ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  12  Ιουνίου  2012  :

Το  ποντικάκι  μας ενημερώνει  :
** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

** * ΑΘΛΗΤΙΚΑ  για σήμερα  Τρίτη   12  /  06 / 2012  2η  αγωνιστική  στους ομίλους για το  ευρωπαϊκό πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου :

~*  ΕΛΛΑΔΑ - ΤΣΕΧΙΑ   1-2  , (0-2).- ^
** Τα  γκόλ : 3΄ Γίρατσεκ , 9΄  Πιλάρ  ,  53΄ Φάνης  Γκέκας
~ Κίτρινες: Τοροσίδης, Σαλπιγγίδης, Κ. Παπαδόπουλος -Ροζίτσκι, Γίρατσεκ, Κολάρ
-  Ελλάδα (Σάντος): Χαλκιάς (23΄ λ.τρ. Σηφάκης), Τοροσίδης, Χολέμπας, Κατσουράνης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Φωτάκης (46΄ Γκέκας), Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Φορτούνης (71΄ Μήτρογλου), Σαμαράς
-  Τσεχία (Μπίλεκ): Τσεχ, Γκέμπρε Σελασιέ, Κάντλετς, Σίβοκ, Λιμπέρσκι, Πλάσιλ, Γίρατσεκ, Πίλαρ, Χούμπσμαν, Ροζίτσκι (46΄ Κόλαρ, 90΄ Ράιτοραλ), Μπάρος (64΄ Πέκχαρτ).

~*  ΠΟΛΩΝΙΑ  -ΡΩΣΙΑ    1-1  , (0-1) .-
Γκολ: 57' Μπλαστσικόφσκι - 37' Τζαγκόεφ
 Κίτρινες:Λεβαντόφσκι-Ντενίσοφ, Τζαγκόεφ
 Κόκκινες:
 - Πολωνία (Σμούντα): Ακινφέεφ, Σούνιν, Σαρόνοφ, Γκράνατ, Ναμπάπκιν, Ισμαίλοφ, Κομπάροφ, Κοκόριν, Γκλουσάκοφ, Σεμσόφ, Παβλιουτσένκο, Πογκμπρέμπνιακ
 - Ρωσία (Άνβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ζιρκόφ, Ιγκνάσεβιτς, Α. Μπερεζούτσκι, Ανιούκοφ, Ντενίσοφ, Ζιριάνοφ, Σιρόκοφ, Αρσάβιν, Τζαγκόεφ, Κερζάκοφ

"Ζωντανή" στο παιχνίδι της πρόκρισης η Εθνική Ελλάδος μετά το 1-1 Ρωσίας - Πολωνίας
* Στο παιχνίδι της πρόκρισης παραμένει η εθνική Ελλάδος μετά την ισοπαλία Ρωσίας και Πολωνίας στο άλλο παιχνίδι του πρώτου ομίλου του Euro 2012 στον οποίο μετέχει η Ελλάδα. Η εθνική μας ηττήθηκε από την Τσεχία με 2-1, ενώ Πολωνία και Ρωσία ανεδείχθησαν ισόπαλες 1-1, με αποτέλεσμα και οι τέσσερις ομάδες του ομίλου να είναι στο παιχνδι της πρόκρισης.
Η Ελλάδα θέλει πλέον νίκη επί της Ρωσίας στο κρίσιμο ματς του Σαββάτου για να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο άλλο ματς μεταξύ Τσεχίας και Πολωνίας.
* Όποιος νικήσει στο Πολωνία - Τσεχία θα προκριθεί. Μαζί θα προκριθεί και η Ρωσία εάν πάρει θετικό αποτέλεσμα (ισοπαλία ή νίκη) από την Ελλάδα. Εάν νικήσει η Ελλάδα τη Ρωσία, θα περάσει μαζί με όποια ομάδα νικήσει στο Πολωνία-Τσεχία. Εάν αυτό το ματς έρθει ισόπαλο, και νικήσει η Ελλάδα τη Ρωσία, τότε μένουν εκτός και Πολωνία και Τσεχία και προκρίνονται η ελληνική και η ρωσική ομάδα.
*Η πρώτη καλή φάση του αγώνα χάθηκε για τους Πολωνούς στο 7', μετά από το φάουλ του Ομπρανιάκ στην καρδιά της περιοχής και τον Μαλαφέεφ να διώχνει σωτήρια την κεφαλιά του Μπένις. Το ματς είχε γρήγορο ρυθμό σε όλο το πρώτο μέρος, με τους Πολωνούς να έχουν πολύ πάθος και τους Ρώσους να προσπαθούν κυρίως με τον Αρσάβιν για κάτι καλό επιθετικά.
* Στο 18' ο Πολάνσκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από την ασίστ του Ομπρανιάκ, αλλά σωστά δεν μέτρησε το γκολ, καθώς ο σκόρερ πήρε τη μπάλα από θέση οφσάιντ. Μετά το 30ο λεπτό οι ομάδες πρόσεχαν περισσότερα να νώτα τους, ωστόσο, οι Ρώσοι κατάφεραν από στημένη φάση να προηγηθούν στο 37'. Ο μέσος της Άρσεναλ (είχε δοθεί δανεικός στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Αντρέι Αρσάβιν, εκτέλεσε το φάουλ από αριστερά και με κεφαλιά ο Τζαγκόεφ άνοιξε το σκορ (0-1), πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στο Euro.
* Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Πολωνούς να φτάνουν πρώτοι κοντά στο γκολ, στο 50', όταν ο Μαλαφέεφ πρόλαβε να διώξει προ του Λεβαντόφσκι που άπλωσε το πόδι του για να πλασάρει. Το ματς είχε...τρελό ρυθμό με τη μπάλα να παίζεται πάνω κάτω και τους Ρώσους να βγαίνουν με καλύτερες προϋποθέσεις στην επίθεση.
Στην τελική πάσα, όμως, ήταν βιαστικοί κι έτσι στο 57' από λάθος στη μεσαία γραμμή του Ζιρκόφ, ο Μπλατζικόφσκι βγήκε από αριστερά σύγκινε προς τη μεγάλη περιοχή και με εξαιρετικό σουτ πέτυχε το καλύτερο γκολ μέχρι τώρα στο τουρνουά (1-1). Στ0 70΄ ο Μαλαφέεφ έδιωξε σωτήρια το σουτ του Λεβαντόφσκι, στην τελευταία ευκαιρία των Πολωνών να πάρουν το ματς.
~  Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)
~ Κίτρινες: Λεβαντόφσκι, Πολάνσκι - Ντενίσοφ, Τζαγκόεφ
** ΠΟΛΩΝΙΑ (Φράντσισεκ Σμούντα): Τίτον, Πίστσεκ, Βασιλέφσκι, Περκίς, Μπένις, Μπλαστζικόφσκι, Ντούντκα (73' Μιερζέφσκι), Πολάνσκι (85' Μάτουτσικ), Ομπρανιάκ (90'+3 Μπρόζεκ), Μουράφσκι, Λεβαντόφσκι.
** ΡΩΣΙΑ (Ντικ Αντβοκαατ): Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Ζιρκόφ, Σιρόκοφ, Ντενίσοφ, Ζιριάνοφ, Τζαγκόεφ (79' Ισμαΐλοφ), Κερζακόφ (70 Παβλιουτσένκο), Αρσάβιν.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
~** Πολώνεται καθημερινά το πολιτικό κλίμα
 * Ολομέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε χθες από την Καλαμάτα ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης.
 * Σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε ως τραγωδία το να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ, ενώ ανέφερε πως, εκτός από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, δε διακυβεύεται μόνο η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας και υπόστασης της Ελλάδας (κάνοντας αναφορές στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες).
 * Με αφορμή το διακύβευμα των εκλογών, είπε πως υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, ενώ ανέφερε ότι κανένα έθνος δεν εξαφανίστηκε μετά από οικονομική κρίση, αλλά όταν αλλοιώθηκε η εθνική του ταυτότητα και υπόσταση. Συνέδεσε δε τις απόψεις του με τις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που θα επιτρέψουν τη νομιμοποίηση 1.000.000 μουσουλμάνων...
 ~ Από πολέμιος, υπέρμαχος του ευρώ
 * Ο γνωστός πολιτικός ξεκίνησε μιλώντας για την περίοδο που ως ευρωβουλευτής (το 1998) δεν ψήφισε υπέρ του ευρώ, μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο, ενώ αντίθετα είχε υπερψηφίσει ο αείμνηστος Μιχ. Παπαγιαννάκης. «Πιστεύαμε ότι η οικονομική και νομισματική ένωση ήταν ένα ψέμα και είχαμε πει ότι θα ήταν μόνο νομισματική ένωση και πως το ευρώ θα ήταν αιτία για να περάσει μεγάλους κλυδωνισμούς», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το 2000, ως βουλευτής πια, είχε επίσης καταψηφίσει την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη. Είπε πως η είσοδος της χώρας μας σε αυτή έγινε με πλαστά στοιχεία, όπως και πολλών άλλων κρατών, πλην του Λουξεμβούργου, αρχιτέκτονας της οποίας ήταν ο τότε σύμβουλος του Κ. Σημίτη, Λουκάς Παπαδήμος.
 * Παρατήρησε πως δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από το ευρώ, «αλλά αν κλείσουν τις κάνουλες εισροής, θα παρακαλάμε γονατιστοί να μη βγούμε από το ευρώ».
 * Είπε, επίσης, πως χαρακτηρίστηκε αντιευρωπαϊστής και εθνικιστής, με αφορμή άρθρο του στο «Παρόν», στις 29 Μαΐου 1998, και πρόσθεσε πως πολλοί που είχαν διατυπώσει άλλη άποψη από τη δική του είτε άλλαξαν συμπεριφορά είτε κρύφτηκαν.
 * Χαρακτήρισε δε ως ψέμα αυτό που λέγεται πως μπορεί να παραμείνει η ίδια δανειακή σύμβαση, αλλά να καταγγελθεί το μνημόνιο.
 * Πρόσθεσε πως η Ν.Δ. έλαβε το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και μιλά για επαναδιαπραγμάτευση και όχι καταγγελία του Μνημονίου, με την προσπάθεια αυτή να πρέπει να καταβληθεί μέσα στην Ευρώπη.
 * Όπως σημείωσε, η σημερινή Ευρώπη δεν έχει σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του πολιτισμού, της πολυγλωσσίας και των μεγάλων ηγετών, αλλά έχει μετατραπεί σε Ευρώπη των τραπεζιτών και των στρατηγών, που «ως Φιλιππινέζα» συνέπραξε με το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς για την ισοπέδωση της Σερβίας.
 * Συνεχίζοντας επισήμανε πως «δε δέχομαι μαθήματα προοδευτισμού από τους κατ’ επάγγελμα προοδευτικούς, ούτε και δημοκρατίας από τους κατ’ επάγγελμα δημοκράτες, ούτε έκρυψα ποτέ την ιδεολογία μου», και συνέχισε λέγοντας πως έχει μαζί του το «πόθεν έσχες» που κατέθεσε με την είσοδό του στη Βουλή και το τελευταίο. «Προκάλεσα τους προστάτες των φτωχών να μου δείξουν τα δικά τους, αλλά ακόμη δεν τα έχω δει», σχολίασε.
 ~ Τα διακυβεύματα των εκλογών
 * Με αφορμή δε το διακύβευμα των εκλογών, είπε πως, εκτός από το «ευρώ ή δραχμή», υπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Ανέφερε ότι κανένα έθνος δεν εξαφανίστηκε μετά από οικονομική κρίση, αλλά όταν αλλοιώθηκε η εθνική του ταυτότητα και υπόσταση. Πρόσθεσε ότι είναι πολλοί οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, οι οποίοι δηλώνουν Τούρκοι, και αναρωτήθηκε πόσοι ξέρουν ότι η Ροδόπη κινδυνεύει να εκλέξει τρεις βουλευτές, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που την επομένη των εκλογών θα παίρνουν εντολές από το τουρκικό προξενείο, και αν δεν είναι και αυτό διακύβευμα.
 * Συνέδεσε τις απόψεις του με τις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που θα επιτρέψουν τη νομιμοποίηση 1.000.000 μουσουλμάνων, που αν συνενωθούν και με τις οικογένειές τους, τότε θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Αναρωτήθηκε πώς θα αντέξει οικονομικά ο τόπος αν και αυτοί παίρνουν επίδομα ανεργίας, χαρακτηρίζοντας αυτό ως το μεγαλύτερο διακύβευμα αντί του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή».
 * Μέμφθηκε το ΣΥΡΙΖΑ πως αλλάζει καθημερινά απόψεις, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Λαφαζάνη που καλεί σε αντάρτικο πόλεων, για να ακολουθήσει η προχθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη πως εξέφρασε προσωπικές του απόψεις, επικαλέστηκε το ημερολόγιο της Αυγής του 2009 (το Φεβρουάριο είχε εικόνα από τα έκτροπα του 2008 στην Αθήνα), καταδίκασε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, με βάση τα όσα έγιναν πρόσφατα στην τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Παπαδάκη (δεν κατονόμασε πρόσωπα), πρόσθεσε ότι στο λογαριασμό του κ. Μηλιού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει αφίσα από την πολιτιστική επανάσταση του Μάο, όπου ο αντάρτης καταστρέφει κινέζικα σύμβολα και ανάμεσα σε αυτά μια εικόνα του Εσταυρωμένου, λέγοντας πως αυτό βιάζει το θρησκευτικό του συναίσθημα και το συναίσθημα 10 εκατ. Ελλήνων. «Τι άλλο να ακούσω από τη στιγμή που ο εν ενεργεία καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αγγελόπουλος δηλώνει υπερήφανος που υπερασπίστηκε τον κ. Γιωτόπουλο της 17 Νοέμβρη; Αν η τρομοκρατία δεν είναι βία, τι είναι; Πάρτυ γενεθλίων; Όλα αυτά είναι τα διακυβεύματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, μαζί με το οικονομικό», υπογράμμισε.
 ~ Η Ευρώπη θα αλλάξει στάση
 * Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη θα βάλει πολύ νερό στο κρασί της, λόγω των προβλημάτων σε Ιταλία και Ισπανία, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η οικοδομή θα σωριαστεί. Πρέπει, όμως να είμαστε μέσα στην Ευρώπη, για να επωφεληθούμε και εμείς», τόνισε.
 * Κατά τον ίδιο, η Ν.Δ. εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα της χώρας και πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προκύψει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου.
 ~ Προσκλητήριο επιστροφής στη Ν.Δ.
 * Επιπρόσθετα, σάλπισε προσκλητήριο στις λαϊκές δυνάμεις της παράταξης που «για τους δικούς τους λόγους μάς εγκατέλειψαν για άλλα συγγενή κόμματα, να επιστρέψουν, χάριν της πατρίδας». Επίσης, είπε πως «υπήρξαν και δικά μας άτομα που τους ξεγέλασαν», επικαλούμενος τη 18η σελίδα του προγράμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» για την καταγγελία του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, αναρωτώμενος πώς μπορεί να χαρακτηρίζεται ως δωσίλογος ο Αντ. Σαμαράς και όχι ο κ. Καμμένος».
 * Ζήτησε από όσους ψήφισαν και πιο ακραία παράταξη (χωρίς να την κατονομάσει), να επιστρέψουν, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία ψήφος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «Έλληνες θα ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου προασπίζοντας την παραμονή στην Ευρώπη και την υποστήριξη της εθνικής υπόστασης της Ελλάδας».
 * Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αναδιαπραγμάτευση, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη.
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** Ομάδα Γονέων Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας
~ «Εδώ μιλάμε για συναισθήματα»  * Όλοι οι γονείς, κι αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, δίνουν καθημερινό αγώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς που συναντήσαμε χθες, όμως, δίνουν έναν αγώνα ακόμη μεγαλύτερο.
* Συμμετέχοντας στην ομάδα γονέων του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας εντυπωσιαστήκαμε από τη δουλειά που γίνεται. Εδώ και ένα χρόνο, κάθε 15 μέρες η κοινωνική λειτουργός Στέλλα Γκόνη και η ψυχολόγος Βασιλική Θωμοπούλου συναντιούνται με γονείς μαθητών, φτιάχνουν έναν κύκλο και συζητούν, από τις δυσκολίες των παιδιών μέχρι τα συναισθήματά τους.
* Αυτισμός, υπερκινητικότητα, νοητική υστέρηση, η κάθε μία μόνη της ή και όλες μαζί, είναι οι παθήσεις των παιδιών τους, όμως δεν το βάζουν κάτω. Με επιμονή και αγάπη έχουν καταφέρει να αλλάξουν προς το καλύτερο, όχι μόνο τη ζωή των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς τους.
 * «Για μένα είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συναντήσεις, γιατί βγάζω το συναίσθημά μου, μιλώντας σε κάποιον πέρα από τους δικούς μου ανθρώπους. Επίσης, το ότι συζητάω με δύο άτομα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά το παιδί μου, με βοηθάει στη σχέση μου μαζί του, αλλά και με το άλλο μου παιδί, με το σύζυγό μου και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον» μας είπε η μητέρα Άννα Πούρου, η οποία πρόσθεσε: «Ο Ανδρέας είναι τώρα 13. Μέχρι τα 8 του δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανε στο στάδιο που είναι σήμερα, με τα όποια προβλήματα εξακολουθεί να έχει. Έχω δει τρομερή εξέλιξη στην κοινωνικότητά του, στην επικοινωνία, στην αντίληψή του. Βέβαια, δεν είναι μόνο το σχολείο, είναι και το Κέντρο Ημέρας που πηγαίνει, οι θεραπείες έξω… Ποτέ δεν είναι αρκετό αυτό που γίνεται, πάντα προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς».
* Η Βασιλική, επίσης μητέρα μαθητή, συνέχισε: «Αισθανόμαστε λίγο μοναξιά οι γονείς με παιδιά που έχουν κάποια προβλήματα. Με την ομάδα νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε κάποια θέματα, που λίγο - πολύ είναι κοινά. Εγώ ήρθα με φόβο στο Ειδικό, γιατί δεν ήξερα. Ο Ηλίας πήγαινε σε τμήμα ένταξης νηπιαγωγείου. Όταν ήρθα, όμως, ένιωσα πιο άνετα και με τους ειδικούς του σχολείου και με τους άλλους γονείς. Στο προηγούμενο σχολείο υπήρχε μόνο νηπιαγωγός. Εδώ είναι μια ομάδα ειδικών που μας βοηθάει καθημερινά. Οπωσδήποτε το προτείνω σε άλλους γονείς και να μη φοβούνται καθόλου. Δε σας κρύβω ότι τις πρώτες μέρες είχα συγκινηθεί πολύ, από την αγάπη που μου έδειχναν τα άλλα παιδιά, έρχονταν και με αγκάλιαζαν».
* Η μητέρα Μαγδαληνή Μούστου παρατήρησε: «Αισθάνομαι ωραία στις συναντήσεις που κάνουμε και είναι χρήσιμες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, αλλά και τον εαυτό μας. Κι εμείς στηριζόμαστε ψυχικά και αισθανόμαστε καλύτερα. Η ζωή μας έχει βελτιωθεί, βλέπουμε διαφορά, και λόγω της βοήθειας από το σχολείο, αλλά και από τους ειδικούς έξω. Εγώ, όταν έρχομαι εδώ, νιώθω ότι παίρνω δύναμη. Και στην κυρία Γκόνη και στην κυρία Θωμοπούλου αξίζουν συγχαρητήρια».
* Η υπερδραστήρια Αντιγόνη Τζούμη, που έρχεται από τους Γαργαλιάνους όπου ζει, είναι και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων. «Στην ομάδα αυτή», μας είπε, «βγάζουμε πράγματα, που ίσως είχαμε θαμμένα μέσα μας χρόνια. Το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, μας κάνει να εκφραζόμαστε πιο άνετα, κανείς δε θα παρεξηγήσει αυτό που θα πούμε, κανείς δε θα σκεφτεί ότι αυτό που ακούει είναι εξωπραγματικό». Μια από τις δυσκολίες του παιδιού της είναι η υπερκινητικότητα: «Έχουμε καταφέρει βελτίωση κατά 50%. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, αλλά προσπαθούμε και εδώ στο σχολείο και έξω με θεραπείες και στο Κέντρο Ημέρας».
* Από τους πιο τακτικούς γονείς στις συναντήσεις είναι και ο Δημήτρης Αναστασόπουλος. «Η ομάδα βοηθάει να βγουν πράγματα προς τα έξω, νομίζω ότι αυτό χρειαζόμαστε, πέρα από τη δική μας στήριξη, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία». Ο ίδιος είδε την κόρη του να μεταμορφώνεται από τη στιγμή που βρέθηκε στο Ειδικό Σχολείο. Ο κοινωνικός αποκλεισμός σταμάτησε, το παιδί άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις, γιορτές, θεατρικά. «Το παιδάκι πήρε τ’ απάνω του, μπήκε σε μια σειρά» επισήμανε.
* Η μητέρα Φωτεινή Ξυδιά συμπλήρωσε: «Είναι πολύ θετικό που υπάρχει αυτή η ομάδα και όσο μπορούν οι γονείς πρέπει να ανοιχτούν και να έρχονται. Εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, και το παιδί, αλλά και όλη την οικογένεια. Γι’ αυτό, όταν έχουμε συνάντηση, έρχομαι πάντα».
* Οι Στέλλα Γκόνη και Βασιλική Θωμοπούλου, οι δύο ειδικοί της ομάδας, σημείωσαν: «Θελήσαμε να κάνουμε ομάδα και όχι σύλλογο γονέων, γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δε θέλαμε απλά να μιλάμε και να μας ακούνε οι γονείς. Θέλουμε μια ισότιμη σχέση, γι’ αυτό καθόμαστε και σε κύκλο. Θεωρούμε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσά μας, για να μοιραστούμε πράγματα και να εκφραστούν συναισθήματα. Δίνουμε βάση στο πώς νιώθουμε. Οι γονείς έχουν συνηθίσει στις θεωρίες και στο να τους λένε οι ειδικοί πράγματα. Καιρός ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι». Της Μαρίας Νίκα

~** Ξεκινά δρομολόγια ο Βιτσέντζος Κορνάρος
~ Πιθανή μείωση της κίνησης λόγω κρίσης και πολιτικής κατάστασης  * Μειωμένη κατά 20% εκτιμάται πως θα είναι η κίνηση στο πλοίο της ΛΑΝΕ, «Βιτσέντζος Κορνάρος», που ξεκινά τα δρομολόγιά του το ερχόμενο Σάββατο, συνδέοντας την Καλαμάτα με τα Κύθηρα και τον Κίσσαμο της Κρήτης.
* Κι αυτό, όπως μας εξήγησε ο ναυτικός πράκτορας Βασ. Μανιάτης, οφείλεται στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, δεδομένου ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός από Έλληνες και ξένους για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και στην οικονομική κρίση. Η μείωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αποτιμάται στο 20%, αν και υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, κυρίως αν η γραμμή υποστηριχθεί έντονα και από τους Μεσσήνιους.
* Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε από τη ΛΑΝΕ, το πλοίο θα φθάνει στο λιμάνι της Καλαμάτας είκοσι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα κάθε Σαββάτου από τα Κύθηρα και θα αναχωρεί δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, με κατεύθυνση επίσης τα Κύθηρα.
 ~ Η καλύτερη χρονιά πέρσι
* «Πέρσι», τόνισε ο κ. Μανιάτης, «ήταν η καλύτερη χρονιά για τη λειτουργία της γραμμής. Ήταν καλύτερα από ποτέ, δεδομένου ότι υπήρχαν πολύ οικονομικές τιμές».
* Όπως μας είπε, και φέτος θα είναι οικονομικές οι τιμές, σημειώνοντας ότι, ενώ πέρσι ήταν 48 ευρώ για το Ι.Χ. και 20 ευρώ ανά επιβάτη (για απλή μετάβαση), φέτος διαμορφώθηκαν σε 60 ευρώ και 24 ευρώ ανά επιβάτη. Για μετάβαση με επιστροφή οι τιμές διπλασιάζονται, αλλά και πάλι, με βάση τα λεγόμενά του θα είναι φθηνότερες σε σχέση με τον Πειραιά, καθώς το δρομολόγιο με επιστροφή από εκεί κοστίζει 150 ευρώ για το ΙΧ και 63 ευρώ ανά επιβάτη.
* Πρόσθεσε ότι πέρσι διακινήθηκαν περίπου 5.200 επιβάτες και πολύ μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων, ενώ ένα μέρος των επισκεπτών από την Κρήτη προτίμησε να κάνει διακοπές στη Μεσσηνία και τη Λακωνία και να επιστρέψει μέσω Γυθείου.
* Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή τυγχάνει και της προτίμησης πολλών Ηλείων, οι οποίοι έρχονται στο λιμάνι της Καλαμάτας καθώς τους είναι πιο οικονομικό από το να μεταβούν στον Πειραιά.
 ~ Άγνωστο το μέλλον
* Η εταιρεία λειτουργεί τη συγκεκριμένη γραμμή, που έχει χαρακτηριστεί άγονη, με επιδότηση. Όταν ρωτήσαμε τον κ. Μανιάτη τι θα γίνει στην περίπτωση που λήξει η επιδότηση, δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσει. Σημείωσε, όμως, ότι η λειτουργία της γραμμής ίσως είναι η τελευταία προσπάθεια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με άλλους προορισμούς. «Αν ληφθεί απόφαση διακοπής των δρομολογίων, δύσκολα θα επανέλθει η γραμμή», σχολίασε και πρόσθεσε πως χρειάζεται στήριξη όλων των Μεσσήνιων, η οποία όμως δεν υπήρχε ούτε και όταν λειτουργούσε η ΑΝΕΝ.-  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

~** Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Καλαμάτα
ImageΙ. Κοντούλη: όχι στην πόλωση, γιατί οδηγεί σε διχασμούς
* «Ο κόσμος ζητά συγκλίσεις και συναινέσεις» τόνισε προχθές το από την Καλαμάτα η συν-επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, η οποία βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα του κόμματος.
* Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της: «Λέμε όχι στην πόλωση, γιατί οδηγεί σε διχασμούς. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει σε αυτές τις εκλογές να δείξουν ότι πήραν το μήνυμα. Το μήνυμα της ανάγκης για προτάσεις λύσεων και συναινέσεις πάνω σε αυτές.
* Οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές είπαν όχι στις αυτοδυναμίες και τους μεσσίες. Είναι τραγικό και πολιτικά επικίνδυνο η απάντηση σε αυτό το μήνυμα να είναι η πόλωση και να δίνεται με στόχο να γυρίσει η χώρα στις πολιτικές εποχές που κατέρρευσαν και κανένας πολίτης δε νοσταλγεί πλέον.
* Αυτή η πόλωση οδηγεί σε διχασμούς. Στο παρελθόν, η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Καλαμάτα, πλήρωσαν ακριβά τέτοιους διχασμούς. Οι άνθρωποι υπέφεραν. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε ποτέ!
* Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αποφασισμένοι να πούμε όχι στην επιστροφή του πολιτικού βίου της χώρας σε εμφυλιοπολεμικά πρότυπα. Οι πολίτες πρέπει να απορρίψουν την αναβίωση των διχασμών. Το πελατειακό κράτος που κατέρρευσε, δε θα επιστρέψει βίαια από το παράθυρο για κανέναν λόγο. Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και με τη δική τους στήριξη θα κερδίσουμε τη μάχη και θα είμαστε στην επόμενη Βουλή».
* Η Ιωάννα Κοντούλη, που κατάγεται, ως γνωστόν, από την Καλαμάτα, ανέφερε ότι το Μνημόνιο χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση, πρόσθεσε όμως ότι τα διλήμματα που προβάλλονται από τα δύο πρώτα κόμματα έχουν σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Σχολίασε ότι «το ευρώ είναι μέσο ευημερίας, όχι όμως αυτοσκοπός» και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη, χωρίς όμως να πάψει να είναι ευρωπαϊκή χώρα. Υπογράμμισε δε ότι ο κόσμος δεν αντέχει και τρίτες εκλογές, γι’ αυτό πρέπει να επιτευχθούν συναινέσεις και να σχηματιστεί κυβέρνηση, χωρίς βέβαια τεχνοκράτες τύπου Παπαδήμου.
* Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα μπορούσε να έχει θέση σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική του οποίου, πάντως, υπογράμμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενστάσεις.
* «Είμαστε αισιόδοξοι, θεωρούμε ότι η ζωή δε χρεοκοπεί», ανέφερε επίσης η Ιωάννα Κοντούλη, επισημαίνοντας όμως ότι για να αλλάξουν τα πράγματα, «πρέπει να αμφισβητήσουμε το καταναλωτικό μοντέλο που κυριάρχησε και συνεχίζει να κυριαρχεί και το οποίο κάποιοι θέλουν να αναπαράξουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο». - Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Υπ. βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασ. Καπερνάρος
Image* «Οι ψηφοφόροι δεν παρασύρονται από ψευδοδιλήμματα»
Την πόλη της Καλαμάτας επισκέφθηκε προχθές ο γνωστός δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Βασίλης Καπερνάρος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επανέλαβε τη γνωστή θέση του προέδρου του κόμματος, Π. Καμμένου, ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα συνεργαστούν με όλους, εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είπε ότι το κόμμα του «ενώνει το φρόνημα των Ελλήνων, ώστε να βγει η χώρα από την ανήκεστο βλάβη στην οποία την έχουν υποβάλει, και να επανακτήσει την εθνική υπερηφάνεια, την εθνική κυριαρχία, την ψυχική ενότητα. Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη στυγερή εποχή που έρχεται».

* Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι δεν παρασύρονται από «τους δήθεν εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα», ενώ για το Μνημόνιο υποστήριξε ότι ήδη το έχει καταγγείλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καταβάλλοντας στην Ελλάδα ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία που έχει γίνει για τη στήριξη της χώρας.
Το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καπερνάρος το χαρακτήρισε τεχνητό και παρατήρησε: «Οι Έλληνες δεν κατάργησαν το προηγούμενο δίπολο για να φτιάξουν ένα νέο».
Επίσης, ήταν αιχμηρός για το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έχει «αγκαλιάσει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ» που εγκατέλειψαν το κόμμα τους, ενώ οξύς ήταν και για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επειδή ψήφισε το Μνημόνιο, το υπέγραψε και έστειλε έγγραφες δεσμεύσεις για την εφαρμογή του.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καπερνάρος τόνισε ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα και, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα καταργήσουν το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που, όπως ανέφερε, έχει τη σφραγίδα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Προκόπη Παυλόπουλου, ότι θα ισχυροποιήσουν το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα κ.ά. Α.Π.

~** Σύλλογος "Αρχέλων"
Image* Εθελοντές καθάρισαν την παραλία του Καλού Νερού
* Συνεχίζοντας τις δημιουργικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», με εθελόντριες και εθελοντές από πολλές χώρες, καθάρισαν το πρωί της Κυριακής την παραλία του Καλού Νερού Τριφυλίας! Πρόκειται για αξιοσημείωτη και αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συλλόγου, που εδώ και χρόνια υλοποιεί δράσεις και προστατεύει τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ο οποίος συνολικά φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Caretta caretta στη Μεσόγειο!
Την πρωτοβουλία συνέδραμαν, και συμμετείχαν ενεργά στον καθαρισμό, εθελόντριες και εθελοντές του Συλλόγου από Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Αμερική και πολλές περιοχές της χώρας. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η απουσία της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων. Μόνον τρεις ενήλικες και ένα παιδί, από την περιοχή, συμμετείχαν στον καθαρισμό και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ενδεικτικό αλλά και εξόχως αποκαλυπτικό της νοοτροπίας που υπάρχει, αλλά και της ίδιας της αντίληψης των πολιτών – κατοίκων για το περιβάλλον και την προστασία του!

* Μιλώντας στο «Θ», η συντονίστρια προγραμμάτων Πελοποννήσου του Συλλόγου «Αρχέλων» για το 2012, Παναγιώτα Θεοδώρου, σημείωσε: «Με αφορμή την Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος, την Τρίτη 5 Ιουνίου, διοργανώσαμε έναν καθαρισμό παραλίας στην περιοχή του Καλού Νερού, ακριβώς για να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι χαιρόμαστε κατά τη διάρκεια της μέρας τις θάλασσές μας και τις απολαμβάνουμε, φεύγοντας, όμως, τις αφήνουμε καθαρές. Η συγκεκριμένη περιοχή και η παραλία του Καλού Νερού είναι εξαιρετικής σημασίας για τις θαλάσσιες χελώνες, ένα είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο παγκοσμίως. Βγαίνοντας το βράδυ για να φτιάξουν τις φωλιές τους οι θηλυκές χελώνες, πολλές φορές μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά μπουκάλια με τσούχτρες, που είναι και η βασική τους τροφή, με αποτέλεσμα να έχουμε δηλητηριασμούς ζώων και θανάτους».
Στη συνέχεια της συζήτησής μας η κα Θεοδώρου αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου για την περιοχή: «Βασικός στόχος είναι η προστασία των φωλιών και των παραλιών φωλεοποίησης. Καλύπτουμε το κομμάτι μήκους 9 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από τις εκβολές της Νέδας μέχρι το τέλος της παραλίας του Καλού Νερού. Στους στόχους του Συλλόγου είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, γι’ αυτό άλλωστε λειτουργεί στην παραλία του Καλού Νερού και περίπτερο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρθει, να πάρει πληροφορίες, να μάθει από κοντά τη δράση μας, να μας βοηθήσει και να συμβάλλει στα προγράμματά μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει κάθε καλοκαίρι πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας στο νότιο τμήμα του Κόλπου, που αποτελεί και τον πυρήνα του βιότοπου. Στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, και συγκεκριμένα στον Αγιαννάκη Τριφυλίας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ίδρυσε και λειτουργεί Περιβαλλοντικό Επιστημονικό Σταθμό. Εκεί γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις για μαθητικές και άλλες ομάδες επισκεπτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ομάδες παιδιών μέσω ειδικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

~** Εξόρμηση από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
ImageΓΡΑΜΜΟΣ
Στις θολές γραμμές
της ιστορίας και
στις πανέμορφες
γραμμές της φύσης

* Οι διήμερες ή οι πολυήμερες εξορμήσεις είναι οι καλύτερες και οι μακρινές ακόμη πιο ιδιαίτερες. Θα έλεγε κανείς ότι το πιο μακριά, το πιο ψηλά και το πιο πολύ είναι και το πιο επιθυμητό... και βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Υπάρχουν, όμως, περιοχές, υπάρχουν διαδρομές, υπάρχουν δράσεις και στιγμές που συμπυκνώνουν το χρόνο και το χώρο, που βιώνονται περισσότερο. Και είναι σαν μέσα σε λίγες ώρες να έχεις ζήσει μέρες ολόκληρες.
Και ναι, ο Γράμμος εντάσσεται σε αυτό το μη γραμμικό χωροχρονικό πλαίσιο...

Ο χώρος είναι ο ορεινός όγκος του Γράμμου, βορειοδυτικό όριο, συνοριακή γραμμή της χώρας με τη γείτονα Αλβανία. Ο χρόνος είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο χώρος είναι φορτισμένος από γεγονότα που συνέβησαν σε παρελθόντα χρόνο, γεγονότα που θα έπρεπε να μας έχουν κάνει σοφότερους στο χρόνο του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Στο χώρο αυτό η φύση αναπτύσσεται σε μια μοναδική πληρότητα, που σε κάνει να ξεχνάς τη διάσταση του χρόνου…
Το ταξίδι ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής. Εννιά ώρες αργότερα και μετά από διάσχιση ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, φτάσαμε στον προορισμό, στον οικισμό της Αετομηλίτσας, στις νότιες πλαγιές του βουνού. Το πραγματικό ταξίδι, όμως, ξεκίνησε την επόμενη μέρα. Το χωριό βρίσκεται απομονωμένο στα 1.450 μέτρα και είναι ένα από τα υψηλότερα της χώρας. Ίσως και από τα ομορφότερα. Οι πρώτες εικόνες, ξυπνώντας, μέσα ακόμη από τη σκηνή, είναι τα απέραντα δάση και οι κορυφές του Σμόλικα και της Γκαμήλας. Οι επόμενες είναι από τα καλντερίμια και τα δρομάκια του οικισμού. Εδώ συναντάμε τους τσοπαναραίους που ετοιμάζονται να ανεβάσουν για πρώτη φορά φέτος τα ζώα τους στα λιβάδια του Γράμμου. Έχουμε ξεκινήσει την πορεία μας και γρήγορα διαπιστώνουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ορεινού αυτού όγκου. Σε αντίθεση με τον ασβεστόλιθο που έχουμε συνηθίσει στον Ταΰγετο, τα εδάφη εδώ είναι αργιλώδη. Πρόκειται για τεράστιους χωμάτινους όγκους με βασικότερο γνώρισμα το ότι είναι αδιαπέραστοι από το νερό (και πάλι σε αντίθεση με τον ασβεστόλιθο). Το αποτέλεσμα είναι να συναντάς συνέχεια πηγές, ρυάκια, ορμητικά ρέματα και ποτάμια, επιβλητικούς καταρράκτες και πανέμορφες αλπικές λίμνες. Από εδώ ξεκινούν τη μεγάλη διαδρομή τους ο Σαραντάπορος και ο Αλιάκμονας. Και βέβαια, όταν το νερό δε βρίσκει δίοδο, παρασύρει το όποιο εμπόδιο. Έτσι, οι κατολισθήσεις, διολισθήσεις του εδάφους είναι κάτι συνηθισμένο. Και μαζί με το έδαφος κατρακυλά ό,τι βρίσκεται πάνω σε αυτό, όπως δρόμοι, δέντρα και καλύβες ή σπίτια.
Ο δρόμος είναι μισοδιαλυμένος, όμως η ξύλινη γέφυρα είναι στη θέση της. Τη διασχίζουμε, περνάμε μια λιμνούλα με φόντο τις ορθοπλαγιές της Τύμφης και μετά από μια καλύβα το μονοπάτι ανηφορίζει. Βρισκόμαστε στο δάσος. Πιο αραιά συναντάμε έλατα και πεύκα, όμως αυτό που κυριαρχεί είναι οι οξιές, που αυτήν την εποχή έχουν ένα έντονο, βαθύ, πράσινο φύλλωμα. Τα δάση του Γράμμου είναι απέραντα και, παρά τους πολέμους, είναι ακόμη παρθένα και από τα πιο όμορφα που έχουμε συναντήσει. Και είναι γεμάτα λουλούδια, λουλούδια όλων των χρωμάτων, σχημάτων και αρωμάτων. Κάποια στιγμή ανεβαίνοντας τα δάση τελειώνουν, όχι όμως και τα λουλούδια, που συνεχίζουν στην αλπική ζώνη. Και η πανίδα είναι, επίσης, πλούσια. Λύκοι, αρκούδες, αλεπούδες και ζαρκάδια είναι μερικά μόνο από τα είδη που ζουν εδώ. Σε μια στροφή συναντάμε μπροστά μας ένα ελάφι. Πίνει νερό από ένα ρυάκι και ο θόρυβος του νερού δεν του επιτρέπει να μας αντιληφθεί…
Η αλπική ζώνη καλύπτεται, επίσης, με ένα παχύ στρώμα από γρασίδι. Κάποια χιόνια στις ρεματιές υπάρχουν ακόμα. Εδώ η κλίση αυξάνεται, όπως και οι χτύποι της καρδιάς μας. Βγαίνουμε στο Γκέσο στα 2163 μ. Αντικρίζουμε το μνημείο του πολέμου. Στο Γράμμο, οι πανέμορφες γραμμές της φύσης συναντάνε τις θολές γραμμές της Ιστορίας. Στο Γράμμο, ερχόμαστε καταπρόσωπο με τα γνωρίσματα της φυλής, και τα θετικά και τα αρνητικά. Στο Γράμμο, χαράχτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες γραμμές τις ιστορίας, αλλά και αρκετές από τις πλέον καταστροφικές για το έθνος. Εδώ ο «άξονας» που μέχρι στιγμής καταλάμβανε χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, σχεδόν δια παρελάσεως, υπέστη την πρώτη του ήττα. Οι σιδερόφρακτες και καλά εκπαιδευμένες στις Άλπεις μεραρχίες του Μουσολίνι ηττήθηκαν από τους σχεδόν «ξυπόλυτους» Έλληνες. Ήταν μια στιγμή που (όπως λέει και ο τόσο επίκαιρος Μακρυγιάννης) βρισκόμασταν στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», ήταν μια στιγμή ενότητας, αυτοθυσίας, κοινού στόχου, που διαπνεόταν από υψηλά ιδεώδη. Το αποτέλεσμα ήταν να ανάψει μια σπίθα ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο, να επηρεαστεί η έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, να καταρριφθεί το αήττητο των δυνάμεων του άξονα.
Στο Γράμμο, όμως, διαδραματίστηκε και το τελευταίο κεφάλαιο του εμφυλίου. Πρόκειται για το δρόμο του διχασμού και της καταστροφής, πρόκειται για τον αντίποδα του γνωρίσματος που αναφέρθηκε πριν. Εδώ έγινε η τελευταία σύγκρουση του δημοκρατικού με τον εθνικό στρατό, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και από τις δύο πλευρές. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά όπλα όπως οι εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ. Εδώ γράφτηκαν τα πιο μελανά χρώματα της σύγχρονης ιστορίας με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες. Η Ιστορία προσφέρει απλόχερα τα διδάγματά της και τα βουνά είναι αδιάψευστοι μάρτυρες…
Μετά το Γκέσο η διαδρομή ακολουθεί την κορυφογραμμή βόρεια έως την κορυφή Περήφανο. Κινούμαστε σταθερά σε υψόμετρο πάνω από 2000 μ. και παντού γύρω μας υπάρχουν τα ίχνη του πολέμου. Το μονοπάτι είναι απομεινάρι παλιού δρόμου και σε πολλά σημεία συναντάμε πρώην οχυρωμένες θέσεις. Στην κορυφή Περήφανο στα 2444 μ. κάνουμε μια μικρή στάση. Η θέα είναι εκπληκτική. Το βουνό αποκαλύπτεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Δεν έχουν λιώσει ακόμη όλα τα χιόνια και οι κορυφογραμμές είναι γεμάτες με λευκές ραβδώσεις. Κάποιοι ακολούθησαν το κύριο μονοπάτι, που παρακάμπτει το Περήφανο, τα χιόνια όμως στη βόρεια πλευρά τούς ανάγκασαν να ανέβουν και αυτοί στην κορυφή.
Η κορυφογραμμή και η διαδρομή στη συνέχεια ακολουθούν πορεία δυτική και ελαφρώς βόρεια. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι στενεύει και στιγμιαία καλύπτεται από χιόνι. Το διασχίζουμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Αρκετή ώρα αργότερα, περισσότερη από αυτή που έχουμε εκτιμήσει, ανεβαίνουμε στην κυριότερη κορυφή του Γράμμου. Το βουνό αποτελείται από δύο κύριες κορυφογραμμές (με αρκετές διακλαδώσεις), που συναντώνται κάθετα. Η μία αποτελεί το σύνορο της Αλβανίας με την Ελλάδα και η δεύτερη είναι αυτή που περπατάμε. Στο σημείο συνάντησης των δύο αυτών γραμμών βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή (2.521 μ.) με την ονομασία Τσούκα Πέτσικ ή απλώς Γράμμος.
Βρισκόμαστε στο ψηλότερο σημείο χαρούμενοι με την ανάβασή μας. Ολόκληρο το βουνό, καθώς και πολλές κορυφές της Ηπείρου, απλώνονται μπροστά μας. Ανατολικά και βόρεια βλέπουμε τα βουνά και τους κάμπους της Αλβανίας. Ακόμη και στην κορυφή υπάρχουν κάποια ορύγματα. Απολαμβάνουμε τις στιγμές, και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε το δρόμο της επιστροφής. Αν και έχουν περάσει 7 ώρες από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, αποφασίζουμε να συνεχίσουμε την πορεία επάνω στη κορυφογραμμή των συνόρων. Κάποιοι επιστρέφουν από την ίδια διαδρομή. Κατεβαίνοντας από την Τσούκα Πέτσικ κινούμαστε για αρκετή ώρα εξ ολοκλήρου σε αλβανικό έδαφος έως ότου βρεθούμε στη νέα κορυφογραμμή. Τώρα είμαστε με το ένα πόδι στην Ελλάδα και το άλλο στην Αλβανία. Όμως, δεν έχουμε καθόλου αυτή την αίσθηση, το βουνό είναι το ίδιο, εδώ οι δύο χώρες μοιάζουν να γίνονται ένα.
Δυο ώρες αργότερα έχουμε φτάσει στο νέο προορισμό μας που είναι η υψηλότερη λίμνη στην Ελλάδα, η περίφημη Γκιστόβα, στα 1.350 μέτρα. Βρίσκεται πάνω στην κορυφογραμμή και οριακά εντός της ελληνικής επικράτειας. Παρά τη συννεφιά, έχουμε μπροστά μας μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες που έχουμε συναντήσει. Εκτός από κάποια μικρά τμήματα, οι όχθες της λίμνης είναι καλυμμένες με χιόνι, το οποίο φτάνει μέχρι το νερό. Ο πιο τολμηρός, ο Μανώλης, μπαίνει μέσα στα νερά της. Όχι για πολύ βέβαια, γιατί η θερμοκρασία της πλησιάζει αυτή του χιονιού που βρίσκεται γύρω της. Το τοπίο απαιτεί να του αφιερώσεις περισσότερο χρόνο, όμως η ώρα έχει περάσει και πρέπει να βρούμε το δρόμο της επιστροφής.
Μετά τη λίμνη κατηφορίζουμε για αρκετή ώρα μέσα σε καταπράσινα αλπικά λιβάδια. Πρέπει να κατέβουμε το κεντρικό ρέμα μπροστά μας και να περάσουμε την κορυφογραμμή που βρίσκεται αντίκρυ μας. Ο χάρτης και το GPS δε δείχνει κάποιο μονοπάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, έχουμε εντοπίσει το χαμηλότερο διάσελο μεταξύ των απέναντι κορυφών και μια πλαγιά που ανεβαίνει ομαλά προς αυτό. Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να βρούμε πέρασμα στο φαράγγι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.
Σε αρκετή απόσταση στα δεξιά υψώνονται για αρκετά μέτρα εντυπωσιακοί καταρράκτες, που ξεκινούν από τη βάση των ψηλών κορυφών. Και αρκετά μέτρα πιο χαμηλά μας αφρίζουν τα νερά του Αλιάκμονα. Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στην Ελλάδα. Η μεγάλη του πορεία έχει αφετηρία αυτό το βουνό. Κατεβαίνουμε με προσοχή το σαθρό έδαφος έως την κοίτη του ποταμού που έχει αρκετά μέτρα πλάτος. Βγάζουμε τις μπότες και τις εκσφενδονίζουμε στην απέναντι όχθη. Τα νερά έχουν μεγάλη ένταση, όμως το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι η θερμοκρασία τους. Είναι σαν να έχουμε μπει στην κατάψυξη για πολλές ώρες. Μετά, όμως, τον έντονο πόνο έρχεται η αναζωογόνηση. Αισθανόμαστε σαν μην έχουμε περπατήσει καθόλου. Λίγο πιο πέρα ο Μανώλης έχει αναλάβει το ρόλο του «Σέρπα». Έχει πάρει στη πλάτη τη μικρόσωμη Ανθή, η οποία… χάνει τη χαρά της κρυολουσίας.
Ανεβαίνουμε την απέναντι πλευρά του ρέματος και ένας νέος κόσμος παρουσιάζεται. Ένα ξέφωτο, μια λιμνούλα, πολλά λουλούδια, ένα ρέμα, ένας καταρράκτης και ένα πανέμορφο δάσος με οξιές. Ο Γράμμος δε σταματάει να σε εκπλήσσει σε κάθε νέο βήμα που κάνεις. Και εδώ, στο πιο άγνωστο και παρθένο κομμάτι του βουνού, αποκαλύπτεται ένα ξεχασμένο μονοπάτι. Προχωρά μέσα στο δάσος, διασχίζει το άνω τμήμα του καταρράκτη και ανεβαίνει με τον πιο ομαλό τρόπο τη διαδρομή που είχαμε επιλέξει. Οι εναλλαγές των εικόνων συνεχίζονται ακατάπαυστα. Μικρές κοιλάδες, ορύγματα των ανταρτών κρυμμένα στις οξιές, ρέματα που ακόμη καλύπτονται με χιόνι, χωμάτινοι όγκοι που καταρρέουν, καταρράκτες, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και ένα πλήθος ακόμη εικόνων και βιωμάτων που καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποδώσει σε όλη τους την πληρότητα. Καμιά φωτογραφία, βίντεο ή λέξεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αίσθηση του να βρίσκεσαι εκεί και να βιώνεις το μοναδικό αυτό χώρο. Είναι ένας πλούτος που δεν μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις, παρά μόνο να τον ζήσεις.
Αρκετή ώρα αργότερα και πολλές ώρες από το πρωί που ξεκινήσαμε, βγαίνουμε ψηλά στο διάσελο. Έχουμε περπατήσει περισσότερο απ’ ό,τι υπολογίζαμε, αλλά έχουμε κουραστεί λιγότερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Είναι σαν το βουνό το ίδιο να σου μεταφέρει δύναμη και ενέργεια. Από εδώ βλέπουμε χαμηλά στο βάθος τα σημεία που περάσαμε το πρωί. Το μονοπάτι στη συνέχεια γίνεται πλατύτερο και με καλύτερη σήμανση. Έχουμε μπει πλέον στο κεντρικό μονοπάτι που συνδέει την Αετομηλίτσα με τον ακόμη πιο απομονωμένο οικισμό Γράμμουστα, καθώς και με τις κορυφές. Κατηφορίζουμε, αλλά από διαφορετική πλευρά από αυτή που ανεβήκαμε. Τα σύννεφα ξαφνικά αφήνουν κάποια κενά, και για λίγο εμφανίζεται μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, απευθείας το φως του ήλιου. Όμως, έχει και αυτός πάρει μαζί με μας κατηφορική πορεία. Οι εικόνες εδώ για μια ακόμη φορά αλλάζουν. Κυριαρχούν τα εδάφη που έχουν παρασυρθεί στο διάβα των νερών. Κάποιες στάνες και κτήματα εμφανίζονται πριν μπούμε ξανά σε δάσος. Είναι, όμως, για πολύ λίγο. Και αυτό το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής αποκαλύπτεται πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχαμε εκτιμήσει. Είναι 9.00 το βράδυ, περπατάμε σχεδόν 13 ώρες όταν πλησιάζουμε το χωριό. Ένα κοπάδι πρόβατα κατεβαίνει και αυτό. Μια ομάδα σκυλιών που το προστατεύει μας υποδέχεται με όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις. Τα προσπερνάμε και μπαίνουμε στο χωριό ακριβώς τη στιγμή που το φως της μέρας έχει δώσει τη θέση του στις ανταύγειες της νύκτας.
Απόψε η Αετομηλίτσα είναι ένας ζωντανός οικισμός. Περίπου πενήντα ορειβάτες από το Αγρίνιο και αρκετοί από άλλα μέρη της Ελλάδας έχουν φτάσει εδώ. Και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί που έχουμε περπατήσει μαζί, παλιοί και νέοι φίλοι των βουνών. Η χαρά της συνάντησης είναι μεγάλη, τα νέα και οι αγκαλιές ανταλλάσσονται με ταχύτητα… Και ναι, για μια ακόμη φορά αισθάνεσαι σαν μέσα σε λίγες ώρες να έχεις ζήσει μέρες ολόκληρες. Ο χρόνος διαστέλλεται. Όπως και το φεγγάρι ψηλά πάνω μας. Βρισκόμαστε λίγο πριν την πανσέληνο.
Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, συνεχίζεται στα δάση και της λίμνες του Γράμμου, στην απομονωμένη Γράμμουστα, στον Αλιάκμονα, στη λίμνη της Καστοριάς, στα δάση και τους καταρράκτες του Βόιου… Εδώ τελειώνει η αφήγηση.
Μένει, όμως, ο Γράμμος μέσα μας με έναν τρόπο καθόλου «γραμμικό». Θα συνεχίσει να μας ακολουθεί και σε άλλους χώρους και για χρόνο πολύ περισσότερο από αυτόν που του αφιερώσαμε… Και η ευχή πραγματοποιείται. Το πιο πολύ, το πιο μακριά και το πιο ψηλά είναι, τελικά, αυτό που παίρνουμε μαζί μας! 
Του Κώστα Φύκιρη

~** Δήμοι
Απόφαση - φιλί ζωής- για τη ρύθμιση χρεών ιδιωτών
Ένα σημαντικό πρόβλημα, η λύση του οποίου έχει παραμείνει χωρίς λόγο στα συρτάρια των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, από τότε που στο «τιμόνι» τους βρίσκονταν αντίστοιχα ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Φίλιππος Σαχινίδης, αναμένεται να επιλυθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες: ο τρόπος ρύθμισης των χρεών των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους, με την έκδοση της πολυαναμενόμενης κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία θα δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή άρθρου του Ν. 4038/2012 (νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012-2015»), που αφορά στη ρύθμιση χρεών των ιδιωτών προς το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, το προσχέδιο της ΚΥΑ βρίσκεται εδώ και πάνω από 10 ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών, όπως λένε οι πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, και πλέον αυτό που εκκρεμεί είναι η υπογραφή του υπουργού Γιώργου Ζανιά, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης έχει δώσει το «ΟΚ» με τη δική του υπογραφή.

Τι θα προβλέπει η ΚΥΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 4038/2012 θα εφαρμόζονται αναλόγως και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΤΑ, που έχουν βεβαιωθεί στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή στις ΔΟΥ.
Κατ’ εφαρμογή, λοιπόν, του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δήμους μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 75.000 ευρώ, θα μπορούν να πετύχουν ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, με διακανονισμό που θα κάνουν με τον αρμόδιο ΟΤΑ και θα αφορά δόσεις με ανώτατο αριθμό τις 60 και ελάχιστη μηνιαία δόση τα 100 ευρώ.
Θεσπίζεται, δε, και στους ΟΤΑ διαδικασία ρύθμισης με την καταβολή των χρεωστούμενων εφάπαξ ή μέχρι και σε 3 δόσεις, με έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, σε 4-6 δόσεις με έκπτωση 75% των προσαυξήσεων και σε 7-9 δόσεις με έκπτωση 50% των προσαυξήσεων.

~** Δήμος Πύλου-Νέστορος
Ένταξη της πράξης «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης»
Την ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση και ανάδειξη τμημάτων Κάστρου Μεθώνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του δυτικού επιθαλάσσιου τοίχους, καθώς και του νοτιοανατολικού επιθαλάσσιου πύργου (πύργος του Βιλλεαρδουίνου) του Κάστρου της Μεθώνης, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.
Σχετικά ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς το Κάστρο της Μεθώνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του Δήμου και πόλο έλξης του ενδιαφέροντος χιλιάδων τουριστών.

 ~** ΝΟΔΕ Μεσσηνίας
Προεκλογικές εκδηλώσεις και εξορμήσεις
Με ενδιαφέρον οι κάτοικοι όλης της Μεσσηνίας συμμετέχουν στις συζητήσεις που πραγματοποιούν τα κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα χωριά και τις πόλεις. Τα στελέχη αναλύουν και εξηγούν λεπτομέρειες από τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος, που αποτελούν και τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, με την επιτακτική ανάγκη η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ, η πορεία των αγροτικών προϊόντων και η συνέχιση των επιδοτήσεων μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι το ένα σκέλος όλων των συζητήσεων.
* Το άλλο είναι το χρέος, οφειλόμενο από την Πολιτεία στους πολίτες. Η επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας και η προστασία του πολίτη. Η πάταξη της εγκληματικότητας και η διακοπή της εισβολής των παρανόμων είναι πρώτη προτεραιότητα μετά τις 17 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, το πρωί του περασμένου Σαββάτου κλιμάκιο με στελέχη της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και της ΔΗΜ.Τ.Ε. Καλαμάτας περιόδευσαν στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και έδωσαν σε καταστηματάρχες, κατοίκους και επισκέπτες έντυπα με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, με τις 18 προτάσεις – μέτρα για την οικονομία.
Το μεσημέρι, με ευθύνη της διοργάνωσης από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, διεξήχθη μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με τη θέσπιση της ΑΟΖ. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κικίλιας και Λυγερός, οι οποίοι με στοιχεία και σχετικά διαγράμματα έδειξαν στο πολυπληθές ακροατήριο τη μοναδική γεωπολιτική αξία και δυνατότητα ανάπτυξης που προκύπτει από την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.

~** ΠΑΣΟΚ
Η εποχή των μονοκομματικών πλειοψηφιών έχει περάσει
Η παρουσίαση των προγραμμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έκανε φανερό ότι η χώρα οδηγείται στην ακυβερνησία. Άλλοι επιστρέφουν στις αντικομμουνιστικές ψυχώσεις και άλλοι σπέρνουν το δηλητήριο του διχασμού.
Η Ν.Δ. καταφεύγει στον πιο παλιομοδίτικο, ανεύθυνο, ψυχροπολεμικό, δημαγωγικό λόγο και επαναλαμβάνει την πλατφόρμα της 6ης Μαΐου, που είχε γεννηθεί στην ψευδαίσθηση της αυτοδύναμης πλειοψηφίας. Είναι η λογική που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της Ν.Δ., που δεν ήταν το πώς θα σωθεί η χώρα, το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά το πώς θα γίνει ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ρητή και οριστική την επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, της μονομερούς καταγγελίας, της επιστροφής στον κρατισμό.

Έκανε την επιλογή που οδηγεί, όχι μόνον στην οικονομική, αλλά και στην πολιτική απομόνωση της χώρας. Μια απομόνωση που αφορά και στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική της χώρας με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, που θίγει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επιλογή που κάνει η λεγόμενη ριζοσπαστική Αριστερά, που στην πραγματικότητα δεν είναι Αριστερά, δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά είναι ο εκφραστής ενός δημαγωγικού και λαϊκίστικου λόγου, είναι η καταφυγή στο παρελθόν. Το μέλλον, όμως, δεν είναι καρικατούρα του παρελθόντος.
Δεν υπάρχει, όπως κάποιοι θέλουν, ένα δικομματικό παιχνίδι ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Η εποχή των μονοκομματικών πλειοψηφιών έχει περάσει. Πρόκειται για έναν πλαστό δικομματισμό. Αυτό το σκηνικό είναι απολύτως αδιέξοδο και δε δίνει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου.
1. Κανένα από τα δύο σενάρια πρώτου κόμματος, είτε το σενάριο που λέει Νέα Δημοκρατία είτε το σενάριο που λέει ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδηγεί σε κυβερνητική λύση. Ζούμε στην εποχή των συνεργασιών, στην εποχή των συσπειρώσεων. Η χώρα δεν κυβερνιέται από καμία κυβέρνηση που διαθέτει μικρή νομιμοποίηση. Δεν κυβερνιέται ούτε με 18% ούτε με 25% του εκλογικού Σώματος. Θέλει μεγάλα εθνικά μέτωπα.
2. Το ΠΑΣΟΚ, που είναι δύναμη εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, θέλει να δώσει απάντηση στο πρόβλημα αυτό. Οφείλουμε να σπάσουμε αυτό το αδιέξοδο. Να προειδοποιήσουμε, να προτρέψουμε, να πούμε στον πολίτη ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί ενωτικά προοδευτικά. Αλλά με μία ισχυρή κυβέρνηση, που έχει όχι απλώς και μόνον τον ελάχιστο αριθμό εδρών στη Βουλή, αλλά ισχυρή πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Έχει τη στήριξη του λαού, τη στήριξη της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί κανένα κυβερνητικό σχήμα, εάν δε διασφαλίζεται αυτός ο ενωτικός εθνικός χαρακτήρας. Εάν δεν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ενώνει τους Έλληνες και τους κατευθύνει προς την πρόοδο και την προοπτική, μέσω της εθνικής στρατηγικής που έχουμε προτείνει. Και που αποτελεί τη μόνη σοβαρή βάση συζήτησης και τη μόνη σοβαρή βάση συμφωνίας, όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Των δυνάμεων της κοινωνίας, της παραγωγής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των τοπικών κοινωνιών, όλου του έθνους. Άρα, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται, να είναι συμπλήρωμα «τσόντα» κανενός.

~** ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
Περιοδείες υποψήφιων βουλευτών
Σήμερα το πρωί οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Νίκος Πατσαρίνος, Θανάσης Μπούζας, Αλέξης Χαρίτσης και Έλενα Ψαρρέα θα περιοδεύσουν σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις στην Καλαμάτα.
Το απόγευμα, ο Θανάσης Πετράκος θα περιοδεύσει σε Λευκοχώρα και Αβραμιού, ενώ οι Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Πατσαρίνος, Θανάσης Μπούζας και Έλενα Ψαρρέα σε γειτονιές της Καλαμάτας.

~** Επίσκεψη Ν. Κακλαμάνη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
* Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες ο τέως υπουργός Υγείας και τέως δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ως επικεφαλής κομματικού κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας.
* Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γεώργιος Μπέζος, μαζί με συνεργάτες και εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων του ιδρύματος είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον κ. Κακλαμάνη για όλα τα θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και συγκεκριμένα για τα βήματα αναβάθμισης που έχουν συντελεστεί με τη λειτουργία τεσσάρων νέων τμημάτων, την κατασκευή της νέας μονάδας ΟΚΑΝΑ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μαγνητικός τομογράφος, αξονικός, μαστογράφος κ.λπ.), το έργο εξοικονόμησης ενέργειας του ΕΠΠΕΡΑΑ, την κτηριακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, την ένταξη των τεσσάρων περιφερειακών ιατρείων κ.λπ.
* Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με τη συνταξιοδότηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
* Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του νοσοκομείου και έδωσε τα συγχαρητήριά του για τα θετικά αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας που επιτελείται.
* Τον κ. Κακλαμάνη συνόδευαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Μεσσηνίας, κ. Σαμπαζιώτης, κα Αλειφέρη, κ. Κατσίβελας και κ. Χρυσομάλλης, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας κ. Μαντάς.

~** Ο Θαν. Τζήμερος στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα θα βρεθεί σήμερα ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά», Θαν. Τζήμερος, ο οποίος συνεργάζεται με τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Ο κ. Τζήμερος, παρουσία των υποψήφιων βουλευτών της Μεσσηνίας, θα μιλήσει στις 9.00 το βράδυ σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Ρεξ».

~** Από Φραντζή έως Αριστομένους
Έτοιμη η μελέτη για το δυτικό πεζοδρόμιο Αριστομένους
Σειρά έργων, με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης, αισθητικής και λειτουργικής, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έγκριση του προϋπολογισμού, ύψους 309.470,24 ευρώ, μελέτης του έργου «Ανάπλαση δυτικού πεζοδρομίου Αριστομένους από Φραντζή έως Ξενοφώντος» και η υποβολή αίτησης χρηματοδότησής στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», σε αντίστοιχο άξονα προτεραιότητας και μέτρο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Ριζάς, στη συγκεκριμένη παρέμβαση προβλέπονται μεταξύ άλλων: επίστρωση με υλικά ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στο ανατολικό πεζοδρόμιο, χάραξη ποδηλατόδρομου, μετακίνηση των δύο περιπτέρων που βρίσκονται στην περιοχή, παρεμβάσεις για την παροχέτευση των ομβρίων, υψηλό πράσινο και κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

~** Σταδιακή αλλαγή των δένδρων στην οδό Ηρώων
Λόγω προβλημάτων σε πεζοδρόμια και κράσπεδα
Το θέμα της σταδιακής αντικατάστασης της δενδροστοιχίας στην οδό Ηρώων, λόγω προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στα πεζοδρόμια και τα κράσπεδα της περιοχής, με δένδρα μεσογειακής χλωρίδας και διαφορετικής συμπεριφοράς σε αργιλικά υποστρώματα, ξεκινώντας από τα σημεία που παρουσιάζουν εντονότερο πρόβλημα, συζήτησε και αποφάσισε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών και τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο Ι. Αδαμόπουλο, στην οδό Ηρώων, μετά τους φονικούς σεισμούς του 1986 και την απομάκρυνση του καταυλισμού λυομένων, άρχισε από τη Δημοτική Αρχή της εποχής η αποκατάσταση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων. Έτσι, μεταξύ άλλων, άρχισε η σταδιακή φύτευση των πεζοδρομίων με ένα νέο είδος δένδρου (βραχυχίτωνας) που εκείνη την περίοδο κάλυπτε τα βασικά κριτήρια δενδροφύτευσης.

* Με την πάροδο του χρόνου, όμως, λόγω της γεωλογικής διάστρωσης στην περιοχή Ηρώων με αργιλικές στρώσεις, δεν αναπτύχθηκε σε βάθος η κεντρική ρίζα αλλά οι πλευρικές, για καλύτερη μηχανική στήριξη του φυτού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ανασήκωση των πλακοστρώσεων ή τσιμεντοστρώσεων.
Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί εδώ και δέκα χρόνια περίπου, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχουν επιδεινωθεί. Με δυσκολία γίνεται η κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια και η πρόσβαση στις κατοικίες των παροδίων.
Έντονο πρόβλημα παρατηρείται στην οδό Ηρώων από την οδό Κρήτης έως την οδό Ναυαρίνου. Η ζημιά είναι εμφανής, δημιουργώντας πρόβλημα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, στους πεζούς, στον ηλεκτροφωτισμό και στην αισθητική του χώρου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Σύλληψη 37χρονου για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής


* Για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και απόπειρες κλοπής κατηγορείται ένας 37χρονος, ο οποίος συνελήφθη στη Μεσσήνη. Λίγο πριν από τη σύλληψή του είχε διαρρήξει αυτοκίνητο και είχε αφαιρέσει μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια, ενώ είχε αποπειραθεί να διαρρήξει ακόμα ένα όχημα, καθώς και ένα κατάστημα.
* Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, επίσης, πως ο συλληφθείς, κατά το χρονικό διάστημα από 25 Μαρτίου ως τα τέλη Μαΐου, είχε διαρρήξει επτά οχήματα, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους ηλεκτρονικές συσκευές, τσάντες, καθώς και χρηματικά ποσά.
Ο 37χρονος επρόκειτο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ ερευνάται τυχόν συμμετοχή του σε άλλες παρόμοιες παράνομες πράξεις.
 ~** Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας
Πρώτο το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις εκλογές
Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ την περασμένη Παρασκευή, όπου συμμετείχαν δύο συνδυασμοί, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση και
το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που υποστηριζόταν από το ΠΑΜΕ.
Σε σύνολο 86 εργαζομένων, ψήφισαν 71 και βρέθηκαν 7 λευκά, 2 Άκυρα, 62 έγκυρα.
Έλαβαν:
Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση 12 (1 έδρα για το Δ.Σ.)
Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο 50 (6 έδρες για το Δ.Σ.).

* Για το Δ.Σ. εκλέχθηκαν: Από την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (1 έδρα) ο Ρούμπος Δημοσθένης και από το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (6 έδρες), με αλφαβητική σειρά, οι Αλεξανδρόπουλος Βασίλης, Δασκαλάς Βενετσάνος, Κουφαλάκος Παναγιώτης, Κρεμεζής Γεώργιος, Μιχαλόπουλος Κων/νος και Στραβάκου Σταυρούλα,
Για την Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΔΕΥΑ εκλέχθηκαν: Από την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση (1 έδρα) ο Βεργινάδης Νικήτας και από το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (3 έδρες) οι Κουφαλάκος Παναγιώτης, Κρεμεζής Γεώργιος και Στραβάκου Σταυρούλα.
Για το Εργατικό Κέντρο εκλέχθηκαν: Από το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (3 έδρες) οι Κουφαλάκος Παναγιώτης, Κρεμεζής Γεώργιος και Στραβάκου Σταυρούλα.
Η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση δεν κατέλαβε έδρα.
Για την Εξελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν: Από το Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο (3 έδρες) οι
Αθανασόπουλος Γεώργιος, Μουστάκας Βασίλης και Μπογέας Πέτρος.


~** Από τους Δήμους στην Πελοπόννησο
Ανοικτές κλιματιζόμενες αίθουσες όλες τις ημέρες του καύσωνα
* Λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, τις θερμές ώρες της ημέρας κaι ως το βράδυ, για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, θα παραμείνουν ανοικτά τα ΚΑΠΗ των μεγάλων Δήμων της Πελοποννήσου και οι κλιματιζόμενες αίθουσες, προκειμένου να φιλοξενήσουν ηλικιωμένα άτομα και χρόνια πάσχοντες.

~** Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Οι αγρότες μπορούν να δηλώνουν  δωρεάν τη χρήση νερού στου Δήμους
* Με αφορμή τη συνέντευξη του γραμματέα του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, Μιχάλη Αντωνόπουλου, προχθές στο «Θ», σχετικά με τις άδειες χρήσης νερού, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων επικοινώνησε μαζί μας για να επισημάνει ότι, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι αγρότες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους δωρεάν στους Δήμους, χωρίς να χρειάζεται να επωμιστούν κόστος απευθυνόμενοι σε ιδιώτες για να τους φτιάξουν τις δηλώσεις.
* Σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Α.Σ. Γαργαλιάνων. Σε δελτίο Τύπου, δε, του Συλλόγου σημειώνεται: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την απλοποίηση των διαδικασιών της ΚΥΑ 110424 11-4-12 “Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού”. Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα στο Δημαρχείο Γαργαλιάνων βρίσκεται γεωπόνος του Δήμου για να συνδράμει στις αιτήσεις των παραγωγών. Ενώ και ο Αγροτικός Σύλλογος με ανακοινώσεις του προτρέπει τους παραγωγούς να σπεύσουν για να φτιάξουν τις αιτήσεις τους».
* Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: asgargalianon.blogspot.com.
~** Πριν 94 χρόνια
- ΚΑΤΑ την χθεσινήν δικάσιμον του ενταύθα εκτάκτου Στρατοδικείου εξεδικάσθη υπόθεσις του Ι. Στρούμπου υπολοχαγού του 9ου Πεζικού Συντάγματος κατηγορουμένου επί διαδόσει ψευδών φημών και δυσμενεία κατά του καθεστώτος. Το δικαστήριον επέβαλεν εις αυτόν την ποινήν της τριετούς φυλακίσεως.
- ΕΠΙΣΗΣ το Στρατοδικείον συνερχόμενον ομοίως την 3.30 μ.μ. της σήμερον θα εκδικάση τας κάτωθι υποθέσεις της χθεσινής δικασίμου: Π. Μαρκίδου και Π. Γιαννουκάκου επί παραβάσει καθήκοντος και εξυβρίσει της Κυβερνήσεως, Γ. Στρούμπου επί διαδόσει ανησυχητικών ειδήσεων, Κων. Τσολιά επί εξυβρίσει αρχής και απειλαίς, Κλ. Νηφάκου και Ν. Κλάπα επί δυσφημήσει του καθεστώτος, διαδόσει ψευδών φημών και παρανόμω οπλοφορία και Στ. Μαραβέλια Δημ. Διαμαντοπούλου και Γ. Διαμαντοπούλου επί απάτη και ψευδορκία.
ΠΕΡΙ την μεσημβρίαν της προχθές υπό των Αστυνομικών οργάνων της καταδιώξεως συνελήφθη εις το χωρίον Κατσαρέικα ο Παναγιώτης Γ. Ζαφείρης κατηγορούμενος επί ληστεία.
~** Λίγο πριν από τη 17η Ιουνίου...
...ας ξεκαθαρίσουμε τι μετρά στην ψήφο μας
Λιγότερο από μια βδομάδα από τις εκλογές, όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε μια βασική θέση: Ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στη σημερινή δύσκολη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και προοπτική.
Τα δύο κόμματα που παλεύουν για το πριμ των 50 εδρών, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, πολύ λίγο ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα, αφού αυτή θα έρθει συνυφασμένη ούτως ή άλλως με πολλούς συμβιβασμούς σε σχέση με το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Ήδη προετοιμάζουν τους ψηφοφόρους τους γι’ αυτό, λέγοντας ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις εμπεριέχουν συμβιβασμούς. Το τρίτο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην πιστεύει ακόμα ότι έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί και φαίνεται πολύ λίγο να ενδιαφέρεται για μια ουσιαστική κυβερνητική πρόταση. ΔΗΜΑΡ και «Ανεξάρτητοι Έλληνες» προετοιμάζουν σημεία προγραμματικής μετεκλογικής συμφωνίας, ενώ το ΚΚΕ φαντάζει να έχει μείνει χρόνια πίσω. ΛΑΟΣ και «Χρυσή Αυγή» φαίνεται να μένουν πίσω και να μην κατορθώνουν να βρουν τη θέση τους στη μετά 6 Μαΐου 2012 εποχή.
Στη μετά 6 Μαΐου 2012 εποχή θέλησε να βρει τη θέση της και η «Δράση» του Στέφανου Μάνου. Γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε μια ελάχιστη μειοψηφία ευγενών σκεπτόμενων ψηφοφόρων που δε δείχνουν να ξεπερνούν το 2%, επιδίωξε και κατάφερε τη συνεργασία, σε επίπεδο συνασπισμού κομμάτων, με τη «Δημιουργία Ξανά», ένα νέο πολιτικό σχηματισμό υπό την ηγεμονική προσωπικότητα του Θάνου Τζήμερου. Παρ’ όλο που η συνεργασία συνεχίζει να αποδεικνύεται δύσκολη και γεμάτη εκπλήξεις, το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους πέρασε: θέλετε οι δύο πόλοι να μπουν στη Βουλή προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις; Ψηφίστε το συνασπισμό, ακόμα και εάν δε συμφωνείτε και με τις δύο “συνιστώσες” του. Εξάλλου, τα δύο κόμματα παραμένουν αυτόνομα και αυτεξούσια...
Όμως, αυτές τις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων τείνει να πάρει μορφή τρομοκρατικού αγώνα άλωσης συνειδήσεων. Η μεν Ν.Δ. προβάλλει με χίλιους τρόπους το μήνυμα ότι ψηφίστε μας για να σώσουμε την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με χίλιους δυο τρόπους να κερδίσει τους τρομοκρατημένους της κρίσης: δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους ΔΕΚΟ, άνεργους, φοιτητές και άλλους, προσφέροντας αυτό που λειτουργικά είναι. Μια ομπρέλα εκ των υποκειμένων του συστήματος, ένα θεσμικό δηλαδή μέρος του συστήματος, ακόμα και εάν αυτό δε συμπεριλαμβάνει την υψηλή ιεραρχία σε μεγάλο βαθμό.
Και οι δύο αυτοί πόλοι της επόμενης διακυβέρνησης της χώρας δε φαίνεται, κατά τη γνώμη μου, να απαντούν στο βασικό ερώτημα, που είναι η εξασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ. Εδώ το θέμα είναι ξεκάθαρο. Παραμονή μας στο ευρώ σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα και διαρθρωτικές αλλαγές – πραγματικές δηλαδή μεταρρυθμίσεις. Άρα, η πίεση προς μια τέτοια κατεύθυνση πέφτει στους ώμους των μικρότερων κομμάτων που θα στηρίξουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εκεί, ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ, καθώς και του συνασπισμού της «Δημιουργίας Ξανά», μπορεί να είναι καθοριστικός.
Και έτσι φτάνουμε στο ουσιαστικό ερώτημα των ημερών, που είναι το ακόλουθο: με τι κριτήρια καλούμαστε να επιλέξουμε το τι θα ψηφίσουμε. Κατά τη γνώμη μου, η μοναδική απάντηση στο ερώτημα αυτό παραμένει για δεκαετίες η ίδια. Αυτός που θα ψηφίσουμε οφείλει να αντιπροσωπεύει ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα στο Κοινοβούλιο, τη φιλοσοφία, το ήθος, την πρακτική, τη συμπεριφορά, την αποτελεσματικότητα που εμείς επιλέγουμε πώς πρέπει να έχει, να μπορούμε δηλαδή να ταυτιστούμε μαζί του στις δύσκολες επιλογές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Τα σενάρια, ψηφίζουμε Ν.Δ. για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ (που, όμως, με το ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, καμιά κυβέρνηση ίσως να μην αντέξει, και σε λίγους μήνες, σε νέες εκλογές, αυτός να βγει αυτοδύναμος) ή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να δημιουργηθεί αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση [που, όμως, το κόμμα αυτό μαζεύει σιγά-σιγά όλα τα αντιδραστικά (και διαπλεκόμενα πολλές φορές) στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προδιαγράφεται σαφές πως καμιά μεταρρύθμιση δε θα είναι εύκολο να γίνει], είναι, κατά τη γνώμη μου, παιχνίδια τρομοκρατίας, για να ξανα-εγκλωβισθούμε σε ένα δικομματικό παιχνίδι σαν αυτό που μας κατέστρεψε. Το Κοινοβούλιο περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται σοβαρούς και αποτελεσματικούς βουλευτές. Και αυτούς σας καλώ με όλη μου τη δύναμη να ψηφίσετε.

Του Χάρη Σαββίδη,
Μέλους της ΚΕ της «Δράσης» και
υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας με το ψηφοδέλτιο «Δημιουργία, Ξανά»

~** Έρκος οδόντων
Πυξ-λαξ
Του Δημήτρη Γιατράκου
Εκείνο που φοβάμαι είναι μήπως χρειαστούν δεκαπέντε γύροι (εκλογικοί εν προκειμένω) ώστε να εκλεγεί κυβέρνηση, τόσους όσοι χρειάστηκαν για να επιβληθεί ο Φρέιζερ του Μοχάμεντ Άλι στον «αγώνα του αιώνα» το 1971 στο Madison Aquare Garden της Νέας Υόρκης για τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων –βαρών στο μποξ.
Το πρώτο δεξί ντιρέκτ ήλθε από την καταγγελία του κ. Μιχελάκη για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Ιφικράτη Αμυρά (υποψήφιος για μια ημέρα με το ΣΥΡΙΖΑ), που κάλεσε «ομάδες πολιτών να κάνουν αντάρτικο πόλεων». Ο κ. Αμυράς διέψευσε ότι υπήρξε μέλος του κόμματος, αλλά το 2011, αν δεν απατώμαι, είχε μιλήσει για δημιουργία «επαναστατικού στρατού» και εξοπλισμό ομάδων που θα διώξουν τους «κατακτητές» και διάφορα άλλα ωραία τέτοια… Από την εκπομπή του είχαν περάσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τότε είχε μιλήσει με φρασεολογία Τσέ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με άπερκατ πέρασε στην αντεπίθεση, τονίζοντας πως «ο Ιφικράτης Αμυράς έχει τόση σχέση με τον πολιτικό σχηματισμό της Κουμουνδούρου, όση έχει και η Ν.Δ. με την πραγματικότητα και την αξιοπιστία. Δηλαδή, καμία απολύτως».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., στο μεταξύ, κατέφερε κροσέ στο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δηλώσεις στη ΝΕΤ του κ. Γ. Τόλιου (υποψήφιος στη Β’ Αθήνας), ότι το κόμμα του «παλεύει για την ανατροπή της Ευρωζώνης», ενώ υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή. Η Κουμουνδούρου αμυνόμενη έκανε λόγο για παραλήρημα υβρεολογίας και συκοφαντιών, ενώ στη συνέχεια πέσανε κάτι ψιλές για τους λαθρομετανάστες.
Κατόπιν ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας τη Νέα Δημοκρατία μπόσικη, παραλίγο να τη ρίξει νοκ-άουτ, χρησιμοποιώντας δήλωση του τηλε-νομάρχη Π. Ψωμιάδη ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι αδελφό της Ν.Δ. κόμμα…
Τα χτυπήματα μεταξύ τους, τις τελευταίες ημέρες, δε θυμίζουν αγώνα με κανόνες, όπως υπάρχουν στην πυγμαχία. Ο αγώνας έχει ξεφύγει και εκτός από πυξ (πυγμή, γροθιές), χρησιμοποιούν και λαξ (λάκτισμα, κλωτσιές), προκειμένου να κερδίσουν…

~** Σωκράτης, ένας υποδειγματικός φιλόσοφος - Δείτε ένα εξαιρετικό βίντεο-ανάλυση
* Η λέξη Ελλάς σήμερα διαχωρίζεται σε δύο έννοιες. Η πρώτη σχετίζεται με το ημιδιαλυμένο κρατίδιο στο οποίο ζούμε. Δυστυχώς οι πιθανότητες να μην υπάρχει αυτό το κρατίδιο τις επόμενες δεκαετίες είναι αυξημένες για λόγους που δεν είναι του παρόντος να τους αναλύσουμε.
* Η δεύτερη έννοια σχετίζεται με την Ελλάδα ως πολιτιστική παρακαταθήκη ως πολιτισμός γενικότερα. Αυτή είναι άφθαρτη και είναι αδύνατον να την καταστρέψουν όσοι αιώνες και αν περάσουν, όσα σκοτάδια και να ρίξουν. Ο Τζάκομπ Νίντλμαν, Ph.D. (Jacob Needleman), βραβευμένος Αμερικανός φιλόσοφος και καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο αναλύει τον Σωκράτη.- 
[Aναδημοσίευση από olympia.gr]
*** http://youtu.be/kBQHKcRmf6o  :



** Ο Απ.Κακλαμάνης με ένα από τα νεράτζια που του πέταξαν...
* Στόχος νεαρών που είχαν μαζευτεί σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Σμύρνη, το βράδυ της Τρίτης, έγινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. * Οι νεαροί πέταξαν νεράτζια στον κ. Κακλαμάνη, ενώ έβρισαν κι εκείνον και τους άλλους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στη συγκέντρωση.
«Ιδού τα επιχειρήματα της σύγχρονης Αριστεράς και η Χρυσή Αυγή χρειάζεται αυτούς, και αυτοί την Χρυσή Αυγή» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κρατώντας στο χέρι του ένα από τα νεράτζια που του πέταξαν.
~**

*** ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ  ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ,
12  ΙΟΥΝΙΟΥ  2012 με το  τέλος  της Σχολικής  Χρονιάς :
~* Στον  Παιδικό Σταθμό και Νηπειαγωγείο του  Διαβολιτσίου παρουσίαση Προγράμματος Εκδηλώσεων δυορου  διάρκειας .  :
              ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΓΙΟΡΤΗΣ  :
~ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
                           ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
--  ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΣ  4  ΕΠΟΧΕΣ :
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ  :  Φώτης και Γιώργος  Αντωνακόπουλος , Κωνσταντίνος Καβαλέρης  ,Πάολο Ιάχια και Χριστιάνο Ζεχάϊ  .-
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : Α.  ΝΙΦΑΛΑΔΕΣ : Έλένη Αντωνακοπούλου , Φλοριάνα  Χόνχα , Αλεξάνδρα Καμέρι , και  Θεοδώρα Χωρεμιώτη .-
Β. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ : Βαγγέλης Καμαρινός , Ντάνι  Γκίλα , και  Ηλίας Βέτα .-
Γ. ΑΠΟΚΡΙΕΣ : Σοφία  Βλάχου , Καλλιόπη και Βασιλική Παπαδοπούλου  και Φωτεινή Τασιοπούλου .-
ΑΝΟΙΞΗ : Όλγα Καλοβυρνά , Μαρία Νικολοπούλου Αντριάνα Καπόσι , Μαρίλια Γεωργακά ,  και Αθανασία Καβαλέρη .-
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  :  Κατερίνα Διαμαντοπούλου , Γιώργος Παναγιωτακόπουλος , Άγγελος  Βλαχόπουλος , Παναγιώτης Μανωλόπουλος , Φώτης Παναγόπουλος , Ρεγιάν Μαντάλα , Άνι Ζεχίρι , Αντρέας Τζιέλτζι .-

                           ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
~--  ΤΟ  ΤΑΞΙΔΙ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ -  ΤΟ  ΠΑΡΑΠΟΝΟ  ΤΗΣ  ΓΟΡΓΟΝΑΣ  :
ΑΦΗΓΗΤΕΣ  : Φώτης (Τάκης) Αντωνακόπουλος , Διονυσία  Δαλκαφούκη .-
ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΟΥ  ΝΕΡΟΥ  :  Σορέν Κέλα ,  Αντριάνο Ντολομάγια , Ηρακλής Αντωνόπουλος .-
ΣΤΑΓΟΝΕΣ : Σοφία-Ειρήνη Καβαλέρη , Ευαγγελία Γκότση , Ευσταθία(Έφη) Γιαννοπούλου , Ελισάβετ Μαντάνα , Λύδια Ξηρόκωστα , Κατερίνα Ξηρόκωστα , Βασιλική Αντωνακοπούλου , Αλεξάνδρα Εσάνου .-
ΠΟΤΑΜΙ  : Άγγελος Ασάνου , Φώτης Αντωνακόπουλος .-
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ : Κατερίνα Ξηρόκωστα .-
ΗΛΙΟΣ  : Λάουρα  Ζεχίρι .-
ΑΧΤΙΔΕΣ  : Κωνσταντίνος Κόρμπόπουλος Μάσιμο Μπαϊράμι , Διονυσία Δαλκαφούκη , Βασιλική Αντωνακοπούλου .-
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ : Παναγιώτα  Καρρά .-
ΓΟΡΓΟΝΑ : Βασιλική  Κρέσκου
ΗΛΙΟΣ : Γιάννης Σιαμπάνης  του Δημ.
ΑΝΕΜΟΣ : Δημήτρης Χωρεμιώτης .-
ΚΥΜΑΤΑ  : Αγγελική  Κωτσιοπούλου ,  Δήμητρα Παπαδοπούλου , Βασιλική  Νικολοπούλου , Εφροσύνη Παναγιωτοπούλου .-
ΣΥΝΝΕΦΟ : Σοφία  Τσουμάνη .-
ΓΛΑΡΟΣ 1 : Κλάουρα Λάσκα .-
ΔΕΛΦΙΝΙΑ : Κόλ Λάσκα , Λάμπρος Τζεμπράϊ , Κλέα Καπόσι , Αντρέας Καρακοβούνης , Έλενα Νικολοπούλου .-
ΓΛΑΡΟΣ  2 :΄Γιάννης Σιαμπάνης του Αλέξ . -
ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ : Παναγιώτα  Καρρά .-
ΣΥΝΝΕΦΑ : Βασιλική Αντωνακοπούλου , και Διονυσία Δαλκαφούκη .-

Χορευτικά : σε μελοποιημένη ποίηση Οδυσσέα  Ελύτη  ποιητή του ήλιου και  της θάλασσας .-

Α.-  η ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ
Β.-  τα ΤΣΙΤΣΙΚΙΑ
Γ.- ο Κ. ΜΕΝΕΞΕΣ
Δ.- το ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΙ

                              ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΝΗΠΙΩΝ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΑΣ  ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ  ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ...........................
                            ΚΑΛΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!!!!!STAMATAKOS  THE GREECE !
******  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΥ  ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ  ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   ..!!!  :

**   027. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στον Παιδικό και Νηπιαγωγείο Διαβολιτσίου  Ν. Μεσσηνίας 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=S1-PjdHoSYE  ,



**  029. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2012ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΑΣ :

http://www.youtube.com/watch?v=tLNVb2RVdls  ,



**    033.  Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο  Διαβολίτσι 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=v0x4GhEHhnc ,

 

**        036.- ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2012

http://www.youtube.com/watch?v=WyXJurhAJhk  ,



 **       037.  Νηπιαγωγείο Διαβολίτσι 2012 : 037.avi Nipagogio 2012

http://www.youtube.com/watch?v=b59TLADd7XU ,



** 041.  Paidikos stathmos 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=qJ8E1HQUD-c ,



~** 042. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=CBUDTzxVAQ4 ,



~** 044. ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=8QWjF7a-uw0 ,



~** 045.  ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ Νηπιαγωγείο 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=nqgRzyGQ4Cw ,



~** 046. Διαβολίτσι Παιδικός 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=WEanmiA9Y_g  ,



~** 047. Παιδικός Σ, Διαβολίτσι 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=LIEW-w8XiQc  ,



 **  048. Διαβολίτσι Μεσσηνίας 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=Ik8rZ4cdSO4  ,



* *  049. - Διαβολίτσι Νηπιαγωγείο 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=YTSUWYceZ8o ,



**  052. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=LqkBKBr0Sg0 ,



**   053 Παιδικός Διαβολιτσίου 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=vDFKcyMQTDM  ,



~** 054. Νηπιαγωγείο Διαβολιτσίου 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=38pbPQseLBY  ,



**   055. Παιδικός Νηπιαγωγείο Διαβολιτσίου 2012 :


http://www.youtube.com/watch?v=9CiSNoqUk4I  ,



**059.  Παιδικός Διαβολίτσι 2012 :


http://www.youtube.com/watch?v=Tj4EizYois0  ,



**                                                        
12 ΙΟΥΝΙΟΥ  2012 .- snsarfara  stamos01  2012 .-

****  ΜΕΡΑ  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ !!! ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.  ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ  ...ΛΑ.ΟΣ : ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ  :
~** Γ. Καρατζαφέρης ΛΑ.ΟΣ 2012 1 :

http://www.youtube.com/watch?v=9ZRsBO9_Ff8 ,



~** 005 Γ. Καρατζαφέρης 2 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=DteHKMt-DLE ,



~*** 006.  Γ. Καρατζαφέρης 3 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=mG4DLODNrzY ,




~** 007. Γ. Καρατζαφέρης 4 2012 :

 http://www.youtube.com/watch?v=LDQrbrfDHZU  ,



**   008. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 5 2012

http://www.youtube.com/watch?v=i_5Cq2NrvKU  ,



 
**  009.- Γ. Καρατζαφέρης ΛΑ.ΟΣ 2012 -6- :

http://www.youtube.com/watch?v=AtIL1lF2CSs  ,




 ~** 010. Γ. Καρατζαφέρης 2012  7 :


http://www.youtube.com/watch?v=7v9PBN58HrU  ,

 


 ~** 012. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Δημοσιογράφος 2012  8 :


http://www.youtube.com/watch?v=HqEuo2zKFEk  ,



 ~** 013. Συνέντευξη Γ. Καρατζαφέρη 2012 -9-


http://www.youtube.com/watch?v=S2RfXxbHdpo  ,



** 014. - Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2012 - 10 -
Καρατζαφέρης Δημοσιογράφος 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=FDKbnPB6wZI  ,



**   015. - ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2012   - 11 - :

http://www.youtube.com/watch?v=c2z34ILSUAE  ,



**  016   Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ -12- 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=QMTUE9tZiqQ  ,




  ~** 017 Γιώργος Καρατζαφέρης 2012 : -13-
~  
http://www.youtube.com/watch?v=xdManlWMy40  ,



~**018 Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2012 : -14-

http://www.youtube.com/watch?v=MSoMqvHJLZU  ,



  ~** 019.-  G. KARATZAFERHS 2012 : -15-


http://www.youtube.com/watch?v=o2vYyyroiq8  . ,



** 020. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ 2012 -16- :


http://www.youtube.com/watch?v=dJve-C2m5CI  ,



~** 021. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΛΑ.ΟΣ 2012 -17- :

http://www.youtube.com/watch?v=VLt267Ma9Sw  ,




*** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :


~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html  , Στο ν αγιάζι του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου Σάββατο , Κυριακή και Δευτέρα 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
  ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία-Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html  ,Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html   , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html  , Στο αγιάζι τηγς ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html   , Στο αγιάζι της καθημερινής νας ενημνέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/12-2012.html , Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  12  Ιουνίου  2012 .-

**

~**  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html   , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 .- 


~** 063. A. SAMARAS N.Δ. 2012   -5- :  σε  δημοσιογράφο  στις  εκλογές  17/06/2012 :


http://youtu.be/fpdU2ZgvchM  ,




**** ~** 065. Διαδρομές Ε.Ο. - ΑΡΦΑΡΑ 2012 :


http://www.youtube.com/watch?v=Rp4gN1AC0Hg  ,



~** 066. Διαδρομή Ασπρόχωμα Καλαμάτα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=yPEm09s8KKU ,



~** 067. Νέα είσοδος Καλαμάτα 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=js01x-xdqNg ,



~** 068. Διαδρομή Αρτέμιδος - μαρίνα Καλαμάτας 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=gzmlgnVO8K0 ,



~** 069 KALAMATA νέα είσοδος 2012

http://www.youtube.com/watch?v=ktrAr9puWd4 ,



~** 070. Αντικάλαμος Θουρία διαδρομή 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=B0Y5yVHUD_k ,



~** 071. Αίπεια , Αιθαία , Άνθεια , Αριοχώρι 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=pRTCGiANf8Y ,



***

Δεν υπάρχουν σχόλια: