ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  29  Δεκεμβρίου 2016 :
~
Ο γιατρός του Γέροντα
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΟ δικός μου ο γιατρός είναι στη Δράμα και είναι κτηνίατρος.
~**  Γιαγιά και εγκονάκια 29-12-2016 ARFARA MESSHNIA   :    https://youtu.be/tmGVMwkj03I  .-


~*  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~
~*AGION OROS Φωτογραφικές διαδρομές 2010-2016 Νο 1:
~* ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ Διαδρομές μέσα από φωτογραφίες  2010-2016  Νο  2  :
 https://youtu.be/pdhGDp5mqHo  .-
~29 Δεκεμβρίου
Μνήμη των αγίων 14.000 Νηπίων, των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων. Πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμω και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων. Γεωργίου επισκόπου Νικομήδειας, του ποιητού ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων. Οσίων Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν. Θαδδαίου του ομολογητού και Μαρκέλλου (1).
(1) Ο όσιος Μαρκέλλος έζησε τον 5ο αιώνα, την εποχή που πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Γεννάδιος Α` και βασιλιάς ο Λεόντιος Α`, ο επονομαζόμενος Μακέλης. Προέρχονταν από τη Συρία, από ευγενική και πλούσια οικογένεια, έτσι είχε σωστή παιδεία. Όμως η καρδιά του Μαρκέλλου ήταν στον Κύριο δοσμένη, γι` αυτό μετέβη στην Έφεσο για να συμμετάσχει στον αγώνα υπέρ της πίστεως. Δεν άργησε δε να θελήσει να μονάσει. Γι` αυτό πήγε στη Μονή των Ακοιμήτων, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηγούμενος ήταν ο Αλέξανδρος. Στη νέα διαμονή του Μαρκέλλου στη Μονή, ο άγιος δεν άργησε να διακριθεί για το ήθος του, την παιδεία που είχε και τη βαθιά πίστη του στον Κύριο και να ενσωματωθεί στους κόλπους των αδελφών της. Διαδέχθηκε τον ηγούμενο Ιάκωβο, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αλέξανδρο, στη διοίκηση της Μονής. Την εξουσία του ο Μαρκέλλος τη διαχειρίστηκε με σύνεση και για το καλό των συνανθρώπων του. Ο άγιος Μαρκέλλος αποδήμησε εν ειρήνη στη Μονή.
~
 
Σήμερα 29/12/2016 εορτάζουν:
Άγια Νήπια (περίπου 14.000) που εσφάγισαν με διαταγή του Ηρώδη, Όσιος Μάρκελλος, Όσιος Αθηνόδωρος, Όσιος Γεώργιος επίσκοπος Νικομήδειας ποιητής ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων
~
Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ως θύματα δεκτά, ως νεόδρεπτα ρόδα και θεία απαρχή, και νεόθυτοι άρνες, Χριστώ τω ώσπερ νήπιον, γεννηθέντι προσήχθητε, αγνά Νήπια, την του Ηρώδου κακίαν, στηλιτεύοντα και δυσωπούντα απαύστως, υπέρ των ψυχών ημών.
~*  Απολυτίκιο Σφαγιασθέντων Νηπίων - 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/AQRf4viXFsg  .-

~Η Σφαγή των 14.000 Νηπίων Άγια Νήπια και Βρεφοκτονία εις Βηθλεέμ Άγια Νήπια και Βρεφοκτονία εις Βηθλεέμ Η βρεφοκτονία του Ηρώδη (τμήμα) - Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Τοιχογραφία Καθολικού
Όταν οι Μάγοι δεν επέστρεψαν στον Ηρώδη να του πουν που είναι ο Χριστός, ο πονηρός αυτός βασιλιάς μηχανεύθηκε άλλο σχέδιο για να εξοντώσει το Θείο Βρέφος. Είχε ακούσει ότι, σύμφωνα με τις Γραφές, τόπος γέννησης του Χριστού θα ήταν η Βηθλεέμ. Επειδή όμως δε γνώριζε ποιος ήταν ο Ιησούς αν βρισκόταν μέσα στη Βηθλεέμ ή στα περίχωρα της και επειδή συμπέρανε ότι το παιδί θα ήταν κάτω από δύο χρονών, έδωσε διαταγή να σφαγούν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, μέχρι της ηλικίας των δύο ετών. Η σφαγή έγινε ξαφνικά, ώστε να μη μπορέσουν οι οικογένειες να απομακρυνθούν με τα βρέφη τους. Και οι δυστυχισμένες μητέρες είδαν να σφάζονται τα παιδιά τους μέσα στις ίδιες τις αγκαλιές τους. Η χριστιανική Εκκλησία, πολύ σωστά ανακήρυξε Άγια τα σφαγιασθέντα αυτά παιδιά, διότι πέθαναν σε μια αθώα ηλικία και υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο οι πρώτοι μάρτυρες του χριστιανισμού. Μπορεί βέβαια να μη βαπτίσθηκαν εν ύδατι, βαπτίσθηκαν όμως, μέσα στο ίδιο ευλογημένο αίμα του μαρτυρίου τους.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι τα λείψανα (ίσως μερικά) των Aγίων Νηπίων, βρίσκονται στην Kωνσταντινούπολη, στο Nαό του Aγίου Iακώβου του αδελφοθέου, τον οποίον ανήγειρε ο Iουστίνος.
~
Ο Όσιος Μάρκελλος πέτυχε στη ζωή του διότι με τη χάρη του Θεού κατάλαβε, ότι οι κοσμικές λαμπρότητες φαίνονται και αφανίζονται όπως τα άνθη. Και είχε την πεποίθεση ότι ζωή αληθινή και κερδισμένη είναι μόνο εκείνη, που αφιερώνεται στην υπηρεσία του καλού, επάνω στο δρόμο του Ιησού Χριστού. Ο Μάρκελλος έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., επί πατριαρχείας Γενναδίου του Α' (458 - 471 μ.Χ.) και βασιλέως του Λέοντα Α' του Μακέλλη. Η καταγωγή του Μάρκελλου ήταν από τη Aπάμειαν, μια πόλη της Συρίας και η οικογένειά του ήταν αρκετά πλούσια. Επειδή οι γονείς του αγαπούσαν τα γράμματα, στόλισαν το γιο τους με πολλή παιδεία. Αλλά η καρδιά του νέου, είχε μέσα της ζωηρή και ακοίμητη τη φλόγα της ευσέβειας. Τα κοσμικά αξιώματα δεν τον ενδιέφεραν. Με τέτοιες διαθέσεις πήγε στην Έφεσο, όπου μπήκε σε μοναστήρι και έγινε μοναχός. Από 'κει πήγε στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή Ακοίμητων, όπου ηγούμενος ήταν ο Αλέξανδρος. Εκεί, γρήγορα διακρίθηκε για τις αρετές του και αγαπήθηκε πολύ από τους αδελφούς της Μονής, για την ταπεινοφροσύνη που διατηρούσε, αν και ήταν άνθρωπος μελέτης και μεγάλης διανοητικής αξίας. Αφού πέθανε ο ηγούμενος Αλέξανδρος και υστέρα ο διάδοχός του Ιάκωβος, η αγάπη και η εκτίμηση των αδελφών, ανέδειξε ηγούμενο τον Μάρκελλο. Η διοίκηση του ήταν άριστη. Σύμφωνα με άλλη γνώμη, τη μονή Ακοιμήτων, είχε κτίσει αυτός ο όσιος Μάρκελλος, πιθανός στη θέση του σημερινού Τσιμπουκλί. Έτσι με αυτή τη θεία και όσια ζωή του, κοιμήθηκε και αναπαύτηκε ο Μάρκελλος στη Μονή του.
~ ***  ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ από προσκυνήματα στο Περιβόλι της Παναγίας ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ       από 2010- σήμερα  
 2014-2016 ~*Άγιον Όρος Προσκύνημα στις Ι  Μονές και Σκήτες του Αγίου Όρους  2014,  2015 , 2016:  https://youtu.be/I7nNVytQnDE  .-
~Επίσκεψη Προσκύνημα  Διαδρομές στο Άγιον Όρος  2014 Νο 3:
https://youtu.be/nxZGNy_f6L0 .-
~Επίσκεψη Προσκύνημα  Διαδρομές στο Άγιον Όρος  2015 Νο 2: https://youtu.be/XpjXtWs3D68  .-
 ~Επίσκεψη Προσκύνημα  Διαδρομές στο Άγιον Όρος 2013  Νο 1: https://youtu.be/1pu3XqqtaQM .-

***   Στα λευκά η Αθήνα, χιόνι και στο κέντρο 
Πού υπάρχουν προβλήματα
Χιονισμένη η Αθήνα, ακόμη και το κέντρο της πόλης, την Πέμπτη. Σε πολλά προάστια της Αττικής το έχει «στρώσει», ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε και στον Πειραιά. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος εκτελεί δρομολόγια μέχρι τον σταθμό Ειρήνη, λόγω πάγου. Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Πού υπάρχουν προβλήματα.
Επι ποδός βρίσκονται τα μηχανηματα της Περιφέρειας. «Για μικροπροβλήματα τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται» έκανε λόγο μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99.5 ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος.
Νωρίτερα, προβλήματα και ουρές οχημάτων έως και 700 μέτρων είχαν σχηματιστεί στην εθνική οδό στο ύψος του Καπανδριτίου, όταν δίπλωσαν 2 νταλίκες, οι οποίες απομακρύνθηκαν. Κλειστή παρέμεινε τα ξημερώματα η λεωφόρος Καρρέα, λόγω ακινητοποίησης οχήματος.
Πού υπάρχουν προβλήματα
Λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξής περιοχές, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία:
  • Λ.Πάρνηθας: Από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο
  • Λ.Πεντέλης: Από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ξενία
  • Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου
  • Λ.Διονύσου: Από το γήπεδο Διονύσου έως τον Αγιο Πέτρο
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου - Βαρυμπόμπης, από το ύψος του εστιατορίου «Λεωνίδας»
Στους άλλους δρόμους της Αττικής η κυκλοφορία διεξάγεται με μικροπροβλήματα, ενώ οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, λόγω της ολισθηρότητας από τη χιονόπτωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδα για τα υπόλοιπα οχήματα.
Απαγορευτικό στα λιμάνια
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.
Απαγορευτικό απόπλου ισχύει σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ σύμφωνα με το λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμιακές γραμμές Αγία Μαρίνα - Νέα Στύρα, Αρκιτσα - Αιδηψό, καθώς και οι γραμμές, Καβάλα - Πρινου, Κεραμωτή- Θάσος, Αλεξανδρουπολη - Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.
Απαγορευτικό και στο λιμάνι του Βόλου.
Επέλαση του χιονιά σε πολλές περιοχές της χώραςΠυκνό χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σε Βοιωτία και Ήπειρο. Χιόνισε μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων και σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Χιόνια και σε όλο το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο έχει χιονίσει στα ορεινά ενώ χιονόνερο ρίχνει μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.
Ανοιχτοί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάβα παραμένουν όλοι οι δρόμοι στις περιοχές όπου χιονίζει και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Ολύμπου στην περιοχή της Αγιάσου και στις περιοχές Αμπελικού και Μεγαλοχωρίου, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου βόρεια του Μανταμάδου και στη δυτική Λέσβο στις περιοχές Σκαλοχωρίου, Άντισσας, Βατούσας και Χιδήρων.
Χιόνια και στη Χίο όπου γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, όπως και στα ορεινά της Σάμου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από και προς τα νησιά. Το απαγορευτικό «έπιασε» στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο «Νήσος Μύκονος», προερχόμενο από Καβάλα και Λήμνο με προορισμό τη Χίο και τη Σάμο.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την περιφέρεια.
Τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους εκτός από το πυκνό χιόνι και τον παγετό, αναμένονται βοριάδες που θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο.
Η ελάχιστη θερμοκρασία θα πέσει ως και 6 βαθμούς υπό το μηδέν.
Το θερμόμετρο στο λεκανοπέδιο δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 4 βαθμούς Κελσίου.
Ο χιονιάς θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, με σταδιακή βελτίωση απο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Newsroom ΔΟΛ

***   Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου
Ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις
Με κριτήριο τα εισοδήματα και τις καταθέσεις ο γγ του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας είναι τελευταίος στη λίστα των πολιτικών αρχηγών, βάσει των δηλώσεων πόθεν έσχες για το 2015 (χρήση 2014). Τα υψηλότερα εισοδήματα δηλώνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π.Κάμμενος, ακολουθούμενος από τον Κ.Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ. Εντυπωσιακές καταθέσεις σε αριθμό και σε ποσό εμφανίζει ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκης, ενώ με χαμόγελα ως μεγαλοκαταθέτη θα υποδέχονται και τον Ν.Μιχαλολιάκο. Ο τελευταίος μαζί με τη γυναίκα του δηλώνουν και υψηλά εισοδήματα.
Το πόθεν έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνει για το 2013 φορολογητέο εισόδημα 124.921,70 ευρώ και αφορολόγητο 51.077,34 ευρώ και για το 2014 δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 30.714 και αφορολόγητο 50.422,59 ευρώ. Επίσης, για την ίδια χρήση δηλώνει 21.083,71 λοιπά έσοδα και η σύζυγός του, Βλασία, 9.513,80 ευρώ.
Ο κ. Παυλόπουλος έχει εξ ημισείας με τη σύζυγό του ένα διαμέρισμα 400 τμ σε έκταση 4.130 τμ. Ο ίδιος έχει στην κατοχή του έναν βοσκότοπο 2,5 στρέμματα και η σύζυγός του ένα διαμέρισμα 121 τμ. Για το 2014 δεν δηλώνουν μεταβολές στα ακίνητα που έχουν. Επίσης, για το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει υπόλοιπο καταθέσεων περίπου 170 ευρώ, ενώ η σύζυγός του λιγότερα από 1.200 ευρώ. Το 2014, ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει υπόλοιπο καταθέσεων 1.458 ευρώ στην Εθνική και έναν κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του 2.328,18 ευρώ. Η σύζυγός του έχει υπόλοιπο καταθέσεων 2.938 ευρώ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει δύο αυτοκίνητα ένα 1.582 και ένα 3.497 κυβικών, τα οποία, όμως, είναι σε ακινησία από τον Δεκέμβριο του 2013.
Τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών
 Στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που αφορά το 2015 (χρήση 2014) δηλώθηκαν βουλευτικά εισοδήματα 71.539,92 ευρώ εκ των οποίων τα 46.857,84 αφορολόγητα, ενώ δήλωσε και έσοδα 2.463 από λοιπές πηγές. Στην κατοχή του παραμένει διαμέρισμα 114 τ.μ. και μία μοτοσυκλέτα. Οι τραπεζικές του καταθέσεις ανέρχονται σε 23.672 ευρώ. Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του παραμένουν αμετάβλητα.
Στη δήλωση πόθεν έσχες για το 2014 (χρήση 2013) δηλώνει εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 24.214,04 ευρώ (φορολογητέο ποσό) και 46.857,84 (αφορολόγητο ποσό) και λοιπά εν γένει έσοδα 2.462,19 ευρώ.  Δηλώνει ένα ακίνητο 114 τμ που απέκτησε το 1996. Δηλώνει υπόλοιπα καταθέσεων στην ΕΤΕ, συνολικού ποσού 19.428,83 ευρώ. Επίσης δηλώνει μια μοτοσικλέτα 652 κυβικών, που απέκτησε το 2007.
Το πόθεν έσχες του Αλέξη ΤσίπραΒάσει του πόθεν έσχες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2015, φέρεται να έχει εισοδήματα 77.186,04 ευρώ, εκ των οποίων τα 46.857,84 αφορολόγητα και επιπλέον 3.791,25 ευρώ από αγροτικές ενισχύσεις, 1.354,19 ευρώ από τόκους, ενώ δηλώνει ότι έχει εισπράξει και 6.240 ευρώ από ενοίκια. Διατηρεί καταθέσεις συνολικού ύψους 61.359,55 ευρώ και ένα αυτοκίνητο 1.390 κ.εκ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι το 2014 δεν επήλθε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, η οποία σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του απαρτιζόταν από 21 ακίνητα (διαμερίσματα, οικόπεδα, αποθήκες κτλ) σε ορισμένα εκ των οποίων είναι συνιδιοκτήτης. Στη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης για το 2013, αναφέρει αλλαγή στο εμβαδόν ακινήτου του, που επήλθε λόγω τακτοποίησης με τον νόμο 4178/2013, καθώς και προσαύξηση κατά 5% του ποσοστού σε άλλο ακίνητο, του οποίου έχει την επικαρπία, η οποία επήλθε λόγω αποδοχής κληρονομιάς.
Στη δήλωση για τη χρήση 2013 περιλαμβάνει την αγορά 16 μετοχών της εταιρείας Samsung Electronics, με αξία κτήσης 10.192 δολαρίων, τις οποίες πούλησε το επόμενο έτος έναντι 7.318,86. Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει τη συμμετοχή του στην εφημερίδα Κήρυξ Χανίων, με κεφάλαιο εισφοράς 307.150 ευρώ, και κατέχει αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών, το οποίο απέκτησε το 2011.
Για το 2013 και το 2014 ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στα λοιπά εν γένει εισοδήματα ύψους 2.076,35 ευρώ και 3.791,25 ευρώ αντίστοιχα (αγροτικό εισόδημα και αγροτικές ενισχύσεις). Επίσης το 2013 έχει έσοδα από πώληση τηλεφωνικού κέντρου 5.500 ευρώ και στη δήλωσή του για το 2014 αναφέρει εισοδήματα από ενοίκια, ύψους 6.240 ευρώ και από τόκους, ύψους 1.354,19 ευρώ.
Τα έσοδα του το 2013 ήταν 86.969,50 και το 2014 ανήλθαν σε 88.969,50, ενώ τα υπόλοιπα των τραπεζικών του λογαριασμών του ήταν 64.393,63 το 2013 και 61.359,55 ευρώ το 2014.Το πόθεν έσχες του Κυριάκου ΜητσοτάκηΣτο πόθεν έσχες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά (για το 2015) δηλώθηκαν εισοδήματα 70.302,28 ευρώ εκ των οποίων τα 10.392,39 αφορολόγητα και ο σύζυγός της φορολογητέο 24.694,49 ευρώ και αφορολόγητο 2.000 ευρώ. Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μεταβολές σε σχέση με την περιουσιακή κατάστασή τους (ακίνητα), ενώ μεταβολές δεν έχουν σημειωθεί ούτε στις μετοχές τους.
Στην κατοχή της παραμένoυν δύο αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού. Οι τραπεζικές της καταθέσεις ανέρχονται σε 51.879,21 ευρώ, ενώ δηλώνει και έναν τραπεζικό λογαριασμό με 52.426,20 ευρώ, ο οποίος -όπως σημειώνει- ανήκει στον πεθερό της, αλλά συμπεριλαμβάνεται στη δήλωσή της, καθώς συνδικαιούχος είναι ο σύζυγός της.
Στο πόθεν έσχες για το 2014 (χρήση 2013) δηλώνει έσοδα 67.956,42 ευρώ και ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης, (οδοντίατρος ΠΕΔΥ) 38.021,88 ευρώ.
Η κ. Γεννηματά δηλώνει δύο ακίνητα, το πρώτο από γονική παροχή 256 τμ και το δεύτερο από αγορά 62 τμ. Ο σύζυγός της δηλώνει διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και οικία, σε κάποια από τα οποία δεν έχει την πλήρη ιδιοκτησία.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δηλώνει 71 μετοχές στην ΕΤΕ, 28 μετοχές στην ETE warrants, 120 μετοχές στην Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Η ίδια δηλώνει λογαριασμούς ταμιευτηρίου της Εθνικής, συνολικού ύψους 30.914,27, κυρίως από εισοδήματα προηγούμενων ετών και πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ο σύζυγός της δηλώνει υπόλοιπα καταθέσεων συνολικού ύψους 53.798,32 ευρώ και έναν επενδυτικό λογαριασμό 37.252,24 δολαρίων. Η κ. Γεννηματά δηλώνει αυτοκίνητο 11 ίππων και ο σύζυγος ένα αυτοκίνητο 14 ίππων.
Το πόθεν έσχες της Φώφης ΓεννηματάΣύμφωνα με το πόθεν έσχες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (για το 2015) έχει εισοδήματα 12.861,77 ευρώ από μισθό, ενώ δήλωσε και 31,36 ευρω σε τόκους καταθέσεων. Η σύζυγός του είχε 18.668,73 από μισθό.
Στην κατοχή του παραμένoυν 3 ακίνητα (105 τ.μ, 120 τ.μ και ένα ημιτελές επίσης 120 τ.μ) , ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις ανέρχονται σε 17.357,78 ευρώ και στους λογαριασμούς εμφανίζεται συνδικαιούχος με την κόρη του ή τη μητέρα του ή τη σύζυγο.
Στο πόθεν έσχες 2014 (χρήση 2013) ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνει έσοδα από μισθό 17.129,33 ευρώ και η σύζυγός του, Αναστασία Κοντογιάννη (εκπαιδευτικός) δηλώνει έσοδα από μισθό 17.752,32 ευρώ επίσης και λοιπά έσοδα από τόκους 27,96 ευρώ. Ο κ. Κουτσούμπας δηλώνει ένα ακίνητο 105 τμ που απέκτησε το 1991. Η σύζυγός του, δύο ακίνητα από 120,54 τμ που απέκτησε το 1993 και το ένα είναι ακόμη ημιτελές. Ο γγ έχει κοινούς λογαριασμούς με τη μητέρα και τη σύζυγό του, συνολικού ύψους 17.024 ευρώ
Το πόθεν έσχες του Δημήτρη ΚουτσούμπαΣτο πόθεν έσχες για το 2015 ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, δήλωσε εισοδήματα 78.683,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 47.221,59 αφορολόγητα. Επίσης δήλωσε εισόδημα 73.950 ευρώ από ενοίκιο και έσοδα 13.000 από λοιπές πηγές. Η σύζυγός του δηλώνει 16.903,57 από δικηγορικές αμοιβές, 2.880 ευρώ από ενοίκια και 20,43 από τόκους. Το 2014 δεν υπάρχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, αλλά μεταβιβάσεις ακινήτων που ανήκουν στη σύζυγο του Πάνου Καμμένου προς το παιδί τους.
Στην κατοχή του παραμένoυν 6 ακίνητα, 3 αυτοκίνητα και ένα φουσκωτό σκάφος ανοικτού τύπου 8,3 μέτρων. Οι τραπεζικές του καταθέσεις ανέρχονται σε 8.538,47 ευρώ.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, για το 2013 δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 34.884,96 ευρώ και αφορολόγητο 46.930,59 ευρώ και λοιπά έσοδα (ενοίκια) 72.000 ευρώ και τόκους 55,90 ευρώ. Η σύζυγός του Ελένη Τζούλη, δηλώνει δικηγορικές αμοιβές ύψους 32.950,82 ευρώ, τόκους 163 ευρώ και από ενοίκια, 1.200 ευρώ.
Για τα ακίνητά τους, το ζεύγος Καμμένου-Τζούλη δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μεταβολές σε σχέση με τη δήλωση που είχαν κάνει για το 2012. Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει υπόλοιπο καταθέσεων 119,92 ευρώ. Η σύζυγός του δηλώνει υπόλοιπο καταθέσεων 7.447,25 ευρώ. Δηλώνουν επίσης, ο μεν Πάνος Καμμένος, δύο αυτοκίνητα 5.967 κ.ε και 1.979 κ.ε και ένα σκάφος αναψυχής φουσκωτό, ανοιχτού τύπου, 8,30 μέτρων και η σύζυγός του ένα αυτοκίνητο 4.970 κ.ε που βρίσκεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησής του. Επίσης, ο κ. Καμμένος δηλώνει μέτοχος σε ΑΕ, με έτος έναρξης το 1970.
Το πόθεν έσχες του Πάνου ΚαμμένουΣύμφωνα με το πόθεν έσχες (για το 2015) του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, τα δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 53.017,14 ευρώ εκ των οποίων τα 4.036,33 αφορολόγητα. Η σύζυγός του δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 12.785,30 ευρώ και αφορολόγητο 40.851,54 ευρώ. Το 2014, ο κ. Θεοδωράκης και η σύζυγός του δεν δηλώνουν μεταβολές στα ακίνητά τους, ούτε στο χαρτοφυλάκιο τους.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, το 2014, δηλώνει καταθέσεις, είτε ατομικές, είτε με συνδικαιούχους τη σύζυγο και το παιδί τους, συνολικού ύψους 351.019,62 ευρώ, επίσης έναν επενδυτικό λογαριασμό 11.521,12 δολαρίων. Το 2014, ο κ. Θεοδωράκης πούλησε τη μία από τις δύο μηχανές του έναντι 1.200 ευρώ και αγόρασε μία άλλη μηχανή έναντι 5.500 ευρώ. Δηλώνει, επίσης, μέλος ΕΠΕ στην επιχείρηση εστίασης. Στην κατοχή του παραμένoυν 4 ακίνητα και 6 οικόπεδα, 1 αυτοκίνητο και 3 μηχανές. Για το 2013 (πόθεν έσχες 2014) ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης,  δηλώνει εισόδημα 118.414.17, λοιπά έσοδα 99.093,34 και η σύζυγός του, Δομνίκη Λυμπεροπούλου, 29.529,40 ευρώ και λοιπά έσοδα 13.767,71 ευρώ.
Ο κ. Θεοδωράκης δηλώνει διαμέρισμα 71 τμ, αποθήκη 243 τμ, οικόπεδο 199 τμ, το 50% σε οικόπεδο 769,84 τμ και σε ακόμη ένα 815 τμ, το 25% σε μία οικία 300 τμ. Επίσης, δηλώνει ότι κατέχει δύο αγροτεμάχια, το ένα δύο στρεμμάτων και το άλλο 500 μέτρα. Η σύζυγός του δηλώνει ότι κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τμ και το 50% σε αγροτεμάχιο 2,4 στρεμμάτων.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αξίας αποτίμησης 3.221 ευρώ και ομόλογα του εξωτερικού, ύψους 10.747 ευρώ. Ακόμη, δηλώνει μετοχές της ΕΒΖ, αξίας αποτίμησης 300 ευρώ, του ΟΠΑΠ, αξίας 517 ευρώ και του ΟΤΕ, αξίας 5.200 ευρώ. Το έτος χρήσης 2013 απέκτησε ακόμη μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, συνολικής αποτίμησης 112.799 ευρώ. Η σύζυγός του έχει μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΤΤ, συνολικής αξίας 3.590 ευρώ.
Οι τραπεζικές καταθέσεις του κ. Θεοδωράκη φτάνουν τις 340.263,68 ευρώ και 11.494 δολάρια. Επίσης, έχει δύο μοτοσυκλέτες, 125 και 400 κυβικών, ενώ η σύζυγός του έχει ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει συμμετοχή στην επιχείρηση εστίασης που διέθετε από το 2005, με κεφάλαιο εισφοράς 44.280 ευρώ.
Το πόθεν έσχες του Σταύρου ΘεοδωράκηΟ πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην πρώτη δήλωση που υπέβαλε το 2015 για τη χρήση 2014 δηλώνει συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, με φορολογητέο εισόδημα 19.719,77 ευρώ και ακόμη 473,21 ευρώ. Δηλώνει οικία 290 τμ, τρία αγροτεμάχια, συνολικά 20 στρεμμάτων, (σσ στα δύο από αυτά έχει μερίδιο 50%) και ένα οικόπεδο 1.264 τ.μ.
Οι τραπεζικές του καταθέσεις ανέρχονται σε 40.417 ευρώ και 440 δολάρια. Διαθέτει, ακόμη, ένα αυτοκίνητο 1.800 κυβικών, ενώ πούλησε αυτοκίνητο οκτώ ίππων προς 2.000 ευρώ. Επίσης, δηλώνει μέτοχος (2,5%) σε τηλεοπτικό σταθμό (EX.COMAE) με την υποσημείωση ότι στις 25/9/2015 μεταβίβασε τις μετοχές του.
Το πόθεν έσχες του Βασίλη Λεβέντη
Στο πόθεν έσχες 2015 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε φορολογούμενα εισοδήματα 91.965,95 ευρώ, εκ των οποίων τα 46.857,84 αφορολόγητα. Η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια, δήλωσε 108.287,37 εκ των οποίων τα 47.767,87 αφορολόγητα.
Στην κατοχή του παραμένει ένα αυτοκίνητο. Οι τραπεζικές καταθέσεις μαζί με τη σύζυγο ανέρχονται σε 237.118,92 ευρώ. Σε αρκετούς λογαριασμούς είναι συνδικαιούχος η κόρη του.
Στην ίδια δήλωση, ο κ. Μιχαλολιάκος δηλώνει ατομική επιχείρηση και η κ. Ζαρούλια μέτοχος σε ΑΕ, με κεφάλαιο εισφοράς 52.977 ευρώ και έτος έναρξης το 1986.
Στο πόθεν έσχες για τη χρήση 2013 ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δηλώνει επάγγελμα εκδότης και εισόδημα από την βουλευτική αποζημίωση, 24.403,64 ευρώ (φορολογητέο ποσό) και 46.857,84 ευρώ (αφορολόγητο ποσό) και λοιπά εν γένει εισοδήματα 61.878,39 ευρώ.
Η σύζυγός του, Ελένη Ζαρούλια, δηλώνει από βουλευτική αποζημίωση 24.403,64 (φορολογητέο) και 51.950,34 (αφορολόγητο) και λοιπά εν γένει εισοδήματα 35.116,04 ευρώ. Και οι δύο αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση αναφορικά με την ακίνητη περιουσία τους.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος δηλώνει υπόλοιπα καταθέσεων από εισοδήματα προηγούμενων ετών, στις τράπεζες EFG-Eurobank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, συνολικού ύψους 98.183,07 ευρώ. Η Ελένη Ζαρούλια, επίσης από προηγούμενα έτη, δηλώνει υπόλοιπο κατάθεσης 3.643,84 στην Alpha Bank και μαζί με την κόρη της υπόλοιπα καταθέσεων στην ΕΤΕ, συνολικού ύψους 117.023,62 ευρώ. Η κ. Ζαρούλια δηλώνει αυτοκίνητο 1.596 κε που είχε από το 2004. Ο κ. Μιχαλολιάκος δηλώνει ατομική επιχείρηση από το 1993 και η σύζυγός του δηλώνει από γονική παροχή, μέτοχος σε ΑΕ που έκανε έναρξη το 2002. Το πόθεν έσχες του Νίκου Μιχαλολιάκου
Newsroom ΔΟΛ

***VINTEO με Σάββα Καλεντερίδη για τα Έλληνο-τουρκικά και όχι μόνο:
1.-  "Σ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΤΟ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ : https://youtu.be/aEWl3qryATs  .-
2.- O Σάββας Καλεντερίδης για τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στον :
https://youtu.be/wdoar5fIsFY .-
3.- «Μη φοβάσαι τον Τούρκο»: Ο Σάββας Καλεντερίδης καθησυχαστικός : https://youtu.be/mQOracK1hkI .-
4.- ~ Ο Σ.Καλεντερίδης για προκλήσεις της Τουρκίας και ανάγκη αποτροπής : https://youtu.be/MfjSXpMQ3gk  .-
5.- Σάββας Καλεντερίδης : Οι εξελίξεις σε Ιράκ-Συρία-Κουρδικό :
https://youtu.be/G-5fjFyupbI  .-
6.- Ο Σάββας Καλεντερίδης στο δελτίο του STAR για την δολοφονία του :
https://youtu.be/RHaCHYona30  .-
7.- «Μη φοβάσαι τον Τούρκο»: Ο Σάββας Καλεντερίδης καθησυχαστικός:
https://youtu.be/A80f55ZEvvA .-
8.-   Ο Σ. Καλεντερίδης για τις προκλήσεις Ερντογάν & Ράμα στον Ευαγγελάτο (Εtv, 23/11/16) :
https://youtu.be/dUFM5Lx8ztk  .-
9.- Σ.Καλεντερίδης: Ακήρυχτος Πόλεμος στη Τουρκία :
 https://youtu.be/qQiXv701Rq4  .-
10.-  Ο Σάββας Καλεντερίδης & ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης για Ρωσία & Τουρκία (ΣΚΑΪ, 21/12/16) : https://youtu.be/LX5BqmPMrQ8 .- 
11.- «Τα πραγματικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν» Σάββας Καλεντερίδης 9.84 RADIO :
https://youtu.be/7TwOA34Ao5s .-
12.- Σάββας Καλεντερίδης «Λεονταρισμοί» της Τουρκίας και ανάγκη αποτροπής - 9.84 (1.12.2016) :
https://youtu.be/PJ_fKGWpP8k .-
13.- Ο ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΕΝΑ Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. : https://youtu.be/gg2K4fI7ovI .-
14.-   Σ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: "ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ…" : https://youtu.be/FDbAFB6oaQY .-
15.-  Σ.ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: Οι Αλεβίτες στην εξέγερση :
https://youtu.be/PurdTxIyJzk .-
16.-  Ο "άθλιος Μογγόλος" Νταβούτογλου :
https://youtu.be/wWOquk5QGtg  .-
17.- Onalert.gr: Ο Σ.Καλεντερίδης "ακτινογραφεί" την Τουρκία :
 https://youtu.be/a1wOFcAIPwM  .-
18.- ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα :
 https://youtu.be/KjuYEqZ5_os .-
19 .- Ο Σάββας Καλεντερίδης στον Κ. Μπογδάνο για το πραξικόπημα στην Τουρκία-(ΣΚΑΪ ΣΤΙΣ 6)(ΣΚΑΪ 19.7.2016) : https://youtu.be/Fgtarrjks_0 .-
20.- Ο Πόντος Σήμερα Σάββας Καλεντερίδης :
 https://youtu.be/trhsUsWNIKg .-
21 .- ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ 29 5 16 :
https://youtu.be/Dj2wr6rK-LU  .-
22.- Υπόθεση Οτσαλάν  :
 https://youtu.be/UgU3WWD_zKU  .-
23.- ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ -ΟΤΣΑΛΑΝ- 27/04/16 ΜΕΡΟΣ 1 :                                                                                                            https://youtu.be/RAKMRABXkec .-
24.- ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ -ΟΤΣΑΛΑΝ- 27/04/16 ΜΕΡΟΣ 2  :
 https://youtu.be/Y-oFTo9f0DU  .-
25.- ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ :
https://youtu.be/iLcPkBsXYRE .- 
26.- ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ :
 https://youtu.be/alX3yVmH2Js  .-
***  Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ με το Alcatras! Mυστικό ΟΠΛΟ των ΤΟΥΡΚΩΝ μετέφερε! Ποιοι το 'εξαφάνισαν';..

~ Πρωτότυπο ανταεροπορικό (υπό δοκιμή) σύστημα μετέφερε το Alcatras, που προσάραξε στην Κω. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα turkishnavy.net το φορτίο πρέπει να είναι η ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος Korkut της τουρκικής εταιρίας Aselsan. Η ναυτική έκδοση του συστήματος δεν ήταν γνωστή παρά μόνο μέσω σχετική φημολογίας, έως ότου δημοσιεύθηκε φωτογραφία στο Twitter. Βέβαια ο Τούρκος συντάκτης διευκρινίζει πως όταν μιλάμε για μυστικά του στρατού, υπάρχει το ενδεχόμενο λάθους, ωστόσο όλα τα στοιχεία και όλες πληροφορίες συγκλίνουν προς το Korkut.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει, στο Α είναι σημειωμένο των ραντάρ 3D  του συστήματος το οποίο είναι πολύ χαρακτηριστικό και το οποίο δείχνει να ταιριάζει  σε σχήμα με το σκεπασμένο φορτίο του πλοίου. Στο Β είναι το ραντάρ ελέγχου πυρός στον πύργο, ενώ φαίνεται να ταιριάζει και το σχήμα και το ύψος.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο λιμενάρχης του νησιού σε δηλώσεις του είχε πει επί λέξει ότι "είναι τεχνικός εξοπλισμός δεν είναι κάτι περίεργο. Υπάρχουν κανονικά τα έγγραφα του φορτίου και το πλοίο είναι ταυτοποιημένο".


Εχθές πάντως το φορτίου του πλοίου μεταφέρθηκε σε άλλο σκάφος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο προκύπτουν κάποιες απορίες οι οποίες πρέπει (είμαστε σίγουροι πως ισχύει) να απασχολήσουν το Πολεμικό μας Ναυτικό.
α. Γιατί η μεταφόρτωση δεν έγινε σε ελληνικό πλοίο;
β. Γιατί εφόσον μπόρεσε να πλησιάσει τόσο το τουρκικό τα ελληνικά ρυμουλκά δεν πήγαν ποτέ;
γ. Γιατί το ALCATRAS δεν  ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της ΚΩ;
δ. Δεν απαιτείται επιθεώρηση και έκδοση πιστοποιητικού από το ΛΣ;
Επειδή έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, πιστεύουμε ότι έχουν πραχθεί τα δέοντα.

***  ΒΟΜΒΑ στα ΘΕΜΕΛΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! Το κρύβουν όλοι...

~ Καλός ο ανθρωπισμός αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα. Η λαθρομετανάστευση είναι κοστοβόρα. Πρέπει να βρεθεί λύση.
 Για το συγκεκριμένο θέμα ελάχιστα έχουν ακουστεί, αλλά κατά καιρούς επίσημοι φορείς του Ελληνικού κράτους δημοσιεύουν στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα:
7 δισ. ευρώ μας κοστίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τον Φεβρουάριο του 2011.
Στα 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνάλλαγμα που διαρρέει από την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Στα 9 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το παραεμπόριο, το οποίο ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από μετανάστες, παράνομους και μη, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 Η αλήθεια είναι ότι πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν λαθρομετανάστες με χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τους Έλληνες. Όμως δημιουργούνται τα ακόλουθα προβλήματα:
•Όταν ο Έλληνας εργάτης προσφύγει στο ταμείο ανεργίας, επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο.
•Η «μαύρη εργασία» δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και ΙΚΑ.
•Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η λύση ποια είναι; εφαρμογή του νόμου. Τι προβλέπει για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες; ας εφαρμοστεί επιτέλους.

***  2,1 εκατ 'ΕΧΑΣΕ' ο Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ! Δείτε τι δήλωσε στο Πόθεν Έσχες του...

~  ‘Eξαφανίστηκαν’ λεφτά από τους λογαριασμούς του Υπουργού κου Γ. Σταθάκη.
Ο νυν υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) καταθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ύψους 2.178.161,01 ευρώ, ωστόσο στο Πόθεν Έσχες του  2014 (χρήση 2013) εμφάνισε καταθέσεις 63.796 ευρώ (!) και στου 2015 (χρήση 2014) μόλις 63.376 ευρώ (!) . Με λίγα λόγια, περισσότερα από 2.100.000 ευρώ εξαφανίστηκαν χωρίς η συγκεκριμένη μείωση να δικαιολογείται από αγορά ακινήτων, μετοχών ή άλλων στοιχείων που καταγράφονται στις σχετικές δηλώσεις.
Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα εξηγήσει την μεταβολή στο πόθεν έσχες του υπουργού καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε μεμπτό πλην των περιπτώσεων των κ.κ. Γιώργου Καρατζαφέρη και Στάθη Μπούκουρα.

***  O ΦΤΩΧΟΣ κος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ με 281.052,58 ευρώ! Αλλά δε θα κόψουμε καμία ΣΥΝΤΑΞΗ...

~  Αίσθη ση προκαλεί το Πόθεν Έσχες του Γιώγου Κατρούγκαλου, νυν Υπουργού Εξωτερικών και τέως Υπουργού Εργασίας.
Στο χαρτοφυλάκιό του ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε αμοιβαίο κεφάλαιο αξίας κτήσης 4.297 ευρώ. Σε λογαριασμούς δικούς του ή κοινούς με την σύζυγό του ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε καταθέσεις ύψους 281.052,58 ευρώ, ενώ το 2014 η σύζυγός του πούλησε το μερίδιό της 50% από ένα αυτοκίνητο 1699 κυβικών αντί 2.750 ευρώ.
Το 2014 ο κος Κατρούγκαλος έχει δηλώσει και εκποίηση της συμμετοχής του σε Δικηγορική Εταιρεία, ενώ δήλωσε και νέα συμμετοχή σε άλλη δικηγορική εταιρεία.

***  ΝΥΧΤΑ το ΨΗΦΙΣΑΝ!Αλλαγές στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!Έτοιμη η Τρόικα...

~   Κατάργησαν εν κρυπτώ με εγκύκλιο το πέναλτι 10% στις πρόωρες συντάξεις αλλά αυτό το κρυφό πριμ στις μειωμένες συντάξεις κρύβει και βόμβες γιατί η διάταξη δεν καταργήθηκε από το νόμο 4336/2015 και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει και να ισχύσει αναδρομικά.
Η πραγματική απειλή είναι στους δανειστές καθώς δεν έχουν απαντήσει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το περιεχόμενο και την ερμηνεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας ως προς την έξτρα ποινή 10%.
Αν δεχτούν να μην εφαρμοστεί οι δανειστές, θα ήταν σαν να ακύρωναν το 50% του τρίτου μνημονίου που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015!
Στα ψιλά γράμματα
Η κατάργηση της έξτρα μείωσης κατά 10%, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, έγινε μονομερώς (χωρίς να ρωτηθεί η τρόικα) και κρύβεται στην εγκύκλιο για την εθνική σύνταξη, που έβγαλε το υπουργείο Εργασίας όπου αναφέρεται ότι: «Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10% που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ε.3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 και το άρθρο 2 της αριθ. Φ11321/οικ.47523/1570/23-10-2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β’).
Υπολογισμός
Ετσι όσοι βγήκαν ή βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 που ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η μείωση που θα έχουν στη σύνταξη θα είναι μόνον το παλιό 6% για κάθε έτος της ηλικίας τους που υπολείπεται από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και το μέγιστο ποσοστό της μείωσης αυτής θα είναι 30%, δηλαδή θα επιβάλλεται ως τα 5 έτη, ακόμη και αν η ηλικία που παίρνει μειωμένη σύνταξη ένας ασφαλισμένος υπολείπεται πάνω από 5 χρόνια από το όριο της ηλικίας που θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη.
Η μείωση 6% δεν θα επιβάλλεται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, αλλά στο ποσό της εθνικής σύνταξης. Στο ίδιο ποσό (εθνική σύνταξη) θα έμπαινε και το έξτρα πέναλτι 10% που προβλέπει ο νόμος 4336 και η μετέπειτα υπουργική απόφαση που υπέγραψαν στις 23/10/2015 ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος. Σημειωτέον ότι ο κ. Πετρόπουλος είναι αυτός που τότε είχε προσυπογράψει την έξτρα ποινή 10%, και σήμερα την καταργεί με εγκύκλιο, αλλά εν τη πονηρία του, δεν τη διαγράφει και από τον νόμο, γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι οι δανειστές διαφωνούν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

*** Πέθανε η Ντέμπι Ρέινολντς, μία ημέρα μετά την κόρη της Κάρι Φίσερ 
Στην ηλικία των 84 ετών, και μία ημέρα μετά το θάνατο της κόρης της Κάρι Φίσερ, πέθανε η θρυλική ηθοποιός του Χόλιγουντ Ντέμπι Ρέινολντς, η οποία με το ταλέντο της στο τραγούδι και τον χορό μπήκε στην καρδιά εκατομμυρίων θεατών του κινηματογράφου στον κόσμο με μιούζικαλ όπως το Singin' in the Rain.
Η Ρέινολντς, μια από πιο αγαπημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, πέθανε λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη εισαγωγή της σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες έχοντας υποστεί εγκεφαλικό, είπε ο γιός της Τοντ Φίσερ. Ο θάνατός της επήλθε μία μόνο μέρα μετά τον θάνατο της κόρης της, ηθοποιού Κέρι Φίσερ από καρδιακή προσβολή.
Η Ρέινολντς, που απέκτησε φήμη μετά το Singin' in the Rain, εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες με ρόλους δίπλα στον Τζιν Κέλι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Τόνι Κέρτις, τον Ντόναλντ Ο' Κόνορ, τον Φρεντ Ασταίρ και τον Ντικ Βαν Ντάικ. Είχε προταθεί για Όσκαρ για τον ρόλο της στη ταινία του 1964 "The Unsinkable Molly Brown".
Στο απόγειο της καριέρας της, η Ρέινολντς ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όταν ο σύζυγός της, τραγουδιστής Έντι Φίσερ, απέκτησε σχέση με την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η Ρέινολντς και ο Φίσερ πήραν διαζύγιο το 1959, και αυτός παντρεύτηκε την Τέιλορ. Αργότερα, η Ρέινολντς και η Τέιλορ, η οποία χώρισε από τον Φίσερ, συμφιλιώθηκαν και εμφανίστηκαν μαζί στην ταινία γυρισμένη ειδικά για την τηλεόραση These Old Broads, που είχε γραφτεί από την Κέρι Φίσερ.
Μεταξύ των γυρισμάτων πολλών ταινιών στις οποίες έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους, και όταν μειώθηκαν οι συμμετοχές της σε ταινίες, συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές και πολλές τηλεοπτικές σειρές, έδωσε παραστάσεις σε νάιτκλαμπ, και το 1968 παρουσίασε τη δική της εκπομπή στο κανάλι NBC, The Debbie Reynolds Show.
Η τελευταία μεγάλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το 1970, What's the Matter with Helen?, ενώ είχε μικρούς ρόλους σε μεταγενέστερες ταινίες.
Παντρεύτηκε δεύτερη φορά τον επιχειρηματία παπουτσιών Χάρι Καρλ, χωρίζοντάς τον στις αρχές της δεκαετίας του '70 αφού αυτός έχασε ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας της σε τυχερά παιχνίδια. Το 1984 παντρεύτηκε τον επενδυτή ακινήτων Ρίτσαρντ Χάμλετ και αγόρασαν ένα ξενοδοχείο και καζίνο στο Λας Βέγκας, όπου έδωσε παραστάσεις. Ο γάμος έληξε εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης του εγχειρήματος και η Ρέινολντς κήρυξε πτώχευση για να προστατευθεί από τους πιστωτές.
«Υπάρχουν καλοί άνδρες, όπως ο πατέρας μου και ο γιός μου Τοντ, αλλά εγώ έτυχε να παντρευτώ ηλίθιους, γι' αυτό το λόγο παραιτήθηκα εδώ και πολλά χρόνια. Έχω απαίσιο γούστο στους άντρες», είπε σε μια τοπική αγγλική εφημερίδα, Yorkshire Post, το 2010.
Το 1988 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, Debbie: My Life.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

***  Συνεχίζεται το εορταστικό κλίμα στην Καλαμάτα 
Πολύς κόσμος επισκέπτεται την Καλαμάτα αυτές τις μέρες, κάτι που έγινε αντιληπτό από την αυξημένη κίνηση στην πόλη, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στα καταστήματα.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας κορυφώθηκαν για τα Χριστούγεννα, θα συνεχισθούν όμως μέχρι την Πρωτοχρονιά, με επίκεντρο την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, όπου επίσης βρίσκονται τα παραμυθόσπιτα, όπου δραστηριοποιούνται σύλλογοι και τα δεντρόσπιτα, όπου χειροτέχνες διαθέτουν τα έργα τους.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας, για τη συνέχεια έχει ως εξής:
  Πέμπτη 29/12, Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
«Χριστουγεννιάτικο bazaar» από τα Παιδικά Χωριά SOS
  Παρασκευή 30/12, Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
11.00 Αφήγηση παραμυθιού – παιδαγωγικές δραστηριότητες από την Έφη Αγγελοπούλου, εθελόντρια εμψυχώτρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας
12.00 Ύμνοι και μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
 Σάββατο 31/12, Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
11.00 Γιορτάζουμε στα παραμυθόσπιτα με την παρέα του Αϊ-Βασίλη
12.00 Αφήγηση του παραμυθιού «Η θυγατέρα του Μάγου της άσπρης πέτρας» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας
 Σάββατο 31/12, Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
12.30 Θεατρική αφήγηση παραμυθιού «Το μαγεμένο ρολόι της Πρωτοχρονιάς», δρώμενο – παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους, από τη Γιώτα Φλέσσα
 23.30 «2017 ευχές», υποδοχή του νέου έτους
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε τους επισκέπτες για την προτίμηση που δείχνουν στην Καλαμάτα και, μαζί με τις ευχές του, ζήτησε να βοηθήσουν, κάτοικοι και επισκέπτες, ώστε να είναι η πόλη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δεδομένου ότι, σε σχέση με 6 χρόνια πριν, έχει απομείνει το μισό προσωπικό για την καθαριότητα.

***  Αναγνώριση, σεβασμός και τιμή στους εθελοντές του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών 
 
 
 
Η ευγενική προσφορά ανθρώπων της Τριφυλίας, που χαρίζει χαμόγελο στα πρόσωπα των ατόμων που φιλοξενούνται στο ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) Φιλιατρών, δεν περνά απαρατήρητη, παρά τη διακριτικότητά τους!
Ο Δήμος Τριφυλίας, λοιπόν, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λαμπερή χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Κυπαρισσία, τίμησε το περίσσευμα ψυχής και την κοινωνική δράση είκοσι δύο ανθρώπων - εθελοντών πολιτών και φορέων, που προσφέρουν στους φιλοξενούμενους του ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης.
«Αυτή οι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν το περίσσευμα ψυχής να μπορέσουν να δώσουν στο διπλανό τους άνθρωπο! Δε σας κρύβω, τους ξέρω τους περισσότερους, όλους, έναν  έναν. Πάντα τους ζήλευα. Εγώ ζούσα τη ζωή απ’ τη μεριά τις Ιατρικής, αλλά έβλεπα αυτούς τους ανθρώπους να φροντίζουν το συνάνθρωπο χωρίς να περιμένουν ούτε το ευχαριστώ, ούτε την ανταμοιβή, ούτε τίποτα! Κι ήθελα να ’ρθει κάποια στιγμή στη ζωή, αυτοί οι άνθρωποι να τιμηθούν! Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα τιμάμε τους συνανθρώπους μας που αφήσαν λίγο τον εαυτό τους στο περιθώριο για να κοιτάξουν το διπλανό…», τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και επισήμανε ότι «το 2017 έχει κηρυχτεί έτος αλληλεγγύης για το Δήμο Τριφυλίας».
Τιμηθέντες είναι οι Γεώργιος Μπουντουβάς, Κατερίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνος Ξουράφας, Μάρθα Γεωργοπούλου, Δήμητρα Τσεκούρα, Ευγενία Πανταζή, Μαρία Κυριακοπούλου, Σταυρούλα Παπαγεωργίου, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, Βασίλειος Αθανασόπουλος εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος εκ μέρους του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού, Παναγιώτα Ράλλη, Διονύσιος Φαρμάκης, Κική Τσαφαρά, Δήμητρα Μαγγανά, Θεώνη Μαγγανάς, Πυθαγόρας Φαρμάκης, Αριστείδης Μπουτσικάκης, Θεόδωρος Σαρματζής, Σταυρούλα Ψύρρου και Παναγιώτης Πανταζόπουλος.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Προειδοποίηση και οδηγίες από το Μορέα για όσους κινηθούν στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Καλαμάτα 
Εν όψει των χιονοπτώσεων, που αναμένονται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές το ερχόμενο διήμερο, συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας/Σπάρτης τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
·       Συμβουλευθείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Κινηθείτε μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο.
·       Έχετε πάντα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τις τοποθετείτε.
·       Φροντίστε να έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός σας.
·       Προσαρμόστε τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά σας στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
·       Κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά και μην τα προσπερνάτε – αφήστε τα να κινηθούν μπροστά σας και να απομακρύνουν το χιόνι, για την ασφάλειά σας.
·       Αν σε περίπτωση ανάγκης χρειαστεί να σταματήσετε στον αυτοκινητόδρομο, σταματήστε μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά.
·       Ακολουθείτε τις οδηγίες της Τροχαίας.
·       Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε στο 1025 ή στο 2710-562.000.
Περισσότερες πληροφορίες για την οδήγηση στο χιόνι μπορείτε να βρείτε εδώ

***  2016, μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, δράσεις και πρόληψη για το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας 
Στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει προχώρησαν χθες μέλη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Ως γνωστόν, το ΚΕΠΕΠΨΥ έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση, καθώς και την εκπαίδευση του πληθυσμού της Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων, για το φαινόμενο της εξάρτησης, την πρόληψη ως μέσο αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση και την ενίσχυση των παραγόντων προστασίας που μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Από το στόχο, λοιπόν, του Κέντρου είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την αξία που έχει για την περιοχή μας.
Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει ο Ευάγγελος Σιδερέας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας καθώς και πρόεδρος του Κέντρου, δήλωσε υπερήφανος, αυτός και το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη συνεργασία με το ΚΕΠΕΠΨΥ.
Μίλησε, δε, για την κατάσταση που επικρατούσε κατά το παρελθόν στο Κέντρο και ειδικότερα, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ήταν μόνο ένα άτομο, αυτή τη στιγμή υπάρχει νέα επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τρία άτομα, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, έχοντας κυριολεκτικά απογειώσει, όπως είπε, το πολύ σημαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται, ανταποκρινόμενη σε εκατοντάδες αιτήματα βοήθειας, με αποδέκτες χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες, αλλά και συνανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Για τον κ. Σιδερέα, αποκορύφωμα της αναγνώρισης της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Κέντρο αποτελεί η επιλογή του από τον ΟΚΑΝΑ (του μοναδικού ανάμεσα σε 74 κέντρα σε όλη την Ελλάδα) να εκπροσωπήσει τη χώρα και να παρουσιάσει τη δική του εισήγηση σε επιστημονικό εργαστήρι στη Γερμανία πριν από μερικές ημέρες.
Όσο για το μέλλον, ενημέρωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε την ενίσχυσή του (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΟΚΑΝΑ), προχωρώντας στην πρόσληψη δύο ατόμων: ενός που θα πλαισιώσει την επιστημονική ομάδα, καθώς και ενός για τη γραμματειακή υποστήριξη.
Κλείνοντας τον απολογισμό προσκάλεσε τον κόσμο να παραβρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα.
Από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, που δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στο Κέντρο, ενώ για το νέο έτος ευχήθηκε, όχι απλά να είναι έτος ευημερίας, αλλά και έτος πρόληψης.
Το λόγο πήρε στο τέλος η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, που μίλησε για τη δράση του Κέντρου κατά τη χρονιά που πέρασε. Έτσι, όπως ενημέρωσε, από τον Ιανουάριο έως σήμερα η επιστημονική του ομάδα οργάνωσε και υλοποίησε 593 δράσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 6.505 άτομα.
Ενδεικτικά, για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν 189 παρεμβάσεις σε 4.010 μαθητές, ενώ 1.373 γονείς και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε 76 δράσεις.
Παράλληλα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν 54 δραστηριότητες, όπου συμμετείχαν 182 φοιτητές.
Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές σε χώρο που έχει παραχωρήσει το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Η παρέμβαση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με τον πρόεδρο, τη διοίκηση και το προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Στόχος είναι η στήριξη των νέων, καθώς βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, καθώς και προβληματισμούς για την επαγγελματική τους πορεία.
Με αφορμή αυτή τη δράση και έπειτα από πρόσκληση του ΟΚΑΝΑ, όπως προαναφέρθηκε, το Κέντρο συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Πρόληψη (European Workshop for Addiction Prevention), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το Δεκέμβριο. Σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων πρόληψης 18 ευρωπαϊκών χωρών και υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα πρόληψης της εξάρτησης.
Όσο για το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, ήταν «Μια παρέμβαση πρόληψης των εξαρτήσεων σε νέους ηλικίας 18 έως 25 χρόνων στο ΤΕΙ Πελοποννήσου».
Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ ανταποκρίθηκε σε 219 αιτήματα βοήθειας (συνολικά έγιναν 258 συναντήσεις), κυρίως γονέων που ήθελαν να διαχειριστούν δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να υιοθετήσουν μεθόδους για να δημιουργήσουν μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Απάντηση από το Δήμο Καλαμάτας στο σχόλιο «Παραπλανητικές πινακίδες…» 
Εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας σάς αποστέλλεται η εξής απάντηση σε σχόλιο της εφημερίδας «Θάρρος» της 28ης Δεκεμβρίου 2016:
 «Αναφορικά με το σχόλιο με τίτλο “Παραπλανητικές πινακίδες…”, που δημοσιεύθηκε στο “Θάρρος” στις 28 Δεκεμβρίου 2016, σας γνωστοποιούμε ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας, που ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, βρίσκεται σε ισχύ και, επομένως, σύμφωνα με σχετική του διάταξη, απαγορεύεται η επίσκεψη στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων συνοδεία σκύλων, εκτός αν πρόκειται για σκυλιά τα οποία εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία.
Επισημαίνεται ότι με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 ακυρώθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία είχε απορριφθεί ως εκπρόθεσμη η ασκηθείσα ενώπιόν του προσφυγή ορισμένων πολιτών και δεν ακυρώθηκε η προαναφερθείσα διάταξη του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Επομένως, η διάταξη και εν γένει ο Κανονισμός εξακολουθούν να ισχύουν.
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό να αποτελεί τόπο ανάπτυξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και χώρο αναψυχής με ασφάλεια, ιδίως για τα εκατοντάδες νήπια και παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, που καθημερινά το επισκέπτονται».
Κώστας Κοντοθανάσης
Γραφείο Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας Δήμου Καλαμάτας

***  Στον «αέρα» πόροι για σκουπίδια της Πελοποννήσου 
Χωρίς κοινοτικούς πόρους για να δημιουργήσουν υποδομές και προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων κινδυνεύουν να μείνουν πέντε νομοί της Πελοποννήσου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στη χθεσινή "Καθημερινή" που υπογράφει ο Γιώργος Λιάλιος..
Ειδικότερα, "λίγες ημέρες πριν από το τέλος του έτους ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αναθεωρηθεί, ως οφείλει, σύμφωνα με τον κανόνα της αιρεσιμότητας, προκειμένου η Περιφέρεια να μπορεί να διεκδικήσει κοινοτικά κονδύλια. Οι αρμόδιοι, πάντως, αισιοδοξούν ότι μια ολιγοήμερη καθυστέρηση δε θα ενεργοποιήσει τον κοινοτικό “κόφτη”.
Η αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στις 13 Περιφέρειες της χώρας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 είναι, εκτός από πολιτικό στοίχημα (για τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών), και υποχρέωση έναντι των κοινοτικών αρχών. Η λεγόμενη “αιρεσιμότητα” αφορά στην ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για τους επιμέρους θεματικούς στόχους έως το τέλος του 2016, και είναι προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
Έτσι, τους προηγούμενους μήνες κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι έκαναν αγώνα δρόμου, χωρίς να λείπουν... τα παρατράγουδα.
Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία είχε αποφασιστεί με διαγωνισμό η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, ο όρος “επεισοδιακός” είναι... λίγος για να περιγράψει τον τρόπο που εγκρίθηκαν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας:
Από την πολεμική του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ενάντια στον ιδιώτη (η οποία σταδιακά «μαζεύτηκε» από την κυβέρνηση), την άτυπη διαπραγμάτευση που ακολούθησε με τον ανάδοχο του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), έως τις ταραχώδεις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων (ΦΟΣΔΑ) για την κατάρτιση του σχεδιασμού (που περιελάμβανε και την αποστολή εξωδίκων από τους δημάρχους που αντιτίθενται στην ανάθεση σε ιδιώτη).
Το τελευταίο “επεισόδιο” ήταν η έγκριση, προ μηνός, των περιβαλλοντικών όρων του νέου σχεδιασμού, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν οι υψηλοί τόνοι.
Ως αποτέλεσμα της ταραχώδους διαδικασίας αναθεώρησης του σχεδιασμού, η χρονιά τελειώνει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου απομένει η μόνη στην οποία απομένει η εκκρεμότητα.
Τι θα γίνει αν, όπως όλα δείχνουν, η Πελοπόννησος δεν προλάβει την προθεσμία της αιρεσιμότητας; Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια (έλλειψη υποδομών, παράνομες χωματερές κ.λπ.), η Κομισιόν θα δείξει κατανόηση για μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στην έγκριση του σχεδιασμού. Αυτό που χάθηκε οριστικά είναι η δυνατότητα να υπογραφεί η σύμβαση με τον ιδιώτη και να υπάρξουν οι πρώτες απορροφήσεις κοινοτικών κονδυλίων μέσα στο έτος, κάτι που διακαώς επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης".

*** Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου 
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έντονων καιρικών φαινόμενων, στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από το 32ο έως το 70ο  χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Ναυπλίου-Λυγουριού-Κρανιδίου
-Στο επαρχιακό δίκτυο των Δημοτικών Ενοτήτων Αχλαδοκάμπου, Καρυάς και Λιμνών.
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται  K A N Ο Ν Ι Κ Α .
-Εθνική Οδό Τρίπολης –Πάτρας (111) από το 37ο χιλιόμετρο έως όρια με Νομό Αχαΐας.
-Επαρχιακή Οδό Άστρους-Αγίου Πέτρου
-Επαρχιακή Οδό ‘Αστρους-Καστανίτσας
-Εθνική Οδό Λεβιδίου-Νεμέας
-Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά
-Από το 10ο  έως το 24ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης-Σπάρτης
-Δασική Οδός Άνω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα
 Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από τo 18ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων (
-Από τo 1ο χιλ/τρο   και άνω της Επ. Οδού Τρικάλων – Καρυάς
-Από τo 16ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Δερβενίου – Γκούρας
-Από το 9ο χιλ/τρο έως 16ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Κιάτου
-Από το 10ο χιλ/τρο έως 18ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Δερβενίου
-Από το 10ο χι/τρο έως 18ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Λυκουριάς
-Από το 1ο  χιλιόμετρο και άνω Επαρχιακής Οδού Περαχώρας-Σχοίνου
 Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί:
-Από το 13ο χιλιόμετρο έως το 14ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής.
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από το 24ο έως το 45ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τρίπολης – Σπάρτης
-Επαρχιακή Οδός Καρυών-Βρεσθένων
 Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται  K A N Ο Ν Ι Κ Α .

***  Νίκας εξωτερικού & Νίκας εσωτερικού 
Αεροδρόμιο, Καλαμάτα- Ριζόμυλος και εγκαίνια Περιμετρικού
 Η τακτική του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα απέναντι στην κυβέρνηση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της τη διγλωσσία. Από τη μια, μετά τον… κατακλυσμό δηλώσεων για τα εγκαίνια του περιμετρικού, μιλά με συναινετικό τόνο, αφήνοντας έτσι έδαφος κριτικής για τον τόνο των δηλώσεων των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα.
Από την άλλη, όμως, λοιδορεί τα τοπικά… κυβερνητικά στελέχη που εναντιώνονται σε πολιτικές του για άλλα ζητήματα της πόλης…
Περιμετρικός: Το μεγαλύτερο έργο στην Καλαμάτα από τότε που απελευθερώθηκε
Ως το μεγαλύτερο έργο μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας χαρακτήρισε το νέο δρόμο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και τον παρομοίασε με την Αττική Οδό.
Όπως σημείωσε ακόμη σε δηλώσεις του, «δεν πρέπει να ξεχνούμε όσους βοήθησαν για το νέο αυτό δρόμο», αναφέροντας τη Βάσω Παπανδρέου, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Λουκά Παπαδήμο και την τελευταία κυβέρνηση.
Σχετικά με τις γκρίνιες που υπάρχουν, πρότεινε αυτές να μείνουν στην άκρη και δήλωσε αισιόδοξος ότι μικροπροβλήματα που έχουν εμφανιστεί θα λυθούν σε συνεργασία με την εταιρεία, η οποία θα μείνει στην πόλη για τους επόμενους 6 μήνες.
Περιμένει τη μελέτη Καλαμάτα- Ριζόμυλος ο Π. Νίκας
Μπορεί στην τελετή εγκαινίων του περιμετρικού να έγινε γνωστό ότι ο Μορέας παρέδωσε τη μελέτη για το τμήμα Καλαμάτα- Ριζόμυλος, όμως ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε χθες ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, ενώ για ακόμα μια φορά σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας παραμένει σταθερός στην άποψη της παραλιακής χάραξης, σχολιάζοντας ότι αυτή την πρόταση πρέπει να υιοθετήσει και ο γειτονικός Δήμος Μεσσήνης.
Κατά τον ίδιο, είναι λάθος στον υπάρχοντα δρόμο του Ασπροχώματος, που χαρακτήρισε διαλυμένο, να περνά ο νέος δρόμος, ενώ σε περίπτωση παράκαμψης, θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Επανέλαβε, δε, ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει με τη χάραξη που προτείνει, αφού έτσι θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή, μήκους 6 χιλιομέτρων, μια πρόταση έτοιμη, όπως είπε, που έχει δουλευτεί εδώ και 10 χρόνια.
Γενικότερα για το οδικό δίκτυο του νομού, σχολίασε ότι είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να φτάσει κάποιος στην Κορώνη απ’ ό,τι στην Κόρινθο.
Η τύχη των 49 στρεμμάτων που ζήτησε από τον πρωθυπουργό
Ένα από τα τέσσερα θέματα για τα οποία ζήτησε τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού ο Παναγιώτης Νίκας ήταν η έκταση των 49 στρεμμάτων, θέλοντας αυτά, έστω κατά χρήση, να περιέλθουν στο Δήμο Καλαμάτας.
Μετά τις συνομιλίες, λοιπόν, με τον Αλέξη Τσίπρα κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και από τον Ιανουάριο θα υπάρξουν συναντήσεις για αυτό το ζήτημα, «ένα ζήτημα που αποτελεί ανάσα για την πόλη», όπως σχολίασε ο κ. Νίκας.
Το αεροδρόμιο Καλαμάτας
Είτε το αεροδρόμιο παραμείνει δημόσιο είτε ιδιωτικοποιηθεί, θέλει αναβάθμιση, είπε χθες ο κ. Νίκας, ενώ κατά τη γνώμη του ιδανικό θα είναι «να παραμείνει δημόσιο, αν υπάρχει η δυνατότητα». Αν, όμως, ιδιωτικοποιηθεί, αίτημα του Δήμου είναι να συμμετέχει στο νέο σχήμα διοίκησής του.
Ως πρωταρχική ανάγκη, δε, ο δήμαρχος θέτει την κάλυψη κενών θέσεων που υπάρχουν. Ειδικότερα, χρειάζονται 3-4 άτομα, ενώ εξαιτίας της έλλειψής τους χάνονται αεροπλάνα, σύμφωνα με τον Π. Νίκα.
Όπως είπε ακόμη, είναι τραγικό να ζητείται να έλθουν ξένοι στην Καλαμάτα και να μη μπορεί να τους υποδεχτεί το αεροδρόμιο.
Η κίνηση στην πόλη και η έκκληση για καθαριότητα
Σχετικά με την κίνηση στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος δήλωσε ευχαριστημένος μέχρι τώρα, ενώ απηύθυνε έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να προσέχουν την καθαριότητα, αφού σχολίασε πως είναι ένα σοβαρό θέμα, με το Δήμο να έχει μειωμένο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες του.
Η κοινωνική δράση για τις γιορτές
Στην Καλαμάτα έχουν ενταχθεί 3.500 άτομα στο κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, ενώ το συσσίτιο του Δήμου λειτούργησε όλες αυτές τις μέρες, κάτι που θα γίνει και την Πρωτοχρονιά. Από αυτό σταθερά περνούν καθημερινά 70 άτομα, ενώ υπήρξε αύξηση τις τελευταίες ημέρες.
Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος Καλαμάτας θέλησε να ευχαριστήσει το φούρνο Φραγγέα, καθώς καθημερινά προσφέρει δωρεάν ψωμί για τις ανάγκες του συσσιτίου.
Επίσης, 260 οικογένειες έλαβαν κρέας αυτές τις ημέρες από τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Ειδικότερα, έλαβαν 8 κιλά η κάθε οικογένεια, ενώ σε κάποιες από αυτές θα δοθεί και βοήθεια από τους ομογενείς.
Μια ακόμα κοινωνική δομή που βοηθά τούτες τις μέρες είναι το κοινωνικό παντοπωλείο και, όπως είπε ο Π. Νίκας, στηρίζει όποιον δε στηρίζεται από τα παραπάνω.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Με αγάπη... Μάγια Μελάγια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας 
Η πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Μάγιας Μελάγια παρουσιάζεται επί σκηνής, σήμερα στις 9.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, με πρωταγωνίστρια τη Μίνα Χειμώνα (ερμηνεία/ τραγούδι).
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι: Κείμενο: Γιώργος Βασιλειάδης. Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης. Πιάνο / ακορντεόν: Νίκος Πλάτανος.
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 12 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό - ανέργων. Πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος και  12 ευρώ φοιτητικό – ανέργων.
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210 87902. Βιβλιοπωλείο «Όλα Χαρτί», τηλ. 27210 63690.
  Η παράσταση
Ο Τώνης Μαρούδας τη βάφτισε «Αυτοκράτειρα της Νύχτας». Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα και κέντρα της Αθήνας. Όλοι σχεδόν οι άντρες ήταν ερωτευμένοι μαζί της. Οι θαυμαστές της ήταν από όλες τις τάξεις, από μεροκαματιάρηδες μέχρι βιομηχάνους και εφοπλιστές.
Η Μάγια Μελάγια υπήρξε μία πραγματική σταρ και το απόλυτο sex symbol στο ελληνικό μουσικό στερέωμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Το περιβόητο περιστατικό με την Κατίνα Παξινού στην Επίδαυρο είναι χαρακτηριστικό της εκρηκτικής δημοφιλίας της.
Μέσα δεκαετίας ’50 και η Παξινού έπαιζε την Εκάβη στην Επίδαυρο. Στο θέατρο το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα. Εξαιτίας αυτού του χαμού άργησε η Παξινού να φτάσει. Πήγε, λοιπόν, να περάσει για τα καμαρίνια, αλλά ο αστυφύλακας δεν τη γνώρισε και δεν την άφηνε να περάσει.
-Απαγορεύεται, της λέει.
-Μα είμαι η Παξινού!, του λέει νευριασμένη.
-Κυρά μου, και η Μάγια Μελάγια να είσαι, δεν περνάς!
Το «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια» του Γιώργου Βασιλειάδη μάς ταξιδεύει στην πολυτάραχη ζωή της θρυλικής αυτής τραγουδίστριας. Από τα φτωχικά παιδικά της χρόνια και το ντεμπούτο της στην Όαση μέχρι την καταξίωση, τις λαμπερές πρεμιέρες, τις μεγάλες πίστες, τα αμέτρητα σουξέ της, τους μεγάλους της έρωτες, τα χρόνια στην Αμερική, τις περιπέτειες της υγείας της και το άδοξο φινάλε της. Μια ζωή στο κόκκινο.
«Στη ζωή μου τα γεύτηκα όλα στον απόλυτο βαθμό. Την επιτυχία, τον έρωτα, τη δόξα, τα πλούτη… Το τραγούδι; Η ζωή μου όλη. Του έκανα απιστίες, αλλά με συγχώρησε».
Η Μίνα Χειμώνα ερμηνεύει τη Μάγια Μελάγια σε αυτόν το χειμαρρώδη μονόλογο πλημμυρισμένο από τα τραγούδια της. Μεγάλες επιτυχίες με την υπογραφή του Μουζάκη, του Μωράκη, του Χιώτη, του Σουγιούλ… Ως άλλη Μάγια αλωνίζει τη σκηνή, τραγουδά, θυμάται, σκάει στα γέλια, βουρκώνει, λυγίζει, ξαναστέκεται στα πόδια της…
Μία μουσικοθεατρική παράσταση πλήρης συναισθημάτων, που ζωντανεύει το μύθο μίας γυναίκας, που το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού τραγουδιού.

***  Σαγηνευτικές χειμωνιάτικες διαδρομές στη 2η Έκθεση Φωτογραφίας Τριφυλίας 
Τα σαγηνευτικά τοπία της Τριφυλίας, οι χειμωνιάτικες όψεις των ποταμιών, βουνών, χωριών αλλά και πόλεών της, η «ανάσα» της φύσης της αλλά και των κτηρίων της, ποτισμένα από το κρύο του χειμώνα, μάγεψαν τον Δημήτρη Ζογκόκη και τον Γιάννη Σελούλη, και αποφάσισαν να μοιραστούν με τους κατοίκους και επισκέπτες της Τριφυλίας τις εικόνες που αποτύπωσε ο φακός τους.
«Χειμωνιάτικες Διαδρομές» είναι ο τίτλος της 2ης Έκθεσης Φωτογραφίας Τριφυλίας που φιλοξενείται στο κτήριο που (κάποτε) πρόκειται να στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας στην Πάνω Πόλη, δίπλα απ’ το Κάστρο των Γιγάντων.
Η έκθεση ξεκίνησε προχθές και θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα το βράδυ, με ώρες λειτουργίας από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.00. Από τις δύο, δε, πρώτες μέρες εντυπωσιάζει το κοινό και όλοι θαυμάζουν τα χειμωνιάτικα τοπία και τις στιγμές που αποτύπωσαν στο φακό οι δύο νέοι άνθρωποι που αγαπούν την Τριφυλία και τη φωτογραφία.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα – χορηγία του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, του Συλλόγου Απανταχού Αρμεναίων Τριφυλίας και του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας και την ευγενική στήριξη της Electronet Φλέσσας και του Βιβλιοπωλείου Αρχονταρίκι, ενώ την εικαστική της επιμέλεια και διοργάνωση έχει η εταιρεία First Media.   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Μικρή παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 
Μικρή παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου είναι Σάββατο.
Έτσι, δόθηκε παράταση έως την επόμενη εργάσιμη ημέρα, που είναι η 2α Ιανουαρίου.
Η παράταση ωστόσο δεν ισχύει για την κατάθεση πινακίδων και η καταληκτική ημερομηνία παραμένει η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για την μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας ισούται με το ύψος των τελών.  Newsroom ΔΟΛ

***  «Ζωντανές» οι ελπίδες για συνέχιση του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ 
Στους κύκλους του ΤΕΙ Πελοποννήσου επικρατούσε, μέχρι πρότινος, συγκρατημένη αισιοδοξία για το Τμήμα Λογοθεραπείας Καλαμάτας, αφού υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το 2018, προσφέροντας στην πόλη με τις κλινικές του, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι, όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, οι φοιτητές είχαν αντιδράσει μαζικά, ενώ και φορείς τότε έδειξαν ενδιαφέρον για την παραμονή της Λογοθεραπείας Καλαμάτας.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι καμία στιγμή δεν κάθισε «ήσυχος» και δεν έχασε την πίστη του η «ψυχή» της Λογοθεραπείας και πρόεδρος αυτής, Δημήτρης Πετρόπουλος.
Όσο για το κόστος λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού τμήματος για όλη τη χώρα και ειδικά για την Καλαμάτα, είναι μόλις 13.000 ευρώ το μήνα για 8 μήνες, ενώ όταν έγινε αξιολόγηση από Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, χαρακτήρισαν τη δουλειά που γίνεται αξιοθαύμαστη.
Το σίγουρο είναι ότι το Τμήμα έχει πετύχει την αποστολή του, δηλαδή επιστημονική κατάρτιση, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την κοινωνία.
Στο δια ταύτα τώρα, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να βάζει ξανά στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Τμήματα ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018, ενώ η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα διακηρύσσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για την ανάγκη εξορθολογισμού της ανώτατης εκπαίδευσης.
Βασικό, ακαδημαϊκό, κριτήριο για το ποια τμήματα θα διασωθούν είναι ο αριθμός των διδασκόντων που διαθέτουν σήμερα. Ωστόσο, ήδη καταγράφονται παρασκηνιακές πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές υπέρ της διάσωσης των ΤΕΙ της περιφέρειάς τους.
Έτσι, τα ΤΕΙ στα οποία υπάρχουν μεταβατικά τμήματα έχουν ήδη αποστείλει προτάσεις (με αποφάσεις των ανωτάτων συλλογικών οργάνων τους) για την επαναλειτουργία τους ή μη.
Τώρα, η γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ ζητεί από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να λύσει άμεσα το θέμα, ώστε τα ιδρύματα να κατανείμουν στα τμήματα αυτά θέσεις διδασκόντων από τις 500 νέες που δόθηκαν πρόσφατα στα ΑΕΙ.
Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο προεδρεύων της Συνόδου και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου (με έδρα στην Καλαμάτα), Δημήτρης Βελισσαρίου, «ζητάμε να μη ληφθεί οριστική απόφαση εάν δε γίνει διεξοδικός διάλογος με κάθε ΤΕΙ ξεχωριστά. Όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις των ιδρυμάτων, υπάρχουν μεταβατικά τμήματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και πρέπει να συνεχίσουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως τα μέσα Ιανουαρίου και βασικά κριτήρια θα είναι η πρόταση του ίδιου του ΤΕΙ για την τύχη του τμήματος και ο αριθμός των σημερινών μονίμων διδασκόντων. Όσο περισσότερους διδάσκοντες διαθέτει ένα τμήμα, τόσο ευκολότερο είναι, με την προσθήκη επιπλέον διορισμών, να ενισχύσει την ακαδημαϊκή του λειτουργία.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με νομιμότητα και κανονισμούς 
Παρέμβαση από τον πρόεδρο ΣΥΜΕΠΟΠ Θ. Μαυρούλη
 Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το φλέγον θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), Θανάσης Μαυρούλης, σημειώνει σε δηλώσεις του στο "Θάρρος" ότι οι αποφάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο Σύλλογος δεν έχει κανένα πρόβλημα επέκτασης του ΠΟΠ σε Λακωνία, Νότια Κυνουρία και Νότια Ηλεία, αρκεί όλες οι κινήσεις να γίνουν με βάση τη νομιμότητα και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Το κείμενο της παρέμβασης του κ. Μαυρούλη έχει ως εξής:
"Θεωρούμε πολύ θετικό γεγονός την αποτυχία της ακυρωθείσας από τον υπουργό παράτολμης προσπάθειας κατάργησης της προστασίας της ονομασίας ΠΟΠ “ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”, η οποία αποσκοπούσε στην δημιουργία κεκτημένων δικαιωμάτων και την άφεση αμαρτιών υπέρ των επί εικοσαετία καταχραστών της ονομασίας προέλευσης.
Και μέσω των κεκτημένων δικαιωμάτων αυτών στην παράκαμψη του νόμου και στη μετατροπή της ονομασίας σε ονομασία γενικής φύσης (generic), και ελεύθερης παγκοσμίως χρήσης. Προσπάθεια με εμφανές υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά στις δυνατότητες αίσιου τέλους, που, όπως φαίνεται, την τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε ο υπουργός.
Όλα ξεκινάνε από το προπατορικό αμάρτημα, την κουλτούρα της διαστρέβλωσης των ιδρυτικών κοινοτικών κανονισμών των συστημάτων ποιότητας προστατευόμενων ενδείξεων (ΠΕ). Διαστρέβλωση που βάζει σαν κεντρικό στόχο της όχι το δεσμό της ΠΕ με την γεωγραφική ζώνη και τα συμφέροντα που με αυτόν εκπροσωπούνται, αλλά τη μετατροπή των ΠΕ σε εμπορικά σήματα στην υπηρεσία των εξαγωγών οποιωνδήποτε αγροδιατροφικών προϊόντων.
Μια μετακίνηση του κέντρου βάρους από την αλυσίδα της αγροτικής (ιδιαίτερα) και της τοπικής βιομηχανίας επεξεργασίας του προϊόντος (η ενίσχυση της οποίας αποτελεί τον κύριο στόχο των συστημάτων ποιότητας ΠΕ) στην εμπορία, χωρίς κόπο και κόστος, κι ό,τι με αυτό συνεπάγεται.
Η λεβαντίνικη, δηλαδή, κουλτούρα που βρίσκεται στην κορφή της πυραμίδας του εικοσάχρονου σκανδάλου που φύτρωσε γύρω από την ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ! Κι άλλαξαν οι κυβερνήσεις, αλλά δεν άλλαξε η κουλτούρα!
Η διαστρέβλωση αυτή είναι προϊόν της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους του κράτους, δεδομένου ότι η κοινοτική νομοθεσία δε δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν αυτά για το ποιες θα είναι οι ΠΕ και τα χαρακτηριστικά τους. Ανήκει στα κράτη μέλη η εξέταση του έννομου των αιτημάτων των οργανισμών που παρουσιάζουν την αίτηση καταχώρησης.
Η πολιτική αυτή της διαστρέβλωσης των συστημάτων ΠΕ, που άρχισε με την εκκένωση εκ έσω της ΠΟΠ Πράσινη ελιά Χαλκιδικής, βάζει σε κίνδυνο και τις άλλες ελληνικές ελιές ΠΟΠ, και ακόμη και την ίδια τη ΦΕΤΑ. Και αποτελεί τον κύριο παράγοντα της μη απογείωσης της τυπολογίας αυτής των προϊόντων στην χώρα μας, καταδικάζοντάς τα στη λήθη.
Η ερμηνεία των ΠΕ ως σήματα μάρκετινγκ αποδεσμευμένα από τη γεωγραφική προέλευση και την παραδοσιακή επεξεργασία ταυτίζεται απόλυτα με τη νεοφιλελεύθερη λογική των εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες (νοτιοαφρικανικές χώρες, CETA κ.λπ.). Η λογική της ΤΤΙΡ (Τransatlantic Τrade Ιnvestment Partnership). Λογική που αντιμάχεται την φιλοσοφία των ευρωπαϊκών συστημάτων ποιότητας ΠΕ.
Θέλουμε να πιστεύομε κι ευελπιστούμε ότι η απόφαση του κ. Αποστόλου περί επιστροφής στο μέχρι της 19.12.2016 ισχύον νομικό καθεστώς αποτελεί την απαρχή του τέλους της πιο πάνω διαστρέβλωσης και την επιστροφή στο πλαίσιο της κοινοτικής νομιμότητας.
Γιατί πιστεύουμε ότι η εθνική αξιοποίηση της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ είναι εφικτή στο πλαίσιο μιας επέκτασης που μπορεί να αγκαλιάσει πάνω από τα 50% της ελληνικής παραγωγής ελιάς Καλαμών.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν ικανοποιεί όλους. Σε μια διένεξη που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της νομιμότητας η παρέμβαση της Πολιτικής πρέπει να επιδιώκει τον συμβιβασμό κι όχι να οξύνει την σύγκρουση. Το να φουσκώνεις τα μπράτσα προς τους πισθάγκωνα δεμένους, αποτελεί ένδειξη έλλειψης επιχειρημάτων.
Ύστερα μια τέτοια ΠΟΠ, σαν αυτή που προτείνεται από την Πελοπόννησο και που θα έπρεπε να προερχότανε από το υπουργείο, θα γινόταν άμεσα η ατμομηχανή έλξης όλης της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιων ελιών με μια κατάλληλη αναπτυξιακή πολιτική.
Και να σταματήσουμε, επιτέλους, να παίζουμε με το ψεύτικο δίλημμα επιλογής ανάμεσα στους μερικούς εκατοντάδες τόνους ΠΟΠ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και τη μη εφικτή προστασία δεκάδων χιλιάδων τόνων εθνικού προϊόντος ελιάς Καλαμών.
Αν όλα αυτά τα χρόνια, αντί να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της ΠΟΠ και να την εκβιάζουμε με την άρνηση της τροποποίησης των προδιαγραφών, αγωνιζόμαστε για την εφικτή διεύρυνση, η χώρα θα είχε κερδίσει πολλές φορές περισσότερα από κερδίζει σήμερα.
Ποιος λογάριασε πόσα εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν αυτά τα 20 χρόνια από τις εξαγωγές του 50% της εθνικής παραγωγής ελιάς Καλαμών κάτω από την ομπρέλα της προστατευόμενης ονομασίας, η οποία θα τραβούσε προς τα επάνω και την προστιθέμενη αξία και της απροστάτευτης παραγωγής;».
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας 
Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Διαθέσιμο εμβόλιο υπάρχει έναντι του ροταϊού, που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο δε εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται στο ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων και πρέπει να ολοκληρώνεται έως την ηλικία των 6 μηνών το αργότερο. Έναντι των υπολοίπων ιών δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τη θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών και η αφυδάτωση. Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δε βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.
Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους: α) να μη συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του, β) να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί), γ) να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, δ) να μη συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Στις τράπεζες η Καλαμάτα…αναστενάζει 
 
Αυτές τις μέρες και οι πολίτες της Καλαμάτας "αναστενάζουν" στις αίθουσες αναμονής των τραπεζών. Είναι κι ένα σωρό υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι μεθαύριο, οπότε δεν έχουμε κι… άλλον δρόμο.
Βέβαια, σε ορισμένα υποκαταστήματα παρατηρείται και εκνευρισμός και έντονη δυσθυμία, αλλά μέχρι εκεί.   Α.Π. 

*** Το έκτακτο σχέδιο για αποζημιώσεις αγροτών 
Κοινοτικό «κουμπαρά» με 40 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να ανοίξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν φέτος οι αγρότες από τα πρωτοφανή σε ένταση καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρου που εντάσσεται στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Με τις φετινές ζημιές στις καλλιέργειες και τις αγροτικές μονάδες να έχουν υπερβεί τα ταμειακά αποθέματα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την ενίσχυση των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) με την αξιοποίηση «δεξαμενής» κοινοτικών πόρων για αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών με σκοπό οι ενισχύσεις-αποζημιώσεις να διασφαλίσουν τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων που επλήγησαν να ανασυστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να παραμείνουν στις αγροτικές περιοχές της χώρας, συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.
Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας στο δικαιούχο γεωργό ή σε ομάδα ή οργάνωση παραγωγών της οποίας είναι μέλος. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία άμεσης και ταχείας αναπροσαρμογής της γεωργικής εκμετάλλευσης από τις ζημιές, το ποσοστό στήριξης ανέρχεται στο 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών για πράξεις αποκατάστασης του παραγωγικού δυναμικού, που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα.
Το ποσό των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αλλά κάποιοι από τους πληγέντες αγρότες δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι. Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο ή σε ομάδες γεωργών (όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις).
Ως προς τις δαπάνες που μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες, η αποκατάσταση των ζημιών αναφέρεται σε κάλυψη δαπανών με στόχο την υποβοήθηση των παραγωγών για την ανασύσταση του ζημιωμένου κεφαλαίου(φυτικό, ζωικό, πάγιο) και στον εξοπλισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους, εφόσον έχουν άμεση σχέση με το παραγωγικό δυναμικό.

***  Νατάσσα Κυριακοπούλου: «Ευτυχώς τελειώνουν τα “έργα σας”, κε Τσίπρα» 
Εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή η περιμετρική οδός της Καλαμάτας, μήκους 12 χλμ., από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τους συναρμόδιους υπουργούς. Παραδίδεται, δηλαδή, και το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.
Και μετά τι θα εγκαινιάσετε, κε Τσίπρα; Δυστυχώς, όλα τα μεγαλεπήβολα και αναπτυξιακά έργα, που είχαν δρομολογηθεί και ξεκινήσει κατά το παρελθόν, σιγά σιγά τελειώνουν. Ούτε μισή επένδυση δεν έχει φέρει η κυβέρνησή σας τα τελευταία δύο χρόνια. Ούτε ένα μικρό καινούργιο έργο δεν έχετε ξεκινήσει δυο χρόνια τώρα. Αντίθετα, με μεγάλες καθυστερήσεις αγκομαχάτε να τελειώσετε τα σχεδόν έτοιμα έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων και μετά στήνετε φιέστες-παρωδία για να ξεγελάσετε ότι κάνατε έργο. Πλέον δεν ξεγελάτε κανέναν, κε Τσίπρα. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι έχετε διώξει εκατοντάδες επενδύσεις με τις παλινωδίες σας και έχετε ακυρώσει τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολουθείτε, έστειλε πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και γέμισε την αγορά με χιλιάδες λουκέτα.
Άραγε, πώς νιώθετε, κε Τσίπρα, όταν σας κοιτούν στα μάτια οι άνεργοι νέοι Έλληνες, το πιο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού, που θέλει να δουλέψει, να προσφέρει, αλλά του έχετε κλείσει όλες τις πόρτες;
Πώς νιώθετε, κε Τσίπρα, όταν σας κοιτούν στα μάτια οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τους υποσχεθήκατε 13η σύνταξη και, αντ’ αυτού, έχετε μειώσει τις συντάξεις και τώρα κόψατε και το ΕΚΑΣ;
Πώς νιώθετε, κε Τσίπρα, για τους αγρότες που σας κοιτούσαν στα μάτια όταν ανεβαίνατε πάνω στα τρακτέρ τους και τους κοροϊδεύατε με ψεύτικα λόγια ενώ τώρα τους πετάτε έξω από την αίθουσα γιατί «εδώ δεν είναι εκπομπή»; Ούτε να τους ακούσετε αντέχετε τώρα, κε Τσίπρα.
Πώς νιώθετε, κε Τσίπρα, για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτής της χώρας, που τους στραγγαλίζετε με το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα που έχετε νομοθετήσει, για να προσλαμβάνετε όλο και περισσότερους συμβούλους στα υπουργεία; Αλλά ξέχασα, αυτοί δεν υπάρχουν για εσάς, νομοθετείτε για να τους αφανίσετε.
Δυστυχώς, κε Τσίπρα, δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία σας η ιδιωτική πρωτοβουλία, το επιχειρείν και οι μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, δεν ξέρετε τι σημαίνει επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ανάπτυξη. Δυστυχώς, δεν έχετε οργανωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Δυστυχώς, δεν έχετε σχέδιο για τίποτα.
Ευτυχώς, όμως, για τη χώρα τελειώνουνε τα «έργα σας», κε Τσίπρα.
Η πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Μεσσηνίας
Νατάσσα Κυριακοπούλου

*** ΟΙ  ΔΩΔΕΚΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :

Έτσι πήραν τα ονόματά  τους

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως οι μήνες έχουν πάρει τα ονόματά τους με τα οποία είναι σήμερα γνωστοί;
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι αυτό τον αποκαλούσαν και…Janus bifrons δηλαδή διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο που σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι.
Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το bis sextus (δις έκτη) δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου. Εμείς, τον λέμε Φλεβάρη επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει λιγότερες μέρες.


ΜΑΡΤΙΟΣ :Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου. Ήταν πατέρας του Ρέμου και του Ρωμύλου και γενάρχης των Ρωμαίων. Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.
Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα, όπως «ανοιξιάτης» επειδή φέρνει την άνοιξη, «γδάρτης», «παλουκοκαύτης» και «πεντάγνωμος» επειδή ο καιρός είναι άστατος, «βαγγελιώτης» από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, «πενταγιόματο» (δηλ. πέντε γεύματα) στην ορεινή Πελοπόννησο. Την 1η του Μάρτη, τα παιδιά δένουν στο χέρι τους το «μάρτη» ή «μαρτιά» ένα κορδόνι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, για να μη τα κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος.
 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ :Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Τον λέμε Ανοιξιάτη, Λαμπριάτη από τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και Αϊγιωργίτη από την γιορτή του Αγίου Γεωργίου.
Την Πρωταπριλιά συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε ανώδυνες φάρσες, ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη δυτική Ευρώπη και που έγινε περισσότερο γνωστό περί το 1880 μέσω της «Εφημερίδας» του Κορομηλά.
ΜΑΪΟΣ :Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.Είναι ο μήνας των λουλουδιών και την 1η Μαΐου πλέκουμε στεφάνια με λουλούδια και τα κρεμάμε στις εξώπορτες μέχρι τις 24 Ιουνίου που τα καίμε στις φωτιές του Άι- Γιάννη.
Η Πρωτομαγιά έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια ημέρα αργίας και διεκδικήσεων των εργατών γι αυτό την ονομάζουμε και «Εργατική Πρωτομαγιά». Τη 2η Κυριακή του Μαΐου είναι η «Γιορτή της Μητέρας».
Κατά το τριήμερο 21-23 γίνονται «Τα Αναστενάρια» προς τιμή των Αγίων Κωνασταντίνου και Ελένης. Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνουν εκστατικούς χορούς, πομπικές περιφορές εικονισμάτων αλλά κυρίως πυροβασία δηλαδή περπάτημα πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Τον λένε και Κερασάρη γιατί τότε βγαίνουν τα κεράσια.
ΙΟΥΝΙΟΣ : Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο. Αυτός ανέτρεψε τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο το 510 π.Χ., εγκαθίδρυσε τον θεσμό της Υπατείας, θεμελίωσε τη Δημοκρατία και έγινε ο πρώτος Ύπατος της Ρώμης.
Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ξεκινά επίσημα το καλοκαίρι, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη στο νότιο. Λέγεται θεριστής γιατί κατά τη διάρκεια του γίνεται ο θερισμός του σταριού, ορνιαστής ή ρινιαστής γιατί γίνεται τεχνητή γονιμοποίηση των ήμερων συκιών με ορνιούς δηλαδή καρπούς άγριας συκιάς.
ΙΟΥΛΙΟΣ : Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.Ήταν εξαιρετικά ευφυής πολιτικός, στρατιωτικός, νομοθέτης, ρήτορας, ιστορικός, ανέβηκε σε όλα τα αξιώματα και άφησε σημαντικό έργο. Τον Ιούλιο, οι Ρωμαίοι τον έλεγαν Quintilis επειδή κατά το ημερολόγιο του Νουμά Πομπιλίου ήταν ο πέμπτος μήνας του έτους με πρώτο το Μάρτιο. Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του έτους ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.
Το 46π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε στον Σωσιγένη να αναμορφώσει το ρωμαϊκό ημερολόγιο το οποίο βασιζόταν στις φάσεις της σελήνης αλλά οι ατέλειες που είχε, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες αποκλίσεις στην εαρινή ισημερία. Στο νέο ημερολόγιο, που ονομάστηκε Ιουλιανό, προστέθηκαν 80 ημέρες που δεν είχαν καταμετρηθεί και το έτος 46 ονομάστηκε «έτος σύγχυσης» διότι είχε 445 ημέρες.
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλές γιορτές και πανηγύρια, όπως της Αγίας Κυριακής στις 7, της Αγίας Μαρίνας στις 17 που είναι προστάτιδα των παιδιών, του Προφήτη Ηλία στις 20, της Αγίας Παρασκευής στις 26 που προστατεύει τα μάτια, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27. Τον λέμε και Αλωνάρη επειδή κατά τη διάρκειά του γίνεται το αλώνισμα του σταριού.
 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ : Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός. Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες,συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ. Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από τον Φεβρουάριο ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.
Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα «μερομήνια», δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς. Έτσι τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου θα ήταν ο καιρός που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ης Αυγούστου του Οκτώβρη κ.λπ.
Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νεράκαι τότε δεν πρέπει να κολυμπάς ή να πλένεις ρούχα. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ : Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά. Όταν όμως καθιερώθηκε το ιουλιανό ημερολόγιο με πρώτο μήνα του έτους τον Ιανουάριο ο Σεπτέμβριος έγινε ένατος.
Η 1η του Σεπτέμβρη θεωρείται η αρχή του εκκλησιάστικού έτους, αποτελεί την Αρχή της Ινδίκτου, από την λατινική λέξη indictio (επιβολή φόρου), την οποία εισήγαγε ο Καίσαρας Αύγουστος όταν διέταξε να γίνει γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και να εισπραχθούν φόροι την 1η του Σεπτέμβρη. Η Ινδικτιώνα είναι τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή από το 3 π.Χ. Η 23η του Σεπτέμβρη, γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, καθορίστηκε ως Πρωτοχρονιά και ως Αρχή της Ινδίκτου. Η Εκκλησία σ” αυτή την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε τη γιορτή της σύλληψης του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της ευαγγελικής ιστορίας, ενώ το 462 μ.Χ. η εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για πρακτικούς λόγους.
Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες. Λέγεται και Τρυγητής γιατί τότε γίνεται ο τρύγος των αμπελιών ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα. Στις 2 του Σεπτέμβρη είναι η γιορτή του Αγίου Μάμα που θεωρείται προστάτης των βοσκών. Στις 14 του Σεπτέμβρη είναι η μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Στις 23 του μήνα είναι η φθινοπωρινή ισημερία και η νύχτα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την ημέρα έως την εαρινή ισημερία.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρε ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.
Το Ιουλιανό ημερολόγιο είχε απόκλιση μίας ημέρας κάθε 128 χρόνια από το πραγματικό τροπικό έτος και έτσι το 1582 καταμετρήθηκαν 10 ημέρες απόκλισης, οπότε ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος θέσπισε το Γρηγοριανό ημερολόγιο τον Οκτώβριο του 1582 και την 4η Οκτωβρίου αυτού του έτους την διαδέχτηκε η 15η Οκτωβρίου αντί της 5ης για να αφαιρεθούν οι 10 ημέρες οι οποίες είχαν καταμετρηθεί χωρίς ωστόσο να έχουν διανυθεί και να επανέλθει η εαρινή ισημερία στην 21η Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο τον λέμε και Βροχάρη για τις ευεργετικές για τους γεωργούς βροχές του. Ακόμα τον ονομάζουμε Σποριά ή Σπαρτό γιατί αρχίζει η σπορά στους αγρούς, αλλά και Άι-Δημητριάτη για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem. Είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου και ο μήνας που αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς ενώ τελειώνει η σπορά και τα κοπάδια κατεβαίνουν στα χειμαδιά τους να ξεχειμωνιάσουν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη βασιλεύει η Πούλια (πλειάδες) γεγονός που σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα.
Τον λέμε Κρασομηνά γιατί ανοίγονται τα καινούργια κρασιά, Ανακατωμένο γιά τον άστατο καιρό του, Χαμένο γιατί είναι μεγάλες οι νύχτες του και οι μικρότερες στη διάρκεια του έτους οι μέρες του, αλλά και Αρχαγγελίτη από τη μεγάλη γιορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου.
Έχει πάρα πολλές θρησκευτικές γιορτές όπως του Αγίου Μηνά, των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Ακινδύνων, του Αγίου Φιλίππου, του Αγίου Ανδρέα, τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Αγίας Αικατερίνης κ.λπ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ :Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα. Είναι ένας μήνας γεμάτος από γιορτές, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ελευθερίου και άλλες με μεγαλύτερη την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα στις 25 του μήνα.
Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Δεκέμπρη, Άι-Νικολιάτη.
Είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο μια και ο ήλιος έχει τώρα τη μεγαλύτερη απόκλιση νότια του Ισημερινού. Στις 22 του μηνός είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο οπότε η απόκλιση του ήλιου νότια του Ισημερινού αρχίζει να λιγοστεύει και έτσι αρχίζει να μεγαλώνει η ημέρα και να μικραίνει η νύχτα.
Κατά την παράδοση στις 25 του μήνα ξεχύνονται οι καλλικάντζαροι στον επάνω κόσμο και παραμένουν μέχρι τα Φώτα οπότε εξαφανίζονται με τον αγιασμό των υδάτων. Είναι δαιμόνια τα οποία βγαίνουν από τη γη αυτό το δωδεκαήμερο που τα νερά είναι αβάπτιστα για να πειράξουν τους ανθρώπους. Φοβούνται τις φωτιές και τα κουδούνια, γι αυτό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τραγουδάνε χτυπώντας κουδούνια.  ΠΗΓΗ: theancientwebgreece.wordpress.com
~**  Στην αρχαία Ελλάδα όμως, οι μήνες ήταν εντελώς διαφορετικοί από όπως τους γνωρίζουμε σήμερα και σε κάθε περιοχή της Ελλάδος οι ονομασίες ήσαν διαφορετικές. Κάθε μήνας είχε τον δικό του συμβολισμό και την δική του γιορτή. Κάθε μέρα και κάθε μήνας είναι αφιερωμένα σε έναν ή περισσότερους θεούς. Η Νεομηνία (η πρώτη ημέρα του κάθε μήνα) είναι αφιερωμένη στην Εκάτη,  η 3η και η 13η στην Αθηνά, η 4η στον Διόνυσο και στην Αφροδίτη, η 6η στην Άρτεμις, η 7η στον Απόλλων, η 23η στον Ερμή και οι τρεις τελευταίες μέρες στους χθόνιους θεούς.Οι παρακάτω ονομασίες είναι οι πιο γνωστές από την αρχαιότητα:  Γαμηλιών (σελήνη Ιανουαρίου)27/12-25/1. Ανθεστηριών (σελήνη Φεβρουαρίου)26/1-23/2. Ελαφηβολιών (σελήνη Μαρτίου)24/2-25/3 . Μουνιχιών (σελήνη Απριλίου)26/3-23/4 . Θαργηλιών (σελήνη Μαϊου)24/4-23/5  . Σκιροφοριών (σελήνη Ιουνίου)24/5-21/6 . Εκατομβαιών (σελήνη Ιουλίου)22/6-21/7  πρώτος μήνας του αθηναϊκού ενιαυτού. Μεταγειτνιών (σελήνη Αυγούστου)22/7-19/8 . Βοηδρομιών (σελήνη Σεπτεμβρίου)20/8-18/9. Πυανεψιών (σελήνη Οκτωβρίου)19/9-17/10. Μαιμακτηριών (σελήνη Νοεμβρίου)18/10-16/11. Ποσειδεών (σελήνη Δεκεμβρίου)17/11-15/12.
Ευτυχισμένο και χαρούμενο το 2012!!!! Μία δύσκολη χρονιά που όμως μπορούμε να την διανύσουμε με αισιοδοξία!!!
 Πηγή : tsekouratoi.blogspot
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αργολική Ανάπτυξη» στις 29/12/2011 Αρ. Φ. 596
 THE 12 MONTHS AND THEIR MEANING
 There are the first days of the winter solstice and we, like every year, change the date – new year. One change in essence is subjective since the last minutes of 2011 with the first minutes of 2012 with little time difference but we all say «Happy New Year.» But all the months of the year, each individually have their own importance!
JANUARY: The first month of the year took its name from the god of the Romans, the Janus . Janus was the god with two faces, which looked in opposite directions, so they called him the two-faced Janus . Both the persons symbolize the beginning and the end, the youth and old age, entry and exit. For this reason January is the first month of the year, looked in the past year and to the next. FEBRUARY: The name comes from the Latin verb meaning februare purge. It was dedicated to the god of Hades February and the dead that is why during the Roman ceremony is held basin and purification. MARCH: In the ancient Roman calendar was the first month of the year and was named Primus.After 46 BC was named  March and became the third month of the year dedicated to the god Mars. APRIL: The name comes from the Latin verb aperio meaning «open» because it opens the weather and blooming flowers. It was dedicated to the goddess Venus. MAY: The fifth month of the year took its name from the Roman goddess Maja (Maya). The name Maja came from the word midwife (nurse) mother of the god Hermes, who was dedicated. JUNE: The sixth month of the year, was dedicated by the Romans to the goddess Juno (Hera), wife of Jupiter (Zeus), protector of the house and marriage. JULY: The seventh month of the year has 31 days and is dedicated to Julius Caesar who is considered one of the three great generals of the ancient world. AUGUST: The August is named after the emperor Octavian, who was honored by the Senate in August nickname which means respected. SEPTEMBER: The September ranked seventh in the series of months, as indicated by its name and septem in Latin means seven. But when it introduced the Julian calendar with the first months of the year in January in September became the ninth. OCTOBER: The word octo means eight in October  got the name of one and the old Roman calendar was the eighth month. NOVEMBER: It is the last month of autumn and the month that begins the olive harvest and the sowing ends and the herds come down to winter quarters to spend the winter. DECEMBER: Decem in Latin, is ten.
In ancient Greece, however, months were completely different from as we know them today and in every region of Greece the names were different. Each month had its own symbolism and his own celebration. Every day and every month is dedicated to one or more gods. The Neominia (the first day of each month) is dedicated to Hecate, the third and 13th in Athens, the fourth to Dionysus and Aphrodite, the sixth to Artemis, the seventh to Apollo, Hermes and 23rd in the last three days the chthonic gods.The following names are best known from antiquity: Gamilion (moon of January) 27/12-25/1. Anthesterion (Moon February) 26/1-23/2.Elafivolion (Moon March) 24/2-25/3. Mounichion (April Moon) 26/3-23/4. Thargelion (Moon May) 24/4-23/5. Skiroforion (June Moon) 24/5-21/6. Ekatomvaion (moon of July) 22/6-21/7 first month of the Athenian YEAR. Metageitnion (August Moon) 22/7-19/8. Voidromion (Moon September) 20/8-18/9. Pyanepsion (October moon) 19/9-17/10. Maimaktirion (Moon November) 18/10-16/11. Poseideon (moon December) 17/11-15/12.
Happy and cheerful 2012!! It is a difficult year but we can go in it with confidence!
Source: tsekouratoi.blogspot
published in the newspaper «Argolid Development» on 29/12/2011 No. 596 F.

~** Το παραμύθι της γιαγιάς μου.."Οι δώδεκα μήνες"
Μία φορά και έναν καιρό ήταν δύο αδερφές. Η Βαγγελιώ και η Τασία. Δεν είχαν οικογένεια καμία από τις δύο ζώντας μόνες τους και τα 60 χρόνια της ζωής τους.
Μία μέρα η Βαγγελιώ πηγαίνει στο δάσος να μαζέψει ξύλα. Καθώς ήταν μέσα στο δάσος και μάζευε ξύλα, εμφανίστηκε ένα παλικάρι που της είπε:
 -Γιαγιά έλα στο σπίτι μου  που μένω με τα έντεκα αδέρφια μου, να σου δώσουμε εμείς ξύλα.
-Εντάξει, είπε η Βαγγελιώ.
Τα δώδεκα αυτά αδέρφια ήταν οι δώδεκα μήνες του χρόνου.
Μόλις φτάσανε στο σπίτι άρχισαν οι ερωτήσεις.
-Γιαγιά ποίος μήνας σου αρέσει πιο πολύ;
-Όλοι καλοί είναι παιδί μου.
-Και ο Δεκέμβριος που έχει παγωνιά;
-Ναι, γιατί παρόλο που μου πονάνε τα κόκαλα μου, σαν τότε γεννήθηκε ο Χριστούλης.
-Σ’ αρέσει και ο Σεπτέμβριος;
-Ναι, βέβαια γιατί μαζεύουμε τα σταφύλια και έχει δουλειά όλο το χωριό.
-Ο Μάιος σ’ αρέσει;
-Ναι, γιατί ανθίζουν όλα τα λουλούδια και ομορφαίνει όλος ο κόσμος.
 Πάει ο ένα μήνας και γεμίζει με χρυσές λίρες το τσουβάλι και φεύγει από το σπίτι αφού χαιρετήθηκαν, νομίζοντας πως κουβαλάει ένα τσουβάλι με ξύλα.
 Μόλις έφτασε στο σπίτι ανοίγοντας το τσουβάλι η αδερφή της η Τασία έσκασε από την ζήλια, ρώτησε που ήταν περίπου το σπίτι και ξεκίνησε για το δάσος.
 Μόλις έφτασε κοντά στο σπίτι επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία. Την πλησίασε ο νεαρός μήνας και της είπε να την βοηθήσει με τα ξύλα.
 Μόλις φτάσανε στο σπίτι ξανάρχισαν οι ερωτήσεις.
-Γιαγιά ποίος μήνας σου αρέσει πιο πολύ;
-Κανένας παιδί μου, όλοι κακοί και ανάποδοι είναι.
-Ο Μάιος δεν σ’ αρέσει γιαγιά;
-Όχι γιατί ανθίζουν τα λουλούδια και με πιάνουν οι αλλεργίες μου.
-Σ’ αρέσει ο Σεπτέμβριος;
-Να πω την αλήθεια μπορεί να βγάζουμε λεφτά από τον τρύγο αλλά σιχαίνομαι που μου κόβονται τα χέρια και να μου πονάει η μέση.
-Και ο Δεκέμβριος;
-Και βέβαια όχι, γιατί με το κρύο του, εκτός ότι μου πονούν τα κόκαλα καίει και όλα τα λαχανικά με την παγωνιά του.
Άντε παλικάρι μου, δώσε μου ότι είναι να μου δώσεις να πάω στην ευχή της Παναγίας.
 Πάει λοιπόν ο μήνας και γεμίζει το τσουβάλι με φίδια και της λέει:
Θα πας στο σπίτι και θα ανοίξεις το τσουβάλι μόνο όταν σιγουρευτείς πως δεν είναι κανείς στο σπίτι, πως έχεις κλείσει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειδωμένες. Έτσι και έγινε πήγε στο σπίτι και ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες και μόλις άνοιξε το τσουβάλι βγήκαν τα φίδια και την έφαγαν ζωντανή!
 Το παραμύθι αυπό ήταν από τα αγαπημένα μου και μου το έλεγε η γιαγιά μου όταν ήμουν 7 χρονών. Την έβαζα κάθε βράδυ να μου το λέει μαζί με κάποια άλλα, όταν πήγαινα στο χωριό μου τα καλοκαίρια. Το χωριό λέγεται Αγναντιά και βρίσκεται έξω από την Καλαμπάκα της Θεσσαλίας.
Το νόημα και το μήνυμα αυτού του παραμυθιού είναι ξεκάθαρο και πρέπει να προσπαθούμε να το εφαρμόζουμε κάθε μέρα στην ζωή μας.
Πρέπει δηλαδή παρόλες τις δυσκολίες που συναντάμε να βλέπουμε το ποτήρι της ζωής πάντα μισογεμάτο.Εάν όμως συνέχεια γκρινιάζουμε και έχουμε αρνητική στάση απέναντι στη ζωή θα πρέπει να αναλάβουμε και την ευθύνη της δημιουργίας της ‘‘κόλασης’’ μας.
Το μόνο σίγουρο είναι πως O,TIΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ.                               
ΘΑΝΑΣΗΣ Δ. μέλος της Κοινότητας.  

***    Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, η κατάσταση στο υπόλοιπο δίκτυο 
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω έντονων καιρικών φαινόμενων, στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε και διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ
 Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Επαρχιακή Οδό Άστρους-Αγίου Πέτρου
-Εθνική Οδό Λεβιδίου-Νεμέας
-Επαρχιακή Οδό Λεωνιδίου-Κοσμά
-Δασική Οδός Άνω Οστρακίνα (χιονοδρομικό κέντρο)-Βυτίνα
 Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από τo 12ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων
-Από τo 1ο χιλ/τρο   και άνω της Επ. Οδού Τρικάλων – Καρυάς
-Από τo 7ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Δερβενίου – Γκούρας
-Από τo 8ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Λυγιάς – Πύργου
-Από τo 8ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Λουτρού – Βρυσούλων
-Από τo 5ο χιλ/τρο και άνω της Επ. Οδού Καλλιθέας – Ελληνικού
-Από το 1ο χιλ/τρο έως 16ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Κιάτου
-Από το 1ο χιλ/τρο έως 18ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Δερβενίου
-Από το 1ο χι/τρο έως 18ο χιλ/τρο Επ. Οδ. Γκούρας – Λυκουριάς
-Από το 1ο  χιλιόμετρο και άνω Επαρχιακής Οδού Περαχώρας- Πισίων
 Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από το 13ο χιλιόμετρο έως το 14ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αγίου Δημητρίου Ζάρακος-Κρεμαστής.
Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
-Από το 25ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

***  Τροχαίο με τραυματισμό στον Περιμετρικό της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τη γέφυρα του Νεδόντα "καρφώθηκε" στον κυκλικό κόμβο της Σπάρτης.
Η σύγκρουση ήταν ισχυρή και το αυτοκίνητο πέρασε τα κιγκλιδώματα του κόμβου.
Αποτέλεσμα αυτής ήταν δύο άτομα να διακομιστούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με μάρτυρες δεν είναι το πρώτο τροχαίο που συμβαίνει στο συγκεκριμένο κόμβο.

*** ΒΟΜΒΑ από το press-gr.com! Το Άγιον Όρος στηρίζει τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ...

~  ‘Ψήφο’ εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Βελόπουλο δίνει το Άγιον Όρος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.orthodoxianews.gr  όλος ο Ιερός Τόπος στηρίζει τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς στο πρόσωπό του βλέπουν έναν πολιτικό με πραγματική πίστη στην Ορθοδοξία και αγάπη για την Πατρίδα.
Από την έρευνά μας προέκυψαν στοιχεία εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ επισκέπτεται κάθε χρόνο το Άγιον Όρος (τουλάχιστον 10 φορές ανά έτος) σε αναζήτηση πνευματικής ηρεμίας και καθοδήγησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι Ηγούμενοι τον προσφωνούν με το μικρό του όνομα.
Έχει τακτική επικοινωνία με όλες τις μονές όπως με τη Μονή Βατοπεδίου όπως

τη μονή Παντελεήμονος

τη μονή Αγίας Λαύρας

ενώ εντύπωση προκαλεί, σε όσους γνωρίζουν τα του Αγίου Όρους, πως είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει βοηθήσει στην ανέγερση της Σκεπής της Μονής της Παναγίας της Πορταίτισσας στις Καρύες. Ο ίδιος πάντως, όποτε ερωτάται, αποφεύγει να απαντήσει.
Τέλος αξίζει να τονιστεί πως έχει εξαιρετικές σχέσεις και με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο και φυσικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τέλος οι πληροφορίες μας λένε πως το σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονίας με το παλαιό ημερολόγιο (αφού ο Ιερός Τόπος τηρεί το παλαιο ημερολόγιο), θα βρίσκεται εκ νέου στο Άγιον Όρος και θα καθίσει αρκετές μέρες καθώς δεν το κάνει για τα μάτια του κόσμου.
Προς ενημέρωση, διότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο…
 ΠΗΓΗ: www.press-gr.com .-

***  ΠΑΡΙΣΤΕΡΟΙ με ΔΕΞΙΟΤΑΤΗ ΤΣΕΠΗ! Εσύ ΕΛΛΗΝΑ ΛΗΡΩΝΕ...

~  Η πρώτη φορά Αριστερά προκαλεί οργή στον ελληνικό λαό. Ποιος από όλους τους λόγους θα αναρωτηθείτε. Μιλάμε για τα Πόθεν Έσχες (βασικά το Έσχες διότι το Πόθεν ακόμα το περιμένουμε).
Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε πως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανίζεται με 240,000 ευρώ (στο όνομα της συζύγου του) στην τράπεζα Stadtsparkasse München.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει χρήματα και στην Ελλάδα σε διάφορες τράπεζες. αναλυτικότερα, περί τα 48.000 ευρώ έχει στην Τράπεζα Πειραιώς, 51.000 ευρώ στην Alpha, άλλα 17.000 ευρώ στην Πειραιώς κλπ.
Ο ίδιος,παράλληλα διαθέτει χειρόγραφο της ING αξίας 39.000 ευρώ, της Alpha Blue Chips αξίας 3.665 ευρώ και στην Alpha Bank αξίας 6500 ευρώ. Επίσης, στο πόθεν έσχες του έχει συμπεριλάβει ένα διαμέρισμα 114 τμ, ένα κατάστημα 50 τ.μ. και μια αποθήκη 55 τ.μ. Η σύζυγός του έχει στην κατοχή της μια οικία 163 τ.μ. σε οικόπεδο 4264 τμ., ακόμα μια 320 τμ, ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο.
Τέλος στην ιδιοκτησία τους έχουν δύο αυτοκίνητα 1400 κ.ε. και 1000 κ.ε.
Σας ζάλισαν τα ποσά; που να δείτε του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και της συζύγου του αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.
Εκείνος  με εισόδημα 337.104 δολάρια και η δεύτερη με 161.326 ευρώ μόνο για το 2014. Ποσό 1,8 εκατ. δολάρια εισέπραξαν από πώληση ακινήτου στην Αμερική, ενώ έχουν ακόμα 4 ακίνητα. Διατηρούν χαρτοφυλάκιο μετοχών και αμοιβαίων 241.051 δολ. και 103.711 ευρώ, αντίστοιχα. Ο κ. Παπαδημητρίου έχει καταθέσεις 2,45 εκατ. δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές καταθέσεις εξωτερικού (HSBC, JP Morgan κ.α.) φτάνουν στα 3,14 εκατ. Δολάρια.
Από τις τραπεζικές καταθέσεις του υπουργού Οικονομίας προκαλεί εντύπωση ένα ποσό, αυτό των 2.450.000 δολαρίων σε Ιδιωτικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος ο κ. Παπαδημητρίου διηύθυνε το Ινστιτούτο Levi, το οποίο χρεοκόπησε.

***  ΞΥΠΝΗΣΕ ο ΤΣΙΠΡΑΣ! Κατάλαβε ότι ο ΠΟΥΤΙΝ είναι ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ και επικοινώνησε...

~  Σήμερα το πρωί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα την τηλεφωνική επικοινωνία την μάθαμε από ενημέρωση που έκανε το ίδιο το Κρεμλίνο.
Συζήτησαν το θέμα της συριακής κρίσης αλλά και το Κυπριακό. «Συζητήθηκε σειρά διεθνών θεμάτων , ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και η διευθέτηση του Κυπριακού», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ καθώς επίσης και για την αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ανήμερα τα Χριστούγεννα συνετρίβη αεροπλάνο Τουπόλεφ του ρωσικού στρατού. 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πολλά μέλη της θρυλικής χορωδίας Αλεξαντρόφ, του Κόκκινου Στρατού.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Πρωθυπουργός και ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησαν ακόμη, για τις κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη σημασία του αφιερωματικού έτους «Ελλάδα-Ρωσία», για τις διμερείς σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους το 2017, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

***   ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ στην ΥΓΕΙΑ!Εμπλέκονται ΥΠΟΥΡΓΟΙ και το FBI...

~ Σκάνδαλο μεγατόνων αναμένεται να σκάσει στη Βουλή, στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών πρώην Υπουργοί Υγείας φέρεται να έχουν πάρει μίζες εκατομμυρίων. Μάλιστα στο σκάνδαλο φέρεται πως εμπλέκονται και στελέχη του Υπουργείου με τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων να προκαλούν ζάλη.
Με βάση την έρευνα στην οποία πρωτοστάτησε το FBI, στη λίστα των ανθρώπων που έχουν πάρει μέρος στο «πάρτι των μιζών» βρίσκονται τρεις πρωτοκλασάτοι πρώην Υπουργοί οι οποίο τρέμουν στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά του.
Σύμφωνα με την ερώτηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή «πως αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, βρίσκονται πρώην Υπουργοί, στελέχη του υπουργείου Υγείας, διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων, 4.500 γιατροί καθώς και δημοσιογράφοι, εκδότες και καναλάρχες που εμπλέκονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις μίζες του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού NOVARTIS.
Δεν διαψεύσθηκαν μέχρι σήμερα πως δύο κορυφαία στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα έχουν δώσει ήδη καταθέσεις στο FBI και την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ παρέδωσαν τα «καυτά» CD με τους 4.500 γιατρούς, που «λαδώνονταν» σε ετήσια βάση για να συνταγογραφούν και να προωθούν τα φάρμακα του πολυεθνικού κολοσσού, στην Ελλάδα.
Τα δύο στελέχη της NOVARTIS που συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές έχουν καταθέσει και στοιχεία «φωτιά» για μίζες που έπαιρναν Υπουργοί και πολιτικοί παράγοντες, που κατείχαν νευραλγικές θέσεις στο Υπουργείο Υγείας όπως επίσης και ονόματα κρατικών αξιωματούχων και διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων».
Αναμένουμε τις εξελίξεις…

***  ΒΟΜΒΑ!ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ όσους ΕΚΛΕΨΑΝ ΕΦΟΡΙΑ και ΚΡΑΤΟΣ με ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ..

~  Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείο (απόφαση υπ’ αρίθμ. 3820/2016 που δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου) εκρίθη πως οι οικονομικές χρήσεις έως και το 2006 έχουν παραγραφεί, συνεπώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε ελέγχους.
Η απόφαση αυτή είναι ΒΟΜΒΑ καθώς de facto ΚΑΙ de jure όλοι οι έλεγχοι πρέπει να πάψουν άμεσα και δικαιώνονται όλοι οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για τις χρήσεις οι οποίες κατά τη δικαστική κρίση έχουν παραγραφεί. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το δικαστήριο αποφάνθηκε πως για να γίνει έλεγχος πέραν της πενταετίας, δηλαδή για χρήσεις που έχουν παραγραφεί, θα πρέπει να έχει ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχος εντός της πενταετίας και μόνον τότε  η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να επανέλθει για συμπληρωματικό έλεγχο με την προϋπόθεση ότι  υπάρχουν διαθέσιμα νέα στοιχεία.
Η απόφαση αυτή είναι ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ σε κάθε έλεγχο που θα επιθυμούσε να κάνει το Κράτος για να βρει μαύρο χρήμα.
Από τη στιγμή που η απόφαση έχει εκδοθεί το θέμα θεωρείται λήξαν νομικά, όχι όμως και ηθικά. Είναι γνωστό τοις πάσι πως  στις λίστες βρίσκονται πολιτικοί (ποιοι κυβερνούσαν άραγε;). μήπως ασκήθηκε πίεση στους δικαστικούς κύκλους για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ;
Ελπίζουμε πάντως πως δεν υπάρχουν πρόσωπα του δικαστικού κόσμου στις λίστες αυτές. Πως δεν υπάρχει δίπολο αλληλοκάλυψης.

*** ΝΥΧΤΑ το ΨΗΦΙΣΑΝ!Αλλαγές στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!Έτοιμη η Τρόικα...

~ Κατάργησαν εν κρυπτώ με εγκύκλιο το πέναλτι 10% στις πρόωρες συντάξεις αλλά αυτό το κρυφό πριμ στις μειωμένες συντάξεις κρύβει και βόμβες γιατί η διάταξη δεν καταργήθηκε από το νόμο 4336/2015 και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει και να ισχύσει αναδρομικά.
Η πραγματική απειλή είναι στους δανειστές καθώς δεν έχουν απαντήσει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με το περιεχόμενο και την ερμηνεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας ως προς την έξτρα ποινή 10%.
Αν δεχτούν να μην εφαρμοστεί οι δανειστές, θα ήταν σαν να ακύρωναν το 50% του τρίτου μνημονίου που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015!
Στα ψιλά γράμματα
Η κατάργηση της έξτρα μείωσης κατά 10%, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, έγινε μονομερώς (χωρίς να ρωτηθεί η τρόικα) και κρύβεται στην εγκύκλιο για την εθνική σύνταξη, που έβγαλε το υπουργείο Εργασίας όπου αναφέρεται ότι: «Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10% που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης 3 της υποπαραγράφου Ε.3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 και το άρθρο 2 της αριθ. Φ11321/οικ.47523/1570/23-10-2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 2311, Β’).
Υπολογισμός
Ετσι όσοι βγήκαν ή βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη μετά τις 13/5/2016 που ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η μείωση που θα έχουν στη σύνταξη θα είναι μόνον το παλιό 6% για κάθε έτος της ηλικίας τους που υπολείπεται από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και το μέγιστο ποσοστό της μείωσης αυτής θα είναι 30%, δηλαδή θα επιβάλλεται ως τα 5 έτη, ακόμη και αν η ηλικία που παίρνει μειωμένη σύνταξη ένας ασφαλισμένος υπολείπεται πάνω από 5 χρόνια από το όριο της ηλικίας που θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη.
Η μείωση 6% δεν θα επιβάλλεται στο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, αλλά στο ποσό της εθνικής σύνταξης. Στο ίδιο ποσό (εθνική σύνταξη) θα έμπαινε και το έξτρα πέναλτι 10% που προβλέπει ο νόμος 4336 και η μετέπειτα υπουργική απόφαση που υπέγραψαν στις 23/10/2015 ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος. Σημειωτέον ότι ο κ. Πετρόπουλος είναι αυτός που τότε είχε προσυπογράψει την έξτρα ποινή 10%, και σήμερα την καταργεί με εγκύκλιο, αλλά εν τη πονηρία του, δεν τη διαγράφει και από τον νόμο, γνωρίζοντας ενδεχομένως ότι οι δανειστές διαφωνούν.  Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

***  "Ετήσιο Ευχετήριο Χωρατό"...

~  Ετήσιο Ευχετήριο Χωρατό
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 -Τούτες τις μέρες ανταλλάσσουμε ευχές.
Τώρα, τι στην ευχή, ευχή να δώσεις,
ώστε αν μην προδώσεις τις προσωπικές σου τις αρχές,
στην υποκρισία να μην ενδώσεις.
 - Θα πεις και πάλι τα τετριμμένα , τα τυπικά:
"Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα".
Χωρίς όμως να τα πιστεύεις όλα αυτά,
έτσι, εθιμοτυπικά, καθ' έξιν,  συνηθισμένα;
 - Γνωρίζεις πως, όπως πάμε, δεν θα 'ναι και πολλά.
Επίκειται ένταση των συγκρούσεων, διεθνείς συρράξεις.
Άραγε για πόσους θα είναι πολλά
όταν συγκρούονται στρατιωτικές παρατάξεις ;
 - Σίγουρα δεν γίνεται να είναι και καλά,
ούτε μπορεί να είναι ευτυχισμένα,
αφού  μας αναμένουν πάσης φύσεως δεινά
απρόβλεπτα, δυσοίωνα, επί γης κατεσπαρμένα.
 - Αμφιβάλλω αν του χρόνου η αλλαγή,
  προσφέρεται πλέον για  προσδοκίες.
Αν η τυχόν αναρρίπιση ελπίδων αρκεί,
ή αν έχει νόημα η καταφυγή σε ικεσίες.
 - Θέλω αγαπητοί μου αναγνώστες ειλικρινά να σας ευχηθώ,
αλλά αγνοώ το πως, με τι τρόπο να το προσφέρω.
Με την καρδιά ή με τη λογική να εκφραστώ
χωρίς, περιπαίζοντας σας, να υποφέρω
 ΥΓ Μακάρι το 2017 να είναι υγιεινό, όχι πολύ χειρότερο από το 2016,
και καλύτερο από το 2018, που προοιωνίζεται αποκαρδιωτικό.
Να μας αφήσει - φεύγοντας - μια γλυκόπικρη γεύση ,
κάτι σαν το παραδοσιακό ευχετήριο χωρατό !....

***   Πώς θα κάνετε τα παπούτσια να μυρίζουν ευχάριστα
παπούτσια

Μήπως αναγκάζεστε να το σκεφτείτε δύο και τρεις φορές προτού βγάλετε τα παπούτσια σας όταν είστε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους; Νιώθετε αμηχανία, επειδή αναδύουν μια άσχημη μυρωδιά από μόνα τους, όταν τα βάζετε;
 ~ Η δυσοσμία που προέρχεται από τα παπούτσια είναι ένα κοινό πρόβλημα, που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν. Δεν είναι μόνο ότι μας φέρνει σε αμηχανία, αλλά  γεμίζει και όλη την γύρω ατμόσφαιρα με μια αποκρουστική μυρωδιά που μένει για ώρες.
Αιτίες της δυσοσμίας των παπουτσιών
Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες που μπορεί να αναδύουν δυσάρεστες οσμές, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερο για εσάς να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά.
  • Ανάπτυξη βακτηρίων: Το παπούτσι ξεκινά να μυρίζει άσχημα όταν η υπερβολική εφίδρωση των ποδιών απορροφάται από τις κάλτσες και την επένδυση των υποδημάτων. Έτσι, ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και σκιάς. Τα βακτήρια τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών και τα πτητικά αέρια που αναδύονται ως παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι εκείνα που προκαλούν τη δυσοσμία.
  • Ακατάλληλα παπούτσια και κάλτσες: Αν τα υποδήματά σας δεν αερίζονται επαρκώς, ή αποτελούνται από συνθετικά υλικά, ή αν φοράτε κάλτσες από πολυεστέρα ή νάϋλον, τότε συμβάλετε και εσείς σημαντικά στην δυσοσμία των παπουτσιών.

 ~ Άλλα προβλήματα: Μερικές φορές τα παπούτσια μυρίζουν άσχημα, λόγω ορισμένων ασθενειών στο πόδι, όπως οι μύκητες των νυχιών ή κάποια τραύματα στο πόδι.
Πώς θα εξουδετερώσετε τη δυσοσμία των παπουτσιών
1. Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικές αποσμητικές ιδιότητες, που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να απομακρύνετε την αποκρουστική μυρωδιά από τα υποδήματά σας.
  • Επιλογή 1: Προτού καν φορέσετε τα παπούτσια σας που ήδη μυρίζουν άσχημα τοποθετήστε (από το προηγούμενο βράδυ ίσως) 2 φακελάκια με μαγειρική σόδα μέσα στα παπούτσια, έτσι ώστε να απορροφήσει την κακοσμία.Αντί για φακελάκια, μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα κομμάτι πανί και να δέσετε τις άκρες του με ένα λαστιχάκι.
  • Επιλογή 2: Πασπαλίστε λίγη ποσότητα κάποια μαγειρικής σόδας μέσα στα παπούτσια και αφήστε τη για μία ολόκληρη μέρα. Μετά, πριν τα ξαναφορέσετε, τινάξτε τη σόδα από τα παπούτσια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην βάζετε πολύ μαγειρική σόδα σε δερμάτινα υποδήματα, καθώς έχει την τάση να αποξηραίνει το δέρμα και αν το κάνει πιο σκληρό και δύσκαμπτο.

 ~
2. Οινόπνευμα
Τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία της δυσάρεστης οσμής τνω παπουτσιών και σε αυτή την περίπτωση το οινόπνευμα μποεί να σας σώσει. Το οινόπνευμα όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τα σκοτώνει, αλλά επίσης αφαιρεί την οσμή από τα παπούτσια.
  • Για τα Παπούτσια: Για να απολυμάνετε τα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα στεγνώσετε. Στη συνέχεια μουλιάσε τα γα λίγη ώρα μέσα σε οινόπνευμα καθαρισμού, προτού τα βγάλετε από εκεί και τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά. Θα δείτε ότι η δυσοσμία θα έχει φύγει εντελώς.
  • Για τα Πόδια: Καθαρίστε τα πόδια σας με νερό. Στεγνώστε τα και βάλτε λίγο καθαρό οινόπνευμα κάνοντας ελαφρό μασάζ παντού, και ανάμεσα στα δάχτυλα. Στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα, προτού φορέσετε πάλι τα παπούτσια σας.

 ~ 3. Ξύδι και νερό
Όπως το οινόπνευμα, έτσι και το κύδι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων στα παπούτσια και άρα να προλάβουν την δυσοσμία. Πάρτε 2 φλιτζάνια ξύδι και βάλτε τα σε 3 λίτρα νερό μέσα σε μια λεκάνη. Ανακατέψτε το ξίδι στο νερό καλά και μουλιάστε τα πάνινα υποδήματά σας στο μείγμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν αμέσως, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία για τα νέα βακτήρια να αναπτυχθούν.
  !~~
***

 ***  Αθλητική ενημέρωση :

***   Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής: 
Πέμπτη 28/12/2016
  Αναντολού Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης   78-80 .-
 Τα δεκάλεπτα: 22-21, 36-37, 63-61, 78-80
Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 2, Χάνεϊκατ 6-10ρ.-2κλ., Μπάλμπαϊ, Μπράουν 14-8ρ.-3ασ., Οσμάν 10-4ρ.-2ασ., Γκρέιντζερ 4-4ασ., Όμιτς 4, Ερτέλ 8-6ασ., Μουτάφ, Πολ 16-2κλ., Ντάνστον 14-5ρ.
Ρεάλ (Λάσο): Ράντολφ 3-4ρ., Ντρέιπερ 3-3ασ., Φερνάντεθ 14-3ρ.-3ασ., Ντόντσιτς 17-5ρ.-9ασ., Ματσιούλις 8, Ρέφες 8-3ρ., Αγιόν 8-7ρ., Κάρολ, Χάντερ 6-8ρ.-5κλ., Τόμπκινς 6, Τέιλορ 7

  Ερυθρός Αστέρας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας   78-67 . -
Τα  δεκάλεπτα : 27-14 , (48-34) , 64-56 , 78-67.-

 Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε   71-62 , (40-21) .-
Τα  δεκάλεπτα : 18-9 ,(40-21) , 58-40 , 71-62 .- ^
Ολυμπιακός(Σφαιρόπουλος): Γκριν 11(3), Μπιρτς 10, Γιανγκ 6, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 12(2), Σπανούλης 7, Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου 3(1), Μάντζαρης8(2) , Λοτζέσκι 14(2), Μαραγκός, Αθηναίου
 Φενέρμπαχτσε(Ομπράντοβιτς): Χερσέκ, Ουντό 3, Μαχμούτογλου, Άντιτς 5(1), Σλούκας 10(1), Αρνά, Νάναλι 2, Ουγκουρλού, Βέσελι 22, Κάλινιτς 1, Ντίξον 9(2), Ντατόμε 10(2).-
   ΟΣΦΠ-ΦΕΝΕΡ  Α΄ ημίχρονο  40-21  ,α΄ περίοδος 18-9  29/12/2016  15η αγων : https://youtu.be/owUOqjWdkRY  .-
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 71-62  15η  αγων   29/12/2016 :  https://youtu.be/WLeZy5La3XQ  .-    
 ~* ΟΣΦΠ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΕ   γ΄ περίοδος  58-40  29/12/2016  15η αγων : https://youtu.be/JVAgZJgYrGY .-


 Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Ζαλγκίρις Κάουνας   70-78
Τα δεκάλεπτα: 16-21, 33-36, 56-56, 70-78

  Μπασκόνια-Μακάμπι Τελ Αβίβ    101-88
Τα δεκάλεπτα: 30-24, 42-40, 71-64, 101-88



 
~***  Αναλυτικά η προϊστορία αγώνων ΟΣΦΠ  με Φενέρμπαχτσε : 
23/11/1995: Ολυμπιακός-Ούλκερ 92-76 (Ημιτελικός Γύρος)
18/01/1996: Ούλκερ-Ολυμπιακός 60-72 (Ημιτελικός Γύρος)
08/10/1998: Ολυμπιακός-Ούλκερ 58-72 (Πρώτη Φάση)
19/11/1998: Ούλκερ-Ολυμπιακός 79-89 (Πρώτη Φάση)
07/10/1999: Ούλκερ-Ολυμπιακός 64-86 (Πρώτη Φάση)
18/11/1999: Ολυμπιακός-Ούλκερ 62-73 (Πρώτη Φάση)
17/11/2002: Ολυμπιακός-Ούλκερ 71-77 (Κανονική Περίοδος)
18/12/2002: Ούλκερ-Ολυμπιακός 65-82 (Κανονική Περίοδος)
20/01/2011: Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 70-84 (Top 16)
24/02/2011: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός 65-80 (Top 16)
27/11/2011: Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 81-74 (Κανονική Περίοδος)
01/12/2011: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός 86-70 (Κανονική Περίοδος)
31/01/2013: : Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 82-71 (Top 16)
29/03/2013: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός 73-78 (Top 16)
03/01/2014: Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 95-82 (Top 16)
28/02/2014: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός 78-74 (Top 16)
16/01/2015: Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός 68-74 (Top 16)
13/03/2015: Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 64-73 (Top 16)

Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής: 
Πέμπτη 28/12
19:00 Αναντολού Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης
20:00 Ερυθρός Αστέρας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  78-67 .-
21:00 Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε  71-62 .-
21:45 Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Ζαλγκίρις Κάουνας
22:00 Μπασκόνια-Μακάμπι Τελ Αβίβ 

Παρασκευή 29/12/2016
18:00 Ούνιξ Καζάν-Παναθηναϊκός
19:00 Γαλατάσαραϊ-Μπάμπεργκ
22:00 Μπαρτσελόνα-Νταρουσάφακα

*** Αναλυτικά η 14η & 15η αγωνιστική της Α1:
 14η αγωνιστική
 Σάββατο (21/1/2017)
Κύμη - Λαύριο 17:00
ΑΕΚ - Απόλλων Πατρών 17:00
Τρίκαλα - Άρης 17:00
Ρέθυμνο - Κολοσσός Ρόδου 17:00
ΠΑΟΚ - Δόξα Λευκάδας 17:00
Προμηθέας - Παναθηναϊκός 19:15
Κυριακή (22/1/2017)
Ολυμπιακός - Κόροιβος 17:00

 15η αγωνιστική
 Σάββατο (28/1/2017)
Λαύριο - ΑΕΚ 17:00
Απόλλων Πατρών - Τρίκαλα 17:00
Άρης - Ρέθυμνο 17:00
Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ 17:00
Κόροιβος - Κύμη 17:00
Δευτέρα (30/12017)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 21:00

***  Χάρισε 350.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό ο Λεντέσμα
Το μισό συμβόλαιο της φετινής σεζόν και ολόκληρο της επόμενης χάρισε ο Κριστιάν Λεντέσμα με τη λύση της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό.               Παρελθόν αποτελεί από χθες ο Κριστιάν Λεντέσμα από τον Παναθηναϊκό. 
Από το πρωί ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε καταφέρει να συμφωνήσει με την πλευρά του Αργεντινού χαφ για τη λύση της συνεργασίας τους και στη συνέχεια ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από την «πράσινη» ΠΑΕ. 
Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η στάση του ποδοσφαιριστή στον σύλλογο, αφού – σύμφωνα με την «Πράσινη» - πήρε μόνο τα μέχρι τώρα δεδουλευμένα του και κάποια μπόνους. Χάρισε, δηλαδή, το μισό φετινό και όλο το συμβόλαιο της επόμενης σεζόν, ένα ποσό που αγγίζει τα 350.000 ευρώ. 
Από εκεί και πέρα, περίπλοκη παραμένει η υπόθεση του Βίκτορ Ιμπάρμπο, επειδή η πρόταση από την Κίνα δεν καλύπτει την Κάλιαρι. 
Από την πλευρά του, ο Ιβάν Ιβανόφ φέρεται να έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει ομάδα, από τη στιγμή που δεν υπολογίζεται στο «τριφύλλι» και ίσως είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει από την ομάδα.

***  Ούτε σήμερα στην προπόνηση ο Ιμπάρμπο
Αδικαιολογήτως απών, χωρίς να δίνει σημεία ζωής, ήταν και από τη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού ο Βίκτορ Ιμπάρμπο.               Εξακολουθεί να αγνοείται ο Βίκτορ Ιμπάρμπο. Μετά τη χθεσινή αδικαιολόγητη απουσία του από την προπόνηση του Παναθηναϊκού, ο Κολομβιανός επιθετικός έλειπε και σήμερα το πρωί από το Κορωπί (το πρόγραμμα άρχιζε στις 11:00). 
Μάλιστα ο παίκτης εξακολουθεί να μη δίνει σημεία ζωής, καθώς δεν απαντά στις κλήσεις που του γίνονται από τους ανθρώπους της ομάδας, ενώ ο εκπρόσωπός του δηλώνει άγνοια, αν και είναι προφανές πως γνωρίζει τι συμβαίνει και κάτι κρύβει. 
Στον Παναθηναϊκό είναι έξαλλοι με τη στάση του Ιμπάρμπο και ελπίζουν να βρεθεί τρόπος να απαλλαγούν από την παρουσία του, το συμβόλαιό του, αλλά και τη θέση ξένου που καλύπτει. Πάντως για την ώρα δεν προκύπτει πως η Κάλιαρι έχει στα χέρια της πρόταση που την ικανοποιεί για να ζητήσει από τους «πράσινους» να διακοπεί ο δανεισμός του και να τον πουλήσει.

***   Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά στους γυμναστικούς συλλόγους της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Άγιος Βασίλης στον Ίκαρο…
Όπως κάθε χρόνο η χρονιά έκλεισε στο τμήμα γυμναστικής του Ίκαρου με την επίσκεψη του αγαπημένου Άγιου των παιδιών… Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση για τις δεκάδες μικρές αθλήτριες της Βούλας Γκούζου, η οποία σημειώνει τα εξής:
«Άλλη μια χρονιά έκλεισε ευχάριστα για τα παιδάκια του συλλόγου μας. Έπαιξαν, χάρηκαν και πήραν τα δωράκια τους από τον Αγίο Βασίλη! Ο Σύλλογος μας εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλές γιορτές!».


ΡΥΘΜΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Με τη λάμψη της Ολυμπιονίκη Εύης Χριστοδούλου η χριστουγεννιάτικη γιορτή

Με τη λάμψη της Ολυμπιονίκη Εύης Χριστοδούλου πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ρυθμικού Ομίλου Καλαμάτας. Εκτός από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που ήταν μέλος της εθνικής ανσάμπλ που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000, δεκάδες κορίτσια από το κεντρικό τμήμα, αλλά και τα Αρφαρά παρουσίασαν τα προγράμματά τους, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού και αποδεικνύοντας ότι ο ΡΟΚ μεγάλωσε...
Η γιορτή του καλαματιανού Ομίλου εκτός από χαμόγελα και εορταστική διάθεση είχε και συγκίνηση, καθώς ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της μικρής αθλήτριας, Κατερίνας, η οποία έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή.

ΑΕΝΑΗ ΚΙΝΗΣΗ
Με επιτυχία η χριστουγεννιάτικη γιορτή

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο εργατικό κέντρο Καλαμάτας η χριστουγεννιάτικη γιορτή της Αέναης Κίνησης.
«Ήταν μία γιορτή που στήθηκε με αγάπη και πολύ υποστήριξη από τους γονείς των παιδιών μας. Μαζί μας συμμετείχε και το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης Puzzle με μία ομάδα παιδιών παρουσιάζοντας ένα Χριστουγεννιάτικο δρώμενο. Είχαμε πάρα πολύ κόσμο και γενικώς περάσαμε πολύ ωραία» με αυτά τα λόγια μεταφέρει το κλίμα της όμορφης γιορτής η προπονήτρια Λένα Τρυπάνη που μαζί με τη Γιώτα Μέμμου δημιούργησαν πριν από δύο χρόνια στην οδό Ρουμελιώτου 28 και Δαμηλάτου μια δυναμική εστία γυμναστικής…



ΦΙΛΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μαγευτικά Χριστούγεννα απ’ όλο τον κόσμο…

Για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων μας έβαλαν και φέτος τα κορίτσια του Φιλογυμναστικού Ομίλου Καλαμάτας, που πρωταγωνίστησαν σε μια εντυπωσιακή παράσταση, με στοιχεία ρυθμικής γυμναστικής, χορού, αρμονίας και παιδικής αθωότητας και καταχειροκροτήθηκαν την Παρασκευή 16/12 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου.
Η ετήσια γιορτή είναι ένας τρόπος να δείξουν προς τα έξω οι άνθρωποι του ΦΟΚ τη δουλειά που γίνεται από τις μικρές ηλικίες έως την αγωνιστική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής και τα τμήματα αεροβικής και βέβαια και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα τους δικαιώνει απολύτως…
Χριστούγεννα στον Κόσμο…
1. Οι καμπάνες χτυπούν στη Γερμανία
Χορεύουν: Βώβου Γλυκερία-Ιωάννα, Διπλάρου Αικατερίνη, Κακοτυλλημένου Ιωάννα-Ευδοκία, Καλαρίτη Αφροδιτένια, Καργάκου Κοτσονούρη Μαριγώ, Λυμπεροπούλου Ιωάννα-Χριστίνα, Μιχάλακα Ζωή, Μπούρα Σοφία, Σαρρή Μαρία-Ανθή, Σπίνου Ελένη, Σύριου Μαρίοα, Τοιγαρίδη Δανάη, Τσόλκα Αθήνα-Αννα
Χορογραφία: Χαρούλα Γιαννακοπούλου-Γιούλη Τόφαλη
2. Τιτσίν τιτσίν λουκάνικο (Κύπρος)
Χορεύουν: Παπαθεοδώρου Αφροδίτη, Τσαρτσάλη Ναταλία, Σπανού Ειρήνη, Σινάπη Χριστίνα, Βλαχοπούλου Μαρία, Παπαδημητρίου Χριστίνα, Γαργαλέτσιου Μελίνα, Οικονομάκου Τόνια, Θεοχάρη Μαριλένα
Χορογραφία: Έλενα Σάββα
3. Το στόλισμα του δέντρου (Βουλγαρία)
Χορεύουν: Βοττέα Χαριτίνη, Γιατράκου Πανωράγια, Θωμέα Δανάη, Καπαγερίδη Σοφία, Κατσουλέα Αννα, Οικονομέα Ζωή, Παούρη Αναστασία, Παυλέα Ιωάννα, Περδικέα Αλεξάνδρα, Σταγάκη Μαρία, Τσουμέα Αθηνά
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
4. Η χρονιά του δράκου (Κίνα)
Χορεύουν: Ευθυμιάδου Γιώτα, Χοροντίνκα Βαλεντίνα, Μπούνα Σπυριδούλα, Κυριακού Μαρίζα, Κωνσταντάκη Ευδοκία, Γκότση Αριάδνη, Αλεξοπούλου Χριστίνα, Μητσέα Παναγιώτα, Χατζηγιαννοπούλου Μαρία, Στόκα Ιόλη.
Χορογραφία: Νικολέτα Τσιολάκου
5. Οι νεράιδες του χιονιού (Ρουμανία)
Χορεύουν: Δημητροπούλου Ζαφειρένια, Καλλιγάρου Ασημίνα, Κρόμπα Κατερίνα-Δέσποινα, Μπαζιοτοπούλου Μιχαέλα, Πανούση Ιωάννα-Μαρία, Σακελλαρίδη Ανθή-Αρτεμη
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
6. Το αστέρι της Βηθλεέμ (Πολωνία)
Χορεύουν: Χριστοπούλου Δέσποινα, Θάνου Παναγιώτα, Τερτίπη Ελευθερία, Καλδή Ειρήνη, Κουτσιούκου Σταυρούλα, Αθανασοπούλου Ανδριάνα, Μανάι Στέλλα, Γιωργουλέα Μυρτώ, Γιωργουλέα Αργυρώ.
Χορογραφία: Νικολέτα Τσιολάκου
7. Τρίγωνα κάλαντα (Βενεζουέλα)
Χορεύουν: Aliaj Mesila, Βοττέα Κατερίνα, Κανελλέα Ροδόπη, Κούση Ελένη-Μαρία, Μουσάκου Ντανιέλα, Μουρούφα Μαρία-Ελίζα, Μποζιάρη Μαρία, Παυλέα Θεοδώρα, Gyra Alecsia, Σαράτσι Αντρεΐνα, Σολλάκου Αλίσια, Στίλλα Κλάρα, Τσάκωνα Αθηνά, Τσιλιμπερδή Παναγιώτα, Τσουμέα Ανθή, Χιώτη Μεταξία
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
8. Τα κάλαντα των καμπανών (Καναδάς)
Χορεύουν: Μέτσο Χαρούλα, Ντεντιά Εύη, Στύλλα Έλενα.
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
9. Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια (Ρωσσία)
Χορεύουν: Κατσιόλη Κατερίνα, Κατσιόλη Νικολέτα, Ντόκου Μελίνα, Παναγοπούλου Νατάσα, Ρέκκα Μαρία, Στούπα Αγγελική, Τσιόλη Μαριλία, Φώτη Μάρθα
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
10. Γιορτές στη θάλασσα (Αυστραλία)
Χορεύουν: Κοτσιφάκη Έλλη, Μπέιδου Γαβριέλα, Νίκα Άρτεμις, Μαργαρίτη Μυρτώ, Καλαμιώτη Μαρία, Πλεμμένου Μαρία, Γεννάτου Παναγιώτα, Παλάτζα Μελίτα, Μητροπούλου Ελένη, Μητροπούλου Σταυριάνα, Κωνσταντάκη Άννα, Σαρδάλα Κατερίνα, Λολάκου Ελπιδώρα, Χαραλαμποπούλου Χριστίνα, Καγιά Μιλένα, Παπαδοπούλου Σταυρούλα, Πεχλιβανίδου Χρυσάνθη
Χορογραφία: Νικολέτα Τσιολάκου
11. Οι φίλοι του Ρούντολφ (Γαλλία)
Χορεύουν: Αδάλη Μελίνα, Ανδρουλιδάκη Αγάπη, Γαμ-βρούλη Αθανασία, Κουβελάκη Μελίνα, Μάτζαρη Αννα, Παναγιωτόπουλου Ελευθερία, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Παπαδοπούλου Αντα, Παπουλέα Χρύσα, Πετράκη Αδιόπη, Σκουράκη Ιωάννα, Τσιγαρίδη Μυρτώ
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
12. All I want for Christmas is you (Αμερική)
Χορεύουν: Ηλιοπούλου Μαρία, Κανακάρη Στέλλα, Κόντου Αθηνά, Γκότση Πέννυ, Χριστοπούλου Καλλιόπη, Ασημακοπούλου Αθηνά
Χορογραφία: Νικολέτα Τσιολάκου
13. Οι άγγελοι της φάτνης (Ιταλία)
Χορεύουν: Αϊδίνη Μαργαρίτα, Gjoka Fabjola, Ζαρακοβίτη Καλλιόπη, Ηλιοπούλου Αναστασία, Καραντζούλη Κατερίνα, Κοτσιοπούλου Κατερίνα, Κοτσιοπούλου Ουρανία, Κρέστου Βασιλική, Λυμπεροπούλου Δήμητρα, Νικολακοπούλου Μαρία, Ντάνα Κάτια, Ξιάρχου Διονυσία, Παναγοπούλου Βασιλική, Ρερρέ Γεωργία, Στούκα Ραφαέλα, Χαϊδάρη Μιχαέλα, Χρονοπούλου Αναστασία, Χρυσοβαλάντου Νίκη Περδίου
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
14. Πάει ο παλιός ο χρόνος (Αγγλία)
Χορεύουν: Θεοδοροπούλου Ευφημία, Κιτσιγιάννη Καλλιόπη-Γεωργία, Κωστουλέα Δήμητρα, Μέτσο Χαρούλα, Ντεντιά Εύη, Πτερνέα Κυριακούλα, Πτερνέα Μαρία, Σπυρέα Ειρήνη, Στύλλα Έλενα, Τσέλα Ιλιριάνα, Χατζηγιακουμή Αναστασία-Ηώ
Χορογραφία: Γιούλη Τόφαλη
15. Ένα χριστουγεννιάτικο τανγκό (Ισπανία)
Χορεύουν: Αθανασουλάκη Μυρτώ, Δημητρούλη Θεοδώρα, Δωδεκάτου Ευτυχία, Καζάκου Σοφία, Κοντοπούλου Έφη, Λέκκα Αννα, Παρασκευοπούλου Χρυσταλλένη, Σουλεϊμέζη Νίκη, Τζαλίλι Ιωάννα
Χορογραφία: Χαρούλα Γιαννακοπούλου
16. Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά (Ελλάδα)
Φυτώριο: Τσούκλερη Μελιτίνη, Ράντου Αναστασία, Σουλεϊμέζη Αγγελική, Ρηγόπουλου Κατερίνα, Χανδρινού Ελένη, Παναγιωτοπούλου Μαρκέλα, Σακκά Στεφάνια, Αεροβική: Σπηλιώτη Κατερίνα,Χριστοπούλου Μαρινάνση, Κοτζαρίνη Ναυσικά, Μοκάκου Ιωάννα, Βατοπούλου Λυδία, Καρελά Κατερίνα.
Χορογραφία: Έλενα Σάββα, Νικολέτα Τσιολάκου.

***  Έβαλαν καλάθια ανθρωπιάς στην Τέντα Καλαμάτα και Αρκαδικός… (φωτογραφίες) 
 
 
Για τα καλά στο κλίμα αγάπης και αλληλεγγύης των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπήκαν και έβαλαν και τον κόσμο χθες στην Τέντα η Καλαμάτα και ο Αρκαδικός. Οι δύο ομάδες που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική και στην Α2 μπάσκετ των ανδρών αντίστοιχα συναντήθηκαν σε ένα φιλικό παιχνίδι, που έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθούν  χρήματα τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του φιλόπτωχου ταμείου της Μητρόπολης Μεσσηνίας.
Αρκετοί φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» στις κερκίδες και ανάμεσά τους ο βουλευτής Μεσσηνίας, Πέτρος Κωνσταντινέας και ο πρόεδρος του αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης, ενώ και οι παίκτες που αγωνίστηκαν παρά το «νεκρό» αγωνιστικό διάστημα και τις απουσίες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους υπέρ του θεάματος.
Για την ιστορία οι Αρκάδες επικράτησαν με 62-79, ενώ τα 10λεπτα διαμορφώθηκαν ως εξής: 12-22, 31-42, 42-65, 62-79.
Διαιτητές: Κυριακόπουλος-Μπακετέα.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Θοδωρής Γιαννακόπουλος): Κίσσας, Μπάκας 13, Τσικούρης 8, Σπηλιώτης 3 (1), Γεωργανάς 3, Μαγιντόμπε 18 (2), Σπυρόπουλος, Δελής 14, Γιαννακόπουλος 3 (1).
ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (Γιάννης Διαμαντάκος): Καραμαλέγκος 8, Πίνης 3 (1), Τσακαλέρης, Κοψαύτης 12, Προδρόμου 12, Τζάτζας 6 (1), Σπυριδάκης 4, Ρεντίκας 8, Απέργης, Τζουγκαράκης 10, Ναούμης 16 (3), Μιαούλης.
Χωρίς αγώνες μέχρι τις 15 Γενάρη!
Το χθεσινό φιλικό ήταν πάντως και αγωνιστικά σημαντικό κέρδος για την Καλαμάτα η οποία θα έχει την ευκαιρία να ξαναπαίξει επίσημο αγώνα στις 15 Ιανουαρίου! Κι αυτό γιατί το πρωτάθλημα στον 1ο Όμιλο του Νότου ξαναρχίζει στις 8/1, όμως οι «μελανόλευκοι» έχουν τότε το κανονικό τους ρεπό.
Μάλιστα, η επιστροφή, μια εβδομάδα μετά από τις υπόλοιπες ομάδες, θα είναι η δυσκολότερη δυνατή, καθώς το συγκρότημα του Θοδωρή Γιαννακόπουλου θα δοκιμαστεί στο Χαϊδάρι, κόντρα στην πρωτοπόρο Δάφνη.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  :
FOX
NHL Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes
02:00
NOVASPORTS 1
Euroleague Αναντολού Εφές - Ρεάλ Μαδρίτης
19:00
NOVASPORTS 4
Euroleague Ερυθρός Αστέρας - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
20:00
NOVASPORTS 2
Euroleague Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε   71-62 .- 
21:00
NOVASPORTS 3
Euroleague Αρμάνι Μιλάνο - Ζάλγκιρις
21:45
NOVASPORTS 1
Euroleague Μπασκόνια - Μακάμπι Τελ Αββ
22:00 
OTE Sport 8
NCAA Wake Forest - Florida State
00:00
OTE Sport 4
NBA Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς - Τορόντο Ράπτορς
05:30
OTE Sport 6
Τένις Γκοφέν - Τσονγκά (Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Μουμπαντάλα)
15:00
OTE Sport 6
Τένις Ναδάλ - Μπέρντιχ (Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Μουμπαντάλα)
17:00
OTE Sport 8
Βόλεϊ Πάντοβα - Μόντενα (SuperLega)
21:30

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .- 
    ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-10-2016.html .- 
Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 10  και 11 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/10-11-2016-14-super-league-10-12-2016-0.html .- 

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2016/12/arfara-news-12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  13 Δεκεμβρίου 2016  :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2016
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-14-2016-14-286-287.html .-
  69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 : 
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-15-2016-15-1.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-16-2016-16.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-17-2016-17.html .-
 ~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  17  και  18 Δεκεμβρίου  2016:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/17-18-2016-super-leagua-15-17122016-0-1.html .- 

 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  2016
: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-18-2016.html  .-  

  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα και Τρίτη 19  και 20  Δεκεμβρίου  2016   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-19-20-2016.html  .-
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη  21  Δεκεμβρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/12/news-21-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  22Δεκεμβρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-22-2016-2014-https-youtu.html  .-
 ~*****   https://www.facebook.com/MCVMVR/videos/1040214996028596/ .- 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/12/news-23-2016-2014-httpsyoutu.html .-
~   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  24  Δεκεμβρίου  2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-24-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-25-2016.html .-

~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και  25 Δεκεμβρίου  2016
: http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/12/24-25-2016.html .-

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016
  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-26-2016-x-2016-httpsyoutu.html  .-  

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη  27 Δεκεμβρίου 2016
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-27-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  28 Δεκεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-28-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  29  Δεκεμβρίου 2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-29-2016.html  .-
~
*** ΒINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5082 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3296   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3303 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 680  βίντεο   .-  
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-    ,    .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: