ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014  :

   ΠΟΡΟΣ
ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΙΓΙΝΑ
ΓΑΛΑΤΑΣ 
ΣΠΕΤΣΕΣ

***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

*** Μεσσηνιακό  άρωμα  στην  ενημέρωση  και  πολλά  άλλα  :
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ΜΙΑ  ΑΠΟΨΗ  ΤΩΝ  ΑΡΦΑΡΩΝ
ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ  ΑΡΦΑΡΑ

***  Με κατεβασμένα ρολά και σήμερα οι φαρμακοποιοί σε Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία         
             
Διήμερη απεργία κήρυξαν από χθες τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, αντιδρώντας έτσι στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, με αποκορύφωμα όσα αναφέρει η έκθεση του ΟΑΣΑ για τα φαρμακεία.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενημέρωσαν για το διήμερο κλείσιμο των φαρμακείων.
  Δηλώσεις
Στην αρχή το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σωτήρης Αργυρόπουλος, που δήλωσε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει και «έχει κατεβάσει» τους φαρμακοποιούς σε πανελλαδική απεργία είναι η περίφημη έκθεση του ΟΑΣΑ, την οποία διέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά παραγγελία της τρόικας και «είναι φτιαγμένη στα μέτρα συγκεκριμένων συμφερόντων».
Συγκεκριμένα, «η έκθεση του ΟΑΣΑ αναφέρει ότι τα φάρμακα πρέπει να μπουν στα σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν το φάρμακο ως ένα οποιοδήποτε προϊόν, γιατί, όπως είναι γνωστό, είτε γράφεται σε συνταγές είτε δε γράφεται, το φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες, έχει συνέργειες με άλλα φάρμακα κ.λπ. Από την άλλη, το πρόσχημα είναι ότι οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αν μπουν στα σούπερ μάρκετ, με τον ανταγωνισμό θα πέσουν. Αυτό είναι αναληθές, διότι από έρευνες που έχουν γίνει από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο τα μη συνταγογραφούμενα έχουν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από ό,τι εδώ.
Η έκθεση ακόμη συστήνει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, που σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.00 το πρωί με 8.00 το βράδυ και το Σάββατο 8.00 με 5.00 το απόγευμα. Αυτό το ωράριο είναι εξαντλητικό, γιατί στα περισσότερα φαρμακεία εργάζονται οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ή, το πολύ, έχουν έναν υπάλληλο.
Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει την κατάργηση του ιδιοκτησιακού, που σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός χάνει την πλειοψηφία ως ιδιοκτήτης φαρμακείου, και θέλει να επέλθει η ιδιοκτησία σε ξένα χέρια, για να δημιουργηθούν κατά κάποιον τρόπο αλυσίδες. Αυτό συνδέεται με την κατάργηση των χωροταξικών και πληθυσμιακών κριτήριων.
Ένα ακόμα μέτρο που αναφέρει η έκθεση, που προς το παρόν λένε ότι δε θα περάσει, είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους.
Εμείς, ως φαρμακεία, έχουμε συνεισφέρει κατά πολύ στην εθνική οικονομία, έχουμε υποστεί 13 μειώσεις τιμών σε 2 χρόνια, με την τελευταία σήμερα (χθες), μία μείωση της τάξης του 10%, κάτι που σημαίνει πως ό,τι στοκ εμπόρευμα έχουμε σήμερα είναι μειωμένο κατά 10%. Αυτό ούτε και φορολογικά δεν μπορούν να μας το αφαιρέσουν. Ακόμα, μείωσαν την ασφαλιστική τιμή, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της συμμετοχής. Έτσι βλέπουμε συμμετοχές φοβερά αυξημένες σήμερα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Το κάθε φαρμακείο περιμένει πότε θα πληρωθεί ο κάθε ασφαλισμένος για να έρθει να πάρει τα φάρμακά του, ώστε να πληρώσει τη συμμετοχή.
Μην ξεχνάμε εδώ ότι έχει επιβληθεί ένα χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, όπως και πλαφόν στους γιατρούς. Έτσι και αλλιώς δυσκολεύεται ο κάθε ασθενής να πάει να γράψει τα φάρμακά του, διότι όταν ο γιατρός υπερβεί το πλαφόν, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση τον πετά έξω και δεν μπορεί να το γράψει.
Εμείς, ως Πανελλήνιος Σύλλογος, αλλά και ως Σύλλογος Μεσσηνίας, που συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που είναι επιτυχής πανελλαδικά, με συμμετοχή 100%, κάνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση του φαρμακείου της γειτονιάς, του χωριού και της πόλης».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γραμματέας του Συλλόγου, Νικόλαος Ματθιόπουλος, που δήλωσε ότι «η τρόικα έχει δηλώσει την απόφασή της να επιβάλει όλα τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση του ΟΑΣΑ. Αυτά που ήδη αναφέρθηκαν δεν εφαρμόζονται σε κανένα κράτος συνολικά, δεν υπάρχει κάποιο σαφές περίγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις που τίθενται στο τραπέζι και προέρχονται από την έκθεση του ΟΑΣΑ.
Εμείς, με το φαρμακείο μας, στηρίζαμε τη δραστική ουσία ως όπλο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχουμε πληγεί πάμπολλες φορές από μειώσεις τιμών στα αποθέματά μας. Αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε την επιβολή γενοσήμων με το ζόρι, την αύξηση συμμετοχών και το χαράτσι, την καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής, το χαράτσι του ενός ευρώ, τον αποκλεισμό νέων και καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών με πρόσχημα τη μείωση της θεραπευτικής δαπάνης. Επιπλέον, αποκαλύψαμε τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα επίπεδα του 2 δισ. για το 2014, σε επίπεδα ανάλογα με το 2003.
Αυτά τα γνωρίζουν οι πολίτες και η εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό φαρμακείο, μαζί με τη σθεναρή αντίστασή μας, θα ματαιώσει οποιοδήποτε σχέδιο της τρόικας».
Το λόγο, τέλος, πήρε το μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, Βασίλης Χάντζος, που μίλησε για τα σχέδια της τρόικας σχετικά με τα χωροταξικά και τα πληθυσμιακά. Όπως δήλωσε, «αρκετός κόσμος νομίζει ότι αυτές είναι συντεχνιακές κατακτήσεις, όμως δεν είναι έτσι, αφού έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα. Η ιδέα των χωροταξικών κριτηρίων είναι η διασπορά των φαρμακείων στο χώρο ενός Δήμου, διαφορετικά ένας φαρμακοποιός, με σκοπό το κέρδος, θα άνοιγε το φαρμακείο του δίπλα σε ένα συνταγογραφικό κέντρο και εκεί θα συγκεντρώνονταν όλα. Άρα, το χωροταξικό κριτήριο δημιουργεί διασπορά των φαρμακείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το πληθυσμιακό κριτήριο έχει και αυτό κοινωνικό χαρακτήρα, αφού όλοι θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής και να ζούμε στην πόλη της Καλαμάτας και το φαρμακείο μας να είναι κοντά στο σπίτι μας. Αν όμως αυτό συνέβαινε, όλα τα φαρμακεία θα συσσωρεύονταν στην Καλαμάτα. Έτσι, αυτό το κριτήριο οδηγεί στο να ανοίγουν σε διάφορα σημεία φαρμακεία, άρα καλύτερη εξυπηρέτηση της περιφέρειας και του αγροτικού πληθυσμού της Μεσσηνίας. Επομένως, τα δύο παραπάνω κριτήρια έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και τα αποδέχεται ο νόμος και γι’ αυτό το ΣτΕ τόσες φορές έχει νομοθετήσει υπέρ τους.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό, σε χώρες που δοκιμάστηκε απέτυχε, αφού οδήγησε σε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και έτσι τα φαρμακεία ξαναπέρασαν στα χέρια των φαρμακοποιών.
Ακόμα, η τρόικα έκανε κάτι καινοφανές, αφού μέχρι τώρα μας έλεγε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μέσο όρο φαρμακευτικής δαπάνης γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ. Ζήτησε μείωση, φθάσαμε το 2013 στο 1,2 % και όχι μόνο πιάσαμε το μέσο όρο της Ευρώπης, αλλά πήγαμε και πιο χαμηλά. Τώρα ήρθε και ζητά να αποσυνδεθεί η φαρμακευτική δαπάνη από το ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι λογικό, γιατί αν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνει τα φάρμακα. Αυτή η αποσύνδεση, λοιπόν, ήταν εκτός πραγματικότητας και λογικής, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο να λειτουργούμε. Μέχρι χθες ήταν αυτό, γιατί να μη συνεχίσουμε με αυτό, αφού πιάσαμε τους στόχους μας;
Τέλος, σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που αποτελούν το 8% του τζίρου ενός φαρμακείου, στο εξωτερικό είναι 20 με 30% του τζίρου. Αυτό συμβαίνει, γιατί αυτά τα φάρμακα έχουν μεγαλύτερη αξία, δηλαδή και έτσι έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τζίρου, άρα γιατί να πρέπει να πέσει η τιμή τους;
Τα επιχειρήματα δε στέκουν και αρωγούς έχουμε και τις φαρμακαποθήκες, που θα ήθελα με την ευκαιρία να ενημερώσω ότι είναι κλειστές χθες και σήμερα, και στην ακραία περίπτωση, θα εξυπηρετήσουν με ειδική παραγγελία αποκλειστικά το διανυκτερεύον και εφημερεύον φαρμακείο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία».  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  60 χιλιόμετρα νέοι αγωγοί ύδρευσης στην Καλαμάτα         
          
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού για την υγεία των πολιτών έργου, αυτού της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης 57.600 μέτρων στην Καλαμάτα.
Με αυτό θα απομακρυνθούν αγωγοί υδρεύσεως από αμίαντο, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί τη δεκαετία του ’60, με προφανή οφέλη για την υγεία των πολιτών. Πρόκειται για έργο καίριας σημασίας, για τους επιπλέον λόγους ότι θα μειωθούν κατά πολύ οι διαρροές πόσιμου νερού στην πόλη της Καλαμάτας, που οφείλονταν στην παλαιότητα του δικτύου, αλλά και θα ελαττωθεί ο αριθμός των βλαβών.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανερχόταν σε 4.700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η μειοδότρια εταιρεία ΤΕΚΑΤ ΑΤΕ προσέφερε έκπτωση 35,51% και το ποσό της σύμβασης ανήλθε σε 3.031.187,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 2.572.584,78 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, που αφορά στην αντικατάσταση 3.080 παροχών ύδρευσης (8.000 υδρόμετρα) και δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη, θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ. Το έργο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2013 για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατόπιν αιτήματος της ΔΕΥΑΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ.
Ο δήμαρχος έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της ΤΕΚΑΤ ΑΤΕ να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο η διαχείριση του έργου, που οπωσδήποτε θα επιφέρει όχληση στους πολίτες, ώστε τα προβλήματα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Αναγκαστικά, θα γίνουν εκσκαφές σε πολλά σημεία της Καλαμάτας, προκειμένου να τοποθετηθούν σύγχρονοι αγωγοί υδρεύσεως από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς.
  ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ
Τα έργα της ΔΕΥΑΚ κατά τα τελευταία 4 χρόνια, με χρηματοδότηση είτε από το ΠΕΠ ή από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ είτε από ίδιους πόρους, είναι ύψους 30.000.000 ευρώ περίπου, έργα μεγάλης σημασίας, όπως ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, η διαχείριση της λυματολάσπης, η επέκταση του αγωγού λυμάτων προς Θουρία και Λαίικα, το έργο ύδρευσης για το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες και άλλα έργα ομοειδή προς αυτό.
  ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Βασικές οδοί της πόλης στις οποίες θα γίνουν επεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης από αμίαντο είναι: Αθηνών, Φαρών (έχει τοποθετηθεί νέος αγωγός στη δυτική πλευρά, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής μεγάλου πεζοδρομίου και απομένει το αντίστοιχο στην ανατολική), Ακρίτα, Ναυαρίνου, Αύρας, καθώς και στην περιοχή Πλεύνας και στις εργατικές κατοικίες Αγίας Τριάδος. Οι εργασίες ξεκίνησαν στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας, δυτικά των εγκαταστάσεων καυσίμων και με κατεύθυνση προς την πίστα καρτ.

*** Πιστά αντίγραφα ελληνικών πλοίων από τα χέρια του Παν. Σοφικίτη (φωτογραφίες)         
    
   
Μπαίνοντας στο σπίτι του Παν. Σοφικίτη και της Λέττας Πετρουλάκη στην αρχή τα χάνεις. Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα, βλέπεις ξύλινα πλοία. Σε σημείο δε που να νομίζεις πως δε βρίσκεσαι σε σπίτι, αλλά σε ναυτικό μουσείο. Κι όχι αδικαιολόγητα, αφού ο κ. Σοφικίτης τα τελευταία 21 χρόνια ασχολείται με την κατασκευή μοντέλων πλοίων, χειροποίητων, φτιαγμένων από το «μηδέν», όπως είναι η φράση που επικρατεί στους χώρους των μοντελιστών, με πιστότητα στην κατασκευή και σημασία στη λεπτομέρεια.
Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό που επισήμανε η κα Πετρουλάκη, πως όταν ύστερα από τέσσερις μήνες δουλειάς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε απόκλιση λίγων χιλιοστών, ο κ. Σοφικίτης δε δίστασε να ξηλώσει τα πάντα και να αρχίσει ξανά την κατασκευή. Κι αυτό για να διορθώσει τα δύο χιλιοστά απόκλισης…
Ο συνταξιούχος πλέον καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προετοιμάζεται να εκθέσει τη δουλειά του και τον κόπο όλων αυτών των ετών στο Πνευματικό Κέντρο, από τις 14 έως τις 26 Μαρτίου, και δικαιολογημένα, την ημέρα που συναντηθήκαμε, υπήρχε αναστάτωση στο σπίτι.
Τα μοντέλα βρίσκονταν έξω από τις προθήκες τους, ενώ σε ένα τραπέζι και κάτω από πανί με λευκό φόντο γινόταν βιντεοσκόπηση σε ένα υπό κατασκευή πλοίο.
Κι ενώ το αναμενόμενο θα ήταν μια τυπική συνέντευξη με τις συνηθισμένες ερωταπαντήσεις, η συζήτηση ξέφυγε από τα στενά και τυπικά όρια και έφτασε ακόμη και σε φιλοσοφικό επίπεδο. Σύντομα βρέθηκα να κουβεντιάζω με τον κ. Σοφικίτη σαν να είμαστε χρόνια φίλοι…
  -Θα έλεγα ότι μου θυμίζει περισσότερο ναυτικό μουσείο παρά συνηθισμένο σπίτι…
Αυτή είναι η επιδίωξή μου, κάποια στιγμή αυτά τα σκαριά να αποτελέσουν τμήμα ενός Ναυτικού Μουσείου στην Καλαμάτα. Το συζήτησα και με το δήμαρχο, ανταποκρίνεται και για το λόγο αυτό έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα του Δήμου. Νομίζω ότι έτσι θα πιάσουν τόπο. Να μπουν σε ένα μουσείο. Είναι κατασκευασμένα με απόλυτη ναυπηγική τεχνική, βάσει σχεδίου της «σάλας», όπως λεγόταν, και με κάθε δυνατή λεπτομέρεια.
  -Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε;
Θεωρητικά ασχολούμαι από το 1977, αλλά πρακτικά άρχισα να κατασκευάζω το πρώτο το 1993, όντας καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το έκανα επειδή τα βιώματά μου δε με άφηναν να ησυχάσω. Στο μυαλό μου είχα πάντα τη στιγμή εκείνη που θα ξεκινούσα να κατασκευάζω κάτι τέτοιο.
Η καταγωγή μου είναι από Σκόπελο, εξ ου οι μνήμες και τα βιώματα. Εκεί, με πήγαινε ο πατέρας μου, ο καπετάν Σπύρος ο ψαράς, στους ταρσανάδες καθημερινά, διότι λάτρευε τους συγκεκριμένους χώρους, ενώ είχε ανακαλύψει και κάποιες τεχνικές, στα πανιά ή το πώς θα τοποθετηθεί στη μηχανή πρώτη φορά η προπέλα. Στον πατέρα μου οφείλω την αγάπη για το χώρο και τα βιώματα που απέκτησα κι εκτός από αυτόν, οφείλω να το πω πως υπάρχει και ένα ακόμη άτομο, ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Αυτός με έμαθε στην πράξη τι θα πει προσφορά. Αυτός μου έδειξε το δρόμο να προσφέρω κι έτσι αποφάσισα, επηρεασμένος από αυτή τη διάθεση προσφοράς που είχε γενικώς ο καπετάν Βασίλης σε άτομα που δε γνώριζε. Με έπεισε ότι ο άνθρωπος αποκτά αξία, όταν μάθει να προσφέρει.
  -Πόσα σκαριά θα εκτεθούν και πόσα έχετε φτιάξει μέχρι σήμερα;
Θα εκτεθούν 17 σκαριά. Βέβαια, έχουν κατασκευαστεί και άλλα, που βρίσκονται είτε σε ιδιωτικές συλλογές είτε στο μουσείο της πατρίδας μου, ένα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι άλλα τόσα στο σύνολό τους, μαζί με αυτά που λείπουν.
Όλα αυτά φτιάχτηκαν από το 1993 μέχρι σήμερα, με απασχόληση σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών, γιορτών και αργιών, περί τις 10 ώρες. Πλέον για μένα είναι πάθος και νιώθω ότι δεν κάνω κάτι όταν κάθομαι.
  -Ξεκίνησε ως διέξοδος και εξελίχθηκε σε πάθος;
Ναι. Διορίστηκα το 1972 και το 1977 έβαλα στον εαυτό μου το δίλημμα τι θα κάνω, όταν πάρω σύνταξη. Και τότε έκανα την επιλογή να ασχοληθώ με κάτι που με γεμίζει. Τα βιώματα με ακολουθούσαν και σκέφτηκα πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω.
  -Στο πρακτικό σκέλος τώρα. Τα σκάφη σας φτιάχνονται από το «μηδέν»;
Ναι. Από το μηδέν. Αγοράζω μεγάλα κομμάτια ξύλου σε πλάκες και μετά με τα εργαλεία μου τα διαμορφώνω όπως θέλω. Το ξύλο υπάρχει στο εμπόριο. Όμως, κάποιες άλλες λεπτομέρειες, όπως άγκυρες, κανόνια κ.λπ., δεν τα βρίσκεις να είναι όπως τα ελληνικά. Εγώ δε θέλω καθόλου τα έτοιμα, καθώς έτσι καταργείται η έννοια του χειροποίητου. Υπάρχουν και έτοιμα, που είναι εγγλέζικης προέλευσης, αλλά τα χαρακτηριστικά τους δεν ταιριάζουν με τα σκάφη μας. Γι’ αυτό σε ό,τι έχω φτιάξει, δεν έχω βάλει ούτε ένα εξάρτημα που να είναι έτοιμο. Μόνο οι αλυσιδούλες (όπου προσδένονται οι άγκυρες) δεν είναι δικές μου.
  -Ένα σκαρί πόσο καιρό σάς παίρνει μέχρι να το ολοκληρώσετε;
Το πιο απλό σκαρί, όπως ένα ψαροκάικο, με τις ώρες που δουλεύω, ας πούμε οκτώ την ημέρα, θέλει έξι μήνες. Και μετά, από εκείνα που με έχουν «ταλαιπωρήσει» περισσότερο είναι η τριήρης, καθώς πρόκειται για δύσκολο σκάφος, επειδή πρέπει να τοποθετηθούν πολλά σε πολύ μικρό χώρο, όπως και το εγγλέζικο πολεμικό, η μπελόνα, που μου «έφαγε» περισσότερο από δύο χρόνια, πάντοτε με τους ρυθμούς που απασχολούμαι. Και βέβαια, για πολλά από αυτά έχω τα σχέδια από βιβλία και άλλες πηγές και είναι κάτι που επιδιώκω, επειδή θέλω να αποτυπώνω με ακρίβεια το σκαρί που ταξίδεψε, που πήρε την αρμύρα της θάλασσας.
  -Όλο αυτό σας έχει βοηθήσει να διευρύνετε και τις γνώσεις σας, όχι μόνο στην καραβομαραγκική τέχνη, αν επιτρέπεται ο συγκεκριμένος όρος, αλλά και σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο;
Θα έλεγα όχι μόνο σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο φιλοσόφησης της ζωής. Μέσα από αυτά κατάλαβα ότι είναι τραγικό λάθος για τον άνθρωπο να επιδιώκει τον πλουτισμό, το χρήμα, αγνοώντας ότι το χρήμα είναι ένα μέσο για την επιβίωση ή, αν θέλετε, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρωτεύον στοιχείο είναι η ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η αξία, το χρήμα είναι μέσον.
Αυτό μου το δίδαξε η καθημερινή ενασχόλησή μου με τα καράβια. Συνειδητοποίησα ότι αν δε γεμίζει η ψυχή σου, η τσέπη και να γεμίσει… άσε που πολλές φορές χάνεται.
  -Αυτά τα «παιδιά» σας θα τα δούμε στο Πνευματικό Κέντρο;
Ναι, θα εκτεθούν από τις 14 έως τις 26 Μαρτίου. Θα είμαι και εγώ εκεί. Θα έρθουν και σχολεία, αλλά και όποιος να έρθει και θέλει να ρωτήσει κάτι, θα πρέπει να πάρει την απάντηση. Θα είμαι εκεί να ξεναγώ τους φίλους που θα επισκεφθούν την έκθεση.
  -Μπορεί να κατασκευάζετε σκαριά υπό κλίμακα. Πραγματικό σκάφος θα μπορούσατε να φτιάξετε, μετά τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει;          
Ναι. Απλώς δεν έχω ούτε το χώρο, ούτε τα εργαλεία.
  -Πώς ήταν το ξεκίνημα;
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα βιώματα και εγώ είχα πάρα πολλά. Από το ξεκίνημα που σχεδίαζε ο μαστρο- Μανώλης στον ταρσανά το καΐκι του πατέρα μου, μάθαινα πώς είναι η σάλα, πώς τραβάει τις καμπύλες. Μετά έβλεπα πώς κόβει τα ποδοστάματα, την καρίνα, τις πόστες, τα πάντα. Είχα παρακολουθήσει από μικρός όλη τη διαδικασία, την είχα καταγράψει στον εγκέφαλό μου και όταν προέκυψε η ανάγκη κατασκευής ή επίλυσης κάποιων προβλημάτων που παρουσιάζονταν, η μνήμη βοηθούσε στο να ξεπεραστεί η δυσκολία. Παράλληλα, βοηθούσα, κατά κάποιον τρόπο, και τον καραβομαραγκό, πηγαίνοντάς του εργαλεία και εξαρτήματα που χρειαζόταν.
  -Περιμένετε να επισκεφθούν και σχολεία την έκθεση. Τι είναι εκείνο που θα πρέπει να τους κινήσει την περιέργεια και να πουν ότι θα πρέπει να δουν κάτι που δεν βλέπουν συχνά;
Θα έλεγα, να καταλάβουν πρωτίστως τι θα πει Ελλάδα, η χώρα της θάλασσας. Να νιώσουν να τους διαπερνά κατά κάποιον τρόπο η σχέση μητέρας- παιδιού που πρέπει να έχουμε με τη θάλασσα, και από εκεί και μετά, θα μπορούσα να εξηγήσω κάθε λεπτομέρεια για την εξέλιξη της ναυπηγικής τέχνης, διότι αυτά τα καράβια αποτελούν μια ιστορική εξέλιξη, αφού θα αρχίσουμε με σκαριά του 1500 π.Χ. και φτάνουμε έως το 1972, το τελευταίο ψαράδικο στην πατρίδα μου, διότι μετά έκλεισε και το ναυπηγείο.
Όλη αυτή η σειρά θα παρουσιαστεί και στην έκθεση κι έχω κατασκευάσει ενδεικτικά κάποια, ενώ συνεχίζω να φτιάχνω κι άλλα.
  -Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Μια υδραίικη βάρκα. Σκαρί που με έχει εντυπωσιάσει βαθιά, αφού μια βαρκούλα 5 μέτρων ταξίδευε σε όλο το Αιγαίο, με τους 3-4 που είχε μέσα, σφουγγαράδες. Το πού κοιμούνταν παραμένει άγνωστο. Οι Υδραίοι σφουγγαράδες διέσχιζαν όλο το Αιγαίο, δεν ξέρω αν πήγαιναν και στο Ιόνιο και έφταναν με αυτές τις βάρκες στη Βεγγάζη της Αφρικής. Με βάρκες των 5,30 ή 5,40 μέτρων, τον περίφημο υδραίικο βαρκαλά, ξεκινούσαν από την Ύδρα και γύριζαν όλο το Αιγαίο.
  -Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή του;
Είμαι στο πρώτο στάδιο. Έχω τελειώσει καρίνα, ποδοστάματα και πηγαίνω να βγάλω και τα αχνάρια για τις πόστες. Έχουμε περίπου 6 μήνες για την ολοκλήρωση της κατασκευής.
  -Τι θα προτρέπατε τους νεότερους, εκτός από το να αγαπήσουν τη θάλασσα, με την οποία είναι συνδεδεμένη η Ελλάδα;
Θα έλεγα να μάθουν, να ασχολούνται και με αυτή την τέχνη, είναι κάτι που θα τους γεμίσει την ψυχή, θα τους γεμίσει το χρόνο και θα τους βοηθήσει να αποκτήσει νόημα η ζωή τους. Η ζωή δεν αποκτά νόημα ούτε μόνο με το καφενείο, ούτε μόνο με το διάβασμα, ούτε μόνο με τον περίπατο. Χρειάζεται και μιαν άλλη ενασχόληση, θα έλεγα λίγο μοναχική, να μείνεις μόνος σου, να κάνεις κάτι, που ταυτόχρονα αποτυπώνει κάτι από το παρελθόν.
Θα έλεγα δε ότι όσο δύσκολο είναι να μάθει κάποιος κιθάρα, τόσο δύσκολο είναι να μάθει να κατασκευάζει σκαριά. Με επιμονή, υπομονή και γνώση, όλα γίνονται.
  -Η σύζυγος πώς το πήρε, όταν ξεκινήσατε; Συνήθως είναι σοβαρό θέμα για τις γυναίκες όλη αυτή η αναστάτωση…
Ο κ. Σοφικίτης γελά και η σύζυγός του Λέττα Πετρουλάκη παίρνει το λόγο: «Ποια αναστάτωση; Δέκα δάχτυλα σκόνη κάθε φορά που ξεκινά να εργάζεται…».
Και τότε ο κ. Σοφικίτης αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την τάξη, λέγοντας πως «έχει την ίδια τρέλα», ενώ η κα Λέττα συμπληρώνει: «Καμαρώνουμε».
Η πλήρης αποκατάσταση έρχεται όταν ο κ. Σοφικίτης αναφέρει πως «εγώ γεμίζω σκόνη το σπίτι και η γυναίκα μου καθαρίζει τραγουδώντας. Δε γίνεται αλλιώς. Αλίμονο, αν δεν έχεις έναν άνθρωπο να σταθεί δίπλα σου, δε γίνεται. Μου έλεγαν οι φίλοι να νοικιάσω μια αποθήκη. Δε θέλω, θέλω να είμαι μέσα στο σπίτι μου. Αν νοίκιαζα χώρο, δε θα δούλευα τόσες ώρες…».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***   Αίτημα να μην υπογραφεί η σύμβαση για τα σκουπίδια έως τις εκλογές από Πατσαρίνο, Μπεχράκη και Παπαζαχαρία          
           
Να μην υπογραφεί η σύμβαση για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέχρι τις εκλογές του Μαΐου ζητούν με υπόμνημά τους από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Νίκος Πατσαρίνος, ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας» Σταμάτης Μπεχράκης και ο δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» Τάσος Παπαζαχαρίας. Το υπόμνημα κοινοποιείται και στους προέδρους ΦΟΔΣΑ Γιάννη Σμυρνιώτη και ΠΕΔ Παναγιώτη Νίκα.
  Υπόμνημα
Στο υπόμνημα αναφέρουν: «Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο βρίσκεται στη φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο υπουργείο.
Για το έργο αυτό:
–Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, την απόκρυψη στοιχείων του διαγωνισμού, την τήρηση των όρων που θέτει ο περιφερειακός σχεδιασμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
–Η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε κάτω από τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων, ελήφθη με μικρή πλειοψηφία με την απουσία των μειοψηφιών και από τότε έχουν υπάρξει πολιτικές διαφοροποιήσεις από την ομάδα της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.
–Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, ενώ στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια ούτε καν έγινε ενημέρωση και συζήτηση.
–Υπάρχουν δικαιολογημένες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που εμπλέκονται άμεσα με το έργο και έχουν κατατεθεί σοβαρές ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
–Η σύμβαση που θα υπογραφεί μας δεσμεύει για τα επόμενα τουλάχιστον 28 χρόνια!
Ακόμα, σε 2 μήνες θα έχουμε τις νέες αυτοδιοικητικές ηγεσίες, οπότε και θα κληθούν οι νεοεκλεγέντες να διαχειριστούν την υλοποίηση αυτού του έργου.
Σας καλούμε μέχρι τις 25 Μαΐου, που θα γίνουν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μην προβείτε στην υπογραφή της σύμβασης, που θα δεσμεύει αυτούς που θα αναλάβουν».

*** Βράβευσε τη Γεωργία Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας βράβευσε, μεταξύ άλλων, με τιμητική πλακέτα τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Γεώργιο Κορρέ, για την ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Τριφυλίας και την ποιήτρια - συγγραφέα από το Κοπανάκι, Γεωργία Αγγελοπούλου-Παπαβασιλειου, για το συγγραφικό της έργο. Τον κ. Κορρέ προσφώνησε ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, Στάθης Παρασκευόπουλος και την κυρία Αγγελοπούλου, ο ιστορικός μελετητής και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Ηλίας Γιαννικόπουλος. Μετά την απονομή το λόγο πήρε η Γεωργία Αγγελοπούλου – Παπαβασιλείου, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν κάποιοι είμαστε κομμάτια δημιουργίας με τη σωστή συνειδητότητα, μπορούμε να καταφέρουμε εκπληκτικά και καταπληκτικά αποτελέσματα. Και μην ξεχνάμε πως έχουμε το επώνυμο Έλληνες και όλα αυτά γίνονται “Δια την κοινήν της Πατρίδος ωφέλειαν”! Έχω τη μεγάλη τιμή, απόψε, να είμαι εδώ μπροστά σας. Τη δέχομαι με περίσσια χαρά και σεβασμό. Είναι σημαντικό να με αναγνωρίζουν οι συμπατριώτες μου. Με τον πνευματικό μου αγώνα προσπαθώ να διασώσω την έννοια της λέξης, Άνθρωπος! Ν’ αγγίξει η ψυχή μου, την ψυχή σας! Ομολογώ, ταπεινά, πως είμαι πολύ “μικρή” για να αισθάνομαι “μεγάλη”. Με λόγια όχι “πολλά”, αλλά τα “κατάλληλα”, όπως έλεγε ο μεγάλος μας Σοφοκλής, ελπίζω να περάσω κι εγώ το μήνυμά μου. Μέσα σ’ αυτό το υπέροχο Σύμπαν στο οποίο υπάρχουμε, το πιο θαυμαστό πλάσμα, το πιο τέλειο δημιούργημα, είναι ο Άνθρωπος. “Κατ’ εικόνα και ομοίωση” του πλαστουργού του, έχει την ελευθερία και τη δυναμική να μεγαλουργεί στο “καθείς εφ’ ω ετάχθη”. Η ιδιαιτερότητα ενός εκάστου είναι μια έκφραση ξεχωριστή. Με τη δική του γλυκιά τυραννία, από το δικό του αγνάντευμα, πλάθει νόηση, συνείδηση, πλάθει πολιτισμό. Στόχος του να προσφέρει υπεύθυνα “παν έργον αγαθόν”. Μέσα από κοινή δράση και συντροφικότητα, μέσα από το “εμείς” κι όχι το “εγώ”, έτσι μπορούμε μόνο να έχουμε μέλλον ως “κοινωνίες” κι ως “είδος” πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη. Με κοινό βηματισμό στη σχέση ανθρώπου και δημιουργίας, δεν αφυδατώνεται η ύπαρξή μας, στη ζωή! Πάνω από το “πηγαινέλα” της, πάνω απ’ ό,τι αποτελεί την “αγωνία” της, αγαπώντας την ως “δώρο”, ας εκμεταλλευτούμε ευεργετικά τα “τάλαντα” με τα οποία “σφραγιστήκαμε”. Μόνο έτσι θα δικαιώσουμε την παρουσία μας πάνω στη γη. Να παραμείνουμε Άνθρωποι!». Η κυρία Αγγελοπούλου- Παπαβασιλείου (Μαλλούσα) είναι μέλος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων και της οποίας η λογοτεχνική πορεία – έργο της παρουσιάστηκε πέρυσι στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τη Γενική Γραμματέα της Ένωσης, Γιώτα Σβερκούνου – Τσαούση. -

***   Ο Δ. Οικονομάκος υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας          
          
Ο Π. Κουφαλάκος στη Δ. Μάνη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Τα νομικά κενά του «Καλλικράτη» υποχρέωσαν το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να προχωρήσουν σε αλλαγή του επικεφαλής στο Δήμο Καλαμάτας.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Οικονομάκος, 33 χρόνων, θα είναι τελικά ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη θέση του Παναγιώτη Κουφαλάκου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δυτικής Μάνης.
Στο Δήμο Οιχαλίας, όπως ανακοινώθηκε, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο 28χρονος Κώστας Ρεϊντζόπουλος.
Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Καλαμάτας, επειδή είναι υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ, δηλαδή νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το Δήμο. Αυτό το ασυμβίβαστο δεν ίσχυε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ισχύει σε αυτές του προσεχούς Μαΐου.
Έτσι, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω αργοπορία στη σύνθεση των ψηφοδελτίων, σε περίπτωση που άλλαζε και πάλι ο νόμος, το ΚΚΕ και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραπάνω αλλαγή. Άλλωστε, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος κατάγεται από τη Μάνη και έτσι αποφασίστηκε να είναι εκεί υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επικεφαλής της οποίας μέχρι σήμερα είναι ο Κώστας Λαμπρινέας.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, είναι στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας, νέος σε ηλικία, με δράση στα εργατικά ζητήματα και μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.
Να σημειώσουμε ότι με τις χθεσινές ανακοινώσεις έκλεισε ο κύκλος των υποψήφιων επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Μεσσηνία και αρχίζει η μάχη για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων.
Έγκαιρα είχαν ανακοινωθεί ότι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι στην Τριφυλία ο Σαράντος Κουκούμης, στη Μεσσήνη ο Κώστας Αποστολόπουλος και στον Πύλου-Νέστορoς η Σοφία Αποστολοπούλου.  Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***  Αιώνια αγάπη… και στη Μεσσηνία           
           
Από τότε που το αφεντικό της πέθανε, εδώ και κάποιες εβδομάδες, ο πιστός σκύλος παραμένει δίπλα στον τάφο της. Το γεγονός αυτό συμβαίνει στη Μεγάλη Μαντίνεια, όπου η θανούσα τάιζε και φρόντιζε το σκυλί κάθε ημέρα. Η περίπτωσή του μοιάζει εκπληκτικά με αναρίθμητες άλλες που διαβάζουμε τακτικά στις εφημερίδες...   Α.Π. 
 
*** Ο… «Σώρρας» γέμισε το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου
 Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, την Κυριακή το απόγευμα, συνεργάτες του Αρτέμη Σώρρα ενημέρωσαν για το πρόγραμμα και το αίτημά του προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ομάδα του, ο Αρτέμης Σώρρας προτίθεται να χορηγήσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο ελληνικό κράτος, υπό τη μορφή δανείου, με διάρκεια αποπληρωμής 100 ετών και με επιτόκιο 0,5%, με δύο συγκεκριμένους όρους. Οι όροι που έχει θέσει για την εκταμίευση του ποσού είναι η διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου από επιτροπή διεθνών πραγματογνωμόνων, υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος του δημόσιου χρέους, και η διεξαγωγή έρευνας και η απόδοση ευθυνών σε όσους είχαν στη διαχείρισή τους δημόσιο χρήμα. Πολλοί ήταν οι Μεσσήνιοι που πήγαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ενώ αρκετές φορές κατά την παρουσίαση οι παρευρισκόμενοι γιούχαραν ό,τι άκουγαν για την κυβέρνηση και την τρόικα. - 
 
***  Εξελίσσεται το έργο του μεγάλου πεζοδρομίου στη συμβολή Πλάτωνος & Αριστομένους 

Οι εργασίες κατασκευής μεγάλου πεζοδρομίου στις οδούς Φαρών και Πλάτωνος εξελίσσονται πλέον κοντά στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Αριστομένους, πλησίον του σημείου όπου το έργο θα περατωθεί. Συνεργείο του εργολήπτη εκτελεί στον προαναφερθέντα χώρο εργασίες διαμορφώσεως του εδάφους και τοποθετεί ξυλοτύπους για σκυροδέτηση. Ανατολικότερα, επί της Πλάτωνος, οι εργασίες προχωρούν κατά φάσεις, είτε για ηλεκτρολογικά δίκτυα είτε για διάστρωση με πλάκες. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας, που θα συμπληρωθεί με την ανάπλαση στα Ουζάκια. Τα δύο αυτά έργα θα ολοκληρώσουν το μεγάλο πεζόδρομο, μήκους 5.500 μέτρων περίπου, από το Κάστρο μέχρι την Παραλία. - 

***  «Σωσίβιο» 250 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο στη «Μορέας»

  “Βαρέλι δίχως πάτο” ο αυτοκινητόδρομος
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
Ακριβά συνεχίζει να πληρώνει τις καθυστερήσεις του στα μεγάλα οδικά έργα το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο επιβαρύνεται με αδικαιολόγητους τόκους υπερημερίας ύψους εκατομμυρίων ευρώ προς την κοινοπραξία «Μορέας», εφαρμόζοντας τις αποφάσεις δύο διαιτητικών δικαστηρίων στις οποίες είχαν προσφύγει οι εργολάβοι (Άκτωρ- Ιντρακάτ- J&P Άβαξ). Πρόκειται για κονδύλια που κρίθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι θα πληρώσει έντοκα το υπουργείο Υποδομών λόγω εκπρόθεσμης καταβολής της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, αλλά και τόκους υπερημερίας για καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ! Με βάση τις συμβάσεις παραχώρησης η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου καταβάλλεται σε δόσεις, σε συγκεκριμένες προθεσμίες που συνδέονται με την πρόοδο των εργασιών και χαρακτηρίζονται «τμηματικές προθεσμίες». Αν η καταβολή καθυστερήσει, έστω και μία μέρα, τότε ο παραχωρησιούχος μπορεί να διεκδικήσει τόκους. Έτσι, ακόμα μία δύσκολη απόφαση καλείται να λάβει το Δημόσιο για τους αυτοκινητόδρομους, αυτή τη φορά και πάλι για την κοινοπραξία Μορέας. Το διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η εγκατάλειψη ενός ημιτελούς έργου, καθώς ο δρόμος έχει σχεδόν τελειώσει, αλλά η διατήρηση μιας εικόνας οικονομικής σταθερότητας για τη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Καθημερινή της Κυριακής», εκτιμάται ότι η «διάσωση» της κοινοπραξίας θα κοστίσει στο Δημόσιο περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης, συνολικού μήκους 205 χλμ., ξεκίνησε να (ανα)κατασκευάζεται το 2008 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Σεπτέμβριο του 2012. Πρόκειται για το μόνο από τα πέντε παραχωρημένα οδικά έργα που δεν «πάγωσε». Τα προβλήματα βέβαια ήταν και εδώ αρκετά (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές, χαμηλές ταχύτητες του κατασκευαστή), με αποτέλεσμα, έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις, η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου να τοποθετείται στα τέλη του 2014 (το τμήμα Λεύκτρου - Σπάρτης ενδέχεται να δοθεί στα τέλη του καλοκαιριού). Όμως, τα προβλήματα δεν ήταν μόνο τεχνικά. Τα πρώτα «σύννεφα» εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 2013, όταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διέκοψε τη χρηματοδότηση του έργου, εγείροντας θέμα βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού μοντέλου, λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων. Οι επιλογές του Δημοσίου ήταν δύο: να καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης (μιας και η χρηματοδότηση του έργου είναι ευθύνη του παραχωρησιούχου) ή να παρέμβει «πυροσβεστικά». Τελικά προτιμήθηκε η δεύτερη λύση, παρότι δεν υπήρχε θέμα εγκατάλειψης ημιτελών εργοταξίων (το έργο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο). Κι αυτό, γιατί τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών εκτίμησαν πως η διακοπή του έργου θα αποτελούσε πλήγμα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και ιδίως στην προθυμία της ΕΤΕπ να αναλάβει νέα έργα στη χώρα μας. Έτσι, ύστερα από διαπραγματεύσεις, το Δημόσιο συμφώνησε να αναζητήσει λύση στην κατεύθυνση της πρόσθετης χρηματοδότησης της Μορέας και οι τράπεζες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη δανειοδότηση του έργου μέχρι το Νοέμβριο και μέχρι να συμπληρωθεί το 90% των δανείων. Έτσι από τα 526 εκατομμύρια ευρώ του συνόλου των δανείων απέμεινε η καταβολή περίπου 55 εκατομμυρίων. Η δε κοινοπραξία φέρεται έκτοτε να συνεχίζει τα έργα με δικούς της πόρους. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιανουάριο και πλέον δείχνουν να έχουν καταλήξει στο μοντέλο: το Δημόσιο δέχεται να καλύψει για λογαριασμό της Μορέας το χρηματοδοτικό κενό του έργου με τη μορφή πρόσθετης επιδότησης λειτουργίας (Από την αρχική σύμβαση παραχώρησης, η Μορέας δικαιούνταν επιδότηση εφόσον ο κυκλοφοριακός φόρτος ήταν χαμηλός. Η επιδότηση αυτή, που ξεκινά να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του έργου, είναι -στο χειρότερο σενάριο- 199 εκατ. ευρώ σε βάθος 30ετίας). Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, ωστόσο το τελικό ποσό θα συγκεκριμενοποιηθεί ανάλογα με την έλλειψη χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση των δανείων. Η πρόταση έχει ήδη τεθεί υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που φέρεται να είναι κατ’ αρχήν θετική. Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί η συμφωνία να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου από τις διευθύνσεις της Ε.Ε., το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ. και να καταλήξει στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. - 

*** Θα πρέπει να υπάρξουν θύματα για να φτιάξουν τα φανάρια;          
   
Συχνό είναι, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο, αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες να βρίσκονται εκτός λειτουργίας σε «διασταυρώσεις-καρμανιόλα» μέσα στην Καλαμάτα.
Πριν από λίγες μέρες σοβαρό τροχαίο με τραυματισμούς συνέβη στη συμβολή της Βασ. Γεωργίου με τη Λακωνικής. Χθες, από το πρωί, από θαύμα δεν είχαμε χειρότερα, όταν σχολικό με μικρά παιδιά τράκαρε με ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση της Φαρών με την Όλγας. Στις δύο περιπτώσεις τα φανάρια δε λειτουργούσαν. Υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό; Ειδικά στη Λακωνικής, κοντεύουν δύο εβδομάδες που τα φανάρια δε λειτουργούν.
Πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε θύματα για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με το ζήτημα;
υγ- Σίγουρα δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι οδηγοί , που αναπτύσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες ακόμα και μέσα στην πόλη.   Κ. Γαζ.   

***  Εκλογές, υποψήφιοι και χαρακτηριστικά της αναμέτρησης…
 Του Ηλία Γιαννόπουλου Την ώρα που ο κόσμος δείχνει να αποστρέφεται και το τοπικό πολιτικο-αυτοδιοικητικό «σύστημα» και τους παράγοντες και παραγοντίσκους (κομμάτων, οργανώσεων, φορέων κ.τ.λ.), όπως και τους αυτόκλητους όψιμους σωτήρες, διαρρέεται πως στην Τριφυλία υπάρχει πληθώρα ενδιαφερόμενων ως υποψήφιων συμβούλων! Βεβαίως, το γεγονός ότι πολλοί φέρονται να θέλουν να προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα είναι, εκ πρώτης όψεως, επιθυμητό και θετικό. Η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα, λαός και περιοχή – Δήμος, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά! Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά συμφέροντα, μωροφιλοδοξίες, εγωκεντρισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες! Βέβαια, τις τελευταίες μέρες που οι εν δυνάμει υποψήφιοι μαθαίνουν – μιας και μέχρι πρότινος είχαν πλήρη άγνοια – ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στην Τριφυλία μειώνεται, το ξανασκέφτονται και κάποιοι, ήδη, «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια! Οι εκλογές, οι κάθε εκλογές, πέρα από τα πρόσωπα των υποψηφίων αυτά καθεαυτά και τα προγράμματα των συνδυασμών, έχουν μια σειρά από ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι δημότες – εκλογείς (και) στην Τριφυλία σε συζητήσεις τους σημειώνουν πως σε αυτές τις εκλογές είναι εκτός πραγματικότητας να τεθούν διλήμματα και να αναμετρηθούν «Μνημόνιο» με «Αντιμνημόνιο» και «Καλλικράτης» με «Αντικαλλικράτη». Στις εκλογές αναμετρώνται, ή καλό θα είναι να αναμετρηθούν, το παλιό με το νέο, η εμπειρία με τη φρεσκάδα, η ικανότητα με την αμφιβολία, τα κομματικά καπελώματα οιασδήποτε μορφής και πατέντας με την πραγματική ανεξαρτησία και την καθαρά αυτοδιοικητική παρουσία, ο άκρατος και άκριτος τοπικισμός με το ευρύ πνεύμα συνεργασίας και την ενότητα, ο ρεαλισμός με το λαϊκισμό. Όποιοι και όσοι έχουν αυτοδιοικητικό, πολιτικό και κομματικό παρελθόν, οφείλουν να αποδείξουν στους πολίτες την ανιδιοτέλειά τους και να παρουσιάσουν το έργο, την προσφορά, τη δράση και τις παρεμβάσεις τους. Όποιοι και όσοι «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά και δεν έχουν άμεσα εμπλακεί με αυτοδιοίκηση, πολιτική και κόμματα, οφείλουν εμπράκτως να πείσουν τον κόσμο ότι αξίζουν για τις ικανότητες, τις διαθέσεις, τις προθέσεις, τις θέσεις τους, το σχέδιο και το άμεσα εφαρμόσιμο, υλοποιήσιμο και μετρήσιμο (και μετρημένο), πρόγραμμά τους! - 

***  Οι αποφάσεις της κουζίνας και των… δρόμων         

    Στα δεκαπέντε με είκοσι χρόνια τοποθετούν οι ειδικοί αναλυτές την επαναφορά εισοδημάτων και απασχόλησης σε ανθρώπινα και αποδεκτά όρια. Ή μάλλον όχι αποδεκτά, είναι ήδη αποδεκτά, εκτός αν γίνεται κάτι που δεν έχω μυριστεί.
Αυτή η πρόβλεψη, με τα λίγα που μπορώ να καταλάβω, ακούγεται αρκετά ρεαλιστική. Με τον περιορισμό να γίνουν όλα υπό την οικονομική, πολιτική -και ολίγον φιλοσοφική- μπαγκέτα του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού.
Είναι συγκινητική η αγωνία τους για τη σωτηρία της ψυχής μας. Και φάρος η ζωή τους και οι επιλογές τους για όλους όσοι έχουμε χαθεί. Με τόσες δεκαετίες που έχουν θητεία στο σκυλάδικο και στην τηλεόραση, είναι για όλους μας μια πυξίδα, αλλά και μία πρόκληση η επιλογή του δύσκολου δρόμου που εκείνοι διάλεξαν. Της αρετής, της εγκράτειας του «ο έχων δύο χιτώνας»...
Υπάρχουν φορές που κατανοώ πως, όταν καταφεύγω στην ειρωνεία, στην ουσία αναγνωρίζω την ήττα μου, γι’ αυτό και συνήθως την αποφεύγω, γιατί είναι πολύ στενάχωρη η παραδοχή. Αλλά αισθάνομαι εντελώς άοπλος απέναντι σε τέτοιες πρακτικές του «πολιτεύεσθαι». Σαν να παλεύω με ένα τέρας που δεν έχει ούτε πόδια, ούτε χέρια, ούτε λαιμό, ούτε κεφάλι. Από πού να το πιάσεις, να κάνεις κι εσύ τη λαβή σου;
Ο καθένας τη δουλειά του. Οι επικοινωνιολόγοι τους ξέρουν καλά πως αυτά πιάνουν. Πως είμαστε ένας λαός πια που στην πλειονότητά του τρώει με βουλιμία το ψέμα και το μεταβολίζει σε κοπριά. Πως στο γύρισμα του 21ου αιώνα, σε ευρωπαϊκή χώρα, είναι πολύ μεγάλη αυτή η δεξαμενή. Πως οι πολιτικοί μπορούν να γίνουν τόσο πρόστυχοι, που ξεπετσιάζεσαι από ντροπή εσύ που τους ακούς. Η βλακεία έχει το δηλητήριο της κόμπρας. Σε χτυπάει στα μούτρα και σε παραλύει. Η συνειδητή και μελετημένη διαστρέβλωση, όμως, κάθε έννοιας ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου είναι ένα εν ψυχρώ διαρκές αδίκημα που δεν έχει το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού.
Λένε κάποιοι πως η βασική διαφορά που έχει η εποχή μας από άλλες πιο «επαναστατικές», με ισχυρές συλλογικότητες, είναι πως τότε ο εχθρός ήταν ορατός και συγκεκριμένος. Σήμερα έχει προσθέσει και μία ακόμη ποιότητα. Παραφράζοντας βλάσφημα τον Ελύτη, «Εξουσία, πόση βλακεία ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!».
Ένας κοιμισμένος λαός είμαστε, τελικά, που αδυνατεί να πάρει την ευθύνη για τη ζωή ή το θάνατο και βρίσκει παρηγοριά στον φόβο και τα δάκρυα που του σερβίρουν. Σκυμμένοι, μόνοι, φοβισμένοι, να τρέμουμε μην ξεμυτίσει ο εχθρός από γης, αέρος και θαλάσσης και μας καταπιεί την ώρα που κοιμόμαστε. Έτσι στα καθημερινά αμήχανοι γυρνάμε παιδιά που παίζουν στη βροχή με τρυπημένη μπάλα, μα κάποιος γέρος ναυτικός μάς είχε πει θυμάμαι πως πάντα μέσα μας θα ζουν τα μπάρκα τα μεγάλα.
Κι ένας Γερμανός (Μπέρτολτ Μπρεχτ) έγραψε κάποτε σ’ ένα χαρτί: «Οι αποφάσεις που αφορούν στο κρέας που λείπει από την κουζίνα δεν παίρνονται μέσα σ’ αυτήν...».  Πόσω μάλλον τώρα που μας λείπει και το ψωμί...
 
***  Ό,τι για άλλους είναι προτεραιότητα, εμείς το βάζουμε τελευταίο
           
Γράψαμε, ξαναγράψαμε, αλλά λες και απευθύνεσαι σε κουφούς και τυφλούς, χωρίς καμία ευαισθησία. 2,5 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που με συνοπτικές – θα έλεγε κανείς- διαδικασίες μπήκε λουκέτο σε μια από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες για την κοινωνία μας: την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας.
Ένας θεσμός που 33 ολόκληρα χρόνια πρόσφερε πολλά σε παιδιά και νέους ανθρώπους της Καλαμάτας και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα. Όμως, αντί να ενισχυθεί, απλώς καταργήθηκε.
Ένα από τα αντικείμενα της υπηρεσίας ήταν η πρόληψη και η εισηγητική παρέμβαση στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν ανηλίκους.
Σε μια εποχή εντεινόμενης ανέχειας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει αυξηθεί επικίνδυνα.
2,5 χρόνια πέρασαν και δεν είδαμε καμία ουσιαστική δραστηριοποίηση των φορέων ή των κοινωνικών δομών της πόλης, ώστε να λειτουργήσει και πάλι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στο ρεπορτάζ του «Θάρρους» ο δικηγόρος Παναγιώτης Νταής, «το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, οι ανήλικοι, σε μια από τις πιο κρίσιμες εποχές, η Πολιτεία μας το αφήνει τελείως απροστάτευτο και εκτεθειμένο».
Κι έτσι ακριβώς είναι. Κάθε χώρα που επιδιώκει ένα καλύτερο μέλλον ως πρώτη προτεραιότητα θέτει τη νέα γενιά. Εμείς το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε καλά, είναι να τη χαντακώνουμε!
της Βίκυς Βετουλάκη  
 
*** Ποιος θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα;
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Είναι σχεδόν πυκνά τα τηλεφωνήματα που δέχομαι σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση σε οικόπεδο που γειτνιάζει με πολυκατοικίες στο τέρμα της οδού Ψαρών και αποτελεί υπαίθριο χώρο διαβίωσης κάποιων αλλοδαπών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο τουλάχιστον τριών ρεπορτάζ, στο πρόσφατο παρελθόν, και μόνο μία φορά βρέθηκε μια προσωρινή, όπως αποδείχτηκε, λύση. Συγκεκριμένα, ομάδες αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και βρέφη, διαβιούν στο συγκεκριμένο σημείο. Το καλοκαίρι εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες και χρησιμοποιούν το χώρο ως υπαίθρια κατοικία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δε διστάζουν δε να τον χρησιμοποιούν και ως αποχωρητήριο, με αποτέλεσμα η δυσωδία να πνίγει τους κατοίκους των πολυκατοικιών. Το χειμώνα καλύπτονται με νάιλον, προκειμένου να μη βρέχονται και να μην κρυώνουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει, έστω και αν η δυσοσμία δεν είναι αποπνικτική, καθώς τα παράθυρα παραμένουν κλειστά. Οι αλλοδαποί, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, σηκώνονται νωρίς το πρωί και «βγάζουν» το υπόλοιπο της ημέρας (μέχρι δηλαδή να βραδιάσει) στο παρακείμενο δημοτικό πάρκο σιδηροδρόμων, υλοποιώντας εκεί τις άλλες βιολογικές ανάγκες τους (πλύσιμο κ.λπ.). Κι ενώ μέχρι πρότινος ήταν εξαφανισμένοι, τελευταία έκαναν ξανά αισθητή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσουν τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από τους κατοίκους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Οι αλλοδαποί, χωρίς να το γνωρίζουν, επωφελούνται ενός ιδιότυπου καθεστώτος. Για να απομακρυνθούν από το χώρο που έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καταλάβει, θα πρέπει να υπάρξει σχετική διαμαρτυρία από τον ιδιοκτήτη. Αν αυτός απουσιάζει σε άλλο μέρος ή έχει αποβιώσει, θα πρέπει να αναζητηθεί ο ίδιος ή οι κληρονόμοι του, προκειμένου να προβούν σε αυτή τη διαδικασία. Κι αν είναι ένας, ίσως να μπορεί να βρεθεί. Αλλιώς υπάρχει ακόμη σοβαρότερο ζήτημα, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν και να συναινέσουν όλοι. Η Αστυνομία δηλώνει αδυναμία αν δεν υπάρχει η συναίνεση του ιδιοκτήτη, ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει καθώς η έκταση είναι ιδιωτική και όχι δημόσια, οπότε αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Οι περίοικοι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανοχής ή και αντοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους για δυναμικότερες αντιδράσεις, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο της αυτοδικίας, σημειώνοντας πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ζητούν λύση, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει. Εκτός κι αν μπορέσει να βοηθήσει κάποιος. Μπορεί;harhar@tharrosnews.gr
 
***   Η εφορία σε ρόλο πορτοφολά
         
Πέρυσι τον Απρίλη, το Λούβρο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, παρέμεινε κλειστό για μια ημέρα, καθώς οι υπάλληλοί του κήρυξαν απεργία οργισμένοι με τους πορτοφολάδες που τους κατέκλεβαν καθημερινά, όπως βέβαια και τους επισκέπτες.
Στην Ελλάδα, εκτός από τους  αλαφροχέρηδες αλλοδαπούς, μέχρι τα μέσα του μήνα θα αποκτήσουμε πανελλαδικά, νόμιμο, επίσημο «ταχυδακτυλουργό» πορτοφολά, ο οποίος θα ακούει στο όνομα εφορία.
Η ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών, που μεταφράζεται σε έλλειψη εσόδων στα δημόσια ταμεία, οδηγεί το μακρύ του χέρι του σε επιδρομή στις καταθέσεις του κοσμάκη, καθώς από την επόμενη εβδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός ηλεκτρονικής επίδοσης κατασχετηρίων στις τράπεζες. Αυτό θα γίνεται σε διάστημα μερικών ημερών, αντί μηνών που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.
Οι ΔΟΥ, χωρίς καμιά ειδοποίηση, θα παίρνουν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και θα τα αποδίδουν σε ληξιπρόθεσμα χρέη. Κριτήρια δε θα υπάρχουν, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν, για μια ακόμη φορά, οι μισθωτοί, των οποίων τα εισοδήματα έχουν φτάσει στον πάτο.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπραχθούν φέτος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 63 δισ. ευρώ.
Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά νομίζω, επειδή, όπως προανέφερα, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε ανθρώπους καθημαγμένους από την περικοπή μισθών και συντάξεων, που αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, ίσως αποτελέσει το φυτίλι για μια, άνευ προηγουμένου, κοινωνική έκρηξη.
Το υπουργείο, μπροστά στην αδυναμία του να βάλει χέρι στους έχοντες, βάζει πάλι σε ενέργεια τη συνταγή «απομύζηση των φτωχών». Εκτιμώ πως, επειδή τυχαίνει το όλο σκηνικό να συμπίπτει με την οσονούπω επίσημη έναρξη της προεκλογικής αυτοδιοικητικής περιόδου, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα κατέβουν με φιλοκυβερνητικά σχήματα ή, έστω, με το μανδύα του, παραμύθι φούρναρης, ανεξάρτητου, θα φάνε πολύ φούμο.
Όσον αφορά στους πολίτες, μήπως, επιπλέον, πρέπει να κάνουμε ό,τι και οι εργαζόμενοι στο Λούβρο, αλλά επ’ αόριστο...  του Δημήτρη Γιατράκου 

***  Τι προτείνει ο νέος πολιτικός φορέας
~ Το Ποτάμι: Κυβέρνηση 20 υπουργών και κάλπες κάθε τέσσερα χρόνια

«Κυβέρνηση είκοσι ανθρώπων», χωρίς αναπληρωτές υπουργούς αλλά με μόνιμους υφυπουργούς Παιδείας και φορολογίας, καθώς και κάλπες κάθε τέσσερα χρόνια βάσει γερμανικού μοντέλου, προτείνει Το Ποτάμι, σύμφωνα με τις θέσεις του νέου πολιτικού φορέα τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Το Ποτάμι δεν θα στηρίξει υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Δεν είναι στους ρόλους των κομμάτων να αποφασίζουν ποιος θα είναι δήμαρχος στα Χανιά ή τα Γιάννενα. Τα κόμματα θα πρέπει να αποφασίσουν ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ‘αυτονομηθούν’»..
Για το πολιτικό σύστημα, το Ποτάμι προτείνει μείωση των βουλευτών σε 200, περιορισμό των κομματικών επιχορηγήσεων κατά 50%, πιο αυστηρό το πλαίσιο για τις προεκλογικές εκστρατείες και εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια βάσει νόμου.
Σχετικά με το ερώτημα σε ποια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο θα ενταχθεί, ο νέος πολιτικός φορέας απαντά ότι «θα συμμαχήσει με αυτούς που θέλουν μια δυναμικότερη και αποφασιστικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της».
Σε ό,τι αφορά στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, στο ερώτημα «κρατιστές ή φιλελεύθεροι;» το Ποτάμι απαντά κράτος «μικρό αλλά όχι αδύναμο» με επιτελική δημόσια διοίκηση, ορθολογική κατανομή προσωπικού, κατάρτιση, επαρκή κίνητρα, μηχανογράφηση. «Ξεκαθάρισμα λοιπόν, αναδιοργάνωση, αξιολόγηση, αξιοκρατία και διαφάνεια.»
Επίσης, τοποθετείται υπέρ του πλήρους διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους, τάσσεται υπέρ της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου, αποζημιώσεων για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες, καθώς και του εντοπισμού και επαναπατρισμού συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Για την ανεργία, το νέο κόμμα αναφέρει ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας». «Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση της εργασίας πρέπει να δίνονται για απασχόληση σε επιχειρήσεις, ή για αυτοαπασχόληση, αντί για stages στο δημόσιο». Προτείνει επίσης επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.
Για το χρέος, το Ποτάμι προτείνει σε άμεσο χρόνο να ζητήσει η Ελλάδα χαμηλότερες πληρωμές τόκων για τα επόμενα χρόνια και «το χρέος θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε όταν θα είμαστε ποιο ισχυροί».
«Για να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια ένα τρόπος υπάρχει. Να εκπονήσουμε ένα Εθνικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει πρώτα από όλα ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει παραγωγική και θα συγκλίνει με την Ευρωζώνη. Μόνο τότε η κοινωνία της Ευρώπης θα ακούσει το αίτημα μας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρει. Newsroom ΔΟΛ
 
***  Το καλύτερο βιολογικό λάδι σε διαγωνισμό στη Γερμανία το ΒΙΟ ΚALAMATA         
 Πρώτο βραβείο για το Βιοκυκλικό Ελαιόλαδο της Στυλιανός Φ. Κοτρώτσης & Σία Ο.Ε.Ε. στη διεθνή έκθεση βιολογικών προϊόντων BIOFACH στη Γερμανία.
Ως το καλύτερο ανάμεσα σε 76 βιολογικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη σε παγκόσμια κλίμακα έκθεση βιολογικών προϊόντων BIOFACH στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας βραβεύτηκε το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο του Στέλιου και της Έφης Κοτρώτση από το Κορυφάσιο.
Το λάδι, το οποίο έχει παραχθεί και παρασκευαστεί σύμφωνα με το Βιοκυκλικό Πρότυπο και πιστοποιείται εκτός από τη ΔΗΩ σύμφωνα με τον Καν. (Ε.Ε.) 834/2007 και από τη NATURLAND, έλαβε κατά την τυφλή γευσιγνωσία, τόσο από τα μέλη του πάνελ όσο και από τους επισκέπτες της έκθεσης που είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν, τους καλύτερους βαθμούς. Βαθμολογήθηκαν συνολικά 76 λάδια από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία και Γαλλία, σύμφωνα με τα κριτήρια μυρωδιά, γεύση και γενική εντύπωση.
Χωρίς να το γνωρίζουν, τα μέλη του πάνελ βράβευσαν ένα από κάθε άποψη εξαιρετικό ελαιόλαδο.
Ο Στέλιος και η Έφη Κοτρώτση δεν είναι μόνο μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου Βιοκυκλικής Γεωργίας BIOCYCLIC NETWORK και παράγουν το λάδι τους τηρώντας το Βιοκυκλικό Πρότυπο (το πρώτο ελληνικό πρότυπο Βιολογικής Γεωργίας με διεθνή αναγνώριση), αλλά ελέγχονται πέρα από τον πιστοποιητικό οργανισμό βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ όσον αφορά στα Πρότυπα Βιοκυκλικής Ποιότητας και Naturland, επιπλέον από την ελβετική bio.inspecta.
Η παραγωγή και επεξεργασία βιοκυκλικού ελαιολάδου γίνεται σύμφωνα με ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές. Ένα παράδειγμα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται από τον παραγωγό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Έτσι πρέπει να φυτευτούν μέσα στον ελαιώνα δέντρα διαφόρων ειδών για να προσελκυστούν τα πουλιά. Ένα άλλο μέτρο το οποίο πρέπει να ληφθεί τουλάχιστον δυο φορές μέσα σε μια δεκαετία είναι να ξεραθούν πρώτα και να σπορίσουν τα χορτάρια πριν από κάθε επέμβαση εδάφους ή χορτοκοπής, επειδή η όσο μεγαλύτερη ποικιλία άγριων βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών που φυτρώνουν σε ένα χωράφι επηρεάζει θετικά το άρωμα και την ποιότητα του ελαιολάδου.
Με λίγα λόγια, η βιοκυκλική μέθοδος καλλιέργειας αποσκοπεί στη ζωογόνηση του εδάφους και την αφύπνιση των παραγόντων αυτοάμυνας και θεραπείας που βρίσκονται στην ίδια τη φύση.
Το Βιοκυκλικό Πρότυπο αγγίζει, ωστόσο, και θέματα μεταποίησης και ιχνηλασιμότητας. Ως βιοκυκλικό επιτρέπεται να χαρακτηριστεί μόνο όταν το εμφιαλωμένο λάδι προέρχεται από ένα μόνον παραγωγό (Single-Farm-Product) και δεν αποτελεί μείγμα διαφόρων παρτίδων πολλών παραγωγών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ταυτότητα του παραγωγού και του συγκεκριμένου ελαιώνα παραμένει αναλλοίωτη, πράγμα το οποίο εκφράζεται και στη μοναδικότητα της γεύσης.
Η αυθεντικότητα του βιοκυκλικού ελαιολάδου Bio Kalamata τονίζεται ακόμα και από το γεγονός ότι ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του παραγωγού.
Το ζεύγος Κοτρώτση δεν είναι μόνο βιοκαλλιεργητές, αλλά και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου. Το λάδι τους φεύγει από το Κορυφάσιο αφού εμφιαλωθεί. Δεν εκτίθεται ούτε μια στιγμή σε εξωγενείς παράγοντες που τυχόν υποβαθμίζουν το τελικό προϊόν, όπως δοχεία μεταφοράς, σωλήνες, αντλίες κ.λπ.
Η ιδιαίτερα προσεγμένη διαδικασία έκθλιψης εξασφαλίζει ότι ο πολτός και το λάδι δεν εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών Κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής, διατηρώντας έτσι τις αρχικές αναλογίες οξέων που συνθέτουν τα γενικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και επηρεάζουν τη συντηρησιμότητά του.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ελαιοκομίας σύμφωνα με το Βιοκυκλικό Πρότυπο είναι ότι ο ελαιοπυρήνας μαζί με τα ελαιόφυλλα που συσσωρεύονται στο ελαιοτριβείο περνούν από κομποστοποίηση.
Το ώριμο κομπόστ που προκύπτει μετά από ειδική επεξεργασία διοχετεύεται πάλι στον ελαιώνα, επιστρέφοντας σχεδόν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που αφαιρέθηκαν από τις ελιές κατά τη συγκομιδή του καρπού. Έτσι, το ριζικό σύστημα του δένδρου απορροφά πολύτιμες ουσίες οι οποίες άμεσα επηρεάζουν τη γεύση του λαδιού και την ευρωστία της ίδιας της ελιάς.
Η διάθεση του βιοκυκλικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές γίνεται με την υποστήριξη του Γραφείου Συντονισμού του Πανελλαδικού Δικτύου Εξαγωγέων Βιολογικών Προϊόντων Organic Marketing & Export Network (O.M.E.N.) και της BNS Biocyclic Network Services Ltd., η οποία είναι μέλος στο διεθνή σύνδεσμο βιοκαλλιεργητών NATURLAND. -
 
***  «Ελάχιστες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας καταλήγουν στα δικαστήρια»
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 «Οι νομικές προβλέψεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και η Νομολογία» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο δικηγόρος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών της Νομικής Αθηνών, Γεώργιος Φερετζάκης, σε διάλεξη που έδωσε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Rex. Η διάλεξη οργανώθηκε στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου «Κλινική Ψυχολογία – Κοινωνιολογία του Φύλου» της Ακαδημίας Πολιτών Καλαμάτας.Οι μορφές βίας Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Φερετζάκης εξήγησε ότι με τον όρο «ενδοοικογενειακή βία» νοείται, πέραν της σωματικής, κάθε άλλη μορφή εκδήλωσης βίας, που περιλαμβάνει την ψυχολογική βία, τη λεκτική βία, όπως και τη σεξουαλική βία: «Οι εν λόγω πράξεις, ατομικά ελεγχόμενες ή εν συνόλω, συνιστούν πράξεις ψυχολογικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες μετουσιώνονται σε εγκληματικές πράξεις που συνιστούν ενδοοικογενειακή βία κατά την περίπτωση εκείνη που οι εν λόγω τελούμενες αξιόποινες πράξεις πράττονται από άτομα που ανήκουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον και συνδέονται με έγγαμη ή συντροφική σχέση. Οι κυριότερες μορφές της ενδοοικογενειακής βίας δύνανται να προσλάβουν, λοιπόν, την ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, την ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή, το βιασμό και την κατάχρηση σε ασέλγεια, όπως και την ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας ασκείται προς τις γυναίκες από τους συζύγους τους ή τους νυν ή πρώην συντρόφους τους, χωρίς όμως να αποκλείεται και η αντίθετη άποψη, αυτή κατά την οποία οι άνδρες γίνονται δέκτες ενδοοικογενειακής βίας από την αντίστοιχη θέση».Οικογενειακό Δικαστήριο Επίσης, αναλύοντας το σχετικό νόμο 3500/2006, παρατήρησε ότι παρουσιάζει αρκετά κενά στην εφαρμογή του, τοποθετώντας τη γυναίκα – θύμα και τον άνδρα – δράστη σε μια διαδικασία επίπονη, χρονοβόρα και επαναλαμβανόμενων εντάσεων και φαινομένων βίας. Καταλήγοντας τόνισε ότι ελάχιστες υποθέσεις ενδοοικογενεικής βίας (αλλά και σχολικής βίας) καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων και πως, παρά την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπάρχουν ακόμα δικαστήρια που δεν έχουν ξεχωριστό τμήμα εισαγγελέων ενδοοικογενειακής βίας. «Η ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων (με βάση το αγγλικό δίκαιο) αποτελεί, επίσης, για το ελληνικό δικαιικό σύστημα ένα μεγάλο κενό. Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, επίσης, αποτελεί τεκμήριο μαχητό με τον κίνδυνο της συκοφαντικής δυσφήμησης από την πλευρά του δράστη», υπογράμμισε ο κ. Φερετζάκης. -
 
***  Δήλωσε ότι θα είναι παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο Λ. Φιλιππόπουλος          
           
Πολίτες από πολλές περιοχές του Δήμου Πύλου- Νέστορος, διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων, ανταποκρίθηκαν στο ανοικτό κάλεσμα του Λεωνίδα Φιλιππόπουλου και γέμισαν, ασφυκτικά, την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Πύλου.
Στόχος, κατ’ αρχήν, ήταν να καταγραφούν τα προβλήματα στις διάφορες περιοχές του Δήμου από προσωπικές μαρτυρίες, από ανθρώπους που τα βιώνουν καθημερινά. Δεύτερος στόχος ήταν ο καθένας να καταθέσει προτάσεις, όχι μόνον για τις λύσεις των προβλημάτων, αλλά και για το τι προτείνει για να πάει ο τόπος μπροστά.
Κατά την ομιλία του ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος δεν έκανε την παραμικρή πολιτική νύξη. Περιορίστηκε σε καθαρά αυτοδιοικητικά θέματα, θέλοντας να καταδείξει ότι συνεκτικός κρίκος της προσπάθειας είναι η αγάπη για τον τόπο και η αγωνία για την προκοπή του.
Πλέον, τα όσα ακούστηκαν στη συγκέντρωση, τα επεξεργάζονται οι συνεργάτες του.
Του ασκήθηκαν, δε, πιέσεις από τον κόσμο να ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου, που θα διεκδικήσει το Δήμο, και ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος δήλωσε ότι θα είναι παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μάλιστα, ξεκίνησε χθες επισκέψεις σε δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη, με πρώτο σταθμό το Βλαχόπουλο.  -
 
***  Δυναμικό παρών έδωσαν οι λογιστές από τη Μεσσηνία στη συγκέντρωση της Αθήνας         
           
«Δεν πάει άλλο» διαδήλωσαν οι φοροτεχνικοί - λογιστές
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Φοροτεχνικών-Λογιστών κατά των νέων νόμων (ν.4172/2013, ν.4174/2013), των εξοντωτικών προστίμων και της συνεχούς επιβολής ανεφάρμοστων υποχρεώσεων στις οποίες ο κλάδος αδυνατεί να ανταποκριθεί, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι.
Συγκεντρώθηκαν πάνω από 4.000 Λογιστές-Φοροτέχνες από όλα τα μέρη της Ελλάδος (Κρήτη, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Μεσσηνία, Ημαθία κ.λπ., οι οποίοι έκλεισαν τα γραφεία τους) και θεωρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Αξιοσημείωτη ήταν η δυναμική παρουσία επαγγελματιών από τη Μεσσηνία, όπως οι: Παναγιώτης Παπουτσής, Γιάννης Μαρινόπουλος, Αναστασία Κανελλοπούλου, Δημήτρης Μαρινόπουλος, Δημήτρης Τσίχλης, Γεωργία Βασιλάκη και Δημήτρης Μπούχαλης.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία γύρω από την Πλατεία - Πανεπιστημίου - Ομήρου –Σταδίου, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα, «τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωση το τελευταίο εξάμηνο, ακροβατούμε ανάμεσα σε εγκυκλίους και απελπισμένους επιχειρηματίες – πολίτες αυτής της χώρας. Ελάχιστοι πέρα από εμάς μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής της οικονομίας της χώρας. Είμαστε αποδέκτες του ανθρώπινου πόνου και της απόγνωσης που όλοι ζούμε αυτό το διάστημα.
Κάθε μέρα που ξημερώνει, φέρνει νέα μέτρα από την κυβέρνηση, πιο επώδυνα από τα χθεσινά, μέτρα που μας οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση. Το αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, η έλλειψη ξεκάθαρων διατάξεων, οι αμφιλεγόμενες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, οι ασφυκτικές καταληκτικές προθεσμίες, ο φόρτος εργασίας των τρεχουσών υποχρεώσεων, τα μεγάλα πρόστιμα που καραδοκούν και άλλα πολλά, σφίγγουν σαν βρόχος το λαιμό μας.
Δεν είμαστε ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε συνένοχοι μιας σιωπηρής συγκατάβασης. Δεν είμαστε οι αντικαταστάτες ούτε οι άμισθοι φοροεισπράκτορες που καλύπτουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Δε διαπραγματευόμαστε την επαγγελματική και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας. Δεν είμαστε φοροφυγάδες ούτε καταδότες».
Συνάντηση με Θ. Πετράκο
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Ν. Μεσσηνίας, Παναγιώτη Παπουτσή και τα μέλη της Επιτροπής Λογιστών Ν. Μεσσηνίας, Δημήτρη Μαρινόπουλο, Δημήτρη Τσίχλη και Γιάννη Μαρινόπουλο. Στη συνέχεια παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό στους λογιστές της Μεσσηνίας που παρακολουθούσαν το σεμινάριο για τις αλλαγές στη φορολογία, το οποίο οργάνωσε ο σύλλογός τους.
Οι εκπρόσωποι των λογιστών ενημέρωσαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
***  Από την κεντροαριστερά έκαναν πρόταση στον Παναγιώτη Παπαντωνίου να ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Καλαμάτας
 
  Αυξάνεται ο αριθμός των νέων στα κομματικά επιτελεία. Αυξάνεται έτσι και η προσδοκία «νέων φωνών» από φρέσκα πρόσωπα, τα οποία προβάλλονται και αυτοπροβάλλονται ως απάντηση στις απαιτήσεις των καιρών. Το όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι του Παναγιώτη Παπαντωνίου, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, MSc, συγκοινωνιολόγου, υποψήφιου διδάκτορος. Η πρόταση κάποιους ενθουσίασε, ενώ κάποιους τους άφησε αδιάφορους. - 
 
***  Στο βωμό του μνημονίου 2 ακόμα επιχειρηματίες…
 Συγκλονίζουν την κοινωνία της Κρήτης οι δύο αυτοκτονίες επιχειρηματιών, το τελευταίο 24ωρο, σε Ηράκλειο και Χερσόνησο. Η πρώτη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, στο Ηράκλειο, όταν 61χρονος επιχειρηματίας και πρώην αθλητικός παράγοντας αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του, δίνοντας τέλος στη ζωή του. Ένα 24ωρο αργότερα καταγράφηκε και δεύτερη αυτοκτονία επιχειρηματία στην περιοχή της Χερσονήσου. Πρόκειται για έναν 56χρονο επιχειρηματία, από τη Μεσαρά, που διέμενε στη Χερσόνησο και ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα, μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και οι δύο αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών. Κατά τ’ άλλα, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν με κάθε τρόπο, ότι όπου να ’ναι έρχεται οικονομική άνοιξη στην Ελλάδα... Α.Π. - 
 
***   3 από τις 12 καλύτερες Ελληνικές ταβέρνες είναι στη Μεσσηνία σύμφωνα με τον Guardian         
   
Κι από Μάρτη καλοκαίρι για τους Βρετανούς που ήδη ονειρεύονται τις χαλάρωση το ηλιοβασίλεμα με ούζο και μεζέ δίπλα στο κύμα, στέλνοντας τις προτάσεις τους από την εμπειρία των διακοπών τους, στα νησιά και όχι μόνο.
Μία από τις κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, προσκαλεί τους αναγνώστες της να γράψουν τη γνώμη τους σαν αυτόπτες μάρτυρες και ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ στο site και στην ενότητα inebeenthere.co.uk.
To θέμα αυτής της εβδομάδας, με έπαθλο ένα voucher αξίας 200 λιρών από το hotels.com, ήταν οι καλύτερες ταβέρνες και παραθαλάσσια καφέ της Ελλάδας και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να μοιραστούν τις δικές τους μοναδικές εμπειρίες, στο site του Guardian. To oποίο φαίνεται να τρέφει ιδιαίτερο έρωτα για την Ελλάδα, αφού συχνά δημοσιεύει στις ταξιδιωτικές του (κι όχι μόνο) σελίδες θέματα όπως «Σκορδαλιά, μια φανταστική εναλλακτική λύση, αντί για χούμους», «Τα 10 τέλεια Ελληνικά νησιά διακοπών», «Ικαρία, το νησί της μακροζωίας» κλπ.
Στο Αιγαίο:
Captain Pipinoς (Αντίπαρος – Αγ. Γεώργιος)
«Φάγαμε πεντανόστιμες γαρίδες σαγανάκι πίνοντας κρασί, ενώ τα κύματα μας δρόσιζαν και κοιτούσαμε τα χταπόδια που ”στεγνωναν” στον ήλιο».
Gregori’s Bar (Λογαράς, Πάρος)
«Το λένε ”Το Κύμα”, αλλά όλοι το ξέρουν με το όνομα του 80χρονου ιδιοκτήτη του».
Κοχύλι (Σάμος)
«Πεντανόστιμη σκορπίνα με λαχανικά και πικάντικοι κεφτέδες που είναι για να πεθαίνεις».
Στην Κρήτη:
Το Κανάλι (Ελούντα)
«Πεντανόστιμη κρητική κουζίνα σε ένα μοναδικό, ειδυλλιακό τοπίο».
Το Κελάρι (Κίσσαμος)
«Ο καλύτερος μουσακάς που έχω φάει ποτέ»
Sunset (Σταυρός)
«Τελειώστε τη νύχτα κάτω από τα αστέρια με μπακλαβά, πεπόνι και ρακόμελο».
Στο Ιόνιο:
Αυλή (Κέρκυρα)
«Πίνοντας ούζο το ηλιοβασίλεμα δίπλα σε μια θάλασσα τόσο γαλάζια που περιμένεις να βγει από μέσα της η Μέριλ Στριπ τραγουδώντας».
Lepida beach cafe (Κεφαλονιά)
«Ένας μοναδικός σχηματισμός βράχων περικυκλώνει την αμμουδιά και το καφέ».
Στην Πελοπόννησο:
Peroulia (Μεσσηνία)
«Μαγική θέα, φανταστική ποιότητα και γεύση φρεσκομαγειρεμένου φαγητού».
Liastras (Στούπα)
«Το λεμονάτο κοτόπουλο και το ”κλέφτικο” αρνί είναι πεντανόστιμα. Aν φας τα τηγανητά κολοκυθάκια του, όμως,  δεν θα θες τίποτα άλλο».
Lela’s Taverna (Kαρδαμύλλη)
«Θα εθιστείς στη μελιτζανοσαλάτα, και στις γαρίδες μέσα σε φρέσκια σάλτσα ντομάτας με φέτα».
www.iefimerida.gr , .-
 
*** «Η φασιστική απειλή στην Ευρώπη - η περίπτωση της Ουκρανίας» από την Αντιφασιστική Κίνηση

Σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η φασιστική απειλή στην Ευρώπη - η περίπτωση της Ουκρανίας» καλεί η Αντιφασιστική Κίνηση την Πέμπτη 13 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής. Θα μιλήσουν οι: -Αλέκος Αναγνωστάκης, αρθρογράφος (εφημερίδα Πριν) -Γιώργος Πλειός, καθηγητής επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. -

*** Πρωτοποριακή ιστοσελίδα που βρίσκει χαμένα κατοικίδια από τον Μεσσήνιο Στάθη Ντονά!         
    
Ο Στάθης Ντονάς, ο Μεσσήνιος κορυφαίος βολεϊμπολίστας που αγωνίζεται στην Α1 με τα χρώματα της Παναχαϊκής, ξεχωρίζει για τις κοινωνικές του ευαισθησίες και μαζί με την σύζυγο του ανέλαβαν πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα χαμένα κατοικία ζώα στην Ελλάδα και την Κύπρο δημιουργώντας έναν αξιόπιστο ιστότοπο (petlocator.gr) που με την βοήθεια και της χαρτογράφησης της Google θα συγκεντρώνει και θα παρέχει πληροφορίες για όσους αναζητούν τα χαμένα κατοικίδια τους.  Δείτε την ιστοσελίδα εδώ  

*** «Το δαχτυλίδι» του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο
 ~  Παρουσίαση του βιβλίου «Το δαχτυλίδι» του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα γίνει σήμερα Δευτέρα, στις 7.00 το απόγευμα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κα Μαρία Τομαρά, δημοσιογράφος, η κα Αντωνία Παυλάκου-Χριστακοπούλου, φιλόλογoς και μέλος Δ.Σ. Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και ο συγγραφέας. - 

*** "Dreamland" όπως "Tomorrowland" στην Αρχαία Ολυμπία! (βίντεο)         
    
Line up από 30 κορυφαίους Έλληνες djs!
Είναι το πρώτο μεγάλο festival που διεξάγεται στην Ελλάδα και βασίζεται σταπρότυπα της Tomorrowland αλλά και αντίστοιχων μεγάλων events του εξωτερικού!
Οι επισκέπτες του festival "Dreamland" θα είναι σαν να έχουν μεταφερθεί στον χρόνο, σε ένα παραμυθένιο χωριό! Σκοπός των διοργανωτών είναι, οι υπηρεσίες όπως και το LINE UP με τους κορυφαίους Έλληνες και όχι μόνο καλλιτέχνες της Dance μουσικής σκηνής να γίνουν σημείο αναφοράς και να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο Dance Festival στην Ελλάδα!
Στο βασικό τριήμερο του Festival θα παρευρεθούν οι 30 κορυφαίοι Έλληνες DJS της Dance μουσικής! Η επιλογή τους θα γίνει βάση του bio τους αλλά και της φετινής τους πορείας στον Ελλαδικό και όχι μόνο χώρο ( djing, παραγωγές, συνεργασίες, δισκογραφικές δουλειές)! Η συνεργασία με τα καλύτερα DJ LABELS  και με τους single djs της χώρας θα είναι η βάση για την σωστή επιλογή ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ!
Τους DJS και παραγωγούς θα πλαισιώσουν Dancers με ιδιαίτερα Shows και εκκεντρικά κουστούμια, όπως και διάφορα άλλα Shows με την βοήθεια ηθοποιών, κλόουν, ξυλοπόδαρων!
Θα υπάρχουν 4 stages! Ένα κεντρικό (Main Stage) που θα λειτουργεί τις βραδινές ώρες, δυο που θα καλύπτουν όλη την ημέρα την ψυχαγωγία των επισκεπτών και ένα δίπλα στους χώρους εστίασης και το οποίο θα έχει chill out χαρακτήρα!
  To ραντεβού δίνεται στις όχθες του Αλφειού!
Ο καλύτερος χώρο για την διεξαγωγή του festival βρέθηκε λίγο έξω από την Αρχαία Ολυμπία δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλφειού και σε ένα πανέμορφο δάσος που παλαιότερα διεξαγόταν και το Alfios Eco Festival!
Με τις κατάλληλες εικαστικές παρεμβάσεις των ειδικών και σεβόμενοι στο έπακρο τις φυσικές ιδιαιτερότητες της περιοχής η DREAMLAND θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα! Είναι ένας χώρος που διευκολύνει την ομαλή επίσκεψη από Αθήνα αλλά και από την υπόλοιπη Πελοπόννησο (2 ώρες από Αθήνα, 1 ώρα από Καλαμάτα, 1μιση από Πάτρα)
Ο χώρος όπου η DREAMLAND λαμβάνει χώρα, βρίσκεται σε μια περιοχή μέσα στην φύση.Τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθούν ημερομηνίες και οι djs που θα συμμετάσχουν.  -   www.patrasevenets.gr
 
 *** «Νοθεύει» τον προεκλογικό αγώνα η Δημοτική Αρχή καταγγέλλει ο Θόδωρος Μπρεδήμας         
          
Προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αποσπάσει στελέχη από την «Αλλαγή»
Σε σοβαρές καταγγελίες για την τακτική που ακολουθεί η σημερινή Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, εν όψει των δημοτικών εκλογών, προχώρησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Θόδωρος Μπρεδήμας.
Όπως σημειώνει σε γραπτή του δήλωση: «Η παράταξή μας, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010, έκανε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με την εντολή που πήρε από τους δημότες. Παράλληλα, καταστήσαμε σαφές ότι θα είμαστε μπροστά και σε αυτές τις εκλογές για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος Καλαμάτας και να αποτελέσει παρελθόν η Δημοτική Αρχή του κ. Νίκα, δηλαδή η εξουσία του ενός ανδρός αρχή, η αλαζονεία και η αυταρχικότητα.
Κλείνοντας τον κύκλο της αποδείχθηκε, τελικά, ανίκανη και αναποτελεσματική στην επιτέλεση ουσιαστικού έργου. Γι' αυτήν υπήρχαν μόνο τα έργα βιτρίνας και άφησε στο... έλεος του Θεού τις συνοικίες της πόλης και τις κοινότητες του καλλικράτειου Δήμου. Στην πολιτική που άσκησε δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον και καμία μέριμνα για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, μεταβάλλοντας το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε κέντρο εξυπηρέτησης προσκείμενων στην κομματική της πελατεία και άντρο ρουσφετολογίας.
Πρόσφατα, και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, η παράταξη του κ. Νίκα έχει επιδοθεί σε άγρα στελεχών της παράταξής μας μέσω τηλεφωνικών “προσλήψεων” και υποσχέσεων, ασκώντας έμμεσα εκβιαστικά διλήμματα και δίνοντας ανταλλάγματα για να αλλάξουν στρατόπεδο, κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και παράνομη αυτή προσπάθεια και καλούμε σε εγρήγορση τους δημότες, ώστε να αποδοκιμάσουν την παραπάνω τακτική».
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Η Δημοκρατία φοβάται να θυμηθεί και η γλώσσα φοβάται να τα πει
   
fear_life_430
  Γκαλεάνο: Γενικευμένη φοβία
ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ, ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Όσοι δεν δουλεύουν, φοβούνται μη δεν βρουν ποτέ δουλειά. Όποιος δεν φοβάται την πείνα, φοβάται το φαγητό. Οι οδηγοί αυτοκινήτων φοβούνται να περπατήσουν και οι πεζοί φοβούνται μην τους πατήσουν τα αυτοκίνητα.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ. Οι πολίτες φοβούνται τους στρατιωτικούς, οι στρατιωτικοί φοβούνται την έλλειψη όπλων, τα όπλα φοβούνται την έλλειψη πολέμων.
8-brain-fear
ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ. Φοβάται η γυναίκα τη βία του άντρα και ο άντρας την άφοβη γυναίκα. Φόβος των κλεφτών, φόβος της αστυνομίας. Φόβος της πόρτας χωρίς κλειδαριά, του χρόνου χωρίς ρολόγια, του παιδιού χωρίς τηλεόραση, φόβος της νύχτας χωρίς υπνωτικά χάπια και φόβος της ημέρας χωρίς διεγερτικά χάπια. Φόβος του πλήθους, φόβος της μοναξιάς, φόβος απ’ όσα έγιναν και για όσα θα γίνουν, φόβος του θανάτου, φόβος της ζωής.
_____
 ~ Ο Εδουάρδο Γκαλεάνο είναι συγγραφέας, χρονικογράφος και δημοσιογράφος. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι: Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής, Μέρες και νύχτες αγάπης και πολέμου, Ένας κόσμος ανάποδα. Ο Γκαλεάνο είναι επίσης θερμός υπερασπιστής των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, και ενώνει τη φωνή του με νομπελίστες συγγραφείς όπως οι Gabriel Garcia Marquez, Marco Benedetti, Mayra Montero. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Casa de las Americas, το American Book Award και με το Βραβείο για την Πολιτισμική Ελευθερία του Ιδρύματος Λάναν.
  Πηγή:  doctv.gr

***  "Τα απαγορευμένα πουλιά" του Εντουάντο Γκαλέανο
 
PAjaros Prohibidos
Το 1976, σε μια φυλακή με το όνομα "Ελευθερία"...

Οι πολιτικοί κρατούμενοι της Ουρουγουάης δεν μπορούν να μιλούν χωρίς άδεια, να σφυρίζουν, να χαμογελούν, να τραγουδούν, να βαδίζουν γρήγορα ή να χαιρετούν άλλον κρατούμενο.
Ούτε μπορούν να ζωγραφίζουν ή να λάμβάνουν ζωγραφιές με εγγύους γυναίκες, ζευγάρια, πεταλούδες, αστέρια ή πουλιά.
Ο Ντιντοσκό Πέρες, δάσκαλος, που βασανίστηκε και φυλακίστηκε επειδή είχε "ιδεολογικές ιδέες", δέχεται μια Κυριακή επίσκεψη της κόρης του Μιλάι, πέντε ετών.
Το κορίτσι του φέρνει μια ζωγραφιά με πουλιά. Οι λογοκριτές τη σχίζουν στην είσοδο της φυλακής.
Την επόμενη Κυριακή, η Μιλάι του φέρνει μια ζωγραφιά με δέντρα. Τα δέντρα δεν απαγορεύονται και η ζωγραφιά περνάει.
Ο Ντιντοσκό την παινεύει για το έργο της και την ρωτά για τους μικρούς χρωματιστούς κύκλους που φαίνονται πάνω στα δέντρα, πολλοί μικροί χρωματιστοί κύκλοι ανάμεσα στα κλαδιά:
- Είναι πορτοκάλια; Τι φρούτα είναι; 
Η μικρή τον κάνει να σωπάσει.
- Σσσστ.
Και συνωμοτικά του εξηγεί:
- Χαζούλη, δε βλέπεις ότι είναι μάτια; Τα μάτια των πουλιών που σου έφερα κρυφά.
~ Η ιστορία είναι από το βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο Días y noches de amor y de guerra (Μέρες και Νύχτες αγάπης και πολέμου, 1976).
Την όμορφη αυτή ιστορία έκανε καρτούν ο Εντουάρντο Λουτσάτι, φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Καταλωνίας. 
(Απαγγέλει ο ίδιος ο Εντουάρντο Γκαλεάνο)

***  «Εθνος που μόνο υπακούει δεν είναι ελεύθερο»
  
O σεβάσμιος Εντουάρντο Γκαλεάνο είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, σίγουρα ο πιο πολιτικός. Το 2009, στην 5η Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, ο αριστερός ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δωρίζει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα βιβλίο: είναι το θρυλικό για τους Νοτιαμερικανούς «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» του Ουρουγουανού Γκαλεάνο. Μέσα σε μία βραδιά γίνεται μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Εβδομήντα ενός ετών σήμερα, ο Γκαλεάνο είναι ένας φιλόσοφος με νοτιοαμερικανικό ταμπεραμέντο, ένα χαρακτηριστικά έξοχο τέκνο της ιδεολογικά φορτισμένης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Ξεκίνησε στα 14 του να δημοσιεύει πολιτικά σκίτσα σε εφημερίδες του Μοντεβιδέο. Στα 20 του έγινε αρχισυντάκτης στη «La Marcha» και αμέσως μετά διευθυντής στην εφημερίδα «Epoca» – άλλες εποχές, άλλες περιοχές, άλλες ταχύτητες. Το 1971, σε ηλικία 31 ετών, έγραψε τις «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής» (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα), το οποίο έμελλε να αναγνωριστεί ως βιβλίο αναφοράς για τη Λατινική Αμερική, καθώς αποτελεί μια πλήρη καταγραφή και έναν αναλυτικό σχολιασμό για την τραυματική Ιστορία της ηπείρου.
Το 1973 το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη τον αναγκάζει να καταφύγει στην Αργεντινή και από εκεί στην Ισπανία όπου ζει εξόριστος για δέκα χρόνια. Πίσω στην πατρίδα του απαγορεύεται η κυκλοφορία του βιβλίου, απαγόρευση που επεκτείνεται στη Χιλή και στην Αργεντινή. Αργότερα, όμως, έρχονται και άλλα βιβλία, εξίσου εμβληματικά, τα οποία μεταφράζονται σε 20 γλώσσες. Μεταξύ αυτών η τριλογία «Η μνήμη της φωτιάς» και το εκπληκτικό «Καθρέφτες: Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος).
Η γραφή του είναι ένα μοναδικό μείγμα Ιστορίας, πολιτικής ανάλυσης και ποίησης· σε μια αναλογία που κάνει τα βιβλία του να μην μπορούν να καταταχθούν σε κάποια συγκεκριμένη λογοτεχνική κατηγορία. Ο Γκαλεάνο γράφει πολύ, αλλά μιλάει λίγο. Ακολουθεί μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του.
Ο Θουκυδίδης έχει γράψει ότι «τα μεγάλα έθνη πάντα κάνουν αυτό που θέλουν και τα μικρά έθνη πάντοτε αποδέχονται αυτό που πρέπει να αποδεχτούν». Μήπως τελικά αυτή η κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα και που πριν από λίγα χρόνια βίωσαν η Αργεντινή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ακολουθεί αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση; «Η Ελλάδα θα γνωρίσει τώρα αυτό που πάντα γνώριζε η Λατινική Αμερική: ότι ο κόσμος κατευθύνεται από υποτιθέμενους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ασκούν τη διεθνή δικτατορία τους και κάθε φορά γίνονται όλο και λιγότερο ορατοί. Να ξέρετε, όμως, πως η ελευθερία τού να υπακούς δεν είναι ελευθερία. Το έθνος που υπακούει δεν είναι πια έθνος: είναι η ηχώ ξένων φωνών, είναι η σκιά άλλων σωμάτων».
Είναι, άραγε, αυτό το χαρακτηριστικό που καθορίζει το μεγαλείο ενός έθνους; Η ανυπακοή; «Ναι, και αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος σήμερα, όπως και σχεδόν σε κάθε εποχή, εξακολουθεί να συγχέει το μεγαλείο με το μέγεθος. Αν κρίνουμε από την οργάνωση του σημερινού κόσμου, πετυχημένοι θεωρούνται οι λαοί που καταφέρνουν να εξουσιάζουν άλλους λαούς και κατορθώνουν να “καταβροχθίσουν” τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, οι πόλεμοι που σήμερα αποκαλούνται “αμυντικοί” είναι στην πραγματικότητα αδηφάγοι πόλεμοι».
Ναι, αλλά κατά τη διάρκεια της Ιστορίας μας οι λαοί έχουμε υπάρξει, κατά εποχές, τόσο «καταβροχθίζοντες» όσο και «καταβροχθιζόμενοι». «Σωστά! Αυτό συνέβαινε ανέκαθεν. Διότι η ελευθερία των “επιτυχημένων” χωρών τροφοδοτείται από την καταπίεση των υπολοίπων».
Εχετε γράψει τις «Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής», όμως τώρα είμαστε εμείς που έχουμε τις «Ανοιχτές φλέβες της Ελλάδας». «Το ξέρω, όμως, ας μην ξεχνάμε – και μην ξεχνάτε – πως όταν η Ιστορία λέει “αντίο”, εννοεί “εις το επανιδείν”, δηλαδή “πολύ σύντομα”. Το καλύτερο που προσφέρει αυτή η περιπέτεια της ζωής είναι η ανεξάντλητη ικανότητα της πραγματικότητας να μας εκπλήσσει».
Λένε για τους συγγραφείς ότι με το που τελειώνουν ένα βιβλίο, αυτό παύει πια να τους ανήκει. Πώς νιώσατε όμως όταν είδατε τον Ούγκο Τσάβες να δωρίζει το δικό σας βιβλίο, τρεις δεκαετίες μετά την έκδοσή του, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα; «Δεν είχα πρόβλημα με αυτό. Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου σε σχέση με τον Ομπάμα ήταν το Νομπέλ Ειρήνης, το οποίο παρέλαβε εκφωνώντας έναν λόγο ουσιαστικά προς τιμήν του πολέμου! Ισως παραδέχτηκε με αυτόν τον τρόπο ότι είναι και ο ίδιος αιχμάλωτος του στρατιωτικού μηχανισμού που κυβερνά τη χώρα του...».
Υπάρχουν τόσοι διεθνείς οργανισμοί, με πρώτο τον ΟΗΕ, που πρεσβεύουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών. Εν τω μεταξύ, η έλλειψη δικαιοσύνης και η βαρβαρότητα μεταξύ των κρατών είναι διαρκής και μάλλον αυξάνεται. Πώς το εξηγείτε αυτό; «Κοιτάξτε, τα Ηνωμένα Εθνη δεν είναι μια δημοκρατική οργάνωση. Είναι μεν μια οργάνωση που αποτελείται από όλες τις χώρες του κόσμου, όμως τα κράτη που παίρνουν τις αποφάσεις είναι πέντε· αυτοί οι πέντε είναι που έχουν το δικαίωμα του βέτο. Και είναι αξιοσημείωτο ότι τα πέντε αυτά κράτη, που υποτίθεται ότι επαγρυπνούν για την παγκόσμια ειρήνη, διαθέτουν επίσης και τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων».
Ωστόσο, για «αδικίες» μιλάνε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, τόσο που η λέξη έχει αποκτήσει μια θολή έννοια και κάθε προσωπική ευθύνη έχει χαθεί. Ακόμη και οι πλέον υπεύθυνοι για τις αδικίες του κόσμου εμφανίζονται συχνά ως θύματα. Πώς θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε την εικόνα μας σε αυτό το θέμα; «Μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη θέαση των πραγμάτων με το να συνδέσουμε όσα μοιάζουν ή παραμένουν ασύνδετα: Δεν υπάρχει φτώχεια που να μην εξηγείται από κάποιον πλούτο. Επιπλέον, η ελευθερία του χρήματος έχει πάντα ως συνέπεια την καταπίεση των ατόμων».
Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει η «Δύση» εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου; «Το πρότυπο είναι η κατάκτηση της Αμερικής, που είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της ηπείρου. Οι μεγάλες δυνάμεις θα ήθελαν να το επαναλαμβάνουν αυτό, πάντοτε στο όνομα του Θεού, της προόδου, του πολιτισμού και φυσικά για τη “σωτηρία” των άλλων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέτρεψαν το Ιράκ σε φρενοκομείο και το Αφγανιστάν σε σφαγείο. Εγώ δεν θέλω τη σωτηρία μου. Σας ικετεύω, δεν θέλω να με σώσει κανείς».
Ναι, αλλά την εποχή των «αγορών» και των χρηματιστηρίων γίνεται αυτό; «Είναι αλήθεια ότι οι αγορές και τα χρηματιστήρια τιμούν και επιβραβεύουν την εργασία των κερδοσκόπων και “κατασκευάζουν” τους ζητιάνους και τους πλούσιους αυτού του πλανήτη με εξαιρετική ευκολία».
Και ταυτόχρονα προσπαθούν να μας παρηγορήσουν διαδίδοντας ότι η κρίση έχει και την «καλή» πλευρά της... «Πάντα έτσι γίνεται. Να σας θυμίσω ότι αμέσως μετά το Κραχ του 1929 στη Γουόλ Στριτ, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η κρίση είχε και τη θετική πλευρά της, διότι “έτσι ο κόσμος θα δουλέψει πιο σκληρά και θα ζήσει μια πιο ηθική ζωή”. Ε, λοιπόν, στο όνομα αυτού καταστράφηκαν μερικές χώρες όπως η Βραζιλία και το Ελ Σαλβαδόρ».
Η κατάσταση σε πολλά σημεία του πλανήτη είναι εκρηκτική. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καθήκον των συγγραφέων και των δημοσιογράφων σήμερα; «Μπορώ να απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου, όχι για τους άλλους συναδέλφους. Στην περίπτωσή μου, θα ήθελα να συμβάλω στο να μην είναι το αύριο απλώς ένα άλλο όνομα για το σήμερα. Να μην επαναληφθεί η Ιστορία και να μπορέσουμε να επινοήσουμε ένα μέλλον, αντί να υπακούμε στο παρελθόν».
Τελικά υπάρχει κάποια μορφή ελευθερίας που μπορεί πραγματικά να βιώσει ο άνθρωπος; «Φυσικά, είναι ικανός να τις βιώσει όλες. Και θα έπρεπε να προσπαθήσει για όλες τις ελευθερίες που δεν αρνούνται την ελευθερία του άλλου».
Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο που έχει εκφράσει ως συμπεριφορά ο άνθρωπος μέχρι στιγμής; «Το χειρότερο είναι η τάση να επιβάλλουμε έναν μοναδικό Θεό, μια μοναδική αλήθεια, έναν μόνο τρόπο ζωής και θανάτου. Το καλύτερο είναι η ικανότητα δημιουργίας, το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και επίσης η ικανότητα να βλέπουμε τον διπλανό μας σαν υπόσχεση και όχι σαν απειλή».
Η Ιστορία όμως δείχνει ότι, συνήθως, οι επαναστάτες τού χθες που βοήθησαν τους λαούς να προχωρήσουν είναι οι σημερινοί «φύλακες άγγελοι» του κατεστημένου που εμποδίζουν την πρόοδό τους. Γιατί συμβαίνει αυτή η τεράστια αντιστροφή; «Αυτό συμβαίνει διότι η Αριστερά είναι το “πανεπιστήμιο” της Δεξιάς. Ο Ρούπερτ Μέρντοκ καταβρόχθισε τους ανταγωνιστές του επειδή γνώριζε πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός. Ο ίδιος είχε διαβάσει “Το Κεφάλαιο” του Μαρξ, όταν οι ανταγωνιστές του του διάβαζαν άρθρα του “Readers Digest”».
Ενας έλληνας ποιητής έχει γράψει τον στίχο «δεν έφταιγε αυτός. Τόσος ήτανε». Μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες μας ως ανθρώπινα όντα και δεν είμαστε ικανοί για όσα νομίζαμε; «Οχι, καθόλου. Το ανθρώπινο τόξο έχει πολύ περισσότερες λάμψεις από αυτές που βλέπουμε. Είναι περισσότερο φωτεινό και πολύχρωμο από το ουράνιο τόξο. Είμαστε όμως πλέον τυφλοί, καθώς η “όρασή” μας έχει περιοριστεί από τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον μιλιταρισμό, τον ελιτισμό και άλλους... “-ισμούς”».
Τελικά, τι είναι αυτό που πραγματικά μας ανήκει σε αυτήν τη ζωή; «Οι πέντε αισθήσεις μας, αλλά κυρίως η ακοή: η ικανότητά μας να ακούμε, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να μιλήσουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, γεννηθήκαμε με δύο αφτιά και μόνο ένα στόμα...».
Τι νομίζετε ότι πρέπει να μάθουμε να κάνουμε περισσότερο οι άνθρωποι; Να μιλάμε μεταξύ μας ή να σωπαίνουμε; «Και οι δύο γλώσσες είναι το ίδιο πλούσιες, αλλά πρέπει να μάθουμε να ακούμε τη σιωπή».
Σχεδόν σε όλες τις εποχές όμως φαίνεται να υπερισχύουν οι φωνές αυτών που απειλούν με την «κόλαση» – οι θρησκείες ή και οι λεγόμενες «αγορές» – σε σχέση με τις φωνές εκείνων που μιλούν για την πραγματική ζωή. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; «Αυτοί που κηρύττουν τον “θάνατο” είναι αλήθεια ότι φωνάζουν πολύ δυνατά. Ισως επειδή ο φόβος, για να εμπεδωθεί, χρειάζεται μερικές φορές να κάνει φασαρία».
Υπάρχει κάπου στον πλανήτη μια φωνή που να «μιλάει» για τη ζωή και θα έπρεπε να την ακούσουμε πιο προσεκτικά; «Ναι, υπάρχουν τέτοιες φωνές. Για παράδειγμα, όσα συμβαίνουν σήμερα στον αραβικό κόσμο είναι μια χορωδία από φωνές της ζωής, η οποία προσπαθεί να ακουστεί ενάντια στον πανίσχυρο θάνατο. Γιατί σίγουρα κάτι θέλει να μας πει αυτός ο μικρός κόσμος που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά αυτού του ευρύτερου κόσμου στον οποίο δοκιμαζόμαστε και εμείς καθημερινά».
Επομένως, για όλα αυτά που συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο ποιες είναι οι σκέψεις σας; «Οτι πρέπει να προσέχουμε πολύ με τους “ειδήμονες” που κρίνουν και προδικάζουν καταστάσεις. Κανείς δεν προέβλεψε αυτήν την πλημμυρίδα ελευθερίας».
Μήπως δραματοποιούμε λίγο τα πράγματα; Το πόσο υποφέρει ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξής του δεν έχει αλλάξει σημαντικά, απλώς αυτό που έχει αυξηθεί είναι η συναίσθησή μας για αυτό. «Σωστά, αλλά κοιτάξτε τι συμβαίνει. Υπάρχουν οι αναπόφευκτες δυστυχίες, που προέρχονται από τον έρωτα και τον θάνατο. Ωστόσο οφείλουμε πάντα – και είμαστε ικανοί – να παλέψουμε ενάντια στις δυστυχίες που μπορούμε να αποφύγουμε, εκείνες που το σύστημα της εξουσίας μάς πουλάει σαν μοιραία περιστατικά».
Ακόμη και το ψωμί και το νερό, δύο βασικές ανάγκες, τις έχουμε «θολώσει»: Ελλειψη στον μισό πλανήτη, πληθώρα στον άλλον μισό. Πώς βλέπετε το μέλλον αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα; «Ο κόσμος μας είναι ανάποδα, με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Η Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, είναι η σημαντικότερη παραγωγός γεωργικών προϊόντων στον πλανήτη και έχει 70 εκατομμύρια πεινασμένους! Και αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δίνουν πάντα μικρότερους αριθμούς».
Πιστεύετε ότι για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο πρέπει να συμβεί ένα παγκόσμιο γεγονός που θα μας συγκινήσει και θα μας ενεργοποιήσει όλους ταυτόχρονα;
«Οχι. Πιστεύω πως κοιτάζουμε την υφήλιο μέσα από την κλειδαρότρυπα. Οι μικρές εμπειρίες της κάθε ζωής είναι αυτές που μας διδάσκουν την τέχνη της ζωής».
Συμβαίνουν τόσα τριγύρω μας, αλλά ποιος θα έπρεπε να είναι ο αμεσότερος φόβος μας; «Ο αμεσότερος φόβος; Ισως το να μείνουμε χωρίς πλανήτη».
Φαίνεται πάντως ότι πλούσιοι και φτωχοί, από διαφορετικούς δρόμους βέβαια, έχουν συχνά κάτι κοινό, τη θλίψη. Είναι η θλίψη χειρότερη και από τη φτώχεια; «Είναι. Γι’ αυτό όλοι είμαστε άρρωστοι από τον φόβο, τη μοναξιά και την απόγνωση. Tην ίδια στιγμή, όμως, είναι οι ισχυροί του κόσμου που φροντίζουν ώστε οι άρρωστοι να μη βρίσκουν τα “φάρμακά” τους».
Ισως γι’ αυτό οι Κινέζοι έχουν μια πολύ κακή κατάρα που λέει «σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». «Προσωπικά, δεν θα ήθελα να πεθάνω από την πείνα. Αλλά ούτε και από ανία, γι’ αυτό οι αντιξοότητες που συναντώ μπροστά μου είναι καλοδεχούμενες».
Γνωρίζουμε ότι αγαπάτε πολύ το ποδόσφαιρο, έχετε γράψει βιβλίο και συχνά κάνετε ποιητικές αναφορές στα βιβλία σας για αυτό το άθλημα. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έχει πει ότι «το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών». Στα δικά σας μάτια τι είναι το ποδόσφαιρο; «Μπορώ να σας πω τι έχει τη δυνατότητα να κάνει το ποδόσφαιρο: Ρίο Ντε Τζανέιρο, 16 Ιουλίου 1950, στάδιο “Μαρακανά”, ημέρα του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στη Βραζιλία και στην Ουρουγουάη. Εκείνη την ημέρα οι μελλοθάνατοι καθυστέρησαν τον θάνατό τους και τα μωρά βιάστηκαν να γεννηθούν. Την προηγούμενη ημέρα σε ολόκληρη την Ουρουγουάη δεν μπορούσε κανείς να κοιμηθεί. Την επομένη δεν ήθελε κανείς να ξυπνήσει».
Τελικά, ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε και από το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατηθούμε; «Από τη συνείδησή μας, η οποία πρέπει πάντα να μας θέτει το τελικό ερώτημα. Γιατί, όπως έχει πει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “η δειλία ρωτάει: Υπάρχει ασφάλεια; Η σκοπιμότητα ρωτάει: Εχει απόδοση; Η ματαιοδοξία ρωτάει: Εχει απήχηση; Ομως η συνείδηση ρωτάει: Είναι δίκαιο;”».
Βλέπετε να υπάρχει στον ορίζοντα κάτι το οποίο να μπορεί να «τραβήξει» τον άνθρωπο μπροστά; «Η ουτοπία. Αυτή βρίσκεται στον ορίζοντα. Προχωρείς δύο βήματα και εκείνη απομακρύνεται άλλα δύο, ενώ ο ορίζοντας κάνει δέκα βήματα πίσω. Τότε, λοιπόν, σε τι χρησιμεύει η ουτοπία; Ακριβώς σε αυτό, στο να προχωρείς».
Αν βάζατε μέσα σε ένα μπουκάλι ένα μήνυμα και το πετούσατε στην «αγριεμένη θάλασσα της βαρβαρότητας» όπου πλέουμε σήμερα, τι θα έγραφε αυτό το μήνυμα; «Θα έγραφα τη λέξη “Αμπρακατάμπρα”, που στα αρχαία εβραϊκά σημαίνει “Ρίξε τα πυρά σου ως το τέλος”».
Εξαιρετικό! Και μας φέρνει στο μυαλό ότι αυτό που σίγουρα συνέβη με εμάς τους Ελληνες είναι ότι σιγά σιγά ξεχάσαμε την έννοια των λέξεών μας. «Συμβαίνει πάντα αυτό με τους λαούς που καταλήγουν να περνούν κρίση και καμιά φορά πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Προσέξτε. Ο Φειδίας είναι ο σπουδαιότερος γλύπτης όλων των εποχών. Τα πιο σημαντικά έργα του δεν βρίσκονται στον Παρθενώνα, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο και δεν τα ονομάζουν “Γλυπτά του Φειδία”, αλλά “Γλυπτά του Ελγιν”. Στα λίγα, όμως, που απέμειναν στον Παρθενώνα, υπάρχουν τα πάντα».
* Αυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜagazino στις 9 Οκτωβρίου 2011.
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

 ***   Η ουτοπία του Γκαλεάνο
  
island-of-utopia-mdΕίναι στον ορίζοντα... κάνω δύο βήματα, απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα τη φτάσω ποτέ. Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ' αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς.
Αυτός είναι και ο στόχος του ηθικού θεάματος επίσης, να περπατάς. Το λάθος είναι να βλέπουμε το θέαμα σαν το νέο κόσμο. Αυτό κάνει τόσο το εξουσιαστικό όσο και το εμπορικό θέαμα, και με αυτόν το τρόπο το θέαμα γίνεται υποκατάστατο του ονείρου.
Το ηθικό θέαμα προσφέρει ένα διαφορετικό σχηματισμό. Αντί για υποκατάστατο του ονείρου, το ηθικό θέαμα είναι ένα όνειρο σε επίδειξη. Είναι ένα όνειρο το οποίο μπορούμε να δούμε, να το σκεφτούμε, να δράσουμε μέσα του, να το δοκιμάσουμε αν μας κάνει, αλλά όχι απαραίτητα και να το πραγματοποιήσουμε. Το ηθικό θέαμα είναι το μέσο, όπως τα όνειρα που παρουσιάζει, για να φανταστούμε νέες καταλήξεις. Σαν τέτοιο, το ηθικό θέαμα έχει τη δυνατότητα της δημιουργίας ενός εξωτερικού – σαν μια ψευδαίσθηση. Αυτή δεν είναι η παραίσθηση του να πιστεύεις πως έχει δημιουργήσει ένα εξωτερικό, αλλά μια ψευδαίσθηση που δίνει κατεύθυνση και κίνητρο που μπορεί να σε οδηγήσει εκεί.
Θα δώσω ένα παράδειγμα του ιδανικού ηθικού θεάματος, ένα που να περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Δε μπορώ. Δεν υπάρχει. Το ιδανικό ηθικό θέαμα είναι το ίδιο σαν όνειρο: κάτι στο οποίο να δουλεύεις και να περπατάς προς αυτό. Οι προοδευτικοί έχουν πολύ περπάτημα να κάνουν. Πρέπει να το κάνουμε αυτό με τα πόδια μας στο έδαφος, με καθαρή αντίληψη του πραγματικού (και φανταστικού) εδάφους. Αλλά πρέπει επίσης να ονειρευτούμε, γιατί χωρίς όνειρα δεν ξέρουμε προς τα πού περπατάμε.
Crown-Sepia-IMG_9560
Τα προοδευτικά όνειρα, για να έχουν οποιαδήποτε πραγματική κοινωνική επιρροή, πρέπει να γίνουν δημοφιλή όνειρα. Αυτό θα συμβεί μόνο αν αντηχήσουν με τα όνειρα που οι άνθρωποι ήδη έχουν- όπως αυτά που εκφράζονται στην εμπορική κουλτούρα σήμερα, και ακόμα και αυτά που εκδηλώθηκαν από την εξουσία στο παρελθόν.
Αλλά για να έχουν τα προοδευτικά όνειρα κάποια ελπίδα να γίνουν δημοφιλή, πρέπει επίσης, να εκτεθούν. Τα όνειρά μας, κάνουν λίγο καλό, όταν βρίσκονται κλειδωμένα στα κεφάλια μας και ανακυκλώνονται στους μικρούς μας κύκλους. Πρέπει να ειδωθούν και ακουστούν, να κυκλοφορήσουν και να παιχτούν – να φωναχτούν από την κορυφή του βουνού.
Αυτή είναι η δουλειά του θεάματος. Το θέαμα είναι ήδη μέρος της πολιτικής και οικονομικής ζωής μας.
Το σημαντικό ερώτημα είναι : ποιανού ηθική κάνει πράξη και ποιανού τα όνειρα εκφράζε
http://youtu.be/Kp4thF3zC8U ,
)  
eduardo-galeano
*Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, από την Ουρουγουάη, φιγουράρει ανάμεσα στους πιο γνωστούς σύγχρονους λατινοαμερικάνους συγγραφείς. Κατά καιρούς έχει υπάρξει δημοσιογράφος και ποιητής, αφηγητής και ιστορικός και εδώ υπογράφει τα “σκετσάκια” ενός ξεχασμένου καθημερινού ανθρώπου και μας υπενθυμίζει ότι μια μικρή ιστορία έχει να πει μερικές φορές τόσα όσα μια μεγάλη ανάλυση.
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

***  Η επανάσταση και οι ανεμόμυλοι : Ουτοπία ή αναγκαιότητα;
 
don-quixote-and-sancho-panza 
Ο Δον Κιχώτης σήμερα, ουτοπία και πολιτική. Μια μονομαχία διανοουμένων, ανάμεσα στον Χοσέ Σαραμάγκο και τον Εντουάρντο Γκαλεάνο. " Δεν μπορούμε να περιορισθούμε στο να κοιτάζουμε την πραγματικότητα" θα υποστηρίξει ο ένας, για πάρει αμέσως την απάντηση: "Αυτό, όμως, που άλλαξε τον κόσμο ήταν η αναγκαιότητα".
Μια μονομαχία μεταξύ Σαραμάγκο και Γκαλεάνο στο Πόρτο Αλέγρε
"Προσοχή παρακαλώ, προσοχή παρακαλώ, ετοιμάζομαι να ξεστομίσω μια ιστορική φράση: αυτό που άλλαξε τον κόσμο δεν ήταν η ουτοπία, ήταν η αναγκαιότητα". Ο Χοσέ Σαραμάγκο στο βήμα σχεδόν δεν καταφέρνει να προφέρει τις τελευταίες λέξεις, μέσα σε μια θύελλα χειροκροτημάτων, σ" ένα θέατρο κατάμεστο από κόσμο που τον λατρεύει. Ο γηραιός κομμουνιστής του Ριμπατέχο και ο ιππότης της ελεεινής μορφής από τη Μάντσα δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί μεταξύ τους: ο πρώτος γερά δεμένος με την καταγγελία των διάφορων παραλλαγών μιας σύγχρονης Αποκάλυψης, ο δεύτερος, εδώ και τετρακόσια χρόνια, να προσπαθεί με τα μάτια και την καρδιά του να μη δει την πραγματικότητα όπως είναι. "Ο δον Κιχώτης σήμερα: ουτοπία και πολιτική" λέει το πανό μπροστά στη σκηνή του θεάτρου Αραούχο Βιάνα. Ο Σαραμάγκο εισορμά ίσως την πιο σημαντική στιγμή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και πάνω στη σκηνή τον χειροκροτεί και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, που αντίθετα απ" αυτόν την ουτοπία την καλομεταχειρίζεται σαν μια άπιαστη γραμμή στο βάθος του ορίζοντα, που μετατοπίζεται μαζί μ" όποιον προσπαθεί να τη φθάσει, αλλά ακριβώς γι" αυτό χρειάζεται, για να μας κάνει να προχωράμε. Στο Πόρτο Αλέγρε έρχονται εκείνοι που κάποια μέρα πριν από πέντε χρόνια επινόησαν τη φράση "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Τώρα λένε ότι είναι δυνατόν να ξεκινήσουμε αύριο. Ντουέτο για την ουτοπία, του Χοσέ Σαραμάγκο και του Εντουάρντο Γκαλεάνο.
Από τα ελληνικά ου τόπος, κανένας τόπος, με την έννοια ότι μπορεί να υπάρχει οποιοσδήποτε τόπος, η ουτοπία ρέει στις φλέβες της κοινωνίας που γνωρίζουμε. Άρχισε ο Πλάτωνας, με τη Δημοκρατία σαν πρώτο σχέδιο ιδανικής κοινωνίας με τέλεια οργάνωση, ο Τόμμας Μουρ, στη συνέχεια, εφεύρε τη λέξη και βάφτισε έτσι το νησί του έναν αιώνα πριν από τον Θερβάντες κι έχασε γι" αυτήν το κεφάλι του (στην κυριολεξία, γιατί ένας βασιλιάς του το έκοψε), έπειτα ήρθε ο Καμπανέλλα και η πόλη του ήλιου, οι ουτοπιστές σοσιαλιστές , στην ανοργανωσιά των οποίων απάντησε ένας φιλόσοφος από το Τριρ που αποκαλούσε τον εαυτό του επιστήμονα σοσιαλιστή… Είναι η "δική μας" λέξη, εν ολίγοις. Μας αρκεί όμως;
don-quixote
Η περιπλάνηση ξαναρχίζει
"Ο Δον Κιχώτης είναι ένα αθάνατο μυθιστόρημα που γεννήθηκε σε μια φυλακή της Σεβίλλης, όπου ο Θερβάντες ήταν κλεισμένος για χρέη, όπως εξ' άλλου είναι φυλακισμένες για χρέη σχεδόν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής". Χειροκροτείται ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, που αγαπάει πολύ το δονκιχωτισμό, τον εξάδελφο της ουτοπίας γιατί πρόκειται "για την ηρωική διάσταση του αντιήρωα, όπως μας λέει μέχρι και το λεξικό της Βασιλικής Ακαδημίας της Ισπανίας: αυτού που προτάσσει τα ιδανικά του και τις πεποιθήσεις του και που εργάζεται ανιδιοτελώς για τις δίκαιες υποθέσεις, χωρίς να πετυχαίνει τίποτα. Οι τελευταίες λέξεις, βέβαια, δεν με πείθουν και πολύ: κάποιες φορές οι Δον Κιχώτες νικούν, ίσως μόνο ηθικά". Θυμάται, για παράδειγμα, το γράμμα του Τσε Γκεβάρα στους γονείς του, τη χρονιά που δεν πήγε πουθενά, δηλαδή εξαφανίστηκε για να κάνει την επανάσταση στο Κονγκό: "Νιώθω κάτω από τις φτέρνες μου τα πλευρά του Ροσινάντη, ξαναρχίζω την περιπλάνηση".
Ο συγγραφέας από την Ουρουγουάη διηγείται: "Για όποιον είναι ικανός να δει πέρα από την ατιμία, υπάρχει ένας άλλος κόσμος μέσα στην κοιλιά αυτού εδώ. Στη Βενεζουέλα γνώρισα ένα ζωγράφο, τον Βάργκας, που ήταν σχεδόν αναλφάβητος και έγραφε με το ζόρι το όνομά του με το σίγμα ανάποδα. Ζωγράφιζε, λοιπόν, με τέτοιον τρόπο που ταπείνωνε το ουράνιο τόξο και οι έμποροι τέχνης πήγαιναν στο χωριουδάκι του και αγόραζαν για πέντε δεκάρες πίνακες που μεταπουλούσαν πολύ ακριβά και επαινούσαν τον απίστευτο πλούτο των εικόνων του και των χρωμάτων του. Μα το χωριουδάκι ήταν ένας είδος βασιλείου του πετρελαίου, όπου δεν φύτρωνε ούτε πράσινο φύλλο, μέχρι και το ουράνιο τόξο έβγαινε ασπρόμαυρο και τα πουλιά πετούσαν ανάποδα. Ωραία, λοιπόν, για μένα ο Βάργκας ήταν ρεαλιστής".
Η ουτοπία είναι μια πραγματικότητα, μόνο αν τη δεις με τα μάτια του τρελού Δον Κιχώτη: όπως, δηλαδή, θα έπρεπε να είναι.
"Έχω μια άσχημη είδηση για σας: δεν είμαι ουτοπιστής". Ο Σαραμάγκο, επαναλαμβάνοντας το αυτή τη φορά προκαλεί το γέλιο, αλλά τίποτα δεν είναι για γέλια. "Θεωρώ την ουτοπία μια άχρηστη έννοια, κάτι σαν να λέμε ότι θα πεθάνουμε όλοι και θα πάμε στον παράδεισο. Προτείνω να αφαιρέσουμε τη λέξη ουτοπία από το λεξικό, ή να μείνει εκεί, αλλά φρόνιμη και χωρίς να ενοχλεί. Για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν μέσα στη φτώχια αυτή η λέξη δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Στο τέλος ο Δον Κιχώτης ξαναγίνεται αυτός που ήταν, ξαναγυρίζει στην ανθρώπινη διάσταση όπου όλοι πρέπει να ζήσουμε και να δουλέψουμε".
Ο Σαραμάγκο συνεχίζει: "Ποια η τρομερή παρανόηση, στην οποία υποπίπτουμε όλοι: ουτοπία είναι να νομίζουμε ότι έχουμε ανάγκη κάποια πράγματα κι ότι θα μπορέσουμε να τα αποκτήσουμε, μια μέρα. Η παρανόηση είναι ότι φανταζόμαστε πως αυτό που σήμερα επιθυμούμε θα μείνει επιθυμητό μέχρι μια μέρα που τοποθετούμε στο μέλλον, ας πούμε το έτος 2043 ή σε ενάμιση αιώνα, που θα έχουμε πεθάνει όλοι. Αυτό που για μας θα ήταν υπέροχο σήμερα, για τους απογόνους μας δεν θα είναι. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε αυτή την απλή αντίθεση. Για μένα, ο μοναδικός πιθανός τόπος/ χρόνος είναι η αυριανή μέρα".
127-ocampo-friendship-of-don-quixote_030321
Πέντε σημεία που επείγουν!
Έτσι το αύριο γίνεται το σύνθημα. Είναι δουλειά του Ιγνάθιο Ραμονέ να προβάλλει την αυριανή διακήρυξη, αυτό που οι διανοούμενοι αυτής της υλοποιημένης παραφροσύνης που ονομάζεται Κοινωνικό Φόρουμ, οικοδομούν για να μη μετατραπεί αυτός ο ξαναχτισμένος, αλλά με καλύτερο τρόπο, πύργος της Βαβέλ, σε "Παγκόσμια Κοινωνική Έκθεση". Πρόκειται για πέντε σημεία, λίγα, αλλά που πρέπει να υλοποιηθούν επειγόντως:
παγκόσμιος φόρος αλληλεγγύης ενάντια στην πείνα και στη φτώχια
κατάργηση των φορολογικών παραδείσων,
διαγραφή του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών,
πόσιμο νερό αμέσως για όλους,
φόρος αλληλεγγύης στα ιδιωτικά υπερ- πλούτη.
Είναι η προσπάθεια να αναγκάσουμε τη "δεύτερη παγκόσμια υπερδύναμη" να κάνει αυτό που κινδυνεύει να μην μπορεί να κάνει πια, συντριμμένη κάτω από το βάρος των ίδιων της των συζητήσεων: να στρωθεί στη δουλειά.
"Είναι χρήσιμη η ουτοπία μικρού βεληνεκούς, συνεχίζει ο Σαραμάγκο, αλλά τότε δεν ονομάζεται πια ουτοπία, ονομάζεται δουλειά, πρόοδος, κατάκτηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε το όνομα ουτοπία για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε αλλά το μόνο σίγουρο, το επαναλαμβάνω, είναι η αυριανή μέρα. Οι πέντε προτάσεις που ανάφερε ο Ραμονέ είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα, αμέσως, αυτή τη στιγμή κι ας μη μιλάμε πια για ουτοπίες".
Είναι σειρά του Γκαλεάνο, τώρα, να αναφέρει τα λόγια του Τζορτζ Μπέρναρντ Σόου: "Υπάρχουν αυτοί που παρατηρούν την πραγματικότητα και αναρωτιούνται γιατί, και υπάρχουν, επίσης, αυτοί που την φαντάζονται όπως δεν ήταν ποτέ και αναρωτιούνται γιατί όχι".
Ο Δον Κιχώτης από τη Μάντσα εξακολουθεί να γυρίζει με το άλογό του, κάπου ανάμεσα στο κάθισμα του μεγάλου συγγραφέα από την Πορτογαλία και του μεγάλου συγγραφέα από την Ουρουγουάη, κάτω από μια μεγάλη πλαστική τέντα και με σαράντα βαθμούς θερμοκρασία, σ΄ ένα χώρο "γεμάτο με αρσενικούς και θηλυκούς Δον Κιχώτες", σχολιάζει ο Ραμονέ. Ο απεσταλμένος της κυβέρνησης του Λούλα, Λουίς Ντούλτσι, προλαβαίνει να μιλήσει για τη δική του εφικτή ουτοπία, δηλαδή μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, και αρπάζει μερικά σφυρίγματα. Κι έπειτα ο "θόλος διανόησης" του κοινωνικού φόρουμ ανοίγει για τις ερωτήσεις του κοινού, όπως συμβαίνει σε κάθε πύργο της Βαβέλ αντάξιο του ονόματός του. Η διακήρυξη έγινε. Ίσως κάποιος να την πραγματοποιήσει.
    Του Ρομπέρτο Τζανίνι (απεσταλμένος της εφημερίδας "Μανιφέστο" στο Πόρτο Αλέγρε)
 Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς
 Πηγή: epohi.gr

***  Ιδιωτική παράσταση - Εντουάρντο Γκαλεάνο
    
cinema
Ο κομαντάντε Τομάς Μπόργκε με κάλεσε σε δείπνο. Δεν τον γνώριζα. Οι φήμες έλεγαν πως ήταν ο πιο σκληρός , ο πιο απαίσιος απ όλους. Εκτός από μένα υπήρχαν κι άλλοι καλεσμένοι, όλοι έκτακτοι άνθρωποι. Ο Τομάς μιλούσε λίγο. Με κοίταξε , με μέτρησε.
Την επόμενη φορά ήμασταν μόνοι στο τραπέζι. Τώρα ήταν πιο ομιλητικός, χωρίς δισταγμό απάντησε στις ερωτήσεις μου για τα πρώτα χρόνια του απελευθερωτικού μετώπου των Σαντινίστας. Και γύρω στα μεσάνυχτα, σαν να ΄θελε ν αλλάξουμε θέμα , είπε:
«Τώρα θα μου διηγηθείς μια ταινία»
Άρχισα τις υπεκφυγές. Του εξήγησα πως ζω στην Καλέλα, ένα μέρος με λίγες επιλογές, μόνο παλιά χοιρομέρια…
«Θέλω να μου διηγηθείς» διέταξε, «Μια οποιαδήποτε ταινία, ακόμα και παλιά».
Τότε του διηγήθηκα την υπόθεση μιας κωμωδίας. Τη διηγήθηκα , του την έπαιξα, προσπάθησα να τη συντομέψω, αλλά αυτός ήθελε ν ακούσει όλες τις λεπτομέρειες. Και μόλις τελείωσα είπε:
«Τώρα μια άλλη»
Του διηγήθηκα μια αστυνομική ταινία, που είχε κακό τέλος.
«Την επόμενη»
Διηγήθηκα ένα γουέστερν.
«Κι άλλη μία»
Όντας σε απόγνωση , του διηγήθηκα μια ερωτική ταινία, που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν δική μου επινόηση.
Νομίζω πως είχε ήδη ξημερώσει όταν σταμάτησα.
Τον παρακάλεσα να με λυπηθεί και πήγα για ύπνο.
surreal-photo-manipulation-19_large
Μετά από μια βδομάδα συναντηθήκαμε και πάλι. Ο Τόμας μου δικαιολογήθηκε:
«Δεν ήταν ευγενικό που σε βασάνισα τόσο. Με συγχωρείς. Μ αρέσουν όμως οι ταινίες, τρελαίνομαι για ταινίες. Και δεν μπορώ ποτέ να πάω στον κινηματογράφο»
Εγώ του είπα πως το καταλαβαίνω. Ήταν υπουργός εσωτερικών της Νικαράγουας, και μάλιστα μέσα στον πόλεμο: ο εχθρός ήταν αμείλικτος , δεν έμενε χρόνος για κινηματογράφο, κάτω απ αυτές τις περιστάσεις ήταν μεγάλη πολυτέλεια.
«Μα όχι» είπε. «χρόνο έχω… Χρόνος υπάρχει , όταν θέλεις. Το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος. Παλιότερα , που ήμουνα στην παρανομία , μεταμφιεσμένος , πάντα έβρισκα κάποιον τρόπο να πηγαίνω στον κινηματογράφο.
Τώρα όμως….»
Δε ρώτησα. Σώπασε, και μετά συνέχισε:
«Δεν μπορώ να πάω στον κινηματογράφο, επειδή… επειδή σε κάθε ταινία κλαίω»
«Α» του είπα «Κι εγώ»
«Φυσικά» είπε, «αυτό το κατάλαβα αμέσως. Με το που σε είδα για πρώτη φορά, ήξερα: είσαι απ αυτούς που κλαίνε στον κινηματογράφο».

***  ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  
 
Σύμφωνα με την Υπ.Εξ. Τζούλι Μπίσοπ η Αυστραλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ...
τα Σκόπια ως “Μακεδονία” παρά τις βρώμικες λάσπες προερχόμενες από Σκοπιανούς, ότι κατά την συνάντηση της Αυστραλιανής Υπ.Εξ με αντιπροσωπεία των Σκοπίων και μετά από πιέσεις του ψευτοκράτους, η Αυστραλία δήθεν άλλαξε στάση για το θέμα.
AYSTRALIA1
Η Τζούλι Μπίσοπ χαστούκισε τους Σκοπιανούς για δεύτερη φορά επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση για την ονομασία και ότι όλα δημιουργήθηκαν από «λάθος» ερμηνεία που έδωσε ο μεταφραστής κατά την συνέντευξή της στο Κανάλι 5 των Σκοπίων.
Φυσικά ο ρόλος των Ελλήνων της Αυστραλίας είναι εξαιρετικά σημαντικός και φαίνεται να έχουν συμβάλει αρκετά στην σταθερή θέση της χώρας σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. To θέμα έγινε και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα των ομογενών της Αυστραλίας όπως βλέπετε και στην φώτο:
AYSTRALIA

***  Εγκέφαλος και Γλώσσα: Λόγος, Συνείδηση, Αφασίες
 Broca_Wernicke_UP
Όπως ήδη αναγγείλαμε, τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:00 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα “Εγκέφαλος και Γλώσσα”. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε συνοπτικά τις ομιλίες που έχουν ετοιμάσει οι συμμετέχοντες επιστήμονες.
«Ποιες περιοχές του εγκεφάλου «ελέγχουν» τη γλώσσα»
Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α. και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες
Στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στο αριστερό ημισφαίριο βρίσκονται οι περιοχές, που εμπλέκονται στην παραγωγή και κατανόηση της γλώσσας.  Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται οι περιοχές BROCA και Wernicke.  Οι περιοχές αυτές συνδέονται μεταξύ τους με κυκλώματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για συγκεκριμένες λειτουργίες της γλώσσας, όπως η σύνταξη, η μίμηση (επανάληψη της γλώσσας), η σημασιολογία των λέξεων και ο σχηματισμός των φράσεων.
«Οι Αφασίες»
Κωνσταντίνος Πόταγας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Νευρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Οι «αφασίες» είναι οι διαταραχές του λόγου που οφείλονται σε βλάβες του εγκεφάλου. Αφορούν σε όλες τις πτυχές του λόγου – στον προφορικό και στον γραπτό, στην παραγωγή του αλλά και την κατανόησή του – σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που είναι πληγωμένο και ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης. Από επιστημονική άποψη, η μελέτη της αφασίας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε πολύ παλιά ερωτήματα: Τι ακριβώς είναι ο λόγος και πώς συνδέεται με τον εγκέφαλο; Υπάρχουν «κέντρα» στον εγκέφαλο; Διαφέρει και σε τι ο ρόλος του καθενός από τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια;
Από την άλλη μεριά, αφασία είναι – κυρίως – το δυσβάστακτο βίωμα του ανθρώπου που ξαφνικά χάνει τη γλώσσα του, που δεν μπορεί πια να επικοινωνήσει και βρίσκεται απομονωμένος μέσα στην κοινωνία. Η προσπάθεια αποκατάστασης της αφασίας έχει επομένως τεράστια σημασία.
«Λόγος και Συνείδηση: «Προϋπόθεση του ενός για το άλλο;»
Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ένας σημαντικός αριθμός ερευνητών υποστηρίζει ότι η συνείδηση διακρίνεται σε πρωτογενή και σε συνείδηση ανώτερης τάξης.
Η συνείδηση ανώτερης τάξης χαρακτηρίζει κατ’ εξοχήν  τον άνθρωπο και  περιλαμβάνει την αναγνώριση από ένα σκεπτόμενο υποκείμενο των πράξεων και των συναισθημάτων τoυ. Ενσαρκώνει ένα μοντέλο αναγνώρισης του εαυτού στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον.
Υποστηρίζεται ότι προϋπόθεση για τη συνείδηση ανώτερης τάξης είναι ο λόγος, δηλαδή, ότι η συνείδηση ανώτερης τάξης χαρακτηρίζει μόνο τον Homo Sapiens που διαθέτει τον λόγο. Ωστόσο οι μελέτες κατασκευής εργαλείων από τους μακρινούς προγόνους μας Homo Habilis και Homo Erectus, που δεν διέθεταν λόγο, έδειξαν ότι:
(α) Η ικανότητα μετάβασης από το παρόν στο μέλλον μέσα από τη χρήση της εμπειρίας του παρελθόντος και, μέσα από τη σύλληψη αφηρημένων εννοιών είναι βασική ιδιότητα της νόησης του ανθρώπου. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η καθοριστική για τη δόμηση του εγώ, αλλά και κορυφαίων χαρακτηριστικών του πολιτισμού,  επίγνωση του επερχόμενου θανάτου.
(β) Αυτή η ιδιότητα-ικανότητα της νόησης του ανθρώπου είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνείδησης ανώτερης τάξης (αναγνώρισης του εαυτού στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον) και αναδύεται-εκφράζεται στον φυσικό κόσμο – από τη στιγμή που ο εγκέφαλος αποκτά ένα ορισμένο μέγεθος και εμφανίζονται ορισμένες εγκεφαλικές δομές, όπως η περιοχή Broca. H εγκεφαλική αυτή περιοχή συμμετέχει στην εκφορά του λόγου στον Homo Sapiens, ο Hobo habilis όμως δεν μιλάει.
«Νοηματικές Γλώσσες: Κοινωνιολογικά και Γλωσσολογικά  Δεδομένα»
Βενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Κωφών, Πανεπιστημίου Πατρών
Η γλωσσολογική έρευνα των νοηματικών γλωσσών σε πολλές χώρες του κόσμου έχει δείξει ότι οι γλώσσες αυτές αναπτύχθηκαν από τους ίδιους τους κωφούς μέσα στις κοινότητές τους, διαφέρουν μεταξύ τους καθώς και από τις ομιλούμενες γλώσσες, και χρησιμοποιούν ένα τελείως διαφορετικό φυσικό μέσο από το φωνητικό-ακουστικό σύστημα των ομιλούμενων γλωσσών, το οποίο είναι οπτικο-χειροκινητικό και χωροθετικό. Διέπονται όμως από τις ίδιες γλωσσολογικές αρχές, όπως και οι ομιλούμενες, έχουν τους ίδιους τρόπους οργανωτικών δομών, τα ίδια είδη κανόνων, την ίδια πολυπλοκότητα στη γραμματική και στη σύνταξη και την ίδια εκφραστική δύναμη. Μια σειρά από πολύ σημαντικές έρευνες στον χώρο της νευροψυχολογλωσσολογίας με κωφούς νοηματιστές έχουν δείξει ότι η ακοή και η ομιλία δεν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξειδίκευση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου και ότι υπάρχει εμφανώς εξειδίκευση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου για τη γλώσσα, ανεξάρτητα από το μέσο επικοινωνίας (Ομιλούμενη ή Νοηματική Γλώσσα). Τα παραπάνω καθώς και κάποια ακόμα στοιχεία για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και την Κοινότητα των Κωφών θα αναπτυχθούν στην παρουσίασή μας.
«Εγκέφαλος και Λόγος»
Ανδρέας Κουζέλης, Κοινωνιολόγος
Γεια σας! Ονομάζομαι Ανδρέας Κουζέλης και είμαι πολίτης με αναπηρία. Η αναπηρία μου λέγεται “εγκεφαλική παράλυση” και συνίσταται στο ότι ο εγκέφαλος δεν δίνει σωστές εντολές στο σώμα, επηρεάζοντας και την εκφορά του λόγου. Επομένως το θέμα “Εγκέφαλος και Λόγος” παραπέμπει φαινομενικά σ’ εμένα. Και θα ήταν λογικό η ομιλία μου να αναφέρεται στην εγκεφαλική παράλυση. Κάτι τέτοιο όμως θα εστίαζε μόνο στην αναπηρία και δεν θα εμπεριείχε την κοινωνική ανάλυση που θα ήθελα να δώσω στο θέμα «Εγκέφαλος και Λόγος». Έτσι, η απόφασή μου ήταν ξεκάθαρη. Με αφορμή την  βιωματική σχέση με την αναπηρία θα προσπαθήσω να αναλύσω τον στερεοτυπικό λόγο, θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Ο εγκέφαλος δημιουργεί στερεοτυπικό λόγο ή ο λόγος δημιουργεί στερεοτυπικό εγκέφαλο;» .-
 
***  Ιερά Μονή Ζυγού  Ουρανούπολη  Χαλκιδικής :
 Τα ερείπια της άλλοτε αγιορειτικής Μονής του Ζυγού διακρίνονταν χρόνια ανάμεσα στην πυκνή δασική βλάστηση και ήταν γνωστά με το όνομα «Φραγκόκαστρο». Βρίσκονται στην περιοχή της σημερινής Ουρανοπόλεως Χαλκιδικής, περί τα σαράντα μέτρα εντεύθεν της οριογραμμής του Αγίου Όρους. Ο πρώτος γνωστός επισκέπτης του χώρου, με αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, ήταν ο πολυγραφώτατος ρώσος αρχιμανδρίτης και ερευνητής Πορφύριος Ουσπένσκυ, το 1858.
Γενική άποψη της ανασκαφής
Πέρασαν ήδη τριανταδύο έτη από την πρώτη επίσκεψή μου στα ερείπια της Μονής Ζυγού (1972) και δεκαεννέα αφ’ ότου άρχισα τις εργασίες στον χώρο (1985). Η έρευνα έχει πλέον τον χαρακτήρα της συστηματικής ανασκαφής (από το 1992), και πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και διοικητική υποστήριξη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται. Τα αντικείμενα που μας απασχολούν είναι όλα όσα αφορούν τους τομείς έρευνας, μελέτης, συντήρησης και ανάδειξης ενός μνημειακού συνόλου.
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες και έχει συσταθεί μία ομάδα 50 εργαζομένων, στην οποία συμμετέχουν ως επιστημονικοί συνεργάτες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, συντηρητές τοιχογραφιών, μαρμάρων, μαρμαροθετημάτων, κεραμεικής, υαλίνων αντικειμένων και μετάλλων. Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα γίνονται και εκτεταμμένες στερεώσεις της τοιχοποιΐας και οι απαραίτητες στερεωτικές αναδομήσεις.
Ιστορία της Μονής
Με την ανασκαφική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Μονή κτίσθηκε σε θέση όπου προϋπήρχαν εγκαταστάσεις από τον 4ον π.Χ. μέχρι και τον 6ον μ.Χ. αι. Η πρώτη γνωστή αναφορά «του Ζυγού» στην χερσόνησο του Αθω προέρχεται από έγγραφο του 942. Από αυτήν αντιλαμβανόμεθα ότι επρόκειτο για βασικό τοπογραφικό σημείο αναφοράς στην περιοχή, πλην όμως δεν διευκρινίζεται αν ήταν τόπος, χωριό ή μονή.
Το 958 ο όσιος Αθανάσιος, ο μετέπειτα ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας, «γίνεται προς τώ Ζυγώ ούτω καλουμένω», όπου άρχισε την αθωνική άσκησή του υποτασσόμενος σε γέροντα ασκητή της περιοχής. Από έγγραφο του 991 συμπεραίνουμε ότι είχε ιδρυθή ήδη τότε η Μονή του Ζυγού, για την οποία όμως η πρώτη σαφής μαρτυρία είναι μόλις του 996.
Κατά τον 11ον αιώνα η Μονή ήταν μία από τις σημαντικότερες αθωνικές Μονές, αλλά η ευπρόσβλητη θέση της δίπλα στην θάλασσα, κοντά σε χωριά και σε δρόμους, φαίνεται ότι δημιούργησε πολύ ενωρίς τις προϋποθέσεις για την εγκατάλειψή της. Το 1199 χαρακτηρίζεται «έρημη» και παραχωρήθηκε από τον Αλέξιο Γ΄ Αγγελο ως μετόχιο στην επανασυσταθείσα, τότε, Μονή του Χελανδαρίου.
Το μαρμαροθέτημα του δαπέδου του βορείου παρεκκλησίου
Γύρω στο 1206, φαίνεται ότι εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Ζυγού ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, ο οποίος εξορμούσε από εκεί και λεηλατούσε το Άγιον Όρος, ώσπου, περί το 1211, με παρέμβαση του Πάπα της Ρώμης εκδιώχθηκε από την περιοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο τα ερείπια της Μονής είναι γνωστά σήμερα ως «Φραγκόκαστρο».
Μετά την απομάκρυνση του Φράγκου (η οποία πρέπει να ήταν βίαιη, με καταστροφικές συνέπειες για τα κτήρια) το μοναστηριακό συγκρότημα επανήλθε στην μετοχιακή του χρήση και παρέμεινε στην κατοχή της Μονής Χελανδαρίου μέχρι το δεύτερο μισό του 15ου αιώνος, όταν μεταβιβάσθηκε στην Μονή Βατοπαιδίου, από την οποία απαλλοτριώθηκε το 1924. Παράλληλα με την μεταβίβαση άρχισε και η καθιέρωση της νέας οριογραμμής του Αγίου Όρους, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκτός του προνομιακού εδάφους τα ερείπια της Μονής Ζυγού.
Αρχιτεκτονική της Μονής
Το κάστρο της Μονής είναι σχεδόν πεντάπλευρο, ενισχύεται με ένδεκα πύργους και περιβάλλει έκταση 5.500 τ.μ. Είχε δύο εισόδους, ανά μία στην μέση του βορείου και του νοτίου τείχους, πάνω από τις οποίες υψώνονταν πύργοι, αλλά πολύ ενωρίς η βόρεια τοιχίσθηκε. Βλέπουμε ότι η ανασκαφική διερεύνησή μας αφορά μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες αγιορειτικές μονές, η οποία μάλιστα εγκαταλείφθηκε μέσα στον 12ον αι. Πρόκειται λοιπόν για το μοναδικό παράδειγμα μεγάλης αγιορειτικής μονής, της οποίας την δομή μπορούμε να μελετήσουμε χωρίς τα κωλύματα των μεταγενεστέρων οικοδομικών φάσεων και της λατρευτικής χρήσεως.
Το μοναστηριακό κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον παλαιό πυρήνα (το δυτικό μισό), ο οποίος διπλασιάσθηκε με επέκταση προς ανατολάς. Το Καθολικό (=ο κεντρικός ναός της Μονής) βρίσκεται στην επέκταση, άρχισε να κτίζεται κατά τις αρχές του 11ου αιώνος και είναι κτήριο αποτελούμενο από τέσσερεις σαφώς διακρινόμενες οικοδομικές φάσεις: Αρχικώς οικοδομήθηκε ο σύνθετος τετρακιόνιος κυρίως ναός, με τον στενό νάρθηκά του. Οι μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις του, χωρίς τις κόγχες, είναι 14,60Χ9,70 μ. Στην ανατολική πλευρά εξέχει η εξωτερικώς πεντάπλευρη κόγχη του Αγίου Βήματος και οι τρίπλευρες των παραβημάτων. Σε δεύτερη φάση προστέθηκε το βόρειο παρεκκλήσιο με τον κτητορικό τάφο. Διαπιστώθηκε ότι το παρεκκλήσιο αυτό αποτελεί συμφυές τμήμα της κτηριακής πτέρυγας, που τραβάει την προς βορράν ανηφόρα και πρέπει να ενωνόταν με την βόρεια μοναστηριακή πτέρυγα. Η πτέρυγα αυτή, αξιοποιώντας τις εδαφικές υψομετρικές διαφορές, αποτελούσε και την μόνη δίοδο για την είσοδο στο υπερώο του παλαιού νάρθηκα του Καθολικού, δηλαδή στα «προκυπτικά», όπου ίσως κατοικούσε ο ηγούμενος.
Οι τέσσερις οικοδομικές φάσεις του καθολικού.
Στην τρίτη οικοδομική φάση προστέθηκε ο εξωνάρθηκας με τον (κτητορικό;) τάφο κρυμμένον κάτω από το δάπεδο, και στην τέταρτη το νότιο μονόχωρο τρουλλαίο παρεκκλήσιο με τον κτητορικό, επίσης, τάφο. Ακολούθησε η κατασκευή των τριών επισήμων τάφων σε επαφή με τον νότιο τοίχο του Καθολικού. Ένας ακόμη τάφος επισήμου προσώπου εντοπίσθηκε στην αυλή του Καθολικού, μπροστά στην κύρια είσοδο του ναού. Είναι κτιστός, πλακοσκεπής και οι πλάκες του μόνον χρωματικώς διαφέρουν από την πλακόστρωση της αυλής. Βρίσκεται στον άξονα εισόδου, η οποία γινόταν από το δεξιό φύλλο της δίφυλλης θύρας. Είναι προφανές ότι η επιλογή της θέσης έγινε από τον μακαρίτη, ο οποίος, για τις αμαρτίες του και από ταπείνωση, ζήτησε να ταφή εκεί, προκειμένου «να τον πατούν» οι εισερχόμενοι στον ναό.
Οι τοιχοποιΐες του ναού σώζονται σε ύψος 2-4 μέτρων. Τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του, έργα περίτεχνα, λεηλατήθηκαν μερικώς σε πολύ πρώιμη φάση και όσα έμειναν ήσαν διαμελισμένα, με απροσδόκητη διασπορά των τεμαχίων τους. Ένα σημαντικό μέρος, κατάλοιπο συστηματικής λεηλασίας, αποκαλύφθηκε πάνω στην πλακόστρωτη δυτική αυλή του Καθολικού. Ο εντοπισμός, μέχρι στιγμής, τριών ασβεστοκαμίνων μέσα στον περίβολο της Μονής, και άλλων δύο αμέσως έξω από τον δυτικό περίβολό της, κάτι σχετικό δηλοί.
Οι τέσσερεις κίονες που ανακρατούσαν τον τρούλλο, πάρθηκαν μαζί με τις βάσεις τους και ο σωρός του τρούλλου (πού φαίνεται να γκρεμίσθηκε για να διευκολυνθή η παραλαβή των κιόνων) κείτεται καθαρισμένος στην μέση του Καθολικού και θα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής αποτυπώσεως και αποκομιδής κατά την προσεχή ανασκαφική περίοδο. Ο όγκος του φράζει το βόρειο δίλοβο άνοιγμα, του οποίου ο κίονας προβάλλει στην θέση του ανάμεσα στα κρημνίσματα, αφήνοντας να φαίνονται λίγο, στην θέση τους, τα δύο θωράκια και πλαίσια των υπερκειμένων μαρμάρινων παραθύρων. Κοντά βρήκαμε και το ωραίο μεσοβυζαντινό επίθημα, συγκολλημένο με το καλοφτιαγμένο ρωμαϊκό κιονόκρανο, τα οποία ήσαν τοποθετημένα, σε δεύτερη χρήση, στην κορυφή του κίονα. Έτσι αποκτήσαμε την πρώτη σταθερή αφετηρία, για να αρχίσουμε την γραφική αποκατάσταση των πλαγίων όψεων του Καθολικού.
Κάτω από τον σωρό του τρούλλου προβάλλουν καταπλακωμένα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, προερχόμενα κυρίως από το μαρμάρινο φράγμα του πρεσβυτερίου. Τα δύο βασικά θωράκια του φράγματος προέρχονται από κάποιον άγνωστο παλαιοχριστιανικό ναό, και πρόκειται για εξαιρετικά και σπάνια δείγματα παλαιοχριστιανικής γλυπτικής.
Τα μαρμάρινα περιθυρώματα των δύο εσωτερικών μεγάλων θυρών του ναού, τα περισυλλέξαμε θρυμματισμένα σε εκατοντάδες διασκορπισμένα κομμάτια, τα συγκολλήσαμε, τα αποκαταστήσαμε σχεδόν ολόκληρα και αναμένουμε το πέρας της ανασκαφής του Καθολικού, για να τα επανατοποθετήσουμε. Για το περιθύρωμα της δυτικής εισόδου του νάρθηκα δεν έχουμε πλέον ελπίδες, γιατί δεν εντοπίσθηκαν θραύσματά του. Όμως βρήκαμε τα βασικά τμήματα του μαρμάρινου παραθύρου, που βρισκόταν πάνω στο θωράκιο του βορειοδυτικού ανοίγματος του νάρθηκα και έγινε η σχεδιαστική αποκατάστασή του, εν όψει της επανατοποθετήσεώς του.
Ζωγραφικός διάκοσμος του Καθολικού
Το εσωτερικό του ναού ήταν επιχρισμένο με λεπτόκοκκο πατητό επίχρισμα και πρέπει να ήταν, μερικώς τουλάχιστον, τοιχογραφημένο, αλλά δεν σώθηκε κανένα ίχνος των τοιχογραφήσεων. Στον νέο νάρθηκα διατηρήθηκαν τμήματα από την μεγάλη παράσταση του Ευαγγελισμού και διάλιθοι σταυροί, και περισυλλέχθηκαν πολλά σπαράγματα τοιχογραφιών, τα οποία πρέπει να προέρχονται από το αρκοσόλιο επισήμου τάφου που εντοπίσθηκε κατεστραμμένος. Στην κόγχη της προθέσεως του νοτίου παρεκκλησίου αποκαλύφθηκαν δύο στρώματα τοιχογραφιών, με την ίδια παράσταση: ολόσωμος μετωπικός ιεράρχης, πιθανώς ο άγιος Νικόλαος.
Μεγάλο μέρος των αβαφών επιχρισμάτων του ναού βρίσκονται στην θέση τους και σε κάποια από αυτά διακρίνονται ακιδογραφήματα, κυρίως με παραστάσεις κωπήλατων πλοίων. Καλή ένδειξη του ότι ο ναός ήταν, μερικώς τουλάχιστον, χωρίς τοιχογραφίες, αποτελούν τα σχέδια με κάρβουνο, πάνω στα επιχρίσματα, με παραστάσεις και πάλιν πλοίων, τα οποία πρέπει να έγιναν μετά την εγκατάλειψή του και πριν από τις καταρρεύσεις των οροφών.
Τα δάπεδα της πρώτης φάσης του Καθολικού στολίζονταν με περίτεχνα μαρμαροθετήματα, σωζόμενα αποσπασματικά. Αναμένουμε κάτω από τον σωρό του τρούλλου να αποκαλυφθή το κυρίως διακοσμητικό θέμα. Το δάπεδο του βορείου παρεκκλησίου σώζεται σε αρίστη κατάσταση και κοσμείται με ένα από τα καλύτερα αγιορειτικά μαρμαροθετήματα, προφανώς έργο του πρώτου μισού του 11ου αιώνος. Το δάπεδο του νάρθηκα σώζεται αποσπασματικά και είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας, έργο του δευτέρου μισού του 11ου αιώνος. Ο καθαρισμός των δαπέδων γινόταν με την παροχέτευση ρέοντος ύδατος μέσα στο Καθολικό, όπως γινόταν και στο παλαιό Καθολικό της Μονής Ξενοφώντος, το οποίο είναι κτήριο της ίδιας εποχής.
Τα λοιπά μέρη-διαμερίσματα της Μονής
Όταν γκρεμίσθηκε ο τρούλλος του καθολικού, έμεινε κάπως καθαρός ο θολοσκεπής νάρθηκας, ο οποίος, κατά τον 16ο-17ον αιώνα, θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση ελαιουργείου. Στην μέση τοποθέτησαν τον ελαιόμυλο με τις δύο(;) μυλόπετρες, από τις οποίες βρήκαμε δίπλα την μία, καλύπτοντας το κεντρικό και καλύτερο διακοσμητικό θέμα του μαρμαροθετήματος. Στην νότια πλευρά έβαλαν το καζάνι για το ζεστό νερό και στην βόρεια τοποθέτησαν την μαρμάρινη «γαλαιάγρα», δηλαδή το ελαιοπιεστήριο. Μία ακόμη γαλαιάγρα την τοποθέτησαν σε ένα ερειπωμένο, ήδη τότε, πρόσκτισμα της Τράπεζας. Αυτές οι χρήσεις των ερειπίων διακόπηκαν πολύ προ του 1858, έτος κατά το οποίο επισκέφθηκε τον χώρο ο Πορφύριος Ουσπένσκυ και μας άφησε μία σύντομη περιγραφή του.
Η Τράπεζα της Μονής βρισκόταν δυτικώς του Καθολικού, στο ανώγειο κτηρίου, εσωτερικών διαστάσεων 14,80Χ6,20μ. Το δάπεδό της ήταν ξύλινο, επιστρωμένο με μαρμαροθετήματα. Οι τοίχοι ήσαν βαμμένοι κόκκινοι και φωτίζονταν με δίλοβα παράθυρα, φραγμένα με κόκκινους γύψινους φεγγίτες και στρογγυλούς υαλοπίνακες. Τα τραπέζια ήταν στενόμακρα μαρμάρινα (όλα;). Η στέγη ήταν ξύλινη, καλυμμένη με σχιστόπλακες, όπως και οι πτέρυγες της Μονής.
Μέσα στο κάστρο, στην νότια πτέρυγα, εντοπίσθηκαν τα ερείπια του μεγάλου φούρνου για το ψωμί (εσωτ. διάμ. 2,60 μ.), στον ίδιο χώρο με έναν μικρότερο φούρνο, ο οποίος φαίνεται να χρησίμευε για τα πρόσφορα.
Το μεγάλο κτιστό πατητήρι των σταφυλιών (εσωτ. διαστ. 5,10Χ3,30 μ.) με το κτιστό υπολήνιο εντοπίσθηκε στην πλαγιά, μπροστά από την νότια πτέρυγα.
Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για το σύστημα υδρεύσεως της Μονής, θεωρούμε όμως πολύ πιθανόν ότι υδρευόταν με ρέον ύδωρ. Όμως στο υπόγειο πύργου της νότιας πλευράς υπάρχει δεξαμενή ομβρίων, ενώ το ισόγειό του είναι διαμορφωμένο σε χώρο πλυντηρίου ενδυμάτων.
Ο πλέον ενδιαφέρων από τους ένδεκα πύργους της Μονής είναι ο μεγάλος πύργος που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της. Αν και δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική έρευνά του, μπορούμε να αναφέρουμε λίγα στοιχεία του. Είναι ορθογώνιος, με μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις (χωρίς τους πεσσούς) 8,60Χ8,15 μ. Ενισχύεται με δύο συμφυείς πεσσούς στην βορειοανατολική πλευρά του και ανά τρεις στις υπόλοιπες. Σώζεται σε μέγιστο ύψος τεσσάρων μέτρων, αλλά υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τα δεκαπέντε. Πρέπει να κτίσθηκε περί το έτος 1000, και πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό και σαφές παράδειγμα μεσαιωνικού πύργου αυτής της μορφής στα Βαλκάνια.
Με την νοτιοανατολική γωνία του πύργου εφάπτεται ένα ισχυρό διατείχισμα μήκους 26 μέτρων, το οποίο καταλήγει σε μικρό πύργο, τον ενδέκατο, στο φρύδι του υπερκειμένου λόφου. Στην κορυφή του διατειχίσματος, ύψους 7 μ. και πλάτους 2 μ., υπήρχε διάδρομος επικοινωνίας των δύο πύργων, προστατευόμενος από τις δύο πλευρές του με επάλξεις. Το διατείχισμα και τον πύργο της κορυφής, έργα που αποσκοπούσαν στην βελτίωση της αμυντικής επάρκειας του μεγάλου πύργου, τα αποδίδουμε στις οικοδομικές επεμβάσεις του Φράγκου, ο οποίος υπερύψωσε και το σύνολο των τειχών και επαύξησε τους χώρους υγιεινής.
Διάφορα ευρήματα της ανασκαφής
Στην μικρή αυλή βορειοδυτικώς του Καθολικού είχαμε μία σημαντική πυκνότητα μικροευρημάτων, τα οποία δηλώνουν ότι κάπου κοντά βρισκόταν ένας χώρος όπου φυλάσσονταν το αρχείο της Μονής και πολύτιμα αντικείμενα. Βρήκαμε τρία μολυβδόβουλλα (του Νικηφόρου Βοτανιάτη 1078-1081, κάποιου αξιωματούχου Ιωάννου, και κάποιου «ταπεινού μοναχού Αθανασίου»), κλείστρα βιβλίων, ένα αργυρό επίχρυσο μετάλλιο με χαρακτή παράσταση της αγίας Παρασκευής, μία μικρότατη σφραγίδα-εγκόλπιο με παράσταση αρχαγγέλου, μια χούφτα υάλινες ψηφίδες από εντοίχιο ψηφιδωτό, χάλκινες βελόνες και δακτυλήθρες, εφυαλωμένη κεραμική, υάλινα αγγεία και άλλα μικροευρήματα. Λίγο πιο κεί, σε θέση και τότε υπαίθρια, νομίζουμε ότι εντοπίσαμε την θέση όπου έκοβαν τις ψηφίδες για τα μαρμαροθετήματα του Καθολικού. Και για να ολοκληρωθή το θέμα σημειώνουμε ότι, με βάση τα ρετάλια των μαύρων και γκρίζων ψηφίδων που βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στην αυλή του Καθολικού, θεωρούμε πολύ πιθανόν ότι τα σχετικά βότσαλα τα έφεραν από την παραλία της τοποθεσίας Αλμυρός του Γοματίου, στον μυχό του Σιγγιτικού κόλπου, όπου υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες. Επισημαίνουμε ότι η επικοινωνία της Μονής Ζυγού με τον εν λόγω Αλμυρό ήταν πυκνή, διότι εκεί βρισκόταν ένα από τα βασικά μετόχια της. Από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά κινητά ευρήματα της ανασκαφής, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υάλινα κανδήλια, έργα του 12ου αιώνος. Όλα τα νομίσματα που έχουμε μέχρι στιγμής (εκτός από δύο) είναι του 11ου και 12ου αιώνος.
Η συνέχιση της ανασκαφής, των εργασιών συντηρήσεως, των αναστηλώσεων, της μελέτης και της αναδείξεως της Μονής Ζυγού θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε αυτό το σπουδαίο μνημείο του μεσοβυζαντινού Αθω και θα προσφέρουν στην περιοχή ένα εντυπωσιακό και αναγνώσιμο μνημειακό σύνολο, το οποίο, επισκέψιμο ήδη, θα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές. Επί πλέον είναι το μόνο αγιορειτικό μοναστήρι το οποίο επισκέπτονται γυναίκες.
Παρατήρηση: Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 14 του περιοδικού “ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ” (Απρίλιος – Ιούλιος 2004)
 
***
 
*** Αθλητικό άρωμα στο αγιάζι  ενημέρωσης για  σήμεραhttp://www.dikisports.blogspot.gr  ,.  ΔΙΚΗ  ΣΤΟΝ  ΣΚΑΪ .-
*** Πέτρος Κωνσταντινέας: Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί

  "Όταν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός και οι άλλες μεγάλες ομάδες για την διαιτησία, είναι περίεργο", είναι η διαπίστωση του Πέτρου Κωνσταντινέα, που εγκατέλειψε τη διαιτησία έπειτα από βομβιστική επίθεση που έγινε προ διετίας στο κατάστημά του στην Καλαμάτα.Διαβάστε τις δηλώσεις του πρώην διαιτητή στον Arena FM 89,4:Για την κριτική που γίνεται στους διαιτητές: "Όλοι κρίνουν τους διαιτητές. Υπάρχει ένα υποτιθέμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, παράγοντες και γυμναστές και μοναδικούς ερασιτέχνες τους διαιτητές. Οι απολαβές των διαιτητών σε σχέση με τα εκατομμύρια που παίζονται είναι ελάχιστες. Έχω κάνει μια πρόταση, θα μπορούσαν οι διαιτητές να κάνουν κλειστά συμβόλαια, να παίρνουν 50.000 χιλ. ευρώ και εάν δεν είναι καλοί να τους μειώνουν τις απολαβές. Όλα ξεκινούν από την αρμόδια αρχή, την ΕΠΟ. Ακόμα και να κάνει πραγματικό λάθος ο διαιτητής, ποιος θα πιστέψει πως δεν έχει δόλο; Υπάρχει μια δυσπιστία και μια καχυποψία. Ο Γουεμπ έχει κάνει εγκλήματα στην Αγγλία και παίζει Μουντιάλ και όλα τα ματς στην Αγγλία. Φανταστείτε να γίνονταν αυτά στην Ελλάδα. Για τους διαιτητές μιλάνε και διαμαρτύρονται μόνο οι μεγάλες ομάδες. Οι μικρές διαμαρτύρονται μόνο στο τέλος όταν παλεύουν να σωθούν. Ποιοι λυμαίνονται το ποδόσφαιρο; Οι επαγγελματίες παράγοντες. Διοικείται το ποδόσφαιρο από την ΕΠΟ και την Σούπερ Λίγκα;Μπορεί ένας διαιτητής να βγει έξω και να μιλήσει; Ακόμα και οι δημοσιογράφοι τα βλέπουν κόκκινα, κίτρινα, ή μπλε. Κατόπιν εντολής απαγορεύεται οι διαιτητές να κάνουν δηλώσεις. Αν δεν θέλουν να κάνουν δηλώσεις οι διαιτητές, ας βάλουν έναν εκπρόσωπο Τύπου. Πάλι προβλήματα θα υπάρχουν. Από εκεί και πέρα οι ομάδες κοιτούν να δημιουργούν εντυπώσεις για τα επόμενα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει το πρωτάθλημα, άρα το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε, αμέσως μετά το ματς της Τούμπας, στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο.Τώρα υπάρχει το καινούριο σύστημα των επίσημων τοποθετήσεων των ομάδων μέσω κύκλων τους. Για την τοποθέτηση του Ολυμπιακού, μέσω των λεγόμενων κύκλων, συμφωνώ μ’ αυτό που είπε ο Ηλίας Ατματζίδης, πως "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί". Διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός για την διαιτησία; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε… Όταν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός και οι άλλες μεγάλες ομάδες για την διαιτησία είναι περίεργο. Θέλουμε αυτό το πρωτάθλημα; Μπορώ να πάρω το παιδί μου να πάω στο γήπεδο; Οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρείες. Οι μισές ομάδες παίζουν με πλαστές φορολογικές ενημερότητες. Εγώ που έχω ένα μαγαζί και πληρώνω ενημερότητες είμαι ηλίθιος. Το πιο εύκολο είναι να το παίξω διαιτητοπατέρας. Όλοι κρίνουν τους διαιτητές, όχι, όμως, τον εαυτό τους. Εγώ σέβομαι τους διαιτητές και δεν τους σχολιάζω από τότε που σταμάτησα".Για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είχε πάρει τελευταία φορά κόκκινη κάρτα σε δικό του παιχνίδι: "Κάρτα ο Ολυμπιακός πήρε τελευταία φορά στο παιχνίδι με την Ξάνθη με εμένα διαιτητή και είχε να πάρει ξανά κόκκινη ο Ολυμπιακος στον αγώνα του με την ΑΕΚ πριν από δυόμιση χρόνια. Οι ομάδες δεν φτιάχνονται με δηλώσεις. Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη ομάδα και ως Έλληνας θέλω να τα πάει καλά στην Ευρώπη. Είναι ποδοσφαιρικά καλύτερος, δεν χρειάζεται να κάνουν συνέχεια δηλώσεις. Αυτοί που προβάλουν το προϊόν, το δυσφημίζουν οι ίδιοι. Τα γήπεδα είναι άδεια. Ο ΠΑΟΚ είναι μια προσφυγική και δημοφιλής ομάδα που γεμίζει το γήπεδο της. Σκεφτείτε τις άλλες ομάδες αν είχαν να πάρουν 20 χρόνια πρωτάθλημα αν θα γέμιζαν το γήπεδο τους".Για την διαιτησία του Κάκου στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: "Τα είπε ο κ. Μίτσελ. Έδωσε συγχαρητήρια στον κ.Κάκο. Όλα μπορούν να συμβούν. Το χτύπημα του Ινσαουράλντε το είδαμε μετά το ματς από 15 κάμερες. Αν κρίνει ο κ. παρατηρητής ότι πρέπει να παραπεμφθεί, ας τον παραπέμψει. Θέλω να δω και τα άλλα παιχνίδια. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα κάνει και τα όσα γράφει στην έκθεση του. Ο παρατηρητής μου στην Ξάνθη μου έλεγε για το πέναλτι στον Τοροσίδη, το οποίο επιμένω πως δεν υπήρχε, ότι είναι δύσκολη φάση και μετά στην έκθεση που έγραψε ήταν κατηγορηματικός ότι ήταν πέναλτι. Στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1 στο πέναλτι που έδωσα στον Βιερίνια, ο παρατηρητής αρχικά μου είπε ότι σωστά το έδωσα και άλλαξε την απόφασή του. Δεν ήξερε τι να γράψει. Οι μισοί παρατηρητές παίρνουν τους δημοσιογράφους τηλέφωνο, πριν γράψουν την έκθεση, προκειμένου να έχουν άποψη από τα βίντεο για τις επίμαχες φάσεις. Μέσα από τις κάμερες όλοι γίνονται παρατηρητές. Το θέμα είναι να γίνει σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της έκθεσης".Για τα επεισόδια που είχαν γίνει στο Ξάνθη-Ολυμπιακός: "Στα... γαλλικά του κ. Τοροσίδη δεν ήμουν εγώ στην φυσούνα. Ήταν ο βοηθός μου, εγώ δεν πρόλαβα να τα ακούσω. Είχα κάνει αυτό που έπρεπε. Από εκεί και πέρα με κρίνει ο κόσμος. Την διαιτησία την έχω πληρώσει και με το παραπάνω. Αν θέλουν πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων, ας το φτιάξουν μόνοι τους. Εγώ θέλω πρωτάθλημα 16 ομάδων".Για την στάση του: "Η δήλωση παραίτησης μου είναι πολύ επίκαιρη. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να μιλάει κάποιος όταν φύγει. Αυτά που με χαρακτηρίζουν είναι αυτά που έλεγα από τότε. Οι διαιτητές είναι το προϊόν της Σούπερ Λιγκ. Διαλύουν το προϊόν τους και θα μείνουν μόνοι τους. Ο Κάκος είναι ο καλύτερος Έλληνας διαιτητής. Εγώ δεν χρωστάω και δεν κάνω χάρες σε κανέναν. Το τελευταίο μου παιχνίδι ήταν το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος όπου έβγαλα και κόκκινη κάρτα στο πατριωτάκι μου τον Φωτάκη. Μου δώσανε και οι δύο ομάδες φανέλες με υπογραφές των παικτών".Για το "πάμε παικταρά μου" στον Τοροσίδη: "Εγώ μιλάω με τους παίκτες μ' αυτό το στυλ. Για να είσαι καλός διαιτητής πρέπει να είσαι ψυχολόγος και να έχεις προσωπικότητα. Είχε ο Σολτάνι αψιμαχία με τον Τοροσίδη. Όπως είπα στον Σολτάνι πως είναι καλός παίκτης και πρέπει να συνεχίσει, τα ίδια είπα στα ελληνικά και στον Τοροσίδη. Κάποιος δημοσιογράφος το πήρε και είπε πως είμαι Ολυμπιακός. Εγώ έχω καλές σχέσεις με όλους τους φιλάθλους. Όταν έπεσε η βόμβα στο μαγαζί μου ήρθαν από τον σύνδεσμο και του Ολυμπιακού και από τον σύνδεσμο της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού για την αναστήλωση του μαγαζιού μου. Και όταν έρχομαι Θεσσαλονίκη έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους φιλάθλους". contra.gr - 

*** Θύμα επίθεσης και κλοπής ο πρόεδρος της ΑΕ Καραϊσκάκης

  Επίθεση δέχτηκε μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Ερμιονίδα ο πρόεδρος του Καραϊσκάκη Κώστας Τάτσης, ενώ αποχωρούσε από το γήπεδο με το αυτοκίνητό του στο οποίο επέβαινε η οικογένεια του. Ομάδα φιλάθλων της Ερμιονίδας τους επιτέθηκαν έξω από το γήπεδο, τον απώθησαν, τους έβρισαν και δε δίστασαν να πάρουν και το τάμπλετ που είχε στο αυτοκίνητό του. Ευτυχώς, και αφού επενέβησαν οι αστυνομικοί που βρισκόταν στο σημείο για τον αγώνα, δεν υπήρξαν χειρότερα. Τελικά ο κ. Τάτσης πήγε στο αστυνομικό τμήμα Κρανιδίου και υπέβαλε μήνυση ενώ βρέθηκε και ο κλέφτης που πήρε το τάμπλετ, ο οποίος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.  www.orangenews.gr .-

***   Ξεκούραση σήμερα για την Καλαμάτα και από αύριο… Παναρκαδικός

 ΓΕΜΙΖΕΙ Η ΦΑΡΕΤΡΑ ΓΚΟΦΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ… ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ Του Νίκου Μπαλόπουλου Σε πολύ καλό κλίμα, κάτι που ήρθε ως αποτέλεσμα της νίκης στο ντέρμπι με τον Μεσσηνιακό – η κατάκτηση του τριπόντου εξαφάνισε ουσιαστικά, πιθανότατα όχι για τον κ. Γκόφα, τον προβληματισμό από τη μετριότατη εμφάνιση – πραγματοποιήθηκε η χθεσινή προπόνηση της Καλαμάτας στο Δημοτικό Στάδιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που είχε βεβαίως χαρακτήρα αποθεραπείας. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε στους ποδοσφαιριστές, κάτι που κάνει άλλωστε πάντοτε πριν την έναρξη της προπόνησης που διαδέχεται τους αγώνες, και στάθηκε σε κάποια σημεία τα οποία θεωρεί ότι θα καθορίσουν τη συνέχεια. Από κει και πέραν και όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι παίκτες που αγωνίστηκαν κόντρα στον Μεσσηνιακό έκαναν χθες αποθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι δούλεψαν σε ποιο έντονους ρυθμούς. Πρόγραμμα θεραπείας συνεχίζει ο Νίκος Λιόλιος, που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στους προσαγωγούς, ενώ ατομικό έκανε ο Γιάννης Τσόπελας – ξεπέρασε το πρόβλημα στον αυχένα, όπου του τοποθετήθηκε κολάρο μετά το τέλος του αγώνα με τον Μεσσηνιακό, ωστόσο ταλαιπωρείται από διάστρεμμα ελαφριάς μορφής – και ειδικό πρόγραμμα θεραπείας ο χρυσός σκόρερ του Κυριακάτικου Χρήστος Καλαντζής, λόγω ενοχλήσεων στον δικέφαλο. Βεβαίως δεν τίθεται θέμα απουσίας τους από το κρίσιμο παιχνίδι της Κυριακής στην Τρίπολη με τον Παναρκαδικό, εκεί όπου θα αγωνιστεί κανονικά και ο Αλέξανδρος Καραχάλιος, καθώς εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής. Ερωτηματικό αποτελεί μονάχα η συμμετοχή του Λιόλιου, που έχει λίγες πιθανότητες ν’ αγωνιστεί.Ετοιμάζουν εκστρατεία στην Τρίπολη οι φίλοι της ομάδας Το ματς που ακολουθεί με τον Παναρκαδικό είναι ιδιαίτερο, έχοντας στοιχεία γειτονικού ντέρμπι και παιχνιδιού που φέρνουν μνήμες από το παρελθόν σε πολλούς, όμως είναι ξεχωριστό για την Καλαμάτα – και για τους Αρκάδες, που κάνουν αγώνα να κρατηθούν στην κατηγορία – που δεν έχει περιθώρια απώλειας βαθμών. Και επειδή σε τέτοιους αγώνες όλα παίζουν ρόλο, πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν οι φίλαθλοι της Καλαμάτας, που ετοιμάζονται για εκστρατεία στην πρωτεύουσα του γειτονικού νομού. Μάλιστα το «Bulldogs Club” γνωστοποίησε από χθες τη διοργάνωση εκδρομής την Κυριακή στην Τρίπολη, τονίζοντας πως όσοι επιθυμούν θα πρέπει να δηλώνουν άμεσα συμμετοχή στα γραφεία του Συνδέσμου, καθώς επίσης και στο κατάστημα «Art Music” με το ποσό της συμμετοχής να είναι μόλις 5 ευρώ. - 

***  Οριστικά (;) Κυριακή ο αγώνας Μεσσηνιακός - Ερμιονίδα          
           
Μετά την άρνηση της Ερμιονίδας για μεταφορά του παιχνιδιού της με το Μεσσηνιακό τη Δευτέρα ύστερα από αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας , η ΕΠΟ φαίνεται να καταλήγει στην Κυριακή για τη διεξαγωγή του αγώνα !! Καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ερμιονίδας οι οπαδοί της Καλαμάτας που πιθανώς θα θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια την ίδια ώρα θα βρίσκονται στην Τρίπολη . Σύμφωνα με πληροφορίες μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση ότι το ματς θα γίνει κανονικά την Κυριακή στις 3μ.μ.  Βέβαια το ότι το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα θα βρεθούν οπαδοί του Ολυμπιακού της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για το φαιναλ 4 του βόλεϊ  και γι αυτό η Αστυνομία της Καλαμάτας ζήτησε αναβολή φαίνεται να μην προβληματίζει καθόλου την ΕΠΟ. 
Αρνητική ήταν η απάντηση της Ερμιονίδας για τη μεταφορά του παιχνιδιού για τη Δευτέρα, μια άρνηση που προκαλεί προβληματισμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας αφού την Κυριακή είναι και οι αγώνες του Final Four στο κλειστό της παραλίας.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

***  Νίκησαν στη Ζάκυνθο τα κορίτσια του Μεσσηνιακού και κρατούν την πρωτιά

  Ιδιαίτερα δυνατός ο φετινός Μεσσηνιακός επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής-Περιφερειακό, κερδίζοντας την Κυριακή μέσα στη Ζάκυνθο το εξ αναβολής παιχνίδι με την τοπική ομάδα με 0-3 και 15-25, 19-25, 25-27 σετ. Ο ΜΓΣ δεν επηρεάστηκε ούτε από την απουσία της Γωγώς Σουρή η οποία ήταν τιμωρημένη, ούτε από τη 1,5 ώρα καθυστέρηση με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας και εξακολουθεί να έχει στα χέρια του την πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας εν όψει των πλέι οφ. Ανέκτησε την 1η θέση φτάνοντας τους 33 βαθμούς, έναντι 31 της ΕΑ Πατρών κι ενώ απομένουν δύο αγώνες για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας. Ο ΜΓΣ θα υποδεχθεί στον επόμενο την Κόρινθο και η ΕΑΠ θα φιλοξενηθεί στην Τρίπολη από τον Αρκαδικό (τελευταία δοκιμασία για τις «πράσινες» στο Άργος, ενώ για την ομάδα της Αχαΐας εκκρεμεί εξ αναβολής αγώνας στη Ζάκυνθο). Η καλαματιανή ομάδα αγωνίστηκε στη Ζάκυνθο με τις Εξηνταβελώνη, Νίκα, Φωτεινάκη, Νταγιοπούλου, Σιρίνινα, Κουτσουροπούλου, Μπούνα (λ), Αντωνοπούλου, Δόλγυρα και Καλιδώνη. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι για πρώτη φορά έπαιξε σε όλο τον αγώνα η μικρή Θεώνη Μπούνα ως λίμπερο, πραγματοποιώντας π. Επίσης πολύ καλή ήταν η παρουσία και των άλλων μικρών Κουτσουροπούλου και Αντωνοπούλου οι οποίες από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνονται καλύτερες. - 

*** Το πρόγραμμα (σ.σ. σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα), έχει ως εξής:
~ Με την διεξαγωγή τεσσάρων ρεβάνς για τη «φάση των 16», συνεχίζεται την Τρίτη και την Τετάρτη το Champions League.Τρίτη 11 Μαρτίου  2014 :
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) - Μίλαν (Ιταλία) (1-0)  ,   - και  4-1 .-   ^

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) - Αρσεναλ (Αγγλία) (2-0)  ,  -   και 1-1 .-  ^

Τετάρτη 12 Μαρτίου  2014 :
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) (2-0)

Παρί Σεν Ζερμέν(Γαλλία) - Λεβερκούζεν (Γερμανία) (4-0)

***  «Η Λεωφόρος μας ανήκει» ξεκαθαρίζει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός
«Δεν τίθεται θέμα να φύγουμε»
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με επίσημη ανακοίνωσή της την Τρίτη το βράδυ, ξεκαθαρίζει ότι το γήπεδο της Λεωφόρου ανήκει στον σύλλογο και ο μόνος τρόπος για να φύγει από εκεί είναι να το το αποφασίσει ο ίδιος.

Αφορμή της ανακοίνωσης αποτέλεσε η φημολογία πως η Λεωφόρος δεν βρίσκεται στο νέο ρυθμιστικό χάρτη της Αθήνας που κατατέθηκε στη Βούλη.
Η ανακοίνωση:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ επαναλαμβάνει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανήκει στο μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.
Είναι επίσης γνωστό ότι τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί - και θα γίνουν - έργα ανακατασκευής του. Επομένως, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να φύγει ο Παναθηναϊκός από την ιστορική του έδρα θα είναι να το αποφασίσει ο ίδιος, δηλαδή ο κόσμος της ομάδας μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, θέμα ασφαλώς που δεν τίθεται».
Η φημολογία...
Σύμφωνα με τη φημολογία που αναπτύχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στη Βουλή κατατέθηκε ο νέος ρυθμιστικός χάρτης της Αθήνας από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), ο οποίος δεν περιελάμβανε πουθενά το «Απόστολος Νικολαΐδης».
Στο σχέδιο αναφέρεται ότι το γήπεδο του Παναθηναϊκού μεταφέρεται αλλά δεν αναφέρει το σημείο, καθώς δεν εμφανίζεται ούτε στο πλάνο του Βοτανικού όπου ναι μεν εμφανίζονται εγκαταστάσεις, καμία ωστόσο δεν είναι αθλητική, ενώ σε αυτό το σχέδιο έχει διαφωνήσει και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.

***  Αλβέρτης: «Έχω πλήρη επίγνωση το τι ξεκινάω να κάνω»  , Ανακοινώθηκε μαζί με Πρίφτη-Παππά
 
Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με δήλωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ξεκαθάρισε ότι «έχω πλήρη επίγνωση το τι ξεκινάω να κάνω», ενώ υπενθύμισε ότι «έχοντας υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό για περίπου 25 χρόνια, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι την πίεση και τις απαιτήσεις αυτής της ομάδος. Δεν ήρθα... χθες στον Παναθηναϊκό».
Εν τω μεταξύ, η πράσινη ΚΑΕ, παρουσίασε το βιογραφικό των Δημήτρη Πρίφτη και Νίκου Παππά που θα βρίσκονται στο πλευρό του νέου τεχνικού της ομάδας.
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκος:
«O Φραγκίσκος Αλβέρτης θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου με άμεσους συνεργάτες του στο τεχνικό επιτελείο τους Δημήτρη Πρίφτη, Σωτήρη Μανωλόπουλο και Νίκο Παππά.
Ο Αλβέρτης δεν είναι κάποιος που χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βρίσκεται στον Παναθηναϊκό από 16 χρονών (1990) και έχει κατακτήσει φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι τα πάντα και όχι από μία φορά: 5 φορές την Ευρωλίγκα, 11 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας και 8 φορές το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ έχει στο παλμαρέ του και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο. Το 2009 εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αλλά παρέμεινε στον Παναθηναϊκό και στον πάγκο της ομάδας, ως team manager. Και τώρα, είναι έτοιμος να προσφέρει, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της».
Η δήλωση του Αλβέρτη:
«Έχοντας υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό για περίπου 25 χρόνια, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι την πίεση και τις απαιτήσεις αυτής της ομάδος. Δεν ήρθα... χθες στον Παναθηναϊκό. Είναι η ομάδα που έχω περάσει περισσότερα απ' τα μισά χρόνια της ζωής μου. Έχω πλήρη επίγνωση το τι ξεκινάω να κάνω. Όντας Παναθηναϊκός, έχω παραπάνω από υποχρέωση να συνεισφέρω τα μέγιστα, για να πετύχει τους στόχους, στους οποίους είμαστε καταδικασμένοι να κυνηγάμε πάντα. Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα. Κι εγώ, όπως και τα παιδιά που θα συνεργαστούμε, θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας, για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο, αλλά η μάχη είναι μέσα στη ζωή πάντα και θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό».
Δημήτρης Πρίφτης
 Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1968. Mε την προπονητική ασχολήθηκε αρχικά μέσω των τμημάτων υποδομής του ΑΝΟΓ, του Άρη Γλυφάδας και του ΓΣ Αργυρούπολης, συνέχισε στον Κρόνο (Γυναίκες), στο Αιγαίο Γλυφάδας (Άνδρες), στις Εσπερίδες (1998-2000, Γυναίκες) τις οποίες οδήγησε στην Α1 Γυναικών. Ακολούθησε η συνεργασία με τον Θοδωρή Μπολάτογλου στον Ιωνικό Νίκαιας και τον Ντιρκ Μπάουερμαν στη Δάφνη. Από το 2003 ως το 2009 ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου της ΑΕΚ και η συνέχεια γράφτηκε στον Άρη, δίπλα στον Φώτση Κατσικάρη και στη συνέχεια τον Ντέιβιντ Μπλατ (2009-10). Από το 2008 ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου και της Εθνικής Ανδρών, δίπλα στον Παναγιώτη Γιαννάκη (5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008), συνέχισε δίπλα στον Γιόνας Καζλάουσκας (χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010) και τον Ηλία Ζούρο (6η θέση Ευρωμπάσκετ 2011, Προολυμπιακό Τουρνουά 2012).
Παράλληλα, συνέχισε και τη δική του πορεία στην Α1 Ανδρών. Την περίοδο 2010-11 ανέλαβε την ΕΚ Καβάλας, η οποία τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος στην περίοδο 2011-12. Την περίοδο 2012-13 συμφώνησε με τον Ίκαρο Καλλιθέας, χωρίς να παραμείνει ως το τέλος της χρονιάς, ενώ φέτος συμφώνησε με τον Κολοσσό Ρόδου.
Νίκος Παππάς
 Ο Νίκος Παππάς γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1983 στα Ιωάννινα. Έχει σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το μπάσκετ και την Αθλητική Διοίκηση. Μεγάλωσε στη Γερμανία και υπήρξε μέλος του τεχνικού επιτελείου της Bayern 04 Leverkusen σε Camp. Η προπονητική του καριέρα στην Ελλάδα άρχισε από τις ακαδημίες του ΑΟ Υμηττού και της ΑΕΚ. Παράλληλα, έκανε πρακτική εξάσκηση στον τομέα Αθλητικής Διοίκησης και Μάρκετινγκ στην ΚΑΕ ΑΕΚ. Έχει υπάρξει υπεύθυνος ακαδημιών του ΑΣ Πέρα και του ΑΟ Δάφνης και βοηθός προπονητή στην Δάφνη την περίοδο 2009-10 στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών. 
Newsroom ΔΟΛ

***  Βελλής: «O Ολυμπιακός ελέγχει 4 ομάδες, που στήνουν αγώνες»

Με σκληρά λόγια μίλησε ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτης Βελλής, τόσο για την ΕΠΟ, όσο και για ομάδες της Super League, μερικές εκ των οποίων χαρακτήρισε ακόμη και… παραρτήματα μιας μεγάλης ομάδας, την οποία και κατονόμασε αναφερόμενος στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, δείχνοντας εμφανώς εκνευρισμένος από τα αποτελέσματα ορισμένων αγώνων δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμη και για κανονισμένα ματς, ενώ εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του Πλατανιά.  Με σκλη  ρά λόγια μίλησε ο ιδιοκτήτης του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτης Βελλής, τόσο για την ΕΠΟ, όσο και για ομάδες της Super League, μερικές εκ των οποίων χαρακτήρισε ακόμη και… παραρτήματα μιας μεγάλης ομάδας, την οποία και κατονόμασε αναφερόμενος στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, δείχνοντας εμφανώς εκνευρισμένος από τα αποτελέσματα ορισμένων αγώνων δεν δίστασε να κάνει λόγο ακόμη και για κανονισμένα ματς, ενώ εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον του Πλατανιά.
«Αυτό που είδα σήμερα είναι για γέλια. Τα σούπερ μάρκετ του κύριου Αρβανιτίδη δεν εκδίδουν τιμολόγια. Αν ο κύριος Μώραλης είδε το σημερινό ματς και είπε τι μπαλάρα παίζουμε πρέπει να πέσουμε όλοι στη θάλασσα» ανέφερε μεταξύ άλλων για τη νίκη της Βέροιας με 3-0 επί της Καλλονής στο ΟΑΚΑ.
Ερωτηθείς για το αν κινδυνεύσει η Καλλονή με υποβιβασμό, απάντησε: «Η Καλλονή θα έχει άλλες άκρες. Ο κύριος Ματζουράκης είπε μια καλή κουβέντα: “Δεν ήμασταν στην πρίζα”. Πολλές ομάδες επιλεκτικά βγαίνουν από την πρίζα. Εύχομαι οι αντίπαλοί μου στο πρωτάθλημα να μην βγουν από την πρίζα. Να μείνουν καλωδιωμένες. Θα μπορούσα να παρακαλέσω ομάδες να βγουν από την πρίζα. Δεν γίνεται να κερδίζουμε τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο όπως ο Λεβαδειακός λες και πάει για Ευρώπη. Είναι αδικημένος ο Κομπότης. Έπρεπε να είναι Γιουρόπα Λιγκ. Τους ξεφτιλίζει. Είναι κανονισμένα όλα. Δεν είμαστε μαλ..ς».
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Όσων οι ομάδες δεν χρωστάνε, δεν έχουν πλαστές ενημερότητες, δεν τους κρατάει από τα… ούμπαλα η ΕΠΟ θέλουν να τις διώξουν. Δεν μπορούν να τους πιέσουν. Όλες οι ομάδες που είναι παραρτήματα του μεγάλου, κανονίζονται και φτιάχνονται».
Ερωτηθείς για το ποια ομάδα εννοεί με το «μεγάλος», απάντησε: «Ο Ολυμπιακός ελέγχει 3-4 ομάδες στο πρωτάθλημα. Αυτές οι ομάδες ευνοούνται από διαιτησίες. Ο Πλατανιάς είναι συμπαθής ομάδα αγωνιστικά, είναι μετά τον Ολυμπιακό σε κίτρινες, σε αποβολές αντιπάλων κτλ. Αυτές οι ομάδες έχουν άλλη μεταχείριση. Συνεννοούνται και η μια βοηθάει την άλλη. Καλά τα είπε ο κύριος Κωστούλας. Δεν έχουμε τίποτα κοινό με αυτούς. Η ΕΠΟ σφυρίζει αδιάφορα για να μην πω ότι βολεύεται. Ο κύριος Μώραλης θέλει αποδείξεις λες και είμαστε περίπτερο».
Όσο για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, τόνισε: «Ο κύριος Σαρρής έδειξε άσχετος με το αντικείμενο. Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδειξε πως δεν διοικεί αυτός ο άνθρωπος».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον Ατόμητος και τον Γιώργο Σπανό τόνισε: «Ο Ατρόμητος είναι η ΕΤΕΚΑ, αυτή έχει ο κ. Σπανός. Αν αυτά τα λεπτομερέστατα που άκουσα για την ΕΤΕΚΑ, επιβεβαιωθούν τότε τι είναι; Λαθρεμπόριο. Αυτό το χρήμα που πήγαινε; Δεν ξέρω αν είχε γνώση ο κ. Σπανός ή όχι, θα τα αποδείξει η δικαιοσύνη. Εγώ τον συμπαθούσα πολύ και μου είχε κάνει και πολύ καλή εντύπωση. Αν τα χρήματά του προέρχονται όμως από την ΕΤΕΚΑ, τότε είναι προϊόν λαθρεμπορίου».
Επίσης, πρόσθεσε: «Τους άλλους ιδιοκτήτες τους έχουν ελέγξει; Εγώ έχω έξι χρόνια την ομάδα, δεν έχει έρθει να με ελέγξει κανείς! Εγώ καταθέτω πόθεν έσχες και στην επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και παντού. Δεν είμαι μπροστά για να ξέρω τι κάνουν οι άλλοι ή αν απλά τα καταθέτουν και δεν τα ελέγχει κανείς και λέει "όλα καλά", επειδή κατατέθηκε. Δεν πρέπει να γίνει καταγγελία. Ανώνυμες εταιρίες είναι η ΠΑΕ, ελέγχονται τακτικά από το κράτος και ελέγχονται. Είναι υποχρέωση του κράτους, να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Το θέμα είναι πως, η δική μου άποψη είναι αυτή, το κράτος δεν ακουμπά αυτό το κομμάτι. Και δίνει χώρο για να χορεύουν όλοι!».
Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ανέφερε: «Δεν μιλάμε για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει τα έσοδα και κάνει αγοραπωλησίες παικτών, παίζει Ευρώπη κλπ. Δεν έχει τέτοια ανάγκη. Μιλάμε για το γύρω-γύρω του ποδοσφαίρου».
Σχετικά με το αν επενδύει στο ποδόσφαιρο, τόνισε: «Η λέξη επενδυτής για το ποδόσφαιρο, είναι λάθος γιατί η επένδυση προϋποθέτει την προσδοκία κέρδους. Εμείς δεν περιμένουμε κέρδος, γιατί κάνουμε αυτό που αγαπάμε για τη δική μας ευχαρίστηση. Εγώ είπα πως σταματάω, γιατί δεν υπήρχε πια αυτή η ευχαρίστηση. Όταν βλέπω τέτοιες συμπεριφορές από τους συνεταίρους μας, τέτοιες διαιτησίες, τι να πω. Προφανώς δεν το ξέρετε πως λειτουργεί το σύστημα. Υπάρχουν και καλοί διαιτητές στην Ελλάδα, αλλά όταν θέλουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε τους επίλεκτους. Μου τα είχε πει κι ο κύριος Κούγιας, εγώ δεν τα ήξερα. Δυστυχώς, με αυτές τις διαιτησίες, παίρνει η μπάλα και τους άλλους που σφυρίζουν καλά. Αλλά δεν προωθούνται αυτοί οι άνθρωποι».
Για τα όσα είπε ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού, επανέλαβε: «Ξέρω τον κ. Κωστούλα από τις μικρές κατηγορίες. Είναι ο πιο ήπιος ιδιοκτήτης που υπάρχει. Όταν ανεβήκαμε κι οι δυο στη Σούπερ Λίγκα, του είχα πει να συνεργαστούμε, να βρούμε μια λύση, να υπάρξει μια διαφάνεια. Μου είπε να μην κάνω τίποτα, γιατί θα χτυπήσω σε ντουβάρι. Κι αυτόν τον άνθρωπο τον έκαναν έξαλλο, έτοιμο να τραβήξει πιστόλι. Και προσέξτε, η ομάδα του δεν κινδυνεύει όπως εμείς, είναι μια θαυμάσια ομάδα σε υψηλή θέση, και είπε όλα αυτά τα πράγματα έξω από τα δόντια, που εμείς δεν είχαμε διανοηθεί να τα πούμε. Όταν αυτός ο άνθρωπος που δεν κινδυνεύει να πέσει, γιατί φωνάζει; Ο κ. Πανόπουλος, γιατί φωνάζει; Εμένα μου λένε ότι φωνάζω γιατί θα πέσω, εντάξει εγώ, οι άλλοι; Και ο κ. Μώραλης με τον κ. Σαρρή δεν ξέρουν τίποτα! Είμαστε μια ομάδα ιδιοκτητών που έχουν αγανακτήσει!».
Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Δεν είναι συνάρτηση του πόσο κόσμο έχεις με το πόσο καλή ομάδα έχεις. Υπάρχουν ομάδες με λιγότερο κόσμο από εμάς αλλά είναι καλύτερες. Είναι στενάχωρο να βλέπουμε τα άδεια γήπεδα. Εκεί έχουμε ευθύνη και εμείς οι ιδιοκτήτες. Αυτό που οφείλει να σεβαστεί η ΕΠΟ απέναντί μας είναι ότι δεν μπορεί να μας τιμωρεί επειδή δεν έχουμε πολλούς οπαδούς, ούτε αν δεν παίζουμε καλά. Ο αντίπαλος σε τιμωρεί αν δεν παίζεις καλά. Ο μισός βαθμός κάνει τη διαφορά. Δεν θέλει πολύ, τρία "χειρουργεία" θέλει».


 **    Έγγραφη καταγγελία κατά του Άρη διαψεύδει το "δεν ξέρω" του Σαρρή!                                         *

Έγγραφη καταγγελία κατά του Άρη διαψεύδει το "δεν ξέρω" του Σαρρή!~ Έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην ΕΠΟ και κατ’ επέκταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δημοσιεύει το SoccerPlus.
 Εκτός αν στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε προκειμένου να ενημερώσει τους φιλάθλους επέλεξε το καταφύγιο της αμνησίας για να αντιμετωπίσει κάποιες ερωτήσεις.
Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στο 1:44': 28'' του βίντεο της συνέντευξης Τύπου που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, ο κ. Σαρρής ερωτάται για το αν γνωρίζει την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκανε δεκτή την προσφυγή της ΠΑΕ Άρης με την οποία κατάφερε να πάρει προσωρινή διαταγή και να παγώσει τις οφειλές προς τους παίκτες.
Η απάντηση του προέδρου της ΕΠΟ ήταν: "Εγω αυτή την απόφαση δεν την ξέρω".
Με το έγγραφο που έρχεται σήμερα (10/3) στην δημοσιότητα αποδεικνύεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο (12/8/2013)  τέσσερις πρώην ποδοσφαιριστές του Άρη και δύο επίσημοι μάνατζερ προχώρησαν σε καταγγελία κατά της ΠΑΕ Άρης γι αυτό το θέμα όχι μόνο προς τις δύο πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ και της Super League, αλλά και προς το ΔΣ της ΕΠΟ στο οποίο πρόεδρος είναι από το 2012 ο κ. Σαρρής.
Οι έξι καταγγέλλοντες αναφέρονται στην προσφυγή του Άρη στα πολιτικά δικαστήρια και στην έκδοση απόφασης υπέρ του, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν και επιβεβαίωσε ο κ. Σαρρής, παραβιάζει του κανονισμούς της FIFA και της ίδιας της ΕΠΟ.
Ζητούν δε από το Δ.Σ της ΕΠΟ στο οποίο προεδρεύει ο κ. Σαρρής να επιληφθεί  άμεσα της καταγγελίας και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις.
Κατά συνέπεια ο κ. Σαρρής α) είτε δεν πήρε ποτέ το έγγραφο κάτι που σημαίνει πως δεν λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες της ΕΠΟ ή β) το πήρε αλλά… ξέχασε ότι το πήρε, άρα δεν λειτουργεί σωστά ο ίδιος, ή γ) το πήρε και δεν το εισήγαγε ποτέ προς συζήτηση άρα λειτουργεί παραβιάζοντας τους κανονισμούς που ίδιος ψηφίζει!
Ότι και αν συμβαίνει η εικόνα ενός προέδρου που αγνοεί ή που καταφεύγει στην άγνοια για πραγματικά περιστατικά μιλώντας στα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση στους φιλάθλους, εφόσον καθήκον του είναι να γνωρίζει, μπορεί να ερμηνευτεί από "καταγέλαστη" έως "επικίνδυνη" για το άθλημα του ποδοσφαίρου και για τη διασφάλιση της ισονομίας και της εφαρμογής κανονισμών προς όλους…

***  Μπριάκος-Δούρος απολογούνται πάλι τον εισαγγελέα Αποκάλυψη στη ΔΙΚΗ: Μπριάκος-Δούρος απολογούνται πάλι – εικονικά τιμολόγια 62 εκ. ευρώ στον ΓΣ Ηρακλής!Με κατά αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων και υπόπτων ολοκληρώνεται από την εισαγγελία Αθηνών η έρευνα για τους στημένους πίνακες διαιτησίας, όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ". Ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ήδη κάλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας και πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χρήστο Σάββα και τους ύποπτους-μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Θανάση Μπριάκο-Γιώργο Δούρο να βρεθούν ενώπιον του ταυτοχρόνως ώστε να αποκτήσει ιδίαν αντίληψιν των όσων έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στα γραφεία της ΕΠΟ.
~ Με κατά αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων και υπόπτων ολοκληρώνεται από την εισαγγελία Αθηνών η έρευνα για τους στημένους πίνακες διαιτησίας, όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ". Ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ήδη κάλεσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας και πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χρήστο Σάββα και τους ύποπτους-μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Θανάση Μπριάκο-Γιώργο Δούρο να βρεθούν ενώπιον του ταυτοχρόνως ώστε να αποκτήσει ιδίαν αντίληψιν των όσων έγιναν τον Αύγουστο του 2012 στα γραφεία της ΕΠΟ.
Στην εκπομπή αποκαλύφθηκε έκθεση ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 2001-2005, κατά την οποία έλαβε εικονικά τιμολόγια και η επιχείρηση του αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Βάσει του εγγράφου με εντολή ελέγχου 1/24-9-12, ο ΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης εξέδωσε 2.295 εικονικά τιμολόγια καθαρής αξίας 62.619.561 ευρώ. Ο απωλεσθείς ΦΠΑ είναι 11.193.769 ευρώ.
Παράλληλα η τηλεοπτική "Δίκη" εμφάνισε τέσσερα έγγραφα της ΕΠΣ Ευβοίας, στην οποία είναι πρόεδρος ο κ.Παπακωνσταντίνου, βάσει των οποίων αποκλείονται δημοσιογράφοι από τις μεταδόσεις ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για "δυσμενείς κρίσεις"! Η πρωτοφανής απόπειρα λογοκρισίας συνοδεύεται από δύο αποφάσεις της ΕΠΣΕ, οι οποίες αναφέρουν ρητώς ότι "οι δημοσιογράφοι πρέπει να καταθέτουν αντίγραφο ποινικού μητρώου στην ποδοσφαρική (!) Ένωση και να τηρούν του όρους του "ευ αγωνίζεσθαι" (!), διαφορετικά δεν μπορούν να εισέρχονται στα γήπεδα".
Τέλος, η εκπομπή έφερε στο φως πρακτικό συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΠΟ, στο οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Σαρρής λαμβάνει γνώση από τον ομόλογό του του Άρη Λάμπρο Σκόρδα για την προσφυγή της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο άρθρο 99. Το πρακτικό είναι της 24ης Ιανουαρίου 2014 και στις 27 Φεβρουαρίου 2014 ο κ.Σαρρής δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν γνωρίζει ότι ο Άρης προσέφυγε στο 99!


***  Κούγιας στον εισαγγελέα: "Εγκληματική οργάνωση η ΕΠΟ"
Νέα κατάθεση Κούγια σήμερα στον προϊστάμενο της αθλητικής εισαγγελίας Χ.Λακαφώση.
Έδωσε νέα στοιχεία για την ΕΠΟ, την οποία χαρακτήρισε "εγκληματική οργάνωση".

***



  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,        3145   video.-          http://www.youtube.com/stamatios01 , =    1634   video .-               http://www.youtube.com/vlasiskal ,            1645    video.-                                                             
     ** Σύνολον                                           6424   βίντεο αναρτημένα .-  
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2489    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 266  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 ~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 : 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-                                                                                                    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014 .-                                                    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .- ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html , Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-                              
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου  2014  .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :
~http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                   
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
  ~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 8 και 9 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-

 
~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/                                   
 STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    
Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami ,                                              
Arfara-Messinias,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,  
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .-
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    480  Stamos Arfara Messinias Greece

~* * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-
                           
  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                               
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-  ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                            
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~ 
* ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ :
~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-                 
 http://xristianos.gr /      
http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-     http://www.defencenet.gr/defence/index.php , ΕΙΔΗΣΕΙΣ     
www.astrologos.gr                                                         
~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-  
 www.blogtv.gr  , www.tometopo.gr , www.antarsya.gr  www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  , www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr                 
http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.gr ,  http://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr,                          
www.liveu.gr , ΤΣΟΠΑΝΙΔΟΥ .-                                                              
www.sintagespareas.gr, ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ       
 ~  www.potami.gr  Σταύρος  Θεοδωράκης .-                                             
www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1   
~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  www.batzolis.gr  - http://www.dikisports.blogspot.gr  = Κυριάκος Θωμαΐδης  ΔΙΚΗ  ΣΤΟΝ  ΣΚΑΪ ,  http://www.twitter.com/stamos01/www.sintagespareas.gr = Οι  συνταγές της παρέας   
  www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,  http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 ,  www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .- 
www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-                    
www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-  
  ~ www.ekloges14.gr , Στο  Kontra Channel .-    http://messiniaka.blogspot.com/ , ΜΕΣΣΗΝΙΑ.-   https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -   480 φίλοι.-
Παναχαϊκη φωστηρας  0-1 .- ^ http://youtu.be/a0OlSOv-wak  ,
 Football League 21η Αγωνιστική Νότιος Ομιλος Στιγμιότυπα {23-24/2/2014}  
= http://youtu.be/zrL-ZQEIs5Y .


*** Διαδρομή ~ ARFARA KJALAMATAS 2014: http://youtu.be/DhcNAI_qkQY  .
** Διαδρομή ~ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2014 : http://youtu.be/-mket7X6y8s ,

*** Α΄ Χαιρετισμοί Αρφαρά    Πέτρος  Τατούλης Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου 7/3/2014 : http://youtu.be/ULQ_Nk81dEk ,

Α΄ χαιρετισμοί  Αρφαρά  Ευαγγέλιο  7/3/2014 : http://youtu.be/q4bcHVwoxDI ,
Α΄ Χαιρετισμοί Παπά-Μιχάλης  Ε.  Μπούρας  7/3/2014 : http://youtu.be/jjTEOJkKvoc  ,
Α΄ χαιρετισμοί  στο Αρφαρά Π. Τατούλης  7/3/2014 :   http://youtu.be/gqwTtWQxfXE ,

***

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

Μη λυπήσεις την ψυχή σου με τα έργα της αμαρτίας , αλλά ευχαρίστησέ την με τα κατορθώματα της αρετής .-

Όσο πιο λιτή ζωή κάνει κάποιος και πιο ευτυχισμένος είναι , διότι δεν φροντίζει για πολλά . (Μέγας Αντώνιος ) .-