ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  25  Απριλίου  2013  :
Παρεκκλήσιον Αγίας Μαρίνας στο λιμάνι Αρκίτσας  Βοιωτίας
Στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά  στην Βοιωτία
Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης
Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΠΡΟΚΟΠΙ  ΕΥΒΟΙΑΣ   (εδώ φυλάσσεται το  σκήνωμα του  Αγίου Ιωάννη  του Ρώσου ... )

***  Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

**  Μ. Οσίου Λουκά



 ~**  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2458  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        859  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =            909    video.-
                                                         Σύνολο  :  4226     βίντεο ανηρτημένα .-

Λειβαδιά Πηγές Κρύας Βρύσης

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
***  Η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει, δήλωσε ο Αντ.Σαμαράς από την Ολυμπία Οδό  :
  «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια, σηκώνει κεφάλι» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού (Κορίνθου-Πατρών).
«Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα γυρίζει σελίδα» και πως «τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει».
Η επίσκεψη στην Ολυμπία Οδό σηματοδότησε την επανεκκίνηση των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους παραχώρησης θα δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας και αναθέρμανση της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου.
Η πρώτη επίσκεψη των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσούκαλη έγινε σε εργοτάξιο στην περιοχή του Ζευγολατιού, ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία των έργων όσο και για τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής μηχανικός της Ολυμπίας Οδού, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% των εργασιών, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα έργα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο επικεφαλής μηχανικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας.
Newsroom ΔΟΛ

*** Κατάληψη στην Τράπεζα της Ελλάδος από τους Μηχανικούς  :
 Συμβολική κατάληψη αυτή την ώρα στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα από τους Μηχανικούς για το θέμα των ταμείων

***  Οδεύει σε δικαστική μάχη λόγω του κουρέματος η Ολυμπία Οδός   :
 Επίσκεψη Σαμαρά σε εργοτάξιο Οδεύει σε δικαστική μάχη λόγω του κουρέματος η Ολυμπία Οδός
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Να επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά στην επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων επιδιώκει η κυβέρνηση, στέλνοντας μήνυμα αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας ύστερα από πολλά έτη ύφεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προγραμματίζεται να επισκεφθεί εργοτάξια της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στην οποία τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και μία διετία, για να δώσει το μήνυμα της επανεκκίνησής τους.
Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες έγινε. Όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», στις 12 Απριλίου το υπουργείο Υποδομών υπέγραψε ιδιωτικά συμφωνητικά με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, με τα οποία κλείνει οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων, με αντάλλαγμα να ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία των εργοταξίων.
Στόχος είναι, όταν έρθουν (πιθανότατα το καλοκαίρι) στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης για αναθεώρηση, όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσουν τα έργα.
Όπως είναι επόμενο, η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τη μέγιστη δυνατή επικοινωνιακή αξιοποίηση των εξελίξεων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε εργοτάξια δείχνει να στοχεύει σε δύο μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό, η συμφωνία για τις αποζημιώσεις μεταφράζεται ως ένα μήνυμα εμπιστοσύνης από τις τράπεζες και τον κατασκευαστικό τομέα για τις προοπτικές των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θέλει να φέρει προ τετελεσμένων τη Βουλή, προκειμένου απέναντι στις όποιες αντιδράσεις εκφραστούν να υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι όλα είναι έτοιμα, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το επόμενο πρωί.
Όσον αφορά στη συνέχεια, στους άξονες Μαλιακού - Κλειδιού και Ελευσίνας - Κορίνθου – Πάτρας, οι τράπεζες συναίνεσαν στην «επανακινητοποίηση» των εργολάβων και πλέον μένει να υπογραφεί η απόφαση καταβολής των αποζημιώσεων.
Το υπουργείο σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν, καθώς επιθυμεί οι εκδρομείς του Πάσχα να γίνουν μάρτυρες ενός οργασμού δραστηριότητας στα εργοτάξια που βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό.
Από την άλλη πλευρά, «την ενδεχόμενη υλοποίηση μέρους του φυσικού αντικειμένου της Ολυμπίας Οδού και όχι του συνόλου της θα την προσβάλλουμε και στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς η χρηματοδότηση ενός διευρωπαϊκού δικτύου που δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του αντιβαίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προανήγγειλε μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης.
Πρόσθεσε δε ότι «αντιμετωπίζουμε την Πελοπόννησο ως ενιαία περιοχή και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

*** Ασθενής σεισμική δόνηση στη Νεάπολη Λακωνίας :
 Ασθενής σεισμική δόνηση , μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Richter,σημειώθηκε στις 11:12 το βράδυ της Τετάρτης στη Νεάπολη Λακωνίας, ζημιές δεν αναφέρθηκαν. -
 
***  «Πολεμικό» κλίμα για την επένδυση σε Αγιαννάκη - Ελαία :
  
Του Ηλία Γιαννόπουλου
«Πολεμικό» και έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» & της θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας, σχετικά με την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» του εφοπλιστή Πέτρου Παππά.
Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, ενώ κόσμος ήταν στο διάδρομο και τις σκάλες του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ακόμη και κάτω από το Δημαρχείο, έξω στο πεζοδρόμιο!
Από τις προηγούμενες μέρες, με τις ανακοινώσεις κομμάτων, συλλόγων και οργανώσεων, η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί έντονα και είχαν φανεί ξεκάθαρα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις - απόψεις, οι οποίες και εκφράστηκαν με ένταση και πάθος στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η μία, εναντίον της επένδυσης, την οποία εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής και συλλογικοί φορείς που αντιδρούν στην επένδυση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή αποτελεί ΤΚΣ, όντας η δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο, και είναι ένας σπάνιος οικότοπος που χρήζει άμεσης προστασίας, με θέσπιση, από την Πολιτεία, σχεδίου διαχείρισης με μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε αναφέρονται συγκεκριμένα σε Κοινοτική Οδηγία, ενώ κατακεραύνωσαν την προωθούμενη επένδυση και τις πρακτικές της εταιρείας με αναφορές για αυθαιρεσίες και καταστροφή.
Η άλλη, την οποία εκφράζουν κάτοικοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και συλλογικοί φορείς, είναι υπέρ της επένδυσης - με τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον -, τονίζοντας πως, εάν εφαρμοστούν όλα όσα θέλει να επιβάλλει η Ε.Ε., τότε ολόκληρη η παραλιακή ζώνη κάτω από τον εθνικό δρόμο ή τη γραμμή του ΟΣΕ σε άλλα σημεία, από τη Νέδα έως τον Αρκαδικό ποταμό (σε πρώτη φάση αυτή η περιοχή και σε δεύτερη η παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία), θα γίνει «νεκρή ζώνη», όχι μόνο με την επιβολή απαγόρευσης της δόμησης, αλλά και με την απαγόρευση και τους περιορισμούς, κυρίως, στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν οι αγρότες και στην αλιεία, όπως και στις ψυχαγωγικές και λοιπές δραστηριότητες!
Ακούστηκαν, βεβαίως, και απόψεις για ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά αυτές, σε μεγάλο βαθμό, «επισκιάστηκαν» από τις σκληρές κόντρες μεταξύ των δύο, όπως εκφράστηκαν, κυρίαρχων απόψεων υπέρ ή κατά της επένδυσης.
Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη και η συζήτηση χτύπησε «κόκκινο». Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης και την ένταση με την οποία αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, στις καταγγελίες του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε., στην απάντηση της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ και στις αναφορές για αναστολή οικοδομικών αδειών, αναστολή δημοτικών έργων, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Σημείωσε δε, πως δεν είναι μόνο το θέμα αδειών ενός επενδυτικού σχεδίου, αλλά οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στην περιοχή από Κατάκολο μέχρι Κυπαρισσία.
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε πως δε γνωρίζει τι επένδυση είναι αυτή και τι πάει να γίνει, δήλωσε πως χρειάζεται προστασία της περιοχής, αλλά και ανάπτυξη, χωρίς, όπως, επανέλαβε, να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι για την ανάπτυξη της περιοχής ή μόνο για τα συμφέροντα της εταιρείας.
Λάβρος κατά της εταιρείας εμφανίστηκε ο Σαράντος Κουκούμης, που δήλωσε ευθέως την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κατάτμηση των οικοπέδων και μιλώντας για καταστροφή, ενώ επέρριψε ευθύνες στο Δήμο και την Περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο πρώην νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Π.Σ., Δημήτρης Δράκος. Αφού μίλησε για την οικολογική αξία της περιοχής, ζήτησε να επικρατήσει το μέτρο, δήλωσε υπέρ της ανάπτυξης και της διαφύλαξης του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ εμμέσως τάχθηκε επιφυλακτικά ως προς την επένδυση.
«Παρών» ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πατσαρίνος, ο οποίος για μια σειρά από λόγους εξέφρασε την αντίθεσή του. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.


*** Νηστίσιμο τυρί και κρέας :
 Χθες, την ώρα που τρώγαμε, με ρώτησε η μητέρα μου αν θέλω τυρί κανονικό ή σόγιας (νηστίσιμο).
Τι έχει σκεφτεί ο άνθρωπος! Μέχρι και στη νηστεία σικέ… είμαστε.
Π.Μπ.    Υ.Γ. Υπάρχει και κιμάς από σόγια (νηστίσιμος), για να μη σας πέσει η πίεση!!!
 
 ***  Ρύθμιση-βόμβα μπορεί να αφήσει στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους   :
   Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει ρύθμιση, με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στην εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως και συμβασιούχοι. Πάντως, η ρύθμιση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό από στενούς συνεργάτες του, δεν προτίθεται να την συνυπογράψει.
Αν ισχύσει η ρύθμιση αυτή, τότε κινδυνεύουν να οδηγηθούν άμεσα στην έξοδο εκατοντάδες συμβασιούχοι, που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με δικαστικές διαταγές. Την ίδια στιγμή εργατολόγοι σημειώνουν ότι η διάταξη –ανάλογα με την τελική διατύπωσή της– δεν αποκλείεται να αφορά ακόμη και εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν περάσει στην εφεδρεία και έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, κάτι που αν συμβεί θα αγγίζει πλέον τουλάχιστον 20.000 άτομα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή του, καθώς έτσι -μεταξύ άλλων- θα καταργούσε επί της ουσίας διάταξη που το υπουργείο του πέρασε προ ολίγων ημερών και η οποία προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τη ρύθμιση οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους, όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.
«Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός εάν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της προωθούμενης διάταξης.
«Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένους, για τους οποίους η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)» αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων.
Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή. Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά - πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη».
«Ούτε λίγο - ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης».
«Στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων» προσθέτουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ.Νικολουτσόπουλος και Γ.Λουκάς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Κουσελάς στο «Θ»: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας» :
  ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Στη Βουλή καταγγελίες κατά του Δ. Κουσελά
 Δήλωση στο «Θ» του πρώην υφυπουργού: «Ουδέποτε έδωσα τέτοια εντολή»
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης δικογραφία που σχηματίστηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών από ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια.
Η υπόθεση, που ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αφορά καταγγελίες συνταξιούχου πλέον εφοριακού ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ και, τελικώς, να μην εισπραχθεί η οφειλή.
Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώς που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο αρμόδιος τότε εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών και καταγγέλλων, ωστόσο, διαπίστωσε πως η εταιρεία δε δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ και επιπλέον εντόπισε οφειλή για το έτος 2005 ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε περαιτέρω, δε, έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10, διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι και των υπόλοιπων χρημάτων.
Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατομμύρια, που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά. Η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων.
Σε επικοινωνία του «Θ» με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και επί χρόνια βουλευτή Μεσσηνίας, μας δήλωσε τα εξής: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά, αφού ενημερωθώ για το φερόμενο περιεχόμενο της δικογραφίας».

*** «Έλυσε τη σιωπή της» η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Στο Πειθαρχικό για διαγραφή τρία στελέχη  :

Αίτημα του Περικλή Μαντά για Γιάννη Μπάκα, Βενετία Λιακουνάκου και Γιάννη Ανδρουτσόπουλο Μετά από αρκετούς μήνες σιωπής, διεργασιών, συζητήσεων, αλλά και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για μέχρι πρότινος μέλη της, καθώς η δράση τους δεν ήταν σύμφωνη με τη γραμμή του κόμματος.
Έτσι χθες, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Περικλής Μαντάς και θέμα «Παραπομπή στην πειθαρχική επιτροπή, με αίτημα διαγραφής, μελών της Νομαρχιακής Οργάνωσης Μεσσηνίας», έγινε γνωστό ότι για τρία στελέχη της, μεταξύ αυτών ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας, κατατίθεται αίτημα στα όργανα του κόμματος με σκοπό τη διαγραφή τους.
Τα άλλα δύο είναι η Βενετία Λιακουνάκου, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και στέλεχος της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, και ο Γιάννης Ανδρουτσόπουλος. Οι δύο για το «συγχρωτισμό» τους με τη Χρυσή Αυγή και η Β. Λιακουνάκου για τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε πολιτικές συμπεριφορές μελών του κόμματός μας, οι οποίες δε συνάδουν ούτε με τις αξίες ούτε με τις αρχές της παράταξής μας.
Θα περιμέναμε τουλάχιστον να επιδείξουν τη στοιχειώδη ευθιξία και να ζητήσουν τη διαγραφή τους από μέλη του κόμματός μας, όλοι αυτοί που όψιμα διαπίστωσαν ότι δεν “καλύπτονται” πολιτικά από τη Ν.Δ.
Αντ’ αυτού, προκαλούν με τη στάση τους όλους εμάς τους Νεοδημοκράτες και όχι μόνο, οι οποίοι έχουμε συνταχθεί στον αγώνα του προέδρου μας, του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να σηκωθεί η πατρίδα μας ξανά στα πόδια της.
Γνωρίζουμε, όμως, καλά, τόσο την πορεία τους όσο και τα “προνόμια” που κατείχαν και κατέχουν όλα τα χρόνια που αποτελούσαν μέλη της παράταξής μας. Η ανοχή μας, όμως, τελείωσε. Στη Νέα Δημοκρατία δε χωρούν πολιτικοί καιροσκόποι.
Παραπέμπονται στην πειθαρχική επιτροπή του κόμματός μας, με το αίτημα της διαγραφής τους από το μητρώο μελών της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης, οι Ανδρουτσόπουλος Ιωάννης, Λιακουνάκου Βενετία και Μπάκας Ιωάννης».
Βέβαια, η παραπάνω απόφαση δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, ο οποίος μέχρι σήμερα, αν και στέλεχος του κόμματος και υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, κρατά στάση σιωπής στις διάφορες ενέργειες μελών της παράταξής του. Θα επιχειρήσει μία ανάλογη καταδικαστική κίνηση ή θα αρκεστεί (σ.σ. για ορισμένους λόγω ψηφοθηρικών λόγων) να επαναλάβει το παλιότερο: «Είμαι δήμαρχος με ιδεολογική ταυτότητα και κατεύθυνση, αλλά είμαι ανεξάρτητος». Μάλιστα, ο κ. Νίκας έχει θελήσει να ξεκαθαρίσει ότι «για το Δήμο υπεύθυνος είμαι εγώ». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Πάνω από 80% οι μειώσεις σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά :
 Της Βίκυς Βετουλάκη  Ακόμα και κατά 85% μειώθηκαν οφειλές υπερχρεωμένων νοικοκυριών με πρόσφατες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας.
Σε άλλη περίπτωση, ζευγαριού με ανήλικο παιδί, ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές μέχρι να γίνει επαναπροσδιορισμός της κατάστασης στο τέλος του 2013.
Παράλληλα, στις νέες αποφάσεις περιλαμβάνονται και τρεις ακυρωτικές. Οι δύο για τυπικούς καθαρά λόγους και η τρίτη γιατί κρίθηκε ότι ο αιτών προχώρησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό.
 Μεγάλες μειώσεις
Στην πρώτη νέα απόφαση που εκδόθηκε το ύψος της μείωσης ξεπερνά το 80%. Συγκεκριμένα, η αίτηση κατατέθηκε από 55χρονο αυτοκινητιστή, ο οποίος είναι άνεργος από τις αρχές του 2012. Έχει δύο ανήλικα παιδιά, ενώ είναι άνεργη και η σύζυγός του.
Η μείωση του εισοδήματός του είναι εμφανής, καθώς τα παλαιότερα χρόνια δήλωνε ποσά έως και 30.000 ευρώ, ενώ το 2010 δήλωσε μόλις 8.686 ευρώ. Η οικογένεια φιλοξενείται σε φιλικό σπίτι, για το οποίο θα αρχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο, και το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ανάγκες διαβίωσής της ανέρχονται μηνιαίως στα 1.500 ευρώ. Κανένας από τους δύο συζύγους δεν έχει ακίνητη περιουσία ή καταθέσεις, παρά μόνο ένα παλιό αυτοκίνητο, η αξία του οποίου δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Συνολικά οι οφειλές σε δύο τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες φτάνουν στα 36.776,63 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο ρύθμισε τα χρέη για 4 χρόνια με καταβολή και στις δύο τράπεζες 109 ευρώ μηνιαίως. Έτσι, με τη συμπλήρωση των 4 ετών, ο οφειλέτης θα έχει καταβάλει στις δύο τράπεζες 5.232 ευρώ.
Η επόμενη περίπτωση αφορά 49χρονο δημόσιο υπάλληλο με μηνιαίο μισθό 1.400 ευρώ. Η σύζυγός του είναι άνεργη και έχουν δύο ανήλικα παιδιά. Οι μηνιαίες δαπάνες τους υπολογίσθηκαν στα 1.250 ευρώ.
Κανείς από τους δύο συζύγους δεν έχει περιουσία ή καταθέσεις. Οι οφειλές τους σε τέσσερις τράπεζες ανέρχεται σε 39.000 ευρώ και προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του ρύθμισε τα χρέη του επί μια 4ετία, στη διάρκεια της οποίας ο αιτών θα καταβάλει 150 ευρώ το μήνα. Συνολικά, στο τέλος της 4ετίας θα πληρώσει 7.200 ευρώ.
Μηδενικές καταβολές
Η δεύτερη απόφαση αφορά έναν 34χρονο με ανήλικο παιδί. Έως το 2011 ήταν άνεργος και από το Μάιο του 2011 εργάζεται με μισθό 580 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του εργάζεται σε πολυκατάστημα με μηνιαίο μισθό 570 ευρώ. Οι πάγιες μηνιαίες δαπάνες που υπολόγισε το δικαστήριο είναι 300 ευρώ για ενοίκιο και 600 ευρώ για τη διαβίωση της οικογένειας. Πληρώνει για απόκτηση αυτοκινήτου 70 ευρώ σε τράπεζα και η σύζυγός του διαθέτει αυτοκίνητο, η αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Το εισόδημά τους το 2011 ήταν 11.351 ευρώ.
Οι οφειλές τους σε πέντε τράπεζες είναι συνολικά 52.131,41 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του όρισε μηδενικές καταβολές για το διάστημα από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης έως και την έκδοση επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων καταβολών, η οποία ορίσθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2013.
 Απορριπτική
Σε μία περίπτωση, όμως, το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση οφειλέτη, καθώς κρίθηκε ότι προχώρησε σε αλόγιστο υπερδανεισμό. Συγκεκριμένα, ο αιτών έλαβε το 2007 επισκευαστικό δάνειο από τράπεζα ύψους 70.000 ευρώ για κατοικία 68 τ.μ., η αξία της οποίας, όπως ο ίδιος ο οφειλέτης λέει, είναι τώρα στα 52.000 ευρώ. Επίσης, με την αιτιολογία της επισκευής του σπιτιού έλαβε και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 20.000 ευρώ.
Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, επισημαίνεται πως ο οφειλέτης δεν εξηγεί πώς δαπάνησε όλο αυτό το ποσό, ενώ ο μισθός του είναι 1.082,21 ευρώ και δεν κρίνεται χαμηλόμισθος.
Στην αιτιολογία του για την απόρριψη της αίτησης το Ειρηνοδικείο αναφέρει ότι αποδεικνύεται πως ο αιτών προέβη σε αλόγιστο δανεισμό, περισσότερο απ’ όσο του επέτρεπε η οικονομική του κατάσταση, χωρίς να σκεφτεί πώς θα ανταποκρινόταν στην κάλυψη των δανεικών του υποχρεώσεων. Σημειώνεται, επίσης, ότι η αδυναμία του δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά σε λόγους υπερδανεισμού του και έτσι περιήλθε δολίως σε αδυναμία πληρωμής. Μάλιστα, ως ενδεικτική της υπερχρέωσης αναφέρεται η οφειλή σε πιστωτική κάρτα, που είναι 41.721,75 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του φτάνουν τα 135.000 ευρώ.

*** Σαν σήμερα ...στις 25 Απριλίου

Σαν σήμερα πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
Ο Αστυνομικός Σταθμάρχης Ασλάναγας τηλεγραφεί προς την Μοιραρχίαν, ότι γενομένης εκεί συμπλοκής προχθές την νύκτα ετραυματίσθη δια μαχαίρας σοβαρώς ο Κ. Παπαγιαννόπουλος, όστις και απέθανε χθες την πρωίαν.
 -ΕΙΣ το χωρίον Παλαιπαναγιά της Λακεδαίμονος, ο Αλέξανδρος Αγησίλαος, αγροφύλαξ ετραυμάτισε κατόπιν λογομαχίας δι’ αξίνης ελαφρώς τον συγχώριόν του Λεωνίδαν Ξηρούλιαν.
 -ΣΗΜΕΡΟΝ 25 Απριλίου θα πωληθή πατάτα παρακρατήματος καλής ποιότητος εις το κατάστημα του Δημ. Σωφρονά πρώην Γαμβρούλια, οδός Φαρών, παραπλεύρως του μεταξουργείου Στασινοπούλων, οκ. χιλίαι προς δραχ. 1,10 κατ’ οκάν.
 -Η Νομαρχία εζήτησε επειγόντως παρά του υπουργείου των Εσωτερικών την αποστολήν και άλλων αντιμηνιγγιτικών ορρών, εξαντληθέντων των απεσταλλέντων τελευταίως.
 -ΤΗΝ 7ην εσπερινήν ώραν της χθες εν τη αιθούση του Εμπορικού Συλλόγου ο Λιακόπουλος έκαμε την δευτέραν διάλεξίν του επί της ερμηνείας του νεαρού νόμου 1640 περί φορολογίας της καθαράς προσόδου, θα συνεχίση δε ταύτην και σήμερα κατά την ιδίαν ώραν.

πηγή: Αρχείο "Θάρρους" 
Γεγονότα
1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Ντάνιελ Ντεφό.
1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.
1915: Δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης, στο πλαίσιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1929: Το γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας.
1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.
1974: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας.
Γεννήσεις
1840: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. (Ο Καρυοθραύστη, Η Λίμνης των Κύκνων) (Θαν. 25/10/1893)
1940: Αλ Πατσίνο, αμερικανός ηθοποιός.
1940: Γεράσιμος Κακλαμάνης, έλληνας διανοητής. (Ετεροχρονισμένη ανακοίνωση του θανάτου του που επισυνέβη κάποια μέρα του Αυγούστου του 2003.) (Θαν. 15/10/2003)
Θάνατοι
1595: Τορκουάτο Τάσο, ιταλός αναγεννησιακός ποιητής. (Γεν. 11/3/1544)
1744: Άντερς Κέλσιους, σουηδός αστρονόμος, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας. (Γεν. 27/11/1701)
1994: Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 30/6/1939)  πηγή: www.sansimera.gr

***  Χωρίς ρεύμα αύριο περιοχές στην Πυλία  :
   Χωρίς ρεύμα θα μείνουν αύριο Παρασκευή, από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, περιοχές της Πυλίας.
Συγκεκριμένα, χωρίς ρεύμα θα μείνουν οι κάτοικοι των πρώην Δήμων Βουφράδος, Παπαφλέσσα και του δημοτικού διαμερίσματος Μεταξάδας. -
 
***  Τα αμνοερίφια της Μεσσηνίας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες για το Πάσχα :
   Δεν υπάρχει κανένας λόγος εισαγωγής αμνοεριφίων στη Μεσσηνία για το φετινό Πάσχα. Αυτό τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως σημείωσε και ο πρόεδρος των κρεοπωλών Δημήτρης Γαλανάκης, η παραγωγή στη Μεσσηνία φέτος είναι τόσο μεγάλη που υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς.
Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα και αγορές.
 Σύσκεψη
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε πως πρέπει να εξασφαλισθεί η σωστή λειτουργία της αγοράς, σύμφωνα με κανόνες, και να αποτραπούν φαινόμενα εξαπάτησης καταναλωτών. Τόνισε δε, ότι οι ελάχιστοι που δε θα σεβαστούν τους κανόνες της αγοράς θα υποστούν κυρώσεις, διευκρινίζοντας ότι η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τρόπος παραδειγματισμού.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Γαλανάκης σημείωσε ότι η παραγωγή στη Μεσσηνία φέτος είναι μεγάλη, ενώ για παράνομα σφαξίματα σε μη εγκεκριμένους χώρους, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει ειδικοί έλεγχοι.
Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και πως σε όλους τους χώρους υπάρχουν κακοί επαγγελματίες, τους οποίους και δεν έχουν κανέναν λόγο να προστατεύουν.
 Έλεγχοι
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, κ.κ. Κυριακόπουλος και Παρασκευόπουλος και της Κτηνιατρικής κ. Παπαδόπουλος, έδωσαν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να επισημανθούν προς τους καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκαν και στη λειτουργία του μεικτού κλιμακίου ελέγχου.
Ο υπεύθυνος συντονιστής του κλιμακίου, διευθυντής Εμπορίου Κώστας Βασιλόπουλος, σημείωσε ότι ήδη έχουν γίνει πολλοί έλεγχοι σε καταστήματα και λαϊκές αγορές, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, τόνισε πως το προηγούμενο έτος έδειξε ότι οι έλεγχοι φέρνουν αποτελέσματα.
Ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, Μπάμπης Αλεβίζος, τόνισε ότι η Αστυνομία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Ζήτησε δε, όταν οι υπηρεσίες χρειάζονται προγραμματισμένα τη συνδρομή της Αστυνομίας, να ενημερώνονται μια ημέρα νωρίτερα, ώστε να γίνεται προγραμματισμός.
Τέλος, η υπεύθυνη από τη Διεύθυνση Υγείας, Βάσω Αντωνοπούλου, είπε ότι καθόλη τη διάρκεια του έτους γίνονται έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, προσθέτοντας πως με τη νέα διάταξη μπορούν να γίνουν και έλεγχοι για ιχνηλασιμότητα.
Κλείνοντας, ο κ. Αλευράς επισήμανε πως, επειδή κατά την πασχαλινή περίοδο, όπως συνηθίζεται, το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην προμήθεια αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, οι έλεγχοι του «μεικτού κλιμακίου ελέγχου τροφίμων» θα είναι εντατικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων, αλλά και σε λαϊκές αγορές, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης (διάθεση εισαγομένων ως εγχώριων), εφαρμόζοντας, αν χρειασθεί, τις σχετικές διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα.   Της Βίκυς Βετουλάκη
 
*** Κατακόρυφη πτώση στην τιμή της Ελιάς Καλαμών :
  Μεγάλη πτώση σημειώνει η τιμή της Ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία και όσοι είχαν αποθηκεύσει το προϊόν τους ελπίζοντας ότι η τιμή θα ανέβαινε, τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, όπως μας έλεγε χθες ο πρόεδρος της Κοινότητας Τρικόρφου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Ηλίας Πατσιώτης, οι τιμές κυμαίνονται ως εξής:
Στις 200άρες (200 ελιές / 1 κιλό) είναι από 1,10 έως 1,20, όταν πέρυσι ήταν 1,60 ευρώ το κιλό.
Οι 300άρες έχουν 65 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι είχαν 1,40 ευρώ.
Οι 400άρες έχουν πέσει στα 25 λεπτά, όταν πέρυσι είχαν 80 λεπτά το κιλό.
«Και το χειρότερο είναι ότι οι παραγωγοί δεν ξέρουν πότε θα δουν τα χρήματά τους. Δίνουν το προϊόν έτσι, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Τοις μετρητοίς δεν υπάρχει. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα και στο Τρίκορφο (κατεξοχήν παραγωγό περιοχή της Ελιάς Καλαμών), όπου αυτή τη στιγμή έχουν μείνει αποθηκευμένοι 500 τόνοι ελιάς».
 Μέχρι και από Χιλή
Τώρα, για το πώς γίνεται το εκλεκτό και πιο φημισμένο προϊόν της Μεσσηνίας, με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Καλαμάτα» (την οποία πολλοί άλλοι νομοί «ζηλεύουν» και θα ήθελαν να έχουν), να μένει στα αζήτητα ή να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, ο κ. Πατσιώτης λέει: «Οι ελιές μας χάνονται μέσα στις ελιές Καλαμών των άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ακόμη και έμποροι από την περιοχή μας προτιμούν να αγοράσουν από αλλού. Μέχρι και από τη Χιλή φέρνουν ελιές. Έτσι είναι το εμπόριο, ο έμπορος κοιτάζει το κέρδος του. Φταίμε κι εμείς, όμως, γιατί είχαμε ένα συνεταιρισμό, αλλά δεν μπορέσαμε να τον λειτουργήσουμε όπως έπρεπε. Αν συγκεντρώναμε το προϊόν ενιαία, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε στην αγορά.
Ευτυχώς που η ελιά δεν αλλοιώνεται και κρατάει για ένα χρόνο. Πάντως, είναι κρίμα, αμαρτία, ένα προϊόν άριστο της περιοχής μας να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Ενώ η χρονιά είχε ξεκινήσει καλά και φαινόταν ότι θα συνέχιζε ακόμη καλύτερα, τελικά όχι μόνο δεν έχει τιμή, αλλά δεν μπορούμε και να το πουλήσουμε».    Της Μαρίας Νίκα

***   Έτοιμο το νέο σιντριβάνι (Φωτογραφίες και βίντεο)   :
   
 
   Από το πρωί και μετά τις τελευταίες δοκιμές, ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο σιντριβάνι στην βόρεια πλευρά της πλατείας.   Καλορίζικο λοιπόν!
Video:

 
*** Φράουλες και αίμα…  :
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
«Φράουλες και αίμα» ήταν ο τίτλος μιας ταινίας της δεκαετίας του ’70. Φράουλες και αίμα είναι ο τίτλος της σημερινής πραγματικότητας, που απόκτησε υπόσταση ή, για την ακρίβεια, αποκτά υπόσταση κάθε χρόνο, σχεδόν τέτοια εποχή, στα φραουλοχώραφα της Ηλείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη περιοχή απασχολεί την κοινή γνώμη, όμως το προχθεσινό περιστατικό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επιστάτης μιας καλλιέργειας ή επιστάτες πυροβόλησαν εναντίον των Μπαγκλαντεσιανών εργατών φράουλας, οι οποίοι είχαν το απίστευτο «θράσος» να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών, που ανέρχονται, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, στα 150.000 ευρώ περίπου.
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι αυτοί που βοήθησαν τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης καλλιέργειας να διαθέσει το προϊόν του στην αγορά και, κατά συνέπεια, να βάλει χρήματα στην τσέπη του, πυροβολήθηκαν ανηλεώς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άτομα. Επτά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πύργου, με το ένα από αυτά σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, και τρία στο αντίστοιχο της Πάτρας.
Προφανώς, ο ιδιοκτήτης της φυτείας δε θέλησε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. «Εκμεταλλεύτηκε» τα φτηνά εργατικά χέρια των αλλοδαπών κι όταν αυτοί αγανάκτησαν, δέχθηκαν πυροβολισμούς.
Πρόκειται για περιστατικό που εκθέτει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο, καθώς η είδηση κυκλοφόρησε μέσω του διαδικτύου παντού. Έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες μποϋκοταρίσματος των φραουλών της Νέας Μανωλάδας (όπου συνέβη και το περιστατικό), ενώ, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, αποθαρρύνει τους όποιους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα μας. Έτσι, υπάρχει περίπτωση να χαθούν πόροι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία. Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι οι τραυματίες θα συνέλθουν και θα αναρρώσουν χωρίς άλλα προβλήματα. Κι επειδή προφανώς είναι και ανασφάλιστοι, τους πυροβολισμούς μάλλον θα τους «πληρώσει» το κράτος, δηλαδή εμείς.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, είμαι πλήρως αντίθετος με όσα συνέβησαν. Θέλω ο εργαζόμενος να αμείβεται με χρήματα για τη δουλειά που παρέχει κι όχι με σκάγια…
Θέλω να σταματήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε χρόνο στην περιοχή, αλλά, κυρίως, να αναλογιστεί ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης καλλιέργειας τι θα έκανε αν ήταν στη θέση των αλλοδαπών, ξεζουμισμένος και απλήρωτος…
Όμως, άλλα τα θέλω τα δικά μου κι άλλη η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιστραφεί και να μην έχει στο επίκεντρό της το «άνθρωπος εναντίον ανθρώπου», αλλά την αλληλοκατανόηση και τη μεταξύ μας συνεργασία υπό συγκεκριμένο πλαίσιο.
harhar@tharrosnews.gr  .-

*** Ο Μέσι και η κιθάρα :
του Δημήτρη ΓιατράκουΤελικά στενοχωρήθηκα από το ρεπορτάζ του «Θ» για τους «λαθρεπιβάτες» του χαλάσματος εδώ στη Σταδίου, παρ’ ότι ήμουν εκείνος που είχε υποδείξει να γίνει. Αιτία, δύο φωτογραφίες που τράβηξαν από το εσωτερικό του καταλύματος οι συνάδελφοι του ρεπορτάζ, όταν μπήκαν στο χώρο μαζί με την Αστυνομία και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας. Στη μία απεικονιζόταν μια αφίσα του Λίονελ Μέσι κολλημένη στον τοίχο και στην άλλη μια μικρή κιθάρα που είχαν αναρτήσει οι «ένοικοι», τρεις τσιγγάνοι με τρία παιδιά κι ένας Αφρικανός, προσπαθώντας να κάνουν πιο ανθρώπινο το καταφύγιο που είχαν βρει τούτο το χειμώνα για να προστατευθούν από την παγωνιά. Οι συνθήκες που ζούσαν δεν ήταν ούτε για ποντίκια, αλλά φαίνεται πως δεν είχαν κι άλλες επιλογές ελλείψει χρημάτων. Τώρα, ποιος ξέρει πού θα βρίσκονται. Ίσως σε άλλο χάλασμα της πόλης, αφού ελλείψει κοινωνικού κράτους δεν υπάρχει ελπίδα να στεγαστούν σε κάποιο ίδρυμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Μόλις είδα, λοιπόν, τις φωτογραφίες χαλάστηκα σκεπτόμενος πως οι «Γιάννηδες Αγιάννηδες», όπως γράψαμε στην πρώτη σελίδα, είναι κι αυτοί άνθρωποι με όνειρα και συναισθήματα. Παρ’ ότι βρίσκονται στης ζωής την άκρη, ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. Είχαν, ωστόσο, την ατυχία να γεννηθούν μέσα στη φτώχεια και τη δυστυχία και να μην έχουν τις όποιες δικές μας ευκαιρίες.
Αυτό, όμως, δεν τους στέρησε τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον Μέσι και τη μουσική. Αν είχαν τις ευκαιρίες, θα είχαν κι αυτοί ένα αξιοπρεπές σπίτι και ενδεχομένως θα ρουφούσαν τη ζωή ως το μεδούλι.
 Μόλις είδα, λοιπόν, τις φωτογραφίες χαλάστηκα, σκεπτόμενος πως οι «Γιάννηδες Αγιάννηδες», όπως γράψαμε στην πρώτη σελίδα, είναι κι αυτοί άνθρωποι με όνειρα και συναισθήματα, που, παρ’ ότι βρίσκονται στης ζωής την άκρη, ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες.

***  Οικόπεδα στο νεκροταφείο :
Ο προπάππος μου έχτισε ένα σπίτι πριν από περίπου 150 χρόνια.
Άλλες οι συνθήκες και οι συνήθειες εκείνης της εποχής. Τα ήθελαν ψηλοτάβανα και ευρύχωρα τα δωμάτια, βλέπετε. Λίγο έλειψε να μας βγει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Η μία γενιά άρχισε να διαδέχεται την άλλη, κηρύχθηκε και διατηρητέο…
Κάθε θάνατος ήταν η χαρά της εφορίας και διπλή λύπη δική μας.
Άρχισαν και τα χαράτσια, ο κακός χαμός…
Ο παππούς μου, λοιπόν, υπαρχούσης της οικίας για τους εν ζωή, σκέφθηκε να προνοήσει και για μετά θάνατον.
Υποθέτω ότι τότε δε ρωτούσαν πού το θέλετε το οικοπεδάκι στο νεκροταφείο. Ουδέποτε θυμάμαι να έχουμε πληρώσει τέλη γι’ αυτό το… ακίνητο!
Γίναμε, λοιπόν, παραλήπτες εγγράφου του Δήμου Καλαμάτας, στο οποίο μας ενημέρωναν ότι από το 2011, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να πληρώνουμε 250 ευρώ το χρόνο, διότι- παρακαλώ- ο τάφος είναι στην Α΄ Ζώνη!
Για τρία, λοιπόν, χρόνια οφείλουμε 750 ευρώ.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν ενημερωθήκαμε δύο χρόνια τώρα.
Όπως δε φίλη με ενημέρωσε, για τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών πλήρωσε πέρυσι τέλη 67 ευρώ!
Και ο τάφος δεν εφάπτεται της μάντρας!
Εκεί πλέον μπερδεύτηκα εντελώς.
Είχε, άραγε, ο πρόγονός μου αγοράσει στο Νεκροταφείο Καλαμάτας ή δίπλα στου Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, στην Αθήνα;
Μήπως, τελικά, ξεμπερδεύουμε με ένα τελευταίο ταξίδι στη Βουλγαρία για καύση;
Οι νεκροί δε μιλούν. Όλοι, όμως, οι ζωντανοί είμαστε εν δυνάμει νεκροί, που και μιλιά και κρίση έχουμε.
Εννέα τ.μ. έβγαλαν το οικοπεδάκι μας στο νεκροταφείο.
Υπολογίσατε, κύριοι, ότι έχει και υπόγειο;
Δε νομίζω, βέβαια, ότι εδώ υπολογίζεται συντελεστής παλαιότητας, όπως στα άλλα ακίνητα, γιατί έτσι κάτι θα γλυτώναμε, κατέχοντάς το για ογδόντα κάτι χρόνια.
Όταν η γη στην Ελλάδα ήταν επένδυση και όχι πρόβλημα, η Μεσσηνία ήταν από τις πιο ακριβές περιοχές. Σήμερα, βέβαια, τίποτα τέτοιο δεν ισχύει. Γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.
Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για το Νεκροταφείο Καλαμάτας. Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν, αλλά και να σέβονται τους νεκρούς τους.
Αυτό σκέφθηκε ο Δήμος να εκμεταλλευθεί;     Α.  -

*** Κάνοντας τη ζωή μας πιο δύσκολη  :
Της Μαρίας Νίκα Στην ουρά δημόσιας υπηρεσίας βρέθηκα χθες το πρωί. Στο γκισέ υπήρχε μόνο μία υπάλληλος για να εξυπηρετήσει αρκετά άτομα, για το καθένα από τα οποία χρειαζόταν πολύ γραφική δουλειά που έπρεπε να περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα. Το αντικείμενο της υπαλλήλου απαιτούσε να είναι εξαιρετικά προσεκτική, ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, υπήρχε καθυστέρηση.
Ο κόσμος δυσανασχετούσε, ενώ κάποιοι άρχισαν τα παράπονα προς την υπάλληλο. Εν τω μεταξύ, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω της, με ένα ύφος «Επιτέλους, τελείωνε!». Την κοίταζα κι εγώ. Όμως, δε σκεφτόμουν την καθυστέρηση. Τη θαύμαζα για την ικανότητά της να εργάζεται σε αυτό το αγχωτικό κλίμα επί ώρες. Σκέφτηκα ότι δε θα μπορούσα στιγμή να δουλέψω με όλο αυτό τον κόσμο πάνω από το κεφάλι μου να με κοιτάζει με τόση ανυπομονησία και τόσο εκνευρισμό.
Εκείνη, ευγενέστατη και με απίστευτη ψυχραιμία, τους εξήγησε ότι αυτό που κάνει χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο. Μια κυρία από την ουρά τη ρώτησε εάν μπορούσε να κάνει πιο γρήγορα, αλλά η υπάλληλος της απάντησε ότι δε γινόταν. Δεν πέρασαν μερικά λεπτά και άλλη γυναίκα από την ουρά άρχισε να κατηγορεί το σύστημα. «Δε φταίτε εσείς που είστε μία υπάλληλος μόνη σας, φταίει το σύστημα που λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί και ταλαιπωρούμαστε. Γιατί δε λέτε να σας φέρουν άλλον έναν υπάλληλο εδώ να βοηθήσει να τελειώνουμε;».
Λίγο αργότερα αποδείχτηκε ότι, εκτός από το σύστημα που μας ταλαιπωρεί, καταβάλλουμε προσπάθειες για να ταλαιπωρηθούμε και μόνοι μας. Ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο γυναίκες για τη θέση προτεραιότητας στην ουρά ήταν το αποκορύφωμα. «Εγώ ήμουν πρώτη» να λέει η μία, «όχι, εγώ είχα έρθει νωρίτερα» να επιμένει η άλλη. Αυτό συνεχιζόταν επί ώρα, αφού καμία δεν ήθελε να παραχωρήσει τη θέση της. Οι φωνές έβγαλαν από το διπλανό γραφείο άλλη υπάλληλο, η οποία φαινόταν να έχει πιο υπεύθυνη θέση. Ρώτησε γιατί φώναζαν, οπότε οι δύο γυναίκες άρχισαν να της λένε. Η υπάλληλος τους ζήτησε να ηρεμήσουν και να τα βρουν, ώσπου η μία από τις δύο υποχώρησε και επήλθε ηρεμία.
Ηθικόν δίδαγμα: Η ζωή μας είναι ήδη δύσκολη. Ας μην τη δυσκολεύουμε κι άλλο. -

*** Η «νεκρή» υπόθεση του νέου νεκροταφείου και τα αναξιοποίητα σχολεία της Αλαγονίας  :
Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε με αυταρέσκεια ότι όλους τους μεγάλους στόχους που είχε βάλει, όταν ξεκίνησε τη θητεία του, τους έχει ήδη επιτύχει.
Αυτή την εβδομάδα ο δήμαρχος ευλόγησε για δεύτερη φορά τα γένια του. Με αφορμή την ένταξη του Δικαστικού Μεγάρου στον κατάλογο με τα προς αξιοποίηση φιλέτα του Δημοσίου, ο κ. Νίκας είπε ότι έσωσε με τον αγώνα που έδωσε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το παλιό νοσοκομείο που γίνεται Δημαρχιακό Μέγαρο, όπως το στρατόπεδο, για το οποίο δήλωσε ότι υπήρχε σκέψη να γίνει κέντρο «λαθρομεταναστών», όπως μεγάλη έκταση στη Δυτική Παραλία.
Την καινούργια εβδομάδα ο δήμαρχος ίσως ζητήσει από τους δημότες να τον προσκυνήσουν...
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι πολλοί οι δήμαρχοι με τη δραστηριότητα και την επιμονή του Παναγιώτη Νίκα. Αυτή, όμως, είναι η δουλειά του και δε χρειάζεται να επιβραβεύονται με λατρευτικές εκδηλώσεις όσοι κάνουν τη δουλειά τους…
Άλλωστε, υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους δεν έχει γίνει τίποτα. Για παράδειγμα, η υπόθεση του νέου νεκροταφείου -το οποίο η Καλαμάτα έχει μεγάλη ανάγκη- είναι «νεκρή» εδώ και χρόνια. Τι ήταν, άραγε, πιο σημαντικό, να αποκτήσει η πόλη Δημαρχιακό Μέγαρο ή νέο νεκροταφείο; Πάντως, στο υπάρχον νεκροταφείο η κατάσταση είναι πολύ κακή και δύσκολη, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα μεγάλης αξίας ταφικά σπαράγματα που βρίσκονται διασκορπισμένα από εδώ και από εκεί.
Μεγάλης αξίας, πολιτισμικής, είναι και τα δύο παλιά σχολεία της Αλαγονίας και της Αρτεμισίας. Αξίζει ένα μπράβο στη Δημοτική Αρχή που κατάφερε να τα σώσει και να τα ανακατασκευάσει. Το πρώτο κάηκε στις φωτιές του 2007, το δεύτερο είχε σοβαρές φθορές από το πέρασμα των χρόνων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση έγινε αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα... Δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό για την αποκατάσταση των σχολείων, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα σχέδιο για την αξιοποίησή τους! Έτσι τώρα ο Δήμος δεν ξέρει τι να τα κάνει. Γι’ αυτό ο δήμαρχος «κοιτάει» να εγκαινιάσει κάποια συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας, ώστε τα δύο κτήρια να μην καταντήσουν ερειπιώνες και να λειτουργήσουν για κάποιον σκοπό που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
 Και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο ολοκαίνουργιος και πανάκριβος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κινδυνεύει να αχρηστευτεί. Επιτέλους, το παραδέχτηκε και ο διοικητής Γιώργος Μπέζος. «Ομολόγησε» ότι, όσο μειώνεται το προσωπικό και δε γίνονται προσλήψεις, μεγαλώνει αντίστοιχα ο κίνδυνος να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο ειδικοί άνθρωποι για να λειτουργούν αυτά τα σωτήρια για τη δημόσια υγεία μηχανήματα.
Ο Γιώργος Μπέζος προχθές έδωσε ίσως την τελευταία του συνέντευξη ως διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Έτσι εκτιμούν πολλοί, που λένε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, ο Γιώργος Μπέζος θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση, σε άλλη μεγάλη μονάδα υγείας, γιατί έχει γερές «πλάτες».
Ας παραδεχτούμε, γιατί αυτό είναι το δίκαιο, ότι ήταν ένας επιτυχημένος και αποδοτικός διοικητής, παρότι λειτουργούσε κι αυτός περισσότερο επικοινωνιακά απ’ ό,τι χρειαζόταν. Πιθανότατα ο νέος διοικητής θα είναι κάποιος «κολλητός» του Αντώνη Σαμαρά. Ας ελπίσουμε ότι το «κολλητός» δε θα είναι το μόνο του χάρισμα, αλλά θα έχει και τη στοιχειώδη, έστω, ικανότητα για τη συγκεκριμένη θέση…
Ας ελπίσουμε, επίσης, ο νέος διοικητής να καταφέρει να πείσει το δήμαρχο Καλαμάτας για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη. Γιατί ο δήμαρχος, αντί να πιέσει να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ, πιέζει για την ανακατασκευή της παλιάς Καρδιολογικής Κλινικής, ώστε να στεγάσει σε αυτή Συλλόγους. Είναι σημαντικό και αυτό, αλλά το Κέντρο Υγείας είναι σημαντικότερο, παρ’ ότι δε φέρνει τους ίδιους ψήφους…
 Δυο-τρία χρόνια μετά το κλείσιμο των κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανακοίνωσε με ικανοποίηση προχθές ότι ο Δήμος θα τις επαναλειτουργήσει.
Αλήθεια, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας τι γίνεται; Ρωτάμε γιατί, σύμφωνα με αυτό, οι κατασκηνώσεις θα πρέπει να κλείσουν σε 10 χρόνια! Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν επιτρέπει εγκαταστάσεις σαν τις κατασκηνώσεις στον Ταΰγετο!
 Ήττα βαριά γνώρισε η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ τόσο στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας όσο και στο ΤΕΙ. Μέσα στο κάστρο της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά η κομματική φοιτητική παράταξη ήρθε δεύτερη ή και τρίτη. Ίσως ήταν η απάντηση των φοιτητών στο «δούλεμα» που έπεσε με το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ, για το οποίο οι κομματικοί διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί και, τελικά, καταργείται…
 Πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα και με ικανοποίηση κάποιοι παλιοί Καλαματιανοί διαπιστώνουν αλλαγή στη στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Μια στάση που από ψυχρή, αν όχι αρνητική, έγινε ένθερμη. Μήπως, λοιπόν, τώρα που άνοιξε και η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με το έργο της ανάπλασης, ήρθε η ώρα να ξαναγίνεται το σημαντικό αυτό έθιμο εκεί, όπως παλιά;    Καραμαχίληςν ..

***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
~** Έφυγε ο Βασίλιεφ… χωρίς επιθετικό στα τελευταία παιχνίδια :
  Η παρουσία του Ιβελίν Βασίλιεφ στην προπόνηση της Τρίτης, στην οποία ωστόσο δεν συμμετείχε ο υψηλόσωμος επιθετικός, λόγω των οφειλών της διοίκησης απέναντί του, αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της «εμπλοκής» του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Μαύρης Θύελλας. Οι φήμες που τον ήθελαν εδώ και πολλές ημέρες να σκέπτεται την αποχώρηση ως αποτέλεσμα της οικονομικής ασυνέπειας της διοίκησης επαληθεύτηκαν πλήρως, καθώς ο Βουλγαροϊσπανός επιθετικός δεν έδωσε χθες το πρωί το «παρών» στο γήπεδο, φεύγοντας για την πατρίδα του.
Αν μη τι άλλο και αυτό το περιστατικό φανερώνει την οικονομική - διοικητική «γύμνια» της μεγάλης ομάδας του νομού μας, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την αγωνιστική παρουσία της στο πρωτάθλημα, φέρνοντάς την σε ρόλο θεατή και μακριά από το στόχο της ανόδου στη Β΄ Εθνική. Οι περιπτώσεις Γκαλίν, Νουχάνοβιτς, Βασίλιεφ, Τσαγκαράκη και άλλων παικτών «δείχνουν» τους υπεύθυνους της κατρακύλας της Μαύρης Θύελλας, που απογοήτευσαν, είναι η αλήθεια, σε απόλυτο βαθμό τους πολυπληθέστατους φιλάθλους της ομάδας και όλους αυτούς που τους πίστεψαν.
Η Καλαμάτα είναι υποχρεωμένη να βαδίσει στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος χωρίς επιθετικό, με τους κ.κ. Κακαλέτρη, Σακελλαρόπουλο να καλούνται γι’ ακόμη μια φορά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, επιλέγοντας λύσεις που βεβαίως κάθε άλλο παρά ιδανικές φαντάζουν.
Κάτω λοιπόν από τα δεδομένα αυτά, οι δύο προπονητές συνέχισαν χθες, με πρωινή προπόνηση στο στάδιο, την προετοιμασία της ομάδας για το εντός έδρας ματς της Κυριακής κόντρα στα Χανιά, που ως γνωστόν καίγονται για τους βαθμούς και σίγουρα επιθυμούν τη συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων, έχοντας ως παρακαταθήκη τη νίκη επί της Μαγούλας. Οι απώλειες Σκαρλάτου, Βασίλιεφ, αλλά και του τιμωρημένου Καντούτση δημιουργούν επιπλέον εμπόδια, όμως από την άλλη υπήρξαν και θετικά νέα, όπως είναι αυτά της βελτίωσης της κατάστασης των Ψυχογιόπουλου, Σαραντόπουλου, Τρίψα, που λογικά θα βρίσκονται στη διάθεση του τεχνικού τιμ.
Ν’ αναφέρουμε κλείνοντας ότι ο Βασίλης Σκαρλάτος θα χειρουργηθεί σήμερα στο Ιατρικό Περιστερίου από τον κ. Αναγνωστόπουλο και η επιστροφή του πηγαίνει για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
 Σφυρίζει ο Διώτης
Την αναμέτρηση της Κυριακής με αντίπαλο την ομάδα των Χανίων, που θ’ αρχίσει στις 2.00 μ.μ. θα διευθύνει ο Κωνσταντίνος Διώτης του Συνδέσμου Αιτ/νίας, με βοηθούς τους Τσίκνα και Αντωνόπουλο του ιδίου Συνδέσμου      Του Νίκου Μπαλόπουλου

***  5ος  Αγώνας γιά  το Φαϊναλ Φόρ  του Λονδίνου  στο Ευρωμπάσκετ :
Σήμερα  Πέμπτη  25/04/2013 στις 22.00 ώρα  στην Ισπανία  ?:;;; Ο Παναθηναϊκός θέλει να πετύχει τη συμμετοχή του στο 12ο final four της Ιστορίας του, ολοκληρώνοντας μία ακόμη αγωνιστική υπέρβαση.
~**   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  -  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    64-53 , (44-33) .-^
*   Θυμίζουμε ότι στο Λονδίνο έχουν ήδη προκριθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης, απόψε κρίνεται το τρίτο εισιτήριο και αύριο το 4ο και τελευταίο ανάμεσα στον Ολυμπιακό και Εφές Αναντολού .-
 
 Τα  δεκάλεπτα  : 28-14 , 44-33 ,51-43 , 64-53 .-^
Οι  συνθέσεις των ομάδων :
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ : Λόρμπεκ, Ναβάρο, Αμπρίνες , Κουέρτας , Τζαουάϊ , Τόμιτς , Ίνγλις , Γιασκεβίτσιους , Τοντόροβιτς ,
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ :Διαμαντίδης  ,  Τσαρτσαρής , Μπάνκς , Μασιούλης , Γκίστ, Ούκιτς , Σόφο , ,Μπράμος , Λάσμε , Ξανθόπουλος , Γιαννούλης ,

*** Για  το  Γιουρόπα Λίγκ  στο πποδόσφαιρο :Στόν  πρώτο αγώνα  των Ημιτελικών :
ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΤΣΕΛΣΙ  1-2 .-
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ  1-0 .- ^

 
***  AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 :

 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ .-

 **ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 :
 * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
*
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημερωσης Τρίτη 02 Απριλίου 2013.-
*
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02Απριλίου 2013 .-
*
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-                                                                                    *  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                          http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                                             
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Απριλίου 2013 .-
~
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 07 Απριλίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η Εφημερίδα της Δευτέρας 08 Απριλίου 2013
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .- http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html  ,
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου 2013 .-   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html ,
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
~http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 , ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!
~ ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 Δ΄ Χαιρετισμοί στον Μυστρά Λακωνίας.-

~~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/13-2013.html , Αρωμα ενημέρωσης στο αγιάζι του Σαββάτου 13Απριλίου 2013.-

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/04/13-14.html , Άρωμα ενημέρωσης Σαββατοκύριακου 13 και 14 Απριλίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Απριλίου 2013.-
~ ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/15-2013.html , Ελεύθερες θέσεις -απόψεις -απόψεις Δευτέρα 15 Απριλίου 2013 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/16-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης στην εφημερίδα 16 Απριλίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/17-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/18-2013.html , ΜΙΚΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Πέμπτη 18 Απριλίου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/19-2013.html , ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου 2013.-
~ ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί 21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- : `
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/24-2013.html  , Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 Το αγιάζι της εφημερίδας μας .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 .-
ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ  ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Β. ΕΥΒΟΙΑ
Γιάννης Λαφαζάνος : ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ  ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ από Αρφαρά Μεσσηνίας )   * 
Προσωπικά δεν κολακεύω κανένα όταν του εύχομαι χρόνια πολλά η υγεία.Αλλωστε δεν ήταν ποτέ στα πλάνα μου να ασχοληθώ με την πολιτική και νομίζω και αυτή δεν τα είχε ποτέ μαζί μου.Για αυτό κάθε φορά που θα εύχομαι σε κάποιον θα προσπαθώ να γράφω και δυό λόγια παραπάνω.Στον Αρη που γιορτάζει σήμερα στο πανεπιστήμιο δεν κάναμε ιδιαίτερη παρέα.Δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ Αρη Παπαθεοδώρου την υποστηριξή σου σαν νευρολόγος στην δουλειά μου τα χρόνια 1990-2000.Ετρεχες πρόθυμα να βοηθήσεις και να με ενημερώσεις για τους ασθενείς μου.Να τα λέμε αυτά ,έχουμε πράγματα που δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα και ότι θα τα έχουμε και αύριο.Και η δική μας ομάδα <η ιατρική 1977-1983> έχει προσωπικότητες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω.Σήμερα μπαίνει μπροστά ο Κώστας, αύριο ο Εύρος, μεθαύριο η Χρυσαυγή , ο Αγγελος, Ο Στέλιος, ο Τάσος δεν έχει σημασία .Είμαστε εδώ παρόντες να προβληματιστούμε και να βγάλουμε το καλύτερο εαυτό μας.Χρόνια πολλά καθε μέρα σε ολους.
*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.- 
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
Όσιος Λουκάς  2013
Πηγές Κρύα Βρύση  Λειβαδιά  2013

*** ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ  Ο άνθρωπος  του Ε.Σ.Υ. , ο Υπουργός  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ....Ο άνθρωπος  που  πεθαίνοντας είχε πει ,..."Το  Ε.Ε.Υ . σαν  τα μάτια σας !!!....."
19  Χρόνια  από τον  θανατό  του ...Ο  ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ  Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ..

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γ. Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της εν Ελλάδι Αμερικανικής Πρεσβείας. Αδελφός του πατέρα του ήταν ο Αντιστράτηγος και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, 1964-1965, Ιωάννης Γ. Γεννηματάς. Από τη μητέρα του, Φωτεινή, ήταν δισεγγονός του μεγάλου ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου, Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη
Μαθήτευσε στο Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας, πρωτεύσας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.), όπου ανέπτυξε σημαντική φοιτητική συνδικαλιστική δράση, οργανώνοντας πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως σημαιοφόρος. Στη διάρκειά της θητείας του (1962), ασθένησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με τη νόσο του Addison, από την οποία έπασχε και ο πρόεδρος Τζον Κένεντι. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ίδρυσε και διηύθυνε την εταιρεία μελετών και κατασκευών "Αρχιτεχνική ΕΠΕ". Όταν επετράπη ο συνδικαλισμός από τη δικτατορία, συμμετείχε σε συνδικαλιστικές ενώσεις μηχανικών, και από το 1974 ως το 1978 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον εφηβικό του έρωτα, την Αικατερίνη (Κάκια) Βέργου, κόρη ταχυδρομικού υπαλλήλου στη Σύμη, με την οποία απέκτησε δυό κόρες.
Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α΄ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γεννηματάς διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα και η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ήταν μεγαλύτερη κάθε άλλου στελέχους. Μετά τη διαγραφή των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, ο Γιώργος Γεννηματάς έγινε ένα από τα μέλη της λεγόμενης "Τρόικας" ή "Τριανδρίας" (Τσοχατζόπουλος-Γεννηματάς-Λαλιώτης) που εξέφραζε και εκπροσωπούσε τον πρόεδρο σε όλα τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα, και σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Έκτοτε, η καριέρα του, όπως και των Α. Τσοχατζόπουλου και Κ. Λαλιώτη, ήταν μετεωρική. Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αρχικά Επικρατείας (άνευ σταυροδοσίας), κατόπιν βουλευτής Μεσσηνίας (με τη λίστα, 1985) και, στη συνέχεια, Α΄ Περιφέρειας Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς, από το 1989 διαρκώς). Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 ως το 1984, Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 ως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 ως το 1989. Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο 1989. Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στην περιφέρεια Α΄ Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994, από καρκίνο. Μετά το θάνατό του, για να τιμηθεί το έργο του, πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του.



Είχε πει...."Λένε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και της Ελλάδας είναι απρόσμενο ...εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι το μέλλον για αυτούς που δεν προβλέπουν και δεν προσβλέπουν ....που δεν έχουν ΟΝΕΙΡΟ!!!..Είμαι από αυτούς που έχω Όνειρο ..που έχω Όραμα και θέλω να γίνει πράξη!!
19 χρόνια μετά τον θάνατό του δικαιώνεται για αυτή του τη ρήση...
Γιατί δεν προβλέψαμε και δεν προσβλέψαμε Σύντροφοι!!!

*** 
Γιώργος Γεννηματάς: Το παλικάρι της Μάνης
Ο Γιώργος των ελπίδων και των θρήνων
          Του Βασίλη Πιερρακέα, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Το Βήμα της Μάνης», Μάιος – Ιούνιος 1994.
Όχι, δεν μπορείς να του πεις, πως οι περήφανες κορφές των μανιάτικων βουνών ψήλωσαν περισσότερο για να κρύψουν τον πόνο τους στα σύννεφα, θα 'παιρναν το σοβαρό τους τα πάντα γελαστά μισόκλειστα ονειροπόλα μάτια του, και θα σου 'λεγε: Έλα τώρα ας μη λέμε και υπερβολές τα βουνά μένουν πάντα ίδια, δεν ψηλώνουν.
Όχι, δεν μπορείς να του πεις πως οι δροσοσταλίδες στα φυλλώματα είναι τα δάκρυα των μανιάτικων δέντρων για το χαμό του και πως αυτό το θρόισμα που ακούγεται είναι ο ψίθυρος του μαντάτου κι ο θρήνος του αναπάντεχου. θα σ’ αγκάλιαζε με κείνο το ζεστό απόκοσμο κι ανθρώπινο μαζί χαμογελαστό του βλέμμα και θα σου ‘λέγε: Καλά τώρα όλοι το ξέρουμε πως τα δέντρα δεν δακρύζουν, ούτε ψιθυρίζουν μεταξύ τους, ούτε θρηνούν ας μιλήσουμε για πράγματα που μπορούν να συμβούν.
Όχι δεν μπορείς να του πεις πως η Ελλάδα αλαφιασμένη, με κάτι μάτια αγνώριστα απ' το κλάμα, κατηφόρισε στη Μάνη, για να παρηγορήσει και να παρηγορηθεί, μα δεν την βρήκε πουθενά, γιατί ήταν κλειδαμπαρωμένη και βουβή γιατί τα μάτια πώς να τα δείξεις στερεμένα, όταν υπάρχουν για να κλαίνε; Θα σε κοίταζε ίσια στα μάτια, μ' εκείνη τη μοναδική του πειστικότητα και θα σου 'λεγε απλά και σοβαρά, αλλά και με το μόνιμο χαμόγελο της συγκατάβασης: Αυτές κι οι δυο που μου λες, καλό είναι να μάθουν πως έχουν άλλα σοβαρότερα να κάνουν.

Μπορείς όμως να του πεις πως θα ‘θελες να μοιραστείς μαζί του την αγωνία του για την Ελλάδα που αγάπησε, μπορείς να του πεις πως θα προσπαθήσουμε όλοι οι. Έλληνες, χωρίς μίση και αντιπαλότητες, να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που ονειρεύτηκε, μπορείς να του πεις πως όλοι μαζί θα φροντίσουμε να μην πάνε χαμένες οι υποθήκες του, αλλά να γίνουν πράξεις ζωής, να μην πάει χαμένο το παράδειγμά του, αλλά να γίνει μονόδρομος προς ένα μέλλον με όραμα και προς μια προοπτική με ελπίδα και μπορείς να του πεις πως η βραχνή, ζεστή και παλλόμενη από πρωτόγνωρο συνδυασμό δυναμικότητας κι αγάπης αξέχαστη φωνή του, θα ακούγεται όπου υπάρχει Ελλάδα, θα ακούγεται και θα ξεσηκώνει τις καρδιές, θα δυναμώνει τη θέληση, θα στρατεύει τη σκέψη και θα κάνει το τρίπτυχο το δικό του, μοναδικό κι αθάνατο: «Αγώνας, αγώνας, αγώνας».

Τότε είναι σίγουρο, πως στην Αχερουσία θα ταξιδεύει ένας ευτυχισμένος ταξιδιώτης. θα 'χει τα μάτια τα ονειροπόλα μισόκλειστα και θα γυρίζει, κάθε τόσο, το κεφάλι προς τα πίσω. Κι η βραχνή κι απόκοσμη φωνή του θ' ακούγεται μαζί με τον αχό του Αχέροντα: «Θεέ μου ας αργήσουν να χαθούν στο βάθος του ορίζοντα η Μάνη, η Σύμη, η Ελλάδα...».

 
ΜΝΗΜΕΣ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΜΕΣ
        
"Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη" έγραφε ο Γιώργος Γεννηματάς σε ιδιόχειρη διαθήκη του, πριν 7 χρόνια.
Τα ίδια λόγια αντήχησαν αργά το απόγευμα την Κυριακής στις 12 Αυγούστου στις Θαλάμες της Μάνης, ειπωμένα αυτή τη φορά από την κόρη του Φώφη, λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεσσήνιου πολιτικού στην εκδήλωση που οργάνωσε προχθές ο Δήμος Λεύκτρου.
Η Ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη συγκινησιακά στη γεμάτη με κόσμο μικρή πλατεία του χωριού-στον ίδιο χώρο που στους αρχαίους χρόνους ήταν το μαντείο της Ινούς, στον ίδιο που οι Ρωμαίοι αργότερα επέλεξαν να στήσουν το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου, του αυτοκράτορα-φιλόσοφου.
Κοινός τόπος για όλους όσους μίλησαν πριν η ελληνική σημαία αποκαλύψει τη μορφή του Γ. Γεννηματά, ήταν ότι η πορεία του αποτέλεσε σταθμό για τη χώρα μας - τα πράγματα θα ήταν σήμερα διαφορετικά αν δεν τον νικούσε η αρρώστια…
"Λεβεντιά, ήθος, ευγενική ψυχή, ειλικρίνεια, όραμα" ήταν ο καμβάς στον οποίον κινήθηκε ο δήμαρχος Λεύκτρου Γιάννης Μαραμπέας στην ομιλία του, θέλοντας να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και να τονίσει την προσωπικότητα και να τονίσει την προσφορά του πολιτικού και ανθρώπου Γιώργου Γεννηματά, που αποδείχθηκε πρωτοπόρος - όπως είπε - "σε θέματα παιδείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ κι ο εκσυγχρονισμός που οραματιζόταν είχε κοινωνικό περιεχόμενο με πρώτο το όφελος του λαού. Τιμάμε το Μανιάτη, την τόλμη και τη σωφροσύνη, τον ρεαλισμό και το όραμα" σημείωσε ο δήμαρχος που κατέληξε με τη διαπίστωση ότι "σήμερα που έχουμε ανάγκη από σύμβολα,, ο Γιώργος Γεννηματάς λείπει από την Ελλάδα".
Είχε προηγηθεί τρισάγιο στη μνήμη του Γιώργου Γεννηματά από το μητροπολίτη Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομο, μετά το οποίο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Χιουρέας - ανοίγοντας το χορό τον ομιλιών - μίλησε για την ομόφωνη απόφαση του Σώματος να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος προκειμένου να στηθεί εκεί η προτομή του Μεσσήνιου πολιτικού.

Το πάθος του πατέρα της για το σοσιαλισμό, τη δημοκρατία και τον άνθρωπο τόνισε η κόρη του Φώφη Γεννηματά, βουλευτής στην Α΄ Αθηνών - που πήρε στη συνέχεια το λόγο: "Πως μπορούν να χωρέσουν μέσα σε λίγα λεπτά τα όσα έζησα δίπλα του, τα όσα οραματίστηκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του" αναρωτήθηκε, για να παραδεχτεί με παράπονο ότι "λείπει σήμερα το χαμόγελο του"…

Δε χαρίστηκε πάντως σε κανέναν η Φώφη Γεννηματά όταν με έμφαση τόνισε πως ο πατέρας της σε όλη τη ζωή του και στη θητεία του στην πολιτική και το ΠΑΣΟΚ, "υπερασπίστηκε την πρωτιά των ανθρώπων απέναντι στους αριθμούς", σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα στάθηκε στον αγώνα του, και το όραμα του ταυτόχρονα, "να αναπτυχθεί η περιφέρεια, να ξαναζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα μέσα από την ενεργοποίηση του πολίτη"…

Την υπέρβαση των κομματικών "καφενείων" που πέτυχε ο Γ. Γεννηματάς στη Μεσσηνία υπενθύμισε ακόμα η κόρη του, για να παρατηρήσει ότι αυτό το αναγνώρισε ο κόσμος και "ο τόπος το ανταπέδωσε με μια αγάπη που ακόμα ζει".

"Αναπνέουμε τις ιδέες του" κατέληξε, εξηγώντας τους σκοπούς για τους οποίους έχει συσταθεί ο όμιλος "Γιώργος Γεννηματάς": "Πάνω από 2.000 μέλη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην επιθυμία του να κάνουμε πράξη όσα δεν πρόλαβε ο ίδιος, γιατί ούτε η σιωπή, ούτε η λήθη του αρμόζουν".

Τον αγώνα του Γιώργου Γεννηματά για σύνθεση, συνεννόηση" και συναίνεση τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης, επισημαίνοντας κι αυτός από την πλευρά του ότι ο αγώνας του Μεσσήνιου πολιτικού γινόταν με βάση την αρχή "πολιτική για τους ανθρώπους, όχι μόνο για τους οικονομικούς δείκτες".

"Μεγάλα βήματα στον τομέα του πολιτικού πολιτισμού, που θα είχαν εξελιχθεί σε άλματα αν ζούσε ακόμα χαρακτήρισαν το πέρασμα του Γιώργου Γεννηματά" σημείωσε με τη σειρά του ο βουλευτής Σταύρος Μπένος, δηλώνοντας ότι ο αείμνηστος πολιτικό κατόρθωσε "να δώσει ανθρώπινη διάσταση στο σκληρό πεδίο της πολιτική".

Ως "μεγάλο απόντα" χαρακτήρισε το Γ. Γεννηματά ο βουλευτής Γιάννης Γιανακόπουλος, κάνοντας λόγο ακόμα για το "μεγάλο έλληνα που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα όπου κι αν πέρασε, έχοντας κάνει σημαία του την εθνική συμφιλίωση"

"Κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, γενικής αποδοχής και πανελλαδικής εμβέλειας" αποκάλεσε το Γ. Γεννηματά ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, που μίλησε ακόμα για τον "πολιτικό της ανθρωπιάς, που κατέκτησε τους ανθρώπους πάνω από κόμματα και χρώματα", για να καταλήξει εκφράζοντας την υπερηφάνεια της Μάνης και της Μεσσηνίας για το γεγονός ότι "ο καταξιωμένος σε όλα του πολιτικός ήταν παιδί τους".

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ υπογράμμισε δε δια μακρών την προσωπικότητα, το χαρακτήρα και την προσπάθεια του Μεσσήνιου πολιτικού και τόνισε χαρακτηριστικά" Ο Γιώργος Γεννηματάς μας άφησε να σκεπτόμαστε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι και καλύτερος από αυτόν τον κόσμο που ζούμε".
Πολύς ήταν ο κόσμος στις Θαλάμες το απόγευμα της Κυριακής επώνυμοι αλλά και απλός "ανώνυμος" κόσμος τίμησε το μεγάλο απόντα.
Ανάμεσα τους ήταν ακόμα, ο Κοσμάς Σφυρίου βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός Αιγαίου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Εύη Χριστοπούλου, ο δήμαρχος Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, ο περιφερειακός διευθυντής Μεσσηνίας Γιάννης Κυβέλος, ο Παναγιώτης Γεννηματάς πρόεδρος της "Omega Bank" και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων, ο πολιτευτής Αλέκος Βλαχογιάννης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκων Αρκουδέας, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας Σπύρος Ζόμπολος, ο διευθυντής Δασών Παναγιώτης Μπαζίγος κ.ά.

 ***  
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" 
   
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου, σας καλωσορίζει στη νέα Ιστοσελίδα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών Γ. Γεννηματάς.
Το Γ.Ν.Α. είναι ένα τριτοβάθμιο Νοσοκομείο το οποίο διαθέτει τμήματα όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα και είναι στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, με τη συμβολή των οποίων παρέχονται με ανθρωπιά και υπευθυνότητα υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, το ιστορικό της διαχρονικής εξέλιξης του, καθώς και πληροφορίες και ειδήσεις για το έργο και τις δράσεις μας.

ΧΩΡΙΣ      ΠΟΛΛΑ    ΛΟΓΙΑ   ............ !
 ***   ΔΟΥΝΕ  ....ΑΛΛΑ  ...ΚΑΙ .....  ΛΑΒΕΙΝ... είναι  Η  ΖΩΗ ΜΑΣ !   :

 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ ....
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!! *** Ότι   κάνεις  κ. Μέρκελ  το λαβαίνεις ..... αργά ή  γρήγορα !!! Θυμίσου !! γιά  τη  Ζωή  σου !













****  Το  καλό  και  το  κακό ,.. το  παιδί  μαθαίνει απ΄ τον γονιό  !!!

*** Οποιος  δεν σέβεται γονιό  και πεθερό αλημονότου!! ...θα τόβρει απ΄το Θεό ! (Αμαρτίες γονέων πεσεύουσει  τέκνα ) ..

Φωτογραφίες δίπλα στη γέφυρα Χαλκίδας 21-04-2013:
Καλληρρόη - Δέσποινα
 
Αντώνης - Δέσποινα
Αντώνης  - Καλλιρρόη
Δέσποινα - Ελένη
Καλλιρρόη - Ελένη - Δέσποινα
Καλλιρρόη -Ελένη - Δέσποινα

Αντώνης - Καλληρρόη
Αντώνης - Δέσποινα
Δέσποινα - Ελένη
***
 Φραγκοσικιές
Σταμάτης
Ρόδα και τύχη
Πλατεία  Αρφαρών

ΑΡΦΑΡΑ

Αρφαρά

 Άγιοι Θεόδωροι

Αρφαρά

Αρφαρά

Άγιος Φλώρος

Άγιος Φλώρος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ από  ΑΡΦΑΡΑ


Άγιος Νικόλαος Αρφαρών

Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών

 Παναγία η Γερόντισσα

Κωνσταντίνου καί Ελένης

Άγιος Ιωάννης Αρφαρών

Προγήτης Ηλίας και Άγ. Νεκτάριος
ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Άποψη  Αρφαρών
Στην Ι.Μ. Βουλκάνου


Φωτογραφίες  από περιοχή  Αγίου Φλώρου Αρφαρών





































 

Δεν υπάρχουν σχόλια: