ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  :



***Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  άλλα  :

*** Απονομή βραβείων χθες στην 84η σειρά ιπταμένων, παρουσία του αρχηγού ΓΕΑ          
              
Ο ανθυποσμηναγός (Ι) Γ. Κοντοφάκας είναι από χθες το πρωί ο πρωτεύσας στην Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Πτητική εκπαίδευση της 84ης Σειράς Ιπταμένων, παραλαμβάνοντας από τα χέρια του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου (Ι) Ευάγ. Τουρνά, τους επαίνους και τα βραβεία της αποφοίτησής του και συγκεκριμένα τα αγαλματίδια ενός Ικάρου και ενός αετού, ως ο αρχαιότερος αξιωματικός στην ακαδημαϊκή, στρατιωτική και πτητική εκπαίδευση της Σειράς του, αλλά και του πρώτου στην πτητική εκπαίδευση.
Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας λιτής τελετής στο χώρο της Διασποράς, της 120 ΠΕΑ, που σηματοδότησε το πέρας της πτητικής εκπαίδευσης των νέων ανθυποσμηναγών.
  Ο διοικητής της 120 ΠΕΑ 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής από το διοικητή της 120 ΠΕΑ, σμήναρχο (Ι) Γρηγ. Δημακόγιαννη.
Ο διοικητής της Πτέρυγας μίλησε για μια ξεχωριστή ημέρα, μια ημέρα ορόσημο για τους νέους ανθυποσμηναγούς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο της εκπαίδευσής τους και ξεκινούν τον κύκλο της σταδιοδρομίας τους.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η ποιοτική υπεροχή τους είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι της ποσοτικής παραμέτρου, καθώς, όπως υπογράμμισε, εστιάσαμε στον παράγοντα άνθρωπο. Επισήμανε πως αποστολή τους είναι η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας, ενώ αναφέρθηκε και στον κοινωνικό ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και κατέληξε ευχόμενος υγεία, καλές και ασφαλείς πτήσεις.
  Ο αρχηγός ΓΕΑ
Στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΑ ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως η εκπαίδευση των νέων αξιωματικών δεν ολοκληρώθηκε με την  αποφοίτησή τους από τη Σχολή Ικάρων, αλλά θα συνεχίζεται για όσο διάστημα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία, ενώ τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση του σταδίου της εκπαίδευσής τους.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως η εκπαίδευση είναι το πρώτο στοιχείο που πρέπει να επενδύει κάποιος, ακόμη και στην κρίση, ενώ καταλήγοντας είπε πως το έργο τους είναι δύσκολο, αλλά με τα εφόδια που απέκτησαν από την 120 ΠΕΑ θα το φέρουν σε πέρας.            
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
***   Δάνειο 1,220 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές μελέτες συζητά ο Δήμος Καλαμάτας          
          
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Στην απόφαση λήψης δανείου 1,220 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταλήξει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης πολεοδομικών μελετών.
Οι όροι που θα τεθούν προς έγκριση είναι οι εξής: Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι έως 300 μήνες από τη σύναψή του, οι καταβαλλόμενες δόσεις θα είναι μηνιαίες, το επιτόκιο χορήγησης θα μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, σε περίπτωση δανεισμού από τράπεζα η ελάχιστη περίοδος χάριτος θα είναι 12 μήνες, το κάθε φορά υπόλοιπο του δανείου θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό μόνο σε περίπτωση μη καταβολής τριών δόσεων, θα επιτρέπεται η πρόωρη μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου χωρίς συνέπειες, οι ασφάλειες – εγγυήσεις προς διασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου θα είναι οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία και δε θα προβλέπονται ποινικές ρήτρες σε βάρος του Δήμου, ούτε θα περιέχονται στη δανειακή σύμβαση όροι που έχουν κριθεί από τη νομολογία, παράνομοι και καταχρηστικοί.
Το δάνειο αφορά στα έξοδα για τις μελέτες:
-Ανατολική Παραλία Καλαμάτας: Πολεοδομική μελέτη της περιοχής Ανατολικής Παραλίας, που ορίζεται προς ανατολάς από το δυτικό όριο της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, προς δυσμάς από τη διαμορφωμένη οδό Κρήτης στο ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας Σταύρου Παπαδόπουλου, νότια από την οδό Ναυαρίνου και βόρεια από την προτεινόμενη από το εγκεκριμένο ΓΠΣ επέκταση της οδού Κρήτης. Η περιοχή, εκτάσεως 410 στρεμμάτων, προορίζεται από το εγκεκριμένο ΓΠΣ για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και επιβάλλεται η πολεοδόμησή της. Για την περιοχή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που αφορούν στον τουρισμό, την αναψυχή και τις υπηρεσίες εστίασης.
-Πρώην Δυτική ΖΕΠ, πλησίον Πλακωτών: Πολεοδομική μελέτη της περιοχής της πρώην δυτικής ΖΕΠ. Πρόκειται για περιοχή που αρχικά είχε προταθεί με το ΓΠΣ του 1986 ως Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και βρίσκεται μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της δυτικής και της βόρειας συνοικίας και της περιοχής Πλακωτά. Μετά την παρέλευση πενταετίας από την κύρωση του ΓΠΣ η ζώνη αυτοδίκαια αποχαρακτηρίστηκε λόγω μη υλοποίησής της. Η περιοχή, παρότι προβλέπεται να πολεοδομηθεί, παραμένει εκτός σχεδίου, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτήν.
Προωθείται, όπως προτείνεται με το ισχύον ΓΠΣ, η πολεοδόμησή της, εμβαδού 270 στρεμμάτων. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τις μελέτες πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής και όλες τις προαπαιτούμενες μελέτες και το κόστος υπολογίζεται στις 270.000 ευρώ
Πράξη Εφαρμογής Παραλίας Βέργας: Η περιοχή έχει επιφάνεια 1.315 στρεμμάτων περίπου. Μετά την επανέγκριση του σχεδίου πόλης θα πρέπει να συνταχθεί η πράξη εφαρμογής. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης πράξης εφαρμογής. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες επανέγκρισης του σχεδίου πόλης. Ήδη συντάσσονται οι μελέτες των ρεμάτων και οι απαιτούμενες γεωλογικές μελέτες και σύντομα θα επανεγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αξιοποίηση των ακινήτων για α΄ και β΄ κατοικία, καθώς και για εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος της πράξης εφαρμογής ανέρχεται σε 290.000 ευρώ.
Πράξη Εφαρμογής Μικρής Μαντίνειας: Αφού εκδοθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου πόλης, θα πρέπει να συνταχθεί η πράξη εφαρμογής για την περιοχή, έκτασης 1.125 στρεμμάτων, ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να εξασφαλίσει τους κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται και οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.  Το προϋπολογιζόμενο κόστος της πράξης εφαρμογής ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.
 
***  74χρονος ο δράστης της έκρηξης και εμπρησμού σε ξενώνα
 Εξιχνιάστηκε, ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Δημητσάνας, υπόθεση πρόκλησης υλικών ζημιών μετά από έκρηξη και εμπρησμό σε ξενώνα, που είχε συμβεί την 13.6.2013 τα ξημερώματα, στο Ελληνικό Αρκαδίας. Για την υπόθεση αυτή, κατηγορείται ένας (1) 74χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού, της έκρηξης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθορών, καθώς και για παραβάσεις των Νομοθεσιών για τα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες. Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική διερεύνηση, την 13.6.2013 πρώτες πρωινές ώρες, ο 74χρονος τοποθέτησε στον πρώτο όροφο ξενώνα, δύο αυτοσχέδιους μηχανισμούς, εκ των οποίων ο ένας εξερράγη, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία είχε ως συνέπεια την πρόκληση υλικών ζημιών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης. Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δημητσάνας. - 
 
***  Χαλάει ο καιρός από αύριο στην Καλαμάτα
  Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 28/2/2014 προβλέπεται άστατος. Ο ουρανός θα είναι νεφελώδης καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Τις βραδινές ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, στα 4-5 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) πηγή: meteoclub.gr - 
 
***  Θα παραταθεί η προθεσμία για τη συντήρηση του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων         
           

Προθεσμία έως τις 17 Μαρτίου προτείνεται να δοθεί στον ανάδοχο του έργου της συντήρησης του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έργο, βάσει της συμβατικής προθεσμίας, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 17 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν τελειώσει οι εργασίες που αφορούσαν στην κατασκευή του νέου πεζοδρομίου κατά μήκος της οδού Ψαρών και οι εργασίες κατασκευής των δύο εισόδων και ραμπών, βόρεια και νότια του πάρκου, ενώ υπολείπονται οι πληροφοριακές πινακίδες, οι φυτεύσεις των θάμνων και η τοποθέτηση των δύο πινακίδων στις νέες εισόδους.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου υπήρξαν διαστήματα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα τη δυσχερή συνέχιση και τη διακοπή των εργασιών. Εκκρεμεί η έγκριση του 1ου ΑΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα απαιτηθεί και δεύτερος τελικός τακτοποιητικός ΑΠΕ.  
 
*** Όλοι οι δημότες θα είναι …υποψήφιοι!           
   
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που από αυτή τη στήλη είχαμε σχολιάσει πως σε κάποιες περιοχές μόνο οι νεκροί δε θα είναι υποψήφιοι. Η αναφορά επιβεβαιώθηκε χθες, από το ρεπορτάζ για τους υποψηφίους του Δήμου Οιχαλίας.  Αν εμμείνουν όλοι στις υποψηφιότητές τους και αν προστεθούν μία ή δύο ακόμη, όπως αναμένεται, ο ενεργός πληθυσμός του Δήμου θα συμμετέχει, σχεδόν στο σύνολό του, σε κάποιον συνδυασμό.  Αυτό προκύπτει και από έναν αριθμό. Τους 229 υποψηφίους που χρειάζονται για έναν πλήρη συνδυασμό, στοιχείο που μας έδωσαν οι συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου Στάθη Τσουκάλη. Κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένος συνδυασμός, αρκούν περί τα 150 άτομα για να φτιαχτεί ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο.  Οπότε, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει…  Χ.Χ. 
 
***  Τροχαίο με υλικές ζημιές στα Φιλιατρά (φωτογραφίες)         
     
Τροχαίο ατύχημα με υλικές μόνο ζημιές σημειώθηκε το μεσημέρι, γύρω στη 1, στα Φιλιατρά. Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που κινούνταν στην είσοδο των Φιλιατρών από Γαργαλιάνους, στο ύψος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας), στη στροφή προς Κυπαρισσία συγκρούστηκε με αγροτικό όχημα το οποίο κινούνταν στο δρόμο με κατεύθυνση προς την εκκλησία και παραβίασε το Stop που υπάρχει στη συμβολή των δύο δρόμων. Συνέπεια της σύγκρουσης των δύο οχημάτων ήταν το Ι.Χ. επιβατικό όχημα να προσκρούσει στη συνέχεια στον μαντρότοιχο της εκκλησίας. Ευτυχώς, οι επιβαίνοντες στα δύο οχήματα δεν υπέστησαν σοβαρά τραύματα παρά μόνο αμυχές. Του συμβάντος επιλήφθηκε η Αστυνομία που ερευνά τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.
 
***  Πρόταση διοργάνωσης έκθεσης με ξύλινα μοντέλα ελληνικών πλοίων
 Περί τα δεκαπέντε μοντέλα πλοίων, από το 15ο π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα, αναμένεται να εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας από τις 15 έως τις 26 Μαρτίου, αν συναινέσει στο αίτημα του καθηγητή Παν. Σοφικίτη, ο οποίος τα κατασκευάζει ως πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Τα ελληνικά σκαριά της συγκεκριμένης περιόδου είναι φιλοτεχνημένα με την παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη και την έκθεση μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές και φοιτητές, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. -
 
***  Τρελό Καρναβάλι των Φούληδων την Κυριακή!
  
         Του Ηλία Γιαννόπουλου
Το θεσμοθετημένο, πια, ξακουστό Καρναβάλι των Φούληδων θα πραγματοποιηθεί και φέτος, την Κυριακή το απόγευμα στα Φιλιατρά, με την πόλη να αποτελεί την έδρα της χαράς, του κεφιού, του τρελού ξεφαντώματος της Αποκριάς! Το Καρναβάλι των Φούληδων, μάλιστα, διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά και, παρά την κρίση που μαστίζει την κοινωνία και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες, κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και μεγαλύτερο. Φέτος, μάλιστα, αναμένεται η κοσμοσυρροή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! Άλλωστε, είναι η κεντρική αποκριάτικη εκδήλωση στην Τριφυλία, παράλληλα βέβαια με άλλες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο από συλλόγους και τοπικούς φορείς. Για το Καρναβάλι των Φούληδων παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και η υπεύθυνη συντονισμού της επιτροπής για τη διοργάνωση του καρναβαλιού, δημοτική σύμβουλος Βιβή Παντελάκη. Ο κ. Κόλλιας είπε: «Είναι η 12η χρονιά φέτος που διοργανώνεται το Καρναβάλι των Φιλιατρών, το γνωστό Καρναβάλι των Φούληδων! Για άλλη μια φορά θα διευκρινίσω τη λέξη Φούλης. Προέρχεται από το αδερφούλης, είναι υποκοριστικό αυτής της πολύ αγαπησιάρικης λέξης, που υποδηλώνει συναδέλφωση, αδελφική φιλία, αδελφική συνύπαρξη και όχι κάτι άλλο. Είναι, λοιπόν, η 12η χρονιά που διοργανώνεται στα Φιλιατρά. Θα μπορούσα να πω ότι και για το Δήμο Τριφυλίας είναι η κεντρική αποκριάτικη καρναβαλική εκδήλωση, η οποία υποστηρίζεται από χορηγούς και επαγγελματίες της περιοχής, χωρίς ο Δήμος να βγάνει από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ! Στηρίζει ηθικά την προσπάθεια και η Δημοτική Αρχή είναι παρούσα στη διοργάνωσή του. Βεβαίως, καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε άλλες Δημοτικές Ενότητες, με πρωτοβουλίες των συλλόγων της κάθε πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων. Επαναλαμβάνω, όμως ότι, η κεντρική καρναβαλική εκδήλωση του Δήμου Τριφυλίας, από παράδοση εδώ και 12 χρόνια, εξακολουθεί να είναι το Καρναβάλι των Φούληδων στα Φιλιατρά! Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Σε καιρούς δύσκολους που ο κόσμος έχει ανάγκη από χαμόγελο, από ξεφάντωμα, από χαρά, αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δημιουργούν ένα σταθερό υπόβαθρο αυτής της προσδοκίας των ανθρώπων. Η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στη Δ.Ε. Φιλιατρών και αποτελείται κυρίως και πρωτίστως από τους δημοτικούς συμβούλους της Δ.Ε. Φιλιατρών, αλλά και από στελέχη των κοινωνικών φορέων, θα δώσει και φέτος τον καλύτερό της εαυτό, ώστε η διασκέδαση το απόγευμα της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών να είναι ένα πραγματικό ξεφάντωμα!». Ο κ. Κόλλιας επισήμανε ακόμη πως «η Δημοτική Αρχή αγκαλιάζει όλες τις προσπάθειες που έχουν να κάνουν με το καρναβάλι και τα σχετικά ζητήματα, π.χ. είχαμε ωραίες εκδηλώσεις την Τσικνοπέμπτη στην πλατεία των Γαργαλιάνων, στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, σε άλλες πόλεις, όπου η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να υποδηλώσει την αξία των διοργανωτών αυτών των εκδηλώσεων. Τα καρναβαλικά δρώμενα συνεχίζονται και στους Γαργαλιάνους και στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας και σε άλλες πόλεις και τοπικές κοινότητες, υπήρχαν οι Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά κ.ο.κ. Εμείς στηρίζουμε κάθε εκδήλωση κεφιού, σε όποιο σημείο της Τριφυλίας και να γίνει!». Με τη σειρά της, η κα Παντελάκη τόνισε: «Είναι το 12ο Καρναβάλι των Φούληδων. Το κληρονόμησε ο Δήμος Τριφυλίας ως την κεντρικότερη αποκριάτικη εκδήλωσή του. Οργανώνεται από τους δημοτικούς συμβούλους της Δ.Ε. Φιλιατρών και σε αυτό συμμετέχουν οι σύλλογοι και οι φορείς της πόλης. Στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά σε χορηγίες επαγγελματιών, συλλόγων, με πρώτη τη μεγάλη χορηγία της “Costa Navarino”, η οποία μας παρέχει τα ηχητικά. Για μας, στη Δ.Ε. Φιλιατρών, είναι μια ξεχωριστή γιορτή! Σήμερα που, όντως, έχουμε ανάγκη λίγο να ξεφαντώσουμε, να χαρούμε, θέλουμε να καθιερώσουμε την πόλη των Φιλιατρών ως το σημείο συνάντησης των Τριφυλίων αυτή την ξεχωριστή μέρα. Προσκαλούμε όλους τους Τριφύλιους και όχι μόνο, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις 4.00 η ώρα, να είναι στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών!». Η κα Παντελάκη πρόσθεσε πως στην παρέλαση των καρναβαλιστών θα πάρουν μέρος, όχι μόνο σύλλογοι από τα Φιλιατρά, αλλά και από την Κυπαρισσία, με ξεχωριστή παρουσία του Εικαστικού Εργαστηρίου, με τη δική του καρναβαλική εικαστική πρόταση, και του ΜΕΣΚ! -
 
***   Όταν η όρεξη για δημιουργία συναντά το παιχνίδι… (φωτογραφίες)          
      
   
Μια εκπληκτική εικόνα παρουσιάζει το προαύλιο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, καθώς δάσκαλοι- γυμναστές και μαθητές ζωγράφισαν σε αυτό γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι, φιδάκι κ.λπ.). Έτσι, οι μαθητές έχουν μια επιπλέον επιλογή παιχνιδιού σε κάθε διάλειμμα, αλλά και στην ώρα της γυμναστικής.
Π.Μπ.
  Υ.Γ.: Μακάρι τα παιδιά να επιστρέψουν σε αυτά τα πραγματικά παιχνίδια, γιατί ένα τάμπλετ ή ένα κινητό δεν αποτελεί παιχνίδι, άσχετα αν αυτό «λύνει» τα χέρια στους γονείς. 
 
 
*** Σε πλήρη λειτουργία οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων          
          
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται ήδη οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και Πυροπλήκτων (ΤΑΠ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, βάσει των αρμοδιοτήτων που είχαν πριν καταργηθούν την 1η  Νοεμβρίου 2013.
Οι διαδικασίες ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα, μετά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, με τη μετάταξη, εντός δύο μόλις ημερών, 149 υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με κύριο στόχο την άμεση καταγραφή των ζημιών στο σεισμόπληκτο νησί. Ήδη 35 μηχανικοί και στελέχη του ΤΑΣ βρίσκονται μόνιμα στην Κεφαλλονιά και εργάζονται ακατάπαυστα για το σκοπό αυτό, ολοκληρώνοντας τους δευτεροβάθμιους ελέγχους εντός της εβδομάδος.
Στο μεταξύ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα θέματα ελέγχου και αποζημιώσεων των πληγέντων κατοίκων, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.
  Ο δε γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, έδωσε ήδη εντολή στο προσωπικό των ανασυσταθεισών υπηρεσιών ΤΑΣ και ΤΑΠ να προχωρήσει, άμεσα, στην ολοκλήρωση των ελέγχων και των αποζημιώσεων και όσων υποθέσεων εκκρεμούν από προηγούμενα έτη.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις παρακάτω υπηρεσίες:
  ΤΑΣ Ν. Αχαΐας
Καλαβρύτων 52-56 & Φλέμινγκ, τηλ. 2610589100
  ΤΑΣ Ν. Μεσσηνίας
Σόλωνος 19, Καλαμάτα, τηλ. 2721096971-2
  ΤΑΣ Ν. Λευκάδας
Καραβέλα & Υποσ/γου Κατωπόδη, Λευκάδα,
τηλ. 2645026323, 2645026326
  ΤΑΠ Ν. Ηλείας    
 Νέο Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας, κόμβος Αγ. Γεωργίου, Πύργος, τηλ. 2621035960, 2621025646 
 
*** Οι «Πρωταγωνιστές» κάνουν κόμμα για τις ευρωεκλογές         
           
Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κίνησης, η οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης.
Το όνομα του ψηφοδελτίο είναι «Το Ποτάμι» και με αυτό η κίνηση θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Κατά πληροφορίες, ο Στ. Θεοδωράκης θα παραχωρήσει το εταιρικό του μερίδιο στο protagon.gr στους συνεργάτες του, εν όψει αυτών των εξελίξεων.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπεί πρόσωπα με κοινωνική δράση για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο.
Newsroom ΔΟΛ
 
***   Ανακοινώθηκαν τέσσερις νέες υπηρεσίες στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)         
  
Με σύνθημα «Τη μια στιγμή το θέλεις, την άλλη το έχεις», τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είναι τώρα online με φορείς του Δημοσίου και εξυπηρετούν ακόμα πιο άμεσα. Αυτός είναι ο βασικός άξονας της προσπάθειας που κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να διευρυνθούν οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΕΠ προς τους πολίτες.
Τέσσερις είναι οι νέες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω της online σύνδεσης με υπηρεσίες του Δημοσίου:
-Φορολογική ενημερότητα μέσω online και φυσικής παρουσίας. Απαιτείται έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας του αιτούντος, έγγραφο αποδεικτικό της άμεσης συσχέτισης του ΑΦΜ που θα εισαχθεί στην εφαρμογή και του άμεσα ενδιαφερομένου, αριθμός ειδοποίησης που χρειάζεται σε ένα από τα δικαιολογητικά.
-Ασφαλιστική ενημερότητα ΙΚΑ και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου.
-Πιστοποιητικά δημοτολογίου: βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, ιθαγένειας, όπως και βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης για τον ΟΓΑ
-Πιστοποιητικά ΝΑΤ: ύψος μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης, βεβαίωση ετήσιων αποδοχών για φορολογική χρήση, συγκεντρωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα εξαμήνου.
  Στ. Μπένος: «Δημοκρατία της καθημερινότητας»
Η παρουσίαση για τις νέες υπηρεσίες έγινε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρουσία του κ. Σταύρου Μπένου, τον οποίο είχαν προσκαλέσει ως τον πολιτικό που «εμπνεύστηκε και υλοποίησε το θεσμό των ΚΕΠ».
Ο κ. Μπένος, ιδιαίτερα συγκινημένος, χαρακτήρισε τα ΚΕΠ και «υποκαταστήματα του κράτους» με τις δυνατότητες που ανοίγονται «για να περάσουμε από την πρώτη γενιά ηλεκτρονικών προϊόντων στην επόμενη φάση της διεκπεραίωσης πολυσύνθετων εργασιών από τα ΚΕΠ, π.χ. αδειοδοτήσεις. Είναι μια άλλη όψη της δημοκρατίας, της δημοκρατίας της καθημερινότητας».
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποδοχή που έχει ο θεσμός. Σημείωσε χαρακτηριστικά: 9 στους 10 πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση, 1.060 ΚΕΠ λειτουργούν σήμερα σε 325 Δήμους, 3.500.000 επισκέφτηκαν τα ΚΕΠ το τελευταίο τρίμηνο, 2.390 είναι οι υπάλληλοι του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών, ενώ περίπου 1.500 οι δημοτικοί υπάλληλοι.
 
***  Γραφειοκρατική τρέλα: Ένα ιστορικό βαγόνι προς διάλυση         
          
Εκ παραδρομής σε λίστα διάλυσης μια φορτάμαξα του 19ου αι.
  Η φορτάμαξα που μπήκε σε λίστα διάλυσης τροχαίου υλικού είχε μεταφέρει, όπως λέγεται, τα οστά του Θ. Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη
 Ένα από τα παλαιότερα βαγόνια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, μοναδικό μνημείο μίας ένδοξης βιομηχανικής εποχής, με το οποίο μάλιστα είχαν μεταφερθεί τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη το 1930, κινδυνεύει να γίνει σκραπ.
Ο λόγος; Εκ παραδρομής φαίνεται να συμπεριλήφθηκε σε λίστα του προς διάλυση άχρηστου τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, παρ’ όλο που αρχικά είχαν γίνει ενέργειες για την εξαίρεσή του.
Πρόκειται για τη φορτάμαξα με αριθμό κυκλοφορίας Ζ11 2317, που κατασκευάστηκε στο βελγικό εργοστάσιο της Baume Marpent στα τέλη του 19ου αιώνα (1888 - 1892) για λογαριασμό μίας εκ των πρώτων εταιρειών που είχαν αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Ήταν η Ελληνική Εταιρεία Μεσημβρινών Σιδηροδρόμων (ΕΜΣΕ) ή αλλιώς Σιδηρόδρομοι Μύλων - Καλαμών, το αρκτικόλεξο της οποίας, ΣΜΚ, αναγράφεται ακόμη στο ιστορικό βαγόνι. Πρόκειται για την παραχωρησιούχο εταιρεία που κατασκεύασε το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Αργολίδα ως την Καλαμάτα, η οποία λόγω της κατοπινής πτώχευσής της πέρασε διαδοχικά στην ιδιωτική εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) και έπειτα στην κρατική ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους), τον «πρόγονο» δηλαδή του ΟΣΕ.
  Κομψή κατασκευή
Όπως αναφέρουν φίλοι του σιδηροδρόμου, πρόκειται για μία μικρού μεγέθους, κομψή κατασκευή από μεταλλικό σκελετό και ξύλινη επένδυση με χαρακτηριστικό καγκελόφρακτο μπαλκονάκι, που έχει επιβιώσει περί τα 130 χρόνια. Παρ’ όλη την πάροδο του χρόνου, το βαγόνι σήμερα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση και φυλάσσεται στους Μύλους Αργολίδας, ενώ είναι η μόνη από τις 50 φορτάμαξες τις οποίες είχε παραγγείλει η ΕΜΣΕ που έχει επιβιώσει μέχρι τις ημέρες μας.
Μάλιστα, παλιοί σιδηροδρομικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για τη φορτάμαξα με την οποία μεταφέρθηκαν τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη το 1930. Ωστόσο, η εξαίρεση της φορτάμαξας από το προς διάλυση τροχαίο υλικό είναι επιτακτική, λένε φίλοι του σιδηροδρόμου, καθώς βρίσκεται εν ενεργεία εργολαβία κοπής βαγονιών για σκραπ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται.
Οι εν λόγω εργολαβίες, όπως παραδέχονται σιδηροδρομικοί, έχουν καθυστερήσει πολύ, αφού στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από μετασχηματισμό του ΟΣΕ μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί συνεχείς κλοπές αφύλακτου τροχαίου και σιδηροδρομικού υλικού.
Η μεγαλύτερη εξ αυτών, η οποία αποκαλύφθηκε από «Το Βήμα», είχε σημειωθεί στο Καρδιακαύτι Ηλείας, όπου, κάτω από τα μάτια του κράτους, επιτήδειοι τεμάχιζαν επί έναν χρόνο έξι ντιζελάμαξες και μεγάλο αριθμό βαγονιών και σιδηροτροχιών.
  Και άλλο υλικό με ιστορική αξία
Φίλοι του σιδηροδρόμου σημειώνουν, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους καταλόγους των προς διάλυση βαγονιών βρίσκονται και άλλα οχήματα που έχουν σημαντική αξία, λόγω παλαιότητας, σπανιότητας ή ιστορικότητας, καθώς χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Ελλάδα ξεκίνησε να φτιάχνει σιδηροδρομικό δίκτυο.
Όπως λένε, τόσο ο ΟΣΕ όσο και το υπουργείο Πολιτισμού είναι ενήμεροι, ενώ το δεύτερο έχει κινήσει διαδικασίες για χαρακτηρισμό επιλεγμένων κομματιών του ιστορικού τροχαίου υλικού. Υπογραμμίζουν δε, ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη σωτηρία των μοναδικών βαγονιών.
 
***   ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Oμιλείται και γράφεται επί 4.000 χρόνια!
 
"Η ελληνική και η κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την ελληνική". (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
 Tο πρώτο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η Ελληνική γλώσσα ήταν η μεταρρύθμιση του 1976 με την κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών και η δια νόμου καθιέρωση της Δημοτικής και του μονοτονικού, που σήμερα κατάντησε ατονικό.
 Έτερο μεγάλο πλήγμα είναι ότι η οικογένεια και ο δάσκαλος αντικαταστάθηκαν από την τηλεόραση, που ασκεί ολέθρια επίδραση όχι μόνο στην γλώσσα, αλλά και στον χαρακτήρα και στο ήθος. (Αντώνης Κουνάδης, ακαδημαϊκός)
 Το CNN σε συνεργασία με την εταιρεία υπολογιστών apple ετοίμασαν ένα εύκολο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών προς τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ότι η ελληνική εντείνει το ορθολογικό πνεύμα, ξύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και προτρέπει τους πολίτες προς την δημιουργικότητα.
 Μετρώντας τις διαφορετικές λέξεις που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι όλες έχουν από αρκετές χιλιάδες, άρα είναι αδύνατο να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσες και οι λέξεις μιας γλώσσας, γιατί κανένας δε θα θυμόταν τόσα πολλά σύμβολα.
 Το ίδιο ισχύει και με τις διαφορετικές συλλαβές των λέξεων (π.χ. τις: α, αβ, βα, βρα, βε, ου) που έχει η κάθε γλώσσα.
 Μετρώντας επίσης τους διαφορετικούς φθόγγους των λέξεων (τους: α, β, γ.) που έχει η κάθε γλώσσα βλέπουμε ότι αυτοί είναι σχετικά λίγοι, είναι μόλις 20, δηλαδή οι εξής: α, ε, ο, ου, ι, κ, γ, χ, τ, δ, θ, π, β, φ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ , όμως, αν καταγράφουμε τις λέξεις μόνο ως έχουν φθογγικά, δε διακρίνονται οι ομόηχες, π.χ.: «τίχι» = τείχη, τοίχοι, τύχη, τύχει, «καλί» = καλοί & καλή & καλεί.
 Επομένως, δεν είναι δυνατό να υπάρξει γραφή που να έχει τόσα γράμματα όσοι και οι διαφορετικοί φθόγγοι των λέξεων. Προ αυτού του προβλήματος οι άνθρωποι κατάφυγαν σε διάφορα τεχνάσματα, για να επιτύχουν την καταγραφή του προφορικού λόγου, κυριότερα των οποίων είναι το αιγυπτιακό και το ελληνικό.
 Το τέχνασμα που επινόησαν οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να καταφέρουν να καταγράφουν φωνητικά τις λέξεις, ήταν η χρησιμοποίηση από τη μια τόσων γραμμάτων όσοι και οι φθόγγοι των λέξεων, φωνηέντων και συμφώνων, δηλαδή των γραμμάτων: Α(α), Β(β), Γ(γ). και από την άλλη κάποιων ομόφωνων γραμμάτων, δηλαδή των: Ω(ο) & Ο(ο), Η(η) & Υ(υ) & Ι(ι) με τα οποία, βάσει κανόνων, αφενός υποδείχνεται η ετυμολογία (= το μέρος λόγου ή ο τύπος κ.τ.λ.), άρα το ακριβές νόημα των λέξεων και αφετέρου διακρίνονται οι ομόηχες λέξεις, πρβ π.χ.: τύχη & τείχη & τύχει & τοίχοι, λίπη & λείπει & λύπη.
 Παράβαλε π.χ. ότι στην ελληνική γραφή έχει κανονιστεί να γράφουμε το τελευταίο φωνήεν των ρημάτων με τα γράμματα – ω, ει και των πτωτικών με τα – ο,ι,η, ώστε να διακρίνονται οι ομόηχοι τύποι: καλώ & καλό, καλεί & καλή, σύκο & σήκω, φιλί & φυλή, φιλώ & φύλο. Παράβαλε ομοίως ότι στην ελληνική γραφή έχει κανονιστεί να γράφουμε τα κύρια ονόματα με κεφαλαίο γράμμα και τα κοινά με μικρό, για διάκριση των ομόφωνων λέξεων: νίκη & Νίκη, αγαθή & Αγαθή.
 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
 Τα Ελληνικά είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που ομιλείται και γράφεται συνεχώς επί 4.000 τουλάχιστον συναπτά έτη, καθώς ο Arthur Evans διέκρινε τρεις φάσεις στην ιστορία της Μινωικής γραφής, εκ των οποίων η πρώτη από το 2000 π.Χ. ώς το 1650 π.Χ.
 Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει και να πει ότι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά είναι διαφορετικές γλώσσες, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά και είναι τελείως αναληθές.
 Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε «Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία».
 Ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους Αδαμάντιος Κοραής είχε πει: «Όποιος χωρίς την γνώση της Αρχαίας επιχειρεί να μελετήσει και να ερμηνεύσει την Νέαν, ή απατάται ή απατά».
 Παρ’ ότι πέρασαν χιλιάδες χρόνια, όλες οι Ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην διατηρήθηκαν ατόφιες, άλλα έχουν μείνει στην γλώσσα μας μέσω των παραγώγων τους.
 Μπορεί να λέμε νερό αντί για ύδωρ αλλά λέμε υδροφόρα, υδραγωγείο και αφυδάτωση. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε το ρήμα δέρκομαι (βλέπω) αλλά χρησιμοποιούμε την λέξη οξυδερκής. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την λέξη αυδή (φωνή) αλλά παρ’ όλα αυτά λέμε άναυδος και απηύδησα.
 Επίσης, σήμερα δεν λέμε λωπούς τα ρούχα, αλλά λέμε την λέξη «λωποδύτης» που σημαίνει «αυτός που βυθίζει (δύει) το χέρι του μέσα στο ρούχο σου (λωπή) για να σε κλέψει».
 Η Γραμμική Β’ είναι και αυτή καθαρά Ελληνική, γνήσιος πρόγονος της Αρχαίας Ελληνικής. Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις, αποκρυπτογράφησε βάση κάποιων ευρημάτων την γραφή αυτή και απέδειξε την Ελληνικότητά της. Μέχρι τότε φυσικά όλοι αγνοούσαν πεισματικά έστω και το ενδεχόμενο να ήταν Ελληνική. Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς πάει τα Ελληνικά αρκετούς αιώνες ακόμα πιο πίσω στα βάθη της ιστορίας. Αυτή η γραφή σίγουρα ξενίζει, καθώς τα σύμβολα που χρησιμοποιεί είναι πολύ διαφορετικά από το σημερινό Αλφάβητο.
 Παρ’ όλα αυτά, η προφορά είναι παραπλήσια, ακόμα και με τα Νέα Ελληνικά. Για παράδειγμα η λέξη «TOKOSOTA» σημαίνει «Τοξότα» (κλητική). Είναι γνωστό ότι «κ» και σ» στα Ελληνικά μας κάνει «ξ» και με μια απλή επιμεριστική ιδιότητα όπως κάνουμε και στα μαθηματικά βλέπουμε ότι η λέξη αυτή εδώ και τόσες χιλιετίες δεν άλλαξε καθόλου.
 Ακόμα πιο κοντά στην Νεοελληνική, ο «άνεμος», που στην Γραμμική Β’ γράφεται «ANEMO», καθώς και «ράπτης», «έρημος» και «τέμενος» που είναι αντίστοιχα στην Γραμμική Β’ «RAPTE», «EREMO», «TEMENO», και πολλά άλλα παραδείγματα.
 Υπολογίζοντας όμως έστω και με τις συμβατικές χρονολογίες, οι οποίες τοποθετούν τον Όμηρο γύρω στο 1.000 π.Χ., έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: Πόσες χιλιετίες χρειάστηκε η γλώσσα μας από την εποχή που οι άνθρωποι των σπηλαίων του Ελληνικού χώρου την πρωτοάρθρωσαν με μονοσύλλαβους φθόγγους μέχρι να φτάσει στην εκπληκτική τελειότητα της Ομηρικής επικής διαλέκτου, με λέξεις όπως «ροδοδάκτυλος», λευκώλενος», «ωκύμορος», κτλ;
 Ο Πλούταρχος στο «Περί Σωκράτους δαιμονίου» μας πληροφορεί ότι ο Αγησίλαος ανακάλυψε στην Αλίαρτο τον τάφο της Αλκμήνης, της μητέρας του Ηρακλέους, ο οποίος τάφος είχε ως αφιέρωμα «πίνακα χαλκούν έχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά, παμπάλαια…» Φανταστείτε περί πόσο παλαιάς γραφής πρόκειται, αφού οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες την χαρακτηρίζουν «αρχαία»
 Φυσικά, δεν γίνεται ξαφνικά, «από το πουθενά» να εμφανιστεί ένας Όμηρος και να γράψει δύο λογοτεχνικά αριστουργήματα, είναι προφανές ότι από πολύ πιο πριν πρέπει να υπήρχε γλώσσα (και γραφή) υψηλού επιπέδου. Πράγματι, από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία γνωρίζουμε ότι ο Όμηρος δεν υπήρξε ο πρώτος, αλλά ο τελευταίος και διασημότερος μιας μεγάλης σειράς επικών ποιητών, των οποίων τα ονόματα έχουν διασωθεί (Κρεώφυλος, Πρόδικος, Αρκτίνος, Αντίμαχος, Κιναίθων, Καλλίμαχος) καθώς και τα ονόματα των έργων τους (Φορωνίς, Φωκαΐς, Δαναΐς, Αιθιοπίς, Επίγονοι, Οιδιπόδεια, Θήβαις…) δεν έχουν όμως διασωθεί τα ίδια τα έργα τους.
 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
 Η δύναμη της Ελληνικής γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης (π.χ. «τρέχω» και «τροχός» παρ’ ότι είναι από την ίδια οικογένεια αποκλίνουν ελαφρώς στην ρίζα).
 Η Ελληνική γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο.
 Το διεθνές λεξικό Webster’s (Webster’s New International Dictionary) αναφέρει: «Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για την δημιουργία επιστημονικών όρων», ενώ οι Γάλλοι λεξικογράφοι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu τονίζουν: «Η επιστήμη βρίσκει ασταμάτητα νέα αντικείμενα ή έννοιες. Πρέπει να τα ονομάσει. Ο θησαυρός των Ελληνικών ριζών βρίσκεται μπροστά της, αρκεί να αντλήσει από εκεί. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην βρει αυτές που χρειάζεται».
 Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής, είχε δηλώσει σχετικώς: «Η Ελληνική γλώσσα έχει το χαρακτηριστικό να προσφέρεται θαυμάσια για την έκφραση όλων των ιεραρχιών με μια απλή εναλλαγή του πρώτου συνθετικού. Αρκεί κανείς να βάλει ένα παν – πρώτο – αρχί- υπέρ- ή μια οποιαδήποτε άλλη πρόθεση μπροστά σε ένα θέμα. Κι αν συνδυάσει κανείς μεταξύ τους αυτά τα προθέματα, παίρνει μια ατελείωτη ποικιλία διαβαθμίσεων. Τα προθέματα εγκλείονται τα μεν στα δε σαν μια σημασιολογική κλίμακα, η οποία ορθώνεται προς τον ουρανό των λέξεων».
 Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς + άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει όπως αναλύει το Ετυμολογικόν το Μέγα «που για κακό γέννησα τον άριστο».
 Προ ολίγων ετών κυκλοφόρησε στην Ελβετία το λεξικό ανύπαρκτων λέξεων (Dictionnaire Des Mots Inexistants) όπου προτείνεται να αντικατασταθούν Γαλλικές περιφράσεις με μονολεκτικούς όρους από τα Ελληνικά. Π.χ. androprere, biopaleste, dysparegorete, ecogeniarche, elpidophore, glossoctonie, philomatheem tachymathie, theopempte κλπ. περίπου 2.000 λήμματα με προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού.
 Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ
 Είναι προφανές ότι τουλάχιστον όσον αφορά την ακριβολογία, γλώσσες όπως τα Ελληνικά υπερτερούν σαφώς σε σχέση με γλώσσες σαν τα Αγγλικά. Είναι λογικό άλλωστε αν κάτσει να το σκεφτεί κανείς, ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να καθιερωθεί μια γλώσσα διεθνής όταν είναι πιο εύκολη στην εκμάθηση, από τη άλλη όμως μια τέτοια γλώσσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο ποιοτική.
 Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική, καθώς για να μην είναι διφορούμενο το νόημα της εκάστοτε φράσης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη «drink» ως αυτοτελής φράση δεν υφίσταται στα Αγγλικά, καθώς μπορεί να σημαίνει «ποτό», «πίνω», «πιές» κτλ. Αντιθέτως στα Ελληνικά η φράση «πιες» βγάζει νόημα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς στα συμφραζόμενα για να καταλάβεις το νόημά της.
 Παρένθεση: Να θυμίσουμε εδώ ότι στα Αρχαία Ελληνικά εκτός από Ενικός και Πληθυντικός αριθμός, υπήρχε και Δυϊκός αριθμός. Υπάρχει στα Ελληνικά και η Δοτική πτώση εκτός από τις υπόλοιπες 4 πτώσεις ονομαστική, γενική, αιτιατική και κλιτική.
 Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι…) και είναι πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική γλώσσα. Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική υπήρχαν και άλλες τρεις επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν.
 Το ίδιο πρόβλημα, σε πολύ πιο έντονο φυσικά βαθμό, έχει και η κινεζική γλώσσα. Όπως μας λέει και ο Κρητικός δημοσιογράφος Α. Κρασανάκης: «Επειδή οι απλές λέξεις είναι λίγες, έχουν αποκτήσει πάρα πολλές έννοιες, για να καλύψουν τις ανάγκες της έκφρασης, π.χ.: «σι» = γνωρίζω, είμαι, ισχύς, κόσμος, όρκος, αφήνω, θέτω, αγαπώ, βλέπω, φροντίζω, περπατώ, σπίτι κ.τ.λ., «πα» = μπαλέτο, οκτώ, κλέφτης, κλέβω… «πάϊ» = άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω…»
 Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά ακόμα και να υπάρχει, πώς είναι δυνατόν να καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθαρο;
 Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ
 Στην Ελληνική γλώσσα ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνώνυμα, καθώς όλες οι λέξεις έχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ τους.
 Για παράδειγμα, η λέξη «λωποδύτης» χρησιμοποιείται γι’ αυτόν που βυθίζει το χέρι του στο ρούχο μας και μας κλέβει, κρυφά δηλαδή, ενώ ο «ληστής» είναι αυτός που μας κλέβει φανερά, μπροστά στα μάτια μας. Επίσης το «άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.
 Στα Ελληνικά έχουμε τις λέξεις «κεράννυμι», «μίγνυμι» και «φύρω» που όλες έχουν το νόημα του «ανακατεύω». Όταν ανακατεύουμε δύο στερεά ή δύο υγρά μεταξύ τους αλλά χωρίς να συνεπάγεται νέα ένωση (π.χ. λάδι με νερό), τότε χρησιμοποιούμε την λέξη «μειγνύω» ενώ όταν ανακατεύουμε υγρό με στερεό τότε λέμε «φύρω». Εξ ού και η λέξη «αιμόφυρτος» που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει.
 Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πληγωνόντουσαν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την σκόνη και το χώμα.
 Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ ού και ο «άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.
 Τέλος η λέξη «παντρεμένος» έχει διαφορετικό νόημα από την λέξη «νυμφευμένος», διαφορά που περιγράφουν οι ίδιες οι λέξεις για όποιον τους δώσει λίγη σημασία. Η λέξη παντρεμένος προέρχεται από το ρήμα υπανδρεύομαι και σημαίνει τίθεμαι υπό την εξουσία του ανδρός ενώ ο άνδρας νυμφεύεται, δηλαδή παίρνει νύφη.
 Γνωρίζοντας τέτοιου είδους λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία (π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).
 Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
 ΓΛΩΣΣΑ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
 Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
 Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
 Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί).
 Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης.
 Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
 Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της. Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιον φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
 Η ΣΟΦΙΑ
 Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
 Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
 Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
 Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
 Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη. Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».
 Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
 Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία...
 Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά).
 Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.
 Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
 Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
 Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
 «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
 Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
 Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
 Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος: «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
 Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
 Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
 Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου. «Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ’ εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
 Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες». Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
 Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
 Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».     thesecretrealtruth

***  Το λιοντάρι, ο Προμηθέας κι ο ελέφαντας
227
Μια μέρα το λιοντάρι παρουσιάστηκε στον Προμηθέα.
- Έχω πολλά παράπονα, του είπε.
- Με ποιον τα 'χεις;
- Με σένα που μ' έπλασες.  Ο Προμηθέας παραξενεύτηκε.

- Με μένα τα 'χεις τα παράπονα; ρώτησε. Μήπως δεν σ' έπλασα ένα αγρίμι μεγάλο κι όμορφο;
- Ναι, παραδέχτηκε το λιοντάρι.
- Μήπως δεν σου 'δωσα δόντια δυνατά, που μπορείς να συντρίψεις μ' αυτά και τα πιο χοντρά κοκάλα;
- Μου τα 'δωσες.
- Δεν σου έδωσα πόδια δυνατά και γρήγορα;
- Μου έδωσες.
- Δεν σου έδωσα νύχια δυνατά και κοφτερά;
- Κι αυτά μου τα έδωσες, παραδέχτηκε το λιοντάρι.
- Τότε, γιατί παραπονιέσαι με μένα, απόρησε ο Προμηθέας.
- Παραπονιέμαι γιατί, ενώ είμαι μεγάλο, όμορφο και δυνατό θηρίο, φοβάμαι τον πετεινό, του εξήγησε το λιοντάρι.
- Τότε με τον εαυτό σου να τα βάζεις και όχι με μένα. Η ψυχή η δική σου φοβάται τον πετεινό κι εγώ δεν έπλασα την ψυχή σου.
Το λιοντάρι κατέβασε το δυνατό του κεφάλι, γιατί δεν είχε τι να πει στον Προμηθέα, μια που εκείνος δεν είχε πλάσει την ψυχή του και μια που η ψυχή του έφταιγε, που φοβότανε τον πετεινό. Γύρισε λοιπόν στενοχωρημένο στο άγριο δάσος, όπου ζούσε και μερόνυχτα ολόκληρα βασανιζότανε μ' αυτή τη σκέψη: γιατί φοβότανε τον πετεινό;
Πώς θα 'κανε να κατανικήσει εκείνο τον παράξενο φόβο του; Κι επειδή δεν έβρισκε καμιά λύση, αποφάσισε να αυτοκτονήσει.
12lion
Την ώρα λοιπόν που πήγαινε να αυτοκτονήσει, αντάμωσε στο δρόμο του ένα πελώριο ελέφαντα, που κουνούσε διαρκώς τα τεράστια αυτιά του.
- Πες μου, τον ρώτησε περίεργο το λιοντάρι, γιατί κουνάς διαρκώς τα αυτιά σου;
- Κουράζομαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς, του ομολόγησε ο ελέφαντας. Φοβάμαι αυτό το κουνούπι! Αυτό το μικροσκοπικό έντομο, που βουίζει διαρκώς, με κάνει και τρελαίνομαι από το φόβο μου, κι αλίμονό μου αν χωθεί μέσα, βαθιά στο αυτί μου.
Το λιοντάρι ακούγοντας εκείνα τα λόγια του ελέφαντα, γύρισε πίσω στη σπηλιά του.
«Τι ανόητο που ήμουν», έλεγε μέσα του, «να πηγαίνω να αυτοκτονήσω, γιατί φοβάμαι τον πετεινό. Εγώ είμαι πιο δυνατό κι από τον ελέφαντα ακόμη, μια που εγώ τουλάχιστον φοβάμαι τον πετεινό, ενώ εκείνος φοβάται το κουνούπι!»
Κι αποφάσισε να ζήσει, έστω κι αν φοβότανε τον πετεινό. Είχε πάρει, βλέπετε, θάρρος, μια που είδε πως υπήρχε και χειρότερος φόβος από το δικό του.   

 ~ Μύθοι Αισώπου       Λέων κατεμέμφετο Προμηθέα πολλάκις, ὅτι μέγαν αὐτὸν ἔπλασεν καὶ καλὸν καὶ τῶν ἄλλων θηρίων δυνατώτερον∙ «τοιοῦτος δὲ ὤν», ἔφασκε, «τὸν ἀλεκτρυόνα φοβοῦμαι». Καὶ ὁ Προμηθεὺς ἔφη: «Τί με μάτην αἰτιᾷ; Τὰ γὰρ ἐμά πάντα ἔχεις, ὅσα πλάττειν ἐδυνάμην∙ ἡ δέ σου ψυχὴ πρὸς τοῦτο μόνον μαλθακή ἐστί». Ἔκλαιεν οὖν ἑαυτὸν ὁ λέων καὶ τῆς δειλίας κατεμέμφετο καὶ τέλος ἀποθανεῖν ἤθελεν. Οὕτω δὲ γνώμης ἔχων ἐλέφαντι περιτυγχάνει καὶ ὁρῶν διαπαντὸς τὰ ὦτα κινοῦντα, «Τί πάσχεις», ἔφη, «καὶ τί ποτε οὐδὲ μικρὸν ἀτρεμεῖ σου τὸ οὗς;» Καὶ ὁ ἐλέφας κατὰ τύχην περιπτάντος αὐτῷ κώνωπος, «Ὁρᾶς», ἔφη, «τοῦτο τὸ βραχύ, τὸ βομβοῦν; Ἢν εἰσδύνῃ μου τῇ τῆς ἀκοῆς ὁδῷ, τέθνηκα». Καὶ ὁ λέων, «Τί οὖν ἔτι ἀποθνήσκειν», ἔφη, « με δεῖ τοσοῦτον ὄντα καὶ ἐλέφαντος εὐτυχέστερον, ὅσον κρείττων κώνωπος ὁ ἀλεκτρυών;»           Αντικλείδι , http://antikleidi.com

***  Το άλογο, το βόδι, ο σκύλος και ο άνθρωπος
zeus
Όταν ο Δίας έφτιαξε τον κόσμο και τα ζώα, που θα τον κατοικούσαν, όριζε, στο καθένα από αυτά, πόσα χρόνια θα ζούσε.  Σ' όλα, όπως στη θαλασσινή χελώνα λόγου χάριν, όρισε να ζει ως τριακόσια χρόνια, σ΄ άλλα, σαν το κοράκι για παράδειγμα, διακόσια, στον ελέφαντα εκατόν πενήντα, στη φάλαινα πεντακόσια, στις πεταλούδες τρεις μέρες.
Κι επειδή όλα ήταν για πρώτη φορά φτιαγμένα από το Δία και τότε θ' άρχιζαν να ζούνε, κανένα τους δεν περηφανεύτηκε, ούτε παραπονέθηκε για τα χρόνια που του είχε ορίσει.
Αφού έφτιαξε όλα τα ζώα, ο Δίας έφτιαξε και τον άνθρωπο. Σ' αυτόν έδωσε και κάτι, που δεν είχε δώσει στα άλλα ζώα. Του έδωσε το λογικό.
- Και πόσα χρόνια ορίζεις να ζω; Ρώτησε ο άνθρωπος.
- Σαράντα! Του απαντάει ο Δίας.
- Καλά! Λέει ο άνθρωπος.
Αμέσως, με το λογικό του, σκέφτηκε πως σαράντα χρόνια είναι πολύ λίγα, όταν ένα κοράκι, λόγου χάρη, ζει τουλάχιστον εκατό. Δεν είπε όμως τίποτα, για να μην του τα πάρει κι αυτά ο Δίας. Όταν βγήκε στη ζωή ο άνθρωπος ήταν άνοιξη, όλα ήτανε όμορφα γύρω του, αλλά, τις νύχτες έκανε δροσιά και καθώς δεν είχε χοντρό δέρμα, όπως τα άλλα ζώα, για να προφυλάσσεται, σκέφτηκε να φτιάξει. Μάζεψε φύλλα τα 'ραψε και τα φόρεσε. Αλλά τα φύλλα μαραίνονταν και τρίβονταν. Τότε χρησιμοποίησε προβιές αγριμιών.
Έπειτα είδε πως τα πουλιά χτίζανε φωλιά, και σκέφτηκε κι αυτός να φτιάξει μια φωλιά, αλλά να είναι σκεπασμένη από πάνω, κι όχι ξέσκεπη, όπως οι φωλιές των πουλιών.  Με το λογικό, λοιπόν, που του είχε χαρίσει ο Δίας, έφτιαξε ένα σπίτι με σκέπη, με πόρτα για να μπαινοβγαίνει και με παράθυρα, που του χρησίμευαν για να βλέπει τι γίνεται έξω, χωρίς να αναγκάζεται να βγαίνει από το σπίτι του.
Πέρασε η άνοιξη κι ήρθε το καλοκαίρι με τις ζέστες του. Τα ζώα έτρεχαν να βρούνε κανένα δέντρο για να ξαπλώσουν κάτω από τον ίσκιο του. Ο άνθρωπος, όμως, είχε το σπίτι του, κι έτσι είχε όσο ίσκιο ήθελε.
Ήρθε κι ο χειμώνας κι άρχισαν οι βροχές, τα κρύα, τα χιόνια. Τα ζώα έτρεμαν από το κρύο και στριμώχνονταν το ένα πλάι στο άλλο για να ζεσταθούν. Ο άνθρωπος όμως κλεινότανε μέσα στο σπίτι του και δεν κρύωνε καθόλου.
zoo
Ένα βράδυ, που έκανε κρύο δυνατό, χτύπησαν την πόρτα του.
- Ποιος είναι; Ρώτησε από μέσα ο άνθρωπος.
- Είμαι εγώ, το άλογο, ακούστηκε απ' έξω μια φωνή. Πάρε με μαζί σου, άνθρωπε, γιατί κρυώνω κι εγώ θα σου δουλεύω για να σε ξεπληρώσω.
- Μου χαρίζεις δέκα χρόνια από τη ζωή σου για να σε πάρω;
- Σου χαρίζω! Υποσχέθηκε το άλογο.  Κι ο άνθρωπος το πήρε μέσα στο σπίτι του και το άλογο ζεστάθηκε κι άρχισε να του δουλεύει.
Το άλλο βράδυ, παρουσιάστηκε το βόδι.
- Πάρε με άνθρωπε, να ζεσταθώ, κι εγώ θα σου δουλεύω! Τον παρακάλεσε.
- Σε παίρνω, αν μου χαρίσεις δέκα χρόνια από τη ζωή σου, είπε ο άνθρωπος.
- Μ' όλη μου την καρδιά, απάντησε το βόδι.  Κι ο άνθρωπος το πήρε μέσα στο σπίτι του και το 'στρωσε στη δουλειά.
Το τρίτο βράδυ, ήρθε κι ο σκύλος, τουρτουρίζοντας.
- Πάρε με, άνθρωπε, στο σπίτι σου κι εγώ θα σου δουλεύω, του είπε.
- Εσύ για δουλεία δεν κάνεις, αποκρίθηκε ο άνθρωπος. Θα σε πάρω όμως για να φυλάς το σπίτι μου, όταν θα λείπω, φτάνει να μου χαρίσεις δέκα χρόνια από τη ζωή σου.
- Σου τα χαρίζω! Φώναξε ο σκύλος πρόθυμα.  Κι ο άνθρωπος τον πήρε στο σπίτι του και τον έβαλε να το φυλάει κι εκείνος το φύλαγε πιστά.
Κι έτσι ο άνθρωπος κέρδισε τριάντα χρόνια. Μόνο που, όταν τελείωσε τα σαράντα δικά του κι άρχισε να ζει τα δέκα του αλόγου, άρχισε να καμαρώνει σαν εκείνο. Στο δέκα του βοδιού, έγινε βαρύς και στενοκέφαλος κι ήθελε να γίνεται πάντα το δικό του. Και, στα τελευταία δέκα χρόνια, που είχε πάρει από το σκύλο, έγινε γκρινιάρης και θύμωνε με το παραμικρό.
Γι' αυτό, από τότε, οι άνθρωποι έχουν τέτοιο χαρακτήρα: είναι γιατί ζούνε τα χρόνια, του αλόγου, του βοδιού και του σκύλου.    Αντικλείδι , http://antikleidi.com

***  Αναβιώνει ο “Οιδίπους Τύραννος” στο Θέατρο Ελυζέ

Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά
Ήταν, αν θυμάμαι καλά, η χρονιά που πήγαινα στην πρώτη τάξη του Λυκείου, ορκισμένη εχθρός των μαθηματικών και ενθουσιώδης οπαδός του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών και της έκθεσης. Κενά μεταξύ των μαθημάτων, σχολικές εκδρομές, καταλήψεις, κοπάνες, δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες, φροντιστήρια και ελάχιστος έως ανύπαρκτος
ελεύθερος χρόνος. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αφαιρούσε από τότε καθετί όμορφο και ουσιαστικό από τη σχολική πραγματικότητα και το μετέτρεπε συνήθως σε αγγαρεία και πλήξη, με τα σχολικά βιβλία να γίνονται σχεδόν πάντοτε χώροι φιλοξενίας των όσων θέλαμε να πούμε μεταξύ μας κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αλλά αποφεύγαμε, εξαιτίας της απειλής της ωριαίας αποβολής που καραδοκούσε να μας επιβληθεί με την πρώτη ευκαιρία. Ένα από τα βιβλία αυτά ήταν εκείνο με το λευκό εξώφυλλο και τα έντονα, πράσινα γράμματα: “Οιδίπους Τύραννος”, του Σοφοκλή.
Και να’μαι απόψε το βράδυ, αρκετά χρόνια μετά, κρατώντας στα χέρια μου το εισιτήριο που θα μου εξασφάλιζε την είσοδο στο χώρο του Θεάτρου Ελυζέ, σε κεντρική συνοικία της Αθήνας, για να παρακολουθήσω να ζωντανεύει επί σκηνής μία από τις σημαντικότερες τραγωδίες του σπουδαίου προαναφερθέντος ποιητή της κλασικής εποχής, σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Τσιριγκούλη, με φόντο τη σύγχρονη Ελλάδα. Κάπου στο βάθος ακούγεται το τρίτο καμπανάκι που σηματοδοτεί και επίσημα πλέον την έναρξη της παράστασης. Τα φώτα
χαμηλώνουν και η σκηνή φωτίζεται από άκρη σε άκρη μεταφέροντάς μας εν ριπή οφθαλμού στην πόλη της Θήβας, την εποχή που μαστιζόταν από το λιμό που είχε απλωθεί ολόγυρα σαν σκοτεινό πέπλο. Κυνήγι εξουσίας, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, μαρασμός, θλίψη και δυστυχία και από κάποια γωνιά η μοίρα του ανθρώπου να υφαίνει με ματωμένο νήμα, ιστορίες, που δεν τις φαντάζεται ο ανθρώπινος νους. Και στις ιστορίες αυτές ο θεός του πολέμου, ο Άρης, που σε συνθήκες ευδαιμονίας κανείς δεν θέλει να του μιλά, να κατέχει τώρα θέση περίοπτη. Σκηνές που παραπέμπουν άλλωστε και στο σήμερα, καθιστώντας το εν λόγω έργο πιο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε.
Οι εξαιρετικές ερμηνείες του κάθε ηθοποιού ξεχωριστά, απέδωσαν στο μέγιστο και με συγκλονιστική γλαφυρότητα το σπουδαίο λόγο του ποιητή προκαλώντας συγκίνηση, ρίγος, σκέψη και ισχυρή δόση προβληματισμού, ενώ τα εντυπωσιακά κοστούμια της ενδυματολόγου, Μαίρης Τριανταφύλλου, που “μιλούσαν” μέσα από την απλότητα, την πρωτοτυπία τους και τους ευφάνταστους και σπάνιους συνδυασμούς χρωμάτων, υπογράμμιζαν με μια φρέσκια πινελιά τη συνολική επί σκηνής παρουσία των πρωταγωνιστών. Ιδιαίτερη, επίσης, μνεία αξίζει να γίνει και στην καταλυτική παρουσία του χορού με την Αναστασία Ζερβάκη να υπογράφει με το δικό της μοναδικό τρόπο, τις χορογραφίες. 
Μια τραγική φιγούρα, ο Οιδίποδας (Νεκτάριος Δημητρακόπουλος), η Ιοκάστη (Ανδριανή Μπαρτσώτα), ο Κρέων (Βαγγέλης Πυρινής), οι απόγονοι, μια ολόκληρη πόλη, δέσμιοι ενός πεπρωμένου από το οποίο δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Γιατί ο χρησμός και οι προφητείες του Τειρεσία (Νίκου Ντάβα), το είπαν καθαρά: Ο Λάϊος θα έβρισκε κάποτε το θάνατο από τα χέρια του ίδιου του, του γιου, που θα έκανε παιδιά με τη γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο. Και το επιβεβαίωσαν μέσα από τις συγκλονιστικές τους μαρτυρίες, τόσο
ο Άγγελος (Αλέξης Μαρτζούκος), όσο και ο Εξάγγελος (Γιώργος Οικονόμου). Εκείνος όμως κάνει κύκλους σαν την πεταλούδα γύρω από τη φωτιά. Και ας γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα καεί. Γιατί πολλές φορές αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα προφανή και ας βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας. Γιατί τρέχουμε πίσω από χίμαιρες. Και “έχουμε μάτια, αλλά δεν βλέπουμε” επιλέγοντας να εθελοτυφλούμε και να ζούμε στην πλάνη που τόσο απλόχερα προσφέρει το σκοτάδι.
Το φωτεινό σκηνικό πίσω από τους ηθοποιούς απεικονίζει το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Της σημερινής Βουλής των Ελλήνων. Εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις εκ μέρους των εκλεγμένων από τους πολίτες εκπροσώπων του λαού με σκοπό την υποτιθέμενη μέριμνα για το συλλογικό καλό. Για το καλό του τόπου μας, που με την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα, παραπέμπει δυστυχώς στη Θήβα του καιρού εκείνου. “Όποιος όμως παίρνει βιαστικά αποφάσεις, πέφτει σε σφάλματα”. Και όλες αυτές οι τακτικές κάνουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Και όλους εμάς να γινόμαστε συνένοχοι με την εκάστοτε ψήφο μας. Αλλά κυρίως με την
παγιωμένη σιωπή μας που μας κάνει να παραλύουμε μπροστά σε όσα συμβαίνουν χωρίς να προβάλλουμε καμία αντίσταση. Νέοι άνθρωποι αναζητούν το μίτο της Αριάδνης για οριστική έξοδο από τη χώρα μας, άνθρωποι όλων των ηλικιών ψάχνουν για την τροφή τους στους κάδους των απορριμμάτων, άστεγοι κείτονται σε κάθε γωνιά του δρόμου, σχολεία κλείνουν, παιδιά ζητιανεύουν για ένα ψίχουλο ψωμιού και παντού επικρατεί η “αδικία που πληγώνει τους ανθρώπους” και η “έπαρση που γεννά τους τυράννους” οδηγώντας αναπόφευκτα στο ξέσπασμα τρικυμίας στην ψυχή του καθενός από εμάς.
Έρχεται όμως κάποτε η στιγμή που παίρνει τη σκυτάλη η Νέμεση με τον παράγοντα “χρόνο” στο πλευρό της, που όλα τα αποκαλύπτει εν καιρώ και απονέμεται η πολυπόθητη δικαιοσύνη. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι ο καλός κυβερνήτης είναι ο καθένας μας. Ο καθένας μας δύναται να αγωνιστεί μέχρι ενός σημείου για να αποτρέψει την
καταστροφή της χώρας του. Για να δείξει την αντίδρασή του απέναντι στο “πώς την κατάντησαν αυτοί που την εξουσιάζουν”. Απέναντι σε όλους όσους εμείς εμπιστευτήκαμε την ευημερία της και τώρα μαζεύουμε από κάθε μεριά του δρόμου τα κομμάτια της. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην παράσταση: “Το Θεό παρακαλώ ποτέ να μην σταματήσει τον αγώνα Του για το καλό της πόλης” και “ο Δίας, ας ρίξει κεραυνούς σε όλους όσους θέλουν να αφανίσουν την Ελλάδα μας”.
Συν Αθηνά, όμως και χείρα κίνει. Μόνο έτσι θα έρθει η μέρα εκείνη, όπου θα λάμψει πάνω από τη χώρα μας ο “φωτεινός φάρος της αλήθειας, της ευδαιμονίας, της καλοτυχίας και της δικαιοσύνης” και θα κάνει κάθε είδους σκοτάδι να ξεθωριάσει. 
…και όσο για όλους όσους ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα, “μηδένα προ του τέλους μακάριζε”. Γιατί η ώρα της Θείας Δίκης είναι πάντα συνεπής στο ραντεβού της...με όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως…
Στοιχεία Παράστασης:
Παραγωγή: Κέντρο Πολιτισμού Ελεύθερη 'Εκφραση
Μετάφραση: Σταμάτη Βαλσαμάκη, Εκδόσεις Εξάντας
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τσιριγκούλης
Ενδυματολόγος: Μαίρη Τριανταφύλλου
Βίντεο: Κώστας Κουτσιαμπασάκος
Χορογραφίες βίντεο: Κατερίνα Πυρινή
Χορογράφος: Αναστασία Ζερβάκη
Φωτογραφίες : Λεωνίδας Κανέλλος
Φωτογραφίες Κατοχής : Επίκαιρα Α.Ε
Παίζουν :
  Οιδίποδας: Νεκτάριος Δημητρακόπουλος
Κρέων - Θεράπων: Βαγγέλης Πυρινής
Τειρεσίας: Νίκος Ντάβας
Ιοκάστη: Ανδριανή Μπαρτσώτα
Άγγελος: Αλέξης Μαρτζούκος
Εξάγγελος: Γιώργος Οικονόμου
Κορυφαίοι: Σάββας Αβραμίδης, Νάγια Νικολάου, Πολυτίμη-Αλεξάνδρα Καλομοίρη
Χορός: Αναστασία Ζερβάκη, Μαρία Μαρουλάκη, Δήμητρα Παπαδάτου, Σόνια Μάρρη, Καρολίνα Λούβαρη, Μαρία Κούρτη, Σοφία Παροικάκη, Ιωάννα Ιακώβου
Βουβό πρόσωπο: Ιωάννα Καραμπόλα
Φρουρός: Σπύρος Μαρτζούκος
Ισμήνη: Μαρία Κούρτη
Αντιγόνη: Ιωάννα Ιακώβου
Πρόγραμμα Παραστάσεων:
24 Φεβ 2014 ώρα 21:30
03 Μαρ 2014 ώρα 21:30
10 Μαρ 2014 ώρα 21:30
17 Μαρ 2014 ώρα 21:30
24 Μαρ 2014 ώρα 21:30
31 Μαρ 2014 ώρα 21:30
07 Απρ 2014 ώρα 21:30
14 Απρ 2014 ώρα 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
10€ γενική είσοδος
5€ (φοιτητές – συνταξιούχοι)
Είσοδος ελεύθερη (άνεργοι με κάρτα ανεργίας).
  Από 24 Φεβρουαρίου στο Θέατρο ΕΛΥΖΕ, Νυμφαίου 12, Ιλίσια (Σταθμός Μέγαρο Μουσικής).
Τηλ. επικοινωνίας: 6944634624-6974754915

***    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ
ΑΓΩΝΕΣ
Εκδήλωση προς τιμήν της Μάνης, με θέμα : «η ηρωίδα του Διρού και η συμβολή των
Μανιατών στους Εθνικούς Αγώνες», θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του
Πολεμικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2), στην Αθήνα, την Τετάρτη 26
Φεβρουαρίου 2014, στις 18:30.
Κατά την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου «Η
εποποιία των δρεπανηφόρων Γυναικών της Μάνης στη μάχη του Διρού κατά των Αιγυπτίων
του Ιμπραήμ (Ιούνιος 1826)», που φιλοτεχνήθηκε, κατόπιν εντολής του Πολεμικού
Μουσείου, από τον ζωγράφο – καλλιτεχνικό επιμελητή του Πολεμικού Μουσείου, Κώστα Ι.
Σπυριούνη και θα εκτίθεται μόνιμα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.
Συνδιοργανωτές είναι: ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Μεγαρέων, η Παλλακωνική Ομοσπονδία
Λακωνικών & Πάσης Μάνης Σωματείων Ελλάδος, η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η
Μάνη», η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, η Διεθνής Ένωση Γυναικών Λακωνίας
«Λάκαινες», ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ο Διρός», ο Σύλλογος
Αρεοπολιτών Μάνης «Πέτρος Μαυρομιχάλης, Αρχιστράτηγος» και «Αμαζόνες».
Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
1
- Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου, Ταξίαρχο Παναγιώτη
Καπερώνη
-Χαιρετισμοί επισήμων
- «Στο ρημοκλήσσι του Διρού…»
Απαγγελία από τον Αντώνη Ξεπαπαδάκο
-Ομιλία της Αν. καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίας
Μαντουβάλου με θέμα :
«Η Μάνη, διαχρονικά»
-Αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου «Η εποποιία των δρεπανηφόρων Γυναικών της
Μάνης στη μάχη του Διρού κατά των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ (Ιούνιος 1826)»
-Προβολή ντοκιμαντέρ «Μάνη, η ανυπότακτη ψυχή των Ελλήνων». Σκηνοθεσία Γιάννη
Κοροδήμου.
Παραγωγή του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου
-Απονομή τιμητικών πλακετών
Χορωδία Δήμου Μεγαρέων
-«Ύμνος της Μάνης» της Γιώτας Ρίτσου
(Ιδρύτριας της Π.Ε.Γ.Μ.)
Απαγγελία από την ηθοποιό Δήμητρα Κατσαφάδου
-Απόδοση εμβατηρίου από την χορευτική ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών
Μάνης
-ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
-Μανιάτικο Κέρασμα
Την εκδήλωση συντονίζει η Ειρήνη Μουσταφέλλου, Πρόεδρος της Παλλακωνικής
Ομοσπονδίας Λακωνικών & Πάσης Μάνης Σωματείων Ελλάδος.
2

***    Διήμερο ανθρωπιάς στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας (φωτογραφίες)
 
 
 
 Μια σημαντική ημερίδα ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο χώρο του Πανεπιστημίου της πόλης, την οποία διοργάνωσαν οι σπουδαστικοί σύλλογοι των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας. Εισηγητές ήταν ο αιματολόγος Ιωάννης Αδαμόπουλος, που μίλησε για την προσφορά μυελού των οστών, και η επισκέπτρια υγείας Δήμητρα Παναγιωτόπουλου, που ενημέρωσε για την εθελοντική αιμοδοσία και το έργο που γίνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ μίλησε και ο δότης μυελού των οστών Χάρης Αυδής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο χώρο του Πανεπιστημίου θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία, ενώ μέχρι χθες το βράδυ είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 50 φοιτητές. Μελανό σημείο, πάντως, στη χθεσινή ημερίδα ήταν η απουσία καθηγητών, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους φοιτητές, αφού μόνο η πρόεδρος της Φιλολογίας, Γεωργία Ξανθάκη- Καραμάνου, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμό είχε στείλει και η κοσμήτωρ της Σχολής, Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα. Π.Μπ. -

***  Οι πρώτοι φωτογράφοι του Αγίου Όρους

Όταν στις 19 Αυγούστου του 1839 ο Fransois Arago ανακοίνωσε στην Ακαδημία των επιστημών και καλών τεχνών στο Παρίσι την εφεύρεση της νταγγεροτυπίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της φωτογραφικής τεχνικής στην αρχαιολογία αλλά και στις τέχνες γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο που τρία χρόνια αργότερα, ο Καναδός  Joly de Lotdiniere πραγματοποίησε τις πρώτες λήψεις της Ακρόπολης.
Η Ελλάδα και ιδιαίτερα το Άγιον Όρος ως ένας ενδιάμεσος σταθμός του μεγάλου ταξιδιού προς  τις χώρες του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν ένας προορισμός που προσέλκυσε το φωτογραφικό φακό. Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. τα ταξίδια προς το Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη διεξάγονταν συχνά ακτοπλοϊκώς από τη Μασσαλία και την Κωνσταντινούπολη.
DSC00488
Εδώ πρέπει να επισημαίνουμε ότι η νέα τεχνική της φωτογραφίας είχε διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη πρόσληψη του εξωτερικού κόσμου στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η ανυπέρβλητη αίσθηση ρεαλισμού και αδιάψευστης αλήθειας των φωτογραφικών λήψεων υποκαθιστούσε συχνά ακόμα και το βίωμα του ίδιου του ταξιδιού. Έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, το φωτογραφικό άλμπουμ έπαιζε έναν σημαντικό ρόλο στο «εικονικό ταξίδι» των επιστημόνων, καλλιτεχνών, περιηγητών και τουριστών που επισκέπτονταν το Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η διάδοση της φωτογραφίας στην Ελλάδα «έγραψε» μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της στην Αθωνική Χερσόνησο. Οι πρώτοι που πραγματοποίησαν φωτογραφικές λήψεις στο Άγιον Όρος ήταν ο Γάλλος μηχανικός Ernest Caranza, επίσημος φωτογράφος του Σουλτάνου το 1854, και ο Ρώσος κόμης Pierre de Sebastastioanoff περίπου στα 1857.
DSC00491
Γύρω στα 1870 ιδρύθηκαν στο Άγιον Όρος φωτογραφικά εργαστήρια, όπως αυτό της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, του Βενιαμίν Κοντράκη και αργότερα του Ιερομονάχου Στέφανου στις Καρυές. Να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι αυτή την περίοδο, οι μεγάλοι χρόνοι λήψης και ο βαρύς εξοπλισμός της τεχνικής οριοθετούσε και δυσχέραινε τις εικονογραφικές λήψεις σε στατικά θέματα, όπως τα μνημεία, δίπλα στα οποία τοποθετούσαν συχνά ανθρώπινες παρουσίες για συσχετισμό κλίμακας. Μόνο μετά τα 1880, η μεγάλη τομή ή «επανάσταση», που επέφερε η ανακάλυψη της φωτοευαίσθητης επιφάνειας του ζελατινο-βρωμιούχου αργύρου, είχε ως συνέπεια σημαντικές βελτιώσεις στην ιστορία του μέσου: ελάττωση του χρόνου λήψης (ενσταντανέ), απλούστευση της χρήσης και δυνατότητα αποτύπωσης της κίνησης (που οδήγησε τελικά στην εγγραφή τηw κινηματογραφικής εικόνας).
DSC00503
Με αυτήν την «εκ δημοκρατικοποίηση» του φωτογραφικού μέσου την ευρύτερη πρόσβαση, όλο και περισσότερο ερασιτέχνες ταξιδιώτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες μυήθηκαν στη φωτογραφία Ένας από τους πρώτους που φαίνεται να αξιοποίησαν τις νέες τεχνικέ δυνατότητες του μέσου ήταν ο νεαρός Άγγλος συγγραφέας Athelstan Riley, τo 1883. Παράλληλα, συντελέστηκε ένα άνοιγμα και μια άνοδος στη εμπορευματοποίηση της φωτογραφίας με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα φωτογραφικά ατελιέ και οι επαγγελματίες φωτογράφοι.
Βασίλειος Χάδος

*** Ποικιλία παραδόσεων για τα λείψανα του Τιμίου Προδρόμου
26 Φεβρουαρίου 2014
“ Όταν ”, είπε, “ υποδέχθηκες τους πολιούχους αυτούς, που ήρθαν από τη Φοινίκη και την Παλαιστίνη, με δαβιτικούς ψαλμούς, μου γεννήθηκε κάποια αμφιβολία, εάν πραγματικά ήταν αυτά τα λείψανα του μεγάλου Ιωάννη η κάποιου άλλου μάρτυρα που είχε το ίδιο μ’ αυτόν όνομα. Μετά από μία μέρα λοιπόν εγώ σηκώθηκα νύχτα για την υμνωδία· Βλέπω τότε κάποιον λευκοφορεμένο να μου λέγει: “Αδελφέ Ιάκωβε, για ποιό λόγο δεν βγήκες να μας προϋπαντήσεις, όταν ερχόμασταν; “. Όταν εγώ ρώτησα, ποιοί ήταν, μου αποκρίθηκε λέγοντας: “ Εκείνοι που είχαν έρθει την προηγούμενη μέρα από τη Φοινίκη και την Παλαιστίνη. Και ενώ όλοι μας υποδέχθηκαν πρόθυμα και ο ποιμένας και ο λαός και οι αστοί και οι χωρικοί, εσύ μόνο δεν έλαβες μέρος στην τιμή “.
Εννοούσε την αμφιβολία που μου είχε γεννηθεί ”. Είπε λοιπόν ότι απάντησε – ο Ιάκωβος – σ’ αυτά και είπε· “ “ Και όταν απουσιάζετε σεις και οι άλλοι, τιμώ και εσάς και προσκυνώ τον Θεό των όλων “. Πάλι την επόμενη την ίδια ώρα παρουσιάσθηκε ο ίδιος και είπε· “ Δες, αδελφέ Ιάκωβε, εκείνον που στέκεται εκεί, του οποίου το ένδυμα φαίνεται σαν το χρώμα του χιονιού και μπροστά του βρίσκεται ένας κλίβανος με φωτιά “. Εγώ έστρεψα τα μάτια εκεί και νόμιζα πως ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής· διότι φορούσε τη στολή του και άπλωνε το χέρι του σαν να βάπτιζε. “ Αυτός είναι ” , είπε, “ που υπέθεσες ότι είναι”»[25].
Ακόμη, υπάρχει η αναφορά στο βίο του Αγίου Γρηγορίου, του Φωτιστή της Μεγάλης Αρμενίας, για μεταφορά λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού από την Καππαδοκία στην Αρμενία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής περί το 302 μετέβη στην Καππαδοκία, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας Λεόντιο και επέστρεψε στην Αρμενία, φέροντας μαζί του λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και του μάρτυρος Αθηνογένους. Η μαρτυρία αυτή είναι, ιδιαίτερα, σημαντική, καθώς αναφέρεται σε διαμοιρασμό των λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού σε περιοχές μακριά από την Παλαιστίνη ( συγκεκριμένα στην Καππαδοκία και Αρμενία ) στις αρχές του τετάρτου αιώνα. Στο έργο Ιστορία του Αγίου Γρηγορίου ( του Φωτιστού ) και του εκχριστιανισμού της Αρμενίας, αναφέρονται τα εξής:
« Πίσω, μέσα στα όρια της Αρμενίας, ο Γρηγόριος άκουσε πως σε μια ορισμένη περιοχή υπήρχε ένας μεγάλος, πλούσια διακοσμημένος ναός, αφιερωμένος στη λατρεία του Vahagn. Ήταν πάνω στην κορυφή ενός βουνού κοντά στον Ευφράτη, και εμπεριέκλειε τρεις βωμούς, ένα για τον Vahagn, ένα για την μητέρα του, και ένα για τη σύζυγό του, την Astghig, που αντιστοιχούσε στην ελληνίδα Αφροδίτη. Οι άνθρωποι ακόμη έκαναν θυσίες σ’ αυτούς τους παγανιστικούς βωμούς. Ο Γρηγόριος είχε φέρει από την Καππαδοκία μερικά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και του Μάρτυρος Αθηνογένους. Σκόπευε να τα μεταφέρει ψηλά στο βουνό, να καταστρέψει τους παγανιστικούς ναούς και να χτίσει παρεκκλήσια για τα λείψανα εκεί. Αλλά, καθώς η άμαξα πλησίασε μια μικρή κοιλάδα, τα άλογα έμειναν ακίνητα και δεν προχωρούσαν παραπέρα. Ένας Άγγελος εμφανίστηκε και είπε: “ Έχει φανεί ευάρεστο στο Θεό οι Άγιοι να κατοικήσουν εδώ ”.
Έτσι, η συνοδεία άρχισε την εργασία και έχτισε ένα παρεκκλήσι για τα λείψανα. Ενώ αυτοί εργάζονταν, ο Γρηγόριος πήρε μερικούς απ’ τους άνδρες μαζί του για να καταστρέψουν τους παγανιστικούς βωμούς. Όμως, αυτοί, όσο και αν χτυπούσαν τις πύλες, δεν μπορούσαν να τις γκρεμίσουν. Έτσι, ο Γρηγόριος πήρε τον Σταυρό και τον κράτησε λέγοντας: “ Ας διώξει ο Άγγελός σου τους δαίμονες μακριά, Κύριε ”. Και ένας άνεμος, σαν θύελλα φύσηξε από τον Σταυρό και ισοπέδωσε τους βωμούς σε τέτοιο σημείο, ώστε, αργότερα, ούτε ίχνος τους να μην μπορεί να βρεθεί. Πολλοί άνθρωποι, βλέποντας αυτό το γεγονός, πίστεψαν στον Ιησού Χριστό, και ο Άγιος Γρηγόριος τους είπε: “ Βλέπετε, τα εμπόδιά σας έχουν απομακρυνθεί ”. Και ήταν σ’ αυτό το σημείο που ο Άγιος Γρηγόριος για πρώτη φορά θεμελίωσε Εκκλησία, ανήγειρε βωμό για τη δόξα του Θεού, και, κατόπιν, διαμόρφωσε ένα χώρο για βαπτιστήριο.
Έμεινε μαζί με τους ανθρώπους για είκοσι μέρες, και περισσότεροι από εκατό χιλιάδες από αυτούς βαπτίστηκαν. Αυτή ήταν η αρχή της προσπάθειας του Αγίου Γρηγορίου να γεμίσει την χώρα με Εκκλησίες και ιερείς. Και σε κάθε τόπο άφηνε ένα ελάχιστο τμήμα απ’ τα λείψανα των Αγίων, για να μπορούν οι πιστοί να τα προσκυνούν»[26]. Αυτός ο πρώτος ναός, που ανήγειρε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής στην επαρχία Taron, αποτέλεσε το κέντρο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού ( Saint Karapet Monastery ), που υπήρξε για αιώνες σπουδαίο μοναστικό και πνευματικό κέντρο. Το μοναστήρι σωζόταν μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οπότε, κατά την περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων, οι Τούρκοι το ανατίναξαν.
[25] Βλ. Θεοδωρήτου Κύρου, Φιλόθεος Ιστορία, 19-20, P.G. 82, 1444-5 και Ε.Π.Ε., Φιλοκαλία 4, ( Κείμενο-Μετάφραση-Σχόλια, Ζαχαριάδου Σταυρούλα ), σελ. 354-357, « Εμού δε λέγοντος ως και ταις τούτου πιστεύω προσευχαίς και ταις των άλλων αγίων αποστόλων και προφητών, ων έναγχος ημίν τα λείψανα εκεκόμιστο· “ Θάρρει ”, έφη, “ ως Ιωάννην έχεις τον Βαπτιστήν ”. Αλλ’ ουδέ ούτω σιγήν άγειν ηνειχόμην· πολλώ δε πλέον επεκείμην πυνθανόμενος και μαθείν εφιέμενος τι δήποτε τούτου μάλλον εμνήσθη. Ο δε·… “ Ηνίκα ”, έφη, “ τους πολιούχους τούτους από της Φοινίκης και της Παλαιστίνης αφικομένους μετά της Δαυιτικής υπεδέξω χορείας, έννοιά τις μοι γέγονεν, ει τω όντι ταύτα Ιωάννου του πάνυ λείψανα και μη άλλου του μάρτυρος ομωνύμου. Μετά μίαν τοίνυν ημέραν, νύκτωρ εγώ μεν επί την υμνωδίαν ανέστην· ορώ δε τινα λευχειμονούντα και· “ αδελφέ Ιάκωβε ”, λέγοντα, “ είπέ τι δήποτε ημίν αφικομένοις ουχ υπαπήντησας ”; Εμού δε ερομένου τίνες ποτέ είεν, απεκρίνατο λέγων· “ Οι από Φοινίκης και Παλαιστίνης τη προτεραία εληλυθότες. Και πάντων ημάς υποδεξαμένων προθύμως και του ποιμένος και του λαού, και αστών και χωρικών, συ μόνος ουκ εκοινώνησας της τιμής ”. Ηνίττετο δε την γενομένην αμφιβολίαν. Ειπείν τοίνυν έφη προς ταύτα ότι “ και απόντων υμών τε και των άλλων, υμάς τε τιμώ και τον των απάντων προσκυνών Θεόν ”. Πάλιν δε τη υστεραία κατά τον αυτόν καιρόν αυτός επιφανείς, “ Όρα ”, έφη, “ αδελφέ Ιάκωβε, τον εκείθεν εστώτα, ου η μεν εσθής χιόνι κατά την χροάν απείκασται, κλίβανος δε αυτώ πυρός πρόκειται ”. Εμού δε τας όψεις εκείσε μετατεθέντος και τον βαπτιστήν Ιωάννην υποτοπήσαντος ( και γαρ την αυτού στολήν περιεβέβλητο και την χείρα ως βαπτίζων προέτεινεν ), “ Αυτός εστιν ”, έφη, “ ον υπέλαβες είναι ” ».
[26] Βλ. Αγαθαγγέλου, Ιστορία του Αγίου Γρηγορίου και του εκχριστιανισμού της Αρμενίας, Δ΄. Αυτό το έργο γράφτηκε τον 4ο ή τον 5ο αιώνα, και, ακόμη και αν δεν γίνει αποδεκτό πως προέρχεται από τη γραφίδα του Γραμματέα του Βασιλιά των Αρμενίων Τιριδάτη, Αγαθάγγελο ( ελληνική μετάφραση του αντίστοιχου αρχαίου αρμενικού ονόματος, που σημαίνει: αυτός που φέρνει την καλή αγγελία ), πάντως, είναι βέβαιο πως παραθέτει πληροφορίες από κείμενα της εποχής του, πιθανότατα από κρατικά αρχεία. Ολόκληρο το κείμενο βλ. σε αγγλική μετάφραση στο www.vehi.net/istoriya/armenia/agathangelos/en/AGATHANGELOS.html. Αναφορά στο σχετικό περιστατικό γίνεται και στον ελληνικό βίο του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού. Βλ. Συμεών Μεταφραστού, Βίος και Πολιτεία και Μαρτύριον του Αγίου Γρηγορίου της Μεγάλης Αρμενίας, P.G. 115, 989, και « Συναξάριον Λ΄ Σεπτεμβρίου », Μ.Σ.Ο.Ε., Μην Σεπτέμβριος, Έκδοσις Δ΄, Αθήνα 1974, σελ. 674. Βλ., επίσης, Solomon Caesar Malan, The life and times of S. Gregory the illuminator, the founder and Patron Saint of the Armenian Church, translated from the armenian by the Rev. S.C. Malan, Riningtons, London 1868, σελ. 283-290. Το έργο που μετέφρασε o Malan είναι του Vartabed Mathew, ο οποίος είχε συνενώσει στο βιβλίο του το έργο του Αγαθαγγέλου και τον βίο του Αγίου Γρηγορίου, που είχε συγγράψει ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής. Το βιβλίο του Varabed είχε εκδοθεί στη Βενετία το 1749.
saint carapet monastery2
Φωτογραφία της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού

***  Σκίτσα και σχέδια για τον Μακεδονικό Αγώνα
27 Φεβρουαρίου 2014
Εξαιρετικά δείγματα σκιτσογραφικής τέχνης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο: «Μακεδονικός Αγώνας» του σκιτσογράφου- εικονογράφου Κώστα Βουτσά,  που φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 
polemiko-mousio-6
Μια εικαστική άποψη για την έκθεση έδωσε η η ιστορικός-κριτικός τέχνης Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη: «Με την σχεδιαστική του εμπειρία ο Βουτσάς δημιούργησε μια σειρά έργων λιγότερο ασπρόμαυρων και περισσότερο έγχρωμων, με μαρκαδόρους, υδατοχρώματα, κραγιόνια, στα οποία προέχει ο αφηγηματικός χαρακτήρας, δίνοντας έμφαση σε καθημερινές σκηνές αγωνιστών εκτός πεδίων μάχης. Φιγούρες ανδρικών προτύπων, εκ των οποίων κάποιες λειτουργούν ως πορτρέτα, ενδεδυμένων με την χαρακτηριστική μαύρη μακεδονίτικη στολή πολεμιστή, παρατηρούμε να εικονίζονται σε εξωτερικούς χώρους και τόπους, που, μολονότι δεν θυμίζουν πεδία μάχης, υπαινίσσονται πεδία που συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα… Ο Βουτσάς αποφεύγοντας επιμελώς να επεκταθεί σε άγριες σκηνές πολεμικών συρράξεων, έχει συγκροτήσει μια πολυεπίπεδη ενότητα σκιτσογραφημένων έργων, τα οποία λειτουργούν ως ένα ημερολόγιο καταγραφής πτυχών από δράσεις ενός λαού καταπιεσμένου από τα δεσμά μιας κατοχής αιώνων. Πρόκειται για απεικονίσεις ενός λυτρωτικού αγώνα, που δίνονται με σημειολογικό χαρακτήρα, ως μια δωρεά επετειακή για το μεγάλο ιστορικό γεγονός των απελευθερωτικών πολέμων του 1912-13″.
Βιογραφικό
Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960, είναι απόφοιτος της Σχολής καλών Τεχνών και εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με εκδοτικά γραφεία σκιτσάροντας ή εικονογραφώντας έντυπα, βιβλία και παιχνίδια. είναι μέλος του συλλόγου εικονογράφων Αίσωπος, του συλλόγου φίλων γελοιογραφίας του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η άκρως ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή έκθεση, θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου 2014. Οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά από 9 π.μ. – 3 μ.μ., ενώ το Σάββατο από 10 π.μ. – 3 μ.μ.
polemiko-mousio-5
polemiko-mousio3
polemiko-mouseio1
polemiko-mousio-4
polemiko-mousio7
 ~   https://dub115.mail.live.com/default.aspx?id=64855&rru=getmsg%3fmsg%3d3AE40700-A074-11E3-8FF1-00237DE3F1D8  ,

*** 

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής του Top 16:Ε΄ομιλος
Εφές Αναντολού - Μπαρτσελόνα    84-89.- ^
Λαμποράλ Κούτσα - Ουνικάχα Μάλαγα   71-81.-^
Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός    77-75, (41-26) .- ^
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ - Ολυμπιακός 28/02, 20:00 (ΔΤ) 62-95.-
Η Βαθμολογία του 5ου ομίλου (σε 7 αγωνιστικές)
Μπαρτσελόνα 8-0  16  β.
Αρμάνι Μιλάνο 5-3  13 β.
Ολυμπιακός 4-3
Παναθηναϊκός 4-4  12 β.
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 3-4
Ουνικάχα Μάλαγα 4-4  12 β.
Εφές Αναντολού 2-6  10 β.
Λαμποράλ Κούτσα 1-7  9 β.
ΣΤ’ όμιλος
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Γαλατασαράι   97-81.-^
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Λοκομοτίβ Κουμπάν 28/02, 18:00
Μπάγερν Μονάχου-Ζαλγκίρις Κάουνας 28/02, 21:15
Ρεάλ Μαδρίτης-Παρτίζαν 28/02, 21:45
Η Βαθμολογία του 6ου ομίλου (σε 7 αγωνιστικές)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6-1
Ρεάλ Μαδρίτης 6-1
Μακάμπι Τελ Αβίβ 5-2  12 β.
Γαλατασαράι  3-5 11 β.
Λοκομοτίβ Κουμπάν 3-4
Μπάγερν Μονάχου 3-4
Παρτίζαν 1-6
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-6

*** ΜΠΕΝΦΙΚΑ  -ΠΑΟΚ     3-0 , (0-0) .-^
Τα  γκολ : Γκαϊταν , Λίμα(πεν) , Μάρκοβιτς .-
Μπενφίκα (Ζόρζε Ζέσους): Αρτούρ, Λουιζάο, Μάξι Περέιρα, Γκαράι, Σίλβιο, Ρούμπεν Αμορίμ, Ντζούρισιτς, Γκαιτάν, Αντρέ Γκόμεζ, Καρντόζο, Σάλβιο.
ΠΑΟΚ (Xουμπ Στέφενς): Γλύκος, Λίνο, Κίτσιου, Κατσουράνης, Ινσαουράλδε, Μαντούρο, Κάτσε, Λάζαρ, Ολίσε, Λούκας, Αθανασιάδης.
Στον πάγκο του ΠΑΟΚ βρίσκοναι οι: Γκσπούρνινγκ, Στοχ, Βούκιτς, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Γεωργιάδης και Νίνης, ενώ για τη Μπενφίκα οι: Πάολο Λόπεζ, Βιτόρια, Σικουεϊρά, Φέισα, Λίμα, Ροντρίγκο και Μάρκοβιτς.
  Τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων:
Ανζί - Γκενκ 0-0 , 0-2 .-^
Γιουβέντους - Τραμπνζονσπόρ 2-0 , και 2-0 .-^
Έσμπιεργκ - Φιορεντίνα 1-3 και  1-1 .-^
Ντιναμό Κιέβου - Βαλένθια 0-2  και  0-0 .- ^
Ντνίπρο - Τότεναμ 1-0 και 1-3 .-^
ΠΑΟΚ - Μπενφίκα 0-1 και , 0-3.-^
Λίμπερετς - Άλκμααρ 0-1 ,και 1-1 .-^
Τσερνομόρετς- Λιόν 0-0 και 0-1 .-^
Άγιαξ - Σάλτσμπουργκ 0-3 ,και 1-3 .-^
Λάτσιο - Λουντογκόρετς 0-1 ,και 3-3 .-^
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Βασιλεία 0-0 ,και  0-3.-^
Μάριμπορ - Σεβίλλη 2-2 , και 1-2 .-^
Μπέτις - Ρουμπίν 1-1 ,και 0-2 .-^
Πλζεν - Σαχτάρ 1-1 ,και 1-2.- ^
Πόρτο - Άιντραχτ 2-2 ,και 3-3 .-^
Σουόνσι - Νάπολι 0-0  ,και 1-3 .- ^

***  15 μέρες σε Σκόρδα, 35.000 σε Παναθηναϊκό!
Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς στον πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης Λάμπρο Σκόρδα, με την Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας να του επιβάλει ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους για 15 μέρες. Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό τιμωρήθηκαν με 35.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι υποθέσεις για τον ΠΑΟΚ και τον Απόλλωνα και τον Σταμάτη Βελλή αναβλήθηκαν.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή πήρε τις παρακάτω αποφάσεις στο πλαίσιο των συναντήσεων της 26ης Αγωνιστικής. Αναλυτικά :
Α) ΠΑΕ Αρης, Ν.Κακογλου (προπονητή), Κ.Μπιμπισιδη (εκπρόσωπο),Ν. Γιάγκου (Γυμναστή), Δ.Μποτζόρη (φυσικ/πευτή), Δ.Μπουγιουκλή(διερμηνέα), Χ.Σκόρδα (πρόεδρο): διότι: "Στο 80΄λεπτό του αγώνα με την κατακύρωση τέρματος της γηπεδούχου ομάδας από τον Α΄ βοηθό διαιτητή, δημιουργήθηκε ένταση και σύρραξη των ποδοσφαιριστών, του πάγκου των αναπληρωματικών και του έξτρα πάγκου της φιλοξενούμενης ομάδας με στόχο τον Α΄ βοηθό. Κατά τη διάρκεια της σύρραξης προπηλάκισαν και έσυραν τον βοηθό ως τα κιγκλιδώματα του αγωνιστικού χώρου. Ακολούθησαν παράγοντες από τον πάγκο της εγκαλουμένης. Για 5΄λεπτά επικρατούσε πανικός ενώ ο διαιτητής, η αστυνομία και παράγοντες της εγκαλουμένης κατάφεραν να τους απομακρύνουν όλους. Στο σημείο αυτό ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά τον αγώνα και μαζί με τους βοηθούς του μετέβησαν στα αποδυτήρια προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα στον αγωνιστικό χώρο", καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των κ.κ. Κακογλου, Μπιμπισιδη, Γιάγκου, Μποτζόρη, Μπουγιουκλή, Σκόρδα: Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ. Επίσης επιβάλλει στους κ.κ.Ν. ΚΑΚΟΓΛΟΥ, Κ. ΜΠΙΜΠΙΣΙΔΗ, Ν.ΓΙΑΓΚΟΥ, Δ.ΜΠΟΤΖΟΡΗ και Δ.ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ τις πειθαρχικές ποινές α) την χρηματική ποινή των δύο χιλιάδων ευρώ και β) ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους για είκοσι (20) ημέρες στον καθένα. Τέλος επιβάλλει στον κ.Χ. ΣΚΟΡΔΑ α) την χρηματική ποινή των χιλίων ευρώ και β ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους για δεκαπέντε (15) ημέρες.
Β) ΠΑΕ ΟΦΗ: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.
Γ) ΠΑΕ Παναθηναϊκός: "Βάσει των αναφερομένων στο από 23/2/2014 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ’ αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1003/2/489/8-ξ΄ Έκθεση της Αστυνομίας": Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ.
* Οι υποθέσεις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ. – Βελλής αναβλήθηκαν".

 
***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -      447     φίλοι.-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3134   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1597 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1589 video.-
                                               ** Σύνολον   :   6320    βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2484   φίλοι   . …265? https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 600     φίλοι .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas?ref=tn_tnmn ,
 
***
 ~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :

~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/04-2014.html , Ενημέρωση σήμερα Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/05-2014.htmlΕνημέρωση Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/06-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 , .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/07-2014.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/09-2014.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2014 .-
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/10-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11  Φεβρουαρίου  2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , Ενημέρωση Τρίτη  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/12-2014.html  ,Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Ιανουαρίου  2014  .-
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/02/13-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  13  Φεβρουαρίου  2014  .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/14-2014.html   , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 .-
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/02/14-2014.html ,  Ανθολόγιο Επιλογές  Καταγραφές  Παρασκευή  13 Φεβρουαρίου  2014 .-
~
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/17-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  17 Φεβρουαρίου  2014 , .-
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/18-2014.html  , Ενημέρωση  της Τρίτης 18  Φεβρουαρίου  2014 .-
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/19-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/20-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) 20  Φεβρουαρίου  2014 .-
 ~http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/21-2014.htmlΆρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/21-2014.html  , Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 .-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/22-2014.html  , Υγεία  πάνω απ ΄ όλα  ,  Σάββατο  22  Φεβρουαρίου  2014  .- ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/22-2014.html , Άρωμα της ενημέρωσης Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 .- 
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 23 Φεβρουαρίου  2014   .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/24-2014.html , Άρωμα  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  24  Φεβρουαρίου  2014 .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 25  Φεβρουαρίου  2014 .-
   ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .-
    http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-
~ Επιτάφιος  στην  ΚΕΡΥΡΑ  : http://youtu.be/iIef5JfP6aI ,
~ ΑΝΑΣΤΑΣΗ  στην  ΚΕΡΚΥΡΑ  2013 : http://youtu.be/r-Fb8elIk7g ,

*** * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ   *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
 ~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~

   ~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ : ~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-
 http://xristianos.gr /  ,
  ~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-
www.blogtv.gr  , www.tometopo.gr , www.antarsya.gr  www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  , www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr,
http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.gr ,  http://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr, www.sintagespareas.gr,                                                  www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1     
 http://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, www.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr, www.24h.com.cy,www.tvx.gr,www.antassya.gr, www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr,~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  www.batzolis.gr  - http://www.dikisports.blogspot.gr    ,  http://www.twitter.com/stamos01/www.sintagespareas.gr = Οι  συνταγές της παρέας   
  www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,  http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 ,
www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .-
www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-
~  www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-
~ www.ekloges14.gr , Στο  Kontra Channel .-  
 http://messiniaka.blogspot.com/ ,
 


***  Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  : http://www.twitter.com/stamos01/ ,
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011    ,
Arfara-Messinias 2  ,
 stamos-dynami ,
Arfara-Messinias ,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .-
***

Ο πτωχός, εργάζεται.
Ο πλούσιος, τον εκμεταλλεύεται.
Ο στρατιώτης, προστατεύει και τους δυό.
Ο φορολογούμενος, πληρώνει και για τους τρεις.
Ο απατεώνας, εκμεταλλεύεται και τους τέσσερεις.
Ο μεθύστακας, πίνει στην υγεία και των πέντε.
Ο τραπεζίτης, εξαπατάει και τους έξι.
Ο δικηγόρος, αγορεύει ξεγελώντας και τους επτά.
Ο γιατρός, σκοτώνει και τους οκτώ.
Ο νεκροθάφτης, θάβει και τους εννέα.
Ο πολιτικός, ζει σε βάρος και των δέκα.

1 σχόλιο:

Mellian είπε...

Η καλύτερη λύση για τις δραστηριότητες και το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

Εκπροσωπούμε ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα που ειδικεύεται στην υποστήριξη έργων, τη βοήθεια σε ηλικιωμένους, τους άνεργους, τους ενυπόθηκους και τους συνταξιούχους, με επιτόκιο 3% κατά την περίοδο αποπληρωμής.

Επομένως, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: antoniomellian@gmail.com