ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014

Πάσχα   καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15  Αυγούστου  2014  :

 "Eυχαριστούμε όλους τους φίλους  των  ιστοσελίδων  μας {Bloogers }, για τις ευχές τους! Με αφορμή την αυριανή ημέρα σας ευχόμαστε με τη σειρά μας, η Παναγιά η Βουλκανιώτισσα να σας βοηθά στη ζωή σας! Χρόνια Πολλά σε όλους με Υγεία και Ευημερία στις καρδιές και την ψυχή μας!"
snstam@gmail.com  stamos01Arfara  GREECE   2014  ,.-   https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias  , =ARFARA MESSINIAS    613.–

Σας ευχομαι να έχετε ενα υπέροχο τριήμερο .. Καλό Δεκαπενταυγουστο .. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες! Nα περάσετε υπέροχα σε ό,τι και εαν κάνετε!!!

Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο και στις 28 Αυγούστου με το Παλαιό (Παλαιoημερολογίτες). Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.
Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας  γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.
Έτσι, λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.
Μοναδικός απών από την κηδεία της υπήρξε, όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη. Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου.
Μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας υπάρχει δογματική διαφορά σχετικά με την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στο δόγμα της ενσώματης ανάληψης της Θεοτόκου (Assumptio Beatae Mariae Virginis), που οριστικοποιήθηκε με την αποστολική εγκύκλιο του Πάπα Πίου IB' «Munificentissimus Deus» (1 Νοεμβρίου 1950). Αντίθετα, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει λόγο πρώτα για Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή πραγματικό θάνατο (χωρισμό ψυχής και σώματος) και στη συνέχεια για μετάσταση της Θεοτόκου, δηλαδή ανάσταση (ένωση ψυχής και σώματος) και ανάληψή της κοντά στον Υιόν της.
Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους: πριν από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία, που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται (επιτρέπεται) το ψάρι. Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι. Τις ημέρες της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου ψάλλονται τις απογευματινές ώρες στις εκκλησίες (εκτός Κυριακής), εναλλάξ, ο «Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον», οι λεγόμενες «Παρακλήσεις».
Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι. Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν». Εξάλλου, τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία και η Δέσποινα.
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται με λιγότερο εμφατικό τρόπο στις λοιπές ορθόδοξες και καθολικές χώρες του κόσμου, στις περισσότερες από τις οποίες ο Δεκαπενταύγουστος είναι επίσημη αργία, όπως και στην Ελλάδα. Οι προτεσταντικές ομολογίες θεωρούν την Κοίμηση της Θεοτόκου δευτερεύουσα εορτή, επειδή δεν βασίζεται σε βιβλικές αναφορές. Η διαφορά αυτή φαίνεται ανάγλυφα στη Γερμανία, όπου ο Δεκαπενταύγουστος είναι επίσημη αργία μόνο στα καθολικά κρατίδια του Ζάαρλαντ και της Βαυαρίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/552#ixzz3AOUqrVFP

ΚΟΙΜΗΣΗ  ΤΗΣ  ΘΕΟΜΗΤΕΡΟΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ :
 Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μ.Χ. αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ’ η σημερινή εορτή είναι η κατ’ εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα.
   Η Κοίμησις αύτη συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοσιν, τη 15 Αυγούστου, αλλά προϊόντος του χρόνου, συν τη καλλιεργεία και αναπτύξει του χριστιανικού πνεύματος, ετάχθη η προηγουμένη της ημέρας ταύτης δεκατετραήμερος εγκράτεια, προς τιμήν της υπεράγνου Θεομήτορος και αυτή γινομένη. Αγομένης της νηστείας ταύτης, ψάλλονται εν τοις ιεροίς ναοίς εναλλάξ καθ’ εκάστην, οι δύο μελωδικώτατοι Παρακλητικοί Κανόνες, η Μεγάλη λεγομένη παράκλησις και η Μικρά. Και αύτη μεν επιγράφεται «ποίημα Θεοστηρίκτου μοναχού, η Θεοφάνους», και πιθανώτατον, ότι είναι του Θεοφάνους μάλλον, διότι πράγματι φαίνεται έργον δοκιμωτάτου ποιητού, η δε Μεγάλη παράκλησις είναι ποίημα του βασιλέως Θεοδώρου Δούκα του Λασκάρεως. Εξόριστος από της βασιλευούσης, αλωθείσης υπό των Λατίνων, ο ατυχής εκείνος βασιλεύς, ευγλώττως εκχέει τα παράπονά του προς την μόνην πολιούχον αυτής και προστάτιδα: «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προστρέξω λοιπόν και σωθήσομαι; Που πορευθώ;. . . Εις σε μόνην ελπίζω, εις σε μόνην καυχώμαι, και επί σε θαρρών κατέφυγον».
   Περί το τέλος του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος ψάλλονται και τα κατανυκτικώτατα εκείνα εξαποστειλάρια. Το πρώτον, ως εκ μέρους της Θεοτόκου, αρχαιοπρεπές και απέριττον, έχει ώδε: «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα». Το τρίτον, ικεσία εκ μέρους των πιστών, είναι περιπαθέστατον: «Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις, ενώπιον των αγγέλων, παρακαλώ σε Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει». Προς το τροπάριον τούτο συνδέεται ευσεβής τις δοξασία από στόματος εις στόμα φερομένη και ασπαστή παρ’ ορθοδόξοις χριστιανοίς, ότι, κατά την τελευταίαν Κρίσιν, και προ της φρικτής αποφάσεως του αδεκάστου δικαστού, η εύσπλαγχνος Μήτηρ και Παρθένος θ’ ανατείνη το τελευταίον χείρας ικέτιδας προς τον Υιόν της και Κύριον, επικαλουμένη την συγκατάβασιν αυτού επί των αμαρτωλών.
   Μετά την δεκαπενθήμερον προπαρασκευήν και νηστείαν, άρχεται η εορτή, και μετ’ αυτήν τα μεθέορτα, ψαλλόμενα μέχρι της 23 του μηνός, καθ’ ην τελείται η απόδοσις της εορτής, η άλλως λεγομένη και Μετάστασις της Θεοτόκου. Αλλά και όλος ο Αύγουστος μην θεωρείται αφιερωμένος εις την Θεομήτορα, εν τω ιερώ δε Άθω, τη ακροπόλει ταύτη της Ορθοδοξίας, ήτις εδέχθη μετά την πτώσιν της Βασιλευούσης όσα κειμήλια και θησαυρούς δεν περιεσύλησαν οι αλλόφυλοι, και όπου περιεσώθη προς τοις άλλοις και η προς την Θεοτόκον ιδιάζουσα τιμή και το προνόμιον του επ’ ονόματι αυτής σεμνύνεσθαι, τα μεθέορτα εξακολουθούσι και μετά την 23 του μηνός. Χάριν δε περιεργείας δύναται να σημειωθή και η σύμπτωσις, ότι ο Αύγουστος αστρονομικώς ανήκει εις το ζώδιον, το λεγόμενον της Παρθένου.
   Κατ’ αυτήν την ημέραν της εορτής τα άσματα και οι ύμνοι είναι εκ των καλλίστων της Εκκλησίας. Ο,τι υψηλόν και ωραίον έγραψέ ποτέ ο Κοσμάς και ο Δαμασκηνός Ιωάννης, οι δύο μέγιστοι της Εκκλησίας μελοποιοί, τονίζεται την ημέραν ταύτην επ’ εκκλησίας, και η ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αμιλλάται προς τας της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων. Λυρικώτατος είναι ο ένθεος Κανών του ιερού Κοσμά, το «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη», εις ήχον α΄ αδόμενος, πανηγυρικώτατος δε ο του θείου Δαμασκηνού  προς το «Ανοίξω το στόμα μου», εις δ΄ ήχον. Ο ειρμός της α΄ ωδής του α΄ ήχου έχει ως εξής: «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη, η ιερά και ευκλεής Παρθένε μνήμη σου, πάντας συνηγάγετο, προς ευφροσύνην τους πιστούς, εξαρχούσης Μαριάμ μετά χορών και τυμπάνων, τω σω άδοντας Μονογενεί, ενδόξως ότι δεδόξασται».
   Το α΄ τροπάριον της αυτής ωδής λέγει·
   «Αμφεπονείτο αύλων τάξις, ουρανοβάμων εν Σιών το θείον σώμά σου· άφνω δε συρρεύσασα, των Αποστόλων η πληθύς, εκ περάτων Θεοτόκε, σοι παρέστησαν άρδην, μεθ’ ων Άχραντε, σου την σεπτήν, Παρθένε, μνήμην δοξάζομεν».
   Και το β΄ τροπάριον·
   «Νικητικά μεν βραβεία ήρω, κατά της φύσεως Αγνή, Θεόν κυήσασα· όμως μιμουμένη δε, τον ποιητήν σου και Υιόν, υπέρ φύσιν υποκύπτεις, τοις της φύσεως νόμοις· διο θνήσκουσα, συν τω Υιώ, εγείρη διαιωνίζουσα».
   Αξιοσημείωτα είναι τα δύο τροπάρια της ε΄ ωδής του δ΄ ήχου, προς το «Εξέστη τα σύμπαντα»·
   «Κροτείτωσαν σάλπιγγες, των θεολόγων σήμερον, γλώσσα δε πολύφθογγος ανθρώπων, νυν ευφημείτω, περιηχείτω αήρ, απείρω λαμπόμενος φωτί, άγγελοι υμνείτωσαν, της Παρθένου την κοίμησιν».
   «Το Σκεύος διέπρεπε, της εκλογής τοις ύμνοις σου, όλος εξιστάμενος Παρθένε, έκδημος όλος, ιερωμένος Θεώ, τοις πάσι θεόληπτος και ων, όντως και δεικνύμενος, Θεοτόκε πανύμνητε».
   Ο ειρμός της ζ΄ ωδής του α΄ ήχου, εν ω μνημονεύεται κατά χρέος η ιστορία των Τριών Παίδων, έχει ως έπεται·
   «Ιταμώ θυμώ τε και πυρί, θείος έρως αντιταττόμενος, το μεν πυρ εδρόσιζε, τω θυμώ δε εγέλα, θεοπνεύστω λογική, τη των οσίων τριφθόγγω λύρα αντιφθεγγόμενος, μουσικοίς οργάνοις εν μέσω φλογός· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
   Το επόμενον τω ειρμώ τούτω τροπάριον περιέχει ποιητικωτάτην παραβολήν, ή μάλλον αντίθεσιν, αφορμήν λαβούσαν εκ της συντρίψεως των πλακών της Διαθήκης υπό του Μωυσέως.
   «Θεοπνεύστους πλάκας Μωσής, γεγραμμένας τω θείω Πνεύματι, εν θυμώ συνέτριψεν, αλλ’ ο τούτου Δεσπότης, την τεκούσαν ασινή, τοις ουρανίοις φυλάξας δόμοις, νυν εισωκίσατο· συν αυτή σκιρτώντες, βοώμεν Χριστώ· ο δεδοξασμένος, των πατέρων και ημών, Θεός ευλογητός ει».
   Αλλ’ η χρυσή κορωνίς και το επιστέγασμα όλου του Κανόνος, είναι η ωραιοτάτη εκείνη καταβασία της θ΄ ωδής, μετά του Μεγαλυναρίου, ψαλλομένη και εν τη Λειτουργία·
«Αι γενεαί πάσαι, μακαρίζομέν σε, την μόνην Θεοτόκον.
«Νενίκηνται της φύσεως οι όροι, εν σοι Παρθένε άχραντε, παρθενεύει γαρ τόκος, και ζωήν, προμνηστεύεται θάνατος· η μετά τόκον Παρθένος, και μετά θάνατον ζώσα, σώζοις αεί, Θεοτόκε, την κληρονομίαν σου».  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/anthology/85#ixzz3AOVBe2j6
Δεκαπενταύγουστος η εορτή κοίμησης  της Θεοτόκου, το ΄΄ Πάσχα του καλοκαιριού’’, όπως συνηθίζουμε να το λέμε στην Ελλάδα. Σε  κάθε πόλη, σε κάθε βουνό, σε κάθε χωριό, μια εκκλησία αφιερωμένη σε εκείνη, την μητέρα του Σωτήρα Ιησού, να γαληνεύει να παρηγορεί ,να δίνει δύναμη και κουράγιο  σε κάθε κατατρεγμένο σε κάθε απελπισμένο άνθρωπο  που ζητά την βοήθεια της
Αυτή την εορτή ο χριστιανικός κόσμος, την εορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη. Ειδικότερα στην πατρίδα μας, την πνευματική μας αυτή  μάνα  την τιμούμε ,την αγαπάμε και την σεβόμαστε οι ευσεβείς χριστιανοί με  χιλιάδες τάματα, προσευχές εκκλησίες στο ιερό όνομα της, για να στηρίξει η χάρη της, την δική μας  προσωπική ικεσία, το δικό μας προσωπικό η σε κάποιες περιπτώσεις  και οικογενειακό δράμα.                                                                                    
~ Η εορτή της κοιμήσης της Θεοτόκου είναι  μια ημέρα χαρμολύπης για τον Χριστιανισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην ελληνική λαογραφία έχει περάσει ως ένα θρησκευτικό πανηγύρι, και όχι ως πένθος, γιατί η αναφορά γίνεται όχι απλά στον θάνατο, αλλά  στην κοίμηση και την μετάσταση της Παναγίας.                                  
~ Για αυτό στην παράδοση μας ,τα ονόματα της Θεοτόκου είναι πολλά. Παναγία η Μεγαλόχαρη, η βρεφοκρατούσα, η ελεούσα η Θαλασσινή, η Εκαντοπυλιανή, η Μυρτιδιώτισσα ,η Παναγία Σουμελά. Ονόματα που πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν για μια ακόμη ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός, είναι έννοιες αδιάρρηκτες και ταυτόσημες.                                                                                                                          
~ Έτσι η μεγάλη αυτή εορτή της χριστιανοσύνης στην χώρα μας, πέρα από τον θρησκευτικό χαρακτήρα, για εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, έχει  μια ιδιαίτερα σημαντική εθνική σημασία. Με αδιαμφισβήτητα  ιστορικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την εθνική σημασία της μεγάλης αυτής εορτής του Χριστιανισμού. Όπως η εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, όπου κατά την θρησκευτική παράδοση πραγματοποιήθηκε ,μετά από σχετικά οράματα της Αγίας Πελαγίας ,η είδηση της μάλιστα χαρακτηρίστηκε ,κατά την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821,ως καλός οιωνός ,και μάλιστα τον νησί επισκέφθηκαν για αυτό τον λόγο, προκειμένου  να  προσκυνήσουν την εικόνα οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης .                     
  ~ Επίσης η εθνική ιστορική σημασία της εορτής  ,τονίζεται και από ένα άλλο ιστορικό γεγονός, τον  άνανδρο τορπιλισμό του καταδρομικού ‘’΄Έλλη ‘’,ανήμερα της εορτής της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου 1940,από την φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, γεγονός που αποτέλεσε προάγγελο της εξίσου άνανδρης ιταλικής επίθεσης την 28 Οκτωβρίου 1940,που οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας, έγραψαν σελίδες δόξας και θριάμβου στα βορειοηπειρωτικά με το έπος 1940-41.                                                                                                            
~ Αλλά και στην νεοελληνική λογοτεχνία αξιόλογοι και σημαντικοί Έλληνες ποιητές και πεζογράφοι, έγραψαν ιδιαίτερης λογοτεχνικής, αλλά και θρησκευτικής  αξίας κείμενα για την Υπεραγία  Θεοτόκο, την Υπέρμαχο στρατηγό  του γένους, όπως αποκαλείται, σύμφωνα και με τον υπέροχο ακάθιστο ύμνο ,που αναφέρεται στην θεία βοήθεια της, για την απόκρουση της εισβολής των εισβολής των αλλοφύλων εισβολέων, κατά την περίοδο της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.                                                                                              
~Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα  όσα επισημαίνει στην αρχή  του  άρθρου του, ο μεγάλος διηγηματογράφος, ο ‘’κυρ Αλέξανδρος΄’ των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , στην εφημερίδα ‘’Εφημερίς’’ ανήμερα της μεγάλης εορτής στης 15 Αυγούστου 1887: ‘’Μια των γλυκυτερών και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου ,είναι η Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου,την οποία εορτάζει σήμερα η Εκκλησία ‘’.Τονίζοντας παράλληλα πως : ‘’ Η Κοίμησης αυτή συνέβη, κατά την ευσέβην παράδοση ,την 15η Αυγούστου αλλά προϊόντος του χρόνου ,συν την καλλιέργεια και ανάπτυξει του χριστιανικού πνεύματος, ετάχθη η προηγούμενη της ημέρας ταυτής, δεκατετραήμεορος εγκράτεια, προς τιμήν της υπεραγνού Θεομήτορος και αυτή γινόμενη …. Κατά την ημέραν της εορτής ,τα άσματα και οι ύμνοι είναι εκ των καλλίστων της εκκλησίας .Ότι υψηλόν και  ωραίον, έγραψε ο Κόσμας και ο Δαμασκηνός ο Ιωάννης,οι δύο μέγιστοι της Εκκλησίας μελωποιοι,τονίζεται την ημέραν αυτήν ταύτην επ΄εκκλησίαις και η ακολουθία της Κοιμήσεως,αμίλαται προς τα της Μεγάλης εβδομάδας και των Χριστουγέννων’’.Και σε άλλο σημείο σημειώνει : ‘’Μετά την δεκαπενθήμερη προπαρασκευή και νηστείαν,άρχεται η εορτήν ,και μετ΄αυτήν τα μεθέορτα μέχρι και της 23ης του μηνός,καθ’ην τελείται η αποδοσις της εορτής ,η αλλιως λεγόμενη και μετάστασης της Θεοτόκου.’’                                                
~   Στο ίδιο μήκος κύματος ,με τον Παπαδιαμάντη, στα εγκώμια για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου ,κινείται και ο αξέχαστος ποιητής Κωστής Παλαμάς, στο ποίημα του ‘’ Μυστική παράκληση ‘’που είναι μια δραματική ,θρησκευτική έκφραση της ψυχής του, τονίζει την σημασία του μεγάλου εορτασμού, σε μερικούς χαρακτηριστικούς στίχους: ‘’ Δέσποινα κανένα φόρεμα την γύμνια σου, δεν φτάνει να σκεπάσει …..Προσέτρεξε Μυροφόρα μόνο εσένα πίστεψα και λάτρεψα μονάχα εσένα ,και τώρα μες΄ στα  αιμοστάλαχτα  της οργισμένης Δύσης, στήριξε με  εσύ  και μη μ’ αφήσεις ….’’
~   Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν στο άρθρο, αναδεικνύουν ότι  όπου και να εορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου ,είτε στην Τήνο, είτε στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, είτε στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο ,είτε στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα  του αλησμόνητου και αλύτρωτου Πόντου ,είτε στην Κύπρο ,είτε στην αλύτρωτη  Βόρεια Ήπειρο, και όπου γης υπάρχει Ελληνισμός  το μήνυμα  της εξέχουσας αυτής εθνικοθρησκευτικής αυτής  εορτής ,είναι ένα: Η Υπεραγία Θεοτόκος Παναγία, σύμφωνα και την ελληνοχριστιανική μας παράδοση, αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί, το  σίγουρο στήριγμα και  την σίγουρη βοήθεια, όταν προστρέχουμε σε αυτήν όχι μόνο για τα προσωπικά μας προβλήματα, αλλά  και για την ίδια μας την πατρίδα ,που περνά δύσκολες στιγμές και πάλι, όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.     
~ Αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλους  και σε όλες μας κατανοητό, σε εμάς ειδικότερα που ζούμε στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, προκειμένου να ξεπεράσουμε την παρούσα κρίση, που δεν  είναι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά ηθική. -

*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

***  Μεσσηνιακά  και  άλλα :




*** Ίδια με πέρσι η κίνηση φέτος στη Μεσσήνη          
            
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Γ. ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟ
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αλλά σαφώς μειωμένη σε σχέση με το 2010 και ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση τις προηγούμενες από αυτήν χρονιές, είναι η κίνηση φέτος στη Μεσσήνη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γ. Τσακόπουλος.
Ο κ. Τσακόπουλος ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης είναι ο εσωτερικός τουρισμός και κυρίως οι Μεσσήνιοι ετεροδημότες, οι οποίοι επιστρέφουν για να περάσουν κάποιες ημέρες διακοπών στην πατρώα γη και μπορούν να παραμείνουν περί τις 10 ή και περισσότερες ημέρες, μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή, από τους υπόλοιπους επισκέπτες.
Όσο κι αν τα ξενοδοχεία της περιοχής εμφανίζουν πληρότητα, λίγοι από τους διαμένοντες σε αυτά γίνονται πελάτες των καταστημάτων της Μεσσήνης. «Οι αγορές γίνονται πλέον με προγραμματισμό και μόνο όταν υπάρχει κάποια κοινωνική υποχρέωση ή κάποια άλλη ανάγκη. Ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως παλιά και φροντίζει να αγοράζει μόνο αυτό που θέλει, ενώ στο παρελθόν θα αγόραζε και κάτι άλλο μαζί», επισήμανε ο κ. Τσακόπουλος, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι που μπαίνουν στα εμπορικά καταστήματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται, είναι ήδη πελάτες τους.
Κι όλα αυτά, παρότι οι εκπτώσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και κυμαίνονται από 20-50% και μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν ποιοτικά προϊόντα. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες καταναλωτές μπαίνουν στα καταστήματα, κοιτάζουν τα εμπορεύματα και φεύγουν, αλλά και άλλοι που ζητούν επιπλέον έκπτωση από την έκπτωση που ισχύει.
Την ίδια ώρα, όμως, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις δύο πλατείες της Μεσσήνης, είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, καθημερινά και, κυρίως, τις βραδινές ώρες, γεμάτα από κόσμο. Κάτι που αναδεικνύει το γεγονός ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει μετακινηθεί στην κατηγορία της εστίασης, αφού είναι ολοφάνερη η προτίμηση για φαγητό ή ποτό ή και τα δύο μαζί.  -
 
***  Έδωσαν τις ακίνητες περιουσίες αλλά έχασαν την αποζημίωση!         
   
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ
   Το Ελληνικό Δημόσιο παρακράτησε τα χρήματα με τη δικαιολογία των οφειλών προς το ίδιο
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Αντιμέτωποι με ένα ανάλγητο κράτος, το οποίο στην προσπάθειά του να γεμίσει τα ταμεία του με οποιονδήποτε τρόπο χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, τα οποία ελέγχονται για τη νομιμότητά τους, βρέθηκαν πολίτες από το Δήμο Καλαμάτας.
Όπως μας ενημέρωσαν, χθες το απόγευμα συγκεκριμένα, πηγαίνοντας να εισπράξουν την αποζημίωση από την απαλλοτριωμένη ιδιοκτησία τους για την ολοκλήρωση του εθνική αυτοκινητόδρομου, την οποία είχε προσδιορίσει το Δικαστήριο, βρήκαν τους λογαριασμούς τους άδειους. Κι αυτό, διότι το Ελληνικό Δημόσιο, με τη δικαιολογία ότι όφειλαν χρήματα σ' αυτό, παρακράτησε τα χρήματά τους.
Όπως είναι φυσικό, η αγανάκτησή τους περισσεύει και για το λόγο αυτό αναμένονται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες. Αν μη τι άλλο, είναι παράλογο ένας πολίτης να χάνει την ακίνητη περιουσία του, αλλά ταυτόχρονα να μην μπορεί να αποζημιωθεί και από την παραπάνω διαδικασία. Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για παράνομη ενέργεια, αφού τα χρήματα της αποζημίωσης δεν μπορούν να παρακρατηθούν για άλλες οφειλές.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Θάρρους», ο συγκεκριμένος άξονας βρίσκεται αντιμέτωπος με χρηματοδοτικό κενό, λόγω της υποχώρησης του κυκλοφοριακού όγκου.
Το μοντέλο χρηματοδότησης των αυτοκινητόδρομων παραχώρησης στηρίζεται σε ίδια κεφάλαια, στα έσοδα από διόδια, σε τραπεζικό δανεισμό και στη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Έτσι, η σημαντική πτώση της κυκλοφορίας προκάλεσε χρηματοδοτικό κενό, το οποίο δεν επηρεάζει την πορεία κατασκευής του δρόμου, αλλά την περίοδο της τριακονταετούς συντήρησης και λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις μεταξύ του παραχωρησιούχου και του Δημοσίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το προσεχές διάστημα, όπως έγινε γνωστό, στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου Ελλάκτωρ (ελέγχει την Μορέας Α.Ε. μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις με 71,67%).
Το δυνάμει χρηματοδοτικό κενό του έργου τοποθετείται στα 300 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της περιόδου παραχώρησης. Ουσιαστικά, το ποσό αυτό, που λειτουργεί ως εγγύηση προς τις τράπεζες (έχουν πάψει να χρηματοδοτούν το έργο), υπολογίζεται ότι, εν τέλει, θα είναι πολύ μικρότερο, λόγω της εκτιμώμενης αύξησης της κυκλοφορίας στον οδικό άξονα Κόρινθος- Καλαμάτα.
Πάντως, την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαδεχτεί η λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κομισιόν και η υποβολή προς έγκριση στη Βουλή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης.
 
*** Πρόταση για το δημόσιο χαρακτήρα της Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας          
 Καθορισμός ποσοστού που θα παραμείνει ελεύθερο Η Καλαμάτα έχει την τύχη να διαθέτει μια υπέροχη παραλία στην ανατολική της πλευρά, μήκους 3 χλμ., η οποία εφάπτεται στον οικιστικό της ιστό. Το πλεονέκτημα αυτό το διαθέτουν ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου, και είναι ένα από τα δυνατά της σημεία που ελκύουν τους επισκέπτες της. Ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, αυξάνονται σημαντικά αυτοί που την επιλέγουν πλέον και από την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, κύρια δε από Τρίπολη, Μεγαλόπολη κ.λπ., για να απολαύσουν το μπάνιο τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία. Είναι, λοιπόν, στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας να περιφρουρήσουμε και να διαφυλάξουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας μας και να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά την περιοχή αυτή, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε να εξακολουθήσει να παραμένει ελκυστική για τους επισκέπτες, αλλά και προσβάσιμη και διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους της. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την παραλία μας σαν ένα σημαντικό κομμάτι του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος, στο οποίο ζει και αναπτύσσεται ένα σημαντικό μέρος της βιοποικιλότητας, και όχι σαν μια χέρσα έκταση, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε οικονομικά στο έπακρον. Από χρόνο σε χρόνο, όμως, βλέπουμε να παραχωρείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλο και μεγαλύτερο τμήμα της Ανατολικής Παραλίας της Καλαμάτας. Αναφερόμαστε για το τμήμα «φιλέτο» από το λιμάνι έως το «Φιλοξένια», λόγω ιδιαίτερα της εύκολης πρόσβασης και των χαρακτηριστικών του. Στο τμήμα αυτό με τα σημερινά δεδομένα και έπειτα από αποτύπωση που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε ότι έχει παραχωρηθεί – κύρια για τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες – το 55% της έκτασης της παραλίας, ενώ μέχρι την οδό Αύρας το ποσοστό κάλυψης είναι 70%! Ο νόμος περί αιγιαλού και παραλίας 2971/2001 και η κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. φύλλου 328/13-2-2014, ορίζουν: Απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους. Με βάση τα παραπάνω προβλέπει τη δυνατότητα: 1) Σε καταστήματα που έχουν πρόσοψη επί της οδού Ναυαρίνου, την παραχώρηση εκμετάλλευσης, με την τοποθέτηση, εκμίσθωση καθισμάτων και ομπρελών, έκτασης ίσης μόνο με το πρόσωπο που έχουν στην παραλία, επί ένα συγκεκριμένο βάθος, που θα αφήνει όμως απόσταση διέλευσης στη θάλασσα (η απόσταση αυτή έχει καθοριστεί στα 3 μ.). 2) Η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δε δύναται να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα (ξενοδοχεία) 3) Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις, για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί, να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης, τουλάχιστον εκατό (100) μέτρων μήκους. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται, μόνο εάν πρόκειται να παραχωρηθεί αιγιαλός για να εκμισθωθούν καθίσματα και ομπρέλες, από εκείνους που έχουν γειτονικά καταστήματα και μόνο για το χώρο εμπρός από τα καταστήματά τους. 4) Ελεύθερες λωρίδες κυκλοφορίας πεζών, στην περίπτωση που υπάρχουν συνεχόμενα γειτονικά καταστήματα και πάλι η εκμίσθωση, όμως, αφορά μόνο στο χώρο εμπρός από τα καταστήματα. Στην ανατολική μας, όμως, παραλία δεν εφαρμόζεται ούτε καν ο νόμος, αφού ελάχιστοι καταστηματάρχες και ξενοδοχεία τηρούν τις παραπάνω ρυθμίσεις, συγχρόνως δε διαπιστώνεται ότι: –Υπάρχουν ακόμα μεγάλα οικόπεδα που δεν έχουν κτισθεί. Π.χ. το οικόπεδο ιδιοκτησίας Παπαδόπουλου δίπλα στο πάρκινγκ του Δήμου, προβλέπεται από το σχέδιο πόλης για ξενοδοχείο, οπότε θα ζητήσει και αυτό 500 τ.μ. για εκμετάλλευση στην Παραλία. –Κάθε χρόνο αυξάνονται οι κατοικίες που μετατρέπονται το καλοκαίρι σε αναψυκτήρια και αιτούνται την παραχώρηση για εκμετάλλευση της προβολής του προσώπου τους. Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο το ποσοστό αυτό θα αυξάνει, και σε μια πενταετία, αν δε λάβουμε από τώρα μέτρα και αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα, θέτοντας συγκεκριμένα όρια: –Δε θα υπάρχει ελεύθερος χώρος για να ακουμπήσει κανείς την πετσέτα του και ν’ απολαύσει το μπάνιο του, χωρίς να πληρώσει, δεδομένου ότι τότε θα χρεώνονται και οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες (σήμερα στην παραλία της Κορώνης χρεώνεται 6 ευρώ η ομπρέλα με 2 ξαπλώστρες) –Δε θα μπορούμε να διακρίνουμε, αν η παραλία μας είναι από άμμο ή από βότσαλο, αφού θα βλέπουμε μόνο ένα δάσος από ξαπλώστρες –Δε θα βρίσκουν αμμουδιά οι θαλάσσιες χελώνες να βγαίνουν και να γεννούν τα αυγά τους –Δε θα βλέπουμε πια οικογένειες, παρέες από νέους, γείτονες, φίλους να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, να τρώνε και να διασκεδάζουν στην αμμουδιά. Ζητάμε, λοιπόν, από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς (Κτηματική, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο): 1) Να καθορίσει συνολικά και συγκεκριμένα το ποσοστό της παραλίας μας που θα παραμείνει ελεύθερο για τον καθέναν, χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. 2) Να καθορίσει, αντίστοιχα, το συνολικό ποσοστό της παραλίας που θα παραχωρηθεί για εκμετάλλευση και να ορίσει τους κανόνες, με βάση τους οποίους θα κατανέμεται στα καταστήματα και στα ξενοδοχεία που έχουν πρόσωπο στη Ναυαρίνου, έτσι ώστε εκ των προτέρων να γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας τι ποσοστό του αναλογεί για εκμετάλλευση. 3) Να απαγορεύσει ρητά τις κατασκευές, νότια της Ναυαρίνου, που δεν επιτρέπουν την οπτική επαφή με τη θάλασσα και να φροντίσει για την εφαρμογή και τήρηση ομοιόμορφων κανόνων και οδηγιών, για κατασκευές που συνάδουν με το χώρο. 4) Να απαγορεύσει τη στάθμευση οχημάτων (πλην ειδικών περιπτώσεων ΑμεΑ, ιδιωτικός χώρος) νότια του πεζοδρομίου της Ναυαρίνου και να υλοποιηθεί αυτό με συγκεκριμένα μέτρα. Πιστεύουμε ότι ήδη έχει καταληφθεί το ποσοστό που αντιστοιχεί στην εκμετάλλευση, και ότι αυτό και μόνο πρέπει να κατανεμηθεί αντικειμενικά και με βάση τις διατάξεις του νόμου, στους καταστηματάρχες και τους ξενοδόχους που έχουν πρόσωπο επί της Ναυαρίνου. Η παραλία μας είναι δημόσιο αγαθό, όπως δημόσια αγαθά είναι ο ήλιος, ο αέρας, το νερό. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που ζούμε, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο. Ιδιαιτέρα αυτή την εποχή που, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποιείται δημόσια περιουσία, και πανέμορφες παραλίες της χώρας μας, που γίνεται προσπάθεια κατάργησης της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές, μέσω της αλλαγής του νόμου περί αιγιαλού, που κατεδαφίζεται κάθε περιβαλλοντικό κεκτημένο των δύο τελευταίων δεκαετιών, εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε Όλοι θέλουμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Ανάπτυξη, όμως, βιώσιμη, με κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον, και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς, γιατί δικαίωμα στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά πρέπει να έχουν όλοι. Οι μηχανικοί-δημότες της Καλαμάτας 1. Αγρίου Σταυρούλα, πολιτικός μηχανικός, γραμματέας Μεταπτυχ. Δημόσιας Διοίκησης 2. Βασιλόπουλος Γιώργος, μηχανολόγος μηχανικός 3. Ζαχαροπούλου Σοφία, πολιτικός μηχανικός 4. Ζέρβα Αντωνία, αρχιτέκτων μηχανικός 5. Θεοφιλόπουλος Γιάννης, χημικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος 6. Κυριαζόπουλος Θανάσης, μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης 7. Μακρής Χριστόδουλος, αρχιτέκτων μηχανικός 8. Μπαρδής Σταύρος, πολιτικός μηχανικός 9. Μπαρδής Γιώργος, διαχειριστής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 10. Μπούρας Κώστας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρόεδρος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Ν. Μεσσηνίας 11. Πατσαρίνος Νίκος, πολιτικός μηχανικός, περιφερειακός σύμβουλος 12. Λυκοτραφίτης Γιώργος, πολιτικός μηχανικός - 
 
***  Θάλασσα να την πιεις στο ποτήρι…          
  Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ διαπίστωσε ακόμη μια φορά την άριστη ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, καθώς το μικροβιακό φορτίο είναι εξαιρετικά χαμηλό, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις δειγμάτων που ελήφθησαν τον Ιούλιο, στις 19 του μήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, οι αναλύσεις της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων επιβεβαιώνουν εκείνες της ΔΕΥΑΚ. Σημειώνεται ότι δείγματα για τις αναλύσεις του ΥΠΕΚΑ ελήφθησαν από τα εξής σημεία: Δυτική Καλαμάτα (μέσον ακτής), Αγριλιά Βέργας, Δυτική Παραλία (Αεροπορία), Ανατολική Καλαμάτα (πλησίον Βέργας) και Μικρή Μαντίνεια. Τη θάλασσα και τα μάτια μας...     Α.Π.  
 
*** Τρεις νεκροί σε αποστακτήριο 
Τραγωδία σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καρυά Λευκάδας, όπου τρεις άνθρωποι, ηλικίας 55, 57 και 62 ετών, έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις σε παλιό αποστακτήριο τσίπουρου. Σύμφωνα με το lefkadanews.gr, η τραγωδία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως αποστακτήριο. Οι τρεις άτυχοι άνδρες προσπάθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν εργασίες σε ημιτελή δεξαμενή που βρίσκεται στο κτίριο. Όταν ο πρώτος από τα θύματα μπήκε στην δεξαμενή λιποθύμισε από την εισπνοή δηλητηριωδών αερίων, που πιθανότατα είχαν συσσωρευθεί στη δεξαμενή. Οι δύο φίλοι του, βλέποντας ότι δεν δίνει σημεία ζωής, άρχισαν να τον αναζητούν. Αφού δεν απαντούσε ο ένας, αγνοώντας προφανώς τον θανάσιμο κίνδυνο που διέτρεχε, αποφάσισε να μπεί στο αποστακτήριο για να δει τι είχε συμβεί. Μόλις κατέβηκε λιποθύμισε και αυτός και βρήκε τραγικό θάνατο με το φίλο του που πήγε να σώσει... Η τραγωδία όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο τρίτος άντρας της παρέας, παρά το γεγονός ότι διαπίστωσε πως κάτι κακό συνέβαινε και οι φίλοι του δεν έδιναν σημεία ζωής, αποφάσισε να μπει στο χώρο που είχαν χαθεί για να τους βοθήσει. Δυστυχώς όμως είχε και ο ίδιος την ίδια τραγική τύχη με τους δύο φίλους του... Γείτονες που αντιλήφθηκαν ότι κάτι κακό συνέβη ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με το lefkadanews.gr, η κατάσταση με τα αέρια ήταν τόσο επικίνδυνη, που κινδύνευσε και ένας εκ των πυροσβεστών, όταν για δέκα μόλις δευτερόλεπτα έβγαλε την μάσκα του. Ο πυροσβέστης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. ethnos.gr - 
 
*** Δεν είναι ικανοποιημένος ο δήμαρχος Μεσσήνης από την προσέλευση για ρύθμιση οφειλών 
 Μη ικανοποιητική χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, την προσέλευση για τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών, παρά την προσπάθεια ενημέρωσης που κατέβαλλε η Δημοτική Αρχή με εκλαϊκευμένες ανακοινώσεις της στις Κοινότητες. Οι ρυθμίσεις προσέγγιζαν χθες το μεσημέρι, προτού εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, τις 700. Από αυτές το προς ρύθμιση ποσό υπολογιζόταν στα 520.270 ευρώ, εκ των οποίων είχαν εισπραχθεί 120.783 ευρώ και υπήρχε υπόλοιπο 327.000 ευρώ, που δίνει άθροισμα 447.783 ευρώ. Το ποσό που απομένει έως τα 520.270 ευρώ περιέχει και πρόστιμα που διαγράφονται. Την ίδια ώρα οι ανείσπρακτες οφειλές υπολογίζονται στο 1.000.000 ευρώ και ο δήμαρχος Μεσσήνης σχολίασε πως οι οφειλέτες θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν περισσότερο τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που εξέπνευσε χθες, και ειδικά οι επαγγελματίες. - 
 
***  Στις Περιφέρειες το «μπαλάκι» για τις λαϊκές
 Στις Περιφέρειες «πέταξε το μπαλάκι», τελικώς, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αφήνοντας τους περιφερειάρχες να «βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα» και, φυσικά, να περιοριστεί το πολιτικό κόστος. Απλώς απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης - την ευθύνη του θέματος είχε ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος - καθόρισε ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα «διακρίνονται» από τους επαγγελματίες πωλητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρίσκονται και σε διαφορετική θέση, αφήνοντας έτσι τους περιφερειάρχες να καθορίσουν τον τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ήταν να εξασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στις λαϊκές αγορές, να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο των παραγωγών-μαϊμούδων και, φυσικά, να χτυπηθούν οι μηχανισμοί παραγωγής «μαύρου χρήματος». Το αρχικό πακέτο των ρυθμίσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, με την ευθύνη να αποδίδεται τελικώς στον τότε υφυπουργό Θανάση Σκορδά. Ορισμένοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο λόγος της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση ήταν η προαναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση. Προκειμένου να καταλαγιάσει το σύστημα των λαϊκών αγορών - το οποίο διαθέτει ισχυρό ειδικό βάρος στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης- τροποποιήθηκε σε κρίσιμα σημεία το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχικώς προβλεπόταν διαφορετική χωροταξική δομή μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών. Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε αναφέρεται απλώς ότι «κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών». Και σημειώνεται ακόμη ότι «οι θέσεις πώλησης προϊόντων θάλασσας και προϊόντων αλιείας χωροθετούνται υποχρεωτικά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει αποχέτευση και σε κάθε περίπτωση στον οικείο τομέα για κάθε πωλητή». Τούτο πρακτικά σημαίνει πως, αν π.χ. οι πάγκοι είναι διαφορετικού χρώματος, οι θέσεις μπορούν να παραμείνουν ίδιες. Άρα το σύστημα διατηρείται αλώβητο. Επίσης, στην ίδια υπουργική απόφαση, χωρίς να ορίζεται χρονική ανακατανομή των θέσεων, εντελώς ασαφώς καθορίζονται «κριτήρια κατανομής των θέσεων λαϊκών αγορών», τα οποία βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν κάποια περιφερειακή αρχή αποφασίσει να κάνει χωροταξική κατανομή παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και, βεβαίως, διαταραχθεί το σύστημα μιας λαϊκής αγοράς. Έτσι, λοιπόν, «για την κατανομή των δικαιούχων στις θέσεις των λαϊκών αγορών λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια: Η παλαιότητα της άδειας. Η ηλικία του δικαιούχου. Η τυχόν αναπηρία του και το ποσοστό αυτής. Ο αριθμός των τέκνων του. Οι ημέρες συμμετοχής του σε λαϊκή αγορά. Κάθε κριτήριο δίνει στο δικαιούχο μόρια. Ανάλογα με το πλήθος των μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε δικαιούχος κατατάσσεται στον οικείο πίνακα κατάταξης. Ο δικαιούχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια ανά λαϊκή αγορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση του πίνακα και οι λοιποί σε φθίνουσα σειρά. Ο πρώτος στην κατάταξη δικαιούχος επιλέγει τη θέση του στη λαϊκή αγορά στον οικείο τομέα. Ο δεύτερος και οι λοιποί επιλέγουν τη θέση τους ανάλογα με τις λοιπές διαθέσιμες θέσεις και τη σειρά τους στον οικείο πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, διενεργείται κλήρωση. Ο δικαιούχος που κληρώνεται επιλέγει πρώτος μεταξύ των ισοβαθμούντων». - 
 
*** Αυγουστιάτικη πανσέληνος στην κορυφή του Ταϋγέτου (φωτογραφίες)         
     
 
 
Με τον ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας
 Του Χρήστου Καρρά
 Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 6 Αυγούστου, όταν, ενώ βρισκόμουν πολύ πιεσμένος λόγω φόρτου εργασίας στην Αθήνα και προσπαθώντας να μη σκέφτομαι το γεγονός ότι σε δύο ημέρες θα ξεκινούσαν οι πολυαναμενόμενες διακοπές μου, ακούστηκε από το κινητό μου ένας ήχος από γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας ανακοίνωνε ότι την Πέμπτη τα μέλη του θα πραγματοποιούσαν συζήτηση σχετικά με μία νυχτερινή ανάβαση στον Ταΰγετο, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Ακολουθώ τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας ανενεργά μέσω του διαδικτύου, με αφορμή τις πολλές και τόσο ενδιαφέρουσες περιγραφές εξορμήσεων της πολύ καλής μου φίλης και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Ντιάνας.
Η δύσκολη μέρα στη δουλειά, δυστυχώς, δε μου επέτρεψε να σκεφτώ κάτι παραπάνω για τη σχετική ανάβαση στον Ταΰγετο, αλλά από τη στιγμή που διάβασα γι’ αυτό κάτι είχε καρφωθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. «Μήπως να το επιχειρούσα;» σκέφτηκα, όταν είχα ήδη γυρίσει στο σπίτι. Κοιμήθηκα έχοντας στο μυαλό μου αυτό το δίλημμα. 
Την επόμενη ημέρα με «έτρωγε» μέσα μου η ίδια σκέψη. Δεν άντεξα και τηλεφωνήθηκα με την Ντιάνα, την οποία και ρώτησα μεταξύ σοβαρού και αστείου, αν το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου θα πατούσαμε στην κορυφή του Ταϋγέτου παρέα.
Έφτασε η πολυπόθητη Παρασκευή! Η παραμονή της ανάβασης και η έναρξη των διακοπών μου. Όταν έφτασε το απόγευμα, είχα ήδη φτάσει στην Καλαμάτα και η σκέψη τού να ανέβω στην κορυφή του Ταϋγέτου μέσα στη νύχτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είχε αντικατασταθεί από σκέψεις για τρόπους χαλάρωσης σε μία από τις μαγευτικές παραλίες της πόλης, απολαμβάνοντας κάτι δροσιστικό, ώσπου χτύπησε το κινητό μου και άκουσα μία φράση: «Τι θα γίνει; Θα ανέβουμε αύριο;».
Δεν το σκέφτηκα ούτε δευτερόλεπτο. Απάντησα θετικά, ενώ οι παλμοί μου είχαν σίγουρα αυξηθεί σημαντικά. Η ημέρα της ανάβασης είχε φτάσει και δεν είχα πολύ χρόνο για να οργανωθώ. Δανείστηκα ένα δεύτερο σακίδιο πλάτης που είχε η φίλη μου η Ντιάνα, ετοίμασα προμήθειες για την εξόρμηση και έτρεξα να προλάβω να αγοράσω έναν υπνόσακο.
Όλα ήταν έτοιμα, εκτός από το πιο σημαντικό. Έπρεπε να εξηγήσω στη δύο χρόνων κόρη μου, η οποία με περίμενε ήδη δύο εβδομάδες, ότι θα χρειαζόταν να λείψω για ακόμη μία ημέρα, ενώ είχα έρθει από Αθήνα λίγες ώρες πριν. 
Το πρώτο σημαντικό εμπόδιο, τελικά, το ξεπέρασα και έφτασε η ώρα για να πάμε στο σύλλογο. Φτάσαμε στα γραφεία του Ορειβατικού κατά τις πέντε. Υπήρχε αρκετή κινητικότητα και πολύ καλή διάθεση από όλους, ενώ κάποια από τα άτομα φορτώνανε σάκους συμμετασχόντων σε ένα φορτηγάκι. Μέχρι τις έξι παρά είχαμε όλοι γράψει τα ονόματά μας στη λίστα συμμετασχόντων, είχε γίνει η απαραίτητη καταμέτρηση και κανονίστηκε ως πρώτο σημείο συνάντησης το Τουριστικό Ταϋγέτου. Εμείς αποφασίσαμε να πάμε με το δικό μας αυτοκίνητο, προσφέροντας δύο ακόμη θέσεις σε όποιον ήθελε να έρθει μαζί μας. Την πρόσκλησή μας δέχτηκαν δύο κοπέλες, η Σύλβια και η Μαρία, με τις οποίες και μοιραστήκαμε στιγμές και συγκινήσεις της εξόρμησης από την αρχή μέχρι και το τέλος της.
Φτάσαμε όλοι στο πρώτο σημείο συνάντησης. Τα φιλικά πειράγματα και η θετική ενέργεια από όλους χαρακτήριζαν τη μέχρι τότε επαφή μου με τον Ορειβατικό Σύλλογο. Πήραμε έναν καφέ και ένα σνακ για το δρόμο μέχρι τη Σπάρτη, δώσαμε το επόμενό μας ραντεβού στην πηγή Μαγγανιάρη και πριν ξεκινήσουμε, βγάλαμε μια αναμνηστική φωτογραφία, η οποία και ανέβηκε στη σελίδα του Ορειβατικού την ίδια στιγμή. Ξεκινήσαμε τη δύσκολη λόγω των κλειστών στροφών διαδρομή προς Σπάρτη. Από εκεί συνεχίσαμε με κατεύθυνση το δρόμο προς Γύθειο και, έπειτα από περίπου επτά χιλιόμετρα, βγήκαμε από τον κεντρικό δρόμο, για να περάσουμε από το χωριό Ανώγεια. Λίγο μετά είδαμε ταμπέλα που μας κατεύθυνε για το καταφύγιο του Ταϋγέτου, ενώ ο καιρός δεν έδειχνε και πολύ φιλικές τάσεις. Είχε ήδη ξεκινήσει να βρέχει. Αφού περάσαμε και τον οικισμό Ντόριτσα, στο τέλος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου και στα 980 μέτρα βρήκαμε την πηγή Μαγγανιάρη, το δεύτερο σημείο συνάντησης, όπου και ξεκινούσε το μονοπάτι προς το καταφύγιο.
Παρκάραμε το αυτοκίνητο και συζητήσαμε για το ποιοι από εμάς επιθυμούσαν να ανέβουν στο καταφύγιο από το μονοπάτι και ποιοι με τα αυτοκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι με ανησύχησε λίγο ο καιρός, ο οποίος τελικά ύστερα από ώρα μάς έκανε το χατίρι και σταμάτησε να βρέχει, και αποφάσισα να ανέβω με κάποιο από τα φορτηγάκια που θα ανέβαιναν από το χωματόδρομο. Ακολούθησε πολύς χαβαλές στην καρότσα του αγροτικού μέχρι που φτάσαμε στο καταφύγιο στην θέση Βαρβάρα, το οποίο βρίσκεται στα 1.550 μέτρα.
Σε πολύ σύντομο διάστημα είχαμε τακτοποιήσει τα πράγματά μας, είχαμε ετοιμάσει τους υπνόσακούς μας, ενώ κάποιοι τολμηροί την ίδια στιγμή ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την ανάβαση στην κορυφή του βουνού με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί. 
Αφού ξεκίνησε η πρώτη ομάδα, εμείς που είχαμε μείνει στο καταφύγιο με σκοπό να ξεκινήσουμε στα μέσα της νύχτας τη διαδρομή, βγάλαμε ό,τι είχαμε από φαγητό για να το μοιραστούμε για το βράδυ. Αυτό που έλειπε ήταν κάτι καλό να πιούμε. Όταν κάποιοι εκφράσαμε την επιθυμία μας για τσίπουρο, σχεδόν αμέσως έφτασε κάποιος ως από μηχανής θεός, φέρνοντας μαζί του ένα μπουκάλι για να συνοδέψει το πλούσιο γεύμα μας. Ο καθαρός αέρας, η ησυχία της φύσης και το τέλειο τοπίο με το γεμάτο φεγγάρι να μας κοιτάζει από ψηλά, μου γεννούσαν πολύ έντονα συναισθήματα. Μία ευφορία, η οποία κάτι μου έλεγε ότι δε θα τελείωνε και πολύ σύντομα.
Ήρθε η ώρα να χαμηλώσει η λάμπα του καταφυγίου για να μπορέσει να κοιμηθεί όποιος θέλει. Κάποια στιγμή επισκέφτηκα και εγώ τον υπνόσακό μου. Μπήκα μέσα, αλλά η λαχτάρα και η αγωνία μου για το άγνωστο της ανάβασης δε μου επέτρεπαν να κοιμηθώ. Τουλάχιστον όχι αμέσως, όπως θα επιθυμούσα, μιας και θα ξυπνούσα εντός πολύ λίγων ωρών. Τελικά τα κατάφερα και ο επόμενος ήχος που άκουσα ήταν η αφύπνιση του κινητού μου, που με ενημέρωνε ότι η ώρα ήταν ήδη τρεις και έπρεπε να σηκωθώ και να ετοιμαστώ για την περιπέτεια της νυχτερινής ανάβασης στην κορυφή του Ταϋγέτου. 
Πριν προλάβω να το καταλάβω είχε πάει ήδη τρεις και μισή και ήμασταν όλοι έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Ο Γιάννης, που ήταν και ο αρχηγός της ομάδας, μας ενημέρωσε ότι θα ξεκινήσουμε στην αρχή με αργό ρυθμό και ότι θα πραγματοποιήσουμε 1-2 στάσεις μέχρι την κορυφή.
Είχαμε ήδη ξεκινήσει να περπατάμε το μονοπάτι για την κορυφή μέσα από το δάσος, όταν, βλέποντας τα φώτα από τους φακούς μας να σκαρφαλώνουν το επιβλητικό βουνό, συνειδητοποίησα τι συμβαίνει και τι δοκιμασία είχα βάλει σκοπό να φέρω εις πέρας. Δε με φόβισε καθόλου αυτή η σκέψη βέβαια, γιατί ένοιωσα οικεία από την πρώτη στιγμή με όλη αυτή την κατάσταση. Η πρώτη μας στάση έγινε έπειτα από περίπου μία ώρα πορείας, αφού περάσαμε κάποια ρεματιά για να κόβει ο αέρας. Ήπιαμε λίγο νερό, ξεκουραστήκαμε για 5 λεπτά και συνεχίσαμε την πορεία μας με το επιβλητικό φεγγάρι να μας κρατάει συντροφιά από ψηλά. Η κορυφή του Ταϋγέτου είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στα αριστερά μας. Ανεβαίναμε για περισσότερο από δύο ώρες, όταν περάσαμε ακόμη μία ρεματιά, μέχρι που φτάσαμε στις λεγόμενες Πλάκες. Ένα αρκετά ανηφορικό κομμάτι, το οποίο θύμιζε ένα κανονικό πλακόστρωτο μονοπάτι πάνω στην πλαγιά. Εκεί κοντοστάθηκα λίγο και κοίταξα τον ουρανό. Είχε καθαρίσει τελείως από τα σύννεφα και μπορούσες μέσα στα αστέρια να διακρίνεις πεντακάθαρα τους διάφορους αστερισμούς που είναι εφικτό να φανούν με γυμνό μάτι. 
Όλα κυλούσαν μια χαρά και απολάμβανα κάθε στιγμή της εξόρμησης.
Η δεύτερη και τελευταία στάση μας ήταν στις Πόρτες. Εκεί με το που πέρασα το μικρό σχίσμα που κόβει την κορυφογραμμή, έμεινα έκπληκτος από το τοπίο. Το φεγγάρι βρισκόταν ανάμεσα από την ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου και την Αθάνατη Ράχη, ενώ έριχνε απλόχερα φως στο Μεσσηνιακό κόλπο. Τόσο εντυπωσιακό που σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό. Εκεί φορέσαμε κάτι πιο ζεστό όσοι είχαμε μείνει ακόμη με καλοκαιρινά μπλουζάκια, γιατί το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής θα μας οδηγούσε στην κορυφή του Ταϋγέτου και εκεί οι θερμοκρασίες θα ήταν αρκετά χαμηλές. Είχε ξεκινήσει να χαράζει και είχαμε μπει στην τελική ευθεία. Μπορούσες πια να διακρίνεις ξεκάθαρα το μονοπάτι που θα μας οδηγούσε στην κορυφή. Το έδαφος ήταν πολύ πιο ασταθές από την μέχρι τότε πορεία μας, με αποτέλεσμα να κάνει την ανάβαση αρκετά δύσκολη. Η ανυπομονησία, όμως, του να πατήσεις το πόδι σου στην κορυφή και να περιμένεις την ανατολή, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτή τη δυσκολία.
Φτάσαμε! Τα πόδια μας περπατούσαν στα 2.407 μέτρα. Συναντήσαμε και την ομάδα που είχε διανυκτερεύσει εκεί, μπροστά από το μικρό πλινθόκτιστο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Το θέαμα που συνάντησα, όταν κοίταξα γύρω μου, είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να το περιγράψεις με απλές λέξεις. Τα συναισθήματα ήταν τόσο έντονα και το δέος που ένιωσα τεράστιο. Το όλο σκηνικό ήταν τόσο επιβλητικό. Ένιωθες σαν να βρίσκεσαι στο ψηλότερο σημείο του κόσμου. Η ηθική ικανοποίηση και οι εικόνες που συναντάς, όταν πατάς το πόδι σου σε αυτή την κορυφή, σε αποζημιώνουν για ό,τι πέρασες μέχρι να φτάσεις μέχρι εκεί, με αποτέλεσμα να μη νιώθεις την παραμικρή κούραση.
Σιγά σιγά πλησίαζε 6.20, η ώρα της ανατολής του ηλίου. Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την αυγή για να απολαύσουν το περίφημο φαινόμενο της «Πυραμίδας του Ταϋγέτου». Είχε ήδη ξεκινήσει. Ελάχιστα λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος, σχηματίζεται μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο η τέλεια ισόπλευρη τριγωνική σκιά της κορυφής του Ταϋγέτου. Σταθήκαμε τυχεροί, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καθαρή και μας επέτρεπε να δούμε την πυραμίδα πεντακάθαρα. Βγάλαμε πολύ όμορφες φωτογραφίες μαζί με όλα τα άτομα του Συλλόγου και αφού είχε ανέβει για τα καλά ο ήλιος ξεκινήσαμε την κατάβαση.
Όταν φτάσαμε στις Πόρτες, μας δόθηκε η επιλογή να μην κατέβουμε από το μονοπάτι που ανεβήκαμε, αλλά να ακολουθήσουμε ένα άλλο, λίγο πιο απαιτητικό, με σαθρό έδαφος, αφού πρώτα θα είχαμε περάσει να δούμε τον τάφο του Λιαντίνη, του γνωστού καθηγητή και φιλοσόφου, που είχε αποφασίσει «να αφανισθεί αυτοθέλητα», όπως χαρακτηριστικά έγραφε στο γράμμα που είχε αφήσει στην κόρη του πριν εξαφανιστεί. 
Αποφάσισα να μην κατέβω από το μονοπάτι που ήρθα και να δοκιμάσω την άλλη διαδρομή, αν και πιο δύσκολη. Τελικά, κατεβήκαμε αρκετά γρήγορα την πλαγιά μετά τον τάφο του Λιαντίνη, κόβοντας δρόμο, μέχρι που συναντήσαμε τα άτομα που είχαν αποφασίσει να κατέβουν από το ίδιο μονοπάτι που είχαμε ανέβει. Η ομάδα ενώθηκε ξανά μέχρι που κατεβήκαμε στο καταφύγιο, όπου μας περίμενε τέλειος ελληνικός καφές.
Φόρτωσα τα πράγματά μου στο φορτηγάκι και έκατσα λίγο έξω από το καταφύγιο για να ξεκουραστώ και να απολαύσω την φύση. Αυτή τη φορά θα διέσχιζα με τα πόδια το περίπου μίας ώρας μονοπάτι που θα οδηγούσε στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Ένα τέλειο μονοπάτι κρυμμένο στο απέραντο πράσινο των δέντρων, τα οποία πρόσφεραν απλόχερα τη σκιά που τόσο πολύ χρειαζόμασταν εκείνη τη στιγμή. Μία μικρή στάση στην πηγή «Βαρβάρα» έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά περπατήματος. Γεμίσαμε λίγο νερό στα μπουκάλια μας και συνεχίσαμε την κατάβαση για την πηγή Μαγγανιάρη. 
Η περιπέτειά μου τελείωνε και είχα ήδη μια γλυκιά πικρία που όλα αυτά θα έφταναν στο τέλος τους. Είχα περάσει τέλεια και σκεφτόμουν ήδη ποια θα είναι η επόμενη μου εξόρμηση. Γνώρισα αρκετούς ενδιαφέροντες ανθρώπους που ο καθένας τους είχε να διηγηθεί από μία ή και περισσότερες εμπειρίες σχετικά με την ορειβασία και όχι μόνο.
Με το που γύρισα στο σπίτι διηγήθηκα στην οικογένειά μου με λεπτομέρειες την πρώτη μου εμπειρία στο βουνό και το βράδυ κοιμήθηκα σε δευτερόλεπτα. Ένα περίεργο συναίσθημα με το που ξύπνησα το επόμενο πρωί και που με έκανε να χαμογελάσω, αλλά και ένα γλυκό πιάσιμο στα πόδια, όταν σηκώθηκα, ήμουν σίγουρος ότι σηματοδοτούσαν την έναρξη μίας νέας δραστηριότητας στη ζωή μου.
Ευχαριστώ πολύ τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας για την ευκαιρία που μου έδωσε να ζήσω αυτή την τόσο έντονη εμπειρία.
 
***   Η αποκατάσταση του συγκροτήματος Τρουπάκηδων – Μούρτζινων

  Η παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης του συγκροτήματος των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Καρδαμύλη θα γίνει το Σάββατο 30 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013». Την παρουσίαση θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση. - 

*** Από τα Οικονομικά στο χρωστήρα για τη Μαρία Φωτάκη           
           
Μπορεί να σπούδασε Οικονομικά, αλλά τελικά αποφάσισε ότι η παλέτα με τα χρώματα και το λάδι, «το κορυφαίο των υλικών» όπως είπε, είναι εκείνο που της ταιριάζει περισσότερο.
Κι αφού ολοκλήρωσε με τα Οικονομικά, ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φλωρεντία και στη Βιέννη και πλάι σε διάσημους ζωγράφους να μαθαίνει να αποτυπώνει στον καμβά τη συνύπαρξη του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου.
Η Μαρία Φωτάκη, γιατί περί αυτής πρόκειται, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, την οποία επέλεξε για την πρώτη της ατομική έκθεση. «Η Καλαμάτα είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησα και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει από εδώ η πρώτη μου ατομική έκθεση. Όπως γεννήθηκα εδώ, θέλω να γεννηθούν και οι εκθέσεις μου εδώ», μας λέει. Και η έκθεση είναι πλέον γεγονός, αφού, ενώ ξεκίνησε με προοπτική να διαρκέσει μία εβδομάδα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου.
Αντλεί τη θεματογραφία της από θρησκευτικά θέματα, που τα προσεγγίζει με τον αναγεννησιακό τρόπο αποτύπωσης στον καμβά. Πήγε στους καλύτερους ζωγράφους, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τις σωστές τεχνικές και θήτευσε δίπλα τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πίνακες να έχουν ζωγραφιστεί στη Φλωρεντία. «Να υλοποιείς το όνειρό σου, αυτό είναι το σωστό», είναι η απάντηση που έδωσε στο ερώτημά μας, πώς έγινε η μεταπήδηση από τα Οικονομικά στο χρωστήρα. Και η συζήτηση μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο και προκύπτει πως θέλει να ζωγραφίζει με τρόπο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσεγγίζουν το θέμα με μιαν άλλη διάσταση. Δήλωσε δε φανατική οπαδός του κοινωνιολόγου Κάμπελ, που υποστήριξε ότι «μέσα από τη μεθοδολογία μαθαίνουμε πώς να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας».
Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή της τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα δύο τελευταία ασχολείται αποκλειστικά με αυτήν. Ήδη έχει πάρει μέρος σε μια ομαδική έκθεση στο παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης του Μπενάκειου Μουσείου και ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε άλλη μία ομαδική στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.
Παράλληλα, προετοιμάζεται για την επόμενη ατομική της έκθεση στη Φλωρεντία και στη συνέχεια στη Βιέννη, ενώ σκέφτεται και την αγγλικανική θεματολογία με τελικό προορισμό την Αγγλία.
Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, καθώς οι πίνακές της δεν είναι προς πώληση, λόγω του υψηλού κόστους. Κατασκευάζει, όμως, και πορτρέτα, που είναι πιο προσιτά, και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί με το 6978772083 για περισσότερες πληροφορίες.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Το “Kebab Connection” από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

 Η ταινία “Kebab Connection” (2004) θα προβληθεί αύριο Πέμπτη στο Καφέ Σινέ στη Δυτική Παραλία, στις 9.30 το βράδυ, από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Goethe-Institut. Στο πολυπολιτισμικό σημερινό Αμβούργο ένα τουρκικό κεμπαπτζίδικο και ένα ελληνικό σουβλατζίδικο μπερδεύονται στην καθημερινότητα ενός χαοτικού νεαρού Τούρκου σκηνοθέτη που, εκτός των άλλων, θαυμάζει τον Bruce Lee και θέλει να μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο σκηνοθέτης που γύρισε την πρώτη γερμανική ταινία Kung – Fu. Κωμικοτραγικές καταστάσεις ξεπηδούν από την κόντρα των δύο μαγαζιών, από την απρόβλεπτη δημοσιότητα που γνωρίζει το διαφημιστικό κλιπάκι του νεαρού σκηνοθέτη και την απρόσμενη εγκυμοσύνη της Γερμανίδας συντρόφου του. Εθνογραφικές αναφορές και στερεοτυπικά ευφυολογήματα κρύβονται πίσω από το σενάριο του Φατίχ Ακίν, γεφυρώνοντας τη δύση με την ανατολή. Την προβολή θα ανοίξει το μικρού μήκος Parlez Moi D’ Amour του Φίλιππου Τσίτου, που έχει τιμηθεί, εκτός των άλλων, με το Χρυσό Κρατικό Γερμανικό Βραβείο. - 

***   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα Σκόπια ΔΕΝ δικαιούνται τον όρο "Μακεδονία"! (Αξίζει να το διαβάσετε)

Είναι γνωστές οι επίμονες προσπάθειες των Σκοπίων να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα στην Ελλάδα, τα Ελληνικά ιστορικά ονόματα «Μακεδονία» και «μακεδόνας» για τον κρατικό και εθνικό τους προσδιορισμό. Ο αδιάντροπος αυτός σφετερισμός της ταυτότητας των Μακεδόνων, που είναι και ταυτότητα των Ελλήνων, καθώς και της ελληνικότητας του Ονόματος, της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Μακεδονίας, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, δεν μας ξενίζει ιδιαίτερα γιατί ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια. Εκείνο που μας ξενίζει είναι η πρόσφατη αναγνώριση των Σκοπίων, από τις ΗΠΑ, με το Ελληνικό αυτό όνομα, γιατί είναι αχαρακτήριστη, άστοχη, προσβλητική, επικίνδυνη, σε βάρος της Ελλάδας, και οπωσδήποτε ασυνεπής σε σχέση με τις προγενέστερες θέσεις και ενέργειές του επί του θέματος.
Αδιάψευστα ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι η, με σύμφωνη γνώμη του Στάλιν, μετονομασία, τον Αύγουστο του 1944, από τον Τίτο, από Νότια Σερβία σε «Μακεδονία», είχε δύο στόχους : ο πρώτος στόχος ήταν ο προσδιορισμός και αποδυνάμωση της Σερβίας, ο δε δεύτερος και σπουδαιότερος, η απόσπαση της Βόρειας Ελληνικής Επαρχίας της Μακεδονίας προς έλεγχο του Αιγαίου, ιδιαίτερα της πολύ σημαντικής πόλεως και λιμένος της Θεσσαλονίκης, και η στη συνέχεια δημιουργία της ψευδομακεδονίας του Αιγαίου. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ λησμόνησαν την τότε σαφή και αποτελεσματική στάση ως και τις στη συνέχεια ενέργειές τους.
Συγκεκριμένα, στην ενέργεια αυτή του Τίτο, οι ΗΠΑ αντιτάχθησαν και αντέδρασαν άμεσα με τον Υπουργό Εξωτερικών, της Κυβερνήσεως Ρούσβελτ, Εdward R. Stetinius Jr, o oποίος με την υπ΄αριθμό 868014/26-12-44 εγκύκλιό του, δήλωσε τα εξής : «Η Κυβέρνηση αυτή θεωρεί ότι οποιαδήποτε αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική Πατρώα Γη» ή «Μακεδονική Εθνική Συνείδηση» είναι αδικαιολόγητη και δημαγωγική, δεν αντιπροσωπεύει εθνική ή πολιτική πραγματικότητα, ενώ διαβλέπει, στην παρούσα αναβίωσή της, πιθανό μανδύα για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Η επίσημη πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα εναντίον εκείνων που θα βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία στη δημιουργία «Μακεδονικού Ζητήματος» σε βάρος της Ελλάδας».
Την πολιτική αυτή ενίσχυσαν και νεώτεροι Πρόεδροι ως και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. ΟΙ ανωτέρω δηλώσεις αποδείχθησαν προφητικές δεδομένου ότι ο Τίτο και ο Στάλιν πράγματι ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας στην οποία οι ΗΠΑ αντέδρασαν με το Δόγμα ΤΡΟΥΜΑΝ και βοήθεια προς την Ελλάδα, το 1947, προκειμένου να προστατευθεί η εδαφική της ακεραιότητα από κομμουνιστική κατοχή. Την ανωτέρω άποψη/στάση των ΗΠΑ ενίσχυσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος και οι ομολογίες Στάλιν και Δημητρώφ.Κατωτέρω θα επαναληφθούν συνοπτικά, οι κυριότεροι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη χρήση των ονομάτων «Μακεδονία», «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός από το νέο κράτος :
α. Δεν είναι σωστό μια χώρα, η οποία είναι τμήμα μιας γεωγραφικής περιοχής, να ορίζεται αυθαίρετα από μόνη της, με επίσημο τρόπο, εκπρόσωπος της όλης περιοχής.
β. Δεν αντιπροσωπεύει ούτε εθνική ούτε πολιτική πραγματικότητα δεδομένου ότι τα ονόματα αυτά είναι καθαρά Ελληνικά, αναφορικά με την προέλευσή τους, και ότι δεν υπάρχει Μακεδονική φυλή. Η χρήση των ονομάτων αυτών στην αρχαία Ελλάδα, ακόμη και σε προσδιορισμούς όπως «Βασίλειο της Μακεδονίας του Φιλίππου του Β΄ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» έδειχνε γεωγραφική περιοχή και όχι εθνότητα. Οι Μακεδόνες όπως οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι, Κύπριοι κ.λ.π. ήταν όλοι Έλληνες.
γ. Μπορεί να στηρίξει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος γειτονικών χωρών, όπως συνέβηκε πολλές φορές μέχρι τώρα.
δ. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στον πληθυσμό του νέου κράτους. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Christian Science Monitor, στις 28 Οκτωβρίου 1992, στη σελίδα 19, από τον C.M.WOODHOUSE, πολύ γνωστό ιστορικό και πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου ο οποίος υπηρέτησε τη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο πληθυσμός αποτελείται από 40-45% Σλάβους, 30% Αλβανούς, 10% Έλληνες και 10% Τσιγγάνους και λοιπούς.
ε. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την παραποίηση της ιστορίας της Μακεδονίας στους ακόλουθους ψευδείς ισχυρισμούς/επιχειρήματα που έχουν κατασκευασθεί από τους Σκοπιανούς αξιωματούχους προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους να επιβάλουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του :
Ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες αλλά μια ξεχωριστή εθνότητα.
Ότι η γλώσσα τους δεν είναι η Ελληνική, αλλά το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων.
Ότι η Μακεδονία εκτείνεται προς Βορράν πολύ πέραν των ορίων της ιστορικής Μακεδονίας, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει πραγματικές σλαβικές περιοχές που δεν είχαν υπάρξει ποτέ τμήματα της Μακεδονίας στην αρχαιότητα και οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν τμήματα της αρχαίας Δαρδανίας.
Ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αλλά ένα ξεχωριστό έθνος που είχε σχέση με τους Ιλλυριούς και τους Θράκες. Ότι όταν οι Σλάβοι κατέβηκαν στη Βαλκανική, κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου αιώνων μ.Χ. συγχωνεύθηκαν με τους μη Έλληνες απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο έθνος οι Σλαβο-Μακεδόνες.
Ότι οι απόγονοι αυτών των Σλαβο-Μακεδόνων του μεσαίωνα είναι οι σημερινοί Μακεδόνες των Σκοπίων. Ότι στη Βουλγαρία και Ελλάδα υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι ανήκουν σ΄αυτό το «Μακεδονικό Έθνος» οι οποίοι σχηματίζουν καταπιεσμένες μειονότητες των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να αναγνωρισθούν.
Ότι οτιδήποτε αποκαλούμενο «Μακεδονικό», ήθη, έθιμα, πολιτισμός κ.λ.π. δεν είναι Ελληνικό, αλλά δημιούργημα των Μακεδόνων του τύπου των Σκοπίων.
Φυσικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να αντέξουν κριτική γιατί είναι τελείως αμφισβητήσιμοι τόσο με ιστορικά και εθνολογικά όσο και με πολιτιστικά ή κοινωνιολογικά κριτήρια.
Τα επιχειρήματα να μη χρησιμοποιηθούν τα ονόματα «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» είναι ουσιώδη και σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών είναι συντριπτικά και αποφασιστικά.
Οι κατασκευασμένοι από τους Σκοπιανούς ισχυρισμοί, που προαναφέρθηκαν, προβάλλονταν και προβάλλονται συνεχώς από τους αξιωματούχους των Σκοπίων όχι μόνο τότε που ήταν ομόσπονδο κράτος αλλά ιδιαίτερα και πιο επίμονα τώρα που είναι ανεξάρτητο κράτος. Μολονότι δεν αντέχουν ακόμη και στοιχειώδη κριτική δεδομένου ότι είναι ψευδείς και αδικαιολόγητοι, τα ακόλουθα αποδεικτικά στοιχεία θα αποδείξουν ότι τα αντικρούοντα αυτούς επιχειρήματα είναι ουσιαστικά, συντριπτικά και αποφασιστικής σημασίας.
Η Μακεδονία από μόνη της, με τις χιλιετίες της παλιάς της δόξας, δεν θα επιτρέψει την αλλαγή της ιστορίας. Μόνο το άκουσμα των ονομάτων του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η συνεισφορά τους στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, του πρώτου με τη σοφία του και του δεύτερου με την πολεμική του αρετή, την ανδρεία, την εξαίρετη πολιτική και τη μεγαλοσύνη του, θα έπρεπε να είναι αρκετά για να επαναφέρουν στα λογικά τους όλους αυτούς που προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία της.
Η Μακεδονία υπήρξε πάντοτε και εξακολουθεί να είναι ακόμη η πιο προχωρημένη έπαλξη και ο προμαχώνας της Ελλάδας.
Όλες οι ιστορικές πηγές συμφωνούν αναφορικά με τη γεωγραφική θέση της αρχαίας Μακεδονίας της οποίας τα όρια ήταν τα ακόλουθα :
Το Αιγαίο Πέλαγος και τα βουνά Καμβούνια, Πιέρια και Όλυμπος προς νότον.
Οι λίμνες Οχρίδα και Πρέσπα και τα βουνά Βαμβούνα, Σκόμιο και Ροδόπη προς βορράν.
Ο ποταμός Νέστος προς ανατολάς και τα βουνά Γράμμος και Πίνδος προς δυσμάς.
Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι Μακεδόνες, ανήκαν σε μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές φυλές. Οι πλησιέστεροι συγγενείς τους ήταν οι Θεσσαλοί και ειδικότερα οι Μαγνήσιοι με τους οποίους μοιράζονταν την Αιολική καταγωγή.
Η γλώσσα που μιλούσαν ανήκε στους αρχαιότερους τύπους της Ελληνικής και είχε συγγένεια με τις διαλέκτους της Αιολικής, Αρκαδικής, Κυπριακής και Μηκυναϊκής.
Η θρησκεία των Μακεδόνων ήταν η ίδια με τη θρησκεία των άλλων Ελλήνων οι δε μύθοι και παραδόσεις τους ήταν τα ίδια που συναντούσες σε όλο τον Ελληνικό κόσμο.
Ο Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄και ο γιός του Αλέξανδρος ο Μέγας – στον οποίο οι Σκοπιανοί προσπαθούν επισταμένα να προσδώσουν «Σλαβομακεδονική» ταυτότητα – ενεργούσαν όχι απλώς σαν Έλληνες αλλά σαν Πανελλήνιοι Αρχηγοί με την έννοια ότι έκαναν πράξη την παλιά ιδέα του σχηματισμού ενός ενιαίου Ελληνικού κράτους με τη συγχώνευση των Ελληνικών πόλεων-κρατών.
Στις χρονικές περιόδους που ακολούθησαν, και ειδικότερα μετά την εμφάνιση στη Βαλκανική των Σλάβων και των Βουλγάρων (6ο και 7ο αιώνα μ. Χ.) η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας όπως προσδιορίσθηκε προηγουμένως εξακολούθησε να είναι η έπαλξη και ο προμαχώνας του Ελληνισμού όπως ακριβώς ήταν και κατά την αρχαιότητα.
Η Παλαιά Διαθήκη, οι αρχαίοι συγγραφείς, σύγχρονοι ερευνητές, αμέτρητες επιγραφές σε αγάλματα, τάφους, στήλες με Ελληνικά ονόματα και αναθήματα, χιλιάδες νομίσματα, όχι μόνο στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Ασία, μέχρι τις Ινδίες, επιβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι, οι Μακεδόνες σαν Έλληνες, είχαν τους ίδιους θεούς, τις ίδιες θρησκευτικές λατρείες, και ότι ήταν αυτοί που διέδωσαν τη γλώσσα τους, που ήταν η Ελληνική, και το Ελληνικό πνεύμα σε όλο το γνωστό τότε κόσμο.
Η Παλαιά Διαθήκη περιλαμβάνει ακαταμάχητα και αδιάσειστα αυτούσια στοιχεία στα κείμενά της. Σε ένα από αυτά, ο Προφήτης Δανιήλ, 200 περίπου χρόνια πριν από τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προέβλεψε ότι «ο Βασιλιάς των Μήδων και των Περσών θα κατατροπωθεί από έναν Έλληνα Βασιλιά και ότι αυτόν τον πρώτο μεγάλο Βασιλιά θα τον διαδεχθούν τέσσερις Βασιλιάδες από το ίδιο Βασίλειο».
Οι Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί δίνουν επίσης αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη ιστορική αναφορά δίνεται από τον Όμηρο ο οποίος στην Ιλιάδα μνημονεύει τα ονόματα διαφόρων Πελασγικών και Ελληνικών φυλών που ζούσαν στη Μακεδονία.
Ο Στράβων αναφέρει: «Φυσικά η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας». Ο Ηρόδοτος γράφει : «Οι απόγονοι του Περδίκα, του πρώτου Βασιλιά των Μακεδόνων, είναι Έλληνες, όπως οι ίδιοι το θέλουν και όπως εγώ ο ίδιος το ξέρω».
Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι : «Οι Μακεδόνες αποτελούνται από διάφορες ελληνικές φυλές κάτω από διάφορους Βασιλιάδες». Ο Πολύβιος λέει : «Οποία και πόσο μεγάλη τιμή πρέπει να ανήκει στους Μακεδόνες οι οποίοι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δεν έπαψαν ποτέ να μάχονται εναντίον των Βαρβάρων για την ασφάλεια των Ελλήνων».
Ο Αρριανός, στο βιβλίο του «Ανάβαση του Αλεξάνδρου» αναφέρει ότι μετά τη μάχη του Γρανικού ο Αλέξανδρος έκανε τα εξής : «Έστειλε στην Αθήνα, την πρώτη πόλη όλων των Ελλήνων, και όχι στην Πέλλα που ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τριακόσιες πανοπλίες και άλλα Περσικά λάφυρα, για να ανατεθούν στην πολιούχο Αθηνά με την αφιέρωση «Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των Βαρβάρων των την Ασίαν οικούντων». Επίσης λέει ότι 2000 Έλληνες μισθοφόρους των Περσών, που συνέλαβε αιχμαλώτους, τους έστειλε δέσμιους στη Μακεδονία για να εργασθούν εκεί σαν δούλοι «ότι παρά τα κοινά δόξαντα τοις Έλλησιν, Έλληνες όντες, εναντία τη Ελλάδι υπέρ των Βαρβάρων εμάχοντο».
Με τις ενέργειές του αυτές ο Αλέξανδρος, εκτός από την απογοήτευσή του για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στην Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον των Περσών και για τις πολύ λίγες περιπτώσεις που Έλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Περσών, δείχνει κυρίως πόσο περήφανος αισθανόταν για την Ελληνική καταγωγή του, ότι το επίτευγμά του το θεωρούσε καθαρά Ελληνικό και ότι το ίδιο θα έπρεπε να αισθάνονταν και οι άλλοι Μακεδόνες αφού ο Αλέξανδρος δεν έκανε καμιά ξεχωριστή αναφορά σ΄αυτούς.
Ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες ήταν μέλη των Δελφικών Αμφικτυονιών λέγοντας : «Την εποχή μου οι Αμφικτυονίες ήταν τριάντα. Οι περιοχές της Νικόπολης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας έστειλαν η κάθε μια από έξη αντιπροσώπους» δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνο Έλληνες ήταν μέλη Αμφικτυονιών. Επίσης ο Παυσανίας επιβεβαιώνει ότι οι Μακεδόνες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου μόνο Έλληνες μπορούσαν να αγωνιστούν, με πολλές συμμετοχές και πολλούς νικητές.
Ο Γιόχαν Γουσταύος Ντρόϊζεν, διαπρεπής Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός στην ιστορία που έγραψε για το Μέγα Αλέξανδρο τονίζει ότι : «και οι δύο, και ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, μετέφεραν και μετέδωσαν στους λαούς της Ασίας όχι το Μακεδονικό πολιτισμό, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητος, αλλά τον Ελληνικό πολιτισμό».
Όταν οι χάρτες αποκαλύπτουν την αλήθεια
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από τους Σκοπιανούς να παρέξουν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους, με την κατασκευή πλαστών χαρτών, δεν απέδωσαν. Όσο σκληρά και να προσπαθήσει κάποιος δεν θα βρει, πουθενά σ΄όλο τον κόσμο, χάρτες εκτυπωμένους πριν από το 1944 οι οποίοι να εμφανίζουν τη λέξη «Μακεδονία» δε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα.
Το πόσο αβάσιμα είναι τα επιχειρήματα των Σκοπιανών στην προσπάθειά τους να προβάλουν τους ισχυρισμούς τους ότι υπάρχει «Μακεδονικό Έθνος» αποδεικνύεται από τους παρακάτω εθνολογικούς και ιστορικούς χάρτες :
Ο εθνογραφικός χάρτης των εθνοτήτων στη Μακεδονία την περίοδο 1912-1926 ο οποίος εκτυπώθηκε το 1970 από το New Campridge Modern History.
Ο εθνογραφικός χάρτης του Kieport που εκτυπώθηκε στο Βερολίνο το 1818.
Ο εθνογραφικός χάρτης που έφτιαξε ο Ιταλός Amendore Vergili το 1908 με βάση την Τουρκική απογραφή που είχε διεξαχθεί από τον Hilmi Pasha.
Ο χάρτης του Standford.
Ο ιστορικός χάρτης της Ελλάδας που εκδόθηκε στη Βαλτιμόρη από τον Ε.Ζ.Coal το 1824, στο υπόμνημα του οποίου ο εκδότης περιγράφει τη Μακεδονία σαν τμήμα της Ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ σημειώνει ότι τα βόρεια σύνορά της βρίσκονται πέραν της πόλης του Μοναστηρίου.
Ο χάρτης που εκδόθηκε από το φημισμένο Ιστορικό-Γεωγράφο ORTELIUS το 1579, που αναφέρεται στα ιεραποστολικά ταξίδια του Αποστόλου Παύλου, όπου η ελληνική επικράτεια εμφανίζεται ενιαία συμπεριλαμβάνουσα τη Μακεδονία.
Ο εθνογραφικός χάρτης των Βαλκανίων που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1878 ο οποίος δείχνει τη μεγάλη υπεροχή του Ελληνικού πληθυσμού, έναντι όλων των άλλων εθνοτήτων χωρίς καμιά ένδειξη των αυτοαποκαλουμένων Μακεδόνων.
Κανείς από αυτούς τους χάρτες, ή οποιοσδήποτε άλλος που εκδόθηκε πριν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν κάνει καμιά αναφορά σε ξεχωριστό «Μακεδονικό Έθνος» για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρξε τέτοιο έθνος πριν το εφεύρει ο Τίτο.
Δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα
Οι προσπάθειες των Σκοπιανών να παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» είναι το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων δεν μπορούν να πείσουν κανένα. Η γλώσσα τους, η οποία εμπεριέχει αυτοτελή Σλαβική γλώσσα, ήταν τελείως άγνωστη μέχρι το 1944. Και όσο πολύ και αν προσπαθήσει κάποιος δεν θα βρει τίποτε που να αποδεικνύει την ύπαρξή της. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Σλαβόφωνοι κάτοικοι της νότιας Γιουγκοσλαβίας και της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ήταν γνωστή σαν ένα γλωσσικό ιδίωμα της Βουλγαρικής.
Μετά τη δημιουργία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για προφανείς πολιτικούς λόγους, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φιλολόγων και υποτρόφων της φιλολογίας στρατολογήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει μια ξεχωριστή γραπτή γλώσσα.
Αφού πήραν το ήδη ομιλούμενο Βουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα σαν σημείο εκκίνησης και αφού δανείστηκαν ευρύτατα από την Ελληνική, τη Σερβική, τη Ρωσική και άλλες Σλαβικές γλώσσες, δημιούργησαν μια φιλολογική γλώσσα την αποκαλούμενη «Μακεδονική γλώσσα» η οποία αναγνωρίστηκε από το Γιουγκοσλαβικό Σύνταγμα σαν μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο, ούτε μια επιγραφή σε αυτή τη γλώσσα πριν από το 1944 αποδεικνύει, χωρίς αμφιβολία, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και τους απογόνους τους που μιλούσαν πάντοτε Ελληνικά.
Το γεγονός ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους άλλους Έλληνες φαίνεται και στο έργο του Ρωμαίου Ιστορικού Livy, ο οποίος γράφει ότι τη συνέλευση των Ελλήνων στην Αιτωλία το 200 π.χ. την παρακολούθησαν «αντιπρόσωποι από τους Αιτωλούς, τους Ακαρνάνες και τους Μακεδόνες, οι οποίοι μιλούσαν όλοι την ίδια γλώσσα».
Δεν υπάρχει επίσημο κείμενο ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν στο οποίο να γίνεται μνεία για «Μακεδονία» ή για «Μακεδόνες». Ούτε η συνθήκη του Βερολίνου ούτε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου κάνουν κάποια αναφορά σ΄αυτό το ενδεχόμενο. Η επίσημη Τουρκική απογραφή του 1905 δίνει αριθμητικά στοιχεία για τους πληθυσμούς της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, η οποία ήταν διηρημένη στα Βιλαέτια της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου, δείχνει μεγάλη υπεροχή των Ελλήνων ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά σε «Μακεδόνες» για τον απλό λόγο ότι κανένας από τους ερωτηθέντες δεν εδήλωσε τέτοια καταγωγή.
Ένα γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό ακόμη και από Σλάβους Ιστορικούς είναι ότι η εγκατάσταση των Σλάβων στα Βαλκάνια έλαβε χώρα τον 6ο αιώνα μ.Χ. και ότι η πολιτιστική τους ιστορία αρχίζει κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα μ.Χ. Οι θεμελιωτές της πολιτιστικής ιστορίας των Σλάβων, ήταν δύο Έλληνες μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα, με σημείο εκκίνησης τη Μακεδονία, δίδαξαν τους Σλάβους τη βασισμένη στα Ελληνικά Κυριλλική γραφή και τη Χριστιανική πίστη της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι οι πρώτες ουσιώδεις πηγές της πολιτιστικής ζωής και της ιστορίας τους είναι Ελληνικές του Βυζαντίου.
Αυτό και μόνο το γεγονός αποστερεί από τους Σλάβους το δικαίωμα να διεκδικήσουν οιονδήποτε ιστορικό δεσμό με τα Βαλκάνια πριν από τον 6ον αιώνα μ.Χ. και οιονδήποτε πολιτιστικό πριν από τον 10ο αιώνα. Η θεωρία των Σκοπιανών ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν Σλαβομακεδόνες, η οποία είναι τουλάχιστον αστεία, δέχθηκε ένα ισχυρό ράπισμα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 1980 διένειμε σε όλην την καθολική εκκλησία διακήρυξη, με την οποία ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος μνημονεύονται ως «οι Έλληνες αδελφοί» και καθιερώνονται ως προστάτες της Ευρώπης.
Γεγονότα τα οποία δεν δικαιολογούν άγνοια
Το πολύ γνωστό γεγονός ότι η Παλαιά Διαθήκη μεταφράσθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική.
Η Χριστιανική θρησκεία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός που η Ελληνική γλώσσα, χάρη στον Αλέξανδρο και τους διαδόχους του, είχε γίνει παγκόσμια και τη χρησιμοποίησε σαν το κυριότερο μέσο για τη διάδοσή της ώστε να γίνεται κατανοητή από τα διάφορα έθνη. Τα τρία Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων γράφηκαν εξ αρχής στην Ελληνική, ενώ το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, το οποίο γράφηκε στην Αραμαϊκή, μεταφράστηκε πολύ νωρίς στην Ελληνική.
Το γεγονός ότι ο Απόστολος Παύλος άρχισε τις Αποστολικές του περιοδείες από τη Μακεδονία. Η εξήγηση είναι ότι επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του είχαν διαδώσει στο εξωτερικό τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική παιδεία, στο σπίτι του Παύλου μιλούσαν την Ελληνική και ο ίδιος είχε διδαχθεί Ελληνικές επιστήμες.
Ο Holzner στο βιβλίο του που αναφέρεται στον Παύλο γράφει : «Κάποτε από τη Μακεδονία ήλθε ο νεαρός ήρωας (Αλέξανδρος) με τα 22 του χρόνια και έφερε τα δώρα της Δύσης, την Ελληνική γλώσσα και Φιλοσοφία, στην Ανατολή. Τώρα η Δύση αξίωσε το πιο πολύτιμο δώρο από την Ανατολή, τη διδασκαλία του Ναζωραίου……».
Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας ως «Ελληνιστική εποχή» επηρέασε την ιστορία της ανθρωπότητας. Όπως αναφέρει σε ειδική μελέτη του 1955 το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Πανεπιστήμιο LUND της Σουηδίας, η ιστορία της Μακεδονίας δεν είναι ιστορία μόνον των Ελλήνων αλλά και όλων των Ευρωπαίων, δεδομένου ότι οι Μακεδόνες διέδωσαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως
Η Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο του 1991 και τον Ιούνιο του 1992 στις προϋποθέσεις που καθόρισε για την αναγνώριση του νέου κράτους των Σκοπίων περιέλαβε τον όρο να μη χρησιμοποιηθεί η λέξη Μακεδονία στο όνομά τους.
Κατόπιν των ανωτέρω δεν δικαιολογείται , ούτε επιτρέπεται η υφαρπαγή από τους Σκοπιανούς, ούτε και σαν συνθετικό του Ελληνικού ονόματος «Μακεδονία», για τον κρατικό και εθνικό τους προσδιορισμό. Δεν επιτρέπεται επίσης και η σκόπιμη άγνοια ή παράβλεψη της ιστορικής πραγματικότητας, από τρίτες χώρες, μικρές ή μεγάλες, για εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων τους. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάποια παραχώρηση εάν μας έφερναν έστω και ένα γραπτό ή μη μνημείο, χάρτη ή άλλο εύρημα, προ του 1944 που να μην είναι Ελληνικό.
 http://www.athensmagazine.gr

***  Απελπισία Σαμαρά: Δεν μπορεί ούτε με «χαρτζιλίκια» να μαζέψει τους «180»
 
Σε επιλεγμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη βολιδοσκόπηση, εν μέσω θέρους, των προθέσεων ανεξάρτητων βουλευτών αναφορικά με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτείται για να γίνει αυτό χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», τα πρόσωπα αυτά είναι οι στενοί του συνεργάτες κ. κ. Λαζαρίδης και Σταμάτης, ο υπουργός υγείας Μ. Βορίδης, ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης. Οι συναντήσεις είναι σχεδόν καθημερινές, και πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να εκτεθεί, αφού δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έχει 124 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 27, δηλαδή αθροιστικά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι 151. Δεδομένη θεωρείται επίσης η στήριξη των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη, και πολύ πιθανή των ανεξάρτητων βουλευτών Γ. Ψαριανού, Κ. Μάρκου και Β. Οικονόμου.
Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμα 24 για τη συμπλήρωση των 180. Πώς μπορούμε να φτάσουμε στον αριθμό αυτό; Δύο είναι τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με το «Έθνος»:
Σενάριο 1: Το «χαρτί» του Φώτη Κουβέλη
Με μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη η κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκεντρώσει 162 βουλευτές, με την προϋπόθεση ότι το σύνολο της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την υποψηφιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν τη στήριξή τους από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών οι Μ. Ανδρουλάκης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Μ. Γιαταγάνα, Ι. Κουράκος, Μ. Ιατρίδη (από Ανεξ. Έλληνες), καθώς και οι Ν. Νικολόπουλος, Β. Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης, μαζί με τους προερχόμενους από τη ΝΔ Σταυρογιάννη και Κασαπίδη. Στήριξη θα μπορούσαν να παράσχουν ακόμα οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης και Π. Μελάς.
Σενάριο 2: Το σταυρόλεξο για το άθροισμα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ
Στην περίπτωση που ένας αριθμός 4-6 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν προσφέρουν τη στήριξή τους σε μία υποψηφιότητα που θα καταθέσουν τα κόμματα της κυβέρνησης, τότε απαιτείται ένας αριθμός 16-18 βουλευτών για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι. Εκτός των ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων υπολογίζονται σε δέκα αυτοί που θα μπορούσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους, απαιτούνται ακόμα 6-8 βουλευτές, που αναμένεται να αναζητηθούν στην κοιτίδα των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
***  Ο “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ” ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΕΑΥΤΟΝ ΩΣ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!
Ο Σαμαράς ζηλεύει τη δόξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επιστρέφοντας από την Θεσσαλονίκη κι ενώ το αεροπλάνο πετούσε στα 28 χιλιάδες πόδια, είπε στον υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα το εξής αφήγημα για τον Μ. Αλέξανδρο.

Την Άνοιξη του 334π.Χ. ο Μακεδόνας στρατηλάτης ετοιμαζόταν να περάσει τον Ελλήσποντο και για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, άφησε στους ευγενείς και άρχοντες της Μακεδονίας, διάφορα προνόμια. Στον έναν την είσπραξη των φόρων, στον άλλον την είσπραξη των δασμών από τα τελωνεία, σ’ έναν άλλον κτήματα και εκτάσεις και γενικά σ’ όλους άφησε κάτι. Οπότε ο πιστός στρατηγός του, Περδίκκας, γύρισε και του είπε«Τα έδωσες όλα, τι άφησες για τον εαυτό σου;».
Και ο Μεγαλέξανδρος του απάντησε «άφησα για μένα το καλύτερο, τη δόξα».
Έχουμε δηλαδή έναν πρωθυπουργό “που μιλάει με τον Θεό” και που φαντάζεται εαυτόν ως Μεγαλέξανδρο. Ενδιαφέρεται δηλαδή μόνο για την δόξα… Και γιατί ψηφίζει μνημόνια φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού; Για να περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη πρωθυπουργική κωλοτούμπα στην ιστορία της Ελλάδας;
Από σφόδρα “αντιμνημονιακός”, φουλ μνημονιακός και με πατέντα;;; Καλά κρασιά…
Υ.Γ.
Μήπως πήξαμε στους αρχαιολόγους – αρχαιολάγνους – αρχειοκάπηλους – αρχαιόπληκτους;;; Αφού δεν πήγαν στην Αμφίπολη ή δεν έκαναν δηλώσεις για την αρχαιολογική ανακάλυψη ο Βενιζέλος και ο Αβραμόπουλος είναι σίγουρο, πως ο τάφος που βρέθηκε δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου!  πηγη

ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Είναι ασύλληπτο αυτό που συνέβη σήμερα, στο Μέγα προσκύνημα της Παναγίας. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Ελληνικου κράτους, δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της κυβερνησης στα μεγάλα προσκυνήματα! Και μιλάμε βεβαίως για την συγκυβέρνηση… Λαγοί όλοι τους στην κυριολεξία, σε μια πρωτοφανή αδιαφορία και προβολή για την σημασία της ημέρας.
Μια οικτρά πολιτικάντικη συμπεριφορά που αποδεικνύει πόσο ελάχιστοι, πόσο μηδαμινοί είναι αυτοί που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους… πηγη

 
***
 
***Αθλητικά για  σήμερα  :
 
*** Στον δήμαρχο Καλαμάτας ο αθλητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Διαμαντάκος
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες ο διεθνής μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Γιώργος Διαμαντάκος και συναντήθηκε με το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα. Ο 19χρονος αθλητής, που έχει ύψος 2 μέτρα και 15 εκατοστά και θεωρείται από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης στην ηλικία του, συνοδευόταν από τον πατέρα του Δημήτρη, δικηγόρο Σπάρτης, τον 12χρονο αδελφό του Γιώργο, ο οποίος αγωνίζεται στον Σπαρτιατικό, τον Καλαματιανό αθλητή του μπάσκετ Νίκο Χατζή και τον προπονητή Σπύρο Ψυχογιό, που κατάγεται από τη Σπάρτη. Αντικείμενα της συζήτησης υπήρξαν η ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό και η παρακίνησή τους να το πράξουν ώστε να αποφύγουν ανωφελείς δραστηριότητες, καθώς και ζητήματα αθλητικών υποδομών. - 
 
*** Φιλικό  : ΠΑΟΚ  - ΙΝΤΕΡ   0-0 .- {14-08-2014 }.-
 
 *** Φιλικό : ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  2-1 .- {13-08-2014 }.-
 
*** Κληρώσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλου ΕΠΣΜ, (όλο το πρόγραμμα)
05/08/2014 - 11:21
    Δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη σέντρα της νέας σεζόν πραγματοποιήθηκαν χθες οι κληρώσεις του κυπέλλου και των τεσσάρων πλέον πρωταθλημάτων της Ένωσης Μεσσηνίας
Α’ ΤΟΠΙΚΗ
1η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Πάμισος Μεσσήνης
Αστέρας Αρφαρών-Απόλλων Καλαμάτας
Εράνη Φιλιατρών-Κυπαρισσία
Ασπρόχωμα-... Διαβάστε περισσότερα...

 
 
 
 
 
 
Α’ ΤΟΠΙΚΗ
1η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Πάμισος Μεσσήνης
Αστέρας Αρφαρών-Απόλλων Καλαμάτας
Εράνη Φιλιατρών-Κυπαρισσία
Ασπρόχωμα-ΑΟ Διαβολιτσίου
Εθνικός Μελιγαλά-Μεσσηνιακός
Πύλος-Τέλος Άγρας
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Κορώνη
Ανδρούσα-ΑΟ Σπερχογείας
2η αγωνιστική
Αστέρας Αρφαρών-Δωριέας Δωρίου
Πάμισος Μεσσήνης-Εράνη Φιλιατρών
Απόλλων Καλαμάτας-Ασπρόχωμα
Κυπαρισσία-Εθνικός Μελιγαλά
ΑΟ Διαβολιτσίου-Πύλος
Μεσσηνιακός-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Τέλος Άγρας-ΑΟ Σπερχογείας
Κορώνη-Ανδρούσα
3η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Εράνη Φιλιατρών
Ασπρόχωμα-Αστέρας Αρφαρών
Εθνικός Μελιγαλά-Πάμισος Μεσσήνης
Πύλος-Απόλλων Καλαμάτας
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Κυπαρισσία
ΑΟ Σπερχογείας-ΑΟ Διαβολιτσίου
Ανδρούσα-Μεσσηνιακός
Τέλος Άγρας-Κορώνη
4η αγωνιστική
Ασπρόχωμα-Δωριέας Δωρίου
Εράνη Φιλιατρών-Εθνικός Μελιγαλά
Αστέρας Αρφαρών-Πύλος
Πάμισος Μεσσήνης-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Απόλλων Καλαμάτας-ΑΟ Σπερχογείας
Κυπαρισσία-Ανδρούσα
ΑΟ Διαβολιτσίου-Κορώνη
Μεσσηνιακός-Τέλος Άγρας
5η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Εθνικός Μελιγαλά
Πύλος-Ασπρόχωμα
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Εράνη Φιλιατρών
ΑΟ Σπερχογείας-Αστέρας Αρφαρών
Ανδρούσα-Πάμισος Μεσσήνης
Κορώνη-Απόλλων Καλαμάτας
Τέλος Άγρας-Κυπαρισσία
ΑΟ Διαβολιτσίου-Μεσσηνιακός
6η αγωνιστική
Πύλος-Δωριέας Δωρίου
Εθνικός Μελιγαλά-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Ασπρόχωμα-ΑΟ Σπερχογείας
Εράνη Φιλιατρών-Ανδρούσα
Αστέρας Αρφαρών-Κορώνη
Πάμισος Μεσσήνης-Τέλος Άγρας
Απόλλων Καλαμάτας-Μεσσηνιακός
Κυπαρισσία-ΑΟ Διαβολιτσίου
7η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Ολυμπιακός Καλαμάτας
ΑΟ Σπερχογείας-Πύλος
Ανδρούσα-Εθνικός Μελιγαλά
Κορώνη-Ασπρόχωμα
Τέλος Άγρας-Εράνη Φιλιατρών
Μεσσηνιακός-Αστέρας Αρφαρών
ΑΟ Διαβολιτσίου-Πάμισος Μεσσήνης
Απόλλων Καλαμάτας-Κυπαρισσία
8η αγωνιστική
ΑΟ Σπερχογείας-Δωριέας Δωρίου
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Ανδρούσα
Πύλος-Κορώνη
Εθνικός Μελιγαλά-Τέλος Άγρας
Ασπρόχωμα-Μεσσηνιακός
Εράνη Φιλιατρών-ΑΟ Διαβολιτσίου
Αστέρας Αρφαρών-Κυπαρισσία
Πάμισος Μεσσήνης-Απόλλων Καλαμάτας
9η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Ανδρούσα
Κορώνη-ΑΟ Σπερχογείας
Τέλος Άγρας-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Μεσσηνιακός-Πύλος
ΑΟ Διαβολιτσίου-Εθνικός Μελιγαλά
Κυπαρισσία-Ασπρόχωμα
Απόλλων Καλαμάτας-Εράνη Φιλιατρών
Πάμισος Μεσσήνης-Αστέρας Αρφαρών
10η αγωνιστική
Κορώνη-Δωριέας Δωρίου
Ανδρούσα-Τέλος Άγρας
ΑΟ Σπερχογείας-Μεσσηνιακός
Ολυμπιακός Καλαμάτας-ΑΟ Διαβολιτσίου
Πύλος-Κυπαρισσία
Εθνικός Μελιγαλά-Απόλλων Καλαμάτας
Ασπρόχωμα-Πάμισος Μεσσήνης
Εράνη Φιλιατρών-Αστέρας Αρφαρών
11η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Τέλος Άγρας
Μεσσηνιακός-Κορώνη
ΑΟ Διαβολιτσίου-Ανδρούσα
Κυπαρισσία-ΑΟ Σπερχογείας
Απόλλων Καλαμάτας-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Πάμισος Μεσσήνης-Πύλος
Αστέρας Αρφαρών-Εθνικός Μελιγαλά
Εράνη Φιλιατρών-Ασπρόχωμα
12η αγωνιστική
Μεσσηνιακός-Δωριέας Δωρίου
Τέλος Άγρας-ΑΟ Διαβολιτσίου
Κορώνη-Κυπαρισσία
Ανδρούσα-Απόλλων Καλαμάτας
ΑΟ Σπερχογείας-Πάμισος Μεσσήνης
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Αστέρας Αρφαρών
Πύλος-Εράνη Φιλιατρών
Εθνικός Μελιγαλά-Ασπρόχωμα
13η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-ΑΟ Διαβολιτσίου
Κυπαρισσία-Μεσσηνιακός
Απόλλων Καλαμάτας-Τέλος Άγρας
Πάμισος Μεσσήνης-Κορώνη
Αστέρας Αρφαρών-Ανδρούσα
Εράνη Φιλιατρών-ΑΟ Σπερχογείας
Ασπρόχωμα-Ολυμπιακός Καλαμάτας
Εθνικός Μελιγαλά-Πύλος
14η αγωνιστική
Κυπαρισσία-Δωριέας Δωρίου
ΑΟ Διαβολιτσίου-Απόλλων Καλαμάτας
Μεσσηνιακός-Πάμισος Μεσσήνης
Τέλος Άγρας-Αστέρας Αρφαρών
Κορώνη-Εράνη Φιλιατρών
Ανδρούσα-Ασπρόχωμα
ΑΟ Σπερχογείας-Εθνικός Μελιγαλά
Ολυμπιακός Καλαμάτας-Πύλος
15η αγωνιστική
Δωριέας Δωρίου-Απόλλων Καλαμάτας
Πάμισος Μεσσήνης-Κυπαρισσία
Αστέρας Αρφαρών-ΑΟ Διαβολιτσίου
Εράνη Φιλιατρών-Μεσσηνιακός
Ασπρόχωμα-Τέλος Άγρας
Εθνικός Μελιγαλά-Κορώνη
Πύλος-Ανδρούσα
Ολυμπιακός Καλαμάτας-ΑΟ Σπερχογείας

*Τα ζευγάρια στο β’ γύρο ισχύουν αντίστροφα

Α1’ ΤΟΠΙΚΗ
1η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-Νέος Άρις
Κεραυνός Καλαμάτας-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Ομόνοια-Χανδριναϊκός
ΑΟ Μεθώνης-Πανθουριακός
Απόλλων Πεταλιδίου-Ηρακλής Καλαμάτας
ΑΟ Φαραί-Παπαφλέσσας Άμφειας
Ρεπό: Παπαφλέσσας Χώρας

2η αγωνιστική
Παπαφλέσσας Χώρας-Αίαντας Καλαμάτας
Νέος Άρις-Κεραυνός Καλαμάτας
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-ΑΟ Μεθώνης
Χανδριναϊκός-Απόλλων Πεταλιδίου
Πανθουριακός-ΑΟ Φαραί
Ηρακλής Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Άμφειας
Ρεπό: Ομόνοια

3η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-Κεραυνός Καλαμάτας
Ομόνοια-Παπαφλέσσας Χώρας
ΑΟ Μεθώνης-Νέος Άρις
ΑΟ Φαραί-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Παπαφλέσσας Άμφειας-Χανδριναϊκός
Ηρακλής Καλαμάτας-Πανθουριακός
Ρεπό: Απόλλων Πεταλιδίου

4η αγωνιστική
Ομόνοια-Αίαντας Καλαμάτας
Κεραυνός Καλαμάτας-ΑΟ Μεθώνης
Παπαφλέσσας Χώρας-Απόλλων Πεταλιδίου
Νέος Άρις-ΑΟ Φαραί
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-Ηρακλής Καλαμάτας
Χανδριναϊκός-Πανθουριακός
Ρεπό Παπαφλέσσας Άμφειας

5η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-ΑΟ Μεθώνης
Απόλλων Πεταλιδίου-Ομόνοια
ΑΟ Φαραί-Κεραυνός Καλαμάτας
Παπαφλέσσας Άμφειας-Παπαφλέσσας Χώρας
Ηρακλής Καλαμάτας-Νέος Άρις
Χανδριναϊκός-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Ρεπό: Πανθουριακός

6η αγωνιστική
Απόλλων Πεταλιδίου-Αίαντας Καλαμάτας
ΑΟ Μεθώνης-ΑΟ Φαραί
Ομόνοια-Παπαφλέσσας Άμφειας
Κεραυνός Καλαμάτας-Ηρακλής Καλαμάτας
Παπαφλέσσας Χώρας-Πανθουριακός
Νέος Άρις-Χανδριναϊκός
Ρεπό: Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας

7η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-ΑΟ Φαραί
Παπαφλέσσας Άμφειας-Απόλλων Πεταλιδίου
Ηρακλής Καλαμάτας-ΑΟ Μεθώνης
Πανθουριακός-Ομόνοια
Χανδριναϊκός-Κεραυνός Καλαμάτας
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-Παπαφλέσσας Χώρας
Ρεπό: Νέος Άρις

8η αγωνιστική
Παπαφλέσσας Άμφειας-Αίαντας Καλαμάτας
ΑΟ Φαραί-Ηρακλής Καλαμάτας
Απόλλων Πεταλιδίου-Πανθουριακός
ΑΟ Μεθώνης-Χανδριναϊκός
Ομόνοια-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Παπαφλέσσας Χώρας-Νέος Άρις
Ρεπό: Κεραυνός Καλαμάτας

9η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-Ηρακλής Καλαμάτας
Πανθουριακός-Παπαφλέσσας Άμφειας
Χανδριναϊκός-ΑΟ Φαραί
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-Απόλλων Πεταλιδίου
Νέος Άρις-Ομόνοια
Κεραυνός Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Χώρας
Ρεπό: ΑΟ Μεθώνης

10η αγωνιστική
Πανθουριακός-Αίαντας Καλαμάτας
Ηρακλής Καλαμάτας-Χανδριναϊκός
Παπαφλέσσας Άμφειας-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Απόλλων Πεταλιδίου-Νέος Άρις
ΑΟ Μεθώνης-Παπαφλέσσας Χώρας
Ομόνοια-Κεραυνός Καλαμάτας
Ρεπό: ΑΟ Φαραί

11η αγωνιστική
Αίαντας Καλαμάτας-Χανδριναϊκός
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-Πανθουριακός
Νέος Άρις-Παπαφλέσσας Άμφειας
Παπαφλέσσας Χώρας-ΑΟ Φαραί
Κεραυνός Καλαμάτας-Απόλλων Πεταλιδίου
ΑΟ Μεθώνης-Ομόνοια
Ρεπό: Ηρακλής Καλαμάτας

12η αγωνιστική
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας-Αίαντας Καλαμάτας
Πανθουριακός-Νέος Άρις
Ηρακλής Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Χώρας
Παπαφλέσσας Άμφειας-Κεραυνός Καλαμάτας
ΑΟ Φαραί-Ομόνοια
Απόλλων Πεταλιδίου-ΑΟ Μεθώνης
Ρεπό: Χανδριναϊκός

13η αγωνιστική
Νέος Άρις-Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Παπαφλέσσας Χώρας-Χανδριναϊκός
Κεραυνός Καλαμάτας-Πανθουριακός
Ομόνοια-Ηρακλής Καλαμάτας
ΑΟ Μεθώνης-Παπαφλέσσας Άμφειας
ΑΟ Φαραί-Απόλλων Πεταλιδίου
Ρεπό: Αίαντας Καλαμάτας

*Τα ζευγάρια στο β’ γύρο ισχύουν αντίστροφα


B’ ΤΟΠΙΚΗ
A’ ΟΜΙΛΟΣ
1η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας-Ατρόμητος Πλατέος
Ηρακλής Κυπαρισσίας-ΑΕ Αιθαίας
ΑΕΚ Καλαμάτας-Πράσινα Πουλιά
ΑΟ Πατίστα-Βαλύρα
Διαγόρας Κοπανακίου-Καλό Νερό
Θύελλα Μερόπης-Αστέρας Μικρομάνης

2η αγωνιστική
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Αναγέννηση Παραλίας
Ατρόμητος Πλατέος-ΑΕΚ Καλαμάτας
ΑΕ Αιθαίας-ΑΟ Πατίστα
Πράσινα Πουλιά-Διαγόρας Κοπανακίου
Βαλύρα-Θύελλα Μερόπης
Αστέρας Μικρομάνης-Καλό Νερό

3η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας-ΑΕΚ Καλαμάτας
ΑΟ Πατίστα-Ηρακλής Κυπαρισσίας
Διαγόρας Κοπανακίου-Ατρόμητος Πλατέος
Θύελλα Μερόπης-ΑΕ Αιθαίας
Αστέρας Μικρομάνης-Πράσινα Πουλιά
Καλό Νερό-Βαλύρα

4η αγωνιστική
ΑΟ Πατίστα-Αναγέννηση Παραλίας
ΑΕΚ Καλαμάτας-Διαγόρας Κοπανακίου
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Θύελλα Μερόπης
Ατρόμητος Πλατέος-Αστέρας Μικρομάνης
ΑΕ Αιθαίας-Καλό Νερό
Βαλύρα-Πράσινα Πουλιά

5η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας-Διαγόρας Κοπανακίου
Θύελλα Μερόπης-ΑΟ Πατίστα
Αστέρας Μικρομάνης-ΑΕΚ Καλαμάτας
Καλό Νερό-Ηρακλής Κυπαρισσίας
Βαλύρα-Ατρόμητος Πλατέος
Πράσινα Πουλιά-ΑΕ Αιθαίας

6η αγωνιστική
Θύελλα Μερόπης-Αναγέννηση Παραλίας
Διαγόρας Κοπανακίου-Αστέρας Μικρομάνης
ΑΟ Πατίστα-Καλό Νερό
ΑΕΚ Καλαμάτας-Βαλύρα
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Πράσινα Πουλιά
Ατρόμητος Πλατέος-ΑΕ Αιθαίας

7η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας-Αστέρας Μικρομάνης
Καλό Νερό-Θύελλα Μερόπης
Βαλύρα-Διαγόρας Κοπανακίου
Πράσινα Πουλιά-ΑΟ Πατίστα
ΑΕ Αιθαίας-ΑΕΚ Καλαμάτας
Ατρόμητος Πλατέος-Ηρακλής Κυπαρισσίας

8η αγωνιστική
Καλό Νερό-Αναγέννηση Παραλίας
Αστέρας Μικρομάνης-Βαλύρα
Θύελλα Μερόπης-Πράσινα Πουλιά
Διαγόρας Κοπανακίου-ΑΕ Αιθαίας
ΑΟ Πατίστα-Ατρόμητος Πλατέος
ΑΕΚ Καλαμάτας-Ηρακλής Κυπαρισσίας

9η αγωνιστική
Αναγέννηση Παραλίας-Βαλύρα
Πράσινα Πουλιά-Καλό Νερό
ΑΕ Αιθαίας-Αστέρας Μικρομάνης
Ατρόμητος Πλατέος-Θύελλα Μερόπης
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Διαγόρας Κοπανακίου
ΑΕΚ Καλαμάτας-ΑΟ Πατίστα

10η αγωνιστική
Πράσινα Πουλιά-Αναγέννηση Παραλίας
Βαλύρα-ΑΕ Αιθαίας
Καλό Νερό-Ατρόμητος Πλατέος
Αστέρας Μικρομάνης-Ηρακλής Κυπαρισσίας
Θύελλα Μερόπης-Ατρόμητος Πλατέος
Διαγόρας Κοπανακίου-ΑΟ Πατίστα

11η αγωνιστική
ΑΕ Αιθαίας-Αναγέννηση Παραλίας
Ατρόμητος Πλατέος-Πράσινα Πουλιά
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Βαλύρα
ΑΕΚ Καλαμάτας-Καλό Νερό
ΑΟ Πατίστα-Αστέρας Μικρομάνης
Διαγόρας Κοπανακίου-Θύελλα Μερόπης

*Τα ζευγάρια στο β’ γύρο ισχύουν αντίστροφα


B’ ΤΟΠΙΚΗ
β’ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΟ Βέργαςη αγωνιστική
Ατρόμητος Καλαμάτας-ΑΟ Βέργας
Πανευαϊκός-Θύελλα Παραλίας
Ίκαρος Καλαμάτας-ΑΟ Διοδίων

ΑΟ Διοδίωνη αγωνιστική
ΑΟ Βέργας-Πανευαϊκός
ΑΟ Διοδίων-Ατρόμητος Καλαμάτας
Θύελλα Παραλίας-Ίκαρος Καλαμάτας

Θύελλα Παραλίαςη αγωνιστική
ΑΟ Βέργας-ΑΟ Διοδίων
Θύελλα Παραλίας-Ατρόμητος Καλαμάτας
Πανευαϊκός-Ίκαρος Καλαμάτας

4η αγωνιστική
ΑΟ Διοδίων-Θύελλα Παραλίας
Ατρόμητος Καλαμάτας-Πανευαϊκός
Ίκαρος Καλαμάτας-ΑΟ Βέργας

5η αγωνιστική
Θύελλα Παραλίας-ΑΟ Βέργας
Πανευαϊκός-ΑΟ Διοδίων
Ίκαρος Καλαμάτας-Ατρόμητος Καλαμάτας


Γ’ ΤΟΠΙΚΗ
Α’ ΟΜΙΛΟΣ
1η αγωνιστική
ΑΟ Στενωσιάς-ΑΕ Μάνης
Ολυμπιακός Ανάληψης-ΠΑΟΚ
Δόξα Καλαμάτας-Πανιώνιος
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-Καλλιθέα
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης
Θύελλα Χαρακοπιού-ΑΕ Αβίας

2η αγωνιστική
Ολυμπιακός Ανάληψης-ΑΟ Στενωσιάς
ΑΕ Μάνης-Δόξα Καλαμάτας
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός Καλαμάτας
Πανιώνιος-Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Καλλιθέα-Θύελλα Χαρακοπιού
ΑΕ Αβίας-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης

3η αγωνιστική
ΑΟ Στενωσιάς-Δόξα Καλαμάτας
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-Ολυμπιακός Ανάληψης
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-ΑΕ Μάνης
Θύελλα Χαρακοπιού-ΠΑΟΚ
ΑΕ Αβίας-Πανιώνιος
Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης-Καλλιθέα

4η αγωνιστική
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-ΑΟ Στενωσιάς
Δόξα Καλαμάτας-Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Ολυμπιακός Ανάληψης-Θύελλα Χαρακοπιού
ΑΕ Μάνης-ΑΕ Αβίας
ΠΑΟΚ-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης
Καλλιθέα-Πανιώνιος

5η αγωνιστική
ΑΟ Στενωσιάς-Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Θύελλα Χαρακοπιού-Παναθηναϊκός Καλαμάτας
ΑΕ Αβίας-Δόξα Καλαμάτας
Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης-Ολυμπιακός Ανάληψης
Καλλιθέα-ΑΕ Μάνης
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

6η αγωνιστική
Θύελλα Χαρακοπιού-ΑΟ Στενωσιάς
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-ΑΕ Αβίας
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης
Δόξα Καλαμάτας-Καλλιθέα
Ολυμπιακός Ανάληψης-Πανιώνιος
ΑΕ Μάνης-ΠΑΟΚ

7η αγωνιστική
ΑΟ Στενωσιάς-ΑΕ Αβίας
Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης-Θύελλα Χαρακοπιού
Καλλιθέα-Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Πανιώνιος-Παναθηναϊκός Καλαμάτας
ΠΑΟΚ-Δόξα Καλαμάτας
ΑΕ Μάνης-Ολυμπιακός Ανάληψης

8η αγωνιστική
Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης-ΑΟ Στενωσιάς
ΑΕ Αβίας-Καλλιθέα
Θύελλα Χαρακοπιού-Πανιώνιος
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-ΑΕ Μάνης
Δόξα Καλαμάτας-Ολυμπιακός Ανάληψης

9η αγωνιστική
ΑΟ Στενωσιάς-Καλλιθέα
Πανιώνιος-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης
ΠΑΟΚ-ΑΕ Αβίας
ΑΕ Μάνης-Θύελλα Χαρακοπιού
Ολυμπιακός Ανάληψης-Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου
Δόξα Καλαμάτας-Παναθηναϊκός Καλαμάτας

10η αγωνιστική
Πανιώνιος-ΑΟ Στενωσιάς
Καλλιθέα-ΠΑΟΚ
Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης-ΑΕ Μάνης
ΑΕ Αβίας-Ολυμπιακός Ανάληψης
Θύελλα Χαρακοπιού-ΑΕ Μάνης
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-Παναθηναϊκός Καλαμάτας

11η αγωνιστική
ΠΑΟΚ-ΑΟ Στενωσιάς
ΑΕ Μάνης-Πανιώνιος
Ολυμπιακός Ανάληψης-Καλλιθέα
Δόξα Καλαμάτας-Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης
Παναθηναϊκός Καλαμάτας-ΑΕ Αβίας
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου-Θύελλα Χαρακοπιού

*Τα ζευγάρια στο β’ γύρο ισχύουν αντίστροφα


Γ’ ΤΟΠΙΚΗ
β’ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΟ Βέργαςη αγωνιστική
Ατρόμητος Καλαμάτας-ΑΟ Βέργας
Πανευαϊκός-Θύελλα Παραλίας
Ίκαρος Καλαμάτας-ΑΟ Διοδίων

ΑΟ Διοδίωνη αγωνιστική
ΑΟ Βέργας-Πανευαϊκός
ΑΟ Διοδίων-Ατρόμητος Καλαμάτας
Θύελλα Παραλίας-Ίκαρος Καλαμάτας

Θύελλα Παραλίαςη αγωνιστική
ΑΟ Βέργας-ΑΟ Διοδίων
Θύελλα Παραλίας-Ατρόμητος Καλαμάτας
Πανευαϊκός-Ίκαρος Καλαμάτας

4η αγωνιστική
ΑΟ Διοδίων-Θύελλα Παραλίας
Ατρόμητος Καλαμάτας-Πανευαϊκός
Ίκαρος Καλαμάτας-ΑΟ Βέργας

5η αγωνιστική
Θύελλα Παραλίας-ΑΟ Βέργας
Πανευαϊκός-ΑΟ Διοδίων
Ίκαρος Καλαμάτας-Ατρόμητος Καλαμάτας

*Τα ζευγάρια στο β’ γύρο ισχύουν αντίστροφα


Γ’ ΤΟΠΙΚΗ
γ’  ΟΜΙΛΟΣ
1η αγωνιστική
Θησέας Καλαμάτας-ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας
ΑΟ Φυτειάς-ΑΣ Δαναός
Ερμής Καλαμάτας-ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας
Ρεπό: ΑΣ Φυτειάς

2η αγωνιστική
ΑΣ Φυτειάς-Θησέας Καλαμάτας
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας-ΑΟ Φυτειάς
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας-ΑΣ Δαναός
Ρεπό: Ερμής Καλαμάτας

3η αγωνιστική
Θησέας Καλαμάτας-ΑΟ Φυτειάς
Ερμής Καλαμάτας-ΑΣ Φυτειάς
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας-ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας
Ρεπό: ΑΣ Δαναός

4η αγωνιστική
Ερμής Καλαμάτας-Θησέας Καλαμάτας
ΑΟ Φυτειάς-ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας
ΑΣ Φυτειάς-ΑΣ Δαναός
Ρεπό: ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας

5η αγωνιστική
Θησέας Καλαμάτας-ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας
ΑΣ Δαναός-Ερμής Καλαμάτας
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας-ΑΣ Φυτειάς
Ρεπό: ΑΟ Φυτειάς

6η αγωνιστική
ΑΣ Δαναός-Θησέας Καλαμάτας
Ερμής Καλαμάτας-ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας
ΑΟ Φυτειάς-ΑΣ Φυτειάς
Ρεπό: ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας

7η αγωνιστική
ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας-ΑΣ Δαναός
ΑΣ Φυτειάς-ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας
ΑΟ Φυτειάς-Ερμής Καλαμάτας
Ρεπό: Θησέας Καλαμάτας
 
***    Οι Παναγίες της Μεσσηνίας!!!



Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάζει η των Μεσσηνίων Εκκλησία το Πάσχα του καλοκαιριού, την Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σε κάθε γωνιά της Μεσσηνιακής Γης υπάρχει και ένα Προσκύνημα, ένα Μοναστήρι, ένας Ναός προς τιμήν της Παρθένου.
Από την βόρεια πλευρά του Νομού, στα όρια του με την Αρκαδία και κατηφορίζοντας την Τσακώνα, αγναντεύουμε την Ιερά Μονή του Βουλκάνου, η οποία δεσπόζει στο όρος Ιθώμη και καλεί τον κάθε διερχόμενο «δεύτε αναβώμεν εις όρος Κυρίου» για να αποθέσουμε φόρο τιμής και ευλαβικό προσκύνημα στο Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, της Προστάτιδος των απανταχού Μεσσηνίων.

Αλλά και στο άλλο ορεινό άκρο της νοτιοανατολικής Μεσσηνίας, στην κορυφή του Ταϋγέτου στέκει φρουρός και προστατεύει την Μεσσηνιακή Μάνη η Δημιοβίτισσα Παναγία, μέσα στο «κάστρο» της, την Ιστορική Ιερά Μονή Δημιόβης. Και μέσα στα σπλάχνα του Ταϋγέτου, η έρημος πια Μονή του Μαρδακίου στέκεται πεισματικά στο διάβα του χρόνου έχοντας ως μόνο ένοικό της την Παναγία τη Μαρδακιώτισσα.

Και ως Καπετάνισσα Κυρά, σαν φάρος, στέκει η Ελεήστρια της Κορώνης και ευλογεί τα καράβια που διασχίζουν την Μεσόγειο, στο Ακρωτήρι του Ακρίτα.
Αλλά και εδώ στην Καλαμάτα μας, στην καρδιά της Μεσσηνίας, κόσμημα και θησαύρισμα έχουμε την Πολιούχο μας, την Παναγία την «Υπαπαντή» καλουμένη, την Μάνα των Καλαματιανών, την «υπαπαντούλα μας» όπως λένε οι γερόντισσες της πόλης μας.

Σε όλη την Παναγιοσκέπαστη Μητρόπολή μας, σε κάθε γωνιά της τιμάται η Θεοτόκος με πανηγυρικές Ακολουθίες, με παρουσία Αρχιερέων και ιερέων και με τη συμμετοχή των ευλαβών χριστιανών που ανεβαίνουν, οι περισσότεροι πεζοπόροι, σε αποστάσεις 20 και 30 χιλιομέτρων, προκειμένου να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο την Χάρη της. Αυτή την Χάρη επικαλούμεθα πάντες και την επιζητούμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας.

Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς

 
 

*** H Μονή Βουλκάνου στο Ιερό όρος Ιθώμη της Μεσσηνίας!!!


Στη συμβολή των ορέων της Ιθώμης και της Εύας (Ἁγίου Βασιλείου) και ενδιάμεσα στα χωριά Αρχαία Μεσσήνη (Μαυρομμάτι) και Βαλύρα του Δήμου Ιθώμης, υψώνεται τεράστιο και μεγαλοπρεπές το Ιστορικό Μοναστήρι του Βουλκάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 17ο αιώνα. Το όνομά του "Βουλκάνος" και παλαιότερα "Βουρκάνο", "Δορκάνο" και "Βουλκάνη", το οφείλει κατά πάσα πιθανότητα σε βυζαντινό άρχοντα ή κτίτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή πέριξ του όρους Ιθώμη. Πρόδρομος βέβαια, αυτού του μοναστηριού είναι η Μονή της Παναγίας της "Κορυφής" ή της Παναγίας "Επανωκαστριτίσσης", η σήμερα ονομαζομένη "Καθολικόν" και ευρισκομένη στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η Ακρόπολις της Αρχαίας Μεσσήνης.
Υπάρχει παράδοση ότι η Μονή της Κορυφής κτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, γύρω στο 725 από εικονολάτρες Μοναχούς, εκεί όπου ευρέθη η σεπτή Εικόνα τη Παναγίας μας, κρεμασμένης σ' ένα πουρνάρι και με τη συντροφιά ενός αναμένου καντηλιού αλλά και άλλη παράδοση, που αναφέρει ότι κτίτοράς της είναι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328) χωρίς όμως και οι δύο να επιβεβαιώνονται ιστορικά. Ο Ναός της παλαιάς μονής είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική, σήμερα δίκλιτη, μέ πολλές μεταγενέστερες παρεμβάσεις και έχει κτισθεί επάνω στο χώρο του ειδωλολατρικού ναού του "Ιθωμάτα" Δία αφού χρησιμοποίησαν ογκόλιθους απ΄αυτόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του Ναού που έχουν ζωγραφηθεί από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Δημήτριο και Γεώργιο Μόσχου, το έτος 1608. Στη συμβολή της μεσημβρινής με τη δυτική πτέρυγα των κελλιών του μοναστηρίου υπάρχει το βυζαντινό Φωτάναμα, πού ήταν ειδικός χώρος με εστία φωτιάς και πεζούλια γύρω απ" αυτή, στα οποία κάθονταν οι μοναχοί και ζεσταίνονταν κατά το χειμώνα. Για την ιστορία αναφέρεται, ότι Φωτανάματα στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχουν 11 συνολικά.
Το μοναστήρι της Κορυφής εγκατέλειψαν οι Πατέρες το έτος 1625 λόγω του αβάσταχτου ψύχους των χειμερινών μηνών αλλά και της δυσκολίας των προσκυνητών να φτάσουν σ’ αυτό κι έτσι αναζήτησαν τόπο νοτιότερα και τον βρήκαν στο σημερινό χώρο του νέου μοναστηριού αφού τον αγόρασαν από τον πατέρα του Τούρκου αγά της Ανδρούσης αντί 10.500 γροσίων. Στον αγορασθέντα τόπο βρήκαν μια πηγή ύδατος, τη γνωστή έως και σήμερα "Μάνα του νερού" κι έναν διώροφο πύργο, πού έγινε η αρχή του νέου μοναστηριού αφού συνέχεια αυτού έκτισαν το σημερινό επιβλητικό συγκρότητα με τα χαγιάτια και τις καμάρες.
Ο Ναός της νέας κάτω μονής ανηγέρθη το 1701 και είναι Βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής μετά τρούλλου. Τιμάται στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου καθ’ όσον ο Ναός της παλαιάς μονής τιμάται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, πού αποτελεί την κεντρική πανήγυρι και των δύο μοναστηριών.
Παλλάδιο και θησαυρός του μοναστηριού είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, πού φέρει την επιγραφή "Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω". Στο μοναστήρι ακόμη φυλάσσονται Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου, του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Καλαματιανού Αγίου Ηλία του Αρδούνη. Στη δε πλούσια βιβλιοθήκη του υπάρχουν παλαιά και νέα βιβλία, ιδιόχειρα συγγράμματα, Τουρκικά έγγραφα και 4 Σιγίλλια των κατά καιρούς Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, που αναγνωρίζουν ή επικυρώνουν τα προνόμιά του.
Ιδιαίτερη προσοχή και λατρευτικό ενδιαφέρον από μέρους του ευσεβούς λαού ελκύουν οι εορτές και πανηγύρεις της μονής τόσο τον Δεκαπενταύγουστο με τη μεταφορά της Εικόνος της Παναγίας στο θρόνο Της, στο μοναστήρι της Κορυφής και την έναρξη των εορταστικών ιερών ακολουθιών όσο και τη νύκτα της 19ης προς 20ήν Σεπτεμβρίου με την Κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επεμβάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, όταν φοβερή επιδημία πανούκλας είχε απλωθεί σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία και είχε σκορπίσει το θάνατο και τη δυστυχία γύρω στα 1755 και τότε πρωτολιτανεύτηκε η Αγία Εικόνα Της. Αυτή τη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι οδοιπορούν και ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, συνοδεύοντας τη Βουλκανιώτισσα Κυρά και διανύοντας απόσταση 20 χιλιομέτρων πεζοπορίας. Η Κάθοδος αυτή ξεκινά στις 2 το πρωί από το Βουλκάνο και καταλήγει στη "Μαυροματέϊκη Παναγίτσα" γύρω στις 7.30 το πρωί της 20ῆς Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή της Εικόνος γίνεται στις 9.30 π.μ. στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, παρά την είσοδο της Μεσσήνης, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τις αρχές του τόπου και πλήθος λαού. Πάνδημη είναι και η Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως για να καταλήξει στο Βουλκανιώτικο Μετόχι της Πανηγυρίστρας, όπου και εναποτίθεται η Ιερά Εικόνα. Ακολουθεί οκταήμερο προσκύνημα μέχρι της 28ης Σεπτεμβρίου, οπότε την 5η απογευματινή αυτής της ημέρας άρχεται η άνοδος της Εικόνος για το μοναστήρι της, πρώτα με λιτάνευσή της εντός της Μεσσήνης και στη συνέχεια με πορεία προς το Βουλκάνο, όπου καταλήγει τη 12η νυχτερινή.
Η Μονή Βουλκάνου ανέκαθεν υπήρξε ανδρική και ποτέ δεν σταμάτησε η λειτουργία της. Σήμερα αποτελεί το μοναδικό ανδρώο Κοινόβιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Στο διπλανό από την Ιθώμη όρος Εύα, υπήρχε Μονή εικονολατρών αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο και στην οποία είχε βρεθεί σκαλιστή, επάνω σε μάρμαρο, εικόνα της Παναγίας.
Η Μονή αυτή υπήρξε το πρώτο μοναστήρι της περιοχής.
H Mονή Bουλκάνου, που τιμάται στο όνομα της Kοιμήσεως της Θεοτόκου(15 Αυγούστου), είναι κτισμένη στην κορφή του όρους Iθώμη, εκεί που βρισκόταν στην αρχαιότητα το Ιερό του Iθωμάτα Δία.
Kατά την παράδοση, η ίδρυσή της αποδίδεται σε μοναχούς που κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν από τους εικονομάχους το έτος 625, επί Λέοντος Iσαύρου.
Mια άλλη παράδοση, που ανάγει την κτίση της Mονής στα χρόνια του Aνδρονίκου Παλαιολόγου, αναφέρει ότι η ανέγερση της μονής στην τοποθεσία αυτή αποδίδεται στην αυτοκράτειρα Ανδρονίκου.
H εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί ως σήμερα και είναι θαυματουργή, φέρει την επιγραφή "H Oδηγήτρα επονομαζομένη εν τω όρει Bουλκάνω" και αποδίδεται στον Aπόστολο Λουκά.
Tο 1638 το Kαθολικό της Mονής ιστορήθηκε με τοιχογραφίες των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Mόσχου, ονομαστούς αγιογράφους από το Nαύπλιο.
Tο όνομα Bουλκάνο ή Bουρκάνο απαντά για πρώτη φορά στο συναξάρι του Oσίου Nίκωνος του Mετανοείτε τον 10 ο αιώνα.
Σύμφωνα με μια μαρτυρία "ο Δίας έκτισε χώραν και κάστρον, την έλεγαν Bελκίαν, όπερ ένε και φαίνεται εις το Bουρκάνον χαλασμένον" (Σ. Λάμπρος, N. Eλληνομνήμων 3, 1906, 140).
H Mονή στα σωζόμενα σιγίλλιά της φέρει τα ονόματα Δορκάνου (1583), Bουρκάνου (1630) και Bουλκάνου (1769 και 1798).
Στις 5 Mαρτίου 1625 οι πατέρες μοναχοί, "μή υποφέροντες εις το καθολικόν" της Mονής Bουλκάνου, προφανώς λόγω των δυσχεριών πρόσβασης, ύδρευσης και διαμονής στην κορφή του βουνού, αγόρασαν από τον "μπαμπά του Mεμεταγά Eφέντη" της Aνδρούσας, για δέκα χιλιάδες πεντακόσια γρόσια, μια μεγάλη επίπεδη τοποθεσία στη θέση ενός έρημου χωριού, κοντά σε μάνα νερού, για να ιδρύσουν εκεί τη Nέα Mονή Bουλκάνου.
Tο έρημο χωριό έφερε το Αλβανικό όνομα Tζέμη ή Tζούμη και βρισκόταν ανατολικά από τον Άγιο Bασίλειο.
Το Ιερό του Ιθωμάτα Διός στην υψηλότερη κορυφή της Ιθώμης, όπου ήταν και η ακρόπολη, είναι χτισμένο το παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου.
Ανατολικότερα σώζονται θεμέλια από το Ιερό του Ιθωμάτα Διός.
Το χάλκινο πόδι αναθηματικού τρίποδα που βρέθηκε κοντά στο μοναστήρι δείχνει ότι η λατρεία του Ιθωμάτα ανάγεται στη γεωμετρική τουλάχιστον περίοδο.
Κατά το Παυσανία (4.31.2), τα παλιά χρόνια οργάνωναν και αγώνα μουσικής(Θάμυρις;), όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από τους στίχους του Ευμήλου, ποιητή του 6ου αιώνα π.Χ. (Τι ο Ιθωμάτας την είχε μέσα στην καρδιά του, την μούσα που έχει αμόλυντη την λύρα της και ελεύθερα τα κύμβαλά της)
Η λειτουργία επομένως του Ιερού πολύ πριν από την ίδρυση της Μεσσήνης το 369 π.Χ. πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Το απεικονιζόμενο σε νομίσματα της Μεσσήνης άγαλμα του Διός με κεραυνό στο δεξί χέρι και αετό στο προεκτεινόμενο αριστερό πόδι, αποδίδει τη μορφή του Ιθωμάτα.
Ο ετήσιος επώνυμος ιερέας φύλαγε στο σπίτι του το άγαλμα του Διός-παιδιού.
Φαίνεται ότι ο τύπος του κεραυνοβολούντος Διός αποτελούσε το λατρευτικό άγαλμα, ενώ το μικρό άγαλμα του Διός παιδιού, που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αγελάδας (τέλος 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) για τους Μεσσήνιους της Ναυπάκτου, μεταφέρθηκε στο Ιερό από τους επαναπατρισμένους Μεσσήνιους το 369 π.Χ.
Το άγαλμα αυτό βρέθηκε από τους μοναχούς κατά την ανέγερση της άνω Ιεράς Μονής Βουλκάνου το 625 μ.Χ.
Εφυλάσσετο δε με μεγάλη μυστικότητα ανά τους αιώνες από τους μοναχούς, όπου κατά την παράδοση το παρελάμβανε για φύλαξη ο νεότερος έως τα βαθιά του γεράματα και στη συνέχεια το παρέδιδε σε νεότερο κ.ο. καθ’ εξής.
Έως την δεκαετία του '70 το αγαλματάκι αυτό διεσώζετο στην κάτω Ιερά Μονή Βουλκάνου.
Ο Μεσσήνιος στρατηγός Αριστομένης θυσίασε κατά την παράδοση για τον Ιθωμάτα τριακόσιους αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων και τον βασιλιά των Λακεδαιμονίων Θεόπομπο (Κλήμης, Προτρεπτικός).
Η ανθρωποθυσία αυτή φέρνει στο νου ανάλογες θυσίες που γίνονταν για τον Λύκαιο Δία στην Αρκαδία.
Προς τιμήν του Iθωμάτα τελούνταν αγώνες, τα Ιθωμαία, των οποίων την οργάνωση αναλάμβαναν αγωνοθέτες.
Χώρος τέλεσης τους ήταν το Στάδιο.
Αμέσως με την έκρηξη της επανάστασης του '21 το μοναστήρι του Βουλκάνου ζει έντονα τον παλμό του αγώνα, και προσφέρει τις υπηρεσίες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας. Σε ξεχωριστό φάκελο του αρχείου των αγωνιστών, καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια όλα τα χρηματικά ποσά καθώς και οι διάφορες άλλες πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε το μοναστήρι για την διατροφή και ενίσχυση των επαναστατικών στρατευμάτων που περνούσαν απ' εκεί.
Το 1822 οι μοναχοί έδωσαν στην ερανική επιτροπή αγώνα την οποία αποτελούσαν ο Γ. Δαρειώτης και ο μοναχός άνθιμος Βουλκανιώτης σκεύη αξίας 3.600 γροσίων. Το 1823 εδόθηκαν στον έπαρχον Μεσσήνης Πάγκαλο διάφορα είδη αξίας 2.250 γροσίων. Στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους η Μονή του Βουλκάνου εχορήγησε στην Πελοποννησιακή Γερουσία χρεωστική ομολογία 8.000 γροσίων για την κάλυψη αναγκών του πολέμου η οποία όμως ποτέ δεν εξοφλήθηκε. Πέρα από την υλική συνδρομή, το μοναστήρι του Βουλκάνου εβοήθησε και ενεργά τον απελευθερωτικό αγώνα. Ο Βουλκανιώτης ιερομόναχος Ιωσήφ πολέμησε γενναία με το καριοφίλι του τους Τούρκους παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Επέζησε του αγώνα και μετά την απελευθέρωση ξαναγύρισε στο μοναστήρι όπου πέθανε το 1861 σε ηλικία 90 χρονών. Επίσης ο Αγάπιος Σπηλιωτόπουλος ο οποίος διετέλεσε και διάκος του Παλαιού Πατρών Γερμανού, πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην υπόθεση της Λευτεριάς.
Στα 1825 το καταστροφικό πέρασμα του Ιμπραήμ από τη Μεσσηνία ήταν ιδιαίτερα εφιαλτικό και για το Βουλκάνο εξ αιτίας της συμμετοχής του στον αγώνα του '21. Η λαϊκή μούσα απέδωσε όσο πιο ζωντανά μπορούσε το θλιβερό πέρασμα του Ιμπραήμ πασά από την Μεσσηνία και το θρήνο της καταστροφής των δέντρων με τους παρακάτω στίχους:
Τι έχεις καημένε Πλάτανε και στέκεις μαραμένος
Μέρα και νύχτα με νερό και πάλι μαραμένος
- Παιδιά σαν με ρωτήσετε να σας το μολογήσω
Μπαήμ πασάς επέρασε με δεκαοχτώ χιλιάδες,
κι όλοι στον ίσκιο μου έκατσαν, κι όλοι στην αποσκιάδα
κι' όλοι σημάδι μ' έβαλαν κι' οι δεκαοχτώ χιλιάδες
Αχ, μα εκείνος που με μάρανε, ήτανε ο Ιμπραήμης.
~ Οι μοναχοί προκειμένου να γλυτώσουν από την καταστροφική μανία των Τουρκοαιγυπτίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι παίρνοντας κοντά τους ότι μπορούσαν για να το διαφυλάξουν. Άλλοι κατέφυγαν στη Μάνη ενώ άλλοι έφθασαν μέχρι την Ζάκυνθο όπου υπήρχε ασφάλεια.
Στον κώδικα του μοναστηριού σώζεται σχετικό ημερολόγιο το οποίο δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα για τις καταστροφές που έπαθε η μονή από τις ορδές του Ιμπραήμ.
Μερικές απ' αυτές είναι:
«1828 Μαρτίου 1: αρχίσαμε και ανακαινίσαμε τα εργαστήρια τα ευρισκόμενα εις Καλαμάτα τα οποία τα είχεν ο Ιμπραήμης καϊμένα. Εις τα 16 εργαστήρια οπού εφτιάσθησαν εξοδεύθησαν εις αυτά γρόσια 8.000». «1829: εφέραμε την αγίαν τράπεζαν από του Σημίζα και εις εγκαινιασμόν της εκκλησίας γρόσια 100».
«1829 Οκτωβρίου 1: εφτιάσαμε τον μύλον και το γεφύρι της μαυροζούμενας ονομάζεται κεραμίδια, ξυλική, λιθάρια, βαγένα, νεροτρίβι και οπού ήτον όλλα καϊμένα από τον Ιμπαήμη γρόσια 1500».
«1829 Απριλίου 25: εφτιάσαμαι εν αργασήριον εις το Νησί το οποίον το είχε καϊμένον ο Ιμπραϊμης και εξοδεύτηκαν γρόσια 1200».
«1827 Δεκεμβρίου 10: Απόθανεν ο προηγούμενος Ανθιμος εις την Ζάκυνθον οπού ήταν πηγεμένος με την αγίαν εικόνα από την φυγήν του Ιμπραϊμ. Εις το ίδιος αίτιος Απριλίου 23β απέθανεν ο προηγούμενος Ιωακείμ εις την μονήν εις το χωρίον προστίο».
«1828 Δεκεμβρίου1: Ήλθαμε από την Μάνην και εκατοικήσαμεν εις γαρδίκι την αυτήν χρονίαν απέθανεν ο προηγούμενος παρθένιος».
«1828 Ιουλίου 20: Ήλθαμε και οι λοιποί ευρεθέντες πατέρες εις το μοναστήριον βουρκάνου, ο προηγούμενος Δανιήλ, σκευοφύλαξ Χρύσανθος προηγούμενος Γρηγόριος Παππά Γαβριήλ, Παππά Ιγνάτιος, Παπά Ιωσήφ, Παππά Ιάκωβος εις ιεροδιάκων Γαλακτίων και δύο ιδιώται, ότε παΐσιος και γερμανός αναγνώσται δύο μας ενέμεναν τα ζώα, μουλάρια, δύο άλογον ένας βόας 2».
Στις παρατηρήσεις καταλόγου στον οποίο είναι γραμμένα «τα ακίνητα κτήματα της ιερής μονής του Βουλκάνου των ιδιοκτητών και εθνοϊδιοκτήτων και ηγορασμένων και ετέρων πληροφοριών» αναφέρονται τα εξής:»τα ελαιόδενδρα αλλά με εισί κεκαυμένα, αλλά δε κεκομιμένα εκ της εποχής του Ιμπραήμ ωσαύτως και τα συκόδενδρα ομοίως και τα μορεόδενδρα».
Με τις συνεχείς προσπάθειες των μοναχών και την συμπαράσταση των πιστών, το μοναστήρι του Βουλκάνου δεν άργησε να ορθοποδήσει και να αποκτήσει σιγά – σιγά την γνώριμη μεγαλοπρεπή του όψη προκειμένου να συνεχίσει να γράφει την ιστορία του στους αιώνες των αιώνων.

***  Γιορτάζει σήμερα η Ιερά Μονή Δημιόβης Μεσσηνίας ! ! !
 Ανατολικά του κεντρικού Ταϋγέτου και κοντά στην Καλαμάτα, πάνω από το χωριό που σήμερα ονομάζεται Ελαιοχώρι (μέχρι και σήμερα είναι γνωστό με την παλιά του ονομασία Γιάννιτσα), βρίσκεται η μονή Δήμιοβας. Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλοντα χώρο γεμάτο έλατα και πεύκα, με άπλετη θέα και ευλαβική ησυχία, ορθώνεται κάτασπρη η πολύπαθη μονή, που εκτός από μονή Δήμιοβας αναφέρεται και πολλές φορές ως Ντίμιοβα, Τίμιοβα, Τίνοβα, Ντιμόνοβο και Ντιμόνοβο. Το όνομά της είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει «κροκοτόπι», δηλαδή τόπο όπου ανθίζει το φυτό «Κρόκος», από το οποίο παράγεται η κίτρινη βαφική ύλη «Ζαφορά».
Η Μονή Δήμιοβας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ευλάβεια των κατοίκων της Καλαμάτας και της περιοχής της Αβίας. Ακόμη και στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, πλήθη προσκυνητών ανέβαιναν τα φαράγγια και τα πρόβουνα αυτά του Ταϋγέτου, την παραμονή της Παναγίας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Η σημερινή μονή αποτελεί κτίσμα των πρώτων δεκατιών του 17ου αιώνα, και μέσα του βρίσκεται ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος τοιχογραφήθηκε το έτος 1663 σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίκεται εντός. Το 1770 η μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, και ακόμη και σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια της πυρπόλησης στις τοιχογραφίες του ναού. Ο ναός είναι φημισμένος για τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, η οποία επανήλθε στο ναό το 1837, όταν και αποκαταστάθηκαν οι κυριότερες ζημιές.
Κάτω από τη μονή Δήμιοβας βρίσκεται και ο Πύργος του Ρήγα, καταφύγιο των πολιορκούμενων μοναχών κατά τις επιδρομές, ο οποίος υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας.
Η παράδοση θέλει τη μονή Δήμιοβας να έχει χτιστεί επί Λέοντος του Ισαύρου, εικονομάχου. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κατά την ίδια παράδοση, χτυπήθηκε από τον αδελφό του αυτοκράτορα – πράξη αντιεικονολατρική – και από την εικόνα έτρεξε θερμό αίμα, που επιβεβαιώθηκε με την ανάλυση από τον καθηγητή Λάνδερερ. Για τη μονή όμως, πέρα από την παράδοση, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι έχει τόσο παλιά ιστορία, και τα ίχνη της εμφανίζονται κατά τον 15ο αιώνα.
Την εικόνα της Παναγίας αυτής, ο Καλοκύρης κατατάσσει στον τύπο της «ελεούσης» και θεωρεί έργο του τέλους του 16ου ή των αρχών του 17ου αιώνα. Ο Ξενογιάννης την αποδίδει στον τύπο της «Γλυκοφιλούσης», και μη συμφωνόντας με τη χρονολόγηση του Καλοκύρη τη θεωρεί έργο πολύ προγενέστερο του 16ου αιώνα, χωρίς να υποβάλλει ορισμένο χρόνο.
Η ιστορία της Μονής Δήμιοβας, από όσα είναι γνωστά, είναι πολύπαθη. Ο ναός υπήρχε και λειτουργούσε σε ακμή κατά τον 15ο αιώνα, όταν τα κελιά πυρπολήθηκαν το 1463 από τους Τούρκους κατά τον Τουρκοενετικό πόλεμο. Μετά την καταστροφή αποκαταστήθηκε το κτίριο της μονής, ενώ το 1663 έγινε εκ βάθρου ανακαίνιση, οπότε και τοιχογραφήθηκε ο ναός. Όμως, ακολούθησε και άλλη μεγάλη καταστροφή το 1770, κατά την περίοδο των «Ορλωφικών». Οι Ρώσσοι αξιωματικοί Θεόδωρος και Αλέξιος Ορλώφ έφτασαν στην Πελοπόννησο με μικρή ναυτική δύναμη για να κυρήξουν επανάσταση κατά των Τούρκων. Η κίνηση αυτή απέτυχε, με αποτέλεσμα να υποστούν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου σφαγές και τρομερές καταστροφές, ανάμεσά τους και η καταστροφή της μονής Δήμιοβας.
Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821, η μονή Δήμιοβας μαζί με τις μονές Βελανιδιάς και Προφήτη Ηλία αποτέλεσαν τόπο συνάντησης των αγωνιστών Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Αναγνωσταρά, Νικηταρά και άλλων, ενώ εδώ είχε σχεδιασθεί η απελευθέρωση της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου 1821.
Κατά το έτος 1834 η Αντιβασιλεία του Μάουρερ διέλυσε τη Μονή, μαζί με άλλες, αφαιρόντας όλα τα ιερά σκεύη, ιερά άμφια, αναθήματα και αφιερώματα. Οι απεσταλμένοι υπάλληλοι του κράτους επιχείρησαν να αφαιρέσουν κα τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, αλλά οι κάτοικοι των Γιαννιτσάνικων (σημερινό Ελαιοχώρι) αγανάκτησαν, πήραν πίσω την εικόνα και την τοποθέτησαν ξανά στο ναό.
Η ανασύσταση της μονής έγινε επί της Βασιλείας του Όθωνα το έτος 1838, μετά από απαίτηση των κατοίκων της περιοχής.
Οι περιπέτειες της μονής συνεχίσθηκαν κατά την Γερμανική κατοχή, όταν ο Ηγούμενος και οι Μοναχοί εγκατέλειψαν τη μονή για λόγους προσωπικής ασφάλειας. Στις 5 Ιανουαρίου 1948 ένα μέρος της μονής πυρπολήθηκε από αγνώστους και για άγνωστο λόγο, πυρκαγιά την οποία πρόλαβαν να σβήσουν οι κάτοικοι.
Η Μονή Δήμιοβας, υπήρξε ανδρική μέχρι το 1960, όταν και μετατράπηκε σε γυναικεία με απόφαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Δασκαλάκη.
Κατά τα έτη 1968-1969 έγινε ριζική ανακαίνιση της Μονής από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη.

 Ο Ναός ή Καθολικό της μονής ανήκει στους «εγγεγραμμένους σταυροειδείς τρουλλαίους» και είναι σχεδόν τετράγωνος, χωρίς νάρθηκα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του από το 1663 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο από το 1773.
Θησαυρός για το μοναστήρι είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Δημιοβίτισσας, που έχει τον εικονογραφικό τύπο της Γλυκοφιλούσας και φέρει την ονομασία «Ελπίς των Χριστιανών». Θεωρείται έργο της εποχής της Εἰκονομαχίας δηλ. 8ο και 9ο αιώνα αλλά οι βυζαντινολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι έργο στο τέλος του 16ου με αρχές του 17ου αιώνα.
Χαρακτηριστικό σημείο της εικόνας, είναι η πληγή με το ξεραμένο αίμα στο κεφάλι της Παναγίας, που προήλθε από κτύπημα με αιχμηρό όργανο. Μάλιστα δε επί της βασιλείας του Όθωνος (1833-1862) έγινε χημική ανάλυση του αίματος και όντως επαληθεύτηκε η παράδοση για την πηγή αυτή.
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου ενώ ιδιαιτερότητα έχει η λιτανευτική Κάθοδος της Εικόνος της Παναγίας Δημιοβίτισσας από το μοναστήρι της στον Ι. Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Γιαννιτσανίκων (πρώην Κοινότητoς Φαρών).
Στις 3 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο και στις 12 το μεσημέρι αρχίζει η καθοδική πορεία της εικόνας, που τη συνοδεύουν πολλοί χριστιανοί για να καταλήξει στις 5 το απόγευμα στον Ελαιώνα και να διανύσει απόσταση 13 χιλιομέτρων.
Στις 7 το απόγευμα γίνεται επίσημη υποδοχή από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και στις αρχές του τόπου και μετά τη λιτάνευσή επί της οδού Λακωνικής εναποτίθεται στον Ι. Ναό των Γιαννιτσανίκων, παραμένουσα για προσκύνημα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε μεταφέρεται πάλι λιτανευτικώς πρώτα στη Γιάννιτσα και την επομένη ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στο μοναστήρι της.
Η πρώτη Κάθοδος της Εἰκόνος έγινε την άνοιξη του 1843 και τούτο για να «λυτρωθεί» ο λαός του Θεού από τις μάστιγες των ασθενειών και των επιδημιών.


***  Το προσωπικό βίωμα μιας λιτανείας 25 χιλιομέτρων σε 6 ώρες!!!
Η κάθοδος της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη
Μεγάλωσα μέσα σε μια φτωχή οικογένεια με τα νάματα της χριστιανικής Ορθόδοξου πίστεως και με την παιδική προσμονή του ερχομού των μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης όπως τα Χριστούγεννα, το Άγιο Πάσχα, το Πάσχα του καλοκαιριού το Δεκαπενταύγουστο που ήταν για έμενα αλλά και για την οικογένεια μου βασικοί σταθμοί ανάπαυλας και προσευχής από τον συνεχή κοπιαστικό μόχθο της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής της υπαίθρου.
Όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε μέσα στην καρδιά του ελαιόφυτου δυτικού μεσσηνιακού κάμπου, που αρδεύεται εδώ και αιώνες από τον ποταμό Πάμισο σκεπαζόμαστε και προστατευόμαστε από την Παναγία τη Βουλκανιώτισσα, η παρουσία της οποίας είναι βίωμα στη ζωή μας, αναφορά και ιδιαίτερο θησαύρισμα μας. Καύχημα όλων των Μεσσηνίων η Ιερά Μονή του Βουλκάνου που δεσπόζει στο Όρος Ιθώμη. Σε αυτή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Ένα ξεχωριστό και θαυμαστό κομμάτι στη ζωή μας ήταν η κάθοδος της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στην όμορφη πόλη της Μεσσήνης (που οι Μεσσηνιοι την ξέρουν με την παλαιότερη ονομασία «Νησί»). Η κάθοδος, η αρχή της οποίας ιστορικά χάνεται στα βάθη των αιώνων, πραγματοποιείται το βράδυ της 19ης προς την 20η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η εικόνα, σε ανάμνηση ενός θαύματος της Παναγίας που έσωσε τους κατοίκους της Μεσσήνης αλλά και της γύρω περιοχής από την φοβερή αρρώστια της χολέρας που είχαν μεταφέρει Αγαρηνοί πειρατές, ξεκινά από την Ιερά Μονή Βουλκάνου και διανύει μια απόσταση 25 χιλιομέτρων.
Πέρσι, για άλλη μια φορά, αξιώθηκα να ζήσω τη θαυμαστή κάθοδο της Παναγίας μας. Δεν είναι μόνο το θαύμα που σε συγκλονίζει σαν ιστορικό γεγονός, η ανάμνηση της πρώτης καθόδου, αλλά και το θαύμα το οποίο συντελείται ακόμη και σήμερα για να διαβεβαιώσει και τον κάθε δύσπιστο ότι η χάρη του Θεού δεν χάθηκε από τον κόσμο.
Στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή της πλήρους μηχανοποίησης, είναι ζήτημα αν ο σύγχρονος άνθρωπος περπατάει όλη την ημέρα εκατό μέτρα. Στη λιτανεία της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών: πλήθος νέων, σε αντίθεση με τα λεγόμενα κάποιων, οι οποίοι θέλουν τους νέους μακρυά από την Εκκλησία, γέροντες και γερόντισσες που στην πλειοψηφία τους είναι κουρασμένοι άρρωστοι και αδύναμοι από την σκληρή αγροτική ζωή της υπαίθρου, μανάδες με μικρά παιδιά στα καρότσια και άνθρωποι κουρασμένοι από το μόχθο της καθημερινότητας, περπατούν με ένα κεράκι στα χεριά επί έξι ώρες διανύοντας τα 25 χιλιόμετρα της απόστασης από την Ιερά Μονή του Βουλκάνου ως την Πόλη της Μεσσήνης, ψέλνοντας αδιάκοπα ύμνους μέσα στην νύχτα, με μοναδικό στήριγμα, εφόδιο και βοηθό την πίστη στη μητέρα όλου του κόσμου, την Παναγία μας.
Η διαδρομή που είναι μεγάλη και κουραστική αλλά όμορφη και κατανυκτική διέρχεται μέσα από κατάφυτους ελαιώνες αιώνων και από τα γραφικά μικρά χωριουδάκια του Μεσσηνιακού κάμπου που γέννησαν ήρωες και φλογερούς ανθρώπους, όπως το χωριό Βουρνάζι που έβγαλε τον μεγάλο θεολόγο πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, σε αυτά τα χωριά τα σπίτια, τα φώτα, οι αυλόπορτες είναι ανοιχτές γεμάτα αγάπη και πίστη για να υποδεχτούν την εικόνα της Βουλκανιώτισσας. Στην άκρη του, στρωμένου με βασιλικούς και άνθη, δρόμου καίει μια μεγάλη φωτιά από λιόκλαρα, τα κεράκια ανάμενα μέσα σε ένα τούβλο, ένα κεραμίδι γεμάτο κάρβουνα με λιβάνι περίσσιο για να θυμιατίζει και να ευφραίνει όλους όσους ακολουθούν την πορεία της. Πραγματικά συμμετέχοντας ζεις ένα θρίαμβο, το θρίαμβο της νίκης του φωτός και της αληθείας απέναντι στο σκοτάδι, το απέραντο «ευχαριστώ» από την κάθε ταπεινή ψυχή απέναντι στην κυρά όλου του κόσμου την Βουλκανιώτισσα την Παναγία μας.
Οι ιερείς και οι γέροντες της Μόνης να πηγαίνουν μπροστά, ο κόσμος να ακολουθεί και να πορεύεται σαν να κάνει μυσταγωγικά την πορεία του προς την σωτηρία, κανένας να μην εγκαταλείπει αν και η κούραση φαίνεται στα πρόσωπα.
Το σώμα να λυγίζει, άλλα κανείς να μην αφήνει ούτε για ένα λεπτό την αδυναμία του να νικήσει το πρόθυμο πνεύμα, γιατί κανείς δεν θέλει να αφήσει τη Βουλκανιώτισσα να κατέβει μόνη της.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κάθοδος της Παναγίας μας ήταν πιο λαμπρή, μοναδική, γιατί στον πανηγυρικό εσπερινό αλλά και στον όρθρο και στην Ιερά Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Βουλκάνου χοροστάτησε και λειτούργησε μαζί με τον ηγούμενο της Ιεράς Μόνης της Παναγίας Σπηλιανής της Νισύρου τον πατέρα Στέφανο, τον ηγούμενο της Ιεράς Μόνης του Βουλκάνου πατέρα Προκόπιο καθώς και πατέρες της Ιεράς Μόνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εκπληρώνοντας έτσι ένα τάμα ζωής.
Στη διάρκεια της ιεράς λιτανείας στα ευλογημένα χέρια του και στην αγκαλιά του κρατούσε την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος ο ευλογημένος και εξαίρετος αυτός νέος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, για τον οποίο σωστά είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κύριος Χρυσόστομος τα εξής: «ο Άγιος Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ που σήμερα περπάτησε μαζί σας και κράτησε στην αγκαλιά του τη Μάνα μας την Παναγιά μας είναι ο άνθρωπος που τάχθηκε από τη μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης να φυλάει ως άλλος Διγενής Ακρίτας την πατρίδα μας εκεί στην άκρη των συνόρων της, να κρατήσει άσβεστο το καντήλι της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, ως πρώτος και ως τελευταίος υπηρέτης της πίστης και του καθήκοντος».
Ιδιαίτερα συγκινητικά τα λόγια του Αγίου Μεσσηνίας και αστείρευτη η φιλόξενη αγάπη του. Εντυπωσιακή όμως και η αγάπη του απλού κόσμου που έβλεπε για πρώτη φόρα έναν δεσπότη να φέρει στην αγκαλιά του την Παναγία μας και να περιπατάει μαζί του όλη την πορεία ψέλνοντας μαζί του, να είναι ένας από αυτούς.
Μεγάλη η χαρά όλων μας και κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και μέσα στην πόλη της Μεσσήνης να ακούμε από το δεσπότη μας να λέει στον καθένα ένα καλό λόγο, να περπατάει μαζί μας και να μοιράζεται μια ζεστή καλημέρα ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους αυτούς που άνοιξαν την καρδιά τους για να υποδεχτούν την Βουλκανιώτισσα ως γνήσιος και στοργικός οικοδεσπότης, ως πατέρας και κάλος ποιμένας της Εκκλησίας του Χριστού.
Θυμόμαστε τη βαθύτατη συγκίνηση που κατέλαβε όλους μας τη στιγμή που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος πήρε στα χέρια του την εικόνα της Παναγίας και ως αγαθός πατέρας μας ευλόγησε προσφέροντας απλόχερα τη χάρη της αρχιερατικής του ευλογίας.
Δεν λησμονούμε την εμφανέστατη συγκίνηση του Ποιμενάρχου μας, καθώς είχε βαθύτατη συνείδηση του ότι εκείνη την ιερή στιγμή, μαζί με την Εικόνα της Παναγίας, βαστούσε στους ώμους του τις ευσεβείς παραδόσεις του μεσσηνιακού λαού. Στους πατρικούς λόγους του, τόνισε με την οξυδέρκεια και την πίστη που τον διακρίνει, ότι η πραγματική λύση των προβλημάτων της χώρας μας και του σύγχρονου ανθρώπου, γενικότερα, βρίσκεται μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας μας και στην αστείρευτη αγάπη του Θεού προς το δημιούργημά Του.
Το ηφαίστειο της πίστεως των προσκυνητών της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, το οποίο συντηρείται με την κραταιά πνευματική καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και με τις ευχές του Ηγουμένου και των πατέρων της Ιεράς Μονής Βουλκάνου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και διαρκή ανάμνηση για εμάς που πέρσι ζήσαμε για μία ακόμη χρονιά την εορτή των θαυμασίων της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Είθε και εφέτος η χάρη Της να μας αξιώσει να πάρουμε για μία ακόμη φορά την ευλογία της Ιεράς Εικόνος της και να συμμετάσχουμε, έστω και νοερά, στην κάθοδό της στη Μεσσήνη το βράδυ της 19ης προς την 20η Σεπτεμβρίου 2012.
Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος
 
*** Στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας βρέθηκε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, προκειμένου να προσευχηθεί στη Μονή της μετανοίας του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ημέρα της μοναχικής του κουράς.

Η κουρά του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου έγινε από τον τότε τοποτηρητή της Μητρόπολης Μεσσηνίας, Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο, στις 12 Αυγούστου 1964.
...
Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή Βουλκάνου για να τιμήσει τον Μητροπολίτη Ευστάθιο και να παρακολουθήσει τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του ιδίου.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εξήρε στο λόγο του την προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη Ευσταθίου, χαρακτηρίζοντάς τον αδάμαντα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, του ευχήθηκε αδελφικά τα έτη του να είναι πολλά, πολύκαρπα κι ευλογημένα. Τέλος, ο Μητροπολίτης Σπάρτης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο για την υποδοχή και τα θερμά λόγια της αγάπης του και ζήτησε να τον περιλαμβάνει στις αρχιερατικές του προσευχές.

***  Μετά την Αμφίπολη, νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα!
Μετά την Αμφίπολη, νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα! - Βρέθηκε ο πρώτος ανθρώπινος τάφος στην Κύπρο
 - Βρέθηκε ο πρώτος ανθρώπινος τάφος στην Κύπρο var ultimaFecha = '16/8/14'; 16/8/14 Μια ανθρώπινη ταφή, που θεωρείται η πρωιμότερη ανθρώπινη ταφή που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στο νησί, έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες στη θέση Κρήτου Μαρόττου-Άης Γιώρκης.Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των ερευνών που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας, κάτω από τη διεύθυνση του δρος Alan H. Simmons με χορηγούς το National Science Foundation, το National Geographic Society και το Wenner-Gren Foundation.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η θέση Κρήτου Μαρόττου-Άης Γιώρκης χρονολογείται στην Ακεραμική Νεολιθική Β ενώ η βασική περίοδος κατοίκησης χρονολογείται γύρω στο 7,800 π.Χ. Ενώ οι περισσότερες θέσεις της Νεολιθικής περιόδου στην Κύπρο έχουν εντοπιστεί κοντά στην ακτή, η θέση αυτή βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.Η θέση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σπάνια όπως, επιχρισμένες κυκλικές πλατφόρμες, τεράστιες ποσότητες απολεπισμένων εργαλείων και ένα ιδιαίτερα καλά διατηρημένο σύνολο παλαιοπεριβαλλοντικών δεδομένων όπως οστά βοοειδών τα οποία πρώτη φορά τεκμηριώνονται σε θέση που χρονολογείται πριν από την Εποχή του Χαλκού.Το 2014 ανασκάφηκε έκταση 117 τετραγωνικών μέτρων. Καταγράφηκαν περίπου 37,000 απολεπισμένα αντικείμενα περιλαμβανομένου και αριθμού αντικειμένων από πικρόλιθο. Επίσης, ανασκάφηκε μια ανθρώπινη ταφή που θεωρείται η πρωιμότερη ανθρώπινη ταφή που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στο νησί.Ο ανθρώπινος σκελετός, που ανασκάφηκε από τους δρ Ξένια- Πόλα Κυριάκου και Paul Croft, βρέθηκε σε συνεσταλμένη στάση μέσα σε τάφο ο οποίος είχε λαξευτεί μέσα σε ένα μεγαλύτερο και κάπως πρωιμότερο λάκκο. Πρόκειται για τα κατάλοιπα ενός ενήλικα, πιθανόν άνδρα, και η ταφή φαίνεται να είναι διαταραγμένη. Το γέμισμα του τάφου περιείχε πέτρες, ζωικά οστά και απολεπίσματα, πολύ περισσότερα από αυτά που βρέθηκαν στο γέμισμα του μεγαλύτερη λάκκου. Δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί κτερίσματα, παρόλο που βρέθηκε λεπίδα οψιανού στην περιοχή της λεκάνης. Προγραμματίζεται η διεξαγωγή διαφόρων μεθόδων ανάλυσης των καταλοίπων αυτών, όπως ραδιοχρονολογήσεις και ισοτοπικές αναλύσεις ούτως ώστε να προκύψουν στοιχεία για τη διατροφή αλλά και γενετικά στοιχεία τα οποία ίσως μας δώσουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις των ανθρώπων και των ζώων κατά την περίοδο αυτή.Οι θέσεις που χρονολογούνται στην Ακεραμική Νεολιθική Β στην Κύπρο φανερώνουν μέχρι στιγμής ότι το νησί είχε έντονη και συστηματική επαφή με τη γειτονική ηπειρωτική περιοχή και επίσης υποδηλώνουν ότι το νησί κατοικήθηκε πολύ πιο πριν απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Εντούτοις, η ανεύρεση ανθρώπινων καταλοίπων στις θέσεις αυτές δεν είναι συχνή, καθιστώντας τη φετινή ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική.Στη θέση Κρήτου Μαρόττου-Άης Γιώρκης έχουν προηγουμένως βρεθεί τμήματα βρεφικής ταφής ενώ κάποια οστά που ανήκουν σε αριθμό ενηλίκων έχουν καταγραφεί στα Νεολιθικά πηγάδια στη θέση Κισσόνεργα-Μυλούθκια. Στη θέση Παρεκκλησιά-Σιηλλουρόκαμπος τη μεγαλύτερη σε έκταση θέση της Ακεραμικής Νεολιθικής Β περιόδου που έχει ανασκαφεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο, έχει βρεθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών σε ένα μεγάλο αποθέτη αλλά και ανθρώπινος σκελετός σε συνεσταλμένη στάση συνοδευόμενος από ταφή γάτου. Οι ταφές αυτές πιθανόν να μην είναι όσο πρώιμες όσο αυτή της Κρήτου Μαρόττου-Άης Γιώρκης, παρόλο που η ακριβής χρονολόγηση θα προκύψει από τις προγραμματισμένες ραδιοχρονολογήσεις.Οι ποσότητες των ζωικών καταλοίπων που βρέθηκαν στη θέση είναι μεγάλες. Το ελάφι υπερέχει αριθμητικά και ακολουθεί ο χοίρος. Το 2014 βρέθηκαν και αρκετά οστά βοοειδών. Στην περιοχή με τις κτιστές κατασκευές βρέθηκαν τμήματα δύο ακόμη κτισμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανασκαφέντων κτισμάτων σε έξι.Η θέση Κρήτου Μαρόττου-Άης Γιώρκης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντική αφού συμβάλλει στην κατανόηση της πρώιμης κατοίκησης του νησιού. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της τοποθεσίας της σε σχετικά ψηλό υψόμετρο, της μοναδικής της αρχιτεκτονικής και των καλά διατηρημένων στοιχείων που αφορούν την παλαιοοικονομία, καταλήγει η ανακοίνωση. πηγη - See more at: http://www.hellas-now.com/2014/08/blog-post_455.html#sthash.vU9b01xS.dpuf

*** --- Η ΞΥΛΙΝΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΟΣΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ! ---

Αρχές Νοεμβρίου του 2013, ο χρήστης TramStopDan μοιράστηκε μία εμπειρία του στο Reddit, όταν ξεκλείδωσε και ανακάλυψε τα περιεχόμενα μίας ξύλινης βαλίτσας που βρήκε με τους φίλους του στο δρόμο δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων.
Η ξύλινη βαλίτσα, περιείχε σημειώσεις, σχέδια, ζωγραφιές, κείμενα, χάρτες, τεχνικά σχέδια με αριθμημένα τμήματα και οδηγίες, και μερικά προσωπικά αντικείμενα. Όλα τους αρκετά παράξενα και ανατριχιαστικά!
Μελετώντας μία-μία τις σημειώσεις θα παρατηρήσετε ότι ο σχεδιαστής θεωρούσε ότι υπήρχε μια προφανής ανάμειξη της θρησκείας και των εξωγήινων. Κάτι που καρφώθηκε στο μυαλό του, όπως όλα δείχνουν, μετά από ένα παράξενο συμβάν που πιθανόν βίωσε ο ίδιος στην Tampa της Φλόριντα, το 1977.
Το περιεχόμενο, πάντως, δείχνει έναν μορφωμένο άνθρωπο, κάποιον που ήξερε τι έκανε, και όχι έναν τρελό που αποτύπωνε ασυναρτησίες, γνώστη ζωγραφικής, σχεδιασμού και μηχανικής, με εμφανή εμμονή στα όντα που εμφανίζονται στη Βίβλο και περιγράφονται με τέσσερα πρόσωπα.
Μέσα στα σχέδια και τις οδηγίες, 6-7 σημαντικά αποκόμματα, ίσως προδίδουν και την χρήση του μηχανήματος που σχεδίασε. Οι κυκλικές πλαστικές ημιδιαφανές σελίδες με τα κεντραρισμένα μέρη του χάρτη της Γης, τα σχέδια του παράξενου μηχανήματος και το τεχνικό σχέδιο που μοιάζει με αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ίσως να μαρτυρούν ότι το μηχάνημα που παρουσιάζει δεν ήταν τελικά τμήμα του ιπτάμενου σκάφους του Ιεζεκιήλ (όπως πίστευαν πολλοί αρχικά), αλλά μηχανή εκπομπής κάποιου σήματος που αν εκπεμφθεί από τα τρία συγκεκριμένα σημεία στο χάρτη θα απλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τι σήμα; Ένα σήμα για εμάς; ή για τα όντα που γράφει η Βίβλος; Άγνωστο, μιας και δεν αναφέρεται πουθενά στις σημειώσεις!
Όσο κι αν έψαξε ο Dan δεν μπόρεσε να βρει κάποιο όνομα μάρτυρα του περιστατικού της Tampa, καμία κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία του σχεδιασμού και κανέναν να δηλώνει ως κάτοχος της βαλίτσας. Ίσως, ο άγνωστος σχεδιαστής του περιεχομένου να μην βρίσκεται πια ανάμεσα μας για να ανταποκριθεί και πριν ''φύγει'' αποφάσισε να αφήσει τη βαλίτσα στη προστασία της τύχης... (Έρευνα: Harris Koutsiaftis)














Δείτε ολόκληρο το περιεχόμενο του κουτιού, εδώ.
 http://ufotruth-gr.blogspot.gr/ 
 
***
   
*** Βίντεο  από επίσκεψη  σε Ιερές Μονές  το  2014  :
~** Προσγείωση στο  αεροδρόμιο Καλαμάτας  10/82014:
http://youtu.be/clhX5cl2qhI ,

~** Απογείωση από  αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης  10/8/2014 : http://youtu.be/gmI07W58xRY ,

~** Ι Μ  Καρακάλου  8/8/2014 : http://youtu.be/lJvHLhU97No ,

~** ΔΑΦΝΗ Άγιον  Όρος 6/8/2014: http://youtu.be/lW8_ABrPVXo ,

~** Ι Μ  Γρηγορίου 6/8/2014 : http://youtu.be/LdAOE-ULv4Q ,

~** Ι Μ  Ξηροποτάμου  6/8/2014 : http://youtu.be/pKurkN3N7Yw ,

~** Ι Μ  Δοχειαρίου  5/8/2014 : http://youtu.be/mrGNzUONwpQ ,

~** Στην Νέα  Σκήτη  6/8/2014 : http://youtu.be/ghpHMJawdTk ,

~** Ι Μ  Σιμωνόπετρας  6/8/2014 : http://youtu.be/6AAm6Hu9Kyc ,

~** Ι Μ  Διονυσίου από  Ι Μ   Γρηγορίου   6/8/2014: http://youtu.be/7zVxyHSeS1s ,

~** Νέα  Σκήτη  προς  Σκήτη Αγίας Άννας  6/8/2014 : http://youtu.be/nLeSWiAdHrk ,

~** Ι Μ   Σίμωνος  Πέτρας προς  Ι Μ  Γρηγορίου  6/8/2014: http://youtu.be/_mGTAdGM9f0 ,

~**I K Αγίου  Γεωργίου προς Κυριακό Αγίας Άννας  6/8/2014 : http://youtu.be/OInJNeQuN1k ,

~**Από Ι Μ  Σίμωνος Πέτρας  προς Ι Μ  Γρηγορίου  6/8/2014 : http://youtu.be/Q69twuAt0sk ,

~** I M  Ιβήρων 9-8-2014 : http://youtu.be/HR9bk39RtdM ,

~** Ι Μ  Ξηροποτάμου 5-8-2014:

 http://youtu.be/-EjQEqyNH00 ,

~** Ι Μ Αγίου Παντελεήμωνος  από  Ξενοφώντος 6-8-2014 : http://youtu.be/eUPLQ7qu7hA ,

~** Ι Καλύβες στην Ι  Σκήτη Αγίας Άννας  6,7/8/2014 : http://youtu.be/MAOYv9H08iI ,

~** Απογείωση  από Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης  10/8/2014 : http://youtu.be/5eaPzP6feV8 ,

~**Από αρσανά Ι Μ Κωνσταμονίτου στην Ι Μ  Δοχειαρίου 5/8/2014 : http://youtu.be/DQcuaaGoEu8 ,

~** Από μονή Δοχειαρίου στη μονή Ξενοφώντος  5/8/2014 : http://youtu.be/itDBhHWmesI ,

~** Αρσανάς μονής Κωνσταμονίτου 5/8/2014 : http://youtu.be/PdFR08oux7M , 

~** Αρσανάς Σκήτης Αγίας Άννας 6/8/2014 : http://youtu.be/gxiYKEoxH3g

~** Ι Μ Δοχειαρίου 7/8/2014 :

 http://youtu.be/-246K17KTpQ ,

~**   Αρσανάς Ι Μ Διονύσιου  6/8/2014 : http://youtu.be/vxEpHCAYAHo  ,

~**Ι Μ  Αγίου Παντελεήμονα 5/8/2014 : http://youtu.be/TgE34IfsQEE  ,

~* ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 6/8/2014 αγρυπνία : http://youtu.be/56WRkdgjxKk ,

~** Ι Μ   Σίμωνος Πέτρας 5/8/2014 : http://youtu.be/4VMaExejvEo ,

~**Μονή  Σίμωνος Πέτρας 6/8/2014 : http://youtu.be/Rcb63UiPYTA ,

~**Ι Μ  Βατοπεδίου  7/8/2014 : http://youtu.be/jnfchK_3sRQ ,

~**Πτήση  πάνω από τα σύννεφα  2014 : http://youtu.be/sYdTfZGisjg ,

~** Από αρσανά  Ζωγράφου  αρσανάς Κωνσταμονίτου  5/8/2014 :

 http://youtu.be/NLgf-K_IANs ,

~** Ι Μ  Ξενοφώντος  5/8/2014 : http://youtu.be/qdz9b4X6yVs ,

~** Αρσανάς Θηβαϊδας  Ρώσικο μετόχι 5-8-2014 : http://youtu.be/Gygka9cC_II,

~** Τα  τρία  αδέλφια  Ρώσικο  5/8/2014 : http://youtu.be/rpdn6mY2tpY ,

~** Ι Μ  Αγίου  Παύλου αρσανάς  6/8/2014 : http://youtu.be/B_hiYWOW5P0 ,

~** Ιβήρων  η  γάτα  γευματίζει 10-8-2014 : http://youtu.be/4YoJdKy_6HY ,~**Αρσανάς Ι Μ   Ζωγράφου 5/8/2014 : http://youtu.be/ZAHLOk0SxLw ,

~** Από Μονή Δοχειαρίου  εις μονή Ξενοφώντος 6/8/2014 : http://youtu.be/gJHD-NpFN_M ,

~** Ι Μ  Δοχειαρίου  5,6-8-2014: http://youtu.be/OfxnqyTS2QU ,

~** Από ψηλά  η Θεσσαλονίκη  10/8/2014: http://youtu.be/Qb5qh7MtFiM ,

~** Από ψηλά  η Μεσσηνία  10/8/2014: http://youtu.be/HE7Seha06f0 ,

~**Πτήση  με  αεροπλάνο  Θεσσαλονίκη Καλαμάτα  10/8/2014 : http://youtu.be/pccyKpxUQr4 ,

~**  Θεσσαλονίκη 10/8/2014  απογείωση: http://youtu.be/Tvc4HkmpQQ8 , 

~** Αρσανάς Ι Μ  Διονυσίου 6/8/2014: http://youtu.be/i4R-qDEKN84 ,

~**Αρσανάς Γιοβάνιτσας Σέρβικο  5/8/2014 :

 http://youtu.be/bc7UOQC-Pxs ,

~**Πτήση  με  αεροπλάνο  10/8/2014 : http://youtu.be/REoXFeFahNg ,

~**Αρσανάς Κωνσταμονίτου προς Δοχειαρίου  5/8/2014 : http://youtu.be/UN1DzUSWE98 ;

~**Πετώντας πάνω από τα  σύννεφα  10/8/2014:

 http://youtu.be/-RnhbHd-Hgc ,

~**ΔΑΦΝΗ  Αγίου όρους   6/8/2014 : http://youtu.be/hO5GI0ifTK4 ,

~**Ι Μ Δοχειαρίου Αρσανάς  6/8/2014 : http://youtu.be/AOlRBX_DZ-E ,

~**Ι Μ Δοχειαρίου  6/8/2014 : http://youtu.be/B7fW6OavSlc ,

~** Ι Μ  Καρακάλου 8/8/2014 : http://youtu.be/auugMV0o6X8  ,

~**Μετόχι  Μονοξυλίτες 5/8/2014 : http://youtu.be/156HF7sAwco ,

~** Εκκλησία  Αγίας Άννης Σκήτη  6/8/2014: http://youtu.be/iLX3mQGoHmg ,

~** Αρσανάς Ι Μ  Διονυσίου  6/8/2014: http://youtu.be/DH2KEv_nf9c ,

~** Ι Μ  Ιβήρων μονή Σταυρονικήτα 8/8/2014:

http://youtu.be/bH39TWn--dw ,

~** Αρσανάς μονής Ζωγράφου  5 8 2014: http://youtu.be/ucA7foCOE0g ,

~** Απογείωση  ετοιμοι  10/8/2014: http://youtu.be/v4SCh-NcAGY ,

~** Αγιο Όρος 7/8/2014: http://youtu.be/wHaWwqzZxXE ,

~**Αρσανάς  Ζωγράφου  5/8/2014 : http://youtu.be/bvxLVuHH9gs ,

~** Ι Μ Καρακάλου  8/7/2014: http://youtu.be/a7_rjVLFb-E ,

~** Μετόχι Χιλιανδαρίου 5/8/2014: http://youtu.be/ck6FuaneXTQ  ,

~**Ι Μ Δοχειαρίου αρσανάς  5/8/2014 : http://youtu.be/HfYWqCJWvWo ,

~** Δάφνη  Ουρανούπολη με ταχύπλοο 10/8/2014:

 http://youtu.be/gbW742RE8FQ ,

~** Ι Μονή ΔΟΧΕΙΑΡΊΟΥ  5/8/2014 : http://youtu.be/I5kmfp1bmwc  ,

~**  Σκήτη  Αγίας Άννας Ι Ναός 6,7-8-2014  στο πανηγύρι : http://youtu.be/wpBfHtDvRBc ,

~** Ι Μονή ΙΒΗΡΩΝ 9/8/2014 : http://youtu.be/u7yW7fHVm30 ,

~** Μετόχι μονής Αγίου Παύλου  5/8/2014 : http://youtu.be/MQgpsBveYRA ,

~**Μονή  Ιβήρων  9/8/2014 :

 http://youtu.be/jPPgff_G-b4 ,

~** ΣΚΗΤΗ  ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ   2013: http://youtu.be/1Or2ve79lyI ,

~**Ι Μ Βουλκάνου παράκληση 12/08/2014 Μητροπολίτες Χρυσόστομος  και Ευστάθιος: http://youtu.be/3UIitE2T17w ,

~**Σκήτη Αγίας Άννας Περιβόλι Παναγίας  2013: http://youtu.be/vwsTJVQRsZY ,

 

*** Τελευταίες Αναρτήσεις  Ιουλίου  20124 :

~ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,

~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .-
~   Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-
~  Άρωμα Ελλάδας ΣΑΛΑΜΙΝΑ ημερήσια εκδρομή Κυριακή 27-07-2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/27-07-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/28-2014.html ,.- 
 ~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  29  Ιουλίου 2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/29-2014.html  , .-  
~  Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/30-2014.html ,.- 
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014    :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/31-2014.html , .- 
 
 
 
 
 


ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :
 ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος 03-Αυγούστου  2014 ,   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html , .-
   ~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html ,
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .-  

~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .- 


 
** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
 http://www.twitter.com/stamos01/                                    
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    
Arfara-Messinias 2  ,                                             
 stamos-dynami                                             
Arfara-Messinias 
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS 
vlasios             
Stamos Arfara Messinias Greece



*** * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        
 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552  .                                                        
 ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                        
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                
http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=22559 , ΚΑΛΑΜΑΤΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-        
 ~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                                ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-              
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/2742014.html , ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΠΑΤΩΝ 27/4/2014 .- Από  επίσκεψη .-                
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-
~    www.aroma-elladas.gr  .-

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
  http://www.youtube.com/stamos01 ,       3604     video.-        
 http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1984    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1995  video.- 
Σύνολον                                                      7583 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    613.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   199 .-
~** http://www.twitter.com/stamos01/
~ http://www.sportstonoto.gr/  . ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-
 www.epsmes.gr = WWW.SPORTDOG.GR   ,
~ http://www.dikisports.blogspot.gr ,     

1 σχόλιο:

Τους ανθρώπους που σε κάνουν και χαμογελάς μην τους βγάλεις ποτέ από την ζωή σου!!!!!
~ Είναι τόσο σπάνιες οι ευτυχισμένες στιγμές;
Όχι, όχι...δεν είναι τόσο σπάνιες...
Μόνο που να, οι άνθρωποι κυνηγούν αυτές τις στιγμές με το μυαλό τους.
Κι αυτό είναι, πως να το πω...υπόθεση καρδιάς...
«Αυτάααα! Που είχαμε μείνει;»...
 ***  Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ Ο ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
«ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΔΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ» του Ανδρέα Εμπειρίκου
Mιὰ μέρα ποὺ κατέβαινα στὴν ὁδὸν τῶν Φιλελλήνων, μαλάκωνε ἡ ἄσφαλτος κάτω ἀπ᾿ τὰ πόδια καὶ ἀπὸ τὰ δένδρα τῆς πλατείας ἠκούοντο τζιτζίκια, μέσ᾿ στὴν καρδιὰ τῶν Ἀθηνῶν, μέσ᾿ στὴν καρδιὰ τοῦ θέρους.
Παρὰ τὴν ὑψηλὴν θερμοκρασίαν, ἡ κίνησις ἦτο ζωηρά.
Aἴφνης μία κηδεία πέρασε.
Ὀπίσω της ἀκολουθοῦσαν πέντε-ἕξη αὐτοκίνητα μὲ μελανειμονούσας,
καὶ ἐνῶ στὰ αὐτιά μου ἔφθαναν ριπαὶ πνιγμένων θρήνων, γιὰ μιὰ στιγμὴ ἡ κίνησις διεκόπη.
Tότε, μερικοί ἀπὸ μᾶς (ἄγνωστοι μεταξύ μας μέσ᾿ στὸ πλῆθος) μὲ ἄγχος κοιταχθήκαμε στὰ μάτια, ὁ ἕνας τοῦ ἄλλου προσπαθώντας τὴν σκέψι νὰ μαντεύσῃ.
Ἔπειτα, διαμιᾶς, ὡς μία ἐπέλασις πυκνῶν κυμάτων, ἡ κίνησις ἐξηκολούθησε.
Ἦτο Ἰούλιος. Eἰς τὴν ὁδὸν διήρχοντο τὰ λεωφορεῖα, κατάμεστα ἀπὸ ἰδρωμένον κόσμο -ἀπὸ ἄνδρας λογῆς-λογῆς, κούρους λιγνοὺς καὶ ἄρρενας βαρεῖς, μυστακοφόρους,
ἀπὸ οἰκοκυρὰς χονδράς, ἢ σκελετώδεις,
καὶ ἀπὸ πολλὰς νεάνιδας καὶ μαθητρίας,
εἰς τῶν ὁποίων τοὺς σφικτοὺς γλουτοὺς καὶ τὰ σφύζοντα στήθη,
πολλοὶ ἐκ τῶν συνωθουμένων,
ὡς ἦτο φυσικόν,
ἐπάσχιζαν
(ὅλοι φλεγόμενοι,
ὅλοι στητοί ὡς Ἡρακλεῖς ροπαλοφόροι)
νὰ κάμουν μὲ στόματα ἀνοικτὰ καὶ μάτια ὀνειροπόλα,
τὰς συνήθεις εἰς παρομοίους χώρους ἐπαφάς,
τὰς τόσον βαρυσημάντους καὶ τελετουργικάς,
ἄπαντες προσποιούμενοι ὅτι τυχαίως,
ὡς ἐκ τοῦ συνωστισμοῦ,
ἐγίνοντο ἐπὶ τῶν σφαιρικῶν θελγήτρων τῶν δεκτικῶν μαθητριῶν
καὶ κορασίδων
αὐταὶ αἱ σκόπιμοι καὶ ἐκστατικαὶ μέσα εἰς τὰ ὀχήματα ἐπαφαί -ψαύσεις, συνθλίψεις καὶ προστρίψεις.
Nαί, ἦτο Ἰούλιος• καὶ ὄχι μόνον ἡ ὀδὸς τῶν Φιλελλήνων,
μὰ καὶ ἡ Nτάπια τοῦ Mεσολογγιοῦ
καὶ ὁ Mαραθὼν
καὶ οἱ Φαλλοὶ τῆς Δήλου ἐπάλλοντο σφύζοντες στὸ φῶς,
ὅπως στοῦ Mεξικοῦ τὰς αὐχμηρὰς ἐκτάσεις πάλλονται εὐθυτενεῖς οἱ κάκτοι τῆς ἐρήμου,
στὴν μυστηριακὴ σιγὴ ποὺ περιβάλλει τὰς πυραμίδας τῶν Ἀζτέκων.
Tὸ θερμόμετρον ἀνήρχετο συνεχῶς.
Δὲν ἦτο θάλπος, ἀλλὰ ζέστη -ἡ ζέστη ποὺ τὴν γεννᾷ τὸ κάθετο λιοπύρι.
Kαὶ ὅμως, παρὰ τὸν καύσωνα καὶ τὴν γοργὴν ἀναπνοὴν τῶν πνευστιώντων, παρὰ τὴν διέλευσιν τῆς νεκρικῆς πομπῆς πρὸ ὁλίγου, κανεὶς διαβάτης δὲν ἠσθάνετο βαρύς, οὔτε ἐγώ, παρ᾿ ὅλον ὅτι ἐφλέγετο ὁ δρόμος.
Kάτι σὰν τέττιξ ζωηρὸς μέσ᾿ στὴν ψυχή μου, μὲ ἠνάγκαζε νὰ προχωρῶ, μὲ βῆμα ἐλαφρὸν ὑψίσυχνον.
Tὰ πάντα ἦσαν τριγύρω μου ἐναργῆ, ἁπτᾶ καὶ διὰ τῆς ὁράσεως ἀκόμη, καὶ ὅμως, συγχρόνως, σχεδὸν ἐξαϋλοῦντο μέσα στὸν καύσωνα τὰ πάντα -οἱ ἄνθρωποι καὶ τὰ κτίσματα- τόσον πολύ, ποὺ καὶ ἡ λύπη ἀκόμη ἐνίων τεθλιμμένων, λὲς καὶ ἐξητμίζετο σχεδὸν ὁλοσχερῶς, ὑπὸ τὸ ἴσον φῶς.
Tότε εγώ, μὲ ἰσχυρὸν παλμὸν καρδίας, σταμάτησα γιὰ μιὰ στιγμή, ἀκίνητος μέσα στὸ πλῆθος, ὡς ἄνθρωπος ποὺ δέχεται ἀποκάλυψιν ἀκαριαίαν, ἢ ὡς κάποιος ποὺ βλέπει νὰ γίνεται μπροστά του ἕνα θαῦμα καὶ ἀνέκραξα κάθιδρως:
«Θεέ! Ὁ καύσων αὐτὸς χρειάζεται γιὰ νὰ ὑπάρξῃ τέτοιο φῶς!
Tὸ φῶς αὐτὸ χρειάζεται, μιὰ μέρα γιὰ νὰ γίνῃ μιὰ δόξα κοινή,
μιὰ δόξα πανανθρώπινη, ἡ δόξα τῶν Ἑλλήνων,
ποὺ πρῶτοι, θαρρῶ, αὐτοί, στὸν κόσμον ἐδὼ κάτω,
ἔκαμαν οἶστρο τῆς ζωῆς τὸν φόβο τοῦ θανάτου.»
(Ἀνδρέας Ἐμπειρίκος, «Εἰς τὴν ὁδὸν τῶν Φιλελλήνων», ἀπὸ τὴν «Ὀκτάνα», ἐκδ. Ἴκαρος, 1980)    Του  Α.Χ.Γ.

~** Είμαι το σώμα,
ο δέκτης κι ο αναμεταδότης
Απ’ όποια πλευρά κι αν σταθείς,
θα μ’ εντοπίσεις
Πλάσμα λειψό κι ευνουχισμένο
...
Θα διακρίνεις πώς μεταφέρω
το άχθος στις κορφές
Κι έπειτα
πώς το αφήνω να κυλίσει από ψηλά,
να γίνει άμμος στις ακτές σου
Θα εντοπίσεις να διασπώ το φορτίο μου
με τα σύνεργα της τέχνης
Τα μόνα σύνεργα που επιτρέπουν οι λόγιοι θνητοί,
στους ανόμοιούς τους
Όσο μου ανανεώνεις την άδεια παραμονής,
θα ανυψώνομαι και θα καταδύομαι ταυτόχρονα
για να σε εκφράζω
Αυθεντικό μου ακαταλόγιστο
πριν σιωπήσω, θα εξομολογηθώ
Στον μαγικό καθρέφτη,
φιγουράρισα
αντιγράφοντας..
L.N.E

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: