ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  :
~



 
~ Όπως το σκοτάδι είναι ξένο προς το φως το ίδιο ξένος είναι και ο υπερήφανος από την αρετή ! {Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης } .-
~ Υπερήφανος σημαίνει , ρόδι που από μέσα είναι σάπιο και εξωτερικά το χρώμα του γυαλίζει ,- {Άγιος Ιωάννης Σιναϊτης} .
~ Αιτία της περηφάνιας , ως επί το πλείστον , είναι η αρχομανία και η σχετική μ΄ αυτήν αρχομανία .-{Άγιος Γρηγόριος Νύσσης} .-
~ Η Αγάπη είναι η δύναμη να κερδίσουμε τον αδελφό μας , γιατί εάν κερδίσουμε τον αδελφό μας , τον Θεό κερδίζουμε
.- {Άγιος Μάρκος ο Ασκητής } 
~ Αν η αγάπη είναι ζωή , τότε το μίσος προς τον πλησίον είναι θάνατος ,- { Όσιος Θαλάσσιος }.-
 
***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ 21 Μαρτίου
Βηρύλλου επισκόπου Κατάνης. Μαρτύρων Δομνίνου και Φιλήμονος. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης Ευρυτανίας (1544). Οσίων Ιακώβου επισκόπου, του ομολογητού, Θωμά πατριάρχου Κων/πόλεως (1) (†610), Σεραπίωνος (2), του από Σιδώνος και Μαρίας, της εκ Πέργης.
(1) Ο άγιος Θωμάς, έζησε τον 7ο αι. και στις 23 Ιανουαρίου του 607 διαδέχθηκε στο πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, τον αποβιώσαντα Κυριακό. Διακρίθηκε πολύ νωρίς για την ευλάβεια, τη σύνεση, τη σεμνότητα αλλά και τις θεολογικές γνώσεις του. Αυτά τα χαρίσματα εκτίμησε ο πατριάρχης Ιωάννης ο Νηστευτής και τον χειροτόνησε διάκονο και στη συνέχεια Σακελλάριο. Ως πατριάρχης ο Θωμάς ο Α` επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και μέριμνα για τα θέματα και τις υποθέσεις του Πατριαρχείου. Έκτισε τον Πατριαρχικό οίκο κοντά στην Αγία Σοφία, τον μέγα τρίκλινο, που από το όνομα του εκλήθη «Θωμαΐτης». Επίσης στο κάτω μέρος του κτιρίου, εγκατέστησε τη Πατριαρχική βιβλιοθήκη. Παρέμεινε στο θρόνο τρία έτη και καθοδήγησε το ποίμνιό του με σύνεση, ενώ αγωνίσθηκε και κατά των αιρετικών. Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 20 Μαρτίου του 610 και κηδεύτηκε στις 22 του ιδίου μηνός.
(2) Ο όσιος Σεραπίων, ήταν ένας εκ των μεγαλυτέρων ασκητών της ερήμου. Έζησε κυρίως στην Αίγυπτο και αποδείχθηκε κορυφαίος σε έργα φιλαλληλίας και ελεημοσύνης, μοιράζοντας όχι μόνον την πλούσια περιουσία του στους πτωχούς αλλά και όσα οι πιστοί επισκέπτες του έδιδαν για τον εαυτό του. Αφοσιώθηκε στη διάδοση του λόγου του Θεού με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Όταν κάποτε έπεσε θύμα ληστών, με την πειθώ που τον διέκρινε, κατόρθωσε να μεταστρέψει και να κάνει τους ληστές δούλους του Θεού. Κατόρθωσε επίσης να μεταστρέψει στη Ορθοδοξία, τον Μανιχαίο Λακεδαιμόνιο, πρόκριτο, στον οποίο πουλήθηκε ως δούλος. Στο τέλος επέστρεψε στην αγαπημένη του έρημο, όπου εκοιμήθη ειρηνικά σε βαθύτατο γήρας, υπόδειγμα γενόμενος για τους μοναχούς.~
Σήμερα 21/03/2016 εορτάζουν:
Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος, Άγιος Θωμάς Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Όσιος Σεραπίων ο Σιδώνιος

Όποιος πειρασμός και αν έλθη στον άνθρωπο, πρέπει να λέη: Εξαιτίας των αμαρτιών μου μου συνέβη αυτό. Και αν του έρθη κάποιο καλό, να λέη ότι είναι οικονομία Θεού, μας νουθετεί πατρικά ο Αββά Σισόης.
Γεροντικόν

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Α' Χαιρετισμοί

Α' Χαιρετισμοί
 
Όσιος Ισαάκ ο Σύρος

Όσιος Ισαάκ ο Σύρος
 
Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
 
Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος

Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος
 
Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες: Πλήσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος, Αλέξανδρος (έτερος), Διονύσιος καί Διονύσιος (έτερος)

Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες:....
 
Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα
 
Κυριακή της Τυρινής

Κυριακή της Τυρινής
 
Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής
~   Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
-  Ἐγκράτειας ἐκλάμψας Πάτερ Ἰάκωβε, ὡς Ἱεράρχης τοῦ Λόγου καὶ ἀληθὴς λειτουργός, ὠρθοτόμησας πιστῶς λόγον τὸν ἔνθεον οὗπερ τὴν χάριν βέβαιων, δι' ἀγώνων εὐαγῶν, ἐδίδαξας προσκυνεῖσθε, τὴν τοῦ Σωτῆρος Εἰκόνα, ὦ καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ πάντων ἠμῶν.
~  Απολυτίκιο Αγ. Ιακώβου του Ομολογητού - 21 ΜΑΡΤΙΟΥ :  https://youtu.be/HeXTjHfV0LU .-

Άγιος Ιάκωβος ο Ομολογητής ο Επίσκοπος~ Βιογραφία
Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί. Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών: «Σὺ οὖν κακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης Ἰησοῦ Χριστοῦ» ( Β' προς Τιμόθεον, β' 3.). Σύ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.

***   Ο Ιωάννης Καρακίτσος και η προσφορά του στην επανάσταση του 1821         
      
Σπουδαία προσωπικότητα του 1821 από το χωριό Κατσαρού, λησμονημένος και χωρίς να είναι ευρύτερα γνωστή η σπουδαιότατη προσφορά του στον Αγώνα του 1821. Παραθέτω τη συγκλονιστική διήγησή του στον Σπύρο Τασιόπουλο (1). Κείμενο, σε συνέχειες, στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 22, 23, 24/3/1940.
 ~ Ο Καρακίτσος Ιωάννης γεννήθηκε στα 1785 όπως αναφέρει ο ίδιος σε ένορκη κατάθεσή του στο Ειρηνοδικείο Οιχαλίας, και πέθανε σε «προκεχωρημένη ηλικία», πάνω από 90 ετών, αφού πρόλαβε και εξιστόρησε περιστατικά από την προσφορά του στον Αγώνα του 1821.
Μερικά στοιχεία, σχετικά με την ηλικία του, από τα ΓΑΚ παράρτημα Καλαμάτας, αρχείο Μίμη Φερέτου:
α) Το 1865 σε ηλικία 80 ετών και γεωργός στο επάγγελμα, κατέθεσε ενόρκως για τη συμμετοχή του συμπολεμιστή του Δημ. Αδαμόπουλου, από το συνοικισμό Τσαούσι της Μερόπης, στον Αγώνα του 1821.
β) Τον Ιούνιο του 1878 αναφέρεται ως Υπολοχαγός της προικοδοτουμένης Φάλαγγος, δηλαδή συνταξιοδοτείτο.
-Ο Φωτάκος στο βιβλίο του «Βίοι Πελοποννησίων ανδρών» αναφέρεται στο Γιάννη Καρακίτσο, αφού ανήκε και στο κολοκοτρωνέικο στρατόπεδο, και γράφει: Ο Ιωάννης Καρακίτσος. Ο καπετάνιος ούτος εγεννήθη εις το χωρίον Κατσαρού της Μεσσηνίας. Κατά δε την Επανάστασιν εγένετο γνωστός δια τας προς την Πατρίδα στρατιωτικάς εκδουλεύσεις του, διότι ευρέθη παντού, και ιδίως εις το Βαλτέτσι και εις την πολιορκίαν της Τριπολιτσάς, ως και εις τας κατά του Δράμαλη μάχας. Ήτο μετά του Αρχιμανδρίτου Δικαίου και λοιπών Φλεσσαίων. Υπήγε δε και εκτός της Πελοποννήσου. Απέδειξε δε πολύν ζήλον, γενναιότητα και προθυμίαν ακούραστον.
 ~  Εφημερίδα Καλαμάτας «ΘΑΡΡΟΣ» 22, 23, 24/3/1940 του Σπύρου Τασιόπουλου:
«Ότι πολλά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής μας ιστορίας, έχουν αναγραφή στις σελίδες αυτής, από απόψεως χρονολογίας, τοπογραφίας και προσωπογραφίας, τούτο είναι αληθές κι απόδειξις η παρά τον Νέδοντα δοξολογία. Αφού, για το ιστορικό αυτό γεγονός, τόσοι και τόσοι έχουν γράψει, ας επιτραπή και σε μας ν’ αναγράψωμεν ό,τι γνωρίζομεν κι ό,τι ακούσαμεν από αυτόπτας και σημαίνοντας κείνου του καιρού μάρτυρας, που για πολλούς, μπορεί να πη κανείς, χωρίς υπερβολήν, ότι αν δεν ήσαν οι κύριοι παράγοντες του γεγονότος εκείνου, ήσαν όμως μεταξύ των κυρίων και δικαίως φρονούμεν πως τους ανήκει κάποιος έπαινος δικαιολογημένος, καίτοι ατυχώς, για τον πολύ του κοινού κοσμάκη, ως και για πολλούς των ασχολουμένων με την Ελληνικήν ιστορίαν, είναι εισέτι άγνωστοι. Ο Γιάννης ή Γιαννάκης Παναγιώτου ή Παναγιώταρου Καρακίτσιος, ή ως κοινώς καλείτο σε κείνα τα χρόνια της σκλαβιάς και του Εικοσιένα «το στοιχειό της Γουβάλας (2) ή ο Αράπης της Γουβάλας», και τούτο δι’ ους λόγους αναφέρομεν, στη δική του και στις άλλες πατρογονικές του βιογραφίες, ως και των λοιπών αρματολών και κλεφτών της Μεσσηνίας, που ανέκδοτες κοιμούνται εισέτι κι αυτές, στις θυρίδες της Βιβλιοθήκης μου, ως κοιμούνται και τόσα άλλα ιστορικά, δραματικά, ποιητικά και διάφορα άλλα έργα μου, ο Γιαννάκης λοιπόν αυτός ο Καρακίτσιος από του Κατσαρού, του τέως δήμου Οιχαλίας της Μεσσηνίας, όστις ήταν και φαλαγγίτης εκείνου του καιρού, μας διηγείτο τα εξής για το ιστορικό αυτό γεγονός της Καλαμάτας:
Όταν ο Κεχαγιάμπεης στα 1806, μαζί με άλλους εκείνους 28 Μεσσηνίους κλέφτες που, στον σημερινό Ανεμόμυλο της Σκάλας του τέως δήμου Οιχαλίας, επαλούκωσε και τον πατέρα μου, το γέρο Παναγιώταρο, του Κατσαρού τον κλέφτη, τον κλέφτη της Μεσσηνίας, εγώ θα ήμουν τότε το πολύ ίσαμε 10-12 χρονών παιδάκι, κι έβλεπα, κι άκουγα που φώναζε και σπαρτάραγε ο πατέρας μου, με τους άλλους κλέφτες απάνου στα παλούκια. Σα μεγάλωσα αποφάσισα να εκδικηθώ το παλούκι του πατέρα μου και των άλλων Μεσσηνίων. Πήρα μερικούς δικούς μου Κατσαραίους-το Γάτση τον Καρζή, τον Κουρούση, το Τράγο, το Μαργαρίτη, μερικούς Ρερέους το Μήτρο, το Τάση, το Θοδωράκη, το Χρόνη, τον Αγγελή, τον Κανέλλο από τα Καλύβια του ίδιου δήμου Οιχαλίας και τον Δημοκάββουρα και τον Λατζούνη από τη Σκάλα Οιχαλίας, και όλη τη νύχτα της 21-22 Μάρτη του 1821 έστησα καρτέρι, έβαλα διάφορα καραούλια κάτω στην άκρη του χωργιού, πούνε τα ριζώματα του Κατσαρού και της Σκάλας, που περνούσε ο δρόμος της Καλαμάτας για το Λοντάρι και για την Ντροπολιτσά.
Απάνω στα γλυκοχαράματα της 21-22 του Μάρτη του 1821, εσκότωσα τον Ποστιάρη-ταχυδρόμο, τον Τάταρη των Τούρκων που πήγαινε την πόστα-το ταχυδρομείο- της Καλαμάτας στο Λοντάρι και στη Ντροπολιτσά και μαζί με 20 άλλους που σκοτώσαμε έπιασα ζωντανό τον γαμπρό του Σουλεϊμάν Αρναούτογλου, του Βοεβόδα της Καλαμάτας-τον Μουσταφά- που ήταν γιος του Τούρκου εκείνου Μουσταφά, λοχαγού εκ των καλυτέρων αξιωματικών του Κεχαγιάμπεη, που είχε παλουκώσει τον πατέρα μου στην Παλουκόραχη της Σκάλας, κι αφού τον παλούκωσα κι εγώ, απάνω στην ίδια ράχη της Σκάλας που σήμερα λέγεται Παλουκόραχη, του πήρα δυο σφραγισμένα έγραφα πούφερε κατακρέατα μέσα στο γκόρφο του, και αφού τάδωσα και τα διάβασε ο τότε γέρος προεστός της Σκάλας ο Πούλος ο Πουλόπουλος, και μας είπε ότι αυτά γράφανε και λέγανε πως οι Τούρκοι της Καλαμάτας είχαν ανακαλύψει την επανάσταση της 25 Μαρτίου του 1821 και ότι ειδοποιούσαν τους Λονταρίτες και Ντροπολιτσιώτες Τούρκους, να στείλουν βοήθεια στην Καλαμάτα για να πνίξουν την επανάσταση, γιατί οι Μεσσήνιοι και οι Μανιάτες θα σήκωναν την επανάσταση προ της 25 Μαρτίου. Σαν τα διάβασε ο γέρο Πούλος και τρόμαξε που είδεν ότι οι Τούρκοι τόξεραν για την επανάστασή μας, είπε να τα πάμε στη Καλαμάτα και να τα παραδώσουμε στους Καπετανέους, που όλοι εκεί μαζεμένοι, όπως τούπε ο Μητροπέτροβας πούχε κι αυτός πάει με μερικούς από την Ανδανίαν, επήγα στην Καλαμάτα με τον ξάδελφό μου το Μήτρο το Ρερέ από τα Καλύβια και μαζί με άλλους Κατσαραίους και Ρερέους, πούχαμε μαζί μας εγώ και ο Ρερές, ήρθε μαζί μας και ο Δημοκάββουρας με το Λατζούνη. Ο Δημοκάββουρας ήταν γαμπρός του γέρο Πούλου του προεστού της Σκάλας. Σαν άφησα και σούρπωσε καλά, αφήκα τ’ άλλα παιδιά έξω εκεί κοντά στο μπάσιμο της Καλαμάτας, που μπένουμε απ’ τα Ασπρόχωμα. Επήρα το Ρερέ και πήγαμε στο σπίτι του Τζάνε πούνε στη Φραγκόλιμνα, κατά το Κάστρο, και έδωσα τα έγγραφα στους Καπετανέους που είχανε Συμβούλιο εκείνη τη νύχτα 21-22 του Μάρτη. Τα έγγραφα τάδωκα στον Μητροπέτροβα και εκείνος τάδωκε στο Κολοκοτρώνη. Στο Συμβούλιο εκείνο εκείνης της νύχτας 21-22 ήταν οι εξής Καπετανέοι: Ο Πετρόμπεης ο Μαυρομιχάλης κι ο γιος του ο Λιάς ο Μαυρομιχάλης, ο Μούρτζινος, ο Κυβέλος, ο Τζάνες, ο Πατριαρχέας, οι Καπετανάκηδες, ο Κυριακός, ο Δαρειώτης, ο Παπατσιώνης, ο Μητροπέτροβας, ο Βασιλάκης, ο Στρούμπος, ο Μασουρίδης, ο Παπαφλέσσας, ο Κεφάλας, ο Νικηταράς, ο Κολοκοτρώνης, κι εγώ με το Ρερέ. Σα διαβάσανε τα έγγραφα κι έγινε κάποια σοβαρά συζήτηση, γιατί ο Πετρόμπεης ήθελε να μην αρχίση ακόμη την επανάσταση, αλλά ν’ αφήσουν ν’ αρχίση από την Αγία Λαύρα στις 25 του Βαγγελισμού, ο δε Παπαφλέσσας με τον Κολοκοτρώνη επέμεναν, τότε, αφού το δέχτηκαν κι όλοι οι άλλοι, κι ο Πετρόμπεης, να αρχίση από την Καλαμάτα πρώτα και ν’ αρχίση από τη νύχτα της 22-23, απεφάσισαν όλοι μαζί τα εξής: Συνεφώνησαν όλη την ημέρα της 22ας να ετοιμασθούν και να ειδοποιήσουν, όσο το δυνατόν, και όλα τα χωργιά της Καλαμάτας νάρθουν και αυτά να τους βοηθήσουν.
Σα διελύθη το Συμβούλιο, σαν αγγελοφιλιθήκανε, σαν ευχηθήκανε το «Χριστός Ανέστη, το Καλή Ανάστασι και το Ελευθερία ή Θάνατος», επήρα το Ρερέ, γυρίσαμε στους άλλους κλέφτες που μας περίμεναν κι αφού τους είπαμε ό,τι έγινε στο Συμβούλιο, τη νύχτα της 22-23 πολιορκήσαμε την Καλαμάτα, την αυγή της 23 παρεδόθησαν οι Τούρκοι και κοντά στο απόγιομα της ίδιας ημέρας εκάναμε μια πολύ μεγάλη δοξολογία στο ποτάμι της Καλαμάτας, εκεί κοντά στους Αγιαποστόλους. Στη δοξολογία εκείνη ήσαν 18 παπάδες και μεις οι λαϊκοί, θάμασταν απάνω από 3 χιλιάδες. Το γλέντι πούγινε κείνο το βράδυ δεν περιγράφεται, και την άλλη μέρα στις 24 του Μάρτη, εγώ με τους δικούς μου, ο Ρερές με τους δικούς του, ο Μητροπέτροβας με τους δικούς του κι ο Δημοκάββουρας με τον Λαντζούνη, τραβήξαμε για την απάνου Μεσσηνία τραγουδώντας και ντουφεκίζοντας και φωνάζοντας «ζήτω η Επανάστασις». Σα φθάσαμε στη Σκάλα και φιλήσαμε το χέρι του γέρο Πούλου πούκλαιγε απ’ τη χαρά του, και φάγαμε και ήπιαμε καλά, στα στερνά ερρίξαμε απανωτά τρεις μπαταργιές. Μια εγώ με τους δικούς μου, μια ο Ρερές με τους δικούς του και μια ο Μητροπέτροβας με τους δικούς του και με τους Σκαλαίους, το γέρο-Πούλο και τον Δημοκάββουρα. Τα πάνου χωργιά σηκώθηκαν στο ποδάρι και σε λίγο ακούστηκαν κανα δυο-τρεις μπαταργιές από τα χωριά της Γαράντζας και της Οιχαλοανδανίας. Σα φύγαμε από τη Σκάλα φθάσαμε στην Αλλαγή και κει σαν πήραμε μαζί μας και μερικούς άλλους χωρικούς, τραβήξαμε για τα Ντερβενοχώρια και σε λίγες ημέρες, σα σμίξαμε με το Νικηταρά και το Κολοκοτρώνη, τραβήξαμε και δώσαμε την τη πρώτη μάχη στη με τους Τούρκους στη Καρύταινα.
Για την αλήθεια απάνου σ’ αυτό το ιστορικό της Καλαμάτας, μαρτύρησαν (σημείωση: εννοεί πως ήταν αυτήκοοι μάρτυρες όσων περιέγραψε ο Γιάννης Καρακίτσος) πλην άλλων και οι εξής γόνοι και απόγονοι των εργασθέντων και των παρευρεθέντων στην άλωσι της Καλαμάτας και στη δοξολογία των επαναστατών: Λυκούργος Πέτροβας δήμαρχος Ανδανίας, Παναγιώτης Πέτροβας δικηγόρος, Όθων Πέτροβας ιατρός και βουλευτής, Όθων Παπατσιώρης, Ιωάννης Παπατσιώρης, Αθαν. Κάββουρας δικηγόρος, Μιχ Πουλόπουλος αστυνόμος, Δημήτριος Καρακίτσιος δημοδιδάσκαλος, Δημήτρης Καρζής ιατρός, Παναγ. Κουτσουμπέλης οικονόμος και δημοδιδάσκαλος, Ιωαν. Μαργαρίτης, Ανδρ. Γιαννόπουλος σακελλάριος και δημοδιδάσκαλος, Κωνσ. Σταθόπουλος δημοδιδάσκαλος και ταμειακός υπάλληλος, Παναγ. Γάτσης, Θεοδ. Τράγος, Αναγνώστης Νικολαΐδης δήμαρχοι αμφότεροι Οιχαλίας ως και βουλευταί και πληρεξούσιοι Μεσσηνίας ως και ο Δημήτριος και ο Ανδρέας Ρερές και ο εμός πατήρ, οι οποίοι ήκουσον το άνω γεγονός από το ίδιο στόμα των μαρτύρων που ανέγραψαν το ιστορικό γεγονός της Καλαμάτας».
ΣΠΥΡ. Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Ιατρός
 Κατηγορία για συμμετοχή σε «ανταρσία»
Σημαντικό περιστατικό στον βίο του υπήρξε η «εμπλοκή» του κατά το εμφύλιο πόλεμο 1824-1825, κατά την διάρκεια του οποίου, ως φίλος του Κολοκοτρώνη, τάχθηκε με την παράταξή του και κατά των κυβερνώντων Γ. Κουντουριώτη-Ι. Κωλέττη. Γι’ αυτό και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην «ανταρσία». Γίνηκε διοικητική ανάκριση εναντίον του, αλλά η ανακριτική επιτροπή, με έκθεσή της στο Υπ. Αστυνομίας από 26 Μαρτίου 1825, αποφάνθηκε ότι «….εξετάσαντες λοιπόν αυτούς και μη έχοντας δεδομένα έγγραφα ανά χείρας μας και αξιοπίστους μαρτυρίας, και τα όσα από τους λόγους των ηκούσαμεν, δεν ημπορούμεν διόλου να καθυποβάλωμεν αυτούς εις την ενοχήν της ανταρσίας και καθυποβάλλομεν υπ’ όψιν του εξόχου τούτου υπουργείου…»
Από την σύλληψή του και μέχρι την αθώωσή του κρατήθηκε σε ελεγχόμενο σπίτι-φυλακή στην πόλη του Ναυπλίου, μαζί με άλλους σπουδαίους Αγωνιστές-μεταξύ τους και ο Μητροπέτροβας- σε συνθήκες που περιγράφονται στην παρακάτω επιστολή, την οποίαν υπογράφουν όλοι οι εγκλεισμένοι.
Καταθέτω το πρωτότυπο έγγραφο με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 1825, το οποίο υπογράφουν οι επιφανείς Αγωνιστές του 1821, μεταξύ τους και κορυφαίοι Μεσσήνιοι. Η μεταφορά του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία» τόμος 2, τεύχος 9 του 1976:
  «Προς το Σεβαστόν Βουλευτικόν Σώμα
Οι υποφαινόμενοι, κινήσαντες έκαστος από τα ιδίας επαρχίας ήλθομεν αυτόκλητοι δια να προσθέσωμεν εις την συμπάθειαν της Διοικήσεως, και να δείξωμεν την ευπείθειαν και υποταγήν εκάστου εις τους νόμους. Αλλ’ ενθάδε ελθόντες βιαζόμεθα να δοκιμάζωμεν μέγιστα και ανυπόφορα δεινά, καθότι εγκλεισθέντες εις τούτο το οσπίτιον χείρον και της φυλακής όν, διωρίσθη περί πλέον και έξωθεν στρατιωτική φρουρά εμποδίζουσα την είσοδον οποιουδήποτε και σιμά των όσα από το ψύχος δοκιμάζομεν, με το να είναι το οσπίτιον τούτο και αδιόρθωτον και στενόν δια να μας χωρίση, εμποδίζεται και η είσοδος αυτών των αναγκαίων, οικείων και δούλων προς εξοικονόμησίν μας. Αφήνομεν ότι είναι μερικοί εξ ημών εις όχι καλήν κατάστασιν υγείας, και ότι αν εισέτι διαρκέση η ενταύθα φυλάκισίς μας, έπεται να αρρωστήσωμεν από το υπερβολικόν ψύχος, και εις αυτήν την ζωήν να κινδυνεύσωμεν.
Διο παρρησιαζόμενοι, δια της παρούσης ταπεινής ημών αναφοράς, και παριστάνοντες εις την Σεβ. Διοίκησιν, την στενοχωρίαν μας και τον εκ ταύτης κίνδυνον της ζωής μας, παρακαλούμεν θερμώς, όπως δείξει και προς ημάς το μητρικόν αυτής έλεος, και δώση την άδειαν και το ελεύθερον, δια να εξοινονομηθώμεν έκαστος, προς διαφύλαξιν της υγείας μας και ζωής, δια τα οποία ταύτα προσφέρομεν και επαγγελλόμεθα το απαιτούμενον και καθήκον ημών σέβας, υπόκλισιν και ευπείθειαν προς την Σεβ. Διοίκησιν και μένομεν ευσεβάστως.
Τη 23 Ιανουαρίου 1825 εν Ναυπλίω.
Οι ταπεινοί και ευπειθείς πατριώται:
Χρύσανθος Σισίνης, Αναστάσιος Κατζαρός, Μήτρος Αναστασόπουλος, Δημήτριος Παπατζώνης, Μητροπέτροβας, Γιάννης Δ. Κρίτζαλης, Γιάννης Καρακίτζος».
  Άρθρο στο «Θ» από Πέτρο Τζώρτζη
Το ανωτέρω αφιέρωμα στον Αγωνιστή του 1821 Γιάννη Καρακίτσο θα ήταν ελλιπές, αν δε συμπληρωνόταν από άρθρο του εκ Κατσαρού δημοσιογράφου Πέτρου Τζώρτζη (Τυρταίος), που δημοσιεύτηκε στις 13/04/1940 στην εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
«Από καιρό τώρα είχα υπόψη μου να γράψω ένα ιστορικό σημείωμα σχετικά με τον πολεμιστή Καρακίτσο και την Επανάσταση του 1821. Ας μου επιτραπεί, αν και δεν είμαι ειδικός να δώσω τη γνώμη μου η οποία στηρίζεται πάνω σε ιστορικές πηγές βγαλμένες από τη σωστή και αμεταμόρφωτη παράδοση. Ο πατέρας, λοιπόν, του Γιάννη, ο Παναγιώτης Καρακίτσος από το Κατσαρού, που ήταν διορισμένος από τον πασά της Ανδρούσας για να παρακολουθεί τα κινήματα των κλεφτών και αρματολών- κι ο οποίος τουναντίον βοηθούσε το έργο τους- στα 1806, όπως είναι γνωστό, ευρήκε σε μία ράχη της Σκάλας, που σήμερα ονομάζεται Παλουκόραχη, το φρικτό θάνατο του ανασκολοπισμού μαζί με πολλούς άλλους από τον Καχαγιάμπεη.
Ήταν 13 χρόνων τότε ο Γιάννης Καρακίτσος που αντίκρισε τον πατέρα του πάνω στο παλούκι να βασανίζεται. Μέσα του θέριεψε το μίσος ενάντια στον τύραννο κι από τότε φερόταν πολύ άσχημα στους Τούρκους. Πολύ σύντομα γίνηκεν ύποπτος και για να γλιτώσει αναγκάστηκε μαζί με τον αχώριστο φίλο του Δρούλια να φύγουν για την πόλη. Εκεί μάλιστα, όταν αργότερα ήρθε ο Παπαφλέσσας, γνωρίστηκε μαζί του κι έγινε κι αυτός μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ύστερα από κάμποσα χρόνια ξαναγυρίζει στο χωριό του. Διψάει για εκδίκηση και θυμάται τον όρκο που έδωσε στον πατέρα του και το αίμα του θεριεύει μέσα στις φλέβες του.
Δεν είχε ακόμη φωτίσει η 22α Μαρτίου. Πήρε το φίλο του Δρούλια που ήταν άριστος σκοπευτής και βγήκαν να κυνηγήσουν λαγούς στον Αη-Λια τον Κατσαρέικο. Το πρωί είδαν τον ταχυδρόμο που έφερνε τα γράμματα από την Τρίπολη για να τα πάει στην Ανδρούσα κι από κει να διανεμηθούν στην Καλαμάτα κι αλλού. Στη θέση ακριβώς που είναι σήμερα το σπίτι του Τράγου- ήταν τότε το Χάνι του Μαργαρίτη- τον σταμάτησαν κι αφού του πήραν τα γράμματα του ’δωσαν δυο μπαταριές και τον άφησαν νεκρό.
Αμέσως έτρεξαν στη Σκάλα στο γερο-προεστό Πουλόπουλο για να τα διαβάσει.
Μαζί με τ’ άλλα ο Τούρκος ταχυδρόμος έφερνε και το παρακάτω έγγραφο που ερχόταν από το σουλτάνο και του οποίου το περιεχόμενο όπως το εφύλαξε η παράδοση μέσα στην οικογένεια των Καρακίτσων από το ίδιο στόμα του Γιάννη Καρακίτσου, το παραθέτω:
  ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΙΡΑΔΕΣ (ΔΙΑΤΑΓΜΑ)
Αυτά τα ιοβόλα ερπετά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Πελοποννήσου, άτινα ονομάζονται Έλληνες προεστοί, να εξαφανιστούν δια πυρός και μαχαίρας. Τα κτήματά τους ας διανεμηθούν εις τους πιστούς Οθωμανούς. Αι οικίαι τους να συντριβούν τοιουτοτρόπως ώστε ούτε αλέκτωρ να εκφωνεί εις το μέλλον. Να μεταδοθεί τάχιστα εις άπαντα τα φρούρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Πελοποννήσου. Η μέρα εκτελέσεως ορίζεται η 31η Μαρτίου 1821. ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ
Αυτό το έγγραφο κατά πάσα πιθανότητα έφερε ο γενναίος Καρακίτσος εις τον Παπαφλέσσα κι επισπέφθη η έκρηξις της Επαναστάσεως. Ο Καρακίτσος με το Δρούλια ακολουθήσανε το γερο-Κολοκοτρώνη και λάβανε μέρος σε όλες τις μάχες. Αργότερα βοηθήσανε και τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι. Με πολλές πληγές και οι δυο τους γυρίσανε στο Κατσαρού και πεθάνανε αφού είδανε την Ελλάδα λεύτερη σε προκεχωρημένη ηλικία. Για τα παραπάνω εις τα οποία είναι ολοφάνερη η άδολη πιστότητά τους, σχετικές πληροφορίες μάς έδωσε ο τέως οπλαρχηγός του ελληνοτουρκικού και βορειοηπειρωτικού αγώνα που υπηρετούσε στο σώμα το Ρώμα κύριος Απόστολος Καρακίτσος έγγονος του γενναίου πολεμιστή Γιάννη Καρακίτσου και φίλος αχώριστος του Λορέτζο Μαβίλλη που σκοτώθηκε στα Δρίσκα».
Εργασία Γεωργίου Μεγρέμη
Ο Γεώργιος Μεγρέμης-δάσκαλος- σε εργασία του δημοσιευμένη στο ιστότοπο «Meropitopik», σχετική με το χωριό Κατσαρού, καταθέτει χειρόγραφο έγγραφο-Ιούλιος 1845- του Γιάννη Καρακίτσου, με την οποίαν απευθύνεται στο Ι. Κωλέττη και ζητάει βοήθεια και στην οποία δηλώνει ότι στερείται τον «άρτον τον επιούσιον».    Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη
  (1) Τασιόπουλος Σπύρος, γεννήθηκε στο Αλή-Τσελεπή του Δήμου Οιχαλίας το έτος 1873 και αποφοιτήσας από το Γυμνάσιο Καλαμάτας την 13 Σεπτεμβρίου 1891, εισήλθε εις την Ιατρικήν Σχολήν
  (2) Γουβάλα λέγεται το προς ανατολάς βουνό πάνω από το χωριό Κατσαρού. Η ονομασία προέρχεται από μια γούβα, μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου, που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού

~  ***  Ούτε μια αίτηση το 2016 για υπερχρεωμένα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας         
     
«Παγωμένες» παραμένουν, αν και διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2016, οι δικαστικές διαδικασίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, καθώς από τη μια τα νέα δεδομένα που επέφερε η αλλαγή του σχετικού νόμου και από την άλλη η μεγάλης διάρκειας αποχή των δικηγόρων, δεν επιτρέπουν πρόοδο.
Μάλιστα, η αποχή των δικηγόρων, δεν επιτρέπει και την κατάθεση αιτήσεων, αλλά και τη συζήτηση στο ακροατήριο του δικαστηρίου.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα θετική είναι απόφαση που εκδόθηκε για νεαρό Μεσσήνιο, που είναι εγγυητής σε στεγαστικό δάνειο της μητέρας του και ο ίδιος εργάζεται με πολύ μικρό ποσό.
  Καμία αίτηση ή συζήτηση
Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις, για το 2016 δεν έχει κατατεθεί ακόμα, ούτε μία νέα. Με τα πρόσφατα δεδομένα του νόμου «Κατσέλη», υποχρεώνονται  οι πολίτες να καταθέτουν   αιτήσεις για ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών   μόνο με δικηγόρο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που μπορούσε και μόνος του ο πολίτης να καταθέσει αίτηση. Έτσι, λόγω της αποχής που έχουν κηρύξει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, κανείς δικηγόρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Παράλληλα, επίσης λόγω της αποχής, δεν συζητείται καμία υπόθεση υπερχρεωμένου στις αίθουσες του Ειρηνοδικείου, ούτε μπορεί να εκδοθεί προσωρινή διαταγή.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις και σ' αυτόν τον τομέα των υποθέσεων, όταν μάλιστα και πριν την αποχή των δικηγόρων, η λίστα με τις υποθέσεις υπερχρεωμένων που έπρεπε να συζητηθούν στο ακροατήριο ήταν τεράστια και κάποιες ορίζονταν να συζητηθούν ακόμα και μετά από 3 χρόνια.
  Θετική απόφαση
Στο μεταξύ, θετική ήταν η απόφαση που εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο για υπόθεση που είχε συζητηθεί το προηγούμενο έτος. Η αίτηση είχε κατατεθεί από 31χρονο ο οποίος ήταν άνεργος μέχρι το 2013, οπότε έπιασε δουλειά με μερική απασχόληση ως ιδιωτικός υπάλληλος, με μισθό 350 ευρώ το μήνα. Μένει στο σπίτι της μητέρας του, η οποία είναι άνεργη και  δέχονται για να ανταποκριθούν στα έξοδά τους τη βοήθεια συγγενών.
Ο 31χρονος έχει οφειλή 114.060,12 ευρώ από στεγαστικό δάνειο που είχε πάρει η μητέρα του και αυτός είναι εγγυητής.
Τα δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ο 31χρονος ήταν για πολλά χρόνια άνεργος και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές τους, ενώ έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία. Παράλληλα, ο οφειλέτης δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε την ένταξη του 31χρονου στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και όρισε να καταβάλει κάθε μήνα το ποσό των 50 ευρώ. Σύντομα όμως θα επανεξετασθεί η υπόθεσή του, προκειμένου να διαπιστωθεί από το δικαστήριο αν έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του 31χρονου και μπορεί να πληρώνει περισσότερα. Επίσης, τότε θα καθορισθεί και ο χρόνος για τον οποίο θα πληρώνει αυτά τα χρήματα για την εξόφληση του δανείου, αλλά και για ποιο ποσό θα απαλλαγεί.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Ρεκόρ συμμετοχών στα πιο επιτυχημένα Street Relays στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
      
Οι διοργανωτές του Ακρίτα και ο έφορος του τμήματος στίβου Πέτρος Παπαδόπουλος είχαν «υποσχεθεί» τα πιο επιτυχημένα Street Relays και αυτό έγινε πράξη σήμερα από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι περίπου, στον περίβολο του ξενοδοχείου Ελίτ.
Η μεγάλη κυριακάτικη αθλητική γιορτή της Καλαμάτας προσέλκυσε περίπου 1.200 άτομα κάθε ηλικίας ή για να ακριβολογούμε …χάθηκε το μέτρημα, αφού οι εγγεγραμμένες συμμετοχές που είχαν προβλεφθεί ήταν 1.000 και υπερκαλύφθηκαν παραμονές της διοργάνωσης.
Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν εξίσου τη συμμετοχή τους, παραδίδοντας τη σκυτάλη σε 5 διαδρομές απόστασης 50, 100, 500 μ. και 2,5 και 5 χλμ., μαζί με το μήνυμα της συνεργασίας, αλλά και της προσφοράς, αφού τα μισά έσοδα από τις εγγραφές θα διατεθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 
 ***  Αύξηση στρεμμάτων και πρωιμότητα για το καρπούζι Τριφυλίας         
     
Αύξηση σημειώνει η φετινή καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 5.500 στρ. ενώ φέτος η καλλιεργήσιμη έκταση άγγιξε τα 6.500 στρ. περίπου.
Για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά μιλήσαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι φυτεύσεις των καρπουζιών (υπό κάλυψη) της Τριφυλίας, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου.
Και πρόσθεσε: «Η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ καλά και ήδη οι παραγωγοί ανοίγουν τα πλαστικά για τον αερισμό των φυτών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα έχουμε μια πρώιμη χρονιά. Φέτος, σημειώθηκε αύξηση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην καλλιέργεια της περιοχής μας, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια πήγαν καλά εμπορικά. Για τη φετινή χρονιά, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση. Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής. Το καρπούζι της περιοχής μας είναι εξαγώγιμο. Εξάγεται συνολικά σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά)».
 Να σημειωθεί ότι πέρσι οι τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά/κιλό (όπως και πρόπερσι). Συνήθως, η συγκομιδή των καρπουζιών της Τριφυλίας ξεκινάει 20-22 Μαΐου. Φέτος, όμως, όλα δείχνουν ότι η έναρξη θα γίνει νωρίτερα.

***  Στη Νομική Βιβλιοθήκη βούλευμα του Εισαγγελέα Καλαμάτας για ιατρική υπόθεση         
     
Στην έκδοση της Νομικής Βιβλιοθήκης «Ποινική Δικονομία» δημοσιεύθηκε βούλευμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου, λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, η οποία την καθιστά μοναδική.
Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα που έγινε δεκτή, δεν έγινε κατηγορία για θανατηφόρα έκθεση εναντίον δύο γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά από μήνυση που τους είχε επιβληθεί για το θάνατο ασθενή το 2010. Η μήνυση συνίσταται στο γεγονός ότι οι γιατροί αφαίρεσαν ειδική συσκευή υποστήριξης αναπνοής από έναν ασθενή για να την χρησιμοποιήσουν σε άλλον, με αποτέλεσμα ο πρώτος να καταλήξει.
Σύμφωνα με το απαλλακτικό για τους γιατρούς βούλευμα, τα στοιχεία απέδειξαν  ότι η κατάσταση της υγείας του  ασθενούς ήταν μη αναστρέψιμη  και ο θάνατος αυτού επικείμενος, καθώς παρουσίαζε σοβαρό αναπνευστικό νόσημα και πολυοργανική ανεπάρκεια. Αντίθετα, η άλλη ασθενής ήταν σε καλύτερη θέση από άποψη κατάστασης της υγείας της, αφού δεν προέκυπτε ανεπάρκεια άλλων οργάνων του σώματός της και στην κρίση των γιατρών προσμέτρησε  το στοιχείο ότι με την υποστήριξη του μηχανήματος θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθεί στη ζωή, πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε.
Μάλιστα, συμπεραίνεται  ότι η διαδικασία της σύγκρισης των θεραπόντων ιατρών, αναφορικά σε ποιον από τους δύο ασθενείς τους θα προσφέρουν τέτοιου είδους μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ή άλλου είδους ιατρική πράξη, εκπορεύεται από το δόγμα ότι θα πρέπει να προτιμηθεί αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει.  Β.Β.

***   Συνεχίζονται οι απάτες          
     
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, κυρίως σε χωριά της Μεσσηνίας, όπου οι δράστες ξέρουν ότι μένουν μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι που δεν έχουν και την καλύτερη ενημέρωση για τέτοια ζητήματα.
Ωστόσο, όλο και κάποιο συγγενή έχει ο ηλικιωμένος ή έναν καλό γείτονα που πρέπει να τον ενημερώνει, ώστε να μην πέφτει θύμα επιτήδειων.   Β.Β.  

*** «Γαλάζιος» καυγάς έξω από το Πνευματικό Κέντρο         
     
Γράφαμε στο σημερινό φύλλο του "Θάρρους"  ότι "φουντώνει" η μάχη στις εσωκομματικές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας...
Το βράδυ της Κυριακής, όμως, η κατάσταση, όχι μόνο φούντωσε, αλλά ξεπέρασε τα όρια...
Λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης με ομιλητή για το Προσφυγικό τον Σάββα Καλλεντερίδη, καθώς αποχωρούσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς χαιρετώντας τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Μπούχαλη άφησε αιχμές προς τον ίδιο ότι τον υπονομεύει...
Ο Δημήτρης Μπούχαλης, όταν αντιλήφθηκε τι του είπε ο Περικλής Μαντάς γύρισε και τον εξύβρισε.
Τότε, άρχισε μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους και  οι δυο άνδρες λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια, αν δε τους συγκρατούσαν οι παρευρισκόμενοι.
Το επεισόδιο συνέβη έξω από το Πνευματικό Κέντρο, γύρω στις 9, μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων πολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση και αποχωρούσαν.

***  Προσποιήθηκε τραπεζικό υπάλληλο και εξαπάτησε ηλικιωμένο         
     
Άλλος ένας ηλικιωμένος εξαπατήθηκε στη Μεσσηνία από επιτήδειο, ο οποίος του παρουσιάσθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Το περιστατικό συνέβη την 1η Μαρτίου, στο Χατζή, όπου ένας άντρας παρουσιάσθηκε σε έναν 91χρονο ως τραπεζικός υπάλληλος. Έπεισε τον ηλικιωμένο ότι ο ανιψιός του έχει οφειλή και του απέσπασε το ποσό των 600 ευρώ. Από την έρευνα που έκανε το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, αποδείχθηκε ότι  δράστης είναι ένας 40χρονος από την Αθήνα και σχηματίσθηκε δικογραφία εναντίον του για απάτη.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Έλεγχοι και συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι συνολικά σε 743 άτομα, εκ των οποίων 588 ήταν ημεδαποί και 155 αλλοδαποί, καθώς και σε 573 οχήματα.
Προσήχθησαν 142 άτομα, από τα οποία 90 ήταν ημεδαποί και 52  αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν σε όλη την περιφέρεια 56 άτομα.
Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 8 άτομα και ειδικότερα:
- Ένας 32χρονος, γιατί σε έρευνα που του έγινε βρέθηκε να έχει επάνω του δύο ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 2,4 γραμ. και ένα τσιγαριλίκι.
- Ένας 30χρονος, στο δρόμο Καλαμάτα – Αρεόπολη διότι κατείχε 6,9 γραμ. χασίς.
- Ένας 26χρονος, Ελβετός, γιατί επίσης στο δρόμο Καλαμάτα – Αρεόπολη, σε έλεγχο που του έγινε, βρέθηκε να κατέχει 2,3 γραμμάρια χασίς σε μορφή σοκολάτας.
- Ένας 58χρονος, γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στη Μεσσήνη, βρέθηκαν δύο συσκευασίες με 319 γραμμάρια λαθραίου καπνού και συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
- Ένας 38χρονος τσιγγάνος, για καταδικαστική απόφαση που αφορά κλοπές.
- Μία γυναίκα για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
- Δύο αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά 252 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 4 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.  Β.Β.

***   Ρημάζουν οι κυλινδρόμυλοι της Καλαμάτας          
     
 
Για τους Μύλους στο λιμάνι έχουμε ακούσει ένα σωρό ιστορίες, από τα πλέον επίσημα χείλη. Αποκατάσταση, ξενοδοχείο και άλλα πολλά. Η Στ. Κουτσουδάκη, μας υπενθυμίζει την τραγική πραγματικότητα. Η σημερινή μορφή, δηλαδή, του κτηρίου, δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή που οι κυλινδρόμυλοι της Καλαμάτας αποτελούσαν μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς και… μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, γεμάτο σκουπίδια, ετοιμόρροπο και γίνεται πόλος έλξης για… κάποιους που αποφασίζουν να το εξερευνήσουν αγνοώντας τους κινδύνους.
Εικόνα που σίγουρα δεν θα ήθελε κανείς να βλέπει στο… τοπόσημο του λιμανιού της Καλαμάτας. Ένα κτήριο παρατημένο παρά τις κατά καιρούς… ιαχές περί αξιοποίησης, χαμένο στην… ιστορία του, επικίνδυνα στέκει, αφημένο στην τύχη του χρόνου.  Α.Π.
Οι Κυλινδρόμυλοι κατάντησαν αποθήκη ανθρώπινων ψυχών (φωτογραφίες και βίντεο)

***   Για την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down, 21 Mαρτίου (βίντεο)          
      
“To σύνδρομο Down είναι ειλικρινά ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου. Είναι κάτι το διασκεδαστικό, είναι ευφυές, εκπληκτικό, αστείο, ευγενικό, στοργικό, τρυφερό. Είναι μεγάλοι δάσκαλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια, δεν είναι καν αναπηρία. Για μένα, δεν έχεις αναπηρία αν διαβάζεις αργά ή δεν τρέχεις πολύ γρήγορα. Αυτό έμαθα από τον Τέρνερ. Η αναπηρία είναι αντίληψη. Οι άνθρωποι είναι δάσκαλοι και μαθητές, μπορούμε να διδάξουμε πράγματα και είμαστε εδώ για να μάθουμε πράγματα. Ένας μορφωμένος άνθρωπος δεν έχει απαραίτητα περισσότερα να διδάξει απ’ ό,τι ο γιος μου. Το σύνδρομο Down είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί, όμως δεν το είπα, δεν υπερασπίστηκα το γιο μου και τους άλλους ανθρώπους με σύνδρομο Down και η στιγμή εκείνη ήταν για μένα ολέθρια, οπότε ήθελα να το διορθώσω δημοσίως, για μένα.»
Τα λόγια ενός πατέρα από τη Νέα Σκωτία του Καναδά για τον 5χρονο γιο του με σύνδρομο Down, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να καταγράψει ένα βίντεο. 
 Βίντεο  , I have something important to say. Excuse the emotion. : https://youtu.be/m8sPT6-iGBE .-

***    Το μήνυμα Πούτιν που προειδοποιεί για ό,τι έρχεται! (ΒΙΝΤΕΟ)
pututui
~ Ανεβάζει τους τόνους ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος προχώρησε σε σοκαριστικές δηλώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιο πανικό στη Δύση. Συγκεκριμένα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Συρία ήταν απλά έδαφος προπόνησης και προετοιμασίας για έναν επερχόμενο και μεγάλο πόλεμο.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις  στη Συρία, έχουν προετοιμάσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για ανοικτό πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα. Ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε έτσι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα εις βάρος των Ρώσων αλλά και ενδεχόμενες νέες προκλήσεις από δυτικές χώρες.
Ο Πούτιν μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια τους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS και υπογράμμισε πως πλέον είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από ποτέ.
Δείτε το βίντεο! ,   {youtube}gH-szt-auw0{/youtube}
 Αν έχετε επισκεφθεί τη σελίδα μας από κινητό, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο πατώντας εδώ.

***   Πρόβλεψη ΣΟΚ για το Αιγαίο μέχρι τον Ιούνιο!
aigaioooo
~  Πολλές είναι οι αμφιβολίες που έχουν δημιουργηθεί ανά την υφήλιο, για το αν τελικά θα φέρει αποτελέσματα η συμφωνία που ήρθε λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Το αμερικανικό δίκτυο Janes υποστηρίζει ανοικτά πως η Ελλάδα θα μετατραπεί εν τέλει σε αποθήκη ψυχών, αφού οι παγιδευμένοι στη χώρα μας πρόσφυγες θα είναι περισσότεροι από 300.000, μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί αν οι διεθνείς προσπάθειες δε φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τότε θα είναι μεγαλύτερος από ποτέ ο κίνδυνος για πρόκληση επεισοδίων.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αναλύσεις αυτές, οι αρχές της Ελλάδας δεν θα καταφέρουν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος, το οποίο θα αφορά κατά κύριο λόγο την αστυνόμευση των ροών. Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα πολλαπλασιαστούν κι επομένως και οι ανάγκες τους, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.
Όλα θα βασιστούν από το αν η Τουρκία και οι χώρες της Ένωσης τηρήσουν τη συμφωνία, καθώς το αντίθετο θα είχε άμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα και κατά κύριο λόγο για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη εισροή πληθυσμών.
Πάντως, ήδη οι διακινητές προσπαθούν να βρουν νέα σημεία εισόδου στο Αιγαίο μας, τώρα που η συμφωνία έχει τεθεί σε εφαρμογή. Πριν από λίγες ημέρες, έφθασε σε ελληνικό νησί μία βάρκα που μετέφερε Σομαλούς μετανάστες. Έτσι λοιπόν, ακόμη κι αν φαινομενικά τηρηθεί η συμφωνία, ενδέχεται οι ροές να μη μειωθούν.

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Παρακινούν πρόσφυγες να κάψουν την αστυνομία...
parakinisi
~   Έναν 24χρονο αντιεξουσιαστή, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των προσφύγων, εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, o αντιεξουσιαστής είναι από τη Θεσσαλονίκη και φαίνεται πως μοίραζε φυλλάδια στους πρόσφυγες, τα οποία τους υποδείκνυαν να επιτεθούν στους αστυνομικούς με βόμβες μολότοφ. Μάλιστα, τα φυλλάδια ήταν γραμμένα στα Αραβικά.
Οι αρχές εντόπισαν τον 24χρονο και τον συνέλαβαν. Ύστερα από τη σύλληψη οι αστυνομικοί έψαξαν ενδελεχώς το αυτοκίνητο του αντιεξουσιαστή κι εντόπισαν μέσα αρκετά φυλλάδια, στα οποία είχε γράψει το ίδιο κείμενο. Επιπλέον, οι αρχές εντόπισαν και μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Οι αρχές τώρα ερευνούν αν ανήκει στην ομάδα των αλληλέγγυων που είχαν οδηγήσει τους πρόσφυγες στα σύνορα, βάζοντας τους να διασχίσουν τα νερά του χείμαρρου Μαλαρέκα.

*** Κάτι συγκλονιστικό θα γίνει σήμερα και αύριο στον πλανήτη...
gi
~ Ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο θα επαναληφθεί ύστερα από 150 χρόνια, θα λάβει χώρα τη Δεύτερα και την Τρίτη στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, δύο κομήτες θα περάσουν διαδοχικά σε απόσταση πολύ κοντινή από τη γη. Πρόκειται για δύο κομήτες που έχουν όμοια δομή. Ο πρώτος θα περάσει τη Δευτέρα και ο δεύτερος την Τρίτη.
Πρόκειται για τους κομήτες 252P/Linear και P/2016 BA14, οι οποίοι έχουν μήκος 230 και 115 μέτρα αντίστοιχα. Τα τηλεσκόπια της NASA θα παρατηρούν όλη την πορεία των κομητών, ενώ και το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ θα έχει στραφεί προς το μέρος τους.
Ο πρώτος θα περάσει από τη γη στα 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα και ο δεύτερος στα 3,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η NASA επιβεβαίωσε πως δε θα περάσει άλλος κομήτης σε τόσο κοντινή απόσταση  για τα επόμενα 150 έτη.

*** ΒΟΜΒΑ! Έτσι ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες οι Έλληνες...

~   Στη σύλληψη τριών Ελλήνων προέβησαν οι ελληνικές αρχές, ύστερα από καταγγελία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, οι καταγγελίες ανέφεραν πως οι συλληφθέντες ξεσήκωναν τους πρόσφυγες για να περάσουν στα Σκόπια, απ' όπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη χώρα προορισμού τους.
Οι 3 άνδρες υποδείκνυαν στους πρόσφυγες σημεία στα σύνορα απ' όπου θα μπορούσαν να τρυπώσουν κι εν συνεχεία τους έδιναν οδηγίες, για το πως θα φθάσουν στα σημεία αυτά το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως, όσοι κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα επέστρεψαν πίσω, ενώ μάλιστα καταγγέλλουν πως οι Σκοπιανοί αστυνομικοί τους επιτέθηκαν. Οι ομάδες αυτές επέστρεψαν στην Ειδομένη με κατάγματα, μώλωπες και δαγκωματιές από σκύλους, αφού οι Σκοπιανοί τους επιτέθηκαν και με εκπαιδευμένα σκυλιά.

***  Άγριο γιουχάισμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από αγρότες! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
vageb
~  Άγρια ήταν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Κιλελέρ όταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά επεδίωξε να διαβάσει το λόγο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κόσμος την παρότρυνε για το αντίθετο αλλά εκείνη επέμενε με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες και να της επιτεθούν φραστικά.
Συγκεκριμένα, λίγο πριν πάρει το λόγο, ο εκπρόσωπος των αγροτών, κ. Βαγγέλης Παπαγιαννούλης δήλωσε πως οι αγρότες δεν επιθυμούν να διαβαστεί ο λόγος του Υπουργού. Η κ. Βαγενά ήταν η επίσημη εκπρόσωπος της κυβέρνησης και δεν σεβάστηκε την επιθυμία των αγροτών, αφού ανέβηκε στο βήμα και προσπάθησε να διαβάσει το λόγο, δίχως όμως να τα καταφέρει.
vagec
vagea

***  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Επώνυμη καταγγελία για κατάληψη σχολείου από μετανάστες!

pemptolikeio
~   Πριν από λίγα λεπτά έφθασε στα ειδησεογραφικά desk του voicenews.gr, κατ' αποκλειστικότητα, επίσημη καταγγελία (το VOICENEWS διαθέτει όλα τα στοιχεία των καταγγελλόντων), η οποία αναφέρει πως πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, το 5ο Λύκειο Αθηνών (Εδουάρδου Λω και Ασκληπιού) βρίσκεται υπό κατάληψη μεταναστών.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, παραβιάστηκε η πόρτα του σχολείου και στη συνέχεια υψώθηκε ένα τεράστιο πανό, το οποίο έγραφε "Κέντρο προσφύγων". Εν συνεχεία, εισέβαλλαν στο χώρο περίπου 200 μετανάστες, και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, δεν ελήφθη καμία απάντηση.
Έχουν γίνει μηνύσεις καθώς επίσης οι κάτοικοι έχουν επικοινωνήσει με το δήμο και με τις αρμόδιες αρχές, δίχως να έχουν λάβει καμία απολύτως απάντηση. Θα θέλαμε να πληροφορήσουμε επίσης ότι το σχολείο βρίσκεται απέναντι από εκκλησία και κάτω ακριβώς από τη γαλλική ακαδημία. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο.
Το VOICENEWS δεν υιοθετεί την είδηση, αλλά σας παραθέτει την καταγγελία, όπως ακριβώς έφθασε πριν από λίγα λεπτά στα ειδησεογραφικά desk.

***  Είδηση βόμβα για τα 500ευρα!
peentko
~   Ύστερα από την είδηση ότι η ΕΚΤ, αναμένεται να καταργήσει την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, χιλιάδες Έλληνες έσπευσαν σε τράπεζες, ώστε να τα μετατρέψουν σε χαρτονομίσματα μικρότερων ποσών.
Αρχικό σχέδιο, είναι ο περιορισμός των 500ευρων και μετά η συνολική κατάργηση του χαρτονομίσματος.
Η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει τρόμο σε πολλούς Έλληνες, οι οποίοι μετέτρεψαν άμεσα τα χαρτονομίσματα τους, καθώς φοβούνται τις εξελίξεις.
Ωστόσο, η κινητικότητα που παρουσιάστηκε οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος, να ζητά πλήρη καταγραφή στοιχείων, όσων μετατρέπουν 500ευρα.
Η ΤτΕ δεν διευκρίνησε τον ακριβή λόγο της σχετικής απόφασης, παρά μόνο, ότι πρόκειται για την αποκάλυψη όσων πραγματοποιούν ξέπλυμα χρήματος.
Υπενθυμίζουμε ότι για την μετατροπή των 500ευρων, οι τράπεζες παρακρατούν 5 ευρώ.

***  Δείτε τι συμβαίνει με την ανεργία στη χώρα μας…
anergiaellados
~  Σοκάρουν την ελληνική κοινωνία τα δεδομένα που παρουσίασε ο ΟΑΕΔ, καθώς οι επίσημοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού αυξήθηκαν κατά 19.843, μέσα σε ένα μόλις έτος. Η άνεργοι πλέον ανέρχονται σε 1.081.064, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.
 Αναλυτικότερα, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία ανέρχονται πλέον σε 894.566, από τους οποίους οι 448.642 είναι εγγραμμένοι για περισσότερο από δώδεκα μήνες. Στα μητρώα έχουν εγγραφεί 355.014 άνδρες και 539.552 γυναίκες.

***  Πάτησαν τελικά την κόκκινη γραμμή! Απόφαση ΣΟΚ για την εθνική σύνταξη…
suntak
~  Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσουν πάλι στις 4 Απριλίου και ευελπιστεί πως θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 11 του μηνός.
Βέβαια για κάποια κρίσιμα σημεία έχουν ήδη τελειώσει οι συζητήσεις για αυτά. Ένα καίριο ζήτημα λοιπόν είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ!
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

***  Οπλισμένα κυκλοφορούν τα μέλη του «Ρουβίκωνα»!
roynb
~  Οπλισμένα ήταν τα μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας, κατά την διάρκεια περιφρούρησης διαδήλωσης, που σημειώθηκε στα Εξάρχεια, όπως αποδεικνύεται από κείμενο της οργάνωσης.
«Το Σάββατο 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση ενάντια στις μαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή στην περιοχή των Εξαρχείων. Χίλιοι περίπου αγωνιστές διαδήλωσαν στους δρόμους των Εξαρχείων, ως ελάχιστη απάντηση στη δολοφονική επίθεση μελών της μαφίας σε τρία μέλη του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ στις 26 Φλεβάρη» γράφει το κείμενο της οργάνωσης.
«Πέντε μέρες μετά δημοσιοποιείται βίντεο, που δείχνει δέκα συντρόφους της περιφρούρησης της πορείας οπλισμένους .Οι λόγοι της κίνησης αυτής (δηλαδή της κατοχής και της εμφάνισης του οπλισμού), εξηγούνται με μακροσκελές κείμενο των διοργανωτών που συνοδεύει το βίντεο» συμπληρώνει η οργάνωση στο κείμενο της.

***  Κραυγή βοήθειας από τους Έλληνες στην Ειδομένη! Τους έχουν "κατακρεουργήσει"...
bid
~  Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά κλοπών και επιθέσεων στην Ειδομένη, από μετανάστες.
Οι κάτοικοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται και προειδοποιούν πως θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Καθημερινά έρχονται στην δημοσιότητα νέα περιστατικά από παραβίασεις σπιτιών.
Οι μετανάστες όσο περνούν οι μέρες ξοδεύουν τα χρήματα τους, ενώ το φαγητό είναι ελάχιστο, οπότε επιτίθενται σε έλληνες της περιοχής, οι οποίοι φοβούνται πλέον να κυκλοφορήσουν.
 Δείτε το βίντεο:  Στα όριά τους οι κάτοικοι της Ειδομένης - Καθημερινά τα κρούσματα ληστειών , https://youtu.be/ukosMFCScjU  .-

***  Πολιτιστικό DNA των Ελλήνων!
parthenwnas
~   Γράφει η Δήμητρα Ν.  Ρετσινά Φωτεινίδου, φιλόλογος – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.  Τομεάρχης Τμήματος Γυναικών Π.Κ.Μ  Συνδέσμου Εθνικής ΕνότηταςΊδιο και απαράλλαχτο στους αιώνες παραμένει το πολιτιστικό DNA των Ελλήνων. Οι συνήθειες, η νοοτροπία, το ήθος του απλού κόσμου που κατοικεί στην ύπαιθρο και η δημαγωγία των πολιτικών του άστεως είναι κοινά στοιχεία των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Εξετάζοντας περιστατικά του 1ου αιώνα μ.Χ. που μας διασώζει με τους Λόγους του ο ιστορικός και φιλόσοφος Δίων Προυσαεύς Χρυσόστομος διαπιστώνουμε πόσο ίδια είναι η συμπεριφορά του Έλληνος εδώ και 2000 χρόνια. Η αληθινή  αυτή ιστορία έχει τίτλο «Ευβοϊκός» ή «Κυνηγέτης» και εκτυλίσσεται στην Εύβοια τον πρώτο αιώνα, την εποχή που κυριαρχούσαν διοικητικά οι Ρωμαίοι (imperium romanum), υπήρχαν όμως ακόμη οι τοπικές συνελεύσεις και τα θέατρα στα οποία γίνονταν οι συγκεντρώσεις του Δήμου.Ο συγγραφέας Δίων έπειτα από ένα ταξίδι στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται ναυαγός με το καράβι του γκρεμοτσακισμένο στα Κοίλα της Εύβοιας, δηλαδή στην απόκρημνη περιοχή μεταξύ των ακρωτηρίων Καφηρέα και Γεραιστού. Ενώ οι υπόλοιποι συνταξιδευτές προσεγγίζουν τους ντόπιους πορφυρείς, δηλαδή τους επεξεργαστές του κοχυλιού – πορφύρα, ο Δίων περιπλανάται παρά θίν΄αλός, ώσπου συναντά έναν κυνηγό (άνδρα κυνηγέτη). Ο κάτοικος των ορέων κάλεσε τον ναυαγό στο σπίτι του για να τον φιλοξενήσει και να τον περιποιηθεί ώστε να ανακτήσει τον οργανισμό του από την κακοπάθεια. Η φιλοξενία του Έλληνα είναι ένα μεγαλειώδες στοιχείο του χαρακτήρα του.Ο άγραυλος – κυνηγός διηγείται στον συγγραφέα την ιστορία της εγκατοίκησης των απόμερων χωρίων της Εύβοιας από την οικογένειά του.   Ανέκαθεν, λοιπόν, ζούσαν εκεί οι πρόγονοί του γιατί ήταν «ελεύθεροι μεν, πένητες δε, μισθού βουκόλοι βούς νέμοντες ανδρός μακαρίου εκ της νήσου, πολλής αγέλης και ίππων και βοών κεκτημένου, πολλάς δε ποίμνας». Ο πλούσιος αυτός αφέντης έπεσε θύμα δολοφονίας από την κεντρική εξουσία και η περιουσία του δημεύθηκε! Οι δήμιοι του αφού πούλησαν όλο το βιος του, κατέστρεψαν και τους βουκόλους που είχε στην υπηρεσία του. Η ζηλοφθονία είναι ψυχικό νόσημα και το χειρότερο ελάττωμα του Έλληνα.Οι ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να μείνουν εκεί κάνοντας πρόχειρες ξύλινες καλύβες και ζώντας με λίγες καλλιέργειες και πολύ κυνήγι. Ωραιότατη είναι η περιγραφή του τοπίου της Ν.Α. απρόσιτης Εύβοιας που κάνει ο πρωταγωνιστής μας: «Το χωρίον εστί απόρρυτον εκατέρωθεν, φάραγξ βαθεία και σύσκιος και διαμέσου ποταμός ου τραχύς αλλά ως ράστος εμβήναι και βουσί και μόσχοις…».  Ευκολοδιάβατος ποταμός που δροσίζει τα ζωντανά ενώ το μέρος δεν πλημμυρίζει. Δρυμοί και λειμώνες με ψηλά δένδρα και με βοτάνη ευθαλή κάνουν το τοπίο ομορφότερο. Οι δύο οικογένειες που μένουν εκεί είναι αυτάρκεις. Δεν χρειάζεται να πάνε ούτε στην κώμη ούτε στην πόλη. Το κυνήγι είναι εύκολο κατά τον χειμώνα μάλιστα, οπότε η χιών παρέχει πάνυ τηλαυγή  τα ίχνη των θηραμάτων…Αναγκάστηκε όμως ο κυνηγός μας να κατέβει και στο άστυ μια – δυό φορές.  Τον εκέλευσαν (διέταξαν) να ακολουθήσει τον απεσταλμένο της τοπικής συνέλευσης για να απολογηθεί στην Εκκλησία του Δήμου για το γεγονός ότι κατέχει γη και δεν πληρώνει φόρο. Του ζήτησαν αργύριον το οποίο, όπως ήταν φυσικό στην πρωτόγονη ζωή που έκαναν, δεν είχε. Ο ίδιος μας διηγείται την εντύπωση από την πολιτεία: «Εώρων (είδα) πολλάς και μεγάλας οικίας, τείχος έξωθεν κρατερό, οικήματα τινά υψηλά και τετράγωνα (πύργους) και πλοία ορμούντα (αγκυροβολημένα) ώς εν λίμνη (εν τω λιμένι) κατά πολλήν ησυχία». Επίσης είδε όχλο πολύ μαζεμένο σε ένα σημείο να κάνει θόρυβο αμήχανο και κραυγή. Έτσι ώστε του φάνηκε ότι όλοι μάχονταν με όλους! Τον οδήγησαν μαζί με τους άρχοντες της πόλης στο θέατρο, που ήταν και τόπος Συνέλευσης του Δήμου. Η οχλοκρατία συνεχίστηκε και στο θέατρο. Ο όχλος εβόων άλλοτε πράως και ιλαρώς, άλλοτε σφόδρα και οργίλως. Κι αν κάποιος δεν τους άρεζε …ανέκραγον (τον κράζανε)! Στο θέατρο άρχισαν οι κατηγορίες των πολιτικών – δημαγωγών. Πρώτος πήρε το λόγο ένας φανατικός και συμφεροντολόγος. Κατηγόρησε τον χωρικό ότι καρπώνεται δημόσια γη, ότι έχει μεγάλη περιουσία και ότι δεν ανέλαβε ποτέ του λειτουργία(!) δηλαδή χρηματοδότηση δημόσιου αγώνα, αν και έχει πολλά αγαθά. Απείλησε μάλιστα ότι θα τον απάγει σε λαϊκό δικαστήριο επί ποινή θανάτου. Ακόμη τον διέβαλε ισχυριζόμενος ότι εκμεταλλεύεται τα ναυάγια του Κάβο ντ’ όρο και κλέβει τους άτυχους ναυαγούς. Ο λόγος του επηρέασε το πλήθος που εν τω μεταξύ …ηγριούτο.Στη συνέχεια πήρε το λόγο ένας άλλος ρήτορας, επιεικής και σώφρων. Αυτός επαίνεσε τον άνθρωπο της υπαίθρου λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να καλλιεργούν τη χέρσα γη άνθρωποι που προσφέρουν και μηδέν αδικούν. Άξια γίνεται η χώρα και συγχρόνως ηδύ όραμα όταν είναι οικουμένη και ενεργός. Η δε έρημος χώρα σφόδρα ελεεινή και δυστυχής. Δύο των μεγίστων κακών είναι η Πενία και η Αργία. Ο επιεικής προτείνει να είναι ατελείς οι καλλιεργητές για δέκα χρόνια. Σε περίπτωση που ξένος άνθρωπος γίνει γεωργός να είναι ατελής για πέντε χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτών των ετών, οι ξένοι καλλιεργητές να είναι φόρου υποτελείς στο διπλάσιο από ό,τι οι πολίτες(!)«Πώς είναι δυνατόν οι ταλαίπωροι ιδιώτες των αγρών να τραβάν τα πάνδεινα ενώ στο άστυ οι επιτήδειοι να έχουν μετατρέψει το Γυμνάσιο σε άρουρα (χωράφι), έτσι ώστε οι ανδριάντες του Ηρακλή, θεών και ηρώων, να μη φαίνονται από το θέρος (τα σπαρτά) και τα πρόβατα τούτου του φανατικού να κατανέμονται (βόσκουν) στο Βουλευτήριον και στα Αρχεία; Έτσι και οι ξένοι που επισκέπτονται την πόλη μας την καταγελούν και την οικτίρουν» εκφωνεί ο σωστός ρήτορας.Στην απολογία του ο Κυνηγός υπερασπίστηκε την λιτή και αυτάρκη ζωή των αγραύλων και πρότεινε να τους δώσει τα παραγόμενα προϊόντα τους (δέρματα, κρέατα, παστά, πυρά, κριθάρια και κεχρί). Αυτά φάνηκαν τόσο περίεργα στους πονηρούς που ήθελαν αργύριον ώστε αγανάκτησαν μαζί του χαρακτηρίζοντάς τον τελείως αγροίκον(!) Ο φανατικός τον κατηγόρησε  ότι θάβει τα λεπτά και εκείνος απάντησε ότι τίποτε δεν φυτρώνει από αυτά: «Ανάσκαψον , ώ μώρε, τις δε κατορύττει αργύριον; Ου γαρ δη φύεται γε».  Και με αυτή του φράση «πάντες εγέλων, εκείνου μοι δοκεί καταγελάσαντες».Ο κυνηγός συνεχίζει: «Εμείς ευχαρίστως σας τα χαρίζουμε όλα… Και αν τα πάντα θέλετε εμείς έτερα θα αποκτήσουμε.  Μη προσπαθήσετε όμως με τη βία να μας τα αρπάξετε λες και είμαστε ξένοι ή εχθροί. Γιατί και πολίτες είμαστε αυτής της χώρας, όπως μου έλεγε και ο πατέρας μου. Και ανατρέφουμε τους παίδας ως δικούς σας συμπολίτες. Και αν ποτέ βρεθείτε στην ανάγκη και χρειαστείτε βοήθεια από επίθεση ληστών ή ξένων εχθρών εμείς θα σας συντρέξουμε. Τώρα ειρήνη είναι. Αν όμως έρθει τέτοιος καιρός χαλεπός, να εύχεσθε τους πολλούς να φανούν όμοιοι με εμάς»(!)Η ευσέβεια του απλού ανθρώπου είναι μεγαλειώδης. Ο χωρικός δεν εκμεταλλεύεται τα ναυάγια. Δεν κάνει τέτοια ιεροσυλία. Προσπαθεί να σώσει όσους μπορεί και όταν το κύμα ξεβράζει πράγματα δεν τα καπηλεύεται αλλά τα αφιερώνει στην ιερή δρυ του Δία δίπλα στη θάλασσα… Ντύνει τους ναυαγούς που φιλοξενεί στο σπίτι του με τον χιτώνα και τα ιμάτια των παιδιών του αφήνοντας αυτά με ένα ράκος στους ώμους.  Υπάρχουν μάρτυρες για αυτή τη δράση του ανώνυμου ήρωα της καθημερινότητας, οι οποίοι είχαν ναυαγήσει στην περιοχή του και τώρα στην κρίσιμη στιγμή βρίσκονται στη Συνέλευση, όπου και τον υποστηρίζουν…Οι αρχαίοι Έλληνες είναι όπως και εμείς. Παντρεύουν τα παιδιά τους και αστειεύονται με λεπτή ειρωνεία. Η κόρη και το μειράκιον των δύο απομονωμένων οικογενειών πρόκειται να σμίξουν «εις υπανδρείαν και  άμφω ηρυθριασάτην (κοκκίνισαν τα μάγουλά τους)… Ενταύθα δε εγέλασαν αμφότεροι, ου μόνον ο της κόρης πατήρ, αλλά και ο του νεανίσκου....»Πολιτιστικό DNA των Ελλήνων!Γράφει η Δήμητρα Ν.  Ρετσινά Φωτεινίδου, φιλόλογος – Μ.Α. Πολιτικής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.  Τομεάρχης Τμήματος Γυναικών Π.Κ.Μ  Συνδέσμου Εθνικής ΕνότηταςΊδιο και απαράλλαχτο στους αιώνες παραμένει το πολιτιστικό DNA των Ελλήνων. Οι συνήθειες, η νοοτροπία, το ήθος του απλού κόσμου που κατοικεί στην ύπαιθρο και η δημαγωγία των πολιτικών του άστεως είναι κοινά στοιχεία των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Εξετάζοντας περιστατικά του 1ου αιώνα μ.Χ. που μας διασώζει με τους Λόγους του ο ιστορικός και φιλόσοφος Δίων Προυσαεύς Χρυσόστομος διαπιστώνουμε πόσο ίδια είναι η συμπεριφορά του Έλληνος εδώ και 2000 χρόνια. Η αληθινή  αυτή ιστορία έχει τίτλο «Ευβοϊκός» ή «Κυνηγέτης» και εκτυλίσσεται στην Εύβοια τον πρώτο αιώνα, την εποχή που κυριαρχούσαν διοικητικά οι Ρωμαίοι (imperium romanum), υπήρχαν όμως ακόμη οι τοπικές συνελεύσεις και τα θέατρα στα οποία γίνονταν οι συγκεντρώσεις του Δήμου.Ο συγγραφέας Δίων έπειτα από ένα ταξίδι στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκεται ναυαγός με το καράβι του γκρεμοτσακισμένο στα Κοίλα της Εύβοιας, δηλαδή στην απόκρημνη περιοχή μεταξύ των ακρωτηρίων Καφηρέα και Γεραιστού. Ενώ οι υπόλοιποι συνταξιδευτές προσεγγίζουν τους ντόπιους πορφυρείς, δηλαδή τους επεξεργαστές του κοχυλιού – πορφύρα, ο Δίων περιπλανάται παρά θίν΄αλός, ώσπου συναντά έναν κυνηγό (άνδρα κυνηγέτη). Ο κάτοικος των ορέων κάλεσε τον ναυαγό στο σπίτι του για να τον φιλοξενήσει και να τον περιποιηθεί ώστε να ανακτήσει τον οργανισμό του από την κακοπάθεια. Η φιλοξενία του Έλληνα είναι ένα μεγαλειώδες στοιχείο του χαρακτήρα του.Ο άγραυλος – κυνηγός διηγείται στον συγγραφέα την ιστορία της εγκατοίκησης των απόμερων χωρίων της Εύβοιας από την οικογένειά του.   Ανέκαθεν, λοιπόν, ζούσαν εκεί οι πρόγονοί του γιατί ήταν «ελεύθεροι μεν, πένητες δε, μισθού βουκόλοι βούς νέμοντες ανδρός μακαρίου εκ της νήσου, πολλής αγέλης και ίππων και βοών κεκτημένου, πολλάς δε ποίμνας». Ο πλούσιος αυτός αφέντης έπεσε θύμα δολοφονίας από την κεντρική εξουσία και η περιουσία του δημεύθηκε! Οι δήμιοι του αφού πούλησαν όλο το βιος του, κατέστρεψαν και τους βουκόλους που είχε στην υπηρεσία του. Η ζηλοφθονία είναι ψυχικό νόσημα και το χειρότερο ελάττωμα του Έλληνα.Οι ελάχιστοι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να μείνουν εκεί κάνοντας πρόχειρες ξύλινες καλύβες και ζώντας με λίγες καλλιέργειες και πολύ κυνήγι. Ωραιότατη είναι η περιγραφή του τοπίου της Ν.Α. απρόσιτης Εύβοιας που κάνει ο πρωταγωνιστής μας: «Το χωρίον εστί απόρρυτον εκατέρωθεν, φάραγξ βαθεία και σύσκιος και διαμέσου ποταμός ου τραχύς αλλά ως ράστος εμβήναι και βουσί και μόσχοις…».  Ευκολοδιάβατος ποταμός που δροσίζει τα ζωντανά ενώ το μέρος δεν πλημμυρίζει. Δρυμοί και λειμώνες με ψηλά δένδρα και με βοτάνη ευθαλή κάνουν το τοπίο ομορφότερο. Οι δύο οικογένειες που μένουν εκεί είναι αυτάρκεις. Δεν χρειάζεται να πάνε ούτε στην κώμη ούτε στην πόλη. Το κυνήγι είναι εύκολο κατά τον χειμώνα μάλιστα, οπότε η χιών παρέχει πάνυ τηλαυγή  τα ίχνη των θηραμάτων…Αναγκάστηκε όμως ο κυνηγός μας να κατέβει και στο άστυ μια – δυό φορές.  Τον εκέλευσαν (διέταξαν) να ακολουθήσει τον απεσταλμένο της τοπικής συνέλευσης για να απολογηθεί στην Εκκλησία του Δήμου για το γεγονός ότι κατέχει γη και δεν πληρώνει φόρο. Του ζήτησαν αργύριον το οποίο, όπως ήταν φυσικό στην πρωτόγονη ζωή που έκαναν, δεν είχε. Ο ίδιος μας διηγείται την εντύπωση από την πολιτεία: «Εώρων (είδα) πολλάς και μεγάλας οικίας, τείχος έξωθεν κρατερό, οικήματα τινά υψηλά και τετράγωνα (πύργους) και πλοία ορμούντα (αγκυροβολημένα) ώς εν λίμνη (εν τω λιμένι) κατά πολλήν ησυχία». Επίσης είδε όχλο πολύ μαζεμένο σε ένα σημείο να κάνει θόρυβο αμήχανο και κραυγή. Έτσι ώστε του φάνηκε ότι όλοι μάχονταν με όλους! Τον οδήγησαν μαζί με τους άρχοντες της πόλης στο θέατρο, που ήταν και τόπος Συνέλευσης του Δήμου. Η οχλοκρατία συνεχίστηκε και στο θέατρο. Ο όχλος εβόων άλλοτε πράως και ιλαρώς, άλλοτε σφόδρα και οργίλως. Κι αν κάποιος δεν τους άρεζε …ανέκραγον (τον κράζανε)! Στο θέατρο άρχισαν οι κατηγορίες των πολιτικών – δημαγωγών. Πρώτος πήρε το λόγο ένας φανατικός και συμφεροντολόγος. Κατηγόρησε τον χωρικό ότι καρπώνεται δημόσια γη, ότι έχει μεγάλη περιουσία και ότι δεν ανέλαβε ποτέ του λειτουργία(!) δηλαδή χρηματοδότηση δημόσιου αγώνα, αν και έχει πολλά αγαθά. Απείλησε μάλιστα ότι θα τον απάγει σε λαϊκό δικαστήριο επί ποινή θανάτου. Ακόμη τον διέβαλε ισχυριζόμενος ότι εκμεταλλεύεται τα ναυάγια του Κάβο ντ’ όρο και κλέβει τους άτυχους ναυαγούς. Ο λόγος του επηρέασε το πλήθος που εν τω μεταξύ …ηγριούτο.Στη συνέχεια πήρε το λόγο ένας άλλος ρήτορας, επιεικής και σώφρων. Αυτός επαίνεσε τον άνθρωπο της υπαίθρου λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να καλλιεργούν τη χέρσα γη άνθρωποι που προσφέρουν και μηδέν αδικούν. Άξια γίνεται η χώρα και συγχρόνως ηδύ όραμα όταν είναι οικουμένη και ενεργός. Η δε έρημος χώρα σφόδρα ελεεινή και δυστυχής. Δύο των μεγίστων κακών είναι η Πενία και η Αργία. Ο επιεικής προτείνει να είναι ατελείς οι καλλιεργητές για δέκα χρόνια. Σε περίπτωση που ξένος άνθρωπος γίνει γεωργός να είναι ατελής για πέντε χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτών των ετών, οι ξένοι καλλιεργητές να είναι φόρου υποτελείς στο διπλάσιο από ό,τι οι πολίτες(!)«Πώς είναι δυνατόν οι ταλαίπωροι ιδιώτες των αγρών να τραβάν τα πάνδεινα ενώ στο άστυ οι επιτήδειοι να έχουν μετατρέψει το Γυμνάσιο σε άρουρα (χωράφι), έτσι ώστε οι ανδριάντες του Ηρακλή, θεών και ηρώων, να μη φαίνονται από το θέρος (τα σπαρτά) και τα πρόβατα τούτου του φανατικού να κατανέμονται (βόσκουν) στο Βουλευτήριον και στα Αρχεία; Έτσι και οι ξένοι που επισκέπτονται την πόλη μας την καταγελούν και την οικτίρουν» εκφωνεί ο σωστός ρήτορας.Στην απολογία του ο Κυνηγός υπερασπίστηκε την λιτή και αυτάρκη ζωή των αγραύλων και πρότεινε να τους δώσει τα παραγόμενα προϊόντα τους (δέρματα, κρέατα, παστά, πυρά, κριθάρια και κεχρί). Αυτά φάνηκαν τόσο περίεργα στους πονηρούς που ήθελαν αργύριον ώστε αγανάκτησαν μαζί του χαρακτηρίζοντάς τον τελείως αγροίκον(!) Ο φανατικός τον κατηγόρησε  ότι θάβει τα λεπτά και εκείνος απάντησε ότι τίποτε δεν φυτρώνει από αυτά: «Ανάσκαψον , ώ μώρε, τις δε κατορύττει αργύριον; Ου γαρ δη φύεται γε».  Και με αυτή του φράση «πάντες εγέλων, εκείνου μοι δοκεί καταγελάσαντες».Ο κυνηγός συνεχίζει: «Εμείς ευχαρίστως σας τα χαρίζουμε όλα… Και αν τα πάντα θέλετε εμείς έτερα θα αποκτήσουμε.  Μη προσπαθήσετε όμως με τη βία να μας τα αρπάξετε λες και είμαστε ξένοι ή εχθροί. Γιατί και πολίτες είμαστε αυτής της χώρας, όπως μου έλεγε και ο πατέρας μου. Και ανατρέφουμε τους παίδας ως δικούς σας συμπολίτες. Και αν ποτέ βρεθείτε στην ανάγκη και χρειαστείτε βοήθεια από επίθεση ληστών ή ξένων εχθρών εμείς θα σας συντρέξουμε. Τώρα ειρήνη είναι. Αν όμως έρθει τέτοιος καιρός χαλεπός, να εύχεσθε τους πολλούς να φανούν όμοιοι με εμάς»(!)Η ευσέβεια του απλού ανθρώπου είναι μεγαλειώδης. Ο χωρικός δεν εκμεταλλεύεται τα ναυάγια. Δεν κάνει τέτοια ιεροσυλία. Προσπαθεί να σώσει όσους μπορεί και όταν το κύμα ξεβράζει πράγματα δεν τα καπηλεύεται αλλά τα αφιερώνει στην ιερή δρυ του Δία δίπλα στη θάλασσα… Ντύνει τους ναυαγούς που φιλοξενεί στο σπίτι του με τον χιτώνα και τα ιμάτια των παιδιών του αφήνοντας αυτά με ένα ράκος στους ώμους.  Υπάρχουν μάρτυρες για αυτή τη δράση του ανώνυμου ήρωα της καθημερινότητας, οι οποίοι είχαν ναυαγήσει στην περιοχή του και τώρα στην κρίσιμη στιγμή βρίσκονται στη Συνέλευση, όπου και τον υποστηρίζουν…Οι αρχαίοι Έλληνες είναι όπως και εμείς. Παντρεύουν τα παιδιά τους και αστειεύονται με λεπτή ειρωνεία. Η κόρη και το μειράκιον των δύο απομονωμένων οικογενειών πρόκειται να σμίξουν «εις υπανδρείαν και  άμφω ηρυθριασάτην (κοκκίνισαν τα μάγουλά τους)… Ενταύθα δε εγέλασαν αμφότεροι, ου μόνον ο της κόρης πατήρ, αλλά και ο του νεανίσκου....»

 ***  Τα αποτελέσματα της Υπονόμευσης και της Άρνησης!
armenians
Μαλκίδης Θεοφάνης* 
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας, αποτελεί μία ακόμη προκλητική δήλωση του θύτη έναντι των θυμάτων. Είναι η ύβρις που συνεχίζεται για εκατό και πλέον χρόνια, από τότε που άρχισε το μαζικό έγκλημα, εναντίον των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων  και άλλων λαών. 
Η  ανακοίνωση βεβαίως η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της σχέσης  της Τουρκίας  με την ιστορία, ήρθε ως "φυσιολογικό" αποτέλεσμα της Ελλαδικής στάσης στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Είναι τα αποτελέσματα της Υπονόμευσης και της Άρνησης, τα "οψώνια της αμαρτίας", όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος. 
Γιατί ο Κ. Καραμανλής, ο   Πρωθυπουργός της χώρας, του λαού και του έθνους  που είχε 1.000.000 θύματα στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, κατέθεσε στεφάνι στον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας, τον δάσκαλο του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ, στη δεκαετία του 1950. 
Το ίδιο έπραξε και ο ανιψιός του το 2006 ως πρωθυπουργός πάλι, συμπληρώνοντας την ύβρι με κουμπαριά με τους απογόνους των δολοφόνων (.....), το ίδιο έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, διανθίζοντας την ύβρι με χορούς και συμφωνίες για τα νέα σχολικά  βιβλία που κατέληξαν σε συνωστισμούς στη Σμύρνη.....
Γιατί η Ελλάδα αποπειράθηκε να στείλει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να  εμφανιστεί την 19η Μαΐου στην Άγκυρα στις γιορτές μίσους, φασισμού και ρατσισμού υπέρ  του Κεμάλ, γιατί η Ελλάδα καλεί το λαό να εορτάσει (!!!!)  τη Γενοκτονία εναντίον του, γιατί η Ελλάδα κατέληξε δια του Υπουργού πρώην Εθνικής Παιδείας και νυν Α- Παιδείας, να αρνείται το μαζικό έγκλημα.
Τι περιμένει δηλαδή το κράτος αυτό, οι συγκεκριμένοι θεσμοί, οι αρχές και οι εκπρόσωποί της, όταν έχουν για δεκαετίες την παραπάνω στάση;
Tι αναμένουν  η κοινωνία και τα κάθε λογής πρόσωπα που σιώπησαν ή φώναξαν,  αναλόγως την κομματική- πολιτική τους θέση, σε κάθε υπονόμευση και άρνηση που συνέβη στο ζήτημα της Γενοκτονίας; 
Τι μπορείς να περιμένεις όταν το ζήτημα της Γενοκτονίας απουσιάζει από τη διμερή και διεθνή ατζέντα της Ελλάδας; 
Τα αποτελέσματα της Υπονόμευσης και της Άρνησης επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά, με τραγικό βεβαίως τρόπο.  
Η ελπίδα πάντως έρχεται για ακόμη μία φορά από τους αγωνιστές και δημοκράτες από όλο τον κόσμο που με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, παρόλο το κόστος, τα εμπόδια και τις δοκιμασίες συνεχίζουν τον αγώνα αναγνώρισης,  ενάντια στην Προπαγάνδα και το Ψεύδος της Τουρκίας, την Υπονόμευση και την Άρνηση της Ελλάδας.
Η ημερίδα για την  πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, η πρώτη για το ζήτημα της Γενοκτονίας των δικών μας ανθρώπων που θα γίνει στις 9 Απριλίου  από ελεύθερους, δημοκράτες και αγωνιστές Τούρκους, με τη συμμετοχή μας, είναι μία τεράστια, αντάνταχτη και ιστορική απόδειξη.  
Ο αγώνας,  θα είναι νικηφόρος, γιατί έχουμε μαζί μας το Θεό, τις ψυχές των προγόνων μας, τους συνοδοιπόρους μας από όλον τον πλανήτη,  το δίκαιο και την ιστορία!
*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος  Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών 

***  Ζούμε Κρίση ή Παρακμή; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ...

Διακεκριμένοι διεθνολόγοι ταξινομούν τις κρίσεις σε τρεις μορφές:
α. Κρίσεις «Δικαιολόγησης της εχθρότητας (Justification of hostilities crises); Η αιτία της αντιπαράθεσης «επινοείται» απ’ ένα ή περισσότερα κράτη ως δικαιολογία για την έναρξη των εχθροπραξιών μετά του αντιπάλου.
 β. Οι «Υπο-προϊούσες Κρίσεις» (Spin off crises): Αυτές είναι δευτερεύουσες / αντιπαραθέσεις, που προκαλούνται ένεκα της εμπλοκής ενός κράτους σε εχθροπραξίες με τον κύριο αντίπαλο του.
γ. Κρίσεις της «Πολιτικής των Άκρων» (brinkmanship): Στις κρίσεις αυτές ένα κράτος «δοκιμάζει» τη δέσμευση και βούληση ενός άλλου, με την ελπίδα ότι ο αντίπαλος θα υποχωρήσει. Αυτός είναι και ο συχνότερος τύπος μίας κρίσης, μία ευθεία και άμεση πρόκληση από τη μία πλευρά, που συνήθως καταλήγει σε μία δοκιμασία θέλησης μεταξύ των αντιπάλων πλευρών.
Αν κάνουμε μια προσπάθεια να εξετάσουμε την  «Πολιτική των Άκρων» θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πρακτική του να πιέζει κανείς επικίνδυνα τα γεγονότα στο έπακρο ή στο χείλος της καταστροφής, προκειμένου να επιτευχθεί το πλέον συμφερότερο αποτέλεσμα. Συχνά την αποκαλούν και ως πολιτική των ακροβασιών. Εμφανίζεται στη διεθνή πολιτική, την εξωτερική πολιτική ενός κράτους, τις εργασιακές σχέσεις, και στη  στρατιωτική στρατηγική που περιλαμβάνει και  την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.  Η  μελέτη των διεθνών κρίσεων λαμβάνει ως δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν θέλει πραγματικά να πάει στον πόλεμο, αλλά πρέπει εμφανώς να είναι διατεθειμένη να το πράξει. Σύμφωνα λοιπόν με τα λόγια του Groucho Marx, "θα πρέπει ο κάθε παίκτης να είναι πάντα ειλικρινής, ακόμα κι αν δεν το εννοεί».
Ο ελιγμός αυτός, δηλαδή να πιέζει κανείς την κατάσταση στα όρια πετυχαίνει αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υποχωρήσει και να κάνει παραχωρήσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από διπλωματικούς ελιγμούς, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει ακραίες μεθόδους αντί να υποχωρήσει. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων ήταν συχνά μέθοδος κλιμάκωσης. Ο Αδόλφος Χίτλερ την χρησιμοποίησε, ως μέθοδο, εμφανώς κατά τη διάρκεια της ανόδου του στην εξουσία. 
Η Πολιτική των ακροβασιών θεωρείται ότι είναι και η φαινομενική κλιμάκωση των απειλών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι κάποιου. Ο όρος επινοήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών  John Foster Dulles της Κυβέρνησης Αϊζενχάουερ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι απειλές που εκτοξεύονταν θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει τέτοια κρίση, τόσο μεγάλη, ώστε να είναι ανεξέλεγκτες οι αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε η λεγόμενη «ισορροπία του Τρόμου».  Η κλιμάκωση των απειλών του πυρηνικού πολέμου, αν πραγματοποιούνταν, θα ήταν πιθανό να οδηγήσουν στην αμοιβαία και σίγουρη καταστροφή. Οι κίνδυνοι της μεθόδου αυτής, ως πολιτικό ή διπλωματικό εργαλείο, μπορούμε να την φανταστούμε σαν μια ολισθηρή πίστα. Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος και οι απειλές που εκτοξεύονται θα πρέπει διαρκώς να βαίνουν κλιμακούμενες. Σε διαφορετικό τρόπο  η απειλή δεν θα είναι αξιόπιστη. Ο επιτιθέμενος θα πρέπει να υποστηρίζει το επιχείρημα του και να αποδεικνύει την δέσμευσή του για δράση. Η πιθανότητα τα πράγματα να τεθούν εκτός ελέγχου αποτελεί από μόνη της εργαλείο της πολιτικής των άκρων  επειδή παρέχει αξιοπιστία σε μια άλλη μη πιστευτή απειλή.
Η κρίση της Κούβας αποτελεί παράδειγμα. Οι τότε οι αντίπαλοι, ο John F. Kennedy και Νικίτα Χρουστσόφ, συνεχώς απηύθυναν προειδοποιήσεις ο ένας στον άλλον, μέσα από την κλιμάκωση για την επικείμενη πυρηνική καταστροφή, χωρίς κατ ανάγκη να προβαίνουν στην επικύρωση των δηλώσεων τους. Ο πρωτοπόρος  θεωρητικός Thomas Schelling ονομάζει αυτό «η απειλή που αφήνει κάτι στην τύχη του», «the threat that leaves something to chance». 
Επίσης, ο βρετανός θεωρητικός και φιλόσοφος  Bertrand Russell πιστεύει ότι η πολιτική των πυρηνικών ακροβασιών μοιάζει με το παιχνίδι του κοτόπουλου. Η αρχή μεταξύ των δύο είναι η ίδια, να δημιουργήσει τεράστια πίεση σε μια κατάσταση μέχρι κάποιος κάνει πίσω ή στο τέλος και οι δύο να έχουν εκμηδενιστεί. Το παιχνίδι του «κοτόπουλου» , «chicken»,  κοροϊδευτικά «του δειλού» είναι το παιχνίδι δύο οδηγών που βρίσκονται σε μια  γέφυρα με μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας που κινούνται από  αντίθετες κατευθύνσεις. Εάν κανένας παίκτης δεν παρεκκλίνει, το αποτέλεσμα είναι μια θανατηφόρα μετωπική σύγκρουση στη μέση της γέφυρας. Ο πρώτος που θα παρεκκλίνει πριν την σύγκρουση θεωρείται και ο φοβητσιάρης, ο δειλός, το κοτόπουλο, η "κότα" και ο αντίπαλος είναι ο νικητής. Το θεωρητικό αυτό μοντέλο αποτελεί ουσιαστικά μία «μεταφορά» και έχει και άλλες παραλλαγές, όπως του «Γερακιού και της Πάπιας», όπου στο μοντέλο εισέρχονται και οι παράγοντες του κόστους και του οφέλους.  Τα θεωρητικά αυτά μοντέλα μπορεί να μοιάζουν, ωστόσο, με την αυστηρή έννοια της θεωρίας των παιγνίων, «η πολιτική των άκρων» περισσότερο αναφέρεται σε μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τη δυνατότητα του αντιπάλου να στραφεί  σε επιθετική συμπεριφορά. Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά τους. 
Την πολιτική των άκρων, με την ευρύτερη έννοια, δυστυχώς την βλέπουμε παντού γύρω μας. Σε κάθε επίπεδο. Την ζήσαμε σε εθνικό επίπεδο με την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές το 2015. Τώρα ζούμε τις συνέπειες με την αποδόμηση της εθνικής κυριαρχίας. 
Δυστυχώς την ζούμε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Βίσεγκαρντ είναι μια γραφική πόλη στην Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και με μεγάλη ιστορία. Η πρώτη συνάντηση-συμμαχία των χωρών μας πάει πίσω στον Μεσαίωνα. Το 1335 έγινε μια συνάντηση των χωρών που σήμερα απαρτίζουν τις Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία, και αποφασίστηκε μια τελωνειακή  ένωση μεταξύ τους που οδήγησε για ένα διάστημα και σε νομισματική ένωση .
Το 1991 η συνεργασία αυτή αναβίωσε. Τότε η ομάδα των  χωρών αυτών προχώρησε σε πολιτική και περιφερειακή συνεργασία αρχικά από τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 περιλαμβάνει τέσσερις χώρες, δεδομένου ότι τόσο η Τσεχική Δημοκρατία όσο και η Σλοβακική Δημοκρατία, που προέκυψαν από αυτή, αποτελούν μέλη της. Η ομάδα των 4 στην αρχή πέρασε απαρατήρητη από τους ευρωπαϊκούς κύκλους. Ωστόσο το ξέσπασμα κατά της Ελλάδας και η άρνηση να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, οδηγούν τα ευρωπαϊκά κέντρα σε βαθύ σκεπτικισμό και προβληματισμό. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως οι 4 προωθούν μια κοινή ατζέντα αρκετά διαφοροποιημένη από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Έτσι οδηγούμαστε και ζούμε την αποδόμηση της Ευρώπης.
 Την ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016. Δεν είναι τυχαίο που ο Ντ.. Τραμπ έχει προσελκύσει ψηφοφόρους που στερούνται τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η τελευταία από κοινού δημοσκόπηση των New York Times και του τηλεοπτικού δικτύου CBS έδειξε πως ο κ. Τραμπ έχει κερδίσει την υποστήριξη του 40% των ψηφοφόρων του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που δεν έχουν πτυχίο κολεγίου και το 26% εκείνων που έχουν πτυχίο κολεγίου. Η δημοσκόπηση είχε, σχεδόν, ολοκληρωθεί πριν από τις δηλώσεις του κ. Τραμπ πως θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.  Επίσης, ο Πατ Μπιουκάναν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες σε τρεις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ από το 1992 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη πως αναγνωρίζει αρκετά από τα δικά του οικονομικά και πολιτισμικά επιχειρήματα στις ομιλίες του κ. Τραμπ και της κ. Λεπέν και άλλων πολιτικών προσώπων στην Ευρώπη της ίδιας παράταξης. 
«Λαϊκισμός, φυλετισμός και πίστη είναι οι κινητήριες δυνάμεις στην πολιτική αρένα σήμερα, οι οποίες διαλύουν και αποσυνθέτουν τους διακρατικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο».
Του Δημητρίου  Κουτρουμάνη,    Υποστράτηγου ε.α.

*** Η ΑΛΗΘΕΙΑ! Τρομοκρατική απειλή για Βερολίνο και Βιέννη;
tromo
~   Αμέσως μετά την προχθεσινή έκρηξη ενός αυτοκινήτου στο δυτικό Βερολίνο και πριν διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος, οι γερμανικές αρχές είχαν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για πιθανή διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας από άτομα, τα οποία προσφάτως επέστρεψαν από το συριακό θέατρο επιχειρήσεων. Διέθεταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τη διάρκεια της διετίας 2013-2014, περισσότεροι από 30 Γερμανοί πολίτες εντάχθηκαν στους «Στρατιώτες της Συρίας» (Junudal-Sham), μια τσετσενική τζιχαντιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε περιοχές της βόρειας Συρίας. Στην πλειονότητά τους κατάγονταν από το Βερολίνο, τη Βόννη και τη Φρανκφούρτη, και ήταν μέλη της γερμανικής σαλαφιστικής ομάδας «Κοινότητα του Αβραάμ» (MillatuIbrahim), με επικεφαλής τον Αιγυπτο-Αυστριακό MohamedMahmoud.
Μετά την ανακήρυξη του Ισλαμικού Κράτους (29 Ιουνίου 2014), οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τους «Στρατιώτες της Συρίας» και εντάχθηκαν στη δύναμη του AbuBakral-Baghdadi. Παρόλα αυτά, οι δεσμοί τους με την τσετσενική τζιχαντιστική οργάνωση παρέμειναν ισχυροί, καθότι σ’ αυτήν όφειλαν την εκπαίδευσή τους και με αυτήν αποκόμισαν τις πρώτες εμπειρίες μάχης. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί μεταξύ των μαχητών της οργάνωσης, κυρίως Γερμανών, Τούρκων, Καυκάσιων και άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι προσεχώς πιθανόν να διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μεταξύ των περίπου 30.000 ξένων μαχητών, που μετέβησαν στη Συρία (από το 2011) για να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς του Basharal-Assad, οι Τσετσένοι συνιστούσαν μια από τις πλέον πολυάριθμες ομάδες τζιχαντιστών. Αν και συνήθως αποκαλούνται «Τσετσένοι», εντούτοις στην ομάδα τους συμπεριλαμβάνονται και τζιχαντιστές από άλλες περιοχές του Καυκάσου, όπως το Νταγκεστάν και η Ινγκουσετία. Ωστόσο, όλοι τους επέλεξαν τη Συρία ως εναλλακτικό πεδίο μάχης, καθόσον στην περιοχή του Καυκάσου ο αγώνας τους κατά των Ρώσων απέτυχε. Ως εκ τούτου, από το 2012, αρκετές χιλιάδες Καυκάσιοι έχουν μεταβεί στη Συρία.
Κατά τη διάρκεια του ενδο-τζιχαντιστικού αγώνα και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2013 έως τις αρχές του 2014, μεταξύ της Jabhatal-Nusra (θυγατρική της Αλ-Κάιντα) και του Ισλαμικού Κράτους, οι περισσότεροι μη-Καυκάσιοι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν τους «Στρατιώτες της Συρίας» (σύμμαχο της Jabhatal-Nusra) και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι παραπάνω πληροφορίες συγκεντρώθηκαν κατά την εκδίκαση μιας σειράς υποθέσεων τρομοκρατίας στη Γερμανία και μιας παρόμοιας υπόθεσης στην Τουρκία, όπου ήρθαν στο φως σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη δομή, τη δύναμη, καθώς και με την εθνική και εθνοτική σύσταση της οργάνωσης «Στρατιώτες της Συρίας». Ένας από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες ήταν ο 29χρονος Γερμανο-Αφγανός HarunPashtoon, ο οποίος, αφού εγκατέλειψε τους «Στρατιώτες της Συρίας» και επέστρεψε στην πατρίδα του στο Μόναχο, κατέθεσε σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση και τα μέλη της οργάνωσης, ενώ τον Ιούλιο του 2015 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης. Ένας άλλος νεαρός Γερμανός τζιχαντιστής, ο BenjaminXu, σινο-σκοπιανής καταγωγής από το Βερολίνο, ο οποίος, όταν συνελήφθη στην Τουρκία (Μάρτιος 2014) επειδή με άλλους δύο συνεργούς του πυροβόλησε εναντίον Τούρκων αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στη νότια επαρχία της Νίγδης (Nigde), έδωσε εθελοντικά στους ανακριτές λεπτομερείς πληροφορίες για την παραμονή του στη Συρία, αρχικά με τους «Στρατιώτες της Συρίας» και στη συνέχεια το Ισλαμικό Κράτος.
Η «Κοινότητα του Αβραάμ» ιδρύθηκε στο Βερολίνο στα τέλη του 2011, όταν ο ηγέτης της MohamedMahmoud, γνωστός και ως Usamaal-Gharib, άφησε τη Βιέννη και μετέβη στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με ομοϊδεάτες Γερμανούς τζιχαντιστές, με πιο γνωστό τον πρώην ράπερ DenisCuspert (ή και AbuTalhaal-Almani). Το Μάιο του 2012, η ομάδα έλαβε μέρος σε βίαιες διαδηλώσεις στο Solingenκαι στη Βόννη, ενώ στη συνέχεια τέθηκε εκτός νόμου από τη γερμανική κυβέρνηση. Πολλά μέλη της διέφυγαν στην Αίγυπτο και από εκεί στη Derna της Λιβύης, όπου εκπαιδεύτηκαν από τοπικές οργανώσεις, πριν ταξιδέψουν στην Τουρκία (τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2013). Ο Mahmoud συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές το Μάρτιο του 2013, παρέμεινε στη φυλακή μέχρι τον Αύγουστο του 2014, και αμέσως μετά την αποφυλάκισή του εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.
Η σύνδεση μεταξύ του γερμανικού εξτρεμιστικού δικτύου (Κοινότητα του Αβραάμ) και των Τσετσένων τζιχαντιστών πραγματοποιήθηκε σε ένα τέμενος του Βερολίνου, όπου ήδη ο Cuspertείχε έρθει σε επαφή με τοπικούς Τσετσένους και Τούρκους εξτρεμιστές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Γερμανοί τζιχαντιστές κατάφεραν να συνδεθούν με τους Τσετσένους τζιχαντιστές της Συρίας και να ξεκινήσει η αποστολή και η στράτευση Γερμανών επίδοξων τζιχαντιστών στη δύναμη των «Στρατιωτών της Συρίας». Αργότερα, ο Mahmoud έγινε διοικητής των Γερμανών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Cuspert σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής των Αμερικανών στη Συρία (Οκτώβριος 2015). Να σημειωθεί ότι η αλληλουχία των γεγονότων και ο ρόλος του δικτύου του Βερολίνου έγιναν ξεκάθαροι μετά την ανάκριση του BenjaminXu, όταν συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. 
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι επαναπατρισθέντες Γερμανοί, Τούρκοι, Τσετσένοι και Άραβες «ξένοι μαχητές» θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάδυση της τρομοκρατικής απειλής στη Γερμανία και την Αυστρία, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης της εν λόγω ασύμμετρης απειλής. Ως εκ τούτου, η επιτυχία των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας με τις αντίστοιχες ρωσικές και τουρκικές αρχές. Επιπρόσθετα, είναι φανερό ότι αυτή η τρομοκρατική απειλή θα επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με σημαντική τσετσενική διασπορά, όπως για παράδειγμα την Αυστρία, όπου περίπου το ήμισυ του συνόλου των 250 Αυστριακών μουσουλμάνων, που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία, είναι τσετσενικής καταγωγής.    Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος,   Γεωστρατηγικός αναλυτής,
Ταξίαρχος ε.α.,     Μέλος του ΕΛΙΣΜΕ 

***  Η απόσυρση των Ρώσων! Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ….
putinnew
~ Η απόσυρση των Ρώσων…
Όταν το καθεστώς Assad απώλεσε τον έλεγχο σημαντικών εδαφών στην επαρχία Hama και ανατολικά της Λαττάκειας, όπου ζει η πλειοψηφία των αλαουιτών, τότε η Μόσχα αποφάσισε να εμπλακεί δυναμικά στο συριακό εμφύλιο. Οι στόχοι της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία ήταν πολλαπλοί:
Πρώτον, παρείχε σημαντική υποστήριξη στο εξασθενημένο συριακό καθεστώς, που συνιστούσε το μοναδικό σύμμαχο της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο. 
 Δεύτερον, εξασφάλιζε τη διατήρηση της μοναδικής ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τον λιμένα της Ταρτούς. 
Τρίτον, με τη συμμετοχή των ρωσικών δυνάμεων στις αντι-τζιχαντιστικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, επιδίωκε να αποτρέψει την επιστροφή στη Ρωσία των περίπου 7.000 τζιχαντιστών από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι επιχειρούσαν κατά του Assad.
 Τέταρτον, μελλοντικά να αποκομίσει οικονομικά οφέλη από την πώληση ρωσικών οπλικών συστημάτων ή και την εκμετάλλευση πιθανών σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας.
Επτά μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία (Σεπτέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016), ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισεεν αιθρία(;) τη σταδιακή απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκπλήρωσαν σε μεγάλο βαθμό την αποστολή τους. Πράγματι, ο πρώτος και κύριος στόχος επιτεύχθηκε πλήρως, καθώς ο Assad παραμένει στην εξουσία και τα αλαουιτικά εδάφη κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τα μέσα του 2015. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι εξασφάλισαν τη διατήρηση της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και επιπλέον διαθέτουν την αεροπορική βάση Hmeymim στη Λαττάκεια. Σχετικά με την αποτροπή της επιστροφής στη Ρωσία των χιλιάδων κυρίως Καυκάσιων τζιχαντιστών, γίνεται αντιληπτό ότι θα απαιτούσε μια μακροχρόνια διεξαγωγή κυρίως χερσαίων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προκαλούσαν ανθρώπινες απώλειες. Για το λόγο αυτό, οι ρωσικές δυνάμεις περιορίσθηκαν στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκάλεσαν 4.408 ανθρώπινες απώλειες, εκ των οποίων οι 1.733 ήταν άμαχοι. Τέλος, ο τέταρτος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί προσεχώς, εφόσον οι διμερείς συρο-ρωσικές σχέσεις συνεργασίας παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 
Πέραν αυτών, η απόφαση της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο συριακό εμφύλιο. Δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε με αυτή την εκτίμηση, καθότι, όπως αναφέρουν κάποια ΜΜΕ, συνοδεύεται και με την απόσυρση από τη Συρία σημαντικού μέρους των δυνάμεων της στρατιωτικής πτέρυγας της Hezbollah. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη αφενός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν για το μελλοντικό statusτης Συρίας, που μάλλον δεν θα είναι άλλο από τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας δύο ή τριών αυτόνομων περιοχών (αλαουίτες στη δυτική Συρία, σουνίτες στην ανατολική και Σύριοι Κούρδοι στις βόρειες περιοχές), αφετέρου ότι η Άγκυρα, η οποία διαφωνεί κάθετα με τη δημιουργία συρο-κουρδικής αυτόνομης περιοχής, αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προωθήσει τα συμφέροντά της με λιγότερα προβλήματα.
 ΓΡΆΦΕΙ Ο ΒΑΣΊΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΌΠΟΥΛΟΣ,   ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌΣ ΑΝΑΛΥΤΉΣ,
 ΤΑΞΊΑΡΧΟΣ Ε.Α.,    ΜΈΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

***  Διακοπή ρεύματος αύριο και στην Καλαμάτα          
      
 Διακοπή ρεύματος θα σημειωθεί την Τρίτη, 22 Μαρτίου, από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στα  δ.δ. Διαβολιτσίου, Δεσύλλα, Παραπουγκίου, Καρνασίου, Δασοχωρίου και Άνω Μέλπειας και Καλαμάτας, μεταξύ των οδών Π. Καίσαρη, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μαυρομιχάλη και Κλυταιμνήστρας.

***   Συνελήφθη 59χρονος με δύο κιλά κάνναβης (φωτογραφία)          
       
Συνελήφθη, σήμερα (21.3.2016) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, 59χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, σήμερα (21.3.2016) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 59χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν, ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους -1.973,2- γραμμαρίων, καθώς και ένα (1) κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο 59χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
 
***  Επανάσταση στην 23ης Μαρτίου, κατά της δημοτικής αρχής οι καταστηματάρχες για την ανάπλαση         
     
Στο τέλος Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας,  επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης", Γιώργος Δημητρούλιας, κατέθεσε, μεταξύ άλλων και την εξής ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή: "Οι καταστηματάρχες διαφωνούν με την ανάπλαση που σκοπεύετε να  κάνετε στην  23ης Μαρτίου,  όπου  αλλάζει χρήση και από δρόμο διέλευσης και  κυρίως στάθμευσης μικραίνει το οδόστρωμα και μεγαλώνει το πεζοδρόμιο".
Η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα ήταν ότι "κανένας καταστηματάρχης δεν μπορεί να επιβάλει  τις  απόψεις του για συγκεκριμένα  πράγματα, αλλά ούτε και η Δημοτική Αρχή.  Η  23ης  Μαρτίου είναι ένας  δρόμος μνήμης, το κύριο σημείο ιστορίας της πόλης και το ιστορικό μας  κέντρο.  Θέλουμε λοιπόν πολλές προτάσεις για την 23ης  Μαρτίου, γιατί δεν είναι εικόνα αυτή  που έχει. Οι  προτάσεις  αυτές  θα  έρθουν  στο Δημοτικό  Συμβούλιο  να τις συζητήσουμε, όπου  και οι επαγγελματίες  θα  πούνε τις απόψεις τους".
Έμμεσα, δηλαδή, ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ένας διάλογος, πριν ληφθούν τα όποια μέτρα, τα οποία, όμως, έχει ήδη εξαγγείλει για τον χαρακτήρα της περιοχής!
Το "Θάρρος" τις προηγούμενες ημέρες μίλησε με επαγγελματίες της περιοχής. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις εξαγγελίες και θεωρεί τις ανακοινώσεις για διάλογο, ως παραπλανητικές. "Ποιο διάλογο να κάνουμε από τη στιγμή που έχουν ληφθεί αποφάσεις ήδη για την περιοχή", αναρωτιούνται και συνεχίζουν: "Η ιερότητα του χώρου δεν προσβάλλεται όταν τα ιστορικά μας μνημεία έχουν καλυφθεί με διάφορες κουρελούδες, ενώ, η καθαριότητα και ο επαρκής φωτισμός είναι πράγματα άγνωστα για τη Δημοτική Αρχή; Ο δήμαρχος, ως άλλος συγκοινωνιολόγος μας λέει ότι θα υποβαθμιστεί κυκλοφοριακά η 23ης Μαρτίου, μετά την κατασκευή του περιμετρικού. Ως οικονομολόγος εκτιμά ότι η σύνδεση του πεζόδρομου της Αριστομένους με το Ιστορικό Κέντρο θα βοηθήσει την εμπορική κίνηση και την επισκεψιμότητα. Εκτιμά, ως μηχανικός την αναγκαιότητα της παρέμβασης και ζητά από επαγγελματίες και κατοίκους να πάνε τα αυτοκίνητά τους πού;
Είναι αναμφισβήτητο ότι η περιοχή μας έχει ανάγκη από παρεμβάσεις. Θέλουμε, όμως, πριν να ανακοινώνεται κάτι να ζητείται και η γνώμη των χρηστών της. Όπως κι αυτός που θα αναλάβει την υλοποίησή τους χρειάζεται να γνωρίζει εκ των προτέρων τις απόψεις μας. Τακτικές και μέθοδοι που προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα της παρέμβασης, δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας".
Από την άλλη πλευρά, ήδη, ο Δήμος Καλαμάτας έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη του πανελλήνιου ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμό ιδεών, με θέμα «Επανασχεδιασμός της οδού 23ης Μαρτίου με σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Καλαμάτας».
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για τον επανασχεδιασμό της δημοτικής οδού 23 Μαρτίου, καθώς και της «συνέχειάς» της προς τις οδούς Υπαπαντής και Σταδίου.
Με το διαγωνισμό αναζητείται η πρόταση που: α) θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και β) θα αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της οδού.
Το ζητούμενο του διαγωνισμού είναι η διερεύνηση και αποσαφήνιση της παρέμβασης που πρέπει να γίνει στην περιοχή μελέτης, με σκοπό τη δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά βελτιωμένου περιβάλλοντος με βάση τις υπάρχουσες αλλά και τις αναμενόμενες χρήσεις και δράσεις στο σύνολο του εικοσιτετραώρου. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος επανασύνδεσης του διαχωρισμένου σήμερα εμπορικού και ιστορικού τμήματος της πόλης. Στην υπό μελέτη οδό κυριαρχούν εμπορικές χρήσεις.
Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε ότι πρόεδρος της επιτροπής που θα κρίνει τις προτάσεις για την ανάπλαση της περιοχής θα είναι ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας, Κώστας Πουλόπουλος, με διεθνή φήμη που ζει και δραστηριοποιείται στη Δανία.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα          
      
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 22/3/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ,  τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με τάση αύξησης κυρίως από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά, με αποτέλεσμα την πρόκληση θολούρας στην ατμόσφαιρα.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/
 
*** Ελληνίδα φοιτήτρια σε κρίσιμη κατάσταση στο δυστύχημα της Ισπανίας 

 Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα φοιτήτρια, η οποία επέβαινε στο πούλμαν που ανατράπηκε, χθες το πρωΐ, έξω από το Φρέζιναλς της Ισπανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η φοιτήτρια Ευαγγελία Κολόμβου, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βαλεμπρόν της Βαρκελώνης και σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς της είναι καθ' οδόν. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, από όπου έχει διαρκή ενημέρωση. Σημειώνεται, ότι στο πούλμαν επέβαινε και δεύτερος Έλληνας φοιτητής, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και δεν φέρει κάποιο τραύμα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο Magnesianews.gr, η κοπέλα, είναι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βρέθηκε στην Ισπανία μέσω του προγράμματος Erasmus. Επτά Ιταλίδες ανάμεσα στους νεκρούς Επτά από τις 13 φοιτήτριες που σκοτώθηκαν χθες στο τροχαίο δυστύχημα με πούλμαν στην Ισπανία ήταν από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία, μια από τη Ρουμανία, μια από τη Γαλλία, μια από το Ουζμπεκιστάν και μια από την Αυστρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές της Καταλονίας όπου σημειώθηκε η τραγωδία.ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φοιτήτρια από το Βόλο τραυματίστηκε στο δυστύχημα της Ισπανίας Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα φοιτήτρια, η οποία επέβαινε στο πούλμαν που ανατράπηκε, χθες το πρωΐ, έξω από το Φρέζιναλς της Ισπανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Φοιτήτρια από το Βόλο τραυματίστηκε στο δυστύχημα της Ισπανίας Η φοιτήτρια Ευαγγελία Κολόμβου, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βαλεμπρόν της Βαρκελώνης και σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς της είναι καθ' οδόν. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, από όπου έχει διαρκή ενημέρωση. Σημειώνεται, ότι στο πούλμαν επέβαινε και δεύτερος Έλληνας φοιτητής, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και δεν φέρει κάποιο τραύμα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο Magnesianews.gr, η κοπέλα, είναι φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βρέθηκε στην Ισπανία μέσω του προγράμματος Erasmus.Επτά Ιταλίδες ανάμεσα στους νεκρούς Επτά από τις 13 φοιτήτριες που σκοτώθηκαν χθες στο τροχαίο δυστύχημα με πούλμαν στην Ισπανία ήταν από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία, μια από τη Ρουμανία, μια από τη Γαλλία, μια από το Ουζμπεκιστάν και μια από την Αυστρία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές της Καταλονίας όπου σημειώθηκε η τραγωδία. "Η Ιταλία πενθεί γιατί επτά από τα θύματα είναι Ιταλίδες, δύο Γερμανίδες, μια Ρουμάνα, μια Γαλλίδα, μια Ουζμπέκα και μια Αυστριακή", δήλωσε στο ραδιόφωνο της Καταλονίας ο διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας, Τζόρντι Τζανέ. Οι φοιτήτριες είχαν ηλικία από 19 έως 25 ετών και "μερικές δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας" την ώρα που σημειώθηκε το τροχαίο. "Έίναι νεκρές", δήλωσε ο καταλανός αξιωματούχος. Το πούλμαν στο οποίο επέβαιναν οι φοιτήτριες έπειτα από απότομο ελιγμό του οδηγού βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα, σύμφωνα με τις αρχές της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία. Ο οδηγός του λεωφορείου, που ανακρίθηκε χθες από την αστυνομία, σήμερα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας με θλάση στη θωρακική κοιλότητα, πρόσθεσε ο καταλανός αξιωματούχος. Η εμφάνισή του ενώπιον του ανακριτή, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε, δήλωσε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.Αρνητικό το τεστ για αλκοόλ Ο οδηγός «χτύπησε το προστατευτικό κιγκλίδωμα στη δεξιά πλευρά του δρόμου κι έκανε έναν ελιγμό στα αριστερά τόσο απότομο που το όχημα βρέθηκε στην αντίθετη πλευρά του δρόμου» εξήγησε ο Καταλανός αξιωματούχος. Το λεωφορείο συγκρούστηκε με ένα όχημα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, οι δύο επιβαίνοντες του οποίου τραυματίστηκαν. Ο οδηγός επέζησε από το δυστύχημα. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις για το αν είχε καταναλώσει αλκοόλ, σκευάσματα ή ναρκωτικές ουσίες και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, επισήμανε το υπουργείο. Αναμένεται αύριο να οδηγηθεί ενώπιον ενός δικαστή. Πριν από λίγες ώρες γερανός απομάκρυνε από το σημείο το κουφάρι του οχήματος. Όλα τα τζάμια έχουν σπάσει.Δρόμος καρμανιόλα «Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που γίνεται ένα δυστύχημα, συμβαίνει στο συγκεκριμένο χιλιόμετρο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Φρεγινάλς, Χοζέ Ρονθέρο Παλάρες. «Δεν γνωρίζω γιατί, το οδόστρωμα μοιάζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι ένα ευθύς δρόμος. Τη νύχτα έβρεξε πολύ και ενδεχομένως αυτό έπαιξε ρόλο». Η βασιλική οικογένεια και τα πολιτικά κόμματα απέστειλαν συλλυπητήρια, ενώ η Καταλονία κήρυξε διήμερο πένθος. Αυτό το δυστύχημα είναι ένα από τα πλέον πολύνεκρα των τελευταίων ετών στους δρόμους της Ισπανίας. Την 9η Νοεμβρίου του 2014, πούλμαν που μετέφερε προσκυνητές κατέληξε σε χαράδρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν 41. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που αγωνίστηκαν σήμερα τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του αγώνα. ethnos.gr - 

***   "Φακέλωμα" στις τράπεζες όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ 

Σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υποχρεούνται να προχωρούν οι τράπεζες, διασταυρώνοντας μάλιστα τα στοιχεία για τη μετατροπή χαρτονομισμάτων με άλλες συναλλαγές του πελάτη. Στόχος είναι η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας. Με δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεσή της να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, χωρίς πάντως να έχει δημοσιοποιήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η δήλωση Ντράγκι έστειλε πολλούς πολίτες στα γκισέ προκειμένου να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που είχαν στην κατοχή τους με μικρότερης αξίας. Ήδη οι τράπεζες εισπράττουν μέση προμήθεια 1,5%, προκειμένου να μετατρέψουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας. Για την ανταλλαγή ενός τραπεζογραμματίου 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας, η επιβάρυνση φθάνει τα 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική προμήθεια δεν ξεπερνάει τα 200 ή 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Η προμήθεια εισπράττεται όταν κάποιος ανταλλάξει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα, των 20 ή των 50, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση που τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό, δεν υπάρχει προμήθεια. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δικαιολογούν την προμήθεια που εισπράττουν επικαλούμενες το διαχειριστικό κόστος, καθώς για την τροφοδοσία των καταστημάτων με χαρτονομίσματα μικρής αξίας είναι υψηλό. Μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων από τις αρχές του 2015, υπολογίζεται πως τα χρήματα που μεταφέρθηκαν σε «στρώματα» και θυρίδες, υπολογίζονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στη χώρα μας πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά αλλά και στη φύλαξη. Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που, αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα. dikaiologitika.gr - 

*** Ντ. Νικολάκου: «Πρέπει να σταματήσουν οι περιβαλλοντικές βόμβες στην Πελοπόννησο»          
      
Μέσα στο 2016 ευελπιστεί η περιφέρεια να ολοκληρώσει την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ 
Την πεποίθηση ότι μέσα στο 2016 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Πελοποννήσου και θα παραδοθούν στους πολίτες νέοι χώροι πρασίνου, εκφράζει μιλώντας στο «Θ» η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και η πορεία του έργου, αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, αύριο Δευτέρα.
Η περιφέρεια κρίνει ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και ακολούθως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, είναι τα δύο βασικά έργα για την αειφορία της Πελοποννήσου, ενώ σκοπός της είναι η συμπλήρωσή τους και με άλλα έργα που αφορούν το περιβάλλον.
Παράλληλα, η κα Νικολάκου τονίζει ότι το έργο της αποκατάστασης συνεχίζει να χρηματοδοτείται κανονικά.
Μέσα στο 2016
Η αποκατάσταση των 76 ΧΑΔΑ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016, ενώ αυτές τις ημέρες ζητείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την αποκατάσταση 3 ΧΑΔΑ σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και εντός του Απριλίου για έναν ακόμα ΧΑΔΑ στη Λακωνία. Μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί για τις μελέτες των έργων αυτών το ποσό των 658.908,54 €, ενώ για την τρέχουσα εργολαβία αποκατάστασης των 76 ΧΑΔΑ, έχουν δαπανηθεί έως σήμερα 2.045.000 €.
Σε ότι αφορά τα υποέργα δημοσιότητας (σύμβουλος ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και υποστήριξης κατά την υλοποίηση- πρόσληψη συμβούλου για την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιφέρειας Πελοποννήσου) προϋπολογισμού 1.800.000 € και τεχνικού συμβούλου, προϋπολογισμού 650.000 €, δεν δόθηκε ποτέ έγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ για τη δημοπράτησή τους και στην τροποποίηση της πράξης που έγινε το Δεκέμβριο του 2014 είχαν απαλειφθεί και τα δύο.
Πέραν των άλλων, υπήρξε καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης περίπου 5 μηνών λόγω δικαστικών προσφυγών.
Περιβαλλοντικές βόμβες
Ερωτώμενη η κα Νικολάκου, σημείωσε πως το έργο αποκατάστασης του συνόλου των ΧΑΔΑ που υπήρχαν στην Πελοπόννησο, αλλά και στο μητρώο ΕΠΠΕΡΑΑ, η περιφέρεια Πελοποννήσου το ανέλαβε, αφού πρώτα εξαντλήθηκαν τα περιθώρια του ΕΠΠΕΡΑΑ με τους Δήμους, οι οποίοι δεν είχαν ολοκληρώσει το σχεδιασμό και δεν μπορούσαν να απορροφηθούν οι πόροι.
«Μας κάλεσε το υπουργείο να το αναλάβουμε. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και να αναθέσουμε τη μελέτη και το έργο εντάχτηκε. Η μελέτη ήταν πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ και έπρεπε να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Και η μελέτη όταν πρόκειται για αποκατάσταση ΧΑΔΑ δεν είναι κάτι εύκολο. Συν το γεγονός ότι οι όγκοι των απορριμμάτων που μας είπαν ότι θα βρούμε ήταν πολλαπλάσιοι από τους όγκους που τελικά βρήκαμε, διότι στους περισσότερους συνεχιζόταν η απόρριψη απορριμμάτων.
Προλάβαμε όμως και καταφέραμε μέσα στο 2015 να συμβασιοποιηθεί το έργο. Και λέω το καταφέραμε, διότι αν δεν το κάναμε, θα χάναμε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Κι είναι ένα έργο που αντιμετώπισε και ενστάσεις που έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά δικαίωσε τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Για όσες δε φήμες ακούγονται ότι κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου, έχω να πω, ότι το έργο συνεχίζει να χρηματοδοτείται κανονικά και θεωρούμε ότι μέσα στο 2916 θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και θα παραδοθούν στους πολίτες νέοι χώροι πρασίνου. Το έργο αυτό είναι από τα πιο δύσκολα. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα την Μαραθόλακκα, πόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση σε περιοχή Natura και στην καρδία του Ταϋγέτου. Ωστόσο, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι περιβαλλοντικές βόμβες στην Πελοπόννησο. Μετά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο έργο για εμάς. Δίνει νέους ορίζοντες για πολλά ζητήματα, σε μια περιφέρεια που οφείλει να είναι μια πράσινη περιφέρεια. Η περιφέρεια πολύ γρήγορα θα προχωρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κι άλλης μορφής αποβλήτων», κατέληξε η κα Νικολάκου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ο φωτισμός στη Μεσσήνη 

  Η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δημότες και η ανταπόκριση των δημοτικών αρχών είναι το μεγάλο ζητούμενο στις ημέρες μας. Στο δήμο Καλαμάτας, για παράδειγμα, αν δεν περάσουν, τουλάχιστον, δύο μήνες τα πράγματα δεν αλλάζουν. Στο γειτονικό δήμο Μεσσήνης, όμως, τα πράγματα είναι περισσότερο…αυτονόητα ή οι αιρετοί περισσότερο δραστήριοι. Έτσι, μόλις προχθές, λάβαμε επιστολή κατοίκων της περιοχής Κολοκοτρώνη και Κυθήρων στη Μεσσήνη, με την οποία ευχαριστούν τον αντιδήμαρχο, Νίκο Ξενόγιαννη, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Α.Π. - 

***   Στις 11 Μαΐου σταματούν τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια- Στις 16 ξεκινούν οι πανελλαδικές          
     
Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, θα λήξουν τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια (ημερήσια και εσπερινά γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια), για το τρέχον διδακτικό έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Πανελλαδικές 2016: Με Νεοελληνική γλώσσα και φέτος η πρεμιέρα- Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων 

***  Με σφραγίδα από τα Κατεχόμενα το διαβατήριο τούρκου παρατηρητή στη Χίο         
     
Κάνοντας χρήση διπλωματικού διαβατηρίου με σφραγίδα από τα κατεχόμενα έφθασε ένας εκ των έξι τούρκων παρατηρητών στη Χίο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ηλεκτρονική εφημερίδα της Χίου, Πολίτης, αν και στον τούρκο αστυνομικό επετράπη η είσοδος για διανυκτέρευση στο νησί, από το πρωί της Δευτέρας παραμένει υπό περιορισμό στο Τελωνείο.
Ο τούρκος αστυνομικός θα παραμείνει στο Τελωνείο της Χίου, έως ότου αποφασιστεί εάν θα γίνει δεκτός για να αναλάβει δράση στο hot spot της Χίου ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στον Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ.
  Newsroom ΔΟΛ

***  Χρυσόστομος: Στo 1,3 εκατ. ευρώ η φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Μεσσηνίας για το 2015         
      
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, διάρκειας μιάμισης ώρας, παραχώρησε χθες το πρωί στον Σπύρο Χαριτάτο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προσκεκλημένος στο στούντιο του Alpha 989.
Ερωτήθηκε και απάντησε σε πολλά θέματα, ενώ σχολίασε και τη διαστρέβλωση από αθηναϊκά Mέσα των όσων είχε πει για το σύμφωνο συμβίωσης και τους  ομοφυλόφιλους σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» και τον Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Χθες, για το Σύμφωνο Συμβίωσης είπε ότι «δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ανήκει στην Εκκλησία και να ακολουθεί κάτι άλλο που η Εκκλησία δεν αποδέχεται, θα το χαρακτήριζα “πνευματική σχιζοφρένεια”», ενώ εξέφρασε το φόβο ότι θα φτάσουμε και στις υιοθεσίες.
O κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε, επίσης, στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους κάνουν δηλώσεις συνδέοντας το προσφυγικό με το δημογραφικό και τόνισε ότι για την Εκκλησία ο πρόσφυγας είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του. Μάλιστα, είπε ότι η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε το 2015 για φιλανθρωπία 1.300.000 ευρώ, καταγεγραμμένα.
Μίλησε ακόμη για επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ για τις επισκέψεις ιεραρχών στα σχολεία, ανέφερε ότι «είναι δυσάρεστο να θέλουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σου και εσύ να μην μπορείς να το κάνεις, επειδή υπάρχουν προσκόμματα. Δεν είναι το σχολείο “μπάτε σκύλοι αλέστε”, αλλά ο μητροπολίτης είναι θεσμικό πρόσωπο. Ούτε προσηλυτισμό έχει διάθεση κανείς να ασκήσει».
  Η συνέντευξη στο «Θ»
Στην αρχή ο κ. Χαριτάτος αναφέρθηκε στη συνέντευξη του μητροπολίτη τα Χριστούγεννα στο «Θ», σημειώνοντας ότι κι αυτός έπεσε «θύμα» αναπαράγοντας την είδηση από Αθηναϊκά Μέσα, τα οποία είχαν δώσει τελείως διαφορετικό νόημα σε σχέση με το αρχικό, πρωτότυπο, κείμενο της συνέντευξης στο «Θάρρος».
Τότε ο μητροπολίτης, ερωτώμενος για το σύμφωνο συμβίωσης, είχε πει: «Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός αντιμετώπισε την αμαρτωλή γυναίκα της Ευαγγελικής Περικοπής, χαρακτηρίστηκε από το λόγο Του, “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”. Αυτός ο κανόνας αποτελεί τη διοικούσα γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς κάθε άνθρωπο και συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από την ετερότητα ή τη διαφορετικότητά του. Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τα πρόσωπα, αλλά τα σέβεται στο πλαίσιο των ελεύθερων επιλογών και των δικαιωμάτων τους. Εκείνο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Εκκλησία είναι την κάθε μορφή συμφώνου η οποία αμαυρώνει το μυστηριακό χαρακτήρα του Γάμου και αλλοιώνει λειτουργικά το θεσμό της οικογένειας».
Σχολιάζοντας χθες στον κ. Χαριτάτο, μίλησε για την παρερμηνεία των λεγομένων του από αθηναϊκά Μέσα: «Ανθρώπινα ο καθένας μπορεί να σφάλλει, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να διορθώνουμε και πάντα η διόρθωση δε σημαίνει ότι πάμε στο αντίθετο μέρος. Η διόρθωση σημαίνει ότι μπορεί να συμπληρωθεί και να διευκρινισθούν ορισμένα πράγματα και να αναδειχθεί η αλήθεια των λεγομένων».
  Σκοπιανό και προσφυγικό
Ο μητροπολίτης ερωτώμενος σχολίασε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Σκοπιανό: «Το πρόβλημα αυτό (Σκοπιανό) θα υπάρξει. Αμφιβάλλετε ότι κατά καιρούς εκφράζονται αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας; Αμφιβάλλετε ότι στα Σκόπια υπάρχει ψεύτικη εκκλησία που λέγεται “Μακεδονική Εκκλησία”; Πολιτικά τι σημαίνει αυτή η έκφραση; (του Γ. Μουζάλα)».
Για την προσφυγική κρίση τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας όταν συσχετίζουμε το προσφυγικό με το δημογραφικό (με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αν. υπ. Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη). Δεν μπορεί να δεχτεί η Εκκλησία ότι μπορεί να γίνεται συσχετισμός του προσφυγικού και κάποιοι άλλοι να συσχετίζουν αυτό με το δημογραφικό. Ή να προσπαθούν να δώσουν προεκτάσεις μέσα από το προσφυγικό σε εθνικά ζητήματα. Οι φόβοι που προκαλούνται από το προσφυγικό είναι πώς τα πρόσωπα αυτά θα ενσωματωθούν ή δε θα ενσωματωθούν. Προς το παρόν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του προσφυγικού, να επιβιώσει ο πρόσφυγας σε συνθήκες που να αγγίζουν τα όρια της αξιοπρέπειας.
Δεν ασκούμε κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό, προσπαθούμε ως Εκκλησία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των προσφύγων. Πώς θα λειτουργήσει το προσφυγικό σε βάθος χρόνου είναι θέμα διαχείρισης του προβλήματος από την κυβέρνηση. Με οποιονδήποτε τρόπο και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον πρόσφυγα, αυτός για την Εκκλησία θα είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του».
  1,3 εκατ. για φιλανθρωπίες 
«Η Εκκλησία έχει προσφέρει πάρα πολλά για να γίνει αυτό που σήμερα ονομάζεται “ελληνικό κράτος”. Από το 1833 έχει δοθεί τεράστιος όγκος περιουσίας στο κράτος. Το ελληνικό κράτος το μόνο που έχει δώσει, είναι να καλύψει τη μισθοδοσία και την ασφάλιση του κλήρου και να καλύπτει τα έξοδα της εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως.
Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας προέρχεται από την ίδια τη διαχείριση των χρημάτων της Εκκλησίας. Η Εκκλησία φορολογείται, όπως φορολογείται οποιοσδήποτε άλλος φορέας, οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα και, μάλιστα, η φορολόγηση είναι τόσο πολύ υψηλή, που ξεπερνά το 35%.
Εάν θα πάτε σε τοπικές κοινωνίες και ρωτήσετε τι κάνουν οι μητροπόλεις, θα δείτε ότι οι απαντήσεις είναι άλλες με πολλά θετικά πρόσημα. Η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Δε βγήκε να πει πού τα έδωσε.  Δε βγήκαμε να πούμε «δώστε μας χρήματα». Τα έχουμε δώσει στην κοινωνία. Η Μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε πέρσι για φιλανθρωπία 1.300.000, καταγεγραμμένα. Άλλες μητροπόλεις έχουν δώσει πολύ περισσότερα. Υπάρχει λόγος να βγω να το πω; Ελάτε στη Μητρόπολη και ρωτήστε αν η Εκκλησία βοηθάει. Η αξιολόγηση της προσφοράς της Εκκλησίας δεν είναι πώς αξιολογούμε μία κυβέρνηση αλλά πώς λύνει τοπικά προβλήματα. Οι ανάγκες του τόπου είναι που μας κάνουν να προσφέρουμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης.
  Εκκλησία και κράτος
Για το ρόλο του ιερέα στην επαρχία, παρατήρησε: «Στην επαρχία υπάρχουν περιοχές που ήταν παλιοί Δήμοι ή Κοινότητες που δεν υπάρχει δάσκαλος, χωροφύλακας, πρόεδρος, γιατρός και τώρα δεν υπάρχει παπάς. Το χωριό αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα σβηστεί. Όχι γιατί η απουσία όλων αυτών σημαίνει έλλειψη διοίκησης ή έλλειψη δομής, αλλά γιατί όλα αυτά δημιουργούν στους ανθρώπους την αίσθηση της αβεβαιότητας και θα φύγουν από εκεί. Σε ορισμένα χωριά είναι ο παπάς μόνο, ο μόνος που μαζεύει τα βιβλιάρια των ηλικιωμένων και πηγαίνει να τους γράψει τα φάρμακα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή τους ρωτάει τι θέλουν να τους πάρει από το σούπερ μάρκετ. Πρέπει να δούμε και τη λειτουργικότητα του καθενός σε ένα κοινωνικό επίπεδο».
Για το μεγάλο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, ανέφερε: «Ουσιαστικά και εν τη πράξει, οι σχέσεις αυτές είναι ήδη διακεκριμένες. Υπάρχει το μερίδιο της θεσμικής σχέσης, όπως αυτή οριοθετείται με βάση το Σύνταγμα, όμως αυτό ούτε το κράτος ούτε την Εκκλησία εμποδίζει να κάνουν τη δική τους δράση. Η άποψή μου είναι  ότι κάποια στιγμή οι θέσεις αυτές πρέπει να οριοθετηθούν και θεσμικά. Και τότε η Εκκλησία θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και να κάνει το έργο της,  χωρίς να έχει τις αγκυλώσεις εξαιτίας του νομικού προσώπου που τη χαρακτηρίζει και της δημιουργεί εμπόδια. Μιλάω για επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ώστε η Εκκλησία να μπορεί να κάνει ελευθέρα το έργο που κάνει. Δε χρειάζεται τα δεκανίκια καμιάς κυβερνήσεως για να κάνει το έργο της.
Γνωρίζουν ποια είναι η δύναμη της Εκκλησίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Υπάρχει το Σύνταγμα που οριοθετεί τη σχέση. Μπορούν να θεωρούν ότι υπάρχουν αδύναμα σημεία στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία, όμως δεν υπάρχουν.
Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την έκφραση φιλική ή μη φιλική, αλλά διαλεκτική ή μη διαλεκτική (για την κυβέρνηση). Κάθε κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα κάποια θέση έχει και η Εκκλησία και αυτή τη θέση η κυβέρνηση πρέπει, στο επίπεδο της διαλεκτικής, να τη συζητήσει με την ίδια την Εκκλησία. Αν θεωρεί ότι υπηρετούν ένα κοινό λαό και αποσκοπούν στο να αναβαθμίσουν το λαό αυτό».
  Επισκέψεις ιεραρχών στα σχολεία
«Συχνά - πυκνά γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας τάσεως που εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία, είτε περιθωριοποίησης της Εκκλησίας είτε αντιμετώπισής της με μία αντιπαλότητα. Διαφεύγει στους παράγοντες αυτούς ότι υπηρετούμε τον ίδιο λαό και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την Εκκλησία, να μας στηρίζει με τα συσσίτια της, αλλά να μην την ακούμε και να αποφασίζουμε χωρίς την Εκκλησία για πράγματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο της κοινωνίας μέσα στην Εκκλησία.
Όταν κάποιοι μητροπολίτες ζητούν να πάνε σε σχολεία να συζητήσουν με τους μαθητές, που οι μαθητές τους το είχαν ζητήσει και η αντιμετώπιση από την ηγεσία του υπουργείου ήταν κριτική με μία εικόνα απόρριψης ή περιθωριοποίησης, αυτό δεν μπορεί να είναι μορφή διαλόγου συνύπαρξης και συν-αντίληψης.
Πράγματα που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μεταξύ παραγόντων πολιτειακών και του Αρχιεπισκόπου της Ιεράς Συνόδου δεν έχουν συζητηθεί και πηγαίνουν στη Βουλή ως αποφάσεις για να ψηφιστούν σε νόμο, για τα οποία έπρεπε να είχε λόγο η Εκκλησία. Και δεν εννοώ πράγματα που έχουν να κάνουν με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές διαστάσεις, αλλά εννοώ για πράγματα που αφορούν στην ίδια την Εκκλησία.
Το δυσάρεστο είναι να θέλουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σου και εσύ να μην μπορείς να το κάνεις, επειδή υπάρχουν προσκόμματα. Δεν είναι το σχολείο “μπάτε σκύλοι αλέστε”, αλλά ο μητροπολίτης είναι θεσμικό πρόσωπο. Ούτε προσηλυτισμό έχει διάθεση κανείς να ασκήσει. Κανείς δεν έχει διάθεση να πάει να κάνει οπαδούς, κανείς δεν έχει διάθεση να υποκαταστήσει παράγοντες».
  Αρχιεπίσκοπος και Θρησκευτικά
«Νομίζω ότι έχουμε αντιληφθεί ότι ο Μακαριώτατος εδώ και οκτώ χρόνια που ανέλαβε να ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατάει χαμηλούς τόνους. Είναι αυτός που περισσότερο ακούει παρά μιλάει. Είναι και άλλα πράγματα που οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να πει αυτά τα λόγια. Είναι και τα θρησκευτικά. Όχι ότι δε θα γίνει διάλογος, θα γίνει διάλογος, αλλά όταν του διαλόγου προηγούνται τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού για το πώς πρέπει να είναι το μάθημα, αυτό δημιουργεί μία τριβή. Εμείς δεν αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο. Η Ιερά Σύνοδος πήρε αποφάσεις που γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου. Είναι σαν να λένε “εμείς θα σας ακούσουμε, αλλά έχουμε αποφασίσει από τώρα να σας βάλουμε στο περιθώριο”.
Δεν ξέρω πού θα φτάσει ο διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών. Θα αποφασίσει η Σύνοδος. Θα δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Αυτό που η Ιερά Σύνοδος τονίζει είναι ότι το μάθημα  των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο. Επιδιώκει να παραμείνει όπως διδάσκεται σήμερα. Δεν μπορεί να παραθεωρηθεί ο ορθόδοξος προσανατολισμός του μαθήματος. Θα πρέπει να δώσουμε στο μάθημα των θρησκευτικών τη δυνατότητα της σύγκρισης και να απαντήσουμε στα παιδιά γιατί αυτό και όχι εκείνο».
  Σύμφωνο Συμβίωσης
Τέλος, για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, χθες είπε: «Ως μητροπολίτης, μέλος της ιεραρχίας και άνθρωπος που ζω στην κοινωνία, το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει μορφή γάμου ή τη βάση μίας οικογένειας. Δεν το λέω μόνο στο ηθικό επίπεδο, αλλά επειδή για την Εκκλησία ο γάμος είναι μυστήριο, μου “επιβάλλεται” να μην μπορώ να το κάνω δεκτό.  Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ανήκει στην Εκκλησία και να ακολουθεί κάτι άλλο που η Εκκλησία δεν αποδέχεται, θα το χαρακτήριζα “πνευματική σχιζοφρένεια”.
Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε και στις υιοθεσίες (με το σύμφωνο συμβίωσης). Είναι μία πορεία του πράγματος. Τα σύμφωνα συμβίωσης για να ολοκληρώσουν το σκοπό τους θα πρέπει να μπει και η υιοθεσία.
Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα δημιουργήσει παρεπόμενα στην ίδια την κοινωνία. Με το να εκφράσω οργή θα αποτρέψω το γεγονός; Το θέμα είναι να μεταδώσει κανείς την προβληματική του και να προβληματίσει αν πρέπει να γίνει ή όχι. Για την Εκκλησία ο γάμος στηρίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας, σε κάθε διάσταση αυτής της σχέσεως. Η ανατροφή των παιδιών είναι θέμα και των δύο. Πώς θα εκφραστεί η συμπληρωματικότητα σε σχέση με το παιδί;
Το “ναι” (της ικανοποίησης μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης) που λένε είναι ένα “ναι” που τους ικανοποιεί το σύμφωνο που έκαναν ή είναι ένα “ναι” που έχει μέσα του προοπτική; Μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού έχουν εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν καυγάδες; Μας δίνουν σεβαστή εικόνα (αγαπημένοι ομόφυλοι), αλλά γιατί η άλλη εικόνα είναι αρνητική (μεταξύ δύο ετερόφυλων). Το σύμφωνο συμβίωσης ετερόφυλων δεν είναι ούτε αυτό αποδεκτό από την Εκκλησία. Δε θέλω να μπω στην προβληματική ποιο θα είναι το πρότυπο του πατέρα και ποιο της μάνας».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργήματα του Θεού και στην κατάσταση της αμαρτωλότητας. Ακόμα και αν σκεφτείς να κάνεις κάτι, λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αυτό είναι αμαρτία. Και οι άνθρωποι αυτοί, είπα, εάν για την Εκκλησία είναι αμαρτωλοί, πρέπει να τους σεβόμαστε ως δημιουργήματα του Θεού. Δεν μπορούμε να τους θέτουμε στο περιθώριο. Δεν μπορούμε να μην τους δεχόμαστε στην Εκκλησία. Ούτε μπορούμε να ασκήσουμε την οποιαδήποτε μορφή βίας για να τους μετατρέψουμε ή να τους αλλάξουμε από την αμαρτωλότητά τους. Έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά είναι βία. Ο Χριστός είπε: “ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω”.
Δεν μπορούμε να θέσουμε κανέναν έξω από την Εκκλησία. Πώς μπορούμε να ασκούμε βία στον οποιοδήποτε; Πού είναι η αγάπη για την οποία ο Χριστός σταυρώθηκε; Ελευθερία στους Πατέρες τις Εκκλησίας είναι να σέβομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι. Είναι εύκολο να απορρίπτεις κάποιον επειδή είναι αμαρτωλός. Η Εκκλησία πρέπει να του δείξει το δρόμο να μπει στη σωστή πορεία».   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***  Πυρηνελαιουργεία: «Ευαίσθητες» μύτες, επιλεκτικές μνήμες και παρεμβατισμός         
   Παραδοσιακά οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου - αρχών Μαρτίου είναι αφιερωμένες στη διασκέδαση του Καρναβαλιού.
Τα τελευταία τρία χρόνια, στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης μας, έχει προστεθεί και η… γκρίνια για τη μυρωδιά από την επεξεργασία των ελαιοπυρήνων.
Επειδή πολλοί, προεξάρχοντος του δημάρχου Καλαμάτας, έχουν «ευαίσθητη» μύτη μεν, επιλεκτική μνήμη δε, θυμίζω τα εξής: το «πρόβλημα» της μυρωδιάς των υπό ξήρανση ελαιοπυρήνων εμφανίστηκε προ δεκαπενταετίας περίπου, όταν ο νυν δήμαρχος της πόλης ήταν αντινομάρχης Μεσσηνίας. Ως τότε ολόκληρος ο νομός αντιμετώπιζε το σοβαρότατο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λιόζουμων στα ρέματα και στα χαντάκια και από εκεί στη θάλασσα. Ως και η παγκοσμίου φήμης παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είχε αρχίσει να εμφανίζει υπερτροφία φυκιών. Ύστερα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων οι πολιτικοί προϊστάμενοι των τότε αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας (του σημερινού δημάρχου Καλαμάτας συμπεριλαμβανομένου) είχαν τη φαεινή ιδέα να σταματήσουν την έκθλιψη των καρπών της ελιάς στη δεύτερη φάση. Έτσι, «ο νέος ελαιοπυρήνας» θα ήταν μείγμα λιόζουμων και ελαιοπυρήνα. Αυτό το νέο μείγμα βαφτίστηκε «ελαιοπυρήνας δύο φάσεων». Δημιουργική χημεία ή αλχημεία…
Στις διαμαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων στην ελαιοπαραγωγική διαδικασία ότι, τόσο τα ελαιοτριβεία όσο και τα πυρηνελαιουργεία, είναι φτιαγμένα για να επεξεργάζονται τον «κλασσικό πυρήνα» (αυτόν δηλαδή που παράγεται μετά τις τρεις φάσεις επεξεργασίας της ελιάς), απάντησαν τότε οι εκλεγμένοι νομαρχιακοί άρχοντες ότι όλοι οφείλουν να συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος και να τροποποιήσουν κατάλληλα τα εργοστάσιά τους.
Οι πυρηνελαιουργοί προειδοποίησαν και για κάτι ακόμη: Η επεξεργασία του «νέου ελαιοπυρήνα», με την αυξημένη υγρασία, θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και θα παρήγαγε σημαντικά περισσότερο υδρατμούς και, μάλιστα, όχι υδρατμούς από το σύνηθες νερό που περιείχε ο κλασσικός πυρήνας, αλλά από λιόζουμα, με συνέπεια να έχει και πιο έντονη οσμή… Ένας οργασμός τροποποιήσεων άρχισε τότε σε όλη την ελαιοπαραγωγική διαδικασία του νομού. Οι ελαιοτριβείς υποχρεώθηκαν σε δανειοδοτήσεις, στη διαμόρφωση νέων χώρων αποθήκευσης του πυρήνα, που, ενώ πριν έμοιαζε με βρεγμένο χώμα, πλέον είχε τη μορφή «χυλού» και σε αλλαγές των μηχανημάτων τους.
«Χρυσές δουλειές» έκαναν τότε μια-δυο εταιρείες, καθώς και πλήθος δημοσίων παρεμβάσεων για να πειστούν όσοι διατηρούσαν τις αμφιβολίες τους, σχετικά με την επιστημονική ορθότητα του εγχειρήματος.
Οι πυρηνελαιουργοί δανειοδοτήθηκαν ομοίως, άλλαξαν τη διαμόρφωση των χώρων τους, αύξησαν τη δυναμικότητα των εργοστασίων τους, αγόρασαν νέα μηχανήματα διαχείρισης του «χυλού», τοποθέτησαν στα φουγάρα απορροφητικά φίλτρα με ταυτόχρονο ψεκασμό άλλων αέριων οσμών, όπως τους συστήθηκε, οι υπηρεσίες τροποποίησαν τις περιβαλλοντικές τους άδειες. Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης λιόζουμων, που ταλάνιζε το νομό, είχε λυθεί.
Έμενε τώρα να λυθεί αυτό των οχλήσεων που προκαλούσε στους κατοίκους της Μεσσήνης το πυρηνελαιουργείο, που ήταν εγκατεστημένο στην είσοδο της πόλης, πάνω από 30 χρόνια.
Ο σημερινός δήμαρχος (τότε αρμόδιος αντινομάρχης) υπέγραψε υπερηφάνως την άδεια μετεγκατάστασης του πυρηνελαιουργείου, μέσα στην Καλαμάτα (Ασπρόχωμα) και πολύ κοντά στο άλλο πυρηνελαιουργείο (Βάλτος Σπερχογείας). Εις μάτην προειδοποιήθηκε τότε από τους πυρηνελαιουργούς ότι ίσως υπάρξει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μέσα στην πόλη. Απάντησε πως η μυρωδιά της ελιάς που επεξεργάζεται, του άρεσε πολύ. Είχε λύσει και αυτό το πρόβλημα.
Τα δυο πυρηνελαιουργεία της Καλαμάτας, που έκτοτε λειτουργούν έχοντας όλες τις περιβαλλοντικές άδειες και τις άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης, υποβάλλονται, λόγω και της εγγύτητάς τους στις δημόσιες υπηρεσίες, σε εξονυχιστικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, τρεις και τέσσερις φορές κάθε σεζόν και, όποτε απαιτείται, τους επιβάλλονται πρόστιμα και διώκονται ποινικά οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους.
  …το καρναβάλι, ο οπορτουνισμός…
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κ. δημάρχου να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου το επί των ημερών του συσταθέν «Καλαματιανό Καρναβάλι», έστω και εάν δεν τη συμμερίζομαι. Η αγωνία του αυτή, όμως, δεν πρέπει να τον οδηγεί σε δηλώσεις και κινήσεις πολιτικού οπορτουνισμού, μεταβάλλοντας τις απόψεις του για τη διαχείριση των κοινών αναλόγως με τη θέση στην οποία έχει εκλεγεί. Ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιεί την όποια θεσμική του θέση για να υπαινίσσεται δημοσίως ότι τα πυρηνελαιουργεία της πόλης δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους ή ότι οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η αλήθεια είναι ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένους επιστημονικούς ελέγχους σχετικά π.χ. με την ποιότητα των υλών και αυτό είναι «παράθυρο ανοιχτό» στον αθέμιτο επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Άλλα πυρηνελαιουργεία «σβήνουν» μέσα στο Φεβρουάριο, άλλα μέσα στο Μάρτιο και άλλα τον Ιούνιο! Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι όλοι σύννομοι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα πρέπει να ορίσουν το θεμιτό χρονικό διάστημα λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι υπαινιγμοί περί ανομίας από θεσμικά πρόσωπα, αφενός, συμβάλλουν στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη διοίκηση του κράτους και, αφετέρου, υπονομεύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τα δύο πυρηνελαιουργεία της Καλαμάτας δίνουν δουλειά σε περίπου 400 εργαζόμενους (εργάτες, τεχνίτες, μεταφορείς, χειριστές μηχανημάτων). Δε χάθηκε και ο κόσμος εάν μυρίζει (ομολογουμένως δυσάρεστα) κάποιες μέρες και για λίγες ώρες, μέχρις ότου ρυθμιστεί ξεκάθαρα το θέμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες…
 …και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Καλαμάτας
Η επιθυμία όλων μας είναι η Καλαμάτα να καταστεί πόλος έλξης τουρισμού. Όμως, οι αναπτυξιακές δυνατότητες μιας πόλης δεν καθορίζονται από μεμονωμένα άτομα (ακόμη κι αν έχουν οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα), αλλά από το «Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης».
Το τελευταίο εγκρίνεται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και περιγράφει το «Πρότυπο Χωρικής Ανάπτυξης». Στη «χωροταξική Οργάνωση» της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που ισχύει από το 2003, η Καλαμάτα έχει χαρακτηριστεί «οικιστικό κέντρο 2ου επιπέδου», με στόχο την «ενίσχυση των επιχειρηματικών και αστικών υποδομών», ενώ η ευρύτερη αγροτική περιοχή της «στη νότια απόληξη της μεσσηνιακής πεδιάδας» (στο σημείο δηλαδή που βρίσκονται τα δυο πυρηνελαιουργεία της πόλης), χαρακτηρίζεται «Αγροτική περιαστική περιοχή», χωρίς δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.
Τέτοιες δυνατότητες αναγνωρίζονται στην Καρδαμύλη, την Πύλο, την Κορώνη, την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους. Είναι πάρα πολλές οι υποδείξεις αναπτυξιακών σχεδιασμών που προβλέπονται από τον Χωροταξικό Σχεδιασμό για την Καλαμάτα. Δεν μπορώ να τις αναφέρω όλες εδώ. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι ανάμεσα σε αυτές η περιστασιακή διοργάνωση διαφόρων «νυχτών με λευκούς και κόκκινους κόκκους» (αυτά αφορούν μόνο στον εμπορικό κόσμο της πόλης) ή η διοργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων με επιχορηγήσεις σωματείων, υπό αδιαφανείς όρους.
Η Δημοτική Αρχή έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που προβλέπονται από τους νόμους του κράτους και μέσα σε αυτές δεν είναι ο προστατευτισμός της τοπικής οικονομίας, η υποκατάσταση της κεντρικής διοίκησης του κράτους και ο παρεμβατισμός στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη!   Της Πιπίνας Π. Κουμάντου   Δικηγόρου 

*** Τι λες, σύντροφε, χάνουμε μια παρτίδα ακόμα;         
       Ο νους μου σήμερα… τρέχει. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, ότι είναι φυσικό το μέλλον που μου αναλογεί να το θέλω με τις αποσκευές του παρελθόντος μου. Εφόσον αυτές είναι και η ανεκτίμητη περιουσία μου. Κάποιος, όμως, γελάει μαζί μου και με ρωτάει: «Τι λες, σύντροφε, χάνουμε μια παρτίδα ακόμα»…
Διαβάζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες για τη σταδιακή "συμφιλίωση" της Κούβας με τις ΗΠΑ μετά μισό και πλέον αιώνα άγριας ψυχροπολεμικής σύγκρουσης, και πόσο σημαντικό είναι, ιδιαίτερα για το λαό της Κούβας. Όμως, το… ρεπορτάζ είναι λειψό - μέσα μου γνωρίζω καλά ότι αυτή είναι μόνο η μια πλευρά, η αισιόδοξη.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως η Κούβα που γνώρισα κι αγάπησα, η πεισματάρα Κούβα της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αντοχής στις στερήσεις και το μακροχρόνιο αποκλεισμό που της επέβαλαν οι Δυνατοί, σύντομα δε θα υπάρχει πια. Γιατί μαζί με την αμερικανική σημαία υψώνεται πλέον στην Κούβα κι ένα άλλο λάβαρο, ακόμη ισχυρότερο - το λάβαρο του δολαρίου. Και το δολάριο, όπως και το ευρώ στα καθ' ημάς, είναι ιδεολογία από μόνο του, θρησκεία άκαμπτη και εκδικητική - και δεν παλεύεται εύκολα.
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, έλεγε ο πρόγονος - και οι Κουβανοί επαναστάτες είχαν και τα δυο. Μετά τετρακόσια χρόνια σπανιόλικου ζυγού και 60 ακόμη χρόνια μαφιόζικης επικυριαρχίας των ΗΠΑ, οι «μπαρμπούδος» του Φιντέλ πήραν τα βουνά στη Σιέρα Μαέστρα και νίκησαν -κόντρα σε όλα τα προγνωστικά- την αιμοσταγή, αμερικανοκίνητη χούντα του Μπατίστα.
Βλέπω, όμως, και την Κούβα που έρχεται - την Κούβα του δολαρίου, των τουριστικών «υπηρεσιών» και του υφέρποντος καταναλωτισμού της ιδιωτείας.
Για να επιζήσει το… γαλατικό χωριό μέσα στα ρουθούνια της αυτοκρατορίας, η Κούβα, αναγκάστηκε να προσδεθεί στο άρμα της ΕΣΣΔ, εφαρμόζοντας έναν ιδιότυπο «σοσιαλισμό των τροπικών»: όταν όμως απογαλακτίστηκε βίαια, στην «ειδική περίοδο» των αρχών της δεκαετίας του '90, έπεσε στη χώρα μαύρη πείνα.
Κι ο Φιντέλ, ο αστός επαναστάτης που το '60 έγινε κομμουνιστής από ανάγκη, άφησε λίγο λίγο κατά μέρος τον διαλεκτικό υλισμό και τις θεωρίες και πέρασε, σαν τόσους και τόσους πριν και μετά από αυτόν, στο... διαλλακτικό υλισμό της επιβίωσης, ανοίγοντας προσεκτικά τις πόρτες στις ξένες εταιρείες και τους τουρίστες.
Η ζήτηση, όμως, έφερε και την προσφορά - την πορνεία, το λαθρεμπόριο, την κυβερνητική διαφθορά. Τα κορίτσια «κάθονται» πλέον για 10 δολάρια στον κάθε λευκό πορνόγερο.
Στον αλκοολισμό, στις διάφορες μαφίες, στα ναρκωτικά. Χρόνο με το χρόνο οι «παραχωρήσεις» προς το καπιταλιστικό σύστημα -και οι εσωτερικές ανισότητες- μεγάλωναν και μεγαλώνουν.
Πόσο να αντέξει μόνος του κι αυτός ο έρμος λαός, κολλημένος στην «αξιοπρέπεια» της φτώχειας; Και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά το πρώτο δειλό άνοιγμα, η διαδικασία αυτή φτάνει τώρα, με την «επαναπροσέγγιση», στη νομοτελειακή κορύφωσή της.
Σκληρός θεός η ελευθερία, αδιάλλακτη, ανικανοποίητη: θέλει θυσίες συχνές, θέλει στερήσεις. Δεν αποκτιέται με τα ψέματα, ούτε μπορείς να την κοροϊδέψεις με νούμερα, υποσχέσεις και στρεψοδικίες. Μόνο στην ανάγκη υποτάσσεται, σαν όλους τους θεούς.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Υ.Γ. Τίτλος δάνειο από την τελευταία ποιητική συλλογή του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.
 
 ***  Και απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι, προσφυγιά
Καλά κράτησαν τα καρναβάλια και το γιορτινό- για δυο εβδομάδες-κλίμα, αλλά προσωπικά «μάσκα δεν είχα να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο». Γούστα είναι αυτά... Αλλά ο λαός τραγούδι θέλει για να ξεδίνει. Οπότε δε θα πάω κόντρα στην κυκλοφορία για το ξεμπούκωμά του. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση που λέγανε παλιότερα και η ρήση τώρα - λόγω κρίσης - επικαιροποιήθηκε. Τα καρναβάλια είναι αγχολυτικά, τύφλα να ’χουν τα ladose, αλλά τώρα που σταμάτησαν οι χοροί, εκτός από τα δικά μας προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτά με τους πρόσφυγες, που έχουν κατακλύσει τη χώρα και αποτελούν, τη ανοχή και αδιαφορία των συνεταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωρολογιακή βόμβα, η οποία έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, και θα εκραγεί, αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συνδρομή. Ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης δεν υπάρχει, ούτε από το εσωτερικό μήτε από το εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι εφαρμόζουν την παροιμία «όσους κλείνει η πόρτα μας» ή, πιο ρεαλιστικά, μακριά απ’ τον κώλο μας και ας μπει όπου... θέλει. Στις «αρχές» των Διαφωτιστών της Γαλλικής Επανάστασης βρίσκω τους Ευρωπαίους. «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Θα τρίζουν τα κόκαλα του Βολταίρου, του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό, του Ντ’ Αλαμπέρ και του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Επειδή, λοιπόν, η Ευρώπη των λαών υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στην πραγματικότητα, τούτο τον καιρό, δεν αποτελεί παρά την πιο συντηρητική πολιτική οντότητα του πλανήτη, οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο είναι οι νταβατζήδες μας, αλλά ευθαρσώς και επωνύμως εχθροί μας. Γιατί όταν οι πρόσφυγες τρώνε πόρτα από τις χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και γενικά στην Ευρώπη -που η ίδια (λέγε τη Γαλλία) δημιούργησε το πρόβλημα στη Συρία - υπάρχει αυτό το απάνθρωπο κλίμα εναντίον τους, λιμνάζοντας στη χώρα μας, πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση για να τους βοηθήσουμε. Αυτό είναι και προς όφελός μας, αν το δούμε και από μία άλλη πλευρά… Επιβάλλεται, λοιπόν, να αυτοοργανωθούμε ως πολίτες - στο κράτος δεν έχω την ελάχιστη εμπιστοσύνη -, μη ξεχνώντας τα δικά μας παθήματα ως έθνος. Γιατί, όπως λέει και ο στίχος σ’ ένα άσμα περασμένων δεκαετιών, σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική Καλδάρα, «σε ποια πέτρα σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα, πια, και απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι, προσφυγιά…».του Δημήτρη Γιατράκου - 

***  Κι ήθελα τόσο…         
    Πύρωνε το μυαλό μου εδώ και ημέρες. Το ύφος της φίλης που συνάντησα προχθές. Είπε, μεταξύ άλλων, με το πιο απλό ύφος του κόσμου: «Έχεις σκεφτεί ότι ίσως δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο εδώ;».
Η ερώτηση, βέβαια, δεν είχε να κάνει με τα ζόρια της αγοράς εργασίας ή τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Η ερώτηση γεννήθηκε ως ενστικτώδης αντίδραση σε ερωτήσεις, όπως μου εξήγησε, ορισμένων ιστοσελίδων, που καλούσαν τους αναγνώστες να ψηφίσουν αν θεωρούν τα βασανιστήρια ενδεδειγμένη πρακτική ή όχι.
Γύρισα σπίτι αποφασισμένος να της δείξω λίγη απ’ την ομορφιά που ακόμη παραμονεύει εδώ. Ήθελα να της μιλήσω για τους ζωντανούς, γι’ αυτούς που υπάρχουν ακόμη, κόντρα στον κόσμο της θλίψης, του μίσους και της μηδενικής ανοχής που χτίζεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς.
Ήθελα να της μιλήσω για τους ανθρώπους που κουβαλάνε ακόμη μια απέραντη γλυκύτητα. Λέξη τη λέξη, ιστορία την ιστορία, μέχρι που της τραγούδησα το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε». Αυτή είναι μια προσευχή που δεν αποκλείει κανέναν, σκέφτηκα.
Ήθελα να της μιλήσω για τις σελίδες βιβλίων που ακούγονται στη… διαπασών, που μιλούν με ζεϊμπέκικα και ξέχειλα ποτήρια για την ομορφιά των τραγουδιών, των γυναικών, των ανδρών και εν τέλει της ίδιας της ζωής.
Ήθελα να μιλήσω για κάποιες ταινίες, εκεί που οι ήρωες απλώνουν με τρυφερότητα το χέρι έξω απ’ την οθόνη και υπαινίσσονται ότι πριν κριτικάρουμε τον κάθε αδύναμο άνθρωπο, καλά θα κάνουμε να τον αγκαλιάσουμε.
Ήθελα να μιλήσω για τη μουσική που δε μας έδειξαν, ποιος ξέρει γιατί. Ίσως, γιατί φοβόντουσαν ότι αν την ακούγαμε νωρίτερα, θα αρνούμαστε να γράψουμε πανελλήνιες παπαγαλίζοντας. Αντίθετα, θα σημειώναμε εκεί, στο επίσημο χαρτί, ανάσες, πρόσωπα και νότες της ζωής που φανταστήκαμε.
Ήθελα να μιλήσω για το φίλο που αρνήθηκε τη δουλειά παρόλο που είχε ανάγκη, γιατί προτίμησε να πει όχι σε μια παλαβή πρόταση, τόσες πολλές ώρες, τόσα λίγα χρήματα, έτσι τα θέλει ο ανταγωνισμός.
Ήθελα να μιλήσω για εκείνους τους δέκα χιλιάδες ή χίλιους ή όσοι είναι κάθε φορά, που επιμένουν να φωνάζουν ενάντια στον επελαύνοντα αυταρχισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Γιατί όχι, ήθελα να βάλω να παίζει εκείνο το παλιό κομμάτι του Μαργαρίτη που λέει «πού θα 'σαι το βράδυ να σου στείλω λουλούδια/ που θα 'σαι το βράδυ να σου βάλω τραγούδια». Είχα την ελπίδα ότι θα μου απαντούσε, ότι θα της άλλαζα γνώμη.
Ξαφνικά όλα σταμάτησαν, όταν άκουσα το κουδούνι της εξώπορτας. Ο ταχυδρόμος μού μετέφερε ένα ακόμη γράμμα… διαμαρτυρίας για ανεξόφλητο λογαριασμό σε τράπεζα…
του Αντώνη Πετρόγιαννη  

***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  : 

***  Για την Σούπερ Λίγκα Σ/Κ/Δ στο ποδόσφαιρο 27η  αγωνιστική :
 
Αναλυτικά:
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3/2016 :
Μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις Ξάνθη και Λεβαδειακός
   Ξάνθη-Λεβαδειακός   2-2 .- ^ (18΄ Καρυπίδης, 83΄ πεν. Λουσέρο - 63΄ Μπεν, 64΄ Μάντζιος)
Τα  γκόλ  : Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Καρυπίδη στο 18΄, οι Βοιωτοί «απάντησαν» με δύο γκολ από τους Μπεν (63΄) και Μάντζιο (64΄), αλλά στο 83΄ ο Λουσέρο με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας) , Βοηθοί: Κουντουρέλης (Αθηνών), Χούσκογλου (Θράκης) ,
4ος: Φωτιάδης (Σερρών)
Διαιτητής: Στ.Μάνταλος (Καβάλας)
Κίτρινες: Μπέρτος, Γούτας - Ουόν, Βερέμκο, Μουλόπουλος, Στάθης
 Κόκκινες: 50΄ Ουόν (δεύτερη κίτρινη)
ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Ζαρόπουλος, Μπαξεβανίδης, Καρυπίδης, Γούτας, Μπέρτος (78΄ Παπαστεριανός), Φλίσκας (70΄ Σκουρτάι), Λουσέρο, Νιέτο, Ορφανίδης (74΄ Τριάδης), Σολτάνι, Καπετάνος
 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Α.Μάντζιος): Βερέμκο, Τσουρίκοφ (27΄ Μανωλάς), Τριποτσέρης (57΄ Μεντί), Ουόν, Μουλόπουλος, Μαχαμάτ, Μαχαίρας, Μπεν (87΄ Στάθης), Ατζαγκούν, Γιακουμάκης, Μάντζιος.
Video :
ΞΑΝΘΗ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2- 2 27η  αγων  19/03/2016: https://youtu.be/PDCIsyLYZ6w.-   .-
Νίκησε στη Βέροια και... ονειρεύεται Ευρώπη ο Πλατανιάς
  Βέροια-Πλατανιάς  0-1 , (0-1) .- (14΄ Μενδρινός)
Το  γκόλ :  ο Μενδρινός στο 14ο λεπτό .-
Δαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) , Βοηθοί: Γεωργαράκος (Αθηνών), Δουδούμης (Φθιώτιδας)
4ος: Γκρανάς (Θράκης)
Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας)
Κίτρινες: Μαραγκός, Γιαννούλης - Ανγκούλο, Ράμος
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Λόπεθ, Όστοϊτς, Γιαννούλης, Μαραγκός, Μαλόν (68΄ Νέτο), Σιόντης (46΄ Αμπντούν), Άρτσε, Μαγέφσκι (69΄ Ναζλίδης), Καϊκούτ, Γιουσούφ, Ανάκογλου.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Αποστολόπουλος, Βάντερσον, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (90΄+ Μιλούνοβιτς), Μουνάφο (90΄+ Γουνδουλάκης), Ράμος (60΄ Βαλεριάνος), Ανγκούλο, Στανισάβλιεβιτς.
Βίντεο από τον αγώνα :
~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   0-1  γκόλ δηλώσεις  27η αγων  19/03/2016 : https://youtu.be/KNnClKD0MVE .- 
ΒΕΡΟΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-1 27η  αγων  19/03/2016: https://youtu.be/jHFr32PvZ24 .-
Επιστροφή στις νίκες με 4άρα ο ΠΑΟ, «διπλό» του Πλατανιά
  Παναθηναϊκός-Ηρακλής  4-0  , (2-0 ) .- (9΄, 68΄ Μπεργκ, 27΄, 72΄ Μολέδο)
Τα γκόλ : πεν. Μπέργκ  και Μολέντο  ,
Διαιτητής: Γιάχος (Χίου) , Βοηθοί: Μεσσήνης (Αχαΐας), Κουράκης (Ηρακλείου)
4ος: Φουκάκης (Ηρακλείου) .
Διαιτητής: Αθ.Γιάχος (Χίου)
Κίτρινες: Εβαντζελίστα, Λουντ, Νάνο, Κουτρουμπής - Μπουκουβάλας, Καρασαλίδης, Ιντζόγλου, Στάμου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α.Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Λέτο, Μπεργκ (74΄ Μαμούτε), Ζέκα, Λουντ, Βιγιαφάνιες (81΄ Μπουμάλ), Νάνο, Μέστο, Μολέδο, Εβαντζελίστα (65΄ Αμπέντ).
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς (81΄ Ζιαμπάζης), Καρασαλίδης, Τσιλιανίδης (46΄ Μπουλούτ), Ιντζόγλου (71΄ Στάμου), Κυριακίδης, Μοντέιρο, Ζιαμπάρης, Βέλλιος, Λεοζίνιο.
Σούπερ Παναθηναϊκός με «ροπαλιά» στον Ηρακλή
Βίντεο από αγώνα   :
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ  Α΄ ημίχρονο 2-0 27η  αγων  19/03/2016 : https://youtu.be/QYvEECYXdro .-
~ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ  1ο  γκόλ  19/0/ 2016 :   https://youtu.be/8v8ycuIVxoE  .- 
 ~ΠΑΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ   2ο  γκόλ  19/03/2016 :   https://youtu.be/Os4TLEmCuxc .-
~ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0 γκόλ δηλώσεις 27η  αγων  19/03/2016:   https://youtu.be/KEtfrbtbPSY .-  
~ΠΑΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0  3ο  γκόλ 19/03/2016 :    https://youtu.be/r1bMYGEaeGk .-
~ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0  4ο γκόλ  19/03/2016 : https://youtu.be/kYoSX5U8rK0 .-
* Με τα δύο γκολ που πέτυχε Μπεργκ έφτασε τα 42 με την φανέλα του Παναθηναϊκού και, πλέον, ο Σουηδός ξεπέρασε κατά ένα τον Γιώργο Καραγκούνη και βρίσκεται στην 19η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο «τριφύλλι». Επόμενος στόχος του Σουηδού είναι το ρεκόρ του Τζιμπρίλ Σισέ (47 τέρματα) έτσι ώστε να γίνει ο τρίτος ξένος που θα έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία του συλλόγου, μετά τους   Βαζέχα  (244) και
Όσκαρ Αλβαρέζ (55).
                                                                               
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/3/2016 
Έμφραγμα στο 94' για την ΑΕΚ, ήττα 1-0 από τον Παναιτωλικό
 ~  Παναιτωλικός-ΑΕΚ  1-0 .- ^ (94΄  ο Μάρκος Πάουλο).-
Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας)  Βοηθοί: Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Φραγκιαδάκης (Δωδεκανήσου)
4ος: Μουρτζάκης (Ηρακλείου)
Διαιτητής: Ι.Δελφάκης (Αρκαδίας)
Κίτρινες: Φερέιρα, Μάκος - Βάργκας, Μάνταλος, Ντίντακ
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γ.Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Χαντάκιας, Ρουμπουλάκου, Πάουλο, Μάκος, Μουνιόζ, Ουάρντα (90΄+1 Βασιλείου), Φερέιρα (72΄ Βασιλούδης), Μαρκόφσκι (83΄ Κλέσιο)
ΑΕΚ (Γκ. Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Γκάλο, Σιμόες, Γιόχανσον (63΄ Κορδέρο), Μάνταλος, Βάργκας (61΄ Μπουονανότε), Αραβίδης (77΄ Πέκχαρτ), Τζιμπούρ

 
Νέα «τριάρα» του ΠΑΟΚ επί της Καλλονής στην εποχή... Ίβιτς
 ~ ΠΑΟΚ-Καλλονή  3-0  .- ^ 
Τα  γκόλ : Ο Μυστακίδης στο 28' άνοιξε το σκορ, στο 58' ο Αθανασιάδης βρήκε δίχτυα για 2η φορά και στο 77΄ ο Κοροβέσης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
 Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας) , Βοηθοί: Καραϊσαρίδης (Πιερίας), Δίπλαρης (Καρδίτσας)
4ος: Κιοτζένης (Ξάνθης)
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες κάρτες: Χαρίσης
 ΠΑΟΚ: Βελλίδης, Βίτορ, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Λέοβατς (78' Μαλεζάς), Τζιόλης, Κάτσε, Χαρίσης (60' Κοροβέσης), Πέλκας, Μυστακίδης (68' Ροντρίγκες), Αθανασιάδης.
Καλλονή: Δαύκος, Γκόλιας, Ουκά, Μίκιτς, Τσαμπούρης (79΄ Γιουκάρης), Μπλάζιτς, Καλτσάς, Μανούσος, Φαβάλι (64' Σπυρόπουλος), Γεωργίου, Μάρκοβιτς (61' Ξύδας).
  

Ο Λε Ταλέκ υποβίβασε και... μαθηματικά τον Πανθρακικό
~ Πανθρακικός-Ατρόμητος   0-1  .- ^
Το  γκόλ :  Το γκολ του Λε Ταλέκ στο 21΄ έκρινε τη συνάντηση της 27ης ημέρας του πρωταθλήματος.
Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας)  , Βοηθοί: Καλφόγλου (Θεσπρωτίας), Λάμπρου (Ανατολικής Αττικής)\  4ος: Ευαγγέλου (Αθηνών)
Διαιτητής: Γ.Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Κίτρινες: Χασομέρης, Λαδάκης, Ιγκορ, Αθανασιάδης - Μπρίτο
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Ζ.Στοΐνοβιτς): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Μελίσσης, Μπουγαΐδης, Χρήστου, Τσιάρας (74΄ Μπαϊκαρά), Ηλιάδης, Λαδάκης, Χασομέρης (84΄ Μουδούρογλου), Ντιγκινί, Ίγκορ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τρ.Δέλλας): Μπάρκας, Φυτανίδης, Μπρίτο, Ουσέρο, Ματέι (81΄ Γροντής), Ούμπιδες, Λε Ταλέκ (87΄ Παπαδόπουλος), Κιβρακίδης, Μπίτολο, Λαζαρίδης, Σουμπίνιο (62΄ Στόιτσεφ).


  Ο Ερνάνι τα έβαζε, ο Αστέρας τα έχανε, «διπλό» ο Ολυμπιακός
 ~Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός   1-2 .- ^
Tο γκόλ : 1΄ και 49΄ Ερνάνι ,  90΄  Δημούτσος .-
Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) , Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Τσολάκης (Αθηνών)
4ος: Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
Διαιτητής: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Ιγκλέσιας, Θεοδωρόπουλος - Ελαμπντελαουΐ, Κασάμι
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μ.Χάβος): Θεοδωρόπουλος, Λούι, Γιαννούλης, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Χαμντανί, Δημούτσος, Μπερτόλιο, Νίκο Φερνάντες (62΄ Στανισάβλιεβιτς), Μάσα (85΄ Ιωαννίδης), Ιγκλέσιας (46΄ Τσάβες).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μ.Σίλβα): Καπίνο (73΄λ.τ Ρομπέρτο), Ελαμπντελαουΐ, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Σιόβας, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης (63΄ Τσόρι Ντομίνγκες), Πάρντο (63΄ Ντουρμάζ), Ερνάνι, Ιντέγε.

Video :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-2  Α΄  ημίχρ 0-1  γκόλ 27η  αγων  20/03/2016: https://youtu.be/2AFTH-Fnrtk .- 
~ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΟΣΦΠ 1-2  Γκόλ δηλώσεις 27η αγων , 20/03/2016 : https://youtu.be/M69vbytDEfU .- 
~ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΟΣΦΠ  1-2  2ο  γκόλ  0-2 27η  αγων   20/03/2016: https://youtu.be/xsIWsumWvYM  .- 
~ Αστέρας Τρ.- Ολυμπιακός 1-2 γκόλ Αστέρα 27η  αγων   20/03/2016 : https://youtu.be/3Le8yLpsra0 .-


ΔΕΥΤΕΡΑ 21/3/2016 :

Ο Καραμάνος έδωσε βαθμό στον Πανιώνιο μέσα στους Ζωσιμάδες
   ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος  1-1 .-

Τα γκόλ :   Μπράνα Ίλιτς στο 23' Καραμάνου στο 84'
 Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)  , Βοηθοί: Νταλούκας (Τρικάλων), Κουρέντας (Τρικάλων)
4ος: Ρούσσος- Μπεκερτζής (Πρέβεζας
Διαιτητής: Αθ.Τζήλος (Λάρισα)
Κίτρινες: Σκόνδρας, Μανιάς - Ρισβάνης, Χαλκιαδάκης, Ανσαριφάρντ, Οικονόμου
Κόκκινες: 76΄ Μανιάς (δεύτερη κίτρινη) - 78΄ Ρισβάνης (δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ.Πετράκης): Περιστερίδης, Σκόνδρας, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Τσουκαλάς, Λίλα, Ναδάλες (90΄ Γιάκος), Ακόστα, Μανιάς, Ίλιτς (90΄ Ηλιάδης)
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μ.Ουζουνίδης): Διούδης, Βλάχος, Ρισβάνης, Οικονόμου, Τασουλής, Σιώπης (64΄ Χαλκιαδάκης), Κόρμπος, Μασούρας (46΄ Ανσαριφάρντ), Μπακασέτας, Καθάριος (59΄ Τζανδάρης), Καραμάνος.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αγώνων της 27ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Super League:
Ξάνθη-Λεβαδειακός 2-2
(18΄ Καρυπίδης, 83΄ πεν. Λουσέρο - 63΄ Μπεν, 64΄ Μάντζιος)
Βέροια-Πλατανιάς 0-1
(14΄ Μενδρινός)
Παναθηναϊκός-Ηρακλής 4-0
(9΄, 68΄ Μπεργκ, 27΄, 72΄ Μολέδο)
Παναιτωλικός-ΑΕΚ 1-0
(94΄ Μάρκος Πάουλο)
ΠΑΟΚ-Καλλονή 3-0
(28΄ Μυστακίδης, 58΄ Αθανασιάδης, 77΄ Κοροβέσης)
Πανθρακικός-Ατρόμητος 0-1
(21΄ Λε Ταλέκ)
Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 1-2
(90΄ Δημούτσος - 1΄,49΄ Ερνάνι)
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος 1-1
(23΄ Ίλιτς - 84΄ Καραμάνος)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 73 (26αγ.) --ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ--
2. ΑΕΚ 53
3. Παναθηναϊκός 48
4. ΠΑΟΚ 44
5. Πανιώνιος 41
-----------------------------
 6. Πλατανιάς 35
. ΠΑΣ Γιάννινα 35
8. Αστέρας Τρίπολης 34
. Παναιτωλικός 34
10. Λεβαδειακός 33
. Ατρόμητος 33
12. Ξάνθη 32
13. Ηρακλής 31 -26αγ.
14. Βέροια 26
15. Πανθρακικός 17 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ--
16. Καλλονή 15 --ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ--
* Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.


***Αποτελέσματα και πρόγραμμα:
Σάββατο 19 Μαρτίου

Απόλλων Πατρών - Άρης 65-73
Ρέθυμνο - ΑΕΚ 70-69
ΠΑΟΚ - Λαύριο 69-75
Κολοσσός Ρ. - Καβάλα 98-79

Αρκαδικός - Τρίκαλα 79-66
Κυριακή 20 Μαρτίου

Live score: Παναθηναϊκός - Κόροιβος (18-19 10')
  Παναθηναϊκός - Κόροιβος  88-76 .- ^
Καλδίρης-Παγώνης-Τσαρούχα (Καρούσης)
Τα  δεκάλεπτα :  18-19 , 
 40-37, 68-56, 88-76Διαιτητές: Καλδίρης, Παγώνης, Τσαρούχα
Έπαιξε όσο χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός, 88-76 τον Κόροιβο
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Χέινζ 11 (1), Χαραλαμπόπουλος 4, Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 7, Φελντέιν 25 (6), Διαμαντίδης 4, Γκιστ 7 (1), Καλάθης 2, Παπαγιάννης 8, Χάντερ 6
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Άλεν 17 (3), Συνετός, Πουλιανίτης 6 (2), Χριστοδούλου 3 (1), Χαριτόπουλος 4 (1), Κόβατς 4 (1), Γεωργάκης, Σλαφτσάκης 10, Μπάτης, Βασιλόπουλος, Τσάπιν 22 (6), Χάρις 11


Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016 :

 Ολυμπιακός - Κηφισιά   97-59 .- ^
Μάνος-Σκούτας-Μαλαμάς (Ελευθεριάδης)


***  Τα αποτελέσματα του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των γυναικών (18-20 Μαρτίου), που διεξήχθη στο ΔΑΚ Λευκάδας:Ο Ολυμπιακός πήρε το Κύπελλο στο μπάσκετ γυναικών
ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 17ο ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ (18-20/3/2016, ΔΑΚ Λευκάδας) ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
 Παρασκευή, 18 Μαρτίου
Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 67-66
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 85-48 
 Κυριακή, 20 Μαρτίου
 « Μικρός τελικός »     
 Αθηναϊκός-ΠΑΟΚ 58-66
ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 60-63  .-^

Την  Κυριακή στη Β΄ εθνική :
 ***  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β΄ Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 24η  αγωνιστική 20/03/2016 :
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ  3-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας -ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ  1-0 .- ^
Α.Ε.Λ ΛΑΡΙΣΣΑ-ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ   1-0 .- ^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  1-0 .- ^
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ -ΧΑΝΙΑ  Αναβλήθηκε
ΚΕΡΚΥΡΑ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ    Δευτέρα 21/03/2016  4-0  .-
ΛΑΜΙΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   Δευτέρα  21/03/2016  1-0 .- ^
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  0-3 .- ^ α.α.
ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου  3-0  .- ^ α.α.

Βαθμολογία (σε 24 αγώνες)1. Λάρισα 53
2. Κέρκυρα 52
3. Απόλλων Σμύρνης 49
4. Τρίκαλα 43
5. Λαμία 40
6. Καλλιθέα 39
7. Κισσαμικός 34
8. Παναιγιάλειος 33
9. Πανσερραϊκός 32
. Αναγέννηση Καρδίτσας 32
11. Αχαρναϊκός 31
12. Ζάκυνθος 27
13. Χανιά 25 -23αγ.
14. Αγροτικός Αστέρας 24
15. Παναχαϊκή 20 -23αγ.
. Πανελευσινιακός 20
17. Εργοτέλης 13
. Ολυμπιακός Βόλου 13
 * Ολυμπιακός Βόλου και Εργοτέλης έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και έχουν τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών έκαστος.

 

  *** Για την Γ΄ Εθνική  3ος  όμιλος  :
 Σάββατο 19/03/2016, 3 μ.μ.
Καλαμάτα -Κανάρης Χίου   2-1 .- ^
Το  γκόλ στο 59΄ Αντώνης Μανουσάκης .-
Διαιτητής: Καλανζής (Αθηνών), Βοηθοί: Μπατζιόπουλος, Πασπάτης (Αθηνών).
ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ: Σταυράκης, Γαλανόπουλος, Κεμάλι, Τσόπελας, Κασμερίδης, Μανουσάκης (83′ Μπεγκλετζής), Ραχίμ, Ρήγας (54′ Κολημήτρας), Καλαντζής, Τορεζάνι, Οττα (74′ Τσιμικλής).
 ΚΑΝΑΡΗΣ ΝΕΝΗΤΩΝ: Κωττάκης, Αγριμάκης, Τσιούμας, Γρίγος, Χριστόπουλος, Πουλάκης (44′ λ.τ. Χριστοφί), Λέσι, Χριστούλης, Σαμπάλης, Ντάμπος (60′ Βαιντερλής), Σελαλα.

20/03/2016
Λεβάντε ΑΟ-Βύζας Μεγάρων 3-1 .- ^
20/03/2016
Παναργειακός-Ερμιονίδας  1-0 .- ^
ΑΕ ΑΟ Χαλκίς-Παμβουπρασιακός  0-0 .- ^
 Λουτράκι ΠΑΟ-Αιολικός  3-2 .- ^
 Παναρκαδικός-Δόξα Ν. Μανωλάδας 3-2 .-^
Σπάρτη-Ηρακλής Ψαχνών 3-0 χ.α. -
~**   Επομένη Αγωνιστική
Αιολικός - Παναργειακός

Βύζας Μεγάρων - Χαλκίδα

Δόξα Νέας Μανωλάδας - ΑΟ Λεβάντε

Ηρακλής Ψαχνών - Ερµιονίδα 0-3 α.α

Κανάρης Νενήτων - ΠΑΟ Λουτρακίου
Παναρκαδικός – Μαύρη Θύελλα.
***   Α΄ Τοπικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας 25η  αγωνιστική :
Σάββατο  19-03-2016  :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  Γ.Σ. -Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  2-0  .-0 ^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  3-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών -Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  1-0 .- ^
~**  ΑΡΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ: Συγκεκριμένα, στο 90+ όταν ο διαιτητής Πλακογιάννης που ήταν άριστος, " σφύριξε" το τέλος της συνάντησης μέσα σε θερμούς πανηγυρισμούς των νικητών από τους 300 και πλέον ένθερμους φίλους τους, ο ποδοσφαιριστής της καλαματιανής ομάδα Φιλανδριανός παρ εκτράπηκε,  κτύπησε γροθιά τον παράγοντα του Αστέρα Αρφαρών Μπούρα "Μπουτσικά" με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν θλιβερά επεισόδια και το γήπεδο να μετατραπεί σε αρένα.

Κυριακή  20-03-2016 :
Α.Ο. ΔΩΡΙΟ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  0-1 .- ^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου-Α.Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 5-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-0 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 3-0 .- ^
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  0-1 .- ^

 ***  Α1  Τοπικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας  23η  αγωνιστική :
Σάββατο 19-03-2016 :
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ Καλαμάτας -ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. .  3-2 .- ^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ Καλαμάτας    -
 Κυριακή 20-03-2016 :
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΩΓΙΑΣ-Α.Ε.ΑΒΙΑΣ  -
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών-ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 0-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  3-0 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας-Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  1-0 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης  -


 *** Β΄ Κατηγορία ποδόσφαιρο ΕΠΣΜεσσηνίας 21η αγωνιστική :
Σάββατο 19-03-2016   1ος  όμιλος
 Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ  3-0 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  1-1 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας -ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  0-1 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-Α.Ε. ΑΙΘΑΙΑΣ   4-1 .- ^
Κυριακή 20-03-2016 :
ΘΥΕΛΛΑ -ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου  0-5 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  4-0 .- ^
  2ος  όμιλος
Α.ΠΣ. ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ Χώρας -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας  
Κυριακή 20-03-2016 :
ΑΕΚ Καλαμάτας -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   2-2 .- ^
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ   1-1 .- ^
Α.Ο .ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  1-4 .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού   1-1 .- ^  
 
***
*** Σήμερα στο Ελίτ η γιορτή σκυταλοδρομιών Street Relays 

Η ώρα της μεγάλης αθλητικής γιορτής των Street Relays της Καλαμάτας έφτασε! Πολυάριθμοι μικροί και μεγάλοι θα βρεθούν από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ελίτ για να πάρουν και να δώσουν τη σκυτάλη –το κατ’ εξοχήν σύμβολο της συνεργασίας. Τους αγώνες διοργανώνει ο Ακρίτας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μεγάλο χορηγό την εταιρεία Βίκος. Εκτός από το αθλητικό κομμάτι, που δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά καθαρά ψυχαγωγικό και συμμετοχικό, τα Street Relays έχoυν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα μισά έσοδα από τις εγγραφές στις τρεις μεγάλες διαδρομές θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, ενώ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Ελίτ βραδιά γευσιγνωσίας και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δράσεις της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης έχει ως εξής: 11:30-12:30 αγώνας 4×2500μ. και 2×5000μ. 12:30–12:50 απονομές 12:30–12:50 αγώνας 4×500μ. 12:50 – 13:10 kids relays 4×50μ. 13:00–13:10 απονομές 13:10–13:30 kids relays 4×100μ. - 

***  Φιλικό με την Εθνική νεανίδων βόλεϊ στη Σπάρτη για τις γυναίκες του Ακρίτα 

Εν όψει των προκριματικών αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βόλεϊ νεανίδων που θα διεξαχθούν στη Σερβία (Vrnjacka banja, 31/3-3/4/2016) η εθνική μας ομάδα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση προετοιμασίας στη Σκάλα Λακωνίας από αύριο και μέχρι τις 30 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει φιλικά παιχνίδια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων την προσεχή Δευτέρα 28/3 τις γυναίκες του Ακρίτα. Οι διεθνείς που έχουν καλέσει οι Ομοσπονδιακοί προπονητές Γιάννης Ανδρεάδης και Βαγγέλης Σταθόπουλος είναι οι παρακάτω: Ευφροσύνη Αλεξάκου (ΑΟ Μαρκοπούλου) Ελένη Καρακάση (ΑΟ Μαρκοπούλου) Ασημίνα Νικολογιάννη (ΑΟ Μαρκοπούλου) Στυλιανή-Μαρίνα Τσιάκουλα (ΑΟ Μαρκοπούλου) Αικατερίνη Βλάχου (ΑΟ Αιγάλεω) Λυδία-Ευαγγελία Κάστανου (Παναθηναϊκός ΑΟ) Ελένη-Ελπίδα Μιλεντίγιεβιτς (Ολυμπιακός ΣΦΠ) Αριστέα Τοντάϊ (ΑΕΚ Αθηνών) Μαρία-Ελένη Λύρα (ΓΣΚ Ηρακλής) Γεωργία Τσελέπη (ΓΣΚ Ηρακλής) Γουγούση Αναστασία (ΑΣ Άρης) Άννα-Λαμπρινή Πήττα (ΑΣ Άρης) Χρυσάνθη Σταματίου (ΑΣ Άρης) Παναγιώτα Ξανθοπούλου (ΑΠΣ Αίας Ευόσμου) Άλκηστις Καραφουλίδου (ΑΣ Μακεδόνες Αξιού) Βασιλική-Μαρία Διάλλα (ΕΑ Λαρίσης) Το πρόγραμμα των αγώνων του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει ως εξής: 31/3/16, 15.00, Ρουμανία – Ελλάδα 1/4/16, 15.00, Ελλάδα – Λευκορωσία 3/4/16, 20.00, Ελλάδα – Σερβία - 

***   Στο προολυμπιακό τουρνουά  πόλο γυναικών
 Εθνική ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΠΑΝΙΑ   14-11 .- (Η  Ισπανία πρωταθλήτρια κόσμου το 2013 )
Πρεμιέρα με νίκη επί της Ισπανίας για την Εθνική πόλο γυναικών
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Ισπανία): 2-3, 2-4, 3-3, 4-4
Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου, ΗΠΑ και Καναδάς είχαν εύκολο έργο, συντρίβοντας αντίστοιχα την Ιαπωνία (18-1) και τη Νότια Αφρική (17-2).
Την Τρίτη στις 17:40 η εθνική αντιμετωπίζει την αδύναμη Νότια Αφρική.-

***  Έξι συλλήψεις και έξι ταυτοποιήσεις για τα επεισόδια στη Λευκάδα  Συνεχίζονται οι έρευνες
~  Ενώπιον του εισαγγελέα Λευκάδας αναμένεται να οδηγηθούν οι έξι, προσώρας, συλληφθέντες οπαδοί αθλητικής ομάδας, που κατηγορούνται για τα επεισόδια που αμαύρωσαν το Final 4 του Κυπέλλου Μπάσκετ Γυναικών στο νησί, τα ξημερώματα της Κυριακής. Η σύλληψή τους έγινε στην Αθήνα, ενώ το πρωί οδηγήθηκαν στην αστυνομία της Λευκάδας.
Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, η αστυνομία ενημέρωσε ότι προχώρησε στην ταυτοποίηση ακόμη έξι ατόμων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι συλληφθέντες, που φέρεται ότι είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, κατηγορούνται για σοβαρές υλικές ζημιές που προκάλεσαν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν οπαδοί και αθλητικοί φορείς του Ολυμπιακού, καθώς και για υλικές ζημιές που προκάλεσαν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα που βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο.
Όπως κατήγγειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Δρακονταειδής, «τα προβλήματα που σημειώθηκαν οφείλονται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη αστυνόμευση», παρότι όπως ισχυρίστηκε, «το αρμόδιο υπουργείο και η Αστυνομική Διεύθυνση είχαν τη σχετική ενημέρωση από τον δήμο τον περασμένο Γενάρη».
«Δύο διμοιρίες από τις τέσσερις που ήταν συνολικά αποχώρησαν αδικαιολόγητα, την Παρασκευή το βράδυ από το νησί και επανήλθαν την Κυριακή. Ήταν λάθος προσέγγιση» υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας.
Από τη μεριά της, μέρες πριν από τη διεξαγωγή του Final 4, η Αστυνομική Διεύθυνση της Λευκάδας είχε ανακοινώσει την καθολική απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων φιλάθλων, με προορισμό το Κλειστό Γυμναστήριο Λευκάδας, ενώ είχε επισημάνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί διάθεση εισιτηρίων στην είσοδο του γηπέδου.
«Κάναμε από την πλευρά μας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ρόλο της αστυνομίας. Η ευθύνη είναι συνολικότερη και η Πολιτεία πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα της» τόνισε ο Δρακονταειδής.
Στους συλληφθέντες αναμένεται να απαγγελθούν οι κατηγορίες που τους βαραίνουν, ενώ από τα επεισόδια και τις ζημιές που σημειώθηκαν, φέρονται ότι τραυματίστηκαν ελαφρά και επτά άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της περιοχής.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας μεταξύ άλλων  προσθέτει:
«Οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων υπαιτίων δραστών. Συνελήφθησαν, χθες (20-3-2016) το απόγευμα στην Αττική, έξη άτομα, πέντε ημεδαποί και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 30, 34, 26, 24, 24 και 28 ετών, αντίστοιχα, οι όποιοι συμμετείχαν σε ομάδα ατόμων που επιτέθηκαν σε οπαδούς αθλητικής ομάδας, σε ξενοδοχείο στη Λευκάδα.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται ποινική δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα των παραβάσεων της αθλητικής νομοθεσίας, της έκρηξης, της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών, της διατάραξης κοινής ειρήνης, των απλών και επικίνδυνων σωματικών βλαβών, της παράνομης βίας, των διακεκριμένων φθορών και της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, περίπου (100) οπαδοί αθλητικής ομάδας μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας, ενόψει του προγραμματισμένου αγώνα καλαθοσφαίρισης γυναικών, χθες το μεσημέρι στο νησί.
Στη συνέχεια τα άτομα αυτά, τα περισσότερα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν (5) άτομα ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές στους χώρους του ξενοδοχείου και σε (15) σταθμευμένα οχήματα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ελέγχων, που διενεργήθηκαν χθες από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας στην πλωτή γέφυρα του νησιού, συνελήφθη ακόμα ένας 26χρονος ημεδαπός για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς στο όχημα του βρέθηκε ρόπαλο μπέιζμπολ, ενώ εξετάζεται η συμμέτοχη του στα επεισόδια».  Newsroom ΔΟΛ

***   Χάλκινο στο τριπλούν από την Παπαχρήστου στο Παγκόσμιο  Νέα ελληνική επιτυχία
~ Πόρτλαντ
Το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα, χάλκινο κι αυτό, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ, ήρθε το βράδυ του Σαββάτου από τη Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν γυναικών.
-  Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε μόνο ένα έγκυρο άλμα αλλά... καλό στα 14.15, όλες οι άλλες προσπάθειές της ήταν άκυρες, ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να της δώσει την 3η θέση, ένα εκατοστό πάνω από την Αμερικανίδα Κετούραχ Όρτζι, που έμεινε 4η (14.14).
-  Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Γιούλιμαρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα, κι αυτή με μόνο ένα έγκυρο άλμα στα 14.41, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κρέμασε στο στήθος η Γερμανίδα Κρίστιν Γκιέρις με 14.30.
~ Αξίζει να αναφερθεί πως το μετάλλιο που κατέκτησε η Παπαχρήστου στο Πόρτλαντ, είναι το 12ο για την Ελλάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου.
Επίσης, το μετάλλιο αυτό αποτελεί την πρώτη σπουδαία επιτυχία της Ελληνίδας πρωταθλήτριας σε μεγάλη διοργάνωση. Η 27χρονη έχει να επιδείξει αρκετές διακρίσεις σε μικρότερες ηλικίες, όμως είναι η πρώτη σε επίπεδο γυναικών.
- Η αθλήτρια της ΑΕΚ γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα, έχει προπονητή τον Γκιόργκι Πομάρσκι και μέχρι σήμερα οι σημαντικότερες διακρίσεις της ήταν: 2008 Χάλκινο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, 2009 Χρυσό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων και το 2011 Χρυσό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.

- Η Παπαχρήστου με αυτό το μετάλλιο επιστρέφει δυνατά σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και πλέον έχει το χρόνο να δουλέψει προκειμένου να είναι σε θέση να κυνηγήσει μια καλή εμφάνιση, τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ, όσο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Αναλυτικά, τα ελληνικά μετάλλια στην Ιστορία των Παγκοσμίων κλειστού:
Αθλητής Αγώνισμα Επίσοδη Έτος Πόλη
 ΧΡΥΣΑ

Χάρης Παπαδιάς 60μ. 6.50 1997 Παρίσι
Κατερίνα Κόφφα 200μ. 22.76 1997 Παρίσι
Κατερίνα Θάνου 60μ. 6.96 1999 Μαεμπάσι
Δημήτρης Χονδροκούκης Ύψος 2,33 2012 Κωνσταντινούπολη
Κώστας Φιλιπππίδης Έπί κοντώ 5,80 2014 Σόποτ
 ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Λάμπρος Παπακώστας Ύψος 2,35 1995 Βαρκελώνη
Λάμπρος Παπακώστας Ύψος 2,32 1997 Παρίσι
Πηγή Δεβετζή Τριπλούν 15,00 2008 Βαλένθια
 ΧΑΛΚΙΝΑ
Γιώργος Θεοδωρίδης 60μ. 6.54 2004 Βουδαπέστη
Πηγή Δεβετζή Τριπλούν 14,73 2004 Βουδαπέστη
Κατερίνα Στεφανίδη Έπί κοντώ 4,80 2016 Πόρτλαντ
Βούλα Παπαχρήστου Τριπλούν 14.15 2016 Πόρτλαντ
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ***   Παρουσιάστηκε στο Παρίσι το πλάνο για το νέο Champions League  Τα ποσά ανά συμμετέχουσα ομάδα
~  Παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι το πλάνο και τα έσοδα για το Champions League της FIBA. Η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε τα ποσά που θα λάβουν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν με τον νικητή να εισπράττει συνολικά 500.000 ευρώ. Το μίνιμουμ ποσό που θα εισπράξουν οι συμμετέχοντες ανέρχεται στα 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα τα ποσά έχουν ως εξής:
Regular season: 100.000 ευρώ / ομάδα
Playoffs (φάση των «16»): 20.000 ευρώ / ομάδα
Playoffs (φάση των «8»): 40.000 ευρώ / ομάδα
Τέταρτος του Final Four: 60.000 ευρώ
Τρίτος του Final Four: 80.000 ευρώ
Φιναλίστ του Final Four: 100.000 ευρώ
Νικητής του Champions League: 340.000 ευρώ
 Η διαφορά με την Euroleague είναι μεγάλη καθώς ο νικητής της συγκεκριμένης διοργάνωσης λαμβάνει 1.000.000 ευρώ, την ώρα που ο νικητής του Champions League θα παίρνει 500.000 ευρώ.
Το πλάνο της Basketball Champions League έχει ως εξής: Στην διοργάνωση θα μετέχουν 56 ομάδες από 30 ευρωπαϊκές λίγκες συμπεριλαμβανομένων εθνικών πρωταθλητριών. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 300 αγώνες σε διάστημα οκτώ μηνών. Οι αγώνες θα γίνονται τις ημέρες Τετάρτη και Πέμπη προκειμένου να προστατευτούν τα χρονοδιαγράμματα των εθνικών πρωταθλημάτων. Τριανταδύο ομάδες θα αγωνιστούν στην κανονική περίοδο, εκ των οποίων οι 24 απ’ ευθείας με βάση αθλητικά κριτήρια.
Η διοργάνωση θα αρχίσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Οκτώ ομάδες θα προκριθούν στην κανονική περίοδο από τον προκριματικό γύρο που θα περιλαμβάνει 32 ομάδες. Οι οκτώ ομάδες θα προκύψουν από την διεξαγωγή δύο γύρων, στους οποίους θα γίνουν διπλοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας).
Η κανονική περίοδος θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2017. Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των οκτώ. Μετά τους δύο γύρους της κανονικής περιόδου οι 4 καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου θα προκριθούν στα πλέι οφ. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και 6η θέση κάθε ομίλου θα συνεχίσουν στα πλέι οφ του FIBA Europe Cup.
Από τα πλέι οφ θα προκριθούν στην προημιτελική φάση οκτώ ομάδες μετά από διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας). Στην προημιτελική φάση οι οκτώ ομάδες θα δώσουν σε τέσσερα ζευγάρια διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) και οι τέσσερις που θα προκριθούν θα πάρουν μέρος στο Φάιναλ Φορ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Απρίλιου.
Σε κάθε ζευγάρι των πλέι οφ η καλύτερη στην βαθμολογία ομάδα της κανονικής περιόδου θα δίνει στην έδρα της τον δεύτερο αγώνα.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016 ~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                     
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                              ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                  ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                    ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                        
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .-                                                      ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
~ ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~ ~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Μαρτίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-21-2016.html .- 
~                                

 ~** ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html  
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-      
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    :                http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-  
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-  
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   

~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4549    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.299 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,

https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                    
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  

~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-
                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27  και 28  Φεβρουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/27-28- 2016.html .-  
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28  Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-28-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29 Φεβρουαρίου 2016    : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016.html .-
 ~Το αγιάζι στην ενημέρωση  Arfara News Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016_29.html .-
*
***    Το ποιήμα του Σταματάκου μας 17/03/2016 : https://youtu.be/MXG1idWaIr8  /-
Αν


~ Ι. Ν . Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών  εκφώνηση  Ι. Ευαγγέλιο 19/ 03/ 2016 πανηγυρικός εορτασμός 19/03/2016: https://youtu.be/JQEvPkc8bPU  .-
~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών πανηγυρικός εορτασμός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος  19/03/2016 :  https://youtu.be/jTb16RlfHvU .-
~ I. Ν.  Αγίων Θεοδώρων 19/03/2016 εορτασμός με Μητροπολίτη Χρυσόστομο :  https://youtu.be/CY1OLjNnLmM .- 
~ ***   Κυριακή Ορθοδοξίας  20-03-2016  Βίντεο Αρφαρά Άγιοι Θεόδωροι !
   ~ Κυριακή της Ορθοδοξίας Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών  20/03/2016: https://youtu.be/q5WvWcvH_4w .-
~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας :  https://youtu.be/hQ90vHr7_eA .- 
~Ι Ν  Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 20/03/2016 Θεία Λειτουργία : https://youtu.be/P88D463PdzE .-     ~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας : https://youtu.be/15mllS3aAsg  .-     ***   Βίντεο Α΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρά Παρασκευή 18-03-2016 :   
~ Ι. Ν.  Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Α΄ Χαιρετισμοί 18/03/2016: https://youtu.be/3Lbg_vRES1A .-
~   Α΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας  Ι. Ευαγγέλιο 18/03/2016 :   https://youtu.be/qfFikwZRYR0 
~   Α΄ Χαιρετισμοί Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 18/03/2016  ψάλτες: https://youtu.be/vpinr0-p7d8 .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: