ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  25  Μαρτίου  2014   :

*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

 


 

*** 25η Μαρτίου 1821: Ο σημερινός εορτασμός της εθνικής επετείου στην Καλαμάτα

 Από χθες ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Σήμερα, νωρίς το πρωί, τον εωθινό, θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια θα παιανίσει η Φιλαρμονική του Δήμου στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης. Στις 10.30 θα γίνει δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά τη δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το Νικόλαο Ζαχαριά, αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η παρέλαση προ των επισήμων αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.15, με την εξής σειρά: Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Πολιτιστικό Χορευτικό Σωματείο Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, Τμήμα Εθελοντριών Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών ΕΕΣ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Οδηγών και Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Πεζικού & Αεροπορίας. - 

*** Πρόγραμμα εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα         
           
Με την μεγάλη παρέλαση θα κορυφωθεί ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Καλαμάτα.
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα είναι το εξής:
07.00 Εωθινό και παιάνιση θριαμβευτικών θουρίων και εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Δήμου στους δρόμους της πόλης. Την ίδια ώρα θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης.
10.30 Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Μετά τη Δοξολογία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από το Νικόλαο Ζαχαριά, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εν συνεχεία, μετάβαση αρχών και κοινού στην πλατεία 23ης Μαρτίου για την κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων από τους: α) Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, β) Εκπρόσωπο της Βουλής, γ) Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, δ) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, ε) Δήμαρχο Καλαμάτας, στ) Εκπρόσωπο όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων του Νομού.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Μετάβαση σε πομπή Αρχών, Εκπροσώπων Οργανώσεων και Κοινού στο χώρο της παρέλασης επί της Κεντρικής Πλατείας - Βασιλέως Γεωργίου.
11.15 Παρέλαση προ των επισήμων με την εξής σειρά:
Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, Αντιπροσωπείες Μαθητών και Μαθητριών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., Λύκειο Ελληνίδων, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Πολιτιστικό Χορευτικό Σωματείο Μεσσηνίας «Εν Χορώ», Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, Τμήμα Εθελοντριών Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Οδηγών και Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Πεζικού & Αεροπορίας.
Διαδρομή παρέλασης: Πεζόδρομος Αριστομένους έως τη συμβολή της οδού Αριστομένους με την οδό Βασ. Κωνσταντίνου.
Χώρος επισήμων: Ο καθοριζόμενος επί της Κεντρικής Πλατείας.
18.50 Υποστολή σημαίας με τη συμμετοχή Στρατιωτικού Αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.
                         
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα προγράμματα εορτασμού στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καλαμάτας έχουν ως εξής:
Δημοτική Ενότητα Θουρίας
Την Τρίτη 25 Μαρτίου και ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας.
Στη συνέχεια, θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Αναστάσιο Ανδριανόπουλο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα δοθεί δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Δημοτικής Ενότητας.
Δημοτική Ενότητα Άριος
Και στη Δημοτική Ενότητα Άριος, ενόψει του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός από το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2014 αλλά και φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών και λοιπών καταστημάτων καθώς και των κεντρικών πλατειών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία και ώρα 9.30 θα γίνει Δοξολογία και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων, όπου και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
Στη συνέχεια, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος και θα εκφωνηθεί ο Πανηγυρικός της ημέρας από τη Φανή Νικολοπούλου, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Τέλος, θα απαγγελθούν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος, καθώς και θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
        Δημοτική Ενότητα Αρφαρών
Στα Αρφαρά, όπως και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, από το πρωί της 23ης Μαρτίου έως και το βράδυ της 25ης προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός. Την 25η Μαρτίου και ώρα 07.00 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας, ενώ στις 09.15 θα προσέλθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολείων στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου στις 09.30 θα τελεσθεί δοξολογία. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη φιλόλογο του Λυκείου Άννα Πολυχρονοπούλου.
Ακολούθως το εκκλησίασμα, προπορευομένων των σχολείων, θα μεταβεί στη πλατεία του Ηρώου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στον χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα του κ. Κατσαμπάνη. Μετά την παρέλαση, στη νέα πλατεία, ύστερα από την προσφώνηση του εντεταλμένου Συμβούλου της Δημοτικής Ενότητας , θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και θα αποδοθούν εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού - Γυμνασίου – Λυκείου.
 
*** Πρόγραμμα εορτασμού 25ης Μαρτίου στη Μάνη         
          
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 γνωστοποίησε ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Αυτό έχει ως εξής:
  ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ
09.30: Εκκλησιασμός μαθητών
10.00: Δοξολογία
10.15: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων
10.30: Κατάθεση στεφάνων
-Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων υπέρ της Πατρίδας
10.35: Μετάβαση στο χώρο της πλατείας της εκκλησίας για τη συνέχεια του προγράμματος.
-Ομιλία από την κα Πατσαρίνου Έφη, φιλόλογο Γυμνασίου Καρδαμύλης
-Απαγγελίες ποιημάτων και χοροί από τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καρδαμύλης
-Εθνικός Ύμνος
11.30: Παρέλαση μαθητών στην έδρα του Δήμου
 ΚΑΜΠΟΣ
10.00: Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας
-Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων
-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή Γεώργιο Μαυρέα
-Απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου
-Εθνικός Ύμνος
 ΣΤΟΥΠΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ»
09.00: Εκκλησιασμός μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Νεοχωρίου
10.00 – 10.15: Δοξολογία στο Ηρώο
10.15 – 10.30: Κατάθεση στεφάνων
-Ομιλία από το δάσκαλο Δημήτριο Τσάνο
-Απαγγελία ποιημάτων
-Εθνικός Ύμνος
11.00: Αναχώρηση για Καρδαμύλη    
 
***  Άγνωστες σελίδες: Ηρωίδες της Επανάστασης του 1821         
  
Ο πόλεμος του 1821, για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας, δεν είχε γεννήσει μονάχα ήρωες, αλλά και ηρωίδες, τα ονόματα των οποίων συνδέονται με γεγονότα ένδοξα της εποχής.
Έτσι, βλέπουμε να ξεχωρίζει το όνομα της Μπουμπουλίνας, που γεννήθηκε στις Σπέτσες. Το όνομά της Λασκαρίνα Πινότση, γυναίκα του πλοιάρχου Γιάννουζα. Μετά το θάνατο του συζύγου της, ξαναπαντρεύτηκε τον επίσης πλοίαρχο από τις Σπέτσες, Δημήτριο Μπούμπουλη, ο οποίος το 1811 σουβλίστηκε από τους Τούρκους με διαταγή του Σουλτάνου, επειδή είχε πολεμήσει με τους Ρώσους εναντίον τους.
Η Μπουμπουλίνα το 1821, με δικά της χρήματα, αρμάτωσε τρία καράβια, σύμφωνα με τη διήγηση ενός γέρο κλέφτη, ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και ξεσήκωσε τις γυναίκες της Σπάρτης. Βροντοφώναξε: «Ή ταν ή επί τας» και όργωσε τις θάλασσες ως τις ακτές της Μ. Ασίας, αιχμαλωτίζοντας και καίγοντας τα τουρκικά καράβια με την τόλμη ενός Τσαμαδού ή ενός Κανάρη.
Έπειτα, αφού με γενναιοδωρία παραχώρησε τα πλοία της στη νέα κυβέρνηση, πήρε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, οργάνωσε τον αποκλεισμό του Ναυπλίου, που κράτησε δεκατέσσερις μήνες, και οδήγησε τελικά στην παράδοση του φρουρίου.
Αυτή η γυναίκα, που όλη της η ζωή υπήρξε ένας θρύλος, είχε άσχημο τέλος. Πέθανε από το μαχαίρι του αδελφού της για μια απλή οικογενειακή διαφορά.
Μια άλλη μεγάλη φυσιογνωμία πρέπει να μπει στην ίδια σειρά με τη θαρραλέα Υδραία. Παρόμοια γεγονότα, οδηγούν στις ίδιες συνέπειες. Με διαταγή του Σουλτάνου δολοφονείται με στραγγαλισμό στην Κωνσταντινούπολη ο άρχοντας Μαυρογένης, πατέρας της Μαντώς Μαυρογένους, μιας γυναίκας που η ομορφιά της ήταν εφάμιλλη της καταγωγής της.
Η Μαντώ ρίχνεται αμέσως στον αγώνα, ξεσηκώνει σε εξέγερση τους κατοίκους της Μυκόνου, αρματώνει καράβια και μπαίνει επικεφαλής τους, οργανώνει αντάρτικες ομάδες που τις διευθύνει η ίδια, σταματάει το στρατό του Σεμίλ πασά στις χαράδρες του Πηλίου και σημειώνει λαμπρές επιτυχίες ως το τέλος του πολέμου, κατατροπώνοντας τους Τούρκους στα περάσματα των Βουνών της Φθιώτιδας.
Στην ωραία αυτή Ελληνίδα ηρωίδα, αρχόντισσα, κληρονόμο μεγάλης περιουσίας, κάτοχο της γαλλικής γλώσσας, απενεμήθη από τον Καποδίστρια το μοναδικό αξίωμα της επιτίμου  αντιστράτηγου (μοναδική περίπτωση σε γυναίκα).
Όμως, κατηγορήθηκε από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη και ξαναγύρισε στην πατρίδα της τη Μύκονο. Εκεί, απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του κράτους και πικραμένη από την άτυχη ερωτική περιπέτειά της με τον Δημήτριο Υψηλάντη, πέθανε το 1840, φτωχή και λησμονημένη.
Δυστυχώς, το τότε άδικο και διεφθαρμένο πρωθυπουργικό κράτος δεν της είχε παραχωρήσει ούτε καν μία σύνταξη.
Εν συνεχεία, πρέπει ν’ αναφέρουμε τη Χάιδω, που ανατίναξε με πυρίτιδα τα τείχη στα Βίλλια και πολέμησε με ακατανίκητο θάρρος στη Μονή της Αγίας Σεβαστής. Τη Μόσχω, τη μάνα της, που αγωνίστηκε στο πλευρό του άντρα της, συντρίβοντας τους Τούρκους στις βραχώδεις πλαγιές του Σουλίου. Τη Δέσπω που, για να μην πέσει στα χέρια των μωαμεθανών, γκρεμίστηκε από το βράχο με τις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της. Ακόμη τις 62 Σουλιώτισσες, την Κωνσταντίνα Ζαχαριά, η οποία, αφού έδωσε το σύνθημα της εξεγέρσεως στις πεδιάδες της Λακωνίας, επιτέθηκε στο Λεοντάρι επικεφαλής πεντακοσίων χωρικών, και τόσες άλλες που δε δίστασαν να χύσουν το αίμα τους σ’ αυτόν τον πόλεμο, αποδεικνύοντας για ποια κατορθώματα ήταν ικανοί οι απόγονοι των Ελλήνων.
Το ίδιο έκανε και η χήρα του Στάρκου. Με το όνομα Ανδρονίκη (γιατί δεν ήθελε να χρησιμοποιεί το επώνυμο που ατίμαζε ο γιος της) εντάχθηκε με πάθος στο κίνημα, ωθούμενη από μια άσβεστη επιθυμία για εκδίκηση και μια εξ ίσου δυνατή αγάπη για την ανεξαρτησία της πατρίδας της.
Η Ανδρονίκη δεν μπορούσε ν’ αρματώσει καράβια, όπως η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ, η Ζαχαριά κ.ά., έδωσε όμως τον εαυτόν της και βρέθηκε στο επίκεντρο των δραματικών γεγονότων εκείνου του ξεσηκωμού.
Από το 1821 η Ανδρονίκη ενώθηκε με τους Μανιάτες που ο Κολοκοτρώνης, καταδικασμένος σε θάνατο και πρόσφυγας στα Ιόνια νησιά, κάλεσε κοντά του, όταν αποβιβάστηκε στην Καρδαμύλη στις 18 Ιανουαρίου.
Πήρε μέρος στην πρώτη τακτική μάχη που δόθηκε στο Μοριά, όταν ο Κολοκοτρώνης επιτέθηκε στους κατοίκους του Φαναρίου και της Καρύταινας, που είχαν πάρει το μέρος των Τούρκων, στις όχθες του Ρουφιά. Πήρε μέρος στη μάχη του Βαλτετσίου στις 17 Μαΐου, όπου ο Μουσταφά Μπέης ετράπη σε άτακτη φυγή.
Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Την επόμενη χρονιά, στις 4 Μαρτίου, η Ανδρονίκη, στη διάρκεια μιας ναυμαχίας, κάτω από τις διαταγές του Ναυάρχου Μιαούλη, είδε τα τουρκικά πλοία να τρέπονται σε φυγή, ύστερα από μάχη πέντε ωρών και να καταφεύγουν σε ένα λιμάνι της Ζακύνθου.
Ωστόσο, πάνω σε ένα τούρκικο πλοίο αναγνώρισε το γιο της, που οδηγούσε την οθωμανική μοίρα διασχίζοντας τον κόλπο της Πάτρας.
Εκείνη τη μέρα ένιωσε τόσο μεγάλη ντροπή που όρμησε σαν λυσσασμένη στη μάχη, γυρεύοντας τη λύτρωση στο θάνατο. Ήταν ο πόνος της μάνας απ’ το γιο της ο οποίος πρόδωσε και πολεμούσε τα αδέρφια του.
Μετά τη βρίσκουμε ανάμεσα στους τέσσερις χιλιάδες πολεμιστές του Κολοκοτρώνη, όταν διορίστηκε αρχιστράτηγος του Μοριά.
Μετά την απόβαση του Ιμπραήμ στα μεσσηνιακά παράλια και τις καταστροφές που προξένησε σε Κορώνη, Πάτρα, Ναυαρίνο, Άργος, Τριπολιτσά και Μεσσηνία, η Ανδρονίκη αναγκάστηκε να κρυφτεί στο εσωτερικό της Μάνης, για να μην πέσει στα χέρια των Αράβων. Ωστόσο, δε σκέφθηκε ούτε στιγμή να ξεκουραστεί.
Την ξαναβρίσκουμε στις εκστρατείες του 1825 και του 1826, στη μάχη των στενών της Βέργας, όπου ο Ιμπραήμ κατατροπώθηκε από τους Μανιάτες.
Τον Ιούλιο του 1826 εντάχθηκε στον τακτικό στρατό του Φαβιέρου και πήρε μέρος στη μάχη στο Χαϊδάρι. Εκεί πληγώθηκε σοβαρά, αλλά σώθηκε χάρις στο θάρρος ενός Γάλλου φιλέλληνα στρατιώτη και κατάφερε να ξεφύγει από τους απάνθρωπους στρατιώτες του Κιουταχή.
Πάλεψε πολλούς μήνες, αλλά η γερή κράση της τη βοήθησε να σωθεί, έκτοτε δεν ξαναβρήκε δυνάμεις για να συνεχίσει τον αγώνα.
Τον Αύγουστο του 1827 επέστρεψε στη Μάνη. Ήθελε να ξαναδεί το σπίτι της στο Οίτυλο. Εκεί, η μοίρα έμελλε να παίξει το παιχνίδι της συνάντησης μάνας και γιου, του αλλοθρησκευμένου Νικόλα Στάρκου. Αυτός ο τρομερός πειρατής του Αιγίου είχε επιθυμήσει το σπίτι που γεννήθηκε.
Και να, στο κατώφλι του σπιτιού τους συναντιούνται μάνα και γιος. Και τότε η μάνα Ανδρονίκη έριξε κατάρα στο γιο της: «Να μη σε ξαναδούν τα μάτια μου»!
Και τώρα που τίποτα πια δεν την κρατούσε στη γη των προγόνων της, η Ανδρονίκη θα συνέχιζε τον αγώνα, ώσπου η Ελλάδα να κατακτήσει την ελευθερία της.
Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Ι. Μανιάτης
   
***  Πελοπόννησος και Καλαμάτα στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος          
           
«Απογειώνεται» η Πελοπόννησος και μαζί της η Μεσσηνία, αφού με την πάροδο των ετών αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών της, κυρίως όσων χρησιμοποιούν αεροπλάνο για τη μετάβασή τους, κάτι που πιστοποιείται και από τα στατιστικά στοιχεία.
Αν, δε, υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και συνεχιστεί η θετική πορεία στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, την British Airways, προκειμένου να εντάξει το 2015 την Καλαμάτα στις προγραμματισμένες της πτήσεις και όχι στις πτήσεις τσάρτερ, θα αλλάξει άρδην ο τουριστικός χάρτης.
Η Πελοπόννησος από «παραμελημένη» περιοχή μεταβάλλεται με γοργό ρυθμό και επίκεντρο την Καλαμάτα σε επώνυμο τουριστικό προορισμό, αφού έχει πλέον ξεπεράσει τα όποια εμπόδια επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο (καθοριστικό είναι πως το διεθνές, πλέον, αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» λειτουργεί ως βάση για την Aegean).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των κυριότερων αεροδρομίων που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2014 επισκέφθηκαν τη χώρα 395.307 ταξιδιώτες από 306.887 το 2013.
Ο προορισμός της Καλαμάτας, όπως δείχνουν οι αριθμοί, συνεχίζει να σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μετά την πρωτιά το 2013, με αύξηση αφίξεων κατά 61,2% από το εξωτερικό, το ίδιο εξαιρετικά συνεχίζει και το πρώτο δίμηνο του 2014, ιδιαίτερα το Φεβρουάριο. Μπορεί τον Ιανουάριο να μην καταγράφηκε διεθνής άφιξη, αλλά το Φεβρουάριο ανήλθαν στις 230, αποτελώντας ρεκόρ για την εποχή. Την ίδια περίοδο, αντίστοιχα, το 2013 δεν υπήρχε άφιξη τον Ιανουάριο, ενώ το Φεβρουάριο μόλις 2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση 1.140%.
Να σημειωθεί ότι φέτος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερες από 1.000 πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να εξυπηρετήσει την υψηλή τουριστική ζήτηση που καταγράφεται για την περιοχή της Μεσσηνίας, σε σχέση με όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η βράβευση του νέου διεθνούς τουριστικού σήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Μυθική Πελοπόννησος» με την τρίτη θέση στη διεθνή έκθεση ITB Βερολίνο 2013, στο διαγωνισμό Golden Gate City.
  Πτήσεις εξωτερικού
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2009 καταγράφηκαν 30.446 αφίξεις εξωτερικού, το 2010: 33.568, το 2011: 30.967, το 2012: 33.469 και το 2013: 58.085 αφίξεις.
Το 2009 είχαμε 468 κινήσεις αεροσκαφών τσάρτερ με 30.446 αφίξεις και το 2010: 582 με 33.568 αφίξεις (αύξηση 10%) και 33.726 αναχωρήσεις. Το 2010 ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών (17.429) ήταν από τη Μεγάλη Βρετανία και ακολουθούσαν Ολλανδοί (6.070), Γερμανοί (4.090) και Τσέχοι (1.448).
Το 2011, από τις 539 κινήσεις αεροσκαφών καταγράφηκαν 30.967 αφίξεις και 31.318 αναχωρήσεις από πτήσεις τσάρτερ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από την Αγγλία (14.953) και ακολουθούσαν Ολλανδοί (5.184), Γερμανοί (5.055), Νορβηγοί (2.639), Ρώσοι (1.692) και Τσέχοι (1.444).
Το 2012 καταγράφηκαν 559 κινήσεις αεροσκαφών με 33.469 αφίξεις και 33.525 αναχωρήσεις. Τη μερίδα του λέοντος είχαν πάλι οι Βρετανοί (15.374) και ακολουθούσαν Ολλανδοί (4.170), Ρώσοι (3.448), Γερμανοί (2.702), Νορβηγοί (2.416), Σουηδοί (2.155), Αυστριακοί (1.734) και Τσέχοι (1.277).
Το 2013 καταγράφηκαν 1.049 κινήσεις αεροσκαφών με 58.085 αφίξεις (αύξηση 73,5%) και 59.658 αναχωρήσεις. Και πάλι οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν περισσότερο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας (15.505 άτομα), ακολουθούμενοι από Ρώσους (7.603), Ιταλούς (7.406), Γερμανούς (6.541), Αυστριακούς (6.092), Σουηδούς (5.342), Ολλανδούς (3.809), Νορβηγούς (2.126), Ουκρανούς (1.748) και Τσέχους (1.294).
  Πτήσεις εσωτερικού
Στο συγκεκριμένο τομέα ισχύει η φράση «έξω πάμε καλά», αφού το 2013 καταγράφηκε μείωση 33% στις πτήσεις εσωτερικού. Το 2009 είχαν καταγραφεί 574 κινήσεις αεροσκαφών γραμμών εσωτερικού με 6.990 επιβάτες και το 2010 995 με 14.515 αφίξεις (αύξηση επιβατών 107%) και 14.802 αναχωρήσεις, ενώ υπήρξαν και 59 διερχόμενοι.
Το 2011 καταγράφηκαν 871 πτήσεις με 13.484 αφίξεις και 13.576 αναχωρήσεις και το 2012 891 πτήσεις με 14.278 αφίξεις και 14.244 αναχωρήσεις.
Τέλος, το 2013 είχαμε 688 πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 9.573 αφίξεις και 9.603 αναχωρήσεις.
  Στέφανος Βακιρτζής
Σε σχετική του συνέντευξη για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ο περιφερειακός διευθυντής σταθμών εδάφους της Easy Jet, Στέφανος Βακιρτζής, ανέφερε: «Η Easy jet έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την ανάπτυξη δρομολογίων και σε χώρες της Μεσογείου, ενώ στρατηγική επιλογή μας αποτελεί η ελληνική αγορά. Η εξέλιξη του δικτύου μας προς την Ελλάδα και η αντίστοιχη στήριξη του Τουρισμού, αλλά κυρίως των περιφερειακών αεροδρομίων, υπήρξε σταθερή και ραγδαία από το 1998 και μέχρι σήμερα.
Να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι για το οικονομικό έτος 2014 προσφέρουμε 2.300.000 θέσεις στην Ελλάδα, με 8 νέους προορισμούς, με αύξηση κίνησης 20% έναντι του 2013 και με μέσο δείκτη πληρότητας 90%.
Όσον αφορά στην έναρξη πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η πρόταση που δεχθήκαμε εκ μέρους του περιφερειάρχη Πελοποννήσου υπήρξε καθοριστική για την απόφασή μας.
Συναποφασίσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις εξωστρέφειας και προώθησης της Πελοποννήσου στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων χωρών του δικτύου μας. Έτσι, ξεκίνησαν οι πτήσεις μας προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2013, με δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Λονδίνο (Gatwick) .
Στην Easyjet είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη θετική απήχηση που είχε ο νέος προορισμός της Πελοποννήσου στη βρετανική τουριστική αγορά, υπερβαίνοντας, μάλιστα, τις προσδοκίες μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος πληρότητας πλησίασε το 95%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για ένα νέο προορισμό.
Η στοχευόμενη προβολή του νέου προορισμού μας και η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μάς οδήγησε στην απόφαση για αύξηση των πτήσεών μας προς την Καλαμάτα για το 2014.
Επίσης, εντάσσουμε ένα νέο προορισμό στο δίκτυό μας προς την Καλαμάτα από το Αμβούργο, αρχικά με 2 πτήσεις εβδομαδιαίως (Δευτέρα και Πέμπτη) στην υψηλή τουριστική περίοδο, από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η επίδοση των πτήσεών μας προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατά το 2013 επιβεβαιώνει τη σταθερή προτίμηση των Βρετανών για τον προορισμό Πελοπόννησος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κίνητρο αποτελεί η πληθώρα των μνημείων της Αρχαίας Ελλάδας σε συνδυασμό με τις καθαρές παραλίες, το μεσογειακό κλίμα, την αυθεντικότητα και τις εξαίσιες γαστρονομικές ιδιαιτερότητες της Πελοποννήσου, στοιχεία που πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου».
  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Καθοριστικός είναι και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προσπάθεια εξωστρέφειας στον τουριστικό τομέα.
Στο διάστημα της θητείας της:
-Περισσότεροι από 72.000 χρήστες του διαδικτύου «μοιράστηκαν» τον τελευταίο χρόνο εικόνες και εμπειρίες από τη «Μυθική Πελοπόννησο».
-Περισσότεροι από 600 διοργανωτές ταξιδιού ήλθαν σε επαφή με την Πελοπόννησο και την ενέταξαν στα ταξιδιωτικά τους προγράμματα.
-Η Πελοπόννησος με οργανωμένες αποστολές επαγγελματιών του τουρισμού βρέθηκε σε περισσότερες από 40 εκθέσεις και δημιούργησε παραπάνω από 15 δικά της γεγονότα στην καρδιά των ευρωπαϊκών πρωτευουσών: εκατοντάδες χιλιάδες ευρωπαίοι ήλθαν σε επαφή με το «Μύθο της Πελοποννήσου».
-Τα λιμάνια της Πελοποννήσου γίνονται σύγχρονα, έτοιμα να υπηρετήσουν την τουριστική ανάπτυξη: Γύθειο, Άστρος, Ναύπλιο, Κυπαρισσία, Λεωνίδιο, μαζί με τη Μαρίνα του Ναυπλίου και σύντομα της Μονεμβασιάς και τα αλιευτικά καταφύγια… συνθέτουν μια νέα εικόνα της Πελοποννήσου στο διεθνή τουριστικό χάρτη.
Τουρισμός – Πολιτισμός – Γαστρονομική Παράδοση και Πολύτιμα Αγροτικά Προϊόντα συνθέτουν τις πτυχές της ενιαίας στρατηγικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα, η δημιουργία υπεραξίας και η ενίσχυση του εισοδήματος περισσότερων παραγωγικών τάξεων της Πελοποννήσου.
  Δράσεις της Περιφέρειας
Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκε μια ισχυρή ταυτότητα, το λεγόμενο Brand Name, και η προώθησή του με στοχευμένες ενέργειες στις διεθνείς αγορές- στόχους για προσέλκυση τουριστών.
Μια δεύτερη δράση είναι η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με άλλους τομείς (πολιτισμός και αγροτική παραγωγή). Ακολουθούν οι υποδομές, αλλά και η συνεχής διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους διεθνείς παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας.
Όπως σημείωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, «μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα βήματα που έγιναν αφορούσαν όλους τους παραπάνω τομείς.
-Χωρίς να χρειαστεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης, δημιουργήσαμε το Brand Name “Μυθική Πελοπόννησος”, το όνομα της Πελοποννήσου στις διεθνείς αγορές.
-Αλλάξαμε τη νοοτροπία του παρελθόντος στη διοργάνωση εκθέσεων και τουριστικών εκδηλώσεων. Οι εκθέσεις δεν είναι ταξιδάκια αναψυχής. Στις περισσότερες από 40 εκθέσεις όπου βρεθήκαμε, συμμετείχαν μαζί μας οργανωμένες αποστολές επαγγελματιών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από 800 συναντήσεις με Ευρωπαίους επαγγελματίες του κλάδου.
-Η “Μυθική Πελοπόννησος” ταξίδεψε μαζί με τους Πελοποννήσιους παραγωγούς σε εκθέσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία.
-Επενδύσαμε στη φιλοξενία διαμορφωτών της κοινής γνώμης από κάθε γωνιά του πλανήτη, φέρνοντας σε επαφή με την Πελοπόννησο περισσότερους από 80 δημοσιογράφους και 70 tour operators.
-Η “Μυθική Πελοπόννησος” έγινε μέρος των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Σε μια εποχή που η παραδοσιακή επικοινωνία έχει δώσει τη θέση της σε σύγχρονα εργαλεία, το facebook, το youtube και το twitter, η Πελοπόννησος ήταν πριν από 24 μήνες παντελώς απούσα. Σήμερα, η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό followers στα επίσημα κανάλια της σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες.
-Αποτελέσαμε τον πρώτο προορισμό στην Ελλάδα που επένδυσε και δημιούργησε τρεις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (τουριστικό οδηγό, παιχνίδι για τη γνωριμία με την Πελοπόννησο και οδηγό για τα προϊόντα και τη γαστρονομία μας).
-Δημιουργήσαμε 10 μοναδικά εμπειρικά προϊόντα (110 εμπειρίες της Πελοποννήσου) με στόχο την Καθολική Προσέγγιση και Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Πελοποννήσου ως ενιαίου προορισμού, ως ενός Νησιού της Αειφορίας.
-Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε επαφή με κάθε εμπλεκόμενο φορέα (Δήμους, Επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο που δραστηριοποιείται στην Πελοπόννησο), ήλθε σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να εντάξουν στα σχέδιά τους το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Η Easy Jet πείστηκε να πετάξει για Καλαμάτα από Λονδίνο και φέτος και από Αμβούργο, ενώ η Aegean έθεσε βάση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενέταξε στο σχεδιασμό της πτήσεις από Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία και Σουηδία, προσφέροντας απευθείας πτήσεις προς Καλαμάτα από πόλεις όπως Μόναχο, Ντίσελντορφ, Μόσχα, Ροστόφ, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Στοκχόλμη. Ο δε ανταγωνισμός προσέλκυσε και άλλες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Condor, AirBerlin/ Flyniki και άλλες.
Αύξηση παρουσιάζουν και οι πτήσεις τσάρτερ με νέους προορισμούς την Πολωνία και τη Σλοβακία. Στο πλαίσιο, δε, της αύξησης της αναγνωρισιμότητας, υλοποιούνται προωθητικές δράσεις – εκδηλώσεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα πόλεων με απευθείας πτήσεις, όπως National Geographic στην Αγγλία, Juilius Meinl στη Βιέννη και αλλού.
Μέσω αυτών των συνεργειών, καταφέραμε να κάνουμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ελκυστικό και για άλλες αεροπορικές εταιρείες. Πτήσεις προς την Καλαμάτα έχουν εντάξει στον προγραμματισμό τους, μεταξύ άλλων, η British Airways, η Condor, η Blue Panorama και συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη περισσότερες συμφωνίες.
Η Καλαμάτα έχει αρχίσει πια να κατακτά αυτό που δικαιωματικά τής ανήκει και είχε στερηθεί ελλείψει σχεδιασμού τα περασμένα χρόνια: να γίνει η Πύλη Εισόδου της Νότιας Ελλάδας.
Σημαντική είναι και η απόφαση μεγάλων tour operator, όπως ο FTI της Αυστρίας, της Γερμανίας, να επενδύσουν στρατηγικά στην Πελοπόννησο. Αλλά και tour operator για ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο Velocited και ο Pioneer, που για πρώτη φορά εντάσσουν οικοτουριστικές διαδρομές από Ελλάδα στην Πελοπόννησο έπειτα από δικές μας ενέργειες.
-Ο πολιτισμός και ο τουρισμός δεν μπορεί παρά να ιδωθούν υπό το ίδιο πρίσμα, ενταγμένοι ως τομείς σε ένα κοινό κάδρο δράσεων. Από κοινού με το “Διάζωμα” επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σε όλη την Πελοπόννησο, με σκοπό να ενώσουν τα αρχαία θέατρά της, αξιοποιώντας παράλληλα τον τουριστικό και αναπτυξιακό τους χαρακτήρα, μέσω της διασύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Στόχος, να ανταγωνιστεί η Πελοπόννησος καθιερωμένους προορισμούς όπως η Τοσκάνη και η Σικελία».
  Τι δήλωσαν
 Λεωνίδας Γρηγοράκος, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών: «Έχω την πεποίθηση ότι ο Πέτρος Τατούλης, ως εκλεγμένος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο, θα έχει και τα επόμενα χρόνια να ηγηθεί μιας τέτοιας μεγάλης προσπάθειας»
 Κων. Ζήκος, πρώην πρόεδρος και νυν αναπληρωτής γραμματέας ΕΟΤ: «Εμείς ευχαριστούμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου που με την ηγεσία του Πέτρου Τατούλη είναι παρούσα σε όσα κάνει η χώρα μας στο εξωτερικό»
 Τάκης Φιλιππόπουλος, εμπορικός διευθυντής Apollo (μεγαλύτερος tour operator στην Σκανδιναβία): «Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μαζί με την Περιφέρεια και την Aegean. Πιστεύω στην Πελοπόννησο»
 Αθαν. Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Στο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε είναι πρωτοπόρα η Πελοπόννησος»
 Άρθουρ Φέγκον, διευθυντής του καταστήματος National Geografic Λονδίνου (στο πλαίσιο της προωθητικής δράσης που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου): «Πρόκειται για μια καταπληκτική εμπειρία, όχι μόνο για όσους λατρεύουν την Πελοπόννησο, αλλά και για τους Λονδρέζους, που θέλουν να μάθουν για τη ζωή εκεί. Η Πελοπόννησος είναι ένα μέρος που μπορεί να εμπνεύσει τον κάθε άνθρωπο. Όχι μόνο από τις φυσικές ομορφιές της, αλλά και από τη μοναδική ιστορία της. Ο επισκέπτης της θα εντυπωσιαστεί, επίσης, με τις εκπληκτικές της γεύσεις και τη φιλοξενία των ανθρώπων της»
 Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΠΕ: «Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στην Πελοπόννησο τα τελευταία χρόνια και οφείλω να το ομολογήσω ότι έχει βγει πάρα πολύ μπροστά, όχι μόνο από την πλευρά του τουρισμού, αλλά και από την πλευρά της γαστρονομίας, με συνεχείς προσπάθειες»
 Noel Josephides, πρόεδρος Abta (Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Μεγάλης Βρετανίας): «Για εμένα η Πελοπόννησος είναι η πιο μαγική περιοχή της Ελλάδας. Οι πελάτες μας που έρχονται στην Πελοπόννησο είναι ενθουσιασμένοι. Η Πελοπόννησος αυτή τη στιγμή είναι στη μόδα»
 Mag. Hans Embacher, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Eurocities: «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Δ.Σ του Eurocities θα γίνει στην Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος είναι ένα μέρος με φοβερή φιλοξενία και πανέμορφο τοπίο»
 Πάνος Λειβαδάς, γ.γ. ΕΟΤ: «Το 2013 η Πελοπόννησος παρουσίασε ένα από τα πιο σημαντικά νούμερα αύξησης, όπου ξεπεράσαμε το 40%, ενώ για το 2014 υπάρχουν ακόμη πιο μεγάλες προβλέψεις. Είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής δουλειάς. Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου σε όλες τις δράσεις πρωτοπορεί»
 Alexander Gessl, Managing Director FTI GROUP (από τους μεγαλύτερους tour operator Γερμανίας – Αυστρίας): «Βλέπουμε πολύ μεγάλο μέλλον στην Πελοπόννησο».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Ντίνα Νικολάκου: «Παραιτήσου, κε Βουδούρη αφού είσαι εθελοντής πολιτικός, από τον παχυλό βουλευτικό σου μισθό»          
  
Συνεχίζεται η λεκτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Ντίνας Νικολάκου και του υποψήφιου περιφερειάρχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέα Βουδούρη.
Σύμφωνα με δήλωση της κας Νικολάκου: «Ο κ. Βουδούρης στέλνει τις τελευταίες ημέρες συγκεχυμένα μηνύματα, προδίδοντας την τελεία σύγχυση στην οποία τελεί. Πότε λέγοντας σε δική του συνέντευξη ο ίδιος ότι είναι “εθελοντής πολιτικός” (εθελοντισμό με 7.000 μισθό το μήνα δε διανοούνται οι πολίτες).
Πότε χρησιμοποιώντας τον πρώτο ενικό της μεγαλοπρέπειας και της εγωπάθειας, αναφερόμενος στον εαυτό του με το “Εγώ ο Οδυσσέας”, σε χθεσινή του δήλωση.
Πότε προσπαθώντας να συγκινήσει με την κοινωνική του δράση, που μπορεί να του χρησίμευσε να φτιάξει προφίλ το 2009, έκτοτε όμως έχει χαράξει ασταθή πολιτική πορεία και με βάση αυτό θα τον αξιολογήσουν οι πολίτες. Πότε μιλώντας για τη θέση του διοικητή του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, όπου με κομματικά κριτήρια επί Σημίτη διορίστηκε, χωρίς ασφαλώς να λέει, αν σε αυτήν τη θέση επέτυχε, διότι στην πραγματικότητα απέτυχε. Πότε, τέλος, έρποντας στη λάσπη, φανερώνοντας τη βαθιά του αδυναμία να μιλήσει, έστω και για μια φορά, με σοβαρότητα για τα έργα της Πελοποννήσου, τους πολίτες και το μέλλον.
Η διαχρονική πολιτική απουσία του κ. Βουδούρη από το πλευρό των Μεσσήνιων πολιτών είναι ένα πραγματικό γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. O εκλεκτός του κ. Τσίπρα για την Πελοπόννησο επιμένει στο ρόλο του κομιστή δημοσιευμάτων, αποδεικνύοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρεται να μάθει την αλήθεια.
Το κοντέρ δε, της κοινωνικής του προσφοράς μηδένισε με την εκλογή του στη Μεσσηνία το 2009, κοινωνική προσφορά που ο ίδιος δε διστάζει να ευτελίσει σήμερα, αγνοώντας προφανώς το απολύτως γνωστό, ότι ο πραγματικός ανθρωπιστής δεν προπαγανδίζει το έργο του. Και ως γιατρός και ως πολιτικός δεν εργάζεται εθελοντικά, αλλά πληρώνεται και, μάλιστα, αδρά. Σήμερα είναι κι αυτός επαγγελματίας πολιτικός και για την ικανότητά του να παράξει έργο θα αξιολογηθεί. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούν για δήθεν ενάσκηση λειτουργημάτων και άλλων συναφών. Το ερώτημα είναι μόνο ένα: Υπάρχει έστω και ένα σημείο στη σύντομη, αλλά παράλληλα ατελείωτη περιπλάνηση του “Εγώ, ο Οδυσσέας”, από τις κρατικοδίαιτες θέσεις στις περίεργες ΜΚΟ, από το ΠΑΣΟΚ ως τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που να υποδηλώνει ότι έχει σχέδιο για την Πελοπόννησο ή, έστω, ότι ο στόχος του είναι η Πελοπόννησος; Διότι η περιπλάνησή του φαίνεται να έχει μόνο ένα σταθμό, το νέο του λιμάνι, τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναζητά κι εκείνος καινούριες συνιστώσες, αφού δεν υπηρετούν τους συμβιβασμένους σχεδιασμούς του οι υπάρχουσες». 

***  Εκ νέου υποψήφιος ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης          
          
Σε ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς του προχώρησε χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτηση του «Θάρρους».
Όπως ανέφερε, «στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 οι συνδημότες μου με τίμησαν με την ψήφο τους, επιλέγοντας να μου εμπιστευτούν τη διοίκηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Αρχικά, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν στο πρόσωπό μου.
Η διαδρομή μας μέχρι σήμερα δεν ήταν στρωμένη με άνθη. Οι δυσκολίες που ανέκυψαν από το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο του “Καλλικράτη”, σε συνδυασμό με την οικονομική δυστοκία που έπληξε τη χώρα μας, μας έφερε αντιμέτωπους με πολλά και σοβαρά ζητήματα.
Το γεγονός αυτό με όπλισε με μεγαλύτερη δύναμη και πείσμα. Οι δυσκολίες για μένα αποτελούν πρόκληση. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν το βάζω κάτω στα δύσκολα, αντιθέτως γιγαντώνω την προσπάθειά μου και αναζητώ διεξόδους και λύσεις, προκειμένου να επιτύχω τον τελικό σκοπό μου.
Στη διάρκεια της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής δουλέψαμε και δουλεύουμε πολύ σκληρά. Βάλαμε ένα στοίχημα, να καταφέρουμε να φέρουμε το Δήμο μας στη θέση που του αρμόζει. Να χτίσουμε γερά θεμέλια για το μέλλον του τόπου μας, να δημιουργήσουμε υποδομές, να ενισχύσουμε τον παραγωγικό τομέα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, να αξιοποιήσουμε το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμά μας αλλά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Το όραμά μας είναι ολοκληρωμένο και βασισμένο σε ρεαλιστικά στοιχεία. Πολλά από τα έργα που σχεδιάσαμε έχουν ήδη γίνει πράξη και ακόμα περισσότερα είναι στο δρόμο της υλοποίησης. Τα επίσημα στοιχεία το αποδεικνύουν, άλλωστε, αλλά πέρα από αυτό, τα αποτελέσματα είναι ορατά.
Θα ήθελα να ανακοινώσω επίσημα την εκ νέου υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του δημάρχου Πύλου-Νέστορος. Ζητώ από τους συνδημότες μου την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μαζί το τεράστιο αυτό έργο, η αρχή του οποίου έχει ήδη γίνει, αλλά και να συμπορευτούμε στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει στο Δήμο μας, ένα Δήμο σύγχρονο, ανταγωνιστικό, ανθρώπινο, φιλικό, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Το μήνυμα της ημέρας σε μια φωτογραφία           
          
Το κλικ του φωτογράφου Στασινού Μουτσούλα. Η καλύτερη στιγμή της προχθεσινής ημέρας. Το μήνυμά της είναι ένα μήνυμα επαναστατικό, μήνυμα σύγκρουσης με την καθεστηκυία τάξη. Ο εορτασμός της 23ης Μαρτίου αποτελεί μια άσκηση μνήμης για τον τιτάνιο αγώνα των αδύναμων κάθε εποχής απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, που είναι αντίπαλοι ακριβώς γιατί στερούν από την κοινωνία την ελευθερία της, την ιστορική της υποχρέωση να σχεδιάζει το μέλλον της και την πανανθρώπινη ανάγκη της να ελπίζει σε ένα μέλλον καλύτερο. Διαχρονικό. Κι ο μικρός της φωτογραφίας  το διαλαλεί με τον καλύτερο τρόπο.   Α.Π. 

***   Στο μικροσκόπιο τα ευρήματα της ληστείας στην Τράπεζα Πειραιώς         
   
Στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων των Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας έχουν μπει τα ευρήματα από τη ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς  του Δωρίου, ενώ άφαντοι παραμένουν οι τέσσερις δράστες.
Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, αποτυπώματα και βιολογικό υλικό, εξετάζονται, με την ελπίδα να δώσουν κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών. Παράλληλα, μελετάται καρέ καρέ το βίντεο της ληστείας, το οποίο καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης της τράπεζας.
Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τους αστυνομικούς στην υποψία ότι πρόκειται για τους δράστες της αιματηρής ληστείας στην Κλειτορία στις 10 Μαρτίου, για την οποία είχε δείξει ενδιαφέρον και η Αντιτρομοκρατική. Αυτοί ακολούθησαν την ίδια μεθοδολογία με τη ληστεία στο Δώριο, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες έκαψαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν.Β.Β.-

***  Με εκρηκτικούς μηχανισμούς εκβίαζαν τους καταστηματάρχες, εντολές με κινητό τηλέφωνο έδινε ο 52χρονος ισοβίτης          
          
Με βαρύτατες κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας οι οκτώ συλληφθέντες από το Τμήμα Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά της Ζωής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για την υπόθεση εκβίασης καταστηματαρχών της Καλαμάτας έπειτα από εντολές που λάμβαναν από τον 52χρονο ισοβίτη που πέρυσι καταδικάσθηκε ως ηθικός αυτουργός για τις δολοφονίες του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι, όπως και για αρκετές περιπτώσεις εκβίασης.
Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.
Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης ανέλαβε ο κοριός της ΓΑΔΑ, ο οποίος κατέγραψε συνομιλίες του 52χρονου από τις φυλακές Κέρκυρας με 31χρονο από την Ανδρούσα. Κατά την Αστυνομία, ο δεύτερος φέρεται να είναι αυτός που δεχόταν τις εντολές από τον 52χρονο και είχε το ρόλο του «εισπράκτορα». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο 31χρονος είχε καταδικασθεί παλαιότερα για ληστεία σε ταχυδρομείο.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 14 άτομα. Από τους συλληφθέντες δύο είναι Αθηναίοι, ένας είναι Μεσσήνιος που κατοικεί στην Αθήνα και οι υπόλοιποι Μεσσήνιοι και ειδικότερα από Καλαμάτα, Ανδρούσα και Εύα.
Αφορμή για την έναρξη καταγραφής των συνομιλιών ήταν καταγγελία καταστηματάρχη νυχτερινού καταστήματος στο κέντρο της Καλαμάτας, ο οποίος, μάλιστα, βοήθησε στη σύλληψη του 31χρονου, δίνοντάς του σε συνάντηση προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Την υπόθεση χειρίσθηκε αποκλειστικά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και χθες δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.
Πάντως, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο τρωτό είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», ο 52χρονος συμμετέσχε και σε σχέδιο εξέγερσης στις φυλακές Κέρκυρας, όπου διερευνάται και η συμμετοχή μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αθήνας.
  Εγκληματική ομάδα
Κατά τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία συστηματικά εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας».
Το κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής έφθασε στην Καλαμάτα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και άρχισε τις συλλήψεις, «σηκώνοντας» στην κυριολεξία τους δράστες από τα κρεβάτια τους, ενώ παράλληλες επιχειρήσεις έγιναν σε Αθήνα, Σαλαμίνα, Καλλιθέα και Νέα Φιλαδέλφεια.
Τα 8 άτομα που συνελήφθησαν είναι ηλικίας από 23 έως 48 ετών, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες και τα ναρκωτικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
«Αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης η Αστυνομία θεωρεί τον 52χρονο ισοβίτη.
  Ο καθένας είχε το ρόλο του
Όπως προέκυψε από την έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος ισοβίτης των Φυλακών Κέρκυρας, συγκρότησε και συντόνιζε την οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.
Σκοπός τους ήταν η εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων, κυρίως νυχτερινών, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, για να επιτύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων. Αυτό το πετύχαιναν είτε με την παρουσία τους στα καταστήματα, είτε με άμεσες ή έμμεσες απειλές, είτε ακόμα ακόμα και τοποθετώντας σε κάποια καταστήματα εκρηκτικούς μηχανισμούς για εκφοβισμό των καταστηματαρχών και προκειμένου να τους πείσουν ότι πρέπει να «υποκύψουν» στις απαιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και εξαπολύοντας απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις για πρόκληση πυρκαγιών στα καταστήματα ή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων.
Όπως έχει διαπιστωθεί, εισέπρατταν ποσά που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον 8 καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
  Επιχείρηση
Τα ξημερώματα της Κυριακής κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνέλαβε τον 31χρονο, αφού νωρίτερα είχε παραλάβει εκβιαστικά σε προκαθορισμένο ραντεβού 150 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έπειτα από σχετική καταγγελία ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος για «παροχή προστασίας».
Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα, την Καλλιθέα και τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως προαναφέραμε, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.
Από τις σωματικές έρευνες στους συλληφθέντες, καθώς και στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, 31 κινητά τηλέφωνα, 6.130 ευρώ, δύο περίστροφα, εκ των οποίων το ένα replica, πιστόλι διαμετρήματος 9mm, πιστόλι replica και πιστόλι κρότου – λάμψης, διόπτρα όπλου και τέσσερις γεμιστήρες, 124 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και πέντε κάλυκες των 9mm, τρεις σιδερογροθιές, δύο μεταλλικά γκλομπ, ξύλινο ρόπαλο και στιλέτο, ένα ζευγάρι χειροπέδες, ένας εκκενωτής ηλεκτρικής ενέργειας (taser), 26 κροτίδες, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής (laptop), δύο σκληροί δίσκοι, δύο αυτοκίνητα, κλειδί αυτοκινήτου και 16 κάρτες SIM.
  Σχεδίαζε εξέγερση
Στο μεταξύ, σε χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» και του Β. Λαμπρόπουλου, αναφέρεται ότι ο 52χρονος ισοβίτης ήταν αυτός που συμμετέσχε στο σχέδιο εξέγερσης των φυλακών Κέρκυρας που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, ύστερα κι από σχετική παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Φέρεται να ήταν ο παραλήπτης φαξ από δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, για να υπάρξει «κινητοποίηση» στις φυλακές Κερκύρας και να αποτραπεί η μεταφορά επικίνδυνων κρατουμένων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που κατασκευάζονται στο Δομοκό.
Επιπλέον, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας νεαρός που είναι στενός συγγενής ενός από τους οργανωτές της μυθιστορηματικής κλοπής από το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, απ’ όπου είχαν αφαιρεθεί περίπου 5.9 εκ ευρώ. Ο αναφερόμενος ως δράστης της αρπαγής των χρημάτων, που εργαζόταν στην τράπεζα, είχε ομολογήσει την πράξη του και, μάλιστα, είχε επιστρέψει μέρος του ποσού, ύψους 1,3 εκατ., από τα κλοπιμαία.
Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται εκατοντάδες συνομιλίες του αρχηγού του κυκλώματος, ο οποίος μέσω των συνεργών του - πολλοί από αυτούς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών - ερχόταν μέσα από τις φυλακές σε επικοινωνία με καταστηματάρχες της Καλαμάτας και τους ζητούσε χρήματα για πώληση προστασίας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές αναλύσεις, επειδή λόγω προβλήματος υγείας στο λαιμό δεν μπορούσε να μιλήσει, μετέφερε τις εντολές μέσω συγκρατουμένου του.  Της Βίκυς Βετουλάκη
 
*** Επιτυχημένη η β΄ ημερίδα Εξομολογητικής στη Μητρόπολη Μεσσηνίας          
              
Με επιτυχία διεξήχθη η β΄ ημερίδα Εξομολογητικής στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, την οποία παρακολούθησαν κληρικοί που είναι εξομολόγοι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Την πρώτη εισήγηση παρουσίασε ο αρχιμ. Συμεών Βολιώτης με θέμα «Το πρόσωπο του Πνευματικού Πατέρα», ενώ τη δεύτερη ο αρχιμ. Φιλόθεος Νικολάκης με θέμα «Αρχές και όροι ανάληψης της Πνευματικής Πατρότητας».
Επί των εισηγήσεων αναπτύχθηκε διάλογος και τέθηκαν ερωτήματα από τους ιερείς-εξομολόγους.
Την ημερίδα έκλεισε με τη διατύπωση συμπερασμάτων ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους. 
 
*** Καταστροφές στις Καρυές από τη Νέδα (φωτογραφίες)         
      
  
  
Οργισμένοι είναι ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυών Τριφυλίας, κάτοικοι του χωριού και άνθρωποι που έχουν τις περιουσίες τους στην παρόχθια περιοχή της Νέδας. Όπως διαπιστώνουν εδώ και χρόνια, ενώ στην περιοχή τους προκαλούνται καταστροφές από το ποτάμι, έργα προστασίας υλοποιούνται αλλού, στην Ελαία, με ολόκληρους «λιμενοβραχίονες»!
Τα αιτήματά τους για καθαρισμό της κοίτης και παρεμβάσεις με προστατευτικά έργα είναι διαρκή εδώ και πολλά χρόνια, όμως, όπως είπαν στο «Θ», τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Μάλιστα, εκτός από την κοροϊδία που, όπως λένε, υφίστανται και από τον πρώην νομάρχη Μεσσηνίας και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας μετά τις φετινές τεράστιες καταστροφές, τους εξοργίζει το γεγονός ότι έμαθαν πως πήγαν στην περιοχή τους μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας, με εντολή Αλευρά, χωρίς να ενημερώσουν τον πρόεδρο του χωριού, αλλά μαζί με πολιτικό φίλο και κομματάρχη του κ. Αλευρά στην Ελαία!
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Καρυών, Παναγιώτης Καραβούλιας, είπε στο «Θ»: «Όταν έγινε η καταστροφή από τη Νέδα, ειδοποιήσαμε τον αντιδήμαρχο, τον κ. Φιλντίση, ότι έχει γίνει αυτό και εκείνος, με χαρτί, ειδοποίησε την Περιφέρεια. Έπειτα από λίγες μέρες έμαθα από άλλον ότι μηχανικοί της Περιφέρειας με έναν εργολάβο – τους πήρε ο εργολάβος και τους έφερε εδώ χωρίς να ενημερώσουν εμένα. Τους μηχανικούς, έμαθα, τους έφερε εδώ ένας εργολάβος, ένας άσχετος! Εμείς δεν ξέρουμε τι έχουνε δει, ούτε τι έχουνε πει, ούτε τι έχουνε κάνει. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Με διαταγή του κ. Αλευρά οι μηχανικοί της Περιφέρειας βρήκανε τον εργολάβο και ήρθανε να δούνε. Και ο εργολάβος πήρε τους μηχανικούς, μέσω ενός κυρίου από το Μπούζι και τους έφερε, έμαθα. Δεν τους είδα, δε με ενημέρωσαν, δε μιλήσαμε. Απλώς, πήραν τον αδερφό μου τηλέφωνο – όχι εμένα – ότι “πάμε στο χωράφι να το δούμε”, με τη δικαιολογία ότι μάλλον δε με βρίσκανε».
Ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει έργα, τα τελευταία χρόνια, στη Νέδα για να προστατευτούν οι περιουσίες στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καρυών, απάντησε: «Ουσιαστικά δεν έχει γίνει κάτι. Πολύ λίγα, ελάχιστα. Μια διαμόρφωση, πέρυσι, υποτυπώδης. Κάποιο καθάρισμα της κοίτης και τίποτε άλλο το ιδιαίτερο. Σ’ αυτή την περιοχή, όχι, δεν έχουν γίνει έργα. Και το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σε αντίθεση με την Κοινότητα της Ελαίας που έχουν γίνει πάρα πολλά έργα, πάρα πολλές επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού και στις όχθες, με χτίσιμο από πέτρες κ.ά. Εδώ, μας έχουνε αφήσει. Εδώ δε μας ειδοποιούν ότι έρχονται να δούνε, όχι να φτιάξουνε και κάτι. Είναι απ’ τα περίεργα. Εγώ ενημέρωσα τον κ. Φιλντίση γι’ αυτό, για τους μηχανικούς, και ο κ. Φιλντίσης ενημέρωσε τον κ. Τατούλη. Είναι ενήμερος ο περιφερειάρχης και είπε ότι το ξέρει και με τον κ. Αλευρά έχει το ίδιο πρόβλημα, γιατί τώρα ανήκει σε άλλη παράταξη, πώς να το πω…».
Με τη σειρά του, Νίκος Ξένος, που έχει περιουσία δίπλα στο ποτάμι, με τη Νέδα να του «παίρνει 2 – 3 σειρές με ελαιόδεντρα και να του καταστρέφει το χωράφι», είπε στο «Θ»: «Αυτή η ιστορία, με το θέμα του ποταμού, είναι πολλά χρόνια, δεν είναι τωρινή. Τουλάχιστον εγώ το θυμάμαι από πιτσιρικάς, ο πατέρας μου έχει φάει τη ζωή του εδώ πέρα. Είκοσι χρόνια ο κ. Δράκος μάς κορόιδευε, όχι μόνο εμάς, και όλους εδώ τους συμπατριώτες. Εγώ δεν είμαι υπέρ της δικής μου περιουσίας, είμαι υπέρ ολωνών! Δεν είμαι εναντίον κανενός πολίτη και κανενός συμπατριώτη μου. Όλο το παιχνίδι ξεκινάει και παίζεται από τους πολιτικούς. Ό,τι κάνανε τριάντα και σαράντα χρόνια, εξακολουθούν να το κάνουνε και σήμερα. Σας είπε ο πρόεδρος πριν, αυτό που παίζεται ακόμη και σήμερα εδώ. Συγκεκριμένοι εργολάβοι με συγκεκριμένους κομματάρχες μαζί με τους υψηλά ιστάμενους φίλους τους και αρχηγούς τους, χρησιμοποιούνε τα ποτάμια, τους δρόμους για δικά τους οφέλη! Για τίποτε άλλο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, οι μεν να παίρνουνε τις ψήφους και να εκλέγονται και οι δε να παίρνουνε τα έργα και να παίρνουνε τα λεφτά που ανήκουνε στο λαό. Το ποτάμι ανήκει στην Περιφέρεια. Δεν τους ενδιαφέρει. Σε συγκεκριμένα σημεία του ποταμού επεμβαίνουνε μόνο και μόνο εκεί που εξυπηρετούνε τα συμφέροντα των δικών τους! Ακόμα, στην Ελλάδα του 2014, που έχουμε χάσει την μπάλα, ακόμα λειτουργούνε όπως λειτουργούσανε εδώ και σαράντα χρόνια. Πραγματικά, το ξαναλέω, με πατριώτες και συμπολίτες δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημά μου είναι μ’ αυτή την εξουσία που χρησιμοποιούνε αυτοί οι κύριοι όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και σήμερα. Ο κ. Αλευράς και ο κάθε κ. Αλευράς, και ο πρώην νομάρχης και κάθε νομάρχης, το μόνο που τους ενδιέφερε, η πάρτη τους! Απλά και με απλά λόγια. Τίποτε άλλο».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***  Συνελήφθη 91χρονος για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ανήλικης
 Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, σε βάρος ηλικιωμένου 91 ετών, μετά από καταγγελία για αποπλάνηση και ασελγείς πράξεις σε βάρος 16χρονης Χαλκιδέας. H 16χρονη, μαζί με την μητέρα της, πήγαν στην Ασφάλεια Χαλκίδας και κατήγγειλαν ότι 91χρονος ασέλγησε στη νεαρή, όταν βρέθηκαν στο σπίτι του. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται τα στοιχεία της καταγγελίας και οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, ενώ παραγγέλθηκε η ιατροδικαστική εξέταση της 16χρονης. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας. 
 
*** «Στέκι» χρηστών ναρκωτικών η Αγία Τριάδα
  Στο πάρκο πίσω από την εκκλησία Θορυβημένοι οι περίοικοι από την κατάσταση που βιώνουν Διαστάσεις κοινωνικής κρίσης λαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς μέχρι σήμερα επιχειρείται η αντιμετώπισή του με αποσπασματικά, κυρίως αστυνομικά, μέτρα. Ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών στην πόλη της Καλαμάτας ολοένα και αυξάνεται. Λίγοι από αυτούς καταλήγουν να ενταχθούν σε θεραπευτικές κοινότητες με την ελπίδα να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι περισσότεροι δεν αποκτούν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, αλλά ούτε και για χορήγηση υποκατάστατων. Οι διάφορες δομές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω έλλειψης χρημάτων και, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά στο δρόμο τα στελέχη τους, όπως στον ΟΚΑΝΑ, δεν επαρκούν για να αλλάξουν τη συνολική εικόνα, μόνο να «σώσουν μερικές ψυχές». Όπως δήλωσε πρόσφατα στο «Θάρρος» ο επικεφαλής του κέντρου που λειτουργεί σε χώρο νοσοκομείου, Πέτρος Σερενές, υπάρχουν μόνο τρία άτομα για να ανταπεξέλθουν σε δεκάδες περιστατικά. Παράλληλα, η πολυσυζητημένη «λίστα αναμονής» για τη χορήγηση υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ αριθμεί σταθερά περίπου εκατό άτομα και άλλα που δεν εγγράφονται λόγω μεγάλης αναμονής, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια μέχρις ότου αποκτήσουν πρόσβαση στα υποκατάστατα. Η εικόνα γνωστή. Οι χρήστες, που έχουν αποκοπεί από οικογένεια και φίλους, καταλήγουν στο δρόμο παρέα με άλλους χρήστες, απόλυτα εξαρτημένοι από τα κυκλώματα διακίνησης. Για να εξασφαλίσουν το ψωμί και τη δόση τους καταφεύγουν στην επαιτεία και την εγκληματικότητα. Οι χρήστες επιλέγουν ως τόπους συγκέντρωσης σημεία όπου μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι, προτιμώντας, κυρίως, διάφορες γειτονιές και πάρκα. Ένα ανάλογο στέκι λειτουργεί στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πίσω από την εκκλησία. Όπως μας έλεγε χθες συνομιλητής μας, «τους τελευταίους τέσσερις μήνες η περιοχή μας έχει γίνει γειτονιά τοξικομανών. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο πράγμα να βλέπεις καθημερινά εικόνες δίπλα σου, άτομα διαφόρων ηλικιών να κάνουν χρήση. Κι αυτό γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας. Αποτέλεσμα, μικροί και μεγάλοι γείτονες να γίνονται μάρτυρες μιας αφόρητης κατάστασης και, γιατί όχι, επικίνδυνης. Η Αστυνομία έχει ενημερωθεί για το θέμα, αλλά εκτός από μερικές σποραδικές εμφανίσεις των αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Ζούμε με το φόβο μήπως και μας συμβεί τίποτα. Προχθές βράδυ τσακώνονταν επί ώρες δύο τοξικομανείς και δε γνωρίζαμε πώς θα κατέληγε η διαμάχη». Γενικότερα, συχνά είναι και τα περιστατικά κλοπών προϊόντων από καταστήματα ή αντικειμένων, όπως κινητά ή τσάντες, από καφέ και εστιατόρια περιοχών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Οι χρήστες ναρκωτικών συλλαμβάνονται καθημερινά για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, καθώς οι δομές αποκατάστασης μέσα στις φυλακές υπολειτουργούν, όταν αποφυλακίζονται, καταλήγουν ξανά στο δρόμο να διαπράττουν αδικήματα, συχνά σοβαρότερα από τα αρχικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια πάνω από το 50% των έγκλειστων στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -
 
*** Καταδίωξη στους δρόμους της Καλαμάτας κατέληξε σε τροχαίο στο Ασπρόχωμα (φωτογραφίες)
     
  
Καταδιώξη είχαμε πριν λίγο αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε ο τσιγγάνος που συμμετείχε στις συμπλοκές που σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας. Ο Τσιγγάνος αφού προπηλάκισε τον κάτοχο του περιπτέρου στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ψαρών, πήρε ένα αυτοκίνητο (άγνωστο εαν του ανήκει) και επιχείρησε επικύνδινους ελιγμούς , έξω από τα δικαστήρια , ενώ τράκαρε και το αυτοκίνητο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε ανάποδα στην Οδό Ψαρών. Αμέσως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ άρχισε την καταδίωξη του .Τελικά ο Τσιγγάνος στην προσπάθεια του να αποφύγει την αστυνομία πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και  τράκαρε με φορτηγό στο Ασπρόχωμα στο ύψος του κόμβου του  Ζαφείρη.  Αμέσως κατέβηκε και άρχισε να τρέχει για να αποφύγει τη σύλληψη. Προσπάθησε να μπει σε σχολείο χωρίς να τα καταφέρει και στη συνέχεια πήδηξε μάντρα διπλανού σπιτιού όπου και εκεί τελικά συνελήφθη από τους άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

***  Παγκόσμιες ...Ημέρες
 Προχθές διαδηλώναμε μέσ’ τη νύχτα για τη Διεθνή Ημέρα της Γης, καθότι και Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας, μιλώντας, παράλληλα, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης, περί γαλλικής λογοτεχνίας, Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας γαρ, επίσης, έμπλεοι ευτυχίας, καθώς γιορταζόταν η Διεθνής Ημέρα της, αφού προηγουμένως είχαμε παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους, υπό τους ήχους Σπουργιτιών, που κι αυτά γιόρταζαν. Στο τέλος της ημέρας εξαντλημένοι την «πέσαμε» σε κάτι ταβέρνες, αποφεύγοντας το κρέας, μια και ήταν και Παγκόσμια Ημέρα Αποχής απ’ αυτό. Χθες, κανονικά, έπρεπε να κοιμόμαστε ολόκληρη τη μέρα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, αλλά πώς να μη συμμετέχεις σε δράσεις για τις Παγκόσμιες Ημέρες κατά του Ρατσισμού, υπέρ της Ποίησης και της Δασοπονίας; Απ’ το πρωί στο πόδι ήμαστε τρέχοντας σαν τρελοί. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε και Κουκλοθέατρο, γιατί ήταν και αυτού η επέτειος. Ευτυχώς που δεν είμαστε Πέρσες, γιατί ήταν και η Διεθνής Ημέρα του Νόρουζ, που καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2010, για να τιμήσει μια ανοιξιάτικη γιορτή περσικής προέλευσης, με ιστορία 3.000 ετών, που συμπίπτει με την περσική πρωτοχρονιά. Ωστόσο, μαύρισε η καρδιά μας λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down, από το οποίο πάσχουν νεογνά που έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ’ όπου και η ονομασία μογγολισμός. Η σημαντική αυτή ημέρα καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Πολλές από τις παραπάνω επετείους είναι πραγματικά σημαντικές, γιατί ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, αλλά υπάρχουν κι άλλες, όπως αυτή της 14ης Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας (!) και Πεολειχίας (!!!), που ακυρώνουν τη σημαντικότητα των υπολοίπων. Μήπως παράγινε το κακό και πρέπει να αφαιρεθούν αρκετές, βάζοντας ταυτόχρονσsα όρια, για να σταματήσει η κατάσταση να θυμίζει «ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή;» και μαζί με τις «ξερές» να μην «καίγονται» και οι χλωρές; -  
***  Το θέμα είναι τώρα τι λες…
        Τελευταία Ενημέρωση: 21/03/2014 21:27   
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας
Το θέμα είναι τώρα τι λες...
(Μανώλης Αναγνωστάκης)
«Μισώ τους αδιάφορους και γι’ αυτό: Γιατί με ενοχλεί το κλαψούρισμά τους, κλαψούρισμα αιωνίων αθώων», έγραφε ο Αντόνιο Γκράμσι. Αποκαλούσε τους αδιάφορους «το νεκρό βάρος της Ιστορίας», αυτούς που πρέπει να απολογηθούν για ό,τι έχουν κάνει, αλλά κυρίως για όσα δεν έχουν κάνει. Αιώνες πριν ο Θουκυδίδης έλεγε ότι  «αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά, όχι άπραγο, αλλά άχρηστο τον θεωρούμε.
Οι αδιάφοροι έχουν ένα και μόνο προβληματισμό: Για τις ευθύνες των άλλων. Ποτέ τις δικές τους. Αυτοαθωώνονται πάντα με πρόσχημα τη χαριτωμένη τους φύση ή την αδυναμία τους να βρουν κάτι αρκετά σοβαρό για να το υποστηρίξουν όπως και όσο πρέπει.
Αυτάρκεις πάντα, με τη βεβαιότητα που τους παρέχει το προσωπικό τους «τίποτα», είναι έτοιμοι να κατακρίνουν τα πάντα. Ρωτούν με αγωνία «γιατί το έκανε;», «ποιον εξυπηρετεί;», «υπάρχει ένας ικανός και τίμιος;», «γιατί δεν αλλάζουν τα πράγματα;», κρατώντας το σκήπτρο της βασιλικής τους απραξίας.
Αν ρωτήσεις τον αδιάφορο «εσύ τι έκανες για να μην είναι έτσι τα πράγματα;», θα σου απαντήσει σαν να ζει στη σκιά της σπουδαιότητας και όχι στη σκιά της καφετέριας, όπου πίνει τον καφέ της μοιρολατρίας του.
Οι αδιάφοροι δεν αναπαράγουν μόνο αυταπάτες, αλλά το μέλλον. Με την ισχύ της απραξίας, με την κομψότητα της δικαιολογημένης πάντα αποχής τους, με τη λειτουργική τους κενότητα, κλαψουρίζουν σαν να είναι η ζωή κάτι που υπάρχει για να τους δικαιώσει προσωπικά. Ούτε σύνολο ανθρώπων ούτε σύνολο καταστάσεων.
Αχρηστεύουν κάθε διαλεκτική εξήγηση, κάθε λογική ερμηνεία, μέσα από την απαίτηση να γίνουν τα πάντα όπως οι ίδιοι, να εξελιχθούν όπως το θεωρητικό τους νεφέλωμα, προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα με κάποιο ενδιαφέρον.
Οι αδιάφοροι δεν είναι τεμπέληδες. Είναι κάτι ακόμη χειρότερο. Είναι δειλοί που προσπαθούν να πείσουν πως έχουν τη γενναιότητα και την ωριμότητα να παραβλέπουν τα πράγματα γιατί δεν εμφανίζουν κανένα ενδιαφέρον. Πως δε φοβούνται, αλλά όλα γύρω είναι τόσο ποταπά, που δε σκοπεύουν να αντιπαρατάξουν το τεράστιο και αδιάφορο εγώ τους.
Οι αδιάφοροι λατρεύουν τη συνωμοσιολογία, γιατί τους απαλλάσσει από τη σκέψη της προσωπικής ευθύνης. Κάπου, κάποιος φταίει και έχει οργανώσει τόσο καλά την πανίσχυρη συνωμοσία του, ώστε δεν έχει κανένα νόημα να ενδιαφέρεσαι ή να αντιδράς.
Δεν παίρνουν ποτέ θέση, μπορούν να είναι ταυτόχρονα με όλους και με κανέναν, μεταφράζοντας την άγνοια και την αδιαφορία τους σε θέση και στάση ίσων αποστάσεων, σε αντικειμενική κρίση. Είναι δυνατόν να ζεις τις αντιθέσεις της ζωής καθημερινά και να μην μπορείς να αποφασίσεις με ποιον είσαι; Ποιο το νόημα της ύπαρξής σου, αν όχι η απόφαση για το πού θα πας τη ζωή σου;
Οι αδιάφοροι είναι οι μωρές παρθένες του συστήματος, που δε θα χαλάσουν την παρθενιά τους για πράγματα που δεν έχουν τη σπουδαιότητα της μεγάλης απόφασης. Κρατούν, εν ολίγοις, την παρθενιά τους για το βιαστή τους.  Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***    Καιρός να αρχίσουμε να ακούμε   
           Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης, αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Βιέννη.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως στη μελέτη σημειώνεται ότι ο ρυθμός της βίας κατά των ενήλικων γυναικών, αλλά και των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, είναι παρόμοιος σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στο δρόμο, δεν είναι ασφαλείς στο χώρο εργασίας τους και, τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε μέσα στο σπίτι τους», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού FRA, Μόρτν Κιάερουμ.
Η μελέτη ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο με θέμα τη βία κατά των γυναικών μέχρι σήμερα. Επιλέχτηκαν τυχαία 42.000 γυναίκες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση -δηλαδή 1.500 γυναίκες από καθεμία εκ των 28 ευρωπαϊκών χωρών που μετείχαν στην έρευνα.
Στο πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θάρρους», που δείχνει ότι τα στοιχεία της μελέτης έχουν, δυστυχώς, μεγάλη βάση και στη χώρα μας, δύο είναι – κατ’ εμέ – τα πολύ σημαντικά στοιχεία. Πρώτον, ότι τα κρούσματα που λίγο ή πολύ γνώριζαν οι κοινωνικές δομές του νομού μας έχουν επιδεινωθεί και ανακαλύπτονται μέσω άλλων γεγονότων και, δεύτερον, ότι πολλές γυναίκες που έχουν πέσει θύμα κακοποίησης αναζητούν βοήθεια σε γειτονικές πόλεις, προκειμένου να «κρύψουν» το πρόβλημα.
Παραμένει, λοιπόν, η «σιωπή των αμνών». Και δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι ότι δε μιλούν μόνο τα θύματα της κακοποίησης. Δε μιλούν ούτε και από το περιβάλλον, το συγγενικό, το φιλικό ή τους γείτονες. Κανείς δεν ξέρει τίποτα.
Από εκεί, τελικά, πρέπει να ξεκινήσει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου και να σταματήσουμε να ακούμε τη φίλη μας, τη γνωστή μας, την ξαδέλφη μας, την αδελφή μας, να λέει απλά «ε, νευρίασε και ξέφυγε λιγάκι».
Φταίμε κι όλοι εμείς, λοιπόν, που απλώς ακούμε ή επιλεκτικά δεν ακούμε!
της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  Οι ανεξήγητες ενέργειες της κυβέρνησης   
   Είναι γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί αλλοπρόσαλλα. Φερ’ ειπείν, διαρρέει κάτι, αναστατώνει τον κόσμο, σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις και στη συνέχεια υπαναχωρεί.
Το έχουμε ζήσει αρκετές φορές. Έτσι, έγινε και με τη Δημοτική Αστυνομία. Από τις 23 Σεπτέμβρη του 2013 η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει καταργηθεί, με μια απόφαση που έχει προξενήσει πολλά κακά. Δε θα σταθούμε στα της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αν και είναι πολλές και διαφορετικές οι απόψεις για την αναγκαιότητα της ύπαρξής της, ίσως και λόγω της ιδιομορφίας της (επιβολή προστίμων για παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο κ.λπ.).
Με την κατάργησή της καταργήθηκε ταυτόχρονα και η όποια ευταξία είχε τεθεί στο ζήτημα της στάθμευσης και του παρεμπορίου και πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στη Μεσσήνη.
Οι Δημοτικές Αρχές προσπάθησαν να αντιδράσουν, βρίσκοντας άλλους τρόπους, χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Όμως, δεν είναι το σημείο αυτό που μας   
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
 
***
 
***   Αθλητικά  για  σήμερα  :
 
*** Με την ψυχή στο στόμα αλλά… ζωντανή         
           
Είναι σαφές ότι η ομάδα της Καλαμάτας δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση όμως, σε αντίθεση με το ματς της περασμένης αγωνιστικής, με αντίπαλο τον Παναρκαδικό, σε αυτό που διεξήχθη την Κυριακή το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο κόντρα στον Ατρόμητο Αχαΐας έφθασε στην κατάκτηση των τριών βαθμών, επικρατώντας δύσκολα και αγχωτικά με 2-1. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με το αποτέλεσμα αυτό παρέμεινε σε απόσταση έξι βαθμών από την πρωτοπόρο Ερμιονίδα, ελπίζοντας ότι στις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν, θα μπορέσει να καλύψει τη σημαντική αυτή διαφορά, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, εκμεταλλευόμενο το πιο βατό του πρόγραμμα. Βεβαίως με εμφανίσεις ανάλογες με της Κυριακής ή και τις προηγούμενες (Παναρκαδικό, Μεσσηνιακό, Κόρινθο), δύσκολα μπορεί κανείς να ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα μεταφραστεί σε πράξη, και ενώ απομένουν μόλις επτά αγωνιστικές για το τέλος.
Πάντως η αναμέτρηση, που διεξήχθη μπροστά σε ελάχιστο κόσμο – ρόλο έπαιξε σίγουρα η ημέρα διεξαγωγής του παιχνιδιού, αλλά και το αποτέλεσμα της Τρίπολης – ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο για τη Μαύρη Θύελλα. Η ομάδα του Μίλτου Γκόφα, που προχώρησε σε αλλαγές τακτικής, φέρνοντας μεταξύ άλλων τον Καλαντζή στην κορυφή της επίθεσης, και κάνοντας κάποιες διαφοροποιήσεις προσώπων, κατάφερε να προηγηθεί πριν το 20λεπτο, με 2-0, εκμεταλλευόμενη την ποιότητα του Χρήστου Καλαντζή, που πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ στο 7΄ και την αδράνεια των φιλοξενουμένων στο 17΄, όταν ο Πούτσης, διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας με κοντινή κεφαλιά. Και ενώ όλοι περίμεναν ένα εύκολο απόγευμα, οι παίκτες της Καλαμάτας επέτρεψαν στους Αχαιούς να επιβάλλουν το ρυθμό τους, φαντάζοντας ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Μπορεί να μην τα κατάφεραν στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους, χρονική περίοδο στην οποία η Θύελλα είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, μολονότι οι φιλοξενούμενοι είχαν την κατοχή της μπάλας, ωστόσο στην επανάληψη, το έκαναν ιδιαίτερα εμφανές, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους περίπου 400-500 θεατές.  Μείωσαν στο 63΄ με τον Γκάτση, πίεσαν μετά το 65΄ όταν και αποβλήθηκε ο Πούτσης, όμως σε μία – δύο αξιόλογες ευκαιρίες που τους δόθηκαν δεν μπόρεσαν να φανούν περισσότερο απειλητικοί και η Καλαμάτα πανηγύρισε στο τέλος μονάχα την κατάκτηση των τριών βαθμών.
Πρέπει στο σημείο αυτό ν’ αναφέρουμε, πως για πρώτη φορά από την έναρξη της σεζόν, σε εντός έδρας παιχνίδι, ακούστηκαν αποδοκιμασίες προς ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο. Μετά το 65΄ και όσο περνούσε ο χρόνος, οπότε και ο Ατρόμητος κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο, δεν ήταν λίγοι στην κερκίδα που «μουρμούριζαν».
  Το φιλμ της αναμέτρησης
Η Καλαμάτα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και στο 4΄ από σέντρα του Λιόλιου, ο Καλαντζής που ήταν ίσως ο κορυφαίος της ομάδας, έπιασε στο δεύτερο δοκάρι την κεφαλιά, όμως ο Τζουραμάνης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στο 7΄, ο έμπειρος επιθετικός δεν έχασε την ευκαιρία. Ο Πούτσης εκτέλεσε πλάγιο, φέρνοντας την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, ο Καλαντζής πρόλαβε την έξοδο του Τζουραμάνη και από πολύ πλάγια θέση, με εξαιρετικό τρόπο (εξωτερικό φάλτσο), έστειλε την μπάλα στην αντίθετη γωνία, πετυχαίνοντας το 1-0. Πριν κοπάσουν καλά καλά τα πανηγύρια, στο 17΄, ήρθε το 2-0 να δώσει μεγάλο προβάδισμα νίκης στη Μαύρη Θύελλα. Ο Καραχάλιος εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Πούτσης πήδηξε αμαρκάριστος στο πρώτο δοκάρι, και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ατρομήτου κάνοντας το 2-0.
Ουσιαστικά εκεί τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, καθώς η συνέχεια ήταν «νεκρή» και το μόνο που καταγράφηκε ήταν ο ελαφρύς, ευτυχώς, τραυματισμός των Καντούτση – Γκάτση, στη σύγκρουσή τους στο 27΄.
Η έναρξη του δευτέρου μέρους φανέρωσε τις προθέσεις των Αχαιών, που μπήκαν αποφασισμένοι να παλέψουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο 50΄ ο Κολοβούρης φάνηκε και τυχερός, διώχνοντας την καρφωτή κεφαλιά του Θωνιάτη από τη μικρή περιοχή, όμως στο 63΄ ο Γκάτσης νίκησε τον πορτιέρο της Καλαμάτας, μειώνοντας σε 2-1. Στο 65΄ η δεύτερη κίτρινη του Πούτση έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς στο τελευταίο 25λεπτο η Καλαμάτα είχε να ξεπεράσει και το αριθμητικό πλεονέκτημα του Ατρομήτου. Στο 71΄ ο Γραμματικόπουλος βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή του Κολοβούρη, όμως το σουτ του υψηλόσωμου επιθετικού ήταν κακό, και στο 78΄, οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Ντόμας πέρασε από δεξιά τον Λιόλιο, γύρισε παράλληλα με τον Καντούτση να διώχνει σωτήρια σε κόρνερ, στέλνοντας την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι της ομάδας.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Καλαντζής, Ζαχαρόπουλος, Πούτσης, Σκόνδρας, Καντούτσης – Σιδέρης, Νικολόπουλος.
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Πούτσης (65΄ - δεύτερη κίτρινη).
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Εύκολο έργο είχε ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Φώτης από την Εύβοια, όπως άλλωστε και οι βοηθοί του Ρουμπής, Πασχαλίδης. Ελέγχεται μονάδα για τη δεύτερη κίτρινη του Πούτση, όπου φάνηκε μάλλον υπερβολικός.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κολοβούρης, Τσόπελας, Λιόλιος, Καντούτσης, Κωνσταντόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Καραχάλιος (80΄ Μπελεβέτης), Σκόνδρας, Καλογερόπουλος (89΄ Ηλιόπουλος), Πούτσης, Καλαντζής (90΄ Αθανασόπουλος).
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Τζουραμάνης, Γραμματικόπουλος (85΄ Βαβάτσικος), Ζέλιος (79΄ Λαθύρης), Α. Τρίγκας, Νικολόπουλος, Σιδέρης, Ν. Τρίγκας, Μαντάς, Θωνιάτης, Ντόμας, Γκάτσης.
Όσο υπάρχουν ελπίδες οφείλει να  παλεύει
Προβληματισμός και έντονος σκεπτικισμός τα αποτελέσματα της νέας μέτριας εμφάνισης της Μαύρης Θύελλας, στο Κυριακάτικο ματς με τον Ατρόμητο Αχαΐας και πολλά ερωτηματικά για το εάν μπορεί η ομάδα να κλείσει την απόσταση από την κορυφή στις αγωνιστικές που απομένουν. Η απάντηση ξεκάθαρη, απλή… Η ομάδα της Καλαμάτας έχει καλύτερο πρόγραμμα σε σχέση με την Ερμιονίδα, σίγουρα έχει τους παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και νικηφόρο σερί  μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, και το κυριότερο έχει το βάρος ως σωματείο να πετύχει την απόλυτη ανατροπή. Ως εκ τούτου από τη στιγμή που υπάρχουν ελπίδες, η ομάδα της Καλαμάτας οφείλει να παλέψει, αποδεικνύοντας εντός γηπέδου πόσο μεγάλη είναι. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει, να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να πετύχει, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή της εικόνας που εξωτερικεύει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διοικούντες, τεχνικό επιτελείο και πάνω απ’ όλα οι ποδοσφαιριστές, οφείλουν να τα δώσουν όλα, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, ακολουθώντας πιστά «τις οδηγίες του κόσμου», που δείχνει το δρόμο.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, απαιτείται ηρεμία και προσήλωση στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση των τριών βαθμών στο ματς της 23ης αγωνιστικής στην Αμαλιάδα με αντίπαλο τον Αστέρα. Ο Γκόφας, που έχει τον τρόπο, πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, αλλά και την έξοδο της ομάδας από την παρατεταμένη μετριότητα. Η προετοιμασία ξεκινά αύριο – σήμερα οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν εκμεταλλευόμενοι το ρεπό τους – με τον Αιγιώτη τεχνικό να μην υπολογίζει στις υπηρεσίες των τιμωρημένων Καντούτση (συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες) και Πούτση, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, αλλά να έχει στη διάθεσή του Μαρτίνο και Σκαρλάτο, που εξέτισαν τις ποινές τους.
  Του Νίκου Μπαλόπουλου

***  Πέθανε ο Καλαματιανός Σταύρος Νταϊφάς         
          
Ένας μεγάλος παράγοντας του Ολυμπιακού, ο πρώην πρόεδρος Σταύρος Νταϊφάς «έφυγε», βυθίζοντας στην θλίψη την «ερυθρόλευκη» οικογένεια.
Ο σπουδαίος αυτός παράγοντας αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα υγείας και σύμφωνα με τις πληροφορίες άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Φάληρο, σε ηλικία 87 ετών. Στην συνέχεια διακομίστηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας (σ.σ. περίπου στις 2 το μεσημέρι), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του...
Ο γεννημένος στην Καλαμάτα, Νταϊφάς ανέλαβε τον Ολυμπιακό στα τέλη του 1979 και έμεινε στον προεδρικό θώκο για έξι χρόνια. Το 1986 τον διαδέχθηκε για ένα μικρό διάστημα ο Νίκος Ευθυμίου, για να πάρει ξανά τον προεδρικό θώκο εκείνη τη χρονιά. Τη σκυτάλη την παρέδωσε το 1987 στον Γιώργο Κοσκωτά που πήρε τότε τις μετοχές της ομάδας...  Kατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα νταμπλ.   gazzetta.gr
 

~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:


  http://www.youtube.com/stamos01 ,      3152   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1678   video .-  
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1673  video.-                  
Σύνολον                                                     6503   βίντεο    


 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2495    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    520. 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :


 
 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                   
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 8 και 9 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/12-2014.html , Άρωμα Μεσσηνιακής ενημέρωσης Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 ,.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/14-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 14 Μαρτίου 2014  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-2014.html , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 15 Μαρτίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-16-2014.html , Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 15 και 16 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/16-2014.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  16  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/17-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  17 Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/18-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 18  Μαρτίου  2014.-
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html ,ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ    γράφοντας  και  αντιγράφοντας , Δευτέρα 17/03/2014 .- 
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/19-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 19 Μαρτίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/20-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 .-
~http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/21-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/22-2014.html , Ενημέρωση  Σαββάτου   22  Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/23-2014.html  , Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης ενημέρωση 23 Μαρτίου 2014  
~http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/24-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 .-
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/25-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 25 Μαρτίου 2014  .-

***
~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/                                    
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                   
 Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami                                             
Arfara-Messinias,  
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,
vlasios  ,
Stamos Arfara Messinias Greece                                            http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .- 

 
~* * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ       
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    5 20  .                                     
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ : Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-         
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                            
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014
~ 

~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ :
~ http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-                  
http://xristianos.gr /     
 http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-     http://www.defencenet.gr/defence/index.php , ΕΙΔΗΣΕΙΣ     
 www.astrologos.gr                                                         
~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-
 www.liveu.gr , ΤΣΟΠΑΝΙΔΟΥ .-                                                             
 www.sintagespareas.gr, ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ       

 ~  www.potami.gr  Σταύρος  Θεοδωράκης .-                                             
www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1                          

  www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,  http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 ,           www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .- 
www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-                    
www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-                                                   
~ www.ekloges14.gr , Στο  Kontra Channel .-   
 http://messiniaka.blogspot.com/ , ΜΕΣΣΗΝΙΑ.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -    520   φίλοι.-         

***  ΑΓΙΟ   ΟΡΟΣ  ΤΟ  ΕΤΟΣ  2013 : VIDEO , :

~    Photo  album  from AGIO  OROS  2012 :    http://youtu.be/IcgNjhFJzvA  ,

~ FOTO Album Αγίου Όρους  2010 :      http://youtu.be/qyf2bfVoPzE ,

~** Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ 2013 από ξενώνα :          http://youtu.be/sUqWCxdrluE ,

~Ι Μ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 2013 :        http://youtu.be/owSImMXp3Xw ,

~ Ι Μ Διονυσίου 2013 :     http://youtu.be/yPBhc8286AQ  , X  http://youtu.be/cTuUJFxkMMQ X,

~   Ι Μ  ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ  2013  : http://youtu.be/j59YQDFQQjI  ,

~  Ι Μ  Σίμωνόπετρας , Γρηγορίου  , Διονυσίου  2013 :  http://youtu.be/I0iA_Ca9RuQ ,

~ Ι Μ  ΙΒΗΡΩΝ  2013 : http://youtu.be/UUgCZx3rn80 ,

~  Ι Μ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  2013  :     http://youtu.be/1bcUWZmU0ms ,

~ Ι Μ  Αγίου Παύλου  2013 :         http://youtu.be/tqWg5RL6ptQ ,

~   Ι Καλύβη Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίϊκα) Σκήτη  Αγίας Άννας  2013 :                                 http://youtu.be/VTIiD5z9N_4 ,   

~  Άγιο Όρος  2013  : http://youtu.be/-nhp4IBRhfc ,

~ Ι .Κελί  Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων  2013 : http://youtu.be/CMs-WqGkScA ,

~ Αρσανά  Σκήτης Αγίας Άννης  2013 :http://youtu.be/qsK4LxUdywox http://youtu.be/g1LFS_iZuFE , x,

~  Από Αγιο Γεώργιο Καλύβες Σκήτης Αγίας Άννης :           http://youtu.be/m19hspnBKus ,

~  ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ   ενημέρωση  1 γιά Αγία Άννα  2013 :     http://youtu.be/UbuuUFc69YQ ,

~  ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ  ενημέρωση  2  γιά Αγία Άννα  2013 :   http://youtu.be/TApEJCm3C0g ,

~   ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ  ενημέρωση  3  γιά Αγία  Άννα  2013  :http://youtu.be/O1ea2ud_bpU ,   x http://youtu.be/Z3XvGbSKVow ,x       

~  ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ  SKHTH  AGIAS  ANNHS ενημέρωση 4  γιά Αγία Άννα  2013 :    http://youtu.be/HgFJUPRWzVU ,

~  ΣΚΗΤΗ  ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ      ενημέρωση  5  γιά  Αγία  Άννα  2013 :    http://youtu.be/cG73UO2r4dg ,

~ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ   ενημέρωση  6  γιά Αγία Άννα   2013 : http://youtu.be/cG73UO2r4dg ,

~   ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ     ενημέρωση  7  γιά Αγία Άννα  2013 :  http://youtu.be/qMUvjfK8TxE ,

~  Φιλοθέου Ιβήρων  Καρυές  διαδρομή  2013 :                   http://youtu.be/h19ws10m6HQ .

~   Στην Ι Μ  ΦΙΛΟΘΕΟΥ  2013 :   http://youtu.be/qJ5xjVOq3q0 ,  

~    Ναός Ι Μ   Φιλοθέου  2013 :    http://youtu.be/ZZEu_AZDtTA  ,

~   Διαδρομή  Ιβήρων Καρυές  2013 :     http://youtu.be/SvdeP3iylyE ,

~   ΚΑΡΥΕΣ   Ι Μ  Φιλοθέου  διαδρομή  2013 :    http://youtu.be/Qzbz7CVNDhU ,

~  Ι Μ  ΦΙΛΟΘΕΟΥ  καθεδρικός Ι Ν   2013 :     http://youtu.be/uGNjJEKU02c ,

~ Άγιο Όρος  διαδρομές  Ι Μ  Φιλοθέου  Ιβήρων  2013 :   http://youtu.be/cGaljDRqqXU ,

 ~  Ι Μ  Φιλοθέου  εντός  Ναού  2013 :     http://youtu.be/piKxWkG2Hu0 ,

~   Ι Μ  ΙΒΗΡΩΝ εντός   2013 :   http://youtu.be/Kfnen4l1_dg ,

~   Ι  Μ  ΙΒΗΡΩΝ   2013 :    http://youtu.be/nvy-y_7JSVQ ,

~  Σπήλαιο Αγίου  Οσίου Σίμωνος 2013 :       http://youtu.be/f_ZT0hc2JCI ,

~  ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ καί Σκήτη ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ  2013 :     http://youtu.be/Ildfb1lh3Po ,

~   Σίμωνος Πέτρας  Ι Μ  Σιμωνόπετρας 2013 :   http://youtu.be/I5uvhZMJxwc  ,

~ Νέα Σκήτη  και  Σκήτη Αγίας Άννης  2013 :     http://youtu.be/2rMw9D_Op68 ,

~ ΝΕΑ  ΣΚΗΤΗ  2013 :  http://youtu.be/RFLLeqpob4c ,

~  Κυριακο Αγίας Άννης  πίσω η Ι Κ  των Μουτεβελαίων 2013 :   http://youtu.be/ZVkzJtxzaBc  ,

~   Ι Μονή Σίμωνος Πέτρου  2013 :    http://youtu.be/zbXPcFj4M_E  ,

~   Ι Μ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ  2013:   http://youtu.be/c1osyDgo88I ,

~ Στην Ι Μ  Σίμωνος Πέτρας  2013  :  http://youtu.be/l1CFtIsdc3Q ,

~  ΙΜ   Αγίου Πασντελεήμωνα   2013 :   http://youtu.be/fFNciuWI0No , 

~    Ι Μονή  Δοχειαρίου  2013:                  http://youtu.be/dy-wvb-W1dA ,

~   Ι Μ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013 από ξενώνα :   http://youtu.be/aevSE5o3j2E ,

~    Ι Μ Ξενοφώντος  2013 :   http://youtu.be/aQEHOM8_uoI ,

~   Ι Μ  ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ  2013 :    http://youtu.be/oZCSJe8NBKQ ,

~   Ι Μ  ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ  2013 :    http://youtu.be/PFO00YlgMmc ,

~    Ι Μ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ  Ρώσικη )  2013:   http://youtu.be/y4ZVEFvizM8  ,

~   Αρσανάς Σέρβικου  Γιοβάνιτσας  2013 :    http://youtu.be/00daXbRc8Jg  ,

~   Αρσανάς Μονής Ζωγράφου Βουλγάρικο)  2013 :  http://youtu.be/u-172FWecgQ ,

~ Αρσανάς Ι Μ  Κωνσταμονίτου  2013 :    http://youtu.be/x8jRlWXlzP0 ,

~    Αρσανάς  Κωνσταμονίτου  2013 :    http://youtu.be/OppToLVuQog ,

~     Αρσανάς Γιοβάνιτσας  2013 :   http://youtu.be/Z3p0O6OZ7aE ,

~   ΑΡΣΑΝΑΣ  Ι Μ ΖΩΓΡΑΦΟΥ  2013 :     http://youtu.be/hXmLKJW4CYQ ,

~ ΑΡΣΑΝΑΣ  ΓΙΟΒΑΝΙΤΣΑΣ  πλησιάζοντας  2013 : http://youtu.be/hpnSdfJoW9Y ,

~   Ι Μ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ  2013 :  http://youtu.be/iAt-cwbRjH0  ,

~ ΔΑΦΝΗ  γιά Ι Μ  ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ  2013 : http://youtu.be/YWeb7BHRvhw ,

~  Αρσανάς Ι Μ  Αγίου Παντελεήμονα  Ρώσική)  2013 :   http://youtu.be/lIsPSLmiE8Y ,

~ Αρσανάς Μονής Δοχειαρίου  2013 :    http://youtu.be/9QxFmWrx-W8  ,

~   Αρσανάς Κωνσταμονίτου 2013 :   http://youtu.be/eNl7pYciLIs ,

~   Αρσανάς Ι Μ  Ζωγράφου  2013 :  http://youtu.be/uXlAuWmeBVU ,

~   Αρσανάς  Ι Μ  Χιλιανδαρίου 2013 Γιοβάνιτσας :   http://youtu.be/OH2fPxvdmus ,

~  ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ 2013  επιβίβαση  γιά Άγιο Όρος:     http://youtu.be/AS_V4wQ-Ju4 ,

~  Ουρανούπολη από το πλοίο  2013 :     http://youtu.be/GJLq6dxKo4E ,

~   Δυτικά  με πλοίο Αθωνικής πολιτείας  2013:  http://youtu.be/3rcw1ekSKrI ,
~   ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ  Χαλκιδικής  2013 Πύργος    http://youtu.be/tlijDqlKrkU ,
***
  ~**  ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ από επισκέψεις στο  Άγιο  Όρος στο περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ  2010  ΚΑΙ  2011 .- :  

1.~ 022 ΑΘΩΣ 2010 : http://youtu.be/8gmDyY1M-mk/ ,

2.- ~ 021 Άγιο Όρος 2010 : http://youtu.be/5dUZDkkW5r4/ ,

3.- ~ 020 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΘΩΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 Καρούλια –Καντούνια – Κερασιά : http://youtu.be/1vWVkE8fWjE/ ,

4.- ~ 019 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 23 ΕΩΣ 30 -08-2010: http://youtu.be/1UXueBOGGus/ ,

5.- ~ 018 Άγιον Όρος 2010: http://youtu.be/jTLjZ5fJveA/ ,

6.- ~ 017 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2010: http://youtu.be/T2LamLTkOO4/ ,

7.- ~ 016 Άγιο Όρος Σκήτη Αγίας Άννης 23 εως30 -08-2010 : http://youtu.be/3fjRrVJ4NdQ/ ,

8/.- ~  2154 -  Ιερά Μονή Καρακάλου : http://youtu.be/6ou4ffypE8E/ ,

9.- ~ 1887.-  Τάφος μοναχού Παϊσιου Σουρωτή 5-8-2011 : http://youtu.be/vGgHoXHBbSw/ ,

1`0.- ~ 1885.-  ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΤΑΦΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ: http://youtu.be/ittiSBqYheI/ ,

11.- ~ 2101.- ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ Γέροντας Ευθύμιος Καψάλα : http://youtu.be/X3Aq296RXnk/ ,

12.- ~ 1884.avi Στο γυναικείο Μοναστήρι ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ στη Σουρωτή 2011: http://youtu.be/hRNHvwlo_AY/ ,

13.- ~ 2105.-  Καλύβα Αναστασίου Καψάλα Ευθύμιος: http://youtu.be/6F-K6aFHzOA   ,

14.- ~ 2169.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ : http://youtu.be/zXtrNaeElk4  ,

15.- ~ 2119.-  Ιερά Σκήτη Προφήτη Ηλία : http://youtu.be/o6UJ5k5VC3g  ,

16.- ~ 2049.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/IS6XLJnSOpo  ,

17.- ~ 1879.-  ΣΟΥΡΩΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Τάφος Μοναχού Παϊσιου 5-8-2011: http://youtu.be/4Lxq2kE4P8c  , ?

18.- ~ 2144.-  Καρυές - Ι. Μ. Καρακάλου : http://youtu.be/1-BPaMQhCbM  , ?

19.- ~ 2164.-  ΚΑΡΥΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/aWnAmjE20r8  ,

20.- ~ 2023.-   Αρσανάς Κωνσταμονίτου και Δοχειαρίου : http://youtu.be/PvUg_SvjnkE  ,

21.- ~ 2111.-  Σκήτη Προφήτου Ηλία: http://youtu.be/_t5pSbKHvdY / ,

22.- ~ 2194.- ΑΡΣΑΝΑΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/FSclzefUano   , ?

23.- ~ 2121 Ι.Ν. στην ΣΚΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ : http://youtu.be/472Q3gvEPQA   ,

24.- ~ 2090.-  Ι. Μ. ΙΒΗΡΩΝ : http://youtu.be/7o4wMrXWQnM   , ?

25.- ~ 1893. -  ΙΕΡΙΣΣΟΣ προς Άγιο όρος 5-8-2011 : http://youtu.be/2aeX96Qvt1Y   ,

26.- ~ 2076.-  Το περιβόλι της Παναγιάς : http://youtu.be/UqtMKeTW3Tc    ,  

27 .- 1921.-  Με το πλοίο προς Ι.Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011 : http://youtu.be/WQrgIwwuvWw   , http://youtu.be/WQrgIwwuvWw  ?

28.- ~ 1956.-  Στην Ιερά Μονή Εσφηγμένου 5-8-2011: http://youtu.be/n4M1sFR6ezI   ,

29.- ~ 2168.- Στην Ι.Μ. Βατοπεδίου : http://youtu.be/d75XrtftHJo   ,

30.- ~ 1986.- Στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου – Σέρβικο : http://youtu.be/YGN1-qkBrsA   ,

31.- ~ 2057.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2010 : http://youtu.be/B1twiTSFJp8   ,

32.- ~ 2143. - Ι.Μ. Παντοκράτορα ( Σταυρονηκίτα , Προφ. Ηλίας ) : http://youtu.be/ne3uhgUgV8E   ,

33.- ~ 2145.-  Ι. Μ. Καρακάλου  : http://youtu.be/ayI_V3Osigg   ,

34.- ~ 2055. - ΑΡΣΑΝΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/1VQlHfSzyp4   ,

35.- ~ 2094.- Ι.Μ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ :  http://youtu.be/tMxuCFZk0sA   , http://youtu.be/tMxuCFZk0sA ,   http://youtu.be/tMxuCFZk0sA  , ?

36.  2096.- ΚΑΨΑΛΑ -Σκήτη Αναστασίου μοναχός Ευθύμιος : http://youtu.be/cjAE-xYZVkI   ,

37.- ~  1922.- Από το πλοίο ΙΕΡΙΣΣΟΣ- ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : http://youtu.be/YcKfXAVonrg   ,

38 .- ~ 2166.- Ι.Μ. Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/nzscAiUxTHk  ,

39.- ~ 1985.- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Σέρβικο Μοναστήρι : http://youtu.be/6r3smNxL3sU   ,

40.- ~ 2153.- Στην Παναγούδα του Γέροντα Παϊσιου : http://youtu.be/ZMeIytGC0go    

41.- ~ 2056.-  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 , 2010 : http://youtu.be/5Rxd2CnC6oQ   , ?

42.-  2065.- ΙΕΡΑ Μ .ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ –ΡΩΣΙΚΟ : http://youtu.be/TyXiTgQVBI8 ?

43.- ~ 2172.- Αρσανάς Ι.Μ.Βατοπεδίου : http://youtu.be/dUnD6q_LxYc    ,

44.- ~ 2036.- ΑΡΣΑΝΑΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011 : http://youtu.be/5rzHdUFEWA4   ,

45.- ~ 2017.- Στον Αρσανάs Ι. Μ. Κωνσταμονίτου : http://youtu.be/6UQPWyp6r8Y   ,

46.- 2016.- Φεύγοντας από Αρσανά Γιοβάνιτσας Σέρβικο : http://youtu.be/Pu8FkvT55O4   ,

47.- ~ 1984.- Ιερά Μονή Χιλανδαρίου 6-8-2011: http://youtu.be/dKcRzeG7XZE   ,

48 .- ~ 1987.- Ι. Μ. Χιλανδαρίου: http://youtu.be/cSrIjpuI21U   ,

49.- ~ 2039.- ΑΡΣΑΝΑΣ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ 2011: http://youtu.be/a7J8OAL539U   ,

50.- ~ 2062 Άγιο Όρος 2011 : http://youtu.be/5dE_KM8Uipk   ,

51.- ~ 1925.- Άγιον Όρος - Στον Αράπη : http://youtu.be/eGhdWd4qrE0   ,

52.- ~ 2084.- ΚΑΡΥΕΣ - ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ : http://youtu.be/4IpS7h3qX0s   ,

53.- ~ 1934.- Αρσανάς -Ι.Μονή Εσφηγμένου : http://youtu.be/IGflYW5Oncg   ,

54.- ~ 1988.- Ι.Μ. ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ : http://youtu.be/zG2k9uOYFwg   ,

55.- ~ 1929.- Αρσανάς Χιλανδαρίου Σέρβικο : http://youtu.be/grmVzbL5e1c   ,

56.- ~ 2152.-  Στην καλύβα Παναγούδας του μοναχού Παϊσιου :


57.- ~ 1923.-  Στο Άγιο Όρος 5-8-2011: http://youtu.be/iFx1WR7igW0   ,

58.- ~ 2198.- Στον Αρσανά του Βατοπεδίου 2011 : http://youtu.be/uf8ulGRPPns   ,

59.- ~ 2058.- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 2011 : http://youtu.be/x-r2NhjdTPo   ,

60.- ~ 1938.- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΗΓΜΕΝΟΥ: http://youtu.be/y8qZof6j0mg   ,

61.- 2137.- Από Προφήτη Ηλία στην Ι. Μ. Παντοκράτορα : http://youtu.be/VYQnplRKVr0   , 62.- ~ 2074.- Άγιο Όρος : http://youtu.be/kyMQ-5ywEAs   ,

63.-~ 2163.- Καρυές Άγιος Ανδρέας Άξιον Εστί : http://youtu.be/ScfGxynTKHo   ,

64.- ~ 1924.- Στο Περιβόλι της Παναγίας 5-8-2011 : http://youtu.be/h0tPHJ28m20  

65.-   1892.  ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Γενικό Νοσοκομείο : http://youtu.be/w08ScAnud6c   ,

66.- ~ 1955.- Ι.Μ. Εσφηγμένου: http://youtu.be/mxEo90dEV-c   ,

67.-  ~** http://youtu.be/52W_3DmQuV8 ¨: ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ

68.-~** http://youtu.be/j8_tGoU0Wk0  :  ΚΑΡΟΥΛΙΑ  ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ  ΔΑΝΗΛΑΙΟΙ

69.- ~** Τα φρικαλέα Καρούλια Αγιου Ορους μέρος 1ο: http://youtu.be/U5y9QyU2rZQ

70.- ~** 4' ΓΕΡΩΝ ΠΑΊΣΙΟΣ ' ΣΠΑΝΙΑ ΗΧΟΓΡΆΦΗΣΗ'' ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :                                                  

http://youtu.be/xx1-mOFe424 , :                 

71.- ~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ -ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ : http://youtu.be/qdGDf75rHA0 

72.- ~** ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ-ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ : http://youtu.be/Dt1UqG2wIP4 ,

 ~** http://snsarfara.blogspot.com/2009/10/blog-post_4330.html : Ο Γέροντας Μοναχός Παϊσιος Αγειορίτης .-



~**http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/06/2011_29.html , Σκήτες του Αγίου Όρους 2011 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: