ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης    ...
Φωτογραφία του Christos Tapanas.
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
Φωτογραφία της Ευτυχία Ψαλιδακη.

Λόγο πονηρό να μην προφέρη το στόμα σου, γιατί το αμπέλι δεν παράγει αγκάθια (Αββάς Βενιαμίν).Γεροντικόν

Φωτογραφία της Ευτυχία Ψαλιδακη.
Φωτογραφία της Ευτυχία Ψαλιδακη.
Φωτογραφία της Ευτυχία Ψαλιδακη.
Άγιος -Όσιος Παΐσιος: Η πανήγυρις στη Μονή του Αγίου στη Σουρωτή στης 12-07-2017 3η χρονιά ...!
-------------------------------------------------------------------
~ Στις 12 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου. Και φέτος χιλιάδες πιστοί αναμένεται να κατακλύσουν το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου.
~ Από σήμερα, η Μονή είναι ανοικτή συνεχώς για τον κόσμο που επιθυμεί να προσκυνά στον τάφο του Αγίου Παϊσίου και το ίδιο θα συμβεί μέχρι την Τετάρτη. Αύριο, Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία που θα αρχίσει στις 20:00.
Θα συλλειτουργήσουν οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης, Νεαπόλεως, Ιερισσού, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Κασσανδρείας.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος έχει προβλεφθεί η απρόσκοπτη στάθμευση των οχημάτων στη γύρω περιοχή και η μεταφορά του κόσμου μέχρι το Μοναστήρι.
~ Ο Τάφος του Οσίου γέροντα Παϊσίου στη Σουρωτή (ΦΩΤΟ)
---------------------------------------------------------
***



Στο Άγιο Ιωάννη Αρφαρών εορτασμός Οσίου Παϊσίου 12-07-2017 
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας  Άννας Α. Κατσιαμπάνη











Ανεβαίνοντας για την Παναγούδα Άγιον Όρος  
Τάφος Αγίου Παϊσίου στην Σουρωτή Μονή Αγίου Ιωάννου
στην Θεσσαλονίκη  

Καλύβα στην Παναγούδα -Μοναχού Όσίου Παϊσίου
***Ακολουθούν  βίντεο από Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Αρφαρών  με Αρτοκλασία στην μνήμην του εορτάζοντας για τρίτη συνεχή χρονιά Οσίου -Αγίου Παϊσίου  Αγιορείτη  μοναχού  .... :
~Ακρόαση Ι. Ευαγγελίου στον Αγιάννη -Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Αρφαρών  Τετάρτη 12/07/2017:
https://youtu.be/VvonO_IOj5E  .- 
  Λειτουργία στο Αγιάννη Αρφαρών 12/07/2017 Αγίου Παϊσίου: https://youtu.be/zTSb8CicB5I   .-
~Θεία Λειτουργία Αγίου Παϊσίου στον Αγιο Ιωάννη Αρφαρών 12/07/2017: https://youtu.be/8TWp1iHz0jk .-
~ Ψάλτης Λευτέρης Ιωάννου -ιερέως  Παπανικολάου στον Αγιάννη Αρφαρών 12/07/2017: https://youtu.be/ibTyNgg046A .-
Σημείωση : Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τον ιερέα μας Παπά-Μιχάλη Ε, Μπούρα για τις συνεχείς προσπάθειες με εργατικότητα , συμμετοχικότητα ,και πολύ Αγάπη για των εξοραϊσμό , καθαριότητα , επιδιορθώσεων , ανακατασκευών κ.π.α. όχι μόνον για τους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών , αλλά και για όλες τις εκκλησίες και εξωκκλήσια του χωριού μας ...Είναι ενέργειες και εργασίες που φαίνονται σε όλες τις εκκλησίες μας ... Σ.Ν.Σ.
~ Χιλιάδες είναι οι πιστοί που καθημερινά προσκυνούν στον τάφο του σύγχρονου Αγίου, του Γέροντος Παϊσίου. Άνθρωποι από κάθε μέρος της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, ταξιδεύουν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου. Ο Άγιος Παΐσιος στις 12 Ιουλίου 1994 εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου.
~ Μετά το 1993 ο Άγιος Παΐσιος παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και μεταφέρθηκε στο Θεαγένειο, όπου έγινε διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Θεώρησε τον καρκίνο εκπλήρωση αιτήματός του προς το Θεό και ωφέλιμο για την πνευματική του υγεία.
Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 μ.Χ. χειρουργήθηκε. Παρότι η ασθένεια δεν έπαυσε, αλλά παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ, ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.
~ Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Ο Γέροντας ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου. Η Μονή δέχεται προσκυνητές κατά τις ώρες 10.00-13.00 και 15.00-18.00. ΤΗΛ. 23960 41320 & 23960 41315. Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

***  Αγιος Γέροντας Παΐσιος:
Ο πιο δημοφιλής Άγιος στη Ρωσία
-------------------------------
«Στον γιο μας δώσαμε το όνομα Αρσένιος, στη μνήμη του Αγίου Παΐσιου, που τον αγαπάμε πολύ. Διάβασα όλα τα βιβλία με το λόγο του!», λέει η Νάντια Τουσινάιτε, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Βοήθειας του Αγίου Παΐσιου Αγιορείτη, στο χωριό Μπάρκοβο της περιοχής Πούσκιν, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ από τη Μόσχα.
~ Ο γιος της Νάντιας γεννήθηκε με προβλήματα στην ακοή και την ομιλία. «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε ότι ο Αρσένιος μας είναι κωφάλαλος, μετά μού ήρθε η ιδέα να ιδρύσω στην ενορία της εκκλησίας μας, του Προφήτη Ηλία, ένα Κέντρο στο όνομα του Αγίου Παΐσιου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που θα έχει ως ύμνο του το ελληνικό τραγούδι «Ελένη», της Άννας Βίσση!», λέει.
-Η Νάντια, όπως και πολλοί άλλοι γονείς με ανάλογες περιπτώσεις στη Ρωσία, πιστεύουν, ότι μέσω των προσευχών στον άγιο Παΐσιο, ο Θεός μπορεί να θεραπεύσει τον Αρσένιο και όλα τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.
- Συναντήσαμε τη Νάντια στο Κέντρο, στο πλαίσιο μια ημερίδας στη μνήμη του Άγιου Παΐσιου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο κέντρο της Ρωσικής Ορθοδοξίας, τη Λαύρα του Οσίου Σεργίου στο έργκιεφ Ποσάντ.
- Σε αυτή τη «Μέκκα» της ρωσικής Ορθοδοξίας, το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι το άγαλμα του Οσίου Σεργίου Ροντονέζκι, ενός από τους πρώτους Ρώσους που αγιοποιήθηκαν, στην πλατεία έξω από τα τείχη της Λαύρας.
~ Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας
- Σε απόσταση λίγων μέτρων μακριά, μπροστά στο ξενοδοχείο «Παλιά Λαύρα», πίσω από δέντρα και μέσα από φυλλωσιές «κρυφοκοιτάζει» τους προσκυνητές ο …Λένιν. Στη δίμετρη βάση της προτομής του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ υπάρχει επιγραφή με μεγάλα κεφάλαια γράμματα: «ΛΕΝΙΝ».
* Ωσάν ο γλύπτης του να είχε προβλέψει, ότι θα έρθουν καιροί που οι Ρώσοι, με πρώτους τους νέους, δεν θα αναγνωρίζουν φυσιογνωμικά τον ηγέτη που άλλαξε τον κόσμο.
* Ο μπολσεβίκος ηγέτης, άθεος ο ίδιος, αλλά «θεός» για εκατοντάδες εκατομμύρια «πιστούς» του διαλεκτικού υλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στον υπόλοιπο πλανήτη, «βλέπει» τώρα τους Ρώσους να διαβαίνουν κατά χιλιάδες ευλαβικά για προσκύνημα την πύλη της Μονής Λαύρας.
* Παϊσιος εναντίον …Λένιν. Ήταν ο λενινισμός η επίσημη «θρησκεία» των Ρώσων, επιβεβλημένη άνωθεν, επί εβδομήντα και κάτι χρόνια, είναι τώρα ο χριστιανισμός στην ορθόδοξή του εκδοχή, μηδέποτε ξεριζωμένος πάντως, από τη συνείδηση του Ρώσου πιστού, που «πυρπολεί», μέσω της ραγδαίας διάδοσης των μηνυμάτων του Παΐσιου, την ψυχή του.
~ Το άγαλμα του Λένιν
Τώρα «σταρ» είναι στη Ρωσία ένας αγιορείτης μοναχός, ο Έλληνας Άγιος (πλέον) Παΐσιος. Τα βιβλία με τους λόγους του και την ασκητική ζωή του σαρώνουν εκδοτικά. Μέχρι τώρα έχουν πουληθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχουν γυριστεί …εφτά κινηματογραφικές ταινίες και ετοιμάζεται και μια όγδοη.
Οι Ρώσοι, όμως, δεν θέλουν – κάποιοι εξακολουθούν και να τον νοσταλγούν – να ξεχάσουν και τον Λένιν.
Τον διατηρούν (οι παλαιότεροι) στη μνήμη τους, τον «προσκυνούν» όσοι το επιθυμούν, μουμιοποιημένο στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά και σε …μπρούτζινη μορφή αγαλμάτων στην αχανή επικράτεια.
«Η προτομή δεν μεταφέρθηκε, δεν καταστράφηκε γιατί ανήκει πλέον στην ιστορία», μας εξηγεί ένας περαστικός μοναχός, κάνοντας τον σταυρό του υπέρ της σωτηρίας της ψυχής του Λένιν: «Ο Θεός να τον αναπαύσει!», λέει. Ένας μοναχός προσεύχεται για τον …Λένιν.
Αλλά ο Παΐσιος είναι μακράν ο πιο δημοφιλής Άγιος. Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Ρώσοι πιστοί για προσκύνημα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι ενταφιασμένος ο Παΐσιος, κυκλοφορούν αναρίθμητες ιστορίες και μαρτυρίες γύρω από τη ζωή και τις προφητείες του.
Ο πιο δημοφιλής Άγιος στη Ρωσία είναι ο Παΐσιος
«Κάποτε, ένας Ρώσος προσκυνητής ρώτησε τον γέροντα Παΐσιο πώς βλέπει τη Ρωσία και εκείνος τού απάντησε: «Βλέπω πολύ φως! Τού άρεσε ο ρωσικός λαός, γιατί -έλεγε- έχει μέσα του την ταπεινότητα», λέει ο πατήρ Μεθόδιος για τον Παΐσιο, τον οποίο γνώριζε προσωπικά.
Οι Ρώσοι δείχνουν να εμπνέονται από τον αγιορείτη Άγιο, αισθάνονται να τους δίνει ελπίδα, πιστεύουν ότι κάνει θαύματα.
«Όταν ήρθα από τη Αθήνα στη Μόσχα, δεν περίμενα τόση ευλάβεια», λέει ο 26χρονος σπουδαστής της Ακαδημίας του Πατριαρχείου Μόσχας, Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάροβ. «Ο Παΐσιος είναι ένας σύγχρονος άγιος, που πρόλαβε και το κινητό τηλέφωνο, αλλά έχει πολλά κοινά με τον Όσιο Σέργιο Ροντονέζκι που ζούσε τον 15ο αιώνα.

   Με τόση αγάπη ο Παΐσιος είναι ο προστάτης της φιλίας των δυο λαών μας», τονίζει ο Κωνσταντίνος, παιδί παλιννοστούντων ομογενών Ποντίων από το Καζακστάν, που μεγάλωσε στην Αθήνα και από μικρός πήγαινε στην εκκλησιά της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών. «Φοιτώ εδώ, στην Ακαδημία. Βοηθώ τους συμφοιτητές μου στην ελληνική γλώσσα, αλλά σκοπεύω να γυρίσω Ελλάδα», λέει.
Ο «απόστολος» του Παΐσιου στη Ρωσία, ο Ηγούμενος Κυπριανός, πρόεδρος του Ιδρύματος Διάσωσης του Πνευματικού και Ηθικού Πολιτισμού «Αγία Σκεπή» (Ποκρόφ), έκανε γνωστό ότι, μαζί με τον Δήμο Κόνιτσας, φέτος το καλοκαίρι προγραμματίζει τη διοργάνωση της εβδομαδιαίας συνάντησης νέων, με σκοπό τη δημιουργική περιγραφή του βίου του Αγίου Παϊσιου, σε κείμενα, φιλμ, αλλά και ζωγραφική», λέει.
Ο πιο δημοφιλής Άγιος στη Ρωσία είναι ο Παΐσιος
«Αυτές τις ήμερες της Σαρακοστής, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων, ομόφωνα ψηφίσαμε το πενταετή διεθνές πρόγραμμα, με τίτλο ‘Μοναχός Παΐσιος Αγιορείτης. Δοξολογία και Εκπαίδευση’. Είναι χαρά ιδιαίτερη ότι στην Κόνιτσα, την πατρίδα του Αγίου Παΐσιου, για τρίτη φορά θα διοργανώσουμε εκδηλώσεις για το έργο και τη ζωή του», τονίζει.
Ώρα περισυλλογής για τον ρωσικό λαό
«Είναι η ώρα περισυλλογής για τον ρωσικό λαό. Εμείς οι πιστοί δεν καλούμαστε να μάθουμε για τον Θεό, αλλά να είμαστε μαζί του, έτσι και με τον Άγιο Παΐσιο. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή του, αλλά να είμαστε μαζί του, να πατήσουμε στο μονοπάτι του Έλληνα αγιορείτη, του Άγιου Παΐσιου, που άνοιξε στον χριστιανικό κόσμο ένα νέο παράθυρο στον Θεό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Βερεΐσκι και πρύτανης επί 20ετία της Πνευματικής Ακαδημίας Μόσχας, Ευγένιος (κατά κόσμο Βαλέριος Ρεσέτνικοβ).
«Ο νέος Άγιος Έλληνας έδωσε στο σύγχρονο άνθρωπο μια ελπίδα σωτηρίας. Δεν είναι τυχαίο πως αγαπιέται πολύ στη Ρωσία», επαναλαμβάνει ο ηγούμενος Κυπριανός (κατά κόσμο Βλαντίμιρ Γιάτσενκο), πρόεδρος του Ιδρύματος διαφύλαξης των πνευματικών και ηθικών αξιών της Ρωσίας «Πακρόφ» (Αγία Σκέπη), που διοργάνωσε την Ημέρα μνήμης του Αγίου Παϊσίου, στα έδρανα της Πνευματικής Ακαδημίας του Πατριαρχείο Μόσχα και πάσης Ρωσίας.
~ Ο Ρώσος αγιορείτης Τίχων – πνευματικός του Αγίου Παΐσιου
Την εκδήλωση μνήμης του Αγίου Παΐσιου, τίμησε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Αλέξανδρος Κονοβάλοβ, που παρουσίασε το βιβλίο, στη ρωσική γλώσσα, για τον Ρώσο γέροντας αγιορείτη Τίχωνα, τον πνευματικό του Αγίου Παΐσιου.
«Η σημερινή αναγέννηση της Ρωσίας μπορεί να γίνει μόνο με την επιστροφή στις αιώνιες πνευματικές πηγές, στις οποίες το Άγιο Όρος, ο γέροντας αγιορείτη Τίχωνας και ο Άγιος Παΐσιος κατέχουν μία από τις πιο σημαντικές θέσεις», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.
Οι πνευματικοί δεσμοί Ρώσων και Ελλήνων είναι βαθιά ριζωμένοι στην ιστορία των δυο χωρών, αλλά οι δεσμοί είναι και ανθρώπινοι, πνευματικοί. Η νέα έκδοση του βιβλίου για τον παπά – Τίχωνα, κατά κόσμον Τιμόθεο Γκολεγκώφ, του πνευματικού του γέροντα Παΐσιου, έρχεται να αναδείξει, ακόμα μια φορά, τους δυνατούς αυτούς δεσμούς. Ο γέροντας Τίχων γεννήθηκε το 1884 στη Ρωσία. Από μικρός αισθάνθηκε τη μοναχική κλίση, πήγε, προσκύνησε τους Αγίους Τόπους και εν συνεχεία ήρθε στο Άγιον Όρος. Κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου, ο πρύτανης της Πνευματικής Ακαδημίας Μόσχας, Ευγένιος, παρατήρησε: «Πριν χρόνια σε καμιά περίπτωση δεν θα βλέπαμε κυβερνητικά στελέχη σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, εκτός αν ήταν για την ειρήνη στον κόσμο. Σήμερα άλλαξαν οι εποχές, και διαπιστώνω πως ο ρόλος της θρησκείας και της πίστης βρήκε την πρέπουσα αναγνώριση της κυβέρνησής μας».
Η ελληνομάθεια – πηγή έμπνευσης στο Μοναστήρι της Λαύρας
«Τα ελληνικά τα λατρεύω, ειδικά την αρχαιοελληνική γλώσσα!», λέει με ενθουσιασμό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηγούμενος Διονύσιος και μας οδηγεί στη μυθική βιβλιοθήκη της Λαύρας.
«Εδώ μεταφράζω προς τη ρωσική τα θρησκευτικά θεολογικά ελληνικά βιβλία. Χωρίς την ελληνική γλώσσα δεν γίνεται να υπάρχουμε! Είναι πηγή βαθιάς γνώσης της ψυχής και του πνεύματος», τονίζει στη συνέντευξη ο πατήρ Διονύσιος και συμπληρώνει: «Άλλοτε από το ελληνικό πνεύμα ξεκίνησε η Ακαδημία».
Οι αδελφοί Ιωαννίκιος (κατά κόσμον Ιωάννης) και Σωφρόνιος (κατά κόσμον Σπυρίδων) Λειχούδης έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την πνευματική αναγέννηση της Ρωσίας, καθώς υπήρξαν οι ιδρυτές και οι πρώτοι δάσκαλοι της Σλαβο- γραικο- λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας (1685μΧ), του πρώτου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ρωσίας. Δίδαξαν αρχαία ελληνικά και λατινικά, αλλά και νέα ελληνικά και ιταλικά, θεμελίωσαν τις ανθρωπιστικές σπουδές και συνέγραψαν τα πρώτα εγχειρίδια. Ουσιαστικά μετέφεραν στη Ρωσία το ιδεώδες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, ενώ υπερασπίστηκαν με επιμονή την ορθόδοξη πίστη απέναντι στους καθολικούς και προτεστάντες.
Αλλά, πολύ νωρίτερα, ο Θεοφάνης, αποκαλούμενος ο Γραικός ή ο Έλληνας, σε αυτά τα μέρη, έγινε δάσκαλος του μεγάλου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιώφ, δημιουργώντας στη Ρωσία δική του σχολή αγιογραφίας. Το πιο σημαντικό τέμπλο της Λαύρας φιλοτεχνήθηκε από τους διάσημους Αντρέι Ρουμπλιώφ και Δανιήλ Τσέρνιγι. Ειδικά για αυτό το τέμπλο ο Ρουμπλιώφ ζωγράφισε την περίφημη εικόνα «Η Αγία Τριάδα».
Η Ρωσία επιστρέφει στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική
«Τα ελληνικά δεν είναι μόνο η γλώσσα της Θείας Λειτουργίας, τελευταία χρόνια στη Μονή μας αναπτύσσουμε τη βυζαντινή ψαλμωδία. Αυτό γίνεται και σε άλλες Μονές της Ρωσίας.

  Έτσι, μετά από τριακόσια περίπου χρόνια, η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία επιτέλους επιστρέφει στη βυζαντινή ψαλμωδία. Η πολύ όμορφη ρωσική εκκλησιαστική μουσική ήταν γραμμένη -με εντολή του Μεγάλου Πέτρου- από συνθέτες κοσμικούς σε στιλ όπερας, μπαρόκ…», λέει ο ηγουμένους Διονύσιος.
Την ανάγκη της επιστροφής στη βυζαντινή μουσική είχε εκφράσει το 1996 ο παγκοσμίως γνωστός τσελίστας, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς (1927-2007), που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια συναυλία με την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων. Σε αποκλειστική συνέντευξη (τότε) στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει πει: «Η ρωσική εκκλησιαστική μουσική μπορεί να είναι πολύ όμορφη και οι πολυφωνικές χορωδίες να μας ταξιδεύουν, αλλά είναι ανθρώπινη μουσική για ανθρώπους. Τη μουσική που ‘ακούει’ ο ίδιος ο Θεός, η θεϊκή μουσική είναι μόνο η βυζαντινή!».
~ Ο βίος του Γρηγορίου Παλαμά στη ρωσική γλώσσα
Στη Λαύρα ήρθε καλεσμένος για την Ημέρα μνήμης του Αγίου Παΐσιου και ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης, προϊστάμενος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Μεθόδιος Αλεξίου, που γνώριζε προσωπικά τον γέροντα Παΐσιο. Έφερε μαζί του δυο γράμματα, που είχε λάβει από τον Παΐσιο το 1970 και το 1971, το σκουφάκι του γέροντα, και το ξύλινο εικόνισμα με σταυρό που είχε κατασκευάσει για την μητέρα του, Σοφία.
«Δεν περίμενα να συναντήσω στη Ρωσία τόση δίψα για τον Άγιο Παίσιο. Είδα πως ήθελαν να τον πλησιάσουν, να έρθουν πιο κοντά, να νιώθουν αμεσότητα μέσω τον αντικειμένων που έφερα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Μεθόδιος. «Ο ρωσικός λαός έχει τη δυνατότητα να διαπρέπει στο έργο θεϊκό, τότε θα έχει μεγάλη ευλογία από αυτόν», συμπληρώνει. Ο ίδιος έχει συντάξει και επιμεληθεί το βιβλίο για τον βίο του Γρηγορίου Παλαμά, που μεταφράστηκε στη ρωσική γλώσσα, από τον Ρώσο ιερομόναχο Παντελεήμονα.
«Οι πιστοί μας θέλουν να γνωρίζουν περισσότερους άγιους αγιορείτες», λέει ο Παντελεήμονας. Ο εκδότης ενός ρωσικού οίκου, Ίγκορ Κβάρταλοβ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον για τα βιβλία με βίο των αγίων κάθε χρόνο αυξάνεται αισθητά. «Τρία εκατομμύρια τεύχη βιβλίων με το λόγο του Αγίου Παΐσιου πουλήθηκαν πολύ γρήγορα, ενώ τα βιβλία για τον βίο άλλων Ελλήνων Αγίων εκδόθηκαν σε 150.000 τεύχη και είναι ανάρπαστα».
Θρησκευτικός τουρισμός στη Ρωσία με …Κινέζους
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει ότι «η Ρωσία μετά την πυρηνική της ασπίδα έχει ως ασπίδα την ορθόδοξη πίστη της». Στη σημερινή Ρωσία ενισχύονται τα θρησκευτικά ορθόδοξα κέντρα, όπως η Λαύρα του Οσίου Σεργίου, που προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών και προσκυνητών από όλη την επικράτεια της Ρωσίας αλλά και του κόσμου.
Ένα μεγάλο κύμα τουριστών – προσκυνητών έρχεται από την Κίνα. Μια Κινέζα με το ρωσικό όνομα Αναστασία είναι φοιτήτρια στη Μόσχα, στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, και στον ελεύθερο χρόνο εργάζεται ως συνοδός των γκρουπ.
«Το αληθινό μου όνομα δύσκολα προφέρεται, γι’ αυτό το άλλαξα», λέει με χαμόγελο. Κάθε μέρα καταφτάνουν στη Μόσχα πάνω από 30 γκρουπ τουριστών από την Κίνα και περίπου τα μισά από αυτά επισκέπτονται τη Λαύρα του Οσίου Σεργίου. Η εικοσιπεντάχρονη Κινέζα Αναστασία δείχνει τις πινακίδες: «Βλέπετε ήδη παντού μπήκαν υπογραφές στα κινεζικά! Οι Κινέζοι στη Ρωσία επισκέπτονται το Μοναστήρι της Λαύρας, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του ρωσικού κράτους», λέει.
Πράγματι, ο ζυγός των Τατάρων, οι Αντρέι Ρουμπλιώφ και Ντμίτρι Ντονσκοϊ, η ονομασία μεταξύ Περέσβετ και Τσελούμπεϊ, οι Μίνιν και Ροζχάρσκι, ο Πέτρος ο Α’ και ο Σάββας Μόντοφ, όλα αυτά τα γεγονότα και οι υπέροχοι άνθρωποι σχετίζονται με την πόλη Σεργκιέφ Ποσάντ. Το υπέροχο μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 κτίρια και ναούς που είναι σχεδιασμένα και διακοσμημένα από τους καλύτερους δασκάλους της περιόδου από τον XV έως XIX αιώνα. Από το 1993 η αρχιτεκτονική της Αγίας Τριάδος -Αγίου Σεργίου Λαύρας- ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.-
  ~ Το θαύμα του Αγίου Παïσίου και η ασθένεια ως μέσω σωτηρίας

~ Διαβάστε το συγκλονιστικό θαύμα του και την μεγάλη αλήθεια σχετικά με την ασθένεια και το πως αυτή μπορεί να γίνει μέσω σωτηρίας.
  ~  Ένα νεαρό παιδί έπασχε για τριάντα χρόνια από χρόνιο νευρολογικό σύνδρομο με παράλυση και αταξία και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Το 1981 επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους. Εκεί τον πλησίασε κάποιος προσκυνητής Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας και του είπε ότι θα αναλάβει τα έξοδά του για να τον πάρει στην Αμερική για μεταμόσχευση νευρικών κυττάρων. Η επιθυμία του να ξανασταθεί στα πόδια του και να περπατήσει άναψε μέσα του.
Πριν να πάρει όμως την απόφαση θέλησε να ρωτήσει τον γέροντα Παΐσιο. Στις πέντε το πρωί στον χώρο του παλαιού ιατρείου των Καρυών, αφού ενημέρωσαν τον γέροντα, έγινε η συνάντησή τους. Ο γέροντας άκουσε τον λογισμό του και τον σταύρωσε στο κεφάλι με το λείψανο του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου που είχε μαζί του. Κατόπιν έπιασε τα παράλυτα και ατροφικά πόδια του και τα ασπαζόταν λέγοντας:
– Ποδαράκια, ποδαράκια, αυτά θα σε πάνε στον παράδεισο και εσύ δεν το καταλαβαίνεις.
Χωρίς να του πει τίποτα, αναφέρει το παιδί, ο γέροντας του λέει:
– Στην Αμερική να μην πας, θα σε κάνουν πειραματόζωο.
~ Έπειτα τον κοίταξε στα μάτια και του είπε:
– Σήκω να περπατήσουμε.
Νόμιζα πως ο γέροντας αστειευόταν. Μου ξαναλέει.
– Άντε θα σηκωθείς καμιά φορά;
– Γέροντα του λέω δεν μπορώ, ούτε ξέρω πως περπατάει κανείς.
Με αρπάζει στην αγκαλιά του και αρχίσαμε να περπατούμε, ενώ προσευχόταν με δάκρυα. Έπειτα με έβαλε να καθίσω στο καροτσάκι, κάθησε δίπλα μου σε μια καρέκλα και μου λέει:
-Άκουσε παιδί μου, δεν θα γίνεις καλά. Χειρότερα θα πηγαίνεις καλύτερα όχι. Αλλά να γνωρίζεις ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μαζεύονται γύρω σου και σε διακονούν, σώζονται. Και εσύ γίνεσαι ένα μέσο σωτηρίας ψυχών. Ο Θεός αυτό ζητάει από σένα.
«Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» – Ι. Μητρόπολις Λεμεσού

*** Η Ελλάδα εορτάζει τον σύγχρονο Άγιό της, τον γέροντα Παΐσιο

~ Για τρίτη χρονιά, μετα την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριρχείο, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα θα τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου. Ο σύγχρονος Αγιος που πολλοί είχαν την ευλογία να τον γνωρίσουν, να συνομιλήσουν μαζί του και να φύγουν πλουσιότεροι πνευματικά και ψυχικά, μεταφέροντας τα λόγια του Αγίου σε όλους μας.

Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομος και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.

Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Γαλουχούμενος με τις διηγήσεις για το θαυμαστό βίο του Αγίου Αρσενίου, έλεγε ότι θα γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών! Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανἀγνωση των βίων των Αγίων, των οποίων εμιμείτο τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο.
Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, αλλά προτίμησε να μιμηθεί το Χριστό και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Στην ηλικία των 15 ετών αξιώθηκε της θέας του Κυρίου, για ένα μόνο φιλότιμο λογισμό, μέσω του οποίου απέκρουσε μία δαιμονική προσβολή του πειρασμού της απιστίας. Από τότε φούντωσε μέσα του ακόμη περισσότερο η φλόγα της αγάπης του Θεού και ο πόθος για τη μοναχική ζωή.
Ακολούθησαν καιροί ταραχής και αναστάτωσης για την Ελλάδα, λόγω της ξένης Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Όσιος όμως, τόσο ως πολίτης όσο και ως στρατιώτης κατά τη θητεία του (1945 – 1949 μ.Χ.), επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Ήταν πρόθυμος να δώσει κάθε στιγμή και τη ζωή του ακόμα για τη σωτηρία των άλλων. Ευρισκόμενος μάλιστα συχνά μέσα στον καταιγισμό των φονικών πυρών, συνέβη να σώσει με τις θερμές προσευχές του πολλούς στρατιώτες, αλλά να σωθεί και ο ίδιος με τρόπο θαυμαστό.
Επειδή το μεγαλύτερο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας το υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή, πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του Γέροντα τον αναφέρουν ως «Ασυρματιστή του Θεού». Μάλιστα, ο Γέροντας φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του στον στρατό, απάντησε σε κάποιον που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Ύστερα και από αυτές τις περιπέτειες, θέλησε να καταταγεί στο αγγελικό τάγμα των μοναχών, με τα φτερά που δίνει ο θείος έρωτας. Έτσι, μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα πράγματα του κόσμου και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.
Αφού περιήλθε σκήτες και καλύβες, ακολούθησε τελικά τη συμβουλή ενός σεβάσμιου γέροντα και εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιερά Μονή Εσφιγμένου, γνωστής τότε για την αυστηρή της τάξη. Εκεί έζησε μέσα στην ολοτελή υπακοή και επιδόθηκε σε υπέρμετρη άσκηση, υπερβάλλοντας σε κόπους για χάρη του Χριστού και των αδελφών του. Έτσι, στις 27 Μαρτίου 1954 μ.Χ. εκάρη μοναχός. Έλαβε ρασοευχή και το όνομα Αβέρκιος. Έχοντας όμως άσβεστο μέσα του τον πόθο για τον ησύχιο και απράγμονα βίο, πήρε την ευλογία του Ηγουμένου και πήγε να μονάσει στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, που ήταν τότε σε κατάσταση ιδιόρρυθμη. Εκεί προετοιμάστηκε για τη ζωή του ερημίτη, κάτω από την καθοδήγηση ενός διακριτικού και σοφού γέροντα, του γέροντα Συμεών. Στις 12 Μαρτίου 1956 μ.Χ., εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος», χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο τον β΄, ο οποίος ήταν και συμπατριώτης του.
Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ζώντας ισάγγελο βίο, παλεύοντας με τους πειρασμούς, ευεργετώντας τους ανθρώπους της περιοχής, σώζοντας πολλούς από τις διδασκαλίες των προτεσταντικών ομάδων που δρούσαν εκεί, και ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι.
Τo 1962 μ.Χ., όταν και ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης και ο κίνδυνος από τις ετερόδοξες ομάδες εξέλιπε, ο Όσιος παρακαλούσε μέσα στους πειρασμούς, που καθημερινά τον πολιορκούσαν, θερμά το Θεό να του δείξει το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Έτσι, δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση.
~ Αγωνιζόμενος με πολλή ταπείνωση, διαρκή νηστεία, ακατάπαυστη αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, κατάφερε να υπερνικήσει τις παγίδες του μισόκαλου εχθρού, και να απολαύσει την ένωση με το Θεό. Γεμάτος από τη χάρη της θείας παρακλήσεως, απολάμβανε την κατά Θεόν ευφρόσυνη μέσα στο καμίνι της απαράκλητης ερήμου. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός στους Βεδουίνους, δίνοντάς τους τρόφιμα με χρήματα από την πώληση στους προσκυνητές ξύλινων σταυρών που έφτιαχνε ο ίδιος.
Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – φεύ! – δεν ενέσκηπτε η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην κατά σάρκα πατρίδα του. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964 μ.Χ., δεν ελάττωσε το πλήθος των ασκητικών αγώνων του, παρά την καταβολή του σώματος, καθώς στο πνεύμα διατηρούσε την πρότερη ζέση του. Ζώντας λοιπόν ως ξένος και παρεπίδημος στη γη, έφτασε να γίνει πολίτης του ουρανού.
Έχοντας, συνεπώς, την πράξη ως την «επίβασιν» της θεωρίας, έφτασε σε υψηλά μέτρα και έγινε κοινωνός θείων μυστηρίων. Εντρύφησε έτσι και στην ωραιότητα του Κυρίου, ενώ επιπλέον έτυχε και της Θεομητορικής ευλογίας. Συνομίλησε με αγίους που εμφανίστηκαν μπροστά του, βίωσε την όραση του Άγγελου Φύλακά του, άκουσε αγγελικούς ύμνους και καταυγάσθηκε από το ουράνιο φως.
Το 1966 μ.Χ. ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδας (Νοσοκομείο Παπανικολάου). Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων. Στο διάστημα μέχρι να αναρρώσει και να επιστρέψει στο Άγιο Όρος φιλοξενήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Σουρωτή. Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1967 μ.Χ. μετακινήθηκε στα Κατουνάκια, και συγκεκριμένα στο Λαυρεώτικο κελί του Υπατίου (Βλάχικα).
Στις 12 Αυγούστου 1968 μ.Χ. ο Όσιος Παΐσιος, εισήλθε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα και μόνασε στο κελί του Τιμίου Σταυρού.
Το 1979 μ.Χ. αφήνει τον Τίμιο Σταυρό και αναζητώντας κελί πηγαίνει στην εγκαταλελειμμένη «Παναγούδα». Εκεί ο Όσιος εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει ένα κελί με «ομόλογο», όπου και έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του. Από την εποχή που εγκαταστάθηκε στην Παναγούδα πλήθος λαού τον επισκεπτόταν. Ήταν μάλιστα τόσο το πλήθος ώστε να υπάρχουν και ειδικές σημάνσεις που επεσήμαναν τον δρόμο προς το κελί του, ώστε να μην ενοχλούν οι επισκέπτες τους υπολοίπους μοναχούς. Επίσης δεχόταν πάρα πολλές επιστολές. Όπως έλεγε ο γέροντας στενοχωρείτο πολύ, γιατί από τις επιστολές μάθαινε μόνο για διαζύγια και ασθένειες ψυχικές ή σωματικές. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, συνέχιζε την έντονη ασκητική ζωή, σε σημείο να ξεκουράζεται ελάχιστα, 2 με 3 ώρες την ημέρα. Εξακολούθησε όμως να δέχεται και να προσπαθεί να βοηθήσει τους επισκέπτες. Συνήθιζε επίσης να φτιάχνει «σταμπωτά» εικονάκια τα οποία χάριζε στους επισκέπτες σαν ευλογία.
Σε όλη αυτήν την καθημερινή κούραση του γέροντος Παϊσίου έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι πόνοι από τις διάφορες αρρώστιες όπως κολίτιδα, η οποία του άφησε μόνιμα δυσπεπτικά, βουβωνοκήλη και κυρίως από τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί, γίνονταν όλο και περισσότεροι. Παρ’ όλ’ αυτα όμως αυτός ήταν ήρεμος και υπέμενε χωρίς να διαμαρτύρεται καθόλου. Αντιθέτως συνέχιζε να προσεύχεται για όλους.
Μετά το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και μεταφέρθηκε στο Θεαγένειο, όπου έγινε διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Θεώρησε τον καρκίνο εκπλήρωση αιτήματός του προς το Θεό και ωφέλιμο για την πνευματική του υγεία. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 μ.Χ. χειρουργήθηκε. Παρότι η ασθένεια δεν έπαυσε, αλλά παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ, ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.
Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 ~ 12 Ιουλίου
Μαρτύρων Πρόκλου και Ιλαρίου (1) (†β΄αι.). Ανδρέου του στρατηλάτου, Ηρακλείου, Φαύστου, Μηνά και των μετ` αυτών. Μάμαντος και Σεραπίωνος. Αγίας Βερονίκης (2), της αιμορροούσης. Οσίου Μιχαήλ, του Μαλεΐνου.
(1) Οι άγιοι μάρτυρες Πρόκλος και Ιλάριος, έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα των Ρωμαίων Τραϊνού. Πρώτος συνελήφθη ο άγιος Πρόκλος και αφού διακήρυξε την πίστη του στον Θεό ενώπιον του αυτοκράτορα, οδηγήθηκε στον έπαρχο για να υποβληθεί σε βασανιστήρια. Πρώτα λοιπόν του έκαψαν την κοιλιά με αναμμένους δαυλούς, στην συνέχεια του ξέσκισαν όλο το σώμα με σιδερένια νύχια, έπειτα τον κρέμασαν και τέλος πάρθηκε η απόφαση να θανατωθεί με τόξα. Καθ` οδόν λοιπόν προς τον τόπο του μαρτυρίου, ο άγιος συνάντησε τον ανιψιό του Ιλάριο, ο οποίος χαιρέτησε τον θείο του. Γι` αυτό τον Λόγο συνελήφθη. Έτσι αφού θανατώθηκε ο άγιος Πρόκλος με τα τόξα στη συνέχεια θανατώθηκε και ο Ιλάριος, αφού πρώτα ρωτήθηκε αν είναι και αυτός χριστιανός. Έτσι έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου.
(2)Η αγία Βερονίκη, έζησε και έδρασε για την χριστιανική πίστη στην πόλη Πανεάδα. Αξιώθηκε μάλιστα να συναντήσει τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος την θεράπευσε από την βασανιστική αιμορραγία που είχε. Για να τιμήσει και να ευχαριστήσει λοιπόν τον Κύριο, έκανε έναν ανδριάντα του Χριστού για να τον τιμούν και να προσκυνούν οι πιστοί. Μετά έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας και απεβίωσε σε βαθιά γεράματα. ~
Στις 12/07/2017 εορτάζουν:
Άγιοι Πρόκλος και Ιλάριος, Αγία Βερονίκη η αιμορροούσα, Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
~ Ἦχος ἀ’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Σταυροῦ τὴν πανοπλίαν ἱερῶς ἐνδυσάμενοι, Ἰλάριε καὶ Πρόκλε, ὑπὲρ φύσιν ἠθλήσατε, καὶ δόξης οὐρανίου κοινωνοί, ἐδείχθητε ὡς μέτοχοι Χριστοῦ, διὰ τοῦτο χαρισμάτων ταὶς δωρεαίς, πυρσεύετε τοὺς κράζοντας, δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώοαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι' ὑμῶν πάσιν ἰάματα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Πρόκλου και Ιλαρίου - 12 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/4rjSR_p6O9E  .-
 

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
***   AΔΙΑΝΟΗΤΟ! Θα τους πληρώνουμε για να ΦΕΥΓΟΥΝ

~  Με 1000 ευρώ μετρητά στην τσέπη θα φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «μπαλώσει» όπως μπορεί το μεταναστευτικό ζήτημα, σε μια Ελλάδα που διανύει τουριστική περίοδο.
«Το πακέτο ισοδυναμεί με επιπλέον βοήθεια σε μετρητά. Ένα επιπλέον ποσό, ύψους 500 ευρώ ανά δικαιούχο, δίνεται στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την αναχώρηση. Το συγκεκριμένο ποσό δεν αντικαθιστά αυτό που ήδη λαμβάνουν οι δικαιούχοι προ της αναχώρησης με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών μετά την αναχώρησή τους από την Ελλάδα. Αντιθέτως, διπλασιάζει την παρεχόμενη βοήθεια που δίνεται στους δικαιούχους. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα Εθελοντικών Επιστροφών από το νησί της Λέσβου θα λάβει το ήδη προβλεπόμενο ποσό των 500 ευρώ συν την επιπλέον οικονομική βοήθεια των 500 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 1.000 ευρώ», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Επιπλέον, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας Παναγιώτη Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθού και των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, Νίκου Τόσκα, Αλέξη Χαρίτση και Γιώργου Χουλιαράκη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ιδρύεται στη Σάμο το 9ο κατά σειρά κέντρο κράτησης, δυναμικότητας 300 κρατουμένων, που θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου «Πρώην Πεδίο Βολής Βαθέος Σάμου» και θα λειτουργεί ως υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο αστυνομικού σταθμού.

*** EΚΤΑΚΤΟ! Παρέμβαση των ΗΠΑ στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ..

~ Υπό τον φόβο ενός επεισοδίου από την Τουρκία, με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, μαζί με τη συνοδεία του.
Από τη Δευτέρα το αεροπλανοφόρο πλέει στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο οικόπεδο 11, στο κοίτασμα Ονησίφορος, όπου την Τετάρτη 12/7 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ ευελπιστεί να κατευνάσει τα… νεύρα της Τουρκίας, η οποία με έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX γνωστοποίησε ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

*** ΔΕΟΣ! Κοσμοσυρροή στον τάφο του Αγίου Παϊσίου…

~ Χιλιάδες πιστοί απ'όλη την επικράτεια έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.


Στις 12 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τον Άγιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την ίδια ήμερα, το 1994 και η ουρά που περιμένει να προσκηνύσει την τελευταία κατοικία του Αγίου, είναι πολλών μέτρων.

Στις 20:00 άρχισε αγρυπνία στην οποία συλλειτουργούν πολλοί Μητροπολίτες.
~Βίντεο  :  Όσιος Παΐσιος.Σουρωτη , https://youtu.be/BhoNQSRi1a0 .-
 
~  Πηγή φωτογραφία και βίντεο: Life-events

***  Πώς το εγκληματικό swap του Σημίτη έστειλε την Ελλάδα στο «δόκανο» των Μνημονίων... 

~ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ 11 ΕΚΑΤ. ΕΛΛΗΝΕΣ
Ένας από τους πλέον γνωστούς γνωμικογράφους της Πολωνίας, ο Αντρέι Μαζέφσκι (Andrzej Majewski 1966-) είχε γράψει κάποτε έναν αφορισμό για την Πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την ως «μεγάλη τέχνη, επειδή πείθει τους ανθρώπους να πληρώσουν γι’ αυτά που τους κλέψανε».
Αυτή η οπτική φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στην εποχή μας, κι ενώ βρισκόμαστε περίπου 20 μέρες πριν από τη νέα συμφωνία Αθήνας – δανειστών (σ.σ. όλοι την τοποθετούν στις 22 Μαΐου 2017), που κανείς, ούτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλει να ονομάσει «Μνημόνιο 4», αν και ως τέτοιο λογίζεται πρακτικά.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν αρχίζει κανείς να καταπιάνεται με αρκετά θολές και περίεργες ιστορίες που στιγμάτισαν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, χρόνια πριν από τη μαύρη επταετία των Goldman Sachs;
Σε αυτές τις σκοτεινές υποθέσεις εντάσσεται, για παράδειγμα, το περιβόητο «αμαρτωλό» swap του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που «φέσωσε» την Ελλάδα με 16 δισ. ευρώ, έδωσε χάρισμα 600 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό «κολοσσό» της Goldman Sachs και αποτέλεσε το θλιβερό πρελούδιο για την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στις 23 Μαΐου 2010 από το Καστελλόριζο, η οποία αποτέλεσε το σημείο της οριστικής εισόδου της χώρας στα «πέτρινα χρόνια» μιας οικονομικής χούντας.
~Βίντεο : Δήλωση Πρωθυπουργού από Καστελόριζο  , https://youtu.be/4pC_d1M82uQ  .-
~ Τι ήταν, όμως, αυτό το swap;
Για να καταλάβει κανείς, θα πρέπει να γυρίσει το καλαντάρι πίσω κατά 16 περίπου χρόνια, σε μια εποχή πολύ προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση, την περίοδο των «παχιών αγελάδων», όταν η Κομισιόν επευφημούσε την Ελλάδα για τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξής της.
Κάπου μέσα στο 2001, ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και λίγο προτού η χώρα μπει στο ευρώ, ένα περίεργο δίστηλο κάνει την εμφάνισή του στον ελληνικό έντυπο Τύπο και αναφέρει ότι βάσει μιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου «πληρώθηκαν 775 εκατ. ευρώ για έξοδα για το κρυφό swap του Σημίτη».
Ιδού τι είχε γίνει: Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2000, κι ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η τότε κυβέρνηση συνήψε μια σύμβαση ανταλλαγής (swap) ύψους 2,8 δισ. ευρώ με αντισυμβαλλόμενο την Deutsche Bank και διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Αυτή η κίνηση έγινε επειδή το ύψος του δημοσίου χρέους τη συγκεκριμένη χρονιά υπολογιζόταν στο 103,5% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό απαγορευτικό για την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, για να μειώσει το δημόσιο χρέος και να εκπληρωθεί το κριτήριο της ένταξης, θεώρησε το σύνολο των υποχρεώσεων της Ελλάδας ως ένα νοητό αριθμητικό κεφάλαιο και το αντάλλαξε από δολάρια σε ιαπωνικά γεν. Στη συμφωνία που θα είχε διάρκεια 30 έτη, τέθηκε ως αριθμητική βάση το ποσό του δημοσίου χρέους, με μια πολύ συγκεκριμένη ρήτρα: Εάν το γεν ενισχυόταν έναντι του δολαρίου, τότε το Κράτος θα κέρδιζε, ενώ το αντίστροφο αποτέλεσμα θα σήμαινε οικονομική ζημία για το Δημόσιο.
Όμως σε αυτή τη συμφωνία υπήρξε μια αρκετά σοβαρή παρατυπία ως προς την ρήτρα κι αυτή είχε να κάνει με το ότι ίσχυσαν με αναδρομική ισχύ πενταετίας (1995-2000) οι τιμές του γεν, όταν αυτό κινείτο ακόμη ανοδικά έναντι του δολαρίου.
Κι από εκείνο, ακριβώς, το σημείο ξεκίνησε ένα απίστευτο οικονομικό έγκλημα. Και τούτο, γιατί αν και η Ελλάδα κατόρθωσε να μπει τελικά στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, πλήρωσε ένα εξαιρετικά βαρύ τίμημα: Ενδεικτικά, μέσα στο διάστημα από το 2000 μέχρι και το 2009 το γεν υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να υποστεί ζημία συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ.
 Χρήστος Θ. Παναγόπουλος    newsbomb.gr

***  KATI ΞΕΡΕΙ! Ριπές Στουρνάρα και καμπανάκι για ΜΝΗΜΟΝΙΟ... 

~  "Η χώρα δεν χρειάζεται να επιστρέψει φέτος στις αγορές ομολόγων" , δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη του στην Wall Street Journal, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις πριν βγει στις αγορές.
"Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς (για να βγούμε στις αγορές).Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα".
Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας μιλάει για μιλάει για την ελληνική οικονομία μετά από την συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  Ο ίδιος κατηγόρησε και χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία επειδή όπως είπε διακινδύνευσαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης. "Αύξαναν τα πλεονάσματά τους την περίοδο που άλλοι προσπαθούσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας", δήλωσε.
Ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική για την έλλειψη σαφήνειας σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας πως χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνσή του, "πάμε" σε νέο μνημόνιο. "Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν αποσαφηνίσουν τη θέση τους, σε ό,τι αφορά το χρέος, και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με λογικά επιτόκια, τότε φοβάμαι πως θα είναι αναπόφευκτο ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης", υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ. "Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό" πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει τη στάση της και να συζητήσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές φτάσουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα σχόλια και οι αιχμές του κ. Στουρνάρα καταδεικνύουν μια διάσταση ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους για το πώς η χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της.  Κάποιοι από αυτούς επιθυμούν μια συμβολική επιστροφή στις αγορές μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης.   newsit.gr

***  ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ! Η Δούρου και οι οκτώ φρουροί της…

~ Όπως αναφέρει Έλληνας πολίτης στην προσωπική του ιστοσελίδα στo Facebook, η Ρένα Δούρου επισκέφθηκε το Οφθαλμιατρείο Αθηνών μαζί με… οκτώ άτομα συνοδεία.
Μάλιστα, η Περιφερειάρχης αγνόησε τους πολίτες που περίμεναν τη σειρά τους και προχώρησε πρώτη.

Μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η κα Δούρου έσπευσε να δικαιολογηθεί αλλά… μάταια…


*** Mε Nόμο του κράτους ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

~ Με ένα νομοσχέδιο-λαιμητόμος, η κυβέρνηση σκοτώνει τις αξίες και ρίχνει ένα τελειωτικό χτύπημα στην Ορθοδοξία μας και στην πορεία της κοινωνίας.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επιτρέπει σε διεμφυλικά άτομα από 17 ετών και πάνω, μέσα σε λίγα λεπτά να διορθώσουν το φύλο τους, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή γνωμάτευση ψυχιάτρου, όπως ίσχυε:
«Για τη διόρθωση του καταχωρημένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το άτομο έχει το δικαίωμα προσδιορίζει το φύλο του όχι μόνο με βάση τα χαρακτηριστικά του, όπως χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου και γεννητικά όργανα, αλλά με βάση την εσωτερική του κλίση σε ποιο φύλο νιώθει ότι ανήκει.
Το άτομο που επιθυμεί διόρθωση φύλλου, θα υποβάλλει μια αίτηση στην οποία θα αναγράφει το φύλο που θέλει και το ονοματεπώνυμο του, στη συνέχεια θα παρουσιάζεται αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου δικαστική απόφαση θα καταχωρείται στο ληξιαρχείο με απόλυτη μυστικότητα.

*** ΒΟΜΒΑ REUTERS! «H Ελλάδα στις επόμενες εβδομάδες...»...

~  Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα σε μια κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.
Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.
«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.
«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».
Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.
 newsit.gr

*** «Ο μεγάλος αδελφός» εξαρθρώνει χασισοκαλλιέργειες στη Μεσσηνία!
Δύο χασισοφυτείες με 205 δενδρύλλια ανακάλυψε το ελικόπτερο στον Ταΰγετο
Δύο χασισοφυτείες στον Ταΰγετο, μία στη Νέδουσα και μία στην Αλαγονία, εντόπισε το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο «χτενίζει» αυτές τις ημέρες την περιοχή μας και ήδη έχει εντοπίσει τρεις.
Στις δύο νέες χασισοφυτείες οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας μέτρησαν συνολικά 205 φυτά, με ορισμένα από αυτά ήδη να έχουν ξεπεράσει σε ύψος τα 2 μέτρα.
  Στη Νέδουσα
Οι χασισοφυτείες εντοπίσθηκαν από το ελικόπτερο σε δασικές περιοχές του Ταϋγέτου τη Δευτέρα το μεσημέρι και στα σημεία που υποδείχθηκαν έφτασαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Η πρώτη φυτεία εντοπίσθηκε στη δασική περιοχή «Κούβελο» στη Νέδουσα. Εκεί είχε εκχερσωθεί έκταση περίπου 200 τ.μ. και είχαν διαμορφωθεί 4 αναβαθμίδες. Σε αυτές είχαν καλλιεργηθεί 151 χασισόδεντρα ύψους από 0,50 έως 2 μέτρα. Τα φυτά ποτίζονταν με πλαστικούς σωλήνες που μετέφεραν με φυσική ροή νερό από πηγή της περιοχής.
  Στην Αλαγονία
Η δεύτερη φυτεία εντοπίσθηκε στη δασική περιοχή «Πεδινό» του οικισμού Μαχαλά στην Αλαγονία του Δήμου Καλαμάτας. Εκεί είχε εκχερσωθεί και διαμορφωθεί έκταση 50 τ.μ. και είχαν φυτευτεί 54 φυτά ινδικής κάνναβης, που είχαν ύψος από 0,40 έως 1,20 μέτρα.
Τα φυτά ποτίζονταν με πλαστικούς σωλήνες, οι οποίοι είχαν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο άρδευσης της περιοχής.
Τα χασισόδεντρα και στις δύο περιπτώσεις εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Επίσης κατασχέθηκε ο αντίστοιχος αρδευτικός εξοπλισμός.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν τις φυτείες.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Φωτιά σε εξέλιξη στο δάσος της Βασιλικής 
8 εναέρια μέσα συμμετέχουν στη μάχη με τις φλόγες στο Εξωχώρι της Μάνης στο Δάσος της Βασιλικής. 2 canadair 5 PZL και ένα ελικόπτερο προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά. Παράλληλα στις προσπάθειες κατάσβεσεις συμμετέχουν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 10 οχήματα καθώς και η ομάδα εθελοντών της ΓΑΙΑ.

Στη Μάνη και ειδικότερα στο δάσος της Βασιλικής έχει ξεσπάσει φωτιά από το μεσημέρι της Τετάρτης.
Το σημείο που καίγεται είναι δύσβατο, για αυτό έχει δοθεί εντολή να σπεύσουν και εναερία μέσα, ενώ στο σημείο φθάνουν πέρα από τα πυροσβεστικά της ΓΑΙΑ οχήματα από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, την Αρεόπολη καθώς και πεζοπόρα τμήματα από την Τρίπολη και τη ΓΑΙΑ.
Συνολικά μέχρι στιγμής στο σημείο που είναι ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Διονύσιο, είναι 40 άτομα με 12 οχήματα.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.  Φώτο αρχείου

*** Δόθηκαν οι υποτροφίες Σκιά στους 14 δικαιούχους 
 
Χθες ήταν μέρα χαράς αλλά μνήμης για το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα, καθώς επέδωσε σε δικαιούχους φοιτητές επιταγές που προήλθαν από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τα ακίνητα του Κληροδοτήματος Σκιά.
Το ποσό που μοιράστηκε χθες στους 14 υποτρόφους της περιόδου 2016-2017, μέσω επιταγών, ξεπέρασε τα 67.000 ευρώ, ενώ συνολικά ο Δήμος έχει μοιράσει όλα αυτά τα χρόνια μέσω του Κληροδοτήματος Σκιά 432.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι σε μια λιτή εκδήλωση παρέλαβαν τις επιταγές, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά πατέρας δικαιούχου, «χωρίς αυτή την υποτροφία θα είχαμε γονατίσει», υποτροφία που ανέρχεται σε 4.835 ευρώ ανά φοιτητή το έτος.
Οι υπότροφοι είναι:
1 ΞΕΝΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
2 ΜΑΥΡΙΤΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΙΩΑΝΝΟΥ
3 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
4 ΖΕΡΒΑ ΜΑΡΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
5 ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
6 ΠΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
7 ΚΑΡΚΑΛΟΥΤΣΟΥ ΜΥΡΤΩ του ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
8 ΑΛΑΓΑΣ ΡΑΦΑΗΛ – ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
9 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΦΩΤΙΟΥ
10 ΖΥΓΟΥΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ - ΑΝΝΑ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
11 ΦΑΝ ΝΙΚΕΡΚ ΝΑΤΑΛΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ
12 ΚΟΜΠΟΧΟΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ
13 ΜΠΟΥΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
14 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΑΓΓΕΛΟΥ.
Π.Μπ.

***  Ακόμα μια φυτεία με 274 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε το ελικόπτερο της αστυνομίας στη Μεσσηνία! (φωτογραφίες) 
 
Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στη Μεσσηνία 
Κατασχέθηκαν -274- δενδρύλλια κάνναβης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών 
  Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, σήμερα (12.7.2017) το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση, σε δασική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, κατά την οποία εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος και κατάλληλα εκχερσωμένος χώρος, στον οποίο καλλιεργούνταν συνολικά -274- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,2 έως 2,5 μέτρα περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια των φυτών κάνναβης.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων, που καλλιεργούσαν τη φυτεία.

***  Στον αέρα παραμένουν χιλιάδες παραγωγοί στη Μεσσηνία λόγω Δασικών Χαρτών 
Η απόφαση των αρμόδιων Αρχών να δρομολογήσουν τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων ΟΣΔΕ με αυτά των αναρτημένων χαρτών επιβεβαιώνεται με την εγκύκλιο που εξέδωσε, τις προηγούμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, χιλιάδες παραγωγοί, αυτήν τη στιγμή, παραμένουν στον αέρα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», πάνω από 440.000 δηλωμένα αγροτεμάχια στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2017 επικαλύπτονται ολικώς ή μερικώς με δασικούς χάρτες. Εκτιμάται ότι η επικαλυπτόμενη έκταση με δασικούς χάρτες ξεπερνά το 1,3 εκατ. στρέμματα! Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα.
  Νέο αίτημα παράτασης
Την παράταση του χρόνου υποβολής των αντιρρήσεων από την πλευρά των αγροτών που λήγει στις 27 Ιουλίου, όσον αφορά στα αγροτεμάχια που φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις με βάση τους δασικούς χάρτες, ζητεί με επιστολή της προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εταιρεία ΓΑΙΑ Επιχειρείν.
Παράλληλα, ζητεί η παράταση να συνοδευτεί «από την περιγραφή μιας αυστηρά καθορισμένης και ρεαλιστικής –ως προς την εφαρμογή της– διαδικασίας, που θα εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες και θα εξασφαλίζει τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών».
Σε διαφορετική περίπτωση, δεδομένου ότι η κατοχύρωση αγροτεμαχίων ως δασικών έχει σχέση με την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, αλλά και με το ποσό των επιδοτήσεων που αναλογούν στους παραγωγούς, επισημαίνεται στην επιστολή, «η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι εκρηκτική για τον αγροτικό κόσμο».
Το αποτέλεσμα των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ των δηλώσεων ΟΣΔΕ (δηλώσεις καλλιέργειας που έχουν υποβάλει οι παραγωγοί) και των δασικών χαρτών δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από είκοσι ημέρες.
  Στατιστικά
Στατιστικά στοιχεία για τους δεκατρείς (13) νομούς της χώρας, όπου εντάσσονται κυρίως οι αναρτημένες περιοχές, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συνολικά 430.000 αγροτεμάχια, δηλαδή ένα στα τέσσερα δηλωμένα αγροτεμάχια (24%), εμφανίζονται να έχουν επικάλυψη με δασική έκταση, η οποία ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 37% της συνολικής τους έκτασης. Περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς (55%) που υπέβαλαν αίτηση ΟΣΔΕ εμφανίζονται να έχουν τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο στο οποίο υπάρχει μερική ή ολική επικάλυψη με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες (σε κάποιους νομούς φτάνουν το 70%).
Η συνολική επικαλυπτόμενη έκταση καλύπτει 1.250.000 στρέμματα δηλωμένων - επιλέξιμων εκτάσεων, δηλαδή το 8% της συνολικά δηλούμενης έκτασης σε αυτούς τους νομούς. Σε κάποιους από αυτούς, η συνολική φερόμενη ως δασική έκταση προσεγγίζει το 15% των δηλωμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων λήγει στις 27 Ιουλίου, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε η εντολή στα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), των οποίων η ΓΑΙΑ Επιχειρείν έχει το συντονισμό, να ενημερώσουν τους παραγωγούς.
«Μέσα στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, τα εμπλεκόμενα ΚΥΔ καλούνται να ενημερώσουν 120.000 παραγωγούς ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρουσιάζουν επικαλύψεις με τους δασικούς χάρτες και να τους κατευθύνουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών» επισημαίνεται στην επιστολή, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Σημειώνεται όμως ότι ακόμα και αν ενημερωθούν οι παραγωγοί, η διαδικασία απαιτεί χρόνο (π.χ. απαιτείται η κατάθεση τοπογραφικού), ενώ παράλληλα τα κατά τόπους δασαρχεία ζητούν διαφορετικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς.

***  Ορκωμοσίες στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου
(φωτογραφίες και βίντεο) 
Τα πτυχία τους έλαβαν σήμερα 82 απόφοιτοι της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Ειδικότερα οι ορκωμοσίες ξεκίνησαν με πρώτη αυτή του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στις 11 το πρωί παρουσία του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Ευστράτιου Γεωργόπουλου, του Προέδρου του Τμήματος Οδυσσέα Σπηλιόπουλου καθώς και του Διευθυντή των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων Στέφανου Γιακούματου.
Στις 12:30 ξεκίνησε αυτή του  Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΜΥΠ &ΤΑ), παρουσία του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Ευστράτιου Γεωργόπουλου, του Αντιπροέδρου του Τμήματος Θοδωρή Κοτσιλιέρης καθώς και του Διευθυντή των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων Ιωάννη Παπουτσή
Να σημειωθεί τέλος ότι και οι δύο ορκωμοσίες πραγματοποιηθήκαν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος.                                                    
Αύριο Πέμπτη  και ώρα 12:00 θα συνεχιστούν οι ορκωμοσίες  αυτή τη φορά για τη  Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής και ειδικότερα για το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων καθώς και για το ΤμήμαΤεχνολογίας Τροφίμων
   Τα ονόματα των σημερινών πτυχιούχων
Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥΜΥΡΣΙΝΗ
ΑΝΤΩΝΑΙΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΙΩΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΑΛΕΞΙΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΑΝΤΖΗΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ
ΚΑΤΣΙΒΑΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΟΥΓΙΑΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΡΙΚΚΑΣΟΦΙΑ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΑΡΙΝΗΣΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΟΥΧΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΑΚΑΛΗΝΙΚΟΥΛΑ
ΜΠΕΓΚΑΪΣΟΝΙΛΑ
ΝΙΦΟΡΑΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΠΑΝΤΩΤΗΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΟΛΙΤΗΣΗΛΙΑΣ
ΡΕΝΙΕΡΗΑΝΔΡΙΑΝΑ
ΤΖΙΩΡΤΖΙΔΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΡΗΣΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΨΑΛΛΑΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΜΥΠ &ΤΑ) 
   
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΥΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΒΕΛΟΥΤΣΟΥΜΑΡΙΑ
ΓΑΚΗΜΑΡΚΕΛΑ
ΓΚΙΖΑΔΗΜΗΤΡΑ
ΖΑΝΝΙΚΟΥΑΝΘΗ
ΓΚΙΩΝΗΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΖΕΜΠΕΡΛΙΓΚΟΥΙΩΑΝΝΑ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΜΟΥΣΟΥΛΗΑΝΔΡΙΑΝΗ
ΚΑΤΣΑΪΔΩΝΗΧΡΙΣΤΙΝΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΚΕΣΙΔΗΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΝΤΟΜΑΝΩΛΗΜΑΡΙΑ
ΚΟΝΤΟΥΑΡΙΣΤΕΑ
ΛΟΥΒΙΤΑΚΗΜΑΡΙΑ
ΜΑΤΖΑΡΗΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΜΠΕΛΛΟΥΝΑΝΤΙΑ
ΜΠΙΛΙΑΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΠΙΤΖΑΑΝΔΡΙΑΝΑ
ΝΑΚΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΝΙΚΗΤΕΑΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥΔΗΜΗΤΡΑ
ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΠΑΝΑΓIΩΤΑ
ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΠΠΑΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΣΟΛΑΡΙΤΖΕΞΟΝ
ΠΡΙΦΤΗΙΝΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΗΕΙΡΗΝΗ
ΣΤΡΙΜΜΕΝΟΣΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥΔΗΜΗΤΡΑ
ΤΣΙΡΑΚΥΡΙΑΚΗ
ΤΩΡΟΥΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
 Βίντεο : Ορκωμοσία ΤΕΙ Πελοποννήσου- Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 12-7-2017 , https://youtu.be/wWMYq1DQoQY .-
Βίντεο 2 : Ορκωμοσία ΤΕΙ Πελοποννήσου- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΜΥΠ &ΤΑ) 12-7-2017 , https://youtu.be/7xMIbG2-kJo  .-

***   «Ήχοι και θρύλοι της Μεσογείου» σήμερα στην Καλαμάτα με τη Νεκταρία Καραντζή 
Στο πλαίσιο του κύκλου των θερινών εκδηλώσεων με τίτλο «… με φως καταμεσής του κόσμου» στον προαύλιο χώρο του εκθεσιακού χώρου του ΛΕΚ, που στεγάζει τη «Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια», επί της οδού Σταδίου 64 στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, με ήχους και θρύλους της Μεσογείου, με τη Νεκταρία Καραντζή.
Μελωδίες, παραλογές και τραγούδια της αγάπης που ανασταίνουν την ομορφιά και την αξία της λαϊκής μας κληρονομιάς συναντούν μουσικούς θρύλους, ιστορίες και μαγεμένα μυστικά που ταξιδεύουν αιώνες τώρα στα νερά της Μεσογείου, παρηγορώντας και μεγαλώνοντας αμέτρητους κύκλους γενεών, μέσα από τη φωνή της Ελληνίδας ερμηνεύτριας που ο διεθνής Τύπος έχει χαρακτηρίσει ως «ιέρεια» της αρχέγονης μουσικής και ιδανική ερμηνεύτρια της γυναικείας βυζαντινής υμνωδίας.
Συμπράττουν οι μουσικοί: Carmelo Siciliano (λαούτο),
Κωνσταντία Δούκα (ούτι), Παναγιώτης Μπάρλος (βιολί),
και Οδυσσέας Στεφανής (κρουστά).
Προπώληση εισιτηρίων στο κτήριο του ΛΕΚ «Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια» κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χώρου της έκθεσης.
Τηλέφωνο: 2721086923
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

***  «O μαγικός κόσμος της βιώσιμης διατροφής» - Η «Costa Navarino» και το WWF Ελλάς παρουσιάζουν έκθεση 
Η Costa Navarino, ο πρότυπος αειφόρος προορισμός στη Μεσόγειο, και το WWF Ελλάς ξεκινούν τη συνεργασία τους με μια πρωτότυπη έκθεση που συνδέει το περιβάλλον με τη διατροφή.
Παιδιά και γονείς που θα διαμένουν στην Costa Navarino το διάστημα 20-23 Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να στραφούν σε πιο υγιεινές και φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές επιλογές.
Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να περιηγηθούν στα 6 βιωματικά εργαστήρια της έκθεσης και να ενημερωθούν για το πώς ότι επιλέγουμε να καταναλώσουμε έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, θα μάθουν πως η συμπερίληψη άφθονων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων και τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, θωρακίζουν τον οργανισμό μας και ταυτόχρονα περιορίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η έκθεση θα στεγαστεί στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου House of Events και θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες από τις 10.00 έως τη 13.00 και από τις 17.00 έως τις 22.00.
Η Costa Navarino πιστεύει και επενδύει σταθερά στη σύνδεση τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης. Με στόχο την προβολή της γαστρονομικής μας κληρονομιάς στους επισκέπτες, και την ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή διατροφή και τα οφέλη της, διοργανώνει βιωματικές δραστηριότητες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στηρίζουν και αποτελούν πρότυπο για την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, διατηρεί τους δικούς της βιολογικούς ελαιώνες, αμπελώνες, λαχανόκηπους και βοτανόκηπους που αναγεννούν τοπικές ποικιλίες, και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την αγροτική παραγωγή.
Παράλληλα, έχει δημιουργήσει τη σειρά αγροτικών προϊόντων Navarino Icons που παρασκευάζονται σε συνεργασία με μικρούς και μεσαίους τοπικούς παραγωγούς και εξάγονται σε όλον τον κόσμο προωθώντας τη μεσσηνιακή γαστρονομία.
Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, την εκπαίδευση τοπικών αγροτών, τη δημιουργία πρότυπων καλλιεργειών, καθώς και την προβολή της μεσσηνιακής γαστρονομίας.
Η συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της Costa Navarino για την ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενημέρωσης για τα οφέλη της βιώσιμης διατροφής. Πρόκειται για μια συνεργασία που αναμένεται να αποτελέσει την αρχή για πολλές ακόμα τέτοιες πρωτοβουλίες.

***  23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή 
Όταν ένα Διεθνές Φεστιβάλ καταφέρνει να σταθεί όρθιο μέσα από τόσες δυσκολίες για 23 χρόνια, μόνο τυχαίο και ασήμαντο δεν μπορεί να θεωρείται. Έτσι, λοιπόν, την προσεχή Παρασκευή θα γίνει η πρεμιέρα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με κύρια χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης να είναι η μεγαλύτερη διάρκεια και το ανεβασμένο επίπεδο συμμετοχών σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Για το φετινό Φεστιβάλ μίλησαν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας μαζί με την πρόεδρο της «Φάρις», καθώς και την καλλιτεχνική διευθύντρια.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε χαρούμενος, αφού και φέτος η πόλη μας κατάφερε να κρατήσει όρθιο το Φεστιβάλ παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αφού και ο Δήμος και το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, κατάφεραν να την εξασφαλίσουν.
Παράλληλα, συνεχάρη την καλλιτεχνική διευθύντρια για την προσπάθεια που κατέβαλλε για το φετινό Φεστιβάλ, όπως και την πρόεδρο της «Φάρις», καθώς - όπως υποστήριξε- διαχειρίζονται άριστα τα οικονομικά ζητήματα σε μια εποχή λιτότητας.
Από πλευράς Δήμου, είπε ότι προσπαθούν η πόλη να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και «να επουλωθούν πράγματα που πληγώνουν την εικόνα της».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, ευχαρίστησε την καλλιτεχνική διευθύντρια, καθώς και το Δήμο Καλαμάτας, για τη στήριξη, όπως και τους χορηγούς και τους εθελοντές που βοηθούν για την επιτυχία του 23ου Φεστιβάλ Χορού.
Κλείνοντας δήλωσε χαρούμενη και συγκινημένη που όλα είναι έτοιμα.
Κάλεσμα στον κόσμο απηύθυνε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, αφού χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Χορού μια γιορτή προς αυτόν, γιορτή για τέχνη, που χωρίς τους ανθρώπους δεν έχει νόημα.
Μιλώντας για τους χώρους που θα διεξαχθεί το φετινό Φεστιβάλ, είπε ότι είναι πολλοί, αφού ξεκινούν από την παραλία της πόλης και φθάνουν μέχρι το Κάστρο.
Στην ίδια, πάντως, δίνουν μεγάλη χαρά συνεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο και του φετινού Φεστιβάλ, όπως με το Δημοτικό Ωδείο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Με τη σειρά της ευχαρίστησε τα υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού, καθώς και το Δήμο Καλαμάτας για τη φετινή βοήθεια.
Σχετικά με την προπώληση των εισιτηρίων, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ υπενθύμισε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν εισιτήρια και ηλεκτρονικά, όπως και στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.   Π.Μπ.
Βίντεο :23 ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | 2017 , https://youtu.be/tMTrHxHrjXw  .-

***  Στη Βουλγαρία μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 
Το τελευταίο ταξίδι στην παραδουνάβια πόλη της Βουλγαρίας, Silistra, πραγματοποίησαν από 30 Ιουνίου μέχρι 4 Ιουλίου καθηγητές και συντονιστές των χωρών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα Εrasmus+ “Partageons nos valeurs dans l’effort” (Προσπαθούμε με κοινές αξίες), προσκεκλημένοι του Λυκείου “Peyo Yavorov”.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η συγγραφή της τελικής έκθεσης που οφείλουν οι εταίροι των έξι χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ιταλίας και Ελλάδας) να παραδώσουν στο φορέα της χώρας τους με τη λήξη του προγράμματος.
Το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας εκπροσώπησε η συντονίστρια Ουρανία Σκλήκα και ο Νικόλαος Λάγιος, καθηγητής Αγγλικών.
Στα δε δύο χρόνια διάρκειας του προγράμματος εφαρμόσθηκαν καινοτόμες μέθοδοι στα σχολεία των εταίρων, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η σωστή αθλητική συμπεριφορά διαμορφώνει και μελλοντικούς ενεργούς ενάρετους πολίτες, ταξίδεψαν, επικοινώνησαν, συμμετείχαν σε πλήθος δραστηριοτήτων, έφθασαν στο επίπεδο Α1 της Γαλλικής Γλώσσας και γενικότερα ωφελήθηκαν πολλαπλά.
Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε γονείς, καθηγητές και μαθητές όλων των χωρών να έρθουν πιο κοντά, να γνωρίσουν οι μεν τους δε και να συνδεθούν με δεσμούς φιλίας, αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης. 

***  Επέστρεψε στη φυλακή με 12 χρόνια κάθειρξης 52χρονος για χασισοφυτεία αλλά γλίτωσε τα ισόβια 
Σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας 52χρονος, DNA του οποίου ταυτοποιήθηκε σε χασισοφυτεία με 240 δενδρύλλια που ανακαλύφθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας πέρυσι τον Ιούλιο στη δασική περιοχή «Γκολέμη», μεταξύ Νεοχωρίου και Κροντηρέ του Δήμου Οιχαλίας.
Ο 52χρονος αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή, υποστηρίζοντας ότι η γόπα τσιγάρου που βρέθηκε στη φυτεία και έφερε το DNA του είχε μεταφερθεί εκεί από τους προηγούμενους μήνες που πήγαινε στην περιοχή για να μαζέψει ξύλα. Ωστόσο, δεν έγινε πιστευτός από το δικαστήριο, το οποίο δεν τον έκρινε ένοχο για την επιβαρυντική περίσταση ότι από την πώληση ναρκωτικών προσδοκούσε όφελος μεγαλύτερο των 75.000 ευρώ, κατηγορία που θα του επέφερε ισόβια κάθειρξη, αλλά αποφάσισε η έφεσή του να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και επέστρεψε στις φυλακές.
  Από τα αποτσίγαρα
Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών κατέθεσε πως η φυτεία είχε αναπτυχθεί σε έκταση περίπου 100 τ.μ. και εκτεινόταν σε 3 αναβαθμίδες. Στο έδαφος βρήκαν φυτεμένα 185 φυτά με ύψος από 0,30 έως 1,70 μέτρα, ένα ξερό φυτό που είχε κρεμάσει σε δέντρο, άλλα τρία σε άλλο σημείο και δυτικά της φυτείας ένα πλαστικό κιβώτιο με μικρά δενδρύλλια φυτεμένα, όπου υπήρχαν ξερά, αλλά και 51 χλωρά σε μικρή ανάπτυξη.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι σε πλήρη ωρίμανση θα μπορούσε να αποκομίσει τουλάχιστον μισό κιλό χασίς από το κάθε δέντρο, ενώ μέσα από το χώρο της φυτείας συνέλεξαν διάφορα εργαλεία και αποτσίγαρα. Πρόσθεσε επίσης, ότι πληροφορίες που  συνέλεξαν από την περιοχή «φωτογράφιζαν» ως ύποπτους τον κατηγορούμενο και τα αδέλφια του.
  Αρνήθηκε
Εξήγησε δε ότι σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από τη φυτεία βρίσκεται ο στάβλος του αδελφού του κατηγορούμενου, ενώ τόνισε πως για να πάει κάποιος στη φυτεία έπρεπε να περάσει από το στάβλο. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι το 2014 είχε βρεθεί κι άλλη φυτεία στην περιοχή, είχαν πάρει DNA του κατηγορούμενου, αλλά δεν είχε προκύψει κάποιο στοιχείο. Αυτή τη φορά, όμως, το DNA από ένα αποτσίγαρο ταυτοποιήθηκε με το δικό του και έτσι εκδόθηκε ένταλμα και συνελήφθη το Δεκέμβριο.
Τέλος, σημείωσε ότι η φυτεία ποτιζόταν με λάστιχο που ερχόταν από παρακείμενο αγωγό ύδρευσης.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι είναι άδικα στη φυλακή, δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά, ούτε καν είναι χρήστης και πως στην περιοχή εκεί πήγαινε το χειμώνα και την άνοιξη για να μαζέψει ξύλα. Έτσι, δικαιολόγησε και την ύπαρξη του αποτσίγαρου με το DNA του. Ισχυρίσθηκε, επίσης, πως όταν αυτός πήγαινε στην περιοχή, δεν είχε δει αν υπάρχει φυτεία.
Το δικαστήριο, πάντως, δε δέχτηκε τις εξηγήσεις του και έκρινε πως είχε συμμετοχή στην καλλιέργεια της χασισοφυτείας και τον καταδίκασε.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Πάνω στο πεζοδρόμιο… 
Δεν υπάρχει απόγευμα που να περνάς από τη Ναυαρίνου και να μη βλέπεις παρκαρισμένο όχημα πάνω στο πεζοδρόμιο στο συγκεκριμένο σημείο, λίγο πριν από τη διασταύρωση με την Αύρας.
Η Δημοτική Αστυνομία σπάνια κάνει την εμφάνισή της, εκτός της «Γαλάζιας Νύχτας», στην παραλία, οπότε τις περισσότερες φορές ανενόχλητοι όσοι επιθυμούν παρκάρουν στο πεζοδρόμιο, αδιαφορώντας φυσικά για το πώς θα κινηθούν οι υπόλοιποι πάνω σ’ αυτό.
Να σημειωθεί ότι και κατά το παρελθόν επανειλημμένως έχουν «φωτογραφηθεί» αυτοκίνητα να παρκάρουν στο ίδιο σημείο.  Κ. Γαζ.

***  3η η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής ελαιολάδου 
Το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου κατέχει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία, καθώς και τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη κατά την εμπορική περίοδο 2016-2017, με παραγωγή που έφτασε τους 260.000 τόνους.
Το παραπάνω στοιχείο συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Βόρειας Αμερικής (North American Olive Oil Association – NAOOA), η οποία δίνει πληροφορίες τόσο για την παγκόσμια παραγωγή όσο και για την κατανάλωση της τελευταίας πενταετίας και σας παρουσιάζει για πρώτη φορά η «ΥΧ». Σύμφωνα με αυτήν, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία σεζόν ανήλθε σε 2.713.500 τόνους, μειωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη, που ήταν 3.159.500 τόνοι.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Ισπανία, με παραγωγή 1.311.000 τόνους, καταλαμβάνοντας το 43% της παγκόσμιας παραγωγής την τελευταία πενταετία. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία τη σεζόν 2016-2017 είδε την παραγωγή της να μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ συγκριτικά με την προηγούμενη του 2015-2016 και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ωστόσο, κατά μέσο όρο στην πενταετία 2012-2017 κατέχει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 13%.
Εικόνα μειωμένων παραγωγών παρουσίασαν την τελευταία σεζόν και η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Αλγερία, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η παραγωγή στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, αύξηση της παραγωγής τους είδαν στην Τουρκία (177.000 τόνους από 143.000) και στην Αίγυπτο (27.000 τόνους από 25.000).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και για την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου τη χρονική περίοδο 2016-2017. Πρωταθλήτρια στην παγκόσμια κατάταξη κατανάλωσης είναι η Ιταλία, με 562.000 τόνους, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 505.000 τόνους και οι ΗΠΑ με 306.000 τόνους. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με 140.000 τόνους, και έπονται η Τουρκία με 130.000 τόνους και η Γαλλία, με 107.000 τόνους, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ρωσία με μόλις 19.000 τόνους.
  Πρωταθλητής στην κατανάλωση ο Έλληνας
Αν και η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην κατανάλωση, ωστόσο, έχει την πρωτιά στην κατά κεφαλή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνας καταναλώνει 15,1 λίτρα ελαιολάδου. Ακολουθούν η Ισπανία (12,1 λίτρα), η Ιταλία (10,5 λίτρα), η Πορτογαλία (7,5 λίτρα) και η Συρία (7,1 λίτρα). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κίνα, με μόλις 0,03 λίτρα κατανάλωση ανά άτομο.
  Εισαγωγές – εξαγωγές
Στην ίδια έκθεση αναφέρονται και οι κύριες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο που κρατούν τόσο το παιχνίδι των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν, οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο εισαγωγέα ελαιολάδου στον παγκόσμιο χάρτη, με ποσοστό 38%, ενώ ακολουθούν με πολύ μικρότερο ποσοστό η Ιταλία με 9% και η Ιαπωνία με 7%.
Από την άλλη πλευρά, κύρια εξαγωγική χώρα ελαιολάδου είναι η Ισπανία με ποσοστό 43%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 25%, η Τυνησία με 10%, η Πορτογαλία με 6%, η Τουρκία με 4% και το Μαρόκο με 3%, με την Ελλάδα να κατέχει το 1%.
  Της Ανθής Γεωργίου (Ύπαιθρος Χώρα)

***  Αλ. Χαρίτσης: «Το 90% των πόρων του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες» 
Στη διττή προσπάθεια της κυβέρνησης, ν΄ αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να ξαναφέρει την ανάπτυξη, η οποία δεν θα πατά σε πήλινα πόδια, επικέντρωσε το λόγο του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.
«Προσπαθούμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι από τους πόρους, που θα διατεθούν μόλις το 10% θα είναι για την Αττική, ενώ πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ενίσχυση της μεταποίησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νεοφυών επιχειρήσεων, του αγροτικού τομέα και του τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ασκήθηκε έντονη κριτική για καθυστερήσεις, που ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες και απώλεια κονδυλίων και ειδικά στο αγροτικό ΕΣΠΑ.
Βουλευτές της ΔΗΣΥ, με πρώτο ομιλητή το Γιώργο Αρβανιτίδη σημείωσαν πως ο κ. Χαρίτσης μπορεί να μην έχει προσωπική ευθύνη και να γίνεται δουλειά από μέρους του, όμως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, σε ό, τι αφορά στις επενδύσεις, στην απορρόφηση κονδυλίων, στην ένταξη νέων έργων κ.ά., έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, κατηγόρησαν για μεγάλες καθυστερήσεις ως προς τον αγροτικό τομέα, οι οποίες ελλοχεύουν τον κίνδυνο απωλειών κονδυλίων και για τη Γεωργία και για την Αλιεία.
Κριτική άσκησαν και στο κομμάτι των επενδύσεων ο Γιάννης Κουτσούκος αλλά και στο θέμα της υγείας, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Μιχάλης Τζελέπης, τομεάρχης Αγροτικού τη ΔΗΣΥ ξιφούλκησε για καθυστερήσεις σε έργα στον αγροτικό τομέα, ενώ κριτική ασκήθηκε και για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, ειδικά από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Διατυπώθηκε η άποψη πως για να προσελκυστούν επενδύσεις, δεν μπορεί να παραμείνει ίδιο το φορολογικό καθεστώς ούτε να υπάρχουν τόσο γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Προβλήματα και καθυστερήσεις, κατήγγειλαν, από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Θανάσης Μπούρας, ο οποίος μίλησε για δείκτες που δε συντρέχουν με την ανάπτυξη, ενώ κατά των πολιτικών που ασκήθηκαν και στο παρελθόν και σήμερα τάχθηκαν ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) και ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), που τόνισε πως πρέπει να δούμε τους συγκεκριμένους δείκτες, που αφορούν στην ανάπτυξη. Κριτική άσκησε πάντως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ο σκοπός δεν είναι να έχουμε μόνο ανάπτυξη αλλά και ποιοι την καρπώνονται, αφού και ο τουρισμός αυξάνεται στα μεγέθη του, αλλά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν ωφελούνται απ΄ αυτού του είδους την ανάπτυξη.
  Αντιπαραθέσεις για τους αναπτυξιακούς νόμους
 Για ακατάσχετη καταστροφολογία κατηγόρησε εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, για έλλειψη σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου. Ανάλογη ήταν και η στάση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμη Δημητριάδη για το θέμα της αναπτυξιακής πολιτικής, που εφαρμόστηκε ενώ κι ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει πολιτικές δεκαετιών, που οδήγησαν στην καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας κάνοντας λόγο για «οικοδόμους» και «κατεδαφιστές».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να συνδεθεί ο επενδυτικός νόμος με τις θέσεις εργασίας, που κόστιζαν υπέρογκα, στο ελληνικό κράτος αλλά δεν δημιουργούσαν πραγματική ανάπτυξη.
Εξήγησε πως αυξήθηκε για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα ως προς το εθνικό σκέλος που είναι σήμερα 1 δις ευρώ, το 2019 θα φτάσει τα 1,6 δις ευρώ, ενώ σημείωσε ότι μόλις το 10% των πόρων θα διατεθεί στην Αττική και όλα τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο κ. Χαρίτσης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία και κατηγόρησε βουλευτές της αντιπολίτευσης, ότι «διαγράφουν την πραγματικότητα» και «ό,τι περισσεύει η υποκρισία», αφού η απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο του 2009, για το πρόγραμμα 2007-13, δεν ξεπερνούσε το 1,5%, ενώ ήδη υπάρχουν προσκλήσεις 11 δις ευρώ και 10 δις ευρώ εντάξεις, δηλαδή πάνω από το μισό ΕΣΠΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «δεν τα κάναμε όλα τέλεια» αλλά από το 2016 το ΥΠΟΑΝ συνήψε συμφωνίες ύψους 2, 4 δις ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που ήταν ρεκόρ πενταετίας. Υπογράμμισε πως περισσότερα από 1,4 δις ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία.
Σημείωσε μάλιστα ότι από τη δουλειά, όπως είπε, που έγινε τα δυο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Οικονομίας ενεργοποιήθηκαν και διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 11 δις ευρώ, κάτι που αναγνωρίζεται και από την ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Αντιπαράθεση για το ΕΣΠΑ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χαρίτσης, κατηγόρησε ότι από την πλευρά Λοβέρδου, επιχειρείται «ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και μίλησε για ανιστόρητη και απολίτικη προσέγγιση» αλλά επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι σε ελάχιστες οικογένειες μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ, με τα προηγούμενα ΕΣΠΑ.
Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται μοριοδότηση των επιχειρήσεων με το νέο σύστημα αδειοδότησης και το νέο πληροφοριακό σύστημα αδειοδοτήσεων και ήδη 3.200 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα. Επανέλαβε πως περίπου 800 είναι οι αιτήσεις για ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ και δέχτηκε την επισήμανση Καραθανασόπουλου, για το γεγονός ότι το διακύβευμα είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.

***  Νεκρός βρέθηκε στον Υμηττό αστυνομικός που είχε εξαφανιστεί τον Απρίλιο 
Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή κυρά Ελένη Υμηττού 38χρονος αστυνομικός που είχε εξαφανιστεί από τις 25 Απριλίου από το σπίτι του στην Καισαριανή.
Δίπλα στη σορό του αστυνομικού βρέθηκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και το υπηρεσιακό του όπλο. Η σορός βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και η έκθεση του ιατροδικαστή αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια θανάτου.
Ο 38χρονος αστυνομικός είχε πάρει μαζί του το υπηρεσιακό του όπλο, όταν είχε εξαφανιστεί από την Καισαριανή, το απόγευμα της Τρίτης 25 Απριλίου 2017.
Επίσημα, η ταυτότητα του νεκρού θα ανακοινωθεί μετά την εξέταση γενετικού υλικού. Η σορός εντοπίστηκε από περιπατητή δίπλα σε μονοπάτι που χρησιμοποιούν περιπατητές και ποδηλάτες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ***  Air Condition: Ένα μηχάνημα επιβίωσης για τις ημέρες του καλοκαιριού 
Ασυντήρητα τo 90% των κλιματιστικών
Όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο επιτακτική γίνεται  η ανάγκη ύπαρξης κλιματιστικών σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, καθώς τις μέρες που υπάρχει καύσωνας σώζει ζωές. Έτσι έχει γίνει  απαραίτητο για  κάθε ελληνικό σπίτι.
Το «Θάρρος» μίλησε με τον πρόεδρο των πιστοποιημένων ψυκτικών της Μεσσηνίας Ιωάννη Βετουλάκη, που μας τόνισε κάποια πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, αλλά και να προσέχουμε πριν και μετά την αγορά ενός κλιματιστικού.
Όπως μας είπε αρχικά ,ο καταναλωτής θα πρέπει, κατά την έρευνα αγοράς, να προσέχει αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο επώνυμο και να μελετά τους όρους της εγγύησης που το συνοδεύουν.
Επίσης , ο καταναλωτής να ενημερώνεται για το αν υπάρχει διαθέσιμο στοκ ανταλλακτικών, αλλά αυτό  βέβαια το τελευταίο είναι κάτι που δε μπορεί εύκολα να το γνωρίζει και για αυτό έχει μεγάλη  σημασία το πόσο επώνυμο είναι ένα
 Πόσο κοστίζει
Σχετικά με τα χρήματα που πρέπει να διαθέσει κάποιος για την αγορά ενός σχετικά καλού κλιματιστικού αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος, αλλά μια τιμή που αποτελεί την αρχή είναι τα 300 ευρώ.
  Η σημασία των btu
Ένα άλλο θέμα που μας τόνισε ο κ. Βετουλάκης είναι το ζήτημα των μονάδων μέτρησης της θερμότητας και ψύξης γνωστά πλέον και ως btu. Για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός χώρου απαιτείται  και η επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος.
Ένας μέσος όρος υπολογισμού είναι τα btu επί 2,2 αντιστοιχούν στα τετραγωνικά του χώρου που πρόκειται να ικανοποιήσει. Για παράδειγμα ένα μηχάνημα 12000 btu καλύπτει ιδανικά ένα χώρο 26,4 τετραγωνικών μέτρων.
  Η κατανάλωση του ρεύματος
Όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος που είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο ,ειδικά τις ημέρες που το μηχάνημα είναι πολλές  ώρες σε λειτουργία,  το κόστος κατανάλωσης σύμφωνα με τον κ. Βετουλάκη διαφέρει ανάλογα με το τι ζητά ο καταναλωτής.
Έτσι μας είπε ότι , αν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμοί και ο καταναλωτής θέλει μέσα στο σπίτι να έχει 18 βαθμούς με ένα καινούργιας τεχνολογίας μηχάνημα πάντα, αυτό δουλεύει στο φουλ και  σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση, από το να θέλουμε 30 βαθμούς Κελσίου από αυτό, αφού θα δουλεύει σε πιο λίγες στροφές ο κινητήρας του μηχανήματος.
  Η ιδανική θερμοκρασία
Σχετικά με την επιλογή κάποιων να ρυθμίζουν το Air Condition στους 18 βαθμούς ενώ η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγάλη π.χ. 40 βαθμοί, ο κ. Βετουλάκης μας είπε ότι αυτό είναι λάθος, εκτός αν ο χρήστης είναι συνεχώς στον ίδιο χώρο και του αρέσει το πολύ κρύο.
Αν κάποιος μπαινοβγαίνει από το χώρο που λειτουργεί το μηχάνημα η ιδανική διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός είναι στους 10 βαθμούς.
  Η κίνηση αγοράς των ημερών
Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ο πρόεδρος των ψυκτικών μας είπε ότι η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα, αφού πολλοί είναι αυτοί που την τελευταία στιγμή «τρέχουν» για να αγοράσουν κλιματιστικό, ενώ πολλά είναι τα τηλέφωνα για βλάβες η συντηρήσεις σε αυτά.
Η κρίση όπως μας είπε έχει επηρεάσει πολύ και αυτό τον χώρο, αφού το 90% των χρηστών άφησε τα μηχανήματα του ασυντήρητα και έτσι όλοι μαζί ζητούν διόρθωση των βλαβών και συντηρήσεις.
Ενώ ακόμα υπάρχουν και αυτοί που πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν άλλη μια χρονιά χωρίς κλιματισμό, κάτι που σε ελάχιστες περιπτώσεις συνέβη. Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν  μαζικά τους καταναλωτές να ζητούν άμεσα την τοποθέτηση ενός κλιματιστικού.
  Η συντήρηση του μηχανήματος
Αναφερόμενος στη συντήρηση ο κ. Βετουλάκης μας είπε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν είναι απλά το θέμα να πλυθούν τα φίλτρα, αλλά πρέπει το μηχάνημα να καθαρίζεται εσωτερικά με χημικά.
Για αυτό το ζήτημα επισήμανε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ποιος τους κάνει τη συντήρηση, αφού υπάρχουν καταγγελίες στο σωματείο ότι κάποιοι επιτήδειοι κάνουν συντήρηση στο μηχάνημα με ένα μπουκάλι νερό.
Το ζήτημα είναι να γίνει συντήρηση με τα κατάλληλα χημικά, ώστε και να απολυμανθεί σωστά αλλά και να καθαριστεί.
  Η σωστή τοποθέτηση
Πέρα από τη συντήρηση,  μεγάλη σημασία έχει και η εγκατάσταση του μηχανήματος όπως τόνισε ο πρόεδρος των ψυκτικών, αφού, αν ένα μηχάνημα τοποθετηθεί τυχαία , αποτελεί  μεγάλο σφάλμα.
Έχει σημασία και η θέση που θα μπει και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, αφού για παράδειγμα τα inverter πρέπει να έχουν το λιγότερο 2,5 με 3 μέτρα σωλήνα ανάμεσα στα δύο μέρη του κλιματιστικού, διαφορετικά καταστρέφεται το μηχάνημα.
  Οι πιστοποιημένοι ψυκτικοί
Ρωτώντας για το πώς ο καταναλωτής μπορεί να καταλάβει αν ένας ψυκτικός είναι πιστοποιημένος και αδειούχος, ο πρόεδρος αυτών μας είπε ότι ο πελάτης μπορεί να ζητά από αυτόν που καλεί, να του επιδεικνύει την άδειά του.
Το 99% των πιστοποιημένων ψυκτικών ανήκει στο σωματείο και έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλεί και στο τηλέφωνο του σωματείου που είναι το 2721087590 και να ενημερώνεται σχετικά.
  Πως άντεχαν στο παρελθόν χωρίς ac
Σχετικά με το συνηθισμένο που αναρωτιόμαστε όλοι πως ζούσε ο κόσμος κάποτε χωρίς κλιματιστικά ο κ. Βετουλάκης μας εξήγησε ότι στο παρελθόν τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Ειδικότερα μας είπε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές  λόγω κλιματικής αλλαγής με το  παρελθόν, που  υπήρχαν άλλες θερμοκρασίες και άλλα επίπεδα των υγρασιών στο περιβάλλον. Ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας είναι αυτός που κάνει τη ζέστη ανυπόφορη τις περισσότερες φορές.
  Ο κλασικός ανεμιστήρας
Τέλος,  τον ρωτήσαμε για την κλασική λύση του ανεμιστήρα, μια λύση φθηνή που όμως αποτελεί ψευδαίσθηση ότι δροσίζει το χώρο. Όπως μας είπε,  ο ανεμιστήρας αποτελεί λύση όταν κάποιος είναι ιδρωμένος, αφού ουσιαστικά ζεσταίνει τον αέρα και εξατμίζει τον ιδρώτα από πάνω μας, έτσι έχουμε την αίσθηση της ψύξης.
 Ο ανεμιστήρας , ωστόσο, δεν κρυώνει τον αέρα, αφού με την τριβή δημιουργείται θερμότητα και έτσι ζεσταίνει τον αέρα.
  Πέρα από την ψύξη υπάρχει και η θέρμανση
Πέρα από το καλοκαίρι το Air Condition είναι μια ιδανική λύση και για τον χειμώνα
Το Air Condition πέρα όμως από το ψύχος μπορεί να παράγει και θερμότητα και μάλιστα σε χαμηλή τιμή, αφού όπως μας είπε ο κ. Βετουλάκης η διαφορά κόστους ανάμεσα σε κλιματισμό και καλοριφέρ με πετρέλαιο είναι ένα προς τρία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 ***  ΠΟΛΕΜΟΥΝ με ΛΥΣΣΑ την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...

~ Είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ποτέ δεν το κρύψαμε και ποτέ δεν ντραπήκαμε γι αυτό. Μαζί με εμάς είναι εκατομμύρια Έλληνες. Γι αυτούς τους Έλληνες θα μιλήσουμε, που διαβάζουν διάφορα νέο-προοδευτικά site ενημέρωσης και πραγματικά βλέπουν έναν πόλεμο κατά της Ορθοδοξίας, στη χώρα που γέννησε τη γλώσσα των Ευαγγελίων.

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Τα Σκόπια διαλύονται σε ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ! Δείτε πως

~ Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή το ελληνικο-σερβικό συμβούλιο συνεργασίας, αλλά θα έχει συνάντηση και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Αν και η ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος δεν έχει γίνει γνωστή, γίνεται αντιληπτό ότι και τα τρία κράτη έχουν μια κοινή ανησυχία, το κλίμα αστάθειας στα Σκόπια και την επιθυμία να «εξουδετερωθεί» το αλβανικό στοιχείο.
Τα σενάρια είναι πολλά, ανάμεσα τους και αυτό του διαμελισμού και διαμοιρασμού των Σκοπίων, ενώ, εξετάζεται η δημιουργία ζωνών επιρροής, μιας ελληνικής, μιας σερβικής και μιας βουλγαρικής.
Πλέον και η Βουλγαρία νιώθει την απειλητική «ανάσα» των Σκοπίων αλλά και η Σερβία-επιτέλους- αναγνώρισε ότι ήταν λάθος να αποκαλεί τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Όπως φαίνεται, τόσο η  Βουλγαρία όσο και η Σερβία αλλάζουν στάση και στρέφονται εναντίων των Σκοπίων.

*** Έχουν τρελαθεί οι Ποντιοπατέρες

~ Στην τελετή έναρξης του 19ου Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας, στην «Παναγία Σουμελά», στα υψώματα του Βερμίου, θα παρευρεθεί και θα εκφωνήσει λόγο ο Γενικός  Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η είδηση γεννά ερωτηματικά τα οποία αφορούν και την πλευρά του ΚΚΕ, αλλά και τους Ποντιοπατέρες.
Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, μας φαίνεται περίεργο πώς ο γ.γ. του Κομουνιστικού Κόμματος, που έχει σαν «πρότυπο» τον Λένιν- ο οποίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη Γενοκτονία των Ποντίων καθώς με ρωσικά χρήματα και όπλα ο Κεμάλ πολέμησε τους Έλληνες στη Μικρά Ασία- θα σταθεί μπροστά στους Ποντίους και θα μιλήσει.
Από την άλλη, απορούμε με τη στάση των Ποντιοπατέρων, οι οποίοι κατά πώς φαίνεται έχουν «κοντή» μνήμη.
Δεν εξηγείται αλλιώς η επαναλαμβανόμενη επιμονή τους να καλούν σε συγκεντρώσεις, εκπροσώπους κομμάτων που ουδέποτε έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια για να αναγνωριστεί παγκοσμίως η Γενοκτονία των Ποντίων.

***  ΕΟΡΤΗ του Αγ.ΠΑΙΣΙΟΥ σήμερα! Ο Βίος και τα Έργα του...

~  Η Εκκλησία τιμά στις 12 Ιουλίου κάθε χρόνου τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ενός σύγχρονου Αγίου που η παρουσία του στους πιστούς, κυρίως μέσα από τις διδαχές του, είναι σχεδόν καθημερινή.
Βίντεο : ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ  , https://youtu.be/TT53USCib2E .-
~ Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα. Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (βλέπε 10 Νοεμβρίου), ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε. Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Γαλουχούμενος με τις διηγήσεις για το θαυμαστό βίο του Αγίου Αρσενίου, έλεγε ότι θα γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών! Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανἀγνωση των βίων των Αγίων, των οποίων εμιμείτο τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο. Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, αλλά προτίμησε να μιμηθεί το Χριστό και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Στην ηλικία των 15 ετών αξιώθηκε της θέας του Κυρίου, για ένα μόνο φιλότιμο λογισμό, μέσω του οποίου απέκρουσε μία δαιμονική προσβολή του πειρασμού της απιστίας. Από τότε φούντωσε μέσα του ακόμη περισσότερο η φλόγα της αγάπης του Θεού και ο πόθος για τη μοναχική ζωή. Ακολούθησαν καιροί ταραχής και αναστάτωσης για την Ελλάδα, λόγω της ξένης Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Όσιος Παΐσιος όμως, τόσο ως πολίτης όσο και ως στρατιώτης κατά τη θητεία του (1945 – 1949 μ.Χ.), επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Ήταν πρόθυμος να δώσει κάθε στιγμή και τη ζωή του ακόμα για τη σωτηρία των άλλων. Ευρισκόμενος μάλιστα συχνά μέσα στον καταιγισμό των φονικών πυρών, συνέβη να σώσει με τις θερμές προσευχές του πολλούς στρατιώτες, αλλά να σωθεί και ο ίδιος με τρόπο θαυμαστό.
 Επειδή το μεγαλύτερο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας το υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή, πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του Γέροντα τον αναφέρουν ως «Ασυρματιστή του Θεού». Μάλιστα, ο Γέροντας φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του στον στρατό, απάντησε σε κάποιον που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
 Ύστερα και από αυτές τις περιπέτειες, θέλησε να καταταγεί στο αγγελικό τάγμα των μοναχών, με τα φτερά που δίνει ο θείος έρωτας. Έτσι, μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα πράγματα του κόσμου και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.
 Αφού περιήλθε σκήτες και καλύβες, ακολούθησε τελικά τη συμβουλή ενός σεβάσμιου γέροντα και εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, γνωστής τότε για την αυστηρή της τάξη. Εκεί έζησε μέσα στην ολοτελή υπακοή και επιδόθηκε σε υπέρμετρη άσκηση, υπερβάλλοντας σε κόπους για χάρη του Χριστού και των αδελφών του. Έτσι, στις 27 Μαρτίου 1954 μ.Χ. εκάρη μοναχός. Έλαβε ρασοευχή και το όνομα Αβέρκιος. Έχοντας όμως άσβεστο μέσα του τον πόθο για τον ησύχιο και απράγμονα βίο, πήρε την ευλογία του Ηγουμένου και πήγε να μονάσει στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, που ήταν τότε σε κατάσταση ιδιόρρυθμη. Εκεί προετοιμάστηκε για τη ζωή του ερημίτη, κάτω από την καθοδήγηση ενός διακριτικού και σοφού γέροντα, του γέροντα Συμεών. Στις 12 Μαρτίου 1956 μ.Χ., εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος», χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παΐσιο τον β΄, ο οποίος ήταν και συμπατριώτης του.
 Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ζώντας ισάγγελο βίο, παλεύοντας με τους πειρασμούς, ευεργετώντας τους ανθρώπους της περιοχής, σώζοντας πολλούς από τις διδασκαλίες των προτεσταντικών ομάδων που δρούσαν εκεί, και ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι.
 Τo 1962 μ.Χ., όταν και ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης και ο κίνδυνος από τις ετερόδοξες ομάδες εξέλιπε, ο Όσιος παρακαλούσε μέσα στους πειρασμούς, που καθημερινά τον πολιορκούσαν, θερμά το Θεό να του δείξει το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Έτσι, δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση.
 Αγωνιζόμενος με πολλή ταπείνωση, διαρκή νηστεία, ακατάπαυστη αγρυπνία και αδιάλειπτη προσευχή, κατάφερε να υπερνικήσει τις παγίδες του μισόκαλου εχθρού, και να απολαύσει την ένωση με το Θεό. Γεμάτος από τη χάρη της θείας παρακλήσεως, απολάμβανε την κατά Θεόν ευφρόσυνη μέσα στο καμίνι της απαράκλητης ερήμου. Έγινε μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητός στους Βεδουίνους, δίνοντάς τους τρόφιμα με χρήματα από την πώληση στους προσκυνητές ξύλινων σταυρών που έφτιαχνε ο ίδιος.
 Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – φεύ! – δεν ενέσκηπτε η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην κατά σάρκα πατρίδα του. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964 μ.Χ., δεν ελάττωσε το πλήθος των ασκητικών αγώνων του, παρά την καταβολή του σώματος, καθώς στο πνεύμα διατηρούσε την πρότερη ζέση του. Ζώντας λοιπόν ως ξένος και παρεπίδημος στη γη, έφτασε να γίνει πολίτης του ουρανού.
 Έχοντας, συνεπώς, την πράξη ως την «επίβασιν» της θεωρίας, έφτασε σε υψηλά μέτρα και έγινε κοινωνός θείων μυστηρίων. Εντρύφησε έτσι και στην ωραιότητα του Κυρίου, ενώ επιπλέον έτυχε και της Θεομητορικής ευλογίας. Συνομίλησε με αγίους που εμφανίστηκαν μπροστά του, βίωσε την όραση του Άγγελου Φύλακά του, άκουσε αγγελικούς ύμνους και καταυγάσθηκε από το ουράνιο φως.
 Το 1966 μ.Χ. ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδας (Νοσοκομείο Παπανικολάου). Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων. Στο διάστημα μέχρι να αναρρώσει και να επιστρέψει στο Άγιο Όρος φιλοξενήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Σουρωτή. Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1967 μ.Χ. μετακινήθηκε στα Κατουνάκια, και συγκεκριμένα στο Λαυρεώτικο κελί του Υπατίου (Βλάχικα).
 Στις 12 Αυγούστου 1968 μ.Χ. ο Όσιος Παΐσιος, εισήλθε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα και μόνασε στο κελί του Τιμίου Σταυρού.
 Το 1979 μ.Χ. αφήνει τον Τίμιο Σταυρό και αναζητώντας κελί πηγαίνει στην εγκαταλελειμμένη «Παναγούδα». Εκεί ο Όσιος εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει ένα κελί με «ομόλογο», όπου και έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του. Από την εποχή που εγκαταστάθηκε στην Παναγούδα πλήθος λαού τον επισκεπτόταν. Ήταν μάλιστα τόσο το πλήθος ώστε να υπάρχουν και ειδικές σημάνσεις που επεσήμαναν τον δρόμο προς το κελί του, ώστε να μην ενοχλούν οι επισκέπτες τους υπολοίπους μοναχούς. Επίσης δεχόταν πάρα πολλές επιστολές. Όπως έλεγε ο γέροντας στενοχωρείτο πολύ, γιατί από τις επιστολές μάθαινε μόνο για διαζύγια και ασθένειες ψυχικές ή σωματικές. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, συνέχιζε την έντονη ασκητική ζωή, σε σημείο να ξεκουράζεται ελάχιστα, 2 με 3 ώρες την ημέρα. Εξακολούθησε όμως να δέχεται και να προσπαθεί να βοηθήσει τους επισκέπτες. Συνήθιζε επίσης να φτιάχνει «σταμπωτά» εικονάκια τα οποία χάριζε στους επισκέπτες σαν ευλογία.
 Σε όλη αυτήν την καθημερινή κούραση του γέροντος Παϊσίου έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι πόνοι από τις διάφορες αρρώστιες όπως κολίτιδα, η οποία του άφησε μόνιμα δυσπεπτικά, βουβωνοκήλη και κυρίως από τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί, γίνονταν όλο και περισσότεροι. Παρ’ όλ’ αυτα όμως αυτός ήταν ήρεμος και υπέμενε χωρίς να διαμαρτύρεται καθόλου. Αντιθέτως συνέχιζε να προσεύχεται για όλους.
 Μετά το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και μεταφέρθηκε στο Θεαγένειο, όπου έγινε διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Θεώρησε τον καρκίνο εκπλήρωση αιτήματός του προς το Θεό και ωφέλιμο για την πνευματική του υγεία. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 μ.Χ. χειρουργήθηκε. Παρότι η ασθένεια δεν έπαυσε, αλλά παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ, ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.
 Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί ανακοίνωσαν του Αγίου Παϊσίου ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
 Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης      απο dogma.gr

***

***  Αθλητική ενημέρωση :

***  ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΒΟΜΒΑ! ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΩ   ΣΤΟΝ στον Παναθηναϊκό...

~  Στον Παναθηναϊκό θα αγωνίζεται την επόμενη διετία ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, αφού οι "πράσινοι" επισημοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης (11/7) συμφωνία τους με τον διεθνή φόργουορντ.
Η σχετική ανακοίνωση:
"Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ανακοινώνει την απόκτηση του Θανάση Αντετοκούνμπο για τα δύο επόμενα χρόνια.
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου 1992, έχει ύψος 2.01μ. και αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Φιλαθλητικού ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε με την αντρική ομάδα του Ζωγράφου στο πρωτάθλημα της Α2. Τη σεζόν 2012-13 μέτρησε 12.2 πόντους, 4.9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 1 κόψιμο ανά παιχνίδι.
Το 2013 επιλέχτηκε από τη θυγατρική ομάδα των Philadelphia 76ers, τους Delaware 87ers, που αγωνίζεται στο NBDL. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14 είχε κατά μέσο όρο 12 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.3 τάπες σε 50 αγώνες και διακρίθηκε με την επιλογή του στην 3η καλύτερη αμυντική πεντάδα της Λίγκας.
Το 2014 επιλέχθηκε στο Νο 51 του NBA Draft από τους New York Knicks, πριν «μετακομίσει» για τους Westchester Knicks, αγωνιζόμενος και τις επόμενες δύο σεζόν στην NBA Development League. Το 2015 διακρίθηκε με την επιλογή του στην 2η καλύτερη αμυντική πεντάδα του πρωταθλήματος.
Στις 29 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο συνεργασίας με τους New York Knicks και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ την ίδια μέρα αγωνιζόμενος κόντρα στους Phoenix Suns, πριν επιστρέψει στους Westchester Knicks!
Τον Αύγουστο 2016 ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ομάδα της Ανδόρρας, όπου αγωνίστηκε ολόκληρη τη σεζόν 2016-17 έχοντας 7,8 πόντους και 3,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αγωνίστηκε για λογαριασμό της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο προ-ολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο".   Πηγή: contra

***  ΣΟΚ ΜΕ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ! Χάνει το Eurobasket...

~ Μεγάλο πλήγμα για την Εθνική ομάδα U20 εν όψει του Eurobasket που θα διεξαχθεί στην Κρήτη, αφού ο Κώστας Αντετοκούνμπο υπέστη κάταγμα και θα χάσει τη διοργάνωση!
Ο τραυματισμός του αποδείχθηκε πολύ πιο σοβαρός  καθώς μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε φάνηκε πως έχει υποστεί ρωγμώδες κάταγμα έσω κνημιαίου κονδύλου.
Ο Αντετοκούνμπο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα με την Ιταλία με αποτέλεσμα να τεθεί νοκ-άουτ από το Eurobasket U20 το οποίο θα διεξαχθεί στην Κρήτη.    gazzetta.gr

***  ΒΟΜΒΑ από Τραμπ για τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

~  Με ανάρτηση του στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες.
«Δουλεύουμε σκληρά για την επίτευξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες). Παρακολουθήστε τις ειδήσεις», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν υποστήριξε την προσπάθεια του Παρισιού να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

*** Πρόταση της αντιπολίτευσης να δοθεί το όνομα του Λούη Τσάτουμα στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης 
Η απόφαση του Έλληνα πρωταθλητή του στίβου, Λούη Τσάτουμα, να τερματίσει την καριέρα του, απασχόλησε το βράδυ της Δευτέρας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης όπου μεγάλωσε, της Μεσσήνης.
Το θέμα έθεσε προς συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος. Αφού εξήρε την πολυετή και σπουδαία παρουσία του Λούη Τσάτουμα στον ελληνικό αθλητισμό, όπως και την τεράστια καριέρα του με συμμετοχή σε 3 Ολυμπιάδες και σπουδαίες επιδόσεις, ζήτησε αρχικά από τη Δημοτική Αρχή να τιμήσει αυτόν το σπουδαίο αθλητή. Στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση να δοθεί στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης το όνομά του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σπάσουν τα παλιά στερεότυπα και τα γήπεδα να παίρνουν τα ονόματα σπουδαίων αθλητών όσο είναι εν ζωή και όχι εκ των υστέρων.
Αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Χριστόπουλος, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος έχει δρομολογήσει τελετή βράβευσης του σπουδαίου αυτού αθλητή που «ανδρώθηκε» στη Μεσσήνη, ενώ σημείωσε ότι θα εξετάσει και την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αθανασόπουλος.
Τέλος, στο Λούη Τσάτουμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, σημειώνοντας ότι, εκτός από σπουδαίος αθλητής, είναι και εξαιρετικός άνθρωπος, τονίζοντας ότι η Μεσσήνη θα τον τιμήσει όπως του αρμόζει.
  Του Κώστα Γαζούλη

***

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 : ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html .-

~ * ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html .- 
~ * Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~ *   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 Παρασκευή07-06-2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .-  
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-12-2017.html ..-
~

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει.. 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~*  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-21-2017.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-22-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Ιουνίου  2017  ~:Στο  αγιάζι της ενημέρωσης 
: http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/news-23-2017.html .-  

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 24  Ιουνίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-24-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Ιουνίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-25-2017.html .- 

~ ΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html .-
  ~Δευτέρα 26-06-2017:   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τρίτη 27-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τετάρτη 28-06-2017:Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Πέμπτη 29-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~ Παρασκευή 30-06-2017 :   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
-----------------------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5723   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.031  βίντεο   .-
  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 1.-~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  Stamatis
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            
3.- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
4.- https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
***
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .- Stamatios Skoulikas
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~   
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: