ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  13 Φεβρουαρίου  2016  :
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~

13 Φεβρουαρίου
Ακύλλα και Πρισκίλλης (1) των αποστόλων. Ευλογίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†607). Οσίων Αβραάμη, Μαρτινιανού (2) (†ε΄αι.), και Συμεώνος, κτίτορος της εν Άθω σεβασμιωτάτης μονής του «Χιλανδαρίου».
(1)Οι άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τούς άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τούς μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τους αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.
(2) O άγιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού. Από μικρός ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης. Σε νεαρή ηλικία έστησε τη σκήτη του στο όρια του όρους Κιβωτού, όπου περνούσε τη ζωή του με θερμή προσευχή, άσκηση και μελέτη του λόγου του Θεού. Η φήμη του, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να συρρέουν στο κελί του πλήθος κόσμου, πού ζητούσε παρηγοριά και τις συμβουλές του. Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα στο ερημητήριό του.~
Σήμερα 13/02/2016 εορτάζουν:
Όσιος Μαρτινιανός, Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι, Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας
~ Ἦχος δ’.
Τήν φλόγα τῶν πειρασμῶν, δακρύων τοῖς ὀχετοῖς, ἐναπέσβεσας Μακάριε, καί τῆς θαλάσσης τά κύματα, καί τῶν θηρῶν τά ὁρμήματα, χαλινώσας ἐκραύγαζες· Δεδοξασμένος εἶ Παντοδύναμε, πυρός καί ζάλης ὁ σώσας με.
~ Απολυτίκιο Αγ. Μαρτινιανού - 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/mls8FL8mP60ν .-
 
Όσιος Μάρκος ο ασκητής και ΘαυματουργόςΕίναι τόση η πρακτικότητα και η ωφέλεια των συγγραμμάτων του Αγίου Μάρκου του Ασκητή και Θαυματουργού, ώστε ελέχθη για τον συγγραφέα τους, ότι: «Πάντα πώλησαν καὶ Μᾶρκον ἀγόρασαν».
~
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντ....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Όσιος Μαρτινιανός***  Βιογραφία
O Όσιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού στις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα. Από μικρός ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης.
Σε ηλικία 18 ετών αποσύρθηκε στο όρος του Κιβωτού και ζούσε εκεί ασκούμενος στην προσευχή και την νηστεία. Κάποια γυναίκα αμαρτωλή εμφανίστηκε με δολιότητα στη θύρα του κελιού του Αγίου και παρακαλούσε να την δεχθεί για διανυκτέρευση μέσα στο κελί, διότι έχασε, όπως έλεγε, το δρόμο και κινδύνευε να κατασπαραχθεί από τα θηρία κατά την διάρκεια της νύχτας. Ο Άγιος ενεργώντας με φιλανθρωπία την φιλοξένησε στο εξωτερικό μέρος του ερημητηρίου του. Η γυναίκα αυτή όμως απέβαλε το προσωπείο και ποικιλοτρόπως προκαλούσε τον Άγιο. Ο γενναίος τους Χριστού αθλητής προς κατανίκηση της εμπαθούς επιθυμίας, άναψε φωτιά και έριξε τον εαυτό του εντός αυτής. Μόλις η γυναίκα είδε αυτό, τα μάτια του πνεύματός της που έβλεπαν μόνο την διαφθορά, ανέβλεψαν για πρώτη φορά. Η αμαρτωλή γυναίκα μετανόησε και αφού έφυγε έγινε μοναχή με το όνομα Παύλα και σώθηκε ζώντας οσιακά στη Βηθλεέμ.
Η φήμη του, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να συρρέουν στο κελί του πλήθος κόσμου, που ζητούσε παρηγοριά και τις συμβουλές του. Μεταξύ των άλλων έρχονταν και γυναίκες και κόρες, ζητώντας στήριγμα κατά των καταιγίδων και ασπίδα κατά των πειρασμών της ζωής.
Ο Μαρτινιανός, κάνοντας το έργο του πνευματικού, πήγε σε πολλά μέρη. Τελικά κατέληξε σ' ένα ησυχαστήριο έξω από την Αθήνα. Συχνά δε έλεγε τα λόγια των αποστόλων Πέτρου και Παύλου: ότι ο Διάβολος περιέρχεται σα θηρίο και ζητά ποιόν να καταπιεί. Οφείλουμε λοιπόν να προφυλαγώμαστε από τις επιθέσεις του, έτοιμοι πάντοτε για να τον αποκρούσομε. Πέθανε σε βαθιά γεράματα στο ερημητήριό του περί τα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.
Η Σύναξη του Οσίου ετελείτο στο Αποστολείο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που ήταν κοντά στην Μεγάλη Εκκλησία.

***   Σε μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας         
     
Σε μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα καλεί με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, κάνοντας λόγο μάλιστα για αντίδραση, με μια νέα εθνική αντίσταση και αρχή το μποϊκοτάζ! 
Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Είμαι Έλληνας γαμώτο! Από το βορρά στο νότο κι απ’ ανατολή σε δύση στους αιώνες έχω ζήσει! Είμαστε Έλληνες, ψωνίζουμε ελληνικά, στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, ενισχύουμε την εθνική και κάθε τοπική οικονομία της χώρας. Μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα. Στους εκβιασμούς Μέρκελ – Σόιμπλε, απαντάμε με μποϊκοτάζ όλων των γερμανικών προϊόντων! Όταν τα λόγια χάνουν την ουσία τους, οι πράξεις ακούγονται ηχηρά στα αυτιά των ισχυρών της γης και της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που επί δεκαετίες ανέχεται την ηγεμονία της Γερμανίας σε βάρος των λοιπών κρατών και των λαών. Μετά την Κατοχή, η χώρα μας και όλοι οι πολίτες βιώνουμε εδώ και 6 χρόνια τη νέα γερμανική κατοχή, την οικονομική κατοχή. Βιώνουμε τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Ζούμε μέρες οικονομικού στραγγαλισμού και κοινωνικού ολέθρου. Ως εδώ! Οι Έλληνες κάνουμε τώρα πράξη την αντίδραση. Ήρθε η ώρα για μια νέα εθνική αντίσταση. Ξεκινάμε μποϊκοτάζ σε όλα τα γερμανικά προϊόντα! Μόνο αν μαζικά κόψουμε μαχαίρι να αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα, που θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό και πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι λοιποί του σιναφιού τους που διαφεντεύουν την Ευρώπη, θα αναγκαστούν να ασχοληθούν σοβαρά με την Ελλάδα και θα πάψουν να δίνουν εντολές στους ντόπιους υποτελείς τους για νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού. 
Η αντίδρασή μας είναι η νέα εθνική αντίσταση με αρχή το μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα!». 
Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει κατάλογος με γερμανικά προϊόντα στα οποία θα γίνει το μποϊκοτάζ. 

*** Τουρκία: Ξεκίνησε επίθεση στη Συρία
 
http://www.onalert.gr/image/?w=630&src=/files/Image/Davutoglou%20live.jpgΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ2016-02-13 22:43:09
Ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τουρκική επίθεση στη Συρία. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις Κούρδων του YPG κοντά στην πόλη Azaz.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε έκτακτη συνέντυξή του σε εθνικό δίκτυο υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία απειλούσαν την Τουρκική ασφάλεια. Το YPG, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί ούτε του Κούρδους ούτε του Σύρους και γι αυτό πρέπει άμεσα να εγκαταλέιψει τις περιοχές που κατέχει γύρω από την πόλη Azaz.

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει σε καμία δύναμη να απειλήσει τα σύνορά της.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας έστειλε μήνυμα προς του Κούρδους του YPG να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση στο Χαλέπι και κατακτήσουν εδάφη, ενώ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα τα πυρά.

«Μας προβληματίζει ιδιαιτέρα η κατάσταση βόρεια από το Χαλέπι και εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές προς την κατεύθυνση να αποκλιμακώσουμε την ένταση. Έχουμε κάνει έκκληση στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και άλλες δυνάμεις συνεργαζόμενες με το YPG να μην εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή καταλαμβάνοντας νέα εδάφη.

Έχουμε επίσης αναφορές για βομβαρδισμό προερχόμενο από τη τουρκική πλευρά των συνόρων κάνοντας έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει αυτές τις πράξεις.

Η Τουρκία και το YPG αντιμετωπίζουν μια σημαντική απειλή από το ISIS το οποίο βρίσκεται ανατολικά του διαδρόμου του Αζάζ. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εστιαστούν προς την αντιμετώπιση αυτής της απειλής η οποία δεν έχει υποχωρήσει και να εργαστούν όλοι από κοινού για την επίτευξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μόναχο».

2016-02-13 23:03:09
Οι Κούρδοι του YPG με την κάλυψη της Ρωσικής αεροπορίας επιχειρούσαν να αποκόψουν την επικοινωνία μεταξύ των πόλεων Azaz και Tal Rifat Η Ρωσική αντίδραση αναμένεται. Οι Μονάδες Εθνικής Άμυνας της πόλης al-Zahra στο βορρά της επαρχίας Χαλεπίου με τη σύμπραξη του πυροβολικού του συριακού στρατού και την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν στην πόλη Bayanoun που κατέχουν οι ισλαμιστές.  Πραγματοποιούνται βίαιες μάχες.       
2016-02-13 23:35:09
Εκπρόσωπος του Σαουδαραβικού υπουργείου άμυνας σε δηλώσεις του υποστήριξε το Σάββατο ότι η χώρα του αναδιέταξε τα αεροσκάφη της στη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, προκειμένου να εντείνει τους βομβαρδισμούς κατά των Τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως δεν έχουν αποσταλεί χερσαίες δυνάμεις.
Η Σαουδική Αραβία ωστόσο έχει δηλώσει ότι εάν σχηματιστεί συνασπισμός χερσαίων δυνάμεων, θα λάβει μέρος.  
onalert.gr 

 *** Νέο επεισόδιο με 46χρονο στις Μαντίνειες

  Αναταραχή για άλλη μια φορά προκλήθηκε στην περιοχή της Μαντίνειας από 46χρονο που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο συγκεκριμένος έχει προκαλέσει πολλές φορές επεισόδια στην περιοχή, άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε όχι. Άλλες τόσες έχει εγκλεισθεί με εισαγγελικές εντολές σε ιδρύματα, από τα οποία όμως έπειτα από λίγο καιρό βγαίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες το πρωί με οικείους του και κλιμακώθηκαν μέχρι το απόγευμα. Μάλιστα, φέρεται να τραυμάτισε συγγενικό του πρόσωπο, ενώ μέχρι το απόγευμα είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του και δεν έβγαινε. Στο σημείο από νωρίς είχαν σπεύσει αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, οι οποίοι λίγο πριν από τις 6.00 το απόγευμα κατάφεραν με αιφνιδιαστική επιχείρηση να τον συλλάβουν χωρίς να κινδυνέψει κανείς. Ο 46χρονος έχει ταμπουρωθεί κι άλλες φορές και, μάλιστα, σε κάποιες από αυτές έχοντας μαζί του όπλο, ενώ έχουν κινδυνέψει και ζωές. Β.Β. - 

*** Ορκωμοσία 400 οπλιτών σε βαρύ κλίμα λόγω του χαμού των αξιωματικών του Π.Ν.

 Χωρίς παρέλαση, λόγω του τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις, για το χαμό των τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού -χειριστών του ελικοπτέρου Agusta Bell- προχθές στο Αιγαίο, έγινε χθες η ορκωμοσία περίπου 400 οπλιτών της 2016 Α' ΕΣΣΟ στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης. - 

*** Φραστικό επεισόδιο Νίκα με Μάκαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 

Φορτισμένη ήταν, κατά διαστήματα, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη και της προέδρου του Σώματος, Μαρίας Οικονομάκου, αλλά και μεταξύ του πρώτου με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Ο δήμαρχος έκανε συγκεκριμένη αναφορά στο πρόσωπο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, όταν Μανώλης Μάκαρης έκανε σχόλια για τις επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, την ώρα που είχε το λόγο ο Παναγιώτης Νίκας και από την πλευρά του υποστήριζε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει το καλύτερο δυνατό σχετικά με τα συγκεκριμένα προγράμματα. Κάποια στιγμή ο δήμαρχος ενοχλήθηκε από τα σχόλια του Μανώλη Μάκαρη και διακόπτοντας την τοποθέτησή του, τον χαρακτήρισε «προπέτη», εκείνος διαμαρτυρήθηκε και ο Παναγιώτης Νίκας συνέχισε: «Δε σε θεωρώ αντίπαλό μου, ειδικά εσένα δε σε θεωρώ αντίπαλό μου». Ο Μανώλης Μάκαρης του απάντησε «ούτε εγώ σας θεωρώ αντίπαλό μου» και τότε ο δήμαρχος του ανταπάντησε «άρα λοιπόν είμαστε φίλοι», ωστόσο συνέχισε καλώντας τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να τον ακούει ώστε να αποκτήσει εμπειρία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Πολίτες" δε θέλησε να δώσει συνέχεια. Σε δήλωσή του, όμως σημειώνει: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας, όταν δεν έχει επιχειρήματα για να απαντήσει στις εύλογες και τεκμηριωμένες ερωτήσεις μου, επιστρατεύει ύβρεις, κακεντρεχείς χαρακτηρισμούς και βαρύγδουπες -χωρίς νόημα- εκφράσεις. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω... Τον προτρέπω να απαντήσει στα ξεκάθαρα ερωτήματα που του έχω απευθύνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα αφήνει σκοπίμως αναπάντητα". του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

***  Δημοπρατούνται βελτιώσεις ύψους 245.000 ευρώ στο δρόμο της Μάνης         
     
Από την Κοσκάρακα εως την Καρδαμύλη 
Παρεμβάσεις ύψους 245.000 ευρώ θα γίνουν για τη βελτίωση και τη συντήρηση της 1ης επαρχιακής οδού και συγκεκριμένα στο τμήμα από τη γέφυρα της Κοσκαράκας έως την Καρδαμύλη.
Η δημοπράτηση του έργου υπογράφηκε χθες από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, ενώ από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας εγκρίθηκαν οι όροι της διακήρυξης και η συγκρότηση της επιτροπής διαγωνισμού για τη δημοπρασία.
Μετά τη δημοπράτηση και την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, οι εργασίες στο δρόμο της Μάνης πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Επίσης, ο περιφερειάρχης υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση – συντήρηση 4ης επαρχιακής οδού, τμήμα Θουρία – Πολιανή».
«Μπαλώματα»
Η 1η επαρχιακή οδός είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποτελεί τη μοναδική οδό σύνδεσης της Καλαμάτας με την ευρύτερη περιοχή της Μάνης και, κατά συνέπεια, έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Ωστόσο, ο δρόμος είναι παλιός με πολλά προβλήματα και οι εργασίες αποκατάστασης απαιτούν μεγάλες δαπάνες. Με το έργο αυτό που δημοπρατείται θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αφορούν στο τμήμα από τη γέφυρα Κοσκάρακας έως και την Καρδαμύλη. Αναγκαστικά έχουν συμπεριληφθεί μόνο οι πιο επικίνδυνες θέσεις, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης.
Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τη γέφυρα της Κοσκάρακας, όπου υπάρχει ασφαλτοτάπητας με εκτεταμένες φθορές. Θα γίνει αποκατάσταση με τη διάστρωση νέου ασφαλτοτάπητα κατά θέσεις σε συνολικό μήκος 100 μέτρων.
Αποκατάσταση του υφιστάμενου φθαρμένου ασφαλτοτάπητα με τη διάστρωση νέου θα γίνει σε συνολικό μήκος 100 μέτρων και στη χιλιομετρική θέση 8+8.
Επίσης, αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα με νέο θα γίνει στις χιλιομετρικές θέσεις 10, 10+3 σε μήκος 200 μέτρων, 11+4 (από την είσοδο του Κάμπου έως το Δημοτικό κατάστημα του Κάμπου) και 12+5.
Πλάτωμα
Στη χ.θ. 12+8 θα κατασκευασθεί επενδεδυμένη τάφρος από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά στην αριστερή στροφή. Εκεί θα τοποθετηθεί και στηθαίο ασφαλείας, ελαχίστου μήκους 80 μέτρων.
Από εκείνο το σημείο και μετά αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα θα γίνει στις χιλιομετρικές θέσεις 13+9, 14+4, 24+4.
Στη χιλιομετρική θέση 18+7, στο οίκημα πυρανιχνευτή, σε μήκος περίπου 70 μέτρων και πλάτος 5 μέτρων, το πλάτωμα θα διαστρωθεί με χαλίκι και ακολούθως με ασφαλτοτάπητα, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμο για τα οχήματα. Επίσης, 100 μέτρα πριν και 100 μέτρα μετά στο αριστερό όριο του δρόμου θα κατασκευαστεί επενδεδυμένη τάφρος από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Επενδεδυμένη τάφρος από οπλισμένο σκυρόδεμα θα κατασκευασθεί και στη χθ 18+9, ενώ στη θέση 19 που υπάρχει μεγάλο βύθισμα του οδοστρώματος, σε μήκος περίπου 50 μέτρων, θα πέσει άσφαλτος.
Στη χιλιομετρική θέση 27 στα δεξιά του δρόμου θα τοποθετηθεί στηθαίο ασφαλείας, ελαχίστου μήκους 80 μ.
Στη θέση 28+8 υπάρχει τεχνικό, το οποίο θα διαπλατυνθεί 4 μέτρα προς τα δεξιά. Συγκεκριμένα, θα γίνει επέκταση του υφιστάμενου οχετού κατά 4 μέτρα και στην έξοδό του θα κατασκευαστεί τεχνικό εξόδου. Μετά το τεχνικό και σε μήκος έως 100 μέτρα θα κατασκευαστεί επενδεδυμένη τάφρος από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις θα πρέπει να προηγηθεί η μετατόπιση 5 στύλων της ΔΕΗ.
\Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Οι αγρότες της Μεσσηνίας μπήκαν στην Αθήνα (φωτογραφίες και βίντεο) 

   Στην Αθήνα έφθασαν χθες μαζί με αγρότες από όλη την Ελλάδα και αυτοί της Μεσσηνίας. Συνολικά στην πρωτεύουσα μετέβησαν έξι λεωφορεία, τρία με αγρότες από τις περιοχές Χανδρινού, Πυλίας και Μεσσήνης και τρία από Γαργαλιάνους, Χώρα, Φιλιατρά και Καλό Νερό. Οι πρώτοι ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι και στις 4.00 το απόγευμα έφθασαν στην πλατεία Ομονοίας, με την απόβασή τους να κερδίζει το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων αγροτών. Πολύ πιο δύσκολο ήταν το ταξίδι για τους αγρότες από την περιοχή της Τριφυλίας, αφού ουσιαστικά χρειάστηκαν 12 ώρες εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που συνέβησαν στο Χαϊδάρι. Τελικά, έφθασαν στις 5.00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Να σημειωθεί ότι στη διαδρομή για την Αθήνα υπήρχαν πολλά αστυνομικά μπλόκα, με τους αστυνομικούς να σταματούν μέχρι και λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ρωτώντας τους οδηγούς για τη σύνθεση των επιβατών. Επίσης, γινόταν έλεγχος σε φορτηγά, ώστε να διαπιστωθεί μήπως κάποιο μετέφερε τρακτέρ στην Αθήνα. Οι αγρότες όλης της χώρας ενώθηκαν λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, αφού είχε προγραμματιστεί προ- συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, ώστε όλοι μαζί με τα τρακτέρ που ξεκίνησαν από τη Νίκαια να καταλήξουν στην πλατεία Συντάγματος. Όπως μας είπαν οι αγρότες από τη Μεσσηνία, είναι αποφασισμένοι να το φτάσουν «μέχρι τέλους». Για το δρόμο της επιστροφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα κάποιο πούλμαν, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει. Στην αρχή η κατάληψη είχε προγραμματιστεί για 48 ώρες, όμως χθες το βράδυ το πανελλαδικό συντονιστικό αποφάσισε να μη φύγει από το Σύνταγμα, αν δε δικαιωθεί. Να σημειωθεί πως η χθεσινή ημέρα δεν ξεκίνησε καλά, αφού υπήρξαν σοβαρά επεισόδια, εκτός από το Χαϊδάρι, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επιχείρησαν να καταλάβουν αγρότες από την Κρήτη. Όταν αυτό δεν τους επετράπη, υπήρξαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των Κρητών και ανδρών των ΜΑΤ. 
~
***  Αγώνας για να σωθούν οι φοίνικες της Καλαμάτας

Σε παρέμβαση με σκοπό τη σωτηρία των φοινικοειδών, που απειλούνται από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) και την παϊσαντίσια (Paysandisia archon), δένδρων τα οποία βρίσκονται σε δενδροστοιχίες, πλατείες και πάρκα, εντός των διοικητικών ορίων του, θα προβεί ο Δήμος Καλαμάτας. Η καταπολέμηση των παραπάνω εντόμων είναι επιβεβλημένη, χρήζει εξειδικευμένων γνώσεων και έμπειρου στο αντικείμενο προσωπικού. Ιδιαίτερα η καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινίκων θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις στη σύγχρονη φυτοπροστασία. Η εξειδικευμένη παρέμβαση θα γίνει με εργολαβία από ιδιώτη γεωτεχνικό. - 

***  Όλα τα κόβει, όλα τα μαχαιρώνει…

Η Ζωή ποτέ δεν ησυχάζει. Για την ακρίβεια, δεν αντέχει χωρίς δημοσιότητα. Μαθημένη από την περίοδο της παντοδυναμίας της -τότε που οργάνωνε συνεντεύξεις Τύπου και μιλούσε όσο και ο Φιντέλ Κάστρο- έχει πάρει σβάρνα τα μέσα ενημέρωσης, με μοναδικό στόχο να πλήξει τον Αλέξη Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια παρατήρηση. Η πρώην πρόεδρος χρησιμοποιεί σήμερα, για την επίθεσή της αυτή, τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, τα οποία μέχρι πρότινος τη λοιδορούσαν και εκείνη τα χαρακτήριζε «διαπλεκόμενα». Μάλιστα, συγκρουόταν με δημοσιογράφους τους και σε προσωπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας απαράδεκτα υπονοούμενα. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια αμοιβαία «έλξη». Τα media της παραχωρούν άφθονο χρόνο και χώρο και εκείνη πολεμάει τους «εχθρούς» της (Τσίπρα κ.α) μέσω αυτών, ξεχνώντας τη «συστημικότητα» και τη «διαπλοκή» τους. Α.Π. - 

***  «Γεφύρι της Άρτας» η πολεοδόμησή του Ασπροχώματος         
     
Σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει για το πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροχώματος. Η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να το εφαρμόσει, και η αιτία για το αδιέξοδο φαίνεται πως είναι το σοβαρό έλλειμμα εισφοράς σε γη, περίπου 120 στρέμματα, και οι αποζημιώσεις που θα χρειαστεί να αποδώσουν, οι οποίες ανέρχονται σε απαγορευτικά νούμερα για τον Δήμο Καλαμάτας.
Η λύση που προκρίνεται από τη Δημοτική Αρχή είναι ο νόμος 4315 που ψήφισε η τέως κυβέρνηση Σαμαρά, στις 24 Δεκεμβρίου 2014, που αντικαθιστά τον 1337/1983. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ήδη προκαλεί αναστάτωση και αντιδράσεις στους κατοίκους, εφόσον απαιτεί το διπλασιασμό των ποσοστών έως και 50%.
Επιπλέον, θεωρείται ότι ενισχύει τις ανισότητες, αφού το ποσοστό εισφοράς για τμήμα ιδιοκτησίας 2.000 τετραγωνικών μέτρων είναι ακριβώς ίσο και για ιδιοκτησία 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Ενώ δεν προβλέπεται ανάλογη αύξηση των ποσοστών εισφοράς σε χρήμα.
Εκτός των παραπάνω, εκείνο που καταδεικνύεται είναι και πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ύστερα από εξαγγελίες χρόνων και χρόνων, το πολεοδομικό σχέδιο του Ασπροχώματος αποτελεί για το Δήμο Καλαμάτας το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δε δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος μιας απόφασης που θα δυσαρεστήσει τους κατοίκους, και μεταθέτει ευθύνες και αποφάσεις στο Τοπικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία.
Έτσι, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση ενημέρωσης από εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, στο Δημοτικό Σχολείο του Ασπροχώματος, αύριο Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, στις 11.00 π.μ. του Αντώνη Πετρόγιαννη  

***  Οι διαμαρτυρόμενοι αντιμετώπισαν με χειροκροτήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (φωτογραφίες & βίντεο)         
      
 
Δεν έκαναν κατάληψη στα γραφεία των Βουλευτών αλλά ζήτησαν συνάντηση*Δείτε εδώ φωτογραφίες & βίντεο από τη χθεσινή διαμαρτυρία
 Με χειροκροτήματα αντιμετώπισαν οι δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, γιατροί και άλλοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας που είχαν συγκεντρωθεί στο μπαλκόνι των γραφείων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ανησυχώντας προφανώς για τον τρόπο διαμαρτυρίας τους.
Οι επιστημονικοί φορείς χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο «Αλ. Κουμουνδούρος», όπου για άλλη μια φορά δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στο προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία, όπου διαμαρτυρήθηκαν απέναντι από τα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φωνάζοντας: «Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο». Αντιπροσωπεία τους ανέβηκε στα γραφεία, όπου ζήτησε συνάντηση με τους βουλευτές.
Η συμμετοχή, πάντως, των διαμαρτυρομένων ήταν πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την πρώτη φορά, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε ότι αρκετοί είχαν μεταβεί στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που είχαν οργανωθεί για χθες εκεί.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Στη χθεσινή συνάντηση εκπροσωπήθηκαν, επίσης, πολλοί επιστημονικοί φορείς της Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχισθούν.
Στην εισήγηση του ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο ανάκτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ούτε μπορεί να θεμελιώνεται σε ταξικές διαφορές και άστοχες διακρίσεις μεταξύ «αδύναμων» και «φοροφυγάδων».
Παρατήρησε ότι ένα σύστημα δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο, όταν οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση την πλειονότητα των επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων και συνεπάγεται την έξοδο από το επάγγελμα και τη ραγδαία κάθοδο στη φτωχοποίηση.
«Τα ψίχουλα που αορίστως εξαγγέλλεται ότι θα δοθούν στους νέους για την ελάφρυνση της εισφοροδοτικής τους επιβάρυνσης δεν είναι ικανά να διασπάσουν την ενότητα του κλάδου μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ουσιαστική συμμετοχή για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος», πρόσθεσε, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης και την έναρξη διαλόγου.
Πορεία
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Μεσσηνίας, η Νατάσσα Κυριακοπούλου σημείωσε ότι η κεντρική αντιπροσωπεία του στην Αθήνα, που αποτελείται από πολλές παρατάξεις, έλαβε ομόφωνη απόφαση να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό και αυτό γίνεται για πρώτη φορά.
Εκ μέρους των συμβολαιογράφων, η κα Πετρουλέα είπε ότι τηρούν απαρέγκλιτα την αποχή από τα καθήκοντά τους και ιδιαίτερα από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, είπε πως έχει αποφασισθεί ότι οι κινητοποιήσεις τους θα περιλαμβάνουν πάντα την ημέρα Τετάρτη, οπότε γίνονται οι πλειστηριασμοί.
Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος ΟΒΕΕΣ κ. Βασιλόπουλος, ενώ εκ μέρους των αρχιτεκτόνων η κα Γιώτα Μπαξιβανάκη είπε ότι η απάντηση όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία και δυναμική. Κι αυτοί, όπως είπαν, απέχουν από τις επιτροπές και τους διαγωνισμούς.
Σχολίασε, δε, ότι η συμμετοχή στη συνάντησή τους ήταν μικρή αυτή τη φορά και διαφώνησε με την πρόταση για συμβολική κατάληψη στα γραφεία των βουλευτών, λέγοντας πως συμφωνεί με κατάληψη μόνο σε δημόσια κτήρια.
Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Πελοποννήσου, Κική Μωρακέα, αναρωτήθηκε αν αποσυρθεί αυτό το προσχέδιο, τι θα μπει στη θέση του και αναφέρθηκε στο νόμο που έχει τεθεί από το 2011 και, όπως είπε, «δεν είναι και καλύτερος». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Δεν αρκεί να λέμε μόνο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Θέλουμε και κάτι παραπάνω».
Η κα Μωρακέα τάχθηκε, επίσης, κατά της πρότασης για κατάληψη των γραφείων των βουλευτών.
Τοποθετήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ στο τέλος αποφασίσθηκε να γίνει πορεία προς την κεντρική πλατεία. Οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από το Διοικητήριο και, ανεβαίνοντας την Αριστομένους, έφτασαν στην πλατεία, όπου χειροκρότησαν όταν αντίκρισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τους περιμένουν στο μπαλκόνι των γραφείων.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Σε Μπίλιοβο – Κοσκάρακα ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας         
     
Αυτή την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με δύο από τα πιο σπουδαία μνημεία, το καθένα στο είδος του, στον ελλαδικό χώρο. Αμφότερα σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας από την Καλαμάτα.
Το πρώτο είναι το μοναδικό καλντερίμι Μπίλιοβος, που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα με Αλτομυρά. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα καλντερίμια της Ελλάδας, που αναρριχάται στις απότομες και δασωμένες πλαγιές της νότιας πλευράς του Καλαθιού. Η κατασκευή του αποτελεί μοναδικό δείγμα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής.
Το δεύτερο είναι το εντυπωσιακό φαράγγι της Κοσκάρακας, το οποίο θα προσεγγίσουν σε ένα τμήμα του. Το φαράγγι Ριντόμου – Κοσκάρακας αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό μνημείο, είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σύγκριση με πιο διάσημους συγγενείς του, όπως τη Σαμαριά και το Βίκο.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία του Ορειβατικού για Σωτηριάνικα. Από εκεί θα ξεκινήσει το περπάτημα και μέσω του Μπίλιοβου θα ανέβουν στα Αλτομυρά. Εκεί θα τους περιμένει μια μικρή έκπληξη – κέρασμα από τους ανθρώπους του χωριού. Αφού εξερευνήσουν τον όμορφο οικισμό θα κατέβουν στο φαράγγι της Κοσκάρακας, από όπου θα επιστρέψουν στα Σωτηριάνικα.
Ώρες πορείας: 8.
Βαθμός δυσκολίας: 2.
Θα υπάρχει, δε, δυνατότητα μόνο ανάβασης έως Αλτομυρά και επιστροφή.
Ώρες πορείας: 4
Βαθμός δυσκολίας: 1
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6977716580. 
 
*** H KALAMATA:21 συνεργάστηκε με τον φωτογράφο Τάσσο Βρεττό 

Για την απεικόνιση της Καλαμάτας μέσα από το φωτογραφικό φακό Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 συνεργάστηκε με το διακεκριμένο φωτογράφο Τάσσο Βρεττό για την απεικόνιση της Καλαμάτας μέσα από το φωτογραφικό φακό. Οι φωτογραφίες πλαισιώνουν το φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας, ενώ προγραμματίζεται έκθεση στην οποία θα εκτίθενται όλες οι φωτογραφίες. Έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του KALAMATA:21 μερικές από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται και στο φάκελο υποψηφιότητας, ενώ πρόκειται να δημοσιευθούν άλλες τρεις. Μέχρι την προγραμματιζόμενη έκθεση φωτογραφίας, δε θα αποκαλυφθούν άλλες φωτογραφίες. Ο φωτογράφος Τάσσος Βρεττός δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία: «Εύχομαι το 2021 η Καλαμάτα να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλη αυτή η υπέροχη προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα επιβραβευθεί, ανταμείβοντας την προσπάθεια των συμμετεχόντων στη διαδικασία ανάληψης του τίτλου. Σας ευχαριστώ για τη δημιουργική συνεργασία». - 

***  «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός»… από σήμερα στη Μεσσήνη

Τη γνωστή, επιτυχημένη, θεατρική παράσταση των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου, «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», ανεβάζει από σήμερα το Θεατρικό Εργαστήρι της Μεσσήνης και μέχρι τις 12 Μαρτίου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο «Νησιώτης» ηθοποιός Περικλής Αλμπάνης. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για απόψε 12 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσσήνης «Αθ. Δασκαρόλης». Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή (9.00 μ.μ.), Σάββατο & Κυριακή (8.00 μ.μ.) έως τις 12 Μαρτίου. Τηλέφωνο κρατήσεων 27220 24074&24555. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8 ευρώ και 5 ευρώ το παιδικό και τα ομαδικά. Κ. Γαζ. - 

*** «Αυτοδιοίκηση, κρίση και αυτοκριτική»
Τα όρια των θεσμών δεν είναι πάντα συγκεκριμένα, μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή και τις προκλήσεις της. Το ανάστημα των ανθρώπων που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους μια αποστολή, αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα της εξίσωσης. Θα μπορούσε καθένας εύκολα να πει πως για την κρίση του θεσμού της αυτοδιοίκησης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η οικονομική πραγματικότητα. Και δε θα είχε άδικο, αρκεί να κάνουμε μια απλή και καθαρή εξήγηση. Σε κάθε εποχή υπάρχουν κορυφαία αλλά και καταστροφικά μυαλά, ιδιοφυίες που αλλάζουν το ρου της ιστορίας, αλλά και μοιραίοι που καταγράφονται δικαίως στα μαύρα της κατάστιχα, σοβαροί πολιτικοί με λογική, ειλικρίνεια και όραμα, αλλά και λαοπλάνοι καιροσκόποι, τυχάρπαστοι πολιτικάντηδες. Αυτό συμβαίνει πάνω-κάτω και με τη δική μας εποχή. Η κρίση, όμως, που περνά η χώρα - η οποία είναι πρώτα ηθική και μετά οικονομική - έχει αμαυρώσει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό και έχει καταρρακώσει ψυχολογικά τους πολίτες, οδηγώντας τους στην απόλυτη απαξίωση των θεσμών και των προσώπων. Η παραπάνω ροπή προς τη γενίκευση αδικεί κάποιους από τους αυτοδιοικητικούς της Μεσσηνίας. Υπάρχουν ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που έχουν πραγματικά διάθεση να προσφέρουν στον τόπο και το κάνουν πολλές φορές με προσωπικό τους κόστος, φλερτάροντας με το στιγματισμό και την κακεντρέχεια των υπολοίπων. Υπάρχουν άνθρωποι που, παρά την ηθική κατάπτωση της κοινωνίας και την οικονομική κατάρρευση των δημοσιονομικών της, δίνουν καθημερινά από το δικό τους μετερίζι μια προσωπική άνιση μάχη, για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους και το μισθό που παίρνουν, σε μια εποχή φορολογικής αφαίμαξης. Υπάρχουν, φυσικά, πολύ περισσότεροι που έχουν βολευτεί σε μια καρέκλα και περιμένουν τις επόμενες εκλογές. Η ιδιομορφία της αυτοδιοίκησης είναι και ο βασικός λόγος της ύπαρξής της. Κανένας θεσμός δεν είναι τόσο κοντά στην κοινωνία και στον απλό πολίτη. Η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι σύμβουλοι, είναι άνθρωποι που ζουν στην πόλη. Καθημερινά παίρνουν ερεθίσματα από τους ανθρώπους της και νοιώθουν το σφυγμό της περιοχής. Έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα του τόπου, είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι υπεύθυνοι για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την επίλυση απλών πρακτικών ζητημάτων, που αφορούν στον απλό άνθρωπο. Τώρα, όσο ποτέ, ο θεσμός της αυτοδιοίκησης δίνει τις δικές του εξετάσεις. Πρέπει να αποδείξει πως πράγματι βρίσκεται δίπλα στον απλό πολίτη που δοκιμάζεται. Με ειλικρίνεια, λογική, σχέδιο και κατανόηση οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα κομματικά πρόσημα, τους εγωισμούς και τις κακές συνήθειες, για να μπορέσουν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια επιβίωσης της κοινωνίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι απλά ο πολιτικός δεσμός εκπροσώπησης των Μεσσηνίων με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι και ο κοινωνικός δεσμός ενότητας των Μεσσηνίων μεταξύ τους. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Οι δεύτεροι έκαναν την αυτοκριτική τους κι έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους εδώ και καιρό. Οι πρώτοι είμαι σίγουρος πως θα το κάνουν στο έπακρο μελλοντικά. Δεν τους ζητά κανένας να γίνουν αναγεννησιακοί διαφωτιστές και εθνοσωτήρες, αλλά χορτάσαμε από τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες ρουσφετολόγους. Του Ηλία Γεωργουλάκου Ασκούμενου δικηγόρου - 

***  Περί γλώσσας και δημοκρατίας
«Η εθνική σύνταξη θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστικές εισφορές, που κάθε ασφαλισμένος έχει καταβάλλει. Τί ποιό δίκαιο!»..., γράφει μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, στην επιστολή της προς τους συναδέλφους της δικηγόρους, με αφορμή την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας να καταλάβει τα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Πριν πάμε στην ουσία, να ξεκινήσουμε από την «αλφαβήτα», που υποτίθεται ότι γνωρίζει η κυρία Κοζομπόλη, καθώς δηλώνει ότι βρίσκεται επί 31 χρόνια στη μαχόμενη δικηγορία. Λοιπόν. Δικηγόρος στο επάγγελμα, άρα έμπειρη, και να γράφει «Τί ποιό δίκαιο!», δεν υπάρχει. Το «τι» δεν τονίζεται, και αν ενδιαφέρεται να μάθει το γιατί, ας ανοίξει τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη. «Ποιό», εν προκειμένω, δεν υπάρχει, αλλά και αν υπήρχε, θα ήταν άτονο. Το σωστό είναι «πιο», που σημαίνει περισσότερο. Αν έχει αντιρρήσεις, ας ανοίξει πάλι τον Τριανταφυλλίδη. Α, ξέχασα το «έχει καταβάλλει». Το σωστό είναι «έχει καταβάλει», με ένα «λ», επειδή ο παρακείμενος σχηματίζεται από το θέμα του αορίστου. Λεπτομέρειες ή υπερβολές θα πει κάποιος, ωστόσο, για επαγγελματίες που γνωρίζουν ελληνικά, μόνο τέτοιες δεν είναι. Όταν «κακοποιεί» την ελληνική γλώσσα Έλληνας βουλευτής και δη δικηγόρος, η πολιτική πάει περίπατο. Τι να συζητάμε από εκεί και μετά; Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Επί της ουσίας, αν και η ουσία για εμένα βρίσκεται στα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, λοιπόν, καταγγέλλει (!), ως προκλητική την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας να κάνει κατάληψη στα γραφεία των Μεσσήνιων κυβερνητικών βουλευτών. Αν αρχίσω και γράφω για τις καταλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανά την Ελλάδα, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θα χρειαστεί μια συλλεκτική έκδοση της εφημερίδας, αφιερωμένη εξαιρετικά! Μόνο τούτο θα καταθέσω. Την ημέρα της επετείου των Ιμίων απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα προς αποφυγήν επεισοδίων. Αν είχε πάρει τέτοια απόφαση καμιά Ν.Δ. ή κάνα ΠΑΣΟΚ, θα βλέπαμε σκηνές από την ταινία «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται»! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αντιδημοκρατική, «πρωτάκουστη και προκλητική» την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, οι εδώ Συριζαίοι της Νομαρχιακής Επιτροπής χρειάζονται ομαδική ψυχοθεραπεία! Πρωτάκουστα, προκλητικά, πρωτοφανή και ανεπίτρεπτα είναι αυτά που γράφουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, γιατί το κόμμα τους ήλθε στην εξουσία με «αγώνες» του πεζοδρομίου. Ξέχασαν, φαίνεται, τους προπηλακισμούς στον Οδυσσέα Βουδούρη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2012 στην Καλαμάτα. Τότε ήταν «κινηματικού» χαρακτήρα οι αντιδράσεις, τώρα η απόφαση για κατάληψη των γραφείων των βουλευτών προκλητική... O tempora, o mores! του Δημήτρη Γιατράκου 

***  Γέφυρα Τσακώνας: Ανατομία ενός εντυπωσιακού έργου
~ Η 2η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
~ Ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας. Πρόκειται για την γέφυρα Τ4 στην περιοχή Τσακώνα στα σύνορα Αρκαδίας -  Μεσσηνίας, μία τοξωτή, κρεμαστή γέφυρα, πραγματικό επίτευγμα των μηχανικών, καθώς κατασκευάστηκε πάνω σε ενεργή κατολίσθηση. Είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα τεράστιο τόξο που έχει στηθεί πάνω σε δύο βάθρα και η γέφυρα κρέμεται από αυτό το τόξο, δεν στηρίζεται πουθενά, ούτως ώστε να μην επηρεάζεται από την κατολισθαίνουσα περιοχή που βρίσκεται από κάτω της.

~ Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο του 2003 ενεργοποιήθηκε στην περιοχή μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ελληνικό οδικό δίκτυο. Όγκος 6.000.000 κ.μ. ολισθημένων υλικών μετακινήθηκαν έως και 100 μέτρα αποκόπτοντας πλήρως τη εθνική οδό. Αφού διερευνήθηκαν όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι αποκατάστασης ή παράκαμψης του σημείου αποφασίστηκε η κατασκευή της γέφυρας, καθώς αποδεσμεύει τον αυτοκινητόδρομο από μελλοντικές κατολισθήσεις που δεν μπορούν να αποκλειστούν από τους γεωλόγους.
Η μελέτη του έργου έγινε από ελληνικά γραφεία μελετών, ενώ η κατασκευή του από την ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., μέλος του Oμίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απασχολήθηκαν συνολικά πάνω από 600 άνθρωποι, οι οποίοι –όπως σημειώνει η εταιρία- στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν Έλληνες πολίτες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται σε 22.850.000 ευρώ.  
~** Βασικά χαρακτηριστικά
Η γέφυρα είναι ένας χαλύβδινος τοξωτός φορέας με αναρτημένο το κατάστρωμά του, συνδυαζόμενο με ένα φορέα από προεντεταμένο σκυρόδεμα προς την πλευρά της Τρίπολης. Έχει συνολικό μήκος 390 μ. και μέγιστο ελεύθερο άνοιγμα 300 μ. Το κατάστρωμά της έχει πλάτος 20,40 μ. στο προεντεταμένο τμήμα της και 22,80 μ. στο τοξωτό, ενώ περιλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας. Ο τοξωτός φορέας, ο οποίος αποτελεί σημαντική πρωτοτυπία για την Ελλάδα, αποτελείται από δύο παραβολικά τόξα που ενώνονται μεταξύ τους με αντιανέμιο σύνδεσμο.

~**  Μοναδικότητα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου, πολιτικό μηχανικό, Νίκο Ντονά, η μοναδικότητα της γέφυρας έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες: «Καταρχήν έχει να κάνει με το σχεδιασμό της, το μεγάλο ύψος και το μέγεθος του ανοίγματος που επιβλήθηκε από το σχεδιασμό ώστε να γεφυρώσει την κατολίσθηση. Επιπλέον, είναι σημαντική η έκταση των έργων που έγιναν για την κατασκευή των βάθρων της γέφυρας που φτάνουν 30 μέτρα κάτω από το έδαφος. Και βέβαια, ήταν πάρα πολύ μεγάλη η δυσκολία της κατασκευής των τόξων. Σκεφτείτε ότι φτιάχτηκαν από φορείς τεραστίας διατομής. Υπήρχε δυσκολία και στην παραγωγή τους στο εργοστάσιο και στη συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο αλλά κυρίως στην ανέγερσή τους σε αυτά τα ύψη. Χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα».
~Γέφυρα Τσακώνας Βίντεο : https://youtu.be/EpiQFsAnF3k .-
 
~ *Φωτογραφίες - βίντεο: ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
 ~*   Η κατασκευή και η ανέγερση του τόξου
Για τις δυσκολίες της κατασκευής και της ανέγερσης του τόξου μίλησε στο WE του News247 ο Αχιλλέας Πατσιούρας, ο οποίος εργάστηκε ως υπεύθυνος μηχανικός ανέγερσης των μεταλλικών στοιχείων της γέφυρας στη εταιρία ΕΜΕΚ ΑΕ, για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ενώ απασχολήθηκε και ως project manager για την βιομηχανοποίηση του τόξου στο εργοστάσιο. Όπως μας εξηγεί, για την κατασκευή του μεταλλικού τόξου δούλεψαν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες 130 άνθρωποι συνολικά, 50 στο εργοστάσιο και 80 στην ανέγερση. «Ξεκινήσαμε την ανέγερση του τόξου αρχές Ιουλίου του 2014 και την είχαμε ολοκληρώσει τέλη Δεκεμβρίου. Για τέτοιο έργο το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, ακολουθήσαμε όμως πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα διότι βρισκόμασταν πάνω σε ενεργή κατολίσθηση, αν μας έπιανε ο χειμώνας δεν ξέραμε τι μπορούσε να συμβεί με τις βροχές και την κακοκαιρία».
«Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το γεγονός ότι το τόξο για να μπορέσει να φτάσει σε τόσο μεγάλο ύψος πάτησε σε πύργους που ήταν μέσα σε μια ενεργή κατολίσθηση. Τα επιμέρους τμήματα φτιάχτηκαν στην Αθήνα , είχαν μέγιστο μήκος 15 μέτρα και τα μεταφέραμε σε νταλίκες. Στο εργοτάξιο τα ενώναμε σε σπονδύλους των 40 μέτρων. Είχαμε λοιπόν 40 μέτρα από τη μία πλευρά και 40 από την άλλη, με πλάτος 22 μέτρα τα οποία συνδέονταν με σωλήνες μεταξύ τους για να δημιουργηθεί το διπλό τόξο. Αυτό σχημάτιζε ένα τμήμα με μέγιστο βάρος 340 τόνων και έφτανε μέχρι 65 μέτρα ύψος. Για να το ανεβάσουμε μας έπαιρνε μιάμιση - δύο μέρες. Το κομμάτι ανέβαινε 5 μέτρα την ώρα κι έπρεπε να φτάσουμε στα 65 μέτρα».


Αδιάκοπες εργασίες μέρα νύχτα

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Πατσιούρα, όλο το διπλό μεταλλικό τόξο 250 μέτρων είναι συγκολλητό, δεν υπάρχουν κοχλιωτές συνδέσεις. «Τα κομμάτια του τόξου έπρεπε να κουμπώσουν το ένα με το άλλο και να συγκολληθούν με μια απόλυτη γεωμετρική ακρίβεια. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τη μεριά της Τρίπολης και από τη μεριά της Καλαμάτας και σιγά σιγά βρεθήκαμε στο κέντρο για να το κλείσουμε. Για να ενωθούν τα τόξα ανά σημείο μας πήρε γύρω στις 15 μέρες συνεχόμενης 24ωρης εργασίας, η μία βάρδια διαδεχόταν την άλλη, ενώ  απαγορευόταν να σταματήσουν οι συγκολλήσεις πριν την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της τελικής διατομής. Κάθε συγκόλληση έχει ελεγχθεί πλήρως με υπερήχους, τεχνολογία που μπορεί να δείξει ατέλειες μέσα στο μέταλλο της τάξεως χιλιοστών. Βέβαια, οι άνθρωποι που ήταν μέσα στο τόξο και έκαναν τις συγκολλήσεις, δούλευαν σε θερμοκρασίες 60 βαθμών κελσίου, με όλες τις προφυλάξεις βέβαια, στολές, μάσκες, δερμάτινα γάντια, ποδιές κλπ, σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά ασφαλείς. Η ασφάλεια όλων είχε προτεραιότητα».
~

Χωρίς πυλώνες

Η ανακούφιση για όλους ήρθε όταν είδαν το τόξο να στέκεται μόνο του, χωρίς τους πυλώνες στήριξης. «Εκεί ουσιαστικά ολοκληρώθηκε επιτυχημένα μια δουλειά 7 περίπου μηνών και μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν είχε ολοκληρωθεί, διότι η ανέγερση των καλωδίων και του καταστρώματος θα ήταν μεν κάτι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Είναι σημαντικό ότι όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν ήταν εξειδικευμένοι και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο καθένας μας ξεπέρασε τον εαυτό του. Εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλον. Και τα καταφέραμε».
 ~   *Φωτογραφίες - βίντεο: ΕΜΕΚ Α.Ε. / Παναγιώτης Σμυρνιώτης

***  Δέκα μαθήτριες του ΟΑΕΔ θα κάνουν πρακτική στο Δήμο Καλαμάτας  

Δέκα μαθήτριες των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Καλαμάτα ξεκινούν την πρακτική τους άσκηση σε υπηρεσίες του Δήμου και ο δήμαρχος τις καλωσόρισε χθες, ευχόμενος καλή επιτυχία σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για μαθήτριες που εκπαιδεύονται στο αντικείμενο Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας. Τα κορίτσια τοποθετήθηκαν σε Υπηρεσίες συμβατές με την εξειδίκευσή τους και ορίσθηκε αρμόδιος υπάλληλος για την καθοδήγησή τους. Θα απασχοληθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2017. Ο Χαράλαμπος Κοτσογλανίδης, προϊστάμενος Πρακτικής Άσκησης των ΕΠΑΣ Μαθητείας Καλαμάτας του ΟΑΕΔ, ευχαρίστησε το δήμαρχο για το ενδιαφέρον που δείχνει προς τους μαθητές του σχολείου αυτού και τη συμπαράστασή του στην εκπαίδευσή τους. Οι μαθητές κατά το διάστημα της πρακτικής άσκησης εμπλουτίζουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, η δε συνεργασία του σχολείου του ΟΑΕΔ με το Δήμο Καλαμάτας είναι άψογη, όπως τόνισε ο κ. Κοτσογλανίδης. Σημειώνεται ότι οι μαθητές αμείβονται με το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί με 11 ευρώ ημερησίως την αμοιβή τους, τη δε υπόλοιπη καταβάλλει ο Δήμος, ενώ είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. - 

***  «Μικραίνει» η «Κόκκινη Νύχτα»

Αλλάζει το ωράριο αυτή τη φορά και η «Κόκκινη Νύχτα», που οργανώνουν για τις 27 Φεβρουαρίου ο Δήμος Καλαμάτας με τους εμπόρους, δε θα έχει τόσο πολύ… ξενύχτι! Στη «Λευκή Νύχτα» του καλοκαιριού το ωράριο των καταστημάτων είχε επεκταθεί μέχρι τα ξημερώματα. Για την «Κόκκινη Νύχτα» τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το θέμα θα περάσει από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και τον ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, πραγματοποιούν την εκδήλωση αυτή για την υποστήριξη του εμπορικού και επαγγελματικού ιστού της πόλης. Η «Κόκκινη Νύχτα» θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου. Και αυτή τη φορά οι επισκέπτες θα μπορούν να περιπλανηθούν στις πλατείες και τους πεζόδρομους, συνδυάζοντας τις αγορές τους με τη διασκέδαση, καθώς μουσικές σκηνές και άλλα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα θα έχουν στηθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης. -

***   Έκτακτο! 3 μέτωπα της Ρωσίας εναντίον της Τουρκίας...
poergn
~ Ανοιχτή απειλή κατά της Τουρκίας, απεύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ρώσικης Δούμας, ο Konstantin Kosaçev.
Ο πρόεδρος απείλησε πως σε περίπτωση που εισβάλλει στην Συρία η Τουρκία, θα ανοίξουν αυτομάτως τρία νέα μέτωπα εναντίον της, τα οποία προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που παρουσίασε την είδηση, τα τρία μέτωπα που ανέφερε ο Kosaçev, είναι:
Η Σύρια
Το Ιράν
Η Μαύρη Θάλασσα.
Εκνευρισμό προκάλεσε την ίδια ώρα στην Μόσχα, η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, από όπου ανακοίνωσε και την αμέριστη στήριξη της χώρα τους στον αγώνα τους για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας.
Όπως φαίνεται οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο ρωσικός στρατός στην Κριμαία δεν πρόκειται να αφήσει τις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή.

*** Αποκάλυψη! Αυτό σκότωσε τους τρεις ήρωες στην Κίναρο...
hrves
~  Είκοσι χρόνια μετά τα Ίμια και την μοιραία νύχτα που στιγμάτισε όλους τους Έλληνες, βιώσαμε μια νέα τραγωδία που ξύπνησε εκείνες τις θλιβερές μνήμες.
Όταν πριν από 4 μέρες έπεσε «ξαφνικά» το ελικόπτερο ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και τρείς άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όλοι οι Έλληνες φοβήθηκαν ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μια νέα συμπλοκή με την Τουρκία.
Λίγες ώρες αργότερα όταν ανακοινώθηκε η επίσημη αιτία, παρότι υποστήριζε πως πρόκειται για συντριβή, γεννήθηκαν υποψίες.
Πλέον οι υποψίες αρχίζουν να έχουν «πάτημα», ύστερα από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως και υποστηρίζουν ότι Τούρκοι έριξαν σκόπιμα το ελικόπτερο, αντιθέτως δηλαδή με όσα έχουν ανακοινωθεί από τους φορείς.
Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα γραφεία του voicenews.gr δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημο φορέα, αλλά αναφέρουν πως η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε ηλεκτρομαγνητική ρουκέτα. Οι προθέσεις των Τούρκων για το Αιγαίο είναι γνωστές ανά τον κόσμο. Μια τέτοια κίνηση της Άγκυρας δεν θα ήταν απίθανη, δεδομένου της πρόσφατης κατάρριψης και του ρωσικού μαχητικού, που προκάλεσε την οργή της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μάλιστα, Συνταγματάρχης ε.α της Αεροπορίας Στρατού μίλησε σε γνωστή εφημερίδα και αποκάλυψε κρυφές λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Πρόκειται για έναν «άγνωστο πόλεμο» που διεξαγεταί καθημερινά στα ύδατα της χώρας μας, αλλά κανείς δεν αντιδρά και δεν ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες.
Εμείς σας παραθέτουμε την είδηση και αναμένουμε είτε επίσημη επιβεβαίωση, είτε διάψευση. Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για ότι νεότερο, σεβόμενοι πάντα την μνήμη των τριών ηρώων...

*** Καμπάνια "για γέλια" από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)
kampania
~ Τραγελαφικό είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νεολαία του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας. Η καμπάνια έχει το όνομα "Μαζί Νικάμε", αν και κάποιος θα έπρεπε να θυμίσει στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πως το κόμμα τους ήταν εκείνο που εφάρμοσε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο.
Η καμπάνια πλαισιώνεται από ένα βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούν γνωστά πρόσωπα, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκε, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση, κάτω από την οποία σας παραθέτουμε το τραγελαφικό βίντεο:
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της λιτότητας, των διακρίσεων και του ρατσισμού. Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη δημιουργούν έναν καινούριο δικό μας κόσμο. Έναν κόσμο που αμφισβητεί τους μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού, του ανταγωνισμού και του ατομικού δρόμου, έναν κόσμο που «πασχίζει να γεννηθεί τώρα που το παλιό πεθαίνει». Απέναντι στην Ευρώπη φρούριο εμείς θα χτίσουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, την Ευρώπη της Δημοκρατίας. Με παρακαταθήκη τις μάχες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζουμε να παλεύουμε και σήμερα για μία ζωή με αξιοπρέπεια.
Μέσω της καμπάνιας «Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε», η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα σε κάθε νέο και νέα που θέλει να πρωτοστατήσει στην μάχη κατά της λιτότητας. Που επιθυμεί να αγωνιστεί απέναντι σε κάθε διάκριση, ενάντια στην καταπίεση που μπορεί να βιώνει καθημερινά στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας, στη γειτονιά. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μία οργάνωση νεολαίας της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας και θέλει να δώσει φωνή σε όλους και όλες αυτούς και αυτές που σήμερα νιώθουν ότι ζουν στο περιθώριο και έρχονται αντιμέτωποι με την δίνη της κρίσης. Καλούμε λοιπόν τους νέους και τις νέες να οργανωθούν στις γραμμές της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσουν μαζί μας έναν κόσμο διαφορετικό.
Μέσα από τις τρεις θεματικές ενότητες της καμπάνιας, την παιδεία, την εργασία και τα δικαιώματα έχουμε ως στόχο αφενός να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, αφετέρου να θέσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων που αλλάζουν-βελτιώνουν την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων. Μέσα από πολύμορφες δράσεις και ενέργειες τους επόμενους μήνες, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την Ελλάδα, θα βρεθεί στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στις γειτονιές με στόχο να έρθει σε επαφή με τους χιλιάδες νέους και νέες που αναζητούν οξυγόνο στην ζωή τους.
Βίντεο , Έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε! #MaziNikame  , https://youtu.be/gHy16phvciQ .-

*** ΣΟΚ! Η Τουρκία διώχνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το έδαφος της...
ipatourkia
Με την Τουρκία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πλέον, αφού συνεχώς παρατηρούνται απρόβλεπτες κινήσεις από την πλευρά της με την ίδια να παρουσιάζει πολύ νευρική απέναντι στην διαφαινόμενη αυτονόμηση των Κούρδων!
Φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, αναφέρει πως θα κλείσει την μεγάλη αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στους Αμερικανούς, καθώς μέσω αυτής βοηθούν με κάθε τρόπο τους Κούρδους.
 Η Τουρκία φαίνεται απογοητευμένη από την αμερικανική πλευρά γιατί καταπολεμά τους τζιχαντιστές και εφοδιάζει με όπλα τους Κούρδους για να ισχυροποιηθούν στις μάχες τους.
Ενώ γενικά υπήρχε η αίσθηση για ένα θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, τώρα με αφορμή το κουρδικό τα πράγματα οδηγούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

***  Ο Νταβούτογλου προκαλεί την Ρωσία! Απίστευτο θράσος…
ntavoutooo
~ Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν σταματά να προκαλεί με κάθε απίθανο τρόπο.
Αρχικά δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί εναντίων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, παρακάμπτοντας τις αρνητικές συστάσεις από όλο τον διεθνή χώρο.‘ ’Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να πέσει η πόλη Αζάζ στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής «Δυνάμεις Προστασίας του Λαού» (YPG) – θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αντίδραση’’ δηλώνει κατηγορηματικά ο  Αχμέντ Νταβούτογλου.
Στην συνέχεια τα βάζει με την ρωσική πλευρά και οι αναφορές του είναι εκτός ορίων…
«Αν η Ρωσία εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση, αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει, θα αντιταχθούμε με εξαιρετικά αποφασιστικά αντίποινα. Η Ρωσία, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία είναι ύποπτη για πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο αληθινός σκοπός της Ρωσίας (στη Συρία) είναι να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αριθμό αμάχων, να υποστηρίξει το συριακό καθεστώς και να συνεχίσει τον πόλεμο» πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.
Η Ρωσία δεν έμεινε αδρανής και απάντησε κατηγορώντας ανοιχτά την Τουρκία πως είναι με το μέρος των νέων τζιχαντιστικών οργανώσεων και των ενόπλων μισθοφόρων που προσπαθούν να ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος.

***  Ηχωγενή Αμείλικτα Ερωτήματα...
  burning
~ Κώστα Δημ.Χρονόπουλου(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)Προφανώς οι εξουσιαστές μας αδυνατούν να αντιληφθούν στο που έχουν οδηγήσει τη χώρα (με διαφορετικό βέβαια ποσοστό συνευθύνης τους).Εδώ όμως που φθάσαμε (Σ.Σ και με δική μας, των εξουσιαζόμενων, συνευθύνη) οφείλουν να αλλάξουν πρακτική και να πουν αλήθειες.Είναι ηθική τους υποχρέωση, εθνική ανάγκη!1. Ο- ευφημιστικά αποκαλούμενος - "Ναός της  Δημοκρατίας", η Βουλή θα παύσει επιτέλους, να αποτελεί αρένα μονομάχων ή θέατρο κοκορομαχιών και φαιδροτήτων;θα αντιληφθούν οι "δύο μονομάχοι" ότι δεν είναι μόνοι τους; Ότι υπάρχουν και άλλα κόμματα στα οποία οφείλουν να απαντούν (ιδίως ο κος Πρωθυπουργός) , αλλά και να μην αποχωρούν όταν αγορεύουν οι Αρχηγοί τους;Τέλος θα τελειώσει κάποτε η παρελθοντολογία;Είναι δυνατόν - πχ - από τα 45' περίπου λεπτά της πρωθυπουργικής πρωτολογίας  τα 23' να αφορούν σε πεπραγμένα των προηγούμενων;2. Τι θα γίνει με τα  βαφτίσια / ονοματοδοσίες; Θα συνεχιστούν;Τα κόμματα έχουν  όνομα /τίτλο, αλλά οι αντίπαλοι επιμένουν να τους αποκαλούν με παρωνύμια / παρατσούκλια, ή επιθετικούς προσδιορισμούς όπως:Ν ε ο μ α ρ ξ ι σ τ έ ς , Ν ε ο φ ι λ ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι,  Φ α σ ί σ τ ε ς,  Σ τ α λ ι ν ι σ τ έ ς, Άκρο .... (οτιδήποτε), Ναζιστές, Ρατσιστές, κ.ο.κ.Γιατί δεν έχουν την στοιχειώδη ευπρέπεια , αλλά και υποχρέωση, να αποκαλούν τον άλλον με το όνομά του.  Έτσι πυροδοτείται, το κλίμα, πριν καν ξεκινήσουν οι διάφορες συζητήσεις.Η ονοματοδοσία αφορά και στις - εκάστοτε - προσφορές εξαπάτησης των ιθαγενών.Εδώ και χρόνια, ακούμε για:"Αλλαγή " (περί ΑΛΛΑΓΟΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟΥ επρόκειτο), "Εκσυγχρονισμό", "Επανίδρυση", "Ανασυγκρότηση",  "Ματιές, Δεξιές ή Αριστερές" (Σ.Σ Τυπικές περιπτώσεις  ΚΟΜΜΑΤΟΑΛΛΟΙΘΩΡΙΣΜΟΥ και παραπλάνησης), "Πρώτης φοράς Αριστεράς" (Σ.Σ Μετά τι; πάλι δεξιά; Ίσια, ευθεία θα πάμε άραγε ποτέ;).Το 2015: "Έτος Ανατροπής και Αξιοπρέπειας" (;).Το 2016:  "Έτος Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης" (;).Είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε στο έβδομο "Έτος επίκυψης" (sic).Αλήθεια το 2017 πως θα το βαφτίσουν; Μήπως: "Έτος χορευτικό", επειδή φαίνεται πως θα χορέψουμε το χορό του ατομικού και εθνικού μας Ζαλόγγου;3. Θα πάρουμε συγκεκριμένες, ειλικρινείς, πειστικές απαντήσεις ως προς το τί συνέβη τον τελευταίο χρόνο;Έχει δίκιο ο τ. Υπ/γος Οικονομικών (για όσα αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξη) ή όχι;Ήταν εν γνώσει ο κος Πρωθυπουργός  των όσων συνέβαιναν ή ενεργούσε αυθαίρετα ο Υπουργός;- Πατούσαμε σε δύο βάρκες: Ευρώ - Δραχμή, μέσα - έξω από την Ευρωζώνη;- Ποιοί αποφάσισαν το κλείσιμο των Τραπεζών και τα capital controls;- Υπήρχε "Plan X"σχεδιασμένο - ως εναλλακτική λύση - από την κυβέρνηση;- Τι ισχύει για την υπόθεση του  Νομισματοκοπείου; Ποιοί ψεύδονται;   Ο τ. Υπ/γος, οι αποχωρήσαντες  από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Διοικητής της Τράπεζας της      Ελλάδος ή ο κος Πρωθ/γος;    Ποιός λέει την αλήθεια;- Γνώριζε η Κυβέρνηση για τις μαγνητοφωνήσεις στο  Εurogroup;   Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει το πόσο μας εξέθεσε αυτό διεθνώς.- Γιατί απομακρύνθηκε / αποπέμφθηκε ο Υπουργός;   Πίεσαν οι ξένοι , και ποιοί; Ή ήταν πρωθυπουργική απόφαση;   Αν ήταν απόφαση του ιδίου του Κυβερνήτη, τότε γιατί τον άφηνε αχαλιναγώγητο    να εκθέτει με τη συμπεριφορά του τη χώρα, αλλά και να παίρνει επικίνδυνες    αποφάσεις  επί μήνες;- Ποιοί είχαν την "φαεινή" ιδέα διεξαγωγής του αχρείαστου δημοψηφίσματος;
~*
ΥΓ Θα πάρω ικανοποιητικές απαντήσεις στα παραπάνω (ως  πολίτης που το δικαιούμαι) ή θα ικανοποιηθώ / αρκεστώ να ακούω την ηχώ των ..........     Η Χ Ω Γ Ε Ν Ω Ν  μου ερωτημάτων ;

***  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΤΙ;
vouli
~ Του Δημητρίου Βαλασίδη*
Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν περίτρανα την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν προσήλθαν καθόλου στις κάλπες ή ψήφισαν λευκό. Μερικοί προτίμησαν να ψηφίσουν υπαλλήλους των διαπλεκομένων συμφερόντων ή γραφικούς και περιθωριακούς. Τελικά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίστηκαν από μια μικρή μειοψηφία του συνόλου του εκλογικού σώματος.
Επιτέλους η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού κατενόησε, ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης οδήγησε βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου την ομορφότερη Πατρίδα του κόσμου στην ολοκληρωτική καταστροφή. Όλοι οι πολιτικοί, των κυβερνήσεων και της αντιπολίτευσης, απεδείχθησαν ανίκανοι ή φαύλοι ή και τα δύο. Διέλυσαν τον πρωτογενή (γεωργία, κτηνοτροφία, κλπ) τομέα, τον δευτερογενή τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία, κλπ) και τον τριτογενή τομέα (τουρισμό και εμπόριο). Τον πακτωλό των δανείων και των επιδοτήσεων που λαμβάνανε δεν τον διέθεσαν για ανάπτυξη κυρίως του ιδιωτικού τομέα, αλλά για ρουσφετολογικούς διορισμούς στο Δημόσιο, μίζες, σπατάλες και "θαλασσοδάνεια" στους ημετέρους. Η διαφθορά και η διαπλοκή παραδίδεται από το ένα κυβερνόν κόμμα στο επόμενο. Όλα μαζί ψήφισαν το τρίτο και καταστροφικότερο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε προς ψήφιση τους καταστροφικούς για την χώρα εφαρμοστικούς νόμους και στην αντιπολίτευση προσποιούνται ότι αντιδρούν παριστάνουν τους ανήξερους.
Στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα είναι αναγκαία η διάλυση των διεφθαρμένων κομμάτων και η απόσυρση των ανίκανων πολιτικών προσώπων. Νέα υγιή κόμματα,  με καινούργιους έντιμους και ικανούς, πολιτικούς που θα αποτελέσουν τον τρίτο πόλο, θα οδηγήσουν την Ελλάδα και πάλι στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Στον αγώνα αυτόν πρέπει να συστρατευθούν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, άλλοι επιστήμονες, δικαστικοί, απόστρατοι αξιωματικοί, έντιμοι επιχειρηματίες αλλά και άλλοι πατριώτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Ο τρίτος πόλος, έχοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, να πατάξει με νέα σκληρότερη νομοθεσία την διαφθορά και την διαπλοκή πολιτικών- ΜΜΕ-συνδικαλιστών- επιχειρηματικών συμφερόντων και να προετοιμάσει την αντίσταση της Ελλάδας σε κάθε εχθρική επιβουλή στην ειρήνη και τον πόλεμο. Για την υλοποίηση όλων αυτών απαιτούνται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ελληνοκεντρική παιδεία, ανταγωνιστική οικονομία και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Είναι φανερό ότι τα καταστροφικά μνημόνια που ψηφίστηκαν σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων αυτών και το μόνον που επιδιώκουν είναι η εκποίηση του πλούτου της χώρας και την υποδούλωση της Ελλάδας.
  *ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΙΔΗΣ.
  ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ εα-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
  ΜΕΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

***  Η Κρίση και οι Επώδυνες Μεταρρυθμίσεις...
europe
~ Γράφει :  Ο Γιώργος Γκορέζης*Η επιλογή μας για συμπόρευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες του παγκόσμιου γίγνεσθαι αποτέλεσε πατριωτική πράξη που θέτει ενώπιον μας δύσκολα βήματα. Αλλά οι δυσκολίες, η αέναη κίνηση, η συνεχής αστάθεια και οι απρόβλεπτες μεταβολές ταιριάζουν στους Έλληνες, που ανά τους αιώνες αναζητούσαν τη πρόοδο και την ευημερία. Και αυτό είναι που θα διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι αμετάκλητη.Η Παγκοσμιοποίηση δημιουργεί σήμερα εξατομικευμένες, «τοπικές» ευκαιρίες. Ομάδες και περιφέρειες κρατών χαράζουν τους δικούς τους δρόμους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων «προς τα που πάνε τα πράγματα». Και επειδή «τα πράγματα» δεν εξελίσσονται σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε μεγάλες περιόδους, οι εκτιμήσεις πρέπει να βλέπουν αρκετά μπροστά.Τέτοιου είδους ασκήσεις αγνοούνται στη χώρα μας, πράγμα που έχει το δικό του μερίδιο συμμετοχής στη παρούσα κρίση. Αν για παράδειγμα είχαμε προσέξει τις υποδείξεις που είχαν γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 70 αλλά και το 1997 για το συνταξιοδοτικό σύστημα, αν είχαμε πάρει στα σοβαρά τις εκτιμήσεις από το 1980 για την αποβιομηχάνιση της χώρας, αν είχαμε προετοιμάσει τη χώρα για τις παρενέργειες του σταθερού ευρώ, αν όλα αυτά απασχολούσαν τους ειδικούς, το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο, η σημερινή κρίση θα ήταν πιο εύκολα διαχερίσιμη.Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε θα φιλοξενήσει στο μέλλον ένα καλύτερο κόσμο, κυρίως επειδή το επίπεδο ζωής θα έχει βελτιωθεί. Μέτρο θα αποτελεί πλέον η παγκοσμιοποίηση, που θα επιβάλει συγκλονιστικές αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε, στην τεχνολογία, τις πρώτες ύλες και στην ευμάρεια που θα βιώνουμε μέσα στο πολιτιστικό μας πρότυπο. Ο κόσμος θα συνεχίσει να στηρίζεται στις μεγάλες αξίες, προσθέτοντας κάθε νέα πραγματικότητα στις δοκιμασμένες παλαιές. Στη χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει ανεπανάληπτες ευκαιρίες η επιλογή της παιδείας, αλλά και η ανάδειξη ανταγωνιστικών ευκαιριών.Αν και ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί, η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές. Διαθέτει ανθρώπινες δυνάμεις υψηλής εξειδίκευσης που έχουν άριστη γνώση λειτουργίας των παγκοσμιοποιημένων διαδικασιών. Αυτό που χρειάζεται να αναπτύξει από τούδε, που είναι και το συστατικό της παρούσας κρίσης, είναι μια εμπεριστατωμένη εταιρική και κρατική οργανωτική ικανότητα, αντίστοιχη των ανθρωπίνων δεξιοτήτων της.Η παγκοσμιοποίηση δεν έβλαψε την ελληνική ταυτότητα, που βρίσκει πάντοτε φιλόξενη μοίρα σ’ ένα πολυκεντρικό σύστημα. Στο κόσμο που επιλέξαμε να ζούμε, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η «καταστροφή» μπορεί να είναι «δημιουργική». Για ένα νέο και ενάρετο κύκλο η ριζική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της ύφεσης μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης, αρκεί να κρατηθεί μακριά από τον πολιτικό αυταρχισμό, την αδιαλλαξία και τον οικονομικό προστατευτισμό.Στο περιβάλλον παγκοσμιοποίησης που εισήλθαμε, χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια που να είναι έτοιμα να αναλάβουν τους αναλογούντες κινδύνους, να οργανώσουν τις κατάλληλες επενδύσεις και να πιστέψουν στην ελληνική προοπτική. Θα βοηθήσει η διάχυση των τεχνολογιών, που κατέστη κανόνας ανάπτυξης. Η σταθερότητα στη περιοχή είναι άλλος σοβαρός παράγοντας επιτυχίας. Οι παραγωγικές μονάδες αναπτύσσονται στις χώρες που προσφέρουν τα κατάλληλα πλεονεκτήματα, και οι κινήσεις των κεφαλαίων δεν θα συνοδεύονται βέβαια από αντίστοιχες κινήσεις «στρατευμάτων», ή συστημάτων ελεγχόμενης διοίκησης, αλλά αυτά που στο παρελθόν αποκαλούσαμε «συμμαχίες» θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία και σταθερότητα περιβάλλοντος.Στα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας, μια ρημαγμένη, αλλά έτσι κι’ αλλιώς φτωχή χώρα, κατόρθωσε να σημειώσει πρόοδο. Παρ’ όλα τα λάθη και τη διαφθορά, που περιόρισαν την επιτυχία. Δεν υπάρχει λόγος να μην αισιοδοξούμε ότι το εγχείρημα μπορεί να επαναληφθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το μέγεθος των αλλαγών που διανοίγονται μπροστά μας μπορεί να μας προκαλεί σύγχυση και φόβο. Αλλά οι προκλήσεις αφορούν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και είναι τεράστιεςΠολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τη παρούσα κρίση. Στις δύσκολες επιλογές, θα πρέπει τελικά να είμαστε ικανοί να βρούμε την απαιτούμενη νέα ισορροπία. Με σύγκλιση στόχων και αρχών μεταξύ των διαφόρων κέντρων αποφάσεων και στο κέντρο περίπλοκων συμφερόντων. Και με το να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι η Ελλάδα ήταν, και θα πρέπει να παραμείνει διαφορετική από τους άλλους. Η ιστορία και η γεωγραφία, σ’ ένα κόσμο που συγκλίνει ταχύτατα και συνεννοείται καλύτερα, δεν αποτελούν εμπόδιο.Οι αδυναμίες του κρατικού και κοινωνικού μας συστήματος οδήγησε την ατομική προσπάθεια του νεώτερου κυρίως πληθυσμού της χώρας να επενδύσει σε ανώτερες μορφές οργάνωσης κοινωνιών. Αλλά η έξοδος επιστημόνων ελληνικής παιδείας δεν είναι τωρινό φαινόμενο, λόγω της απελπιστικής κρίσης στην αγορά εργασίας, αλλά μια παλαιότερη τάση, που τώρα διευρύνεται. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Στην εποχή που ξανοίγεται μπροστά μας πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την παραδοχή ότι η πραγματική ευκαιρία ξεκινά με το «εθνικό κέντρο» ανοικτό σ’ όλα τα διεθνή ρεύματα, σ’ όλες τις συνιστώσες του κόσμου.Πολλά μπορεί να αλλάξουν στα χαρακτηριστικά των κρατών στο αυριανό περιβάλλον συμμαχιών μας, ένα όμως που θα τα διακρίνει περισσότερο από ποτέ, είναι ο βαθύτερος εκδημοκρατισμός τους. Η συμμετοχή των πολλών στις αποφάσεις που αφορούν όλους θα είναι περισσότερο αποφασιστική. Οι απειλές για αλλαγές θα αφορούν μόνο αυτές που δημιουργούνται από την ταχεία αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.Για την κοινωνία μας στοιχείο αποσταθεροποίησης των οικονομικών και κοινωνικών σταθερών μπορεί να αποτελέσει η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις τελευταίες μετακινήσεις πληθυσμών. Υπάρχει τεκμηριωμένη ελπίδα για σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις χώρες της Ασίας και την υποσαχάρια Αφρική για να υποστείλει τις πρόσφατες υψηλές μεταναστευτικές ροές, παρά την εξωφρενική αύξηση του πληθυσμού τους που τις ευνοεί. Ας μη ξεχνάμε ότι χρειάσθηκαν 250 χιλιάδες χρόνια για να φθάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός στο 1 δισεκατομμύριο, ενώ σε άλλα 100 χρόνια έφθασε στα 2 δισεκατομμύρια και σε 50 χρόνια από τώρα αναμένεται να φθάσει στα 9,5 δισεκατομμύρια.Μετά την απομάκρυνση από την «ψυχροπολεμική εποχή» καθοριστική για την χώρα μας θα είναι η αλλαγή που συντελείται πάνω στις προϋποθέσεις διατήρησης της ειρήνης, που θα συνεχίζεται χάρις στην στρατιωτική υπεροχή της Δύσης. Η σταθερότητα στην περιοχή μας, αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιτυχίας, και στη προοπτική αυτή εγγράφονται οι ρεαλιστικές, εδώ και λίγα χρόνια, ελπίδες να ευρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα ενέργειας στον κυριαρχικό μας χώρο. Στα χρόνια που έρχονται η Ελλάδα θα χρειασθεί περισσότερο παρά ποτέ σταθερό περιβάλλον δημοκρατίας, ανοικτά σύνορα γα την διακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων, και πλήρη ενσωμάτωση στη παγκόσμια πολιτισμική κονίστρα, κυρίως στον τομέα υπηρεσιών παιδείας. Οι πρόσφατες αναταράξεις στο αραβικό τόξο, η εμπλοκή της Τουρκίας και οι πρόδηλες ανησυχίες της Δύσης είναι στοιχεία που ευνοούν την ελληνική υπόθεση. Οι δεσμοί με τον αραβικό κόσμο θα αναδειχθούν και πάλι, μετά την ηρεμία που θα ακολουθήσει τις συνταρακτικές συγκρούσεις και αλλαγές στις κοινωνίες αυτές. Κλειδί παραμένει η μεσολάβηση του κράτους του Ισραήλ, εφ’ όσον μπορέσουμε να κρατήσουμε την ανάμειξη του υπό έλεγχο.Μέχρι τούδε το κράτος που οργάνωσε η κοινωνία μας είχε σαν σκοπό να κρατήσει τον τόπο ενωμένο. Στο νέο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισήλθαμε οι τάσεις που επικρατούν είναι η διεύρυνση των κοινών κανόνων όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά κυρίως στον πολιτικό κώδικα. Το κράτος μας θα πρέπει επιτέλους να συγχρονισθεί με τους κανόνες της Ευρώπης. Να απεμπολήσει τον παλαιό του πελατειακό χαρακτήρα και σαν κράτος εργαλείο πλέον να εμβαθύνει στην παιδεία και τους κανόνες συμβίωσης, επενδύοντας στη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.-*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι Υποστράτηγος ε.α., μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

*** Ας γελάμε μαζί με τους Θεούς ... δεν γίνεται αλλιώς!
theoi
~ Του Αθανάσιου Καρανάσιου
Πολιτικού Μηχανικού
 Είναι σούρουπο. Πριν λίγο έδυσε ο λαμπρός ήλιος της Ελλάδος. Μια ακόμα μνημονιακή ημέρα, με όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τα αξεπέραστα προβλήματα, ανήκει στο παρελθόν. Ας μη βρει το ταίρι της στο μέλλον. Για όλα τα δεινά της πλειονότητας του πιο ιδιαίτερου λαού της οικουμένης, του Ελληνικού Λαού, υπεύθυνοι και κολάσιμοι είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (στο πιο καίριο σημείο λήψης αποφάσεων) και αναλογικά οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι μαζί τους επιχειρηματίες, τυχοδιώκτες και τα κομματόσκυλα ως ιδιώτες ή ως μέλη συλλογικών οργάνων που δρουν πειθήνια ως ιμάντες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Συνεργοί τους είναι οι αδιάφοροι εθελοτυφλούντες και κωφεύοντες "πολίτες".
Αναγνώριση, σε όσους αντιστάθηκαν και παρεμπόδισαν την εξέλιξη της τραγωδίας ως ενεργοί πολίτες και ανθρωπιστές. Ας είναι το αβέβαιο μέλλον, το αντίθετο αυτού που προμηνύει η λογική και η προφητεία των ανθρώπων. Γιατί ... "όταν οι άνθρωποι προφητεύουν οι Θεοί γελούν." Ας γελάμε κι εμείς μαζί τους (!!!), στην επίμονη αντιπαράθεσή μας με τους μισητούς απανθρωποποιημένους συγκάτοικους της γήινης σφαίρας, που εχθρεύονται τους συνανθρώπους τους. Δεν είναι σαν κι εμάς. Είναι κακόβουλα, ανήθικα και ιδιοτελή όντα.... συμπλεγματικά, εξαχρειωμένα,
βδερυρά κι ειδεχθή!!! Και ως τέτοια να αντιμετωπίζονται. Ο συνειδητοποιημένος αγώνας μας εναντίον τους συνεχίζεται, με την προσμονή, ότι τίποτα δεν είναι αμετάβλητο ... όπως αυτή η παλιοκατάσταση, που ανηλεώς και βάναυσα βιώνουν οι καλοί Έλληνες.

*** O   ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΙΕΡΕΑΣ -ΔΑΣΚΑΛΟΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ  ΠΑΠΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ (Ιωάννης Π. Παπανικολάου)  , { 08-01-2011 .....24/07/1987 } .-





***  Προσοχή! Κυκλοφορεί νοθευμένο λάδι...
ladi
~  Ελαιόλαδο του οποίου η διάθεση έγινε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, κρίθηκε «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ» από τον Ε.Φ.Ε.Τ, ύστερα από έκτακτους ελέγχους που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, μαζί με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας
Πρόκειται για το λάδι που διακινεί η επιχείρηση: «ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡ. ΚΩΝ/ΝΟΣ, Γεωργικές εκμεταλλεύσεις – Υπηρεσίες συσκευασίας και αποθήκευσης, Δ.Δ. ΦΙΛΙΑ Δ. ΟΙΧΑΛΙΑΣ».
Οι διάφανες πλαστικές φιάλες που διέθετε το παντοπωλείο δεν έφεραν τις απαραίτητες επισημάνσεις.
Παράλληλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ καλεί όσους το έχουν προμηθευτεί να το επιστρέψουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, επί της οδού Μιλτιάδου 4, στην πλατεία Δαβάκη.

*** 

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***   Γιαν Σούπερ Λίγκα  : 22η  αγωνιστική Σ/Κ 13 και 14/02/2016 :
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-0 .-
ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ  0-1 .-
ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης 
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  2-0 .-
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-1 .-
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  0-2 .-
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ   0-0 .- ^  Σα
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-3 .-

***  Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας έχει ως εξής:
Live score: Πανθρακικός-Πλατανιάς (17:15), «Χ» στο περιστέρι
ΣΑΒΒΑΤΟ  13/02/2016 :
Η ΑΕΚ έσπασε το αήττητο του Ολυμπιακού, τον νίκησε με 1-0
  ***  Ατρόμητος-Βέροια  0-0 .- ^
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Μπάρκας, Κοντοές, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Μπιτόλο, Ουσέρο (76' Κεϊτά), Μπρίτο, Ούμπιδες, Ματέι (65' Λε Ταλέκ), Στόιτσεφ, Παπαδόπουλος (65' Σουμπίνιο).
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Λόπεθ (67' Καντιμοίρης), Σιόντης, Μαραγκός, Μαλόν, Γιαννούλης, Ραούλ Μπράβο, Άρτσε (46' Γιουσούφ), Γεωργιάδης (79' Νέτο), Ανάκογλου, Ναζλίδης, Μαγέφσκι.

 ***  Πανθρακικός-Πλατανιάς   0-2 , (0-1).- ^
Τα  γκόλ : (18' Σελίν, 49' Ανγκούλο)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βάτσιος
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Χρήστου - Γκνιάτιτς
 ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Χρήστου (79' Γαβριηλίδης), Μελίσσης, Μπουγαΐδης, Μεχία, Ηλιάδης, Μπαϊκαρά, Χασομέρης (59' Βάλτερ), Ντιγκινί, Ιγκόρ.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Βάντερσον, Σελίν, Γκνιάτιτς, Μπανανά, Μενδρινός (90' Ντίνας), Μουνάφο, Ανγκούλο, Γουνδουλάκης (67' Στανισάβλιεβιτς), Αποστολόπουλος (80' Τσουράκης).
Βίντεο από αγώνα :
~*ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-2  δηλώσεις γκόλ  22η  αγων  13-02-2016: https://youtu.be/toFbB8S_9gU .-                                                                                        ~*ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ  0-2  το 1ο  γκόλ 22η αγων  13/02/2016 : https://youtu.be/3PMQ_oDtzWE .-
~*Πανθρακικός-Πλατανιάς 0-2  2ο γκόλ 22η αγων  13/02/2016: https://youtu.be/7Alq7JvYxG4 .-     
 
ΟΣΦΠ: «Είδαμε το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης»
***  ΑΕΚ-Ολυμπιακός  1-0 , (0-0) .- ^
Το γκόλ : 78΄ Μπάρκα μετά από εκτέλεση πεναλτι και απόκρουσης ,
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθήνας)
Κίτρινες: Γκάλο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Πέκχαρτ - Μιλιβόγεβιτς, Ντομίνγκες
Κόκκινες: Γκάλο (87΄-δεύτερη κίτρινη) - Μποτία (47΄), Μιλοβόγεβιτς (76΄-δεύτερη κίτρινη)
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Αρθο, Ντίντακ, Ζουκουλίνι (52΄ Πέκχαρτ), Σιμόες, Γιόχανσον (68΄ Βάργκας), Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (75΄ Μπουονανότε)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουϊ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Φορτούνης (47΄ Ντα Κόστα), Ντουρμάζ (86΄ Ντομίνγκες), Πάρντο (31΄λ.τρ. Σεμπά), Ιντέγε
~* Video   από τον αγώνα :
~* ΑΕΚ-ΟΣΦΠ  Α΄ημίχρον  0-0  22η  αγων  13-02- 2016 : https://youtu.be/bWpDPYPz2us .- 
~*ΑΕΚ -ΣΦΠ 1-0  δηλώσεις και γκόλ  13/02/2016 22η αγωνιστ : https://youtu.be/vbGI0jqcpRc .- 
 ~* ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0 γκόλ πεν  22η  αγων  13/02/2016 : https://youtu.be/ZQ6yXOf2RbA .- 
~*ΑΕΚ-Ολυμπιακός  1- 0  τέλος αγώνα  22η αγων   13- 02- 2016: https://youtu.be/ZQ6yXOf2RbA  .-
~* ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-0  22η  αγων φάσεις 13/02/2016: https://youtu.be/fBXhyjgcA1Aβ  .- 
~  Η ΑΕΚ έδωσε τέλος στο αήττητο σερί που είχε ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, καθώς τον νίκησε 1-0 στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Super League, με τους «ερυθρόλευκους» να αγωνίζονται με εννιά παίκτες, λόγω αποβολής του Μποτία στο 47' και του Μιλιβόγεβιτς στο 77', ενώ και οι γηπεδούχοι τέλειωσαν το ματς με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Γκάλο στο 86'.
~
Το «χρυσό» γκολ της Ένωσης σημείωσε ο Βάργκας στο 78', παίρνοντας το... ριμπάουντ από πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπουονανότε και απέκρουσε ο Ρομπέρτο. -


*** Μελισσανίδης: «Θα σε λιώσω, θα σε πνίξω με το κασκόλ»

Μελισσανίδης: «Θα σε λιώσω, θα σε πνίξω με το κασκόλ»
~  Καίει το φύλλο αγώνα τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον διαιτητή Καλογερόπουλο να γράφει σε αυτό ότι ο «Τίγρης» απείλησε τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο με τις ατάκες: «Θα σε λιώσω, θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε τινάζω στον αέρα, ξέρω που μένεις και τι κάνεις, είσαι μέλος της συμμορίας».
«Στο 28' του αγώνα οπαδοί της ομάδας ΑΕΚ άναψαν 10 καπνογόνα στις εξέδρες χωρίς να τα ρίξουν.
Στο 63' του αγώνα έγινε χρήση λέιζερ από οπαδούς της ΑΕΚ κατά των ποδοσφαιριστών του διαιτητή του αγώνα. Κατόπιν τούτου έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.
Στο 78' του αγώνα και ύστερα από την επίτευξη τέρματος, οπαδοί της γηπεδούχου ΑΕΚ άναψαν 15 καπνογόνα χωρίς να τα ρίξουν στον αγωνιστικό χώρο καθώς επίσης έριξαν 3 κροτίδες εκτός αγωνιστικού χώρου στην τάφρο του γηπέδου.
Στο ίδιο λεπτό έγινε προσωρινή διακοπή και προειδοποίηση από τα μεγάφωνα και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά.
Ο αγώνας ξεκίνησε 15 λεπτά αργότερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης διότι υπήρξε κοινό αίτημα και των δυο ομάδων στον παρατηρητή της Super League λόγω καθυστερημένης άφιξης της φιλοξενούμενης ομάδας βάσει σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ.
Μετά τη λήξη του αγώνα ο παρατηρητης διαιτησίας Κύρκος Δημήτριος μας δήλωσε ότι "Στο 30' του αγώνα κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Μελισσανίδης Δημήτριος ρωτώντας τον σε έντονο ύφος -αρχ...τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Καλά τα γράφει ο Δουκάκος ότι είσαι κολλητός του Βασσάρα και παίζεις συνέχεια. Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γαμήσω. Γαμ... την συμμορία σας-".
Μετά το τέλος του ημιχρόνου κινήθηκε πάλι ο ίδιος προς το μέρος του και τον απείλησε λέγοντας του: "Θα σε τινάξω στον αέρα, ξέρω που μένεις και τι κάνεις, είσαι μέλος της συμμορίας".
Στο 30' φίλαθλοι της γηπεδούχου ανήρτησαν για λίγο πανό με υβριστικό περιεχόμενο το οποίο μετά από μισό λεπτό κατέβηκε. Ουδεμία Παρατήρηση».  Newsroom ΔΟΛ

~*** Μελισσανίδης: «Νικήσαμε τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες» Μετά το ΑΕΚ - ΟΣΦΠ 1-0

 ~ Μελισσανίδης: «Νικήσαμε τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες»
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο μέσον, στα αποδυτήρια της ΑΕΚ μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού
~  «Σήμερα η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες» δήλωσε μετά το τέλος του ντέρμπι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος προσέθεσε ότι «το ελληνικό ποδόσφαιρο θα το αλλάξουμε όσοι το αγαπάμε πραγματικά. Θα παλέψουμε να φύγουν αυτές οι γκρανκάσες».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μελισσανίδη:
«Κερδίσαμε μια μεγάλη ομάδα, δώσαμε χαρά στον κόσμο και συνεχίζουμε. Αυτή ήταν η ΑΕΚ, πρέπει να συνεχίσουμε. Ήταν ένα ήσυχο παιχνίδι, ένα κανονικό ντέρμπι και νίκησε η ομάδα μου. Ήταν μία ΑΕΚ απο τα παλιά, 50,000 κόσμος που το χάρηκε. Ο κόσμος έδωσε πραγματικά εξετάσεις και όπως είδατε δεν έγινε το παραμικρό. Όλα πήγαν καλά, κερδίσαμε, είμαστε όλοι είμαστε χαρούμενοι. Δεν ήταν νίκη - απάτη. Όλες οι νίκες σημαίνει πολλά, όμως ειδικά αυτή ήταν κάτι σημαντικό.
Μετά από τόσο καιρό και ο κάθε ΑΕΚτζής αισθάνεται κάπως διαφορετικά. Η νίκη αυτή μας χρειαζόταν για τη συνέχεια. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είτε το θέλουνε είτε όχι, θα το αλλάξουν όσοι το αγαπάνε. Όλοι το βλέπουν.
Μόνο εσείς έχετε μούγγα, οι δημοσιογράφοι. Δεν τα βλέπετε τι γίνεται; Περιμένετε να σας τα πω εγώ; Σήμερα η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα το αλλάξουμε όσοι το αγαπάμε πραγματικά. Θα παλέψουμε να φύγουν αυτές οι γκρανκάσες».  Newsroom ΔΟΛ

 ~**  ΟΣΦΠ: «Είδαμε το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης»
«Επίθεση» σε Καλογερόπουλο
ΟΣΦΠ: «Είδαμε το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης»
~  Οξύτατη ανακοίνωση για τη διαιτησία του Καλογερόπουλου στο ντέρμπι εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, κάνοντας λόγο για αποβολές αλλά και πέναλτι «φαντάσματα». Οι «ερυθρόλευκοι» επιτίθενται με σφοδρότητα στον διεθνή διαιτητή, αναφέροντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «είδαμε από το διαιτητή Καλογερόπουλο το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης».
-  Η επίσημη θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον αγώνα με την Ένωση, όπως μεταφέρθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου:
-  «Απόψε είδαμε από το διαιτητή Καλογερόπουλο το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης. Αποβολή φάντασμα, πέναλτι και δεύτερη αποβολή φάντασμα. Που είναι απόψε οι κύριοι Κορέας, Ανδρεάδης και Σιμιτζόγλου;
-  Πού είναι ο ψηλός Παναθηναϊκάκιας εισαγγελέας; Όλοι αυτοί τα τελευταία 4 χρόνια, συμμετείχαν στη μεγάλη σκευωρία κατά του Ολυμπιακού και του προέδρου μας και τώρα προφανώς χαίρονται για όσα έγιναν και μάλλον θα κοιμηθούν ήσυχοι». Newsroom ΔΟΛ

***  Συνάντηση στην Τούμπα Σαββίδη- Κοντονή 
Ενημερωτική επίσκεψηΣυνάντηση στην Τούμπα Σαββίδη- Κοντονή
~   Τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρο Κοντονή συνάντησε σήμερα στην έδρα της ομάδας του στην Τούμπα, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, σε μια εθιμοτυπική και ενημερωτική επίσκεψη του Πολιτειακού ηγέτη του Αθλητισμού μετά από πρόσκληση της ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.
Το ραντεβού των δυο ανδρών ανανεώθηκε για το βράδυ καθώς θα υπάρξει δείπνο και η αναλυτική ενημέρωση από πλευράς ΠΑΟΚ έχει ως εξής: «Την Τούμπα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά από πρόσκληση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του γηπέδου, ενημερώθηκε για τις βελτιώσεις που έγιναν και για την ιστορία της Τούμπας. Το ραντεβού των δυο ανδρών ανανεώθηκε για ένα επίσημο δείπνο σήμερα, όπου θα συζητηθούν τα θέματα του ποδοσφαίρου". Για τη συνάντηση Κοντονή-Σαββίδη εξέδωσε ανακοίνωση και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου: "Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής επισκέφτηκε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, το γήπεδο της Τούμπας, συνοδευόμενος από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη και τους διοικούντες της ΠΑΕ. Ο κ. Κοντονής ξεναγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σύστημα υποστήριξης ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κάρτας φιλάθλου και τα συστήματα ασφαλείας, που έχει εγκαταστήσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και στα εκδοτήρια και στα τουρνικέ.
Ο υφυπουργός διαπίστωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πολύ μεγάλη επένδυση που έχει κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την ασφάλεια των θεατών και τη διεξαγωγή αγώνων με φίλαθλο πνεύμα, όπως ακριβώς αρμόζει στον χώρο του αθλητισμού. Είχε δε σύντομη συνάντηση με τον κ. Σαββίδη, όπου συζήτησαν θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης του κ. Κοντονή στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν και άλλες συναντήσεις με τις διοικήσεις των ΕΑΚ και άλλους θεσμικούς παράγοντες».  Newsroom ΔΟΛ


~** ΟΙ αγώνες και αποτελέσματα το  ΣΑΒΒΑΤΟ 13/02/2016
 *  Ατρόμητος-Βέροια 0-0
*  Πανθρακικός-Πλατανιάς 0-2 (18' Σελίν, 49' Ανγκούλο)
*  ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (78' Βάργκας) 
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/02/2016 :
 ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 0-3
  Καλλονή - Πανιώνιος  1-1
 Παναιτωλικός - Λεβαδειακός 2-0
 ΠΑΟΚ - Ηρακλής  0-1

ΔΕΥΤΕΡΑ  15/02/2016 :
 Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης 0-0  .- ^
Διαιτητής: Ι. Παπαδόπουλος
 Κίτρινες: Ορφανίδης, Καρυπίδης, Μπαξεβανίδης, Βασιλακάκης - Ντουντού, Κιτοκό, Αλόκο, Μούκαμ
 ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Ζαρόπουλος, Μπέρτος, Λισγάρας, Καρυπίδης, Μπαξεβανίδης, Βασιλακάκης, Λουσέρο, Σολτάνι, Ορφανίδης (57΄ Παπαστεργιανός), Νιέτο (74΄ Κρίστοφερ), Σκουρτάι (66΄ Καπετάνος)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δ.Τερεζόπουλος): Μπαντής, Κιτοκό, Ζησόπουλος, Αλόκο, Γιαννούλης, Ντουντού (77΄ Σανκαρέ), Χαμντανί, Μάσα (72΄ Ιωαννίδης), Μπερτόλιο (88΄ Λούι), Μούκαμ, Γιάννου.

***   Γ΄ Εθνική 
Κυριακή 14/2 – 15:00
1ος όμιλος – 21η αγωνιστική
Ηρακλής Αμπελοκήπων-Άρης (Σάββατο 13/2 – 15:00)
Καμπανιακός-FC Σερρων ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ
Βυζάντιο Κοκκινοχώματος-Κοζάνη
ΑΠΕ Λαγκαδά-Έβρος Σουφλίου
Θύελλα Φιλώτα-Απόλλων Καλαμαριάς
Νέστος Χρυσούπολης-Δόξα Δράμας
Απόλλων Κρύας Βρύσης-Καβάλα
Εορδαϊκός-Εθνικός Αλεξανδρούπολης
Ρεπό: Εθνικός Νέου Αγιονερίου
2ος όμιλος – 21η αγωνιστική
Φαρκαδόνα-Πύδνα Κίτρους
Οπούντιος Μαρτίνου-Εθνικός Φιλιππιάδας
Οικονόμος Τσαριτσάνης-Αχιλλέας Νεοκαισάρειας
Τύρναβος-ΑΕ Καραϊσκάκης
Φωκικός-Ρήγας Φεραίος ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ
Αιγινιακός-Θεσπρωτός
Νίκη Βόλου-Δωτιέας Αγιάς
Πιερικός-ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου
Ρεπό: Πύρασος Νέας Αγχιάλου
3ος όμιλος – 15η αγωνιστική
Χαλκίδα-Κανάρης Νενήτων 2-0 Σα
Σπάρτη-Αιολικός (13:00)  1-0
Ένωση Ερμιονίδας-ΠΑΟ Βάρδας 2-2
Παναργειακός-Βύζας Μεγάρων  3-0
Ηρακλής Ψαχνών-Καλαμάτα  0-1
ΑΟ Λεβάντε-Παναρκαδικός  0-1
Λουτράκι-Δόξα Νέας Μανωλάδας  1-0
4ος όμιλος – 17η αγωνιστική
Αστέρας Βάρης-ΠΑΟ Κρουσσώνας
Ηλυσιακός-Ιωνικός
Ιάλυσος-Γλυφάδα
ΑΟΤ Αλίμου-Τριγλία Ραφήνας
Επισκοπή-Κηφισιά
Φωστήρας-Ατρόμητος Πειραιά
ΟΦΗ-Ηράκλειο
Εθνικός-Ερμής Ζωνιανών.

** Στη Β΄ Εθνική :
Η Λαμία κέρδισε με 3-1 τον Παναιγιάλειο
Σε αναμετρήσεις για την 19η αγωνιστική της Football League σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Απόλλων Σμύρνης-Χανιά 1-0 .-
Παναιγιάλειος-Λαμία 1-3 .-

Κυριακή (15:00)
===============
Ολυμπιακός Βόλου-Ζάκυνθος 0-3 (α.α.)
Εργοτέλης-Αχαρναϊκός 0-3 (α.α.)
Κέρκυρα-Παναχαϊκή 2-1   .-  
Αναγέννηση Καρδίτσας-Καλλιθέα  1-1 .-
Τρίκαλα-Αγροτικός Αστέρας   0-0  
Πανσερραϊκός-Κισσαμικός  1-0  .-  

Δευτέρα
=======
18:00 Πανελευσινιακός-Λάρισα    0-2  .-
Συνοπτικά όλα τα αποτελέσματα:
Απόλλων Σμύρνης-Χανιά 1-0
Παναιγιάλειος-Λαμία 1-3
Ολυμπιακός Βόλου-Ζάκυνθος 0-3 (α.α.)
Εργοτέλης-Αχαρναϊκός 0-3 (α.α.)
Κέρκυρα-Παναχαϊκή 2-1
Αναγέννηση Καρδίτσας-Καλλιθέα 1-1
Τρίκαλα-Αγροτικός Αστέρας 0-0
Πανσερραϊκός-Κισσαμικός 1-0
Πανελευσινιακός-Λάρισα 0-2
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 19 αγώνες)
1. Λάρισα 41
2. Απόλλων Σμύρνης 39
. Κέρκυρα 39
4. Τρίκαλα 33
5. Καλλιθέα 31
6. Λαμία 30
7. Αχαρναϊκός 27
8. Κισσαμικός 26
. Αναγέννηση Καρδίτσας 26
10. Πανσερραϊκός 24
11. Χανιά 21
12. Παναιγιάλειος 20
. Ζάκυνθος 20
14. Ολυμπιακός Βόλου 19
. Εργοτέλης 19
. Αγροτικός Αστέρας 19
17. Παναχαϊκή 17 -18αγ.
18. Πανελευσινιακός 14 -18αγ.


~*** Α ΄ Κατηγορία  ΕΠΣΜεσσηνίας  . Σάββατο 13/02/2016 :
*** ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ 1-0 σκόρερ των Απολλωνιστών στο 43ο λεπτό
*** ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ-Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 1-0 Οι γηπεδούχοι του Σπύρου Τσικίνη άνοιξαν το σκορ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι στο 11ο λεπτό του α΄ημιχρόνου .-
***Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-0
*** Α.Ο.  ΦΑΡΑΙ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 19:00
~*** Α1   ΕΠΣΜεσσηνίας Σάββατο 19η  αγωνιστική , Σάββατο  13/02/2016 :
~  ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-1
~ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 0-0
~ ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ-Α.Ε. ΑΒΙΑ 0-0 στο 43ο λεπτό οι Μανιάτες έχασαν πέναλτι

~ ***  Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (17η αγωνιστική)
* ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ-ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 0-1
* ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟΥ-Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ 1-0
* ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ 0-0
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος  (17η αγωνιστική)
* ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ 0-1
* ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ- ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-0
* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-0

~***  Γ΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος  13η αγωνιστική
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-0


***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ:
Δοκιμασία σε Λαύριο για ΟΣΦΠ, υποδέχεται τον Απόλλωνα ο ΠΑΟ
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016
  Κόροιβος Αμ.-Κηφισι  87-77 .-
 ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο  87-94 .-
  Τρίκαλα-Άρης  68-83 .-
 Αρκαδικός-Κολοσσός Ρ.  77-67 .-
  Καβάλα-ΑΕΚ   55-65 .-

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 :
«Πράσινη» νίκη επί του Απόλλωνα στην «πρώτη» του Χέινς στο ΟΑΚΑ
 ~*  Παναθηναϊκός-Απόλλων  87-71 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 24-20, 53-36, 70-57, 87-81
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μητσόπουλος, Πουρσανίδης, Ταρενίδης
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Χέινς 11 (2), Πάβλοβιτς 10 (1), Παπαδάκης, Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα 18, Φελντέιν 6 (2), Καλάθης 15, Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 6, Λούντζης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Κώστας Μέξας): Αργυρόπουλος 3 (1), Μαστρογιαννόπουλος, Πάλμλαντ 4, Πελεκούδας, Κουζέλογλου 2, Λαμπρόπουλος 17 (1), Άντερσον 12 (2), Μέιερ 10 (1), Σάντλερ 22 (3), Νικολόπουλος, Γουντς 11.

Livescore: Λαύριο - Ολυμπιακός (35-32 20'), ο ΠΑΟ νίκησε τον Απόλλωνα
~* Λαύριο-Ολυμπιακός   55-71 .- ^
Παρέμεινε στην κορυφή ο Ολυμπιακός με «διπλό» στο Λαύριο
Τα δεκάλεπτα  : 17-17 , (35-32) ,  49-58, 55-71

***  Εύκολο απόγευμα για τον Άρη, 83-68 τα Τρίκαλα
Στην 18η αγωνιστική...
Εύκολο απόγευμα για τον Άρη, 83-68 τα Τρίκαλα
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΡΗΣ   68-83  .-^
Διαιτητές: Φούφης, Μάνος, Γεωργιάδης (Τανατζής)
Τα δεκάλεπτα: 25-23, 35-47, 50-66, 68-83
ΤΡΙΚΑΛΑ (Κώστας Φλεβαράκης): Τζόουνς 17(1), Κάντουγκαν 5, Τσιλούλης, Καραθανάσης 5(1), Τσιάρας 13(2), Βίλιαμσον 2, Καλλές 2, Ρόμπινσον 13(2), Καλογιαννίδης, Μπράουν 9(8ρ.), Βαρυτιμιάδης 2
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος, Πελεκάνος 5(1), Τσούπκοβιτς 2, Φλιώνης, Ουάιτ 22 (2), Ουότερς 5, Ζάρας 4, Χάγκινς 15, Κοέν 1, Μούρτος 8(2), Σίμτσακ, ΜακΝίλ 21 (5)
 Νίκη που του δίνει ελπίδες για την παραμονή ο Αρκαδικός
~** ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ  77-67 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 18-20, 36-32, 57-52, 77-67
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (Γιάννης Καστρίτης): Καββαδάς 15, Βαν Όστρουμ 3 (1), Νουουτίνεν 19 (1), Λι 2, Λέτζιον 15 (3), Τ. Τζόουνς 2, Κ. Τζόουνς 15 (2), Κοψαύτης, Στεφανίδης 3, Καλλινικίδης 3 (1)
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Λαρεντζάκης 11, Λίντεν 5 (1), Ρέλεφορντ 26, Σαλούστρος 9 (1), ΜακΓκί 4, Ντέιβις 6, Λιούις 6 (2)
 
Επέστρεψε στις νίκες ο Κόροιβος, 87-77 την Κηφισιά
~** ΚΟΡΟΙΒΟΣ-ΚΗΦΙΣΙΑ   87-77 .- ^  
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 42-41, 55-57, 87-77
ΚΟΡΟΙΒΟΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Ντέιβις 12 (1), Τρότερ 4, Βασιλόπουλος 2, Τσάπιν 22 (3), Χάρις 26, Πουλιανίτης 5 (1), Χριστοδούλου 2, Χαριτόπουλος 12, Γεωργάκης, Σλαφτσάκης 2
ΚΗΦΙΣΙΆ (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Στίγκερς 7 (1), Κασελάκης 22 (5), Χόγκ 3 (1), Ελ Αμίν 15, Γλυνιαδάκης 7, Μάρσαλ 8, Γκίκας 9 (1), Πόποβιτς 3, Σταμάτης, Χρυσικόπουλος, Σμιθ 3 (1)

Η ΑΕΚ έφυγε με το «διπλό» από την Καβάλα
~**  ΚΑΒΑΛΑ-ΑΕΚ   55-65  .-^
Διαιτητές: Κορομηλάς, Ανδρικόπουλος, Τζαφλέρης
 Τα δεκάλεπτα: 15-21, 29-32, 40-50, 55-65
ΚΑΒΑΛΑ (Στιβ Γιατζόγλου): Λέιζερ 7 (1), Ουίλιαμς 18, ΜακΚι 9 (1), Κοστόφ 2, Κρομά 9, Σταμπουλής 2, Γκέλιος 5, Καλαϊτζίδης, Γιαννακίδης 3 (1), Δεμερτζής.
ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Χέρστον 15 (2), Μιλόσεβιτς 9, Μαυροκεφαλίδης 9, Κατσίβελης 7 (1), Καλαμπόκης 9 (2), Παπαντωνίου 5 (1), Σάκοτα 6 (1), Κάρτερ 5, Μπράουν, Σαρικόπουλος, Μαυροειδής.

Πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ρεθύμνου, 94-87 τον ΠΑΟΚ
~**  ΠΑΟΚ - ΡΕΘΥΜΝΟ   87-94  .-  ^
Διαιτητές: Σχινάς, Σώμος, Μαγλογιάννης,
Τα δεκάλεπτα: 19-24, 40-46, 68-68, 87-94
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Τέπιτς 17 (1), Λιάπης, Κακαρούδης 7, Τσόχλας, Δέδας, Μαργαρίτης 12 (1), Κώττας, Ντούβνιακ 16 (3), Μάρκοβιτς 15 (1), Χάτσερ 20 (3)
ΡΕΘΥΜΝΟ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Ντελινικάιτις 13 (3), Σχίζας 4, Μάντεν 14 (2), Σάφτενααρ 7, Γιαννόπουλος 14 (2), Τσακαλέρης, Χάροου 13 (1), Στόουν 19 (4), Κάρτερ 10


***   Στην Euroleague στο  μπάσκετ  σήμερα 11/02/2016 :  ΙΜΚΙ-ΡΕΑΛ   82-93  .- ^
 Βασίλισσα στη Ρωσία η Ρεάλ, 93-82 την Κίμκι
 Τα δεκάλεπτα: 26-26, 48-43, 69-71, 82-93
Χίμκι (Κουρτινάιτις): Ράις 12, Σβεντ 17 (1), Ντράγκιτς 5 (1), Όγκουστιν 20 (1), Κόπονεν 5 (1), Βιάλτσεφ, Ιλνίτσκι, Μόνια 14 (4), Τοντόροβιτς, Χάνικατ 2, Ντέιβις 7, Σελεκέτο.
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 10 (2), Εντούρ, Ντόντσιτς, Ματσιούλις 11 (3), Ροντρίγκεθ 7 (1), Αγιόν 24, Κάρολ 8 (1), Γιουλ 17 (3), Τόμπκινς 11 (3), Ερνανγκόμεθ 2, Τέιλορ 3 (1).

~**  Φενέρμπαχτσε - Ουνικάχα Μάλαγα  80-59 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 16-15, 41-28, 61-45, 80-59
Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 12 (1), Χερσέκ, Ουντό 12, Μαχμούτογλου 9 (3), Μπογκντάνοβιτς 11 (3), Αρνά, Μπαϊράκ, Ουγκουρλού 4, Βέσελι 11, Κάλινιτς 1, Ντίξον 7 (1), Ντατόμε 13 (3).
Ουνικάχα Μάλαγα (Πλάθα): Τζάκσον 8 (2), Ούτα, Ντίαθ, Τόμας 8, Ντίεθ 4, Σουάρεθ 2, Καραχότζιτς 2, Νέντοβιτς 9 (1), Βάσκεθ 6, Κουζμίνσκας 4, Νέλσον 11 (2), Κούλεϊ 5.

~**  Ερυθρός Αστέρας - Τσεντέβιτα  94-74 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 26-12, 43-32, 62-56, 94-74
Ερυθρός Αστέρας: Κίνσεϊ 4, Ρέμπιτς 2, Ντάνγκουμπιτς 9, Λάζιτς 5, Μίτσιτς 14, Τέγιτς 2, Σιμόνοβιτς 7, Γκούντουριτς 13, Μίλερ 22, Τσίρμπες 10, Στίματς 6
Τσεντεβίτα: Πούλεν 20, Ουάιτ 18, Πίλεπιτς 9, Ζγκάνετς 1, Ουόκερ 8, Μπίλαν 17, Γκόρντιτς 1

~** Λαμποράλ Κούτσα - Μπάμπεργκ  90-64 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 26-13, 49-30, 72-46, 90-64
Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 16 (2), Ντιόπ Μ., Κοζέρ 4 (1), Πλάνινιτς 8, Χάνγκα 7 (1), Μπουρούσης 18 (11ριμπ., 2/4τρ.), Μπλάζιτς 7, Ντιόπ Ιλ. 2, Τιγί 5, Άνταμς 11 (3), Κορμπάτσο, Μπέρτανς 12 (3).
Μπάμπεργκ (Τρινκιέρι): Μέλι 7 (1), Ζήσης 7 (1), Στάιγκερ, Τάις 10, Γουαναμέικερ 11 (1), Στρέλνιεκς 5 (1), Χάρις 8 (1), Μίλερ 4, Χέκμαν 8 (2), Ιμπντίχι, Ραντόσεβιτς 4.

Κρίσιμες δοκιμασίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε Μόσχα και ΟΑΚΑ
~** Σε αναμετρήσεις για την 7η αγωνιστική στη φάση των «16» της Euroleague, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:5ος Όμιλος
----------
ΠΕΜΠΤΗ, 11/2/2016
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) 94-74
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μάλαγα (Ισπανία) 80-59
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12/2/2016
Τρίτη σερί ευρωπαϊκή νίκη του ΠΑΟ, 83-78 της Εφές
Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  83-78 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-20,(36-35) , 64-59 , 83-78 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Ράντοβιτς (Κροατία), Χιμένεθ (Ισπανία)
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 9 (1), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 7 (1), Ραντούλιτσα 23, Φελντέιν 10 (2), Διαμαντίδης, Γκιστ 11 (1), Καλάθης 12 (1), Κούζμιτς 2.
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Τάιους 2, Μπαλμπάι, Μπράουν 16, Όσμαν 4, Μπατούκ 2, Σάριτς 18 (1), Κορκμάζ, Γκρέιτζερ 11 (1), Ερτέλ 15 (1), Ντίμπλερ 2, Ντάνστον 6, Ντουβερίογλου 2.

Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)  82-58 .-^

6ος Όμιλος----------
ΠΕΜΠΤΗ, 11/2/2016
Κίμκι (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 82-93 .-^
Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 90-64 .-^
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12/2/2016
Ο Ολυμπιακός πάλεψε όμως «λύγισε» από την ΤΣΣΚΑ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)  92-85 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-15 , (41-33), 66-61 ,92-85 .-
ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολό 19, Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 21, Φριτζόν 3, Νίκολς, Τζάκσον 3, Φρίλαντ 8, Βοροντσέβιτς 1, Χίγκινς 12, Χριάπα 4, Κουρμπάνοφ 11, Χάινς 10.
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 15, Παπαπέτρου, Σπανούλης 15, Στρόμπερι 9, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 19, Μάντζαρης, Χάκετ 17, Λοτζέσκι 10.

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 92-86 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 16-19 , (38-31) ,65-53 ,92-86 .-

***  Εύκολα Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, ισοπαλία ο Εθνικός
Στην Α1 πόλο ανδρών...
Εύκολα Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, ισοπαλία ο Εθνικός
~ Με τον Ολυμπιακό να κερδίζει εύκολα στη Χίο την τοπική ομάδα με 11-3 και τη Βουλιαγμένη να επικρατεί 9-5 εκτός έδρας επί του Παλαιού Φαλήρου ολοκληρώθηκε η 12 αγωνιστική της Α1 πόλο ανδρών, η αλλιώς 1η για τον δεύτερο γύρο.
-  Από την άλλη πλευρά, ισόπαλος 8-8 με τη Γλυφάδα ήρθε ο Εθνικός, ενώ την εύκολη νίκη πήρε ο ΠΑΟΚ απέναντι στο Καλαμάκι.
~*  Σε αναμετρήσεις για την 12η αγωνιστική της Α1 ανδρών στην υδατοσφαίριση, σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2/2016
:
Χίος-Ολυμπιακός 3-11
ΠΑΟΚ-Καλαμάκι 11-6
ΝΕ Πατρών-Ηλιούπολη 6-7
Υδραϊκός-Παναθηναϊκός 10-7
Εθνικός-Γλυφάδα 8-8
Παλ. Φάληρο-Βουλιαγμένη 5-9
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)
Ολυμπιακός 218-37 36
Βουλιαγμένη 95-66 28 -11αγ.
Εθνικός 97-85 24
ΠΑΟΚ 109-106 22
Παναθηναϊκός 120-80 22
Υδραϊκός 101-107 20
Χίος 81-100 17
Γλυφάδα 99-108 14
Παλαιό Φάληρο 83-111 10
Ηλιούπολη 61-133 6
Καλαμάκι 77-137 4
ΝΕ Πατρών 60-131 1 -11αγ.

***   Ισοπαλία για Εθνικό και Ρέθυμνο, εύκολα Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη
Στην Α1 πόλο γυναικών...Ισοπαλία για Εθνικό και Ρέθυμνο, εύκολα Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη
Αποτελέσματα και βαθμολογία:
ΝΟΒΑ-Ολυμπιακός 4-31
Τρίτων Αμαρ.-Γλυφάδα 3-11
Βουλιαγμένη-Ποσειδών Ιλισίων 19-1
Εθνικός-Ρέθυμνο 9-9
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/2 (12η αγωνιστική)
Γλυφάδα-ΝΟΒΑ 12.00
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες)
Ολυμπιακός 259-37 33
Βουλιαγμένη 193-55 29
Ρέθυμνο 95-120 20
Γλυφάδα 91-90 17
Εθνικός 98-126 14
Ποσειδών Ιλισίων 66-138 7
Τρίτων Αμαρουσίου 70-152 7
ΝΟΒΑ 38-192 -1
 * Η Βουλιαγμένη ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -1 βαθμό.
* Ο ΝΟΒΑ έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό.

***  Στις αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:Νικητής ο ΠΑΟΚ στην Κηφισιά με επική ανατροπή μετά το 2-0
Ολυμπιακός - Παμβοχαϊκός 3-0 (25-18, 34-32, 25-21)

Ορεστιάδα - Άρης 3-0 (25-17, 25-23, 25-17)

Παναχαϊκή - Εθνικός Αλεξ. 3-2 (17-25, 25-21, 17-25, 25-18, 15-10)

Ηρακλής - Παναθηναϊκός 3-0 (28-26, 25-22, 32-30)

Φοίνικας Σύρου - Λαμία 3-1 (25-16, 15-25, 25-14, 25-18)

Κηφισιά - ΠΑΟΚ 2-3 (25-21, 27-25, 19-25, 17-25, 11-15)

Η βαθμολογία (σε 17 αγώνες)Ολυμπιακός 48-10 45
Α.Ο. Κηφισιάς 45-22 39
Φοίνικας Σύρου 42-20 39
ΠΑΟΚ 43-20 36
Παναθηναϊκός 35-29 28
Παμβοχαϊκός 30-35 23
Εθνικός Αλεξ/λης 29-38 22
Ορεστιάδα 26-39 20
Παναχαϊκή 24-42 16
Άρης 24-42 15
Ηρακλής 22-41 15
Λαμία 15-45 8

***   Επιστρέφει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος!

Η αγάπη του Σωτήρη Λυμπερόπουλου για την Εράνη είναι γνωστή και η απόφασή του να ενταχθεί στο ρόστερ και να βοηθήσει όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και με άλλους τρόπους την προσπάθεια να αναγεννηθεί και ν’ αφήσει πίσω της την Α1 της ΕΠΣΜ είναι μια ακόμη επιβεβαίωση. Ο κορυφαίος 39χρονος Φιλιατρινός τερματοφύλακας υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων και ζει πρωτόγνωρες στιγμές ευτυχίας με τη σύζυγό του τους τελευταίους μήνες με τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, αφήνοντας στην άκρη για φέτος τις προτάσεις που είχε από ομάδες εθνικών κατηγοριών. - 

***  Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου σε ποδόσφαιρο, βόλεϊ και μπάσκετ          
     
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
 ΑΣ Ανδρούσας – Μιλτιάδης, ΑΟ Φαραί – Εθνικός Μελ. για την 21η αγωνιστική
ΚΡΙΣΙΜΑ ΜΑΤΣ ΣΕ «Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ», ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ
 Με τέσσερα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο εκ των ουραγών Απόλλωνας Καλαμάτας φιλοξενεί τον δεύτερο της κατάταξης και φιναλίστ του Κυπέλλου Μεσσηνίας, Τσικλητήρα Πύλου, σ’ έναν πολύ κρίσιμο αγώνα, ο φορμαρισμένος ΑΟ Φαραί περιμένει τον Εθνικό Μελιγαλά, ο ΑΣ Ανδρούσας αντιμετωπίζει τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, ενώ ο εκ των ουραγών ΑΟ Διαβολιτσίου «κοντράρεται» με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας σ’ ένα επίσης πολύ κρίσιμο ματς.
  ΑΠΟΛΛΩΝ Κ. – ΠΥΛΟΣ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Απόλλωνα Καλαμάτας στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Τσικλητήρα Πύλου για να πάρει βαθιά βαθμολογική ανάσα στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή στην κατηγορία.
Ο προπονητής των «μαυρόασπρων» Γιώργος Γρηγορόπουλος και ο συνεργάτης  του Τάκης Κουτίβας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τον Δημήτρη Μικελάτο (τιμωρημένος) θ’ αγωνιστούν οι «ροσονέρι» της Πύλου. Ο τεχνικός Νίκος Κακαλέτρης, ο συνεργάτης του Κώστας Παλαμάρας και οι  ποδοσφαιριστές του στοχεύουν στο «διπλό».
    ΑΝΔΡΟΥΣΑ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας ο ΑΣ Ανδρούσας, παραμένοντας έτσι στην πρώτη επτάδα του βαθμολογικού πίνακα. Ο προπονητής Σπύρος Τσίκινης και ο συνεργάτης του Κώστας Καλογερόπουλος, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Βασίλη Κρεμμύδα (αποβλήθηκε  στον προηγούμενο αγώνα με τον Πάμισο Μεσσήνης).
Δύο καινούρια πρόσωπα στο ρόστερ της ομάδας της Ανδρούσας είναι οι Θανάσης Αλεβίζος και Παναγιώτης Σαραντόπουλος (προέρχονται από την Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης).
Μια σημαντική απουσία θα έχει και ο Μιλτιάδης και είναι εκείνη του Ουρουγουανού φορ Μάριο Μπαρσελό (τιμωρημένος). Ο τεχνικός της τριφυλιακής ομάδας Κώστας Λαμπρόπουλος μπορεί πάντως να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του δυναμικού μεσοαμυντικού Παναγιώτη  Σταματόπουλου (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί). Ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.
Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Μιλτιάδη είναι ο έμπειρος επιθετικός Κώστας Παυλόπουλος (ξεκίνησε τη σεζόν στον ΑΟ Χατζή).
  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.
Ως «τελικό» χαρακτηρίζουν τη σημερινή εντός έδρας συνάντηση με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας όλοι στο στρατόπεδο του Διαβολιτσίου και η νίκη αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια που κάνουν γι’ αποφυγή του υποβιβασμού.
Ο τεχνικός των «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου Σωτήρης Δημάκης και ο συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης αναμένεται να δώσουν χρόνο συμμετοχής και στο τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα Ηλία Μουρούσια (προέρχεται από τον Εθνικό Μελιγαλά). Νοκ άουτ είναι πάντως ο Διονύσης Δημόπουλος (τιμωρημένος).
Ο ΑΟ Διαβολιτσίου περιμένει θερμή συμπαράσταση από τους φιλάθλους του και σ’ αυτό το πολύ κομβικό ματς.
Από την ομάδα του Διαβολιτσίου αποχώρησαν οι Θάνος Θεοδωρόπουλος, Άρης Μερκούρη (συνεχίζουν στον Εθνικό Μελιγαλά).
Στους «ερυθρόλευκους» τώρα ο τεχνικός Λάκης Σπάλλας και ο συνεργάτης του Λεωνίδας Μούργος έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Ο Ολυμπιακός Καλαμάτας θέλει επιστροφή στις επιτυχίες (μετά την εντός έδρας ήττα από τον ΑΟ Σπερχογείας) και τις αξιόλογες εμφανίσεις.
  ΑΟ ΦΑΡΑΙ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τις νίκες θα επιδιώξει στη σημερινή εντός έδρας συνάντηση με τον Εθνικό Μελιγαλά ο ΑΟ Φαραί, μειώνοντας έτσι σημαντικά τη μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά. Στην Καλαματιανή ομάδα υπάρχει μια προσθήκη και μία αποχώρηση. Συγκεκριμένα, επέστρεψε ο Σενεγαλέζος μεσοεπιθετικός Ομάρ Ντιόπ και το τεχνικό τιμ Νίκος Γεωργακλής, Ίλια Λούτα ενδέχεται να του δώσουν χρόνο συμμετοχής. Από την άλλη πλευρά, παρελθόν αποτελεί ο μεσοαμυντικός Παναγιώτης Αντωνόπουλος («μετακόμισε» στον Ατρόμητο  Καλαμάτας).
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» το συγκρότημα του Μελιγαλά. Ο προπονητής Κώστας Κλάδης έχει πλέον δύο καινούρια πρόσωπα στη διάθεσή του που είναι οι Θάνος Θεοδωρόπουλος, Άρης Μερκούρη (Αποκτήθηκαν από τον ΑΟ Διαβολιτσίου). Βέβαια υπάρχει και  μία ακόμη σημαντική αποχώρηση από το «ρόστερ». Πρόκειται για τον έμπειρο επιθετικό Ηλία Μουρούσια (πήγε στον ΑΟ Διαβολιτσίου).
  Οι διαιτητές των ματς της 21ης αγωνιστικής
 Αναλυτικά οι συναντήσεις της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – Τσικλητήρας Πύλου:  Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Κ. Αδαμόπουλος, Ι. Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας: Γ. Μπλάνας, Μ. Μανιατέας, Φ. Κασκάνης
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Δ. Νίκας, Χ. Τσοπανάκης, Ε. Παναγιωτόπουλος
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Εθνικός Μελιγαλά: Δ. Πλακογιάννης, Στ. Τσαούση, Ε. Μπασιλάρης
 Κυριακή 14 Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Δωριέας Δωρίου: Δ. Πλακογιάννης, Ε. Παναγιωτόπουλος, Ι. Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Γαργαλιάνων
Τέλος  Άγρας Γαργαλιάνων – Πάμισος Μεσσήνης: Γ. Μπλάνας, Κ. Αδαμόπουλος, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Μεσσηνιακός: Ν. Καρβούνης, Χ. Τσοπανάκης, Δ. Σταυρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΟ Σπερχογείας – Πανθουριακός: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Χ. Γεωργαντάς, Ν. Γκούμας
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 20 αγώνες)
1. Πάμισος Μ. 57-7     53
2. Πύλος          47-18   48
3. ΑΟ Κυπαρισσίας    46-12   45
4. Εθνικός Μ.  39-19   40
5. AO Φαραί    29-25   32
6. Θουρία        30-25   31
7.  Ολυμπιακός Κ.      27-28   28
8. Ανδρούσα   26-20   26
9. Μιλτιάδης   23-30   25
10. ΑΟ Σπερχογείας   25-44   22
11. Τ. Άγρας    20-41   20
12.. Μεσσηνιακός       21-30   18
13. Αρφαρά     22-45   16
-. Δώριο          20-52   16
15. ΑΟ Διαβολιτσίου  23-38   14
-. Απόλλων Κ.            13-35   14
    Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 Πεταλίδι – Κορώνη, Νέος Άρις – ΑΕ Αβίας για την 19η αγωνιστική
Η ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Η Εράνη Φιλιατρών ου οδηγεί σταθερά την κούρσα στο πρωτάθλημα της Α1 Τοπικής κατηγ0ορίας, φιλοξενεί σήμερα τον Κεραυνό Καλαμάτας στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής.
Ακόμη, ο Απόλλων Πεταλιδίου «κοντράρεται» με τον δεύτερο της κατάταξης, Ακρίτα Κορώνης, ενώ ο αναγεννημένος Νέος Άρις «συγκρούεται» με την ΑΕ Αβίας.
  ΕΡΑΝΗ Φ. – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛ.
Επιστροφή στις νίκες (μετά δύο σερί ήττες με Αίαντα Καλαμάτας και Αναγέννηση Παραλίας) θέλει σήμερα κόντρα στον Κεραυνό Καλαμάτας η Εράνη Φιλιατρών, διατηρώντας έτσι τη βαθμολογική διαφορά από τους διώκτες της. Ο τεχνικός Δημήτρης Λίτσας και ο συνεργάτης του Στασινός Χρονόπουλος, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Κώστα Καραχάλιου (αποβλήθηκε στο ντέρμπι με την Αναγέννηση Παραλίας). Καινούρια πρόσωπα στο ρόστερ της φιλιατρινής ομάδας οι Λυκούργος Ανδρώνης (αποχώρησε από το Μιλτιάδη) και Θεόδωρος Μέντζας (αγωνιζόταν στον ΑΟ Χατζή).
Στην Καλαματιανή ομάδα τώρα ο προπονητής Νίκος Μουλατσιώτης θα έχει κανονικά στη διάθεσή του τον έμπειρο μεσοεπιθετικό Γιάννη Σταθόπουλο (εξέτισε την ποινή της μιας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί). Ο Κεραυνός Καλαμάτας θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
  ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΚΟΡΩΝΗ
¨Ένα μόνο αποτέλεσμα σκέπτονται στο στρατόπεδο του Απόλλωνα Πεταλιδίου για τον κρίσιμο αγώνα με τον Ακρίτα Κορώνης και είναι η νίκη για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Αλέκος Τσατάς δεν αντιμετωπίζει  ιδιαίτερα προβλήματα.
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Κορώνης, διατηρώντας έτσι την επαφή του με την κορυφή. Ο τεχνικός Νίκος Σαββίδης έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ – ΑΕ ΑΒΙΑΣ
Να συνεχίσει τις αξιόλογες εμφανίσεις και τις επιτυχίες θέλει κόντρα στην ΑΕ Αβίας ο Νέος Άρις, ξεφεύγοντας έτσι ακόμη περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Τάσος Χαρίτος έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους». Τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα οι Νάσος Κακαλέτρης  (αποχώρησε από τον Πανιώνιο) και Παναγιώτης Μπάκας (έπαιζε στο εξωτερικό).
Με στόχο το διπλό θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Κάμπου για να καλύψει τη βαθμολογική απώλεια στο προηγούμενο ματς με τον Παπαφλέσσα Χώρας, αλλά και να παραμείνει «ζωντανή» στη μάχη της ανόδου. Ο τεχνικός Διονύσης Πουλής δεν έχει στη διάθεσή του τον Θάνο Γαλανόπουλο (τραυματίστηκε σοβαρά στην προπόνηση της Πέμπτης).
  Οι διαιτητές των ματς της 19ης αγωνιστικής
Αναλυτικά τα ματς της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
  Σήμερα - 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – Κεραυνός Καλαμάτας: Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Ακρίτας Κορώνης: Ν. Γκούμας, Δ. Γιαννακλής, Αρ. Κυριόπουλος
Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – ΑΕ Αβίας: Μ. Καρβούνης, Στ. Παλλαδινός, Δ. Ταβολαρέας
 Κυριακή 14  Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αναγέννηση Παραλίας – Ομόνοια: Δ. Νίκας, Ηλ. Τσουλάκος, Κ. Βοσνάκης
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
ΑΟ Μεθώνης – ΑΟ Ασπροχώματος: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Π. Ηλιόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Χώρας
Παπαφλέσσας Χώρας – Χανδριναϊκός: Χ. Καστανάς, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Ταβουλαρέας
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Ηρακλής Καλαμάτας: Π. Σερεμέτης, Φ. Κασκάνης, Ηλ. Τσουλάκος
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 18 αγώνες)
1. Εράνη Φ.     48-18   41
2. Κορώνη       44-24   38
3. Αναγέννηση Π.        35-20   37
-. ΑΕ Αβίας     24-15   37
5. Ασπρόχωμα            29-25   27
6. Αίαντας Κ.  26-18   25
7. Ομόνοια      29-26   24
8. Χώρα           27-29   23
9.  Χανδριναϊκός         31-33   22
10. Πεταλίδι    24-39   18
11. Νέος Άρις 21-49   17
12. ΑΟ Μεθώνης        12-26   14
13. Κεραυνός Κ.         12-30   13
14. Ηρακλής Κ.           15-25   9
    Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ο Ολυμπιακός Ανάληψης φιλοξενεί την ΑΕΚ Καλαμάτας
 Ο πρωτοπόρος του 2ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, Ολυμπιακός Ανάληψης, φιλοξενεί σήμερα την ΑΕΚ Καλαμάτας για την 17η αγωνιστική.
Στον 1ο όμιλο ξεχωρίζει το ντέρμπι ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΟ Πατίστα. Ακόμη, η ΑΕ Αιθαίας αντιμετωπίζει τον Ηρακλή Κυπαρισσίας, ενώ ο Ατρόμητος Πλατέος «κοντράρεται» με τον Διαγόρα Κοπανακίου.
Στον 2ο όμιλο ξανά, η Θύελλα Χαρακοπιού που βρίσκεται στη δεύτερη θέση περιμένει τον αναγεννημένο Ατρόμητο Καλαμάτας, ενώ η Δόξα Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον ΑΟ Στενωσιάς σ’ ένα πολύ κρίσιμο βαθμολογικά αγώνα.
  Οι διαιτητές των ματς της 17ης αγωνιστικής
 Αναλυτικά τα ματς της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
ΑΕ Αιθαίας – Ηρακλής Κυπαρισσίας: Ηλ. Ρέκκας, Αναστασία Τσουκάλη, Π. Ηλιόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΟ Πατίστα: Ηλ. Σκόρδος, Ι. Μαντάς, Δ. Σταύρου
Γήπεδο Πλατέος
Ατρόμητος Πλατέος – Διαγόρας Κοπανακίου: Χ. Γεωργαντάς, Αθ. Παπαϊωάννου, Χρ. Λίγγρη
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – ΑΟ Στενωσιάς: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Π. Κομπιλίρης, Μ. Ζέρβα
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Ατρόμητος Καλαμάτας: Χ. Καστανάς, Δ. Σταυρόπουλος, Ευστ. Αναγνωστόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης -  ΑΕΚ Καλαμάτας: Π. Σερεμέτης, Κ. Βοσνάκης, Θ. Αγγελακάκης
 Κυριακή 14 Φεβρουαρίου – 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΕ Γαργαλιάνων: Β. Σακκάς, Στ. Μπότη, Χ. Λίγγρη
Ώρα 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Αστέρας Μικρομάνης: Στ. Τσαούση, Θ. Αγγελακάκης, Κ. Αντωνόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης: Δ. Γιαννακλής, Π. Ηλιόπουλος, Ηλ. Ρέκκας
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΕ Μάνης: Στ. Παλλαδινός, Δ. Τάγαρης, Ευστ. Αναγνωστόπουλος
Γήπεδο Βλαχόπουλου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Πράσινα Πουλιά: Ηλ. Σκόρδος, Δ. Σταύρου, Ε. Τσαούση
 Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου – 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος – ΑΟ Φυτειάς: Χ. Καστανάς, Δ. Ταβουλαρέας, Φ. Χέλη
 Γ΄  ΤΟΠΙΚΗ
 Νέστορας Πύλου – Θησέας Καλαμάτας για τον 2ο όμιλο
 Ο Νέστορας Πύλου αντιμετωπίζει σήμερα τον Θησέα Καλαμάτας στο ματς που ανοίγει την αυλαία της 13ης αγωνιστικής (και προτελευταίας) του 2ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας.
  Οι διαιτητές των αγώνων της 13ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
  Σήμερα – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Καλλιθέας
Νέστορας Πύλου – Θησέας Καλαμάτας: Β. Βρυώνης, Αντ. Μιχαλόπουλος, Ερ. Τζεμάλι
 Κυριακή 14 Φεβρουαρίου – 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ίκαρος Καλαμάτας – ΠΑΟΚ: Φ. Κασκάνης, Π. Καράβολας, Αικ. Σαμπαζιώτη
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Δαναός: Ηλ. Τσουλάκος, Γ. Νιάρχος, Κ. Τσάκαλη
Ώρα 12.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΟ Λεΐκων – Ερμής Καλαμάτας: Π. Ηλιόπουλος, Ηλ. Ρέκκας, Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Βέργας – Αστέρας Βαλύρας: Ν. Γκούμας, Ι. Γιαννέτσος, Φ. Χέλη
Ώρα 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας: Ε. Μπασιλάρης, Γ. Νιάρχος, Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΣ Φυτειάς – ΑΟ Χατζή: Ι. Μαντάς, Ηλ. Ρηγόπουλος, Β. – Ε. Ρηγοπούλου
Ρεπό: Πανευαϊκός.
Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τρία ακόμη ματς για την 12η αγωνιστική
Η Καλαμάτα BC κόντρα στον ΝΟ Πύλου
Η πρωταθλήτρια χειμώνα, Καλαμάτα BC, αντιμετωπίζει σήμερα το ΝΟ Πύλου εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής (πρεμιέρα του β΄ γύρου) του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Ακόμη, η Καλαμάτα 80 φιλοξενεί τον ΑΓΟΝ Γυθείου, ο Άτλας Καλαμάτας «κοντράρεται» με τον Ευκλή Καλαμάτας στο τοπικό ντέρμπι, ενώ ο Γ.Σ Γαργαλιάνων περιμένει τον Ακάδημο Καλαμάτας.
  Οι διαιτητές των συναντήσεων της 12ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα – ώρα 3.00 μ.μ.
Τέντα
Καλαμάτα 80 – ΑΓΟΝ Γυθείου: Π. Ρίζος, Χρ. Νικητόπουλος
4.00 μ.μ.
ΔΣ Πύλου
ΝΟ Πύλου – Καλαμάτα BC: Λ. Νάστος, Παν. Χριστόπουλος
7.00 μ.μ.
Τέντα
Άτλας Καλαμάτας – Ευκλής Καλαμάτας: Παν. Μαγκαφάς, Π. Ρίζος
ΔΓ Γαργαλιάνων
ΓΣ Γαργαλιάνων – Ακάδημος Καλαμάτας: Λ. Νάστος, Παν. Χριστόπουλος
 Κυριακή 14 Φεβρουαρίου – 4.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
ΑΕ Σπάρτης – Απόλλων Τρίπολης: Γ. Δούβρης, Γ. Τσούβαλης
8.00 μ.μ.
ΑΚΔ Τρίπολης
ΣΔΥ Τρίπολης – ΓΣ Μεσσήνης: Αντ. Αναστόπουλος, Χρ. Καρνέζης
Β΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Με τέσσερις συναντήσεις ανοίγει η αυλαία της 8ης αγωνιστικής
 Με τέσσερις συναντήσεις ανοίγει σήμερα η αυλαία της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Β΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων (κατά όμιλο) με τους διαιτητές που τους σφυρίζουν…
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ώρα 4.00 μ.μ.
ΔΣ Μεσσήνης
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Θουρίας: Δ. Σχοινάς, Θ. Παναγάκης
Ώρα 6.00 μ.μ.
ΔΣ Μεγαλόπολης
Πελασγός Μεγαλόπολης – Αναγέννηση Παραλίας: Γ. Δούβρης, Γ. Τσούβαλης
 Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Ώρα 5.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
Φιλαθλητικός Σπάρτης – ΑΠΟΕΛ Μολάων: Σωτ. Καραμπάγιας, Λ. Ντάσι
7.00 μ.μ.
ΔΓ Σπάρτης
Λακωνικός Κρόνος – Άρης Σκάλας: Σωτ. Καραμπάγιας, Λ. Ντάσι.
    Α2 ΒΟΛΕΪ
Παίζουν μόνο οι άνδρες του Ακρίτα τελικά…
 Εκ νέου αναβολές στα πρωταθλήματα της Α2 βόλεϊ αποφάσισε η ΕΟΠΕ, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι, η ανδρική ομάδα του Ακρίτα είναι η μοναδική μεσσηνιακή που θα παίξει σήμερα, υποδεχόμενη στις 3.30 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας τον Εθνικό Πειραιώς. Αντίθετα, αναβλήθηκε ο εντός έδρας αγώνας της Καλαμάτας ’80 με την Ολυμπιάδα και στις γυναίκες οι εκτός έδρας συναντήσεις του Μεσσηνιακού και του Ακρίτα, με τον Ιωνικό και την Ευρυάλη, αντίστοιχα.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
Σάββατο 13/02/2016 14:00 OTE SPORT 3
Ντούινσμπουργκ - Καρλσρούι
Bundesliga 2

14:45 OTE SPORT 1
Σάντερλαντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League

15:00 NOVASPORTS 3
Ατρόμητος - Βέροια
Super League

16:00 OTE SPORT 7
Έμπολι - Φροζινόνε
Serie A

16:30 OTE SPORT 3
Ντόρτμουντ - Ανόβερο
Bundesliga

16:30 OTE SPORT 4
Βόλφσμπουργκ - Ίνγκολσταντ
Bundesliga

16:30 OTE SPORT 5
Ντάρμσταντ - Μπάγερ Λεβερκούζεν
Bundesliga

16:30 OTE SPORT 8
Βέρντερ - Χόφενχαϊμ
Bundesliga

17:00 ΕΡΤ2
Δόξα Λευκάδας - Ηρακλής
Μπάσκετ, Α2 ανδρών

17:00 NOVASPORTS 4
ΠΑΟΚ - Ρέθυμνο
Basket League

17:00 NOVΑSPORTS 6
Ολυμπιακός - Παμβοχαϊκός
Βόλει, Volley League

17:00 OTE SPORT 1
Έβερτον - Γουέστ Μπρομ
Premier League

17:00 OTE SPORT 2
Ρεάλ Μαδρίτης - Αθλέτικ Μπιλμπάο
La Liga

17:15 NOVASPORTS 3
Πανθρακικός - Πλατανιάς
Super League

18:00 NOVASPORTS 7
Παρί Σεν Ζερμέν - Λιλ
Ligue 1

18:30 OTE SPORT 5
Παναιγιάλειος - Λαμία
Football League

19:00 ΕΡΤ2
1η μέρα αγώνων Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου

19:00 OTE SPORT 7
 Κιέβο - Σασουόλο
 Serie A

19:15 OTE SPORT 2
Βιγιαρεάλ - Μάλαγα
 La Liga

19:30 NOVASPORTS 1
ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Super League

19:30 OTE SPORT 3
Κολονία - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Bundesliga

19:30 OTE SPORT 4
Τσέλσι - Νιουκάστλ
Premier League

20:30 NOVASPORTS 3
Νασιονάλ Μαδέϊρα - Σπόρτινγκ
Πορτογαλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

21:00 NOVΑSPORTS 2
Ναντ - Λοριάν
Ligue 1

21:30 OTE SPORT 2
Βαλένθια - Εσπανιόλ
La Liga

21:45 OTE SPORT 1
Γιουβέντους - Νάπολι
Serie A

22:45 NOVAPORTS 4
Γκιμαράες - Σετούμπαλ
Πορτογαλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

23:00 OTE SPORT 5
Λούιβιλ - Νοτρ Νταμ
NCAA

23:05 OTE SPORT 7
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Μπέτις
La Liga
***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  
~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08-Φεβρουαρίου -2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-08-2016.html  .-
~Η Εφημνερίδα  μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 09 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-09-2016.html .-           
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη 10 Φεβρουάριος  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-10-2016.html .- 
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/10-2016.html .-    
Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Φεβρουαρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-11-2016.html .-          
~   Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 12  Φεβρουαρίου  2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-12-2016.html .-
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html .- 
~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 13  και  14 Φεβρουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/13-14-2016.html .-
Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  13 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-13-2016.html  .-
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS    στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  14  Φεβρουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-14-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15  Φεβρουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-15-2016.html .- 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  ,
 ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas = 
Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4481 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.092  βίντεο   .-
 ~
 ***   Φωτογραφίες   Αρφαρά Καλαμάτας  Ν. Μεσσηνίας 2015-2016

 

















 
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
*** ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ  ..ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ :
~ Το  όραμα -όνηρο του Χ. Τρικούπη
~ Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, οραματίσθηκε τη γεφύρωση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν το Ρίο από το Αντίρριο.  Το 2004, το μεγαλόπνοο αυτό όραμα έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 
~  Το 1880, ο Χαρίλαος Τρικούπης εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Γεννημένος στο  Ναύπλιο, οραματίστηκε την ένωση της περιοχής Μεσολογγίου από την οποία καταγόταν  (βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου) με την Αχαΐα, στην Πελοπόννησο (νότια ακτή). Στις 29 Μαρτίου 1889, μίλησε στο Κοινοβούλιο για την ανάγκη γεφύρωσης του Στενού Ρίου-Αντιρρίου. Ωστόσο, η κατασκευή του έργου αυτού δεν ήταν τεχνικά εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Έτσι, χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας μέχρι το Ελληνικό Δημόσιο να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης. Η πρόσκληση σε διαγωνισμό το 1991 και ο διαγωνισμός του Δεκεμβρίου 1993 οδήγησαν στην υπογραφή, στις 3 Ιανουαρίου 1996, της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997 όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Στις 19 Ιουλίου 1998, ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.
~
 
 
 
Η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. συστάθηκε το 1995 από τη γαλλική VINCI και έξι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, με έδρα το Χαλάνδρι Αττικής και με αποκλειστικό σκοπό τη σύναψη με το Ελληνικό Δημόσιο και την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Ως Παραχωρησιούχος, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. έχει την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, συντήρησης και λειτουργίας της Γέφυρας στη διάρκεια των 42 ετών της περιόδου παραχώρησης. Για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έχει υπογράψει μέχρι σήμερα περισσότερες από 50 συμβάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η σύμβαση κατασκευής με την Κατασκευάστρια Κοινοπραξία καθώς και οι πολυάριθμες αναλυτικές χρηματοδοτικές συμβάσεις με τους Δανειστές.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής ο Παραχωρησιούχος εξασφάλισε την εύρυθμη διαχείριση όλου του χρηματοδοτικού πλαισίου του έργου, καθώς και την κάλυψη των καθημερινών χρηματοδοτικών αναγκών του. Από τον Αύγουστο 2004, οπότε και έληξε η κατασκευαστική περίοδος και μέχρι τη λήξη της περιόδου παραχώρησης, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του έργου (μέσα στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης), για τη συντήρησή του και όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε το έργο να βρίσκεται πάντα στη πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων. Σκοπός της είναι μέσα από τη συμβατικά χρηστή διαχείριση του έργου, η κοινωνική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Για αυτόν το λόγο, η Γέφυρα έχει αναπτύξει και προτίθεται στο μέλλον να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την εμπορική, κοινωνική και χορηγική στρατηγική της.
Οι μέτοχοι της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. είναι:
Μέτοχοι της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
Μέτοχος%
VINCI CONCESSIONS57,45%
ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ22,02%
J & P AVAX12,14%
ΑΘΗΝΑ8,39%
ΣΥΝΟΛΟ100%
~
 
 
 
Καινοτόμες μελέτες και μέθοδοι υπεράκτιας κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η μοναδική καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων. Αξίζει να επισημανθούν μεταξύ άλλων η υιοθέτηση και εφαρμογή της λύσης αβαθούς θεμελίωσης σε ενισχυμένο πυθμένα, το συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα καθ’ όλο το μήκος της γέφυρας (2.252 m), το ευμέγεθες σύστημα σεισμικής απόσβεσης, τα εξοπλισμένα με ειδικές αντισεισμικές διατάξεις καλώδια ανάρτησης, οι αρμοί διαστολής που μπορούν να παραλάβουν μεγάλες μετατοπίσεις ως προς τον άξονα της γέφυρας και εγκάρσια.
Επικεφαλής της μελέτης και κατασκευής ήταν η γαλλική εταιρεία Vinci σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες (Άκτωρ, J&P και Αθηνά).
Γεωφυσικό Περιβάλλον κατασκευής του Έργου
Το περιβάλλον στο οποίο κατασκευάστηκε η γέφυρα παρουσιάζει έναν συνδυασμό φυσικών αντιξοοτήτων που καθιστά το έργο αυτό αρκετά περίπλοκο, όπως το πλάτος του Στενού που είναι περίπου 2.500 μέτρα, το βάθος της θάλασσας (ως και 65 μέτρα) σε συνδυασμό με τα βαθιά χαλαρά αλλουβιακά στρώματα, η πιθανότητα έντονης σεισμικής δραστηριότητας, οι τεκτονικές μετακινήσεις και οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι. 
ΥπέδαφοςΥπέδαφος - Περιβάλλον
Το ανάγλυφο του πυθμένα εμφανίζει απότομες κλίσεις προς τις δύο ακτές και ένα μεγάλο οριζόντιο επίπεδο σε βάθος περίπου 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η διερεύνηση των πρώτων 100 μέτρων του πυθμένα κατέδειξε την απουσία βραχώδους υποστρώματος. Σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες, το πάχος των ιζημάτων που αποτελούνται από παχιές αργιλικές στρώσεις αναμεμειγμένες, σε ορισμένα σημεία, με λεπτή άμμο και ιλύ υπερβαίνει τα 500 μέτρα.
 Σεισμοί & τεκτονικές  μετακινήσεις
Σεισμοί & τεκτονικές κινήσειςΟ Κορινθιακός Κόλπος και πιο συγκεκριμένα η βόρεια ακτή της Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ενεργών ρηγμάτων, όπως του Ξυλοκάστρου, του Αιγίου, της Ελίκης, του Ψαθοπύργου, της Πάτρας κ.ά. που αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη.
Στα ρήγματα εντοπίζεται η πλειονότητα των σεισμών που καταγράφονται στην περιοχή ως αποτέλεσμα των τεκτονικών μετακινήσεων μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου που φθάνουν κάποια χιλιοστά τον χρόνο.
Η ανάλυση σεισμικού κινδύνου κατέληξε ότι ένας σεισμός κοντινού πεδίου μεγέθους ως και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι καθοριστικός για τον ορισμό της σεισμικής δράσης στην περιοχή του έργου. Στον χάρτη, οι κύκλοι και τα τετράγωνα αντιστοιχούν σε ιστορικούς και καταγεγραμμένους από τα όργανα σεισμούς μεγέθους μεγαλύτερου των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Άνεμοι
Λόγω της μορφολογίας των γύρω ορεινών όγκων, το Στενό Ρίου-Αντιρρίου είναι γνωστό για τους συχνούς και ισχυρούς ανέμους. Η ταχύτητα αναφοράς του ανέμου (ωριαίος μέσος όρος σε 10 μέτρα ύψος, περίοδος επαναφοράς 120 έτη) εκτιμήθηκε στα 30 m/sec με βάση μια πλούσια βάση δεδομένων μετρήσεων ανέμων.
Φορτία μελέτης
Τα σεισμικά φορτία σχεδιασμού ορίζονται με τη μορφή φάσματος απόκρισης στο επίπεδο του πυθμένα της θάλασσας. Η μέγιστη επιτάχυνση εδάφους ισούται με 0,48 g και η μέγιστη φασματική επιτάχυνση ισούται με 1,2 g για περιόδους μεταξύ 0,2 s και 1,0 s. Το φάσμα αυτό θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε σεισμό με περίοδο επαναφοράς 2.000 ετών ή σε σεισμικό γεγονός με 5% πιθανότητα υπέρβασης για τη διάρκεια ζωής των 120 ετών. Στο ακόλουθο σχήμα, το φάσμα μελέτης της Γέφυρας συγκρίνεται με αυτό που απαιτείται από τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (EAK 2000).
Φορτία μελέτηςΔεδομένων των τεκτονικών μετακινήσεων στην περιοχή και της διάρκειας ζωής των 120 ετών της γέφυρας, οι συμβατικές προδιαγραφές απαιτούσαν η Γέφυρα να μπορεί να παραλάβει πιθανές κινήσεις ρηγμάτων ως και 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση, οριζόντια και/ή κατακόρυφα μεταξύ δύο διαδοχικών βάθρων, σε συνδυασμό με κατακόρυφη κλίση 1/500 των πυλώνων.
Η ταχύτητα αναφοράς του ανέμου (ωριαίος μέσος όρος σε 10 μέτρα ύψος, περίοδος επαναφοράς 120 έτη) που ελήφθη ήταν 32 m/sec. Στο επίπεδο του καταστρώματος (57 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) η ταχύτητα ανέμου αναφοράς (μέση 10’) είναι 50 m/sec. Ωστόσο, τα εύκαμπτα καταστρώματα, των καλωδιωτών (όπως της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) και των κρεμαστών γεφυρών, είναι επιρρεπή σε αεροδυναμικά φαινόμενα που δύνανται να δημιουργήσουν συνθήκες αστάθειας. Οι υπάρχουσες προδιαγραφές απαιτούν η αεροδυναμική ευστάθεια των εύκαμπτων γεφυρών με άνοιγμα μεγαλύτερο των 200 μέτρων να επιβεβαιώνεται με αεροδυναμικές δοκιμές. Για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου οι προδιαγραφές απαιτούσαν η κρίσιμη ταχύτητα ανέμου για «αστάθεια σε πτερυγισμό» (flutter instability) να είναι μεγαλύτερη των 74 m/sec και το εύρος ταλάντωσης λόγω «διάχυσης δίνης» (vortex shedding) να παραμένει περιορισμένο.
Επίσης, η γέφυρα πρέπει να είναι ικανή να αντέξει σε πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου 180.000 τόνων dwt που πλέει με ταχύτητα 16 κόμβων. Αυτό αντιστοιχεί σε οριζόντιο στατικό φορτίο  28.000 τόνων που εφαρμόζεται σε ύψος 67 μέτρων (3 μέτρα πάνω από τη συνήθη επιφάνεια της θάλασσας) από τη βάση των βάθρων.
Σχεδιασμός
Εξαρχής ήταν σαφές ότι το κρίσιμο φορτίο για το μεγαλύτερο τμήμα της κατασκευής είναι ο συνδυασμός τυχηματικού σεισμικού φορτίου. Ο κρίσιμος τυχηματικός σεισμικός συνδυασμός φόρτισης συνίσταται στον σεισμό σχεδιασμού και 50% των τεκτονικών μετακινήσεων.
Η επιλεγείσα λύση προκρίθηκε μετά από εξέταση ενός μεγάλου αριθμού εναλλακτικών επιλογών τόσο ως προς το είδος της ανάρτησης (καλωδιωτής έναντι κρεμαστής γέφυρας) όσο και ως προς το σύστημα θεμελίωσης.
Αναφορικά με τα θεμέλια, η φέρουσα ικανότητα και οι αντίστοιχες κατασκευαστικές μέθοδοι αποτελούσαν βασικό μέλημα σε αυτές τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από χαλαρό έδαφος έδρασης, σημαντικές σεισμικές επιταχύνσεις και μεγάλο βάθος νερού. Εξετάστηκαν και εναλλακτικά συστήματα θεμελίωσης (όπως η θεμελίωση με πασσάλους, οι βαθιά πακτωμένοι θάλαμοι και η αντικατάσταση εδάφους) με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματά τους σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό του κόστους κατασκευής, τη δυνατότητα υλοποίησης και την τεχνική αρτιότητα. Η ανάλυση αυτή κατέδειξε ότι η αβαθής θεμελίωση ήταν η πιο ικανοποιητική λύση υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν εφικτή η σημαντική βελτίωση των 20 πρώτων μέτρων του εδάφους. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση μεταλλικών ενθεμάτων. Αν και οι θεμελιώσεις αυτές μοιάζουν με θεμελιώσεις με πασσάλους, δεν συμπεριφέρονται σε καμία περίπτωση ως τέτοιες, αφού δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ενθεμάτων και του θεμελίου, το οποίο θα επιτρέψει στη θεμελίωση να ανασηκωθεί μερικώς ή να ολισθήσει σε σχέση με το έδαφος κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού γεγονότος.
Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του έργου αυτού είναι το συνεχές καλωδιωτό κατάστρωμα, το οποίο εκτός του ότι είναι το μακρύτερο στον κόσμο είναι και πλήρως αναρτημένο. Αυτό δημιουργεί ένα αποτελεσματικό σύστημα μόνωσης που μειώνει σημαντικά τις σεισμικές δυνάμεις που ασκούνται στο κατάστρωμα και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ευκαμψία ώστε να  παραλαμβάνονται οι πιθανές μετακινήσεις ρηγμάτων μεταξύ των γειτονικών βάθρων. Στην εγκάρσια διεύθυνση, το κατάστρωμα θα συμπεριφέρεται σαν εκκρεμές και οι πλευρικές του κινήσεις πρέπει να περιορίζονται. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση υδραυλικών αποσβεστήρων στους πυλώνες (4) και  στα μεταβατικά ακρόβαθρα (2) στόχος των οποίων είναι να περιορίσουν τις σχετικές πλευρικές μετατοπίσεις μεταξύ του καταστρώματος και των πυλώνων απορροφώντας μεγάλο μέρος της ενέργειας που εισάγεται κατά τη διάρκεια σεισμικών γεγονότων. Επιπρόσθετα, το κατάστρωμα πρέπει να παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια πολύ ισχυρών ανέμων αποτρέποντας την άσκοπη καταπόνηση του συστήματος απόσβεσης. Για τον σκοπό αυτόν είναι συνδεδεμένο με κάθε πυλώνα μέσω μιας οριζόντιας μεταλλικής ράβδου (που ονομάζεται «αναστολέας εγκάρσιας στήριξης») η οποία «απελευθερώνει» το κατάστρωμα σε περίπτωση ισχυρού σεισμικού γεγονότος, επιτρέποντας έτσι στους αποσβεστήρες να ενεργοποιηθούν.
Ο αρμός διαστολής έχει σχεδιαστεί για να παραλαμβάνει τις μέγιστες μετακινήσεις χωρίς καμία ζημιά (σε κατάσταση λειτουργικότητας-SLS) και περιορισμένες/ελεγχόμενες βλάβες για τον σεισμό σχεδιασμού.
Περιγραφή της γέφυραςΠεριγραφή της γέφυραςΗ γέφυρα αποτελείται από τις εξής κατασκευές:
  • Την κυρίως γέφυρα, δηλαδή μια καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων μήκους 2.252 μέτρων, με ανοίγματα μήκους 286m-560m-560m-560m-286m.
  • Δύο γέφυρες πρόσβασης μήκους 392 μέτρων στην πλευρά του Ρίου (σύμμεικτο κατάστρωμα) και 239 μέτρων στην πλευρά του Αντιρρίου (προεντεταμένες αμφιέρειστες δοκοί).
τα θεμέλια των πυλώνωνΌπως αναφέρθηκε ανωτέρω η άνω στρώση του υπεδάφους κάτω από τα θεμέλια των πυλώνων ενισχύθηκε με ενθέματα, τα οποία είναι κοίλοι μεταλλικοί σωλήνες διαμέτρου 2 μέτρων και μήκους 25 έως 30 μέτρων που εμπήγνυνται ανά αποστάσεις 7 μέτρων μεταξύ τους. Στη θέση των βάθρων τοποθετήθηκαν κατά περίπτωση 110-200 τέτοιοι σωλήνες. Μια στρώση αμμοχάλικου πάχους 3 μέτρων επιμελημένα διαστρωμένη καλύπτει τα ενθέματα αυτά. Τα θεμέλια (αποτελούμενα από 32 θαλάμους), από οπλισμένο σκυρόδεμα διαμέτρου 90 μέτρων (που ονομάζονται πέδιλα), εδράζονται στη στρώση του αμμοχάλικου.
Ένας κώνος διαμέτρου από 38 ως 26 μέτρα αποτελεί το κάτω μέρος του βάθρου. Στο επάνω μέρος του βάθρου υπάρχει μια οκταγωνική δομή (κορμός βάθρου) και μια ανεστραμμένη πυραμίδα ύψους περίπου 15 μέτρων (κεφαλή βάθρου). Κάθε πυλώνας αποτελείται από μια τετράγωνη βάση πλευράς 38 μέτρων (βάση πυλώνα) και τέσσερα σκέλη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα σκέλη, διατομής 4x4 μέτρων ξεκινούν από τις 4 γωνίες της βάσης πυλώνα και ενώνονται στην κορυφή της κεφαλής πυλώνα προσφέροντας την απαραίτητη ακαμψία, ώστε να υπάρχει αντοχή σε ασύμμετρα φορτία λειτουργίας και σεισμικές δυνάμεις.

Τα καλώδια ανάρτησηςΤα καλώδια ανάρτησης είναι τοποθετημένα σε δύο κεκλιμένες διατάξεις, με το κάτω μέρος τους να αγκυρώνεται στις πλευρές του καταστρώματος και το πάνω μέρος τους στην κεφαλή πυλώνα. Αποτελούνται από 43 ως 73 παράλληλους γαλβανισμένους τένοντες που προστατεύονται από μια στρώση εξηλασμένου πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE). Τέλος, όλοι οι τένοντες είναι τοποθετημένοι μέσα σε περίβλημα από HDPE. Το σύστημα καλωδίων ανάρτησης που έχει προμηθεύσει η εταιρεία Freyssinet (του ομίλου VINCI) είναι εξοπλισμένο με ειδικά εξαρτήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του σε ισχυρούς σεισμούς. Περιλαμβάνει διατάξεις που ασφαλίζουν τις σφήνες σε περίπτωση που το καλώδιο αποφορτίζεται και σωλήνες εκτροπής στην αγκύρωση, για να ελέγχεται η καμπυλότητα του καλωδίου στη διάρκεια σεισμικών ταλαντώσεων.

Το κατάστρωμα έχει πλάτος 27,2 μέτρα με δύο λωρίδες κυκλοφορίαςΤο κατάστρωμα έχει πλάτος 27,2 μέτρα με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, μια λωρίδα ασφαλείας και πεζοδρόμιο σε κάθε κατεύθυνση. Πρόκειται για μια σύμμεικτη κατασκευή με χαλύβδινο σκελετό, που αποτελείται από δύο διαμήκεις πλακοδοκούς ύψους 2,2 μέτρων σε κάθε πλευρά με εγκάρσιες πλακοδοκούς ανά 4 μέτρα. Η επάνω πλάκα είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εκτενείς δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε αεροδυναμική σήραγγα του γαλλικού ερευνητικού κέντρου CSTB – Nantes, ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη γεωμετρία της διατομής του καταστρώματος και να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι αεροδυναμικές απαιτήσεις.
 
Η ανωδομή του καταστρώματος είναι συνεχής Η ανωδομή του καταστρώματος είναι συνεχής και πλήρως ανηρτημένη με καλώδια ανάρτησης σε όλο το μήκος της. Ένα μοναδικό σε μέγεθος σύστημα απόσβεσης συνδέει το κατάστρωμα με την κορυφή του κάθε βάθρου και περιορίζει την πλευρική κίνηση του καταστρώματος κατά τη διάρκεια του σεισμού σχεδιασμού, απορροφώντας τη σεισμική ενέργεια. Το σύστημα αντισεισμικής προστασίας περιλαμβάνει αναστολείς εγκάρσιων στηρίξεων (ικανότητα 10.5 MN και 3.5 MN στα κυρίως βάθρα και τα μεταβατικά ακρόβαθρα αντιστοίχως) και ιξώδεις αποσβεστήρες (ικανότητας 3,5 MN ο καθένας) που λειτουργούν παράλληλα και συνδέουν εγκάρσια το κατάστρωμα με τα βάθρα. Οι αναστολείς είναι σχεδιασμένοι ως σταθερή σύνδεση που προστατεύει τα υδραυλικά εξαρτήματα παραλαμβάνοντας τα φορτία ανέμου. Σε περίπτωση σεισμού οι αναστολείς εγκάρσιων στηρίξεων είναι σχεδιασμένοι να διαρρέουν, αφήνοντας τους ιξώδεις αποσβεστήρες ελεύθερους να απορροφήσουν την ενέργεια που εκλύεται από τον σεισμό στην κατασκευή. Οι υδραυλικοί αποσβεστήρες που κατασκευάστηκαν από την FIP-Industriale S.p.A μπορούν να παραλάβουν μετατοπίσεις -1650mm/+1850mm στα κυρίως βάθρα και -2600mm/+2600mm στα μεταβατικά ακρόβαθρα. Μετά από ένα σεισμικό γεγονός η σταθεροποίηση του καταστρώματος μπορεί να επιτευχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα με αντικατάσταση εξαρτημάτων των αναστολέων των εγκάρσιων στηρίξεων.
Στη διαμήκη διεύθυνση, το κατάστρωμα είναι ελεύθερο να πραγματοποιεί όλες τις επιβαλλόμενες θερμικές και τεκτονικές μετακινήσεις.Στη διαμήκη διεύθυνση, το κατάστρωμα είναι ελεύθερο να πραγματοποιεί όλες τις επιβαλλόμενες θερμικές και τεκτονικές μετακινήσεις. Για τον λόγο αυτό τα ακρόβαθρα είναι μεταλλικά περιστρεφόμενα πλαίσια (αρθρωτά στις άκρες τους) που παραλαμβάνουν τις μεγάλες μετακινήσεις του καταστρώματος μήκους 2.252 μέτρων. Μεταξύ της κυρίως γέφυρας και των γεφυρών πρόσβασης, οι αρμοί συστολο-διαστολών, που έχει προμηθεύσει η Maurer Söhne, μπορούν να παραλάβουν σε λειτουργία μετακίνηση 1,22 μ (κλείσιμο) και 1,26 μ (άνοιγμα) κατά μήκος και έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη μετακίνηση 2,20 μ (κλείσιμο) και 2,81 μ (άνοιγμα) κατά μήκος και +/- 2,50 μ εγκαρσίως για τον σεισμό σχεδιασμού.
Σχετικά με τα δομικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή, τα περισσότερα στοιχεία της γέφυρας είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η κατηγορία σκυροδέματος κυμαίνεται κυρίως μεταξύ C45/55 και C60/75 και η ποιότητα χάλυβα για τον σιδηροπολισμό ήταν S500s. Για τις προεντεταμένες κατασκευές (στη βάση και την κεφαλή πυλώνα) η χαρακτηριστική αντοχή θραύσης των τενόντων ήταν fpk=1860MPa. Το φάτνωμα του κυρίως καταστρώματος, ο θάλαμος της κεφαλής πυλώνα και το περιστρεφόμενο πλαίσιο (στα ακρόβαθρα) είναι κατασκευασμένα από δομικό χάλυβα ποιότητας S460 και/ή S355. Τέλος, οι τένοντες των καλωδίων ανάρτησης έχουν εγγυημένη εφελκυστική αντοχή θραύσης FGUTS=1770MPa.

 Μέθοδοι κατασκευής

Οι μέθοδοι κατασκευής και η αλληλουχία των κατασκευαστικών εργασιών για τα θεμέλια είναι αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υπερθαλάσσιων πλατφορμών από σκυρόδεμα:
  • Κατασκευή των πέδιλων της θεμελίωσης σε ξηρά δεξαμενή μέχρι το ύψος των 15 μέτρων ώστε να παρέχεται επαρκής άνωση
  • Ρυμούλκηση και  πρόσδεση των πέδιλων αυτών σε υγρά δεξαμενή επαρκούς βάθους
  • Κατασκευή του κωνικού τμήματος των θεμελίων σε υγρά δεξαμενή σε συνθήκες επίπλευσης, που ασφαλίζεται με αλυσίδες και είναι εύκολα προσβάσιμο από την ξηρά με τη χρήση προσωρινών επιπλεουσών γεφυρών
  • Κατασκευή της επιτόπιας θεμελίωσης υπεδάφους με ειδικευμένο θαλάσσιο εξοπλισμό
  • Ρυμούλκηση και πόντιση των θεμελίων στην οριστική τους θέση
Ωστόσο, ορισμένα χαρακτηριστικά του έργου αυτού έκαναν τη διαδικασία κατασκευής των θεμελίων του ιδιαίτερη και μοναδική.
Η ξηρά δεξαμενή τοποθετήθηκε κοντά στο εργοτάξιο.Η ξηρά δεξαμενή τοποθετήθηκε κοντά στο εργοτάξιο. Είχε μήκος 200 μέτρων, πλάτος 100 μέτρων και βάθος 14 μέτρων και μπορούσε να υποστηρίξει την ταυτόχρονη κατασκευή δύο θεμελίων. Είχε ένα ασυνήθιστο σύστημα σφράγισης: το πρώτο θεμέλιο κατασκευαζόταν πίσω από ένα ανάχωμα, αλλά όταν ρυμουλκείτο έξω, το δεύτερο θεμέλιο, η κατασκευή του οποίου είχε ήδη αρχίσει, έπλεε στη μπροστινή θέση και χρησίμευε ως  θύρα της δεξαμενής.
Η βυθοκόρυση του πυθμένα, η έμπηξη ενθεμάτων, η τοποθέτηση και η διάστρωση κατάλληλα διαβαθμισμένου εδαφικού υλικού σε βάθος 65 μέτρων ήταν το πιο σημαντικό θαλάσσιο εγχείρημα που απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό και διαδικασίες. Ουσιαστικά, η πλωτή εξέδρα ήταν μια ιδιοκατασκευή που βασίστηκε στο πολύ γνωστό σύστημα των εξεδρών τεταμένης κατακορύφου αγκυρώσεως (TLP), που χρησιμοποιήθηκε όμως για πρώτη φορά σε κινητό εξοπλισμό. Το σύστημα αυτό βασίστηκε στην ενεργό κατακόρυφη αγκύρωση σε αντίβαρα τοποθετημένα στον πυθμένα της θάλασσας. Η τάνυση σε αυτά τα κάθετα συρματόσχοινα αγκύρωσης ρυθμίστηκε έτσι ώστε να δίνει την απαραίτητη σταθερότητα στην εξέδρα σε σχέση με τις κινήσεις της θάλασσας και τα φορτία που χειρίζεται ο γερανός που υπάρχει στο κατάστρωμά της. Αυξάνοντας την τάνυση στα συρματόσχοινα αγκύρωσης, η άνωση της εξέδρας επιτρέπει στα βάρη αγκύρωσης να ανασηκώνονται από τον πυθμένα της θάλασσας. Τότε η εξέδρα, μαζί με τα βάρη της, μπορούν να πλεύσουν σε νέα θέση.
μέθοδοι κατασκευής για τα θεμέλιαΌπως προαναφέρθηκε, όταν ολοκληρώθηκαν οι βάσεις των βάθρων ρυμουλκήθηκαν και στη συνέχεια ποντίστηκαν στην οριστική τους θέση. Οι θάλαμοι που δημιουργούνται στα θεμέλια από τις ακτινωτές δοκούς χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της αντιστάθμισης και της πόντισης με  διαφορικό ερματισμό. Στη συνέχεια, οι βάσεις των βάθρων πληρώθηκαν με νερό για να επιταχυνθούν οι καθιζήσεις, που είναι σημαντικές (μεταξύ 0,1 και 0,2 m). Αυτή η προφόρτιση διατηρήθηκε και κατά την κατασκευή του κορμού και της κεφαλής βάθρου, επιτρέποντας έτσι τη διόρθωση των πιθανών διαφορικών καθιζήσεων πριν την κατασκευή των πυλώνων και της ανωδομής καταστρώματος.
Το κατάστρωμα της κυρίως γέφυρας ανεγέρθη χρησιμοποιώντας την τεχνική της αμφίπλευρης προβολοδόμησης με προκατασκευασμένα στοιχεία καταστρώματος μήκους 12 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας σκυροδέματός τους. Το συνολικό βάρος ενός προκατασκευασμένου τεμαχίου ήταν 340 τόνοι και τοποθετήθηκε με τη χρήση πλωτού γερανού (TAKLIFT 7). Ο ρυθμός ανέγερσης ολόκληρης της δομής καταστρώματος έφτανε τα 60 μέτρα την εβδομάδα.
 ~  ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ – ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ     
Η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα της Ευρώπης
axiotheata_geryra
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» βρίσκεται στην διασταύρωση δύο μεγάλων οδικών δικτύων. Του άξονα Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών – Καλαμάτας (‘Ολυμπία Οδός ) και του άξονα Αντιρρίου – Ιωαννίνων (Ιονία Οδός) οι οποίοι συνδέουν σημαντικές Ελληνικές πόλεις και αποτελούν μέρους του Ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου με μήκος 2253 μέτρα ενώ καινοτόμες μελέτες και μέθοδοι υπεράκτιας κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η μοναδική καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων.
Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να περπατήσετε την γέφυρα αφού υπάρχει ειδική ζώνη για τους πεζούς. Πιο συγκεκριμένα η Γέφυρα διαθέτει προστατευμένα πεζοδρόμια τόσο στην ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά της. Πρόσβαση στα πεζοδρόμια αυτά έχετε μέσω των κλιμακοστασίων που υπάρχουν στην πλευρά του Ρίου και του Αντιρρίου ή από τους χώρους στάθμευσης κοντά στον Σταθμό Διοδίων. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
26340 39010
26340 39011

Δεν υπάρχουν σχόλια: