ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Το  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  21  Μαΐου   2013  :


*** Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α' ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, στη συνέχεια σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς
του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Με το χριστιανικό σταυροειδές λάβαρο με το ελληνικό μονόγραμμα «Εν τουτω νικα», τελικά νίκησε τα στρατεύματα του Μαξεντίου και έπειτα του Λικινίου.
Επίσης, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που ευνόησε την Εκκλησία, μετά από τρεις αιώνες ανελέητου διωγμού. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο βυζάντιο, και εκεί έκτισε την βασίλισσα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Σ΄ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ!

***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

Το  ποντικάκι  κοντά στην ενημέρωση καί  σήμερα !


** Σαρωτικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα στοίχισε τη ζωή σε 91 άτομα :

Βιβλικές οι καταστροφές από το φονικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου












Οκλαχόμα
Τουλάχιστον 91, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι και κατέστρεψε ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε την περιοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου ιατροδικαστών της Οκλαχόμα Σίτι, οι νεκροί έφταναν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) τους 91, αριθμός που είναι πιθανό να αυξηθεί.
Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία φτάνουν τουλάχιστον τους 145, στους οποίους περιλαμβάνονται 70 παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις ερευνών και διάσωσης.

Ο ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.
Στο πέρασμά του, ο ανεμοστρόβιλος-γίγας ισοπέδωσε ολόκληρη κατοικημένη έκταση στο Μουρ, αφήνοντας μόνο ερείπια εκεί που προηγουμένως βρίσκονταν οικοδομικά τετράγωνα. Σπίτια μετατράπηκαν σε σωρούς ανακατεμένους με ξύλα και σπασμένα δέντρα, τοπίο που συμπληρώνεται από αυτοκίνητα και ακόμη και φορτηγά που σύρθηκαν και ανατράπηκαν.
Στις φωτογραφίες από ελικόπτερα φαίνεται η έκταση της καταστροφής, δείχνοντας πως κανένα σπίτι πάνω στην πορεία του «επίκεντρου» του ανεμοστρόβιλου δεν κατάφερε να μείνει όρθιο.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση 
Κάτοικοι των γύρω περιοχών, ακόμη και σε απόσταση πάνω από ενάμιση χιλιόμετρο από τα σημεία που χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος, έβρισκαν συντρίμμια στο δρόμο που είχαν μεταφέρει οι άνεμοι ταχύτητας μέχρι 320 χλμ/ώρα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας έχει κινητοποιήσει επίσης δύναμη της Εθνοφρουράς και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Λευκό Οίκο. Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση «μέγιστη καταστροφής» από τον αμερικανό πρόεδρο διευκολύνει την γρηγορότερη κινητοποίηση δυνάμεων και, αργότερα, την διοχέτευση πόρων για ανοικοδόμηση.
Από την περασμένη εβδομάδα, η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ έχει προκαλέσει δεκάδες ανεμοστρόβιλους στην Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Μισούρι, το Τέξας και το Άρκανσο. Σε αρκετές περιοχές παραμένουν σε ισχύ προειδοποιήσεις για νέους ανεμοστρόβιλους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

***  Η Εφορία κρατάει το εφάπαξ για χρέη στο Δημόσιο
              Νέα ψυχρολουσία περιμένει τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς ακόμα και αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή αν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό» η Εφορία θα έχει πλέον το δικαίωμα να τους παρακρατήσει έως και το 50% του βοηθήματος.
 Σύμφωνα με το Εθνος οι οφειλέτες που θα προσέρχονται στις ΔΟΥ για να λάβουν φορολογική ενημερότητα θα μαθαίνουν τα δυσάρεστα, αφού οι Εφορίες μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να παρακρατήσουν ακόμα και το σύνολο της οφειλής. Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαταγή πληρωμής προς τον ασφαλιστικό φορέα για παρακράτηση ολόκληρης της οφειλής για βοήθημα.
 Ηδη τα ειδοποιητήρια-κατασχετήρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία για δικαιούχους του εφάπαξ πέφτουν βροχή.
 Νωρίτερα πάντως είχαν ξεκινήσει οι προειδοποιήσεις, οι οποίες είχαν σταλεί μέσω email, με την Εφορία να καλεί τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
 Το ηλεκτρονικό μήνυμα ενημέρωνε τον φορολογούμενο για τις κυρώσεις, οι οποίες ήταν:
 Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης
Τη μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας
Τη λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων (κατάσχεση μισθού, ακινήτων)  iefimerida.gr

*** «Κλείνει» προσωρινά το θέμα με Αλευρά ο Τατούλης για το Παλιοροβούνι        
             Της Βίκυς Βετουλάκη
Δεν έβγαλε στη «σέντρα» τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου, όταν τέθηκε το θέμα της επιλογής της θέσης  Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας για την προσωρινή εναπόθεση απορριμμάτων, με επερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονας μειοψηφίας Αριστείδης Σταθόπουλος.
Μετά τη συνάντηση στην Οιχαλία, όπου ο κ. Αλευράς τάχθηκε κατά αυτής της επιλογής, ήταν έντονη η δυσαρέσκεια του κ. Τατούλη για αυτή τη στάση που τήρησε ο αντιπεριφερειάρχης. Ήταν καταλυτική, λοιπόν, η χθεσινή απάντηση στην επερώτηση του κ. Σταθόπουλου, καθώς αν εζητείτο από τον κ. Αλευρά να απαντήσει και τασσόταν και πάλι κατά, τότε το πιο πιθανό ήταν να έβλεπε την «πόρτα εξόδου», όπως ο προκάτοχός του Χρήστος Μαλαπάνης, όταν  διαφώνησε για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
 Παρέμβαση Τατούλη
Αναπτύσσοντας την επερώτησή του ο κ. Σταθόπουλος, ζήτησε από την περιφέρεια να παγώσει το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει ένα καζάνι που βράζει εκεί. Μια σπίθα αρκεί για να πάρει φωτιά. Ο κόσμος υποφέρει με όλη την κατάσταση με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τώρα καλείται να υπομείνει κι αυτό. Θα πρέπει ή να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν είναι έτσι ή να αλλάξουμε ρότα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα έχουμε μεγάλη κοινωνική έκρηξη».
Την απάντηση, βγάζοντας από τη δύσκολη θέση τον κ. Αλευρά, έδωσε ο ίδιος ο κ. Τατούλης, ο οποίος απάντησε ότι το θέμα του προσδιορισμού του χώρου  δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας, αλλά του οικείου ΦΟΣΔΑ.
Υπογράμμισε ότι η περιφέρεια περιμένει να της κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και τότε όπως είπε θα γίνει μια ευρεία συζήτηση του θέματος, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες της περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με τον διεθνή διαγωνισμό  . Έκλεισε μάλιστα το θέμα λέγοντας: «Ο καθένας ας αναλάβει τη δική του ευθύνη. Εμείς θα ξανασυζητήσουμε το θέμα όταν έρθει η ΜΠΕ»
 
***  O εργολάβος εγκαθιστά το εργοτάξιο για την ανάπλαση του πεζοδρομίου της Φαρών
              Μπροστά στο κτήριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα, στη συμβολή Φαρών και Κρήτης, ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες την εγκατάσταση εργοταξίου η ΤΕΡΚΑΤ ΑΤΕ, ανάδοχος του έργου κατασκευής μεγάλου πεζοδρομίου στη δυτική πλευρά της Φαρών, από τη Ναυαρίνου μέχρι τη Βασιλέως Κωνσταντίνου, καθώς και στη νότια πλευρά της οδού Πλάτωνος, από τη Φαρών μέχρι την Αριστομένους.
Ο ανάδοχος ετοιμάζεται για την έναρξη των εργασιών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταλάβει την εργοταξιακή λωρίδα στη δυτική πλευρά της Φαρών.
Υπενθυμίζεται πως με την έναρξη των εργασιών θα απαιτηθούν ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης, επειδή θα δημιουργηθεί εργοταξιακή λωρίδα με κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος.
Αυτή θα εκτείνεται επί της δυτικής πλευράς της οδού Φαρών, από την οδό Ναυαρίνου μέχρι την οδό Κρήτης, και το πλάτος του οδοστρώματος που θα απομένει θα είναι 6 μέτρα. Επίσης, θα είναι δυνατή η διέλευση από τις κάθετες οδούς, καθώς και η ομαλή και όσο το δυνατόν ανεμπόδιστη κίνηση των διερχόμενων πεζών και των παρόδιων ιδιοκτητών.  Η υλοποίηση του έργου θα αρχίσει από το τμήμα μεταξύ Κρήτης και Ναυαρίνου.
Επισημαίνεται ότι θα εγκατασταθεί κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση, η οποία θα είναι εμφανής και τη νύχτα, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα πεζών και οχημάτων.
  ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για την εκτέλεση των εργασιών, οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης που θα ισχύσουν, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, στο τμήμα από τη Ναυαρίνου έως την Κρήτης (περίπου δύο μήνες), είναι οι ακόλουθες:
α) απαγόρευση της στάθμευσης στην οδό Φαρών από την οδό Κρήτης έως την οδό Ναυαρίνου
β) προσωρινή μεταφορά της πιάτσας ταξί από το τέρμα της οδού Φαρών στην οδό Ναυαρίνου.
 του Αντώνη  Πετρόγιαννη

***  «Το μικρό ΑΛΦΑ και τα καλά καθούμενα»
   Τα παραμύθια της Παρασκευής και το βιβλιόπολις  θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 24 Μαίου στις 7.00μ.μ στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Το μικρό ΑΛΦΑ και τα καλά καθούμενα» του Γιώργου Λεμπέση από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Την ανάγνωση και δραματοποίηση έχει αναλάβει η Άννα Ρεσβάνη (θεατρολόγος) και την όλη διοργάνωση η Δήμητρα Δημοπούλου(φιλόλογος).
Στο τέλος στης παρουσίασης θα κληρωθεί το βιβλίο που θα διαβαστεί και θα ακολουθήσει κατασκευή έκπληξη όπως πάντα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Μικρό είσαι και φαίνεσαι», είπε το Άλφα και πετάχτηκε έντρομο απ’ τον ύπνο του. «Μα τι έπαθες, αδερφέ, στα καλά καθούμενα;» ρώτησε το Όμικρον. «Πάλι εφιάλτη έβλεπες; Τι θα γίνει πια, θα μας αφήσεις ένα βράδυ να κοιμηθούμε σαν γράμματα;» είπε κάπως θυμωμένο το Λάμδα. «Δε φταίω εγώ, ρε παιδιά, αυτή η προϊστορία μού τριβελίζει το μυαλό, συγγνώμη», απάντησε απολογητικά το Άλφα κοιτάζοντας τα 23 αδέρφια του. «Έλα, ξέχασε το. Σε έχουμε συγχωρέσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Τώρα είμαστε καλά», του έγνεψε με ήρεμη φωνή το Ωμέγα. «Και οι άνθρωποι με έχουν συγχωρέσει;» ρώτησε το Άλφα. «Και οι άνθρωποι, ναι. Κοιμήσου τώρα», απάντησαν όλα μαζί και έσβησαν το φως. Μα τι σχέση έχει το μικρό Άλφα με την προϊστορία και τι μπορεί να έκανε στους ανθρώπους πριν από εκατομμύρια χρόνια; Μήπως μια μεγάλη ανταρσία; Μήπως επανάσταση; Ή μήπως έπεσε θύμα μιας παράλογης ματαιοδοξίας; Πόσα «μήπως», βρε παιδιά, ψάχνουν για απαντήσεις; Τι μας βρήκε πάλι στα καλά καθούμενα;» Χορηγός επικοινωνίας ΝΕΤ.

*** Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Δραματική ποίηση και ρητορική»
      Το Τμήμα Φιλολογίας, Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνει Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Δραματική ποίηση και ρητορική», με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, ώρα: 16.00-20.30, και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ενδιαφερόμενους.
~**  Πρόγραμμα Συμποσίου 
 16.00-17.00     Mike Edwards (Professor of Classics, Head of School of Classics, University of Wales Trinity Saint David): ‘Setting the Skene: openings in  tragedy and oratory’.
  17.00-17.30     Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): ‘Εὐριπίδου Μελανίππη ἡ σοφή: θεματικά μοτίβα, ρητορικά στοιχεία και ιδέες’.
  17.30-18.00     Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): ‘Ρητορικό ύφος (περιοδικό):Ισοκράτης – Δημοσθένης’.
  18.00-18.30     Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Αναπληρωτής Καθηγητής,Τμήμα   Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου): ‘Αρχαία ελληνική τραγωδία και ρητορική τέχνη: ο Ἀγὼν λόγων στην Ἄλκηστη του  Εὐριπίδη’ (στ. 614-740).
  18.30-19.00     Διάλειμμα – Καφές
 19.00-19.30     Αθανάσιος Ευσταθίου (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο):‘Σοφόκλειος Δημοσθένης’
 19.30-20.00     Ελένη Βολονάκη (Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου):‘Εὐριπίδου Ἐρεχθεύς στον Κατά Λεωκράτους του Λυκούργου.
  20.00-20.30     Ελένη Αλεξανδρή (Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων):  ‘Αρχαϊκές Ηθικές Αξίες και Πολιτική Συμπεριφορά στο έργο του Ισοκράτη: Η φρόνησις στον λόγο Πρὸς Νικοκλέα’.
  20.30-21.00     Συμπεράσματα - Συζήτηση
 
***Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής από τη σχολή «Αλγόριθμος»
      Η σχολή πληροφορικής «Αλγόριθμος» (Μεσσήνη) διοργανώνει διαγωνισμό πληροφορικής για μαθητές πέμπτης και έκτης δημοτικού του νομού Μεσσηνίας.
Πρόκειται για τον δέκατο τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό.
Σε αυτό το διαγωνισμό οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν σε εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου αφιέρωμα στον έλληνα λαογράφο  Νικόλαο Πολίτη που γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1852.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών με το έργο του Νικόλαου Πολίτη και η παρουσίαση της έρευνας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Οι δύο καλύτερες εργασίες θα βραβευθούν.
Ο διαγωνισμός ισχύει έως τις 28 Μαΐου Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδαwww.simplesite.com/13messiniakos .
Την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει ο διευθυντής της σχολής  Αλγόριθμος Γιάννης Λάσκαρης.
 
*** ΣΥΛΛΟΓΟΣ " ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ"   :

"Μεσσήνη 'εχεις έμπνευση!!"
Θέλετε να μοιράσετε την έμπνευσή σας και το ταλέντο σας με τους συμπολίτες σας;
Το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης σας προσκαλεί σε μια γιορτή έμπνευσης, έκφρασης, συναισθημάτων και δημιουργίας. Δημιουργήστε ποίημα, γκράφιτι, ζωγραφική, γελοιογραφία, μουσική σύνθεση, φωτογραφία, έργα κεραμικής ....... ότι φανταστείτε.
Καταθέστε μέχρι 2 προτάσεις σας στο fb ή με email στο admin@ethelosm.org έως τέλος Ιουνίου.

***  Στην Καλαμάτα ο Ν. Δένδιας για εκδήλωση της ΝΟΔΕ
             Το Σάββατο 1η Ιουνίου η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας διοργανώνει την ετήσια πολιτική της εκδήλωση, με επίσημο προσκεκλημένο τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Ν.Δ. Νομού Κερκύρας, Νικόλαο Δένδια.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Belvedere στη Βέργα, στις 20.30.Προσκλήσεις, δε, διανέμονται καθημερινά από τα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Αντωνοπούλου 12.
 
***   Προσλήψεις 23 εποχικών σε Δήμο Μεσσήνης και Παιδικό Σταθμό Κάμπου
            Σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού (23 συνολικά άτομα) πρόκειται να προβούν ο Δήμος Μεσσήνης και ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Κάμπου του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Για τις προσλήψεις στη Μεσσήνη, καλείται να αποφανθεί μεθαύριο το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ για τη μία που του αναλογεί έχει ήδη αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου.
Το μεγάλο μέρος των εποχικών υπαλλήλων του Δήμου Μεσσήνης θα ασχοληθεί με τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου. Προτείνεται να προσληφθούν 19 άτομα. Οι πέντε θα είναι εργάτες αποψίλωσης σε προγράμματα προληπτικής απομάκρυνσης βλάστησης και θα απασχοληθούν από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, επτά θα είναι οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων και επτά συνοδοί των πυροσβεστικών οχημάτων, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο διάστημα από 15 Ιουλίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει, όμως, πρόβλεψη και για την πρόσληψη ενός ναυαγοσώστη για την παραλία της Μπούκας, που θα απασχοληθεί στο διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου.
Μια καθαρίστρια προτείνεται να προσληφθεί για τις ανάγκες του 2ου Παιδικού Σταθμού για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, ενώ ζητείται η πρόσληψη κι ενός καταμετρητή υδρομέτρων από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να καταμετρηθούν τα υδρόμετρα των Δημοτικών Ενοτήτων.
Όσον αφορά στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κάμπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ.  Γκούζος, ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας,
καθώς δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η αντίστοιχη πρόσληψη και απαιτείται η έκτακτη πρόσληψη ενός ατόμου ως προσωπικό καθαριότητας για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου.

***  Επέστρεψε στο σπίτι της και βρήκε μέσα το διαρρήκτη…
      «Εφιαλτικές» στιγμές έζησε το βράδυ της Κυριακής γυναίκα στον οικισμό «Μύλοι» Κυπαρισσίας, όταν επιστρέφοντας στο σπίτι της βρήκε σε αυτό διαρρήκτη. Γύρω στις 11 το βράδυ η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της - οικία με ισόγειο και έναν όροφο -  από την επιχείρηση που λειτουργούν με την οικογένειά της εκτός πόλης Κυπαρισσίας. Τίποτα δεν έδειχνε ότι αυτό είχε παραβιαστεί. Η γυναίκα ανέβηκε στην εξωτερική σκάλα και άνοιξε την πόρτα, μπαίνοντας μέσα. Μόλις προχώρησε για να ανοίξει το φως, αντιλήφθηκε σε δωμάτιο θόρυβο και είδε στον τοίχο δέσμη φωτός από φακό. Ο δράστης είχε ακούσει τη γυναίκα και προσπαθούσε να βρει έξοδο διαφυγής. Δεν μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες για να τρέξει να φύγει, καθώς ήταν σφαλισμένες, ενώ στο χώρο μπροστά στην είσοδο ήταν η γυναίκα, τρομαγμένη αλλά δίχως να χάσει την ψυχραιμία της.
Ο δράστης κατάφερε να βγει από το σπίτι «σπάζοντας» πόρτα στη νότια πλευρά και χάθηκε μες στο σκοτάδι. Η γυναίκα κατέβηκε την εξωτερική σκάλα και ειδοποίησε το σύζυγό της, ενώ εκείνη την ώρα έφτανε στο σπίτι και ο γιος της. Σημειώνουμε πως στο ισόγειο διαμένουν οι γονείς του άντρα της γυναίκας, οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν την παραβίαση του επάνω σπιτιού.
Όπως διαπιστώθηκε, ο δράστης μπήκε στο σπίτι παραβιάζοντας παράθυρο υπνοδωματίου. Έψαξε όλους τους χώρους και από υπνοδωμάτιο αφαίρεσε χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 1800 ευρώ περίπου.
Για το συμβάν ενημερώθηκε το Α.Τ. Κυπαρισσίας και αστυνομικοί υπάλληλοι μετέβησαν με περιπολικό στο σπίτι που είχε παραβιαστεί, ενώ διενεργείται προανάκριση. Όπως όλα δείχνουν, ο δράστης ίσως είχε και συνεργό, που κρυμμένος στο σκοτάδι κρατούσε τσίλιες. Η παραβίαση της εν λόγω οικίας είναι η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα στους Μύλους Κυπαρισσίας και οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι, ενώ και στις τρεις περιπτώσεις η δράση των κακοποιών είναι πανομοιότυπη και η λεία τους κοσμήματα και χρυσαφικά. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το ριμέικ, το παρασκήνιο και ο Δήμαρχος
               ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠO ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Κ. ΜΑΡΓΕΛΗ
Παραμένει αδιευκρίνιστη η στάση του Β. Κοσμόπουλου, χωρίς να αποκλείεται η επανεμφάνισή του
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Το παρασκηνιακό θερμόμετρο τις προηγούμενες ημέρες, και αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση – μέσω συνέντευξης Τύπου- της υποψηφιότητας του δικηγόρου Κώστα Μαργέλη για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας, «χτύπησε κόκκινο».
Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή έγιναν δεκάδες συναντήσεις διαφόρων «κύκλων» ενδιαφερομένων και ο ίδιος αριθμός τηλεφωνημάτων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθούν. Σκοπός, η ανίχνευση των προθέσεων για τη στάση που θα κρατήσουν στην καινούργια υποψηφιότητα πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων και εκδότες τοπικού Τύπου.
Μάλιστα, η ανακοίνωση συζητήθηκε σ’ ένα πρώτο στάδιο και από κομματικά επιτελεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες διεργασίες φαίνεται να γίνονται στο χώρο του τοπικού ΠΑΣΟΚ – ό,τι, τέλος πάντων, έχει απομείνει από τον κομματικό του μηχανισμό. Εκεί, πολλά στελέχη φαίνεται να «γλυκοκοιτάζουν» την υποψηφιότητα Μαργέλη. Όμως, υπάρχουν και πολλοί που αντιτίθενται και σκέπτονται εναλλακτικές λύσεις. Θέτουν, δε, ως προϋπόθεση οι όποιες συζητήσεις να γίνουν με καθαρό τρόπο και σε καμία περίπτωση να μη μείνει στο περιθώριο ο συνδυασμός της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας».
Προβληματισμός εμφανίζεται να υπάρχει και στο χώρο της ΔΗΜΑΡ, όσο και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση Μαργέλη. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Γι’ αυτό, είτε θα προτιμήσουν άλλο πρόσωπο είτε θα βγουν στο δρόμο για καθαρά κομματικές υποψηφιότητες.
Βέβαια, κάποια στελέχη, ιδιαίτερα, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχονται για τον τρόπο που θα ενεργήσουν. Πάντως, «ευχή» τους θα ήταν να πειστεί, τελικά, ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης», Βασίλης Κοσμόπουλος, να δοκιμάσει και πάλι μια νέα υποψηφιότητα, αφού η απήχησή του στην τοπική κοινωνία εξακολουθεί να είναι σημαντική, ενώ η προσωπικότητά του μπορεί να παίξει άνετα το ρόλο της απάντησης των ευρύτερων δυνάμεων του πάλαι ποτέ «δημοκρατικού τόξου» στα τοπικά τεκταινόμενα.
Ο ίδιος, βέβαια, αυτή την περίοδο προτιμά να σιωπά ή, καλύτερα, να ακούει. Πάντως, δεν αποκλείεται να τον δούμε να επανακάμπτει στα δημοτικά πράγματα.
Στον αντίποδα, υπάρχει ανοικτό ακόμα και το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μέχρι πρόσφατα έπαιζε έντονα το σενάριο της παράτασης της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών μέχρι το 2015, όμως μοιάζει να απομακρύνεται. Το κόμμα που πιέζει περισσότερο για την παράταση είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Ν.Δ. και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας απόφασης. Ο νόμος Ραγκούση έχει ψηφιστεί και οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές και όχι από αυτές του 2014, όπως προβλέπεται. Η μόνη περίπτωση που εξετάζεται είναι μια παράταση κάποιων μηνών, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφραστεί κατηγορηματικά εναντίον της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

***  Συμφωνία για τη λειτουργία της παραλίας
              Συνάντηση με επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης είχε  και πάλι χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σχετικά με τη λειτουργία της παραλίας κατόπιν των νέων ρυθμίσεων που επήλθαν με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η συνάντηση, σε κατάστημα της οδού Ναυαρίνου, έγινε σε συνέχεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο, την Παρασκευή  17 Μαΐου.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι επαγγελματίες που θα χρησιμοποιούν τμήμα του αιγιαλού (πλην χερσαίας ζώνης λιμένος, η οποία όσον αφορά στην Καλαμάτα σταματά στο κατάστημα “Roma Pizza”) αποκτούν φέτος τη δυνατότητα τοποθέτησης κινητών στοιχείων επί του εδάφους, όπως εμποτισμένο ξύλο πάνω σε ξύλινα δοκάρια κ.λπ.
Ο Δήμος - όπως τόνισε ο δήμαρχος - προτίθεται να βοηθήσει τους επαγγελματίες, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με τον τρόπο που προαναφέρθηκε ένα χώρο ικανό για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Το αντίτιμο εκ μέρους των επαγγελματιών προσδιορίστηκε σε 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, είτε χρησιμοποιούν το χώρο για τραπεζοκαθίσματα είτε για ξαπλώστρες, και θα εφαρμόζεται μόνο για το 50% της παραχωρούμενης επιφάνειας. «Πρόκειται για γενναία μείωση της τάξεως του 50%, που γίνεται για να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες», ανέφερε ο δήμαρχος σε δηλώσεις του.
Αποφασίσθηκε, ακόμη, η χορήγηση αδειών χρήσεως και για τη χειμερινή περίοδο, για το διάστημα μετά την 1/1/2014, καθώς υπάρχουν καταστήματα που δραστηριοποιούνται και το χειμώνα.
Στη συνάντηση, οι επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης ανέλαβαν την υποχρέωση φροντίδας για την καθαριότητα και το πράσινο στην περιοχή τους, σε συνεργασία με το Δήμο. Οι νέες ρυθμίσεις πρόκειται να εισαχθούν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη.
Επισημαίνεται πως για τα καταστήματα που υπάγονται σήμερα στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας ο δήμαρχος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Δήμος θα συζητήσει με τους επαγγελματίες, όταν η περιοχή από το λιμάνι μέχρι τα Βραχάκια περάσει στην ευθύνη του. Τότε, θα υπάρξει συνεννόηση για ζητήματα κατασκευών επί του αιγιαλού και σχετικά με την ενοποίηση τελών.

***  Το βαπόρι από την Περσία...πιάστηκε στην Κορινθία
           Μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, συνελήφθησαν σε τρείς περιπτώσεις, χθες , στο Μαρούσι και την Πεύκη Αττικής, έξι άτομα ηλικίας 17, 17, 17, 21, 31 και 26 ετών αντίστοιχα, για παράβαση της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
  Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, στο Μαρούσι Αττικής, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, βρήκαν συνολικά στην κατοχή των 17χρονων και κατάσχεσαν ποσότητα κάνναβης, βάρους -1.160- γραμμαρίων. Επιπλέον, ο ένας από τους τρεις, προέβαλε αντίσταση κατά την σύλληψη του.
  Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα, στην Πεύκη Αττικής, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του 21χρονου, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
   Ποσότητα κάνναβης σε συσκευασίες, βάρους -426- γραμμαρίων.
  • Μία ηλεκτρονική ζυγαριά.
  • Ένα κινητό τηλέφωνο.
 Μετά από έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί σε οικία όπου διέμεναν ο 31χρονος με τον 26χρονο, στην τρίτη περίπτωση, βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:
   Ποσότητα κάνναβης σε συσκευασίες, βάρους -1.417- γραμμαρίων.
  • Μία  ηλεκτρονική ζυγαριά.
  • Δύο  κινητά τηλέφωνα.
 Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.
 
*** Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό στη διασταύρωση Αύρας & Κρήτης (Φωτογραφίες)
       
  
  Τροχαίο σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Αύρας & Κρήτης, λίγα λεπτά μετά τις 8  με ένα τραυματία, ο οποίος μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συγκρούστηκαν μια μηχανή με αυτοκίνητο και ως αποτέλεσμα ήταν ο οδηγός της μηχανής να τραυματιστεί στο κεφάλι. -
 
*** Πέθανε ο Τόμας Πρωτόπαπας
           Πριν λίγο έφυγε από τη ζωή ο ηθοποίος Τόμας Πρωτόπαπας,όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικος σταθμός Star.
Ο άτυχος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.
 
***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Μεσσηνίας
      Στις περιοχές των δ.δ. Φαλάνθης, Καπλανίου, Ζιζανίου  και Βλασαίικων, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες, θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη, από τις 8.30 έως τις 14.30.
Την ίδια ημέρα θα γίνει διακοπή και στις περιοχές του πρώην Δήμου Μεθώνης και τ ων δ.δ. Ακριτοχωρίου, Υάμειας και Τσαπίου, από 8.30 έως 9.00 και από 14.00 έως 14.30.

***  Προφυλακίσθηκε ο 20χρονος Αλβανός για τις κλοπές στο Μελιγαλά
             Στην ανακρίτρια απολογήθηκε χθες ο 20χρονος Αλβανός που συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου μαζί με 29χρονο ομοεθνή του για σωρεία κλοπών στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά από τις αρχές του χρόνου.
Μετά την απολογία του, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίσθηκε.
Ο δεύτερος δράστης, ο 29χρονος, έχει ζητήσει προθεσμία και θα απολογηθεί στην ανακρίτρια αύριο Τετάρτη.
Αμφότεροι οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα την Κυριακή.
  Συνελήφθησαν
Τις υποθέσεις εξιχνίασε το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά και συγκεκριμένα: μία ληστεία, έντεκα κλοπές, καθώς και μία απόπειρα κλοπής σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μελιγαλά και την Ανθούσα του Δήμου Οιχαλίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Μελιγαλά συνελήφθησαν ο 29χρονος και ο 20χρονος κατηγορούμενοι για κλοπή, ενώ επιπλέον κατηγορούνται για παράβαση των νομοθεσιών για όπλα και ναρκωτικά.
Οι δύο νεαροί αφαίρεσαν από τις 16/5 το απόγευμα έως και το Σάββατο το πρωί, από δύο σπίτια στην Ανθούσα, ιδιοκτησίας ημεδαπών, χρυσαφικά, εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές.
Μετά από επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Μελιγαλά, οι δύο δράστες εντοπίστηκαν, ο ένας στον Μελιγαλά και ο άλλος στην Ανθούσα.
  Κλοπές
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι οι δύο δράστες είχαν διαπράξει τις εξής ληστείες,  διαρρήξεις και κλοπές (όπως και μια απόπειρα κλοπής) στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά:
-Την 11η/4/2013 το βράδυ, στο Κεφαλληνού, μπήκαν σε οικία ομοεθνούς τους και με τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν χρήματα.
-Την 30ή/1/2013 το πρωί, στην Ανθούσα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν εργαλεία και είδη ρουχισμού.
-Την 3η/2/2013 το απόγευμα, στην Ανθούσα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν 1 κυνηγητικό όπλο.
-Την 30ή/3/2013 το απόγευμα, στο Μελιγαλά, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά, χρήματα και μία ηλεκτρονική συσκευή.
-Από 29/3/2013 έως και 5/4/2013, στην Ανθούσα, διέρρηξαν βοηθητικό χώρο οικίας ημεδαπής και αφαίρεσαν εργαλεία.
-Την 15η/4/2013 το βράδυ, στο Μελιγαλά, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα.
-Τη 18η/4/2013 το βράδυ, στο Μελιγαλά, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά.
-Την 27/4/2013 το βράδυ, στο Μελιγαλά, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα.
-Το χρονικό διάστημα από 13/5/2013 έως και 18/5/2013, στην Ανθούσα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν μία ηλεκτρονική συσκευή.
-Το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως και 18/5/2013, στην Ανθούσα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν εργαλεία και διάφορα αντικείμενα.
-Την 15η/4/2013 το βράδυ, στο Μελιγαλά, διέρρηξαν οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι.
Συνολικά από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, εργαλεία, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και είδη ρουχισμού, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 12.500 ευρώ.
Κατά τις έρευνες που έγιναν οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν: Ένα αεροβόλο όπλο, ένα μαχαίρι με λάμα 20 εκατοστών, 88 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 6 δισκία, που εμπίπτουν στην νομοθεσία για τα ναρκωτικά, διαρρηκτικά εργαλεία και μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αμφότεροι διέμεναν παράνομα στη χώρα, ενώ σε βάρος του 29χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά, ενώ ερευνάται τυχόν συμμετοχή τους σε άλλα παρόμοια αδικήματα. Β.Β.

***  Την πρόσληψη δύο δικηγόρων επιθυμεί ο Δήμος Μεσσήνης
               Δύο δικηγόρους με πάγια μηνιαία αντιμισθία και σχέση έμμισθης εντολής προτίθεται να προσλάβει ο Δήμος Μεσσήνης. Για την πρόσληψή τους θα συζητήσει στη μεθαυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δύο νομικοί που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι δικηγόροι παρ’ εφέταις, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Η επιλογή θα γίνει από πενταμελή επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα συμμετέχουν τρεις δικηγόροι, με τον έναν από αυτούς να έχει δεκαπενταετή υπηρεσία. Ορίζονται από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας κι έναν εκπρόσωπο του Δήμου Μεσσήνης.
Στο Δήμο υπήρχε μέχρι πρότινος δικηγόρος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει κενή, ενώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εισήγηση, είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμη δικηγόρου.  Χ.Χ.     

***  Απόφαση για ρύθμιση ώστε να πληρώσουν οι οφειλέτες προσπαθεί η ΔΕΥΑ Μεσσήνης
             Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
  Στην απόφαση να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών που υπάρχουν προχώρησε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσήνης, αλλά προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει την Πέμπτη.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ, οι διακανονισμοί για τα χρέη από οφειλές ύδρευσης θα έχουν ως εξής:
-Μέχρι 150 ευρώ να είναι εισπρακτέο.
-Από 150 ευρώ και πάνω έως 500, θα αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων, θα δίνεται προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε 6 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
-Από 500 ευρώ και πάνω έως 1.000, θα αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων, θα δίνεται προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε
12 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
-Από 1.000 ευρώ και πάνω έως 2.000 ευρώ, θα αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων, θα δίνεται προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε
18 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
-Από 2.000 ευρώ και πάνω, έως 5.000 ευρώ, θα αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων, θα δίνεται προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε
36 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
-Από 5.000 ευρώ και άνω, θα αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων, θα δίνεται προκαταβολή 20% και το υπόλοιπο σε 48 μηνιαίες άτοκες δόσεις.
Σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης θα αφαιρείται το 80% των προσαυξήσεων (πλήρης εξόφληση νοείται και μέχρι τρεις μηνιαίες άτοκες δόσεις).
Οι παραπάνω διακανονισμοί θα ισχύουν χωρίς παρέκκλιση. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής δεν πληρώσει δύο δόσεις, ο διακανονισμός θα παύει να ισχύει και η παροχή νερού θα διακόπτεται αμέσως χωρίς καμία ειδοποίηση. Στη συνέχεια, για να γίνει επανασύνδεση, θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της οφειλής συν την επανασύνδεση. Ο διακανονισμός θα ισχύσει για τρεις μήνες από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε όσους καταναλωτές δεν ανταποκριθούν στο διακανονισμό εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, η
ΔΕΥΑΜ θα προβεί στη διακοπή της παροχής τους χωρίς καμία ειδοποίηση.
Με την πρόταση διαφώνησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αρτ. Φανός, ο οποίος ψήφισε τη μείωση προσαυξήσεων 100% στην περίπτωση πλήρους εξόφλησης. 

***  Ολοκλήρωση της γέφυρας του περιμετρικού εν μέσω διαμαρτυριών
              ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ ΖΩΝΗΣ
 Διαμαρτυρίες για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στον Περιμετρικό
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Ο καθορισμός τιμής ζώνης για τις εκτάσεις που συμπληρωματικά θα απαλλοτριωθούν για το παράπλευρο δίκτυο του περιμετρικού της Καλαμάτας συζητήθηκε χθες στο Πολιτικό Δικαστήριο Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, αφορά στην περιοχή από τα Λέικα έως την απόληξη του δρόμου στη Λακωνικής.
Το δικαστήριο άκουσε τις δύο πλευρές, του Δημοσίου και των θιγόμενων ιδιοκτητών, και στο άμεσο μέλλον θα ανακοινώσει την απόφασή του.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η τύχη του έργου, στο σύνολό του, καθώς συζητείται η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει δύο ιδιοκτήτες. Μάλιστα, το Δημόσιο έχει θέσει το θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  Απαλλοτριώσεις
Στην αρχή της διαδικασίας, ο δικηγόρος και θιγόμενος ιδιοκτήτης, Βασίλης Δημαρέσης, δήλωσε προς το δικαστήριο ότι προσβάλλει, ως ψευδείς βεβαιώσεις με δόλο, τις εκτιμήσεις των δύο ορκωτών εκτιμητών, σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό ως ελαιοπερίβολα και ως προς την αξία τους. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της διαδικασίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να έχει υπολογισθεί αξία ακινήτου πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και οι εκτιμητές να δίνουν 41.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, κατέθεσε ως μάρτυρας του Δημοσίου υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης. Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας και των δικηγόρων, είπε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επέβαλε να συμπληρωθούν οι απαλλοτριώσεις με κάποια κομμάτια, ώστε να κατασκευασθεί παράπλευρο δίκτυο για να εξυπηρετούνται κτήματα που έχουν και τώρα πρόσβαση.
  Έχει σταματήσει ο έργο
Οι ιδιοκτήτες οι εκτάσεις των οποίων απαλλοτριώνονται είναι 177 και, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, περίπου οι 130 πληρώθηκαν και έχουν παραδώσει τα ακίνητα, ενώ οι υπόλοιποι δεν τα παραδίδουν για διάφορους λόγους. Επίσης, τόνισε ότι, επειδή οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλές και το υπουργείο δεν επιθυμεί να αδικηθεί κανείς, ζήτησε από τους ορκωτούς εκτιμητές να συντάξουν έκθεση, όπου έχουν υπολογισθεί τιμές με την εμπορική αξία.
Τέλος, είπε ότι τα έργα αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει και εάν άμεσα δεν ξεκινήσουν τα μηχανήματα να δουλεύουν, μπορεί ο εργολάβος να φύγει και αυτό να έχει κόστος για το Δημόσιο ακόμα και 3 εκατ. ευρώ.
Ακολούθως, κατέθεσαν θιγόμενοι ιδιοκτήτες. Μεταξύ άλλων, είπαν ότι οι τιμές που έχουν δώσει οι ορκωτοί εκτιμητές είναι μικρότερες κατά 50% της πραγματικής αξίας. Μάλιστα, ένας εκ των ιδιοκτητών,  ο κ. Γ. Μπένος, τόνισε πως δεν πρόκειται για συμπληρωματική αλλά για νέα χάραξη, και χαρακτήρισε «τερτίπι» την επίκληση του κατεπείγοντος.
Ολοκληρώνεται ο νότιος κλάδος
 Προς ολοκλήρωση βαίνει ο νότιος (δεξιός, με κατεύθυνση προς Μάνη) κλάδος της μεγάλης γέφυρας, μήκους άνω των 360 μέτρων, του περιφερειακού της Καλαμάτας, στο Νέδοντα.
Η κατασκευή της γέφυρας, που προχωρεί απρόσκοπτα, γίνεται με τη μέθοδο της προβολοδόμησης και για το βόρειο κλάδο έχουν κατασκευαστεί τα μεσόβαθρα και απομένει ο φορέας. Όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση και των δύο κλάδων της γέφυρας αναμένεται στα τέλη του 2013.
Σημειώνεται ότι έχουν εκδοθεί, αφενός, η απόφαση για αποβολή ιδιοκτητών στην περιοχή του Αντικαλάμου, ώστε να ολοκληρωθεί η άνω διάβαση μέσω της οποίας θα περνά ο αυτοκινητόδρομος δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ και, αφετέρου, η απόφαση για κατάχωση αρχαιοτήτων πλησίον αυτού του υποσταθμού. Η κοινοπραξία εργάζεται στα σημεία του περιφερειακού που της έχει παραχωρηθεί το έδαφος. 

***  «Τσουνάμι» αντιδράσεων για το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τις "Θίνες" Κυπαρισσίας
              Του Ηλία Γιαννόπουλου
 «Τσουνάμι» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Τριφυλία το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας», που το «Θ» έφερε στη δημοσιότητα και σε αυτό περιλαμβάνονται απαγορεύσεις δόμησης, μέτρα - σοκ και αυστηροί περιορισμοί από τη Νέδα έως την Κυπαρισσία, στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή. Δημοτικοί σύμβουλοι Αυλώνος και Κυπαρισσίας, Τοπικά Συμβούλια, σύλλογοι και φορείς εκφράζουν τη σθεναρή αντίθεσή τους στην υπογραφή και υλοποίηση του εν λόγω Σχεδίου, ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας απέστειλε χθες εξαιρετικά επείγουσα επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ. Σε αυτή αναφέρεται στο Σχέδιο Υ.Α. που είδε το φως της δημοσιότητας και επαναδιατυπώνει το αίτημα του Δήμου: «Να μας γνωστοποιήσετε επίσημα το Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πριν από την υπογραφή της, προκειμένου να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας».
Με το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός χρήσεων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής “Θίνες Κυπαρισσίας”, με κωδικό  GR 2550005 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 των Δήμων Αυλώνα και Κυπαρισσίας» θεσπίζονται τα όρια της Περιοχής Προστασίας (Οικοανάπτυξης) «Φυσικό Πάρκο Ν. Κυπαρισσιακού κόλπου». Εντός της Περιοχής Προστασίας οριοθετούνται τρεις επιμέρους ζώνες: α) Περιοχή Ήπιας Οικιστικής Ανάπτυξης (Ζώνη ΙΙα), Περιοχή Ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ζώνη ΙΙβ) και Περιοχή Ήπιας Βιοτεχνικής Ανάπτυξης Γεωργικού Τομέα (Ζώνη ΙΙγ). Εντός της Περιοχής Προστασίας οριοθετείται Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι) - χερσαία έκταση με την ονομασία «Παράκτια περιοχή Βουνάκι - Αγιαννάκη - Ελαία».
Στο Σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη και η «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου», που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-NATURE No B4-3200/98/442 (Μάρτιος 2002) από το Σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ», σχέδιο της οποίας είχε συζητηθεί το 2002 στο Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και είχε ομόφωνα απορριφθεί!
Η επιστολή του δημάρχου Τριφυλίας έχει ως εξής: «Κύριε υπουργέ, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε ότι περιήλθε σε γνώση μας “Σχέδιο Υπουργικής σας Απόφασης”, αγνώστου πατρότητας και προέλευσης, “περί χρήσεων και περιορισμών δόμησης για την προστασία χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων της περιοχής Θίνες Κυπαρισσίας με κωδικό GR2550005 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA  2000 των Δήμων Αυλώνας και Κυπαρισσίας” (Οι Δήμοι, βέβαια, αυτοί δεν υφίστανται πλέον, αλλά είναι συνιστώσες του νέου καλλικράτειου Δήμου Τριφυλίας). Το “Σχέδιο” αυτό, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο (στο βαθμό που έχει βάση και εγκυρότητα), ουσιαστικά διαμορφώνει ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της συγκεκριμένης περιοχής, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση, ερήμην του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται δια των φορέων της. Επί της ουσίας, το “Σχέδιο” αυτό βρίσκεται σε πλήρη απόκλιση από το ΣΧΟΑΠ του τέως Δήμου Αυλώνος, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισής του, αλλά και από το πλαίσιο που έχει θέσει ο Δήμος μας, καθώς περιλαμβάνει ακραίες ρυθμίσεις. Σε κάποια σημεία του φθάνει ως την πλήρη απαγόρευση της δόμησης, ενδεχόμενο που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής.
Κύριε υπουργέ, από την πρώτη κιόλας στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή του καλλικράτειου Δήμου Τριφυλίας (συνιστώσες του οποίου αποτελούν οι τέως Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνας) προσέγγισε το ζήτημα με καθαρό και σαφή τρόπο:
-Ευαισθησία στο περιβάλλον και στην ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος (κυρίως στη προστασία της χελώνας caretta- caretta).
-Κατανόηση στην απαίτηση των συμπολιτών μας να μη νοιώθουν “εξοβελισταίοι” από τις περιουσίες τους.
-Προοπτική αξιοποίησης της πανέμορφης αυτής περιοχής με ήπιας μορφής ανάπτυξη, στη βάση σαφούς θεσμικού πλαισίου διαχείρισης.
Τις θέσεις μας αυτές αναπτύξαμε και στην πρόσφατη (25 Απριλίου 2013) υψηλού επιπέδου σύσκεψη που έγινε στην έδρα του Δήμου μας και στις θέσεις αυτές (ανεξάρτητα από το ζήτημα που έχει εγερθεί για τις επί μέρους δραστηριότητες συγκεκριμένου ιδιώτη στην περιοχή) στοιχίζεται και η τελευταία (15 Μαΐου 2013) ομόφωνη απόφαση- πλαίσιο του Δημοτικού μας Συμβουλίου:
-Όχι στην ερημοποίηση της περιοχής.
-Ναι σε μορφές ήπιας ανάπτυξης.
-Να θεσπισθεί σαφές κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος.
-Το θεσμικό πλαίσιο μέτρων που θα θεσπισθεί με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση δε θα εξαντλείται σε “καθολική απαγόρευση” και δε θα οδηγεί σε ακύρωση ή αναστολή κάθε αγροτικής, επαγγελματικής ή οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και κάθε δραστηριότητας στη χρήση αιγιαλού και παραλίας, εφόσον οι δραστηριότητες αυτές ασκούνται εντός του νομικού πλαισίου που θα θεσπισθεί.
Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ότι μετά τις καταγγελίες της ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ και την Αιτιολογημένη Γνώμη της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ζήτημα είναι πιεστικό. Έχουμε εκφράσει τη βούλησή μας να συνεργαστούμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για την αντιμετώπισή του. Γι' αυτό και στο υπ’ αρ. πρωτ. 7352/08.04.2013 έγγραφό μας προς εσάς υποβάλλαμε το αίτημα πριν από την έκδοση οποιασδήποτε κανονιστικής πράξης για την περιοχή να μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τις συγκεκριμένες απόψεις και παρατηρήσεις μας. Αυτό, άλλωστε, ήταν και ένα από τα σημεία στα οποία καταλήξαμε στην προαναφερθείσα σύσκεψη. Δηλαδή, ότι το σχέδιο που θα συντάξει η επιτροπή που έχετε ορίσει με την υπ' αρ. πρωτ. 509/04.03.2013 απόφασή σας θα τεθεί υπόψη μας, ώστε να συμβάλλουμε με τις δικές μας παρατηρήσεις. Ήδη μετά τη “διαρροή” του εν λόγω “σχεδίου” το αίτημά μας γίνεται επιτακτικό και σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε επίσημα το Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πριν από την υπογραφή της, προκειμένου να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας».
Στο ΥΠΕΚΑ, γύρω από το θέμα αυτό, του Σχεδίου Υ.Α., επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ: Σε τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου με το γραφείο του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ τον πληροφόρησαν ότι δεν έχουν Σχέδιο Υ.Α. Την ίδια στιγμή πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ φέρεται να αναφέρουν πως υπάρχει έτοιμο το Σχέδιο Υ.Α. Μάλιστα, στο ΥΠΕΚΑ φέρεται να υπάρχουν διαφορετικές και αλληλοσυγρκουόμενες απόψεις - πολιτικές θέσεις για την προστασία της περιοχής και τα μέτρα που θα ληφθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως με απόφαση - στις 4 Μαρτίου 2013- του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη συστάθηκε «Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας».
Αντικείμενο της Επιτροπής είναι η προώθηση των δράσεων προστασίας της περιοχής που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ.Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή).
Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο της Επιτροπής περιλαμβάνεται η θέσπιση του νομικού πλαισίου και διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011 της περιοχής Natura 2000, που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή), η συνολική παρακολούθηση και ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμοδίων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση οχλήσεων και πιέσεων και για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής. Στο ΥΠΕΚΑ, λοιπόν, φέρεται να υπάρχουν άλλοι που θέλουν τάχιστα να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση Προστασίας, σύμφωνα με το Σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας και λαμβάνει υπόψη του την «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου» που εκπόνησε ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ άλλοι προτάσσουν τη θέσπιση του νομικού πλαισίου και της διαχείρισης της περιοχής με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ στις 4 Μαρτίου και σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά από τη σύσκεψη στις 25 Απριλίου στην Κυπαρισσία, οι προτάσεις της Επιτροπής δε θα περιλαμβάνουν γενικευμένες απαγορεύσεις, πολύ αυστηρά μέτρα και περιορισμούς!
Σημειώνουμε, επίσης, πως το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που είδε το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων προστασίας και διαχείρισης της περιοχής που στελέχη του ΥΠΕΚΑ προωθούν για υπογραφή από τον αναπληρωτή Υπουργό, ενώ άμεσα αναμένεται η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών σε τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, για το ακριβές περιεχόμενος της οποίας, ωστόσο, από το ΥΠΕΚΑ δεν ενημερώνουν το Δήμο Τριφυλίας. 

***  Βραβεύτηκαν 6 μαθητές στο 2ο Διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας»
      Ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο η γιορτή των Βιβλιοδρομιών και ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός  Διαγωνισμός «Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας» στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Μεσσηνίας.
Για περισσότερες από 3 ώρες τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν με διάφορα διαδραστικά παιχνίδια και εκθέματα, ενώ φιλοξενήθηκαν δύο άνθρωποι από το χώρο του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, που δίνουν ζωή γεμίζοντας με γράμματα, ιστορίες και εικόνες τα παιδικά βιβλία. Ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης με τον εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα συνομίλησαν με όλα τα παιδιά και τους έδωσαν πολλά ερεθίσματα σκέψεων πάνω στη συγγραφή βιβλίων και την τέχνη της εικονογράφησης.
Παράλληλα, μια θεατρική παρουσίαση του βιβλίου «Το κάτι άλλο», πλαισιωμένη από τον αγαπημένο σκηνοθέτη Γιάννη Καλατζόπουλο και την εμψυχώτρια Άντζυ Μπούρα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μικρότερα παιδιά. Αφού παρακολούθησαν με χαρά την παρουσίαση, έπαιξαν πολλά κινητικά παιχνίδια με τη βοήθεια του Τάσου Ψυχογυιόπουλου.
Όσο για την ώρα του κρυμμένου θησαυρού, οι ομάδες χωρίστηκαν, οι αποστολές εξετελέσθησαν με επιτυχία και η πιο γρήγορη, έξυπνη και δραστήρια, τον βρήκε.
Στο τέλος της γιορτής βραβεύτηκαν 6 μαθητές από το 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Σοφία Φίλντιση-Το δέντρο της Σοφίας», ενώ δόθηκαν έπαινοι σε έργα που ξεχώρισαν. Οι δε συμμετοχές  μαθητών με κείμενα και ζωγραφική από όλη την Ελλάδα ξεπέρασαν τις 400.
Τέλος, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τη νικήτρια της Δ’ τάξης του Τοσίτσειου Δημοτικού Εκάλης, Κατερίνα Δόξα και το μαθητή Νίκο Μαστοράκο της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Λακωνίας. Τα παιδιά έλαβαν τους επαίνους και τα δώρα τους από το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου.

***Από τη σιωπή και την εγκατάλειψη…στο προσκήνιο
           
Για περισσότερα από 600 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης φιλοξενούσε πολιτιστικές αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις.  Έπειτα από σιωπή και εγκατάλειψη χιλιάδων χρόνων ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό, το φετινό καλοκαίρι, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Χαρακτηριστικό της ιστορίας του είναι το γεγονός ότι οι Βυζαντινοί κάτοικοι της περιοχής αποξήλωσαν πολλά από τα καθίσματα του μνημείου για να τα χρησιμοποιήσουν ως οικοδομικό υλικό σε ναούς και κατοικίες.
«Όταν ξεκινήσαμε τις ανασκαφές μάς έπιασε απογοήτευση. Το θέατρο ήταν ανύπαρκτο, υπήρχαν μόνο κάποιες πεζούλες και γύρω ελαιώνες, οι οποίοι αγοράστηκαν. Οι επιχώσεις στην ορχήστρα και το κοίλο ήταν τεράστιες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας και «ψυχή» των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης. Α.Π. 
 
*** Η αποστολή του Σαμαρά στην Κίνα και τα κινέζικα μάρμαρα της πλατείας…
    Και όμως, ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την εθνική αποστολή στην Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων, είχε μαζί του ένα μεγάλο σύμμαχο… Είχε τον Παναγιώτη Νίκα, το δήμαρχο Καλαμάτας.
Εκείνο που δε γνωρίζουμε, όμως, είναι πόσο ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός αξιοποίησε τη βοήθεια του συμπατριώτη του δημάρχου Καλαμάτας.
Εξηγούμαι: Όταν ζητάς από κάποιον κάτι, πρέπει να έχεις να προσφέρεις ένα αντάλλαγμα.
Ε, λοιπόν, ο Παναγιώτης Νίκας είχε φροντίσει από καιρό γι’ αυτό. Έφτιαξε τη λεγόμενη νέα κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με κινέζικα μάρμαρα. Να, λοιπόν, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Κινέζους. «Εμείς μέχρι και πλακάκια για τις αναπλάσεις στις πόλεις της περιφέρειας της χώρας μας αγοράζουμε από εσάς, δεν μπορείτε κι εσείς να αγοράσετε λίγο λαδάκι από εμάς;», θα μπορούσε να είναι μια αναφορά του Αντώνη Σαμαρά.
Επειδή, δε, η Δημοτική Αρχή «μερακλώνει» με τις αναπλάσεις, υπάρχουν περιθώρια αγοράς αμέτρητων ακόμη ποσοτήτων κινέζικων μαρμάρων για τα δάπεδα. Να, αύριο ξεκινά το έργο διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου της Φαρών. Πόσα στρέμματα πλακάκια θα χρειαστεί; Μεθαύριο ξεκινά η άλλη ανάπλαση, στο πεζοδρόμιο της παλιάς αστυνομίας, ακολουθεί ανάπλαση στην περιοχή του Μεγάρου Χορού, στην πλατεία της Ανάστασης στην Παραλία, στη Νέδοντος, στον προλιμένα…
Μιλάμε, δηλαδή, για αμέτρητα στρέμματα που πρέπει να στρωθούν με πλακάκια, που, αν αγοραστούν από την Κίνα, όπως συνέβη με την κεντρική πλατεία, τότε οι Κινέζοι θα τρίβουν τα χέρια τους για τη δουλειά που τους έπεσε.
Ε, λοιπόν, δεν μπορούν και αυτοί να αγοράσουν λίγο περισσότερο λάδι από τη Μεσσηνία;
Στην Κίνα ο Σαμαράς είχε τετ α τετ με τον Δράκο, άκουσα στο ραδιόφωνο, και αναρωτήθηκα τι δουλειά είχε εκεί και ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας. Τελικά, εννοούσαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη, το «δράκο» του ελληνικού μπάσκετ, που έχει αναλάβει προπονητής της κινεζικής εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, λοιπόν, μαθαίνει στους Κινέζους καλαθοσφαιριστές τον αιφνιδιασμό. Καλό θα ήταν, όμως, όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, να περάσει για λίγο και από την Καλαμάτα, προκειμένου να μάθει ορισμένους που ασχολούνται με τα κοινά πώς να μην αιφνιδιάζονται.
Εδώ και χρόνια ακούγεται στην Καλαμάτα ότι ο Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, είναι από τα πρόσωπα που μελλοντικά θα παίξουν πολιτικό ρόλο, ότι υπάρχουν φίλοι του που τον παρακινούν να ασχοληθεί με το Δήμο Καλαμάτας, ότι και εκείνος «ψάχνεται», είτε για τη Βουλή είτε για το Δήμο κ.ά.
Ενώ όλοι έβλεπαν ότι «κάτι ψήνεται», προχθές που ο Κώστας Μαργέλης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Καλαμάτας, οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν!
Μόνο ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, της ΔΗΜΑΡ, αντέδρασε ψύχραιμα, έβαλε κάτω τα πράγματα, τα μελέτησε και διαπίστωσε ότι είναι ευκαιρία για το λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο να επανέλθει δυναμικά στο Δήμο Καλαμάτας. Ευκαιρία, γιατί ο λεγόμενος κεντροδεξιός χώρος με δύο υποψηφιότητες, του Παναγιώτη Νίκα και του Κώστα Μαργέλη, κόβεται στα δύο. Εκτός αν ο Κώστας Μαργέλης επιβεβαιώσει αυτά που λέει και δούμε να τον πλαισιώνουν πρόσωπα από όλους τους χώρους, κάτι που έχει καταφέρει στο Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και σε διάφορες κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, λοιπόν, έχει ξεκινήσει επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βρεθεί ένα πρόσωπο από τον κεντροαριστερό χώρο που θα μπορεί να αντλήσει ψήφους και από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θελήσει να υποστηρίξει και αυτό τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Και ως το ιδανικότερο πρόσωπο παρουσιάζεται ο Βασίλης Κοσμόπουλος, που όμως πρέπει να ζυγίσει καλά τα πράγματα.
Λένε πολλοί ότι στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο σημερινός δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που από τα πολύ ψηλά ενδεχομένως να κινδυνεύσει να βρεθεί στα… αζήτητα. Όμως, ο Παναγιώτης Νίκας τη διαδρομή του την έχει κάνει, ιστορία έγραψε με τη θριαμβευτική επανεκλογή του και θα μπορούσε να «χωνέψει» μια τέτοια εξέλιξη.
Άρα, στην πιο δύσκολη θέση, τελικά, φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει να επιλέξει εάν θα κατεβάσει ένα παραταξιακό, έστω πλατύ, ψηφοδέλτιο, ώστε να μετρήσει τις δυνάμεις του, ή θα στηρίξει ανεξάρτητο συνδυασμό, στον οποίο, όμως, θα βρίσκονται άτομα που απηχούν, με πάθος μάλιστα, μνημονιακές θέσεις…
Μια ακόμη συζήτηση γεμάτη ένταση έγινε για τα σκουπίδια, το Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας, τη Μονάδα Λιπασματοποίησης στο Ασπρόχωμα. Μια συζήτηση γεμάτη υποκρισία από τους αιρετούς, που τα φόρτωσαν και πάλι σε όλους τους άλλους και, πρώτα απ’ όλα, στο κράτος. Δεν καταλαβαίνω, όμως, το κράτος εδώ στην Πελοπόννησο είναι άλλο από το κράτος στη Μακεδονία, όπου το πρόβλημα έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό; Ή μήπως εκεί οι αιρετοί είναι πιο υπεύθυνοι;
Καραμαχίλης
 
*** Ριμέικ         
του Δημήτρη Γιατράκου
Τελικά, τις πταίει; Το «Θάρρος» που ρώτησε τον κ. Μαργέλη αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ή ο κ. Μαργέλης που βιάστηκε να απαντήσει, με αποτέλεσμα η κουρελού που είχε αρχίσει να υφαίνεται στο παρασκήνιο να δει ένα χρόνο- τουλάχιστον- πριν από τις δημοτικές εκλογές το φως της δημοσιότητας.
Γιατί το «Θ» δε ρώτησε τυχαία, εξ ου και η άμεσα καταφατική απάντηση του κ. Μαργέλη. Σαν να ήταν έτοιμος από καιρό φάνηκε. Και τελικά ήταν. Το χρίσμα που δημοσίως αποποιήθηκε το είχε πάρει. Όχι, βέβαια, από κάποιο κόμμα της πολιτικής σκηνής ή δημοτικής παράταξης, αλλά από από-κομμα παλαιοκομματικής νοοτροπίας, που θεωρεί πως έχει μερίδιο εξουσίας στην πόλη. Υπό τις ευλογίες του, λοιπόν, ο πολυπράγμων πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας «τσίμπησε» στην ερώτηση του «Θ» και έβγαλε στον αέρα αυτά που σέρνονταν στο παρασκήνιο. Στην ουσία, η κίνηση Μαργέλη, αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κινηματογραφική ορολογία, δεν αποτελεί παρά το ριμέικ δύο εκλογικών αναμετρήσεων στο Δήμο Καλαμάτας, εξαιρουμένης της τελευταίας. Εκείνες οι ταινίες δεν  είχαν το αναμενόμενο για το σκηνοθέτη αποτέλεσμα και τώρα, θεωρώντας πως βρήκε τον ιδανικό, κατά τη γνώμη του, πρωταγωνιστή, επανακάμπτει. Εδώ θα μου πείτε θα  παίξει ο Ντι Κάπριο σε ριμέικ τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ», που είχε υποδυθεί μοναδικά ο αξεπέραστος Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Θα είχε ενδοιασμούς ο κ. Μαργέλης να παίξει το ρόλο ενός υποψήφιου που είχε αποτύχει δις;
Τέλος πάντων, το εγχείρημα είναι περίπλοκο. Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως, αν και ο κ. Μαργέλης  είναι του κεντροδεξιού χώρου, δεξαμενή από την οποία ψαρεύει και ο κ. Νίκας, εν τούτοις υπάρχουν κάποιοι Πασόκοι που καλοβλέπουν την υποψηφιότητά του. Στους ακραιφνείς εναπομείναντες, ωστόσο, στο κόμμα του κ. Βενιζέλου, σηκώθηκε η τρίχα όταν έμαθαν τις διαθέσεις των συντρόφων τους. Όπως βεβαίως βεβαίως και στον ΣΥΡΙΖΑ, που παλιότερα, πριν γίνει κόμμα εξουσίας, ακολουθούσε συν γυναιξί και τέκνοις τον δις αποτυχόντα πρωταγωνιστή του σκηνοθέτη.
Ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Πετράκος λόγω των στενών του σχέσεων με το team του σκηνοθέτη.
Με τούτα και με εκείνα, το αγωνιώδες ερώτημα που, εν προκειμένω, προκύπτει, είναι αν ο Ντι Κάπριο αποδειχθεί καλύτερος ερμηνευτής του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ίδωμεν...

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ
~** Ο Νίκος Γεωργέας επιστρέφει στην ΑΕΚ
               Σύντομη αποδεικνύεται η απουσία του Νίκου Γεωργέα από την ΑΕΚ. Ο 36χρονος αμυντικός της Βέροιας συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Ένωσης και επήλθε συμφωνία για την επιστροφή του στην «ομάδα της καρδιάς του».
Μετά τη συγκατάθεση του Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά και του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι Τραϊανός Δέλλας και Νίκος Λυμπερόπουλος ξεκίνησαν τις επαφές με τον έμπειρο παίκτη και δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να τον πείσουν, μιας και ο ίδιος θέλει να κλείσει την καριέρα του στους «κιτρινόμαυρους» και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν γρήγορα στη Σούπερ Λίγκα.
Ο Γεωργέας θα συνεχίσει τις προπονήσεις με την ομάδα της Ημαθίας έως την Παρασκευή, οπότε και ολοκληρώνονται, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα για να τελειώσει και το τυπικό μέρος της συμφωνίας του με την ΑΕΚ. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Ισόπαλο 4-4 το φιλικό ανθρωπιάς των παλαιμάχων Μεσσηνιακού και Παναθηναϊκού (φωτογραφίες)            
  
 
 
 
**   6 δοκάρια και χαμένο πέναλτι!
  Ισόπαλο 4-4 έληξε το φιλικό ματς μεταξύ των ομάδων παλαιμάχων του Μεσσηνιακού και του Παναθηναϊκού, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος», τα έσοδα του οποίου θα δοθούν για την ενίσχυση των τραυματισμένων μελών του Τμήματος Άρσης Βαρών του ΜΓΣ (του προπονητή Χρήστου Γεννάτου, των αθλητριών Μαρίας Ναούμη, Σοφίας Φάσσου και του αθλητή Δημήτρη Ουάμπικ).
Τα γκολ του Μεσσηνιακού πέτυχαν οι Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (26΄ και 30΄ με πλασέ και φοβερό σουτ) και Γιάννης Αθανασόπουλος (52΄ και 58΄ με σουτ), ενώ για τον Παναθηναϊκό σκόραραν οι Νίκος Καραβίδας (19΄ με σουτ), Δημήτρης Μάρκος (68΄ και 70΄ με σουτ) και Παναγιώτης Τομάρας (77΄ με πλασέ).
Δοκάρι για τον Μεσσηνιακό είχε ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (24΄ σε πλασέ), ενώ για το «τριφύλλι» οι Μίμης Δομάζος (33΄ με σουτ), Δημήτρης Μάρκος (45΄ σ’ εκπληκτική εκτέλεση φάουλ), Περικλής Παπαπαναγής (55΄ σε σουτ) και Κώστας Φρατζέσκος (56΄ και 75΄ σε εκτέλεση φάουλ και σουτ αντίστοιχα).
Πέναλτι (ανατροπή του Νίκου Καραβίδα από τον Χρήστο Σολωμάκο) έχασε για τον Παναθηναϊκό ο Περικλής Παπαπαναγής στο 65΄, το σουτ του οποίου απέκρουσε ο Δημήτρης Αθανασόπουλος.
Διαιτητής ήταν ο Γιάννης Παχτίτης, ενώ βοηθοί οι Λεωνίδας Σπάλλας και Δημήτρης Πατικόπουλος.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Γρηγόρης Ζησιμάτος): Μανωλόπουλος, Σολωμάκος, Κολοκάθης, Δ. Σεβαστέλης, Μισέρος, Καλαμουδάκος, Πετρόγιαννης, Κυριακόπουλος, Στασινός, Στ. Χριστόπουλος, Παπαγιαννόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Δημητρακόπουλος, Σακελλαρόπουλος, Γεωργιόπουλος, Μουστάκας, Μπουραντώνης, Δ. Αθανασόπουλος, Καλαντζής, Νινιός, Γυφτοχρήστος, Μούργος, Ευστρ. και Γ. Κελαράκος, Αναστασόπουλος, Φουκούρας, Ι. Αθανασόπουλος, Κάγκαρης, Αλαγάς, Τσιγάρος. Στον πάγκο ήταν οι Σπαντιδέας, Ζερίτης, Π. Κατσίποδας, Β. Φωτάκης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αστράς, Φούκος, Παντέλης, Γονιός, Καλιτζάκης, Τομάρας, Μάρκος, Καραβίδας, Φρατζέσκος, Δομάζος, Παπαπαναγής (αρχική ενδεκάδα), Μίσσας, Γκόγκας, Μπατσινίλας, Χορμής, Γραμματικός, Διαμαντόπουλος.
Στην αποστολή συμμετείχαν οι Κωνσταντίνου, Αντωνιάδης, Απέργης.
-Γιατρός αγώνα ήταν ο Νίκος Γιουρτούμας.
-Στο ματς τραυματίστηκε ο Σωτήρης Μπουραντώνης και αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό, Νίκο Γιουρτούμα, αποχώρησε για εξετάσεις στο χέρι.
-Πριν από την έναρξη του φιλικού αγώνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Μεσσηνιακού, Σταύρος Χριστόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του Παναθηναϊκού, Βασίλης Κωνσταντίνου, αντάλλαξαν πλακέτες και λάβαρα των δύο συλλόγων.
-Ακόμα ο παλαίμαχος του Μεσσηνιακού Τάκης Κυριακόπουλος και ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού (και αγέραστος) Μίμης Δομάζος αντάλλαξαν λάβαρα των δύο Συνδέσμων. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Παλαιμάχων Μεσσηνιακού Γ.Σ. απένειμε αναμνηστικά στο διαιτητή του φιλικού, καθώς και τους βοηθούς διαιτητές.
-Το φιλικό ματς, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο επίτιμος πρόεδρος της «Μαύρης Θύελλας», Λυκούργος Γαϊτανάρος, ο Καλαματιανός ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Νέων Βασίλης Γεωργόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Κώστας Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» Μανώλης Θεοδώρου και ο αντιπρόεδρος του Μεσσηνιακού Γιώργος Νταβουτιάν.
-Οι παλαίμαχοι του Μεσσηνιακού έδωσαν στους παλαιμάχους του Παναθηναϊκού μια τσάντα με τοπικά προϊόντα.
-Μετά το τέλος της φιλικής συνάντησης δόθηκε δεξίωση προς τιμήν της αποστολής της ομάδας παλαιμάχων του Μεσσηνιακού στο ξενοδοχείο “Elite”.
 
***   Στην ΕΠΟ ο Αλαφούζος  ,  Ημέρα αδειοδοτήσεων και αγωνία για πέντε
 ~  
Η διαδικασία των αδειοδοτήσεων ξεκινάει την Τρίτη καθώς θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου να δηλωθούν από την ΕΠΟ οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ετσι η Τρίτη είναι κρίσιμη ημέρα τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τους ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη, Αστέρα Τρίπολης αναφορικά με την εξασφάλιση άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Οι φάκελοι θα περάσουν από το πρωτοβάθμιο όργανο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ωστόσο η... δεύτερη πράξη αναμένεται να παιχτεί στην Επιτροπή Εφέσεων.
Στα γραφεία της ΕΠΟ ο Αλαφούζος
Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία της εξέτασης του φακέλου αδειοδότησης της ΠΑΕ ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
Η συζήτηση της υπόθεσης του Παναθηναϊκού έχει αρχίσει από τις 12.30, ενώ το παρών έχει δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης.     Newsroom ΔΟΛ
 
*** Πρεμιέρα στα πλέι οφ με ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο και Πανιώνιο-Αρη:
 * Ανοίγει σήμερ Τρίτη η αυλαία των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ με δύο ενδιαφέροντες αγώνες. Ο τέταρτος της κανονικής περιόδου ΠΑΟΚ φιλοξενεί το πέμπτο Ρέθυμνο στο κλειστό της Πυλαίας στις 17:00.
Στις έξι προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην ιστορία τους στην Α1, όλες στην κανονική περίοδο, τη νίκη είχε πάρει ο γηπεδούχος. Φέτος, δε, ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε επικρατήσει 91-85 στην Πυλαία, αλλά είχε ηττηθεί στο Ρέθυμνο με 66-64.
Στις 19:30 ο Πανιώνιος υποδέχεται στη Νέα Σμύρνη τον Άρη. Οι δύο ομάδες συναντώνται για τρίτη φορά στην ιστορία τους στα πλέι οφ. Τη σεζόν 2006/07 οι «κίτρινοι» είχαν επικρατήσει 3-2 στη σειρά των μικρών τελικών της Α1, ενώ δύο χρόνια μετά για τον πρώτο γύρο (όπως και φέτος) οι Θεσσαλονικείς είχαν προκριθεί με 2-0.
Πάντως ο Πανιώνιος μετρά έξι σερί νίκες ανεξάρτητα από έδρα απέναντι στον Άρη, έχοντας κερδίσει φέτος με 82-60 στο «Αλεξάνδρειο» και 82-75 στην έδρα του. Συνολικά στην Α1 οι «κυανέρυθροι» έχουν το πάνω χέρι με 27 νίκες σε 49 αγώνες.
1ος Αγώνας
Τρίτη 21 Μαΐου
ΚΓ ΠΑΟΚ 17.00 ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο  71-75 .- ^  {Πηλοΐδης-Κορομηλάς-Πουρσανίδης Γ. (Μούστος)}
ΔΓ Ν. Σμύρνης 19.30 Πανιώνιος-Άρης   80-79 .-κ.α. 66-66.- ^{(Σχινάς-Σώμος-Μάνος (Μαύρος)}
Τετάρτη 22 Μαΐου
ΟΑΚΑ 17.00 Παναθηναϊκός-Ίκαρος Κ. (ΕΤ1) Μπήτης-Κατραχούρας-Θεωνάς (Ντίνος)
ΣΕΦ 19.30 Ολυμπιακός-Απόλλων Π. (ΕΤ1) Μητσόπουλος-Τσώνος Β-Μπίκας (Κορασίδης)
2ος ΑγώναςΠέμπτη 23 Μαΐου
ΚΓ Μ. Μερκούρη 15.45 Ρέθυμνο-ΠΑΟΚ Αναστόπουλος-Φούφης-Τζαφλέρης (Μαχαιριανάκης)
Αλεξάνδρειο 19.30 Άρης-Πανιώνιος (ΕΤ1) Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Δεσλής (Τσούλης)
Παρασκευή 24 Μαΐου
ΚΓ Εσπέρου 17.00 Ίκαρος Κ-Παναθηναϊκός (ΕΤ1) Ταβουλαρέας-Παναγιώτου-Παντελίδης (Ελευθεριάδης)
ΚΓ Απόλλων Π. 20.00 Απόλλων Π.-Ολυμπιακός (ΕΤ1) Γκούμας-Σταματόπουλος-Γεωργιάδης (Σπυρίδωνος)
3ος αγώνας (αν χρειαστεί)
Σάββατο 25 Μαΐου
ΚΓ ΠΑΟΚ 17.00 ΠΑΟΚ-Ρέθυμνο (ΕΤ1) Τανατζής-Αφεντουλίδης-Πουρσανίδης Κ. (Σιμητόπουλος)
ΔΓ Ν. Σμύρνης 19.30 Πανιώνιος-Άρης (ΕΤ1) Γκόντας-Ψαριανός-Ανδρικόπουλος (Καρούσης)
Κυριακή 26 Μαΐου
ΣΕΦ 17.15 Ολυμπιακός-Απόλλων Π. (ΕΤ1) Παπαπέτρου-Ξενικάκης-Μαγκλογιάννης (Κόκκορης)
ΟΑΚΑ 19.30 Παναθηναϊκός-Ίκαρος Κ. (ΕΤ1) Καλδίρης-Διαμαντής-Βαρδάλος (Ιωάννου)
Newsroom ΔΟΛ
 
***
 

~ *** ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :


 
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-
~*  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη  1η  Μάη  2013.-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 02- Μαΐου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαΐου 2013 .-
 ~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΑΣΧΑ  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη   07- Μαΐου   2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/11-2013.html , Το αγιάζι του Σαββάτου στην ενημέρωση 11 Μαΐου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html , Το αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Μαΐου 2013 .-
 ~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/12-2013.html ., Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 12 Μαΐου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/13-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/05/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  14  Μαΐου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , Το   αγιάζι  της ενημέρωσης  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/15-2013.html , ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ Ιατρικά  Θέματα  Τετάρτη  15  Μαΐου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Μαΐου 2013.
~ 
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html  ,Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  17  Μαΐου  2013.-
~~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html  , Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε Βλέπουμε  Ζούμε  Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα , Παρασκευή 17-05-2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/05/12013.html , Το  Σαββατιάτικο αγιάζι .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/2013-18-05-19-2013.html , ΓΙΟΡΟΒΙΖΙΟΝ 2013 Σάββατο 18-05 ..Το αγιάζι της ..Κυριακή 19 Μαΐου 2013
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/20-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Μαΐου  2013 .- 

~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/21-2013.html, Το  αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  21  Μαΐου   2013 .-

~

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..


~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html  , Η  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε Βλέπουμε  Ζούμε  Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ,  Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
 Παρασκευή 17-05-2013.-

~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η  ΕΛΛΑΔΑ μέσα  από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου  2013.-
 ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η  ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από  φωτογραφίες Παρασκευή  17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε  ΕΛΛΑΔΑ .



*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =  2418    
video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 905    video.-
~
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      940    video.-
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                             4363   Βίντεο ν Αναρτημένα .-

***  ΘΕΜΑΤΑ :
H ΜΑΥΡΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ
Εκείνη... «η τεχνολογία αιχμής»!

Αλλαξε η ιστορία και σε τούτη την ταλαιπωρημένη γωνίτσα του κόσμου, κυρίως από μερικούς μπαρουτόμυλους, χωμένους σε δροσερές ρεματιές της δύσβατης χώρας μας...

ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΛΛΗΣ
Εγώ τη «μαύρη πυρίτιδα» τη γνώρισα... σαν Δημητσανίτικη. Ονομασία προέλευσης ανώτερης ποιότητας, με ιστορία λαμπρή και θορυβώδη! Αυτή που η ελληνική νομοθεσία... κάνει πως δεν την ξέρει, σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Η μαύρη μπαρούτη αποτέλεσε για περίπου 600 χρόνια το κύριο εκρηκτικό προωθητικό μέσο. Με τη χαρακτηριστική «αντάρα» που άπλωνε πάνω από πεδία μαχών και τους κυνηγότοπους, άλλαξε τη ροή της ιστορίας, γκρέμισε κάστρα και αυτοκρατορίες, άλλαξε σύνορα και μετέβαλε όπλα, κυνήγια, κυνηγούς... και σκύλους. Η μαύρη μπαρούτη ήταν στην εποχή της... ένα προϊόν «τεχνολογίας αιχμής»! Οποιος την κατείχε, κατείχε ταυτόχρονα δύναμη, ανεξαρτησία, δυνατότητες αντίστασης και διατροφής μέσα από το κυνήγι, μέχρι και... αφορολόγητες παροχές από την εξουσία! Κάπως έτσι άλλαξε η ιστορία και σε τούτη την ταλαιπωρημένη γωνίτσα του κόσμου, κυρίως από μερικούς μπαρουτόμυλους, χωμένους σε δροσερές ρεματιές της δύσβατης χώρας μας...
Η Δημητσάνα, το Μαυρίλο, το Ζιλίχοβο, η Ναύπακτος, η Πάτρα, ήταν περιοχές με τη δική τους συμβολή στους μπαρουτόμυλους. Μπορεί η ιστορία της «μαύρης» μπαρούτης να είναι μεγάλη, αλλά η συνταγή της είναι απλή: αποτελείται από 75 μέρη νιτρικό κάλιο, 12,5 μέρη θείο και 12,5 μέρη άνθρακα.
 Το θείο προερχόταν από ηφαιστιογενείς περιοχές. Στην Πελοπόννησο μια τέτοια ήταν το Εξαμίλι γύρω από την αρχαία Κόρινθο, αλλά γίνονταν και εισαγωγές από τη Μήλο ή τη Σικελία. Το κάρβουνο έπρεπε να είναι από λεπτά κλαριά μαλακών λευκόξυλων (ιτιά, λεύκα, κλήματα ή σφάκα) που καίγονταν σε λάκκους και σβήνονταν σε κατάσταση ατελούς καύσης, χωρίς νερό, ώστε να μη σταχτώσουν και να μην πάρουν υγρασία. Το νιτρικό κάλιο αποτίθεται σε μορφή κρυστάλλων, εκεί όπου σαπίζουν... περιττώματα και ούρα ζώων ή ανθρώπων ή εκεί όπου υπάρχει σήψη φυτών. Ετσι, στάβλοι, μαντριά, βουστάσια και περιστερώνες, ήταν περιζήτητοι στόχοι για τους νιτροσυλλέκτες της εποχής!
Λαθρεμπόριο...


Αποψη μπαρουτόμυλου της ΔημητσάναςΗ Δημητσάνα -σαν κέντρο της κτηνοτροφικής Γορτυνίας με τα μεγάλα μαντριά γιδοπροβάτων- είχε μεγάλες δυνατότητες συλλογής νιτρικού καλίου... Οι περιστερώνες της Τήνου έκρυβαν... το φονικό μυστικό κάτω από το πέταγμα του αθώου εκπροσώπου του... Αγίου Πνεύματος. Η κοπριά τους για νίτρο ήταν κύριο εξαγωγικό προϊόν! Η οργάνωση αυτών των νιτροσυλλεκτών έγινε αμέσως μετά την κατάληψη της χώρας από τους Οθωμανούς, ήδη από το 1580... Την οργάνωσαν ακόμα καλύτερα οι Βενετοί στις περιόδους της Ενετοκρατίας, γι΄ αυτό δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι η Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 -που κερδήθηκε κυρίως με τη χρήση πυροβόλων όπλων- συμπίπτει και με τις πρώτες λιθογραφίες κυνηγιού υδροβίων με πυροβόλα μουσκέτα, στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας!Για τη Δημητσάνα έχουμε αναφορές περί συλλογής νίτρου από το 1691... Εφτανε τις 2.500 οκάδες ετησίως και προοριζόταν για παρασκευή πυρίτιδας κάτω από την τουρκική κυριαρχία.
Πανοραμική άποψη της σημερινής Δημητσάνας.
Πανοραμική άποψη της σημερινής Δημητσάνας.
Από αυτήν την πυρίτιδα, όμως, κάποια λαθραία ποσότητα δεν κατέληγε στις κρατικές μπαρουταποθήκες των Οθωμανών. Αντιθέτως, διοχετευόταν -μέσω λαθρεμπορίου- σε όλα τα Βαλκάνια , στους... εκτός νόμου κλέφτες, στους επαγγελματίες κυνηγούς και στους ανυπότακτους ορεσίβιους οπλοφόρους.
Στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, η ορεινή βαλκανική μαστιζόταν από τη ληστεία, την αρπαγή, τις βεντέτες και τις αντεκδικήσεις. Η κτηνοτροφία μαστιζόταν από διαρκείς κινδύνους, όπως η ζωοκλοπή και τα άγρια αρπακτικά. Παρά το καθεστώς γενικής απαγόρευσης της οπλοκατοχής στα αστικά κέντρα και στις πεδινές περιοχές, η υπόλοιπη ορεινή χώρα είχε -εξ ανάγκης- ένα πιο ανεκτικό καθεστώς... Χωρίς να είναι τυπικά νόμιμη, η οπλοκατοχή ήταν πάντα παρούσα στην ορεινή Στερεά , στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο υπό τη διοίκηση του Αλή Πασά .Ο Αλή ήταν φιλελεύθερος με τη διακίνηση των όπλων, καθώς υπήρξε και ο ίδιος... μέγας οπλολάτρης!

Γκραβούρα εποχής. Ορεσίβιοι βοσκοί όλοι οπλισμένοι. 
Οι ορεσίβιοι αγροτικοί πληθυσμοί οπλοφορούσαν ακόμα και στο χωράφι, με τα γνωστά -φτηνής κατασκευής- καριοφίλια, με την ανοχή της οθωμανικής διακυβέρνησης που δεν έφτανε στα λημέρια τους. Εκ μέρους των Οθωμανών υπήρξαν κάποιες προσπάθειες να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά μετά το 1680 αδυνατούσαν πλήρως να ελέγξουν το λαθρεμπόριο όπλων, που περνούσαν στην ελληνική χερσόνησο προερχόμενα από τα οπλοκατασκευαστικά κέντρα της Βαλκανικής και τη Μάνη...
Μόνο η υπέρτατη φτώχεια και εξαθλίωση που επέβαλλαν οι Οθωμανοί της δεύτερης τουρκοκρατίας κατάφερε να αφοπλίσει τον πελοποννησιακό πληθυσμό, που ήταν και ο πλέον πυκνός στη χώρα. Οι ταξιδιώτες, οι κυνηγοί, οι βοσκοί, οι επίσκοποι και οι αρματολοί επιτρέπονταν να οπλοφορούν και συχνά έφεραν μαζί τους γραπτή τέτοια εντολή.
Υπήρχαν πολλοί κυνηγοί -σαν τον Ζούκο που έσωσε το Μεσολόγγι- οι οποίοι ασκούσαν επαγγελματικό κυνήγι για βιοπορισμό, ενώ έκαναν και... εξαγωγές τομαριών, εξασφαλίζοντας τους πόρους που είχαν ανάγκη για να αγοράσουν πυρίτιδα.
Η ποιότητα...
Ο Ράντολφ αναφέρει πως το 1686 στη Μάνη, η έλλειψη πυρίτιδας ήταν τέτοια που πολλοί Μανιάτες χρησιμοποιούσαν σφεντόνες... για να σκοτώσουν πουλιά στο φτερό! Μόλις λίγα χρόνια πριν, οι οπλόφιλοι Μανιάτες είχαν... απειλήσει με εξέγερση τους Βενετούς, για να τους πουλήσουν πυρίτιδα.

Η χαμηλή ποιότητα της πυρίτιδας εκείνης της εποχής, ήταν ένα άλλο, μεγάλο... και απρόβλεπτο πρόβλημα. Πηγές της εποχής αναφέρουν χαρακτηριστικά περιστατικά, όπως με τον συνοδό μιας αγγλικής αποστολής που πυροβόλησε έναν λαγό...
- «...Το εμπροσθογεμές ήταν γεμάτο με τέσσερις μολυβένιες μπίλιες και μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας. Ο δραγουμάνος έπεσε στο χώμα γιατί το όπλο κλώτσησε δυνατά. Πέρασε αρκετή ώρα για να μπορέσει να μιλήσει και να βεβαιωθεί ότι δεν έσπασε τα πλευρά του»...
Γενικά, η ποιότητα αυτής της πυρίτιδας υστερούσε αρκετά σε σχέση με την αγγλική, που ήταν περιζήτητη και από τον τουρκικό στρατό.
Η μαύρη πυρίτιδα ήταν η ασφαλιστική δικλίδα, το διαβατήριο επιβίωσης αυτής της βίαιης και σκλαβωμένης κοινωνίας, που ζούσε υπό το οθωμανικό καθεστώς του τρόμου, της αυθαιρεσίας και της απειλής... Ετσι έγινε απαραίτητη σε όλους, όσο ακριβή και να ήταν, γιατί η πιθανή έλλειψή της μπορεί να είχε τρομακτικές συνέπειες!
Με τα κέντρα κατασκευής πυρίτιδας, όπως η Δημητσάνα, συνέβαινε ένα παράδοξο: διατηρούσαν την αυτονομία τους ως προς την οθωμανική διοίκηση, αρκεί να παρήγαγαν και να παρέδιδαν τη συμφωνημένη ποσότητα πυρίτιδας.
Στους μπαρουτόμυλους, τα τρία υλικά τρίβονταν πρώτα ξεχωριστά, ενώ στη συνέχεια αναμειγνύονταν όλα μαζί με προσθήκη μικρής ποσότητας νερού, ώστε να μετατραπούν σε μια ομοιογενή μάζα (τον λεγόμενο «χαλβά»), με διαρκές ζύμωμα.
Οταν το μείγμα έπαυε πια να «λερώνει τα δάκτυλα», το κοσκίνιζαν και το άπλωναν στον ήλιο για στέγνωμα... Στη συνέχεια έβαζαν τους κόκκους σε ένα βαρέλι -τη γιαλίστρα- και τους περιέστρεφαν μέχρι να λειανθούν μεταξύ τους. Ενα τελικό κοσκίνισμα ξεχώριζε τις ποιότητες της πυρίτιδας, που διαχωριζόταν ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων.
Το 1819 η Δημητσάνα απέκτησε βιομηχανικά υδροκίνητα πυριτιδοποιεία, από τη συντονισμένη προσπάθεια των αδελφών Σπηλιωτόπουλων, που επένδυσαν σε αυτά όλη τους τη μεγάλη περιουσία εν όψει του απελευθερωτικού Αγώνα! Οι Σπηλιωτόπουλοι επένδυσαν εκατό χιλιάδες γρόσια στην αγορά νίτρου από ξένες και ντόπιες αγορές, με το πρόσχημα... δήθεν εμπορίου με τα νησιά. Πρώτα έχτισαν έναν μπαρουτόμυλο και μετά... τους έφτασαν σε δεκατέσσερις! Η δουλειά τους κινητοποίησε την καχυποψία των Τούρκων από την Τριπολιτσά, που έστειλαν καϊμακάμη για έλεγχο. Φαίνεται όμως πως ο «ελεγκτής»... δωροδοκήθηκε και αποσιώπησε την υπόθεση.
Μέχρι το 1824, οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας είχαν στείλει 13.000 οκάδες πυρίτιδας σε? «άπασας επαρχίας της Πελοποννήσου και Στερεάς, Κασσάνδρα, Αθω, Θεσσαλία, Μακεδονία ,Κρήτη και άλλας νήσους», όπως αναφέρουν τα ιστορικά αρχεία. Η πυρίτιδα αυτή δεν πωλείτο, δεν εισπράττονταν χρήματα με την παράδοσή της... Η συναλλαγή γινόταν με... «μόνας αποδείξεις δια να πληρωθώσιν εν καιρώ, από το Γένος»!
Στο νεότερο ελληνικό κράτος, η κυνηγετική μαύρη πυρίτιδα παραγόταν κατόπιν παραγγελιών των καταναλωτών αντί 3 δραχμών η οκά. Και η κυνηγετική πυρίτιδα ήταν η ακριβότερη, λόγω των λεπτότερων και ομοιογενών κόκκων.
Η χρήση της μαύρης πυρίτιδας σε λειόκαννα όπλα μικρού βεληνεκούς, το κόστος της και η δυσκολία στη διακίνησή της, επέβαλε τη διαμόρφωση μιας αντάρτικης τακτικής μάχης στους ορεσίβιους κλέφτες, παρόμοια με την κλασική ενέδρα των ορεσίβιων επαγγελματιών κυνηγών της εποχής. Των κυνηγών δηλαδή που εξήγαγαν από τα λιμάνια της υπόδουλης χώρας αρκουδοτόμαρα και λαγοτόμαρα σε «μπάλες» προς όλη την Ευρώπη!
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Την τελευταία μέρα του κυνηγίου, θέλησα να ρίξω με το «μπροσθόγιομο» δύο αποχαιρετι-στήριες τουφεκιές, έτσι σαν φόρο τιμής στους κοντοχωριανούς μου της Δημητσάνας... Ετσι, για να τις ακούσουν εκεί πάνω οι Σπηλιωτόπουλοι και να ευφρανθούν!

Ομως, στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, η μαύρη πυρίτιδα αντιμετωπίζεται υπό τους δρακόντειους νόμους «των όπλων και των εκρηκτικών», και η εξεύρεσή της είναι πρακτικά αδύνατη στα οπλοπωλεία.  ΝΙΚΟΣ ΚΡΑΛΛΗΣ   http://www.ethnos.gr/

*** Γουρουνοφοβία: Τράπεζες απαγορεύουν το γουρουνάκι – κουμπαρά γιατί προσβάλει τους μουσουλμάνους




Κάποιες βρετανικές τράπεζες απαγορεύουντους κουμπαράδες - γουρουνάκια, διότι μπορεί να προσβάλλουν τους Μουσουλμάνους. Οι τράπεζες Halifax και NatWest αποφάσισαν να καταργήσουν αυτό το παλιό σύμβολο της αποταμίευσης από τα παιδικά προϊόντα τους και από τις διαφημίσεις τους.
Οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας, καθώς το ισλάμ λέει ότι το γουρούνι είναι ακάθαρτο ζώο. Ο Salim Mulla, γραμματέας του Συμβουλίου για τα Τζαμιά στο Lancashire, υποστήριξε την κίνηση της τράπεζας. "Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και νομίζω ότι οι τράπεζες απλά να είναι ευγενικές με τους πελάτες τους», είπε.



Ημερολόγια με γουρούνια και παιχνίδια γουρούνια, επίσης, απαγορεύονται από υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας στη Βρετανία. Στους εργαζόμενους στο τμήμα επιδομάτων του δήμου του Dudley στο West Midlands, δόθηκε εντολή να αφαιρέσουν ή να καλύψουν ότι έχει σχέση με γουρούνι, ακόμα και παιχνίδια όπως το Γουρουνάκι (Pigglet) από το γνωστό Winnie the Pooh.
Ήδη νηπιαγωγεία έχουν απαγορεύσει ιστορίες που περιλαμβάνουν γουρούνια, όπως "Τα Τρία Γουρουνάκια", γιατί προσβάλλουν τα παιδιά των μουσουλμάνων.
Σε παρόμοια κίνηση προέβη και μια Τράπεζα στη Ολλανδία. Το «Knorbert, το γουρουνάκι» η μασκότ της Fortis Bank, δεν υπάρχει πλέον, αφού η Τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει να δίνει κουμπαράδες στα παιδιά για το φόβο της «προσβολής» των μουσουλμάνων.

Εκπρόσωπος της Τράπεζας, η οποία έχει έδρα στην Ολλανδία και το Βέλγιο, είπε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι «το Knorbert δεν πληροί τις απαιτήσεις που η πολυπολιτισμική κοινωνία μας επιβάλλει». Η τράπεζα πρόσθεσε ότι υπήρξαν "αντιγουρουνικές αντιδράσεις" και ότι θα φτιαχτεί ένα νέο δώρο και ένας νέος χαρακτήρας.
Τα παιδιά έπαιρναν ένα γουρουνάκι Knorbert κουμπαρά δώρο με το άνοιγμα ενός λογαριασμού EuroKids. Τώρα θα τους δίνεται δώρο μια παιδική εγκυκλοπαίδεια.
Η Lilian Tackaert, εκπρόσωπος της Τράπεζας, είπε ότι το Knorbert είχε φθάσει στο φυσικό τέλος του κύκλου ζωής του. "Τώρα ψάχνουμε για κάτι άλλο". ΠΗΓΗ  http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/  .-

*** WALL STREET JOURNAL "O ελληνικός λαός θα διώξει το ευρώ"


Με άρθρο καταπέλτη σήμερα η Wall Street Journal προειδοποιεί ότι σύντομα ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα επιβάλει την έξοδο από την ευρωζώνη, καθ'ότι συνειδητοποιεί το μάταιον της παραμονής στο ευρώ.
Οταν ένας στους τέσσερις Έλληνες δυσκολεύεται να αγοράσει το φαγητό του, όταν η ανεργία στην Ισπανία είναι στο 27% και οι νέοι εγκαταλείπουν την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τότε η στιγμή που οι Ευρωπαίοι θα φωνάξουν «φτάνει» δεν είναι μακρυά.
H Wall Street Journal σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Μπροστά στο αδιανόητο» δίνει τον τόνο της «νοτιοευρωπαϊκής κατάθλιψης», όπως λέει, αναλύοντας ότι η διαδικασία απεγκλωβισμού από τον «στραγγαλισμό» της Γερμανίας, ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία.
«Η υποστήριξη για την παραμονή στο κοινό νόμισμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και υπάρχει ευρεία απογοήτευση» τονίζεται στο δημοσίευμα με την επισήμανση ότι η υπομονή των Ευρωπαίων είναι βαθιά, αλλά πεπερασμένη. «Αυτή τη φορά η έξοδος από το ευρώ δεν θα επιβληθεί από τους εταίρους, αλλά από επιλογή του ελληνικού λαού» τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, θα αρχίσει να βλέπουν με πιο καθαρό μυαλό το κόστος και τα οφέλη της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα, λέει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και συνεχίζει:
«Και τη στιγμή που θα γίνει αυτή η συζήτηση, οι αλλαγές θα μπορούν να συντελεστούν εξαιρετικά γρήγορα».
Σε ό,τι αφορά την σύγκριση με την Αργεντινή, η εφημερίδα τονίζει ότι δεν είναι μοντέλο για την Ευρώπη. «Μάλλον, είναι μια προειδοποιητική ιστορία», αναφέρει το άρθρο.
Tεχνικά, η Αργεντινή είχε το δικό της νόμισμα για να επιστρέψει και μετά από τρία χρόνια ύφεσης, ο λαός φαίνεται πως αποφάσισε μαζικά ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να έλθει δίπλα στην «ατελείωτη κατάθλιψη του να κρατηθεί το πέσος στη σύγκριση με το δολάριο».
Και συνεχίζει το άρθρο: «Σε μια γαλήνια νύχτα τον Δεκέμβριο του 2001, η μεσαία τάξη εξερράγη στους δρόμους του Μπουένος Άιρες. Πόσο παρόμοια είναι η κατάσταση στη νότια Ευρώπη σήμερα; Η οικονομία της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά περίπου 8% κατά τα τρία έτη πριν από την εξέγερση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Ιταλίας και των οικονομιών της Πορτογαλίας θα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 8% από το υψηλότερο επίπεδό τους, η Ισπανία είναι κατά περίπου 6% και στην Ελλάδα κατά περισσότερο από 23%».
Ο αρθρογράφος δε, προειδοποιεί: «Οι πολιτικοί της ΕΕ που απολαμβάνουν την προφανή δημοτικότητα του ευρώ θα πρέπει να θεωρούν ότι οι Αργεντινοί υποστήριξε επίσης ευρέως το δολάριο, μέχρι τη στιγμή της έκρηξης. Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2001, τον ίδιο μήνα δηλαδή που οι Αργεντινοί στασίασαν, μόλις το 14% είπε ότι το νομισματικό καθεστώς θα πρέπει να διαλυθούν, ενώ το 62% είπε ότι ήθελε να διατηρηθεί. Αυτό είναι σχεδόν το ίδιο ποσοστό των Ισπανών και των Ελλήνων που λένε ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ σήμερα».
Στα τέλη του 2001, άλλωστε, όπως θυμίζει η Wall Street Journal, ο υπουργός οικονομίας της Αργεντινής που χαρακτήριζε την πρόσδεση της χώρας στο δολάριο ως «ένα μόνιμο θεσμό» και υποστήριζε ότι η κατάρρευσή του θα μπορούσε να προκαλέσει «τη διάλυση των βασικών θεσμών της οικονομίας και της κοινωνίας, έφυγε από την εξουσία ένα μήνα μετά.
ΠΗΓΉ    ,
http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/ .-

*** Πως κατασκευάστηκαν τα μεγαλιθικά μνημεία;
   Χωρίς σχόλια








Πρώτο μέρος: Μετεωρισμός
Τα μεγαλιθικά μνημεία πάντα προξενούν πολλά ερωτηματικά για το πώς χτίστηκαν. Μελετώντας τους τεράστιους ογκόλιθους που απαρτίζουν αυτές τις κατασκευές, ακόμη και στην σύγχρονη εποχή μας, με την τόσο μεγάλη πληθώρα μηχανών και μηχανημάτων, κάποια μνημεία δεν είναι ακόμη δυνατόν να κατασκευαστούν, αφού κάποιοι μονόλιθοι ξεπερνούν το μέγιστο δυνατό βάρος που μπορεί να ανελκύσει ακόμη και ο μεγαλύτερος γερανός που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.
Μία βασική ερώτηση για όλα τα μεγαλιθικά μνημεία είναι, γιατί χρησιμοποίησαν για την κατασκευή τους τόσο τεράστιους ογκόλιθους, αφού θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί πολύ ευκολότερα με μικρότερες πέτρες?

Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ήθελαν να εντυπωσιάσουν όποιον έβλεπε το οικοδόμημα και μία άλλη ότι απλά δεν είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν μικρότερες πέτρες. Η μόνη απάντηση όμως που δικαιολογεί την χρήση τόσο μεγάλων ογκόλιθων είναι ότι υπήρχαν μέθοδοι ανύψωσης και μεταφοράς τους τέτοιες που δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο να τους χρησιμοποιήσουν με ευκολία.
Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι λαοί μπορεί να γνώριζαν την τέχνη του μετεωρισμού, μέσω ήχων ή κάποιας άλλης μεθόδου, που τους επέτρεπε να χειριστούν τα ογκώδη αντικείμενα με ευκολία.
Οι αιγυπτιακές πυραμίδες για παράδειγμα έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια. Το γεγονός είναι ένα : ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ πραγματικά το πώς ακριβώς, το πότε και από ποιους κατασκευάστηκαν
Οι εκτιμήσεις της «επικρατούσας επιστήμης» υποστηρίζουν ότι χρειάστηκαν 4.000 με 5.000 άτομα που δούλευαν επί 20 χρόνια για την μεγάλη πυραμίδα, χρησιμοποιώντας σχοινιά, τροχαλίες, κεκλιμένες ράμπες, εξυπνάδα και φυσικά πολλή βία.
Κάτι τέτοιο ΙΣΩΣ να ήταν δυνατόν να είχε συμβεί αν υπήρχαν ιστορικές αναφορές και αρχεία των αιγυπτίων να το επιβεβαιώνουν. Φυσικά όμως δεν υπάρχει τίποτα γραπτό για καμία μεγαλιθική κατασκευή. Υπάρχει όμως μία αναφορά σε ένα κείμενο του Άραβα ιστορικού Abul Hasan Ali al-Masudi, γνωστού και σαν ¨Ηρόδοτου¨ της Αραβίας. Ο Masudi είχε ταξιδέψει σε ένα μεγάλο μέρος του τότε γνωστού κόσμου και είχε γράψει μία τριαντάτομη ιστορία.
Περιέγραψε μέσα στο έργο του και το πώς μεταφέρθηκαν οι ογκόλιθοι στην Γκίζα για την κατασκευή της μεγάλης πυραμίδας. Αναφέρει λοιπόν : Πρώτα πρώτα ένας μαγικός πάπυρος τοποθετήθηκε κάτω από την πέτρα που έπρεπε να μεταφερθεί. Κατόπιν η πέτρα χτυπήθηκε με μία μεταλλική ράβδο και αυτό προκάλεσε την αιώρηση της πέτρας. Έπειτα η πέτρα κινήθηκε κατά μήκος ενός δρόμου στρωμένου με πέτρες, που είχε δεξιά και αριστερά φράχτη με μεταλλικές ράβδους. Η πέτρα ταξίδεψε για μία απόσταση περίπου 50 μέτρων και έπειτα έκατσε στο έδαφος. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν έπειτα έως ότου έφτανε στο κατάλληλο σημείο.
Γνωρίζοντας ότι οι πυραμίδες ήταν ήδη χιλιάδες έτη παλαιότερες από την εποχή που έγραψε ο Masudi αυτή την ιστορία, πρέπει να αναρωτηθούμε από πού πήρε τις πληροφορίες που έγραψε. Μήπως ήταν μία μέρος της προφορικής ιστορίας της Αιγύπτου που περνούσε από γενιά σε γενιά? Ίσως αυτό να δείχνουν οι ασυνήθιστες λεπτομέρειες της ιστορίας. Θα μπορούσε βέβαια να είναι και μία φανταστική ιστορία που δημιούργησε ο ίδιος λόγω του θαυμασμού του για τις πυραμίδες, που τον έκαναν να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κατασκευαστής τους θα έπρεπε να είχε ιδιαίτερα μαγικές ικανότητες.
Επειδή όμως οι ιστορικό γράφουν αυτά που βλέπουν και ακούνε, τι μπορεί να συνέβη? Μήπως το χτύπημα του βράχου δημιούργησε δονήσεις που οδήγησαν σε ηχητικό μετεωρισμό? Ή μήπως ο δρόμος με τις μεταλλικές ράβδους δημιουργούσε μαγνητικό μετεωρισμό? Στις μέρες μας σε παρόμοια πειράματα οι επιστήμονες κατόρθωσαν να μειώσουν το βάρος μικρών αντικειμένων και να τα κάνουν να αιωρηθούν μέσα σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά μετεωρισμού γίνετε και στο βιβλίο ενός Σουηδού γιατρού ονόματι Jarl, ο οποίος αφού πήγε καλεσμένος σε ένα μοναστήρι στα Ιμαλάια το 1939 για να θεραπέυσει έναν υψηλόβαθμο Λάμα, είδε ότι οι μοναχοί για να μεταφέρουν μεγάλα κομμάτια πέτρας, με σκοπό να κλείσουν το στόμιο μία σπηλιάς σε ύψος 250 μέτρα από το έδαφος, χρησιμοποιούσαν μία πολύ παράξενη μέθοδο. Τοποθετούσαν τα κομμάτια που ήταν για μεταφορά πάνω σε έναν ειδικά γυαλισμένο βράχο με μία κοιλότητα στο κέντρο του, και στην συνέχεια παρέτασσαν 19 μουσικά όργανα σε ένα τόξο 90 μοιρών και σε απόσταση 63 μέτρων από τον γυαλισμένο βράχο που πάνω του υπήρχε η πέτρα που θα μεταφερόταν. Όταν τα όργανα άρχισαν να παίζουν όλα μαζί και οι μοναχοί να τραγουδούν μία προσευχή προκλήθηκε ένας απίστευτος θόρυβος που σταδιακά αυξανόταν. Μετά από 4 λεπτά μουσικής και προσευχής η πέτρα άρχισε να ταλαντεύεται και στην συνέχεια αφού απογειώθηκε προς την κατεύθυνση της σπηλιάς, προσγειώθηκε στην είσοδο της. Ο Jarl αναφέρει ότι μέσα σε μία ώρα μεταφέρθηκαν κατ αυτόν τον τρόπο έξι μεγάλες πέτρες.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν και η παραπάνω ιστορία συνέβη πραγματικά ή αν ήθελε ο συγγραφέας απλά να εντυπωσιάσει με αυτά που υποτίθεται ότι είδε στο μακρινό Θιβέτ.
Σε άλλα μεγαλιθικά μνημεία ανά τον κόσμο οι ερευνητές έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, δηλαδή πως μπόρεσαν οι άνθρωποι που κατασκεύασαν αυτά τα μνημεία να μεταφέρουν χιλιόμετρα μακριά από το σημείο κοπής τους τεράστιους ογκόλιθους, να τους ανυψώσουν και να τους τοποθετήσουν στην θέση τους με τόση ακρίβεια και μαεστρία. Όλα αυτά τα μνημεία έχουν ως κοινό σημείο τον τρόπο κατασκευής τους που αποτελείται από τεράστιους ογκόλιθους. Δείτε μερικά παραδείγματα:
-Ο ναός του Δία στο Μπάαλμπεκ του Λιβάνου. Εκεί ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε τεχνητή πλατφόρμα που αποτελείται από τεράστιους ογκόλιθους. Τρεις από αυτούς είναι από τους μεγαλύτερους που έχει επεξεργαστεί και μεταφέρει ποτέ ο άνθρωπος. Κάθε ογκόλιθος υπολογίζεται ότι ζυγίζει τουλάχιστον 1.000 τόνους! Στο λατομείο από το οποίο κόπηκαν οι ογκόλιθοι υπάρχει εγκαταλελειμμένος άλλος ένας, γνωστός με το όνομα Hajar El Hibla ( η πέτρα της εγκύου), ο οποίος είναι η ο μεγαλύτερος ογκόλιθος που κόπηκε ποτέ από ανθρώπους. Ζυγίζει 1.200 τόνους και υπολογίζεται ότι θα απαιτούσε την δύναμη 16.000 ατόμων για να κινηθεί!
- Ο ναός του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ είναι χτισμένος επίσης πάνω σε τεχνητή πλατφόρμα και οι ογκόλιθοι που την αποτελούν ζυγίζουν μέχρι 600 τόνους. Η πλατφόρμα είναι πολύ αρχαιότερη του πρώτου ναού και αποτελούσε την βάση του ναού του Σολυμίου Διός που πάνω στα ερείπια του χτίστηκε ο ναός του Σολομώντα. Έτσι η αρχαία πόλη ¨Σόλυμα¨ των Ελλήνων, έγινε τα Ιεροσόλυμα των εβραίων.
-Στο Τιαχουανάκο της Βολιβίας, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, δεσπόζει ένα εντυπωσιακό μνημείο αποκαλούμενο Puerta del Sol (πύλη του Ήλιου). Η περίπλοκα χαραγμένη πύλη ζυγίζει πάνω από 10 τόνους και είναι μυστήριο το πώς μεταφέρθηκε στην θέση της.
-Στο Ναν Μαντόλ, στο νησί Pohnpei, πρωτεύουσα της ομοσπονδίας της Μικρονησίας, υπάρχει μια μεγάλη ερειπωμένη πόλη κατασκευασμένη περίπου το 200 προ Χριστού. Η πόλη αποτελείται από εκατοντάδες συσσωρευμένα πέτρινα δοκάρια που το καθένα έχει μήκος περίπου 6 μέτρα και διάμετρο μεγαλύτερη των 30 πόντων. Συσσωρευμένα όπως τα καυσόξυλα αποτελούν τους τοίχους που έχουν 12 μέτρα ύψος και έξι μέτρα πάχος. Κάθε δοκάρι ζυγίζει 2.5 τόνους. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι μέσα στο νερό και οι πέτρινες κατασκευές δημιουργούν ένα είδος τεχνητών νησιών που στο σύνολο τους αποτελούν μία ολόκληρη πόλη. Πως μεταφέρθηκαν όμως και ανυψώθηκαν εκεί, δεδομένης και της μεγάλης δυσκολίας λόγω του νερού, κανείς δεν ξέρει. Οι επίσημη εξήγηση όμως που δίνουν οι αρχαιολόγοι είναι ότι μεταφέρθηκαν εκεί με πιρόγες (!) ξεχνώντας όμως ότι μιλούν σε νοήμονες ανθρώπους! 
Πέρα από τα λίγα παραδείγματα όμως υπάρχουν παρόμοιες κατασκευές διάσπαρτες σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Η πόλη της Τίρυνθας (έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου), τα δρακόσπιτα, οι τάφοι και τα ανάκτορα των Μυκηνών και άλλα πολλά. Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως τα μεγαλιθικά μνημεία στέκουν στην θέση τους για χιλιάδες χρόνια και κρυφογελούν μεταξύ τους λέγοντας μας “ αν μπορείτε εξηγήστε μας!”




Δεύτερο μέρος - Υγροποίηση βράχων
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια από τα μεγαλιθικά μνημεία δεν ακολουθούν τον κοινό τρόπο κατασκευής. Μνημεία όπως οιπυραμίδες της Αιγύπτου είναι πραγματικά απίθανο να κατασκευάστηκαν εξορύσσοντας, κόβοντας, μεταφέροντας από πολλά χιλιόμετρα μακριά και τοποθετώντας διαδοχικά τους τεράστιους ογκόλιθους που τις αποτελούν.

Σίγουρα υπήρχε κάποιος πιο εύκολος τρόπος που θα επέτρεπε να ολοκληρωθεί το έργο σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερες θυσίες. Τι τρόπος θα μπορούσε να υπάρξει όμως σε μία τόσο αρχαία εποχή, όπου η μηχανική και οι εφαρμογές τις βρισκόταν ακόμη σε βρεφικό επίπεδο;
Μήπως όμως η τεχνολογία και η γνώση είχαν φτάσει σε στάδιο πολύ ανώτερο από το σημερινό; Μήπως μας κρύβουν αυτά που δεν θέλουν να ξέρουμε; Πολλά ευρήματα μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα αλλά χάνονται μέσα στις αποθήκες των μουσείων λόγω της φίμωσης που έχει επιβληθεί στην επιστημονική κοινότητα.
Οι απανταχού αρχαιολόγοι φοβούνται να μιλήσουν για κάτι που δεν ταιριάζει με την συμβατική ιστορία, για να μην τους θεωρήσουν γραφικούς ή ακόμη και τρελούς και χάσουν την θέση τους.
Αναρωτιέμαι γιατί τόση υποκρισία.
Ευτυχώς όμως δεν έχουν χαθεί όλα τα ευρήματα και κάποια από αυτά έχουν ξεφύγει από την προσοχή τους, φροντίζοντας όμως να τα γελοιοποιήσουν στα μάτια του πλήθους. Αυτό είναι και το βασικό όπλο τους για να μας κρατάνε ναρκωμένους και να παίζουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες μας. Παιχνίδια που η ανθρωπότητα έχει πληρώσει, στην κυριολεξία, με το αίμα της τόσους αιώνες.
Η αρχαία γνώση υπήρχε. Γνώση που κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από τα τότε ιερατεία και με το πέρας του χρόνου χάθηκε για πάντα. Μόνο με την πρόοδο της επιστήμης και της έρευνας καταφέραμε να ανακαλύψουμε ένα μικρό τμήμα αυτής της γνώσης των αρχαίων που και πάλι όμως δεν είναι αρκετό για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος της.
Υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγω για τεχνικές, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να κατασκευαστούν τα μεγαλιθικά μνημεία, τόσο παράξενες και μυθικές που διαταράσσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στον θρύλο και την πραγματικότητα. Η υγροποίηση των βράχων είναι μία τέτοια παράξενη αναφορά που όμως θα μπορούσε να εξηγήσει πλήρως τον τρόπο που κατασκεύαζαν οι αρχαίοι όλα αυτά τα κολοσσιαία κατασκευάσματα χωρίς τα ενδιάμεσα κενά που δεν μπορεί να εξηγήσει η σύγχρονη συμβατική αρχαιολογία.
Η πρώτη αναφορά για την χρήση κάποιου άγνωστου υγρού που μόλις έρθει σε επαφή με έναν βράχο τον μετατρέπει σε εύπλαστη ύλη, έρχεται από “κάποιον” συνταγματάρχη Π.Χ. Φώσσετ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η μία ομάδα από Αμερικανούς μηχανικούς ορυχείων είχε ανακαλύψει σε τάφο στο Σέρρο ντε Πάσχο ένα σφραγισμένο δοχείο, που όταν έσπασε κατά λάθος, το υγρό που περιείχε χύθηκε πάνω σε έναν βράχο κάνοντας τον εύπλαστο σαν τον πηλό, ενώ επανήλθε στην φυσιολογική του μορφή όταν το υγρό εξατμίστηκε.
Τι ήταν όμως αυτό το υγρό που βρέθηκε στον τάφο δεν θα μάθουμε ποτέ. Αν η αναφορά του συνταγματάρχη είναι αληθινή και δεν είχε σκοπό να εντυπωσιάσει, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε λόγο για αρχαία άγνωστη τεχνολογία ή μέρος αρχαίων μυστικών που χάθηκαν στη λήθη του χρόνου. Θα μπορούσε όμως η παραπάνω αναφορά του συνταγματάρχη να τεκμηριωθεί και επιστημονικά; Ευτυχώς που κάποιοι επιστήμονες έχουν φτάσει σε σημείο να αμφισβητούν σθεναρά το κατεστημένο δημοσιεύοντας κάποιες πολύ σημαντικές μελέτες τους που απλά επιβεβαιώνουν και επιστημονικά αυτό που χρόνια τώρα φωνάζει μία χούφτα “φαντασμένων” ερευνητών: Ο κόσμος μας δεν είναι αυτό που θέλουν να βλέπουμε.

Επιστήμονες, λοιπόν, από το πανεπιστήμιο του Ντρέξελ ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας τους πάνω στους ογκόλιθους της μεγάλης πυραμίδας. Κάνοντας χρήση υψηλής τεχνολογίας, ανακάλυψαν ότι κάποιοι από τους ογκόλιθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή, είναι κατασκευασμένοι από ένα μείγμα που θυμίζει το σημερινό τσιμέντο και όχι από ασβεστόλιθο.
Στο συμπέρασμα αυτό βοήθησαν μικρές λεπτομέρειες στους αρμούς των ογκόλιθων, καθώς και το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι ογκόλιθοι περιέχουν περισσότερο νερό και φυσαλίδες στο εσωτερικό τους απ' ότι οι κοινοί ασβεστολιθικοί ογκόλιθοι. Επιπλέον η δομή του υλικού που καλύπτει την πυραμίδα είναι άμορφη.
Όμως οι ιζηματογενείς βράχοι σπάνια, ή ποτέ, δεν εμφανίζουν άμορφη δομή. Δεδομένου λοιπόν του γεγονότος ότι οι πυραμίδες αποτελούνται από πέτρα που δεν υπάρχει στην περιοχή, οι επιστήμονες σκέφτονται ότι οι πέτρες κατασκευάστηκαν όπως ακριβώς το τσιμέντο, από ένα μείγμα ασβεστόλιθου, ασβέστη, κιμωλίας και νερού ή ότι με κάποιον άγνωστο τρόπο μικρές σε μέγεθος ασβεστολιθικές πέτρες έλειωσαν και πλάσθηκαν μαζί με νερό, όπως ο πηλός, σχηματίζοντας τους τεράστιους ογκόλιθους που αποτελούν το σύνολο της πυραμίδας.
Στην ορθότητα της θεωρίας συνηγορεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που βρίσκετε σε μία ένωση δύο τέτοιων ογκόλιθων. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται μία κοιλότητα ακριβώς στην ένωση τους, που προκλήθηκε από ένα βότσαλο που υπήρχε εκεί όταν “χυνόταν” η ρευστή πέτρα.
Η νέα θεωρεία εξηγεί μερικές από τις μέχρι τώρα αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με την μέχρι τώρα αποδεκτή θεωρεία των λατομείων. Ερωτήσεις όπως:
-Πως κατάφεραν με απλοϊκά εργαλεία να πετύχουν την τέλεια συναρμογή των ογκόλιθων;
-Γιατί δεν έχει βρεθεί ποτέ ούτε ένα χάλκινο καλέμι από αυτά που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσαν για να σκαλίσουν τους ογκόλιθους;
-Πως γίνετε να πελεκίσουν ένα τόσο τεράστιο όγκο πέτρας με ένα τόσο μαλακό υλικό όπως ο χαλκός;
-Πως κατάφεραν οι εργάτες να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους από χιλιόμετρα μακριά και να τους τοποθετήσουν στην κορυφή της πυραμίδας;
Απαντήσεις φυσικά για τα παραπάνω δεν θα πάρουμε ποτέ. Είναι πολύ πιο εύκολο το να γελοιοποιήσεις μία έρευνα, παρά να προσπαθήσεις να απαντήσεις στα αναπάντητα.
Όταν διάβασα για πρώτη φορά την παραπάνω έρευνα διαπίστωσα έκπληκτος πως παρόμοια τεχνική “φυσικού τσιμέντου” έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Διάφορα αρχαία κτίσματα έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιο υλικό αλλά ως συνθετικό μέσο για την ένωση των βράχων.
Στο αρχαίο υδραγωγείο της Καμείρου στην Ρόδο χρησιμοποιήθηκε παρόμοιο υλικό ως εσωτερικό επίχρισμα για να καταστεί αδιάβροχο, αλλά και πληθώρα γεφυρών χρησιμοποιούν παρόμοιο υλικό για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Το υλικό αυτό, γνωστό ως κονίαμα, χρησιμοποιούνταν και κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας με την ονομασία “κουρασάνι”. Διάφορα υλικά αναμεμειγμένα όπως ασβέστης, ξερά χόρτα, τρίχες ζώων, ασβεστόλιθος και ασπράδια αυγών απαρτίζουν την σύσταση του υλικού που χρησιμοποιούνταν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ως αδιαβροχοποιητικό υλικό και συναντάτε σε πολλά κτίσματα και γέφυρες σε όλη της Ελληνική επικράτεια και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το υλικό που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες στα δικά τους κτίσματα.
Μελετώντας όμως κάποιες αναφορές θησαυροκυνηγών για ένα περίεργο υλικό που συναντούν σε κρύψεις θησαυρών κατασκευασμένες από Βούλγαρους κομιτατζήδες, διαπίστωσα ότι το υλικό αυτό αν και μοιάζει με το προαναφερθέν “κουρασάνι¨έχει περισσότερες ομοιότητες με το υλικό, που σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Ντρέξελ, χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ογκόλιθων της μεγάλης πυραμίδας.
Στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκη όπου έδρασε το Βουλγαρικό κομιτάτο, χρησιμοποίησε ένα υλικό, πάλι με την ονομασία "κουρασάνι", αλλά εντελώς διαφορετικό από αυτό που αναφέρω παραπάνω. Το εν λόγω υλικό μιμούνταν τόσο αποτελεσματικά την όψη, την υφή και την δομή βράχων που πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις την διαφορά του τεχνητού από το φυσικό πέτρωμα. Σκοπός της χρήσης του ήταν η κάλυψη εισόδων σπηλαίων, τούνελ ή σχισμών βράχων που είχαν αποθέσει τους θησαυρούς που έκλεβαν από Ελληνικά χωριά, με σκοπό να μην είναι ορατά αυτά τα σημεία από αυτούς που δεν ανήκαν στην ληστοσυμμορία.

Το υλικό αυτό κατασκευαζόταν από πετρώματα ίδια με αυτά που ήθελαν να μιμηθούν την δομή και την όψη τους, με αποτέλεσμα όταν έρθουν σε επαφή το ρευστό πέτρωμα με το γνήσιο πέτρωμα, να μην παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους. Από τις λίγες πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα, γνωστό είναι μόνο το γεγονός πως χρησιμοποιούσαν θρυμματισμένη πέτρα και ασπράδια αυγών. Υπήρχαν σίγουρα και άλλα υλικά που έπαιρναν μέρος στο τελικό μείγμα, δυστυχώς όμως δεν έχει διασωθεί καμία πληροφορία γι αυτά.
Αυτό το μείγμα μπορούσε να πλάθεται με ευκολία και όταν στέγνωνε αποκτούσε πολύ μεγαλύτερη σκληρότητα από την κοινή πέτρα, χωρίς όμως να διαφέρει αισθητά από αυτή. Άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με αυτό το υλικό και προσπάθησαν να το σπάσουν, επιβεβαιώνουν ότι είναι αδύνατον να τρυπηθεί αλλά λειώνει αργά όταν έρθει σε επαφή με ισχυρή φωτιά, βγάζοντας πυκνούς μαύρους καπνούς.
Όσο παράξενο και αν είναι αυτό το υλικό, φαίνεται πως κρύβει κάποιο μυστικό που “ίσως” και να είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το μυστικό της κατασκευής όλων αυτών των μεγαλιθικών κτισμάτων. Φανταστείτε πόσο εύκολα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αυτά τα τεράστια οικοδομήματα εάν δεν χρειαζόταν να κοπούν από το λατομείο και να μεταφερθούν χιλιόμετρα μακριά οι ογκόλιθοι.
Πόσο εύκολη θα ήταν η κατασκευή εάν δεν σπαταλιόταν χιλιάδες εργατοώρες στην κοπή και στο σμίλευμα τους και απλά μετέφεραν μικρές σε μέγεθος πέτρες, τις “ρευστοποιούσαν” και τις χύτευαν σε μεγάλα καλούπια δίπλα ακριβώς από εκεί που θα ήθελαν να τις τοποθετήσουν.
Είναι απλό και εφικτό όσο ακούγεται, όμως, όσο κάποιοι επιμένουν να παίζουν με την νοημοσύνη μας, αμφιβάλω αν ποτέ μάθουμε την αλήθεια.
Ιωάννης Καρυοφυλάκης.
 Πηγές: Παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια ανεξήγητων φαινομένων. Τόμοι30ς & 4ος.
Ιωάννης Πασσάς. Η αληθινή προϊστορία.
Αθανάσιος Αγγελόπουλος. Χέοψ ο μέγας αρχιτέκτω
ν.

Λεξικό Oxford.  Άτλας Αρχαιολογίας.   Ήπειρος explorer.   πηγή   http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/
.-

*** Η λειτουργία της διαπλοκής καρτέλ-πολιτικών-ΜΜΕ-Δικαιοσύνης



Του Γιώργου Φλωρά, επιχειρηματία, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος γιατί τα καρτέλ επικρατούν στην Ελλάδα και ο Έλληνας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης επί σειρά δεκαετιών. Θα μεταφέρω την δική μου εκτίμηση για την διαπλοκή καρτέλ-πολιτικών-ΜΜΕ-Δικαιοσύνης.
Με την λέξη καρτέλ εννοούμε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στα προϊόντα τους και οι οποίες είτε κάνουν συμφωνίες με άλλες επιχειρήσεις για να κρατήσουν ψηλά τις τιμές, είτε κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά είτε απαγορεύουν τις παράλληλες εισαγωγές ή τις εξαγωγές στους συνεργάτες τους.
Τα καρτέλ είναι μεγάλες επιχειρήσεις, συνήθως πολυεθνικές, και στόχο έχουν έναν και μοναδικό: το κέρδος. Όσο μεγαλύτερο το κέρδος τόσο καλύτερα για τους μετόχους και για τα στελέχη (βλ. μπόνους).
Τα καρτέλ, επειδή είναι μεγάλες εμπορικές εταιρείες, ξοδεύουν τεράστια ποσά σε διαφήμιση, σε όλα τα ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες). Χωρίς την διαφήμιση των καρτέλ τα ΜΜΕ απλά κλείνουν. Αν 3-4 μεγάλες εταιρείες αποφασίζουν αν κόψουν ένα κανάλι, αυτό θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα.
Τα καρτέλ, από τα παράνομα υπερκέρδη που οι νομοθέτες τους επιτρέπουν να έχουν, φροντίζουν και ταίζουν τους ευεργέτες τους, και σε κεντρικό επίπεδο και σε ατομικό. Σε κεντρικό επίπεδο θα χρηματοδοτήσουν το κόμμα ειδικά στην προεκλογική περίοδο. Η χρηματοδότηση είναι φυσικά χωρίς αποδείξεις και έτσι το κόμμα μπορεί επίσης να πληρώνει χωρίς αποδείξεις. Σε ατομικό επίπεδο θα χρηματοδοτήσουν τον υποψήφιο βουλευτή με τα απαραίτητα για εκδηλώσεις, αφίσες κλπ.
Ο ανταγωνισμός είναι εχθρός των καρτέλ αφού αναγκάζει κάθε εταιρεία να χαμηλώνει τις τιμές της, άρα να περιορίζει τα κέρδη της.
Βασικός στόχος των καρτέλ είναι εξορισμού ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Πρέπει να εξαλειφθεί.
Όμως η Ευρώπη επιθυμεί να υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός γιατί φέρνει νέα προϊόντα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προάγει την καινοτομία, ικανοποιεί καλύτερα τον πελάτη, διαθέτει τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή.
Για να το πετύχει η Ευρώπη έχει θέσει κανόνες που κάθε κράτος πρέπει να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία ως νόμους. Επίσης επιβάλει σε κάθε κράτος να έχει μια Αρχή Ανταγωνισμού, στην Ελλάδα είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Τα καρτέλ γνωρίζουν ότι για να εξαφανίσουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό πρέπει να «ελέγξουν» τους νόμους. Και για να «ελέγξουν» τους νόμους ο δρόμος είναι απλός.
Πρώτα ελέγχουν τους νομοθέτες, δηλαδή τους πολιτικούς που κυβερνούν, τους βουλευτές μας.
Ο νομοθέτης εκλέγεται αφού μπει στην λίστα που ορίζει ο αρχηγός του κόμματος. Αν ο αρχηγός δεν σε θέλει, είσαι εκτός λίστας. Αν είσαι εχθρός των φίλων και των χρηματοδοτών του αρχηγού είσαι εκτός λίστας. Αν στην θητεία σου στην Βουλή ενόχλησες τους φίλους τους αρχηγού είσαι εκτός λίστας. Άρα ξεκινάμε ε την παραδοχή ότι για να μπει ο μελλοντικός βουλευτής στην λίστα και να έχει ελπίδες να εκλεγεί πρέπει να μην στεναχωρεί τους φίλους του αρχηγού, δηλαδή τους χρηματοδότες του κόμματος.
Για να εκλεγεί ένας βουλευτής-νομοθέτης, ειδικά στις πολυπληθείς περιφέρειες, πρέπει να παρουσιαστεί στα τηλεοπτικά κανάλια. Έχει αποδειχτεί ότι τα ΜΜΕ αναδεικνύουν ως σπουδαίους τους πιο ηλίθιους και ανίκανους, επειδή θα τους προβάλουν ασταμάτητα και ο κόσμος θα τους αναγνωρίζει αμέσως. Στα κανάλια δεν πας επειδή το θέλεις αλλά επειδή σε καλούνε.
Τα ΜΜΕ είναι εμπορικές επιχειρήσεις που με βάση τα επίσημα στοιχεία ζούνε βασισμένα στα δάνεια. Τα δάνεια τα εγκρίνουν οι τράπεζες, αν θέλουν μάλιστα δεν τα εγκρίνουν ή δεν τα ανανεώνουν και το μέσο μαζικής επικοινωνίας θα κλείσει. Άρα τα ΜΜΕ έχουν άμεση ανάγκη τον τραπεζικό δανεισμό.
Η προεκλογική περίοδος έχει δυο περιόδους. Την περίοδο ανάμεσα σε δυο εκλογές και την περίοδο πριν τις εκλογές.
Στην περίοδο ανάμεσα στις δυο εκλογές τα κανάλια καλούν τους βουλευτές-νομοθέτες και τους πολιτικούς που ανήκουν στους λεγόμενα φιλικά προσκείμενους. Είναι αυτοί που μπορεί να φωνάζουν κατά της διαφθοράς, να είναι αντιδραστικοί αλλά όταν έρχεται ο χρόνος στο δια ταύτα δεν κάνουν αυτό που πρέπει άλλα αυτό που εξυπηρετεί τους φίλους του αρχηγού. Δεν νομοθετούν δηλαδή για να σπάσουν τα καρτέλ αλλά καθημερινά θα βρίσουν τα καρτέλ για την ακρίβεια των προϊόντων.
Στην προεκλογική περίοδο ο χρόνος προβολής είναι περιορισμένος και θα προβληθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι νομοθέτες. Το ερώτημα είναι πώς θα επιλεχθούν οι υποψήφιοι που θα προσκληθούν από, πχ, τα τηλεοπτικά κανάλια? Τα καρτέλ είναι οι βασικοί πελάτες των ΜΜΕ. Χωρίς την διαφήμισή τους κλείνουν. Τα καρτέλ, δια μέσω των λεγόμενων media shops, δεσμεύουν τηλεοπτικό χρόνο για τους δικούς τους υποψηφίους βουλευτές-νομοθέτες. Σε αυτό το χρόνο κανονίζουν ότι θα προβληθούν ο Χ ο Ψ και ο Ω, δηλαδή αυτοί οι υποψήφιοι που είναι ξεπουλημένοι από τα αποδυτήρια. Γνωρίζουν οι υποψήφιοι αυτοί ότι με την τηλεοπτική τους προβολή η πιθανότητα εκλογής τους είναι πολλαπλάσια. Εκλέγονται και ξέρουν ότι οφείλουν χάρη στο καρτέλ που τους έδωσε τηλεοπτική προβολή.
Έρχεται η ώρα οι «δικοί μας» νομοθέτες να ψηφίσουν νόμους. Αυτοί που γνωρίζουν την νομοθεσία για τα καρτέλ γελάνε από το πόσο αστείες είναι οι ποινές (χρηματικές και ποινικές) για τα καρτέλ. Και δεν είναι αυστηρότερες γιατί η κρίσιμη πλειοψηφία των νομοθετών ανήκει στους φίλους των καρτέλ.
Ο κόσμος ακούει τους νομοθέτες να εξορκίζουν τα καρτέλ αλλά δεν γνωρίζει την νομοθεσία και δεν γνωρίζει ότι ουσιαστικά είναι χειρότερο να χτίσεις ένα παράνομο κοτέτσι από το να στήσεις καρτέλ και να κατακλέβεις χιλιάδες καταναλωτές επί χρόνια, αποκομίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παράνομα κέρδη.
Η πολιτεία έχει δημιουργήσει και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κυνηγάει τα καρτέλ. Όχι επειδή το θέλανε οι νομοθέτες μας αλλά επειδή το επέβαλε η Ευρώπη. Οι «φίλοι» νομοθέτες έκαναν την Επιτροπή Ανταγωνισμού Ανεξάρτητη Αρχή ώστε να μην παρεμβαίνει κανείς στο έργο της. Διορίζουν όμως με προσωπική επιλογή του κάθε Υπουργού τον πρόεδρο της. Τον προηγούμενο πρόεδρο τον επέλεξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος (τον επέλεξε ως άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του) και έμεινε στην θέση του 6 χρόνια. Τον επόμενο πρόεδρο τον επέλεξε ο Χατζηδάκης. Κανείς τους φυσικά δεν επιλέχθηκε με διαγωνισμό άλλα λόγω γνωριμιών σε κομματικό επίπεδο. Και φυσικά τα αποτελέσματα του έργου τους είναι σε όλους τους Καταναλωτές γνωστά.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εννοείται κυνηγάει τα καρτέλ όμως ξεχνάει στα συρτάρια της υποθέσεις επί 4-5 χρόνια, μια την ξέχασε επί 16 χρόνια. Όποτε ρωτάς τον νομοθέτη γιατί αργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σου απαντάει : είναι Ανεξάρτητη Αρχή και δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Εδώ έρχεται και η Δικαιοσύνη. Την Δικαιοσύνη υπηρετούν οι δικηγόροι και οι δικαστές.
Υπάρχει ένα σύστημα δικηγόρων που υποστηρίζουν τα καρτέλ συστηματικά. Κάποιοι από αυτούς έχουν παρελθόν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, άρα στενές σχέσεις με νυν υπαλλήλους, υπαλλήλους σε κρίσιμα πόστα. Γενικά παρατηρείται μια επιτυχή έκβαση υποθέσεων που τα καρτέλ στηρίζουν συγκεκριμένοι δικηγόροι. Το ότι οι ίδιοι θήτευσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί σειρά ετών δεν ενοχλεί κανέναν.
Στην Δικαιοσύνη είναι όμως και οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς. Όπως ξέρουμε οι αποφάσεις των Δικαστών κρίνονται από τον Άρειο Πάγο και πάρα πολλές φορές πετιούνται στα σκουπίδια ως λανθασμένες. Και οι αποφάσεις των Εισαγγελέων κρίνονται από τους Δικαστές και πάρα πολλές φορές πετιούνται στα σκουπίδια αφού οι Δικαστές κρίνουν αντίθετα από την κρίση των Εισαγγελέων. Άρα ουδείς αλάνθαστος από τους δικαστές και εισαγγελείς. Επίσης γνωρίζουμε ότι στην δικαιοσύνη έχουν εντοπιστεί φαινόμενα Καλούση και Μπουρμπούλια, κατά συνέπεια δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι οι Δικαστές είναι αδέκαστοι στο σύνολό τους (όπως φυσικά ισχύει για κάθε κατηγορία επαγγελματιών).
επίσης παρατηρούμε τακτικά παιδιά δικαστών και εισαγγελέων να εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των καρτέλ, δημιουργώντας ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στις οικογένειες δικαστικών και στα καρτέλ
Έτσι βλέπουμε και πολλές αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα καρτέλ να είναι πέραν πάσης λογικής. Είτε γιατί ο δικαστικός λειτουργός είναι άσχετος με το ζήτημα (ειδικό δίκαιο), είτε γιατί είναι απρόσεκτος, είτε γιατί έκανε κάποια εξυπηρέτηση, τα καρτέλ και οι φίλοι τους ευνοούνται.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εκτελεστική εξουσία (οι νομοθέτες-βουλευτές) έχει λόγο στον διορισμό της κεφαλής της Δικαστικής εξουσίας, άρα οι φιλόδοξοι δικαστικοί επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με τους πολιτικούς. Το πώς το επιδιώκουν εναπόκειται στην ακεραιότητα τους καθενός. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εκτελεστική εξουσία επιλέγει ενίοτε ανώτατους Δικαστικούς και Εισαγγελείς και τους τοποθετεί σε καλοπληρωμένες θέσεις είτε κατά την διάρκεια του δικαστικού τους βίου είτε μετά (σύνταξη). Άρα οι φιλόδοξοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουνε το πίσω μέρος του μυαλού τους ότι αν είναι φίλοι με τους πολιτικούς (αυτούς δηλαδή που χρηματοδοτούν τα καρτέλ) ίσως κάποια στιγμή να σταθούνε «τυχεροί» και να κερδίσουν και αυτοί μια καλοπληρωμένη θέση στο Δημόσιο (πρόεδροι Αρχών, Υπουργοί, Βουλευτές κλπ).   ΠΗΓΗ    http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/

***Θεόφραστος. Ο πατέρας της σύγχρονης νανοτεχνολογίας

Ως πατέρας της σύγχρονης επιστήμης της νανοτεχνολογίας μετατροπής της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος... Θεόφραστος ο οποίος πριν από 23 αιώνες αποτελεί τη βάση λειτουργίας μιας συσκευής που έχει σκοπό τη συλλογή και εκμετάλλευση τεραστίων ποσοτήτων θερμικής ενέργειας που χάνονται καθημερινά.
Ο Ζονγκ Λιν Γουάνγκ και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο Georgia Tech των Ηνωμένων Πολιτειών υπολόγισαν πως το 50% της ενέργειας που εκπέμπεται στη χώρα κάθε χρόνο, με πηγή από υπολογιστές έως αυτοκίνητα, σπαταλάται ως ανεκμετάλλευτη θερμότητα.
Ωστόσο, η θερμότητα μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το πυροηλεκτρικό φαινόμενο που πρώτος περιέγραψε ο Θεόφραστος το 314 π.Χ όταν παρατήρησε ότι ο ημιπολύτιμος λίθος τουρμαλίνης παρήγαγε στατικό ηλεκτρισμό και έλκυε κομματάκια αχύρου όταν θερμαινόταν.
Η θέρμανση και η ψύξη αναδιατάσσουν τη μοριακή δομή ορισμένων υλικών, όπως ο τουρμαλίνης, δημιουργώντας μια ανισορροπία ηλεκτρονίων, γεγονός που πυροδοτεί ένα ηλεκτρικό κύμα, σημειώνουν οι επιστήμονες της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nano Letters.
Η ομάδα του Γουάνγκ επιθυμεί να εφαρμόσει τις παρατηρήσεις του Θεόφραστου στην ανάπτυξη μιας νανογεννήτριας η οποία θα εκμεταλλευόταν τις μεταβολές στα επίπεδα θερμοκρασίας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύγχρονο κόσμο.
Με αυτό το στόχο, οι ερευνητές κατασκεύασαν νανοκαλώδια από οξείδιο του ψευδάργυρου, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και σε τρόφιμα. Με μια συστοιχία από κοντά νανοκαλώδια που στηρίζονται όρθια στο ένα άκρο τους, έδειξαν ότι η συσκευή αυτή παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα όταν θερμανθεί ή ψυχθεί.


Εκτιμούν επίσης πως οι νανογεννήτριες θα μπορούσαν να παράξουν ενέργεια ακόμα και από τις μεταβολές θερμοκρασίας που λαμβάνουν χώρα μες την ημέρα.
«Αυτός ο νέος τύπος νανογεννήτριας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτοτροφοδοτούμενες συσκευές νανοτεχνολογίας συλλογής θερμικής ενέργειας με εφαρμογή σε συστήματα όπως ασύρματοι αισθητήρες, θερμική απεικόνιση, διαγνωστικές εξετάσεις και προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές» εκτιμούν οι ερευνητές.
Ο Θεόφραστος (372 π.Χ. – περ. 287/5 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος της αρχαιότητας. Θεωρείται συνεχιστής του έργου του Αριστοτέλη τον οποίο και διαδέχτηκε στη διεύθυνση της Περιπατητικής σχολής.

πηγή    http://thecuriosityofcat.blogspot.gr .-

*** Μια Διεθνής για το… Δ’ Ράιχ! Του Γ. Δελαστίκ
   , Χωρίς σχόλια
Μεγάλα πράγματα θα γίνουν την Τετάρτη, 22 Μαΐου, στη γερμανική πόλη της Λει­ψίας. Στις 23 Μαΐου το Σο­σιαλδη­μοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) κλείνει τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του το 1863. Για να γιορτάσουν λοιπόν τα γενέθλιά τους οι Γερμα­νοί σοσιαλδημοκράτες, αποφάσισαν να κάνουν δώρο στον εαυτό τους μια… κηδεία και μια γέννα! Την παραμονή των γενεθλίων τους θα ενταφιάσουν ουσιαστικά τη Σοσιαλι­στική Διεθνή μέσω της ίδρυσης μιας άλλης Διεθνούς των δεξιότερων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που βρίσκονται υπό την άμεση πολιτική επιρροή τους. «Προοδευτική Συμμαχία» θα την ονομάσουν.

Απέτυχαν να ελέγξουν τη Σοσιαλιστική Διεθνή οι Γερμανοί και γι’ αυτό αποφάσισαν να τη διαλύσουν. Στο Παρίσι γεννήθηκε η Σοσιαλιστική Διεθνής, το 1889, στα εκατοντάχρονα της Γαλλικής Επανάστασης. Ονομαζόταν όμως Εργατική Διεθνής. Το 1951, στη Φρανκφούρτη της τότε Δυτικής Γερμανίας μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστική Διεθνή. Σε γερμανικό έδαφος της έμελλε και να πεθάνει.
Ολοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες -ή σχεδόν όλοι, αυτό θα το δούμε την Τετάρτη- θα υποταχθούν βεβαίως στη θέληση των Γερμανών. Η δεξιά καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στοιχίζει όλους τους δεξιούς Ευρωπαίους πίσω από το Βερολίνο, ώρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες να κάνουν το ίδιο με τους κεντροαριστερούς των χωρών της ΕΕ! Δεν μπορεί το Ράιχ να μην έχει πρόσβαση, να μην έχει συγκροτημένο πόλο στον προοδευτικότερο πυλώνα του συστήματος. Αλλωστε τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου έχουν από μόνα τους αποδειχθεί πολύ πιο γερμανόφρονα και υποτακτικά προς το Βερολίνο από τα συντηρητικά. Πού και πού εμφανίζεται και κάποιο δεξιό κόμμα που κυβερνά να αντιστέκεται κάπως στους Γερμανούς. Κεντροαριστερό, όμως, κανένα! Φταίνε μόνο οι Γερμανοί;
Αρχισε ο στραγγαλισμός της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους. Πρώτα πρώτα στον οικονομικό τομέα. Το SPD μείωσε μόνο του την ετήσια εισφορά του στη Διεθνή κατά… 95%!!! Από 100.000 στερλίνες που έδινε -η έδρα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι στο Λονδίνο- αποφάσισε να δίνει μόνο ένα… πεντοχίλιαρο! Ελεημοσύνη, δηλαδή! «Θα είμαστε μόνο παρατηρητές στη Διεθνή», ανακοίνωσε. Ζορί­στηκαν οι Γάλλοι σοσιαλιστές που έχουν στη Διεθνή τη Σεγκολέν Ρουα­γιάλ σε θέση αντιπροέδρου, αλλά μείωσαν κι αυτοί τα λεφτά που δίνουν. Από τα εκατό χιλιάρικα στα σαράντα πέντε.
Οργανο των Αμερικανών θεωρούν οι Γερμανοί τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου. Δηκτικό σχετικό σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» – μάλλον δηλητηριώδες: «Κανένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης που δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις δεν επιθυμεί να βγει φωτογραφία στο πλάι του Γιώργου Παπανδρέου» έγραψε.
Τελευταία απόπειρα των Γερμανών να αποκτήσουν τον έλεγχο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Προσπάθησαν να προωθήσουν την ηγέτιδα των Σουη­δών σοσιαλδημοκρατών Μόνα Σαλίν στη θέση του γενικού γραμματέα. Ο Χιλιανός Λουίς Αγιάλα που βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και ένα τέταρτο του… αιώνα, από το 1989, τη συνέτριψε και εξελέγη για έξι χρόνια ακόμη!
Λύσσαξαν οι Γερμανοί! «Πίσσα στα κόκαλα του Βίλι Μπραντ!» θα σκέφτονταν, χωρίς να μπορούν να το πουν. Δεκαέξι χρόνια πρόεδρος της Διεθνούς (1976-1992), ο Μπραντ ήταν αυτός που ενέταξε στους κόλπους της τα τριτοκοσμικά κόμματα που τώρα κυριαρχούν. «Θα τη διαλύσουμε» αποφάσισε το SPD. Αμ’ έπος, άμ’ έργον.   http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/

*** Αρχαίος Ελληνικός κινηματογράφος !!!
Χωρίς σχόλια
 
Μπορεί οι αρχαίοι να μην είχαν τηλεοράσεις είχαν όμως ... κινηματογράφο και μάλιστα με εφέ! Δεν το είχατε φανταστεί ποτέ, όμως είναι αλήθεια! Οι αρχαίοι έβλεπαν κινηματογράφο με εφέ, ήχο και κίνηση! Το τότε ... σινεμά ήταν το σταθερό αυτόματο θεάτρο του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αι. π.Χ.) που βελτίωσε και περιέγραψε με λεπτομέρειες ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς στο βιβλίο του «Αυτοματοποιητική». Τα αυτόματα θέατρα ήταν τα «θαύματα» της κλασικής και ελληνιστικής εποχής, έργα των
Ελλήνων «θαυματοποιών» της αρχαιότητας.
Όλα αυτά γίνονται ... μόνα τους με τη δύναμη ενός μολύβδινου βάρους που πέφτει ισοταχώς σε μια κλεψύδρα με άμμο. Για την έναρξη της παράστασης αρκεί να τραβηχτεί το σχοινί στην πρόσοψη της βάσης.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα εξαιρετικά σύνθετο δημιούργημα της ελληνιστικής Τεχνολογίας, που, σε ο,τι αφορά στον προγραμματισμό, δε διαφέρει σε τίποτε από ένα σύγχρονο λογικά προγραμματιζόμενο ρομπότ, γίνεται θέατρο, γλυπτική, ζωγραφική, ποίηση, τέχνη.
Την ακριβή ανακατασκευή του σταθερού αυτόματου θεάτρου έκανε ο εκπαιδευτικός, μηχανολόγος, κ.Κώστας Κοτσανάς ο οποίος είναι και ο δημιουργός της έκθεσης «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων», που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, και διοργανώνεται από το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου.
Ο κ. Κοτσανάς διεξήγαγε εμπεριστατωμένη έρευνα 22 ετών, γοητευμένος από την αξεπέραστη δημιουργία και προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών, αλλά και της Επιστήμης .
Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου φιλοξενείται, ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος της έκθεσης. Όλα τα εκθέματα, 300 στο σύνολο, και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και εκτίθενται μόνιμα στο ομώνυμο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών που λειτουργούν στο Κατάκολο υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου. 
Τι περιλαμβάνουν οι σκηνές
Στο θέατρο του Ήρωνος, που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται αυτόματα ο μύθος του Ναυπλίου που θέλει να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία.
Σκηνή 1η: Αχαιοί επισκευάζουν τα πλοία τους, μορφές κινούνται, κτυπούν με σφυριά και πριονίζουν και κρότοι εργαλείων ακούγονται σαν αληθινοί.
Σκηνή 2η : Αχαιοί σπρώχνουν τα πλοία στη θάλασσα.
Σκηνή 3η: Στη θάλασσα πλοία εμφανίζονται ξαφνικά, πλέουν σε διάταξη στόλου, κινούνται και χάνονται - η θάλασσα φουρτουνιάζει - και τα πλοία ξαναεμφανίζονται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να τρέχουν συνεχώς. Συχνά ξεπηδούν δελφίνια από τη θάλασσα.
Σκηνή 4η: Ο Ναύπλιος σε ακρωτήρι, με αναμμένο πυρσό, δίνει ψεύτικο σήμα στους Αχαιούς ύστερα από προτροπή της Αθηνάς.
Σκηνή 5η: Στη φουρτουνιασμένη θάλασσα φαίνονται διασκορπισμένα συντρίμμια των πλοίων και ο Αίαντας να κολυμπά. Εμφανίζεται η Αθηνά (ως από μηχανής θεός), περιφέρεται και εξαφανίζεται, ενώ πέφτει κεραυνός, ακούγεται βροντή και χάνεται η μορφή του Αίαντα.-->
                
Πηγή       http://thecuriosityofcat.blogspot.gr/

***

*** ΑΠΟ  ΟΣΑ ΜΑΣ  ΓΡΑΦΟΥΝ :

~** Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευσή του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, λέει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Ο Πλάτων τον θεωρεί υπαρκτό πρόσωπο, αδελφό του Ροδάμανθυ. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι ήταν δώρο του Δία στην Ευρώπη, η οποία μετά τον χάρισε στο γιο της Μίνωα. Μεταγενέστερα ο Ι. Κακριδής, βασιζόμενος στο ότι ο Ησύχιος γράφει πως ταλῶς σήμαινε ήλιος (ενώ Ταλαιός είναι το όνομα του Δία) στην Κρήτη [1] και με βάση και άλλα στοιχεία, εκφράζει την άποψη ότι ήταν ηλιακή θεότητα που αργότερα μεταπλάστηκε σε ήρωα.
  Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι ήταν άγρυπνος φύλακας της Κρήτης που γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα.[2][3][4][5] Κατά άλλους ήταν φτερωτός και το καθήκον αυτό το εκτελούσε πετώντας. Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.
  Το τέλος του Τάλω ήρθε όταν συναντήθηκε με τους Αργοναύτες που γύριζαν από την Κολχίδα. Θέλοντας να δέσουν οι Αργοναύτες στο νησί αντιμετώπισαν τον γίγαντα που τους κρατούσε σε απόσταση. Τότε η Μήδεια, που ταξίδευε μαζί τους, μάγεψε με τα λόγια της τον Τάλω, υποσχόμενή του αθανασία, κι έτσι μπόρεσε ο Ιάσονας να του αφαιρέσει το καρφί στη φτέρνα του που έκλεινε τη μια και μοναδική φλέβα που διέτρεχε όλο το κορμί του και περιείχε ιχώρ, θανατώνοντάς τον. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τον σκότωσε ο πατέρας του Φιλοκτήτη Ποίας, χτυπώντας τον με βέλος στο ίδιο μοναδικό αδύνατο σημείο του.

~** ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΒΛΑΣΗ ΡΑΣΙΑ.
  ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΛΕΞΙΣ "ΑΠΑΤΕΩΝ" ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΨΙΛΟΝ
Σε όσους γνωρίζουμε, τουλάχιστον, κάποια βασικά πράγματα, είναι πολύ γνωστό ότι οι Ιουδαίοι και οι χριστιανοί χαρακτηρίζονται από μία ψυχοπαθολογική έλξη προς το παραμυθώδες, προς το μεσσιανικό και, εν γένει, προς κάθε τι που συντελεί στην άρση κάθε προσωπικής ευθύνης, ή λειτουργεί ως άριστο αγχολυτικό για τον τρόμο των εκατομμυρίων δούλων μπροστά στα αδυσώπητα απαιτούμενα της ανθρώπινης ελευθερίας.
Σε όσους γνωρίζουμε, είναι επίσης γενικά παραδεκτό ότι αυτή η ψυχοπαθολογία, αν μη τι άλλο, κερδίζει τουλάχιστον τον απέραντο θαυμασμό μας για την εκπληκτική της καπατσοσύνη να αυτο-αναπαράγεται διαρκώς και να πνίγει τα πάντα. Οι θλιβεροί και αντιανθρώπινοι Γαλιλαίοι, που εξέπλησσαν με την θεομανία και τον παραλογισμό τους τον Κέλσο, τον Μάρκο Αυρήλιο και τον Ιουλιανό, σήμερα εκπλήσσουν εμάς που επιμένουμε στις παλαιές καλές αρχές του συγκροτημένου και τεκμηριωμένου λόγου, αλλά και της πολιτκής αυτενέργειας, με εξωφρενικές θεωρίες, απίστευτες προφητείες και μύριες όσες άλλες τεχνικές εκτρελλάνσεως των μαζανθρώπων.
Οι τωρινές (δισ)χιλιαστικές εξαλλοσύνες των απανταχού Γαλιλαίων, παντελώς ανυπόστατες όπως άλλωστε και αυτή η ίδια η θρησκεία που έχει το θράσος να κόβει στα δύο την αχανή ανθρφή αρκετών ατόμων, ομάδων ατόμων, ή και εθνών ακόμη, προς την αυτενέργεια, την αυτογνωσία και, κυρίως, τον Εθνισμό, που κυριολεκτικά πανικοβάλλει, ακόμη και ως ΜΗ άμεση προοπτική, την πάντα εύθραυστη Παγκόσμια Ιερουσαλήμ.
Μέσα στο παιγνίδι αυτό, εντάσσεται και η αρχιπαραμύθα των λεγομένων "Ε", που ξεκίνησε πριν από είκοσι και βάλε χρόνια, ως φαιδρή θεωρία περί κοσμοσκάφους.. "Σταγείρου Έψιλον" (!!) και στη συνέχεια, μέσω κάποιων πολύ γνωστών "προσωπικοτήτων", έφθασε σε εμάς ως ογκώδης τερατολογία που εγκλωβίζει αμέτρητους ημιμαθείς ή μεσσιανολάγνους, στην εγγυημένη απάθεια και παθητικότητα της εσαεί αναμονής κάποιων "εθνοσωτήρων" εξ ουρανού, εκ της έσω χθονός, ή από όπου αλλού θέλει να μάς τους φέρει η παραληρηματική πλέον πέννα των εψιλοπωλητών.
Κανείς δεν μπορεί ωστόσο να βοήθήσει κάποιον ανόητο στο να πάψει να είναι αυτό που είναι, και για αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι το μέγεθος της εψιλολαγνείας δεν πρέπει να πολυαπασχολεί τους πραγματικούς Έλληνες, αφού σε 10 - 20 χρόνια, τότε που οι Εθνικοί θα έχουμε αποφασιστικά σηκώσει το κεφάλι, πόσο μάλλον μετά από πολλές - πολλές δεκαετίες, κανείς δεν θα θυμάται καν τα ονόματα των "θεωρητικών" αυτής της απίθανης παρερμηνείας της ΑΛΗΘΙΝΗΣ και απτής ζωής. Όπως και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει καθόλου το να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το πολυπληθές κοινό που ασπάζεται αυτές τις γελοιότητες, αλλά οφείλουμε, στο όνομα της λογικής επιχειρηματολογίας που πρωτοκαθιέρωσαν οι πρόγονοί μας, να το θεωρήσουμε αξιωματικά χαμένο για τον πραγματικό, τον εθνικό Ελληνισμό, που απαιτεί, όπως προείπαμε άλλωστε, επίπονη αυτενέργεια και αυστηρώς λογική συγκρότηση της σκέψεως και του λόγου.
Το χοντροκομμένο παραμύθι των "Έψιλον", μαζί με τα πιό "απογειωμένα" (και καλοπληρωμένα) πρόσφατα παρακλάδια του, που ξεδιάντροπα πλέον τολμούν να επιτίθενται κανονικά, όπως και οι παπάδες ομοϊδεάτες τους, στην Εθνική Ελληνική Θρησκεία (αποκαλώντας "σκοτεινές σεληνιακές οντότητες" τους εθνικούς μας Θεούς), είναι εξίσου ανάξιο για ν’ ασχοληθεί σοβαρά μαζί του ένας πραγματικός ¨Ελληνας, ένας Εθνικός Έλληνας, όσο ανάξιο είναι και το άλλο παραμύθι που πλέχτηκε, προ πολλών αιώνων, από τον σκοτεινό καταστροφέα των εθνών Σαούλ-Σαύλο, γύρω από τον γνωστό και μη εξαιρετέο και κατά τα πάτριά του περιτετμημένο ραβί Τζεσουά.
Η χώρα μας, μία χώρα που κάποτε φωτοδοτούσε, είναι κυριολεκτικά υπό ξένη κατοχή, εδώ και 22 αιώνες, και δίχως Θρησκεία, Φιλοσοφία, Παιδεία και καθημερινό Έθος, εδώ και 16 περίπου αιώνες. Όσοι εξ ημών τυγχάνουμε αφυπνισμένοι και συνειδητοί, και δεν είμαστε και λίγοι για αυτό και έχουν άλλωστε παρανοήσει προσφάτως οι κατακτητές, αρνούμαστε κατηγορηματικώς να κάτσουμε, σαν αποβλακωμένοι τηλεδούλοι, και να περιμένουμε κάποιους ανύπαρκτους "εθνομεσσίες" να ευδοκίσουν να μας σώσουν. Στους, τουλάχιστον αφελείς, εψιλολάγνους και εψιλόπληκτους, κουνάμε αναγκαστικά το μαντήλι από μακριά και τους ευχόμεθα, μετά πολλού οίκτου και από βάθους καρδίας, καληνύχτα.
Βλάσης Γ. Ρασσιάς

~** Χθες το απογευμα ενω ημουν καθοδον για την εκδηλωσει τιμης για την γενοκτονια των ποντιον,πεζος δηλαδη...στον πεζοδρομο διπλα στην θαλασσα....βλεπω εναν χοντρουλη να ερχεται προς το μερος μου.....βλεπω ενα παραξενο μουσι.......λεω....αυτο ειναι εβραιοσκυλο.....και ενω τον εω στα δυο μετρα αντιλαμβανομαι οτι φορα και το κιπα........Α) τον εφτυσα στα μουτρα.Β)ακουσε τα μπινελικια της ζωης του.Γ)ημερα τιμης για την γενοκτονια περασε απο την εκδηλωσει επιδεικτικα νομιζοντας οτι δεν θα βρεθει ενας Ελλην που να γνωριζει οτι ειναι οι βρυκολακες της ανθρωπινης φυλης.Απλα ετραπη σε φυγει τρεχοντας γιατι τα παντελονια τα φορουν ΑΝΤΡΕΣ και οχι εσεις ρε πισωγλεντιδες που νομιζεται οτι σας φοβομαστε......κοτες.

~** Η εκπομπη που ενοχλησε το συστημα...........ηδη εχω καποιες τηλεφωνικες...ενοχλησεις.Δεν μασαω απο κοτες.Μονο αυτο τους λεω.
Θα τα βγαλω ολα να μαθει ο Ελλην τι ακριβως συμβαινει.
Αν τολμησουν να ξαναενοχλησουν εμενα η καποιον απο τα παιδια του ολυμπου.....οι κεραυνοι του Δια τους περιμενουν.....

~** Ετοιμαστειτε για αυτα που ερχονται.....η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΟΛΥΜΠΟΣ κρατα τον λογο της απενατη σε ολους τους φιλους της και συνεχιζει της μεγαλες αποκαλυψεις.
Ολα αυτα που το συστημα των προδοτων του εθνους κρατα φυλακισμενα απο τους Ελληνες θα βγουν ζωντανα σε μας για ολους εσας για να δειτε ποσο μεγαλο πολιτισμο ειχαμε και τα ξεπουλανε ολα στους κρονιους.
Φωτια και τσεκουρι στους προδοτες.....................

~** ΤΟ  ΑΤΣΑΛΙ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ :

 Το έτος 1961 ο Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και καθηγητής μεταλλουργίας δρ. Λάιλ Μπόρστ επισκέφθηκε την Σπάρτη επηρεασμένος από την ανδρεία των αρχαίων Σπαρτιατών αλλά και για να μελετήσει τα όπλα που χρησιμοποιούσε αυτός ο πολεμικός λαός της αρχαίας Ελλάδας. Ζήτησε λοιπόν από τους εκεί αρχαιολόγους να δει δείγματα οβολών από το Ηραίον ( ναό – θησαυροφυλάκιο της αρχαίας Σπάρτης) του 670 π.χ και αφού τα ανέλυσε απεφάνθη πως οι Σπαρτιάτες δεν είχαν απλώς σίδερο αλλά ατσάλι!!! Δηλαδή ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μεταξύ 0,2 και 0,8%. Κατά την δήλωση του στους New York Times, αυτό ισοδυναμούσε με την κατοχή ατομικής βόμβας για τα μέτρα της εποχή. Αυτό εξηγεί επιστημονικά, πέρα από την αποδεδειγμένη ανδρεία που υπέδειξαν ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του στη μάχη των Θερμοπυλών, το πώς 300 άνδρες αποδεκάτισαν έναν στρατό Περσών, Μήδων και Σακών που αριθμούσαν τις 50.000 πάνοπλων αδρών, συμπεριλαμβανομένων και των πλέων επίλεκτων ταγμάτων των Περσών των αθανάτων, πριν πέσουν όλοι από τα βέλη των τοξοτών μετά απ΄ την προδοσία του Εφιάλτη.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται (και μέσα από την επίσημη επιστήμη) το πόσο προηγμένη τεχνολογία διέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες. Φανταστείτε τώρα με πόση ευκολία μπορούσαν τα ατσάλινα ξίφη των Σπαρτιατών να διαπεράσουν τις χάλκινες και σιδερένιες πανοπλίες των Περσών και ακόμα πόσο φόβο θα προκάλεσε στους Πέρσες το γεγονός πως στα δικά τους ξίφη οι Σπαρτιάτικές πανοπλίες έμεναν ανεπηρέαστες
Η ιστορία δέχεται ότι οι Χετταίοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν το ατσάλι ήδη από το 2.000 π.Χ, όμως οι Έλληνες (οι Χετταίοι είναι καθαρά Ελληνικό φύλο) δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή μαζι του πέραν του 3ου αιώνα π.Χ. Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε το 480 π.Χ και μόλις το 1961 έγινε γνωστό ότι έστω τον 5ο αιώνα οι Σπαρτιάτες ( και φυσικά οι υπόλοιποι Έλληνες) γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν στον οπλισμό τους το ατσάλι. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι τρομερό μπροστά στα τόσα άλλα που εσκεμμένα παραχάραξε το κατεστημένο για να δικαιολογήσει την ιστορική ανυπαρξία άλλων λαών. Άραγε πόσους αιώνες αχαλίνωτα παραχαραγμένης ιστορίας πρέπει να διαγράψουμε από τα βιβλία μας για να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε?
 
~**
Τούς σωτηρίους τού Χριστού, καί ζωοποιούς λογους, καί τά θαυμαστά έργα, ακούων τε καί βλέπων, φώς εφωτίσθης δι' αυτών τό τής αληθείας, καί χαίρων αυτώ πεπιστευκώς μακάριε, προθύμως καί τοίς άλλοις εκήρυξας, βοών «Η σωτηρία τών βροτών επεφάνη. Ο Ήλιος ανέτειλε τής δικαιοσύνης». Διό πρός τήν επίγνωσιν αυτού Σοφέ καί θείαν πίστιν, πλείστοις εγένου λύχνος καί πυρσός, καί φέγγος τών εν σκότει, όθεν σε πάντες πιστοί μακαρίζομεν.
ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ !!!!
Διαβάζουμε για Credit Events, πολιτικοί κάνουν λόγο για Financial Default τα spreads ανεβαίνουν, όλο και περισσότερες χώρες υποβαθμίζονται χάνοντας την πιστοληπτική ικανότητα, τα άλλοτε τριξίματα στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε θόρυβο, σε λίγο οι άλλοτε αγαπημένες χώρες θα γίνουν άσπονδες πεθερές και έχεις εκείνο το καταραμένο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στέκει προφητικά με νόημα...

το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ήδη ακόμα από την ολοκλήρωση του στις 14 Δεκεμβρίου το 1999, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την δομή του. Ο κύριος πύργος ονομάζεται "Louise Weiss". Το κτίριο φαίνεται μοντέρνο και έχει μια ιδιομορφία.. Είναι ένας πύργος μισοτελειωμένος.
Η ερώτηση είναι γιατί κατασκευάστηκε με σκοπό να μοιάζει μισοτελειωμένος;
Οι υποστηρικτές λένε ότι
"αντανακλά την ατελή φύση της Ευρώπης".
Ωστόσο κάποια έρευνα για το θέμα αυτό αποκαλύπτει το σκοτεινό και βαθύ συμβολισμό του κτιρίου. Εκθέτοντας την πραγματική πηγή έμπνευσης πίσω από το κτίριο "Louise Weiss" εκθέτει τις εσωτερικές πεποιθήσεις της παγκόσμιας ελίτ, τις σκοτεινές προσδοκίες τους και την ερμηνεία των αρχαίων γραφών.Θα πάμε απευθείας στο ψητό: Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Louise Weiss" έγινε με σκοπό να μοιάζει στον πίνακα του Pieter Brueghel του πρεσβυτέρου με τίτλο "O Πύργος της Βαβέλ" το 1563.

Η "Βαβέλ" του Pieter Brueghel και η ομοιότητα με το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο
Η ιστορία λέει ότι ο Πύργος της Βαβέλ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Έτσι
ο ΟΗΕ το κοινοβούλιο συνεχίζει ουσιαστικά το ημιτελές έργο του Nεμρωδ το διαβόητο τύραννο, ο οποίος με την κατασκευή του Πύργου της Βαβέλ αψηφούσε τον Θεό.
Πιστεύετε ότι είναι μια καλή πηγή έμπνευσης για ένα δημοκρατικό θεσμό; Πόσο τυχαία είναι η μόδα του αθεϊσμού τελευταία;
Η ιστορία του Νεμρώδ και του Πύργου της Βαβέλ εμφανίζεται σε πολλά κείμενα των αρχαίων πολιτισμών, συμπεριλαμβανόμενων του Εβραϊκού του Ελληνικού του Ισλαμικού και της Καμπάλα.
Ο Νεμρώδ ήταν ο πρώτος Βασιλιάς με την κατακλυσμιαία καταστροφή. Στην αυτοκρατορία του περιλάμβανε την Βαβυλώνα την Ουρούκ την Ακκάδ και την Καλνέχ. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος τύραννος επιδίωκε
να εξαλειφθούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Τους έπεισε να μην αποδίδουν την ευτυχία τους στον Θεό, αλλά σαν να ήταν μέσα από τις πράξεις τους ευτυχισμένοι, να πιστεύουν στο δικό τους θάρρος που έφερνε αυτή την ευτυχία. Επίσης άλλαξε σταδιακά την εξουσία σε τυραννία, μια και οι άντρες του πλέον αμφισβητούσαν τον Θεό και έπρεπε να τους έχει υπό τον έλεγχο του".Σύμφωνα με βιβλικές αφηγήσεις η Βαβέλ ήταν η πόλη που ένωσε την ανθρωπότητα, όλοι μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν μεταναστεύσει από την Ανατολή. Ήταν η πατρίδα, γενέτειρα του Νεμρώδ.
Αποφάσισε, πως η πόλη θα έπρεπε να έχει έναν πύργο τόσο απέραντο που η κορυφή του θα βρισκόταν στους ουρανούς. Ωστόσο ο πύργος δεν κατασκευάστηκε για να ευχαριστήσει τον Θεό, αλλά για να αναδείξει την δόξα του ανθρώπου δημιουργώντας ένα κίνητρο που θα άφηνε το όνομα των κατασκευαστών.

Σε εβραϊκό κείμενο στο Midrash υπάρχει μια έκδοση που οι κατασκευαστές λένε:

"Ο Θεός δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατά τον πάνω κόσμο για τον εαυτό του αφήνοντας τον κάτω για εμάς. Έτσι θα φτιάξουμε έναν πύργο με ένα είδωλο στην κορυφή που θα κρατά ένα σπαθί δείχνοντας την διάθεση μας να πολεμήσουμε τον Θεό".Ο Θεός, βλέποντας τη βλάσφημη φύση του Πύργου, έδωσε στον κάθε ενδιαφερόμενο μια διαφορετική γλώσσα για να τους μπερδέψει. Ανέφικτα να συνεχίσουν το έργο οι άνθρωποι σκορπίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Η κατασκευή του Ευρωκοινοβουλίου σε συνάρτηση με την εικόνα του πύργου της Βαβέλ στέλνει ένα μήνυμα. Ότι ο Νεμρώδ είχε την σωστή φιλοσοφία και ότι η κατασκευή του πύργου της Βαβέλ ήταν σωστή σκέψη!
Έτσι πλέον αναζητάμε:
1'Μια σταδιακή εισαγωγή της τυραννίας.
2'Όλοι οι άνθρωποι να μιλάνε την ίδια γλώσσα έχοντας την ίδια πίστη.
3'Την εξάλειψη της λατρείας του Θεού και την ανάλειψη της εξάρτησης από την δύναμη.
4'Απόρριψη του Θεού προσπαθώντας να γίνουμε εμείς Θεοί.Αυτές είναι σημαντικές εντολές από τις εσωτερικές πεποιθήσεις της ελίτ του κόσμου.

Δεν είναι Χριστιανοί ή οτιδήποτε σχετικό. Το σύστημα λατρείας τους είναι με βάση τις μυστικιστικές θρησκείες ( παγανιστικές τελετές, η λατρεία του Ήλιου, τον Εωσφόρο πιστεύοντας ότι αυτός, ο Εωσφόρος, έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στον άνθρωπο αντικρούοντας τον Θεό που ήθελε να κρατήσει τον άνθρωπο στο σκοτάδι).
Η Νέα Παγκόσμια Τάξη (σ. Αφ: αν επικρατήσει) θα έχει αποβάλει πλήρως τον Θεό από την ζωή, επιβάλλοντας μια γλώσσα και αλλάζοντας την Δημοκρατία σε ΤΥΡΑΝΝΙΑ.
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΦΙΣΑ
Η παρακάτω αφίσα είναι η επίσημη αφίσα που προωθούσε το Ε.Κ.:



Βλέπουμε τους ανθρώπους της Ευρώπης να ξαναχτίζουν τον Πύργο της Βαβέλ. Προσέξτε μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
Πρώτα είχαμε την πληροφορία ότι το κτίριο της "Louse Weiss" εμπνεύστηκε από τον πύργο της Βαβέλ. Η αφίσα ξαναδημιουργήθηκε αναπαριστώντας με ακρίβεια τον πίνακα του πύργου της Βαβέλ "Pieter Brueghel¨(ακόμα και το μη τελειωμένο μέρος του). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό!
Έπειτα υπάρχει κάτω δεξιά το σλόγκαν: "Ευρώπη: Πολλές γλώσσες Μία φωνή"
Φυσικά αναφέρεται στην πράξη του Θεού που μπέρδεψε τις γλώσσες για να μην τελειώσουν το έργο και στην δύναμη του ανθρώπου που κατάφερε να πετύχει την ένωση παρακάμπτοντας τον ίδιο.
Τέλος προσέξτε τα αστέρια στην κορυφή. Είναι αντεστραμμένες ανάποδες πεντάλφες.
Όπως γνωρίζετε ο συμβολισμός πίσω από τις ανεστραμμένες πεντάλφες είναι βαθύτατος και πολύπλοκος παραπέμποντας στο κακό.



Η αφίσα απαγορεύθηκε ύστερα από διαμαρτυρίες πολλών ανθρώπων ομάδων και ακτιβιστών. Ωστόσο είναι άκρως αποκαλυπτικό φανερώνοντας τις εσωτερικές πεποιθήσεις των κατασκευαστών του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το συγκεκριμένο άγαλμα βρίσκεται μπροστά στο κτίριο "Winstol Churchil". Αναπαριστά τον Ελληνικό μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από έναν λευκό ταύρο.
η αρπαγή της Ευρώπης (από τον Δία)
Ο ταύρος φυσικά ήταν ο Δίας που μαγεύτηκε από την ομορφιά της Ευρώπης και αποφάσισε να μεταμορφωθεί σε όμορφο λευκό ταύρο για να αποπλανήσει την γυναίκα. Ο ταύρος μάλιστα στην αρχή φαινόταν απίστευτα ήρεμος προκειμένου να ξεγελάσει την Ευρώπη και να ανέβει στην ράχη του. Όταν την ξεγέλασε, άρχισε να τρέχει ξέφρενα με αυτή στην ράχη του, δίχως να μπορεί να αντιδράσει η γυναίκα αναγκάστηκε να κρατηθεί πιο γερά από τα κέρατα του προκειμένου να μην σκοτωθεί. Όταν σταμάτησε πήρε την αληθινή μορφή του και την ανάγκασε σε συνουσία.
Περίεργος μύθος με πολλές συμπτώσεις του σήμερα μια και η Ευρώπη παραδίδεται σιγά σιγά σε ύποπτους μηχανισμούς.
 
*** ΑΓΙΟΝ  ΟΡΟΣ ...ΠΕΡΙΒΟΛΙ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ :

Εκδήλωση Συλλόγου Φίλων Μονής Βατοπαιδίου - 30 Μαΐου 2013

Ο Σύλλογος των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου
σας προσκαλεί στην παρουσίαση του Tόμου
«Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Πνευματική και κοινωνική προσφορά - 25 χρόνια (1987-2012)»
που θα γίνει στην Αθήνα την Πέμπτη 30 Μαΐου
στο ξενοδοχείο Caravel, αίθουσα Ολυμπία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Έναρξη ώρα 8:00 μ.μ.
  • Προσφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου, κ. Κωνσταντίνου Λούλη.
  • Προβολή ντοκυμανταίρ με θέμα την πνευματική και κοινωνική προσφορά της Μονής Βατοπαιδίου τα τελευταία 25 χρόνια.
  • Παρουσίαση του Τόμου από τον Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
  • Ομιλία Καθηγουμένου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, Αρχιμ. Εφραίμ.
  • Κέρασμα Παρουσιαστής της εκδήλωσης:Αναπλ. Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρος Κουφόπουλος

*** ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ- ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
 

http://harryklynn.blogspot.gr/2013/05/blog-post_1700.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ , (ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΗΔΗ),
ʽΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 31328ʼ ΤΟΥ ΒΕΝΕΖΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙʼ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ
ΣΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΆΜΕΛΕ ΤΑΜΠΟΥΡΟΥʼ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.....
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ PDF :
http://www.pare-dose.net/3573
Αυτό που δεν γνώριζα ήταν ότι πάνω στον κορμό του βιβλίου τού Βενέζη, στηρίχτηκε και η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922». Η προβολή της ταινίας είναι μέχρι και σήμερα, ουσιαστικά απαγορευμένη στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Θράκη. Η ταινία απαγορεύτηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετά από διαμαρτυρία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με το αιτιολογικό ότι δυναμιτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Νίκος Κούνδουρος κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αντίγραφο της ταινίας και το πρόβαλλε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου σάρωσε τα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, Α' ανδρικού ρόλου [Βασίλης Λάγγος] και Α' γυναικείου ρόλου [Ελεωνόρα Σταθοπούλου]). Το 1982, με παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαγορεύθηκε η προβολή της ταινίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βουδαπέστης.

...ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ... 

***  ΟΙ  ΒΙΝΤΕΟΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ : 
~  Χαιρετισμοί στην Παναγία  μας   : http://youtu.be/V16wDjs_KTM
~ + π. Παντ. Κάρτσωνας ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΑ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
http://youtu.be/vjy2G9PT-UE
+ ΨΑΛΛΕΙ Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ)
http://youtu.be/vUHw0Zvo-tw  ,
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Εν πλω δυτικά του Όρους
http://youtu.be/iTC_NCQ2y5U  ,
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΆΘΩΣ' ''ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ '
http://youtu.be/xXccaRdUEjM  ,
*** STAMATAKOS ΠΑΣΧΑ 2013 : : http://youtu.be/0iXruSQziVs ,
*** ΚΑΛΑΜΑΤΑ  06-05-2013 : http://youtu.be/nbTPUMrz0LA ,
Κυκλάδες  Δωδεκάνησα 2013 : http://youtu.be/Bk8kJw5IVqc ,
 ** ο  ΓΑΤΟΣ 2013 : http://youtu.be/cas90GiMj1c ,
** Τα γατάκια  του σπιτιού 2013 : http://youtu.be/ZVJ7oNpshwA ,
~** Cats to house: http://youtu.be/mL2u9zvC7Hs ,
~** CAT AND CATS: http://youtu.be/VWSKdm8bQV0 ,
~** Γάτες  καί γατάκια : http://youtu.be/Rw535QjV1vQ ,
~** Γάτα  και γατάκια 2013: http://youtu.be/VSM_OOLGEnU ,
~** CATS 2013 Arfara: http://youtu.be/BvCh6EYBsRY ,
~** KALAMATA 2013: http://youtu.be/8898bcZgFDk ,
 ** ΓΕΝΝΈΘΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ  2013: http://youtu.be/BFL2O5dB1Pc ,
~* Πάμισος  ποταμός 2013 Άγιος  Φλώρος : http://youtu.be/APi3C6EFKFI ,
 
 

*** ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ  3-0  μπαράζ - δηλώσεις  - γκόλ: http://youtu.be/7Yh-3SsZtYU ,
 *** ΠΑΟ  -  ΞΑΝΘΗ  3-0   τα  δύο γκόλ : http://youtu.be/dblAnosRDCI ,
*** ΠΑΟ   - ΞΑΝΘΗ  3-0  μπαράζ  γκόλ Φιγκερόα : http://youtu.be/CiS6u0YY0mk ,
*** ΠΑΟ -  ΞΑΝΘΗ  3-0  μπαράζ  2ο γκόλ Ζέκα : http://youtu.be/PmaFmtc8PW0 ,
*** ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ  3-0 μπαράζ ,  9-5-2013 : http://youtu.be/M8nH8t1VY0w ,
~**  ΟΣΦΠ  ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ  1-0 γκόλ Ράγιος  13΄ : http://youtu.be/gJCacQXK4z8 ,
~**  ΟΣΦΠ - Αστέρας Τρ.  1-1 42΄ Φουστέρ: http://youtu.be/3XjavRLUOoI ,
~** Tο πέναλτι που δεν δόθηκε : http://youtu.be/eEDyTnTXUMg ,
~** ΟΣΦΠ-  ΑΤΕΡΑΣ : http://youtu.be/apWLWKgC6fw ,
~** 98΄ γκόλ Τζεμπούρ ΟΣΦΠ   ΤΡΙΠΟΛΗ 2-1 : http://youtu.be/dccqj69Ffos ,
** ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ.  3-1  στο κύπελλο φάσεις το γκόλ πέναλτι  : http://youtu.be/He0tAOiZSQQ ,
** ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ τελικού 2013 θαυμάστε τους! :  http://youtu.be/8YYtYtnMrnU ,
** Απονομές τελικού  κυπέλλου στο ποδόσφαιρο  2013: http://youtu.be/roQ5ylaLwnw  ,
** ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ  2013  ΟΣΦΠ : http://youtu.be/xo8WukyLzd4 ,
** Απονομή  Κυπέλλου  2013 :
 http://youtu.be/JZY9AUF6x1s  .
** ΟΣΦΠ -  ΤΡΙΠΟΛΗ  Τελικός  κυπέλλου 3-1¨:  http://youtu.be/LZiw9e0x27o   ,
http://youtu.be/VSM_OOLGEnU .
~** ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ   ΠΑΟΚ  2-1  γκόλ – δηλώσεις :   
http://youtu.be/zBEg3N-z-pY ,
~** Γήπεδο ΠΑΟ Λεωφόρος 2013 :  http://youtu.be/0okA5077Od0 ,
 ΠΑΟΚ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  0-1 δηλώσεις   γκόλ : http://youtu.be/JTPuBS6s6I4 ,
ΠΑΟΚ ΠΑΣ Γιαν  0-1 δηλώσεις: http://youtu.be/lyEfTwFBGBg ,
ΠΑΟΚ   ΠΑΣ Γιαν   0-1 γκόλ Λίλα : http://youtu.be/RK0Kks9pHWY ,
~* ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠ   ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Α  2-1  γκόλ: http://youtu.be/fBVh84Jdxzc  ,
~* ΤΡΙΠΟΛΗ  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  2-1  γκόλ δηλώσεις: http://youtu.be/da2tVbfqhBc ,

   ~** EUROVISION   18-05-2013, 58oς Τελικός:
Τα  τραγούδια  του  δεύτερου  προκριματικών :
** ΕΛΛΑΣ 2013 EUROVISSION: http://youtu.be/pToTI62hOp4  
** ΦΙΛΑΝΔΙΑ 2013 Eurovision: http://youtu.be/b789z46SuPA  ,
** ΣΚΟΠΙΑ FIROM 2013 Eurovision: http://youtu.be/sntNvR__oW8  ,
^ ** ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2013 Eurovision 2013: http://youtu.be/_Q4y9F42inQ ,
** Προκριματικά Γιοροβίζιον β΄ 2013 : http://youtu.be/TJ6e-7zVCuk ,
^ ** ΟΥΓΓΑΡΙΑ 2013 Eurovision: http://youtu.be/47_JqPLI7uI ,
^** ΝΟΡΒΗΓΙΑ 2013 Eurovision: http://youtu.be/60ZyWun5CcA
^ ** ΜΑΛΤΑ 2013 Eurovision:    http://youtu.be/rGATqTBaf-s  ,
** ΑΛΒΑΝΙΑ 2013 Eurovision: http://youtu.be/CSM6-0yxhqc  ,
^~* ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ 2013 Eurovision: http://youtu.be/v7LkZammGh0 ,
~* ΑΡΜΕΝΙΑ 2013 Eurovision:     http://youtu.be/qReyflFvDYU ,
~* ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2013 Eurovision:        http://youtu.be/uujKsmkghl8 ,
^~* ΓΕΩΡΓΙΑ 2013 Eurovision:  http://youtu.be/nOoPiRusFyY ,
~* ΕΛΒΕΤΙΑ 2013 Eurovision: http://youtu.be/6g8TM5Eihoc
~* ΙΣΛΑΝΔΙΑ 2013 Eurovision: : http://youtu.be/UE_uLLwnFsk
~* ΙΣΡΑΗΛ 2013 Eurovision: http://youtu.be/4xG4J7z1DzQ

ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ 2013  στην Γιουροβιζιο : Όλα  τα  τραγούδια !!  
** ΡΩΣΙΑ Γιοροβίζιον 2013: http://youtu.be/ua3RLBGPfz4 ,
 ** ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γιοροβίζιον 2013:   http://youtu.be/1MdENoKCLNQ ,
** ΕUROVISION 2013 έναρξη: http://youtu.be/bmXyGIo8oJk ,
** ΟΛΑΝΔΙΑ Γιοροβίζιον 2013: http://youtu.be/iAu-VxAwD7k ,
** ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Γιοροβίζιον 2013: http://youtu.be/YWxM1QeC648    ,
** ΙΣΠΑΝΙΑ  Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/d3xu6JXKXdY ,
** ΜΟΛΔΑΒΙΑ   Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/xSAotRJ4wQg ,
** ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ  Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/u3Yx-NH4Dvk ,
** ΔΑΝΙΑ  Γιοροβίζιον  2013  1η: http://youtu.be/ckFPQ4vbKj0  ,
** ΟΥΚΡΑΝΙΑ   Eurovision 2013: http://youtu.be/zh9ZQpplOCI ,
** ΓΑΛΙΑ  Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/YxMoY_MrbnY ,
** ΕΣΘΟΝΙΑ Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/ZVSnC353N3c ,
*** ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ  Γιοροβίζιον  2013: http://youtu.be/PTibb3JusEU ,
*** Μ ΒΡΕΤΑΝΙΑ  2013  Γιουροβίζιον: http://youtu.be/sAr8sY1pnSo  ,
^ *** ΜΑΛΤΑ  2013  Γιοροβίζιον : http://youtu.be/2xsxzU2dGhE ,
*** ΒΕΛΓΙΟ Γιοροβίζιον  2013 : : http://youtu.be/PYbPvrMDIJM  ,
*** ΣΟΥΗΔΙΑ 2013 Γιοροβίζιον: http://youtu.be/Q7dIT7jkry4 ,
^ ***  ΡΟΥΜΑΝΙΑ  2013  Γιοροβίζιον: http://youtu.be/0WuyKatawhk  ,
^ *** ΟΥΓΓΑΡΙΑ  2013  Γιοροβίζιον: http://youtu.be/etZ4F6Mn7Xk  ,
** ΑΖEΡΜΑΪΤΖΑΝ  2013  Γιουροβίζιον 2o:http://youtu.be/Pw_FFQgsUFo ,
** ΙΤΑΛΙΑ 2013  Γιουροβίζιον : http://youtu.be/7PX75B3RtRU ,
** ΓΕΩΡΓΙΑ 2013 Γιουροβίζιον: http://youtu.be/rDhiyB6aumE , 
** ^ ΙΡΛΑΝΔΙΑ  2013 Γιουροβίζιον: http://youtu.be/b0SPY_3cLek ,
** ^ ΝΟΡΒΗΓΙΑ  2013  Γιουροβίζιον: http://youtu.be/2oLD-9JffYk ,
** ^ ΕΛΛΑΔΑ  2013 Γιουροβίζιον       http://youtu.be/TdToz0dSERQ  ,



**

*****  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ :

~** http://lykeiomeligala.blogspot.com/ ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.-

 ~** http://www.inathos.gr/athos/el/ ,ΑΘΩΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 * http://www.fromsport.com/ ,   ΣΠΟΡ- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΠΑΣΚΕΤ κ.λ.π.


 ~** www.mixanitouxronou.gr , Η  μηχανή  του  χρόνου   

 ~** www.chiospress.gr  ,  ΧΙΟΣ ΠΡΕΣΣ

www.emessinia.gr  ,  ΔΗΜΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ

www.diasnews.com , ΔΙΑΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

www.marathoupoli.com.gr  , ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ

www.kefalinou.blogspot.com ,  ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ

www.mani.org.gr  , ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ

www.tripilis.gr   , ΤΡΙΠΙΛΑ

www.pera.gr  , ΠΕΡΑΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

www.lefktro.gov.gr  ,ΛΕΥΚΤΡΟ

www.romiosini.org.gr , ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ


 ~*  www.hellascountryclub.gr  ,? ~**  www.spilaiokapsia.gr =ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΨΙΑ .-

***  http://travelphoto.gr/agios-petros-arcadia/   .= ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ  ΑΡΚΑΔΙΑΣ .-     


     ~**     www.dryades-arcadia.gr      .- 

~* http://www.neromylos-nikola.gr/O_Neromylos_toy_Nikola.htm = ΜΠΑΣΤΑ  …ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ .-



* http://www.mmess.gr/ ,Ι.Μ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 











 http://www.dimos-pylou-nestoros.gr/   , ΠΥΛΟΣ …..

~ ΤΟ  ΝΕΡΟ  ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ  ΚΑΙ  Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ !!!

 ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ      : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387085438017518.85142.308862112506518&type=1 , ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΛΙΕΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΑΣΠΡΟΜΑΤΡΕΣ ).


~*** www.eetaa.gr  ,  



 ~**  http://my.live.com 


  ~**  http://adthe.net   ,
http://www.bet365.com/home/FlashGen4/WebConsoleApp.asp?affiliate=365_143233&cb=10881525885



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ~ ~ ΑΡΦΑΡΑ - ΑΜΦΕΙΑΣ - Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .- Στο υπ’ άριθμ. 70 Φύλλο της Εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .» , -Εφημερίδα που πρώτο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1964 , όταν πριν λίγους μήνες στις 19-Απριλίου του 1964 , σε ένα πατάρι καφενείου , στην οδό Ακαδημίας 76 , στην Αθήνα , συγκεντρώθηκαν μια ομάδα Αρφαραίων και δημιούργησαν τον Προοδευτικό Σύλλογο -Σωματείο των καταγόμενων από το Αρφαρά Μεσσηνίας « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ.», - γράφει μια πραγματεία ο Πέτρος Ηλίου Μουτεβελής ( Παπα-Μουτεβελής ), γιος του ιερέα Ηλία Παναγ. Μουτεβελή - Σακελλάριου άρθρο με τίτλο : «Η Ιστορία των Αρφαρών και των οικογενειών Γιαννιλαίων- Μανιτσαίων και όλων των άλλων οικογενειών » τα εξής : { ο Πέτρος Μουτεβελής , απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών , στις 25-12-1945.- } .-Περί το 1600 με 1650 μ.Χ. ήρθαν στο Αρφαρά δύο οικογένειες , η οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , και η οικογένεια ΜΑΝΙΤΣΟΥ , και κατοίκησαν στην τοποθεσία Κουτρουλιάνικα των Άνω Αρφαρών .- Εκεί έκτισαν τα πρώτα τους σπίτια . Η τοποθεσία αυτή , βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα -μέρος του κάμπου της Πολιανής και προς το μεσημβρινό του Άνω Αρφαρά.- Οι Πολιανίτες αμέσως ανέφεραν στην αστυνομία των Τούρκων κατακτητών , ότι αυτή που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή , είναι κλέφτες , και τότε η Τούρκικη αστυνομία τους εξεδίωξε από την περιοχή των Κουτρουλιάνικων .- Τότε οι οικογένειες εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους και πήγαν και έκτισαν νέα στην τοποθεσία Παλιάμπελα , όπου εκεί έμειναν για δύο χρόνια και μετά πήγαν κι΄ έκτισαν πάλι νέα σπίτια στην τοποθεσία Ριζόβραχο των Άνω Αρφαρών.- Εκεί παρέμειναν μαζί με τα μικρά και μεγάλα ζώα τους , για μερικά χρόνια .- Εκεί , μια μέρα παρατήρησαν , ότι ένας τράγος έφευγε συνέχεια από το κοπάδι , και έμπαινε μέσα στο δάσος και μετά έβγαινε με τα γένια του γεμάτα νερό .- Αφού τον παρακολούθησαν βρήκαν την βρύση , που ήταν κοντά στο σημερινό μεγάλο πηγάδι , στο Άνω Αρφαρά , και στο σημερινό προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής , και έτσι έφυγαν από τον Ριζόβραχο και πήγαν εκεί που ήταν το νερό και έκτισαν καινούργια σπίτια , Στο σημερινό ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ.- Από πού ήρθαν αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι ,είναι άγνωστο .- Οι παραδώσεις αναφέρουν ότι ήρθαν από το ΑΡΦΑΡΑ της Αιγείρας του Νομού Αχαΐας , ή από κάποιο νησί του Αιγαίου την ΣΥΜΗ ή την ΡΟΔΟ ή από το χωριό ΜΠΟΥΡΑ της Αρκαδίας ( όπου και σήμερα υπάρχει οικογένεια Μπούρα) ή από την Ηπειρο από τους Τουρκαλβανούς κτλ.-

Ο οδοντίατρος Γιάννης Θ. Μπούρας ,στο αρ. φύλλο 223 /2008 , αναφέρει ότι γνώρισε πρόσφατα το 2008 τον καθηγητή του Πανεπιστημίου HILDESHEN του Ανοβέρου Γερμανίας κύριο Μιχάλη Αρφαρά και του ανέφερε ότι κατάγεται από την ΣΥΜΗ και πως ο προ-πάππος του , από τους προγόνους του είχε ξεκινήσει πριν από 250 περίπου χρόνια , από το χωρίο ΑΡΦΑΡΑ Μεσσηνίας .- Πάντα σύμφωνα με μαρτυρίες του πατέρα του και του παππού του… και αναγνωρίζοντας πάντοτε την καταγωγή του .- Στην Γερμανία ο Μιχάλης Αρφαράς βρέθηκε πριν 40 περίπου χρόνια.- Ο Γιάννης Παναγόπουλος (Παναγογιανάκης) , ο οποίος πέθανε το 1930 σε ηλικία 100 χρόνων είχε πει στον Πέτρο Μουτεβελή , που γράφει , ότι του είχε αναφέρει κατ΄ επανάληψη ο Παπα-γιαννάκης Παπαϊωάννου ( ( Παπαγιαννάκι-Μουτεβελή ) , από την οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , ότι είχε έρθει από το Αρφαρά Αιγείρας , πρίν από το 1830 μ. χ., αλλά δεν του είχε πει , αν και οι άλλες οικογένειες ήρθαν από το ίδιο μέρος .- Εγώ νομίζω , αναφέρει , ο αρθρογράφων , ότι αρχικά θα ήρθαν στο Επάνω Αρφαρά οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου , και κατόπιν συγκεντρώθηκαν - ήρθαν και άλλες οικογένειες ,ίσως καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους .- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του γράφει για την οικογένεια του , ότι πλησίον του χωριού Τουρκολαίϊκα ήταν ένα χωριό το ΡΟΥΠΑΚΙ , όταν οι Τούρκοι εδώ και 350 χρόνια κατέστρεψαν το Πουπάκι , ένας ονόματι Τσεργίνης ήρθε και εγκαταστάθηκε στο ΛΙΜΠΟΒΙΤΣΙ, ΚΑΙ πως από αυτό το χωριό κατάγονται όλοι οι Κολοκοτρωναίοι , και πως άλλες οικογένειες από το ίδιο χωριό , έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη των γύροθεν περιοχών.- Ο Παπα-Μουτεβελής πίστευε ότι οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου ξεκίνησαν και ήρθαν στο Άνω Αρφαρά , από το χωριό Ρουπάκι , που διηγείται ο Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΩΤΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ........ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΑ Κουτρουλιάνικα και το Ριζόβραχο , εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Άνω Αρφαρά και μετά ξεχύθηκαν στο σημερινό ΑΡΦΑΡΑ.- Ενδεχομένως άλλες οικογένειες , του ιδίου χωριού Ρουπάκι , να ήρθαν και στην ΓΚΛΟΓΓΟΒΑ , διότι και εκεί κατοίκησαν κάποιοι μετανάστες ,για να φύγουν αργότερα από εκεί και να έρθουν στο Άνω Αρφαρά. Που ήταν προσηλιακό και με νερό , διότι στην Γκλόγγοβα ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς .- Οικογένεια Γιαννίλου είναι εγκατεστημένη -βρίσκεται και στην Τεγέα Αρκαδίας .- Οι παλαιότεροι κάτοικοι διηγιόντουσαν τα εξής :

- Με την εγκατάσταση του Γιαννίλου και των συντρόφων του σε μια περιοχή- τοποθεσία στο Άνω Αρφαρά , τότε , μερικές Τούρκικες οικογένειες περνούσαν νύχτα με τα ζώα τους φορτωμένα διάφορα ήδη οικιακής χρήσης .- Ο Γιαννίλος με τους συντρόφους του έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν όλους του Τούρκους .- Παρά τις έρευνες που έκαναν στους Τούρκους , δεν βρήκαν τίποτε το αξιόλογο .- Τότε ο Γιαννίλος ρώτησε ένα μικρό Τουρκάκι που έχουν κρυμμένα τα χρήματά τους και τότε αφελέστατα το μικρό παιδάκι τους αποκάλυψε ότι τα χρήματα τα είχαν κρυμμένα στην στρώση του σαμαριού , σέλλας της άσπρης φοράδας.- Ο Γιαννίλος αφού έμαθε το μυστικό για τα χρήματα , κρυφά σκότωσε το μικρό Τουρκάκι , και κατά την μοιρασιά των λαφύρων από τους αιχμαλώτους , ζήτησε και πήρε μόνο την σέλα της άσπρης φοράδας , από τους συντρόφους τους , για να κοιμηθεί δήθεν η σκύλα του καθώς είπε , κι έτσι πήρε την σέλα.- Τους Τούρκους τους κράτησαν για μερικές μέρες , και μετά όλους μαζί με τα ζώα τους και τα υπάρχοντα τους έριξαν μέσα σε μια χαράδρα για να πεθάνουν φρικτά όλοι τους .- Επειδή το έγκλημα στο μικρό τουρκάκι του Γιαννίλου ήταν βαρύτατο , βγήκε η κακιά φήμη , ότι οι Γιαννίλοι θα προκόψουν , μόνον όταν μαζέψουν και καταστρέψουν-θάψουν , όλα όσα είχαν ρίξει μέσα στην χαράδρα, το βάραθρο της εκεί περιοχής.- Περνούσε ο χρόνος και η διάλυση όλων δεν ήταν δυνατόν να πραγματωθεί , διότι τα μεταλλικά αντικείμενα και με την παρέλευση δύο και τριών γενναίων δεν γινότανε όπως γράφει και αναφέρει ο Παπα -Μουτεβελή.- Τελευταία λέγεται ότι έλειωσαν τα πάντα κι έτσι έφυγε η κατάρα από την οικογένεια Γιαννίλου.- Στο Άνω Αρφαρά από την οικογένεια Γιαννίλου , προήλθαν οι οικογένειες Μουτεβελή , Σταθάκη , Καρμίρη και Τσάλτα .- Από την οικογένεια Μουτεβελή , προήλθαν , έγιναν οι οικογένειες , Παναγοπούλου ,Νιάρχου, Παπαϊωάννου και ίσως η οικογένεια Σκούλικα .- Από την οικογένεια Σταθάκη , έγιναν οι οικογένειες Σαμπαζιώτιδων οι οποίες κατοικούσαν στο Καρακασίλη και η οικογένεια Σταθακάκη που κατοικεί στο Πλατύ (Μπάστα ).- Από την οικογένεια Καρμίρη , έγινε η οικογένεια Καμαρινού .- Από την οικογένεια Μανίτσου , έγιναν οι οικογένειες Βασιλόπουλου , Κάρτσωνα ,Λαφαζάνου ,και Σουλιμά .-

Από την οικογένεια Βασιλοπούλου , έγιναν οι οικογένειες Γιαννακοπούλου , Πολυχρόνη, Πουλοπούλου , Βαλασόπουλου,,.- Όλες οι οικογένειες που προαναφέρθηκαν , κατάγονται από τους Γιαννιλαίους και τους Μανιτσαίους .- Μετά από αυτές τις οικογένειες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Άνω Αρφαρά και οι άλλες οικογένειες , Παπαδόπουλου , από την οποία έγιναν οι οικογένειες Θεοφιλόπουλου , Γεωργούντζου , , Γιαννακούντζου, Θεόκα , κ. α. - Από την οικογένεια Θεόκα , έγιναν οι οικογένειες Θεοφάνη , Νταραχάνη , από την τελευταία προήλθε και η οικογένεια Αλεξανδρόπουλου .- Επίσης ήρθε και η οικογένεια Λαγόγιαννη , από την οποία προέκυψε η οικογένεια Κρέπη και Αγγελή .- Ήρθε και η οικογένεια Καπράλου , από την οποία προέκυψε και η οικογένεια Καράγιαννη .- Οι οικογένειες Παπανηκολού ,Μωρογιώργα , Μωρογιάννη, και Κότσιαρης ήταν μια οικογένεια , της οποίας ο πατέρας είναι άγνωστος.- Οι οικογένειες Μαυρέα, Σκούλικα , και Γιαννιά , κατάγονται από την οικογένεια Μπουζαλά από το Μπουρνάζι.- Επίσης ήρθαν οι οικογένειες Φέστα, Αργυράκη , Αρμένη , και Σούμπαση, της οποίας τελευταίως άγαμος κληρονόμος ήταν ο Νικόλαος , που δεν άφησε κανένα άρρεν παιδί .- Επίσης ήρθαν και οι οικογένειες Ηλιόπουλου , Μαγκλάρα , Πετρόπουλου , από την οποία έγιναν οι οικογένειες Ματθαίου και μετέπειτα Λίβα.- Όλες οι οικογένειες ήρθαν και κατοίκησαν στο Άνω Αρφαρά , άγνωστο από που , σύμφωνα πάντα με τον αρθρογραφούντα Μουτεβελή.- Αργότερα και σταδιακά οι οικογένειες αυτές μετανάστευσαν κατεβαίνοντας στο Πελεκητό, Σταματινού , και στο κάτω σημερινό ΑΡΦΑΡΑ , στις περιοχές Σκόμαρα , Τραγόραχη , Άγιο Βασίλειο , Σγουρόβραχο , Παλιόσπιτι , Καραγιωργαίϊκα, Σερβία , Λαφαζαναίϊκα , Μπουραίϊκα , κτ.λπ. μέχρι και τον σημερινό Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.-

Αναφέρεται , ότι από την περιοχή του Άγιο-Βασίλη και Τραγόραχη , μετά το 1850 μ. χ. κατέβηκαν στην θέση Νεάπολη των κάτω Αρφαρών.- Λέγεται επίσης , πως κατεβαίνοντας στο σημερινό Αρφαρά , σ΄όλη την τότε περιοχή , δεν βρήκαν καμιά καλλιέργεια και πως όλα ήταν άγρια και δασώδη , .- Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι αληθές , διότι στην περιοχή βρέθηκαν ελαιόδενδρα , τα οποία πρέπει ηλικιακά να είχαν φυτευτεί πρίν από το 1800.- Επίσης η κεντρική θέση της Νεαπόλεως του σημερινού Κάτω Αρφαρά , ήταν γύρο από το ονομαζόμενο « Κατάστημα» , που ήταν το Δημοτικό Σχολείο και τα Μουτεβελαίϊκα σπίτια , του γέρο Οικονόμου , του Παπαϊωάννου .- Αναφέρεται εδώ , ότι κατά την εσκαφή για τη θεμελίωση του σπιτιού του Ιωάννου Πανάγου Μουτεβελή, βρέθηκαν Αρχαίοι τάφη κτισμένη με αρχαίες πλάκες .- Ίσως μια σωστή και προγραμματισμένη εκσκαφή από αρχαιολόγους να φέρει στο φως αρκετά νέα στοιχεία για το ΑΡΦΑΡΑ , και την καταγωγή μας .- Λέγεται επίσης ότι εκεί υπάρχει θαμμένη μικρά εκκλησία με ο όνομα Αγία Κυριακή .- Ο Αρχαιολόγος του μέλλοντος έχει το δικό του λόγο .-{ Sns .Arfara 2008} .-

~ Ο Κωνσταντίνος Γ. Λαγόγιαννης , κατά το 1965 , αναφέρει γράφοντας για την Ιστορία των Αρφαρών Μεσσηνίας την δική του άποψη : « Κατά τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. κατεβήκανε οι Σλάβοι και Αρβανίτες στην Ελλάδα φθάνοντας μέχρι και την Πελοπόννησο , ερημώνοντας στο πέρασμά τους τα πάντα . Αφού παρέμειναν σαν κυρίαρχοι , έδωσαν σε ορισμένες περιοχές Σλαβικές ονομασίες , όπως Γκλόγκοβα , Άκοβα , Αναστάσοβα , Σίτσοβα κ. α. Η Γκλόγκοβα , υπήρξε κατά το παρελθόν , πόλη με αρκετές χιλιάδες κατοίκους , με κατοίκους που ερχόντουσαν από τα βόρεια μέρη.- Η Αρκαδία , όπως είναι ιστορικά γνωστό , είχε πολλές πολεμικές περιπέτειες.- Η Γκλόγκοβα όμως , λόγο της θέσης της δεν γνώρισε πολέμους , και ίσως γι ΄αυτό και κατοικήθηκε από Σλάβους μετανάστες.- Στην συνέχεια ο Λαγόγιαννης εναφέται στην προέλευση του ονόματος Αρφαρά και γράφει ότι ο Αρφαράς , ήταν υπαρκτό πρόσωπο οικογένειας από την Αρκαδία και επειδή τότε υπήρχαν πολλοί αποικιστές λόγω των πολέμων στην Αρκαδία , δυο αδέλφια , η Άννα και ο Αρφαράς , ξεκίνησαν μαζί από την Αρκαδία σαν τυχοδιώκτες πλέον και φτάσανε στην Γκλόγκοβα.- Εκεί φαίνεται πως δεν βρήκαν ανεκμετάλλευτο μέρος και συνέχισαν την πορεία τους προς τον κάμπο της Πολιανής (Πολιάνα).-

Στην αρχή έφτασαν στους πρόποδες του βουνού Περδίκι.- Εκεί υπήρχε ένας μικρός υδρόμυλος ο οποίος κινιόταν με τα νερά ενός ξεροπόταμου που προερχότανε από την Παπουτσού της Γκλόγκοβας.- Όλα αυτά αναφέρει ο γράφων , ότι υπάρχουν μέχρι και σήμερα, όπως το αυλάκι προς τον υδρόμυλο.- Αφού περίμεναν ,παραμένοντες εκεί για λίγο , ανιχνεύοντας και εξερευνώντας την όλη περιοχή μέχρι του κάμπου της Πολιάνας , αποφάσισαν για μόνιμη εγκατάσταση , και βρίσκοντας έφορα εδάφη εγκαθίστανται για να έρθουν κι άλλοι μέτοικοι , κάτοικοι με τα κοπάδια των ζώων , αρχίζοντας να γίνεται στην αρχή ένα μεγάλο χωριό και αργότερα πόλης .- Αυτό αποδεικνύεται και από τις 72 εκκλησίες που υπήρχαν σε αυτή την περιοχή , τα ερείπια των όποίων βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε όλη την περιοχή της Γκλόγκοβας .- Την νέα αυτή περιοχή πόλη η Άννα την ονόμασε Πολιάνα , δηλαδή η πόλη της Άννας.- Η Άννα φαίνεται ότι ήταν πολύ δυναμική και σατανική γυναίκα , κι αποφασίζει να διώξει τον αδελφό της Αρφαρά για να γίνει αυτή κυρίαρχος όλης της περιοχής την σημερινής Πολιανής .- Του κάνει πρόταση να του δώσει 100 αιγοπρόβατα και να έγαταλείψη την περιοχή και την περιουσία του .-

Τελικά τον πείθει κι έτσι ο Αρφαράς παίρνοντας το ποίμνιό του και όλα τα υπάρχοντά του και πορεύεται προς το Δυτικό τμήμα της Πολιανής για να βρει νέο τόπο κατοικίας και χειμαδιό για το ποίμνιό του .- Παίρνοντας μια λαγκαδιά από την άκρη και στο δυτικό μέρος της Πολιανής , περνά από του Κάμπανη, τα Κουτρουλιάνικα , το Πρασιναίϊκο , την Σπασόγουβα , το Πιτουρά , τα Παλιάμπελα , και την Μπούκα , για να φτάσει στα Ριζόβραχα , όπου εκεί υπήρχε μικρή σπηλιά , ένα κι ένα για το ποίμνιό του.- Οι προαναφερθέντες ονομασίες είναι και σημερινές.- Αφού εγκαταστάθηκε στη σπηλιά μιας τσούμπας μετονομάσθηκε σε οβορό του Θανάση, ήτοι δηλαδή ποιμνιοστάσιο του Θανάση , όπου και μέχρι σήμερα σώζονται η κατοικία και το ποιμνιοστάσιο .- Εδώ όμως ο Αρφαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με την λειψυδρία , δηλ. δεν υπήρχε νερό ούτε για τον ίδιο , ούτε και για τα ζώα του .- Όλα τα υπάρχοντα νερά ήταν επιφανειακά και λιγοστά.- Με τον ερχομό της άνοιξης εγκαταλείπει τον Ριζόβραχο και φτάνει στην τοποθεσία του σημερινού Παν Αρφαρά ή Άνω Αρφαρά ή Πάνω Αρφαρά., και ανοίγει μικρό πηγάδι στη θέση την λάκκα του Παπά , που μέχρι και σήμερα σώζεται , αλλά κι εδώ το νερό ήταν λιγοστό.- Γνώριζε όμως ότι την εποχή εκείνη μόνο η Γκλόγκοβα είχε αρκετό νερό , και αποφάσισε να εγκατασταθεί πλέον εκεί - Αλλά εδώ γίνεται ένα θαυμαστό γεγονός που του άλλαξε τα σχέδια της αγκατάληψης αυτής της τοποθεσίας .- Παρέμεινε λοιπόν εκεί απέκτησε οικογένεια , από την οποία σήμερα έχουμε την καταγωγή μας οι περισσότεροι κάτοικοι των Αρφαρών , πάντα σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τον Κωνσταντ. Λαγόγιαννη.- Μια μέρα λοιπόν κατά την οποία ετοιμαζότανε για την Γκλόγκοβα , σταμάτησε για ξεκούραση στο δασώδες εκεί μέρος του σημερινού Άνω Αρφαρά , .- Τότε είδε έναν τράγο να βγαίνει από τα βάτα με την γενειάδα του βρεγμένη , και κατάλαβε ότι κάπου εκεί υπάρχει νερό , ‘όπου πράγματι εξερευνώντας την πορεία του τράγου μετά από παρακολούθηση , βρίσκει το μέρος που έτρεχε το νερό , και αποφασίζει την εκεί παραμονή του , κι έτσι γίνεται ο πρώτος οικισμός του Παν΄Αρφαρά.- Στην πορεία του όμως προς την Γκλόγκοβα , συνάντησε έναν Νικολαρόπουλο και του διηγήθηκε το περιστατικό με τον τράγο , για να έρθουν μαζί και να ανοίξουν ένα πηγάδι που είχε αρκετό νερό .- Όπως αφηγούνται οι παππούδες μας και οι λοιποί ηλικιωμένοι , γέροντες , ο Νικολαρόπουλος εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι , που τότε βρισκόταν πίσω από την Αγία Παρασκευή και πως βοηθούσε στις διάφορες εργασίες τον Αρφαρά.- Όσον αφορά την κτίση και δημιουργία των απογόνων του Αρφαρά δεν γνωρίζουμε την πορεία του.- Θα αναφέρει ο γράφων μια απόγονο του Αρφαρά την Σταματίνα , την οποία εγκατέστησε ανατολικά και απέναντι από σημερινό χωριό , διότι εκεί βρήκε βρύση με τρεχούμενο νερό .- Αργότερα γίνεται κι αυτό χωριό και το ονόμασε Σταματινού.- Αυτά αναφέρει ο κ. Λαγόγιαννης , ας τα έχουμε κι αυτά σαν παράδοση κατά νου .-

Στην συνέχεια ο Κ. Γ. Λαγόγιαννης (+) αναφέρεται στα ονόματα οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στο Άνω Αρφαρά , στο Σταματινού και το σημερινό κάτω Αρφαρά .- Στο Α. Αρφαρά αναφέρει τον Αρφαρά , Νικολαρόπουλο , Τσώνη ή Καρτσώνη, ή Κάρτσωνα , ο Λίβας , ο Θεοφιλόπουλος , ο Μπούρας Γεώργιος , ο Νταραχάνης , ο Μαγκλάρας , ή Κιουσιούλας , ο Αργυράκης , ο Μπαλάσης , ο Ματθαίος , ο Κρέπης , ο Καράγιαννης , ο Καρμίρης , ο Μωραγιάννης , μάλλον ήταν στην Κλόγκοβα ο Καπράλος κ. α. - Στο Σταματινού Μπούρας Γεώργιος του Ιωαν. , ο οποίος απέκτησε πέντε (5) παιδιά , τον Δημήτριον ή Λαφαζάνον , τον Ιωάννην , τον Βασίλειον τον Παναγιώτην , και τον Αθανάσιον .- Οι Μωραγιαναίοι , οι Κρεπαίοι , και οι Λαγογιαναίοι , προέρχονται από την Κλόγκοβα.- Επίσης και οι Κοτσαραίοι και Μαυρικαίοι κ.α. .- Στο Κάτω Αρφαρά και μάλιστα στον Άγιο Βασίλειο , ο Κάρτσωνας , ο Λίβας , ο Αρμένης , οι Μπουραίοι , ο Δημήτριος ή Λαφαζάνος ,ο Μουτσοκλούκας ή Μουτεβελής , και οι δυο αδελφοί του , , ο οποίος Μητσοκλούκας καθότανε απέναντι από τον Άγιο Βασίλειο μαζί με τους Χιώτες ή Μπουρέους , .- Ο Μουτσοκλούκας ήταν δυναμικός και πολύ παλικαράς .- Στην κυριολεξία Μουτεβελής σημαίνει άριστος εκκλησιαστικός ταμίας .- Κατόπιν είναι οι Νιαρχαίοι , οι Σταθακαίοι , οι Παναγόπουλοι , οι Καρμιραίοι , και οι Καμαριναίοι .- Ο Σταυρόπουλος , από την οποία οικογένεια Σταυρόπουλου κατάγονται οι Σκουλικαίοι , ο Γιαννιάς , ο Μαυρέας , ο Κατσίρης , ο Γάτσος , ο Θεοδωρόπουλος , ο Αρμένης , ο Τσάλτας , ο Πουλόπουλος , οι Πολυχροναίοι , οι Γιαννακοπουλαίοι , οι Βασιλοπουλαίοι , οι Βαλασαίοι , είναι μια οικογένεια .- Οι Σκουλικαίοι κατοίκησαν στην Τραγόραχη , καθώς και οι Παπανηκολαίοι , Βαλασσαίοι , Ζαλαχώρης ή Μπούρας στο Πλαϊνού , ο Καπράλος στο Σγουρόβραχο , ο Λαγός ή Λαγόγιαννης στην Τραγόραχη , ο Αργυράκης στο Χελωνιά , Ο Καράγιαννης και Μωρογιώργας στην Σκόμαρα .-

Επίσης αναφέρεται στον πρώτο παπά , τον Παπαθεοφίλη που πρώτο-λειτούργησε στην Αγία Παρασκευή στο Πάνα ΑΡΦΑΡΆ και μετώκησε στο κάτω Αρφαρά , είχε όμως και το Άνω Αρφαρά .-

Αναφέρει επίσης και το ανέκδοτο του Παπά -Θεοφίλη , που επρόκειτο να στεφανώσει μια κοπέλα από το Άνω Αρφαρά και έστειλαν έναν χωριάτη τους να ειδοποιήσει τον Παπά Θεοφίλη να κάνει το μυστήριο , στο Κάτω Αρφαρά , στον Άγιο Βασίλη .- Ο Συγχωριανός τους αφού έφτασε στο μισό-σκαλο φώναξε τον Σταματέλο Σκούλικα στην Τραγόραχη , και του είπε : « Σταματέλο να πεις στον Παπαθεοφίλη να πάρει τα ίγγλια του τα πανοϊγγλια του , τα πέρα δώθε και τα πάνω , και τα κάτω και τον μπελά του κεφαλιού του , και να έρθει επάνω , γιατί παντρεύτηκε η Τρισεύγενη , δηλαδή , να πάρει τα ιερά άμφιά του το θυμιατό του και το καλυμαύχη του, .- Οι οικογένειες τέλος , Καραχάλιος , Σακκάς, Κρέπης, Μουτσούλας , Τσιγγαρίδης , ήταν Αιγύπτιοι.- Αναφέρει δε , ότι όλα τα γραφόμενά του τα Έχει ακούσει από τους παπούδες του , και πως δεν είναι δική του θέση , γνώμη ή άποψη. Για την πορεία του Αρφαρά , αναφέρει , ότι ο ίδιος την έκανε από την Πολιανή μέχρι τον Ριζόβραχο (Τσούμπα).- Κλείνοντας τα γραφόμενά του προσκαλεί τους γνωρίζοντας κάτι το διαφορετικό συγχωριανούς του να τον διορθώσουν ή να γράφουν κι αυτοί κάτι που γνωρίζουν από την παράδοση των γονιών του .- Αυτά αναφέρει υπογράφοντας ο Κωνσταντίνος Γεωργ. Λαγόγιαννης .-{ Αριθμός Φύλλου 11 και 12 , μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 1965 της εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ,».- - sns -2008 .-

~ Σε απαντητική επιστολή ο τότε Δικηγόρος Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος στο υπ ΄αριθμ. 17-18 φύλλο της «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ» γράφει τα εξής : Τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Κων. Γ. Λαγόγιαννης είναι αρκετά διαφωτιστικά ,αν και κατ ΄ανάγκην ατελή , λόγω της έλλειψης γραπτών ιστορικών πηγών.- …… Θέλω να ανακατασκευάσω - διορθώσω για τα όσα γράφει στα εξής : Είναι αλήθεια ότι η οικογένεια των Λαφαζαναίων προέρχεται από τους Μπουραίους αλλά η πραγματικότητα είναι ότι , ο πρώτος μετονομασθείς Λαφαζάνος , είναι ο Κώστας Μπούρας , γιος του Δημήτρη Μπούρα και εγγονός του Μπουρόγιωργα.- Ο Μπουρόγιωργας , μαζί με τον αδερφό του Μπουρόκωστα , ήταν οι πρώτοι γνωστοί γενάρχες της οικογένειας των Μπουραίων.- Ο Κωσταντής , ο οποίος προ της επανάστασης του ΄21 , είχε μεταβεί με τον πατέρα του στην Σμύρνη της Μ. Ασίας , για να εργασθεί , επέστρεψε με το παρατσούκλι ¨< Λαφαζάνος> το οποίο στην Τουρκική γλώσσα σημαίνει «πολυλογάς,» ,και το οποίο λόγω μιας παρεξηγήσεως και οικονομικής διαφοράς με τους συγγενείς του Μπουραίους διατήρησε οριστικά το επίθετο Λαφαζάνος .- Το επώνυμο αυτό διατήρησαν και τα παιδιά του Ιωάννης, Δημήτριος , Αριστείδης και Σπύρος καθώς και οι μετέπειτα απόγονοί των .- Θεωρεί αναληθή την διαμονή των Λαφαζαναίων στο Σταματινού .- Ο Κωσταντής Λαφαζάνος ή Μπούρας όταν επέστρεψαν από τη Σμύρνη κατέβηκε από το Πάνω Αρφαρά και έκτισε μια « χαμοκέλα,» στο Νοτιοδυτικό σημείο - περιοχή του Κάτω Αρφαρά , το οποίο από τότε και μετέπειτα πήρε το όνομα «Λαφαζαναίϊκα,» .- Η Χαμοκέλα αυτή , η οποία επισκευάσθηκε σώζεται μέχρι και προ ετών , και πως ήταν , αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Δημ. Λαφαζάνος (πρόεδρος Αρείου Πάγου ) , η πρώτη οικία , το πρώτο σπίτι του σημερινού χωριού- κωμοπόλεως των ΑΡΦΑΡΩΝ.- Στην ίδια τοποθεσία κτίσθηκαν κι άλλες κατοικίες των απογόνων του Κωσταντή Λαφαζάνου , οι οποίοι και σε κανένα άλλο σημείο - περιοχή -τοποθεσία των Αρφαρών δεν έκτισαν σπίτια ΄- Κατά την άποψή μου θεωρείται μια σωστή θέση η εξιστόρηση του κ. Θ. Δ. Λ. ο οποίος και στο υπ ΄αριθμ. 5 φύλλο της ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ,αναφέρεται αρθρογραφώντας , με τίτλο « ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ,» για τον Ηπειρώτη πρώτο κάτοικο του Άνω Αρφαρά , με το όνομα ΑΡΦΑΡΑΣ , ο οποίος ήταν Τούρκος Αγάς μαζί με τους αγάδες Τσεφερεμίνη, Διαβολίτσι , Ντελίμεμη αγά κ.α., που έδωσε και το ‘όνομα στο χωριό Αρφαρά.- Επίσης αναφέρεται και για την δημιουργία του πρώτου πηγαδιού και για τα τρία παιδιά κατά την παράδοση , που είχε ο Άρφαράς , τον Γιαννήλο , τον Μανίτσο και τον Παπαδαίο , από τα παιδιά αυτά προέρχονται και οι μετέπειτα οικογένειες , αναφερόμενος και σε αυτές , κατά τα γνωστά αναφερθέντα και από τον Κ.Γ.Λαγόγιαννη.- Ο κ. Λαφαζάνος Θεόδωρος γράφει επίσης στο 88 φύλλο της ιδίας τοπικής εφημερίδας με τίτλο « ΑΡΦΑΡΑ : ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ,» , στο υπ΄ αριθμ. 80 /1981 φύλλο « Οι Αρφαραίϊκες οικογένειες και το γενεαλογικό τους δένδρο ,», στο αρ. φύλλο 91/1982 « Τα΄ΑΡΦΑΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Της ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ », στο υπ΄ αριθμ. 92/1982 φύλλο , για< την ΙΣΤΟΡΙΑ ενός Καφενείου > ,και στη συνέχεια στα επόμενα 2-3 φύλλα ο κ. Θ. Δ. Λαφαζάνος , αναφέρεται γράφοντας για τα Επαγγέλματα και τους Επαγγελματίες των Αρφαρών , κατά το πέρασμα των χρόνων , και για όλα αυτά και για πολλά άλλα , θα ξανά επανέλθουμε στην συνέχειά μας .- Σ Ν Σ Arfara -2008-

ΟΝΟΜΑΣΙΑ της οικογένειας ΜΠΟΥΡΑ .- * Από πού προήλθε το όνομα της οικογένειας Μπούρα? Ο απλός άνθρωπος , που τα περασμένα χρόνια γνωρίζει τα του τόπου του και του Έθνους του από πάππον προς πάππον , με τις προφορικές παραδόσεις , κι ΄ αυτές έχει για «ιστορία» του τόπου του και δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες κι΄ ακρίβειες.- Αφήνει την ασχολία αυτή στους περισσότερο « διαβασμένους » .- Μια είναι η ουσία , που τον απασχολεί και τον βάνει σε σκέψη και του διεγείρει συναισθήματα : Το επίθετο ΜΠΟΥΡΑΣ , συγκρατεί πρώτα απ΄ όλα στην μνήμη του και το παραδίνει στους επιγόνους του , και απογόνους του , γιατί αυτό αποτελεί την μόνη και πλήρη αλήθειας της οικογένειας των Μπουραίων ανά την Ελλάδα.- Κοντά στο Λιοντάρι της Αρκαδίας της επαρχίας Φαλαισίας , υπάρχει χωριό με το όνομα Μπούρα.-

Πέντε χιλιόμετρα πιο ψηλά υπάρχει και το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας της Μεγαλομάτας , του ΜΠΟΥΡΑ (Ι. Μ. ΜΠΟΥΡΑ- Αρκαδίας) , που η ιστορία του ξεκινά σίγουρα πρίν από το 1700μ. χ. με καταγραφέντα ιστορικά στοιχεία .- Η μεγαλύτερη εκδοχή είναι , η ιστορία του χωριού Μπούρα και της ομώνυμης Ιεράς Μονής , να ξεκινά το 1143 μ .χ - 1180 μ. χ. , επί της εποχής του Μανουήλ του Κομνηνού.- Μπορούμε λοιπόν να πούμε και πως η παρουσία του μοναστηριού της κοίμησης της Θεοτόκου , Μπουρα , ότι ξεκινάει τον 11ον και 12ον μ . χ. αιώνα.- Η ονομασία του χωριού Μπούρα και της οικογένειας Μπούρα , προέρχονται από την Τούρκικη λέξη ¨μπούρα ¨΄ , που σημαίνει στα τούρκικα { « γενναίο » , παλικάρι, ανδρείο, λεβέντης} .- Τούτο το βλέπουμε και στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων , που όταν ήθελε να επαινέσει την ανδρεία του Οδυσσέα Ανδρούτσου , του Θανάση Βάγια και άλλων , τους φώναζε « ορέ μπούρα Οδυσσέα » , « ορέ Θανάση Βάγια μπούρα » κ.τ.λ. .- Δεν αποκλείεται όμως η ονομασία «Μπούρα»να προέρχεται από το όνομα κάποιου τιμαρίου , που ο τιμαριούχος του , να λεγότανε Μπούρας , και να έβαλε και στο χωριό της Αρκαδίας , αλλά και στην οικογένεια , το επίθετο ΜΠΟΥΡΑ .-

~ Στην εποχή των Κομνηνών , πολλές Βυζαντινές οικογένειες , έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο Αρκαδία , Κλόγκοβα , ίσως και γιατί όχι και στο Άνω Αρφαρά , καθώς και σε άλλα μέρη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας .- Σε αυτές τις οικογένειες , δόθηκαν Τιμάρια , « πρόνοιες » , δηλαδή εκτάσεις γης για καλλιέργεια και εκμετάλλευση.- όσοι είχαν πάρει αυτά τα τιμάρια, έδωσαν και τα ονόματά τους σε χωριά και περιοχές .-Όπως τιμάριο του Μελιγαλά , του Βουτσαρά, του Λεοντάρη ,του Γεωργίτση, του Μπούρα , του Γκλόγκοβα , του Αρφαρά κ . π. α. .-

~ Η οικογένεια Μπούρα , ίσως να μετοίκησε στην Γκλόγκοβα και στην συνέχεια στο Άνω Αρφαρά , κοντά στον γενάρχη Αρφαρά , που είχε προηγηθεί του ερχομού σε αυτή την περιοχή , από το χωριό Μπούρα της Φαλαισίας -Αρκαδίας , περί το 1700μ. χ. σαν βοσκός , κτηνοτρόφος , για τα κοπάδια τους , ή ίσως αναγκασθείς να μετοικήσει εκδιωκόμενος από κάποιο διαδραματισθέν επεισόδιο .- Καθόλου όμως απίθανο , η ονομασία Μπούρα να είναι Αρβανίτικη και να οφείλεται σε κάποιο διάσιμο αμαρτωλό της Αρκαδίας Πέτρο Μπούα , εγγονό του ομώνυμου φυλάρχου-αρχηγού Μπούα του Χωλού , που αναφέρεται και Μπούρας , από τους πρώτους Αρβανίτες που ήρθαν περί το 1348 μ. χ. στην Πελοπόννησο και χρησιμοποιήθηκαν από τον Δεσπότη του Μυστρά , Μανουήλ Κατακουζινού για να δημιουργήσουν - αποτελέσουν τη φρουρά των συνόρων της υπαίθρου.- Η μετάκληση αυτή , αναφέρει ιστορικά , ο Μανουήλ Παλαιολόγος , έγινε χωρίς εγγυήσεις , αλλά με μια υπόσχεση λόγου .- Αυτοί βέβαια οι Αρβανίτες , δεν έχουν καμιά σχέση με τους σημερινούς Αλβανούς ( Αρναούτες , Τελχίνες ) , που κατέστρεψαν την Πελοπόννησο το 1770 μ. χ .- Sns Arfara - Messinias, 2008.-

*** ** ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ { από τα κείμενα επιμέλεια του Θεόδωρου Δημ. Λαφαζάνου , επίτ. Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου , στο πόνημα ,βιβλίο -λεύκωμα ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 130 ΧΡΟΝΙΑ ( 1879-2009) } : Γράφει ,Το Αρφαρά (ή Αρφαρά ) , στο οποίο έχει ανεγερθεί ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων , βρίσκεται στο βορειοανατολικό σημείο της επαρχίας Καλαμάτας .- Σήμερα είναι έδρα του Καποδηστριακού Δήμου Αρφαρών και παλαιότερα του τέως Δήμου Αμφείας .- Δημιουργήθηκε πριν (400) περίπου χρόνια στην ορεινή περιοχή των Σαμπάζικων του όρους Μακρυπλάγι από μετανάστες ηπειρώτες και αρκάδες , κτηνοτρόφους .- Πρώτος οικιστής , κατά παράδοση , είναι ο ΑΡΦΑΡΑΣ , του οποίου το ποιμνιοστάσιο "γρέκι" κατά μία ορολογία έδωσε το πρώτο όνομα στον οικισμό " Γρέκι του Αρφαρά" .- Οι απόγονοί του βρίσκονται στα Δωδεκάνησα ( Σύμη , Ρόδος ) , όπου μετανάστευσε με το επώνυμο Αρφαράς και διασώζουν την παράδοση ότι πρόγονός του πήγε εκεί από ένα χωριό της Μεσσηνίας .-Η παράδοση για τον ηπειρώτη οικιστή Αρφαρά διασώθηκε στην οικογένειά μας από παππού σε εγγονό .- Υποστηρίζω αυτή την άποψη , διότι και στα σύνορα της Ηπείρου υπάρχουν επώνυμα σαν τα δικά μας ( Μαγκλάρας , Φέστας ,) αλλά και το επώνυμο Μπούρας , που σημαίνει στην αλβανική γλώσσα τον ανδρειωμένο , μόνο ηπειρωτική καταγωγή μπορεί να έχει .-Ο Ιστορικός Σπύρος Λάμπρος υποστηρίζει ότι ο Αρφαράς ήταν βυζαντινός άρχοντας που έζησε ή έδρασε στην περιοχή και της έδωσε το όνομά του .-
Ο αείμνηστος συμπατριώτης μας φιλόλογος Παναγιώτης Κων. Γεωργούτζος (+) στο βιβλίο του " Η Ιστορία του Αρφαρά Αμφείας " αμφισβητεί την ύπαρξη του Αρφαρά ως πρώτου οικιστή και υποστηρίζει ότι ο Αρφαράς ήταν ένας από τους μισθοφόρους των ενετών που τον έστειλαν στην Πελοπόννησο μαζ'ι με άλλους στρατιώτες για την παρενόχληση των Τούρκων και δόθηκε το όνομά του στην τοποθεσία αυτή , πριν φθάσουν εκεί οι πρώτοι κάτοικοι από τις γύρω περιοχές .-
0 Δαμιανός Γεωργίου Λαφαζάνος στο βιβλίο του " Περί της καταγωγής μας των Αρφαραίων του Νομού Μεσσηνίας " υιοθετεί έναν παλιό θρύλο και υποστηρίζει ότι οι πρώτοι κάτοικοι προήλθον από το φρούριο Γαρδίκι , από το οποίο έφυγαν εξαιτίας ενός λιμού , πρίν αυτό καταληφθεί από το Μωάμεθ το 1460 μ.χ. .- Το Γαρδίκι αυτό τοποθετείται από τους ιστορικούς στο βορειοδυτικό σημείο του όρους Μακρυπλάγι , ανάμεσα στην Τσακώνα και τα Τουρκολαίϊκα .- Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι εκεί ήταν και η αρχαία Άμφεια .-
Ο Αλέξανδρος Ιωαν. Λαφαζάνος (+) στο βιβλίο του "Αρφαρά Αιγείρας και Αρφαρά Μεσσηνίας,από τον μύθο στην Ιστορία" , υποστηρίζει ότι το δκό μας Αρφαρά Μεσσηνίας , προέρχεται από το χωριό Αρφαρά του τέως Δήμου Αιγείρας του νομού Αχαϊας το οποίο σήμερα ονομάζεται Αμπελόκηποι .- Οι κάτοικοι του χωριού αυτού , το οποίο συνδέθηκε πολιτιστικά με το δικό μας Αρφαρά Μεσσηνίας , υποστηρίζουν ότι κατάγονται από ηπειρώτες μετανάστες .-
** Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και ο Στρατηγός Νικήτας Γεωργίου Ζαλαχώρης (+)σε άρθρο του στο περιοδικό "ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ" ,(Φύλλο 26 , σελ. 33) .-Ο συνδιασμός των απόψεων αυτών , που έχουν κοινά στοιχεία , καθώς και μία λεπτομερής επιστημονική έρευνα ίσως δώσουν στο μέλλον την πραγματική αλήθεια για το όνομα του χωριού μας , το χρόνο ιδρύσεως του και την προέλευση των πρώτων οικιστών .-
** Οι πιο γνωστές ιστορικές χρονολογίες που αφορούν το ΑΡΦΑΡΑ είναι οι εξής :
~ 1659 .- Οι Αρφαραίοι απάντησαν με επιστολή θετικά στον Ενετό Μοροζίνι , που τους ζήτησε να συμπολεμήσουν τους Τούρκους .- Ο πασάς της Καλαμάτας το έμαθε και έστειλε επιστολή στους "Αρφαριώτες" να εμποδίσουν τους Ενετούς .- Το σχετικό έγγραφο βρέθηκε στη Βενετία της Ιταλίας το 1970 .-~ 1686.- Σε βιβλίο που εξέδωσε στη Βενετία ο περιηγητής ιερέας Δον Πιέρ Αντώνιο Πατσίφικο , περιγράφει το χωριό μας ως " γρέκι του Αρφαρά" γεγονός που σημαίνει ότι κρατούσε ακόμα η παράδοση ότι κάποιος Αρφαράς έστησε εκεί το γρέκι του .-~ 1691 .- Στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου βρέθηκε ένα Ευαγγέλιο , με τη σημείωση ότι είχε βιβλιοδετήσει ο " Γεώργιος ιερέας από ένα χωριό ονόματι Αρφαρά , που βρίσκεται στα χωριά Σάμπαζη " .- Τη σημείωση αυτή είχε καταγράψει ο καθηγητής Νικόλαος Βέης πρίν καεί το Ευαγγέλιο από κάποια πυρκαϊά .-~ 1741 .- Με τη χρονολογία αυτή βρέθηκε ένα πωλητήριο έγγραφο του " Δημήτρη Γιαννήλου από το Αρφαρά " .-~ 1830 .- α) Η υπογραφή της Γαλλικής Επιστημονικής Επιτροπής , η οποία συνόδευε τον στρατηγο Μαιζών , βρήκε στο Αρφαρά 465 κατοίκους .-( ίσως η πρώτη απογραφή;).- β) 72 εβδομήκοντα δύο Αρφαραίοι υπογράφουν επιστολή προς τον Έκτακτο Επίτροπο Πελοποννήσου , με την οποία αναλαμβάνουν τη φύλαξη της περιοχής από ληστές και κλέφτες .-Μέχρι τότε οι περισσότεροι κάτοικοι έμεναν στην αρχική θέση του χωριού ( Άνω ή Πάνω Αρφαρά ) και στη δεύτερη κατά σειρά θέση του στο Σγουρόβραχο , γύρω από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου , όπου υπήρχε και το νεκροταγείο .- Στο Άνω Αρφαρά το νεκροταφείο βρισκότανε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου , όπου και μέχρι σήμερα μπορούμε να δούμε .- Από το 1840 δημιουργήθηκε σταδιακά το Αρφαρά στη σημερινή του θέση με το κέντρο ( Νεάπολη στην περιοχή Μουτεβελαίϊκα ή "κατάστημα ") και τις συνοικίες Σκόμαρα , Καραγιωργέϊκα , Σερβία και Λαφαζαναίϊκα .-
Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ :Το 1855 μέχρι το 1873 έγινε έδρα του Δημου Αμφείας προσωρινά και οριστικά το 1875 .-Το 1871 ανέδειξε τοιν πρώτο Αρφαραίο βουλευτή , τον μέχρι τότε Δήμαρχο Αμφείας , Δημήτριο Ιωάννου Κάρτσιωνα και απέκτησε Ειρηνοδικείο , ενώ αργότερα απέκτησε Αγρονομείο , Συμβολαιογραφείο και Αστυνομικό Σταθμό ( Χωροφυλακή) .-Το 1860 απέκτησε Δημοτικό Σχολείο αρρένων , το 1893 Σχολαρχείο , το 1902 Δημοτικό Σχολείο Θηλέων , Το 1928 ( μέχρι τα χρόνια της κατοχής ) Ημιγυμνάσιο , το 1954 και πάλι ημιγυμνάσιο και το 1958 πλήρες ( εξατάξιο) Γυμνάσιο , το Αρμένειο Γυμνάσιο -Λύκειο Αρφαρών , που συνεχίζει την λειτουργία του και μέχρι σήμερα .-Το 1700 το Αρφαρά Μεσσηνίας , είχε 132 κατοίκους με σημαντική αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια , το 1830 είχε 465 κατοίκους , στην απογραφή του 1911 εναφέρονται - καταγράφονται 1584 κάτοικοι , ενώ το πρώτο Δηματολόγιο του 1916 καταγράφει 2.142 κατοίκους .- Υπήρξαν και αναφορές καταγραφής 3. 356 κατοικών .- Η τελευταία επίσημη απογραφή- καταγραφή κατοίκων (μόνημων ) του 2001 έδειξε 1247 κατοίκους .-Το έτος 1879 εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων , ο οποίος , κατάλληλα συντηριμένος , φαντάζει και σήμερα και είναι το κέντρο λατρείας ζωής των κατοίκων , σε χαρούμενες αλλά και σε στενάχωρες εκδηλώσεις της ζωής των κατοίκων .-Κοντά του έχει αναγερθεί πρόσφατα 2000-2002 , ο ιδιωτικός ( αλλά και σε κοινή χρήση ) ναός της Παναγίας της Γερόντισσας από τον πρώην βουλευτή Ν.Δ , και χειρουργό γιατρό Λευτέρη Ιωάννου (ιερέως) Παπανικολάου , και κυκλικά γύρω από το χωριό μας Αρφαρά υπάρχουν τα εξωκκλήσια του Αγίου Βασιλείου , Αγίου Νικολάου , Προφήτη Ηλία και Αγίου Νεκταρίου , Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου , Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης , Αγίου Γεωργίου , Αγίου Δημητρίου και τέλος πρόσφατα 2002 -2004 , στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου Αρφαρών -Καλαμάτας (16ο χιλιόμετρο επί της Ε.Ο. Καλαμάτας -Τρίπολης ) ανεγερθείς Ιερός Βυζαντινού Ρυθμού , ιδιωτικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού του Σωτήρος μας , από τον καθηγητή Φιλοσσοφίας και Θεολογίας του Καποδηστριακού Πανεπιστημείου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου (ιερέα) Νιάρχος .-
** ΤΟ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ , παραμένει σήμερα ως κύρια κατοικία λίγων Αρφαραίων και ως τόπος παραθερισμού , με την κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και τα πέριξ των ανω Αρφαρών εξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου (μετο παλαιό νεκροταφείο των προγόνων μας ..που κατέβηκαν διαχρονικά στο σημερινό Αρφαρά ) , ο Άγιος Αθανάσιος και ψηλά στην κορυφή το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία .-
**

~** Στο σπιτικό μας 15-5-2011 Άγιος Κωνσταντίνος Αρφαρών :

** http://www.youtube.com/watch?v=Az8iEEltOmI ,

**



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: