ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή  04  Μαΐου 2018 .
~
~Οι  πολιτικοί είναι σαν τις αλεπούδες , ενώ οι στρατιωτικοί είναι σαν τα τσακάλια .-
***  ΤΙΜΑ ΙΑΤΡΟΝ ΠΡΟΣ ΧΡΕΙΑΙΣ  ΑΥΤΟΥ ,
ΚΑΙ ΓΑΡ ΑΥΤΟΝ ΕΚΤΙΣΕ ΚΥΡΙΟΣ .
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΥΨΩΣΕΙ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ,
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ .-
  Σοφία Σειράχ , ΚΕΦ. ΛΗ στ 1-4  .-
 *O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-

  * «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του» .-


«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle

Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

4 Μαΐου: Εορτή της Αγίας Πελαγίας
Τη μνήμη της Αγίας Πελαγίας τιμά σήμερα, 4 Μαΐου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Πελαγία γεννήθηκε στην πόλη Ταρσό της Κιλκισίας και έζησε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
* Μεγάλωσε σε ειδωλολατρικό περιβάλλον, όμως σε νεαρή ηλικία είδε σε όραμα τον Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος την προέτρεπε να βαπτισθεί. Όταν ξύπνησε και συνήλθε ζήτησε άδεια από τη μητέρα της και με το πρόσχημα ότι θα μεταβεί στην τροφό της, πού ζούσε σε άλλη πόλη, πήγε στον Επίσκοπο, ο οποίος τη βάπτισε χριστιανή. Η χαρά της ήταν μεγάλη.
Αφού παρέδωσε τα πολυτελή της ενδύματα στον Επίσκοπο για να τα πουλήσει και να διαθέσει τα χρήματα στους πτωχούς και αδύνατους… ντύθηκε τη στολή του βαπτίσματος και εν συνεχεία πήγε στην τροφό της η οποία όμως όταν την είδε έτσι ντυμένη έγινε έξαλλη από θυμό και την έδιωξε.
Αποφάσισε τότε να επιστρέψει στη μητέρα της, ελπίζοντας στη μητρική κατανόηση και στοργή. Όταν όμως και η μητέρα της αντίκρισε αυτή της την ενδυμασία αναστατώθηκε και πέφτοντας στο πόδια της, την ικέτευσε να επανέλθει στην αρχική της πίστη. Η Πελαγία απογοητεύτηκε, στενοχωρήθηκε αλλά της δήλωσε ότι η απόφασή της ήταν οριστική και αμετάκλητη. Όταν όμως πληροφορήθηκε το γεγονός ο γιος του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της Πελαγίας, από τη θλίψη του αυτοκτόνησε.
Όταν ο αυτοκράτορας ανακάλυψε την αιτία θανάτου του γιου του κάλεσε την Πελαγία και τη διέταξε να θυσιάσει στο είδωλα. Η Αγία με παρρησία αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι γνώρισε τον αληθινό Θεό. Έξαλλος ο Διοκλητιανός, διέταξε να πυρώσουν ένα χάλκινο βόδι και να την τοποθετήσουν εντός του, χαρίζοντάς της την ουράνια δόξα.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.Θείας πίστεως, τη επιγνώσει, ζόφον έλιπες, της αγνωσίας, Πελαγία Χριστού, καλλιπάρθενε. Ου την αείζωον δρόσον πλουτήσασα, διά πυρός τον αγώνα ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
~ *  Απολυτίκιο Αγ. Πελαγίας - 4 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/4xiFylsBr00 .-

***  Ζωή σε αδιάλειπτη ένωση με την Εκκλησία~  Αγίου Ιωάννη Κροστάνδης
Ζωή σε αδιάλειπτη ένωση με την Εκκλησία. Πόσο απαραίτητο είναι ν’ ανήκει ο άνθρωπος στη Μία, Αγία, Ορθόδοξη Εκκλησία.
* Πρέπει οπωσδήποτε ν’ ανήκουμε στην αληθινή Εκκλησία, Κεφαλή της οποίας είναι ο παντοδύναμος Κύριος, ο άρχοντας της ζωής και του θανάτου, ο Ιησούς Χριστός. Η Εκκλησία είναι η βασιλεία Του, που μάχεται με τις αρχές, με τις εξουσίες και τους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου, με τα πνεύματα της πονηρίας «εν τοις επουρανίοις».
Συνθέτουν κι αυτά ένα οργανωμένο βασίλειο και πολεμούν τον άνθρωπο μ’ έναν ιδιαίτερα έμπειρο, πανούργο, καλογυμνασμένο και πανίσχυρο στρατό, αφού πρώτα μελετήσουν όλα τα πάθη και τις ροπές του. Στον πόλεμο αυτόν κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αγωνιστεί από μόνος του.
Οι μεγάλες, μη ορθόδοξες κοινότητες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Κεφαλή- το Χριστό. Δεν μπορούν να νικήσουν αυτούς τους παμπόνηρους και άγρυπνους εχθρούς που είναι πανεπιστήμονες στον πόλεμο αυτόν.
~  Οι ορθόδοξοι χριστιανοί διαθέτουν την απαραίτητη και πανίσχυρη βοήθεια από τον ουρανό, από το Θεό. Έχουν ως συμμάχους τους αγίους στρατιώτες του Χριστού που κατατρόπωσαν τους εχθρούς της σωτηρίας με τη δύναμη της χάρης Του, έχουν τους ποιμένες και διδασκάλους, αλλά και τη δύναμη της προσευχής και της θείας κοινωνίας.
Η Εκκλησία του Χριστού είναι ακριβώς ένας άριστος βοηθός στον αγώνα κατά των ορατών και αοράτων εχθρών. Είναι η αληθινή Εκκλησία, στην οποία ανήκουμε με τη χάρη του Χριστού. Οι καθολικοί επινόησαν καινούρια κεφαλή και υποβίβασαν την αληθινή Κεφαλή της Εκκλησίας , το Χριστό.
Οι λουθηρανοί από την άλλη απομακρύνθηκαν κι έμειναν ακέφαλοι. Το ίδιο κι οι αγγλικανοί. Δεν υπάρχει Εκκλησία σ’ αυτούς. Ο δεσμός με την κεφαλή έσπασε. Δεν έχουν βοήθεια άνωθεν. Έτσι , ο Βελίαρ τους πολεμά μ’ όλες του τις δυνάμεις και την πανουργία του και τους κρατάει σφιχτά στην πλάνη και την απώλεια. Πλήθη μεγάλα οδηγούνται στη διαφθορά και τον όλεθρο.
Από το βιβλίο: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ η ΚΙΒΩΤΟΣ της ΣΩΤΗΡΙΑΣ και η μακαριότητα των αγίων»

*** Εμπειρίες κατά τη Θεία Λειτουργία
~  Ο πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Αναγνωστόπολους αναφέρεται σε στιγμές από τη Θεία Λειτουργία και ιστορίες γερόντων όπως του τις μετέφεραν.
*  Ακούστε το ηχητικό από αρχείο της Πειραϊκής Εκκλησίας… ,
~* ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ -Π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ   : https://youtu.be/q8Np2vHm7mc  .-

***  Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας: «Ετοιμαστείτε, έρχονται πολύ δύσκολα…»~  Ο γνωστός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα και αγιορείτης μοναχός προτρέπει πλέον: “ετοιμασία επειδή ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα”. Η προτροπή αυτή έγινε σε ηγούμενο μονής του Αγίου Όρους, ο οποίος τον επισκέφθηκε πρόσφατα και τον ρώτησε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
* Ο γέροντας ήταν απολύτως σαφής: ” Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες”… Και η μονή έχει φτιάξει ήδη την “ομάδα κρίσης”, υπεύθυνη για να προετοιμάσει το μοναστήρι για πολύ δύσκολες ημέρες για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι ένα κακόγουστο αστείο. Αλλά δεν είναι… Δυστυχώς, τα επερχόμενα είναι πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού, αφού όλοι μας μπορούμε πλέον να δούμε αυτό που έρχεται, δηλαδή την δυστυχία και την πείνα…
“Δεν μπορώ να καταλάβω τον κόσμο. Όλοι ρωτάνε: “εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα;”!!! Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο πολύ έχει διαβρωθεί η σύγχρονη κοινωνία και οι άνθρωποι που ζούνε σε αυτή τη χώρα. Κανείς δε νοιάζεται για τον διπλανό του. Κανείς δε νοιάζεται για το πρόβλημα που έχει χτυπήσει την πόρτα του συμπολίτη του, του γείτονά του. Όλοι σκέφτονται αν “τα μέτρα” προσβάλουν τα δικά τους μικροσυμφέροντα…!
Ειλικρινά, πιστεύω πως ο Θεός θα δώσει την ευκαιρία για να συνέλθουμε. Η Ελληνική Ορθοδοξία ανέδειξε μεγάλες σύγχρονες μορφές, που πρόσφεραν στο έργο του Θεού, που αγωνίστηκαν για να σώσουν ανθρώπινες ψυχές. Ο Πορφύριος, ο Παΐσιος, ο Ιωσήφ… γέροντες που μάτωσαν στον αγώνα υπέρ των συνανθρώπων τους, στον αγώνα να διώξουν την δυστυχία και το κακό από τις καρδιές ανθρώπων που υπέφεραν… Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία.
Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός… Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε “χάρισμα”. Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας… Μάλιστα, όσα πιό πολλά “αρπάζεις” τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους…”
~ Αυτά τα συγκλονιστικά μου κατέθεσε σήμερα σε συζήτηση, αγιορίτης μοναχός. Και η φωνή του έτρεμε από συγκίνηση και αγωνία για όσα πρόκειται να συμβούν.
“Να προσέχεις”, μου είπε. “Να πεις και σε άλλους να προσέχουν. Μην αφήνετε την λογική σας να παραδίνεται σε όσα σας λένε. Πού είναι μωρέ η λεβεντιά εκείνων που δεν επέπτρεπαν σε κανέναν να τους μειώσει; Πού είναι εκείνα τα λεβεντόπαιδα που έδωσαν το αίμα τους για όλους εμάς; Αυτή η γη ποτίστηκε με αίμα. Είναι μεγάλο κρίμα να την κυβερνάνε ξένοι και ανάξιοι… Να προσέχετε”…
Τι να πω; Θυμήθηκα τα λόγια του γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα: “Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Προσέξτε την ψυχή σας. Μαζευτείτε και δώστε τον αγώνα σας…” Αυτά έλεγε πριν μερικούς μήνες. Και σήμερα γίνεται πιό σαφής: “το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα…”.
Οι προσευχές του γέροντα είναι πάντα μαζί μας. Όμως, αναρωτιέμαι: Εμείς τι κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας; Απλά ανησυχούμε για το αν τα μέτρα μας αγγίζουν;
“Κάποιος πρέπει να σας πει πως δεν ζείτε σε όνειρο, ούτε σε εφιάλτη. Ζείτε μία πολύ άσχημη πραγματικότητα, που θα χειροτερέψει…”
Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Εμένα με πιάνουν τα νέα μέτρα; αγνοώντας (ηθελημένα) πως όταν θα μας “πιάσουν”, θα είναι πολύ αργά…

***  “Balkan Timeline”: Φωτογραφικό ταξίδι στην πολυχρωμία των Βαλκανίων 
Δεκατρείς φωτογράφοι από τα Βαλκάνια, μεταξύ τους και συντοπίτες, εκθέτουν έργα τους στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort, σε έκθεση του φορέα Culture of Balkans με τον τίτλο “Balkan Timeline”, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα, θα εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο στις επτά το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα 7 του μήνα.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, είναι ένα φωτογραφικό ταξίδι, χωρίς συγκεκριμένο θέμα, στην ποικιλομορφία των Βαλκανίων. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε διάφορες άλλες βαλκανικές πόλεις.
Εκθέτουν οι: Giannis AVRAMEAS – Greece, Goran BORICIC - Montenegro, Aleksandar BUDJEVAC – Serbia, Laurentiu CIMPOACA – Romania, George Andrei CIOTLAUSI – Romania, Dimitris ZOIS - Greece, Alexander IVANOV – Bulgaria, Giannis KOSSYVAS– Greece, Stavros KONSTANTAKOPOULOS - Greece, Bоgdаn PANAYOTOV – Bulgaria, Boris PETKOVIC – Serbia, Gerhard PREGAPUCA – Albania, Kyriaki TSINOREMA - Greece.
Η έκθεση μπορεί να έχει αυτόνομο χαρακτήρα, αλλά είναι συνδεδεμένη και με τις εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας (www.icodecon.com), το οποίο διοργανώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με συνδιοργανωτές το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (University of National and World Economy) – Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (University Alexandru Ioan Cuza) – Ρουμανία.
Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας - Θρησκευμάτων και Οικονομίας - Ανάπτυξης.
  Μάθημα γευσιγνωσίας
Παράλληλα, εκτός από τη φωτογραφική έκθεση, αύριο, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο γευσιγνωσίας από το Κέντρο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Α.Π.

*** ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ’ έκαναν το ΑΙΓΑΙΟ οι ΤΟΥΡΚΟΙ! Οι Έλληνες ΠΙΛΟΤΟΙ όμως τους ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ
Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε επίσκεψη σε Λήμνο και Μυτιλήνη (Πέμπτη 3/5), τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πάνω το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Αρχικα, σε τρεις παραβιάσεις προχώρησε τουρκικό ελικόπτερο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
~  Στη συνέχεια, πέντε τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 και δύο F-4 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς, καθώς και το ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
newsbomb

*** Το Αιγαίο δεν»ΓΚΡΙΖΑΡΕ» μόνο του!Η κυβέρνηση Σημίτη ΥΠΕΓΡΑΨΕ την ύπαρξη «Ζωτικών Συμφερόντων» της Τουρκίας
O περισσότερος κόσμος πιστεύει πως το Αιγαίο ‘γκρίζαρε’ με τα Ίμια το 1996. Ακόμα κι αυτό το τόσο άσχημο, όπως εξελίχθηκε, περιστατικό θα μπορούσε να μην αποτελέσει προηγούμενο αν δεν υπήρχε η, σε λίγους γνωστή, Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, εκεί όπου υπογράψαμε τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Καλά διαβάσατε και θα εξηγήσουμε. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
8 Ιουλίου 1997 ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Σημίτης κι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ντεμιρέλ υπό την επίβλεψη της ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Ολμπράιτ υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».
Η συμφωνία αναφέρει τα εξής:
«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:
~  Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.
Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και
Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».
Αξίζει να τονίσουμε πως τη συμφωνία χαιρέτισαν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε Συνασπισμός) ενώ αντίθετα το ΚΚΕ κρατούσε επιφυλάξεις. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
Στο κοινό ανακοινωθέν περιέχονται διακηρύξεις περί σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου κλπ., ταυτόχρονα όμως υπάρχουν σημεία, τα οποία η τουρκική πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, π.χ. η διάταξη του κειμένου περί «ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων της κάθε χώρας στο Αιγαίο».
Τα παραπάνω διφορούμενα στοιχεία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο ενός διαλόγου «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ο οποίος, στα πλαίσια του γνωστού αμερικανικού σχεδίου, εξυπηρετεί και τις επεκτατικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης».
Tώρα καταλάβατε;..
Ποια είναι τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο; Tα ενεργειακά αποθέματα; To στρατηγικό βάθος (όπως έχει εκφραστεί πολλές φορές από την Τουρκία;)

 ***  Κατ-ολισθάνει η Περιφέρεια και στον Αλμυρό 
Πάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε σημειώθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο στην περιοχή του Αλμυρού, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει παρέμβαση. Το σημείο παραμένει στην ίδια κατάσταση, ενώ τμήμα του οδοστρώματος είναι περιορισμένο με προειδοποιητικούς κώνους. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει συνάντηση που θα έχει σήμερα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες στη Μεσσηνία για διάφορα έργα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να γίνει και αυτοψία στο σημείο.
  Επικινδυνότητα
Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις, παρασέρνοντας τμήμα ιδιοκτησίας στη θάλασσα. Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και σε άλλα σημεία της ακτογραμμής από τη Μικρή Μαντίνεια έως τον Αλμυρό, τη Βέργα και την Αγία Σιών.
Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες τα φαινόμενα αυτά έχουν χαρακτηρισθεί ως «απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, διότι η θραύση τους είναι ψαθυρή (απότομη και απροειδοποίητη θραύση χωρίς παραμορφώσεις)».
Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτά είναι η σύσταση του εδάφους, οι έντονοι νότιοι- νοτιοδυτικοί κυματισμοί που δέχεται η περιοχή και η συνεχής βροχόπτωση, που ενυδάτωσε αυτά τα πρανή και μίκρυνε την αντοχή τους.
Όπως είχε επισημανθεί τότε που συνέβη το περιστατικό, η Περιφέρεια στόχευε στην άμεση ανάθεση σύνταξης μελέτης για το σημείο από το αντιδιαβρωτικό έργο στη Μικρά Μαντίνεια μέχρι τη Βέργα, ώστε να αξιολογηθούν τα φαινόμενα των κατολισθήσεων. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.
  Αυτοψία
Όπως σημείωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, όταν της θέσαμε το θέμα, σήμερα αυτό θα απασχολήσει συνάντηση του περιφερειάρχη στη Μεσσηνία για έργα της περιοχής, ενώ ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στο διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή.
Εξήγησε, δε, ότι με νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για περιπτώσεις επείγουσας και έκτακτης ανάγκης να μπορούν να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις. «Ως Περιφέρεια θα προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με βασική αρχή να παρέμβουμε αποτελεσματικά και να μην αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα δημοσιοϋπαλληλικά», κατέληξε η κα Νικολάκου.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΤ!Σπρέι πιπεριού από την κυβέρνηση στους διαδηλωτές
Επεισόδια διαδηλωτών με ΜΑΤ – Αμήχανα χαμόγελα από Τσίπρα – Κατεβασμένα ρολά στο νησί για την πρωθυπουργική επίσκεψη
Με χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού… υποδέχτηκε η αστυνομία τους διαδηλωτές που θέλησαν να προσεγγίσουν τον αποκλεισμένο χώρο, όπου έλαβε χώρα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο του Βορείου Αιγαίου.
Τα επεισόδια έγιναν η αιτία να καθυστερήσει η έναρξη της κυβερνητικής εκδήλωσης για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Η ένταση είχε φανεί από τη στιγμή που πάτησε ο πρωθυπουργός το πόδι του στη Λέσβο.
~  Τα καταστήματα είχαν κατεβάσει ρολά, ενώ οι διαδηλωτές τελικά ξεπέρασαν τα 3.000 άτομα, παρά την πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί (προσφυγικό, ΦΠΑ κοκ) έλαβε χώρα στην πλατεία Σαπφούς.
Ψήφισμα με τα αιτήματα των πολιτών επέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος στη συνέχεια ενώθηκε και αυτός σύμφωνα με πληροφορίες με τους διαδηλωτές.
Περίπου στις 8:30 το βράδυ μία ομάδα επιχείρησε να προσεγγίσει τον χώρο της εκδήλωσης. Αλλά οι αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα και έκαναν χρήση χημικών και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.
Στη συνέχεια επεισόδια εκδηλώθηκαν και στο χώρο του Τελωνείου Μυτιλήνης, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.
 Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του Spiegel είχε μεταδώσει φωτογραφίες με αντιεξουσιαστές σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, εξοπλισμένους με κράνη, μαντήλια και καδρόνια με κόκκινες σημαίες.
Την εικόνα με τα κλειστά καταστήματα ολοκλήρωσε η ΕΛ.ΑΣ. που μετέφερε στη Λέσβο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες πόλεις, κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών καθώς και ειδικών για τις τηλεπικοινωνίες.
Οι δρόμοι από τους οποίους περνούσε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αποκλείστηκαν με κλούβες των ΜΑΤ και με κορδέλες.
Στην ομιλία του Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης και φόβου, φανερά ενοχλημένος και από την αποχή των φορέων από το συνέδριο.
«Δεν φυγομαχήσαμε ποτέ, είμαστε εδώ» είπε με νόημα. «Θα κριθούμε από σας σε ενάμισι χρόνο για τα πόσα από αυτά που εξαγγείλαμε θα τα έχουμε υλοποιήσει, τον Οκτώβριο του 2019» προσέθεσε.
*  Γοργόνες, ατάκες και αμήχανα χαμόγελα…
Η… καλή μέρα είχε φανεί από το πρωί από τη Λήμνο. Ελάχιστοι κάτοικοι συμμετείχαν στην υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα ενώ το μικρό κορίτσι τον περίμενε ξέχασε το λουλούδι που του είχαν δώσει για να προσφέρει στον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πριν την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νησιώτες, σε χαλαρό και πιο άμεσο κλίμα, σε βόλτα περίπου 40 λεπτών που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας της Λήμνου.
Οι διάλογοι που κατέγραψαν οι κάμερες πάντως είναι σπαρταριστοί. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με ηλικιωμένη η οποία του είπε «μου έκοψες τη σύνταξη»- «τι να σου κάνω μωρέ», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.
Ο κ.Τσίπρας ρώτησε στη συνέχεια τους ψαράδες τί ψαρεύουν για να πάρει την απάντηση «τα πάντα, ακόμη και γοργόνες…»
«Να κοιτάξετε τους παράκτιους ψαράδες με το πετρέλαιο τελειώσαμε» τους είπε ένας επαγγελματίας ψαράς. «Θα το δούμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας.
«Μας ταράξατε στη φορολογία» του πέταξε ένας άλλος, με τον πρωθυπουργό να χαμογελά.
Ο πρωθυπουργός αστειεύθηκε στη συνέχεια με έναν πιτσιρικά που του δήλωσε φίλαθλος της ΑΕΚ -«είσαι πρωταθλητής», σχολίασε.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παραπονέθηκαν για το ΦΠΑ που είναι στο 24%. «Μια παροιμία λέει “δεν κυκλοφορά ούτε αρσενικιά γάτα”» του είπε ο επαγγελματίας δηλώνοντας τα …κεσάτια στην αγορά. «Δηλαδή, μόνο γυναίκες κυκλοφορούν;» ρώτησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός.
«Είμαστε ίδια με Σαντορίνη, με Ερμού, με Μύκονο;» συνέχισε ο επιχειρηματίας διαμαρτυρόμενος για το ΦΠΑ στο 24%.
«Αμα κυκλοφοράνε μόνο γυναίκες να έρθω εγώ να κάτσω!» επέλεξε να απαντήσει ο Τσίπρας. «Ελα μην παραπονιέσαι ρε» είπε προς τον έμπορο. Μέσα από το μαγαζί ακούστηκε μια γυναικεία φωνή: «Επαναφορά στο 17% άμεσα, άμεσα!» είπε στον πρωθυπουργό. «Και στο 13% καλά είναι» είπε ο επιχειρηματίας.
Ενας πολίτης είπε λόγο αργότερα στον πρωθυπουργό: «Σε αδικεί η τηλεόραση». «Γιατί;» ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας. «Είσαι πιο ωραίος. Και αν βάλεις γραβάτα θα είσαι πολύ πιο ωραίος» συνέχισε ο πολίτης.
Ενα ζευγάρι του ζήτησε να προσέξει το νησί. «Είμαστε ήρωες εδώ, ακρίτες» του είπε ο άνδρας και πρόσθεσε: «Κάνε και κάτι για το ΦΠΑ».
«Κάτσε τώρα εδώ να δούμε» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Τα παλικάρια να βγουν από τη φυλακή» φώναξε κάποιος εννοώντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.
~*  Βίντεο : https://www.facebook.com/nick.kar.50/videos/10216462741109923/?t=0  .-
~  Ο πρωθυπουργός συνομίλησε παρακάτω με μια γυναίκα: «Θα μας πεις να σφίξουμε το ζωνάρι κι άλλο ε;» είπε στον πρωθυπουργό. «Οχι άλλο το ζωνάρι, μόνο τα δόντια τώρα, η ουρά μας έμεινε» απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Ε, αφού το λες εσύ το πιστεύουμε! » απάντησε γελώντας η γυναίκα.
 ~ * Τσίπρας: Ζητάμε Εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και κατάργηση των ΜΑΤ : https://youtu.be/pWT-vdGMqvY  .- protothema

***  Νέους ορίζοντες ανοίγουν τώρα «Οι Δρόμοι της Ελιάς» 
Για να καταφέρει να διασώσει, να βελτιώσει και να αξιοποιήσει μια χώρα το φυσικό πλούτο της, οφείλει να τον γνωρίζει. Σε αυτή την προφανή –αλλά κάθε άλλο παρά κοινότοπη στον τόπο μας– αλήθεια βασίστηκε η πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, όταν αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση του νέου Εθνικού Δικτύου από ειδικούς επιστημονικούς φορείς που εργάζονται στον πολύτιμο για την οικονομία τομέα της Αγροδιατροφής, όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Πρόκειται για ένα πανελλαδικό επιστημονικό δίκτυο με την ονομασία «Οι Δρόμοι της Ελιάς», το οποίο, πρώτη φορά, θα εστιάσει στη συστηματική ανάλυση και καταγραφή των περισσότερων από 250 διαφορετικών (και ενίοτε μοναδικών) ποικιλιών ελιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Οι Δρόμοι της Ελιάς» είναι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζονται ανάλογες μελέτες για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών στα αμπέλια και το μέλι.
Το πρώτο βήμα για τη λειτουργία του νέου Εθνικού ερευνητικού κέντρου που φέρει την ονομασία «Οι Δρόμοι της Ελιάς» είναι δεδομένο και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην Πελοπόννησο αλλά και όλες τις άλλες περιοχές που καλλιεργείται η ελιά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", επιστημονικός συντονιστής της δράσης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Μολασιώτης που μας εξήγησε ότι για την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσης θα συνεργασθούν έντεκα ιδρύματα από όλη τη χώρα με συγκεκριμένη στόχευση την ελιά που επιλέχθηκε σαν εμβληματικό προϊόν.
Ο κ. Μολασιώτης προσδιορίζοντας τους στόχους του προγράμματος, που θα έχει διετή δράση, μας επισήμανε ότι «πρωταρχικός είναι ο γενετικός προσδιορισμός των διαφόρων ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στον τόπο μας, ώστε να διασφαλισθεί το γενετικό υλικό και να μη χαθεί από ανταγωνιστικές χώρες, όπως έγινε με την Κορωνέικη ελιά που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί σαν δικιά τους». Α.Π.

*** BOMBA TΣΑΚΑΛΩΤΟΥ! «Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις»!ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
~ «Είχε δίκιο το ΔΝΤ, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα για συντάξεις» δήλωσε ο υπ. Οικονομικών – Προειδοποίησε ότι τυχόν μετάθεση ψηφισμένων μέτρων μπορεί να τιμωρηθεί από τις αγορές
Τις περικοπές στις συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2018 επισημοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκλείοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπερ-πλεονάσματα, προκειμένου να αποφύγουν η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι το «πικρό ποτήρι». Φτάνοντας στο άλλο άκρο, αποδομεί τα επιχειρήματα με τα οποία υποστήριζε πριν 2,5 χρόνια ότι δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις και –για όποιον δεν κατάλαβε- λέει πως δεν είναι σωστό να πληρώνει η Ελλάδα για συντάξεις όσα πληρώνουν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) οι πιο πλούσιες χώρες.
Για να δικαιολογήσει μάλιστα τις περικοπές, «μπλέκει» τα λεφτά τους Ασφαλιστικού με τις δαπάνες Πρόνοιας, καθώς επικαλείται άλλα προνοιακά επιδόματα που προβάλλει η κυβέρνηση (πχ σχολικά γεύματα, βοήθεια στο σπίτι, επιδότηση ενοικίου, επιδόματα τέκνων κλπ) που δεν έχουν σχέση με ασφαλιστικές εισφορές, αλλά με «μποναμάδες» και παροχές ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Στην συνέντευξή του «στο Κόκκινο» ο κύριος Τσακαλώτος:
1. Παραδέχτηκε ότι «είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται»… Σαν παράδειγμα τέτοιων δαπανών ανέφερε «επιδόματα στα παιδιά, η συζήτηση που υπάρχει για επίδομα στα νέα ζευγάρια, είτε για νοίκι είτε αν έχουν πάρει σπίτι με δάνειο που πληρώνουν» ή τα σχολικά γεύματα, την Βοήθεια στο σπίτι κλπ.
* 2. Έδωσε «ένα δίκιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: «Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα». Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι «πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος». Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος»…
3. Τόνισε ότι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι «ακούμε αυτό που λέτε (σσ: να μην εφαρμοστούν το 2019 οι περικοπές συντάξεων) αλλά δεν είναι η ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση».
Για το θέμα τυχόν μετάθεσης των ψηφισμένων μέτρων, και η εαρινή Έκθεση της Κομισιόν προεξοφλεί τις περικοπές συντάξεων το 2019, ως δεδομένες. Εκτός από τους δανειστές όμως, ο κύριος Τσακαλώτος θύμισε ότι μπορεί να τιμωρήσουν τέτοιες ενέργειες και οι αγορές!
Όπως είπε «εγώ από πάρα πολύ καιρό έχω πει, αλλά νομίζω ότι το έχω ακούσει και από τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν με την ίδια γλώσσα με εμένα -ίσως με καλύτερα ελληνικά- ότι δεν θα υπάρχει μια κατάσταση άλφα, που είμαστε τελείως κάτω από επίβλεψη, επιτήρηση και μετά ξαφνικά μια μέρα θα υπάρχει βήτα που δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση, επίβλεψη.
Και οι αγορές αυτό κάνουν. Όλη η μαρξιστική ανάλυση των χρηματαγορών στο διεθνές επίπεδο είναι ότι κάνουν αυτήν τη δουλειά. Αν κάνεις πράγματα που θεωρούν οι αγορές μη βιώσιμα, σε τιμωρούν πουλώντας το ομόλογό σου, κάνοντας πιο δύσκολο να μπορείς να δανειστείς». protothema

***  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!Τουρκικό σκάφος χωρίς ενόχληση αποβίβασε στις ακτές της Ροδόπης δεκάδες ‘μετανάστες’…(Βίντεο)
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής σκάφος με τουρκική σημαία διέσχισε όλο, σχεδόν, το Θρακικό Πέλαγος και έφτασε στην παραλία της Μολυβωτής στο νομό Ροδόπης.
Μετέφερε δε 53 μετανάστες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Το πλοίο ξεκίνησε στις 03.00 στις 3 Μαίου από τα παράλια της Τουρκίας και οι επιβάτες του είχαν νωρίτερα παραληφθεί από την πόλη Ακσαράι στην περιοχή της Καππαδοκίας στην κεντρική Τουρκία.
* Σύμφωνα με την εφημερίδα οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν στους Τούρκους διακινητές για να τους μεταφερθούν στην Ελλάδα 5.500 δολάρια για κάθε ενήλικα και 2.500 δολάρια για κάθε παιδί.
Οι επιβάτες του σκάφους που εντοπίστηκαν στις 10.00 το πρωί από Αστυνομικούς και Λιμενικούς να περπατούν σε χωράφια στην Μολυβωτή, προέρχονται από το Ιράκ και την Συρία, και επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μην επιστρέψουν στην Τουρκία
~*  Τουρκικό σκάφος μετανάστες παραλία Μολυβωτής : https://youtu.be/NRjpvEgkXs8  .-
~* Μετανάστες παραλία Μολυβωτής Ροδόπης  : https://youtu.be/hajWUHlgOnI .-

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!Τουρκικό πλοίο χτύπησε ελληνική κανονιοφόρο! Δραματικές στιγμές
– Κατά παράβαση κάθε κανόνα ο Τούρκος καπετάνιος κινήθηκε προς στον ελληνικό πολεμικό πλοίο – Στη συνέχεια το τουρκικό εμπορικό πλοίο έστριψε προς τα τουρκικά ύδατα και απομακρύνθηκε – Το τουρκικό πλοίο χτύπησε την κανονιοφόρο “Αρματωλός” στο μεσόστεγο – Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των μελών του πληρώματος – Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετείχε σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ
Το περιστατικό έγινε στις τέσσερις τα ξημερώματα. Ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο πλησίασε από αριστερά στη θέση όπου κινούνταν μια ελληνική κανονιοφόρος και κατά παράβαση κάθε κανόνα έπεσε πάνω της. Η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού υπέστη ζημιές στο μεσόστεγο, ωστόσο ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Το ελληνικό πολεμικό μάλιστα συνεχίζει την αποστολή του καθώς βρίσκεται σε περιπολία στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

«Περίεργο περιστατικό»
~  Το τουρκικό εμπορικό με την επωνυμία “ ΚΑRΜΑΤΕ” πλέον βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το πλήρωμά του μετά το “ατύχημα” με το ελληνικό πολεμικό έσπευσε να αναπτύξει ταχύτητα και να απομακρυνθεί, περνώντας στα “ασφαλή” τουρκικά ύδατα.
Πηγή φωτογραφίας marinetraffic
Αυτή την ώρα, σχεδόν τέσσερις ώρες μετά το περιστατικό σύμφωνα με τα στοιχεία από το marinetraffic το τουρκικό πλοίο βρίσκεται ανοιχτά των Τουρκικών ακτών.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι μετά την κίνηση “ατζαμή” που έκανε ο Τούρκος καπετάνιος είναι το γεγονός ότι έσπευσε να εξαφανιστεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί.
Το περιστατικό το έχει αναλάβει πλέον το Λιμενικό, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΝ ενημερώθηκαν οι ΝΑΤΟϊκές αρχές, καθώς το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν στην περιοχή στο πλαίσιο συμμαχικής επιχείρησης.
~  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξημερώματα, λίγο μετά το περιστατικό από το υπουργείο Άμυνας ενημερώθηκε τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της; ΝΔ, γεγονός που δείχνει πως το περιστατικό αρχικά τουλάχιστον εκτιμήθηκε ως σοβαρό. newsit

*** Διεθνές συνέδριο ανάπτυξης και οικονομίας στην Καλαμάτα 
Ένα ακόμα δείγμα εξωστρέφειας, φιλοσοφία που διέπει το ΤΕΙ Πελοποννήσου, είναι και η έναρξη σήμερα των εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας (icodecon.com), το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα με συνδιοργανωτές το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (University of National and World Economy) – Βουλγαρία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (University Alexandru Ioan Cuza) – Ρουμανία, με ελεύθερη παρακολούθηση. Το συνέδριο, μάλιστα, διεξάγεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας - Θρησκευμάτων και Οικονομίας - Ανάπτυξης.
Στο συνέδριο, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, έχουν υποβληθεί 128 επιστημονικές εργασίες από 17 χώρες, ενώ θα παρουσιαστούν οι 103 από αυτές. Οι σύνεδροι είναι καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες οικονομικών σχολών.
Οι εργασίες – οι οποίες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα ερευνών - πραγματεύονται σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομικής επιστήμης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο πεδίο.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, το τραπεζικό σύστημα, την εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα δημοσιονομικά μεγέθη κ.λπ., τόσο από την Ελλάδα όσο και σε διαφορετικές χώρες.
Παράλληλα, θα διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα «Η σπουδαιότητα της διδασκαλίας των Οικονομικών Μαθημάτων στη Β/θμια Εκπαίδευση και η θεμελιώδης σημασία της στην πορεία προς τον οικονομικό εγγραμματισμό των αυριανών πολιτών»
Κεντρικοί ομιλητές είναι οι διεθνούς κύρους καθηγητές: Λιαργκόβας Παναγιώτης, Χιόνης Διονύσιος και Δρυμπέτας Ευάγγελο. Η έναρξη θα γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.
Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Χορηγοί είναι  το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και ο Δήμος Καλαμάτας.
Υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι για μία ακόμα χρονιά ο δρ Δημήτριος Π. Πετρόπουλος, αντιπρύτανης ΤΕΙ Πελοποννήσου, πρόεδρος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής. Α.Π.

*** Η Περιφέρεια για τα κουνούπια εκτός πόλης, οι Δήμοι για τα εντός…
 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρμόδια και εκτελεί από μόνη της σε συνεργασία με το «Πελοπόννησος Α.Ε.» το περιαστικό κομμάτι της καταπολέμησης των κουνουπιών για την τριετία 2018-2020, για όλη την Πελοπόννησο. Αυτό απάντησαν χθες ο ίδιος ο περιφερειάρχης, αλλά και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Γ. Αργυράκης, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αστικές περιοχές είναι ευθύνη των Δήμων. Μάλιστα, ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τους ψεκασμούς εδώ και ένα μήνα.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι οι έξι Δήμοι της Μεσσηνίας, ως αρμόδιοι για το αστικό κομμάτι, συμφωνήθηκε να εκτελέσουν την καταπολέμηση των κουνουπιών με προγραμματική σύμβαση, ύψους 369.000 ευρώ, με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας για την ίδια περίοδο. Η προγραμματική σύμβαση υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ στις 30 Απριλίου κοινοποιήθηκε η πράξη της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το σκεπτικό της οποίας κωλύεται η υπογραφή της.  
Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας θα ασκήσει άμεσα προσφυγή, όπως προβλέπει η νομοθεσία, στο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες, για να επιτύχει την υπογραφή της σύμβασης. 
Τέλος, στο διάστημα που δε θα υλοποιείται η προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθ’ υπέρβασιν της αρμοδιότητάς της, όπως τονίσθηκε, και στο πλαίσιο της συνεργασίας και αλληλεγγύης με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, θα κάνει καταπολέμηση και στο αστικό κομμάτι.  Β.Β.

*** Παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Χώρα
 
Η Δημοτική Κοινότητα Χώρας σύντομα θα αποκτήσει παράρτημα του ΕΚΑΒ, η δε συνάντηση εργασίας του δημάρχου Πύλου-Νέστορος με τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Μυλωνά χθες το πρωί οριστικοποίησε αυτή την πρωτοβουλία.
Στόχος είναι και η Κορώνη να μπορεί υποστηρίξει θέματα που προκύπτουν με τη μετακομιδή των ασθενών, με ενέργειες που θα ανακοινωθούν άμεσα.

***   Η σήμανση στο επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας
 
Μπορεί το να ζητάμε συντήρηση στους επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας για τους αρμοδίους να φαίνεται ουτοπικό, αλλά καλό θα είναι τουλάχιστον να ασχοληθούν με τη σήμανσή τους.
Ειδικότερα, στο «Θάρρος» έφτασαν φωτογραφίες από τη διαδρομή Ακριτοχώρι- Υάμεια, όπου εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος ότι τα σήματα έχουν σβηστεί και πλέον έχουν διακοσμητικό ρόλο.
Δεν ξέρουμε αν οι αρμόδιοι θεωρούν τη σήμανση πολυτέλεια, αλλά προφανώς δεν είναι…
Οπότε καλό θα είναι άμεσα να προβούν σε αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων.  Π.Μπ. 

***  Η Πειραματική Σκηνή και η Καλαμάτα μας προσκαλούν στο μαγικό κόσμο του κουκλοθεάτρου
 
Με συμμετοχές δεκάδων κορυφαίων σχημάτων από όλη την Ελλάδα και με έντονο το ενδιαφέρον του κοινού, όχι μόνο από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά και από άλλες περιοχές, το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας θα διεξαχθεί από τις 7 μέχρι τις 13 Μαΐου,  στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και το αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες στην έδρα της «Φάρις», ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε τα εξής:
«Ευχαριστώ δημοσίως και επαινώ την κα Λέττα Πετρουλάκη για το ότι οραματίστηκε, σχεδίασε και οργανώνει μία μεγάλη, πανελλήνια εκδήλωση, ίσως τη σημαντικότερη που γίνεται στην Ελλάδα σε αυτό το είδος τέχνης. Η Καλαμάτα αποκτά άλλη μία πανελλήνια εκδήλωση στο χώρο του κουκλοθέατρου και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα έλθουν δεκάδες σχήματα από όλη την Ελλάδα και θα δοθεί μοναδική ευκαιρία, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μας να απολαύσουν σειρά από παραστάσεις, να απολαύσουν μίαν άλλη μορφή τέχνης, κατασκευές, λόγο, εικόνα, διδάγματα.
Θα δούμε το μεράκι πολλών ανθρώπων και τη διάθεσή τους για δημιουργία. Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, τη στηρίζει και ηθικά και υλικά. Οι Φιλαρμονικές μας θα είναι εκεί και η παρουσία μας θα είναι συνεχής, ενώ η “Φάρις” θα βοηθήσει με τα στελέχη της αυτή την πανελλήνια εκδήλωση, η οποία θα διαφημίσει την πόλη μας και, βεβαίως, και οικονομικά θα προσφέρει, διότι θα έρθουν πολλοί επισκέπτες.
Συγχαρητήρια, κα Πετρουλάκη, για την προσφορά σας προς την πόλη, προς τη νεολαία, προς την τέχνη. Θα είμαστε δίπλα σας στον αγώνα που κάνετε. Να είναι καλοτάξιδο το Πανελλήνιο Φεστιβάλ, που φέτος είναι το δεύτερο και εύχομαι να συνεχιστεί επί πολλά χρόνια.
Καλώ τους Καλαματιανούς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά μας να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί είναι βέβαιο ότι θα περάσουν όμορφα».
Τα δικά της συγχαρητήρια προς τους συντελεστές της Πειραματικής Σκηνής πρόσθεσε η πρόεδρος της «Φάρις» Αναστασία Μπελογιάννη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης και καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις δράσεις.
Η κυρία Πετρουλάκη ανέφερε ότι μετά τη «δειλή» περυσινή πρώτη προσπάθεια για το 1ο Φεστιβάλ οι προετοιμασίες για το 2ο ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, ενώ η χαρά του να παίζεις κουκλοθέατρο αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της όλης προσπάθειας. Επίσης, έκανε λόγο για το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι στηρίζουν το φεστιβάλ που γιγαντώθηκε φέτος, και ιδιαίτερα το δήμαρχο, το υπουργείο Πολιτισμού και το Μεσσήνιο υπουργό κ. Χαρίτση, τους χορηγούς, τα ΜΜΕ (το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει κάλυψη και από την ΕΡΤ), καθώς και τους 35 εθελοντές.
Η Λέττα Πετρουλάκη ανέφερε ότι πρόκειται για το μοναδικό Φεστιβάλ Κουκλουθεάτρου στη νότια Ελλάδα, σε αυτό θα λάβουν μέρος 14 ομάδες κουκλοπαικτών, αποτελούμενες από 36 κουκλοπαίκτες, οι οποίοι θα παίξουν 45 παραστάσεις. Θα γίνουν, επίσης, 9 εργαστήρια-σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, καθώς και σε παιδιά (εκ των οποίων ένα ανοικτό και δωρεάν στο Πάρκο του ΟΣΕ με δυνατότητα για 120 συμμετοχές).
Σημειώνεται ότι το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση με γιγαντόκουκλες, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, ενώ το μουσικό φινάλε θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, την Κυριακή 13 του μήνα και ώρα 20.15 στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, τη Δευτέρα 7/5, περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕΚ: στις 10 π.μ. η γνωστή «Ντενεκεδούπολη» της Φακίνου, από την κουκλοπαρέα της Πειραματικής Σκηνής (που έχει προετοιμάσει επίσης «Τη φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει» σε κείμενο του Σ. Σοφικίτη), στις 11.30 π.μ. και στις 6.00 μ.μ. «Τα μαγικά καρυδότσουφλα» από την ομάδα ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ και στις 7.00 μ.μ. θέατρο σκιών από την καλαματιανή ομάδα του νεαρού Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου «Ο γάμος του Καραγκιόζη».
Οι πρωινές παραστάσεις είναι δωρεάν και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, ενώ οι απογευματινές έχουν είσοδο 3 ευρώ για τα παιδιά και 5 για τους ενήλικες.
Τη Δευτέρα 7/5 θα γίνουν και τα πρώτα εργαστήρια κατασκευής κούκλας και εμψύχωσης για παιδιά και ενήλικες.
Στην σελίδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας στο facebook και στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα νέα και οι λεπτομέρειες του φεστιβάλ:   http://peiramatikiskinikalamatas.com/puppetfest/

***  Στην Καλαμάτα σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης
 
Στην Καλαμάτα έρχεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θα παραστεί και θα μιλήσει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ανάπτυξης & Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο ξενοδοχείο Elite Resort.
Το δε πρόγραμμά του έχει ως εξής:
8.00: Αναχώρηση από Αθήνα
10.30 –12.30: Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ανάπτυξης & Οικονομίας ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Elite Resort- Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης
13.00- 13.30: Επίσκεψη στο ΤΟΜΥ (πρώην ΙΚΑ) παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας
14.15: Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
14.30 – 15.00: Επίσκεψη στο νοσοκομείο παρουσία του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας
19.00: Συνάντηση με προέδρους Κοινοτήτων/ φορέων και δημοτικούς συμβούλους με καταγωγή από τα χωριά του Ταϋγέτου σε αίθουσα εκδηλώσεων στην Αλαγονία
 
***  Μεγάλο κομμάτι τσιμέντου αποκολλήθηκε από κτήριο στο κέντρο της Καλαμάτας
 
 
Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν από κτήριο της οδού Αναγνωσταρά, αποκολλήθηκε μέρος της σκεπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα και το μεγάλο κομμάτι του τσιμέντου βρέθηκε στο πεζοδρόμιο, ενώ μικρές υλικές ζημιές συνέβησαν σε κάποια παρκαρισμένα οχήματα.

***  Σε λειτουργία από χθες ο νέος αστυνομικός σταθμός στο αεροδρόμιο
 
Ξεκίνησε να λειτουργεί από χθες ο νέος αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου Καλαμάτας με δικό του προσωπικό και στόχο να υπάρχει  άμεση αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά και του φαινομένου της απόπειρας ταξιδίων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κάτι το οποίο αφορά κυρίως πρόσφυγες ή μετανάστες  από την Ασία και την Αφρική που θέλουν να διαφύγουν στην Ευρώπη.
Με την ίδρυσή του άνοιξαν νέες οργανικές θέσεις για τη Μεσσηνία και από τον περασμένο Ιανουάριο η Διεύθυνση Αστυνομίας  της Μεσσηνίας  ενισχύθηκε με δώδεκα ακόμη αστυνομικούς. Μέχρι  χθες, κατά την τουριστική περίοδο, Μάρτιος -Οκτώβριος, έπαιρναν απόσπαση από τις υπηρεσίες τους για το αεροδρόμιο περίπου δεκαοκτώ αστυνομικοί, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα σε αυτές.
Ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου θα  ανήκει διοικητικά στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
 
***  Καταργήθηκαν δύο ανενεργές λατομικές θέσεις στην Πολιανή
 
Ακυρώθηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο, Τατούλη, η απόφαση καθορισμού των λατομικών περιοχών στις θέσεις «Κοτρωνιά» και «Προσήλια» στην ευρύτερη περιοχή της Πολιανής στη Θουρία του Δήμου Καλαμάτας.
Οι δύο συγκεκριμένες λατομικές θέσεις είχαν καθορισθεί με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας το 2007, αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκαν προσφυγές κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και, τελικά, δε λειτούργησαν ποτέ.
Το θέμα των αδρανών υλικών ταλανίζει χρόνια τη Μεσσηνία, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια λατομικών περιοχών στο νομό, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να πρέπει να καλύπτονται από λατομεία εκτός Περιφερειακής Ενότητας, με αύξηση των αντίστοιχων εξόδων.
Από την Περιφέρεια προβλέπεται να γίνει προσπάθεια σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για μονιμοποίηση θέσεων και καθορισμό λατομικών ζωνών. Μάλιστα, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου έκανε λόγο για επικαιροποίηση των θέσεων των λατομικών ζωνών, παραδεχόμενη ότι το πρόβλημα με τα αδρανή υλικά στη Μεσσηνία είναι πάρα πολύ μεγάλο και είναι ανάγκη κάθε περιοχή να έχει κοντά λατομεία.
«Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Στο σύνολο της Πελοποννήσου υπάρχει μια κατάσταση αναρχίας. Πρέπει να πάμε σε καθορισμό λατομικών ζωνών και μετά θέσεων. Οι καταργήσεις αυτών των δύο θέσεων εντάσσονται στο πλαίσιο επικαιροποίησης των ζωνών και των θέσεων», επισήμανε σχετικά η κα Νικολάκου.  Β.Β.
Φώτο αρχείου 
 
***  Τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο ΧΑΔΑ Αλιμακίου πυροδότησαν «εκρήξεις»
 
Τα σκουπίδια που καίγονται στον παράνομο ΧΑΔΑ Αλιμακίου του Δήμου Τριφυλίας πυροδότησαν «εκρήξεις» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, με βαρύτατη καταγγελία δημοτικής συμβούλου της συμπολίτευσης, ουσιαστικά, περί εμπρησμού από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας και την ομολογία του αρμόδιου αντιδημάρχου περί παράνομου σκουπιδότοπου.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό θέμα καθαριότητας στο Δήμο», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, θέτοντας προ ημερήσιας διάταξης το συγκεκριμένο θέμα στο Σώμα, και σημείωσε: «Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με την αποκομιδή των απορριμμάτων και ήδη οι πόλεις και τα χωριά μας βρωμάνε. […] Τα Φιλιατρά είναι σε άθλια κατάσταση. Εάν δούμε την παραλιακή και το κεντρικό δίκτυο, κι εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ενώ έχουμε και το θλιβερό περιστατικό, εδώ και κάποιες μέρες τα σκουπίδια των Γαργαλιάνων να τα αποθέτουμε στο μηχανοστάσιο».
Απαντώντας, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε: «Καλώς ή κακώς, καλώς, έχουμε μία χωματερή στην οποία για κάποιον λόγο συνέβη ένα γεγονός, το οποίο μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Από επιλογή, σταματήσαμε οποιαδήποτε προσκομιδή απορριμμάτων στο χώρο, γιατί δε λειτουργήσαμε με τον ανεύθυνο τρόπο να πάρουμε τα απορρίμματα από τους κάδους και να τα πάμε κατευθείαν σε μία χωματερή η οποία είχε πρόβλημα. Αυτό το οποίο κοιτάξαμε απ’ την πρώτη στιγμή ήταν να μηδενίσουμε το πρόβλημα, έστω και αυτό ήταν εις βάρος της εικόνας που είχαν οι Δήμοι. Δεν μπορεί από τη μία μεριά να καίγεσαι και από την άλλη να φορτώνεις με καινούργιο υλικό. Με έκτακτες αποφάσεις προχωρήσαμε στην πλήρη διαμόρφωση, αλλά κυρίως στην προστασία όλου αυτού του χώρου, για να μην έχουμε μείζονα θέματα.
[…] Συνειδητά αφήσαμε τις πόλεις σ’ αυτό που είναι. Και βεβαίως, δε θα είναι για μια ζωή. Αλλά αυτό μπορεί να ’ναι κι ένα μήνυμα, να συνειδητοποιήσουμε πόσο αδιέξοδο είναι όλο το σύστημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την τελική υπογραφή και ολοκλήρωση των έργων».
Όπως τόνισε, στις 25 Μαΐου υπογράφεται το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς. «Τιμή διαχείρισης απορριμμάτων 69,3 ευρώ (σ.σ. ο τόνος) συν ΦΠΑ. Χρήματα τα οποία έχουν δοθεί στους Δήμους για το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι Δήμοι ζητάμε αυτά τα χρήματα, εφόσον τελικά πάμε στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, να δοθούν και να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη συστημάτων ανακύκλωσης. Η κυβέρνηση κατευθύνεται να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα χρήματα από τους ΦΟΔΣΑ, ώστε να γίνουν επιπλέον Σταθμοί Μεταφόρτωσης, κάτι που ουσιαστικά θα ελαττώσει το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στις Μονάδες Διαχείρισης», τόνισε ακόμη.
Η δημοτική σύμβουλος της Ρ.Α.ΚΙ., Αλέκα Τσούλου, είπε: «Καταλαβαίνω την προσπάθεια του δημάρχου να ωραιοποιήσει κάποιες καταστάσεις, θα προτιμούσα όμως να έχει μια πιο ειλικρινή στάση και μια ευθύτητα στο να αναλάβει κάποιες συνέπειες ή, τέλος πάντων, ο ίδιος να κάνει κάποια αναφορά στα θέματα που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.
Σε μια εποχή που γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων μπαίνει στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της κομποστοποίησης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της αποκέντρωσης και γενικότερα της εναλλακτικής διαχείρισης, ο Δήμος Τριφυλίας το μόνο που έχει να προσφέρει και το μόνο που αντιτάσσει είναι ένα Αλιμάκι, τοξικό νέφος, περιβαλλοντικό έγκλημα, παράνομες χωματερές, σκουπίδια μέσα στ’ αμαξοστάσια, επιλεκτική συγκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες».
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σημείωσε: «Το ότι η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έκανε τεράστιες κωλοτούμπες δεν πρέπει ν’ αποτελεί άλλοθι και για εσάς στο πώς μέχρι τώρα διαχειριστήκατε το θέμα των απορριμμάτων».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο απίστευτο μπάχαλο με τη διακήρυξη της προμήθειας δύο μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων, καθώς και στις αλλεπάλληλες ζημιές που παθαίνουν τα απορριμματοφόρα και στις επισκευές, με τα συνεργεία να είναι επί μήνες απλήρωτα.
«Τι θα γίνει με την αποκομιδή; Πόσες μέρες θα συνεχιστεί να μη μαζεύουμε τα σκουπίδια; Αυτό νοιάζει τον πολίτη αυτή τη στιγμή…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ασημακόπουλος.
Ο Σωτήρης Μπακούρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα σκουπίδια, την καθαριότητα και την εικόνα του Δήμου, με βολές προς τη Δημοτική Αρχή.
Ο Δημήτρης Κουτσούλης ανέφερε: «Για δεύτερη φορά έχει πιάσει μια μεγάλη πυρκαγιά στο σκουπιδότοπο. Τώρα είναι Απρίλιος, την προηγούμενη φορά, αν δεν κάνω λάθος, ήταν το Δεκέμβρη του ’16, οπότε καιγόταν είκοσι μέρες. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τοξικό νέφος, λέγοντας: «Θα το δούμε σε λίγα χρόνια που η καρκινογένεση θα ’χει χτυπήσει κόκκινο στην περιοχή και, φυσικά, εμείς δεν έχουμε να ενημερώσουμε για τίποτα αυτό το Σώμα. Και γιατί να το ενημερώσουμε, απ’ τη στιγμή που ουσιαστικά είμαστε μέτοχοι σ’ αυτή την κατάσταση». Παράλληλα, διέψευσε το δήμαρχο που είχε πει ότι δεν πήγε απορριμματοφόρο όχημα στη χωματερή στο Αλιμάκι, αναφέροντας: «Την Παρασκευή το βράδυ, εννιάμιση η ώρα, ωσάν κλέφτης, όχημα του Δήμου περνούσε γεμάτο σκουπίδια κι ανέβαινε προς τα πάνω. Λευκού χρώματος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω την πινακίδα, συνοδευόμενο από δύο αυτοκίνητα, απλά δεν πρόσεξα εάν ήταν του Δήμου. Τι συζητάμε από εκεί και πέρα. Δεν ξέραμε ότι γίνεται ένα διαρκές έγκλημα; Το είχα πει εδώ απ’ την άλλη φορά που είχε πιάσει φωτιά. Θα ’ρθει καλοκαίρι, θα γεμίσει ο τόπος σκουπίδια απ’ τη στιγμή που τα στέλνουμε όλα εκεί και στο τέλος θα ντουμανιάσει ο τόπος. Κι αφήνουμε τον κόσμο να αναπνέει όλο αυτό». Επίσης, αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις οποίες τέσσερις μέρες καύσης σκουπιδιών στον αέρα σημαίνει 14% αύξηση καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η Μαρία Πανουσιοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε: «Έπιασε φωτιά το Αλιμάκι. Τι μας μένει; Τα απορρίμματα στους κάδους. Μας αξίζει, ως Δήμος Τριφυλίας, να περνάμε και να είναι όλοι οι κάδοι γεμάτοι; Όχι. Άρα, λοιπόν, κάτι δεν κάναμε σωστά. Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα έληξε η μίσθωση των αυτοκινήτων καθαριότητας. Ποιος μου λέει εμένα τώρα, ο δαίμονας του διαόλου, όχι εμένα, σε όλους μας, ότι “ας βάλουμε τη φωτιά αφού δεν έχουμε απορριμματοφόρα να μαζέψουμε τα σκουπίδια”. Μπορεί να το αρνηθεί κανείς; Κανείς. Άρα, λοιπόν, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πριν λήξει η μίσθωση, θα έπρεπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι αρμόδιες υπηρεσίες, να τρέξουν, να μισθώσουμε ή να αγοράσουμε… […] Έπιασε φωτιά. Τυχαίο γεγονός. Δεν είμαστε καν σε περίοδο καλοκαιριού. Φανταστείτε τι κινδύνους διατρέχουμε με τα δυνατές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει το Αλιμάκι να το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού…».
Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγανος, σημείωσε: «Το Αλιμάκι, η Μαύρη Λίμνα, η Αγριλιά Μπάρκα στους Γαργαλιάνους, το Κοπανάκι, το Άνω Καλό Νερό, συνιστούν ένα μακρύ κατάλογο παρανομίας σαράντα ετών. Κανείς δεν το αρνήθηκε. Το Αλιμάκι και οι υπόλοιποι (σ.σ. ΧΑΔΑ) έχουν σκουπίδια σαράντα ετών τριάντα χιλιάδων ανθρώπων.
Να ’μαστε δίκαιοι. Είναι παράνομος ο ΧΑΔΑ του Αλιμακίου. Δεν έγινε, όμως, σήμερα παράνομος. Σαράντα χρόνια είναι παράνομος.
Και για να ’μαστε και κάπου αλλού δίκαιοι. Όλοι έχουμε κάνει πολλές εκλογές. Πότε αυτή την κοινωνία, ως κεντρικό θέμα εκλογών, απασχόλησαν αυτά που είπε ο κ. Κουτσούλης; Οι ΧΑΔΑ δεν καήκαν τώρα, σαράντα χρόνια καίγονται. Για πείτε μου, σε όσες εκλογές κάναμε, τι συζητάγαμε; Το Βιολογικό, το λιμάνι, τους δρόμους. Σκουπίδια πότε κουβεντιάσαμε;
Να ’μαστε εδώ τίμιοι, όλοι. Μην μπούμε στο λάθος να πούμε ότι “ξέρετε, μια πολιτική παράταξη κυβέρνησε κι άλλη δεν κυβέρνησε”. Τους έξι Δήμους που μας αποτελούν, τους κυβέρνησαν διαχρονικά όλες οι παρατάξεις…
[…] Γιατί δεν έγινε τίποτα; Εγώ θα σας πω γιατί δεν έγινε, γιατί θέλω να ’μαι τίμιος. Γιατι κανείς δήμαρχος και καμιά Δημοτική Αρχή, καμιά κοινωνία – μάλλον – δεν ήθελε να πληρώσει. Τα σκουπίδια ήταν τσάμπα. Η διαχείριση αυτή ήταν τσάμπα. Κανείς δεν ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Που φτάσαμε, λοιπόν, τώρα; Να καίγεται το Αλιμάκι. Ξεπερνώ τις υπόνοιες περί εμπρησμών και λοιπά. Δε χρειάζεται να επεκταθώ περί αυτού. Ναι καίγεται. Σήμερα έσβησε. Το Δεκέμβρη όμως του ’16 καιγόταν είκοσι μέρες κι ας είχαμε χειμώνα κι ας έβρεχε. Τώρα, σε τρεις μέρες η πυρκαγιά περιορίστηκε. Να τον κλείσουμε; Να τον κλείσουμε. Το λέω τώρα πια εγώ πρώτος. Να τον κλείσουμε. Πού θα τα πάμε; Έχουμε να τα πάμε. Στη Φυλή με εκατό ευρώ. Μας παίρνει. Γιατι του χρόνου τόσα θα πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ. Εξήντα εννιά plus (+). Παραπάνω θα είναι. Να τον κλείσουμε από τώρα. Δε βαριέσαι, σε δέκα μήνες από σήμερα θα αναλάβει ο εργολάβος, η ΤΕΡΝΑ δηλαδή, την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων… […] Θα πληρώνουμε απ’ το Φλεβάρη, ας πληρώσουμε από τώρα. Εγώ λέω να τον κλείσουμε από τώρα. Και να μην έχουμε ούτε να προσέξουμε το Αλιμάκι σαν κόρη οφθαλμού, ούτε τίποτε.
Ν’ αφήσουμε τα “να την προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού”, αυτά είναι υπεκφυγές. Είναι μια παράνομη ΧΑΔΑ. Αλλά είναι παράνομη σαράντα χρόνια, δεν έγινε τώρα παράνομη… Θέλετε να ’ρθει ο εισαγγελέας να μας την κλείσει; Γιατι θα ’ρθει στο τέλος. Κι όταν μας την κλείσει (σ.σ. στο σημείο εκείνο παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας «και θα την ξανα-ανοίξει») κι αν δεν την ξανα-ανοίξει, όπως αλλού την έχει ανοίξει πάλι, πρέπει να πληρώσουμε. Να ’μαστε τίμιοι στον κόσμο. Γιατι οποιαδήποτε άλλη λύση πλην του ΧΑΔΑ, κοστίζει…». Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
***  Επιστημονική ημερίδα στην Καλαμάτα από την Ένωση Οικονομολόγων Καθηγητών
 
Επιστημονική ημερίδα διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου της Ένωσης Οικονομολόγων Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο Παρασκευή, 4 Μαΐου, από τις 12.00 έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, με θέμα «Η σπουδαιότητα της διδασκαλίας των Οικονομικών Μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η θεμελιώδης σημασία της στην πορεία προς τον οικονομικό εγγραμματισμό των αυριανών πολιτών».
Η  ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, στο πλαίσιο του «3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Οικονομία και την Ανάπτυξη» που διοργανώνεται από το ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και  τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Δημοκρίτειο, Σόφιας και Ιασίου.
 
***  Έρχεται το 2ο COSMOS SALES FESTIVAL!!!
 
Το διήμερο εκπτώσεων που γίνεται θεσμός επιστρέφει!
5 και 6 Μαϊου στο COSMOS OUTLET, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας!
Για 2 μέρες, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.. επώνυμα brands σε προσφορές που αγγίζουν το 50, 60 και 70%!.
Aγώνες BASKET, 3 on 3, ιππασία, διαγωνισμοί, δώρα, βραβεύσεις, kids Survivor, κυνήγι θησαυρού, δραστηριότητες για όλους και live dj set που θα δίνουν το ρυθμό προσφέροντας την απόλυτη εμπειρία shopping!
Βρείτε και εσείς όλα τα αγαπημένα αθλητικά brands για ρούχα,παπούτσθια, αξεσουάρ, παιδικά, αθλητικά, προϊόντα τεχνολογίας και πολλά ακόμα, σε προσφορές που αγγίζουν το 70%!  Βάλε καλάθι και βγες κερδισμένος!
Video: 2o COSMOS Sales Festival , https://youtu.be/D4KoumVzlLA .-
 
*** Το Παγκόσμιο Συνέδριο Χιονοδρομίας με 1.000 συμμετοχές το Μάιο στη Μεσσηνία 
Το 51ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσηνία το Μάιο και θεωρείται μεγάλη επιτυχία για το χώρο, αν αναλογισθεί κανείς ότι την προηγούμενη φορά που έγινε στην Ελλάδα ήταν το Μάιο του 1963, στην Αθήνα!
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 19 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino και οι σύνεδροι θα ξεπεράσουν τους 1.000.
Παγκόσμια χιονοδρομία
Η απόφαση για διοργάνωση του συνεδρίου στη Μεσσηνία ελήφθη από την αντίστοιχη Ομοσπονδία το 2015. Η ελληνική υποψηφιότητα είχε ιδιαίτερα μεγάλους αντιπάλους στη διεκδίκηση, αλλά τελικά ήταν εκείνη που επικράτησε. Οι άλλες δύο υποψήφιες χώρες για την ανάληψη ήταν οι ΗΠΑ (Βοστώνη) και η Τσεχία (Πράγα), ενώ στη Μεσσηνία θα βρεθεί η παγκόσμια χιονοδρομία, αφού η συμμετοχή θα είναι περίπου 1.000 σύνεδροι από 120 και πλέον χώρες όλου του κόσμου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) διοργανώνει κάθε δύο χρόνια διεθνές συνέδριο με συμμετοχή εκπροσώπων των Εθνικών Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο. Το δε συνέδριο του 2014 (49ο) διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη (Ισπανία), ενώ αυτό του 2016 (50ο) στο Κανκούν (Μεξικό).
Costa Navarino
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων (ΕΟΧΑ), Δημοσθένης Γυρούσης, ανέφερε σε δηλώσεις του σε αθλητικά Μέσα: «Η Ομοσπονδία έχει ολοκληρώσει εδώ και μήνες την προετοιμασία και το σχεδιασμό της χρονιάς. Είμαστε πανέτοιμοι και το 2018 θέλουμε να είναι χρονιά ορόσημο για το άθλημά μας στην Ελλάδα».
Κατέληξε δε, μιλώντας για το Διεθνές Συνέδριο της FIS: «Το συνέδριο θα φέρει στη χώρα μας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους της χιονοδρομίας. Ένα συνέδριο στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε ακόμα πιο κοντά με τη Διεθνή Ομοσπονδία, αλλά και τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των άλλων χωρών».
Να σημειωθεί πως το συνέδριο στην Costa Navarino είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και μελών Τεχνικών Επιτροπών της FIS. Η επιτυχία για την Ελλάδα και την Ελληνική Ομοσπονδία – που υπέβαλε την υποψηφιότητα από τον Οκτώβρη του 2014 – είναι τεράστια, καθώς θα προβληθεί η χώρα μας παγκοσμίως, θα στηρίξει την οικονομία μας και θα ενισχύσει το κύρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας στη διεθνή χιονοδρομία.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Διόδια Αρφαρών: Άδικο να πληρώνουν «χαράτσι» οι κάτοικοι των κοντινών χωριών 
Περί πληρωμής διοδίων…
 Οι κάτοικοι Αρφαρών και των πέριξ χωριών που ανήκαν στον πρώην Δήμο Αρφαρών, Άγιος Φλώρος-Σταματινού – Βρομόβρυση – Βελανιδιά – Χριστοφιλέικα, τώρα βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Καλαμάτας.
Είναι οι μόνοι κάτοικοι που πληρώνουν διόδια αν με τα αυτοκίνητά τους χρησιμοποιήσουν τη Νέα Εθνική Οδό για μετάβασή τους προς Καλαμάτα και επάνοδο στις εστίες τους.
Κάτοικος εκ των περιοχών αυτών, αν εργάζεται πρωί – απόγευμα στην Καλαμάτα, και είναι πολλοί αυτοί, κάνει τέσσερις διαδρομές καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες. Αν εργάζεται πέντε ημέρες εβδομαδιαίως, κάνει (20) διαδρομές πήγαινε – έλα στην Καλαμάτα. Σε ένα μήνα πραγματοποιεί (20Χ4=80) διαδρομές και πληρώνει διόδια (1,90Χ80=152 ευρώ). Ετησίως πληρώνει (152Χ12=1.824 ευρώ).
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Δεν είναι άδικο οι παραπάνω κάτοικοι να πληρώνουν αυτό το ετήσιο χαράτσι, άλλοι περισσότερα - άλλοι λιγότερα, ανάλογα με τις διαδρομές που κάνει ο καθένας, ενώ κινούνται εντός των ορίων του Δήμου στον οποίον ανήκουν;
Μήπως θα ήταν φρόνιμο, λογικό και ανθρώπινο να απαλλαγούν οι ανωτέρω κάτοικοι από το να καταβάλλουν διόδια, ποσό που δεν είναι ευκαταφρόνητο στις μέρες που ζούμε;
Μάλιστα, θα μπορούσαμε και πολλές φορές το κάνουμε και χρησιμοποιούμε το παλαιό οδικό δίκτυο, αλλά η κατάσταση του οδοστρώματος, δυστυχώς, δεν είναι και η καλύτερη και έχουμε θρηνήσει πολλά ατυχήματα, με πρόσφατο το θάνατο νεαράς φοιτήτριας έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα.
Στο σημείο αυτό να μου επιτραπεί να απευθυνθώ στο δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα, που πράγματι θεωρείται και είναι από τους πλέον επιτυχημένους δήμαρχους, που έχει αναμορφώσει και εξακολουθεί να αναμορφώνει την πόλη της Καλαμάτας και την ανεβάζει σταθερά σε επίπεδο που θα καταστεί μία από τις καλύτερες πόλεις, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νομίζω ο δήμαρχος πρέπει να δει το θέμα των διοδίων για τις παραπάνω περιοχές και σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμοδίους φορείς να συμβάλει ώστε να απαλλαγούν από την καταβολή διοδίων οι προς Καλαμάτα κινούμενοι οδηγοί των αναφερομένων περιοχών.
Ευελπιστούμε ότι ο κ. δήμαρχος θα δείξει ενδιαφέρον στο θέμα αυτό και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Είτε επιτύχει κάτι είτε όχι, εμείς πιστεύουμε στις ευαισθησίες του και τον ευχαριστούμε εκ των προτέρων, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
Μετά τιμής,
Σωτήριος Θεοδωρόπουλος
εκ Βρομόβρυσης, κάτοικος Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών

***  Διαμαρτυρία για το κοιμητήριο των Αγίων Θεοδώρων Θουρίας
 Με αφορμή τη θλιβερή εικόνα που αντίκρισα στο κοιμητήριο των Αγίων Θεοδώρων Θουρίας, στις 29/4/2018, ύστερα από επίσκεψή μου σε αυτό και την απόδοση φόρου τιμής σε συγγενικά και φιλικά μου πρόσωπα, αισθάνομαι την υποχρέωση να διαμαρτυρηθώ για τη βεβήλωση που έχει διαπραχθεί σε ορισμένους τάφους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο τάφος του πατέρα μου, καθώς και άλλων συγγενών και φιλικών μου προσώπων, αλλά και συμπατριωτών μου.
Γι’ αυτό και οι σκέψεις που θα κατατεθούν, έχω την πεποίθηση ότι εκφράζουν και τους περισσότερους από τους συγγενείς και φίλους των νεκρών στους πληγέντες τάφους και σε όσους αναμένεται να πληγούν.
Και δυστυχώς, πληροφορήθηκα ότι αυτή η βεβήλωση έχει γίνει με τη συγκατάθεση των Αρχών, τοπικών και ευρύτερων, γιατί προς στιγμήν θεώρησα ότι είχε γίνει τυμβωρυχία από ιερόσυλους! Συνεπώς, λυπάμαι για τις βεβιασμένες, απροσδόκητες, αντιπαραδοσιακές και ανθελληνικές αυτές κινήσεις που ξεπερνούν κάθε ηθική τάξη, διασαλεύουν τους αιώνιους και άγραφους νόμους, που έχουν διαρκή και απαρασάλευτη ισχύ, όπως τονίζει ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» που διδάσκω για αρκετά χρόνια, στα σχολεία που υπηρετώ, και ταράζουν τις ψυχές των ανθρώπων και μάλιστα των συγγενών και γνωστών που είχαν θάψει αγαπημένα τους πρόσωπα στους συγκεκριμένους τάφους.
Και αναρωτιέμαι ποιος ή ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη ή επέδειξαν τόση ανευθυνότητα, ώστε να προχωρήσουν στο έσχατο βήμα ισοπέδωσης των τάφων (γκρέμισμα, σπάσιμο μαρμάρων, απομάκρυνση φωτογραφιών και όλων των συναφών αντικειμένων που κοσμούν έναν τάφο, εγκατάλειψη οστεοκουτιών, αλλά και οστών στους χάσκοντες τάφους!), χωρίς να ειδοποιηθούν, όπως έπρεπε, τα συγγενικά πρόσωπα ονομαστικά. Οι πλείστοι αυτών των τάφων έγραφαν ονόματα οικογενειών. Η προσβολή είναι διπλή: ζώντων και τεθνεώτων. Στους τεθνεώτες έγινε βεβήλωση του χώρου ταφής, κάτι που αντίκειται όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία (όλοι οι λαοί έχουν ταφικά έθιμα και χώρους ταφής), αλλά και προσβολή στους ζώντες, που αφενός δε ζητήθηκε η γνώμη τους για τους νεκρούς τους και αφετέρου θα έπρεπε να παρίστανται στη διάλυση των τάφων, ακόμα κι αν κάποιοι συγκατετίθεντο.
Ποιος ή ποιοι ήξεραν ποιοι τάφοι ήταν κενοί ή ποιοι είχαν  μέσα τα οστά; Με ποια σειρά άρχισε η ισοπέδωση των τάφων; Ποιος το αποφάσισε; Γιατί να ισοπεδωθούν μαζικά τάφοι; Υπάρχει επιδημία ασθενειών που οδηγούν στο θάνατο μαζικά και δε θα προλαβαίνονταν οι τάφοι; Ζούμε σε ένα μικρό μέρος και κανένας συνδημότης δεν αρνείται τάφο στο συνδημότη του, αν υπάρχει τόσο σφοδρό πρόβλημα. Εξαντλήθηκαν όλες οι προϋπάρχουσες κινήσεις εξεύρεσης χώρου ταφής πριν από την οριστική και ακραία απόφαση; Όπως ατομική ειδοποίηση-ενημέρωση, έγγραφη συγκατάνευση ατομικής αποδοχής ή απόρριψης για το συγκεκριμένο εγχείρημα, πρόταση ενδεικτικού ποσού πληρωμής και τόσα άλλα.
Πώς αποφασίζουν οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να γκρεμίσουν τάφους σε ένα μικρότερο μέρος από την πόλη, όπου γνωρίζουν πρόσωπα και οικογένειες και όφειλαν να συζητήσουν μαζί τους, όχι να ισοπεδώσουν. Και πώς θα φαινόταν σε αυτούς, εάν βρίσκονταν σε ανάλογη θέση;
Από την άλλη, στο κοιμητήριο υπάρχουν και τάφοι κενοί μεν από νεκρά σώματα, αλλά με επιγραφές παλιές οικογενειών και κατασκευές επίσης παλιές, που έχουν ιστορική αξία και αποτελούν παραδοσιακά, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία. Θα τα καταστρατηγήσει και αυτά η λαίλαπα της ισοπέδωσης ή θα μείνουν ως ιστορικά μνημεία από τη μια, αλλά και έκφραση της ταξικής ανισότητας από την άλλη, θα αντιτεινόταν κάποιος χρησιμοποιώντας αυτές τις σκέψεις ως αντίλογο σε αυτή την ανίερη κίνηση των “αρμοδίων”.
Υπάρχει και η πρακτική πλευρά του ζητήματος: κάθε τάφος είναι ατομικά πληρωμένος, είτε κατασκευασμένος εξ αρχής είτε ανακαινισμένος. Για την καταστροφή που προκλήθηκε ποιος λογοδοτεί; Οι επώνυμοι άρχοντες στην αρχαιότητα λογοδοτούσαν για τις πράξεις τους. Στη σύγχρονη Ελλάδα τι κάνουν οι “επώνυμοι άρχοντες”; Το νεκροταφείο ανήκει στο Δήμο, ο τάφος όμως κατασκευάζεται με προσωπικά έξοδα, εκτός κι αν ο Δήμος ή όποιοι άλλοι συμμετέχοντες, όπως γκρεμίζουν, να χτίζουν και τάφους, για να προβαίνουν στις ισοπεδωτικές τους κινήσεις αργότερα!
Όμως, εμμένω στην ηθική πλευρά του ζητήματος: κάθε τάφος είναι ιερός, ακόμα κι αν είναι κενός. Μέγιστο παράδειγμα το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Με το σύγχρονο σκεπτικό και τις σύγχρονες ενέργειες είναι και αυτό το μνημείο περιττό! Οι τάφοι συνδέονται με τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Εάν καταστρέφονται από συμπατριώτες μας, τότε γιατί να προσάπτουμε κατηγορίες στους Τούρκους ή σε οποιονδήποτε άλλο λαό ότι μας επιβουλεύονται και λεηλατούν την ιστορία μας; Κάθε ζων άνθρωπος θέλει να επισκέπτεται τον τάφο του συγγενή του, του φίλου του, του συγχωριανού του. Συνεπώς, κανένας δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες κινήσεις, ερήμην αυτών που πρέπει να έχουν γνώση. Το αντεπιχείρημα ότι κάποιοι τάφοι ήταν παλιοί, εγκαταλελειμμένοι και ζημιογόνοι, είναι άτοπο. Ποιος το έκρινε αυτό; Ποιον ρώτησε; Με ποια κριτήρια; Με αυτό το σκεπτικό και όποιος λείπει για ένα χρονικό διάστημα από το σπίτι του, να κριθεί αυτό εγκαταλελειμμένο, με ό,τι συνεπάγεται.
Πλήθος τα αναπάντητα ερωτήματα. Όλοι περιμένουμε μια απάντηση υπεύθυνη, σοβαρή και σύμφωνη με τα δεδομένα της ιστορίας μας και της χώρας μας. Εκτός κι αν σκέψεις τέτοιου είδους θεωρούνται πια ουτοπικές, ρομαντικές, χιμαιρικές και αντιπαραγωγικές.
Προσωπικά, όμως, ως ιδεαλίστρια και μάχιμη εκπαιδευτικός, πέρα από τη λογική και τη γνώση, διδάσκω στους μαθητές μου και το συναίσθημα, τις αξίες, τα ιδανικά, το σεβασμό στους πάντες και τα πάντα, την αγάπη, ενάντια στο ρεύμα των καιρών, πράγματα τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση διασαλεύτηκαν και ισοπεδώθηκαν. Γιατί άραγε;
Άννα Πολυχρονοπούλου
Καθηγήτρια φιλόλογος, διευθύντρια Λυκείου, κάτοικος Θουρίας

***  Η απλή αναλογική χωρίς σημαντικές αλλαγές εκθέτει την κυβέρνηση και συκοφαντεί τον «Κλεισθένη»
 Αναμφίβολα ο «καλλικράτειος θεσμός» υπήρξε μια σημαντική μεταρρύθμιση, μια βαθιά τομή στα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών και έδωσε θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των θεσμών. Αποτέλεσε, μάλιστα, τη βάση για την Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κοινωνική συνοχή και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Όμως, κατά την εφαρμογή του αναδείχθηκαν αδυναμίες και παραλείψεις. Αυτές οι διαπιστώσεις που κατεγράφησαν, πρέπει να διορθωθούν με ένα κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, για μία νέα ειρηνική επανάσταση στο χώρο. Για ένα σύγχρονο επιτελικό κράτος, ευέλικτο και αποτελεσματικό, με αποκεντρωμένες δομές και υπηρεσίες δίπλα στο πολίτη, με λιγότερο κράτος και περισσότερη δημοκρατία.
Κατά συνέπεια, ο ρόλος της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται καταλυτικός. Παράλληλα η προσαρμογή του διοικητικού και αυτοδιοικητικού συστήματος στα ευρωπαϊκά δεδομένα επιβάλλει:
1) Τη γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης
2) Τη ριζική αλλαγή στο κράτος και την ανάληψη των τοπικών υποθέσεων από το Δήμο
3) Την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος, με στόχο τη μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη στη χώρα, αν στην καρδιά των αλλαγών δε βρεθεί η Ελλάδα των Περιφερειών.
Γιατί μόνο στην Περιφέρεια είναι δυνατόν να γίνει πραγματική ανασυγκρότηση του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου.
Γιατί μόνο στο Δήμο μπορεί να σχεδιασθεί η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Γιατί μόνο στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανωθεί μια μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους.
Άλλωστε, εδώ είναι ο χώρος που μπορεί να δημιουργήσει, να συνθέσει, να αναπτύξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να συνδέσει με τον αγροδιατροφικό τομέα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον τουρισμό.
Είναι, επιτέλους, καιρός να ενισχυθεί η δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η εμπέδωση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του πολιτικού και κοινωνικού δημοκρατικού ελέγχου και της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Το Συμβούλιο να μετατραπεί σε ένα βουλευόμενο σώμα που θα έχει το χρόνο να χαράσσει τις προγραμματικές κατευθύνσεις, να θέτει κανόνες, να ελέγχει πολιτικά την Εκτελεστική Επιτροπή εμπεδώνοντας τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση στο Δήμο και στην Περιφέρεια.
Αυτό το Συμβούλιο μπορεί, πράγματι, να είναι πιο πλουραλιστικό, πιο συμμετοχικό και, συνεπώς, με περισσότερη αναλογική εκπροσώπηση, γιατί έχει πλέον έναν άλλο συμμετοχικό ρόλο, σε σχέση με το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης.
Υπό αυτήν την έννοια η εφαρμογή συστήματος απλής αναλογικής μόνο εάν συνδυαστεί με το νέο επιμερισμό των ρόλων στο σύστημα διακυβέρνησης, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη σταθερή διακυβέρνηση.
Διαφορετικά, εάν παραμείνει το ισχύον καθεστώς του Συμβουλίου ως διοικητικού οργάνου, η απλή αναλογική ενδέχεται να επαυξήσει τα προβλήματα συνοχής και εύρυθμης λειτουργίας σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της τοπικής δημοκρατίας.
Η αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση έχει περιεχόμενο και στόχο, όταν σημαίνει αλλαγή στο κράτος, κατάργηση του κεντροτισμού, πολυεπίπεδη Δημοκρατική Διακυβέρνηση με Επιτελικό Κράτος, Δήμους και Περιφέρειες με εξουσία εγγύτερα στους πολίτες και την τοπική κοινωνία, με γόνιμη και αποτελεσματική συμμετοχή.
Σε αυτό τον προοδευτικό δρόμο με τολμηρή Αποκέντρωση και ισχυρή Αυτοδιοίκηση δε συναντάται δυστυχώς ο «Κλεισθένης» , με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.
Του Παναγιώτη Αλευρά
Επικεφαλής της παράταξης, περιφερειακού συμβούλου, πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

***  Η Νέα Δημοκρατία σε χρειάζεται. Διαμόρφωσέ την!
 Οι επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Και είναι πολύ κρίσιμες, γιατί το διακύβευμα αυτών είναι ο πολιτικός εκσυγχρονισμός του κόμματος. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε το κόμμα μας. Δεν πρόκειται απλά για μια διαδικασία όπου πρέπει να επιλέξουμε κάποιους μόνο και μόνο στο πλαίσιο της ανανέωσης. Πρέπει να επιμείνουμε στα κριτήρια της ικανότητας και της αξιοκρατίας.
Ο κάθε ένας που θα συμμετάσχει στις εκλογές της 13ης Μαΐου γίνεται διαμορφωτής της επόμενης μέρας για τη Νέα Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η συμμετοχή να είναι καθολική και μαζική. Όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του προέδρου μας και αυριανού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στελεχώνοντας το οργανόγραμμα διοίκησης του κόμματος με τους αξιότερους και τους καταλληλότερους.
Για να συμμετάσχει κάποιος στις εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να έχει ενεργή την κάρτα μέλους του ή να φροντίσει να την ενεργοποιήσει ηλεκτρονικά έως 4/5/2018 μέσω του ιστοσελίδας της Νέας Δημοκρατίας https://members.nd.gr/.
Για οποιοδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 210 9444222.
Η Ελλάδα σε έχει ανάγκη.
Η Νέα Δημοκρατία σε χρειάζεται.
Διαμόρφωσέ την!
  Του PhD, MSc Παναγιώτη Ευαγγ. Τζαβάρα
Υποψήφιου διδάκτορος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υποψήφιου ποέδρου ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Ν.Δ.

***  Παναγιώτης Τζαβάρας: Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα ακόμα ψέμα με κοντά ποδάρια 
Τα τρία χρόνια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα τα πλήρωσε και τα πληρώνει πολύ ακριβά. Η συνολική ζημία αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ. Δύο αχρείαστα μνημόνια με πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ για το 2019 και 2020. Πλεονάσματα μέχρι το 2060. Με μείωση αφορολογήτου, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, αλλά και με ενέχυρο το δημόσιο πλούτο για εκατό χρόνια. Αποτέλεσμα: Δύο χρόνια ύφεσης και μια χρονιά αναιμικής ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέχουν γρήγορα προς τα εμπρός με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτελεί, πραγματικά, θρασύτητα μεγίστου είδους το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μιλά για δήθεν καθαρή έξοδο, όταν έχει επιβάλει τόσο δυσβάσταχτα μέτρα πρόσθετης λιτότητας.
Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Σεντένο αναφέρθηκε σε μια «ενισχυμένη εποπτεία» της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε δημοσίως πόσο σκληρή θα είναι η εποπτεία από τους εταίρους και τους δανειστές.
Η ελληνική κοινωνία είναι πραγματικά πιασμένη στο δίχτυ του λαϊκισμού, της οικονομικής δυσπραγίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Η κοινωνία μας έγινε εσωστρεφής και αποκόπηκε κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην τεχνολογία, στις δυνατότητες του ανθρώπου, αλλά και στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς. Όλα αυτά -δυστυχώς- πλέον δεν αφορούν στο δημόσιο διάλογο.
Η χώρα ζητεί πλέον επανεκκίνηση. Πίσω από τη σκοτεινή κουρτίνα της πιο βαθιάς κρίσης, πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται και δημιουργούν. Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα κι εμείς τα νέα στελέχη να κάνουμε τις δικές μας. Να απαντήσουμε με σαφήνεια στα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα των πολιτών. Πώς θα έρθουν οι νέες δουλειές; Πώς θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση; Πώς δε θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνω τη δουλειά μου; Πώς θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία; Πώς πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν; Πώς θα νιώσω ασφαλής στη γειτονιά μου;
Απέναντι σε μια ιδεοληπτική, ανερμάτιστη και εθνικά επικίνδυνη συγκυβέρνηση, οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία η χώρα μας μεγαλούργησε.
Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ώστε να γίνει μια χώρα σύγχρονη, ζωντανή, ευημερούσα, αισιόδοξη και ασφαλή. Αυτό είναι το όραμά μας και για αυτό το όραμα αγωνιζόμαστε με πάθος.
Οραματίζομαι μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Αυτήν την Ελλάδα αξίζουμε. #axizoume_kalytera.
  Του PhD, MSc Παναγιώτη Ευαγγ. Τζαβάρα
Υποψήφιου διδάκτορος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υποψήφιου προέδρου ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Ν.Δ.

***  Η Ελλάδα του κομματικού κράτους
 Θαυμάστε το κομματικό κράτος! Το ανίκανο και αναποτελεσματικό κομματικό κράτος, που λεηλατεί τις ζωές μας και καταστρέφει τις ψυχές μας.
Θαυμάστε τη νομενκλατούρα (προνομιούχα κομματική τάξη), που αμέσως έπειτα από κάθε εκλογές καταλαμβάνει το κράτος και τρέφεται από το δημόσιο ταμείο!
Θαυμάστε την κομματική τάξη, της οποίας τα περισσότερα μέλη δεν έχουν εργαστεί ούτε μια μέρα! Ούτε έχουν πάει στρατιώτες. Kι όμως κυβερνούν τη χώρα.
Θαυμάστε αυτούς που κρατάνε υπανάπτυκτη τη χώρα, αυτούς που εμποδίζουν κάθε ανάπτυξη, κάθε εκσυγχρονισμό, κάθε μεταρρύθμιση!
Θαυμάστε την αναισθησία και την αναισχυντία της κομματικής νομενκλατούρας, που ασχημονεί στο πτώμα της χρεοκοπημένης χώρας!
Καθένας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα- αν μπορεί- χρειάζεται να συγκρίνει τα παρακάτω στοιχεία, για να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Παραδειγματικά:
α) ΗΠΑ: πληθυσμός 320 εκατ. περίπου και 15 υπουργεία
β) Γερμανία: πληθυσμός 70 εκατ. περίπου και 15 υπουργεία
γ) Γαλλία: πληθυσμός 70 εκατ. περίπου και 16 υπουργεία
δ) Ελβετία: πληθυσμός 8,5 εκατ. περίπου και 7 υπουργεία
ε) Ελλάδα: πληθυσμός 11 εκατ. περίπου και 20 υπουργεία.
Κάνοντας μια σύγκριση με τις άλλες χώρες, μπορεί κανείς να μην τρελαίνεται με την κομματοκρατία και τη φαυλοκρατία που εξουσιάζει τη χώρα;
Ερώτηση ξεκάθαρη: η χώρα έχει ανάγκη από τόσα υπουργεία και τόσους υπουργούς; Ασφαλώς όχι. Αρκεί να δούμε αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες. Είναι αδιανόητο και ακατανόητο, π.χ., η πλούσια Γερμανία των 70 εκατ. να έχει 15 υπουργεία και η χρεωκοπημένη Ελλάδα των 11 εκατ. να έχει 20 υπουργεία.
Και να ήταν μόνο αυτό; Δεν έχουμε μόνο 20 υπουργούς, αλλά συνολικά 48 (υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς).
Και να ήταν μόνο αυτό; Υπάρχουν, επιπλέον, 64 γενικοί και ειδικοί γραμματείς.
Και να ήταν μόνο αυτοί; Υπάρχουν και κάποιες χιλιάδες διοικητές, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.τ.λ., που διορίζονται από την κυβέρνηση στις ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Πόσοι είναι όλοι αυτοί; Ουδείς γνωρίζει. Είναι κάποιες χιλιάδες.
Και να ήταν μόνον αυτοί; Εκτός από τους παραπάνω, υπάρχουν, επιπλέον, κάποιες χιλιάδες κομματικοί που υπηρετούν στα γραφεία των υπουργών, υφυπουργών, προέδρων κ.τ.λ. Πόσοι είναι αυτοί συνολικά; Ουδείς γνωρίζει. Αρκεί ένα παράδειγμα: πριν από λίγα χρόνια ένας υπουργός Παιδείας είχε ογδόντα (80) τέτοιους παρατρεχάμενους. Όλοι αυτοί αποσπώνται από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου για να υπηρετήσουν την κομματική πελατεία του κάθε υπουργού.
Όλοι οι παραπάνω, από τους υπουργούς μέχρι τους διοικητές και προέδρους ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων και τους παρατρεχάμενους, αποτελούν το κομματικό κράτος. Όλοι αυτοί, μετά από τις εκλογές, τρέχουν για να καταλάβουν θέσεις στο κράτος. Όλοι αυτοί αποτελούν τους θεσιθήρες του δημόσιου τομέα, τα τρωκτικά του κράτους.
Υπάρχει λύση; Ασφαλώς. Πρόβλημα χωρίς λύση δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση για να υπάρξει λύση. Και επειδή, όπως φαίνεται το κομματικό/πολιτικό σύστημα δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τα προνόμιά του, ο λόγος ανήκει στους πολίτες.
Οι πολίτες, ανεξάρτητα από ιδεολογία (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι κ.τ.λ.), εφόσον το κρίνουν ορθό (σύμφωνο με την λογική), θα πρέπει να απαιτήσουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα να πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή, να μειωθούν τα υπουργεία και οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς κ.τ.λ. κ.τ.λ. Να μειωθεί το κομματικό κράτος. Να μειωθεί το σπάταλο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό κράτος. Το ίδιο πρέπει να απαιτήσουν και σε τοπικό επίπεδο (Δήμους, Περιφέρειες). Γιατί και εκεί γίνονται σημεία και τέρατα.
Συγκεκριμένα, προτείνεται: οι βουλευτές από 300 να γίνουν 100. Και τα υπουργεία από 20 να γίνουν 11 (11 υπουργεία και 11 υπουργοί). Υπάρχει πολίτης, που διαφωνεί με αυτή την ορθή, κατά την κρίση μας, πρόταση; Νομίζουμε κανένας, εκτός από τους κομματικούς και άμεσα ενδιαφερόμενους.
Πολίτες και πολιτικοί οφείλουν να μην ξεχνούν ότι στη δημοκρατία την εξουσία την έχει ο λαός. Επομένως, είναι αδιανόητο οι πολίτες να απαιτούν μείωση των βουλευτών σε 100 και μείωση των υπουργών σε 11 και το κομματικό/πολιτικό σύστημα να παριστάνει τον κουφό.
Απορία: γιατί εκτός από κάποιους μεμονωμένους βουλευτές που ψελλίζουν να μειωθούν οι βουλευτές σε 200, όλοι οι άλλοι και όλα τα κόμματα παριστάνουν τον μουγκό; Μήπως, με αυτή τη νοοτροπία, οι βουλευτές και τα κόμματα υπηρετούν τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους και όχι το λαό; Λέμε μήπως;         Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
  *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

***  Δήμος Μεσσήνης: Προχωρά η οριστική μελέτη για τα έργα στον Άγιο Ανδρέα 
Ευρεία σύσκεψη Π. Τατούλη για τα έργα του Δήμου Μεσσήνης 
 Ευρεία σύσκεψη για πλείστα έργα που απασχολούν το Δήμο Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με βασικά την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής, το αποχετευτικό του Πεταλιδίου, οδικά κ.ά.
Τη σύσκεψη κάλεσε, υπό την προεδρία του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και με τη συμμετοχή του δημάρχου Μεσσήνης Γ. Τσώνη, της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του αντιδημάρχου Μεσσήνης κ. Πετρόπουλου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρίας Γ. Αργυράκη, της περιφερειακής συμβούλου Αντ. Μπούζα και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο φορέων.
Στη σύσκεψη είχε κληθεί και συμμετείχε η λιμενολόγος Μαριλένα Φράγκου για τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Ανδρέα και στο Μουρτιά.
  Αντιδιαβρωτικά έργα
Το πρώτο έργο που εξετάσθηκε ήταν εκείνο της αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αίπεια. Η κα Φράγκου ενημέρωσε ότι το γραφείο της είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου, μόλις της δοθεί η εντολή από την Περιφέρεια, ενώ έχει ολοκληρωθεί η ακτομηχανική μελέτη και έχει δοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση. Παρατήρησε ότι η περιοχή μελέτης είναι 2-2,5 χλμ. και το σημείο παρέμβασης εκατέρωθεν του αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Ανδρέα. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 4 υφάλων, ενίσχυση του βραχίονα και δημιουργία νέου μόλου, εγκάρσιου στην ακτή, στο βόρειο τμήμα της περιοχής.
Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών αγγίζει τα 2,5-3 εκατ. ευρώ.
Η κα Φράγκου εξήγησε ότι υπάρχει πλέον πλήρης ακτομηχανική μελέτη και μπορεί να ξεκινήσει η σύνταξη της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδότηση και η κα Φράγκου εξήγησε ότι οι διαδικασίες από το δικό της γραφείο μπορεί να τρέξουν και να προλάβουν, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει τι γίνεται με την επικαιροποίηση των αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στη συνέχεια.
Τέλος, ο κ. Τατούλης τής ζήτησε να συμπεριλάβει στο αλιευτικό καταφύγιο και το φωτισμό του.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη προγραμματική σύμβαση που έχουν συνάψει με την κα Φράγκου για το έργο στο ρέμα Μουρτιά, επισημάνθηκε ότι έχει γίνει η οριοθέτησή του, εκτός από το τμήμα της εκβολής. Το έργο, όπως είπε η κα Φράγκου, θα ακολουθήσει τις περιβαλλοντικές επιταγές της περιοχής, ενώ θα βοηθήσει πολύ τους τοπικούς αλιείς και τον ελλιμενισμό τους. Παράλληλα, η διαμόρφωσή του θα το μετατρέψει σε κόσμημα της περιοχής.
  Αιτήματα
Για τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής, ο αντιδήμαρχος κ. Πετρόπουλος αρχικά αναφέρθηκε σε καλάμια στο δρόμο προς Νέα Κορώνη, τα οποία δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα διερχόμενα οχήματα και συμφωνήθηκε να γίνει κόψιμο από το Δήμο.
Επίσης, ανέφερε ότι ο δρόμος από Επισκοπή προς Καφού είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάζεται άμεσα παρέμβαση, ενώ για το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα είπε ότι πρέπει να γίνει εκβάθυνσή του για να δέχεται μεγαλύτερα ιστιοφόρα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσσήνης έθεσε το θέμα κτηρίου στο Μάνεσι για δημιουργία πολιτιστικού κέντρου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αρδευτικό στο Τρίκορφο. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το αρδευτικό είναι η Νο1 προτεραιότητα στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς δεν πρέπει να χάνονται περιουσίες, επειδή δεν έβρεξε. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία στο Δήμο και ζήτησε ενίσχυση από την Περιφέρεια, ωστόσο ο κ. Τατούλης είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα.
Τέλος, τέθηκε το θέμα του αποχετευτικού στο Πεταλίδι και το φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά. Για το δεύτερο ο κ. Τατούλης είπε ότι πρέπει πρώτα να δει ο Δήμος τι θα κάνει εκεί με τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν, γιατί πρόκειται για έργο 3 εκατ. ευρώ και με ταμιευτήρα 1 εκατ. κυβ.μ.
Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν οι αναπλάσεις πλατειών στο Νερόμυλο, το γήπεδο της Ανδρούσας, κ.λπ., ενώ ο Τατούλης είπε ότι έχει παραλάβει από το διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτη για την αναδιάταξη της καλλιέργειας της συκιάς με τριετή διάρκεια και κόστος 6 εκατ. ευρώ και εξετάζεται αυτή την περίοδο αν μπορεί να εφαρμοσθεί.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και τη θετική ανταπόκριση σε κάποια από τα αιτήματά του.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***Δημοσιογραφικά 
 Στου καιρού το ρέμα…
 Χωρίς το (δημοσιογραφικό) γκουρού του λαϊκισμού Γιώργο Κουρή αναπνέει από χθες τα ξημερώματα η κοινωνία των αναγνωστών και της πολιτικής. Ο πολυπράγμων έμπορος (ουσιαστικά) του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου ηττήθηκε στα 81 του από τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες και ο κύκλος του κλείνει στο αγαπημένο του Ληξούρι της Κεφαλονιάς, εκεί που λέγεται πως διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία.
Αν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, «ο εκλιπών δεδικαίωται» ισχύει με την πραγματική του ερμηνεία (δηλαδή όχι να του «συγχωρούνται» όσα λάθη και αδικίες διέπραξε), τότε η Ιστορία δεν πρόκειται να κατατάξει τον Γιώργο Κουρή στο κεφάλαιο με τους αρίστους του τομέα του. Ως «γενάρχης» του λεγόμενου «αυριανισμού» (δηλαδή του λαϊκισμού και κιτρινισμού στα μίντια), ο Κουρής, δημιούργησε άπειρους εχθρούς, και λίγους δήθεν φίλους, οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική τους καριέρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη λυσσαλέα επίθεση στην παραδοσιακή Δεξιά από την «Αυριανή» του Γ. Κουρή, ένα έντυπο «φθηνό» στην τιμή, αλλά «πλούσιο» στον κιτρινισμό και στις άδικες επιθέσεις του (πίσω από τις οποίες κρυβόταν πονηρά κάθε λογής συμφέρον). Αυτή η εφημερίδα, η οποία πέταξε λάσπη σε όσους δε συμφωνούσαν (την πρώτη περίοδο της έκδοσης) με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και δεν έκρουσε πρύμναν, όταν πνευματικοί άνθρωποι της χώρας προσπάθησαν να αναχαιτίσουν την άδικη πολεμική της. Πώς να ξεχάσει κάποιος τα ελεεινά πρωτοσέλιδα σε βάρος της προσωπικής ζωής του Μάνου Χατζιδάκι; Και επειδή ο κιτρινισμός πουλάει, τουλάχιστον στην αρχή, πριν καταλάβουν οι αναγνώστες με τι είδους δημοσιογραφία έχουν να κάνουν, η «Αυριανή» του Γιώργου Κουρή άγγιξε κάποια στιγμή κυκλοφορία που έκανε τους παραδοσιακούς εκδότες να ψάχνονται…
Ο Χρήστος Λαμπράκης, με προσωπική του παρέμβαση στον τότε πρωθυπουργό Παπανδρέου, είχε ζητήσει να απαλλαγεί το κόμμα (το οποίο, άλλωστε, στήριζε με ΤΑ ΝΕΑ) από τον «αυριανισμό», χωρίς όμως επιτυχία. Τότε ήταν που, μη έχοντας άλλη επιλογή, ο ηγέτης της Χρήστου Λαδά δρομολόγησε το ξεκίνημα της φιλίας (και μετέπειτα συνεργασίας…) του πιστού του Σταύρου Ψυχάρη με τον Γιώργο Κουρή. Δηλαδή, κατέφυγε στη «διπλωματική» οδό, ώστε να ψαλιδίσει σιγά σιγά την αυτοκρατορία που είχε στήσει ο Κεφαλλονίτης στον Ταύρο, με εφημερίδες, κανάλια και πορτάλ, με εργαζόμενους μέτριους και κακοπληρωμένους.
Η σύγχρονη πορεία της επιχείρησης Γ. Κουρή συνεχίζεται πλέον έχοντας στο τιμόνι το γιο του Ανδρέα Κουρή, ενώ ο μικρότερος αδελφός του, Μάκης Κουρής (ένας εκδότης – δημοσιογράφος χαμηλών τόνων), έχει χαράξει έτσι κι αλλιώς δική του πορεία στον χώρο.
   *Ξεκίνησε προχθές η διαδικασία των πλέι οφ στη λεγόμενη Γ’ Εθνική Κατηγορία ποδοσφαίρου, με οκτώ ομάδες (τέσσερις σε Βορρά και αντίστοιχες στο Νότο) σε μίνι πρωτάθλημα για τέσσερα εισιτήρια ανόδου στη Β΄ Εθνική. Δυστυχώς, η «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ 1 (με την κάλυψη του διευθυντή Ειδήσεων Π. Τσούτσια) συνέχισε ό,τι κάνει από το ξεκίνημα της περιόδου πέρυσι το φθινόπωρο: να καλύπτει μόνο τον αγώνα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης (που αγωνιζόταν στην Λευκάδα). Κρίμα! Διότι το χαράτσι που απολαμβάνει το κρατικό κανάλι μέσω της ΔΕΗ από ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει, έστω και τώρα, τους χαρτογιακάδες της Αγίας Παρασκευής και να δείξουν σεβασμό και στους Αστέρα Αμαλιάδας, Ηρόδοτο, Εθνικό κ.λπ.
  Γιώργος Αρκουλής

***  Το σύμβολο του απείρου σε κτίριο στην Κίνα Πολλοί αρχιτέκτονες αντλούνε έμπνευση από διάσημα σύμβολα.
~ Στο άπειρο κι ακόμη παραπέρα, και συγκεκριμένα στην Κίνα βρίσκεται ένα πολιτιστικό κέντρο, το «In Bamboo». Εκδηλώσεις και συνέδρια βρήκαν στέγη σε ένα μοναδικό οικοδόμημα που μοιάζει με ένα διάσημο σύμβολο που πολλοί άνθρωποι λατρεύουν, το άπειρο.
Η πανοραμική όψη του κτιρίου αποκαλύπτει το σχήμα του κτιρίου, το οποίο με μια πρώτη ματιά δε γίνεται απόλυτα αντιληπτό. Μέσα σε μόλις 52 ημέρες ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κέντρου και η αρχιτεκτονική ομάδα, Archi-Union ακολούθησε παραδοσιακές τεχνικές. Η περιοχή του κέντρου έχει παράδοση στην ύφανση μπαμπού, το οποίο και αξιοποιήθηκε στο σχεδιασμό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο. Το μπαμπού και τα κεραμίδια που χρησιμοποιήθηκαν δένουν αρμονικά και συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη.

*** Αμοργός, το απέραντο γαλάζιο
 Το νησί της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας
~  Γνωστή ως το νησί της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, η Αμοργός διατηρεί αναλλοίωτη τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της και την παραδοσιακή φυσιογνωμία της στα όμορφα χωριουδάκια με τα λευκά σπίτια, στους αρχαίους πύργους, το μεσαιωνικό κάστρο και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια, στα πλακόστρωτα δρομάκια και τα στενά σοκάκια, στις μικρές πλατείες και τα γραφικά ταβερνάκια.
Η πλούσια ιστορική διαδρομή, η γνήσια αμοργιανή φιλοξενία, τα τοπικά πανηγύρια, οι ξεχωριστές γεύσεις και ευωδιές αγγίζουν την ψυχή όσων γνωρίζουν το νησί με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο και το ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο, το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που δεσπόζει σε μια απόκρημνη ορθοπλαγιά, πάνω από το πέλαγος.

*** ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1988 ....Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών Μεσσηνίας Αγ. Θεόδωροι.

ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1988
Πριν 30 χρόνια από το ΔΣ ετών 1986 - 1988
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κωνσταντίνος Παναγιώτη Φέστας
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λεωνίδας Δημ. Μπούρας
...ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεώργιος Αργύρη Μαλαπάνης
ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. Αργυράκης
ΜΕΛΗ ΔΣ:
Πιπίτσα Χατζοπούλου Μαγκλάρα
Παναγιώτης Ηλία Νιάρχος
Δαμιανός Γεωργίου Λαφαζάνος
Ηλίας Θ. Γιαννακόπουλος
Γεώργιος Αγησιλάου Πράσινος

Φωτογραφία του χρήστη Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών Μεσσηνίας Αγ. Θεόδωροι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών

*** Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατύ Συνεργασία
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΥ 'Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ' ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΖΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΙΣ 27/5/2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 'ΣΚΕΨΕΙΣ... Κ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΑΜΙΣΟ'ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ Κ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

***
Φωτογραφία του χρήστη Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών Μεσσηνίας Αγ. Θεόδωροι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών Μεσσηνίας Αγ. Θεόδωροι


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Στις 6 μ.μ. όλοι Κλειστό στο πλευρό των «Λύκων», κόντρα στον Ολυμπιακό!
 
Με νίκη στο τάι μπρέικ του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ, του Μίλωνα (3-0 την ΑΕ Αρμενίων) και της ΓΕ Ηρακλείου (3-0 τον Απόλλωνα Πάτρας) ξεκίνησε χθες στο Κλειστό της Παραλίας η προημιτελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος βόλεϊ παίδων.
Σήμερα στη «μάχη» της πρόκρισης θα μπει η πρωταθλήτρια Πελοποννήσου Καλαμάτα ’80. Το έργο των νεαρών «Λύκων» που προπονεί ο Γιώργος Κουλιέρης είναι πολύ δύσκολο απέναντι στον Ολυμπιακό σήμερα στις 6.00 μ.μ. και την ΑΕΚ αύριο την ίδια ώρα (για τον Δ’ Ομιλο). Ωστόσο, οι «μικροί» του ΑΟΚ ’80 ξέρουν από προκλήσεις και με το πλεονέκτημα της έδρας έχουν στόχο να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό και να πάρουν το «εισιτήριο» για τη συνέχεια.
Η τοπική μας ομάδα έχει στις τάξεις της ιδιαίτερα ταλαντούχους παίκτες, ανάμεσα στους οποίους και τους διεθνείς με την Εθνική Παίδων αδελφούς Σπύρο και Άρη Χανδρινό.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80 (Γιώργος Κουλιέρης): Νίκος Μπιρμπίλης, Δημήτρης Βραχάτης, Γιώργος Ψαρρέας, Παναγιώτης Μασούρας, Κώστας και Ανδρέας Κλημεντίδης, Νέστορας και Παναγιώτης Βλάσσης, Αλέξανδρος Μαργέλης, Σπύρος και Άρης Χανδρινός, Ηλίας Μπούνας, Ευθύμης Φράγκος, Νάσος Πλακιάς, Γιάννης Ρίζος.
Το πρόγραμμα:
Γ' όμιλος - Παραλίας (Καλαμάτα)
Παρασκευή 4 Μαΐου
13.30: ΓΕ Ηρακλείου - ΑΕ Αρμενίων
15.45: ΑΣΠ Απόλλων - ΑΟΝΣ Μίλων
Σάββατο 5 Μαΐου
13.30: ΑΟΝΣ Μίλων - ΓΕ Ηρακλείου
15.45: ΑΕ Αρμενίων - ΑΣΠ Απόλλων
Δ' όμιλος - Παραλίας (Καλαμάτα):
Παρασκευή 4 Μαΐου
18.00: Ολυμπιακός-Καλαμάτα 80
Σάββατο 5 Μαΐου
18.00: Καλαμάτα 80 - ΑΕΚ
Ημιτελική Φάση Γ' και Δ' ομίλων - Παραλίας (Καλαμάτα)
Κυριακή 6 Μαΐου
14.00: Γ1 - Δ2
16.00: Δ1 - Γ2.

***  Γιαννάκης και Παπανικολάου στην Καλαμάτα για εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών 
 
Ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο ΑΠΣ Ακάδημος και ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνουν το προσεχές Σάββατο, 5 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί, στην Τέντα αθλητική εκδήλωση.
Αυτή έχει τίτλο «Ο Αθλητισμός, ασπίδα προστασίας για την  Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη» και τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και της Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.ΝΟ.Π.
Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης και το  πρώην μέλος της Εθνικής, Δημήτρης Παπανικολάου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ενώ στο τέλος θα γίνει διαγωνισμός ελεύθερων βολών.

***
 ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΙΟΥ  2018 :  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      
~*  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή  04  Μαΐου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .                                           

~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6339   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.195   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ     


**  ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ Ορθοδόξου Χριστιανού :
Αγάπα  πρώτον τον Θεόν, έπειτα τον εχθρόν σου . Βλέπε των άλλων τα καλά , το σφάλμα το δικό σου . Γυναίκα έχεις ? Τίμα την . Δεν έχεις ? Μη γυρέψεις .Δίνε καλό αντί κακού και θέλεις αφεντέψεις . Έχε δια χειρότερον μόνον τον εαυτόν σου . Ζήσε καλώς , αν τον κακόν τον φεύγεις ως κρυμνόν σου . Ημέρα δίχως προσευχή ποτέ να μην περάσει .Θρόνος Θεού θέλεις γενή , ταπεινωθείς εν πάσι . Ιδέα να χεις πάντοτε πως σήμερον πεθαίνεις . Κάνε καλό , αντί κακού , σε όλη την ζωή σου .-  Λιμήν είσαι των πτωχών , χαρά των θλιβομένων. Μήτηρ  πατήρ  των ορφανών , ξενοδοχείον των ξένων .Να κοινωνής πολλές φορές , τον χρόνον αναγκαίον . Ξομολογού δέκα φορές , όμως και έτσι πλέον . Όσο μπορείς να περπατείς τρέχε στην εκκλησίαν . Πουλήσου και αγόρασε την άνω Βασιλείαν . Ρίξε τον πόνον του κορμιού και πόνει την ψυχήν σου  .Σέβου την πίστην σου γερά έως την θανήν σου . Του βασιλέως μας Χριστού τα πάθη να θυμάσαι. Υμνει και δόξαζε Αυτόν , αν θέλεις Χριστού  να σαι . Φοβού κι αγάπαν Του ωσάν τα δυο σου μάτια . Χαίρε , δια αγάπην Του αν γένης και κομμάτια . Ψάλλε Αυτώ βράδυ , πρωί , καθημερινή και σχόλη . Ω πρέπει δόξα και τιμή . Αμήν να ειπέτε όλοι ! .-

~ **  ΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ..Αποστόλης Χ. Γιαννακούτζος  και Γ.Κρέπης
ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΦΑΡΩΝ – ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ 2016 - 2017 (υπό επεξεργασία)
ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ 2018
Α
Αβγατάω
Αβέρτα
Αγκούσα
Αγκωνή
Ακουμπέτι
Ακουρμαίνω (να ακουρμαστώ)
Αλάνα, αλάνι
Αλατόπετσα ελατόπετσα
Αλαφροπαλάντζας
Αλεπονούρης
Αλικοντάω, εμποδίζω
Αλισβερίσι
Αλούταρη ΠΠ
Αμιδά
Αναγριμπώθηκε
Ανάκαρα
Αναπαρώνω
Ανασγρούπωσε
Αναφανταλιά
Αντρομίδα
Απίδι
Απίστομα
Απλογιέμαι (απαντώ)
Αποκορωμένος (καρκίνος, οχιά, ρουφιάνος)
Αποκορωσιά
Αποσπερού
Αποχάβρησα, αποχαβρώθηκα
Αράδα
Αραλίκι
Aralik λέγεται στην Τουρκία ο μήνας Δεκέμβρης.
Αρίδα
Αρουλιέμαι
Αστράχα
Άταρος
Αφόρμισε
Β
βαγένι
Βαγιόλι
Βάιζα
Βάκας
Βακέτα
Βαρεμένη
Βασκαντούρης, -α
Βάτεμα
Βελέντζα
Βιδέλο, βιτέλο
Βισαλιάστηκε
Βουζντάκα
Βουτούμι
Βρακοζώνι
Γ
Γαλαζώνω, γαλάζωμα
Γάνιασμα
Γαργαλεύω
Γιάτρα
Γιοργάδα
Γιουχάρω
Γιούκος
Γιρουστάω
Γκάβαλο
Γκλάβα
Γλέπω
Γλίστρα (σκουλίκι δόλωμα)
Γούλισμα
Γούπατο
Γουργάει
Γούτος
Γριμπίλι
Γρουσούζης
Δ
Δαγός
Δέση
Δικριάνι
Διπλομούτσουνος (διπλοπρόσωπος)
Δόγα
Ε
Έβελο
Έντο, νάτο
Ζ
Ζαγκλάκια
Ζάφτω
Ζγαρλάω
Ζεμπερέκι
Ζουγκούνισμα
Ζουπάω, ζουπάκιασμα
Η
Ήρα, ηριάστηκα
Ι
Ίβαλα
Ίγγλα
Ίτενο
Κ
Καγιάρι (ο ουρανός καντήλι)
Καζάντι, καζάντισα
Καινάρι ΠΠ
Κακαιδή (κακή και άσχημη)
Κακοντέλης
Καλαντζής. Καλαντζόγιαννης
Καλαπόδι
Καλιά (πάμε καλιά μας)
Καλιακούδα
Καλλικούτσια
Καλμπάτσα
Καλντερίμι
Καλόγερος (σαπουνιού)
Καμαρινώς (με ανδρεία)
Καπιστράδα
Καραμανιά
Κάργα. Καργάρω
Καργιόλα
Καρδάρα
Καρλαμπίκι
Καρούντζος
Καρσί
Καστραβέτσι
Καταπέτασμα, έφαγε το καταπέτασμα
Καταπίτης
Κάτσιασε, κατσιασμένος
Κατσιμουδιάζω
Κατσιμπούλα
Κατσιώ, κατσίκα
Καφάσι, κεφάλι
Κάφυρα
Καψαλήθρες
Καψερός
Κεσκέτια ΠΠ
Κεψές
Κιτάξου (κοιμήσου)
Κιώνω, κιώθηκε
Κλαμπουριάζω
Κλαπακάω
Κλίτσικας
Κοκόσια
Κολάνι
Κολέκκας
Κολιτσάκι
Κοπανιέται, θρηνεί
Κοράκιασα
Κορκοφίνι
Κορύτος
Κότσι
Κοτσιόνι
Κοτσόβολο
Κούγελο
Κούκλα, καλαμπόκι
Κουκούνισε
Κουμάσι
Κουμούτσα
Κουρβούλιασμα, κούρβουλο
Κουρούνα, κουρούνικο
Κουρούπι
Κουσκούνι
Κουσουμάρω ΠΠ
Κουταλίδες
Κούτρα
Κόφα
Κοψομεσιάστηκα
Κραπακάω
Κριπάρω
Κωθώνι (μήκων η υπνοφόρος)
Κωλοφύρης
Κωρώνει, βρωμάει
Λ
Λαγκεύει
Λαγκουνίζει
Λακάω
Λακές
Λάκος, αργαλειός
Λακριντί
Λάμια (τίτλος ομορφιάς απο τη διάσημη εταίρα)
Λεκές
Λέτσος
Λιγουριάζω (ζαλάδα από ανούσια πολυλογία)
Λιολιόνι
Λούκι (από το καλαμπόκι)
Λούκι (αγωγός, σωλήνα)
Λουμπρούκι ΓΕ
Λουμώνω, λουμωχτός
Λούτσα
Λωλός. Λολωμένος
Μ
Μαγερεματίλας, μαγέρεμα (ζαρζαβατικά)
Μάγκλαβι
Μαγκούφι
Μαζιά
Μαλοβράσι
Μάμα, Κάλιο η μάμα μου, πέρι η μάνα μου!!
Μαντράχαλος
Μάρα μου
Μαργώνω
Μαρτίνια
Ματζέτι
Ματσούκι
Μαχαλάς
Μαχιάς
Μελεύει (δε μελεύει) ΠΠ
Μεράκι, μερακλωμένος
Μέργια, μέργιασε
Μερεμέτι
Μεσάντρα
Μιρμιλάει
Μισαφίρης μισαφιρλίκια
Μισογόμι
Μοσκιός
Μόσχος (κρασί)
Μουιζντέδες
Μούργος
Μουσαφίρης
Μουσκλωμένος
Μουστερήδες
Μουστρήθηκε. Μουστρούφω
Μπαζιέκλω
Μπαζουνιά
Μπάκα
Μπαλασουράνα
Μπάλλος
Μπαλντούμι
Μπαντανία
Μπεδιαβά
Μπελαβέρι
Μπελενάδα, μπελενά
Μπελερίνα, μπελαρίνα
Μπελεχώνια ΓΚ
Μπερντάκι μπερντάχι
Μπεσίκι
Μπινάς
Μπινιάρικα
Μπιρμπίλης, μπιρμπιλωτός
Μπιτι
Μπιχλιμπίδι
Μπλάνα
Μπλεζενιά
Μπρουστούρα, μπλουστούρι ΝΚ
Μπόλια
Μπόμπολα (φύλλα και κλαδάκια ελιάς)
Μποχλιάβω
Μπουγέλος
Μπουζντουγάνι
Μπουρλιάζω (την κλωστή στη βελόνα)
Μπουρμπούτσαλα
Μπουρούζι
Μπουχός, μπουχεύω
Μώκος
Ν
Νάκα
Νιάκαρο
Νιτερέσιο
Νιφάδες (Ζευς νίφει)
Ντάβανος, νταβώνας
Νταμιλάς, ταμπλάς
Νταρντάνα
Ντερμπεντέρης
Νόμπαρυχόμ
Νόμου (δός μου)
Ντουβαλίδι
Ντουγρού
Ντάκος, τάκος
Νταμαχιάρης
Ντορβάς
Ντρίλια
Ξ
Ξάντισε
Ξείγγλωτος
Ξεπίτησα (από την πείνα)
Ξεπλεχούτα
Ξεσπινίζω
Ξεφλουμπαίρνω
Ξεχαρβάλωμα
Ξεχλιαίνω
Ξιαρίζω
Ο
Ότσιος
Οχιάλλο
Π
Παστρέψου
Παταγούδι, πεταγούδι
Παταλιά
Παχνί, παχνιάζω
Πετσιόνα
Πηλάλα
Περδουκλώνω
Περίδρομος
Περόνιασε
Πισκίρι
Πιγκωμένος
Πλιά, και πιλιά
Πλύμα
Ποδεμένος
Πόπη (έγινε της Πόπης)
Πούμωμα ΓΣ
Πούντιασμα, πούντα
Πούργι
Πούσια
Πραγαλιά
Πρόβνες
Πυρπυρήσαμε
Ρ
Ρεμπέτ ασκέρι
Ρεντίκουλο
Ρέταλα
Ρέτσελο
Ρετζουλάει, ρετζούλισμα
Ρέφουλας
Ροβόληκε
Ρογκάβλω
Ρογκάτσικο
Ρογκίζω
Ρουκουλάω
Σ
Σαμαρτζής
Σαμπάζικα
Σαρμάκο
Σαρωματίνα
Σγαντζούφω
Σεκλέτι
Σελεβέρδο
Σεργούνι
Σιακάτου
Σιάξου
Σιαπέρα
Σιγγούνα
Σιφωνικό
Σιχτίρι
Σκαμαγκίδα, χιονόνερο
Σκαπετάω
Σκαντζουλήθρες
Σκαρίζω
Σκλημουριέμαι (ψευτοκλαίω)
Σκοντάφτω
Σκορδοκαίλα μας
Σκοταρίκλα
Σκούζω
Σκουράντζος
Σκούρκος
Σκουτί
Σκρούμπος (καρβουνιασμένος)
Σοκάκι
Σούδα
Σουλάτσο, σουλατσαδόρος
Σουρβαλάω, Σουρβάλα
Σουρδουμούρδω
Σούτα, γίδα χωρίς κέρατα
Σπολλάτι σου
Στανιάρω
Στανιό, με το στανιό
Στημόνι ΠΠ
Στιλβωτής
Στουμπάω
Στούμπος
Στουπέτσι
Στουποβούλωμα ΠΠ
Στουρνάρι
Στοχιά (μπα στοχιά σου)
Στριγγλοπούλι
Στρουγγολίθια ΠΠ
Στροφιαστείτε ΜΜ
Συγγενικό (βαρειά αρρώστια)
Σύγκρια
Συμπάω, (τα ξύλα στη φωτιά)
Συμπούπουλοι
Συμπράγκαλα
Συντηκώνω
Συφλογιάρικο
Σύχναρο φουστάνι ΠΠ
Σφαλάγκι
Σωκιάζω
Τ
Ταρκάδιασμα, τρακάδιασμα
Ταχιά, ταχινή
Τεκνοφέσι teknefesi ασθματική αρρώστια ζώων
Τελατίνι
Τετραπέρατος
Τζερεμές
Τζίφα
Τηλώθηκα
Τούφες (ύπνος)
Τούφα
Τραφοκόπισμα
Τριβουλίζει
Τριδόνια
Τριτσικάμπανο
Τριψιάνα
Τρόκαλο τσιφιλιάς
Τρούπα φουντούκι
Τρούφα
Τσακώνω
Τσαλαμακανάω
Τσαλαμποκανάω
Τσαλαφός
Τσαλιμάκια
Τσαμπί
Τσαμπουρολογώ
Τσάπια ΓΣ
Τσατάλια
Τσάντζαλα, τσέντζελα
Τσατουμάς
Τσάχαλα
Τσάγαλα
Τσέρα
Τσερβέλο
Τσιγκλάω
Τσιγκλί
Τσιλιπουρδάω
Τσιόλια
Τσιουμπλέκια
Τσιούπα, τσιούπρα
Τσιουρούνι
Τσίπα
Τσίπουρο
Τσιφιλιά
Τσοκανάω
Τσότρα, Τσοτρογιώρης
Τσουβάλι
Τσούκι
Τσουράπω
Τσουτσούρωσα
Τσουτσουπλί
Υ
Υφάδι
Φ
Φάρα (... τη φάρα σου)
Φελάει
Φελί
Φερντάσια
Φερτάσω
Φιλεύω
Φλεγκούδα
Φλέντζα
Φουρφούκιασα
Φούσκο, έφαγα φούσκο
Φρουσάλα
Φτούνος
Φτουράει
Φωτιά του Αγιαντώνη
Χ
Χαβάνι
Χαβιά (του γαιδάρου)
Χαήλωσε, ξεχαηλώθηκε
Χαμοκέλα
Χαντρολαίμι
Χαιβάνι
Χαλές
Χαμωσούρτι
Χαράμι, χαραμίζω
Χαράνι, Χαρανιά
Χαράρι
Χάφτο, φάτο
Χαχόλικο
Χερόβολο
Χόβολη
Χορήγι
Χουλιάρι
Χουνέρι
Χούνι (σούδα)
Χούσβουρο
Χύθηκε στα κοντά, τον κυνήγησε
Χωνάρι (έγινε στάχτη)
Ψ
Ψηφί ΓΣ
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ:
>....................................

Δεν υπάρχουν σχόλια: