ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ARFARA NEWS Ειδήσεις Ενημέρωση Τετάρτη 01 Απριλίου 2015

ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015  :
n1287488600_30146291_2178717.jpg"~ARFARA NEWS 
ARFARA NEWS  Παρασκευή  27  Μαρτίου  2015    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news.html"
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !


~*  ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ  για  όλους  μας  !

Σαν  σήμερα :
1821 Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
~ 1977 Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.
~ 1914 Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
~ 1806 Οι Τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους κοντά στη Δημητσάνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διαφεύγει στη Ζάκυνθο.
~*
Απολυτίκιο Αγ. Μαρίας της Αιγυπτίας - 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ :





https://youtu.be/zd5-a4Dm6rI?list=PL818C79CB4D1C7C88 ,
 *** 1 Απριλίου
Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας (1) (†522). Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου. Οσίων Μακαρίου του ομολογητού (2), ηγουμένου της μονής Πελεκητής και Ευθυμίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Αγίου Αχάζ.

(1) Η οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 345. Από νεαρή ηλικία και αγνοώντας τις συμβουλές των οικείων της ακολούθησε το δρόμο της διαφθοράς και της ακολασίας για δεκαεπτά χρόνια. Τότε ο πανάγαθος και πολυεύσπλαχνος θεός ενήργησε το ιδικό του σχέδιο σωτηρίας οδηγώντας τα βήματα της στους Αγίους Τόπους την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Φθάνοντας στην είσοδο της εκκλησίας η Μαρία αισθάνθηκε την ανάγκη να εισέλθει στην εκκλησία και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Μάταια όμως διότι μία αόρατη δύναμη την εμπόδιζε να περάσει στο είσοδο του ναού. Μια θαυμαστή αλλαγή είχε συντελεσθεί στο βάθη του είναι της. Παρακάλεσε την Παρθένο Μαρία να της επιτρέψει να εισέλθει στο ναό και να προσκυνήσει και θα ακολουθούσε την οδό της σωτηρίας και της λύτρωσης. Μετά τη προσκύνηση αποσύρθηκε στην έρημο του Ιορδάνη, όπου πενήντα σχεδόν χρόνια ακολούθησε αυστηρή ασκητική ζωή και προσευχή χωρίς να συναντήσει ποτέ άνθρωπο παρά μόνο τον ιερομόναχο Ζωσιμά ο οποίος της πρόσφερε τον «άρτο της ζωής» τη Θεία Κοινωνία.
(2) O όσιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν Χριστόφορος. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στη Τρίγλεια της Προύσσας. Εκεί εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε σε Μακάριο. Δεν άργησαν όμως να φανούν και τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα γι` αυτό και οι αδελφοί της Μονής τον εξέλεξαν Ηγούμενο. Αργότερα δε εκτιμώντας την όλη παρουσία του ο Πατριάρχης Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Στην περίοδο της Εικονομαχίας για την στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία, όπου ήταν εξόριστος.
~ Agni Parthene -Αγνή Παρθένε: https://youtu.be/qmwOKxC_beQ ,



*** Ζηλιάρα γυναίκα κάλεσε την Αστυνομία σε πάρτυ ανταλλαγής συντρόφων στην Καλαμάτα
     
Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, για τα αστυνομικά συμβάντα της Μεσσηνίας, περιστατικό και θέαμα ήρθαν πριν από λίγες μέρες αστυνομικοί υπάλληλοι σε περιοχή λίγο έξω από την Καλαμάτα. Οι αστυνομικοί έσπευσαν να επιληφθούν περιστατικού, έπειτα από κλήση που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου για ηχορύπανση σε εξοχική κατοικία, η οποία - σύμφωνα με την καταγγελία - είχε ξεσηκώσει ολόκληρη τη γειτονιά και τη γύρω περιοχή. Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Θάρρος» που κυκλοφορεί .

*** Καλαμάτα: Αύξηση στις θέσεις του ΑΕΙ, μείωση στο ΤΕΙ
     
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016/ Μειωμένες κατά 1950 οι θέσεις στο σύνολο
Από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Συγκριτικός Πίνακας Εισακτέων ακαδ. έτους 2014-5 και 2015-6
Ακαδ. έτος Συνολικός αριθμός εισακτέων  Πανεπιστήμια  ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ/ΑΣΤΕ
2014-2015 70.305    46.735    23.570
2015-2016 68.345    44.200    24.145
Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις και αναλυτικά:
-44.200 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες
-24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.
Στον ανωτέρω αριθμό δε συμπεριλαμβάνονται και, άρα, προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.λπ.
Με τη σχετική υπουργική απόφαση που ήδη υπογράφηκε, καθορίζονται οι θέσεις καθ’ υπέρβαση  του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-6.
Τις ανωτέρω θέσεις εισακτέων αναμένεται να διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς νέα εξέταση, για το 10% των θέσεων εισακτέων.
Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:
-Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
-Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
-Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
-Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.
-Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.
  Οι εισαχθέντες στις σχολές της Καλαμάτας
Από τις αλλαγές που υπάρχουν στο σύνολο των θέσεων η πόλη μας χάνει θέσεις στο ΤΕΙ, αλλά κερδίζει θέσεις στο Πανεπιστήμιο, με το τελικό πρόσημο να είναι αρνητικό.
  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τμήμα Φιλολογίας 170
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών 140
  ΤΕΙ Πελοποννήσου
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 170
Τεχνολογίας Τροφίμων 130
Τεχνολογίας Γεωπόνων 160
Διοίκησης Οικονομίας και Οργανισμών- Διοίκηση Μονάδων Υγείας Πρόνοιας 150
Διοίκησης Οικονομίας και Οργανισμών-Τοπικής Αυτοδιοίκησης 150
  Άρα, με βάση τις φετινές θέσεις που ορίζει το υπουργείο Παιδείας, στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, στην καλύτερη περίπτωση, θα εισέλθουν 1.070 φοιτητές.
  Οι εισαχθέντες πέρυσι
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τμήμα Φιλολογίας 150
Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών 125
  ΤΕΙ Πελοποννήσου
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 200
Τεχνολογίας Τροφίμων 150
Τεχνολογίας Γεωπόνων 175
Διοίκησης Οικονομίας και Οργανισμών-Διοίκηση Μονάδων Υγείας Πρόνοιας 175
Διοίκησης Οικονομίας και Οργανισμών-Τοπικής Αυτοδιοίκησης 175
  Με βάση τα παραπάνω νούμερα παρατηρούμε μια αύξηση στο Πανεπιστήμιο κατά 35 θέσεις. Στο ΤΕΙ Πελοποννήσου οι θέσεις είναι λιγότερες κατά 115.
Από τα παραπάνω, λοιπόν, προκύπτει ότι στην Καλαμάτα φέτος θα υπάρξει μείωση κατά 80 θέσεις.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ούτε φέτος το Τμήμα Λογοθεραπείας θα δεχθεί νέους φοιτητές, αφού, σύμφωνα με το Σχέδιο «Αθηνά», θα συγχωνευτεί με το αντίστοιχο Τμήμα της Πάτρας.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις θέσεις σε όλες τις σχολές 
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  «Ειδική διαδρομή» για οδηγούς στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)
       
 
 
 
Για ακόμα μια φορά οι οδηγοί στο κέντρο της Καλαμάτας έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο τιμόνι.
Η διαδρομή για ακόμα μια φορά, είναι η οδός Αναγνωσταρά, όπου όπως κάθε μήνα πολλοί είναι οι οδηγοί που «ξεχνούν» να μετακινήσουν το αυτοκίνητο τους και έτσι  οι κόρνες και το ζικ- ζακ έχουν την τιμητική τους.  Video: Αναγνωσταρά Καλαμάτα , https://youtu.be/4qjjNMcmP5U .-

***  Αλλάζει ώρα το πρώτο δρομολόγιο της Κυριακής του ΚΤΕΛ για Αθήνα
     
Το ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από Κυριακή 5 Απριλίου το δρομολόγιο ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ από ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΘΗΝΑ της ώρας 4.45 θα γίνεται 06.30.
Καλαμάτα, 31 Μαρτίου 2015   Ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος
ΣΑΡΑΝΤΟΣ Β. ΚΟΣΜΑΣ

*** Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη: Νεκροί οι απαγωγείς
      
Εφοδο πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας με αιματηρό τρόπο το θρίλερ της ομηρίας του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκροί από τα πυρά έπεσαν οι τρεις δράστες, μέλη ακροαριστερής οργάνωσης, ενώ ο εισαγγελέας τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, το οποίο έχουν περικυκλώσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Αμέσως μετά ένα ασθενοφόρο ανέπτυξε ταχύτητα με αναμένη τη σειρήνα του και στάθμευσε έξω από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.
Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) δημοσίευσε νωρίτερα μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας ένοπλος μέλος της οργάνωσης που κρατά ένα πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα, απειλώντας να τον σκοτώσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της οργάνωσης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τον νόμο που απαγορεύει τη δημοσίευση πληροφοριών από το σημείο όπου εκτυλίσσεται η ομηρία και η μόνη πηγή πληροφόρησης αυτή τη στιγμή είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ένοπλοι του DHKP-C είχαν απευθύνει τελεσίγραφο μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ωστόσο η προθεσμία αυτή παρήλθε χωρίς να συμβεί τίποτα.
Οι ένοπλοι είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ενός έφηβου που δολοφονήθηκε σε μια διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013, καθώς και να παραδοθούν οι εν λόγω αστυνομικοί σε λαϊκό δικαστήριο και να αθωωθούν όλοι όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον έκτο όροφο του δικαστικού μεγάρου, όπου βρίσκεται το δωμάτιο που κρατείται ο εισαγγελέας Κιράζ. Ειδικές ομάδες έχουν αποσταλεί επί τόπου, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς εισήλθαν στο κτίριο οι δράστες με πυροβόλο όπλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο το 2013 μέλη του DHKP-C είχαν συλληφθεί ανοιχτά της Χίου κατά την προσπάθεια τους να μεταφέρουν όπλα, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο άλλα τέσσερα μέλη της ίδιας οργάνωσης συνελήφθησαν στην Αθήνα.   www.ethnos.gr .-  



*** Αθώος ο πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Σταυρόπουλος
Αθώος ο πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Σταυρόπουλος 

Ο Ηλίας Σταυρόπουλος (δεξιά) με τον Ηλία Σακελλαριάδη
     Ο Ηλίας Σταυρόπουλος (δεξιά) με τον Ηλία Σακελλαριάδη

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ Ε. ΑΛΕΙΦΕΡΗ
Αθώος κρίθηκε, με ομόφωνη απόφαση, από το Εφετείο, ο πρώην αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Σταυρόπουλος, για την υπόθεση με την τέως δήμαρχο Μελιγαλά και νυν αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία τον είχε μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου…
Ο Ηλίας Σταυρόπουλος μηνύθηκε από την Ελένη Αλειφέρη για το περιεχόμενο επιστολών του που δημοσιεύθηκαν στο τοπικό Τύπο, οι οποίες αναφέρονταν στα έργα του Βιολογικού Καθαρισμού Μελιγαλά και άλλα ζητήματα.
Πρωτοδίκως ο πρώην αντιδήμαρχος καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση με διετή αναστολή, ενώ το Εφετείο τον έκρινε ομόφωνα αθώο, καθώς δέχτηκε ότι ο Ηλίας Σταυρόπουλος με το περιεχόμενο των επιστολών του έκανε πολιτικές τοποθετήσεις και κρίσεις και όχι συκοφαντικές αναφορές.
Στ.Μ.


*** Τρία χρυσά μετάλλια σε μεσσηνιακά βιολογικά ελαιόλαδα
Τρία χρυσά μετάλλια σε μεσσηνιακά βιολογικά ελαιόλαδα


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ BIOL 2015 Τρία χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο, κατέκτησαν έξτρα παρθένα βιολογικά ελαιόλαδα της Μεσσηνίας, στο διεθνή διαγωνισμό βιολογικών ελαιολάδων Biοl 2015, στην Απουλία της Ιταλίας, που είναι από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς…
Η εταιρεία βιολογικών προϊόντων Επίκουρος κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, ένα για το “Epikouros Demeter” και ένα για το “Epikouros Natives”. Το τρίτο χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Αγροβίμ για το ελαιόλαδό της «Ιλιάδα».
Ασημένιο μετάλλιο κέρδισε η εταιρεία Μπλάουελ, στο Νεοχώριο Λεύκτρου της Μάνης, για το “Migros Griechisches Olivenol”.
Σημειώνεται ότι η Μεσσηνία αναδείχθηκε ο Νομός της Ελλάδας με τα περισσότερα χρυσά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως και η Πελοπόννησος η Περιφέρεια της χώρας με τα περισσότερα χρυσά.
Πάντως, στην κατηγορία Έξτρα Χρυσά μετάλλια, διακρίθηκαν μόνο δύο ελληνικά βιολογικά ελαιόλαδα και τα δύο από τη Λέσβο.
Οι διακρίσεις αυτές, που έρχονται σε συνέχεια άλλων σε διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, δείχνουν ότι η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά καλή και από ποιοτικής άποψης για τα ελληνικά και τα μεσσηνιακά ιδιαίτερα ελαιόλαδα.
Στ.Μ.  http://www.kalamatajournal.gr/  .-


*** Παραλία γυμνιστών στην Καλαμάτα από φέτος με ιδέα του Παναγιώτη Νίκα
Παραλία γυμνιστών στην Καλαμάτα από φέτος με ιδέα του Παναγιώτη Νίκα
   ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Ταμπού και τουρισμός δεν συμβιβάζονται. Για να αναπτυχθεί τουριστικά μια περιοχή χρειάζεται ανοιχτό μυαλό. Σε αυτή την κατεύθυνση προφανώς κινείται ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που έχει την ιδέα για τη δημιουργία παραλίας γυμνιστών στην Καλαμάτα. Γυμνιστές τουρίστες που…
…με την αγάπη τους για τη φύση και το σεβασμό τους στην ελευθερία του ανθρώπινου σώματος μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια της Καλαμάτας να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός που καλύπτει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των επισκεπτών της.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της KalamataJournal, η αρχική σκέψη του δημάρχου Καλαμάτας ήταν η παραλία γυμνιστών να οριοθετηθεί στη Δυτική Παραλία, που δεν είναι τόσο πολυσύχναστη όσο η ανατολική. Όμως η Δυτική Παραλία δεν προσφέρεται τελικά διότι δεν υπάρχει δυνατότητα να απομονωθεί κάποιο τμήμα της πλαζ για να χρησιμοποιείται από τους γυμνιστές. Έτσι έχει επιλεγεί ακρογιαλιά στη Βέργα, ανατολικά του κέντρου «Ξημέρωμα», που είναι σχετικά απομονωμένη και δυσπρόσιτη. Το πρόβλημα για το οποίο αναζητούνται λύσεις είναι ότι κοντά στη συγκεκριμένη ακρογιαλιά δεν υπάρχει κάποιος χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων των γυμνιστών. Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η επέκταση στη Βέργα της αστικής συγκοινωνίας, ώστε να περνάει επάνω από την παραλία των γυμνιστών το αστικό λεωφορείο.
Ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το θέμα, γιατί πιστεύει ότι η παραλία γυμνιστών θα ενισχύσει τη φήμη της Καλαμάτας ως πολύτροπου τουριστικού προορισμού. Άλλωστε οι παραλίες γυμνιστών στην Αττική, στην Κρήτη και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου λειτουργούν ως μαγνήτες για την προσέλκυση τουριστών με μια ιδιαίτερη κουλτούρα. Επιπλέον δε οι περιοχές που διαθέτουν παραλίες γυμνιστών συνοδεύονται, δικαίως τις περισσότερες φορές, από μια φήμη ότι πρόκειται για περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
Μάλιστα υπήρχε η σκέψη από την πλευρά του δημάρχου να βάλει το θέμα για συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όμως θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα και γι’ αυτό τελικά αποφασίστηκε η συζήτηση στο Σώμα να πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση μετά από το Πάσχα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Παναγιώτης Νίκας εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα όταν άκουσε πως έχει πέσει σχετική πρόταση για τη δημιουργία παραλίας γυμνιστών στο Λουτράκι. Εκεί όμως φαίνεται ότι επικρατούν οι συντηρητικές απόψεις, γι’ αυτό και το θέμα δεν προχώρησε. Στην Καλαμάτα, αντίθετα, πνέει ένας προοδευτικός αέρας, που ωθεί σε σημαντικές καινοτομίες όπως είναι οι Λευκές Νύχτες, οι εκδηλώσεις «άρτος, οίνος, έλαιον», η ανθοκομική έκθεση κ.ά.
Από αυτό το καλοκαίρι λοιπόν όσοι αγανακτούν με τις συμπεριφορές άλλων και νοιώθουν έτοιμοι να βγουν από τα ρούχα τους, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την παραλία των γυμνιστών της Καλαμάτας, «να τα πετάξουν» και να χαλαρώσουν αφήνοντας το κορμί τους ελεύθερο μέσα στο νερό της θάλασσας…  Στ.Μ.




*** «Η Καλαμάτα προσφέρει μικρές εμπειρίες ζωής που μένουν στον τουρίστα»
«Η Καλαμάτα προσφέρει μικρές εμπειρίες ζωής που μένουν στον τουρίστα»
   ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΡΑΝΑΚΑΣ
Έχει σημασία να προσπαθούμε να καταλάβουμε πως μας βλέπουν οι άλλοι που έρχονται στον τόπο μας με γνώσεις και περγαμηνές, ιδιαίτερα στον χώρο του τουρισμού. Ένας εξ αυτών είναι ο Γεράσιμος Τρανάκας…
…διευθυντής του “Horizon Blue”. Κατάγεται από την Κέρκυρα και τώρα διευθύνει το νέο ξενοδοχείο που ήδη συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας.
Πολυταξιδεμένος και με ανοικτούς ορίζοντας, ο Γεράσιμος Τρανάκας όχι μόνο προσαρμόστηκε στη ζωή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά γρήγορα άρχισε να την γνωρίζει καλά και να ανακαλύπτει τις ομορφιές της.
Αυτή η γνωριμία και οι ανακαλύψεις που προέκυψαν ήταν φυσικό να τον ενθουσιάσουν και να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, την οποία και εκθέτει στη συζήτηση που ακολουθεί.
Στον υπό διαμόρφωση τουριστικό χάρτη της χώρας με τους νέους προορισμούς η Καλαμάτα μπορεί να διεκδικήσει μια αξιοπρόσεκτη θέση.
Με εμπειρία 18 ετών στο χώρο του τουρισμού σε Κέρκυρα, Κω, Γιάννενα, Ρώμη, ο διευθυντής του “Horizon Blue” είναι αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της Καλαμάτας και επιχειρηματολογεί
● Πώς σου φαίνεται ως πόλη η Καλαμάτα;
«Μου αρέσει που είναι ζωντανή πόλη όλο το χρόνο. Έχει καλή ποιότητα ζωής, καλό κλίμα και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις».
● Ως τουριστικό προορισμό πώς την βλέπεις;
«Το καλοκαίρι στη διάρκεια της υψηλής περιόδου θα υπάρχει πληρότητα και θα ’χει πρόβλημα κλινών, με όσους επιπλέον έρχονται.
Το ζήτημα είναι τις άλλες εποχές τι γίνεται. Στόχος μας είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν και την περίοδο Απρίλιος – Μάιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, που ο καιρός είναι ακόμα καλός».
● Τι χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή σας;
«Χρειάζεται να υπάρχει στήριξη από τους επιχειρηματίες της Παραλίας. Η Παραλία πρέπει να είναι στη ζωή των Καλαματιανών συνέχεια, όλο το χρόνο, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης να λειτουργούν όσο γίνεται περισσότερο.
Κάνει εντύπωση στους ξένους που τον Οκτώβριο κι ενώ ο καιρός είναι καλός, δεν έχει κίνηση η Παραλία».
● Το «Horizon Blue» λειτουργεί μόλις ένα χρόνο, ποια φιλοσοφία έχει ως ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών;
«Θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς. Γι’ αυτό και επιχειρούμε ανοίγματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνάντηση με τους άλλους ξενοδόχους, που πραγματοποιήσαμε στο τέλος της περασμένης σεζόν, από τη Μαντίνεια μέχρι την Μπούκα, όπου τους καλέσαμε και τους παρουσιάσαμε τους στόχους μας για τη διεθνή τουριστική αγορά. Η συνάντηση είχε θετική απήχηση και δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά. Είναι σημαντική η συνεργασία των ξενοδοχείων και μία τέτοια σημαντική συνεργασία είναι κι αυτή που θα γίνει στα πλαίσια της παρουσίας που θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, τέλη Μαρτίου.
Θεωρώ πως οι συνεργασίες που γίνονται βοηθούν την πόλη να πάει μπροστά. Οτιδήποτε γίνεται στην πόλη πρέπει να στηρίζεται.
Χρειάζεται να υπάρχει τουριστική κουλτούρα και παιδεία, που να διαπνέει τα πάντα και όλους τους εμπλεκομένους, από τον μαγαζάτορα μέχρι τον περιπτερά».
● Συμφωνείς φαντάζομαι με το Σχολείο Τουρισμού;
«Είναι αναμφισβήτητα μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και χαίρομαι που έχει επιτυχία».
● Η Καλαμάτα τι έχει που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει;
«Η Καλαμάτα μπορεί να αξιοποιήσει και να «πουλήσει» μεσογειακό λάιφ στάιλ, δηλαδή την εμπειρία. Παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω είναι το ουζάκι δίπλα στην παραλία, το σουβλάκι στο χέρι, η μπίρα μετά το μπάνιο σε ένα μαγαζί της Παραλίας, όλα αυτά είναι μικρές εμπειρίες ζωής που μένουν στον τουρίστα.
Αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα για τους ξένους είναι εμπειρίες ζωής.
Η Καλαμάτα έχει νησιωτικό χαρακτήρα κι ας μην είναι νησί. Η Παραλία της είναι νησιωτικού τύπου».
● Μπορεί να καθιερωθεί ως προορισμός;
«Ασφαλώς και μπορεί, αρκεί να αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές (κλίνες, παροχή υπηρεσιών), ενώ χρειάζεται πληροφόρηση και μάρκετινγκ».
● Πώς βλέπεις τη σεζόν που σε λίγο θα ξεκινήσει;
«Η αίσθηση είναι πως η σεζόν φέτος θα είναι πολύ καλή και θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η ζήτηση που ήδη υπάρχει δείχνει πως οι ξένοι θα είναι περισσότεροι από τους Έλληνες στην υψηλή περίοδο».
● Υπάρχει κάποια εκδήλωση που θα γίνει στο «Horizon», με ιδιαίτερο ενδιαφέρον;
«Από 25 έως 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο «Horizon Blu» το Φεστιβάλ Μπριτζ Καλαμάτας, πανελληνίου χαρακτήρα και με πολλές συμμετοχές».
● Πες μου κάτι που χαρακτηρίζει το «Horizon Blu» ως ξενοδοχείο;
«Είναι μία καινούργια προσπάθεια στο χώρο του ποιοτικού τουρισμού στην Καλαμάτα. Κατασκευάστηκε από ανθρώπους που εργάζονται και ζουν στη Μεσσηνία και σχεδόν όλο το προσωπικό που απασχολείται στο ξενοδοχείο είναι Μεσσήνιοι. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε επίσης είναι όλα μεσσηνιακά, από προμηθευτές και μικρούς παραγωγούς.
Απευθυνόμαστε σε ένα εκλεπτυσμένο κοινό, κυρίως του εξωτερικού, που θέλει να γνωρίσει τις ανέσεις που προσφέρει το «Horizon», αλλά και να κυκλοφορήσει στην πόλη και να ζήσει από κοντά όσα αυτή έχει να του προσφέρει».  Θανάσης Παντές




***  Στάση εργασίας και κατάληψη στον Βιολογικό από το Σωματείο Εργαζομένων
Στάση εργασίας και κατάληψη στον Βιολογικό από το Σωματείο Εργαζομένων
   ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Δίωρη στάση εργασίας και κατάληψη του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας πραγματοποίησε το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ. Ήταν μια προειδοποιητική κινητοποίηση και θα ακολουθήσουν και άλλες με σκοπό να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση τόσο του Βιολογικού όσο και άλλων τομέων της ΔΕΥΑΚ…
Όπως σημειώνει το ίδιο το Σωματείο, κατά τη σημερινή κινητοποίηση στο Βιολογικό «οι εργαζόμενοι έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη.
Θα σταματήσουν όταν η ΔΕΥΑΚ, αποκτήσει το απαραίτητο προσωπικό, που θα της επιτρέπει να συντηρεί τα δίκτυά της και να προβαίνει σε συνδέσεις ύδρευσης- αποχέτευσης με μόνιμο προσωπικό. Θα σταματήσει όταν έχει το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, που να εξασφαλίζει την εικοσιτετράωρη λειτουργία του Βιολογικού. Το μέλλον μας δεν είναι η διαχείριση των εργολάβων».
Το Σωματείο καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές παρατάξεις να διεκδικήσουν αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ενώ καλεί επίσης «την “Αριστερή» Κυβέρνηση να άρει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να επιτρέψει άμεσα την προκήρυξη των απαραίτητων ειδικοτήτων που έχει ανάγκη η υπηρεσία».
Το Σωματείο έχει καταθέσει και σχετικό υπόμνημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, στο οποίο υπογραμμίζονται τα εξής: «Η Έλλειψη σε προσωπικό έχει μετατρέψει τη ΔΕΥΑΚ σε διαχειριστή των εργολάβων. Συνδέσεις ύδρευσης – συνδέσεις αποχέτευσης –αποκατάσταση βλαβών και αντικατάσταση υδρομέτρων πραγματοποιούνται εργολαβικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των εργασιών αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Η εικοσιτετράωρη λειτουργία του Βιολογικού κινδυνεύει. Δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού. Ο Βιολογικός εάν δεν εξοπλιστεί με το απαραίτητο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες.
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Βιολογικού, μετά την παράδοση του έργου, αναλαμβάνει για 6 μήνες τη λειτουργία του. Παρ όλες τις παροτρύνσεις μας, Διοίκηση και διεύθυνση κωφεύουν. Δεν φροντίζουν να στελεχώσουν τον Βιολογικό με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να εκμεταλλευτούν αυτούς τους μήνες μαζί με την εταιρεία και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό για να μπορεί να λειτουργήσουν την μονάδα. Διευθυντικό στέλεχος μας απάντησε στο ΔΣ που τέθηκε το θέμα ότι δεν προβλέπεται 24ωρη λειτουργία του Βιολογικού. Η τοποθέτηση αυτή μας ανησυχεί και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση της μονάδας. Το Σωματείο δηλώνει καθαρά προς κάθε κατεύθυνση: Να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Θα υπερασπιστούμε την περιουσία του Καλαματιανού Λαού με οποιοδήποτε κόστος.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ
ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31/3/2015, Για να εκτιμήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας».


***
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΝΑΟΣ

Οσα χρόνια κι αν περνούν η Αγία Σοφία συνεχίζει να εκπλήσσει. Αυτή τη φορά οι δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ferhat Aslan, έρχονται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Espresso η οποία επικαλείται τις δηλώσεις του κ. Aslan στην τουρκική εφημερίδα Sabah, κάτω από τον ιστορικό ναό είναι θαμμένες από τους Βυζαντινούς τεράστιες ποσότητες από χρυσό και ασήμι.
O καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα με αφορμή το νέο του βιβλίο, υποστηρίζει ότι οι στήλες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έχουν γίνει από σπάνιο υλικό που μεταφέρθηκε από ένα όρος με την τουρκική ονομασία, Kafdağı, ένα μυθικό όρος για τους Τούρκους που παρομοιάζεται με τον Καύκασο και που σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις περιβάλλει όλη την οικουμένη, ένας πολύ χαρακτηριστικός συμβολισμός για την Αγία Σοφία.
Επίσης, ο Aslan ο οποίος έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια πάνω στην έρευνα γύρω από την Αγία Σοφία, ισχυρίζεται πως τα θεμέλιά της στηρίζονται σε βάθος 70 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και πως στην αρχή των θεμελίων του ιστορικού ναού, έχουν θαφτεί μεγάλες ποσότητες χρυσού και ασημιού. Ο λόγος ο οποίος οι Βυζαντινοί έχτισαν στα θεμέλια του μεγαλοπρεπούς ναού χρυσό και ασήμι, δεν είναι άλλος -κατά τον Τούρκο καθηγητή- απλό τη προστασία του ναού από κάθε καταστροφή.
Επιπλέον, ο Aslan υποστηρίζει ότι κάτω από την Αγία Σοφία υπάρχει ένας ακόμη ναός, υπόγειος αυτή τη φορά, τον οποίο επίσης έχτισαν οι Βυζαντινοί, και μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος. Η τελευταία αυτή αποκάλυψη για την οποία ο Aslan κάνει λόγο για εσχατολογικό συμβολισμό, αναμένεται να ταράξει τα μουσουλμανικά νερά της Πόλης.
O Ferhat Aslan




*** Ακατάλληλη κρίνει την Μπιρμπίτα η επιτροπή μετά την αυτοψία
     
Χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα για να χρησιμοποιηθεί
Της Βίκυς Βετουλάκη 
Ακατάλληλο, αν δε γίνουν συγκεκριμένες επεμβάσεις, κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, το χώρο της Μπιρμπίτας, προκειμένου να στεγασθούν οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας, όπως είναι η επιθυμία του Δήμου Καλαμάτας.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου και τις προηγούμενες ημέρες διενήργησε αυτοψία στο χώρο της κατασκήνωσης που είχε δημιουργηθεί το 2008, έχοντας τότε πλήρεις υποδομές.
Ακατάλληλος χώρος
Ειδικότερα, η επιτροπή αποτελείται από τους: Κατερίνα Σπέντζουρα, διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Δημήτρη Μπεσσή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, Θανάση Αθανασόπουλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας, Βασίλη Χρονόπουλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας και Ανδρέα Καραγιάννη, αντιδήμαρχο Καλαμάτας.
Έργο της ήταν να αποφανθεί περί καταλληλότητας της Μπιρμπίτας για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε αυτοψία στον ερειπωμένο καταυλισμό και διαπίστωσε τις μεγάλης έκτασης ζημιές που έχουν γίνει.
Να σημειωθεί ότι το 2008 είχαν δημιουργηθεί στον καταυλισμό όλες οι υποδομές, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν οι οικογένειες τσιγγάνων, όπως και έγινε. Είχαν τοποθετηθεί 66 οικίσκοι και αυτή τη στιγμή, 50, όχι απλώς έχουν καταστραφεί, αλλά έχουν εξαφανισθεί, ενώ οι υπόλοιποι είναι κατεστραμμένοι. Είχαν, δε, κατασκευασθεί και ειδικοί χώροι με λουτρά και χώροι για πλύση ρούχων, οι οποίοι επίσης έχουν καταστραφεί πλήρως. Φυσικά, έχουν αφαιρεθεί όλα τα είδη υγιεινής, αλλά και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Κι όπως είναι φυσικό, ο χώρος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά.
Η επιτροπή, λοιπόν, μετά την αυτοψία, θεωρεί ότι η Μπιρμπίτα αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλη και για να μπορέσει να δεχτεί ξανά οικογένειες τσιγγάνων, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα. Αναμένεται, δε, ότι στο πόρισμά της θα αναφέρει αναλυτικά ποιες είναι οι παρεμβάσεις και τα αναγκαία έργα.
Συνήγορος του Πολίτη
Να σημειωθεί ότι με έγγραφό του το Νοέμβριο του 2014 στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Διδασκάλου, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να διώξει τους τσιγγάνους από την περιοχή που βρίσκονται, πριν δημιουργηθεί χώρος που θα τους υποδεχθεί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει το έγγραφο του Συνηγόρου: «Οι υπάρχουσες πρόχειρες εγκαταστάσεις πλανοδίων σε διάφορα σημεία, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, παραμένουν μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι εγκατάστασής τους. Συνεπώς, η παραμονή τους στον οικισμό της Αγίας Τριάδας θεωρείται νόμιμη μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν μπορεί να θεωρείται εξ ορισμού από τη Δημοτική Αρχή και μόνο, ως κατάλληλος ένας χώρος για προσωρινή μετεγκατάσταση, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος, καθότι τα δεδομένα, νομικά και πραγματολογικά, μπορεί να είναι σήμερα τελείως διαφορετικά».
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο καθορισμός των κατάλληλων χώρων γίνεται με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβούλιου και εισήγηση της επιτροπής που συγκροτεί ο γενικός γραμματέας.
Καταλήγοντας, μάλιστα, ζητά να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα και να εκδοθεί απόφαση για μετεγκατάσταση μέρους ή όλου του οικισμού τσιγγάνων, «σε κατάλληλο και οργανωμένο από πριν χώρο, υπό τις εγγυήσεις των νόμων και των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων για τα ζητήματα αυτά και γενικά με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική ένταξή τους». 

*** Προσλήψεις 9 ατόμων ως εποχικών στο Δήμο Δυτικής Μάνης
      
Ένα χειριστή μηχανημάτων έργου με πεντάμηνη σύμβαση απασχόλησης, έξι εργάτες γενικών καθηκόντων με τετράμηνη σύμβαση απασχόλησης, έναν οδηγό αυτοκινήτων με πεντάμηνη σύμβαση απασχόλησης (για την υπηρεσία καθαριότητας) και έναν τεχνίτη υδραυλικό για την υπηρεσία ύδρευσης με πεντάμηνη σύμβαση εργασίας, αποφάσισε να προσλάβει ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, η πρόσληψη του χειριστή μηχανημάτων έργων για τη λειτουργία του μηχανήματος έργου JCB που διαθέτει ο Δήμος, κρίνεται απαραίτητη για το 2015. Η πρόσληψη κρίνεται επιτακτική δεδομένου του γεγονότος ότι ο Δήμος διαθέτει ένα χειριστή, ο οποίος λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας αδυνατεί να εξυπηρετήσει μόνος τους τις ολοένα και περισσότερες ανάγκες που παρουσιάζονται.
Η πρόσληψη των έξι Εργατών Γενικών Καθηκόντων στην Υπηρεσία Καθαριότητας γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεγάλης συσσώρευσης καθώς και αποκομιδής απορριμμάτων, που είναι πολύ έντονο, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς το υφιστάμενο μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Επίσης υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σε βοηθητικές υπηρεσίες καθαριότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Όσον αφορά στην πρόσληψη του οδηγού αυτοκινήτου στην Υπηρεσία Καθαριότητας, είναι αναγκαία προκειμένου ο Δήμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεγάλης συσσώρευσης και αποκομιδής απορριμμάτων, που είναι πολύ έντονο, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και λόγω του ότι ο Δήμος στην εν λόγω υπηρεσία δε διαθέτει επαρκές μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό.
Τέλος, αναφορικά με την πρόσληψη ενός τεχνίτη υδραυλικού στην υπηρεσία ύδρευσης, κρίθηκε και αυτή αναγκαία, προκειμένου ο Δήμος να αντιμετωπίσει τα κάθε λογής προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της ύδρευσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην υπηρεσία υδραυλικός μόνιμος ή αορίστου χρόνου. 

*** Θερινό ωράριο φαρμακείων
     
Από σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου το θερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων έχει ως εξής:
Δευτέρα και Τετάρτη: 8.00 – 14.00
Τρίτη και Πέμπτη: 8.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00
Παρασκευή: 8.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00.

***  Η “Metallaxis” έρχεται στην Καλαμάτα στις 18 Απριλίου
     
Προκειμένου να κινητοποιήσει επαγγελματίες και τοπικούς φορείς για τουρισμό και επιχειρηματικότητα
Του Κώστα Γαζούλη
 Μια σειρά συνεδρίων με τον τίτλο “In Situ”, που απευθύνονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινούν από την Καλαμάτα και στις 18 Απριλίου το πρώτο, με τον τίτλο “Metallaxis”, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο.
Στο συνέδριο της Καλαμάτας θα συμμετέχουν ομιλητές προερχόμενοι από διαφορετικούς τομείς, φιλοδοξώντας να εμπνεύσουν, να δώσουν συμβουλές και να κινητοποιήσουν τους επαγγελματίες και τους τοπικούς φορείς σε θέματα σχετικά με τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα. Με αυτό το στόχο θα μοιραστούν ιδέες, πρακτικές και τεχνικές που ήδη εφαρμόζουν, σε συνδυασμό με εμπειρίες και γνώσεις στο χώρο που δραστηριοποιούνται.
Ομιλητές θα είναι η Μυλαίδη Στούμπου από τη Microsoft, ο Γιώργος Χαραλαμπάκης από τη ForestView, η Δρ. Ευαγγελία Μπαραλού από το ALBA, ο Γιώργος Καραγιάννης από την 2Yolk Branding & Design, ο Έκτορας Τσατσούλης από το KALAMATA:21, ο Χάρης Τζαννής από τα Fnl-guide.com/Asprimera, ο Νίκος Μιστριώτης από την XYZ Productions, ο Γιάννης Αίσωπος, ο αρχιτέκτονας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Bienalle Βενετίας 2014 και ο Παναγιώτης Οικονόμου από τη STEP.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με το δημιουργό και εμπνευστή του “In Situ”, Ηλία Σκενδερίδη, ο οποίος και μας μίλησε γι' αυτό που πρόκειται να συμβεί στην Καλαμάτα στις 18 Απριλίου, αλλά και την ιδέα των συνεδρίων “In Situ”.
-Τι είναι το “In Situ”;
Στην ουσία είναι μια σειρά συνεδρίων, η οποία απευθύνεται σε μεγάλες περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας, με βασικούς άξονες τον τουρισμό, την τοπική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Κάθε συνέδριο “In Situ” είναι μοναδικό, γιατί η θεματολογία του προκύπτει κάθε φορά από τις ανάγκες και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάθε πόλη και η περιφέρεια στην οποία αυτή ανήκει σε σχέση με τους παραπάνω άξονες.
-Πώς επιλέχθηκε η Καλαμάτα, ώστε να πραγματοποιηθεί εδώ το πρώτο συνέδριο του “In Situ” και τι ακολουθεί;
Η επιλογή της Καλαμάτας ως πρώτος σταθμός του “In Situ” ήταν σχετικά εύκολη, μιας και είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδος η οποία αλλάζει και επαναπροσδιορίζει την ταυτότητά της με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο η Καλαμάτα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, διανύουν μια μεταβατική φάση. Για αυτό το λόγο και ο τίτλος του συνεδρίου είναι metaλλaxis.
Αυτή η περίοδος είναι κομβική για την εξέλιξη, αλλά και τη διαμόρφωση της οικονομικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Οι ευκαιρίες που κρύβει πολύ εύκολα μπορούν να μεταμορφωθούν σε απειλές αν δεν αναπτυχθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Πολύ απλά το “In Situ” γεννήθηκε για να συμβάλει θετικά στο πλαίσιο αυτό.
Το επόμενο βήμα του για την Καλαμάτα είναι να αποτυπώσει τις ανάγκες των συμμετασχόντων και να δημιουργήσει σε δεύτερη φάση θεματικά, εκπαιδευτικά σεμινάρια.
-Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι, κατά τη γνώμη σου, η "Metaλλaxis” σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, που κάνει τα πρώτα της βήματα στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη;
Ειλικρινά, θεωρώ ότι από τεχνικής άποψης είναι πιο εύκολη από ποτέ. Η τεχνολογία αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πόλης και των κατοίκων της μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη σε αυτή τη metaλλaxi.
Αυτό που λειτουργεί αρνητικά είναι η μέχρι τώρα διαχείριση της έννοιας της στρατηγικής και των συνεργασιών.
Ας σκεφτούμε, όμως, θετικά και ας δούμε τη metaλλaxi ως ευκαιρία και όχι ως απειλή.
Αυτός είναι, εξάλλου, κι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει για το συγκεκριμένο συνέδριο.
-Με απλά λόγια για τους αναγνώστες μας, τι είναι αυτό που θα γίνει στις 18 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας;
Στην ουσία αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, είναι να φέρουμε στην πόλη μας σπουδαίες εταιρείες και αναγνωρισμένους επαγγελματίες, ώστε να μιλήσουν, να προβληματίσουν, αλλά πρωτίστως να συζητήσουν για την κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται.
-Τι έχει να κερδίσει όποιος θελήσει να παρακολουθήσει αυτό το συνέδριο στην Καλαμάτα;
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε μια θεματολογία με ένα σύνολο ομιλητών, η οποία είναι πολυδιάστατη και αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όποιος έρθει το Σάββατο 18/4, θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει σημαντικούς ανθρώπους, προερχόμενους από τις μεγαλύτερες εταιρείες, να μιλάνε για την περιοχή μας και για θέματα τα οποία τον αφορούν, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.
Το πιο σημαντικό όφελος είναι η δυνατότητα ερωταπαντήσεων, αλλά και η ευκαιρία κατ’ ιδίαν συναντήσεων με ανθρώπους τους οποίους πολύ δύσκολα θα έβρισκε κάποιος συγκεντρωμένους όλους μαζί να μιλάνε για το ίδιο θέμα. Την Καλαμάτα και τη Metaλλaxi την οποία αυτή βιώνει.
*Ο Ηλίας Σκενδερίδης είναι σύμβουλος ψηφιακής τεχνολογίας. Έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη στρατηγικής και το σχεδιασμό μεγάλων και σύνθετων ψηφιακών έργων.
Μεταξύ άλλων, είναι ο στρατηγικός ανασχεδιασμός του website του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο έχει συγκεντρώσει ελληνική και διεθνή αναγνώριση μέσα από διάφορα βραβεία και διακρίσεις.
Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των mobile τεχνολογιών και εφαρμογών μέσα από την εταιρεία Warr που έχει ιδρύσει. Εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί μέσα από την Warr έχουν λάβει βραβεία στην Ελλάδα (Ermis Αwards κ.τ.λ.), αλλά και αναγνώριση σε διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτό των Καννών (Cannes Lions).
Φέτος διοργανώνει τη σειρά συνεδρίων “In Situ”, ξεκινώντας από την Καλαμάτα, που είναι και ο τόπος καταγωγής του.

 *Περισσότερες πληροφορίες για το “In Situ” μπορείτε να βρείτε:
www.insituproject.gr
https://www.facebook.com/insituproject
*Εισιτήρια είναι διαθέσιμα online στο www.viva.gr (http://www.viva.gr/tickets/conference/pneumatiko-kentro-kalamatas/in-situ/), αλλά και σε Public, Luna Lounge, Luna Lounge Deli, στην οδό Αριστομένους.
Εκμεταλλευτείτε τα ομαδικά εισιτήρια, αγοράστε πάνω από ένα και κερδίστε έκπτωση μέχρι 25%.

***  Επόμενη στάση του Παναγιώτη Βούρου οι Άγιοι Ανάργυροι
     
Την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μιλήσουν με τον καλαματιανό συγγραφέα- δικηγόρο Παναγιώτη Χ. Βούρο θα έχουν όσοι βρεθούν σήμερα στις 19:30 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ «ΣΠΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Ηρώων Πολυτεχνείου 39), όπου οι  εκδόσεις ΚΟΡΑΛΛΙ διοργανώνουν μια  συνάντηση – συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Παναγιώτη Χ. Βούρου ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΚΟΙ;
Θα μιλήσουν οι:
Βασίλειος Αρχιμανδρίτης - Δικηγόρος,
Παναγιώτης Χ. Βούρος - Συγγραφέας - Δικηγόρος, Κωνσταντίνος Γώγος - Δικηγόρος.
Την συζήτηση θα συντονίσει η:
Αθηνά Βούρου - Δικηγόρος - Δημοσιογράφος
 Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Παναγιώτη Βούρου στο «Θάρρος»

***  Προφυλακιστέοι οι 4 Τούρκοι που απολογήθηκαν για το Τσιγαράδικο
     
Συνεχίζεται ο έλεγχος στα κοντέινερ
απομένουν άλλα 6 να ανοιχθούν
 Μόνο τα 5 από τα 11 κοντέινερ που βρίσκονταν επάνω στο πλοίο Genc 3, σημαίας Αγ. Βικεντίου και Γρεναδίνων, έχουν ελεγχθεί από το Λιμενικό. Και στα 5 μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τσιγάρα της μάρκας Cleopatra, τα οποία οι Αρχές της Αιγύπτου έχουν ενημερώσει ότι είναι απομίμηση και όχι γνήσια αυτών που παράγει.
Ο έλεγχος, ωστόσο, συνεχίζεται και στα υπόλοιπα κοντέινερ, για να διαπιστωθεί τι περιέχουν.
Χθες 4 Τούρκοι από τα 8 μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια Καλαμάτας, όπου απολογήθηκαν. Ειδικότερα, συνοδεία του δικηγόρου τους Κώστα Μαργέλη, απολογήθηκαν ο β΄ καπετάνιος, ο μηχανικός και άλλοι δύο Τούρκοι που εργάζονται στο πλοίο ως μάγειρας και λιπαντής.
Μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα 4 προφυλακίσθηκαν. Σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν οι υπόλοιποι τέσσερις, ο Τούρκος καπετάνιος, ο Ινδός και οι δύο Γεωργιανοί.
Και οι 4 αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι προσέγγισαν τις ελληνικές ακτές λόγω ανωτέρας βίας. Σημείωσαν ότι ενημέρωσαν πως έχουν αγκυροβολήσει στο ακρωτήριο Κηπούλα Γυθείου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και, μάλιστα, ακόμα και οι λιμενικοί του Γυθείου που ήλεγξαν το πλοίο δεν μπορούσαν να φύγουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Υποστήριξαν ότι όλα τα έγγραφα και τα παραστατικά τους είναι νόμιμα και τα κοντέινερ τα παρέλαβαν από το Μαυροβούνιο σφραγισμένα με μολυβοσφραγίδες, οι οποίες δεν έχουν παραβιασθεί.
Τέλος, υποστήριξαν ότι δεν είχαν τίποτα να κρύψουν ούτε πρόθεση να αφήσουν τα τσιγάρα σε ελληνικό έδαφος, ενώ στο πλοίο οι Λιμενικοί δεν εντόπισαν κανένα μέσο για τέτοιο σκοπό.
Πάντως, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Πάταξης Λαθρεμπορίου της Αιγύπτου έχει κάνει παρέμβαση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να κρατηθεί το φορτίο, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για τσιγάρα απομιμήσεις. Παράλληλα, έχει καταθέσει μηνύσεις κατά της εταιρείας με την οποία έφυγαν τα τσιγάρα από το Μαυροβούνιο.
Με ενδιαφέρον, δε, παρακολουθεί το ζήτημα και η Τουρκία, καθώς το πλοίο είναι τουρκικών συμφερόντων.  Β.Β.

*** Απλώνει… γερές ρίζες
     
Το πρόγραμμα με τους συνοικιακούς κομποστοποιητές μπορεί να ξεκίνησε πειραματικά στην Καλαμάτα, αλλά πολύ γρήγορα εδραιώθηκε στην τοπική κοινωνία.
Πρόσφατα, τοποθετήθηκαν 37 συνοικιακοί κομποστοποιητές, ενώ συνολικά το δίκτυο αριθμεί πλέον 61, τη λειτουργία των οποίων έχουν αναλάβει ομάδες κατοίκων, επιχειρήσεις, φορείς και σύλλογοι ή συλλογικότητες.
Επιπλέον, οι πολίτες που διαθέτουν οργανική ύλη στους κομποστοποιητές ανέρχονται σε περίπου 400, ενώ υπολογίζεται ότι η οργανική ύλη που έχει διατεθεί ανέρχεται σε 370 τόνους περίπου.
Και βέβαια, όσο πιο πολύ μεγαλώνει το δίκτυο, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους της πόλης.  Α.Π.



*** Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας εκλέχθηκε ο Καλαματιανός Ιατρός Γ. Παπαθεοδωρίδης
     
Καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εκλέχθηκε πρόσφατα ο συμπατριώτης μας, Γιώργος Β. Παπαθεοδωρίδης. Ο Μεσσήνιος επιστήμονας είναι ένας από τους νεότερους του κλάδου του που αναλαμβάνει έδρα καθηγητή και αυτό αποτελεί το επιστέγασμα μιας λαμπρής πορείας που είχε ξεκινήσει από τα μαθητικά του χρόνια.
Ο Γιώργος αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, εκπαιδεύτηκε στη Γαστρεντερολογία στο Τζάνειο Νοσοκομείο και στην Ηπατολογία σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έχει διατελέσει μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες του κλάδου του, έχει πλούσιο κλινικό και διδακτικό έργο, αλλά και έντονο ερευνητικό έργο στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο, με σωρεία διακρίσεων και δράσεων.
Είναι δε χαρά για όλους όσοι τον γνωρίζουμε από παλιά, να ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και να κατακτά τους στόχους του, αποδεικνύοντας κι αυτός το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι Μεσσήνιοι επιστήμονες.
Απόδειξη, δε, για το πόσο αγαπά τον τόπο του, είναι το γεγονός πως συνδιοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στην Καλαμάτα, τον προσεχή Οκτώβριο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 γιατρών.   Χ.Χ.

*** Σήμερα όλες οι απαντήσεις για τον θάνατο του Βαγγέλη
      
Τι πραγματικά συνέβη στον Βαγγέλη Γιακουμάκη θα αποκαλυφθεί σήμερα δια στόματος του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, που έχει στα χέρια του τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξοκολογικών εξετάσεων.
Και ενώ όλο αυτό το διάστημα, από τη στιγμή που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου φοιτητή, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Βαγγέλης «αυτοκτόνησε», ο κ. Βουγιουκλάκης δήλωσε στην «Espresso» πως δεν θέλει να σχολιάσει κάθε φήμη που βγαίνει από δήθεν «ειδήμονες» με αφορμή πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων είχε δύο τομές στον δεξί καρπό και ότι αν διαπιστωθεί ότι είναι μεταθανάτιες, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» στα εργαστήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπου έγιναν οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του 20χρονου φοιτητή, στα όργανά του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού ή μετά από αυτό φαίνεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, πιθανόν τσικουδιά. Αυτή η διαπίστωση δίνει νέα τροπή στις έρευνες, καθώς οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αναζητούν τους μάρτυρες που ήταν παρόντες στο εστιατόριο προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο φοιτητής είχε πιει αλκοόλ κατά τη διάρκεια του γεύματος. Δεν αποκλείουν όμως και το ενδεχόμενο ο Βαγγέλης αποφασισμένος να προβεί στο απονενοημένο διάβημα να θέλησε να βρει δύναμη για την πραγματοποίησή του μέσα από την κατανάλωση αλκοόλ. www.protothema.gr .-



***  Τραγικό! Έφτιαχνε τον τάφο της πεθεράς του και ξαφνικά... πέθανε!
Τραγικό! Έφτιαχνε τον τάφο της πεθεράς του και ξαφνικά... πέθανε!
31Μαρ2015
   Πώς είπατε; Θανάσιμες πεθερές; Αυτή λοιπόν η πεθερά από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ακόμη και νεκρή, αποδείχτηκε η πιο θανάσιμη από όλες: ένας άνδρας, ενώ στόλιζε τον τάφο της πεθεράς του με λουλούδια, λόγω της εορτής του Πάσχα, σκοτώθηκε, αφού η ταφόπλακα μετακινήθηκε από τη θέση της, έπεσε πάνω του και τον σκότωσε.
   Ένας επιστάτης εκεί στο νεκροταφείο που είδε το περιστατικό έσπευσε να βοηθήσει αλλά ήταν αργά!
Η πλάκα είχε βάρος περίπου 200 κιλά! Το θύμα, ένας άτυχος 74χρονος, ονομαζόταν Stephen Woytack, και ζούσε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια.
http://kalamatatimes.gr .-

*** Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής (φωτογραφίες)
       
 
  Περίπου 20 άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου εισέβαλαν νωρίς το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραβίασε την κεντρική είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, μπήκαν στον προαύλιο χώρο της Βουλής και έφτασαν μέχρι την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του κοινοβουλίου απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, όπου οι υπάλληλοι της Βούλης πρόλαβαν και έκλεισαν την πόρτα.
Παρέμειναν στο προαύλιο της Βουλής για περίπου πέντε λεπτά, άνοιξαν πανό με την υπογραφή «αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας», πέταξαν φέιγ βολάν, φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας, της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας και κατά των φυλακών τύπου Γ.
Λίγο πριν αποχωρήσουν έγιναν προσαγωγές κάποιων ατόμων.
Παράλληλα, για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια.
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο. Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.
Σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ανέφεραν: «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος».
Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα ανάλογο εκείνο των καταληψιών της πρυτανείας, δηλαδή την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ').
Η αστυνομία δεν έχει πάρει απόφαση για επέμβαση στην Πρυτανεία και χθες συνέλαβε 8 άτομα εκ των οποίων ο ένας έχει κατηγορηθεί για εμπρησμό.
Μπαράζ καταλήψεων
Σε κατάληψη τελεί, από τις 7 σήμερα το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.
Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.
Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο καθώς και τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην Πάτρα, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Συγκεκριμένα, οι νεαροί που κατέλαβαν το γραφείο του κ. Μιχελογιαννάκη στην πλατεία Κορνάρουν στο Ηράκλειο, ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Σε κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.  www.ethnos.gr .-

*** Παίξτε Pacman και στους δρόμους της Καλαμάτας (φωτογραφίες)
      
  Όλοι ξαφνικά κοιτάνε το google maps και όχι δεν έχουν να πάνε πουθενά. Πολύ απλά παίζουν pacman.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί (και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο) οι χάρτες της Google εκτός από οδηγίες μετάβασης, street view και σημεία ενδιαφέροντος διαθέτει κάτω αριστερά και ένα εικονίδιο pacman.
Πατώντας το, μπορείτε να παίξετε ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε δρόμους που γνωρίζετε καλά. Μπορεί να μην είναι καλό για την παραγωγικότητα αλλά είναι σίγουρα διασκεδαστικό.
www.newsbomb.gr   ., Παίξτε στην πόλη της Καλαμάτας πατώντας εδώ 



*** Φονικό βακτήριο εξολοθρεύει ελαιόδεντρα στη Μεσόγειο

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωση ενός ξενόφερτου βακτηρίου που προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία το 2013.
«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
Το X. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνιστά την προληπτική εκρίζωσή τους.
Η Ιταλία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία, και το βακτήριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο λιθουανός επίτροπος Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ιταλία προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για να σταματήσει η επιδημία.
Επιτροπή ειδικών που συστήθηκε από την ΕΕ θα εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων στην επόμενη συνάντησή της το διήμερο 26-27 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια άρρωστα δέντρα.
Μάλιστα η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Peaclink έστειλε επιστολή στον Αντριουκαΐτις με την οποία του εφιστούσε την προσοχή για επιστημονικές μελέτες που ενοχοποιούν έναν μύκητα για την επιδημία στους ελαιώνες, αντί το X.festidiosa.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδυνεύει να καταδικάσει σε θάνατο ολόκληρο το οικοσύστημα της Απουλίας βασιζόμενη στα αποτελέσματα ελέγχων οι οποίοι δεν έχουν καν επιβεβαιώσει την παθογένεια του Xylella σε αυτά τα δέντρα» υποστηρίζει η οργάνωση.


***   Καταρρέουν τα αναχώματα του Στρυμόνα. Στο «κόκκινο» δήμοι των Σερρών







~ Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε δήμους των Σερρών καθώς τα προστατευτικά αναχώματα, κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα καταρρέουν εξαιτίας των ορμητικών νερών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας ενώ η ορμητική τάση των νερών έσπασαν και το ανάχωμα στο Ψυχικό στη θέση Σαραντάρι ενώ έσπασε και το ανάχωμα στο Πατρίκι.
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, βουλευτές του νομού Σερρών και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με το ποσό των 20.000.000 ευρώ. «Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Όταν οι συνθήκες το καλούν πρέπει να δίνονται κάποια χρήματα», δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.
Νωρίτερα, σε άλλη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, δήλωσε ότι ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο , ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ».
   Να σημειωθεί, ότι πριν από μερικές ημέρες ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για την υπογραφή και ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης , από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ύψους 3.700.000 ευρώ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


***  Σέρρες :  Οι 3 γέφυρες από ψηλά - Εικόνες από Drone
~ Για πρώτη φορά στις Σέρρες μέσα από το FONH.GR θα δείτε εικόνες απο ψηλά. "Πετάξαμε" για εσάς πάνω απο τις 3 γέφυρες στην Εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης. 
   Οι περισσότεροι απο εμάς μπορεί να περνάμε πολλές φορές απο το σημείο και ίσως να κοιτάμε κλεφτά την παλαιά και τη νέα γέφυρα, τώρα όμως μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα απο το σημείο που για πολλούς είναι ένα τεχνητό σύνορο.  
   Στα εντυπωσιακά πανοραμικά πλάνα που κατέγραψε το drone βλέπουμε το πόσο μεγάλη είναι η νέα γέφυρα σε σχέση με την πρώτη. Η πρώτη κατασκευάστηκε πολλά χρόνια πριν, η δεύτερη για να βελτιώσει την κυκλοφορία και η τρίτη κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς σήμερα. Αυτό που επίσης διακρίνουμε -εκτός απο τα φορτηγά που μοιάζουν με παιχνιδάκια απο ψηλά- είναι το κακο οδικό δίκτυο της μεσαίας γέφυρας που κυκλοφορούμε σήμερα ενώ παράλληλα βλέπουμε και τα μπαλώματα στο δρόμο που έχει μεγάλη κυκλοφορία. 
   Όσο για την παλαιά γέφυρα μπορείτε να δείτε και μόνοι σας πόσο μικρή και στενή είναι, χτισμένη για μια άλλη εποχή .




ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :




*** Υπεγράφησαν οι νέες συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης για το οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού


~  Υπεγράφησαν οι νέες συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης για το οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, που διαχειρίζεται η Εγνατία Οδός ΑΕ, συνολικού μήκους 864 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 54,9 εκατ. ευρώ. Στις εργολαβίες που ξεκινούν σήμερα, με ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, περιλαμβάνεται το σύνολο των υπό κυκλοφορία τμημάτων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, ενώ προβλέπεται να ενταχθούν και τα νέα τμήματα που κατασκευάζονται και αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία μετά την ολοκλήρωσή τους το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι εργολαβίες αφορούν τη λειτουργία και συντήρηση τού ανατολικού και δυτικού τομέα της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων (2015 – 2018). Στον δυτικό τομέα περιλαμβάνονται το τμήμα της Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδιού και ο κάθετος άξονας Σιάτιστα – Καστοριά – Ιεροπηγή (Α29). Στον ανατολικό, η Εγνατία Οδός (Α2) από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Κλειδιού μέχρι τους Κήπους, ο κλάδος ΠΑΘΕ από τον Α/Κ Καλοχωρίου μέχρι τη θεσσαλονίκης και τους κάθετους άξονες Α/Κ Αξιού – Ευζώνων (Α1), Α/Κ Λαγκαδά – Σερρών – Προμαχώνα (Α25) και Α/Κ Ανατολικής Κομοτηνής – Νυμφαίας (Α23). Η χρονική διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες. -




***  Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, σε ηλικία 117 ετών
Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, σε ηλικία 117 ετών


Γεννήθηκε πριν ανακαλυφθούν τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα κινητά τηλέφωνα κι έζησε, για να γίνει ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τη «βούλα» των Ρεκόρ Γκίνες
Σε ηλικία 117 ετών πέθανε η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, Misao Okawa, σχεδόν έναν μήνα μετά τα γενέθλιά της.
Όπως ανακοίνωσε εργαζόμενος στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, η καρδιά της δεν άντεξε και «έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η Okawa γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1898, παντρεύτηκε το 1919 και απέκτησε τρία παιδιά, έναν γιό και δύο κόρες.
Είχε τέσσερα εγγόνια και έξι δισέγγονα. Ο σύζυγός της πέθανε στις 20 Ιουνίου του 1931. «Ήταν η πιο θλιβερή στιγμή της ζωής μου», είχε πει η ίδια.
Η Okawa είχε λάβει πιστοποιητικό από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες που βεβαίωνε, ότι είναι η γηραιότερη γυναίκα στον πλανήτη.
Έναν χρόνο πριν, στο γηροκομείο όπου ζούσε οι εργαζόμενοι γιόρτασαν τα 116α γενέθλιά της. Εκείνη φορούσε ένα ροζ κιμονό και ένα κόκκινο λουλούδι στα μαλλιά της.
«Έχει πάρει και λίγο βάρος. Κάθε μέρα απολαμβάνει το σούσι της αλλά μερικές φορές προτιμά βοδινό κρέας κατσαρόλας, σπαγγέτι και σασίμι (ένα είδος σούσι), είχε δηλώσει τότε ένας από τους εργαζόμενους στον οίκο ευγηρίας.
Όπως έλεγε η ίδια, το μυστικό της μακροζωίας της ήταν η καλή διατροφή με πολύ σούσι και οι 8 ώρες ύπνου ημερησίως.
Πηγή: news247.gr (Με πληροφορίες από FoxNews)


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι προσαχθέντες αναρχικοί από τη ΒουλήΔεν υπήρξαν συλλήψεις επειδή δεν έγινε καταγγελία από την Ζωή  Κωνσταντοπούλου ,.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 20 προσαχθέντες αντιεξουσιαστές που εισήλθαν το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, δεν υπήρξε καμία σύλληψη καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει καταγγελία από τον υπεύθυνο του οργανισμού που στην προκειμένη περίπτωση είναι η πρόεδρος της Βουλής, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια ειρηνική διαδήλωση.
Επίσης, ο φρούραρχος της Βουλής, αστυνομικός διευθυντής, κατέθεσε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία διενήργησε την προανάκριση για το περιστατικό, ότι οι διαδηλωτές δεν δημιούργησαν κανένα επεισόδιο και απλώς ανήρτησαν για λίγη ώρα ένα πανό, πέταξαν φέιγ-βολάν και αφού φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν ειρηνικά.
Σημειώνεται ότι η διμοιρία των ΜΑΤ που υπάρχει μόνιμα έξω από τη Βουλή, μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, και σύμφωνα με την αστυνομία, με αίτημα της κας Κωνσταντοπούλου, έχει μεταφερθεί από τα «λουλουδάδικα» απέναντι, στο ύψος του θεάτρου «Καρέζη» της οδού Ακαδημίας .-



*** Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής
Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής
~ Ανάρτησαν πανό και μοίρασαν φυλλάδια - Μπαράζ καταλήψεων σε όλη τη χώρα

Εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. Περίπου 20 νεαροί βρέθηκαν στο σημείο όπου εισέρχονται οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο και ανάρτησαν στο περιστύλιο πανό αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους απεργούς πείνας και ενάντια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά. Οι αντιεξουσιαστές φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια.

Για προληπτικούς λόγους έκλεισαν όλες οι πόρτες της Βουλής.

Μετά την εισβολή, η αστυνομία προχώρησε σε είκοσι προσαγωγές.





Ειδικότερα, τα αιτήματα των αντιεξουσιαστών είναι τα εξής:
  • Κατάργηση των ειδικών αντισυνταγματικών νόμων (Ειδικών Δικαστηρίων – Έκτακτων Στρατοδικείων – ΔΝΑ)
  • Άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας
  • Άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς







~ «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή», σημείωσε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης.
~ «Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», διερωτήθηκε.
Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μπαράζ καταλήψεων από ομάδες αντιεξουσιαστών, που δηλώνουν αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας, ζητώντας παράλληλα την αποφυλάκιση κρατουμένων αλλά και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Εκτός από το κτίριο της πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη επί τρεις ημέρες, καταλήψεις καταγράφονται επίσης σε Πάτρα, Κρήτη, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Νέα Σμύρνη.
Στην Πάτρα, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας. Οι αντιεξουσιαστές ανάρτησαν πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Υπό κατάληψη είναι από το πρωί της Τετάρτης και το δημαρχείο της Ξάνθης, με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας, όπως αναφέρεται σε πανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο.
Ομάδα ατόμων μπήκε στο δημαρχείο, νωρίς το πρωί, ζητώντας από το δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια το κατέλαβαν, ανάρτησαν το πανό και έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κατάληψη.
Υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Νεαροί σήκωσαν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου. Η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.
Στο γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, προχώρησαν αντιεξουσιαστές. Παράλληλα, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι καταλήψεις στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων αλλά και στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
Εισβολή στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης πραγματοποίησε ομάδα αντιεξουσιαστών, αποτελούμενη από 20 άτομα. Οι νεαροί έδιωξαν τους υπαλλήλους του δημαρχείου και κρέμασαν ένα πανό στο οποίο αναγράφεται: «Ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό» από την «Κονωνική-ταξική αντεπίθεση».
Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε στα Προπύλαια νωρίτερα, στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών για την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα. Όπως καταγγέλλουν, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος


***  Υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από την Fitch
fits2

~ Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, η αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, διαμορφώνεται, πλέον, στο CCC από B- που ήταν πριν, ενώ παράλληλα υπήρξε «αφαίρεσή» τους από καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης.


ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  :

***   Βότανα Αγίου Όρους σε καθημερινές χρήσεις:   
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα βότανα παίζουν ζωτικό ρόλο στην παραδοσιακή θεραπεία καθημερινών προβλημάτων. Τα βότανα του Αγίου Όρους αποτελούν μια αντιπροσωπευτική συλλογή μεταξύ των φυτών που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες
και δίνουν μια εικόνα του φάσματος των διαθέσιμων βοτανικών γιατρικών που παράγονται από τους μοναχούς.
Το χαμομήλι οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν «μήλο χαμαί» λόγω της μυρωδιάς του. Σήμερα στο περιβόλι της Παναγίας και σε όλη την Ελλάδα συναντάται το είδος Matricaria chamomilla.
«Ένα μόνο αποξηραμένο στο σπίτι άνθος χαμομηλιού έχει περισσότερο άρωμα από ένα σακουλάκι άνθη του εμπορίου» λένε οι αγιορείτες πατέρες στο Κουτλουμουσιανό Κελί του Αγίου Γεωργίου όπου παράγεται το 100% φυσικό σαπούνι με χαμομήλι.
Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού αποστάζεται από τα νωπά άνθη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων που ανακουφίζουν με την αντιφλεγμονώδη, κατασταλτική και αντισηπτική δράση του χαμομηλιού.
Τα χρυσαφένια άνθη της καλέντουλας είναι από τα αγαπημένα των βοτανολόγων πατέρων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Στο βοτανολόγιό του, το 12ο αιώνα, ο Macer συμβουλεύει ότι και μόνο το να κοιτάξεις το φυτό βελτιώνει την όραση, καθαρίζει το μυαλό και χαρίζει καλή διάθεση. Στην Ελλάδα, και στο Άγιον Όρος ειδικότερα απαντάται η καλέντουλα arvensis και καλλιεργείται η καλέντουλα officinallis που είναι δύο ποικιλίες από τις οποίες φτιάχνεται και το εξαιρετικό σαμπουάν, ένα μοναστηριακό προϊόν πολύ αποτελεσματικό.

Η καλέντουλα έχει δράση στυπτική, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη, ενώ το αιθέριο έλαιό της βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Λέγεται ότι 5-10 σταγόνες ελαίου στο νερό του μπάνιου δρα κατασταλτικά στη νευρική ανησυχία και την κατάθλιψη. Το σαμπουάν με καλέντουλα περιέχει πολύτιμο εκχύλισμα του φυτού, το οποίο καθαρίζει απαλά το ευαίσθητο δέρμα και διευκολύνει το χτένισμα των μαλλιών.
Η επιστημονική του ονομασία, Ηypericum perforatum, έχει ελληνική προέλευση, καθώς αποτελεί συνθετικό των λέξεων "υπέρ" και "εικόνα". Σήμερα, στο Άγιον Όρος οι μοναχοί χρησιμοποιούν το βάλσαμο ή υπερικό σε πλήθος μοναστηριακών προϊόντων για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, πληγών και δερματικών προβλημάτων. Τα παλιά βοτανολόγια τα οποία μελετούν οι μοναχοί στο εργαστήρι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου συχνά ανέφεραν ότι είναι ειδικό για τις χιονίστρες αφού οι ρίζες του υπερικού χρησιμοποιούνται ως έμπλαστρα για τις στυπτικές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις και κατασταλτικές δράσεις τους.

Στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους οι μοναχοί φτιάχνουν με παραδοσιακή συνταγή αλοιφή η οποία έχει ως βασικό συστατικό στοιχείο το υπερικό. Έτσι το μοναστηριακό αυτό προϊόν του Αγίου Όρους χρησιμοποιείται για εντοπισμένους πόνους των νεύρων όπως ισχιαλγία, εξαρθρήματα και κράμπες ή για να ανακουφίσετε τη διόγκωση του στήθους κατά τη γαλουχία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως αντισηπτικό και στυπτικό σε εκδορές, ερεθισμούς και έλκη.
Από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα από την αρχαιότητα η λεβάντα πήρε το όνομά της από το λατινικό lavare, πλένω. Οι μοναχοί στην Ιερά Καλύβη Αγίου Χαραλάμπους, στην Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν το δημοφιλές αρωματικό έλαιο της λεβάντας το οποίο βοηθά στην θεραπεία μιας τεράστιας ποικιλίας παθήσεων και αποτελεί ουσιαστικής σημασίας μέλος όλων των μοναστηριακών φαρμακείων.

Το προϊόν αυτό του Αγίου Όρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά απ’ όλη την οικογένεια καθώς με την χρήση του αιθέριου ελαίου της λεβάντας προσφέρει τις χαλαρωτικές δράσεις του, διεγείρει την κυκλοφορία, τονώνει το νευρικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα είναι αντιβακτηριδιακό, αναλγητικό και αντισηπτικό.
Το μελισσόχορτο καλλιεργήθηκε αρχικά στη Νότια Ευρώπη, σήμερα όμως είναι πλέον γνωστό σε όλο σχεδόν τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας ευδοκιμεί σε βουνοπλαγιές του Αγίου Όρους, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το μελισσόχορτο συνδέεται με τις μέλισσες από την αρχαιότητα. Το λαϊκό και το βοτανικό του όνομα, Melissa, αντανακλούν ότι έχει τις ίδιες ιδιότητες με το μέλι και τον βασιλικό πολτό. “Ανακουφίζει την καρδιά και διώχνει τη λύπη μακριά” λένε οι αγιορείτες μοναχοί από το Ιερό Ιβηρίτικο Κελί της Θείας Αναλήψεως στο Άγιον Όρος όπου συλλέγονται τα φύλλα του και συσκευάζονται σε μικρά πακετάκια.

Ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση, τα φύλλα του μελισσόχορτου έχουν επίσης φυσώδεις ιδιότητες, συνεπώς είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές που προέρχονται από στεναχώρια ή άγχος. Το έγχυμα του μελισσόχορτου ως ζεστό αφέψημα ανακουφίζει από τα συμπτώματα των κρυολογημάτων, της γρίπης, αλλά και της ιγμορίτιδας. Το μοναστηριακό αυτό προϊόν διατίθεται με την έγκριση και ευλογία του Ιερού Κελίου.

Στο Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελί του Αγίου Γεωργίου στο Άγιο Όρος ο μοναχός Μελίτων παρασκευάζει με αγνά φυτικά υλικά μια ειδική κεραλοιφή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο επιχείλιος έρπητας, η ανεμοβλογιά, τα καψίματα, με βασικό συστατικό στοιχείο το μελισσοβότανο. Το μελισσόχορτο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα μοναστηριακά προϊόντα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφουν και τονώνουν το δέρμα. Χρησιμοποιείστε αυτό το προϊόν του Αγίου Όρους για να κάνετε μασάζ για την κατάθλιψη, την ένταση, το άσθμα και τη βρογχίτιδα.
Παραδοσιακά συνδεόμενο με τη μακροβιότητα, το φασκόμηλο έχει τη φήμη ότι αποκαθιστά την εξασθενημένη μνήμη των ηλικιωμένων. Στο Ιερό Ιβηρίτικο Κελλί της Θείας Αναλήψεως στο Άγιον Όρος, οι μοναχοί της Ορθοδοξίας καλλιεργούν, συλλέγουν και αποξηρένουν τα φύλλα του φασκόμηλου που είναι κατάλληλα για αφεψήματα.
Ως αφέψημα το μοναστηριακό αυτό προϊόν, είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος: σε περίπτωση τραυματισμών, αφθών και φαρυγγίτιδας. Στοματικές πλύσεις και γαργάρες με το έγχυμα του φασκόμηλου ανακουφίζουν από ερεθισμούς του λαιμού, αμυγδαλίτιδα, στοματικά έλκη και ουλίτιδα. Πλύσεις με το έγχυμα του φασκόμηλου δρουν κατά της ακμής, των μολύνσεων, των πληγών, της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας. Το αφέψημα βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και αναζωογονεί τους κουρασμένους και πονεμένους μύες ενώ χορηγείται στις γυναίκες για τους πόνους της περιόδου που προκαλούνται από τη στάση του αίματος.
Ένα ακόμη μοναδικό δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο είναι η τσουκνίδα. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγιορείτες μοναχοί στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Άγιου Όρους που χρησιμοποιούν το βότανο αυτό για να παρασκευάσουν ένα 100% φυσικό αγιορείτικο προϊόν. Το σαμπουάν με έγχυμα τσουκνίδας βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας, αλλά και στη γενικότερη αναζωογόνηση και ενδυνάμωση των άτονων μαλλιών. Πρόκειται για ένα αυθεντικό μοναστηριακό προϊόν του Αγίου Όρους.

Οι ρίζες της τσουκνίδας παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ως λοσιόν για τα μαλλιά που πέφτουν και γι αυτό οι μοναχοί συλλέγουν το πολύτιμο φυτό με τις ρίζες του κάθε φθινόπωρο Κρατούν τα τρυφερά φύλλα που είναι ένα αποτοξινωτικό και τονωτικό θρεπτικό σαλατικό.
Η μαντζουράνα, ο αείφυλλος αμάρακος του Θεόφραστου και το σάμψυχο του Διοσκορίδη, κατάγεται από την Ανατολία, αλλά στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια ως καλλωπιστικό φυτό και ως μπαχαρικό. Η μαντζουράνα έχει πολλές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Ανοίγει την όρεξη και ανακουφίζει από στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Το όμορφο άρωμα που έχει απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατάθλιψη και το στρες.


Στο ευλογημένο Άγιον Όρος η μαντζουράνα ευδοκιμεί και οι αγιορείτες μοναχοί την προσφέρουν με μεγάλη ευχαρίστηση και ευλάβεια. Συνιστούν την Παρασκευή αφεψήματος με 5-10 γραμμάρια βότανο και την χρήση του ως καταπραϋντικό, κατά των πόνων του στήθους και κατά της επιληψίας, 1 φορά την ημέρα. Επίσης η εισπνοή σκόνης μαντζουράνας είναι αποτελεσματική στη ρινική συμφόρηση. Προσοχή όμως γιατί η κατάχρηση του αφεψήματος είναι επικίνδυνη.
Το φλισκούνι είναι είδος συγγενές της μέντας και του δυόσμου. Είναι είδος με πολλές ποικιλίες και ποικίλους βιοτόπους, συναντάται σε όλη την Ελλάδα, συνήθως κοντά σε νερά και παραθαλλάσιες περιοχές. Το Άγιον Όρος, λόγω του κλίματος και της μορφολογίας του, ευνοεί την καλλιέργειά του. Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος συλλέγουν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο το φυτό, το αποξηραίνουν, το συσκευάζουν και το διαθέτουν προς πώληση.


Πρόκειται για μοναστηριακό προϊόν με πολλές και ευεργετικές δράσεις. Δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, καρδιοτονωτικό, σπασμολυτικό, κατά της ημικρανίας και των ιλίγγων. Το αφέψημά του είναι χρήσιμο για την πλύση πληγών που πυορροούν. Πάρτε το πριν τον ύπνο για τονωτικό και καταπραϋντικό. Κάνοντας γαργάρες με φλισκούνι αντιμετωπίζετε με φυσικό τρόπο παθήσεις του ρινοφάρυγγα, το βήχα και άλλες ασθματικές και γριππώδεις καταστάσεις.
Πώς να καθαρίζετε τα δόντια με οδοντικό νήμα σε ένα λεπτό
~ Το βούρτσισμα των δοντιών δεν αρκεί και η χρήση οδοντικού νήματος κρίνεται απαραίτητη αν δε θέλετε να μπείτε κάτω από τον τροχό… Πολλοί ωστοσο, δεν διαθέτουν τη δέουσα υπομονή για να βάλουν στην οδοντοστοιχία τους το νήμα με αποτέλεσμα, ούτε καλή δουλειά να γίνεται και ο χρήσης να κουράζεται γρήγορα.
Η λύση ωστόσο έρχεται από την Αμερική, και συγκεκριμένα από τον οδοντίατρο Δρ. Carlos Meulener.  Video  :https://youtu.be/VYISsd3tHlg ,
 



Ο πιο εύκολος τρόπος να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα~ Μέσα σε ένα λεπτό καθαρίζετε όλα σας τα δόντια

Το συστήνουν όλοι οι οδοντίατροι σε όλους τους ασθενείς τους, ανεξάρτητα από το πόσο υγιή είναι τα δόντια τους.
Άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών… και όχι μόνο.
Ωστόσο πολλοί το αποφεύγουν γιατί δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν εύκολο τρόπο για να το εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα περιποίησης και καθαριότητας των δοντιών τους: ο λόγος για το οδοντικό νήμα.
Ο Dr Carlos Meulener, οδοντίατρος από το Νιου Τζέρσεϊ, δημιούργησε ένα βίντεο για να μας δείξει τον πιο εύκολο τρόπο για να καθαρίζουμε τα δόντια μας με οδοντικό νήμα… μέσα σε μόλις ένα λεπτό.
«Το βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό, όμως δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα για να απομακρύνει τα βακτήρια που επικάθονται ανάμεσα στα δόντια» εξηγεί ο ίδιος στο βίντεο αυτό, τονίζοντας ότι η κίνηση των χεριών όταν χρησιμοποιεί κανείς το οδοντικό νήμα πρέπει να είναι πάνω-κάτω και όχι μπρος-πίσω.-
~* Video :    https://youtu.be/VYISsd3tHlg  , .-



~ Έρευνες έχουν δείξει, ότι η χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πέτρας στα δόντια, η οποία προκαλεί ενοχλήσεις και φλεγμονές στα ούλα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την κακή αναπνοή, την αιμορραγία στα ούλα και σε προχωρημένες περιπτώσεις την υποχώρηση των ούλων και την απώλεια των δοντιών.
Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια δοντιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών ασθενειών και διαβήτη. Σουηδοί επιστήμονες έχουν βρει, ότι η κακή στοματική υγιεινή και τα ούλα που ματώνουν επιτρέπουν σε 700 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προσβολών, ανεξάρτητα από το πόσο καλή είναι η γενικότερη σωματική τους υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει ακόμη την κακή υγεία των δοντιών με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την εμφάνιση εγκεφαλικών και ασθενειών των πνευμόνων, καθώς επίσης και με αποβολές και πρόωρες γεννήσεις.


Επιρρεπείς στο διαβήτη οι νυχτερινοί τύποι
~ Είναι πιθανότερο να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές

Οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ και συνήθως δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας (μεταβολικό σύνδρομο και σαρκοπενία), σε σχέση με τους πρωινούς τύπους, ακόμη κι αν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ενδοκρινολόγο δρα Ναν Χι Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας στο Ανσάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για θέματα κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" μελέτησαν 1.620 άτομα ηλικίας 47 έως 59 ετών.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αίματος και άλλες εξετάσεις. Από τους 1.620, οι 480 ταξινομήθηκαν ως πρωινοί χρονότυποι, ως 95 ως νυχτερινοί και οι υπόλοιποι ως τίποτε από τα δύο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βραδινοί τύποι ήταν πιθανότερο να κάνουν κακό ύπνο και να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές (κάπνισμα, καθιστική ζωή, φαγητό αργά τη νύχτα κ.α.), από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Οι νυχτερινοί τύποι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλης) και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έμεναν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ, είχαν 1,7 μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο, πάχος στην κοιλιά), τα οποία, ιδίως όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι βραδινοί τύποι είχαν επίσης 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σαρκοπενία (μυική απώλεια), σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες που ξενυχτάνε, έχουν 2,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 3,8 φορές για σαρκοπενία (έναντι 2,2 των γυναικών νυχτερινών τύπων).
Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου καθορίζεται από το βιολογικό ″ρολόι″ του, το οποίο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο, το περιβάλλον κ.α., ενώ μπορεί να τροποποιηθεί στην πορεία της ζωής από παράγοντες όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή. Η λήψη μελατονίνης, μιας φυσικής χημικής ουσίας, βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται και γι' αυτό συνίσταται στους βραδινούς τύπους.
Τηλεόραση και πρωινό
 Μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τη δρα Μπόνι Ροκέτε-Βάγκνερ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάθε παραπάνω ώρα καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης αυξάνει 3,4% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα, που διήρκεσε τρία έτη και ήταν η πιο μακρόχρονη του είδους της μέχρι σήμερα, αφορούσε 3.234 υπέρβαρα άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών. Η αναλογική αύξηση του κινδύνου από την καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση αποδείχτηκε άσχετη από την ηλικία του ατόμου και το πόσο ασκείται.
Μια τρίτη ισραηλινοσουηδική έρευνα, που δημοσιεύθηκε επίσης στο "Diabetologia", διαπίστωσε ότι οι διαβητικοί που τρώνε καλό πρωινό και λιγοστό βραδινό, ελέγχουν καλύτερα το σάκχαρό τους, από ό,τι όσοι κάνουν το αντίθετο, δηλαδή τρώνε λίγο το πρωί και πολύ το βράδυ - και αυτό ισχύει άσχετα από το αν θερμίδες που καταναλώνονται, είναι ίδιες και στις δύο περιπτώσεις.
Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 18 ενηλίκων εθελοντών με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κλήθηκαν να καταναλώνουν συνολικά 1.500 θερμίδες, είτε τις περισσότερες με το πρωινό, είτε με το δείπνο. Αν και χρειάζεται επιβεβαίωση με μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, φαίνεται πως ένα καλό πρωινό είναι πολύ καλύτερο από ένα καλό βραδινό, τουλάχιστον για έναν διαβητικό ή κάποιον που κινδυνεύει από διαβήτη.


kafes
~ Η αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια θωρακίζει τον οργανισμό μας από τον καρκίνο στο ήπαρ, σύμφωνα ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση τριών αλκοολούχων ποτών.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως, η  μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ήπαρ και, μάλιστα πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο έδειξε πως αρκούν τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα για να προκαλέσουν καρκίνο στο συκώτι.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης ο κίνδυνος καρκίνου στο συκώτι αυξάνεται κατά 4% για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνουμε, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα περίπου ποτό. Στο σημείο αυτό, ο καφές αναλαμβάνει το ρόλο του «σωτήρα» μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής κακοήθειας. Η έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο ανέλυσε 34 διαφορετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων, 24.500 εμφάνισαν καρκίνο στο ήπαρ.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των ερευνών ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ από την μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, μειώνεται κατά 14% για κάποιον που καταναλώνει και το αγαπημένο πρωινό ρόφημα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καταναλωτές πως ο καφές θα πρέπει να καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη και με γάλα μειωμένο σε λιπαρά.


sokolata
~  Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες του τύπου δεν σας αρέσουν οι δεσμεύσεις και για αυτό δεν ακολουθείτε μία συγκεκριμένη δίαιτα ή δεν έχετε ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο.
Μπορείτε να βελτιώσετε σωματική και ψυχική υγεία σε ένα μόλις λεπτό!
 Δείτε 10 τρόπους να βελτιώσετε την υγεία και τη διάθεσή σας σε 1 μόλις λεπτό:
1. Χαρίστε μια αγκαλιά
Μια ζεστή αγκαλιά μάς δίνει χαρά και μας χαλαρώνει, ρίχνει την πίεση και ηρεμεί τους παλμούς τις καρδιάς.
2. Γελάστε
Το γέλιο είναι φάρμακο. Όχι μόνο καταπολεμά το στρες με φυσικό τρόπο αλλά μιμείται τις βιολογικές διεργασίες που επιτελούνται όταν γυμνάζουμε το σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πονούν οι κοιλιακοί μύες όταν γελάμε δυνατά για πολλή ώρα!
3. Απολαύστε λίγη μαύρη σοκολάτα
Τα συστατικά του κακάο είναι ευεργετικά για την καρδιά. Μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
4. Δείτε πιο αισιόδοξα τη ζωή
Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο δυνατή καρδιά και πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Προσπαθήστε λοιπόν να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο την επόμενη φορά που θα βρεθεί ένα εμπόδιο στο δρόμο σας.
5. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο
Αρκετοί άνθρωποι κρατούν καρφωμένο το βλέμμα τους σε μια οθόνη για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Για να προστατεύσετε τα μάτια σας, εφαρμόστε τον κανόνα 20-20-20. Για κάθε 20 λεπτά που κοιτάτε την οθόνη, θα πρέπει να απομακρύνετε το βλέμμα σας και να κοιτάξετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
6. Πλύνετε τα χέρια σας
Μια τόσο απλή συνήθεια όσο το πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και όχι μόνο.
7. Βάλτε ζώνη
Είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνουμε αυτοματοποιημένα όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Ένα τροχαίο είναι πάντα επικίνδυνο, είναι στο χέρι μας όμως να μη γίνει θανατηφόρο.
8. Ξαπλώστε σε εμβρυϊκή στάση
Είναι μία από τις πιο χαλαρωτικές στάσεις γιόγκα και παράλληλα βοηθά να κάνετε καλή διάταση στην πλάτη και τον αυχένα.
9. Βάλτε αντηλιακό
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιο ευθύνεται για χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο. Αντηλιακό φοράμε όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο το καλοκαίρι.
10. Σταθείτε σανίδα
Στηριχτείτε στους αγκώνες και κρατήστε το σώμα σε απόλυτη ευθεία, χωρίς να προεξέχουν οι γλουτοί. Η σανίδα είναι μια πολύ απλή αλλά εξαιρετικά ευεργετική άσκηση που δυναμώνει τον κορμό, βελτιώνει τη στάση του σώματος και προλαμβάνει τους πόνους στη μέση.




*** Σταύρος Λυγερός: "Εισέπραξα ύβρεις και αποδοκιμασίες για το βιβλίο μου"


Σταύρος Λυγερός:
Ο Σταύρος Λυγερός είναι ένας από τους δημοσιογράφους που ασχολείται με το Κυπριακό ζήτημα τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει γράψει δεκάδες άρθρα για το θέμα, 2 βιβλία, με το τελευταίο από αυτά «Κυπριακό, η αιρετική λύση» (δείτε το θέμα μας για το βιβλίο εδώ) να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Κατά την τελευταία του παρουσία στη Λευκωσία, με αφορμή την κριτική αξιολόγηση του βιβλίου του, δέχτηκε να μας μιλήσει. Για το Κυπριακό, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Του Θάνου Κοφινά
11
1. Έχετε δηλώσει πως με το βιβλίο αυτό θέλατε να καταθέσετε μια πρόταση για αναθεώρηση στρατηγικής στο Κυπριακό από μηδενική βάση. Ποια είναι η πρώτη αίσθηση που έχετε αποκομίσει σχετικά με την πρόταση που κάνετε με το βιβλίο αυτό; Πως την υποδέχτηκε ο πολιτικός αλλά και ο απλός κόσμος;
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν είχα ποτέ αυταπάτες πως η πρόταση μου αυτή θα γινόταν δεκτή. Έχω μάθει να μην υποτιμώ τη δύναμη των στερεοτύπων, ειδικά στην επίσημη πολιτική, αλλά και στο επίπεδο της κοινής γνώμης. Ασχολούμαι 40 χρόνια με το Κυπριακό. H Κύπρος και ο κυπριακός ελληνισμός με ενδιαφέρει όπως και κάθε άλλο κομμάτι του ελληνισμού. Έχω γράψει πάρα πολλές μελέτες πάρα πολλά άρθρα, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες και ένα βιβλίο το 1993. Έρχομαι τώρα σε αυτό το βιβλίο. Αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε εν γνώση μου ότι θα εισπράξω αποδοκιμασίες. Εισέπραξα και ύβρεις. Μάλιστα πρέπει να πω πως με εξέπληξαν γιατί υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι δεν περιορίστηκαν να εκφράσουν μια διαφωνία, το οποίο είναι απολύτως θεμιτό. Θεώρησαν όμως πως ήταν ανίερη η πρόταση που κατέθεσα, αλλά είναι ενδιαφέρον γιατί ήταν μια πολύ αντιδημοκρατική αντίδραση. Θα έλεγα ότι είχε και μια οσμή φασισμού. Υπήρχε και ένα συνωμοσιολογικό πνεύμα το οποίο είναι εκπληκτικό, γιατί δε λάβανε υπόψιν ούτε ποιός μίλαγε. Δεν ήταν ένας άνθρωπος άσχετος. Έχει ενδιαφέρον όμως διότι δεν υπήρξε η στοιχειώδης τήρηση της δεοντολογίας, της δημοκρατικής δεοντολογίας. Τώρα τι είναι αυτή η πρόταση. Η άποψη μου είναι εδώ και πολλά χρόνια, πως αυτό που ονομάζουμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένας τίτλος κάτω από τον οποίο έχει συσσωρευθεί ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο απέχει πάρα πολύ από αυτό που λέει ο τίτλος. Είναι μια Συνομοσπονδία με κάποια ομοσπονδιακά στοιχεία και είναι πολύ ενδιαφέρον πως τα ομοσπονδιακά στοιχεία που υπάρχουν βολεύουν την τουρκική πλευρά. Αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο ακυρώνει και τον τίτλο, αλλά όπως ξέρετε στην πολιτική ο τίτλος μένει, αποκτά ισχύ στερεοτύπου και ενώ κάποιος φαντάζεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ουσιαστικά πάμε σε κάτι το οποίο όχι απλώς νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής αλλά και εγγράφει υποθήκες, για το ελεύθερο τμήμα του νησιού. Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως το δημοψήφισμα ήταν η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξουμε γήπεδο. Να αλλάξουμε πίστα. Να φύγουμε από αυτό το μονοπάτι και να ακυρώσουμε όλο αυτό το διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο αναπαράγει την ίδια λύση σε διάφορες παραλλαγές. Μπορεί να μη λέγεται σχέδιο Ανάν θα λέγεται σχέδιο Μπαν κι Μουν, Άιντα κλπ, αλλά στην πραγματικότητα με κάποιες μικροδιαφορές θα είναι η ίδια φιλοσοφία.
09938 200px
2. Από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο έχουν αλλάξει πάρα πολλά σε σχέση με το Κυπριακό. Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα έχουν αυξηθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρξει μια λύση έστω και «αιρετική»; 
Εγώ δεν είχα ποτέ την αυταπάτη, ότι η Τουρκία θα έσπευδε, εάν η Λευκωσία και η Αθήνα υιοθετούσαν αυτή τη πρόταση, να πεί ανταποκρίνομαι. Τότε ομολογώ ότι θα σκεφτόμουν πως κάτι λάθος έχω κάνει. Μακάρι η Άγκυρα να το δεχόταν. Δεν το περιμένω όμως. Γιατί σκοπός αυτής της λύσης είναι να πετάξει την Τουρκία απ'έξω. Η Τουρκία όπως ξέρουμε αυτό δε το θέλει. Όποιος έχει διαβάσει τους Κεμαλικούς ή τον Νταβούτογλου το ξέρει. Η δικαιολογία της Τουρκίας μπορεί να είναι πως «θέλουμε να προστατέψουμε τους Τουρκοκύπριους» αλλά ο σκοπός είναι γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός. Θέλει να βάλει χέρι στην Κύπρο και το έχει καταφέρει. Ειλικρινά μακάρι να υιοθετούνταν αυτή η λύση γιατί με αυτή θα συμβούν 2 πράγματα. Το πρώτο θα ήταν να αλλάξει το κλίμα στη Διεθνή Κοινότητα. Γιατί μέχρι τώρα είμαστε εμείς υπό πίεση. Και το όχι να προέλθει από την Τουρκία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχεις κερδίσει πολύ σημαντικά πράγματα. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει αυτή η πρόταση είναι να βάλει μια σφήνα στις σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας. Υπάρχουν προβλήματα σε αυτή τη σχέση έστω και αν η Τουρκία παραμένει δεσπόζουσα και ελέγχει τη ζωή στο ψευδοκράτος. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδάκι το οποίο θα λύσει τα προβλήματα. Στην πολιτική πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό. Χτίζονται τα πράγματα. Δυστυχώς παραμένουμε στην πεπατημένη. Άρα το ερώτημα το απαντάω επιγραμματικά. Εάν λοιπόν υιοθετούσαμε εμείς μια τέτοια πολιτική-στρατηγική, σίγουρα θα στριμώχναμε την Τουρκία πολιτικο-διπλωματικά, σίγουρα θα προκαλούσαμε ρήγματα στις σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας και σίγουρα θα ενισχύαμε τη θέση μας διεθνώς.
3. Η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι απομονωμένη. Ειδικά μετά τις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, έχει χάσει και ένα παραδοσιακό σύμμαχο μέσα στον ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ από την άλλη δεν έχουν μια ξεκάθαρη θέση ενώ η ΕΕ τηρεί στάση αναμονής. Έχει περιθώρια η Ε/κ πλευρά, υπό αυτές τις συνθήκες, να ελιχθεί διπλωματικά και να υποστηρίξει σθεναρά τις όποιες θέσεις της;
Όπως βλέπετε την πιέζουν με σκοπό να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να κάνει τι; Να διαπραγματευθεί μια λύση τύπου Ανάν. Γιατί όμως; Γιατί ουσιαστικά στο τραπέζι δεν υπάρχει τίποτε άλλο, με βάση τις επίσημες θέσεις. Πιστεύω πως η δική μας πλευρά είναι αυτή τη στιγμή σε μειονεκτική θέση. Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι υποτίθεται μια έκθεση ίσων αποστάσεων, η οποία εξισώνει το θύτη με το θύμα. Βαθύτατα προκατειλημμένη εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού. Κατά συνέπεια βλέπουμε πως όλη η πίεση πέφτει επάνω στη Λευκωσία. Και η Λευκωσία όπως έχουμε δει και στο παρελθόν αντιστέκεται, αλλά από ένα σημείο και μετά αρχίζει και κάνει εκπτώσεις. Μακάρι αυτή τη φορά να μη συμβεί αυτό. Αλλά η πείρα μας επιβάλλει να είμαστε επιφυλακτικοί. Η ΚΔ είναι ένα μικρό κράτος, οι Ελληνοκύπριοι είναι πολλαπλά εξαρτημένοι και επιπλέον βρίσκονται και στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η οποία οπωσδήποτε μειώνει τις αντιστάσεις και τη δυνατότητα να πεί όχι. Οι Ε/κ πιέζονται πολλαπλά. Μακάρι να καταφέρουν να αντισταθούν όπως το 2004.

lygeros 8453a66ac58481bbdf0859314e6afa6e 1
"Οι Ε/κ πιέζονται πολλαπλά. Μακάρι να καταφέρουν να αντισταθούν όπως το 2004"

4. Σε συνέντευξή του, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κός Άιντα, δήλωσε πως εάν δε βρεθεί λύση μπορεί να δούμε το άσχημο πρόσωπο των υδρογονανθράκων. Τελικά η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου μπορεί από ευχή για την Κύπρο να αποδειχθεί κατάρα για το Κυπριακό;
Όχι! Πάλι στερεότυπα. Είναι στερεότυπα γιατί βγάζουν την πολιτική απ'έξω. Εάν η πλευρά μας το χειριστεί σωστά θα έχει όφελος. Εάν το χειριστεί λάθος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Αλλά μη λέμε κατάρα ή ευλογία, εξαρτάται. Θα πώ κάτι το οποίο έχω πει επανειλλημένως. Τι ισχύει στην κύπρο; Μετά το 1983 με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους η επίσημη θέση της Τουρκίας λέει ότι στην κύπρο υπάρχουν 2 κράτη. Το νότιο το οποίο δεν αναγνωρίζει και το βόρειο το οποίο αναγνωρίζει. Σύμφωνα με την τουρκική θέση, η οποία δε γίνεται δεκτή ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από τη διεθνή κοινότητα, τα 2 αυτά κράτη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα. Εάν λοιπόν το Βarbaros πήγαινε να κάνει έρευνες βόρεια της Κερύνειας, θα μπορούσε η Τουρκία να υποστηρίξει πως έκανε μια συμφωνία με την ΤΔΒΚ για να εισέλθει στην ΑΟΖ του Τ/κ κράτους. Τότε θα ήταν η Τουρκία συνεπής με τη δική της θέση, έστω και αν παραμένει μια παράνομη ενέργεια. Όμως κάνουν έρευνες στο νότιο κομμάτι της Κύπρου. Τι βλέπουμε εδώ λοιπόν; Η Τουρκία όποτε τη συμφέρει επικαλείται τη θέση των 2 κρατών και όποτε τη βολεύει επικαλείται τη συνθήκη της Ζυρίχης που μιλάει για ένα συνεταιρικό κράτος. Δε θα έπρεπε η Λευκωσία και η Αθήνα, στην προμετωπίδα της διπλωματίας τους, να έχουν το ερώτημα, «ας μας πει η Άγκυρα τι ισχύει γι'αυτήν στην Κύπρο; Έχουμε ένα συνεταιρικό κράτος; Δύο κοινότητες οι οποίες έχουν προβλήματα μεταξύ τους και πρέπει να τα βρούν; Ή υπάρχουν 2 κράτη;». Βλέπουμε λοιπόν πως η τουρκία είναι αντιφατική με τον εαυτό της. Αυτή την αντίφαση την έχουμε εκμεταλευτεί; Αυτό λοιπόν δεν είναι ενδεικτικό; Θα έπρεπε να καλέσουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ και να τους πούμε «ρωτήστε την Τουρκία, ποια είναι η επίσημη θέση της;». Η Τουρκία έχει αυτό το περιθώριο των ελιγμών στηριζόμενη στις αγκυλώσεις τις δικής μας πλευράς.
5. Η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ υποστηρίχθηκε σθεναρά, κυρίως για την ασφάλεια που πιστευόταν πως θα παρείχε στην ΚΔ έναντι της Τουρκίας, αλλά και για την διευκόλυνση της λύσης του Κυπριακού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αυτή τη στιγμή έχουν υιοθετήσει μια ουδέτερη θέση σχετικά με το Κυπριακό. Που αποσκοπεί αυτή τους η στάση;
Ποτέ η ΕΕ και ήταν αυταπάτη να το πιστεύει κανείς, δε θα έμπαινε μπροστά για το Κυπριακό. Όπως δε μπήκαν ούτε στο θέμα του Αιγαίου. Πρέπει να σας πω ότι η ένταξη είναι ένα μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα στο εθνικό θέμα. Άλλο όμως αυτό και άλλο να παρουσιάζεται ως το κλειδί για τη λύση. Ήταν όμως ένα πλεονέκτημα. Τμήμα χώρας μέλους κατέχεται από χώρα υποψήφια προς ένταξη. Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Διότι ουσιαστικά ακυρώνει θεμέλια του Ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ευρώπη λοιπόν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Κυπριακό μετά την ένταξη της ΚΔ σε αυτή. Γιατί παρ'ότι η ένταξη της Τουρκίας δεν προχωρά ουσιαστικά, τυπικά είναι στο τραπέζι. Προσπαθούν να το λύσουν ασκώντας πιέσεις. Μπορεί να μην εμφανίζονται αυτονόμως ως ΕΕ, έρχονται όμως μέσα από τον ΟΗΕ μέσα από τον Αμερικανο-Βρετανικό παράγοντα, ο οποίος παίζει και το ρόλο του ενορχηστρωτή. Από πίσω από αυτούς έρχονται οι Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη όμως λόγω της οικονομικής κρίσης αλλάζει και η ίδια. Δεν είμαι εναντίον στο να είναι η ΚΔ μέλος της ευρωζώνης. Πρέπει όμως να δούμε και τη διάσταση σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Με δεδομένη την κρίση στην Ουκρανία και την εξάρτηση της Ευρώπης από το φ/α της Ρωσίας τότε αποκτά ένα ειδικό ενδιαφέρον. Θα μας αντιμετωπίσουν ως ένα ισότιμο μέλος, με ενεργειακό πλούτο, το οποίο θα επωφεληθεί από αυτόν και ταυτοχρόνως θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της Ευρώπης; Ή θα σε αντιμετωπίσουν με το πνεύμα του παλιού αποικιοκράτη απλώς με μεταμοντέρνους όρους; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς, οι οποίοι ρέπουν προς το δεύτερο, αλλά και από εμάς το πως θα το αντιμετωπίσουμε.

"Η άποψη μου είναι εδώ και πολλά χρόνια, πως αυτό που ονομάζουμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ένας τίτλος κάτω από τον οποίο έχει συσσωρευθεί ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο το οποίο απέχει πάρα πολύ από αυτό που λέει ο τίτλος"

6. Η υιοθέτηση της πολιτικής του «καλού παιδιού» και των υποχωρήσεων από το 74' και μετά δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την Ε/κ πλευρά. Πιστεύεται πως υπήρχαν περιθώρια να τηρηθεί εξαρχής μια πιο σκληρή στάση που να εστιάζει και να αναδεικνύει το πρόβλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής από μέρους της Τουρκίας;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η Αθήνα και η Λευκωσία λειτούργησαν με έναν τρόπο που άφησε ελεύθερος το γήπεδο στο να διολισθήσουμε σιγά σιγά, κατόπιν πιέσεων βεβαίως, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, το να μιλάμε σε μια αντικατοχική βάση να μην έχει πολιτικό αντίκρυσμα. Δεν υπάρχουν πλέον αφτιά να ακούσουν αυτή την τοποθέτηση στη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη μάχη ουσιαστικά την έχουμε χάσει και έχουμε ευθύνες. Το να εμμένουμε σε αυτό εγώ δεν το θεωρώ λάθος. Ακόμη όμως και να υπήρχε μια κυβέρνηση που θα επέμενε σε αυτή τη θέση, η Τουρκία θα περίμενε μέχρι να αλλάξει. Για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει ούτε στην ελλάδα ούτε στην Κύπρο μια ομόνοια μεταξύ των κομμάτων για να πούμε πως θα «στυλώσουμε τα πόδια» και αυτό είναι. Άρα λοιπόν ναι, υπάρχουν ευθύνες αλλά δυστυχώς πλέον η μάχη αυτή είναι χαμένη.
7. Μια ανάγνωση της ιστορίας, δείχνει πως ζούμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του μεσοπολέμου. Υπάρχει φτώχια, ανεργία, επιθετικές πολιτικές λιτότητας που πλήγουν κατά κύριο λόγο τους αδύναμους, αβεβαιότητα, άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Υπάρχει μέλλον σε μια τέτοια Ευρώπη;
Η κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες πίεσης και κοινωνικού αποκλεισμού πάνω στα αδύνατα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά η λιτότητα, μπορεί να εφαρμόζεται στην περιφέρεια περισσότερο, όμως θα εφαρμοστεί στο σύνολο της Ευρωζώνης και αυτό έχει να κάνει με την Παγκοσμιοποίηση. Η μεγάλη διαφορά είναι πως τότε είχαμε εθνικά κράτη και τώρα έχουμε διασυνδεδεμένα κράτη. Οι άρχουσες ελίτ είναι δεμένες μεταξύ τους μέσω του ευρώ , των τραπεζών κτλ. Όμως αυτό που αναφέρεται στην ερώτηση δεν θα προκύψει από επιθυμία, αλλά ως αποτέλεσμα μιας δυναμικής που θα έχει τροφοδοτηθεί από εθνικισμούς και κυρίως από τον οικονομικό εθνικισμό της Γερμανίας. Δεν μπορεί η Γερμανία να έχει τέτοια εμπορικά πλεονάσματα εις βάρος των άλλων χωρών. Δε μπορεί η Γαλλία, μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται και να εξερτάται από τη Γερμανία. Αυτά είναι αντιφάσεις που δε μπορούν να επιβιώσουν επί μακρόν. Μη ξεχνάμε πως το ευρώ ωφέλησε πάρα πολύ τις εξαγωγές της Γερμανίας και από την άλλη ροκάνισε τη βιομηχανική βάση χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Άρα η ευρωζώνη, η γνώμη μου είναι πως βρίσκεται σε μια δομική κρίση. Δεν είναι μια συγκυριακή κρίση που θα περάσει. Δοκιμάζεται η αρχιτεκτονική της. Η κρίση που ήρθε από τις ΗΠΑ, ενεργοποίησε τις δομικές αντιφάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τις έφερε στην επιφάνεια και σήμερα βιώνουμε μια περίοδο όπου οι δυνάμεις συνοχής προσπαθούν να κρατήσουν την ενότητα. Αυτό βλέπουμε ότι οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις. Για πόσο θα κρατήσει; Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος. Εάν μάλιστα επέλθει και μια ρήξη με την Ελλάδα και πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μπορεί αυτό να απελευθερώσει δυνάμεις αποσταθεροποίησης της ΕΕ και ενδεχομένως και διάλυσης της.
***  Στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντάσσεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
1
~
Την ένταξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ομπρέλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και ενημέρωσε σχετικά τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εσωτερική κυβερνητική αναδιάρθρωση σχετίζεται και με τις προβληματικές σχέσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα ο κ. Πανούσης και ο προϊστάμενός του, υπουργός εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.
Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού και του ποινικού κώδικα.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Βούτση, Πανούση, Φλαμπουράρη και Παρασκευόπουλο.


***




*** Αθλητική  ενημέρωση :


*** Σαν  σήμερα  ......Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια έφυγε ο μεγάλος Γιάννης Κυράστας
kyrastas
Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα μέρα που ο Γιάννης Κυράστας έφυγε από τη ζωή.
Ήταν η αποφράδα 1η Απρίλη του 2004, όταν η είδηση της απώλειας του πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Λόγω της ημέρας το αρχικό μούδιασμα υποδέχτηκε η ελπίδα ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως δυστυχώς η αλήθεια δεν ήταν αυτή.
Ο τότε 52χρονος, είχε μπει στο νοσοκομείο από τις 5 Μαρτίου, ακολούθησε θεραπευτική αγωγή και υπήρχε αισιοδοξία για την κατάστασή του, όμως, τελικά δεν μπόρεσε να ανακάμπψει ποτέ, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στις 17:30 το απόγευμα της 1ης Απριλίου, από την εντατική μονάδα του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, βγήκε το θλιβερό επίσημο ανακοινωθέν του θανάτου του Γιάννη Κυράστα, βυθίζοντας στο πένθος, την οικογένειά του και ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.
Ο εκλιπών ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, φόρεσε τη φανέλα τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού, ενώ με τον δεύτερο επέδειξε σπουδαίο έργο και ως προπονητής.
Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1952 και από μικρό τον τράφηξε η μπάλα, μπαίνοντας στα παιδικά του Ολυμπιακού στα τέλη του ’60. Σε ηλικία 20 ετών, αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα των Πειραιωτών. Το ντεμπούτο του έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1972 κόντρα στην Καβάλα. Στον Ολυμπιακό έμεινε οκτώ χρόνια και έκανε 207 συμμετοχές, όμως, το 1981 ήρθε η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή.
Ο Κυράστας αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Εκεί έμεινε ως το 1986, αγωνίστηκε σε 131 παιχνίδια και κατάφερε να πάρει ξανά τίτλους αλλά και να αγωνιστεί ως τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στην καριέρα του κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, 5 με τον ΟΣΦΠ, 2 με τον Παναθηναϊκό, και έξι Κύπελλα, από τρία με την κάθε ομάδα. Παράλληλα, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας παίζοντας σε 46 αγώνες. Ο Κυράστας ήταν από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική του 1980 στην Ιταλία.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, επέλεξε τον δρόμο της προπονητικής. Πρώτη ομάδα που ανέλαβε, ήταν ο Εθνικός Ελληνορώσσων, τη σεζόν 1987-1988. Ακολούθησαν το Μεσολόγγι, η Προοδευτική, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Παναργειακός και ο Πανηλειακός και ο Ηρακλής  πριν του δώσει ο Παναθηναϊκός τα «κλειδιά» της ομάδας το 1999.
Η ομάδα που έφτιαξε ο Κυράστας εκείνη τη σεζόν, άξιζε κατά γενική ομολογία το πρωτάθλημα, όμως τελικά δεν τα κατάφερε στο τέλος. Όταν ο Παναθηναϊκός τη χρονιά του θανάτου του έκανε το νταμπλ, τη Λεωφόρο δόνησε το σύνθημα «…αυτή η κούπα να φτάσει στ’ άστρα, για τον Γιάννη Κυράστα».
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο-αφιέρωμα στον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα…
 
















































***  Αποφασισμένος να συντρίψει τα κρούσματα βίας και διαφθοράς στο ποδόσφαιρο είναι ο Κοντονής
«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», επανέλαβε ο Υφυπουργός αθλητισμού
kodonis











~  Το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», σε ότι αφορά την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σταύρου Κοντονή.
Ο Υφυπουργός αθλητισμού σε συνέντευξη του στη NOVA, δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, για να πατάξει κάθε μορφή βίας και διαφθοράς που «λυμαίνεται» τον αθλητισμό στη χώρα μας.
Λέγοντας χαρακτηρστικά ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν» ο κ. Κοντονής προανήγγειλλε πως το νέο νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο και τα άλλα αθλήματα.
Αναφορικά με την κόντρα του με την ΕΠΟ σχετικά με το αυτοδιοίκητο, που έχει φέρει προβληματισμό και στους κόλπους της UEFA, ο Υφυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δε σκοπεύει να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο αθλητισμός ελέγχεται και προστατεύεται από το κράτος, άρα το κράτος θα παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού και ομοσπονδιών.
Αναφερόμενος στο «τσουνάμι βίας», όπως το χαρακτήρισε, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι στόχος είναι «ο πατέρας και η μάνα του παιδιού που πάει στο γήπεδο πρέπει να γνωρίζουν ότι το βράδυ θα γυρίσει σπίτι».
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα είναι αταλάντευτη και δεν πρόκειται να χαριστεί ούτε σε ομάδες, ούτε παράγοντες, ούτε σε οπαδούς.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Θέλω να πω ότι θεωρώ ότι στη βάση της η συζήτηση ήταν εποικοδομητική γιατί τοποθετήθηκαν και τα τέσσερα μέρη σε ουσιαστικά ζητήματα του νομοσχεδίου αν και η ημερήσια διάταξη δεν ήταν για το νομοσχέδιο. Διευκρινίσαμε ότι η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει αυτόνομες καταστάσεις. Άλλο η αυτονομία, άλλο η αυτοδιοίκηση.
Ο αθλητισμός ελέγχεται και προστατεύεται και εποπτεύεται από το κράτος. Άρα το κράτος θα παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού και σε θέματα ομοσπονδιών. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτοδιοίκητο σε πολλούς οργανισμούς όπως οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια κ.α. Το κράτος νομοθετεί. Θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν πως η Βουλή και η Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει την κοινωνία και την κοινωνική ειρήνη.
Εμένα μου έκανε εντύπωση πως σε έναν τομέα το Κράτος απείχε. Θεωρώ ότι όπου βλέπουμε παθογένειες υπάρχει μία κατάσταση διαπλοκής, κάποιοι οι οποίοι απαιτούν να μην ελέγχονται. Το έχω ξαναπεί ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση και δεν πίστευα πως το Κράτος που επιβάλλει τα πρόστιμα δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες.
Όσον αφορά στα ζητήματα που διαλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση οι απόψεις της Κυβέρνησης είναι αυτές που είναι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι περιμένουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Δεν θεωρώ ότι οι διατάξεις θίγουν το αυτοδιοίκητο, έχουμε πράγματα στο μυαλό μας. Δεν έχουμε συμφωνίες αλλά μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και ισονομίας. Πρέπει να θεσπιστεί και νομοθετικά, πρέπει να δούμε πως θα διευρύνονται τα σώματα των εκλεκτόρων και πως θα λειτουργήσουν οι νέες διοικήσεις με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Κάθε αντιπολίτευση στα όργανα διοίκησης παίζει και ένα ρόλο ελέγχου, εμείς θέλουμε να υπάρχει έλεγχος και από τα ίδια τα μέλη της Ομοσπονδίας.
Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε. Δεν διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αλλά θέλουμε να το συζητήσουμε. Η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό. Γυρνώντας από τη Γενεύη ξεκινάμε έναν μαραθώνιο συζητήσεων, θα μιλήσουμε και με την ΕΠΟ, σας λέω δε ότι σχετικά με τη διάταξη που μπαίνει σε νόμο ότι τα πειθαρχικά όργανα θα αποτελούνται από δικαστές. Σε αυτά τα ζητήματα υπήρχε μία καταρχήν συμφωνία και πήραμε την πρωτοβουλία και νομοθετήσαμε. Εάν υπάρξει κάποια διαφωνία θα την ακούσουμε.
Εγώ λέω να αποφασίσουμε όλοι για το καλό του Ελληνικού αθλητισμού το πώς θα κάνουμε το ποδόσφαιρο αξιόπιστο στους Έλληνες φιλάθλους. Να μην συζητάμε για ένα ανθρώπινο λάθος και το εντάσσουμε σε ένα επίπεδο δόλου. Εμείς αυτά τα μέτρα που έχουμε κατά νου νομίζουμε ότι βοηθούν και στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία και μπορούν να πείσουν τον Έλληνα φίλαθλο να αφήσει στην άκρη την καχυποψία.
Είναι μια άδικη κριτική διότι όποιος μπορεί να καταλάβει το νόμο ότι ο Υπουργός όχι μόνο δεν είναι αυτοκράτορας αλλά αναλαμβάνει μία ευθύνη τη στιγμή που η βία έχει μπει στα σπίτια των πολιτών. Είχαμε έναν νεκρό. Υπάρχουν παιδιά και νέοι άνθρωποι που καταστρέφονται και καταστρέφουν. Όχι μόνο τέτοιος σκοπός δεν υπάρχει απ’ τον Υφυπουργό. Το θέμα είναι να αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη.
Η Κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα αλλά πρέπει να εφαρμοστούν. Σε ένα βάθος χρόνου μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αφορά τον αθλητισμό, εμείς θα είμαστε αταλάντευτοι στην εφαρμογή του νόμου, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, σε παράγοντες και σε φιλάθλους. Εφόσον κάποιος σέβεται το νόμο δεν έχει κανείς να φοβηθεί τίποτα γιατί θα υπάρξει ισονομία.
Αντιμετωπίζουμε κάποια λάθη και οι ομοσπονδίες θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρέπει να γίνεται ένας τελικός σε έδρα ομάδας που συμμετέχει. Για να επέμβει ο Υπουργός πρέπει να έχω εισήγηση της Αστυνομίας και της Επιτροπής αντιμετώπισης της Βίας να μου προτείνουν κάτι για να αποφασίσω.
Το ζήτημα είναι απλό, διότι είχε διαμορφωθεί μία κατάσταση από την Ομοσπονδία. Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε; Να απαγορεύσουμε τη μετακίνηση των οπαδών; Ακόμα και αν συνέβαινε αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος μια απόφαση διαφορετική της Ομοσπονδίας.
Ήταν ένα μέτρο που απευθυνόταν σε όλους και δεν μπορούσαν να γίνουν διακρίσεις γι’ αυτό και είπα σε όλους ότι μπορεί να υπάρχουν γήπεδα που δεν έχουν γίνει ακρότητες όμως αυτό το ποδόσφαιρο το έχουν σχεδιάσει όλοι. Ήταν ένα γενικό μέτρο προς πάσα κατεύθυνση, δεν μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις και δεν υπήρξαν».
Τα διοικητικά μέτρα δεν γίνεται κάποιος να τα δέχεται ή όχι, τα παίρνει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Δεν είναι πειθαρχικά μέτρα, έχει διαφορά. Εάν αυτή η απαγόρευση επηρεάζει το θέμα της καταπολέμησης της βίας, και αυτό είναι ένα ζήτημα ευθύνης, τότε είναι διοικητικό μέτρο.
Εγώ το ζήτησα αυτό από την ΕΠΟ, της ζήτησα να εναρμονιστεί με το πλαίσιο των διεθνών Ομοσπονδιών. Εάν το πάρουμε αυτό το ακραίο μέτρο και απεύχομαι να φτάσουμε εκεί, αυτό θα το πάρει η Κυβέρνηση. Είναι απευκταίο να συμβεί κάτι τέτοιο εάν όμως συμβεί αυτό θα είναι ένα μέτρο που θα είναι στη φαρέτρα της Κυβέρνησης.
Εγώ ως φίλαθλος θέλω το παιδί που φεύγει από το σπίτι του, ο πατέρας του και η μάνα του να γνωρίζουν ότι το βράδυ θα γυρίσει σπίτι. Αυτή η κυβέρνηση επειδή αντλεί τη δύναμή της από τα λαϊκά στρώματα, ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά πρώτα απ’ όλα, δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να γίνονται έρμαια αυτής της κατάστασης. Δεν θέλω αυτά τα παιδιά να είναι ούτε στο αυτόφωρο, ούτε στο νεκροτομείο ούτε στο νοσοκομείο. Αυτό θέλει η Κυβέρνηση.
Καταρχήν υπήρξε συμφωνία τα πειθαρχικά όργανα να αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Το συζητήσαμε με την ΕΠΟ, φέραμε το παράδειγμα του μπάσκετ και δεν άκουσα καμία αντίρρηση. Ποιος όμως διασφαλίζει την καλύτερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου; Το διασφαλίζει ένας εν ενεργεία δικαστής ή ένας συνταξιούχος δικαστής που επιλέγεται;
Εάν ρωτήσουμε τον φίλαθλο θα επιλέξει τον δικαστή. Εμείς δεν θα κοντράρουμε την κοινή λογική με ιδεολογήματα και σοφιστείες. Η κοινή λογική θέλει αξιοπιστία, διαφάνεια. Εάν θέλουν κάτι πάνω σε αυτό, εμείς θα το ακούσουμε, να το ακυρώσουμε δεν γίνεται.
Ο Υφυπουργός θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχουν ανομίες ή παρανομίες. Θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, όχι πειθαρχικά πρόστιμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανώνυμες εταιρίες. Εάν υπήρχαν ποινές πειθαρχικού επιπέδου, τότε βεβαίως. Εδώ όμως υπάρχουν διοικητικές ποινές, όπως να αναβληθεί το πρωτάθλημα, να γίνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών κλπ.
Η αρχή της αναλογικότητας εφαρμόζεται. Εάν έρθει ο Υπουργός και επιβάλλει ένα πρόστιμο τότε παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Εάν δεν γίνει αυτό, ο πολίτης ή η ανώνυμη εταιρία προσφεύγει στα αθλητικά δικαστήρια και ακυρώνονται τα πάντα.
Εάν μία ΠΑΕ παραβιάζει την απαγόρευση να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα. Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε αυτό το νομοθέτημα και όπου υπάρχουν απαγορεύσεις να υπάρχουν και κυρώσεις.
Πέντε πληρούν τις απαιτήσεις αλλά και αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με το κεντρικό σύστημα. Το σύστημα για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα κάμερες και ηλεκτρικό εισιτήριο. Τις κάμερες τις χειρίζεται η Αστυνομία και το εισιτήριο συνδέεται με ένα τερματικό στο Υπουργείο Οικονομικών. Εάν αυτό δεν γίνει, στην ουσία σύστημα δεν υπάρχει. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο πατάς τη φοροδιαφυγή και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τη βία γιατί ο κρατικός φορέας θα γνωρίζει ποιος είναι μέσα στο γήπεδο και που κάθεται.
Η Πολιτεία δαπάνησε γι’ αυτό το σύστημα πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ για να λειτουργήσει. Εγώ όταν ανέλαβα ζήτησα να μάθω πόσο έχει αποδώσει και έμαθα ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Δεν είχαν εκδοθεί καν διατάγματα και αποφάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ας πληρώνει το κράτος και όταν είναι θέματα φοροδιαφυγής ο κόσμος πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ.
Η Νέα Δημοκρατία αδικεί τον εαυτό της γιατί είχε ξεκινήσει μία αντιπαράθεση για το εκλογικό σύστημα και τις διαδικασίες ανάδειξης των διοικητικών οργάνων και τώρα αποστασιοποιείται.
Εμείς από νομοθετήματα τα οποία υπάρχουν και τα βρήκαμε όπως το προσχέδιο που είχε μπει σε διαβούλευση δεν θα πετάξουμε τίποτα το θετικό. Αυτό όμως δεν είναι αθλητικός νόμος. Όμως απαιτούνται επείγοντα μέτρα γιατί είχαμε έκτακτα γεγονότα. Υπάρχει ένα τσουνάμι βίας, αυτό δεν πρέπει να βγαίνει απ’ την οπτική μας. Αρχικά ήταν να φέρουμε προς ψήφιση έναν αθλητικό νόμο πλήρη. Δεν είχα την πολυτέλεια να κάνω αυτό το πράγμα γιατί όταν συμβαίνουν όσα έγιναν πρέπει η Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα γιατί αν δεν τα πάρει θα είναι υπόλογη.
Στα γήπεδα που δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να μην έχουμε φιλάθλους, αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί η Κυβέρνηση θέλει γεμάτα τα γήπεδα και να σφύζουν από ζωή. Θέλουμε τους φιλάθλους στα γήπεδα.
Όποιος περιμένει λογοκρισία από μία κυβέρνηση με αριστερό κορμό τότε δεν την γνωρίζει καλά. Δεν θα γίνει αυτό γιατί προτιμούμε μία άδικη κριτική παρά φιμωμένο Τύπο. αλλά στα θέματα βίας πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ένα μέρος είναι και ο Τύπος.
Είναι δύσκολο, δεν σας κρύβω ότι ορισμένα Μέσα είναι και ποιοτικά και αρκετά καλά και αξιόπιστα. Όμως εδώ θα το χρησιμοποιήσουμε αυτό για το καλό του αθλητισμού. Όταν φέρνουμε μία διάταξη θέλουμε να είναι νόμιμη, να μην προσβάλει αλλά να θέτει τους πολίτες προ των ευθυνών τους και σε αυτό το σημείο προσεγγίζουμε το ζήτημα της βίας και αναβαθμίζουμε στο νόμο και τα συνδικαλιστικά όργανα.
Αν σας πω ότι μπορούν οι ομάδες να το ελέγξουν θα είναι σαν να λέω ότι συμμετέχουν στο πρόβλημα. Συνάντησα ανθρώπους που μου μίλησαν ειλικρινά θα πρέπει τότε οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ να αντιληφθούν ότι η Κυβέρνηση θέλει ισονομία. Είναι προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου να βοηθήσουν την Πολιτεία στην πάταξη της βίας. Όλοι έτσι θα είναι κερδισμένοι. Τόνισα σε όλους ότι αυτές είναι οι διαθέσεις της Κυβέρνησης αλλά ήθελα να το πώς και σε πρώτο πρόσωπο και όλοι δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν.
Με φοβίζει κυρίως ότι έχω να κάνω εκτός από παράγοντες και με επιχειρηματίες που διεκδικούν το μέγιστο όφελος για τις ομάδες τους. Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει ο καθένας πρέπει να δούμε το μέλλον. Όφελος είναι να παταχθούν αυτές οι παθογένειες. Αλλιώς έχεις να κάνεις με ένα αξιόπιστο προϊόν και αλλιώς με ένα δυσφημισμένο προϊόν. Στη χώρα μας συμβαίνουν εξωφρενικά πράγματα. Βλέπουμε τα επεισόδια που γίνονται και αυτά δεν αναφέρονται στις εκθέσεις των παρατηρητών.
Έλαβα δύο εκθέσεις παρατηρητών για το παιχνίδι ΟΦΗ – Παναθηναϊκού, η μία ήταν εξαιρετική η άλλη ήταν εκτός πραγματικότητας. Ζήτησα αμέσως αυτός ο παρατηρητής να απολογηθεί, δεν γίνεται συνεχώς να νίπτουμε τας χείρας μας. Με τον κο Νικολαΐδη είχαμε μία καλή συζήτηση, υποχρέωση του κάθε Υπουργού είναι συζητάει και με τους πολίτες.
Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είμαστε στην Κυβέρνηση ήδη υπογράψαμε την προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ομοσπονδιών. Ενημερώθηκα μάλιστα ότι η ΓΓΑ έχει ήδη αποταχθεί στις Ομοσπονδίες για να υπογράψουν τις προκαταβολές.
Για το θέμα των διοικήσεων των σταδίων υπάρχουν διοικήσεις που έχουν μία θητεία που λήγουν άμεσα και το αντίθετο αλλά δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τον τρόπο διοίκησης. Τελευταίο παράδειγμα είναι ότι μου ήρθε μία απόφαση ότι οι διοικούντες ήθελαν να αγοράσουν μέχρι και αυτοκίνητο στο όνομα του σταδίου, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει χαθεί ο προσανατολισμός.
Είδα έναν φάκελο που ως δικηγόρο με συγκλόνισε, δεν γίνεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στη δημόσια περιουσία, να πάνε στον εισαγγελέα αυτές οι υποθέσεις. Ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου που εποπτεύει και ελέγχει τις Ομοσπονδίες. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για να λειτουργήσει η Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος».




***  Ράλλης: Δεν εκτιμούν υπευθυνότητα και ιδρώτα
     
«Σκασμένος» είναι ο πρόεδρος της Καλαμάτας Γιώργος Ράλλης από τις διαρκείς επικρίσεις που εντάθηκαν σταδιακά όσο γινόταν φανερό ότι ο στόχος της ανόδου στη Β’ Εθνική εξανεμίστηκε και φέτος, καθώς και από το ενδεχόμενο αποχώρησης που παρουσίασε χθες το «Θάρρος». Αυτό που παραδέχεται είναι ότι ισχύει η ανοικτή πρόταση που έχει και στο παρελθόν εκφράσει, ότι δηλαδή είναι έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη εφ όσον βρεθεί αξιόπιστη διάδοχη λύση.
Ο κ. Ράλλης εξηγεί ότι το μόνο που υπάρχει εν όψει είναι μόνο η διαβεβαίωση του επίτιμου προέδρου της ομάδας, Λυκούργου Γαϊτανάρου, ότι τη Μεγάλη Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση με το γνωστό Κύπριο ομογενή επιχειρηματία Χρήστο Βρακά.
Έως ότου αποδειχθεί ότι και αυτός ο θησαυρός δεν θα αποδειχθεί άνθρακες ο πρόεδρος της Καλαμάτας καταθέτει με έντονη συναισθηματική φόρτιση -από την πεποίθηση ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί και εκτιμά την προσπάθεια που κάνει- τη δική του «σκοπιά»: «Δυστυχώς ό,τι κάνουμε απαξιώνεται χωρίς λόγο. Και κάνουμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια, με πολύ πόνο και ιδρώτα και το μόνο που εισπράττουμε είναι ύβρεις και καμία στήριξη. Γιατί δεν βλέπουν τις περιπτώσεις επίσης ιστορικών ομάδων, όπως ο ΟΦΗ ή ο Πανηλειακός που απέσυραν τη συμμετοχή τους ή Κόρινθος που παίζει στο τοπικό;
Έχουμε δείξει υπευθυνότητα ξεπερνώντας τα όρια των δυνατοτήτων μας για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις της ομάδας. Αρκεί να πω ότι μόνο το Μάρτιο πληρώσαμε 6 χιλιάδες ευρώ για πρόστιμα. Δεν ήρθε ποτέ κάποιος …τρελός να πει πάρε κάποια χρήματα για να καλύψεις για παράδειγμα το ενοίκιο ή το φαγητό των παικτών.
Η ομάδα είχε φέτος ένας από τους 4 υψηλότερους προϋπολογισμούς και έχασε το στόχο της στις λεπτομέρειες και ουσιαστικά στα άσχημα εντός έδρας αποτελέσματα. Η συνταγή δεν μπορεί να είναι διαφορετική, αφού για να πεις ότι κάνεις ενισχύεις την ομάδα τόσο ώστε να κάνεις περίπατο χρειάζεσαι τα διπλάσια χρήματα, αλλά και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα σου βγει.
Μπορεί να μην καταφέραμε, αλλά με εξαίρεση την 3η χρονιά που ήταν πράγματι καταστροφική, κάναμε καλή προσπάθεια και διεκδικήσαμε μέχρι το τέλος σχεδόν τον τίτλο» τόνισε μεταξύ άλλων στο «Θ» ο κ. Ράλλης.
  Περισσότερο χρόνο για τους νεαρούς
Αγωνιστικά η ομάδα ετοιμάζεται για την αναμέτρηση της 25ης αγωνιστικής την Κυριακή στη Νέα Μανωλάδα. Μετά το χθεσινό ρεπό η ομάδα θα προπονηθεί σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας με απόντα τον τραυματία Ζαχαρόπουλο και συνειδητή την επιλογή να στηριχθεί το τοπικό μας συγκρότημα στα έξι ματς που απομένουν σε νεαρούς παίκτες που έδειξαν ν’ ανταποκρίνονται και θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη της Καλαμάτας για του χρόνου. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των ντόπιων ποδοσφαιριστών Βασιλόπουλου, Κουντάνη, Νικολόπουλου και Γκαρμοίρη.
Χ.Ε.


***  Έτοιμος ο Παναθηναϊκός για τον τελικό με Άλμπα, λέει ο Ιβάνοβιτς
 Σίγουρος για την πρόκριση εμφανίστηκε ο προπονητής του ΠΑΟ - Αισιόδοξος ο Σλότερ
ib
~
Ένα παιχνίδι που μοιάζει με τελικό δίνει ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Οι Πράσινοι φιλοξενούν την Άλμπα και με νίκη εξασφαλίζουν ουσιαστικά την πρόκρισή τους στην κορυφαία οκτάδα και την επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς μιλώντας για το παιχνίδι αυτό αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της αναμέτρησης και εμφανίστηκε σίγουρος για την ετοιμότητα των παικτών του.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ντούσκο Ιβνάνοβιτς:
«Είναι ένα παιχνίδι που κρίνει το αν θα περάσουμε ή όχι στην επόμενη φάση, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Άλμπα είναι μια ομάδα που παίζει σκληρά και με την ίδια ένταση για 40 λεπτά. Δεν επιτρέπεται να είμαστε χαλαροί. Πρέπει να κλείσουμε το επιθετικό ριμπάουντ τους και να μπλοκάρουμε τα επιθετικά τους ατού. Είναι μια ομάδα που θα προσπαθήσει να παίξει το γρήγορο τρανζίσιον που εφαρμόζει. Θα προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στο παιχνίδι της. Όλοι στην ομάδα σκέφτονται μόνο το αυριανό παιχνίδι, όχι τι θα γίνει στη συνέχεια. Το πλεονέκτημα του κόσμου είναι σημαντικό. Ελπίζω να μας στηρίξουν όπως άλλωστε έχουν κάνει έως τώρα».
Αισιόδοξος και ο Σλότερ
Δηλώσεις έκανε και ο Ει Τζέι Σλότερ, ο οποίος εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κρίσιμη αναμέτρηση: «Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και στα 40 λεπτά. Έχουμε τον απαιτούμενο χαρακτήρα για να πάρουμε τη νίκη και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Όλη τη χρονιά είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Τώρα, στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, είναι θετικό το ότι είμαστε όλοι καλά. Είναι ομάδα που συνολικά είναι δυνατή στην άμυνα, παίζει επιθετικά είτε αμύνεται είτε επιτίθεται».


***









*** ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  του  ΜΑΡΤΙΟΥ  2015 :
~Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 28  και  29  Μαρτίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/03/28-29-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  28  Μαρτίου  2015 :   ARFARA NEWS  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/03/28-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Σάββατο 28/03/2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/28032015.html .-
~ Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779 , ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 ,  Γαλατάσαραϊ- Παναθηναϊκός 84-86  27/03/2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .- 
~ ARFARA NEWS - ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1 Γαλατάσαράϊ- Παναθηναϊκος 84-86 27/03/2015 P1010779   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/03/84-86-27032015-p1010779.html .-
~ ARFARA NEWS Κυριακή 29  Μαρτίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-29-2015.html  .-
~ ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα  30  Μαρτίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/03/30-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  ενημέρωση Τρίτη  31  Μαρτίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html .-
~ ARFARA NEWS Η Εφημερίδα  μας Τρίτη 31 Μαρτίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/03/arfara-news-31-2015.html ,
 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Ειδήσεις  Ενημέρωση Τετάρτη  01  Απριλίου  2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-01-2015.html .-
~
***
***Στην Υγειά μαςΧυμός σέλινου, για τον διαβήτη, το ουρικό οξύ, τους νεφρούς, ρευματισμούς, της νόσου Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο αλλά και την παχυσαρκία




Το σέλινο, ή αλλιώς Apium graveolens, αποτελεί ένα λαχανικό που καλλιεργείται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στη Μεσόγειο ήδη από το 1000 π.Χ. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική. Το σέλινο κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ελληνική κουζίνα αφού καταφέρνει να προσδίδει χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση σε πολλά πιάτα και ορεκτικά του παραδοσιακού ελληνικού τραπεζιού. Τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αρχαιότερους, με τα συστατικά του να ασκούν μοναδικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό πολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται και ως μπαχαρικό.
Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2. Επίσης, το σέλινο περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών συστατικών μεταξύ των οποίων είναι το καφεϊκό οξύ, το κουμαρινικό οξύ, το φερουλλικό οξύ, η λουτεολίνη, η κερκετίνη, η καμπεφερόλη και άλλα εξίσου σημαντικά φυτοχημικά συστατικά.
Είναι καλό διουρητικό και αφροδισιακό. Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων.
Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Το φρέσκο φυτό είναι άριστο διουρητικό, τονωτικό και χωνευτικό. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αλλά και της χοληστερόλης. Μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων αφού μειώνει θεαματικά την αρτηριακή πίεση. Το σέλινο βοηθά επίσης στη ρύθμιση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ζώα έχει φανεί ότι το εκχύλισμα σέλινου, που φέρει τα παραπάνω συστατικά, μπορεί να μειώνει την οξειδωτική βλάβη των αγγείων και των λιπών που απαντώνται στα οργανικά συστήματα. Παράλληλα, τα εκχυλίσματα αυτά έχουν φανεί να προλαμβάνουν τις φλεγμονώδεις απαντήσεις στο πεπτικό σωλήνα, καθώς να προστατεύουν αυτόν και το συκώτι από πιθανή τοξική επίδραση του ακρυλαμιδίου (τοξικού συστατικού που συνήθως παράγεται κατά το τηγάνισμα). Σε μελέτες σε ανθρώπους, έχει φανεί ότι ο χυμός ή τα εκχυλίσματα σέλινου μπορούν να μειώνουν τα επίπεδα του T-NFA και του ΝF-kΒ, οι οποίοι αποτελούν κλασσικούς μεσολαβητές της φλεγμονής. Επίσης, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες IL-1B και IL-8, οι οποίες επάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται και στο σέλινο, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.
Το σέλινο δεν κάνει καλό μόνο στη διατροφή, αλλά και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα τουλάχιστον με ερευνητές στις ΗΠΑ. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν πως το σέλινο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Αυτό το οφείλει στην παρουσία δύο φλαβονοειδών, της λουτεολίνης και της διοσμίνης, που φαίνεται να προλαμβάνουν τις εγκεφαλικές φλεγμονές.
Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.
Ασθένειες και παθήσεις στην καταπολέμηση των οποίων βοηθά το σέλινο:
Νεφρική νόσος (νεφρίτιδα)
Παθήσεις του παγκρέατος
Παθήσεις στο συκώτι και τη χολή
Ρευματισμοί
Νευρίτιδα
Δυσκοιλιότητα
Άσθμα
Καταρροή
Πυόρροια
Διαβήτης (τα φύλλα του φυτού)
Οίδημα (οι ρίζες του φυτού)
Εγκεφαλική κόπωση
Οξείδωση (κατάσταση κατά την οποία μειώνονται τα αλκαλικά αποθέματα ή η περιεκτικότητα σε διττανθρακικά ιόντα στον οργανισμό)
Αναιμία (χωρίς αμφιβολία λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, πρωτεΐνες και βιταμίνες)
Παχυσαρκία
Φυματίωση
Κακή υγεία των δοντιών (αναμφίβολα λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο)
Νευρικότητα και αϋπνίες
Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
– Για τον διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
– Για την λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
– Για την μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή απο ίσα μέρη σέλινου και μέντας και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
– Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα απο τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
– Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
– Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
– Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα.
Ένα μείγμα από χυμό σέλινο με άλλους χυμούς δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην ανεπάρκεια βιταμινών. Συνδυάζεται εξαιρετικά με: καρότα, παντζάρια, λάχανο, ραπανάκι, ντομάτα, μήλα, ξινόγαλο
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος,\


*** Λόγια  γνώσης :
 Η πίστης είναι εκείνη που προκαλεί ζωή από τον θάνατο και ύμνο ανάμεσα από τα ερείπια .- Αυτή μπορεί να κάμει τα βασανιστήρια και το σταυρό της ντροπή ουράνιους οδηγούς προς τον παράδεισο , ακόμη και εκεί όπου ο άνθρωπος των αισθήσεων και ο δειλός βλέπει μόνο σκοτάδι , καταστροφή και απόγνωση , η πίστης μπορεί να γεμίσει το πνεύμα με την πρόγευση ενός κόσμου ειρήνης και αιώνιας χαράς , προς τον οποίον κάτω από φοίνικες και αμάραντους βαδίζει η φάλαγκα των νικητών και των μακάριων .- {των νικητών και των μακάρων }.- (Χ. Νταίϊβυ ).-  -_Η πίστης στο υπερφυσικό και στην αθανασία της ψυχής πρέπει να γίνουν δεκτά σαν πραγματικά γεγονότα , που οδηγούν σε δράση και σε αποτελέσματα .- Δεν με ενδιαφέρει εάν το υπερφυσικό και το και η αθανασία της ψυχής μπορούν να αποδειχθούν ή όχι , επιστημονικά .- Η πίστη στην αθανασία είναι ένα γεγονός ζωντανό και ζωηρό , που έχει φέρει και εξακολουθεί να φέρνει ανακούφιση και ευτυχία στις μεγάλες μάζες του λαού …- Η πίστης σε εκείνους που την έχουν , είναι μια ζωντανή πραγματικότητα .- Αν μπορέσουμε να την επαναφέρουμε , θα είμαστε ικανοί σ αυτόν τον άρρωστο κόσμο να λέμε :{ Σήκω και περπάτησε …Η πίστη σου σε έχει σώσει ..-}..-(Π . Μπάκ  ).-    
***  Μιά διαδικτυακή Καλημέρα !!!!
Εις απαξάπαντες ευχόμενος !!!!
Μία όμορφη Τετάρτη !!!!
Καλό μήνα !!!!!
Καλή Άνοιξη !!!!
Καλή Τεσσαρακοστής ή Σαρακοστή!!!!
"Έρρωσθε* & Όναισθε**Δηλ. " Να είστε υγιείς & Ευλογημένοι"
Επιθυμώ από τα μύχια (βάθη) της καρδιάς μου,
να περάσετε μία όμορφη μέρα.....!!!
Σήμερα θα πούμε για την
Πρωταπριλιά:
Κατά την 1η Απριλίου,
συνηθίζεται να λέγονται
καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Το έθιμο στην Ελλάδα:
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα
και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας
μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα
βέβαια παρέμεινε ίδια.
Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό
να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.
Σε κάποιες περιοχές,
θεωρούν ότι όποιος καταφέρει
να ξεγελάσει τον άλλο,
θα έχει την τύχη με το μέρος του
όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο "θύτης"
θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.
Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς,
θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Όσο για το "θύμα", πιστεύεται ότι,
σε αντίθεση με τον "θύτη", θα έχει γρουσουζιά
τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα
αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια).
1." Ποτέ οι άνθρωποι δεν λένε περισσότερα
ψέματα απ' ότι έπειτα από ένα κυνήγι ,
κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και πριν από εκλογές"
Όττο φον Μπίσμαρκ. Όταν ιδρύθηκε η Γερμανική Αυτοκρατορία το 1871, έγινε ο πρώτος της Καγκελάριος
2."Σ' όλη μου τη ζωή έλεγα ψέματα.
Ακόμα και τότε που έλεγα την αλήθεια.
Ποτέ δε μιλούσα για χάρη της αλήθειας.
Μιλούσα μόνο για χάρη του εαυτού μου...
Το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να ζεις
και να μη λες ψέματα...
και να μην πιστεύεις το ψέμα σου.
ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ .Ρώσος συγγραφέας !!!!
3."Το πιο πιστό γνώρισμα της
αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια.
Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο
και έχει εξεζητημένο ύφος.
ΛΕΟΝ ΤΟΛΣΤΟΙ .Ρώσος συγγραφέας !!!!

*** ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΕΝΑ - ΕΝΑ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ!!!
Απόφαση 2/20136/0025 ΦΕΚ Β 511/23-4-2012 σελ. 6759,6760, 6762, 6763, 6765 «…Το κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 2.117.000.000 ευρώ πλέον των προβλεπομένων από τους όρους του οικείου ομολογιακού δανείου, τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί». Στη σελίδα 6762 του ίδιου ΦΕΚ επαναλαμβάνεται το παραπάνω άρθρο, ενώ στη σελίδα 6763 του ίδιου ΦΕΚ, διαβάζουμε: «ΙV: Το κόστος που θα βαρύνει το Δημόσιο, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ενδέχεται να ανέλθει στο ποσό των 2.500.000.000 ευρώ πλέον των προβλεπομένων από τους όρους του οικείου ομολογιακού δανείου, τόκων και πάσης φύσεως επιβαρύνσεων, το ακριβές ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί». Στη σελίδα 6765 το ποσό που θα επιβαρύνει το Δημόσιο ανέρχεται στα 2.300.000.000 !!! Λες και είναι… μαρουλόφυλλα πέφτουν τα δισεκατομμύρια ευρώ κόστη, πάνω στις πλάτες του λαού! …
***
~ DAFFY  fast food   Όλοι  στο    ΝΤΑΦΙ  για μάσα όλο το 24ωρο Καλαμάτα κεντρική πλατεία  31/ 03/2015 : http://youtu.be/Rkh3gK9Cr-4 ,




~  Daffy  fast food  στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας 2015: http://youtu.be/enovkbxS8Es ,


***



***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4108  video .- 4141.-    Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   2418    video.-  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 416   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        8942  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3730.-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 376. -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   321 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01                                      

*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 366  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                            
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ


2 σχόλια:

Stramatios Skoulikaw είπε...

-Τα ταξίδια έξω από τον εαυτόν μας δεν έχουν αξία .- Οι πληροφορίες δεν είναι σοφία .- Το σώμα μας είναι ένα όχημα .- Είναι το ουσιαστικό που το μεταφέρει το σώμα , διότι διαφορετικά δεν θα είναι το ουσιαστικό στη ζωή μας .- Μαθαίνουμε πληροφορίες ,ίσως παράσιτα, άχρηστες, για να γίνουμε δούλοι των παρασίτων .- Έτσι , όταν προσπαθεί να μπεί κάτι καινούργιο μέσα , φιλτράρεται μέσα από αυτά τα παράσιτά , μέσα από αυτές τις παλιές , ξεπερασμένες , άχρηστες γνώσεις .- ( Μπουσκαλία ).-

Stramatios Skoulikaw είπε...

Είναι καλό να ξέρεις να διαβάζεις , μπορείς όμως να ζήσεις πολύ χαρούμενα ακόμη κι αν δεν ξέρεις να διαβάζεις .- Διαβάζοντας μαθαίνεις πράματα , μπορείς όμως να ζήσεις πολύ καλά και χωρίς να διαβάζεις και να μαθαίνεις .- Κανείς δεν μας διδάσκει το αληθινό μάθημα της ζωής , όπως δεν μας διδάσκούν την αγάπη , την αλήθεια , τη χαρά , τον πόνο , την δύναμη και τόσα άλλα .-Κι όταν δοκιμάσει να διδάξει κανείς αυτά τα πράγματα , τον αντιμετωπίζουν σίγουρα ως τρελό .- (από το βιβλίο των Σούφι.).-_--Η θρησκεία έχει μεγάλη αξία , διότι μοιάζει με τον λαμπρό αστέρα .το απόβραδο, στον ορίζοντα της ζωής , που άλλοτε φαίνεται ως Αυγερινός και στέλνει τις ακτίνες του στα σκοτάδια του θανάτου .-(Χ.Νταίϊβυ ).-