ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARΑ NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  20  Ιανουαρίου  2016  :
~                                           Φωτοδιαδρομή στο παρελθόν




~  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
*
20 Ιανουαρίου
Μαρτύρων Βασιλίδου, Βάσσου, Ευσεβίου και Ευτυχίου, των Συγκλητικών. Αγνής και Θύρσου. Άννης. Ιννά, Πιννά και Ριμμά «των κρυσταλλίνων». Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου(1), του εν παλαιαίς Πάτραις (†1782)• Οσίων Ευθυμίου του δικαίου (2), του μακαρίου Πέτρου του τελώνου, και Λέοντος του ευσεβέστατου βασιλέως, του καλουμένου Μακέλλη, του Θρακός.
(1)Καταγόταν από την Άρτα και στο επάγγελμα ήταν γουναράς. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε, αργότερα όμως μετανόησε ειλικρινά, εξομολογήθηκε τη βαριά αμαρτία του και ζήτησε από τον πνευματικό του την άδεια να μαρτυρήσει για την πίστη του. Αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, παρουσιάσθηκε στον κριτή και με θαυμαστή τόλμη ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Οι αγάδες τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν για πολλές ημέρες. Υπέμεινε με καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα του στον μισθαποδότη Κύριο στις 20 Ιανουαρίου 1782 στην Πάτρα.
(2)Γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο, αφού η μητέρα του ήταν στείρα. Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία υπήρξαν πολύ ευσεβείς. Έμεινε σε πολύ μικρή ηλικία ορφανός από τον πατέρα του, αλλά ο ευσεβής επίσκοπος Ευτρώιος διέκρινε τα πλούσια χαρίσματα του παιδιού και το βοήθησε να σπουδάσει. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Για τον ενάρετο και ανεπίληπτο βίο του, την εγκράτεια και την άσκησή του κρίθηκε άξιος να αναλάβει τη διοίκηση του μοναστηριού της Μελιτηνής. Το 406 ολοκληρώθηκε ο πόθος του να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους όπου κι εκεί διακρίθηκει για τα πνευματικά του χαρίσματα, με αποτέλεσμα οι μοναχοί των ησυχαστηρίων να τον εκλέξουν ηγούμενο. Ο άγιος χρησιμοποίησε τη νέα θέση του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινώντας συστηματική ιεραποστολική δράση μεταξύ των αραβικών πληθυσμών, καρπός της οποίας ήταν η ένταξη πολλών Αράβων στην ορθόδοξη πίστη. Αξιώθηκε να κάνει πολλά θαύματα και κοιμήθηκε οσιακά σε βαθύ γήρας. Για την όλη του πνευματική παρουσία ονομάσθηκε Μέγας. ~
Σήμερα 20/01/2016 εορτάζουν:
Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας, Άγιος Ζαχαρίας ο Νεομάρτυρας εξ Άρτης

Ο εγωισμός είναι σαν το στενό ρούχο
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΗ ταπείνωση είναι η βάση όλων των αρετών. Θαύμα είναι η υπέρβαση των νόμων της φύσεως. Ο εγωισμός είναι πάθος που δύσκολα αποβάλλει ο άνθρωπος. Είναι σαν ένα στενό ρούχο που φοράει ο άνθρωπος και το βγάζει με μεγάλη δυσκολία, γιατί του είναι πολύ στενό.
Όσιος Ευθύμιος ο ΜέγαςΒιογραφία
Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία, ανήκαν σε επίσημη γενιά. Άτεκνοι όντες, αξιώθηκαν να αποκτήσουν παιδί, το οποίο αφιέρωσαν στη διακονία του Θεού στο οποίο και κατά θεία επιταγή έδωσαν το όνομα Ευθύμιος, αφού με την γέννησή του τους χάρισε την ευθυμία, τη χαρά και την αγαλλίαση.
Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε στον ευλαβή Επίσκοπο της Μελιτηνής Ευτρώιο, ο οποίος, μαζί με τους αναγνώστες Ακάκιο και Συνόδιο που έγιναν αργότερα Επίσκοποι Μελιτηνής, τον εκπαίδευσε καλώς και, αφού τον κατέταξε στον ιερό κλήρο, τον τοποθέτησε έξαρχο των μοναστηρίων.
Από τη Μελιτηνή ο Όσιος μετέβη, περί το 406 μ.Χ., στα Ιεροσόλυμα και κλείσθηκε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου, όπου και ασκήτευε με αυστηρότητα και αναδείχθηκε μοναζόντων κανόνας και καύχημα. Τόσο δε πολύ πρόκοψε στην αρετή, ώστε πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. Τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. Γύρω του συγκεντρώθηκαν πάμπολλοι μοναχοί, οι οποίοι τον εξέλεξαν ηγούμενό τους.
  Μέγας Ευθύμιος με την αγιότητα του βίου του συνετέλεσε στο να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια πολυάριθμοι αιρετικοί, όπως Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί, που απέρριπταν τις αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου. Παντού, στην Αίγυπτο και τη Συρία, επικρατούσαν οι Μονοφυσίτες. Στην Παλαιστίνη όμως, χάρη στην παρουσία του Αγίου Ευθυμίου και των μαθητών του, επικράτησε η Ορθοδοξία. Και όταν ο Όσιος συνάντησε την βασίλισσα Ευδοκία (βλέπε 13 Αυγούστου), η οποία είχε περιπλακεί στα δίκτυα της αιρέσεως των Μονοφυσιτών, τόσο πειστικά και ακαταμάχητα μίλησε προς αυτήν, ώστε την απέδωκε στα ορθόδοξα δόγματα.
Όσιος Ευθύμιος ο ΜέγαςΟ Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας είχε λάβει από τον Θεό το προορατικό χάρισμα και τη δύναμη της θαυματουργίας. Με ελάχιστα ψωμιά κατόρθωσε να χορτάσει τετρακόσιους ανθρώπους, που κάποτε την ίδια μέρα τον επισκέφθηκαν στο κελί του. Πολλές γυναίκες που ήταν στείρες, όπως και η δική του μητέρα, με τις προσευχές του Αγίου απέκτησαν παιδί και έζησαν την χαρά της τεκνογονίας. Και όπως ο Προφήτης Ηλίας, έτσι και αυτός προσευχήθηκε στον Θεό και άνοιξε τις πύλες του ουρανού και πότισε με πολύ βροχή τη διψασμένη γη, η οποία και αναζωογονήθηκε και έδωσε πλούσιους τους καρπούς της.
Ενώ κάποτε τελούσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί είδαν μία δέσμη φωτός που ξεκινούσε από τον ουρανό και κατερχόταν μέχρι τον Άγιο. Το ουράνιο αυτό φως, παρέμεινε μέχρι που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και δήλωνε την εσωτερική καθαρότητα και λαμπρότητα του Αγίου. Επίσης, σημάδι της αγνότητας και της αγιότητάς του αποτελούσε και το γεγονός ότι ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιος προσερχόταν να κοινωνήσει με καθαρή ή σπιλωμένη συνείδηση.
Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου (βλέπε ίδια ημέρα).
Η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Εὐφραίνου ἔρημος ἡ σὺ τίκτουσα, εὐθύμησον ἡ οὐκ ὠδίνουσα· ὅτι ἐπλήθυνέ σοι τέκνα, ἀνήρ ἐπιθυμιῶν τῶν τοῦ Πνεύματος, εὐσεβείᾳ φυτεύσας, ἐγκρατείᾳ ἐκθρέψας, εἰς ἀρετῶν τελειότητα. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, εἰρήνευσον τήν ζωήν ἡμῶν.
~
Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ο Αλεξανδρεύς

Όσιοι Μακάριος ο Αιγύπτιος και Μακάριος ....
 
Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και  Κύριλλος Πατριάρχες Αλεξανδρείας

Άγιοι Αθανάσιος ο Μέγας και Κύριλλος Πα....
 
Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας
 
Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου

Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου....
 
Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης

Όσιος Ιωάννης ο Καλυβίτης
 
Όσιος Παύλος ο Θηβαίος

Όσιος Παύλος ο Θηβαίος
 
Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Αγία Νίνα Ισαπόστολος
 
Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος
 
Αγία Τατιανή

Αγία Τατιανή
 
Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
***  Προφητεία σοκ Παϊσιου! «Έρχεται καταιγίδα στα Βαλκάνια…»
pappa
~  Πολλές από τις προφητείες τους Γέροντα Παϊσιου, περιέχονται σε ένα βίντεο και προβλέπουν το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Στο σοκαριστικό βίντεο, συμπεριλαμβάνονται προφητείες για την κατάσταση της Γιουγκοσλαβίας την οποία o  Γέροντας χαρακτηρίζει «προϊόν του Βατικανού» και στην συνέχεια μιλάει για τους Αμερικανούς και τα Βαλκάνια.
Δείτε το βίντεο: ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ Καταιγίδα έρχεται στα Βαλκάνια. , https://youtu.be/TSiOP01PbyE  .- 

***   Βαρουφάκης: Υπήρχε plan x, όχι σχέδιο για διπλό νόμισμα
Αποκαλύψεις για το κρίσιμο επτάμηνο
Βαρουφάκης: Υπήρχε plan x, όχι σχέδιο για διπλό νόμισμα
~  Μία μικρή ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, είχε συντάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, για την περίπτωση που προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν από το ευρώ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε όμως ότι δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο, υποστηρίζει ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μία «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις απαρχές της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2010, και την αρχική «διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής» αλλά και τη σταδιακή «ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα» σε ό,τι αφορά το νόμισμα.
Καταγράφει επίσης τη διαφωνία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο «έμαθα από τις εφημερίδες» και για το οποίο «αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιας λελογισμένης λογικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος».
Παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι «απέσπασα τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τη διαπραγματευτική στρατηγική» καθώς ο ίδιος είχε αποσπάσει τη συμφωνία ότι θα αναλάβει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.
Ταμειακά διαθέσιμα για 12 ημέρες
 Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιγράφει τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.
«Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έθεσα ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ήταν κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες (…) το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε και μισθούς, και συντάξεις και το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους» είπε.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η δήλωσή του, τότε, για την τρόικα ήταν «μετριοπαθής» και «είναι κάτι μάλιστα που με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ είχαμε συζητήσει στο γραφείο μία ώρα πριν και ήταν στο μότο που σχεδόν είχαμε συμφωνήσει».
Ηχογραφημένα όλα τα Eurogroup
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» δήλωσε.
H EKT είχε το plan z, εμείς το plan x
Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του «σχεδίου β’», ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι υπήρχε μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, και η οποία κατήρτισε ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ονόμαζαν plan x, σε αντίστιξη με τον plan z της ΕΚΤ.
«Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Tώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση» αναφέρει.
«Τα κείμενα, τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου [του πρωθυπουργού] να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή» προσθέτει.
Το Βερολίνο ακύρωσε συμφωνία με την Κίνα
 Στο πλαίσιο των κινήσεων της περιόδου εκείνης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις κινήσεις που έγιναν να αναζητηθούν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια.
Στην περίπτωση της Ρωσίας αναφέρει ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και μάλιστα ήταν αντίθετος «και μάλιστα είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι, έστω παίρνουμε 5 δις. για τον αγωγό τι να τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον κοινό λογαριασμό κράτους και Εθνικής Τράπεζας; Αμέσως η Τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δις και απλά θα καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση».
Η Κίνα, όμως, «είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση». «Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο, όπως υποστηρίζει.
Η «απειλή» της αναδιάρθρωσης
 Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε σχέδιο να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όπως εξήγησε:
«Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει».
Όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς εάν αυτό ήταν έτοιμο: «Ναι αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση.»
Τελικά, όμως, στην ομάδα 6-7 ατόμων που αποφάσιζε την στρατηγική της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το ζήτημα να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή «μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».
Δεν διανοήθηκα διπλό νόμισμα
 Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. «Ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών».
«Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…)Το παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι το παράλληλο νόμισμα». Ερωτηθείς εάν επί της ουσίας αυτό είναι δύο νομίσματα ο κ. βαρουφάκης απάντησε: «Όχι δεν είναι. Δύο νομίσματα έχουμε σήμερα.»
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να γίνει χάκινγκ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ «σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του plan x.
Την ημέρα που κόπηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες «εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη , ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».
Το δημοψήφισμα
 Τέλος σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι τη νύχτα εκείνη υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου «μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα».
«Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας».
»Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ

***  Αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη
Βολές προς το Μέγαρο Μαξίμου
Αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη
~ Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε μια κατάληξη που ξάφνιασε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της ΝΔ. Παρότι στη διάρκειας της δύο ωρών συζήτησης το κλίμα ήταν καλό και πολιτισμένο, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση σε εκείνον και στο επιτελείο του οι διαρροές από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πολιτικών και ενώ μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν υπήρχε κανένα άλλο πρόσωπο.    
Σύμφωνα με αυτές τις κυβερνητικές διαρροές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. Επίσης, του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά της ΝΔ, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που άνοιξε την κουβέντα για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι οι άδειες θα πρέπει να δίνονται από το ΕΣΡ και όχι από τον υπουργό Επικρατείας και ότι πρέπει να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. 
Όπως μεταδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί, είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. Από τη Συγγρού, μεταδίδεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι το κομματικό κράτος έχει ξεπεράσει τα όρια και γι' αυτό υπάρχουν όλες αυτές οι αντιδράσεις.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον κ. Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης του σε ότι αφορά τις επενδύσεις, και του είπε ότι με ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους ξένους επιχειρηματίες είναι προβληματικός για τη χώρα και αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Του επισήμανε ότι ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού είναι μεγάλος, εξαιτίας της συμπεριφοράς και των αποφάσεων της κυβέρνησης όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναδεικνύεται στο επόμενο μεγάλο πεδίο πολιτίκής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τη θέση του ότι δεν θα συζητήσει μεμονωμένα την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα συνεδεμένο και με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, και ο αρχηγός της ΝΔ άκουσε την ενημέρωση που του έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα αυτό που ξεπερνά την ελληνική κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ

***  Ο τελικός πίνακας μοριοδότησης για τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας          
    
Ο τελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και έχει ως εξής:
Σταματόπουλος Γεώργιος 32,08
Πλατάρος Ιωάννης 31,06
Στυλιανίδης Χριστόδουλος 31,03
Θεοδωρακάκου Ελένη 30,08
Κιουρή Χαρίκλεια 27,99.
Να σημειωθεί πως οι κ.κ. Σταυριανόπουλος Θεόδωρος και Χρονόπουλος Γεώργιος δεν προσήλθαν στη συνέντευξη και αποκλείστηκαν.
  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας:
Από πλευράς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρώτος σε μόρια στον τελικό πίνακα είναι ο Δημήτρης Οικονομόπουλος με 34,74 και ακολουθεί ο Νίκος Κλάδης με 34,63
  Πλέον οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις από σήμερα Τετάρτη 20 έως και Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, και ώρα 15.00, στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Πελοποννήσου.
Οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά στο mail@pdepelop.gr και στο φαξ 2710230118.
ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

***  Ο άρχοντας των περιστεριών της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)           
     
 
Μπορεί τα περιστέρια σε κάποιους να δημιουργούν πρόβλημα με τις κοτσιλιές τους, αλλά στο κέντρο δίνουν ζωντάνια.
Στην πόλη μας, πάντως, ο καλύτερός τους φίλος είναι ο εικονιζόμενος κύριος, ο οποίος τα ταΐζει καθημερινά.
Μάλιστα, συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: όταν φτάνει στο τέλος του πεζόδρομου και τους σφυρίζει, περιστέρια από όλη την πλατεία μαζεύονται ξαφνικά γύρω του. Π.Μπ. 
Βίντεο  : Περιστέρια πλατεία Καλαμάτας , https://youtu.be/K_B_0wm5WpM  .-

***  Παρεμβάσεις με φανάρια και ηλεκτροφωτισμό στο οδικό δίκτυο ζήτησε ο Θ. Μπρεδήμας 

Την    τοποθέτηση προειδοποιητικών φαναριών επί της εθνικής οδού, στην είσοδο της πόλης (ΟΑΕΔ), όπου και πρόσφατα συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας», Θ. Μπρεδήμας. Κατά τον κ. Μπρεδήμα, είναι δυνατή άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μεταφορά των προειδοποιητικών φαναριών που είναι τοποθετημένα στον Άγιο Φλώρο και τα οποία δε χρησιμοποιούνται. Επίσης, ζήτησε τη λήψη μέτρων προστασίας πεζών και οχημάτων στον εθνικό δρόμο από την είσοδο της Καλαμάτας, στο προ των φαναριών χώρο (φανάρια Ζαφείρη) μέχρι το Ασπρόχωμα. Απαντώντας ο δήμαρχος Παν. Νίκας είπε ότι μέσα στο χρόνο θα ληφθούν μέτρα στα προαναφερθέντα σημεία του δρόμου, αλλά πρόσθεσε ότι αρμόδια είναι η Περιφέρεια, κάτι που αντέκρουσε ο Θ. Μπρεδήμας, ο οποίος είπε ότι είναι και αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, ο κ. Μπρεδήμας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Δήμου για την αποκατάσταση της βλάβης του ηλεκτροφωτισμού στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας και άλλες περιοχές κοινοτήτων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους ατυχημάτων για τους δημότες της περιοχής και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Τέλος, ζήτησε τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του Κοιμητηρίου Θουρίας και κυρίως την επέκταση αυτού των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Κοιμητήρια Ασπροχώματος και Μικρομάνης. - 

***  Οι φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου μιλούν για τα διαφορετικά πρόσωπα της κρίσης          
    
Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου και το Τμήμα Λογιστικής &amp  Χρηματοοικονομικής, διοργανώνει αύριο ημερίδα με θέμα:
«Τα διαφορετικά πρόσωπα της κρίσης» 
η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 17:00 Στο Αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (Διοικητήριο Καλαμάτας).
Στο πλαίσιο της ημερίδας ομάδα φοιτητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Του ΤΕΙ Πελοποννήσου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε σχέση με τις επιπτώσεις της κρίσης στις διαφορετικές πλευρές της καθημερινότητας μας:
1. Οικονομία
2. Αγορά
3. Εργασία
4. Κοινωνία
 Ομάδα εργασίας: Αλεξοπούλου Ιωάννα, Αρώνης Ανδρέας, Γεωργίου Κάτια, Ζαγρής Χρήστος, Θεο δωράκη Χρυσάνθη, Κυριακάκης Βασίλης, Μπίρταχας Γιώργος, Τζιωρτζίδης Παναγιώτης, Τριανταφυλλόπουλος Ανδριανός.
Συντονισμός-επιμέλεια: Ηλίας Μακρής, Αναπλ. Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης

***   Προφυλακίσθηκε ο 56χρονος για την παιδική πορνογραφία         
     
Στις φυλακές Τριπόλεως οδηγείται μετά την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα Καλαμάτας ο 56χρονος ελαιοχρωματιστής που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα να κατέχει στο κινητό του τηλέφωνο περίπου 60 φωτογραφίες με παιδική πορνογραφία.
Χθες το μεσημέρι, συνοδεία της δικηγόρου που αυτεπαγγέλτως διορίσθηκε, κα Μαρικαίτης Βεζυρέα, ο 56χρονος απολογήθηκε για τις πράξεις του. Αυτή τη φορά τήρησε τη στάση «πως ό,τι έγινε δεν ήταν συνειδητοποιημένο». Ειδικότερα, ισχυρίσθηκε ότι χωρίς να το θέλει επισκέφθηκε στο ίντερνετ ιστοσελίδα με παιδική πορνογραφία, ενώ ήθελε να επισκεφθεί σελίδες με πορνογραφικό υλικό ενηλίκων.
Σε ό,τι αφορά την αντίσταση που προέβαλε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας όταν τον συνέβαλαν, δαγκώνοντας μάλιστα έναν εξ αυτών, δικαιολογήθηκε ότι δεν ήξερε ποιοι ήταν. Συγκεκριμένα, ισχυρίσθηκε πως, όταν τον πλησίασαν, δεν του δήλωσαν την ιδιότητά τους και ο ίδιος νόμιζε πως είναι κλέφτες που θέλουν να πάρουν το κινητό του, γι’ αυτό και αντιστάθηκε.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν πιστευτοί και αποφασίσθηκε η προφυλάκισή του.  Β.Β.

***  «Φουσκώνει» το ενιαίο μέτωπο των διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών          
    
Για πρώτη φορά ίσως τόσοι πολλοί κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργούν κοινό μέτωπο στη Μεσσηνία και ενώνονται για να αποτρέψουν κυβερνητική (ευρωπαϊκή) πολιτική, με πρώτο στόχο να μη φτάσει στη Βουλή το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Χθες το μεσημέρι η αίθουσα του αμφιθεάτρου στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας γέμισε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, εμπόρους, βιοτέχνες, λογιστές κ.ά., ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για ένωση των δυνάμεών τους.
Μετά τη συνάντηση όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και κατέθεσε διαμαρτυρία κατά το Ασφαλιστικό, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να συμβάλουν στην απόσυρσή του.
Στη συνάντηση και στην πορεία συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτευτής της ΛΑ.Ε. Θανάσης Πετράκος, ο πολιτευτής του ΚΚΕ Αντώνης Κατσάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μπρεδήμας.
  Ενώνουν τις δυνάμεις
Στο χθεσινό κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας ανταποκρίθηκαν ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Εφετείου Ναυπλίου – Καλαμάτας, ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Ναυπλίου – Καλαμάτας, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Πολιτικών Μηχανικών, ο Σύλλογος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων, ο Σύλλογος Λογιστών κ.ά.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλης, χαρακτήρισε Αρμαγεδώνα το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό και μίλησε για αφανισμό όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. «Η εφαρμογή του σημαίνει δήμευση των εισοδημάτων μας. Μας οδηγούν σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμά μας, καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο από ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο», τόνισε ο κ. Μαργέλης, σημειώνοντας ότι τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου παραμένουν  κλειστά, δεν εκδίδουν μεγαρόσημα, δε γίνεται καμία νομική πράξη από τους δικηγόρους, ενώ αυτό θα συνεχισθεί πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα. Κάλεσε, μάλιστα, και τους άλλους κλάδους να προκαλέσουν «έμφραγμα» στις λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, οι μηχανικοί στις Πολεοδομίες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχ. Μιχαήλ, δήλωσε τη συμμετοχή των ιατρών σε όποια κινητοποίηση αποφασισθεί, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Βασιλόπουλος είπε ότι «τώρα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ για συμπόρευση», ενώ η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κα Θεοδωροπούλου σχολίασε ότι το Ασφαλιστικό είναι αφανιστικό και κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν για μια εβδομάδα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις ενός επαγγελματία για να καταλάβουν τι πάνε να κάνουν.
  Φεύγουν οι νέοι
Η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ, Νατάσσα Κυριακοπούλου, αναφέρθηκε στις θέσεις των μηχανικών, ενώ είπε ότι όλη αυτή την εβδομάδα δε συμμετέχουν σε επιτροπές και συμβούλια, ενώ αύριο θα λάβουν μέρος στη συγκέντρωση στην Αθήνα, με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Καλαμάτα.
Η πολιτικός μηχανικός, Ειρήνη Μουντανέα, σημείωσε πως στόχος είναι η εξαθλίωση του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα, και πως στην αίθουσα είναι πολλοί νέοι που θίγονται από τα νέα μέτρα. Για τους νέους που λείπουν, είπε πως όποιος πλέον θέλει να τους συναντήσει, μπορεί παραμονή γιορτών να πάει στο Ελευθέριος Βενιζέλος να τους δει με τις βαλίτσες να έρχονται.
Ο δικηγόρος Αντ. Κατσάς είπε ότι τώρα που «το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο» η πόλη ξύπνησε και χαρακτήρισε προσάναμμα τη συνάντηση, ευχόμενος να μην εξασθενήσει. «Ήρθε το τέλος των ψευδαισθήσεων. Κάποιοι αυτή την περίοδο πλουτίζουν γιατί η Ελλάδα δεν είναι μία. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να πάμε πιο πέρα από το συντεχνιακό μας συμφέρον, υπάρχει ελπίδα. Φοβόμαστε την ελευθερία, γιατί σημαίνει ευθύνες και ευθύνη σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε εμείς και όχι να αναθέτουμε την ελευθερία μας σε άλλους», τόνισε ο κ. Κατσάς.
Τη συμπαράστασή τους δήλωσαν οι κ.κ. Πετράκος και Αλευράς, ενώ εκ μέρους των λογιστών ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι χρειάζονται δυναμικές αντιδράσεις και οι ίδιοι δε θα διστάσουν να κλείσουν τα γραφεία τους.
Η δικηγόρος Πιπίνα Κουμάντου σχολίασε ότι οι δικηγόροι στην πορεία που έκαναν στην Αθήνα αγνοήθηκαν και χλευάσθηκαν, αλλά προειδοποίησε τους συναδέλφους της πως τώρα ξεκινά ο πόλεμος και να περιμένουν αντίποινα με ελέγχους από την εφορίας και πλειστηριασμούς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Γ. Μπαξεβανάκη, παρατήρησε ότι οι τεχνικοί δεν μπορούν να κλείσουν  τα γραφεία τους, διότι τους τα έχει κλείσει ήδη η κρίση, και πρότεινε κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις κτηρίων κ.λπ.
Εκπρόσωπος των μηχανικών Τριφυλίας είπε ότι πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Πολεοδομίας και πως ο κλάδος τους έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, όλοι μαζί πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία, όπου αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι συμφώνησαν ότι θα ενισχύουν ο ένας τις κινητοποιήσεις του άλλου και θα βρίσκονται σε επαφή για περαιτέρω αποφάσεις.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα στις 4 Φεβρουαρίου για το ασφαλιστικό! 

  Οι   αποφάσεις της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων της χώρας και οι επιστημονικοί φορείς προχωρούν σε 24ωρη απεργία με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας αποφάσισε ομόφωνα το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την 4η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με το κλείσιμο των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ ομόφωνα πήρε και τις εξής αποφάσεις: Πραγματοποίηση πανελλαδικού πανεμπορικού συλλαλητηρίου την ίδια ημέρα, 4 Φεβρουαρίου, στην έδρα της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως και κάλεσμα σε όλους τους εμπόρους, τους εμπορικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες από όλη την επικράτεια, να συμμετάσχουν μαζικά. Άμεση ενημέρωση όλων των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα για τις θέσεις, τις παρατηρήσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΕΣΕΕ επί του ασφαλιστικού σχεδίου. Συνάντηση εντός της τρέχουσας εβδομάδος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενημέρωσή τους για τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο στην κοινωνική συνοχή του εμπορικού κόσμου. Συνεργασία με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και το πανελλαδικό όργανο των εργαζομένων στο εμπόριο, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στο πλαίσιο του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων. «Μέσα από τη συμμετοχή των εμπορικών συλλόγων και Ομοσπονδιών της ΕΣΕΕ στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την 4η Φεβρουαρίου, κάτι που δε συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ως μέσο διαμαρτυρίας, εκφράζουμε την αγωνία μας για τους πληττόμενους συναδέλφους μας στον ΟΑΕΕ. Πρέπει και η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές να αντιληφθούν ότι εκπροσωπούμε έναν κλάδο εξαντλημένο, υπό οικονομική επίθεση και στα όρια του οριστικού λουκέτου, ανίκανο να δεχτεί υπέρμετρη “ασφαλιστική φορολογία” και έναν κόσμο αγανακτισμένο, ο οποίος, κάθε φορά που λέει “δόξα τω Θεώ, επιβίωσα και πάλι” στο τέλος κάθε μήνα, αντί για συνειδητή επιβράβευση, δέχεται κατά ριπάς νέες εκπλήξεις και προβλήματα “λερναίας ύδρας” που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητά του και δραματικά αγωνιώδη την προσπάθειά του να κρατήσει το μαγαζί του ανοικτό» όπως αναφέρει η σχετική σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συνειδητά και υπεύθυνα δέχτηκε την αύξηση 1% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου η κυβέρνηση να προετοιμάσει και να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό, χωρίς την πίεση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Ως εκ τούτου, ο εμπορικός κόσμος αντιδρά απέναντι σε ένα ασφαλιστικό σχέδιο που δε βγάζει πουθενά». - 

***  Μεγαλώνει η δικογραφία του κοσμηματοπώλη – ωρολογοποιού με τα κλεμμένα χρυσαφικά         
    
Άλλες 25 περιπτώσεις διαπίστωσε η ασφάλεια Καλαμάτας 
Συμπληρωματική δικογραφία με άλλες 25 περιπτώσεις κλοπών και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατέθεσε στον εισαγγελέα Καλαμάτας η υποδιεύθυνση Ασφαλείας για τον 55χρονο κοσμηματοπώλη – ωρολογοποιό και μια 29χρονη τσιγγάνα.
Ο κοσμηματοπώλης συνελήφθη κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας» το 2014, όταν στο κατάστημά του εντοπίσθηκαν χρυσαφικά και κοσμήματα που προέρχονταν από κλοπές. Στην απολογία του τότε είχε αρνηθεί τις κατηγορίες και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Άλλες 25 περιπτώσεις
Η Ασφάλεια Καλαμάτας είχε πληροφορίες ότι τον 55χρονο επισκέπτονταν πολύ συχνά, κυρίως, τσιγγάνοι και του έδιναν χρυσαφικά, τα οποία προέρχονται από κλοπές. Έτσι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά τη «Λευκή Νύχτα» το 2014. Εκεί βρήκαν πλήθος χρυσαφικών, τα οποία κατασχέθηκαν, καθώς ο 55χρονος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους.
Έπειτα από αναγνωρίσεις των χρυσαφικών που είχαν βρεθεί τότε στο κατάστημά του, η Ασφάλεια Καλαμάτας προχώρησε χθες σε συμπληρωματική δικογραφία, με την εξιχνίαση ακόμη 25 περιπτώσεων κλοπών σε σπίτια, από 7/4/2011 έως και 15/8/2014, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και στην Αμαλιάδα Ηλείας.
Εγκληματική οργάνωση
Η συμπληρωματική δικογραφία αφορά στον 55χρονο κοσμηματοπώλη και μία 29χρονη τσιγγάνα, για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών.
Μέρος των αφαιρεθέντων χρυσαφικών και κοσμημάτων αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες, ενώ η Ασφάλεια συνεχίζει την έρευνα.
Το 2014 ο κοσμηματοπώλης είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως το μόνο που έχει κάνει είναι ανταλλαγή κοσμημάτων, χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή τους κι αν είναι κλεμμένα.
Τότε, όπως προαναφέραμε, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ενώ του έχει επιβληθεί και όρος πως, αν ξανασυλληφθεί να κάνει παράνομες συναλλαγές, θα γίνει άρση των όρων και θα προφυλακισθεί.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***   Αξιοκρατία, το πιο σύντομο ανέκδοτο…          
      
Πολλά γράφονται, πολλά «κυκλοφορούν» και πολύ λιγότερα αποσαφηνίζονται στην πάγια συζήτηση περί των διορισμών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή συγγενικών προσώπων τους σε θέσεις συμβούλων στην κυβέρνηση και σε πολιτικά γραφεία.
Επειδή μάλιστα μια τέτοια συζήτηση περιέχει ζητήματα ηθικής στον πυρήνα της, η όλη συζήτηση περιπλέκεται οδηγώντας σε ένα λαβύρινθο ενδεχομένων, μισόλογων και περιπτωσιολογίας. Σωστό μπλέξιμο.
Για παράδειγμα το… σοβαρό ΒΗΜΑ αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και να πέσει σε γκάφα ολκής με τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Χαρίτση.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, διεξάγεται μια συζήτηση που κινείται στο «πλάι» των παραπάνω και αφορά στην πρόσληψη για ορισμένο χρόνο συγγενικών προσώπων άλλων κομματικών ή κυβερνητικών στελεχών.
Είναι μια συζήτηση που έχει πραγματική βάση, καθώς τα δημοσιεύματα, πέραν του πολιτικού «χρωματισμού» τους και της στόχευσής τους, είναι τεκμηριωμένα με στοιχεία. Η δε «οικογενειοκρατία» στα κυβερνητικά κλιμάκια είναι μια «ευαίσθητη» ιστορία, στην οποία επένδυσε την ρητορική του και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόσληψη δυο συγγενών ενός κορυφαίου κομματικού στελέχους στην Ελλάδα της κρίσης και της εκτεταμένης ανεργίας αποτελεί πρόκληση, ακόμη και αν πρόκειται για εξέχοντες επιστήμονες.
Η κρίση, άλλωστε, έθεσε εν αμφιβόλω καθιερωμένες τακτικές και πρακτικές του παρελθόντος, ενώ η ανάδειξη της Αριστεράς σε κυρίαρχο πολιτικό πόλο ενισχύθηκε από την προσμονή της αξιοκρατίας και της αξιοσύνης. Με απλούστερα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία με την προσδοκία ότι δε θα κινηθεί «όπως οι προηγούμενοι». Οι πράξεις όμως δείχνουν άλλα…Α .Π. 

***  Άλλη εκδοχή παρουσιάζει ο 33χρονος για τη συμπλοκή στην Ε.Ο. Τρίπολης- Καλαμάτας 

Αρνείται τα γεγονότα, όπως τα παρουσιάζει η Αστυνομία ότι συνέβησαν στα διόδια της Βελιγοστής, ο 33χρονος που κατηγορείται ότι μετέφερε ναρκωτικά με το αυτοκίνητό του στη Μεσσηνία. Σε επικοινωνία που είχε με το «Θ» ο δικηγόρος του Γιώργος Ράλλης, μας μετέφερε ότι ο 33χρονος επικοινώνησε μαζί του και δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή. Όπως μας τόνισε ο κ. Ράλλης, πρόθεσή του είναι να εμφανισθεί και ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ, σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν στην ανακρίτρια ο 55χρονος οδοντοτεχνίτης που κατηγορείται πως ήταν ο προπομπός 33χρονου και ο 38χρονος που πήγε στην περιοχή του Λεονταρίου Αρκαδίας για να τον παραλάβει, μετά την καταδίωξη από τους αστυνομικούς. Ο 55χρονος κατηγορείται για απλή συνέργεια και ο 38χρονος για υπόθαλψη εγκληματία. Σημειώνεται ότι στον 33χρονο έχει ασκηθεί δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αντίσταση κατά της αρχής και διακίνηση ναρκωτικών. Β.Β. - 

***   Κατά της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ οι δήμαρχοι για την διαχείριση των απορριμμάτων 

Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και συνάντηση με τον Γ. Τσιρώνη Πλήρη ανατροπή του σκηνικού σχετικά με τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που όλα έδειχναν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΤΕΡΝΑ είχαν βρει κοινό τόπο πλεύσης, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα ακυρωθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις, τα ερωτήματα που προκύπτουν από μια τέτοια απόφαση είναι αρκετά. Έχει, για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταλήξει στο μοντέλο που πιστεύει ότι θα λύσει το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο; «Γνωρίζουμε τι θέλουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Επιπλέον, θα προβλέπουμε μικρότερα έργα, οπότε θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να κατασκευαστούν και θα κερδίσουμε μέρος από το χαμένο χρόνο», είχε πει ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Τσιρώνης. Η απόσταση, όμως, ανάμεσα στα λόγια και τα έργα είναι, συνήθως, μεγάλη, οπότε μένει να δούμε την… αλήθεια των λόγων του αρμόδιου υπουργού. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης υποστηρίζει: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να σταματήσουμε. Το έργο είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα από την τρόικα και ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα. Το έργο είναι ευθυγραμμισμένο με τον εθνικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό, έχει εγκριθεί από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Οπότε σε ποια βάση θα ακυρωθεί;». Έπειτα, και επί της ουσίας, δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα σημαντικά ζητήματα, όπως: αν η ύπαρξη ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας 150.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως (ποσότητας που το Δημόσιο θα πληρώνει στον ανάδοχο είτε υπάρχει ή όχι) υπονομεύει ή όχι τις προσπάθειες μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επέκτασης της ανακύκλωσης. Παράλληλα, μένει να αποδειχθεί αν το κόστος της λειτουργίας του συστήματος θα είναι λογικό, προκειμένου να μπορεί να αναληφθεί από τους Δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τους 150.000 τόνους η τιμή «εισόδου» (gate fee) στις εγκαταστάσεις είναι 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις ποσότητες άνω των 150.000 τόνων πέφτει στα 40 ευρώ/τόνο (μεσοσταθμικά 62,50 ευρώ ανά τόνο). Από την άλλη πλευρά, στις περιπτώσεις ύπαρξης προσωρινού αναδόχου, το βασικό ερώτημα που ανακύπτει για τις ΣΔΙΤ είναι εάν από το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί, αλλά και από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, προκύπτουν ρήτρες που θα ενεργοποιήσουν οι ανάδοχοι διεκδικώντας αποζημιώσεις από το Δημόσιο για τα έξοδα που έχουν πραγματοποιήσει για τις περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες μάλιστα εκπονήθηκαν ύστερα από αποφάσεις της αναθέτουσας αρχής. Επιπρόσθετα, το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία, ακόμη και τα νέα έργα που θα ενταχθούν, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα τελειώσουν έγκαιρα, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ.ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Στο μεταξύ, συνεδρίασε προχθές στην Τρίπολη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με αντικείμενο την τοποθέτηση των 26 δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χθες, κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έχει προκληθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη. Το δε σύνολο των δημάρχων και των εκπροσώπων των Δήμων εξέφρασε απολύτως αρνητική άποψη για τους όρους του διαγωνισμού διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.Συνάντηση με Γ. Τσιρώνη Αυτή η άποψη, που στηρίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα, διατυπώθηκε και ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ως η θέση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η σύσκεψη εντασσόταν στη διαδικασία ενημέρωσης του υπουργείου για τις πρωτοβουλίες των ΟΤΑ στο θέμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες και είχε χαρακτήρα διαλόγου με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της σύνταξης των Τοπικών τους Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Στην πρόσκλησή του προς τους δημάρχους της Πελοποννήσου ο κ. Τσιρώνης ανέφερε: «Στόχος μας είναι η παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης, και η προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων ώστε άμεσα να κλείσουν οι χωματερές, να αναβαθμισθεί και επεκταθεί η ανακύκλωση, καθώς και η εναρμόνιση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου με το νέο Εθνικό Σχέδιο, που προωθεί αρμονικά όλες τις πλευρές μιας σύγχρονης διαχείρισης, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση στην πηγή, ανάκτηση, με επεξεργασία των αποβλήτων και ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές, ώστε, σε συνεργασία με τους Δήμους, που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην διαχείριση αποβλήτων, με ενότητα και συναντίληψη, να δοθούν λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές, κοινωνικά επωφελείς, χαμηλού κόστους για τους πολίτες».Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

*** Διάθεση τροφίμων: Αύριο ακτινίδια, την άλλη Τετάρτη κοτόπουλα  

Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το επισιτιστικό πρόγραμμα, με την αποστολή την ερχόμενη Τετάρτη κοτόπουλων για τους 3.500 δικαιούχους της Μεσσηνίας. Στο μεταξύ, σήμερα θα φτάσουν στη Μεσσηνία 20 τόνοι ακτινιδίων από ομάδες παραγωγών. Τα φρούτα προέρχονται από το πρόγραμμα για αποσυρόμενα οπωροκηπευτικά και αφορά δικαιούχους των Δήμων Μεσσήνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος. Η διανομή των ακτινιδίων θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας στους κατόχους κάρτας σίτισης, στους δικαιούχους του επισιτιστικού προγράμματος, στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε δημόσια σχολεία. Στο μεταξύ, το υπουργείο ενημέρωσε την Κοινωνική Σύμπραξη ότι την επόμενη Τετάρτη θα σταλούν κοτόπουλα για τους δικαιούχους του επισιτιστικού προγράμματος. Τα κοτόπουλα θα παραλάβει η Περιφερειακή Ενότητα και θα διατεθούν στους Δήμους, ανάλογα με τους ωφελούμενους που έχουν. Οι Δήμοι με τη σειρά τους θα ανακοινώσουν την ημερομηνία, την ώρα και το σημείο διάθεσης του τροφίμου στους δικαιούχους. Τα κοτόπουλα θα διατεθούν 1-2 ημέρες μετά την παραλαβή τους. Για το επισιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθήσει διάθεση ελαιολάδου και βασική υλική συνδρομή (σαμπουάν, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες κ.λπ.)Β.Β. - 

***  Ανοίγει τις πύλες τους σήμερα το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτα 

 Για 12 ημέρες, από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας – Πελοποννήσου θα παρουσιάσει πλήθος ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι φετινές ή περσινές, εστιάζοντας στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα ενεργοποιήσει και σημαντική εκπαιδευτική ζώνη. Επίσης, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι σεμιναριακές, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, εξέφρασε ικανοποίηση για τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, τονίζοντας πως η πόλη θα είναι το επίκεντρο κατά τη διεξαγωγή του, καθώς σ' αυτήν θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αμαλιάδα, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Άργος. Υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 5.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης, ενώ διαθέτει δωρεάν το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στην οδό Αριστομένους 95, για την προβολή των ταινιών. Ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε τις κυρίες Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου, τις οποίες αποκάλεσε «ψυχή της διοργάνωσης», για τη συνεργασία, κάλεσε δε το κοινό να προσέλθει στην τελετή έναρξης, σήμερα και ώρα 20.00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Τριάντα ελληνικές παραγωγές Η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξη, επισήμανε ότι «ρίξαμε μεγάλο βάρος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ», προσθέτοντας πως θα βρεθούν στην Καλαμάτα οι πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία και ο δημιουργός Hugo Mata από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα κάνουν σεμινάρια. Ορισμένα από τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ο πρόεδρος του οποίου, αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Ζαχαριάς, εξέφρασε τη χαρά, του διότι το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί δύο δράσεις του Φεστιβάλ. Τόνισε δε ότι τα αντικείμενα της Οπτικής Ανθρωπολογίας και της Πολιτισμικής Διαχείρισης διδάσκονται στη Σχολή της Καλαμάτας. Η κυρία Φλέσσα επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, φετινές και περσινές παραγωγές, ενώ το 25% των ταινιών είναι βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Γιώργο Κολόζη, με την προβολή 5 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο Γιάννης Κολόζης, γιος του, επίσης ντοκιμαντερίστας. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εκπαιδευτική ζώνη, με πολλές ταινίες και πολλές συμμετοχές από σχολεία της Καλαμάτας και της περιοχής της. Θα διοργανωθεί δε σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά. Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, στην οποία θα μετάσχει μουσικά ο Γιώργος Παυλάκος. Τέλος, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία», που θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη. - 

***  Πέτρος Τατούλης: «Η εγκεκριμένη σύμβαση για τα σκουπίδια δεν μπορεί να τροποποιηθεί»                                              

  «Εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η υπογραφή της σύμβασης και όχι η επαναδιαπραγμάτευσή της» τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκου Γόντικα. Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση που είχε κατατεθεί, ο περιφερειάρχης ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι «η εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι τη διαπραγμάτευσή της, και μάλιστα χωρίς το δικαιούχο που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου». Επίσης, τόνισε ότι η εγκεκριμένη σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς για το θέμα αυτό έχουν αποφανθεί και το κοινοτικό και το ελληνικό δίκαιο με σχετική νομολογία. Τη σύμβαση με την εταιρεία του έργου θα υπογράψει ο δικαιούχος του έργου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία έχει εξουσιοδοτήσει τον περιφερειάρχη για αυτό το σκοπό, και όχι η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, και επισήμανε ότι «εμείς θα υπογράψουμε τη σύμβαση και θα διασφαλίσουμε πολιτικά και ηθικά ότι δε θα υπάρξουν από κανέναν καιροσκοπισμοί». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δύο φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου υπερβαίνουν κατά πολύ τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας», συμπληρώνοντας ότι «μόνος κριτής διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ρητά αποφάσισε ότι το έργο είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και μας δίνει ρητή εντολή να υπογράψουμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία». Παράλληλα, ανέφερε ότι και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ με έγγραφό της δίνει το δικαίωμα υπογραφής της σύμβασης. Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης, είπε ότι «αρχικά ήταν κάθετα απέναντι στις ΣΔΙΤ, ενώ τώρα κάνει βήματα προσέγγισης υπέρ του έργου». - 

***   Παρκάρισμα με «θράσος» …που θα πληρώσει ακριβά 

Άναυδοι έμειναν περαστικοί επί της οδού Αριστοδήμου & Βασ. Σοφίας χθες το πρωί λίγο μετά τις 11.00, όταν είδαν αυτοκίνητο να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο και να παρκάρει πάνω σε αυτό, κλείνοντας μάλιστα τις ράμπες διάβασης για ΑμεΑ. Σε παρατηρήσεις περαστικών ο οδηγός απάντησε με θράσος, λέγοντάς τους να καλέσουν την Αστυνομία. Για κακή του τύχη, από το σημείο περνούσε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος και κάλεσε την Τροχαία. Πριν φτάσει η Τροχαία, στο σημείο βρέθηκε και η Δημοτική Αστυνομία, η οποία και έκοψε κλήση στο όχημα. Αργότερα και αφού είχε περάσει πάνω από μισή ώρα και το αυτοκίνητο εξακολουθούσε να βρίσκεται παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο, άνδρες της Τροχαίας αφαίρεσαν τις πινακίδες και έκοψαν εκ νέου κλήση στον ασυνείδητο οδηγό! Έτσι θα του βγει ξινό το παρκάρισμα και ελπίζουμε άλλη φορά να σεβαστεί περισσότερο τους συμπολίτες του... Κ. Γαζ. - 

*** Αλυσίδες και προσοχή χρειάζονται οι οδηγοί που ταξιδεύουν από Καλαμάτα προς Αθήνα και Σπάρτη         
    
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
 Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται  KANΟΝΙΚΑ.
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
     Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   - Η Ε.Ο. Τρίπολης- Σπάρτης από το 10ο χλμ έως το 23ο  χλμ
   - Η Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου από το 16ο χλμ έως το 68ο χλμ
   - Η Ε. Ο. Τρίπολης- Καλαμάτας από το 7ο χλμ έως το 13ο χλμ
    Ο Ν.Α.Α.Κ.Τ.Κ. είναι ανοιχτός
Επίσης η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού.
Γ. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
     Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   - Στο Ορεινό  Επ. Δίκτυο  Νεμέας – Κιάτου – Γκούρας - Ξυλοκάστρου
 Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
     Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   - Η Ε. Ο. Τρίπολης- Σπάρτης από το 23ο  χλμ έως το 50ο   χλμ
Ε. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
        Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
   - Η Ε.Ο. Καλαμάτας - Σπάρτης από το 27ο  χλμ έως το 42ο   χλμ

*** “Η θρησκευτική εορτή μπορεί να συνδυαστεί με πανηγύρι της πόλης και του πολιτισμού” Του Σταμάτη Μπεχράκη
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016 παρουσιάσαμε τις απόψεις μας για το σχετικό θέμα, επικαιροποιώντας παλιότερη αυτοδιοικητική πρόταση του 2010. Ακούσαμε παρόμοιες τοποθετήσεις και από άλλους συναδέλφους διαφορετικών παρατάξεων. Στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή λύση του θέματος, καταθέτουμε τις θέσεις μας που αναπτύξαμε στη συνεδρίαση. -Ενημερώσαμε το Δ.Σ. ότι συμπολίτες μας συλλέγουν υπογραφές με σχετικό αίτημα. Επίσης, υπάρχει διάθεση, όχι μόνο να προστατευτούν οι επαγγελματίες της πόλης της Καλαμάτας με το διαφορετικό προτεινόμενο τρόπο διεξαγωγής του, αλλά και να δημιουργηθεί μια καλύτερη δυνατότητα για τον εμπορικό κόσμο. -Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίσαμε εκ μέρους της παράταξης στην τοποθέτησή μας, ότι η συλλογική μνήμη για το πανηγύρι σε μεγάλο μέρος συμπολιτών μας αποτελεί πηγή νοσταλγίας και δρα ενισχυτικά για την επιθυμία της επαναφοράς του πανηγυριού, με νέους όρους, φυσικά, που πρέπει να τεθούν από το Δ.Σ. -Πιστεύουμε, μαζί με την ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης, την επιστροφή των Καλαματιανών για λίγες ημέρες στον τόπο τους και τη συμμετοχή επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο για τον εορτασμό. Αυτό το κλίμα κινδυνεύει, φυσικά, θα χαθεί με την κυριαρχία μιας ατελείωτης παραγκούπολης μικροπωλητών. -Η εβδομάδα «Άρτος, Οίνος, Έλαιον», που διεξάγεται το Μάιο, μπορεί να μετακινηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με ταυτόχρονη αναβάθμισή της. -Προτείνουμε, λοιπόν, την αναμόρφωση της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής, ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα συμβατό με τις επιδιώξεις μας για την πόλη του πολιτισμού, της υψηλής αισθητικής και ποιότητας ζωής. Στη διαμόρφωση της πρότασής μας λάβαμε υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιήσει συλλογικοί φορείς και συμπολίτες μας. Η επικρατούσα κατάσταση Η μέχρι σήμερα μορφή της εμποροπανήγυρης της Υπαπαντής ήταν πανομοιότυπη με τα περισσότερα θρησκευτικά πανηγύρια, αλλά και τακτικά παζάρια ανά την Ελλάδα, όπου λίγο-πολύ και τα πωλούμενα είδη και οι πωλητές είναι οι ίδιοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το παζάρι στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας και το πανηγύρι της Μεσσήνης. Η εμποροπανήγυρη είχε τελείως παρεκκλίνει από το σκοπό της και απομακρυνθεί από τη θρησκευτική γιορτή. Κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε το στόχο της επιβίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής παράδοσης. Επίσης, δε συμβάλλει στην προβολή της Καλαμάτας ως εναλλακτικού και ποιοτικού προορισμού για τους επισκέπτες. Στην πράξη εξελισσόταν κάθε χρόνο σε μια ευκαιρία εκποίησης κινέζικων και γενικά αλλοδαπών προϊόντων, καθώς και απομιμήσεων επώνυμων προϊόντων. Ο τρόπος κάλυψης του χώρου και ο τρόπος εγκατάστασης των αυτοσχέδιων παραγκών (φιάλες υγραερίου δίπλα σε κινητήρες παραγωγής ρεύματος, καλώδια στο έδαφος, υλικά εύφλεκτα πάνω στις παράγκες, έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας κ.ά.) δημιουργούσαν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των ίδιων των πλανόδιων, των επισκεπτών, αλλά και των περιοίκων. Γενικά η λειτουργία της εμποροπανήγυρης ακροβατούσε στα όρια της νομιμότητας. Ταυτόχρονα παρουσίαζε μια τριτοκοσμική εικόνα παραγκούπολης, που προφανώς δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τον επισκέπτη, μια εικόνα που σε τελευταία ανάλυση προσβάλλει την εικόνα της πόλης μας. Η πρότασή μας Ως «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» πιστεύουμε ότι η πόλη της Καλαμάτας πρέπει να διεκδικήσει να γίνει για τους επισκέπτες ένας προορισμός που θα προσφέρει υψηλή αισθητική, ποιότητα υπηρεσιών και πολιτισμό. Η εικόνα της εκτεταμένης παραγκούπολης που παρουσίαζε η πόλη στη γιορτή της Υπαπαντής είναι εντελώς ασύμβατη με μια τέτοια επιδίωξη. Οι προτάσεις μας για ένα νέο Κανονισμό της Εμποροπανήγυρης και γενικά για τη διοργάνωσή της έχουν ως εξής: -Η χωροθέτηση των εκδηλώσεων της εορτής θα πρέπει έμπρακτα να στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της παλιάς Καλαμάτας (πλατείες 23ης Μαρτίου, Όθωνος, Αγ. Αποστόλων, Αγ. Νικολάου, Παπλωματάδικα, πεζόδρομοι κ.λπ.). -Δημιουργία πολλών μικρών καλαίσθητων εκθετηρίων – σημείων πώλησης σε πλατείες και πεζόδρομους που θα ενοικιάζουν συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, Μεσσήνιους παραγωγούς και τυποποιητές. Τα είδη προς πώληση θα πρέπει να περιορίζονται σε προϊόντα λαϊκής και θρησκευτικής τέχνης, ξυλόγλυπτα, παλαιά έπιπλα, σκεύη και βιβλία, παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, προϊόντα πρώτης μεταποίησης μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, προϊόντα χειροτεχνίας – οικοτεχνίας. -Προβολή και προώθηση τοπικών αγροτικών και άλλων προϊόντων από τους Μεσσήνιους τυποποιητές και τις οικοτεχνίες με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις προϊόντων, επισκέψεις σε λιοτρίβια, οινοποιεία, ποτοποιεία, παστελοποιεία και άλλες παραγωγικές ή τυποποιητικές μονάδες της περιοχής, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και να αγοράσουν προϊόντα από… την πηγή κ.λπ. -Το διήμερο της εορτής να καθιερωθεί ως περίοδος προσφορών των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Συλλόγων Μεσσηνίας, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας και άλλων επαγγελμάτων φορέων. -Ο Δήμος να εξασφαλίσει την οργάνωση παράλληλων πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων, με σκοπό την προσέλκυση θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, πολιτιστικός, σχολικός). Μπορεί να αξιοποιηθεί και να προβληθεί η πολιτιστική ερασιτεχνική δημιουργία από ολόκληρη τη Μεσσηνία. Επίσης, μπορεί να οργανώνεται έκθεση έργων αγιογραφίας των μαθητών και καθηγητών του αντίστοιχου τμήματος της Σχολής Εικαστικών της «ΦΑΡΙΣ». -Η εβδομάδα «Άρτος, Οίνος, Έλαιον» που διεξάγεται το Μάιο μπορεί να μετακινηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με αναβάθμισή της. Ο σκοπός είναι η προβολή παραδοσιακών δραστηριοτήτων της Καλαμάτας (π.χ. μεταξουργία) ή παραδοσιακών επαγγελμάτων που έχουν εξαφανιστεί ή τελούν υπό εξαφάνιση (αμαξάς, αργαλειός-υφάντρες, βαρελάς, γανωματής, γλυκατζήδες, επιπλάς, καλαθάς, καρεκλάς, καπελού, καρβουνιάρης, κηροπλάστης, κουλουράς, κυτιοποιός, κωδωνοκρούστης, λατερνατζής, λουκουματζής, λούστρος, παλιατζής, παστελάς, σαμαρτζής, ταχυδακτυλουργός, φαρνατζής, φιστικάς, φωτογράφος, ψαθάς κ.ά.) με τη μορφή υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας στο Ιστορικό Κέντρο ή και ζωντανά, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου ο παραδοσιακός τεχνίτης να επιδεικνύει τον τρόπο δουλειάς του. -Πανελλήνια προβολή της εορτής και του πανηγυριού μέσω διαφημιστικής καμπάνιας σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προσέλκυση επισκεπτών. Φυσικά, οι προτάσεις μπορούν να εμπλουτιστούν έπειτα από μια δημόσια συζήτηση. Πιστεύουμε, όμως, ότι με την αλλαγή της μορφής του πανηγυριού σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση της θρησκευτικής παράδοσης, του ιστορικού παρελθόντος και της παραδοσιακής παραγωγής της πόλης και της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είμαστε βέβαιοι ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει ελκυστική μόνο όταν οι παρεμβάσεις μας τη διαφοροποιούν και της προσδίδουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.Του Σταμάτη Μπεχράκη Δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» - 

*** Καλύτερος χορογράφος της χρονιάς στην Ιταλία ο Δημήτρης Παπαϊωάννου         
     
Το σημαντικό ιταλικό περιοδικό «Danza & Danza» ανακήρυξε τον Δημήτρη Παπαϊωάννου ως τον κορυφαίο χορογράφο της χρονιάς για το 2015. «Όλοι συμφωνούν για την καλλιτεχνική αξία του Δημήτρη Παπαϊωάννου –που επιτέλους αποκαλύφθηκε και στο ιταλικό κοινό: Είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ικανός να αφηγηθεί την ιστορία του δράματος σήμερα, με ένα οπτικό θέατρο που είναι μαγικό και μεγάλου εύρους», γράφει το περιοδικό αιτιολογώντας την επιλογή του.
Και συνεχίζει: «Είτε πρόκειται για το μαρτύριο του Σίσυφου (εμβληματικό των εργατών της σύγχρονης εποχής και της οικονομικής κρίσης στην παράσταση του “Still Life” που είδαμε στο Μιλάνο και στο Κάλιαρι), είτε για το δράμα ενός ανθρώπου που υπέστη ακρωτηριασμό και έσπασε σε κομμάτια από κάποιον που του ασκεί εξουσία (στο “Primal Matter” που είδαμε στο Τeatro Olimpico που είδαμε στη Βενετία), ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μοιάζει να αντιλαμβάνεται τη σκηνή ως μια μεγάλη παλέτα όπου ο χρόνος επεκτείνεται και αποκτά σχήμα μέσα σε ένα σύμπαν ανθρωπίνων σωμάτων, ύλης και φωτός. Ενας ζωγράφος της σκηνής που – ακόμα περισσότερο από τον μέντορά του Ρόμπερτ Γουίλσον – επιτυγχάνει να παρουσιάσει μια διαυγή κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας, μεταξύ ηθικής και θνητότητας, μετατρέποντας την σε ένα θέατρο κίνησης, εσωτερικού, οραματικού, συναισθήματος, πλούσιου σε στοιχεία της ιστορίας και εικόνες της σημερινής ζωής».
Μετά την επιτυχημένη περιοδεία στην Ευρώπη (Παρίσι, Μιλάνο, Βενετία, Μπορντό, Στοκχόλμη) το 2015 ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συνεχίζει την περιοδεία του – που συνεχώς μεγαλώνει με την προσθήκη νέων πόλεων- με τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή ως πρώτο σταθμό (15-19 Iανουαρίου). Μέσα στο 2016 το Still Life θα ταξιδέψει μεταξύ άλλων σε Σάο Πάολο, Αμβέρσα, Βελιγράδι, Βιέννη, Λονδίνο, Λιόν, Μονπελιέ, Μπράγκα.
Στο Σαντιάγο της Χιλής όπου η παράσταση έκανε πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή, το Εl Mercurio  έγραψε: «Το Still Life είναι οπτική πίεση, μια εντυπωσιακή πράξη ομορφιάς, ζάλης και ερημιάς με μεγάλη συμβολική πυκνότητα. Είναι μια από τις τελευταίες δουλειές του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενός πειραματιστή της σκηνής που ξεκίνησε από τις εικαστικές τέχνες. Το Still Life ξετυλίγεται ως γραφιστικό ποίημα εν κινήσει, ή ως μια χορογραφία χωρής μουσική και χορό, δημιουργημένη με την γλώσσα των χειρονομιών. Και με αναφορές στον Καμί, τον Μπέκετ, τον Μαγκρίτ, τον Κάντορ.»
protagon.gr
 
***  Γιώργος Μπέζος: «Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως γιαπί» 

 Δύο, κυρίως, θέματα έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα για το 2016 ο διοικητής του ΓΝ Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού του σχεδιασμού. Πρώτον, την άμεση ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δύο νοσηλευτικών μονάδων (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) και, δεύτερον, την τάχιστη ολοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε, «δεν μπορεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να συνεχίσει να λειτουργεί ως γιαπί. Το συντομότερο πρέπει να ολοκληρωθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό το θέμα ο κ. Μπέζος βρίσκεται σε καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, αφού είναι κοινό το ενδιαφέρον τους, και τις επόμενες ημέρες η ανάδοχος εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες, με μοναδικό στόχο πια την πιο σύντομη ολοκλήρωσή του. Ο δε εργολάβος του έργου θα υποβάλλει αίτημα για 10μηνη παράταση, καθώς, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ και συμπατριώτη μας, Αλέξη Χαρίτση, έργα ενταγμένα κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, για τα οποία εκκρεμεί η ολοκλήρωσή τους, θα καλυφθούν με πόρους του ΠΔΕ. - 

*** Έκτακτο! Αφοπλίζουν τον στρατό στην Κύπρο…
kipr
~  Οι αναφορές πολιτικών και τα δημοσιεύματα σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος εντός του 2016, πληθαίνουν μέρα με την μέρα, προερχόμενες κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, και τη Ρωσία.
Ωστόσο, σε πιθανή επίλυση δημιουργείται ένα άλλο, πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα πρέπει είτε να αξιοποιηθούν οι άντρες της Εθνικής Φρουράς, είτε να αποζημιωθούν για την συνεισφορά τόσων χρόνων, αφού με την επίλυση, το σενάριο προβλέπει τη διάλυση της.
Μαζί με την εθνική φρουρά, θα καταργηθεί και η στρατιωτική θητεία, ενώ οι Μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, ήδη ανησυχούν σύμφωνα με τις πληροφορίες του voicenews.gr, καθώς θα πρέπει να εργοδοτηθούν στις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας, το μέλλον τους όμως παραμένει και πάλι άγνωστο.
Τώρα, από την πλευρά του το Υπουργείο Άμυνας, έχει μελετήσει το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού ζητήματος, ώστε να είναι προετοιμασμένο, οπότε το πλάνο προβλέπει αρχικά μείωση της στρατιωτικής θητείας, στους 14 μήνες.
Η μείωση θα εξαρτηθεί από τις προσλήψεις των Οπλιτών Βραχείας Υποχρέωσης, τους Κύπριους υπηκόους δηλαδή, που έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, ανάλογα με την ανταπόκριση των Κύπριων, θα προσληφθούν και Έλληνες, ενώ υπάρχει και ηλικιακό όριο των 30 χρόνων, που δεν πρέπει να το ξεπερνούν οι ενδιαφερόμενοι.

***  Έκτακτο Σοκ! Θα καταλάβουμε την Κωνσταντινούπολη…
kwstan
~    Την πρόθεση τους να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και την Ρώμη ανακοίνωσαν και επίσημα οι τζιχαντιστές, μέσω περιοδικού του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Dabiq, αναφέρεται επίσης ότι ο αποκαλούμενος « jihadi John » ο αποκεφαλιστής, σκοτώθηκε πριν από δυο μήνες στη Ράκα, από βομβαρδισμό.
Το επίσημο όργανο της οργάνωσης, το online περιδικό Dabiq, σχολιάζει ότι η επίθεση στο Παρίσι ήταν για τα κράτη και δημοσιεύει τα στοιχεία όσων τρομοκρατών συμμετείχαν.
tzzkwn-  Σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, γράφει το περοδικό: «Ναι η στρατηγική των Σταυροφόρων δεν λειτουργεί γιατί το Ισλαμικό Κράτος ήρθε και είναι εδώ για να μείνει. Πρόκειται για ένα κράτος που προκαλεί δίκαιο τρόμο κατά των απίστων των ειδωλολατρών και των εχθρών αποστατών και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι η παντιέρα του να υψωθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη. Μέχρι τότε, οι σταυροφόροι ας συνηθίσουν τον ήχο της έκρηξης και την εικόνα της σφαγής στις πατρίδες τους».
tzkwn

***  Βόμβα! Κίνηση του Πούτιν προκαλεί τρόμο στις ΗΠΑ… (Bίντεο)
kankk
~ Με την απόφαση της η Μόσχα, να εγκαταστήσει το αντιαεροπορικό συστήμα S-400 Triumf στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, στο κέντρο της Ευρώπης, έχει προκαλέσει φόβο στις ΗΠΑ.
Το ΝΑΤΟ πρακτικά έχει τεθεί σε συναγερμό, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το αντίστοιχο σύστημα στη Συρία έχει «καθηλώσει» την τουρκική αεροπορία, μη επιτρέποντας της να επεμβαίνει στην Συρία.
Τώρα, το σύστημα στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ουσιαστικά έναν νοητό «θόλο», στρατηγικής προστασίας για τις βαλτικές χώρες, με την εμβέλεια των 400 χλμ. που καλύπτει η τοποθέτηση των S-400 στο Καλίνινγκραντ.
Το ΝΑΤΟ, με τις βάσεις που διαθέτει στην Λιθουανία, πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις «Baltic air-policing», και το νέο σύστημα της Ρωσίας, πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα…
Επί του θέματος μίλησε ο διευθυντής επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας, για την Ευρώπη και στην Αφρική και πτέραρχος Frank Gorenc:
«Ανάμεσα στις περιοχές με την μεγαλύτερη συγκέντρωση μέσων A2/AD είναι στο Καλίνινγκραντ διαστρωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε κάνει την πρόσβαση στην περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη» είπε χαρακτηριστικά.
«Το γεγονός είναι πολύ σοβαρό. Φυσικά συνεχίζουμε να επιτηρούμε τις μετακινήσεις Α/Α συστημάτων εκεί. Έχουν βέβαια κάθε δικαίωμα να αναπτύξουν τέτοια συστήματα εκεί, αλλά η διάδοση και η πυκνότητα τέτοιου είδους περιβάλλοντος A2/AD είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψη» πρόσθεσε.
«Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και αλλού όπως η Συρία και η Κριμαία, είναι καθαρή ένδειξη ότι η πρόσβαση σε εκείνες τις περιοχές είναι μια δύσκολη, πολύ δύσκολη υπόθεση», διευκρίνισε ο Πτέραρχος Gorenc.
Δείτε τα βίντεο 1: Lithuania: Spanish jets join NATO Baltic Air Policing mission , https://youtu.be/PR4s0uKxGOE  .-
Video  2 :  Félidőhöz érkezett a Baltic Air Policing misszió., https://youtu.be/rSiZ3WMsBsk .-
Βίντεο 3  : Russian S400 Missile System in Action 2015 - Russian Military Power 2015 HD  , https://youtu.be/Gj3qBV1ZTLo  .-

***  Αποκάλυψη βόμβα! Αυτά τα κανάλια θέλει να κλείσει η κυβέρνηση…
knla
~  Συνεχίζει τις αναφορές και τις αποκαλύψεις σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων: «ο κ. Παππάς είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα δώσει 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι θα έκλεινε κανάλια με τριαντάχρονη λειτουργία όπως λόγου χάρη το ΣΚΑΙ, το ΕΨΙΛΟΝ, το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το ΑLPHA και ίσως και άλλα ακόμη αφού ακούγονται το όνομα της κ. Αγγελοπούλου ή ακόμη και κάποιων Τούρκων που ενδιαφέρονται» .
Η ανακοίνωση συνεχίζει πως: «στην συνεδρίαση ο κ. Παππάς υπανεχώρησε και είπε ότι τις άδειες δεν θα τις δώσει ο ίδιος αλλά η Βουλή. Στην Βουλή όμως κάνει ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος. Λυπούμαστε αλλά μετά απο αυτήν την εξέλιξη ήταν αδύνατον η Ένωση Κεντρώων να ψηφίσει το ΕΣΡ του κ. Βούτση γιατί η συγκρότηση του και μόνο θα έδινε το δικαίωμα στον Υπουργό να καρατομήσει κανάλια. Εμείς θα ψηφίσουμε για το ΕΣΡ μόνο αν δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι όλα τα κανάλια που λειτουργούν επί 30 χρόνια θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

***  ΣΟΚ! Μετά την συγκάλυψη...εκλογές
mximou
~  Το Μέγαρο Μαξίμου πριν λίγη ώρα επιχείρησε να λειάνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Σκάϊ. «Η αξιοπιστία των επιλογών Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι εκλογές έγιναν με γνωστή τη συμφωνία που κάναμε. Οι πολίτες ενέκριναν το δρόμο που ακολουθήσαμε» ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου. Η Αξιωματική αντιπολίτευση όπως και όλοι μας άλλωστε περιμένουν την επίσημη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ανέφερε ο ΓΓ της ΝΔ κύριος Κουμουτσάκος

*** Στο Νταβός το κύκνειο άσμα του Πρωθυπουργού...
mnimoniakos
~  Στο Νταβός θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θέματα συζήτησης θα είναι η αύξηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία τα προσεχή χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις με πρώτη την τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η πρόοδος της ιατρικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε συνάρτηση με την έξαρση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα είναι παίζει το τελευταίο του χαρτί για τα προβλήματα της χώρας, το τρέχον πρόγραμμα και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Δεν θα έχει άλλη ευκαιρία! Για αυτό λοιπόν αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση στο πολιτικό πεδίο για τα ανοικτά θέματα στην χώρα: το ασφαλιστικό και την συνολική αξιολόγηση με την οποία συνδέεται, σε συνάρτηση όμως και με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr θα αναπτύξει τα πολιτικά επιχειρήματα για να αποφύγει τον κίνδυνο να επικρατήσει το σχέδιο Σόιμπλε-Τόμσεν για μακρά διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, που θα περιλαμβάνει εκτός από το ασφαλιστικό, όπου έχουν απορρίψει την πρόταση Κατρούγκαλου, νέα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για τον προϋπολογισμό του 2016 όσο και για το μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2018.
Ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει αύριο σε στρογγυλό τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. Το αντικείμενο του τραπεζιού είναι το μέλλον της Ευρώπης.

***  ΣΟΚ! Έγγραφο "φωτιά" από Σόιμπλε και Τόμσεν που "καίει" την Ελλάδα...
soimpletomsen
~ Σάλος προκλήθηκε με την δημοσίευση μυστικού εγγράφου για την υπαγωγή της Ελλάδας σε νέο δάνειο με την εγγύηση των 4θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με τον Πώλ Τόμσεν προχωρούν στην αναθεώρηση των όρων του μνημονίου βάζοντας επιπλέον μέτρα λιτότητας. Αυτό όπως λένε θα είναι το αντάλλαγμα για να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Για να γίνει η αναθεώρηση του μνημονίου πρέπει όπως λένε τα νέα μέτρα να υπαχθούν σε νέο «συμπληρωματικό» μνημόνιο. Στις συνομιλίες του Euro Working Group η κ. Βελκουλέσκου επισημαίνει: «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», και «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες και ότι κάποια 'αποζημίωση' (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον». Ήδη δηλαδή σχεδιάζει η Ευρώπη πως θα δεσμεύσει τον Ελληνικό λαό χωρίς καν να ερωτηθεί. Στην Ελλάδα από την άλλη η Κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς εκλογών μιας και η φθορά του Κυβερνητικού έργου δεν περιγράφεται. Υπάρχει πλήρης αστοχία σε κάθε δέσμευση απέναντι στους δανειστές και φυσικά στο λαό.
Δείτε το επίμαχο έγγραφο
soimpleegrrafo πηγή φωτογραφίας: euro2day.gr

***  Επίσημα στοιχεία! Θα καταρρεύσει η Ελλάδα το 2016...
ifesi
~  Μία έρευνα της Oxford Economics, προβλέπει απότομη μείωση του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 στη χώρα μας. Προβλέπεται πως δημοσιονομική εξυγίανση θα οδηγήσει τη χώρα μας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
Η έρευνα προβλέπει πως η ύφεση θα κυμανθεί στο 2.9%, όπως αναφέρει η χειμερινή τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young "EY Eurozone Forecast".
Η έκταση των επιπτώσεων της αβεβαιότητας του πρώτου εξαμήνου δεν έχει ακόμη υπολογισθεί με ακρίβεια, όπως και ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων.
Το ΑΕΠ είδε αυξητική πορεία κατά 0.9%, στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αφού τα νοικοκυριά έσπευσαν για να μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους λίγο πριν επιβληθούν τα capital controls. Αυτό μεταφράσθηκε με χαμηλότερη κατανάλωση κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου. Επιπλέον σημειώνεται πως τα capital controls είχαν ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας.
Αποτέλεσμα λοιπόν ήταν η μείωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η δημοσιονομική πολιτική που απαιτείται να εφαρμοσθεί, θα είναι μάλλον καταστροφική αφού θα φέρει νέα μείωση 2.9%.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μπορεί πλέον να στραφεί όλη η προσοχή στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Επομένως οι μελλοντικές εκταμιεύσεις των δόσεων εξαρτώνται άμεσα από το αν θα ολοκληρωθούν οι διαδοχικές αξιολογήσεις με επιτυχία. Παράλληλα η κυβέρνηση ελπίζει πως αν η πρώτη αξιολόγηση είναι θετική, τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Αν και η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων ήταν πολιτικά δύσκολη, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι μία μεγάλη πρόκληση, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα, η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο που οι περιοδικές αξιολογήσεις του προγράμματος θα φέρουν στο φως νέες αυξανόμενες αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος.
Ενδέχεται λοιπόν και νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Πιστωτών, αφού έλθουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Grexit. Παρ' όλα αυτά, αφού οι πρώτες αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας θα γίνουν τον Ιούλιο, δεν αναμένεται να απασχολήσει η χώρα μας το Διεθνή Τύπο, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου το 2016.

***  Ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα...
metan
~  ♦ του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*
Με ανησυχία και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τα «παζάρια» της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος. Ανησυχία, γιατί βλέπουμε για άλλη μια φορά, η Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως χώρα κλειδί στην περιοχή ίσως και σε βάρος των γειτόνων της και με αγανάκτηση γιατί βλέπουμε να συγχωρούνται ή καλύτερα να λησμονούνται οι προγενέστερες συμπεριφορές της.
Η ανησυχία ως συναίσθημα, όταν κινείται εντός αποδεκτών ορίων, είναι παραγωγική. Δημιουργεί ανασφάλεια για το μέλλον και αναγκάζει το υποκείμενο να αντιδράσει ώστε να αντιμετωπίσει τα αίτια της ανησυχίας. Εν αντιθέσει, η αγανάκτηση πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις, να διεγείρει ορισμένες εν υπνώσει δυνάμεις, αλλά συνήθως δυσκολεύει την ψύχραιμη εξέταση του προβλήματος.
Γιατί όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνεχώς υποχωρητική στις απαιτήσεις της Τουρκίας; Είναι θέμα γεωστρατηγικών ισορροπιών, φυλετικών προτιμήσεων, κρατικών και εταιρικών συμφερόντων, ατομικών επιλογών ή μέρος της παγκόσμιας συνωμοσίας κατά της πατρίδος μας; Για να περιορίσουμε το εύρος του αντικειμένου ας εξετάσουμε το ρόλο της γείτονος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. Ανεξάρτητα των τεραστίων ευθυνών της Άγκυρας, η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα σημαντικότατο μέρος του προβλήματος. Τα νότια σύνορα της έχουν κατακλυστεί από 1,5 εκατομμύριο τουλάχιστον Σύριους πρόσφυγες. Το κόστος εξασφάλισης των στοιχειωδών αναγκών έχει μετακυλιστεί στην τουρκική οικονομία. Συγχρόνως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, αφενός από την δραστηριότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών και αφετέρου από την ενδυνάμωση των κουρδικών φωνών εντός και εκτός της χώρας. Αναμφίβολα, η Τουρκία, όπως και οι άλλες γειτονικές με τη Συρία χώρες (Λίβανος και Ιορδανία), έχουν επωμιστεί δυσανάλογο φορτίο. Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι κατηγορίες για τη μη παρεμπόδιση διελεύσεως των προσφύγων-μεταναστών (χωρίς ουδείς να μας εξηγήσει τον τρόπο ή να προτείνει λύση) δεν εκτοξεύονται μόνο εναντίον της Τουρκίας αλλά και κατά και της χώρας μας.
Από την άλλη μεριά, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρίσκονται υπό την εντεινόμενη λαϊκή πίεση για λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. Η αποδοχή των αιτουμένων άσυλο προσφύγων είναι συμβατικά κατοχυρωμένη υποχρέωση αλλά τα όρια αντοχής των κοινωνιών είναι πεπερασμένα. Η λύση της παραμονής των προσφύγων σε ασφαλείς περιοχές εγγύς η και εντός των χωρών προελεύσεως τους φαντάζει σήμερα ως η καλύτερη λύση (ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή που μάλλον θα αργήσει πολύ να έρθει). Η επιλογή της Τουρκίας να εκτελέσει αυτόν το ρόλο είναι μια απολύτως ορθολογική λύση. Βέβαια, το ρόλο αυτό διαδραμάτισαν νωρίτερα ο Λίβανος και το Πακιστάν, με πολλαπλώς αρνητικά αποτελέσματα για αμφότερους. Πιστεύει κανείς ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους χωρίς να αξιώσει σημαντικά ανταλλάγματα; Τα ανταλλάγματα όμως αυτά συνήθως έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε Ελλάδα και Κύπρο. Η επιδέξια, τολμηρή και συστηματική τουρκική διπλωματία κατορθώνει να παρουσιάσει τις δύο αυτές χώρες ως μονίμως αντιδρούσες σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής.
Ας μη γελιόμαστε όμως, την Άγκυρα στην προώθηση των απόψεων της, βοηθάει το μέγεθος-πληθυσμός της χώρας, η θέση, το υψηλό και συνεχώς αναπτυσσόμενο ΑΕΠ και η γενικότερη ισχύς της. Μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημερινή Τουρκία ως μια παρόμοια περίπτωση με αυτήν της Ρωσίας. Χώρες αμφότερες διχασμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, τεχνολογικής ανάπτυξης και κοινωνικής οπισθοδρόμησης και με ένα επικάλυμμα δημοκρατίας αλλά στην πραγματικότητα κάτω από μια δεσποτική εξουσία. Το μέγεθος και η σημασία των δύο χωρών σημαντικό και τις καθιστά αδύνατον να αγνοηθούν γεωστρατηγικά. Αναπόφευκτα, οι σχέσεις της Δύσεως με τις δύο αυτές «ημιδυτικές-ημιανατολικές» χώρες κινούνται στο ρυθμό ενός εκκρεμούς, με διαδοχικές και εναλλασσόμενες απομακρύνσεις και επαναπροσεγγίσεις.
Εμείς όμως πως αντιδρούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η παραμονή των προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία, έστω και προσωρινά προτού προωθηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ζητήσουν άσυλο, σίγουρα είναι η βέλτιστη λύση. Η ανεξέλεγκτη κίνηση και τα κυκλώματα λαθραίας προώθησης πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι θέμα και ανθρωπισμού για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Κάποια όμως άλλα προτεινόμενα μέτρα εγκυμονούν κινδύνους αποδοχής αλλά και άρνησης άνευ πειστικής δικαιολόγησης ή εναλλακτικών προτάσεων. Για παράδειγμα: κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Αντιπρόταση: κοινές χερσαίες ελληνοτουρκικές περιπολίες (καλύτερα βέβαια ευρωπαϊκές) στα παράλια της Μικράς Ασίας για έλεγχο και παρεμπόδιση επιβίβασης όπως και στα νοτιανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Καθεστώς πιο χαλαρής διακίνησης Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, με την αντίστοιχη υποχρέωση πραγματικής και ελεγχόμενης αποδοχής των επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Και δεκάδες άλλα παραδείγματα αρκεί να υπάρχει δημιουργική σκέψη, φαντασία και τόλμη.
Ξαναεπιστρέφω στην ανησυχία. Φυσικά και πρέπει να ανησυχούμε και να μην εφησυχάζουμε. Ο γείτονας όμως ανησυχεί περισσότερα και αυτό τον κάνει απρόβλεπτο και επικίνδυνο. Οι εταίροι μας αμφιταλαντεύονται μεταξύ κρατικών συμφερόντων, αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαϊκών πιέσεων στις χώρες τους. Εμείς όμως απτόητοι συνεχίζουμε να ζητάμε δανεικά, επιζητούμε (δικαίως ή αδίκως δεν το εξετάζω αυτή την στιγμή) να μετατρέψουμε ορισμένα εξ αυτών σε «αγύριστα» και εστιάζουμε την προσοχή μας στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και στο σκηνικό του debate των υποψήφιων για την αρχηγία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.
* Υποστράτηγος εα, μέλος του ΕΛΙΣΜΕ.

***  Ισχυροποίηση Εξουσιαστών σε βάρος Εξουσιαζόμενων
eksousiastes
~   Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
Όσο περνάει ο καιρός τόσο διαπιστώνουμε την αδυναμία των εξουσιαστών μας για εξεύρεση ισοδυνάμων ("Ι") τα οποία όχι μόνον θα ανακουφίσουν αλλά και θα επιλύσουν προβλήματα.
Οι αφόρητες πιέσεις των τοκογλύφων δανειστών, οι συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες, η σπασμωδικότητα, το άγχος, η επιλογή των χειρότερων δυνατών μέτρων οδηγούν σε μελαγχολικές σκέψεις και απογοήτευση.
Συνολικά το ΚΣ(=Κομματικό Σύστημα) αδυνατεί να δώσει λύσεις λόγω -εγγενούς- ανικανότητας και - επικτήτου - ΠΣ(=Πολιτικού Κόστους).
Αυτό, συνακόλουθα, οδηγεί (πρέπει να οδηγεί) σε αναζήτηση άλλων μεθόδων αντιμετώπισης της κρίσης.
Φρονώ ότι αν δεν ανευρεθούν -κάτι εξαιρετικά δύσκολο ασφαλώς - διαφορετικά "Ι" όπως:
1. "Ισοδύναμο της νοσηρής μας νοοτροπίας".
2."Ι" Πολιτικού Κόστους ("Π.Κ").
3. "Ι" Απογαλακτισμού από την Κομματική εξάρτηση"
4. "Ι" του Κομματικού μας Συστήματος
δεν πρόκειται να αλλάξει, προς το καλύτερο, η κατάσταση.
Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνονται ευκολότερα για τους εξουσιαστές και δυσκολότερα για τους εξουσιαζόμενους.
Οι πρώτοι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι κατανοούν τις δυσχέρειες και τον πόνο του κόσμου, αλλά .....πιέζονται αφόρητα από τους δανειστές να εφαρμόσουν όλο και σκληρότερα, επαχθέστερα "Ι" που τα απεχθάνονται (όπως και συνολικά τα Μνημόνια) αλλά αδυνατούν να κάνουν διαφορετικά.
Δηλ. για κάθε δυσάρεστο μέτρο / Ισοδύναμο θα ευθύνονται οι ξένοι και όχι δικοί μας.
Τέτοια τύχη ομολογουμένως ούτε στα πιο τρελά ή αισιόδοξα όνειρα τους.
Οι τυχεροί της υπόθεσης.
Και τώρα οι άτυχοι, οι δεύτεροι, τα θύματα οι εξουσιαζόμενοι:
Αυτοί είχαν - ανέκαθεν - πάνω από το κεφάλι τους, τους εκάστοτε - κρατούντες και κάθε φορά, όταν ο κόμπος έφτανε στο χτένι, άλλαζαν (εκλογικά) τους "Μανωλιούς".
Τώρα όμως έχουμε - πέρα από τους ημεδαπούς- και τους αλλοδαπούς, εισαγόμενους αγαπητικούς, τους επικυρίαρχους αποικιοκράτες δανειστές.
Προφανώς από αυτούς δεν μπορούμε να απαλλαγούμε για δύο βασικούς λόγους:
α. Μας έχουν στο χέρι.
β. Δεν τους εκλέγουμε / επιλέγουμε εμείς.
Συμπερασματικά:
Τα "Ι" θα δράσουν: Μακροχρόνια, επίμονα, σκληρότατα.
Υ.Γ Μοναδική ελπίδα η αναζήτηση των τεσσάρων (1,2,3,4) "Ι" που προανέφερα.

***  Το ευρώ, η πιο μεγάλη και πιο απλή απάτη, δεν είναι αξιόγραφο, είναι χρεόγραφο!
evro
~     Του Αθανάσιου Καρανάσιου
Πολιτικού Μηχανικού
Κι εσείς όλοι πούχατε μάτσο τους Κολοκοτρώνηδες, μήπως τους αντικαταστήσατε τώρα με ευρουλάκια? Τότε σας έλεγαν, θα ζείτε στα σαλόνια της Ευρώπης, τώρα κινδυνεύετε να μείνετε άστεγοι, γιατί οι πλειστηριασμοί είναι στα ημερήσια πινάκια. Τότε, που ο Σημίτης περιχαρής ανέμιζε το βράδυ της 31/12/2001 τα χρωματιστά χαρτάκια μπροστά στις κάμερες της ΝΕΤ, εσείς αδιαφορήσατε πλήρως και είχατε κολλήσει στην εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ "Big Brother" (*). Χαμπάρι δεν πήρατε, ότι τότε συντελούνταν η πιο μεγάλη και συνάμα πιο απλή απάτη, που δεν έχει ξανασυμβεί:
Σύμφωνα με το καταστατικό σχέδιο της ΕΚΤ ... "Το φωτοτυπικό μηχάνημα θα τόχουν κάποιοι εγκάθετοι στη Φρανκφούρτη, οι οποίοι θα συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν εν κρυπτώ και παραβύστω, ανεξέλεγκτα από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους λαούς. Τα πρακτικά των συζητήσεων κλπ. θα ήταν απόρρητα. Το χρήμα ευρώ δεν θα ήταν αξιόγραφο, που να αντικατοπτρίζει συγκεκριμένο περιουσιακό αποθεματικό, αλλά απλά ένα αόριστο χρεόγραφο, το οποίο θα δίνεται πρώτα στις τράπεζες με κάποιο μηδαμινό επιτόκιο κι αυτές θα το "φορτώνουν" στη συνέχεια στους πολίτες και το κράτος με πολλαπλό επιτόκιο. Παράλληλα, η "πιστωτική δικτατορία" αυθαίρετα, θα έκανε υπεξαίρεση (haircut) των χρημάτων και εξοφλήσεις των χρεών από τις ίδιες τις καταθέσεις (bail in) και τελικά, όποτε γούσταραν οι εγκάθετοι θα έκλειναν και τις ίδιες τις τράπεζες (capital controls). Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και το κατατεθειμένο χρήμα, δεν θα ανήκε ποτέ στους καταθέτες."
Λεόντειες συμβάσεις, ασύμφοροι όροι, απαράδεκτες ρήτρες; Οφθαλμοφανώς ΝΑΙ. Κι όμως, κάποιοι τις υπέγραψαν απεχθώς, χωρίς οποιαδήποτε συναίνεση του Ελληνικού Λαού, την οποία είχαν αντικαταστήσει με την παρέλκυση της προσοχής του, όπως προαναφέρθηκε με τον "Big Brother" etc. Φευ!
Έτσι με "χαρτιά" ή και με αριθμούς στις οθόνες καθιστούν τους πάντες άμεσα ή έμμεσα δανειολήπτες... με όλες τις δυσμενείς συνέπειες πάνω τους (προσημειώσεις, υποθήκες, ειδεχθείς διατακτικές κλπ), να υποχρεώνονται να ανταλλάσσουν στο διηνεκές με την εργατική τους παραγωγή, τα προϊόντα της πραγματικής οικονομίας τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, το δημόσιο πλούτο τους, ακόμα και την εθνική τους κυριαρχία κοκ, μ αυτόν τον ... ΚΟΠΑΝΙΣΤΌ ΑΈΡΑ.
Κάποιοι λοιπόν, που έχουν "εύκολη πρόσβαση" σ αυτά τα χαρτιά και τους αριθμούς στις οθόνες, και παίρνουν το κατιτίς τους, κρατάν τα στόματα κλειστά ή παραπλανούν τον κοσμάκη, προκειμένου να καλύπτουν αυτή την μεγάλη, όσο και απλή απάτη σε βάρος του. Κατάφεραν λοιπόν, να περάσουν στο αποχαυνωμένο popolo, ότι το ευρώ, είναι κάτι πολύ όσιο και αδιάβλητο, που το διαχειρίζονται δήθεν "εταίροι" (όμως εν τοις πράγμασι βάρβαροι δερβέναγες). Ότι είναι φετίχ ... είναι ταμπού. Όμως με γνώμονα την αβάσταχτη τραγωδία και την τυραννική ομηρεία του Ελληνικού Λαού, πρέπει πλέον να ... ανοίξουν στόματα!
(*) Από το βιβλίο "Η γιαγιά μας η ΔΡΑΧΜΗ", του Ευθ. Ματσούκα, εκδόσεις Σαββάλας:
"Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εποχής εκείνης, την εκπομπή της ΝΕΤ με τον Σημίτη, να σηκώνει τα πρώτα ευρώ στα χέρια του, παρακολούθησαν 250.000 "πολίτες" και πολίτες.

***  Η Άγκυρα στρατηγικός όμηρος των Ηνωμένων Πολιτειών...
agkiraa
~ Του Χρήστου Μηνάγια,
Το 2015 ήταν μια πολύ δυσμενής χρονιά για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Τούτο, κατά βάση, οφείλεται τόσο στις λανθασμένες εκτιμήσεις, όσο και στο λανθασμένο σχεδιασμό της τουρκικής στρατηγικής. Εν προκειμένω θα λέγαμε ότι η φαντασιόπληκτη πολιτική «των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» του δόγματος Νταβούτογλου είχε ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ρόλου της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή δεδομένου ότι: α. Η Τουρκία όχι μόνο δεν μπόρεσε να αναδειχθεί ως η χώρα που θα αποτελούσε μέρος της λύσης των προβλημάτων της εν λόγω περιοχής, αλλά μετατράπηκε σε μέρος των προβλημάτων της. β. Το καθεστώς Ερντογάν απομονώθηκε από τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και τη Συρία και μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη διαπραγματευτική ισχύ της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, καθώς επίσης στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Οι πέντε αρχές του Ατατούρκ για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
Στις 30-12-2015, ο Τούρκος αρθρογράφος Güneri Cıvaoğlu, στην εφημερίδα Bugün, ανέφερε τις πέντε αρχές του Ατατούρκ για την τουρκική εξωτερική πολιτική, οι οποίες εάν υιοθετούντο από τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία πιθανόν να μην αντιμετώπιζε την επικίνδυνη απομόνωση των τελευταίων μηνών.
Στο άρθρο του ο Cıvaoğlu, αρχικά, παραθέτει τις εν λόγω αρχές.
1η Αρχή: Μην υπεισέρχεσθε (παρεμβαίνετε) στα εσωτερικά προβλήματα των γειτόνων σας.
2η Αρχή: Μην προκαλείτε τη Ρωσία και μην προβαίνετε σε προβοκάτσιες εις βάρος της.
3η Αρχή: Με τις αραβικές χώρες αναπτύξτε ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις και μην εμπλέκεστε στις διαμάχες που υπάρχουν μεταξύ τους.
4η Αρχή: Μην επιδιώξετε να συμβουλεύσετε κάποιον, εάν πρώτα δεν τον ρωτήσετε.
5η Αρχή: Ενστερνισθείτε το δυτικό πολιτισμό, ωστόσο μην γίνετε όργανο των ιμπεριαλιστικών οραμάτων των χωρών της Δύσης.
Στη συνέχεια, με την ίδια διαδικασία σκέψης ο Τούρκος αρθρογράφος περιγράφει τις ενέργειες που έκανε η Τουρκία του Ερντογάν, οι οποίες αντιτίθεται και αμφισβητούν πλήρως την κεμαλική στρατηγική. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στις εξής ενέργειες:
• Παρενέβη στα εσωτερικά προβλήματα των γειτόνων της, όπως η Συρία ακόμη και η Αίγυπτος (σ.σ. Οι Τούρκοι θεωρούν την Αίγυπτο ως γειτονικό κράτος, λόγω της επιρροής του Κάιρου στον αραβικό κόσμο).
• Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αποτελεί μια καταφανή πρόκληση κατά της Μόσχας.
• Ενεπλάκη στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των αραβικών χωρών.
• Επιδίωξε να συμβουλεύσει τις αραβικές χώρες χωρίς να τις ρωτήσει (και όχι μόνο μια αλλά πολλές φορές).
• Η προβολή του «Νεοοθωμανικού Οράματος», του Ερντογάν ως «Ηγέτη της Περιοχής» και της Τουρκίας ως «ο Μεγάλος Αδελφός» ενόχλησε και προκάλεσε ανησυχία στις αραβικές χώρες.
• Παρά τις μεγάλες μεταπτώσεις, η Τουρκία φαίνεται υποτυπωδώς να ενστερνίζεται το δυτικό πολιτισμό, τους δυτικούς μηχανισμούς και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν προβάλει καμία αντίσταση στο να μην γίνει όργανο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών παιγνίων στη Μέση Ανατολή.
Εκτιμήσεις για το 2016
Ενώ λοιπόν όλα δείχνουν ότι, η Τουρκία διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο εσωτερικών συγκρούσεων και εξωτερικών απειλών κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν οι ακόλουθες εκτιμήσεις για το 2016:
• Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές του Ερντογάν, διαπιστώνουμε ότι αυτές στηρίχθηκαν στην αρχή: «ΚΕΡΔΙΖΩ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ». Εξάλλου, η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με την ισλαμο-εθνικιστική προπαγάνδα, καθώς επίσης τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης, έτυχε για ακόμη μια φορά της ανταπόκρισης μεγάλου τμήματος ισλαμιστών και εθνικιστών ψηφοφόρων, καθώς επίσης ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων, αφού το κόμμα ΑΚΡ πέτυχε μια σημαντική νίκη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015. Συνεπώς, το θέμα του «Ηγέτη Ερντογάν» θα συνεχίσει να βρίσκεται στην τουρκική επικαιρότητα για να αναβαθμισθεί έτι περαιτέρω το ειδικό βάρος του και να μπορέσει ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας από προεδρευόμενη σε μια μορφή προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας. Επειδή όμως, το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ, με τις 317 έδρες του, δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να αλλάξει το Σύνταγμα (σ.σ. απαιτούνται 367 έδρες) ή να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα (σ.σ. απαιτούνται 330 έδρες) θα επιδιωχθεί η αποστασία βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, εφόσον οι δημοσκοπήσεις θα συνηγορήσουν υπέρ της αλλαγής του πολιτεύματος. Ήδη προς το παρόν, μόνο το 40% της τουρκικής κοινής γνώμης συμφωνεί με την αλλαγή του πολιτεύματος. Για το λόγο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την πραγματοποίηση σχετικών ημερίδων και συνεδρίων σε όλη τη χώρα, προκειμένου η τουρκική κοινωνία να αλλάξει άποψη.
• Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενεργώντας ως ασκούμενος πρωθυπουργός ή κομπάρσος του Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα έχει την τύχη να αναδειχθεί σε νέο ηγέτη και θα συναγωνίζεται τον Τούρκο Πρόεδρο, με συνέπεια το υπουργικό συμβούλιο να τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του προεδρικού μεγάρου.
• Η ενδεχόμενη δημιουργία μια νέας πολιτικής κίνησης από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ παρατείνεται επ’ αόριστον.
• Θα συνεχίσει η επιθετική πολιτική του Ερντογάν εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν με σκοπό την οικονομική κατάρρευση των μηχανισμών του εν λόγω ιμάμη. Επίσης, η επιλογή του Ερντογάν να εξαρθρώσει το παρακράτος του εν λόγω ιμάμη, όχι μέσω των δημοκρατικών και θεσμικών δομών αλλά με τη χρησιμοποίηση «παράλληλων-παράνομων» οργανώσεων αφύπνισε το βαθύ κράτος στην Τουρκία που βρισκόταν εν υπνώσει λόγω των πληγμάτων που αυτό υπέστη από τις δίκες Εργκένεκον και Βαριοπούλας. Σημειωτέον ότι, ήδη άρχισαν οι δολοφονίες Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία και στο εγγύς μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες σταδιακά αυξανόμενων σφαγών και δολοφονιών.
• Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, η Άγκυρα θα εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης και προσέγγισης ταυτόχρονα. Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, η Άγκυρα δεν προβλέπεται να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα συνάδει με τα τουρκικά συμφέροντα. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι, η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε σε Κέντρα Στρατηγικών Αναλύσεων τη διενέργεια σχετικών μελετών και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία δημιουργεί πολυδιάστατα προβλήματα, τα οποία θα οξύνονται με την πάροδο του χρόνου και έχουν σχέση με: α. Την εσωτερική ασφάλεια. β. Τη στέγαση, απασχόληση και ένταξη των προσφύγων στην τουρκική κοινωνία. γ. Την εκπαίδευση. δ. Την υγεία. ε. Την οικονομία.
• O πρόεδρος Ερντογάν, αλλάζοντας τις τακτικές του κινήσεις, θα επιδιώξει να μετατρέψει τη μεγάλη στήριξη της τουρκικής κοινωνίας κατά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου σε πλεονέκτημα, σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια του να ανατρέψει την απομόνωση της χώρας του σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
• Η μακρόχρονη εμπόλεμη κατάσταση με το ΡΚΚ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους οικονομικούς δείκτες της Τουρκίας, όσο στις σχέσεις της Άγκυρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Μάλιστα, το ΡΚΚ δημιουργεί την εντύπωση ότι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση διοίκησης της νοτιανατολικής Τουρκίας, ξεσηκώνοντας τον κουρδικό πληθυσμό σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Επίσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ, οι εξελίξεις στη Συρία και οι δρομολογούμενες περιφερειακές αλλαγές στη Μέση Ανατολή δημιούργησαν προσδοκίες στο ΡΚΚ, προκειμένου αυτό να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους του, μέσω ένοπλου αγώνα στα αστικά κέντρα (αντάρτικο πόλεων) και στα βουνά ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει ένα νέο άνοιγμα προς τους Κούρδους, φυσικά από θέση ισχύος, με αβέβαια αποτελέσματα λόγω της βαθιάς ρήξης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Υπόψη ότι, η παρούσα τουρκική στρατηγική έχει ως στόχο να μετατρέψει σε πλεονεκτήματα, υπέρ αυτής, τα τρωτά σημεία των Κούρδων ανταρτών, χρησιμοποιώντας κατασταλτικά, ψυχολογικά και διπλωματικά μέτρα. Πρώτον, με τα κατασταλτικά μέτρα οι Τούρκοι προσβάλουν το σύστημα διοίκησης και λογιστικής υποστήριξης του ΡΚΚ τόσο εντός της τουρκικής επικράτειας όσο και εντός του βορείου Ιράκ, προκείμενου να αποδιοργανώσουν πλήρως τις ανταρτικές δομές. Δεύτερον, τα ψυχολογικά μέτρα έχουν να κάνουν με τη επικήρυξη ηγετικών στελεχών του ΡΚΚ, την ποινικοποίηση Κούρδων πολιτικών, τις δολοφονίες προβεβλημένων Κούρδων, την προσπάθεια χειραγώγησης του τοπικού πληθυσμού για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης πολιτικής απειθαρχίας, την καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου και την προβολή του ΡΚΚ ως μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του κουρδικού κόμματος HDP και έχει σαν σκοπό οι Κούρδοι να απορρίψουν το Ισλάμ και να γίνουν άθεοι. Αναφορικά με την επικήρυξη στελεχών του ΡΚΚ, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι έχουν δεσμευθεί 149 εκατ. ΕΥΡΩ, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν για την κατασκευή 200 σχολείων 24 αιθουσών έκαστο και 20 νοσοκομείων 200 κλινών έκαστο. Και τρίτον, τα διπλωματικά μέτρα, τα οποία έχουν ως στόχο είτε την ανοχή είτε τη νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα των τουρκικών επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ.
• Οι στρατιωτικές επιτυχίες των Κουρδικών Δυνάμεων PYD, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέτρεψαν τις τουρκικές επιδιώξεις στη Συρία και προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες στην Άγκυρα, η οποία θεωρεί ότι, η νέα διαφοροποίηση των χαρτών στη Συρία και το Ιράκ θα έχει ως συνέπεια την απώλεια τουρκικού εδάφους και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, αφενός ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί συνεχώς τους Κούρδους ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, αφετέρου έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δημιουργία μιας Ασφαλούς Περιοχής (Güvenli Bölgesi) εντός του συριακού εδάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με δήλωση του Ντογού Περιντσέκ, προέδρου του κόμματος Vatan Partisi, ο Ερντογάν και ο Πούτιν είχαν συμφωνήσει για τη διεξαγωγή επιθετικής επιχείρησης από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή Cerablus της βόρειας Συρίας, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, ο Περιντσέκ επικαλείται κυβερνητικές πηγές που του ανέφεραν ότι, είχαν συνταχθεί τα σχετικά σχέδια, είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες και αναμενόταν η διαταγή εκτελέσεως της επιχείρησης.
• Η τουρκική στρατηγική για τη Συρία εστιάζει κυρίως την προσοχή της στα εξής: πρώτον στη δημιουργία ασφαλών περιοχών για τους αμάχους εντός του συριακού εδάφους, αρχικά με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στη συνέχεια διεξαγωγή αντίστοιχης χερσαίας επιχείρησης. Και δεύτερον, στη συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Διοίκησης με βάση την εθνική πλειοψηφία. Φυσικά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, η επιδίωξη των Τούρκων έχει ως στόχο τόσο τη διάσπαση της ενότητας μεταξύ των κουρδικών καντονιών και της διεθνοποιημένης ηγεμονίας τους στη βόρεια Συρία, όσο τη νομιμοποίηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκμένων και την αποκατάσταση τους λόγω των διώξεων που υπέστησαν. Ωστόσο, η ψυχολογία της απομόνωσης που διακατέχει την τουρκική ηγεσία, λόγω των λανθασμένων επιλογών της, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες η Άγκυρα να επιδιώξει την δημιουργία επαφών με τη Δαμασκό.
• Στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται εναντίον του Άσαντ έχουν ενταχθεί περίπου 5.000 Ουιγούροι, οι οποίοι ανήκουν στο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκιστάν [Türkistan İslam Partisi (TİP)] και στο μέλλον αυτοί θα αποτελέσουν μια σοβαρότατη εσωτερική απειλή για την Κίνα. (σ.σ. Οι Ουιγούροι είναι μια τουρκογενής εθνική ομάδα που ζει κυρίως στην αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνκ της Κίνας και έχουν συγκροτήσει το ΤΙΡ, το οποίο υποκινείται από την Τουρκία εναντίον του κινεζικού κράτους). Υπόψη ότι, οι εν λόγω Ουιγούροι εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία και κατόπιν προωθήθηκαν στο συριακό έδαφος. Για το λόγο αυτό, η Κίνα αποφάσισε να αποστείλει στη Συρία μια δύναμη 5.000 ανδρών περίπου, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις των κινεζικών χερσαίων δυνάμεων και θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους και των αντικαθεστωτικών.
• Η απόφαση του Πούτιν να εμπλέξει «άμεσα» τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του ισλαμικού κράτους και των αντικαθεστωτικών οφείλεται σε τέσσερεις λόγους: πρώτον, θα αποπροσανατολισθεί η κοινή γνώμη της Ρωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως έγινε και με την Ουκρανία. Δεύτερον, θα σταματήσει η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και η Μόσχα θα αποκτήσει ενεργό ρόλο στα «διεθνή παίγνια». Τρίτον, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα αποτρέψει την έτι περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου. Και τέταρτον, οι στρατιωτικές επιτυχίες της Μόσχας στη Συρία θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρωσική προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο με σημαντικές χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.
• Η προβολή της ρωσικής αεροπορικής ισχύος στη Συρία αποτελεί κίνδυνο για τα τουρκικά συμφέροντα δεδομένου ότι, αποφεύγεται μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, ενώ ταυτόχρονα αποσταθεροποιείται η δυναμική παρουσία των τζιχαντιστών και των λοιπών αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, η ανάληψη του ελέγχου του συριακού εναερίου χώρου από τη Ρωσία και η ανάπτυξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και S-400 στη Συρία αποδυναμώνει το αίτημα των Τούρκων προς τους Αμερικανούς για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, κάτι που δεν επιθυμούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
• Η πολιτική του δίδυμου Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη Συρία έσυρε την Τουρκία σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε και πώς αυτή θα τελειώσει. Επιπρόσθετα, η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους αποτέλεσε την πιο σημαντική κρίση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής το 2015, όχι μόνο λόγω των διπλωματικών, πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών προβλημάτων που ακολούθησαν, αλλά διότι αφενός μειώθηκαν σημαντικά οι περιφερειακές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, αφετέρου κατέρρευσε μια πολυετής προσπάθεια (σ.σ. άρχισε το 2003) οικοδόμησης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Συγχρόνως, θα αποδυναμωθεί ο ευρασιατικός προσανατολισμός της Τουρκίας ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδίωξη της για συμμετοχή σε διάφορους οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), πλήρη μέλη του οποίου είναι η Ρωσία και η Κίνα. Σημειωτέον ότι, στο παρελθόν ο Ερντογάν, κατ’ επανάληψη, είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση συμμετοχής της χώρας του στον ΟΣΣ ως πλήρες μέλος, η Άγκυρα θα έχανε κάθε ενδιαφέρον για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Η διάρρηξη των στενών δεσμών που υπήρχαν μεταξύ Ερντογάν-Πούτιν υποχρεώνει την Άγκυρα να ενεργεί πλέον ως πιο «συνεπής εταίρος» της Δυτικών σε θέματα αμυντικής πολιτικής και ασφάλειας, καθώς επίσης να αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλες τις απαιτήσεις τους, όπως η τουρκο-ισραηλινή προσέγγιση και η ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας-Κίνας για προμήθεια των κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Ειδικότερα, περιορίζονται οι ελιγμοί και η ανεξαρτησία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, μετατρέποντας την Άγκυρα στρατηγικό όμηρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την τουρκική προκλητικότητα και τις διεθνείς συνεργασίες κρίνεται σκόπιμο να γίνει η ακόλουθη επισήμανση: Το διεθνές δίκαιο και η πολιτική σοφία μπορεί να βρίσκονται ή να μη βρίσκονται από την ίδια πλευρά της διαμάχης και της αντιπαλότητας μεταξύ δύο κρατών. Αν δεν ευρίσκονται, η απλή εμμονή στο γράμμα του νόμου θα είναι απρόσφορη για τα εθνικά συμφέροντα και ίσως να καταστεί και ανήθικη (σ.σ. Επιστήμη και πολιτική της ισχύος, Hans Morgenthau, Μετάφραση-Επίμετρο: Πάνος Τσακαλογιάννης, Εκδόσεις Τουρίκη, 2011). Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επιλεκτική προάσπιση περιορισμένων συμφερόντων σε συγκεκριμένες περιόδους, η οποία όχι μόνο δεν υπηρετεί και βλάπτει το σύνολο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δημιουργεί δεδικασμένα με απρόβλεπτες συνέπειες.

***  Ποιός κορυφαίος πολιτικός ''αντικρατιστής'' είναι αυτός;
mitsotakis
~  Κι' όμως πρόκειται για κορυφαίο πολιτικό ο οποίος είναι κατά της οικογενειοκρατίας και κατακρίνει σφοδρά την κυβέρνηση για τους διορισμούς συγγενικών προσώπων και στενών συνεργατών τους σε καίριες θέσεις.
Είναι γιός πρώην Πρωθυπουργού , αδελφός πρώην Υπουργού και πρώην Δημάρχου, είναι εγγονός Βουλευτή και θείος Περιφερειάρχη, ξάδελφος και ανηψιός πρώην Υπουργών και βουλευτών, δισέγγονος πολιτικών και συγγενικό πρόσωπο πολλών κατεχόντων δημόσιες θέσεις...
Μόλις πριν δυο μέρες λοιπόν, ο εν λόγω πολιτικός, τονίζουμε κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο της χώρας, διόρισε την βαφτιστήρα του ως αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου τύπου του κόμματος του με αρμοδιότητα να ελέγχει τα περιφερειακά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ...
Ο ίδιος επίσης είναι που έχει διορίσει και 51 μετακλητούς υπαλλήλους στο προσωπικό του γραφείο...
Έχετε καταλάβει φυσικά για ποιόν μιλάμε...

***  Αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών! Στους δρόμους ο στρατός...
ptess
~  Στο πανεπιστήμιο Μπάτσα Χαν στην Τσαρσάντα του Πακιστάν, επιτέθηκαν σήμερα τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας πανικό, αφού άνοιξαν πυρ ξαφνικά, μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Η αστυνομία αναφέρει, ότι τέσσερις από τους ενόπλους και τρείς φοιτητές έχουν σκοτωθεί, ενώ το 70% των υπόλοιπων φοιτητών έχει διασωθεί. Συνολικά στο πανεπιστήμιο, φοιτούν 3.000 φοιτητές, ενώ μόνο για σήμερα φιλοξενούνταν επιπλέον 600 άτομα, για μια απαγγελία ποίησης που θα πραγματοποιούνταν.
penaΟ στρατός πλέον, έχει περιορίσει τους τρομοκράτες σε δυο από τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης.
«Όλοι οι ξενώνες έχουν εκκενωθεί από τους φοιτητές, όμως μαχητές εξακολουθούν να κρύβονται σε διάφορα σημεία του πανεπιστημίου και ορισμένοι φοιτητές και μέλη του προσωπικού έχουν εγκλωβιστεί μέσα», δήλωσε ο Βαζίρ.
pduoΈξω από το πανεπιστήμιο επικρατεί χάος, με γονείς να προσπαθούν να βρουν τα παιδιά τους, ενώ ο στρατός έχει κατακλύσει την περιοχή ptria

***   Συρία: Η τελική μάχη της Ορθοδοξίας κατά του ισλάμ- Πάνω από 40 χιλ. Ελληνορθόδοξοι πολεμούν τους ισλαμιστές! (Βίντεο)
ellinorthodoxoi
~  Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια βασάνων και διωγμών των ελληνορθόδοξων σε Συρία και Ιράκ, ήρθε η ώρα που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αναδείχθηκαν σε κύριο πολεμικό μοχλό κατά των τρομοκρατών του ISIS.
Η Ρωσία με αφορμή τις επιθέσεις εις βάρων των ορθοδόξων από τους ισλαμιστές τρομοκράτες επικαλείται την εμπλοκή της στον πόλεμο της Συρίας.
Παρά τις σοβαρές απώλειες και τα δεκάδες εκατοντάδες θύματα, πάνω από 40 χιλ ελληνορθόδοξοι της Συρίας και του Ιρακ δίνουν την δική τους τελική μάχη επιβίωσης δίπλα στις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών που θέλουν να χτίσουν πάνω σε πτώματα και σε κατεστραμμένα πολιτισμικά μνημεία ένα κράτος παρωδία.
Η μεγαλύτερη μάχη γίνεται αυτή την ώρα για την ανακατάληψή της "Κοιλάδας των Χριστιανών" καθώς ο συριακός Στρατός με την συνδρομή 20.000 Ελληνορθόδοξων Χριστιανών Σύρων και Ασσύριων πολιτοφυλάκων προελαύνει και επέφερε ισχυρά πλήγματα στους τρομοκράτες..(έχουν καταφέρει να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά υψώματα γύρω από την πόλη και ετοιμάζονται για την τελική επίθεση) …όπως δείχνουν τα πράγματα η μεγάλη χριστιανική πόλη Quraytayn στην ανατολική Χομς σε λίγο θα είναι και πάλι ελεύθερη.
Η πόλη Quraytayn ήταν ο κεντρικός στόχος μετά την κατάληψη της ελληνορθόδοξης πόλης Maheen πριν λίγες μέρες από τις ελληνορθόδοξες κυβερνητικές και ασσυριακές χριστιανικές δυνάμεις (Gozarto Protection Forces Sootooro), και μετά την ανακατάληψή της ολόκληρη η "Κοιλάδα των Χριστιανών" θα απελευθερωθεί.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προέλασαν σταθερά προς τα δυτικά και νότια της πόλης με στόχο την ανακατάληψή της πανάρχαιας-έχει ιστορία 2.000 ετών- ελληνοχριστιανικής πόλης, την οποία την έχουν καταλάβει οι ισλαμιστές τρομοκράτες από τον Αύγουστο.
Πριν λίγες μέρες οι ισλαμιστές εξαναγκάστηκαν από τα ισχυρά χτυπήματα των κυβερνητικών δυνάμεων να υποχωρήσουν ατάκτως μέσα στο κέντρο της πόλης.
Ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής ζει μια καθημερινή κόλαση. Εκτελέσεις, βασανισμοί και βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο.. Τώρα πια οι κάτοικοι περιμένουν την σωτηρία τους από τον κυβερνητικό Στρατό και τους ομόθρησκους μαχητές του.
Ο συριακός Στρατός κάνει εκκαθάριση στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην Quraytayn, ένα έργο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι ισλαμιστές τρομοκράτες έχουν οργανώσει πολλές και εναλλακτικές θέσεις άμυνας. Κάθε μέτρο γης επανακτάτε με αίμα.
Η πόλη είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας καθώς ακριβώς πίσω της αρχίζει η αχανής συριακή έρημος που φτάνει μέχρι τα βουνά του Jabal Al-Tanf, τα οποία βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.
Μετά την ανακατάληψή της μπορούν να ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις κυβερνητικών δυνάμεων για προέλαση μέχρι την Deir Ezzor όπου η πόλη πολιορκείται 3,5 χρόνια και δυστυχώς η αντίσταση κατά των τρομοκρατών εφοδιάζεται μόνο από αέρος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συριακού Στρατού συνεχίζεται η προέλαση του συριακού Στρατού βόρεια της Λατάκειας όπου με την βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας εκκαθαρίζονται όλοι οι ισλαμιστικοί τουρκομανικοί θύλακες.
Δείτε τι δήλωσε :
«Εκκαθαρίσαμε πλήρως το ύψωμα 1122 και έχουμε περικυκλώσει εντελώς την πόλη Σάλμα.»
«Από τους 10.000 τζιχαντιστές στην περιοχή μόνο 2.000 παραμένουν, με τους υπολοίπους να έχουν σκοτωθεί ή τραπεί σε φυγή"»
Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει το πραγματικό κλείσιμο των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, καταστρέφοντας οριστικά τα σατανικά σχέδια της Άγκυρας, η οποία δεν θα μπορεί πλέον να απειλήσει τους Κούρδους της Συρίας, και δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας την δημιουργία ενός τουρκμενικού κράτους.
Δείτε τα βίντεο..  Βίντεο  1  : Syria: Syrian Army takes militant positions in latest Latakia offensive https://youtu.be/r2fh08EJZEo .-  Βίντεο  2 , 30.11.2015. Сирия, Хама. Мощные авиаудары по боевикам / Syria. Powerful air strikes on militants ,
   https://youtu.be/y3MQXWBZJ6w  .-
 Βίντεο  3 . , Syria: Syrian Army advance near Latakia under Russian Air Force cover  ,  https://youtu.be/tHFhRq0qFsE .- 

***  Συμβαίνει τώρα! Επίθεση στη Ρωσική Πρεσβεία…
 flog
~  Επίθεση δέχθηκε πριν από λίγο, η Ρωσική Πρεσβεία στην Καμπούλ, με τα μέσα να κάνουν λόγω για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 12 νεκρούς.
Το κτίριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως πυροσβεστικά οχήματα έχουν σπεύσει στην περιοχή.
Τα ρωσικά μέσα αναφέρουν για την ώρα, ότι η έκρηξη οφείλεται σε όχημα-βόμβα.
Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αρχών.

***  Έκτακτο! Οι πρόσφυγες θα μένουν υποχρεωτικά σε σπίτια με κόκκινη πόρτα...
aggloiiii
~  Η Αγγλία στοχοποιεί τους μετανάστες απομονώνοντας τους σε κάποια διαμερίσματα. Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις: Από τη μια τους βρίσκουν στέγη για να μην διασκορπίζονται στον δρόμο από την άλλη όμως τους απομονώνουν βάφοντας τις πόρτες των σπιτιών τους κόκκινες. Οι πρόσφυγες της περιοχής κατήγγειλαν ότι δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις, πολλές φορές τους έχουν πετάξει αβγά, περιττώματα σκύλων και πέτρες.
Άλλοι τους βρίζουν, τους λένε βρώμικους και τους φωνάζουν να πεταχτούν από τη χώρα. Κάποιοι πήγαν και χάραξαν τα σύμβολα του Εθνικού Μετώπου στις πόρτες τους. «Μας έβαλαν πίσω από κόκκινες πόρτες, όταν οι άνθρωποι τις βλέπουν, ξέρουν ότι εδώ μένουν πρόσφυγες που καταθέσει αιτήσεις ασύλου» είπε ένας από τους πρόσφυγες στους Times.
Τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν σε σκοτεινές περιόδους. Δεν είναι συμπεριφορές για μια Ευρωπαϊκή Χώρα του 21ου αιώνα. Ειδικά για την Αγγλία που θεωρείται προοδευτική χώρα αφού ακολουθεί τις ΗΠΑ. Σε όποιον μοντερνισμό ανακαλύπτει.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Στον Εισαγγελέα πρώην συνεργάτης του Α. Σαμαρά...
samaras
~  Διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία που σχηματίστηκε για Σταύρο Παπασταύρου, ό οποίος ήταν συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τα χρήματα που εντοπίστηκαν, κατά τη διάρκεια του ελέγχου της λίστα Λαγκάρντ. Οι οικονομικές αναλυτές, ύστερα από τον έλεγχο των ΚΕΦΟΜΕΠ, του καταλόγισαν το ποσό σχεδόν 3.5 εκατομμυρίων ευρώ κι έστειλαν στην Εισαγγελεία Αθηνών το φάκελο για να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος.
Ο Παπασταύρου είχε ελεγχθεί για το ποσό των 5,4 εκατομμυρίων, το οποίο διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα HSBC. Αμέσως μόλις του προσαρτήθηκαν οι κατηγορίες, ο Παπασταύρου υποστήριξε πως δεν ήταν δικός του ο επίμαχος λογαριασμός, αλλά είχε δρόλο πληρεξούσιο σε τραστ που του είχε συστήσει ο παιδικός του φίλος, επιχειρηματίας Σάμπι Μυωνή.
Ο κ. Μυωνή, εξεταζόμενος από τις αρμόδιες αρχών προσκόμισε μαζί με τον κ. Παπασταύρου όλα τα έγγραφα και τις κινήσεις του που είχαν γίνει στο λογαριασμό, προκειμένου να αποδειχθεί πως ο πραγματικός δικαιούχος ήταν ο κ. Μυωνή.
Οι αρχές όμως δεν δέχθηκαν τις θέσεις και τα επιχειρήματα του κ. Παπασταύρου και εξετάστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι ως ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Μετά το πέρας του ελέγχου και αφού αποτιμήθηκε το αποδεικτικό υλικό, η δικογραφία αμέσως οδηγήθηκε στα χέρια της δικαιοσύνης.
Έτσι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθεί ο κ. Παπασταύρου να πληρώσει το ποσό των 3.5 εκατομμυρίων, το οποίο του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή.
Αν εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό, τότε θα του ασκηθεί ποινική δίωξη. Πάντως ο ίδιος έχει δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου, ακόμη κι αν την έχει πληρώσει. Σε περίπτωση που δικαιωθεί στο μέλλον, τότε το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει τα λεφτά.
Αν ο ελεγχόμενος αδυνατεί να πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε θα κινηθεί εις βάρος του ποινική διαδικασία και θα παραπεμφθεί, προκειμένου να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

***

*** ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  : 

~* Οι  ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ  :

Η  κατανάλωση  30-50  γραμμάρια  ξηρών καρπών κάθε  μέρα μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών , αρθρίτιδας καρδιακών νόσων και της χοληστερίνης .-  Έχει διαπιστωθεί πως οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος της  διατροφή όσων δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις  τους .- Οι  ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές  ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά , που δρούν ενάντια στις  φλεγμονές .-  Επίσης περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές  ουσίες , όπως βιταμίνη Ε , σελήνιο και ελλαγικό οξύ , που προστατεύουν τις αρτηρίες , τους μυς και τους ιστούς των αρθρώσεων .- Ωστόσο επισημαίνεται πως για να λάβετε όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία των ξηρών καρπών , χωρίς να επιβαρύνετε και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας , πρέπει να καταναλώνετε  τους ξηρούς καρπούς ανάλατους και χωρίς να έχουν υποστεί καβούρδισα .-  Τα  φουντούκια , Τα  καρύδια  , Τα  αμύγδαλα , Τα φιστίκια Αιγίνης Τα κάστανα , Η μαύρη σοκολάτα , Τα  δημητριακά ολικής αλέσεως , Το σινάπι , Ο λιναρόσπορος , Oι ξηροί καρποί ανταγωνίζονται επάξια το ελαιόλαδο, τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, τα φρέσκα λαχανικά, το άπαχο κρέας... Είναι κρίμα που τους θυμόμαστε κυρίως στις γιορτές και δεν εκμεταλλευόμαστε καθημερινά τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία.         Αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, αλλά και πολλοί άλλοι, περισσότερο ή λιγότερο εξωτικοί κάθε φορά, οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους τις ημέρες των γιορτών, αφού τους καταναλώνουμε κατά κόρον, τόσο συνοδεύοντας το ποτό ή το κρασί μας όσο και ως συστατικό διάφορων γλυκών ή αλμυρών πιάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας, όχι μόνο σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αλλά και στο πρωινό, το σνακ ή το γεύμα μας. Πριν τους απολαύσετε με οποιονδήποτε τρόπο, γνωρίστε όλα τα μυστικά της επιλογής και της φρεσκάδας τους, αλλά και την ιδιαίτερη διατροφική τους αξία.                                                           
 
Σήμερα μπορούμε να βρούμε οποτεδήποτε όλους τους ξηρούς καρπούς -ακόμα κι όταν δεν είναι η εποχή τους ή οι ντόπιοι δεν επαρκούν-, αφού εισάγονται από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές του χρόνου που βγαίνουν στην αγορά οι νέες σοδειές, όπου κατά κανόνα οι ξηροί καρποί είναι καλύτερης ποιότητας (δείτε αναλυτικά σε κάθε κατηγορία). Oι ξηροί καρποί πρέπει να φυλάγονται σε μέρος ξηρό και δροσερό, γιατί η υγρασία τούς κάνει να μουχλιάζουν και η ζέστη τούς κάνει να ταγκίζουν και αλλοιώνει τη γεύση τους. Γι’ αυτό -και κυρίως το καλοκαίρι- είναι σκόπιμο να τους διατηρούμε σε κλειστά σκεύη στο ψυγείο. Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται στους ξηρούς καρπούς (κυρίως στα αράπικα και στα φιστίκια Αιγίνης και λιγότερο στα αμύγδαλα και στα φουντούκια) είναι οι καρκινογόνες αφλατοξίνες-μυκοτοξίνες, που δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Oι αφλατοξίνες μπορεί να προκληθούν είτε από τη μη σωστή καλλιέργεια είτε από τη μη σωστή συντήρηση των ξηρών καρπών. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί ελέγχονται πριν βγουν στην αγορά από το Γενικό Χημείο τους Κράτους, ενώ γίνονται και έλεγχοι από τις νομαρχίες όταν έχουν ήδη βγει και πωλούνται στην αγορά.                                                                               

Oι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους. Από τις έρευνες αυτές έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μάς προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.                                  
 
Oι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα) έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έδειξε μια μεγάλη έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard επί 16 χρόνια (1981 με 1997) σε περίπου 84.000 γυναίκες ηλικίας 34 έως 59 ετών.                                                                  
 
Κατά πάσα πιθανότητα κατάγονται από την Εγγύς Ανατολή, αλλά υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και στη Μεσόγειο και στα υπόλοιπα ζεστά αλλά όχι τροπικά κλίματα. Στην αγορά τα ελληνικά φρέσκα αμύγδαλα βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου.   Τα εισαγωγής προέρχονται από την Αμερική και την Ισπανία. Μπορούμε να αγοράσουμε αμύγδαλα με το κέλυφος, ωμά με τη φλούδα, ψημένα και αλατισμένα με τη φλούδα ή λευκά (χωρίς τη φλούδα), ολόκληρα, σε φέτες («φιλέ», που βάζουμε στα γλυκά), σε κυβάκια (για τα παγωτά) ή σε σκόνη (που χρησιμοποιείται στα αμυγδαλωτά).
 Δεν έχουν τρύπες και η φλούδα τους είναι ξανθιά. Μάλιστα, πρέπει να ξέρετε ότι όσο πιο ξανθιά η φλούδα τόσο πιο φρέσκα είναι. Επίσης, τα καλά αμύγδαλα δεν πικρίζουν και δεν είναι ζαρωμένα.
 Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου: Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!                                                

Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν όμως γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και ήταν ένας καρπός αφιερωμένος στο Δία. Τα ελληνικά καρύδια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο και τα αναγνωρίζουμε επειδή δεν κάνουν θόρυβο όταν τα κουνάμε. Από το εξωτερικό εισάγουμε κυρίως καρυδόψιχα (μόνο το εσωτερικό του καρυδιού, χωρίς το κέλυφος) από την Ινδία, τη Μολδαβία, την Κίνα, την Oυκρανία, τις χώρες των Βαλκανίων και την Αμερική. Αν και τα ινδικά καρύδια είναι πολύ καλής ποιότητας, επειδή τα καρύδια που εισάγονται από ανατολικές χώρες (π.χ. από τη Μολδαβία) μοιάζουν πιο πολύ στη γεύση με τα ελληνικά, προτιμώνται από τους καταναλωτές. Καρύδι είναι επίσης και το πεκάν, που εισάγεται κυρίως από την αμερικανική ήπειρο και έχει λεπτό κέλυφος. Είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη γιατί χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική (όχι σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να γίνει «βαριά» η γεύση του γλυκού), η γεύση του δεν είναι πικρή και έχει ωραίο άρωμα.
Δεν έχουν πράσινη ψίχα (αυτό σημαίνει ότι έχουν μουχλιάσει), δεν είναι παλιά (ταγκίζουν στη γεύση) και το χρώμα της ψίχας τους είναι λευκό (όταν είναι μαύρο, θεωρούνται κατώτερης ποιότητας). Επίσης, η καρυδόψιχα είναι καθαρή και δεν έχει τσόφλια.
 Είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μία χούφτα καρύδια μάς δίνουν τόση βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Το σπουδαιότερο ίσως είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που συντίθεται κυρίως στο έντερο, αλλά τα καρύδια την προσφέρουν σε μεγαλύτερη ποσότητα Κάσιους, με μέτρο
Τα κάσιους ανακαλύφτηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Εισάγονται κατά κανόνα ωμά (και το χρώμα τους είναι άσπρο), τηγανίζονται (ή ψήνονται) και αλατίζονται και το χρώμα τους γίνεται χρυσό.
Είναι τα τηγανισμένα και τα ολόκληρα (όχι σπασμένα).
 Πλούσια σε πρωτεΐνες, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (που αυξάνουν τη χοληστερίνη όταν τα τρώμε σε μεγάλες ποσότητες). 
Κουκουναρόσπορος, όπως πολυβιταμίνες
Γνωστός από την αρχαιότητα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, θεωρείτο ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά από 18 είδη. Βέβαια, μόνο τέσσερα από αυτά καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων και για τη συλλογή των σπόρων τους, και σε αυτά ανήκει και η κουκουναριά (πεύκη η ήμερη). Oι σπόροι του κουκουναριού, που παίρνουμε από τα κουκουνάρια αφού πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο, τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς -σε πολύ μικρές ποσότητες- από τον Oκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία, συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν πολλή ζήτηση.
 Έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα.
 Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.  
 
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι ηλιόσποροι και ο πασατέμπος (κολοκυθόσπορος). Oι πρώτοι, όπως φαίνεται και από το όνομά τους, είναι οι σπόροι του ηλίανθου και ο δεύτερος τα σπόρια του κολοκυθιού. Και τα δύο είδη ψήνονται και συνήθως αλατίζονται πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά στα τέλη Αυγούστου. Εκτός από τα ελληνικά, ωμά σπόρια που ψήνονται στη χώρα μας εισάγονται και από την Τουρκία, την Oυκρανία, την Κίνα και τη Βουλγαρία.
 Είναι «γεμάτα» και ο καρπός τους δεν πικρίζει (τότε είναι παλιάς σοδειάς).
 O πασατέμπος περιέχει τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. O ηλιόσπορος είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοστερόλες και επομένως ευεργετική για την καρδιά. Είναι πολύ πλούσιος σε φυλλικό οξύ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 100 γρ. ηλιόσποροι μάς δίνουν περισσότερη ποσότητα φυλλικού οξέος από τη συνιστώμενη ημερησίως. Τα σπόρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο.

Τα φιστίκια Αιγίνης έφτασαν στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα και κατάγονται από την κεντρική Ασία. Στην αγορά, τα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων που είναι Π.O.Π., αλλά και αυτά των άλλων περιοχών, όπως η Φθιώτιδα, η Χαλκιδική και η Εύβοια, βγαίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εισάγουμε όμως και πολλά φιστίκια τύπου Αιγίνης κυρίως από το Ιράν και τη Συρία, που θεωρούνται εξίσου καλής ποιότητας με τα ελληνικά. Εισαγωγές γίνονται και από την Αμερική, αλλά η γεύση αυτών των φιστικιών διαφέρει κατά πολύ από αυτήν των Αιγίνης που γνωρίζουμε. Τα αγοράζουμε ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο την ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα, αλλά και φρέσκα.
 Πρέπει, όταν τα αγοράζουμε, να είναι λίγο ανοιχτά και ο καρπός τους να μην έχει τρύπες. Τα καλύτερης ποιότητας είναι φυσικά ανοιχτά από τη μύτη και όχι από το πλάι, όπως είναι αυτά που είναι τεχνητά ανοιγμένα, οι λεγόμενες τσιμπίδες.
 Δύο χούφτες φιστίκια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα κρέας, καθώς παρέχουν πλουσιοπάροχα στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Αν και οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα φιστίκια, όπως και τα φουντούκια, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι επίσης ευεργετικά για την καρδιά.
Αράπικο φιστίκι, κατά της χοληστερίνης
Η αραχίδα, το φυτό από το οποίο παίρνουμε το αράπικο φιστίκι, κατάγεται από τη Νότια Αμερική και οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που το έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Τα φιστίκια, πάντως, καθιερώθηκαν μετά τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή ήταν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Τα αράπικα φιστίκια βγαίνουν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Σπανίως είναι ελληνικά - συνήθως τα εισάγουμε από την Αίγυπτο (μάλλον έτσι πήραν και το όνομά τους), την Κίνα και την Αργεντινή. Μπορούμε να τα αγοράσουμε στη φυσική τους μορφή (με το κέλυφος), ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς το κέλυφος αλλά με τη φλούδα ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς τη φλούδα τηγανισμένα και αλατισμένα (τα γνωστά πίνατς).
Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στην αγορά κυκλοφορούν σε πολλές μορφές: Επικαλυμμένα με αλεύρι και καρυκεύματα, π.χ. τα τύπου ζολίτα ή μπονίτα (φτιάχνονται στην Ελλάδα ή έρχονται από Σιγκαπούρη, Oλλανδία, Κίνα, Τουρκία κ.α.), τύπου κρόκερ ή πανέ ή κροκερίνο (φτιάχνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο).
 Δεν είναι μαλακά και δεν έχουν υγρασία.
 Έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
Φουντούκια, όπως ελαιόλαδο
Φουντούκια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τη δυτική Ασία και τη βόρεια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιών προέρχεται από την Τουρκία. Αυτά υπάρχουν κυρίως και στη χώρα μας, αφού τα ελληνικά είναι μάλλον λίγα. Τα φουντούκια βγαίνουν στην αγορά τον Αύγουστο. Εισάγονται χωρίς το κέλυφος και μετά ψήνονται και έτσι φεύγει η φλούδα τους.
 Δεν πικρίζουν και δεν είναι καφέ (μπορεί να είναι σάπια).
 Είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά και κυρίως σε «καλά» μονοακόρεστα (από τα συνολικά λιπαρά τους, το 76% είναι μονοακόρεστα). Μας δίνουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Στραγάλια, ένα πλήρες γεύμα  
Τα στραγάλια δεν είναι ακριβώς ξηρός καρπός. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψημένα ρεβίθια. Στην αγορά τις περισσότερες φορές είναι ελληνικά, μπορεί όμως να πρόκειται και για εισαγόμενα από την Τουρκία. Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τα αφράτα και τα σκληρά, που δεν έχουν διαφορές στη διατροφική τους αξία.
 Τα στραγάλια δεν έχουν πολλά λιπαρά. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο χούφτες στραγάλια αντιστοιχούν σε 1 μερίδα άπαχο κρέας και 1 μερίδα μακαρόνια! Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες και πλεονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς σε βιταμίνη Α και σε β-καροτίνη, βιταμίνες απαραίτητες για την αναγέννηση των κυττάρων. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες Κ και C.
 Βραζιλιάνικο φιστίκι, όπως συκώτι
Προέρχονται αποκλειστικά από τον Αμαζόνιο και έχουν γλυκιά γεύση. Περιβάλλονται από κέλυφος και βρίσκονται μέσα σε ένα περικάρπιο που περιέχει 8 έως 24 φιστίκια κάθε φορά.
 Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μία χούφτα περιέχει 1.000 mg σεληνίου, ενώ οι περισσότερες τροφές που θεωρούνται καλές πηγές, όπως το συκώτι, μας δίνουν περίπου 100 mg. Δυστυχώς, έχει κορεσμένα λιπαρά, που σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης.   
Μακαντάμια, με μέτρο
Τα αγαπούσαν οι αυτόχθονες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας και οι κάτοικοι της Χαβάης, που είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε παραγωγή μακαντάμια μετά την Αυστραλία. Στη χώρα μας τα εισάγουμε κυρίως από τη Νότια Αφρική. Τα μακαντάμια θεωρούνται από τους πλέον «ιδιαίτερους» ξηρούς καρπούς, χάρη στην κρεμώδη και λεπτή τους γεύση. Τρώγονται σκέτα, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες γιατί κινδυνεύει να γίνει «βαριά» η γεύση.
 Αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχουν όμως κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τις τιμές της χοληστερίνης.     
 
Αν και δεν πρόκειται για ξηρό καρπό, αλλά για αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβάνονται εδώ επειδή τις καταναλώνουμε μαζί με ξηρούς καρπούς (στραγάλια) και βέβαια τις χρησιμοποιούμε σε πολλά γλυκά και φαγητά. Υπάρχουν δύο είδη σταφίδας, η ξανθιά (σουλτανίνα) και η μαύρη (κορινθιακή). Πρόκειται ουσιαστικά για αποξηραμένα σταφύλια στα οποία, όταν γίνεται η επεξεργασία στο εργοστάσιο, προστίθεται λίγο λάδι και στις ξανθιές σταφίδες θείο (σε ποσότητες οι οποίες ελέγχονται), ώστε να είναι ανοιχτότερο το χρώμα τους.
Η ελληνική σταφίδα βγαίνει στην αγορά το Σεπτέμβριο, αλλά φέτος, επειδή η παραγωγή μας είναι μειωμένη (λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο), θα γίνουν εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν.
 Είναι μαλακές, όχι όμως τόσο ώστε να κολλάνε μεταξύ τους.
 Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες. 
 
Το συναντάμε συχνά σε μπαρ ως συνοδευτικό του ποτού μας και το κοκτέιλ αυτό μπορεί, ανάλογα με το είδος του, να περιλαμβάνει ψημένα και επικαλυμμένα στραγάλια, φιστίκια, μπιζέλια, κουκιά, καθώς και κράκερ (π.χ. με γεύση γαρίδα). Αυτοί οι ξηροί καρποί -που πρέπει να προσέχουμε να μην είναι «μαλακωμένοι» και να μην έχουν υγρασία- εισάγονται κυρίως από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.  Προσοχή στις αλλεργίες  
Oι ξηροί καρποί συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που προκαλούν συχνά σοβαρές αλλεργίες που δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Όπως όλες οι αλλεργίες, μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε κάποιον που έτρωγε σε όλη του τη ζωή το συγκεκριμένο ξηρό καρπό. Έτσι, αν κάποιος εμφανίσει έστω και μια ελαφριά αντίδραση σε κάποιον ξηρό καρπό, θα πρέπει να τη διερευνήσει με τη βοήθεια ενός αλλεργιολόγου, επειδή την επόμενη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Ακριβώς επειδή η αλλεργία μπορεί να προκύψει ακόμα και από λίγη σκόνη (π.χ. επειδή στο ζαχαροπλαστείο έγινε λάθος και ανακατεύτηκαν οι σκόνες του αμύγδαλου με το καρύδι ή επειδή χρησιμοποιήθηκε το ίδιο κουτάλι ή επειδή ο αέρας μετέφερε λίγη ποσότητα από το ένα πιάτο στο άλλο), θα πρέπει οι αλλεργικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όλους τους ξηρούς καρπούς καθώς και με τα έτοιμα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν υπολείμματα ξηρών καρπών. Το αισιόδοξο μήνυμα, πάντως, είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα έχουν στη διάθεσή τους φάρμακα με τα οποία θα μπορούν να κάνουν απευαισθητοποίηση από αυτές τις αλλεργίες.

 


*** Αθλητική  ενημέρωση  :
Βαριά ήττα εντός ο ΠΑΟΚ, το πάλεψε ο Άρης αλλά...
*** ΠΑΟΚ- Όλντενμπουργκ 68-81
Διαιτητές: Κοβάλσκι (Πολωνία), Περούγα (Ισπανία), Κόλγενσιτς (Μαυροβούνιο)
Τα δεκάλεπτα: 15-16, 28-43, 45-65, 68-81Στο Champions League...
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς 2, Λιάπης, Βασιλειάδης 9 (1), Κακαρούδης 5 (1), Τσόχλας 2, Δέδας 7 (1), Μαργαρίτης 11 (1), Κώττας, Ντούβνιακ 4, Μάρκοβιτς 11, Χάτσερ 17 (3)
ΟΛΝΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ (Μλάντεν Ντρίγεντσιτς): Κρέιμερ Κ. 12 (2), Μασάντο 6 (2), Κρέιμερ Ντ., Σμέλντερς 9, Πρέπελιτς 6, Λόκχαρτ, Πόλντιγκ 10 (2), Αλεξάντροφ 9 (3), Σβέλθεμ 3 (1), Κβάλε 15, Ντάγκινς 11.
*** ΑΛΜΠΑ Βερολίνου - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης  82-67
Τα δεκάλεπτα: 21-20, 38-37, 58-58, 82-67
ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (Σάσα Ομπραντοβιτς):Κινγκ 6, Άκπιναρ 11, Κικανοβιτς 22, Λόντσαρ 9, Βάργκας 4, Λιγιανάτζε, Βόλφαρτ 4, Μιλοσάβλιεβιτς 16, Τσέρι 3, Ζίλκα, Γκλόκνερ, Γουάτ 7
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 3, Πελεκάνος, Τσούπκοβιτς, Φλιόνης, Γουαιτ 8, Γουότερς 20, Ζάρας 2, Χάγκινς 2, Κοέν 5, Μούρτος 5, Σίμτσακ 2, Μακνίλ 20

***  Πρόγραμμα και βαθμολογίες  Στο EuroCup...στο μπάσκετ  :
7ος όμιλος
Tετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Ούλμ (Γερμανία)- Μπάνβιτ (Τουρκία)
Μπιλμπάο (Ισπανία)- Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Μπάγερν Μ. 2-0 4
Μπιλμπάο 1-1 3
Μπάνβιτ 1-1 3
Ουλμ 0-2 2

8ος όμιλος
Tετάρτη, 20 Ιανουαρίου
Στρασμπούρ (Γαλλία)- Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ)
Γκραν Κανάρια (Ισπανία)- Αβντόντορ Σάρατοφ (Ρωσία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Στρασμπούρ 2-0 4
Αβτοντόρ Σάρατοφ 1-1 3
Γκραν Κανάρια 1-1 3
Χάποελ Ιερουσαλήμ 0-2 2

9ος όμιλος
 Τρίτη, 19 Ιανουαρίου
ΠΑΟΚ- Όλντενμπουργκ 68-81
Βαλένθια (Ισπανία)-Λιμόζ (Γαλλία) 72-92                   
Bαθμολογία
Ν-Η Β.

Βαλένθια 2-1 5
Όλντενμπουργκ 2-1 5
ΠΑΟΚ 1-2 4
Λιμόζ 1-2 4

10ος όμιλος
 Τρίτη, 19 Ιανουαρίου
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)- Άρης 82-67
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)- Νεπτούνας Κλαϊπέντα (Λιθουανία) 79-71
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Αρμάνι Μιλάνο 2-1 5
Άλμπα Βερολίνου 2-1 5
Άρης 1-2 4
Νεπτούνας Κλαϊπέντα 1-2 4

11ος όμιλος
 Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου
Καρσίγιακα (Τουρκία)- Τρέντο (Ιταλία)
Τραμπζονσπόρ (Τουρκία)- Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Τρέντο 1-1 3
Καρσίγιακα 1-1 3
Τραμπζονσπόρ 1-1 3
Ρέτζιο Εμίλια 1-1 3

12ος όμιλος
 Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου
Ζιέλονα Γκόρα (Πολωνία)- Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης (Ρωσία)
Λούντβιχσμπουργκ (Γερμανία)- Βενέτσια (Ιταλία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Ζενίτ Αγ. Πετρ. 2-0 4
Ζιέλονα Γκόρα 1-1 3
Βενέτσια 1-1 3
Λούντβιχσμπουργκ 0-2 2

13ος όμιλος
 Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου
Ολίμπια Λουμπλιάνας (Σλοβενία) Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Ούνιξ Καζάν 2-0 4
Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-0 4
Νίζνι Νόβγκοροντ 0-2 2
Ολίμπια Λιουμπλιάνας 0-2 2

14ος όμιλος
 Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου
Σαραγόσα (Ισπανία)- Σάσαρι (Ιταλία)
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)- Ζολνόκι Ολάι (Ουγγαρία)
Βαθμολογία
Ν-Η Β.

Γαλατασαράι 1-1 3
Ζολνόκι Ολάι 1-1 3
Σάσαρι 1-1 3
Σαραγόσα 1-1 3

*** Στο Champions League...ΣΤΟ ΒΌΛΕΪ ΑΝΔΡΏΝ :
Υπέκυψε ο ΠΑΟΚ στην Τρεντίνο, ήττα με 3-0 σετ
~ ΤΡΕΝΤΙΝΟ Ιταλίας -ΠΑΟΚ   3-0  .- ^ {Τα σετ: 25-18, 25-20, 27-25.}.-
*  Μόνο για ένα σετ, το τρίτο και τελευταίο, κατόρθωσε να είναι ανταγωνιστικός ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Τρεντίνο, αλλά ήταν πια αργά… Η πρωταθλήτρια Ιταλίας νίκησε τον «Δικέφαλο» με 3-0 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είναι επικεφαλής.
Επική ανατροπή ο Εθν.Αλεξανδρούπολης στη Σερβία
*** ΣΠΑΡΤΑΚ ΛΙΓΚ Σερβίας - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ.  2-3  .- ^
Τα σετ: 2-3 (25-18, 25-23, 22-25, 20-25, 09-15) σε 116΄
ΣΠΑΡΤΑΚ ΛΙΓΚ (Μπογκντάν Βελίτσκοβιτς): Ντούντου 10π. (6/14 επ., 4 μπλοκ), Πέριτς 22 (17/32, 3 μπλοκ, 2 άσσοι, 64%υπ., 32% αρ.), Ντοτσίλοβιτς 18 (16/35, 1 μπλοκ, 1 άσσος), Λαζάρεβιτς 5 (5/10), Ραντοσάβλιεβιτς 11 (11/31), Ίλιτς 3 (2/5, 1 άσσος) / Γιάνκοβιτς (λ. - 62% υπ., 51% υπ.), Μιλοβάνοβιτς, Σάιτς 1 (1 άσσος).
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ. (Μουστακίδης): Φόγιερ 18π. (13/33, 1 μπλοκ, 4 άσσοι, 56% υπ., 32% αρ.), Τουράνιανιν 12 (9/17, 3 μπλοκ), Μιχαήλοβιτς 26 (25/44, 1 μπλοκ, 49% π., 19%αρ.), Κιόσσης 10 (5/12, 5 μπλοκ), Βλαχόπουλος, Ίλιτς 6 (3/12, 2 μπλοκ, 1 άσσος) / Δαρίδης (λ. - 29%υπ., 14%αρ.), Κασαμπαλής 6 (2/4, 2 μπλοκ, 2 άσσοι).

***   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  Τετάρτη 20/01/2016 08:00 EUROSPORT
Αυστραλιανό Όπεν (3η μέρα)
Τένις
13:00 ΕΡΤ2
Ελλάδα - Ιταλία
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών
17:15 NOVASPORTS 2
Λεβαδειακός - Ατρόμητος
Super League
 19:00 EUROSPORT 2
Καρσίγιακα - Τρέντο
Eurocup
 19:30 NOVASPORTS 1
Ξάνθη - ΠΑΟΚ
Super League
 19:30 OTE Sport 3
Σαμπλί - Λιόν
Κύπελλο Γαλλίας
21:00 EUROSPORT 2
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ούνικς Καζάν
Eurocup
 21:15 ΕΡΤ2
Ελλάδα - Σερβία
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Ανδρών
21:45 NOVASPORTS 3
Σταντάρ Λιέγης - Γκενκ
Κύπελλο Βελγίου
21:45 OTE Sport 2
Λάτσιο - Γιουβέντους
Κύπελλο Ιταλίας
22:00 OTE Sport 1
Μαρσέιγ - Μονπελιέ
Κύπελλο Γαλλίας

***   Πήρε Κεμάλι και δοκιμάζει τον Κύπριο Θεοδώρου η Καλαμάτα          
    
Η επιστροφή του Λεωνίδα Μπίλη από τη Βόρεια Ελλάδα συνδυάστηκε με την απόκτηση για την Καλαμάτα ενός ακόμη ποδοσφαιριστή, γνώριμου στον έμπειρο προπονητή, από την κοινή τους θητεία στη Νίκη Βόλου. Πρόκειται για τον 25χρονο αμυντικό χαφ Ρολάν Κεμάλι, ο οποίος έχει αγωνιστεί ακόμη με το Ρήγα Φεραίο στη Γ’ Εθνική.
Επίσης, από χθες βρίσκεται στην Καλαμάτα προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σειρά δοκιμαστικών προπονήσεων ο Κύπριος Νικόλας Θεοδώρου, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ομόνοια Αραδίππου, ομάδα Β΄ κατηγορίας. Υπάρχουν γι’ αυτόν θετικές πληροφορίες και είναι πιθανόν να αποτελέσει την 10η μετεγγραφή της τοπικής μας ομάδας.
Η προετοιμασία της Καλαμάτας θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι στο Στάδιο της Παραλίας, παρουσία των δύο εν λόγω ποδοσφαιριστών, με τη σκέψη πλέον στον δύσκολο αγώνα της Κυριακής στη Μανωλάδα, με αντίπαλο τη Δόξα,  εκ των πρωτοπόρων  του 3ου Ομίλου της Γ’ Εθνικής και στο πλαίσιο της πρεμιέρας του 2ου γύρου.
 
***  Με 250 συμμετοχές τα σχολικά πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου Μεσσηνίας (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
 Με επιτυχία διεξήχθησαν χθες το πρωί στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου της Παραλίας οι σχολικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου Μεσσηνίας. Συμμετείχαν περίπου 250 αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Καλαμάτα και άλλες περιοχές του Νομού. Οι νικητές των Λυκείων, που είναι στα κορίτσια η Μαρία Παναγιωτοπούλου από το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης και ο Μάρκος Τσάνι από το ΓΕΛ Κορώνης, εξασφάλισαν την πρόκριση για το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα φιλοξενηθεί στο Μαρκόπουλο στις 28 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά οι νικητές στις έξι κατηγορίες έχουν ως εξής: ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ 2000 ΜΕΤΡΑ (44 συμμετοχές) 1η Σαλιάι Αριέτα Γυμνάσιο Παραλίας 7'35''00 2η Δημητροπούλου Δήμητρα 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης 8'39''00 3η Παναγοπούλου Δήμητρα 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 8'44''00 ΑΓΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ 3000 ΜΕΤΡΑ (68 συμμετοχές) 1ος Μπαζίγος Βασίλης Μουσικό Γυμνάσιο 10'51''00 2ος Ζαχαριάς Αλέξανδρος 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 10'55''00 3ος Δημητρακόπουλος Σταύρος 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης 11'06''00 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΛΥΚΕΙΩΝ 3000 ΜΕΤΡΑ (10 συμμετοχές) 1η Παναγιωτοπούλου Μαρία 1ο ΓΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 13'31''00 2η Αργυροπούλου Αθανασία 4ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 13'51''00 3Η Μουχαμέτι Λεντιάνα 2ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 14'30''00 ΑΓΟΡΙΑ ΛΥΚΕΙΩΝ 4000 ΜΕΤΡΑ (38 συμμετοχές) 1ος Τσάνι Μαρκελιάν ΓΕΛ ΚΟΡΩΝΗΣ 13'52''00 2ος Μποσίνης Δημήτριος 2ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 14'29''00 3ος Τάνεφ - Βασίλεφ Βασίλ ΓΕΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 14'37''00 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ 1000 ΜΕΤΡΑ (47 συμμετοχές) 1η Κορδονούρη Νικολέτα 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης 3'48''00 2η Πετροπούλου Αστρινή 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας 3'53''00 3η Κόνιαρη Αθανασία 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας 3'59''00 ΑΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ 1000 ΜΕΤΡΑ (40 συμμετοχές) 1ος Δημητρόπουλος Γεώργιος 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης3'32''00 2ος Αγγελίνας Οδυσσέας 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας 3'34''00 3ος Γουρνάς Παναγιώτης 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας 3'35''00 - 
 
***
 
      ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ  ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ μέσα  από φωτογραφίες   : 










***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :  
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-  
   Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-14-2016.html .-
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
                                 
~ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ  , ...Πέμπτη 14  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  15  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-15-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-
 Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  16  Ιανουαρίου  2016:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-16-2016.html .-     
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 17  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-17-2016.html .-  
      ~Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 18  Ιανουαρίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-18-2016.html .-   
~ ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  19 Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-19-2016.html .- 

                       Μια  Φωτογραφική  διαδρομή  στο παρελθόν




 

                                                                                                                                                                               










Δεν υπάρχουν σχόλια: