ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  22 Ιουνίου  2015  :
~

~

~

~* Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~
Αυτή είναι Μυστική Προσευχή του πατέρα Παϊσίου
paisios1
 -  Aκολουθεί η μυστική προσευχή που έδινε δύναμη και ελπίδα στον πιο σύγχρονο Άγιο της θρησκείας μας που βοήθησε εκατοντάδες πιστούς, πριν αλλά και μετά το θάνατό του:
Κύριε ημών Ιησού Χριστέ,
Μην εγκαταλείπεις τούς δούλους Σου πού ζουν μακριά από την Εκκλησία, ή αγάπη Σου να ενεργήσει και να τούς φέρει όλους κοντά Σου.
– Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού υποφέρουν από τον καρκίνο.
– Των δούλων Σου πού υποφέρουν από μικρά ή μεγάλα νοσήματα. ,
- Των δούλων Σου πού υποφέρουν από σωματικές αναπηρίες.
– Των δούλων Σου πού υποφέρουν από ψυχικές αναπηρίες.
– Μνήσθητι των αρχόντων και βοήθησον αυτούς να κυβερνούν χριστιανικά.
- Μνήσθητι, Κύριε, των παιδιών πού προέρχονται από προβληματικές οικογένειες.
– Των προβληματικών οικογενειών και των διαζευγμένων.
– Μνήσθητι, Κύριε, των ορφανών όλου του κόσμου, όλων των πονεμένων και των αδικημένων στην ζωή, όσων έχουν χάσει τούς συζύγους τους.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των φυλακισμένων, των αναρχικών, των ναρκομανών, των φονέων, των κακοποιών, των κλεφτών, φώτισον και βοήθησον αυτούς να διορθωθούν.
– Μνήσθητι όλων των ξενιτεμένων.
– Όλων όσων ταξιδεύουν στην θάλασσα, στην ξηρά, στον αέρα και φύλαξον αυτούς.
– Μνήσθητι της Εκκλησίας μας, των πατέρων (κληρικών) της Εκκλησίας και των πιστών.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των μοναστικών αδελφοτήτων, ανδρικών και γυναικείων, των γερόντων και των γεροντισσών και όλων των αδελφοτήτων και των αγιορειτών πατέρων.
– Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού είναι σέ καιρό πολέμου.
– Όσων καταδιώκονται στα βουνά και στους κάμπους.
- Όσων είναι σαν κυνηγημένα πουλάκια.
– Μνήσθητι των δούλων Σου πού άφησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ταλαιπωρούνται.
– Μνήσθητι, Κύριε, των φτωχών, αστέγων και προσφύγων.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των εθνών, να τα έχεις στην αγκαλιά σου, να τα σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να τα φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο. Και την αγαπημένη μας Ελλάδα μέρα και νύκτα να την έχεις στην αγκαλιά σου, να την σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να την φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο.
- Μνήσθητι, Κύριε, των ταλαιπωρημένων εγκαταλελειμμένων, αδικημένων, δοκιμασμένων οικογενειών και δώσε πλούσια τα ελέη σου σ” αυτές.
– Μνήσθητι των δούλων σου πού υποφέρουν από ψυχικά και σωματικά προβλήματα πάσης φύσεως.
– Μνήσθητι oσων βρίσκονται σέ απόγνωση, βοήθησε και γαλήνευσε τους.
-Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού ζήτησαν τις
προσευχές μας.
-Μνήσθητι και πάντων των απ” αιώνος κεκοιμημένων και άνάπαυσον αυτούς.
~
 
~
***   Η Κομισιόν παρέλαβε το ελληνικό «πακέτο» - Ποια μέτρα περιλαμβάνει         
      
Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως έγραψε στο Twitter, ο Μάρτιν Σελμάγερ, επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένα τέταρτο πριν από τις δυο τα ξημερώματα, οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί «μια καλή βάση» για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, κάνοντας ωστόσο λόγο για μία διαδικασία "με εμβρυουλκό".
H εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική αφού ανοίγει το δρόμο για έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση συμφωνίας. Αλλωστε, λίγες ώρες πριν Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται ήδη πολύ κοντά.
Μία συνάντηση-τεστ περιμένει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα πριν από την αποψινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες: θα συναντηθεί στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
Χθες, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι προτάσεις
Οι προτάσεις που έχει δώσει η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιούν εν μέρει τους δανειστές καθώς υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν συμβιβασμών
Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.Προτείνεται η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά (ίσως σε ορισμένα από αυτά όπως Μύκονος, Σαντορίνη και Ρόδος). Είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να περάσει και από τους ΑΝΕΛ οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα ήταν αιτία πολέμου η ριζική αλλαγή του καθεστώτος. Μια ανακοίνωση που ίσως έγινε προκειμένου να φανεί η αντίδραση και να κλείσει η συμφωνία μόνο για ορισμένα νησιά κι όχι για όλα.
Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.
Φαίνεται ότι προτείνονται και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, ίσως και στις κύριες αλλά από ένα ποσό και πάνω.
  • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
  • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
  • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Τις δύο τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών ήταν κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με πρωτοβουλία της Αθήνας ώστε το κενό αυτό να κλείσει ακόμη περισσότερο.  www.imerisia.gr  
~
*** Αύριο τα αποτελέσματα των πανελλαδικών- Λήξη αγωνίας για τους υποψήφιους
apotelesmata eksetasewn
 - Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αύριο Τρίτη, μετά το μεσημέρι, θα λήξει η αγωνία των 105.000 υποψηφίων που διεκδικούν 68.345 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την εμφάνιση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η διαδικασία για την υποβολή μηχανογραφικού έχει ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 7 Ιουλίου, ενώ μετά τις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών.
~
***  Π. Παυλόπουλος: «Δεν θα ανεχθώ να είμαι Πρόεδρος σε μια χώρα εκτός ευρώ...»

 Αυστηρά μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης. Προς τους δανειστές διαμηνύει ότι επιβάλλεται μία βιώσιμη συμφωνία που δεν θα βαθαίνει την κοινωνική κρίση. Προς τους «νοσταλγούς της δραχμής» ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μία χώρα εκτός ευρώ. «Η Βουλή που με εξέλεξε μου έχει επιβάλλει την αποστολή να εγγυηθώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου την παραμονή της χώρας εντός ευρωζώνης και επέκεινα, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι Πρόεδρος μίας χώρας που θα είναι εκτός ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως μίας χώρας που θα καταστρεφόταν. Άποψη που φρόντισε να καταστήσει σαφή σε όλους τους συνομιλητές του τα τελευταία 24ωρα είτε στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είτε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις. «Το Grexit δεν το συζητάει» λένε όσοι συνομίλησαν μαζί του. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews  Της Λώρας Ιωάννου -
~
***   23χρονη με ανήλικο και 35χρονος έκαναν τους «Κινέζους» και κατέληξαν στα κρατητήρια της Καλαμάτας           
     
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, μία 23χρονη και ένας 35χρονος,  γιατί με σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση, για τη Βιέννη Αυστρίας, κατείχαν και επέδειξαν στους αστυνομικούς ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ήταν προφανώς πλαστά.
Κατασχέθηκαν δύο διαβατήρια Αρχών Κίνας, εντός των οποίων υπήρχαν επικολλημένες ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA) Αρχών Ουγγαρίας. Επιπλέον, η 23χρονη συνόδευε και το ανήλικο τέκνο της, για το οποίο υπέδειξε Διαβατήριο Αρχών Κίνας, εντός του οποίου υπήρχε επικολλημένη ειδική προξενική θεώρηση (VISA) Αρχών Ουγγαρίας, το οποίο επίσης κατασχέθηκε.  
~
*** «Άνοιξε» ο δρόμος στην Αγία Βαρβάρα
Ασφαλώς δεν πρόκειται για νέο δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα, ούτε για δρόμο που επισκευάστηκε πρόσφατα. Πρόκειται για έναν δρόμο που «άνοιξε» και άρχισε να «σκάει» πριν από μια-δυο μέρες και τη φωτογραφία έστειλε στο ArcadiaPortal.gr αναγνώστης.
Είναι ο δρόμος στη συνοικία της Αγίας Βαρβάρας, μπροστά από την παιδική χαρά. Κατά μήκος του οδοστρώματος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έχει δημιουργηθεί ένα αυλάκι που μοιάζει με αποτέλεσμα κακοτεχνίας από κάποιο έργο που έχει προηγηθεί.
Όπως και να 'χει, άλλος ένας δρόμος, και μάλιστα ένας δρόμος δίπλα ακριβώς σε χώρο που παίζουν παιδιά, παρουσιάζει προβλήματα στην Τρίπολη. Οπωσδήποτε εφέτος οι παρατεταμένες κακές καιρικές συνθήκες δυσχέραναν το πρόβλημα ακόμα περισσότερο, ενώ δεν επέτρεψαν την επισκευή όλων των βλαβών στο οδικό δίκτυο της πόλης.
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δρόμους είναι πολλά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τη διέλευση των οδηγών, οι οποίοι, ουκ ολίγες φορές, παραπονούνται για φθορές στα οχήματά τους.
~
*** Eγκαινιάστηκε ο ΙΝ Αγίας Αικατερίνης Τρίπολης (photos)


Ιούνιος 21, 2015 - 16:52
0 σχόλια
            
Τήν Κυριακή 21η Ἰουνίου 2015,  σέ κλίμα θρησκευτικῆς κατανύξεως καί μέ τήν παρουσία πλήθους Ἱερέων, ἀρχόντων τοῦ τόπου  καί εὐσεβῶν Χριστιανῶν,  πραγματοποιήθηκε  ἡ τελετή τῶν Ἐγκαινίων τοῦ Ἐνοριακοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Αἰκατερίνης Τριπόλεως καί καθιερώθηκε ἡ σύναξις   τῶν  ἐν Ἀρκαδίᾳ διαλαμψάντων Ἁγίων, ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.
Τό ἑσπέρας τοῦ Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ἡ τελετή τῆς ἐναποθέσεως τῶν ἱερῶν Λειψάνων καί ἀμέσως μετά τελέστηκε ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ.
Τό πρωί τῆς Κυριακῆς, τελέσθηκε ὁ Ὄρθρος, ἡ Ἀκολουθία τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων καί ἡ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας καί Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ὁ ὁποῖος ἐπεξηγοῦσε βῆμα πρός βῆμα  τά γενόμενα κατά τήν τελετή τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων καί τόν συμβολισμό τους,  ἐνῶ  εὐχαρίστησε καί ἐπαίνεσε ὅλους ὅσους κοπίασαν καί συνέργησαν γιά τήν ἀνοικοδόμηση τοῦ περικαλέστατου Ναοῦ, πρός τιμήν τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης καί πάντων τῶν Ἀρκάδων Ἁγίων.
Στό τέλος, μαζί μέ τό ἀντίδωρο μοιράστηκε τεμάχιο ἀπό τό Σάβανο, τό ὁποῖο φοροῦσε ὁ Ἐπίσκοπος κατά τήν ὥρα τῶν Ἐγκαινίων, ἐμποτισμένο μέ κηρομαστίχη.
 -  Λίγα λόγια γιά τά Ἐγκαίνια τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ
 Ἱερά Ἐγκαίνια ὀνομάζουμε τήν ξεχωριστή ἐκκλησιαστική τελετή, μέ τήν ὁποία καθαγιάζεται ἕνας Ναός. Ἔτσι, ἀπό ἕνα ἁπλό κτίσμα μετατρέπεται σέ οἶκο λατρείας, τόπο προσευχῆς, γίνεται ἕνα ἀπάνεμο λιμάνι τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων τῶν χριστιανῶν.
Κατανοοῦμε ὅτι ἡ ἴδια ἡ λέξη «Ἐγκαίνια», φανερώνει μιά καινούργια διάσταση, ὅσον ἀφορᾶ σέ ἕνα Ναό, ἀλλά καλό εἶναι ἐν συντομίᾳ νά ἀναφερθοῦμε στήν τελετή τῶν Ἐγκαινίων.
 Ἀρχικά ἀναφέρουμε ὅτι χωρίς Ἐγκαίνια δέν εἶναι δυνατό νά τελεστῆ κανένα ἱερό Μυστήριο.
Κατ' οἰκονομία, ὅμως, μόνο μέ τή χρήση τοῦ Ἀντιμηνσίου ἐπάνω στήν Ἁγία Τράπεζα, πού δέν εἶναι ἐγκαινιασμένη, δύνανται νά γίνουν κάποιες ἱερές Ἀκολουθίες.
Δέν δύναται νά τελέσει Ἀρχιερέας Θεία Λειτουργία σέ Ναό, χωρίς νά ἔχουν γίνει τά ἱερά Ἐγκαίνια αὐτοῦ.
 Ὅσον ἀφορᾶ στήν ἐμφάνιση τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων εἶναι σημαντικό νά ἀναφέρουμε πώς ἀπό τήν Παλαιά ἀκόμη Διαθήκη γίνεται λόγος γιά Ἐγκαίνια.
 Ἀρχικά, ἡ Σκηνή τοῦ Μαρτυρίου ἦταν ἀφιερωμένη στή λατρεία τοῦ Θεοῦ, εἶχε «δικαιώματα λατρείας» (ἀπ. Παῦλος, Ἑβρ. δ΄, 1). Ἁγιάσθηκε ἀπό τόν Μωυσῆ, κατά προτροπή τοῦ Θεοῦ.
Τό ἴδιο ἔγινε μέ τόν Ναό τοῦ Σολομῶντος.
Οἱ Ἑβραῖοι εἶχαν καί ἔχουν ἕως σήμερα εἰδική γιορτή τῶν Ἐγκαινίων. Γιορτάζουν καί θυμοῦνται τά Ἐγκαίνια καί τήν κάθαρση τοῦ Ναοῦ τοῦ Σολομῶντος, τήν ὁποία ἔκαμε ὁ Ἰούδας ὁ Μακκαβαῖος τό 165 π.Χ.
 Σημασία ἔχει πώς ἡ Ἐκκλησία, ἀπό τή στιγμή πού ἔχουμε τούς πρώτους ἐγκαινιασμένους Ναούς, ἔπαψε νά καταφεύγει στίς Κατακόμβες γιά νά προσφέρει τήν ἀναίμακτη Θυσία ἐπάνω στούς τάφους τῶν ἁγίων Μαρτύρων.
 Τά Ἐγκαίνια εἶναι πρωτίστως συνδεδεμένα μέ τή ἔννοια πού δίνει ἡ Ἐκκλησία στόν Ναό, ὡς λειτουργικό χῶρο, ὡς οἶκο λατρευτικῆς συνάξεως καί προσευχῆς τοῦ λαοῦ ἀφ' ἑνός καί ἀφ' ἑτέρου, μέ τή σημασία πού δίνει στόν ἄνθρωπο ὡς λειτουργικό ὄν καί προσωπικότητα, μέ σκοπό τόν ἁγιασμό καί τή θέωση.
Γι' αὐτό, στήν τελετή τῶν Ἐγκαινίων καλούμαστε ὅλοι νά συμμετάσχουμε μέ βαθιά πίστη: «Ἐν πίστει τά Ἐγκαίνια ἐπιτελοῦμεν...».
Πιστεύουμε στά θεοφώτιστα λόγια, πού λέει τό τροπάριο στήν Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ τῶν Ἐγκαινίων: «τοῦτον τόν οἶκον ὁ Πατήρ ὠκοδόμησε· τοῦτον τόν οἶκον ὁ Υἱός ἐστερέωσε· τοῦτον τόν οἶκον τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἀνεκαίνισε, τό φωτίζον, καί στηρίζον, καί ἁγιάζον τάς ψυχᾶς ἡμῶν» .
Ὁ Ναός εἶναι, ἀσφαλῶς, ὁ οἶκος τοῦ Θεοῦ, ἀλλά καί τό δικό μας σπίτι. Εἶναι καί πρέπει νά εἶναι τό κέντρο τῆς ζωῆς μας κι ὄχι κάτι τό δευτερεῦον.
Εἶναι ἡ σκηνή ἡ ἀληθινή, λιμάνι τῶν χειμαζόμενων, ἰατρεῖο παθῶν, καταφυγή ἀσθενῶν, δαιμόνων φυγαδευτήριο, τόπος πού ὁ λαός δοξάζει τόν Θεό, «ψαλμοῖς καί ὕμνοις καί μυστικαῖς λειτουργίαις», οἱ ὁποῖες ἀναφέρονται καί φθάνουν στό νοερό Θυσιαστήριο καί σέ μᾶς κομίζουν τήν ἀγαθότητα καί τή Χάρη τοῦ Θεοῦ.
 Ὁ ἐγκαινιασμός τοῦ Ναοῦ γίνεται ὑπό τοῦ Ἀρχιερέως, ὁ ὁποῖος εἶναι εἰς τόπον καί τύπον Χριστοῦ.
 Τό ἑσπέρας τῆς ἡμέρας τῶν Ἐγκαινίων ὁ Ἀρχιερέας μεταφέρει στόν Ἱ. Ναό, πού εἶναι πρός ἐγκαινιασμόν, τά ἱερά Λείψανα, τά ὁποῖα τοποθετεῖ σ' ἕνα ἅγιο Δισκάριο, πάνω στήν Ἁγία Τράπεζα. Ἐν συνεχείᾳ τελεῖται ἡ Ἀκολουθία καί ψάλλονται τά τροπάρια τῆς τελετῆς ἐναποθέσεως τῶν ἁγίων Λειψάνων καί ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ.
Παλαιότερο τυπικό ὁρίζει ὅτι, ἐάν ὑπάρχει πλησίον στόν πρός ἐγκαινιασμόν ἱερός Ναός ἐγκαινιασμένος, ὁ Ἀρχιερέας μεταφέρει μετά τοῦ ἱεροῦ Κλήρου τά ἅγια Λείψανα σέ αὐτόν καί τελεῖ ἐκεῖ τόν Ἑσπερινό, ἐάν ὅμως δέν ὑπάρχει πλησιόχωρος ἐγκαινιασμένος Ναός, πᾶσα ἡ Ἀκολουθία γίνεται στόν νέο Ναό, κατά τήν καθορισμένην τάξιν.
Τό πρωί κατά τήν τέλεση τοῦ Ὄρθρου καί λίγο πρίν τά τροπάρια τῶν Αἴνων, ὁ Ἐπίσκοπος, ἀναγινώσκει τίς εὐχές, ὡς ὁρίζει τό τυπικό τῶν Ἐγκαινίων, καί περατώνεται ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου.
Ἐντύπωση προκαλεῖ καί τό γεγονός ὅτι ὁ Ἀρχιερέας γονατίζει, ὅταν ἀναγινώσκει τίς εὐχές ἐπάνω σέ δύο μαξιλάρια, γιατί δέν πρέπει τά ἱερά ἄμφιά του νά ἀκουμπήσουν κάτω, μιᾶς καί ὁ τόπος δέν εἶναι ἀκόμα εὐλογημένος καί ἐγκαινιασμένος.
Ἀμέσως μετά ἀρχίζει ἡ τελετή τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων μέ τήν ψαλμῳδία σχετικῶν τροπαρίων, ἐνῶ ἀκολουθεῖ ἡ περιφορά γύρω ἀπό τόν Ναό.
Ὁ Ἀρχιερέας ντυμένος μέ λευκή στολή, σύμβολο τῆς καθαρότητας καί τῆς ἁγνότητας, μέ ἱερό δέος φέρει στό κεφάλι του τόν εἰδικό Δίσκο μέ τά ἅγια Λείψανα, σκεπασμένα μέ τό ἴδιο Κάλυμμα πού σκεπάζονται τά τίμια Δῶρα.
 Συμμετέχουν οἱ Ἱερεῖς, κρατώντας τό ἱερό Εὐαγγέλιο, τόν Σταυρό καί ἅγιες Εἰκόνες, οἱ Ἱεροδιάκονοι, τά παιδάκια πού ὑπηρετοῦν στό ἅγιο Βῆμα προπορεύονται μέ τίς λαμπάδες, τά θυμιατά, τά λάβαρα καί τά ἑξαπτέρυγά τους καί οἱ Ἱεροψάλτες, πού ἀποδίδουν τούς ὕμνους τῆς τελετῆς τῶν Ἐγκαινίων.
Κατά τή διάρκεια τῆς περιφορᾶς γίνονται τρεῖς στάσεις μπροστά στόν Ναό. Σέ κάθε στάση διαβάζονται ἀποστολικά ἀναγνώσματα καί οἱ καθορισμένες εὐαγγελικές περικοπές.
Ἀμέσως μετά γίνεται μία ἀπό τίς κατανυκτικότερες τελετές τῆς Ἐκκλησίας μας, δηλαδή ἡ ἔλευση Κλήρου καί λαοῦ πάλι στόν Ναό.
Τό τυπικό ὁρίζει ὅτι οἱ θύρες τοῦ Ναοῦ εἶναι κλειστές.
Ὁ Ἀρχιερέας προστάζει νά τίς ἀνοίξουν στόν Βασιλέα τῆς Δόξης, λέγοντας τά λόγια του Δαυίδ: «Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν...» (Ψαλ. 24), καί ἀκούγονται ἀπό μέσα τά λόγια πού οἱ Ἄγγελοι ἔλεγαν ἀναμεταξύ τους κατά τήν Ἀνάληψη τοῦ Κυρίου: «Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεύς τῆς Δόξης;».
Ἐδῶ ἔχουμε μίμηση ἀκριβῶς τῶν Ἀγγέλων τή στιγμή τῆς Ἀναλήψεως. Καί «οἱ πύλες ἀνοίγονται στήν πρόκληση τῶν φωνῶν, τονίζει ὁ ἅγιος Νικόλαος ὁ Καβάσιλας, ὡσάν νά ἐπρόκειτο οἱ φωνές νά εἰσαγάγουν τόν Χριστόν εἰς τόν Ναόν».
Μέ λαμπρό τρόπο τά ἅγια Λείψανα εἰσέρχονται στόν Ναό καί τοποθετοῦνται στό Θυσιαστήριο, ὅπου ὁ Ἀρχιερέας, πάλι, ἀφοῦ τά μυρώσει μέ τό ἅγιο Μύρο, τά τοποθετεῖ στόν στυλίσκο πού βρίσκεται στό μέσον της Ἁγίας Τραπέζης, ὡς τό πιό κατάλληλο θεμέλιο, βάλει εὔοσμο κηρομαστίχη, ἡ ὁποία ἔχει κατασκευαστεῖ ἀπό κερί καθαρό, μαστίχη, σμύρνα, ἀλόη, θυμίαμα, λάδανο, ρητίνη (ρετσίνι) κ.ἅ.
Μαζί μέ τά ὡς ἄνω εὐλογημένα ὑλικά τῶν Ἐγκαινίων, τοποθετοῦνται στό «Φυτό», ὅπως ὀνομάζεται ὁ στῦλος τῆς Ἁγίας Τραπέζης, καί μικρά χαρτάκια, στά ὁποῖα οἱ Χριστιανοί μας ἀναγράφουν ὀνόματα τόσο τῶν ζώντων, ὅσο καί τῶν τεθνεώτων ἀδελφῶν, ὡς εὐλογία γιά τούς μέν, ἀλλά καί ὡς μνημόσυνο αἰώνιο γιά τούς δέ.
Μετά τήν τοποθέτηση τῶν ἱερῶν Λειψάνων καί τῶν ὡς ἄνω προαναφερθέντων στή Ἁγία Τράπεζα, ὁ Ἀρχιερέας παίρνει τό σκεῦος (τσουκάλι) μέ τήν κηρομαστίχη καί τά ἀρώματα, πού συμβολίζουν τά μύρα μέ τά ὁποῖα ὁ Ἰωσήφ ὁ ἀπό Ἀριμαθαίας ἄλειψε τό Σῶμα τοῦ Κυρίου, καί τά ἐκχύνει στήν ὀπή τῆς Ἁγίας Τραπέζης γιά τή στερέωση τοῦ ἀνεγειρομένου Τάφου, μαζί μέ μάρμαρο ἀλευροποιημένο.
Κατόπιν, τοποθετεῖται καί κολλιέται μέ εἰδική κόλλα καί σφραγίζεται μέ κηρομαστίχη, ἡ μαρμάρινη πλάκα στόν στῦλο τῆς Ἁγίας Τραπέζης, ἐνῶ ψάλλονται οἱ δυό ὡραῖοι Ψαλμοί ὁ 142ος («Ὑψώσω σε ὁ Θεός μου, ὁ Βασιλεύς μου, καί εὐλογήσω τό ὄνομά σου εἰς τόν αἰῶνα»), σάν εὐχαριστία καί ἀνάμνηση τῶν θαυμασίων του Θεοῦ, καί ὁ 22ος («Κύριος ποιμαίνει» με»), πού ὑμνεῖ τή φιλανθρωπία τοῦ Θεοῦ.
 Ἐν τῷ μεταξύ, ὁ Ἀρχιερέας πάνω ἀπό τά ἀρχιερατικά του ἄμφια ἐνδύεται μέ τό λεγόμενο Σάβανο (ποδήρης λινός χιτών), σύμβολο τῆς σινδόνης μέ τήν ὁποία τυλίχθηκε τό ἅγιο Σῶμα τοῦ Κυρίου, καί διαβάζει γονατιστός τήν εὐχή «Ὁ Θεός ὁ ἄναρχος καί ἀΐδιος», μέ τήν ὁποία παρακαλεῖ τόν Θεό νά ἀποστείλει τό Πανάγιό του Πνεῦμα καί νά ἁγιάσει τόν νέο Ναό.
Ἀκολουθεῖ ἡ πλύση καί ὁ καθαρισμός τῆς Ἁγίας Τραπέζης μέ σαποῦνι καί νερό ζεστό, σύμβολο κι αὐτό τῆς ζέσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τοῦ ὁποίου ἀπό δῶ καί πέρα θά εἶναι ὄργανο ἡ Ἁγία Τράπεζα.
 Μετά τήν κάθαρση τῆς Ἁγίας Τραπέζης, ὁ Ἀρχιερέας ραντίζει τό Θυσιαστήριο μέ ροδόσταμο, μέ τό ὁποῖο κάνουμε τήν Ἁγία Τράπεζα νά εὐωδιάζει, καί, ὅπως λέει ὁ ἅγιος Νικόλαος ὁ Καβάσιλας, μ' αὐτό δείχνουμε πώς «φέραμε ὅλα ὅσα εἶναι ἀπαραίτητα γιά νά συμπληρώσουν τήν ἀνθρώπινη ζωή, δηλαδή φέραμε κι ἀπό τά ἀναγκαῖα κι ἀπό τά εὐχάριστα κι ἀπ' αὐτά κάναμε τή θυσία μας».
Κατόπιν ἀκολουθεῖ ἡ χρίση μέ τό ἅγιο Μύρο, τό ὁποῖο φέρνει τή Χάρη τοῦ Θεοῦ στή γῆ. Τό ἅγιο Μύρο εἶναι ἡ δύναμη τοῦ Θυσιαστηρίου. Δύναμη πού ἐνεργοποιεῖται μέ τήν παρουσία καί τή Χάρη τῶν ἱερῶν Λειψάνων πού τοποθετήθηκαν στήν Ἁγία Τράπεζα.
Ἡ ὅλη τελετή παραλληλίζεται μέ τό ἅγιο Βάπτισμα. Αὐτό δέν εἶναι τυχαῖο.
Ἡ Ἁγία Τράπεζα εἰκονίζει τόν Σωτῆρα καί δέχεται τά τοῦ βαπτίσματος, ὅπως Ἐκεῖνος. «Εἶναι δέ ἀνάγκη, τονίζει πάλι ὁ ἅγιος Νικόλαος ὁ Καβάσιλας, νά γίνει κάποια κάθαρση ἐνάντια στή δύναμη τοῦ πονηροῦ, κι ὅπως ὁ Ἀρχιερέας μέ προσευχές ἀποκαθαίρει ἀπό κάθε ἐπήρεια τῶν δαιμόνων τό ὕδωρ, μέ τό ὁποῖο βαπτίζει τόν ἄνθρωπο, ἔτσι καί σ' αὐτή τήν τελετή διαλέγει τίς κατάλληλες προσευχές καί μέ τόν ἴδιο τρόπο, ὅπως καί πρίν, μέ τό νερό ἀποκλείει τό πονηρόν».
 Ἀφοῦ ἔχει πλυθεῖ, ἁγιασθεῖ καί μυρωθεῖ ἡ Ἁγία Τράπεζα καί τά ἱερά Ἀντιμήνσια, οἱ Ἱερεῖς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί μόνο, δύνανται νά τά παραλάβουν, ὥστε ἐπάνω σέ αὐτά νά τελεῖται ἡ Θεία Λειτουργία.
Δέν τελεῖται Θεία Λειτουργία χωρίς Ἀντιμήνσιο καί δέν ἔχει δικαίωμα ὁ Ἱερέας νά τελέσει Θεία Λειτουργία σέ Ἀντιμήνσιο ἄλλου Ἀρχιερέως, ἐκτός αὐτό τοῦ ἐπιχωρίου Ἐπισκόπου καί Ποιμενάρχη τῆς Μητροπόλεως.
Τό Ἀντιμήνσιο εἶναι πάνω ἀπό ὅλα, ἡ ὁρατή ἐντολή τοῦ κανονικοῦ Ἐπισκόπου πρός τούς Ἱερεῖς, γιά τήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας.
Εὐθύς ἀμέσως μετά τίς ὡς ἄνω ἐνέργειες, ὁ Ἀρχιερέας τοποθετεῖ ἕνα κομμάτι λινό ὕφασμα, στό ὁποῖο εἶναι ἁγιογραφημένος - τετυπομένως ἕνας Εὐαγγελιστής, στήν κάθε μία ἀπό τίς τέσσερεις γωνίες τῆς Ἁγίας Τραπέζης, στερεώνοντας καί κολλώντας αὐτό πάνω στό μάρμαρο τῆς Ἁγίας Τραπέζης μέ τό περίσσευμα τῆς κηρομαστίχης, πού χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα. Αὐτή ἡ ἐνέργεια γίνεται ἀπό τόν Ἐπίσκοπο, ἐπειδή ἡ Ἁγία Τράπεζα εἰκονίζει ὅλη τήν Ἐκκλησία, στή στερέωση τῆς ὁποίας συνέβαλαν οἱ Εὐαγγελιστές μέ τά Εὐαγγέλιά τους.
Κατόπιν, τυλίγεται σταυροειδῶς ἡ Ἁγία Τράπεζα μέ τό πρῶτο ἔνδυμα, τό λεγόμενο Κατασάρκιο, σύμβολο τῆς σινδόνης, μέ τήν ὁποία τυλίχθηκε τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, ἔνδυμα τό ὁποῖο δέν ἀπομακρύνεται ποτέ ἀπό τήν Ἁγία Τράπεζα.
Μετά τοποθετεῖται ὁ Ἐπενδύτης - Ἐνδύτιον - Ἅπλωμα, τά ἄμφια τῆς Ἁγίας Τραπέζης ἤ Καλύμματα, ὅπως σήμερα συνηθίζουμε νά τά λέμε, σύμβολα δόξης, «τάφος ἐστι καί θρόνος τοῦ Ἰησοῦ».
Τέλος, τοποθετεῖται τό γνωστό σέ ὅλους Ἀντιμήνσιο. Ἀντιμήνσιο στήν ἐκκλησιαστική ὁρολογία ἀποκαλεῖται τό κομμάτι ὑφάσματος, πάνω στό ὁποῖο ἔχουν ζωγραφιστεῖ ποικίλες ἱερές παραστάσεις καί σύμβολα.
H λειτουργική χρήση τοῦ Ἀντιμηνσίου ἔγκειται στήν ἀντικατάσταση τῆς Ἁγίας Τράπεζας, ὅταν αὐτή δέν ὑπάρχει ἤ στήν ἀντικατάστασή της, ὅταν ὑπάρχει ἀλλά δέν μπορεῖ νά πραγματοποιηθεῖ Θεία Λειτουργία, ἤ, κυρίως, ὅταν τελοῦνται δύο συναπτές Θεῖες Λειτουργίες, ἀφοῦ ἀπαγορεύεται ἀπό τούς κανόνες ἡ λειτουργική χρήση τῆς Ἁγίας Τράπεζας.
Ἡ λέξη Ἀντιμήνσιο προέρχεται ἀπό τήν ἑλληνική λέξη «ἀντί» καί τή λατινική λέξη «μένσα», πού σημαίνει τράπεζα.
Ὅταν γιά λόγους ποιμαντικούς χρειάζεται νά γίνει Θεία Λειτουργία σέ χώρους ἐκτός τῶν καθαγιασμένων Ναῶν, χρησιμοποιεῖται τό Ἀντιμήνσιο, σάν φορητή Ἁγία Τράπεζα. Αὐτό κατασκευαζόταν ἀπό ξύλο ἤ, τίς περισσότερες φορές, ἀπό πανί. Ὑπάρχει πιθανότητα ἡ χρήση του νά ἄρχισε τήν ἐποχή τῆς Εἰκονομαχίας, ὅταν οἱ Ὀρθόδοξοι διώχθηκαν ἀπό τούς Ναούς καί δέν εἶχαν πού νά λειτουργοῦνται. Ἀναγκαστικά, οἱ Λειτουργίες γίνονταν σέ σπίτια ἤ στήν ὕπαιθρο.
Σήμερα τά Ἀντιμήνσια χρησιμοποιοῦνται γιά τήν τέλεση Θείας Λειτουργίας σέ ἐγκαινιασμένους Ναούς ἤ μή ἐγκαινιασμένους Ναούς, σέ Ἐξωκκλήσια, σέ στρατόπεδα ἤ στήν ὕπαιθρο, ὅπου καί χρησιμοποιεῖται αὐτή ἡ «φορητή» ἐγκαινιασμένη Ἁγία Τράπεζα.
Στό κέντρο τοῦ Ἀντιμηνσίου ζωγραφίζεται ἡ Ταφή τοῦ Κυρίου, γιατί ἡ Ἁγία Τράπεζα συμβολίζει τόν Τάφο τοῦ Κυρίου. Στίς γωνίες του πρέπει νά ἔχει ραμμένα ἱερά Λείψανα ἁγίων Μαρτύρων, γιατί ἀντικαθιστᾶ τήν ἐγκαινιασμένη Ἁγία Τράπεζα, ὅταν δέν ὑπάρχει, ἡ ὁποία, ὅπως εἴδαμε, στό ἐσωτερικό της ἔχει πάντοτε ἰερά Λείψανα Μαρτύρων. Μόνο ὁ Ἐπίσκοπος καθαγιάζει τά ἱερά Ἀντιμήνσια.
Ἐπάνω στό Ἀντιμήνσιο τοποθετεῖται τό ἱερό Εὐαγγέλιο καί ἡ τελετή τελειώνει μέ τή θυμίαση ὅλου τοῦ Ναοῦ καί τήν ἀνάγνωση τῆς εὐαγγελικῆς περικοπῆς τῶν Ἐγκαινίων.
Ὁ Ἀρχιερέας, μυρώνει μέ ροδόσταμο ὅλο τόν νέο-εγκαινιασθέντα ἱερό Ναό καί τούς πιστούς, ἀφοῦ λίγο νωρίτερα, βαστάζων κάλαμον, οὗ εἰς τό ἄκρον εἶναι δεδεμένος σπόγγος ἐμπεποτισμένος μέ ἅγιο Μύρο, γράφει τό μονόγραμμα τοῦ Χριστοῦ στή κόγχη τοῦ Ἱεροῦ καί στά τοιχία τοῦ Ναοῦ, σέ ὅλα τά σημεῖα τοῦ ὁρίζοντα. Βάζει τή σφραγῖδα τῆς ἐλεύσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί τοῦ Βασιλέως τῆς Δόξης στόν Ναό, ἐκφωνώντας: «Δόξα τῇ ἁγία καί παντοδυνάμῳ καί ζωοποιῷ Τριάδι, πάντοτε νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων».
Εἴθισται δέ, ὅπως τό «Εὐλογημένη ἡ Βασιλεία» ἐν τῇ πρώτῃ Θείᾳ Λειτουργίᾳ νά ἐκφωνεῖται παρά τοῦ Ἀρχιερέως
Οἱ τελευταῖες εὐχές πού διαβάζονται, εἶναι γεμάτες εὐχαριστία στόν Θεό καί παράκληση, νά γεμίζει μέ δόξα, ἁγιασμό καί Χάρη τό νέο Θυσιαστήριο, ἔτσι ὥστε πάνω σ' αὐτό νά μεταβάλλεται ἡ ἀναίμακτη Θυσία σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ καί νά ἁγιάζεται ὁ λαός τοῦ Θεοῦ μέ τή συμμετοχή του σ' αὐτό τό Μυστήριο.
Κατανοοῦμε ὅτι ὁ σκοπός τῶν Ἐγκαινίων δέν εἶναι μόνο ὁ ἁγιασμός τοῦ Ναοῦ, ἀλλά καί ὁ δικός μας: «Οὕτως ἐγκαινίζεται ὁ ἄνθρωπος· οὕτω τιμᾶται ἡ τῶν Ἐγκαινίων ἡμέρα».
Σ' αὐτόν τόν ἀγῶνα ἔχουμε ὁπωσδήποτε ὁδηγό τόν Χριστό. Ἄλλωστε, ἡ ἱερά Κανδήλα, πού στό τέλος τῆς Ἀκολουθίας ἀνάβει ὁ Ἀρχιερέας πάνω στήν Ἁγία Τράπεζα, συμβολίζει, κατά τόν ἅγιο Νικόλαο τόν Καβάσιλα, τό δικό Του φῶς. Αὐτό τό φῶς μπορεῖ νά ἀνακαλύψει καί νά φέρει στό φῶς τά πάντα, ὅπως ἀκριβῶς γέμισε τόν Ἅδην τό φῶς, ὅταν ἔφθασε ἐκεῖ ὁ Χριστός.
Ἡ ὅλη τελετή τῶν ἱερῶν Ἐγκαινίων, κλείνει μέ τήν τέλεση τῆς πρώτης Ἀρχιερατικῆς Θείας λειτουργίας, πού ἔχει στόχο τήν συμμετοχή τῶν χριστιανῶν μας στήν Θεία Εὐχαριστία.
Ἐπίσης, περατώνεται μέ τήν εὐλογημένη καί αἰτιολογημένη ἐκδήλωση τῶν ἁγνῶν συναισθημάτων τῶν συμμετεχόντων στήν τελετή Χριστιανῶν, οἱ ὁποῖοι ἀναφωνοῦν τό «ἄξιος, ἄξιος, ἄξιος», ἀπευθυνόμενοι πρός τόν Ἐπίσκοπό τους, στό πρόσωπο τοῦ ὁποίου ἀναγνωρίζουν τήν ἀξιοσύνη καί τήν δυνατότητα στό νά ἐκτελεῖ καί νά ἁγιάζει τέτοια ἔργα, καθώς καί νά ἀξιώνεται ἀπό τόν Πανάγαθο Θεό, νά ἀνταποκρίνεται ἄριστα σέ ὅλα τά πνευματικά καί ποιμαντικά του καθήκοντα, γιά τά ὁποῖα ἔχει ταχθεῖ.
 Συνηθίζεται πολλές φορές γιά μία ἑβδομάδα νά τελεῖται καθημερινά ἡ Θεία Λειτουργία στόν νεο-εγκαινιασθέντα ἱερό Ναό, ὅπως καί κατ' ἔτος νά τελεῖται Θεία Λειτουργία εἰς ἀνάμνηση τῶν Ἐγκαινίων αὐτοῦ.
 Τοῦ Αἰδ. Ἱερέως Ἰωάννου Κ. Σουρλίγγα,
Προϊσταμένου τοῦ Μητροπολιτικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ
Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως.
~
***  Συνελήφθη διευθυντής τράπεζας για απάτη 1.227.000 ευρώ         
     
Ο 49χρονος από τον Μάρτιο του 2013 έπειθε πελάτες να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους σε επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο παρείχε ασφάλεια καταθέσεων σε  περίπτωση «κουρέματος» και στη συνέχεια εν αγνοία τους προχωρούσε σε εκταμιεύσεις
Συνελήφθη, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων  της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής και το οικείο Τμήμα Ασφαλείας, 49χρονος ημεδαπός Διευθυντής υποκαταστήματος πιστωτικού ιδρύματος, για εξαπάτηση πελατών-καταθετών.
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη και πλαστογραφία καθώς και για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και των νόμων περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.
Ειδικότερα, όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, ο 49χρονος τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με την ιδιότητα του Διευθυντή υποκαταστήματος πιστωτικού ιδρύματος, έπειθε πελάτες να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους σε επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους παρείχε «ασφάλεια καταθέσεων», σε περίπτωση «κουρέματος» και στη συνέχεια προέβαινε εν αγνοία τους και για λογαριασμό του σε τμηματικές εκταμιεύσεις, υπογράφοντας αντ’ αυτών τα σχετικά παραστατικά ανάληψης.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι έχει εξαπατήσει, με τον παραπάνω τρόπο, τουλάχιστον τέσσερις καταθέτες με το παράνομο περιουσιακό όφελος να υπολογίζεται σε 1.223.000 ευρώ.
Από τις πραγματοποιηθείσες έρευνες στην οικία και το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:Το χρηματικό ποσό των -56.045- ευρώ, τρία  περίστροφα, δύο πιστόλια, μία   καραμπίνα, τρία κυνηγετικά όπλα αλλά και πλήθος βιβλιαρίων καταθέσεων, καρτών και εγγράφων διαφόρων φυσικών προσώπων.
Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Ειδικό Ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων θυμάτων.  www.protothema.gr  .-   
~
*** LIVE Eurogroup μιας ώρας, αγωνία πέντε ετών. Γιούνκερ: "Στόχος, η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας"
Liveblog ~ Μικρή διάρκεια είχε το Eurogroup. Καμία απόφαση για την Ελλάδα. Βάση συμφωνίας η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους δανειστές, αλλά πρέπει να γίνουν νέα βήματα προσέγγισης. Το δίλημμα ρήξη ή συμβιβασμός είναι στο τραπέζι. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στη Live Blogging πλατφόρμα του NEWS 247
~* Η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα έφτασε. Τα 20 μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία
-  Εκμηδένισε την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ που τη χώριζε από τους δανειστές η Ελλάδα. Αυξάνονται κατά 900 εκατ. ευρώ τα εισπρακτικά μέτρα. Ο μακρύς κατάλογος της βελτιωμένης ελληνικής πρότασης
~ Mε όπλο την αύξηση των εισπρακτικών μέτρων κατά 900 εκατ. ευρώ, επιχειρεί η Ελλάδα να πείσει τους δανειστές πως, μετά το θρίλερ των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα για συμφωνία.
ADVERTISEMENT
Η μέρα της κρίσης έφτασε, η στιγμή της αλήθειας έρχεται και πλέον είναι θέμα λίγων ωρών να διαπιστωθεί εάν Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν στην πολυπόθητη συμφωνία που θα ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία και θα αποτρέψει το ελληνικό ατύχημα, ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση - που εστάλη ήδη στους δανειστές και την οποία θα παρουσιάσει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης - προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τις πρόωρες συνταξοδοτήσεις, καθώς και στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης αναμένεται να δώσει το παρών σε μια από τις πιο καθοριστικές συνεδριάσεις σε επίπεδο Eurogroup που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο να προκύψει συμφωνία σε τεχνικό - τεχνοκρατικό επίπεδο και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική συμφωνία, λίγες ώρες αργότερα, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου Κορυφης των Ευρωπαίων ηγετών.
Μετά από ένα καυτό σαββατοκύριακο γεμάτο ζυμώσεις, διαβουλεύσεις και επαφές, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε σε μεγάλη αναμόρφωση των ελληνικών προτάσεων, με στόχο να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση φαίνεται πως έχει εκμηδενίσει την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ που χώριζε Αθήνα και θεσμούς στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Η διαφορά του 0,5% του ΑΕΠ συνέχιζε να προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, ακόμη και μετά τη συμφωνία για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017).
Στην πρώτη γραμμή των εισπρακτικών μέτρων βρίσκονται οι ευρείες μετατάξεις προϊόντων στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που θα αρχίσει να επιβάλλεται σε όσες επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ το 2014.
Στη βελτιωμένη ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Η μείωση των συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται, πλην της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζητά να ισχύσει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές επιμένουν από 1/7/2015, ζητώντας να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι πόρτες για 120.000 υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα προ-συνταξιοδότησης.              ~ Ειδικότερα, η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:
1) Διατηρείται το καθεστώς των τριών συντελεστών ΦΠΑ, με έναν υπερμειωμένο 6%, έναν μεσαίο 13% και τον υψηλό 23% (έναντι 6,5%, 13% και 23% σήμερα).
Η ελληνική πρόταση προβλέπει σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, με στόχο την είσπραξη εσόδων 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές.
Ταυτόχρονα η Αθήνα δίνει μάχη η ΔΕΗ να παραμείνει στο 13%, ενώ η εστίαση φαίνεται πως τελικώς οδηγείται στο 23%.
2) Επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% σε περισσότερες από 1.400 επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ (έναντι επιβολής σε εταιρείες με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ελληνική πρόταση) για το 2014.
Στόχος του μέτρου είναι η είσπραξη εσόδων πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, 650 εκατ. ευρώ το 2015 και 650 εκατ. ευρώ το 2016.
3) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση.
Το μέτρο αφορά περισσότερες από 14.900 επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 450 εκατ. ευρώ το 2016.
4) Κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.00 ευρώ ετησίως
Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένονται έσοδα ύψους 220 εκατ. ευρώ για το 2015 και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.
5) Επιβολή φόρου στην τηλεοπτική διαφήμιση με στόχο να προκύψουν έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για το 2016.
6) Επιβολή φόρου στον ηλεκτρονικό τζόγο.
Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα 35 ύψους εκατ. ευρώ για το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.
7) Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%  για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.
Από την εφαρμογή του μέτρου προβλέπονται έσοδα ύψους 47 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη 47 εκατ. ευρώ το 2016.
8) Περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες για το 2016.
9) Διοικητική επίλυση των διαφορών σχετικά με τη φορολογία ακινήτων των τελευταίων χρόνων.
Από το εν λόγω μέτρο προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ για το 2015 και ακόμη τόσα για το 2016.
10) Τεχνικός έλεγχος για όσα οχήματα δεν πέρασαν ΚΤΕΟ. Υπολογίζονται έσοδα ύψους 122 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.
11) Οφειλές από ανασφάλιστα οχήματα.
Υπολογίζονται έσοδα 51 εκατ. ευρώ για το 2015 και 40 εκατ. ευρώ για το 2016.
12) Περιορισμός στο καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Υπολογίζεται εξοικονόμηση δαπανών ύψους 71 εκατ. ευρώ για το 2016.
13) Επιστροφές από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ το 2015 και 140 εκατ. ευρώ το 2016.
14) Πάταξη λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 75 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016.
15) Έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Προβλέπονται έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2016.
16) Πάταξη φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.
Προβλέπονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2015 και 700 εκατ. ευρώ το 2016.
17) Περιορισμός των τριγωνικών συναλλαγών.
Υπολογίζονται έσοδα ύψους 24 εκατ. ευρώ το 2015.
18) Προμήθειες και τηλεοπτικές άδειες.
Προβλέπονται έσοδα 340 εκατ. ευρώ για το 2015.
19) Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Υπολογίζονται έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.
20) Εφαρμογή κανόνων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την γεωργία.
Προβλέπονται έσοδα ύψους 276 εκατ. ευρώ το 2015.                                
~
***  Εκοιμήθη ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, δεν πρόλαβε καν να ενθρονιστεί         
     
Είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου - Άφησε την τελευταία του πνοή στον Χορτιάτη όπου είχε μεταβεί για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κρήνης και Καλαμαριάς - Αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτη είναι ο διάσημος καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Κεφαλονιάς απο τον αιφνίδιο θάνατο του τοπικού Μητροπολίτη Γερασίμου ο οποίος είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πρόλαβε να    ενθρονιστεί.
-  Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης υπέστη ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ βρισκόταν στην Ι .Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου είχε καταλύσει προκειμένου να παραστεί στη σημερινή ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.
Ο 64χρονος μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) εγεννήθη το 1951 στον στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1998. Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ι. Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1989 και Πρεσβύτερος το 1998 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Κεφαλληνίας από το 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου 2015, αλλά δεν είχε ενθρονιστεί επισήμως
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας θα ψαλεί στην Ιερά Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 και ώρα 13.00. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.
Αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτης Κεφαλληνίας είναι ο διαπρεπής μαθηματικός και πανεπιστημιακός Αθανάσιος Σ. Φωκάς. Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια και θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή.   protothema.gr
Video , Οι τελευταίες στιγμές του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου , https://youtu.be/DdPF6UH-Aus  .-
~*  Οι τελευταίες στιγμές του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμου (video)
Οι τελευταίες στιγμές του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμου (video)
Η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Χορτιάτη, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμου
Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα ο νέος μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος.
Ο Ιεράρχης που δεν πρόλαβε καν να ενθρονιστεί βρισκόταν στην ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη. Είχε ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.
 Όπως είπε στο orthodoxia.info η Ηγουμένη της Μονής, ο μακαριστός μητροπολίτης ένιωσε αδιαθεσία λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Αμέσως οι συνοδοί του κάλεσαν βοήθεια. Στο σημείο έφθασαν δυο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και γιατρός. Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης αλλά δυστυχώς ο μητροπολίτης κατέληξε. Ακούστε την περιγραφή στο σχετικό βίντεο.
 Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 13:00 στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά.
 Τοποτηρητής αναλαμβάνει εκ νέου, ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.
 ~ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
 Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς), γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951, υιός του Σπυρίδωνος και της Αναστασίας Λαγγούση.
Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στην Κεφαλλονιά, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998.
 Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
 Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα (Καλαφατάκη), χειροτονήθηκε αφ’ ενός μεν Διάκονος στις 9 Ιουλίου 1989, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, αφ’ ετέρου δε Πρεσβύτερος στις 30 Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
~
*** Στους θεσμούς στέλνει την τύχη της Ελλάδας το Eurogroup
- Τη στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το Eurogroup
Στους θεσμούς στέλνει την τύχη της Ελλάδας το Eurogroup
Τη στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το Eurogroup προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας, όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Εάν πάνε όλα καλά το Eurogroup θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα ξανά. Οι ελληνικές προτάσεις ήρθαν σήμερα. Είναι θετικό βήμα, αλλά είχαν λίγο χρόνο οι θεσμοί για να μας δώσουν μια άποψη", τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά είναι ορατή στο τέλος της εβδομάδας.  Έφτασαν δύο εκδοχές προτάσεων, μία χθες βράδυ και μία σήμερα το πρωί - Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα - Πάντα λέμε ότι οι θεσμοί πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις", συμπλήρωσε.
"Οι θεσμοί συνεχίζουν τη δουλειά, ώστε επιτευχθεί συμφωνία επί πολιτικής βάσης", πρόσθεσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσχοβισί, σημείωσε ότι: "Οι θεσμοί θα ξεκινήσουν αμέσως εργασία σε συνεργασία με ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει λύση επί πολιτικής βάσης για να συζητηθεί σήμερα το βράδυ από τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης".
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: "Απέχουμε ακόμη από συμφωνία, ωστόσο οι ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενες και αποτελούν καλή βάση για συζήτηση". 
~
***  Σε διασταυρούμενα πυρά η συμφωνία με τους θεσμούς
Πολλές και αντικρουόμενες οι απόψεις
Σε διασταυρούμενα πυρά η συμφωνία με τους θεσμούς
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας, καθώς και αναφορικά με την αποδοχή των νέων ελληνικών προτάσεων προς τους θεσμούς. Χαρακτηριστική είναι η αισιοδοξία από ελληνικής πλευράς, η οποία σημειώνει ικανοποιημένη από τη θετική ανταπόκριση. Παρόλ' αυτά η γερμανική πλευρά δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνει πως η "κατάσταση παραμένει ίδια όπως την Παρασκευή. Η πορεία των διαπραγματεύσεων και ο δρόμος για συμφωνία μοιάζει ουσιαστικά να βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, δεδομένων των πολλών και διαφορετικών τοποθετήσεων επί το θέματος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία.
"Αδύνατο να έχουμε τελική συζήτηση σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων. Σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας έφτασαν πολύ αργά και πρόσθεσε ότι θα δείξει αν αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.
Αισιοδοξία στο εσωτερικό
Η ελληνική πλευρά ωστόσο δηλώνει ότι ικανοποιημένη για την θετική ανταπόκριση, την οποία έλαβαν οι ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν αναθεωρημένες στους εταίρους με σκοπό την επίτευξη της συμφωνίας.
Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ' αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.
Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν' αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.
Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.
Γερμανία: Η κατάσταση είναι η ίδια όπως την Παρασκευή
Αυτή την στιγμή έχουμε την ιδια κατάσταση όπως την Παρασκευή, χωρίς βάση για απόφαση, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι για αυτό ακριβώς δεν μπορεί να απαντήσει τώρα εάν η Σύνοδος θα είναι αποφάσεων ή διαβουλεύσεων.
"Χρειαζόμαστε πρώτα συμφωνία της Ελλάδας με τους τρεις Θεσμούς. Και ο Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του έγραφε ότι συγκαλεί την Σύνοδο θα ενημέρωση και διαβούλευση ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο βήμα και ότι δεν θα υπάρξει στην Σύνοδο συζήτηση για τεχνικά θέματα και λεπτομέρειες", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ολάντ: Οι προτάσεις Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές
"Οι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Liberation.
~
***  Καμμένος: Δεν ψηφίζω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση 
- Πρότεινε ως ισοδύναμο μέτρο την αύξηση 1% στη φορολόγηση των ειδών πολυτελείας και την άμεση φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών με ακίνητη περιουσία
Καμμένος: Δεν ψηφίζω αύξηση ΦΠΑ στα νησιά ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση
Casus belli συνεχίζει να αποτελεί για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο το ενδεχόμενο αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, με τον ίδιο να απειλεί ακόμα και με απώλεια της δεδηλωμένης.
Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν ψηφίζω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ακόμα και αν πέσει η κυβέρνηση».
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος πρότεινε ως ισοδύναμο μέτρο την αύξηση 1% στη φορολόγηση των ειδών πολυτελείας και την άμεση φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών με ακίνητη περιουσία. Αναφερόμενος στην πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στο κυβερνητικό συμβούλιο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στα νησιά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι δεν ισχύει, αφήνοντας αιχμές για τη διαρροή που έγινε σε επίπεδο υπουργών.
Ωστόσο, ο κ. Καμμένος, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά δεν θα τεθεί επί τάπητος, επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
~
***   Ικανοποίηση ΕΚΤ από τις ελληνικές προτάσεις – Εξετάζει επιπλεόν παροχή ρευστότητας
- Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA εχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.
Ικανοποίηση ΕΚΤ από τις ελληνικές προτάσεις – Εξετάζει επιπλεόν παροχή ρευστότητας
Μετά την πρωινή συνεδρίαση και την αύξηση της παροχής ρευστότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να συνεδριάσει και πάλι αύριο Τρίτη - μετά και την θετική αποδοχή των ελληνικών προτάσεων - προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).
Ωστόσο - μετά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ όσο και μετά από αυτή της περασμένης Παρασκευής - δεν διέρρευσε το πρόσθετο ποσό που ενέκρινε η ΕΚΤ. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA εχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στις 19.00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και θα ακολουθήσει η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης.
~
***  Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε ο Ομπάμα θα φέρει το... ιππικό
- Οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία και για τις γεωπολιτικές, πέρα από τις οικονομικές, συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου με την Ελλάδα
Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε ο Ομπάμα θα φέρει το... ιππικό
Σε πολλά κλασικά γουέστερν όταν όλα έμοιαζαν μάταια και η μάχη είχε χαθεί, έκανε την εμφάνισή του το... ιππικό! Με μία ανάλογα ηχηρή και εμφατική παρέμβαση αναμένεται να επιχειρήσει να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές παραμένουν ο Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση που δεν βγει λευκός καπνός από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας όλες τις πλευρές να έρθουν άμεσα σε συνεννόηση.
Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι εκπεφρασμένη εδώ και καιρό, με το Λευκό Οίκο να έχει κλιμακώνει τον τελευταίο ενάμισι μήνα τις παρεμβάσεις του για την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τονίζουν ότι ένα Grexit θα μπορούσε να διαταράξει τις διεθνείς χρηματαγορές σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη καθώς ανακάμπτει από το «σκάσιμο» της Lehman Brothers του 2008 και την κρίση που πυροδότησε.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία και για τις γεωπολιτικές, πέρα από τις οικονομικές, συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου με την Ελλάδα και ένα ενδεχόμενο Grexit, καθώς η πρώιμη μεν αλλά προσέγγιση δε, της Αθήνας με τη Μόσχα έχει ενοχλήσει το Λευκό Οίκο μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και ενημερώνεται συνεχώς τόσο από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος όπως και ο ίδιος ομολόγησε πριν από δέκα ημέρες, δραστηριοποιείται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ώστε να υπάρξει μία λύση.
Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται προβεί σε ηχηρή πολιτική παρέμβαση τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς την πλευρά των πιστωτών της χώρας.
~
***  Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής  
- Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων των θυμάτων για το θέμα της παράστασης της Πολιτικής Αγωγής σε βάρος όλων των κατηγορουμένων
Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
Την Πέμπτη το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής οπότε κι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων των θυμάτων για το θέμα της παράστασης της Πολιτικής Αγωγής σε βάρος όλων των κατηγορημένων.
Ο εκ των συνηγόρων των θυμάτων της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ τόνισε στο δικαστήριο ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέρασμα, δεν θα είχε διαπραχθεί, ούτε καν επιχειρηθεί, εάν δεν υπήρχε η εγκληματική οργάνωση. «Η επίθεση έγινε κατ’ εφαρμογήν των αρχών και των σκοπών της οργάνωσης». 
Νωρίτερα, ο εκ των συνηγόρων των Αιγυπτίων ψαράδων τόνισε στο δικαστήριο ότι αν κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, 41 από τους 68 κατηγορούμενους θα βρίσκονται χωρίς Πολιτική Αγωγή απέναντί τους, μεταξύ αυτών και οι 18 βουλευτές και πρώην βουλευτές της ηγετικής ομάδας
~
*** ΒΟΜΒΑ Τραπεζίτη: Ίσως να μην ανοίξουν αύριο οι Τράπεζες
karamouzis
Ο Πρόεδρος της  Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, έδωσε συνέντευξη στο BBC και έριξε βόμβα μεγατόνων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα είναι πιθανό να μην ανοίξουν αύριο η Τράπεζες. Είπε χαρακτηριστικά «Υπάρχει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να μην ανοίξουν αύριο αν η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτύχει να πείσει τους Υπουργούς Οικονομικών και τις ξένες κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή την στιγμή υπάρχει μεγάλη εκκροή καταθέσεων και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ζωντανές από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από την ΕΚΤ με τις βοήθειες του ELA. Φοβάμαι ότι η διοίκηση της ΕΚΤ ίσως τερματίσει τον ELA αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, κάτι που θα “κόψει” την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό σύστημα με ότι αυτό θα συνεπάγεται. Αν τελικά συμβεί, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να οριστεί capital control και σίγουρα θα χρειαστούν μέρες. Αυτό θα είναι καταστροφικό και γι' αυτό ελπίζω σε συμφωνία»
~
***  ΕΚΤΑΚΤΟ: Φόβοι για αναταραχή εάν...
foboyntai
Κοινωνικές αναταραχές σε περίπτωση Grexit περιμένουν στα γραφεία της Συγγρού. Συγκεκριμένα υπάρχουν φόβοι για επιθέσεις σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τραπεζών. Στην ΕΛ.ΛΑΣ. είναι σε έντονη κινητικότητα. Αρχίζουν να προετοιμάζουν τα σχέδια αντιμετώπισης ακραίων κοινωνικών συνθηκών. Όπως φαίνεται υπάρχει σχέδιο προστασίας των Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος – IMF, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γραφεία Πολιτικών Κομμάτων. Επίσης οι πρεσβείες όπως η Γερμανική και η Γαλλική, μεγάλα ξενοδοχεία και τηλεοπτικοί σταθμοί. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο φόβος για τρομοκρατική ενέργεια.
~
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Απόγονος αρχιναζί θέλει να χρεοκοπήσει την Ελλάδα;
nazi
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόλαντ Τουσκ, πριν από λίγες μέρες μας απείλησε με χρεωκοπία η τρίτο μνημόνιο. Ποιος είναι Ντόλαντ Τουσκ; Όπως έγραφαν διεθνή δημοσιεύματα, ο κ. Τουσκ αναλάμβανε αυτή τη θέση, για να είναι όσο πιο αποφασιστικός γίνετε στο ουκρανικό ζήτημα. Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας το 2014 είχε πει με νόημα, πως ο Τουσκ είναι η μεγαλύτερη κύρωση απέναντι στη Ρωσία. Ο Τουσκ λοιπόν είναι εγγονός του Ιωσήφ; Ο Ιωσήφ 'ήταν συνεργάτης του Χίτλερ και ενεργό μέλος των  SS. Είναι όντως έτσι τα πράγματα. Αν ναι υπάρχει μεγάλο ζήτημα.
~
***  Oι Ρωσικοί υπερπύραυλοι S-400 σε ασκήσεις τακτικής και ετοιμότητας (ΒΙΝΤΕΟ)
s400
 -  Aσκήσεις τακτικής με βολές S-400 πυραύλων στη νοτιοανατολική Ρωσία ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Γκορντέγιεφ, εκπρόσωπος της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσίας.
Τα S-400 είναι η αναβαθμισμένη εκδοχή των φημισμένων και παντοδύναμων, S-300 και αναπτύσσονται απο την Almaz Central Design Bureau που εδρεύει στη Μόσχα
Βίντεο , Russian S400 Missile System in Action 2015 - Russian Military Power 2015 HD  , https://youtu.be/Gj3qBV1ZTLo .-
 
~
*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Για αυτό είναι υπερπολύτιμη η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ (ΒΙΝΤΕΟ)
nambi
Πεδίο Βολής Κρήτης είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και είναι αυτό που συνέβαλε με τον τρόπο ζωής των Κρητικών να επιστρέψουν μετά την αποστρατεία τους δεκάδες ξένοι Αξιωματικοί στο νησί. Η συμβολή του ΠΒΚ στο νησί είναι τεράστια.
Στις 18 Ιουνίου γιορτάστηκαν τα 51 χρόνια από την ίδρυση του Πεδίου Βολής Κρήτης, από το 1964 (11 Ιουνίου 1964) που υπογράφηκε η Πολυμερής Ιδρυτική Συμφωνία για τη χρήση του ΠΒΚ μεταξύ των χωρών Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, ΗΠΑ και Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Στρατωνισμού και της Λέσχης ΠΒΚ, στις οποίες παραβρέθηκαν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές των Χανίων και της Κρήτης, αντιπρόσωποι των Χωρών Χρηστών του ΠΒΚ, καθώς και πλήθος προσκεκλημένων από την τοπική κοινωνία των Χανίων.
pbk
 ~
pbk2
 Δείτε το βίντεο: Presentation Promo of NAMFI  , https://youtu.be/uabiiqa_UVY .-
 
~
***  ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει την ρήξη
dhmar
Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως είναι ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός με μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αναφέρει πως πρέπει να τερματιστεί η αβεβαιότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρετε πως πρέπει να υπάρξουν οι δυνατότητες ελάφρυνσης των μέτρων. Η ανακοίνωση τελειώνει γράφοντας «Η κυβέρνηση, διαπραγματευόμενη για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, οφείλει να αποφύγει τη ρήξη».
~
***  Παππάς: Πρότεινε, τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδας «ψυχραιμία» (ΒΙΝΤΕΟ)
pappas
Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο CNN International
-Η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει πολύ σταθερή στις κόκκινες γραμμές της, στις συντάξεις, το ΦΠΑ. Αν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε υποχωρήσεις από αυτές, ποιες άλλες προτάσεις – απτές προτάσεις, όπως είπε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ – έχετε να καταθέσετε;
Πέρα από το ΦΠΑ και τις συντάξεις έχουμε προτείνει παραμετροποιημένα μέτρα – παραμετροποιημένα, δηλαδή μπορείς να εντοπίσεις και να υπολογίσεις τα ακριβή νούμερα – για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 2% του ΑΕΠ. Έχουμε μια διαφωνία με τους Θεσμούς επί τους σημείου στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι μόλις 0,5% . Μπορώ και εγώ τώρα να αναλάβω το ρόλο του δημοσιογράφου και να σας ρωτήσω: είναι αυτό ένα νούμερο ικανό να μας αποτρέψει από την επίτευξη συμφωνίας; Δεν το νομίζω.
-Κύριε Υπουργέ, έχω καλύψει το θέμα της ελληνικής κρίσης για αρκετό καιρό, ήμουν εδώ για τις εκλογές κι έτσι έχω ακούσει πολλά να λέγονται για την κρίση όλο αυτό τον καιρό, αλλά αυτό που έχω αντιληφθεί τις τελευταίες ημέρες μιλώντας με τον κόσμο είναι ότι ο κόσμος έχει εξαντληθεί και είναι νευρικός ότι την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα υπάρξει συμφωνία. Τι λέτε στον ελληνικό λαό; Πως τους ηρεμείτε;
Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται κανείς να ανησυχεί και δεν χρειάζεται κανείς να τροφοδοτεί αυτά τα τρομερά σενάρια. Επομένως, χρειάζεται να αφήσουμε αυτά τα τρομερά σενάρια στην άκρη, νομίζω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αποδείξει ότι αντιπαθούν αυτά τα σενάρια. Κανείς δε μπορεί να υπολογίσει το κόστος που θα υπάρξει σε περίπτωση μη συμφωνίας, επομένως αυτή είναι μια πολύ καλή αφετηρία και αυτό κάνει και τις δύο πλευρές να είναι ειλικρινείς και (τις κάνει) να εξηγήσουν ακόμα και τις διαφορές που έχουν και να μάθουν να ζουν με αυτές τις διαφορές, γιατί αυτό είναι η Ευρώπη.
-Όμως είναι αλήθεια ότι έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες πολλές καταθέσεις να αποσύρονται, υπάρχουν αναφορές για 2 δις, 3 δις… Πόσο ανησυχείτε για τις καταθέσεις που αποσύρονται από τις ελληνικές τράπεζες;
Φυσικά και ανησυχούμε, φυσικά και δεν μας αρέσει αυτό το φαινόμενο, όμως πρέπει να αποδώσουμε αυτή τη συμπεριφορά του κόσμου, που έχει τα χρήματά του στις τράπεζες, στο γεγονός ότι υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια αρνητική δημοσιότητα γύρω από αυτό το ζήτημα. Επομένως, θα συμβούλευα όλους να μη στοιχηματίζουν και να μην ποντάρουν πολλά στο σενάριο του τρόμου.
Δείτε το βίντεο: Συνέντευξη Νίκου Παππά στο CNN  , https://youtu.be/XYjiv_M7ARk .-



~
*** Eurogroup: Δεν υπάρχει συμφωνία, μελετάμε τις προτάσεις
ntaiselmploum
-  Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για μια «σύντομη συνάντηση» -διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα- καθώς, όπως είπε, οι ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν νωρίς το πρωί και «δεν υπήρχε η δυνατότητα για την πλήρη εξέταση τους από τους θεσμούς, παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση».
 - Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το Eurogroup ζήτησε στενή συνεργασία των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εις βάθος μελέτη των προτάσεων, «ώστε να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία στα τέλη της βδομάδας, επιλέγοντας τις ελληνικές προτάσεις ως βάση της συμφωνίας».
Ειδικότερα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης είναι «συνολικές και ευρείες», όμως, υποστήριξε πως χρειάζονται ακόμα δουλειά ως προς τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως τα δημοσιονομικά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι.
 - «Οι θεσμοί εκτιμούν ότι οι νέες προτάσεις είναι ευρείες και κατανοητές, αλλά χρειάζεται να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και να δούμε αν όλα βγάζουν νόημα», υπογράμμισε.
«Νέες προτάσεις έφτασαν από την ελληνική πλευρά τις οποίες υποδεχθήκαμε. Ήταν ένα θετικό βήμα. Αλλά δεδομένου του σύντομου χρόνου που είχαν οι θεσμοί να τις εξετάσουν δε μπορούσαμε να τις αξιολογήσουμε πλήρως. Αν όλα πάνε καλά θα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ακόμα Eurogroup μέσα στην εβδομάδα. Η τεχνική δουλειά μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αυτό το απόγευμα με την προοπτική να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία αργότερα την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά τις επόμενες δύο μέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας».
~
*** ΣΟΚ: Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση
syntaksh
 -  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Ελλάδα προτείνει στους δανειστές την αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει τον βασικό ΦΠΑ στο 23%, 13% ΦΠΑ σε ενέργεια και τρόφιμα και 6% για φάρμακα και βιβλία.
Το Reuters αναφέρει πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σήμερα, όμως μπορεί να είναι ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες ημέρες.
~
***  ΈΚΤΑΚΤΟ: Εκφόρτωση αμερικανικών αρμάτων στη Βουλγαρία - Τι ετοιμάζεται
abrams
 - Οι ΗΠΑ θα στείλουν στη Βουλγαρία δύο άρματα μάχης τύπου M1A2 Abrams, βάρους 70 τόνων προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον βουλγαρικό στρατό  και να του δώσουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα πολεμικά όπλα των Αμερικανών.
Τα άρματα μάχης θα κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ώστε να γίνουν σαφείς οι δυνατότητές τους.
~
*** ΒΟΜΒΑ! Ρωσία: Έλληνες υπάρχει και άλλος δρόμος
grexit epiptwseis
 -  Η δημιουργία ενός δικού μας χρηματοπιστωτικού συστήματος- γεγονός αδύνατο χωρίς ένα εθνικό νόμισμα- είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από τον χρηματοπιστωτικό ζυγό, σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκλάζιεφ.
Ο σύμβουλος του Πούτιν εξηγεί πως όσο η Ελλάδα παραμένει στο Ευρώ, παραμένει στην περιφέρεια του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πυρήνας του οποίου είναι η Federal Reserve μαζί με την ΕΚΤ.
Ακολουθεί απόσπασμα από την συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο:
 -  Πρέπει να φύγετε από κει αν θέλετε να ξεφύγετε από το χρηματοπιστωτικό αποικιακό καθεστώς. Εθνική κυριαρχία δεν σημαίνει απομόνωση. Σημαίνει ότι η χώρα έχει επαρκείς ευκαιρίες να προσδιορίσει το μέλλον της, να αποφασίσει τα αναπτυξιακά σχέδια. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα κηρύσσει χρεωκοπία προς τους Ευρωπαίους πιστωτές και δεν πληρώνει αυτές τις πιστώσεις που δημιουργήθηκαν απλά από αέρα…
Στο δικό μου μυαλό, ο μόνος δρόμος είναι να δηλώσετε αδυναμία πληρωμής αυτών των χρεών που επεβλήθησαν στην Ελλάδα, το χρέος που δημιουργήθηκε από την εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ και να κινηθείτε προς το δικό σας νόμισμα, όπου οι εθνικές νομισματικές αρχές θα μπορούν να οργανώσουν νομισματική πολιτική προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης. Γιατί τώρα η Ελλάδα δεν έχει εργαλεία να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ως αντλία μεταφοράς χρήματος από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία διευθύνει αυτό το μηχάνημα.
Ασφαλώς η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και δραματική. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι, στην ΕΕ, η μακροοικονομική πολιτική της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ασκείται προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτές έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις πιστώσεις που δημιουργεί η ΕΚΤ μέσω των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών. Σε μια τέτοια κατάσταση οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, που είναι πολύ σημαντικές για οικονομίες όπως η ελληνική, δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης. Γιατί δεν έχουν ευκαιρία πρόσβαση σε φτηνές πιστώσεις, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η ΕΕ σχεδιάστηκε να στηρίξει τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και, μερικές, στη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτές έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν όλη την ευρωπαϊκή αγορά πιέζοντας τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έχασε τη βιομηχανία της, γιατί η οικονομία της είναι μάλλον μικρή για μεγάλες επιχειρήσεις, και δεν είχε μεγάλες επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην ανατολική Ευρώπη, που άνοιξε στη Δύση και μπήκε στην ΕΕ. ‘Ολο το ενεργητικό της αν. Ευρώπης ελέγχεται τώρα από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες. Η ανατολική και η νότια Ευρώπη δεν μπόρεσαν να ανταγωνισθούν τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ κα το Ηνωμένο Βασίλειο και, μερικώς, στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτό οδήγησε σε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και υποχρέωσε την Ελλάδα και μερικές ακόμα χώρες να παίρνουν όλο και περισσότερες πιστώσεις για να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο και να επιδοτήσουν βιομηχανίες που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν.
Το σύστημα ήταν μερικά σχεδιασμένο υπέρ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, μερικά για ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία π.χ. βλέπετε την πλήρη καταστροφή των μεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα και στα πιο ευημερούντα, πλούσια τμήματα βλέπετε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που έκλεισαν. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν τις αγορές. Αλλά στην Ελλάδα δεν έχετε ούτε αυτή τη δυνατότητα, λόγω του μεγέθους της οικονομίας, γεγονός που οδηγεί στην αποβιομηχάνιση και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί, ακόμα κι αν φύγετε από το ευρώ και αποκαταστήσετε το εθνικό χρηματοδοτικό σύστημα, το πρόβλημα-κλειδί είναι πως θα οργανώσετε τη χρηματοπιστωτική υποστήριξη για την οικονομική δραστηριότητα. Το πρόβλημα είναι ποιά οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί στις παρούσες συνθήκες.
Η τωρινή κατάσταση είναι απελπιστική γιατί δεν έχετε ανταγωνιστική βιομηχανία και δεν έχετε και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να ενισχύσετε την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας. Αν κάνετε το πρώτο βήμα να απαλλαγείτε από τη νομισματική ένωση και να δημιουργήσετε δικές σας χρηματοπιστωτικές, νομισματικές αρχές, τουλάχιστο θα αποκτήσετε εργαλεία για να χρηματοδοτήσετε την οικονομική επέκταση. Για να χρηματοδοτήσετε όμως επέκταση χρειάζεστε ανταγωνιστικούς οικονομικούς φορείς έτοιμους να αναπτυχθούν. Αυτό είναι πολύ δύσκολο μέσα στην ΕΕ όπου δεν έχετε καμιά εμπορική ή οικονομική ανεξαρτησία. ‘Ολη η εμπορική και οικονομική ρύθμιση γίνεται στις Βρυξέλλες.
Όσο οι Έλληνες είστε εντός ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν την προστασία της εγχώριας αγοράς δεν μπορούν κατ’ αρχήν να ληφθούν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει εργαλεία εμπορικής πολιτικής και προστασίας της εθνικής οικονομίας, ακόμα και στην περιοχή των τεχνικών standards. Η τεχνική ρύθμιση, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση και η ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, όλα εξαρτώνται από τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών. Πράγμα που σημαίνει ότι απαλλασσόμενοι από τη νομισματική ένωση, θα σπρωχτείτε, από τη λογική αυτής της πράξης, να κάνετε και δεύτερο βήμα, να φύγετε από την ΕΕ.
Τώρα, τι μπορείτε να βρείτε αν βγείτε από την ΕΕ; Η δική μου ιδέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες στην Ευρασιατική ολοκλήρωση, που σχεδιάζεται από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζαχστάν και επίσης τώρα την Αρμενία, την Κιργιζία και ορισμένες άλλες χώρες. Πρώτα από όλα εννοώ τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου εντός των χωρών της ΚΑΚ (σ.σ. Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, δημιουργήθηκε από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ) και τις ειδικές σχέσεις που τώρα προσπαθούμε να οργανώσουμε με τις χώρες BRICKS, ιδιαίτερα την Κίνα, περιλαμβανομένης της Ευρασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Τράπεζας για την Ανάπτυξη Υποδομών και ορισμένων άλλων χρηματοπιστωτικών θεσμών, που τώρα οργανώνονται, για να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρασιατική περιφέρεια.
Υπάρχουν όμως και άλλες ευκαιρίες για την Ελλάδα αν μιλάμε για ευρασιατική ολοκλήρωση. Η Ελλάδα έχει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα συγκρινόμενη με τη Ρωσία και την Ευρασιατική Οικονομικήν ‘Ενωση. Πρώτα από όλα ο τομέας των υπηρεσιών και ιδίως του τουρισμού, όπου η Ελλάδα μπορεί στην πραγματικότητα να υποκαταστήσει όλους τους πόρους της ΕΕ που χρησιμοποιούνται τώρα από τις ρωσικές ομάδες. Αν η Ελλάδα είναι εντός της ευρασιατικής οικονομικής ολοκλήρωσης σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φραγμοί για τους πολίτες της Ρωσίας, του, της Λευκορωσίας, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να περάσουν καιρό εκεί, να επενδύσουν σε σπίτια, σε υπηρεσίες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην Ευρασιατική οικονομική ένωση.
Δεύτερο, φυσικά, είναι η ελληνική τεχνογνωσία και οι ελληνικές ευκαιρίες στις μεταφορές. Υποφέρουμε επί αιώνες λόγω έλλειψης πρόσβασης στις θάλασσες. Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη ιστορική εμπειρία κατάκτησης του θαλάσσιου εμπορίου.
Το τρίτο σημείο είναι η ελληνική γεωργία, που παράγει προϊόντα που δεν υπάρχουν καν στη ρωσική αγορά, όπως το κρασί, οι ελιές κι ένα σωρό άλλα. Αυτό που βλέπουμε λοιπόν είναι ότι η Ελλάδα, συμμετέχοντας στην ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση, έχει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Κι αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ ανταγωνιστικά για τους επενδυτές. Αν η Ελλάδα ενσωματωνόταν στην ευρασιατική οικονομική ένωση, είμαι βέβαιος ότι πολλοί επενδυτές από τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της ευρασιατικής ολοκλήρωσης θα ήταν πολλοί ενεργοί στην Ελλάδα. Επίσης το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα θα είχε μεγάλες ευκαιρίες στην ρωσική αγορά. Η Ελλάδα θα γινόταν ελκυστική και στους ευρωπαίους επενδυτές ως σημείο πρόσβασης στη ρωσική αγορά.
Υπάρχει ένα σχήμα, αν διαπραγματευθείτε με την ΕΕ στη βάση «να μιλήσουμε για μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη συνεργασία», προτείνοντας στην ΕΕ το σχήμα «χρέος έναντι επενδύσεων». Που σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα χρησιμοποιούνταν ως όχημα να έλξει επενδύσεις. Θα σήμαινε χρέος έναντι περιουσιακών στοιχείων. Θα μπορούσαν να προσφερθούν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε Ευρωπαίους επενδυτές, να δουλέψουν για όλη την ευρασιατική αγορά. Aυτή η option όμως είναι πολύ σύνθετη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Γιατί το ύψος των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι μάλλον μικρό συγκρινόμενο με το ύψος του χρέους. Και για την Ελλάδα θα ήταν πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σχήμα που μερικές φορές χρησιμοποιείται όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος της. Οι πιστωτές συνήθως πρότειναν ένα σχήμα να δοθούν περιουσιακά στοιχεία αντί του χρέους και να ανακτηθεί το χρέος μέσω των περιουσιακών στοιχείων.
Η ιδέα μου είναι ότι, αν η Ελλάδα κινηθεί προς την ευρασιατική ολοκλήρωση, η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων θα αυξηθεί γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση επενδύσεων για ολόκληρη την ευρασιατική αγορά.
Ασφαλώς αυτά που προτείνω είναι μια διαδικασία με κινδύνους, αλλά σε μια κατάσταση υβριδικού πολέμου που έχετε τώρα, διατρέχετε ούτως ή άλλως κίνδυνο! Και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος όπως είστε τώρα ως Ελλάδα, παρά αν κινηθείτε προς ένα εθνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα...
~
***  Πρόγραμμα αμοιβόμενης πρακτικής άσκησης στην Αυστραλία για Έλληνες αποφοίτους
hellenic
Περισσότερες από 20 εταιρείες στην Αυστραλία προσέφεραν 40 θέσεις εξάμηνης αμοιβόμενης πρακτικής άσκησης για Έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων, συνολικής επενδυτικής αξίας $1,8 εκατομμυρίων μέσα σε δύο χρόνια. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταιρείες όπως οι ANZ, National Australia Bank, Bank of Sydney and Hickory, προσφέροντας θέσεις ανά την επικράτεια της Αυστραλίας, σε μία πλειάδα κλάδων, από τον φαρμακευτικό έως τον τεχνολογικό.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς εταιρείες από την Αυστραλία προσφέρουν αυτή δυνατότητα σε άξιους Έλληνες αποφοίτους, οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στην Αυστραλία, Nick.
«Με την ανεργία στους νέους Έλληνες αποφοίτους πανεπιστημιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης να ξεπερνάει το 50%, είναι μία κρίσιμη στιγμή για να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας. Μέσα από την εργασία τους σε επιχειρήσεις της Αυστραλίας, οι ασκούμενοι αυτοί θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες, νοοτροπία και δυνατότητες, επιστρέφοντας στην Ελλάδα εξοπλισμένοι με αυτή τη νέα εμπειρία», προσέθεσε.
Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται το φθινόπωρο του 2015, αποτελεί τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ιδρυτικού Δείπνου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας στις 3 Ιουνίου, στο οποίο ήταν παρόντες περισσότεροι από 180 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας της Αυστραλίας.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς συγκεντρώθηκε ποσό άνω των $200,000, το οποίο και θα διατεθεί τόσο στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, όσο και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, στην Ελλάδα.
«Είναι η πρώτη φορά, όπου οι Έλληνες της Αυστραλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Έλληνες των ΗΠΑ, για την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προωθούν την ανάκαμψη και την ανανέωση της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας δράση σε διεθνές επίπεδο» προσέθεσε σχετικά ο κ. Mitaros, ενώ κατέληξε ότι «μέσα από την Ελληνική Πρωτοβουλία, δίνεται η δυνατότητα να υποστηριχθεί η Ελλάδα μέσω μίας πλειάδας ουσιαστικών, αξιόπιστων και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών και δράσεων».   Περισσότερες πληροφορίες στο website: http://www.TheHellenicInitiative.org/  ,  http://onegreece.org .-
~\

***  Ρομά πέρασαν με κόκκινο και τους πάτησε μηχανάκι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 -  Το σοβαρό ατύχημα συνέβη στην εθνική οδό, με κατεύθυνση προς Πάτρα, στην Ακτή Δυμαίων .
Μια παρέα Ρομά παρά την επικινδυνότητα του δρόμου προσπάθησε να περάσει απέναντι ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο.
Παραλίγο μια νταλίκα να πέσει πάνω τους αλλά ο οδηγός κατάφερε να φρενάρει πριν την ολέθρια σύγκρουση που θα προκαλούσε νεκρούς, ωστόσο το μηχανάκι που ακολουθούσε δεν είχε την ίδια ορατότητα με αποτέλεσμα να χτυπήσει δύο γυναίκες απο την παρέα και να τραυματιστούν σοβαρά, ενώ οδηγός γλύτωσε το τραυματισμό λόγω κράνους.
Οι συγγενείς των Ρομά έσπευσαν οργισμένοι στο σημείο και οι δυο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
  ~
 ***  ΝΤΡΟΠΗ: Εκτός εξεταστέας ύλης η Γενοκτονία των Ποντίων
genoktonia
Το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την επερχόμενη σχολική περίοδο 2015-16. Εκτός της εξεταστέας ύλης θα βρίσκεται το κεφάλαιο της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα διδαχθούν το κεφάλαιο "Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός το 19ο και 20ο αιώνα", στο οποίο περιλαμβάνεται η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Από την άλλη, προστέθηκαν επιπλέον 31 σελίδες από το Κεφάλαιο "Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση" και συγκεκριμένα οι ενότητες "Η Ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση" και "Η Οικονομία κατά το 19ο αιώνα", οι οποίες δεν διδάσκονταν τα προηγούμενα έτη.
~
*** EKTAKTO: Η ΕΚΤ αποφάσισε νέα αύξηση του ELA
ela kisimes1
-  Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποφάσισε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε πριν από λίγο, νέα αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).
Το ποσό της αύξησης δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δ.σ. της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.
Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 84,1 δισ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή το αύξησε κατά επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.
~
***  Κάτι δεν πάει καλά με την συμφωνία
dhlwseis
Σε δηλώσεις του την ώρα που έφτανε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ έδειξε απαισιόδοξος. Όπως είπε πιστεύει πως θα ξανά υπάρξει Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη. Δεν του άρεσε που υπάρχει Σύνοδος Κορυφής ενώ στην ουσία δεν υπάρχει συμφωνία και έτσι δεν μπορούν οι ηγέτες να πάρουν αποφάσεις. Χαρακτηριστικά είπε «αν όλα αυτά είχαν γίνει την Πέμπτη, θα μπορούσε πιθανόν να υπάρξει σήμερα ήδη ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε ή όχι». Τι δείχνει όμως αυτή η απαισιοδοξία όταν οι άλλες δηλώσεις είναι θετικές. Πολλοί λένε πως πίσω από αυτά κρύβετε ο Σόιμπλε.
~
***  Ακιντζί: Συνάντηση όλων των πλευρών τον Σεπτέμβριο για το Κυπριακό ο στόχος μας
kupros
Με δηλώσεις του ο  Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για το Κυπριακό. Τόνισε πως στόχος των Τουρκοκυπρίων είναι να αυξηθούν τα σημεία συμφωνίας και να υπάρξει συνάντηση όλων των πλευρών στη Νέα Υόρκη. Να γίνει μια συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξε μάλιστα πως αυτός είναι στόχος και των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας όμως πως δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος για μια τέτοια συνάντηση τώρα.
~
*** Ο Πέδρο Σάντσες υποψήφιος πρωθυπουργός στην Ισπανία
ispania
Ο Πέδρο Σάντσες, ορίστηκε από το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης της Ισπανίας, ως υποψήφιος πρωθυπουργός στις εκλογές που πλησιάζουν. Ο ηλικίας 42 ετών Σάντσες σε ομιλία του ανέφερε «Τα χρόνια περνάνε και η ισπανική κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύο προβλήματα που εξαντλούν τις δυνάμεις μας και υπονομεύουν τον ηθικό της κοινωνίας μας. Δύο μάστιγες που θέλω να εξαλείψω: την ανεργία και τη διαφθορά». Η εκλογική δύναμη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία έχει πέσει πάρα πολύ από τις εκλογές του 2011 και μετά.
~
*** ΣΟΚ: Η Ελλάδα "Δούρειος Iππος" της Ρωσίας στην Ε.Ε.
doureios1
-  Οι Sunday Times παρομοιάζουν την προσέγγισή της κυβέρνησης Τσίπρα προς τη Ρωσία με "Δούρειο Ίππο.
Μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου», σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Προστίθεται πως η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Η παρέμβαση Τσίπρα στο θέμα της ευρωπαϊκής δήλωσης κατά της Μόσχας για την πρόσφατη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία «σόκαρε» τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παρά το ότι τελικά επετεύχθη μία εύθραυστη ενιαία στάση, «τώρα η στρατηγική του Κρεμλίνου μοιάζει ξεκάθαρη: βλέπει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο για να επιτεθεί στην ΕΕ εκ των έσω», γράφει ο δημοσιογράφος των Sunday Times.
«Η συνειδητοποίηση αυτού έχει φέρει τους δυτικούς διπλωμάτες σε πανικό. Έχει δώσει επίσης στην κρίση του ευρώ μία απειλητική όψη που θα προκαλέσει ακόμα πιο τοξικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για το χρέος», προσθέτει η εφημερίδα.

~
*** Επίθεση με εκφράσεις "χυδαίες και αγοραίες" στον Άδωνι από την...
adwnis1
-  Έντονη διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και την Ντέπυ Γκολεμά στα social media.
Το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ -που προσομοίασε την Ελλάδα με την Ουκρανία σε περίπτωση χρεοκοπίας- ότι
φίλος τού στην Ουκρανία του είπε ότι στην χρεοκοπία κάποιες γυναίκες πήγαιναν είτε παραδουλεύτρες είτε δούλευαν ως εκδιδόμενες, έκανε έξαλλη την τηλεκριτικό που έγραψε ένα πολύ σκληρό μήνυμα στο facebook με πολύ βαριές εκφράσεις για τον κ.Γεωργιάδη, όπως «σίχαμα» και «κατακάθι», με τον τελευταίο να απαιτεί συγνώμη αλλιώς θα καταφύγει στη δικαιοσύνη.
Δείτε τη διαμάχη:
sfagh1
sfagh2

sfagh3
~
***  44δις αδήλωτο χρήμα έστειλαν οι «κακόμοιροι» μετανάστες
adhlwta
Πάνω από 44 δισ. ευρώ αδήλωτα έχουν φύγει έξω, μέσω της Western Union.
Την ίδια στιγμή, στα λεγόμενα πρακτορεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό (WESTERN UNION) οι αλλοδαποί σπεύδουν να στείλουν στο εξωτερικό στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, τις οποίες οι περισσότεροι από αυτούς αποφεύγουν να τις κατονομάσουν όταν εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα ποσά χρημάτων που αποκτήθηκαν εδώ..
Το έγραψε στη σελίδα του ο γνωστός δικηγόρος… από την υπόθεση για την ελληνική ιθαγένεια του νομοσχεδίου (παρωδία) Γιάννη Ραγκούση.
dikigoros
 ~
efimerides1
 ~
*** Έκτακτο: Ε.Ε. θα γίνει πόλεμος στην Ευρώπη…
endexomenh
-  Το επίσημο κείμενο της ΕΕ για τα σχέδιά της περί Άμυνας ξεκινά στην πρώτη φράση του με την διαπίστωση ότι “η απειλή του πολέμου στην Ευρώπη μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη ήταν αδιανόητη,αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για “δούμε” έναν τώρα”!
-  Η άποψη αυτή στηρίζεται κυρίως στην Ρωσία και στην κρίση με την Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορείται ότι παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο γειτονικών χωρών, κάτι που στο Αιγαίο γινεται βεβαια από το 1974 με τους Ευωπαίους όμως να μην το έχουν…καταλάβει. Τις παραβιάσεις εδώ τις κάνουν Τούρκοι.
Το κείμενο της ΕΕ για την Άμυνα όπως την φαντάζονταν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχει εκτενέστατες αναφορές στην Ρωσία και στις κινήσεις που έκανε στην Ουκρανία. Αναφέρεται στην “επιθετική” συμπεριφορά της Μόσχας.
Περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή και κάνει ειδική αναφορά στον κυβερνοπόλεμος αλλά και σε μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη.
“Όλα αυτά κάνουν το ευρωπαϊκό τοπίο ασφάλειας πιο σύνθετο και ευμετάβλητο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι πλέον ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, αλλά ένας σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον”, γράφουν οι συντάκτες του κειμένου για την Άμυνα της ΕΕ.
 ~
map
 ~
kostos

~
*** Απίστευτος διάλογος Τσίπρα – Λαγκάρντ
lagkarnt
-  Κυβερνητικές πηγές μετέδωσαν απόσπασμα του διαλόγου που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ρώτησε τον Τσίπρα: «Μας θέλετε onboard κι εμάς; Επιθυμείτε τη συνέχιση της συνεργασίας;»
«Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή», απάντησε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσεις πως «Είστε οι μόνοι που μας έχετε κάνει κριτική όπως για παράδειγμα για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο α λα καρτ».
Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την διευθύντρια του ΔΝΤ να θέσει θέμα και για το χρέος: Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος κι όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
~
*** Ένταση στο Σύνταγμα- Φιλοευρωπαίοι και αντιεξουσιαστές πιάστηκαν στα χέρια (ΒΙΝΤΕΟ)
syntagma entash
 -  Λίγα λεπτά πριν σημειώθηκε ένταση κατα τη συγκέντρωση πολιτών «Μένουμε Ευρώπη» με παράλλλη συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.
Η ένταση κλιμακώθηκε με μικροσυμπλοκές και λεκτικές επιθέσεις μέχρι τη στιγμή που επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και αποφεύχθηκε η επέκταση.
Video 1 , Σύνταγμα: Καζάνι που βράζει (2) , https://youtu.be/ftn_SRoaS1k ,
  
Video  2 , www.enikos.gr . -Μικρή ένταση στο Σύνταγμα   , https://youtu.be/SeXnHb4EP9s  .
 
~
***  Πρόεδρος Λιθουανίας: Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πάρτι αλλά...
li8oyania
Εισερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής, η Πρόεδρος της Λιθουανίας έκανε ένα καυστικό σχόλιο για την Ελλάδα. Η ίδια πάντως δεν φημίζεται για την καλή της διάθεση και τον ανοιχτό χαρακτήρα της. Είπε συγκεκριμένα πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το πάρτι αλλά θα πρέπει να πληρώσει κάποιος άλλος αυτή τη φορά.
~
***  ΕΚΤΑΚΤΟ- Παππάς: Tους δώσαμε αυτά που θέλουν!
pappas3
 -  ύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απο πηγές των Βρυξελλών, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, φέρεται να δήλωσε σε κύκλους δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση προχώρησε στα σκληρά μέτρα που προβλέπουν 8δις μέσα σε 17 μήνες για να ικανοποιήσει τους Δανειστές!
Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε το θετικό ρόλο του προέδρου Γιουνκέρ και της Γαλλικής πλευράς στην εξομάλυνση των διαφορών και παραδέχτηκε ότι πλέον η κυβέρνηση ικανοποίησε όλα τα αιτήματα των Δανειστών, άρα η συμφωνία είναι θέμα χρόνου!
~
*** Σοκ τα μέτρα της κυβέρνησης! Δεν τα ψηφίζω λέει ο Μιχελογιαννάκης!
metrasok
 -  Βράζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση προς εξέταση στους Δανειστές!
Οι αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, οι έκτακτες εισφορές, που ήρθαν στο φως πριν λίγες ώρες και φιλοδοξούν να εισπράξουν 2,692 δισ.για το 2015 άναψαν φωτιά στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.
Οι ψίθυροι έγιναν φωνές και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης τόνισε δημόσια "Η συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση" και πρόσθεσε “είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα”!
Ο κος Μιχελογιαννάκης υποννόησε πως μαζί τους συμφωνούν πολλοί άλλοι συνάδελφοι του και πως είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημενοι.
"Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;” είπε ο κος Μιχελογιαννάκης τονίζοντας πως τέτοια συμφωνία δεν θα περάσει απ΄τη ΚΟ του κόμματος.
 -
pinakas new1
 ~
*** Προσλήψεις για 2,500 χιλιάδες ανέργους! Δείτε που!
ergasia101
 ~
Η πρόσληψη 2.417 ανέργων θα ανακοινωθεί τη Τετάρτη ή τη Πέμπτη στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού με βάση το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας για τις θέσεις σε Υπουργεία, Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
2.323 θέσεις αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού
94 το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο τρόπος μοριοδότησης των ανέργων αλλάζει ώστε να επωφελούνται περισσότερο οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, τα Α.με.Α και οι γονείς παιδιών με αναπηρία.
Για τους ανέργους άνω των 45 ετών η μοριοδότηση τους θα είναι 40 μόρια, στους ΑμέαΑ ενίσχυση με 15 μόρια και ενίσχυση με 10 επιπλέον μόρια στους ανέργους με παιδιά με αναπηρία 67% και άνω.
 ~
pinakas1
 ~
pinakas2
 ~
pinakas3
 ~
pinakas4
 ~
***  Η λέξη μνημόνιο άλλαξε και έγινε… agreement
mnimonio
Πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης μας είπε ότι δεν θα υπογραφεί μνημόνιο αλλά… agreement που στα Αγγλικά σημαίνει συμφωνία. Μιλάμε για μια λέξη δηλαδή που έχει παρόμοιο νόημα με το μνημόνιο, το ίδιο σκληρά μέτρα, μέτρα που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.
~
***  Τα 800 εκατ. ευρώ έφτασαν σήμερα οι εκροές από τις τράπεζες

~ Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι εκροές ήταν της τάξεως του 1,7 δισ. ενώ την περασμένη Πέμπτη και Τετάρτη, ήταν από 1 δισ.

-  Με υψηλούς, αλλά ηπιότερους σε σχέση με την Παρασκευή ρυθμούς, συνεχίστηκαν και σήμερα Δευτέρα οι πιέσεις στα τραπεζικά γκισέ. Το γεγονός ότι η νέα ελληνική πρόταση φαίνεται ότι αποτελεί βάση συζήτησης με τους εταίρους, περιόρισε σε κάποιο βαθμό τις εκροές, οι οποίες όμως και πάλι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα και ξεπέρασαν τα 800 εκατ. Σύμφωνα με του Financial Times οι εκροές το Σαββατοκύριακο, μέσω των ΑΤΜ ήταν 400 εκατ.
~
*** «Φεύγω, να είσαι καλός με τη μητέρα σου», τα τελευταία λόγια του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς
«Φεύγω, να είσαι καλός με τη μητέρα σου», τα τελευταία λόγια του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς
~  «Φορούσε πάντα παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. Δεν τον ένοιαζαν οι τιμές, παρά μόνο το καθήκον του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος», λένε στο protothema.gr ντόπιοι
 -   Σε βαθύ πένθος έχει βυθιστεί το νησί της Κεφαλονιάς, έπειτα από τον ξαφνικό χαμό του τοπικού Μητροπολίτη Γερασίμου, ο οποίος είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πρόλαβε να ενθρονιστεί.
«Δεν μπορεί να συνέβη αυτό. Ο Θεός μάς κάνει πλάκα», λένε στο protothema.gr ντόπιοι, που, από όταν έμαθαν για την απώλειά του, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον και κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως ο Θεός τον πήρε τόσο γρήγορα κοντά του στην ηλικία των 64 ετών.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος «ήταν από 9 ετών μέσα στην Εκκλησία. Είχε παραιτηθεί από τα εγκόσμια κι ήταν ένας ευτυχισμένος κι ακούραστος άνθρωπος. Όλοι τον αγαπούσαν εντός κι εκτός Κεφαλονιάς. Στο νησί δεν υπάρχει σπίτι που να μην είχε πάει και να μην είχε βοηθήσει. Μεγάλο κακό αυτό που μας βρήκε», σημειώνουν άνθρωποι, που όταν είχαν χρειαστεί βοήθεια, εκείνος είχε τρέξει πρώτος, για να βρεθεί κοντά τους.

«Δεν ήθελε ούτε μεγαλεία ούτε τίποτα. Τον έβλεπες παντού σε κάθε αγώνα και σε κάθε πονεμένο. Μέσα στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία να τρέχει και να προσφέρει. Έδινε το βιβλιάριο ασθενείας του σε όσους δεν είχαν ασφάλιση, μοίραζε τα χρήματά του και φορούσε πάντα παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. Τα δώρα που του έκαναν τα χάριζε και δεν κρατούσε ποτέ τίποτε για εκείνον. Ήταν ο παπάς μας κι ο άνθρωπός μας. Ξέραμε πως ό,τι κι αν συμβεί θα είναι εκεί», τονίζουν ακόμη, προσθέτοντας πως «δεν τον ένοιαζαν οι τιμές, παρά μόνο το καθήκον του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος».

«Ήταν τόσο ανιδιοτελής που όταν είχε πάει στον πόλεμο στη Σερβία για να μοιράσει τρόφιμα, γύρισε στην Κεφαλονιά χωρίς παπούτσια. Τόσο καλός άνθρωπος και τόσο αφοσιωμένος στο καθήκον του. Και στους σεισμούς πέρυσι έτρεχε στα σπίτια που ήταν απομακρυσμένα και δεν μπορούσε να φτάσει κανείς και μοίραζε τρόφιμα σε όσους το είχαν ανάγκη. Ο Θεός μάς κάνει πλάκα», σημειώνουν ντόπιοι.
Ο 64χρονος μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλονιάς Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) εκοιμήθη, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Δευτέρας κι ενώ βρισκόταν στην Ι .Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου είχε καταλύσει προκειμένου να παραστεί στη σημερινή ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.

«Μιλήσαμε χθες στις δέκα το βράδυ κι ήταν πολύ ευτυχισμένος. Βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιουστίνου. Δύο ώρες μετά τη συνομιλία μας πέθανε. Το παιδί που τον συνόδευε μου είπε ότι είχε μία απλή αδιαθεσία. Πριν κοιμηθεί, τον αποχαιρέτησε, λέγοντάς του "να είσαι καλός με τη μητέρα σου. Εγώ φεύγω"», λέει στο protothema.gr η δημοσιογράφος και ιδιοκτήτρια του KefaloniaPress, Ελένη Χιόνη, που με το Μητροπολίτη Γεράσιμο ήταν παιδικοί φίλοι και μοιράζονταν την ίδια αυλή. 

Ο πόνος στο νησί της Κεφαλονιάς για την ξαφνική απώλειά του είναι ανείπωτος. Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, όπως υπογραμμίζουν στο protothema.gr, τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ ευτυχισμένος για τα νέα του καθήκοντα κι όλο το νησί ανυπομονούσε για την ενθρόνισή του, καθώς έπειτα από δεκάδες χρόνια η Κεφαλονιά θα αποκτούσε Κεφαλονίτη μητροπολίτη. 

- Ενδεικτικό της αγάπης που έτρεφε ο κόσμος του νησιού στο πρόσωπό του ήταν το γεγονός ότι στη χειροτονία του τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα το «παρών» έδωσαν 4.000 κόσμου, που ήθελαν να τον συγχαρούν και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα νέα του καθήκοντα. Ακόμη και τότε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, δεν άφησε το απλό και ταπεινό του προφίλ, κι εμφανίστηκε και πάλι με παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. «Ο Θεός μού έδωσε τόσους πολλούς αδελφούς κι αδέλφια, τόσους αρρώστους και πονεμένους, που είμαι πλήρης», είχε πει στον κόσμο μετά τη χειροτονία του, ενώ πήγε μέχρι και στα ΚΤΕΛ, για να ευχαριστήσει όσους ταξίδευσαν στην Αθήνα για χάρη του. 

Η ενθρόνισή του είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου με 3.500 χιλιάδες ιερωμένους να δίνουν το «παρών» και το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο την ημέρα αυτή για να γιορτάσει μαζί του. Δυστυχώς, ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Η σορός του έφτασε σήμερα στο νησί στις 17:00 στο λιμάνι του Πόρου και θα τοποθετηθεί για λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας θα ψαλεί στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στις 13:00. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

- Στην Ελλάδα κατέφτασε εκτάκτως κι ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, Αθανάσιος Φωκας, που είναι διαπρεπής μαθηματικός και πανεπιστημιακός. Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια και θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή. 
http://www.protothema.gr
~
***  Ο Απόστολος Γκλέτσος στην Σπάρτη… “Οι δήμαρχοι μπορούν να κυβερνήσουν”

000000000000000000  -

Ο Απόστολος Γκλέτσος έκατσε για καφέ στο Σεβίλη του Βασίλη Τσαρούχα στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης  
~ Δεν τολμώ να δω την ρήξη, είμαστε απροετοίμαστοι, τόνισε σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST ο πρόεδρος της “Τελείας”  και δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος. Ο κ. Γκλέτσος σχολίασε τις εξελίξεις, μίλησε για σκληρά μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην επιλογή των προσώπων, καθώς στη χώρα μας το κριτήριο της αξιοκρατίας δείχνει να μην υπάρχει.
~ Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις της “Τελείας”, υπογραμμίζοντας την αξία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, μίλησε για έναν φοβισμένο λαό, ενώ ξεκαθάρισε ότι κάποιοι πρέπει να αποστρατευτούν.  - Τέλος ο κ. Γκλέτσος εστίασε στην αυτοδιοίκηση, την οποία όπως τόνισε δεν εκμεταλλεύεται η Κυβέρνηση, λέγοντας παράλληλα ότι “οι δήμαρχοι μπορούν να κυβερνήσουν”  
- Ο Γκλέτσος περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου και στην Σπάρτη και δέχτηκε πολλά συγχαρητήρια για τον αγώνα του.
~
***  Όρθιο και πάλι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην Κορυφή του Ταϋγέτου…
000000000000000000Οταν τον Μάιο τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας έφθασαν στην κορυφή του Ταϋγέτου στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, αντίκρισαν εικόνες καταστροφής. Η πρόσοψη του ναού είχε καταρρεύσει και οι δυο καμπάνες είχαν θρυμματιστεί.
Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας μπροστά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο
Ηταν μια γνώριμη εικόνα για τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή, αφού ο μικρός ναός που χτίστηκε το 1920 σε υψόμετρο 2.407 μέτρων παθαίνει κάθε χρόνο τεράστιες ζημιές από τους κεραυνούς. Παρά τη θλίψη τους, οι ορειβάτες αποφάσισαν πως στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όλα θα είναι όπως πριν.
Λίγες μέρες μετά, ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου πραγματοποίησε νέα ανάβαση στη διάρκεια της οποίας και έκανε αποτύπωση του ναού και κατέγραψε τις ζημιές, ενώ στη συνέχεια συντάχθηκε μελέτη αποκατάστασης. Στην ομάδα συμμετείχαν ο τοπογράφος μηχανικός Κωνσταντίνος Φύκιρης, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου, ο αρχιτέκτονας μηχανικός Νίκος Γιαννακόπουλος και οι Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Χαράλαμπος Καραμανέας.
Στη μελέτη για την αποκατάσταση της εκκλησίας, που συντάχθηκε από τον μηχανικό Νίκο Γιαννακόπουλο, αναφέρεται ότι έχουν καταρρεύσει τμήματα της λιθοδομής και της νοτιοδυτικής γωνίας του ναού, ενώ έχουν καταπέσει και αρκετές πέτρες στήριξης.
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε παλαιότερη εποχή
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε παλαιότερη εποχή
Επίσης, υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρης της νότιας πλευράς, η οποία εμφανίζει επικίνδυνη κλίση. Πάντως, εκτιμάται ότι οι εργασίες αποκατάστασης είναι εύκολο να υλοποιηθούν, καθώς «περιορίζονται σε τμηματική ανάκτηση των κατεστραμμένων και σταθεροποίηση των ασταθών τμημάτων του κτίσματος, που θα διασφαλιστεί με μελετημένη και έντεχνη επανατοποθέτηση του γύρω διασκορπισμένου οικοδομικού υλικού του».
Το περασμένο Σάββατο ανέβηκαν στην κορυφή του Ταϋγέτου 15 μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας και ξεκίνησαν τις εργασίες ανοικοδόμησης, ενώ την Κυριακή προστέθηκαν η οικογένεια του Σωτήρη Ταβουλαρέα από τα Τσέρια καθώς και ομάδα Μανιατών για να βοηθήσουν. Υστερα από εντατικές εργασίες δύο ημερών το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πήρε ξανά την αρχική μορφή του, ενώ οι άνθρωποι που ανέλαβαν το έργο επισημαίνουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα αποκαταστήσουν τις ζημιές από τους κεραυνούς.
Το επόμενο ραντεβού των μελών και των φίλων του Ορειβατικού Συλλόγου καθώς και φίλων του Ταϋγέτου από τη Μεσσηνία δόθηκε στις 19 Ιουλίου για να γιορτασθεί ο Προφήτης Ηλίας.
~
***  Όταν ο ο άντρας αποφεύγει την ερωτική επαφή στην εγκυμοσύνη
Όταν ο ο άντρας αποφεύγει την ερωτική επαφή στην εγκυμοσύνη
-  Πολλές φορές, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, έχετε πλησιάσει το σύζυγο με ερωτική διάθεση και εκείνος σας αποφεύγει. Και φυσικά, έχετε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που επιδίωξε ο ίδιος την ερωτική επαφή! Ελάτε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
~  Οι λόγοι
-  Ο πιο συνηθισμένος λόγος έχει να κάνει με το φόβο που νιώθει ότι μπορεί, μέσω της ερωτικής πράξης, να δημιουργήσει πρόβλημα στο έμβρυο.
- Η ανασφάλεια και το άγχος για τη νέα πραγματικότητα και το νέο ρόλο που θα αναλάβει σε λίγους μήνες, έχει επίπτωση στην ερωτική του διάθεση. Για να το πούμε αλλιώς, δεν μπορεί να διαχειριστεί το φόβο του αγνώστου!
- Νιώθει παραμελημένος, αφού αντιλαμβάνεται ότι, όσο περνούν οι μήνες της εγκυμοσύνης, τόσο το ενδιαφέρον σας για το παιδί αυξάνεται. Πλέον δεν είναι εκείνος το σημείο αναφοράς στη ζωή σας (απολύτως λογικό) και δεν μπορεί επί της ουσίας να το δεχτεί.
- Σε κάποιες περιπτώσεις, παρουσιάζει μειωμένη ερωτική διάθεση εξαιτίας της αλλαγής στην εμφάνισή σας. Αυτό βέβαια δεν είναι δικό σας πρόβλημα και σε καμία περίπτωση μη νιώσετε ανασφάλεια, επειδή έχετε πάρει λίγα κιλάκια.
~
***  Μαγνησία: Χειροπέδες για χασίς και όπλα
Μαγνησία: Χειροπέδες για χασίς και όπλα
- Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας, στην περιοχή των Μηλεών Μαγνησίας, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μηλεών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ένας 55χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
- Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του 55χρονου, στην αυλή της οποίας βρέθηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 20 δενδρύλλια κάνναβης.
- Στη συνέχεια, ακολούθησε έρευνα στο εσωτερικό του σπιτιού, όπου βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ποσότητες χασίς συνολικού βάρους 8,3 γραμμαρίων, πιστόλι με δύο γεμιστήρες, η θήκη και τα καθαριστικά του, 58 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, πέντε φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και μαχαίρι.
~
***  Το… μπαλάκι στο γήπεδο του υπουργείου για τον περιμετρικό της Καλαμάτας 

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ν. Μαριά Στην ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της κατασκευής της εθνικής οδού Κορίνθου – Καλαμάτας- Σπάρτης, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Aντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής Νότης Μαριάς. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής με ερώτησή του στην Ευρωβουλή στις 27/3/2015 είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα «Λεύκτρο-Σπάρτη» και είχε ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων, προκειμένου, επιτέλους, να υπάρξει επιτάχυνση της κατασκευής του εν λόγω έργου, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτείται κυρίως από κονδύλια της Ε.Ε. Όπως επισήμανε στην από 11/6/2015 απάντηση εκ μέρους της Επιτροπής η αρμόδια Επίτροπος κα Cretu, «προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα και να ολοκληρωθεί το έργο, τα μέρη της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε κάποια λύση για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που προέκυψαν. Η λύση αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έγκριση». Στη συνέχεια η κα Cretu, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση, επισημαίνει ότι «όταν εγκριθεί η λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εποικοδομητικά νέα αίτηση του μείζονος έργου, που θα βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να εγκριθεί η τροποποίηση της υφιστάμενης απόφασης της Επιτροπής».Η ερώτηση του Νότη Μαριά «Σημαντικές καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στην εθνική οδό Κορίνθου-Καλαμάτας-Σπάρτης, με την πρόοδο του έργου να έχει ξεπεράσει το 95%, αλλά οι εργασίες να έχουν σταματήσει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή επικαλείται την παύση της χρηματοδότησης του έργου στα μέσα του 2013, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα έσοδα του έργου δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δανείων. Η τελευταία παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2014, με το Ελληνικό Δημόσιο να προβαίνει σε αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης διαθέτοντας επιπλέον χρήματα στην κοινοπραξία που ανακατασκευάζει την εθνική οδό. Ερωτάται η Επιτροπή: 1. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου, που κυρίως χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε.; 2. Έχει διερευνήσει τα αίτια καθυστέρησης κατασκευής της εθνικής οδού Κορίνθου-Καλαμάτας-Σπάρτης και, αν ναι, έχει καταλογίσει τις συνακόλουθες ευθύνες στους υπευθύνους;».Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Απάντηση της κ. Cretu εξ ονόματος της Επιτροπής (11.6.2015). O αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα (τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη) αποτελεί μεγάλο έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του προγράμματος για την προσβασιμότητα. Η απόφαση συγχρηματοδότησης για το έργο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2012. Περίπου το 93% του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει ολοκληρωθεί, και παρόμοιο ποσό των κονδυλίων έχει εκταμιευθεί. Η χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο, έχει παγώσει το έργο. Οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα και να ολοκληρωθεί το έργο, τα μέρη της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε κάποια λύση για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που προέκυψαν. Η λύση αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έγκριση. Όταν εγκριθεί η λύση, κατόπιν διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εποικοδομητικά νέα αίτηση του μείζονος έργου που θα βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να εγκριθεί η τροποποίηση της υφιστάμενης απόφασης της Επιτροπής». - 
~
*** Η καλύτερη διαφήμιση της Μεσσηνίας είναι το φαγητό της

Αποτελεί κοινό τόπο, πλέον, ότι η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας περνά και από την κουζίνα της. Αυτό δείχνουν οι προσπάθειες με τα «Σεμινάρια μεσσηνιακής γαστρονομίας» που διοργανώνει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, και το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες του κλάδου. Πέραν, όμως, των προσπαθειών αυτών, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι η προώθηση της μεσσηνιακής κουζίνας, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών. Διάβαζα τις προάλλες ένα ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», που υπέγραφε η Λίζα Γιάνναρου και το οποίο σε πανελλήνια διάσταση επιβεβαιώνει όλα αυτά που ακούμε, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάνει. Ότι, δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που να μην προωθεί, ίσως και αν πρέπει αποκλειστικά, τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι και εξαιρετικής ποιότητας. Από αλκοολούχα ποτά μέχρι χυμούς, λαλάγγια, τυροκομικά προϊόντα και οτιδήποτε άλλο παράγουμε. Έγραφε λοιπόν: «Δε θυμάμαι πότε ξεκίνησε το χούι, αλλά τα τελευταία χρόνια η πρώτη ερώτηση στους φίλους που γυρίζουν από ταξίδια εντός ή εκτός των τειχών είναι “φάγατε καλά;”. Ίδιο άγχος και με τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας: θα έφαγαν, άραγε, καλά ή θα κακόπεσαν; Στο μυαλό μου ένα ωραίο δείπνο μπορεί να σε αποζημιώσει από την ταλαιπωρία του ποδαρόδρομου, η δοκιμή των γευστικών μυστικών μιας πόλης –και δη το φαγητό του δρόμου– μπορεί ακόμη και να υποκαταστήσει την επίσκεψη σε ένα μουσείο. Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση ενός τόπου από το φαγητό του; Δεν είμαι η μόνη “τρελή”. Ο γευστικός ή γαστρονομικός τουρισμός αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με όλο και περισσότερους να επιλέγουν προορισμούς με βάση τις γευστικές εμπειρίες που μπορούν να τους προσφέρουν. Είναι απορίας άξιον γιατί η χώρα μας με την κουζίνα των δεκάδων αποχρώσεων δεν έχει ανεβεί ακόμη σε αυτό το άρμα (μόλις πρόσφατα άρχισε να εντάσσεται ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία μας). Ωστόσο, κάποιες προσπάθειες αξίζουν αναφοράς. Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο προσέλκυσης Γάλλων τουριστών, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, σε συνεργασία με το Marketing Greece, προσκάλεσε και φιλοξένησε τρεις Γαλλίδες δημοσιογράφους που αρθρογραφούν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (Figaro magazine, Le Point, Lui magazine, Le Bottin gourmand), καθώς και δύο γνωστές μπλόγκερ με χιλιάδες φόλοουερ. Μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν σε οινοποιεία, δοκίμασαν τα τοπικά κρασιά και απόλαυσαν γεύμα με φρέσκα θαλασσινά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δύο μπλόγκερ “ανέβασαν” πάνω από 25 ποστ, τα οποία συγκέντρωσαν συνολικά 2.500 likes. Αναχωρώντας για τη Γαλλία, δήλωσαν “εντυπωσιασμένοι με το φαγητό”. Ταυτόχρονα, εδώ και λίγες εβδομάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας ως μέγα γαστρονομικού προορισμού, αυτή τη φορά με όχημα τον κινηματογράφο. Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια των Ημερών Γαστρονομίας που διοργανώθηκαν από τις 22-24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το μόνο γαστρονομικό φεστιβάλ της Νότιας Ευρώπης, πρόκειται τον ερχόμενο Ιούνιο να φιλοξενηθεί στο Los Angeles Greek Film Festival, ένα θεσμό διεθνούς κύρους που αναδεικνύει νέους Έλληνες κινηματογραφιστές. Θα είναι η πρώτη φορά που το LAGFF θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον ελληνικό γαστρονομικό κινηματογράφο, που θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή Ελλήνων σεφ και παραγωγών εκλεκτών προϊόντων της χώρα μας. Ήδη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Reason και εκ των διοργανωτών του Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Αθήνας, Γιάννης Γουρτζελάς, ταξίδεψε στο Λος Άντζελες, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία και να κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς για την υποβολή μεγάλου ή μικρού μήκους έργων σχετικά με τη γαστρονομία, τα οποία θα προβληθούν στα δύο φεστιβάλ το Μάιο και τον Ιούνιο του 2016. “Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός”, λέει ο κ. Γουρτζελάς στην “Κ”. “Θα βρεθούμε στην καρδιά του παγκόσμιου κινηματογράφου, το Λος Άντζελες, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να προβάλουμε ξεχωριστά προϊόντα από την Ελλάδα από παραγωγούς και φορείς”. Όπως λέει, ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από δημιουργούς και τους διοργανωτές των θεσμών. “Το έδαφος είναι γόνιμο. Η δυτική ακτή των ΗΠΑ και λόγω κλίματος είναι πολύ θετικά διακείμενη προς την Ελλάδα, ενώ όλοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την επόμενη μέρα στη χώρα. Εμείς ενδιαφερόμαστε να υπάρξει ένας σωστός δίαυλος επικοινωνίας των δύο χωρών μέσω του πολιτισμού της γαστρονομίας και του κινηματογράφου”». Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 
~
*** Υπαίθρια συνεργεία και παράνομοι δημόσιοι υπάλληλοι ανθούν στον κλάδο των αυτοκινήτων          
     
Θ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
-  Τόσα παράνομα όσα και νόμιμα είναι πλέον στη Μεσσηνία τα συνεργεία αυτοκινήτων, ενώ ο κλάδος των νόμιμων επισκευαστών αυτοκινήτων βάλλεται και από δημοσίους υπαλλήλους με τεχνικές γνώσεις που παράνομα επισκευάζουν οχήματα, είτε στο σπίτι τους είτε ακόμα ακόμα και στους χώρους υπηρεσιών, όταν αυτές βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και, όπως λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Μεσσηνίας, Θεόδωρος Καλογερόπουλος, στα συνεργεία φτάνουν αυτοκίνητα σε πολύ άσχημη λειτουργική κατάσταση, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν να επισκευασθούν μόνο τα βασικά.
Τεχνικά σεμινάρια
Το Σωματείο απαριθμεί αυτή τη στιγμή 145 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ πρόκειται να εγγραφούν άλλα 60. Τους τελευταίους δύο μήνες, δε, έχει πραγματοποιήσει 8 τεχνικά σεμινάρια, τα οποία έχει παρακολουθήσει το 90% των μελών του. Αυτά έχουν γίνει από καθηγητές πάνω στη σύγχρονη τεχνολογία του αυτοκινήτου, ενώ θα συνεχισθούν και ειδικότερα, για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τον κλιματισμό αυτοκινήτων κ.ά.
Παράνομα συνεργεία
Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τους νόμιμους επισκευαστές αυτοκινήτων είναι τα παράνομα συνεργεία. Όπως σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος, υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης του Σωματείου να ειδοποιηθούν οι παράνομοι μέσω δικηγόρου με εξώδικο. Κατά την εκτίμησή του, σε ολόκληρο το νομό λειτουργούν περί τα 200 παράνομα συνεργεία. Τα περισσότερα είναι εκτός Καλαμάτας, στα χωριά, ενώ έχουν διαπιστώσει αυτοκίνητα να επισκευάζονται κάτω από μουριές και πάνω στα πεζοδρόμια.
«Αν δε συμμορφωθούν, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε άλλες ενέργειες, όπως στην εφορία, στο υπουργείο Συγκοινωνιών κ.λπ. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δε βλάπτουν μόνο τον κλάδο μας, βλάπτουν και το περιβάλλον. Δεν έχουν εγκαταστάσεις για τα επικίνδυνα απόβλητα και τα απορρίπτουν στο περιβάλλον, ενώ μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο και την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών ενός οχήματος. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, όταν καταφεύγει σε παράνομα συνεργεία, δεν ξέρει ούτε τι ανταλλακτικό χρησιμοποιήθηκε, αφού δε λαμβάνει απόδειξη, ούτε αν αυτός που φτιάχνει το όχημά του έχει τις κατάλληλες γνώσεις. Μόνο στην Καλαμάτα ξέρουμε ότι λειτουργούν περίπου 40 παράνομα συνεργεία. Κάποιοι λίγοι, 4-5, συμμορφώθηκαν, αλλά είναι ακόμα πολλοί. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν καταστήματα, αλλά δεν έχουν καθόλου άδειες. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις στην οδό Αθηνών, στην οδό Μαυρομιχάλη κ.α. Γι’ αυτό ο πελάτης πρέπει να ζητά απόδειξη εργασίας» σχολίασε ο κ. Καλογερόπουλος.
Ο πρόεδρος του Σωματείου εξήγησε πως, όταν έχεις ένα νόμιμο κατάστημα, θέλεις να είσαι εντάξει με τον πελάτη και τον ενημερώνεις για τις ποιότητες των ανταλλακτικών και όλες τις ενέργειες που κάνεις.
Δημόσιοι υπάλληλοι…
συνεργειατζήδες!
Άλλο σοβαρό πρόβλημα του κλάδου, όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν τεχνικές γνώσεις και χρησιμοποιούν είτε τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας τους, απογευματινές ώρες, για να κάνουν δικές τους δουλειές, είτε το σπίτι τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον, ενώ με παρέμβασή τους στο Δήμο Καλαμάτας, αυτό σταμάτησε.
«Όταν ανέλαβα πρόεδρος του Σωματείου, πρώτα απ’ όλα πήγα στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης για τους παράνομους υπαλλήλους. Ιδιαίτερα στη ΔΕΥΑΚ Καλαμάτας, ενημέρωσα τους αρμοδίους ότι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν το απόγευμα τις εγκαταστάσεις και έφτιαχναν αυτοκίνητα. Με τις παρεμβάσεις, όμως, που κάναμε στους αρμόδιους αντιδημάρχους, το λύσαμε το θέμα αυτό στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Υπάρχουν, όμως, άλλες υπηρεσίες, όπως υπάλληλοι της ΔΕΗ κ.λπ., που τα απογεύματα φτιάχνουν στο σπίτι τους αυτοκίνητα πελατών», εξήγησε.
~ Σε άσχημη κατάσταση
Η κρίση, μαζί με όλα τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνεργείων αυτοκινήτων, έχει φθάσει τη μείωση των εργασιών τους στο 50%.
Οι περισσότεροι πελάτες πια οδηγούν τα αυτοκίνητά τους στο συνεργείο, όταν δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο: «Βλέπουμε αυτοκίνητα χωρίς φρένα και χωρίς σέρβις, που σημαίνει πως, όταν αυτό το όχημα είναι στο δρόμο, είναι επικίνδυνο. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και αφήνουν τα αυτοκίνητα μέχρι να “μείνουν”. Φτάνουν στα χέρια μας αυτοκίνητα που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και οι πελάτες ζητούν να φτιαχτούν ίσα για να κυκλοφορούν.
Οι συνάδελφοι, επίσης, πρέπει να προσέχουν, γιατί υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που είναι ανασφάλιστα. Να ελέγχουν και να ζητούν άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο, διότι όταν θα πάρουν το αυτοκίνητο για να κάνουν δοκιμή μετά την επισκευή και τους τύχει ατύχημα, θα μπλέξουν».  Της Βίκυς Βετουλάκη 
 ~
*** Η «Αγία Μάντρα τ’ Αλμυρού»          
       
«Να ζήση το σπαθί μου
Το φλογερό ...λί μου!»
Πολεμική ιαχή των Μανιατών
 «το λένε μέχρι και τα σήμερα οι γερόντοι, πως μετά που ο Θεός τέλεψε και κάθισε να χαζεύει τα έργα του, πήγε να μπει στη Μάνη μέσα και κει παραπάτησε, πάνω στο βουνό Καλάθι, σκόνταψε πάνω στους βράχους, έσπασε τα ποδάρια του, κι έμειναν από τη μια μεριά οι δαχτυλιές του, πάνω στο βουνό που στήριξε τη χερούκλα του, και από την άλλη μεριά ένα μεγάλο πάτημα, από το αφρύδι της Σέλιτσας πάνω μέχρι τη Βέργα κάτω στη θάλασσα, «το πάτημα του θεού» που λένε, η «πόρτα της Μάνης».
  Η «πόρτα της Μάνης»
Δεξιά του εισπλέοντος, τον Μεσσηνιακό κόλπο, τυχοδιώκτη, λαθρεμπόρου ή πειρατή, δεσπόζουν τα γαλαζωπά βουνά της Έξω Μάνης1 με τις πολλές «μαγόνες» στις άκρες. Αυτές δηλαδή τις σχισμές, μέσα στους βράχους, που κατεβαίνουν κάθετες προς τη θάλασσα φτιάχνοντας ξαφνικά εκείνους τους έρημους ορμίσκους, μέσα στους οποίους κρυβόντουσαν οι Μανιάτες με τις «κλεφτρώναις» ή τα «μύστικα» και «περάματα» λεγόμενα πειρατικά σκαριά τους, στήνοντας «καρτέρια» για πειρατείες, ρεσάλτα, «πρέζες» και πλιάτσικα σε όσα καράβια τυχαίνανε να μπουν στα νερά τους. Μετά είναι το «κεφάλι της Καλαμάτας», το «Κάβο- Κούρτσα» που γράφουν οι χάρτες, ύστερα έρχεται ο πειρατικός «λιμιώνας» των Κιτριών και μετά είναι το «πάτημα του θεού» που λεν οι Μανιάτες, «η πόρτα της Μάνης».
Εκεί, στηv «πόρτα της Μάνης», φαίνεται καθαρά μέχρι τα σήμερα, που ο τόπος μαγαρίστηκε από το μπετό, μια κοντή πέτρινη μάντρα όλο πολεμότρουπες, που είχανε πρόχειρα φτιάξει οι Μανιάτες, να οχυρωθούνε να πολεμήσουνε τον Ιμπραήμ να τον μποδίσουνε να μπει στη Μάνη μέσα.
Είναι η Βέργα τ’ Αλμυρού 2, που αχνοφαίνεται ακόμα αναμεσίς στο βουνό και τη θάλασσα. Εκεί που οι θεοί απλώσανε τα δάχτυλά τους και μισοφτιάξανε, το βουνό με τα χίλια χρώματα, το Καλάθι, που μένει ακόμα με τα χαράγματα των θεών του Ταΰγετου πάνω του.
  H λέξη βέργα, είναι εκ του λατινικού Virga και ιταλικού νerga, σημαίνει ράβδο μακριά και ευλύγιστη χωρίς κλώνους και φύλλα. Σύμφωνα με την άποψη του Δ Βαγιακάκου, μεταφορικά δηλώνει τοίχο με πολεμίστρες πίσω από τον οποίο μάχονται πολεμιστές, δηλαδή προμαχώνα.
  Η βέργα
«Στη Βέργα, πέφτει απότομα το βουνό, κι’ αφήνει μία δίοδο, ίσαμε 800 μ. ως τη θάλασσα, την Πύλη της Μάνης, από τα βορειοδυτικά, λίγο δώθε από την Καλαμάτα. Κι είναι τούτο το βουνό ο βραχίονας του Ταϋγέτου, ο Μπουρολίβας, γνωστός σήμερα με το δανεικό όνομα Καλάθι, παρμένο από την κάτωθέ του κοντινή βουνοσειρά, που καταλήγει πάνω από τις Κιτριές. Και μ’ αυτόν τον βραχίονά του ο Ταΰγετος, αυτό τ’ “αρσενικό” βουνό, καθώς τον έχει τεντωμένο σε έκταση 30 χιλιομέτρων από τη ραχοκοκαλιά κι από την αμασκάλη ίσαμε τη Βέργα, κι έχει ύψος ως τα 1500 μέτρα, αγκαλιάζει ζηλότυπα σαν ερωμένη του τη Μάνη, και την κλείνει μέσα του σαν μια μεγάλη αμπάρα3».
Εδώ στην πόρτα της Μάνης, βρίσκεται η «Άγια Μάντρα» τ’ Αλμυρού, που άντεξε τα χτυπήματα του Ιμπραήμ και χώρεσε την ψυχή ολάκερου του γένους στις δύσκολες ώρες, που η Επανάσταση κινδύνευε, όταν ο Αιγύπτιος με Τούρκους και αραπάδες πήγε να μπει στη Μάνη μέσα. Μια μάντρα μικρή που αρχίζει από την παραλία του Αλμυρού και ανεβαίνει πάνω στους βράχους στα υψώματα του Ταϋγέτου.
Μια μάντρα απλή, ίδια με κείνες που φτιάχνανε οι Μανιάτες για φράχτες, γιατί «τα χτήματα που φράσσουν με ξερολιθιά οι Μανιάτες, συνήθως έχουν κυκλικό περιτείχισμα, γι’ αυτό λέγονται γυρίσματα. Κάποτε από τη φύση του χώρου, ο τοίχος για αρκετό διάστημα είναι ίσιος. Μια τέτοια βέργα από ξερολιθιά είχε χτισθεί στο Αρμυρό. Κατά τη διάρκεια δε της Επαναστάσεως ενισχύθηκε η αμυντική δύναμη της θέσεως. Μετά την απελευθέρωση οι Καπετανάκηδες ζήτησαν αποζημίωση για το χτίσιμο της Βέργας, γιατί φαίνεται πως είχαν πληρώσει από δικά τους χρήματα τα έξοδα του χτισίματος4».
  Η μάχη
«Οι γι άδρες όλοι ελείπασι
τ’ ήτα στη Βέργα τ’ Αρμυρού,
όπου Τρωάδα ο πόλεμος
επάαινε μερόνυχτα».
  Ιστόρηση Πέτρου Κουτήφαρη έτους 1880
«…αποφασίσαντες τους μεν γέροντας μετά των γυναικών και παιδίων απέστειλαν εις τας υπωρείας του γηραιού Ταϋγέτου... οι δε δυνάμενοι φέρειν όπλα συνηθροίσθησαν άπαντες εις Αλμυρόν, ίνα παρασκευάσωσι τα της αμύνης. Ενταύθα παρά το Αλμυρόν υπήρχε τείχος εξ αργών λίθων ωκοδομημένον. Το τείχος τούτο από της θαλάσσης αρχόμενον κατατείνει παρακολουθούν την δεξιάν όχθην μικρού χειμάρρου μέχρι της κορυφής πετρώδους τινός υψώματος, όπερ καλείται Καστράκη, και το οποίον υπέρκειται της προς χωρίον Σελίτζης αγούσης οδού. Εις το τείχος τούτο, όπερ νυν είναι γνωστόν υπό το όνομα Βέργα του Αλμυρού, οχυρωθέντες οι Μανιάται ανέμενον θαρραλέοι τον εχθρόν. Μετ' ολίγας ημέρας ο Ιμβραήμης πανστρατιά εκ των Μεσσηνιακών φρουρίων εξορμήσας προήλασε μέχρι Καλαμών, ένθα και εστρατοπέδευσεν…. και τη 1 Ιουνίου ...ο εχθρικός στρατός εκ Καλαμών εκκινήσας προυχώρησεν υπό τους ήχους των τυμπάνων κατά του Αλμυρού και έστι εις απόστασιν ενός περίπου χιλιομέτρου από του τείχους. Εκεί οι ιππείς, ους ατιλίδες εκάλουν οι τότε, και οι τακτικοί πεζοί ανέκοψαν, της ανωμαλίας του εδάφους επιπροσθούσης και διακωλυούσης τους στρατιωτικούς αυτών ελιγμούς, οι δε άτακτοι Αλβανοί και Κρήτες ωσεί πεντακισχίλιοι τον αριθμόν όρμησαν επί το τείχος τροχάδην και αλαλάζοντες. Οι Μανιάται περί τους χιλίους και πεντακοσίους αριθμούμενοι, όπισθεν του τείχους ταχθέντες, περιέμενον... όταν δε οι εχθροί έφθασαν εις απόστασιν βολής τουφεκίου εις εν σημείον των αρχηγών πυκνός και επιτυχής πυροβολισμός ανεχαίτησε την ορμήν των πολλούς εξ αυτών εις τα ζοφερά του Πλούτωνος βασίλεια αποστείλας. Τότε το πυρ εξερράγη καθ' όλην την έκτασιν του τείχους και η μάχη κατέστη γενική, πεισματωδώς εκατέρωθεν διεξαγομένη. Οι Τούρκοι όπισθεν των δένδρων και των βράχων προφυλασσόμενοι προσήγγιζον βαθμηδόν και κατ' ολίγον εις το τείχος... εννεάκις οι πολέμιοι επειράθησαν να διασπάσωσι την γραμμήν των Μανιατών και υπερβάλωσι το τείχος και εννεάκις απεκρούσθησαν πολλάς υποστάντες ζημίας και προς τας προτέρας αυτών θέσεις απωθούμενοι, διότι οι ζωηρότεροι των Μανιατών οσάκις έβλεπον αυτούς υποχωρούντας εξεπήδων του τείχους και τους κατεδίωκον πυροβολούντες κατ’ αυτών... αλλά καθ’ όσον η ημέρα προυχώρει η θέσις των αμυνομένων καθίστατο από στιγμής εις στιγμήν δυσχερεστέρα, διότι επόνει αυτούς η έλλειψις πολεμοφοδίων και προ παντός η του ύδατος, του μέρους εντελώς ανύδρου όντος. Τότε ανδρείος τις και εμπειροπόλεμος ανήρ από το χωρίον Σκιφιάνικα συνέλαβεν ηρωικήν απόφασιν να δώση αυτός πέρας εις την μάχην. Ατυχώς δεν δύναμαι να γνωρίσω υμίν το όνομά του, διότι ούτε η ιστορία ούτε η παράδοσις διέσωσαν αυτό. Οπόσοι άραγε άλλοι εφάμιλλοι ή και υπέρτεροι τούτου ήρωες της μεγάλης του γένους ημών επαναστάσεως δεν εκρίθησαν άξιοι ουδ’ απλής μνείας από τους τα κατ' αυτήν ιστορήσαντας;... Ο Σκιφιανίτης λοιπόν ούτος μετά είκοσι συντρόφων του κατέλειπε το τείχος εκ της προς ανατολάς άκρας αυτού και αδιόρατος όπισθεν των βράχων έρπων κατόρθωσε να υπερφαλαγγίση τους εχθρούς και να καταλάβη τα νώτα των. Εκείθεν ήρξατο πυκνού και ευστόχου πυρός κατά των εχθρών, οίτινες μεγάλως εκ της αδοκήτου ταύτης προσβολής ταραχθέντες και φόβω συσχεθέντες ετράπησαν εις φυγήν. Τούτο ήρκεσε να ενσπείρη τον θόρυβον και την ταραχήν καθ' απάσαν την γραμμήν των Αιγυπτίων, οι δε αμυνόμενοι συνορώντες αυτούς εν αταξία, κλονουμένους και οπισθοχωρούντας εξεπήδησαν άπαντες ως εκ συνθήματος έξωθεν του τείχους και ορμητικοί και ακάθεκτοι επέδραμον κατά των πολεμίων. Τότε η εν αταξία και αποσυνθέσει των τάξεων τροπή του εχθρού κατέστη πλήρης και γενική. Ιππείς, τακτικοί και άτακτοι στρατιώται, ουδεμίαν δίδοντες προσοχήν εις τας παρακελεύσεις των αξιωματικών, οίτινες ξιφήρεις και απειλητικοί κατεγίνοντο να σταματήσωσι την άτακτον φυγήν των στρατιωτών, έφυγαν προτροπάδην. Οι Μανιάτες κατεδίωξαν αυτούς 5, ούτω φεύγοντας, μέχρι αποστάσεως ημισείας ώρας, επανήλθον εις τα ίδια υπό των αρχηγών ανακληθέντες. Ο δε Ιμβραήμης, επειδή ο ήλιος έκλινε προς την δύσιν του, κατηυλίσθη παρά την θέσιν "Αγία Σιών " μεταξύ Καλαμών και Αλμυρού κειμένην ένθα διανυκτέρευσεν. Εις την μάχην ταύτην αρχηγοί ήσαν ο Αναστάσιος Μαυρομιχάλης και ο εξάδελφος αυτού Ηλίας Κατσάκος, οι Καπετανάκαι, ο Γαλάνης Κουμουνδουράκης, πατήρ του νυν των κοινών προκαθημένου Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, οι Χρησταίοι, ο Κυβέλος και αι Δοράκαι.
Έπεσαν δε κατά τον αγώνα εκ μεν των Τούρκων εκατόν ογδοήκοντα περίπου, εκ δε των ημετέρων τέσσαρες. Την επαύριον λίαν πρωί οι πολέμιοι ταχθέντες εν γραμμή ως εις μάχην εχώρουν αύθις επί το τείχος νέαν απειλούντες κατ' αυτού επίθεσιν. Δεν είχον όμως φθάσει εις απόστασιν βολής πυροβόλου ότε πυκνός και παρατεταμένος ηκούσθη πυροβολισμός ημίσειαν περίπου ώραν εκείθεν του τείχους προς την Μάνην, ούτος προήρχετο εκ Μανιατών εξακοσίων περίπου, οίτινες, προς βοήθειαν των εν Αλμυρώ αγωνιζομένων αδελφών των κατεσπευσμένως ερχόμενοι ανήγγειλον κατ' έθος την προσέγγισιν αυτών δια γενικού πυροβολισμού. Ο εχθρός άμα ιδών την επικουρίαν ταύτην φόβω και αθυμία συσχεθείς έκρινε καλόν να υποχωρήση και επανακάμψη εις το εαυτού στρατόπεδον. Οι Μανιάται όμως ...αφήκαν το τείχος και εγγύς τω των Αιγυπτίων στρατοπέδω παραγενόμενοι προσεκάλουν αυτούς εις μάχην, ούτοι όμως ήσυχοι δι' όλης της νυκτός έμειναν. Περί δυσμάς Ηλίου οι Μανιάται επανήλθον εις τα ίδια και εκεί συσκεφθέντες απεφάσισαν ίνα την ερχομένην νύκτα επιπέσωσιν αίφνης και εκ διαφόρων μερών εις το εχθρικόν στρατόπεδον και καταστρέψωσι... αλλ' ο εχθρός είτε πληροφορηθείς είτε υποπτευθείς τούτο μετέστησε την εσπέραν της αυτής ημέρας το στρατόπεδόν του εις Καλάμας και συνεπώς το σχέδιον των Μανιατών εματαιώθη…».
Η μνήμη
Η μάχη της Βέργας έγινε στη Μάνη θέμα ποιήσεως (μοιρολογιών) και παραβάλλεται με το πόλεμο της Τροίας.
«Οι γι άδρες όλοι ελείπασι
τ’ ήτα στη Βέργα τ’ Αρμυρού,
όπου Τρωάδα ο πόλεμος
επάαινε μερόνυχτα».
  και διατηρήθηκε μεταγενέστερα η επιγραμματική έκφραση:
  «Εγώ είμαι η Βέργα τ’ Αρμυρού
κι’ όσα με βρούσι τα μπορού».
  Τη μάχη περιγράφει και δημώδες άσμα, το οποίο διασώθηκε από το Δουκάκη:
«Ο Μπραήμ πασσάς με το θυμό
ήλθε να πάρη τ’ αλμυρό.
Μας σαν ήλθε στο ταμπούρη
Του χαλάσαμε τη μούρη
Έξω πήδησε σαν δράκος
Ο Μαυρομιχάλης κ’ ο Κατσάκος
ούτου για ούτου βρε παιδιά 6
να τους φάμε τα σκυλιά
Πάσι 7 κατά την Καλαμάτα
Τα κακά τους τα μαντάτα
Πάλι εύρηκε ένα πιάνο 8
Πως ν’ έλθη καταπάνω
Σύναξε όλους τους σολτάδες 9
Εύρηκε ως δέκα χιλιάδες
Τέσσαρα γιουρούσια (επιθέσεις) κάνει
Μ’ είδε ο σκύλος πως τη χάνει (μάχην)
Τους μπαρκάρει στα καράβια
Τα κακά τους τα χαμπάρια
Μαν σαν κίνησαν τα καράβια
Βαρούσι κανονιές μπάλες σμυριδάλια,
Και πάει μια κανονιά
Του αρχηγού μας την πόρτα χαλά
Μα πήγασι και τους βγάλασι
Στο Δηρό στη Πλιάτσα στη Χαργιά
Εκεί ίδηες και πάθασι μεγάλη συμφορά
Μια γυναίκα από την αντάρα
Έστεκε και τους ετήρα
Και φωνάζει η καϋμένη
Ότι οι Τούρκοι είνε χαμένοι,
Τούρκοι τι θέλετε εδώ
Πήγανε όλοι σταλμυρό
Τούρκοι Τούρκοι δεν εντρέπεσθε,
Με γυναίκες να μαλώσετε
Τις ποδιές των ανασκούμποσαν,
Και στριγγυλές πέτρες ταις γιομόσαν΄
Κι’ αρπάζουσι τα δραπάνια
Και θερίζωσι κεφάλια».
  Επίλογος
 Ποιητική παράσταση του αρχιτέκτονα Δ. Βασιλειάδη (1979).
«... Ο Μπραΐμης με σύννεφο τις ακρίδες του σκοτείνιαζε το Μοριά, ο κόσμος μούδιαζε, μαζευότανε, δίπλωνε. Αλλά οι Μανιάτες δε μουδιάζανε, συναχτήκανε μια χούφτα όμως όλοι κι όλοι, μετρήθηκαν. Τι να κάνουνε; Ό,τι κάνανε πάντα οι 'Έλληνες. Πρώτα απ' όλα να πολεμήσουνε, κι' ύστερα βλέπουμε πώς, σε μέρος στενεμένο, στενό που να ισοφαρίζει το μικρό τους αριθμό και να χωράει το παράλογο το θάρρος τους. Διαλέχτηκε ο τόπος, μπροστά κεφαλάδες οι Μαυρομιχαλαίοι και άλλοι, ίσα στον Αλμυρό, εκεί θα λέγανε για μια ακόμα φορά είμαστε λιγότεροι, για αυτό θα σας νικήσουμε. Τόπος απότομος, κατρακυλιστός στενός, μερικές κατοσταριές μέτρα, κι ο άλλος απάτητος, στη ρίζα της αποσκιαδερής Μάνης. Αντίκρυ στην Καλαμάτα, δεξιά ο Ταΰγετος, αριστερά η θάλασσα, ο μεσσηνιακός κόρφος.
Φτάσανε τρέχοντας, βάλανε μπροστά τους, ανάμεσα τους και στον εχθρό ένα στενό αυλάκι, ένα κακοτράχαλο χείμαρρο, το «Σίβαλτο» και πίσω του σηκώσανε σε μέρες, το οχυρό τους, το μετερίζι τους. Μια μάντρα στο ύψος του ανθρώπου, τη «Βέργα» πάχος ντουβαριού ογδόντα πόντοι, κι ο τοίχος τρυπητήρι από τις πολεμίστρες, τις «πολεμότρουπες», σηκώσανε τη σκαντάλη και περιμένανε. Πού καιρός, πού παράς για παραπάνω, τα υπόλοιπα θα τα λέγανε τα κορμιά. Οι Μανιάτες δεν τα τσιγκουνευτήκανε ποτές. Για την τιμή και το φιλότιμο τα θυσιάζανε κι αναμεταξύ τους, για ψύλλου πήδημα. Ήρθε ο μπουνταλάς κι έφαγε τα μούτρα του, τάσπασε.
Πασίγνωστη η μάχη του Αλμυρού. Μπορεί να μην είναι φημισμένη σαν τις Θερμοπύλες, όμως όλα τα ίδια, τα κατακαΐδια καμώματα. Η ίδια κορυφή, το ίδιο απόλυτο, διαφορετικά μονάχα η φήμη, πότε ισάξια πράγματα πληρώθηκαν στην ίδια τιμή; Και μια ακόμα διαφορά, ότι δεν πέρασαν.
Και μάθε, κυρ αναγνώστη, για να μην μπερδευτείς. Δεν είμαι Μανιάτης. Όμως ποιος δεν αγάπησε έναν ξεροκέφαλο λαό;
…Μα και μάστορας αν δεν είσαι του λόγου σου πάλι θα καταλάβεις με πόση μαστοριά ήταν φτιαγμένη αυτή η άγια μάντρα, ας πούμε το τείχος που στοιχειώσανε οι Μανιάτες στον Αλμυρό. Ο τοίχος δεν χτίστηκε ίσιος ή κάπως ίσιος, τ' αχνάρι του ήταν ανώμαλο, ακολουθούσε λίγο την πορεία και τη χάραξη του αυλακιού, του χειμάρρου που σου είπαμε παραπάνω. Έτσι με πολεμίστρες λοξές, που κοιτούσανε ζερβά, δεξιά, απάνω, κάτω, ελέγχανε τα πάντα με σταυροντουφεκίδι - διάβαζε διασταυρούμενα πυρά αν είσαι πολυδιαβασμένος - έτσι που δεν περνούσε ούτε κουνούπι, όπως και δεν πέρασε.
  ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΧΗΤΩΝ
Δεν έχουν διασωθεί ονόματα απλών μαχητών της μάχης της Βέργας. Ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν, κυρίως από πιστοποιητικά αγωνιστών, με ονόματα που διάσπαρτα ανιχνεύονται και όσα βρήκα, ψάχνοντας, μνημονεύω:
1.  Βενετσάνος Παναγιώτου Πατριαρχέας «...ηγωνίσθη επικεφαλής πολλών στρατιωτών εις τας κατά του Ιμπραήμ μάχας γενομένας εις …και Βέργαν, Αλμυρόν»
2. Αντώνιος Πιέρου Πατριαρχέας «με στρατιώτας υπέρ τους διακοσίους ήτο υπό την οδηγίαν μου εις πολλούς πολέμους, εις …και εις Βέργαν του Αλμυρού...»
3. Ιωάννης Πιέρου Πατριαρχέας «διακινδυνεύσας και αυτήν την ζωήν του εις πολλάς κατά Δράμαλη, εις τα Μεσσηνιακά φρούρια πριν και μετά την έλευσιν του Ιμπραήμ... μάχας εις Αλμυρόν…»
4. Κωνσταντίνος Πιέρου Πατριαρχέας «μετά του πατρός του Πιέρου Πατριαρχέα... εις διαφόρους μάχας …ιδίως εις την της Βέργας, Αλμυρού…»
5. Πιέρος Πατριαρχέας
6. Παναγιώτης Π. Δημητρέας Τρουπάκης «επολέμησε εις Μεσσηνιακά φρούρια και Αλμυρόν…»
7. Κωνσταντίνος Π. Δημητρέας Τρουπάκης
8.  Νικόλαος Τζανετέας Τρουπάκης
9. Αντώνιος Μιχαήλ Τρουπάκης
10.  Διονύσιος Τρουπάκης Μούρτζινος
11. Γαλάνης Κουμουνδουράκης
12. Γιάννης Μαυρομιχάλης
13. Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης
14. Σταυριανός Καπετανάκης
15. Στρατήγης Ναθαναήλ
16. Σπύρος Ανδρικόπουλος «από την Δίβρην της Ηλείας άγων 25 στρατιώτας»
17. Ένας Σκιφιανίτης με 20 περίπου συντρόφους του.  

1  «Έξω Μάνη» ονομάζεται  η δυτική πλευρά, που λέγεται και «αποσκιερή ή αποσκιαδερή» και περιλαμβάνει τηn περιοχή από τις Κιτριές και τ’ Αρμυρό μέχρι το Οίτυλο και την Αρεόπολη.

2 Ονομάζεται το Αρμυρό - Αλμυρό ή Αρμυρός – Αλμυρός.

3 Περιγραφή του Ηλία Χ. Χαϊδεμένου.
 4  Αναφορά του Ανάργυρου Γ. Κουτσιλιέρη.

5 Μερικοί ανιστόρητοι επιχειρούν να συνδέσουν το έθιμο των «σαϊτοφόρων», που γίνεται τις ημέρες του Πάσχα στηn Καλαμάτα και γύρω περιοχή, με τη μάχη της Βέργας. Ισχυρίζονται ότι οι σαΐτες (κύλινδροι από χαρτόνι που τους γεμίζουν μπαρούτι και φλογισμένους κρατάνε οι σαϊτοφόροι), χρησιμοποιήθηκαν δήθεν για την απόκρουση του Ιμπραήμ. Τέτοιο γεγονός δεν καταγράφεται ιστορικά και δεν υπάρχει ούτε προφορική μνήμη. Είναι συνεπώς η εν λόγω άποψη παντελώς αυθαίρετη. Σε μελέτη μου για τα «μπαρουτάδικα» του Αγώνα, εξέφρασα κάποτε την άποψη ότι οι σαΐτες ήταν εργαλείο για τους «δοκιμαστές» της μπαρούτης στα μπαρουτάδικα του Αγώνα, άποψη όμως που δεν μπόρεσα να θεμελιώσω ιστορικά, δεδομένου μάλιστα ότι το έθιμο δεν απαντάται στα χωριά που παραδοσιακά κατασκευάζανε μπαρούτη, δηλαδή στη Δημητσάνα στη Μεσσηνία και στη Στροντζά (Προσήλιο) της Μάνης. Το έθιμο απαντάται αποκλειστικά στη γύρω από την Καλαμάτα περιοχή και την περιοχή του Νησιού, και στην περιοχή της Πάτρας με τις «χαλκούνες», όπου οι σαΐτες είναι από μεταλλικούς κυλίνδρους.

6  εμπρός
7  Πηγαίνουσι
 8 σκέψη
  9 στρατιώτες

-Σημείωση: Τα κείμενο αποτελεί προδημοσίευση από το υπό έκδοση ιστορικό σχεδίασμα του συγγραφέα με τίτλο: «Η Άγια Μάντρα τ’ Αλμυρού»  Του Δημητρίου Ν Ζέρβα, δικηγόρου 
~
*** «Τρώνε τα μούτρα τους»

Στον πεζόδρομο της Αριστομένους, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Πολυβίου, υπάρχει αυτή η σιδερένια βάση. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά εύκολα μπορείς να «φας τα μούτρα σου». Δεν είναι λίγοι όσοι σκοντάφτουν πάνω της και γλυτώνουν στο παρά ένα την τούμπα. Β.Β. - 
~
*** Αύξηση στο πάγιο για τα υδρόμετρα του Δήμου Μεσσήνης          
      
Η… μισή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Μεσσήνης, όσον αφορά στις αυξήσεις που θα επιβληθούν στην ύδρευση, θα υλοποιηθεί τελικά, σύμφωνα με όσα κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σε μια ιδιαιτέρως έντονη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, που απέκτησε και μαραθώνια διάσταση, καθώς διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.
Τη σχετική πρόταση διατύπωσε ο δήμαρχος  Γ. Τσώνης, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση σε διάστημα τριών μηνών να καταθέσει νέα πρόταση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί ως προς τη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού και αφού θα έχει προηγηθεί διάλογος με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε μίας και να είναι δίκαιη η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.
  Η ΔΕΥΑΜ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Κ. Μπουρίκας, ανέφερε πως η επέκταση της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ σε όλο το Δήμο οδηγεί σε υποχρέωση για νέες τιμές, ενώ υπάρχει άνοιγμα 360.000 ευρώ περίπου. Προκειμένου να καλυφθεί, πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου πάγιου 12 ευρώ ανά εξάμηνο και 3 ευρώ ως τέλος συντήρησης υδρομέτρου ανά εξάμηνο, που θα αποδώσει 170.000 ευρώ.
Μίλησε και για την επιβολή ειδικού τέλους 30% επί της αξίας του νερού, που θα αποδώσει 147.000 ευρώ, αλλά και την εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην Αίπειας, Πεταλιδίου και Τρικόρφου, που θα αποφέρει εισπράξεις 50.000 ευρώ.
Το σύνολο των μέτρων, συνέχισε, καλύπτει το άνοιγμα.
Περισσότερες εξηγήσεις ανέλαβε να δώσει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ, Δ. Λεμπέσης. Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, το έλλειμμα έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να καλυφθεί. Μίλησε για ανελαστικές δαπάνες, πρόσθεσε πως ο Δήμος είναι δύσκολος, καθώς διαθέτει περισσότερα από 150 αντλιοστάσια, 100 δεξαμενές και 1 εκατ. χλμ συνολικού δικτύου ύδρευσης και σημείωσε πως εκείνο που προέχει και πρέπει να εξασφαλιστεί για τις επόμενες γενεές, είναι η ποιότητα του νερού.
  Αντιδράσεις
Τα όσα είπε ο κ. Λεμπέσης προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Βλάση, Ι. Λεντούδη, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση και πως τεχνοκρατικές προσεγγίσεις έφεραν την Ελλάδα να τρώει από τα σκουπίδια, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αδιανόητο το να χύνεται το νερό στο ποτάμι και να μην πίνουν οι αγρότες.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε άλλη αντίδραση και σύμβουλος της πλειοψηφίας χαρακτήρισε τον Ι.  Λεντούδη κομμουνιστή, ο οποίος σε τοποθέτησή του δήλωσε περήφανος που ανδρώθηκε στο ΚΚΕ.
  Τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις και αντιρρήσεις
Τοποθετούμενος ο Γ. Τσώνης ανέφερε πως δεν αμφισβητείται το άνοιγμα, που μέχρι πρότινος καλυπτόταν τεχνηέντως από άλλους πόρους, και πρόσθεσε πως η τακτική αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή.
Σημείωσε πως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λόγω της συνεχούς αύξησης των ελεγκτικών μηχανισμών και της μείωσης των πόρων. Υποστήριξε πως η ΔΕΥΑ έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο από λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος και πρότεινε στο Δ.Σ. να ισχύσει μόνο η επιβολή του νέου ενιαίου πάγιου και πως μέσα σε 3 μήνες το θέμα θα επανέλθει για όποια άλλη τροποποίηση. Πρόσθεσε δε ότι δε θα επιτρέψει να διαταραχθεί η υγεία των δημοτών, όποιο κόστος κι αν υπάρχει.
Ακολούθησε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στ. Αναστασόπουλο, ο οποίος άφησε αιχμές για διγλωσσία του κ. Τσώνη, αναφορικά με την τοποθέτηση του τελευταίου, όταν ήταν αντιπολίτευση, καθώς είχε πει πως τα αντλιοστάσια μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος. «Επέμενα και επιμένω στα φωτοβολταϊκά. Τότε ήμουν  αντιπολίτευση και δεν ήξερα τι γίνεται και πείτε μου πώς κλείνατε το έλλειμμα», απάντησε ο δήμαρχος, προτείνοντας να αποσυρθούν οι επικεφαλής των συνδυασμών, προκειμένου να συζητήσουν για το πώς δεν υπήρχε έλλειμμα.
Ο κ. Αναστασόπουλος αρνήθηκε, υπήρξε μια ακόμη μικρή προστριβή μεταξύ τους και ο δήμαρχος Μεσσήνης ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των έργων της ΔΕΥΑΜ.
Κάπου εκεί θέλησε να μιλήσει και ο σύμβουλος της μειοψηφίας, Ν. Φύκιρης, για να δεχθεί κι αυτός «επίθεση» από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γ. Τσώνη. Η ένταση ανάγκασε τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χρ. Χριστόπουλο να προειδοποιήσει με διακοπή της συνεδρίασης.
«Έχω φωτογραφίες με 80 παροχές χωρίς ρολόγια για χρόνια στο Καφού και οι Γερμανοί που μένουν εκεί, ψήφισαν όλοι τον κ. Φύκιρη. Τρεις φορές είχα ρωτήσει ως μειοψηφία τι γίνεται εκεί, αλλά δεν πήρα απάντηση. Την τέταρτη έμαθα ότι έγινε εκεί πάρτυ νερού, όταν μπήκαν τα ρολόγια», παρατήρησε ο κ. Τσώνης.
Ο κ. Φύκιρης δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και ανέφερε πως βρήκε 518 ρολόγια εξαφανισμένα, ένα δίκτυο γεμάτο βλάβες και το Καφού χωρίς νερό, από το 1974. Εκεί μένουν 50 οικογένειες και ευτυχώς που είναι αλλοδαποί, αλλιώς θα μας είχαν “φάει”, αν ήταν Έλληνες. Πριν από 4 χρόνια έθεσα το θέμα. Βρήκαμε τρόπο να δοθεί ρεύμα, γέμισε η δεξαμενή μετά από 40 χρόνια και για αυτό έγινε η γιορτή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις ως προς την προμήθεια υλικών.
  Δεν αποσύρθηκε
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και τις διαφωνίες τους πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι επικεφαλής, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι ζήτησαν να μη ληφθεί απόφαση και να αναβληθεί το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί ενιαία. Εκφράστηκαν, επίσης, οι απόψεις πως τα προτεινόμενα μέτρα δε θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισπράξεων, αλλά σε μείωσή τους, καθώς πολλοί κάτοικοι θα μειώσουν τον αριθμό των παροχών που χρησιμοποιούν.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Στ. Αναστασόπουλος είπε πως θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία της ΔΕΥΑΜ από καθυστερημένες οφειλές και τους τελευταίους λογαριασμούς ύδρευσης, προέβλεψε ότι το κλιμακωτό τιμολόγιο θα επηρεάσει τις καλλιέργειες και δήλωσε πως αν δεν αποσυρθεί η πρόταση, θα προσβάλει την απόφαση, επικαλούμενος έλλειψη διαβούλευσης.
Ο Δ. Σαμπαζιώτης ζήτησε κι αυτός απόσυρση του θέματος, χαρακτηρίζοντας ως μη ώριμη την κατάσταση, ενώ ο Κ. Αποστολόπουλος πρότεινε να γίνει αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου, να δημιουργηθούν όπου υπάρχει ανάγκη και δίκτυα άρδευσης, να τοποθετηθούν μικρά φράγματα για να κατακρατούν το νερό και να μην τεθεί όριο στο πάγιο, προτού υπάρξει σχετική μελέτη.
Τις αμφιβολίες του για την ποιότητα του νερού εξέφρασε ο Δ. Γαλιάτσος, επισημαίνοντας την άσχημη κατάσταση των δεξαμενών, ενώ σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως οι Δημ. Αναγνωστόπουλος και Γωγώ Παναγοπούλου, τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης ενιαίου παγίου.
Η τελευταία έκανε και αναφορά στο δίκτυο net metering, που αφορά στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους Δήμους, σημειώνοντας πως απαιτείται χρόνος για την υλοποίησή τους.
Παρά τις προτάσεις απόσυρσης που τέθηκαν, ανυποχώρητος στην άποψή του να τεθεί ενιαίο πάγιο, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, ήταν ο Γ. Τσώνης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η ΔΕΥΑ στάθηκε στη ζωή επειδή τη χρηματοδοτούσε ο Δήμος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μετά την 1η Ιουλίου, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του στην ανακοίνωση περί προσφυγής που έκανε ο Στ. Αναστασόπουλος.  
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    

~
***  Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 23/6/2015 προβλέπεται σχεδόν αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός και ξάστερος, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β, με ένταση 2-3 μποφόρ. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.2 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ -
~
*** Εκατοντάδες παιδιά ετοιμάζονται να γιορτάσουν στην Καλαμάτα με την ΕΘΝΟΑ την Ολυμπιακή Ημέρα

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας στην Ελλάδα για το 2015 θα έχει επίκεντρο για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Μεσσηνία, πέρυσι την Costa Navarino και την προσεχή Τρίτη 23 Ιουνίου την Καλαμάτα και το ξενοδοχείο Ελίτ, όπου θα συγκεντρωθούν περίπου 1.000 παιδιά όχι μόνο από το νομό μας, αλλά και από γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, τη μέρα αυτή επέλεξε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας για να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπογράφοντας ένα σημαντικό πρωτόκολλο συνεργασίας το οποίο αφορά κοινές δράσεις για την σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και την προώθηση του αθλητισμού ως δυνατό εργαλείο anti-bullying! Το αθλητικό-διασκεδαστικό κομμάτι που απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο σε παιδιά θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 12.00 το μεσημέρι, δίνοντας την ευκαιρία της γνωριμίας με έντεκα Ολυμπιακά Αθλήματα. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν επετειακά καπέλα, μπλουζάκια και σακίδια και αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα. Θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Ισίδωρος Κούβελας, Ολυμπιονίκες και Ομοσπονδιακοί προπονητές. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει 7-9 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου Ελίτ μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και τα μέσα προστασία που θα κάνει ο Διευθυντής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκης. 
~
 ~ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΤΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :

   ~ ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Σαββατο-Κύριακο 13  και  14  Ιουνίου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/06/14-1987-14-1987.html .- ~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-15-2015.html .-~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  15  Ιουνίου   2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-16-2015.html .- ~  ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. .- ~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-17-2015.html  .-  
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσηςΠέμπτη  18  Ιουνίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-18-2015.html .- ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  19  Ιουνίου  2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-19-2015.html .- ~Διαδρομές  στις ομορφιές της  Ελλάδας  μας  Παρασκευή 19  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/19-2015.html .-

~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 20  Ιουνίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-20-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .- 
 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  21  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-21-2015.html .-

~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  20  και  21  Ιουνίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/06/20-21-2015.html .-
ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης , Δευτέρα  22  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-22-2015.html .-

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  22 Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/22-2015.html .-
~



 ***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4224 video.  -    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2515 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2524   video. -                 

https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9263  βίντεο   .-


 
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4436 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 469 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.187 
 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                        
  
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   472 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  437. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 98 /140 .                

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
                                    









http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.- 
~

~
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: