ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  :
  Καρυάτιδα  της  Αμφίπολης Ν. Σερρών
*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι αν  περισσεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

 
       Από το  πανηγύρι  της  Κυπαρισσίας 1η  ημέρα
 
       Φωτογραφία Στην άνω πόλη  της  Κυπαρισσίας
     Από  την Κυπαρισσία  Άνω πόλη - κάστρο

*** Ξεκίνησε το μεγάλο πανηγύρι «του Σταυρού» στην Κυπαρισσία
    Ξεκίνησε χθες η μεγάλη Παντριφυλιακή Εμποροπανήγυρη του «Σταυρού» στην Κυπαρισσία και σήμερα θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Από τις προηγούμενες μέρες, με τις οδηγίες του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας προς το Δήμο Τριφυλίας, έγινε και η κατάλληλη σήμανση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους, ενώ από προχθές πολλές παράγκες με διάφορα είδη ήταν έτοιμες. Χθες, δε, λειτουργούσαν παράγκες με σουβλάκια και κρεατικά, ρούχα και άλλα είδη σπιτιού και, φυσικά, γλυκίσματα. Το Λούνα – Παρκ, για τους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες του πανηγυριού, λειτουργεί ήδη από τις προηγούμενες μέρες. Το πανηγύρι εκτείνεται στους δρόμους γύρω από την εκκλησία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», κοντά στην παραλία της Κυπαρισσίας. Αύριο βράδυ θα τελεστεί στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, και αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστών από ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία. Καθότι η εορτή «πέφτει» Σαββατοκύριακο, πολλοί ετεροδημότες θα επισκεφθούν τη γενέτειρά τους για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Την Κυριακή το πρωί, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και θα γίνει λιτάνευση του στολισμένου με βασιλικό Τιμίου Σταυρού στους δρόμους του πανηγυριού, συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, σχολείων, πιστών και των επισήμων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και της Τριφυλίας. Η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Κυπαρισσίας θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ευκαιρία, λοιπόν, για μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της περιοχής και ετεροδημότες, το Σαββατοκύριακο να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, επισκεπτόμενοι την έδρα του Δήμου Τριφυλίας, και παράλληλα να κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους στο πανηγύρι. του Ηλία Γιαννόπουλου - 
Βίντεο  από Κυπαρισσία  :
~* Άνω  πόλη  Κυπαρισσίας  διαδρομή  2014 : http://youtu.be/L2hO_eqyC7E         
~*  Κυπαρισσία  στο πανηγύρι  2014 : http://youtu.be/i9tEVOuHVT0 ,
~* ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  διαδρομή στην πόλη  2014 : http://youtu.be/LNZoKd4f8vA ,
~* Κυπαρισσία Άνω  πόλη  κάστρο διαδρομή  2014 : http://youtu.be/cnOywRxq1YA ,
~* Γέφυρα  σιδηρόδρομου προς  Κυπαρισσία  2014 : http://youtu.be/vJMW9p62UlQ ,

***  13 Σεπτεμβρίου 1986: Η ημέρα που άλλαξε την Καλαμάτα (σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο) 
 
  
 Σήμερα Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014, συμπληρώνονται 28 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, όταν η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986. Σήμερα, λοιπόν, στις 12.00 το μεσημέρι, ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος θα εναποθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη των εκλιπόντων συμπολιτών μας και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σε μνημείο που έχει ανεγερθεί επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη. Στις 20.21, όπως έμεινε για πάντα χαραγμένο στο ρολόι του τρούλου της Υπαπαντής που κατέρρευσε, η πόλη άλλαξε για πάντα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό και 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ, ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές ήταν επίσης πολλές, στα σπίτια αλλά και σε δημόσια κτήρια, καθώς και στα περισσότερα σχολεία. Χαρακτηριστικά, το 70% των κτηρίων της πόλης κρίθηκε ακατάλληλο. Ο δε σεισμός της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ό,τι είχε αφήσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός. Ταυτόχρονα, η Καλαμάτα ερήμωσε, καθώς αρκετοί κάτοικοι έφυγαν για τα χωριά της μεσσηνιακής υπαίθρου. Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σκηνές, λυόμενα, ακόμα και σε στρατόπεδα, στον πιο βαρύ ομολογουμένως χειμώνα που θυμάται η πόλη μέχρι και σήμερα. Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια ήταν μεγάλη, ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. Μεγάλη ήταν και η συμβολή των Ελλήνων πυροσβεστών, ενώ μετά τους σεισμούς της Καλαμάτα δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα. Η Καλαμάτα ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το σεισμό και θωρακίστηκε, μαθαίνοντας να ζει με τον Εγκέλαδο. Λένε, άλλωστε, ότι η μοίρα των ανθρώπων που ζουν σε μια τόσο όμορφη περιοχή είναι συνυφασμένη με το να μάθουν να συμβιώνουν με τους σεισμούς ...Μετά τους σεισμούς του 1986 οι μόνες εγκαταστάσεις εφημερίδας που στοιχειωδώς στέκονταν όρθιες ήταν του «Θάρρους». Ο Γιάννης Αποστολάκης, εκδότης και διευθυντής του «Θ», τότε, με το ήθος που τον διέκρινε, έκρινε πως θα ήταν απαράδεκτο να εκμεταλλευθεί την τραγική εκείνη κατάσταση της πόλης του, αφήνοντας τις άλλες εφημερίδες («Ελευθερία» και «Σημαία») να μην μπορούν να εκδοθούν. Έτσι, κάλεσε τους υπόλοιπους εκδότες, προκειμένου στις εγκαταστάσεις του «Θ» να βγαίνει κοινή έκδοση, για όσο χρόνο χρειαστεί, με τον τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ ΝΕΑ».
~* *Ο Νίκος Ηλιόπουλος φωτογράφισε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, κυρίως τις τρεις πρώτες μέρες μετά τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, 13 Σεπτεμβρίου 1986. Μέρος του φωτογραφικού του αρχείου από τους σεισμούς του 1986 παρουσιάζεται σήμερα.
Ο Νίκος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και ζει στην Καλαμάτα. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν... ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Καλαμάτα και την Αθήνα. Έχει, επίσης, επιμεληθεί πολλών φωτογραφικών εκθέσεων στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο καφέ «Κούνιες», ενώ έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με το Δήμο Καλαμάτας και πολλούς φορείς πολιτισμού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού κ.ά.
Ακόμα, φέρει την ευθύνη σύστασης της φωτογραφικής ομάδας στο Καλλιτεχνικό Στέκι, στο οποίο τα τελευταία 5 χρόνια μεταφέρει την εμπειρία του σε νέους φωτογράφους μέσα από σεμινάρια φωτογραφίας.
Video: Ακολουθούν βίντεο ντοκουμέντα παραγωγής του Δήμου Καλαμάτας καθώς και απόσπασμα από την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" με τίτλο "Σεισμοί στην Ελλάδα" που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha το 2005 και  φωτογραφικό υλικό που ανήκει στον κύριο Νίκο Ηλιόπουλο* που με την άδεια του παραχωρήθηκε στο "Θάρρος" 
  Βίντεο :
1.-  ΣΕΙΣΜΟΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1986  : http://youtu.be/yfp2Tv57W7k ,
2.-   ΣΕΙΣΜΟΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  ΤΟ 1986 : http://youtu.be/HVsJ9sKO1nw .
3.- KALAMATA EARHTQUAKE : http://youtu.be/ODpWtQd1fgM ,
4.- Καλαμάτα δέκα μέρες μετά  ΤΟ ΣΕΙΣΜΌ  ΤΟΥ 1986 : http://youtu.be/5rxPcBMrVBo ,

*** Δύο δρομολόγια για Θεσσαλονίκη από το χειμώνα με την Astra Airlines
 Το χειμερινό της πρόγραμμα για τα αεροπορικά δρομολόγια από Καλαμάτα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Astra Airlines. Οι απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Καλαμάτα και αντίστροφα, από τέλος Οκτωβρίου και μετά, θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τον Οκτώβριο, τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί στα 5 την εβδομάδα. - 

***   210 δρομολόγια για μεταφορά μαθητών σε διαπραγμάτευση στη Μεσσηνία         
           
Χωρίς προβλήματα στα σχολεία της Μεσσηνίας κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους, σύμφωνα με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ωστόσο, μικροπροβλήματα παρουσιάσθηκαν κατά τη μεταφορά μαθητών, ενώ σήμερα το απόγευμα θα γίνει διαπραγμάτευση, μεταξύ φορέων και Περιφέρειας, για πάνω από 210 δρομολόγια.
Τα σχολεία άνοιξαν κανονικά χθες και έγινε αγιασμός. Μάλιστα, όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κλάδης, ακόμα και στο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών που δεν είχαν προσληφθεί οι αναπληρωτές (και αυτό έγινε χθες με απόφαση του υπουργείου Παιδείας), είχε ληφθεί μέριμνα και ο αγιασμός τελέστηκε κανονικά.
  Μεταφορά μαθητών
Στο μεταξύ, από χθες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας καλεί τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές αυτοκινήτων ΕΔΧ (ταξί) να προσέλθουν σήμερα το απόγευμα στο Διοικητήριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση για την ανάθεση των άγονων δρομολογίων.
Πρόκειται για τα άγονα δρομολόγια που προέκυψαν από τη διαγωνιστική διαδικασία του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.
Οι ενδιαφερόμενοι για να αναλάβουν δρομολόγια πρέπει να έχουν μαζί τους κατά τη σημερινή συνάντηση σε φωτοαντίγραφα, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την άδεια οδήγησης, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την ειδική άδεια μεταφορέα.   Β.Β.

*** Οι «επικίνδυνοι» φοίνικες του Α’ ΚΑΠΗ Καλαμάτας          
           
Μια κυρία πέρασε από τα γραφεία της εφημερίδας χθες, λέγοντάς μας ότι, πίνοντας καφέ προχθές στην αυλή του Α’ ΚΑΠΗ, κατατρόμαξε, φοβούμενη τραυματισμό της, από μεγάλη κλάρα φοίνικα που έπεσε δίπλα της.
Θέλοντας να διαπιστώσουμε την αλήθεια, φωτογραφίσαμε το χώρο.
Μήπως οι δύο εικονιζόμενοι φοίνικες (δίπλα άλλη φωτό, προφανώς με το κλαρί που έπεσε) θέλουν περιποίηση;    Ω 

*** «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» Στα 250.000 ευρώ τα πρώτα έξοδα για την υποψηφιότητα
 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται προς έγκριση προγραμματική σύμβαση για τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Ο Δήμος Καλαμάτας ετοιμάζεται για τη δημιουργία και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, ώστε η Καλαμάτα να διεκδικήσει την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, χρονιά που ταυτίζεται με την επέτειο 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στον τόπο μας. Μόνο, όμως, η οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας θα κοστίσει 250.000 ευρώ. Πρόκειται να προσληφθούν ή απασχοληθούν σειρά διευθυντών, συντονιστών και υπευθύνων. Η Δημοτική Αρχή σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 250.000 ευρώ θα προσφερθεί από Μεσσήνιους χορηγούς. Το κόστος αφορά μόνο στην περίοδο μέχρι το τέλος του 2015 ή το τέλος του 2016, ανάλογα με το αν η υποψηφιότητα της Καλαμάτας προκριθεί στο τελικό, που θα γίνει και η οριστική επιλογή. Μόνο για τη φάση της προεπιλογής, λοιπόν, ο εκτελεστικός διευθυντής θα κοστίσει 63.000 ευρώ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής 40.000 ευρώ, ο συντονιστής της υποψηφιότητας 24.000 ευρώ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας 24.000 ευρώ, διάφοροι σύμβουλοι 23.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο κόστος αφορά στην επικοινωνία και διαφήμιση, την έρευνα, την πραγματοποίηση συνεδρίων, διαβουλεύσεων. Για την οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεργαστεί με τη «Φάρις» και το Πνευματικό Κέντρο και η σχετική προγραμματική σύμβαση θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις, τη φάση προεπιλογής και την τελική φάση επιλογής. Όλες οι διαγωνιζόμενες πόλεις πρέπει να καταθέσουν έναν πλήρη Φάκελο Υποψηφιότητας εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται και συμπληρώνοντας την επίσημη αίτηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιλογής αποφασίζει για την επιλογή της πόλης που θα λάβει τον τίτλο κατόπιν εξέτασης του Φακέλου Υποψηφιότητας, ακρόασης της Ομάδας Παρουσίασης της κάθε πόλης και μίας ολοήμερης επίσκεψης στην υποψήφια πόλη (επίσκεψη μόνο κατά την τελική φάση επιλογής). Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

*** Κυριαρχούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι στη Μεσσηνία          
           
  Πάνω από 40 ετών η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού. Οι Δήμοι Καλαμάτας και Τριφυλίας με το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, ενώ σχετική μείωση υπάρχει στο μόνιμο πληθυσμό την τελευταία 10ετία (από 160.736 φτάσαμε στους 159.954)
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο εμφανίζονται βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού, σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας και Δήμου, ανήρτησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο χρήστης, επιλέγοντας την Περιφέρεια ή το Δήμο που τον ενδιαφέρει, έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί σχετικά με: μόνιμο, νόμιμο και de facto πληθυσμό, αριθμό κατοικιών, κατανομή μόνιμου πληθυσμού κατά φύλο, ομάδες ηλικιών και μέση ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, υπηκοότητα, αριθμό νοικοκυριών και μέσο μέγεθος νοικοκυριού, αριθμό πυρηνικών οικογενειών, επίπεδο εκπαίδευσης του μόνιμου πληθυσμού, κατάσταση, ασχολία και τομέα οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού.
Βέβαια, τα στοιχεία είναι από την απογραφή του 2011 και είναι πολύ πιθανό κάποιοι αριθμοί να έχουν μεταβληθεί, παρ’ όλα αυτά η πληθυσμιακή χαρτογράφηση έχει σημαντική αξία.
Σχετικά με το Νομό Μεσσηνίας και τους έξι Δήμους του, η υπηρεσία δίνει τα εξής στοιχεία:
 ~** ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 ~ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 69.849
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 69.090
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 66.363
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 40.676
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες: 34.620
Θήλεις: 35.229
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών: 7.032
10-19 ετών: 7.731
20-29 ετών: 8.882
30-39 ετών: 10.120
40-49 ετών: 10.863
50-59 ετών: 9.475
60-69 ετών: 6.454
70+ ετών: 9.292
Μέση ηλικία: 40,8
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι: 28.122
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση: 34.967
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης: 4.738
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης: 2.022
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών: 25.905
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού: 2,6
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών: 19.365
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική: 65.182
Άλλη: 4.667
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια: 14.265
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια: 30.323
Τριτοβάθμια: 11.836
Λοιπά: 8.918
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι: 23.970
Ζητούσαν Εργασία: 5.793
Μαθητές/Σπουδαστές: 11.835
Συνταξιούχοι: 14.883
Οικιακά: 7.348
Λοιπά: 6.020
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής: 1.746
Δευτερογενής: 4.280
Τριτογενής: 17.944
 ~ Από τα στοιχεία θα πρέπει να κρατήσουμε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος του Δήμου είναι σχετικά μικρός, όπως και το γεγονός ότι ο μέσος όρος διαβίωσης είναι ικανοποιητικός. Ο Δήμος Καλαμάτας αποτελείται, κυρίως, από αποφοίτους Λυκείου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών.
 ~* ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
 ~ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 27.373
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 27.926
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 28.520
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 18.803
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες: 13.950
Θήλεις: 13.423
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών: 2.440
10-19 ετών: 2.523
20-29 ετών: 3.234
30-39 ετών: 3.987
40-49 ετών: 4.027
50-59 ετών: 3.306
60-69 ετών: 2.796
70+ ετών: 5.060
Μέση ηλικία: 43,8
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι: 10.116
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση: 14.267
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης: 2.353
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης: 637
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών: 9.927
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού: 2,72
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών: 7.595
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική: 21.183
Άλλη: 6.190
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια: 8.375
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια: 10.976
Τριτοβάθμια: 2.355
Λοιπά: 4.067
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι: 10.745
Ζητούσαν Εργασία: 1.470
Μαθητές/Σπουδαστές: 3.419
Συνταξιούχοι: 7.137
Οικιακά: 2.719
Λοιπά: 1.883
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής: 5.162
Δευτερογενής: 1.323
Τριτογενής: 4.260
 ~ Όπως ήταν φυσικό για το Δήμο Τριφυλίας, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή), αν και ο τομέας των υπηρεσιών (τριτογενής) δεν υπολείπεται κατά πολύ. Κι εδώ ο μεγαλύτερος αριθμός είναι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος είναι αυξημένος σε σχέση με αυτόν του Δήμου Καλαμάτας, αφοί τα άτομα πάνω από 70 ετών αποτελούν την κύρια ηλικιακή ομάδα.
 ~* ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ
 ~ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 21.077
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 21.376
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 24.538
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 14.335
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες: 10.742
Θήλεις: 10.335
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών: 1.601
10-19 ετών: 1.630
20-29 ετών:2.248
30-39 ετών:2.732
40-49 ετών: 2.640
50-59 ετών: 2.657
60-69 ετών: 2.737
70+ ετών: 4.832
Μέση ηλικία: 47,4
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι: 7.121
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση: 11.524
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης: 1.956
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης: 476
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών:7.871
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού:2,65
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών: 6.111
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική: 17.619
Άλλη: 3.458
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια: 6.899
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια: 8.271
Τριτοβάθμια: 1.591
Λοιπά:3.336
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι: 6.981
Ζητούσαν Εργασία: 944
Μαθητές/Σπουδαστές: 2.428
Συνταξιούχοι: 6.836
Οικιακά: 2.474
Λοιπά: 1.414
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής: 3.140
Δευτερογενής: 925
Τριτογενής: 2.916
 ~ Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος φαίνεται να αποτελείται, κυρίως, από άτομα που βρίσκονται στη μέση ηλικία και με σημαντικό αριθμό να είναι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κι εδώ υπερτερούν τα άτομα που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά κι αυτός των υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
 ~* ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
 ~ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 11.228
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 11.753
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 15.592
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 9.340
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες: 5.788
Θήλεις: 5.440
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών: 782
10-19 ετών: 796
20-29 ετών: 1.057
30-39 ετών: 1.186
40-49 ετών: 1.333
50-59 ετών:1.494
60-69 ετών: 1.402
70+ ετών: 3.178
Μέση ηλικία: 50,3
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι:3.766
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση:5.903
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης:1.283
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης: 276
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών:4.372
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού:2,54
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών:3.111
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική:10.099
Άλλη:1.129
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια:3.376
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια:4.862
Τριτοβάθμια: 809
Λοιπά:1.684
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι: 2.996
Ζητούσαν Εργασία: 639
Μαθητές/Σπουδαστές: 1.242
Συνταξιούχοι: 4.370
Οικιακά: 1.372
Λοιπά: 609
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής:991
Δευτερογενής:524
Τριτογενής:1.481
 ~ Ο Δήμος με το μεγαλύτερο ηλικιακό δείκτη, αφού πάνω από το 50% των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 50. Έκπληξη, θα μπορούσε να πει κανείς, αποτελεί η σύνθεση των απασχολουμένων, μια και ο τομέας των υπηρεσιών υπερτερεί του πρωτογενούς.
 ~* ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 - ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 23.482
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 23.885
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 33.086
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: 16.603
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες: 11.942
Θήλεις: 11.540
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών: 1.783
10-19 ετών: 1.957
20-29 ετών: 2.142
30-39 ετών: 2.628
40-49 ετών: 3.039
50-59 ετών: 3.109
60-69 ετών: 3.077
70+ ετών: 5.747
Μέση ηλικία: 48,3
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι:7.718
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση:12.708
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης:2.510
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης:546
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών:9.009
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού:2,58
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών:6.900
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική:20.985
Άλλη:2.497
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια:7.550
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια:8.917
Τριτοβάθμια:1.867
Λοιπά:4.036
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι:7.051
Ζητούσαν Εργασία:1.356
Μαθητές/Σπουδαστές:2.812
Συνταξιούχοι:8.143
Οικιακά:2.640
Λοιπά:1.480
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής:2.763
Δευτερογενής:932
Τριτογενής:3.356
 ~ Ο Δήμος με το δεύτερο μεγαλύτερο κατά σειρά ηλικιακό μέσο όρο, μια και ο αριθμός των ατόμων ηλικίας από 50 ετών και άνω αποτελεί σχεδόν το μισό πληθυσμό. Κι εδώ οι περισσότεροι κάτοικοι απασχολούνται στον τριτογενή τομέα.
 ~* ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
 ~ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:6.945
DE FACTO ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:7.258
ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:7.495
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:7.554
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΦΥΛΟ
Άρρενες:3.547
Θήλεις:3.398
ΟΜΑΔΕΣ ΗΛΙΚΙΩΝ
0-9  ετών:542
10-19 ετών:603
20-29 ετών:638
30-39 ετών:840
40-49 ετών:895
50-59 ετών:885
60-69 ετών:968
70+ ετών:1.574
Μέση ηλικία:47,5
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άγαμοι:2.280
Έγγαμοι, με σύμφωνο συμβίωσης και σε διάσταση:3.775
Χήροι και χήροι από σύμφωνο συμβίωσης:657
Διαζευγμένοι και διαζευγμένοι από σύμφωνο συμβίωσης:233
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Αριθμός νοικοκυριών:2.788
Μέσο μέγεθος νοικοκυριού:2,42
Αριθμός πυρηνικών οικογενειών:1.964
ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
Ελληνική:5.331
Άλλη:1.614
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Άτομα γεννηθέντα το 2004 και πριν)
Πρωτοβάθμια:1.740
Δευτεροβάθμια - Μεταδευτεροβάθμια:2.976
Τριτοβάθμια:833
Λοιπά:1.042
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΧΟΛΙΑΣ
Απασχολούμενοι:2.161
Ζητούσαν Εργασία:279
Μαθητές/Σπουδαστές:882
Συνταξιούχοι:2.449
Οικιακά:649
Λοιπά:525
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Πρωτογενής:743
Δευτερογενής:371
Τριτογενής:1.047
 ~ Αρχίζει «να γερνάει» κι εδώ ο μέσος βιολογικός όρος, ενώ εκπαιδευτικά κυριαρχούν οι απόφοιτου Λυκείου.

*** Τι ωραίο Σύνταγμα έχουμε!           
    
Είναι να απορείς με αυτά που ακούς κάθε μέρα για την περίφημη δικαιοσύνη και τους νόμους στην Ελλάδα.
Θα αναφέρω δύο γεγονότα και ο καθένας ας τα κρίνει όπως θέλει:
Πρώτον, θέλουν να περάσουν τον περίφημο ΕΝΦΙΑ, με 50 κάτι βουλευτές τον περνούν και όσοι είναι αρνητικοί, τους αντικαθιστούν.
Δεύτερον, το Συμβούλιο της Επικρατείας βγάζει απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και όλη η κυβέρνηση πέφτει πάνω του «να το φάει». Για το ΣτΕ που δικαίωσε τους ένστολους, κάνουν πως δεν το θυμούνται. Αυτό δεν είναι Σύνταγμα, λάστιχο είναι και, μάλιστα, έξυπνο...   Π.Μπ. 

 *** Κατάθεση δικαιολογητικών για διαμονή στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Πελοποννήσου
 Οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου που επιθυμούν να διαμείνουν στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Λακωνικής και Σφακιανάκη) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, καλούνται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας (αριθ. 90Α) του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η υποβολή των δικαιολογητικών αρχίζει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 του μήνα, ημέρα Τρίτη, από 9.00 έως 1.00. Πληροφορίες παρέχονται τόσο από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ-Πελοποννήσου (teikal.gr) όσο και από τη Σπουδαστική Λέσχη (κα Αλεξοπούλου, τηλ. 2721045290). - 

***   Τρομερή τραγωδία - Νεκροί ένας πυροσβέστης και μια γυναίκα σε μεγάλη φωτιά 
 
Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στο Παλαιό Φάληρο οπότε και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας πυροσβέστης και μια γυναίκα. Η φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα με υδραυλικά είδη επί της οδού Ιπποκράτους 4 στο Παλαιό Φάληρο και λόγω των εύφλεκτων υγρών και ποσοτήτων ασετιλίνης σημειώνονται διαρκώς εκρήξεις και πυκνός καπνός, με αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολη την προσέγγιση των πυροσβεστών. Από την πυρκαγιά ένας πυροσβέστης που έσπευσε να ερευνήσει τους από πάνω ορόφους προκειμένου να εντοπίσει τυχόν εγκλωβισμένους, φαίνεται πως παγιδεύτηκε από τις φλόγες και τον πυκνό καπνό και εντοπίστηκε από συναδέλφους του λίγο αργότερα σε λιπόθυμη κατάσταση. Μεταφέρθηκε άμεσα στο 251 νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον επαναφέρουν αλλά δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν για τον 30χρονο πυροσβέστη. Στο νοσοκομείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Κικίλιας για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πυροσβέστη, ο οποίος όμως είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο νεαρός πυροσβέστης, όπως λένε οι συνάδελφοί του προσπάθησε με θάρρος να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο αλλά τον πρόλαβαν οι φλόγες ενώ λίγο πριν πέσει αναίσθητος, είχε εντοπίσει μία γυναίκα εγκλωβισμένη. Οι συνάδελφοί του έτρεξαν να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα, η οποία όμως δεν είχε τις αισθήσεις της. Η ηλικιωμένη γυναίκα σύμφωνα με τη Πυροσβεστική λιποθύμισε από τους καπνούς, μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.  www.imerisia.gr
 
*** Τροχονόμοι μοίρασαν φυλλάδια στα σχολεία          

            
«Κυκλοφορώ σωστά, κερδίζω τη ζωή» ήταν το αναγραφόμενο σύνθημα στα φυλλάδια που μοίραζαν χθες τροχονόμοι της Καλαμάτας σε σχολεία της πόλης.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μοιράσθηκαν φυλλάδια σε σχολεία όλης της χώρας, με απλές συμβουλές προς τους μαθητές, όταν είναι πεζοί, αλλά κι όταν κυκλοφορούν με το ποδήλατο.   Β.Β. 
 
***   Αγρυπνία στην πλατεία Υπαπαντής           
           
«Γράψε κάτι για την πλατεία Υπαπαντής, μπας και φιλοτιμηθεί κανείς και μπορέσουμε να χορτάσουμε λίγο ύπνο», ήταν η παράκληση που μου απηύθυνε φίλος από παλιά ο οποίος έχει την ατυχία να κατοικεί στην περιοχή.  Όπως μας είπε, στην αρχή ξεκινούν τα «παπάκια» με θορυβώδεις εξατμίσεις που κάνουν σούζες, κόντρες και παντιλίκια και ακολουθούν αυτοκίνητα με τη μουσική στη διαπασών και ντριφταρίσματα στα γυαλιστερά μάρμαρα, συνοδεία φωνών και φασαριών. «Όλα αυτά ξεκινούν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και σταματούν περί τις τέσσερις το πρωί. Κι αν τύχει να είσαι κουρασμένος και θες να κοιμηθείς, ατύχησες», σχολίασε.   Χ.Χ. 
 
*** Δ. Σαββόπουλος: «Δε μετανιώνω! Ας με πιάσανε κορόιδο. Ακολουθούσα το δρόμο της καρδιάς μου»         
   
Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει 50 χρόνια μουσικής διαδρομής και τραγουδά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκε, την πόλη που, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σώζουν δύο πράγματα: «Το λείψανο του Αγίου Δημητρίου και η θάλασσα».
Θλίβεται για τη διαχρονικότητα των στίχων του, στους οποίους αποτυπώνεται ότι, ως λαός, επιλέξαμε τη «φτηνιάρικη» πλευρά μας. Αν και αισιόδοξος, πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Στα πενήντα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, εκείνο που τον κράτησε δημιουργικό και γεμάτο έμπνευση ήταν «η χαζομάρα» του. Ενώ εκείνο που κράτησε δυνατή τη σχέση του με την αγαπημένη του σύζυγο Άσπα, ήταν η γενναιοδωρία και η ευγένεια, εκτός από την αγάπη...
  -Ακούγοντας τα τραγούδια σας κάποιοι στίχοι έρχονται και «κάθονται» βαριά στα αυτιά μου: «Σ' αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπάνε τρώνε βρώμικο ψωμί», «αιτήσεις για τη Γερμανία»-«Δεν υπάρχει ελπίς. στην Ελλάδα ζεις»… Δε νομίζετε ότι έχουν μια θλιβερή διαχρονικότητα, αφού καταφέρνουν να είναι ακόμη τόσο επίκαιροι;
Όταν μου λένε «Μεγάλε, σαν να το έγραψες σήμερα!», ως καλλιτέχνης κολακεύομαι, αλλά ως πολίτης νιώθω απαίσια. Θα προτιμούσα να είχαν προχωρήσει λιγάκι τα πράγματα και να είχαν ξεπεραστεί τα τραγουδάκια...
  -Έχοντας στην πλάτη σας αρκετές δεκαετίες «συνειδητοποιημένης» και «πολιτικοποιημένης» παρουσίας ως άνθρωπος της Τέχνης, πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα; Είναι η κατάσταση που δεν αλλάζει ή η ιστορία που ανακυκλώνεται;
Τι να σας πω... Η κατάσταση είναι... ό,τι βλέπετε, βλέπω κι εγώ. Ο πολιτικός μας κόσμος περιστρέφεται γύρω από το μνημόνιο, λέγοντας ναι ή λέγοντας όχι. Αλλά πάντως, γύρω από το μνημόνιο. Δεν εξετάζουν ποια ήταν τα αίτια του μνημονίου: ο λαϊκισμός, δηλαδή, το πελατειακό κράτος, ο συνδικαλισμός, όχι όλος, αλλά ο προνομιακός συνδικαλισμός. Ο λαϊκισμός σε αυτά τα πράγματα. Ποιος πολιτικός θα τα θέσει αυτά τα ζητήματα; Αλλά κι αν τα θέσει, θα τον ακούσει ο κόσμος; Φοβάμαι ότι θα τον ακούσουν πολύ λίγοι, γιατί μέσα μας έχουμε μια πλευρά αρχοντική και μια πλευρά φτηνιάρικη. Έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι ο κόσμος. Λοιπόν, ο πολιτικός καλείται να ενσαρκώσει μία από τις δύο. Ο δικός μας πολιτικός κόσμος διάλεξε τη φτηνιάρικη. Κι εμείς ακολουθήσαμε, επειδή αυτό μας βόλευε. Είναι μια πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, η οποία δεν προχωράει, αλλά δεν μπορεί και να παραμείνει έτσι. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα ξυπνήσουμε και θα συμβαίνει κάτι αδιανόητο. Εγώ είμαι άνθρωπος αισιόδοξος και εύχομαι και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε ομαλά. Όμως, οι πιθανότητες γι' αυτό είναι λίγες. Πάντως, σήμερα, «η βενζίνη έχει χυθεί στο πάτωμα». Να, αυτή είναι η κατάσταση.
  -Πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα συμβεί κάτι ακραίο που θα ανατρέψει την κατάσταση; Μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι;
Ή θα κάνουμε κάτι ή θα μας κάνουν κάτι. Εγώ δεν είμαι μάντης, δεν ξέρω να σας πω τι θα γίνει. Φοβάμαι, όμως, ότι επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό επ' άπειρον, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα συμβαίνει κάτι τρελό.
  -Στη μουσική σας διαδρομή, -συμπληρώνετε 50 χρόνια- οι ρόλοι σας είναι πάμπολλοι. Στιχουργός, τραγουδοποιός, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σίγουρα κάτι θα παραλείπω... Ποιο εκτιμάτε ότι ήταν εκείνο το στοιχείο που κατάφερε να σας κρατήσει τόσο δημιουργικό και να διατηρεί την έμπνευσή σας;
Η χαζομάρα μου. Από μικρός χάσκω μπροστά στο θαύμα του κόσμου. Μένω με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε αυτήν την υπέροχη εικόνα της ζωής που περνάει μπροστά από τα μάτια μας και φεύγει. Η ικανότητά μου να μένω κεχηνώς, η ικανότητά μου να θαυμάζω και ό,τι απέμεινε από αυτήν την ικανότητα. Εκεί οφείλω, νομίζω, ό,τι έκανα. Συν το ότι, κάποια στιγμή, όταν ο κόσμος με συμπάθησε γι' αυτό το πράγμα, τότε άρχισα να εορτάζω καθημερινώς σχεδόν. Πολλοί μου λένε -δήθεν έξυπνοι αυτοί- «ήσουν κορόιδο σ' εκείνη την περίπτωση», «σε πιάσαν κορόιδο στην άλλη», και επαγγελματικά πολλές φορές και πολιτικά πολλές φορές... Δε μετανιώνω! Ας με πιάσανε κορόιδο. Ακολουθούσα το δρόμο της καρδιάς μου.
  -Επιλέξατε να «γιορτάσετε» την 50χρονη πορεία σας με τη συναυλία σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Λίγοι ίσως δε γνωρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρά σας. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή εικόνα της πόλης;
Η Θεσσαλονίκη είναι υπέροχη. Όσο και να αλλάξει. Έχει αλλάξει, βέβαια, αλλά είναι υπέροχη. Καταρχήν, το κέντρο της είναι κατά 80% έτσι όπως ήταν όταν ζούσα εδώ. Από εκεί και πέρα, τριγύρω συνήθως, δυσκολεύομαι να γνωρίσω τα μέρη... Κατά βάθος, όμως, είναι το ίδιο... Νομίζω σας το έλεγα τις προάλλες, ότι περπατούσα μια φορά στην οδό Ζάννα, το δρομάκι όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ασφαλτοστρωμένο πια, γιατί κάποτε δεν ήταν. Ήταν ένας ανώμαλος δρομάκος. Περπατούσα, λοιπόν, και το πόδι μου ξαφνικά έκανε σαν από κάτω να ’ταν μια λακκούβα και μετά ένα υψωματάκι. Υπήρχαν αυτά τα πράγματα, αλλά κάτω από την άσφαλτο... Όμως, το πόδι θυμότανε... γιατί είχε διατρέξει αυτό το δρομάκι εκατομμύρια φορές... ως παιδί και ως έφηβος. [...]
  -Είναι καλό αυτό ή κακό;
Είναι καλό. Είναι πολύ γλυκό. Τη Θεσσαλονίκη τη σώζουνε δύο πράγματα. Το ένα είναι το λείψανο του Αγίου Δημητρίου. Το άλλο είναι η θάλασσα. Η θάλασσα είναι το όριό της. Δηλαδή, ό,τι αυθαιρεσία και ανωμαλία να γίνεται είναι «μέχρι εδώ», παρακάτω δεν πάει!
-Ένα κεφάλαιο κλείνει με τη συμπλήρωση 50 ετών -έστω σε συμβολικό επίπεδο. Μια νέα σελίδα ανοίγει. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα κάνετε; Τα σχέδιά σας;
Δεν έχω σχέδια και ποτέ μου δεν είχα, τουλάχιστον μακρόπνοα. Με παίρνανε τηλέφωνο από διάφορους χώρους, είτε από κέντρα είτε από θέατρα. Αν είχα κέφι, ετοίμαζα κάτι και το έπαιζα. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Υποθέτω κάπου θα παίξω, αλλά δεν είμαι και σίγουρος ακόμη για να σας πω...
  -Σας αρέσει να μην κάνετε σχέδια, είναι επιλογή δηλαδή ή απλώς έτσι τυχαίνει;
Όχι Έτσι είμαι.
  -Πιστεύετε σε αυτό που λένε ότι «όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει»;
Αυτό είναι αλήθεια που λέτε, αλλά δεν ξέρω να σας πω το γιατί. Δεν είχα μέθοδο ποτέ μου και, τέλος πάντων, δεν τα πήγα και άσχημα, έστω και άνευ μεθόδου. Γιατί να αλλάξω τώρα στα γεράματα;
  -Και κλείνοντας: Το τραγούδι σας «Ο άνδρας και η γυναίκα δεν είναι ίσοι», έτσι όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, είναι μια συγκλονιστική εξομολόγηση-ύμνος στη γυναίκα, θα τολμούσα να πω. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ με συγκινεί. Δράττομαι της ευκαιρίας, λοιπόν, να σας ρωτήσω, κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μυστικό για μια πετυχημένη σχέση; Άλλαξε ο τρόπος που αγαπάνε σήμερα οι άνθρωποι και δεν αντέχουν στη... διάρκεια;
Ποιο είναι το μυστικό; Εδώ συνήθως απαντάμε «η αγάπη». Βέβαια, αυτό είναι αυτονόητο. Νομίζω ότι η αγάπη, όμως, είναι μόνο το πλαίσιο. Είναι πολύ σημαντικό, είναι το σημαντικότερο αυτό το πλαίσιο. Στην καθημερινότητα όμως... Παρένθεση: Πήραμε το ταξί από το αεροδρόμιο για να μας φέρει στο ξενοδοχείο. Κάποια στιγμή μας πλεύρισε ένα άλλο ταξί. Ο οδηγός του λέει στον δικό μας: «Τι έγινε, ρε Απόστολε, την πρόσκληση πότε θα μου τη δώσεις;», «Α, ναι την πρόσκληση...» λέει και παίρνει την πρόσκληση και μου τη δίνει για να τη δώσω στο συνάδελφό του που ήρθε από την πλευρά μου. «Μεθαύριο παντρεύομαι, κύριε Σαββόπουλε» μου λέει. «Τι λες; Να ζήσετε κ.τ.λ.». «Εσείς, αν επιτρέπετε, κύριε Σαββόπουλε, με την κυρία Άσπα... ποιο είναι το μυστικό; Γιατί είστε καιρό μαζί». «Ε», λέω, «50 χρόνια κοντεύουμε».
Ποιο είναι το μυστικό; Του είπα, ότι είναι η αγάπη, η κατανόηση. Αυτό. Και είναι αλήθεια. Αλλά μετά το σκεφτόμουνα στη διαδρομή, ότι δεν αρκεί μόνο αυτό. Στην καθημερινότητα, τουλάχιστον, χρειάζεται ευγένεια και γενναιοδωρία. Δεν μπορείτε να ζήσετε με έναν άλλον άνθρωπο συνεχώς, αν δεν έχετε μια γενναιοδωρία μέσα σας. Κι αν δεν έχετε ευγένεια. Δε γίνεται. Όσο κι αν ταιριάζετε. Πάντα θα υπάρχουν διαφορές και δυσκολίες, και βαρεμάρες. Θα υπάρχουν, επίσης, στιγμές που μπορεί να είναι προσβλητικές... Λοιπόν, ήμουν τυχερός. Η Άσπα ήταν μαζί μου και πολύ γενναιόδωρη και πολύ ευγενής. Ελπίζω ότι θα είχα κι εγώ λίγη ευγένεια και λίγη γενναιοδωρία. Νομίζω αυτό είναι το μυστικό.
  -Τόσο απλά, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν το ακολουθούμε, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία...
Νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Η γενναιοδωρία είναι απαραίτητη για να ζήσεις με έναν άλλον.
  -Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία στη συναυλία σας…
Σας ευχαριστώ κι εγώ. Θα παίξω στην κεντρική πλατεία εκεί απέναντι από τη ΧΑΝΘ και είμαι συγκινημένος. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν ήμουν πέντε-έξι χρονών, κρατώντας τον μπαμπά μου από το χέρι, σ’ αυτή την ίδια πλατεία, θαυμάζαμε τα ακροβατικά, το χορό των νερών, τα πυροτεχνήματα. Τώρα θα παίξω εκεί! Μόνο που αυτή τη φορά, το θέαμα θα είμαι εγώ...
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ / της Νικόλ Καζαντζίδου

***Κατέρρευσε τμήμα του Κάστρου της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)


 
 Κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής ντάπιας στο Κάστρο της Κυπαρισσίας Φόβοι για νέες και επικίνδυνες καταρρεύσεις εάν δε γίνουν παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας Ένας δυνατός θόρυβος στο Κάστρο και το σύννεφο σκόνης που σηκώθηκε κάτω από την κεντρική ντάπια προκάλεσε την ανησυχία κατοίκων στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας ότι κάτι έχει συμβεί στο Κάστρο. Ήταν 7:15 περίπου το πρωί και ο Άγγελος (Λάκης) Χριστόπουλος (Τζέκος) ααπό το μπαλκόνι του άκουσε το δυνατό θόρυβο και είδε τη σκόνη. Αμέσως έτρεξε στην πλατεία και είπε σε κατοίκους που ήταν στο παντοπωλείο του Μπάμπη Μπακολιά ότι κάτι συνέβη στο Κάστρο, κάτι έπεσε. Πήγε προσεκτικά και εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: Τμήμα της κεντρικής ντάπιας του Κάστρου είχε αποκολληθεί και καταρρεύσει. Κομμάτια αυτής ήταν διασκορπισμένα – εκσφενδονισμένα στο χώρο από την πρόσκρουση του τμήματος σε βράχια. Ένα κομμάτι σταμάτησε σε έναν κορμό ελαιόδεντρου στην είσοδο του Κάστρου από τα σκαλάκια και ένα άλλο, μεγαλύτερο, σε έναν βράχο. Ευτυχώς που η πτώση δεν είχε μεγάλη ένταση και δεν εκσφενδονίστηκαν τα κομμάτια πολύ μακριά, να πέσουν επάνω σε σπίτια που βρίσκονται κάτω από τα πρανή του Κάστρου. Ευτυχώς, επίσης, που το τμήμα που αποκολλήθηκε και κατέρρευσε δεν συμπαρέσυρε και άλλα τμήματα της ντάπια διότι σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο κ. Χριστόπουλος αμέσως ειδοποίησε την Αρχαιολογία και τις υπηρεσίες του δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, όπως και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, ο οποίος έσπευσε στο Κάστρο και είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την 26η ΕΒΑ. Λίγο αργότερα, στο σημείο μετέβη η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ από την 26η ΕΒΑ κατέφθασε κλιμάκιο, κάνοντας αυτοψία για να υποβάλλει έκθεση στην υπηρεσία. Η πτώση του τμήματος αυτού αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μελετητικές εργασίας αλλά και διαδικασίες για χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων προστασίας, ενίσχυσης και ανάδειξης του Κάστρου. Σε ό,τι δε αφορά την αποκατάσταση των πρανών, όπως είπε ο τ. περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος που μετέβη στο Κάστρο και είχε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η μελέτη είναι εγκεκριμένη και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, μεταξύ άλλων τόνισε πως, «ξημερώματα, συνεπεία των καιρικών φαινομένων, τα οποία υπήρξαν στην περιοχή και βέβαια δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο, είχαμε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του Κάστρου και είναι κάτι που μας στεναχωρεί πολύ. Καλέσαμε και το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να γίνει η εκτίμηση των ζημιών οι οποίες έγιναν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σαν δήμος, για την άμεση προστασία του υπόλοιπου Κάστρου, αλλά και να ανοίξουμε πάλι το θέμα από την αρχή για την προστασία και την ολοκλήρωση του Κάστρου μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ». Του Ηλία Γιαννόπουλου - 

***  3 άτομα δοκίμασαν να πετάξουν για το Παρίσι και κατέληξαν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας         
           
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις αλλοδαποί, ένας  27χρονος υπήκοος Συρίας, μία 24χρονη υπήκοος Ερυθραίας, καθώς και μία 29χρονη υπήκοος Αιθιοπίας, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
  Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για το Παρίσι Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν πλαστά.
  Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Τσεχίας, ένα διαβατήριο Αρχών Γαλλίας, ένα  διαβατήριο Αρχών Αιθιοπίας, καθώς και ένα δελτίο διαμονής.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. 

***  Συνελήφθη 65χρονος στην Καλαμάτα έπειτα από οικογενειακό επεισόδιο

  Με χειροπέδες κατέληξε ένας 65χρονος το βράδυ της Πέμπτης στην Καλαμάτα, ύστερα από οικογενειακό επεισόδιο. Η Αστυνομία ειδοποιήθηκε έπειτα από κλήσεις περίοικων, καθώς όλη την ημέρα άκουγαν από το σπίτι που διέμενε ο 65χρονος μαζί με συγγενή του μεγάλη φασαρία και φωνές. Αυτό τους ανησύχησε, καθώς άκουγαν και τη γυναίκα να φωνάζει. Τελικά, νωρίς το βράδυ, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 65χρονο, για τον οποίο διατάχθηκε ψυχιατρική εξέταση. - 

***  Αναστάτωσαν τον κόσμο οι αστραπές δυτικά της Καλαμάτας         
           
  Ένα εντυπωσιακό θέαμα αντίκρισαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι κάτοικοι της Καλαμάτας, κοιτώντας προς τα δυτικά της πόλης. Δυνατές αστραπές έκαναν τη νύχτα μέρα για αρκετή ώρα. Προς στιγμήν υπήρξε αναστάτωση στα social media, καθώς αρκετοί σημείωναν ότι δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο και το συνδύαζαν με την ηλιακή καταιγίδα που σημειώθηκε στο ηλιακό μας σύστημα. Τελικά, την απάντηση στο μυστήριο έδωσε ο Κώστας Μενούνος, με το μετεωρολογικό του χάρτη, που απεικόνιζε τα έντονα φαινόμενα που επηρέασαν τα δυτικά του νομού μας το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.  Κ.Γαζ.

*** Κοριτσάκι έπεσε σε ανοικτά φρεάτια έξω από το γήπεδο του Μεσσηνιακού
 
Τυχερό, μέσα στην ατυχία του, ήταν ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο την Τετάρτη έπεσε σε ανοικτά φρεάτια στην περιοχή του Μεσσηνιακού γηπέδου και χρειάσθηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τα τέσσερα φρεάτια έχουν μείνει ανοικτά έπειτα από εργασίες που έγιναν τον τελευταίο καιρό και μόλις προχθές κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν πάνω τους μια ξύλινη παλέτα, προκειμένου να μη συμβεί άλλο ατύχημα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα, το παιδί στην προσπάθειά του να περάσει έπεσε στα ανοικτά φρεάτια και χτύπησε. Μάλιστα, όπως μας είπε, χρειάσθηκε να παραμείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Αναρωτήθηκε, δε, πώς είναι δυνατόν να αφήνουν ανοικτά τα φρεάτια σε μια περιοχή που δε φωτίζεται καλά και μπορεί οποιοσδήποτε να πέσει και να τραυματισθεί σοβαρά.Β.Β. - 

*** «Μαύρη τρύπα» στα ταμεία των ξενοδόχων από τους Ρώσους Tour Operators
 
 Έντονη είναι η ανησυχία των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού μετά και τα απανωτά λουκέτα των Ρώσων tour operators και ειδικά αυτών που συμμετείχαν στην αλυσίδα προσέλκυσης Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Χωρίς να αποκλείσει και το ενδεχόμενο λουκέτο κι άλλων ρωσικών πρακτορείων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι επιπτώσεις επηρεάζουν σαφώς τους ξενοδόχους που εμπλέκονται στο κομμάτι της φιλοξενίας, αλλά και την ίδια την αγορά και τον καταναλωτή ειδικότερα. Εστιάζοντας στο σκέλος της ξενοδοχίας, ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η φορολόγηση των υπηρεσιών για τις οποίες οι Έλληνες ξενοδόχοι δε θα έχουν λάβει χρήματα από τους Ρώσους Tour Operators. Μάλιστα, το ΞΕΕ το επόμενο διάστημα θα παρέμβει προς τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, Σπύρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητά άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. «Εμείς, όπως είπε, έχουμε εκδώσει τιμολόγια επί πιστώσει και έχουμε παράσχει ήδη τις υπηρεσίας μας στους Ρώσους επισκέπτες και δεν έχουμε πληρωθεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει, θα φορολογηθούμε για αυτές, σαν να έχουμε πάρει κανονικά τα χρήματά μας». Όπως είπε ο κ. Γαλιατσάτος, το τελευταίο λουκέτο του Tour Operator Solvex από την Αγία Πετρούπολη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα νησιά του Ιονίου, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αναμένουν άμεσα παρέμβαση από τα αρμόδια υπουργεία. Ζήτημα, επίσης, προκύπτει και με τις άδειες κλίνες από τους Ρώσους πελάτες, με τον κ. Γαλιατσάτο να τονίζει ότι θα υπάρξει μια κάθετη πτώση στις τιμές αυτών των δωματίων, προκειμένου να καλυφτούν τα σπασμένα, όπως ανάφερε. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ - 

*** "Σε είδα στην καφετέρια μου άρεσες πολύ" - Το sms παγίδα         
           
Αυτό αναφέρει το γραπτό μήνυμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες σε κινητά τηλέφωνα και αποτελεί παγίδα για... φουσκωμένους λογαριασμούς!
Το μήνυμα δείχνει πως αποστολέας είναι ο αριθμός +17142664594 και συγκεκριμένα αναφέρει: "Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η κοπέλα που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε. 6943544569".
Η παγίδα που πρέπει να αποφύγετεΌπως αναφέρεται σε κάποια forums στο διαδίκτυο, αλλά και μετά από μία άτυπη επικοινωνία του flashnews.gr με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδείχτηκε πως πρόκειται για μήνυμα το οποίο έχει στόχο να κάνει τον αποδέκτη να καλέσει στο συγκεκριμένο νούμερο και τελικά ο λογαριασμός να φτάσει... στα ύψη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει κάποια χρέωση για όποιον λάβει το sms, με το προβλήματα να ξεκινούν όταν ο ανυποψίαστηος παραλήπτης κάνει το... λάθος και καλέσει τον αριθμό.  Πηγή:  www.flashnews.gr ,.-

***  Τέλος στο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές βάζει το ΣτΕ
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατά συνέπεια, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, κλπ, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015. Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες κλπ. θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη. Ειδικότερα, Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων κλπ. που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη». Ακόμη, αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση». Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κλπ), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο». Όμως, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων, κλπ, δεν κρίνονται «προδήλως βάσιμοι». Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβασης της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.  www.imerisia.gr

***  Χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος…         
 Αν στύψεις τα λόγια και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, θα βγάλεις μπόλικη πίκρα και οργή. Κάτι σαν παρατεταμένη θητεία στην απόγνωση. Γράφω και κοιτάζω απαθής τα σιωπηλά βιβλία στη βιβλιοθήκη, ακούω μουσική, αλλά οι νότες κυλούν ερήμην μου. Παίρνω τις σημειώσεις μου και περιπλανιέμαι στα μονοπάτια της σωτήριας καθημερινότητας.
«Ανοιχτός Δήμος»: Πρόκειται για μια νέα παράταξη στο Δήμο Καλαμάτας, η οποία στην πρώτη της εκλογική εμφάνιση δεν τα πήγε καλά όσο περίμενε, αλλά η θέση της μείζονος μειοψηφίας που κέρδισε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου είναι μια καλή αρχή.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, όμως, μια τυχόν αποτυχία ή επιτυχία στη θητεία της θα χρεωθεί στον κύριο κορμό της, τον αυτοδιοικητικό ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στους ανεκδιήγητους «Ανεξάρτητους Έλληνες, που δήλωσαν στήριξη, αλλά ούτε και στους Οικολόγους-Πράσινους, οι οποίοι, επίσης, έβαλαν πλάτη.
Έτσι, λοιπόν, τα πεπραγμένα και η δράση της παράταξης θα μειώνουν ή θα αυξάνουν τον αριθμό των δημοτών, εν δυνάμει και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Το πρώτο της… μπουσούλημα, όμως, στα δημοτικά μας πράγματα ήταν, λίγο- πολύ, αποκαρδιωτικό. Ο λόγος για τη στάση που κράτησε την περασμένη Κυριακή στις εκλογές για τη σύνθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
Προσωπικά, θα περίμενα η θέση της να αποτελούσε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής πρακτικής. Να βοηθούσε, δηλαδή, ώστε η εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο όργανο να ήταν όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική. Κι ας απεμπολούσε τα δικαιώματα που της έδινε ο προβληματικός «Καλλικράτης», τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, καταγγέλλει.
Δεν μπόρεσα να καταλάβω, δηλαδή, γιατί δύο και όχι ένας δημοτικοί σύμβουλοι από τον «Ανοιχτό Δήμο» θα εκπροσωπούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των δημοτών. Το θέμα είναι μόνο αριθμητικό; Δε νομίζω. Τι διαφορετικό από τα μέχρι σήμερα ειωθότα εξέπεμψε με τη στάση της η παράταξη;
Εκείνο που κατάλαβα εγώ, παρά τις ρητορικές της διακηρύξεις για περισσότερη Δημοκρατία στο Δήμο Καλαμάτας, είναι ότι στην πρώτη της απόπειρα να κάνει το λόγο πράξη τα θαλάσσωσε.
Παρά τη ριζοσπαστικότητα στη θεωρία, η πρακτική της δεν έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο, δηλαδή από νέα αξιολογικά κριτήρια αναγνώρισης. Έτσι, όμως, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα δεν είναι μόνο πολιτικο-οικονομικό, αλλά και πολιτισμικό.
Αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία της συμβολικής τάξης. Ότι, δηλαδή, η πολιτική αλλαγή ή θα διαμορφώσει έναν άλλο τρόπο σκέψης και συναισθηματικής συναίνεσης, νέους κανόνες και αξίες που θα μοιάζουν φυσικοί  ή θα αποτύχει. Η συλλογικότητα και η αλληλοβοήθεια είναι τα παλιά αξιακά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας -τουλάχιστον των «κάτω»-, τα οποία πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου.
Η Αριστερά πρέπει να γίνει πολιτιστική πρωτοπορία, προκειμένου να διεκδικήσει την πολιτική πρωτοπορία. Αλλά ώρες-ώρες εκπέμπει αυτιστικό πολιτικό λόγο. Και ενώ φαίνεται πως λέει πολύ ωραία πράγματα, επί της ουσίας δε δίνει λύσεις. Γι’ αυτό και δε ριζώνει στον τόπο και δε γίνεται εθνικής εμβέλειας πολιτική δύναμη… Την τελευταία διαπίστωση δε θέλω ακόμα να την πιστέψω...
Όταν τελείωσα το «κομμάτι», το δωμάτιο γέμισε φως. Να πίνουν οι διψασμένοι, είπα μέσα μου κοιτάζοντας κατάματα τον ήλιο.
 ~* Υ.Γ. Το δυνατό φως του ήλιου, μάλλον μου έκανε καλό. Σκέφτηκα ότι, στην ανάλογη περίπτωση για εκλογή μελών του ίδιου οργάνου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το εντελώς αντίθετο. Μοίρασε τις… καρέκλες όπως πρέπει, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται, ει δυνατόν, οι περισσότερες παρατάξεις, εκτός φυσικά της «Χρυσής Αυγής».
Τέλος, ο ήλιος με βοήθησε να αναρωτηθώ: Οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - ΚΚΕ στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και στην Περιφέρεια, ενώ κατήγγειλαν μετά βδελυγμίας το πλαίσιο λειτουργίας των διάφορων επιτροπών, απείχαν από τις διάφορες συνεννοήσεις, εν τούτοις δέχτηκαν τις θέσεις που τους προτάθηκαν. Τουλάχιστον παράδοξο.
Από τη μία, να φτύνεις και, από την άλλη, να… καταπίνεις. Αλλά επ’ αυτού του πολιτικού διπολισμού μόνο οι κατέχοντες τη μοναδική αλήθεια του δόγματος μπορούν να πουν περισσότερα.
του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 
*** Βρέθηκε τέταρτος τοίχος στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης - Υπάρχει και άλλος θάλαμος;
 
Μπροστά σε μία μεγάλη ανακάλυψη βρίσκονται οι ανασκαφείς του τάφου Καστά στην Αμφίπολη, καθώς μπήκαν την Παρασκευή στον τρίτο θάλαμο, που ίσως είναι και ο ταφικός και είδαν και τέταρτο τοίχο, σε απόσταση 4,5 μέτρων από τον τρίτο.
 Οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στον θάλαμο και αποχωματώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, αφού προηγήθηκε μακρά σύσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας, ενώ εκτιμάται ότι οι εργασίες αυτές θα κρατήσουν αρκετές ημέρες.
 Σύμφωνα με το "Έθνος", στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Μόλις καταφέρουν να αδειάσουν τις επόμενες ημέρες μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το εάν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.
 Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες.
 Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.
 Η ύπαρξη περιθυρώματος - κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές 'κάσες' στις πόρτες, υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.
 Οι ειδικοί επιστήμονες μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, ό,τι ισχύει και για τους δύο προηγούμενους θαλάμους.
 Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.
 Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού - που δεν υπάρχει - είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.
 Ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα.
 Όσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα, που πιθανότατα οδηγεί σε άλλον χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 - οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια λόγω συνθηκών.
 Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.
 Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα.
 Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής, μπορούν να δώσουν ακριβέστατες πληροφορίες. Ευρήματα όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.
 
***  Σπάνιες φωτογραφίες από τον "Λέοντα της Αμφίπολης"
Πριν το μεγάλη ανακάλυψη του ταφικού μνημειου της Αμφίπολης, είχε προηγηθεί η εύρεση του γιγάντιου Λέοντα από τον οποίο και ξεκίνησαν όλες οι επόμενες ανασκαφές. 
Ένα θαυμάσιο φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης «κρύβει» στις σελίδες του το βιβλίο του συγγραφέα Oscar Broneer που εκδόθηκε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα Ελληνικά. Το βιβλίο, περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από την εύρεση του επιβλητικού γλυπτού σε κομμάτια στις όχθες του Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του.
Θα περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι ο Λέων να συνδεθεί με τον τύμβο, να γίνει δηλαδή ο συσχετισμός όλων των κομματιών που βρέθηκαν διάσπαρτα και σε μεγάλη απόσταση από τον τύμβο. Σήμερα σας δείχνουμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που το ελληνικό κοινό δεν είχε την ευκαιρία να απολαύσει.
Κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, σύμφωνα με την Wikipedia , Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Γίνανε τότε, το 1913, ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντα.
Αργότερα, κατά την εκτέλεση των έργων αποξήρανσης του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντα.
Χάριν της πρωτοβουλίας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.

















 
*** "Άφωνοι" οι ξένοι επιστήμονες με τις καρυάτιδες στην Αμφίπολη - Μιλούν για μοναδικό τάφο!!! Αρχαιολόγοι και ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στις ανασκαφές στην Αμφίπολη και έχουν μείνει «άφωνοι» από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο λόφο Καστά. Μιλούν για ένα μοναδικό μνημείο και επιχειρούν να κάνουν προβλέψεις για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στον τάφο.
Τις τελευταίες ημέρες μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στέψει τις κάμερες στην Ελλάδα λόγω του τάφου στην Αμφίπολη και απευθύνονται σε παγκόσμιας φήμης αρχαιολόγους με τεράστια εμπειρία και καθηγητές πανεπιστημίου για να μιλήσουν και εκείνοι, με θαυμασμό για την ανακάλυψη.
Μπαίνουν και στον πειρασμό να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο τόσο επιφανής άνθρωπος που τιμήθηκε με ένα τέτοιου είδους μνημείο.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ όλοι ξεκινούν με την διαπίστωση ότι μόνο οι αρχαιολόγοι που διενεργούν την έρευνα μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις δεν διστάζουν να μιλήσουν για ένα μνημείο μοναδικό τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο τόσο από πλευράς όγκου όσο όμως και σε ό,τι αφορά στον διάκοσμο.
Ενδεικτικές είναι οι απόψεις που εξέφρασαν στο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο National Geographic γνωστοί επιστήμονες. Άλλωστε το ίδιο το National Geographic για να ιντριγκάρει δεν δίστασε να τιτλοφορίσει το άρθρο με το ερώτημα «Ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης;».
Ο Philip Freeman, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα μιλώντας στο National Geographic, με αφορμή τη μοναδικότητα των καρυάτιδων που κοσμούν το μνημείο τονίζει πως «δεν ξέρω άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν» αναφερόμενος τόσο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος μακεδονικού τύπου τάφος με ανάλογο διάκοσμο, όσο και στην ίδια τη λεπτομερή και «πλούσια» κατασκευή των αγαλμάτων.
Ο Ian Worthington, από την πλευρά του, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι λέει πως, «ο τύμβος είναι ξεκάθαρο σημάδι πλούτου. Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες μέσα στον τύμβο κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε».
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιλάμε για τον Μ. Αλέξανδρο: «Ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μέγα Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος».
Ο Hector Williams, αρχαιολόγος στο British Columbia του Βανκούβερ λέει: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον πλούσιο και σημαντικό».
Αποφεύγουν να μιλήσουν με ονόματα, περιμένουν να προχωρήσει η έρευνα στο κύριο τμήμα του μνημείου απ' το οποίο πλέον οι αρχαιολόγοι απέχουν κυριολεκτικά μια ανάσα καθώς έχουν φτάσει πλέον στον τελευταίο διαφραγματικό τοίχο πριν τον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο.
Όλοι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κρατούν την… ανάσα τους και περιμένουν να πάρουν την απάντηση. Ποιος είναι θαμμένος στο μεγαλειώδη τάφο;
Πάντως, επειδή ... βρισκόμαστε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κόντρες και οι διαφωνίες: Σε έντονη διάσταση απόψεων βρίσκονται οι αρχαιολόγοι για την ανασύνθεση της αρχικής στάσης των Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης.
Οι μεν υποστηρίζουν ότι οι Κόρες είχαν τα χέρια τους προτεταμένα, οι δε εκτεταμένα. Και εκτός από μια διαφωνία, οι ειδικοί επιστήμονες φαίνεται να διχάζονται ως προς το ποιος πρέπει να έχει προνομιακό δικαίωμα στην παροχή πληροφοριών: Το υπουργείο Πολιτισμού ή οι ανασκαφείς και η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη;
Όπως επισημαίνει αρχαιολόγος «η χρήση του όρου 'προτεταμένα' για τα χέρια των Καρυάτιδων, είναι καταφανώς εσφαλμένος και προδίδει βιασύνη κατά τη σύνταξη του δελτίου τύπου. Η πρόταση των χεριών στα αρχαιοελληνικά αγάλματα συμβολίζει κάτι τελείως διαφορετικό από τον ρόλο που έχουν οι Κόρες στην είσοδο του τάφου».
Βάσει του σχηματισμού των αντικρυστών, ελαφρώς ανασηκωμένων ώμων τους, οι Καρυάτιδες πιθανότατα είχαν το εσωτερικό τους χέρι εκτεταμένο πλαγίως. Το εάν στήριζαν την οροφή όπως ισχύει σε άλλες ταφικές παραστάσεις ή άγγιζε το ένα το άλλο φράσσοντας την είσοδο, προς το παρόν δεν είναι σαφές.
Στην αναπαράσταση που δημοσιοποίησε το ΥΠΠΟ με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κ. Μιχάλη Λεφαντζή, οι Καρυάτιδες εμφανίζονται με τα χέρια τους εκτεταμένα και ενωμένα μεταξύ τους στα ακροδάκτυλα, σε μια στάση μάλλον χορευτική παρά αποτρεπτική προς τους επίδοξους εισβολείς.

*** Βρέθηκαν δύο επιγραφές στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης - Μεταφέρθηκαν στο Μουσείο για να διαβαστούν!!!
 
Σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκαν 2 επιγραφές μέσα στο τάφο οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν. Αυτή τη στιγμή  η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ  Λίνα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε το εύρημα.
 Σε λίγη ώρα αναμένονται και οι σχετικές δηλώσεις. Μετά το  εύρημα αυτό οι αρχαιολόγοι έχουν πάρα πολλές προσδοκίες ότι θα δώσει πολλά στοιχεία για τον τάφο και το περιεχόμενο του.
 Εδώ και λίγη ώρα ο δρόμος προς την ανασκαφή έχει κλείσει από αστυνομικές δυνάμεις  οι οποίες και έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί τις τελευταίες  ώρες λόγω των νέων ευρημάτων.
 Σημειώνεται ότι πλησιάζουμε στον "πυρήνα" των ανασκαφικών ερευνών καθώς από την αρχή αναζητούνταν επιγραφές που να προσδιορίζουν τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που επέλεξαν οι Αρχαίοι Έλληνες Μακεδόνες να έχει τον χώρο αυτόν ως τον τελευταίο τόπο κατοικίας του.
 
*** Ακόμη παραμιλάνε 200χιλ Ελβετοί στο πέταγμα του «ΖΕΥΣ» (ΒΙΝΤΕΟ) - 
Τελικά ευτυχώς που έχουμε και τους Ευρωπαίους να αναγνωρίζουν τα αστέρια μας τους Χειριστές της ΠΑ που κυριολεκτικά βγάζουν μάτια …Γιατί αν περιμένουμε απο τους δικούς μας, Αντιπαραγωγικούς τους Ανεβάζουν και αυτιστικούς τους κατεβάζουν !Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το έργο που επιτελούν τα παιδιά του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας και οι Πολιτικοί χλευάζουν τις καθημερινές πτήσεις στα όρια των Πιλότων μας, οι Ευρωπαίοι δίνουν τα εύσημα παραληρώντας απο ενθουσιασμό στο Πέταγμα του ΖΕΥΣ που ξεχύθηκε στη Ελβετία και έβγαλε από την ακρίβεια τους ψυχρούς Ελβετούς !ο Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014, η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», συμμετείχε στην αεροπορική εκδήλωση «AIR14″ της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας που γιόρτασε τα 100 χρόνια της, τα 50 χρόνια του Patrouille Suisse και τα 25 χρόνια του PC-7 Team. - See more at: http://www.hellas-now.com/2014/09/200.html#sthash.S9SlCVEM.dpuf
VIDEO  : 1080p HD 07.09.14 Zeus Demo Team Flight Display @ Payerne, AIR14   ,  http://youtu.be/hoAqzTQAWy4 ,.-



*** Δεύτερο εμπάργκο από την Ρωσία σε ΕΕ αποτελειώνει την Ελλάδα: Μπορεί να φτάσει και στο 4% του ΑΕΠ η ζημιά!! - 
O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα επιβάλλει μετά το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα και νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές βιομηχανικών πορϊόντων, αυτοκινήτων και ειδών ένδυσης, κάτι που στους δύο τελευταίους τομείς, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστούν ζημιές ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ, ενώ η Γερμανία, κυρίως και δευτερευόντως η Ιταλία και η Γαλλία θα υποστούν μεγάλες ζημιές από την απαγόρευση εισαγωγής αυτοκινήτων στην Ρωσία που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ! «Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις προτάσεις της. Είμαστε έτοιμοι να τις μελετήσουμε και να προχωρήσουμε σε απάντηση στις ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Πούτιν. «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους» προσέθεσε.οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στοχεύουν στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός. Πλέον η ζημιά για την Eλλάδα αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις. Γιατί για τα γεωργικά προϊόντα η αξία φτάνει τα 108 εκατ. ευρώ (23% των συνολικών εξαγωγών) αλλά για τα λοιπά προϊόντα φτάνει τα 300 εκαττ. ευρώ! Άμεσα ή έμμεσα, από την πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας συνολικά προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ. Από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκύπτει πως μπορεί να επηρεαστούν και οι εξαγωγές προϊόντων γούνας που αντιστοιχούν από μόνες τους στο 23% των συνολικών εξαγωγών, υπερβαίνοντας τα 108 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγείς εκφράζουν φόβους και για το ενεργειακό κόστος, εφόσον οι Ρώσοι υλοποιήσουν τις απειλές τους και το φθινόπωρο κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου προς την Ουκρανία (μέσω της οποίας τροφοδοτείται μεγάλο μέρος της Ευρώπης). Τι εξήγαγε η Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 σε εκατ. ευρώ πλην των αγροτικών προϊόντων: Γουναρικά 87,45 Ηλεκτρικούς Ανελκυστήρες 16,6 Χρώματα, βερνίκια 12,01 Φύλλα και λεπτές ταινίες από άργιλο 5,04 Ελάσματα και ταινίες 4,87 και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα, είδη ένδυσης και ορυκτά αξίας περί των 200 εκατ. ευρώ. Οσο για τις "αποζημιώσεις της ΕΕ" που προκάλεσαν την απάντηση της Ρωσίας, όσο τις είδαν οι αγρότες, άλλο τόσο θα τις δει και ο βιομηχανικός τομέας... - 

*** Επιστολή-κόλαφος του αμερικανού καθ. Αρχαιολογίας Στέφεν Μίλλερ-Ξεσκεπάζει με ακράδαντα στοιχεία τους πλαστογράφους των Σκοπίων! - 
Ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλευ Στέφεν Μίλλερ, με μνημειώδη επιστολή του, προς το επίσημο Περιοδικό του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου «Archaeology Magazine», ξεσκεπάζει τους σφετεριστές της Ιστορικής Αλήθειας και με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά επιχειρήματα, καταρρίπτει απόλυτα τους ισχυρισμούς των Σκοπίων, περί του δήθεν δικαιώματός τους να αποκαλούνται «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»! Ειδικότερα, ο διάσημος Καθηγητής, με αφορμή προκλητικό άρθρο του Δημοσιογράφου Matthew Brunwasser για τα Σκόπια, υπό τον τίτλο «Letter >From Macedonia: Owning Alexander», που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», ανατρέπει με γραπτή επιστολή του το «θεμελιώδες ιδεολόγημα» των Σκοπίων, τεκμηριώνοντας πως η περιοχή εκείνη ήταν η Παιονία και πως δεν έχουν δικαίωμα άρα οι σημερινοί Σκοπιανοί κάτοικοί της, να αποκαλούν το κράτος τους «Μακεδονία», αλλά ούτε και τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», όπως δεν μπορούν να το κάνουν λόγου χάρη και «οι Αιγύπτιοι»!ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΠΑΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»!Συγκεκριμένα, γράφει κατά λέξη ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής προς τον Εκδότη του Archaeology :«Ανοίγοντας σήμερα το τεύχος Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου του περιοδικού Archaeology, ανέτρεξα με ενδιαφέρον στο «Γράμμα από τη Μακεδονία», και διαπίστωσα ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα γράμμα από την Παιονία – περιοχή βόρεια του όρους Βαρνούς και του όρους Όρβηλος. Η περιγραφή του Livy για τη δημιουργία της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας (45.29.7 και 12) κάνει σαφές ότι οι Παίονες ζούσαν βόρεια των εν λόγω βουνών, (τα οποία σήμερα αποτελούν γεωγραφικά τα φυσικά όρια της Ελλάδας) και νότια της Δαρδανίας, που σήμερα βρίσκεται το Κόσοβο.Κατά το Στράβωνα (7.τμ.4) είναι ακόμη περισσότερο σαφές να λεχθεί, ότι η Παιονία βρισκόταν βόρεια της Μακεδονίας και η μόνη δίοδος από την μία στην άλλη περιοχή ήταν (και παραμένει σήμερα) η διάβαση μέσω του στενού περάσματος του Αξιού ποταμού (ή Βαρδάρη). Με άλλα λόγια η περιοχή την οποία περιγράφει ο Matthew Brunwasser στο άρθρο του “Owning Alexander”, ήταν στην αρχαιότητα η Παιονία. Αν και είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκείνοι υποτάχτηκαν στον Φίλιππο τον Β΄, πατέρα του Αλεξάνδρου το 359 π.Χ. (Διόδωρος Σικελός 16.4.2), δεν ήταν ποτέ Μακεδόνες και ποτέ δεν έζησαν στη Μακεδονία. Πραγματικά, ο Δημοσθένης (Ολυνθιακός 1.230), μας λέγει ότι είχαν σκλαβωθεί από τον Μακεδόνα Φίλιππο και σαφώς κατά συνέπεια δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Ισοκράτης (5.23) σημειώνει τα ίδια. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι υποτάχτηκαν από τον Αλέξανδρο, ήταν υπό μακεδονική μεν διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης και της Κλεοπάτρας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος ποτέ δεν ονομαζόταν Μακεδονία (και από όσα γνωρίζω δεν επιζητεί αυτή την ονομασία σήμερα).ΠΑΙΟΝΕΣ ΕΣΤΩ, “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΠΟΤΕ! Βεβαίως (συνεχίζει ο Καθηγητής), όπως μας λέει ο Θουκυδίδης (2.99), οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει «μία στενή λωρίδα της Παιονίας, που εκτείνεται από το εσωτερικό μέχρι την Πέλλα και τη θάλασσα, κατά μήκος του Αξιού ποταμού. Θα ήταν ίσως κατανοητό εάν οι σημερινοί κάτοικοι της δημοκρατίας των Σκοπίων ονόμαζαν τους εαυτούς τους Παίονες και θεωρούσαν ότι τους ανήκει η περιοχή που περιγράφει ο Θουκυδίδης. Αλλά γιατί, αντίθετα, προσπαθούν οι σημερινοί κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας να ονομάζονται Μακεδόνες και η περιοχή τους Μακεδονία;ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ!O κ. Brunwasser, (Σ.55) αναφέρεται στους Ελληνικούς ισχυρισμούς, ότι η στάση αυτή αποτελεί «ένδειξη διεκδικήσεων Ελληνικών εδαφών» και επισημαίνει ότι «η βόρεια περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται επίσης Μακεδονία». Αφήνοντας κατά μέρος ότι αυτή η βόρεια περιοχή της Ελλάδας ονομάζεται συνεχώς Μακεδονία για περισσότερα από 2500 χρόνια, (βλέπε μεταξύ άλλων και Ηρόδοτος 5.17 – 7.128 και αλλού) η πλέον σύγχρονη Ιστορία καταδεικνύει ότι οι Ελληνικές ανησυχίες είναι νόμιμες. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι Χάρτης που εκτύπωσαν τα Σκόπια το 1992 (Εικόνα 1) δείχνει καθαρά την διεκδίκηση, ότι η Μακεδονία εκτείνεται από εκεί, μέχρι το όρος Όλυμπος, προς νότον, συγχωνεύοντας έτσι τις περιοχές της αρχαίας Παιονίας και Μακεδονίας σε μία ενότητα.Η ίδια διεκδίκηση είναι διακριτή και σε χαρτονόμισμα τράπεζας της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που δείχνει ως ένα από τα Μνημεία της τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Εικόνα 2). Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα ημερολογίων, χριστουγεννιάτικων καρτών, αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα κτλ, με τις ίδιες διεκδικήσεις. ΣΕ ΠΟΙΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΠΗΓΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ; Ο κ. Brunwasser έχει επί πλέον αναδείξει συμφωνώντας, (International Herald Tribune 10-1-2008), εργασία του «Μακεδονικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών 16:9» που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (16:9), κατά την οποία ένας Μακεδόνας παρουσιάστηκε στον Απόστολο Παύλο, παρακαλώντας τον «Έλα στη Μακεδονία να μας βοηθήσεις». Σε ποίες περιοχές της Μακεδονίας πήγε ο Απόστολος Παύλος; Πήγε στη Νεάπολη (Καβάλα), στους Φιλίππους, στην Αμφίπολη, στη Απολλωνία, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια (Πράξεις 16:11-17:10). Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν την ιστορική Μακεδονία και καμία δεν βρίσκεται στην Παιονία. Τι είδους απαίτηση εγείρεται από ένα Ινστιτούτο των Σκοπίων, που αναφέρεται σε περιγραφή της αρχαίας Μακεδονίας και στη σημερινή περιοχή της σημερινής βόρειας Ελλάδας; “Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΛΩΡΙΔΑ” Δεν ξέρω τι θα συμπεραίναμε, εάν ένα μεγάλο νησί κοντά στις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ άρχιζε να αυτοαποκαλείται Φλώριδα και εμφάνιζε σε χαρτονομίσματά του εικόνες της από το Disney World, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε χάρτες που θα παρουσίαζαν τη “Μεγάλη Φλώριδα”! Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΕΤΤΙΝΙΟΥΣ, 1944 Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinious, όταν στις 26 Δεκεμβρίου 1944 έγραφε [Πηγή: U.S. State Department, Foreign Relations vol viii, Washington, D.C., Circular Airgram (868.014/26Dec.1944)]:“Το Υπουργείο (Εξωτερικών) σημείωσε με σημαντικό ενδιαφέρον αυξανόμενες προπαγανδιστικές διαδόσεις και ημιεπίσημες δηλώσεις υπέρ μιας αυτόνομης Μακεδονίας, που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από Γιουγκοσλαβικές πηγές παρτιζάνων και άλλων, με την πρόθεση να συμπεριληφθούν και ελληνικές περιοχές στο υπό διαμόρφωση κράτος. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τις συζητήσεις περί μακεδονικού «κράτους», Μακεδονικής «πατρίδας» ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και διαβλέπει με τη σημερινή της επανεμφάνιση σε μια πιθανή συγκάλυψη επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας.” ΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ! Ο κάτοικος Βουλγαρίας κ. Brunwasser αναφέρει στη συνεχεία (συνεχίζει πάντα στην Επιστολή του ο Καθηγητής), με έκδηλη καταφρόνηση, ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται πως ο “Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ….Έλληνας”. Αυτή η στάση με περιπλέκει. Τι “διεκδίκηση” υπάρχει;Ο προ-προ-πάππος του Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Α΄ είχε πιστοποιηθεί ως Έλληνας στην Ολυμπία και σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα της ιστορίας: “Συμβαίνει να γνωρίζω ότι [οι πρόγονοι του Αλεξάνδρου] είναι Έλληνες” (Ηρόδοτος 5.22) Ο πατέρας του Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος, είχε νικήσει σε διάφορα ιππευτικά αθλήματα στην Ολυμπία και τους Δελφούς (Πλούταρχος, Αλέξανδρος 4.9; Ηθικά 105A), που αποτελούν τα πλέον Ελληνικά από όλα τα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, στα οποία Γραμμένα με ελληνικά γράμματα, 2.300 χρόνια πριν, πιστοποιούν αδιαμφισβήτητα την ελληνικότητα των Μακεδόνων και της Μακεδονίας, που με τον Αλέξανδρο τον Α΄ έσωσε στις Πλαταιές την Ελλάδα, με τον Φίλιππο ετοίμασε το όραμα και το στράτευμα και με τον Αλέξανδρο Γ΄ τον Μέγα, πέτυχε την κατάλυση της απέραντης και πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, στο όνομα όλων των Ελλήνων δεν ήταν επιτρεπτή η συμμετοχή μη Ελλήνων σε αγώνες. Εάν ο Φίλιππος ήταν Έλληνας, δεν ήταν επίσης και ο γιός του Αλέξανδρος Έλληνας; ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Ο Ευριπίδης, ο οποίος πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία (Θουκυδίδης apud Pal. Anth. 7.45; Παυσανίας 1.2.2; Διόδωρος ο Σικελός 13.103), έγραψε το έργο Αρχέλαος, προς τιμή τού προγόνου του Αλεξάνδρου, στη Σλαβική γλώσσα;Όταν έγραψε τις Βάκχες, ευρισκόμενος στην Αυλή του Αρχέλαου, δεν το έγραψε στα Ελληνικά, όπως έχει διασωθεί μέχρι τις ημέρες μας;Μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Ευριπίδης ήταν «Μακεδόνας», που έγραφε στα Σλαβικά (σε μια εποχή που αυτή η γλώσσα δεν υπήρχε) και μετά τα έργα του μεταφράστηκαν στα Ελληνικά; ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ; Ποια ήταν η γλώσσα στην οποία ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Αλέξανδρο;Ποια γλώσσα μετέφερε ο Αλέξανδρος στις εκστρατείες του στην Ανατολή;Γιατί έχουμε σήμερα αρχαίες επιγραφές στην Ελληνική, σε πόλεις που ίδρυσε ο Αλέξανδρος, φθάνοντας μέχρι το Αφγανιστάν, και όχι στη Σλαβική;Γιατί η Ελληνική επικράτησε παντού στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, εάν αυτός ήταν πραγματικά όχι Έλληνας αλλά “Μακεδόνας”; (σ.σ. εννοεί εθνικά “Μακεδόνας” όπως το εννοούν οι Σκοπιανοί)Γιατί η Καινή Διαθήκη γράφτηκε στην Ελληνική και όχι στη Σλαβική; Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΑ Στη σελίδα 57 της αποκαλούμενης «Επιστολής από τη Μακεδονία», υπάρχει φωτογραφία του συγγραφέα, που στέκεται μπροστά από “μπρούτζινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη Πριλέπ”. Το άγαλμα είναι έκδηλα σύγχρονης κατασκευής, αλλά το ερώτημα είναι εάν Αλέξανδρος θα μπορούσε να διαβάσει την επιγραφή που φέρει στη Σλαβική γλώσσα, κάτω από τα πόδια του. Με την δεδομένη ιστορικά μεταγενέστερη ανάπτυξη της Σλαβικής σε σχέση με την Ελληνική γλώσσα, η απάντηση είναι προφανής. “ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ” ΤΟΥ MATTHEW BRUNWASSER Παρά το ότι είναι καλοδεχούμενη η αναφορά του κ. Brunwasser σε αρχαιολογικά θέματα της Παιονίας, η εκ μέρους του υιοθέτηση και η προβολή συγχρόνων πολιτικών επιδιώξεων των κατοίκων της ως προς την χρήση της ονομασίας Μακεδονία, δεν είναι μόνο μη καλοδεχούμενη, αλλά αποτελεί παροχή κακών υπηρεσιών προς τους αναγνώστες του περιοδικού Archaeology, οι οποίοι φαντάζομαι ότι ενδιαφέρονται για ιστορικές αλήθειες. Αλλά τότε, η απόφαση εκ μέρους του περιοδικού Archaeology – ενός εντύπου του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ – για την διάδοση αυτής της ιστορικής ανοησίας, αποτελεί εγχείρημα σε βάρος της αξιοπιστίας του. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ Ας λεχθεί ακόμη μία φορά: Η περιοχή της αρχαίας Παιονίας, ήταν μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, όπως ήταν επίσης η Έφεσος, η Τύρος, η Παλαιστίνη, η Μέμφις, η Βαβυλώνα, τα Τάξιλαe και δωδεκάδες ακόμη. Όλες αυτές είχαν γίνει «Μακεδονικές» για μία περίοδο, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν ποτέ η «Μακεδονία» “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ας μου επιτραπεί να περατώσω αυτή τη επεξήγηση κάνοντας μία πρόταση, για την επίλυση του ερωτήματος της σύγχρονης χρήσεως της ονομασίας «Μακεδονία». Η Ελλάδα πρέπει να προσαρτήσει την Παιονία, όπως έκανε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. Αυτό θα φαινόταν αποδεκτό από τους σύγχρονους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως είναι Ελληνική, ενστερνιζόμενοι το όνομα της Μακεδονίας και του πλέον διάσημου τέκνου της. Τότε οι σύγχρονοι κάτοικοι αυτής της νέας Ελληνικής περιοχής, θα μπορούσαν να ασχοληθούν να μάθουν, να μιλούν και να γράφουν Ελληνικά, ας ελπίσουμε τόσο καλά, όσο τα ήξερε και ο Μέγας Αλέξανδρος.Ειλικρινώς,Stephen G. Miller, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Berkley, Καλιφόρνια, ΗΠΑΥ.Γ. Για μία πληρέστερη εξέταση αρχαίων αποδείξεων περί της Παιoνίας, βλέπε I. L. Merker, “The Ancient Kingdom of Paionia,” Balkan Studies 6 (1965) 35-54Κοινοποίηση:C. Brian Rose, President, Archaeological Institute of AmericaHillary Rodham Clinton, Secretary of State of the United States of America - 

*** Καθηλωμένα 8 τουρκικά μαχητικά F-16D ύστερα από την εμφάνιση ρωγμών!!!
 Ρωγμές εντοπίστηκαν σε 8 τουρκικά διθέσια μαχητικά F-16D σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.
Οι ρωγμές παρουσιάστηκαν σε διαμήκεις δοκούς και δοκίδες της δομής στην περιοχή του πιλοτηρίου και στις καλύπτρες σε 8 από 44 μαχητικά F-16D της τουρκικής Αεροπορίας που ελέχθησαν μετά από την παγκόσμια κινητοποίηση που προκλήθηκε από τον εντοπισμό τον περασμένο Αύγουστο αντίστοιχων προβλημάτων σε 82 από τα 157 μαχητικά F-16D της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Τα οκτώ τουρκικά μαχητικά έχουν ήδη καθηλωθεί μέχρις ότου επιδιορθωθεί το πρόβλημα που εντοπίστηκε αφήνοντας στην τουρκική Αεροπορία 229 F-16C/D Block30, Block40/50  (CCIP), Block50 +Adv
Η Π.Α. όπως είχαμε αναφέρει είχε προχωρήσει και αυτή σε προληπτικούς ελέγχους όλο τον Αύγουστο χωρίς όμως να εντοπίσει κάτι το ύποπτο.    http://www.defencenet.gr  ,.-

***  13 Σεπτεμβρίου 1922: Αρχίζει η καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους!!!
 Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης με την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία κατέκαψε την πόλη. Ο αριθμός των θυμάτων από την μεγάλη πυρκαγιά και τις σφαγές που ακολούθησαν δεν διευκρινίστηκε ποτέ.
Εκτιμάται πάντως πως ήταν μεταξύ 10.000 με 100.000 πολιτών Ελλήνων και Αρμενίων. Αποτέλεσμα της αφόρητης κατάστασης ήταν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων και Αρμενίων να καταφύγουν  στο λιμάνι παραμένοντας εκεί για δύο περίπου εβδομάδες κάτω από αφόρητες συνθήκες (ο περίφημος «συνωστισμός» της Ρεπούση) την ίδια στιγμή που Τουρκικά στρατεύματα και άτακτοι προχωρούσαν σε σφαγές.
Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νκολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούντο από τους Τούρκους. Την πολιορκία την έσπασε με το ασκέρι του ο Έλληνας καπετάνιος Σιδερής (Ισίδωρος) Πανταζόπουλος, που επί πολλά έτη πολεμούσε τους άτακτους Τσέτες ληστές στα γύρω βουνά.
Οι Έλληνες μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους πολιορκημένους, όμως, οι πολυπληθέστεροι Τούρκοι γρήγορα ανασυντάχθηκαν και παίρνοντας πυρίτιδα από γειτονική πυριταδαποθήκη, περικύκλωσαν και πάλι την εκκλησία και την ανατίναξαν. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922, ενώ η φωτιά σταμάτησε να καίει στις 22 Σεπτεμβρίου.

***  Από τις 06.00 ώρα Ελλάδος η Γη θα δεχθεί το μέγιστο των επιπτώσεων της Γεωμαγνητικής Καταιγίδας
 Η επίδραση της πρόσφατης δραστηριότητας στην ήλιο, όπως σας ενημερώσαμε με προηγούμενες αναρτήσεις μας εδώ και εδώ θα αρχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή προς Σάββατο) με γεωμαγνητική καταιγίδα μεγέθους G2 θα κορυφωθεί κατά τις ώρες 06.00-09.00 και σιγά σιγά το φαινόμενο θα φθίνει μέχρι και το βράδυ της Κυριακής που θα ολοκληρωθεί.Οι πραγματικές επιπτώσεις μια γεωμαγνητικής καταιγίδας είναι ουσιαστικά άγνωστες για το σημερινό ηλεκτρονικό κόσμο και οι επιστήμονες σε όλον τον πλανήτη είναι σε κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας να προφυλάξουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, είτε ενισχύοντας τις μονώσεις τους ή θέτοντας τα εκτός λειτουργίας. Πάντως είναι η πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια που η Γη θα δεχθεί ηλιακή έκλαμψη και την συνακόλουθη ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα. Με τη διαφορά ότι 50 χρόνια πριν η τεχνολογία ήταν σε νηπιακή μορφή σε σχέση με σήμερα, όπως επίσης η εξάρτηση του ανθρώπου από την ηλεκτρική ενέργεια. Ανεξάρτητα από τις εκλάμψεις αυτές, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο (άνω του 40%) τις επόμενες ώρες (περίπου μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής) το μητρικό μας άστρο να κάνει νέες εκλάμψεις ίσως και ισχυρότερες και αυτές να βλέπουν και πάλι απευθείας τη Γή.Οι επιστήμονες στις κεντρικές περιοχές του πλανήτη (μεταξύ αυτών και της χώρας) είναι καθησυχαστικοί καθόσον τα όποια προβλήματα πιθανόν να περιορισθούν στις βόρειες και νότιες χώρες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται κοντά στους πόλους.Το θέαμα της ηλεκτρομαγνητικά καταιγίδας είναι εκπληκτικό. Ενδεικτικά φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία που λήφθηκε στην πόλη Αλμπέρτα του Καναδά πριν από λίγη ώρα (περίπου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας). - 

*** Μας γράφουν :
 ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: «ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΜΑΛΤΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ » * Με εντολή Σαμαρά: ανοίγουν οι πόρτες των κέντρων κράτησης για τους λαθρομετανάστες! * “ΡΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΔΙΩΧΝΕΙΣ;” ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ “SOS” * Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή: «Σημαντικό βήμα» η ψήφιση του αντιρατσιστικού * ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟ, ΓΙΑΤΙ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ * Οι Τούρκοι αρνούνται το άνοιγμα ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο και ο Σαμαράς απαντά με τζαμί στην Αθήνα * Προς ξεπούλημα ο ελληνικός ορυκτός πλούτος: αυτή είναι η κατά Σαμαρά «ανάπτυξη» * Ενορχηστρώνεται ακόμα και η σεξουαλική πολτοποίηση * ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μπίζνες με πρέζα και λαθρομετανάστες στη Ν.Μάκρη !! * "ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ" ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ : ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΑΙΔΟΥΣ. * DEUTSCHE WELLE: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΙΣΤΑΝ! * ΚΑΜΙΝΗΣ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ * Με πλαστό πτυχίο ο σύζυγος βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ…!!!Αυτοί θα μας σώσουν;;; * Αυξάνονται κατά 25% τα τιμολόγια της ΔΕΗ «με εντολή Σαμαρά»! * Συνεχίζουμε τον Αγώνα για μια άλλη Ελλάδα χωρίς προδότες και προσκυνημένους - Το μήνυμα του Ν.Γ. Μιχαλολιάκου * ΣΟΚ!!! ΑΝΑΠΟΔΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ !

*** 25 ερωτήσεις για να κάνετε το παιδί να σας μιλήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για το σχολείο!
Οι περισσότεροι γονείς των οποίων τα παιδιά πάνε στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο παραπονιούνται ότι κάθε φορά που αυτά επιστρέφουν από το σχολείο και τα ρωτούν πώς πέρασαν την ημέρα τους δεν παίρνουν την παραμικρή απάντηση. Κι όμως, τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι γονείς ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Λογικό δεν είναι;

Πρόκειται για παιδάκι σας, το οποίο πέρνα τόσες ώρες μακριά σας, σε ένα νέο περιβάλλον που αποτελεί για εκείνο έναν νέο κύκλο ζωής μακριά από εσάς! Μήπως το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο που ρωτάτε;
Η μαμά-blogger Liz Evans, η οποία απηύδησε από την «μουγκαμάρα» και των τριών παιδιών της, έκατσε και ετοίμασε μία λίστα των 25 πιο... ελκυστικών ερωτήσεων, με τις οποίες θα καταφέρετε να αποσπάσετε κάπως πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις από τα παιδιά προκειμένου να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο του σχολείου!
1. Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (Ποιο ήταν το χειρότερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα;)
2. Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα.
3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον συμμαθητή σου θα ήθελες να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; (Με ποιον ΔΕΝ θα ήθελες να κάθεσαι μαζί στο θρανίο; Γιατί;)
4. Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος του σχολείου;
5. Πες μου μία περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα; (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος.)
6. Αν τηλεφωνούσα στην δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για εσένα;
7. Βοήθησες κάποιον να κάνει κάτι σήμερα;
8. Σε βοήθησε κάποιος να κάνεις κάτι σήμερα;
9. Πες μου κάτι που έμαθες σήμερα.
10. Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας σήμερα;
11. Πότε βαρέθηκες σήμερα;
12. Αν ερχόντουσαν εξωγήινοι στην τάξη σήμερα για να απαγάγουν κάποιον, ποιος θα ήθελες να είναι αυτός;
13. Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα, που δεν έχεις ξαναπαίξει μαζί του;
14. Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!
15. Ποια λέξη είπε περισσότερες φορές η δασκάλα σου σήμερα;
16. Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις περισσότερο στο σχολείο;
17. Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις λιγότερο στο σχολείο;
18. Με ποιον συμμαθητή σου πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είσαι περισσότερο ευγενικός;
19. Σε ποιο μέρος του σχολείου παίζεις περισσότερο στο διάλειμμα;
20. Ποιος είναι ο πιο αστείος συμμαθητής σου; Γιατί είναι τόσο αστείος;
21. Τι έφαγες σήμερα στο σχολείο; Τι σου άρεσε περισσότερο από αυτά που έφαγες;
22. Αν ήσουν εσύ η δασκάλα / ο δάσκαλος της τάξης, τι θα έκανες;
23. Υπάρχει κάποιος στην τάξη σου που πρέπει να μπει τιμωρία;
24. Με ποιον θα άλλαζες θέση στην τάξη αν μπορούσες; Γιατί;
25. Πες μου τρεις διαφορετικές φορές που χρησιμοποίησες το μολύβι σήμερα στο σχολείο;
Η Evans σημειώνει στο τέλος της λίστας της ότι τις πιο ωραίες απαντήσεις της έχει πάρει από τις ερωτήσεις 12, 15 και 21.
Ειδικά η ερώτηση με τους «εξωγήινους» είναι ιδιαίτερα έξυπνη γιατί καλεί τα παιδιά να πουν, με μη απειλητικό τρόπο, ποιον δεν συμπαθούν στο σχολείο και έτσι να ξεκινήσει μια συζήτηση που μπορεί να αποκαλύψει πράγματα που δεν γνωρίζατε.
Θα δείτε πως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θα σας είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρείτε την επαφή μαζί τους και να μαθαίνετε πράγματα για την ζωή τους εκτός σπιτιού. Αξίζει, όμως, τον κόπο και οι παραπάνω ερωτήσεις αποτελούν μια καλή αρχή.
από Έλενα Μπούλια
από Έλενα Μπούλια     
από Έλενα Μπούλια
από Έλενα Μπούλια
www.mama365.gr 

*** Αυτά που πρέπει να γνωρίζει
ο Εκπαιδευτικός για το Παιδί μας

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του σχολείου είναι οι ειδικοί για την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων, αυτοί που στα χέρια τους βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, η παιδεία τους και η προετοιμασία τους για το μέλλον.
Ωστόσο, κανένας δε γνωρίζει περισσότερα για ένα παιδί από τον ίδιο το γονέα του. Οι μαθητές αποδίδουν και λειτουργούν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα όταν γονείς και εκπαιδευτικοί δρουν μαζί, σαν συνεργάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, σ’ αυτή τη συνεργασία συμμετέχουν επίσης οι γιατροί και/ή οι ειδικοί ψυχικής υγείας.
Γράφει η Νένη Περβανίδου
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια νέα ευκαιρία για να αρχίσει ο διάλογος γονέα – εκπαιδευτικού. Για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, υπάρχουν κάποια πράγματα που οι γονείς θα πρέπει ή θα βοηθήσει να μοιραστούν με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους.
Η συνεργασία και το «μοίρασμα» αυτών των πληροφοριών για το παιδί θα βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να κατανοήσει τα στοιχεία της προσωπικότητας και τις ανάγκες του παιδιού και ν’ αρχίσει έτσι μια δημιουργική συνεργασία με τους γονείς σε όφελος πάντα του παιδιού.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός για το παιδί σας:
1. Θέματα υγείας: 
Τα χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει οπωσδήποτε να γνωστοποιούνται στο σχολείο. Αν το παιδί έχει σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, αλλεργίες και λαμβάνει ή χρειαστεί κατάλληλη αγωγή θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί ανάλογα. Η γνώση των προβλημάτων υγείας του παιδιού από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο αποτελεί θέμα ασφάλειας και πρώτη προτεραιότητα.
2. Χρόνιες καταστάσεις που σχετίζονται με τη μάθηση: 
Είναι βοηθητικό για το παιδί να γνωστοποιούνται στον εκπαιδευτικό οι χρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν τη μάθηση, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ο Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας, η ήπια Νοητικη Υστέρηση, η Δυσλεξία, οι Μαθησιακές Δυσκολίες. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν τη μαθησιακή απόδοση, τη συμπεριφορα αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
3. Οικογενειακές καταστάσεις που δρουν στρεσσογόνα στο παιδι: Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για πρόσφατες μεγάλες αλλαγές στην οικογενειακή δομή και κατάσταση, όπως ο θάνατος μέλους της οικογένειας, ή το διαζύγιο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο στην κατανόηση συμπεριφορών του παιδιού αλλά και στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών να παρατηρήσουν ενδεχόμενες αλλαγές στα παιδιά που δεν γίνονται αντιληπτές στο περιβάλλον του σπιτιού. Ακόμα και αν το παιδί φαίνεται να έχει προσαρμοστεί καλά στις νέες συνθήκες, οι πληροφορίες από το σχολείο μπορεί να αναδείξουν στοιχεία που χρειάζονται παρέμβαση.
4. Προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθήματος ή στοιχεία της προσωπικότητας:
Κάποια συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα του παιδιού, όπως το άγχος, οι κοινωνικές δυσκολίες, η επιθετικότητα και άλλα, όταν υπάρχουν, είναι πιθανό να εμφανιστούν αργά ή γρήγορα στο σχολικό περιβάλλον. Είναι χρήσιμο, αν οι γονεις γνωριζουν ή έχουν ενδείξεις απο τις μικρότερες σχολικές τάξεις ή το οικογενειακό περιβάλλον οτι το παιδί τους έχει κάπου τέτοιου τύπου δυσκολίες, να ενημερώνουν το σχολείο για αυτό.
5. Δυνατά και αδύναμα σημεία:
Κάποιοι μαθητές μπορεί να είναι καλύτεροι σε έναν μαθησιακό τομέα (όπως η γλώσσα) και λιγότερο καλοί σε εναν άλλο (όπως τα μαθηματικά). Το να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός τις πληροφορίες αυτές απο την αρχή μπορει να τον βοηθήσει επενδύοντας τον αντίστοιχο χρόνο εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
6. Τρόποι μάθησης & συνήθειες μελέτης:
Η μάθηση δε συμβαίνει μόνο στο χώρο του σχολείου ούτε επιτυγχάνεται μόνο μέσα απο την παράδοση ενός μαθήματος. Ο γονέας μπορεί να έχει ήδη παρατηρήσει και να γνωρίζει ποιος είναι ο καλύτετρος τρόπος εκμάθησης για το παιδί του, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται αρκετές επεξηγήσεις ή να μαθαίνει καλύτερα μέσα απο βιωματικές καταστάσεις. Οι συνήθειες μελέτης, ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να οργανωθεί στο σπίτι, μπορούν επισης να είναι βοηθητικές στην επικοινωνία γονέα – εκπαιδευτικού.
7. Ειδικά ενδιαφέροντα:
Τα ενδιαφέροντα και τα χόμπυ των παιδιών μπορεί να βοηθήσουν στο να αναπτυχθούν διασυνδέσεις μεταξύ των παιδιών στην τάξη ή να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την επίτευξη των στόχων τους και είναι χρήσιμο επίσης να τα πληροφορηθούν οι εκπαιδευτικοί.  boro  

***  Θυμήσου δάσκαλε...
“Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε ψυχές… Σκάψε βαθιά.
Τι κι αν πολλοί σ' έχουνε λησμονήσει;”
Κωστής Παλαμάς
Artist: Kuvin Oren
Artist: Kuvin Oren
       
Θυμήσου το χαμόγελο.
Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί σ’ ένα χαμόγελο. Μην μπαίνεις στην τάξη με τη μουράκλα. Ναι, έχεις και συ προβλήματα. Ο άνθρωπός σου, ο σπιτονοικοκύρης σου, η πεθερά σου. Έχεις δίκιο. Όμως το δίκιο σου μην το ξεσπάς στο παιδί. Το παιδί δεν είναι ούτε ο άνθρωπός σου ούτε ο σπιτονοικοκύρης σου ούτε η πεθερά σου. Δε φταίει. Δεν πρέπει να το χρεωθεί.    
Θυμήσου το «μπράβο».
Πες το με την καρδιά σου. Ένα «μπράβο» μπορεί να είναι πιο αποδοτικό από όλα τα «διδακτέα» μαζί. Άσε το παιδί που σηκώνει το χέρι του να πάει για τσίσα. Όντως, μπορεί να κάνει ψιλοκοπάνα του πεντάλεπτου. Όντως, μπορεί να θέλει να αποφύγει το μάθημα. Όμως αν πρέπει πραγματικά να πάει; Όχι, δεν κάνω πλάκα. Σοβαρολογώ. Καλύτερα να κάνει λούφα ένα παιδί, παρά να αγωνιά ένα άλλο.    
Αλλο «κάνω παρατήρηση» και άλλο «ξεφτιλίζω».
Ποτέ μην ξεφτιλίζεις ένα παιδί μπροστά στους συμμαθητές του. Ποτέ μην ειρωνεύεσαι, μη σαρκάζεις, μη γελοιοποιείς εκ του ασφαλούς κάποιον που δεν μπορεί να σου απαντήσει. Είσαι μεγάλος, είσαι ετοιμόλογος, είσαι από θέση ισχύος. Μη χρησιμοποιείς αυτά τα όπλα. Ποτέ. Πάνω από τα μαθήματα, πάνω από οτιδήποτε, το σημαντικότερο για ένα παιδί είναι η αξιοπρέπειά του μπροστά στους συμμαθητές του.    
Εχεις στα χέρια σου ένα κάκιστο βιβλίο.
Καλείσαι να το διδάξεις. Ξέχνα το. Όσο μπορείς. Ξέχνα το και θυμήσου την ουσία. Η ουσία περνάει στα παιδιά. Η ουσία καταγράφεται. Ποτέ η σελίδα 121 του κεφαλαίου 9.  
Άνθρωπος είσαι,
κάποιους μαθητές σου τους γουστάρεις περισσότερο από κάποιους άλλους. Μην το δείχνεις. Το ξέρω δεν προφταίνεις, το ξέρω είσαι κουρασμένος, έχεις να διορθώσεις πενήντα ανορθόγραφες εκθέσεις , αλλά ψάξτο καλύτερα. Μπορεί το σπαστικό με τα γυαλάκια, στο πίσω θρανίο, που μοιάζει να αδιαφορεί, να είναι απλά πιο ντροπαλό. Πιο ανασφαλές.    
Τα παιδιά έχουν ελαττώματα.
Το ίδιο κι εσύ. Η διαφορά είναι ότι εσύ είσαι ενήλικος. Τα παιδιά βαριούνται το μάθημα.Το ίδιο κι εσύ. Η διαφορά είναι ότι εσύ είσαι ενήλικος. Τα παιδιά θα ήθελαν να είναι οπουδήποτε αλλού εκτός από μια αίθουσα φουλ στα ημίτονα και στους Βουλγαροκτόνους. Το ίδιο κι εσύ. Η διαφορά είναι ότι εσύ είσαι ενήλικος.    
Τα παιδιά δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις.
Έχουν και δικαιώματα.  
Άσχετο αν εμείς οι μεγάλοι, επειδή δεν μας συμφέρει,φροντίζουμε επιμελώς να τους αποκρύπτουμε το γεγονός. Και τελικά φίλε δάσκαλε: Τα παιδιά θέλουν να σε γνωρίσουν. Τα παιδιά θέλουν να σε αγαπήσουν. Μπορείς να τα βοηθήσεις, να σταθείς δίπλα τους. Μπορείς να δώσεις σχήμα στο παρόν, το μέλλον τους, στη ζωή τους ολόκληρη. Φτάνει να τους δώσεις μια ευκαιρία. Να τους απλώσεις το χέρι. Φτάνει να θυμηθείς γιατί έγινες δάσκαλος, δάσκαλε…    
Ελενα Ακρίτα      Και οι ξανθιές έχουν ψυχή (Καστανιώτης, 2004)            
Πηγή: newagemama

*** Οι Τούρκοι αρνούνται να χτυπήσουν τους συμμάχους τους -ισλαμιστές του ISIS
 Οι Τούρκοι αρνούνται να χτυπήσουν τους συμμάχους τους -ισλαμιστές του ISIS - επειδή - λένε - κρατάνε τούρκους διπλωμάτες ομήρους.Κοίτα να δεις πόσο "βολικό" τους ήρθε!Το παράξενο δεν είναι που αρνούνται να χτυπήσουν το "παιδί" τους την ISIS.Το παράξενο ήταν όταν στο ΝΑΤΟ μπήκαν στους "πρόθυμους" δίπλα στις ΗΠΑ.Να η ευκαιρία Άσαντ.Δώσε μας όλη τη συνοριακή σου γραμμή με την Τουρκία και χρηματοδότησέ μας μισό εκατομμύριο Έλληνες άποικους να "κατοικήσουν" όλη αυτή τη ζώνη.Κι άσε εμάς τους Έλληνες μετά να περιλάβουμε και την ISIS και την προστασία σου από Τουρκία.Τι θα κάνει μετά το ΝΑΤΟ;Θα βαρέσει Έλληνες;Ή θα τους χρησιμοποιήσει ενάντια στους τζιχαντιστές;Θεωρίες παιγνίων και παραδόξων πιθανοτήτων κάνουμε, ότι θέλουμε λέμε...άλλωστε, οι "παράδοξες επιλογές" θέλουν και "παράδοξους Ηγέτες"...και τέτοιους δεν διαθέτουμε...


Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τουρκία δεν προτίθεται να δώσει τις στρατιωτικές της βάσεις στο διεθνή συνασπισμό ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση κατά των ισλαμιστών του IS. Και πως θα μπορούσε να εμπλακεί στην αποστολη εναντίον των συμμάχων τους από τη στιγμή που τους υποστηρίζει με κάθε μέσο.
«Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε καμία ένοπλη επιχείρηση, αλλά θα επικεντρωθεί πλήρως στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου αυτή η απόφαση θυμίζει την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει τη χρήση των αεροπορικών βάσεών της στα αμερικανικά στρατεύματα για να εισβάλλουν στο Ιράκ και να επιτεθούν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η Τουρκία βρίσκεται με δεμένα τα χέρια, καθώς έχει πέσει η ίδια θύμα των εξτρεμιστών, καθώς οι ισλαμιστές κρατούν 49 Τούρκους ομήρους, εκ των οποίων διπλωμάτες και παιδιά που απήχθησαν από τη Μοσούλη στο Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο.
«Τα χέρια και τα όπλα μας είναι δεμένα εξαιτίας των ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του νέου προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες κύριος υπεύθυνος για την άνθιση του Ισλαμικού Κράτους είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Το IS γεννήθηκε στη Συρία και από την Αλ Κάιντα. Δυστυχώς, ο σκληρός Άσαντ βρίσκεται πίσω από την αύξηση τέτοιων ομάδων, ειδικά στη Συρία», είχε πει ο Ερντογάν.
Στο μεταξύ, ενώ πληροφορίες θέλουν τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης να έχουν ξεκινήσει τη στρατολόγηση από φτωχές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

*** H άνοδος των Σπέτσναζ (τι είναι αυτό που έφερε την "νικηφόρα απόδοση" των Ρωσόφωνων έναντι των Ουκρανών;)


Πηγή
του Ανιχνευτή
Το κίνημα αντίστασης των Ρωσόφιλων στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι αιφνιδιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο δράσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, εκτιμώντας ότι ακολούθησαν μεθόδους ανορθοδόξου πολέμου, δηλαδή αφανή και συγκαλυμένη διείσδυση στην Κριμαία και σε άλλες ρωσόφιλες περιοχές, οργάνωση των αντιστασιακών κατά του ουκρανικού καθεστώτος και καθοδήγησή τους για την επίτευξη στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων.
Μάλιστα εκτιμήθηκε από ειδικούς των πληροφοριών της δύσης, ότι ήδη υπήρχε σχέδιο που βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής, "εν υπνώσει" όπως συνηθίζεται να λέγεται με στρατιωτικούς όρους, το οποίο εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας, με την συνδρομή ρωσόφιλων πυρήνων.
Δηλαδή εννοούν, ότι ήδη υπήρχε δίκτυο κατάλληλα επιλεγμένου προσωπικού που ενεργοποιήθηκε με ταχύτητα με την συνδρομή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ρώσοι καταδρομείς  (Πηγή)
Κάτι άλλο που εντυπωσίασε ήταν ο εξοπλισμός του προσωπικού των ρωσικών τμημάτων αλλά και η μεθοδολογία και η τακτική που ακολούθησαν σε κάθε περίπτωση. Αρκετοί που δεν γνώριζαν λεπτομέρειες, αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι οι Γερμανοί παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη τα τελευταία τρία χρόνια στους Ρώσους, στον τομέα υλικών αλλά και εκπαίδευσης, μεταφέροντάς τους τη δυτική μεθοδολογία σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, παρόμοιο με το αντίστοιχο γερμανικό στο Άλτμαρκ, που εγκατέστησε η γερμανική εταιρεία Rheinmetall στο Μουλίνο, της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μετά την υπογραφή σύμβασης ύψους 140 εκατομυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Και βέβαια όλα αυτά με ανταλλαγή, ..προϊόντων όπως φυσικό αέριο λόγου χάριν.
Είναι αναγνωρισμένο γεγονός, ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα οι ειδικές δυνάμεις αναβαθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, μετά την μέτρια εμφάνισή τους στη Γεωργία, και τους δόθηκε ξανά πρωταγωνιστικός ρόλος, για άμεση επέμβαση όπου και όποτε απαιτείται, προς προάσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν πλέον γίνει πιο επαγγελματικές με την πρόσληψη πολλών επαγγελματιών και τέτοιες επαγγελματικές μονάδες εμφανίσθηκαν στην Κριμαία.

Μέσω των ΜΜΕ, διατυπώθηκαν μομφές για την ανάμειξη ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην εξέγερση των ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία. Πιθανόν να είναι έτσι. Αλλά ας δούμε και την ανάμειξη της άλλης πλευράς -όπως εμφανίσθηκε κατά διαστήματα στα ΜΜΕ-  στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ουκρανία και αποτελεί χώρο αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος των Ρώσων, τουτέστιν η Μαύρη Θάλασσα.

Από το 2008, οργανώνονται συνασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις  ειδικών δυνάμεων μεταξύ  ΗΠΑ, άλλων νατοϊκών χωρών και Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την επωνυμία "Jackal Stone". Μέσα σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία, η οποία μαζί με την Ρουμανία, φιλοξένησαν πρώτες αυτή την άσκηση ειδικών δυνάμεων στην περιοχή τους.

Πολλοί αναλυτές, εδώ και 3 χρόνια, αναφέρονται στην αναγκαιότητα της αύξησης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενοι και αυτοί λόγους εθνικού συμφέροντος των Αμερικανών, αλλά και αξιοπιστίας των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους. Ένας αναλυτής συγκεκριμένα υποστηρίζει την προβολή και την ανάμειξη των Ρουμάνων πιο έντονα στα "γίγνεσθαι" της περιοχής, σε αντιδιαστολή με το ρόλο της Τουρκίας, που δεν την θεωρεί τόσο αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ από πλευράς γεωστρατηγικής. Μάλιστα μνημονεύει την Ελλάδα σαν φιλόρωση και την βγάζει από το προσκήνιο!

Οργανώθηκαν προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων στην Ρουμανία και στη Βουλγαρία, προς εξυπηρέτηση αμερικανικών δυνάμεων κατά τις μετακινήσεις τους προς Αφγανιστάν και όχι μόνο. Συγκροτήθηκε η Δύναμη Επιχειρήσεων Ανατολής (Task Force East).
Πιθανόν να έδρασαν μισθοφόροι πρώην των ειδικών δυνάμεων για την υποβοήθηση των προσπαθειών του Κιέβου. Μάλιστα εμφανίσθηκε και βίντεο στο οποίο κάποιος  παραστρατιωτικός Ουκρανός εθνικιστής, συλλαμβάνεται και αναφέρει ότι είναι Αμερικανός πολίτης.

Όλα συνηγορούσαν στην άσκηση πίεσης προς την Ρωσία για τον περιορισμό της στα ενδότερα της Ευρασίας. Ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο; Οι γεωπολιτικές ίντριγκες και η απληστία, πάλι έχουν την τιμητική τους. Δεν υπάρχει αντικειμενική αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι σπρώχνουν τα πράγματα σε πόλεμο!  Χαμένος ο απλός λαός.

Προς το παρόν όπως φαίνεται, οι Ρώσοι αντέδρασαν σωστά σε τόπο και χρόνο και ενδεχομένως προηγήθηκαν των μελλοντικών κινήσεων των δυτικών συμμάχων(;). Μέσα στους "άσσους" που κρατάνε στο μανίκι τους, βρίσκονται και οι Σπέτσναζ.

Ας ελπίσουμε ότι στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, θα πρεσβεύσει η κοινή λογική, που τελικά ..δεν είναι και τόσο κοινή στην εποχή μας.

Ανιχνευτής   http://tolmwnnika.blogspot.gr/

***  
 
***Αθλητική  ενημέρωση  :
«Μπαμ» από Αλβανία!
*** Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) έχει ως εξής:
Live: Βέροια - Κέρκυρα (16:00), «βατά» ματς για ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ
Σάββατο
 Βέροια-Κέρκυρα 13/9 16:00


ΠΑΟΚ-Νίκη Βόλου 13/9 18:15


Ολυμπιακός-ΟΦΗ 13/9 20:30

Κυριακή
 Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης 14/9 16:00


ΠΑΣ Γιάννινα-Ξάνθη 14/9 18:15


Ατρόμητος-Παναιτωλικός 14/9 18:15


Λεβαδειακός-Πανθρακικός 14/9 18:15


Καλλονή-Παναθηναϊκός 14/9 20:30


Εργοτέλης-Πλατανιάς 15/9 19:30




 ~*  Γ ΄ Εθνική κατηγορία-
Α.
3ος όμιλος
 ~ 1η αγων. 14/9/2014 (17:00)/ 16η αγων. 25/1/2015 (15:00)
Αχαϊκή – Ερμής Κιβερίου
Πανελευσινιακός – Ζακυνθιακός
Μανδραϊκός – Δόξα Ν. Μανωλάδας
ΠΑΟ Βάρδας – Βύζας Μεγάρων
ΑΟ Λουτράκι – Αστέρας Μαγούλας
ΠΣ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΟ Κύμης
Παναργειακός – Παναρκαδικός
Ρεπό: Αιολικός


Καθάρισε ο Μακγκίντι
*** Super League - Πρόγραμμα 3ης  αγων.
3η Αγωνιστική
13/09/2014ΒΕΡΟΙΑΚΕΡΚΥΡΑ-
13/09/2014ΠΑΟΚΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ-
13/09/2014ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΟΦΗ-
14/09/2014ΠΑΝΙΩΝΙΟΣΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ-
14/09/2014ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑSKODA ΞΑΝΘΗ-
14/09/2014ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-
14/09/2014ΑΤΡΟΜΗΤΟΣΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-
14/09/2014ΚΑΛΛΟΝΗΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-
15/09/2014ΕΡΓΟΤΕΛΗΣΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-

Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε η Γερμανία
***  Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Ελλάδος περιόδου  2014-2015 :
2η Αγωνιστική
12/09/2014ΆρηςΑπόλλων Καλαμαριάς-
12/09/2014ΖάκυνθοςΔόξα Δράμας-
12/09/2014Λαμία 1964ΑΕΠ Ηρακλής-
12/09/2014ΦωκικόςΑΕΚ-
12/09/2014Ολυμπιακός ΒόλουΛάρισα-
13/09/2014ΦωστήραςΝέος Αχαρναϊκός-
13/09/2014ΕπισκοπήΗρακλής Ψαχνών-
13/09/2014Απόλλων ΣμύρνηςΚαλλιθέα-
14/09/2014ΠανηλειακόςΠαναχαϊκή 2005-
14/09/2014ΠαναιγιάλειοςΕρμιονίδας ΑΕ-
14/09/2014ΑΟ Τραχώνων ΑλίμουΧανιά-
14/09/2014Εθνικός ΓαζώρουΑναγέννηση Καρδίτσας-
14/09/2014Τύρναβος 2005Πιερικός-
14/09/2014Αγροτικός ΑστέραςΑιγινιακός-

*** Για  το  Μουντομπάσκετ  
Λιθουανία-Τουρκία και Σερβία-Βραζιλία συμπλήρωσαν την 8άδα
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (9-10/9/2014)Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου (Βαρκελώνη)
Σλοβενία-ΗΠΑ  76-119 .-
Λιθουανία-Τουρκία  73-61 .-
 Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου (Μαδρίτη)
Γαλλία-Ισπανία  65-52 .-
Σερβία-Βραζιλία  84-56 .-
ΗΜΗΤΕΛΙΚΑ :
Η.Π.Α.  , Λιθουανία , Σερβία και  Γαλλία .-
Η.Π.Α-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ  96-68 .-
ΣΕΡΒΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ    90-85.-

Η Σερβία ξανά σε τελικό Μουντομπάσκετ μετά τον θρίαμβο του 2002
~ ΓΑΛΛΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ  85-90 .-
Τα δεκάλεπτα: 15-21, 32-46, 46-61, 85-90.
Διαιτητές: Μαράνιο (Βραζιλία), Τσίτι (Αργεντινή), Χριστοδούλου (Ελλάδα).
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 12 (1), Μπατούμ 35 (8), Α. Ντιό 2, Λοβέρν 4, Τζάκσον 3 (1), Φουρνιέ 10 (2), Πιετρούς, Γκομπέρ 4, Ντιό 13 (3), Ζελαμπάλ 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 24 (5), Σιμόνοβιτς 2, Γιόβιτς, Μπογκντάνοβιτς 13 (2), Μπιέλιτσα 10, Μάρκοβιτς 11 (1), Κάλινιτς 8, Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 11, Ραντούλιτσα 11.
Μικρός Τελικός :

ΤΕΛΙΚΟΣ :

~*** Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-

~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
~
 Από  Αμφίπολη  Σερρών
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~    Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: