ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   ......

Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΌσο ζει ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να δίνει πνευματικές εξετάσεις. Μετεξεταστέος δεν υπάρχει. Ας αγωνιστούμε να πιάσουμε έστω την πνευματική βάση για να περάσουμε στον παράδεισο.

Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
~ Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στην Ι. Μονή Γράψας Πύλου Ν. Μεσσηνίας
Φωτογραφίες αρχείου Γ. Μπενέας 2013 ...










Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα "παλάτια των πηγών" στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.
Ζωοδόχος Πηγή Ζωοδόχος Πηγή - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Ζωοδόχος Πηγή - Αντίγραφο του ανευρεθέντος εικονίσματος Παναγία Αργοκοιλιώτισσα Νάξος Ζωοδόχος Πηγή - Φορητή εικόνα, έργο του εργαστηρίου του Αγιορείτου Ιερομονάχου Παρθενίου του Σκούρτου του εξ Αγράφων. Μελένικο Βουλγαρίας Ζωοδόχος Πηγή - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
Για την αποκάλυψη του Αγιάσματος υπάρχουν δυο εκδοχές:
α) Η πρώτη, που εξιστορεί ο Νικηφόρος Κάλλιστος αναφέρει ότι: Ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Θράξ ή Λέων ο Μέγας (457 - 474 μ.Χ.), όταν ερχόταν ως απλός στρατιώτης στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στη Χρυσή Πύλη έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας γιά νερό, μιά φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία. Πράγματι ο Λέων έκτισε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία προς τιμή της Θεοτόκου στο χώρο εκείνο, τον οποίο και ονόμασε «Πηγή». Ο Κάλλιστος περιγράφει τη μεγάλη αυτή Εκκλησία με πολλές λεπτομέρειες, αν και η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο στό οικοδόμημα του Ιουστινιανού. Ιστορικά πάντως είναι εξακριβωμένο, ότι το 536 μ.Χ. στη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως, υπό τον Πατριάρχη Μηνά 536 - 552 μ.Χ.), λαμβάνει μέρος και ο Ζήνων, ηγούμενος «του Οίκου της αγίας ενδόξου Παρθένου και Θεοτόκου Μαρίας εν τη Πηγή».
β) Η δεύτερη, που εξιστορεί ο ιστορικός Προκόπιος, τοποθετείται στις αρχές του 6ου αιώνα και αναφέρεται στον Ιουστινιανό. Ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ' ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά καί δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σέ μιά πηγή. «Είναι η πηγή των θαυμάτων» του είπαν. Και έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγιά Σοφιά. Ο Ι. Κεδρηνός αναφέρει ότι χτίστηκε το 560 μ.Χ.
Χρονοδιάγραμμα κυριοτέρων γεγονότων και συμβάντων
626 μ.Χ.Επιδρομή των Αβάρων, αλλά οι βυζαντινοί σώζουν το ιερό αγίασμα.
790 μ.Χ.Ο Ψευδο-κωδινός αναφέρει ότι η αυτοκράτειρα Ειρήνη επισκεύασε την εκκλησία, που ειχε πάθει μεγάλη καταστροφή από σεισμό.
869 μ.Χ.Νέα επισκευή, ύστερα από νέο σεισμό, από τον Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα (867 - 886 μ.Χ.) κατα πληροφορία του Νικηφόρου Καλλίστου.
924 μ.Χ.Σε επιδρομή των Βουλγάρων ο Συμεών καίει την εκκλησία, αλλά αναστηλώνεται αμέσως αφού το 927 μ.Χ. έγιναν εκεί οι γάμοι του ηγεμόνος των Ρώσων Πέτρου με τη Μαρία, εγγονή του Ρωμανού Λεκαπηνού.
966 μ.Χ.Έχει διασωθεί η περιγραφή μιας επίσημης τελετής στη γιορτή της Αναλήψεως, στην οποία έλαβε μέρος ο Νικηφόρος Φωκάς (963 - 969 μ.Χ.) με όλη την αυλή. Η πομπή έφτανε με πλοίο και από τη Χρυσή Πύλη συνέχιζε με άλογα. Το συγκεντρωμένο πλήθος ζητωκραύγαζε και προσέφερε λουλούδια και σταυρούς. Όταν εμφανιζόταν ο αυτοκράτωρ ο Πατριάρχης τον ασπαζόταν και στη συνέχεια έμπαιναν μαζί στο ναό, όπου στο χώρο του ιερού είχε στηθεί εξέδρα, απ᾽ όπου ο αυτοκράτωρ παρακολουθούσε τη λειτουργία. Στο τέλος της γιορτής ο αυτοκράτωρ καλούσε τον Πατριάρχη σε επίσημο τραπέζι.
1078 μ.Χ.Η μονή της Πηγής θεωρείται τόπος εξορίας, αφού εκεί απομονώνεται ο Γεώργιος Μονομάχος.
1084 μ.Χ.Ο Αλέξιος Α' Κομνηνὸς (1081 - 1118 μ.Χ.) περιόρισε τον φιλόσοφο Ιωάννη Ιταλό στη μονή της Πηγής για να καταπαύση ο αναβρασμός που είχε δημιουργηθεί από τις ιδέες του.
1204 - 1261 μ.Χ.Το ιερό της Πηγής περιέρχεται στους Λατίνους.
1328 μ.Χ.Ο νεαρός Ανδρόνικος Γ' ο Παλαιολόγος (1328 - 1341 μ.Χ.) χρησιμοποιεί τη μονή ως ορμητήριο πριν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη.
1330 μ.Χ.Ο Ανδρόνικος Γ', που βρίσκεται ετοιμοθάνατος στο Διδυμότειχο, πίνει νερό από το αγίασμα της Πηγής που του έφεραν και γιατρεύεται.
1341 μ.Χ.Ιερέας της Πηγής, ονόματι Γεώργιος, είναι μάρτυρας σε νοταριακή πράξη.
1347 μ.Χ.Η Ελένη, κόρη του Ιωάννου Καντακουζηνού, παρουσιάζεται στο μέλλοντα σύζυγό της Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο (1341 - 1391 μ.Χ.) ντυμένη με την επίσημη ενδυμασία της αυτοκράτειρας, μέσα στον ιερό χώρο της Πηγής. Σύμφωνά με παλαιό έθιμο η μέλλουσα αυτοκράτειρα όταν έφθανε στην Πόλη από τα μέρη της ξηράς έπρεπε να συναντηθεί με τον αυτοκράτορα στην Πηγή.
1422 μ.Χ.Κατα τη διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως ο σουλτάνος Μουράτ Β' εγκαταστάθηκε μέσα στην εκκλησία.
1547 μ.Χ.Ο Pierre Gylles σημειώνει το 1547 μ.Χ. ότι η εκκλησία δεν υπάρχει πια, αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να επισκέπτονται την Πηγή.
1727 μ.Χ.Ο μητροπολίτης Δέρκων Νικόδημος έχτισε ναΐσκο και ανανέωσε τη λατρεία. Οι Αρμένιοι ζητούσαν συμμετοχή στο ιερό της Πηγής, αλλά η μεγάλη παράδοση και τα σουλτανικά φιρμάνια αναγνώριζαν την κυριότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
1825 μ.Χ.Καταστροφή της πηγής από τους γενίτσαρους.
1827 μ.Χ.Ανεύρεση της Ιεράς εικόνας της Θεοτόκου εικονιζόμενη υπέρ της Ζωοδόχου Πηγής.
1833 μ.Χ.Ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α' (1830 - 1834 μ.Χ.), με άδεια του σουλτάνου, έχτισε τη σημερινή εκκλησία, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν το 1835 μ.Χ. Σήμερα, εκτός από τη μεγάλη εκκλησία, λατρευτικό κέντρο του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος αποτελεί ο υπόγειος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, όπου η δεξαμένη με το αγίασμα και τα ψάρια.

Γράφοντας τον 14ο αι. μ.Χ. για το αγίασμα της Πηγής ο Νικηφόρος Κάλλιστος παραθέτει, από διάφορες πηγές, ένα κατάλογο 63 θαυμάτων, από τα οποία τα 15 φθάνουν ως την εποχή του.
Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ' εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.
Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινήσίμου Εβδομάδας.
Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 μ.Χ. ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.
Το Μπαλουκλί (Τα ψάρια της Ζωοδόχου Πηγής),
ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού


Σαράντα μέρες πολεμά ο Μωχαμέτ να πάρη
την Πόλη την μεγάλη.

Σαράντα μέρες έκαμεν ο 'γούμενος το ψάρι
στα χείλη του να βάλη.

Απ' τες σαράντα κι ύστερα, πεθύμησε να φάγη
τηγανισμένο ψάρι.

– Αν μας φυλάγ' η Παναγιά καθώς μας'ε φυλάγει,
την Πόλη ποιος θα πάρη;

Ρίχτει τα δίχτυα στον γιαλό, τρία ψαράκια πιάνει,
– Θεός να τα βλογήση!

Το λάδι βάλλει στην φωτιά μες στ' αργυρό τηγάνι,
για να τα τηγανίση.

Τα τηγανίζ' από την μια, και πά' να τα γυρίση
κι από το άλλο μέρος.

Ο παραγιός του βιαστικά πετά να του μιλήση,
και τάχασεν ο γέρος!

– Μην τηγανίζης, γέροντα, και μόσχισε το ψάρι
στην Πόλη την μεγάλη!

Την Πόλη την εξακουστή οι Τούρκοι έχουν πάρει,
μας κόβουν το κεφάλι!

– Στην Πόλη Τούρκου δεν πατούν κι Αγαρηνού ποδάρια!
Με φαίνεται σαν ψεύμα!

Μ' αν είν' αλήθεια το κακό, να σηκωθούν τα ψάρια
να πέσουν μες στο ρεύμα!

Ακόμ' ο λόγος βάσταγε, τα ψάρι' απ' το τηγάνι,
την μια μεριά ψημένα,

πηδήξανε κι επέσανε στης λίμνης την λεκάνη,
γερά, ζωντανεμένα.

Ακόμ' ώς τώρα πλέουνε, κόκκιν' από το μέρος,
όπου τα είχε ψήσει.

Φυλάγουν το Βυζάντιο ν' αναστηθή κι ο γέρος
να τ' αποτηγανίση.

21 Απριλίου
Ιερομάρτυρος Ιανουαρίου επισκόπου Βενεβενδού (†305) και των συν αυτώ: Πρόκλου, Σώσσου και Φαίστου, των διακόνων Δησιδερίου Αναγνώστου, Ακουτίωνος και Ευτυχίου. Αλεξάνδρας της βασιλίσσης και των συν αύτη: Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου. Μαξίμου (1) πατριάρχου Κων/πόλεως (†434)και Αναστασίου του Σιναΐτου (†685). Καρόλου.
(1) Ο άγιος Μάξιμος έζησε επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β` του μικρού και καταγόταν από την παλαιά Ρώμη, από την οποία και μετέβη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έλαμψε με τις πλούσιες αρετές του, την αυστηρότητα της ζωής του και το απαράμιλλο ήθος του. Αναγνωρίζοντας όλα αυτά τα χαρίσματα καθώς και την ευφυΐα του και την πολυμάθειά του, ο Πατριάρχης Σισίνιος τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Όταν αργότερα εκοιμήθη ο Σισίνιος τον διαδέχθηκε στον Πατριαρχικό Θρόνο ο αιρετικός Νεστόριος, εναντίον των αιρετικών δοξασιών του οποίου αντέδρασε σθεναρά ο Μάξιμος. Μετά την καθαίρεση και την εξορία του Νεστορίου στο θρόνο ανήλθε ο Μάξιμος με την θερμή υποστήριξη τόσο του αυτοκράτορα όσο και του πιστού λαού της Βασιλεύουσας. Επί των ημερών του η ειρήνη επανήλθε στην Εκκλησία, πολλά δε έργα φιλανθρωπίας συνετελέσθησαν. Ποίμανε το ποίμνιό του για δυόμισι χρόνια (431-434) και εκοιμήθη ειρηνικά. Η δε σύναξή του τελούνταν στους Αγίους Αποστόλους.

Σήμερα 21/04/2017 εορτάζουν:

Ζωοδόχος Πηγή, Άγιος Ιανουάριος ο Επίσκοπος και οι Πρόκουλος, Σώσσος και Φαύστος οι Διάκονοι, Δισιδέριος ο Αναγνώστης, Ακούτιος και Ευτύχιος
~   Ήχος α'.
~   Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
 ~* Απολυτίκιον Ζωοδόχου Πηγής : https://youtu.be/z4GpC-T_48o .-


~
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
 
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του Λαζάρου
 
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων
 
***  Ένοπλη επίθεση στην καρδιά του Παρισιού - Η ISIS διεκδικεί την ευθύνη 
Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά σε ένοπλο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, τρεις ημέρες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ενώ διεξαγόταν το debate των υποψηφίων.
Το Amaq, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, ανέφερε πως το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και το όνομα του δράστη, Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.
Ο αστυνομικός έπεσε νεκρός επί τόπου. Πληροφορίες ότι και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα τραύματά του διαψεύστηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση αναφέρει για τους τραυματίες ότι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Περισσότερο από μία ώρα μετά από το επεισόδιο, υπήρξαν αναφορές για νέους πυροβολισμούς στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.
Ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.
Για το δεύτερο δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το ένταλμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο ύποπτος είχε φτάσει στο Παρίσι με τρένο από το Βέλγιο.
Ο νεκρός δράστης είναι γνωστός στις Αρχές και η αστυνομία κάνει έρευνες στην κατοικία του, στον ανατολικό τομέα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών με καλάσνικοφ όταν το όχημά του σταμάτησε σε κόκκινο φανάρι.
Αρχικά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Στη συνέχεια, όμως, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα κίνητρα» των δραστών.
Τρεις πηγές από την γαλλική αστυνομία δήλωσαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να συνδέεται με απόπειρα ένοπλης ληστείας.
Εντούτοις, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε επισήμως την έρευνα.
Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο και έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφύγουν τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι νεωτέρας.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.
Ελικόπτερο της αστυνομίας πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σίγουρος πως το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής. Ανακοίνωσε ακόμη πως οι αρχές ασφαλείας θα βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.
Ο Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλη την προεκλογική δραστηριότητά του την Παρασκευή και καλεί όλους τους υποψηφίους να πράξουν το ίδιο.   in.gr

***  Πέθανε ο Στάθης Ψάλτης 
Σε ηλικία 66 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης.
Ο αγαπημένος ηθοποιός τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη με τον καρκίνο ενώ τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την διασωλήνωσή του και την μεταφορά του στην εντατική.
Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε το 1951 στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.
Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα και το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη.
Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο κυρίως κωμικούς ρόλους. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου τη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως "Καμικάζι αγάπη μου", "Τροχονόμος Βαρβάρα", "Τα καμάκια", "Βασικά καλησπέρα σας", "Και ο πρώτος ματάκιας", "Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω", "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ", "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια".
Πηγή: enikos.gr

***  Τον Ιούνιο εκδικάζεται η έφεση του 56χρονου υπαλλήλου για την αποπλάνηση της 12χρονης 
Σε δεύτερο βαθμό θα εκδικασθεί στις 8 Ιουνίου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η υπόθεση του 56χρονου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μεσσηνίας, ο οποίος το 2015 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω για κατάχρηση και αποπλάνηση ανηλίκου και έχει ήδη καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό.
Η υπόθεση εκδικάσθηκε, έπειτα από αρκετές αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων πέρυσι, τον Ιούνιο του 2016 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου. Μάλιστα, η τότε απόφαση του δικαστηρίου είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις σε νομικούς και δικαστικούς κύκλους. Ενώ ο 56χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και του επιβλήθηκε υψηλή ποινή καθείρξεως, το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει  αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του και αφέθηκε ελεύθερος με όρους.
  Στο Γύθειο
Στο Γύθειο πέρυσι η υπόθεση εκδικάσθηκε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς αφορά ανήλικο κορίτσι, ενώ ήταν χαρακτηριστικές οι καταθέσεις των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας για την επ’ αυτοφώρω σύλληψή του, αλλά και της θείας του κοριτσιού που βοήθησε στην αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας.
Κατάθεση, δε, είχε δώσει και το ανήλικο κορίτσι μέσω οπτικοακουστικού υλικού.
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι περιπέτειες της 12χρονης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014 και διήρκεσαν έως το Μάρτιο του 2015, οπότε ο 56χρονος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στο σπίτι του κοριτσιού.
Η μικρή, λόγω των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών, δεν αποκάλυπτε τα όσα συνέβαιναν, υπό το φόβο ότι δε θα γίνει πιστευτή. Η θεία της, όμως, άρχισε να αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το κορίτσι και κατάφερε να την κάνει να αποκαλύψει όσα γίνονταν. Απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και με τη συγκατάθεση της οικογένειας και του κοριτσιού, στήθηκε επιχείρηση στο σπίτι του.
Η 12χρονη κάλεσε εκεί τον 56χρονο, όταν ήταν μόνη της. Οι αστυνομικοί, κρυμμένοι, τον αιφνιδίασαν την κατάλληλη στιγμή, βρίσκοντας το κορίτσι γυμνό από τη μέση και κάτω και τον ίδιο με τα γεννητικά όργανα έξω από τα ρούχα. Μάλιστα, τότε αντιστάθηκε και προσπάθησε να διαφύγει.
  19 χρόνια κάθειρξης
Στο δικαστήριο που έγινε πέρυσι στο Γύθειο ο 56χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ επιχείρησε να κατηγορήσει την Αστυνομία πως του έστησε παγίδα για προσωπικούς λόγους, καθώς και δικηγόρους.
Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, δεν είχαν γίνει πιστευτοί από το δικαστήριο, ενώ ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ήταν καταπέλτης.
Ομόφωνα τακτικοί δικαστές και ένορκοι τον έκριναν ένοχο για κατάχρηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και με την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους οικείους του θύματος, όπως και για αποπλάνηση ανηλίκου το οποίο έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του, αλλά δεν έχει υπερβεί το 13ο κατ’ εξακολούθηση.
Απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί για αναγνώριση ελαφρυντικών και η ποινή που του επιβλήθηκε για τις δύο αυτές σοβαρές πράξεις είναι 19 χρόνια κάθειρξης.
Ωστόσο, κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των τριών τακτικών δικαστών και ενός ενόρκου, έγινε δεκτό το αίτημα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό όρους. Έτσι, ο 56χρονος μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με τους όρους καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και απαγόρευσης προσέγγισης της περιοχής που κατοικεί η 12χρονη με την οικογένειά της.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕΚ 
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, θα παρουσιαστεί σήμερα στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στις 9.00 το βράδυ, στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη στην Καλαμάτα».
Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου, παίζοντας κλασική κιθάρα.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.
Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.
  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία-εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων, δωρεάν είσοδος σε ΑΜΕΑ.
Προπώληση εισιτηρίων: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τηλ. 27210-87902, Βιβλιοπωλείο Όλα Χαρτί, τηλ. 27210-63690. Πληροφορίες- Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, τηλ. 2310-257218.

*** Book Walk: Ευκαιρία να γνωρίσουμε την Καλαμάτα που διαβάζει 
Σε έναν ανοιχτό περίπατο που έχει ως θέμα το βιβλίο και αφορά σημεία μέσα στην πόλη που αγαπούν, δημιουργούν, προωθούν τον κόσμο του, μας προσκαλεί ο Πολιτιστικός Αντίλογος Καλαμάτας.
Έτσι, αύριο Σάββατο 22 Απριλίου, από τις 10.00 το πρωί, θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο, με 17 βιβλιοπωλεία/σημεία να ανοίγουν τις πόρτες τους. Παραμύθια, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικοί οδηγοί, κόμικς,  ποιητικές συλλογές, λευκώματα, βιβλία με νότες, σπάνια έντυπα, εκδόσεις περασμένων ετών, κινηματογραφικά και θεατρικά ένθετα, βιβλία που προωθούν την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη, επιστημονικές εκδόσεις, δυσεύρετα χειρόγραφα και ξεχασμένοι τόμοι, περιμένουν να μας ταξιδέψουν σε τόσους διαφορετικούς κόσμους.

Πώς γίνεται
Παίρνεις το χάρτη από το σημείο εκκίνησης και περιηγείσαι ελεύθερα με την παρέα σου στα 17 σημεία με όποια σειρά θες.

Σημείο εκκίνησης (χάρτης + βραχιόλι)
από τις 10.00 ως τις 14.00
Σημείο 1: Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας

Τα σημεία
1. Φουαγέ Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας
2. Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση (Αναγνωσταρά 30 & Πανταζοπούλου)
3. Βιβλιοπωλείο Άποψη (Β. Γεωργίου 8)
4. Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις (Αριστομένους & Νικηταρά 3Α)
5. Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη (Αριστοδήμου 89)
6. Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη (23ης Μαρτίου)
7. Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος (Β. Όλγας 6)
8. Βιβλιοπωλείο Μακρής (Αριστομένους 6)
9. Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου (23ης Μαρτίου)
10. Βιβλιοπωλείο Bookmark (Πεζόδρομος Αντωνοπούλου 12)
11. Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
12. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας)
13. Ξενοδοχείο Rex (Πεζόδρομος Αριστομένους)
14. Baroque Bar (Αμφείας 34)
15. Bistroteca (Πλ. Βασ. Γεωργίου 18)
16. Luna Lounge (Αριστομένους 23)
17. Στο Κύμα (Ναυαρίνου 167)

Οι προσφορές των βιβλιοπωλείων είναι:
Βιβλιοπωλείο Ανάγνωση 10%
Βιβλιοπωλείο Άποψη 15%
Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις 20%
Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη 10%
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη 15%
Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος 15%
Βιβλιοπωλείο Μακρής 15%
Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου 15%
Βιβλιοπωλείο Bookmark 20%
Ισχύουν, δε, μόνο για τους περιπατητές του Book Walk, που πρέπει να φέρουν το βραχιόλι που θα προμηθευθούν από το σημείο εκκίνησης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Απριλίου
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Προβολές Animation μικρού μήκους για βιβλία από την Κινηματογραφική Λέσχη.
Προβολές 6.00 μ.μ. και 7.00 μ.μ.

Σάββατο 22 Απριλίου
10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Κονταργύρη
Έκθεση με παλαιότυπα βιβλία και γκραβούρες από το 1493, της συλλογής Χρήστου Κατσαμπάνη, «Η εξέλιξη Ξυλογραφίας και Χαλκογραφίας με την ανακάλυψη του έντυπου τύπου από το 14ο αιώνα».

10:30 π.μ. – 2.00 μ.μ.
Βιβλιοπωλείο Μακρής
Η συγγραφέας Τίνα Κουτσουμπού, μέλος του Συλλόγου Μεσσήνιων Συγγραφέων, θα παρουσιάζει, υπογράφει και επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω των βιβλίων της, και ο Κωνσταντίνος Κωστέας (ποιητής) μαζί με άλλους συγγραφείς – ποιητές θα ανταλλάξουν απόψεις περί λογοτεχνίας – ποιήσεως και θα δείξουν δικά τους ανέκδοτα έργα.

11.00 π.μ.
Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις
Τα βιβλία ζωντανεύουν… Ένα εργαστήριο φιλαναγνωσίας και θεατρικού παιχνιδιού, για παιδιά από 7 ετών. Ελάτε να παίξουμε με κλασικά βιβλία, με παραμύθια, με τίτλους, με παζλ και να συμμετάσχουμε σε ένα κυνήγι θησαυρού.

11.00 π.μ.
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
«Σημεία Ανάγνωσης»
Με αφορμή το BookWalk οι βιβλιόφιλοι της πόλης κάνουν στάση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας για μια συζήτηση γύρω από το βιβλίο και μια καταγραφή των αναγνωστικών τους προτιμήσεων. Η δράση εντάσσεται στις ενέργειες προετοιμασίας της έκθεσης «Σημεία ανάγνωσης» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

12.00 μ.
Βιβλιοπωλείο Δημητριάδη
Αφήγηση παραμυθιού για τους μικρούς μας φίλους.

5.00 μ.μ. – 7.00 μ.μ.
Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Έκθεση βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη
Από το Αρχείο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης παρουσιάζονται πρωτότυπες εκδόσεις και ιδιόχειρα σημειώματα του συγγραφέα.

6.00 μ.μ.
Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
«Όφις και Κρίνο»
Μια αφήγηση αποσπασμάτων από το πρώτο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Όφις και Κρίνο» από τον  ηθοποιό Ηλιόπουλο Γιώργο, συνοδεία συνθέσεων για πιάνο από τη μουσικό Βασιλική Φλώρου.
Διοργάνωση: Σύλλογος Αποφοίτων "Μαρία Κάλλας" του ΜΣΚ και Βιβλιοπωλείο Bookmark.

7.00 μ.μ.
Ξενοδοχείο REX
«Σχέσεις Γονιών και Εφήβων»
Ο συγγραφέας – ψυχολόγος Γιώργος Κίσσας θα μιλήσει για τις σχέσεις γονιών και εφήβων.
Διοργάνωση: «Παράθυρο στον Ήλιο»

9.00 μ.μ.
Καφέ «…στο κύμα»
Διαβάζοντας Καζαντζάκη
Φέρνουμε μαζί μας το αγαπημένο μας βιβλίο του μεγάλου Κρητικού, τσακίζουμε την σελίδα που θέλουμε να μοιραστούμε και προετοιμάζουμε τη φωνή μας!

Παρασκευή 21-Σάββατο 22 – Κυριακή 23
The Storyteller
Οι barmen της πόλης μεταμορφώνονται σε storyteller και δημιουργούν cocktail μέσα από τα βιβλία. Συμμετέχουν τα bar: Baroque – Bistroteca – Luna Lounge
  -Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

***  Στα τυφλά βαδίζουν οι νέοι αγρότες 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι 14.200 υποψήφιοι νέοι αγρότες που έχουν υποβάλει φάκελο ένταξης στο ΠΑΑ (Υπομέτρο 6.1) από τις αρχές του χρόνου (θα ενταχθούν περίπου 12.500 νέοι, ενώ το κονδύλιο του προγράμματος φτάνει στα 241 εκατ. ευρώ).
Έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας την απαραίτητη εγκύκλιο για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησής τους. Την ίδια στιγμή, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) καλεί το ΥΠΑΑΤ να εξετάσει κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων, που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα.
Όσον αφορά στην αξιολόγηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και αναφέρει ο Χρήστος Διαμαντόπουλος στην "Ύπαιθρο Χώρα", η διαδικασία ξεκίνησε τη Μεγάλη Τετάρτη και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο μηνών, και συγκεκριμένα στις 16 Ιουνίου.
Αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που ασχολούνται με τα προγράμματα του ΠΑΑ, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. «Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ΟΣΔΕ το 2017 χωρίς να γνωρίζουν αν ο επενδυτικός τους φάκελος έχει εγκριθεί, αφού στις περισσότερες περιφέρειες η αξιολόγηση θα τελειώσει μετά το ΟΣΔΕ (ολοκληρώνεται στις 15/5)», τονίζουν στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην «ΥΧ».
Στη συνέχεια, προσθέτουν ότι «οι υποψήφιοι, επίσης, θα πρέπει να εγγράφονται στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕ), προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση νεοεισερχόμενου παραγωγού. Μετά τη λήψη της βεβαίωσης, ο νέος αγρότης εντός δύο ετών θα πρέπει να γίνει επαγγελματίας αγρότης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι –και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο– ότι θα πρέπει στη φορολογική δήλωση του 2018 να εμφανίσει περισσότερα αγροτικά εισοδήματα σε σχέση με τα εξωαγροτικά. Άρα, θα πρέπει να έχει κόψει τιμολόγια.
Αν, όμως, εγκριθεί ο φάκελός του τον Ιούνιο του 2017, θα πρέπει προλάβει να αποκτήσει τέτοιου είδους εισοδήματα. Αν τα αποτελέσματα είχαν βγει το Μάρτιο, θα ήξεραν τι να κάνουν, τώρα ήδη η καθυστέρηση είναι μεγάλη. Πολλοί είναι, λοιπόν, αυτοί που ακόμα και τώρα δεν ξέρουν αν πρέπει να εκδώσουν τιμολόγια ή όχι».
  Προσοχή
Επιπλέον, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, εν όψει των τροποποιήσεων και των χρονικών καθυστερήσεων στα μέτρα και στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση και στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2017 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών» οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τα παρακάτω:
-Να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης όλα τα έτη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
-Να διατηρούν τουλάχιστον την αρχική παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (δηλαδή, σε όρους τυπικής απόδοσης να μην είναι μικρότερη εκείνης που δηλώθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση βάσει της ΕΑΕ 2016). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις καλλιέργειες και στις εκτάσεις που καταχωρίζονται, ώστε η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να παραμένει τουλάχιστον ίση με την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο υποβληθέν επιχειρηματικό σχέδιο. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχουν μεταβιβάσεις, η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης να μην υπερβεί τα 100.000 ευρώ που είναι το όριο επιλεξιμότητας. Σε περίπτωση αλλαγής αγροτεμαχίων, αυτά πρέπει να βρίσκονται εντός των όμορων νομών της μόνιμης κατοικίας του υποψήφιου δικαιούχου.
-Η μόνιμη κατοικία του υποψήφιου δικαιούχου πρέπει να διατηρείται και να δηλώνεται στην ΕΑΕ εντός της ίδιας περιφέρειας κάθε έτος (δεν επιτρέπεται αλλαγή του τόπου κατοικίας σε άλλη περιφέρεια από αυτήν που έχει δηλωθεί το 2016).

*** «Ό,τι έχει αγάπη, έχει ζωή, ελπίδα, και ανάσταση…» 
Η μεγάλη προσευχή των χριστιανών που αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων για να περάσει από τις ώρες του υψηλού Μαρτυρίου και να ανέβει ως την κορυφή του αναστάσιμου θριάμβου, δεν ανανεώνει μόνο την πίστη του ανθρώπου, μια πίστη που πολιορκούν, ιδιαίτερα στις μέρες μας, τόσες δόλια ή ανεύθυνα μεθοδευμένες προσεγγίσεις... Πηγαίνει ακόμη πιο πέρα, οδηγεί σε μια περισυλλογή που εμπεριέχει τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα όσο και την απιστία και την αμφιβολία και θέτει ακριβώς τις προϋποθέσεις για την ανακάλυψη της προσωπικής μας αναγέννησης μέσα από τη νίκη της αέναης «οδυνώμενης αγάπης». «Κραταιά ως θάνατος αγάπη... ύδωρ πολύ ου δυνήσεται σβέσαι την αγάπην» (Άσμα Ασμ. 8, 6-7).
Η περισυλλογή αυτή, μας περνάει από αυστηρή κάθαρση, μας ελαφρύνει από τα βάρη που μας κυρτώνουν, μας προετοιμάζει για μια συνολική εποπτεία και αξιολόγηση της ζωής μας και σιγά σιγά, άλλωστε σε αυτό το απώτερο μα και σημαντικό αποτέλεσμα πρέπει να καταλήγει, μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό τοποθετώντας μας σε μία αφετηρία νέας ζωής. Το προσδοκώμενο αυτό πέρασμα (Πάσχα) σηματοδοτεί τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που επιτρέπουν το πέρασμα του καθενός προσωπικά σε μια άλλη λογική, αυτή που οδηγεί τον άνθρωπο στην ουσιαστική αυτοπραγμάτωσή του...
Η αλλαγή αυτή καθίσταται δυνατή, όχι μέσα από τη γνώση των γεγονότων ή τη συμμετοχή σε μια σειρά από εκκοσμικευμένες εκδηλώσεις εθιμοτυπικού πλέον χαρακτήρα. Πραγματοποιείται με την ανατοποθέτηση του εσωτερικού μας εγωκεντρικού παρόντος, τη λύτρωση της αβεβαιότητας και της μοναξιάς, την αποδοχή της ελπίδας, της προσδοκίας και της αγάπης σε μια τροπική διάσταση πέρα από το χώρο και το χρόνο. Η αλλαγή αυτή επέρχεται μέσω του τρόπου και όχι μέσω του τόπου ή του χρόνου.
Αν επισκεφθούμε την Ιερουσαλήμ, θα βρούμε τον τάφο του Ιησού Χριστού, όχι όμως το σώμα Του. Εδώ ακριβώς έγκειται η αφετηρία του χριστιανισμού που δεν αποτελεί μια φιλοσοφική θεώρηση. Με τη σταύρωση και την ταφή του Ιησού οι πολέμιοί Του πίστεψαν ότι όλα τελείωσαν. Έσφαλαν, όμως, γιατί το τέλος Του και στη συνέχεια το κενοτάφιό Του σηματοδότησαν την αρχή της εκκλησίας Του… Χριστιανισμός είναι ο Χριστός ζων. Και επειδή ο Χριστός ζει, δίνει καινούργια ζωή σε όσους δέχονται να τον βάλουν στη ζωή τους, σε όσους αποδέχονται την ευεργετική παραμυθία της αγάπης Του.
Την ανάσταση του Χριστού ας μην τη δούμε μόνο ως ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη σε ένα απώτερο παρελθόν και δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή μας. Η ανάσταση του Κυρίου έχει τη δύναμη να ανακαινίσει ριζικά τη ζωή μας, αρκεί να είμαστε ανοικτοί να πιστέψουμε και να αναγεννηθούμε ανά πάσα στιγμή. Χάρη στην τριήμερη Ανάσταση του Θεανθρώπου οι αγωνίες έσβησαν, η αναμονή τελείωσε, η ζωή μας πλούτισε αφάνταστα. Ευθύς μετά την Ανάσταση οι άγγελοι μας περίμεναν στον κενό τάφο, για να μας ρωτήσουν και να μας βεβαιώσουν: «Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών; ουκ έστιν ώδε, αλλ᾿ ηγέρθη» (Λουκ. κδ’ 5-6):
Οι χριστιανοί γιορτάζουμε σήμερα την ανάσταση. Όχι όμως το γεγονός που έδωσε, αν έδωσε, σε μας τους ίδιους ζωή. Ας προσέξουμε τι λέει ο Παύλος: «καθώς ο Χριστός, ανέστη εκ νεκρών δια της δόξης του Πατρός ούτω και ημείς περιπατήσωμεν εις νέαν ζωήν» (Ρωμ. στ.4)
Ο Χριστός παραδόθηκε και απέθανε για το βάρος των αμαρτιών μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας (Ρωμ. Δ. 25). Άραγε, έχουμε δεχθεί στη ζωή μας την επέμβαση της αγάπης του Χριστού ως αποτέλεσμα της σταύρωσης και της ανάστασής Του; Αν όχι, όσα «Χριστός ανέστη» και να εκφωνήσουμε δεν είμαστε χριστιανοί. Δε βιώνουμε το χαρμόσυνο και λυτρωτικό πνεύμα της ανάστασης. Η γνώση του ιστορικού γεγονότος δεν εξασφαλίζει την καινούργια εν Χριστώ ζωή.
Η κατά χάρη θέωση προϋποθέτει την αποδοχή του σταυρωμένου και αναστημένου Χριστού ως Σωτήρα. Σημαίνει «συσταύρωση» και «συνανάσταση» με στόχο τη νίκη της αγάπης πάνω στο μίσος, μιας αγάπης δυνατής σαν το θάνατο. Χάρη στη λαμπροφόρο Ανάστασή Του μπορούμε να ψάλλουμε χαρμόσυνα: «Γένος ανθρώπων αφθαρσίαν ενδέδυται, «αφθαρσίαν και ζωήν, πάντες ελάβομεν», δηλαδή το ανθρώπινο γένος, που ζούσε μέσα στα όρια του χρόνου, τα ξεπέρασε, τώρα βαδίζει προς την αιωνιότητα. Όλοι κληρονομήσαμε αφθαρσία και αιώνια ζωή.
Εξάλλου, το θαύμα της ανάστασης δεν έγινε μια φορά. Την ανάσταση τη βλέπουμε γύρω μας κάθε μέρα παντού. Γεννιόμαστε, βαπτιζόμαστε, πεθαίνουμε, και εγειρόμαστε με τον Χριστό. Βλέπουμε την ανάσταση του σκεπτόμενου στην επικράτηση της σκέψης του. Την ανάσταση του καλλιτέχνη στην επιβίωση των έργων του. Την ανάσταση του γεωργού στη συγκομιδή των αγρών που ξεχέρσωσε. Την ανάσταση της μητέρας στα σκιρτήματα του νεογέννητου παιδιού της. Τη νίκη της ζωής επί του θανάτου μέσα από τη διαιώνιση των ειδών. Την ανάσταση της πίστης μέσα από τη δοκιμασία της ασθένειας και της συνειδητοποίησης του εφήμερου της ζωής. Την ανάσταση της αγάπης στην ταπείνωση της σιωπής μπρος στη βεβαιότητα της αλαζονείας. Την ανάσταση της αφθαρσίας επί της φθοράς. «Το φθαρτό σώμα θα αντικατασταθεί με σώμα άφθαρτο». (Α΄ Κορ. ιε. 42-54).
Το εύθραυστο κέλυφος της ατομικής και πρόσκαιρής ύπαρξής μας είναι το μόνο λάφυρο του θανάτου. Η ανάσταση του Χριστού και η θαλπωρή της αγάπης Του είναι το διαρκές νόημα της δημιουργίας και της αιωνιότητας. Η αγάπη, η πίστη, και η ελπίδα του ανθρώπου συνδέονται με το πρόσωπο του Χριστού και αποτελούν το θεμέλιο λίθο της σταυρικής θυσίας Του... Ό,τι έχει αγάπη, έχει ζωή, ελπίδα, και ανάσταση. Η ελπίδα είναι μια διαρκής ανάσταση. Στηρίζεται στην πίστη και την αγάπη και δίνει νόημα στη ζωή. Το νόημα αυτό βρίσκει την ουσία του όταν ο Χριστός «συσταυρώνεται» και «συνανασταίνεται» ελπιδοφόρα μέσα μας!
Του Δρ. Φωτίου Πετροπούλου

***  Ιστορία και μνήμη για τα 50 χρόνια από τη Χούντα του 1967 
Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης απαντήθηκαν δύο βασικά ερωτήματα: Επανάσταση ή πραξικόπημα; Διαρκές ή στιγμιαίο το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας; Οι απαντήσεις είναι γνωστές. Ήταν πραξικόπημα… γι’ αυτό και δικάστηκαν 21 επίορκοι αξιωματικοί, που κατάφεραν (μόνοι τους!) να πάρουν την εξουσία. Και ήταν στιγμιαίο, γι’ αυτό και δε δικάστηκαν 139 ευυπόληπτοι πολίτες οι οποίοι επάνδρωσαν τις χουντικές «κυβερνήσεις». Αναπάντητο έμενε το κύριο ερώτημα: Ήταν καθαρά ελληνική υπόθεση ή μια δικτατορία made in USA — η πρώτη σε ευρωπαϊκή χώρα;
  Το πρώτο κρίσιμο τετράμηνο του 1967
Το πρώτο τετράμηνο του 1967, η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα ήταν εντελώς ασυνήθιστη:
* Ενώ βαδίζαμε προς τις κάλπες, η «εκτροπή» συζητιόταν ευρύτατα και ανοικτά: από το βασιλιά ως τον Καραμανλή (στο Παρίσι) και από το «θεωρητικό της δικτατορίας» Σάββα Κωνσταντόπουλο ως μια σειρά βασικών στελεχών της ΕΡΕ, συζητούσαν –μήνες τώρα– για μια δικτατορία, λες και ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο!
*Ειδικά ο βασιλιάς ετοιμαζόταν για μια νομότυπη λύση (αναστολή ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, όπως προβλεπόταν σε περίπτωση «εσωτερικού κινδύνου» που προϋπέθετε συγκατάθεση του πρωθυπουργού) ή για ένα κανονικό στρατιωτικό πραξικόπημα.
* Ο στρατός έβλεπε ότι είχε έρθει η ώρα του να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις — και… πολύ είχε αργήσει! Από τη μια ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης που με τους βασιλικούς στρατηγούς είχε έτοιμα τα σχέδια επέμβασης, από την άλλη μια ομάδα συνταγματαρχών-λοχαγών με έδρα την ΚΥΠ, ετοίμαζε τη δική της δικτατορία τουλάχιστον για μια δεκαετία.
* Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανάλογη προσοχή τις εξελίξεις. Η όποια παρέμβαση, του βασιλιά, του στρατού, περνούσε υποχρεωτικά από τη δική τους έγκριση, αφού είχαν αναλάβει την κηδεμονία της χώρας από τους Άγγλους ακριβώς είκοσι χρόνια πριν.
Μέσα στο κλίμα της αντικομουνιστικής υστερίας που επικρατούσε, ένα «πρόβλημα» προβαλλόταν για να δικαιολογηθεί η προετοιμαζόμενη «εκτροπή»: η επάνοδος «των Παπανδρέου» στην εξουσία! Όλες οι προβλέψεις έδειχναν ότι η ΕΚ θα θριάμβευε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνονταν, κάτι που… κανένας δεν ήθελε! Και το πρόβλημα δεν ήταν ο ογδοντάχρονος Γ. Παπανδρέου αλλά ο γιος του, Ανδρέας, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας της ΕΚ, που έδειχνε τάσεις αυτονομίας, έντονο αντιαμερικανισμό και θα μπορούσε –έλεγαν– ακόμα και να συγκυβερνήσει με την ΕΔΑ! Ανάκτορα και Αμερικανοί δικαιολογημένα αγανακτούσαν: Είδαμε και πάθαμε (και… ακριβοπληρώσαμε) για να τους ξεφορτωθούμε, τώρα θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας; έλεγαν.
Δύο λύσεις συζητιόνταν και εξετάστηκαν προσεκτικά. Η πρώτη ήταν η παρέμβαση στις εκλογές, με χρηματοδότηση προεκλογικά βουλευτών ή κομμάτων.
  Λύση πρώτη: παρέμβαση στις εκλογές με χρηματοδότηση βουλευτών ή κομμάτων
11/2. Ο «σταθμάρχης» Μώρυ έπεισε τον πρέσβη Τάλμποτ να προτείνει στην Ουάσιγκτον μια τέτοια παρέμβαση. «Σε αντίθεση με προηγούμενες επιχειρήσεις του παρελθόντος που επικεντρώθηκαν στην ΕΔΑ», τώρα στόχος ήταν «να περιοριστεί η επιρροή και η ισχύς που προσπαθεί να αποκτήσει ο Α. Παπανδρέου με την υποστήριξη ορισμένων ανταγωνιστικών στοιχείων της ΕΚ, της ΦΙΔΗΚ (το κόμμα των "αποστατών”), της ΕΡΕ και των Ανεξάρτητων». Τις λεπτομέρειες θα ετοίμαζε ο «σταθμός». Η «επιχείρηση» θα στοίχιζε 100.000 δολάρια που θα χειριζόταν ο Τζ. Ντέυ από την πρεσβεία και ο Τζωρτζ Ιωαννίδης από το «σταθμό».
  28/2. Ο Τάλμποτ ενημέρωσε το Στ. Ντηπάρτμεντ ότι ο Κωνσταντίνος τον ρώτησε, για πρώτη φορά ευθέως, ποια θα ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση πραξικοπήματος.
  8/3. και 13/3. Η αρμόδια για τέτοιες «επιχειρήσεις» «Επιτροπή 303» του Λευκού Οίκου μετά από δυο συνεδριάσεις απορρίπτει την πρόταση Τάλμποτ-Μώρυ.
  16/3. Ο Τάλμποτ παίρνει και εγγράφως την απάντηση της Ουάσιγκτον. Μαζί και την απάντηση στην απορία του βασιλιά για τα σχέδιά του, «τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής δικτατορίας, εάν η τάση του Ανδρέα φαινόταν μη αναστρέψιμη». Η απάντηση ήταν σαφέστατη: «Η πρόληψη μιας τέτοιας εξέλιξης θα έπρεπε να γίνει μέσω διπλωματικής πειθούς και όχι με κάποια μυστική επιχείρηση».
  Λύση δεύτερη: στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από τις εκλογές.
Η δεύτερη λύση ήταν η ρεαλιστική παρέμβαση με στρατιωτικό πραξικόπημα πριν από τις εκλογές.
  29/3.Ο Κωνσταντίνος λέει ξεκάθαρα στον Τάλμποτ ότι βρισκόταν σε δίλημμα «ανάμεσα στην παράδοση της χώρας στους Παπανδρέου και την επιβολή δικτατορίας πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές», και τον ρωτούσε αν «θα μπορούσε να υπολογίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ σε περίπτωση που αναγκαζόταν να προχωρήσει σε εκτροπή» — για την ακρίβεια, αν θα είχε «σαφή αμερικανική υποστήριξη για την επιβολή δικτατορίας».
  30-31/3. Βλέποντας ότι αγριεύουν τα πράγματα, ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε ν’ απαντήσει στο βασιλιά αλλά έστειλε δύο επιστολές στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση και ζητώντας συγκεκριμένες οδηγίες. Μαζί με τη δεύτερη επιστολή έστειλε και δύο υπομνήματα που είχε ετοιμάσει ο Ντέυ (υπό την καθοδήγηση του Άνσουτζ) με αντικείμενο «το πρόβλημα Α. Παπανδρέου». Η άποψη που διατυπωνόταν ήταν ότι… δεν υπάρχει λύση. «Εν κατακλείδι», έλεγε το υπόμνημα, «δε βλέπουμε κάποιο πραγματικά αξιόπιστο τρόπο ανάσχεσης του Ανδρέα».
  3/4. Η απάντηση του Στ. Ντηπάρτμεντ έφτασε στην πρεσβεία την ίδια μέρα που ορκιζόταν νέα κυβέρνηση (της ΕΡΕ με πρωθυπουργό τον Π. Κανελλόπουλο) και ήταν θετική: άναβε το «πράσινο φως» των Αμερικανών για το πραξικόπημα του βασιλιά! Συγκεκριμένα:
*Στην Αθήνα, ο Π. Κανελλόπουλος ανέτρεψε την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου, όπως ακριβώς είχε κάνει με την κυβέρνηση των αποστατών: αποσύροντας τη στήριξη της ΕΡΕ. Εδώ, αφορμή ήταν μια τροπολογία την οποία κατέθεσε η ΕΚ στη Βουλή για να καλυφθεί προεκλογικά ο Α. Παπανδρέου (όταν δε θα ήταν βουλευτής) και να μη συλληφθεί. Ύστερα από συσκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς (30/3-1/4) και με δικούς του ανθρώπους (2/4), ο βασιλιάς όρκισε κυβέρνηση Κανελλόπουλου (3/4), δυναμιτίζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα.
*Στην Ουάσιγκτον δε χρειάστηκαν και πολύ για να μελετήσουν επιστολές και υπομνήματα. Οι αξιωματούχοι του Στ. Ντηπάρτμεντ, Σ. Ρόκγουελ και Ντ. Μπρούστερ, υπεύθυνοι «για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδος», συνεργάστηκαν με έναν ακόμη αρμόδιο, τον Τζ. Όουενς, για να συντάξουν την απάντηση στον Τάλμποτ. Το προσχέδιο ετοίμασε ο Μπρούστερ και ήταν πάνω-κάτω σύμφωνο με τα ως τότε γνωστά. Στην παράγραφο 2, ο Μπρούστερ σημείωνε: «Θα τείναμε να προειδοποιήσουμε πιο έντονα εναντίον πιθανής συνταγματικής εκτροπής. Βάθος ελληνικού αισθήματος ενάντια σε τέτοια κίνηση, θα έπρεπε να ζυγιστεί πιο προσεκτικά από βασιλιά. Ανδρέας ως “μάρτυρας”, με μηχανισμό Λαμπράκη να τον στηρίζει πλήρως, θα ήταν πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ως θέμα αρχής, ασφαλώς, ΗΠΑ θα ήταν αντίθετες σε εξωκοινοβουλευτική κίνηση».
*Ο Ρόκγουελ προσέθεσε στο σημείο αυτό, με τη δική του γραφομηχανή, μια φράση-κλειδί: «Πρέπει να τονίσετε θέση ότι αντίδραση ΗΠΑ σε τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων, αλλά θα εξαρτηθεί από συνθήκες εκείνης της στιγμής».
Όπως έλεγε ο Κήλυ, «αυτή η πρόταση “μ’ έκανε να βγω από τα ρούχα μου”», γιατί «στην ουσία ακύρωνε όλη την υπόλοιπη θέση του υπουργείου Εξωτερικών και αδιαφορούσε πλήρως στο αίτημα του βασιλιά για συμβουλή». Άλλωστε, «ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν πολύ πιο έξυπνος απ’ όσο θεωρούνταν» και «αντιλήφθηκε ότι του είχαν δώσει μια μη απάντηση». Στην πραγματικότητα ήταν –με τα δεδομένα της στιγμής– το πιο καθαρό ok των Αμερικανών για τη δικτατορία του βασιλιά. Του έλεγαν ότι δεν μπορούν προκαταβολικά να του πουν το ναι, δεν του έλεγαν όχι (όπως έκαναν ως τότε) και τον συμβούλευαν να κινηθεί στις κατάλληλες συνθήκες, αφήνοντας ίσως ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο να βγάλουν την ουρά τους απέξω σε περίπτωση αποτυχίας…
 Η μοιραία 20ή Απριλίου: στρατηγοί και συνταγματάρχες
Η 20ή Απριλίου ήταν η μοιραία μέρα. Στρατηγοί και συνταγματάρχες συνεδρίασαν και πήραν τις οριστικές αποφάσεις τους, λες και κάποιο αόρατο χέρι τούς καθοδηγούσε…
* Τo πρωί, οι στρατηγοί: Μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (9.00 π.μ.-12.00 μ.), παρέμειναν τέσσερις από τους δέκα αντιστράτηγους και ύστερα από πεντάωρη (παράνομη) σύσκεψη, αποφάσισαν ο Α/ΓΕΣ να ενημερώσει το βασιλιά για την απόφαση «να κινηθεί ο στρατός» μόλις έδινε εκείνος την εντολή. Πρώτη ημερομηνία η Μ. Τρίτη (25/4). Ήταν οι Γρ. Σπαντιδάκης, Οδ. Αγγελής, Γ. Ζωιτάκης, Κ. Κόλλιας, Β. Μαράντος, Χ. Παπαδάτος.
* Το απόγευμα, οι συνταγματάρχες: Συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Μ. Μπαλόπουλου, στη Ν. Σμύρνη (Γ. και Κ. Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος, Ιωαννίδης, Λαδάς, Ρουφογάλης, Ασλανίδης, Λέκκας, Σταματελόπουλος, Γκαντώντας, Καραμπέρης, Μέξης, Αναστασόπουλος), ειδοποιήθηκαν για την απόφαση των στρατηγών από τον Ζωιτάκη και αποφάσισαν να κινηθούν αμέσως. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να βγαίνουν τα τανκς. Η πολυσυζητημένη δικτατορία ήταν γεγονός…
*Τα πράγματα ξεκαθάρισαν γρήγορα. Ο Α/ΓΕΣ προσχώρησε αμέσως, ο βασιλιάς τους αναγνώρισε και τους όρκισε (η πρώτη «κυβέρνηση» ήταν βασιλοχουντική, με «πρωθυπουργό» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλια και πέντε αρεοπαγίτες!), οι Αμερικανοί έδωσαν τις ευλογίες τους… Σε ένα υπόμνημα που συνέταξε ο Κήλυ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το πραξικόπημα, έλεγε ότι θα μπορούσαν άμεσα να διώξουν τη χούντα. «Θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε το καθεστώς απλώς και μόνο κουνώντας το δάκτυλό μας», έγραψε, κι ο Τάλμποτ που το διάβασε είχε μια απορία: «Εδώ λέτε κουνώντας το δάχτυλό μας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;».
  Ο αιφνιδιασμός των Αμερικανών
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Αμερικανοί που περίμεναν το πραξικόπημα του βασιλιά, το οποίο επίσημα είχαν εγκρίνει, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τη χούντα των συνταγματαρχών - κυριολεκτικά πιάστηκαν στον ύπνο!
*Τον Τάλμποτ τον ξύπνησε στις 3 το πρωί ο ανηψιός του Π. Κανελλόπουλου, Δ. Λιβανός, χτυπώντας την πόρτα της πρεσβευτικής κατοικίας για να του πει ότι ο πρωθυπουργός είχε συλληφθεί από στρατιωτικούς.
*Τον Κήλυ τον πληροφόρησε ο γιος του, την ώρα που έκανε ντους, για να του πει ότι δεν είχε σχολείο και ότι τανκς κυκλοφορούσαν στην Κηφισίας. Έφυγε τρέχοντας για την πρεσβεία, αλλά στο μπλόκο των Αμπελοκήπων τον σταμάτησαν: δεν τον άφησαν, όπως και άλλους ξένους διπλωμάτες, να περάσει…
*Τον Μώρυ δεν ξέρουμε ποιος τον ξύπνησε και ποια ώρα ακριβώς, αλλά βρέθηκε στο ίδιο μπλόκο με τον Κήλυ. Βλέποντας ότι Αμερικανοί με στολή περνούσαν από το μπλόκο, γύρισε σπίτι του έβαλε (με δυσκολία είναι η αλήθεια) μια παλιά στολή αξιωματικού που είχε και πέρασε μια χαρά (Εδώ που τα λέμε, τι να έλεγε στον επικεφαλής λοχαγό, ότι είναι ο «σταθμάρχης της CIA»; Θα τον μπαγλάρωναν!).
* Στην Ουάσινγκτον, ο διευθυντής της CIA, Ρ. Χελμς, ήταν έξαλλος: Μα, να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα και να μην το πάρουν χαμπάρι;
Για τους στρατηγούς ήξεραν τα πάντα: «Ήμασταν πλήρως ενημερωμένοι, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια: τα κωδικά ονόματα, τους στόχους της επιχείρησης, τους επικεφαλής, τα μέσα που διέθεταν κ.τ.λ.» σημείωνε ο Κήλυ.
Για τους συνταγματάρχες; Φαίνεται ότι θα μπορούσε να πει κανείς το ίδιο: ήξεραν ονόματα, βαθμούς, θέσεις όπου υπηρετούσαν, ποιοι συμμετείχαν στις συσκέψεις, τι λεγόταν σ’ αυτές, ότι ο Γ. Παπαδόπουλος ήταν επικεφαλής κ.λπ. Με κάθε λεπτομέρεια. Ο αρμόδιος στο Στ. Ντηπάρτμεντ για τη λήψη και ανάλυση των πληροφοριών που έφταναν από την Ελλάδα, Χ. Λαγουδάκης, έλεγε ότι «από τις 19 Ιουνίου 1965 είχε λάβει περίπου δεκαπέντε αναφορές της CIA από διάφορες πηγές» για τη «συνωμοτική ομάδα» Παπαδόπουλου που ήταν έτοιμη να κάνει πραξικόπημα. Τελευταία αναφορά: 23/1/67.
Ο Λαγουδάκης βλέπει, από εκεί και πέρα, να περνάνε οι μέρες χωρίς ενημέρωση και στις 6 Φεβρουαρίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ανωτέρους του, το γνώριμό μας Ντ. Μπρούστερ και τον Φ. Στόνταρντ: Σταμάτησαν οι πληροφορίες, τι συμβαίνει; «Επειδή οι κύκλοι των Ανακτόρων και του Στρατού ανησυχούν για το ενδεχόμενο νίκης του Παπανδρέου στις εκλογές του Μαΐου», τους γράφει: «θα ήταν χρήσιμο να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την ομάδα, που μπορεί ενδεχομένως να ετοιμάζει πραξικόπημα. Ίσως θα ήταν φρόνιμο να γίνουν διακριτικές έρευνες από την CIA και το Πολιτικό Τμήμα» (της πρεσβείας). Τι άλλο να πει, δηλαδή;
Η σαφής αυτή προειδοποίηση φαίνεται να αγνοήθηκε. Άλλη αναφορά, επίσημα τουλάχιστον, δε στάλθηκε (και κανένας δεν νοιάστηκε γι’ αυτό, καμία έρευνα δεν έγινε, κανένας δεν διερωτήθηκε τι έγιναν εκείνοι οι δραστήριοι συνταγματάρχες), ή στάλθηκε και απεκρύβη, αφού μια σειρά εγγράφων της CIA αυτής της περιόδου παραμένουν στο σκοτάδι: δεν αποχαρακτηρίστηκαν ακόμα. Ο Κήλυ είναι σαφής: «Δεν πιστεύω ότι οι πραγματικές εκθέσεις της CIA θα αποκαλυφθούν ποτέ», ενώ ο επιμελητής των Αμερικανικών Αρχείων Τζιμ Μίλερ, ο οποίος μελέτησε την περίοδο 1964-68, ταξινόμησε τα έγγραφα και ετοίμασε για έκδοση έναν τόμο που την έκδοσή του είχε μπλοκάρει αρχικά η CIA (τίτλος: Εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ: 1964-68, τόμος ΧVI: Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία), είναι πιο αισιόδοξος: θα βγουν αλλά μετά από πενήντα χρόνια!
Η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί που παρακολουθούσαν και κατεύθυναν τη χούντα των στρατηγών, δεν μπορεί, για ένα δίμηνο, να αγνόησαν τους –το ίδιο έτοιμους για πραξικόπημα– συνταγματάρχες και να κάνουν ότι δεν τους ξέρουν. Αν δεν τους γνώριζαν, δε θα τους αναγνώριζαν — και μάλιστα αμέσως! Στην Ελλάδα του ’67, χωρίς την έγκριση των Αμερικανών δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε πατίνι, όχι τανκς. Όπως δεν μπορούσε να γίνει πραξικόπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ, με νατοϊκό Σχέδιο («Προμηθεύς»-«Ιέραξ ΙΙ») και να το αγνοεί η Ατλαντική Συμμαχία ή να κάνει πραξικόπημα ο Γ. Παπαδόπουλος, σύνδεσμος για χρόνια της ΚΥΠ με την CIA, εν αγνοία της Υπηρεσίας.
  Επίλογος (που θα μπορούσε να είναι και πρόλογος):
Το 1967 είχε έρθει η ώρα της δικτατορίας στη χώρα μας. Δύο χούντες έδιναν αγώνα δρόμου ποια θα πρωτοπρολάβει, με κριτές τους Αμερικανούς που είχαν πάρει έγκαιρα τις αποφάσεις τους. Ο πρόεδρος Τζόνσον, άλλωστε, έβλεπε από νωρίς πού πάνε τα πράγματα. Έγινε έξαλλος με τον Γ. Παπανδρέου, όταν τον κάλεσε στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο του ’64 για μια συνάντηση-παγίδα με τον Τούρκο ομόλογό του Ινονού και δεν υπέκυψε στους πρωτοφανείς εκβιασμούς και τις άθλιες απειλές του. Όταν, μάλιστα, φεύγοντας ο Γ. Παπανδρέου πέρασε από το Παρίσι και είδε τον Ντε Γκωλ, ο Τζόνσον κάλεσε τον πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον, Αλ. Μάτσα, και του επανέλαβε τις απειλές για μιας μορφής διχοτόμηση στην Κύπρο (Σχέδιο Άτσεσον), παραχώρηση του Καστελόριζου στους Τούρκους κ.ά. Ο Μάτσας τού υπενθύμισε την απάντηση Παπανδρέου («καμιά Ελληνική Βουλή δε θα μπορούσε να δεχτεί ένα τέτοιο Σχέδιο […] και το Ελληνικό Σύνταγμα δεν επέτρεπε σε μια ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει ένα ελληνικό νησί»), οπότε ακολούθησε ένας απίστευτος διάλογος:
Τζόνσον: «Τότε ακούστε με, κύριε πρέσβη. Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας! Η Αμερική είναι ελέφαντας. Η Κύπρος είναι ψύλλος. Και η Ελλάδα είναι ψύλλος. Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας να τους ρουφήξει μια και καλή με την προβοσκίδα του»!
Μάτσας: «Θα διαβιβάσω τις απόψεις σας στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, αλλά είμαι βέβαιος για την ελληνική απάντηση: “Η Ελλάδα είναι δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εναντιωθεί στις επιθυμίες της Βουλής”».
Τζόνσον: «Θα σας πω ποια απάντηση θα δώσω αν πάρω τέτοιου είδους απάντηση από τον πρωθυπουργό σας. Ποιος νομίζει ότι είναι; Δεν μπορώ να έχω και δεύτερο Ντε Γκωλ στα πόδια μου. Πληρώνουμε πολλά αμερικανικά δολάρια στους Έλληνες, κύριε πρέσβη. Αν ο πρωθυπουργός σας μου μιλήσει για Δημοκρατία, Βουλή και Σύνταγμα, τότε εκείνος, η Βουλή και το Σύνταγμά του μπορεί να μην κρατήσουν για πολύ»!
  Του Κώστα Παπαϊωάννου
-Ο Κώστας Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος. Ήταν εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι», τα χρόνια 1979-2005.

*** Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το σχέδιο -μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος 
Προσφάτως, κλήθηκε ατύπως από το Δήμαρχο Μεσσήνης ,μικρή μερίδα ιδιοκτητών , επηρεαζόμενων  από το σχέδιο χάραξης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος που εκπόνησε ο Μορέας. Πρόκειται για σχέδιο που αφορά το τμήμα από το Πάμισο μέχρι το Ριζόμυλο , παρακάμπτει την Εθνάρχου Μακάριου στη Μεσσήνη ,  τη Βελίκα και συναντά την υπάρχουσα οδό περίπου στο 2ο-3ο  χιλιόμετρο μετά τη Μεσσήνη . Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο κλειστού τύπου με 4 λωρίδες κυκλοφορίας, παράδρομους , υπερυψωμένες γέφυρες και τρεις κυκλικούς κόμβους σε απόσταση 5 χιλιομέτρων . Παρά την άτυπη μεν, αλλά ύποπτα φορτική πίεση του Δημάρχου να αποδεχτούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες το παρόν σχέδιο – μελέτη, που επισήμως δεν έχει ακόμα σύμφωνα με τα λεγόμενα τους , παρουσιασθεί - η μελέτη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων γεννώντας πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα εκπόνησης της και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί .
Ειδικότερα :
-Η μη επαρκής ενημέρωση όλων όσων θα έπρεπε με αντίστοιχη   αποσπασματική και παρελκυστική τακτική.
-Η προφανής αντικειμενική και αντιληπτή στο καθένα , αδυναμία κατασκευής πάνω στην υπάρχουσα οδό που διέρχεται μέσα από οικίες , καταστήματα , εργοστάσια , παρακείμενες οδούς κοινόχρηστες ή ιδιωτικές , αυτοκινητόδρομου  με διάζωμα στο μέσον τεσσάρων  συν 2 βοηθητικών λωρίδων και παρακείμενων παραδρόμων .
-Ο πλήρης αποκλεισμός ιδιοκτησιών , υφισταμένων οικιών, αλλά κυρίως καταστημάτων και εργοστασίων με επακόλουθη ανυπολόγιστη ζημία - ολοκληρωτική καταστροφή των ιδιοκτητών .
-Η αναποτελεσματικότητα ως προς τον χρόνο διέλευσης, δεδομένου ότι σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων ενσωματώνει τρεις κυκλικούς κόμβους και ακολουθεί την υπάρχουσα χάραξη με τις στροφές που ήδη υπάρχουν .
-Η αναποτελεσματικότητα ως προς το κόστος, δεδομένου ότι είναι ανυπολόγιστο αφού θα εκσφενδονιστεί σε μεγάλο ύψος   από ιδιαίτερες  αποζημιώσεις που θα ζητήσουν οι υφιστάμενοι  ζημία παρόδιοι ιδιοκτήτες .
-Η αναποτελεσματικότητα ως προς την ασφάλεια, αφού θα διέρχεται ζωνών πυκνής οικιστικής ανάπτυξης , όπως ο υπάρχων.
-Η μη ύπαρξη κάποιας συγκοινωνιακής μελέτης που να επιτάσσει την κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου τέτοιου τύπου ,  επί του υπάρχοντος .
Επειδή θα πρέπει όλοι οι επηρεαζόμενοι να λάβουν πλήρη γνώση των σχεδίων χωρίς υπεκφυγές , μεθοδεύσεις και συσκότιση .
Δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο έγκρισης και κατασκευής ενός τέτοιου έργου.
Επιθυμούμε την ήπιας μορφής , διαπλάτυνση και βελτίωση του υπάρχοντος δίκτυου που θα αναδεικνύει τα τοπιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και δεν θα προκαλεί ανωμαλία στην οικιστική και οικονομική ζωή των παρόδιων ιδιοκτητών .
Θα μείνουμε αποφασισμένοι και σθεναροί προασπιστές της περιουσίας μας , της λογικής και κυρίως του Νόμου σε κάθε ενέργεια μας.
         Ομάδα θιγόμενων ιδιοκτητών δημοτών Δήμου Μεσσήνης . 

*** ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ! 50 ΧΡΟΝΙΑ πριν ΜΠΑΙΝΑΜΕ στο 'Γύψο'...

~  Tις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου 1967 μία ολιγομελής ομάδα αξιωματικών κατέλυσε το δημοκρατικό καθεστώς της Ελλάδας και εγκαθίδρυσε στρατοκρατική δικτατορία, που διήρκεσε έως τις 24 Ιουλίου 1974, οπότε κατέρρευσε υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος στην ιστορία του ελληνικού κράτους που η χώρα βρέθηκε να κυβερνάται από ένα δικτατορικό καθεστώς.
Η χώρα την εποχή εκείνη, βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με Πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου. Λίγες ώρες πριν, είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέλη του αποχώρησαν για τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Παπαληγούρας.
Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου εκμεταλλεύτηκαν τον ύπνο των δημοκρατικών κυβερνήσεων και φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους.
VIDEO Εθνικής Επανάστασης 1967  ΧΟΥΝΤΑ : https://youtu.be/BV4hJUArQiE  .-
~   Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.
Το χρονικό
Στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ).
Την ίδια ώρα, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς εξαπέλυε πιστές στο κίνημα δυνάμεις για να συλλάβουν το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.
Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα.
Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.
Η μοναδική ενέργεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα έγινε από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.
Στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.
Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς για να μην υπάρξει περίπτωση δυναμικής αντίδρασης από τον άνακτα.
Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους κινηματίες και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Την ίδια μέρα, αναφέρει το sansimera.gr, άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα.
Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του.
Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6.509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.
Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.
Η Δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.
Πηγή: sansimera.gr

***  ΛΕΩΦΟΡΟΣ του ΤΡΟΜΟΥ στο ΠΑΡΙΣΙ !  Έχουμε ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ και τον ΧΑΝΟΥΜΕ...

~   Η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων, ο δρόμος με τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα πολυτελή μαγαζιά, που "ενώνει" την Αψίδα του Θριάμβου με τους Κήπους του Κεραμεικού και το Λούβρο, ο δρόμος που οι Γάλλοι αρέσκονται να αποκαλούν "η ωραιότερη λεωφόρος του κόσμου", μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, έδρα του προέδρου της Γαλλίας, έγινε η λεωφόρος του τρόμου για τους Παριζιάνους μόλις λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Οι τζιχαντιστές, ανενόχλητοι όπως αποδεικνύεται ξανά, έφτασαν μέχρι την "καρδιά" του Παρισιού. Έστειλαν δυο υποστηρικτές τους, να ανοίξουν πυρ, να προκαλέσουν τρόμο, να σκοτώσουν έναν αστυνομικό και να τραυματίσουν άλλους δυο. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Την έκανε ο Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, ανέφερε το μήνυμα μέσα από το πρακτορείο Amaq.
Σύμφωνα με την Rita Katz, διευθύντρια του SITE, αυτή τη φορά η ανάληψη ευθύνης ήταν διαφορετική από άλλες. Το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να γνωρίζει τον δράστη και να είναι ενήμερο για την επερχόμενη επίθεση.
 ~ Το δυστυχές (ξανά) είναι πως τον δράστη, τον άνδρα που έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Champs Elysees αφού σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δυο κι έναν πολίτη, ήξεραν και οι γαλλικές αρχές. Και πρόσφατα τον είχαν συλλάβει για να τον ανακρίνουν, αλλά τον άφησαν ελεύθερο!

Οι πρώτες φωτογραφίες του 39χρονου Karim Cheurfi, του επονομαζόμενου και Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ακόμη έναν Γάλλο που στράφηκε κατά της Γαλλίας, στο όνομα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο δράστης, το 2001 είχε επιτεθεί ξανά σε αστυνομικούς. Τότε, είχε τραυματίσει δυο σοβαρά. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή. Αλλά αποφυλακίστηκε πρόωρα. Και πρόσφατα είχε μπει ξανά στο στόχαστρο των αρχών. Φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Telegram, για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με άλλους ομοϊδεάτες του, για να εκτοξεύσει απειλές και να κάνει γνωστή την "επιθυμία" του να σκοτώσει αστυνομικούς μετέδωσε το BFM TV.

Σύμφωνα δε με το France 2, πρόσφατα είχε κρατηθεί από τις γαλλικές αρχές και είχε ανακριθεί γιατί πληροφοριοδότες είχαν ενημερώσει την αστυνομία πως έψαχνε όπλα για να σκοτώσει αστυνομικούς. Άγνωστο ακόμα γιατί, είχε αφεθεί ελεύθερος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Πέμπτης (20.04.2017) όταν το Παρίσι έζησε ξανά ώρες τρόμου.
Μετά την επίθεση και ως τα ξημερώματα, η αστυνομία έκανε έρευνες στο πατρικό του Cheurfi στην πόλη Chelles, ένα προάστιο ανατολικά του Παρισιού. Κι αν ο 39χρονος είναι ο δράστης της επίθεσης στη Σανς Ελιζέ, φαίνεται πως δεν έδρασε μόνος του. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη, ο οποίος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.
 Το χρονικό
Ήταν 21:00 το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδας) όταν ο Cheurfi πλησίασε με το αυτοκίνητό του ένα σταματημένο στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων περιπολικό, κατέβηκε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί.

Ήταν η ώρα που η λεωφόρος – σύμβολο του Παρισιού ήταν γεμάτη από κατοίκους της πόλης και τουρίστες. Άμεσα η περιοχή εκκενώθηκε και δόθηκε εντολή στους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πάνοπλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν άμεσα.
"Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, βγήκε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό", είπε ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.
Η στιγμή των πυροβολισμών έχει καταγραφεί από πολίτη που βρισκόταν στο σημείο…
Βίντεο : Dramatic footage of Paris shooting after police officer killed by 'Kalashniknov-wielding' ,  https://youtu.be/aTSNBgIsU_I  .-
~ Ένας αστυνομικός 30 ετών σκοτώθηκε, άλλοι δυο αστυνομικοί κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν, ενώ νεκρός έπεσε και ο δράστης της επίθεσης. Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώνεται τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ματαίωσε το ταξίδι του στη Βρετανία, ενώ σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία (με πρώτους τη Μαρίν Λε Πεν και τον Φρανσουά Φιγιόν) ανέστειλαν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ήταν μια ακόμη επίθεση από οπαδό του Ισλαμικού Κράτους. Τα τελευταία δυο χρόνια, η Γαλλία έχει θρηνήσει το θάνατο περισσότερων από 230 ανθρώπων από παρόμοιες επιθέσεις, που έγιναν από νεαρούς που μεγάλωσαν είτε στη Γαλλία είτε στο Βέλγιο.

Μια αυτόπτης μάρτυρας, η Σελούγκ, βοηθός σε εστιατόριο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έβγαινε από ένα μαγαζί και είδε έναν άνδρα να βγαίνει από αυτοκίνητο και να ανοίγει πυρ με όπλο, στοχεύοντας έναν αστυνομικό. "Ο αστυνομικός έπεσε. Άκουσα έξι πυροβολισμούς, φοβήθηκα. Έχω μια δίχρονη κόρη και νόμιζα ότι θα πεθάνω. (...) Πυροβόλησε τον αστυνομικό κατ' ευθείαν", είπε.

Πιο γρήγορα από άλλες φορές, το Ισλαμικό Κράτος, που χάνει τα εδάφη στα οποία επικρατούσε στο Ιράκ και τη Συρία, ανέλαβε την ευθύνη. Κατονόμασε τον δράστη ως Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το Ισλαμικό Κράτος.
Στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία είχε συλλάβει δύο άνδρες στη Μασσαλία που σχεδίαζαν μία επίθεση πριν τις εκλογές. Μάλιστα στόχος τους φέρεται να ήταν ο υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Στο διαμέρισμά τους είχαν βρεθεί ένα πολυβόλο, δύο όπλα χειρός και τρία κιλά εκρηκτικού TATP, μεταξύ άλλων, καθώς και υλικά προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.
 "Βούτυρο στο ψωμί" της Λε Πεν
Η επίθεση δεν σημειώθηκε μόνο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής (23.04.2017) αλλά και την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate των υποψηφίων. Και ήταν, κακά τα ψέματα, "βούτυρο στο ψωμί" της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.
Η οποία δήλωσε "ιδιαίτερα θυμωμένη" και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα "γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (...) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας".

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, ακύρωσε τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για την Παρασκευή και ζήτησε την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε αντίθετη άποψη και υποστήριξε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Τον Νοέμβριο του 2015, το Παρίσι συγκλονίστηκε από σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις με όπλα και βόμβες στο Bataclan, το Stade de France, σε καφετέριες και εστιατόρια, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 368. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν Βέλγοι υπήκοοι και άλλοι τρεις ήταν Γάλλοι.
Σε άλλη μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 2016, ένας Τυνήσιος που είχε ορκιστεί αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος έριξε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος στη νότια πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.   Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ και newsit

*** ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ! Τι απέγινε, τι διηγούνται οι Πρωταγωνιστές...(σπάνιες φωτογραφίες)

~    Για την τύχη του ελληνικού χρυσού στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια, άλλοτε βάσιμα, άλλοτε ευφάνταστα, άλλοτε συνωμοσιολογικά. Προφανώς ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχει καταγεγραμμένη επίσημη εκδοχή και μάλιστα άκρως περιγραφική για τις «περιπέτειες» του χρυσού που είχε στην κατοχή της η Τράπεζα της Ελλάδος κατά την εισβολή των Γερμανών.
Στο σπάνιο στις μέρες μας «Χρονικό της Τράπεζας της Ελλάδας», έκδοσης 1955, το οποίο επιμελήθηκε ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης, με πρόλογο του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μετέπειτα πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα, υπάρχουν όλα τα επίσημα ιστορικά ντοκουμέντα για τον ελληνικό χρυσό επί Κατοχής.
Το απόσπασμα επιμελήθηκε το «Π» με μια ελάχιστη προσαρμογή στη σύγχρονη γλώσσα – για την ευκολία κατανόησης εκ μέρους των αναγνωστών – της γλαφυρής περιγραφής του Ηλία Βενέζη:
Ήταν πλέον φανερό ότι ολόκληρη η χώρα θα καταλαμβανόταν από τον εχθρό. Αποφασίσθηκε τότε όπως ο βασιλιάς και η κυβέρνηση αναχωρήσουν από την Αθήνα για να συνεχίσουν τον αγώνα και να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας. Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση, μετά και την αίτηση του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας, κάλεσαν τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος να ακολουθήσει την κυβέρνηση και να μεταφέρει την έδρα της τραπέζης εκτός των τμημάτων της χώρας που θα καταλάμβανε ο εχθρός.
Τόσο ο διοικητής της τράπεζας Κυριάκος Βαρβαρέσος όσο και ο υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος, υπακούοντας στην πρόσκληση, ακολούθησαν τον βασιλιά και την κυβέρνηση, με την απόφαση να μεταφέρουν την έδρα της τραπέζης εκεί όπου θα ήταν και η έδρα της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης.
Στις 23 Απριλίου, η κυβέρνηση Τσουδερού, με τη βασιλική οικογένεια μετακινήθηκε στην Κρήτη και από εκεί, ένα μήνα αργότερα, κατέφυγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην έδρα της εκεί βρετανικής συμμαχίας, θέτοντας τις μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας υπό τη βρετανική επιχειρησιακή διοίκηση.
Στις 23 Απριλίου, η κυβέρνηση Τσουδερού, με τη βασιλική οικογένεια μετακινήθηκε στην Κρήτη και από εκεί, ένα μήνα αργότερα, κατέφυγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην έδρα της εκεί βρετανικής συμμαχίας, θέτοντας τις μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας υπό τη βρετανική επιχειρησιακή διοίκηση.
Στις 23 Απριλίου, η κυβέρνηση Εμμ. Τσουδερού, με τη βασιλική οικογένεια μετακινήθηκε στην Κρήτη και από εκεί, ένα μήνα αργότερα, κατέφυγε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στην έδρα της εκεί βρετανικής συμμαχίας.
 -   Την αναχωρούσα διοίκηση της τραπέζης συνόδευσαν και ελάχιστοι ανώτεροι υπάλληλοι, συγκεκριμένα οι Αριστείδης Λαζαρίδης, Μίνως Λεβής και Σωκράτης Κοσμίδης. Προτού φύγει από την Αθήνα η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε φροντίσει να μεταφέρει μακριά από την Αθήνα, στην Κρήτη, τα αποθέματα χρυσού της τραπέζης, που ήταν περιουσία του ελληνικού λαού.
Χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση, ο διοικητής της τραπέζης Γεώργιος Μαντζαβίνος αφηγήθηκε στον γράφοντα το χρονικό εκείνης της μετακίνησης της διοίκησης της τραπέζης και την περιπέτεια της διάσωσης του χρυσού της.
 -  «Θυμάμαι» έλεγε ο Γεώργιος Μαντζαβίνος «ότι, αμέσως μόλις έγινε κατάδηλη η πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ιταλία στον αγώνα της ενάντια στην Ελλάδα – αγώνα τον οποίο είχε σχεδόν χάσει –, λάβαμε μέτρα για να μεταφερθεί ο χρυσός από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας σε ασφαλές μέρος έξω από την Αθήνα. Προκρίθηκε η Κρήτη, το υποκατάστημά μας Ηρακλείου, όπου είχαμε αρκετά ασφαλή χρηματοκιβώτια.
Ο χρυσός, που ανερχόταν σε ουγγιές καθαρού καθ’ υπολογισμό βάρους 610.796, έπρεπε πρώτα να τοποθετηθεί σε ασφαλή κιβώτια.
Όταν έγινε αυτή η προπαρασκευαστική εργασία, την οποία μόνο εμείς οι τρεις ή τέσσερις γνωρίζαμε στην Τράπεζα, ζητήθηκε συνδρομή από το Ναυτικό Επιτελείο, το οποίο έθεσε στη διάθεσή μας δυο αντιτορπιλικά, τον “Βασιλέα Γεώργιο” και τη “Βασίλισσα Όλγα”, τα οποία μετέφεραν τον χρυσό στο Ηράκλειο. Η μεταφορά έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, θυμάμαι ήταν Καθαρά Δευτέρα.
Το "βασίλισσα Όλγα μετέφερε μαζί με το τον χρυσό από την Αθήνα στην Κρήτη
Το «Βασίλισσα Όλγα»  μετέφερε μαζί με τον «Βασιλέα Γεώργιο»  τον χρυσό από την Αθήνα στην Κρήτη. Ήταν το πρώτο δρομολόγιο στο μεγάλο ταξίδι.
 -  Η αναχώρηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος από την Αθήνα, κατ’ ακολούθηση της αναχώρησης του βασιλιά και της κυβέρνησης, έγινε στις 22 Απριλίου 1941. Οι ανώτεροι υπάλληλοι της Τράπεζας Λαζαρίδης, Λεβής και Κοσμίδης, οι οποίοι θα μας συνόδευαν, πήραν εντολή να μεταβούν στον Μαραθώνα κι εκεί να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο που είχε επιταχθεί.  Το ατμόπλοιο στο οποίο επρόκειτο να επιβιβαστούν βυθίστηκε από τα γερμανικά Στούκας. Οι υπάλληλοί μας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα και να φύγουν το ίδιο βράδυ από τον Πειραιά με άλλο οπλιταγωγό (σ.σ.: πολεμικό πλοίο, μεταγωγικό οπλιτών).
Το λιμάνι του Πειραιά κατά την Γερμανική κατοχή .
Το λιμάνι του Πειραιά κατά την Γερμανική κατοχή. Τα Στούκας «εκκαθάρισαν» την περιοχή βυθίζοντας πολλά ελληνικά πλοία. Μέτα άρχισαν αεροπορικές επιδρομές στην Κρήτη, όπου είχε μεταφερθεί ο χρυσός.
 -  Το ίδιο επίσης βράδυ φεύγαμε κι εμείς με την κυβέρνηση με το αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”. Η επιβίβασή μας έγινε υπό τραγικές συνθήκες σε μια παραλία των Μεγάρων. Πλάι μας καιγόταν ένα ατμόπλοιο που είχε προ ολίγου βομβαρδιστεί από τα Στούκας. Πικρά συναισθήματα μας συνέθλιβαν. Φεύγαμε για ένα ταξίδι αγνώστου χρόνου και κανείς μας δεν γνώριζε αν επρόκειτο να επιστρέψουμε ζωντανοί.
 -  Φθάσαμε το πρωί της 23ης Απριλίου 1941 στη Σούδα. Ο βασιλιάς είχε μόλις φθάσει με αεροπλάνο, συνοδευόμενος μόνο από τον πρωθυπουργό, τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερό.
Δεν είχαμε προλάβει να αποβιβαστούμε στη Σούδα, όταν μια επιδρομή Στούκας μας ανάγκασε να καλυφθούμε μέσα σε έναν ελαιώνα.
Από τη Σούδα πήγαμε στα Χανιά και εγκατασταθήκαμε στο υποκατάστημα της Τράπεζάς μας. Οι μέρες εκείνες στα Χανιά ήταν πολύ δύσκολες, γιατί, αμέσως μόλις οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα και απέκτησαν αεροπορική βάση, άρχισαν τις επιδρομές, δυο και τρεις φορές την ημέρα, εναντίον των Χανίων».
Απόφαση για μεταφορά του χρυσού στην Πραιτόρια στην Ν.Αφρική
«Όταν άρχισε να διαγράφεται ως επικείμενη η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς» ο Διοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος διηγείται ότι «αρχίσαμε να προνοούμε και για τη μετακίνησή μας έξω από την Ελλάδα».
«Θέμα κύριο ήταν για μας πάλι να περισώσουμε τον χρυσό του αποθέματος και να τον μεταφέρουμε σε ασφαλή χώρα. Τέτοια χώρα ήταν η Νότια Αφρική. Ο χρυσός θα έπρεπε να μεταφερθεί από το Ηράκλειο στην Πραιτόρια, έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Αφρικής. Αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο χρυσός πρώτα στη Σούδα, και από εκεί να φορτωθεί σε άλλο πλοίο για το μακρινό του ταξίδι.
Η μεταφορά του χρυσού από το Ηράκλειο στη Σούδα έγινε με ένα μικρό αγγλικό ρυμουλκό, που λεγόταν “Σάλβυα” και κυβερνιόταν από έναν έφεδρο αξιωματικό του αγγλικού εμπορικού στόλου.
 -  Υπό διαρκείς επιθέσεις Στούκας ο χρυσός μεταφέρθηκε από το υποκατάστημα Ηρακλείου στο λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί φορτώθηκε στο ρυμουλκό, στο μικρό πλήρωμα του οποίου προστέθηκαν, ως συνοδοί του χρυσού, οι υπάλληλοι της Τράπεζας Αριστείδης Λαζαρίδης και Μίνως Λεβής.  Όταν ξεκίνησε το “Σάλβυα”, τα Στούκας, που το παρακολουθούσαν, του επιτέθηκαν. Ο κυβερνήτης του ρυμουλκού κατόρθωσε τότε με τα μικρά του αντιαεροπορικά πολυβόλα να καταρρίψει δυο από τα γερμανικά αεροπλάνα. Υπό συνεχή συναγερμό, και με όλο τον χρυσό στο κατάστρωμα του ρυμουλκού, το “Σάλβυα” έφθασε τελικά στη Σούδα.
Κρήτη 1941.Δύο συμμαχικά πλοία φλέγονται στον κόλπο της Σούδας χτυπημένα από Γερμανικά βομβαρδιστικά.
Κρήτη 1941.Δύο συμμαχικά πλοία φλέγονται στον κόλπο της Σούδας χτυπημένα από Γερμανικά βομβαρδιστικά.
Κρήτη 1941. Συμμαχικά πλοία φλέγονται στον κόλπο της Σούδας χτυπημένα από Γερμανικά βομβαρδιστικά.
 -  Από εκεί άρχιζε το νέο δύσκολο εγχείρημα. Τα κιβώτια του χρυσού έπρεπε να μεταφορτωθούν από το “Σάλβυα” στο πλοίο που είχε ορίσει ο Άγγλος ναύαρχος για να παραλάβει τον χρυσό και να τον μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια, πρώτο σταθμό του ταξιδιού.
Ο Άγγλος ναύαρχος της Μεσογείου, παρόλο ότι μαινόταν η ναυμαχία το προηγούμενο βράδυ και εκείνη την ημέρα στο Κρητικό πέλαγος, είχε δεχθεί να αποσπάσει από τη μοίρα του μια αξιόμαχη μονάδα, το καταδρομικό “Διδώ”, και να το θέσει στη διάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μεταφορά του χρυσού. Πάλι υπό συνεχή συναγερμό και βομβαρδισμό των Στούκας ο χρυσός μεταφορτώθηκε στο καταδρομικό, με τη βοήθεια και των Άγγλων ναυτών. Δίπλα στο “Διδώ”, που τα πυροβόλα του διαρκώς έβαλλαν, άρχισε – έχοντας χτυπηθεί – να καίγεται ένα πλοίο από τη Δανία.
Όλη αυτή η δουλειά γινόταν με απίστευτα νευρικό ρυθμό, επειδή ο Άγγλος κυβερνήτης, φοβούμενος για το πλοίο του, βιαζόταν να το θέσει σε κίνηση και υπήρχε κίνδυνος ένα μέρος του πολύτιμου φορτίου, καθώς μεταφορτωνόταν, να πέσει στη θάλασσα. Ευτυχώς η μεταφορά έγινε στο κάτω μέρος του πλοίου χωρίς καμιά ζημιά. Μόνο ένα κιβώτιο, ενώ μεταφερόταν, έσπασε και το μέρος γέμισε από χρυσές λίρες. Όλες οι χρυσές λίρες του κιβωτίου που είχαν σκορπίσει βρέθηκαν. Εκτός από μία».
Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β'Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’
 *  Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Σουέζ
 ~ «Έπειτα από λίγες μέρες η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίστηκε στα δύο», αφηγήθηκε ο Γεώργιος Μαντζαβίνος . «Ο πρωθυπουργός, μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας Κυριάκο Βαρβαρέσο, αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν σε ένα χωριό που απείχε από το υποκατάστημα Χανίων μία περίπου ώρα. Εκεί αποκλείστηκαν, γιατί στο μεταξύ άρχισαν να πέφτουν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές. Εγώ έμεινα στα Χανιά για να προνοήσω για τη μεταφορά όλων στην Αίγυπτο, όπου αποφασίστηκε να καταφύγουμε.
Η περιπέτεια του βασιλιά, του Προέδρου της κυβερνήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού και του διοικητή της Τράπεζας Κυριάκου Βαρβαρέσου, όταν έφευγαν από την Κρήτη, είναι γνωστή. Αναγκάστηκαν να φτάσουν με τα πόδια στην άλλη άκρη του νησιού, δηλαδή από την πλευρά της Μεσογείου προς την πλευρά του Λιβυκού πελάγους, όπου θα επιβιβάζονταν σε αντιτορπιλικό για να φθάσουν στην Αλεξάνδρεια.
Εμείς επιβιβαστήκαμε σε οπλιταγωγό – στις 22 ή 23 Μαΐου – και αναχωρήσαμε από τα Χανιά με κατεύθυνση προς την Αλεξάνδρεια. Όταν φτάσαμε στην Αλεξάνδρεια, είχαν ήδη μεταφερθεί εκεί τα κιβώτια του χρυσού, τον οποίο αποθηκεύσαμε προσωρινά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της Τράπεζας εγκαταστάθηκαν τότε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί είχαμε να αντιμετωπίσουμε σπουδαία ζητήματα, τα οποία εκκρεμούσαν μεταξύ της Ελλάδας και των συμμάχων της, ιδίως ζητήματα φορτίων τροφίμων που βρίσκονταν καθ’ οδόν για την Ελλάδα πριν από την κατάληψή της. Είχαμε επίσης να φροντίσουμε για την περαιτέρω τύχη του χρυσού.
Κατόπιν παραμονής ενός μήνα στην Αλεξάνδρεια, το κεντρικό υποκατάστημα της Τράπεζάς μας μεταφέρθηκε στο Κάιρο, τρίτη κατά σειρά έδρα της διοίκησης της Τράπεζας. Σε συμφωνία με τις Συμμαχικές Αρχές ρυθμίσαμε τα της μεταφοράς του χρυσού της Τράπεζας, μέσω του Σουέζ, στην Πραιτόρια.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, όταν η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου να της παραδώσει τον χρυσό που είχε εναποθηκευτεί στο υποκατάστημα της Αλεξάνδρειας, βρέθηκε προ της έντονης αντίρρησης της αιγυπτιακής Τράπεζας.
“Εμείς ξέρουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στην Αθήνα” έλεγαν οι Αιγύπτιοι, προφανώς υποκινούμενοι από άλλους. Χρειάστηκαν πολλά και έντονα διαβήματα για να παραδοθεί, τελικά, ο χρυσός. Τον τοποθετήσαμε σε φορτηγά αυτοκίνητα και με τη συνοδεία τανκς τον μεταφέραμε μέσω της ερήμου στο Σουέζ. Εκεί φορτώθηκε σε εμπορικό πλοίο που είχε επιταχθεί, στο οποίο επιβιβάστηκε και ο διευθυντής Αριστείδης Λαζαρίδης μαζί με έναν ακόμη υπάλληλο.
Έτσι ο χρυσός μεταφέρθηκε στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής, όπου στο μεταξύ φτάσαμε κι εμείς. Εκεί φορτώθηκε σε ειδική αμαξοστοιχία, την οποία είχε την καλοσύνη να θέσει στη διάθεσή μας ο στρατάρχης Σματς. Και με τη συνοδεία πάντοτε του διευθυντού Αριστείδη Λαζαρίδη ο χρυσός μεταφέρθηκε στο Τζέρμιστον της Ν. Αφρικής, όπου ελέγχθηκε.
xrysos_venezis 1
Το σπάνιο «Χρονικό της Τράπεζας της Ελλάδας», έκδοσης 1955, το οποίο επιμελήθηκε ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης με πρόλογο του Ξενοφώντα Ζολώτα περιγράφει την περιπέτεια του ελληνικού χρυσού.
 ~* Η νέα τήξη του χρυσού και η αποθήκευση στην Τράπεζα της Ν.Αφρικής
 -  Να σημειωθεί εδώ ότι, επειδή ο χρυσός αποτελούνταν από διάφορα χρυσά νομίσματα, μέχρι και από ράβδους που είχαν προέλθει από τήξη χρυσών αντικειμένων στην Ελλάδα, ήταν ανάγκη να μετατραπεί σε ομοειδείς ράβδους που να περιέχουν τον καθορισμένο βαθμό καθαρότητας.
Από τη νέα τήξη του χρυσού, η οποία εκτελέστηκε υπό την επίβλεψη της South African Reserve Bank, εκδοτικής τράπεζας της Ν. Αφρικής, στο Τζέρμιστον της Ν. Αφρικής, προέκυψε χρυσός της κεκανονισμένης καθαρότητας βάρους 608.350 ουγγιών.
Ο χρυσός αυτός σε ράβδους μεταφέρθηκε στην Πραιτόρια, όπου και εναποτέθηκε για φύλαξη στα θησαυροφυλάκια της South African Reserve Bank. Τα έξοδα της μεταφοράς και της ανατήξεως του χρυσού ήταν ελάχιστα, γιατί, λόγω των ειδικών μέτρων ασφαλείας που είχαν ληφθεί, αποφύγαμε να πληρώσουμε ασφάλιστρα, τα οποία θα ανέρχονταν, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, σε 500.000 λίρες».
Τέλος καλό…
Αυτό είναι το χρονικό της διάσωσης του αποθέματος χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται εδώ ότι η Ελλάδα υπήρξε η μόνη από τις καταληφθείσες χώρες της οποίας ο χρυσός μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό και διέφυγε από τη γερμανική αρπαγή.
 -  Τα της μετακίνησης της διοίκησης της Τράπεζας εκτός της Ελλάδος αφηγήθηκε στη συνέχεια ο διοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος:
«Έπειτα από σύντομη διαμονή στην Πραιτόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ και έχοντας διακανονίσει το θέμα του χρυσού, μεταβήκαμε στο Κέιπ Τάουν, από όπου, μαζί με τον βασιλιά και την κυβέρνηση, αναχωρήσαμε για τη μόνιμη πλέον εκτός Ελλάδος προσωρινή έδρα μας, το Λονδίνο, που είχε ορισθεί ως έδρα και των λοιπών εν εξορία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Φθάσαμε μέσω… Τρινιντάντ, μετά από περιπετειώδες κι επικίνδυνο για τη ζωή μας ταξίδι 28 ημερών, στις 22 Σεπτεμβρίου 1941. Εκεί εγκαταστήσαμε το κεντρικό κατάστημα του Ιδρύματος, δηλαδή την έκτη κατά σειρά προσωρινή έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος εκτός των Αθηνών».
Πηγή κειμένου :  topontiki
Το ντοκουμέντο του Ηλία Βενέζη σταματά την εξιστόρηση με την κατάληξη του χρυσού στην Ν. Αφρική. Δεν αναφέρεται στον επαναπατρισμό στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση. Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για το θέμα, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Ένα από αυτά τα σενάρια αναφέρει ότι  όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή του ελληνικού αποθεματικού σε χρυσό από τη Βρετανία, δέχτηκε με έκπληξη την απάντηση ότι «αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, και ότι το Στέμμα δεν όφειλε τίποτε στην Ελλάδα».  mixanitouxrounou

*** ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ!  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ....

~  Ένα άρθρο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάζει τους λόγους τους οποίους ο Ρ. Τ. Ερντογάν δίστασε και θα διστάσει στο μέλλον να κάνει προσευχή στο ναό της Αγίας Σοφίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα προσευχόταν στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή, στην Αγία Σοφία, όμως περιέργως πήρε την απόφασή του πίσω. «Κάποιοι είπαν ότι φοβήθηκε την αγιότητα της ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής λόγω της συμβίωσης του με χριστιανούς στο χωριό του, άλλοι είπαν ότι βγήκαν και νέα ευρήματα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας που φόβισαν τον πάντα προληπτικό Ερντογάν.
Υπήρχαν φήμες από ξένα σκοτεινά κέντρα και μυστικές παγκόσμιες οργανώσεις οι οποίες φέρονταν να πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί «εδώ και τώρα», διότι τους ενοχλεί και τους τρελαίνει ακόμα και η ύπαρξη της.

Πληροφορίες όμως από έγκυρη πηγή ανέφεραν ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δέχθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό τηλεφώνημα δύο ημέρες πριν την υλοποίηση της υπόσχεσης του στον ιερότερο ναό της χριστιανοσύνης , από το Κρεμλίνο …και τον Πούτιν προσωπικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να του επέστησε την προσοχή να μην προβεί σε οποιαδήποτε τέτοιου τύπου βεβήλωση διότι θα τα έβαζε με την Ρωσία “μια και καλή”.
Τον Πούτιν τον πίεσε να παρέμβει ο Ρώσος πατριάρχης και η ρωσική Δούμα, οι οποίοι δεν τρέφουν κανενός είδους φιλικό αίσθημα για τους νέο-οθωμανούς και προσωπικά τον Ερντογάν».
Άλλοι πιστεύουν, πάλι, ότι ο Ερντογάν φοβήθηκε να προχωρήσει σε αυτή την πράξη λόγω ορισμένων θρύλων, τους οποίους δεν θα ήθελε να βοηθήσει να υλοποιηθούν.
Ορισμένους από αυτούς, μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο:
Βίντεο : ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ  , https://youtu.be/MULCWYZXaOA  .- { Οι κρυφές πύλες της Αγίας Σοφίας,οι υπόγειες στοές της,ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς και οι θρύλοι της. } .-
~*
Θρύλοι πάντως δεν υπάρχουν μόνο από Ελληνικής πλευράς, αντιθέτως υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι. Μερικοί εξ αυτών είναι και οι εξής:
«Σύμφωνα με τους πιστούς, ένας άγιος, ο Hızır, (για τους Άραβες σύντροφος του Μωυσή, αλλά στην Τουρκία είναι πιο γνωστός σαν Hıdrellez, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον άγιο Γεώργιο των ορθοδόξων της Μικράς Ασίας), που πιστεύεται ότι θεράπευε ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες, πήγε κάποτε κάτω από τον κεντρικό πολυέλαιο της Αγίας Σοφίας και προσευχήθηκε.
Ο θρύλος λέει ότι αν κάποιος πάει στο ίδιο σημείο και προσευχηθεί συνεχώς επί 40 πρωινά, τότε θα μπορέσει να δει τον ίδιο τον Hızır και να τον παρακαλέσει να τον θεραπεύει από την ασθένεια που τον βασανίζει.
Αυτός τότε θα τον ευσπλαχνιστεί και θα τον θεραπεύσει.
Εκτός όμως από τον Hızır, οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι και οι τέσσερις άγγελοι, που όπως αναφέρεται στηρίζουν οι ίδιοι τον μεγάλο τρούλο, έχουν θεραπευτικές ικανότητες και είναι «φυλακτά» για τις ασθένειες των πιστών.
Ιδιαίτερα για τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ πιστεύεται ότι θεραπεύουν πολλές αρρώστιες όπως ο αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος θεράπευε πολλούς αρρώστους από την πανούκλα που είχε σπείρει τον θάνατο τους περασμένος αιώνες στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Τούρκοι λένε πως η Αγία Σοφία έχει 316 πόρτες αλλά… κανείς δεν μπόρεσε να τις μετρήσει ακριβώς. Με το θέμα αυτό υπάρχουν πολλοί θρύλοι και ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Όπως αναφέρεται, η μεγάλη κεντρική πύλη είναι ένα μεγάλο «φυλακτό» που προστάτευσε ανά τους αιώνες και ακόμα προστατεύει το όλο κτίσμα από σεισμούς και άλλες συμφορές.
Εδώ υπάρχει σύμφωνα με τους θρύλους ένα άλλο παράδοξο. Όταν κάποιος αποπειραθεί να μετρήσει μια μια αυτές τις πόρτες, μόλις φτάνει στο τέλος τότε θα φανερωθεί ακόμα μια καινούργια πόρτα που δεν την έχει μετρήσει.
Αυτό θέλει να καταδείξει ότι το κτίσμα είναι μαγικό και πως ένας θνητός που έχει αρχίσει να μετρά τις πόρτες του θαυματουργικού αυτού ναού, μόλις φτάνει στο τέλος, τότε καταλαβαίνει πως δεν έχει τελειώσει το μέτρημα και αυτό δείχνει και την ανθρώπινη αδυναμία του μπροστά σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.
Κάτω από τον μεγάλο τρούλο λένε πως βρίσκεται κρυμμένο ένα μεγάλο σεντούκι. Εκεί, σύμφωνα με τους θρύλους βρίσκεται η σωρός της «βασίλισσας Σοφίας».
Αν κάποιος αποπειραθεί να ανοίξει το σεντούκι τότε θα γίνει μεγάλος σεισμός και θα τρέμει όλη η γη κάτω από τα πόδια του για την ιεροσυλία του αυτή».
Δείτε παρακάτω το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας σήμερα:
Βίντεο 2 : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 1453 - 2013 Ντοκυμαντέρ  , https://youtu.be/zy6RpKt2gfk  .-
Βίντεο  3 : ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ  , https://youtu.be/GkZDaWRqg90  .-
Με πληροφορίες από pentapostagma

***  Μια εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία βραβευμένη με διεθνές Architizer A+Award 
Αν κοιτάξει κανείς το πανόραμα των βραβευμένων έργων για το 2017 στην ιστοσελίδα του Architizer A+Award, θα δει σε σύνοψη τα επιτεύγματα της διεθνούς, σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε όλες τις κατηγορίες.
Είναι αντικείμενο θαυμασμού και σκέψης όλη αυτή η παραγωγή σε όλον τον κόσμο από σπουδαία, δυναμικά, καθιερωμένα ή ανερχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία, με έδρα μητροπόλεις του κόσμου, τα περισσότερα ή σχεδόν όλα με κοσμοπολίτικη σύνθεση και προσανατολισμό. Είναι το ανάγλυφο του σήμερα έτσι όπως διαμορφώνεται με τις νέες τεχνολογίες, τα νέα υλικά, τις νέες δυνατότητες στον πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο μας, που παράγει διαρκώς νέα σκέψη.
Η επιτυχία για δεύτερη, συνεχή χρονιά του αθηναϊκού αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners είναι γεγονός αξιοσημείωτο, που δείχνει το μέτρο των δυνατοτήτων στο διεθνές περιβάλλον.
Στα φετινά A+Awards του Architizer, που διαγωνίστηκαν τα πιο ονομαστά γραφεία του κόσμου, όπως αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος στην "Καθημερινή", η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, δημιουργία της Λιάνας και του Δημήτρη Ποτηρόπουλου, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το βραβείο Popular Choice Winner, ενώ ήταν ήδη στους πέντε φιναλίστ.
Πέρυσι, υπήρχε η βράβευση του Νηπιαγωγείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ένα ακόμη έργο των Potiropoulos+Partners, που έχει παρουσιαστεί εκτενώς και θεωρείται πλέον καινοτόμο στην κατηγορία του, όχι μόνο για το σχεδιασμό, αλλά και για την παιδαγωγική σκέψη.
Αλλά φέτος η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, αν και ιδιωτικό έργο με την υπογραφή των βραβευμένων αρχιτεκτόνων, μας δείχνει μέσα από τη βράβευσή του τις δυνατότητες της εικόνας και του μηνύματος της Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο. Οι μελέτες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του Architizer προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες, ο συναγωνισμός είναι τεράστιος και αν και οι κατηγορίες και τα βραβεία είναι πολλά, κάθε βράβευση είναι μια τεράστια τιμή για το έργο και τους δημιουργούς του.
Το σπίτι στη Μεσσηνία είναι ένα έργο που εκφράζει το μεσογειακό μινιμαλισμό με έναν τρόπο ήπιο, και υπαινικτικό, χωρίς ακρότητες, επίδειξη ή αλαζονεία. Η εντιμότητα του σχεδιασμού είναι η ιδιότητα που καθιστά ένα έργο κλασικό και ανθεκτικό στο χρόνο, αλλά και που μπορεί να του δώσει διεθνές διαβατήριο σε ένα παγκόσμιο κοινό. Με αυτή τη βράβευση, και με την υπογραφή ενός τόσο έμπειρου αρχιτεκτονικού γραφείου της Αθήνας, με συστηματική σκέψη πάνω σε ζητήματα αρχιτεκτονικής εξέλιξης, ας σκεφτούμε τις δυνατότητες της ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα. kathimerini.gr

***   ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ!  ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ 22.00 ΜΕ 23.00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ...

~  Το Ανατρεπτικό Δελτίο μεταδίδεται από τα νέα του στούντιο. Ο νέος χώρος είναι ένδειξη της ανατροπής στην ενημέρωση που επιφέρει στη ζωή των πολιτών.
Το ALERT TV εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα μέσω του OTE TV. Το κανάλι θα βρίσκεται στην θέση 671 και μπορείτε να συντονίσετε τους δέκτες.
Κάθε βράδυ θα μπορείτε να παρακολουθείτε το Ανατρεπτικό Δελτίο, το οποίο παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κυριάκος Βελόπουλος, μαζί με τον Βαγγέλη Φανίδη, τον Γιώργο Βλάχο και τον Ανδρέα Καψαμπέλη. Το Ανατρεπτικό Δελτίο βγαίνει ζωντανά στον αέρα κάθε βράδυ στις 10 μέχρι και τις 11.
Στο Ανατρεπτικό Δελτίο σας παρουσιάζουμε όλες τις ειδήσεις που οι άλλοι σας κρύβουν, ενώ ο οικοδεσπότης Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζει με τους καλεσμένους τα θέματα της επικαιρότητας που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε!
Οι τηλεθεατές που μένουν εκτός Αττικής, μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωντανή ροή του προγράμματος στα κανάλια:

ΕΝΑ ΤV Στερεάς Ελλάδας

ΤV 10 Θεσσαλίας

ΡΟΔΟΠΗ ΤV Θράκης

ΑΧΑΙΑ ΤV Πελοπoνήσσου

SYROS TV Κυκλάδες

ΓΝΩΜΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Κ. Μακεδονία

TV KOSMOS Δωδεκάνησα

Όσοι τηλεθεατές δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν από τους δέκτες της τηλεόρασης, εναλλακτικά μπορούν να μπουν στο live streaming του καναλιού στον παρακάτω σύνδεσμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πατήστε στην ένδειξη youtube  ώστε να μεταφερθείτε στον αντίστοιχό ιστότοπο για να να παρακολουθήσετε σε ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
                                                                                               ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Σας δείξαμε μία φωτογραφία από τα καινούρια στούντιο του ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ. Ώρα να δείτε και τα γραφεία μας και τα πρόσωπα πίσω από τις κάμερες. Δε θα δείτε όλα τα πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι είναι ντροπαλοί!
Κάθε σωστή εκπομπή αποτελείται από μία ομάδα άρτια καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι σαν μία γροθιά φροντίζουν για την ενημέρωση σας.
Στο Ανατρεπτικό Δελτίο σας παρουσιάζουμε όλες τις ειδήσεις που οι άλλοι σας κρύβουν, ενώ ο οικοδεσπότης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σχολιάζει με τους καλεσμένους τα θέματα της επικαιρότητας που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε!
Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και το επιτελείο του, σας υπόσχονται να συνεχίσουν να σας παρέχουν ενημέρωση υψηλού επιπέδου με ήθος και γνώμονα την αλήθεια.
Διότι το ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ σας λέει τις Αλήθειες που οι άλλοι σας κρύβουν.
Βίντεο  :  Alert News Promo  , https://youtu.be/4zq3v9frONM  .-

***  Η κατάντια μιας βασίλισσας… 
Κρίμα το όνομα και την ιστορία! Ο λόγος για την οδό Βασιλίσσης Αμαλίας στην Καλαμάτα. Από τη μια πλευρά, το πεζοδρόμιο έχει αποκλειστεί με συρματοπλέγματα, λόγω της επικινδυνότητας του κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου φιλοξενούνταν το γνωστό μπαρ "Φανάρι". Από απέναντι, τα εμπόδια πολλά και πρέπει να είναι σε εγρήγορση κάποιος, αν δε θέλει να πέσει σε καμιά παγίδα…  Α.Π. 

***  ΠΕΘΑΝΑΝ στα ΓΕΛΙΑ οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! Τι έγραψε ο Τσίπρας;..

~   Μήνυμα προς τους δανειστές ότι είναι η ώρα να δώσουν στην Ελλάδα «χώρο να αναπτυχθεί» στέλνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω άρθρου του στη Wall Street Journal, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες για τα πλεονάσματα μετά το 2023.
 «It’s Time to Give Greece Room to Grow» είναι ο τίτλος του άρθρου του Πρωθυπουργού μέσω του οποίου δηλώνει την ετοιμότητα της Ελλάδας να «εισέλθει σε μια πορεία ανάπτυξης».
 «Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της», γράφει, μεταξύ άλλων.
 Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δανειστές σημειώνοντας ότι «η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη».
 «Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μας, παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
 Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια» υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.
 Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
 Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε την διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις που η δημογραφική κατάσταση, οι τροχιές του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θέτουν στην ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης.
 Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης.
 Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής.
 Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα αυτό το γεγονός, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017.
 Αυτά είναι τα αποτελέσματα των προοδευτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχουν αντιμετωπίσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.
 Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και κινήτρων για επενδύσεις. Συνολικά, έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές.
 Είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που μπορεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο παγίδευσης στη μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.
 Η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους την σελίδα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος -ούτε καν μια δεκάρα- στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν.
 Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα σηματοδοτούσε στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα.
 Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μας, παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
 Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια.
 Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μαζί με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε μια εποχή που η απάντηση πρέπει να είναι η καλύτερη και η περισσότερη Ευρώπη.
 Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.
 Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι.
press724

*** Αυτοκίνητο "διέλυσε" κολώνα φωτισμού στην Ακρίτα (φωτογραφίες) 
 
 
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα αυτοκίνητο κυριολεκτικά διέλυσε μια τσιμεντένια κολώνα φωτισμού, που βρισκόταν στη νησίδα της Ακρίτα στο ύψος της οδού  Πινδάρου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες το ατύχημα συνέβη όταν ο οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο αυτού, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

***  ΠΑΝΙΚΟΣ στην ΑΘΗΝΑ ! Η χώρα χάνεται και η κυβέρνηση ψάχνει δικαιολογίες...

«Κι αν αυτήν τη φορά το ΔΝΤ επιβεβαιωθεί»;
 Το ερώτημα αυτό βασανίζει το Μέγαρο Μαξίμου από το μεσημέρι της Τετάρτης, που ξέρει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί με κανέναν τρόπο τη δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία θα ξόρκιζε τα πρόσθετα μέτρα στην περίοδο διακυβέρνησης ακόμη και μιας επόμενης κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αλλάξει, βεβαίως, και οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πρέπει, πάση θυσία, να καταλήξουν θετικά κάποιες ημέρες πριν από το τέλος Μαΐου, ώστε να μείνει χρόνος για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας. Το κλίμα που διαμορφώθηκε από το μεσημέρι της Τετάρτης είναι οπωσδήποτε βαρύ.
Όχι μόνο, όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εξίσου προβληματισμένη είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση, που βλέπει τις προσδοκίες της για διακυβέρνηση σε τροχιά ανάπτυξης να ξεθωριάζουν επικίνδυνα. Χαρακτηριστική είναι η αμηχανία που χαρακτήριζε τη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που περιορίστηκε σε μικροπολιτικό χαρακτήρα και γενικόλογη επίθεση στην κυβερνητική πολιτική.
Το κλίμα που κυριαρχεί στην κοινωνία ούτε «μαζεύεται» από την κυβερνητική προπαγάνδα ούτε είναι εκμεταλλεύσιμο από την αξιωματική αντιπολίτευση.
 Ο κόφτης έρχεται
Τα μέτρα έρχονται πιο νωρίς απ' ό,τι θα ήθελε, θα περίμενε και θα προγραμμάτιζε το πολιτικό σύστημα, και αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Τα όρια τα βάζει η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, που μοιραία θα αρχίσει να υπο-αποδίδει χρόνο με τον χρόνο.
Από την άλλη, η καταναλωτική καθίζηση προαναγγέλλει μείωση του ΑΕΠ, κλείσιμο επιχειρήσεων και ανάσχεση στην πορεία μείωσης της ανεργίας. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής», αλλά ελάχιστους καθησυχάζει.
Το χειρότερο είναι ότι οι αναφορές και οι εκτιμήσεις περί νέων μέτρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ για το 2018, όπως προέκυπτε από την έκθεση του Ταμείου, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν κι έτσι ακόμη και μετά το καλοκαίρι να εφαρμοστούν περαιτέρω δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση πηγαίνει με πολύ χαμηλές προσδοκίες στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, αναμένει όμως έντονη κινητικότητα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου με συζητήσεις ανάμεσα στον ESM, το Ταμείο και την ΕΚΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θετική κατάληξη και συμβιβαστική πρόταση εφ’ όλης της ύλης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου ξορκίζει τα σενάρια των καθυστερήσεων και της χρονικής μετάθεσης των οριστικών αποφάσεων το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο θα αποτελείωνε την ελληνική οικονομία και ενδεχομένως να οδηγούσε την κοινωνία στο σημείο… βρασμού.   zougla

***  Την πρόταση της νέας αυτοδιοίκησης παρουσιάζει τη Δευτέρα στην Καλαμάτα ο Κ. Πουλάκης 
Ένωση αυτοδιοικητικών δημοτικών και περιφερειακών δυνάμεων για την αυτοτέλεια της Τ.Α.
   Την ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, θέλουν να καταδείξουν με την πρωτοβουλία που ανέλαβαν αυτοδιοικητικές παρατάξεις Α΄ και Β΄ βαθμού της Μεσσηνίας και την οποία παρουσίασαν μαζί με τις βασικές τους θέσεις σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Τέσσερις δημοτικές παρατάξεις και τέσσερις περιφερειακές διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 8.00 το βράδυ, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με κεντρικό ομιλητή το γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών και πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του υπ. Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την εκδήλωση οργανώνουν οι δημοτικές παρατάξεις: «Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης» και χθες παρευρέθη ο  αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας» και παρευρέθηκαν ο επικεφαλής Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος Δημ. Φαββατάς, «Ε.ΣΥ. ΠΡΩΤ.Α. ΠΥΛΟΥ», καθώς και η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου», από την οποία παρευρέθη ο Σταμάτης Μπεχράκης. Όπως και οι περιφερειακές παρατάξεις: «Δημοκρατική Πελοποννησιακή ΣΥΝ Εργασία- Πράξη Ανάπτυξης» με τον κ. Παναγιώτη Αλευρά, «Πελοποννησιακή Ένωση» με τον κ. Παναγιώτη Ξεροβάσιλα, «Πελοπόννησος Οικολογική» με την κα Δήμητρα Λυμπεροπούλου και «Πελοπόννησος Πρώτα» με τον κ. Νίκο Πατσαρίνο.
  Όλα εξαρτώνται από έναν
Ο κ. Μάκαρης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε αυτοδιοικητικές παρατάξεις απ’ όλη τη Μεσσηνία, υπογραμμίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» έχει πολλά προβλήματα, με βασικότερο την υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ένα άτομο, όπως είναι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Επίσης, την αδυναμία έκφρασης του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων κι αυτό, όπως τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρά τίποτα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα να εξαρτώνται από ένα πρόσωπο.
«Για εμάς αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει και το θέμα των επιχορηγήσεων των Δήμων από το κεντρικό κράτος. Να υπάρξει μια αυτοτέλεια, ώστε να γνωρίζουν Δήμοι και Περιφέρειες τι ακριβώς κονδύλια έχουν για να κάνουν έργα» κατέληξε ο κ. Μάκαρης.
Από την πλευρά της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής ΣΥΝ Εργασίας», ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» διαπιστώθηκαν αδυναμίες, στρεβλώσεις και επικάλυψη αρμοδιοτήτων. «Αυτές πρέπει να διορθωθούν και γι’ αυτό απαιτείται ένας νέος “Καλλικράτης”, βελτιωμένος, o οποίος θα δίνει απαντήσεις στις επισημάνσεις που έχουν γίνει και θα ολοκληρωθεί μια μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει από το 2010. Συγχρόνως θα συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης», είπε.
  Νέα μεταρρύθμιση
Από την  «Πελοποννησιακή Ένωση» ο κ. Παναγιώτης Ξεροβάσιλας τόνισε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη προϋποθέτει παράλληλα τη δημιουργία μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έχει έρθει η ώρα της Νέας Μεταρρύθμισης.
Τόνισε ακόμη πως είναι πλέον κοινή αποδοχή ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να αλλάξει, με αιχμή του δόρατος αυτών των αλλαγών τη διοικητική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων, τη συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της τοπικής δημοκρατίας, το εκλογικό σύστημα και την καταστατική θέση των αιρετών.
«Το διακύβευμα είναι: Θα παραμείνουμε με μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που ανήκει στα κόμματα που μας αξίζουν ή θα δημιουργήσουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που να ταιριάζει στη νέα Ελλάδα που χρειαζόμαστε», κατέληξε ο κ. Ξεροβάσιλας.
Από την «Πελοπόννησος Οικολογική» η κα Λυμπεροπούλου επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα και γι’ αυτό την εκδήλωση της Δευτέρας πρέπει να παρακολουθήσουν οι πολίτες, ώστε να παρουσιασθούν και να γίνει σύνδεση απόψεων για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για την τρίτη αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ πλέον ο «Καλλικράτης» έχει μπει στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Αναφερόμενος και στην ΚΕΔΕ, είπε πως πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι μόνο την απλή αναλογική, με στόχο μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Νίκος Πατσαρίνος από την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» μίλησε για κοινή προσπάθεια για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αδράξουν τη ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση και από τη Δευτέρα να ξεκινήσει ο διάλογος, που θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε μιαν άλλη κουλτούρα.
Μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων, συμπληρώνοντας, όμως, πως κι αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο αν υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα εκλογής.
Τέλος,  από την «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου» ο κ. Μπεχράκης τόνισε πως ο διάλογος που ξεκινά με αυτή την εκδήλωση είναι προς όφελος της Αυτοδιοίκησης, ενώ αμέσως μετά πρέπει να πλατύνει. Καταλήγοντας χαρακτήρισε στείρα τη θέση της ΔΕΚΕ που θέλει να κλείσει αυτό το διάλογο.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Οι μισές άδειες έχουν παραχωρηθεί σε σχέση με πέρυσι για χρήση κοινόχρηστων χώρων 
Έκκληση να καταθέσουν εγκαίρως αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων, προκειμένου να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους το σχετικό τέλος και να αποφύγουν πρόστιμο 100%, έκανε προς τους εμπόρους και καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος και εν γένει κάθε χρήστη κοινοχρήστου χώρου ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι, σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα, έχει υποβάλει αίτηση περίπου το 50% των ενδιαφερομένων, όπερ σημαίνει ότι έχουν χορηγηθεί άδειες για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων σε 88 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε 46 εμπορικές, δεδομένου ότι πέρυσι δόθηκαν περίπου 300 άδειες.
Εάν ο επιχειρηματίας κάνει εγκαίρως την αίτησή του, προκειμένου να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια τον κοινόχρηστο χώρο, θα εκδοθεί άδεια και θα έχει τη δυνατότητα να δώσει προκαταβολή 30% και το υπόλοιπο του τέλους να το εξοφλήσει σε τρεις δόσεις κατά μέγιστο.
Εάν δεν κάνει αίτηση για τη χορήγηση άδειας και με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι, θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% της αξίας του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.
  450.000 ευρώ από δημοτικά
τέλη οφείλουν 2.900 δημότες
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, σε περίπου 450.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές 2.900 προσώπων από τη μη καταβολή των δημοτικών τελών, που πληρώνονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κάποιοι από αυτούς έκαναν ρύθμιση στη ΔΕΗ και πλήρωσαν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάποιοι άλλοι άφηναν απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επομένως και τα δημοτικά τέλη.

*** Προσελήφθησαν 7μηνίτες φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους 
Σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας επτά μηνών προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για ημερήσιους φύλακες σε αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.
Οι νέοι φύλακες ανέλαβαν ήδη καθήκοντα και η αμοιβή τους θα βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης προσελήφθησαν 5 ημερήσιοι φύλακες αρχαιοτήτων κλάδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τις ανάγκες φύλαξης του Οχυρού Συγκροτήματος των Μούρτζινων- Τρουπάκηδων στην Καρδαμύλη προσελήφθησαν δύο ημερήσιοι φύλακες, ενώ για το Νιόκαστρο της Πύλου προσελήφθη ένας ημερήσιος φύλακας.
Μετά τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος που προβλέπει η σύμβαση πρόσληψής τους, το προσωπικό αυτό απολύεται αυτοδίκαια. Β.Β.

***  Συνεχίζονται σήμερα οι προβολές αρχαιολογικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ 
Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι προβολές αρχαιολογικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ, από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Αναλυτικά:

Αμφιθέατρο Αλ. Κουμουνδούρος
18.00 –  20. 00
Κλεμμένοι πολεμιστές
Γερμανία, 2014, 52
Σκηνοθεσία: Wolfgang Luck

Ερευνώντας το παρελθόν: Πομπηία, νερό και φωτιά
Γαλλία, 2014, 26′
Σκηνοθεσία: Dominique Αdt

20.00 – 22.00
Γύπτις
Ένα ελληνικό πλοίο της Μασσαλίας από τον 6ο αιώνα π.Χ.
Γαλλία, 2014, 63′
Σκηνοθεσία: Antoine Chene

Το αίνιγμα του Μενίρ
Γαλλία, 2016, 52′
Σκηνοθεσία: Marie-Anne Sorba, Jean-Marc Cazenave

22.00 – 23.00
Σώζοντας το Mes Aynak
ΗΠΑ, 2014, 60′
Σκηνοθεσία: Brent E. Huffman.

***  ΒΟΜΒΑ του ΥΕΘΑ των ΗΠΑ ! Επίθεση στη ΣΥΡΙΑ ! Δίπλα του ο Ισραηλινός ΥΕΘΑ...

~  Σύμφωνα με τους Αμερικανούς η Συριακή κυβέρνηση έχει στην κατοχή της μεγάλη, αλλά αδιευκρίνιστη ποσότητα χημικών όπλων, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.
Ο κος Μάτις μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Άβιγκντορ Λίμπερμαν  στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή επιτέθηκε στον Μπασάρ Αλ Άσαντ και κατ' επέκταση στη Ρωσία που τον καλύπτει με τις κατηγορίες για ύπαρξη χημικών όπλων.
Μάλιστα φρόντισε να τονίσει πως μία από τις χημικές ουσίες είναι το Σαρίν, το διαβόητο αυτό χημικό που ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

*** Ο ΤΡΑΜΠ δείχνει το ΔΡΟΜΟ στην ΕΛΛΑΔΑ ! Έτσι αναπτύσσεται η ΠΑΡΑΓΩΓΗ και μεγεθύνεται ο ΠΛΟΥΤΟΣ...

~  Άλλη μία βόμβα έριξε ο Πρόεδρος Τραμπ, από αυτές που κάνουν την καθεστηκυία τάξη να τρέμει.  Αυτή τη φορά στρέφει τα βέλη του κατά της NAFTA.
NAFTA (North American Free Trade Agreement) είναι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βορείου Αμερικής, μία συμφωνία που προεκλογικά ο Τραμπ είχε πει πως επιθυμεί να καταργήσει.
Ο Τραμπ δήλωσε πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δημοσιοποίησει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία αυτή πλήττει τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα πλήττει την αγροτική παραγωγή του Ουισκόνσιν και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης αλλά και τις εταιρείες ξυλείας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δήλωσε πως θα φροντίσει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας προς όφελος των Αμερικανών παραγωγών.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως ο Τραμπ είχε συνάντηση με παράγοντες της βιομηχανίας χάλυβα των ΗΠΑ, προφανώς σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί η βιομηχανία των ΗΠΑ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Παραθέτουμε τη λίστα των εκπροσώπων του τομέα του Χάλυβα.
Beth Ludwig – AK Steel
 Roger Newport – AK Steel
 Thomas Gibson – American Iron & Steel Institute
 John Brett – Arcelor Mittal
 Conrad Winkler – Evraz Steel
 John Bass – Nucor
 John Ferriola – Nucor
 Chuck Schmitt – SSAB Americas
 Katie Larson – SSAB Americas
 Time Timken – Timken Steel
 Ryan Stenger – Timken Steel
 Mario Longhi – U.S. Steel
 Kelley Gannon – U.S. Steel
 Leo Gerard – United Steelworkers (USW)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Τραμπ τους δήλωσε πως επιθυμεί να πάψει η εισαγωγή χάλυβα, να αναπτύξουν οι αμερικανικές εταιρείες την παραγωγή τους και πως θα έχουν την αρωγή του Τραμπ, αν όμως δε βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία θα τον βρουν αντιμέτωπο.

***  ΒΟΜΒΑ του ΤΡΑΜΠ ! Αποκάλυψε το νέο ΠΡΟΕΔΡΟ της ΓΑΛΛΙΑΣ;..

~  Αίσθηση προκαλεί, ακόμη ένα, tweet του Ντόναλντ Τραμπ που αυτή τη φορά έχει να κάνει με την τρομοκρατική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και τον επερχόμενο πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να tweetαρει για τη νέα σοκαριστική επίθεση στη Γαλλία, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.
«Ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα ανεχτεί περισσότερα απ’ αυτό. Θα έχει (σ.σ. η επίθεση) μεγάλη επίδραση στις προεδρικές εκλογές!».

Προβλέπει πρωτιά Λεπέν μήπως;

***  ΠΑΝΙΚΟΣ στους ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ! Έχουν ΧΑΣΕΙ τον ΥΠΝΟ τους! Κάτι περιμένουν...

~  Tρόμος είναι το συναίσθημα που έχει κυριεύσει τους Τραπεζίτες της Ευρώπης. Τα δημοσκοπικά στοιχεία που αφορούν τις Προεδρικές Εκλογές της Γαλλίας δεν είναι αξιόπιστα για να προβλέψουν το νικητή.
Το ενδεχόμενο πρωτιάς της Μαρίν Λεπέν τρομοκρατεί την Ευρώπη, η οποία τη Δευτέρα το πρωί καλείται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένη κρίση. Η πρωτιά της Λεπέν, ακόμα και αν μια εβδομάδα μετά βρεθεί στη δεύτερη θέση (πολύ πιθανό σενάριο) οδηγεί σε εξελίξεις και σε δεξιά ρητορική τη χώρα.
Το μεγάλο πρόβλημα με την πολιτική των κλειστών συνόρων δεν θα το έχει μόνο η οικονομία της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας που θα έχει εκλογές το Σεπτέμβρη και όπως είναι φυσικό οι τραπεζίτες δεν θέλουν κλειστά σύνορα.  Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους...

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ! 'Κάρφωσε' το Σχέδιο ΤΣΙΠΡΑ...

~   Μεταβατική περίοδο-γέφυρα, χωρίς συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά με την καταβολή της δόσης των 7 δισ. ευρώ προέβλεψε ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στον realfm 97.8.
Στο ερώτημα αν «βλέπει» να κλείνει η συμφωνία με τους δανειστές στις 22 Μαΐου, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε: «Πιθανότατα να κλείσει τους αμέσως επόμενους μήνες με κάποιες επιφυλάξεις, με κάποιους όρους, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απολύτως μετά τις γερμανικές εκλογές».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με την καταβολή της δόσης, είπε: «Νομίζω ότι η δόση θα καταβληθεί».
Στην ερώτηση αν προβλέπει ότι χωρίς την επιστροφή του ΔΝΤ θα δοθεί τώρα η δόση στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε: «Σας θυμίζω και μία δήλωση που έκανε ο Ρέγκλινγκ για τα ελληνικά θέματα όπως και άλλη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Σόιμπλε, ο οποίος με βάση την ειδησεογραφία εισηγήθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο να αντικατασταθεί μελλοντικά το ΔΝΤ από τον ESM». Και πρόσθεσε: «Θα πάρουμε τα χρήματα για τον απλό λόγο ότι έχουμε να πληρώσουμε τη δόση. Ναι μεν, ενδεχομένως, η χώρα να έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι επιθυμία μας είναι με ίδια μέσα να αποπληρώσουμε τη δόση και αυτό, υποθέτω, δεν θα το ήθελαν και οι ίδιοι οι δανειστές, διότι θα στερούσε πολύτιμους πόρους από την ελληνική οικονομία, απολύτως απαραίτητους για να προχωρήσει πιο κάτω. Θα ήταν επί ζημία όλων αν αυτό συνέβαινε. Πιστεύω ότι θα βρεθεί μία πολιτική φόρμουλα».
Τι είπα στην κυβέρνηση Παπανδρέου για το έλλειμμα το 2009
Αναφορικά με τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +0,91% ρωτήθηκε αν το 2009 είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 13%.
«Οι εκλογές έγιναν 4 Οκτωβρίου του 2009. Την Πέμπτη των εκλογών, που είχαμε μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό του, βγαίνοντας είπα ότι με βάση τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το εννιάμηνο που γνωρίζαμε και τις τάσεις όπως αυτές είχαν προδιαγραφεί, το έλλειμμα δεν θα ήταν χαμηλότερο από 12-13%. Το είχα πει on camera», είπε και συμπλήρωσε: «Θέλετε να πάω πιο πίσω; 12-13 μέρες πριν από τις εκλογές, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευσε στοιχεία ταμειακού ελλείμματος του οκταμήνου, με βάση το οποίο ήταν 8% του ΑΕΠ. Και την επόμενη μέρα βγήκαν οι εφημερίδες με τίτλο “δημοσιονομικός εκτροχιασμός”».
Στην επισήμανση ότι επομένως ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του γνώριζαν ότι όχι μόνο λεφτά δεν υπήρχαν αλλά η χώρα πήγαινε στα βράχια, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε: «Όποιος διάβαζε τις εφημερίδες και τις εκθέσεις μας έπρεπε να το ξέρει».
euro2day και Real


*** Αθλητική ενημέρωση  :


***  Για το  Φάϊναλ Φορ στο Ευρωμπάσκετ    Παρασκευή, 21 Απριλίου  2017   :  
2οι  αγώνες :

  Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 21:00  71-73 , (44-37) .-^


 Τα δεκάλεπτα :  22-23 , (44-37) , 54-51, 71-73 .-
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 3, Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 20 (6), Ουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοβ 2, Πρίντεζης 20 (1), Παπανικολάου 7 (1), Μάντζαρης
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Τόμας 2, Χάνεϊκατ 15 (2), Μπαλμπέι 4, Μπράουν 6, Οσμάν 3 (1), Γκρέιντζερ 9 (1), Ερτέλ 5 (1), Πολ 7 (1), Ντάνστον 16, Κερκ 6.
Βίντεο από αγώνα :
~*ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣΠΙΛΣΕΝ   71-73  Α΄ ημίχρονο 44-37  2ος  αγώνας 21/04/2017: https://youtu.be/IntTAQXAuSg  .-
~*ΟΣΦΠ- Ανατολού Εφές Πίλσεν   71-73 1ο  δεκάλεπτο 22-23  2ος  αγώνας  21/04/2017: https://youtu.be/J4lZaiFBfUM .-
~* ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣ  71-73  3ο  δεκάλεπτο  54-51  2ος αγώνας  21/04/2017: https://youtu.be/HkWBgilw5Us .-
~*ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ  71-73  2ος αγώνας 21/04/2017:
 https://youtu.be/1oKUMz5H6Nc  .-
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ 71-73  2ος  αγώνας  21/04/2017:
 https://youtu.be/fRKbGjrcQuw  .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΝΑΤΟΛΟΥ 71-73 Δηλώσεις 21/04/2017:

 Ρεάλ Μαδρίτης-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 22:00   80-84 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 19-22, 38-44, 68-66, 80-84  .-

*** 2οι ΑΓΩΝΕΣ
Πέμπτη, 20 Απριλίου  2017

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 20:00  84-82 .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 21-20 , (40-35) , 69-58 , 84-82  .- ^

Παναθηναϊκός Superfoods-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 21:00  75-80 .- ^

Τα  δεκάλεπτα : 20-22, (43-45) , 59-63 , 75-80 .-
Οι Διαιτητές: Οι Σάσα Πουκλ, Όλεγκς Λάτισεβς και Μπέντζαμιν Χιμένεθ θα είναι οι τρεις διαιτητές της δεύτερης αναμέτρησης .-
Ο πρώτος έχει σφυρίξει τρεις φορές την εφετινή σεζόν τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν τρεις ήττες με τον Σλοβένο διαιτητή. Αναλυτικά: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 81-77, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79, Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 72-66  .
Ο δεύτερος έχει σφυρίξει τέσσερις φορές το «τριφύλλι», με τους «πράσινους» να μετρούν τρεις νίκες: Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 70-59, Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 81-70, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-69, Παναθηναϊκός-Μπάμπεργκ 81-72. -
Τέλος, ο τρίτος είχε διευθύνει δυο ματς των «πράσινων» την εφετινή σεζόν. Αναλυτικά: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 81-77, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79 .-
Βίντεο από τον αγώνα :
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  Α΄ ημίχρονο 2ος  αγώνας 43-45  20/04/2017: https://youtu.be/ikR6J237JMY  .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 1ο  δεκάλεπτο 2ος αγώνας 20-22   20/4/2017: https://youtu.be/Ox9WictGjr0 .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  75-80  2ος αγώνας 20/4/2017:
 https://youtu.be/8RQkQVUw9Kc  .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ 75-80   3ο  δεκάλεπτο  59-63  2ος αγώνας   20/4/2017: https://youtu.be/SiOny7z0UKQ  .-
          
 *** Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί της 29ης αγωνιστικής  της Super League.:

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/4/2017
19:00 ΑΕΛ-Ξάνθη
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί: Γρεβένης (Χαλκιδικής), Μερκενίδης (Μακεδονίας)
4ος Διαιτητής: Παπαδόπουλος (Μακεδονίας)

19:00 Παναθηναϊκός-Ατρόμητος
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Βοηθοί: Βλάσσης (Λασιθίου), Φωτόπουλος (Αθηνών)
4ος Διαιτητής: Αντωνίου (Αθηνών)

19:00 Βέροια-Αστέρας Τρίπολης
Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς)
Βοηθοί: Δημητριάδης (Μακεδονίας), Καραβασίλης (Καβάλας)
4ος Διαιτητής: Αγγελάκης (Μακεδονίας)

19:00 Πλατανιάς-ΠΑΟΚ
Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτικής Αττικής)
Βοηθοί: Κουράκης (Ηρακλείου), Γεωργακόπουλος (Πειραιά)
4ος Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)

19:00 Ηρακλής-Παναιτωλικός
Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών)
Βοηθοί: Ποντίκης (Πρέβεζας), Πασχάλης (Ηπείρου)
4ος Διαιτητής: Κουτσιαύτης (Άρτας)

19:00 Κέρκυρα-Πανιώνιος
Διαιτητής: Γιαννουλάκης (Χανίων)
Βοηθοί: Κωσταράς, Κολοσιώνης (Αιτωλοακαρνανίας)
4ος Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)

19:00 Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα
Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)
Βοηθοί: Γκάγκας (Λάρισας), Αναστόπουλος (Αρκαδίας)
4ος Διαιτητής: Σκουλάς (Θεσσαλίας)

19:00 Λεβαδειακός-ΑΕΚ
Διαιτητής: Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Βοηθοί: Λάμπρου (Ανατολικής Αττικής), Νικολαΐδης (Μακεδονίας)
4ος Διαιτητής: Τζοβάρας (Φθιώτιδας)
*** Το Ρέθυμνο έκανε το 1-0 στα πλέι οφ κόντρα στον Κολοσσό
~ Το πρώτο βήμα για πρόκριση στην δεύτερη φάση των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών έκανε το Ρέθυμνο.

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ 63-63 (κανονική διάρκεια), 84-71
Τα δεκάλεπτα: 14-22, 24-39, 45-51, 63-63 (κανονική διάρκεια), 84-71 (παράταση).
Διαιτητές: Παναγιώτου, Παντελίδης, Μπίκας
ΡΕΘΥΜΝΟ (Βετούλας): Κώττας, Χριστοδούλου 10 (5ριμπ., 4ασ.), Άρνολντ 14 (2τρ., 9ριμπ.), Φιτζπάτρικ 20 (4τρ., 9ριμπ.), Λέμον 13(1), Σάφτενααρ 3(1), Τάλτον 4(10ασ.), Καμπερίδης, Γιαννόπουλος 20(6).
ΚΟΛΟΣΣΟΣ (Λυκογιάννης): Ρέντικ 20, Σαλούστρος 5(10ριμπ., 4ασ.), Ρέλεφορντ 17(1), Βασιλόπουλος 9(10ριμπ.), Χολ 9(1τρ., 9ασ.), Τσούκου 2, Γεωργαλής, Αγγελάκος, Αχονεν 5, Παπαδάκης, Γουάτσον 4.

Τα αποτελέσματα στους πρώτους αγώνες και το υπόλοιπο προγραμμα της Α΄ φάσης των πλέι οφ για την Α1 μπάσκετ των ανδρών έχουν ως εξής:
Τετάρτη 19 Απριλίου
ΠΑΟΚ-Λαύριο 82-65 (1-0)
Πέμπτη 20 Απριλίου
Ρέθυμνο-Κολοσσός Ρόδου 84-71 (1-0)

2ος Αγώνας
 Σάββατο 22 Απριλίου

ΚΓ Λαυρίου 17.00 Λαύριο-ΠΑΟΚ
Ψαριανός-Τζαφλέρης-Θεονάς (Καρούσης)
Κυριακή 23 Απριλίου
Βενετόκλειο 17.00 Κολοσσός Ρ.-Ρέθυμνο
Ανδρικόπουλος-Πουρσανίδης Κ.-Γεωργιάδης (Ξάνθος)

3ος Αγώνας (αν χρειαστεί)
Τρίτη 25 Απριλίου

ΚΓ ΠΑΟΚ 18.00 ΠΑΟΚ-Λαύριο
Διαμαντής-Καλδίρης-Συμεωνίδης (Παραλικίδης)
Τετάρτη 26 Απριλίου
Μ.Μερκούρη 17.00 Ρέθυμνο-Κολοσσός Ρ.
Μπήτης-Τσώνος-Βαρδάλος (Μαχαιριανάκης)

***  Για το CHAMPIONS  LEAGUE στους 4 τέσσερις :

Προκρίθηκαν : ΡΕΑΛ  Μ .  , ΑΤΛΕΤΙΚΟ  Μ. ,  ΜΟΝΑΚΟ  , και ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ  .-
*** Στο Champions League   ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ Α΄ αγ. Β΄ αγ.
Μπάγερν (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
1-2  ,   2-4 (παράταση)
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Κίτρινες: Κασεμίρο - Βιδάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Χούμελς, Ρόμπεν
 Κόκκινες: 84΄ Βιδάλ (δεύτερη κίτρινη)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζινεντίν Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ, Ράμος, Νάτσο, Ρονάλντο, Κρόος (115΄ Κόβατσιτς), Μπενζεμά (64΄ Ασένσιο), Μαρσέλο, Κασεμίρο, Μόντριτς, Ίσκο (71΄ Λούκας Βάσκεθ).
ΜΠΑΓΕΡΝ (Κάρλο Αντσελότι): Νόιερ, Χούμελς, Αλκάνταρα, Ριμπερί (71΄ Ντάγκλας Κόστα), Λεβαντόφσκι (88΄ Κίμιχ), Ρόμπεν, Τσάμπι Αλόνσο (74΄ Μίλερ), Λαμ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Βιδάλ.

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λέστερ (Αγγλία) 1-0  ,   1-1
Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία)
Κίτρινες:
ΛΕΣΤΕΡ (Κρεγκ Σέικσπιρ):
Σμάιχελ, Ντρινκγουότερ, Μόργκαν (84΄ Αμαρτέι), Βάρντι, Ολμπράιτον, Σίμπσον, Οκαζάκι (46΄ Ουγιόα), Εντιντί, Μαχρέζ, Μπεναλουάν (46΄ Τσίλγουελ), Φουκς
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς (74΄ Κορέα), Κόκε, Γκριεζμάν, Νίγκεθ, Καράσκο (69΄ Τόρες), Χουανφράν (55΄ Λούκας), Γκάμπι, Σάβιτς, Χιμένες
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Μονακό (Γαλλία) 2-3 19/04    1-3 .-  
     Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
ΜΟΝΑΚΟ (Λεονάρντο Ζαρντίμ): Σούμπασιτς, Τουρέ, Γκλικ, Τζέμερσον, Μεντί, Μουτίνιο, Μπακαγιόκο, Μπερνάρντο Σίλβα (90΄ Ράγκι), Λεμάρ, Φαλκάο (67΄ Ντιράρ), Εμπαπέ (81΄ Ζερμέν)
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Τόμας Τούχελ): Μπούρκι, Πίστσεκ, Γκίντερ, Παπασταθόπουλος, Ντουρμ (27΄ Ντεμπελε), Βάιγκλ, Σαχίν (46΄ Σμέλτσερ), Ρόις, Καγκάουα, Γκερέιρο (72΄ Πούλισιτς), Ομπαμεγιάνγκ

Γιουβέντους (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 3-0 19/04   0-0 .-   
Διαιτητής: Μπγιορν Κούιπερς (Ολλανδία)
Κίτρινες: Ινιέστα - Κιελίνι, Κεντίρα
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Σέρζι Ρομπέρτο (78΄ Μαστσεράνο), Πικέ, Ουμτιτί, Άλμπα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς (58΄ Πάκο Αλκάθερ), Ινιέστα, Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Ντάνι Άλβες, Μπονούτσι, Κιελίνι, Άλεξ Σάντρο, Κεντίρα, Πιάνιτς, Κουαδράδο (84΄ Λεμίνα), Ντιμπάλα (75΄ Μπαρτσάλι), Μάντζουκιτς, Ιγκουαΐν (88΄ Ασαμόα).
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
2,3 Μαΐου και 9,10 Μαΐου

ΤΕΛΙΚΟΣ
3 Ιουνίου 2017 στο Κάρντιφ της Ουαλίας

*** Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 και οι ρεβάνς στις 20 Απριλίου, ενώ ο τελικός θα γίνει στο Friends Arena της Στοκχόλμης στις 24 Μαϊου. στους προημιτελικούς του Europa League.
ΠΕΜΠΤΗ  20- 04-2017  2οι  αγώνες :

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άντερλεχτ  κ.α. 1-1 παράταση : 2-1.-^
πρόκριση :Μάντσεστερ Γ .-^

 Γκενκ - Θέλτα  1-1  {Η Θέλτα  Ισπανίας στα ημιτελικά} .- ^  

Σάλκε - Άγιαξ κ.α. 2-0  παράταση :3-2 .-^
πρόκριση: Άγιαξ

Μπεσίκτας - Λιόν κ.α.  2-1  παράταση :2-1 στα πέναλτι 6-7 .- ^
πρόκριση: Λιόν .- ^

~**  Μ. Πέμπτη  13/04/2017 , για το Europe League 1οι αγώνες:
Θέλτα - Γκενκ  3-2 .- ^
Άγιαξ - Σάλκε  2-0 .- ^
Λιόν - Μπεσίκτας  2-1 .- ^
Άντερλεχτ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  1-1 .- ^
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στους αγώνες ρεβάνς της φάσης των «32»:

Μπεσίκτας (Τουρκία) - Ολυμπιακός (Ελλάδα) 4-1
Σκόρερ: 10΄ Αμπουμπακάρ, 22΄ Μπάμπελ, 75΄ Μπάμπελ, 84΄ Τοσούν - 31΄ Ελιουνούσι
Α΄ αγ. 1-1: Προκρίθηκε η Μπεσίκτας με συνολικό σκορ 5-2

Γκενκ (Βέλγιο) - Γάνδη (Βέλγιο) 1-1
Σκόρερ: 20΄ Καστάν - 84΄ Βεστρέτ
Α΄ αγ. 5-2: Προκρίθηκε η Γκενκ με συνολικό σκορ 6-3

Κράσνονταρ (Ρωσία) - Θέλτα (Ισπανία) 0-2
Σκόρερ: 52΄ Μάλο, 80΄ Ασπας
Α΄ αγ. 1-2: Προκρίθηκε η Θέλτα με συνολικό σκορ 4-1

Αντερλεχτ (Βέλγιο) - ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-0
Σκόρερ: 65΄ Ατσεαμπόνγκ
Α΄ αγ. 1-0: Προκρίθηκε η Άντερλεχτ με συνολικό σκορ 2-0

Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) - Ροστόφ (Ρωσία) 1-0
Σκόρερ: 71΄ Μάτα
Α΄ αγ. 1-1: Προκρίθηκε η Μάντσεστερ Γ.με συνολικό σκορ 2-1

Αγιαξ (Ολλανδία) - Κοπεγχάγη (Δανία) 2-0
Σκόρερ: 23΄ Τραορέ, 45΄+3 πεν. Ντόλμπεργκ
Α΄ αγ. 1-2: Προκρίθηκε ο Άγιαξ με συνολικό σκορ 3-2

Γκλάντμπαχ (Γερμανία) - Σάλκε (Γερμανία) 2-2
Σκόρερ: 26΄ Κρίστενσεν, 45΄+2 Νταχούντ - 55΄ Γκορέτσκα, 68΄πεν. Μπενταλέμπ)
Α΄ αγ. 1-1: Προκρίθηκε η Σάλκε με συνολικό σκορ 3-3

Ρόμα (Ιταλία) - Λιόν (Γαλλία) 2-1
Σκόρερ: 17΄ Στρότμαν, 60΄αυτ. Τουσάρ - 16΄ Ντιακαμπί
Α΄ αγ. 2-4: Προκρίθηκε η Λιόν με συνολικό σκορ 5-4

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (13 και 20 Απριλίου 2017)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (4 και 11 Μαϊου 2017)

ΤΕΛΙΚΟΣ
24 Μαϊου 2017 στο «Friends Arεna» της Στοκχόλμης

***  Κρατάει τη νίκη-πρόκριση και «βλέπει» Εράνη η Καλαμάτα 
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!
  Μια μεγάλη νίκη-πρόκριση στους «8» του κυπέλλου ερασιτεχνών και δεν μπόρεσαν να τη χαρούν όσο την άξιζαν στην Καλαμάτα, καθώς τα αρνητικά γεγονότα που συνέβησαν στο περιθώριο της ιστορικής αναμέτρησης με τον Πανηλειακό, την επισκίασαν σε κάποιο βαθμό.
Ο αντιπρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, Δημήτρης Τσάκωνας, στέκεται ιδιαίτερα στην προσπάθεια και την κατάθεση ψυχής που έκαναν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, ενώ μιλώντας για τα αρνητικά γεγονότα, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν επαφές σε θετικό κλίμα με τους διοικούντες του Πανηλειακού ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, καθώς μάλιστα οι δύο ομάδες αναμένεται να συναντηθούν του χρόνου δύο φορές στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής.
«Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να πάνε Καλαματιανοί φίλαθλοι στον Πύργο ή να έρθουν από τον Πύργο στην Καλαμάτα. Είναι λυπηρά όσα συνέβησαν την Τετάρτη στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν καμία από τις δύο ιστορικές ομάδες. Πρόκειται για μια μικρή μερίδα 15-20 θερμόαιμων φιλάθλων που θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι με αυτό τον τρόπο κάνουν κακό, δυσφημίζοντας και την ομάδα τους και την πόλη τους» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκωνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει τριμερής επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους της Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού, στον οποίο ανήκει το γήπεδο και του Πανηλειακού, για την αποκατάσταση των ζημιών στο γήπεδο (μεταξύ άλλων εκατοντάδες σπασμένα και καμένα καθίσματα).
Όσον αφορά στο άλλο πρωτοφανές περιστατικό, την κλοπή των χρημάτων που κατήγγειλε μετά τον αγώνα ο διαιτητής Βεργέτης, είναι υπό αστυνομική διερεύνηση.
Αυτό που προέχει όμως πλέον είναι το Σάββατο ο αγώνας για το πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής με την Εράνη.
Στη διάθεση του τεχνικού διδύμου Μάνα-Χατζηαγγελή βρίσκεται κανονικά από χθες, οπότε η ομάδα έκανε χαλάρωμα, και ο Ευθύμης Νάτσης, ενώ η προετοιμασία των «μελανόλευκων» θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Στον …βάθος και στις 3 Μαΐου υπάρχει βέβαια και η εντός έδρας αναμέτρηση με το Κερατσίνι, που θα αναδείξει την ομάδα που θα προκριθεί στους «4» του κυπέλλου ερασιτεχνών. Η Καλαμάτα θέλει φυσικά μια διάκριση και σε αυτόν τον θεσμό, μετά το κύπελλο Μεσσηνίας που έχει ήδη κατακτήσει και η έδρα είναι ένα πλεονέκτημα ιδιαίτερα σημαντικό που αναμένεται να φέρει και πάλι στο γήπεδο του Μεσσηνιακού πολυάριθμους φιλάθλους.

***

~
 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
 
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/news-21-2017.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5500  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3557   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3551  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.608  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   



~ Τιμιότης , σημαίνει Αλήθεια στη Σκέψη , Αλήθεια στο Λόγια , Αλήθεια στις Πράξεις ....   

Ο  'Ανθρωπος έχει τρεις μορφές , ή είναι σκουλήκι και σέρνεται , ή ΄σαλίγκαρος και γλύφει ή αετός και δεν πιάνεται  ...

~**  ΤΡΙΚΑΛΑ  20-04-2017  στο Πάρκο Δεινοσαύρων (παιδότοπος) :
Φωτογραφίες ....





 




















~ **  ΟΜΟΡΦΑ  ΛΟΓΙΑ  για όλους μας  :




~ Ο κόσμος σήμερα , έχει ανάγκη , από καλούς πνευματικούς  .-                            
~ Αν υπήρχαν καλοί πνευματικοί , θα λιγόστευαν οι ψυχίατροι  .-                                     
~Ο πνευματικό , πρέπει πρώτα να εξετάζει και μετά να εφαρμόζει τους κανόνες  .-                                                                                                    
  Ο  μοναχός παντού και πάντοτε , πρέπει να κινείται στο χώρο της γενικής Αγάπης .-                                                                                                                                   ~ Η  υπακοή να γίνεται ολοκληρωτικά , χωρίς κακομοιριά και σαν αγκαρία .-                                                                                                                    
~ Οι  δυνατοί να βαστάζουν τα βάρη , για να ξεκουράζουν τους αδύνατους και όχι να θέλουν οι δυνατοί να σηκώνουν το ίδιο βάρος με τους αδύνατους .-                                                                                                             
~ Δύσκολα ασχολούμεθα με τον εαυτό μας , ενώ με τους άλλους , ασχολούμαστε πολύ εύκολα  .-                                                                                                                            ~ Ο  Θεός είναι πνευματικός άρχοντας και σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου.-                                                                                                                                                 
 ~ Στη σύζυγό σου να φέρεσαι με πνευματικό τρόπο , με Αγάπη , και κατανόηση και με πολύ κουβέντα-συζήτηση , καθώς επίσης και στα παιδιά σας .-                                                                                                          
 ~ Η  απιστία κάνει μεγάλη ζημιά .- Ο κόσμος έχασε το νόημα της ζωής και πρέπει στα σίγουρα να το βρει .-                                                                                           
~ Το  κακό ξαπλώθηκε παντού , Είναι μαυρίλα ,….                                                         
~ Οι  μορφωμένοι κάνουν μεγάλες ανοησίες , γι΄ αυτό και τώρα είμαστε σε μαύρη εποχή .-                                                                                                                                         
~  Δυστυχώς ο κακός άνθρωπος , παρουσιάζεται σαν καλός  .-                                            
 ~ Η κοσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων γεμίζει τα ψυχιατρεία .-                           
~ Να εργαζόμαστε με φιλότιμο και ευγνωμοσύνη το Θεό .-                                                           
~ Την καρδιά μας να την δίνουμε στο Θεό και όχι στα υλικά πράγματα .- Αγάπη σημαίνει να  δίνεις .-                                                                                                                           
~ Η ζωή μας είναι μια τομάτα ή την τρως στη μάπα ή την τρως σαλάτα .- Η ζωή μας είναι ένα κέρμα που την ξοδεύουμε άνευ λόγου εκεί που δεν πρέπει , χωρίς λογική , σκέψη και ρεαλισμό .-
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: