ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Επικαιρότητα Ειδήσεις Ενημέρωση Τετάρτη 10/12/2014

Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014  :

***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

 

*O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-



~** Την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης πρέπει να την υπερασπιστούμε .

~** ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ .

~**  "Όποιος σιωπηλά ζει, σιωπηλά θα αδικηθεί"

~** όταν σπέρνουμε ανέμους , παίρνουμε θύελλες .-  

~** Με το νού πλουταίνει  και η κόρη .-

~** Όταν  η βία  ανθή , η Δημοκρατία  πενθή .-

~** Ότι φαίνεται για τον άντρα  βουνό (όρος) , είναι για τη γυναίκα πεδιάδα .-

***  Τέτοιες φωτογραφίες παιδιών,
δεν πρέπει να ανεβάζετε στο διαδίκτυο
!
Το χαμομηλάκι λέει:
Όχι φωτογραφίες των παιδιών σας, γενικά, πόσο μάλλον τις παρακάτω
-------------------------
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να δείξουμε την αγάπη μας στα παιδιά μας. Δεν χρειάζεται να τα εκθέτουμε στο διαδίκτυο
Βγάλτε φωτογραφίες, αποθηκέψτε, εκτυπώστε, γεμίστε το σπίτι σας με καδράκια, δείξτε στους συγγενείς και φίλους, σε ανθρώπους που αγαπούν εσάς και το παιδί σας, αλλά... μέχρις εδώ.
 
 Τι και αν έχουν βγει αρκετές ανακοινώσεις, τι και αν πολλές γυναίκες-μητέρες πέφτουν θύματα υποκλοπής φωτογραφιών καθημερινά! Πολλές μαμάδες δεν... σταματούν να ανεβάζουν φωτογραφίες με τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

 

Όχι, δεν είναι κατακριτέο να ανεβάσει μια μανούλα, μια φωτογραφία αγκαλιά με το παιδί της ή μια φωτογραφία οικογενειακή (;;)
 Κατακριτέο είναι, να φωτογραφίζει κάποιος το παιδί του την ώρα που κάνει μπάνιο και να την ανεβάζει αμέσως στο διαδίκτυο.
Κατακριτέο είναι να ανεβάζει κάποιος φωτογραφίες του παιδιού του με μαγιό και κατακριτέο είναι, το κάθε τι που θα μπορούσε να προσβάλει ένα παιδί.
 Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι επτά φωτογραφίες που θα πρέπει να σταματήσουν να ανεβαίνουν από τους γονείς στο διαδίκτυο αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το κάνουν.
 1. Παιδιά γυμνά στο μπάνιο
 Το να ανεβάζετε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού σας στο μπάνιο είναι άσχημο καθώς, στις ομάδες με μαμάδες και παιδιά, κυκλοφορούν όχι μόνο μαμάδες και παιδιά, αλλά και διεστραμμένοι άνθρωποι!
 2. Παιδιά ημίγυμνα
5645656uytyuhj56 2

Ακόμη και χωρίς μπλούζες ή φορώντας μόνο την πάνα τους ή μόνο με το εσώρουχο, πρέπει να πάψουν να ανεβαίνουν στα προφίλ των γονιών.
 3. Οτιδήποτε που δείχνει το όνομά τους
5645656uytyuhj56 1

Ταυτότητες, ταμπελάκια, ζωγραφιές που γράφουν το όνομά τους, απαγορεύονται καθώς επίσης όπως και τα tags σε διάφορα πάρτι και events!
 4. Το όνομα του σχολείου τους
34663567u5yutyhju67567y
Αυτό συμπεριλαμβάνει την πύλη του σχολείου, ονόματα και λογότυπα σε τσάντες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αστυνομία δέχεται τηλεφωνήματα για περίεργα οχήματα σταθμευμένα έξω από σχολεία.
 5. Οτιδήποτε μπορεί να «εντοπίσει» το σπίτι σας
4524563567y56y5yh5e6 1
Το Google Earth έχει κάνει ήδη ένα απίστευτο κακό, καθώς επιτρέπει στον οποιονδήποτε στον κόσμο να δει την είσοδο του σπιτιού μας. Μην φωτογραφίζετε τα παιδιά σας στην αυλή και την εξώπορτα ακόμη και αν σας φαίνεται ακίνδυνο.
 6. Φωτογραφίες που όταν γίνουν έφηβοι θα νιώθουν ντροπή.
4524563567y56y5yh5e6 2
Οι φωτογραφίες που «ανεβαίνουν» μένουν για πάντα. Μην γίνετε εσείς η αιτία που το παιδί σας θα νιώσει ντροπή ή πέσει θύμα bulling!
 7. Μην ανεβάζετε φωτογραφίες με παιδιά άλλων γονιών
34536t456yetrg 1
Τι και αν το παιδί σας έχει μια σούπερ φωτογραφία με τον κολλητό του. Δεν πρέπει να σπεύσετε να την ανεβάσετε, καθώς οι άλλοι γονείς μπορεί να μην θέλουν.
 Πηγή:mothersblog.gr       ,     24ωρο

*** Κατακτά τη Wall Street ο Κωνσταντακόπουλος         
           
Δεύτερη ναυτιλιακή εισάγει στη Wall Street
  Η Costamare, η ναυτιλιακή με σαράντα χρόνια ιστορία στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι Costamare Partners θα ονομάζεται η δεύτερη ναυτιλιακή εταιρεία που θέλει να εισάγει στη Wall Street ο Όμιλος Κωνσταντακόπουλου, σύμφωνα με το ενημερωτικό που κατατέθηκε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Η νέα εταιρεία θα ακολουθήσει το μοντέλο του Master Limited Partnership (MLP) και θα αγοράσει αρχικά 4 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τη μητρική Costamare με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα με ναυλωτές όπως η Evergreen και η Cosco.
Η εισαγωγή της νέας εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα γίνει σε συνεργασία με το private equity York Capital με το οποίο διατηρεί κοινοπραξία μέσω της εισηγμένης του Costamare. Ανάδοχοι της δημόσιας εγγραφής έχουν οριστεί οι Morgan Stanley, Barclays, Citigroup, Wells Fargo, Credit Suisse και JP Morgan.
Ο χρόνος γυρίζει οκτώ χρόνια πίσω, στο 2006. Ένας από τους ισχυρότερους, παγκοσμίως, πλοιοκτήτες αποφασίζει να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Στην αγορά επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την επόμενη μέρα της εταιρείας, η οποία τότε διέθετε ένα στόλο από 32 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Ο πλοιοκτήτης, όμως, που λάτρεψε τη θάλασσα, αν και είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, το Διαβολίτσι, είχε ήδη ετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση αθόρυβα και μεθοδικά. «Η εταιρεία περνάει σε καλά χέρια, αφού η νέα γενιά είναι ακόμη καλύτερη», ήταν η δήλωσή του.
Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, στο τέλος Ιανουαρίου του 2011, είχε προβλέψει το μέλλον της εταιρείας-κολοσσού που είχε δημιουργήσει από το μηδέν. Και βγήκε αληθινός, αφού ο πρωτότοκος γιος του Κωστής, ο οποίος ανέλαβε σε ηλικία 37 ετών να διευθύνει το ναυτιλιακό βραχίονα των οικογενειακών επιχειρήσεων, διοικεί τον Όμιλο Costamare με μαεστρία και τον αναπτύσσει συνεχώς, ακόμη και την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Ήταν εκείνος που αποφάσισε και προετοίμασε την είσοδο της εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά το Νοέμβριο του 2010, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έχει έτοιμη για τη Wall Street και δεύτερη εταιρεία. Ως διευθύνων σύμβουλος τότε, είχε σκιαγραφήσει με δηλώσεις του την αναπτυξιακή πολιτική της εταιρείας: «Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για επέκταση και ανάπτυξη. Είμαστε σε συζητήσεις για την υλοποίηση σημαντικών και ελκυστικών επενδυτικών σχεδίων. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώξαμε τώρα την εισαγωγή της εταιρείας μας στο Χρηματιστήριο, αποδεχόμενοι μια σημαντική έκπτωση στην καθαρή της αξία».
Η εταιρεία από την ημέρα της εισαγωγής της, τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, λοιπόν, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου εντοπίζει τις ευκαιρίες γνωρίζοντας ότι μόνο μέσω των σωστών επενδύσεων έρχονται το κέρδος και η ανάπτυξη.
Ήταν τότε, άλλωστε, που ο τομέας της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων άρχισε να βαδίζει σε πιο ήρεμες θάλασσες. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν στραφεί προς τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
  Δεύτερη εταιρεία
στο Χρηματιστήριο
Η «μαθητεία» του κ. Κωστή Κωνσταντακόπουλου είχε ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο εξωτερικό. Το 1998, σε ηλικία 29 ετών, τοποθετείται από τον πατέρα του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πέφτει κατευθείαν στα βαθιά ενός άκρως σκληρού βιομηχανικού τομέα όπως η ναυτιλία.
Σήμερα η Costamare είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο αριθμός των οποίων φτάνει τα 68, με συνολική μεταφορική ικανότητα 465.000 TEU, ενώ το ναυπηγικό της πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή άλλων έντεκα.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2015 τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της και να εισαγάγει δεύτερη ομοειδή επιχείρηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η οποία θα είναι η 30ή ελληνικών συμφερόντων!   Πηγή: newmoney

***  Τα φουσκωμένα ρέματα “έπνιξαν” τις Κιτριές (φωτογραφίες)          
   
 
 
 
 
 
 
 
Η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος βάζει το χέρι του και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μπάζα του… Ο λόγος για όσα συνέβησαν στις Κιτριές τα ξημερώματα της Κυριακής. Λίγο μετά τις 2.30 τα δύο ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα παρέσυραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.
  Το πρώτο ήταν αυτό λίγο πριν από την ταβέρνα του Κλωναρίδη. Μέσω της οδού που πραγματικά εξαφανίστηκε και μετατράπηκε σε χείμαρρο, κατάφερε να αποκλείσει τα σπίτια που βρίσκονται πάνω από το δρόμο και εργάτες του Δήμου Δυτικής Μάνης έδιναν μάχη με τις λάσπες για να κάνουν προσβάσιμο το σημείο.
Το δεύτερο ρέμα καταλήγει στην πλατεία των Κιτριών και η ορμή ήταν τόσο δυνατή, που χρειάστηκαν να φύγουν από το σημεία 5 (!) καρότσες μπάζα.
Το νερό παρέσυρε από πέτρες, χώματα, μέχρι άσφαλτο και τσιμέντο, ενώ, δυστυχώς, πολλά από αυτά κατέληξαν στη θάλασσα.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, τέτοια φαινόμενα είχαν να δουν πάνω από μια δεκαετία, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι προσπαθούσαν να επαναφέρουν τις περιουσίες τους.
Στο σημείο συναντήσαμε και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Ι. Μαραμπέα, που μίλησε στο «Θάρρος» για το συμβάν αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος του: «Είχαμε μια ισχυρή καταιγίδα τη νύχτα, το νερό δε χωρούσε στο ρέμα και παρέσυρε μάντρες και ό,τι φερτό βρήκε μπροστά του. Όλα συσσωρεύτηκαν στην πλατεία των Κιτριών. Αφού μας ειδοποίησαν οι κάτοικοι, η επέμβαση ήταν άμεση και απομακρύνθηκαν τα μπάζα.
Αν ηρεμήσει ο καιρός, όλα θα είναι καλύτερα. Βέβαια, από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι και αν συμβεί, παρά τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε.
Από την πλατεία απομακρύνθηκαν 5 φορτηγά μπάζα, με αντικείμενα που καλό θα είναι να μην τα ξαναβρούμε μπροστά μας, αφού μιλάμε για αντικείμενα που έχουν πετάξει οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι ένας μοναδικός και όμορφος χώρος που πρέπει να προστατευθεί.
Στον υπόλοιπο Δήμο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το αγροτικό δίκτυο. Όσες συντηρήσεις προλάβαμε και κάναμε έχουν καταστραφεί. Ειδικά στην περιοχή της Αβίας, που γίνεται η συλλογή ελαιοκάρπου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δήμος διαθέτει μόνο ένα μηχάνημα, που μάλιστα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Καλαμάτα για επισκευή. Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ιδιώτες». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** Καταγγελία- διαμαρτυρία από την Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για την παρέμβαση της Αστυνομίας σε σχολείο υπό κατάληψη         
           
Κείμενο διαμαρτυρίας εξέδωσε η Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας σχετικά με την παρέμβαση των εισαγγελικών και  αστυνομικών αρχών στο Γυμνάσιο- Λύκειο της Χώρας που είχε καταληφθεί χθες από γονείς.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας
Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την εσπευσμένη και ουσιαστικά αναίτια παρέμβαση των εισαγγελικών και  αστυνομικών αρχών στη διαμαρτυρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που έγινε στο  χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Χώρας Μεσσηνίας  το πρωί της 8ης -12-2014.
Δηλώνουμε ότι η διαμαρτυρία των γονέων που έγινε επειδή τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων τα σχολεία της περιοχής τους είχαν ακόμα ελλείψεις  σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πλήρως δικαιολογημένη.  Η Β ΕΛΜΕ είχε εγκαίρως διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή προς κάθε κατεύθυνση.
Η  ευαισθησία σε θέματα εκπαίδευσης  και η επίκληση της νομιμότητας εκ μέρους των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών καλό θα ήταν να είχε ενεργοποιηθεί με αφορμή το  ότι για τρεις μήνες οι μαθητές της Χώρας και άλλων σχολείων της περιοχής μας  στερούνταν του συνταγματικού δικαιώματος τους στη  μόρφωση,  λόγω έλλειψης των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Καλούμε τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να σταματήσουν κάθε διαδικασία ενάντια σε μέλη του συλλόγου γονέων των σχολείων της Χώρας που τελικά το μόνο που προσφέρει πλέον είναι να φέρνει σε αντιπαράθεση τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και να διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία.
  Για το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας
 Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γ. Γραμματέας 
 Βίτσας Θεόδωρος                                                                     Στυλιανός Δημήτριος
 
*** Καλαματιανό Καρναβάλι 2015: 24 Ιανουαρίου η έναρξη, οι πρώτες οδηγίες για τα γκρουπ (φωτογραφίες)

 
Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 18.00, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ενημερωτική συνάντηση με τους αρχηγούς των καρναβαλικών πληρωμάτων, κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής Καρναβαλιού, για την καλύτερη διοργάνωση του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2015. Οι αρχηγοί των πληρωμάτων ενημερώθηκαν για τις αλλαγές ως προς τη διοργάνωση του Καλαματιανού Καρναβαλιού της επόμενης χρονιάς και τους γνωστοποιήθηκαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που όρισε η Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας: Αναστασία Μπελογιάννη (πρόεδρος), Νίκος Μπασακίδης, Δημήτρης Μπούχαλης, Δημήτρης Βεργόπουλος και Στέλιος Μητσέας (εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης). Στους αρχηγούς των περυσινών πληρωμάτων δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2014, για να κρατήσουν τους αριθμούς που είχαν. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Κρυμμένο Θησαυρό και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων με το Δημήτρη Βεργόπουλο, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος της διοργάνωσης του παιχνιδιού του «Μυστικού της Ιζαμπώ», για το πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει πιο ενδιαφέρον και πιο ποιοτικό στην προσεχή διοργάνωση, με λιγότερο τρέξιμο! Τέλος, ανακοινώθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης της προκαρναβαλικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: θα είναι η 27η Δεκεμβρίου 2014. Η έναρξη του Καλαματιανού Καρναβαλιού τοποθετείται στις 24 Ιανουαρίου 2015. -

***  Κουκουλοφόρος άρπαξε 30.000 ευρώ στην Οιχαλία         
           
Το ποσό των 30.000 ευρώ απέσπασε με την απειλή όπλου κουκουλοφόρος από 44χρονη Ρωσίδα στην Οιχαλία.
Ο άγνωστος δράστης, περίπου στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, παραβίασε την κεντρική πόρτα τυποποιητηρίου ελιών που δε βρίσκεται πλέον σε λειτουργία στην Οιχαλία.
Ο ιδιοκτήτης έχει μετατρέψει το παλιό εργοστάσιο σε κατοικία, όπου διαμένει με την 44χρονη, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μόνη στο χώρο.  Ο δράστης απείλησε τη γυναίκα με το όπλο και άρχισε να ψάχνει όλους τους χώρους. Τελικά, αφαίρεσε 30.000 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα.
Οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά.

*** Ο Πέτρος Θέμελης μας ταξίδεψε στην Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)         
     
Ο Πέτρος Θέμελης είναι ένας αρχαιολόγος που τον ξέρουν και οι πέτρες, ειδικά στην περιοχή της Ιθώμης. Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποίησε μια μοναδική εκδήλωση και με τη βοήθεια φωτογραφιών ανέλυσε πώς η Αρχαία Μεσσήνη έφθασε ανασκαφικά στο σημείο που βλέπουμε σήμερα, αλλά  και τις εργασίες που θα ακολουθήσουν.
Από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της παρουσίασης ήταν όταν έδειχνε φωτογραφίες του πριν και του μετά στον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα, έβλεπες μόνο σκορπισμένους σωρούς από μάρμαρα και μέσα από μελέτη και πολλή υπομονή κατάφεραν αυτός και η ομάδα του να αναστηλώσουν το χώρο και να τον φέρουν στη σημερινή μορφή.
Τέλος, δεν ξέχασε να αναφερθεί στους χορηγούς που τόσα χρόνια βοηθούν οικονομικά τις ανασκαφές, ενώ ιδιαιτέρα ευχαρίστησε τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζα που θα στηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Σε αυτή την εκδήλωση, άλλωστε, έδωσαν το παρών ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.  Π.Μπ.

***   Τελευταίο αντίο στον Μένη Κουμανταρέα         
   
Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν και εκπρόσωποι της Κοινότητας Μ. Μαντίνειας, όπου και οι ρίζες του συγγραφέα
Συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του πνεύματος αποχαιρέτισαν χθες το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο το σπουδαίο συγγραφέα, Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη.
Όσο για τις λεπτομέρειες της δολοφονίας, οι αστυνομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι μ' ένα άγριο φονικό, το οποίο φαίνεται να τελέστηκε από άτομο που έτρεφε μίσος για τον 83χρονο πεζογράφο. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής των ερευνών απομακρύνουν το σενάριο της «τυχαίας ληστείας».
Μία δικογραφία που είχε σχηματισθεί προ μερικών ετών από την Ασφάλεια Αττικής ύστερα από καταγγελίες του δολοφονηθέντος προ τριών ημερών συγγραφέα, Μένη Κουμανταρέα, ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού από δύο Αλβανούς, συνεκτιμάται στην έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του δράστη του στυγερού εγκλήματος.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών κ. Νίκου Καρακούκη και κυρίας Χριστίνας Τσάκωνα, ο 83χρονος συγγραφέας γρονθοκοπήθηκε στην κοιλιά και στο κεφάλι και στη συνέχεια ο δράστης τον στραγγάλισε.
Η προ τριετίας καταγγελία για εκβιασμό
Ο άτυχος συγγραφέας είχε αναφέρει προ ετών στην Αστυνομία ότι οι δύο αλλοδαποί είχαν αρπάξει προσωπικά έγγραφά του και αντικείμενα από το σπίτι του, όταν τον είχαν επισκεφθεί για άγνωστους λόγους. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, του ζητούσαν χρηματικά ποσά για να του επιστρέψουν τα αντικείμενά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δύο νεαρούς Αλβανούς είχε συλληφθεί από την Ασφάλεια Αττικής –η υπόθεση δεν είχε δημοσιοποιηθεί τότε– και μιλούσε για προστριβές του με τον Μένη Κουμανταρέα για διαφόρους λόγους.
Τα στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι τη στιγμή που ο Μένης Κουμανταρέας ανέβηκε στο διαμέρισμά του, από γειτονικό κατάστημα, αιφνιδιάστηκε από το δράστη, ο οποίος τον γρονθοκόπησε στο ασανσέρ, τον παρέσυρε μέσα στο σπίτι, τον σκότωσε και μετά προσπάθησε να τον ληστέψει.
Τα μακριά δάχτυλα του Μένη Κουμανταρέα
Ο Χρήστος Χωμενίδης για το συγγραφέα που έζησε όπως ήθελε δίχως να παρασύρεται από κανέναν συρμό
Παρά τα ογδόντα τρία του χρόνια, στον Μένη Κουμανταρέα δε διέκρινες τίποτα το ηλικιωμένο. Ψηλός, λεπτός, με αέρινο έως πρόσφατα βάδισμα, κινούνταν με την ακρίβεια εκείνου που έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του και του περιβάλλοντος.
Δυο-τρεις φορές με έπιασε αλά μπρατσέτα και ανεβοκατεβήκαμε την Φωκίωνος Νέγρη, από την πλατεία Κυψέλης μέχρι την Πατησίων. Μου επεσήμαινε αδιόρατες σχεδόν λεπτομέρειες του αστικού χώρου, μου αφηγούνταν –με τον υπαινικτικό του τρόπο- ιστορίες που είχαν τις ρίζες τους στο παρελθόν εξελίσσονταν όμως ακόμα μπροστά μας. Το βλέμμα του στιγμές στιγμές σταματούσε, καρφωνόταν κάπου και ζωήρευε – «τι κοιτάς, Μένη;», «θα σου πω άλλη φορά...».
Ήταν σπουδαίος συγγραφέας ο Μένης Κουμανταρέας; Ήταν. Διότι χαρτογράφησε στα βιβλία του μιαν ολόκληρη πόλη επί μισό και πλέον αιώνα. Γιατί με μια γραφή διεισδυτικότατη -η οποία γνωρίζει τη δύναμη της μα δεν επαίρεται, δεν ναρκισσεύεται- απαθανάτισε τους μικρούς και τους μεγάλους καημούς των ανθρώπων.
Φώτισε τις πιο αδιόρατες ρωγμές τους. Τους έκανε ήρωες. Ήρωες που ο αναγνώστης δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Γιατί επίσης –κι αυτό εκτός από ταλέντο απαιτεί και χαρακτήρα- ο Μένης Κουμανταρέας παρέμεινε έως το τέλος απόλυτα προσηλωμένος στην τέχνη του. Δεν ανέμισε σημαίες ευκαιρίας. Δεν παρέστησε τον πνευματικό ταγό.
Δεν κολάκευσε το κοινό του για να κερδίσει χειροκρότημα. Ούτε περιέφερε τις πληγές του ή έστω τη διαφορετικότητά του, εκβιάζοντας την αγάπη των άλλων.
Στη δύσκολη στιγμή, ο Μένης Κουμανταρέας που δύσκολα θα τον έλεγε κανείς ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο –πόσω δε μάλλον στρατευμένο- έπραξε ως γενναίος πολίτης το καθήκον του: Συμμετείχε το καλοκαίρι του 1970 στα «18 Κείμενα», ένα συλλογικό τόμο με διηγήματα, με τα οποία δεκαοχτώ συγγραφείς έριχναν το γάντι στην Χούντα.
Το ρίσκο ήταν μεγάλο. Το κέρδος ανύπαρκτο. Δε δίστασε.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο Μένης Κουμανταρέας έζησε κι έγραψε όπως ακριβώς ήθελε δίχως να παρασύρεται από κανέναν συρμό. Τα μυθιστορήματα, οι νουβέλες, τα διηγήματά του (που αποτελούν αξιοπρόσεκτα υβρίδια αυτοβιογραφικών αφηγήσεων και μυθοπλασίας) είναι ψηφίδες μιας ευρύτατης σύνθεσης, προορισμένης να επιβιώσει, ίσως και να εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο, στο βάθος του χρόνου. Τα ελληνικά του είναι μπαχαρικά. Μεγάλοι σάκοι με μπαχαρικά που τα συνέλεγε από τα πιο πιθανά κι απίθανα μέρη, τα αναμείγνυε μέσα στο γουδί της τέχνης του κι απελευθέρωνε τα αρώματά τους.
Τα τελευταία χρόνια, ο Μένης χτυπήθηκε σκληρά. Έχασε την αγαπημένη του Λιλή, την αδιαφιλονίκητη πιστή του σύντροφο. Αρρώστησε και ο ίδιος πολύ σοβαρά. Είχε ξεκινήσει –ήταν σαφές- η αντίστροφη μέτρηση. Μα σε κανέναν δεν επέτρεπε ούτε το πιο φευγαλέο βλέμμα οίκτου. Το καυστικό του χιούμορ ήταν η αδιαπέραστη ασπίδα του. Προχθές το βράδυ, ο φύλακας άγγελος του τον εγκατέλειψε. Ή ίσως τού πρόσφερε έναν θάνατο αποτρόπαιο πλην μυθιστορηματικό, μακριά από τραπέζια χειρουργείου και θαλάμους εντατικής. Δεν ρέπω προς τη μεταφυσική. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα πως τα μακριά δάχτυλα του Μένη Κουμανταρέα θα μας αγγίζουν πάντοτε, με έναν τρόπο άλλοτε περιπαικτικό κι άλλοτε τρυφερότατο.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης    Πηγή: www.lifo.gr ,.-
 
***   Το καλό παράδειγμα (φωτογραφία)          
   
Ένα τζιπ με υπηρεσιακές πινακίδες, 2000 κυβικών, είδαμε χθες παρκαρισμένο σε πεζοδρόμιο απέναντι από το Ταχυδρομείο. 
Αν βρίσκαμε τον οδηγό, λογικά θα έλεγε «Δυο λεπτά είχα πεταχτεί στο Ταχυδρομείο»...
Ωραίο παράδειγμα, πάντως, δίνουν οι των υπηρεσιών...   Π.Μπ.
  Υ.Γ.: Υπηρεσιακό αυτοκίνητο 2.000 κυβικών και μέσα στην πόλη; Σαν ανέκδοτο ακούγεται..... 




***   Ομάδα κουκλοθεάτρου "Don't panic" και παράσταση «Έπρεπε να πει Όχι!»          
   
Την ομάδα κουκλοθεάτρου "Don't panic"  και την παράσταση για ενήλικες «Έπρεπε να πει Όχι!» παρουσιάζει η «αυτοσχέδια σκηνή» στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου στο χώρο της (Μπενάκη 19), στις 8.30 το βράδυ, με την υποστήριξη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης και του Barfly Cafe-Bar.
Επίσης, στις 17 Δεκεμβρίου η ομάδα θα παρουσιάσει με ελεύθερη είσοδο την παράσταση "The Black Vinyl", στο Βarfly Cafe-Bar.
Κρατήσεις θέσεων: 6908676277
Πώς μια απλή βόλτα με το αμάξι μπορεί να καταλήξει σε ένα θρίλερ... Πώς μια αθώα νέα μπορεί να παρασυρθεί από το γοητευτικό άντρα δίπλα της και να πει το ναι, όταν έπρεπε να πει όχι... Πώς μια λάθος απόφαση της στιγμής, μπορεί να φέρει σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή... Θα ουρλιάξετε από αγωνία, θα τρέμετε απ’ το φόβο, θα σοκαριστείτε απ’ τις ακατάλληλες σκηνές, θα σκεφτείτε βαθιά, θα ταξιδέψετε και θα ανατριχιάσετε με τους ήχους της κρητικής λύρας… Μην κλείνετε τα μάτια! Το επόμενο θύμα μπορεί να είναι η νέα ή ο νέος δίπλα σας, η φίλη, ο φίλος... εσείς! Αυστηρά ακατάλληλον!
Μουσική από τον Γιώργο Καλούδη.
Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή, κατασκευές σκηνικών
και κούκλας, χειρισμός: Don’t panic
Συνθέσεις κι αυτοσχεδιασμοί για 4χορδη κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές, παραγωγή, μείξη.
Hχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης.

***  




*** Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός που προσπάθησε να ληστέψει 19χρονη στο Μελιγαλά         
          
Συνελήφθη, σήμερα (9.12.2014) το μεσημέρι, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, ένας (1) 41χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας σε βάρος 19χρονης ημεδαπής.
  Ειδικότερα, ο ανωτέρω σήμερα το πρωί, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αφού αρχικά προσέγγισε την 19χρονη, με τη χρήση σωματικής βίας, προσπάθησε να αφαιρέσει το κινητό της τηλέφωνο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, ενώ στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
  Μετά από άμεση κινητοποίηση και αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, εντοπίστηκε ο 41χρονος λίγο αργότερα και συνελήφθη.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. 

***  Ευρωπαϊκό STOP στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για καταστροφή Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου         
            
ΑΡΧΕΛΩΝ-MEDASSET-WWF
  Ευρωπαϊκό STOP στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για καταστροφή Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου
 Η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος υιοθέτησε ομόφωνα σύσταση, σε συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα, καλώντας την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για το Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής. Χαρακτηριστικό της έντονης ευρωπαϊκής αντίδρασης είναι η απαίτηση για μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, γνωρίζουν από το 2010 τις σοβαρότατες πιέσεις που δέχεται ο βιότοπος από οικοδομικά συμφέροντα. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2014, η Σύμβαση επισκέφθηκε την περιοχή για επιτόπια αξιολόγηση του βιοτόπου και των προβλημάτων προστασίας. Ως αποτέλεσμα, στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο, η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τo προωθούμενο από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ).
Συγκεκριμένα, ενώ το σχέδιο ΠΔ νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως, για παράδειγμα, τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχθεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι θίνες που έχουν καταστραφεί με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά την κατά προτεραιότητα απομάκρυνση της οποιασδήποτε παράνομης κατασκευής και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Το σχέδιο ΠΔ επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς, ικανοποιώντας έτσι αιτήματα για την ανέγερση 47 βιλών στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της. Αντίθετα, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στο τμήμα αυτό.
Ενώ το σχέδιο ΠΔ επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ακόμα και μέσα στον πυρήνα ωοτοκίας, χωρίς ποτέ να έχει γίνει αίτημα από την τοπική κοινωνία για τέτοιου είδους εκμετάλλευση της παραλίας, η Σύμβαση της Βέρνης συστήνει τον αποκλεισμό έκδοσης νέων αδειών στο τμήμα αυτό.
Το σχέδιο ΠΔ χαρακτηρίζει την περιοχή ως Περιφερειακό, και όχι Εθνικό Πάρκο, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και επιδιώκοντας την παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, μέσα από τη μετατροπή μιας φυσικής περιοχής σε τουριστική/οικιστική. Αντίθετα, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυξημένη προστασία και διατήρηση της φυσικής κατάστασης του βιοτόπου.
Παρότι το ΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη χωροταξική παρέμβαση που θα επέτρεπε τη μακροχρόνια, ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη και θα ωφελούσε τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τη θαλάσσια χελώνα, προτίμησε να «υποκύψει» σε κοντόφθαλμα, χωρίς όραμα, οικοδομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντίθετα, προωθεί με γοργούς ρυθμούς Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο νομιμοποιεί όλες τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή ωοτοκίας και - με πρόσχημα την «προστασία» - επιτρέπει την εντατική και συνολική δόμηση μιας σχεδόν παρθένας παράκτιας περιοχής. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, το ψήφισμα τους Σύμβασης τους Βέρνης ίσως είναι προάγγελος τους μελλοντικής καταδίκης τους χώρας τους.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς εκφράζουν τη βαθειά τους ανησυχία για τους παραπάνω εξελίξεις, θέτουν τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ιωάννη Μανιάτη, και τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, προ των διεθνών ευθυνών τους και τους καλούν να αναμορφώσουν όλο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει των διεθνών συστάσεων.
  Περισσότερες πληροφορίες
-Παναγιώτα Θεοδώρου, ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ: 6951 009785
-Βασίλης Σταμογιάννης, MEDASSET, τηλ: 210 3613572
-Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893

***  Το δώρο των Χριστουγέννων για τους ανέργους   

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας, εφόσον το λάμβαναν από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Σε περίπτωση που έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω, το δώρο θα είναι ίσο με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. -

***  Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία         
           
Καταστροφική χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ
διαμονής στα ξενοδοχεία ο Δημήτρης Μανιάτης,
πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
«Ως “κεραυνός εν αιθρία”», αναφέρει, «έπεσε στο σύνολο της τουριστικής αγοράς η πρόταση της κυβέρνησης για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Μια τουριστική πολιτική θα πρέπει να σέβεται τη “βαριά βιομηχανία” της. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επηρεάσει την αύξηση του τουριστικού πακέτου και η Ελλάδα θα φανεί “αναξιόπιστη” στην τουριστική αγορά και θα βρεθεί σε “μειονεκτική θέση” απέναντι στους ανταγωνιστές της, τη στιγμή που ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία, με έσοδα και απασχόληση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και όχι μόνο στον τουρισμό.
Επειδή ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας, η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, θα προξενήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικές, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει κ.λπ.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τα Επιμελητήρια της χώρας, που είναι η “φωνή” και η “δύναμη” όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, συμπαρίστανται στα μέλη τους που επιχειρούν σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον και είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς, που δε φρενάρουν την οικονομία της χώρας και δε βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξή της.
Τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε θετικά αποτελέσματα και στήριξε σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και, κατ’ επέκταση, για την ελληνική οικονομία.
Καλούμε το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Τουρισμού να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος για τον κλάδο του τουρισμού και να αποτρέψουν τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για την ελληνική οικονομία η εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ». 

***  Στην Ασφάλεια το πόρισμα, άρχισε η ΕΔΕ για την υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας         
            
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ
Στα χέρια της Ασφάλειας Καλαμάτας βρίσκεται πλέον το πολυσέλιδο πόρισμα της υπηρεσιακής επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τη δράση της 56χρονης υπαλλήλου που βρέθηκε με πλαστό απολυτήριο Λυκείου, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες και για εξαργύρωση από την ίδια εγγυητικών επιστολών.
Το πόρισμα ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ήδη ξεκίνησε η επόμενη φάση των διαδικασιών, που είναι η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος της Μεσσηνίας.
  Δύο σημαντικά ευρήματα
Η υπηρεσιακή επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα δεν κατέληξε σε συμπέρασμα, καθώς αντικείμενό της ήταν η απόλυτη καταγραφή κινητών και σταθερών αντικειμένων, αλλά, κυρίως, κάθε εγγράφου από το γραφείο που εργαζόταν η συγκεκριμένη υπάλληλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στο γραφείο της είναι το μπλοκ με τις 25 εγγυητικές επιστολές που φαίνεται να προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς κι ένας φάκελος γεμάτος φωτοτυπημένες – και όχι πρωτότυπες- εγγυητικές επιστολές, όπου υπάρχει η υπόνοια ότι οι πρωτότυπες έχουν εξαργυρωθεί.
Η επιτροπή, όπως προαναφέραμε, προχώρησε μόνο στην καταγραφή και τα στοιχεία αυτά θα ερευνήσει και θα διασταυρώσει για να καταλήξει σε συμπέρασμα η ΕΔΕ.
  Έλεγχος από την αρχή
Στο μεταξύ, χθες με εγκύκλιο που υπέγραψε, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ελέγχεται πλέον η γνησιότητα πτυχίων -  πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πριν από κάθε νέα πρόσληψη, αλλά και πριν από κάθε παραίτηση υπαλλήλου στο Δημόσιο.
Προβλέπεται ότι για όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα οι υπηρεσίες υποχρεούνται πριν από την υπογραφή της πράξεως διορισμού ή πρόσληψης του προσωπικού που διορίζεται - προσλαμβάνεται να διενεργούν υποχρεωτικά αυτεπάγγελτο έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει ο υποψήφιος και που είναι απαραίτητα για το διορισμό - πρόσληψή του ή επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την κατάταξή του κατά τη διαδικασία πρόσληψης ή τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή του μετά την πρόσληψη.
Επίσης, προβλέπεται ότι αίτηση παραίτησης υπαλλήλου που απασχολείτο μέχρι 31/10/2014 στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα δε γίνεται δεκτή πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για το διορισμό, πρόσληψη ή εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση δικαιολογητικών, ενώ μετά την ολοκλήρωση του αυτεπάγγελτου ελέγχου εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στον υπάλληλο.
Επίσης, σημειώνεται ότι πλέον η χρήση, η κατάθεση, η συμπερίληψη και η διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα, το οποίο θέτει αυτόματα τον υπάλληλο σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Κραχ στο Χρηματιστήριο - Η μεγαλύτερη πτώση από το 1987           
 
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που είχε να δει από το 1987 κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή.
Μπορεί με τη χθεσινή κίνησή της η κυβέρνηση να έδωσε τέλος στη ψυχοφθόρα αβεβαιότητα του χρονοδιαγράμματος της εκλογής του προέδρου, οι επενδυτές ωστόσο κλήθηκαν να κάνουν discount νωρίτερα του αναμενομένου το «ρίσκο» χώρας.
Όπως είχε αναφερθεί στο πρωινό σχόλιο, το "φιλικό" για την αγορά νέο της δίμηνης παράτασης είχε εν μέρει προεξοφληθεί, καθώς αυτό έδειχνε η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος μέρες τώρα από την αναβολή της επίσκεψης της Τρόικας.
Ως συνέπεια, η αγορά αποτίμησε μόνο το νέο του τι θα μπορούσε να σημάνει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Και καθώς η ελληνική αγορά διακρίνεται ως «ελαστική» των πολιτικών ειδήσεων, οι παρενέργειες ήταν πολλαπλάσιες της είδησης.
Με τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας να τοποθετείται στις 29 Δεκεμβρίου οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο (και μη) το επόμενο 20ήμερο αναμένονται μεγάλες ενώ, τα άσχημα εκτιμάται πως δεν τα έχουμε δει ακόμα. Μιλώντας στο Capital.gr o υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής κ. Μάνος Χατζηδάκης ανέφερε ότι: «Mόνο από την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς σήμερα οι κεφαλαιοποιήσεις απομειώθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ. Το κλείσιμο της αγοράς πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας δείχνει ότι η ένταση της πτώσης παρά την μεγάλη μεταβλητότητα παραμένει ισχυρή».
Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε περισσότερο από 132,24 μονάδες, σταματώντας λίγο υψηλότερα των... οκτωβριανών επιπέδων, ενώ το χαμηλό της 15ης Οκτωβρίου (852,87 μονάδες) φαίνεται άνετα «επισκέψιμο».
Ο μεγαλύτερος χαμένος της συνεδρίασης υπήρξε ο τίτλος της ημι-κρατικής ΔΕΗ, πάνω στην οποία αποτυπώνεται περισσότερο το ρίσκο χώρας, καταγράφοντας απώλειες 23,08% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Νέο χαμηλό έτους κατέγραψε ο τίτλος της ΜΙΓ (-23,69%) στα 0,19 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 15% κατέγραψαν οι ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΥΔΑΠ.
Εκτεταμένες υπήρξαν οι πωλήσεις για τις τράπεζες, με τον υποκείμενο δείκτη μέσα σε μία συνεδρίαση να "φλερτάρει" με τα χαμηλά έτους (108,02 μονάδες) κλείνοντας στις 111,57 μονάδες (-16,62%).
Από τις επιμέρους μετοχές η Attica Bank υποχώρησε 26,37% και ακολούθησαν ΕΤΕ (-20,49%), ΠΕΙΡ (-16,42%), ΑΛΦΑ (-14,34%) και ΕΥΡΩΒ (-13,55%). Στην ΕΥΡΩΒ πραγματοποιήθηκε και «πακέτο» για το 0,45% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο αφορούσε 67.257.877 μετοχές στην τιμή των 0,24 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε στα 16.108.261 ευρώ.
Μεγάλες οι πιέσεις και στα warrants καθώς μόνο η αξία χρόνου (time value) εμπεριέχεται πλέον. Το ΠΕΙΡΤΠ έχασε 24,93% και το ΕΤΕΤΠ (-28,30%). Δυστυχώς για την ΑΛΦΑ η ανατροπή αυτή μπορεί να καταστήσει τη συμμετοχή στην 3η περίοδο άσκησης μικρότερη του αναμενομένου καθώς το warrant βρέθηκε σε επικίνδυνη ζώνη να γίνει out of the money, ενώ αύριο λήγει η 3η περίοδος. (Τιμής άσκησης στα 0,4686 ευρώ, τιμή κλεισίματος ΑΛΦΑ στα 0,4960 ευρώ).
Τις μικρότερες απώλειες κατέγραψαν οι ΓΡΙΒ (-4,35%), ΕΕΕ (-6,38%), ΤΙΤΚ (-7,18%), ΑΡΑΙΓ (-7,27%) και ΦΦΓΚΡΠ (-7,46%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διολίσθησε 13,12%, με την Αttica Bank (-26,37%) να ηγείται των απωλειών και ακολούθησαν οι ΣΙΔΕΝΟΡ (-19,58%), ΙΝΤΚΑ (-18,11%) και ΣΩΛΚ (-17,32%).
Οι αποδόσεις των ομολόγων οι οποίες είχαν αποκλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό, με αυτή του 10ετούς "φλέρταρε" σήμερα ξανά με το ψυχολογικό επίπεδο του 8%. Αξιοσημείωτη της επενδυτικής αποστροφής είναι το γεγονός ότι  η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ξεπέρασε αυτή του 10ετούς! Στο 8,23%, τη μεγαλύτερη από την έναρξή του τον Ιούλιο.
Στα παράγωγα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι όγκοι συμβολαίων τόσο επί του δείκτη όσο και στα μετοχικά συμβόλαια κυρίως των τραπεζών ενώ πλησιάζει και η τριμηνιαία λήξη την ερχόμενη Παρασκευή. Το συμβόλαιο του 25αρη έκλεισε με discount 1.08% έναντι του δείκτη.

ftse292,16όγκος συμβολαίων9/12/2014 17:51
ftse λήξης Δεκεμβρίου28922187-1,08%
Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων και  διαμορφώθηκε στα 217,90 εκατ. ευρώ, με 34,91 εκατ. ευρώ να αφορούν «πακέτα», ενώ το 50% του μικτού τζίρου πραγματοποιήθηκε στις 4 συστημικές τράπεζες.
Πηγή:capital.gr 

***  Το εορταστικό ωράριο για τα καταστήματα της Καλαμάτας (Χριστούγεννα 2014- Πρωτοχρονιά 2015)

Ανακοινώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας το εορταστικό ωράριο για φέτος. Αναλυτικά έχει ως εξής: 15-12-2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 16-12-2014 ΤΡΙΤΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 17-12-2014 ΤΕΤΑΡΤΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 18-12-2014 ΠΕΜΠΤΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 19-12-2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 20-12-2014 ΣΑΒΒΑΤΟ 8.30-17.00 21-12-2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-17.00 22-12-2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 23-12-2014 ΤΡΙΤΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 24-12-2014 ΤΕΤΑΡΤΗ 8.30-17.00 25-12-2014 ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΓΙΑ 26-12-2014 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΓΙΑ 27-12-2014 ΣΑΒΒΑΤΟ 8.30-17.00 28-12-2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 11.00-17.00 29-12-2014 ΔΕΥΤΕΡΑ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 30-12-2014 ΤΡΙΤΗ 8.30-14.30 & 17.00-21.00 31-12-2014 ΤΕΤΑΡΤΗ 8.30-17.00 01-01-2015 ΠΕΜΠΤΗ ΑΡΓΙΑ 02-01-2015 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΓΙΑ - 

*** Προφυλακίσθηκαν οι πρώτοι 6 από το κύκλωμα ναρκωτικών

ΧΘΕΣ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 12Της Βίκυς Βετουλάκη Με 6 προφυλακίσεις ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι απολογίες των 7 για το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Οι απολογίες των 7 τη Δευτέρα ξεκίνησαν στις 9.00 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 2.30 μετά τα ξημερώματα. Χθες το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες και μέχρι αργά το βράδυ η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί.6 προφυλακίσεις Από τους 7 που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια τη Δευτέρα, επί 17 ολόκληρες ώρες, οι 6 κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ένας 22χρονος άνεργος από την Ηλεία αφέθηκε ελεύθερος, καθώς κατηγορούνταν μόνο για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Ειδικότερα, το δρόμο για τις φυλακές ως προσωρινά κρατούμενοι θα πάρουν: -Ένας 30χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως αρχηγός της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 48χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 44χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 3ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 53χρονος αυτοκινητιστής από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 44χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 28χρονος Αλβανός από τη Λακωνία, που κατηγορείται ως μέλος της 1ης εγκληματικής οργάνωσης.Νέες απολογίες Από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησαν οι απολογίες και των υπόλοιπων 12 συλληφθέντων. Μέχρι αργά το μεσημέρι είχαν απολογηθεί στην ανακρίτρια δύο αδέλφια από την Ηλεία, το ζευγάρι από την Ηλεία που κατηγορείται ότι διακινούσε και πωλούσε ηρωίνη, ο 39χρονος από την Ηλεία που έχει αρχηγικό ρόλο και ο 69χρονος Μεσσήνιος συνταξιούχος αστυνομικός με το γιο του. Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι απολογίες των υπολοίπων. Ειδικότερα, χθες απολογήθηκαν: -Ένας 52χρονος και ένας 49χρονος, άνεργα αδέλφια από Ηλεία, που κατηγορούνται ως αρχηγός ο πρώτος και ως μέλος ο δεύτερος της 3ης εγκληματικής οργάνωσης και η 45χρονη άνεργη σύζυγος του πρώτου, ως μέλος -Ένας 39χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως αρχηγός της 1ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 56χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως αρχηγός της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ο 69χρονος συνταξιούχος αστυνομικός από τη Μεσσηνία και ο 20χρονος άνεργος γιος του, που κατηγορούνται ως μέλη της 2ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 27χρονος άνεργος από την Ηλεία -Ένας 29χρονος άνεργος από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 1ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 45χρονος ταξιτζής από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 3ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 27χρονος τσιγγάνος από το Ζεφύρι Αττικής, που κατηγορείται ως μέλος της 3ης εγκληματικής οργάνωσης -Ένας 55χρονος αγρότης από την Ηλεία, που κατηγορείται ως μέλος της 2ης εγκληματικής οργάνωσης. - 

***    Απεβίωσε ο διακεκριμένος Δήμος Σκουλάκης

Στη «γειτονιά των ζωγράφων» θα είναι από σήμερα, ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης που πέθανε σε ηλικία 75 χρόνων, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο ζωγράφος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε αθηναϊκή κλινική. Ο Δήμος Σκουλάκης δεν θα προλάβει να δει την τελευταία του (μικρή αναδρομική) έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2015, στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ (Ηροδότου 5 Κολωνάκι) έκθεση της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ– ΜΠΕ. Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δημοσθένης (Δήμος) Σκουλάκης σχεδίαζε από μικρός να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιόριζαν. Σπούδασε ζωγραφική, αρχικά με τον Σπύρο Παπαλουκά και για ένα μικρό διάστημα πλάι στον Φώτη Κόντογλου. Το 1957 ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου συνδέεται φιλικά με τον Θανάση Τσίγκο και την ελληνική παρέα του Μονπαρνάς. Το 1958 επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει συστηματικές σπουδές με τους Πάνο Σαραφιανό και Βρασίδα Βλαχόπουλο. Την επόμενη χρονιά, μπαίνει στο προκαταρτικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιώργο Μαυροϊδη και το 1961 στα εργαστήρια της σχολής με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα παρακολουθεί και το εργαστήριο σκηνογραφίας -διακοσμητικής του Βασίλη Βασιλειάδη. Το 1968 ταξιδεύει στο Παρίσι και στη συνέχεια Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό. Επιστρέφοντας το 1969 στην Ευρώπη, ζει και εργάζεται διαδοχικά στο Παρίσι (δίπλα στον Γιάννη Τσαρούχη) και στη συνέχεια στο Λονδίνο και το πρώην Δυτικό Βερολίνο. Ξαναγυρίζει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1974. Στη διάρκεια της μακρόχρονης αυτής περιπλάνησης, έρχεται σε επαφή με τα εικαστικά ρεύματα της μεταπολεμικής σκηνής και ιδιαίτερα με την ποπ αρτ και τις διαφορετικές εκφράσεις του ρεαλισμού . Μπλέχτηκε με την πολιτική, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία έως το 1984, οπότε και καταπιάστηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Ο Δήμος Σκουλάκης ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη γελοιογραφία, την εικονογράφηση και τη σκηνογραφία από το 1959 μέχρι το 1984. Υπήρξε μόνιμος πολιτικός γελοιογράφος στις εφημερίδες Δημοκρατική Αλλαγή ( 1964-1967) και Ελεύθερος Λόγος (1964-1967) καθώς και τα περιοδικά Ταχυδρόμος (1960-1967,πρώτη περίοδος), Πανσπουδαστική (1959-1967), Η Γενιά μας (1965-1967) ,Ελληνική Αριστερά (1965-1967) κ.ά. Το ίδιο διάστημα εργάστηκε στη διαφήμιση, σκηνογράφησε το έργο της Κωστούλας Μητροπούλου Η Εκτέλεση (θίασος Μ. Ριάλδη -Θέατρο Πορεία),συνεργάστηκε με τον Σάββα Χαρατσίδη στο Εθνικό Θέατρο και τον Βασίλη Βασιλειάδη στο θέατρο Λαμπέτη, εικονογράφησε παιδικά βιβλία (εκδ.Πεχλιβανίδη) και υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης και των εκδόσεων Θεμέλιο. Το 1965 τιμήθηκε με βραβείο στο διαγωνισμό δημοσιογράφων του τότε περιοδικού Ελευθεροτυπία και του Υπουργείου Τύπου για τη «δηκτική τόλμη της γελοιογραφίας του». Κατά την παραμονή του στο εξωτερικό (1968-1974), συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά της ομογένειας και με τις εφημερίδες «Sunday Times» και «Le Monde» καθώς και το περιοδικό «Der Spiegel» και το χιουμοριστικό «Punch». Την ίδια περίοδο εξέδωσε το γελοιογραφικό άλμπουμ ο Τρελός και οι Άλλοι με εκατό αντιχουντικά σκίτσα (Μόντρεαλ 1969) και επιμελήθηκε το φωτογραφικό άλμπουμ Greece (έκδοση ΕΦΕΕ, στο εξωτερικό,1970). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία (1975-1976), Αυγή (1976-1983), Γνώμη (1983), Εξόρμηση (1977-1984) και το περιοδικό Ταχυδρόμος (1977-1984, δεύτερη περίοδος). Ο εκλιπών, πνεύμα ανήσυχο με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, κατάφερε να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του – κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό – και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση. Κεντρικό θέμα στα έργα του υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος. Σχετικώς η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της τελευταίας του έκθεσης Ήρα Παπαποστόλου επισημαίνει: «Κοινά σημεία που συνθέτουν τη ζωγραφική του ταυτότητα του Δήμου Σκουλάκη: ο ρεαλισμός, η μεταφυσική ατμόσφαιρα, η χρήση συμβόλων, η ανθρώπινη φιγούρα, ο σταματημένος χρόνος, η έννοια της μνήμης, το πορτρέτο, η αυτοπροσωπογραφία, η κοινωνικοπολιτική κριτική ματιά, η αναζήτηση ταυτότητας». Ο Δήμος Σκουλάκης έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις, έλαβε δε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στα Μουσεία της πόλης των Αθηνών, Μπενάκη, Ίωνος Βορρέ, Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Τέλλογλου στη Θεσσαλονίκη, στις συλλογές των Τραπεζών Εμπορική και Γενική κ.α. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - 

***  «Κύριε Νίκα, τα έχετε όλα, γιατί δεν προχωράτε στην κατεδάφιση;» 

 -Νέα καταγγελία στον εισαγγελέαΤης Βίκυς Βετουλάκη Νέα διαμαρτυρία, κι αυτή τη φορά, όπως προειδοποιούν, τελευταία, κατέθεσαν 300 διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας για την καταπάτηση των οικοπέδων τους από τους τσιγγάνους. Η διαμαρτυρία κατατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, καθώς και στο δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας. Παράλληλα, εστάλη στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη κ.λπ.Αγανακτισμένοι Οι κάτοικοι στη διαμαρτυρία τους επισημαίνουν την αγανάκτηση και απογοήτευσή τους, διότι, όπως εξηγούν, όταν το θέμα φτάνει στη λύση, δημιουργούνται νέες απαιτήσεις που το οδηγούν σε αναβολή και νέα τελμάτωση. Ακολούθως, σημειώνουν προς το δήμαρχο πως έχει ό,τι ζήτησε και ό,τι προβλέπει ο νόμος για την κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων κατεδαφιστέων παράνομων κτισμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Αναφέρονται αναλυτικά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ υπογραμμίζουν την τελευταία σύσκεψη στις 26 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Σταύρου, ο οποίος επισήμανε ότι η απόφαση είναι «άμεσα εφαρμοστέα» και η μη υλοποίησή της επισύρει ποινικές ευθύνες.Τελευταία επιστολή Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι αναφέρουν: «Στην ίδια σύσκεψη εσείς, κε δήμαρχε, δηλώσατε ότι η απόφαση θα εκτελεστεί και ζητήσατε την παρουσία του εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης την ημέρα εφαρμογής του νόμου, πράγμα που οι προαναφερόμενοι θεσμικοί φορείς συναίνεσαν, ως είχαν καθήκον. Στη σύσκεψη αυτή θέσατε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου το αίτημα της παραχώρησης της περιοχής “Μπιρμπίτα” για τη μεταστέγαση των τσιγγάνων, υπόθεση άσχετη για μας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά σας, πράγμα που επικαιροποιήθηκε και σε μας στις 20-11-14 από την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, που την επισκεφθήκατε γι’ αυτό το λόγο, με μόνο προαπαιτούμενο να υποβληθεί το αίτημα με ανάλογη αιτιολόγηση και στοιχεία διαμονής. Έχετε, λοιπόν, κε δήμαρχε, ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ακόμη από εμάς τους καθημερινά δοκιμαζόμενους κατοίκους της περιοχής ζητήσατε την παρουσία και τη στήριξή μας, που ήταν αυτονόητη, και δώσαμε το “παρών” προσωπικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο γραφείο του εισαγγελέα, στην αντιπεριφερειαρχη, ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Δυστυχώς, όμως, κε δήμαρχε, ενώ έχετε ό,τι ζητήσατε και ό,τι προβλέπει ο νόμος, εν τούτοις κάθε φορά τοποθετείτε μια νέα απαίτηση και οδηγείτε το θέμα σε νέα τελμάτωση, σε νέα αναβολή υλοποίησης. Γνωρίζετε, κε δήμαρχε, τη μακροχρόνια παραβατική συμπεριφορά των τσιγγάνων, που έφτασε ακόμη και στο εμπόριο σκληρών ναρκωτικών μέσα στη γειτονιά μας. Με βάση αυτή την τραγική κατάσταση θέλουμε να θέσουμε απλά ερωτήματα, όπως: -Εάν αυτή η παραβατική συμπεριφορά την είχαμε εμείς οι άγρια φορολογούμενοι πολίτες (χαράτσια, φόροι, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), για πόσο καιρό θα μας ανεχόταν η Πολιτεία; -Ποιος προστατεύει τους τσιγγάνους που παρανομούν κάθε μέρα στην περιοχή μας, εμπορεύονται ναρκωτικά ανάμεσα στα παιδιά μας και καταπατούν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους για αρκετά χρόνια; -Ποια άλλη κοινωνική ομάδα έχει υποστηριχθεί με επιδόματα στέγασης (60.000 ευρώ), επιδόματα ενοικίων κ.τ.λ.; -Πότε, τελικά, κε δήμαρχε, σκοπεύετε να εφαρμόσετε το νόμο και να ορίσετε την ημερομηνία κατεδάφισης; -Τέλος, κε δήμαρχε, εμείς οι 300 διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και οικοπεδούχοι καταπατημένων οικοπέδων της περιοχής Αγίας Τριάδας Καλαμάτας σάς γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία επιστολή που σας στέλνουμε και σας δηλώνουμε ότι το κουράγιο στέρεψε, η υπομονή και ανοχή μας εξαντλήθηκε. Το λόγο από εδώ και πέρα έχει ο νόμος και η δικαιοσύνη». - 

***  Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ζητά ο “Ανοιχτός Δήμος” 

Με αφορμή τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 από την Καλαμάτα Οι διαδικασίες για την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας προχωρούν. Ορισμένες καθοριστικής σημασίας επιλογές έχουν ήδη γίνει (προγραμματική σύμβαση, εκτελεστικός διευθυντής, στελέχωση γραφείου υποψηφιότητας). Μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση με φορείς και δημότες έχει πραγματοποιηθεί, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εξίσου σοβαρές αποφάσεις (συγκρότηση επιτροπών, επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή). Βρίσκεται, δηλαδή, σε πλήρη εξέλιξη ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα της πόλης, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη. Κάτι που δικαιολογεί κατά τη γνώμη μας τη δυσπιστία και τον έντονο σκεπτικισμό που υπάρχει στους συνδημότες μας για τη σκοπιμότητά του. Συνυπολογίζεται εξάλλου και το εντελώς αρνητικό παράδειγμα των προηγούμενων ελληνικών πολιτιστικών πρωτευουσών (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Όπως, όμως, προκύπτει από τη σχετική πείρα αλλά και τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί αυτό το εγχείρημα να αποβεί σε όφελος της πόλης και να μην οδηγήσει σε διαψεύσεις των προσδοκιών ή, ακόμα χειρότερα, σε ανεπίτρεπτες σπατάλες. Κατά τη συζήτηση που έγινε στις 11-11-13 στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό τη λήψη καταρχήν απόφασης για την υποβολή φακέλου, τέθηκαν από τις μειοψηφίες με ένταση ερωτήματα σχετικά με το στόχο της υποψηφιότητας, τα οικονομικά κ.ά. χωρίς να δοθεί καμιά απάντηση. Αναλήφθηκε μόνο η δέσμευση από τη Δημοτική Αρχή ότι όλα αυτά θα συζητούνταν αμέσως μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. δημάρχου από τα πρακτικά της συζήτησης: «Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο μια απόφαση κατ’ αρχήν, να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια. Τα χρήματα, την οργανωτική επιτροπή θα τα αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στο μέλλον. Θα χρειαστούν 20 τουλάχιστον συνεδριάσεις. Σήμερα, υπάρχει μια απόφαση, αν θέλετε με μια λέξη. Ξεκινήστε και όλα τα άλλα φέρτε τα εδώ για να αποφασίσουμε. Αυτό μόνο. Ξεκινήστε, χωρίς προαπαιτούμενα». Από τότε πολλά έγιναν και, βεβαίως, καινούρια ερωτήματα και θέματα προέκυψαν. Παρ’ όλα αυτά, καμία σχετική συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε, κανένα κρίσιμο ερώτημα δεν απαντήθηκε, ενώ η όλη διαδικασία εξελίσσεται μέχρι τώρα χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι ούτε το αυτονόητο δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση και έκφραση άποψης ικανοποιείται, ούτε όμως εξασφαλίζεται μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη συναίνεσης και συστράτευσης γύρω απ’ αυτό το στόχο. Όταν, μάλιστα, αυτά (συναίνεση και ευρύτερη αποδοχή) αποτελούν και κριτήριο επιλεξιμότητας της υποψηφιότητας. Ζητάμε, λοιπόν, να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί ολοκληρωμένα από τον εκτελεστικό διευθυντή και να συζητήσει κρίσιμα ζητήματα όπως τα παρακάτω: 1) Γιατί η Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Τι προσδοκούμε από την υποψηφιότητα, ποιους στόχους βάζουμε σαν πόλη και πώς αυτοί μπορούν να υπηρετηθούν μέσα από τη διεκδίκηση; 2) Ποιο μπορεί να είναι το ύψος του προϋπολογισμού; Ποιες οι πηγές και οι όροι χρηματοδότησής του; 3) Ποιες θα είναι οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος που θα υποβάλλουμε; Ποια τα γεωγραφικά όρια της πρότασης και πώς θα ενταχθούν οι αντίστοιχοι φορείς στο πρόγραμμα; 4) Πώς θα εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να είναι σε θέση να παίρνει βασικές αποφάσεις και να δίνει κατευθύνσεις στο γραφείο υποψηφιότητας; Μέσω ποιας διαδικασίας θα ελέγχεται η εφαρμογή τους; Εννοείται ότι η περιστασιακή και αποσπασματική ενημέρωση των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ουσιαστική συζήτηση και τον αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συζήτηση που ζητάμε να γίνει, θα καταθέσουμε αναλυτικά απόψεις αλλά και προτάσεις που έχουμε διαμορφώσει για όλα αυτά τα θέματα. - 

***  “Ανοιχτή Συνέλευση”: Η πορεία του Σαββάτου και η στάση των ΜΑΤ

Με αφορμή την πορεία του περασμένου Σαββάτου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το νεαρό απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, η Ανοιχτή Συνέλευση, αποτιμώντας τα όσα έγιναν, σημειώνει ότι υπάρχει ένα κομμάτι της νεολαίας και των πολιτών «που δεν υποτάσσονται στη βαρβαρότητα του συστήματος», ενώ ασκεί έντονη κριτική στο ρόλο των ΜΑΤ που χωρίς κανέναν λόγο προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα των διαμαρτυρόμενων, θέτοντας, όμως, σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Συγκεκριμένα, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει: «Η Ανοιχτή Συνέλευση χαιρετίζει τους εργαζομένους και τους νέους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία έδωσαν ηχηρό μήνυμα ότι ο λαός και η νεολαία δεν υποτάσσονται στη βαρβαρότητα του συστήματος και της άθλιας κυβέρνησης, που εξαθλιώνει τη ζωή και καταπατά τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις του Σαββάτου στην Καλαμάτα, όπως και σε κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι ο αγωνιζόμενος λαός και η νεολαία δε θα επιτρέψουν την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον αντιστέκεται και τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των ΜΑΤ που αδικαιολόγητα επιχείρησαν να επιτεθούν στους διαδηλωτές και να ανακόψουν την πορεία ρίχνοντας δακρυγόνα και κροτίδες κρότου-λάμψης στον πεζόδρομο της Αριστομένους, σε χώρο στενό και πολυσύχναστο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία κάθε διαδηλωτή αλλά και απλού περαστικού. Η ευθύνη ανήκει όλη στην ηγεσία της Αστυνομίας της πόλης που έδωσε αυτή την εντολή, αλλά και στην πολιτική ηγεσία που εξαπέλυσε όργιο βίας, τρομοκρατίας και συλλήψεων σε όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή μεθοδεύει το θάνατο του Ν. Ρωμανού, στερώντας του το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και τη μόρφωση. Καλούμε σε συνέχιση και κλιμάκωση του κινήματος αλληλεγγύης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού». - 

***  Επάγγελμα ανθρακωρύχος          
           Ξημερώνοντας Κυριακή πετάχτηκα από τον ύπνο μου βλέποντας να φορώ στολή ανθρακωρύχου στα έγκατα της γης και τη μούρη μου μαυρισμένη από το κάρβουνο. Έχω που έχω μια δυσκολία στον ύπνο παιδιόθεν, κλεφτοκοιμόμουν στη συνέχεια μέχρι το πρωί.
Πίνοντας καφέ με το ξύπνημα και διαβάζοντας το ΒΗΜΑ της Κυριακής, το όνειρο έστερξε, καθώς, όπως διάβασα, ο  Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε στην απονομή των βραβείων Leads Awards (κορυφαία βράβευση δημοσιογραφικών επιδόσεων) στη Γερμανία για τις αιτίες της κρίσης του Τύπου στη χώρα του και διεθνώς, χαρακτηρίζοντας τους δημοσιογράφους ως τους ανθρακωρύχους του 21ου αιώνα, επειδή στη Γερμανία το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων οδήγησε την περιοχή του Ρουρ σε μια αξεπέραστη κρίση, συμπληρώνοντας πως βλέπει έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδεών και κατάρρευση της αξιοπιστίας των εντύπων.
Δεν έπεσα κι απ’ τα σύννεφα, καθώς 20 και βάλε χρόνια στο χώρο είμαι και γνωρίζω από μέσα τα πράγματα και παίρνει κι εμένα η μπάλα, ως αρχισυντάκτη, και τούτο, επειδή ο Σταϊνμάγερ επισήμανε στους παριστάμενους εκδότες, αρχισυντάκτες και διαφημιστές ότι η πολιτική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης δείχνει πανικό και επιπολαιότητα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που επηρεάζει αρνητικά την πορεία των ΜΜΕ. Στην έλλειψη επιχειρηματικότητας προστίθεται και η ραγδαία κατάρρευση της αξιοπιστίας των εντύπων. «Και αυτό είναι μοιραίο για τη δημοκρατία» επισήμανε με ξεκάθαρο τρόπο ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
«Η δημοκρατία χρειάζεται την κριτική ανάλυση και ζει από τον πλουραλισμό των δημοσιευόμενων απόψεων. Ξαναγίνετε δημοσιογράφοι!» τόνισε ο έμπειρος πολιτικός. Προσωπικά εγκρίνω, συμφωνώ και επαυξάνω. Μόνο η  κριτική και ο πλουραλισμός των απόψεων μέσα από το ίδιο έντυπο μπορεί να το οδηγήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του και να πείσει τον αναγνώστη πως δε θα πάει χαμένο το ευρώ που θα δώσει για να το αγοράσει.
Ο αναγνώστης την είδηση μπορεί να τη διαβάσει, πλέον,  παντού, μέσω, διαδικτύου. Από εμάς περιμένει να την αναλύσουμε, να του ανοίξουμε τα μάτια, να γράψουμε το παρασκήνιο, να τον κάνουμε συμμέτοχο, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.
Το κοινό έχει μετατραπεί, πλέον, σε μια «πέμπτη εξουσία» που ελέγχει την «τέταρτη εξουσία» από την άνεση της πολυθρόνας του. «Αλλά οι αναγνώστες έχουν  αντικρουόμενες  απόψεις. Βγείτε στο δρόμο να τους ακούσετε» κατέληξε ο κ. Σταϊνμάγερ.
Μιλώντας από την πλευρά των δημοσιογράφων, το ιδανικό είναι αυτό που λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αλλά όσον αφορά στον τοπικό Τύπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ πιο μεγάλα, λόγω ανισοκατανομής των διαφημιστικών πακέτων από τον αθηνοκεντρικό, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή του.
Εν κατακλείδι, όσοι είμαστε σε αυτό το επάγγελμα, από όποια θέση ή πλευρά, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη τα λόγια του πρώτου τη τάξει άντρα της γερμανικής διπλωματίας, για να μην αφανιστούμε σαν τους ανθρακωρύχους της κοιλάδας του Ρουρ. Να δώσουμε τον αγώνα και αν πέσουμε, πέσαμε. Θα το έχουμε κάνει ηρωικά.
Μη γίνει και το όνειρο εφιάλτης...
 
***  Πλίνθοι και… κέραμοι    
       ΠΡΟΧΘΕΣ έτυχε να πηγαίνουμε μαζί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα. Στο ένα αυτοκίνητο αυτός, στο άλλο εμείς. Στο δρόμο παρατηρούσαμε ότι πάντα έδινε προτεραιότητα στους πεζούς. Κι εκεί που σχολιάζαμε με το φίλο την καλή οδηγική συμπεριφορά του δημάρχου, φτάσαμε στο φανάρι της διασταύρωσης των οδών Αριστομένους και Φραντζή. Και ξαφνικά τον είδαμε να συνεχίζει παρά το «κόκκινο» του σηματοδότη.
  Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο χρώμα δεν είναι και από τα πλέον αγαπημένα του κ. Νίκα. Αλλά, αν δε δίνει το καλό παράδειγμα ο πρώτος πολίτης της πόλης, ποιος θα το κάνει; Επίσης, δεν παρατηρήσαμε να φορούσε ζώνη ασφαλείας.
  ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην αρχή της συζήτησης, με τη μόνη παράταξη που συμφώνησε στο θέμα της δημιουργίας Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν με αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ). Λίγο αργότερα, όμως, τα χάλασε και πάλι, όταν έβγαλε ένα λογύδριο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
  Γενικότερα, πάντως, οι δεξιοί εκφέρουν με περισσή άνεση τη συμφωνία τους, όπου υπάρχει, με το ΚΚΕ, άσχετα αν δεν τους ενώνει κάτι. Με το ΣΥΡΙΖΑ, όμως, βγάζουν σπυράκια.
  ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, όμως, η πολιτική μας ζωή, δόξα τω Θεώ, έχει χορτάσει. Το θέμα είναι να τις εκφέρεις χωρίς να δείχνεις αμηχανία...
  Συνήθως, στις συζητήσεις των σημαντικών θεμάτων που παίρνουν το λόγο και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αρχίζουμε να βαριόμαστε. Προχθές, όμως, καταλάβαμε τι σημαίνει εξαίρεση του κανόνα. Μέσα στα 2 με 3 λεπτά που διήρκεσε η παρέμβαση του Κ. Γεωργακίλα, είδαμε μπροστά μας, όχι μόνο την αλήθεια που βιώνουμε στην περιοχή μας, αλλά και στη χώρα ολόκληρη.
  ΜΙΛΗΣΕ για την περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, όπου σε πολλά χωριά, ιδιαίτερα ορεινά, δεν υπάρχει ούτε ρεύμα στις στάνες για να μαζέψουν το γάλα από τις αίγες. Τέτοια παραστατική παρέμβαση, συνεπικουρούμενη και από τον απελπιστικό τόνο του δημοτικού συμβούλου, είχαμε χρόνια να ακούσουμε.
  Άρτι αφιχθείσα από το Νέο Δελχί η πρόεδρος του Σώματος, Μαρία Οικονομάκου, εξέθεσε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τις εντυπώσεις της από το ταξίδι. Αφού μας ενημέρωσε ότι για τους κατοίκους της ο πλέον αγαπημένος προορισμός είναι η Ελλάδα και λατρεύουν το ελαιόλαδο και τις ελιές, υπογράμμισε ότι η Μεσσηνία μπορεί να κερδίσει πολλά, αν υπάρξει συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά μας.
Όταν ακούσαμε την τελευταία της παρατήρηση, η αλήθεια είναι ότι νιώσαμε μια παγωμάρα. Αν μιλούσε για «αρπαχτές», θα ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία..
  ΡΩΤΗΣΕ την περασμένη Δευτέρα η δημοτική σύμβουλος Μαρία Βεργινάδη για την τύχη του ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις» και ο δήμαρχος απάντησε ότι οι δημιουργοί του έχουν γίνει από δυο χωριά χωριάτες. Τελικά, ούτε ο πολιτισμός μας ενώνει.
  Άσχετο, αλλά και σχετικό. Σχεδόν τα δύο τρία του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δηλώνουν ότι θα απαντούσαν θετικά σε πρόταση εργασίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έρευνα “Decoding Global Talent”. Όσον αφορά στη χώρα μας, το 55% των Ελλήνων θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για δουλειά.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ, δεν τον πρόλαβα στα γήπεδα. Από τις ιστορίες, όμως, που άκουγα παιδί, αλλά και μετέπειτα, θα πρέπει να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Κώστας Λινοξυλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον Αύγουστο νοσηλεύτηκε στο ΓΝΑ, με την οικογένειά του να κάνει έκκληση για αίμα, καθώς η ανάγκη ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε επάρκεια.
Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αστέρα Αθηνών, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε για 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, από το 1950 έως το 1963.
  Η Δημοκρατία έχει ως στοιχεία της την ισηγορία, την ισονομία και την ισοκρατία. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού καταστρατηγούνται και τα τρία. Αλήθεια, πώς μπορούν κάποιοι καρεκλοκένταυροι να παίζουν κορώνα- γράμματα με τη ζωή ενός παιδιού;
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Σταματά την απεργία πείνας ο Ρωμανός μετά την τροπολογία για το βραχιολάκι
Παρέμβαση Παπούλια
Σταματά την απεργία πείνας ο Ρωμανός μετά την τροπολογία για το βραχιολάκι
Και σε απεργία δίψας ο Ρωμανός, τελευταία ευκαιρία το μεσημέρι στη Βουλή
Εκπαιδευτικές άδειες σε κρατούμενους φοιτητές με ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιολάκι) προβλέπει η βελτιωμένη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.Η τροπολογία έγινε ομόφωνα δεκτή, μετά την απόσυρση του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία, αφού κρίνεται ότι ικανοποιεί το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς», ο Νίκος Ρωμανός σταματά την απεργία πείνας και αρχίζει την σίτιση.Λίγο νωρίτερα, σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τού ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού.Η τροπολογία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή έπειτα από τις χθεσινές δραματικές αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις, σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων.Ο κ. Αθανασίου παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι πρόκειται για συγκερασμό όλων των προτάσεων που ακούστηκαν χθες.
Ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου κατέθεσε νέα ρύθμιση στη Βουλή ,video : http://youtu.be/CAo11b_UVDo .-



***  Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την εκλογή Προέδρου
Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία
Τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» για την εκλογή Προέδρου

~ Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας, στις 17 Δεκεμβρίου, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές (απαιτούνται 180 «ναι» στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου) το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, πολλοί βουλευτές από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο άκουσμα της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ακόμα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αν και αρχικά έδειχναν διατεθειμένοι να προστεθούν στην προεδρική πλειοψηφία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία παρόλο που υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, το βράδυ της Τρίτης, με ανάρτησή της στο Twitter, άφησε να διαφανεί ότι θα ψηφίσει «όχι».
«Η μόνη δήλωση που έχω κάνει είναι πως θα ψηφίσω, ενδεχομένως, πολιτικό και όχι κομματικό πρόσωπο. Ημουν σαφής. Δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας» έγραψε.
Επίσης, η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία ενώ είχε υπογράψει την επιστολή των 8, την Τρίτη υποστήριξε ότι μολονότι θεωρεί εξαιρετική περίπτωση τον Σταύρο Δήμα, δεν μπορεί να τον ψηφίσει καθώς ο τρόπος που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία εκλαμβάνεται ως εκβιαστικός.
Με βάση τις μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις βουλευτών, τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» στην προεδρική εκλογή έχουν ως εξής:
Οι 9 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «ναι» είναι οι: Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι 30 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «όχι» είναι οι:
Από τη ΔΗΜΑΡ: Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης.
Από τους ΑΝΕΛ: Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Σταυρούλα Ξουλίδου, Γιάννης Δημαράς, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Από τους ανεξαρτητους: Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μαρία - Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας, Κατερίνα Μάρκου
 Οι 7 βουλευτές που δεν έχουν τοποθετηθεί είναι οι: Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Θωμάς Ψύρρας, Κώστας Δαμαβολίτης, Γαβριήλ Αβραμίδης   Newsroom ΔΟΛ


  ***   ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 


Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
  

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,
ΥΠΕΡ ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
 
 [45] ἐγὼ μὲν γὰρ προὔλεγον καὶ διεμαρτυρόμην καὶ παρ’ ὑμῖν ἀεὶ καὶ ὅποι πεμφθείην· αἱ δὲ πόλεις ἐνόσουν, τῶν μὲν ἐν τῷ πολιτεύεσθαι καὶ πράττειν δωροδοκούντων καὶ διαφθειρομένων ἐπὶ χρήμασι, τῶν δ’ ἰδιωτῶν καὶ πολλῶν τὰ μὲν οὐ προορωμένων, τὰ δὲ τῇ καθ’ ἡμέραν ῥᾳστώνῃ καὶ σχολῇ δελεαζομένων, καὶ τοιουτονί τι πάθος πεπονθότων ἁπάντων, πλὴν οὐκ ἐφ’ ἑαυτοὺς ἑκάστων οἰομένων τὸ δεινὸν ἥξειν καὶ διὰ τῶν ἑτέρων κινδύνων τὰ ἑαυτῶν ἀσφαλῶς σχήσειν ὅταν βούλωνται. 
[46] εἶτ’, οἶμαι, συμβέβηκε τοῖς μὲν πλήθεσιν ἀντὶ τῆς πολλῆς καὶ ἀκαίρου ῥᾳθυμίας τὴν ἐλευθερίαν ἀπολωλεκέναι, τοῖς δὲ προεστηκόσι καὶ τἆλλα πλὴν ἑαυτοὺς οἰομένοις πωλεῖν πρώτους ἑαυτοὺς πεπρακόσιν αἰσθέσθαι· ἀντὶ γὰρ φίλων καὶ ξένων ἃ τότ’ ὠνομάζοντο ἡνίκ’ ἐδωροδόκουν, νῦν κόλακες καὶ θεοῖς ἐχθροὶ καὶ τἆλλ’ ἃ προσήκει πάντ’ ἀκούουσιν.
  Μτφρ. Γ. Κορδάτος. [1939]
[45] Εγώ όμως τα επρόλεγα αυτά και πάντοτε επεκαλούμην μάρτυρας θεούς και ανθρώπους ότι θα συμβούν και όταν ωμιλούσα εις σας και όπου άλλου εστελλόμην ως πρεσβευτής σας. Αλλ' αι (ελληνικαί) πολιτείαι διήρχοντο μεγάλην ηθικήν κρίσιν, διότι οι μεν πολιτευόμενοι και διαχειριζόμενοι τα κοινά εδωροδοκούντο και ηγοράζοντο με χρήματα, οι δε πολίται και ο πολύς λαός πότε μεν δεν αντελαμβάνετο τα όσα έκαμνον οι κυβερνώντες, πότε δε (αν και καταλάβαιναν ότι κάτι κακόν γίνεται) εξ αιτίας του ανέτου και ησύχου καθημερινού βίου τον οποίον περνούσαν, έμεναν ευχαριστημένοι και δεν αντέδρων κατά των κυβερνώντων. Και από αυτήν την ασθένειαν είχον προσβληθή όλοι παντού, ώστε να νομίζη έκαστος ότι δεν θα τον βρη η συμφορά αυτόν, αλλ' ότι θα εξασφαλίση τα ιδικά του πράγματα εάν ήθελεν εκμεταλλευθή τους κινδύνους των άλλων. 
[46] Κατόπιν όμως απ' τα γεγονότα αυτά, νομίζω ότι συνέβη το αντίθετον. Οι μεν λαοί, εξ αιτίας της μεγάλης και ακαίρου διά την εποχήν εκείνην αμελείας των να χάσουν την ελευθερίαν των, οι δε άρχοντες οι οποίοι επίστευον ότι πάντα τα άλλα πωλούν εκτός των εαυτών των, ν' αντιληφθούν τότε ότι το πρώτον πράγμα που απώλεσαν ήτο ο εαυτός των. Αντί, δηλαδή, να ονομάζωνται φίλοι και φιλοξενούμενοι, όπως ωνομάζοντο την εποχήν που εδωροδοκούντο, τώρα ακούουν να ονομάζωνται κόλακες και εχθροί των θεών και με όλα τα άλλα ονόματα που τους ταιριάζουν, και πολύ δικαίως. 
  Μτφρ. Γ.Α. Πλατής. [1974]   [45] 
 Διότι εγώ μεν προέλεγον, και διεμαρτυρόμην πάντοτε, και προς σας, και όπου εστελλόμην. Αι δε πόλεις ενόσουν, διότι οι μεν πολιτικοί, και οι διαχειριζόμενοι τα κοινά εδωροδοκούντο, και διεφθείροντο διά χρημάτων, οι δε ιδιώται και ο λαός, το μεν δεν προέβλεπον τα γεγονότα, το δε παρεσύροντο από την πρόσκαιρον ησυχίαν και άνεσιν, και επειδή όλοι γενικώς είχον πάθει κάποιαν τοιαύτην τινά νόσον, να νομίζη, δηλαδή έκαστος από όλους, ότι η συμφορά θα έλθη, πλην όχι επ' αυτών, και ότι διά των κινδύνων των άλλων θα διατηρήσουν ασφαλώς τα εαυτών, όταν θέλουν. 
[46] Έπειτα, νομίζω, συνέβη, εις μεν τον πολύ κόσμον, λόγω της πολλής και ακαίρου ραθυμίας, να χάση την ελευθερίαν του, εις δε τους προεστώτας και τους νομίζοντας, ότι πωλούν όλα τα άλλα εκτός των εαυτών των, να αντιληφθούν, ότι επώλησαν πρώτον τους εαυτούς των· διότι αντί φίλων και ξένων, όπως ωνομάζοντο τότε, ότε εδωροδοκούντο, τώρα ακούουν κόλακες και εχθροί των Θεών και όλα τα άλλα, όσα τους αρμόζουν.

***Αυτά τα Χριστούγεννα, ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για
το Θεό! Ας γίνουμε ουσιαστικοί επιτέλους, έτσι για αλλαγή

Γράφει η Μιμή Ρουμπέκα-Κούλη -- Νηπιαγωγός
 
Περπατάμε στο δρόμο και συναντάμε ανθρώπους μελαγχολικούς, νευρικούς, απογοητευμένους, που πριν καλά- καλά τους ρωτήσεις μπορούν να σου απαριθμήσουν ένα σωρό προβλήματα, «άλυτα».
Δουλειά, προσωπικές σχέσεις, οικονομική κατάσταση στα μαύρα χάλια….και από σωματοποιήσεις του άγχους…ένα σωρό! Ημικρανίες, πόνοι στο στομάχι, ταχυπαλμίες, αυχενικό….. μέχρι κατάθλιψη! 
Κάτι πάει στραβά εκεί έξω και μπορούμε να απαριθμήσουμε πολλούς λόγους για τους οποίους τα βλέπουμε όλα μαύρα. Μας έχουν στήσει, σ’ ένα θέατρο του παραλόγου, να παριστάνουμε τις μαριονέτες τους και να μας πηγαίνουν όπου θέλουν αυτοί και να μας υποβάλλουν τα συναισθήματα που θέλουν αυτοί…Φόβοι, ανασφάλειες, ενοχές, μας πλημμυρίζουν…….
Κι έτσι γυρνάμε στο σπίτι! Κι από πού ν’αρχίσεις; Και πώς να «δώσεις» αφού δεν σου έχει μείνει «ψυχή»; Νιώθεις πολτοποιημένος, απ’ όσα συμβαίνουν εκεί έξω και ανίκανος….
Εκεί ακριβώς λες: «Θεέ μου δος μου δύναμη»! Ο Θεός! Τι άβολο θέμα κι αυτό…
Φυσικά, δεν τολμάς να ομολογήσεις πως κάθε μέρα, από μέσα σου, Του ζητάς τη βοήθεια, για τα παιδιά σου, για τον άντρα σου, για τη δουλειά, για τα λεφτά, για υγεία, γιατί είναι ένα θέμα ταμπού-φοβάσαι μη θίξεις, μην προκαλέσεις αντιδράσεις, μη γελοιοποιηθείς! Κι όμως είναι το στήριγμά σου στον ορυμαγδό της καθημερινότητας σου!Ας αφήσουμε λοιπόν μια μέρα στην άκρη τα «σημαντικά» κι ας μιλήσουμε απ’ την ψυχή μας και στο μικρό μας, για τον Θεό!
Το Θεό που μας στηρίζει κάθε στιγμή. Ας γίνουμε ουσιαστικοί επιτέλους, έτσι για αλλαγή!
  • Να τους πούμε για το Θεό που είναι παντού! Ο κόσμος όλος είναι δημιούργημά Του και η παρουσία Εκείνου, κατακλύζει τα πάντα!
  • Να τους δείξουμε πώς, να ενώνουν τα χεράκια τους και να ευχαριστούν το Θεό, για ό,τι τους έδωσε.
  • Να τους μιλήσουμε για τον άγγελο φύλακά τους που τα προστατεύει κάθε στιγμή, για να μη φοβούνται!
  • Να τους διαβάσουμε την ιστορία του Χριστού και των θαυμάτων του, μέσα από την εικονογραφημένη Βίβλο.
  • Να εκκλησιαζόμαστε με τα παιδιά μας, όσο μπορούμε…για να χτίσουν μέσα τους, «το Χριστό των παιδικών τους χρόνων!»
Να τους εξηγήσουμε πως ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο με τα μάτια της ψυχής του και πως αν η ψυχή μας είναι δεμένη με τον Θεό και φωτίζεται απ’ Αυτόν, τότε μπορεί να βλέπει την παρουσία Του σε κάθε δημιούργημα Του και να καταλαβαίνει το νόημα των πραγμάτων.
Και φυσικά να τους πούμε πως ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ και δεν τιμωρεί, αλλά βοηθάει όποιον ζητήσει, τη βοήθειά Του. «Τον ασθενούντα θεραπεύει και τον ελλείποντα αναπληρεί» όπως ξέρουμε εμείς!

Ας βάλουμε το Θεό στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας γιατί εκεί έξω υπάρχει διάλυση της ψυχής και του νου.
Ας μην τους αφήσουμε να παρασύρουν κι εμάς στην αλλοτρίωση και στα ψυχοφάρμακα! Ας αντλήσουμε δύναμη από τη δύναμη του Θεού και ας συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δύσκολα και τα σημαντικά-έτσι δεν είμαστε φτιαγμένες άλλωστε οι μανούλες;
mother     
 

***   «Έλα, έλα, αγοράκι έλα, έλα κοριτσάκι.
Δε μ’ ακούς; Είμαι ο Χειμώνας»


 Ο χειμώνας (Μάρω Λοϊζου)
Δε μ’ακούς; Έρχομαι μέσα από τους έρημους ασφαλτόδρομους. Έλα, έλα, κοριτσάκι μυρίζω φασουλάδα, πορτοκάλι και τραγανιστό τσουρέκι.
 Έλα, έλα, αγοράκι φόρεσε το σκούφο σου βάλε τα μάλλινα γάντια σου άνοιξε το στόμα σου, να ξεδιψάσεις με το χιόνι γέμισε τις τσέπες σου σταφίδες, καρύδια και ξεραμένα σύκα τάισε με ψίχουλα τα πεινασμένα σπουργίτια.
 Έρχομαι μέσα από τις παγωμένες λίμνες και τα ποτάμια τα γυμνά κλαδιά και το μολυβένιο ουρανό άσ’ το μόνο του στη γωνιά του το πατίνι κάνε το φίλο σου να δακρύσει με μια φέτα μανταρίνι.
  Τι κάνει η γιαγιά σου; Πλέκει ακόμη πλάι στο περβάζι; Για κοίτα πώς μελάνιασε η μύτη σου….την πάγωσε τ’ αγιάζι…
Έλα, έλα, αγοράκι έλα, έλα κοριτσάκι. Δε μ’ ακούς; Είμαι ο Χειμώνας.


*** «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν
τόσα παιδιά μόνα τους μέσα στην πόλη... »


Της Αγγελικής Δασούλα,
μέλους της τρίτης αποστολής μας στην Ουγκάντα
 Το ταξίδι στην Ουγκάντα ήταν μία επιθυμία της ψυχής μου που δεν τολμούσε να γίνει απόφαση. Ερωτήσεις (που θα πας, μονογονεική οικογένεια, παιδιά, υποχρεώσεις) δεν έπαιρναν απαντήσεις μέσα μου, αντίθετα ανταγωνίζονταν την πίστη μου στο Θεό και απομάκρυναν την παρουσία Του από την ζωή μου.
Όμως ο Θεός είναι πάντα εδώ πίσω από κάθε τι που θα ωφελήσει την ψυχή μας και αυτό το ταξίδι έγινε γιατί Εκείνος ξέρει και εγώ ανακαλύπτω σιγά-σιγά.
 Οι πρώτες μέρες ήταν σοκαρίστηκες, δύσκολες για τα πολιτισμένα δεδομένα μας, αδιανόητες συνθήκες για την δική μας πραγματικότητα.
Η φράση που πάρα πολλές φορές είτε ξεστόμισα είτε σκεφτόμουν ήταν «δεν είναι δυνατόν».
Δεν είναι δυνατόν στις πόλεις να ζουν εκατομμύρια ψυχές στοιβαγμένες η μία ασφυκτικά δίπλα στην άλλη. Αμέτρητες μαύρες φιγούρες στις υπαίθριες αγορές τους να πουλάνε κάθε είδους πραμάτεια, τα περισσότερα βγαλμένα από τα σπλάχνα της έφορης αφρικανικής γης. Μυρωδάτα μάγκο, εύγεστους ανανάδες, απίστευτες ποσότητες μπανάνας κίτρινης, πράσινης, μικρότερης, μεγαλύτερης.
Δεν είναι δυνατόν στα απέραντα χωριά τους μέσα στις χωμάτινες καλύβες τους άνθρωποι και χώμα να γίνονται ένα, χωρίς στοιχειώδης συνθήκες ζωής.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα παιδιά μόνα τους μέσα στην πόλη, στους ατελείωτους επαρχιακούς δρόμους, στην μέση κυριολεκτικά του πουθενά, πάντα να τρέχουν ή να κουβαλάνε και πάντα χαρούμενα και γελαστά.
Δεν είναι δυνατόν μικρά παιδιά να μεγαλώνουν μικρότερα παιδιά. Κοπέλες 12-13 χρονών να γεννούν μωρά, να τα εγκαταλείπουν και σε μία επόμενη τυχαία σχέση να κάνουν κι’ άλλα, κι’ άλλα και αυτό να συνεχίζεται.
Δεν είναι δυνατόν παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου να εξασφαλίζουν μόνα τους τα χρήματα για την υποχρεωτική για μας σχολική εκπαίδευση. Κι αν αυτό δεν συμβεί απλά σταματάνε το σχολείο βουλιάζοντας στον αγώνα της καθημερινότητας. 
Δεν είναι δυνατόν κάποια στοιχειώδη κτίρια να θεωρούνται νοσοκομεία μόνο γιατί υπάρχει μια ταμπέλα απ’ έξω που το γράφει. Ότι έχει σχέση με την λέξη νοσοκομείο ξεκινάει και τελειώνει με αυτή την ταμπέλα.
 Θα μπορούσα να γράφω πολλά ακόμα, «δεν είναι δυνατόν».
Κι όμως ένας ολόκληρος λαός συνεχίζει να ζει έτσι και ίσως και άλλες γειτονικές χώρες να έχουν ακόμα χειρότερες συνθήκες.
Λογική απάντηση πως τελικά είναι δυνατόν δεν υπάρχει. Η μόνη απάντηση είναι πως ο Θεός είναι σίγουρα εκεί, βοηθάει και περιμένει να τον γνωρίσουν.
Νομίζω πως αυτό που τους λείπει δεν είναι η δική μας υλική πραγματικότητα αλλά η καλυτέρευση της ζωής με τα δικά τους δεδομένα.
Δεν θα κερδίσουν πολλά αν αποκτήσουν ηλεκτρική κουζίνα στο σπίτι τους, και το «καρβουνάκι» που χρησιμοποιούν το ίδιο νόστιμα μαγειρεύει ίσως και ποιο υγιεινά.
Θα γίνει όμως καλύτερη η ζωή τους
Αν ακούσουν λόγο Θεού.
Αν η οικογένεια αποτελέσει θεμέλιο της κοινωνικής ζωής τους.
Αν τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται πως όλοι οι άνθρωποι πάνω στην γη γεννιούνται και πεθαίνουν ελεύθεροι.
Αν τους επιτρέψουμε να δουν πως μαύροι και λευκοί είμαστε ίσοι κάτοικοι του ίδιου πλανήτη και μια καραμέλα δεν πρέπει να γονατίζει την αξιοπρέπεια κανενός.
Αν επιτέλους εμείς «οι λευκοί» σταθούμε δίπλα τους σαν συνάνθρωποι και όχι σαν κατακτητές που διαχειρίζονται ακόμα τον φυσικό τους πλούτο χωρίς εκείνοι να έχουν κανένα δικαίωμα σε αυτόν.
Ο αγώνας είναι κυρίως δικός μας, των χριστιανών, για όλους αυτούς τους λαούς, να τους γνωρίσουμε την ορθόδοξη πίστη αλλά και όλους εμάς να αρπάξουμε την ευκαιρία για μια βαθειά ομολογία της πίστη μας.
  Σημείωση 3ης αποστολής:
Η κ..Αγγελική Δασούλα βοήθησε  και προσέφερε εθελοντικά κατά τη διάρκεια της 3ης αποστολής της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής στην Ουγκάντα το Ιούλιο του 2014.    Την ευχαριστούμε "από καρδιάς πολύ"Ο Θεός να την ευλογεί 


***  Το παιδί μου κάνει άσχημα γράμματα. Πώς να το βοηθήσω; -What is Dysgraphia?

Όταν τα παιδιά ξεκινούν να γράφουν γράμματα, στην α δημοτικού συνήθως, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να γράφουν με το σωστό τρόπο: με σωστή φορά, κατεύθυνση και μέγεθος.
What is Dysgraphia?
 Δεν πρέπει να πούμε «ε, εντάξει είναι νωρίς ακόμα, λογικό είναι γράφει χάλια γράμματα ή με ανάποδη φορά», αλλά αντίθετα πρέπει να διορθώνουμε όταν βλέπουμε τα λάθη από την αρχή, γιατί μετά γίνεται συνήθεια που δύσκολα αλλάζει. 
Βέβαια ας έχουμε και μια ισορροπία, δηλαδή ας θυμόμαστε ότι όντως είναι αρχή ακόμα και ας μην περιμένουμε τέλεια γράμματα. 
Αν ένα παιδί έχει σημαντικές δυσκολίες στη γραφή, τότε μιλάμε για δυσγραφία. Είναι μια μαθησιακή δυσκολία που εκδηλώνεται με κακό γραφικό χαρακτήρα και γενικά η εικόνα των γραπτών είναι λίγο έως πολύ χάλια.
Τα σημαντικότερα σημάδια της δυσγραφίας είναι:
– Γραφή γραμμάτων με ανάποδη φορά.
– Μη τήρηση της γραμμής του τετραδίου, δηλαδή τα γράμματα «χορεύουν» πάνω και κάτω από τη γραμμή!
– Άνισα μεγέθη γραμμάτων. Δηλαδή μέσα στην ίδια λέξη το παιδί γράφει ένα γράμμα τεράστιο ή μικροσκοπικό!
– Ημιτελείς συλλαβές ή λέξεις- λείπουν κάποια γράμματα, συνήθως στο τέλος.
– Μη τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων μέσα στις λέξεις ή στις προτάσεις (π.χ. αντί να γράψει Η γάτα είναι έξω, γράφει Η γάταεί ναι έξω. Δηλαδή κολλάει λέξεις ή χωρίζει συλλαβές ή γράμματα ενώ δεν πρέπει).
– Η γραφή προκαλεί έντονη κούραση και δυσφορία στο παιδί.
– Γράφει πολύ αργά, καθώς επίσης και η αντιγραφή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
– Στον προφορικό λόγο όλα είναι υπέροχα αλλά στον γραπτό λόγο όχι.
Μερικές συμβουλές που βοηθούν τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητες γραφής:
1. Δείξτε από την αρχή το σωστό τρόπο γραφής κάθε γράμματος. Γράψτε τα γράμματα με μαρκαδόρο, με μολύβι, με κηρομπογιά, φτιάξτε τα με πλαστελίνη και χαρτόνια.
2. Χρήση χαρτιού με γραμμές και μάλιστα με μια ενδιάμεση γραμμούλα.
3. Απαραίτητη ασφαλώς είναι η σωστή λαβή του μολυβιού, αλλά και η σωστή στάση του σώματος.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει κάτι ευχάριστο π.χ. μια κάρτα στη γιαγιά ή ένα σημείωμα στον μπαμπά.
5. Αν το παιδί κολλάει τις λέξεις μεταξύ τους, τότε πείτε του να αφήνει ένα μικρό δαχτυλάκι απόσταση ανάμεσα σε κάθε λέξη. Δηλαδή μπορεί να βάζει το μικρό δαχτυλάκι και να αφήνει το κατάλληλο κενό!
6. Αν το παιδί δεν αφήνει σωστές αποστάσεις μέσα σε λέξεις ή προτάσεις, γράψτε μια πρόταση παρόμοια κι εσείς! Αυτό βοηθά το παιδί να δει πόσο δυσανάγνωστα γράφει. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με άσχημα γράμματα κ.λ.π.
7. Βοηθούν οι ασκήσεις προγραφής, θα βρείτε πολλές στο διαδίκτυο.
8. Αν οι δυσκολίες επιμένουν και παραμένουν παρά τις προσπάθειες σας, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό θεραπευτή για περισσότερη βοήθεια.
9. Κάντε τη γραφή παιχνίδι, χρησιμοποιώντας χρωματιστά χαρτιά ή με φιγούρες, ή γράφοντας με χρωματιστά μολύβια. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και θέστε στόχους μαζί με το παιδί.
Από την Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγό
Πηγή: http://www.infokids.gr/    ,  


***  Χριστουγεννιάτικο στεφάνι από... χαρτοπετσέτες!! Homemade Christmas Wreaths Using Construction Paper

Αυτό είναι το πιο εύκολο στεφάνι που έχετε κάνει ποτέ! Χρησιμοποιήσαμε χαρτοπετσέτες μικρού μεγέθους (κοκτέιλ και όχι φαγητού) και μία απλή βάση για στεφάνια.
Τι θα χρειαστείτε:

  • Μία βάση για στεφάνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις απλές από φελιζόλ ή αν έχετε κάποια από κλαριά ή ακόμη και να φτιάξετε μία με μερικά μακριά εύκαμπτα κλωνάρια.
  • 20-25 μικρές χαρτοπετσέτες κοκτέιλ με ωραίο σχέδιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες με χριστουγεννιάτικο σχέδιο)
  • κόλλα
  • Διάφορα διακοσμητικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες, κουδουνάκια, φιόγκους και χρυσόσκονη.  
Πως να το φτιάξετε:
  1. Πιάστε το κέντρο της κάθε χαρτοπετσέτας, εκεί που είναι διπλωμένη στα τέσσερα και στρίψτε το.
  2. Ανοίξτε τα φύλλα της και στερεώστε την άκρη ανάμεσα στα κλαριά. Εάν χρησιμοποιείτε φελιζολ στερεώστε με μία πινέζα ή καρφίτσα. Δεν χρειάζεται κόλλα και μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα τις χαρτοπετσέτες που σκίζονται!  
  3. Χρησιμοποιήστε αρκετές χαρτοπετσέτες ώστε το στεφάνι σας να δείχνει γεμάτο και όμορφο.
  4. Προσέξτε να ανοίξετε με τέτοιο τρόπο τις χαρτοπετσέτες ώστε να μην φαίνεται πολύ το πίσω μέρος τους που είναι άσπρο.
  5. Αν σε μερικές φαίνεται πολύ το πίσω μέρος ενώστε σε εκείνο το σημείο την διπλανή χαρτοπετσέτα και κολλήστε με λίγη κόλλα όπου χρειάζεται. Δεν είναι δύσκολο θέλει μόνο λίγη προσοχή!     
  6. Όταν το τελειώσετε προσθέστε στο επάνω μέρος έναν ωραίο φιόγκο για να μπορείτε να το κρεμάσετε και ένα «τσαμπί» καμπανάκια (όπως στη φωτογραφία) ή ακόμη και με χριστουγεννιάτικες μπάλες.
  7. Τέλος μπορείτε να το πασπαλίσετε με χρυσόσκονη για να το κάνετε πιο λαμπερό!
Μετά μπορείτε να το βάλετε στην πόρτα του δωματίου σας
ή –γιατί όχι – στην εξώπορτα!
Καλές γιορτές!
pamebolta   ,  

*** 

 *** Αθλητική  επικαιρότητα-ενημέρωση :

*** Θέλει τη νίκη – πρόκριση αλλά με νέο πρόσωπο σήμερα η Καλαμάτα         
            
Έχοντας αφήσει έστω και για λίγο στο παρελθόν το νικηφόρο σερί στο πρωτάθλημα, που της έδωσε την ευκαιρία να πιάσει κορυφή, η Μαύρη Θύελλα στρέφει την προσοχή της στο θεσμό του Κυπέλλου, καθώς υποδέχεται σήμερα στις 2.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο τη Δόξα Νέας Μανωλάδας, για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής. Σίγουρα ο μεγάλος στόχος και η προτεραιότητα είναι το πρωτάθλημα, όμως για μια μεγάλη ομάδα όπως η Καλαμάτα αποτελεί πάντοτε ζητούμενο η διάκριση σ’ ένα θεσμό όπως είναι αυτός του Κυπέλλου. Μπορεί ο Νίκος Κουρμπανάς να ξεκουράζει κάποιους ποδοσφαιριστές και να προφυλάξει κάποιους άλλους, όμως η νίκη κόντρα στο Ηλειακό συγκρότημα που έχει στον πάγκο τον γνώριμό μας Μίλτο Γκόφα, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί το σημερινό στόχο της Μαύρης Θύελλας.
Όπως φάνηκε από τη χθεσινή πρωινή προπόνηση, που έκλεισε ουσιαστικά τη μίνι προετοιμασία για το Κύπελλο και κυρίως από την απόφαση του κ. Κουρμπανά ν’ αφήσει εκτός αποστολής τους Δημητριάδη, Καλαντζή και Σκάρο – δεν υπολογίζεται παράλληλα ο τιμωρημένος Μαρτίνος και οι τραυματίες Σαλαπάτας, Τριάντος – η Καλαμάτα θα παρουσιαστεί με νέο πρόσωπο, καθώς ο πολύπειρος τεχνικός θα χρησιμοποιήσει κάποιους  ποδοσφαιριστές που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Βεβαίως θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο, σταθερό πλάνο, με παίκτες που ακολουθούν τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, αλλά μαζί μ’ αυτούς θα ενσωματωθούν και κάποιοι ακόμη που θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους.
Στην αποστολή για το σημερινό παιχνίδι με τη Μανωλάδα, συμπεριλήφθηκαν οι  Πάππος, Μούζος, Χαρίτος, Πολυχρόνης, Τσάτσος, Χριστοφιλέας, Νιφορόπουλος, Σκαρλάτος, Ρούσσης, Βασιλόπουλος, Κουντάνης, Ζάρκος, Αργυρόπουλος, Γεωργακόπουλος, Ηλιόπουλος, Κακκαλής, Λουμπαρδέας, Νικολόπουλος.
  Τη Δευτέρα η κλήρωση της 2ης φάσης του Κυπέλλου
Θυμίζουμε πως η Καλαμάτα την 1η αγωνιστική του Κυπέλλου απέκλεισε την Κύμη (0-1 στην Εύβοια) και την 2η πέρασε θριαμβευτικά από το Κιβέρι (1-6). Στην 2η φάση (προημιτελικοί αγώνες) θα λάβουν μέρος οι 8 ομάδες (δύο από κάθε όμιλο της Γ΄ Εθνικής) που θα προκριθούν από τα σημερινά παιχνίδια και θα διεξαχθούν τέσσερις απλοί αγώνες στην έδρα της ομάδας που κληρώνεται γηπεδούχος ενώ δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους, σε αυτή τη φάση, ομάδες που προέρχονται από τον ίδιο όμιλο (θα ισχύσουν γεωγραφικά κριτήρια).
Η κλήρωση της 2ης φάσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΠΟ, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 15/12/2014 και οι αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 14/01/2015.
  Περίπτερο, μπουτίκ και λαχειοφόρος στη «διάθεση» του κόσμου
Η διεξαγωγή του σημερινού παιχνιδιού Κυπέλλου στις 2.00 μ.μ. ενδεχομένως να δημιουργεί κάποια προβλήματα όσον αφορά την έλευση του κόσμου στο Δημοτικό Στάδιο, ωστόσο οι άνθρωποι της Καλαμάτας περιμένουν και ευελπιστούν την ανταπόκριση από την πλευρά των φιλάθλων της ομάδας. Στις 10.00 το πρωί θα λειτουργήσει το περίπτερο της ομάδας (Ναυαρίνου και Φαρών) ενώ η κινητή μπουτίκ της ομάδας θα ανοίξει από τις 12 το μεσημέρι στον χώρο του σταδίου. Εκτός από τα είδη της μπουτίκ (επίσημες φετινές φανέλες της ομάδας, κασκόλ, μπρελόκ, κούπες, σκουφιά, φούτερ, λάβαρα, σακίδια, αναπτήρες), θα διατίθενται και λαχνοί για την λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο ένα σκούτερ, η κλήρωση του οποίου θα γίνει στο ημίχρονο του αγώνα πρωταθλήματος που ακολουθεί με την Δόξα Ν. Μανωλάδας, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Λαχνούς (κόστος 1 ευρώ ο ένας), οι φίλοι της Καλαμάτας μπορούν να προμηθευτούν επίσης από το κατάστημα ανδρικής ένδυσης Μητρόπουλος Men Collection (Αριστομένους 59) και ΜΟΤΟ Νίκας (Μητροπολίτου Μελετίου 5), όπως επίσης και από κοπέλες του τμήματος μάρκετινγκ της ομάδας που μέχρι την Κυριακή θα περιδιαβαίνουν κεντρικά σημεία της πόλης.  Του Νίκου Μπαλόπουλου 

  ***  Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής των ομίλων του τσάμπιονς Λιγκ 
1ος όμιλος
 Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2
Γιουβέντους-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0

2ος όμιλος
 Λίβερπουλ-Βασιλεία  1-1
Ρεάλ Μαδρίτης-Λουντόγκορετς  4-0

3ος όμιλος
 Μονακό-Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης  2-0
 Μπενφίκα-Λεβερκούζεν  0-0

4ος όμιλος
 Γαλατάσαραϊ-Αρσεναλ 1-4
 Ντόρτμουντ-Άντερλεχτ  1-1

Ολυμπιακός... εξωτερικού, συνεχίζει στο Europa League
  *** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΜΑΛΜΕ  4-2 ,(1-0) .-
Τα  γκολ : 22΄ Φουστέρ με   κεφαλιά ,στο 59΄ η Μάλμε ισοφάρισε με τον Κρουν (1-1),
ο Ολυμπιακός  στο 87΄ με το Μήτρογλου έκανε το 3-2 και στο 90΄ ο Αφελάι «σφράγισε»
 τη νίκη των Πειραιωτών. -
Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Κίτρινες: Έρικσον, Αντού, Ελάντερ, Χάλστι
Κόκκινες: +90΄ Αντού (δεύτερη κίτρινη)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Μανιάτης, Μποτία, Ελαμπντελαουΐ, Αμπιντάλ,
Μαζουακού, Εντινγκά, Ντομίνγκες (90΄ Σιόβας), Κασάμι, Φουστέρ (77΄ Αφελάι),
Μήτρογλου (88΄ Μπενίτες)
ΜΑΛΜΕ (Χαρέιντε): Όλσεν, Τίνερχολμ, Ελάντερ, Ρικαρντίνιο, Κονάτε (57΄ Κρουν),
Χάλστι, Έρικσον (75΄ Τερν), Αντού, Φόρσμπεργκ, Ρόζενμπεργκ, Τελίν (80΄ Σιμπισκι).
VIDEO   με τα γκολ
~** ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ  4-2  το 1ο γκολ 9/12/2014 :  http://youtu.be/xGYHaU-N-3c ,.-
~** ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2   γκολ 1ης ισοφαρ  9/12/2014 : http://youtu.be/FPmiVmVuhAQ .-                                                                                                                                 
~**  ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ  4-2  το 2ο γκολ  9/12/2014 :http://youtu.be/DQnk-muUW0w ,               
~*ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2 το 2ο γκολ ισοφάρισης 9/12/2014: http://youtu.be/EfR8JfQTke4
~**ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2  το 3ο γκολ  9/12/2014 : http://youtu.be/xsWPf4Kkq1o
~**ΟΣΦΠ-ΜΑΛΜΕ 4-2  το 4ο γκολ  9/12/2014 : http://youtu.be/FgjmOcFfYvg
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Ατλέτικο Μαδρίτης 6 4 1 1 14-3 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Γιουβέντους 6 3 1 2 7-4 10 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6 3 0 3 10-13 9 - Europa League
Μάλμε 6 1 0 5 4-15 3

***  Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής και οι βαθμολογίες Στο Champions League :ΤΕΤΑΡΤΗ 10/12

5ος όμιλος

Ρόμα - Μάντσεστερ Σίτι     0-2 .- ^
Σκόρερ: 60΄ Νασρί, 86΄ Ζαμπαλέτα
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Κίτρινες: Γιάνγκα Μπιβά - Τζέκο, Νασρί
 ΡΟΜΑ (Ρούντι Γκαρσία): Ντε Σάνκτις, Γιάνγκα-Μπιβά, Μαϊκόν (78΄ Φλορέντσι), Χολέμπας, Μανωλάς, Νάινγκολαν, Πιάνιτς, Κεϊτά, Λιάιτς (67΄ Ιτούρμπε), Τότι (70΄ Ντέστρο), Ζερβίνιο
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Μανουέλ Πελεγκρίνι): Χαρτ, Ζαμπαλέτα, Μανγκαλά, Κλισί, Ντεμικέλις, Φερνάντο, Μίλνερ, Νασρί (89΄ Κολάροφ), Νάβας (67΄ Σίλβα), Φερναντίνιο, Τζέκο (78΄ Γιόβετιτς)

Μπάγερν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  3-0 .-^
Σκόρερ: 18΄πεν. Μίλερ, 84΄ Ρόντε, 90΄ Γκέτσε
Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενγκερένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Ντάντε - Νάτχο, Τζαγκόεφ, Ιγκνάσεβιτς
 ΜΠΑΓΕΡΝ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Ντάντε, Μπόατενγκ, Μπέρνατ, Ριμπερί (46΄ Λεβαντόφσκι), Γκαουντίνο (73΄ Βάιζερ), Γκέτσε, Ρόντε, Σβαϊνστάιγκερ, Χόιμπιεργκ, Μίλερ (46΄ Ρόμπεν)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Ιγκνάσεβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Ναμπάμπκιν, Βέρνμπλοομ, Τζαγκόεφ, Ερεμένκο (82΄ Μιλάνοφ), Νάτχο (66΄ Τόσιτς), Μούσα (90΄ Εφρέμοφ), Ντουμπιά.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Μπάγερν 5 4 0 1 13-4 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Ρόμα 5 1 2 2 8-12 5
Μάντσεστερ Σίτι 5 1 2 2 7-8 5
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 5 1 2 2 6-10 5

6ος όμιλος
Μπαρτσελόνα - Παρί Σ.Ζ.  3-1 .- ^
Σκόρερ: 19΄ Μέσι, 42΄ Νεϊμάρ, 77΄ Σουάρες - 15΄ Ιμπραΐμοβιτς
Κίτρινες: Καβάνι
Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Πικέ, Μπαρτρά (90΄+ Αντριάνο), Μασεράνο, Ματιέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα (73΄ Τσάβι), Πέδρο (68΄ Ράκιτιτς), Σουάρες, Μέσι, Νεϊμάρ
ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ (Λοράν Μπλαν): Σιρίγκου, Τιάγκο Σίλβα, Μάξουελ, Φαν ντερ Βιλ, Νταβίντ Λουίς, Λούκας, Μότα, Ματουϊντί (75΄ Λαβέτσι), Βεράτι (62΄ Παστόρε), Καβάνι, Ιμπραΐμοβιτς
Άγιαξ - ΑΠΟΕΛ    4-0 .- ^
Σκόρερ: 45΄+ πεν., 50΄ Σένε, 53΄ Κλάασεν, 74΄ Μίλικ
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
Κίτρινες: Αντωνιάδης, Βινίσιους
 ΑΓΙΑΞ (Φρανκ ντε Μπουρ): Σίλεσεν, Φαν Ράιν, Φέλτμαν, Μοϊσάντερ, Βίργκεβερ, Κλάασεν, Σένε (75΄ Ελ Γκαζί), Σερέρο, Κίσνα, Άντερσεν (68΄ Ρίντεβαλντ), Μίλικ (85΄ Ζίβκοβιτς)
ΑΠΟΕΛ (Γιώργος Δώνης): Πάρντο, Καρλάο, Αντωνιάδης, Παπάζογλου, Μάριο Σέρζιο, Εφραίμ (65΄ Αλωνεύτης), Τιάγκο Γκόμες, Αλεξάνδρου, Βινίσιους, Νούνο Μοράις (72΄ Αρτυματάς), Σέρινταν (65΄ Σωτηρίου)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Παρί Σ.Ζ. 5 4 1 0 9-4 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Μπαρτσελόνα 5 4 0 1 12-4 12 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Αγιαξ 5 0 2 3 4-10 2
ΑΠΟΕΛ 5 0 1 4 1-8 1

7ος όμιλος

Τσέλσι - Σπόρτινγκ Λισ.  3-1 .- ^
 Σκόρερ: 8΄πεν. Φάμπρεγας, 16΄ Σούρλε, 56΄ Μίκελ - 50΄ Σίλβα
Διαιτητής: Σβέιν Όντβαρ Μόεν (Νορβηγία)
Κίτρινες: Αθπιλικουέτα - Πάουλο Ολιβέιρα, Σίλβα, Αντριέν Σίλβα
 ΤΣΕΛΣΙ (Ζοζέ Μουρίνιο): Τσεχ, Φελίπε Λουίς, Ζουμά, Κέιχιλ, Αθπιλικουέτα, Φάμπρεγας (83΄ Λόφτους-Τσικ), Μίκελ, Σάλαϊ (71΄ Ρεμί), Μάτιτς, Σούρλε (74΄ Ραμίρες), Ντιέγκο Κόστα
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Μάρκο Σίλβα): Ρούι Πατρίσιο, Πάουλο Ολιβέιρα, Σίλβα, Ρικάρντο Εσγκάιο, Γουίλιαμ Καρβάλιο (61΄ Μοντέρο), Ζοάο Μάριο (70΄ Αντρέ Μάρτινς), Αντριέν Σίλβα, Σλιμανί, Κάπελ (61΄ Κάρλος Μανέ), Καρίγιο.
Μάριμπορ - Σάλκε  0-1  .- ^
Σκόρερ: 62΄ Μέγιερ
Διαιτητής: Σιμόν Μαρκίνιακ (Πολωνία)
ΜΑΡΙΜΠΟΡ (Αντε Σίμουντζα): Χαντάνοβιτς, Ραϊτσέβιτς, Βίλερ, Αργκους, Ζ. Φιλίποβιτς, Σάλαλιχ (65΄ Μεντί), Βρσιτς, Ιμπραχίμι (83΄ Ζάχοβιτς), Στογιάνοβιτς (77΄ Βρσιτς), Μπόχαρ, Μέρτελι, Ταβάρες.
ΣΑΛΚΕ (Γενς Κέλερ): Φάρμαν, Κίρχοφ, Χέβεντες, Αόγκο, Ουτσίντα, Φουχς, Χέγκερ (88΄ Αϊχάν), Μπαρνέτα (56΄ Μέγιερ), Νοϊστάντερ, Τσούπο-Μότινγκ, Χούντελααρ (90΄ Φρίντριχ).
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Τσέλσι 5 3 2 0 14-2 11 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Σπόρτινγκ Λισ. 5 2 1 2 11-9 7
Σάλκε 5 1 2 2 8-14 5
Μάριμπορ 5 0 3 2 4-12 3

8ος όμιλος

Πόρτο - Σαχτάρ Ντόνετσκ  1-1  .- ^
Σκόρερ: 87΄ Αμπουμπακάρ - 50΄ Στεπανένκο
Διαιτητής: Ρούντι Μπουκέ (Γαλλία)
Κίτρινες: Κουαρέσμα, Μαρκάνο - Ρακίτσκι, Στεπανένκο
 ΠΟΡΤΟ (Χουλέν Λοπετέγκι): Φερνάντες, Μαϊκόν, Μαρκάνο, Άλεξ Σάντρο, Εβάντρο, Νέβες (41΄ Ίντι), Κουαρέσμα, Κιντέρο (69΄ Όλιβερ Τόρες), Αντριαν Λόπεθ (53΄ Κέλβιν), Ρικάρντο, Αμπουμπακάρ.
ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιάτοφ, Σέβτσουκ, Κρίβτσοφ, Ρακίτσκι, Στεπανένκο (86΄ Φερνάντο), Φρεντ, Μπερνάρ (66΄ Τάισον), Ντάγκλας Κόστα (66΄ Μάρλος), Τεϊσέιρα, Ιλσίνιο, Γκλάντκι
Αθλέτικ Μπιλμπάο - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2-0 .- ^
Σκόρερ: 47΄ Σαν Χοσέ, 87΄ Θουσαέτα
Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)
Κίτρινες: Ιραόλα - Γιαμπλόνσκι
 ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Ιραϊθόθ, Λαπόρτ, Σαν Χοσέ, Ιραόλα (76΄ Λόπεθ), Ιτουράθπε, Ντε Μάρκος, Θουσαέτα, Γκόμεθ (87΄ Βιγκέρα), Ρίκο, Φερνάντες (78΄ Αντούριθ).
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Αλεξάντρ Γερμακόβιτς): Σορόκο, Κάγκους, Τούμπιτς, Φιλιπένκο, Γιαμπλόνσκι (77΄ Μπαγκα), Καρνίτσκι, Α. Βολόντκο (60΄ Σίγκνεβιτς), Ολέχνοβιτς, Μ.Βολόντκο, Γκορνέιτσουκ, Ροντιόνοφ (83΄ Λικχτάροβιτς).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Αγ. Ν Ι Η Τερμ. Β.
Πόρτο 5 4 1 0 15-3 13 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Σαχτάρ Ντόνετσκ 5 2 2 1 14-3 8 -ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
-----------------------------------------
Αθλέτικ Μπιλμπάο 5 1 1 3 3-6 4
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 5 1 0 4 2-22 3
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***  Όλα για όλα για την πρόκριση απόψε η Καλαμάτα'80 κόντρα στην Παναχαϊκή - Στο Κιάτο ο Ακρίτας

Σούπερ ματς κυπέλλου Ελλάδος ΣΤΙΣ 7.30 Μ.Μ. ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ-ΠΡΟΚΡΙΣΗ Με εξαίρεση το Νίκο Γιατράκο, ο οποίος μετράει ακόμη αντίστροφα το χρόνο επιστροφής του, η Καλαμάτα ’80 θα παραταχθεί πάνοπλη για τη σημερινή μεγάλη αναμέτρηση με την Παναχαϊκή, με την οποία ανοίγει η αυλαία της β’ φάσης του κυπέλλου βόλεϊ ανδρών. Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά για το συγκρότημα που προπονεί ο Χρήστος Δημητρακόπουλος, καθώς οι Αχαιοί που έχουν στις τάξεις τους και τον «δικό μας» Στάθη Ντονά βρέθηκαν …κατά λάθος στην Α2, όπου και κρατούν την πρωτιά στον 2ο Όμιλο, μετά από οκτώ αγώνες, περιμένοντας την επάνοδο στα σαλόνια του ελληνικού βόλεϊ. Το κύπελλο ήταν ανέκαθεν όμως μια …άλλη ιστορία για όλα τα αθλήματα και αυτό θα επιδιώξουν να αποδείξουν οι παίκτες της τοπικής μας ομάδας. Με ψυχολογική ώθηση και από τον φίλαθλο κόσμο που προβλέπεται ότι θα κατακλύσει το Κλειστό της Παραλίας στις7.30 μ.μ. ο ΑΟΚ ’80 θα κυνηγήσει τη νίκη-πρόκριση κόντρα στα προγνωστικά. Το κλίμα που υπάρχει στις τάξεις των «Λύκων» μετέφερε με δηλώσεις του στο «Θ» παραμονές του αγώνα ο αρχηγός Δήμος Μπουσούνης: «Εμείς θα παίξουμε και ο καλύτερος θα κερδίσει. Εννοείται ότι δεν παρατάμε κανένα παιχνίδι. Ο αγώνας με την Παναχαϊκή έχει φυσικά πολύ υψηλή δυσκολία, αλλά τα πρωταθλήματα, οι τίτλοι και οι αγώνες δεν κερδίζονται στα χαρτιά, αλλά στο γήπεδο. Θα ακολουθήσουμε το δικό μας πλάνο, θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα λάθη και όλα μπορούν να συμβούν. . . Σίγουρα θα έχει πολύ κόσμο το Κλειστό και η ατμόσφαιρα θα είναι φανταστική. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι και όποιος έρθει θα το ευχαριστηθεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν κερδίσουμε ακόμα καλύτερα!». Η Καλαμάτα ’80 ολοκλήρωσε αργά χθες το βράδυ την προετοιμασία της και αναμένεται να παραταχθεί σήμερα με την παρακάτω σύνθεση: Μπουσούνης, Κακαλέτρης, Βραχνάς, Μάνα, Μανιατέας, Περπινάκης, Ντάκουρης Β., Κοτσάκης, Καρράς, Αποστολόπουλος, Ντάκουρης Π., Εξαρχέα. Τον αγώνα θα σφυρίξει το καλαματιανό δίδυμο Κώστας Σαραβελάκης-Πάνος Χανδρινός.ΣΤΙΣ 5.3 Μ.Μ. ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΒΟΛΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ Για την πρόκριση στο Κιάτο ο Ακρίτας Με αισιοδοξία αναχωρεί σήμερα για το Κιάτο η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ακρίτα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει τον τοπικό Άρατο, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στο γήπεδο του 1ου Γυμνασίου και παρά την εκτός έδρας πρόκληση στις τάξεις του καλαματιανού συγκροτήματος υπάρχει η πεποίθηση ότι η έκβαση θα είναι ιδανική και ο Ακρίτας θα πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τη συνέχεια του θεσμού. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Κλειστό της Παραλίας για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και η επικράτηση της ομάδας του Κώστα Κουτράκη δείχνει ότι είναι στο χέρι της να το επαναλάβει. Φυσικά τίποτα δεν χαριστεί χωρίς κόπο, συγκέντρωση και μεγάλη προσπάθεια, αλλά και «ψυχή» που απαιτείται μέσα σε μια ξένη έρδα. Την αποστολή του Ακρίτα για το ματς κυπέλλου στο Κιάτο (διαιτητές θα είναι οι Γουμενής-Κούγιας) απαρτίζουν οι: Μιχάλης Μητρόπουλος, Κυριάκος Καρούνος, Δημήτρης Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Τρουπάκης, Λεωνίδας Μπελογιαννέας, Χρήστος Μπελόγιαννης, Γρηγόρης Τσώνης, Ανδρέας Σαρδέλης, Γιάννης Πράττης. - 

***


***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:        
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3914    video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,    2249     video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 247   video.- 
Σύνολον                                              8410    βίντεο   .-


https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2650   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   292  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    722.–  
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   285 .-
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,417/359/19  , 18,9 χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-


  *** ΑΠΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
~Άρωμα   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Παρασκευή  28  Νοεμβρίου  2014  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/11/28-2014.html  ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 29  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/29-2014.html  ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/11/30-2014.html ,.-
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 29 και 30 Νοεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/11/29-30-2014.html ,.-


 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   2014   : 
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Δευτέρα  01  Δεκεμβρίου  2014   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html  ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html ,
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  02  Δεκεμβρίου  2014 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/12/02-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  03  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/12/03-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Δεκεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/04-2014.html ,.-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 04/12/2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/6-1-0-17-0-0-0-4-38-43-68-61-1-0-14-2-1_4.html ,
~ Άρωμα  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  05  Δεκεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/05-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  06/12/2014   ; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/12/06122014.html ,.-
~ Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 06 και 07 Δεκεμβρίου    2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/06-07-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08/12/2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/12/08122014.html ,.-
~ Εκδηλώσεις  εκδρομές  Διαδρομές Άρωμα  Ελλάδας  08/12/2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/08122014.html .-
 ~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τρίτη  09/12/2014 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/09122014.html ,.-
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~

VIDEO- Παρουσιάσεις  με ενδιαφέρον :
  ~**  ΜΟΥΣΕΙΟ Στοά Αττάλου Θησείο Ακρόπολη Αθήνα 7/12/2014 : http://youtu.be/eAz9iI4gkCQ ,.-

~** Γιάννης Κότσιρας  Μανώλης Λιδάκης  7/12/2014 : http://youtu.be/TfaeF2F9ShU  

~**ΑΘΗΝΑ  Θησείο αρχαιολ. χώρος  Ακρόπολης  7/12/2014 : http://youtu.be/gq8QmZCwT9E,.

~** ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΛΙΔΑΚΗΣ Levare Music Theater Αθήνα 7/12/2014: http://youtu.be/fHnR2N9hACw .,.

~**Ι. Κότσιρας  Μ. Λιδάκης Αθήνα Ιερά οδός  7/12/2014 : http://youtu.be/dyR-8YUvNe8 ,.

~**  Κότσιρας - Λιδάκης 7/12/2014 Ιερά Οδός Αθήνα : http://youtu.be/wFUG7zgQJjA  

~** Λιδάκης Κότσιρας Αθήνα διασκέδαση 7-12-2014 : http://youtu.be/M_if0lNMbIw ,.

~** Γιάννης Κότσιρας διασκέδαση στην Αθήνα  7-12-2014 : http://youtu.be/kpiYVz6OmmA ,

~**Αρχαιολογικός χώρος Θησείου  Ακρόπολης Αθήνα 7/12/2014 : http://youtu.be/gq7r7TenyYw .-

~** Αρχαιολογικός χώρος Θησείου Ναός Ηφαίστου Στοά Αττάλου 712/2014:
http://youtu.be/_tWC2eGK1pQ , .-

~** ΣΤΟΑ  ΑΤΤΑΛΟΥ Αρχαιολογικός  χώρος  Θησείο Μοναστηράκι  7/12/2014 :
 http://youtu.be/pp-rT5iA2dk ,.-

~** Γιάννης Κότσιρας Μανώλης Λιδάκης Αθήνα  07/12/2014 : http://youtu.be/bQNMgHNxzD8   .-

~**Λιδάκης  Κότσιρας 07/12/2014 τραγούδια : http://youtu.be/zZvnEXn8ZZY .-

~** Κότσιρας  Λιδάκης αίθουσα Levare Music Theater 7/12/2014 : http://youtu.be/zSjRXBiZSfg .-

~* Αρχαιολογικός Θησείου 7-12-2014 : http://youtu.be/EMIbJf9jlo4 .-

~** ΘΗΣΕΙΟ Μουσείο Στοά Αττάλου 7-12-2014 : http://youtu.be/-CI_ZCVddtI .-

~** ΚΟΤΣΙΡΑΣ -ΛΙΔΑΚΗΣ τραγούδι διασκέδαση :  http://youtu.be/LczCDqTLdbA . 
 
~** Κότσιρας  -  Λιδάκης  7-12-2014 : http://youtu.be/pKT4vx0fj3Q ,.-

~**ΛΙΔΑΚΗΣ - ΚΟΤΣΙΡΑΣ  7/12/2014 : http://youtu.be/Ny2ZL8xRt-w .-

~**Μουσείο Στοάς Αττάλου 2ο όροφος  7/12/2014 : http://youtu.be/HPCmm6F0dvQ   

~** Αρχαιολογικός χώρος Θησείου Αττάλου Ακρόπολης  7/12/2014 : http://youtu.be/9i6863F9ht4

~** Αρχαία Αθήνα ΣΩΚΡΑΤΗΣ διάλογοι πρίν  το κώνειο   2014: http://youtu.be/ApkhJpoDnig ,

~** Σωκράτης κώνειο και διάλογοι με μαθητές  του  2014:   http://youtu.be/9hMwTsNkb60 .-

~** Stoa  Attalou αρχαιολ χώρος Θησείου 2014 αφήγηση 1: http://youtu.be/qGJRH3_Z_Ns

~** 2 ΣΤΟΑ  ΑΤΤΑΛΟΥ αφήγηση αρχαιολ. χώρος Αθηνών 2   2014 : http://youtu.be/uAxSrV9hFZU

~**ΚΑΡΟΥΖΕΛ Καλαμάτα  2014 : http://youtu.be/ki6BnLIye1M ,.-

~** Καρουζέλ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2014 : http://youtu.be/2KsQ62LXR3g ,.-

~** Καρούζελ  Καλαμάτα  6/12/2014 : http://youtu.be/Nwj9uXdWxqE ,

 








***

Δεν υπάρχουν σχόλια: