ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙA

ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014 
** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
*** ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014  
** ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΦΑΡΑΓΓΙΑ  Διαδρομές  - παρουσιάσεις  Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου  2014 :







*** ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014    1ο   Μέρος
***  ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ  :
 1 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΡΤΕΡΟΣ  στο Ηράκλειο  :
     video:     http://youtu.be/SG29uaFto3Y ,
 Το φαράγγι του Καρτερού ή Αστρακιανό φαράγγι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού όπου και καταλήγει στον Καρτερό, μια όμορφη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες. Μέσα στο φαράγγι λειτουργούσαν κάποτε 10 νερόμυλοι και ψαράδες ψάρευαν χέλια κι έπιαναν καβούρια. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με μικρές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ' έναν τόπο μαγικό.
~ Εδώ  φωτογραφίες από το  φαράγγι Καρτερού : https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B9+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=-mYHVJXLKZTLsAT0sYCoDQ&sqi=2&ved=0CCkQsAQ&biw=1078&bih=628&dpr=0.95
Το Αστρακιανό φαράγγι ή φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού όπου και καταλήγει στον Καρτερό, μια τουριστική περιοχή με όμορφη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες και το βάδισμα είναι εύκολο μιας και κι έχουν γίνει έργα υποδομής για την ευκολία του επισκέπτη. Μέσα στο φαράγγι λειτουργούσαν κάποτε 10 νερόμυλοι και ντόπιοι ψαράδες ψάρευαν χέλια κι έπιαναν καβούρια. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με μικρές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ' έναν τόπο μαγικό. Μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι είτε για πεζοπορία είτε για βόλτα με mountain bike, όπου και θα χρειαστεί σε κάποια σημεία να σηκώσετε το ποδήλατό σας. Η επίσκεψή σας στο Φαράγγι του Καρτερού θα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία!     

 2 ~** ΤΟ Φαράγγι  της ΣΑΜΑΡΙΑΣ Κρήτη ΧΑΝΙΑ : ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 18 ΧΛΜ.) ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ 150 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΦΑΡΔΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΧΡΙ 3 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 6 ΕΩΣ 8 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΧΙΣΕΤΕ

  VIDEO : http://youtu.be/8081yDmTJyU ,

Bήμα-βήμα η διαδρομή από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων έως & την έξοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς. |
 Step-by-step directions from the entrance of the National Park Lefka Ori and to the exit of the Samaria Gorge.
    1 Είσοδος  στο φαράγγι  Σαμαριάς Χανίων  2014: 2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/yBoFKsj-Cx8 ,
  2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/1VlmnxTg4CY ,
  2   2ο  μέρος Φαράγγι  Σαμαριάς  2014: http://youtu.be/jyzwNvI_dxY ,

  3 Φαράγγι Σαμαριάς 3ο μέρος  2014: http://youtu.be/ROy6k5179sg ,
  4 Φαράγγι Σαμαριάς  4ο  μέρος : http://youtu.be/hbKqqFTVOFA ,.
  5 Φαράγγι  Σαμαριάς  5ο  μέρος : http://youtu.be/injeEckYl9E  ,.  ,
  6  Φαράγγι Σαμαριάς  6ο  μέρος : http://youtu.be/E5sDE1h4Nys , .-
 
 Θεσπεσιο φυσικο τοπιο !Θα κανω πεζοπορια εκει οπωσδηποτε!
Δεν υπαρχει ισως μεγαλυτερη ευχαριστιση στη ζωη απο το να βαδιζεις μεσα στην υπεροχα φυσικα τοπια σαν αυτο ,ετσι απλως χαριν τερψης!

Ένας αμερόληπτος οδηγός για τα βήματά σας μέσα στο μεγαλύτερο Φαράγγι της Κρήτης! | An impartial guide for your steps through the longest gorge in Crete!
~ Εδώ  εικόνες φωτογραφίες από φαράγγι Σαμαριάς : https://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B9+%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vmgHVKe_M-bIsASr_YCwDw&sqi=2&ved=0CCkQ7Ak&biw=1078&bih=628&dpr=0.95

Σαμαριά, το φαράγγι της Σαμαριάς

χάρτης με τη Σαμαριά στην Κρήτη
Η Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη. Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη, είτε έχει ήδη ακούσει ή σύντομα θα ακούσει για το πανέμορφο αυτό φαράγγι, το "φάραγγα', όπως αποκαλούν τη Σαμαριά οι ντόπιοι από θαυμασμό για την ομορφιά του, αλλά και για να το ξεχωρίσουν σε σχέση με τα άλλα μικρότερα φαράγγια στην Κρήτη.
Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος.
Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη.
Η φύση στη Σαμαριά
Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιες. Στο φαράγγι θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Αναφέρεται ότι στο φαράγγι υπάρχουν 450 είδη φυτών και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αφαιρεθεί οτιδήποτε από το χώρο της Σαμαριάς, ούτε καν ένα λουλούδι. Μην το δείτε σαν ένα αυστηρό νόμο, αλλά σαν το μοναδικό τρόπο να προστατευτεί το ευαίσθητο οικοσύστημα της Σαμαριάς για να συνεχίσουν να το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Στη Σαμαριά θα θαυμάσετε τα δάση της με τα πελώρια πεύκα και τα κυπαρίσσια, μια εικόνα από το παρελθόν της Κρήτης, όταν το νησί καλυπτόταν από δάση ονομαστά για την καλής ποιότητας ξυλεία τους, ιδανική για να φτιάχνονται γερά καράβια.
Κρι-Κρι στο φαράγγι της ΣαμαριάςΜέσα στο φαράγγι δεν αποκλείεται να συναντήσετε τους διάσημους κάτοικους του, τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, αυτά που οι ντόπιοι αποκαλούν "αγρίμια" και οι τουρίστες "κρι - κρι".
Το αγριοκάτσικο είναι είδος ενδημικό στην Κρήτη και το πιθανότερο είναι να συναντήσετε μερικά στο χωριό της Σαμαριάς, καθώς συχνά πλησιάζουν τα τελευταία σπίτια του χωριού.
Το χωριό Σαμαριά
Σαμαριά, κρήτηΤο χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται λίγο πριν τη μέση του φαραγγιού κι εκκενώθηκε το 1962, όταν ανακηρύχθηκε η ίδρυση του Εθν. Δρυμού. Τα παλιά σπίτια εξακολουθούν να υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού.
Το χωριό Σαμαριά είναι μία καλή ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή κρητική αρχιτεκτονική.
Επίσης είναι ένα σημείο ξεκούρασης περίπου στο μέσο της απόστασης. Ευκαιρία λοιπόν για τόνωση δυνάμεων με κάποιο σάντουιτς που θα κρατάτε μαζί σας.
Λίγο πιο κάτω από το χωριό βρίσκεται η εκκλησία της Οσίας Μαρίας (14ος αιώνας), απ' όπου με παραφθορά προέρχεται το όνομα Σαμαριά.
Σαμαριά, χάρτης
  Το μονοπάτι στη Σαμαριά είναι άριστα σηματοδοτημένο σε όλο το μήκος του και θεωρείται το πιο περπατημένο μονοπάτι σε ολόκληρη την Ελλάδα (δεύτερο είναι το μονοπάτι στον Ολυμπο).
Να χαθείτε είναι μάλλον αδύνατο μια και ούτως ή άλλως κινείστε διαρκώς σ' ένα ανθρώπινο ρεύμα. Υπάρχουν βρύσες σε διάφορα σημεία, όπως και τουαλέτες.
 Δεξιά βλέπετε τον χάρτη της Σαμαριάς, που είναι τυπωμένος στο πίσω μέρος του εισιτηρίου που θα αγοράσετε στην είσοδο του φαραγγιού.
 
Σαμαριά, Κρήτη
Η Σαμαριά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας απλός περίπατος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την πεζοπορία.
Ολοι μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι, αρκεί να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα γερό πιάσιμο στα πόδια την επόμενη μέρα.
Ενα καλό ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας είναι απαραίτητο, όπως επίσης αντηλιακό και καπέλο.
Το πιο κουραστικό τμήμα της διαδρομής είναι τα τελευταία 3 χμ. μετά την έξοδο σας από τον Εθνικό Δρυμό. Εδώ γίνεται ξανά έλεγχος εισιτηρίων για να μην μείνει κάποιος επισκέπτης μέσα στο φαράγγι τη νύχτα, είτε επειδή είχε κάποιο ατύχημα είτε επειδή το θέλησε.
Το τοπίο μετά την έξοδο από το φαράγγι γίνεται ξερό, χωρίς καθόλου σκιά. Αν ξεκινήσατε νωρίς το πρωί το περπάτημα, θα φτάσετε στο σημείο αυτό νωρίς το απόγευμα, όταν η ζέστη της ημέρας είναι πιο αισθητή.
Υπομονή γιατί μια ώρα πιο κάτω σας περιμένει η Αγία Ρουμέλη με την πολύ ωραία παραλία της.
 Αγία Ρουμέλη
Από την Αγία Ρουμέλη θα πάρετε το φέρρυ που θα σας μεταφέρει είτε προς Λουτρό και Χώρα Σφακίων, είτε προς Σούγια και Παλαιόχωρα.
Δυστυχώς στην Αγία Ρουμέλη, όπως και σε άλλα μέρη που διακινείται πολύς περαστικός τουρισμός, είναι έντονο το φαινόμενο με τα "καμάκια" που προσπαθούν να σας πείσουν να προτιμήσετε την δική τους ταβέρνα. Απλά αγνοείστε τους.
Αν δεν βιάζεστε να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας ή στο σπίτι σας, μπορείτε να παραμείνετε στην Αγία Ρουμέλη σε κάποιο από τα δωμάτια που θα βρείτε εκεί.
Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι η Αγία Ρουμέλη μεταμορφώνεται όταν φύγει το τελευταίο καραβάκι. Ξαφνικά όλα ηρεμούν και εσείς ανακαλύπτετε την πραγματική ομορφιά της. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, ένα καλό γεύμα σε κάποια ταβέρνα, την κουβεντούλα με τον ταβερνιάρη, τα αστέρια που γεμίζουν τον νυκτερινό ουρανό. Το πρωί μη βιαστείτε να φύγετε. Πάρτε το μονοπάτι που ανεβαίνει στο κάστρο ψηλά πάνω από την Αγία Ρουμέλη και απολαύστε τη μαγευτική θέα.
Σύντομη επίσκεψη στο φαράγγι της Σαμαριάς
Σαμαριά, Κρήτη
  Γενικά η συνολική διάρκεια της διαδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι 4-8 ώρες, ανάλογα με το βηματισμό σας. Εξι ώρες είναι ο συνηθισμένος χρόνος, ιδίως αν κάνετε αρκετές στάσεις για φωτογραφίες και για να απολαύσετε το καταπληκτικό φυσικό τοπίο.
Ωστόσο αν δεν αισθάνεστε αρκετά δυνατοί για όλη αυτή τη διαδρομή, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του "lazy way", όπως αποκαλείται από τους τουριστικούς πράκτορες.
Είναι μια πολύ συντομότερη διαδρομή, όπου ξεκινάτε από την Αγία Ρουμέλη και περπατάτε μέχρι τις Σιδερόπορτες, το στενότερο σημείο του φαραγγιού.
Στις Σιδερόπορτες (στο βάθος στη φωτογραφία) το φαράγγι είναι τόσο στενό και σχεδόν αγγίζετε τις 2 πλευρές του, που ορθώνονται κάθετα 350 μέτρα πάνω από το κεφάλι σας.
Η σύντομη διαδρομή είναι σίγουρα ένας εύκολος τρόπος να νοιώσετε τη μαγεία του φαραγγιού της Σαμαριάς, οπωσδήποτε όμως όχι ολόκληρη.
 Περίοδος επίσκεψης στη Σαμαριά
Η είσοδος στη Σαμαριά επιβαρύνεται με κάποιο φθηνό εισιτήριο κι επιτρέπεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το πότε θα ανοίξει το φαράγγι για τους επισκέπτες εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Μια δυνατή βροχή μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους να μην επιτρέψουν την είσοδο στο κοινό για να αποφευχθούν τα ατυχήματα από την πτώση βράχων ή την υπερχείλιση του ποταμού που ρέει μέσα στο φαράγγι.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τις μέρες που στην Κρήτη φυσά δυνατός άνεμος, δεν είναι σπάνιο να μην επιτρέπεται να ταξιδέψουν τα καραβάκια από και προς την Αγία Ρουμέλη, οπότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να παραμείνετε μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Συνήθως αυτό συμβαίνει το φθινόπωρο.

\3 ~** Ο  ΦΑΡΑΓΓΙ  της ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ  ΧΑΝΙΩΝ : VIDEO  :      http://youtu.be/fJ3CGw3rHPw ,
Αφιέρωμα στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Ανατολικό Σέλινο, από την καταπληκτική εκπομπή της ΝΕΑΣ Τηλεόρασης Κρήτης «ΓΚΡΕΜΝΑ» με επιμέλεια και παρουσίαση από την Ευτυχία Πενταράκη και θέμα το φυσικό κάλλος της Κρήτης μας!
Ένα υπέροχο βίντεο που προβάλει την μοναδική ομορφιά και αξία του φαραγγιού μας! Συγχαρητήρια για όσους εργάστηκαν για την δημιουργία του!
Βίντεο : http://youtu.be/gYWxMIEtL24 , -
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Ηρακλείου το Σαββατοκύριακο ς20-21 Ιουνίου 2009 σε Φαράγγια Φυγούς , Αγίας Ειρήνης , Λισσού και σε Σούγια και αρχαία Λισσό.-
Φαράγγι Αγίας Ειρήνης Η Σούγια έχει το δικό της φαράγγι. Τέλεια εναλλακτική πρόταση, αν το φαράγγι της Σαμαριάς σας φαίνεται μεγάλη απόσταση. Προβολή Φαράγγι Αγίας Ειρήνης σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους Το μονοπάτι στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, ξεκινάει λίγο νοτιότερα απο το χωριό Αγία Ειρήνη (περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Σούγιας), και καταλήγει επάνω στον δρόμο περίπου 3 χιλιόμετρα πρίν την Σούγια. Απο το σημείο αυτό θα επιστρέψετε στην Σούγια με ταξί ή με άλλο τρόπο που θα έχετε προγραμματίσει. Απο την Σούγια μπορείτε να πάτε στην είσοδο του φαραγγιού με ταξί ή με το πρωινό λεωφορείο που πάει στα Χανιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα και για να το διασχίσετε θα σας πάρει περίπου 3 ώρες. Πανέμορφη διαδρομή δίπλα στα νερά του Αγιερηνιώτη ποταμού με σκιά στο μεγαλύτερο μέρος της κάτω απο πλατάνια, πεύκα και πικροδάφνες. Στην έξοδο του φαραγγιού σας περιμένει μια καφετέρια για καφεδάκι ή ένα δροσιστικό χυμό. Δείτε πλάνα απο το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στα βίντεο που ακολουθούν. - See more at: http://www.chania-crete-greece.com/GR-faraggi-agias-irinis-sougia.html#sthash.1MtPJVRn.dpuf
Βίντεο 1 :  http://youtu.be/wHGdn6DszHk ,.-
Βίντεο 2 : http://youtu.be/-bZtmpz2OXY  ,.-
Βίντεο 3 : http://youtu.be/44KP6fEUn2M ,.-
Βίντεο 4 : http://youtu.be/fQr-cWjCxmw ,.-
Βίντεο 5 : http://youtu.be/Vq_yduSyqK8 ,.-
Δείτε πλάνα απο την πεζοπορία στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης που πραγματοποίησε ο πεζοπορικός όμιλος Ηρακλείου Κρήτης. (Έπειτα ακολουθούν πλάνα απο την συνέχιση της πεζοπορίας στο τμήμα του μονοπατιού Ε4: Σούγια-Λισσός.) - See more at:  http://www.chania-crete-greece.com/GR-faraggi-agias-irinis-sougia.html#sthash.1MtPJVRn.dpuf  .-
Βίντεο 6 : http://youtu.be/gYWxMIEtL24 ,.-

4 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΘΕΡΙΣΣΟΣ  ΣΤΑ  ΧΑΝΙΑ  ΚΡΗΤΗΣ  :ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΕΔΡΑ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ.
ΒΙΝΤΕΟ  :  http://youtu.be/8lpmJpRG8zM ,.
Video  2 :  http://youtu.be/0nrREJ0Q9Ik , .
Αυτή η εκδρομή ήταν μια έκπληξη για μας. Βρισκόμασταν ήδη στη μαγευτική Κρήτη. Απολαύσαμε τη μοναδική ομορφιά και ενέργεια της Παλαιόχωρας, αλλά είχε έρθει η στιγμή της επιστροφής στα Χανιά. Η ώρα του φαγητού περασμένη, αλλά είπαμε να ακολουθήσουμε την προτροπή περισσότερων των 2 ατόμων, να επισκεφτούμε το φαράγγι του Θερίσου.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΣΤΟ BLOG http://ixneytai.blogspot.gr/2013/11/b...
Βίντεο  : http://youtu.be/XIIQzLGNv5M ,.
Ολη η διαδρομή μέσα στο θερισσιανό φαράγγι .-
Το φαράγγι του Θερίσσου ή Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται κοντά στην πόλη των Χανίων και μπορείτε να το περάσετε και με αυτοκίνητο. Το κυρίως φαράγγι έχει μήκος έξι χιλιόμετρα. Οι κατακόρυφες επιβλητικές βραχοπλαγίες του και η πραγματικά οργιώδης του βλάστηση δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα χανιώτικα φαράγγια. Μια επίσκεψη σ' αυτό, έστω και με όχημα, και η ομορφιά του χωριού Θέρισσο, κτισμένου στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 580 μ. μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη.
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-hanion/faragi-therisou/#ixzz3CHb0zssP




Δεδομένα χάρτη©2014 Δεδομένα χάρτη Google
Δεδομένα χάρτη
©2014 Δεδομένα χάρτη Google
©2014 Δεδομένα χάρτη Google


Χάρτης
Δορυφόρος


Το χωριό      Το γνωστό -ηρωικό- χωριό Θέρισο ανήκει στην επαρχία Κυδωνίας και βρίσκεται κρυμμένο στις υπώρειες των Λευκών Ορέων (16 χλμ Ν από τα Χανιά, 113κατοίκους.). O χώρος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κρήτης, καθώς οι κάτοικοί του δεν έπαψαν να αντιμάχονται αμείλικτα τους Τούρκους που επανειλημμένα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν την ισχυρή αυτή θέση. Το 1866 το Θέρισο κάηκε από τον Μουσταφά Ναϊλή πασά και πολλοί κάτοικοι -μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Ελ. Βενιζέλου που καταγόταν από εδώ- κατέφυγαν στα Κύθηρα και την Πελοπόννησο. Μεγαλύτερη ιστορική σημασία απέκτησε το χωριό με τα γεγονότα του 1905, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι οπαδοί του κήρυξαν στο Θέρισο την επανάσταση ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς του πρίγκιπα Γεωργίου -τον οποίο είχαν επιβάλει οι μεγάλες δυνάμεις- προετοιμάζοντας έτσι την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα. Από το Θέρισο κατάγονταν οι αγωνιστές του 1821, αδελφοί Χάληδες.

Πηγή
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-hanion/faragi-therisou/#ixzz3CHbMwV3j
5 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΓΙΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΡΚΑΔΙ) :
ΒΙΝΤΕΟ : http://youtu.be/noKE-u-M52g
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ..
Βίντεο  : http://youtu.be/5h3ey7A671A ,.-
Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι είναι εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία.
Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει "αγίασμα". Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.
Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της περιοχής. Το χωριό Πατσός Βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ. Γύρω του ευρίσκονται τα χωριά Καρίνες, Σπήλι και Γερακάρι. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση. Όλη η βλάστηση και οι καλλιέργειές του οφείλονται στις πολλές πηγές νερού που διαθέτει, ενώ τρέχει πολύ καλής ποιότητας νερό ολόκληρο το χρόνο.
Πηγή: Χριστόφορος Χειλαδάκης
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-rethymn%CE%BFy/faraggi-patsoy/#ixzz3CHbyBvjy


6 ~**   ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑ    ΑΓ.  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  και  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  ΚΡΗΤΗΣ :
~* Φαράγγι ΧΑ  Κρήτης  2014 διαδρομή : http://youtu.be/qGkzl7Dq3i0 ,
~ Φαράγγι ΧΑ στη  διαδρομή Άγιος Νικόλαος  Φοινικόδασος  ή Ιεράπετρα  Κρήτης 2014 : http://youtu.be/zDHhxhpA5KI  ,
Το νερό κατέβαινε από ψηλά, από τα βουνά της Θρυπτής, και σχημάτιζε ένα τεράστιο καταρράκτη... «του Μάστορα», 215 μέτρα ύψος, ο μεγαλύτερος στην Κρήτη. Το νερό χτυπούσε στα πλάγια του φαραγγιού και, από τη μια λιμνούλα στην άλλη, έφτανε ορμητικά στην έξοδο.
Βίντεο  : http://youtu.be/EqMp0-AiJ7A  ,.-
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανάγλυφου της περιοχής της Ιεράπετρας είναι το φαράγγι του Χα, δίπλα στο χωριό και τα μινωϊκά ερείπια της Βασιλικής. Θεωρείται ένα από τα αγριότερα φαράγγια της Ελλάδας, ένα σπάνιο μορφολογικό φαινόμενο της φύσης, που μόνο ένας ενδογενής παράγοντας, όπως ο τεκτονισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αυτός, λοιπόν, ο καρστικός σχηματισμός έχει δημιουργηθεί πάνω σε μεγάλο ενεργό ρήγμα σύμφωνα με γεωλόγους.
Η ονομασία του προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα και συναντάται κι σε άλλα φαράγγια (Χαυγάς, Χαυγούδι κλπ). Μια ενδιαφέρουσα παράδοση συνδέει την ονομασία του Χα με την ονομασία του χωριού «Γρας», τον σημερινό οικισμό Άγιο Στέφανο. Υπήρχε λένε στον Άγιο Στέφανο ένα κάστρο που οι Σαρακηνοί προσπάθησαν να καταλάβουν. Μια γριά που περιφερόταν έξω από το κάστρο πολέμησε γενναία τους Σαρακηνούς με το σπαθί της, ώσπου εξαντλήθηκε. Την συνέλαβαν και την ρώτησαν που είναι η μυστική είσοδος για να κυριεύσουν το κάστρο. Η γριά τους οδήγησε σε μια υπόγεια σπηλιά και τους έδειξε τη θεοσκότεινη είσοδο. Οι Σαρακηνοί διέταξαν τη γριά να κατέβει πρώτη. Πιάνοντας τις πέτρες με τα δύο τις χέρια, κρεμάστηκε στο κενό και με αργό βήμα άρχισε να κατεβαίνει. Γλιστρούσε μα προσπαθούσε να κατέβει όσο το δυνατόν πιο κάτω. Την ακολούθησαν οι Σαρακηνοί. Όταν κατέβηκαν όλοι η γριά φώναξε, «Ξαναβγείτε εδά»! Ο τελευταίος ακούγοντας το μουγκρητό άφησε τα χέρια του και κατρακύλησε στο κενό παρασέρνοντας και όλους τους άλλους. Παρέσυρε και τη γριά η οποία άρχισε να γελά καθώς έβλεπε τον σκοπό της να εκπληρώνεται. Η τρύπα όμως δεν είχε πάτο και συγκοινωνούσε με μία άλλη που υπάρχει μέσα στη χαράδρα του Χα. Έτσι η άνθρωποι της περιοχής άκουσαν το «Χα, χα, χα» της γριάς να βγαίνει μέσα από το φαράγγι. Από τότε το φαράγγι πήρε το όνομα Χα. Μία άλλη παράδοση ερμηνεύει διαφορετικά την ιστορία της χαράδρας. Ένας βοσκός οδηγούσε ένα ζευγάρι βόδια από την Παχειά Άμμο στο αλώνι του. Την ώρα που περνούσαν τα βόδια μπροστά από το στόμα του φαραγγιού κουράστηκαν κ έκατσαν κατά γης. Ο βοσκός τότε άρχιζε να φωνάζει Χα…. Χα… ώστε να κάνει τα ζώα να σηκωθούν. Η φωνή του αντιλάλησε στο χάος του φαραγγιού, το «χα» ακούστηκε από χιλιάδες στόματα και οι κάτοικοι της περιοχής από τότε ονόμασαν το φαράγγι «Χα».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φαράγγι είναι ένας παρθένος βιότοπος ανέγγιχτος από τον άνθρωπο μιας και η διαμόρφωσή του απαγορεύει στον οποιοδήποτε να το γνωρίσει καλά, να το διασχίσει ή να το εκμεταλλευτεί. Οι πρώτοι που το διέσχισαν το 1987 είναι τρεις Θεσσαλονικείς ορειβάτες, έμπειροι και ριψοκίνδυνοι, ο Σταύρος Λαζαρίδης, ο Βλάσης Χατζηπαναγιώτου και ο Χρόνης Αματζίδης που χρειάστηκαν εφτά μέρες προσπαθειών. Σήμερα το φαράγγι είναι ασφαλισμένο και αποτελεί έναν παραδεισένιο προορισμό για canyoning. Το φαράγγι έχει περίπου 33 ραπέλ, το μεγαλύτερο έχει ύψος 35 μέτρα. Σε κάποια σημεία του είναι ιδιαίτερα στενό, με πλάτος λίγων μόλις εκατοστών, κάτι που το κάνει ιδιαίτερο. Στο τελευταίο ένα τρίτο του φαραγγιού χύνεται ένας καταρράκτης ύψους 215 μέτρων, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα του νερού του φαραγγιού αρκετά. Συχνό είναι το φαινόμενο μέχρι εκείνο το σημείο ο Χα να είναι στεγνός και από εκεί και μετά να έχει μεγάλες ποσότητες νερού. Ο καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας και βρίσκεται στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας.
Η είσοδος είναι πολύ στενή, περίπου τρία μέτρα, ενώ προς τα πάνω το άνοιγμα φαρδαίνει. Το πλάτος του σε πολλά σημεία είναι μόνο τριάντα εκατοστά και σε άλλα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται οι τεράστιοι τοίχοι του σε ύψος από 200 ως και 400 μέτρα. Πριν από την (κάτω) είσοδο, υπάρχει μια μικρή λίμνη, που σχηματίζεται από ένα μικρό καταρράκτη, που κι αυτός δημιουργείται από μια άλλη λίμνη ψηλότερα, όχι ορατή από τη βάση του φαραγγιού. Μπορεί κανείς να τη θαυμάσει αν σκαρφαλώσει προσεκτικά στα βράχια, αριστερά από το άνοιγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πετρώματα με τους παράλληλους έντονους χρωματισμούς τους. Στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετές τέτοιες λίμνες, που σχηματίζουν καταρράκτες, κατά τη χειμερινή περίοδο. Τότε είναι και η καταλληλότερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το φαράγγι και να κάνει canyoning. Πλησιάζοντας τη χαράδρα ο επισκέπτης κυριεύεται από δέος. Οι γκρίζοι βράχοι, κομμένοι σε τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα, υψώνονται μεγαλόπρεπα σκιάζοντας τη μικρή πεδιάδα που απλώνεται μπροστά τους.
Κοντά στο Χα υπάρχουν παλιοί πετρόχτιστοι νερόμυλοι που τώρα πια είναι ερειπωμένοι, μνημεία μιας άλλης εποχής. Ένας μύθος λέει πως στα έγκατα του χάους, στην καρδιά του Χα, είναι θαμμένο ένα άρμα χρυσό, που το σέρνουν αλόγατα χρυσά. Και είναι χρυσά τα σκοινιά του, διαμαντένια τα πλουμίδια του. Λαμπιρίζουν τόσο στον ήλιο που θα θαμπωθεί η Κρήτη όταν κάποιος τολμηρός Κρητικός βρει το χρυσό άρμα. Για να πάει κανείς ως εκεί που βρίσκεται πρέπει να δεθεί με σκοινιά και να γλιστρήσει στο βράχο.
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-lasithi%CE%BFy/faraggi-xa/#ixzz3CHcXqC9u

 

7 ~** ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ  ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ :

   VIDEO :  http://youtu.be/JcOE3LDvdA0 ,
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και απέχει από την ομώνυμη πρωτεύουσα 45 χιλιόμετρα. Πιθανότατα είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού καθώς με το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ' αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς.
Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.
Η κοιλάδα καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει στο βάθος το βράχινο φράγμα που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Μοναχίτι.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).

Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος , φτάνει τα 7,80 μ.
Το γεφύρι πρόσφατα έχει συντηρηθεί ενώ παράλληλα κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που θα φτάνει ως το χωριό.


8α ~**  ΤΟ  ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ  ΠΟΡΤΙΤΣΑΣ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ   :
  Βίντεο  : http://youtu.be/JcOE3LDvdA0  ,.
Το γεφύρι της Πορτίτσας βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και απέχει από την ομώνυμη πρωτεύουσα 45 χιλιόμετρα. Πιθανότατα είναι το δημοφιλέστερο και ομορφότερο γεφύρι του νομού καθώς με το υπέροχο τοπίο που δημιουργεί το βαθύ φαράγγι με το καλά συντηρημένο γεφύρι και η ευκολία της πρόσβασης σ' αυτό δημιουργούν ένα μνημείο απαράμιλλης και ασύγκριτης ομορφιάς.
Ανάμεσα στα βουνά Σπηλαίου και Λυκότρυπας δημιουργείται η κοιλάδα Κανάβη. Η ευχάριστη αγκαλιά της κοιλάδας με τα νερά του ορεινού ρέματος να κυλούν νωχελικά ανάμεσα σε κροκάλες και πλατάνια, ημερεύει τη σκληρότητα της ορεινής γης.
Η κοιλάδα καταλήγει σε βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει στο βάθος το βράχινο φράγμα που σχηματίζουν σαν συμπληγάδες οι δυο αντικριστοί κάθετοι βράχοι το οποίο εμποδίζει αποφασιστικά το άπλωμα του μικρού οροπεδίου. Μπροστά από το στενόμακρο στόμιο του φαραγγιού που χάσκει σαν πόρτα που ξεχάστηκε ανοικτή, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας δρασκελίζει το ποτάμι δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων ανάμεσα στο Σπήλαιο και το Μοναχίτι.
Ο ποταμός που περνά κάτω από την κάμαρα του γεφυριού είναι ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Ελληνικός ποταμός (μήκος 297 χιλιόμετρα).
Η κατασκευή της γέφυρας υπολογίζεται το 1743. Είναι δίτοξο με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80μ και του μικρού τα 5μ. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μ. και το πλάτος του 2,70 μ. , το δε συνολικό του ύψος , φτάνει τα 7,80 μ.
Το γεφύρι πρόσφατα έχει συντηρηθεί ενώ παράλληλα κατασκευάζεται λίθινο μονοπάτι που θα φτάνει ως το χωριό.
faraggi_portitsas_first

O νομός Γρεβενών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για όσους τον έχουν επισκεφθεί κι έχουν αναζητήσει τις ομορφιές του. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά σκαλίζουμε στο Google Earth την περιοχή μήπως και ανακαλύψουμε κάτι "καλό"... Κάπως έτσι λοιπόν έπεσε στην αντίληψή μας το φαράγγι της Πορτίτσας, το οποίο και επισκεφθήκαμε τον Ιούλιο του 2011. Το φαράγγι βρίσκεται στο χωριό Σπήλαιο και το συνθέτουν δύο τεράστιοι αντικρυστοί βράχινοι όγκοι, ύψους περίπου 150 μέτρων έκαστος, ίσως και περισσότερο. Η διαδρομή από τον οικισμό του Σπηλαίου μέχρι το φαράγγι γίνεται είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο και διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά της ώρας. Στην είσοδο, το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι, υποδέχεται τους επισκέπτες και δείχνει το δρόμο στα νερά του Περιβολιώτικου ρέματος, ώστε να διασχίσουν το φαράγγι και να ενωθούν στη συνέχεια με τα νερά του Σμιξιώτικου ρέματος που κατεβαίνουν από το Βορρά, και να δημιουργήσουν έτσι, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, τον Βενέτικο ποταμό... Όλα αυτά όμως ήταν η θεωρία καθώς μέχρι να φτάσουμε στο φαράγγι της Πορτίτσας και να το δούμε με τα μάτια μας, δεν γνωρίζαμε ότι πηγαίναμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας...
faraggi_portitsas_2 faraggi_portitsas_3 faraggi_portitsas_4 faraggi_portitsas_5

Όσοι είχαμε μία μικρή εικόνα της περιοχής, έστω κι από φωτογραφίες, αδημονούσαμε να φτάσει η μέρα της εξόρμησης στην οποία, κάθε μέλος της παρέας θα έπρεπε να φέρει "υποχρεωτικά" μαζί του και υπόδυση... παραλίας. Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για εξόρμηση της cyberότσαρκας, αλλά πέρα για πέρα συναρπαστικό, μιας που συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε το κρύο και τα χιόνια και όχι τα δροσερά νερά ενός ποταμού. Οι θερμοκρασίες της εποχής ήταν υψηλές και όλοι μας ζηλεύαμε όσους βρίσκονταν σε τοποθεσίες που μπορούσαν να δοκιμάσουν τις καλοκαιρινές βουτιές. Η θέα καθώς πλησιάζουμε στο φαράγγι μοιάζει με χολυγουντιανό σκηνικό ταινίας εποχής και το γεφύρι που δεσπόζει ακριβώς μπροστά στην είσοδο, απογειώνει την ήδη εντυπωσιακή εικόνα της Πορτίτσας. Κάποια στιγμή ένα μέλος της παρέας ανέφερε ότι το μέρος, του θυμίζει στιγμιότυπο από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» και κάπου εκεί κοντά θα πρέπει να βρίσκεται και η Μόρντορ... Φτάσαμε λοιπόν στην είσοδο του φαραγγιού, ανεβήκαμε στο γεφύρι, και χωρίς να χάσουμε χρόνο, φορέσαμε τα παντελονάκια μας για να μπούμε στο ποτάμι.
faraggi_portitsas_6 faraggi_portitsas_8 faraggi_portitsas_7

faraggi_portitsas_25 faraggi_portitsas_20 faraggi_portitsas_13 faraggi_portitsas_18

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και τα νερά στο μεγαλύτερο τμήμα του, φτάνουν σε τέτοιο ύψος, που σου επιτρέπουν (ανάλογα με την εποχή φυσικά) να το διασχίσεις άνετα. Στο μέσο του φαραγγιού όμως, εκεί όπου οι κάθετοι βράχοι πλησιάζουν αρκετά ο ένας τον άλλο, το νερό γίνεται ορμητικό και τα πράγματα δυσκολεύουν. Πέραν αυτού, ένα ακόμη εμπόδιο είναι οι πέτρες που έχουν πέσει από το Κελί της Καλόγριας (το ένα από τα δύο της ευρύτερης περιοχής), ένα σπήλαιο, μέρος του οποίου κάποια στιγμή κατέρρευσε και ανέβασε τη στάθμη της κοίτης του ποταμού. Δεν είχαμε όμως τον χρόνο για να ψάξουμε πως θα το προσεγγίσουμε διότι από τις περιγραφές των κατοίκων του χωριού κι από αυτά που βλέπαμε, συμπεράναμε ότι πρόκειται για ένα μέρος που δύσκολα φτάνεις. Έτσι πήραμε την απόφαση τα διακόσια μέτρα που δεν διασχίσαμε να τα αφήσουμε για κάποια μελλοντική εξόρμηση όταν και θα μπούμε στο φαράγγι από την άλλη μεριά που τυπικά θεωρείται η έξοδός του.
faraggi_portitsas_24 faraggi_portitsas_16 faraggi_portitsas_38 faraggi_portitsas_30

faraggi_portitsas_19 faraggi_portitsas_36 faraggi_portitsas_29 faraggi_portitsas_34
Αν και βρισκόμασταν στην καρδιά του καλοκαιριού, η δροσιά μέσα στο φαράγγι έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να καθίσουμε περισσότερο απ’ ότι είχαμε αρχικά προγραμματίσει. Ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του μόλις για λίγα λεπτά το μεσημέρι και η σκιά των πελώριων βράχων σκεπάζει τα πάντα, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα. Οι βουτιές στα δροσερά νερά του ποταμού ήταν το καλύτερο επιδόρπιο για την εξόρμηση. Σε κάποια σημεία το νερό φτάνει κοντά στο ενάμισυ μέτρο και η ροή είναι τέτοια που σου επιτρέπει να κολυμπήσεις με σχετική ασφάλεια.
faraggi_portitsas_21 faraggi_portitsas_11 faraggi_portitsas_9
Δεν υπάρχουν πολλές τοποθεσίες, τουλάχιστον στη Δυτική Μακεδονία, που να συγκρίνονται με την περιοχή της Πορτίτσας. Οι εικόνες που είδαμε δεν μπορούν να περιγραφούν με λέξεις και όποιος εξορμήσει μέχρις εκεί (περίπου μία ώρα από τη βάση μας) θα συμφωνήσει μαζί μας. Γεφύρι Πορτίτσας και Φαράγγι Πορτίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής σχεδόν τριακόσια χρόνια. Το γεφύρι της Πορτίτσας, δικαιολογημένα είναι το δημοφιλέστερο γεφύρι του νομού Γρεβενών, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκεται. Κατασκευάστηκε το 1743, έχει συνολικό μήκος περίπου 35 μέτρα και το μέγιστο ύψος του πλησιάζει τα 8 μέτρα. Οι μαστόροι του, διάλεξαν το σημείο στην είσοδο του φαραγγιού, στο οποίο η κοίτη του Περιβολιώτικου ποταμού στενεύει, προκειμένου να σηκώσουν το γεφύρι και να αποτυπώσουν με αυτόν τον τρόπο διαχρονικά την τέχνη της εποχής τους.
faraggi_portitsas_14 faraggi_portitsas_28 faraggi_portitsas_10 faraggi_portitsas_17

faraggi_portitsas_15 faraggi_portitsas_32 faraggi_portitsas_26 faraggi_portitsas_22 faraggi_portitsas_12
Ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια του φαραγγιού της Πορτίτσας βρίσκεται το φαράγγι της Λιάτισσας το οποίο διαρρέεται από το Σμιξιώτικο ρέμα. Τα δύο φαράγγια συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο για ολόκληρη την περιοχή αλλά εμείς είχαμε ήδη καθυστερήσει αρκετά στην Πορτίτσα για να προλάβουμε να πάμε και στο δεύτερο φαράγγι, τους βράχους του οποίου ενώνει το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι της Λιάτισσας. Αφήσαμε λοιπόν ανοιχτό μέτωπο για την επόμενη εξόρμηση...
faraggi_portitsas_23 faraggi_portitsas_35 faraggi_portitsas_33 faraggi_portitsas_27

faraggi_portitsas_31 xartis_faraggi_portitsas faraggi_portitsas_37

Ο νομός Γρεβενών σύμφωνα με την οικονομική αντίληψη της εποχής μας, που έχει ισοπεδώσει σχεδόν τα πάντα, θεωρείται ένας από τους φτωχότερους νομούς στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται... Δεν έχουν την ίδια άποψη όμως όσοι έχουν γνωρίσει από κοντά τις ξεχωριστές γωνιές του, τις γνωστές και άγνωστες πτυχές του, τις απαράμιλλες τοποθεσίες του και τους ανθρώπους του. Ο νομός Γρεβενών βρίσκεται δίπλα μας, είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της πατρίδας μας και το μόνο που απομένει σε μας είναι να τον ανακαλύψουμε...
Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: toulias, pitbull, rg, antonis, nio, petros, garavelas
 
9 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ  :
~ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ - 20 ΧΛΜ Ν. ΣΤΗ Ν ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ, ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟ. ΕΔΩ ΜΟΝΑΣΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ Ο "ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ" ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ, Ο ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ, ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟ, ΤΟ "ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΕΝΑ "ΑΡΝΙ".
Στείρι Βοιωτίας Φαράγγι Κλεισούρας by viotiashop.gr 2011 ,
Βίντεο  :  http://youtu.be/yXSxyt-X9t8 ,.-
Το φαράγγι της Κλεισούρας. Ένα φαράγγι βατό, το μήκος του είναι περίπου 6 χλμ. με απότομες βραχώδεις πλαγιές, αλλά σχετικά εύκολο και ευχάριστο για πεζοπορία που, από την αρχαιότητα μέχρι στην δεκαετία του 1950, ήταν ο κυριότερος δρόμος επικοινωνίας των Στειριωτών και της μονής του Οσίου Λουκά με τον Κορινθιακό κόλπο. Στην είσοδο του φαραγγιού της Κλεισούρας από την μεριά του Στειρίου υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του Λεόντιου με δύο τόξα, πιθανώς βυζαντινής εποχής, κατασκευασμένο από κάποιον Λεόντιο, μοναχό του Οσίου Λουκά.

10 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΚΙΝΑ  ΠΑΤΕΡΆ και  Καταρράκτες :
Video :  http://youtu.be/Vnsw-dUupro  ,.
Φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" - Νομός Μεσσηνίας
  
7764409
 
Πάμε μία βόλτα μέχρι την Πελοπόννησο αυτή την φορά, στο πανέμορφο φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" και τους καταρράκτες του.
Για την συγκεκριμένη διαδικτυακή περιήγηση, δεν εξόρμησε κάποια ομάδα της cyberότσαρκας στην φύση, απλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του τόπου μας, ένας ντόπιος, ο κύριος Ηλίας. Στον νομό Μεσσηνίας, βρίσκεται το χωριό Βάλτα Τριφυλίας, από το οποίο ξεκινάει η διαδρομή για το φαράγγι με τις άγριες ομορφιές.
18458657 dsc04597 dsc04766
 
Δυστυχώς το φαράγγι στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν είναι ακόμα επισκέψιμο καθώς θα πρέπει να γίνει διάνοιξη μονοπατιών, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν σε αυτό. Παρόλα αυτά μπορούμε να επισκεφθούμε τον καταρράκτη που δημιουργείται στο σημείο που τελειώνει το φαράγγι, καθώς και τα φυσικά μπαλκόνια που υπάρχουν προκειμένου να δούμε το φαράγγι από ψηλά. Εκεί υπάρχει και μία από τις εισόδους του φαραγγιού προκειμένου να κατεβούμε μέχρι σε ένα σημείο.
 
valta_messhnias _
 
Για να επισκεφθούμε τον καταρράκτη μπορούμε να ακολουθήσουμε την κίτρινη - μπλε διαδρομή. Από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών στρίβουμε στον δρόμο προς Βάλτα (κίτρινη διαδρομή), ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Μετά από 6 χλμ περίπου συναντάμε σχετική πινακίδα '' προς καταρράκτη'' και ακολουθούμε την κατεύθυνση μέσα από τον χωματόδρομο (μπλε διαδρομή), ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση. Στο τέλος του φτάνουμε στο σημείο που έχει γίνει διάνοιξη μονοπατιού ανάμεσα στα δέντρα και ακολουθώντας το φτάνουμε στον προορισμό μας. Εναλλακτικά για όσους βρίσκονται ήδη στην Βάλτα ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, και 2 χλμ μετά το νεκροταφείο συναντάτε την πινακίδα που προαναφέραμε.
 
dsc04740 dsc04733 dsc04779 dsc04765

Για να θαυμάσουμε το φαράγγι από ψηλά και να περπατήσουμε μέχρι κάποιο σημείο μέσα σε αυτό, αρκεί να ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών (κίτρινη - πορτοκαλί διαδρομή), χωρίς να στρίψουμε προς τον καταρράκτη, και αφού φτάσουμε έξω από την Βάλτα ακολουθούμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά μετά το νεκροταφείο, ακριβώς πριν το παλιό γεφύρι. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο μετά από μικρή απόσταση θα φτάσουμε ακριβώς πάνω από το φαράγγι και δίπλα ''στης γριάς την τρύπα''. Εκεί βρίσκεται και μία από τις εισόδους του φαραγγιού. Για όσους βρίσκονται στο χωριό ακολουθήστε την προηγούμενη διαδρομή για τον καταρράκτη, απλά μετά το παλιό γεφύρι στρίψτε αμέσως αριστερά. Εννοείται ότι οι διαδρομές αυτές προσφέρονται και για πεζοπορία.
 
dsc04582 dsc04592 dsc04577
 
Το όνομα του φαραγγιού οφείλεται στα μεγάλα κόκκινα βράχια που το χαρακτηρίζουν. Το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι καταλήγει στην παραλία του Λαγκούβαρδου και είναι η ένωση τριών διαφορετικών ποταμών που συναντιούνται ακριβώς δίπλα στο χωριό.
 
dsc04793 dsc04776
 
Όσον αφορά την ''τρύπα της γριάς'' πρόκειται για σπηλιά με δύο εισόδους που βρίσκεται στην άκρη του βράχου πάνω από το φαράγγι.
 
dsc04783 dsc04791
 
Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έμενε εκεί μια γερόντισσα, η οποία έκρυβε Αρματολούς στην σπηλιά. Οι Τούρκοι αφού την συνέλαβαν και την βασάνισαν τους αποκάλυψε το γεγονός και έτσι, αφού έφραξαν την μία είσοδο της σπηλιάς με βράχο, κατάφεραν να τους εξοντώσουν.
 
Ευχαριστούμε τον κύριο Ηλία για το ενδιαφέρον του και τον συγχαίρουμε ταυτόχρονα για τις προσπάθειες του να αναδείξει τον τόπο που αγαπάει. Μπορεί για εμάς τα μέρη να μοιάζουν μακρινά λόγω της χιλιομετρικής απόστασης αλλά στο χέρι μας είναι τα φέρουμε όλα κοντά μέσω του διαδικτύου. Περιμένουμε και από άλλους επισκέπτες της σελίδας μας, από όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τα μυστικά του κάθε τόπου!

11 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΤΑΦΥΚΙΟΥ  Ερμιόνης :ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΤΑΦΥΚΙ, 4,5 ΧΛΜ Β.
Βίντεο : http://youtu.be/N-AYPKanAYs  ,
Φαράγγι Καταφύκι
    Αξιόλογος τόπος για επίσκεψη και πεζοπορία, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες είναι το φαράγγι του Καταφυκιού, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους μέσα από μια όμορφη διαδρομή. Το αυτοκίνητο (από την πλευρά της Ερμιόνης) φτάνει έως την αρχή του φαραγγιού και η διαδρομή με τα πόδια είναι περίπου μισή ώρα. Διασχίζοντας το φαράγγι θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που στέκει εκεί από το 1740 για να «κρατά μακριά τα κακά πνεύματα» σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Αρχικά το μονοπάτι είναι φαρδύ, μέχρι να περάσετε μια στενή γέφυρα. Αμέσως μετά στενεύει καθώς μπαίνει στον πυκνό πευκώνα, αλλά παραμένει ευδιάκριτο μέχρι το τέλος της διαδρομής. Έπειτα από περίπου 30΄ από τον Άγιο Νικόλαο το μονοπάτι γίνεται βατός χωματόδρομος που οδηγεί λίγο πριν το χωριό Φούρνοι, σε μια πηγή με τρεχούμενο νερό τα «Παπούλια».

12 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/Y_DPeXyzzNY , και 2.- http://youtu.be/6oOpGwMiqaU ,.
Οι Φίλοι Βουνού και Θάλασσας έκαναν μια ωραία πεζοπορία κοντά στο Ηράκλειο στο πανέμορφο φαράαγγι του Αποσελέμη. Κυριακή 22 - 9 - 2010
Το φαράγγι του Αποσελέμη, Ηράκλειο
Το φαράγγι του Αποσελέμη το συναντάμε στο χωριό Αγριανά (ή Αντριανά όπως το λένε οι Λασιθιώτες κάτοικοί του των οποίων υπήρξε πάντα μετόχι) Πεδιάδος Ηρακλείου πάνω από τη Χερσόνησο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο γεωλογικά φαράγγι σε όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου.
Το διασχίζει ο ποταμός Αποσελέμης που στο σημείο που δημιουργείται το φαράγγι έχει νερό μονάχα μετά από έντονες βροχοπτώσεις ενώ λίγο ψηλότερα το ποτάμι στην κοιλάδα που σχηματίζουν τα χωριά Αβδού και Ποταμιές έχει νερό όλους τους υγρούς μήνες λόγων των Φυλλιτών Χαλαζιτών που είναι το πέτρωμα της περιοχής.
Παρά το τεράστιο για τα δεδομένα της βόρειας Κρήτης μέγεθός του το φαράγγι και παρά το ότι είναι πολύ κοντά στο Ηράκλειο και εύκολα προσβάσιμο, παραμένει σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Το φαράγγι του Αποσελέμη σχηματίζει σε όλη τη διαδρομή του απίστευτα όμορφα κι επιβλητικά κάθετα τοιχώματα ύψους μέχρι και 200 μέτρων και αρκετές βραχοσκεπές. Παρά το άγριο των τοιχωμάτων του η κοίτη είναι αρκετά ομαλή σε όλη τη διαδρομή χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χερσονήσου έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο μονοπάτι κατά μήκος της κοίτης που κάνει το περπάτημα απολαυστικό. Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί χώροι αναψυχής με ξύλινα παγκάκια στην αρχή αλλά και στο τέλος του μονοπατιού.
Το σημαντικό αυτό οικοσύστημα αποτελεί καταφύγιο για υδρόβια αλλά και αρπακτικά πουλιά και βατράχια ενώ η πραγματική έκπληξη που κρύβει μέσα του είναι το παραποτάμιο δάσος ιδίως στο ανώτερο τμήμα του. Το μεικτό αυτό δάσος αποτελείται από χαρακτηριστικά παλιά δέντρα με τεράστιους κορμούς, πραγματικά μνημεία της φύσης. Υπάρχουν πλατάνια, αζίλακες, πρίνοι, λιοπρίνια, χαρουπιές, αγριελιές, λυγαριές, σφάκες, αστύρακες, τραμιθιές και άλλα… Το μονοπάτι σε αρκετά σημεία πραγματικά είναι κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος.
Λίγο πριν τη νότια είσοδό του στην περιοχή Ξεροκαμάρες υπάρχει στο ποτάμι ένα πέτρινο παλιό γεφύρι από τα πλέον άγνωστα που κρύβει η κρητική ύπαιθρος και μερικά ασβεστοκάμινα. Η πιο εύκολη πλευρά όμως για την πρόσβαση στο φαράγγι είναι η βόρεια. Υπάρχει ένας χωματόδρομος που φεύγει από τη γέφυρα του παλιού εθνικού στο σημείο του Αποσελέμη. Ακολουθώντας αυτό το χωματόδρομο περνάμε από το γραφικό κι ερειπωμένο σήμερα μετόχι του Πλεύρη που υπήρξε κι αυτό μετόχι Λασιθιωτών, συνεχίζουμε κάτω από τη γέφυρα της νέας εθνικής οδού ώσπου φτάνουμε στο κιόσκι ακριβώς εκεί που αρχίζει το μονοπάτι. Η διάσχιση του φαραγγιού απαιτεί τουλάχιστον δύο ώρες.
Κείμενο - Φωτογραφίες Χριστόφορος Χειλαδάκης
Read more: http://www.cretanbeaches.com/faraggia/faraggia-iraklei%CE%BFy/faraggi-aposelemi/#ixzz3CHgT7juA .-

13 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΣΕΡΒΙΩΝ :
Βίντεο : http://youtu.be/XvC_onkvtTI  ,   Βίντεο 2 : http://youtu.be/4-oDUag2MCU  ,.-
SAMSUNG DIGITAL CAMERA
  
Περιήγηση στο εντυπωσιακό Φαράγγι Σερβίων! ( Video 14′ Live-Avles.tv)
Νότια της πόλης των Σερβίων, εκβάλλει το ρέμα «Πλατανούλα» και σχηματίζει μικρό, αλλά αξιόλογο φαράγγι, με εντυπωσιακές βραχώδεις εξάρσεις στα πρανή του. Η βλάστηση είναι περιορισμένη, διαθέτοντας μικρές ομάδες σκληρόφυλλων θάμνων πρίνου και οξύκεδου, καθώς και φυλλοβόλων θάμνων γαύρου, οστριάς και χασμόφυτων. Στο λόφο, δεξιά του φαραγγιού, υπάρχουν τα ερείπια βυζαντινού κάστρου, που έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος καλυφθεί με τεχνητό δάσος τραχείας πεύκης. Ένα μονοπάτι ξεκινά από τη νότια παρυφή των Σερβίων, μπαίνει στο δεξιό πρανές του φαραγγιού, το διασχίζει και βγαίνει στο νοτιότερο σημείο του φαραγγιού. Από εκεί μπορεί κανείς να επιστρέψει πάλι από πλακόστρωτο μονοπάτι, διαμέσου του κάστρου και του λόφου με το δάσος, έχοντας μία πανοραμική εικόνα των Σερβίων και της κοιλάδας του Αλιάκμονα.
Το μήκος του φαραγγιού πλησιάζει τα 3χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος του υπερβαίνει τα 200 μέτρα. Η είσοδος είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, μια παλιά βυζαντινή βασιλική εκκλησία του 15ου αιώνα.
Οι εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, η χλωρίδα και η πανίδα, καθώς και τα ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα βράχια, συνθέτουν μια μοναδική αγριότητα και μεγαλοπρέπεια, καθιστώντας το φαράγγι των Σερβίων ένα από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.
Θρύλοι και παραδόσεις ξεπηδούν από το άγριο τοπίο του Μεγάλου Φαραγγιού: «Όσοι το διασχίσουν γίνονται πιο όμορφοι και πιο γοητευτικοί», λέει η παράδοση. Επίσης επιβάλλεται να το περάσουν οι ερωτευμένοι, για να πάρουν θετική απάντηση στην πρόταση γάμου που θα κάνουν στο ταίρι τους, όπως συνέβη με το Βασιλιά της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ και τη Σερβιώτισσα Βασίλισσα και Μοναχή Θεοδώρα, το 1230 μ.Χ.

14 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΛΟΥΣΙΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/vLd_dvSoe3w ,.-
Πεζοπορία κατά μήκος του Λούσιου ποταμού στο κομμάτι Ασκληπείο - γεφύρι Καρύταινας.
Βίντεο  2  , : http://youtu.be/8gQe2j83-7g ,.-
Το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Είναι ένας τόπος ιδιαίτερα φορτισμένος ιστορικά και θρησκευτικά, μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό σαν το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου, λόγω των πολλών και ιστορικών μοναστηριών, ασκηταριών και εκκλησιών του.
Ο ομώνυμος ποταμός που διασχίζει το φαράγγι, οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με την μυθολογία και τις αναφορές του περιηγητή Παυσανία, στο ότι ο νεογέννητος Δίας, λούστηκε κρυφά από τον Κρόνο στις πηγές του ποταμού (Πηγές των Αθανάτων), από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Αργότερα ο ποταμός μετονομάστηκε Γορτύνιος, από την πόλη της Αρχαίας Γόρτυνας. Ο Παυσανίας θεωρούσε μάλιστα το Λούσιο ως τον πιο κρύο ποταμό του γνωστού του κόσμου.
Το πρώτο τμήμα του φαραγγιού είναι τα στενά της Καρκαλούς, το σημείο που ενώνονται τα δύο ρεύματα του ποταμού. Η διαδρομή του γίνεται μέσα από ιτιές, λεύκες και λυγαριές.
Το ποτάμι περνά δυτικά από τη Δημητσάνα και καταλήγει στον Αλφειό, 2.5 χιλ. ΒΔ της Καρύταινας, έχοντας διανύσει 26 χιλιόμετρα και διασχίζει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας. Στη διαδρομή του ποτίζει καλλιεργημένες εκτάσεις, σχηματίζει καταρράκτες και δίνει ζωή στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Το φαράγγι έχει άγρια και παρθένα ομορφιά με οργιαστική και πλούσια βλάστηση που συνδυάζεται ιδανικά με την αγριάδα των κοφτών γκρίζων και απότομων βράχων. Είναι γεμάτο από αείφυλλα και πλατύφυλλα είδη και σε πολλά σημεία από κυπαρίσσια. Οι πλαγιές του είναι γεμάτες από πουρνάρια, γαύρους, δάφνες, βάγια, αγριελιές, σφεντάμια, αριές, αφάνες, σφάκες, κουτσουπιές, ιτιές, πλατάνια, λεύκες, λυγαριές, μυρτιές, φυλλίκια, ράμνους, οστρυές, κλήθρες, φτελιές, σορβιές και διάφορα αναρριχητικά φυτά. Ιδιαίτερα την άνοιξη η πλούσια χλωρίδα δίνει ένα πλούτο χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων σαγηνεύοτας τον επισκέπτη. Τις ανατολικές πλαγιές του και μερικές βορινές σκεπάζουν έλατα που αποτελούν απολήξεις των δασών του Μαινάλου.
Η πανίδα του φαραγγιού είναι πλουσιότατη. Δυτικά των στενών της Καρκαλούς υπάρχει μεγάλη ποικιλία πουλιών, όπως ο πετροκότσυφας, ο γαλαζοκότσυφας και ο θαμνοψάλτης, καθώς και ερπετά όπως σαύρες και σπιτόφιδα. Στις ομαλότερες περιοχές συχνάζουν κουνάβια, σαϊτες, δεντρογαλιές, οχιές, ξεφτέρια, νυφίτσες, κοράκια, αγριοπερίστερα, βλαχοκιρκινέζια και κάργιες. Στο ποτάμι υπάρχουν βίδρες, που δεν βρίσκουν αρκετά ψάρια, αλλά αρκούνται στα άφθονα καβούρια, όπως και νερόφιδα που κυνηγούν γυρίνους. Στη λεγόμενη άγρια ζώνη υπάρχουν ζώα που αναζητούν καταφύγιο και πουλιά που έρχονται για τροφή. Επίσης, οι συνθήκες του φαραγγιού ευνοούν τις νυχτερίδες που βρίσκουν καταφύγιο στις σπηλιές και τα εγκαταλελειμένα μοναστηριακά κτίσματα.
Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, το φαράγγι είναι γεμάτο από μονές λαξεμένες πάνω στους βράχους, εκκλησιές, ασκηταριά, ερημητήρια, παλιά γεφύρια και εγκαταλειμένους μύλους. Στο φαράγγι βρίσκονται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Καλαμίου Ατσιχόλου και ο ΄Αγιος Ανδρέας Γόρτυνος.
Σήμερα φαράγγι του Λούσιου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, όπως και χώρος υψηλής οικολογικής προστασίας. Για την ανάδειξη και τη διάσωση της εγχώριας παραδοσιακής βιοτεχνίας που βασιζόταν στην υδροκίνηση λειτουργεί ένα μοναδικό μουσείο, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στον Αϊ Γιάννη της Δημητσάνας. Για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, τα παλιά μονοπάτια στην περιοχή του φαραγγιού έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη διάβαση στους οδοιπόρους, όπως και την προσπέλαση των αξιοθεάτων.
Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η περιοχή είναι σήμερα πόλος έλξης πολλών επισκεπτών και πεζοπόρων. Οι διαδρομές μέσα από τα αναπλασμένα μονοπάτια καταλήγουν στην Αρχαία Γόρτυνα, κοντά στο χωριό Ελληνικό, που συμπληρώνει τα αξιοθέατα της περιοχής. Η διάσχισή του φαραγγιού μπορεί να ξεκινήσει από τη Δημητσάνα, το κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, τη Μονή Προδρόμου, το Ελληνικό και την Αρχαία Γόρτυνα. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου, και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου).
Ο Λούσιος, εκτός από την πεζοπορία, προσφέρεται και για άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Στο παλιό πέτρινο γεφύρι του Ατσίχολου κοντά στην Καρύταινα ξεκινούν από εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak. Άλλες φτάνουν μέχρι τη συμβολή του ποταμού με τον Αλφειό, και άλλες διανύουν τον τελευταίο, προσελκύοντας πολλούς λάτρεις του είδους για αξέχαστες εμπειρίες σε μια φύση μαγευτική και παρθένα.
Με το αυτοκίνητο ακολουθείτε το δρόμο έξω από Δημητσάνα και αμέσως έξω από το χωριό, μετά τον Άγιο Νικόλαο, στη Θέση Αεράκι, συναντάτε αριστερά το δρόμο που κατεβαίνει στο φαράγγι. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στη Μονή Προδρόμου και στην Αρχαία Γόρτυνα. 'Ύστερα από δέκα χιλιόμετρα περίπου, θα συναντήσετε τη διασταύρωση, που δεξιά οδηγεί στη μονή. Αφήνετε το αυτοκίνητο στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως και συνεχίζετε με τα πόδια για το μοναστήρι, μια απόσταση δέκα λεπτών. Αφού επισκεφθείτε τη μονή, θα πάρετε το μονοπάτι που κατεβαίνει στον Λούσιο και οδηγεί στο Κρυφό Σχολειό (Παλαιά Μονή Φιλοσόφου), που βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά (περίπου 45' με στάσεις). Προσέξτε να ακολουθήσετε το δεξί σκέλος της δυσδιάκριτης διασταύρωσης που υπάρχει στην αρχή της διαδρομής, αμέσως κάτω από τη Μονή Προδρόμου. Μέσα από το μονοπάτι με την εντυπωσιακή βλάστηση θα κατεβείτε στον ποταμό. Στο παλιό γεφυράκι θα αισθανθείτε το δέος που προκαλούν τα ορμητικά νερά του Λούσιου καθώς σχίζουν τις απότομες ορθοπλαγιές.
Στο Κρυφό Σχολειό, χτισμένο στον απόκρημνο βράχο της Μονόπορης, θα αισθανθείτε μοναδικά. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, παίρνοντας το ανηφορικό και απόκρημνο μονοπάτι (10' περίπου). Στη Νέα Μονή Φιλοσόφου μπορείτε επίσης να φτάσετε και με το αυτοκίνητο. Από το Κρυφό Σχολειό και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου επιστρέφετε πάλι με τα πόδια στη Μονή Προδρόμου. Με το αυτοκίνητο, θα κατεβείτε προς το ποτάμι, όπου βρίσκονται η Αρχαία Γόρτυνα και ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο δρόμος περνάει από το στενό γεφυράκι του Κόκκορη και συνεχίζει προς τη Νέα και Παλαιά Μονή Καλαμίου, χτισμένες επίσης στις όχθες του Λούσιου. Η επιστροφή στη Στεμνίτσα γίνεται από τον ίδιο αμαξιτό δρόμο. Λόγω του απόκρημνου του εδάφους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην οδήγηση.

  15~*  ΦΑΡΑΓΓΙ   ΡΙΧΤΗ   ΣΗΤΕΙΑΣ   ΚΡΗΤΗΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/KaI59MaofGM ,.- 2.- http://youtu.be/qeP1VZCbHAM ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου περπάτησε την Κυριακή 9 Iουνίου 2013 στο όμορφο φαράγγι του "Ρίχτη" στα Έξω Μουλινά Σητείας.
Φαράγγι  Ρίχτη           
    Το Φαράγγι Ρίχτη είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή. Ακολουθεί την κοίτη του μικρού ποταμού, που διαθέτει ροή νερού όλο το χρόνο δημιουργώντας και έναν υπέροχο καταρράκτη.
Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά του χωριού Καλαβρό.
Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα.
 
16~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΜΕΛΙΣΣΑΣ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ :
Video  :  http://youtu.be/KPSDrnODFQw ,
Παλιά γεφύρια και νερόμυλοι, σπηλιές και πηγές με κρυστάλλινα νερά, βράχια λεία και σμιλευμένα στην κοίτη του χειμάρρου, όλη σχεδόν η χλωρίδα και πανίδα αυτού του νησιού, συνθέτουν το φαράγγι της Μέλισσας. Είναι το διαμάντι του νησιού μας.Ο περίπατος στο φαράγγι της μέλισσας είναι από εκείνες τις εμπειρίες που σε γεμίζουν δέος και απόλαυση, τόσο, που δυσκολεύεσαι να βρεις τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψεις την εμπειρία σου. Όλες οι λέξεις μοιάζουν φτωχές.









DSCN2329















































DSCN2353
Δεν είναι μόνο το μεγαλείο της φύσης που προσκυνάς, αλλά μπροστά σου ξετυλίγονται ολοζώντανα κομμάτια της ιστορίας αυτού του νησιού. Στην «Ιστορία της νήσου Λευκάδας» Π. Ροντογιάννη τόμος Α και στη σελίδα 362, αναφέρεται η ύπαρξη οικισμού στη θέση Τούβλο μέσα στο Φαράγγι της Μέλισσας και κοντά στους νερόμυλους.
Ένας ορμητικός χείμαρρος σε συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή. Βρίσκεται πότε στα δεξιά και πότε στα αριστερά σου. Από αυτόν το χείμαρρο τροφοδοτούνταν με νερό οι νερόμυλοι της εποχής που σώζονται μέχρι σήμερα. Τους συναντάς τον έναν μετά τον άλλον, δείγματα ζωής, ενέργειας και ανθρώπινου μόχθου.
Η επίσκεψη στο φαράγγι της Μέλισσας είναι προσιτή ακόμα και στο μέσο περιπατητή και περιλαμβάνει τρεις διαδρομές.









DSCN2368















































DSCN2434
Λίγο πριν την ξύλινη αψίδα που σε οδηγεί στην «Πηγή Σπηλιάς» συναντάς το πρώτο πετρόχτιστο γεφύρι. Από εκεί και μετά το τοπίο αλλάζει, η φύση απλώνεται μπροστά σου σε όλο το μεγαλείο της. Τεράστια πλατάνια σε υποδέχονται για την πρώτη στάση δίπλα στην ξακουστή βρύση με τα κρυστάλλινα νερά. Είναι φωλιασμένη κάτω από έναν τεράστιο βράχο και βρίσκεται στη σκιά αιωνόβιων δέντρων. Το κελάρυσμα του νερού, το κελαΐδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα, είναι οι ήχοι που θα σε συντροφέψουν από δω και πέρα.
Στις επόμενες δυο διαδρομές «Απεταστή» και «Κακό Λαγκάδι» τα μονοπάτια είναι πλακόστρωτα και περιφραγμένα με όμορφη ξύλινη περίφραξη. Έχουν τόσο στον τερματισμό όσο και καθ’ οδόν παγκάκια για ξεκούραση και χαλάρωση.
Ο περίπατος στην «Απεταστή» περιλαμβάνει μια διαδρομή δίπλα στο ρέμα. Είναι μια μυσταγωγία, αφού τα δέντρα είναι τόσο ψηλά και τόσο σφιχτά αγκαλιασμένα μεταξύ τους, που κρύβουν τον ουρανό! Το τοπίο σκοτεινιάζει, σχεδόν ξεχνάς που βρίσκεσαι. Την απόλυτη ησυχία διακόπτει κάθε τόσο μόνο το κράξιμο κάποιων πουλιών.
Το «Κακό λαγκάδι» περιλαμβάνει μια διαδρομή εξίσου μαγευτική. Οι νερόμυλοι και τα ξύλινα γεφυράκια διαδέχονται το ένα το άλλο στην αρχή, για να καταλήξεις κατεβαίνοντας τόσο χαμηλά, που σχεδόν έχεις την αίσθηση ότι βρέθηκες κοντά στην πόλη. Οι βράχοι, τόσο στην κοίτη όσο και στις όχθες του ποταμού έχουν πάρει μοναδικά και ξεχωριστά σχήματα, αποτέλεσμα της πορείας του νερού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η βλάστηση είναι εξίσου πυκνή και οργιώδης, όπως σε όλη την περιοχή.
Το Φαράγγι της Μέλισσας πρέπει να δέχεται πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα το γνώρισα στην απόλυτη μοναξιά του κι είχα την αίσθηση ότι το τοπίο είναι ανέγγιχτο και πρώτη εγώ έγινα κοινωνός σε κάτι τόσο σημαντικό που με ξεπερνούσε…
Βιολέττα Σάντα

17 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ   ΒΑΛΤΑΣ   ΦΑΡΑΓΓΙ   ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/NaTyXJqtXWA , .-
Καταρράκτης Βάλτας: ανανεωμένες οδηγίες πρόσβασης   
Πριν από μερικά χρόνια έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης του καταρράκτη, που βρίσκεται στο τέλος του Φαραγγιού Κόκκινα Πατερά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας. Γιαυτό το λόγο έγινε η διάνοιξη ενός μονοπατιού και τοποθετήθηκαν πινακίδες προκειμένου να οδηγήσουν του επισκέπτες στο σημείο αυτό. Το λυπηρό είναι πως μετά από περίπου 3 χρόνια οι περισσότερες πινακίδες έχουν αφαιρεθεί από κάποιους, που για δικούς τους λόγους ενοχλούνται. Εμείς θα ξαναπροσπαθήσουμε να σας κατευθύνουμε στο σημείο, αυτή τη φορά με φωτογραφίες...
Καταρχήν όσοι σκοπεύετε να επισκεφθείτε τον καταρράκτη καλό θα ήταν να τυπώσετε τον παρακάτω χάρτη:







Για να επισκεφθείτε τον καταρράκτη μπορείτε να ακολουθήσετε την κίτρινη - μπλε διαδρομή. Από το δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών στρίβετε στον δρόμο προς Βάλτα (κίτρινη διαδρομή), ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Μετά από 6 χλμ περίπου συναντάτε κατηφορικό δρόμο στα δεξιά σας όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα '' προς καταρράκτη'' (η οποία είχε ξηλωθεί, επανατοποθετήθηκε και ξαναξηλώθηκε!!!) και ακολουθείτε την κατεύθυνση μέσα από τον χωματόδρομο (μπλε διαδρομή).






Ακολουθώντας τον χωματόδρομο φτάνετε σε ένα σημείο όπου ο δρόμος έχει πλέον τσιμέντο και είναι κατηφορικός αρκετά. Στο σημείο που ο δρόμος γίνεται και πάλι χωμάτινος υπάρχει σταυροδρόμι, όπου υπήρχε και εκεί πινακίδα που έχει αφαιρεθεί. Στο σημείο αυτό κατευθυνθείτε αριστερά.






Μετά από περίπου 100 μέτρα συναντάτε τα υπολείμματα μιας ακόμα πινακίδας (τον στύλο της), η οποία σας οδηγούσε προς τον καταρράκτη. Εδώ αφήστε τα οχήματά σας καθώς υπάρχουν και πολλά λάστιχα ποτίσματος στον ελαιώνα και είναι κρίμα να πατηθούν και κατευθυνθείτε ευθεία και ελαφρώς αριστερά, με προσοχή μέσα από τον ελαιώνα, μέχρι να φτάσετε στην άκρη του, εκεί που ξεκινά η άγρια βλάστηση.






Περπατώντας κατά μήκος του ελαιώνα και της άγριας βλάστησης, με κατεύθυνση νότια για 50 μέτρα περίπου, φτάνετε στο σημείο που τελείωνει ο ελαιώνας και που υπήρχε και η τελευταία πινακίδα. Εκεί έχει τώρα τοποθετηθεί μια προσωρινή ταμπέλα που σας κατευθύνει στην είσοδο του μονοπατιού που βρίσκεται ακριβώς πίσω της.








Ακολουθώντας το μονοπάτι φτάνετε στον προορισμό σας.







Εναλλακτικά για όσους βρίσκονται ήδη στην Βάλτα ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού (κίτρινη διαδρομή), και 2 χλμ μετά το νεκροταφείο συναντάτε τον δρόμο που προαναφέραμε (μπλέ διαδρομή).
Ιδανικότερες εποχές επίσκεψης είναι τον Χειμώνα, την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού, όταν θα υπάρχει ακόμα τρεχούμενο νερό.

18 ~* ΦΑΡΑΓΓΙ  και  ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ  ΤΗΣ  ΝΕΔΑΣ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/UIuPimHWH7o  , .-και  2.- http://youtu.be/k0xY581A6G8
αξίζει να κατεβείς και να ανεβείς .....τον κατηφωρικό και ανηφωρικό στην επιστροφή κακοτραχηλο σε πολλα σημεια  χοματοδρομο ...εστω και με τα ποδια .( με αμαξι να χεις καλα φρενα....και στην αναβαση προσοχη στα δυσκολα σημεια μπορει να κολανε οι τροχοι)
Το τι θα δεις ....θα σε αποζημιωσει.......στα μεγιστα...
Προτεινεται να σαι εκει νωρις για να μπορεσεις να τα δεις...ΟΛΑ
3.- Βίντεο : http://youtu.be/M5JD_bGPtHw ,.-
~* ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΝΕΔΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ. VIDEO CLIPS FROM OUR VISIT TO NEDA'S WATERFALLS. NEDA, MESSINIA.
YOU MAY READ A RELATED ARTICLE HERE. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://travel.in2life.gr/article_trav... .-
Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος

Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Στη νότια πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και πολύ κοντά στην Αρχαία Φιγαλία συναντάει κανείς το Φαράγγι της Νέδας

Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Ο δρόμος Πατρών - Πύργου Καλαμάτας "ακολουθεί" το περίγραμμα των ακτών της. Εκτός από τις θαλασσινές ομορφιές της,, ένας θαυμάσιος ορεινός κόσμος εμφανίζεται στις ανατολικές πλαγιές της που «προστατεύει» ένα πανέμορφο ποτάμι, τη Νέδα, και αποτελεί το μοναδικό ποτάμι θηλυκού γένους στην Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να «γευτούν» την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, ο στενός επαρχιακός δρόμος καταλήγει μετά από 18 χλμ στο ορεινό χωριό Πλατάνια. Από εκεί ένας χωματένιος δρόμος αποτελεί συνδετικό κρίκο του κόσμου με το «παραδεισένιο» φαράγγι της Νέδας.

Οργανώνονται πεζοπορίες όπου το σημείο έναρξης το οποίο οριοθετείται από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι. Στο μονοπάτι υπάρχουν πολλές πινακίδες που διευκρινίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι, όπου ξεπηδά ο καταρράκτης από ύψος 20 περίπου μέτρων.

Μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει τη πορεία διάρκειας 7 με 8 ώρες προκειμένου να διασχίσει το φαράγγι αλλά καλό θα είναι να λάβει υπόψη του πως είναι υποχρεωτικό το περπάτημα μέσα στο ποτάμι ενώ σε ορισμένα σημεία ακόμα και το κολύμπι.

Η καλύτερη περίοδος για την επίσκεψη
στο φαράγγι είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα η κολύμβηση να είναι πιο εύκολη.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η πανίδα που εμφανίζεται κατά μήκος του φαραγγιού είναι άξια θαυμασμού.
Αυτό έχει ως απόρροια να λαμβάνουν χώρα συναντήσεις με πλάσματα του οικοσυστήματος όπως βίδρες, πουλιά, ψάρια του γλυκού νερού, νερόφιδα.
Ο Καταρράκτης Νέδα

Ο ποταμός Νέδα, με τη χαρακτηριστική γέφυρα

Φαράγγι Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Τρόποι πρόσβασης:

¤ Από το χωριό Πέτρα και κοντά στην εκκλησία της Αγιανάστασης εκβάλλει ο ποταμός. Είναι το ιδανικόερο σημείο για όσους θέλουν να δουν το ποτάμι από την αρχή του.

¤ Από το χωριό Πλατάνια, κατεβαίνετε οδικός μέχρι το τελευταίο πέτρινο γεφύρι και συνεχίζετε προς τη Φιγαλεία. Ο τρόπος αυτός αποτελεί τη πιο σύντομη διαδρομη προς το σημείο όπου καταλήγει η Νέδα αλλά παράλληλα Χαρακτηρίζεται και από τους πιο δύσκολους.

¤ Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή, μέσω τυπικού ελληνικού επαρχιακού δρόμου, είναι από τα χωριά Σιδηρόκαστρο και Αυλώνα.

¤ Ένας χωματένιος δρόμος ξεκινάει από το χωριό Κακαλέτρι, φθάνει στο ποτάμι και συνεχίζει προς το χωριό Μαρίνα. Ενδείκνυται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν από από τα πιο ήσυχα σημεία του ποταμού.
Ο Καταρράκτης Νέδα
Προέλευση ονόματος:
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, έδωσε η Ρέα τον Δία όταν γεννήθηκε προκειμένου να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Ήταν εκείνη που φρόντισε το βρέφος - μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ - το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι του Λύκαιου, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι και πήρε το όνομά της.

19 ~** ΦΑΡΑΓΓΙΑ και  ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΟΛΥΜΠΟΥ  :
Βίντεο  : http://youtu.be/OprhSQAzg84  ,.-

20 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΡΙΝΤΟΜΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ  ΚΟΨΟΔΕΜΑΤΟΥΣΑ :
Βίντεο  : http://youtu.be/wyDF9H17HKw ,.
~ Φαράγγι Ριντόμου
Το φαράγγι του "Ριντόμου", βρίσκεται στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης 15 χλμ. από την Καλαμάτα. Πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον Παυσανία (160 μ.Χ) όταν πέρασε από το φαράγγι, το οποίο αναφέρει ως Χοίρειο Νάπη δηλαδή η κοιλάδα των χοίρων (λόγω των πολλών αγριογούρουνων που ζούσαν εκεί), και αποτελούσε φυσικό όριο Μεσσηνίων και Σπαρτιατών. Ξεκινώντας από το λούκι της Νεραϊδοβούνας (2031μ.) διασχίζει τα χωριά Ρίντομο, Πηγάδια, Κέντρο (Γαϊτσές), Δολοί και καταλήγει στο Μεσσηνιακό κόλπο στην ακτή της Σάντοβας, δίπλα από τις Κιτριές.
Χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως οδός επικοινωνίας με τον Ταύγετο και τη Λακωνία με αποτέλεσμα σε όλο του το μήκος να υπάρχουν σήμερα αρκετά αξιόλογα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος όπως τα πέτρινα καλοδιατηρημένα καλντερίμια στα: Σωτηριάνικα-Αλτομιρά, Πηγάδια-Βόρειο και Σωτηριάνικα-Τούμπια καθώς και τα πέτρινα τοξοειδή γεφύρια στην Κοσκάρακα και τα Τούμπια. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερου κάλους γεωλογικούς σχηματισμούς, βραχώδη απόκρημνα πρανή, σπάνιες παραγενέσεις, στρωματότοπους με χαρακτηριστικές χρωματογραφικές περιοχές και ορθοπλαγιές με σπήλαια, που φέρουν ευδιάκριτους από την κοίτη του ρέματος σταλακτίτες. Τα εξαιρετικά καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ η πρόσβαση γίνεται και από τις Γαϊτσές ή από τη Κοσκάρακα (Κοσκάραγα), με το υπέροχο γεφύρι στη παλαιά οδό Καλαμάτας - Κάμπου.
Η πλέον εντυπωσιακή περιοχή του είναι το "στένεμα" της κοίτης του σε πλάτος περίπου 3μ, ύψους 60μ και μήκους 100μ, που βρίσκεται στον πεζόδρομο από το Κέντρο (Γαϊτσες) προς τα Πηγάδια. Σπουδαίο μνημείο παραδοσιακής μορφής αποτελεί το διπλό πέτρινο γεφύρι που συνδέει τα κατακόρυφα συμπαγή πρανή του προαναφερόμενου ιδιαίτερου κάλους φυσικού σχηματισμού. Με σημείο αναφοράς τη στενή γέφυρα του φαραγγιού στο δρόμο Καλαμάτα-Κάμπος και σε απόσταση 12 χλμ., το φαράγγι χωρίζεται σε δύο ρέματα, στο ρέμα του Ριντόμου και το ρέμα του Καρέα. Στη θέση αυτή βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της "Καψοδεματούσας" ( Κλήμα ) που εορτάζει στις 2 Ιουλίου με παραδοσιακό πανηγύρι. Εν τέλει ομοίως 5 χλμ. ανάντι επί του ρέματος του "Ριντόμου", κοντά στον οικισμό "Ρίντομο", υπάρχει το ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που εορτάζεται πανηγυρικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής στις 17 Ιουλίου. Οι λάτρεις του βουνού και της φύσης θα μείνουν έκπληκτοι από τις ομορφιές του Ριντόμου.

21 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΧΑΛΑΡΗΣ   ΙΚΑΡΙΑΣ  : ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΛΑΡΗ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΝΑΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΜΕ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΛΙΜΝΗ.
Βίντεο : http://youtu.be/2xnkgZ9SRbE ,.  
~ Βόλτα σε Να-Φαράγγι Χάλαρη

Σε μια περίοδο όπου όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από πολιτική-εκλογές-πολιτικούς εκβιασμούς για την επόμενη ημέρα, αποφάσισα να χρωματίσω την ημέρα μου και στη συνέχεια το ιστολόγιο μου με ένα πολύ όμορφο θέμα και με τις σχετικές φωτογραφίες.
Ξεκίνησα σήμερα έναν ωραίο απογευματινό περίπατο από τον Αρμενιστή προς τον Να, την εκβολή του ποταμού και του φαραγγιού του Χάλαρη.
Η διαδρομή απίστευτη και ο απογευματινός ήλιος έδινε ένα ασημένιο χρώμα στη θάλασσα, που με κάνει να στεναχωριέμαι που είμαι ένας …Ικαριώτης από την Αθήνα ορμώμενος… και όμως αυτή η διαδρομή όπως και όλες οι πορείες στη φύση (ιδιαιτέρως στην Ικαρία) είναι ένας τρόπος ψυχοθεραπείας και ο κόπος – ο όποιος κόπος…- αξίζει και ανταμείβεται με το καλύτερο αντίτιμο!
Φτάνοντας μετά από τα 3 χιλιόμετρα στον οικισμό του Να ξεχωρίζεις το ιερό της Αρτέμιδας Ταυροπόλου, σήμα κατατεθέν όλης της περιοχής. Ο αρχαίος ναός είναι τοποθετημένος στην εκβολή του ποταμού που χύνεται από το φαράγγι της Χάλαρης -του μεγαλύτερου- ποταμού της Ικαριάς μας.
Μέχρι εκεί έχω πάει και στο παρελθόν πολλές φορές απαθανατίζοντας την ίδια τοποθεσία, κάθε φορά η κάθε φωτογραφία όμως είναι ιδιαίτερη, και αυτό είναι παρατήρηση πολλών… είπα σήμερα λοιπόν να…ανηφορίσω προς το ποτάμι-χείμαρρο που αυτή την εποχή έχει αρκετό νερό να κατεβαίνει….
Η βλάστηση απίθανη, τα δέντρα, οι θάμνοι δίνουν μια πανδαισία από μυρωδιές και εικόνες πραγματικής αχαλίνωτης ….φύσης!!!
Το λάθος του γράφοντος είναι πως αποφάσισε να ακολουθήσει την διαδρομή εκτός του μονοπατιού που είναι χαραγμένο στα αριστερά του φαραγγιού όπως το κοιτάζεις από τον αμαξωτό δρόμο. Το μονοπάτι αυτό χαραγμένο ξανά από την Κίνηση Πολιτών Ραχών αρκετά χρόνια πίσω οδηγεί μέχρι και τον Χριστό Ραχών.
Ακολουθώντας λοιπόν μια …κόντρα διαδρομή από τα δεξιά του ποταμού σκαρφάλωσα μέχρι την κορυφή ελπίζοντας πως θα έβρισκα κάποιο μονοπάτι το οποίο θα οδηγούσε….κάπου(σημ, δεν έχω ξαναπάει στην διαδρομή….) .Μπορεί λοιπόν να …χάθηκα αλλά κυριολεκτικά άξιζε τον κόπο. Ο ποταμός έρεε κυριολεκτικά στα πόδια μου και η φύση ολόγυρα…. Κολοσταυρίδες και Κορκόφιλες τρόμαζαν με την παρουσία μου και εγώ συνέχιζα προς τα πάνω….
Σε ένα σημείο της διαδρομής παρατηρώντας πως και ο ήλιος ξεκινούσε το ταξίδι του προς την Δύση, και αφού είχα τελειώσει ένα ζευγάρι μπαταρίες στην φωτογραφική αποφάσισα να περάσω από την άλλη μεριά του ποταμού(αφού ήταν φύσει αδύνατο να επιστρέψω…)
κατηφόρισα προς την κοίτη του ποταμού λοιπόν και με την βοήθεια μιας…κατσούνας(μαγκούρα στα κρητικά) κατάφερα να διασχίσω την ροή χωρίς να βραχώ…
ο δρόμος της επιστροφής από την απέναντι μεριά του Φαραγγιού ακόμα καλύτερος,πιο βατός και με περισσότερες…εικόνες!
Για κάποιον που ίσως ξέρει τη περιοχή και την διαδρομή ενδέχεται και να αστειευτεί με τον εντυπωσιασμό μου, αλλά είμαι σίγουρος πως είναι πλήρως…δικαιολογημένος!
Επιστρέφοντας κατέβηκα και προς την κοίτη του ποταμού από τον δρόμο προς τη θάλασσα, την πλέον γνωστή για τους μέχρι πρότινος εκεί κατασκηνωτές, η Αγγελολιβάδα λοιπόν η οποία ξεγυμνώθηκε από την μεγάλη νεροποντή του Οκτωβρίου του 2010 από τα γιγαντιαία πλατάνια που έβριθε η περιοχή και μας έδινε μια απίστευτη δροσιά και μαζί με τον καταρράκτη που τρώει τόσα χρόνια τα βράχια έκανε τόπο ιδανικό για…διαμονή! Όλα αυτά αλλάξανε άρδην πριν από 2 χρόνια αλλά η μαγεία ακόμα δεν χάθηκε!!!Η Φύση ακόμα παλεύει…η φωτογραφία με τον νέο πλάτανο να προσπαθεί να σηκωθεί μέσα στα βότσαλα είναι χαρακτηριστική και μας δίνει την ελπίδα που οι πολιτικοί μας κλέβουν καθημερινά…..

Η επόμενη φορά λοιπόν θα γίνει όλη η διαδρομή από το μονοπάτι μέχρι και τον Χριστό! και οι φωτογραφίες τότε θα είναι ακόμα καλύτερες και..περισσότερες!!!!!!
Το άρθρο μαζί με τις φωτογραφίες θα τις αφιερώσω στην Κλεοπάτρα, το….. νεραϊδόνι που ενέπνευσε σήμερα και για την βόλτα και για το… κείμνο!!!!
Εγώ την απόδραση μου από την μιζέρια σήμερα την έκανα…και όποτε θα ξανακοιτάω τις φωτογραφίες και θα θυμάμαι αλλά και θα προγραμματίζω τις νέες μου αποδράσεις με παρέα την επόμενη φορά!!! εσείς????
 
22~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΡΔΑΡΙ  ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ - ΚΑΣΤΟΡΙ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/3zU60hoVEcU  , 2o  video : http://youtu.be/3zU60hoVEcU ,.

23 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΒΥΡΟΥ - ΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ -και  ΜΟΥΖΙΑ  Έξω  ΜΑΝΗΣ  :
~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ, ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ. ΈΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 20 ΧΛΜ ΠΕΡΙΠΟΥ. Η ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΤΕ ΩΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ¬ 2 ΩΡΕΣ 30'. ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΔΙΑΒΑΤΟ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ.
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/LrX51ar7K3g ,.και 2.-  http://youtu.be/2yDNVRuh_rM , .-
ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
Του δρος Παναγιώτη Μπαζίγου Γενικού Δ/ντή Περιφέρειας Πελοποννήσου
Το δάσος της Βασιλικής ευρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, ο οποίος καταλαμβάνει εκτάσεις στους Νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Ο Ταΰγετος αρχίζει από τη Μεγαλόπολη και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο σε μήκος 110 χλμ. Ο προσδιορισμός της έκτασης των βουνών γίνεται με παραδοχές. Αν τον ορίσουμε από τις κοίτες των ποταμών Ευρώτα και Παμίσου, τους αυχένες στα οροπέδια της Μεγαλόπολης και από τις ακτές της θάλασσας των κόλπων Λακωνικού και Μεσσηνιακού, τότε το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 70,0% του Ν. Λακωνίας (3.636.000 στρ.) ή στο 85,14% του Ν. Μεσσηνίας (2.988.000 στρ.). Δηλαδή, έχει έκταση περίπου όση ένας νομός της Ελλάδος. Στα όριά του ευρίσκονται 76 δημοτικά διαμερίσματα από τη Μεσσηνία, 86 από τη Λακωνία και 29 από την Αρκαδία, συνολικά 191. Το πλάτος του ποικίλλει από τη μύτη στο Ταίναρο μέχρι το πιο πλατύ στο μέσον του και ανέρχεται σε 30 χλμ. Το υπερθαλάσσιο ύψος του είναι 2.407 μέτρα. Ωστόσο, ο Ταΰγετος διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνά της νότιας Ελλάδας στην αντίληψη του λαού, κυρίως, από το μεσαίο εντυπωσιακό όγκο του, ο οποίος έχει καταγραφεί πρώτα από τον ιστορικό Πολύβιο, από το Στράβωνα (Γ 363), που τον αποκαλεί «όρος υψηλόν τε και όρθιον» και το λαό του Μοριά που λέγει: «ψηλό βουνό η Λιάκουρα» (Παρνασσός) «ψηλό βουνό η Ζήρια» (Κυλλήνη) «μα σαν τον Πενταδαχτυλιά» (Ταΰγετο) «άλλο βουνό δεν είδα». Από τα αρχαία χρόνια είχαν καταγραφεί τέσσερις εγκάρσιες διαβάσεις του Ταΰγετου, δύο βόρεια και δύο νότια του μεσαίου όγκου, της κορυφής του Αϊ-Λιά (2407). Από το βορρά, η πρώτη διάβαση διέρχεται στη θέση «Τρεις Λακούλες», με υψόμετρο 1430 μ., νότια της κορυφής Μαλεβός, που συνδέει τα χωριά της Αλαγονίας με το Καστόρειο και το Γεωργίτσι Λακωνίας. Η δεύτερη είναι του εθνικού δρόμου Καλαμάτας -Σπάρτης στη θέση «Άγιος Βασίλειος» και «Τουριστικό», με υψόμετρο 1.310 μ. Η τρίτη διέρχεται από την Ι. Μ. Γιάτρισσας σε υψόμετρο 1.040 μ. και η τέταρτη είναι ο δρόμος Αρεόπολης - Γυθείου με υψόμετρο 220 μ. Διερεύνηση χρειάζεται για να επαληθευθεί ότι η Βασιλική Οδός ήταν η πέμπτη διάβαση, στη μέση των άλλων τεσσάρων, από όπου ενδεχομένως προέκυψε το απόφθεγμα «μέση και βασιλική οδός» υποδηλώνοντας το μέτρο. Αυτή η διάβαση είναι η αρχαία βασιλική οδός των βασιλέων Σπαρτιατών που χάρισε το όνομα του δάσους της Βασιλικής Οδού. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Το Δάσος Βασιλικής είναι απομονωμένο. Η απομόνωση οφείλεται στην ορεογραφία της περιοχής, η οποία περιμετρικά υψώνει κορυφές. Βρίσκεται ολόκληρο στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας και συνορεύει ανατολικά με το Νομό Λακωνίας. Είναι 8 χιλιόμετρα νότια της κορυφής του Ταϋγέτου. Έχει έκταση 10.900 στρέμμ., εκ των οποίων 6.000 στρ. υψηλό δάσος και το υπόλοιπο αραιό. Τα κύρια δασοπονικά είδη είναι η Μαύρη πεύκη και η Κεφαλληνιακή ελάτη. Η Μαύρη πεύκη καταλαμβάνει εκτάσεις στο κεντρικό τμήμα του δάσους, ενώ η ελάτη περιμετρικά του δάσους. Την περίοδο της κατοχής, επί Ιταλών, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος, που έκαψε μεγάλες εκτάσεις. Το δάσος επανήλθε με φυσική αναγέννηση και εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει ομήλικες συστάδες δένδρων ηλικίας σήμερα περί τα 50 έτη. Μέσα στο δάσος ακόμα συναντώνται μεμονωμένα υπερήλικα άτομα πεύκης άνω των διακοσίων και τριακοσίων χρόνων. Συναντώνται ακόμα σε απότομες και δυσπρόσιτες περιοχές και στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το υπερθαλάσσιο ύψος του δάσους κυμαίνεται από 950-2.000 μ. ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Η πρώτη οδική σύνδεση έγινε από τη Λακωνία από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1972, οπότε συνδέθηκε με Ιερά Μονή Γιάτρισσας. Από τη Μεσσηνία η σύνδεση έγινε πάλι από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1981, μέσω του Εξωχωρίου και της Σαϊδόνας. Είχε προηγηθεί η σύνταξη της μελέτης «Εξωχωρίου- Σαϊδόνας Δάσους Βασιλικής», μήκους 22 χιλιομέτρων, από τον υπογράφοντα. Στο κέντρο του δάσους, στη θέση «Δράκος», είναι το Δασοφυλακείο του Δασαρχείου και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος. Η απόσταση από μεν την Καρδαμύλη είναι 32 χιλιόμετρα και η διαδρομή γίνεται μέσω του χωριού του Εξωχωρίου ή εναλλακτικά της Σαϊδόνας. Από το Γύθειο η διαδρομή είναι 40 χιλιόμετρα και διέρχεται από το 5ο χλμ. της Ε.Ο. Γυθείου –Σπάρτης και διέρχεται από τα χωριά Άγιο Νικόλαος, Καστάνιατσα και Ι. Μ. Γιάτρισσας. Οι δύο αυτοί δρόμοι συνδέονται στον αυχένα του Αϊ Γιαννάκη, ένα χιλιόμετρο πριν το Δασοφυλακείο στη θέση «Δράκος». Από το Δασοφυλακείο ο δασικός δρόμος συνεχίζει, περνά από τις λάκες της Βασιλικής, τον Άγιο Δημήτριο και καταλήγει στο ρέμα των «Μουζιών» σε μήκος 6 χλμ. Εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου ξεκινούν μικροί τυφλοί δασικοί δρόμοι που προσεγγίζουν σχεδόν όλο το δάσος. Η ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΣ Το Δάσος της Βασιλικής ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της Μάνης και είναι συνδεδεμένο με τους Μανιάτες, οι οποίοι το θεωρούν ως το δικό τους δάσος. Τόσο για τους Μανιάτες όσο και από τους κατοίκους της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής το δάσος είναι συνδεδεμένο, αφ’ ενός, με την αναψυχική του σημασία και, αφ’ ετέρου, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η οποία παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό και βιολογικό ενδιαφέρον. Η ασύγκριτη σε κάλλος ορεογραφία αναδεικνύει φυσικές ομορφιές, το συνεχόμενο αλπικό τοπίο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αλπινισμό, τα μονοπάτια, οι δασόδρομοι και τα ρέματα προκαλούν οικολογικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον. Η πανελληνίως γνωστή ύπαρξη της Ι. Μ. Παναγίας της Γιάτρισσας, τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία στην υψηλότερη κορυφή 2.407 μ., του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Παντελεήμονος προκαλούν θρησκευτικό ενδιαφέρον. Τα ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με το δροσερό και υγιεινό κλίμα, το άρωμα των πεύκων και τη γαλήνια ησυχία, αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξεως ενός μεγάλου αριθμού παραθεριστών από τη Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη, αλλά και άλλες περιοχές των αναφερόμενων κυρίως δύο (2) νομών, ενδιαφέρον που έχει σχέση με ξεκούραση, αναψυχή και ανάρρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν αναπτυχθεί ο τουρισμός στις παραλίες, το Δάσος Βασιλικής προσέλκυε μερικές χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι. Στη συνείδηση του λαού το δάσος Βασιλικής λειτουργούσε κυρίως ως κέντρο παραθερισμού, ενώ ως δεύτερη συμπληρωματική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί η χορήγηση άδειας υλοτομίας μερικών δένδρων πεύκης σε υλοτόμους-ξυλουργούς, κατοίκους της κοινότητας Εξωχωρίου, προκειμένου οι τελευταίοι να κατασκευάσουν και να εμπορευθούν κυρίως ξύλινα νεροβάρελα αλλά και άλλες ξυλοκατασκευές οικιακών σκευών για τις ανάγκες βασικά των παραθεριστών. Οι παραθεριστές συγκεντρώνονταν πριν αλλά και μετά τον πόλεμο του 1940. Παλαιοί παραθεριστές και υλοτόμοι αναφέρουν ότι παραθέριζαν περί τα 4.000 άτομα από τα γύρω χωριά. Ο δασονόμος της περιοχής το 1935 καταγράφει 1.500 παραθεριστές. Ο παραθερισμός γινόταν στις θέσεις Δράκος, Καρτήλιο, Λάκες Βασιλικής, Άγιος Δημήτριος και Παύλη. Το υψόμετρο στις θέσεις αυτές κυμαίνεται από 1.300 έως 1.500 μέτρα. Ο περισσότερος πληθυσμός έμενε σε πρόχειρες καλύβες φτιαγμένες από κλάρες, ξύλα και σκεπασμένες με φλούδες από πεύκα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν τα νάιλον. Όσοι είχαν οικογενειακή παράδοση παραθερισμού είχαν κατασκευάσει πέτρινες καλύβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις διατροφικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού, καθημερινά ανέβαιναν με ζώα μανάβηδες από τα διπλανά χωριά και πουλούσαν διάφορα κηπευτικά, έφερναν ψωμί, ακόμα και ψάρια. Ενδιαφέρον έχει ένα περιστατικό που έλεγε ένας εκλεκτός άνθρωπος, παλιός υλοτόμος, ο μακαρίτης Ηλίας Αντωνιάδης από το Εξωχώρι. Τρεις υλοτόμοι άνοιξαν συνεταιρικά ένα μαγαζί για να πουλούν στους παραθεριστές είδη μπακαλικής. Στα εμπορεύματα είχαν και ένα βαρέλι κρασί. Έκαναν συμφωνία πως για κάθε δράμι κρασί που θα πουλούσαν θα συμπλήρωναν το βαρέλι με αντίστοιχο νερό, για να μη ξεμείνουν και να μην μπορούν έτσι να ικανοποιήσουν τους πελάτες. Η επιχείρηση διαλύθηκε όταν δύο εξ αυτών διαπίστωσαν ότι δεν τηρούσε τη συμφωνία ο τρίτος! ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Στα φυσικά αξιοθέατα του δάσους συμπεριλαμβάνονται ο οικότοπος του Ταϋγέτου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος της Ελλάδας, η ορεογραφία και το πολυσχιδές ανάγλυφο, που προσδίδει τόσο ο περιβάλλων χώρος του δάσους όσο και το Φαράγγι του Βυρού, το οποίο έχει αρχίζει να διαχειρίζεται ως πεζοπορική διαδρομή. Η πυραμίδα της κορυφής Ταϋγέτου, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών φυσιολατρών, αλλά και ελληνιστών, που την εκλαμβάνουν ως γεωμετρική κατασκευή, η οποία είχε λειτουργική σχέση με τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Οι κορυφές Μαυροβούνα, Αυγό και Χαλασμένο που παρουσιάζουν αλπινικό ενδιαφέρον. Η διέλευση από το δάσος του Διεθνούς Μονοπατιού Α4. Η Βασιλική οδός δια της οποίας οι βασιλείς της Σπάρτης προσέγγιζαν την ομηρική πόλη της Καρδαμύλης, η Ι.Μ. Παναγιάς Γιάτρισσας, τα τρισαιωνόβια ογκώδη δένδρα της Μαύρης πεύκης, τα οποία αποτελούν μνημεία της φύσης και για τα οποία έχει αρχίσει ο προσδιορισμός της θέσης, η αρίθμηση και η ονομασία με ονόματα της δασικής και τοπικής παράδοσης για να ζωντανέψουν οι θρύλοι και η ιστορία της περιοχής. ΤΟ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΒΕΣ Το υπάρχον Δασοφυλακείο κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Καλαμάτας το 1972 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων για τη διαχείριση και προστασία του δάσους. Πριν την κατασκευή αυτή το Δασοφυλακείο στεγαζόταν σε πέτρινη καλύβα απέναντι από το σημερινό κτίσμα, η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα. Το κτίσμα αποτελείται από τρία δωμάτια, μια κουζίνα, λουτρό, διάδρομο και αποθήκη. Πέριξ του Δασοφυλακείου υπάρχουν περί τις δέκα πέτρινες παλαιές καλύβες παραθεριστών, καθώς και μερικές ξύλινες των τελευταίων χρόνων. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Απέναντι από το Δασοφυλακείο είναι η παλαιά και η νέα εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος. Την παλαιά την είχαν κατασκευάσει τη δεκαετία του 1940 υλοτόμοι από το Εξωχώρι. Η νέα πέτρινη εκκλησία έγινε πρόσφατα από τις προσφορές των προσκυνητών και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, οπότε και θα αντικαταστήσει την παλαιά. Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου εορτάζεται ο Άγιος Παντελεήμων στη θέση Δράκος του δάσους Βασιλικής, στα 1.450 μέτρα. Την παραμονή της εορτής του αγίου, 26 Ιουλίου, γίνεται εσπερινός και την επομένη, 27 Ιουλίου, πανηγυρική Θεία Λειτουργία με πολλές αρτοκλασίες και πανηγύρια. Κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές γιατί το καλεί το δροσερό υψόμετρο του Ταϋγέτου. Οι Σύλλογοι στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στη διευκόλυνση των προσκυνητών παίρνουν διάφορα μέτρα. Οι Σύλλογοι Μανιατών και Εξωχωριτών συνήθως προσφέρουν φαγητό και καλούδια. Η προσέγγιση από την Καρδαμύλη μέσω Εξωχωρίου, από τη Στούπα μέσω Καστανέας ή και Σαϊδόνας γίνεται από δρόμο με άσφαλτο μέχρι την Ι. Μ. Σαμουήλ. Από εκεί για 17 χιλιόμετρα υπάρχει χωματόδρομος. Από το Γύθειο μέχρι την Ιερά Μονή Γιάτρισσας ο δρόμος είναι με άσφαλτο, ενώ στη συνέχεια για 12 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Η διαδρομή από την Καρδαμύλη προς τη Βασιλική είναι θαυμάσια. Θα πρέπει ο επισκέπτης να μη βιάζεται για να χαίρεται το τοπίο. Θα συναντήσει τον Πύργο του Κιτρινιάρη, την Ι. Μ. Βαϊδενίτσας, την Ι. Μ. Σαμουήλ, στα 600 μέτρα υψόμετρο τα πρώτα έλατα στο Σαϊδονίτικο βουνό, τα Πραπανίτσα, το Αθάνατο Νερό, του Πούχαλη, το ρέμα του Ζαχαριά, το Νοκολό, τις Πολεμίστρες, τη Στρούγκα, το Καρτύλιο, τον Αϊ Γιαννάκη για να καταλήξει στο Δράκο. Κάθε τοποθεσία και μια τουλάχιστον ιστορία, κάθε ράχη και μια τουλάχιστον θέα, κάθε στροφή και καινούργιες εικόνες, πολλές εικόνες, διαφορετικές, εντυπωσιακές, ανεπανάληπτες, μοναδικές. Όσοι επισκέπτες θελήσουν να διανυκτερεύσουν θα πρέπει να ειδοποιήσουν τη Διεύθυνση Δασών ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την Αστυνομία Καρδαμύλης, μιας και μετά την 9η βραδινή και μέχρι την 6η πρωινή δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για λόγους προστασίας του δάσους. Συνιστούμε οι προσκυνητές να διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο, θα βιώσουν εμπειρία που για τους παλιούς ήταν συχνή και σε μας είναι καταχωρημένη στο γονιδιακό κώδικα. Θα πρέπει, όμως, να είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό γιατί το υψόμετρο των 1.500 μέτρων είναι διαφορετικό από αυτό των πόλεων. Μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια χειμωνιάτικη νύκτα. Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο Άγιος Δημήτριος είναι ίσως ο καλύτερος παραθεριστικός τόπος του Δάσους της Βασιλικής. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκε εκ νέου η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και κάθε χρόνο εορτάζεται η εκκλησία την πλησιέστερη Κυριακή της 26ης Οκτωβρίου. Οι μανιάτικοι σύλλογοι συμβάλλουν στη δημιουργία πανηγυριού προσφέροντας φαγητό και καλούδια στους προσκυνητές. Από τον Άγιο Δημήτριο ξεκινούν οι πεζοπόροι για να ανέβουν στην κορυφή του Ταϋγέτου. Στον Άγιο Δημήτριο υπάρχουν και μικρής έκτασης κήποι και λίγες εξοχικές πέτρινες κατοικίες σε ιδιόκτητες εκτάσεις. Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η πορεία προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για το Δάσος της Βασιλικής. Βεβαίως, για την ανάβαση υπάρχουν τρεις διαδρομές. Η πρώτη από τη Λακωνία μέσω Παλαιοπαναγιάς και ορειβατικού καταφυγίου είναι η πιο σύντομη. Η δεύτερη από τα Τσέρια της Μάνης από το Διλάγκαδο είναι η πιο μακρινή και η τρίτη από το δάσος της Βασιλικής είναι η μεσαία. Δε θα μπορούσε να είναι άλλη καλύτερη από τη μεσαία, τη Βασιλική. Η διαδρομή αυτή αρχίζει στον Άγιο Δημήτριο, εκεί που τελειώνει ο δασικός δρόμος. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι 3.750 μέτρα, η διαδρομή όμως από το μονοπάτι είναι τουλάχιστον 8.000 μέτρα, η δε υψομετρική διαφορά είναι 900 μέτρα. Ο απαιτούμενος χρόνος κυμαίνεται από 4 έως 7 ώρες. Το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της διαδρομής είναι η μεγαλύτερη ποικιλία των τοπίων. Στην αρχή περνά από τις σπουδαιότερες παρθένες συστάδες πεύκης και ελάτης που υπάρχουν σε ολόκληρο τον Ταΰγετο. Τα πεύκα φθάνουν τα 35 μέτρα ύψος και συνυπάρχουν με τα νεαρά έλατα σε μια συμπληρωματική σχέση. Στη συνέχεια συναντά τον Ξερακέα, περνά το ρέμα των Μουζιών και κατευθύνεται στα ορεινά λιβάδια. Το τοπίο αλλάζει πάλι και δροσίζει από την ψηλότερη πηγή του βουνού στα 1.800 μέτρα. Στα 1.900 μέτρα συναντάς το διάσελο «Πατίστα» και συνεχίζεις με κατεύθυνση βόρεια επί της κορυφογραμμής σε φυσικούς σχηματισμούς υποαλπικής βλάστησης μέσα από το άρωμα του τσαγιού. Στην ιδιόμορφη πορεία επί της κορυφογραμμής που χωρίζει και ενώνει τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, έρχονται μνήμες και εικόνες από το «σωρό του αναθέματος», από της «τρίχας το γεφύρι», τις «πόρτες», το τσακισμένο αεροπλάνο, από τις κορυφές «Σπανακάκι» (2.019), την «Ψηλή Ράχη» (2.098), τον «Άγιο Γεώργιο» (2.200), την «Αθάνατη Ράχη» (2.360), το «Χαλασμένο» (2.360), το «Αυγό» (2.182) και πιο ψηλά ο «Προφήτης Ηλίας» (2.407) στο μέσον των «συντρόφων» του, των άλλων κορυφών. Στην κορυφή (2.407) βρίσκεται το εκκλησάκι με τα γύρω κελιά ξηρολίθινα και ξέσκεπα, χαμηλά, σε κλίμακα ύψους σεβασμού προς στην κορυφή. Περισσότερα από 1.000 άτομα διανυκτερεύουν στην κορυφή την παραμονή της εορτής του αγίου (19-20 Ιουλίου). Με σιωπή μυσταγωγούνται υπερβατικά και ως όντα που έχουν «λόγο», υποβάλλονται στην ανάγκη μυστικού διαλόγου με το Δημιουργό. Αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου, ο κόσμος στρέφεται κατά τη δύση για να αντικρίσει στον ορίζοντα της δυτικής Μεσσηνίας μεταξύ θάλασσας, γης και ουρανού την οπτασία της κορυφής, ως πυραμίδα, να προβάλλεται στον ορίζοντα από το φως του ανατέλλοντος ήλιου. Αυτή η εικονική πραγματικότητα σιγά σιγά βυθίζεται στα νερά του Μεσσηνιακού, καθώς ο ήλιος ανεβαίνει και χάνεται, για να το επαναλάβει σε κάθε ανατολή με ανέφελο ουρανό. ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ (Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟΣ) Το φαράγγι του Βυρού είναι ένα κομμάτι της αρχαίας Βασιλικής Οδού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μεσσηνιακής Μάνης και μεταξύ του δημοτικού διαμερίσματος Καρδαμύλης, των οικισμών Πετροβουνίου και Καλυβίων, του δημοτικού διαμερίσματος Εξωχωρίου, του δημοτικού διαμερίσματος Τσερίων, της Τροσκονάς, του οικισμού Αγ. Δημητρίου και καταλήγει στο Δράκο του δάσους Βασιλικής. Το υπερθαλάσσιο ύψος του κυμαίνεται από 0 – 1.450 μέτρα, το δε συνολικό του μήκος φθάνει τα 16+450 χιλιόμετρα. Σημείο έναρξης του μονοπατιού ορίζονται οι εκβολές του ρέματος του Βυρού στην παραλία της Καρδαμύλης. Από το σημείο αυτό και με κατεύθυνση ανατολική, το μονοπάτι «σκαρφαλώνει» εντυπωσιακά τις δυτικές παρειές του Ταϋγέτου διαγράφοντας μια πορεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας και καταλήγει στην πλατεία του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος στη θέση «Δράκος» του Δάσους Βασιλικής. Φτάνει ένα μικρό μόνο οδοιπορικό σ’ αυτό το κομμάτι γης που λέγεται «ΜΑΝΗ» για να καταλάβει κανείς το διαφορετικό του τόπου, για να νιώσει απλά αλλιώς, ξέχωρα. Ψυχογαληνεύτρα! Έτσι μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Μάνη. Με μια λέξη που ξεπηδά έτσι αυθόρμητα από τα βάθη της ψυχής, όταν βρεθείς στις ευλογημένες γωνιές της. Ένας τρόπος να γευτεί κανείς και να «πάρει μαζί του» κομμάτι αυτής της κληρονομιάς είναι να διαβεί το μονοπάτι, που ακολουθεί τη φυσική οδό του ρέματος. Στο φαράγγι έχουν γίνει έργα διευκόλυνσης της πεζοπορίας από το Δασαρχείο Καλαμάτας, καθώς και σήμανση. Ο απαιτούμενος χρόνος πεζοπορίας είναι περί τις 7 ώρες. Το μονοπάτι σε όλο του το μήκος είναι πλούσιο σε γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, τα βασικά πετρώματα που συναντώνται στη διαδρομή του είναι σχιστόλιθοι στο Δάσος της Βασιλικής, σκληροί ασβεστόλιθοι στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, μικτός φλύσχης στο τμήμα μεταξύ των δύο υψωμάτων Μαράθου και Μαυροβούνας και στη συνέχεια πάλι σκληροί ασβεστόλιθοι μέχρι το ύψος της Ι. Μ. Σωτήρος, από όπου και περίπου μέχρι την Ι. Μ. Λυκακίου έχουμε τριτογενείς αποθέσεις οι οποίες παρεμβάλλονται μέχρι την παραθαλάσσια περιοχή της Καρδαμύλης. Γεωμορφολογικά, η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές πετρολογικές εμφανίσεις, στρωματογραφικές περιοχές με χαρακτηριστικά στρωματότυπα ευρείας και σύνθετης γεωλογικής δομής, ρήγματα, καστρικά φαινόμενα και φαραγγώδεις χαραδρώσεις. ΤΟ ΚΛΙΜΑ Το κλίμα του Δάσους Βασιλικής χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Τις ζεστές ημέρες διαδέχονται ψυχρές νύχτες. Το ετήσιο ύψος βροχής, σύμφωνα με το βροχομετρικό χάρτη της Ελλάδος, βρίσκεται ανάμεσα στα 1.200 – 1.400 χιλιοστά με όρια θερμοκρασιών –9ο έως 30ο C, με χιονόπτωση τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο – Ιανουάριο – Φεβρουάριο), με ύψος χιονιού μέχρι 2 μέτρα, ενώ η ομίχλη είναι συνηθισμένο φαινόμενο. ΧΛΩΡΙΔΑ – ΤΥΠΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ Η περιοχή από τη θάλασσα της Καρδαμύλης μέχρι το Δάσος της Βασιλικής περιλαμβάνει διαδοχικά και ανάλογα του υπερθαλάσσιου ύψους διάφορες ζώνες βλάστησης. Έτσι έχουμε τις ακόλουθες ζώνες. Ζώνη θερμομεσογειακής βλάστησης (Oleo ceratonion), με τη μεσογειακή διάπλαση της αριάς (Quersion ilicis). Ζώνη Lauretum και Μεσογειακή, με τη διάπλαση της Κεφαληνιακής ελάτης (Abietion cephalonicae, ζώνη Fagetum). Η υποζώνη Oleo ceratonion (Lauretum) χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλές βροχοπτώσεις, που εμφανίζονται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, κι έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ξηρού θερμού κλίματος, το οποίο όμως δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυκνής βλάστησης με κυριαρχούντα είδη τα: ελιά, σχίνο, κουμαριά, πουρνάρι, λυγαριά κ.λπ. Με την αύξηση του υπερθαλάσσιου ύψους αλλάζει και η εικόνα της βλάστησης με τη μετάβασή μας στον αυξητικό χώρο της υποζώνης Quercus ilex, με χαρακτηριστική θαμνώδη μορφή και με μέσο ετήσιο ύψος βροχής από 600 – 1200 χιλ., που σημειώνεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κυριαρχούντα είδη στη ζώνη αυτή είναι: Quercus ilex, Quercus coccifera, arbutus, Astragalus, ενώ στις υψηλότερες θέσεις εισβάλλει η Ostrya carpinifolia. Τέλος, τα υψηλότερα τμήματα του αισθητικού δάσους που εκτείνονται από τη ζώνη των αειφύλλων μέχρι τα δενδροόρια της υποαλπικής περιοχής ανήκουν στην υποζώνη Abietion cephalonicae (ζώνη Fagetum) με κυριαρχούντα είδη την Κεφαλληνιακή ελάτη (Abieς cephalonicae) και την Μαύρη πεύκη (Ρinus nigra). Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία πλούσιας και αδιατάραχτης μικροχλωρίδας. Η γεωμορφολογία της περιοχής και η απομόνωση του ορεινού όγκου Ταϋγέτου κατά την πλειόκαινο περίοδο (πριν 2 εκατ. χρόνια), όταν η Πελοπόννησος σκεπάστηκε από θάλασσα, συντέλεσαν στη γένεση σπάνιας μικροχλωρίδας. Από τον κατάλογο των ενδημικών φυτών της Ελλάδος 26 από τα 80 είδη βρίσκονται στον Ταΰγετο, ενώ 23 βρίσκονται σε αυτόν και σε άλλα 3 μόνο βουνά της Ελλάδος (κρόκοι, ορχιδέες κ.ά.). Στα δενδροόρια του δάσους φύονται και τα αρωματικά – φαρμακευτικά είδη: τσάι, μέντα, ρίγανη κ.ά. Η ΠΑΝΙΔΑ Η πανίδα της περιοχής αλλά και του Ταϋγέτου γενικότερα είναι η σημερινή τυπική πανίδα των μεγάλων βουνών της Πελοποννήσου. Στους θαμνοτόπους της θερμομεσογειακής και μεσομεσογειακής διάπλασης (υποζώνες Oleo ceratonion και Quersion ilicis) η ποικιλία και ποσότητα των φαγώσιμων καρπών έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών ζωικών ειδών. Εκτός από τα συνηθισμένα πουλιά & θηλαστικά (καρδερίνα, λαγός, ασβός, αλεπού, κρικοποντικός, βραχοποντικός), στα μέρη αυτά θα συναντήσουμε αρκετά ερπετά (οχιές κ.α.). Υπάρχει ένας μεγάλος βιότοπος της σπάνιας κρασπεδωτής χελώνας Testudo masninata, οι σαύρες Lacerta, gtacca, Podarcis peloponnesiaca. Στο δάσος της Βασιλικής τα φαγωμένα κουκουνάρια προδίδουν την ύπαρξη μυωτών (πελεκιών). Από μεγάλα ζώα σε ημιάγρια κατάσταση βρίσκονται βοοειδή και αιγοπρόβατα, που μεμονωμένα ή σε ομάδες βόσκουν ελεύθερα. Το αζωνικό οικοσύστημα, τα βραχώδη απόκρημνα πρανή και η πυκνή βλάστηση λειτουργούν ως καταφύγιο ζώων, ερπετών και πτηνών. Η γεωγραφική θέση του Ταϋγέτου και προφορικές πληροφορίες μάς επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι το βουνό αποτελεί διάδρομο μεταναστευτικών πουλιών τα οποία φωλιάζουν. Το κυνήγι των τριγώνων (ορτύγων) στη Μάνη είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Σημαντική, επίσης, είναι η πανίδα ασπόνδυλων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ενδημικό του βουνού Λεπιδόπτερο Polyomarus menelaos και το κολεόπτερο Ceramdyx cedro.

24~** ΦΑΡΑΓΓΙ  πολυλιμνίου και  ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΥΛΙΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : 1.-  http://youtu.be/2xgFWdWeoks , .- και 2.-  http://youtu.be/pJIHfbzhaX4
Στον Νομό Μεσσηνίας, στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος, βρίσκεται το Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες οι οποίες λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν καταρράκτες. Ο καταρράκτης της Κάδης δεσπόζει ανάμεσα στα μεγάλα και κοφτερά βράχια του φαραγγιού, με τα νερά του να σκάνε πάνω στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Το πλήθος των λιμνών δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν και μέρη αξιόλογα χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα καθώς ο τοπικός δρόμος τους βγάζει δίπλα από άλλες λίμνες.
Η πρόσβαση ( http://www.athinorama.gr/travel/artic... )στην κοινότητα Χαραυγή του Δήμου Βουφράδος είναι εύκολη, καθώς βρίσκεται μεταξύ Πύλου και Μεσσήνης. Στο ενδιάμεσο και πιο συγκεκριμένα στην κοινότητα Καζάρμα υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στην κοινότητα Χαραυγή και στον τελικό προορισμό του Πολυλιμνίου.

25~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΝΕΔΟΝΤΑ   ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Βίντεο  : http://youtu.be/a94BY6_-d-E ,.- http://youtu.be/eg9AzczW79o ,
Ευκαιρία για γνωριμία με το εκπληκτικό φαράγγι του Νέδοντα                
Ευκαιρία για γνωριμία με το εκπληκτικό φαράγγι του Νέδοντα     
ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ
Το τόσο κοντινό στην Καλαμάτα, το εντυπωσιακά όμορφο αλλά και το τόσο άγνωστο στους σύγχρονους Καλαματιανούς φαράγγι του Νέδοντα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι συμμετέχουν στη πεζοπορία που οργανώνει για την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας…
Όπως τονίζει ο Ορειβατικός, «όλοι οι κάτοικοι της Καλαμάτας γνωρίζουν τον Νέδοντα, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τις ομορφιές και τα μυστικά που κρύβει. Και πάρα πολλοί είναι αυτοί που ούτε καν τα υποψιάζονται... Κι όμως σε μια διαδρομή που ξεκινά από την άκρη της πόλης, μέσα σε λίγες ώρες, μπορείς να έρθεις σε επαφή με μια φύση μοναδική, μια φύση που βρίσκεται σε πλήρη έξαρση... Πλατάνια, νερά, απόκρημνα κατακόρυφα βράχια - τοιχώματα του φαραγγιού, καθώς και πανύψηλα πέτρινα φράγματα χτισμένα στις αρχές του 20ου αιώνα είναι μερικά από τα στοιχεία που συναντά ο πεζοπόρος.
Τις ζεστές μέρες που διανύουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, το φαράγγι του Νέδοντα αποτελεί ένα ιδανικό και δροσερό καταφύγιο...
Η συνάντηση για την πεζοπορία στο Νέδοντα θα γίνει το πρωί στα γραφεία του συλλόγου μας (Ανατολικό κέντρο, νότια την Τέντας). Αναχώρηση στις 8:00.  Βαθμός δυσκολίας: 2  Ώρες πορείας 7.       Έναρξη πορείας: βόρεια της αγοράς, τερματισμός: Λαγού Χάνι, πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ 2721097733) και στο τηλ.: 6972719232 Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 11-7-14».

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ   ΝΕΜΟΥΤΑΣ   ΦΟΛΟΗΣ  και  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ στο ΑΝΤΡΩΝΙ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eEkH6gSL8rQ ,.-και  2.-  http://youtu.be/eg9AzczW79o ,.-
Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2010, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νεοσύστατου συλλόγου προστασίας της φύσης και πολιτιστικής κληρονομιάς Φολόης και Ερυμάνθου με την επωνυμία «ΩΛΟΝΟΣ», αποτελούμενα από τον πρόεδρο κ. Ηλία Τουτούνη, από τον Β΄ αντιπρόεδρο κ. Κώστα Παπαντωνόπουλο, από τον γεν. γραμματέα κ. Νίκο Σιακκουλή, από το μέλος την δ. Αντωνοπούλου Ρόη και από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Φολόης κ. Αποστόλη Κωστόπουλο, επεσκέφθησαν τους καταρράκτες, τους νερόμυλους τις εκκλησίες και τις παραδοσιακές βρύσες της Νεμούτας.

26~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ   ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ :
Βίντεο : 1.- http://youtu.be/HSYPMGLFWnE ,.-και   2.- http://youtu.be/51L1IaD2Yp8 ,.-
Γιατί εμείς οι "φαραγγάδες" έτσι γουστάρουμε, να βουτάμε, να "τρώμε" σφαλιάρες από το νερό στους καταρράκτες, να ερωτευόμαστε στα ρελέ, να μιλάμε με τα πνεύματα των φαραγγιών......
Αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά του σεμιναρίου 2013 .-
canyoning
Παρά το προχωρημένο καλοκαίρι σχεδόν 30 άτομα συμμετείχαν στην τελευταία εξόρμηση του συλλόγου.
Η ώρα συνάντησης όχι και τόσο πρωϊνή αυτή τη φορά μιας και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας προβλεπόταν «χαλαρό». Το φαράγγι του Αγίου Λουκά, με μόνο 5-6 τεχνικές καταβάσεις και 2-3 άλματα-τσουλήθρες ήταν εκεί, απλά για να μας δροσίσει!
Η ημέρα -μετά την κατάβαση και το αναγκαίο χαλάρωμα στην “παραλία” που σχηματίζεται στην έξοδο του Αγ. Λουκά και παράλληλα την είσοδο της Καλλιθέας- κύλισε με  το στήσιμο της κατασκήνωσης στον περίβολο του ομώνυμου ξωκλησιού και αρκετή κουβεντούλα για μελλοντικά σχέδια. Τα σαββατοκύριακα που έπονται και κυρίως η μεγάλη εξόρμηση μας στην Ιταλία για Canyoning, κυριάρχησαν στις συζητήσεις.
Περνώντας η ώρα, τα ξηροκάρπια δεν ήταν αρκετά και η κάθοδος στο χωριό και συγκεκριμένα στη ταβέρνα κατέστη επιβεβλημένη. Μέχρι τη στιγμή που τα κυρίως πιάτα έκαναν την εμφάνισή τους  αποσπώντας τη προσοχή μας, παλαιότερα μέλη του συλλόγου ασχολήθηκαν με την εργασία της συντήρησης των σχοινιών. Κοψίματα, καψίματα και μαρκαρίσματα ήταν οι εργασίες που έγιναν ώστε να είναι έτοιμα και να μπορούν να εκπληρώσουν το έργο τους.
Κατά τη διάρκεια του «ρομαντικού» δείπνου -μιας και μία παρέα από πιτσιρικάδες φρόντισε με τα βεγγαλικά της να ρίξει στο σκοτάδι το μισό χωριό βραχυκυκλώνοντας τους κεντρικούς πυλώνες ηλεκτροδότησης- ολοκληρώθηκε η παρέα με τις τελευταίες αφίξεις και αναχωρήσαμε όλοι μαζί επιδιδόμενοι σε μία νυχτερινή αναζήτηση με τα Jeep, στους χαοτικούς χωματόδρομους του βουνού. 30 σχεδόν διασταυρώσεις χαρτογραφήθηκαν και σύντομα θα αναρτηθούν στο site τα δεδομένα από το gps  όπως επίσης και το roadbook που δημιουργήθηκε.
Πρωϊνό ξύπνημα αυτή τη φορά και στις 09:00 η ομάδα σχηματίζει ουρά στο πρώτο rappel. Σύντομα τα σχοινιά πήραν τη θέση τους και η κίνηση της ομάδας εξομαλύνθηκε.
Παράλληλα με την κατάβαση της ομάδας στο φαράγγι του Αγ. Λουκά αλλά και της Καλλιθέας πραγματοποιήθηκαν νέες χαρτογραφήσεις, καθώς και συντήρηση των ασφαλειών.

27~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΚΟΥΡΑΣ  ΤΗΣ  ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ  :
Βίντεο : http://youtu.be/CJQT7W-lrXE ,.-
Το βίντεο-κλιπ αποτελείται από φωτογραφίες του φαραγγιού της Γκούρας στη Γορτυνία και τη δραστηριότητα του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" που κάνει προσπάθειες για την αξιοποίηση του. Βλέποντας το βίντεο-κλιπ κάνουμε μια νοητή πεζοπορία από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος μέχρι τη συμβολή του φαραγγιού της Γκούρας με το ποταμό Τουθόα.
Το Φαράγγι της Γκούρας είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς κατά την εκτίμηση των ειδικών, με μεγάλη ποικιλία στη χλωρίδα και στη πανίδα, με μεγάλες αποκλίσεις ως προς τη βατότητα(εύκολες και δύσκολες διαδρομές) και με κρυμμένα αξιοθέατα στις όχθες που χρήζουν ανάδειξης(κτίσμα Σπηλιάς Γιαννικούλια, νερόμυλοι, σπηλιές, πηγές, εξωκλήσια κ.λ.π.). Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 13,5 χιλιόμετρα, ξεκινά από το βουνό Αρτοζήνος και καταλήγει στη συμβολή του με το Λαγκαδινό Ρέμα ή Ποταμό Τουθόα.
Εκατέρωθεν της Γκούρας είναι κτισμένα  10 παραδοσιακά χωριά: Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι, Παλούμπα, Σαρακίνι, Λυσσαρέα, Όχθια, Αετορράχη, Κοκκινοράχη, Αράπηδες.

28~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΕΝΙΠΠΕΑ   ΛΙΤΟΧΩΡΙ  ΟΛΥΜΠΟΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/ocP3Ibp_pMY ,.-
Η παλιά Μονή του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στον Όλυμπο σε υψόμετρο 900 και απέχει από το Λιτόχωρο 18χλμ. Είναι κτισμένη σε μια φυσική οχυρή θέση ανάμεσα σε δυο μικρά ρέματα που δένουν στο ρέμα του Ενιππέα . Ιδρύθηκε στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα
ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΟΛΥΜΠΟΣ
Το βουνό των 12 Θεών, ο Όλυμπος, περιμένει τους επισκέπτες του για να τους μαγέψει σε μια διαδρομή γεμάτη μύθους, φυσική ομορφιά και μοναδικούς συνδυασμούς.
Ο οδηγός θα σας οδηγήσει μέχρι τη θέση Πριόνια (1.100m) όπου θα αρχίσετε την κατάβαση στο τελευταίο μέρος του επιβλητικού βουνού, μαγεύοντας σας η κοιλάδα του Ενιπέα. Σε ένα ευρύχωρο μονοπάτι που καλύπτει μια απόσταση 7,5km μέχρι το χωριό Λιτόχωρο.
Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι 7 μούσες έλουζαν τα μαλλιά τους στον ποταμό Ενιπέα.
 Ο Ενιπέας σχηματίζει στη θέση Πριόνια καταρράκτες. Οι κολυμπήθρες κατά μήκος του ποταμού είναι φυσικές πισίνες. Είναι ο μοναδικός ποταμός στον Όλυμπο που έχει σχεδόν συνεχή ροή. Για να τον διασχίσει κανείς περνά πάνω από 7 ξύλινες γέφυρες. Η μυθολογία παρουσιάζει τον Ενιπέα ως έναν πάρα πολύ όμορφο νέο, αντικείμενο πόθου για όλες τις θεές, ο οποίος όμως έδειξε την προτίμησή του στη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, προκαλώντας την οργή της Ήρας. Για να τον εκδικηθεί, η βασίλισσα των θεών τον μεταμόρφωσε σε ποταμό και τον καταράστηκε όσο όμορφος ήταν, τόσο επώδυνο να είναι το τέλος του. Έτσι, ο μοναδικός ποταμός του Ολύμπου, που έχει τρεις πλούσιες πηγές στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1100m) και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, δεν εκβάλλει πουθενά, παρά χάνεται στα χωράφια του νομού Πιερίας…

29~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΓΟΥΜΕΡΟΥ   Ν. ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/gMoTnOB5zHA ,.-
Το Γούμερο είναι ένα χωριό του νομού Ηλείας. Αποτελέί το μοναδικό οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Γουμέρου του δήμο Ωλένης και έχει με βάση την απογραφή του 2001 1.059 κατοίκους.  
Το φαράγγι του Γούμερου         
  Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη βρίσκεται το εξαιρετικό φαράγγι του Γούμερου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.
Η πεζοπορία στο φαράγγι του Γούμερου είναι μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή στο οροπέδιο της Φολόης, διάρκειας 3 ωρών. Το φαράγγι είναι ένα ημικύκλιο που αρχίζει από το Γούμερο για να καταλήξει πάλι σε αυτό. Η διαδρομή περιλαμβάνει το σπήλαιο Ασκητή, στο οποίο λειτουργούσε κάποτε το αρχαίο μαντείο των αθλητών ενώ αργότερα χτίστηκε εκεί η  Ιερά Μονή Ασκητή που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό μνημείο βυζαντινής περιόδου, το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιερής οδού Ήλιδας - Ολυμπίας, την Ιερά Μονή Ασκητή με το βυζαντινό ναό του 1200 μ.Χ. και καταλήγει στο χωριό Γούμερο. Στο μονοπάτι θα συναντήσετε και τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, με κλαδιά από τις οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες. Το φαράγγι που περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και πηγές με δροσερό νερό είναι μια καλή πεζοπορική επιλογή για όσους θέλουν να περπατήσουν σε διαδρομές που συνεχίζουν να ''πατιούνται'' από την αρχαιότητα.    
  • © http://www.visitilia.gr
  • © Χαράλαμπος Παπανδρινόπουλος Haràlampos


30~**  ΦΑΡΑΓΓΙ   ΠΗΝΕΙΟΥ   Ν ΗΛΕΙΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/pmZqBW3fCYE ,.- http://youtu.be/7NJBuGL-S_A ,.-
Οδοιπορικό στο Φαράγγι του Πηνειού της Ηλείας
Ο Πηνειός ποταμός έχει τις πηγές του στη Βερβινή, τη σημερινή Κρυόβρυση και για αυτό ονομάζεται τοπικά και Βερβιναίικο ποτάμι. Ό άνω Πηνειός, γνωστός και ως Ξενιάς, κατεβαίνει προς τα Καλύβια της Βερβινής, όπου ο μισός πέφτει και χάνεται στη Διακότρυπα, ενώ ο άλλο μισός συνεχίζει μέχρι το Διπόταμο και εκεί ενώνεται με το ποτάμι της Κερέσοβας. Περνάει ανάμεσα από τα βουνά Γερακάρη και Κακοταροβούνι και κατευθύνεται προς το χωριό Κακοτάρι. Εμείς, το λέμε τοπικά Κακοταραίικο ποτάμι.
Φαράγγι του Πηνειού της Ηλείας  {Άπό Κούμανι και Αντρώνι χωριά Ν.Ηλείας Πανόπουλο }
Ο Πηνειός ποταμός έχει τις πηγές του στη Βερβινή, τη σημερινή Κρυόβρυση και για αυτό ονομάζεται τοπικά και Βερβιναίικο ποτάμι. Ό άνω Πηνειός, γνωστός και ως Ξενιάς, κατεβαίνει προς τα Καλύβια της Βερβινής, όπου ο μισός πέφτει και χάνεται στη Διακότρυπα, ενώ ο άλλος μισός συνεχίζει μέχρι το Διπόταμο και εκεί ενώνεται με το ποτάμι της Κερέσοβας. Περνάει ανάμεσα από τα βουνά Γερακάρη και  Κακοταροβούνι και κατευθύνεται προς το χωριό Κακοτάρι. Εμείς, το λέμε τοπικά  Κακοταραίικο ποτάμι.
Εκεί, στη δημοσιά που οδηγεί στο Κακοτάρι, πιο κάτω από το παλιό πέτρινο γεφύρι, ξεκινάει το Φαράγγι, που στη συνέχεια θα σας περιγράψω.  Ήθελα να προλάβω να καταγράψω τις φυσικές ομορφιές του Φαραγγιού, πριν καταστραφεί και αλωθεί  από το επικείμενο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται. Είχα να πάω εκεί από τότε που ήμουν δέκα χρονών, όταν με τα πόδια κινούσαμε από το Αντρώνι, τρεις τέσσερες ώρες πεζοπορία, μαζί με τον αείμνηστο φίλο μου, καθηγητή Γιώργο Παναγόπουλο, για να ψαρέψουμε, όχι με αγκίστρια και δίχτυα αλλά με δυναμίτες.
Ύστερα από συνεννόηση με το Γιώργη το Δάρμα, τον οδηγό μας, που γνώριζε τα κατατόπια, ορίσαμε να ξεκινήσουμε  στις 27  Αυγούστου του 2009. Συναντηθήκαμε στο Πανόπουλο εφτά άτομα  και, με αυτοκίνητο, φτάσαμε πεντακόσια μέτρα κάτω από το Κακοταραίικο γεφύρι, ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο. Εκεί ξεπεζέψαμε και κατεβήκαμε στο Φαράγγι.
Περπατήσαμε στα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά του και, στο πρώτο ξύλινο γεφύρι που αντικρίσαμε να στέκει πάνω στον πλάτανο, σταματήσαμε, το θαυμάσαμε και το φωτογραφήσαμε.
Μπροστά μας εκτυλίσσονταν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Το τοπίο ήταν εντυπωσιακό και η εικόνα που μας έδινε η καταπράσινη ατμόσφαιρα με το νερό χαμηλά να κυλάει, άλλοτε ήρεμο και άλλοτε περισσότερο ορμητικό, να υπερπηδά τους μεγάλους ολόλευκους και στρογγυλεμένους από το χρόνο βράχους, ήταν μαγευτική. Κάποια μέρη της διαδρομής ήταν ολισθηρά και περιελάμβαναν αναρρίχηση μέσα από μεγάλους βράχους και δένδρα. Σε άλλα σημεία, οι στενωποί,  δηλαδή τα μικρά ανοίγματα από τους λαξευμένους ασβεστόλιθους, έφταναν σε ύψος τα 30, έως και τα 50 περίπου μέτρα. Εκεί, αγρίευαν  τα ορμητικά νερά, που δημιουργούσαν καταρράκτες, οι οποίοι έσκαγαν σε μεγάλες λίμνες.
Το τοπίο στο Φαράγγι είναι αδιαμφισβήτητα μαγευτικό. Η φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Το καλοκαίρι με το λιγοστό νερό, είναι η ιδανική περίοδος για οδοιπορία σε αυτό το Φαράγγι, μιας και προσφέρει και δροσερή σκιά από τον καυτό ήλιο.
Η βλάστηση, αλλά και η χλωρίδα συνολικά, είναι πλούσια από υπεραιωνόβια πλατάνια με τεράστιους κορμούς, πουρνάρια, κουτσουπιές, αριές, σπάρτα, τεράστιες φτέρες και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων. Κάθε στροφή του ποταμιού, σου παρουσιάζει και κάτι καινούριο να θαυμάσεις και να καμαρώσεις.
 Στην πορεία, ένα ακόμη ξύλινο γεφύρι ξεπρόβαλε μπροστά μας, που στηριζόταν και αυτό σε γέρικα πλατάνια και αμέσως πιο κάτω βρήκαμε την Αραπόλιμνα.
Αραπόλιμνα
Για την Αραπόλιμνα άκουσα πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 2006 από τον αείμνηστο μπαρμπα-Λύσανδρο Παναγόπουλο (Μπουλουγούρη), σε μια  μεγάλη κουβέντα που είχα μαζί του, λίγο πριν μας αφήσει, στο σπίτι του, στο Αντρώνι.
Μεταξύ άλλων μου είχε πει: «Την ξέρεις την Αραπόλιμνα»;  «Όχι» του απαντάω, «για πες μου, πρώτη φορά την ακούω!». Και μου εξηγεί: «Στο Κακοταρέικο ποτάμι, στο Καλυβά, στη δεξιά πλευρά του βράχου, ψηλά, φαίνεται ένα μελίσσι, ήταν μελίσσι αιωνόβιο,  μπορεί να φαίνεται και τώρα, μπορεί να είναι και τώρα μελίσσι.  Φαίνεται ο βράχος που έτρεχε το μέλι απ’ έξω από το … και λέγανε τότε ότι πήγε ένας Αράπης να το κόψει (τρυγίσει). Δέθηκε με μια τριχιά από πάνω, λέγανε ότι αυτό  ανήκε σε κάποια θεότητα, σε κάποιο άλλο… ξέρω ‘γω. Και πήγε ο Αράπης  να το κόψει και από το σχοινί που κατέβηκε κάτου  ο Αράπης, κατέβαινε και ένα φίδι. Κατέβηκε και ένα φίδι και βγάνει το  μαχαίρι του να κόψει το φίδι και κόβει και το σχοινί και έπεσε στη λίμνα.  Και λέγεται Αραπόλιμνα. Έτσι λέει η μυθολογία. Ανήκε στο μοναστήρι  της Νοτενάς. Έχω πάει εγώ στην Αραπόλιμνα, έχω ρίξει δινάμιτες…»
Το κλίμα βάρυνε όταν ανέφερα την ιστορία όπου είχα πάει στο ποτάμι, με τον πρόσφατα χαμένο γιό του, να ψαρέψουμε με δυναμίτες.
Για την Αραπόλιμνα του Πηνειού, στο Κακοτάρι, υπάρχουν τρεις  διαφορετικές ιστορίες  που θα σας παρουσιάσουμε, σύντομα, εδώ.
Η κοπιώδης πορεία μας συνεχίστηκε, με μια ανάσα ξεκούρασης, στην Μαύρη Λίμνη.
Μαύρη Λίμνη
Η Μαύρη Λίμνη πήρε το όνομά της, λόγω του χρώματος των νερών της. Οι μεγάλοι, κατάλευκοι, στρογγυλεμένοι βράχοι και το μεγάλο βάθος της λίμνης κάνει τα νερά να φαίνονται  μαύρα.
Μετά τη Μαύρη Λίμνη, κόψαμε αριστερά και βγήκαμε στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Παλιομποκοβίνας  (Ακρώρειας) και, από εκεί, φτάσαμε στο χώρο δασικής αναψυχής, στην Κάπελη.
Το ποτάμι συνεχίζει την πορεία του κάτω, προς το μύλο του Χρυσικού, κατεβαίνει στο χωριό Καρμπέτα  και, αφού κάνει ένα τόξο βορειοδυτικά, δέχεται τα νερά της Βουντούχλας. Κατευθύνεται  προς το Αγραπιδοχώρι, όπου εκεί συναντά τον Ομηρικό Σελλήεντα ή Ηλειακό Λάδωνα.  Χωρίζει στα δύο τον ηλειακό κάμπο και εκβάλει στο Χελωνίτη κόλπο, βορειοδυτικά  της Γαστούνης.
Κώστας Παπαντωνόπουλος Ιούνης 2010
 
31 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ   ΑΩΟΥ  ΠΟΤΑΜΟΥ  ΚΟΝΙΤΣΑΣ :
Βίντεο : http://youtu.be/wasynjiszhg  ,, .-
Στο βίντεο αυτό θα δείτε πλάνα από το Φαράγγι του Αώου ποταμού στην Κόνιτσα!
Θα δείτε τα πελώρια βράχια που σχηματίζουν το φαράγγι, και τον Αώο ποταμό ο οποίος κυλάει ήρεμα μέσα από αυτά!
Θα δείτε ντόπιους οι οποίοι κολυμπάνε μέσα στο ποτάμι και φυσικά σε μακρινό πλάνο θα δείτε τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Στομίου η οποία βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του ποταμού! Απολαύστε τις ομορφιές της επαρχίας Κόνιτσας. (konitsa-epirus.blogspot.com).- 
Φαράγγι του Βίκου
Στα δυτικά του δρυμού βρίσκεται η χαράδρα του Βίκου που διασχίζει το δυτικό και το κεντρικό Ζαγόρι, ξεκινώντας βόρεια του χωριού Βίκος και καταλήγοντας νοτιοανατολικά στα χωριά Κουκούλι και Κήποι. Έχουν εντοπισθεί ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας από το 40.000 π.Χ.
Το φαράγγι είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Το πλάτος του ποικίλλει από 100 ως 1.000 μέτρα. Ο παραπόταμος του Αώου, ο Βοϊδομάτης, που διατρέχει το φαράγγι έχει νερό μόνο εποχιακά.

32 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ  και  ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/7fuy_CuD7Cw .  και 
Στο βίντεο αυτό θα δείτε το πρώτο μέρος με πλάνα από έναν περίπατο που πραγματοποιήθηκε μέσα στον πυρήνα της χαράδρας του Βίκου - Αώου, και παράλληλα με την κοίτη και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού Βοϊδομάτη.
Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές της περιοχής της επαρχίας Κόνιτσας. Ο περιπατητής διασχίζει το δασικό μονοπάτι μέσα στην καταπράσινη φύση και δίπλα στα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης, του ποταμού Βοϊδομάτη.
Θα ακούσετε τα ορμητικά νερά του ποταμού, θα θαυμάσετε όμορφες εικόνες από το καταπράσινο τοπίο της περιοχής, καθώς επίσης και το κελάηδισμα των πτηνών που ζούνε μέσα στον πυρήνα της Χαράδρας του Βίκου - Αώου. (konitsa-epirus.blogspot.com)

33~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΒΙΚΟΥ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/hY8cTy_BF0E ,.- και 2.-   http://youtu.be/CCG6KPqQaA4 ,.-
Η διάσχιση του φαραγγιού από το Μονοδένδρι στον οικισμό Βίκος έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων στις 26/6/2011
Βίντεο :3.-  http://youtu.be/1Z7adrQkYuw ,
Η διαδρομή απο το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, προς στις σπηλιές των ασκητών που βρίσκονταν πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. A part of the Vikos trail.Chrisnicolopoulos@hotmail.com
Βίντεο : http://youtu.be/EAVvCC2JSYw , .
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΔΟΝΙΑΒΙΣΤΑΣ Η ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ / ΚΛΕΙΔΟΝΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
The bridge of Klidoniavistas or Voidomati (1853) / village: Klidonia, district: Konitsa, NW GREECE .
33α ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΙΚΟΥ  :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/hY8cTy_BF0E ,.- και 2.-   http://youtu.be/CCG6KPqQaA4 ,.-
Φαράγγι του ΒίκουΕκτύπωση Email
DSC08659_367p.jpg
 Το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, μια μαγευτική τοποθεσία με μεγάλη οικολογική αξία. Το Φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα.
Με μήκος 12 χλμ και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι  ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα . Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.
Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι - πάντα, βέβαια, με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.

34 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΙΛΑΔΑ  ΤΕΜΠΩΝ
ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ - ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥΔύο Περιοχές Ειδικής Προστασίας και δύο Αισθητικά Δάση (Κοιλάδα των Τεμπών: 1.762 εκτάρια, ΔασικόΣύμπλεγμα Όσσας: 16.900 εκτάρια). Τμήμα της Όσσας είναι Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή και το Δέλτα του Πηνειού είναι Υδροβιότοπος. Μια μεγάλη περιοχή που αποτελείται απότους πρόποδες του Όρους Κάτω Όλυμπος, του Όρους Όσσα (Κίσαβος), την Κοιλάδα των Τεμπών και το Δέλτα του Πηνειού. Οι βιότοποι περιλαμβάνουν εκτεταμέναβοσκοτόπια, άγριους και καλλιεργημένους ελαιώνες, εκτεταμένα δάση ελάτων καιΟξιάς και τραχιά φαράγγια με παλαιά δάση Καστανιάς στις ανατολικές πλαγιέςτου Όρους Όσσα. Το Δέλτα του Πηνειού έχει παραλιακά και παραποτάμια δάση, αμμώδειςθαμνοτόπους και θίνες, πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Από το 1987 λειτουργεί στον Κάτω Όλυμπο ταΐστρα για τα Όρνια.
Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα ενώστο στενότερό σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθοςπερίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός ο οποίος στην συνέχεια εκβάλλει στοΑιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα απότην Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλησημασία από την αρχαιότητα.Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο των στενώντων Τεμπών. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν άφθονα νερά πηγής. Το σπήλαιο βρίσκεταιστην πλευρά του Ολύμπου. Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευράτου Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστήγέφυρα.
Ο Πηνειός, ο «αργυροδίνης», κατά την αρχαιοελληνική θρησκεία ήτανθεός του ποταμού συνδεδεμένος κυρίως με
τη γονιμότητα. Διασχίζει τον θεσσαλικό κάμπο, συναντάει τη Λάρισα και περνώνταςτους πρόποδες του Κάτω
Ολύμπου στρέφεται ανατολικά και περνά αγριεύοντας τοΒερνέζι. Μετά από μια μαγική διαδρομή στην κοιλάδα των Τεμπών, καταλήγει στη θάλασσα μέσα από το ήρεμοΔέλτα του. Ο υδροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR καιαποτελεί μόνιμο ενδιαφέρον ερευνητών. Στο Δέλτα εμφανίζονται τουλάχιστον 225 είδη πουλιών,ενώ συχνά τα φλαμίγκος, οι ερωδιοί και οι κορμοράνοι κάνουν με την παρουσίατους μαγευτικό το τοπίο. Η περιοχή αποτελεί
και έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς για τα αποδημητικά πουλιά.Υπάρχει πλούτος μύθων, θρύλων και δοξασιών για την περιοχή των Τεμπών. ΟΠοσειδώνας ο Πετραίος, χτυπά με την τρίαινα του τα βράχια και ανοίγει δίοδογια να χυθούν τα νερά της Θεσσαλίας στη θάλασσα. Ο θεός Απόλλωνας κυνηγά τηννύμφη Δάφνη. Η Αφροδίτη έρχεται κάθε φορά που θέλει να ανακτήσει την αγνότητατης. Ο Λύκειος Απόλλωνας νικά στον ποταμό το Σκοτάδι, ενώ οι Μούσες επιλέγουν τονΠηνειό για κατοικία τους. Αυτό το τοπίο λέγεται ότι μάγεψε τον Ξέρξη, κατά τηνεκστρατεία του στην Ελλάδα.
Συνάντηση  στο  Οινοποιείο  Ραψάνης  πάνω  στην  εθνική  οδό Λάρισας – Θεσ/κης.
  Έναρξη  διαδρομής  από  το  οινοποιείο Ραψάνης και  σταδιακή  ανάβαση  πάνω  από  τους  βράχους  των  Τεμπών  από  όπου  η  θέα  προς  το  ποτάμι  και  την  γύρω  περιοχή  είναι  κάτι  που  πραγματικά  μας  κόβει  την  ανάσα. Θα  κάνουμε  μία  στάση  για  ξεκούραση  και  στην  συνέχεια, αφού  έχουμε  διασχίσει  την  κοιλάδα  κατεβαίνουμε  προς  το  χωριό  Τέμπη.
 Προεραιτική επίσκεψη στο Οινοποιείο Ντούγκου, και στο περιββαντολογικό κέντρο Δρυάς. Στο τέλος το  μπάρμπεκιου και την τοξοβολία θα μας περιμένουν σε έναν από τους δύο χώρους.
Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με βόλτα με το τρενάκι «δρεζήνα», στην Κοιλάδα, κατόπιν συνεννόησης με τους υπαλλήλους του ΟΣΕ που το λειτουργούν.
 
35 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ και ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ  ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ   : Βίντεο  : http://youtu.be/S35cfpg4TpY  ,.-
Φωτογραφία
Καταρράκτες Νεμούτας, ένας κρυμμένος παράδεισος!!
   Μέχρι τώρα είχαμε επισκεφθεί το ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ στην πανέμορφη Ευρυτανία, είχαμε κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά της ΝΕΔΑΣ και στο ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, είχαμε διασχίσει τις απόκρημνες ρεματιές στις ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ....Για όλα αυτά η μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή και όσες φορές και να τα επισκεφτείς πάντα θέλεις να επιστρέψεις!!! Μέχρι που μια καινούρια ανακάλυψη θα μας οδηγήσει σε φρέσκα μονοπάτια, σε νέους κρυμμένους παραδείσους! Κι όταν κάποιοι φίλοι μας ρωτούν: «Καλά! μετά από τόσα χρόνια δεν έχετε πια εξαντλήσει όλα τα βουνά και όλες τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, τουλάχιστον τις κοντινές;»
   Η απάντηση είναι η ίδια με αυτή που έδωσε ο ποιητής όταν ρωτούσε: «Τη θάλασσα, τη θάλασσα ποιος θα μπορέσει να την εξαντλήσει;» (Σεφέρης)
 Η φύση, η θάλασσα τα βουνά ούτε εξαντλούνται ούτε εξαντλούν...
   Ένας από αυτούς τους «νέους κρυμμένους θησαυρούς φυσικής ομορφιάς» είναι και οι καταρράκτες της Νεμούτας, βόρεια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα σύνορα των νομών Ηλείας-Αρκαδίας, δίπλα στο φαράγγι του ποταμού Ερύμανθου!  Θα δραπετεύσουμε λοιπόν την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, για να τον εξερευνήσουμε! Καθάρια νερά σε πυκνή βλάστηση υδρόβιων φυτών, υδάτινες κουρτίνες που ξεχύνονται από πολλά μέτρα πιο ψηλά, τεράστιες φυσικές αψίδες με ορμητικά νερά να ξεπηδούν από παντού...Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό της καινούριας μας apo-drasis , σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο τροπικό δάσος του Ισημερινού, κάπου στον Αμαζόνιο ή σε κάποιο εξωτικό  νησί!
   Η διάσχιση της ρεματιάς "Χαρατσαρίου" θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες σε χαλαρούς ρυθμούς, με τις βουτιές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τσιμπούσι με κρασοκατάνυξη σε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού ( γνωστές για τις γουρουνοπούλες τους)!
   Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στους γνωστούς δραπέτες στα τηλ.  6974412332     και       6972670095 το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 24 Ιουνίου.
 
36 ~**    ΦΑΡΑΓΓΙ   ΤΟΥ   ΡΟΥΒΑ  :
Βίντεο : http://youtu.be/C2mSX3P7jKU ,-
Λίγες μέρες μετά από χιονόπτωση - Sunny days after snowfall
www.exploringcrete.blogspot.com .,
        Το φαράγγι του Ρούβα στην Κρήτη

Το χωριό του Ζαρού βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και είναι γνωστό για την παρακείμενη, ομώνυμη λίμνη και το φαράγγι του Ρούβα. Κυρίως, όμως, οι λέξεις "Ζαρός" και "Ρούβας" είναι γνωστές ως οι εμπορικές ονομασίες 2 πολύ αγαπημένων στην Κρήτη εμφιαλωμένων νερών, που προέρχονται από πηγές της περιοχής αυτής. Ολοι στην Κρήτη γνωρίζουν τα νερά αλλά ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί την περιοχή.
μέσα στο φαράγγι του ΡούβαΛίγο μετά τον Ζαρό βρίσκεται η ομώνυμη λίμνη. Είναι ένα όμορφο μέρος κατάλληλο για μια ευχάριστη βόλτα. Υπάρχει μια ταβέρνα εδώ, όπως επίσης παιδική χαρά και ξύλινα τραπέζια και παγκάκια περιφερικά της λίμνης. Στον δρόμο προς τη λίμνη υπάρχει το ξενοδοχείο Idi Hotel (tel. 0894-31302) και μερικές (2-3) ταβέρνες που σερβίρουν πέστροφες και σολομό. Τα ψάρια μεγαλώνουν σε στέρνες ακριβώς δίπλα. Από την λίμνη αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Ρούβα (προσοχή!!! όχι του Ρουβά...). Είκοσι λεπτά μετά τη λίμνη θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το μονοπάτι συνεχίζει ακριβώς πίσω από το μοναστήρι (προς τα αριστερά) και ανηφορίζει, για να μπει μετά από λίγο στο φαράγγι. Δυστυχώς, το δάσος που κάλυπτε το πρώτο 1/3 του φαραγγιού είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και το θέαμα των πεσμένων κορμών φέρνει θλίψη. Με τα άπειρα κατσίκια ("κατσίκα, η πληγή της Κρήτης") που κυκλοφορούν εδώ, ούτε λέξη για αναδάσωση ή αναγέννηση του δάσους. Ισως κάποτε ορισμένοι συνειδητοποιήσουν πόσο πολύτιμα είναι τα μέρη αυτά κι αποφασίσουν να τα προστατεύσουν.
Προσπεράστε το σημείο αυτό και απολαύστε την υπόλοιπη διαδρομή. Το μονοπάτι πότε ανηφορίζει και πότε κατηφορίζει βαθιά μέσα στο φαράγγι, δίπλα στο ρέμα που κυλάει τον χειμώνα και νωρίς την Ανοιξη. Σε ορισμένα δύσκολα σημεία της διαδρομής το δασαρχείο έχει κατασκευάσει μικρές ξύλινες γέφυρες και κάγκελα. Υπάρχουν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και βρύσες, είναι όμως καλύτερα να κρατάτε νερό μαζί σας, ιδίως το καλοκαίρι. Υπάρχουν πινακίδες σε όλη τη διαδρομή, πληροφορώντας σας για το υπόλοιπο της πορείας μέχρι τον Αγιο Ιωάννη. Ο Αγιος Ιωάννης είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για κατασκήνωση το χειμώνα. Είναι ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια, ξύλινα τραπέζια, ακόμη και τουαλέτες.
Είναι θαυμάσιο μέρος για να περάσει κανείς τη μέρα του κάνοντας μικρούς (ή μεγαλύτερους) περίπατους στο δάσος τριγύρω. Η απόσταση από τη λίμνη μέχρι τον Αγιο Ιωάννη είναι περίπου 2-3 ώρες + 2 ώρες για την επιστροφή. Αν δεν θέλετε να περπατήσετε μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο 4x4 από την Γέργερη. O δρόμος είναι κακός χωματόδρομος, που συνεχίζει μέχρι το οροπέδιο της Νίδας.
δασος πρινου στον Ψηλορείτη

37 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΣΦΑΚΙΑΝΟ  :
Βίντεο : http://youtu.be/1PzPciMzuFc  ,.-
Σφακιανό Φαράγγι
Σφακιανό Φαράγγι, Σφακιά, Χανιά, ΚρήτηΤο Σφακιανό φαράγγι ή φαράγγι Βαρθολομά ή Λαγκό βρίσκεται 2km ανατολικά της Χώρας Σφακίων. Ξεκινάει από υψόμετρο 1200 μέτρων και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος. Το φαράγγι έχει μήκος 6.5km και η πορεία μέσα σε αυτό είναι πολύ εύκολη.
Η προτεινόμενη πεζοπορία μέσα στο φαράγγι ξεκινάει από το οροπέδιο Νιάτου (κοντά στο Ασκύφου) και διέρχεται αρχικά παράλληλα με το μονοπάτι Ε4. Αρχικά συναντάμε το εγκαταλελειμμένο χωριό Καλοί Λάκκοι. Από εδώ ξεκινάει ουσιαστικά το φαράγγι, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φαράγγια για παρατήρηση χλωρίδας στην Ελλάδα. Πρίνοι, κυπαρίσσια και πεύκα αποτελούν τα κύρια δέντρα του Σφακιανού Φαραγγιού.
Στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει το εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου, το οποίο έκτισαν οι κάτοικοι της Χώρας Σφακίων το 1407. Κοντά στην έξοδο του, στη τοποθεσία Πορόλαγκο, το φαράγγι συναντάει τον δρόμο που οδηγεί στη Χώρα Σφακίων. Αξίζει όμως να συνεχίσετε την πορεία σας ως τη θάλασσα, καθώς το φαράγγι καταλήγει στα πανέμορφα φιόρδ της Φυλακής, ίσως τις πιο ιδιαίτερες παραλίες των Σφακίων.
Πηγή: Χριστόφορος Χειλαδάκης

 38~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΙΜΠΡΟΥ -  ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ  : 
Βίντεο  : http://youtu.be/I2psWQzeBw4
Στενά περάσματα στην ΊμβροΣτενά περάσματα
Το φαράγγι της Ίμπρου ή Ίμβρου βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων και είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης μετά της Σαμαριάς και της Αγίας Ειρήνης. Το τοπίο είναι πανέμορφο και η ευκολία στην κατάβαση καθιστά την κάθοδο της Ίμβρου ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα και η πορεία διαρκεί 2-3 ώρες.
Η διαδρομή ξεκινά από το μικρό χωριό της Ίμβρου, 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακολουθούμε την πινακίδα για το Φαράγγι και σύντομα φτάνουμε στο εκδοτήριο εισιτηρίων (το αντίτιμο ήταν €2 το 2014).
Το αρχικό τμήμα του φαραγγιού, που είναι αρκετά ανοιχτό, ονομάζεται Ποροφάραγγο ή Πορόλαγκος. Αρχικά η πορεία είναι κατηφορική και τα πλαϊνά τοιχώματα είναι σχετικά χαμηλά. Όμως κατά την κάθοδο το φαράγγι στενεύει συνεχώς, τα πλαϊνά τοιχώματα υψώνονται ψηλότερα και το τοπίο γίνεται εντυπωσιακότερο. Σύντομα στα πλάγια του φαραγγιού βλέπουμε διάφορες σπηλιές, ενώ η βλάστηση αποτελείται από γέρικα κυπαρίσσια, πρίνους και σφεντάμια που ξεπετάγονται μέσα από τους βράχους.
Ξεπητήρα στην ΊμβροΗ ΞεπητήραΣε πολλά σημεία του φαραγγιού συναντάμε ίχνη του παλιού καλντεριμιού που κάποτε ήταν το κύριο μονοπάτι που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά. Δεν ήταν λίγες φορές που μέσα στο φαράγγι, το μοναδικό ουσιαστικά πέρασμα της Επαρχίας Σφακίων προς το βορρά, δόθηκαν μάχες με τους Οθωμανούς κατά την Τουρκοκρατία.
Προχωρώντας, διασχίζουμε την τοποθεσία Αεροπλάνο, όπου συνετρίβη ένα Γερμανικό αεροπλάνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (τα συντρίμμια του εκτίθενται στο πολεμικό μουσείο Ασκύφου). Αμέσως μετά συναντάμε τα πρώτα πολύ στενά περάσματα του φαραγγιού κι έπειτα φτάνουμε στην τοποθεσία Γουρνιά, όπου υπάρχουν διάφορες μικρές γούρνες στο βράχο που γεμίζουν νερό το χειμώνα.
Πορεία στο φαράγγιΠορεία στο φαράγγι
Αφού περάσουμε φτάνουμε ίσως στο εντυπωσιακότερο σημείο του Φαραγγιού, τη Στενάδα. Εδώ τα τοιχώματα απέχουν μόλις 1.6m μεταξύ τους, ενώ το ύψος τους φτάνει τα 300m! ΟΙ βράχοι είναι σμιλεμένοι με πανέμορφους σχηματισμούς.
Μετά το στενό αυτό σημείο, το φαράγγι ανοίγει και συναντούμε ένα χώρο ανάπαυσης στην τοποθεσία Μεσοφάραγγο. Εδώ υπάρχει μια Ενετική στέρνα νερού και το σπίτι του φύλακα του φαραγγιού.
Μετά από λίγα μέτρα περνάμε ένα μεγάλο χαλασέ (κατολίσθηση) και αμέσως μετά ένα εντυπωσιακό στένεμα στην τοποθεσία Γκρεμνάρια. Αμέσως μετά συναντάμε μια πανέμορφοη πέτρινη καμάρα, την Ξεπητήρα, που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Συνεχίζοντας την πορεία μας, περνάμε από μερικά ακόμη στενά περάσματα και φτάνουμε ως την έξοδο του φαραγγιού στο χωριό Κομητάδες. Ακριβώς στην έξοδο υπάρχουν μερικές ταβέρνες, ενώ μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότερες επιλογές.
Υπάρχουν αρκετά καθημερινά δρομολόγια το καλοκαίρι για την Ίμβρο που ξεκινούν από τα Χανιά. Αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο για τη Χώρα Σφακίων, την Ίμπρο (όπου πολλοί περιπατητές αφήνουν το αυτοκίνητό τους) και τα Χανιά, πρέπει να περπατήσετε 1,5 χιλιόμετρο έξω από τους Κομιτάδες στον κεντρικό δρόμο για Σφακιά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει πρώτα τα δρομολόγια. Θα μπορούσατε επίσης να περπατήσετε από εδώ ως την Χώρα Σφακίων, κατά μήκος του κεντρικού δρόμο (5 χιλιόμετρα). Υπάρχουν επίσης ταξί από το τέλος του φαραγγιού και από το χωριό Κομιτάδες, με σχετικά υψηλές τιμές.

39 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  -  ΚΟΥΝΑΒΙΑΝΟ :
Βίντεο  : http://youtu.be/nA9j9WZ2fMA , .-
Τα Αστρακιανό φαράγγι και το Κουναβιανό φαράγγι είναι δύο καταπράσινα φαράγγια που ενώνονται κοντά στο Σκαλάνι και συνεχίζουν ενιαία την πορεία τους ως τον Καρτερό. Το συνολικό μήκος του δικτύου των δύο φαραγγιών είναι 21 km.
Τα φαράγγια βρίσκονται ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή του Γιούχτα και του φαραγγιού της Αγ. Ειρήνης (περιοχή Natura 2000) στις Αρχάνες. Είναι πολύ εύκολα για πεζοπορία, ιδανικά για παιδιά και οικογένειες.
Το μεγαλύτερο φαράγγι, το Αστρακιανό, ξεκινάει βορειοδυτικά από τη θέση Κολομόδι (περιοχή Παλιάρδας) και διατρέχει την περιοχή του χωριού Αστρακοί. Το μονοπάτι ξεκινάει από το ερειπωμένο χωριό των Κάτω Αστρακών (δίπλα στη Μυρτιά) όπου σκαλοπάτια οδηγούν μέσα στο φαράγγι, στην τοποθεσία Νεραϊδόσπηλιο με το σπήλαιο και τις πανέμορφες λιμνούλες. Από εδώ ξεκινάει η πορεία κατά μήκος του ποταμού Καρτερού σε κατάφυτο μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί με ξύλινες γεφυρούλες και κιγκλιδώματα στα δύσκολα σημεία. Αφού περάσουμε τη γέφυρα των Αϊτανίων, φτάνουμε στην περιοχή Καλή Ράχη όπου το Αστρακιανό ενώνεται με το Κουναβιανό Φαράγγι (το οποίο ξεκινάει από τα Πεζά). Από την Καλή Ράχη το ενιαίο πλέον φαράγγι προχωράει ως τον Καρτερό μέσα από πολύ καλά οργανωμένο μονοπάτι. Το κοινό τμήμα, γνωστό ως φαράγγι Καρτερού, διέρχεται δίπλα από παλιούς νερόμυλους και την παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην έξοδο του φαραγγιού του Καρτερού, στην τοποθεσία Μέσα Καρτερός, δίπλα στο παλιό χάνι και στον δεύτερο ναό του Αγίου Νικολάου, υπάρχει θέση ανάπαυσης ιδανική για πικ νικ. Εδώ φτάνει δρόμος που ξεκινάει από τον Καρτερό.
~ Το Αστρακιανό φαράγγι (Αστρακοί – Καλή Ράχη) έχει μήκος περίπου 7km και η χαλαρή πορεία σε αυτό διαρκεί 3-4 ώρες, μέσα από καλά συντηρημένο μονοπάτι. Αντίστοιχα το μονοπάτι στο Κουναβιανό Φαράγγι (Κουνάβοι – Καλή Ράχη) έχει μήκος περίπου 4km και η πορεία στο μονοπάτι χρειάζεται περίπου 2 ώρες. Το κοινό τμήμα του φαραγγιού του Καρτερού ως τον ναό του Αγίου Νικολάου (Καλή Ράχη - Καρτερός) έχει μήκος περίπου 6km.
Η διαδρομή μέσα στα φαράγγια είναι πλούσια σε φυσικά, μορφολογικά, αισθητικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πηγές, λιμνούλες, ποτάμι, μικρούς καταρράκτες και οργιώδη βλάστηση. Στο φαράγγι προπολεμικά λειτουργούσαν 10 νερόμυλοι, ενώ οι ντόπιοι ψάρευαν στα νερά χέλια και καβούρια που, απ’ ότι λένε, υπάρχουν ακόμα.

40 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΠΑΤΣΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/SDmDxnmfNEQ , .-
Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι είναι εύκολο στη διάβασή του και αξιοποιημένο από τη δασική υπηρεσία.
Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει "αγίασμα". Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών.
Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της περιοχής. Το χωριό Πατσός Βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του υψώματος Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 30 χλμ. Γύρω του ευρίσκονται τα χωριά Καρίνες, Σπήλι και Γερακάρι. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλούσια βλάστηση. Όλη η βλάστηση και οι καλλιέργειές του οφείλονται στις πολλές πηγές νερού που διαθέτει, ενώ τρέχει πολύ καλής ποιότητας νερό ολόκληρο το χρόνο.
Πηγή: Χριστόφορος Χειλαδάκης

41 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚOYΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ  ΠΡΕΒΕΛΗ : ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΣΤΕΝΟ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ. ΟΙ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΕΣ. ΌΤΑΝ ΦΥΣΑ ΑΝΕΜΟΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΗΧΟΙ ΣΑΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ - ΚΟΥΡΤΑΛΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ. ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΥΛΑ Ο ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΥΝΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ. ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΒΡΑΧΟ, ΑΜΕΣΩΣ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΗ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ. ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΤΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΚΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Κουρταλιώτικο Φαράγγι
Βίντεο  : http://youtu.be/0yyvXpNdfcg , .-
ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ (ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ)
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού 22
χιλ. από την πόλη του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, και ρέει ανάμεσα
στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). Οι τεράστιες βραχώδεις πλα-
γιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές,
όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας.Το όνομα του "Κουρταλιώτικο" οφείλετε στο ότι
όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα
κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν.
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22km από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει μήκος 3km. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που διασχίζει μέρος του φαραγγιού και εκβάλει στη Λίμνη Πρέβελη, αφού ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός.
Όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν, γι' αυτό ονομάστηκε Κουρταλιώτικο.
Είναι ένα θαυμάσιο φαράγγι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να περπατήσει ως τη θάλασσα, τσαλαβουτώντας και παίζοντας όλη την ώρα με τα νερά. Μπορείτε να το διασχίσετε με αυτοκίνητο (ως ένα σημείο), αλλά και με τα πόδια ως την Πρέβελη. Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ - Ασώματος φθάνετε στο βάθος του φαραγγιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και οι πηγές του Κουρταλιώτη, ένα από τα ωραιότερα μέρη στην Κρήτη.
Η περιοχή αυτή στα νότια παράλια της κεντρικής Κρήτης, στο Νομό Ρεθύμνου, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, όπως ο γυπαετός αφού εδώ αναπαράγεται ένα από τα τελευταία αναπαραγωγικά ζευγάρια τόσο της Κρήτης όσο και των Βαλκανίων. Εδώ βρίσκουν εξάλλου καταφύγιο κι άλλα είδη αρπακτικών όπως τα Όρνια, ο Χρυσαετός και ο Σπιζαετός. Η σημασία της περιοχής για τα αρπακτικά εξηγείται κι από τη γεωγραφική της θέση αφού είναι συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα βουνά των Λευκών Ορέων και εκείνων της Κεντρικής Κρήτης (Ψηλορείτης, Αστερούσια).
Το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει εξαιρετική αισθητική, βιολογική και οικολογική αξία. Εκτός από τις συστάδες Φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης, στις ορθοπλαγιές του φαραγγιού συναντάμε πλούσια βλάστηση, ενώ στις εκβολές του ποταμού υπάρχουν αμμοθίνες και διαπλάσεις ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), που είναι από τα πλέον προστατευόμενα θαλάσσια φυτά. Σημαντικά ζώα της ευρύτερης περιοχής του Κουρταλιώτικου φαραγγιού είναι η νεροχελώνα (Mauremys caspica) και το σπιτόφιδο (Elaphe situla). Πανευρωπαϊκά αυτά προστατεύονται από την κοινοτική Οδηγία για την τη Διατήρηση των Φυσικών Ενδιαιτημάτων (92/43/ΕΟΚ).
Φωτογραφίες από το group στο flickr

42 ~** ΑΓΙΟΦΑΡΑΓΓΟ   :
Αγιοφάραγγο
Βίντεο : http://youtu.be/jXtO2bEmSd4  ,.
Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια της Μονής Οδηγήτριας και δημιουργήθηκε από τις κοίτες δύο ρεμάτων που ξεκινούν το ένα βόρεια - βορειοανατολικά από το Γυαλομονόχωρο και το άλλο βορειοανατολικά από την Οδηγήτρια. Τα δύο ρέματα συναντούνται κοντά στην Αγία Κυριακή και αφού ακολουθήσουν μια σχετικά ομαλή διαδρομή δυτικά και νότια της εκκλησίας Αγ. Κυριακής εισέρχεται στο ποροφάραγγο απ' όπου αρχίζει το κυρίως φαράγγι, το Αγιοφάραγγο και καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος όπου απλώνεται μια μικρή αλλά θαυμάσια παραλία.
Το όνομά του οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ερημίτες που ασκήτευσαν εδώ λόγω της απομόνωσης που προσφέρει από τις κατοικημένες περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με το θρύλο, τριακόσιοι ερημίτες ζούσαν εδώ σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης του ενός από τον άλλο. Συναντιόταν μόνο μια φορά το χρόνο στο “Γουμενόσπηλιο” κι εκεί αφού μετριόντουσαν έβλεπαν πόσοι είχαν πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο.
Στη μεγαλύτερη διαδρομή του φαραγγιού υψώνονται δεξιά και αριστερά τεράστιοι κάθετοι βράχοι στους οποίους υπάρχουν πολλές σπηλιές. Το Αγιοφάραγγο είναι πολύ γραφικό και γίνεται ακόμη γραφικότερο από το γεγονός ότι μπορείς να το περάσεις μόνο πεζοπορώντας, καθώς ο τόπος είναι απομονωμένος, άγριος και τραχύς. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός ότι βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από κατοικημένους τόπους έκαναν το Αγιοφάραγγο το πρώτο κέντρο ασκητικού βίου όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Κρήτης, από τα πρώτα κιόλας χριστιανικά χρόνια. Κατηφορίζοντας το φαράγγι και 250 περίπου μέτρα πριν φτάσομε στην παραλία βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου που υπήρξε και το κέντρο του ασκητισμού της περιοχής, αφού σ’ αυτόν πρέπει να έκαναν όλες τις τελετουργίες της χριστιανικής λατρείας. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου πιστεύεται ότι έχει ανακαινιστεί τρεις φορές για να πάρει τη σημερινή της μορφή. Κατ’ αρχήν ήταν ένα μικρό εκκλησάκι σε μια μικρή σπηλιά μέσα στο βράχο αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνε ο αριθμός των ασκητών χρειαζόταν μεγαλύτερη εκκλησιά γι’ αυτό και την μεγάλωσαν. Για τρίτη και τελευταία φορά ανακαινίστηκε ή μεγάλωσε κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι αρίστης τεχνικής αρχιτεκτονικής και είχε τοιχογραφηθεί αλλά λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στην θάλασσα οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν.
Έξω από την εκκλησία υπάρχει ένα πηγάδι από το οποίο προμηθεύονταν το νερό τους οι ασκητές καθ’ ότι δεν υπάρχει εκεί κοντά καμιά πηγή, ενώ νότια από την εκκλησία πάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα βρέθηκε συλημένος κυκλικός θολωτός μινωικός τάφος που δείχνει την ανθρώπινη παρουσία από την Μινωική εποχή.
Κατηφορίζοντας από την Εκκλησία για την θάλασσα στην αριστερή πλευρά και σε μικρή απόσταση από την εκκλησία υπάρχει ο Γουμενόσπηλιος.
Πρόσβαση
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κανείς να πάει στο Αγιοφάραγγο. Με καϊκι μπορείτε να πάτε από τον Κόκκινο Πύργο, την Αγία Γαλήνη ή από τους Καλούς Λιμένες. Μπορείτε επίσης να πάτε με αυτοκίνητο από το παραδοσιακό χωριό του Σίβα κοντά στη Φαιστό. Συνεχίζετε μετά τον Σίβα προς τη Μονή Οδηγητρίας. Ακριβώς έξω από το μοναστήρι συνεχίζετε ευθεία (όχι δεξιά) κι ακολουθείτε τις πινακίδες προς Καλούς Λιμένες. Λίγο μετά την Οδηγήτρια (περίπου 15 λεπτά) υπάρχει διασταύρωση δεξιά. Είτε αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί και προχωράτε προς το φαράγγι που φαίνεται στο βάθος (νότια) είτε συνεχίζετε ακόμη λίγο προς τα κάτω. Ο χρόνος που χρειάζεται για να διασχίσετε το φαράγγι από το κοντινότερο σημείο στάθμευσης είναι 30-50 λεπτά σε πολύ ομαλό μονοπάτι, όταν δεν υπάρχει νερό.
 
 Το φαράγγι του Μέσονα βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές των όρεων της Θρυπτής, κοντά στο Καβούσι Ιεράπετρας και στο χωριό Άβγος. Είναι ένα μικρό φαράγγι μήκους 4km, ιδανικό για όσους ασχολούνται με αναρρίχηση και canyoning. Ωστόσο, για τους πιο αρχάριους, υπάρχει ένα μονοπάτι κατά μήκος των πλευρών του φαραγγιού.
~
125~* 1 Είσοδος  στο φαράγγι  Σαμαριάς Χανίων  2014: 2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/yBoFKsj-Cx8 ,
126 ~* 2 Φαράγγι  Σαμαριάς  2014 : http://youtu.be/1VlmnxTg4CY ,
127 ~*  2   2ο  μέρος Φαράγγι  Σαμαριάς  2014: http://youtu.be/jyzwNvI_dxY ,
128~ 3 Φαράγγι Σαμαριάς 3ο μέρος  2014: http://youtu.be/ROy6k5179sg ,
129~* 4 Φαράγγι Σαμαριάς  4ο  μέρος : http://youtu.be/hbKqqFTVOFA ,.
130~* 5 Φαράγγι  Σαμαριάς  5ο  μέρος : http://youtu.be/injeEckYl9E  ,.  ,
131~* 6  Φαράγγι Σαμαριάς  6ο  μέρος : http://youtu.be/E5sDE1h4Nys , .-
132~*   ΧΑΝΙΑ  από ακρωτήρι τάφοι Βενιζέλων  2014: http://youtu.be/t0jw8Ka6s44 ,
133 ~*Τζερμιάδες  οροπεδίου Κρήτης  2014 :
http://youtu.be/pOuAEUr30-I    
134~* Παναγία Κεράς εντός Ι. Ναού  2014 : http://youtu.be/JPe-veVqJ7Y ,
135~* Λιμάνι παλιό   Χανίων  2014 : http://youtu.be/bsogRlBJyAY ,
136 ~*Ι Μ  Παναγία Κεράς Κρήτη  2014 : http://youtu.be/udoxCD-pjXw ,
137~** Διαδρομή προς Μάλια  Κρήτης  2014:
http://youtu.be/ZeraVmtAV-Q ,
138~** Διαδρομή Καλαμάτα  Αθήνα  2014: http://youtu.be/13CQC69SoCY ,
139~**  Διαδρομή  στο  Οροπέδι Λασιθίου 2014 : http://youtu.be/Lj3_o6S_o0o ,
140~** Διαδρομή  από Οροπέδι  προς Μάλια   2014: http://youtu.be/bnhT9S1Ezp4 ,
141~*Φαράγγι  Καρτερός Ηρακλείου Κρήτης  : http://youtu.be/KDkTnwB3kjs ,
 
 43 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ    ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/DCe7HfLP4fM ,.-
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ,Κυριακή, 26 Μαΐου 2013.http://www.pezopories.blogspot.gr/  ,.-
Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στις 08:30 το πρωί, ξεκινάμε από την πλατεία δικαστηρίων της Νεάπολης (στο σπιτάκι των Νέων)  και  ανηφορίζουμε προς τον Αδριανό.
Από το σημείο εκείνο παρατηρεί κανείς όλο τον κάμπο να εκτείνεται και στις δύο μεριές του ποταμού που κατεβαίνει από το οροπέδιο Λασιθίου.
Στα αριστερά ορθώνονται οι απότομες πλαγιές του φαραγγιού σαν πόρτες από όπου και θα ξεκινήσουμε να διασχίσουμε το φαράγγι με την πολύτιμη βοήθεια του συλλόγου των Αορητών
Το φαράγγι όσο θα προχωρούμε θα γίνεται όλο και πιο άγριο. Οι τεράστιοι βράχοι θα μας δυσκολεύουν στο περπάτημα, που λόγω και της μεγάλης υψομετρική διαφορά που δημιουργούν, μας αναγκάζουν να κατέβουμε σε κάποια σημεία με την βοήθεια σχοινιών.
Πολλά από τα νερά των βροχοπτώσεων και των χιονιών που λιώνουν ακολουθούν τη διαδρομή των άγριων φαραγγιών του βουνού ή αναβλύζουν δροσερό νερό στις πηγές που είναι διάσπαρτες στο βουνό.
Συνεχίζοντας προς τα κάτω το φαράγγι, θα τελειώσουμε την διαδρομή στον Αγ. Κωνσταντίνο, όπου με την βοήθεια και πάλι των Αορητών θα μεταφερθούμε πίσω στο χωριό για να αναπολήσουμε τις ωραίες στιγμές που περάσαμε συνοδευμένοι από τις νόστιμες λιχουδιές που θα μας έχουν ετοιμάσει οι Αορήτες.


Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι 4 ώρες περίπου με στάσεις μέσα στο φαράγγι για να ξεδιψάσουμε και να  περιεργαστούμε τα σπήλαια και την υψηλή βιοποικιλότητά του φαραγγιού.
 

44~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΟΥΔΟΥΜΗ  :
Βίντεο : http://youtu.be/tkeHEwLnxng ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε ένα όμορφο κι όχι και τόσο γνωστό φαράγγι της ανατολικής Κρήτης.www.pezopories.blogspot.gr 
ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΔΟΥΜΗ-ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΝΟΚΑΡΑΣ-ΣΦΑΚΑ
Τελευταία ημέρα του φετεινού Μάρτη και η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου
αποχαιρέτησε τον τρίτο μήνα του 2013 με μια πεζοπορία σε ένα όμορφο αλλά
όχι και τόσο γνωστό φαράγγι της ανατολικής Κρήτης, το φαράγγι Κουδουμή.
Το φαράγγι αυτό σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά της Σφάκας και της Τουρλω-
τής από το ρέμα του ομώνυμου ποταμού,και ξεκινά την φιδογυριστή πορεία του
ανάμεσα στα στειακά βουνά από το οροπέδιο της Μονοκαράς.Περίπου πεντα-
κόσια μέτρα την Σφάκα στην πρώτη στροφή και από τα δεξιά βρίσκεται η "εί-
σοδος"του φαραγγιού,στο σημείο που υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή και η μάντρα
ενός βοσκού της περιοχής.Η ομάδα μας ξεκινά από εκείνο το σημείο την πεζο-
πορική διαδρομή της με προορισμό το οροπέδιο της Μονοκαράς πεντακόσια
περίπου μέτρα ψηλότερα.

45 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ   ΟΡΛΙΑΣ  :

Βίντεο 1ο : http://youtu.be/ScS6sOd8XH0 ,.-
Το δεύτερο κομμάτι του φαραγγιού Ορλιά. http://fysiolatres.blogspot.com
 Video  2ο : http://youtu.be/z79bE_jtjeM
Το canyoning στον Ορλιά είναι ιδανικό και για αρχάριους.
Το φαράγγι του Ορλιά βρίσκεται στην περιοχή του γνωστού Δίου, στις βόρειες βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Το χωρίζουμε σε δύο κύρια τμήματα Ορλιάς Ι και Ορλιάς ΙΙ, ώστε να είναι εφικτό, ευχάριστο και απολαυστικό για σχετικά μεγάλες ομάδες σαν μονοήμερη δραστηριότητα. Ένα μικρό και σύντομο τελευταίο τμήμα, ο κατ' εμάς Ορλιάς ΙΙΙ, είναι ιδανικό για παιδιά και πολύ μεγάλες ομάδες αρχαρίων, ως εισαγωγή στο canyoning.
Video :   http://youtu.be/nTBqbyiEKrg ,.-  www.olympostrek.gr
 Orlias canyon lays on the northeast slopes of Mt. Olympus near the well known archeological site and village of Dion. Because of the fact that it is relatively long with olymposnumerous and high waterfalls, we split it in two main sections Orlias I and II, so that the participants can enjoy it the most as an one day activity. A smaller last section is Orlias III, ideal for children and large groups of absolute beginners, as an introduction to canyoning.
www.olympostrek.gr
Δίπλα στο χωριό ‘’Δίον’’ συναντούμε το «Ρέμα του Ορλιά ». Από το εκκλησάκι του Αγ. Βασιλείου ξεκινάει μια πεζοπορία (60’) ως την είσοδο του φαραγγιού, όπου και φοράμε τον εξοπλισμό μας για να ξεκινήσουμε.
Η κατάβαση διαρκεί (4,5 – 5) ώρες.
Το ρέμα του Ορλιά είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές διαδρομές canyoning με νεροτσουλήθρες, καταρράκτες, βουτιές και πανέμορφη φύση. Αφού τελειώσουμε την κατάβαση περπατάμε (10’ – 15’) λεπτά για να βρεθούμε στο σημείο εκκίνησης .

46 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΛΑΣΙΘΙΟΥ : Όλα  τα  Λασιθινά  Φαράγγια ακολουθούν ,
Βίντεο :  http://youtu.be/HDVe3RZPXdM  ,.-
1.-Φαράγγι Μέσωνα      
   Το φαράγγι του Μέσονα βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές των όρεων της Θρυπτής, κοντά στο Καβούσι Ιεράπετρας και στο χωριό Άβγος. Είναι ένα μικρό φαράγγι μήκους 4km, ιδανικό για όσους ασχολούνται με αναρρίχηση και canyoning. Ωστόσο, για τους πιο αρχάριους, υπάρχει ένα μονοπάτι κατά μήκος των πλευρών του φαραγγιού.



2.-Φαράγγι Τσιγκούνη      
  Φαράγγι Τσιγκούνη, Σφάκα Σητείας, ΛασίθιΣε πολλά σημεία του φαραγγιού του Τσιγκούνη υπάρχουν μεγάλοι βράχοι που εμποδίζουν την ομαλή μας διέλευση και πρέπει να σκαρφαλώσουμε. Μετά από μισή ώρα πορείας, τα κροκαλοπαγή πετρώματα διαδέχεται συμπαγής ασβεστόλιθος και τα τοιχώματα στενεύουν πολύ, κάνοντας το τοπίο πολύ επιβλητικό.




3.-Φαράγγι Καψά ή Περβολακίων      
   
Το άγριο και επιβλητικό φαράγγι του Καψά βρίσκεται 8-9km ανατολικά του Μακρύγυαλου και 33km ανατολικά της Ιεράπετρας. Το φαράγγι ονομάζεται και φαράγγι των Περβολακίων, καθώς η βορεινή του είσοδος αρχίζει από το απομονωμένο γραφικό χωριό Περβολάκια. Δίπλα στο χωριό βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Πέζουλος, στο οποίο αξίζει να περπατήσετε.


 4.-Φαράγγια Απίδι και Γούδουρα      
   Το Απιδιανό Φαράγγι στο Γούδουρα
Το Απιδιανό Φαράγγι ξεκινάει από τα χωριά Μέσα και Έξω Απίδι Σητείας και καταλήγει στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Σαμακίδι. Από το Σαμακίδι το φαράγγι συνεχίζει ως το Γούδουρα ως Φαράγγι Αμμουδοσέλια.





5.- Φαράγγι των Αγίων Αποστόλων στη Λάπαθο 
   
Το φαράγγι της Λαπάθου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο δύσβατο φαράγγι της Κρήτης, με μήκος 4km που βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης, στην Κάτω Σύμη. Το φαράγγι είναι γενικά ξηρό, εκτός από τον χειμώνα, όταν τα χιόνια στο Οροπέδιο της Λαπάθου το γεμίζουν με νερό.


 6.- Φαράγγι Χαυγά (Καλαμαύκα)
~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΒΓΑ. ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ, 40 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ. Η ΘΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ. ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 300 Μ. ΔΥΟ ΣΧΙΣΤΟΙ ΒΡΑΧΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΕΙΣΟΔΟ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ.    
   
Το φαράγγι του Χαυγά, κοντά στο χωριό Καλαμαύκα, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία της Κρήτης. Το άγνωστο αυτό φαράγγι θυμίζει κινέζικα τοπία, καθώς οι σμιλεμένοι βράχοι και τα μικρά πεύκα μπονσάι φέρνουν στο μυαλό εικόνες από την Άπω Ανατολή.
7.- Φαράγγι Σαρακίνας      
   
Το φαράγγι της Σαρακίνας ή, αλλιώς, του Σαραντάπηχου, βρίσκεται 16km δυτικά της Ιεράπετρας, κοντά στο χωριό Μύρτος. To μήκος του φαραγγιού φτάνει το 1.5km και το πλάτος του κυμαίνεται μόλις μεταξύ 3 και 10 μέτρων, με ελάχιστα σημεία να το ξεπερνούν. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι που το μεγαλύτερο μέρος του είναι περπατητό, με νερά, λιμνούλες και σκαρφαλώματα. Είναι ιδανικό για ένα ευχάριστο απόγευμα ή για μια βόλτα με τα παιδιά σας.
 8.- Φαράγγι Κριτσάς kritsa gorge










Το φαράγγι της Κριτσάς είναι ένα όμορφο φαράγγι με στενά περάσματα και ψηλούς βράχους, το οποίο ξεκινάει από την Κριτσά και καταλήγει στις γραφικές Τάπες. Είναι από τα ωραιότερα φαράγγια της Κρήτης, εύκολα προσβάσιμο, και με αρκετά ανεπτυγμένη βλάστηση κατά μήκος του ποταμού του.
 9.- Φαράγγι Αδριανού
Φαράγγι Αδριανού, Μιραμπέλο
Το φαράγγι του Αδριανού ξεκινάει από το ομώνυμο χωριό του Μιραμπέλου. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ψηλοί βράχοι που εμποδίζουν την ελεύθερη πορεία μέσα στο φαράγγι, κάνοντας την πεζοπορία αρκετά δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη (3 ώρες).







10.- Φαράγγι Χαυγά (Οροπέδιο Λασιθίου)
Το Φαράγγι του Χαυγά είναι ένα εκπληκτικό φαράγγι σπάνιας φυσικής ομορφιάς, το μοναδικό φαράγγι στο Οροπέδιο Λασιθίου. Το πέρασμά του είναι δύσκολο ακόμη και για έμπειρους ορειβάτες. Το φαράγγι μεταφέρει το νερό από το Οροπέδιο Καθαρό στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ανοίγεται μεταξύ των υψωμάτων Καθάριος Λάκκος (1197) και Κεφάλα (1269). Έχει μήκος γύρω στα 3-4 km και σε ορισμένα σημεία οι πλευρές υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα σε μεγάλο ύψος.

 11.- Φαράγγι Τοπλού
Φαράγγι Τοπλού, Σητεία, ΛασίθιΈνα από τα εντυπωσιακότερα μυστικά της Κρητικής υπαίθρου είναι το μικρό φαράγγι της μονής Τοπλού (ουσιαστικά δύο ρεματιές που ενώνονται λίγο πριν τη θάλασσα). Σε όλο το μήκος του είναι πανέμορφο και κρύβει δύο βασικές εκπλήξεις.







12.- Φαράγγι Χοχλακιών
Το φαράγγι των Χοχλακιών ή Καρουμών βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του νησιού, κοντά στην Κάτω Ζάκρο. Η εύκολη πεζοπορία μέσα στο φιδίσιο φαράγγι με την αραιή βλάστηση και τους γυμνούς βράχους, καταλήγει στην πανέμορφη παραλία των Καρουμών.




 13.-  Φαράγγι των Νεκρών (Κάτω Ζάκρος)     
Σε μικρή απόσταση από τη Επάνω Ζάκρο, σχεδόν 100km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου ξεκινά το πανέμορφο φαράγγι της Κάτω Ζάκρου ή των Νεκρών, που τελειώνει στην Κάτω Ζάκρο. Η ομορφιά του τοπίου, η ιστορική του σπουδαιότητα αλλά και η προσβασιμότητα του, προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο.
14.- Φαράγγι Μαζά
Φαράγγι Μαζά, Σητεία, Κρήτη

Το μεγάλο φαράγγι του Μαζά ξεκινάει από το χωριό Καρύδι, στην πορεία ενώνεται με ένα μικρότερο φαράγγι που ξεκινάει από το Βρυσίδι και καταλήγει λίγο μετά τους Αδραβάστους. Έχει μεγάλο μήκος και εντυπωσιακές γεωμορφές στο εσωτερικό του, όμως η διαδρομή είναι μόνο για έμπειρους στη διέλευση φαραγγιών. Στο παρελθόν αποτελούσε βασική οδική διαδρομή ανάμεσα στους διάφορους οικισμούς.

15.- Φαράγγι Λαμνώνι (Ζίρος-Ξερόκαμπος)
Το φαράγγι του Ξηρόκαμπου – Ζήρου, το οποίο ονομάζεται και φαράγγι Λαμνώνι, αποτελεί το πιο άνυδρο φαράγγι της ανατολικής Κρήτης. Η διάβαση του διαρκεί περίπου 2 ώρες και η κατάβαση του είναι αρκετά εύκολη και ομαλή. Το φαράγγι έχει χαρακτηριστική άγρια ομορφιά, με γυμνά ψηλά τοιχώματα και χαμηλή βλάστηση. Καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής, θα βλέπετε στον ορίζοντα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.


16.- Φαράγγι Μυλωνά
Το Φαράγγι του Μυλωνά βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας, κοντά στο γραφικό χωριό του Αγίου Ιωάννη και αρχίζει σε υψόμετρο 500 μέτρων ενώ καταλήγει στην Κακιά Σκάλα. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς εδώ υπάρχουν τρεις πανέμορφοι καταρράκτες και αρκετές λιμνούλες.


17.- Φαράγγι Ορεινού (Φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων)
Τα "ενοποιημένα" φαράγγια του Ορεινού και των Κόκκινων Πεταλούδων, είναι από τα ομορφότερα ολόκληρης της Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά το 1993, η βλάστηση έντονη και εξακολουθεί να αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου στην θερμή ανατολική Κρήτη.



 18.- Φαράγγι των Πεύκων
Το φαράγγι των Πεύκων είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της Κρήτης, με καταπληκτικούς σχηματισμούς των πετρωμάτων του από την επίδραση των φυσικών δυνάμεων και έντονη βλάστηση. Το μήκος του είναι 4.5 km και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου φτάνει τα 300m. Ξεκινάει νοτιότερα από το χωριό Πεύκοι και καταλήγει στον οικισμό Άσπρος ποταμός, 2km βόρια του Μακρύγιαλου.

19.- Φαράγγι Σεληνάρι
selinari0Το φαράγγι του Σεληνάρη βρίσκεται πάνω στην Εθνική Οδό που συνδέει το Ηράκλειο με τον Άγιο Νικόλαο, σε ένα κατάφυτο περιβάλλον. Το φαράγγι είναι γνωστό για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, αλλά κι ως καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών.




20.- Φαράγγι Σκοτεινής
Φαράγγι Σκοτεινής, ΦοινοκαλιάΤο φαράγγι της Σκοτεινής βρίσκεται σε μια δύσβατη περιοχή του Μιραμπέλου, κοντά στο χωριό Φοινοκαλιά. Το περπάτημα είναι εύκολο και η πεζοπορία στο φαράγγι μπορεί να συνδυαστεί με μια βουτιά στην παραλία που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού. Από εκεί, το μονοπάτι κατευθύνεται κατά μήκος των ακτών ως την μονή του Αγίου Ανδρέα.
21.- Φαράγγι Κουρούκουλου και Πατσόπουλου
Φαράγγι Κουρούκουλου και Πατσόπουλου, Μεραμπέλο, Λασίθι, ΚρήτηΤο παντελώς άγνωστο φαράγγι Κουρούκουλος ξεκινάει από το σχεδόν ερειπωμένο (3 κάτοικοι) χωριό Αγαλιανό στην επαρχία Μεραμπέλου Λασιθίου. Από το χωριό και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι μπαίνουμε στην κοίτη η οποία είναι βατή για πεζοπορία σε όλο της το μήκος. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από πρίνους στην αρχή ενώ όσο πλησιάζουμε τη θάλασσα υπάρχουν φρύγανα και παντού ρίγανη που γεμίζει μυρωδιά το φαράγγι. Εντυπωσιακά είναι και τα χρώματα που δίνουν στο τοπίο οι δενδρώδεις Φλόμοι (Ζυγοξυλιές στο τοπικό ιδίωμα).
 22.- Φαράγγι Μαλλιάρη    Φαράγγι Μαλλιαρής, Μιραμπέλο, Κρήτη










Το φαράγγι του Μαλλιάρη ξεκινάει κοντά στο χωριό Περονίδες, περνάει δυτικά του χωριού Σούβλος (από όπου υπάρχει και μονοπάτι), ενώνεται με το φαράγγι Χριστοπατήματα και καταλήγει στην παραλία της Βλυχάδας των Τζάβληδων. Είναι χαρακτηριστικό φαράγγι της περιοχής του Μιραμπέλου, με χαμηλή βλάστηση και ανοικτά τοιχώματα γεμάτα σπήλαια
23.-  Φαράγγι του Χα

24.- Φαράγγι Ρίχτη
Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου, στην βόρεια πλευρά, ανάμεσα στον Αγ Νικόλαο και τη Σητεία. Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Το φαράγγι ακόμα και το καλοκαίρι έχει αρκετό νερό, το οποίο αξιοποιείται από δεξαμενή.
  25.- Φαράγγι Τσιγκούνη
Φαράγγι Τσιγκούνη, Σφάκα Σητείας, ΛασίθιΣε πολλά σημεία του φαραγγιού του Τσιγκούνη υπάρχουν μεγάλοι βράχοι που εμποδίζουν την ομαλή μας διέλευση και πρέπει να σκαρφαλώσουμε. Μετά από μισή ώρα πορείας, τα κροκαλοπαγή πετρώματα διαδέχεται συμπαγής ασβεστόλιθος και τα τοιχώματα στενεύουν πολύ, κάνοντας το τοπίο πολύ επιβλητικό.





47 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΧΑΥΓΑ Καλαμαύκα  :

Βίντεο  :1.-   http://youtu.be/EoN_qL7JPdk  ,.- 2.- http://youtu.be/jXfWtTjZCik ,.-
Το Φαράγγι του Χαυγά είναι ένα όμορφο φαράγγι, το μοναδικό μεγάλο φαράγγι στο Οροπέδιο Λασιθίου (Μην το συγχέετε με το ομώνυμο φαράγγι κοντά στην Καλαμαύκα). Το πέρασμά όλου του μήκους του μέσα από την κοίτη είναι δύσκολο, καθώς σε ένα σημείο η πορεία διακόπτεται από μια μεγάλη κολύμπα με νερό (ωστόσο υπάρχει μονοπάτι από το πλάι).
Το φαράγγι μεταφέρει το νερό από το Οροπέδιο Καθαρό στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ανοίγεται μεταξύ των υψωμάτων Καθάριος Λάκκος (1197) και Κεφάλα (1269). Έχει μήκος γύρω στα 3-4 km και σε ορισμένα σημεία οι πλευρές υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα σε μεγάλο ύψος, ενώ στην έξοδο του ανοίγει αρκετά και βλέπουμε στο πλάι μεγάλες σάρες.
Το τοπίο μέσα στο φαράγγι είναι πραγματικά παρθένο αφού, όντας σχετικά άγνωστο, είναι ελάχιστοι αλλά και τυχεροί όσοι αποφασίζουν να το επισκεφθούν. Εάν αποφασίσετε να το διασχίσετε, τακολουθήστε την συνηθέστερη πορεία, δηλαδή ανάπόδα, μπαίνοντας από την έξοδο του. Η έξοδος είναι δίπλα στην λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο στο χωριό του Αγ. Κωνσταντίνου του Οροπεδιόυ Λασιθίου.
Μέσα στο Χαυγά ζουν πολλά είδη ζώων και πτηνών συναποτελώντας πλούσιο οικοσύστημα με σημείο αναφοράς τη μικρή φυσική λίμνη του φαραγγιού, το Νεραϊδοκόλυμπο. Στις πλαγιές των βουνών υπάρχει άφθονη δενδρώδης και ποώδης βλάστηση. 
Το φαράγγι (από την έξοδο του) είναι σχετικά ομαλό και προσβάσιμο στον καθένα μέχρι τον πανέμορφο Νεραϊδοκόλυμπο, που για να τον δείτε χρειάζεται λίγη προσοχή. Ο Νεραϊδοκόλυμπος, που εύκολα θα αναγνωρίσει κάποιος από τον ολοστρόγγυλο ογκόλιθο που έχει καταπέσει στο πυθμένα του φαραγγιού, διακόπτει την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι. Για να το ξεπεράσουμε, απαιτείται να επιστρέψουμε λίγα μέτρα πίσω και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι στα πλάγια του φαραγγιού που οδηγεί στο Οροπέδιο Καθαρό.
Μέσα από το φαράγγι περνά ο Χαυγάς Ποταμός που συγκεντρώνει τα νερά του Οροπεδίου Καθαρού, περνάει από το Οροπέδιο Λασιθίου (ως Μεγάλος Ποταμός), φτάνει στο Χώνο (η τρύπα από την οποία φεύγουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου), εξέρχονται από τις Φλέβες και μέσω του ποταμού Αποσελέμη καταλήγουν στο φράγμα του Αποσελέμη.
Ο ποταμός έχει νερό πολλούς μήνες το χρόνο κι ο Νεραϊδοκόλυμπος όλο το καλοκαίρι. Φροντίστε να έχετε πληροφορηθεί σωστά για τις καιρικές συνθήκες καθώς το φαράγγι κατεβάζει πολλά νερά σε περιόδους βροχοπτώσεων από το Καθαρό.
Εναλλακτική πορεία (μόνο από το Καθαρό): Αντί να ακολουθήσετε το μονοπάτι που διέρχεται στο πλάι του φαραγγιού, μπορείτε να ξεκινήσετε από το οροπέδιο Καθαρό και να κατεβείτε μέσα από την κοίτη του ποταμού. Στο σημείο του Νεραϊδοκόλυμπου θα πρέπει όμως να πηδήξετε στο νερό!

48~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΡΙΤΣΙΑΣ  :
Βίντεοhttp://youtu.be/-b77ZRrWtf4 ,.-
Η ομάδα μας την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου περπάτησε μέσα στην κοίτη του φαραγγιού της Κριτσάς ('' Χαυγάς").
Kritsa gorge
Το φαράγγι της Κριτσάς ξεκινάει κοντά στο γραφικό χωριό της Κριτσάς,  9.5km νοτιοδυτικά του Αγίου Νικολάου και καταλήγει στο χωριό Τάπες. Έχει μήκος 13km και σε μερικά σημεία το πλάτος του φτάνει μόλις το 1.5m.
Είναι εύκολα προσβάσιμο με ελάχιστα σημεία που θα πρέπει να σκαρφαλώσετε σε κάποιους βράχους. Η μόνη περίοδος που δεν μπορείτε να περάσετε είναι όταν έχει βρέξει αρκετά και υπάρχουν μεγάλες κολύμπες στο φαράγγι, που κλείνουν τα περάσματα.
Η είσοδος του κοντά στην Κριτσά είναι εντυπωσιακή, καθώς το βουνό σκίζεται στα δύο και δημιουργείται το στενό πέρασμα του Χαυγά. Εκτός από το κύριο μονοπάτι που βρίσκεται δίπλα στο πέτρινο γεφύρι της Κριτσάς, υπάρχει κι ένα δεύτερο που ξεκινάει μέσα από το χωριό.
Σε ένα σημείο κοντά στην αρχή υπάρχει ένας μεγάλος βράχος, τον οποίο μπορείτε να σκαρφαλώσετε έυκολα. Από εκεί το φαράγγι γίνεται πιο εντυπωσιακό, με πολύ στενά περάσματα και ψηλούς τοίχους. Είναι ένα αριστούργημα της φύσης, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε ειδικά την άνοιξη, όταν έχουν ανθίσει τα λουλούδια και υπάρχει λίγο νερό.
Μετά από λίγο το φαράγγι αρχίζει να φαρδαίνει και οι βράχοι να χαμηλώνουν, ώσπου σχηματίζεται μια όμορφη κοιλάδα γεμάτη ελαιώνες. Η διαδρομή κατά μήκος της ρεματιάς αυτής συνεχίζεται για περίπου 1.5 ώρα, μέχρι τις πανέμορφες Τάπες, όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφενεδάκι του χωριού.
 
49~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ :
Βίντεο :1.-  http://youtu.be/eQGTEmcDQik ,.-
Φαράγγι Σαρακίνας ,Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 ,
Δυτικά της Ιεράπετρας και σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό των Μύθων. Σε μικρή απόσταση από αυτό αρχίζει το φαράγγι της Σαρακίνας, το οποίο καταλήγει κοντά στο Μύρτος.
To μήκος του φαραγγιού φτάνει το 1.5km και το πλάτος του κυμαίνεται μόλις μεταξύ 3 και 10 μέτρων, με ελάχιστα σημεία να το ξεπερνούν. Τα τοιχώματα φτάνουν σε ύψος τα 150m,  γεγονός που κάνε το στενό αυτό φαράγγι επιβλητικό. Στο φαράγγι ρέει ο ποταμός Κρυοπόταμος, όλο το χρόνο.
Οι ντόπιοι το ονομάζουν και φαράγγι του Σαραντάπηχου. Κατά το μύθο ο Σαραντάπηχος (γίγαντας , γιός του Δία) περνώντας από το βουνό έσκυψε για να πιει νερό από το ποτάμι. Η μακριά του γενειάδα έσχιζε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι.
Το φαράγγι είναι πλούσιο σε βλάστηση πουλιά και γάργαρα νερά.
Πρόκειται για ένα φαράγγι που το μεγαλύτερο μέρος του είναι περπατητό, με νερά, λιμνούλες και σκαρφαλώματα. Είναι ιδανικό για ένα ευχάριστο απόγευμα ή για μια βόλτα με τα παιδιά σας.   
Πως θα εντοπίσετε το φαράγγι
Η διάβαση μέσα από το φαράγγι θα σας πάρει περίπου μισή έως μία ώρα. Η διαδρομή μπορεί να αρχίσει έιτε από τη είσοδο κοντά στους Μύθους, είτε από την έξοδο του. Αν θέλετε να ανηφορίσετε από την έξοδο κοντά στη Μύρτο, ο εντοπισμός του φαραγγιού είναι ευκολότερος. Ερχόμενοι από Ιεράπετρα, θα δείτε μια γέφυρα ακριβώς πριν το χωριό της Μύρτου, Πριν την γέφυρα, ακολουθήστε το μονοπάτι και περπατήστε μέχρι να βρείτε μια αρχαία τοξωτή Ρωμαϊκή γέφυρα. Εκεί στρίψτε δεξιά και αμέσως μετά αριστερά. Ακολουθήσετε την κοίτη του ποταμού και θα βρεθείτε μέσα στο φαράγγι.
Στην αρχή του φαραγγιού έχει γίνει ένα μικρό φράγμα για να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με νερό το φράγμα των Μπραμιανών. Μετά από μισή έως μία ώρα θα συναντήσετε μια ακόμη γέφυρα. Αριστερά της βρίσκεται το χωριό Μύθοι, ενώ εδώ υπάρχει και ένα άλλο μονοπάτι για να επιστρέψετε στη Μύρτο.

50~**  ΔΥΚΤΑΙΟ ΑΝΔΡΟ στο ΟΡΟΠΕΔΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ :
Βίντεο : http://youtu.be/AFx9x1gOJzU ,.-
Η ορειβατική ομάδα Αγίου Νικολάου σε διαδρομή γύρω και μέσα στο Δικταίο Άνδρο,στο οροπέδιο Λασιθίου.Στη ''Βηθλεέμ'' του δωδεκαθεϊσμού.
Γιάννης Αγγελάκας - Σιγά μην κλάψω (dub mix) HD.

51 ~**Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα :
Βίντεο : http://youtu.be/am23FBMEnVU ,.-
Στα μονοπάτια της Νεάπολης-Φραρώ-Πασχαλίγο-Παναγία Βιγλιώτισσα
Κυριακή, 12 Μαΐου 2013,www.pezopories.blogspot.gr

52 ~**  Καταρράκτης Μάστορα στο ΦΑΡΑΓΓΙ   Χα :
Βίντεο : http://youtu.be/4_YmjyT7mWw ,.-

53 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΠΟΡΤΕΛΑΣ  :

Βίντεο : http://youtu.be/UaisthEr-Mo ,.-
Την 1η Απριλίου 2012 το Τμήμα Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στα πλαίσια του 7ου σχολείου μύησης, μια ομάδα φίλων από Αθήνα και μια ομάδα φίλων από τα Χανιά αποφάσισαν αντί πρωταπριλιάτικου αστείου να περάσουν (30+1) άτομα το φαράγγι της Πορτέλας στη νότια Κρήτη. Και για να μας πιστέψουν αναρτώ αυτό το βιντεάκι...

Η Πορτέλα βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου, η είσοδός της βρίσκεται στο χωριό Χόντρος και η έξοδός της στον Κερατόκαμπο. Είναι ένα από τα πιο άγρια φαράγγια της Ελλάδας και γι' αυτό προτιμάται ιδιαίτερα από όσους ασχολούνται με canyoning (φαραγγοδιάσχιση - κατάβαση φαραγγιού με σχοινιά). Ειδικά όταν βρέξει μπορεί να μετατραπεί σε έναν υγρό τάφο. Ωστόσο, υπάρχει μονοπάτι και δρόμος παράλληλα με το φαράγγι, που ξεκινάει από το Χόντρο και καταλήγει στον Κερατόκαμπο, αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται σε ομορφιά με το εσωτερικό του φαραγγιού.
Έχει τη μεγαλύτερη παροχή νερού από όλα τα υπόλοιπα φαράγγια της περιοχής (Καβουσίου, Τσούτσουρος, Άρβη) το οποίο έρχεται από το όρος Δίκτη (η οποία στερεύει το καλοκαίρι). Το φαράγγι έχει 25 τεχνικές καταβάσεις με μεγαλύτερη μία των 30m και η διαφορά υψομέτρου εισόδου – εξόδου είναι 340m. Είναι γενικά ένα πολύ όμορφο και συνάμα άγριο φαράγγι γι’ αυτό αποτελεί θρύλο της περιοχής αλλά και ένα απ’ τα γνωστότερα τεχνικά φαράγγια της Κρήτης μαζί με το Χα και το φαράγγι της Άρβης.
Το φαράγγι τέμνεται από περισσότερα από πέντε ρήγματα τα οποία μαζί με τη διάβρωση ευθύνονται για την δημιουργία του. Αυτά τα ρήγματα το έχουν χωρίσει σε τρία τμήματα τα οποία κάνουν το φαράγγι να έχει μεγάλη ποικιλομορφία. Δείγμα είναι τα πολλά είδη φυτών που έχει σε αντίθεση με τα άλλα φαράγγια της περιοχής. Επιπροσθέτως κάτι μοναδικό στο φαράγγι είναι οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που περιέχονται σ’ αυτό. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στο σχηματισμό ‘’Βιάννου’’ που εμφανίζεται πριν το φαράγγι. Σε αυτό το σχηματισμό περιέχονται μεγάλες ποσότητες αργίλου που μεταφέρονται στο υπόλοιπο φαράγγι με τη ροή του νερού. Το σήμα κατατεθέν του φαραγγιού είναι το πανέμορφο "σιφόνι", ένας μεγάλος καταρράκτης σε μια δολίνη, ο πάτος της οποίας έχει ανοίξει και συνεχίζουν τα νερά την πορεία τους.
 
54~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  :    Βίντεο : http://youtu.be/KtpfeyVnwC4 ,.- Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (διαφορετικά Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινά από το Καταφύγι και χύνεται στην Τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» ή «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι εξαιτίας ενός σημείου, όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη. Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με τους καταρράκτες, τις φυσικές λιμνούλες και τους εντυπωσιακούς βράχους. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», το οποίο πρόσφατα διαμορφώθηκε, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων.Υπάρχει ειδική έκταση – πάρκο, η οποία διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί εκδηλώσεις ή συναυλίες. Ο επισκέπτης μπορεί να κατέβει τον καταρράκτη, από ένα μονοπάτι ειδικής δυσκολίας, αναζητώντας το πέρας του. Για τους εραστές των «extreme sports», η κατάβαση μπορεί να γίνει με σκοινιά και μέσα από τον ίδιο τον καταρράκτη. Από την περιοχή του πάρκου, έχει επίσης κανείς τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κορυφή (κοίτη) του φαραγγιού, ψηλά από τον πρώτο καταρράκτη, συναντώντας μικρές φυσικές λίμνες, σκεπασμένες από αιωνόβια πλατάνια και άλλα αυτοφυή δέντρα. Κάπου εκεί θα ανακαλύψει και την πίστα χορού, η οποία διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’50 από τους παλαιότερους Βελβεντινούς, με στόχο να διασκεδάζουν εκεί με τις παρέες τους. Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την ανάβαση στο φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι. Η διαδρομή αυτή πέρα από τη μαγεία της ανάβασης, κρύβει μικρές εκπλήξεις όπως δέκα ακόμα καταρράκτες, μικρούς και μεγαλύτερους, είκοσι περίπου λιμνούλες, καθώς και λείψανα παλιών νερόμυλων.Πρόκειται για το κατώτερο τμήμα της λεκάνης του «Σκουλιαρίτικου λάκκου», στη δυτική πλευρά των Πιερίων. Η περιοχή διασχίζεται από το κεντρικό ρέμα μιας μεγάλης λεκάνης απορροής, το ανατολικό όριο της οποίας βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφογραμμή των Πιερίων. Το ρέμα έχει συνεχή ροή και εκβάλει στην Τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου. Στο κατώτερο τμήμα της περιοχής, σχηματίζεται ένας σημαντικός καταρράκτης ύψους 40 μέτρων περίπου, με δύο ενδιάμεσες βαθμίδες. Η θέση του καταρράκτη απέχει από το Βελβεντό περίπου 4 χιλιόμετρα και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη. Λίγο ψηλότερα από τον καταρράκτη, γίνεται υδροληψία για λόγους άρδευσης, με τη χρήση ενός πολύ μικρού φράγματος, ενώ ένα μικρό λιθεπένδυτο κανάλι οδηγεί το νερό έξω από το φαράγγι, στην αγροτική περιοχή του Βελβεντού.Τα έργα υδροληψίας είναι μικρά, διακριτικά και αρκετά παλιά. Έγιναν χωρίς σκαπτικά μηχανήματα και χρήση τσιμέντου (λιθόθμητοι τοίχοι αντιστήριξης, μικρή σήραγγα και λιθεπένδυτο κανάλι). Η προσέγγιση του καταρράκτη από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, γίνεται από το μονοπάτι που ακολουθεί το κανάλι, διαμέσου πυκνής θαμνώδους βλάστησης και πρόκειται για μία πολύ γραφική διαδρομή. Οι κλίσεις του εδάφους είναι πολύ ισχυρές, ενώ η βλάστηση γενικά θαμνώδης και ασυνεχής (κατά μήκος του ρέματος κυριαρχούν τα πλατάνια).Εν αντιθέσει, στις εκατέρωθεν πλαγιές η βλάστηση οργιάζει: φυλλοβόλοι θάμνοι οστριάς, γαύρου, φράξου, κοκορεβιθιάς, χρυσόξυλου, κράτεγου, κουτσουπιάς, χνοώδους δρυός, μαζί με αείφυλλους θάμνους πρίνου, οξύκεδρου, φιλλικού (ζώνη sabljiak). Η φυσική συνέχεια της βλάστησης διακόπτεται από μικρές βραχώδεις εξάρσεις ή από διαβρωμένες επιφάνειες ισχυρών κλίσεων, στα ψηλότερα σημεία της περιοχής. Ο καταρράκτης είναι το εντυπωσιακότερο στοιχείο, όντας κατάλληλα ορατός από τα υπάρχοντα μονοπάτια.

55~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΟΡΑΪΚΟΥ  :
~TΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ. ΑΡΧΙΖΕΙ 2 ΧΛΜ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΑ 20 ΧΛΜ ΩΣ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.ΤΟ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΛΩΡΟΥ, ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ, ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΠΟΡΤΕΣ".
ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΡΑΪΚΟΥ
 
 Βίντεο : http://youtu.be/UnPoXopwOPs
οδοντωτός περασμα στο φαραγγι του Βουραικου .

56~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΟΥ   ΠΕΘΑΜΕΝΟΥ  :
  


Βίντεο : http://youtu.be/BsFjK-P7HlM

57 ~** ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ   ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ  :
Βίντεο : http://youtu.be/Zko0iDcU900 58~** Λουτρά Πόζαρ Λουτράκι Αριδαίας loutra pozar by www.touristorama.com   :Βίντεο : http://youtu.be/H8FsNv-
Λουτρά Πόζαρ
Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.
Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία αξιοποιούν την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα της περιοχής όπως:
-Το φαράγγι των Λουτρών και τη γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές.
-Το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών.
-Τα τοπικά προϊόντα και τα υφαντά.
Παράλληλα, έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υδροθεραπευτηρίων και ανακαίνισης του κέντρου εστίασης βελτιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες.
Για την ολοκλήρωση της χαλάρωσης σας, δεν πρέπει να παραλείψετε το saman relax center.
Saman Massage, Σουηδικό, Shiatsu και Ινδικό μασάζ, από εμπείρους λουτροθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές, θα διώξουν το άγχος και το στρες από πάνω σας.
                    

~ Οι λουτροθεραπείες έχουν θεραπευτικές ενδείξεις για:
~ Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Χρόνια ρευματική αρθροπάθεια
  • Αρθροπάθειες
  • Χρόνιες αρθροπάθειες
  • Χολολιθιάσεις
  • Νεφρολιθιάσεις
  • Λοιμώξεις αιμοφόρων οδών
  • Έκζεμα Δερματοπάθειες
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • ~**
    Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.                                

    59~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ :
    Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
    60 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ή ΡΟΥΒΑ ή ΓΑΦΑΡΗ . :
    Φαράγγι Aγίου Νικολάου (Φαράγγι Ρούβα ή Φαράγγι Γάφαρη)
    61 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΜΑΡΤΣΑΛΙΩΤΙΚΟ :
    Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι
    62~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ή ΑΣΤΡΑΚΙΑΝΟ :
    Αστρακιανό φαράγγι (Φαράγγι Καρτερού)
    63~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΕΡΒΟΛΑΚΙΩΝ ή ΚΑΨΑ (Μακρύ Γιαλό Κρήτης )  :
    Φαράγγι Περβολακίων
    64~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ (Παλαιόκαστρο Κρήτης) :
    Φαράγγι Χοχλακιών
    65~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ή ΖΑΚΡΟΥ  Κρήτης :
    Φαράγγι των Νεκρών
    66 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΡΥΠΗΤΗΣ  Κρήτης :
    Φαράγγι Τρυπητής
    67~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΝΩΠΟΛΗΣ  ΧΑΝΙΩΝ
     ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΑΔΑΙΝΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΙΑΛΙΣΚΑΡΙ (7 ΧΛΜ ΜΗΚΟΣ).
    68 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΙΚΡΌ φαράγγι Μαλάξα




    ~ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΒΑΘΟΥΣ 400 Μ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.
    69 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΙΑΝΙΣΚΆΡΗ   Παλαιοχώρα
    ~ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΝΥΔΡΟΙ-ΓΙΑΝΙΣΚΑΡΗ, ΔΙΑΔΡΟΜΗ 30'.
     70 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΑΠΟΛΙΑΝΟ
    ~ΤΟ ΤΟΠΟΛΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ, ΜΗΚΟΥΣ 1.500 Μ. ΈΧΕΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΕΣ, ΠΑΝΥΨΗΛΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΠΗΛΑΙΩΔΕΙΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΜΕΝΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, ΣΕ ΥΨΟΣ 80 Μ., ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ. ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΣΤΡΑΚΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.  
    71 ~**  ΦΑΡΑΓΓΙ  ΓΑΙΝΝΟΥΛΑΣ
    72 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΛΑΓΓΑΔΑΣ Αττικής
    73 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ
    74 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΒΙΑΝΟΥ
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΑΝΝΟΥ-ΑΜΙΡΑ.
    75 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΧΕΡΟΝΤΑ Γλυκή
    76 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΛΑΜΑ 
    77~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΛΑΓΓΑΒΙΤΣΑΣ 
    78~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΕΝΤΙΝΑΣ  Θεσσαλονίκης
    79 ~** ΦΑΡΑΓΓΙΑ  ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
    80 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΤΣΙΦΟΥ  Σελλιά
    81 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΒΟΘΥΛΑΣ Ν. Επιδαύρου
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΘΥΛΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.
    82 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΠΟΡΟΣ  Καλτέτζι
    83 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΧΑΡΑΚΑ  Ν. Στύρα Εύβοιας
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΑ, ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ, 2 ΧΛΜ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
    84 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΗΣ  ΑΓΑΛΗΣ Άγ. Αθανάσιος Εύβοιας
    85~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΣΕΛΙΟΥ Κ.Βέρμιο Ημαθίας
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΣΕΛΙΟΥ, ΜΗΚΟΥΣ 5 ΧΛΜ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ.
    86~**  ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΒΗΣ  Άνω  Βιάννου  Ηρακλείου
    87 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ.  ΝΙΚΟΛΑΟΥ  Ζαρός - Καμάρες  Ηρακλείου
    88~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΦΟΝΙΣΣΑΣ Ξυλόκαστρο Κορίνθου
    89 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΑΓΓΑΔΑΣ Αγ. Πελαγίας ΚΥΘΉΡΩΝ
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΑΛΛΟΤΕ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕ ΛΙΜΝΗ.
    90 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΤΣΑΚΩΝΑ  Μητάτα Κυθήρων
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΤΣΑΚΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΞΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΚΡΥΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.
    91 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΊΝΑΧΟΥ Αρτεμισίου
    92 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΤΟΜΙΟ ΝΕΔΑΣ
    93~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΕΠΙΔΑΣ  Πάρνωνα
    94~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΕΦΑΛΑΡΙ Μικρής Ζήρειας
    95~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΠΟΤΙΣΤΙΔΕΣ Παρνασσού
    96 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ  Σαμοθράκης
    97~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΦΟΝΙΑ  Σαμοθράκης
    98 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΡΑΙΣ ΒΑΘΡΑΣ Σαμοθράκης
    99~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΥΆΛΙ Σαμοθράκης
    100~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΣΙΑΝΤΑ  Σαμοθράκης
    101 ~* ΦΑΡΑΓΓΙ  ΘΩΜΑ  Σαμοθράκης
    102 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΑΠΛΙΑΚΟ  ΟΛΥΜΠΟΥ
    103 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΚΟΡΗΣ Ολύμπου
    104 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΟΙΤΗΣ  Φθιώτιδος
    105 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΚΑΚΑΒΟΣ Α΄ και  Β΄  Τμήμα
    106~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΟΔΟΚΑΛΟ   Α΄ και Β΄ Τμήμα
    107 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΔΕΛΦΙΝΑΚΟΣ Α΄ και  Β΄ Κλάδος
    108 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΜΥΛΩΝ  Γεράνεια
    109 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΕΡΑΚΙΝΑ  Αττικής
    110 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΚΟΥΡΑΣ Πάρνηθας
    111~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΡΟΣΚΑΣ  Ευρυτανίας
    112 ~* ΦΑΡΑΓΓΙ   ΒΑΘΥΡΕΜΑ  Ευρυτανίας
    113 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΓΟΥΡΝΟΡΕΜΑ Ευρυτανίας
    114 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΚΑΒΟΡΕΜΑ  Ευρυτανίας
    115 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ    ΣΑΠΙΟΠΗΓΗΣ Ευρυτανίας
    116 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΒΟΘΩΝΑ Ευρυτανίας
    117 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΙΚΡΗΣ  ΣΠΗΛΙΑΣ  Ευρυτανίας
    118~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΊΝΙΑΝΝΗΣ   Ευρυτανίας 
    119~** ΦΑΡΑΓΓΙ   ΟΛΥΜΠΟΥ  Αγίου Δημητρίου Πιερίας
    ~ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ.
    120 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ Μονοδένδρι Ιωαννίνων
    ~ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΟΛΙΣ 600 Μ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 30 ΧΛΜ (ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ - ΚΛΕΙΔΩΝΙΑ). ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΛΕΙ, ΑΠΟ 600 Μ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ, ΕΩΣ 1.200 Μ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΙΚΟΣ (ΑΝΩ ΤΩΝ 1.300 Μ. ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.100 Μ. ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ). ΣΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ 2.200 Μ. ΠΕΡΙΠΟΥ.
      121 ~** ΦΑΡΑΓΓΙ  ΝΙΜΠΡΟΥ
    ~    ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ "ΝΙΜΠΡΟΥ". ΈΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 6-7 ΧΛΜ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 300 Μ.
    122 ~ ΦΑΡΑΓΓΙ ΖΟΡΟ  ΚΑΜΑΡΕΣ  
    ~ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    123 ~ **  ΤΟ  ΜΙΚΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ   ΚΑΛΤΕΤΖΙ  ΑΧΑΪΑΣ  
    ~ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΟΣ.


    *** ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
    ~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
    ~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
    ~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  


    ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
    **Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
    ~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.-  
    ~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
    ~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  1ο Μέρος
    ~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014  2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
    ~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.-  
    ~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.-  
    ~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html  , .-  
    ~
     

     

    Δεν υπάρχουν σχόλια: