ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018 .
~






~   Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ από ακολουθία Αγίων Παθών Κυρίου μας :
~*Ακολουθεία Νυμφίου Κυριακή Βαΐων 01/04/2018 Αρφαρά :
~*ΑΡΦΑΡΑ Κυριακή βράδυ Ι Ν  Αγίων Θεοδώρων Ακολουθεία Νυμφίου: https://youtu.be/bXFTW5EWk2s .-
~*Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 01/04/2018 Εβδομάδα Παθών Κυρίου μας: https://youtu.be/cuOGAeCI4wA .-
~*Εβδομάδα 1η Παθών 1-04-2018  ψέλνει ο Παναγιώτης Κουτσομύτης: https://youtu.be/9wbn4i10WLA  .-
~~*Εβδομάδα Παθών Αρφαρά 1/4/2018 Ψέλνει ο Παππά Μιχάλης:
https://youtu.be/ma-PLPmJ1hU  .-
~*Μ .Τετάρτη 04/04/2018 Ευχέλαιο στο Αρφαρά:
https://youtu.be/AptYnjm4f6k  .-
~*Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρά Ευχέλαιο 04/04/2018 Μ. Τετάρτη:
https://youtu.be/mgcwcXrmwaY  .-
~




***   Τα Πάθη τα Σεπτά (Μέρος Α΄)
Οι μέρες των Αγίων Παθών του Χριστού μας δίνονται από την Εκκλησία όχι απλώς ως αναμνήσεις γεγονότων και σαν μετοχή σε γιορτές ή για εθιμοτυπική διαδικασία, αλλά αυτές οι μέρες είναι αποδεδειγμένο από την πείρα των ανθρώπων της Εκκλησίας και των Αγίων ότι είναι ημέρες Χάριτος.Όταν λέμε είναι ημέρες χάριτος, εννοούμε ότι υπάρχει μία διάχυτος χάρις, ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στο πλήρωμα της Εκκλησίας λόγω των εορτών αυτών, και καλούμαστε να κοινωνήσουμε με τη χάρη αυτή. Η κοινωνία με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι τόσο ζωντανή, όσο η κοινωνία ενός νεκρού σώματος με το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει ενέργεια και αυτό το έργο φαίνεται, είναι απτό, έτσι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ενωθεί με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Αυτές οι μέρες είναι μοναδικές στον χρόνο και καλούμαστε όλοι να γευτούμε αυτή την ενέργεια του Θεού, που δίδεται πλουσίως σε όσους θέλουν να μετάσχουν σ’ αυτή.
Τη Μ. Εβδομάδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μετέχουμε σ’ αυτό το γεγονός που εκτυλίσσεται μπροστά μας, το γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου. Δεν πάμε στην εκκλησία για να κλάψουμε για τον Χριστό, αν είναι κρίμα που τον σταύρωσαν οι Εβραίοι. Πηγαίνουμε στην εκκλησία για να κοινωνήσουμε στα Πάθη του Χριστού και να καταλάβουμε ότι έγιναν για μας και μας χάρισαν το γεγονός της σωτηρίας μας. Κοινωνούμε μ’ αυτή τη ζωοποιό χάρη, η οποία προέρχεται από τον σταυρό του Χριστού. Λέει το ευαγγέλιο ότι όταν πλησίαζε η εβδομάδα των αζύμων, η εβδομάδα που οι Εβραίοι τιμούσαν το Πάσχα, δηλ. την ανάμνηση που έφυγαν από την Αίγυπτο και πέρασαν μέσω της Ερυθράς θάλασσας και πορεύθηκαν στη γη της επαγγελίας, ο Χριστός εκείνες τις ημέρες είπε στους μαθητές του ότι πεθύμησε να φάει μαζί τους το Πάσχα. Τους έστειλε να πάνε στην απέναντι Κώμη από τα Ιεροσόλυμα και να βρουν κάποιον άνθρωπο, τον οποίο με προφητικό τρόπο τους είπε ότι θα βαστάζει ένα σκεύος νερού και να του πουν να ετοιμάσει το σπίτι του για να φάει εκεί το Πάσχα με τους μαθητές του. Εν τω μεταξύ οι αρχιερείς και οι γραμματείς είχαν συνέδριο και σκέφτονταν με ποιο τρόπο να θανατώσουν τον Χριστό, διότι τους ενοχλούσε η παρουσία του. Τότε εισήλθε ο σατανάς στην καρδία του Ιούδα, ο οποίος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και πήγε στους αρχιερείς και γραμματείς και τους είπε τι δίνουν για να τους παραδώσει τον Χριστό. Αυτοί του υποσχέθηκαν να του δώσουν τριάντα αργύρια, την τιμή ενός δούλου την εποχή εκείνη.
Ο Ιούδας σκανδαλίστηκε από τον Χριστό, γιατί περίμενε απ’ αυτόν άλλα πράγματα. Αυτός ήταν καθαρός Εβραίος και πήγε κοντά στον Χριστό και περίμενε πως ο Χριστός θα γίνει βασιλιάς κι ότι αφού ήταν δυνατός και έκανε τόσα θαύματα θα βασίλευε και θα νικούσε και θα είχε κοντά Του μία δόξα. Ο Χριστός θα ήταν ένας επίγειος άρχοντας και θα δόξαζε και τον λαό του, τον Ισραήλ. Όταν είδε ότι ο Χριστός δεν ασχολούνταν με αυτά τα εγκόσμια πράγματα, αλλά είχε άλλα πράγματα να κάνει, τότε σκανδαλίστηκε, έχασε την πίστη του και έκανε αυτή την ενέργεια. Είχε λάθος προσδοκίες από τον Χριστό ο Ιούδας. Αυτό το γεγονός δεν είναι απλό, γιατί τον Χριστό δεν τον πρόδωσε ένας εχθρός του ούτε ένας που απλώς τον άκουγε, αλλά ένας επιστήθιος μαθητής του, που ήταν πάντα μαζί του και αυτό ήταν μεγάλος πόνος για τον Χριστό. Πρόδωσε τον Χριστό και τον παρέδωσε στους αρχιερείς και γραμματείς χωρίς να είναι οι άλλοι παρόντες. Γι’ αυτό και εμείς πολλές φορές, επειδή προσεγγίζουμε λάθος τον Χριστό, γι’ αυτό έχουμε μία απογοήτευση. Αν προσεγγίζουμε τον Χριστό για να λυθούν τα προβλήματά μας ή να πάνε καλά οι δουλειές μας ή για να θεραπευθούν οι άρρωστοί μας ή για να μην πεθάνουν οι δικοί μας, τότε είμαστε λανθασμένοι και αυτή η προσέγγιση προδικάζει την αποτυχία της πίστεώς μας. Γιατί θα έρθει κάποια ώρα που κάποιοι από τους δικούς μας θα πεθάνουν ή θα αρρωστήσουν και κάτι από τα δικά μας δεν θα πάει καλά και ίσως και τα εθνικά μας θέματα να γίνουν χειρότερα και να φαίνεται τελικά ότι εμείς που πιστεύουμε στον Θεό μας πάνε όλα στραβά και ανάποδα και οι άλλοι που δεν πιστεύουν τους πάνε όλα καλά.
~ Έτσι υπάρχει αυτό το δίλημμα που είχε και ο Ιούδας, δηλ. εμείς που ακολουθούμε τον Χριστό θα είμαστε μία ζωή καταδικασμένοι σ’ αυτό τον κόσμο και τους άλλους θα τους πάνε όλα καλά; Αυτό το δίλημμα μπαίνει σε κάποιο που έχει εγκόσμιες βλέψεις, δηλ. περιμένει ότι ο Θεός θα συνεργαστεί μαζί του για μία εγκόσμια ευδαιμονία, για μία κοσμική επιτυχία. Αν δεν καταλάβουμε ότι είμαστε κεκλημένοι από τον Θεό στην ουράνιο Βασιλεία του και ότι δεν έχουμε «ὧδε μένουσαν πόλιν ἀλλὰ τὴν μέλλουσαν ἐπιζητοῦμε», τότε θα σκανδαλιστούμε κάποια στιγμή. Όταν πήγε λοιπόν ο Χριστός στο ανώγιο που ετοίμασαν οι Απόστολοι, έκανε δικό του Πάσχα με τους μαθητές του. Τότε λέει το Ευαγγέλιο πήρε το ποτήριο με το κρασί και αφού ευχαρίστησε τον Θεό και προσευχήθηκε, το ευλόγησε και τους το έδωσε και το ψωμί, αφού τους το διαμοίρασε τους είπε: «Λάβετε, φάγετε τοῦτο ἐστὶ τὸ σῶμα μου τὸ ὑπὲρ ὑμῶν κλώμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν» και «πίετε ἐξ’ αὐτοῦ πάντες τοῦτο ἐστὶ τὸ αἷμα μου…». Μ’ αυτό τον λόγο ο Χριστός ίδρυσε το Μυστήριο της Ευχαριστίας και επετέλεσε ακριβώς την πρώτη Θεία Λειτουργία.
Σ’ αυτή τη Λειτουργία που μετέχουμε όλοι, σ’ αυτή την ευχαριστία που ετέλεσε ο Χριστός στο υπερώο εκείνο της Ιερουσαλήμ πριν 2000 χρόνια. Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, το οποίο σώζει τον άνθρωπο. Αν παύσει να τελείται η ευχαριστία, τότε δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Εκκλησία ούτε τίποτα. Βέβαια, όταν τους παρέδωσε το δείπνο και τους έδωσε το σώμα και το αίμα του και κοινώνησαν οι Απόστολοι από τα χέρια του Χριστού, και μέσα σ’ αυτούς και ο Ιούδας, τους αποκάλυψε ότι κάποιος ο οποίος είναι εδώ μαζί τους και τρώει θα τον παραδώσει. Αυτοί ταράχτηκαν και άρχισαν να διερωτούνται ποιος είναι αυτός που θα τον παραδώσει. Είπαν στον Ιωάννη, ο οποίος ήταν ο νεώτερος και αγαπούσε πιο πολύ απ’ όλους τον Χριστό, να πάει να ρωτήσει ποιος θα τον παραδώσει. Αυτός πήγε και έπεσε στο στήθος του Χριστού και όταν τον ρώτησε: «Κύριε, ποιος θα σε παραδώσει;» τότε έλαβε ως χάρισμα από τον Χριστό το χάρισμα της Θεολογίας, όπως λένε οι πατέρες. Και αυτό γιατί η Θεολογία, το να μιλά κανείς για τον Θεό ή να μιλά ο Θεός μέσα του και να λαλεί ο άνθρωπος εκ του Θεού, είναι χάρισμα των τελείων ανθρώπων, το οποίο είναι καρπός της μεγάλης αγάπης προς τον Θεό. Ο Χριστός του είπε ότι θα με προδώσει αυτός που θα του δώσω το ψωμί. Έτσι και έκανε. Το έδωσε και είπε στον Ιούδα: «Αυτό που θέλεις να κάνεις, κάνε το γρήγορα». Ο Χριστός δεν τον μάλωσε, ούτε τον προσέβαλε δημόσια. Τον χειρίστηκε με τόση λεπτότητα και αγάπη και ευγένεια. Του έδωσε ό,τι έδωσε στους άλλους, ούτε καν είπε το όνομά του, γιατί ακριβώς είχε αυτή την αγάπη προς τον ίδιο και έκανε τα πάντα, ώστε αυτός να μην εφαρμόσει αυτό που σκέφτηκε.
Αλλά δεν ήταν μόνο το ότι ο Ιούδας έκανε αυτά τα πράγματα.
Τη στιγμή που παρέδιδε το δείπνο και μιλούσε γι’ αυτό το γεγονός, οι Απόστολοι έκαναν κάτι άλλο. Άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος. Λέει ο Λουκάς ότι γινόταν φιλονικία μεταξύ των Αποστόλων για το ποιος θα είναι ο πιο μεγάλος. Ενώ ο Χριστός όδευε προς τον Σταυρό, ο ένας πήγε να τον προδώσει και οι άλλοι φιλονικούσαν ποιος θα είναι ο μεγαλύτερος. Ο Χριστός τότε τους είπε ότι αυτός που θέλει να είναι μεγαλύτερος πρέπει να γίνει μικρότερος από όλους και αυτός που θέλει να είναι άρχοντας πρέπει να είναι δούλος πάντων και ακόμα τους είπε πως αυτοί που έμειναν μαζί του στους πειρασμούς του, θα πάρουν από τον ίδιο την εξουσία να είναι μαζί του αιώνια στη Βασιλεία Του. Στον Πέτρο είπε: «Ξέρεις ότι ο Σατανάς ζήτησε να σας κοσκινίσει σαν σιτάρι και εγώ παρακάλεσα για σένα να μην εκλείψει η πίστη σου». Αυτός του είπε: «Εγώ Κύριε, είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου, όπου θέλεις και στη φυλακή και στον θάνατο». Τότε ο Χριστός του είπε: «Σου λέγω, Πέτρο, ότι σήμερα πριν λαλήσει ο πετεινός, θα με αρνηθείς τρεις φορές, υποστηρίζοντας ότι δεν με ξέρεις καν». Βέβαια, ο Πέτρος δεν κατάλαβε τίποτα. Ο Χριστός τούς μίλησε πνευματικά, ωστόσο άλλα έλεγε ο Χριστός, άλλα καταλάβαιναν οι Απόστολοι.
(απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας)

***  Τα Πάθη τα Σεπτά (Μέρος Β΄)

 
~ του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου
Μετά πήγε μαζί τους στο όρος των Ελαιών. Τους είπε προσεύχεσθε για να μην μπείτε σε πειρασμό. Αυτός πήγε λίγο πιο μακριά και προσευχόταν με αγωνία και έπεσε με το πρόσωπό του κάτω στη γη και από την αγωνία του ο ιδρώτας του έγινε ώσει θρόμβοι αίματος από την πολλή αγωνία και προσευχόταν στον Πατέρα του να παρέλθει «το ποτήριον τούτο».
*  Το ότι προσευχόταν να παρέλθει το ποτήριο τούτο, δεν ήταν επειδή φοβήθηκε τον θάνατο. Ο θάνατος φοβήθηκε τον Χριστό. Αυτός προσευχόταν στον Πατέρα του για μας. Και τι ήταν το ποτήριο; Έλεγε στον Πατέρα του ότι δεν θέλει αυτοί οι οποίοι αγαπά εις τέλος να κάνουν αυτό το πράγμα, δηλ. να τον σταυρώσουν. Προσευχόταν υπέρ όλου του κόσμου, ώστε να μην κάνει ο άνθρωπος αυτό το έργο, να σταυρώσει τον Χριστό. Ούτε δειλίασε προ του θανάτου ούτε φοβήθηκε τον θάνατο. Όταν λοιπόν προσευχόταν, τότε πλησίασε ο όχλος και μαζί τους ήταν και ο Ιούδας. Πήγε στον Χριστό και τον φίλησε μιας και είπε στους αρχιερείς ότι αυτό θα είναι το σημείο. Όποιον φιλήσει, αυτόν πρέπει να συλλάβουν. Πήγε ο Ιούδας, τον φίλησε και του είπε: Χαίρε Ραββί, χαίρε Διδάσκαλε. Και του είπε ο Χριστός εκείνη την ώρα: «Ἰούδα, φιλήματι τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου παραδίδως;» δηλ. με φίλημα, μ’ αυτή την έκφραση της αγάπης παραδίδεις τον δάσκαλο και Πατέρα σου, που ξέρεις πόσο σε αγαπά; Εκείνος βέβαια τίποτα δεν κατάλαβε. Τότε πήγαν και τον συνέλαβαν. Ο Πέτρος ενεργώντας κοσμικά του είπε: «Θέλεις να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι, για να φοβηθούν και να φύγουν;» και βγάζει το μαχαίρι και κόβει το αυτί ενός υπηρέτη. Ένας κοσμικός τρόπος αντιμετώπισης του πειρασμού. Ο Χριστός όμως ούτε που έδωσε σημασία και του είπε ότι όσοι δίνουν μάχαιρα, θα πεθάνουν με μάχαιρα.
Μάλιστα ο Χριστός φρόντισε και τον δουλο και του έφτιαξε και το αυτί του. Ο Χριστός τότε τους είπε πως κάθε μέρα ήταν μαζί τους, ήταν ανάγκη να τον συλλάβουν με ξύλα και ρόπαλα λες και ήταν ληστής; Τότε τον έπιασαν και τον πήραν στο Πραιτώριο να τον δικάσουν. Ο Πέτρος, ο γενναίος εκείνος που πριν από μερικές ώρες είπε ακόμα και στον θάνατο είμαι έτοιμος να πάω μαζί σου και έκοψε το αυτί του δούλου, όταν πήγε στο σπίτι του αρχιερέα έβλεπε τη δίκη του Χριστού. Τότε πήγε μία δούλη και του είπε μήπως είσαι και εσύ μαζί μ’ αυτούς και εκείνος είπε όχι δεν ξέρω τίποτα. Μετά του ξαναλέει πως πρέπει να είναι μαζί τους, γιατί είναι Γαλιλαίος. Αυτός πάλι αρνήθηκε ότι δεν ξέρει τον άνθρωπο που δίκαζαν. Τρεις φορές αρνήθηκε τον Χριστό και μάλιστα άρχισε να ορκίζεται και με αναθέματα να λέει ότι δεν γνωρίζει αυτό τον άνθρωπο. Ενώ έλεγε ακόμα τα λόγια της άρνησης, ο αλέκτωρ εφώνησε. Τότε στραφείς ο Κύριος ενέβλεψε στον Πέτρο και τότε θυμήθηκε ο Πέτρος τον λόγο του Χριστού, που του είπε ότι πριν λαλήσει ο πετεινός θα με αρνηθείς τρεις φορές, και εξελθών έκλαψε πικρώς. Ο κορυφαίος Απόστολος τι πτώση υπέστη; Ο Πέτρος έπεσε όπως και ο Ιούδας. Όμως ο Πέτρος έκλαψε πικρώς και μετανόησε για την πτώση του. Ο Ιούδας δεν έκλαψε, δεν μετανόησε, αλλά αυτοκτόνησε. Έτσι από τους Αποστόλους ο ένας επανήλθε από την πτώση και ο άλλος πήγε πρώτος στην κόλαση.
Αυτή είναι και η τραγωδία ότι ο πρώτος που πήγε στην κόλαση ήταν μαθητής του Χριστού. Όλα αυτά είναι η ιστορία της Εκκλησίας και οι Απόστολοι τίποτε δεν έκρυψαν, τα έγραψαν όπως έγιναν, γιατί δεν είχαν σύμπλεγμα κατωτερότητας όπως οι σημερινοί που θέλουμε να στηρίξουμε την Εκκλησία πάνω στη δήθεν καλή συμπεριφορά μας. Αλλοίμονο αν η Εκκλησία στεκόταν στην ηθικότητα των ανθρώπων. Η Εκκλησία στέκει στην αγιότητα του Θεού. Εμείς είμαστε ταλαίπωροι άνθρωποι, αμαρτωλοί.
Δεν είμαστε εμείς που σώζουμε την Εκκλησία αλλά η Εκκλησία εμάς. Η Εκκλησία είναι Αγία και αγιάζει τον άνθρωπο. Μετά λοιπόν τη δίκη, άρχισαν οι άνδρες που συνέλαβαν τον Χριστό να τον κτυπούν και να τον εμπαίζουν. Ο Λουκάς λέει ότι σκέπασαν το πρόσωπο του Χριστού και τον κτυπούσαν στο πρόσωπο ζητώντάς του να προφητεύσει ποιος είναι αυτός που τον δέρνει. Το θέμα δεν ήταν το ότι πονούσε αλλά το πως παρέδωσε τον εαυτό του σ’ αυτούς τους ανθρώπους να τον χλευάζουν και να τον κτυπούν. Μετά, αφού το έκαναν αυτό, τον δίκασαν, απήγγειλαν τις κατηγορίες εναντίον του και τον έσυραν στον Πιλάτο. Τότε ο Πιλάτος έκανε έναν διάλογο με τους Εβραίους. Τους είπε ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει καμία κατηγορία για να τον θανατώσουν. Αυτοί επέμεναν ότι πρέπει να θανατωθεί. Κάποιος άλλος ευαγγελιστής λέει ότι η γυναίκα του Πιλάτου του έδωσε το μήνυμα να μην κάνει αυτό το έγκλημα και να θανατώσει αυτό τον άνθρωπο, γιατί είναι αθώος.
Η γυναίκα του Πιλάτου είναι αγία, είναι η Αγία Πρόκλα. Τότε έβγαλε τον Χριστό στον εξώστη, ντυμένο με την κόκκινη χλαμύδα, ταλαιπωρημένο και επειδή μπορούσε να ελευθερώσει κάποιον, τους ρώτησε ποιον θέλουν να αφήσει ελεύθερο, τον Χριστό ή τον Βαρραβά, ο οποίος ήταν ληστής και φονιάς. Ο λαός με ένα στόμα φώναζε «ἄρον τοῦτον καὶ ἀπολυσον ἡμὶν τὸν Βαρραβὰν», δηλ. σκότωσε αυτόν και να μας απολύσεις τον Βαρραβά. Ο Πιλάτος ενώ τους έλεγε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτε, άρα γιατί να τον σκοτώσει, εκείνοι πιο πολύ φώναζαν να τον σταυρώσει. Ξανά τους επανέλαβε ότι δεν βρίσκει κάποιο κακό άξιο θανάτου και τους πρότεινε να μην τον τιμωρήσει και να τον αφήσει ελεύθερο. Ωστόσο, και την τρίτη φορά φώναζαν να τον σταυρώσει και να απελευθερώσει τον Βαρραβά. Μάλιστα ένας άλλος ευαγγελιστής λέει ότι φώναζαν «τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ’ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν». Και λίγα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Χριστού έγινε η καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Από τότε μέχρι το 1947, που έγινε το κράτος του Ισραήλ, οι Εβραίοι ήταν διεσπαρμένοι σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό που διάλεξαν και ζήτησαν επαληθεύθηκε.
~ Αφού έγινε κι αυτό, μαστίγωσαν τον Χριστό και τον φραγγέλωσαν. Το φραγγέλιο ήταν ένα ξύλο πάνω στο οποίο ήταν δεμένα λουριά από δέρμα και η άκρη των λουριών ήταν μολύβια μυτερά, τα οποία όταν κτυπούσαν πάνω στην πλάτη καρφώνονταν μέσα στο δέρμα, τα τραβούσαν κάτω και ξέσκιζαν τον άνθρωπο. Έπειτα του φόρεσαν ένα στεφάνι πάνω στο κεφάλι σαν το κοφίνι και έμπηξαν πάνω στο κοφίνι τα καρφιά, του φόρεσαν την κόκκινη χλαμύδα, για να τον εμπαίξουν και του φόρτωσαν τον Σταυρό και άρχισαν να τον οδηγούν στη Σταύρωση, γιατί έτσι ήθελαν οι αρχιερείς. Τον σταύρωσαν στον τόπο καλούμενο κρανίου τόπο, στον Γολγοθά. Δεξιά και αριστερά του δύο κακούργοι ληστές, οι οποίοι ήταν και αυτοί καταδικασμένοι σε θάνατο. Δίπλα από τον Χριστό δεν υπήρχε κανένας μαθητής του, έφυγαν όλοι.
Έμειναν μόνο η Παναγία και κάποιες άλλες γυναίκες. Μόνο ο Ιωάννης ο θεολόγος έμεινε δίπλα στον Σταυρό του Χριστού. Από τον Σταυρό ο Χριστός είπε στον Ιωάννη να φροντίζει τη μητέρα του και φώναξε με μία μεγάλη φωνή και είπε: «Διψώ», γιατί από τη ροή των αιμάτων υπήρχε η αίσθηση της δίψας. Οι Πατέρες είπαν ότι το «διψώ» του Χριστού δεν ήταν ότι ήθελε ένα ποτήρι νερό. Βέβαια, ως τέλειος άνθρωπος έπαθε και ήταν φυσικό, αλλά είπε «διψώ» τη σωτηρία των ανθρώπων. Ακριβώς γι’ αυτούς για τους οποίους πάσχω και αγαπώ. «Διψώ» να τους πάρω όλους κοντά μου. Αφού είπε «διψώ», οι στρατιώτες που τον ενέπαιζαν πήραν ξύδι και χολή και τα ανάμειξαν, τα έβαλαν στον σπόγγο, πήγαν να τα βάλουν στα χείλη του και ο Χριστός αρνήθηκε να τα πάρει.
Πάνω από τον Σταυρό έβαλαν μία επιγραφή: «Αυτός είναι ο Ιησούς ο Ναζωραίος, ο Βασιλιάς των Ιουδαίων». Οι δύο ληστές τον ενέπαιξαν. Όμως κάποια στιγμή ο ένας απ’ αυτούς μάλωσε τον άλλον λέγοντάς του: «δεν ντρέπεσαι; Τι λες αυτού του ανθρώπου; Εμείς δικαίως πάσχομεν, αυτός είναι αθώος και άδικα σταυρώνεται τώρα». Και γύρισε στον Χριστό και του είπε: «Μνήσθητί μου Κύριε, ἐν τῇ βασιλεία σου». Ο Χριστός από τον Σταυρό του είπε: «Ἀμὴν λέγω σοί, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἐση ἐν τῷ Παραδείσω». Ήταν η ώρα 12 το μεσημέρι, ημέρα Παρασκευή και έγινε σκότος εφ’ όλης της γης και σεισμός. Και ο Χριστός όταν είδε ότι όλα τελείωσαν και έκανε όσα έπρεπε να κάνει και ήταν όλα έτοιμα, προσευχήθηκε και είπε: «Θεέ μου, Θεέ μου, ἴνα τί μὲ ἐγκατέλειπες». Πολλοί λένε ότι τον εγκατέλειψε ο Θεός.
Όχι βέβαια, δεν εγκατέλειψε ο Θεός τον Χριστό. Αλλά εκείνη τη στιγμή απήγγειλε τον 21ο ψαλμό, που αρχίζει με αυτή τη φράση. Είναι ο ψαλμός που μιλάει προφητικά για το πάθος του Χριστού. Και ο Χριστός, κύριος του εαυτού του, απήγγειλε τον ψαλμό εκείνο, προσευχήθηκε και είπε: «Πάτερ, εἰς χείρας σου παρατίθεμαι τὸ πνεῦμα μου». Παρέδωσε το πνεύμα στον Θεό Πατέρα και λέει το ευαγγέλιο ότι αμέσως εφώναξε «τετέλεσται» όλα τελείωσαν. Ως κύριος του εαυτού του και ως Κύριος της ζωής και του θανάτου έκανε κάτι που δεν κάνουμε εμείς. Αφού έκλινε πρώτα το κεφάλι του, παρέδωκε το πνεύμα του. Όταν εξέπνευσε ο Χριστός, ήταν τρεις το απόγευμα της Παρασκευής. Τότε έγινε ο μεγάλος σεισμός και έγιναν όλα εκείνα που περιγράφει το ευαγγέλιο. Ακόμα ένας, ο εκατόνταρχος Λογγίνος που ήταν παρών είπε: «Αληθώς αυτός ο άνθρωπος είναι Θεού Υιός» και στη συνέχεια ο Λογγίνος έγινε Απόστολος και μάρτυρας και τον γιορτάζει και η Εκκλησία μας. Τι παράξενα πράγματα γινόντουσαν τις μέρες του Χριστού. Έγιναν τα πάνω κάτω. Ένας απόστολος χάθηκε, ο άλλος τον αρνήθηκε, οι υπόλοιποι τον εγκατέλειψαν και αυτός πήγε μόνος του στον Σταυρό.
Πάνω στον Σταυρό πιάνει τον ληστή και τον παίρνει μαζί του στον παράδεισο. Ήταν ο πρώτος που πήγε στον παράδεισο, δεν ήταν κανένας Απόστολος ή Άγιος και ο πρώτος που πήγε στην κόλαση ήταν ο Απόστολος. Εκείνος που ήταν κάτω από τον Σταυρό, ο Ρωμαίος Λογγίνος, έγινε μάρτυρας αφού πίστεψε πως ήταν ο Χριστός, Θεού Υιός, ενώ οι αρχιερείς που ήταν άνθρωποι που διάβαζαν τον νόμο και ήταν άνθρωποι του Θεού, τον σταύρωσαν και τελικά ανέτρεψε όλη τη λογική συνέχεια των πραγμάτων. Παρέδωσε την ψυχή του στον Πατέρα του, όταν όλα ήταν έτοιμα. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν και εμείς αδελφοί μου, να βιώσουμε με τη χάρη του Θεού αυτές τις άγιες μέρες του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου μας, να συμπορευθούμε μαζί του στον δρόμο του Σταυρού και του μαρτυρίου, ώστε και να συναναστηθούμε μαζί Του.
(απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας)

*** Πάλι προκαλεί η Ενωση αθέων με το «φανερό δείπνο» τη Μεγάλη Παρασκευή~Τις γνωστές προκλήσεις της περιόδου του Πάσχα συνεχίζει η Ενωση αθέων που όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια καλεί σε κρεατοφαγία την Μεγάλη Παρασκευή, με σκοπό να προκαλέσει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
* Η συγκεκριμένη ένωση, που κατά της διάρκεια της Σαρακοστής συνηθίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις όπως αυτή με την παρουσίαση βιβλίου για το Αγιο Φως πριν από μερικές ημέρες όπου μίλησε και ο Νίκος Φίλης, καλεί αύριο στον «φανερό δείπνο», δηλαδή σε κρεατοφαγία. Ανάλογες κινήσεις έκαναν και πέρυσι, με την αποτυχία των δράσεων να είναι παταγώδεις, αφού σε καθεμιά από αυτές σε διάφορες πόλεις δε συγκεντρώθηκαν πάνω από 5-6 άτομα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης αθέων, όπως δημοσιεύτηκε στο Facebook, έχει ως εξής:
«Είναι ο καιρός των ανοιξιάτικων διακοπών και η Ένωση Αθέων σας προσκαλούμε και φέτος στον Φανερό Δείπνο μας. Μια όμορφη παράδοση της χώρας μας που μάλιστα δεν απαιτεί κρατικές σπατάλες και υποβάθμιση του κύρους της πολιτείας και της νοημοσύνης των πολιτών. Απέχουμε μόνο από το υποκριτικό πένθος και κάποια υποτιθέμενη νηστεία αλλά όχι από τη λογική.
Κρεατοφάγοι, αποκλειστικοί χορτοφάγοι και όλοι/ες ενδιάμεσα, είσαστε όλοι καλοδεχούμενοι, μπορείτε να παραγγείλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας.
Ελάτε να φάμε και να γνωριστούμε!
(Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορείτε να προμηθευτείτε και το βιβλίο του Αδαμάντιου Κοραή για το αίσχος του υποτίθεται “αγίου” φωτός. http://iwrite.gr/bookstore/to-kata-korai-agio-fos/ )
Την Παρασκευή 06-04-2018 (γνωστή και με το ψευδώνυμο «Μεγάλη») στις 8 μ.μ.:
~ Στην Αθήνα: στο ψητοπωλείο «Η Γυριστρούλα», Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 9 & Αδριανού γωνία (απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο).
Στην Θεσσαλονίκη θα συναντηθούμε Ερμού & Αριστοτέλους, μπροστά στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.
Για Λευκωσία, Λεμεσό, Πάτρα, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σητεία, Ρόδο, Κέρκυρα, Σέρρες, Κατερίνη, Ξάνθη, στείλτε μήνυμα για πληροφορίες.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε διαδικτυακά, χρησιμοποιήστε το #faneros_deipnos για να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας.
Υπενθύμιση: Η Ένωση Αθέων θα ήθελε να τονίσει πως οι πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της παραμένουν ο ιστοτόπος της και οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή των παραπάνω πληροφοριών δεν απαγορεύεται φυσικά (και ενθαρρύνεται), αφήνεται όμως στην κρίση των σκεπτόμενων αναγνωστών και αναγνωστριών να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τυχόν χρωματισμούς και προσθήκες καθώς και την σκοπιμότητα τους!»

*** Αθεοι, Νίκος Φίλης και καθηγητές σε εκδήλωση όπου υβρίζεται το Αγιο Φως (ΒΙΝΕΟ)
~Το Πάσχα πλησιάζει και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τέτοιες ημέρες η Ενωση αθέων κάνει την εμφάνισή της. Αυτή τη φορά ασχολούνται και υβρίζουν το Αγιο Φως.
 * Την παραμονή του Ευαγγελισμού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Του καρά Κοραή άγιο φως» κλαι στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν διάφοροι πολέμιοι της Πίστης, όπως καθηγητές και συγγραφείς, αλλά και ο Νίκος Φίλης.
Δείτε τα βίντεο με τα όσα λένε για την Εκκλησία και το Αγιο Φως…

***    Μήπως πρέπει να "φύγουν" κάποια δέντρα; 
Το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Ακρίτα, δεν ήταν το πρώτο. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη διάνοιξη της πρώτης, στο ίδιο σημείο έχουν συμβεί πολλά και σοβαρά ατυχήματα.
Για να γλιτώσουμε, όμως, στο μέλλον από άλλα, μήπως θα έπρεπε να κοπούν κάποια δέντρα επί της Βασ. Γεωργίου ή να μπει «παλλόμενο πορτοκαλί» φανάρι και ψηλά; Π.χ. αν ένας οδηγός διερχόμενος τη Βασ. Γεωργίου προς την Ακρίτα, που δε «γνωρίζει» την περιοχή, βλέπει το «πράσινο φανάρι» από μακριά και θέλει να στρίψει αριστερά στην Παλαιολόγου, θα αντιληφθεί το «παλλόμενο πορτοκαλί» φανάρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς αυτό δε φαίνεται από μακριά.
Γνωρίζω αρκετούς που στο ίδιο σημείο γλίτωσαν ατύχημα την τελευταία στιγμή, καθώς θεωρούσαν ότι το αντίθετο ρεύμα είχε «κόκκινο φανάρι», κάτι που δεν ισχύει. Σίγουρα, πάντως, αν κάποιος περάσει από το σημείο, θα καταλάβει ότι η επικίνδυνη αυτή «διασταύρωση» χρειάζεται και περισσότερη σήμανση και τα φανάρια να είναι ευδιάκριτα από μακριά και όχι την τελευταία στιγμή.  Κ. Γαζ.

*** Ανάσταση και φέτος στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά» 
Ανάσταση στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά», το βυζαντινό μνημείο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα τελεστεί και φέτος!
Πέρυσι, στην πάλαι ποτέ Αρχιεπισκοπή Χριστιανουπόλεως, τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 130 χρόνια, με δέος και ευλάβεια!
Και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι πιστοί και κάτοικοι του χωριού και της περιοχής προσμένουν τη λαμπρή στιγμή που τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου θα τελεστεί η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου. Πλήθος πιστών και επισήμων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας καθώς και πολιτικοί παράγοντες της Μεσσηνίας, αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος ευλαβικά στην Ακολουθία της Ανάστασης στην «Αγιά Σωτήρα του Μοριά»!
Σημειώνεται ότι η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου θα ξεκινήσει στις 11.00 μ.μ. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Συνάντηση επιταφίων στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Με την ευλογία του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, για τέταρτη φορά φέτος, μετά την ακολουθία του επιταφίου και κατά τη διάρκεια της περιφοράς τους, θα συναντηθούν οι επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αναστάσεως του Χριστού Παραλίας, Αναλήψεως του Χριστού και Αγίας Βαρβάρας, στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, επί της οδού Ναυαρίνου.
Οι επιτάφιοι θα ανέλθουν σε εξέδρα, όπου και θα αναπεμφθεί δέηση υπέρ υγείας και ενισχύσεως των πιστών, ενώ θα ψαλεί μέρος των εγκωμίων.
Τη διοργάνωση της συνάντησης έχουν οι τρεις Ιεροί Ναοί, με την έγκριση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

*** Πρώην πρόεδρος, Διοικητικό Συμβούλιο και δύο υπάλληλοι της ΕΑΣ κατηγορούνται για απιστία 
Για διαχείριση και εξασφάλιση πιστώσεων την περίοδο 2009-2011
  Το Εφετείο Καλαμάτας θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για το χρονικό διάστημα 2009-2011, όσον αφορά στη διαχείριση και την εξασφάλιση πιστώσεων. Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν απαγγελθεί σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, καθώς και σε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, τον τότε γενικό διευθυντή της Ένωσης και την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι η απιστία σε βάρος της ΕΑΣ κατά την είσπραξη εσόδων, τελεσθείσα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
  Θέμα διοικητικής λειτουργίας
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, του αντιπροέδρου και μελών του Δ.Σ. που κατηγορούνται, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, διευκρίνισε ότι η υπόθεση αφορά σειρά ζητημάτων σχετιζομένων κυρίως με τη διοικητική λειτουργία της Οργάνωσης.
«Σε όλες τις περιπτώσεις, από επίσημες εκθέσεις ορκωτών λογιστών, αλλά και εποπτικών οργάνων, συνάγεται ότι δεν υφίσταται οικονομική ζημία, η οποία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας, όπως έχει απαγγελθεί. Το ζήτημα της διασφάλισης των απαιτήσεων της Οργάνωσης κατά των πελατών της, ως και αυτό του τρόπου χορήγησης πιστώσεων, αποτελεί μία άλλη, επίσης εξεταζόμενη, πτυχή της υπόθεσης, η οποία, όμως, ανάγεται στο πρακτικό μέρος της διοικητικής λειτουργίας της Ένωσης και δε σχετίζεται με τον καθοδηγητικό ρόλο του Διοικητικού της Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
  Πάνω από 1 εκατ. ευρώ
Ένα από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν τον τότε πρόεδρο και το Δ.Σ., με τους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες ενώπιον της δικαιοσύνης, είναι το πώς επιταγές δεν σφραγίστηκαν και μετατράπηκαν σε συναλλαγματικές και τι οικονομική ζημιά υπήρξε για την ΕΑΣ και τη διασφάλιση των εσόδων της. Το ύψος της ζημιάς που καταλογίζεται ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ.   Της Βίκυς Βετουλάκη

*** «Stop» στις αθλητικές δραστηριότητες στη λίμνη του Φιλιατρινού φράγματος βάζει η INTRAKAT 
Να σταματήσουν οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητες στο χώρο της σχηματισθείσας λίμνης του Φιλιατρινού Φράγματος ζητά η ανάδοχος εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του gargalianoionline, η ανάδοχος εταιρεία, INTRAKAT, με έγγραφό της, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Δήμο Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αστυνομία, αναφέρει πως έγιναν βόλτες με καγιάκ εντός της λίμνης τις Κυριακές 11 και 18 Μαρτίου. Η εταιρεία τονίζει το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παράδοση-παραλαβή του έργου και παράλληλα κατά διαστήματα διενεργούνται εργασίες συντήρησης στο εργοτάξιο.
Τέλος, τονίζει πως οποιαδήποτε αθλητική ή τουριστική δραστηριότητα  η οποία σχετίζεται με τη λίμνη και το φράγμα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου δε συνιστάται, ζητώντας από τις παραπάνω υπηρεσίες να αποτρέψουν οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα.

*** Έχει μέλλον το σήριαλ 
Χοντραίνει το πολιτικό παιχνίδι στη Μεσσηνία, στα της Περιφέρειας. Το περιβάλλον Π. Τατούλη μιλά για κεραυνούς που θα εξαπολύσει σύντομα ο περιφερειάρχης και προφανώς θα είναι στραμμένοι προς την πρώην συνεργάτιδά του, αντιπεριφερεάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.
Τώρα το γιατί στάθηκε αφορμή ο κοριός για να ξεσπάσει όλο αυτό, το οποίο υπόβοσκε πολύ καιρό τώρα, είναι θέμα που κάποια στιγμή πρέπει να απαντηθεί και επίσημα. Β.Β.

*** Πανελλαδικές 2018: Το πρόγραμμα των εξετάσεων 
Στις 7 και 8 Ιουνίου 2018 θα αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις φέτος, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, που αναρτήθηκε σήμερα. Το πρόγραμμα δεν κρύβει εκπλήξεις και, ως είθισται, οι υποψήφιοι θα «μπουν στον στίβο» των εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους υποψηφίους των ΓΕΛ, στις 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και στη συνέχεια, από τις 11 έως τις 15 Ιουνίου, σε μαθήματα προσανατολισμού. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 19 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).
Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν επίσης με την εξέταση στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, στις 7 Ιουνίου. Στις 9 Ιουνίου θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και στο διάστημα 12-21/6 θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικότητας.
Εξάλλου, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως και τις 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου, με τα Αγγλικά, ακολουθούν Γερμανικά και Ισπανικά (23/6), ελεύθερο (25/6) και γραμμικό σχέδιο (26/6), τα Γαλλικά (27/6), τα Ιταλικά (28/6) και τέλος, η Αρμονία (29/6) και ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (30/6).
Όσον αφορά τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα πρέπει να προχωρήσουν στην υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία από τις 19 μέχρι και τις 29 Ιουνίου 2018.
Σημειώνεται, ότι η ώρα έναρξης των εξετάσεων έχει οριστεί στις 08:30 π.μ. και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, για το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 15:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:30 και μέχρι τις 09:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.  (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

*** Κοσμοσυρροή στην Καλαμάτα το Πάσχα! 
Υψηλοί αριθμοί επισκεπτών αναμένονται το 4ήμερο της Λαμπρής! 
  Από την προηγούμενη εβδομάδα το «Θάρρος» είχε επισημάνει σε δημοσίευμά του ότι ο αριθμός των επισκεπτών που αναμένονται στη Μεσσηνία για φέτος το Πάσχα θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Μάλιστα, μεγάλα τουριστικά γραφεία σημείωναν ότι η Καλαμάτα θα είναι φέτος μία από τις πόλις με τη μεγαλύτερη κίνηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο του τουρισμού, οι παραδοσιακοί προορισμοί συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και το φετινό Πάσχα, αλλά το κριτήριο της οδικής πρόσβασης μάλλον κυριαρχεί στις επιλογές τους.
Οι πιο προσιτές τιμές που έχουν πλέον τα τουριστικά πακέτα φαίνεται ότι αποτέλεσαν δέλεαρ για να ταξιδέψουν πολλοί Έλληνες φέτος το Πάσχα και να κάνουν ένα διάλειμμα από τους πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, μια και το καλοκαίρι αργεί ακόμα.
Τα τουριστικά γραφεία παρατηρούν μια συγκρατημένη άνοδο της κίνησης αυτή την περίοδο, με την πλειονότητα των ταξιδιωτών να επιλέγει κατά μέσο όρο τις τρεις διανυκτερεύσεις στον προορισμό της επιλογής.
Το σίγουρο είναι πως η Μεσσηνία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το Πάσχα. Τα έθιμα, οι παραδόσεις και οι γεύσεις θα ικανοποιήσουν τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να βιώσει τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού μακριά από την πόλη και κοντά στη φύση και το παραδοσιακό στοιχείο.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία έχει ο Δήμος Καλαμάτας από τα ξενοδοχεία της περιοχής, οι κρατήσεις για το Πάσχα κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα οποία αγγίζουν το 100%.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα, προσθέτοντας ότι το μεγάλο κύμα επισκεπτών αναμένεται να αφιχθεί στην Καλαμάτα και την περιοχή σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή.
Η αντιδήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έκανε πολλές προωθητικές ενέργειες, με προβολή της πόλης και της περιοχής της από τον έντυπο Τύπο και τηλεοπτικά δίκτυα πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Μελέτες και πράξεις εφαρμογής: Τέλος η Κηπούπολη, διαδικασίες για Ασπρόχωμα, Βέργα, Μ. Μαντίνεια 
Οι πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Καλαμάτας είναι μια… πονεμένη ιστορία. Ξεκίνησαν να εκπονούνται από το αρμόδιο υπουργείο της εποχής κι εδώ και δεκαετίες η πρόοδός τους εξελισσόταν με ρυθμούς… χελώνας.
Βέβαια, εκτός από τη μοναδική στον κόσμο "ελληνική γραφειοκρατία", σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση υλοποίησής τους έπαιξαν και οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι είχαν "μπάρμπα στην Κορώνη" και προσπαθούσαν να φέρουν τις αποφάσεις στα μέτρα τους. Τελικά, με τούτα και μ' εκείνα φαίνεται ότι φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας.
Ειδικότερα, την Τρίτη του Πάσχα, 10 Απριλίου, ξεκινά η δεύτερη ανάρτηση της πράξης εφαρμογής, όσον αφορά στην πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης Καλαμάτας. Τη σχετική πληροφόρηση έδωσε η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα χθες, προσθέτοντας ότι η ανάρτηση θα διαρκέσει 15 ημέρες και όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ακίνητα στη συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει να ενημερωθούν για το τι προβλέπεται στην πράξη εφαρμογής. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για ενστάσεις.
Στη συνέχεια, οι ενστάσεις μαζί με τη μελέτη πράξης εφαρμογής θα διαβιβασθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να γίνει η κύρωση της μελέτης από τον περιφερειάρχη.
  Υπόδειξη ορίων στις 23 Απριλίου
Σημειώνεται ότι στις 23 Απριλίου θα δοθεί η δυνατότητα υπόδειξης ορίων, όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην Κηπούπολη και γειτνιάζουν με το υπάρχον σχέδιο πόλης, καθώς θα γίνουν πράξεις αναλογισμού.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρόκειται για τη μοναδική ημέρα κατά την οποία θα μεταβούν επιτόπου τα συνεργεία του Δήμου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποδείξουν τα όρια των ιδιοκτησιών τους. Επισημαίνεται πως αυτή η διαδικασία δεν προβλέπει ενστάσεις.
Αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να παρευρεθεί, προκειμένου να υποδείξει τα όρια στα συνεργεία του Δήμου και στο μελετητή, θα πρέπει να ορίσει κάποιον εκπρόσωπό του, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνέχεια.
Επίσης, η κα Ντίντα ανέφερε ότι σε σχέση με την ολοκλήρωση πολεοδομικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με διανοίξεις και διαπλατύνσεις οδών εξασφαλίστηκε η έγκριση της μεμονωμένης πράξης εφαρμογής για το αδιάνοικτο κομμάτι της οδού Μπουλούκου.
Σε ό,τι αφορά την οδό Ψαρών, στις 21 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το δικαστήριο για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης των ιδιοκτητών, προκειμένου να διανοιχτεί κι  αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι για λόγους, κυρίως, κυκλοφοριακούς.
  Βέργα, Ασπρόχωμα, Μ. Μαντίνεια
Η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε, επίσης, ότι για την πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος έχει δοθεί ήδη εντολή για ανασύνταξή της με το Νόμο 4315, σε ό,τι αφορά τις εισφορές σε γη και χρήμα.
Για την πράξη εφαρμογής της Βέργας, η μελέτη βρίσκεται στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο και θα συντάξει εισήγηση για να εγκριθεί από το ΣΥΠΟΘΑ Μεσσηνίας. Στη συνέχεια θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να εκδοθεί και το σχετικό ΦΕΚ.
Τέλος, για τη Μικρή Μαντίνεια, η κα Ντίντα σχολίασε ότι στο τέλος Απριλίου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η πολεοδομική μελέτη, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν από την οριοθέτηση των ρεμάτων και τη γεωλογική μελέτη. Για το λόγο αυτό θα προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός, ώστε να δοθεί σε ιδιώτη μελετητή.
Τέλος, η αρμόδια αντιδήμαρχος είπε ότι το θέμα οριοθέτησης του αιγιαλού στη Μικρή Μαντίνεια έχει κλείσει.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Δεκάδες περιστατικά μικροεγκληματικότητας ανησυχούν τους εργαζομένους στο νοσοκομείο 
Συνάντηση χθες με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας
 Την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή τους για επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και παραβατικών επεισοδίων στο χώρο του νοσοκομείου εξέφρασε χθες  ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα και μαζί με το δικηγόρο τους, Χριστόφορο Πανταζόπουλο, ξεκίνησαν κύκλο συναντήσεων.
Χθες το πρωί είχαν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας Παναγιώτη Πούπουζα, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση για να προταθούν λύσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μετά δε τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με κλιμάκιο αστυνομικών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν τα περιστατικά στην Αστυνομία.
  Θέμα ασφάλειας
Σύμφωνα με εργαζομένους, καθημερινά πλέον συμβαίνουν μικροκλοπές, ενώ δέχονται προπηλακισμούς από επισκέπτες στο νοσοκομείο. Όπως τονίζουν, υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας, που τους κάνει και φοβούνται. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο συμβάν με άντρα που πήγε στο νοσοκομείο με παιδικό πιστόλι, το οποίο είχε σε εμφανές σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός και να ειδοποιηθεί η Αστυνομία, για να διαπιστωθεί τελικά ότι ήταν ψεύτικο.
Όπως σημείωσε ο δικηγόρος τους Χριστόφορος Πανταζόπουλος, αυτό που επισημάνθηκε στη συνάντηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, είναι πως πρέπει οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν τα περιστατικά που συμβαίνουν, καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτό δε συμβαίνει.
  Να τα καταγγέλλουν
Συμφωνήθηκε δε μετά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο Σύλλογος των Εργαζόμενων να έχει μια συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να συζητηθούν όλα αυτά τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους. Μία από τις προτάσεις είναι, αν υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού του τμήματος των Επειγόντων από τους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου, καθώς πολλοί με την αιτιολογία ότι πάνε στα ΤΕΠ, έχουν πρόσβαση σε όλες τις κλινικές και τους ορόφους του κτηρίου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.
Επίσης, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση με όλους τους εργαζομένους του νοσοκομείου, διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και αστυνομικοί να τους ενημερώσουν για το τι πρέπει να κάνουν όταν συμβαίνει ένα περιστατικό και, κυρίως, ότι πρέπει να το καταγγέλλουν επίσημα.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Κλειστό το Κάστρο της Καλαμάτας… 
Το μεσημέρι της Δευτέρας βρεθήκαμε στην περιοχή του Κάστρου Καλαμάτας και στην είσοδό του είδαμε τέσσερις ανθρώπους να κοιτούν απορημένοι την κλειστή πόρτα, μέχρι που διάβασαν την ενημερωτική ταμπέλα για την ιστορία του.
Προφανώς, θεωρείται πολυτέλεια το Κάστρο της Καλαμάτας, της «βασίλισσας του τουρισμού» (όπως θέλουν να την αποκαλούν κάποιοι), να είναι ανοιχτό μέχρι αργά… Π.Μπ.
Υ.Γ.: Εκείνο το οικόπεδο όπου κάποτε ήταν το ελαιοτριβείο (και κάλλιστα θα μπορούσε να έχει γίνει ένα μουσείο ελαιολάδου), σκέφτονται να το αναμορφώσουν οι αρμόδιοι;
Γιατί τότε βιάζονταν να το γκρεμίσουν, αλλά εδώ και χρόνια έχει απομείνει έτσι!

*** Έκθεση και προβολή ταινίας «…στο κύμα» 
Έργα ζωγραφικής παρουσιάζει στο καφέ-εστιατόριο «…στο κύμα» ο Peter Huby, Άγγλος συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Μεγάλη Μαντίνεια…
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το βράδυ, ενώ προηγήθηκε η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Ορέστεια» (Ad Hoc Productions). Τα έργα ζωγραφικής θα παρουσιάζονται έως τις 13 Μαΐου. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας. Α.Π.

*** Κρατά η παράδοση του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα 
Είναι δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να βρει κάποιος πασχαλινό ταξιδιωτικό οδηγό για την Καλαμάτα που να μην αναφέρεται στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Ένα έθιμο που κρατά τη… σκούφια του από την Τουρκοκρατία.
Το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Για το λόγο αυτό εντείνονται οι ρυθμοί των προετοιμασιών στα εργαστήρια των μπουλουκιών της Καλαμάτας για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του σαϊτοπόλεμου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα.
Έτσι οι σαϊτομάχοι την περασμένη Παρασκευή συμφώνησαν για τη σειρά με την οποία θα μπουν τα εννέα παραδοσιακά μπουλούκια στο χώρο του σαϊτοπολέμου για να ρίξουν τις σαΐτες τους…
Όπως ενημερώνει ο Σύλλογος των Σαϊτομάχων με ανακοίνωσή του, την «Παρασκευή 30 Μαρτίου  συγκεντρώθηκαν οι Καπετάνιοι των Ομάδων, παρουσία πολλών σαϊτομάχων, που θα συμμετέχουν στον φετινό σαϊτοπόλεμο. Συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τις προετοιμασίες και προχώρησαν στον καθορισμό της σειράς με την οποίαν θα ρίξουν τις σαΐτες τους, διατηρώντας το παμπάλαιο καλαματιανό έθιμο.
Η σειρά, λοιπόν, έχει ως εξής: Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο. Κούγκι με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη. Επίλεκτοι με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο. Αγία Λαύρα με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο. Το μπουλούκι της Φυτειάς με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου. Νικηταράς με καπετάνιο τον Δημήτρη Νίκα. Παραδοσιακή Φυτειά με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα. Κρυφό Σχολειό με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο. Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη με καπετάνιους τους Κώστα και Κώστα Σωτηράκο-μπάρμπα και ανηψιό».

***  Πάσχα στη Μαραθόπολη 
Πλούσιες, όμορφες και δημιουργικές Πασχαλινές δράσεις κι εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει και υλοποιεί ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί βάψιμο αυγών με τον παραδοσιακό τρόπο, για μικρούς και μεγάλους, στην έδρα του Συλλόγου. Στις 12 τα μεσάνυχτα οι γυναίκες του χωριού θα στολίσουν τον Επιτάφιο, στην εκκλησία του χωριού, καλώντας όλες και όλους να λάβουν μέρος πηγαίνοντας ένα λουλούδι και στολίζονταν μαζί τον Επιτάφιο. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς στην παραλιακή οδό, βαρκάρηδες θα συνοδεύσουν τον Επιτάφιο δια θαλάσσης με πολύχρωμα βεγγαλικά. Το Μεγάλο Σάββατο, στις 11 το βράδυ, καλούνται όλοι να κάνουν μαζί Ανάσταση στην κεντρική εκκλησία του χωριού, όπου εντυπωσιακά βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό. Την Κυριακή του Πάσχα, στις 5 το απόγευμα, θα αναβιώσει για ακόμα μια χρονιά το έθιμο της ανατίναξης του Ιούδα στο λιμανάκι της Μαραθόπολης!

***  Αυτόματα αφαίρεση πινακίδων σε όσους παρκάρουν παράνομα σε θέσεις ΑμεΑ 
Και στην Καλαμάτα άρχισε να εφαρμόζεται η νέα διάταξη του ΚΟΚ που ορίζει ότι, όποιος παρκάρει παράνομα σε θέση ΑμεΑ, δε θα του δίδεται απλά κλήση, αλλά επιτόπου θα του αφαιρούνται οι πινακίδες. Επίσης, όταν ο οδηγός θα πηγαίνει να πάρει τις πινακίδες, θα του αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 60 μέρες.
Οπότε καλό θα είναι, πριν κάποιος αποφασίσει να παρκάρει παράνομα σε μια τόσο ευαίσθητη θέση, να έχει στο νου του και τις παραπάνω συνέπειες!
Π.Μπ.

***  Απόφαση της ΚΕΔΚΕ για υποστήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό στο Δήμο Δυτικής Μάνης 
Με σκοπό την υποστήριξη των ορεινών Δήμων -στη Μεσσηνία ως ορεινός έχει χαρακτηριστεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης- οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων συνυπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας.
Ειδικότερα, σκοπός είναι η υποστήριξη των ορεινών Δήμων για το σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, με τη δημιουργία ενός κοινού «μηχανισμού υποστήριξης».
Το σύμφωνο υπέγραψαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος και Θεόδωρος Γκοτσόπουλος αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της ΜΟΔ Παναγιώτης Πάντος. Παραβρέθηκε δε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.   Στο Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπεται η επίτευξη των παρακάτω στόχων:
Υποστήριξη/υποκατάσταση της τεχνικής υπηρεσίας των μικρών ορεινών Δήμων για εκπόνηση μελετών και εκτέλεση των αναγκαίων έργων:
•Σύνταξη Προγραμματικών Συμβάσεων για υποστήριξη από άλλους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος έδρας, άλλος φορέας)
•Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας τεχνικής υπηρεσίας για μικρούς δήμους από ΜΟΔ ή ΕΕΤΑΑ
•Εξεύρεση άλλης υφιστάμενης ΑΕ του Δημοσίου για την άσκηση του ρόλου της διευθύνουσας υπηρεσίας
•Τεκμηρίωση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας των μικρών ορεινών Δήμων ως δικαιούχων για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ
•Υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών τους για την προετοιμασία τευχών δημοπράτησης μελετών και τεχνικών έργων με βάση το νέο νόμο 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις
•Λειτουργία Helpdesk για διευκρίνιση θεμάτων διοικητικής ικανότητας, διαδικασιών που προκύπτουν από τις απαιτήσεις του ΣΔΕ του ΕΣΠΑ και από τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου δημοσίων συμβάσεων για ανάθεση – εκτέλεση μελετών και έργων
•Διερεύνηση πρόσθετων χρηματοδοτικών πηγών για τους μικρούς ορεινούς Δήμους και ιδίως από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, καθώς και από άλλες διαθέσιμες πηγές (Υπ. Εσωτερικών, Πράσινο Ταμείο).

*** Το Μυστήριο του Iερού Ευχελαίου από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας στην Ι.Μ. Βελανιδιάς 
 
 
 
Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τελέστηκε σήμερα στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Μεσσηνίας.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την ακολουθία, στην ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς Καλαμάτας, συμπαραστατούμενος  από Ιερείς.
Στο Μυστήριο συμμετείχε πλήθος καλαματιανών, αλλά και επισκεπτών της πόλης.
Με το πέρας της ακολουθίας ο Μητροπολίτης έχρισε τους πιστούς δια του αγίου ελαίου και ευχήθηκε σε όλους υγεία, δύναμη και καλή Ανάσταση.
Φωτογραφίες: Ν. Κώτσιαρης

 ***  Χωρίς περιορισμό η έκδοση νέων αδειών στις λαϊκές 
Για παραγωγούς που πωλούν αγροτικά προϊόντα
 Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για τις λαϊκές αγορές αφορά μόνον στις επαγγελματικές άδειες. Κατά συνέπεια, για την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου δεν υφίσταται περιορισμός. Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο για διάφορα θέματα εφαρμογής του νόμου 4497/2017 όσον αφορά στην άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για την καταγραφή των αδειών στο ΟΠΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης) και την ανανέωση-θεώρηση αδειών υπαίθριου εμπορίου, την ανανέωση - μεταβίβαση - ανάκληση υφιστάμενων αδειών και υφιστάμενων αδειών, για τις οποίες η διαδικασία είχε εκκινήσει πριν από την έκδοση του Ν. 4497/2017.
Επίσης, την έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών πωλητών υπαίθριου εμπορίου μετά την έκδοση του Ν. 4497/2017 και την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου για τις οποίες η διαδικασία είχε εκκινήσει πριν από την έκδοση του Ν. 4497/2017.
Τέλος, τη χωρική ισχύ υφιστάμενων και νέων αδειών υπαίθριου εμπορίου και τη βελτίωση θέσης εντός συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς.
  Έκδοση νέων αδειών στο υπαίθριο εμπόριο
Σε σχέση με την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου, που είχε σταματήσει, αναφέρονται τα εξής:
Η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών που τίθεται με την παρ. 4 του άρθρου 59, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 121, αφορά μόνο στις επαγγελματικές άδειες. Κατά συνέπεια, για την έκδοση νέων αδειών παραγωγών πωλητών υπαίθριου εμπορίου δεν υφίσταται περιορισμός.
Η υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται από τον ενδιαφερόμενο στο Δήμο μόνιμης κατοικίας του. Σε περίπτωση που ο Δήμος μόνιμης κατοικίας ανήκει γεωγραφικά στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αίτηση για την απόκτηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών κατατίθεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει στο Δήμο μόνιμης κατοικίας και τη σχετική αίτηση για να δραστηριοποιηθεί σε Λαϊκές Αγορές (πλην λαϊκών αγορών Περιφέρειας Αττικής και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης) ή στο Στάσιμο ή στο Πλανόδιο Εμπόριο. Η αίτηση διαβιβάζεται αρμοδίως.
Κατά την έκδοση της άδειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9, ο αδειούχος παραγωγός πωλητής επιλέγει, αν θα δραστηριοποιηθεί σε Λαϊκές Αγορές ή στο Στάσιμο ή στο Πλανόδιο Εμπόριο.
Ο αδειούχος παραγωγός δύναται να αιτηθεί στην εκδούσα Αρχή τη μετατροπή της άδειας του αναφορικά με το είδος του υπαίθριου εμπορίου που θα δραστηριοποιηθεί (Λαϊκές Αγορές, Στάσιμο ή Πλανόδιο Εμπόριο), πριν από την έναρξη της δραστηριοποίησης του. Συνεταιρισμοί, ομάδες, οργανώσεις παραγωγών: Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο Δήμο της έδρας τους,

 ***  Πανικός στα γραφεία της εφημερίδας «Μακελειό»: Ο Στέφανος Χίος πυροβόλησε κατά δικαστικού επιμελητή 
Δικαστικό επιμελητή που πήγε να του επιδώσει εξώδικο φέρεται ότι πυροβόλησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης.
Κατά πληροφορίες, ο δικαστικός επιμελητής ανέβηκε στον 2ο όροφο των γραφείων της εφημερίδας, στην οδό Δοϊράνης 45, στην Καλλιθέα, για να επιδώσει ένα εξώδικο. Όταν συνάντησε τον Στέφανο Χίο και ο εκδότης της εφημερίδας «Μακελειό» έμαθε ότι τον αναζητούσε, για να του επιδώσει το δικαστικό έγγραφο, ο τελευταίος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε «για εκφοβισμό» -σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ- δίπλα από τα πόδια του επιμελητή. Στο σημείο βρέθηκε και ένας κάλυκας.
Μετά το περιστατικό, ο δημοσιογράφος έφυγε από το κτίριο με ταξί.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και άνδρες της Αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο όπου και απέκλεισαν το κτίριο, ενώ προληπτικά ειδοποιήθηκε και ασθεφόρο του ΕΚΑΒ. Μετά το περιστατικό, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αποφάσισε να μεταβεί στα γραφεία της εφημερίδας για να διαπιστώσει τι είχε προηγηθεί.
Στα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονται περίπου δέκα εργαζόμενοι, από τους οποίους παίρνει καταθέσεις η Αστυνομία για το περιστατικό. Μάλιστα, δεν επέτρεψαν ούτε στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ να έρθει σε επαφή με τους εργαζομένους, πριν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις.
protohema.gr

***  Άγγελος Συρίγος: Θα οξυνθούν σύντομα τα πράγματα στην Κύπρο 
Την προηγούμενη Κυριακή το «Θάρρος» φιλοξένησε τις απόψεις του μεσσηνιακής καταγωγής καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άγγελου Συρίγου, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι γείτονες χώρες. Μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ότι «η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην Κύπρο και να επεκτείνει την κατοχή της στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως του νησιού».
Αναφερόμενος στο τι συμβαίνει με την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ, είχε σημειώσει: "Τα τελευταία 15 -18  χρόνια η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα ώστε να γίνει “διακομεταστικός κόμβος” φυσικού αερίου και να λειτουργεί ως η “ανατολική οδός” ανεφοδιασμού της Ευρώπης.
Σήμερα στην Τουρκία φτάνει αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κοιτάσματα που ήδη έχουν βρεθεί σε Αίγυπτο και Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, που θα έρχεται από την ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα πάψει να είναι ο μόνος “διακομεταστικός κόμβος”. Η Τουρκία θέλει σε πρώτη φάση να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δεύτερο στάδιο θέλει να εκμεταλλευθεί η ίδια το αέριο που θα βρεθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και να το μεταφέρει μέσω Τουρκίας. Έτσι θα παραμείνει η ίδια ο βασικός “διακομεταστικός κόμβος” ανατολικά της Ε.Ε.»
Χθες, έκανε την εκτίμηση στο ραδιόφωνο 24/7 ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα οξυνθούν τα πράγματα στην Κύπρο. Τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα κοιτάσματα που θα βρεθούν, καθώς η Τουρκία έχει επενδύσει στην εικόνα ότι είναι ο μόνος διακομιστικός άξονας της περιοχής. Επισήμανε μάλιστα ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και στην πορεία του Κυπριακού, καθώς οι μεγάλες παίκτες θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί η Τουρκία είναι συναφέντης. Για το λόγο αυτό -όπως είπε- πρέπει να συνεχιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να πιέσει την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο, όπως η τελωνειακή ένωση, ενώ ο αμερικανικός παράγοντας βλέπει τη μεγάλη εικόνα.
Για τους δυο στρατιωτικούς, είπε ότι ο Ερντογάν είναι προσεκτικός και περιορίζεται σε φραστικές επιθέσεις, ενώ η κυβέρνηση κάνει λάθος να απαντά με φράσεις όπως σουλτάνος και τρελός. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν σε καθημερινή βάση βρίζει χυδαία τον Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος δεν του απαντά.  Α.Π.

*** Όταν ζυγώνει η νύχτα στο Προεδρικό 
Ψαριά με… ειδήσεις από υο χθεσινό ΒΗΜΑτοδότη. «Του αρέσει η νύχτα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Βρίσκει χρόνο και ηρεμία για να εργαστεί, να συγγράψει, να συνομιλήσει με φίλους και γνωστούς, να ευχηθεί με άνεση σε ονομαστικές εορτές, να δεχθεί επισκέψεις. Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτιμά τη νύχτα από την ημέρα (όπου καραδοκούν οι κάμερες και τα αδιάκριτα βλέμματα των ρεπόρτερ) για να συναντήσει πολιτικά στελέχη, χωρίς ποτέ να ανακοινώνει τις συναντήσεις αυτές. Εδώ, θα πείτε, ανακοινώνονται από την Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα και οι αντιφωνήσεις που κάνει ο κ. Παυλόπουλος, όταν τον ανακηρύσσουν επίτιμο δημότη, και δε θέλει να ανακοινώνει τις νυχτερινές συναντήσεις του;
   ***“Οι νύχτες του είναι πιο όμορφες από τις μέρες μας” λέει με αρκετή δόση χιούμορ ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τις νύχτες άλλωστε γίνονται τα σημαντικότερα ραντεβού, ακόμα - κατά το συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας - και μη ανακοινώσιμες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:
“Μια ανάσα δρόμος είναι από το Μαξίμου στο Προεδρικό” εξήγησε και συχνά ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας την ώρα που λόγω νύχτας οι κάμερες και οι τηλεοπτικοί προβολείς που καραδοκούν στην οδό Ηρώδου Αττικού σβήνουν.
   ***  Ο πλέον συχνός νυχτερινός επισκέπτης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, Δημήτρης (για τους φίλους «Μίμης») Παπαγγελόπουλος. Ακολουθούν (σε συχνότητα επισκέψεων) ο Νίκος Κοτζιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Βασιλική Θάνου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Παππάς και, βεβαίως, ο Πέτρος Μολυβιάτης.
  Στην Καλαμάτα το Mεγάλο Σάββατο
Πάντως, αυτή την εβδομάδα τα ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι πολλά. Μια συνάντηση, μαθαίνω, έχει με τη ΓΣΕΕ και τίποτε άλλο. Αμέσως μετά αναχωρεί (εκτός απροόπτου) για την πατρίδα του, Πελεκανάδα Μεσσηνίας, όπου θα περάσει τις εορτές του Πάσχα.
Το Μεγάλο Σάββατο θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, μαζί με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, για να συνομιλήσει με τους πατριώτες του (και να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους). Αυτή η άμεση επαφή με τον κόσμο τού αρέσει πολύ του κ. Παυλόπουλου, με βεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Ο Πρόεδρος, όμως, δεν πρόκειται εφέτος να επισκεφθεί στρατιωτικές μονάδες. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει ή όχι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας».
Α.Π.

 ***   Κυπαρισσία, Πύλος, Μεθώνη 
Ένα πολύ όμορφο δισέλιδο ταξιδιωτικό αφιέρωμα φιλοξένησε, χθες, η "Εφημερίδα των Συντακτών"  για την Κυπαρισσία, την Πύλο και τη Μεθώνη. Σύμφωνα το ρεπορτάζ "θα αφήσεις την αύρα του Ιονίου να σε ταξιδέψει στη φύση και στον χρόνο, θα εξερευνήσεις απέραντες παραλίες, θα χαθείς σε χαράδρες, θα παρατηρήσεις τα πουλιά στο βιότοπό τους, θα επισκεφθείς κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους, θα απολαύσεις την καλύτερη θέα στο ανοιχτό πέλαγος"… Α.Π.

*** ΣΥNAΓΕΡΜΟΣ ΚΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!Εμπλοκή με οπλισμένα τουρκικά F-16 πάνω από το Αιγαίο
 

~ Σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, προέβησαν τα τρία ζεύγη των τουρκικών F-16 που εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τρία ζεύγη τουρκικών F-16, 1 ζεύγος τουρκικών F-4 και 1 τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.
~ Καταγράφηκαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά F-16 σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Tα 6 από τα 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ! Η Ένωση Αθέων διοργανώνει δείπνο κρεατοφαγίας τη Μ. Παρασκευή
Γι άλλη μια χρονιά η Ένωση Αθέων αποφάσισε να προκαλέσει με κλήση σε δείπνο κρεατοφαγίας. Μάλιστα τον ονομάζουν «ΦΑΝΕΡΟ ΔΕΙΠΝΟ».
Η ανακοίνωσή τους τα λέει όλα.
«Είναι ο καιρός των ανοιξιάτικων διακοπών και η Ένωση Αθέων σας προσκαλούμε και φέτος στον Φανερό Δείπνο μας. Μια όμορφη παράδοση της χώρας μας που μάλιστα δεν απαιτεί κρατικές σπατάλες και υποβάθμιση του κύρους της πολιτείας και της νοημοσύνης των πολιτών. Απέχουμε μόνο από το υποκριτικό πένθος και κάποια υποτιθέμενη νηστεία αλλά όχι από τη λογική», αναφέρει η ανακοίνωση.
*  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, η «εκδήλωση» θα λάβει χώρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα στο ψητοπωλείο «Η Γυριστρούλα» (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 9 & Αδριανού γωνία), στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, αλλά και στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Σητεία, το Ρόδο, την Κέρκυρα, τις Σέρρες, την Κατερίνη και την Ξάνθη.
Εμείς ως σχόλιο θεωρούμε δικαίωμα του καθενός να νηστεύει ή να μη νηστεύει. να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Σίγουρα όμως δεν χρειάζεται να προκαλούμε. Αυτό είναι απλά προσβλητικό.

*** ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΦΟΒΟΙ!«Παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» – Κίνδυνος για «ανεπιθύμητο ατύχημα»…
~ Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι σχέσεις των δύο χωρών κατευθύνονται προς ένα νέο ναδίρ – «Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται σε περισσότερα από ένα μέτωπα»
Στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, που κάνει λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Οι γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Badische Zeitung, αναφέρουν ότι υπάρχει «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο». Σε εκτενή ανταπόκριση αναφέρουν ότι «οι δύο νατοϊκοί εταίροι ερίζουν επί δεκαετίες για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο», ενώ τώρα «η αντιπαράθεση κλιμακώνεται μάλιστα σε περισσότερα από ένα μέτωπα».
Ειδική αναφορά γίνεται στις καυστικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που χαρακτήρισε «τρελό» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ο Πάνος Καμμένος τα λέει έξω απ’ τα δόντια – ο δεξιός λαϊκιστής αρέσκεται στα ξεκάθαρα λόγια, ακόμη κι όταν μιλά για ξένους πολιτικούς όπως τον Τούρκο πρόεδρο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του προέδρου των ΑΝΕΛ (…) δείχνουν πάνω από όλα ένα πράγμα: Ότι οι σχέσεις των δύο ιστορικά εχθρικών μεταξύ τους νατοϊκών εταίρων κατευθύνονται προς ένα νέο ναδίρ».
~ Στο επίκεντρο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αφορμή για «επιθέσεις του Καμμένου» είναι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επί πέντε εβδομάδες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
*  «Η ελπίδα ότι οι στρατιωτικοί ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι πριν το ορθόδοξο Πάσχα, φαίνεται να καταρρέει», παρατηρεί ο ανταποκριτής και συνεχίζει: «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει ανεπιτυχείς έως τώρα προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, η Τουρκία ζητά την έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016 και ζήτησαν εκεί άσυλο. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν ‘τρομοκράτες’».
Προς εξοπλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
Ο γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι προς το παρόν η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση είναι λεκτική, επισημαίνει όμως ότι «διπλωμάτες της ΕΕ στην Αθήνα προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός ‘ανεπιθύμητου ατυχήματος’».
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αναφορά στην κρίση των Ιμίων το 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολέμου.
Κίνδυνος όξυνσης λόγω των τουρκικών παραβιάσεων
«Τώρα η αντιπαράθεση αναζωπυρώνεται εκ νέου», σχολιάζει ο ανταποκριτής, παραπέμποντας στο ναυτικό ατύχημα που προκάλεσε η Τουρκία στα μέσα Φεβρουαρίου στα Ίμια, αλλά και στον ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι οι συγκεκριμένες βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 ακόμη ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις βρίσκονται χειροπιαστά ενεργειακά συμφέροντα: Στο Αιγαίο εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», γράφει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ακόμη τον κίνδυνο όξυνσης εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των εικονικών αερομαχιών με ελληνικά μαχητικά.
«Οι νέες εντάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό» ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής, υπογραμμίζοντας την έγκριση δαπάνης 1,1 δισ. ευρώ με διαδικασίες fast track από την ελληνική βουλή για κάλυψη εξοπλιστικών αναγκών.
«Ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία είναι πάντως το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα: Οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μια από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία μόλις αρχίζει να συνέρχεται η χώρα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
protothema

*** ΟΡΓΗ και ΕΠΙΘΕΣΗ της Τουρκίας στην Ελλάδα: «Άμυαλος ο Π. Καμμένος – Να τον προσέχει η Ε.Ε.»…
~Τον Έλληνα υπουργό Άμυνας βάζει ξανά στο στόχαστρό της η Τουρκία. Αφορμή δηλώσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος από την Ικαρία κατά τη διάρκεια άσκησης Εθνοφυλάκων χθες, Μεγάλη Τετάρτη.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ήταν εκείνος που πήρε τη… σκυτάλη των επιθέσεων.
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στο μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο Τσελίκ ούτε λίγο ούτε πολύ χαρατήρισε «άμυαλο» τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Και ζήτησε να… μαλώσουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα με αφορμή τις δηλώσεις του!
Ο Τσελίκ έκανε την Πέμπτη δηλώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα. Και να κάνει ειδική αναφορά στον Πάνο Καμμένο. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας Μιλιέτ: «Ο Τσελίκ χαρακτήρισε άμυαλο τον Έλληνα υπουργό».
Τι είπε ο Τσελίκ; «Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, βλέπουμε ότι δεν έχει μυαλό. Δεν μπορούν να μας αναφέρουν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την περίοδο που διανύουμε, υπάρχει πρόβλημα και με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα για τις δηλώσεις που γίνονται. Μια ευρωπαϊκή χώρα, αν έχει καλές σχέσεις με τους γείτονες, δεν θα πει μόνο στη γειτονική χώρα να διορθώσει τις σχέσεις, αλλά και στην ίδια τη χώρα μέλος πρέπει να γίνει αυτό. Πρέπει να διατηρήσουμε την εικόνα που διαμορφώθηκε στη Βάρνα».
* Τούρκος υπουργός: Άμυαλος ο Καμμένος : https://youtu.be/9YOqIK_bapM .-
~ Τι είπε ο Πάνος Καμμένος
«Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην Τουρκία ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθησε, χθες Μεγάλη Τετάρτη (04.04.2018) κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.
*    Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Καμμένος είπε: «Είμαστε έτοιμοι – και αυτό ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς έξω από την πατρίδα – να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους, με τη δύναμη του Έλληνα, με τη δύναμη της ψυχής μας, με τη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, το υψηλότατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα μέσα που η πατρίδα μπορεί να διαθέσει».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Άμυνας, είπε: […] Αυτό σημαίνει όμως περισσότερο από όλα εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ίσα – ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ένοπλές μας Δυνάμεις.
Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε. Δεν θα μπορέσουν να φέρουν τη διχόνοια στον ελληνικό λαό και αυτό το αποδεικνύετε πρώτα από όλα εσείς που είστε σήμερα εδώ μαζί με το μόνιμο προσωπικό, οι Εθνοφύλακες. Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί».
Θα απελευθερώσουμε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι όμηροι
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς λέγοντας: «Θέλω να ευχηθώ στον καθένα σας και στην καθεμιά ξεχωριστά «Καλή Ανάσταση». Η Ανάσταση της πατρίδας έρχεται χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό που όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε αυτές τις μέρες που θα είμαστε στα σπίτια μας ή στις μονάδες μας είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο όμηροι, κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώσουμε, θα γυρίσουν πίσω. Αποτελεί στόχο μας και καθήκον μας.
Η σκέψη μας είναι κοντά τους και αυτά λέμε στους γονείς τους. Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν, θα ζητήσουμε να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο και όλοι μας έχουμε το μυαλό μας στους δύο συναδέλφους μας, στα αδέλφια μας, που βρίσκονται αυτή την στιγμή κρατούμενοι, όπως βρέθηκαν κρατούμενοι και αιχμάλωτοι πολλοί κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ελληνικού έθνους». newsit.gr

***  ΑΘΕΩΡΗΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΟ ΚΚΕ! Δείτε το ΠΟΡΙΣΜΑ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ… (ΕΓΓΡΑΦΑ)




Γι άλλη μια φορά και κατά την πάγια τακτική του το ΚΚΕ φρόντισε να μην ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα οικονομικά του.
Βρήκαμε την πιο πρόσφατη Έκθεση Ελέγχου των Βιβλίων των Κομμάτων (αφορά τη χρήση 2015) στην οποία η αρμόδια επιτροπή σημειώνει πως
– Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του.
Αξίζει να τονιστεί πως όλα τα κόμματα μπήκαν στο στόχαστρο της αρμόδιας επιτροπής για μικρο-παραλείψεις ή κακή χρήση. Άρνηση ωστόσο μόνο το ΚΚΕ επέδειξε.
*
***  Όλοι πλέον παραδέχονται την ΑΝΟΔΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ! Αφιέρωμα στον Κ. Βελόπουλο
Μεγάλο αφιέρωμα στη μεγάλη δημοσκοπική άνοδο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του Κυριάκου Βελόπουλου έκανε  καθημερινή εφημερίδα ΜΠΑΜ.
Ο δημοσιογράφος Άγγελος Μπαταγκιώνης έπλεξε το εγκώμιο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για το εξαιρετικό πρόγραμμα που διαθέτει και τις προτάσεις που μόνο εκείνη έχει κάνει μέσω του προέδρου της.
~ Να σημειώσουμε ότι πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research εμφάνισε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με ποσοστό 1,7%.
Δείτε τα όσα έγραψε η εφημερίδα ΜΠΑΜ:


***  36 ΜΕΡΕΣ στις ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ!Σήμερα θα συναντήσουν τους γονείς τους οι Έλληνες Στρατιωτικοί
~ Δεν θα υπάρχει ανάμεσά τους το διαχωριστικό τζάμι
Στις φυλακές της Αδριανούπολης βρίσκονται για 36η ημέρα οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου, μετά τη σύλληψή τους στις Καστανιές Έβρου.
~ Σήμερα για πέμπτη φορά θα δουν τους γονείς τους. Το επισκεπτήριο θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 τo μεσημέρι και όπως είναι αναμενόμενο, το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, λόγω των ημερών του Πάσχα.
Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα επισκεπτήρια είναι πως οι γονείς των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ίσως δουν τα παιδιά τους, χωρίς να τους χωρίζει το τζάμι.
Σύμφωνα με τον κανονισμό των φυλακών της Αδριανούπολης, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μια φορά τον μήνα. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.
Οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πριν το επισκεπτήριο θα έχουν συνάντηση στο ελληνικό προξενείο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.  protothema

***  Ο καιρός ΣΗΜΕΡΑ ! Αλλαγή τοπίου τη Μ. Παρασκευή
ΠΡΟΓΝΩΣΗ της ΕΜΥ για τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-04-2018 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 3 ΜΕ 4 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
~  ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΔΥΤΙΚΟΙ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΥΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ANΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΔΥΤΙΚΟΙ ΜΕΧΡΙ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΟΡΕΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΩΝ.
ANΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 5 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 14 ΕΩΣ 22 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 19 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

***  Bρέθηκε οβίδα από το 1916 στο Προεδρικό Μέγαρο
Μία οβίδα από το 1916 εντοπίστηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και εξουδετερώθηκε.Το Τάγμα Εκκαθαρίσεων Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού εξουδετέρωσε την οβίδα του Γαλλικού Ναυτικού, που παρέμενε στο Προεδρικό Μέγαρο για πάνω από εκατό χρόνια.
Πρόκειται για οβίδα που είχε ριχθεί κατά τη διάρκεια των «Νοεμβριανών» του 1916 από γαλλικό πολεμικό πλοίο, από αυτά που ναυλοχούσαν στο Φαληρικό όρμο και στο λιμάνι του Πειραιώς, εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου, που τότε ήταν τα επίσημα ανάκτορα του βασιλέως Κωνσταντίνου Β’ και η κατοικία του. Η οβίδα αυτή δεν είχε σκάσει και έκτοτε παρέμεινε εκεί, σε μια γωνιά του κήπου των ανακτόρων, αδρανής όπως αποδείχθηκε, αλλά γνωστή στους ενοίκους και όχι μόνο.
~ Τελικά, ύστερα από 102 ολόκληρα χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Προεδρίας πληροφορήθηκαν και έδρασαν, απευθυνόμενοι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο και έστειλε τους ειδικούς.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πριν από 15 μέρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα μέλη του ΤΕΝΞ εντόπισαν το βλήμα, καθάρισαν το χώρο και αφού διαπίστωσαν ότι είναι ανενεργό, το μετέφεραν στο στρατόπεδό τους και το εξουδετέρωσαν αφαιρώντας τον πυροκροτητή και την πυρίτιδα.
newsit.gr

*** ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ SOROS ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την ΕΛΛΑΔΑ! Θέλει λεφτά για τις ΜΚΟ
Όλοι εδώ στην Ελλάδα (ή μήπως στο Ελλαδιστάν) είμαστε μία ωραία παρέα. ΜΚΟ κόβουν βόλτες, οι Κυβερνήσεις ‘πνίγουν’ τους Έλληνες, οι πλειστηριασμοί γίνονται κανονικά κλπ κλπ. Ωστόσο αυτό που διαβάσαμε σε επίσημα χαρτιά κι αφορά εμπλοκή του κ. Σόρος μας προκάλεσε εντύπωση.
Η κα Ελένη Τάκου κατέθεσε (2017) αναφορά στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο οποίο καταγγέλλει την Ελληνική Κυβέρνηση για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, καταγγέλλει την Κυβέρνηση για κάκιστες συνθήκες στα hot-spot και καταγγέλλει την Κυβέρνηση πως δεν έδωσε κονδύλια σε ΜΚΟ.

Η κα Τάκου συμμετέχει στην ΜΚΟ SOLIDARITY NOW. Aν σας θυμίζει κάτι το όνομα αυτό είναι διότι λαμβάνει χρηματοδότηση από το Οpen Society Foundation του κο Σόρος.
~

(εδώ οι λεπτομέρειες)
Εάν υπάρχει κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων κακώς γίνεται. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ένα οι συνθήκες στα hot spot είναι απάνθρωπες, να φτιαχτούν άμεσα.
Το καταγγέλλονται όλα αυτά από ΜΚΟ και να ζητά λεφτά για τις ΜΚΟ, που δρουν κι ανεξέλεγκτα… το βλέπουμε ηθικά ασυμβίβαστο.

Υγ. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις δεν έχουμε θέμα με την κα. Τάκου. Δεν την γνωρίζουμε και πραγματικά μπορεί να κάνει έργο ουσιαστικό. Αυτή έκανε όμως την καταγγελία και μας ενδιαφέρει η ουσία της καταγγελίας, όχι του προσώπου της.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :









***Παλικαρίσια πρόκριση της ΑΕΚ στο Final 4 του Basketball Champions League
Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση στο Basketball Champions League αφού όχι μόνο κράτησε το +9 της Αθήνας, αλλά πήρε και... ισοπαλία με 83-83 στη Γαλλία από τη Στρασμπούρ
Ανήμερα της επετείου για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το έπος του 1968 η ΑΕΚ πήρε πανηγυρική πρόκριση για το φάιναλ φορ του Basketball Champions League και ετοιμάζεται να προσθέσει ακόμη μία «χρυσή» σελίδα στην πλούσια ιστορία της.Η Ένωση αναδείχθηκε ισόπαλη 83-83 με τη Στρασμπούρ στον επαναληπτικό προημιτελικό της διοργάνωσης στη Γαλλία, υπερασπίστηκε το +9 του ΟΑΚΑ και πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση.H άμυνα, η οποία αποτέλεσε… άγνωστη λέξη στο παιχνίδι της Στρασμπούρ, και η «σύνδεση» του αρχηγού της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα (12π.), από τα 6.75 στα κρίσιμα τελευταία λεπτά (2 «κολλητά» τρίποντα, με τα οποία μείωσε σε 71-70 στο 38΄) ήταν αυτά που χάρισαν στην Ένωση μία επική πρόκριση και την έφεραν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην τρίτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας της (2 Kύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης: 1968, 2000). Θρίαμβος που θα πανηγυριστεί -εκτός απροόπτου- στο ΟΑΚΑ, καθώς εκεί αναμένεται να διεξαχθεί αρχές Μαΐου το φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Μεγάλη εμφάνιση και πάλι από τον Κέβιν Πάντερ με 18 πόντους.Από την Στρασμπούρ, που δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την υπεροχή της σε ριμπάουντ και ευστοχία από τα 6.75, ξεχώρισε ο Λαμπεϊρί με 19 πόντους. Με τους Λαρεντζάκη και Χάρις να οδηγούν την επίθεση, η ΑΕΚ αιφνιδίασε τους Γάλλους, προηγήθηκε γρήγορα με νταμπλ σκορ (7-14), ενώ έκλεισε την πρώτη περίοδο στο +4 (16-20).Οι παίκτες της Στρασμπούρ αύξησαν την παραγωγικότητα τους στο δεύτερο δεκάλεπτο και με κάποια δείγματα… άμυνας πήραν το προβάδισμα στο 16΄ (27-25), δια χειρός Λελούπ. Ωστόσο, η Ένωση δεν έχασε την αυτοσυγκέντρωση της και με επιμέρους σκορ 3-10, το οποίο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Πάντερ, πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +2 (35-37).Η αντίδραση της Στρασμπούρ συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, και μετά από δύο διαδοχικά τρίποντα του Μποστ οι Γάλλοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο 28΄ με +8 (55-47). Και πάλι, όμως, Πάντερ και Σάκοτα πήραν την κατάσταση στα… χέρια τους και στο 30΄ η ΑΕΚ μείωσε σε 59-56.Η ομάδα του Βενσάν Κολέ έδειξε να ελέγχει το παιχνίδι στα πρώτα λεπτά της τέταρτης περιόδου, όταν και προηγήθηκε με +5 (65-60 στο 34΄), αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Σάκοτα. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μίλησε όταν έπρεπε και με δύο «κολλητά» τρίποντα μείωσε στο 38΄ σε 71-70, ο Γκριν τον… μιμήθηκε στην επόμενη επίθεση (75-73 1.5΄ πριν από τη λήξη) και η Ένωση μπήκε για τα καλά σε τροχιά πρόκρισης…Τα δεκάλεπτα: 16-20, 35-37, 59-56, 83-83
  ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ντοζάι (Κροατία), Τσιούλιν (Ρουμανία), Αουνκρότζερς (Λετονία)
ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (Κολέ): Μποστ 16 (3/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Λαμπεϊρί 19 (3/5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Λόγκαν 8 (3/8 σουτ), Ράντολφ 3, Ράιτ 10 (3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Άτκινς, Μπιλάν 16 (9 ριμπάουντ), Ίνγκλις 5, Λελούπ 3.ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 10 (1 τρίποντο, 6 ασίστ), Χάντερ 10, Πάντερ 18 (2), Σάκοτα 12 (2), Βασιλόπουλος 2, Χάρις 11 (1), Τζέιμς 2, Λαρεντζάκης 7, Μαυροειδής 6, Ξανθόπουλος.
Στις ρεβάνς για την προημιτελική φάση του Basketball Champions League (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αναμετρήσεων), σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Μονακό (Γαλλία)-Μπάνβιτ (Τουρκία) 74-75 (85-77)
* Η Μονακό προκρίθηκε στο Final FourΜπαϊρόιτ (Γερμανία)-Λούντβιχσμπουργκ (Γερμανία) 77-89 (86-81)
* Η Λούντβιχσμπουργκ προκρίθηκε στο Final FourΜούρθια (Ισπανία)-Καρσίγιακα (Τουρκία) 81-72 (79-65)
* Η Μούρθια προκρίθηκε στο Final FourΣτρασμπούρ (Γαλλία)-ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 83-83 (69-78)
* Η ΑΕΚ προκρίθηκε στο Final Four

*** Καλό ταξίδι και καλή επιτυχία, Mark & Βασίλη… 
Το μεγάλο ταξίδι για τους δύο «Καλαματιανούς», τον Βασίλη Κουμανάκο, αλλά και το μόνιμο κάτοικο της πόλης για περίπου 30 χρόνια, Βρετανό Mark Todd, για το Μαρόκο, ξεκίνησε χθες το βράδυ…
Σήμερα πετούν μέσω Ρώμης για Μαρόκο, προκειμένου να εκπληρώσουν έναν πολύ δύσκολο στόχο με τη συμμετοχή τους σ’ έναν από τους πιο σκληρούς μαραθωνίους στον κόσμο, τον «Marathon des Sables» στην έρημο της Σαχάρα.
Τους ευχόμαστε να γυρίσουν πίσω υγιείς, εκπληρώνοντας παράλληλα το μεγάλο τα όνειρα τους! Εμείς θα παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες την πορεία τους στην έρημο της Σαχάρα και θα σας ενημερώνουμε…
 Κ. Γαζ.
*Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στο Θάρρος λίγους μήνες πριν 

  *** 29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (29-30/3/2018)


~ ** Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 :
 Κίμκι (Ρωσία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 64-73 ,(38-37).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-20 , 20-17 , 15-22 , 11-14  .- ^
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 83-107,(34-55).-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-23 , 15-32 , 33-26 , 16-26 .- ^
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 78-83,(43-43).-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-28 , 20-15 , 21-17 , 14-23 ,- ^
Μπασκόνια (Ισπανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 83-72 ,(38-34).-^
Τα  δεκάλεπτα :22-18 , 16-16 , 18-19 , 27-19 .- ^
~**  Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 :
Μάλαγα (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:00  87-85 , (47-33) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-22 , 29-11 , 7-23 , 20-18 .- ^
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 79-82 , (39-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-27 , 19-16 , 18-21 , 22-18  .- ^
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-ΤΣΣΚΑ Μ . (Ρωσία)  85-73 ,(48-42).-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-18 , 25-24 , 16-18 , 21-13 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Βαλένθια (Ισπανία) 75-56,( 40-31) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 23-13 , 17-18 , 17-16 , 18-9 .- ^

~ ** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  σε  29  αγώνες :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 23-6  ^
Φενερμπαχτσέ 21-8  ^
Ολυμπιακός 19-10  ^
Ρεάλ Μαδρίτης 18-11  ^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Παναθηναϊκός 18-11  ^
Μπασκόνια 16-13  ^
Κίμκι 16-13  ^
Ζαλγκίρις Κάουνας 17-12  ^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-16
Μάλαγα 12-17
Ερυθρός Αστέρας 11-18
Βαλένθια 11-18
------------------
Μπάμπεργκ 11-18
Αρμάνι Μιλάνο 10-19
Μπαρτσελόνα 10-19
Αναντολού Εφές 6-23
 ^ Έχουν προκριθεί στα πλέι οφ.

***   Η τελευταία αγωνιστική :
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ


~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-  
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  25 Μαρτίου  2018
  :  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και Εορτασμός επανάστασης κατά Τούρκων  του 1821 ..!  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news_25.html .-  
 ~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_26.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 27  Μαρτίου 2018
   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_27.html .-   ~

** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 28  Μαρτίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_28.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 29  Μαρτίου  2017
  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 30  Μαρτίου  2018
   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_30.html .- 

~ **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2018 : 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  01  Απριλίου  2018 : ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε  ΟΛΟΥΣ μας  !  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ . Δευτέρα  02 Απριλίου 2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .-
~ **Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τρίτη  03  Απριλίου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. Τετάρτη 04 Απριλίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/04/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Μ. ΠΕΜΠΤΗ  05 Απριλίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/04/arfara-news.html .- 
~ **


***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6306   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.159   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        

Δεν υπάρχουν σχόλια: