«Διαπιστώνω με βαθειά λύπη ότι, τα τελευταία κυρίως χρόνια έχει παρεισφρύσει, μία επικίνδυνη τάση εκκοσμικεύσεως στον ιερό χώρο της θείας λατρείας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελουμένων αγίων μυστηρίων, τα οποία και ενίοτε γελοιοποιούνται, με τις επιλογές μας και τη στάση μας. Με την αγάπη, λοιπόν, που σας έχω, αλλά και το αίσθημα μεγάλης ευθύνης, το οποίο με διακατέχει, ως Επίσκοπό, σας παρακαλώ να προσέξετε αυτά που σήμερα σας γράφω και έχουν σχέση με την τέλεση των ιερών μυστηρίων της βαπτίσεως και του γάμου.
Πρωτίστως πρέπει, όλοι να συνειδοποιήσουμε ότι το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι. Το άγιο Βάπτισμα αποτελεί την θύρα της Βασιλείας των Ουρανών. Βαπτίζουμε τα παιδιά μας στη βρεφική ή τη νηπιακή τους ηλικία, εντάσσοντάς τα στο Σώμα και τη Χάρη του Χριστού, που είναι η Αγία μας Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας σε παιδική χαρά. Προς αυτήν την κατεύθυνση μας προιδεάζουν, είναι αλήθεια, πολλά από τα προσκλητήρια, τα οποία, στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν, δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο. Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός του Ναού, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και συμπληρώνεται τις περισσότερες φορές μέσα σ’ αυτήν και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ.
Δυστυχώς, πολλές φορές βεβηλώνεται και αυτή η κολυμβήθρα από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ό,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο. Αυτά όμως δεν προσιδιάζουν στην ιερότητα του τελουμένου μυστηρίου. Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως – ακαίρως, τώρα όμως ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν ή άλλα παρόμοια, που φέρουν τη σφραγίδα του κοσμικού φρονήματος, δεν επιτρέπονται. Εάν οπωσδήποτε επιθυμεί κάποιος να κάμει τέτοιους στολισμούς, τότε ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως ή το σπίτι του.
Δυστυχώς, όλα αυτά που κοστίζουν πολλά χρήματα, όπως και τα άλλα έξοδα των φωτογραφιών, βίντεο, κέντρων διασκεδάσεως κ.λπ. συνυπολογίζονται απερίσκεπτα και πάντως άδικα από τους ενδιαφερομένους στα έξοδα των μυστηρίων, με αποτέλεσμα να διακηρύττεται ότι δήθεν τα μυστήρια της Εκκλησίας κοστίζουν και γι’ αυτό προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά, συνεπώς και προτιμητέα, τα πολιτικά.
Αναλυτικά η εγκύκλιος που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός: