ΣΗΜΑΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

free counters

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

 Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  23  Σεπτεμβρίου  2014  :


*** Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !

***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :














*** Γιώργος Καραμανώλης: Ένα βραβείο δείχνει το δρόμο στην Καλαμάτα         
           
Η ελληνική κοινωνία πάσχει από βαθιά ανία. Δε χρειάζεται να βρεθείς μπροστά στο δημόσιο λειτουργό που περιμένει πότε θα έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα της σύνταξης, γιατί βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα πόσα χρόνια τώρα. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δικαιώνουν τον παραπάνω αφορισμό.
Το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει όλοι μαζί δεν εμπνέει πλέον κανέναν μας. Είναι μια συμφωνία ανθρώπων που ομολογούν κυνικότατα ως επί το πλείστον πως δεν τους προσφέρει τίποτε κι αν είναι αναγκασμένοι να το τηρήσουν, είναι για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Το ίδιο ισχύει και για το «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» που υπογράφουμε διά της ψήφου μας με τους πολιτικούς μας εκπροσώπους. Τους δεχόμαστε κατ’ ανάγκην.
Ο γάμος έχει πτωχεύσει, η επιθυμία έχει μπει στο ντουλάπι προ πολλού και το μόνο που μας κρατάει είναι η απελπισία του «δε βλέπεις τι κυκλοφορεί εκεί έξω»;
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και διαλείμματα φωτός. Το πιο ελπιδοφόρο και θετικό που έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό είναι η βράβευση του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μία σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς συγκαταλέγεται, πλέον, στους πέντε νικητές του διαγωνισμού «Πρόκληση για δημάρχους», που διοργανώνει το Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies.
Όταν, δε, μαθαίνεις ότι ένας από τους ανθρώπους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη διάκριση είναι Καλαματιανός, τότε βλέπεις την πραγματικότητα λίγο καλύτερα.
Βασικός συμμέτοχος, λοιπόν, στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας και της πρότασης ήταν ο Γιώργος Καραμανώλης και η εταιρεία καινοτομίας Crowdpolicy, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Μιχάλη Ψαλλίδα, επίσης, επιστήμονα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, το 2012.
  Ποιος είναι
O Γιώργος Καραμανώλης τελείωσε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αν και μόλις 30 χρόνων, είναι ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά γνωστών δράσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζει στην Αθήνα, όπου ακολούθησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Τα τελευταία 8 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Πληροφορικής και Καινοτομίας.
Έχει συμμετάσχει στο συντονισμό ομάδων διοίκησης έργου και ως εμπειρογνώμονας σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Νέων Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης εφαρμογών και επιχειρησιακών συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον οργανωτικό και τεχνικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, όπως το πρόγραμμα Δι@ύγεια.
Από το 2012 είναι συντονιστής Καινοτομίας και Τεχνολογίας της εταιρείας Crowdpolicy.com.
  Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διαύγεια»
Ο Γιώργος Καραμανώλης αποτέλεσε από τους βασικούς σχεδιαστές του προγράμματος Δι@ύγεια. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα Δι@ύγεια (νόμος 3861/2010) στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Έτσι, ο Γιώργος Καραμανώλης το 2010 σχεδίασε ένα μοντέλο λειτουργίας και ένα σύστημα στο οποίο από τον Οκτώβριο 2010 αναρτώνται όλες οι αποφάσεις πράξεων των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Σήμερα στο πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι ενταγμένοι 3.660 φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Παράλληλα, την περίοδο 2009 - 2012 συντόνισε τεχνικά και συμμετείχε και σε άλλες δράσεις, όπως διαγωνισμοί καινοτομίας για το δημόσιο τομέα, labs.Opengov, ο Νόμος 3979 για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.ά.
  Η εταιρεία
Η εταιρεία crowdpolicy (crowdpolicy.com) που συνίδρυσε το 2012 βασίζεται στη φιλοσοφία ότι κάθε οργανισμός, ανεξάρτητα εάν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός, χρήζει βελτιώσεων και επαναπροσδιορισμού σε διάφορους τομείς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία. Παράλληλα, οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω της τεράστιας ανάπτυξης των κοινωνικών δικτύων, έχουν την ανάγκη και θέλουν να μοιράζονται τις απόψεις, τις γνώσεις, τις αγωνίες και τις ιδέες τους και εν γένει να συνδιαμορφώνουν με τους οργανισμούς τις εξελίξεις.
Ως εκ τούτου, η ίδρυση της Crowdpolicy στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στο κοινό -εννοώντας με την έννοια αυτή καταναλωτές, βιομηχανικούς πελάτες, πολίτες, εργαζόμενους- με τους οργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας μπορούν να αξιολογήσουν την απόδοσή τους, να εντοπίσουν προβλήματα, να διαχειριστούν κρίσεις και να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Με αυτό το μοντέλο, λοιπόν, η εταιρεία crowdpolicy.com αναπτύσσει εφαρμογές ηλεκτρονικής συμμετοχής και διακυβέρνησης για Δήμους και φορείς του Δημοσίου Τομέα, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής, καθώς και μοντέλα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως δομές καινοτομίας (innovation hubs) . H εταιρεία έχει πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  Το βραβείο
Η πρόταση της Αθήνας αφορά στην υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας για την υποστήριξη δικτύων ενεργών πολιτών που δίνουν λύσεις για την πόλη, από τις οποίες ο Δήμος μαθαίνει και βελτιώνεται.
H Crowdpolicy αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας του «ΣυνΑθηνά», από τον αρχικό σχεδιασμό και την υλοποίησή του, ενώ συμμετείχε ενεργά στην υποβολή της πρότασης μαζί με την ομάδα του Δήμου Αθηναίων.
Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας “ΣυνΑθηνά” στηρίζεται στην πεποίθηση ότι έξυπνες και κυρίως βιώσιμες λύσεις έρχονται συχνά από τον κόσμο που γνωρίζει τη γειτονιά του, και θέλει ο ίδιος να συμμετέχει στο να τη βελτιώσει, να τη νοικοκυρέψει, να την ομορφύνει.
Η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προέρχεται από την πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη να δώσει δημόσιο βήμα και χώρο στις δράσεις ομάδων πολιτών της πόλης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΣυνΑθηνά», www.synathina.gr, η οποία βρίσκεται εδώ και 1.5 χρόνο σε λειτουργία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 155 ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα βραβεύτηκε για το σχεδιασμό που εκπόνησε για την πολιτική ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών, στην πιο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η απονομή του βραβείου αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα και νίκη για την πόλη.
Η σημαντική αυτή διεθνής διάκριση είναι αποτέλεσμα σκληρής, συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς της ομάδας του “ΣυνΑθηνά” και πολλών άλλων ανθρώπων, τους οποίους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Η επιβράβευση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να καταλάβει τη θέση που δικαιούται στο διεθνή χάρτη και τον ανταγωνισμό».
Στην ομάδα της Αθήνας συμμετείχαν: Αμαλία Ζέπου (aντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης), Αλέξης Γαληνός (διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), Γιάννης Ευμολπίδης (σύμβουλος δημάρχου σε θέματα Πολεοδομίας), Κωνσταντίνα Καρύδη (επικεφαλής του Europe Direct), Στεφανία Ξυδιά (ΑΜΚΕ Place Identity.gr), Γιώργος Καραμανώλης, Μιχάλης Ψαλίδας, Βίκυ Φωτεινού (CrowdPolicy), Ανθή Χρήστου (εξωτερικός συνεργάτης «ΣυνΑθηνά»), Στέλιος Βούλγαρης (εξωτερικός συνεργάτης «ΣυνΑθηνά»).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Στον εισαγγελέα η δικογραφία του Κ. Μπαρμπαρούση για απείθεια          
           
Δικογραφία για απείθεια κατά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, σχημάτισε η Αστυνομία και ήδη βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου.
Ο βουλευτής φέρεται να μην πειθάρχησε στις εντολές της Αστυνομίας, την Κυριακή το πρωί στην Πηγάδα του Μελιγαλά, προτρέποντας όσους τον ακολουθούσαν να σπάσουν τα μπλόκα της.
Οι δε αυστηροί και εξονυχιστικοί έλεγχοι της Αστυνομίας απέφεραν 27 προσαγωγές, που κατέληξαν σε επτά συλλήψεις.
  Διμοιρίες ΜΑΤ
Από το Σάββατο στην Καλαμάτα είχαν φτάσει αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής στήθηκαν μπλόκα σε όλα τα σημεία πρόσβασης στον τόπο του μνημείου, όπου και θα γινόταν το μνημόσυνο. Εκεί βρισκόταν το σύνολο της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, καθώς και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Ηλίας Γεωργόπουλος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Βασίλης Γεωργακόπουλος
Έλεγχοι γίνονταν σε όλα τα άτομα που προσέγγιζαν το χώρο, καθώς και στα οχήματά τους. Παντού υπήρχε Αστυνομία, ενώ πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά ήταν ανακατεμένοι στον κόσμο, αλλά και μεταξύ των ομιλητών και επισήμων.
Απαγορεύτηκε δε η πρόσβαση στο χώρο οργανωμένων ομάδων, λεωφορείων και ατόμων που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής.
  Δικογραφία για Μπαρμπαρούση
Σε αρκετές στιγμές δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια, με την Αστυνομία, μέχρι το μεσημέρι, να κάνει συνολικά 27 προσαγωγές ατόμων. Από αυτές οι επτά κατέληξαν σε συλλήψεις. Ειδικότερα, συνελήφθησαν τρία άτομα για απείθεια και τέσσερις γιατί κατείχαν φορητούς ασύρματους ενδοεπικοινωνίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πιο έντονο χαρακτηρίσθηκε το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση. Όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν στο πρώτο μπλόκο, εκείνος αντέδρασε έντονα, προτρέποντας όσους ήταν μαζί του να τον ακολουθήσουν. Μη ακολουθώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών, προχώρησε μέσα από το μπλόκο.
Στο δεύτερο μπλόκο, όμως, κάποιοι από όσους τον ακολουθούσαν προσήχθησαν στην Αστυνομία, ενώ για τον ίδιο ακολουθήθηκε η διαδικασία σύνταξης δικογραφίας, καθώς η ιδιότητα του βουλευτή τον προστατεύει από τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Από την εξέταση των δικογραφιών όλων των περιπτώσεων, θα αποφασισθεί στη συνέχεια αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Παναγιώτης Κατσίβελας, ο δήμαρχος Τριφυλίας απαντά στο "Θ", αποκαλύπτει και παίρνει θέση για όλους και για όλα!          
    
«Πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!», τονίζει, αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ απαντώντας στα ερωτήματα του «Θ», σημειώνει ότι οι αναθέσεις θα γίνονται έπειτα από κατάθεση κλειστών προσφορών.
Επίσης, αποκαλύπτει ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να ιδιωτικοποιήσει μέρος της καθαριότητας, απαντά για την κατάσταση που βρήκε στο Δήμο, τα προβλήματα, τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους, αναφέρεται στις διαφορές με την απελθούσα Δημοτική Αρχή και παίρνει θέση για την «επένδυση Παππά».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
  -Τρεις εβδομάδες στην ηγεσία του Δήμου Τριφυλίας. Πώς ήταν αυτές οι πρώτες μέρες; Σε τι κατάσταση βρήκατε το Δήμο; Οικονομικά, οργανωτικά, λειτουργικά. Είναι όπως αναμένατε, είναι καλύτερα ή χειρότερα; Είστε ικανοποιημένος;
Ξέρουμε όλοι μας ότι ο Δήμος Τριφυλίας είχε και έχει πάρα πολλά προβλήματα σε όλες τις εκδοχές του. Περνούν πολλές ημέρες για να μάθω ένα ευχάριστο νέο μέσα στα αλλεπάλληλα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται, και δε σας κρύβω ότι πολύ σπάνια παρουσιάζεται θέμα ή αντικείμενο δράσης που να έχει λυθεί οριστικά ή να έχει δρομολογηθεί συγκεκριμένη τελική λύση.
Επίσης, θέλω να πω ότι υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε και μπορούσαν να έχουν λυθεί πολύ εύκολα, όπως επίσης πολύ περισσότερο πολύπλοκα για τα οποία θα έπρεπε να έχει επιδειχθεί τόλμη για να αντιμετωπιστούν.
Τόσο στα οικονομικά όσο και στα οργανωτικά και λειτουργικά υπάρχουν πολλά προβλήματα γνωστά σε όλους μας, όχι βέβαια στην πραγματική τους διάσταση, που μπορώ να πω ότι είναι τραγική, αλλά και μεγάλες ανισορροπίες που πρέπει να διορθωθούν.
Η πιο ευχάριστη έκπληξη και πρέπει να το πω, είναι ότι ο Δήμος έχει ποιοτικά, όχι αριθμητικά, σπουδαίους σε ικανότητες υπαλλήλους, που θα είναι πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά μας. Υποχρέωσή μας είναι να τους αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Όπως πρέπει όλοι μας, κι ο καθένας από τη δική του ιδιότητα οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία μας.
  -Ποια είναι τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε και επιλύσετε;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο είναι το οικονομικό και ειδικότερα ο τομέας των εσόδων. Είναι, αν όχι τραγικός, τουλάχιστον πολύ προβληματικός και είναι η απαρχή, αν θέλουμε να μιλάμε για Δήμο και δραστηριότητές του. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κόστη δράσεων από τα αναλογούντα και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα περικοπής άσκοπης σπατάλης που γίνεται. Πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμες πρωτοβουλίες που θα μπουν σε εφαρμογή.
Μεγάλο, επίσης, θέμα είναι η παντελής έλλειψη ειδικοτήτων στο προσωπικό, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία του Δήμου, και δεν υπάρχει δυνατότητα μέσα στην κρίση να καλυφτούν αυτά τα κενά.
  -Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες και ποιοι οι στόχοι σας για το προσεχές διάστημα; Σκέπτεστε αλλαγές – τροποποιήσεις στον ΟΕΥ και τη στελέχωση διευθύνσεων και γραφείων των υπηρεσιών του Δήμου;
Άμεση προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των οικονομικών με την αύξηση των εσόδων του Δήμου, την άμεση περιστολή της σπατάλης που υπάρχει, όπου και αν υπάρχει, και την αξιοποίηση με τον καλύτερο και ανταποδοτικότερο τρόπο των εσόδων. Η εξυγίανση των διαδικασιών που αφορούν στις προμήθειες και τα έργα είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ. Έτσι θα αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου και συμπεριφορές και αντιλήψεις του παρελθόντος θα πρέπει να θεωρηθούν ως λήξασες!
Βεβαίως, ο Οργανισμός του Δήμου πρέπει να υποστεί αλλαγές και είναι προφανείς αυτές που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και της ομογενοποίησης των λειτουργιών του, αλλά πρωθύστερα πρέπει να γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο. Να δημιουργήσεις ελπίδα, εμπιστοσύνη και το κατάλληλο κλίμα στο Δήμο, ώστε οι εργαζόμενοι να πιστέψουν την αναγκαιότητα των αλλαγών που έρχονται και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια, αλλά και υποχρέωσή μας να υπηρετήσουμε την κοινωνία μας.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι υπάρχουν ικανότητες και δεξιότητες που δεν έχουν αναδυθεί.
 -Ο απελθών δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης δημοτικής περιόδου τόνισε ότι «στον Προκρούστη της αδήριτης ανάγκης κολοβώθηκαν και ιδανικά μας και οράματά μας!». Αναφέρθηκε στη φοβερή, όπως είπε, πραγματικότητα που είχαν να διαχειριστούν.
Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο καθώς και στη χώρα, εξακολουθείτε να κρατάτε ζωντανό το όνειρό σας για την Τριφυλία – Ριβιέρα; Πώς μπορεί αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μέσα στον «εφιάλτη» που σκιάζει τη χώρα, το Δήμο και τους πολίτες;
Ο φίλος κ. Κόλλιας έχει δίκιο σε μία διάσταση του γεγονότος και έτσι είναι, με μια μικρή ένσταση, ότι δε διαλέγεις τις εποχές σου, περισσότερο σε διαλέγουν αυτές! Αναμφίβολα, η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητές μας και έχει τροποποιήσει συμπεριφορές και δυνατότητες. Αυτό δεν αναιρεί τη μεγάλη μας υποχρέωση να οδηγήσουμε το καράβι μακριά από τη θύελλα και να πιάσουμε ασφαλές λιμάνι! Λιμάνι μιας νέας ζωής, με άλλες αρχές, με άλλες αξίες, αλλά κυρίως με άλλες συμπεριφορές! Ο παλιός κόσμος έχει πεθάνει προ πολλού και μαζί του όλες οι αμαρτίες και τα λάθη μας και κάθε προσπάθεια αναβίωσής του, δε θα είναι παρά τραγωδία. Αποχαιρέτα όχι την Αλεξάνδρεια, λοιπόν, αλλά τη Βαβέλ που χάσαμε! Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Δήμος μας, με μεγαλύτερες ακόμα πληγές, πρέπει να περάσει στη νέα εποχή που έρχεται, να προσφέρει υπηρεσίες της καθημερινότητάς μας, στο μέγιστο για τις δυνατότητές μας βαθμό, αλλά παράλληλα να οργανώσουμε το μέλλον μας. Δεν είπε κανείς ότι η εποχή δεν είναι έως τραγική, αλλά αυτό δεν αναιρεί και δεν εμποδίζει την αναγκαιότητα να κάνουμε τα χρεία! Και βεβαίως, η ίδια η ζωή, κατά συνέπεια και ο άνθρωπος, αλλά και ο επικεφαλής ενός συνόλου, οφείλει και έχει την ανάγκη, να έχει και να υπηρετεί ένα μεγάλο όραμα, μια μεγάλη ελπίδα! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η περιοχή και οι πολίτες της δεν έχουν τη δυνατότητα για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος; Πάντως, κανείς δε φτάνει στην Ιθάκη, αν δεν κινήσει γι’ αυτήν!
  -Πολλές φορές έχετε αναφερθεί σε «Άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά»! Η δημοτική σας παράταξη είναι σχεδόν η ίδια με την παράταξη του προηγούμενου δημάρχου. Οι πολίτες αναρωτιούνται, μπορεί να γίνει αυτό το άλμα με τα ίδια στελέχη; Γιατί δεν το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια που διοικούσαν; Τι τους εμπόδιζε; Τελικά, ο μόνος που «έφταιγε» για όλα όσα δεν έγιναν ήταν ο απελθών δήμαρχος;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τιμώ και αγαπώ τον κ. Κόλλια, όπως αναγνωρίζω ότι κόπιασε για το Δήμο μας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει κάνει λάθη, όπως βεβαίως λάθη θα κάνω κι εγώ. Αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικές συμπεριφορές, με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικές επιλογές. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό! Είναι άστοχο αυτό που λέτε ότι η δημοτική παράταξη είναι η ίδια. Μάλλον θα σας διέφυγε ότι μόνο δύο από τους αντιδημάρχους μας και τους εντεταλμένους συμβούλους μας είχαν θέση ευθύνης στην προηγουμένη περίοδο και ότι σε αυτούς τους εκλεγμένους συμβούλους εδόθησαν κορυφαίες ευθύνες, που είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούν. Όπως είμαι βέβαιος ότι η δημοτική ομάδα μας που θα αξιοποιηθεί περισσότερο στη δεύτερη περίοδο των υποχρεώσεών μας, είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, με ικανότητες, το ίδιο σπουδαίοι όλοι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες ιδιαίτερες και ξεχωριστές ικανότητες και αυτές είναι ακριβώς που οφείλουμε να μην ακυρώσουμε στο Προκρούστη των σκοπιμοτήτων! Αυτό αποτελεί διαφορά!
  -Δημοτικοί σύμβουλοι, που και σήμερα είναι στην παράταξή σας, προ δύο ετών είχαν ζητήσει τη διάλυση του Δήμου Τριφυλίας. Δημοτικοί σας σύμβουλοι, επίσης, ως πολίτες, σήκωναν μαύρες σημαίες κατά της δημιουργίας του Δήμου Τριφυλίας. Η ενιαιοποίηση αλλά και ομογενοποίηση του Δήμου, ο επιτελικός σχεδιασμός και ο κεντρικός συντονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επιτευχθούν, για να φέρουν βελτίωση της καθημερινότητας και αναπτυξιακά αποτελέσματα, όταν άνθρωποι που διοικούν το Δήμο – τον κάθε Δήμο γενικότερα - εμφορούνταν ή ίσως εμφορούνται ακόμη από αντικαλλικράτειο μένος και μίσος;
Θέλω να κάνω σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η δική μας δημοτική πλειοψηφία εμφορείται από τη βαθιά πίστη ότι μπορούμε όλοι μαζί και να ζήσουμε και να δουλέψουμε και να προοδεύσουμε! Μπορεί ο γάμος του «Καλλικράτη» να μην προέκυψε από έρωτα, αλλά θα λειτουργήσουμε σε μια συμβιωτική σχέση αγαθή, ήρεμη, γαλήνια, δίκαιη, αξιόπιστη, σεβαστική και, πρωτίστως, παραγωγική. Το ουδέν κακόν αμιγές καλού έχει πλήρη εφαρμογή του. Μάλλον θα διέλαθε της παρατήρησής σας ότι οι βασικοί αναστολείς της ενιαιοποίησης και της ομογενοποίησης του Δήμου μας δεν είναι στη δημοτική μας ομάδα και ότι αυτοί που κατά τεκμήριο εμπόδισαν τον απερχόμενο δήμαρχο να κάνει το αυτονόητο, δεν είναι μαζί μας σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε φέουδα μέσα στη Δημοκρατία του Δήμου! Να είστε βέβαιος ότι ο Δήμος θα λειτουργήσει ως σύνολο και με ενιαία μορφή, αρχίζοντας από τα αυτονόητα, την κεντρική διαχείριση στόλου και εργαζομένων!
  -Τοπικά Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τ.Κ. θα ασκήσουν τις αρμοδιότητες που ο νόμος τούς δίνει και θα τους μεταβιβάσετε και νέες, μαζί με πόρους – πάγια προκαταβολή που προβλέπεται – για τα αναγκαία της καθημερινότητας; Γιατί την προηγούμενη δημοτική περίοδο διαμαρτύρονταν για απαξίωση και εγκατάλειψη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπόλοιπο της χρονιάς θα λειτουργήσουμε, σε γενικές γραμμές, οικονομικά με τις δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δε σας κρύβω, αυτό δε μας είναι και ευχάριστο! Είναι δεδηλωμένη πρόθεσή μας και να αναβαθμίσουμε, αλλά κυρίως να δώσουμε δυνατότητες στους εκπροσώπους των κοινοτήτων, και δεν είναι o νόμος που το υπαγορεύει, είναι η ίδια η εμπειρία της προηγούμενης περιόδου που το επιβάλλει! Η μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στη νέα και προγραμματισμένη, θα γίνει σταδιακά και υπό έλεγχο, για να μην καταρρεύσει το εγχείρημα αλλά και τα οικονομικά του Δήμου. Είναι, δε, υποχρέωσή μας να εκπαιδεύσουμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους για τον τρόπο διαχείρισης των παγίων εντολών.
  -Έρευνες αλλά και επίσημα στοιχεία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης φέρνουν τους ΟΤΑ στην πρώτη θέση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Πολύς λόγος γίνεται για «αμαρτωλές» αναθέσεις έργων και προμηθειών. Πώς, εσείς, θα διασφαλίσετε τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στο Δήμο Τριφυλίας; Για παράδειγμα, θα εφαρμόσετε σύστημα προσφορών και για τις απευθείας αναθέσεις;
Αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια και η πραγματικότητα! Ο χώρος της Υγείας από τον οποίο προέρχομαι έχει πολύ γρηγορότερα αντιδράσει και σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό  έχει εξυγιανθεί. Μη νομίσετε ότι υστερούσε σε διαφθορά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι μια εμπειρία πολύ ωφέλιμη σε μένα. Αρχικά, οφείλουμε και πρέπει να καταστήσουμε το Δήμο φερέγγυο στην αγορά και αξιόπιστο οικονομικά. Μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είναι και πρέπει να θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην περιοχή μας, μετά την Costa Navarino, πρακτικά η μεγαλύτερη επιχείρηση! Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση. Έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να σύρεται ούτε να διασύρεται! Σε όλες τις προβλέψιμες προμήθειες υλικών και υπηρεσιών θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων όπως ορίζονται εκ του νόμου. Σε όποιες αναθέσεις υπάρξουν, θα ακολουθηθεί η κοινοποίηση δια της ιστοσελίδας του Δήμου, η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η κατάθεση κλειστών προσφορών, σύμφωνα με τις ενημερώσεις και τις οδηγίες που θα δίνονται! Ειρήσθω εν παρόδω, είναι τραγική ανεπάρκειά μας η μη ύπαρξη κεντρικής ιστοσελίδας, θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα και είναι περιττό να αναφέρω τις συνέπειες. Θα συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι και θα γίνει οργάνωση αποθήκης υλικών του Δήμου με καταγραφή εισερχομένων και εξερχομένων, πλήρη καταγραφή στα κέντρα κόστους. Θα αποκτηθεί εργαλείο ελέγχου κινήσεως και καυσίμων των αυτοκινήτων, για εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως για τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Θα ακολουθήσουν κι άλλες διαδικασίες που θα παρουσιάσουμε καθοδόν. Το βέβαιον είναι ότι πολλές συνήθειες του παρελθόντος θα αλλάξουν!
  -Με αφορμή προ ημερών απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση πρακτικών διαγωνισμού μίσθωσης δύο απορριμματοφόρων και αναφορά αντιδημάρχου σχετικά με ενδεχόμενο παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων και της καθαριότητας σε ιδιώτες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα και είναι ως ενδεχόμενο στις σκέψεις σας;
Να γίνει σαφές ότι η επιλογή ενοικίασης απορριμματοφόρων αφορά στην προηγουμένη Δημοτική Αρχή και σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όμως, το θέμα της καθαριότητας, που είναι και το πρωτεύον πρόβλημα του Δήμου μας, πρέπει να αντιμετωπισθεί καθολικά, αποφασιστικά, αλλά κυρίως αποδοτικά. Αποτελεί βεβαιότητα ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα αν δεν είμαστε τολμηροί, αποφασιστικοί, ευφυείς, αλλά και λογικοί. Βεβαίως, είναι στις προθέσεις να ιδιωτικοποιήσουμε μέρος της καθαριότητας, αλλά με σχεδιασμό, με το μικρότερο κόστος και το καλύτερο αποτέλεσμα! Το θέμα της καθαριότητας, μαζί με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι περίπλοκο και, αν δεν το λύσουμε συνολικά, θα μας πνίξει!
Η οριστική διαχείριση, όπως αυτό καθορίζεται από την Περιφέρεια, πρέπει να μας βρει έτοιμους χωρίς καθυστέρηση. Στρατηγική στο Δήμο μας δεν υπάρχει και οι επερχόμενες προκλήσεις είναι πολλές. Γι’ αυτό και αποκλειστικό σχεδόν θεματικό αντικείμενο αντιδημαρχίας είναι η καθαριότητα. Βέβαιον είναι ότι θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών για τις επερχόμενες μεταβολές, όπως είναι βέβαιον ότι πρέπει να συνταχθεί, αλλά, κυρίως, να τηρηθεί κανονισμός καθαριότητας του Δήμου.
 -«Επένδυση Παππά» στην Ελαία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με σχεδόν ομόφωνη απόφασή του, στις 2 Μαΐου 2013, είπε ότι «αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση από το φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας, δεν είναι σύμφωνη και δε συνάδει με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής».
Ποια είναι η θέση σας: Να γίνει, όπως πάει να γίνει, ή να μη γίνει;

Ανοίγετε ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Όμως, οφείλω να επισημάνω ότι, μεταξύ της απόφασης του Δ.Σ., όπως ακριβώς το θέσατε, και μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα τα οποία δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής μας. Είναι υπό έκδοση το Π.Δ. που καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους προστατεύεται το περιβάλλον, όσο και τους όρους δόμησης της εν λόγω περιοχής. Ακολούθησε Δημοτικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε επί του Π.Δ. στην περίοδο της διαβούλευσης, το οποίο το απεδέχθη και, μάλιστα, έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του. Μεσολάβησαν εκλογές, με σαφέστατη  και καθαρή θέση του συνδυασμού μας την επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στη νότια Τριφυλία και στην υπόλοιπη,  και την οποία επέλεξαν οι πολίτες της Τριφυλίας! Έκανα σαφές και μίλησα με ζήλο για το ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει στην Τριφυλία και ότι είναι αδήριτη ανάγκη να αποφύγουμε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι απολύτως βέβαιον ότι υπάρχουν νόμοι του κράτους που καθορίζουν τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο. Υπό αυτούς τους όρους, βεβαίως και δεν είμαι αντίθετος σε καμία επένδυση και σε κανέναν επενδυτή, ανεξάρτητα με το πώς λέγεται!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  «Ναι» στην προστασία των νερών του Πηδήματος

«Όχι» στην ασυδοσία και την ανευθυνότητα Τις απόψεις του για τις πηγές στο Πήδημα εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Μπαρούνης. Σε επιστολή του προς την εφημερίδα, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στις απόψεις που είχαν διατυπώσει πρόσφατα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου σχετικά με το μπάζωμά τους, ζητά την προστασία και ανάδειξή τους, και επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους, αν τα νερά εξαιτίας του μπαζώματος αποδειχθούν ακατάλληλα. Μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ της προστασίας και αναβάθμισης των πηγών και κατά της ασυδοσίας και της ανευθυνότητας.Η επιστολή Η επιστολή του κ. Μπαρούνη έχει ως εξής: «Στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Πηδήματος βρίσκονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα βασικά έργα υδροληψίας, αντλιοστάσια και δεξαμενές τριών συνδέσμων που υδρεύουν τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, νοσοκομείο, σχολεία κ.λπ. Η Τοπική Κοινότητα Πηδήματος είναι από τις πιο προνομιούχες, με πρώτη και όχι μόνη ιδιαιτερότητα τις πηγές! Έχουν τύχει ποτέ της ανάλογης προσοχής και προστασίας; Το πρόβλημα της λειψυδρίας στο κοντινό παρελθόν έφερε καταπατητές και ανεγκέφαλους πάνω στο χώρο των 30.000 τ.μ. περίπου, στον οποίο αναβλύζουν πηγές με ελεύθερη ροή, με αποτέλεσμα, στην απορροή τους, το σχηματισμό του ποταμού Άρι, για τη ρύπανση του οποίου κατά καιρούς έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Κάποιοι ανεγκέφαλοι έχουν κάνει τη βλακεία επιστήμη και συνεχίζουν να ρίχνουν μπάζα και να σκεπάζουν αυτόν τον πλούτο. Το θέμα της καταπάτησης λύθηκε έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες, το θέμα όμως του μπαζώματος καλά κρατεί. Οι καταγγελίες, μέχρι και τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν γίνει, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη λαίλαπα των μπαζών, που όλο και αυξάνεται. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με δικά του έξοδα, προσπάθησε να απομακρύνει τον όγκο των μπαζών και των σκουπιδιών που είχαν ριχθεί κατά το παρελθόν σε ένα χώρο περίπου 2.000 τ.μ., που πριν ήταν λίμνη με πλούσια βλάστηση και αρκετά νερά (υπάρχουν στοιχεία που τα αποδεικνύουν). Στην προσπάθειά του αυτή βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τοπικό πρόεδρο που αντέδρασε, καλώντας την Αστυνομία, με εντολή δημάρχου, όπως ανέφερε ο ίδιος, ζητώντας μας να επιδείξουμε τη σχετική άδεια για την εθελοντική μας προσφορά στον αγώνα για την προστασία και την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Ο ίδιος ο πρόεδρος με οχήματα του Δήμου είχε ρίξει μπάζα και απορρίμματα στο χώρο αυτό και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, από πότε χρειάζεται άδεια κάποιος για να φροντίσει το περιβάλλον, ενώ δε χρειάζεται καμία άδεια για να το φθείρει και να το καταστρέψει; Έχει συνειδητοποιήσει η Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της ότι, αν κάποια στιγμή, που όλοι φυσικά απευχόμαστε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό, κριθούν οι πηγές ακατάλληλες, τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την υγεία των κατοίκων; Ακόμα, ποια γεώτρηση και με ποιο κόστος θα καταφέρει να δώσει 40.000 κυβικά μέτρα ανά 24 ώρες που αντλεί για την κάλυψη των αναγκών της Καλαμάτας; Ποιος σας βεβαιώνει, κύριε δήμαρχε, ότι στο Φ 800 που σχεδιάζετε, θα βάλετε καθαρό νερό; Όσο αφορά στη χλωρίωση του νερού, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το νερό χλωριώνεται μόνο και μόνο για να αποφευχθεί πιθανή μικροβιακή μόλυνση από τα δίκτυα ύδρευσης. Η χλωρίωση γίνεται μόνο σε καθαρό νερό. Κύριε δήμαρχε, προτείνω να ελέγξετε το συγκεκριμένο συνεργάτη σας, που κατά τη γνώμη μου με υπερβάλλοντα ζήλο μπαζώνει ανεύθυνα το συγκεκριμένο χώρο, αφήνοντάς μου υπόνοιες ότι όλα αυτά δε γίνονται για το τίποτα, αλλά για κάποιον λόγο που μάλλον μας διαφεύγει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε… Το μπάζωμα, όμως, δεν κάλυψε μόνο τα νερά και τις πηγές, κάτω από τα μπάζα κρύβεται μια ιστορία που πρέπει να αναδείξω, χρησιμοποιώντας και ένα απόσπασμα από τα αρχεία του κράτους (9 ήσαν οι μύλοι το έτος 1689 και 4 τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στις ενετικές απογραφές και η δεύτερη σε υποθήκη την οποία πιο κάτω καταχωρούμε. Την υποθήκη έγραψε το υπουργείο των Οικονομικών και οφειλόμενους φόρους στην ιδιοκτήτρια Ζωίτσα θυγατέρα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και χήρα του Παναγιώτη Μανέτα για τα έτη 1909 – 1911… κ.λπ.). Όσο ο Δήμος Καλαμάτας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ελληνικού κράτους, που αξιώνουν την παρεμπόδιση της υποβάθμισης των πηγών, των ποταμών, των υπόγειων υδατοδεξαμενών κλπ., τόσο η ποιότητα των υδάτινων πόρων, όπως οι πηγές στο Πήδημα αλλά και οι υδροφόροι ορίζοντες της περιοχής, θα υποβαθμίζονται. Κύριε δήμαρχε, η προστασία και η ανάδειξη των πηγών του Πηδήματος έχει ξεκινήσει από την εποχή του αείμνηστου νομάρχη Π. Φωτέα. Το όνειρο για τη δημιουργία ενός υδάτινου πάρκου στο Πήδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αργεί πάρα πολύ, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, μιας και μιλάμε για νερό, πηγή ζωής. Αγαπητέ φίλε Ανδ. Καραγιάννη, πρώτα θέλω να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα ως αντιδήμαρχος και μετά θέλω να κάνω μία υπενθύμιση σε σένα και τους αναγνώστες. Στις 29/9/2006, ως δήμαρχος Αρφαρών, είχες δηλώσει στην εφημερίδα «Θάρρος» ότι θα γίνουν έργα αναβάθμισης και βελτίωσης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου. Ένα εξ αυτών ήταν η μελέτη ανάπλασης των πηγών του Πηδήματος, ύψους 110.000 ευρώ και, μάλιστα, το ανέφερες ως προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής κ.λπ. και, φυσικά, δεν έγινε τίποτα. Μήπως ήταν κάτι σαν φωτοβολίδα; Ένα δηλαδή στιγμιαίο εντυπωσιακό φως και μετά πάλι σκοτάδι; Κύριε δήμαρχε Π. Νίκα, τη μελέτη αυτή την είχατε στο πρόγραμμά σας και μάλιστα εικάζεται ότι το ποσό πλέον έχει φτάσει στα 170.000 ευρώ. Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν έχετε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση από τους συνεργάτες σας, επιληφθείτε του θέματος και κάνετε, επιτέλους, κάτι! Διαβάζω και ενημερώνομαι τακτικά από τον Τύπο για τη συγκρότηση πολλών και διαφόρων επιτροπών στο Δήμο Καλαμάτας και πάνω σ’ αυτό και με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας, ερωτώ: μήπως θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μία επιτροπή με αποκλειστικότητα τους υδάτινους πόρους στο Δήμο μας από ειδικά καταρτισμένα μέλη, τα οποία θα προστάτευαν και θα αξιοποιούσαν σωστά αυτόν τον πλούτο, χωρίς αυθαίρετες και επικίνδυνες για την υγεία μας και για το περιβάλλον παρεμβάσεις; Κύριε δήμαρχε, δεν ξέρω αν κατατάσσομαι στους ενεργούς πολίτες, πάντως σίγουρα είμαι εξοργισμένος και απογοητευμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν σε ένα χώρο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και γνωρίζω πιθαμή προς πιθαμή. Χρόνια ολόκληρα εγώ και κάποιοι συγχωριανοί μου δίνουμε έναν αγώνα ενημέρωσης προς πάσα κατεύθυνση και, φυσικά, προτείνουμε ορθολογικές λύσεις. Αρμόδιοι και μη, μας κοιτούν αποσβολωμένοι και έκπληκτοι για την κατάσταση που επικρατεί. Προσκαλώ όλους τους φορείς του Δήμου μας, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να επισκεφθούν τις πηγές στο Πήδημα και να μας βοηθήσουν να αντέξουμε όλο αυτό το βάρος που έχουμε στις πλάτες μας για το συγκεκριμένο χώρο. Πόλος έλξης επισκεπτών και βασικότερος υδροδότης του Δήμου μας. Λέμε ΝΑΙ στην προστασία και στην αναβάθμιση της ποιότητας των πηγών και των νερών γενικότερα, λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ, όμως, στην ασυδοσία και στην ανευθυνότητα! Ευχαριστώ πάρα πολύ την εφημερίδα «Θάρρος», που για μια ακόμα φορά μάς στηρίζει και μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε τα προβλήματα της περιοχής μας». - 

***  Το χωράφι, απάντηση στη Μεσσηνία της κρίσης

ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΩΝ, ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Του Αντώνη Πετρόγιαννη Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) για το πρόγραμμα «Τριπτόλεμος», ο επίκουρος καθηγητής, Αναστάσιος Κώτσιρας, υποστήριξε ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική τάση και στο νομό μας επιστροφής, κυρίως νέων ανθρώπων, στο χωράφι. Ως απάντηση στην κρίση. Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Τριφυλία, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι παρά τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το νομό, στα οποία υπερέχει ο τριτογενής τομέας στην απασχόληση των κατοίκων, η πείρα του δείχνει ότι, όχι μόνο υπάρχει στροφή στον πρωτογενή τομέα, αλλά είναι κι αυτός, μαζί ίσως με τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να ξεκολλήσει τη Μεσσηνία από την ανεργία και την υπανάπτυξη. Τώρα, ως γενικότερη αίσθηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφεται μια μικρή αλλά ευδιάκριτη πλέον στροφή στο γεωργικό τομέα, ως απότοκο φαινόμενο της κρίσης που χτύπησε ιδιαίτερα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχει μια σαφής «εισαγωγή» νέων αγροτών στο γεωργικό επάγγελμα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και με ανοικτό, βέβαια, το ερώτημα εάν πρόκειται για σταθερή επιλογή. Έπειτα από δεκαετίες υποχώρησης του αριθμού των απασχολουμένων στη γεωργία, στα τέλη του 2013 καταγράφηκε (για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010) μια μικρή αύξηση. Στη νέα ιδέα της «αγροτικότητας» υπάρχει και η νοσταλγία της «επιστροφής στη γη και στις ρίζες». Αλλά πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, η γεωργία αποκαθίσταται και προσεγγίζεται για πρώτη φορά από νέους κατοίκους των αστικών κέντρων, οι οποίοι προσδοκούν μια ζωή στις αγροτικές περιοχές, με απασχόληση, ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική αξία. Ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με την «Καθημερινή», είναι η ηλικιακή ανανέωση, καθώς η μέση ηλικία νεοεισερχομένων είναι 41,7 έτη έναντι του 47,3 των παλαιότερων αγροτών. Τέλος, ο νέος αγρότης είναι σε μεγάλο βαθμό μορφωμένος, καθώς ο ένας στους τρεις έχει αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένας στους δέκα έχει και μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ ένας στους δύο είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (47%).Δυνατότητες υπάρχουν, αλλά… Η τάση επιστροφής στη γεωργία υπάρχει και είναι ελπιδοφόρα. Το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει ανθεκτικότητα σε αυτήν την επιλογή. Κι ακόμα, εάν απλά θα επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση ή θα έχουμε ένα τίναγμα προς τα εμπρός, με αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι σημαντικό πως έξι στα πρώτα δέκα εξαγωγικά προϊόντα είναι αγροτικά το 2013 (νωπά φρούτα, ελαιόλαδο - ελιές, αυγά, γάλα κ.ά.). «Οι μετακινήσεις προς τον αγροτικό τομέα δε συνοδεύονται από ένα πλαίσιο πολιτικής και μια στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Υπάρχουν μόνο ρητορικές διαβεβαιώσεις σχετικά με τις νέες ευκαιρίες που ενδεχομένως να υπάρχουν σε αγροτικές περιοχές και οι οποίες παρουσιάζονται σχεδόν ως “χρυσωρυχεία”. Κι όμως, ο τομέας των τροφίμων έχει γίνει μια αρένα του ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία παραμένουν ευάλωτοι παρά τον αρχικό ενθουσιασμό τους», τονίζει ο κ. Κασίμης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.Ο δρόμος για το χωριό είναι… δύσκολος Πριν από έξι χρόνια ο κ. Νικόλας Κάστορας εργαζόταν ως σερβιτόρος στην Αθήνα. Σήμερα, πέρα από τις παραδοσιακές ελιές, καλλιεργεί φιστικιές, μανιτάρια «πλευρώτους», ενώ πειραματίζεται με μαύρη συκιά και εξωτικά φυτά. Επέστρεψε στην Καλαμάτα, όταν τα πρώτα σημάδια της κρίσης έριξαν την απειλητική τους σκιά στην Αθήνα. Μην νομίζετε, όμως, ότι τα πράγματα ήταν και είναι ειδυλλιακά στον αγροτικό τομέα. Ο Νικόλας είναι υποχρεωμένος να κάνει δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Η παλιά τέχνη του σερβιτόρου είναι ξανά χρήσιμη, αφού την ασκεί και πάλι στην Καλαμάτα. Όπως δήλωσε στην “Καθημερινή”: «Γύρισα πίσω για να αξιοποιήσω τα οικογενειακά κτηματάκια. Δεν το έχω μετανιώσει και πιστεύω ότι για πολλούς νέους η επιστροφή αποτελεί μια διέξοδο, πρώτα και κύρια γιατί μπορείς να έχεις άλλη ποιότητα ζωής. Τον πρώτο καιρό, όμως, έπαθα πολλές ζημιές. Έψαχνα στο διαδίκτυο να βρω τι θα καλλιεργήσω! Δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος σε τεχνογνωσία, σε πιστοποίηση, σε τίποτα. Στράφηκα στα σαλιγκάρια και την πάτησα». Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και πιστοποίηση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), καλλιέργησε μανιτάρια «πλευρώτους» με καλά αποτελέσματα. Τώρα, ο ανήσυχος νέος αγρότης πειραματίζεται με υδροπονικές καλλιέργειες (μέσα στο νερό), μαύρη συκιά (πρώιμη και δίφορη), καθώς και με τα «passion fruits», ένα εξωτικό είδος που πιάνει καλές τιμές και φαίνεται να ταιριάζει στο κλίμα της Μεσσηνίας. Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, ερευνητής στο ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας, υποστηρίζει: «Είναι πολύ αναγκαία και σημαντική η βοήθεια και η στήριξη στους νέους αγρότες. Από το 2010 και μετά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, κυρίως από κόσμο που έχασε τη δουλειά του ή απειλείται να τη χάσει. Ένα τμήμα από όλους αυτούς μπαίνει τελικά στη γεωργική παραγωγή», σημειώνει. Ο κ. Κάτσαρης τονίζει ότι τα προγράμματα για τους νέους αγρότες αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» και δίνονται με όρους που αποκλείουν πολλούς, ενώ δε δίνονται σε όσους έχουν μικρές εκτάσεις, ωθώντας στη συγκέντρωση της αγροτικής γης. «Δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη και σταθερή στροφή στη γεωργία, χωρίς να ενισχυθούν οι υποστηρικτικές δομές, όπως το ΕΘΙΑΓΕ, ο ΕΛΓΑ κ.λπ. Από 1.500 ερευνητές που είχαμε στους αγροτικούς οργανισμούς, σήμερα δεν υπάρχουν ούτε 500. Για την πιστοποίηση προϊόντων το κράτος απασχολεί μόνο 40-50 άτομα», λέει ο κ. Κάτσαρης. - 

***  Και αύριο καλοκαίρι στην Καλαμάτα και από Τετάρτη φθάνει το φθινόπωρο         
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 23/9/2014 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες.
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr 

***  Συγκέντρωση υπαλλήλων σήμερα το πρωί έξω από το Διοικητήριο για την αξιολόγηση         
           
Συγκέντρωση έξω από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δικαστική απόφαση και τις σχεδιαζόμενες ενέργειες του υπουργείου να προχωρήσει στην αξιολόγηση, παραβλέποντας τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.
Η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Νικολίνα Λέκκα,  κάλεσε όλους τους συναδέλφους της να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ.
Η κινητοποίηση εντάσσεται στην 24ωρη Πανελλήνια Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
«Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου έκρινε “παράνομη” και “καταχρηστική” την αποχή των υπαλλήλων από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Ως συνδικαλιστικό κίνημα και εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε σε μεθόδους και πρακτικές που με αυθαίρετο και αντισυνταγματικό τρόπο θα οδηγήσουν πρωτίστως σε απολύσεις και στη συνέχεια σε μείωση των μισθών και άνιση κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων.
Ο αγώνας και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε και συνεχίσαμε όλο αυτό το διάστημα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η δυναμική μας συμμετοχή στην απεργία θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε η κα Λέκκα.
Οι νέες ημερομηνίες αξιολόγησης που έχουν καθορισθεί από το υπουργείο, μετά τις απανωτές παρατάσεις, είναι:
-Έως την 1η/10/2014: Συμπλήρωση και υποβολή της εισήγησης, όπου απαιτείται
-Έως 31/10/2014: Καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης της αξιολόγησης από τους κατά το νόμο αξιολογητές.  Β.Β. 

*** Συζητούνται σήμερα αιτήσεις αναστολών δύο αστυνομικών που έχουν καταδικασθεί 

Με συνολικά 22 αιτήσεις αναστολών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, και είναι από τις λίγες φορές που έχουν συγκεντρωθεί τόσες πολλές. Αρκετές, δε, είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς κρίνεται η τύχη κατηγορουμένων μεγάλων υποθέσεων που περιμένουν την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Μεταξύ των 22 που αναγράφονται στο έκθεμα του Πενταμελούς, αιτήσεις αναστολών έχουν καταθέσει καταδικασμένοι για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων που έφταναν δια θαλάσσης στη Μεσσηνία και από εκεί με νταλίκες μεταφέρονταν σε άλλες περιοχές. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους της συγκεκριμένης υπόθεσης αίτηση αναστολής της ποινής του έχει καταθέσει και ο αστυνομικός που έχει καταδικασθεί. Επίσης, αιτήσεις αναστολών έχουν καταθέσει καταδικασθέντες από τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών και εκβίασης καταστημάτων, μέλη της οποίας έχουν καταδικασθεί και για τη δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι. Ανάμεσά τους και αίτηση αναστολής του αστυνομικού που έχει καταδικασθεί. Τέλος, άλλη μια αίτηση έχει κατατεθεί από καταδικασμένο για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες.Β.Β. - 

***  23 πρόστιμα έχει επιβάλει το Λιμεναρχείο για έλλειψη ναυαγοσωστών         
           
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά είκοσι τρία πρόστιμα έχει επιβάλει συνολικά – μέχρι πριν από λίγες μέρες – το Λιμεναρχείο Πύλου στο Δήμο Τριφυλίας για έλλειψη ναυαγοσωστών, όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας.
Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και η λήψη απόφασης ορισμού δικηγόρου σχετικά με άσκηση προσφυγών κατά αποφάσεων επιβολής προστίμων του Λιμεναρχείου Πύλου. Τα εννέα εξ αυτών ήταν γνωστά από προηγούμενες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, για τα οποία, μάλιστα, ορίστηκε και δικηγόρος. Χθες συζητήθηκαν τα δεκατέσσερα, επιπλέον, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στο Δήμο Τριφυλίας, επειδή σε επιτόπιους ελέγχους κλιμακίου του Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας και του Λιμεναρχείου Πύλου διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης σε χαρακτηρισμένες ως «πολυσύχναστες» παραλίες κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Και πώς, όμως, θα μπορούσε όλες τις ώρες της ημέρας να υπάρχουν ναυαγοσώστες, αφού ο Δήμος, όλους κι όλους, διέθετε 3 για 4 «πολυσύχναστες» παραλίες, την παραλία του Καλού Νερού, του Αϊ- Λαγούδη Κυπαρισσίας, του Στομίου Φιλιατρών και του Λαγκούβαρδου; Και όλη την ημέρα κάθε ναυαγοσώστης να κάλυπτε μια παραλία, πάντα κάποια θα έμενε ακάλυπτη!
Όπως είπε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, για τα 9 προηγούμενα πρόστιμα έχει οριστεί δικηγόρος. Τα δύο, μόνο, είναι της τάξεως των 200 ευρώ έκαστο, ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι της τάξεως των 250 ευρώ. Η δε αμοιβή δικηγόρου για το κάθε ένα από τα πρόστιμα, σε ενδεχόμενο άσκησης προσφυγής του Δήμου, είναι τουλάχιστον 350 ευρώ. Καμία, όμως, προσφυγή παρελθόντων ετών δε δικαιώθηκε και ο Δήμος κλήθηκε να πληρώσει όλα τα πρόστιμα, γι’ αυτό η κα Πανουσιοπούλου κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει εάν θα ορίσουν δικηγόρο για προσφυγές, με το κόστος σχεδόν να υπερδιπλασιάζεται, ή εάν θα πληρώσουν το πρόστιμα;
Σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, τόνισε πως έχει και ο Δήμος ευθύνες που δεν προκήρυξε έγκαιρα τις θέσεις για να έρθουν ναυαγοσώστες.
Τελικά, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να μην ορίσει δικηγόρο για άσκηση προσφυγών, αφού, έτσι κι αλλιώς, θα πληρώσει τα πρόστιμα. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Η νύφη τράβηξε κουπί και έκλεψε την παράσταση (φωτογραφίες και βίντεο)          
     
  
Με πρωτότυπο τρόπο έφθασε στη δεξίωση του γάμου- βάφτισης η αγαπημένη των δημοσιογράφων (εργάζεται στο Γραφείο Tύπου) του Δήμου Καλαμάτας, Έβελυν Καμβυσίδη, η οποία παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο τον εκλεκτό της καρδιάς της, Γιάννη Καλκούνη, ενώ μετά ακολούθησε η βάφτιση της ενός έτους κορούλας τους. Tο όνομα αυτής Λευκοθέα.
Το θέαμα ήταν πραγματικά ξεχωριστό και αιφνιδίασε ευχάριστα τους καλεσμένους, αλλά και τους λουόμενους που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο σημείο.
Από εμάς στο «Θάρρος» να ζήσετε και πάντα χαρές!   Π.Μπ 
Βίντεο  :  http://youtu.be/8Q13_3kWVrU?list=UU82_NGslHsicfvwugqpXfyA  ,

***  Μάσλοου και Κυριαρχικότητα.Οι "κυριαρχικοί" είναι το 5% της κοινωνίας."Υπό ορισμένες συνθήκες" η "μετάλλαξή" τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη...
Ο Αβραάμ Μάσλοου, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του πάνω στην ιεράρχηση των ανθρωπίνων αναγκών, έγραψε ενδιαφέροντα πράγματα και για την έμφυτη κυριαρχικότητα των ανθρώπων. Ίσως οι θεωρίες του να ρίχνουν κάποιο φως στην ανεξέλεγκτη βία των τελευταίων ετών.
 Η σημασία της κυριαρχικότητας στα ζώα, που είναι η βάση της κοινωνικής τους ιεραρχίας, αναγνωρίσθηκε σχετικά πρόσφατα από τους ζωολόγους, χάρη στις έρευνες και τις προσπάθειες βιολόγων και ζωολόγων όπως οι  Λόρεντς, Τινμπεργκεν και Μόρις. Παρατηρήθηκε αρχικά σε κοτέτσια και μετά σε όλα τα υπόλοιπα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

 Η κυριαρχικότητα είναι ένα είδος αλυσίδας όπου ο καθένας μας κυριαρχεί πάνω σε κάποιον, αλλά κυριαρχείται από κάποιον άλλο. Σε αγέλες λεόντων, γοριλών και αρουραίων, παρατηρήθηκε ότι η κυριαρχία επιβάλλεται πολύ συχνά με μονομαχίες, όπου μόλις νικήσει κάποιο ζώο, η βία εξαφανίζεται και το ηττημένο ζώο αποδέχεται πρόθυμα τη μοίρα του και υποτάσσεται στο πιο κυριαρχικό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα φάει ή θα πιεί πρώτο, θα περιμένει να φάει πρώτα ο “ανώτερός” του, κλπ. 
Παρατηρείται όμως συχνά, ειδικά στους γορίλες που έχουν χάσει στη μονομαχία και είναι υποταγμένοι, ότι όταν ένα νέο μέλος προσπαθεί να μπει στη φυλή, του επιτίθενται με πρωτοφανή αγριότητα, λες και προσπαθούν να εκδικηθούν για την προηγούμενη χασούρα τους. Πρωταθλητές βέβαια σε αυτό το σπορ εκδίκησης είναι οι άνθρωποι. Βλέπουμε πάντως ξεκάθαρα αυτή τη μάχη για εξουσία στις μάχες στα κόμματα όπου, από μια στιγμή και μετά σταματούν οι ίντριγκες κι οι καυγάδες, αναγνωρίζεται ο αρχηγός και όλοι εργάζονται στο εξής για το καλό της ομάδας. Είναι όμως αλήθεια ότι διψάμε όλοι, ή οι περισσότεροι, για εξουσία και αυτό εξηγεί εύκολα το γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν ποτέ να την αποχωριστούν.

Όπως συμβαίνει συχνά, μια επιστημονική παρατήρηση έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αποδρούσαν τόσο λίγοι φυλακισμένοι των Κινέζων και έστειλαν επιτελείο κατασκόπων και ψυχολόγων για να το ερευνήσουν. Το συμπέρασμα του επιτελείου έλεγε ότι οι Κινέζοι παρατηρούσαν προσεκτικά τους φυλακισμένους, διέκριναν ποιος ήταν κυριαρχικός και τον έβαζαν στο μπουντρούμι, μακριά από τους άλλους. Από τη στιγμή που είχαν μπει στην απομόνωση οι αρχηγοί, οι άλλοι δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να δραπετεύσουν. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι ο αριθμός των αρχηγών ήταν πάντα ο ίδιος, ένας στους είκοσι ή 5 τοις 100%. Στην πραγματικότητα, αυτή η γνώση είναι παλιά, πολλοί ισχυρίζονται εξάλλου ότι η ψυχολογία είναι η πιο παλιά επιστήμη. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ρωτήθηκε ο εξερευνητής Στάνλεϋ, από τον Μπέρναρ Σω, αν τύχαινε κι αρρώσταινε, πόσοι από τους άνδρες του ήταν έτοιμοι να αναλάβουν την αρχηγία, και ο  Στάνλεϋ απάντησε αμέσως:  Ένας στους είκοσι. Ο Σω θέλησε να μάθει αν ο αριθμός ήταν ακριβής ή στο περίπου και ο εξερευνητής τον διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός ήταν ακριβής.

pyramid_maslow Ο Έϊμπραχαμ Μάσλου (1908-1970), που περιέγραψε πρώτος την ανθρώπινη Ιεράρχιση των Αναγκών, και έμεινε στην ιστορία,  έκανε κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την κυριαρχικότητα. Ήταν πολύ περίεργος γιατί,  παρατηρώντας τη συμπεριφορά πιθήκων στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, είδε παράξενα πράγματα. Οι πίθηκοι κατέφευγαν συνέχεια στο σεξ, πράγμα που δεν τον παραξένεψε ιδιαίτερα, αφού όλα τα ζώα σε αιχμαλωσία καταφεύγουν συνήθως σ’ αυτό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε μια ανωμαλία. Αρσενικοί καβαλούσαν αρσενικούς και θηλυκοί καβαλούσαν θηλυκούς. Δεν άργησε να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν σήμαινε ότι οι πίθηκοι του Μπρονξ είχαν γίνει ξαφνικά ομοφυλόφιλοι, αλλά επειδή το σεξ σήμαινε κυριαρχικότητα, οι πίθηκοι ανακάλυπταν αυτό τον τρόπο για να την εκφράσουν.
Παρατήρησε στη συνέχεια αυτό που είχε παρατηρηθεί και στους γορίλες, αν εμφανιζόταν ένας νέος πίθηκος, οι υποταγμένοι ως τώρα πίθηκοι του επιτίθεντο με πολύ άγριες διαθέσεις, διεκδικούσαν τη χαμένη τους κυριαρχικότητα, διεκδικούσαν περισσότερα δικαιώματα. Με όσα είχε ως τώρα στα χέρια του, άρχισε να παίρνει συνεντεύξεις από φοιτήτριες και νοικοκυρές πάνω στη σεξουαλική τους ζωή, πολλά χρόνια πριν από τις περίφημες έρευνες Κίνσεϋ. Δεν εμπιστευόταν καθόλου τους άνδρες διότι έλεγαν συνέχεια ψέματα, εφευρίσκοντας ανύπαρκτα σεξουαλικά κατορθώματα. Οι γυναίκες ήταν πολύ πιο ειλικρινείς. Ξαφνιάστηκε όταν είδε ότι οι άνθρωποι, όπως και τα ζώα, σχηματίζουν τρεις ομάδες κυριαρχικότητας. Την υψηλή, τη μέση και τη χαμηλή. Στην ομάδα υψηλής κυριαρχικότητας ανήκε, με μαθηματική ακρίβεια, το 5%, πολύ μικρό ποσοστό, το υπόλοιπο 85% μοιραζόταν στις υπόλοιπες δύο ομάδες. Τα συμπεράσματά του, που δημοσιεύθηκαν το 1939 και ξανά-συμπληρωμένα, το 1942,  λένε τα εξής: οι γυναίκες μέσης κυριαρχικότητας μπορεί να έχουν έντονη σεξουαλική ζωή, αλλά συνήθως οι σεξουαλικές τους εμπειρίες είναι πολύ περιορισμένες, έχουν την τάση να είναι μονογαμικές, θέλουν να ανήκουν σε ένα και μόνο άνδρα. Μια γυναίκα χαμηλής κυριαρχικότητας, που ήταν στείρα, απαγόρευσε εντελώς στο σύζυγό της τη σεξουαλική σχέση. Πολλές γυναίκες χαμηλής κυριαρχικότητας έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το σεξ χρειάζεται μόνο για να γεννηθούν παιδιά. Γυναίκες όλων των κατηγοριών μπορούν να έχουν δυνατή σεξουαλικότητα, αλλά η ποσότητα του σεξ που έχουν εξαρτάται άμεσα από την κυριαρχικότητά τους. Οι κυριαρχικές έχουν πλουσιότερη σεξουαλική ζωή από αυτές της μέσης κυριαρχικότητας και οι μέσης κυριαρχικότητας έχουν περισσότερο σεξ από αυτές της χαμηλής.

Οι γυναίκες μέσης κυριαρχικότητας έχουν συνήθως ρομαντική διάθεση προς το σεξ. Τους αρέσει να ερωτοτροπεί ο εραστής κάτω από το φως των κεριών, με απαλή μουσική και συνήθως επιλέγουν τον “λογιστή”, κάποιο νοικοκυρεμένο άνθρωπο με σταθερή δουλειά, ίσως όχι τόσο όμορφο ή έξυπνο, αλλά που θα τους παρέχει την πολυπόθητη ασφάλεια. Οι γυναίκες χαμηλής κυριαρχικότητας μοιάζουν να θεωρούν τη σεξουαλική πράξη αποκρουστική, σιχαμένη, και βρίσκουν ότι το ανδρικό σεξουαλικό όργανο είναι κακάσχημο, ενώ οι γυναίκες υψηλής κυριαρχικότητας το βρίσκουν πανέμορφο.  
Οι γυναίκες υψηλής κυριαρχικότητας έκαναν περισσότερο σεξ από τις υπόλοιπες, είχαν πολύ περισσότερους εραστές, έκαναν πιο εύκολα λεσβιακές σχέσεις και τους άρεσαν οι πειραματισμοί (στοματικός και πρωκτικός έρωτας, τρίγωνα, όργια). Η σημαντική παρατήρηση όμως του Μάσλοου είναι ότι όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ομάδα κυριαρχικότητάς τους, είχαν την τάση να προτιμούν άνδρες λίγο πιο κυριαρχικούς από τις ίδιες, αλλά πάντα εντός της ομάδας τους. Οι χαμηλής κυριαρχικότητας προτιμούσαν τους άνδρες που τις λατρεύουν επί σειρά ετών, γράφουν ερωτικές επιστολές και ποιήματα, χωρίς να τις πιέζουν για να πάνε στο κρεβάτι. Αυτές οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες μέσης και υψηλής κυριαρχικότητας, εκφοβιστικούς, τους τρέμουν. Οι γυναίκες μέσης κυριαρχικότητας, βαριούνται πολύ με τον άνδρα χαμηλής, αλλά φοβούνται επίσης πολύ τους υψηλής, δεν αισθάνονται άνετα μαζί τους. Μια γυναίκα υψηλής κυριαρχικότητας, περιγράφει ο Μάσλοου, έψαχνε για χρόνια να βρει έναν άνδρα λίγο πιο κυριαρχικό από την ίδια και όταν τον βρήκε, τον παντρεύτηκε και του παρέμεινε πιστή. Της άρεσε όμως να τον προκαλεί να καυγαδίσουν και ήθελε ο καυγάς τους να τελειώνει με άγριο σεξ. Μια άλλη γυναίκα υψηλής κυριαρχικότητας, είπε στον Μάσλοου ότι μπορούσε να έρθει σε οργασμό, απλά κοιτάζοντας έναν άνδρα που της άρεσε. Τελευταία όμως δεν είχε οργασμό, με δύο συνεχόμενους εραστές,  γιατί  “ήταν πολύ αδύναμοι, δεν μπόρεσα να τους το δώσω”…
Οι άνθρωποι υψηλής κυριαρχικότητας σπάνια ενδιαφέρονται ερωτικά για άτομα που δεν ανήκουν στην “τάξη” τους. Μπορούν εύκολα να ενδώσουν και να κοιμηθούν με άτομα χαμηλής ή μέσης κυριαρχικότητας, αλλά αδυνατούν να ενδιαφερθούν προσωπικά γι’ αυτά. Πάντως, μερικές φορές συνδέονται ερωτικά με άτομα χαμηλότερης κυριαρχικότητας, επειδή αισθάνονται μοναξιά ή μελαγχολία, παίρνει τρομερά πάνω του το ηθικό τους και το χρησιμοποιούν όπως ακριβώς άλλοι χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά. Αλλα τι λέω, από όσο ισχυρίζονται σύγχρονες έρευνες, το σεξ μπορεί εύκολα να γίνει ναρκωτικό. Σε ένα ισορροπημένο άτομο αυτό δεν συμβαίνει, να συνάπτει σχέση με άτομο εκτός της ομάδας κυριαρχικότητάς του,  συμβαίνει όμως συχνά στον υπερφορτισμένο κυριαρχικό. Αυτός ο άνθρωπος γεννήθηκε έτσι, με περισσότερη ζωική ενέργεια από τους υπόλοιπους και πρέπει να επιβιώσει, να κάνει το δικό του. Συνήθως όμως γεννιέται σε ένα κόσμο που έχει ήδη αρχηγούς και πρέπει να παλέψει για να καταφέρει αυτό που του τρώει τα σωθικά, να επιβάλλει την κυριαρχικότητά του, να δείξει τη μοναδικότητά του. Μπορεί να στραφεί στη βία, και πολύ συχνά το κάνει, αλλά μπορεί να στραφεί και προς τις επιστήμες ή τις τέχνες.
Από αυτή την άποψη, ο κυριαρχικός άνθρωπος βρίσκεται πολύ κοντά στον Βίαιο άνθρωπο του Βαν Βογκτ, που μελετήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Αν θυμηθούμε το παράδειγμα του Μπετόβεν, που θυμωμένος μια μέρα έχυσε ένα φλυτζλανι με καυτό καφέ στο πρόσωπο ενός σερβιτόρου, είναι εύκολο να αφήσεις το θυμό σου να ξεσπάσει πάνω σε κάποιο εξιλαστήριο θύμα. Αν όμως πατήσεις το ψυχικό σου φρένο, αν εξοικονομίσεις όλη την ενέργεια που χάνεις θυμώνοντας (απίστευτη ποσότητα), τότε μπορεί να τη διοχετεύσεις δημιουργικά και ν’ ακούσεις τι σου λέει η κυρία έμπνευση. Ο Μπετόβεν προτίμησε να πατήσει το φρένο και να στραφεί προς τη δημιουργία… ευτυχώς.
Σε προηγούμενες περιόδους της ιστορίας, η κυριαρχικότητα έπαιζε ρόλο, αλλά δεν δημιουργούσε, μεγάλα τουλάχιστον, προβλήματα. Ο Μάσλοου λέει ότι σε μια κοινωνία με αυστηρό διαχωρισμό ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, για παράδειγμα αριστοκρατία, πλούσιοι, λαός,  όλα πάνε κατ’ ευχήν. Ο κυριαρχικός χωρικός θα αισθανθεί καλά αν γίνει ο σιδεράς του χωριού ή πρόεδρος του χωριού. Δεν περιμένει να γίνει λόρδος ή καρδινάλιος και δεν μισεί τον λόρδο που είναι λιγότερο κυριαρχικός από τον ίδιο. Ξέρει καλά τη θέση του μέσα στον κόσμο και τι να περιμένει από αυτόν. Αντίθετα, στην εποχή μας, όπου παιδιά της εργατικής τάξης,  όπως οι Beatles, η Μαντόνα ή οι "αληταράδες" AC/DC και Ramones,  καταφέρνουν να γίνουν είδωλα της μουσικής ή κινηματογραφικοί αστέρες, η κατάσταση αλλάζει. Οι κυριαρχικοί νεαροί της εργατικής τάξης δεν βλέπουν κανένα λόγο να μη γίνουν οι ίδιοι είδωλα της ποπ, πλούσιοι και επιτυχημένοι. Θέλουν να έχουν την “πρωτιά” κάπου, να ξεχωρίζουν. Σε κάθε σχολείο με 500 παιδιά, υπάρχουν 25 υψηλής κυριαρχικότητας που κάνουν ό, τι μπορούν για να ξεχωρίσουν. Μερικά από αυτά είναι καλοί μαθητές, άλλοι καλοί αθλητές, άλλοι όμως δεν έχουν κανένα ταλέντο, πέρα από την κυριαρχικότητα, την επιπλέον ενέργεια που τα υποχρεώνει να παλεύουν συνέχεια με τους συμμαθητές τους. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα άτομα  να μπορέσουν να εκφράσουν την κυριαρχικότητά τους; Με κάθε δυνατό τρόπο. Αν είναι όμορφα, με το θαυμασμό του άλλου φύλου και τις πολυάριθμες ερωτικές κατακτήσεις, αν έχουν μυική δύναμη,  με το να δέρνουν, όποτε βρουν ευκαιρία, τους άλλους, αν είναι έξυπνα, με το να γίνουν πρώτοι μαθητές. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τις μελέτες του Μάσλου, πολλα πρόσωπα της ιστορίας που ξεχώρισαν για τη δημιουργικότητά και την ευφυία τους, όπως οι Πλάτωνας, Χέγκελ, Μαρξ, Βιτγκενστάιν, Πικάσο, Τζαρά, Ντεμπόρ, ανήκαν στην κατηγορία του 5%, της υψηλής κυριαρχικότητας. Σε αυτήν ανήκαν φυσικά και οι Μέγας Αλέξανδρος και Ναπολέων, Τσέγκις Χαν, Αττίλας, Χίτλερ, Στάλιν, Μάρκος, Πινοσέτ. Όπως όμως επισημαίνει ο Colin Wilson, ο οποίος γνώρισε προσωπικα τον Μάσλοου και έγραψε τη βιογραφία του (New Pathways in Psychology, Maslow and the post-Freudian Revolution), οι πιο γνωστοί κατά συρροήν δολοφόνοι (Αλμπερτ ντε Σάλβο, ο στραγγαλιστής της Βοστώνης, Τεντ Μπάντι – ο δολοφόνος με το υψηλό IQ -,  Αντρέι Τσικατίλο, ο Ρώσος κανίβαλος, Τσαρλς Μάνσον κλπ) ανήκουν κι αυτοί στην ίδια κατηγορία.  Άλλοι συνάδελφοι είναι και οι ιντριγκαδόροι πολιτικοί, όπως οι Ταλεϋράνδος, Ρισελιέ, Κίσινγκερ, Νίξον, που διψάνε τόσο πολύ για εξουσία.
Η πιο σημαντική ίσως παρατήρηση του Μάσλοου πάνω στην κυριαρχικότητα (και τη μελέτησε, σε ζώα και ανθρώπους γύρω στα 30 χρόνια) είναι ότι όλες οι κατηγορίες έχουν την τάση να γίνουν πιο κυριαρχικές, όποτε βρίσκουν την ευκαιρία. Ο βίαιος νεαρός που πάει στο γήπεδο με το λοστό και κατατρομάζει τις γριούλες της γειτονιές, ο γνωστός μας βαρύμαγκας ή χούλιγκαν, συνήθως ανήκει στην κατηγορία της μέσης κυριαρχικότητας (που είναι και η πιο πολυπληθής) και προσπαθεί να ανέβει βαθμίδα με τον τσαμπουκά.
Οι παρατηρήσεις, τόσο του Λόρεντς όσο και του Τίνμπεργκεν, έδειξαν ότι αυτή η κατηγορία υψηλής κυριαρχικότητας, το 5%, ισχύει και σε όλα τα ζωικά είδη, ιδιαίτερα σε αυτά που ζουν σε αγέλη. Ένας βιολόγος-ψυχολόγος, ο John B. Calhoun (1917-1995, περίφημος για τις θεωρίες του πάνω στην αναπόφευκτη βία που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός), που έκανε πειράματα με αρουραίους, παρατήρησε ότι όταν δημιουργούσε τεχνητό υπερπληθυσμό στα κλουβιά των αρουραίων, το κυριαρχικό 5% μετατρεπόταν σε εγκληματικό 5%. Αυτοί οι αρουραίοι έδειξαν την κυριαρχικότητά τους πολύ διαφορετικά από όσο τη δείχνουν όταν είναι ελεύθεροι στη φύση., άρχισαν να βιάζουν αδιάκριτα και πέρασαν και στον κανιβαλισμό (κανένα σαρκοβόρο δεν τρώει ποτέ άλλο ζώο της ίδιας ράτσας). Οι οικολόγοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις έρευνές του.
5% μας κάνει 50.000 στο εκατομμύριο! Δεν μπορούμε να έχουμε 50.000 πρωθυπουργούς, ή προέδρους της δημοκρατίας, στρατηγούς, αρχιεπίσκοπους, πρωταθλητές… κάποια άτομα υψηλής κυριαρχικότητας είναι υποχρεωμένα να μείνουν έξω από τις πρωταγωνιστικές θέσεις τις οποίες θα καταλάβουν πιο ταλαντούχα μέλη της μέσης ή της χαμηλής κυριαρχικότητας. Αυτό δημιουργεί συνήθως μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Τον 18ο αιώνα, από το 1750 και μετά, στοχαστές όπως οι Ρουσώ, Τομ Πέιν, υποστήριξαν με πάθος ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία. Στον εικοστό αιώνα, από το 1960 και μετά, υπήρχε η διάχυτη εντύπωση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι. Τι γίνεται στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα; Παρακολουθείτε reality shows και τηλεπαιχνίδια;
Τάκης Αθανασόπουλος από το blog Ελευθεροτυπίας
http://sciencearchives.wordpress.com/

***  Καταδίκη σε θάνατο για τρία μέλη της al-Qaeda που αποκεφάλισαν δυτικό υπήκοο!!!
Σε θάνατο καταδικάστηκαν  την Δευτέρα  από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας τρία μέλη της al-Qaeda που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός αλλοδαπού ο οποίος διέμενε και εργαζόταν στη χώρα αυτή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το SPA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Όπως έγινε γνωστό οι τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, την απαγωγή, τον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό του θύματος, του οποίου το όνομα και η εθνικότητα δεν αναφέρονται από το πρακτορείο στο κείμενο που μετέδωσε.
Το 2004, μέλη της al-Qaeda είχαν απαγάγει και αποκεφαλίσει τον Αμερικανό Πολ Τζόνσον, ο οποίος εργαζόταν στο βασίλειο.
Επίσης επιπλέον 20 κατηγορούμενοι στην υπόθεση καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ πέντε και 25 ετών.
Σε ξεχωριστή ακροαματική διαδικασία η οποία διεξήχθη την Κυριακή για την ίδια υπόθεση, τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και ακόμα 16 σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης μεταξύ δύο και 25 ετών.
Τον Απρίλιο, το δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή σε οκτώ πρόσωπα και καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης άλλα 77 για επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί το 2003 στο Ριάντ από ισλαμιστές, στις οποίες είχαν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 18 υπήκοοι άλλων κρατών.    http://www.defencenet.gr

***  Σχέδιο "Ελληνική Κρίση": Ένας Oύγγρος Εβραίος μασόνος αποκαλύπτει γιατί επιλέχθηκε η Ελλάδα για το "πείραμα"

Η Ελλάδα επιλέχτηκε για να παίξει το ρόλο του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πτώχευση, προκειμένου να «δημιουργήσει» το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να «βρει» τη «λύση» σύντομα; Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός σχολιαστής-δημοσιολόγος Jean d’Eau στην ιστοσελίδα Henrymakow.com και μας μεταφέρει μια συζήτηση με ένα "υψηλόβαθμο μέλος της Εβραϊκής Μασονίας στη Βουδαπέστη" όπως περιγράφει την πηγή του
 Από τον Jean d’Eau, Βουδαπέστη (Henrymakow.com)
 "Ένας φίλος μου που είναι τώρα ένα απογοητευμένο υψηλόβαθμο μέλος της Εβραϊκής Μασονίας στη Βουδαπέστη μου είπε τι έρχεται όσον αφορά την ελληνική κρίση και γιατί η χώρα επιλέχθηκε για να παίξει αυτό το ρόλο.
 Η Ελλάδα επιλέχτηκε για να παίξει το ρόλο του κράτους μέλους σε πτώχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «δημιουργήσει» το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο αυτοί που διαφεντεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να «βρει» τη «λύση» σύντομα.
 Η Ελλάδα επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει την Ευρώπη (κανείς στην Ευρώπη δεν νοιάζεται για χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Εσθονία) και επειδή η οικονομία της ήταν σχετικά εύκολο να καταστραφεί, γιατί ήταν εξαιρετικά ευάλωτη και οικονομικά και κοινωνικά.
 Οι Ευρωπαίοι της οικονομικής και πολιτικής ελίτ χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πείσουν τις χειραγωγούμενες μάζες, (‘sheeple’ = άνθρωποι – πρόβατα) ότι αν το ελληνικό πρόβλημα δεν λυθεί, η Νότια Ευρώπη θα χρεοκοπήσει, κάτι που θα προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατά συνέπεια την πτώχευση του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 Το «πρόβλημα» είναι ότι η λεγόμενη Ευρωζώνη (όπου το νόμισμα του ευρώ αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα) είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει από τότε που τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου (καθώς και αυτά της Ανατολικής Ευρώπης) δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία τους, εφόσον δεν μπορούν να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τον τουρισμό (που τώρα καταπίνονται από το ευρώ.)
 Εδώ είναι που οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της παγκοσμιοποίησης έπαιξαν τον ρόλο τους στην αποδυνάμωση της δικής τους οικονομίας με κάθε τρόπο, αλλά η σημερινή «παγκόσμια ύφεση» που προκλήθηκε από τους Χαζάρους διεθνείς τραπεζίτες ήταν το κύριο μέρος του σχεδίου να φέρει τις νότιες και τις ανατολικές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ένα οριακό σημείο, όπως και να εξασθενήσει την αμερικανική οικονομία και να φέρει την κατάρρευση της κινεζικής, της ινδικής και της ρωσικής οικονομίας.
 Η «μόνη λύση» σύντομα πρόκειται να προταθεί σύντομα από την ΕΕ είναι να καταστείλει τις εθνικές φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρώπη και να τεθεί ένας κεντρικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στείλουν το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα των φορολογουμένων τους σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση ενώ και οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να καθορίζονται από αυτήν την κεντρική κυβέρνηση.
 Πρόκειται να είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις θα πάψουν να υπάρχουν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει την «απαραίτητη» δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού Στρατού για να ταιριάζει με την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
 Όπως ήδη γνωρίζετε, οι διεθνείς τραπεζίτες είναι πράγματι κυρίως ευρωπαίοι τραπεζίτες (Rothschild και λοιποί.), οι πραγματικοί εγκέφαλοι πίσω από την ανθρωπογενή παγκόσμια ύφεση (όπως ακριβώς είναι πίσω από την απάτη της «υπερθέρμανσης του πλανήτη».)
 Έτσι, η ευρωπαϊκή «ελίτ» είναι τώρα στο δρόμο για να γίνει πιο ισχυρή από τη παραδοσιακή αμερικάνικη ελίτ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πραγματικό υπερκράτος (κεντρική φορολογία και δημοσιονομική πολιτική)"

*** Στην Τουρκία λειτουργεί νοσοκομείο μόνο για ισλαμιστές που πολεμούν στη Συρία!!!

Η κυβέρνηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP συνεχίζει να υποστηρίζει οργανώσεις τζιχαντιστών, καθώς και τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τα μέλη του Μετώπου της Αλ Νούσρα, που βρίσκονται στη Συρία. 
 Τώρα η κυβέρνηση έχει ανοίξει στην επαρχία Γκαζιαντέπ, στην νοτιοανατολική τουρκική επαρχία,  ένα νοσοκομείο αποκλειστικά για τους μαχητές που τραυματίζονται σε μάχες στη Συρία για την ανατροπή του Άσαντ.
 Το νοσοκομείο που τελειοποιήθηκε είναι 75 κλινών και βρίσκεται  στην περιοχή Şahinbey της Αντιόχειας (Γκαζίαντεπ),κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
 Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα 'Birgün' επικαλούμενη  του υπαλλήλους του νοσοκομείου, σημειώνει, μάλιστα,  ότι από την ημέρα της λειτουργίας του νοσοκομείου περιέθαλψε   περίπου 700 μαχητές τζιχαντιστές από τη Συρία.
 Το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό στους Τούρκους πολιτικούς και έχει προκαλέσει ένταση στο τουρκικό κοινοβούλιο.
 Μάλιστα, μια τουρκική ΜΚΟ που ονομάζεται IMKANDER, είχε ζητήσει, πρόσφατα, την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους αγωνιστές του Ισλαμικού  Κράτους.
 Ο εκπρόσωπος αυτής, της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Sait Gökdere, είπε στην τουρκική εφημερίδα:
 «Οι αδελφοί μας τζιχάντ έχουν υποστεί πολλά και  έρχονται στην Τουρκία σε διάφορα νοσοκομεία  για θεραπεία. Χάρη στην κυβέρνησή μας , έχουμε καταφέρει να  τους βοηθήσουμε αρκετά, με την υποστήριξή της και την ανοχή της. Τώρα έχουμε ένα νέο κέντρο αποκατάστασης 75 κλινών».
 Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δήμος Şahinbey παρέχει φαγητό και άλλες ανάγκες στους τζιχαντιστές ασθενείς μαζί με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση IMKANDER.

*** Αγωνία: Βρήκαν σκαλιά που οδηγούν σε υπόγειο θάλαμο στην Αμφίπολη!!
  
Μπροστά σε απίστευτες εκπλήξεις βρίσκονται καθημερινά οι αρχαιολόγοι της ομάδας της Κατ. Περιστέρη οι οποίοι έχουν την τύχη να βγάζουν στο φως τον μοναδικό αυτό μακεδονικό τάφο. Η αποκάλυψη ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος στο μνημείο της Αμφίπολης γεννά προσδοκίες ότι ίσως εκεί βρίσκεται ο «νεκρικός θάλαμος» και οι απαντήσεις για τον «ένοικο» του τάφου.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κατασκευαστές του τάφου δεν έφτιαξαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.
Η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει το σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.

Μαρμάρινο θύρωμα που βρέθηκε μετά την απομάκρυνση των χωμάτων
Ακόμη τα χώματα δεν έχουν αφαιρεθεί. Η πύλη αυτή μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου.
Να πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη είσοδο αυτή τη φορά προς ένα υπόγειο τμήμα του τάφου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών η κ. Μενδώνη άφηνε να εννοηθεί ότι ο επόμενος θάλαμος μπορεί να είναι υπόγειος: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» είπε αρχικά, και συνέχισε:

Αναπαράσταση του τάφου
“Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο”, είπε η κ. Μενδώνη, που τόνισε ότι πριν προχωρήσει η ανασκαφή
“οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει.”
Εκατοστό - εκατοστό οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να βρουν τον νεκρικό θάλαμο αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 
***  Αμφίπολη: Ο 4ος θάλαμος είναι υπόγειος - Αγωνία για το τι κρύβει μέσα του!!!

Τέταρτη κατά σειρά πύλη, που οδηγεί σε τέταρτο κατά σειρά θάλαμο φάινεται πως έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο λόφο Κάστα, δηιουργώντας έτσι επιπλέον αγωνία στον πλανήτη καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση του μυστηρίου. H Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζει πώς: «Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει» και απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τον ένοικο του τάφου.
 Κάθε ημέρα και μια καινούρια έκπληξη για την ομάδα της κ. Περιστέρη, η οποία φέρνει στο «φως» μοναδικά ευρήματα.
 Οι Καρυάτιδες μπορεί να έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω τους, καθώς είναι λαμπερές και μεγαλειώδεις, ωστόσο η συζήτηση στρέφεται πια στο ενδεχόμενο ο τέταρτος θάλαμος να είναι υπόγειος.
 Οι τελευταίες πληροφορίες, από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρουν ότι στον τρίτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.
 Αυτό που προκαλεί όμως, ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του τάφου δεν κατασκεύασαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς επιβλητικά αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.
 Η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.
 Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τέταρτη μαρμάρινη πύλη, καθώς τα χώματα ακόμα δεν έχουν αφαιρεθεί και είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Υπάρχει πιθανότητα ο τέταρτος θάλαμος να είναι κατηφορικός
Μια νέα θεωρία διατυπώθηκε σήμερα, μετά και τις δηλώσεις της κυρίας Μενδώνη, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.
 
 Η πύλη αυτή μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου.
 Να πρόκειται δηλαδή για μια είσοδο προς ένα υπόγειο τμήμα του τάφου.
 Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών η κ. Μενδώνη άφησε να εννοηθεί ότι ο επόμενος θάλαμος μπορεί να είναι υπόγειος: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» είπε αρχικά.
Στη συνέχει η κυρία Μενδώνη πρόσθεσε «Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω.
 Αυτό φαίνεται. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο», είπε η κ. Μενδώνη, που τόνισε ότι πριν προχωρήσει η ανασκαφή «οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει».
 Εκατοστό - εκατοστό οι αρχαιολόγοι ψάχνουν να βρουν το νεκρικό θάλαμο αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, και μιλούν για μια «βαριά ανασκαφή» που πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως!
 Τι λέει ο Υπουργός Πολιτισμού για τον Μέγα Αλέξανδρο
 Το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού έβαλε φρένο στη φημολογία για τον «ένοικο» του τάφου λέγοντας ότι ναι μεν πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο, ωστόσο, θεωρεί απίθανο να βρίσκεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Λίγο αργότερα, όμως ο Κ. Τασούλας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».
 Προσπάθησε έτσι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρωινές δηλώσεις του.
 «Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

*** Τι έκρυβαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι επί 4 μέρες στην Αμφίπολη;.... Πρωτοφανές σοκ για τον Ελληνισμό!...
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες πηγές από την Αμφίπολη ,βρέθηκε εντός του τέταρτου θαλάμου επιγραφή στα Σλάβικα!!!!!
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,οι οποίες έχουν διαρρεύσει και στα ξένα πρακτορεία , έχει ενημερωθεί ο Κος Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο κυβερνητικό σχήμα επικρατεί πρωτοφανής αμηχανία όπου και λαμβάνουν χώρα συσκέψεις επί συσκέψεων για να δουν πως θα χειριστούν την κατάσταση.



Το υπουργείο εξωτερικών των Σκοπίων οργιάζει με την διαρρευθείσα πλέον φωτογραφία της επιγραφής.
Σύμφωνα με Σκοπιανούς αρχαιολόγους που κατάφεραν σχετικά εύκολα να διαβάσουν την επιγραφή αυτή φαίνεται να γράφει το εξής Александар Велики, вели дека неговиот коњ се викаше Застава.....  http://filalithisblog.blogspot.gr/   ,  www.anexigita.com  .-

***  To παραδέχονται πλέον και οι δυτικοί: "Η Τουρκία ξεκίνησε πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών όπλων"
Αυτό που το defencenet.gr έχει αποκαλύψει με συγκεκριμένα στοιχεία (διαβάστε σχετικά εδώ ένα από τα σχετικά αποκαλυπτικά άρθρα), τώρα το παραδέχονται και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αποκαλύπτεται αναφορά της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικό τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής πυρηνικών όπλων.
Η BND αναφέρει ότι ενώ στην σύμβαση του 2011 με την στην ρωσική εταιρεία Rosatom για την ανέγερση ενός μεγάλου πυρηνικού εργοστασίουστις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας υπάρχει ο όρος να μην έχει η Τουρκία την διαχείριση πυρηνικών καυσίμων δύο χρόνια αργότερα, σε ίδια συμφωνία με την γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία που θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας η πρόβλεψη αυτή απουσιάζει.
Πάντα οι κατασκευάστριες εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.
Ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων στην περίπτωση του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου.
Οπως αναφέρει στην αναφορά της η BND "το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου"!

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας, ο Ερντογάν έχει ήδη κανονίσει το 2010, να προετοιμαστεί η Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, αναφέρει η εφημερίδα. Άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας, η Τουρκία φέρεται να διαθέτει ήδη έναν σημαντικό αριθμό από συσκευές φυγοκέντρησης.
Από που προέρχονται; Από το Πακιστάν που κατέχει ήδη ατομική βόμβα.
Παράλληλα, αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων λέγοντας ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη πυραύλων μέσου (500-5000 χλμ.) βεληνεκούς.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις αρχές του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς και τονίζει ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς με 2.500 χιλιόμετρα φάσμα μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2015, ένω μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά πριν το 2022..
Σύμφωνα με τηn BND τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε παλαιότερες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υπουργού Εξωτερικών ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (σ.σ. αναφορά στο Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα που η ίδια (η Τουρκία) δεν διαθέτει».
Πρακτικά η αναφορά της BND αναφέρει πολλά λιγότερα απ'ότι έχει γραφτεί κατά καιρούς στο defencenet.gr (ένα ακόμα σχετικό άρθρο εδώ) και στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Η Τουρκία βρίσκεται καθ'οδόν για την επίτευξη του στόχου της, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τίποτα δεν θα την εμποδισει να το καταφέρει. Ηδη αναοτύσσει τους φορείς, τα βαλλιστικά όπλα, ήδη έχει πιστοποιημένα μαχητικά (ειδική Μοίρα F-16 για ρίψη ατομικών βομβών και ουδείς μπορεί να την σταματήσει.
Η Ελλάδα θα τεθεί υπό ασφυκτική ομηρεία και τότε...

***  Πόσο σημαντικό για ένα μωράκι να μπουσουλήσει;
Σκυλάκι προσπαθεί να μάθει σε ένα μωρό να μπουσουλάει

Buddy's Baby Crawling School
Γράφει η κα. Χριστίνα Καλαϊτζή,
ειδικός παιδιατρικής φυσικοθεραπείας
 Πολύ συχνά ως παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές ακούμε σχόλια για την ανάπτυξη του παιδιού. Ευχάριστα οι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί τους δεν μπουσούλησε γιατί άλλωστε ο πατέρας ή κάποιος άλλος από το συγγενικό περιβάλλον δε μπουσούλησαν. Άλλωστε, υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι δε δίνουν την ανάλογη βαρύτητα στο γεγονός ότι το παιδί δεν μπουσούλησε.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της δουλειάς μας είναι η γνώση της φυσιολογικής ανάπτυξης. Σε όλα τα συγγράμματα αναφέρεται ότι το μπουσούλημα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην αδρή ανάπτυξη του παιδιού, όπως και η καθιστή θέση. Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά στοιχείων που μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς.
  • ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΕΙ;
  • ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ;
~ Σχετικό  βίντεο  :  http://youtu.be/Oql972Jht5k  , .-
Το να μπουσουλάει ένα μωρό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της δύναμης , της ισορροπίας, της σπονδυλικής ευθυγράμμισης του παιδιού, των δεξιοτήτων και της κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης.
Το μπουσούλημα εμπλέκει όλο το σώμα του μωρού. Κατά τη διαδικασία αυτή το παιδί χρησιμοποιεί τα χέρια του και τα πόδια του δουλεύοντας ενάντια στη βαρύτητα ενδυναμώνοντας τους μύες του κορμού, των ώμων και των ποδιών του.
Με το πρότυπο χιαστού μπουσουλήματος (δεξί χέρι-αριστερό πόδι μπροστά – αριστερό χέρι-δεξί πόδι πίσω) με εναλλαγή συνδέονται και συσχετίζονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μαζί. Πρέπει πρώτα τα δύο ημισφαίρια να ανταλλάξουν πληροφορίες και μετά καθιστούν το παιδί έτοιμο να αντιμετωπίσει πιο δύσκολες δραστηριότητες. Διευκολύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας, γιατί αναπτύσσει τις καμάρες στα χέρια.
Σχηματίζονται οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης που είναι σημαντικές για την μελλοντική λειτουργία της. Το μπουσούλημα διευκολύνει τον οπτικό-κινητικό συντονισμό καθώς επίσης και την ακαδημαϊκή απόδοση. Το μπουσούλημα ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μάθηση και τις αθλητικές δραστηριότητες.
Επιτρέπει τον έλεγχο γνωστικών διαδικασιών όπως είναι η ερμηνεία, η συγκέντρωση και η μνήμη.
Δεν είναι απλά ένας τρόπος μετακίνησης. Την ώρα που μπουσουλάει το μωρό συμβαίνουν πολλά πράγματα στο μυαλό του. Το μπουσούλημα έχει σχέση με τη φυσιολογική και νευρολογική ανάπτυξη του μωρού.
Χρησιμοποιούν την «μακριά όραση» (διπλοεστιακή όραση), κοιτούν μακριά και μετά το χεράκι τους, προσαρμόζοντας έτσι κάθε φορά την εστίαση του ματιού. Το παιδί κινείται, βλέπει μπροστά και εντοπίζει ένα στόχο εκπαιδεύοντας τους μύες του και βελτιώνοντας την διπλοεστιάκη όραση η οποία είναι υπεύθυνη για τη χρήση των ματιών ως ομάδα και παίζει σημαντικό ρόλο στη γραφή και στο διάβασμα.
Πολλά παιδιά στο σχολείο αντιμετωπίζουν δυσκολία να αντιγράψουν από τον πίνακα γιατί δεν το έχουν εξασκήσει προηγουμένως από το μπουσούλημα.
Το μπουσούλημα επηρεάζει την κοινωνικό – συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού . Καθώς κινείται μόνο του ανεξάρτητα, έχει την ελευθερία να θέσει νέους στόχους. Αυτοί οι στόχοι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ευκαιριών για να τους ολοκληρώσει και τις πιθανότητες για αποτυχία επηρεάζοντας  το παιδί σε συναισθηματικό επίπεδο και επιδρώντας στην αίσθηση της αυτονομίας και της αυτοπεποίθησης.
Συνεπώς, για όλους τους παραπάνω λόγους το μπουσούλημα στην ανάπτυξη του παιδιού δεν πρέπει να παρακάμπτεται. Πάντοτε θα μπορείτε να παίξετε παιχνίδια και να δώσετε εμπειρίες στο παιδί σας που θα εμπλέκουν το χιαστό μπουσούλημα. 
ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΕΙ.
Τις παραπάνω συμβουλές μας έδωσαν η κα. Χριστίνα Καλαϊτζή και οι συνεργάτες της, ειδικοί παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές. 
Για περισσότερες πληροφορίες σε σχετικά θέματα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.kalaitzi.gr ή να ακολουθήστε τη σελίδα της στο Facebook εδώ.
 eimaimama      

***  Ποιους εφιάλτες βλέπουν πιο συχνά τα παιδιά
και τί σημαίνουν - Όχι, ΔΕΝ πρόκειται για ονειροκρίτη
!!
Αρκετές νύχτες ένα παιδιά ξυπνά κλαίγοντας, χωρίς να υπάρχει λόγος, ή συνεχίζει να κοιμάται και να κλαίει ταυτόχρονα.
Οι εφιάλτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστοι.
Διαβάστε τί βλέπουν συνήθως τα παιδιά σας.
1. Επικίνδυνα ζώα
Λιοντάρια, τίγρεις, λύκους και κροκόδειλους έχετε εσείς στο μυαλό σας, αλλά στο δικό τους μπορεί κι ένας μεγαλόσωμος σκύλος να αποτελεί απειλή.
Να γνωρίζετε ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα επικίνδυνα ζώα ως σύμβολο για έναν "κακό" συμμαθητή ή μια δυσάρεστη εμπειρία.
2. Εγκατάλειψη
Μην σας κάνει εντύπωση, εάν το παιδί σας δει στο όνειρό του ότι το εγκαταλείπετε την πρώτη μέρα του σχολείου.
Μπορεί αυτός ο εφιάλτης απλά να εκφράζει τους φόβους του για το νέο περιβάλλον.
3. Τέρατα
Όπως και με τα επικίνδυνα ζώα, ένας εφιάλτης με τέρατα μπορεί να σημαίνει έναν ενοχλητικό άνθρωπο στο περιβάλλον του ή μια εξίσου ενοχλητική κατάσταση, την οποία βιώνει.
4. Έντομα
Όταν σας πει ότι είδε μία τεράστια μέλισσα, μία αράχνη ή οποιοδήποτε άλλο έντομο, το οποίο το χαρακτηρίζει τρομερό, τότε κάτι σοβαρό έχει προκαλέσει άγχος στο παιδί σας.
Συνήθως τα βλέπουν, όταν νιώθουν ανασφάλεια ή όταν αλλάζει η ρουτίνα στη ζωή τους.
5. Ότι χάνονται
Οι ρίζες του κακού γι' αυτό το όνειρο είναι σχεδόν προφανείς.
Όσο οι γονείς φοβούνται να μην χάσουν το παιδί τους σ' έναν πολυσύχναστο χώρο τόσο επαναλαμβάνουν κάποιες φράσεις στα παιδιά τους και τους μεταφέρουν τον φόβο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τέτοιους εφιάλτες βλέπουν τα παιδιά συνήθως ύστερα από μία βόλτα στο εμπορικό κέντρο ή το λούνα παρκ.
6. Παγίδα ή απαγωγή
Αυτός ο εφιάλτης, λένε οι επιστήμονες, έρχεται στα όνειρά τους συνήθως, όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη σκέψη τους.
Όταν, για παράδειγμα, υπάρχει μία ένταση στο σπίτι μεταξύ των γονιών και το παιδί δεν μπορεί να πει τη γνώμη του, ο εγκέφαλος παράγει τη νύχτα αυτό το σενάριο.
7. Παιχνίδια που γίνονται αληθινά
Η κούκλα ξεκινά να ουρλιάζει, να τα κυνηγά, να τα χτυπά.
Αυτό γίνεται, όταν ο ενήλικας που έχουν απέναντί τους αλλάζει ξαφνικά στάση και συμπεριφορά. Τα παιδιά μπερδεύονται και προσπαθούν να εξηγήσουν την πραγματικότητα.
8. Τα κυνηγούν
Είναι σχεδόν το ίδιο με όταν βλέπουν ότι τα έχουν παγιδεύσει ή απαγάγει.
Το παιδί θέλει να εκφραστεί, αλλά φοβάται. Μπορεί, επίσης, να δείχνει ότι προσπαθεί να αποφύγει μία δυσάρεστη κατάσταση την οποία βιώνε.
women
   

*** «Στήν κόρη μου» - Μιλτιάδης Μαλακάσης
 
Χαριτωμένο πρόσωπο μπρὸς στὸ βιβλίο,
ματάκια ἐσεῖς σκυμμένα ἐκστατικά,
στῆς φαντασίας, μικρούλα μου, τὸ πλοῖο
καὶ ταξιδεύεις ἔτσι στ’ ἀνοιχτά.
 
Εὐτυχισμένη! Οὒτ’ ἀναπνιά μου ἄς μην ταράξει
τὴν προσοχή σου· τί χαμογελᾶς;
Μαντεύω πὼς ὁ πόθος σου θ’ ἀράξει
σὲ λιμανάκι ἀθόλωτης χαρᾶς.
 
Ἒφτασες; Τέλος πάντων, ἔλα, τρέξε, νά με!
Τὸ καλῶς ήρθες πῶς νὰ σοῦ τὸ πῶ;
Διηγήσου μου ὅ,τι διάβασες καὶ κάμε
νὰ ξαναταξιδέψουμε κι οἱ δυό…
Το  βίντεο  :  http://youtu.be/FsKlIk-7QP4  ,.-

*** Μακεδονικός Αγώνας (1870 - 1912)
Μακεδονικός Αγώνας (1870 - 1912)

Μακεδονικός Αγώνας.
«Η προσπάθεια απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Ένωσή της με τις ήδη απελευθερωμένες περιοχές της νοτιότερης Ελλάδος». Με διαφορετικά λόγια θα μπορούσαμε να τον περιγράψουμε και ως την συνέχεια της εθνεγερσίας του 1821 για την εθνική ολοκλήρωση του ελληνισμού. Και τούτο διότι οι Μακεδόνες συντονίστηκαν αμέσως με την Επανάσταση, οι δε σφαγές της Χαλκιδικής και το ολοκαύτωμα το 1822 της γειτονικής μας Νάουσας (όπου 25 παλληκάρια από την Καρυδιά έπεσαν ηρωϊκά μπροστά στον ναό του Αγ. Δημητρίου) μας γεμίζουν μεν θλίψη, αλλά παράλληλα μας απαγορεύουν να παραβλέψουμε ή ακόμη χειρότερα, να λησμονήσουμε, την συμμετοχή και προσφορά των Μακεδόνων Ελλήνων στους εθνικούς αγώνες.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο: Συχνά ακούω ή διαβάζω, δυστυχώς ακόμη και σε σχολικά εγχειρίδια, για τον «μακεδονικό αγώνα του 1904-1908»! Απαντώντας στους επιπόλαιους αυτούς (για να το θέσω ευγενικά), θέλω τους ενημερώσω ότι ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε μια αργόσυρτη, οδυνηρή και πολυαίμακτη διαδικασία πουκορυφώθηκε την περίοδο 1904-1908 και αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.
Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια γεγονότα-ορόσημα που σφράγισαν την πορεία του:
1. Μετά από έντονες ρωσσικές πιέσεις, με το σουλτανικό φιρμάνι της 28ης Φεβρουαρίου 1870 ιδρύεται η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Βουλγαρίας με επικεφαλής Έξαρχο. Ως περιοχή δικαιοδοσίας της Εξαρχίας ορίσθηκε η περιοχή μεταξύ του ποταμού Δούναβη (βόρεια) και της οροσειράς του Αίμου (νότια) μαζί με την Δοβρουτσά, ενώ στην συνέχεια επεκτάθηκε δυτικά και περιέλαβε την ζώνη Σκοπίων-Κιουστεντίλ-Βελεσών-Αχρίδος. Αξιοσημείωτη είναι η εξαίρεση υπαγωγής στην Εξαρχία της παραθαλάσσιας περιοχής της Βάρνας και στο εσωτερικό, της Φιλιππούπολης, του Στενήμαχου και των γύρω χωριών, όπου ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με αφορμή την μη μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχη στις λειτουργίες των εξαρχικών ναών, συγκάλεσε Πανορθόδοξη Σύνοδο το 1872 και κήρυξε σχισματική την Βουλγαρική Εξαρχία.
2. Ο Ρωσσο-τουρκικός πόλεμος του 1877-78 και η συντριβή του οθωμανικού στρατού αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού οδήγησε στην διαβόητη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου.
3. Η Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου της 3ης Μαρτίου 1878 μεταξύ Τσαρικής Ρωσσίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία δημιούργησε την Μεγάλη Βουλγαρία, ένα στην ουσία πελατειακό κράτος της Ρωσσίας, προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε αυτοακυρώθηκε και ουδέποτε εφαρμόστηκε.
4. Αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής εμπλοκής που προκάλεσαν οι προαναφερθείσες αντιδράσεις ήταν η σύγκλιση, μερικούς μήνες αργότερα, μιας νέας συνδιάσκεψης ειρήνης στο Βερολίνο (13 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 1878), όπου με την νέα Συνθήκη (Συνθήκη του Βερολίνου) ανατράπηκαν οι αποφάσεις της Συνθήκης του Αγ. Στεφάνου.
5. Το 1885 πραγματοποιείται η αυθαίρετη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στο αυτόνομο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, που είχε προκύψει από την Συνθήκη του Βερολίνου. Η νίκη των βουλγαρικών όπλων, στον Σερβο-Βουλγαρικό πόλεμο της ίδιας χρονιάς, αναπτέρωσε τις ελπίδες των Βουλγάρων ότι σύντομα θα πετύχαιναν αυτό που τους στέρησε η Συνθήκη του Βερολίνου: Την «Μεγάλη Βουλγαρία».

Στις βουλγαρικές επιδιώξεις αντιτάχθηκαν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σερβία, οι οποίες εξόπλισαν αντίστοιχα ανταρτικά σώματα με στόχο αφ’ ενός μεν να εξασθενίσουν την οθωμανική εξουσία, αφ’ ετέρου δε να ανακόψουν τις βουλγαρικές δραστηριότητες. Παράλληλα, η ρουμανική προπαγάνδα επιχειρούσε με κάθε μέσον να προσεταιριστεί τους βλαχόφωνους πληθυσμούς γύρω από την Πίνδο, οργανώνοντας αντίστοιχα ένοπλα σώματα.
Στο κάλεσμα της Πατρίδας για την υπεράσπιση της Μακεδονίας προσήλθε ολόκληρος ο ελληνισμός. Παλληκάρια από τον Μωριά, την Ρούμελη, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Κύπρο, τα Επτάνησα αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για την Μακεδονία, με πρωτομάρτυρα, την αρχετυπικά ηρωϊκή μορφή του Παύλου Μελά, τον Άγρα και τον Μίγκα και τόσους άλλους.Τιμούμε την μνήμη τους και δεν λησμονούμε τις θυσίες τους.
Παράλληλα όμως, δεν πρέπει να αγνοούμε και την τεράστια προσφορά των ιδίων των Μακεδόνων Ελλήνων στον αγώνα, που την πλήρωσαν με ποταμούς αίματος. Εκείνο που ελάχιστα έχει συνειδητοποιηθεί είναι το γεγονός ότι εάν ο ντόπιος πληθυσμός πίστευε ότι δεν ήσαν Έλληνες, αλλά Βούλγαροι, το αποτέλεσμα του αγώνα αγνοώ εάν ήταν το ίδιο. Ας θυμηθούμε το, πρόσφατο ιστορικά, παράδειγμα της επέμβασης της τρομακτικής και πανίσχυρης πολεμικής μηχανής των Η.Π.Α. στο Βιετνάμ. Ουδέποτε κέρδισαν την συμπάθεια του πληθυσμού και στο τέλος αναγκάστηκαν να τα «μαζέψουν» και να φύγουν, όπως ακριβώς τα «μάζεψαν» και έφυγαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ποτέ!
Την ταραγμένη λοιπόν και χαοτική εκείνη περίοδο, που περιγράψαμε προηγουμένως, άρχισε να καλλιεργείται το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», καθώς και η πλαστή εθνοτική ταυτότητα των ανύπαρκτων «Σλαβομακεδόνων», εφευρήματα που αξιοποιήθηκαν αργότερα από την βουλγαρική προπαγάνδα στην εξυπηρέτηση των εδαφικών της βλέψεων.
Όπως έχω διευκρινήσει σε πρόσφατο βιβλίο μου:
«Η σύγχρονη βουλγαρική ιστοριογραφία αντιμετωπίζει όσους “Μακεδόνες Σλάβους” έθεσαν το ζήτημα της χωριστής (από την βουλγαρική και σερβική) “σλαβικής μακεδονικής” εθνότητας, ως “όργανα του Μακεδονισμού της σερβικής εθνικής προπαγάνδας”. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η σερβική προπαγάνδα υιοθέτησε ως τακτική κατά την περίοδο 1870-1890 τον Μακεδονισμό για να καλλιεργήσει στους Βουλγάρους της Μακεδονίας την διάθεση απόσχισης από τον βουλγαρικό εθνικό κορμό και κυρίως να τους απομακρύνει από την βουλγαρική γλώσσα, εκκλησία και εκπαίδευση. Οι Βούλγαροι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Μακεδονισμός υπήρξε δημιούργημα μεγαλοσερβικών πολιτικών κύκλων και ιδίως του Σέρβου πολιτικού, αλλά και διακεκριμένου λογίου, του Στόγιαν Νοβάκοβιτς (Stojan Novaković, 1842-1915), ο οποίος διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός του Βασιλείου της Σερβίας. Επισημαίνουν ακόμα ότι η επινόηση της ιδέας του “μακεδονικού έθνους” και η καλλιέργειά της στον σλαβικό πληθυσμό της Μακεδονίας είχε ως σκοπό να εξυπηρετήσει τα σχέδια της “μεγαλοσερβικής” πολιτικής για διείσδυση στον νότο και έξοδο στο Αιγαίο, αφού θα οδηγούσε στην απομάκρυνση της βουλγαρικής επιρροής από τους Σλάβους της Μακεδονίας και στην απόσχισή τους από τον βουλγαρικό εθνικό κορμό».
Στην συνέχεια βέβαια τον «μακεδονισμό» τον υιοθέτησαν και οι ίδιοι οι Βούλγαροι, με θλιβερά αποτελέσματα. Τέλος, ο μακεδονισμός υιοθετήθηκε και από τον οπερεττικό εκείνον αυτοδιορισμένο «στρατάρχη», για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σχεδιασμούς και επιδιώξεις, με αποτέλεσμα να τον «λουζόμαστε» μέχρι τώρα.
Σήμερα, στο κράτος των Σκοπίων υπάρχουν Βούλγαροι, Αλβανοί, Έλληνες (ο μακαρίτης Κίρο Γκλιγκόρωφ ισχυριζόταν σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα CESKY DENIK στις 10 Ιουνίου του 1993, ότι υπάρχουν «μόνον» 100.000), Σέρβοι, Γύφτοι, Τούρκοι και πιθανότατα κάποιοι εξωγήινοι. Με εξαίρεση τους 150.000 περίπου αλύτρωτους Μακεδόνες Έλληνες, μαζί και με κάποιους άλλους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί από την περίοδο 1946-49 και δεν εξωμότησαν, ουδείς άλλος Μακεδών υπάρχει στο κράτος των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες ζουν στην Ελλάδα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επισημανθεί είναι και η χρησιμοποίηση του γλωσσικού παράγοντα ως οχήματος εδαφικών διεκδικήσεων και επεκτατισμού. Αξίζει να επιμείνουμε λίγο παραπάνω στο θέμα αυτό.


Σε προηγούμενα ιστορικά στάδια οι λαοί είχαν σχετικώς ευδιάκριτα εθνολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να ήταν κατά κανόνα εύκολη η κατάταξη κάποιου ατόμου σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα. Στην σημερινή εποχή όμως, αυτές οι διακρίσεις έχουν γίνει πολύ δυσκολότερες, κυρίως λόγω της αυξημένης κινητικότητας, η οποία χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Εκείνο πλέον, που και επιστημονικώς είναι αδιαμφισβήτητο, είναι η διαπίστωση ότι η ομιλούμενη γλώσσα δεν αποτελεί απόλυτο εθνολογικό κριτήριο ταξινόμησης μιας συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας. Περιορίζομαι να αναφέρω τα κλασσικά παραδείγματα, τόσο των γερμανόφωνων Αλσατών, στα σύνορα Γαλλίας–Γερμανίας, οι οποίοι αισθάνονται φανατικοί Γάλλοι, αλλά και των Καθολικών μεν στο θρήσκευμα Κροατών, οι οποίοι ουδεμία σχέση επιθυμούν να έχουν με τους ομόγλωσσούς τους, Ορθοδόξους όμως Σέρβους, παρά την κοινή τους γλώσσα (τα Σερβοκροατικά) ή ακόμα πιο χαρακτηριστικά, το παράδειγμα των Μαυροβουνίων σε σχέση και πάλι με τους Σέρβους, με τους οποίους δεν έχουν ούτε καν θρησκευτική διαφορά και παρ’ όλα αυτά ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέλη ενός διαφορετικού έθνους.
Στο σημείο αυτό οφείλω να επισημάνω ορισμένες πραγματικότητες, που αγνοούνται ή αποσιωπούνται:
Ο ελληνισμός, στην ιστορική του πορεία των 4000 χρόνων, δημιούργησε τεράστιες πολυεθνικές αυτοκρατορίες (πολυεθνικές, αλλά ποτέ πολυ-πολιτισμικές, όπως έχει διευκρινίσει η σπουδαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ), αχανή Βασίλεια, είχε εμπορικές σχέσεις με δεκάδες λαούς και χώρες, αλλά συχνότατα υπέστη και επιδρομές βαρβάρων λαών, κατακτήθηκε πλήρως ή εν μέρει από ξένους στρατούς, ενώ εκτοπίσθηκαν τμήματά του από προαιώνια ελληνικά εδάφη. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ιστορικών εξελίξεων ήταν κάποιοι ελληνικοί πληθυσμοί να αλλοφωνήσουν, όπως ορισμένοι μικρασιάτες (τουρκόφωνοι Έλληνες), να λατινοφωνήσουν (βλαχόφωνοι Έλληνες), να σλαβοφωνήσουν (σλαβόφωνοι Έλληνες), να αλβανοφωνήσουν (αρβανιτόφωνοι Έλληνες) ή να ιταλοφωνήσουν (οι Γρεκάνοι της Magna Grecia).
Επομένως, το ότι κάποια τμήματα του πληθυσμού της Μακεδονίας είχαν παλαιότερα ως μοναδικό γλωσσικό τους όργανο ένα σλαβογενές ιδίωμα, δεν αποτελεί ικανό και επαρκές κριτήριο για την επιχειρηθείσα στο παρελθόν και επιχειρούμενη και σήμερα, τοποθέτησή τους εκτός του ελληνικού έθνους.
Ως δίγλωσσος λοιπόν, γηγενής Μακεδόνας Έλλην θεωρώ ότι το ζήτημα έχει απαντηθεί θεωρητικά και πρακτικά και δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων και διευκρινίσεων.
Και για να μη υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση επαναλαμβάνω: Είμαι ντόπιος Μακεδόνας Έλληνας, με αυτήν ακριβώς την σειρά. Το πρώτο αποτελεί την τοπική πολιτιστική μου ταυτότητα, το δεύτερο την γεωγραφική μου ταυτότητα και το τρίτο την εθνοτική μου ταυτότητα.Και αν θέλετε να συνεχίσω, είμαι Ευρωπαίος και όχι Αφρικανός, Αμερικανός ή Ασιάτης. Ορισμένοι αδυνατούν αυτά να τα ξεκαθαρίσουν με αποτέλεσμα να διακατέχονται από πλήρη σύγχυση και αποπροσανατολισμό.
Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε αυτό που τόνιζαν στην επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν το 1903 κάτοικοι της πόλης του Μοναστηρίου (Βιτώλια) προς τις Μεγάλες Δυνάμεις:
«…λαλούμεν ελληνιστί, βλαχιστί, αλβανιστί, βουλγαριστί, αλλά ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν να αμφισβητεί προς ημάς τούτο…».
Ξεκαθαρίζω ότι δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με κάποιον συντοπίτη μου, εάν πιστεύει ότι δεν είναι Έλληνας και θεωρεί ότι είναι Βούλγαρος, Σέρβος, Αλβανός ή κάτοικος του πλανήτη Άρη. Όταν όμως ακούω κάποιον να ισχυρίζεται ότι είναι «μακεντόνετς» το θεωρώ ως προσωπική προσβολή, όπως υποθέτω το ίδιο θα εξοργιζόταν ο καθένας μας εάν κάποιος ξένος πήγαινε στο σπίτι του, στρογγυλοκαθόταν και άρχιζε να διαλαλεί ότι είναι δικό του.
Τα προσωπικά αδιέξοδα, η μηδενική αυτοεκτίμηση, η πνευματική υστέρηση, η ψυχική μιζέρια, ο φθόνος, η φιλοχρηματία και οι κάθε είδους ιδεοληψίες, είναι μερικά από τα μονοπάτια που οδηγούν κάποιους στην εξωμοσία. Όπως είχε γράψει και ο σπουδαίος Ρουμανο – Γάλλος διανοητής Εμίλ Σιοράν (Emil Cioran, 1911-1995):
«…Το να ξεκόβεις από τους θεούς, τους προγόνους, την γλώσσα και την χώρα σου, το να ξεκόβεις γενικά, είναι μια τρομερή διαδικασία, αλλά και μια διαδικασία ενθουσιασμού, που αναζητά άπληστα, τόσο ο αυτομόλος και ακόμη περισσότερο ο προδότης…».


Και για να τελειώνουμε. Όπως συχνά επαναλαμβάνω:
“…Στον ελληνισμό, μετέχει κάποιος εθελουσίως. Είναι τιμή και ευθύνη η ελληνική ταυτότητα. Η ελληνικότητα δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται και αποδεικνύεται με αγώνες, θυσίες και ήθος. Πρόκειται για θεϊκό χάρισμα και όχι για καταναγκασμό. Ο ελληνισμός κανέναν δεν παρακαλάει. Όποιος δεν θέλει να είναι Έλληνας, κακό του κεφαλιού του. Ας αρκεσθεί στη μίζερη και ελεεινή σκοπιανή ιδιότητα ή ας παραμείνει στην πνευματική αναξιοπρέπεια του κακώς εννοούμενου τοπικισμού και της γκρίνιας για τα κονδύλια. Αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω την κρατική απραξία, ούτε για να εθελοτυφλούμε μπροστά στον κίνδυνο από τη διείσδυση των πρακτόρων. Χρειάζεται συνεχής άμυνα και αντίσταση. Αλλά συγχρόνως δεν πρέπει να αποδίδουμε στους αργυρώνητους νεοκομιτατζήδες καμιά ιδιότητα φοβερού και τρομερού μαζικού κινήματος αφελληνισμού. Εάν σώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, οι πρακτορίσκοι πιθανότατα θα εξαφανισθούν μία για πάντα. Θα τους καταπιεί η ίδια η Ιστορία…”.
Κλείνω, με τα λόγια του μεγάλου εκείνου Μακεδόνα Έλληνα, του Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος χάθηκε τόσο πρόωρα, δολοφονημένος άνανδρα από πολιτικούς του αντιπάλους, από το βιβλίο του «Μαρτύρων και Ηρώων αίμα»:
«Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε…»  Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης


***  Σώθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ 17χρονος που ήθελε να αυτοκτονήσει
H Ελληνική Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα και έωσε μία ακόμα ζωή
Είναι μόλις 17 χρονών, μένει στο Πόρτο Ράφτη, και ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες του Προαστιακού από τη γέφυρα του σταθμού Κορωπίου;
Πώς όμως ένα παιδί μόλις 17 χρονών έφτασε σε τέτοιο σημείο; Οι πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε με τον πατέρα του, τον ώθησαν να βάλει τέλος στη ζωή του.
Κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη αφού συγγενείς του ειδοποίησαν την αστυνομία και αμέσως κινητοποιήθηκαν άνδρες της ΔΙΑΣ οι οποίοι τον βρήκαν και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου.
Ο 17χρονος γλίτωσε τα χειρότερα όμως τώρα πια τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί για να πείσουν το αγόρι ότι η ζωή είναι ωραία όποια κι αν είναι τα προβλήματα που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίζει.
Και βέβαια τα εύσημα ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και έτσι γλίτωσε μια οικογένεια από μια τραγωδία!
 
***Τούρκοι πυροβόλησαν εναντίον των ανδρών του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ - Τραυματίστηκε λιμενικός!!!
 
Τούρκοι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν άντρα του Λιμενικού ανοιχτά της Ψερίμου. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών φέρεται να χτυπήθηκαν και δύο λαθρομετανάστες.
 Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία όλα συνέβησαν όταν δύο Τούρκοι δουλέμποροι εντοπίστηκαν από άνδρες του Λιμενικού. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ, ξεκινώντας ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα , ένα στέλεχος του λιμενικού και δύο λαθρομετανάστες να τραυματιστούν. Πάντως δεν πρόκειται για απλούς δουλέπορους.
 Κατά κανόνα η ΜΙΤ χρησιμοποιεί πράκτορές της που παίζουν τον ρόλο του δουλέμπορου για να κατακλύσουν την ελληνική κοινωνία με ισλαμιστές, άλλωστε ένας απλός δουλέμπορος απλά εγκαταλείπει τους λαθρομετανάστες και φεύγει, δεν έρχεται σε ένοπλη σύγκρουση με τους ανθρώπους του Νόμου.
 Η εξοικείωσή τους με τον οπλισμό καταδεικνύει ότι πρόκειται για μέλη της ΜΙΤ.
 Τελικά οι δύο επικίνδυνοι Τούρκοι συνελήφθησαν. Άγνωστη η κατάσταση του τραυματία. Θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε καινούριο.

*** Ο Καραβαγγέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο πραγματικός Αντιμακεδονικός Αγώνας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ
Το Μετάλλιο Μακεδονικού Αγώνα
του Μακεδονομάχου
 και Μακεδόνα

Λάζαρου Τσάμη.
by Yaunatakabara.
Η δυστυχία του να είσαι σήμερα εθνικά Μακεδόνας.
 Ο Τάφος της Αμφίπολης και η άκρα του τάφου σιωπή των "μακεδονιστών".
Κάποιοι χάσανε στην κυριολεξία την γη κάτω από τα πόδια τους.
η Μακεδονική γη θα αναδείξει πάλι έναν από τους ανεξάντλητους της θησαυρούς και θα δείξει πάλι τι εστι "μακεδονικό".
Η  χρήση της ελληνικής λέξης Μακεδονία  και των παραγώγων της θα αναδείξει πάλι γιατί  υπάρχει το αδιέξοδο των συνομιλιών με την γείτονα χώρα.
Δεν είναι μόνο η Αμφίπολη είναι ολόκληρη η Μακεδονία που κάτω από τα χώματά της είναι θαμμένα χιλιάδες αποδείξεις για το ποιος είναι ο πραγματικός κληρονόμος.
Η αμηχανία και η αδυναμία διαχείρισης της υφιστάμενης κατάστασης από ελληνικά μέσα που συντάσσονται με την γείτονα χώρα γεννά μόνο πικρόχολα σχόλια.
 Η δικαιολογημένη παρουσία του πρωθυπουργού ενόχλησε κάποιους που θυμήθηκαν τις φωτογραφίες "του Μουσολίνι με το κασμά" στα αρχαία της Ρώμης.
Εδώ θα ταίριαζε  πιο πολύ ο παραλληλισμός του Ιταλού δικτάτορα και η άκρατος αρχαιολαγνία του, με αυτήν του σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος διεκδικεί με τον πιο άκομψο και ανιστόρητο τρόπο την κληρονομιά των γειτόνων του.
ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ το γνωρίζει: τα ευρήματα του Τάφου της Αμφίπολης είναι "μακεδονικά"!
Όσο οι βόρειοι γείτονες είναι κολλημένοι με την ελληνική λέξη και όσο θα βγαίνουν στην επιφάνεια ελληνικά μακεδονικά ευρήματα, είτε αυτά είναι από την εποχή του Αλέξανδρου του Α΄ ή των ελληνιστικών χρόνων ή του Βυζαντίου, θα έχουν πρόβλημα.
Να αποδεσμευτούν του ελληνικού ονόματος και να συνεχίζουν να αναζητούν τι τους χωρίζει από τους άλλους σλαβικούς λαούς της Βαλκανικής.


Έχουν σχέση οι Σλάβοι με τον Μέγα Αλέξανδρο;
Και ποιος μίλησε στις αρχές του περασμένου αιώνα 
στους Μακεδόνες για τον Μέγα Αλέξανδρο;
 
Μητροπολίτης Καστοριάς
Γερμανός Καραβαγγέλης.

Η παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν πάντα ζωντανή στη Μακεδονία αλλά υπήρχαν σλαβόφωνα χωριά που επηρεάστηκαν τις αρχές του 20αιώνα από την βουλγαρική προπαγάνδα της Εξαρχίας και της BMORO (Вътрешната македоно-одринска революционна организация), (EMAEO, Εσωτερικής Μακεδονικής & Ανδριοπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης ).
  Πρώτος ο Καραβαγγέλης μίλησε σε αυτούς για τον Μέγα Αλέξανδρο και προσπάθησε με απλό τρόπο να τους πείσει ότι ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου. 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Καραβαγγέλης είχε πανεπιστημιακή μόρφωση.
Ήταν τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής Λειψίας όπου το1891 ανακηρύχθηκε  διδάκτωρ Φιλοσοφίας.

Γράφει λοιπόν ο Καραβαγγέλης στα απομνημονεύματα του: 

"Γύρισα απελπισμένος στην Καστοριά και αποφάσισα να ενεργήσω όπως μπορούσα μόνος μου.
Με όλους τους παράγοντας των χωριών, κληρικούς και λαϊκούς, βρισκόμουν όμως μυστική αλληλογραφία και τους ενεθάρρυνα και τους υποσχόμουν ότι γρήγορα θα έχουν βοήθεια από την 'Ελλάδα.Τώρα λοιπόν σκέφθηκα άλλο πράγμα.
Αφού δεν είχα πια να περιμένω βοήθεια από την Ελλάδα, έπρεπε να δοκιμάσω ν’ άποσπάσω κανένα βουλγαρόφωνο οπλαρχηγό και να τον πείσω και να τον μεταστρέψω και να τον κάνω Έλληνα οπλαρχηγό.
Κι έτσι αποφάσισα να συναντήσω τον Κώτα από τη Ρούλια.
Αυτός ήταν και παλληκάρι και δεινός σκοπευτής και ως οπλαρχηγός στους Βουλγάρους είχε σκοτώσει τον Κασίμ Άγά.
Ήταν επομένως έκτος νόμου, καταδικασμένος σε θάνατο.
Το χωριό του όμως Ρούλια προ ολίγων ακόμη χρόνων ήταν ελληνικό κι αυτός ο ίδιος πριν μπή στο Κομιτάτο ήταν ορθόδοξος, ώστε θα μου ήταν πιο εύκολο να τον προσηλυτίσω από οποιονδήποτε άλλο.
Έπειτα στο Κομιτάτο ακόμα έδειχνε σημεία συμπαθείας για τους δικούς μας και προ πάντων για κείνους που σκοτώναν.
«Θα τον εύρω λοιπόν» είπα «καί ο,τι θέλει ας γίνη».

Υστερα από πολλές ενέργειες κατώρθωσα να συνεννοηθούμε και μείναμε σύμφωνοι με γράμμα ν΄ ανταμώσουμε σ΄ ένα χωριό απέναντι στη Γουλιά, το Τύρνοβο.
Επήγα εκεί μεσάνυχτα.Καθήσαμε μαζί όλη τη νύχτα και μιλούσαμε.
Του έλεγα.

 «Εσείς είσαστε Ελληνες από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πέρασαν οι Σλάβοι και σάς έξεσλάβωσαν.
Ή μορφή σας είναι ελληνική και ή γη που πατούμε είναι ελληνική. 

Το μαρτυρούνε τα αγάλματα που είναι κρυμμένα μέσα της.
Και αυτά είναι ελληνικά, και τα νομίσματα που βρίσκομε είναι ελληνικά, κι οι επιγραφές είναι ελληνικές.
 
Έπειτα ή Εκκλησία μας και το Πατριαρχείο επρωτοστάτησαν πάντοτε στην ελευθερία.

Ένώ ή Βουλγαρία δέ στάθηκε ικανή ώστε ή ίδια να έλευθερωθή
, παρά την ελευθέρωσε ή Ρωσσία.Και σύ περιμένεις τώρα να ελευθερώση και τη Μακεδονία; ".

Από την άλλη έχουμε τον Τσακαλάρωφ και οι κομιτατζήδες του.
Γιαυτούς η παραδοχή ότι ήσουν απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισοδυναμούσε με θανατική ποινή.

Ο Τσακαλάρωφ στα απομνημονεύματά του αναφέρει για την εμπειρία του με την έννοια και τον όρο "Μακεδόνας": Παρόλο που είχαμε πει να βρεθούμε κρυφά, όλοι μας κατάλαβαν ακόμα και ο γραικομάνος παπα-Γερμανός (гъркоманския поп Герман) , ζήτησε να έρθει σε μας. 
Αμφίπολη, Είσοδος Σφιγγών.
Του επιτρέψαμε να έρθει.

Αυτός ο αδελφός σε τέτοιο βαθμό είχε εξελληνιστεί, που άρχισε να μας μιλά και μια βουλγαρική λέξη έλεγε και δύο ελληνικές. 
Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εθνικότητάς, αυτός προσπάθησε με κάθε τρόπο να μας αποδείξει ότι είμαστε Έλληνες! Αφού απέτυχε να παρουσιάσει τα στοιχεία που του ζητήσαμε, άρχισε να αναπτύσσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα,
 ότι δεν είμαστε ούτε Έλληνες 
ούτε Βούλγαροι, 
αλλά είμαστε Μακεδόνες, 
χωρίς να σκεφτεί ότι στην Μακεδονία έχει και Τούρκους και Εβραίους και πολλά άλλα έθνη.
Κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία και αρχίσει να σου κάνει κήρυγμα για αυτήν είναι πολύ αστείο!
 Δεν θέλαμε να μπούμε σε περισσότερες διαμάχες μαζί του και για αυτό τον σταματήσαμε...."

Ο Τσακαλαρωφ προφανώς λέει αυτό που πίστευαν την εποχή εκείνοι οι εξαρχικοί.
Υπήρχαν Έλληνες, Βούλγαροι,  Τούρκοι,  Εβραίοι Μακεδόνες. 
Ήταν αστείο γιαυτόν η ιδέα του "εθνικά Μακεδόνα".
Σήμερα δηλαδή οι "εθνικά Μακεδόνες" είναι πιο κοντά στον Καραβαγγέλη παρά στον Τσακαλάρωφ!. 
Βέβαια ακόμη και σήμερα προσπαθείτε η σπίλωση του ονόματος του Μητροπολίτη με φωτογραφίες που τον δείχνουν μαζί με Τούρκους κατακτητές και δημοσιεύονται επιστολές
παναστατών της Καστοριάς προς τον Μητροπολίτη που τον κατηγορούν για συνεργασία με τη "σάπια Οθωμανική Αυτοκρατορία" και ότι ήταν  "προδότης των αδερφών του".
H βασική διαφορά του Μητροπολίτη Γερμανού και του σεντραλιστή Τσακαλάρωφ ήταν ότι ο Καραβαγγέλης ήθελε μια Μακεδονία χωρίς Τούρκους  
ενώ ο Τσακαλάρωφ μια αυτόνομη και ανεξάρτητη Μακεδονία , όχι ΕΛΕΥΘΕΡΗ Μακεδονία,δηλαδή όπως ήταν τότε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας ήταν μεν αυτόνομο αλλά όχι ελεύθερο κράτος αφού ήταν υποτελής του σουλτάνου.
Για να γίνουμε πιο σαφείς:
Η αριστερά πτέρυγα της VMORO και ειδικά Σαντάνσκι και Τσερνοπέεφ συνεργάστηκαν με τα ηγετικά στελέχη των Νεοτούρκων πολύ πριν την Νεοτουρκική επανάσταση του 1908.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά συμμετείχαν και στην περιβόητη εκστρατεία στην Κωνσταντινούπολη για την ανατροπή και δολοφονία του σουλτάνου ("Πορεία στη Κων/πολη", Поход към Цариград)
Δηλαδή εμπλοκή στις ενδοτουρκικές διαμάχες της "σάπιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας". 
Η αριστερή πτέρυγα ή "σεντραλιστές" στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Τσακαλάρωφ, ξεχώριζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε "σάπια" και σε "προοδευτική";
Ο Jane Sandanski και ο Nurredin Bey
Και επειδή δεν αρκούν αυτά, θα αναφερθούμε στον πρωτομάστορα του "μακεδονισμούKrste Misirkov, Кръстьо Мисирков, ο οποίος στις "Μακεδονικές Υποθέσεις" του (Εκδόσεις Πετσίβα, Σελίδα 8):
Krste Petkov Misirkov
Кръстьо Петков Мисирков
"Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τους Τούρκους, έχω να πω μόνο τούτο:
Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί για να εξασφαλίσουμε στην Τουρκία ότι η συνεχής παρουσία της ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης θα έχει την έγκρισή μας.
Στόχος μα είναι να παραμείνουμε πιστοί υπήκοοι στη αυτοκρατορική εξοχότητα τον Σουλτάνο.
Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στους Τούρκους προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση και ο λαός να καταλάβουν εντέλει ότι τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη συμπίπτουν με τα δικά μας.."
Ο Καραβαγγέλης ήταν "προδότης των αδερφών του";
Παραθέτουμε κατάλογο ονομάτων ανδρών και γυναικών Μακεδόνων οι οποίοι
 από το 1899 έως το 1903 δηλαδή από την αρχή της ένοπλης βίας και της Μακεδονίας έπεσαν θύματα του εκβουλγαρισμου ή "εκμακεδονισμού".
Σκοτώθηκαν   ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, και από ποιους;
Από τους αδελφοκτόνους "Μακεδόνες" ή (και) Βουλγάρους κομίτιτι-κομιτατζήδες.
Από τον Τσακαλάρωφ και όχι από τους δυνάστες Τούρκους.
Αυτά δεν ήταν αδέλφια των επαναστατών της Καστοριάς;
Και όλα αυτά πριν τον Μακεδονικό αγώνα δηλαδή προτού τον θάνατο του ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΟΥ στις 13 Οκτωβριου 1904,
Αυτή η ένοπλη βία ήταν ένας άνισος αγώνας ενόπλων εναντίων απροστάτευτων Μακεδόνων.
Ήταν ένας Αντιμακεδονικός αγώνας!
Ενώ ο Καραβαγγέλης ήταν αναγκασμένος από τις δολοφονίες Μακεδόνων από τους κομιτατζήδες του Τσακαλάρωφ να προσφύγει στις μισητές για αυτόν τούρκικες αρχές, είχε και έχει ακόμη τις κατηγορίες των αδελφοκτόνων για συνεργασία με τους Τούρκους.
Ο Καραβαγγέλης ζητούσε την συνδρομή των τούρκων χωροφυλάκων και όχι την συνεργασία για προστατέψει το ποίμνιο του από τα αδελφοκτόνα κτήνη.

Η άγρια δολοφονία από βουλγαρόφρονες
του Καστοριανού δασκάλου Βασιλείου Μελεγκάνου
προκάλεσε την πάγκοινη οργή με αποτέλεσμα
ο Γερμανός Καραβαγγέλης να διαμηνύσει:
«Πες τε στους Βασίλ Τσακαλάρωφ, Λαζάρ Ποπτράϊκωφ
και τους λοιπούς ότι αυτά που ξέρανε να τα ξεχάσουν,
τα ψέμματα τελείωσαν» (Wikipedia)
Δολοφονήθηκαν άγρια και κατακρεουργήθηκαν γιατί δεν ήθελαν να αλλάξουν
τη γλώσσα,
τη παιδεία,
και τον πολιτισμό που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους που είναι θαμμένοι στην Αμφίπολη, στους Φιλίππους στην Βεργίνα και σε κάθε σπιθαμή γης της Μακεδονίας.
Πολλά χρόνια πριν την Ζαγαρίτσιανη και τους Κρητικούς Μακεδονομάχους.

***   ΓΕΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΔΡΆΣΗ!
Για τα τελευταία 200 έως 300 εκατό χρόνια περίπου, ήταν η πολιτική της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας να κρατήσουν τους Ρώσους έξω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, για να τους αρνηθούν την άμεση πρόσβαση για εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς.
Περίπου 25 χρόνια πριν, όταν η κυβέρνηση του Gorbageov της Σοβιετικής Ένωσης ενθάρρυνε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εγκαταλείψουν τον κομμουνισμό και που θα έφερνε πολλές αλλαγές σε αυτό το μέρος του κόσμου, ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την κατανόηση και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε τα συμφέροντά του / επιρροή... της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα μπορούσαν να απειληθούν. Ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Ουκρανία θα παραμείνει μια ουδέτερη χώρα ... .μια νεκρή ζώνη ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, που θα έχει καλές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις τόσο με την Ανατολή και τη Δύση, αλλά παραμένοντας πάντα ουδέτερη.
Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια, η Δύση πρόδωσε τη συμφωνία αυτή και άρχισε να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, με πολύ απειλητικό τρόπο, για την Ρωσία και με αποτέλεσμα το χάος που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία.
Βλέποντας την τεράστια οικονομική άνοδο της Ρωσίας, η Δύση αποφάσισε για μια πολιτική συγκράτησης των εμπορικών συμφερόντων της Ρωσίας, έτσι είδαμε επίσης το κλείσιμο του αγωγού Μπουργκας, που διέρχεται από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να κλείσει, στην πραγματικότητα, ανακαλύφθηκε ότι τον Κώστα Καραμανλή, τον τότε πρωθυπουργό στην Ελλάδα τον απειλησαν με δολοφονία οι Αμερικανοί, αν δεν εγκατέλειψε αυτή τη συμφωνία εμπορίου με τη Ρωσία, και όπως γνωρίζουμε ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές και παραιτήθηκε από το αξίωμά του και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να κλείσει τον αγωγό Μπουργκας.
«Η Δύση είχε τις δικές της πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες με μεγάλο ποσοστό πετρελαίου εκμεταλλεύσεις στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, που ήθελαν να εξάγουν στην Ευρώπη, με τούς δικούς τους αγωγούς ... .δεν ήταν προς το συμφέρον τους να επιτραπεί ο αγωγός της Ρωσίας Bourgus να πάει μπροστά! "
Για τα τελευταία 20 χρόνια οι Ρώσοι προς μεγάλη απογοήτευση της Δύσης και κάποιον άλλων χώρων, είχε / έχει μια στρατιωτική ναυτική βάση στη Συρία, με άλλα λόγια στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Αυτό είναι και ήταν κάτι που πολλές χώρες ήθελαν να φέρουν σε ένα τέλος."
Με την εν εξελίξει χάος που είχε ενορχηστρωθεί από τη Δύση και σε άλλες χώρες, στον αραβικό κόσμο, μετά την εισβολή στο Ιράκ, δηλαδή για παραδειγμα στη Λιβύη, αποφασίστηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, για να απαλλαγούμε από αυτή τη ρωσική στρατιωτική ναυτική βάση ήταν να απομακρυνθεί το καθεστώς του Ασαντ από την εξουσία, έτσι ώστε μια νέα Συριακή κυβέρνηση να αρνηθεί αυτές τις εγκαταστάσεις στη Ρωσία.
Έτσι, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, Κατάρ και η Τουρκία άρχισαν να ενορχηστρώνουν διάφορες ομάδες των μισθοφόρων... Άραβες, για να συμμετάσχουν σε ένα ένοπλο αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία.
Η Τουρκία χρησιμοποιήθηκε ως πέρασμα για αυτούς τους μισθοφόρους για να εισέλθουν στη Συρία. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην υπόθεση αυτή είναι η επιθυμία να αρπάξει τα πεδία της Συρίας πετρελαίου κοντά στα σύνορά της και να ελέγξει και να καταστείλει τους Κούρδους της Συρίας και το κουρδικό πληθυσμό της χώρας στην τουρκική πλευρά των συνόρων.
Οι άλλες χώρες είναι αυτές που όπλισαν, εκπαίδευσαν και χρηματοδότησαν της άλλες ομάδες που τώρα πολεμούν το συριακό στρατό. Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί δεν έστειλαν όπλα προς τις δυνάμεις του διαβολικού ISIS. Ωστόσο, πολλές από τις άλλες χώρες προσέφεραν όπλα στην ISIS.
 "Και τώρα έχουμε μια δυσάρεστη κατάσταση για τις χώρες αυτές, γιατί τα πράγματα που αυτοί δημιούργησαν, έχουν ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο τους, με της απρόβλεπτες δολοφονικές ενέργειες του ISIS, και είμαστε εδώ που είμαστε τώρα με
αυτό το δράμα ενός άλλου πολέμου να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας .

***  Εγκλήματα Πάθους - ψυχογράφημα, ψυχοπαθολογία του υποψήφιου θύτη

Η πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες, ενώ τα θύματα γυναίκες.
Από τη Ρούλα Βαρτελάτου, Κοινωνιολόγο, Εγκληματολόγο
Τα εγκλήματα έρωτα ή πάθους, όπως τα χαρακτηρίζουμε, θεωρούνται τα πιο κλασικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την έννοια ότι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πάντα, χωρίς να επηρεάζονται από τις κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές, όπως άλλες μορφές εγκληματικότητας. 
Επιπλέον παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα στη δυναμική της εγκληματογένεσης και γι” αυτό είναι πολύ δύσκολο να τα μελετήσουμε.
Συνήθως βλέπουμε τον δράστη εκ των υστέρων, αφού έχει διαπράξει το έγκλημά του, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη πριν από το έγκλημα. 
Με δεδομένες αυτές τις δυσκολίες, λέμε ότι οι φάσεις (και τα στάδια) της ψυχικής διαδικασίας που περνάει κάποιος που διαπράττει ένα έγκλημα πάθους είναι πολύ σύντομα, πολύ κοντινά, χωρίς ευδιάκριτα όρια, και διαδέχονται η μία την άλλη με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς πολλή σκέψη.
1ο Στάδιο, της αδιαμόρφωτης συναίνεσης: Η διαδικασία της μείωσης του άλλου του μέλλοντος θύματος, δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία ο δράστης πείθει τον εαυτόν του, ότι το θύμα, (π.χ., η άπιστη σύζυγος με τις εξωσυζυγικές της σχέσεις, τον έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, τον έχει εξευτελίσει στον κοινωνικό τους περίγυρο, με συνέπεια να του δημιουργήσει κατάσταση αφόρητα οδυνηρή, ή η σύζυγος, που τον εμποδίζει να ζήσει ελεύθερα με την ερωμένη), είναι πρόσωπο ανάξιο αγάπης και εκτίμησης και αιτία της δικής του αγχώδους κατάστασης. Η ιδέα της εξαφάνισης του προσώπου έρχεται στη σκέψη, χωρίς όμως η ιδέα της άμεσης συμμετοχής σ’ αυτή την εξαφάνιση να είναι σαφής. Μια τέτοια ιδέα δεν επέρχεται στη συνείδηση χωρίς να έχει προετοιμαστεί πάνω σ’ αυτό το θέμα πριν από χρονικό διάστημα. Στους περισσότερους έντιμους ανθρώπους, κάθε εγκληματική γένεση σταματά εδώ, επειδή η συνείδηση είναι αρκετά ευφυής για να συλλάβει ότι αυτός ο συλλογισμός επάγεται.
2ο Στάδιο της διαμορφωμένης συναίνεσης: Η ιδέα έχει ύπουλα εξελιχθεί και τελικά το υποκείμενο παρέχει την συναίνεση του για την εξαφάνιση κάποιου. Τις περισσότερες φορές, μια παρόμοια συναίνεση περιέχει σαφώς την σκέψη της αυτοπρόσωπης συμμετοχής στο γεγονός. Η διαδικασία όμως δεν ωρίμασε. Ο υποψήφιος εγκληματίας ψάχνει ισοδύναμα που θα πραγματοποιούσαν τον ίδιο σκοπό χωρίς να περάσει αμέσως στην πράξη. Να σκοτωθεί το υποψήφιο θύμα π.χ., σε ένα τροχαίο ατύχημα αποτελεί από τα πιο χαρακτηριστικά ισοδύναμα. Η εγκληματική ιδέα παρουσιάζεται συχνά, από αυτή την στιγμή, σαν έμμονη ιδέα.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου που μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες έως μερικά χρόνια, το υποκείμενο είναι ευαίσθητο σε όλες τις ιδεολογίες που το προσεγγίζουν στο σκοπό του.
3ο Στάδιο της κρίσης: Ο άνδρας φθάνει σε μια κατάσταση μόνιμης υπερέντασης. Η απόφαση υπέρ ή κατά επίκειται. Κακός ύπνος, κακή διατροφή, ηθική χαλάρωση, αδιαφορία, εγκατάλειψη στις συνθήκες. Ο υποψήφιος δράστης κατά τη διάρκεια αυτού του συγκινησιακού παροξυσμού, αντιδρά στο παραμικρό σοκ. Είναι η περίοδος κατά την οποία ο άνδρας είναι πιο επίφοβος, η στιγμή στην οποία παραμονεύουν οι καλοθελητές και την οποία το θύμα δεν σταθμίζει πάντα στην σωστή της αξία.
Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι η «εκτέλεση» του σχεδίου και όλα αυτά γίνονται με αστραπιαία ταχύτητα.
Στο δράστη του αληθινού εγκλήματος πάθους, η στάση αυτοκτονίας υπάρχει σχεδόν πάντα και εξακολουθεί για εβδομάδες και καμιά φορά για μήνες μετά το έγκλημα. Δεν ελπίζει πάντοτε σε
μια αθωωτική απόφαση και το γεγονός ότι προσπαθεί αρκετά συχνά να αυτοκτονήσει αμέσως μετά το έγκλημα αποδεικνύει ότι, ενδιαφέρεται λίγο για την ζωή του και αυτήν ακριβώς την στιγμή.
Διαπράττοντας την δολοφόνο πράξη έχει την εντύπωση ότι κάνει κάποιο πράγμα που τον ξεπερνά, μια εξαιρετική πράξη.

Η κατηγορία των ανθρωποκτονιών από πάθος, λοιπόν, αφορά τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο δράστης σκοτώνει το θύμα του λόγω της επιθυμίας του να αποκτήσει τον απόλυτο και αποκλειστικό έλεγχο πάνω στον σύντροφό του και απορρέει από τα αισθήματα κτητικότητας και την ερωτική ζήλια. Η πλειοψηφία των δραστών είναι άνδρες, ενώ τα θύματα γυναίκες.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία:Τσαλίκογλου Φ., Σχιζοφρένια και Φόνος, Μια ψυχολογική-εγκληματολογική έρευνα, Αθήνα, Παπαζήσης, 1984.
Παπαϊωάννου Π. ,Εγκλήματα Ζηλοτυπίας, Εγκληματολογική Θεώρηση και Νομολογία, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, 2001.
Etienne de Greeff, χ.χ. «Έρωτας και εγκλήματα από έρωτα», μτφρ. Η. Σαγκουνίδου-Δασκαλάκη, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη.
Λαμπροπούλου Ε., «Η κατασκευή της κοινωνικής πραγματικότητας και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, Η περίπτωση της Βίας και της Εγκληματικότητας», Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα1997.
Νόνας Ε., «Διεπιστημονική προσέγγιση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας»,Αστυνομική Επιθεώρηση, τευχ. Μαΐου, 1999, 284-285.
http://psychografimata.com/ 

***  Το ΚΑΤΆΡ χρηματοδοτεί τους Ισλαμιστές αντάρτες »...
Στη Συρία, το Κατάρ υποστηρίζει της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η πολιτική αυτή του Κατάρ, είναι όμοια με τις κορυφαίες δυτικές δυνάμεις και ορισμένες χώρες του αραβικού κόσμου που αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.
Αλλά το Κατάρ έχει διοχετευθεί σκοπίμως όπλα και χρήμα στους ισλαμιστές αντάρτες, κυρίως μια ομάδα που ονομάζεται Ahrar al-Sham, ή «Ελεύθερων Ανδρών της Συρίας". Αντί να είναι μια δύναμη της μετριοπάθειας, η Ahrar al-Sham έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της αντί-Άσαντ εξέγερσης σε μια ισλαμιστική εξέγερση.
Η μέθοδο που έχει επιλέξει το Κατάρ, για τη στήριξη προς τους ευνοημένους αντάρτες του στη Συρία, είναι να περάσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε μεσάζοντες στην Τουρκία, (με τη γνώση της τουρκικής κυβέρνησης). Αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια τα χρησιμοποιουν αυτά τα χρήματα για να αγοράσουν όπλα από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κροατία, και μετά να τα μεριμνήσουν για την περαιτέρω μεταφορά τους προς τους αντάρτες στη Συρία.
Πιστεύεται επίσης ότι το Κατάρ έχει οπλίσει και χρηματοδότηση τα στρατεύματά του ISIL.
Ελάχιστοι ξένοι έχουν παρατηρήσει, αλλά ριζοσπάστες ισλαμιστές ελέγχουν τώρα την πρωτεύουσα της Λιβύης. Αυτές οι παραστρατιωτικές ομάδες εισέβαλαν στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να φυγή και αυτό να επιταχύνει την κατάρρευση της χώρας σε ένα αποτυχημένο κράτος.
Επιπλέον, οι νέοι κυρίαρχοι της Τρίπολης είναι σύμμαχοι της Ανσάρ αλ-Σαρία, μια βίαιη τζιχάντιστική κίνηση, που είναι ύποπτος για τη δολοφονία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Christopher Stevens. Το Κατάρ με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδίως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία χρηματοδότησαν επίσης και παρείχαν όπλα στις ένοπλες ομάδες που έδιωξαν το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.
Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του Μουαμάρ Καντάφι η Δύση βρίσκεται σε μειωμένη θέσει, και οι αντί-Δυτική επικίνδυνες ομάδες να υπερισχύουν. Πώς θα μπορούσε, το δήθεν στόχο για μια σταθερή και φιλική προς τη Δύση καθεστώς στη Λιβύη, να έχει ματαιωθεί έτσι εντελώς;
Αυτό και πολλά άλλα χειροτερα έχουν δημιουργηθεί στον αραβικό κόσμο από την παράνομη και βάρβαρη εισβολή του Ιράκ από τη Δύση!
Η καταστροφή και η ταλαιπωρία για τους Άραβες, σε διάφορες αραβικές χώρες, με τη βοήθεια της Δύσης και ορισμένες πλούσιες αραβικές χώρες, έχει συμβάλλει στο άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας!!!
Εμείς, η Δύση έχουμε δώσει σε πολλούς Άραβες στον κόσμο, τούς λόγους για να μας μισούν, για τα παιδιά τους σε όλο τον κόσμο να είναι θυμωμένα μαζί μας και να μας μισούν. Για αυτά τα νεαρά Αραβικά παιδιά να είναι τόσο θυμωμένα ώστε με ευκολία να τα κάνουν πλύση εγκεφάλου οι εξτρεμιστές και μετά να γίνουν εθελοντές και να πάνε να πολεμήσουν με τις διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις ... τους οποίους εμείς κάποτε είχαμε οπλίσει, εκπαιδευσει και χρηματοδοτήσει ... .και στη συνέχεια να τους βρούμε να στρέφονται εναντίον μας ........ το έχουμε δει αυτό να παίζεται ξανά και ξανά ..... η CIA εκπαίδευσε και όπλισε τον Οσάμα μπιν Λάντεν να αγωνιστεί ενάντια στους Ρώσους ..... Ο Osama Bin Ladden αργότερα στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ και τη Δύση !!!
Τώρα είμαστε αναγκασμένοι για άλλη μια φορά να στείλουμε τους νέους άνδρες και τις γυναίκες μας, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, για να πολεμήσουν και να καταστρέψουν ένα διαβολικό οργανισμό, γνωστό ως ISIS ή ισλαμικού κράτους, που εμείς, η Δύση, βοήθησε άμεσα ή έμμεσα να δημιουργηθεί!

***  Την αλυτρωτική σημαία της "Μακεδονίας" σήκωσε στον Όλυμπο ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων!!!
 
 
*** ΣΟΚ!!!ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ!!!''ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!!!ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!!



Όσοι παρακολουθούν αυτά τα τρελά και απίθανα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα στην πατρίδα μας, παράλληλα με την επιχειρούμενη διάλυση των Χριστιανικών κρατών και όλα αυτά, ενώ φαίνονται καθαρά στον ορίζοντα να έρχονται γρήγορα και απειλητικά κατά πάνω μας, τα μαύρα σύννεφα της παγκόσμιας καταιγίδας, όσοι λοιπόν μπορούν να τα βλέπουν αυτά σήμερα, αυτοί ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ για να μπορέσουν να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ από την καταιγίδα που έρχεται.


Το σύστημα βέβαια και η “ενημέρωση” που παρέχει ο Χατζηνικολάου και οι υπόλοιποι “παπαγάλοι”, δεν προσπαθούν να ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΝ , αλλά να κοιμίζουν τους Έλληνες και όσοι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στα δίχτυα του “συστήματος” και την καθημερινότητα τους να την απασχολούν οι τρύπιες υποσχέσεις από νέα “λεφτά υπάρχουν”, ή ποιόν θα βάλουν για καινούργια μαριονέτα της Δημοκρατίας, ή οι διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα, αυτοί δυστυχώς δεν θα επιβιώσουν από την καταιγίδα που έρχεται, γιατί αυτούς, θα τους βρεί απροετοίμαστους.



Οι εχθροί μας, που ελέγχουν σήμερα τα πάντα στην Ελλάδα και πρώτα απ’ όλα τα μέσα μαζικής ύπνωσης, παρά και τις προειδοποιήσεις της ΕΥΠ, για την είσοδο στη χώρα γνωστών και ακραίων Τζιχαντιστών, που έρχονται με εντολές να συστήσουν και να οργανώσουν ομάδες δολοφονίας στην Ελλάδα, εφαρμόζουν ΕΝΑ πονηρό ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΥ της κοινής γνώμης, με το αιτιολογικό, “ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΑΖΟΥΜΕ και ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΟΥΜΕ τον κόσμο”. Ενώ όλοι τους ξέρουν, πως αυτό ειναι μία ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Για να μην σας “πανικοβάλω” λοιπόν και ξυπνήσετε, θα σας το πω με “όμορφο” και “γλυκό” τρόπο. “Μας έστειλαν καμιά εκατοστή ωραίους Τζιχαντιστές, από αυτούς που αφαιρούσαν εκείνα τα κεφάλια που βλέπαμε στο internet, για να φτιάξουν και εδώ ομάδες “ποδοσφαίρου” και να παίζουν με τα κεφάλια των Ελλήνων. Αλλά να μην ανησυχείτε και να μην τους ΑΠΟΠΑΡΟΥΜΕ τους “ανθρώπους” και μας περάσουν για ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΥΣ”!!!!!! Και να φτιάξουμε και ΕΝΑ ΤΖΑΜΙ στους “ανθρώπους” για να μην μας πούνε και αφιλόξενους!!!! KATAΛΑΒΑΤΕ;
Δεν μπορώ να μεταφέρω με λόγια αυτό που έρχεται, αλλά θα πω δύο φράσεις: “ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΜΙΣΟΥΝ” και “ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ”. Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επιβίωση, ακόμα και αυτοί που γνωρίζουν και είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι. Δεν πρόκειται να σώσουν κανέναν τα εκατομμύρια , οι βίλες και τα τζίπ. Οι Έλληνες θα σωθούν από λίγα χρήσιμα πράγματα και ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Τα λίγα και χρήσιμα πράγματα θα σας τα αναφέρω. Την βοήθεια του Θεού θα την ζητήσετε εσείς.
Τα σημεία που θα χτυπηθούν πολύ είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα με πρώτο την ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα είναι Αθηνοκεντρικό κράτος. Τρία κτίρια στην Αθήνα ελέγχουν όλο το κράτος και το ένα είναι η Βουλή. Μία συντονισμένη ταυτόχρονη επίθεση σε αυτά και έρχεται το χάος. Η Αστυνομία και τα Ματ είναι μόνο για να αντιμετωπίζουν μπιστολάκια και άοπλους διαδηλωτές. Είναι ανύπαρκτοι απέναντι σε αποφασισμένες και πολεμικά οπλισμένες ομάδες των 50 και 100 ατόμων.Τώρα και μετά τον ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ των Ελλήνων ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ, μόνο ο στρατός μπορεί να τους αντιμετωπίσει, αλλά καθόλου εύκολα εντός πόλεως.
Είναι και κάτι ακόμα ίσως το πιο σημαντικό. Στην Κων/πολη είδατε πως σημαδεύουν τα σπίτια των Χριστιανών και το ίδιο κάνουν και στο Ιράκ. Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν είναι για καλό. Έχουν όμως σημαδέψει και τα σπίτια όλων των Χριστιανών ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Και δεν εννοώ των χλιαρών, των υβριστών ή των αδιάφορων, αλλά ΤΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ και των πατριωτών. Όλοι αυτοί είναι περίπου 300.000 στην Ελλάδα και είναι σημαδεμένοι, ΟΧΙ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥΣ, αλλά με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και email. 

<<Την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι επιθέσεις των Ισλαμιστών, αυτοί αποτελούν τους πρώτους στόχους. 
Έχουν σημαδευτεί 
  1. από αγορές βιβλίων Χριστιανικού και πατριωτικού περιεχομένου που έχουν αγοράσει δι’ αλληλογραφίας από τηλεπωλήσεις και διαδίκτυο. 
  2. Aπό το στίγμα του υπολογιστή, από την συχνότητα των επισκέψεών τους σε Χριστιανικές ιστοσελίδες και από σχόλια. Έχουν σημαδευτεί από το facebook, αν έχουν αναφέρει σε συνομιλίες τους τις λέξεις ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ και ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ.>>
Αυτά είναι αρκετά για να καταλάβετε αν είστε στόχος. 
Αν είστε, θα πρέπει εκτός των άλλων μέσων επιβίωσης που θα χρειαστείτε, να έχετε σκεφθεί και εναλλακτικό τόπο διαμονής για τουλάχιστον 3 μήνες, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ, διότι το σπίτι σας θα δεχθεί “επίσκεψη” και ΌΧΙ ΦΙΛΙΚΗ. Φυσικά ΔΕΝ θα πάρετε μαζί σας τον σημαδεμένο υπολογιστή και το ίδιο κινητό τηλέφωνο. Καλό είναι να βρείτε από τώρα νέες συσκευές και νούμερα, που θα παραμείνουν όμως μέχρι τότε ανενεργά και κλειστά.


Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να επιβιώσουμε από πείνα και δίψα, αλλά να υπερασπιστούμε και τη ζωή τη δική μας και των δικών μας. Θα μας πτωχεύσουν όπως έκαναν στην Αργεντινή, μόνο που εκεί δεν είχαν “εισάγει” εκατομμύρια ισλαμιστές λαθρομετανάστες . Στην Αργεντινή οι συμμορίες που λεηλατούσαν τα πάντα ήταν Αργεντίνοι και δεν σκότωναν τους ομοεθνείς τους. Οι δολοφονίες γίνονταν μεταξύ συμμοριών. Εδώ δεν είναι Αργεντινή. Εδώ έχουν φέρει, Τζιχαντιστές, Ισλαμιστές και μισθοφορικά αποβράσματα για να δολοφονήσουν τους Έλληνες. Λυπάμαι πραγματικά γιατί βλέπω τους Έλληνες γύρω μου, να μην έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και από τι κινδυνεύουμε. Και από αυτούς που κινδυνεύουμε δεν είναι λίγοι. Είναι εκατομμύρια. Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και όσοι κατέχουν νόμιμα κυνηγητικά όπλα, μαζί με τα φυσίγγια για τσίχλες, ας έχουν και αρκετά για αγριογούρουνα. Αχρείαστα να είναι, αλλά αν απειληθεί το σπίτι σου, και αναγκαστείς να ΑΜΥΝΘΕΙΣ, να μην τα ψάχνεις τότε. Συμπεριλάβετε λοιπόν και αυτά, στα είδη επιβίωσης.

Σκόπευαν να έχουν αφοπλίσει μέχρι τώρα τους Έλληνες, αποσύροντας όλα τα νόμιμα κυνηγητικά όπλα και να μας παραδώσουν στους Τζιχαντιστές σαν τα πρόβατα για σφαγή. Ξεκίνησαν να δείχνουν τις προθέσεις τους το καλοκαίρι του 2011 με τον αφοπλισμό των Ελλήνων ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ της Μακεδονίας και μετά από αυτό, άρχισαν να δημιουργούν στην Μακεδονία κέντρα κράτησης Λαθρομεταναστών. Πόσο πιο ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ να μας δείξουν το ΜΙΣΟΣ τους και τα ΣΧΕΔΙΑ τους;

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
Αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της χώρας πέρασε στα ψιλά, ενώ σε άλλη χώρα, η αντιπολίτευση θα είχε ρίξει την κυβέρνηση, με τόσο φανερή προδοτική ενέργεια κατά του έθνους. 

  1. ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ είναι η γραμμή άμυνας του ΕΘΝΟΥΣ, απέναντι σε εσωτερική ΕΠΙΘΕΣΗ από οπλισμένο εχθρό. ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ θα αντιμετώπιζαν τις οπλισμένες ομάδες των Ισλαμιστών, μέσα στις πόλεις. 
  2. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ είναι για να αντιμετωπίζει ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ και δεν έχει ευχέρεια πολεμικών ενεργειών μέσα στην πόλη. 
  3. H ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Ισλαμιστές με Καλάζνικωφ. Αυτό το “κενό” ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ το καλύπτουν ΟΙ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΕΣ. Και την ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ της χώρας την διέλυσαν και την ΑΦΟΠΛΙΣΑΝ.
ΘΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, γιατί οι Κρητικοί αφού είναι όλοι οπλισμένοι μπορούν να ΑΜΥΝΘΟΥΝ απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση. Γι’ αυτό και πριν τους επιτεθούν θέλουν να τους αφοπλίσουν. Το είχε είπε ο Πάγκαλος, το είπε τώρα και ο Καρατζαφέρης. Όλοι οι προδότες τα ίδια λένε.


Και ενώ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ο Χατζηνικολάου και οι άλλοι “παπαγάλοι” κοιμίζουν τον λαό. Και σιγά σιγά και μεθοδικά, φέρνουν ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ. Πραγματικά λυπάμαι τους Έλληνες που θα τους βρεί ο όλεθρος, ΞΑΦΝΙΚΑ και ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ.



Θεωρήστε λοιπόν και το “δεύτερο” τουφέκι, όπως λέει και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ένα είδος επιβίωσης. Γιατί η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνετε και αν τον Πατροκοσμά τον είχαν ακούσει οι Κρητικοί, ΌΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΠΛΙΣΑΝ το 1937, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΒΡΕΙ ΑΟΠΛΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟ 41.
ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΑΦΟΠΛΙΖΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΟΝΤΑΙ.
Στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και δεν θα υπάρχει καμία ασφάλεια στους δρόμους για τουλάχιστον ένα μήνα. Τόσος υπολογίζω πως θα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναπτυχθεί ο στρατός εντός των πόλεων, για να παρέχει μία σχετική ασφάλεια. Θα πρέπει λοιπόν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για αυτόν τον χρόνο, να έχετε μιά υποδομή που θα σας επιτρέψει να μείνετε ασφαλισμένοι μέσα στο σπίτι σας, πριν σκεφθείτε οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός πόλεως. Θα μπορούσαν να τολμήσουν μία έξοδο, όσοι έχουν σπίτι σε χωριό και έχουν ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στις εξόδους της πόλης. Μην το τολμήσετε από άλλες περιοχές. Θα εγκλωβιστείτε στους δρόμους χωρίς καμία ασφάλεια.
Τα είδη που θα χρειαστούν για την επιβίωσή σας είναι αυτά και θα υπολογίσετε εσείς τις ημερήσιες ανάγκες, ανάλογα τα άτομα και τις ηλικίες τους.
Το ΝΕΡΟ θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να λύσετε. Φανταστείτε την Αθήνα με τις βρύσες στεγνές, όταν μία τετραμελής οικογένεια καταναλώνει σήμερα περίπου 400 κιλά την ημέρα ενώ πίνουν μόνο 10. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην καθαριότητα. Θα πρέπει λοιπόν μία τετραμελής οικογένεια να έχει τουλάχιστον 800 λίτρα εμφιαλωμένο νερό για πόσιμο και άλλους δύο τόνους τουλάχιστον, αποθηκευμένο σε δεξαμενή ή σε βαρέλια για ανάγκες καθαριότητας που θα χρησιμοποιούνται με μεγάλη οικονομία. Η έλλειψη του νερού θα είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης, που θα φέρει και πολλές ασθένειες. Θα αποθηκεύσετε όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα και σε παιδικές πλαστικές πισίνες αν δεν έχετε τίποτα άλλο. Δεν θα είναι για πόσιμο και θα βάλετε μέσα σε κάθε βαρέλι ή σε κάθε δεξαμενή από ένα κομμάτι πετρώδη ασβέστη. Και αν έρχεται νερό στη βρύση θα συμπληρώνετε τα αποθέματα. Επειδή πιθανόν το νερό της βρύσης δεν θα είναι ασφαλές ούτε για να το ρίχνετε πάνω σας, πάρτε φίλτρα ενεργού άνθρακα, που αν γνωρίζετε το συνδέετε πρίν την παροχή, διαφορετικά με λάστιχο μετά.
Αν δεν έχετε την δυνατότητα της εξόδου από την πόλη, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί πολύ χλωρίνηπου να απολυμαίνει. Θα σφουγγαρίζετε και θα κάνετε τα παράθυρα κάθε μέρα με το ίδιο νερό και κάθε τρείς μέρες θα το αδειάζεται στην τουαλέτα. Θα χρειαστεί να έχετε απαραίτητα αρκετές πλάκες ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ και μπλέ ή αν δύναστε, αρκετό καθαρό οινόπνευμα. Επίσης ένα ακόμα πολύ καλό μικροβιοκτόνο αέρος, είναι οι ταμπλέτες κάμφορας. Προμηθευτείτε αρκετές και τοποθετήστε μία μέσα στο σπίτι και από μία έξω από πόρτες και παράθυρα. Όσοι μπορείτε, να αγοράσετε λεπτό φύλλο χαλκού, που πωλείται σε ρολό 60 εκ. και σε όσο μήκος θέλετε. Και να καλύψετε με αυτό επίπεδες επιφάνειες όπως τραπέζια και πάγκους. Ο χαλκός είναι μικροβιοκτόνος. Το νερό, η βασική υγιεινή και η απολύμανση θα συμβάλλουν στην επιβίωση, περισσότερο από την τροφή.
Φάρμακα δεν θα συνιστούσα αν είστε υγιείς, γι’ αυτό και επικεντρώνομαι στο να μην ασθενήσετε. Διότι αν ασθενήσετε, δεν γνωρίζετε από τι θα ασθενήσετε ώστε να έχετε και το φάρμακο. Και δεν μπορείτε φυσικά να έχετε το φαρμακείο μαζί σας. Δεν πρέπει όμως, αν έχετε κάποια φάρμακα, να τα πάρετε για οποιαδήποτε ασθένεια, επειδή μόνο αυτά έχετε. Θα συνιστούσα λοιπόν να έχετε ποσότητες από καννέλα, ξερά φύλλα ελιάς, θυμάρι, και όσα βότανα , ροφήματα και μπαχαρικά μπορείτε να βρείτε, με έναν οδηγό που θα αναφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες του κάθε ενός. Επίσης αν μπορείτε καλό είναι να έχετε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αν όμως παίρνετε κάποια φάρμακα, φροντίστε να κρατάτε ένα απόθεμα τεσσάρων μηνών και να το ανακυκλώνετε. Αν έχετε αλλεργίες σε τσιμπήματα ή οτιδήποτε άλλο, προμηθευτείτε αρκετές ενέσεις κορτιζόνης. Και φυσικά ένα ενισχυμένο κουτί πρώτων βοηθειών.
 
 
Τα απαραίτητα τρόφιμα είναι τα εξής και αγοράστε κατά τις δυνατότητες σας. 

Γάλα εβαπορέ και ζαχαρούχο, Δημητριακά ολικής άλεσης και ότι θέλετε από δημητριακά, βρώμη κ.λ.π. Κρέμες αραβοσίτου στιγμής, Αλεύρι, Σιτάρι, Ζάχαρη, Αλάτι , Σόδα, Ρεβύθια, φακές, ρύζι, ζωμούς κρέατος, ντοματάκια και χυμό ντομάτας. Αρκετά κεφάλια σκόρδο και κρεμμύδια αν γνωρίζετε να τα διατηρήσετε. Εκτός από διατροφικά έχουν και πολλά θεραπευτικά οφέλη. Ότι ωμούς ξηρούς καρπούς θέλετε και μπορείτε αλλά απαραίτητα σταφίδες και ηλιόσπορο. Μέλι και μαύρη σοκολάτα. Τσάι και ροφήματα, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και εμφιαλωμένο κρασί. Μέσα στη πόλη να μην ψήνετε ψωμί και να μην μαγειρεύεται με μυρωδικά, γιατί μυρίζει από μακρυά και μπορεί να οδηγηθούν σε σας από την μυρωδιά. Αλλά να έχετε πολλά παξιμάδια και φρυγανιές, που μπορείτε από τώρα να κόβετε σε φέτες και να ξεραίνετε, ότι ψωμί σας περισσεύει.``

 

 

 
Αυτά είναι πολύ περισσότερα από τα τελείως απαραίτητα πράγματα, που με αυτά μπορείτε να τραφείτε, είτε υπάρχει ρεύμα ή υγραέριο, είτε δεν υπάρχει. Η εκτίμηση μου είναι πως το νερό θα κοπεί, αλλά το ρεύμα θα υπάρχει κάποιες ώρες της ημέρας, αλλά καλύτερα να έχετε και φιάλες υγραερίου με ένα πετρογκάζ. Στα απαραίτητα αντικείμενα να βάλετε μία πλήρη κασετίνα εργαλείων και κουλούρες σύρμα, ψιλό και χοντρό. Φακό και μπαταρίες, λάμπα υγραερίου ή κεριά και ρεσώ για φωτισμό, αναπτήρες και σπίρτα. Αλλά τα βράδια πολύ χαμηλός ο φωτισμός και με κλειστά παράθυρα. Δεν θα ανάβετε φώτα το βράδυ ακόμα και να έρχεται το ρεύμα. Διαφορετικά θα σας εντοπίσουν και θα σας “επισκεφθούν”. Αν σας “επισκεφθούν” μία φορά, ακόμα και αν μπορέσετε να τους απωθήσετε, το σπίτι αυτό δεν θα είναι πλέον ασφαλές και θα πρέπει να το εγκαταλείψετε.
 
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οι ΘΕΡΜΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ είναι σημαδεμένοι και θα δεχθούν επιθέσεις. Όπως είπε ο άγιος Kοσμάς “το κακό θα κρατήσει ή τρείς μέρες, ή τρείς μήνες, ή τρία χρόνια”. Τό άγριο κυνήγι των Χριστιανών είναι το κακό και έχουμε γλυτώσει τα τρία χρόνια, γιατί τα γεγονότα της κάθαρσης των Χριστιανών, δεν ξεκίνησαν όπως σχεδίαζαν τον Αύγουστο του 2011, γιατί απετράπει τότε το πραξικόπημα και οι ταραχές. Έχει πεί επίσης ο άγιος Κοσμάς: “να παρακαλάτε να είναι μέρα και όχι νύχτα, καλοκαίρι και όχι χειμώνας”.
Αν είναι νύχτα θα μας πιάσουν στον ύπνο, ενώ αν είναι μέρα θα το καταλάβουμε και θα μπορούμε να αμυνθούμε. Και αν χρειαστεί να φύγετε για να επιβιώσετε, οι συνθήκες επιβίωσης είναι πολύ δυσκολότερες τον χειμώνα, από το καλοκαίρι.
Είμαι σίγουρος πως ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ. Όσοι το αντιλαμβάνονται να ετοιμαστούν με τον τρόπο και τα είδη που αναφέρω, και να προσευχηθείτε να γίνουν καλοκαίρι και όχι χειμώνα, για να τα γλυτώσουμε τώρα τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ και να τα στείλουμε τον ΙΟΥΝΙΟ του 2015, που τότε θα είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.
Κοιτάξτε τι μίσος έχουν για τους Χριστιανούς και τι λένε οι σατανιστές σε ένα σχόλιο σε αυτό το άρθρο: “AΝΟΙΞΑΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΘΗΡΙΟ”.http://www.pentapostagma.gr
λίνα • 2 ώρες πριν
εεεμμ στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας τέτοια γίνονται! σε λίγο θα μας κυνηγάνε και οι σατανιστές εκτός απο τους Μουσουλμάνους! άντε να δούμε…
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ για ΑΜΥΝΑ και επιβίωση. 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ. Ή τον Νοέμβρη του 2014 για τρείς μήνες, ή τον Ιούνιο του 2015 για τρείς μέρες. ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ.

Αν έχετε γνωστούς των ειδικών δυνάμεων των ΟΥΚ και των ΜΥΚ ειδικά παλαιούς, ρωτήστε τους αν έχετε πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις, αλλά και το email μου είναι στην διάθεσή σας.

Τελευταία άφησα τα πιο σημαντικά. 
Να έχετε Αγιασμό σε μεγάλα μπουκάλια και λάδι από το Μέγα Ευχέλαιο και να σταυρώνεστε στο μέτωπο κάθε τρείς μέρες. Αν είστε σταυρωμένοι με το Μέγα Ευχέλαιο, θα περνάνε οι εχθροί δίπλα σας και δεν θα σας βλέπουν.

Να ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι τα παραμύθια που λένε για να μας ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ, οι προδότες πολιτικοί και οι “παπαγάλοι” τους. Ενημερώστε με την σειρά σας άλλους Έλληνες και να το διαβάζετε συχνά, γιατί αν δεν το έχετε καταλάβει,

ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ,

ΞΕΧΝΑΤΕ ΕΥΚΟΛΑ.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ…….. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΤΕ.

 

Ιωάννης Λαμπρόπουλος

Συγγραφέας-ερευνητής


***  Τι περιείχαν τα φάρμακα των αρχαίων Ελλήνων
xapia-arxaion-ellinwnΑμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης…..
Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε.
Τι περιείχαν τα αρχαία φάρμακα
Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο. «Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού», δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το «New Scientist».
Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.
Πού χρησίμευε το κάθε φυτό-βότανο
Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.
Τα βότανα και τα φάρμακα που περιγράφουν στα κείμενά τους ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης, έχουν συχνά θεωρηθεί ως «κομπογιαννίτικα» και αναποτελεσματικά.
Τώρα, οι αρχαιοβοτανολόγοι σκοπεύουν να λύσουν την επιστημονική διαμάχη γύρω από την θεραπευτική αξία των αρχαίων παρασκευασμάτων, μελετώντας κατά πόσο τα φυτικά εκχυλίσματα που βρέθηκαν στα χάπια, μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες.
Ο Τουγουέιντ θέλει να βρει τις ακριβείς μετρήσεις που έκαναν οι αρχαίοι έλληνες γιατροί για να παρασκευάσουν τα χάπια τους. «Ποιος ξέρει, αυτά τα αρχαία φάρμακα μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στη φαρμακολογική έρευνα», σημείωσε.  Πηγή www.tovima.gr

***  Εξαιρετικά ωφέλιμα τα σύκα για την υγεία
σύκα-ωφέλιμα-για-την-υγεία-μαςΤα σύκα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας, αποτελώντας μία εξαιρετική διατροφική επιλογή.
Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, στη μείωση της χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καρδιακών παθήσεων ενώ παράλληλα αποτελούν μία καλή πηγή προβιοτικών. Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.
Φυσικές θεραπείες και πρόληψη ασθενειών
Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έτσι αποτελούν ήπια φυσικά καθαρτικά. Αποτελούν επίσης μία καλή πηγή προβιοτικών, που βελτιώνουν τη λειτουργία των καλών βακτηρίων του εντέρου.
Επίσης, τα σύκα και ο χυμός τους συγκαταλέγονται στις αλκαλικές τροφές και έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του επιπέδου pH του οργανισμού. Επιπρόσθετα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών που προξενούν οι ελεύθερες ρίζες.
Αποτελούν επίσης καλή πηγή ψωραλενίων (σ.σ. pentapostagma.gr – psoralens), ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, τα σύκα μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη της εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο συνδυασμός καλίου και ασβεστίου βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης..
Προτιμήστε τα ωμά
Καθώς τα ξερά σύκα είναι τόσο δημοφιλή και είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο, πολλοί ίσως δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει ωμό σύκο. Τα ωμά σύκα είναι αρκετά νόστιμα, αν και κάπως ασυνήθιστα σε υφή και γεύση. Η γεύση ενός ωμού σύκου είναι ηπιότερη από αυτή των ξερών ή μαγειρεμένων σύκων.
Τόσο τα ωμά όσο και τα ξερά σύκα χρησιμοποιούνται συχνά στο ψήσιμο φαγητών. Τα σύκα προσθέτουν «υγρασία» και ενισχύουν την αίσθηση φρεσκάδας στα μαγειρεμένα τρόφιμα.
Πως να αποθηκεύσετε τα σύκα ώστε να διαρκέσουν περισσότερο
Τα σύκα συλλέγονται ωμά και έχουν μικρή διάρκεια ζωής στο ράφι της κουζίνας σας. Μπορεί να διαρκέσουν έως και 5-7 ημέρες μόνο αν είναι πολύ φρέσκα, και στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκούν μόνο για 2-3 ημέρες. Μην τα πλύνετε πριν τα καταναλώσετε. Τοποθετήστε τα σε μία σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο – για διάστημα έως και έξι μηνών.
Τα ξερά σύκα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ψυχρό μέρος με υγρασία ή στο ψυγείο.
www.pentapostagma.gr  ,.-

***  Κινόα: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

Η Κινόα (σ.σ. pentpostagma.gr – quinoa) είναι θάμνος που καλλιεργείται στα Όρη των Άνδεων στη Λατινική Αμερική. Παρόλο που τα φύλλα του θάμνου της κινόα μπορούν να καταναλωθούν ως φυλλώδη λαχανικά, η κινόα καλλιεργείται κυρίως για τους σπόρους της.
Οι σπόροι της κινόα μαγειρεύονται με παρόμοιο τρόπο με το ρύζι. Τα χρώματα των συγκεκριμένων σπόρων είναι πολλά: κόκκινο, άσπρο, μαύρο αλλά και μπλε και είναι πολύ γνωστά για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία αποτελώντας μία εκ των πασίγνωστων υπερτροφών.
Για του λόγου το αληθές, το έτος 2013 ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως «το Διεθνές Έτος της Κινόα» εξαιτίας της υψηλής διατροφικής αξίας της κινόα και της συνεισφοράς της στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.
Μία πλήρης πηγή πρωτεϊνών
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η κινόα, και ειδικότερα για τους χορτοφάγους, είναι η σημαντική περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες. Μία κούπα μαγειρεμένης κινόα περιέχει το 16 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεινών.
Επίσης, η συγκεκριμένη πρωτεϊνη περιέχει και τα 8 σημαντικά αμινοξέα, καθιστώντας την κινόα μία σπάνια περίπτωση φυτικής πηγής πρωτεινών, καθώς τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα εμφανίζουν έλλειψη σε αμινοξέα.
Πλούσια σε φυτικές ίνες
Μια κούπα μαγειρεμένης κινόα περιέχει επίσης ένα σημαντικότατο ποσοστό 21 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών, ποσοστό διπλάσιο από οποιονδήποτε άλλο σπόρο. Το μεγαλύτερο μέρος των ινών της κινόα συγκαταλέγεται στις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, πέραν της λειτουργίας τους ως φυσικό καθαρτικό, δημιουργούν ένα «τζελ» στο στομάχι, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης, δημιουργώντας ένα αίσθημα κορεσμού μειώνοντας την όρεξη, ενώ μειώνουν και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) του αίματος.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food τον Αύγουστο του 2009 έδειξε ότι από τους 10 σπόρους των Άνδεων που αναλύθηκαν από τους ερευνητές (πέντε δημητριακά, τρία ψευδοδημητριακά και δύο όσπρια), η κινόα περιείχε τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Ακόμη μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην επιθεώρηση Food Chemistry έδειξε ότι εάν οι σπόροι της κινόα αφεθούν ώστε να φυτρώσουν τότε το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο αυξάνεται.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι ευρέως γνωστά για τις αντι-γηραντικές τους ιδιότητες και την ικανότητα τους να προλαμβάνουν εκφυλιστικές νόσους όπως ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η Νόσος του Αλτσχάιμερ.
Πλούσια σε κερσετίνη και καμφερόλη
Η κινόα είναι μία εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, δηλαδή της κερσετίνης και της καμφερόλης, που έχει δειχθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση Neuropharmacology είχε ως εύρημα ότι τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, υποδεικνύοντας ότι τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή όπως η κινόα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους καθώς και έτερων διαταραχών της διάθεσης.
Δίχως γλουτένη
Η κινόα αποτελεί ένα φυσικό τρόφιμο δίχως γλουτένη και αποτελεί μία ασφαλής τροφή για όσους εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Επιπρόσθετα, αντίθετα από πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα «δίχως γλουτένη», η κινόα είναι μία βιολογική τροφή απαλλαγμένη από χημικά πρόσθετα.
Εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών
Η κινόα είναι μία εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, σελήνιο και οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος B. Μία κούπα κινόα παρέχει επίσης στον οργανισμό μας περίπου το 30 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου.
 
*** Αθλητική  ενημέρωση :












*** ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΠΑΟΚ  0-1  .- (Χθές)
 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3665   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2080     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                        7831   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2597  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    645.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   230 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/ ,.-


 

  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html  -
Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~ Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  20  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/20-2014.html ,.-
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/20-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  21  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  22 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.- 
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~                                                                                                 

 
~ Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: