ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

 H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  ...
~
 
 
Ο άνθρωπος του Χριστού πρέπει ν' αγαπήσει το Χριστό, κι όταν αγαπήσει το Χριστό, απαλλάσσεται απ' τό διάβολο, από την κόλαση και από το θάνατο.
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός
 
 
 Σάββατο 12-08-2017 Θεία Λειτουργία στον Άγιον Νικόλαο Αρφαρών με Αρτοκλασία
                                           Φωτογραφίσεις :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

~ Η Βασίλισσα των Ουρανών
Η Φοβερά Προστασία
Παρθένα στήριγμα γλυκό Μητέρα του Θεού μας
που είσαι για μας παρηγοριά στο σώμα και στο νου μας
Βασίλισσα των Ουρανών που είσαι για μας γαλήνη
~

αστέρι που λαμποκοπής χωρίς ποτέ να σβήνει
Στείλε Μητέρα του Θεού στον κόσμο την ειρήνη
κι` οδήγα κάθε άσπλαχνο εις την ελεημοσύνη
Τέλος αξίωσε και μας όπου σε προσκυνούμε
και στρατιώτες τίμιοι του Γιου Σου να γενούμε
Στον σκλαβωμένο χάρισε ελεύθερη πατρίδα
στον ναυαγό που δέρνεται του γλυκασμού σανίδα
~
Η Πλατυτέρα των Ουρανών
Σωσίβιο αληθινό στον ναυαγό που πλέει
ελπίδα ολοζώντανη σε κείνον όπου κλαίει
Δροσιά και ανακούφιση στ` αρρώστου το κρεβάτι

που χύνεις μύρα κι ευωδιά με όλη Σου την χάρη
Στην χήρα την παρηγοριά στον άρρωστο υγεία
σε μας δίνε ανακούφιση γλυκιά μας Παναγία
Προστάτευε μας Παναγιά με μητρική αγάπη
απ` το σκληρό κι απ` τ` άδικο στον κόσμο μονοπάτι

Οποιος ελπίζει εις Εσέ και Σε επικαλείται
από κινδύνους σώζεται θάνατο δεν φοβείται
Ω Παναγιά μου Δέσποινα και του Χριστού Μητέρα
σε Σε παραδινόμαστε και νύχτα και ημέρα.
Η Δεξιοκρατούσα
~**  Παναγία: Το ήθος της
~ Η Παναγία ήταν ενάρετη. Παρά το γεγονός ότι έζησε σε μια εποχή και μια περιοχή πολύ δύσκολη.
Είναι γνωστά τα λόγια του Ναθαναήλ στον Φίλιππο για την πατρίδα της: «Εκ Ναζαρέτ δύναται τι αγαθόν είναι;».
~  Είναι δυνατόν να προέλθει τίποτα καλό από την Ναζαρέτ; Φαίνεται ότι ήταν μια πόλη κακόφημη. Κι όμως σ’ αυτήν την πόλη και σ’ αυτές τις συνθήκες η Παναγία εργάστηκε μέσα της την αρετή και έγινε παν-αγία.
Εμείς συχνά παραπονιόμαστε για την εποχή μας. Γκρινιάζουμε για την βία, την εγκληματικότητα, την ανηθικότητα, το κακό και την αμαρτία και στις συζητήσεις μας τα περιγράφουμε με τα πιο μελανά χρώματα. Μήπως όμως πίσω από αυτή τη γκρίνια προσπαθούμε να κρύψουμε την δική μας απροθυμία για την αρετή;
Μήπως παρασυρμένοι από το πνεύμα της εποχής προσπαθούμε να συμβιβαστούμε κι εμείς με την σκέψη ότι οι άγιοι και η αγιότητα ήταν για μια άλλη εποχή; Και άρα στην εποχή μας η αρετή είναι εξωπραγματική ενώ η πολύμορφη αμαρτία είναι αυτονόητη, αναγκαία και επιβεβλημένη; Όμως ο Θεός το είπε ξεκάθαρα: «άγιοι γίνεσθε ότι εγώ άγιος ειμί».
~ Και ο Χριστός στην αρχιερατική του προσευχή είπε στον ουράνιο Πατέρα: «δεν σε παρακαλώ να τους βγάλεις από τον κόσμο, αλλά να τους προστατέψεις από τον πονηρό». Άλλωστε ο κόσμος ήταν, είναι και θα είναι πάντα άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο κραυγαλέος στην αμαρτία.
Το ήθος της ας μας καθοδηγεί και ας μας εμνέει να βαδίζουμε στο ίδιο δρόμο!
~**  Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς την Παναγιά μας;
~ Ποιό χέρι άγιο θα σκούπιζε τα δάκρυα του πόνου;
Ποιά απαντοχή θα βρίσκαμε στου βίου την παραζάλη;
Και στον αγώνα τον καλό ποιός θα μας γλύκαινε σαν πρόβαλε η πρώτη δυσκολία;
~  Κι αυτά τα βράδυα του Αυγούστου θα ´ταν άδεια χωρίς τροπάρια δικά Της.
Μα σίγουρα, αν Αυτή η πανάρετη και ταπεινόφρων Κόρη δεν ήταν στη ζωή μας, σίγουρα,θα ´ταν ζωή χωρίς Ζώη, χωρίς Χριστό, χωρίς τον ποθητό Υιό Της.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μάνα μας, στην πιό τρανή γιορτή Της!
~** Παναγία: Η πίστη της
~  Η Παναγία είχε μια μεγάλη πίστη στο Θεό. «Ιδού η δούλη Κυρίου» απάντησε στον άγγελο όταν της μετέφερε το μήνυμά του.
~  Απάντηση που δείχνει την απόλυτη συγκατάθεσή της στο θέλημα του Θεού ενώ έβλεπε τα μεγάλα προβλήματα που προέκυπταν: Πώς θα δικαιολογήσει την ανεξήγητη εγκυμοσύνη της; Τι θα πει ο Ιωσήφ; Τι θα γίνει με την δημόσια ατίμωση και τον θάνατο που προέβλεπε ο νόμος; Η Παναγία εμπιστεύτηκε τον Θεό και ήταν έτοιμη για όλα. Και μετά Τον κράτησε βρέφος στην αγκαλιά της. Πώς αυτός που είναι ο Δημιουργός του κόσμου έχει ανάγκη από τη φροντίδα μιας φτωχής μάνας;
Πώς αυτός που έχει θρόνο τον ουρανό, δεν έχει ούτε ένα στοιχειώδες σπίτι να γεννηθεί σαν άνθρωπος και γεννιέται σ’ ένα σταύλο; Πώς φεύγει βιαστικά πρόσφυγας σε μια ξένη χώρα για να τον σώσει από τους εχθρούς του; Πώς αντιμετωπίζει την εχθρότητα αυτών που θα έπρεπε να τον δοξάζουν; Πώς αυτός τέλος καταλήγει να πεθάνει σαν κοινός εγκληματίας στο σταυρό; Χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα
~  Για μας βέβαια που γνωρίζουμε την ιστορία έχουν εύκολη απάντηση, αλλά για εκείνη ήταν κύματα που ορμούσαν να της πνίξουν την ελπίδα. Κύματα όμως που έσπαγαν στο βράχο της πίστης και εμπιστοσύνης της στο Θεό.
Πόση ανάγκη έχουμε και εμείς από μια τέτοια πίστη. Πόση ανάγκη έχουμε να οικοδομήσουμε στην ψυχή μας μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης προς το Θεό. Έτσι όταν θα έρχονται τα κύματα των πειρασμών και των διάφορων δοκιμασιών θα μπορούμε με ηρεμία να λέμε: «Κύριος εμοί βοηθός και ου φοβηθήσομαι». Κι όταν ένα σωρό αναπάντητα ερωτηματικά θα μας βασανίζουν και κυρίως το «που είναι ο Θεός και γιατί δεν απαντά;», τότε θα έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τότε κυρίως Εκείνος είναι παρών και θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή.
~ 12 Αυγούστου
Των αγίων μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου
Άθλησαν στη Νικομήδεια, το έτος 288, κατά τη βασιλεία του Διοκλητιανού. Ήταν δε ο Φώτιος ανεψιός του Ανικήτου.
~ 12 Αυγούστου: Εορτή των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου
Τη μνήμη των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου τιμά σήμερα, 12 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Φώτιος ήταν ανεψιός του Ανίκητου. Κατάγονταν και οι δύο από τη Νικομήδεια. Όταν ο Διοκλητιανός θέλησε να κινήσει διωγμό κατά των χριστιανών, μίλησε μπροστά στη Σύγκλητο με τους πιο υβριστικούς λόγους εναντίον τους.
~  Εκεί ήταν παρών και ο Ανίκητος, που όταν άκουσε αυτά τα λόγια του βασιλιά, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά σηκώθηκε με θάρρος δήλωσε ότι είναι χριστιανός και είπε στο Διοκλητιανό:
«Πλανάσαι, βασιλιά, αν νομίζεις ότι με τα μέτρα κατά των Χριστιανών θα πετύχεις τους ασεβείς σκοπούς σου. Μάθε ότι οι χριστιανοί αποτελούν σήμερα την υγιέστερη μερίδα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Και θα ήταν ανόητοι και αναίσθητοι αν πίστευαν στα είδωλα. Γι’ αυτό όποια μέτρα και αν πάρεις εναντίον τους, στο τέλος ζημιωμένος θα είσαι εσύ, ενώ αυτοί ένδοξοι μάρτυρες».
Ο Διοκλητιανός, προσβεβλημένος από την παρατήρηση του Ανίκητου, διέταξε και τον έριξαν τροφή σε ένα τρομερό λιοντάρι. Αλλά το λιοντάρι σταμάτησε την άγρια ορμή του και ημέρεψε σαν πρόβατο. Τότε έγινε μεγάλος σεισμός και συνετρίβησαν πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα.
Κατόπιν τον έβαλαν σε τροχό με αναμμένη φωτιά από κάτω. Αλλά ω του θαύματος, ο τροχός σταμάτησε και η φωτιά έσβησε. Τότε έτρεξε και τον αγκάλιασε ο ανεψιός του Φώτιος. Μόλις είδαν αυτό οι ειδωλολάτρες, έδεσαν και τους δύο μέσα στο λεγόμενο λουτρό του Αντωνίου. Και αφού υπερθέρμαναν το νερό, παρέδωσαν και οι δύο ένδοξα το πνεύμα τους.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τη συμφωνία, την οικείωσιν, της συγγενείας, δι’ αγώνων ιερών ελαμπρύνατε, θεομακάριστε Μάρτυς Ανίκητε, συν τω Φωτίω φωτός τω θεράποντι. Αλλά αιτήσασθε, δοθήναι πταισμάτων άφεσιν, τοις μέλπουσιν υμών την θείαν άθλησιν.
~ Απολυτίκιο Αγ. Φωτίου και Ανικήτου των Μαρτύρων - 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/BkrIJbw0MxY .-
~

Σήμερα 12/08/2017 εορτάζουν:

Άγιοι Φώτιος και Ανίκητος, Άγιοι Πάμφιλος και Καπίτων
 ~
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
~*** 320.000 ευρώ για αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών κτηρίων στο Δήμο Καλαμάτας 
Θα ξεπεράσουν τα 320.000 ευρώ οι εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα υλοποιηθούν το αμέσως ερχόμενο διάστημα και αφορούν στην αναβάθμιση, επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης, επισκευών και συντήρησης στα σχολεία έχουν ως εξής:
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την πραγματοποίηση του έργου με τίτλο «Συντήρηση και εξοπλισμός αθλητικών εγκαταστάσεων», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται πλαστικοποίηση με αντιολισθηρό τάπητα του αγωνιστικού χώρου (δαπέδου) δέκα ανοικτών γηπέδων μπάσκετ, περιλαμβανομένης της γραμμογράφησης και βαφής. Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι ύψους 33.561 ευρώ. Τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σχολικών μονάδων, όπου θα εγκατασταθεί μέχρι 10 Σεπτεμβρίου αντιολισθηρός τάπητας, βρίσκονται σε 6ο, 13ο και 21ο ∆ημοτικά Σχολεία Καλαμάτας, στο 2ο-3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμάτας (ένα γήπεδο), στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Θουρίας (δύο γήπεδα). Ήδη έχουν εκτελεσθεί οι αναγκαίες εργασίες σε υπαίθριο γήπεδο του Δημοτικού Σταδίου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νέδοντα, καθώς και στα Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας 24ο, 7ο και 3ο.
Με νέα εργολαβία θα εγκατασταθούν αντιολισθηροί τάπητες σε γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και άλλων σχολείων, όπως: 2ο – 3ο Γυμνάσιο (ένα γήπεδο), 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο (ένα γήπεδο), ΕΠΑΛ Παραλίας (ένα γήπεδο), Λύκειο Παραλίας, πρώην Πολυκλαδικό (ένα γήπεδο), γήπεδο βόλεϊ στο Πάρκο, 11ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Λύκειο Καλαμάτας. Η εργολαβία θα είναι ύψους 25.000 ευρώ περίπου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Οκτωβρίου.
Για τη συντήρηση καυστήρων θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός εντός του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού περί τα 12.000 ευρώ. Με εργολαβία ύψους 20.000 ευρώ θα αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκονται δύο εργολαβίες για το 2017, ως εξής:
α) Χρωματισμοί, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, για την οποία έχει δοθεί έκπτωση 61%. Στο πλαίσιο αυτής θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, στο Λύκειο Παραλίας, στο συγκρότημα ΕΠΑΛ, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Θουρίας, στο Γυμνάσιο Αρφαρών, στα Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας 3ο, 5ο και 9ο, καθώς και σε εκείνα της Σπερχογείας, του Πλατέος και των Αρφαρών
β) Παρεμβάσεις για υγιεινή και ασφάλεια, προϋπολογισμού 148.768 ευρώ, για την οποία έχει δοθεί έκπτωση 52%. Με το ποσόν που θα προέλθει από τις εκπτώσεις και το οποίο ανέρχεται σε 120.000 ευρώ περίπου, θα ετοιμασθεί, κατόπιν εντολής του δημάρχου, νέα εργολαβία συντηρήσεων – αναβαθμίσεων για τα σχολεία.
Σημειώνεται ότι για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του δημάρχου Καλαμάτας και με τη συμμετοχή αντιδημάρχων, προέδρων Σχολικών Επιτροπών και υπηρεσιακών παραγόντων.

*** Βανδαλισμοί στα Seatrac της Καλαμάτας 
Ένα πρόβλημα έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Καλαμάτα και έχει να κάνει με φθορές που προκαλούνται στα Seatrac, τα μηχανήματα δηλαδή που επιτρέπουν σε άτομα που βρίσκονται σε καροτσάκι να μπαίνουν αυτόνομα στη θάλασσα.
Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Βεργόπουλος αυτά τα φαινόμενα, είπε ότι τα Seatrac αποτελούν πολύ σημαντικό βοήθημα που εδώ και δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί στην Καλαμάτα και επιτρέπει σε ΑμΕΑ να «απολαμβάνουν» τη θάλασσα. Ουσιαστικά, όπως υποστήριξε, επιτελούν κοινωνικό έργο και θα πρέπει όλοι να τα σεβόμαστε. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες και ειδικά στο μηχάνημα μπροστά στην Ανάσταση, δεν υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός.
Αυτό που ζήτησε από την πλευρά του είναι σεβασμός και φροντίδα προς τα Seatrac, αφού υπάρχουν για μια ειδική χρήση και πρέπει να τα προστατεύουμε από βανδαλισμούς.  Π.Μπ.

***   Λευκή Νύχτα: Έκκληση σε καταστηματάρχες να κατεβάσουν πραγματικά τις τιμές 
Εκδήλωση και στην παραλία
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για τη Λευκή Νύχτα που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα για 5η χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο, η ημερομηνία της 26ης Αυγούστου επιλέχθηκε ύστερα από απαίτηση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Σχετικά με τις εκδηλώσεις, θα λάβουν χώρα σε όλο το εμπορικό κέντρο της Καλαμάτας, ενώ θα υπάρξει έντονο και πλούσιο πρόγραμμα και θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ραδιοφωνικοί σταθμοί και έμποροι, που θα ετοιμάσουν ανά σημείο τη δική τους.
Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που θέλει ο κάθε καταστηματάρχης να διοργανώσει, ο κ. Βεργόπουλος ζητά από αυτούς να λάβουν την αντίστοιχη άδεια, όπως αυτό προβλέπεται από τη διοργάνωση.
Από πλευράς Δήμου εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, θα γίνουν στην πλατεία Όθωνος, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία σε δύο σημεία, αλλά και μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο, επί της Αριστομένους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά, θα διεξαχθεί εκδήλωση με μουσικό σχήμα και στην παραλία και ειδικότερα στο σημείο που βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο.
Η επιτυχία, όπως είπε κλείνοντας ο κ. Βεργόπουλος, θα έρθει μόνο εάν οι έμποροι της πόλης πραγματικά κατεβάσουν τις τιμές, αφού θα πρέπει εκείνο το βράδυ να είναι χαμηλές, ώστε να μπορέσει ο πολίτης να δελεαστεί και να αγοράσει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.  Π.Μπ.

***  Μείωση της ανεργίας το Μάιο στην Πελοπόννησο 
Υψηλή η ανεργία σε νέους και στις ηλικίες 55-64 ετών
 Στο 21,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας το Μάιο του 2017, μειωμένο κατά 1,9 μονάδες από το 23,6% το Μάιο 2016 και οριακά από το αναθεωρημένο προς τα άνω 21,8% τον Απρίλιο 2017. Υψηλή παραμένει η ανεργία στις ηλικίες 55- 64 ετών, οι οποίοι αντικαθίστανται από νεότερους και φθηνότερους μισθολογικά εργαζομένους. Μάλιστα, στην ηλικιακή αυτή ομάδα η ανεργία αυξήθηκε κατά 7,1 μονάδες την τελευταία πενταετία.
Σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι ανήλθαν το Μάιο σε 1.035.192 άτομα και μειώθηκαν κατά 100.056 άτομα σε σχέση με το Μάιο 2016 (μείωση 8,8%) και κατά 5.490 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2017 (μείωση 0,5%).
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.744.154 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 76.295 άτομα σε σχέση με το Μάιο 2016 (αύξηση 2,1%) και κατά 1.955 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2017 (αύξηση 0,1%).
 Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ήταν 3.236.814 άτομα και μειώθηκαν κατά 11.687 άτομα σε σχέση με το Μάιο 2016 (μείωση 0,4%), αλλά αυξήθηκαν κατά 749 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2017 (αμελητέα μεταβολή).
Στις γυναίκες η ανεργία (26,1% τον Μάιο 2017 από 28,4% τον Μάιο 2016) συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλότερη από εκείνη στους άνδρες (18,1% από 19,8%).
Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (44,4% το Μάιο 2017 από 49,7% το Μάιο 2016) και 25- 34 ετών (27,9% από 30,3%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (19,1% από 20,4%), 55-64 ετών (19,8% από 18,5%), 45- 54 ετών (17,2% από 19,5%) και 65- 74 ετών (10,6% από 12,8%).
Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (27,4% τον Μάιο 2017 από 27,7% το Μάιο 2016), η Μακεδονία- Θράκη (22,3% από 24,1%) και η Αττική (22,1% από 22,6%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (21,8% από 25,1%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (20,5% από 24,2%), η Κρήτη (17,5% από 21,8%) και το Αιγαίο (16,3% από 21,3%).

***  Στο σκοτάδι το παλαιό ΚΤΕΛ 
Στην οδό Αρτέμιδος, στο ύψος του παλιού Υπεραστικού ΚΤΕΛ, αλλά και στο βόρειο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το δημοτικό φωτισμό.
Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, η ευρύτερη περιοχή είναι στο… σκοτάδι.
Οι δημότες και οι επαγγελματίες, όμως, πληρώνουν δημοτικά τέλη και απαιτούν να έχουν την ανάλογη μεταχείριση από το Δήμο Καλαμάτας. 

*** Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου 2 – Στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης 
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος και ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στις 12 και 13 Αυγούστου.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τετραλογίας «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου», με τίτλο «Πολέμου Ειρωνείες: Τα εν Πύλω και εν Ιθώμη Δράματα», μία πρωτότυπη δραματοποίηση αποσπασμάτων από την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη, βασισμένη στα πολεμικά γεγονότα της Πύλου (425 π.Χ.) και της Ιθώμης.
Το χρονικό των ιστορικών γεγονότων αποτελεί σύνθεση του Πέτρου Θέμελη, ενώ το έργο προλογίζει ο ίδιος με το Σταύρο Μπένο. Τη δραματοποίηση υπογράφει ο θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Λιγνάδης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Λιγνάδη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου. Την παράσταση εκτελεί πολυμελής θίασος Ελλήνων και ξένων σπουδαστών και αποφοίτων Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του αγγλόφωνου και ελληνόφωνου σπουδαστικού προγράμματος «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου», που διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

***  Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Η πρόγνωση του καιρού για την Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Σάββατο 12/8/2017 προβλέπεται αίθριος.
Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά, τα 5-6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.3 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 (Πολύ Υψηλή).
Προσοχή
· Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
· Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
· Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
· Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
· Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Εαν αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
 Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
-   την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
-   την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
-   το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας απαντά στο Μητροπολίτη Χρυσόστομο 
Απάντηση στις δηλώσεις (δείτε εδώ) του Μητροπολίτη Μεσσηνίας εξέδωσε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακλουθεί η απάντηση:
Μας εκπλήσσει η αντίδραση τού συνήθως ήπιου και μετριοπαθούς Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο όραμα για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας, για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, σύγχρονη και προοδευτική, μακριά από μισαλλοδοξίες και ακροδεξιές ρητορείες, όπως αυτές που καλλιεργεί τον τελευταίο καιρό συστηματικά η ΝΔ, για να ψαρέψει ψήφους από την δεξαμενή της Χρυσής Αυγής, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιστρέψει στην κυβέρνηση, για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, και να εξυπηρετήσει τα ιδιοτελή συμφέροντά της.
Όμως, δεν είναι δυνατόν, εν έτει 2017, ούτε να υπερασπιζόμαστε ακροδεξιές ιδεολογίες, ούτε, πολύ περισσότερο, να οραματιζόμαστε ένα μέλλον, που να θεμελιώνεται πάνω στον διχασμό, τη μισαλλοδοξία, την επιστροφή σε ένα σκοτεινό, αντιδημοκρατικό παρελθόν, που ο λαός μας το βίωσε σκληρά στο πετσί του.
Η φράση «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια», ό,τι και να ισχυρίζεται ο Σεβασμιότατος, έχει συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική προέλευση. Υπήρξε το σύνθημα της χούντας, κι ως τέτοιο έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού.
Ο Μητροπολίτης, άθελά του, θέλουμε να πιστεύουμε, ενεπλάκη σε μια πολιτική διαμάχη. Θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι είναι  πνευματικός Ποιμένας όλων των ομόθρησκων της περιοχής μας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω. Από την άλλη μεριά, όμως, στη χώρα μας υπάρχουν και αλλόδοξοι, αλλόθρησκοι, αγνωστικιστές, άθρησκοι, τα δικαιώματα των οποίων, όπως και σε κάθε σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, οφείλουμε όλοι μας να τα σεβόμαστε. Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

*** «Μην αγγίζετε αξίες και αρχές πολιτισμού με τόση επιπολαιότητα…» 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας απάντησε με το ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο της σκέψης του κ. Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να δικαιολογήσει  την άστοχη τοποθέτηση του σχετικά με την χρήση των όρων Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, αλλά και για να επιβεβαιώσουν την κομματική αντίληψη τους, σχετικά με την ιδεολογική πολιτική τους για μια θεσμική αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας και την αποκοπή της από οποιαδήποτε σχέση προς την παράδοση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού κυρίως, ως παραγόντων ακόμη και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Δεν κατανόησαν φαίνεται ότι όταν οι έννοιες ιδεολογοποιούνται χάνουν την πολιτισμική τους σημασία και δεν λειτουργούν ούτε δομικά ούτε συνεκτικά μέσα σε μια κοινωνία.
Επιπλέον όταν οι έννοιες, και εν προκειμένω οι έννοιες Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια,  χρωματίζονται με ακραίες ιδεολογίες-αριστερόστροφες η δεξιόστροφες - τότε συμβάλλουν στη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής και ενότητας. Τέτοιες αναταράξεις και διχασμούς είχαμε αρκετούς στο ιστορικό παρελθόν της Ελληνικής Κοινωνίας και στην παρούσα μεταμνημονιακή (!!!) περίοδο είναι μάλλον πολυτέλεια και επικίνδυνο η αναμόχλευση τέτοιων διχαστικών ενθυμήσεων.
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι η ίδια η Ορθοδοξία είναι πάντοτε διαλεκτική και ανεκτική προς τους άλλους (αλλόθρησκους η ετερόθρησκους) και ουδέποτε ήταν απορριπτική προς την ετερότητα, αρκεί η κάθε ετερότητα να είναι παράγοντας πολιτισμού και προόδου, ούτε έκανε ποτέ αποκλεισμούς, γι' αυτό και δημιουργεί πολιτισμό και γράφει ιστορία διαχρονικά. Δυστυχώς με όσα αναφέρετε αγαπητοί μου συμπολίτες επιβεβαιώνετε την ιστορική σας ημιμάθεια και την έλλειψη πολιτισμικής εμπειρίας.
Πατρικά θα σας συμβούλευα να μην αγγίζετε αξίες και αρχές πολιτισμού με τόση επιπολαιότητα ούτε να προσεγγίζετε την ιστορία με ιδεολογικές παρωπίδες αποκλεισμών της ιστορικής πραγματικότητας, για ικανοποίηση του οποιουδήποτε κομματικού λαϊκισμού σας και μόνο.
Θα πρέπει να γνωρίζετε τέλος, ότι η αναγνώριση του οποιουδήποτε λάθους είναι πράξη πολιτική ενώ η εμμονή στο λάθος επιβεβαιώνει πολιτικό στρουθοκαμηλισμό.
                                                                                                 Με πατρικές ευχές και ευλογίες
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 12/8/2017.                                                        + Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ.

~ Σημ.-Υν  : ΠΕΣΤΑ ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΕ  .....!!!

*** Ταλαιπωρία στο (μη) «κόμβο Φωτεινής» 
Τόση ταλαιπωρία βίωσε προχθές αναγνώστης της εφημερίδας μας οδηγώντας από την οδό Λακωνικής προς τη Βέργα, ώστε αισθάνθηκε την ανάγκη να το μοιραστεί δημοσίως. Δέκα λεπτά από την ταβέρνα του Κουκούτση, που απέχει ελάχιστα από το ξενοδοχείο «Φωτεινή», στη διασταύρωση δηλαδή με την οδό Λακωνικής, και μάλιστα υπό αυτή την αφόρητη ζέστη, αποτελούν τεράστια δοκιμασία για τον καθέναν.
Και σαν να μην έφτανε η ουρά των αμέτρητων αυτοκινήτων, όπως μας μετέφερε ο ίδιος κύριος, δύο μηχανές της ΔΙΑΣ δυσχέραιναν την κατάσταση στήνοντας μπλόκο για παραβάσεις…
Η αλήθεια είναι ότι όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε βρεθεί σε ανάλογη θέση, στο ίδιο σημείο, τα καλοκαίρια.
Ας ελπίσουμε ότι μέχρι του χρόνου θα κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος που εξαγγέλθηκε πρόσφατα…   Χ.Ε. 

*** Κλειστό το δημόσιο ΚΤΕΟ λόγω βλάβης 
Λόγω βλάβης στο Ηλεκτρομηχανολογικό Σύστημα του Δημοσίου ΚΤΕΟ στη Μεσσήνη, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, το ΚΤΕΟ θα παραμείνει κλειστό μέχρι την αποκατάστασή της.

*** Ανέβαλε το ΣτΕ την επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού 
Την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το «χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως “περιοχή προστασίας της φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και ανάθεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου» ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης), με την υπ’ αριθμ. 175/2017 γνωμοδότησή τους, ανέβαλαν την επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου διατάγματος, καθώς δεν έχει συνταχθεί μελέτη στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.
Υπενθυμίζεται ότι στον Κόλπο Κυπαρισσίας και των γύρω περιοχών, Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Κατάκολο, κ.λπ., οι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.
Μάλιστα, στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στις παραλίες Ελαία, Αγιαννάκης, Βουνάκι και Καλό Νερό, εμφανίζεται η εντονότερη αναπαραγωγική δραστηριότητα της caretta caretta. Αυτή η περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας και εκτιμάται ότι συγκεντρώνει, κατά μέσο όρο, πάνω από το 82% της συνολικής ωοτοκίας.
Σημειώνεται ότι ανάλογο σχέδιο διατάγματος είχε κατατεθεί στο ΣτΕ και το 2015, αλλά και πάλι είχε αναβληθεί η επεξεργασία του.
Για το νέο σχέδιο διατάγματος οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, ότι θεσπίζει περιφερειακή ζώνη προστασίας με την ονομασία «Ζώνη Αγροτικού Τοπίου-ΖΑΤ», στην οποία καθορίζονται διάφορες χρήσεις (καταστήματα εστίασης, χώροι υποδοχής επισκεπτών, κ.ά.). Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέβαλαν την εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, όρων δόμησης, κ.λπ. της ΖΑΤ, καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης.  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Οι «στάσιμοι» οικισμοί της Μάνης απειλή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς 
Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Πιστός στην ιδεολογία και στο όραμά του, δεν υποψιαζόταν ότι θα υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις, που τρεις δεκαετίες και πλέον μετά το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί. Ο λόγος για τους χαρακτηρισμένους ως "στάσιμους οικισμούς".
Το Προεδρικό Διάταγμα της 24ης.04.1985 (ΦΕΚ 181Δ΄/03.05.1985) προβλέπει συσχετισμό των καθοριζόμενων ορίων των οικισμών ανάλογα με τη θέση του οικισμού στον ευρύτερο χώρο (οικισμοί περιαστικοί, παραλιακοί, απομακρυσμένοι κ.λπ.), το μέγεθος, τη δυναμικότητά του κ.λπ.
Μια μεγάλη κατηγορία οικισμών αφορά στους «στάσιμους». Δηλαδή, σε οικισμούς ορεινούς, απομακρυσμένους και δημογραφικά φθίνοντες. Στους οικισμούς αυτούς παρασχέθηκε από την Πολιτεία (μέσω του Προεδρικού Διατάγματος) η δυνατότητα “χαλαρής” οριοθέτησης σε περιοχή κυκλικού δίσκου ακτίνας 800 μ. από το κέντρο τους, επιδιώκοντας, προφανώς, την οικιστική τους αναζωογόνηση.
Πλην όμως, αποτελεί κοινή διαπίστωση σ’ όλη τη χώρα,
αλλά και ειδικότερα στη Μεσσηνία, ότι έγινε καταχρηστική εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Έτσι, οριοθετήθηκαν ως «στάσιμοι – απομακρυσμένοι» οικισμοί (με ακτίνα 800 μ. και κατά συνέπεια αρτιότητα 500 τ.μ.) και οικισμοί που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Διατάγματος.
Θεωρητικά, η αδυναμία αυτή “θεραπεύεται” από τις κατά τόπους Περιφερειακές Επιτροπές Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που γνωμοδοτούν σχετικά.
Αυτό, όμως, είναι πρακτικά ανέφικτο, αφού απαιτεί καθημερινές αυτοψίες δεκάδων ανάλογων ανά τη χώρα πολυμελών επιτροπών, αποκλειστικής με το αντικείμενο αυτό απασχόλησης, που θα επισκέπτονται τα εντός των οικισμών αυτών προς ανοικοδόμηση οικόπεδα.
Το ΤΕΕ, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, έχει επισημάνει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ορίων όλων των ακτινικών – «στάσιμων» οικισμών με τον καθορισμό συγκεκριμένης πολυγωνικής γραμμής οριοθέτησης, διαδικασία που με τα διατιθέμενα σήμερα τεχνικά μέσα γίνεται εύκολα.
Αναφέραμε και στο χθεσινό δημοσίευμα του "Θάρρους" ότι από το ΤΕΕ Πελοποννήσου έχει γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των «στάσιμων οικισμών» (το οποίο καθορίζει τη ζώνη των 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού), γιατί οι διατάξεις του προέβλεπαν να χρησιμοποιούνται όροι δόμησης εντός οικισμού στην "εκτός σχεδίου" περιοχή, με ταυτόχρονα μικρά όρια αρτιότητας.
"Αυτό οδήγησε στη διαμόρφωση ενός άναρχου οικιστικού περιβάλλοντος σε μια άτυπη επέκταση, που απαιτεί ιδιαίτερη αξιολόγηση. Οι άτυπες αυτές επεκτάσεις είναι που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις και, κατά συνέπεια, έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους δε συμφωνούμε με τον καθορισμό 14 παραδοσιακών οικισμών στο Δήμο της Δυτικής Μάνης, από τους οποίους σήμερα οι 7 είναι στάσιμοι οικισμοί", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Το πρόβλημα, επομένως, υπάρχει, κατά κύριο λόγο, στο Δήμο Δυτικής Μάνης, κι αυτό δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις των κατοίκων, των μηχανικών και την ψηφοθηρική πολιτική των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών.
Για τον ίδιο λόγο δεν έχει προχωρήσει και η μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) του Δήμου, ενώ έχει "κολλήσει" και το εγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Αβίας. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα υπάρχουν περιοχές εκτός νόμου, αλλά και μέχρι πότε οι αρμόδιοι θα κλείνουν τα μάτια…
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Διαμαρτυρίες από κατοίκους για δυσοσμία από το Βιολογικό Καθαρισμό 
Παράπονα εκφράζονται από κατοίκους της περιοχής του Μπουρνιά για έντονη δυσοσμία που προέρχεται από το Βιολογικό Καθαρισμό της πόλης.
Σχολιάζοντας το ζήτημα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ είπε ότι το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί αυτές τις ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Από την πλευρά της, η Επιχείρηση εξετάζει το θέμα, ήδη υπάρχει σχετική μελέτη και περιμένουν χρηματοδότηση από αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε να λυθεί για πάντα το ζήτημα της λυματολάσπης. Πλέον απομένει η έγκριση. Π.Μπ. 

***  Νέα εγκύκλιος για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας κυνηγιού 
Νέα εγκύκλιο για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τις πρόσφατα νομοθετημένες αλλαγές.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που απαντά σε ερωτήματα της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας – Θράκης σχετικά με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αν έχει διαφοροποιηθεί η διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας για τους κυνηγούς που είναι μέλη αναγνωρισμένων ως συνεργαζόμενων με το υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων, αναφέρεται ότι  η προαναφερόμενη απόφαση κατάργησε την υπ’ αριθμ. 101472/3437/15-9-1999 απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας, καθώς και την παράγραφο 3 της υπ’ αριθμ. 103814/3925/26-7-2002 απόφασης του υφυπουργού Γεωργίας.
Στις καταργηθείσες διατάξεις προβλεπόταν ότι οι δασικές Αρχές δε θα δέχονται κατάθεση διπλοτύπων είσπραξης των εκάστοτε ισχυόντων τελών και των λοιπών δικαιολογητικών κατά τη διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας που αφορούν πρόσωπα άλλα εκτός του καταθέτοντος, παρά μόνο από τους αναγνωρισμένους και συνεργαζόμενους με το υπουργείο Κυνηγετικούς συλλόγους».
Με τις διατάξεις που καταργήθηκαν δεν επιτρεπόταν σε μεμονωμένο κυνηγό να καταθέτει μέσω τρίτου προσώπου διπλότυπα είσπραξης  και λοιπά δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας θήρας και ότι το δικαίωμα αυτό το είχαν μόνο οι αναγνωρισμένοι και συνεργαζόμενοι με το υπουργείο Κυνηγετικοί σύλλογοι.
Επίσης, με την απόφαση 143570/2614/04-10-2016  του ΥΠΕΝ, προστέθηκε νέα παράγραφος στο τέλος του κεφαλαίου Α΄ της αριθμ. 12594/346/28-1-2013 ισχύουσας και σήμερα απόφασης του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΚΑ, στην οποία παράγραφο αναφέρεται η διαδικασία έκδοσης άδειας θήρας από μεμονωμένο κυνηγό στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να καταθέτει στη δασική Αρχή την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας θήρας μέσω ατομικού πληρεξουσίου δικηγόρου.
Συγκεκριμένα, αλλάζει μόνο η διαδικασία έκδοσης άδειας θήρας για το μεμονωμένο κυνηγό, ο οποίος μπορεί να παρίσταται πλέον με ατομικό πληρεξούσιο δικηγόρο, ενώ δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία έκδοσης άδειας θήρας για κυνηγούς μέλη των συνεργαζόμενων και αναγνωρισμένων από το υπουργείο Κυνηγετικών Οργανώσεων, οι οποίοι θα εξακολουθούν να καταθέτουν στις δασικές Υπηρεσίες μέσω των αναγνωρισμένων ως συνεργαζόμενων κυνηγετικών συλλόγων, την αίτηση και όλα τα λοιπά δικαιολογητικά με την ίδια διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης των τελών υπέρ του Δημοσίου από τους αναγνωρισμένους ως συνεργαζόμενους με το υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους, γίνεται γνωστό ότι δεν καταργήθηκε ή άλλαξε κάτι στο δικαίωμα των αναγνωρισμένων και συνεργαζόμενων με το υπουργείο Κυνηγετικών Συλλόγων να εισπράττουν από τα μέλη τους τα προβλεπόμενα τέλη και να τα καταθέτουν υπέρ του Δημοσίου.
Η μόνη τροποποίηση αφορά στους μεμονωμένους κυνηγούς, οι οποίοι πλέον μπορούν να καταθέτουν στις δασικές αρχές τη σχετική αίτηση και τα λοιπά δικαιολογητικά όχι μόνο αυτοπροσώπως όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και μέσω ατομικού πληρεξουσίου δικηγόρου. Η πληρεξουσιότητα παρέχεται προς το δικηγόρο με ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο πρέπει να περιλαμβάνεται η εντολή: α) για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας θήρας και β) για την προσκόμιση υπευθύνων δηλώσεων του ενδιαφερόμενου, με αναφορά του περιεχομένου των δηλώσεων. Στις υπεύθυνες δηλώσεις πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του ενδιαφερόμενου. Με την υποβολή των ανωτέρω πρέπει να προσκομίζεται και απλό αντίγραφο της ταυτότητας του εντολέα.

*** Το σύμβολο της πόλης στα σκοτάδια 
Ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Καλαμάτας και δικαίως στο λογότυπο του Δήμου, είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Εκτός από ναός, όμως, είναι και σύμβολο της ιστορίας της χώρας.
Για αυτό το σημείο, λοιπόν, δεχθήκαμε έντονα παράπονα από καταστηματάρχες, αλλά και επισκέπτες της περιοχής, καθώς ο ναός κλείνει νωρίς, παρότι στο Ιστορικό Κέντρο κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σπάνια, δε, ανάβουν τα φώτα γύρω από την εκκλησία.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης είδαμε επισκέπτες να προσπαθούν με το κινητό τους να φωτίσουν την ενημερωτική ταμπέλα έξω από το ναό.   Π.Μπ. 

***  23 συλλήψεις στη Μεσσηνία προχθές σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση 
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε προχθές από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε 1.005 άτομα, εκ των οποίων τα 736 ημεδαποί και τα 269 αλλοδαποί, καθώς και σε 812 οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν 140 άτομα, από τα οποία 84 ήταν ημεδαποί και 56 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 65 άτομα.
Ειδικότερα, στη Μεσσηνία συνελήφθησαν 23:
•Ένας ημεδαπός για κλοπή
•Ένας ημεδαπός για ναρκωτικά.
•Τέσσερις ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
•Επτά ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•Έξι αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βεβαιώθηκαν 394 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 6 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και 1 παράβαση για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, ενώ κατασχέθηκαν 4 ναρκωτικά δισκία και τμήμα ναρκωτικού δισκίου στη Μεσσηνία.

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Περιμένουν ΧΤΥΠΗΜΑ τζιχαντιστών...

~  Συναγερμός έχει σημάνει στην Europol για στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες όλης της Ευρώπης, λόγω πληροφοριών που υποστηρίζουν ότι σχεδιάζεται τζιχαντιστική επίθεση τις επόμενες ημέρες σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό της Ευρώπης (η Ελλάδα δεν θεωρείται μεταξύ των πιθανών στόχων).
Η Ευρώπη δεν βρίσκεται τώρα, όμως, σε αναμμένα κάρβουνα καθώς εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν φόβοι για 173 εν δυνάμει βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι δεν είναι γνωστό εάν είναι στην Ευρώπη ή ακόμη στη Συρία. Το σίγουρο είναι ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των περισσότερων Ευρωπαϊκών Κρατών θα κάνουν πολύ καιρό να χαλαρώσουν...

***  Παρέμβαση ΠΟΥΤΙΝ τα αλλάζει όλα! Έξαλλες οι ΗΠΑ...

~  Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη Ρωσία και τον Πούτιν για να λάβει δάνειο το οποίο χρειάζεται για να επιβιώσει, και προσφέροντας σε αντάλλαγμα κρατικά ορυκτά περιουσιακά στοιχεία.
Καθώς το Καράκας αγωνίζεται να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση και τις βίαιες διαδηλώσεις στο δρόμο, η Μόσχα χρησιμοποιεί τη θέση της ως δανίστρια της Βενεζουέλας ως έσχατη λύση για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela (PDVSA), διαπραγματεύεται μυστικά, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους, με τη μεγαλύτερη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, Rosneft (ROSN.MM).
Η εξέλιξη αυτή έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί να “ρίξει” το καθεστώς Μαδούρο, όμως οι κινήσεις της Ρωσίας καταφέρνουν το αντίθετο.

***  ΕΤΟΙΜΗ η Ρωσία! Γίνεται ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ στο διάστημα

~   Με 70 νέα αεροσκάφη και ελικόπτερα θα ενισχυθεί η Αεροδιαστημική Δύναμη της Ρωσίας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Krasnaya Zvezda» ο διοικητής της ρωσικής Αεροδιαστημικής Δύναμης, Βίκτορ Μποντάρεφ.
Σύμφωνα με τον Μποντάρεφ, «Πέραν από 70 αεροσκάφη, περισσότερα από 40 αμυντικά πυραυλικά συστήματα και περίπου 70 σταθμοί ραντάρ θα φθάσουν στις μονάδες της Αεροδιαστημικής Δύναμης μέχρι το τέλους το χρόνου».
Μέχρι στιγμής έχουν παραληφθεί 50 νέα αεροσκάφη, όπως ανέφερε ο Διοικητής.

***  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πάντοτε κοντά στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ... (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

~  Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, παρευρέθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή των Αγίων Ταξιαρχών στα Αθίκια Κορινθίας με αφορμή την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ.Ε. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Καλλίννικου.
~  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΙΚΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ : https://youtu.be/77n8d4d7rvA  .-
*  Μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, παρευρέθη στη συνάντηση και ο πολιτευτής Αττικής Σταύρος Πετρόπουλος.
Στο γεύμα παρευρέθηκαν και πλήθος μητροπολιτών, αρχιμανδριτών, ιερέων αλλά και απλού κόσμου.
~  Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΙΚΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2 : https://youtu.be/aQq0cXOyPVU  .-
~ Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την εορτή:






~





* Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος πήγε στη Κόρινθο όπου έγινε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων με μέλη και τοπικούς παράγοντες για τα πολλά προβλήματα της πατρίδος μας.



Βίντεο :  Επίσκεψη του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ στην Κορινθο (11/8/2017)   , https://youtu.be/mqDlCgtPBDk  .-

***  T' άκουσε για τα καλά ο Βούτσης! «Eίστε αγράμματος, αστοιχείωτος ή εχθρός της ορθοδοξίας;»..

~  Απασφάλισε μετά τον μητροπολιτών Πατρών, Χρυσόστομο και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική κατά του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση μετά τις δηλώσεις του τελευταίου περί Εκκλησίας και Ορθοδοξίας που προκάλεσαν σκληρές αντιδράσεις.

Η επιστολή του μητροπολίτη Καλαβρύτων έχει αποδέκτη τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο ο οποίος σε δηλώσεις του φέρεται χαρακτήρισε τη Βουλή ως βόθρο, γεγονός που τον... έστειλε μετά να δώσει εξηγήσεις στην Ιεραρχία για την συγκεκριμένη δήλωση.
Εντούτοις, όμως το κλιμακώνει καλώς τον μητροπολίτη να ρωτήσει τον κ Βούτση: "Πως και γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε, όταν Βουλευτής και Υφυπουργός της Κυβερνήσεώς σας προσήλθε στη Βουλή φορώντας σαγιονάρες; Μήπως αυτός ο κύριος υποβίβασε τον θεσμό της Βουλής;" αναφερόμενος στον Κώστα Ζουράρι, ενώ μετά συνεχίζει " Κύριε Βούτση, τι είσθε; αγράμματος; αστοιχείωτος; ψευδολόγος; διαστρεβλωτής της αλήθειας; ή εχθρός της ορθοδοξίας;".
Η επιστολή του μητροπολίτη Αμβρόσιου:
«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ Κ.Κ. ΠΑΥΛΟΝ
Σεβασμιώτατε,Με πολλήν θλίψιν ανέγνωσα την είδηση, ότι ο κ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ωργίσθη καθ' Υμών, επειδή είπατε, ότι η Βουλή των Ελλήνων ομοιάζει με βόθρο!
Ούτε επικροτώ, ούτε όμως και αποδοκιμάζω τόν χαρακτηρισμό! Επιθυμώ όμως να Σας βοηθήσω στην Απολογία Σας. Γι' αυτό και παρακαλώ πρίν δώσετε μιά οποιαδήποτε απάντηση στον κ. Βούτση να τον ερωτήσετε:
Κύριε Πρόεδρε,
* Παρακαλώ, γνωρίστε μου σε ποιό χώρο της κατοικίας των οι άνθρωποι πάνε, φορώντας όχι παπούτσια και κάλτσες, αλλά τις ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ ΤΟΥΣ; Ασφαλώς στον «καμπινέ» και όχι βέβαια στο σαλόνι του σπιτιού τους!
* Πως, λοιπόν, και γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε, όταν Βουλευτής και Υφυπουργός της Κυβερνήσεώς σας προσήλθε στη Βουλή φορώντας ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ; Μήπως αυτός ο κύριος υποβίβασε τον θεσμό της Βουλής;
* Επί πλέον σας ερωτώ: Μήπως τα παρακάτω λόγια σας, χωρίς άλλη επεξεργασία, επιβεβαιώνουν τά λόγια μου; Διότι με δηλώσεις σας είπατε τα εξής φοβερά λόγια: «Η αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκινάει από την αμηχανία, περνά στην νευρικότητα και φθάνει στην εξαλλοσύνη»! Αλήθεια, λοιπόν, όταν κάποιος χάνει την ηρεμία του, καί από την νευρικότητα φθάνει στην εξαλλοσύνη,ελέγχει άραγε τα λόγια του; Ασφαλώς όχι! Τότε ακριβώς το στόμα του ανθρώπου γίνεται ένας αληθινός βόθρος, από τον οποίον μόνον δυσοσμία αναδύεται!
* Ώστε, κ. Πρόεδρε, μήπως είναι η ώρα να πάτε σε κάποιο ψυχο-οφθαλμίατρο και να ελέγξετε τήν πνευματική Σας όραση;Εμείς για να Σας βοηθήσουμε, παραθέτουμε την φωτογραφία του Υπουργού με τις ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ!
Σεβασμιώτατε,
Καθώς εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο κ. Βούτσης εμφανίζεται είτε ως αγράμματος είτε ως μοχθηρός ψευδολόγος!
Χθές από το Κανάλι ΕΡΤ είπε και κάτι άλλο: «Δεν είμαστε λαός Ορθόδοξος»!
Υποδείξτε του, λοιπόν, νά ανοίξει το Σύνταγμα των Ελλήνων, όπου στο άρθρο 3 αναγράφονται και τα εξής:«Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού»!Και έπειτα να τον ερωτήσετε:Κύριε Βούτση, τι είσθε;
* ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;
* ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ;
* ΨΕΥΔΟΛΟΓΟΣ;
* ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ;
ή * ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ;
Για Σας, λοιπόν, και για τους ομοίους με Εσάς κάθε βράδυ στην Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος ψάλλουμε τα εξής:
(Ἀντίφωνον τῶν Ἀναβαθμῶν, Μικρά Παράκλησις). Αλλά και σε κάθε Εσπερινό επίσης παρακαλούμε τον Χριστό μας με τα λόγια:
«Ἐκλείποιεν ἁμαρτωλοί ἀπό τῆς γῆς καί ἄνομοι, ὥστε μή ὑπάρχειν αὐτούς. Εὐλόγει ἡ ψυχή μου τόν Κύριον» (Προοιμιακός)
Και έπειτα από αυτά όλοι μαζί να του ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ!
Επί δε τούτοις διατελώΜε περισσήν αγάπην για τον Χριστό μας
και για την Ορθοδοξία μας
Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Καλάβρυτα, 10 Αυγούστου 2017»
 iefimerida.gr

***  Ο,ΤΙ ΠΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "τρέχουν" να υλοποιήσουν όσα ΑΠΑΙΤΟΥΝ... {Είναι πολύ γλυκεία και άνετη η καρέκλα της εξουσίας  ... Έχει αρκετό μέλι ...και κολλάς ...εκεί πολύ εύκολα ...αδυνατώντας να ξεκολλήσει ..λόγο του μελιού  .... }

~  Στην υλοποίηση 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος θα στοχεύσει η κυβέρνηση κατά την τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει μετά από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος. Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, στην επικείμενη αξιολόγηση υπάρχουν τα «αγκάθια» των κοινωνικών επιδομάτων και της υλοποίησης των ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.). Αντίθετα, για το 2018 αναμένεται να «οδεύσει» ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν μια πρώτη επαφή στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Η επαφή αυτή θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε, το πιθανότερο, στις Βρυξέλλες, όπου, άλλωστε, στις 4 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Euro Working Group.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί η νέα επισκόπηση με συνοπτικές διαδικασίες έως τα μέσα του Δεκεμβρίου, παρά τον αστάθμητο παράγοντα των γερμανικών εκλογών που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει τον χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων. «Δεν ξέρω πώς μπλέκεται με τις γερμανικές εκλογές να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος εάν πρέπει (η έναρξη της αξιολόγησης) να γίνει πριν ή μετά. Και πόσο καιρό θα πάρει να σχηματιστεί εκεί κυβέρνηση. Βλέπεις στην Ολλανδία, έξι μήνες και ακόμη δεν έχουν κυβέρνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Φυσικά, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η γ' αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνον από τον χρόνο εκκίνησης των διαβουλεύσεων, αλλά και από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Εν προκειμένω, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα δώσει τώρα «μάχη» για το (κατά το Ταμείο) δημοσιονομικό κενό για το 2018. Αντίθετα, υπάρχει η ανησυχία μήπως τον επόμενο Απρίλιο ή τον Μάιο ζητήσει την εφαρμογή κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου (σ.σ. το 2019 αντί του 2020) ή τη μη ενεργοποίηση των αντίμετρων, «και εφόσον φυσικά θα παραμένει μέσα το Ταμείο έως τότε» όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Εκτιμάται ότι μετά από τη νέα αξιολόγηση θα υπάρξουν ακόμη δύο- ήτοι τρεις συνολικά- έως το τέλος του προγράμματος. Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και άλλες εξόδους στις αγορές, τόσο για άντληση ρευστότητας, όσο και για βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων. 'Αλλωστε, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες για το εάν η «επόμενη ημέρα» μετά το πρόγραμμα θα αποτελεί «καθαρή έξοδο» ή θα «συνοδεύεται» από μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) με πιστωτική γραμμή (την ενισχυμένη ECCL ή την απλή PCCL). Η Αθήνα θεωρεί ότι η απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο προϊδεάζει για «καθαρή έξοδο», αλλά αυτό πρέπει να συμφωνηθεί ρητά με τους πιστωτές. Εκ του λόγου αυτού, στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, κάτι που εν πολλοίς θεωρείται αναμενόμενο. «Σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να είναι πάντα πιο συντηρητικοί (και από τους πρωθυπουργούς ακόμη) έως τέλους», ενώ παράλληλα «δουλειά τους είναι να σπάζουν τα νεύρα των άλλων υπουργών για να συντονίζονται και να υλοποιούνται ο προϋπολογισμοί», αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά από τη νέα χαλάρωση πρόσφατα των capital controls, κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν πότε θα αρθούν τα εμπόδια όσον αφορά στο άνοιγμα νέων καταθετικών λογαριασμών, δηλώνουν πως στο συγκεκριμένο ζήτημα- και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχετικά με το μνημόνιο- η ΕΚΤ είναι πιο «σκληρή» από το ΔΝΤ, φοβούμενη «έξοδο κεφαλαίων». Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες «είναι ένα "στοίχημα" τι θα γίνει εάν το επιτρέψουμε, θα φύγουν τα λεφτά ή όχι; Το πρόβλημα (για την ΕΚΤ) είναι ότι εάν ανοίξουν και άλλοι λογαριασμοί ή μπουν συνδικαιούχοι, θα βγαίνουν τα λεφτά από τη χώρα γιατί θα έχεις μεγαλύτερο όριο αναλήψεων».   protothema.gr

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ νέα ΧΑΡΑΤΣΙΑ για το νερό! Ποιους αφορά...

~  Το 2017, τα αδύναμα οικονομικά στρώματα των πολιτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα βασικά δημόσια αγαθά...
Το «νερό νεράκι» θα πουν σύντομα όλοι οι Έλληνες, αφού τα πράγματα φαίνεται πως και εδώ αλλάζουν... Μετά τις απανωτές αυξήσεις που καταφτάνουν από όλες τις πλευρές, σε μερικούς μήνες αναμένονται ριζικές ανατροπές ακόμη και στο... πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, το νερό.
«Χρυσό» θα αναγκαστούν τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν το νερό, όχι μόνο γιατί θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος πανελλαδικός τρόπος τιμολόγησης που θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, αλλά και γιατί το νερό στην Ελλάδα θα επιβαρύνεται σε λίγο καιρό από δύο νέα τέλη, το «περιβαλλοντικό τέλος» για τα νοικοκυριά και το «τέλος άρδευσης» για τους αγρότες.
 Τι ισχύει σήμερα στις χρεώσεις νερού
Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση. Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν αλλά και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων. Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, γίνεται από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται για την κάλυψη του κόστους της αφαλάτωσης.
Τι θα συμβεί τώρα; Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων έρχεται και επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία μελέτη. Και το χειρότερο είναι ότι, η κατάσταση στα νησιά που έχουν ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα είναι η Σύρος και η Σαντορίνη, θα είναι τραγική, αφού η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος, ενώ σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν θα προβλέπεται καμία επιδότηση.
 Το «περιβαλλοντικό τέλος» θα ισοπεδώσει τα νοικοκυριά
Και δεν έφταναν όλα τα άλλα, με απόφαση επτά υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με περιβαλλοντικό τέλος θα επιβαρύνονται οι λογαριασμοί νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Το τέλος δεν θα εφαρμοστεί πριν από τα τέλη του 2019 καθώς τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2018. Οι νέες χρεώσεις, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές ύδατος, που στην πλειονότητά τους είναι αγρότες που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις, θα υπολογίζονται ανά στρέμμα και κυβικό μέτρο. Το οριστικό ποσό θα προκύπτει από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό τέλος.
Όσο αφορά στους αγρότες, το σύστημα χρέωσης θα αποτελείται από ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και ένα μεταβλητό τέλος στο οποίο περιλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό τέλος ανά μονάδα νερού (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο), το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης λαμβάνοντας υπόψη το είδος καλλιέργειας, τη μέθοδο άρδευσης και την κλιματική ζώνη.
 ΕΥΔΑΠ: Κόβει το νερό για οφειλές πάνω από 100 ευρώ
Σαρωτικές διακοπές νερού εκδηλώνονται το τελευταίο δίμηνο. Μάλιστα, η εταιρεία στο συνολικό προγραμματισμό περιλαμβάνει 47.000 διακοπές νερού για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 30% των δρομολογημένων επεμβάσεων.
Το πρόγραμμα διακοπών έχει εντατικοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου, και πλήττει κυρίως τα μισθωμένα ακίνητα, για τα οποία το νερό κόβεται για οφειλές πάνω από 100 ευρώ ή αν το πλήθος των ανείσπρακτων λογαριασμών ξεπερνούν τους 7 δηλαδή φτάνει τα δύο χρόνια! Για τους ιδιοκτήτες, η ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται πιο ελαστική με την παροχή νερού να διακόπτεται για λογαριασμούς πάνω από τα 1.000 ευρώ...   newsbomb.gr

*** Μας αφορά ΟΛΟΥΣ! Σε ποιους ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ κατασχέσεις

~  Τη δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να κατάσχει ποσά ακόμα και για μικρές οφειλές κάτω των 500 ευρώ υπενθυμίζει επικαιροποιημενος οδηγός με χρηστικές πληροφορίες για φορολογικά ζητήματα, καθώς αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πάρα το γεγονός ότι προβλέπεται όριο 500 ευρώ για κατασχέσεις κινητών και ακίνητων, αυτό το όριο δεν ισχύει, όταν ο οφειλέτης περιμένει χρήματα από κάποιον τρίτο, δηλαδή από ενοίκια, μισθούς, ασφαλιστήρια, ομολογά, μετοχές και αποζημίωση από εκτελεσθέν έργο.
Αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ διευκρίνιζαν πάντως ότι έχουν δοθεί άτυπες εντολές, ώστε να μη γίνεται κανενός είδους κατάσχεση για οφειλές κάτω του ποσού των 500 ευρώ.
Όπως επισημαίνει ακόμα η Αρχή, για χρέη υψηλότερα των 100.000 ευρώ απλήρωτα για περισσότερους από 4 μήνες, προβλέπεται ποινική δίωξη.
Οι ερωταπαντήσεις της ΑΑΔΕ αναλυτικά
 1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;
Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
 2. Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων του ακινήτου, ακόμη και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης, ή εάν ήταν παρών ο οφειλέτης κατά την κατάσχεση, από τότε.
 3. Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι.
 4. Πότε υποχρεούται ο προϊστάμενος της εφορίας να εκδώσει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά από την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα, το αργότερο εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ως άνω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της εφορίας.
 5. Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά από την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Όχι.
 6. Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
 7. Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Μετά από την μεταγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Έως τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.
 8. Υποβάλλεται αίτηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και από ποιόν;
Ναι, υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης που έχει την αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής, προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, εφόσον δεν καταβάλλονται τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών και υπερβαίνουν το συνολικό ποσόν των 100.000 ευρώ, προερχομένων από κάθε αιτία στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κάθε είδους τόκοι, προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών.
 9. Πότε αναστέλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής;
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτής, έως την εξόφληση της οφειλής για την οποία εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση.
 10. Μπορεί να κριθεί ατιμώρητη από την αρμόδια εισαγγελική αρχή η πράξη της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο;
Ναι, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
 11. Μετά από την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο, κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
Ναι.
 12. Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά από την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά από την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
 13. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 του ν. 4174/2013. Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί έως και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
 14. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και έως του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
 15. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες έως του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
 16. Είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων;
Ναι, εφόσον: 1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου.
2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,
β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β’628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του υπουργού Οικονομικών «Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α’ 32)»,
δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δεν αίρονται.  skai.gr

***  ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων το 2018...

~    Αλλάζει εκ βάθρων η φορολόγηση στα ακίνητα από το 2018, λόγω της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τις κλίμακες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων αντέστρεψε τη σχέση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με αποτέλεσμα το ύψος φορολόγησης των ακινήτων να είναι υψηλότερο από τις τιμές αγοράς, φαινόμενο που θα διορθωθεί ως τον Δεκέμβριο. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των τιμών, οι ανατροπές θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2018.
Με βάση το νέο σύστημα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα αλλάξουν και οι κλίμακες υπολογισμού των φόρων, καθώς και τα αφορολόγητα όρια σε ΕΝΦΙΑ και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Σημειώνεται ότι, φέτος, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου και με στόχο την είσπραξη, όπως και πέρυσι, ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη αλλαγή η οποία αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2018, θα «χτυπήσει» τον φόρο μεταβίβασης και συγκεκριμένα τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία ανέρχεται σήμερα σε 200.000 για τον άγαμο και σε 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.
Τα ανωτέρω όρια θεωρούνται ήδη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πολύ υψηλά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν αισθητά.
Λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στις κλίμακες και στα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αφού με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σχεδόν όλες οι μεταβιβάσεις θα είναι πλέον αφορολόγητες.
Παράλληλα, από το 2018 όλα αλλάζουν και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς το νέο τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, είτε αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου, είτε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ή συνδυασμό και των δύο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.
Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.  newmoney.gr

***  Όλη η ΚΟΡΙΝΘΟΣ άκουσε! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ μίλησε για όλα

~ Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΛΕΚΤΡΑ 98,8 και στον Νίκο Νικολόπουλο μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κόρινθο, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου Γ.Ο.Χ.Ε. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Καλλίννικου.


Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχολίασε την τρέχουσα επικαιρότητα και κυρίως, για τον πόλεμο κατά της Ορθοδοξίας που γίνεται από τους κυβερνώντες.
Ο κος Βελόπουλος, δεν παρέλειψε να μην επισημάνει- για άλλη μια φορά- ότι η οικονομική πολιτική που ασκεί η ηγεσία της Ελλάδας, καταστρέφει τη χώρα και ότι η μόνη λύση είναι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που έχει η πατρίδα μας και η έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Επί τη ευκαιρία της συνέντευξης, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει πρόγραμμα άμεσα εφαρμόσιμο που στοχεύει στην άμεση έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα ακολουθήσει βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, όμως, μίλησε και στην κάμερα του ekorinthos:
Βίντεο : Επίσκεψη του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ στην Κορινθο (11/8/2017) , https://youtu.be/mqDlCgtPBDk  .-

***  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!  Ιεράρχης ΑΣΤΡΑΨΕ και ΒΡΟΝΤΗΞΕ εναντίον της Βουλής... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Πληθαίνουν οι φωνές των μητροπολιτών που αντιδρούν στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής κατά της εκκλησίας και της ορθοδοξίας.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κύριος Βούτσης είπε μεταξύ τω άλλων πως η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Μέσα από το STAR Κεντρικής Ελλάδας ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές, άστοχες, βιαστικές και επιπόλαιες.
Στη Βουλή γίνονται άλαλα και μπάλαλα και δεν πρέπει να πέφτουν τόσο χαμηλά, τόνισε ο κύριος Νικόλαος.Η Ελλάδα χωρίς την ορθοδοξία δεν στέκεται, τα παραπάνω λόγια είναι περιττά, για πολιτική και κομματική κατανάλωση συνέχισε ο κύριος Νικόλαος.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας εμφανίστηκε σίγουρος πως σύντομα θα ψηφιστεί και ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Οι πολιτικοί να γίνουν Ευρωπαίοι και στα καλά, όχι μόνο στη διαφθορά και στη ξεφτίλα κατέληξε.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία ΕΔΩ  .-
Υστερόγραφο στήλης :- ΝΑ  ΑΓΕΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ....!!

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Όπου φύγει-φύγει οι Τούρκοι μόλις είδαν ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ...

~  Όπως φάνηκε, η Τουρκία είναι ένα σκυλί που γαυγίζει αλλά… δεν δαγκώνει, αφού μόνο στα χαρτιά έμεινε η άσκηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει ανοιχτά της Καρπάθου.
Η γείτονα χώρα με NAVTEX είχε γνωστοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι σήμερα θα πραγματοποιούταν άσκηση με πραγματικά πυρά, ανοιχτά της Καρπάθου, με τον βρετανικό στόλο.
Στο σημείο υπήρχαν δύο κανονιοφόρες του Πολεμικού Ναυτικού, για παν ενδεχόμενο, αλλά, τελικά, αποδείχτηκε ότι η Τουρκία το έβαλε στα πόδια.

***  ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ προφητεία! Τότε θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ «Την ώρα που θα θάβουμε τους νεκρούς και θα έχουμε ασθένειες και πείνα θα μας κάνουν επίθεση», είχε πει ο γέροντας Νεκτάριος ο Αγιορείτης, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τους Τούρκους στη χώρα μας.
Όπως θα ακούσετε τον ίδιο να λέει στο παρακάτω βίντεο, «όταν θα θάβουμε τους νεκρούς από μεγάλο σεισμό», τότε οι Τούρκοι θα βρουν την ευκαιρία.
~ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ : https://youtu.be/31BD5gBx9Cw  ,- {Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ,ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.} .-

***  Η αλήθεια πρέπει να …. λέγεται!

~  Η αλήθεια πρέπει να …. λέγεται!
 Γράφει ο Θόδωρος Μεχλιζόγλου (Πολιτικός αναλυτής)
 Αναρωτιέμαι τελικά, πόσοι από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό, τολμούν να πουν την αλήθεια στους πολίτες αυτής της Χώρας. Πόσοι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξηγήσουν στον κόσμο, το που είμαστε και που βαδίζουμε. Πόσοι μπορούν να του εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Πόσοι τολμούν να του πουν ότι χρειάζεται κόπος,αγώνας και δουλειά, πολύ δουλειά. Ακόμα και όσοι ορθώς υποστηρίζουν την αλλαγή πορείας και την αποχώρηση της Χώρας από τα δεσμά της Ευρωφυλακής, πολλές φορές, ωραιοποιούν τα πράγματα.
Οι άλλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι βαδίζουμε στον δύσκολο αλλά ορθό δρόμο γιατί «δεν γίνεται αλλιώς» ή γιατί «είναι μονόδρομος » και οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή, σίγουρα δεν μπορούν να πουν την αλήθεια στους συμπολίτες μας. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός ο δρόμος έχει μόνο «ανηφόρα». Δεν γνωρίζουν αν και πότε θα πιάσουμε, όχι «κατηφόρα», αλλά ούτε καν ευθεία. Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πυξίδα, προσπαθούν να μαντέψουν από τώρα, που μπορεί να βρίσκεται η Χώρα το 2060 ή το 2070!
Και ποια αλήθεια να πουν στον Ελληνικό λαό; Ότι δεν πρόκειται τα επόμενα 50 χρόνια, να φτάσει ο βασικός μισθός εκεί που ήταν το 2009; Ότι συνεχώς θα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και θα μειώνονται οι συντάξεις; Ότι σε λίγα χρόνια,  όποιος παίρνει 800 ευρώ σύνταξη θα θεωρείται προύχοντας; Ότι θέλουμε μερικές δεκαετίες για να ξαναδούμε ίσως μονοψήφιο αριθμό ανεργίας;
Και το κυριότερο είναι, ότι δεν μπορούν να απαντήσουν, αν σε λίγα χρόνια θα υπάρχει Κράτος με το όνομα Ελλάδα κι αν η πλειοψηφία των κατοίκων θα είναι Έλληνες. Όπως κι αν θα υπάρχουν Έλληνες εργαζόμενοι ή θα είναι σκλάβοι πολυεθνικών εταιριών και θα δουλεύουν 12 ώρες ημερησίως για ένα μισθό που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 500 ευρώ. Και μάλιστα σε μία Χώρα με κατεστραμμένο τον παραγωγικό ιστό και με τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων να αυξάνονται νομοτελειακά συνεχώς!
Δεν περιμένουνε λοιπόν από αυτούς, να μας πουν την αλήθεια, γιατί για πολλούς και διάφορους λόγους ο καθένας, είναι δέσμιοι κάποιων καταστάσεων! Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο οποίος δεν είναι εύκολος. Ο οποίος απαιτεί κι αυτός θυσίες, λιγότερες μεν, αλλά απαιτεί. Αλλά απαιτεί και άλλα πράγματα. Απαιτεί ανθρώπους που να αγαπάνε τούτο τον τόπο. Που να μην εξυπηρετούν, οποιουδήποτε είδους συμφέροντα. Ανθρώπους που να ξέρουν από δουλειά. Που να ξέρουν πως βγαίνει ο «επιούσιος». Που να έχουν παλέψει στη ζωή τους. Να έχουν παράγει. Να έχουν διοικήσει ορισμένοι από αυτούς, αλλά και τους πολίτες να είναι έτοιμοι να τους εμπιστευτούν και να εργαστούν μαζί τους. Να γίνουν εκτός από κριτές και συμμέτοχοι στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της Χώρας. Για να δει ο τόπος μετά από μερικά χρόνια να ξημερώνει κάτι καινούργιο, κάτι για το οποίο όλοι θα είμαστε υπερήφανοι που το πετύχαμε.
Η θα πάμε λοιπόν με οδηγό τη σκληρή αλήθεια ή θα βουλιάξουμε στο ψέμα !  kyensite.wordpress.com

***  Σημαιοφόροι Αποσύνθεσης...

~ Σημαιοφόροι Αποσύνθεσης
 Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 - Στη χώρα των θλιβερών μετριοτήτων
 και των ολοστρόγγυλων μηδενικών,
τι άραγε νόημα έχει η επιβράβευση των μαθητών,
το κράτημα / έπαθλο στις  παρελάσεις, των σημαιών;
 - Φαίνεται πως η διαιώνιση αυτών των εθίμων των "αναχρονιστικών"
δεν συνάδει με τις ισοπεδωτικές αντιλήψεις των φρικιών,
αλλά με όσους τα εκλαμβάνουν ως ...ρετσινιά ή χολέρα "οπισθοδρομικών"
ρατσιστών, που επιδιώκουν την επιβολή ψυχικών τραυματισμών (!).
- Η κατάργηση κάθε αξιολόγησης και επιβράβευσης τίθεται εκ ποδών.
Η πρόοδος και η καταξίωση διασφαλίζεται μόνον μέσω στρεβλών επιλογών,
αφού επικροτείται η πρακτική των ήσσονων προσπαθειών ,
των καταλήψεων και των προπηλακισμών των καθηγητών.
- Προδήλως μια και γίναμε πολυπολιτισμένοι, λόγω συγκυριών,
θα πρέπει -συνακόλουθα;- να γίνουμε και ΠΟΛΥΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ αναφανδόν.
Να υποστείλουμε το έπαθλο της Σημαίας χάριν ιδεοληψιών
και να ταξιδεύουμε /παρελαύνουμε με Σημαίες -κομματικών - ευκαιριών.
-Διαφωνίες  έντονες ανάμεσα στα κοπάδια των ΚΟΜΜΑΤΟΜΑΝΤΡΙΩΝ .
Θα βρεθεί άραγε η χρυσή τομή για το καλό όλων, και των παιδιών;
Μοιάζει δύσκολο κάτι τέτοιο, εκτός στοχεύσεων εφικτών.
Ιδού όμως μία πρόταση (πέραν διαπιστώσεων και  ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΩΝ).
 Π ρ ό τ α σ η :
- Ο ι  σ η μ α ι ο φ ό ρ ο ι  ν α  μ η ν  ε ί ν α ι  ο ι  ά ρ ι σ τ ο ι,  λ ό γ ω  β α θ μ ο λ ο γ ι ώ ν,
ο ύ τ ε  ο ι  τ υ χ ε ρ ο ί   τ ω ν  κ λ η ρ ώ σ ε ω ν  κ α ι  τ ω ν  (π ο ι η τ ι κ ή    α δ ε ί α  ο  π λ η θ υ ν τ ι κ ό ς ) λ ο τ α ρ ι ώ ν.
Α λ λ ά  ό π ο ι ο ι  (κ α κ ο ί  ή, μ έ τ ρ ι ο ι) β ε λ τ ι ώ θ η κ α ν  π έ ρ α ν   π ρ ο σ δ ο κ ι ώ ν.  Α υ τ ο ί  π ρ ά γ μ α τ ι  α ξ ί ζ ο υ ν  ν α  τ ύ χ ο υ ν  δ ι α κ ρ ί σ ε ω ν  τ ι μ η τ ι κ ώ ν.
 - Ουσιαστικά προκρίνω /προτείνω έναν συγκερασμό πραγμάτων διαφορετικών,
προκειμένου,  αφ' ενός να επιβραβευτούν οι αγώνες (κάποιων άλλων) παιδιών,
αφ' ετέρου να διασφαλιστεί η  συνέχιση της απέχθειας (για τους άριστους) των "Αριστερών" (!).
Στόχευσή μου η διατήρηση της συνοχής των - εν αποσυνθέσει - κοινωνικών ιστών.
 ΥΓ  Ας καταφύγουμε λοιπόν στη λύση τέτοιων μεθόδων εναλλακτικών.
      (Εννοείται ότι αποκλείω το να φορούν ... κουκούλα οι παραστάτες, άνευ διακριτικών).
      Ίσως  έτσι να απαλλαγούμε από τον βραχνά των προτεινόμενων καινοφανών (εξ)αλλαγών
       εκ μέρους των ΚΟΜΜΑΤΟΠΛΗΓΙΚΩΝ , κενόδοξων, κενολόγων, κενοσόφων "πολιτικών".

***  Αφήστε την... κληρωτίδα, πιάστε τη μεζούρα...

~   «Προτείνει» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
 Οι «κληρωτίδες» θα αναδεικνύουν τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις!…
Μακριά από εμένα κάθε Κομματικής προέλευσης αντιπολιτευτική τοποθέτηση, αλλά ειλικρινά, ως συνταξιούχος πανεπιστημιακός δάσκαλος, επιλέγω να τοποθετηθώ στην συγκεκριμένη απόφαση του Σεβαστού Υπουργείου Παιδείας…
Η προσμέτρηση επιδόσεων σε διάφορους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, που χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία ή διαγώνισμα ή ακόμη, κατά το ξενόφερτο και λίαν προσφιλές στην εποχή μας “τεστ”, έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση ανδρών, γυναικών και παιδιών και την κατάταξή τους σε κάποιες συμβολικές πυραμίδες επιτυχίας που αντικατοπτρίζουν και πραγματικές πυραμίδες καθημερινών κοινωνικών, οικονομικών, επιστημονικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Συχνά ακούγεται η κριτική που αποδοκιμάζει όλες ή έστω κάποιες προσπάθειες προσμέτρησης και διαφοροποίησης προβάλλοντας την επίφαση, και όχι την ουσία, ως επιτακτική δημοκρατική ισότητα: την ανάγκη της θεώρησης όλων μας ως ίσων!...
 Τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ανακριβές και άδικο για τον καθένα και την καθεμιά μας ως άτομα με το χαρακτηριστικό της ανεπανάληπτης μοναδικής προσωπικότητας και αντιπαραγωγικό για ολάκερο το κοινωνικό σύστημα που συνθέτουμε.
Οι άνθρωποι διαφέρουμε όχι μόνο στο μπόι, στο πάχος, στην αισθητική της εποχιακής ή διαχρονικής σημασίας «ομορφιάς» αλλά διαφέρουμε και στις επιδόσεις που πετυχαίνουμε από τις σωματικές όπως και από τις διανοητικές δεξιότητες και ικανότητές μας.
Αυτό είναι και αντικειμενικά εμφανές αλλά έχει παραμείνει και διαχρονικά αναλλοίωτο ως δεδομένο στο πέρασμα του χρόνου.
Θα μπορούσε να κατηγορηθώ ως ανιστόρητος ίσως και επικίνδυνα υποκριτικός εάν δεν παραδεχόμουν ότι υπήρξαν εποχές στις ανθρώπινες κοινωνίες όπου οι διαδικασίες αξιολόγησης διαβρώθηκαν με στόχο να υποτιμηθούν άτομα ή ομάδες και να υπερτιμηθούν άλλα άτομα και άλλες ομάδες.
Θα σας θυμίσω τους Νέγρους της Αμερικής, όπως και τους Νέγρους της Νότιας Αφρικής ως δύο κραυγαλέα διαχρονικά παραδείγματα ανάμεσα σε πολλά άλλα παρόμοια. Αυτά δεν αναιρούν ούτε τη χρησιμότητα των τεστ ούτε, φυσικά, και το δεδομένο των ανθρώπινων ανισοτήτων σε θέματα επιδόσεων.
Δημοκρατία σημαίνει να διασφαλίζουμε την ισότητα των ευκαιριών βοηθώντας άτομα και ομάδες να αναπτύξουν και να επιδείξουν τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να τα επιβραβεύσουμε χρησιμοποιώντας όλα αυτά για το κοινό κοινωνικό όφελος!
Αντίθετα η προσπάθεια να διασφαλισθεί η ισότητα των επιδόσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα να μας εξισώσει όλους, άτομα και ομάδες, σε χαμηλότερους κοινούς παρονομαστές... Στοχεύουμε στο ΥΨΟΣ ή βολευόμαστε στο…ΒΑΘΟΣ;
Ξεκίνησα διατρανώνοντας την διαφοροποίηση της προσωπικής μου τοποθέτησης από Αντιπολιτευτικές διαθέσεις με ταύτιση θέσεων των Πολιτικών Κομμάτων απέναντι στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Κλείνω ζητώντας ευγενικά από την Ηγεσία του Υπουργείου να ανακρούσει πρύμνη!
Οι 6 θέσεις σημαιοφόρων και παραστατών, κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια ικανοτήτων…
Σίγουρα ΟΛΟΙ μας, παιδιά και γονείς καλούμαστε να επιδείξουμε τον προσήκοντα σεβασμό στο Εθνικό μας Σύμβολο όταν περνά μπροστά μας…
Επί του προκειμένου, εάν ΔΕΝ επιθυμούν η ομάδα των 6 να είναι αποτέλεσμα επιδόσεων στα μαθήματα, τότε ας επιλέξουν τα παιδιά που είναι ΨΗΛΟΤΕΡΑ έτσι ώστε η ΣΗΜΑΙΑ να «τραβά» τα μάτια γονέων και άλλων που παρακολουθούν την παρέλαση…
Βέβαια όταν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μοιράζουν αφειδώς ΔΕΚΑΡΙΑ το αντικειμενικό κριτήριο της ΑΡΙΣΤΗΣ επίδοσης καταργείται…
Αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ!…
Αλλά ΔΕΝ διορθώνεται αυτό το ΛΑΘΟΣ με το νέο ανάδειξης σημαιοφόρων από ΚΛΗΡΩΤΙΔΑ με κριτήριο την… «ΤΥΧΗ»!…

***  Καταλύτης Διάλυσης ο Κομματισμός...

Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Είναι προφανές πως, ως λαός, δεν εννοούμε να διδαχτούμε από ό, τι και όσα συμβαίνουν στον εσωτερικό, αλλά και στον εξωτερικό περίγυρό μας.
Παράλληλα δεν συνειδητοποιούμε την δεινή θέση - κρίση, στην οποία έχουμε περιέλθει.
Κρίση όχι μόνον οικονομική, αλλά -κυρίως- ηθική, αρχών, αξιών, κοινωνική κ.ο.κ.-
Το τραγικό είναι πως οι αρμόδιοι ταγοί μας όχι μόνον αδυνατούν να μας βοηθήσουν αλλά προσθέτουν συνεχώς προβλήματα  επιδεινώνοντας  την όλη κατάσταση.
Δεν νοείται η κοινωνία να βρίσκεται σε παρακμή, αποσύνθεση και οι εξουσιαστές μας να προσπαθούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα δια της απαξίωσης των ... θεσμών (αντί της επιβεβλημένης ενδυνάμωσής τους).
Βάλλεται ανεπίτρεπτα η Εκκλησία, η Αστυνομία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη (!).(Σκόπιμα ή μη, μικρή σημασία έχει) ως προς την βαρύτητα /επώδυνη επίπτωση του αποτελέσματος.
Που το πάνε οι περινούστατοι ηγήτορες; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αν περιέλθουν σε πλήρη ανυποληψία οι τομείς που προανέφερα, θα διαλυθεί εντελώς ο κοινωνικός ιστός;
Στην περίπτωση αυτή ποιός, ποιοί θα (επ)ωφεληθούν;
Ειλικρινά (α-πολιτικά/ακομμάτιστα) αδυνατώ να βρω ένα σοβαρό λόγο, που να δικαιολογεί μια τέτοια συμπεριφορά.
Τι θα κερδίσουμε ως κοινωνία, πολιτεία, κράτος, έθνος, ελληνισμός  αν κατεδαφίσουμε τους πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται το όλο οικοδόμημα;
Αν υποθέσουμε (όχι αβάσιμα; θα συμφωνήσω) πως υπάρχουν δυσλειτουργικά προβλήματα, ελλείψεις, παραλείψεις, επίορκοι λειτουργοί , μειονεκτούντες , διαβλητοί, ανεπαρκείς, ακατάλληλοι κ.ο.κ, τι θα πρέπει να γίνει;
Θα εφαρμόσουμε το θεραπευτικό πρωτογονισμό: "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι;".
Λανθασμένη, αλυσιτελής αντιμετώπιση προδήλως.
Έχω κατ' επανάληψη υποδείξει τρόπους εξυγίανσης.  Δεν θα επανέλθω. Θα θυμίσω μόνον τον βασικό: επιλογή ηγεσιών χωρίς πολιτική παρέμβαση/ διορισμό.
Αφήστε κ. κ.  ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ  την - εσωτερική - υπόθεση της εκλογής των ηγεσιών τους, σε εκείνους. Όχι σε εσάς.
Από αυτή την ο λ έ θ ρ ι α  επιθυμία /πρακτική σας ξεκινούν όλα τα δεινά που -αυτοεκτιθέμενοι - καλείστε να ....διορθώσετε (!).
Εξυπακούεται ότι η προσπάθεια των μεν, των δε, και λοιπών ΕΘΝΟΓΟΝΕΩΝ να μας πείσουν πως "φταίνε οι άλλοι" ή "τα ίδια έκαναν οι προηγούμενοι", μόνον θυμηδία προξενεί, ή , και αγανάκτηση. Παίζουν - ανεπίτρεπτα - εν ου παικτοίς.
Είναι αδιανόητο οι "πολιτικοί" /κομματικοί ιθύνοντες, να δρουν ως καταλύτες διάλυσης !!!...
ΥΓ Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουν οι "ευφυέστατοι" κ. κ κρατούντες κάτι στοιχειώδες, απλό, αυτονόητο; Ότι δηλ. δεν κερδίζουν οι ίδιοι τίποτα (αντίθετα χάνουν ) αν γκρεμίσουν τους θεσμούς; Ποιός σοβαρός, νουνεχής άνθρωπος θα επικροτήσει την στάση τους (και θα τους επιβραβεύσει στις επερχόμενες εκλογές);
      Και πως άραγε εννοούν την - οφειλόμενη προσφορά τους στον Τόπο;
      Με το να πριονίζουν τους πυλώνες /κολώνες των Θεσμών;
      Ή μήπως φαντάζονται ότι τους στηρίζουν /ενισχύουν με το να χρησιμοποιούν σαθρούς ιδεοληπτικούς "μανδύες" κομματισμού;
      Υποθέτω, γνωρίζουν ότι: η υπέρβαση των εσκαμμένων πρέπει να αποφεύγεται από όλους, χωρίς εξαίρεση. (Επομένως περιλαμβάνονται και οι "πολιτικοί εκσκαφείς" !).

***  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ της Ρωσίας! Δυσοίωνες προβλέψεις από Λαβρόφ

~  Προβληματισμένη είναι η Ρωσία από την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Β. Κορέα, όπως δήλωσε ο Σερκγέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε φόρουμ εκπαίδευσης της νεολαίας, τόνισε ότι ο  κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, καθώς και οι δυο πλευρές απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται την κατοχή των πυρηνικών όπλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

***  ΔΕΗ: Του ενός ταμείου και άνευ κλιματισμού 
Κύκλους έκαναν οι ουρές των καταναλωτών χθες το μεσημέρι στη ΔΕΗ Καλαμάτας, προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Σαν να μην έφθανε αυτό, ο χώρος δεν κλιματίζεται, αν και η ΔΕΗ είναι πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να δυσανασχετούν, να εκρήγνυνται και να φωνάζουν, ασφυκτιώντας μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Κερδοφόρος επιχείρηση είναι και θα έπρεπε να έχει - ειδικά στο κατακαλόκαιρο - το απαραίτητο προσωπικό για να εξυπηρετεί, αλλά και κλιματισμό για να μην αισθάνονται σαν σε αμπάρι πλοίου οι καταναλωτές.

***  Χειροκρότησαν τη Φιλαρμονική και τα χορευτικά στην πλατεία των Φιλιατρών (φωτογραφίες) 
 
Με εμφάνιση της Φιλαρμονικής και παράσταση τριών χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών «έκλεισε» προχθές το βράδυ τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ενώ το πολυπληθές κοινό είχε γεμίσει τα καταστήματα της πλατείας!
Με ρεπερτόριο από το διεθνή κινηματογράφο, ελληνικές συνθέσεις και κλασσική μουσική έδωσε την τρίτη της συναυλία για το καλοκαίρι η Φιλαρμονική. Τα δύο χορευτικά τμήματα των ενηλίκων χόρεψαν χορούς από την Ήπειρο και λαϊκούς, ενώ το τμήμα των μικρότερων χορούς της Μακεδονίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος ο οποίος τόνισε την αξία της πολιτιστικής παρουσίας του 91χρονου, πλέον, Συλλόγου Φιλοπροόδων για την πόλη των Φιλιατρών!
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Βιβή Παντελάκη, επισήμανε πως οι σημαντικότερες δραστηριότητες του Συλλόγου αυτό το καλοκαίρι, πέρα από τις καθιερωμένες και θεσμοθετημένες πια εμφανίσεις της Φιλαρμονικής και των χορευτικών τμημάτων, ήταν η εκδήλωση για την ανάδειξη του μνημείου της Βλαχέρνας με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Μεικτής Χορωδίας του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας στις 12 Ιουλίου. Επίσης, η για δεύτερη χρονιά οργάνωση του ροκ φεστιβάλ στο Πάρκο της Βλαχέρνας στις 8 Αυγούστου, με στόχο την καθιέρωση αυτής της εκδήλωσης για την προβολή της δουλειάς νεανικών μουσικών συγκροτημάτων.
Ακόμη, το χορευτικό τμήμα των ενηλίκων στα τέλη Ιουλίου έλαβε μέρος στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ στο Κλουζ της Ρουμανίας, χορεύοντας χορούς της Μεσσηνίας, του Πόντου και λαϊκούς, αποσπώντας τα θερμότερα χειροκροτήματα του κοινού και επαινετικές διακρίσεις από τους διοργανωτές.
Το τμήμα αυτό θα λάβει μέρος και στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης στις 28 Αυγούστου στα Φιλιατρά.
Το δε επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι χρόνος αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης του Συλλόγου για την επόμενη χρονιά.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Κοπανάκι: Με δυσκολίες, αλλά αγώνα και προσπάθεια υλοποιήθηκε το σπουδαίο έργο του ΒΙΟ.ΚΑ. 
Από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης πλημμύριζε προχθές το απόγευμα η ατμόσφαιρα στην Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων τέως Δήμου Αετού στο Κοπανάκι, όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια του Βιολογικού Καθαρισμού. Ενός έργου με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα στην πορεία υλοποίησής του, αλλά χάρις στον αγώνα και την προσπάθεια που κατεβλήθη, έγινε πράξη. Το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Δημοτική Αρχή Αετού, της δημοτικής περιόδου 2003 – 2010, με δήμαρχο το Δημήτρη Δριμή. Καίρια και ουσιαστική ήταν και η συμβολή της κρατικής, αλλά κυρίως της αιρετής Περιφέρειας, της Περιφερειακής Αρχής με περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Πέτρο Τατούλη, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια, δυσκολίες, προβλήματα και να φτάσει η ώρα της ολοκλήρωσης και παράδοσής του και, βεβαίως, η προχθεσινή ιστορική μέρα των εγκαινίων.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε το έργο ως ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε να το διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεσή του.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σε σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου για την περιοχή, καθώς και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας μαζί με την Περιφερειακή Αρχή για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση σημαντικών έργων στην περιοχή της Τριφυλίας.
Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που παρουσίαζε το συγκεκριμένο έργο και στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για επικαιροποίηση και τροποποίηση όπου απαιτούνταν των μελετών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε προβεί στις συγκεκριμένες ενέργειες και ο περιφερειάρχης δεν είχε διαχειριστεί προσωπικά το συγκεκριμένο έργο, δε θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είχε απενταχθεί».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές Αετού, του κ. Βόγκα και του κ. Δριμή, καθώς και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, του κ. Κόλλια, όπως και στις προσπάθειες που κατέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης μαζί με τη Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο έργο, δηλώνοντας ευτυχής που εγκαινιάζεται ο Βιολογικός.
Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, οι οποίες προετοίμασαν τη μελετητική ωριμότητα του έργου για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στους τέως δημάρχους Αετού, Δημήτρη Βόγκα και Δημήτρη Δριμή, οι οποίοι ήταν και παρόντες στην εκδήλωση, καθώς και στον πρώην δήμαρχο Τριφυλίας, Κώστα Κόλλια.
Υπάρχει, βέβαια, ένα σοβαρό θέμα και πρόβλημα εκ του γεγονότος ότι δεν έχει γίνει αποχετευτικό δίκτυο για όλο το Κοπανάκι και πολλά σπίτια δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης, κάτι που επισήμαναν κάτοικοι και ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέκος Κουτρουμπής. Σχετικά ο κ. Τατούλης είπε ότι συνεργάζονται με τη Δημοτική Αρχή για να βρεθεί τρόπος επιλύσεως.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Νερό σε τιμές χρυσού φέρνει η ενιαία τιμολόγησή του σ' όλη την Ελλάδα 
Σταγόνα και ευρώ... Στα ύψη θα φτάσει η τιμή του νερού σύμφωνα με το νέο ενιαίο πανελλαδικό τρόπο τιμολόγησης που θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, ενώ για τα νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν ζωτικής σημασίας προβλήματα ύδρευσης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, η τιμή του νερού θα ακουμπήσει την τιμή της ουγγιάς του χρυσού!
Παράλληλα, πέρα από όλα αυτά, ανοίγει παράθυρο για να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νερό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο από θέμα εθνικής ασφαλείας όσο και από πλευράς αύξησης της τιμής του.
Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και η ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει ή μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική. Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν (πηγές, λίμνες κ.λπ.) και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων.
Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης (και ειδικά τους θερινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση) και καταφεύγουν σε αφαλάτωση, γίνεται από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται για την κάλυψη του κόστους ή μέρους του κόστους της αφαλάτωσης.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων με μια ισοπεδωτική απόφασή της επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών κ.λπ. Πάντως, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων την τιμολόγηση του νερού πανελλαδικά.
Κατόπιν αυτών, με δικηγόρους τον Αλέξανδρο Σαρηβαλάση και την Αικατερίνη Γεωργιάδου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σωματείο των εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και 11 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, Σύρου και Τήνου. Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (19.5.2017) με την οποία επιβάλλεται ενιαία τιμολόγηση νερού.
Σκοπός της απόφασης αυτής, μεταξύ των άλλων, είναι «η έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για διάφορες χρήσεις».
Το σωματείο επισημαίνει ότι η τιμολόγηση του νερού θα γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, «ώστε να ανακτάται πλήρως από τους χρήστες το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου».
Με άλλα λόγια, όλο το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων, μεταφοράς του νερού κ.λπ., θα μετακυλίεται εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε εποχές μνημονίων και μακράς οικονομικής κρίσης να καταστεί μη προσιτή η τιμή του νερού, αφού θα είναι σε πολύ υψηλά έως απρόσιτα επίπεδα, ενώ τα αδύναμα οικονομικά στρώματα των πολιτών δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα βασικά δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό.
Δεν παραλείπουν να επισημάνουν με νόημα ότι οι νέοι κανόνες τιμολόγησης σε αυστηρά οικονομικά και μόνο κριτήρια εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις («ιδιωτικά οργανωμένα συλλογικά δίκτυα παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της επίμαχης απόφασης) που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η κατάσταση στα νησιά που έχουν ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, όπως είναι η Σύρος, Τήνος, κ.λπ., θα είναι τραγική, αφού η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος κατά ένα μεγάλο μέρος, ενώ σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν προβλέπεται καμία επιδότηση. Έτσι, η έλλειψη νερού στα νησιά αυτά θα έχει ως άμεση συνέπεια να ανέβει σε υψηλή τιμή το νερό.
Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού είναι αντισυνταγματικός, αντίθετος στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Και αυτό, γιατί το κράτος εγγυάται τη στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση και επιβίωση των πολιτών και έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη συνεχή, ασφαλή και προσιτή παροχή συγκεκριμένων αγαθών υψίστης ζωτικής σημασίας, όπως είναι το νερό.
Ακόμη, το κράτος πρέπει να εγγυάται την πολιτική του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και των κατοίκων της. Δηλαδή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το είδος της περιοχής (ορεινή - νησιωτική), εάν είναι σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από υδάτινο πόρο, εάν επαρκεί ή όχι η υπάρχουσα ποσότητα του νερού κ.λπ.
Με το νέο τρόπο τιμολόγηση παραβιάζεται ευθέως και η ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ που καθιερώνει την περιβαλλοντική ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων.

***  Τρεις νεαροί έσωσαν 55χρονη από πνιγμό στο Καλό Νερό 
Τρεις νεαροί έσωσαν νωρίτερα 55χρονη από πνιγμό στο Καλό Νερό. Η γυναίκα κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή του “Όαση” όταν εξαιτίας των ρευμάτων παρασύρθηκε από τα κύματα και δε μπορούσε να αντιδράσει.
Ο Νίκος Μπαγουρδής και δύο άλλοι νεαροί από την Κυπαρισσία αντιλήφθηκαν ότι κάτι συνέβαινε με τη γυναίκα και έσπευσαν στη θάλασσα για να την προσεγγίσουν και να τη βγάλουν στην παραλία.
Πράγματι, τα κατάφεραν, παρά τα θαλάσσια ρεύματα και τον κυματισμό και έβγαλαν τη γυναίκα στην παραλία.
Οι δύο νέοι από την Κυπαρισσία έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στη γυναίκα και οξυγόνο και, ευτυχώς, έβγαλε το νερό που είχε πιει, ανακτώντας πλήρως τις αισθήσεις της.

***  ΑΡΦΑΡΑΙΟΙ-ΕΒΡΑΙΟΙ και ΣΑΜΠΑΖΙΚΑ ΧΩΡΙΑ 
~ Γράφει ο Αποστόλης Χρ. Γιαννακούτζος  Apostolis Giannakountzos
Το θέμα των Εβραίων στα Σαμπάζικα χωριά όπου ανήκει και το Άνω Αρφαρά, και η αναφορά των παλαιοτέρων «Αρφαραίοι ίσον Εβραίοι» και ο μύθος του Εβραίου και του ξεβράκωτου Αρφαραίου, έχουν όπως θα δούμε παρακάτω κάποια ιστορική βάση...
Η ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΙΚΩΝΑ
Το θέμα των Εβραίων στη Λακεδαιμονία, η ύπαρξη Ισραηλιτικής Κοινότητας ήδη από την προ Χριστού εποχή, έχει απασχολήσει τους ιστορικούς που το εξέτασαν από διάφορες πλευρές.
Στη Λακεδαιμονία λοιπόν υπήρχε σημαντική ισραηλιτική παροικία, συγκροτημένη σε κοινότητα, που συντηρούσε στη Σπάρτη επιβλητική συναγωγή.
Για το πότε ήρθαν στη Λακωνία Εβραίοι δεν είναι εξακριβωμένο ιστορικά.
Υπάρχει μια μαρτυρία, που την καταγράφει ο Iώσηπος, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς της Σπάρτης Άρειος, αναζητώντας συμμάχους και υποστηρικτές στην αναμέτρησή του με τους Μακεδόνες, έστειλε επιστολή στον Αρχιερέα Ονία τον Γ’, μνημονεύοντας τις πανάρχαιες σχέσεις μεταξύ Σπαρτιατών και Εβραίων, που ξεκινούσαν από την κοινή καταγωγή τους από την εποχή του Αβραάμ.
Η πληροφορία αυτή όμως δεν διασταυρώνεται από καμιάν άλλη πηγή. Επί πλέον δεν υπήρξε βασιλιάς της Σπάρτης με το όνομα Άρειος, αλλά δύο με το όνομα Αρεύς, ο Αρεύς Α ́ (309-265 π.Χ.) και ο Αρεύς Β ́ που πέθανε όταν ήταν ακόμη παιδί το 255.
Προφανώς ο Iώσηπος (ασχέτως από την παραλλαγή του ονόματος, που συνήθιζε), εννοεί τον πρώτον, που ήταν όμως σύγχρονος με τον αρχιερέα Ονία τον Α ́, παππού του Ονία του Γ ́.
την παρουσία πάντως Εβραίων στην Σπάρτη-Λακεδαιμονία (όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας), τηνεπιβεβαιώνουν τόσο ιστορικές πηγές όσο και αρχαιολογικά ευρήματα.
Tην εποχή εκείνη στις γειτονικές με τη Λακεδαιμονία περιοχές και κυρίως στη χερσόνησο του Tαϋγέτου, στη Μάνη, επιβίωναν σε σημαντικό ποσοστό Εθνικοί, οπαδοί δηλαδή της αρχαίας θρησκείας, καθώς και οι, μη εκχριστιανισμένοι ακόμη, Σλάβοι της φυλής των Μηλιγγών.
Tόσο οι Έλληνες (Εθνικοί και Χριστιανοί) όσο και οι Σλάβοι, συμβίωναν ειρηνικά με την εποπτεία του ειδικού «Εφόρου των εθνικών γαιών και δουκός των Εθνικών» που λογοδοτούσε απευθείας στον Αυτοκράτορα, στην Πόλη και ο οποίος την εποχή εκείνη ονομαζόταν Αντίοχος.
Ο ΝΙΚΩΝ Ο ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ
Η κατάσταση αυτή ανετράπη βίαια από το Νίκωνα.
Μετά την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά ο Νίκων ήρθε από την Κρήτη στη Λακεδαιμονία, όπου ίδρυσε μοναστήρι και εγκαταστάθηκε εκεί ως το τέλος της ζωής του (998)
Ο καλόγερος «Νίκων ο Μετανοείτε» επηρεασμένος ακόμη από την ατμόσφαιρα της ανάκτησης της Κρήτης και των τρομερών σφαγών των μη χριστιανών Ελλήνων Κρητών, αποφάσισε να επιταχύνει βίαια τον εκχριστιανισμό τόσο των Ελλήνων Εθνικών όσο και των Σλάβων Μηλιγγών και με την ευκαιρία στράφηκε και κατά των Εβραίων της Λακεδαιμονίας.
Κατάργησε την κοινότητα των Εβραίων, κατεδάφισε τη συναγωγή τους και τελικά τους έδιωξε από την πόλη.
Ο Νίκων κατόρθωσε με τα Βυζαντινά μισθοφορικά στρατεύματα που είχε στη διάθεσή του, να οδηγήσει τους 2.000 Ιουδαίους κατοίκους της Σπάρτης έξω από την πόλη στα πλαίσια μιας «αληθινής τζιχαντιστικής σταυροφορίας».
Οι Ιουδαίοι αυτοί είχαν θεωρηθεί από τον τρομερό Νίκωνα υπεύθυνοι της καταστροφικής λοιμικής νόσου που μάστιζε την πόλη, καθώς παραδίδουν οι δύο διασκευές του «Βίου» του οσίου Νίκωνος.
Οι περισσότεροι Εβραίοι κατέφυγαν τότε στον Tαΰγετο (αρχικά στην ανατολική του πλευρά και αργότερα σ ́ όλόκληρη τη Μάνη), όπου, αφενός μεν δεν έφτανε το χέρι της εξουσίας του Νίκωνα, αφετέρου δε η ειρηνική συμβίωση πληθυσμών
διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, αποτελούσε ευνοϊκόν παράγοντα για τη διαμονή τους εκεί.
Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΤΟΣ
Τότε Βυζαντινός άρχοντας της Λακωνίας, της «Λακεδαίμονος» (όπως ονομαζόταν η
αρχαία Σπάρτη στις μεσαιωνικές πηγές), ήταν ο ευγενής Ιωάννης Άρατος (930 – 987 μΧ).
Ο Άρατος προσπάθησε, στη διάρκεια της προτελευταίας δεκαετίας του 10ου αιώνα, να υπερασπιστεί, όπως δείχνουν οι σχετικές μαρτυρίες, τους Ιουδαίους της περιοχής του ενάντια στις διώξεις που είχε κηρύξει εναντίον τους ο Νίκων ο «Μετανοείτε».
Η ρήξη αυτή ανάμεσα στο Νίκωνα και τον Ιωάννη Άρατο ο οποίος περιλούζεται με βαρείς χαρακτηρισμούς, περιγράφεται στον «Βίο Νίκωνος»,
Γίνεται φανερό ότι η Σπάρτη του τέλους του 10ου αιώνα υπήρξε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ του χριστιανικού και του εβραϊκού στοιχείου της, ιδιαίτερα αν κανείς συναξιολογήσει και συνερμηνεύσει την ύπαρξη τριών δεδομένων:
«της εκτόπισης των Ιουδαίων έξω της Σπάρτης, της σπουδής του οσίου Νίκωνος να χτίσει... ναό και της αντίδρασης του Ιωάννη Άρατου».
ΣΑΜΠΑΖΙΚΑ ΧΩΡΙΑ Σαμπάτης Σαμπαζιώτης (Σαμπεθάι)
Για την μετοικεσία των Εβραίων της Λακεδαιμονίας στη Μάνη και την μετέπειτα τύχη τους, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν. Η νότια Ελλάδα γενικά δεν συγκέντρωνε την προσοχή των βυζαντινών ιστορικών, καθώς ήταν μακριά από τα οικονομικά κέντρα και τους εμπορικούς δρόμους της Αυτοκρατορίας.
Είναι πλέον σαφές ότι οι δύο χιλιάδες Εβραίοι τους οποίους εκδίωξε περί το 985 μΧ από την Σπάρτη ο καλόγερος Νίκωνας με τη Βυζαντινή φρουρά του κατέφυγαν και διασκορπίστηκαν στην περιοχή.
Τα χωριά από το Λεοντάρι ως το Άνω Αρφαρά ονομάζονταν Σαμπάζικα όνομα Εβραικής προελεύσεως από το Σαμπεθάι.
Έχει διασώσει την ονομασία ΣΑΜΠΑΖΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ο συμπατριώτης μας διαπρεπής εκπαιδειτικός αείμνηστος Πότης Γεωργούντζος στο έργο του ‘Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΦΑΡΑ ΤΗΣ ΑΜΦΕΊΑΣ’ που εκδόθηκε το 1972 και ανατυπώθηκε το 1992 όταν είμουν πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών.
ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ – ΕΠΩΝΥΜΑ
Υπάρχουν στη Μάνη ονόματα εκτός χριστιανικού εορτολογίου, όπως Δικαίος, Βρεττός ή Καλαπόθος, αλλά υπάρχουν πολλά εβραϊκής προέλευσης προσωπικά ονόματα, όπως
Σαμπάτης (Σαμπεθάι),
Αβράμης (Αβραάμ),
Δάβος-Ντάβος (δαβίδ),
Αρώνης (Ααρών),
Λεβής (Λεβύ) καθώς και
Μπενιζέλος
(Μπεν Ζελόν), ίσως και
Αλαφούζος.
Φυσικά πολλά από τα προαναφερθέντα ονόματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως προσωπικά, έχουν όμως επιβιώσει εξ αυτών σε επώνυμα, κατά πάσα πιθανότητα, όπως Βρεττάκος, Καλαποθάκος, Αβραμάκος, Δαβάκης, Ντάβος, Σαμπάτης, Σαμπαζιώτης, Λεβέας κ. ά.
Από το Μπενιζέλος εξ άλλου και συγκεκριμένα από τον Μπενιζέλο Κρεβατά, έχουμε το επώνυμο Βενιζέλος.
Σε χρονικό της Μονής του Ντέγκουλου αναφέρεται πως τον 13ο αιώνα η οικογένεια Πουλαντζά της Τσίμοβας (Αρεόπολης) ήταν ισραηλιτικού θρησκεύματος.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Παράλληλη πηγή, είναι ο Άραβας γεωγράφος αλ-Ιντρίσι, που αναφέρεται έμμεσα στην ιουδαϊκή παροικία της «al-Kedemona» γύρω στο 1153-1154.
Και βέβαια δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ τις πλούσιες μνείες, ιδιαίτερα για την μετά το 1204 περίοδο, περί παρουσίας ακμαζουσών ιουδαϊκών κοινοτήτων στο Μυστρά, στη Σπάρτη και σ’ άλλες περιοχές της Λακωνικής.
Ο ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑΙΟΣ
Κυνηγημένοι οι Εβραίοι περιδιάβαιναν τους οικισμούς του Ταυγέτου για να εκτιμήσουν που να εγκατασταθούν.
Ήθαν λοιπόν και στο Άνω Αρφαρά για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση.
Πήγε ο αρχηγός τους στον ‘αφέντη-προεστό’ των Αρφαραίων κι έκλεισε ραντεβού το βράδυ για να συζητήσουν οικονομικά θέματα.
Αφού κάθησαν στο τραπέζι λέει στον Αρφαραίο ο Εβραίος:
--Να σβήσουμε το λυχνάρι να μην καίει τζάμπα..
--Βεβαίως του λέει ο Αρφαραίος, συζήτηση θα κάνουμε, δε χρειάζεται το φώτημα..
Ζηζητούν για ώρες και ο Εβραίος ήταν σε οριακή εκτίμηση αν συμφέρει να εγκατασταθούν οι Εβραίοι στο (Άνω) Αρφαρά.
Τελειώνει η συζήτηση και ο Αρφαραίος «αφέντης-προεστός» ανάβει το λυχνάρι.
...Κατάκληκτος και τρομαγμένος ο Εβραίος βλέπει τον Αρφαραίο ξεβράκωτο και ετοιμέζεται να αποδράσει γιατί νόμισε πως επίκειται σεξουαλική επίθεση...
---Μην ανησυχείς, τον καθησυχάζει ο Αρφαραίος..
Τόση ώρα που καθόμαστε θα είχε πάθει φθορά το παντελόνι μου, για οικονομία ξεβρακώθηκα!!!
Τότε ο Εβραίος κατάλαβε ότι οι Αρφαραίοι είναι πιο τσιφούτηδες και ακύρωσε ταχύτατα τις σκέψεις για εγκατάσταση στο Αρφαρά..
Ο παραπάνω μύθος, που τον άκουγα από τους γέροντες ότα είμουν πιτσιρικάς, η ανιχνεύσιμη τσιγγουνιά και η ονομασία Σαμπάζικα με οδήδησαν στην μικρή έρευνα των παραπάνω και έπεται συνέχεια...
Αντίθετα στα χωριά του κάμπου, όπως π.χ. στο Μπάστα-Πλατύ δεν ανιχνεύονται στους κατοίκους ίχνη τσιγκουνιάς...όλως αντίθετα με το Αρφαρά..
Πλούσια βιβλιογραφία μεταξύ των άλλων παρέχει και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο kis.gr
Θα άξιζε λοιπόν τον κόπο να γίνει σχετική έρευνα στην περιοχή μας, λαογραφικού, ιστορικού και γλωσσολογικού χαρακτήρα.
~** ΤΟ ΚΑΛΑΠΟΔΙ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ
Αν οι τσιγκούνηδες κάνουν δικό τους κόμμα
προτείνω για σύμβολο το ΚΑΛΑΠΟΔΙ
"Η κοινωνία προοδεύει όταν αρχίζει να μελετά ελεύθερα όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις της…"
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ...
Απο μια ευλογία της τύχης και των συγκυριών είμουν για 15 χρόνια αρτοποιός στο Αρφαρα, μεταξύ των άλλων είχα την ευκαιρία να μελετήσω άμεσα πολλές ανθρώπινες καταστάσεις που δε θα υποψιαζόμουν το βάθος τους ποτέ….
Τώρα που τόφερε η κουβέντα, με την προηγούμενη δημοσίευση, ξετυλίχτηκαν ένα σωρό περιστατικά που έχουν σχέση με την τσιγκουνιά…
ΚΑΛΑΠΟΔΙ
Ξέρετε τι είναι νάχεις μεγάλη περιουσία, πρωτος σε θέσεις και καταθέσεις και να χρησιμοποιείς το ΚΑΛΑΠΟΔΙ του παππού σου, για να αλλάζεις τις σόλες στα παπούτσια εν έτει 1993….
Και αυτό δεν είναι τίποτα, μοιάζει με χιούμορ, διότι έχουν καταγραφεί άλλα περιστατικά που είναι βαρειά ή και τραγικά...
Και βέβαια δεν κατηγορούμε κανένα απλώς παρατηρήσεις κάνουμε…
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ
Πήγα να χαιρετίσω ένα ηλικιωμένο γιατρό.
Με κέρασε στην ονομαστική του γιορτή ένα λουκούμι κι ένα ποτηράκι απο κείνα τα μικρά με ρακί.
--Αποστόλη τις σήκωσαν ψηλά τις τιμές οι Αρφαραίοι μαγαζάτορες…
--Δε μπορείς να αγοράσεις ούτε λουκούμια, είναι πανάκριβα…
.δεν πίστευα στα μάτια μου ούτε στα αυτιά μου…
.άρχισα να αμφισβητώ τα μάτια μου, να αμφισβητώ και τα αυτιά μου…
Και αυτό δεν είναι τίποτα, μοιάζει με χιούμορ, διότι έχουν καταγραφεί άλλα περιστατικά που είναι βαρειά ή και τραγικά...
Και βέβαια δεν κατηγορούμε κανένα απλώς παρατηρήσεις κάνουμε…
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ
Ίσως εδώ να κρύβεται η αιτία ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ενήλικων-ηλικιωμένων αδελφών έχουν ψυχρές σχέσεις με αιτία τα κληρονομικά…
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι δε γεννιέσαι με την ΤΑΔΕ ιδιότητα αλλά στη δημιουργούν στην παιδική ηλικία και εν συνεχεία εσύ είτε την αμφισβητείς, είτε την αποδέχεσαι αλλά χρειάζεται διαρκής επιφυλακή και διαρκής προσωπικός αγώνας..
Ο ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κατά την εποχή της παντοδυναμίας των πολιτικών κομμάτων, οι τσιγκούνηδες όλων των κομμάτων ήσαν αξιότιμοι ψηφοφόροι και έχαιραν εκτίμησης στο κόμμα τους διότι το μοναδικό κριτήριο ήταν τι ψηφίζεις…. Αυτά τότε…
ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
Ασφαλώς και ανιχνεύω ταχτικά αυτή την ιδιότητα στον εαυτό μου και εξοργίζομαι με τον εαυτό μου, όπως και γιά άλλα θέματα….αλλά το προσπαθώ διαρκώς…
ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Παναγιώτης Παντελόπουλος που πάντα διαθέτει χρόνο και χρήμα σε κάθε κοινωνική εκδήλωση που γίνεται στο Αρφαρά, έχει βέβαια και μεγάλη ψυχή και μεγάλες ικανότητες, τα είπε λακωνικά όλα..
Τάκη δεν έχω να προσθέσω κάτι..
Η κοινωνία προοδεύει όταν αρχίζει να μελετά όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις…


***  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ ΑΡΦΑΡΩΝ :
Με τον Αποστόλη Χρ. Γιαννακούτζο ..-
1863: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΕΝΤΗ ΔΑΓΡΕ
(οι παλιές «χρυσές εποχές» που ουδέποτε υπήρξαν)
(Ακριβής αφήγηση Δημήτρη Ιωάννη Σκούλικα, πατέρα του δάσκαλου Γιάννη)
Όταν ήρθε βασιλιάς στην Ελλάδα ο Γεώργιος ο Α το 1863 Δημογέρων Αμφείας ήταν ο ξακουστός Πανάγος Δημητρίου Παπαδολιόπουλος.
Όταν συνεδρίαζε η Βουλή των Δημογερόντων, ο Βασιλιάς διένειμε διάφορα ρουσφέτια σε ορισμένουςΔημογέροντες ενώ όμως εις τον Δημογέροντα Παπαδολιόπουλο δεν έδωσε.
ΜΑΥΡΟΙ ΣΚΩΛΗΚΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ ΟΥΡΑ
Τι εσκέφθη ο πανούργος αυτός άνθρωπος?
Τα πρωτοβρόχια που γεμίζουν οι δεξαμενές όμβρια ακάθαρτα νερά γεννιούνται μέσα μαύροι σκώλικες με κατάμαυρη ουρά.
Παίρνει ένα μεγάλο οκαδιάρικο διαφανές μπουκάλι και με ένα σχοινί το κρέμασε μέσα στη στέρνα.
Αφού το έβγαλε έξω το περιεργάσθη και μέσα πλέχανε μαύροι σκώληκες με κατάμαυρη ουρά.
Αφού το σφράγισε με ένα πώμα και το περιτύλιξε με ένα περιτύλιγμα το παίρνει μια και δυό και πάει στο Βασιλιά.
ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΣΚΩΛΗΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ ΟΥΡΑ
Αφού του απέδωσε τον κανονικό χαιρετισμό του λέει ο Βασιλιάς:
--Καλωσορίσατε κύριε Παπαδολιόπουλε!
--Τι νέα, πως από δώ?
Αστραπιαίως αυτός βγάνει το περικάλυμμα από το μπουκάλι και του λέει:
--Μεγαλειότατε, ορίστε τι νερό πίνουμε εμείς εις το Δήμο Αμφείας.
ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝΕ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ
Φτωχό, πάμφτωχο μέρος. Μεγαλώνουνε οι πέτρες και χάνονται τα χώματα.
--Αφού ο βασιλιάς πήρε στα χέρια του το μπουκάλι και το περιεργάστηκε εξεπλάγη!
Δίπλα του δε, καθότανε η βασίλισσα η Όλγα πάνω σε μιά βελουδένια πολυθρόνα και διάβαζε το περιοδικό της.
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ
Σε μια στιγμή της λέει ο βασιλιάς:
--Όλγα, για κοιτάξτε εδώ να ιδείτε τι νερό πίνουνε αυτοί οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος!
Αφού είδε στο περιφύλλιο αυτό να κολυμπάνε οι μαύροι σκώληκες με την κατάμαυρη ουρά αφηνιάστηκε η Όλγα και λέει:
--Γεώργιε, τέτοιο νερό πίνουνε αυτοί οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος?
--Μάλιστα Μεγαλειώτισσα, απαντά ο Δημογέρων Παπαδολιόπουλος!
Αφού η Όλγα περιεργαζόταν το μπουκάλι, από τις άτακτες κινήσεις των, οι μαύροι σκώληκες με την κατάμαυρη ουρά έκαναν νευρικές κινήσεις και τους δημιουργούσαν θαυμασμό..
Και λέει ο βασιλιάς Γεώργιος:
--Πηγαίνεται κύριε Παπαδολιόπουλε και θα δούμε τι μπορεί να γίνει.
Η ΑΜΦΕΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ
Αφού τους απαχαιρέτησε, έφυγε ο Δημογέρων.
Αφού περάσανε πολλές – λίγες μέρες, ο βασιλεύς έθεσε ζήτημα στη Βουλή που ψήφισε ένα νόμο που έλεγε:
«Δια Βασιλικού Διατάγματος ο Δήμος Αμφείας τελείως αφορολόγητος»
Όμως οι παλιοί λέγανε:
«Δώδεκα Βρωμοβρυσαίοι, δεκατρείς καπεταναίοι», δηλαδή οι Βρωμοβρυσαίοι αλληλομισούνται μεταξύ τους..
ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ Ο ΔΑΓΡΕΣ
Όταν έμαθε τα νέα ο άσπονδος εχθρός του Παπαδολιόπουλου, ο αφέντης Δαγρές, έγινε έξω φρενών με την επιτυχία του αντιπάλου του.
Συγκέντρωσε τους έμπιστους πολιτικούς φίλους και μπράβους του και πάνε απέξω από το σπίτι του Παπαδολιόπουλου με σκοπό να εξωντόσουν αυτόν.
Πρώτα-πρώτα δηλητηρίασαν το τεράστιο μαντρόσκυλο που είχε.
Ένας μπράβος συνωμότης με όνομα Μπάρδης ανέβηκε από ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα στο δωμάτιο που κοιμότανε ο Δημογέρων Παπαδολιόπουλος με την σύζυγό του, ενώ το λυχνάρι φώταγε κρεμασμένο στο λυχνοστάτη.
Όμως ο Μπάρδης δείλιασε..
--Παιδιά εγώ δεν τολμώ να κάνω τέτοια δουλειά! είπε στο Δαγρέ.
Έτσι όλοι οι συνωμόται του Δαγρέαπέβλεψαν ότι κανένας δεν τολμά να κάνει τέτοια δουλειά.
ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΦΟΝΙΚΟ
Πετάχτηκε τότε ένας τρισκατάρατος Θεοδωρόπουλος –όπως τον είπαν τότε- και τους λέει:
--Εκάτε και να δείτε ρε παλιοκιοτήδες πως τους λένε τους παλληκαράδες!
Αφού ανέβηκε αυτός από το ψηλά ανοιχτό παράθυρο μπήκε μες στο δωμάτιο και φώταγε το λυχνάρι κρεμασμένο στο λυχνοστάτη και κοιμότανε ο Δημογέρων μαζί με τη σύζυγό του..
Αυτός τότε βγάζει το μαχαίρι και αστραπιαίως του κάνει μια τρύπα στην καρωτίδα και εξαφανίζεται.
Όπου ο Δημογέρων άρχισε να σπαρταράει μέσα σε λιμνη αίματος.
Όπου ξύπνησε τη σύζυγό του η οποία ταράχτηκε και άρχισε να βγάνει φριχτές φωνές λαχτάρας όπου σε λίγο και αυτή λιποθύμισε!
ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ
Ο Δαγρές δεν τιμωρήθηκε, ούτε ο Θεοδωρόπουλος!!
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ
Ο Δημογέρων Παπαδολιόπουλος είχε δυό παιδιά ένα αγόρι τον Αναγνώστη και μια κορούλα που δεν θυμάμαι το όνομά της.
Εδώ λέγανε οι παλιοί:
«Η σκούφια του Μιχάλη και του Διαβόλου η φούντα κάνει πολλά»
Ο Αναγνώστης Παπαδολιόπουλος, μαζί με το θείο του Βασίλη φορτώσανε στο μουλάρι τα σύνεργα να τα πάνε να τα επισκευάσουνε στη Θουρία.
(ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΦΑΡΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ)
Γιατί το ΑΡΦΑΡΑ τότε δεν είχε ιδρυθεί, τότε κατασκευάζονταν τα πρώτα σπίτια.
Από το Σφεντάμι που ξεκινήσανε πριν τα χαράματα προς τη Κρασοπούλα, πίσω τους ερχότανε ο φονιάς Θεοδωρόπουλος.
Αυτός όμως όταν τους πλησίασε κοντά τους λέει:
--Ρε ποιοί είστε σεις?
Και οι άνθρωποι του λένε:
--Ρε συ χτες μας σκότωσες και σήμερα μας μιλάς?
Και ο φονιάς Θεοδωρόπουλος τους λέε:
--«Σας εσκότωσα και ξανά σας σκοτώνω»!
Οι άνθρωποι τότε εξαγριώθηκαν. Κατεβάζουνε το ξινάρι που είχανε φορτώσει στο μουλάρι και με αλεπάλληλα χτυπήματα τον σκότωσαν.
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ!
Όπου το Βούλευμα βγήκε κακούργημα όπου ο μεν άτυχος θείος του Βασίλης δικάστηκε εις θάνατον! Και αποκεφαλίσθη από την περίφημα και θαυματουργή καρμανιόλα, ο δε Αναγνώστης που ήτο ανήλικο παιδί δικάστηκε ισόβια δεσμά.
Φανταστήτε τη θέση αυτού του παιδιού!
Ένα πλουσιόπαιδο της τότε εποχής να δέρνεται μέσα από φυλακή σε φυλακή, ο πόνος του μεγάλος το άγχος του βαρύ!
Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!!
Τότε η άτυχη μάνα του πήγε χρόνια ολόκληρα στο ανάκτορο του Βασιλιά και υπηρετούσε σαν υπηρέτρια (να κοιμότανε δεν ξέρω).
Υπενθύμιζε όμως στο Βασιλιά να δώσει χάρη στο μονάκριβο γυιό της!
Αλλά ο βασιλιάς αντιδρούσε ριζικότατα:
--«Δεν μπορούμε κυρία μου να καταπατήσουμε το Σύνταγμα»!!!
Αφού περάσανε πάρα πολύ πολλά χρόνια κατόπιν παρακλήσεως τόσο της μάνας του, όσο και πολλών φίλων του Αναγνώστη αποφάσισε ο Βασιλιάς Γεώργιος και έδωσε χάρη στο μονάκριβο παιδί της.
Όπου ο Αναγνώστης βγήκε από τη φυλακή σε πολύ μεγάλη ηλικία προκεχωρημένη και έκρινε καλό να μην παντρευτεί και διορίστηκε από το Δήμαρχο Αμφείας Νικολό Κάρτσωνα Γραμματέας στο Δήμο Αμφείας.
Η αδελφή του Αναγνώστη, κόρη του δολοφονηθέντα δημογέροντα, ενυμφεύθη εις έφηβον ηλικίαν τον Παναγιώτη Κάρτσωνα,
γυιό του Δημάρχου Αμφείας Νικολάου Κάρτσωνα, ο οποίος ήταν αδερφός του κυρ Δημήτρη του Βουλευτή.
(Τα παραπάνω μου αφηγήθηκε το 2002 ο αξέχαστος συμπατριώτης Δημήτρης Ιωάννη Σκούλικας, τότε ετών 86, πατέρας του κορυφαίου εκπαιδευτικού Γιάννη Σκούλικα.
Μου είπε ότι τα παραπάνω είχε ακούσει όταν είταν 14 χρονών από τους γέροντες Λεωνιδάκη Παναγόπουλο, Αποστολάκη Πολυχρόνη, Γιαννάκη Καρμοίρη και άλλους. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΜΥΘΟΦΙΛΙΟΝ το 2002)

***  ΤΟ "ΔΗΛΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ και ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ
 
Του Αποστόλη Χρ.  Γιαννακούτζου
Κάποτε οι κάτοικοι της Δήλου πιεζόμενοι (από μικροκλοπές των τσιγκάνων) από λοιμό, ρώτησαν το μαντείο των Δελφών με ποιόν τρόπο θα λυτρώνονταν από αυτή τη δοκιμασία.
Το μαντείο των Δελφών, με τα αιώνια μηνύματά του, τους απάντησε ότι για να σταματήσει αυτή η δοκιμασία, θα έπρεπε να κατασκευάσουν ένα καινούργιο Ηρώον με όγκο διπλάσιο από τον όγκο του υπάρχοντος Ηρώου.
Το υπάρχον Ηρώον είχε κυβικό σχήμα αλλά και το νέ...ο Ηρώον με το διπλάσιο όγκο θάπρεπε να έχει κυβικό σχήμα.
Αν η ακμή του υπάρχοντος κυβικόσχημου Ηρώου ήταν Α, αυτό σήμαινε ότι η ακμή του νέου κυβικόσχημου Ηρώου θα έπρεπε να έχει ακμή B τέτοια
ώστε (BxBxB) = 2 x (AxAxA)

Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Μη μπορώντας να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα , έστειλαν οι Δήλιοι απεσταλμένους στον Πλάτωνα μήπως και μπορέσει και τους βοηθήσει.
Αυτός τους απάντησε ότι ο θεός έδωσε αυτόν τον χρησμό στους Δηλίους, όχι επειδή είχε ανάγκη ενός διπλάσιου Ηρώου, αλλά για να κατακρίνει και να επιπλήξει τους Έλληνες επειδή αμελούν τα μαθηματικά και περιφρονούν τη γεωμετρία και τις τεχνικές επιστήμες.
Με το πρόβλημα ασχολήθηκε και ο μαθηματικός Ιπποκράτης ο Χίος.
Η μαθηματική λύση που λέγεται ότι έδωσε ο Πλάτωνας διασώθηκε από το σχολιαστή του, Αρχιμήδη Ευτόκιο, στα σχόλιά του ‘Περί Σφαίρας και Κυλίνδρου’.
Η λύση για τον απαιτούμενο προσδιορισμό της ζητούμενης ακμής του νέου Ηρώου, δίδεται από μια μηχανική κατασκευή που χρησιμοποιεί περιστροφή και μετατόπιση.
Περιγράφεται στις σελίδες 138-139 στην ΙΕΡΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΙΓΚΑΝΟΙ
Ο κάθε συμπατριώτης περιμένει με στωικότητα πότε θάρθουν οι τσιγκάνοι να του κάνουν μια ζημιά 100 ή χίλια Ευρώ, αλλά άν του πεί κάποιος να δώσει ένα Ευρώ το μήνα,12 Ευρώ το χρόνο για να δημιουργήσουν οι πολιτιστικοί φορείς ένα ταμείο για την πολιτιστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει θηρίο..
Με 2.000 συμπατριώτες με βάσει την απλή αριθμητική κιόχι τα μαθηματικά, θα υπήρχε στα χέρια των πoλιτιστικών φορέων Αρφαρών ένα ταμείο ετησίως 24.000 Ευρώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των τσιγκάνων.
Τουλάχιστον 24.000 Ευρώ διότι πολλοί θα προσέφεραν περισσότερα.
ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
Πριν τρεις μήνες κάηκε (από διαρροή του πετρογκαζιού) ένα σπίτι που μένουν τσιγκάνες στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.
Κάηκε η σκεπή,κάηκαν τα ρούχα τους, κάηκαν τα κρεβάτια τους και κοιμώνται με τα ρούχα στο τσιμέντο.
Στο Μπεζεστένι υπάρχουν παρατημένα κεραμίδια και οι τσιγκάνες παρακαλούν κάποιο υπεύθυνο να τους χαρίσει αυτά τα παρατημένα κεραμίδια..Θα τα τοποθετήσει αφιλοκερδώς ένας Αλβανός άριστος τεχνίτης.

***  ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ Ιωάννου ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ

  
 Πανσέληνη βραδιά με λύρες, γκαίντες, νταχαρέδες, νταούλια, πίπιζες, φλογέρες, πλαγίαυλους και παραδοσιακά τραγούδια για το φεγγάρι απ’ όλη την Ελλάδα θα ακουστούν για πρώτη και μοναδική φορά μετά από 1704 χρόνια (313 μ.Χ-2017) την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 από τις 10 μ.μ έως τις 12 τα μεσάνυχτα στο Ιερό της Μητέρας των Θεών Αυτόχθονος στην θέση Λευκόπετρα Βερμίου

*** 

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Συμβούλιο …ξεμπλοκαρίσματος στην Καλαμάτα 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μαύρης Θύελλας συνεδρίασε χθες το βράδυ στα γραφεία του γηπέδου του Μεσσηνιακού, δίνοντας τέλος στη στασιμότητα και την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων.
Έτσι, μέχρι τον ερχομό του προέδρου Σταύρου Παπαδόπουλου, που αναμένεται οριστικά την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται ότι θα έχουν προχωρήσει κάποια σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης 2-3 μετεγγραφών.
Στο χθεσινό συμβούλιο αποφασίστηκε ακόμα να κληθεί σε απολογία ο έμπειρος Καλαματιανός αμυντικός Άγγελος Μπαστακός, ο οποίος κρίθηκε …αδικαιολογήτως απών από την προπόνηση της Παρασκευής (έχει ζητήσει να φύγει).
Επίσης, όπως έγινε γνωστό προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια διαρκείας για το νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ενώ παράλληλα θα γίνουν εργασίες στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με σημαντικότερες την αντικατάσταση των δερμάτινων καθισμάτων στα επίσημα (60 θέσεις) και άλλων 200 εκατέρωθεν, με ανακλινόμενου τύπου.

***  ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Ο Ματ Λοτζέσκι ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ με τους Πράσινους...

~  Ο Ματ Λοτζέσκι θα είναι παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods για τη νέα σεζόν όπως αποκάλυψε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τρομερό σχόλιο στο Instagram.
Παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods είναι ο Ματ Λοτζέσκι με τον... πλέον επίσημο τρόπο, μιας και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε με τρομερό τρόπο μέσω Instagram την απόκτησή του.
Συγκεκριμένα ανέβασε φωτογραφία του έμπειρου φόργουορντ να... δείχνει και σχολίασε: «Να... εκεί απέναντι πάω... Σε αυτούς με τα πράσινα που πάντα κερδίζουν», ενώ καλωσόρισε τον παίκτη στον νταμπλούχο Ελλάδας.
 onsports.gr

***


~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5779   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3672   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3669  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.110   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: