ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση ΖΗΣΕ την Ελλαδα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012


Μεσσηνιακά   και  Άλλα  στην ενημέρωση  ΖΗΣΕ την Ελλαδα ,  Παρασκευή  14  Σεπτεμβρίου 2012 :



ΚΑΙ  ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΤΑ  ΑΠΟ  12 ΜΈΡΕΣ  ΔΙΑΚΟΠΩΝ  !! ΚΑΛΟ  ΧΕΙΜΩΝΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !
Το  ποντικάκι  στο αγιάζι της  ενημέρωσης μετά  από 12  μέρες διακοπών και ξεκούρασης : !
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ :
http://youtu.be/1FWAmNse94Y




** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

ΔΕΙΤΕ ....!!!! :
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-

** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :

~** Τέλη Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο ο νέος δρόμος  :
Τέλη Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο ο νέος δρόμος
* ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΙ

Μηχανήματα του "Μορέα" δουλεύουν καθημερινά στην περιοχή Μικρομάνης - Θουρίας για να ολοκληρώσουν τους παράδρομους της δυτικής απόληξης του νέου αυτοκινητόδρομου, που βγαίνει στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη. Εκτιμάται ότι οι εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και με την ολοκλήρωσή τους θα παραδοθεί στην κυκλοφορία η δυτική απόληξη, η οποία θα διευκολύνει ένα μεγάλο μέρος κατοίκων κι επισκεπτών της Μεσσηνίας που χρησιμοποιούν το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου στα όρια του νομού.
 Οσον αφορά το θέμα του φωτισμού του νέου κυκλικού κόμβου στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, λίγο πριν το αεροδρόμιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για να μπει το ρεύμα και να φωτιστεί ο κόμβος, καθώς τα πράγματα είναι επικίνδυνα για τους διερχόμενους οδηγούς μέσα στο σκοτάδι.

~** Τι έγινε στην Μπιρμπίτα ξαναρωτάει ο Νίκας  :
Τι έγινε στην Μπιρμπίτα  ξαναρωτάει ο Νίκας
* ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΘΩΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

~ Ερευνα για τη διαχείριση της Μπιρμπίτας ζητάει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενώ βγάζει τον εαυτό του... λάδι για την επιλογή και τη δημιουργία της κατασκήνωσης αυτής των τσιγγάνων. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας, κάνοντας πολλά βήματα πίσω από τις αρχικές του δηλώσεις, αναρωτήθηκε χθες: "Τι έγινε έκτοτε όμως -κι ενώ εγώ είχα πλέον φύγει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση- με συνέπεια να απαξιωθεί η Μπιρμπίτα; Πώς διαλύθηκαν όλα και ο καταυλισμός μετατράπηκε σε χώρο αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ανεξέλεγκτων καταστάσεων;". Ουσιαστικά ο δήμαρχος φορτώνει όλες τις ευθύνες για την καταστροφή της Μπιρμπίτας στη... Νομαρχία, χωρίς όμως να κατονομάζει και τους υπεύθυνους. Σε κάθε περίπτωση δαπανήθηκαν για την Μπιρμπίτα πολλά εκατομμύρια ευρώ, και τώρα... ανεύθυνοι κι υπεύθυνοι αναζητούν πάλι χώρο και πόρους, για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας.


~** Κατασκευάζονται τα βάθρα στη γέφυρα του Αντικάλαμου  :
Κατασκευάζονται τα βάθρα στη γέφυρα του Αντικάλαμου
* Φτιάχνονται τα βάθρα για τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου, του περιφερειακού της Καλαμάτας, στον Αντικάλαμο, στον υφιστάμενο εθνικό δρόμο λίγο πιο πάνω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Τα συνεργεία του "Μορέα" στο συγκεκτιμένο σημείο εκτελούν ό,τι εργασίες μπορούν, καθότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται να φύγουν και να ελευθερώσουν το χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Εφετείο Καλαμάτας η υπόθεση του καθορισμού της οριστικής τιμής μονάδας για 17 υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησίες στην περιοχή. «Σε όποιο μέτωπο μπορούμε να δουλέψουμε, δουλεύουμε», επεσήμανε στην "Ε" στέλεχος του "Μορέα" για το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας, από τη Σπερχογεία έως το τέλος του, στην οδό Λακωνικής, στη διασταύρωση προς Ελαιοχώρι.


~** Παραλίγο να βυθιστεί το πλοίο "Amanda"   :
Παραλίγο να βυθιστεί το πλοίο "Amanda"
* ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Παραλίγο να βυθιστεί χθες μέσα στο λιμάνι της Καλαμάτας το κατασχεμένο φορτηγό πλοίο "Amanda". Εβαλε νερά από δυο ρήγματα και πήρε επικίνδυνη κλίση. Η κινητοποίηση των αρχών και η άντληση μεγάλης ποσότητας νερού έφεραν προσωρινά αποτέλεσμα, όμως ο κίνδυνος βύθισης του πλοίου παραμένει μεγάλος. Εγκαιρα ξεκίνησε πάντως η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκλήθηκε από την άντληση υδάτων, όταν βγήκαν στη θάλασσα λάδια και πετρέλαιο από το μηχανοστάσιο.
 Το πλοίο "Amanda" βρίσκεται ήδη 9 χρόνια δεμένο στην Καλαμάτα, και μαζί με το επίσης κατασχεμένο "Νίσυρος" και το ρυμουλκό "Μίμης" αποτελούν "βόμβες" για το λιμάνι. Μετά από αρκετούς άγονους διαγωνισμούς, το Λιμενικό Ταμείο ξεκίνησε πρόσφατα νέα διαδικασία επίσπευσης της εκποίησής τους. Σύμφωνα με το λιμενάρχη πλοίαρχο Κων. Λαμπρόπουλο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σταύρο Παπαχρήστου, σήμερα πιθανότατα θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, καθώς εκτιμούν πως πρέπει να αρθεί η γραφειοκρατία που προκαλούν οι συντηρητικές κατασχέσεις, για να προχωρήσει η διαδικασία της εκποίησής τους, σε χαμηλή τιμή. Αλλωστε, τα πλοία προορίζονται μόνο για διάλυση (scrap).
 Το "Amanda" έχει κατασχέσεις από τους εργαζόμενους, από το ΝΑΤ και από ιδιώτες. Οι μέχρι τώρα διαγωνισμοί για την εκποίησή του έχουν αποβεί άγονοι λόγω της υψηλής τιμής, καθώς διεκδικούν αρκετοί μερίδιο. Η κλίση που πήρε το πλοίο χθες σήμανε συναγερμό, λόγω των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονεί το ενδεχόμενο βύθισής του στο λιμάνι - ενώ δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που παρατηρώντας την επιχείρηση των λιμενικών σχολιάζαν πως πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη.
 Εχοντας δει τον κίνδυνο βύθισης των τριών πλοίων, την άνοιξη οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου έκαναν επιθεώρηση και διαπίστωσαν την επικινδυνότητα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Λιμενικό Ταμείο που συγκρότησε αρμόδια επιτροπή.
 Από τη μεριά του ο λιμενάρχης Κ. Λαμπρόπουλος, μιλώντας μας χθες σχολίασε πως η απομάκρυνση των κατασχεμένων από το λιμάνι ήταν το πρώτο του μέλημα απ' όταν ανέλαβε, όμως η συντηρητική κατάσχεση καθυστερεί τη διαδικασία. Από την υπηρεσία του πάντως έχουν γίνει επιθεωρήσεις, έχει επισημανθεί η επικινδυνότητα και ήδη έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο.
 Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου μας ενημέρωσε πως την περασμένη εβδομάδα είχε συναντήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και ξεκίνησε η διαδικασία για τον πλειστηριασμό των πλοίων σε χαμηλή τιμή για scrap, κι ευελπιστεί πως τώρα θα υπάρξει ενδιαφέρον.
 Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
 Η κλίση που πήρε το "Amanda" από τα νερά που μπήκαν στο μηχανοστάσιο έγινε ορατή χθες το πρωί από λιμενικούς και άμεσα ξεκίνησε η προσπάθεια άντλησης, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής. Παράλληλα τοποθετήθηκε ειδικό πλωτό φράγμα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα λάδια και το πετρέλαιο που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ τοποθετήθηκαν ειδικές πετσέτες, "λουκάνικα" και "περούκες" για την απορρόφησή τους - τα οποία μετά την απομάκρυνσή τους από το νερό θα παραληφθούν από ειδική εταιρεία.
 Χθες αργά το απόγευμα αναμενόταν ειδικό συνεργείο από την Αθήνα για την απορρύπανση της θάλασσας, ενώ γινόταν προσπάθεια αποκατάστασης των δύο μικρών ρηγμάτων στο πλοίο.
 Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν μεταξύ άλλων λιμενικοί, εργαζόμενοι του Λιμενικού Ταμείου, της ΔΕΥΑΚ και αργά το απόγευμα συνέδραμε την προσπάθεια και η εθελοντική ομάδα «Γαία». Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμα το σκάφος του Λιμενικού και η λάντζα των ναυτικών πρακτόρων.

~** Βανδαλισμοί τάφων στο Νεκροταφείο Σπερχογείας  :
Βανδαλισμοί τάφων στο Νεκροταφείο Σπερχογείας
* Τάφους στο νεκροταφείο Σπερχογείας κατέστρεψαν ιερόσυλοι, που έσπασαν μαρμάρινους σταυρούς.

 Οι βάνδαλοι προκάλεσαν καταστροφή σε τουλάχιστον 5 τάφους. Διέλυσαν τους σταυρούς κι έσπασαν μάρμαρα και τζάμια. Η εικόνα προκαλεί λύπη και απορία στους ντόπιους, που αναζητούν απαντήσεις για τα όσα αντίκρισαν τις τελευταίες ημέρες στο νεκροταφείο του χωριού.

~** Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Υψωση του Τιμίου Σταυρού  :
Η Κυπαρισσία γιορτάζει την Υψωση του Τιμίου Σταυρού
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΗΔΗ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Με μεγάλη λαμπρότητα η Κυπαρισσία γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Υψωση του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον ναό της Ευαγγελίστριας. Χθες το απόγευμα παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου. Ενώ σήμερα θα χοροστατήσει και στην πανηγυρική θεία λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας θα γίνει λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον ναό, όπου λειτουργεί και η μεγάλη εμποροπανήγυρη της περιοχής.
 Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τίμιος Σταυρός στολίζεται εξ ολοκλήρου από βασιλικό που καλύπτει κάθε σημείο του, ενώ μετά το πέρας της λιτάνευσης οι πιστοί παίρνουν από ένα κλωναράκι για ευλογία στα σπίτια τους.
 Η μεγάλη εμποροπανήγυρη που ήδη έχει ξεκινήσει στους δρόμους γύρω από την εκκλησία κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος εμπόρων και επισκεπτών, αν και φέτος τις πρώτες μέρες η κίνηση φαίνεται να είναι λίγο υποτονική σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
 Φυσικά όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους έχουν οι ψησταριές, στις οποίες είδαμε οι τιμές να είναι χαμηλότερες από προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν λείπει και το λούνα παρκ, αλλά και κάθε είδους εμπόρευμα που βρίσκεται στους πάγκους των πωλητών.

~** Λαμπρόπουλος - Αναστασόπουλος τα είπαν με Τζαβάρα  :

Λαμπρόπουλος - Αναστασόπουλος τα είπαν με Τζαβάρα
* Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα , την Γεν. Γραμματέα Κα Λίνα Μενδώνη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
 Συζητήθηκαν : Η δημιουργία νέου Μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη , η συνέχιση των αναστηλώσεων στο Ανδρομονάστηρο και η μελέτη και προστασία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βουλκάνου.
 Προέκυψαν τα εξής :
 1.] Επαναβεβαιώθηκε από κάθε πλευρά η αναγκαιότητα για την κατασκευή του Μουσείου και αποφασίσθηκε να μεταβεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να μελετήσει από την αρχή τα νέα δεδομένα , σε ότι αφορά τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του .
 2.] Το Υπουργείο Πολιτισμού , όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου , θα δρομολογήσουν την συνέχιση της αναστύλωσης του Ανδρομονάστηρου .
 3.] Η Γενική Γραμματέας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, θα επισκεφθούν το Καθολικό της Ιεράς Μονής Βουλκάνου και θα μελετήσουν τις εργασίες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την προστασία του μνημείου.
 Από το Γραφείο Τύπου του Ι. Λαμπρόπουλου

~**  A- Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας  :
* Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον Δ. Σαμπαζιώτη πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά

Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας
 Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέστησε σαφές πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη υπογράμμισε στην παρέμβασή του χαρακτηριστικά «...θέμα να μην λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας» και συνέχισε «...σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μην λειτουργήσει στην συνέχεια το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας».
 Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Σαμπαζιώτης είχε επισημάνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην όποια πιθανότητα συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης τονίζοντας: «το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1948 ως ‘’φίλτρο’’ συγκρατώντας ένα μεγάλο εύρος περιστατικών. Τομέας ευθύνης είναι ο δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό που τριπλασσιάζεται τους θερινούς μήνες και εξυπηρετεί το συνολο σχεδόν της πρώην επαρχίας Ολυμπίας αλλά και μέρος της πρώην επαρχίας Πυλίας. Μέσα σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παρουσία της τουριστικής ναυαρχίδας της Costa Navarino.
 Παράλληλα παρουσίασε με στοιχεία την πληρότητα και τη δυναμική του Νοσηλευτικού ιδρύματος και στάθηκε και στην μεγάλη προσφορά των ευεργετών του που χάριν σε αυτήν προχώρησαν σημαντικά έργα αναβάθμισής του, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
 «...η ύπαρξη και η λειτουργία του Νοσοκομείου όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του ώστε οι πολίτες τουλάχιστον σε θέματα υγείας να νιώθουν ασφαλείς. Η προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και της Τριφυλίας είναι ανυπολόγιστη», ανέφερε ο Βουλευτής Μεσσηνίας.
 Ο κος Λυκουρέντζος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει αξιολόγηση σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης του ΕΣΥ, δηλώνοντας:
 «...για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν από το Υπουργείο στηριχθεί οι λειτουργικές του ανάγκες, έχει στο μέτρο του δυνατού εξασφαλιστεί το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βεβαίως κι αυτό το Νοσοκομείο θα αξιολογηθεί μεταξύ όλων των άλλων στο νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, των νέων οργανισμών-κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων και βεβαίως δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης κλινικών και τμημάτων. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, θέμα να μην λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.»
 Επανερχόμενος στο θέμα ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε να μην εφαρμοστεί ένας ‘’οριζόντιος Καλλικράτης στην υγεία και να προσεχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. «...εάν ο Καλλικράτης εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο και καταργήσουμε οριζόντια όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, φοβάμαι ότι οι ναυαρχίδες της υγείας υπό το βάρος ων νέων δεδομένων να καταρρεύσουν».
 Απαντώντας ο κος Λυκουρέντζος σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο " αλλά υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, εξορθολογισμού στη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η περιστολή της σπατάλης στην υγεία πρέπει να είναι έγνοια, αγωνία, της κάθε Ελληνίδας του κάθε Έλληνα. Δίνουμε μάχη κάθε ευρώ να πιάνει τόπο, να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη η οποία εκδηλώνεται από την ελληνική κοινωνία για περίθαλψη και για διάθεση φαρμάκων».

~** 12χρονος τσιγγάνος λήστεψε 88χρονο και του άρπαξε 4.000 ευρώ :

* Θύμα ληστείας από 12χρονο τσιγγάνο που πούλαγε σεντόνια έπεσε κοντά στο Κάστρο Καλαμάτας ένας 88χρονος, ο οποίος κυκλοφορούσε με 4.000 ευρώ πάνω του. Ο ανήλικος, που είχε έρθει από το Βόλο με την οικογένειά του για να πουλήσουν σεντόνια και πλαστικά, καταζητείται. Τα χρήματα όμως τα παρέδωσε στην Ασφάλεια Καλαμάτας μέσω τρίτου, όταν η οικογένειά του έμαθε πως τον ψάχνει η Αστυνομία.

Ο ηλικιωμένος, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- κυκλοφορούσε με τα χρήματα στην τσέπη, περπατούσε σε ένα δρομάκι κοντά στο σπίτι του προχθές στις 3 παρά τέταρτο το μεσημέρι, όταν ο 12χρονος εμποράκος τον έβαλε στο μάτι. Τον έσπρωξε, τον έριξε κάτω και του έψαξε τις τσέπες. Οταν βρήκε τα 4.000 ευρώ άρπαξε τα χαρτονομίσματα και τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας στο δρόμο το γέροντα αλλά και το δικό του εμπόρευμα.
Αυτό ακριβώς το εμπόρευμα που εγκατέλειψε, μια αγκαλιά σεντόνια, ήταν η αρχή του νήματος που οδήγησε τους αστυνομικούς στο δράστη. Σημαντικά συνέβαλε και η μαρτυρία ενός πολίτη που είδε τον πιτσιρικά να τρέχει κρατώντας πολλά χρήματα στα χέρια. Ακολούθησαν προσαγωγές τσιγγάνων και αναζητήσεις από τους αστυνομικούς, χωρίς όμως να εντοπιστεί ο 12χρονος.
Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε προληπτικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ εκτιμάται πως η οικογένεια του νεαρού δράστη έχει φύγει από την πόλη.
 Κ.Δ.  Πηγή ειδησεων : Εφημερίδα "Ελευθερία¨Μεσσηνίας  2012 .-

~** Πλωτό αιολικό πάρκο στη Νότια Πελοπόννησο  :
Image
* Εκτενή αναφορά στην ίδρυση του πρώτου Ευρω – Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης.

 Ακόμα θα δημιουργηθεί στη Νότια Πελοπόννησο για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο, που θα εκμεταλλεύεται την ίδια στιγμή την κυματική ενέργεια, θα έχει δέκα φορές μεγαλύτερη απόδοση και κατά 30% μικρότερο κόστος κατασκευής.
 «Καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε μια δυναμική και συνεπή πολιτική για την ενέργεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μας με ένα σημαντικό διεθνή ενεργειακό παράγοντα με μεγάλη τεχνογνωσία», δήλωσε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 Ο ίδιος επανέλαβε ότι φιλοδοξία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να καταστεί στρατηγικός ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, με τον αγωγό φυσικού αερίου και το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα διατρέχει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από το σημείο αυτό θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.
 «Μπαίνουμε δυναμικά στα νέα δίκτυα με μεγάλες αξιώσεις και αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό παράγοντα μιας σαφούς στρατηγικής για την πολιτική παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, όπου κρίσιμο ζήτημα και προτεραιότητα αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς» τόνισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι με τις ενέργειες αυτές «ανεβάζουμε το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
 ~* Ίδρυση του πρώτου Ευρω – Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας
 Κατά την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στην ίδρυση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου του πρώτου Ευρω – Μεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας και Καινοτομίας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας, με σύμπραξη της ΡΑΕ Ελλάδας, της ΡΑΕ Κύπρου και σουηδικών, γερμανικών, αμερικανικών, ολλανδικών και κινέζικων κεφαλαίων.
 ~* Πλωτό αιολικό πάρκο
 Εκτός αυτού, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας, το οποίο έχει κατά 30% μικρότερο κόστος κατασκευής και 10πλάσια απόδοση.
 Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε, τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συμφωνία με το Ρώσο φυσικό, βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ το 2000, κ. Αλφιόροφ, για συνεργασία μεταξύ της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Πηγή΅: εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

~** Κυπαρισσία :
Image
* «Λαϊκή Συσπείρωση» και δικηγόροι αντιδρούν στη «Χρυσή Αυγή»

 Αντιδράσεις προκαλεί στην Κυπαρισσία η εκδήλωση των εγκαινίων του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» την Κυριακή το μεσημέρι, παρουσία βουλευτών, μελών και ψηφοφόρων του κόμματος.
 Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, Σαράντος Κουκούμης, κατέθεσε αναφορά στο δήμαρχο, με κοινοποίηση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, την Αστυνομία και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο είναι και ο ίδιος μέλος, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη δημιουργηθούν φαινόμενα βίας από την παρουσία, την Κυριακή, της «Χρυσής Αυγής» στην Κυπαρισσία και το πανηγύρι.
 Μιλώντας σχετικά χθες το απόγευμα στο «Θ», ο κ. Κουκούμης είπε: «Βλέποντας όλα αυτά τα φαινόμενα βίας, από τη «Χρυσή Αυγή», που κραδαίνοντας λοστούς επιτίθενται εναντίον αλλοδαπών, πράξεις που προσβάλλουν και τον πολιτισμό μας και τη φιλοξενία μας και ένα ευνομούμενο κράτος, κατέθεσα την αναφορά και ζήτησα να ληφθούν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα και στην Κυπαρισσία, που θα εκθέσουν και το Δήμο μας και την πόλη μας και θα προσβάλλουν και το πανηγύρι…».
 Παράσταση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας έκανε, για το ίδιο θέμα, προχθές και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Σε έγγραφο του Συλλόγου προς την κυρία εισαγγελέα της ζητούν να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται και να επιστήσει την προσοχή των Αστυνομικών Αρχών για την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην πόλη και την εμποροπανήγυρη.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

~** Επιτακτική η ανάγκη απομάκρυνσής του  :
Image
* Ρύπανση στο λιμάνι από το AMADA που κινδύνεψε να βυθιστεί

 Από σοβαρό ναυάγιο με πολλές συνέπειες απειλήθηκε χθες το μεσημέρι το λιμάνι της Καλαμάτας, από το φορτηγό – πλοίο AMADA, σημαίας Βόρειας Κορέας, που βρίσκεται αραγμένο στη δυτική προβλήτα από το 2003, όταν είχε κατασχεθεί για οικονομικούς λόγους.
 Το λιμάνι τη «γλύτωσε» με μια σημαντική κηλίδα ρύπανσης από λάδια και πετρέλαιο, την οποία μέχρι αργά χθες βράδυ οι λιμενικοί προσπαθούσαν να περιορίσουν.
 Από το πρωί το πλοίο έδειξε ότι είχε αρχίσει να παίρνει κλίση και ο κίνδυνος να βουλιάξει ήταν ορατός, ενώ το μεσημέρι κινήθηκαν διαδικασίες για να γίνει άντληση υδάτων που είχαν εισρεύσει στο κουφάρι του. Μπορεί η ενέργεια αυτή να ισορρόπησε το πλοίο, όμως λάδια και πετρέλαιο χύθηκαν στη θάλασσα. Τις προσπάθειες βοήθησε το ρυμουλκό «Βασιλική».
 Αμέσως οι λιμενικοί με πλωτά μέσα και αντιρρυπαντικά εργαλεία και υλικά προσπάθησαν να περιορίσουν τη ρύπανση και να καθαρίσουν τη θάλασσα. Έριξαν πλωτά φράγματα για τον περιορισμό της κηλίδας, καθώς και υλικά απορρόφησης της ρύπανσης. Στο σημείο έσπευσε και ο πλωτός γερανός που βρίσκεται στη Μεσσηνία, προκειμένου να συνδράμει.
 Άμεσα πλέον θα κινηθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του πλοίου, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί το λιμάνι να απειληθεί με ναυάγιο.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

~** Δράκος, Καφαντάρης και Στάθης  :
Image
* Περιμένουν τον Νίκα στη… γωνία

 Αποστάσεις από τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα να γίνει έρευνα για τα «εκατομμύρια που πετάχτηκαν» για την κατασκήνωση στην «Μπιρμπίτα», φαίνεται να κρατούν προσωρινά ο τέως νομάρχης και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος και οι τότε αντινομάρχες και νυν δήμαρχοι Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος και Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης.
 Ωστόσο, η στάση και των τριών, από όσα δήλωσαν στο «Θ» ερωτώμενοι σχετικά, δίνει την εικόνα ότι… μάλλον περιμένουν τον πρώην «στενό τους συνεργάτη» στη γωνία.
 ~  Τέως νομάρχης
 Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Δράκο για τις δηλώσεις του κ. Νίκα, ο τέως νομάρχης απάντησε: «Το έργο της κατασκήνωσης των Ρομά στην “Μπιρμπίτα” είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, που έγινε με τη συνδρομή της κεντρικής Πολιτείας, κάτω από δύσκολες συνθήκες και διάφορες φάσεις. Ξεκινήσαμε επί Σημίτη και ολοκληρώθηκε επί Καραμανλή. Έργο απολύτως αναγκαίο και απολύτως χρήσιμο για τη Μεσσηνία και, ιδιαιτέρως, για τον κάμπο της Καλαμάτας. Απάλλαξε τη ΒΙΠΕ από μια απαράδεκτη κατάσταση και εξυπηρέτησε τους τσιγγάνους, που χαρακτηρίζονται από ιδιόρρυθμο τρόπο ζωής. Το έργο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση και στο μέλλον θα αποδειχθεί πιο χρήσιμο και αναγκαίο».
 Σε διευκρινιστική ερώτηση για τις καταγγελίες του κ. Νίκα πως σπαταλήθηκαν εκατομμύρια, ο κ. Δράκος δε θέλησε να απαντήσει.
 ~ Οι πρώην αντινομάρχες
 Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες οι δήμαρχοι Στάθης Αναστασόπουλος και Δημήτρης Καφαντάρης, όπου είχαν σειρά συναντήσεων με φορείς για ζητήματα των περιοχών τους.
 Ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος ως αντινομάρχης τότε είχε χειρισθεί το θέμα της κατασκήνωσης, παραλαμβάνοντας το έργο από τον κ. Νίκα, που επίσης ως αντινομάρχης το είχε ξεκινήσει, επικαλέστηκε την απουσία του στην Αθήνα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν έχει ο ίδιος γνώση για τις δηλώσεις του κ. Νίκα, αλλά του έχουν μεταφερθεί, γι’ αυτό ζήτησε με έγγραφό του όλες τις σχετικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και θα προβεί σε δηλώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
 Από την πλευρά του, ο κ. Καφαντάρης δε θέλησε να σχολιάσει κάτι πριν ενημερωθεί, παρά μόνο διευκρίνισε πως ο ίδιος ως αντινομάρχης τότε δεν είχε εμπλοκή με το κατασκευαστικό μέρος, παρά μόνο με τη λειτουργία της κατασκήνωσης.
 Της Βίκυς Βετουλάκη

 ~** Οι 5 πρώτες απορρίψεις αιτήσεων  :
Image
* Για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 Τις πρώτες πέντε απορριπτικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά πήρε κατά τις τελευταίες του συνεδριάσεις το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
 Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 16 αποφάσεις, οι οποίες είναι θετικές και υπέρ των αιτούντων, με σημαντικές μειώσεις στα οφειλόμενα προς τις τράπεζες και αρκετές διευκολύνσεις. Στις τελευταίες αποφάσεις, δε, η μοναδική διαφορά ήταν πως σε κάποιες περιπτώσεις διατασσόταν η εκποίηση περιουσιακού στοιχείου (πλην της πρώτης κατοικίας που δεν πειράζεται), προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις οφειλές.
 Τώρα, για πρώτη φορά, πάρθηκαν αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο που απορρίπτουν τα αιτήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμα καθαρογραφεί, ώστε να γίνει γνωστό ακριβώς το σκεπτικό της κάθε μίας. Ωστόσο, φαίνεται πως κινήθηκαν στο πλαίσιο ότι ο αιτών στερείται της φτωχευτικής ιδιότητας, έχει μόνιμη εργασία με ικανοποιητικό μισθό, χωρίς ιδιαίτερες οικογενειακές υποχρεώσεις και, κυρίως, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.
 Τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε απόφασης, όταν καθαρογραφούν, θα αποδείξουν αν πρόκειται για αλλαγή πλεύσης στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή για ξεχωριστές περιπτώσεις.
 Β.Β

~** Νοσοκομείο Κυπαρισσίας  :
Image
* Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου σε Σαμπαζιώτη για συνέχιση λειτουργίας του

 Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέστησε σαφές πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
 Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Δημήτρη Σαμπαζιώτη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θέμα να μη λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μη λειτουργήσει στη συνέχεια το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας».
 ~ Ερώτηση
 Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Σαμπαζιώτης είχε επισημάνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην όποια πιθανότητα συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης, τονίζοντας: «Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1948 ως “φίλτρο”, συγκρατώντας ένα μεγάλο εύρος περιστατικών. Τομέας ευθύνης είναι ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό που τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και εξυπηρετεί το σύνολο σχεδόν της πρώην επαρχίας Ολυμπίας, αλλά και μέρος της πρώην επαρχίας Πυλίας. Μέσα σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί η παρουσία της τουριστικής ναυαρχίδας της Costa Navarino».
 Παράλληλα, παρουσίασε με στοιχεία την πληρότητα και τη δυναμική του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ στάθηκε και στη μεγάλη προσφορά των ευεργετών του, καθώς προχώρησαν σημαντικά έργα αναβάθμισής του χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
 «Η ύπαρξη και η λειτουργία του νοσοκομείου, όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του, ώστε οι πολίτες τουλάχιστον σε θέματα υγείας να νιώθουν ασφαλείς. Η προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και της Τριφυλίας είναι ανυπολόγιστη», σχολίασε.
 ~ Απάντηση
 Μεταξύ άλλων, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως θα υπάρξει αξιολόγηση σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης του ΕΣΥ, δηλώνοντας: «Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν από το υπουργείο στηριχθεί οι λειτουργικές του ανάγκες, ενώ έχει στο μέτρο του δυνατού εξασφαλιστεί το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βεβαίως κι αυτό το νοσοκομείο θα αξιολογηθεί μεταξύ όλων των άλλων στο νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, των νέων οργανισμών-κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων και, βεβαίως, δε θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης κλινικών και τμημάτων. Αλλά εν πάση περιπτώσει, θέμα να μη λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας».
 Επανερχόμενος στο θέμα ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε να μην εφαρμοστεί ένας «οριζόντιος “Καλλικράτης” στην υγεία και να προσεχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. Εάν ο “Καλλικράτης” εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο και καταργήσουμε οριζόντια όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, φοβάμαι ότι οι ναυαρχίδες της υγείας υπό το βάρος των νέων δεδομένων θα καταρρεύσουν».
 Απαντώντας εκ νέου ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, «αλλά υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, εξορθολογισμού στη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η περιστολή της σπατάλης στην υγεία πρέπει να είναι έγνοια, αγωνία, της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα. Δίνουμε μάχη κάθε ευρώ να πιάνει τόπο, να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη η οποία εκδηλώνεται από την ελληνική κοινωνία για περίθαλψη και διάθεση φαρμάκων». Από  εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας  η ενημέρωση  ειδήσεων ..2012 .-

~** Εγκρίθηκαν έργα 2 εκ. ευρώ για το αεροδρόμιο Καλαμάτας  :
Image
* Εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη εξέλιξη για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου το έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο παρουσίασε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα έργα υποδομών, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει η διοικητής της Φώφη Παπαδημητροπούλου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, όπως τονίζεται από την Περιφέρεια, σε συνδυασμό με τις ενέργειές της για βελτίωση της προσβασιμότητας στον κόμβο και άλλα έργα υποδομών, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετατρέπεται σε ανταγωνιστικό διεθνή αερολιμένα, για τη διασύνδεσή του με σημαντικά αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως επίσης για την προσέλκυση low cost αεροπορικών εταιρειών.
«Όλες οι Κασσάνδρες που εδώ και καιρό προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας διαψεύστηκαν. Με τις ενέργειές μας αποδείξαμε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Τρίπολης, εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την υπογραφή της σύμβασης Egnos από τον κ. υπουργό, που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση, με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, του πρώτου αμιγούς low cost αεροδρομίου στη χώρα, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και της αγροτικής οικονομίας, καθώς θα λειτουργεί και ως εμπορικό» δήλωσε κ. Τατούλης.
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, είπε ότι τα έργα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ και αφορούν επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού κατά 300 τ.μ. με τροποποίηση των αιθουσών άφιξης και αναχώρησης, στέγαστρα, περιβάλλοντα χώρο, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και επέκταση του κλιματισμού. Επίσης, συντάσσονται μελέτες για την κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου και αναβάθμιση των διαδρόμων τροχοδρόμησης.
~** Στον Άρειο Πάγο τον Ιανουάριο η υπόθεση Αναζίκου  :
Image
* Δεκτή έγινε η αναίρεση που είχε ασκήσει στον Άρειο Πάγο για την ποινή των ισοβίων ο Κ. Αναζίκος, ο οποίος έχει καταδικασθεί για την κλοπή των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα το 2004.

 Το Νοέμβριο του 2011, μετά την απόφαση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία είχε γίνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροί του κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, σε ό,τι αφορά την απόρριψη, χωρίς επαρκή αιτιολογία, των αιτημάτων να αναγνωρισθούν στον κατηγορούμενο συγκεκριμένα ελαφρυντικά, η υπόθεση εκδικάσθηκε για δεύτερη φορά στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας.
 Και πάλι, όμως, του επιβλήθηκε ισόβια ποινή. Οι συνήγοροί του κατέθεσαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο, σε ό,τι αφορά τα ελαφρυντικά, και έγινε δεκτή. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στον Άρειο Πάγο στις 11 Ιανουαρίου 2013.
 Β.Β.

~** Για σήμερα και αύριο

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από σήμερα, ενώ οι έντονες βροχές και καταιγίδες σταδιακά θα επηρεάσουν τη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια κυρίως Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά, εκτός της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας, και πιθανόν τη βόρεια Πελοπόννησο.
Αύριο Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, και από το απόγευμα πιθανόν στο βορειοδυτικό Αιγαίο, ενώ την Κυριακή στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο αρχικά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές, εκτός από τα βορειοανατολικά.

~** Στουρνάρας σε ΚΕΔΕ


~ Για λεφτά, ραντεβού το Νοέμβρη
Παράταση στην αγωνία των δημάρχων, αλλά όχι -όπως φαίνεται- και στη λειτουργία των Δήμων και των κοινωνικοπρονοιακών δομών τους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής της ΚΕΔΕ, που τον επισκέφθηκαν ζητώντας του περισσότερα χρήματα, προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά οι ΟΤΑ.
Ο υπουργός δε δεσμεύθηκε επί της ουσίας για τίποτε, καθώς τους ζήτησε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση το Νοέμβριο, μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης συνολικά και σοβαρά.
~ Δήμαρχοι: Θέλουμε τα 2,7 δισ. ευρώ, αλλιώς στάση πληρωμών από 100 Δήμους
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών ότι ήδη 14 Δήμοι της χώρας δεν κατέβαλαν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών τους μισθούς των εργαζομένων και ότι αρκετοί δυσκολεύτηκαν πολύ να τους καταβάλουν. Επεσήμαναν στον Γ. Στουρνάρα ότι αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προορίζεται για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.-, τον επόμενο μήνα περίπου 100 Δήμοι θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
 ~ «Το ταμείον είναι μείον»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών τούς εξήγησε ότι η οικονομική κατάσταση του κράτους είναι τραγική και προσπαθεί ημέρα με την ημέρα να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. «Δεν μπορώ να δεσμευθώ για κάτι», τους είπε. Ωστόσο, σε σχέση με το θέμα της απόδοσης των 35 εκατ. ευρώ - δόση Οκτωβρίου από τα ΠΟΕ-, τους ανέφερε, χωρίς πάλι να τους υποσχεθεί κάτι, ότι θα προσπαθήσει να βρει τα χρήματα και να τους τα δώσει.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να καταβληθούν, τουλάχιστον τώρα, τα 300 εκατ. ευρώ Σαχινίδη που από «λάθος» δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό 2012. Είναι τα χρήματα από τους άμεσους φόρους από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη, και το σχετικό κονδύλιο είναι καταγεγραμμένο στο Μηνιαίο Δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2012 (275,2 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια).
Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στους συγκεντρωμένος δημάρχους και εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλατεία Κλαυθμώνος (πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο του 48ωρου λουκέτου στους Δήμους), με την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ τα πρώτα χρέη που θα πληρωθούν θα είναι αυτά των Δήμων. Αυτό υποσχέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι θα εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο και τη μείωση του επιτοκίου, προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.
~ Οι σημερινές επαφές της ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ συνεχίζει τις επαφές της και σήμερα, στη Βουλή αυτή τη φορά. Στις 10.00 το πρωί ο Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών) Γιάννης Σγουρός θα ενημερώσουν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τα οικονομικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, θα συναντηθεί με το προεδρείο της Βουλής και γύρω στη μία μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και να αποφασίσει για τις περαιτέρω δράσεις.

~** Δημήτρης Πολίτης


"Πολύ δύσκολος ο χειμώνας για τα σχολεία της Καλαμάτας"
εγάλο πονοκέφαλο στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας έχει προκαλέσει η μείωση κατά 33%, σε σχέση με πέρσι, των επιχορηγήσεων για την κάλυψη των δαπανών των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα λεγόμενα του προέδρου της Δημ. Πολίτη.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ο κ. Πολίτης παρουσίασε πίνακα με στοιχεία από τα οποία προκύπτει αυτή η μείωση, ενώ υπογράμμισε ότι, αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέλθει, όπως φημολογείται, στο 1,40 ευρώ το λίτρο, η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, ότι από πλευράς υποδομών οι σχολικές μονάδες που φιλοξενούν περί τους 10.900 μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, προσθέτοντας ότι κατά την ημέρα του αγιασμού η εικόνα τους ήταν πολύ καλή.
«Αγκάθι» αποτελεί το οικονομικό, δεδομένου ότι το 2011 μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχαν καταβληθεί τρεις δόσεις από τη χρηματοδότηση, ενώ φέτος μόνο δύο. Έως και το Σεπτέμβριο του 2011 είχαν διατεθεί 552.802 ευρώ, ενώ για φέτος έχουν διατεθεί μόνο 276.411 ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι δύο πρώτες δόσεις του 2011 ήταν από 207.308 ευρώ και οι δύο τελευταίες (δόθηκαν συνολικά τέσσερις) από 138.205 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει διατεθεί για τις δύο πρώτες δόσεις του 2012. «Αν και οι επόμενες ή η επόμενη έχουν την ίδια μείωση, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων», υπογράμμισε ο κ. Πολίτης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρόσθεσε ότι οι επιχορηγήσεις για το 2012 θα πρέπει να φθάσουν στο ποσό που είχε δοθεί το 2011, δηλαδή σε 691.027 ευρώ.
Θα πρέπει, μάλιστα, να συνυπολογιστεί ότι οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχονται σε 150.000 λίτρα. Αν η τιμή του αυξηθεί κατά 0,40 ευρώ, θα απαιτηθούν επιπλέον 60.000 ευρώ, ποσό που είναι δύσκολο να εξευρεθεί.
~ Υποδομές και παρεμβάσεις
Όσον αφορά στις υποδομές, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ανέφερε ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη κατάσταση, με κύριο μέλημα την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών. Έτσι, έγιναν εργασίες επισκευής και συντήρησης στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των 5ου, 8ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων, εργασίες χρωματισμών στα 7ο, 8ο, 10ο και 19ο Δημοτικά, στο 14ο Νηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο του Κορδία.
Ξυλουργικές εργασίες απαιτήθηκαν σε παιδικούς σταθμούς, στα 5ο, 8ο, 9ο και 21ο, 15ο, 16ο, 23ο 26ο Νηπιαγωγεία, στο Νηπιαγωγείο Λεΐκων και στα 10ο, 12ο και 14ο Δημοτικά.
Τέλος, σιδηρουργικές εργασίες έγιναν, μεταξύ άλλων, στο 16ο Νηπιαγωγείο, στα 1ο, 6ο, 7ο, 8ο, 13ο, 14ο και 21ο Δημοτικά, καθώς και στα Δημοτικά Ασπροχώματος και Βέργας.
Στις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγιναν χρωματισμός του 4ου Λυκείου, παρεμβάσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των 1ου και 4ου Γυμνασίων, των Τεχνικών Λυκείων, του συγκροτήματος του 6ου Λυκείου και των συγκροτημάτων του 2ου και 3ου Γυμνασίων.
Ξυλουργικές εργασίες απαιτήθηκαν στα 1ο και 2ο Γυμνάσια, ενώ σιδηρουργικές εργασίες έγιναν στο 1ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Αρφαρών.
Πέραν αυτών, καθαρίστηκαν από την αυτοφυή βλάστηση τα προαύλια όλων των σχολείων και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή βυτιοφόρου και αυτοκινούμενου σαρώθρου.
Ο κ. Πολίτης κατέληξε λέγοντας πως έχει ζητήσει από τις σχολικές επιτροπές να είναι ιδιαίτερα φειδωλές στη διαχείριση των χρημάτων, χωρίς όμως αυτό να γίνεται σε βάρος της υγείας των παιδιών και της εκπαίδευσης.

~** Σήμερα οι «Όρνιθες» στο Κάστρο


Η προγραμματισμένη να δοθεί στο Κάστρο Καλαμάτας αύριο Σάββατο παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, λόγω κακών καιρικών συνθηκών θα παρουσιαστεί σήμερα στις 9.00 μ.μ. στον ίδιο χώρο.
Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλέφωνο 27210 94819, 9.00-1.00 το πρωί, 6.00-9.00 μ.μ.).

~** Πριν 94 χρόνια

- ΚΑΤ’ απόφασιν της Επισκοπικής Επιτροπής, θα τελεσθή ενταύθα Λιτανεία την προσεχή Κυριακήν δια την ανομβρίαν περιφερομένης της Αγίας Εικόνος της Θεομήτορος εις τας κεντρικωτέρας οδούς μετά την Θείαν Λειτουργίαν. Η Επισκοπική Επιτροπή παρήγγειλεν επίσης, όπως κατά την αυτήν ημέραν τελεσθώσι παρακλήσεις και εις πάσας τας Κοινότητας του Νομού μας.
- ΕΖΗΤΗΘΗ χθες τηλεγραφικώς παρά της Νομαρχίας η αποστολή 30.000 οκάδων αλεύρων πολυτελείας δια την πόλιν μας.
 - Η Νομαρχία παρεκάλεσε τηλεγραφικώς χθες το Υπουργείον του Επισιτισμού όπως διατάξη την επίσπευσιν της αποστολής των δια την πόλιν μας παραχωρηθέντων μακαρονίων.
 - Ο Ευάγγελος Τσέλιος εργάτης του εν τω χωρίω Μπισχινίω της Αφήνης ανθρακωρυχείου ετραυμάτισε δια μαχαίρας τον εργάτην του ιδίου ανθρακωρυχείου Γ. Σκαμνάκην.
 - ΑΠΗΛΘΕΝ εις Αθήνας η Δ/νίς Ντίνα Π. Ταμπάκη, προς πλουτισμόν του παρά τη Πλατεία Μαυρομιχάλη εργοστασίου της Γυναικείων Φορεμάτων.

~** Άρθρο του Γ. Νταγιόπουλου


Για ποια ανάπτυξη μιλάτε, κε Νίκα;
 Νταγιόπουλου
~ Δημοτικού Συμβούλου
 κ. Νίκας, σε διάφορες περιπτώσεις τελευταία, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το λιμάνι, τη χερσαία ζώνη και γενικότερα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Προσπαθεί, λοιπόν, να δείξει το ενδιαφέρον του, μπλέκοντας στα σχέδια άλλων, όπως του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έργα, όμως, που χρειάζονται μελέτες, χρήματα κ.λπ. Κι απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δε μας υπολογίζουν στις τελικές τους αποφάσεις. Με την ευκαιρία, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Νίκας συσκέφτηκε ουσιαστικά μόνος του με τον κ. Μουτζούρη για νέα μαρίνα στον προλιμένα, έργο τεράστιας σημασίας για την πόλη. Μάλιστα, εκτός από το ίδιο το έργο, έχουν τεράστια σημασία οι λεπτομέρειες – γι’ αυτά, όμως, θα τα ξαναπούμε αργότερα.
Αντί, λοιπόν, να μπλέκεται σε αυτά, αν όντως ήθελε την ανάπτυξη της περιοχής, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στη διάνοιξη των κάθετων δρόμων μεταξύ Ναυαρίνου και Κρήτης, ανάμεσα Ακρίτα και Αύρας. Αντί για τα έργα βιτρίνας της «ανάπλασης» της κεντρικής πλατείας, με αυτά τα λεφτά και τις σωστές αποφάσεις στην ώρα τους θα μπορούσε να έχει κάνει τις διανοίξεις αυτές και αυτό θα ήταν πραγματικά αναπτυξιακό έργο.
Τι γίνεται, π.χ., με τη διάνοιξη της Μεγάλου Αλεξάνδρου; Καταργήθηκε από δρόμος και έγινε οικοδομικό τετράγωνο; Τη στιγμή, μάλιστα, που με ενέργειες των περιοίκων και τη συμβολή του Δήμου είχε εγγυητική επιστολή κατατεθειμένη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για 200.000 ευρώ.
 Υ.Γ.1. Πότε θα έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση για την κεντρική πλατεία; Πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία - από αναβολή σε αναβολή πάει το πράγμα.
 Υ.Γ.2. Αυτό πάλι πώς του ξέφυγε; Στον εξάψαλμό του κατά του διοικητή του νοσοκομείου δήλωσε πως αυτός (ο διοικητής) «δεν έχει πολιτική ιδιότητα, δεν μπορεί να κάνει δημόσιες σχέσεις και εξαγγελίες». Οι πολιτικοί γι’ αυτό είναι, για να κάνουν δημόσιες σχέσεις;
 Υ.Γ.3. Προς δημοσιογράφους: Αν θέλετε να κάνετε ερώτηση στον κ. Νίκα και για να μη σας κατηγορήσει ότι του κάνετε αντιπολίτευση, απευθύνετε τις ερωτήσεις σας σε μένα κι εγώ θα τις μεταφέρω.

~** Πανηγύρι Κυπαρισσίας: «Ο φόβος φυλάει τα έρμα»!


 Από το 2001 που δημοσιογραφώ στον τοπικό Τύπο, αλλά και όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ άλλοτε δεν είχα διαπιστώσει και δει να λαμβάνονται τέτοιας έκτασης μέτρα, από τις τοπικές Αρχές και υπηρεσίες, καθώς και την Αστυνομία, για τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του πανηγυριού της Κυπαρισσίας!
 Όχι, δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί, κυρίως οι αρμόδιοι του Δήμου, και είπαν «θα εφαρμοστεί απαρεγκλίτως και για όλους η νομιμότητα στο πανηγύρι»! Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή: Ο φόβος φυλάει τα έρμα, που λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία, προερχόμενη από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ο οποίος τον θεωρεί (το φόβο) απαραίτητο και βάζει στο στόμα του Χορού την άποψη ότι στην πόλη πρέπει να υπάρχει πάντα ο φόβος της τιμωρίας και του κολασμού των πολιτών για τα αδικήματα τα οποία διαπράττουν. Η, δε, θεά Αθηνά, εισάγουσα το θεσμό του Αρείου Πάγου, ως ανωτάτου δικαστηρίου, λέγει ότι επάνω εις αυτόν τον βράχο (Πάγον) «... σέβας αστών φόνος τε συγγενής το μη αδικείν σχήσει το τ΄ ήμαρ καί κατ΄ευφρόνην ομώς...». Δηλαδή, ο σεβασμός και ο αδελφός του, ο φόβος, θα συγκρατούν τους πολίτες από την αδικία ημέρα και νύκτα!
 Γιατί η γνωστή λαϊκή παροιμία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στο φετινό πανηγύρι της Κυπαρισσίας; Θέλει και ρώτημα; Επειδή, πολύ απλά, απλούστατα, έτυχε να συμπέσουν τα εγκαίνια του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» στην Κυπαρισσία, την Κυριακή, με το πανηγύρι να λειτουργεί! Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, όλες αυτές οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του δημάρχου Τριφυλίας στην Αστυνομία και την Εισαγγελία, για τη νομιμότητα στη λειτουργία και την ευταξία του πανηγυριού, έγιναν επειδή τυγχάνει την Κυριακή να είναι τα εγκαίνια του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» στην πόλη, με την παρουσία, βεβαίως, βουλευτών και μελών του κόμματος, μετά και όσα συνέβησαν πρόσφατα σε άλλες πόλεις με εμποροπανηγύρεις!
 Ξέρω πως αυτό που γράφω μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους και ορισμένοι, μάλιστα, θα στραβομουτσουνιάσουν, ακόμη και βρίζοντάς με, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια! Ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει τόσες συσκέψεις, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ληφθεί τόσα μέτρα, ποτέ άλλοτε δε διεξάγονταν τόσοι έλεγχοι στο πανηγύρι, παρά τις διαμαρτυρίες και εκκλήσεις νομίμων μικροπωλητών για τους παρανόμους αλλοδαπούς! Ο «φόβος» της παρουσίας της «Χρυσής Αυγής», για τα εγκαίνια του γραφείου του κόμματός τους την Κυριακή, έκανε το Δήμο, τις αρχές και υπηρεσίες να εφαρμόσουν - τηρήσουν στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας τη νομιμότητα, δηλαδή να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους!
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Υ.Γ.: Αριστεροί, δεξιοί, κόκκινοι, μαύροι, μπλε, φούξια, πριν σπεύσετε να ερμηνεύσετε, όπως νομίζετε, όσα γράφω και να με χαρακτηρίσετε, ξαναδιαβάστε τι ακριβώς γράφω, που είναι και η αλήθεια για τη λειτουργία στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας!

~** Πανηγύρι Κυπαρισσίας


«Ο φόβος φυλάει τα έρμα»!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Από το 2001 που δημοσιογραφώ στον τοπικό Τύπο, αλλά και όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, ποτέ άλλοτε δεν είχα διαπιστώσει και δει να λαμβάνονται τέτοιας έκτασης μέτρα, από τις τοπικές Αρχές και υπηρεσίες, καθώς και την Αστυνομία, για τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του πανηγυριού της Κυπαρισσίας!
Όχι, δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί, κυρίως οι αρμόδιοι του Δήμου, και είπαν «θα εφαρμοστεί απαρεγκλίτως και για όλους η νομιμότητα στο πανηγύρι»! Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή: Ο φόβος φυλάει τα έρμα, που λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία, προερχόμενη από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, ο οποίος τον θεωρεί (το φόβο) απαραίτητο και βάζει στο στόμα του Χορού την άποψη ότι στην πόλη πρέπει να υπάρχει πάντα ο φόβος της τιμωρίας και του κολασμού των πολιτών για τα αδικήματα τα οποία διαπράττουν. Η, δε, θεά Αθηνά, εισάγουσα το θεσμό του Αρείου Πάγου, ως ανωτάτου δικαστηρίου, λέγει ότι επάνω εις αυτόν τον βράχο (Πάγον) «... σέβας αστών φόνος τε συγγενής το μη αδικείν σχήσει το τ΄ ήμαρ καί κατ΄ευφρόνην ομώς...». Δηλαδή, ο σεβασμός και ο αδελφός του, ο φόβος, θα συγκρατούν τους πολίτες από την αδικία ημέρα και νύκτα!
Γιατί η γνωστή λαϊκή παροιμία βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στο φετινό πανηγύρι της Κυπαρισσίας; Θέλει και ρώτημα; Επειδή, πολύ απλά, απλούστατα, έτυχε να συμπέσουν τα εγκαίνια του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» στην Κυπαρισσία, την Κυριακή, με το πανηγύρι να λειτουργεί! Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, όλες αυτές οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του δημάρχου Τριφυλίας στην Αστυνομία και την Εισαγγελία, για τη νομιμότητα στη λειτουργία και την ευταξία του πανηγυριού, έγιναν επειδή τυγχάνει την Κυριακή να είναι τα εγκαίνια του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» στην πόλη, με την παρουσία, βεβαίως, βουλευτών και μελών του κόμματος, μετά και όσα συνέβησαν πρόσφατα σε άλλες πόλεις με εμποροπανηγύρεις!
Ξέρω πως αυτό που γράφω μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους και ορισμένοι, μάλιστα, θα στραβομουτσουνιάσουν, ακόμη και βρίζοντάς με, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια! Ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει τόσες συσκέψεις, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ληφθεί τόσα μέτρα, ποτέ άλλοτε δε διεξάγονταν τόσοι έλεγχοι στο πανηγύρι, παρά τις διαμαρτυρίες και εκκλήσεις νομίμων μικροπωλητών για τους παρανόμους αλλοδαπούς! Ο «φόβος» της παρουσίας της «Χρυσής Αυγής», για τα εγκαίνια του γραφείου του κόμματός τους την Κυριακή, έκανε το Δήμο, τις αρχές και υπηρεσίες να εφαρμόσουν - τηρήσουν στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας τη νομιμότητα, δηλαδή να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους!
 Υ.Γ.: Αριστεροί, δεξιοί, κόκκινοι, μαύροι, μπλε, φούξια, πριν σπεύσετε να ερμηνεύσετε, όπως νομίζετε, όσα γράφω και να με χαρακτηρίσετε, ξαναδιαβάστε τι ακριβώς γράφω, που είναι και η αλήθεια για τη λειτουργία στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας!

~**



   ***  
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2012 :
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/29-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/30-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/2012-31-2012.html  , Διαδρομές - Εκδρομές Σεπτεμβρίου 2012 Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/31-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/31-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31 Αυγούστο 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/31-2012.html  , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012.-

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/1-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/09/02-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/09/13-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** ht~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/09/menoyme-15-2012.html
, MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ  Σάββατο  15 Σεπτεμβρίου   2012 .-tp://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .- ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/09/14-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση και  ΖΗΣΕ την Ελλάδα , Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/09/menoyme-15-2012.html , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ  Σάββατο  15 Σεπτεμβρίου   2012 .-
~**
~**** ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ … ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :


~*** ΘΑΣΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ….Διαδρομές , αφηγήσεις ενημερώσεις από Ξεναγό :

1 ~*** P1010418.MP4 Αναστασία ή Παναγιά 2012 αφήγηση :
http://youtu.be/tX5gsHlJhWo



2 ~*** P1010421.MP4 Παναγία Λιμένα Θάσου 2012 :
http://youtu.be/Sk5LqP7p7jM



3 ~** P1010422.MP4 Μάρμαρα Θάσου αφήγηση 2012 :
http://youtu.be/jbpevA8GnQk




4~** P1010423.MP4 Θάσος Λιμενάρια αρχαία 2012 :
http://youtu.be/EUPP7ycn4k8



5 ~** P1010424.MP4 ΘΑΣΟΣ ενημέρωση αφήγηση 2012 :
http://youtu.be/1HC-cnsh01w




6 ~*** P1010431.MP4 Κεραμωτή - Θάσος 2012 :
http://youtu.be/t5OVr-sXAHg



7 ~** P1010432.MP4 Θάσος - Κεραμωτή 3.4/09/2012 :
http://youtu.be/75CSnQlM-N0



8~** P1010438.MP4 Κεραμωτή Καβάλα -Δράμα 2012 :
http://youtu.be/wLMs95w5RTk



9. ~** P1010439.MP4 Διαδρομή προς Ξάνθη Σέρρες 2012 :
http://youtu.be/gYB1SyXWSAs



10. ~* P1010440.MP4 Σέρρες - Ι.Μ. Αγίου Νικολάου 2012 :
http://youtu.be/UQ_YQGgzOYw



~** ΘΑΣΟΣ …. ΞΑΝΘΗ …..ΣΕΡΡΕΣ …Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών στο όρος Μενίκειο ….υψώματα οχυρών Ρουπελ Ι. Μεταξά Στρυμόνας ποταμός Ελληνοβουλγαρική μεθόριος – Σύνορα 2012 ¨:


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ :
http://youtu.be/1FWAmNse94Y

1 ~** P1010442.MP4 ΙΕΡΑ  Μονή Ιωάννου Τιμίου Προδρόμου Μαινίκιου όρους Ν. Σερρών 5/9/2012 ¨:
http://youtu.be/_KBV14S7LYI



2~** P1010443.MP4 Γυναικεία Μονη Τ. Προδρόμου Σέρρες 2012 :
http://youtu.be/Yt2DIDBN6J4



3 ~** P1010444.MP4 Εντός ΙερούΝαού Τ.Προδρόμου Σερρών 2012 :
http://youtu.be/L-SAUQqdIOI



4 ~** P1010446.MP4 Ιστορικό Μονής Προδρόμου 2012 αφήγηση μοναχής ¨ :   http://youtu.be/SeWO7RnlzZ0


5~** P1010441.MP4 Μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου Σερρών 20112 :

http://youtu.be/QEgAq4aku0w



6 ~** P1010448.MP4 Μουσείο Ι.Μονής Προδρόμου Σερρών 2912 :
http://youtu.be/akrEOzm9vXM



7. ~** P1010449.MP4 ΜΟΥΣΕΙΟ μοναστηριού 2012 :
http://youtu.be/yYo4hoOzlPU



8 ~** P1010450.MP4 Ι.Μ. Πδροδρόμου προα΄λειο 2012 :
http://youtu.be/AFiN2AwLiPY



9 ~** ΜΟΥΣΕΙΟ Μονής Προδρόμου 2012 P1010452.MP4
http://youtu.be/aAzVHDblHiY



10. ~** ROYPEL χυρά κορυφή φυλάκειο 2012 P1010466.MP4 :
http://youtu.be/7p5WnaMdya0

* ~*** ΟΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ  ΑΠΟ ΤΟ  ΑΛΜΠΟΥΜ  ΜΑΣ :
ΑΓΑΠΗ  ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΝΑ  ΔΙΝΕΙΣ !!
ΕΙΣΑΙ  Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ !
ΚΑΜΙΑ  ΝΥΧΤΑ  ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ  ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ !!
Η  ΖΩΗ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑ  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ...ΑΛΛΑ !!!
ΑΛΗΘΕΙΑ  ΣΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ , ΑΛΗΘΕΙΑ  ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ  , ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ !!
Η ΖΩΗ ΔΕΝ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΗ , Η ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ !!
ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ  ΓΙΑ ΝΑ  ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΣΑΙ !
**  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ  ΛΑΡΙΣΑΣ  5/9/2012 επίσκεψη .
 
Τα Αμπελάκια είναι  ένα  όμορφο χωριό  χτισμένο στις υπώρειες  του Κισσάβου (Όσας) , πάνω από τα Τέμπη , σε μιά μαγευτική τοποθεσία , χωμένο  κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο .-
Τα  Αμπελάκια Ν.Λαρίσης , βρίσκονται  σκαρφαλωμένα  στην πλαγιά  του Κίσσαβου , πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών του Πεινιού Ποταμού .- Σύμφωνα  με τους ερευνητές  εμφανίζεται  στην 1η Τουρκική απογραφή το 1454-1455 αλλά παρουσιάζουν  μεγάλη ακμή στα τέλη  του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα με την "Κοινή Συντροφιά " του  1ου  Συνεταιρισμού στον κόσμο .-
Το  Λαογραφικό  Ιστορικό Μουσείο  Αμπελακίων Λάρισας  εγκαινιάστηκε  το 2001 από τον τότε Πρόεδρο  της Ελληνικής  Δημοκρατίας  Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο , επιστεγάζοντας στο αρχοντικό κτήριο του "Μολά" που βρίσκεται λίγα μέτρα από την κενρτική πλατεία του χωριού , τις προσπάθειες  10  χρόνων συλλογής κ.λ.π. των Αμπελακιωτών και των φίλων τους  για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιστορικής Κοινότητας , με αντικείμενα , όπως  οικιακά σκεύη  βιοτεχνικά εργαλία , θραύσματα τοιχογραφιών από αρχοντικά , είδη ενδύσεως , παλιές φωτογραφίες  κ.π.α.  .-
Οι  Αμπελακιώτες λοιπόν  , πρώτοι στον κόσμο το 1778 , έθεσαν τις βασικές αρχές  του Συνεταιριστικού  πνεύματος και θεμελίωσαν μια για πάντα  την έννοια του " συνεταιρίζεσθαι" , με  ένας εκ των πλέον δημιουργικών Πρόεδρο της Αμπελιώτικης βιοτεχνίας τον Γεώργιο Μαύρο (Σβάρτς) .- *
Στα  Αμπελάκια  το  1749 Ιδρύθηκε και  Λειτούργησε , η Ελληνική Σχιλή , το περίφημο  "Ελληνιμουσείο" .- Όπου δίδαξαν  μεγάλοι δάσκαλοι , όπως ο  Ευγένιος  Βούλγαρης , ο Γρηγόριος  Κωσταντάς , και ο Κωνσταντίνος Κούμας .-
* Από το 1879 εως το 1938  λειτούργησε στα Αμπελάκια επίσης η Μανιάρειος Σχολή  της οποίας  και σήμερα  σώζεται  ένα  μέρος της πλούσιας  από βιβλία , παλιάς  Βιβλιοθήκης .-
** Η ανάπτυξη των Αμπελακίων είναι  αρκετά μεγάλη  και κρατάει ως τις αρχές του 19ου αιώνα .- Τα  Αμπελάκια  έφτασαν ο πληθυσδμός τους να ανέβει στους 6.000  κατοίκους και στο χωριό χτίστηκαν περισσότερα από 400 αρχοντίσπιτα ,.- Ακόμα και σήμερα υπάρχουν  αρχοντίσπιτα πολλά  ετοιμόρροπα .-
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: